ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ: Οι τελευταίοι επιζόντες θυμούνται (VIDEO)

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.


Έλληνες Εβραίοι, από τις περιοχές που κάποτε ανθούσαν εβραϊκές κοινότητες (Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Λάρισα, Τρίκαλα, Κέρκυρα, Αθήνα), τελευταίοι επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μιλούν για τη ζωή τους λίγο πριν, κατά και μετά τον Πόλεμο. Μέσω των αναμνήσεων τους μας ξεναγούν στους χώρους αυτούς που κάποτε έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο: σπίτια γεμάτα οικογενειακές στιγμές που θα χάνονταν για πάντα, δρόμους, πλατείες, σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εμπειριών του Πολέμου: άλλοι κρύφτηκαν για να σωθούν, άλλοι εντάχθηκαν στο αντάρτικο, ενώ οι περισσότεροι έζησαν την εμπειρία των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κυρίως του Άουσβιτς και του Μπεργκεν Μπέλσεν. Γύρισαν στις γενέτειρές τους – πόλεις φαντάσματα- όπου προσπάθησαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους απ’ την αρχή.


Η Εσθήρ Κοέν δεν μίλησε ποτέ για το τι πέρασε στο Αουσβιτς

Οι λίγο νεότεροι επιζώντες είναι τα παιδιά που κλείστηκαν στο στρατόπεδο μαζί με τους γονείς τους ή γεννήθηκαν μέσα σ’ αυτό. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις της

Μίριαμ Ζίγκλερ, που την περασμένη Δευτέρα, στις 27 Ιανουαρίου, πέρασε κι εκείνη την πύλη του Αουσβιτς για τις εκδηλώσεις μνήμης. Η Μίριαμ ήταν ένα από τα παιδιά που μεταφέρθηκαν εκεί με απόφαση του Μένγκελε, αλλά, όπως λέει ή ίδια, ήταν πολύ τυχερή γιατί ο «Aγγελος του Θανάτου» -όπως τον έλεγαν- δεν πρόλαβε να εξασκήσει την «τέχνη» του πάνω της.

Η Εύα Κλαρκ ήταν από τα αλλά παιδιά, που γεννήθηκαν στο Μαουτχάουζεν, το άλλο κολαστήριο, στην Αυστρία. Η μητέρα της, Ανκα Μπέργκμαν

από την Πράγα, εστάλη στο στρατόπεδο ενώ ήταν έγκυος. Ο σύζυγός της, Νέιθαν, κατευθύνθηκε στο Αουσβιτς, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. 

Σήμερα, η κ. Κλαρκ (μία από τους τρεις επιζώντες που γεννήθηκαν σε ναζιστικό στρατόπεδο) ζει στο Κέιμπριτζ, όπου μετακόμισε η μητέρα της όταν ξαναπαντρεύτηκε.Η ανήλικη τότε Εύα Κλαρκ 
(Aπο την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής)