Μητσοτάκης από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Στο νέο στρατηγικό δόγμα συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας


29/6/2022

Την ικανοποίησή του γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας στο RECINTO FERIAL IFEMA της Μαδρίτης, για να πάρει μέρος στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας.

Και συνέχισε: «Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Είμαι ικανοποιημένος γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας. Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

«Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και είναι σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είμαστε μια χώρα που επενδύει άνω 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

newsit.gr

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα περιμένουμε την Ευρώπη για μέτρα στήριξης – Δεν παίζουμε το παιχνίδι της έντασης

24/6/2022

«Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαίκό Συμβούλιο που εξέφρασε την ανάγκη να σέβεται η Τουρκία την εδαφική ακεραιότητα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο να υπάρχει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην Τουρκία.

Εκφράστηκε η ανησυχία όλων μας για την έξαρση του πληθωρισμού, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση έτσι ώστε η Κομισιόν να προτείνει αλλαγές για την αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ. Να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος. Ελπίζω είπε η πρόταση να είναι έτοιμη στο τέλος το καλοκαιριού.

Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για την στήριξη των πολιτών.

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σ περεταίρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ο ίδιος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Αλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα δοθουν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις.

Όσον αφορά στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν έχω να πω τίποτα. Έχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη την δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Είναι τα δυο αγαπημένα θέματα όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».


Fuel Pass – Mητσοτάκης: Στα 80 ευρώ η επιδότηση στη βενζίνη – 100 ευρώ στα νησιά
21/4/2022

Το πλαίσιο των παρεμβάσεων για τον νέο κύκλο επιδότησης καυσίμων fuel pass 2 ανακοίνωσε ο Kυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, το πρωί της Τρίτης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυξάνεται η επιδότηση για το Fuel Pass στα 80 ευρώ (από 45) για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ από τα 35 για τις μοτοσικλέτες.

Στα νησιά, η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για μοτοσικλέτες.

Στις 15.00, θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά.

kathimerini.gr

Βουλευτής της ΝΔ έδωσε στον αέρα την ημερομηνία των εκλογών

17/6/2022

Μια φράση του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, «φούντωσε» ξανά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο λίγο αργότερα η κυβέρνηση δια στοματος Γεραπετρίτη διέψευσε τις φήμες και επέμεινε οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Παρά το γεγονός αυτό, ο «γαλάζιος» βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας εκτίμησε σε live σύνδεση ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα. Και όχι μόνο το εκτιμά, αλλά έχει στο μυαλό του και συγκεκριμένες ημερομηνίες.  
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας ήταν χθες καλεσμένος στην εκπομπή Kontra24 της Νατάσας Γιάμαλη.

«Θα πάμε σε εκλογές 25 Σεπτέμβρη ή 2 Οκτώβρη. Εκτιμώ ότι θα είναι μια καλή στιγμή για την παράταξή μας μετά από ένα καλοκαίρι που πιστεύουμε ότι θα είναι καλό με τον τουρισμό, θα βοηθήσει σημαντικά. Με τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως είπαμε βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία» είπε ο βουλευτής αφήνοντας άφωνο το πάνελ της εκπομπής.

 
Και συνέχισε: «Ο πρόεδρος μας διαψεύδει σε καθημερινή βάση με τις τοποθετήσεις του. Εκείνος αποφασίζει πότε θα πάμε σε εκλογές, όμως εκτιμώ και αισθάνομαι ότι θα γίνει έτσι».

Έρχονται πάνω από 8.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το καλοκαίρι
14/6/2022

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών που θα γίνουν το καλοκαίρι αλλά και στο νέο ενισχυμένο ολοήμερο σχολείο. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην κατάσταση στα πανεπιστήμια.

Όπως παρουσιάζει άρθρο στα dikaiologitika.gr η υπουργός αρχικά τόνισε ότι φέτος το καλοκαίρι θα γίνουν πάνω από 8.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα πιάσουν δουλειά τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

Όπως εξήγησε, τον Σεπτέμβριο θα τεθεί πιλοτικά σε εφαρμογή το νέο ολοήμερο σχολείο με το διευρυμένο ωράριο έως τις 5.30 το απόγευμα, το οποίο θα είναι ανοικτό για κάθε παιδί, δίχως άλλα κριτήρια και «κόφτες».

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι φέτος θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για να γίνεται το σχολείο καλύτερο. Ταυτόχρονα, τόνισε, δρομολογείται και η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.  

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να βγουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών πιο νωρίς, πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Μητσοτάκης: Επεκτείνεται το ωράριο δημοτικών σχολείων και παιδικών σταθμών έως τις 6 το απόγευμα
8/6/2022

Μια σημαντική παρέμβαση-ανακούφιση για εκατοντάδες χιλιάδες γονείς ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του για το συνέδριο σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsbomb.gr ο πρωθυπουργός είπε ότι το ωράριο λειτουργίας δημοτικών σχολείων και δημοτικών παιδικών σταθμών θα επεκταθεί έως τις 6 το απόγευμα «ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι».

Μιλώντας γενικότερα για το δημογραφικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «κρίσιμο ζήτημα για το σήμερα αλλά και εκρηκτικό για το αύριο» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια βόμβα το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε έγκαιρα».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται και άλλες πρωτοβουλίες όπως «η στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Ιούλιο ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με το δυνητικό όριο ηλικίας να αυξάνεται στα 54 έτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε, ακόμα, ότι θα δημιουργηθεί εθνικό συμβούλιο που θα αναλάβει το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών χαρακτηρίζοντας βασική προτεραιότητα την εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους βάσει σχεδίου που θα αξιοποιεί την περιουσία του δημοσίου αλλά και με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για ανακαίνιση παλαιών κατοικιών.

Μήνυμα στην Άγκυρα η επίσκεψη Μητσοτάκη στα ακριτικά νησιά – Έντονος εκνευρισμός στην Τουρκία
3/6/2022

Δεν κρύβεται η δυσφορία της Άγκυρας για τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε από συμμάχους και εταίρους για την πολιτική της έντασης που ακολουθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και Τύπος στην Τουρκία συνεχίζουν να συντηρούν τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής διπλωματίας για το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.


Επίσκεψη Μητσοτάκη με ισχυρούς συμβολισμούς

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα και κυρίως η ανάρτησή του στο Instagram με την ελληνική σημαία από την Ψέριμο, έστειλε ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα ισχύος στην Άγκυρα που συνεχίζει να προκαλεί.

Ένας ψαράς στην Ψέριμο έδειξε στον πρωθυπουργό μια φωτογραφία με τα ελληνικά ψαροκάικα στα αιγαιοπελαγίτικα νερά και το Oruc Reis σε κοντινή απόσταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε νησιά που βρίσκονται στη λίστα των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Άγκυρας, με βάση το χάρτη που εμφάνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη για την ξεκάθαρη στήριξη από Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσινγκτον, ενώ απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη Λάρισα ότι διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα σα μονοπρόσωπη ΕΠΕ.

Άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία, ζήτησε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.Εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει ρητή αναφορά καταδίκης της Τουρκίας στα συμπεράσματα.

Τι λένε τα τουρκικά Μέσα για την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω & Ψέριμο


Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Τουρκία μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο και Κω, και την ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού από την Ψέριμο με τη φωτογραφία της ελληνικής σημαίας.


Η ενόχληση της Άγκυρας φαίνεται και από τα τουρκικά πρωτοσέλιδα.

«Οι Ευρωπαίοι του έδωσαν “αέρα” και κάνει σόου», γράφει η Hurriyet, ενώ η AKSAM σημειώνει ότι «Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα».

Ο τουρκικός Τύπος καλεί παράλληλα τους πολίτες της χώρας να μην επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά.

Σύνοδος Κορυφής: Τις τουρκικές προκλήσεις θα θέσει ο πρωθυπουργός
30/5/2022
Για την κλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να ενημερώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους ομολόγους του στην σύνοδο Κορυφής που γίνεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα κορυφώνουν την ανησυχία της κυβέρνησης ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται με την στάση του να προκαλέσει τελικά επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει την στάση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει τις επιθέσεις τόσο σε φραστικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, αφού όπως είναι γνωστό η Άγκυρα απειλεί να προχωρήσει είτε σε έρευνες κοντά στην Κρήτη, είτε σε γεωτρήσεις στις περιοχές που ερευνήθηκαν το καλοκαίρι του 2020 στα νότια του Καστελόριζου, προκειμένου να επαναφέρει τις αξιώσεις της στη βάση του «Τούρκο-Λιβυκού Συμφώνου».

Το δυσοίωνο σενάριο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο η Άγκυρα να στρέψει την προσοχή σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου που όπως είναι γνωστό θέτει ως αίτημα ότι θα πρέπει να αποστρατικοποιηθούν.

Αυτό που φοβάται η Αθήνα είναι η πιθανότητα να επιλέξει ο Ερντογάν να κλιμακώσει την επιθετικότητα, επιχειρώντας να παρενοχλήσει τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα. Σε μία τέτοια εξέλιξη, η Αθήνα θα πρέπει ν’ απαντήσει με ότι σημαίνει αυτό.


Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση εμφανίζεται να μη έχει μεγάλες προσδοκίες σε ότι αφορά το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ηγέτες αναμένεται να βάλουν το θέμα προς συζήτηση στην σύνοδο όλα δείχνουν ότι και πάλι θα υπάρξει αναβολή των αποφάσεων.

Άλλωστε εδώ και κάποιες μέρες, έχει γίνει γνωστό ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών επιθυμούν να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση σε αυτή την Σύνοδο, αλλά στην επόμενη στα τέλη Ιουνίου, αφήνοντας έτσι σε εκκρεμότητα το ενδεχόμενο της οικονομικής ενίσχυσης των λαών της Ευρώπης.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών του Νότου, θα ζητήσει για μία ακόμη φορά να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ θα επαναλάβει την πρότασή του για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη διεθνή χονδρική αγορά, σημειώνοντας ότι σε τόσο κρίσιμες στιγμές, η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη.


Σήμερα οι ηγέτες των 27 Χωρών-Μελών της ΕΕ θα κληθούν να τοποθετηθούν επί της προτάσεως της ΕΕ για την εκταμίευση κονδυλίων ύψους 300 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, για την εισαγωγή μεγαλύτερου όγκου φυσικού αερίου από εναλλακτικές αγορές, για ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και εντατικοποίηση των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και νοικοκυριά.

Νέο παραλήρημα από την Τουρκία. Μητσοτάκη: Δεν έχουμε λόγο να ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο και το παράλογο


27/5/2022

Νέο ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία μετά και την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο και ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους και όσο μας προκαλούν περιθωριοποιούνται, εκτίθενται. Επιλέγουν να σταθούν απέναντι μας, απέναντι στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».

Υποστήριξε ότι  δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, το παράλογο και το ανιστόρητο αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δίκαια μας.

“Αντίθετα μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας”, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

“Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει καθημερινά στο Αιγαίο η Τουρκία, και εμφανίζεται όλο και περισσότερο προκλητικά επιθετική. Χθες μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ερντογάν για άλλη μια φορά απείλησε ευθέως τη χώρα μας. Οι Τούρκοι δε διστάζουν να εργαλειοποιήσουν απεγνωσμένους μετανάστες και επιχειρούν να τους στείλουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία σε συνδυασμό με την αντιστροφή της πραγματικότητας.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει για την Ελλάδα τα εξής: «Εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται».


Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις αιτιάσεις της Άγκυρας
Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ακόμη και από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο βρίσκει απέναντί της τη σθεναρή αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας που διεθνοποιεί τώρα τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, με επιστολή της στον ΓΓ του ΟΗΕ, καλεί τον Αντόνιο Γκουτέρες να εντάξει το κείμενο των ελληνικών θέσεων στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Ασφαλείας και στο οποίο η Ελλάδα εκθέτει στη διεθνή κοινότητα το παράνομο Casus belli της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και τις παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, τις παρενοχλήσεις ελληνικών πλοίων από την τουρκική ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας τα νησιά έχουν δικά τους χωρικά, ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με την επιστολή να καταλήγει στην καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού.

«Τέτοιες πρακτικές της Τουρκίας, εκτός από το ότι προδίδουν την προσήλωση σε μια αναθεωρητική νοοτροπία εντελώς αποκομμένη από τις βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, όπως αντικατοπτρίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε εγρήγορση & ετοιμότητα η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις
Στο Αιγαίο η άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού ολοκληρώθηκε, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς το Σάββατο ξεκινά το κυρίως μέρος της τουρκικής άσκηση «ΕΦΕΣ» που επικεντρώνεται και σε αποβατικές ενέργειες.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως φέτος συμμετέχει πολεμικό πλοίο της Λιβύης, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς «φωτογραφίζει» και το που θα βγει το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας στις αρχές Ιουλίου.

Η Πολεμική Αεροπορία συνεκπαιδεύτηκε με μαχητικά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν και του ισπανικού Χουάν Κάρλος.

Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζο Μπάιντεν: Η Τζιλ Μπάιντεν καλωσόρισε τη Μαρέβα και τις κόρες του Πρωθυπουργού

17/5/2022

Πριν αρχίσει η δεξίωση στο Λευκό Οίκο που παραθέτει ο Τζο Μπάιντεν για τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε δηλώσεις, ενώ μία σύντομη ομιλία παραχώρησε και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Τκαλωσόρισε ξεχωριστά την οικογένεια του Έλληνα πρωθυπουργού, κάνοντας αναφορές στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι και τις κόρες τους, Σοφία και Δάφνη.

«Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλού φίλους εδώ”, είπε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.


Και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις», ανέφερε – μεταξύ άλλων – κατά την ομιλία της η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.