Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε την πρώτη «γεύση» για την ημερομηνία των εκλογών.
Τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, που παρέσυρε στον θάνατο 57 ανθρώπους και προκάλεσε σοκ, θλίψη και οργή στους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοξενήθηκε στους Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη και επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για το δυστύχημα, τις διαχρονικές ευθύνες αλλά και το μερίδιο που αναλογεί στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το μπάχαλο στον σιδηρόδρομο.
Φυσικά, όπως από το πρωί διέρρεε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το χρονικό πλαίσιο των εκλογών, που θα γίνουν τον Μάιο, και πάλι βέβαια αποφεύγοντας να δώσει ακριβή ημερομηνία.
Ο κ. Μητσοτάκης θα προκυρήξει τις εκλογές μετά το Πάσχα αλλά αυτό που μένει είναι, μετά την ανακοίνωση ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, μία ή δύο ημερομηνίες: Ή η 21η Μαΐου ή 28η Μαΐου. Με δεδομένο ότι οι προηγούμενες ημερομηνίες του Μαΐου δεν μπορούν να υπολογιστούν για εκλογές. Στις 14 είναι οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία και μεγάλο κομμάτι της ομογένειας φεύγει και πηγαίνει εκεί και αυτός είναι ο λόγος που ίσως εάν κάποιος ήθελε να κάνει νωρίτερα τις εκλογές δεν μπορεί», δήλωσε ο δημοσιογράφος του MEGA, Γιάννης Χρηστάκος.
«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού». Εκμαιεύσατε, είδατε, κάποιες ειδήσεις από την συνέντευξη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οι ερωτήσεις, η γλώσσα του σώματος έχει σημασία τι είπε κ. Μητσοτάκης και για τις εκλογές και για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη», επεσήμανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Χρηστάκος μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στον οποίο έδωσε τη συνέντευξη, τού μετέφερε τις μαρτυρίες και τα ερωτήματα που είχαν θέσει συγγενείς θυμάτων αλλά και διασωθέντες, που είχαν μιλήσει στον δημοσιογράφο στην προηγούμενη εκπομπή του. Ένα από αυτά τα ερωτήματα ήταν «τι θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης εάν ένα δικό του παιδί ήταν μέσα στο τρένο».
Στην τοποθέτηση επιβατών και συγγενών θυμάτων ότι δεν αξίζει να ζεις στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την απάντησή του – ερωτηθείς από τον Σταύρο Θεοδωράκη για το τι θα έλεγε σε εκείνα τα παιδιά:
«Θα έλεγα σε αυτά τα παιδιά να μείνουν στον τόπο και να βάλουν πλάτη εκείνα σε αυτά που πρέπει να συντελεστούν και να αλλάξουν», απάντησε.
Γεωργιάδης για Τέμπη: Αποτύχαμε που δεν εξηγήσαμε στον κόσμο ότι ήταν ανθρώπινο λάθος
Το ανθρώπινο λάθος επαναφέρει για ευνόητους λόγους στον δημόσιο διάλογο ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ό,τι αφορά στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.
Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων πιστεύει ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, αφήγημα το οποίο εγκαταλείφθηκε σύντομα και από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων το καταθέτει στο τραπέζι των συζητήσεων και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. «Το 8% πιστεύει ότι ήταν ανθρώπινο λάθος. Είναι μια αποτυχία της κυβερνήσεώς μας ότι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το δυστύχημα αυτό, για να μην κοροϊδευόμαστε, είναι ο ορισμός του ανθρώπινού λάθους».
Στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Είναι απολύτως προφανές τι συνέβη, ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι σε συγκεκριμένη θέση, έκαναν σειρά λαθών, το ένα λάθος μετά το άλλο».
Στη συνέχεια είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στον ΣΚΑΪ ότι «Η κυβέρνηση προέταξε την ανάληψη των ευθυνών, διότι ήμασταν συγκλονισμένοι και προφανώς αυτό το συναίσθημα επικράτησε. Θεωρήσαμε ότι ήταν άκομψο να συζητάμε για τα λάθη του σταθμάρχη την ώρα που θάβαμε τα παιδιά».
Ανέφερε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή μετά το δυστύχημα τονίζει πως το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργούσε. «Δεν το είπα από το μυαλό μου, υπάρχει καταγραφικό μηχάνημα, έχουν παραδοθεί όλα στον ανακριτή και στον εισαγγελέα, είναι στοιχείο της δικογραφίας» είπε.
Πρόσθεσε ότι ο σταθμάρχης «είχε 12,5 λεπτά που του άναβε μια κόκκινη γραμμή ότι το τρένο ήταν σε λάθος γραμμή, είχε ήχο και ένα κουμπί που αν το πάταγε θα φρέναραν τα τρένα. Ο πίνακας φώναζε, είναι όλα καταγεγραμμένα».
Υπογράμμισε ότι υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες που θα προλάβαιναν το δυστύχημα, αλλά «εδώ έχουμε την εικόνα της Ελλάδας που δεν θέλουμε» σχολίασε περιγράφοντας τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν λίγο πριν και μετά το τραγικό δυστύχημα.
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «το μερίδιο της δικής μας ευθύνης είναι ότι δεν συγκρουστήκαμε με το βαθύ κράτος, το βαθύ δημόσιο. Το διακύβευμα των εκλογών πρέπει να είναι ότι έχει έρθει η ώρα να συγκρουστούμε με το κομμάτι της παλιάς Ελλάδας».
Στη σκιά του δυστυχήματος των Τεμπών η συνάντηση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.
Με αναφορά στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ξεκίνησε τις κοινές δηλώσεις με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, την πρώτη μετά την εκλογή του νέου Κύπριου Προέδρου.
Έτσι αφού του ευχήθηκε καλή δύναμη και αντοχές στο έργο του και του έδωσε «θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή του», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται με βαριά τα σύννεφα της οδύνης. Σε αυτό το φρικτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δυο νέοι της Μεγαλονήσου. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε «Οι λαοί μας είναι μαζί και σε αυτή τη δοκιμασία. Διαχρονικά είμαστε δίπλα-δίπλα στην ίδια πλευρά με τα ίδια συναισθήματα».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλίδη: «Πράγματι ανέλαβες εν μέσω μεγάλης πολιτικής μεταβλητότητας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης Ελλάδας και Κύπρου» και σημείωσε πως: «Είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα βρεθούν στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Η παρουσία σου ξεκινά πολύ δυναμικά».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «στο μεταναστευτικό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των κρατών-μελών πρώτης γραμμής», ενώ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως «Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς, βιώνουμε σήμερα μια αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά. Θέλω να ελπίζω μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο κυπριακό» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Και στην στάση αυτήν εμείς ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό, τι αποσκοπεί στη μείωση της έντασης και στο διάλογο. Και θέλω να ελπίζω ότι με τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως υπουργός εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος για το κυπριακό με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και όπως είπε «Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Η σημειολογία της πρώτης επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική και στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το επίπεδο των σχέσεων μας αλλά και των αδελφικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Η πρώτη μου επίσκεψη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν είναι όμως απλά συμβολικής σημασίας, έχει ιδιαίτερη ουσιαστική σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς και τις κοινές μας επιδιώξεις τόσο σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο όσο και εντός της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό, όπου μεταξύ άλλων ενημέρωσα λεπτομερώς τον πρωθυπουργό για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στην προσπάθεια για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα δεδομένα δεν είναι εύκολα, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή» πρόσθεσε.
«Δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο λάθος, αναλαμβάνω την ευθύνη» τόνισε μεταξύ άλλων στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη.
Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Η τεχνολογία θα είχε αποτρέψει το αδιανόητο, να κινούνται δύο τρένα στην ίδια γραμμή”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «όλοι φταίμε και ας ομολογήσουμε με θάρρος» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Εγγυώμαι όμως απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους».
Παύλος Πολάκης: Τα 4 σενάρια. Ποιοί τον υποστηρίζουν και ποιοι ζητούν την καρατόμησή του
28/2/2023
Στις 5 η ώρα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η 8μελής επιτροπή, μεταξύ αυτών κι ο Αλέξης Τσίπρας, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νάσος Ηλιόπουλος, είναι τα άτομα που έχουν θεσμικό ρόλο στην επιτροπή. Επιπλέον την επιτροπή πλαισιώνουν και οι Ρένα Δούρου και Έφη Αχτσιόγλου.
Θα συνεδριάσει προκειμένου ν κάνει ή όχι αποδεκτή την πρόταση του λέξη Τσίπρα για παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην επιτροπή Δεοντολογίας.
Θεωρητικά η επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει αύριο ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και σήμερα.
Τα 4 σενάρια που «παίζουν»
Διαγραφή από το κόμμα
Αναστολή βουλευτικής ιδιότητας
Επίπληξη και
σύσταση
Για τα δύο πρώτα – διαγραφή ή αναστολή βουλευτικής ιδιότητας – απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 της επιτροπής Δεοντολογίας, δηλαδή 10 άτομα από τα 15 της επιτροπής.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, την επόμενη της συνέντευξης Τσίπραστο Πρώτο Θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δείξει πως είναι ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού» και ότι δεν χωράνε ούτε προσωπικές ατζέντες στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κάτι άλλο.
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, αποφυλακίζεται με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας για την υπόθεση Qatargate.
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα άτομο παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.
Το συμβούλιο επιβεβαίωσε σήμερα την προληπτική κράτηση του Φ. Τ. αλλά υπό τους όρους, ηλεκτρονικό βραχιόλι. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός δεκαπέντε ημερών. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση».
Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στη φυλακή – αν δεν αλλάξει κάτι μετά την έφεση που κατέθεσε ο δικηγόρος της – καθώς οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισής της.
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για έναν μετανοημένο, τον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας – μεταμέλειας. Το δεξί του χέρι βγαίνει με βραχιολάκι και την έφεση που εκκρεμεί για την Εύα Καϊλή», τόνισε στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.
Ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, βρέθηκαν στο ίδιο κελί για μερικές ημέρες.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
Την ενοχή του Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και του Χρήστου Καλογρίτσα για συνέργεια στην παράβαση του πρώην υπουργού επικρατείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο.
Οι δικαστές σε αντίθεση με την εισαγγελέα της έδρας Όλγας Σμυρλή που είχε προτείνει την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, έκριναν με ομοφωνία ότι ο κ. Παππάς παρενέβη στον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ αναγνώρισε τη συμβολή του κ. Καλογρίτσα στην αποκάλυψη της υπόθεσης
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, ότι προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, ο πρώην υπουργός μεσολάβησε ώστε να λάβει 3 εκατ. ευρώ από την εταιρεία CCC για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.
«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», έχει καταθέσει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογρίτσας.
Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς, αρνείται τα όσα του αποδίδονται χαρακτηρίζοντας πολιτική τη δίωξη του και πολιτική τη δίκη που έγινε.
Η καλή πορεία η εκτέλεση του προϋπολογισμού δημιούργησε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο ύψους 800 εκατ για 7 νέες παρεμβάσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως γνωστοποίησε, μέχρι τέλος Μαρτίου θα δοθεί η έκτακτη εφάπαξ χορήγηση που καλύπτει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ.
Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο και δεν υπόκειται σε τέλη ή κράτηση.
Aυτές είναι οι 7 νέες παρεμβάσεις:
Μητσοτάκης: Έως και 300 ευρώ το επίδομα για τους συνταξιούχους – Θα δοθεί εφάπαξ
14/2/2023Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά.
Να εκφράσω τον προβληματισμό μου για εκείνους που ενώ θεσμοθέτησαν την προσωπική διαφορά διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους. Πράγματι υπήρχαν αδικίες και συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις οι οποίοι επειδή είχαν προσωπική διάφορά δεν είδαν αύξηση.
Έχουμε καλύτερη εικόνα του προϋπολογισμού. Έχουμε περισσότερα έσοδα και αναγγέλλω ότι θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους μεταξύ 200 και 300 ευρώ. Το βοήθημα αυτό θα δοθεί εφάπαξ».
Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στην Κοζάνη στα περιφερειακά ΜΜΕ.
Η πράσινη μετάβαση είναι αδιαπραγμάτευτη
Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας θα αποτελέσει πρότυπο στην πράσινη μετάβαση. Έχουμε αφιερώσει ενέργεια και διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουμε πόρους.
Οι πολίτες θα πειστούν ότι υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι και συνεκτική λογική. Έχουμε εξηγήσει τι έρχεται μετά τον λιγνίτη. Εδώ και 10 χρόνια ο λιγνίτης είχε μειωμένη συμμετοχή στο μείγμα παραγωγής. Καταλαβαίνω απόλυτα την καχυποψία και τον προβληματισμό σε μια περιφέρεια που είχε εξάρτηση από έναν φυσικό πόρο.
Αυτό που παρουσιάζουμε είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Αποδίδω μεγάλη σημασία στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας που θα γίνει πόλος για να βοηθήσει το ανθρώπινο δυναμικό.
Υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ της περιφέρειας η ανεργία είναι στον εθνικό μέσο όρο άρα δεν συντελέστηκε καμία καταστροφή.
Τόνισε ακόμα ότι θα έχει τα περισσότερα αρδευτικά έργα κατά κεφαλήν στην περιοχή.
Αναφερόμενος στη μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας είπε ότι θα παίξει ρόλο στην περιοχή αλλά η πράσινη μετάβαση είναι αδιαπραγμάτευτη.«Επεξεργαζόμαστε νέο σχέδιο με το υπουργείο Υγείας για την προσέλκυση ειδικοτήτων»
Για το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης και την έλλειψη γιατρών είπε: Το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι η έλλειψη προσωπικού, είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: έχουμε μεγάλο ζήτημα προσέλκυσης γιατρών σε διάφορες ειδικότητες σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία. Τα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει δεν φαίνεται να επαρκούν. Σήμερα, ωστόσο, έχουμε περισσότερο προσωπικό αλλά δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε. Επεξεργαζόμαστε ένα νέο σχέδιο με το υπουργείο Υγείας.
Πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τηλεδιάσκεψη με τα αρμόδια υπουργεία για την ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί.
«Να θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι θα μας ζητήσουν»
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τα αρμόδια υπουργεία για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, για τα αιτήματα που υπάρχουν για βοήθεια και για τον τρόπο που μπορεί να παρασχεθεί. Στην έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Κατ’ αρχάς, να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και να τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία και αντιλαμβάνομαι ότι θα μας ενημερώσει στη συνέχεια και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ότι έχει ήδη εγκριθεί από τουρκικής πλευράς η αποστολή ενός αεροσκάφους με μία δύναμη της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις αποστολές διάσωσης.
Θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τί άλλο μπορεί να μας ζητήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι προφανώς μιλάμε για έναν καταστροφικό σεισμό, η έκταση του οποίου θα αποτυπωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια.
Είναι μια δουλειά που λόγω εμπειρίας την ξέρουμε και εμείς αρκετά καλά και νομίζω στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια».
«Πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες»
Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», έγινε αναλυτική ενημέρωση από κάθε υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του και διαπιστώθηκε ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική εκεί που σημειώθηκαν προβλήματα. Εκεί που παραμένουν κάποια ζητήματα προς επίλυση είναι με την παροχή ρεύματος σε λίγες περιοχές -πολύ λιγότερες σε σύγκριση με το παρελθόν- και αναμένεται σύντομα η επίλυσή τους. Επίσης, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν στη διάρκεια της ημέρας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε στη διάρκεια της σύσκεψης:
«Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού συνολικά πιστεύω ήταν πολύ ικανοποιητική, με την έννοια ότι πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών και ως προς την κατάσταση των δρόμων, αλλά και ως προς την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, κάτι το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν.
Να πω, επίσης, ότι φαίνεται ότι πια μαθαίνουμε ως χώρα ότι πρέπει να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Θεωρώ ότι και αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το μέλλον και βέβαια να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι έχουμε πια στη διάθεσή μας τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και της τηλεργασίας. Σίγουρα μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να καλύψουμε ώρες οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαμένες.
Καλό είναι ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση. Θα μπορούν να κάνουν και τηλεκπαίδευση και να παίξουν στα χιόνια. Μπορούν να κάνουν και τα δύο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Πάντως σε σχέση με το που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι στον τομέα αυτόν έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.
πηγή: newsbeast.gr
Άλλος ένας «γρίφος» Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Τόκιο, σε ερώτηση για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, απάντησε αινιγματικά ότι «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα».
Έτσι, δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του δίνοντας μια ακριβή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά συνεργάτες του σχολιάζουν ότι βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού «Μαραθωνίου», κάνοντας λογοπαίγνιο με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στον Μαραθώνα λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στην Αθήνα.
Οι ίδιοι συνεργάτες σημείωναν ότι η επίσκεψη στην Ιαπωνία είναι το τελευταίο μεγάλο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό πριν από τις κάλπες. Αντιθέτως πρόσθεταν θα κάνει τις επόμενες βδομάδες πολλές (προεκλογικές) περιοδείες εντός της χώρας.
Ως προς τη σιβυλλική δήλωση του πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι μπορεί να σημαίνει: Είτε ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν σε χρόνο πριν από το Πάσχα – δηλαδή στις 2 ή 9 Απριλίου – και θα ακολουθήσουν οι δεύτερες κάλπες μετά είτε ότι ο χρόνος των εκλογών πάει λίγο προς τα πίσω, για μετά το Πάσχα στις 7 ή 14 Μαϊου.
Ωστόσο οι συγκεκριμένες ημερομηνίες μπορεί για τον Απρίλιο να φέρουν τις πρώτες κάλπες και ότι αφορά τον Μάϊο τις δεύτερες…
Σύγκρουση κορυφής για ακόμη μια φορά στη Βουλή, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σε υψηλούς τόνους με αιχμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μετά και την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο.
Στο βήμα αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στην τοποθέτησή του αναμένεται να εστιάσει στη σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Προηγήθηκε τοποθέτηση σε υψηλούς τόνους από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
«Πέντε μήνες σας ζητώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Στις δημοκρατίες εδώ είναι ο χώρος που λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους. Εδώ και στις κάλπες. Η δημοκρατία θα προστατευτεί με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που έρχονται.
Οι πολίτες θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση, δεν ξεχνούν, κρίνουν αυστηρά, συγκρίνουν, επιβραβεύουν, τιμωρούν», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες εκλογές.
«Ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει μόνο ένα έργο. Να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη. Ξεπεράσατε το χειρότερο εαυτό σας στις ύβρεις. Το ένοχος ή βλαξ, το είχε χρησιμοποιήσει ο Κίτσος Τεγόπουλος στον Ανδρέα Παπανδρέου, για το σκάνδαλο Κοσκωτά όπου εμπλεκόταν και ο δικηγόρος σας, ο Γιάννης Μαντζουράνης. Από τα πάμπερς πήγαμε στην σακούλες. Προσέξτε όταν κάνετε τέτοιες ιστορικές αναφορές χωρίς να γνωρίζετε την προέλευσή τους. (…) Καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε διαρκώς τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Κλιμακώνοντας τα πυρά του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «για το μέλλον του τόπου για τις προσδοκίες και τις αγωνίες των πολιτών για την θέση της Ελλάδος σε αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο κόσμο δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα μας είπατε τίποτα για το τι θέλετε να κάνετε την επόμενη τετραετία. Έχετε ένα πρόσθετο πρόβλημα, δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον αλλά ούτε για το παρελθόν σας διότι αυτό ακόμα σας καταδιώκει και πράγματι μοιάζει ειρωνικό το γεγονός ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας διότι συμπίπτει με την στιγμή που το 2015 ο κύριος Τσίπρας έγινε κατά πρώτη φορά και κατά την εκτίμησή μου τελευταία πρωθυπουργός».
Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί με την αντίστροφη κοινοβουλευτική σειρά σε δύναμη των κομμάτων.
Ο Γραμματέας του Μέρα 25 Γ. Βαρουφάκης απουσιάζει στην Κούβα και στη θέση του θα μιλήσει η αντιπρέοδρος του κόμματος Σοφία Σακοράφα, ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι εκτός Αθηνών και τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια χθες.
Σφοδρή αναμένεται η κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα, με το κλίμα να είναι πολωμένο απο την πρώτη ημέρα της διαδικασίας και την αντιπαράθεση να εκτείνεται σε ένα ευρύ πεδίο που ξεκινά απο τις υποκλοπές και περιλαμβάνει τις δικαστικές εξελίξεις στο Ειδικό Δικαστήριο, την υπόθεση Νοβάρτις αλλά και την σύγκριση πεπραγμένων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε σύγκριση πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης και της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , ενώ εκφράζεται βεβαιότητα ότι στη σημερινή ψηφοφορία θα φανεί για άλλη μια φορά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ήδη αποδεικνύεται και θα φανεί ξεκάθαρα σήμερα, πως η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί ένα «δώρο» του κ. Τσίπρα προς την κυβέρνηση “διότι έδωσε και δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην 4ετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα και στην 4ετία της κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για όλα: Για την οικονομία, την απασχόληση, την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, το κράτος δικαίου”.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταλογίσει στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυναμία να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής με συνέπεια να επιλέγει το πεδίο της τοξικότητας, ενώ απαντώντας στην κριτική για την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση Ανδρουλάκη τόσο για την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, όσο και σε επίπεδο θεσμικής θωράκισης.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξάλλου υπογραμμίσει ότι “οι οποιεσδήποτε επισυνδέσεις για ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εάν γινόντουσαν δεν τελούσαν υπό την γνώση και την έγκριση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού”, ενώ κατέστησε ήδη σαφές και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι περιμένει την κατάληξη της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη επιθυμώντας να μην αφήσει καμία σκιά γύρω από την υπόθεση αυτή.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται όμως να επιχειρήσει και από την πλευρά του να περάσει στην πολιτική αντεπίθεση βασιζόμενος στις “τρεις ενότητες ερωτημάτων” που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οφείλει να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Αυτές αφορούν, όπως προκύπτει από τις τοποθέτησε κυβερνητικών στελεχών, σε επισυνδέσεις που γίνονταν όσο κυβερνούσε και στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην κατάθεση της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα για χρήματα που πήγαιναν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και στο sms για “το μοίρασμα ποσοστών μεταξύ καναλαρχών στην προσπάθεια δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ Channel”, αλλά και στην στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ “στην πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της χώρας μας στον Έβρο, αλλά και τις δηλώσεις στελεχών του κόμματός του ότι με τον φράχτη παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα”.
Τις ομιλίες των αρχηγών θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.
Την πρώτη του θεματική συνέντευξη Τύπου, με άρωμα εκλογών παραχωρεί αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οικονομία, ανάπτυξη και αγορά εργασίας τα θέματα στα οποία αναφέρεται.
«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την ακρίβεια στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί με θέμα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Αγορά Εργασίας».
Τόνισε ότι «Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν ακόμη και δεκαπλάσιες από αυτές που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που απαίτησε μέτρα σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Αυξήθηκαν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και βέβαια όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί προκειμένου να στηρίξουν πρωτίστως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Επεσήμανε ακόμη πως «Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» Ωστόσο «εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν συστηματικά υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα που είναι χαμηλότερος από την ΕΕ».
Υπενθύμισε ότι σε όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης η κυβέρνηση απάντησε με μία σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριό μας μέλημα αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ», είπε κι αναφέρθηκε στο καλάθι του νοικοκυριού και στο market pass.
Με 600 νέους αστυνομικούς που αναλαμβάνουν υπηρεσίας από τις 20 Ιανουαρίου ενισχύονται οι περιπολίες στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
«600 νέοι Ειδικοί Φρουροί, αστυνομικοί θα κατευθυνθούν στο σύνολο των αστυνομικών τμημάτων του λεκανοπεδίου Αττικής. Αποκλειστική αποστολή τους είναι να ενισχύσουν τις περιπολίες και την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές» τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Όπως είπε «η κατανομή τους θα γίνει με βάση τα κενά των οργανικών θέσεων και όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Αυτό αφορά και γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και τις γειτονιές στα Δυτικά Προάστια και ειδικά στις περιοχές που κάνουμε συχνά ειδικές επιχειρήσεις, Ζεφύρι, Λιόσια, Μενίδι κ.λπ. και σε νέες δυναμικές περιοχές του Λεκανοπεδίου που έχουν πολύ αστικό πληθυσμό και μεγάλες ανάγκες αστυνόμευσης».
«Η αστυνομία ενισχύεται παντού με την παρουσία τους για να γίνει πράξη η ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Για τον Έβρο
Αναφερόμενος στον Έβρο και το μεταναστευτικό δήλωσε ότι «τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου 2.000 παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Συνελήφθησαν επίσης 25 διακινητές». Επίσης τόνισε ότι «από το Σουφλί έως τη θέση Κορνοφωλιά θα κατασκευαστούν 35 χιλιόμετρα φράχτη».
«Προχωράμε, όπως είπε, αμέσως στο διαγωνισμό, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η κατασκευή του φράχτη. Οι μελέτες είναι έτοιμες, και έχει υπάρξει πλήρης συνεργασία με το Στρατό για να προβλεφθούν όλα τα απαραίτητα. Προχωράμε γιατί αυτή είναι η ανάγκη εθνικής ασφαλείας, αυτή είναι η ανάγκη για να μπει αποφασιστικά τέλος στην παράνομη μετανάστευση από τον Έβρο».
13.700 συλλήψεις το 2022 για ναρκωτικά
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στη διακίνηση ναρκωτικών και στην εικόνα με χρήστες στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως είπε «το 2022 για υποθέσεις ναρκωτικών έχουν συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. 13.700 άτομα. Είναι μία υπόθεση που είναι στο κέντρο της προσοχής της αστυνομίας. Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Ο χρήστης είναι ένας άρρωστος άνθρωπος. Όταν θα τον πάρει η αστυνομία από εκεί και θα τον οδηγήσει στο αστυνομικό τμήμα και στο κρατητήριο την επόμενη ημέρα θα αφεθεί ελεύθερος. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την οποία όπως αντιλαμβάνεστε η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην Αστυνομία. Πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν πολύ περισσότερες δομές και μάλιστα στις εξόδους της πόλης όταν μιλάμε για το λεκανοπέδιο Αττικής. Χρειάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο. Είμαστε σε συζήτηση για αυτό και με το Υπουργείο Υγείας και με την αυτοδιοίκηση γιατί περισσότερο βάρος καταλαβαίνετε σε ό,τι αφορά αυτήν την πλευρά πέφτει σε εκείνους. Οι τοξικομανείς είναι άρρωστοι άνθρωποι και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ενισχυθούν από όλους μας προκειμένου να γίνουν καλά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κατά τα λοιπά η υπόθεση δίωξης της εμπορίας των ναρκωτικών είναι στο κέντρο της προσοχής μας και το 2022 η αστυνομία είχε πολύ σοβαρά αποτελέσματα σε αυτό το τομέα.
Σε τρεις πανεπιστημιακούς χώρους οι ΟΠΠΙ
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε ότι πραγματοποιούνται περιπολίες σε 3 πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή: Στο ΑΠΘ και στην Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και έχουν σημαντικά αποτελέσματα. «Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των περιπολιών των ΟΠΠΙ που βοήθησαν να εξαρθρωθεί ένα εργαστήριο, το οποίο ήταν τόπος κατασκευής μολότοφ στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου πριν από 50 περίπου μέρες» τόνισε μεταξύ άλλων.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τα πάντα
Ο κ. Θεοδωρικάκος άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και για την στάση της να εργαλειοποιεί , όπως είπε τα πάντα, στον βωμό της κομματικής αντιπαράθεσης.
«Δυστυχώς για μικροκομματικούς λόγους η Αξιωματική Αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τα πάντα. Ακόμα και θέματα που έχουν σχέση με την εθνική μας ταυτότητα, ύπαρξη και την εθνική μας στρατηγική. Ποιος Έλληνας πολίτης δεν θέλει να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα; Είναι ταυτόσημα και συμβολίζουν την ιστορία μας, τον Ελληνισμό, την εθνική μας ταυτότητα στο πέρασμα των χιλιετιών. Και δυστυχώς αυτό δεν αφορά μόνο την υπόθεση με τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα ίδια κάνανε προχθές, όταν ο Πρωθυπουργός πήγε στη Γαύδο και έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας σε διεθνές επίπεδο απέναντι στην Τουρκία και στις διαρκείς προκλήσεις της και βγήκε και είπε η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι καταλύσαμε τη Δημοκρατία. Όλα αυτά είναι μυθεύματα, είναι προκλητικές συκοφαντίες απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά απέναντι και στην Κυβέρνηση και θα πρέπει να τα σταματήσουν. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος πρέπει να σας πω γιατί θυμίζω ότι ακόμα και τώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν βρίσκει τη δύναμη να ζητήσει μια συγγνώμη για τις ανοησίες και τα ψέματα και τις συκοφαντίες που έλεγε από το καλοκαίρι για το γνωστό περιστατικό στον Έβρο με την περίφημη 5χρονη νεκρή Μαρία, η οποία απεδείχθη ότι δεν υπάρχει. Όταν μας κατηγορούσαν ότι είμαστε δολοφόνοι και ταυτόχρονα και προδότες. Έως εδώ. Αυτοί που 4 χρόνια μέχρι το 2019 κυβέρνησαν τη χώρα και μας έστειλαν στην αποτυχία, στο διχασμό, τη δολοφονία της μεσαίας τάξης, την υποβάθμιση της πατρίδας μας, την προδοσία του ονόματος της Μακεδονίας για τα Σκόπια, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν. Και πρέπει οι Έλληνες να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την προοπτική της πατρίδας».
athina984
Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές από τον Απρίλιο και μετά – Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου
4/1/2023
Ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρό της βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου για το επόμενο διάστημα και τα νομοσχέδια που επεξεργάζονται τα υπουργεία, καθώς και οι βασικές αρχές του προγράμματος για την επόμενη τετραετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη συζητήθηκε επίσης ο απολογισμός και η προβολή του κυβερνητικού έργου ανα τομέα ώστε, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, όλο αυτό το έργο που έχει παραχθεί να μην χαθεί στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, πως η έμφαση δίδεται στην αύξηση των μισθών, όπως περιέγραψε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκε επίσης η προβολή των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με τα έργα που έχουν γίνει κι αυτά που έχουν σχεδιαστεί, καθώς και η κατάρτιση προγράμματος περιοδειών του Πρωθυπουργού, των υπουργών και των κομματικών στελεχών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται με την οικογένειά του στα Χανιά για τις γιορτές και εκεί, αναμένεται να πάρει και την τελική απόφαση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Δεν χρειάζεται ωστόσο να περιμένουμε την έμπνευση του πρωθυπουργού καθώς η Καθημερινή αποκάλυψε την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, προλαβαίνοντας για ακόμα μια φορά τον Κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις. Αναφέρεται αναλυτικά στο επίμαχο άρθρο:
«Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όλα δείχνουν πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου την Κυριακή δηλαδή των Βαΐων. Σύμφωνα με την Καθημερινή πέντε είναι οι βασικοί λόγοι που συγκλίνουν σε αυτήν την ημερομηνία:
Στην εορταστική ανάπαυλα παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις του αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών ο Πρωθυπουργός, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης τείνει να επιλέξει ως ημερομηνία για την προσφυγή στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής την 9η Απριλίου.
Η διεξαγωγή των εκλογών μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα συγκεντρώνει μια σειρά από πλεονεκτήματα, που φέρεται να έχει συνεκτιμήσει το Μέγαρο Μαξίμου:Πρώτον, οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να θεωρηθούν πρόωρες και ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί συνεπής με τη δέσμευση για εξάντληση της τετραετίας.
Δεύτερον, η χώρα θα αποφύγει μια δίμηνη σχεδόν –μέχρι τα τέλη Μαΐου– περαιτέρω πόλωση και πολιτική αναταραχή που εκ των πραγμάτων έχει αντίκτυπο και στην οικονομία.Τρίτον, θα έχουν «ωριμάσει» όλα τα οικονομικά μέτρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει: Από 1ης Ιανουαρίου καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι συντάξεις. Επίσης, από τα τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσει η καταβολή του Market Pass, ενώ πριν από τις εκλογές θα είναι δυνατόν να ανακοινωθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου.
Τέταρτον, η διεξαγωγή των εκλογών στις 9 Απριλίου θεωρείται πως θα συνδυαστεί με ένα ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση πολιτικό κλίμα, καθώς οι πολίτες θα έχουν αφήσει πίσω τον πιό επώδυνο από πλευράς κόστους χειμώνα, ενώ θα διευκολυνθεί και η έξοδος των ετεροδημοτών, που θα μπορούν να συνδυάσουν την μετακίνηση στις εκλογικές τους περιφέρειες με την εορταστική ανάπαυλα.Πέμπτον, οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς να «εμπλακούν» με την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων: Εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 9 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές –με τον νέο εκλογικό νόμο– θα πραγματοποιηθούν πριν από τις Πανελλαδικές».
Την Αλβανία επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε επαφές με την Αλβανίδα ομόλογό του.
Σε κοινή διάσκεψη με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Χακά τόνισε ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για τις εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επέμεινε στο μήνυμα που στέλνει η Αθήνα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας είναι ο μόνος δρόμος για τα δυτικά Βαλκάνια και επιπλέον ανέφερε ότι είναι μέλημα της περιοχής να μην αφήσει άλλες δυνάμεις να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια, υπονοώντας την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, υπήρξε, όπως έγινε γνωστό χθες, η απόφαση της αλβανικής πλευράς και συμφωνήθηκε με την Τουρκία η αγορά τριών drones τουρκικής κατασκευής -τα γνωστά Μπαϊρακτάρ. Κατά τον Νίκο Μελέτη, η αναφορά του κ. Δένδια ήταν σαφής ότι αναθεωρητικές δυνάμεις προσπαθούν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια με στόχο να αυξήσουν την επιρροή τους και όχι τη συνεργασία, αλλά δημιουργία ζωνών επιρροής, κάτι που είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών και απέναντι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ακόμα έγινε αναφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, που είναι γέφυρες στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Δένδιας έκανε ακόμα αναφορά στην αναμενόμενη για αύριο επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.
«Να θυμίσω ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση -σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω εδώ- από τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου για να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό στους τρεις σταθμούς της περιοδείας στη Δερβιτσάνη, στη Λειβαδιά και στη Χειμάρρα. Είναι η πρώτη επίσκεψη στην ιστορία Έλληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, ενός τόπου που ο Ελληνισμός έχει βασανιστεί πάρα πολύ. Ήταν η μόνη περιοχή που στη διάρκεια του καθεστώτος Χότζα δεν αναγνωριζόταν ως μειονοτική ζώνη» σημείωσε ακόμα ο Νίκος Μελέτης.
Αυτή την ώρα ο Έλληνας υπουργός επισκέπτεται το ελληνοαλβανικό σχολείο, το Αρσάκειο, και μετά θα επισκεφθεί και ένα ακόμη εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Αύριο αναμένεται κι η άφιξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία.
Μαρία Σπυράκη: Γιατί μπήκε στον πάγο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
16/12/2022Το βράδυ της Πέμπτης έμεναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα αντιδρούσε η κυβέρνηση μπροστά στη – «σοβαρή» κατά τον πρωθυπουργό – υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, με μόνη βεβαιότητα, όπως πρόδιδε το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην κυβέρνηση και στη γαλάζια ευρωομάδα, ότι η κεντρική «απάντηση» δεν θα αργούσε ιδιαίτερα.
Άλλωστε δύο διατυπώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες ήταν αυτές που έδειχναν ότι σκοπεύει να λάβει ο ίδιος άμεσες αποφάσεις.
«Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα, θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω αύριο» είπε ο πρωθυπουργός από τη βελγική πρωτεύουσα, μερικές ώρες αφότου πληροφορήθηκε (ενόσω ήταν στη σύνοδο κορυφής) ότι ο ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή καθώς υπάρχουν υποψίες για κακοδιαχείριση κοινοτικών πόρων – διαχείριση ενός επιδόματος σε συνεργάτη της, διαπιστευμένο κοινοβουλευτικό βοηθό.
Ακόμα και η διαγραφή φαινόταν ως ενδεχόμενο, το οποίο όμως δεν προκρίθηκε από τη στιγμή που η ίδια η Σπυράκη επικοινώνησε με το κόμμα, εξήγηση την υπόθεση και παραδέχτηκε παραλείψεις της.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε αρχικά προβληματισμός και αμέσως μετά δυσαρέσκεια, όσο κι αν η ΝΔ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση Σπυράκη δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το Qatargate.
Η δυσαρέσκεια έγκειται στο γεγονός ότι υπήρχε μια υπόθεση σε εκκρεμότητα και η ευρωβουλευτής δεν ενημέρωσε σχετικά, με αποτέλεσμα να προκληθεί αιφνιδιασμός. Και μάλιστα σε μια «ευαίσθητη» συγκυρία.
«Συγγνώμη» ζήτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα για τις προσβλητικές απέναντι στην Ελλάδα δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει νωρίτερα, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη Euractiv.
Ο κύριος Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην συνάντηση που είχαν στα Τίρανα. «Είδα πως αποδόθηκαν και δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Ράμα στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Κατά τα άλλα το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, αλλά και θέματα που απασχολούν την ελληνική μειονότητα έθεσε κατά τη συνάντηση του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρξει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών» σημείωσε ο κύριος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την λύπη του γιατί όπως είπε «οι καιρικές συνθήκες δε μου επιτρέπουν να επισκεφθώ την ελληνική μειονότητα, κάτι που ίσως κάνουμε μαζί» είπε στον κύριο Ράμα. Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαΐκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ τόνισε ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν ισχυροί δεσμοί.
Από την πλευρά του ο κύριος Ράμα ευχήθηκε στον κύριο Μητσοτάκη να μπορέσει σύντομα να επισκεφτεί την ελληνική μειονότητα.
Στη Αθήνα θα βρίσκονται σήμερα και αύριο είκοσι ηγέτες και αρχηγοί κομμάτων του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) καθως και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να συζητήσουν τη στρατηγική της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ενόψει των σημαντικών πολιτικών και εκλογικών μαχών του 2023 και του 2024.
Το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Kλάους Γιοχάνις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας Aντρέι Πλένκοβιτς και της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, o καγκελάριος της Αυστρίας Kαρλ Νεχάμερ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι.
Το ΕPP Leaders Retreat, ένα κλειστό διήμερο brainstorming που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Μάνφρεντ Βέμπερ και του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα, θα ανοίξουν ο πρόεδρος του ΕΛΚ και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και συνένωση δυνάμεων της κεντροδεξιάς ενόψει των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων του 2023 - στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Φινλανδία - και των ευρεκλογών του 2024.
«Έχουμε πια απτά αποτελέσματα και αποδείξεις ότι αυτό το οποίο σχεδιάζαμε μπορέσαμε και το υλοποιήσαμε, παρότι αντιμετωπίσαμε μια σειρά από πολύ μεγάλες εξωγενείς κρίσεις, που σίγουρα έκαναν τη ζωή μας πιο δύσκολη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Νομίζω ότι πια είναι σαφές ότι το συλλογικό όφελος από μία τολμηρή πορεία μεταρρυθμίσεων είναι αυτό το οποίο βλέπουμε: είναι το 6% ανάπτυξη, είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, είναι οι περισσότερες επενδύσεις, είναι σταδιακά η βελτίωση των μισθών και είναι και το πλεόνασμα το οποίο αυτή η ανάπτυξη δημιουργεί, για να μπορούμε να κάνουμε σοβαρή κοινωνική πολιτική», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον διευθυντή του Boston Consulting Group, Βασίλη Αντωνιάδη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των Συλλόγων Αποφοίτων των Πανεπιστημίων Georgetown και Harvard στην Ελλάδα.
Υπογράμμισε ακόμη πως δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς αύξηση του βιοτικού επιπέδου για όλους και πως η πρόκληση είναι αυτή η δεκαετία να είναι η δεκαετία ενός μεγάλου άλματος. Σχετικά με τις εκλογές χαρακτήρισε απολύτως εφικτό το στόχο της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη.
«Έχουμε πια απτά αποτελέσματα και αποδείξεις ότι αυτό το οποίο σχεδιάζαμε μπορέσαμε και το υλοποιήσαμε, παρότι αντιμετωπίσαμε μια σειρά από πολύ μεγάλες εξωγενείς κρίσεις, που σίγουρα έκαναν τη ζωή μας πιο δύσκολη. Κάποιες πιστεύω ότι μπορέσαμε να τις μετατρέψουμε και σε μία ουσιαστική ευκαιρία για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα ιδέες και σχέδια τα οποία είχαμε ήδη δρομολογήσει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε ακόμη πως «για πολλούς είναι έκπληξη ότι σήμερα η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το ’21 αλλά και για το ’22, θα ισχύσει για το ’23. Και νομίζω η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτήν την απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με μία ανάπτυξη η οποία θα είναι διατηρήσιμη, αλλά θα έχει και πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά».
Και πρόσθεσε: «αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κρύβουν και το όραμά μου για την Ελλάδα του 2030. Δηλαδή μία ανάπτυξη εξωστρεφή, καινοτόμα, φιλική προς το περιβάλλον και δίκαιη. Δίκαιη με την έννοια του ότι σε μία εποχή όπου οι δυνάμεις του λαϊκισμού εξακολουθούν να είναι παρούσες -θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο λαϊκισμός δεν θεριεύει σε ένα κενό- ουσιαστικά υπάρχουν πραγματικές έννοιες και πραγματικά ζητήματα που αφορούν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, τα οποία πρέπει ουσιαστικά τα αντιμετωπίσουμε».
Υπογράμμισε επίσης πως για τον ίδιο «δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς αύξηση του βιοτικού επιπέδου για όλους, ειδικά θα έλεγα για τους χαμηλόμισθους, γιατί στη χώρα μας οι μισθοί ακόμα είναι χαμηλοί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό το σχέδιο, λοιπόν, σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να το εξηγήσουμε σε ξένους επενδυτές, να κινητοποιήσουμε κεφάλαια και από το εξωτερικό αλλά και από το εγχώρια, διότι η ανάπτυξη πρέπει να τροφοδοτείται πρωτίστως από επενδύσεις.
Είχαμε ένα τεράστιο επενδυτικό κενό στη χώρα, έγινε χειρότερο τα χρόνια της κρίσης και πρέπει να το γεφυρώσουμε και κινούμαστε σε αυτή τη κατεύθυνση και πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να το κάνουμε».
Αναφερόμενος στους μακροπρόθεσμους στόχους για την Ελλάδα, μετά από μία δεκαετή κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η πρόκληση είναι αυτή η δεκαετία να είναι η δεκαετία ενός μεγάλου άλματος. Και πραγματικά να μπορούμε να δούμε πιο μπροστά από άλλες χώρες, όχι πώς θα είναι η Ελλάδα, πώς θα είναι ο κόσμος. Γιατί αν δεν καταλάβουμε πώς θα είναι ο κόσμος δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε εύκολα την Ελλάδα σε αυτόν τον κόσμο ο οποίος αλλάζει».
«Η Ελλάδα του 2030 πρέπει να είναι μία Ελλάδα η οποία όταν θα γυρνάμε πίσω 10 χρόνια θα λέμε “μπορέσαμε”. Νομίζω ότι έχουμε κάνει την αρχή, αλλά έχουμε πολλά βήματα ακόμα. Υπάρχουν χώρες που έκαναν τέτοια άλματα», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εθνικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θεωρώ ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη είναι απολύτως εφικτός. Υπάρχει ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή: ποιοι μπορούν να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας σε συνθήκες μεγάλων κρίσεων. Και επειδή έχουμε πια τέσσερα χρόνια Νέας Δημοκρατίας και συγκρίνονται με τα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί αυτός είναι ο βασικός μας διεκδικητής- και υπάρχουν και δύο πρόσωπα, ένας τέως πρωθυπουργός κι ένας νυν πρωθυπουργός, η σύγκριση είναι πολύ ξεκάθαρη».
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη προλόγισαν η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Harvard Κατερίνα Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Georgetown, Αλμπέρτος Μπουρλάς.
«Εκτιμώ ότι είναι εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, άποψη μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που παίρνει γρήγορα αποφάσεις και έχω αποδείξει πως μονοκομματική κυβέρνηση δεν αποκλείει την συμμετοχή στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο και απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με την άκρα δεξιά.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εφικτή την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, και όπως είπε, διαπιστώνει πρόοδο στο εν λόγω ζήτημα, ωστόσο, δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί δημοσίως, κατά τη συζήτηση, που είχε με τον επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics, Kevin Featherstone. «Είναι πιθανό να εξευρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση, μπορεί να γίνει η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ταυτόχρονα να ληφθούν υπ όψιν οι προβληματισμοί του Βρετανικού Μουσείου. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει momentum, συνειδητά μιλώ για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι απειλές από την Τουρκία και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είναι απαράδεκτες. Έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα δεχθούμε παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ούτε θα δεχθούμε τετελεσμένα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τον Kevin Featherstone για τη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι σημαντικό πως η Ελλάδα έπεισε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι δεν διακυβεύεται μόνον η θωράκιση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά η συνολική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επέμεινε πως «η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η οποία μπορεί να επιλυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να επιδείξει η Τουρκία καλή θέληση. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό εξωθώντας, όπως είπε χαρακτηριστικά απελπισμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται έως σήμερα, έχουμε καλέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο πνεύμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως στο φόντο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέρχεται γεωπολιτικά πιο ενωμένη, ωστόσο επανέλαβε πως στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης αναζητείται ακόμα «μία ισχυρότερη ευρωπαϊκή απάντηση έναντι του ρωσικού εκβιασμού» και υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει καταθέσει εγκαίρως στον ευρωπαϊκό διάλογο την πρόταση της για την επιβολή πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. «Έχουμε κάνει πρόοδο και σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε, εξάλλου, των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, «έχουμε πλέον την ιδιοκτησία των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που προωθούμε», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι αγορές επικροτούν τις επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης στην χώρα θα είναι τριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός διέψευσε ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα κάνει push backs στο Αιγαίο αναφέρθηκε στη δημιουργία σύγχρονων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου και επιτέθηκε σε μερίδα ξένων ΜΜΕ τα οποία τόνισε δεν είναι αντικειμενικά επικαλούμενος το περιστατικό του Αυγούστου με τους 38 μετανάστες στον Έβρο όπου τελικά, όπως είπε, δεν υπήρχε νεκρό κοριτσάκι παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές.
Σε ερώτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως παρότι νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό του ευρωβουλευτή τότε Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί εξ ου και παραιτήθηκαν στελέχη της κυβέρνησης, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ Μητσοτάκης έκανε την διάκριση ανάμεσα στις νόμιμες επισυνδέσεις και την λειτουργία των κακόβουλων και παράνομων λογισμικών και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που εισάγει η κυβέρνηση προστίθενται φίλτρα όπως η έγκριση από τον πρόεδρο της Βουλής.
«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει την χρήση και εμπορία παράνομων λογισμικών» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι παράνομο λογισμικό λειτουργούσε στην χώρα πριν έρθει η ΝΔ στην εξουσία».
Τις επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον μήνα Δεκέμβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Αναλυτικά:
Επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια
Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια
Η συνολική επιδότηση για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 435 εκατομμύρια ευρώ με τα περισσότερα εξ αυτών να προέρχονται από τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών και έχει αποδώσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, όπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας.
Φυσικό Αέριο
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.
«Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για όλο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση. Η δέσμευσή μας ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, ισχύει απολύτως» κατέληξε ο υπουργός.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση του Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου.
«Θέλω να ξεκινήσω μ’ ένα δυσάρεστο ζήτημα, με αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Τις μέρες αυτές λίγο μετά τα όσα αποτρόπαια αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση του Κολωνού, η κοινωνία μας συγκλονίζεται από νέες καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών. Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών αυτών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Δε χρειάζεται ούτε αδιαφορία ούτε και κωλυσιεργία αλλά ούτε και βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Γιατί ό,τι απόφαση κι αν ληφθεί αυτή θα αφορά τα παιδιά», τόνισε.
Είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εφόσον υπάρξει εγκληματική πράξη, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ότι ο νόμος ισχύει για όλους και οι αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν.
Τόνισε ότι πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή, στην Κιβωτό. «Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής, όποια εξέλιξη κι αν έχει η υπόθεση αυτή που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους».
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι μετά από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου και του γενικού γραμματέα κ. Σταμάτη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού. «Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά και γι’ αυτό η εξέλιξη αυτή είναι επιβεβλημένη», τόνισε.
Επεσήμανε δε, ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη στη διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο.
Εξήγησε ότι παρατηρείται και στην Ελλάδα και διεθνώς στο χώρο της επιμέλειας των ανηλίκων η δραστηριοποίηση εθελοντικών οργανώσεων. Πολλές έχουν μακροχρόνια ιστορία κι έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές κι έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες. Ανέφερε ότι διεθνώς καλύτερη πρακτική θεωρείται η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, η κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς μέτρα και ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες γι αυτά οικογένειες.Αναλυτικά ανέφερε τις τρεις βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής
Σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτηση του μέχρι την ένταξη του στο Εθνικό Μητρώο υποψήφιων γονέων
Θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ το μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών
Διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ παιδιού και αναδόχου, τα 50 έτη.
Τόνισε ότι η αρμόδια υπουργός φροντίζει εδώ και καιρό για τη θεσμική θωράκιση του χώρου των ιδρυμάτων, με μοναδική μέριμνα με απόλυτη προτεραιότητα το καλό των παιδιών. «Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Χωρίς παρορμητισμό», τόνισε. «Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά με βάση τις αρχές του δικαίου και της λογικής».
Υπογράμμισε ότι η θέση και οι πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών είναι ξεκάθαρη και συνοψίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη φράση «καμιά ανοχή».
Στις σοκαριστικές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου» αναφέρθηκε και σήμερα, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Συγκεκριμένα, η Δόμνα Μιχαήλιδου μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχολίασε τα όσα είπε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας στην ίδια εκπομπή, ότι ο ίδιος είχε πληροφορηθεί περιστατικά με κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά στην «Κιβωτό του Κόσμου» τις οποίες – όπως είπε – «δεν ήθελα να πιστέψω».
Ο κ. Σούρας τόνισε πως έμαθε και ονόματα από ανθρώπους που γνώριζαν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, προσθέτοντας όμως πως αυτά που πληροφορήθηκε είναι ακόμη πιο σκληρά από όσα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής.
«Κακώς δεν μίλησαν νωρίτερα όσοι λένε πως γνώριζαν», σχολίασε η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι υπάρχει 24ώρη γραμμή καταγγελιών για περιστατικά παιδικής κακοποίησης.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είπε ακόμη ότι «δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία για την «Κιβωτό του Κόσμου». Η μόνη καταγγελία που γνωρίζουμε είναι εκείνη που έχει προωθήσει στις Αρχές ο «Συνήγορος του Πολίτη».
Στο Πολυτεχνείο βρέθηκαν το πρωί η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων.
Μετά την κατάθεση στεφάνου, από το προεδρικό μέγαρο εκδόθηκε η εξής δήλωση:
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης.
Συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός.
Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των
θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας».
Το θέμα των υποκλοπών βρίσκεται στη υψηλή επικαιρότητα και η κυβέρνηση φαίνεται πως ακόμα δεν έχει βρει τον τρόπο να διαχειριστεί το ζήτημα και όλες τις νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Παρόλο που η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αναμένονται ενισχύσεις σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού, «αγκάθι» παραμένει το θέμα των παρακολουθήσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε μία ομιλία στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ, και επιχείρησε να βάλει μία βαριά προεκλογική ατζέντα, θέτοντας όλα τα παραπάνω σε έναν «καμβά» προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με βαριές καταγγελίες για εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων. Τόνισε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κυλήσει την χώρα στον βούρκο.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «τραμπισμό», ότι δηλαδή φέρνουν και δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή ακριβώς για να αποφύγουν την συζήτηση για την πραγματική οικονομία.
Όσον αφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων, η βασική γραμμή της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι όλα αυτά θα τα αποκαλύψει η δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα για τα παράνομα λογισμικά τα οποία τα αποδίδει σε ιδιώτες, και ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να διερευνήσει ποιοι τα διακινούν και τα χρησιμοποιούν.
Πρόκειται για μία πολιτική αντιπαράθεση σύμφωνα με την οποία προκύπτουν δύο ζητήματα· άλλο το τι συμβαίνει με αυτές τις εταιρείες παράνομου λογισμικού, ποιες εταιρείες έφεραν το εν λόγω λογισμικό, και άλλο το τι ισχυρίζονται τα κόμματα.
Επιστρέφει στη Βουλή η υπόθεση με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές
Απαντήσεις για το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις απαιτεί η αντιπολίτευση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στη δικαιοσύνη.
Η υπόθεση των παρακολουθήσεων επιστρέφει στη Βουλή με την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας να καλεί στα τέλη του μήνα τους φερόμενους ως διαχειριστές και ιδιοκτήτες του παράνομου λογισμικού Predator στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή ύπο το βάρος νέων αποκαλύψεων η δικαιοσύνης φαίνεται να επιταχύνει και εκείνη το βηματισμό της.
Τα «Νέα» Σαββατοκύριακο με εκτενή αρθρογραφία μιλούν για τους πέντε φακέλους με τις έως σήμερα καταγγελίες που έχει ανοίξει η δικαιοσύνη με την επισήμανση ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να χυθεί φως και της αντιπολίτευσης να συμφωνήσει ότι δεν είναι δυνατόν να δημοσιεύονται λίστες με ονόματα καθώς αυτή η πρακτική όπως σημειώνει η εφημερίδα γενικεύεται η τοξικότητα.
«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει άμεσα να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα, αν έστω και ένα πρόσωπο από την τελευταία λίστα που δημοσιεύτηκε στο Documento, όσων παρακολουθούνταν από το Predator, έχει τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τον κεντρικό τίτλο «Δεύτερη ευκαιρία» τα «Παραπολιτικά» δημοσιεύουν δημοσκόπηση της GPO με το ζήτημα των παρακολουθήσεων να αναβαθμίζεται ως πρόβλημα για με τους ερωτηθέντες να το θεωρούν πολύ έως αρκετά σημαντικό σε ποσοστό 64,5% έναντι 34,6% που θεωρεί από λίγο έως καθόλου σημαντικό.
Η κυβέρνηση επιδεικνύει ισχυρές άμυνες σύμφωνα με την εφημερίδα καθώς μέσα σε ένα μήνα η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου σημειώνει πτώση μιας μονάδας συγκεντρώνοντας 31,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,8% με την ψαλίδα να κλείνει κάτω από τις 6 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 10,5 το ΚΚΕ 5,9 η Ελληνική Λύση 3,6 και το ΜεΡΑ25 2,3%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,2%.
πηγή: MEGA TV
«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με μένα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βαθιά ενόχληση για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σημειώνοντας εμφατικά: «Ντροπή και αίσχος».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας, που θέλει να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη», σημειώνοντας ότι εάν ο εκδότης του Documento δεν φέρει στοιχεία θα είναι «εθνικά επικίνδυνος».
Πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο, δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθούσε υπουργούς του χωρίς αποδείξεις», σημειώνοντας ότι αποκλείει να «υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα τους υπουργούς της κυβέρνησης μου».
«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο που χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό predator, αλλά είναι πολύ διαφορετικό αυτό, από το να κατηγορεί κάποιος τον πρωθυπουργό ότι ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση», είπε ερωτηθείς σχετικά, σημειώνοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται, θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι».
«Δεν γνωρίζω από ποιον γίνονται οι παρακολουθήσεις, πρέπει να το μάθουμε, δεν είναι η ΕΥΠ, που χειρίζεται κακόβουλα λογισμικά και εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει ρητά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού για παρακολούθηση των υπουργών δεν νοείται» και συμπλήρωσε: «Εδώ και επτά χρόνια στοχοποιούμαι διαρκώς με επιθέσεις λάσπης – η προσπάθεια εκσυγχρονισμού έχει ενοχλήσει πολλούς».
Τόνισε δε ότι προκαλεί τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Να μιλήσουμε για όλα στη Βουλή. Και να διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Θα πάρει εκκωφαντική απάντηση», τόνισε για να συμπληρώσει: «Δεν θα αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο. Οφείλω να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές».
Ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν είναι εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», ενώ κληθείς να σχολιάσει τον χρόνο των εκλογών τόνισε: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στην ώρα τους».
Και πρόσθεσε: «Δεν θα συρθώ σε εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ορισμό της συκοφαντίας» τα δημοσιεύματα, λέγοντας: «Η περίπτωση Novartis είναι ακριβώς ίδια υπόθεση. Δέκα άνθρωποι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια για να αθωωθούν στη συνέχεια».
Σε ερώτηση για την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη είπε: «Δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Ανελήφθησαν οι ευθύνες, απομακρύνθηκαν άνθρωποι, διορθώνουμε τη λειτουργία της ΕΥΠ».
«Οφείλουμε όλοι να κάνουμε αυτό που πρέπει να ρίξουμε φως σ’ αυτή την υπόθεση. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στις χθεσινές δηλώσεις της διοίκησης του Ολυμπιακού περί εγκληματικής οργάνωσης και τόνισε: «Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε; Αυτό ως προς το συγκεκριμένο σχόλιο, το οποίο περιμένω να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια από τη διοίκηση της ομάδος».
«Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας», σημείωσε και υπογράμμισε:
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι».
«Άρα, το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους», κατέληξε.
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τι λέει για την ακραία πρόκληση των Τούρκων σε βάρος του
Στην προσωρινή απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, όταν πήγε ως καλεσμένος στη Σμύρνη, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». «Έφτασα στο λιμάνι της Σμύρνης, προχθές γύρω στις 10 το πρωί. Κατά την έξοδο μου από το πλοίο κι αφού με υποδέχθηκαν οι τοπικές Αρχές της Σμύρνης, εκπρόσωποι της τουρκικής Κυβέρνησης με σταμάτησαν και μου είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου για μένα στην Τουρκία», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αιφνιδιάστηκαν ακόμη και οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής της Σμύρνης, καθώς ήταν πασιφανές ότι τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν δεν μπορούν να σταθούν και δεν αξίζουν καν σχολιασμού», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε.
«Δυστυχώς η Τουρκία διολισθαίνει συνεχώς σε τακτικές προκλήσεων και το βαθύ κράτος της έχει ισχυροποιηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Οι προβοκάτσιες έχουν γίνει δεύτερη φύση για την Άγκυρα».
«Η Τουρκία γνώριζε για την επίσκεψη μου εδώ και πολύ καιρό», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και υποστήριξε ότι θα πρέπει να προβληματιστεί και η Ε.Ε για τη στάση της.
Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «επί 6-7 ώρες με υποχρέωσαν να περιμένω στο Α.Τ του Τελωνείου Σμύρνης μαζί με την πρόξενο της χώρας μας. Στο διάστημα αυτό επικοινώνησαν μαζί μου για να μου εκφράσουν τη συμπαράσταση τους οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης» και κατέληξε λέγοντας πως «από την πρώτη στιγμή αποφάσισα ότι δε θα μείνω στην Τουρκία και θα επιστρέψω άμεσα στην Ελλάδα».
Ο Απρίλιος, όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μήνας που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα οι εκλογές. Οι ημερομηνίες των εκλογών λίγο πολύ είναι γνωστές, ενώ τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο.
Όσον αφορά στον Απρίλιο τα δύο ορόσημα είναι το Πάσχα – που είναι στις 16 Απριλίου του 2023 – και το άλλο είναι η 1η Ιουνίου, δηλαδή η μέρα που ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Άρα, πέρα από την χρήση των σχολείων, έχει να κάνει και με την «εκπαιδευτική κοινωνική ηρεμία», δηλαδή να έχουν τα παιδιά τον χώρο και τον χρόνο να διαβάσουν και να δώσουν εξετάσεις.
Το Πάσχα, είναι το ορόσημο, καθώς πιθανότατα οι εκλογές να διεξαχθούν την Κυριακή των Βαΐων – στις 9 Απριλίου. Τα σενάρια κλίνουν προς τις 2 Απριλίου 2023 όπου θα γίνει ο πρώτος γύρος, να περάσει το Πάσχα και μετά διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει το καλοκαίρι, με την τουριστική σεζόν και όχι να διεξαχθούν εθνικές εκλογές.
Μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών, λόγω της απλής αναλογικής, χρειάζονται 25 με 30 ημέρες για να ορκιστεί η καινούρια Βουλή. Επομένως, ανοίγει η Βουλή, ορκίζονται οι βουλευτές, και αμέσως μετά την ορκωμοσία τους διαλύεται και βάσει του Συντάγματος χρειάζονται και 20 μέρες. Έτσι μαζί με τις διερευνητικές εντολές που παίρνει το κάθε κόμμα για να σχηματίσει μία κυβέρνηση και για να την παραδώσει, θα περάσει ένας μήνας.
Αυτό είναι το διάστημα που χρειάζεται από την πρώτη Κυριακή μέχρι τις δεύτερες εκλογές και αυτός ο μήνας που μεσολαβεί δεν θα πρέπει να «ενοχλεί» το Πάσχα ή οι εξετάσεις των παιδιών.
Εκλογές: Ποιές είναι οι πιθανές ημερομηνίες για την διεξαγωγή τους
4/11/2022Ο Απρίλιος, όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μήνας που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα οι εκλογές. Οι ημερομηνίες των εκλογών λίγο πολύ είναι γνωστές, ενώ τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο.
Όσον αφορά στον Απρίλιο τα δύο ορόσημα είναι το Πάσχα – που είναι στις 16 Απριλίου του 2023 – και το άλλο είναι η 1η Ιουνίου, δηλαδή η μέρα που ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Άρα, πέρα από την χρήση των σχολείων, έχει να κάνει και με την «εκπαιδευτική κοινωνική ηρεμία», δηλαδή να έχουν τα παιδιά τον χώρο και τον χρόνο να διαβάσουν και να δώσουν εξετάσεις.
Το Πάσχα, είναι το ορόσημο, καθώς πιθανότατα οι εκλογές να διεξαχθούν την Κυριακή των Βαΐων – στις 9 Απριλίου. Τα σενάρια κλίνουν προς τις 2 Απριλίου 2023 όπου θα γίνει ο πρώτος γύρος, να περάσει το Πάσχα και μετά διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει το καλοκαίρι, με την τουριστική σεζόν και όχι να διεξαχθούν εθνικές εκλογές.
Μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών, λόγω της απλής αναλογικής, χρειάζονται 25 με 30 ημέρες για να ορκιστεί η καινούρια Βουλή. Επομένως, ανοίγει η Βουλή, ορκίζονται οι βουλευτές, και αμέσως μετά την ορκωμοσία τους διαλύεται και βάσει του Συντάγματος χρειάζονται και 20 μέρες. Έτσι μαζί με τις διερευνητικές εντολές που παίρνει το κάθε κόμμα για να σχηματίσει μία κυβέρνηση και για να την παραδώσει, θα περάσει ένας μήνας.
Αυτό είναι το διάστημα που χρειάζεται από την πρώτη Κυριακή μέχρι τις δεύτερες εκλογές και αυτός ο μήνας που μεσολαβεί δεν θα πρέπει να «ενοχλεί» το Πάσχα ή οι εξετάσεις των παιδιών.
Ακόμη και ανήμερα της εθνικής μας επετείου, για την 28η Οκτωβρίου, οι Τούρκοι δε σταμάτησαν την προκλητική συμπεριφορά.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, πέντε τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 14 παραβιάσεις στο βορειοανατολικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ειδικότερα, ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πέταξαν πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο και προχώρησαν σε 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών, ενώ στις παραβιάσεις συμμετείχαν και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τα μαχητικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Τουρκικά ΜΜΕ: Με τον Typhoon μπορούμε να πλήξουμε όλη την Ελλάδα
Η δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Typhoon φαίνεται ότι ανεβάζει τον «πήχη» της τουρκικής προκλητικότητας και των απειλών κατά της Ελλάδας από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Τούρκοι αναλυτές σχολίαζαν χθες ότι «με τον Typhoon τώρα μπορούμε να πλήξουμε και την Αθήνα και όλη την Ελλάδα».
Βίντεο με την εκτόξευση:
Οι ίδιοι σχολίαζαν, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ότι «μέχρι τώρα μπορούσαμε να πλήξουμε στόχους στα ελληνικά νησιά».
Ο στρατιωτικός αναλυτής, Μετέ Γιαράρ, ανέφερε στο CNN Turk: «Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη εμβέλεια σε πυραυλικό σύστημα, το οποίο διαθέτουμε ήταν το Bora. Aυτό το σύστημα έχει εμβέλεια τουλάχιστον 280 χιλιομέτρων. Κι όταν συζητούσαμε τα νησιά, τότε έθεταν το ζήτημα Bora, διότι η χώρα μας σε επίπεδο τεκτικής αυτό είχε. Η Τουρκία δεν είχε στην διάθεση της κάποιο βαλλιστικό πύραυλο. Σήμερα μιλάμε για την εμβέλεια ενός βαλλιστικού πυραύλου. Εμείς δεν μιλάμε πια για εμβέλεια 561 χιλιομέτρων, λέμε πως πλήξαμε στόχο στα 561 χιλιόμετρα. Ίσως έχει και μεγαλύτερη εμβέλεια.
Ο δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβιτζόγλου ανέφερε: «Εγώ το υπολόγισα. Η απόσταση Σμύρνης - Aθήνας είναι 411 χιλιόμετρα».
Και ο Γιαράρ πρόσθεσε: «Όλο μας έλεγαν πως θα πλήξουν τις γέφυρες μας στην Κωνσταντινούπολη, θα πλήξουν όλη την Κωνσταντινούπολη. Θα παρακαλέσω να μετρήσετε και την απόσταση Κωνσταντινούπολης - Aθήνας».«Ο Typhoon πήρε άριστα»
Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε ότι ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος Typhoon έπληξε στόχο στα 561 χιλιόμετρα και βρήκε το στόχο του σε 458 δευτερόλεπτα: «Πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική βολή του εθνικού πυραύλου Typhoon. Ας δούμε τις εξελίξεις. Με επιτυχία έπληξε στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων.
Ο «εθνικός πύραυλος» στη δοκιμαστική του βολή πήρε άριστα. Η Roketsan πραγματοποίησε την δοκιμαστική βολή στα πλαίσια του προγράμματος ανάπτυξης του βαλλιστικού πυραύλου Typhoon υπο την επίβλεψη της διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Ριζούντας στην περιοχή που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας. Ο πύραυλος Typhoon έπληξε στόχο στη Σινώπη και εντός 458 δευτερολέπτων βρήκε τον στόχο του σε απόσταση 561 χιλιομέτρων».
Η εφημερίδα Turkiye έγραψε «Όλη η Ελλάδα είναι εντός της εμβέλειας του πυραύλου μας», ενώ η Aksam έγραψε «εκτοξεύτηκε από την Ριζούντα, έπληξε στόχο στη Σινώπη».
«Θα υπηρετούμε τα συμφέροντα του έθνους, πέρα και πάνω από τις κομματικές ετικέτες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι: «δεν θα υπήρχε καλύτερη μέρα για τη συνεδρίασή μας από τη σημερινή, από τα 48α γενέθλια της μεγάλης μας παράταξης, δηλώνοντας την πίστη μας στη Δημοκρατία την οποία τιμούμε με τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας. Δικαιώνεται εμφατικά η ταυτότητα της ΝΔ, όπως την προσδιόρισε ο ιδρυτής μας, Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Και συνέχισε: «Μετά από 39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης, η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά. Οι εξελίξεις απαιτούν να θέσω πρώτος το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Η 48Η ΝΔ εκφράζει το κοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά την πρόοδο. Με δυνάμεις που συντηρούν την παράδοση με την ανανέωση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις 4 δεσμευτικές αρχές της ΝΔ, αλλά με αδέσμευτη σκέψη και έχοντας πάντα ακέραια τα εξής:
Προστασία της πατρίδας
Ανοικτή και παραγωγική οικονομία
Δίκαιη κοινωνία και εθνική ενότητα.
Αυτά τα «όπλα» μας επέτρεψαν από το να βγούμε νικηφόρα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μας χτύπησαν. Η χώρα αμύνεται με επιτυχία στις εθνικές προκλήσεις και το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας. Καμία κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσα πολλά εμπόδια σε τόσο μικρό χρόνο. Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που υπομένει. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπης και στη μείωση της ανεργίας, στηρίζει όσο μπορεί το εισόδημα των νοικοκυριών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς να ναρκοθετούμε το κοινό μας μέλλον.
Γνωρίζετε την προσπάθεια αυτή, καθώς το κοινοβουλευτικό μας έργο δεν έχει προηγούμενο. 330 νομοσχέδια επεξεργαστήκατε και ψηφίσατε. Πραγματοποιήσατε ως ΚΟ της ΝΔ πάνω από 6000 ομιλίες στην ολομέλεια και στις ειδικές επιτροπές της βουλής. Σταθήκατε στο ύψος των απαιτήσεων.
Μητσοτάκης: «Η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της»
«Σε εθνικό επίπεδο μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας οπλισμένοι με το διεθνές δίκαιο. Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί μας» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ ξεκαθαρίζοντας ότι: «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό όμως θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας». Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων σημείωσε: «Αν κάτι με κάνει αισιόδοξο είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει στους λαούς».
Έλληνες και Τούρκοι γνωρίζουν ότι: «Η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της». Ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης. Μήνυμα σε Τουρκία
«Οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» σημείωσε κάνοντας λόγο για ισχυρά αναχώματα απέναντι στη Μόσχα που επιχειρεί να μετατρέψει την ενέργεια σε «όπλο». Για την ενεργειακή κρίση
Κανείς μηχανισμός εθνικός δεν μπορεί να καλύψει ένα τεράστιο κύμα ανατιμήσεων. Για αυτό – είπε- δίνει τη μάχη για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Η Αθήνα τόνισε είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ζητούν μια κοινή απάντηση, σημειώνοντας ότι πρέπει να τεθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σε μια τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να σταθούν επιχειρήματα υπέρ του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, γιατί όταν οι αγορές δεν κινούνται σωστά τον λόγο πρέπει να έχει η πολιτεία. Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα – Τι είπε για την απλή αναλογική
Σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι καταστροφολογεί για τα πάντα. «Κατασκευάζει απώλειες από τον κορονοϊό, καταγγέλλει παραβίαση του ασύλου, όταν η αστυνομία πιάνει συμμορίες που δρούσαν μέσα στις φοιτητικές εστίες. Πουλάει σε φθηνή τιμή, ακριβά ψέματα υποσχόμενη στους πάντες τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Άκουσα τον κο Τσίπρα να λέει χωρίς να ντρέπεται ότι αν είχε τη δυνατότητα να μοιράσει 50 δις θα ήταν πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί. Αυτό είναι χυδαιότητα που έχει καταδικαστεί από τους πολίτες. Σε αυτό τον λαϊκισμό της εξαγοράς των συνειδήσεων, οφείλουμε να αντιτάξουμε το δικό μας έργο». Στη συνέχεια κάλεσε την ΚΟ της ΝΔ να μιλήσει στους πολίτες με ειλικρίνεια για όσα έχουμε μπροστά μας, τονίζοντας: «Οι κοινωνικές ανισότητες πρέπει να μειωθούν. Το δίλημμα το οποίο διατύπωσα στη ΔΕΘ ισχύει στο ακέραιο: “Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου;”. Δεν το λέω με καμία δόση αλαζονείας αλλά θα πρέπει να εξηγήσουν την εναλλακτική τους πρόταση οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό απέναντι στις τρικυμίες και το τιμόνι πρέπει να το κρατάμε σταθερά» είπε χαρακτηριστικά.Για απλή αναλογική
«Οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Η πρώτη κάλπη θα έχει το βάρος της τελικής. Θα είναι εκείνη που θα δείξει τι κυβέρνηση επιθυμούν ώστε με τη δεύτερη κάλπη να την εδραιώσουν. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, ώστε να συνεχίσει η σημερινή πορεία ανάπτυξης και να μην υπάρχει κανένα πισωγύρισμα. Με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ να είναι μονοκομματική αλλά όχι μονολιθική» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Για τα μέτρα στήριξης
«Σε εθνικό επίπεδο, ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχουμε ανακοινώσει θα συνεχιστεί με μέτρα ρεαλιστικά και αποτελεσματικά. Με αντίπαλο μια διεθνή καταιγίδα οι Έλληνες νιώθουν ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μας προστατεύσει χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την επόμενη ημέρα και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης είναι η δύναμή μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε δε στη θετική πορεία της οικονομίας και στις εξαγγελίες που έκανε από τη ΔΕΘ λέγοντας: «Σε λίγο 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις κοντά στο 7%. Από 1/1/2023 καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος διαδοχικών φορολογικών ελαφρύνσεων και τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Οι εξαγωγές μας σπάνε κάθε ρεκόρ, τα έσοδα από τουρισμό θα ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας».
Η παράταξη της ΝΔ στοχεύει ψηλά. Η 48χρονη ΝΔ, είπε ο κ.Μητσοτάκης, εκφράζει στις μέρες μας το ρεύμα που ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό. Με δεσμευτικές αρχές, αλλά με αδέσμευτη σκέψη, με 4 θεμέλια:
Την προστασία της πατρίδας,
Την εθνική ενότητα,
Την οικονομία,
Την κοινωνία
Αυτά μας προστάτευσαν από τα μνημόνια, την πανδημία, μέχρι τη μεταναστευτική εισβολή στον Εβρο. Με αυτά αμύνεται στην εισαγόμενη ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Καμία κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσες δυσκολίες. Ομως, παρά την αβεβαιότητα η πατρίδα μας προχωρά μπροστά. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, πρωταγωνιστεί στη μείωση της ανεργίας και προσπαθεί να στηρίζει τα νοικοκυριά, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και χωρίς να υπονομεύει το κοινό μας μέλλον. Από το καλοκαίρι του 2019 έως το καλοκαίρι του 2022 επεξεργαστήκατε και ψηφίσατε 330 νομοσχέδια. Ως Κ.Ο. της ΝΔ κάνατε πάνω από 6.000 ομιλίες στην Ολομέλεια και όλες τις επιτροπές της Βουλής.
»Δύσκολα κάποιος πρωθυπουργός θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα από τους βουλευτές του. Με σεβασμό, κυρίως όμως με πάγια επιδίωξη τις ευρύτερες συναινέσεις.
Τίποτα στον κόσμο δεν είναι το ίδιο από τον Οκτώβριο του 1974, όταν ξεκινούσε η ΝΔ τη διαδρομή της. Ακλόνητες έμειναν οι αξίες της παράταξης. Ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, η δύναμή της να συνθέτει και να ανανεώνεται την κράτησαν ζωντανή. Φυσικός μας χώρος, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της παράταξης είναι ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας η Δημοκρατία. Γι' αυτό και στην Ουκρανία αντιστεκόμαστε στον πόλεμο, στις ανιστόρητες ορέξεις στη γειτονιά μας, που συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές.
Αντιστεκόμαστε στην εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Μόσχα. Η πολιτεία διαπανά τεράστια ποσά για να επιδοτήσει. Εχουμε ανακτήσει από τον Μηχανισμό πάνω από 2 δισ. και μας επιτρέπει να κρατάμε σε λογικά επίπεδα τις τιμές της ενέργειας. Ομως, κανείς μηχανισμός ανάπτυξης υπερκερδών ή προϋπολοιγισμός δεν μπορεί να καλύψει πλήρως. Γι' αυτό δίνω τη μάχη για μια συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση. Και τώρα, η Ελλάδα εισηγείται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ναι, πρέπει να τεθεί πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.
Ο πρωθυπουργός έστειλε ξακάθαρα μηνύματα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο, ενώ η Ελλάδα περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της σύνεσης, ενώ πρόσθεσε ότι τα σύνορα δεν παραχαράσσονται από χάρτες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Μητσοτάκης στι ισχυρές συμμαχίες της χώρας και τις ΗΠΑ.
Ακολούθως, μίλησε για τους συνταξιούχους που θα δουν αυξήσεις τους επόμενους μήνες, αλλά και τις επενδύσεις που έρχονται στη χώρα.
Εχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, πρέπει να είμαστε μπροστά στον πολίτη, ώστε η δυσκολία να μη μετατραπεί σε διαμαρτυρία, αλλά κυρίως να μη μετατραπεί σε δημαγωγία. Να εξηγούμε πώς προέρχονται τα προβλήματα. Εχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που καταστροφολογεί και σήμερα για τα πάντα. Επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στο ρεύμα, καταγγέλει δήθεν παραβίαση ασύλου όταν η αστυνομία συλλαμβάνει συμμορίες που ζούσαν μέσα σε φοιτητικές εστίες.
Υπάρχουν ακόμη μη αποδεκτές ανισότητες. Το δίλημμα που διατύπωσα στη Θεσσαλονίκη, ισχύει στο ακέραιο: Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειρισθούν τις ευθύνες του τόπου; Ας μας εξηγήσουν οι αντίπαλοι ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουν. Το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και δοκιμασμένο και ισχυρό πλήρωμα. Ρίχνουμε το γάντι. Ισχυρό εθνικό κράτος σημαίνει ΝΔ στη διακυβέρνηση.
Απέναντί μας θα έχουμε πάντα τη διαστρέβλωση, την υπερβολή και τη λάσπη. Η πρώτη κάλπη θα έχει το βάρος της τελικής, θα είναι το θεμέλιο των επιλογών μας για το αύριο. Θα δείξει τι κυβέρνηση θέλουμε. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, χωρίς ατελείωτα παζάρια, με όρους που θα κρατούν τη χώρα σε τροχιά προόδου, ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα πισωγύρισμα. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ να είναι μονοκομματική, αλλά να μην είναι μονολιθική. Να είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα με το τι ψήφισε. Κομβικός ο ρόλος των βουλευτών, αυξάνονται τα καθήκοντά σας στη βουλή και στις περιφέρειές σας. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή, το ίδιο θα ζητήσω να ισχύει και για όλους τους υπουργούς.
Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου, δηλώνει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του στο Bloomberg.
Αναφέρει ακόμα ότι καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας επιτείνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον μας. Είναι πράξη κοινής λογικής, και κυριαρχίας, να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που θα ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.
Σε παρέμβαση στην εν εξελίξει συζήτηση για την τιμή του φυσικού αερίου, προτάσσοντας την ανάγκη της καθιέρωσης ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του στο Bloomberg, τη Δευτέρα.
Στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Η Ευρώπη μπορεί να καταπολεμήσει τον Πούτιν με τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου», ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως «η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο στην αγορά του φυσικού αερίου», τη στιγμή που «η Ρωσία έχει καταστήσει την ενέργεια όπλο, με προφανή στόχο την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας».
Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η φράση του κ. Μητσοτάκη: «Όταν η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τιμές, το να αφήνεις τις τιμές να αυξάνονται εσαεί είναι πράξη αμέλειας και όχι σύνεσης».
Διαβάστε ο άρθρο – παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg
«Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων και εκτροπών, ήρθε η ώρα η Ευρώπη να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ρωσία έχει καταστήσει την ενέργεια όπλο, με προφανή στόχο την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας. Δεκαπέντε κράτη – μέλη έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή τους για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου της.
Υπό κανονικές συνθήκες, οι κυβερνήσεις πρέπει να αφήνουν τις αγορές να λειτουργούν ελεύθερα. Αλλά αυτές δεν είναι φυσιολογικές εποχές. Η Ρωσία αθετεί τα συμβόλαια και περιορίζει σκόπιμα την προσφορά. Όταν ένας παίκτης μπορεί να κινεί τις τιμές, δεν έχει νόημα να “αφήνουμε τις αγορές να λειτουργούν”.
Οι κυβερνήσεις υποτίθεται ότι πρέπει να δομούν και να ελέγχουν τις αγορές. Αντιμετωπίζοντας σαφή χειραγώγηση της αγοράς, η κυβερνητική παρέμβαση όχι μόνο δικαιολογείται αλλά και απαιτείται.
Καθώς οι τιμές αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, η αγορά έχει πάψει να λειτουργεί. Η ρευστότητα έχει στερέψει και η μεταβλητότητα έχει εκτοξευθεί, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για τους προμηθευτές και τους κερδοσκόπους να επωφεληθούν από τις απότομες μεταβολές των τιμών. Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες τελούν υπό πίεση, ζητώντας κυβερνητική βοήθεια. Κανένα νοικοκυριό, εταιρεία ή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ή να διαχειριστεί μια αγορά όπου οι τιμές κινούνται τυχαία προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
Το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε 62 δισ. ευρώ επιπλέον για την εισαγωγή φυσικού αερίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο τελικός απολογισμός για το 2022 θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια, αν συνυπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην οικονομία γενικότερα. Εν τω μεταξύ, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας έχει τριπλασιαστεί σε πάνω από 180 δισ. δολάρια μέχρι τον Αύγουστο του 2022.
Αυτές οι τιμές βοήθησαν στην προσέλκυση προσφοράς στην Ευρώπη, αλλά με υπέρογκο κόστος – εξασφαλίσαμε την προσφορά, αλλά παραμελήσαμε το κόστος. Η Ευρώπη πληρώνει δύο έως τρεις φορές περισσότερο για το φυσικό αέριο σε σύγκριση με τις χώρες της Ασίας. Μια ορισμένη αύξηση των τιμών ήταν αναπόφευκτη, αλλά η επιτυχία της Ευρώπης στην απόκτηση φυσικού αερίου οφείλεται εν μέρει στην οικονομική επιβράδυνση που σημειώθηκε στην Κίνα. Σε ένα τυπικό έτος, οι εισαγωγές του κινεζικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξάνονται κατά 25% – μέχρι στιγμής φέτος, έχουν μειωθεί κατά 20%. Αυτή η μεταβολή των τιμών, που κινήθηκε πολύ πιο πάνω από τις υψηλές τιμές, επέτρεψε στην Ευρώπη να εισάγει το φυσικό αέριο που χρειάζεται.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ανισορροπία, την οποία οι τιμές από μόνες τους δεν μπορούν να διορθώσουν. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σταθερές από τις αρχές του 2022, παρά τη συνεχή άνοδο των τιμών. Η ικανότητα της Ευρώπης να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο είναι εξίσου συνάρτηση της φυσικής όσο και της οικονομίας: Όσο ψηλά κι αν ανέβουν οι τιμές, η Ευρώπη στο σύνολό της δεν μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να αντικαταστήσει πλήρως τις ποσότητες που έχει χάσει από τη Ρωσία. Όταν η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τιμές, το να αφήνεις τις τιμές να εσαεί είναι πράξη αμέλειας κι όχι σύνεσης.
Όντας αντιμέτωποι με τεράστιο κόστος, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρέπει να εξοικονομήσουν ενέργεια και να στραφούν σε εναλλακτικά καύσιμα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα. Αλλά πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην «εξοικονόμηση» και την καταστροφή, ανάμεσα στη λογική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στις ανεξέλεγκτες τιμές που κλείνουν τις βιομηχανίες μας και χρεοκοπούν τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
Αργά ή γρήγορα, οι αγορές θα ισορροπήσουν – αλλά χωρίς ανώτατο όριο στις τιμές, το κόστος αυτής της εξισορρόπησης θα μετρηθεί σε ζωές που καταστράφηκαν και θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρότεινα τον Ιούλιο ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αποζημίωσης των μεγάλων χρηστών ενέργειας για τη μείωση της κατανάλωσής τους, φέρνοντας την αγορά σε ισορροπία, χωρίς να καταφεύγει σε ακραίες τιμές.
Η αναδυόμενη συναίνεση συγκλίνει προς ένα μικρό σύνολο επιλογών. Ο κοινός παρονομαστής είναι η επιθυμία να επιβληθεί ανώτατο όριο στο σύνολο του φυσικού αερίου, όχι μόνο στις μικρές ποσότητες που εξακολουθούν να προέρχονται από τη Ρωσία. Το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό, ώστε να λειτουργεί ως διακόπτης αλλά να επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότητας της αγοράς σε λογικά επίπεδα. Έχω κατά νου ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο, αλλά το ποσό αυτό αποτελεί αντικείμενο εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, τις οποίες θέλω να σεβαστώ – γι’ αυτό και δεν θα το αποκαλύψω εδώ. Παρόλα αυτά, με αρκετά υψηλές τιμές, οι προμηθευτές θα εξακολουθούν να στέλνουν το φυσικό αέριο τους στην Ευρώπη και οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να έχουν λόγους να μειώσουν τη ζήτησή τους.
Ένα ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι ένα ανοδικό όριο για το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι τιμές κι όχι ένας τεχνητά χαμηλός αριθμός που θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές.
Η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέχει φυσικά κινδύνους. Αλλά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας επιτείνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς μας εναντίον μας. Είναι πράξη κοινής λογικής και κυριαρχίας να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που να ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία».
Πλαφόν στην τιμή καυσόξυλων και πέλλετ- Κατατέθηκε η τροπολογία στη βουλή
29/9/2022Η ρύθμιση προβλέπει πως έως την 31η.12.2022, το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό που ίσχυε τη 1η Νοεμβρίου του 2021.
Παράλληλα, οι εν λόγο επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώνουν στις αρμόδιες αρχές τα αποθέματα σε καυσόξυλα, πέλλετ, μπρικέτες και προσανάμματα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τεχνητής έλλειψης στην αγορά.
Για τα εθνικά, μόνο δυο κουβέντες, ή μάλλον μόνο μία: Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ τόσο για τις κόκκινες γραμμές, όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση απέναντι στις καθαρές μας θέσεις. Τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια, και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούμε με τον ουσιαστικό διάλογο, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έστειλε ένα ακόμα μήνυμα στην Τουρκία κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση και μίλησε για την ενεργειακή κρίση, τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση με λελογισμένα μέτρα που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία.
«Για το ενεργειακό σχολίασε ότι «δεν θα υπάρξει λύση στο ενεργειακό αν δεν υπάρξει συνολική υπερεθνική λύση», ενώ τόνισε ότι «ως Ευρώπη κινούμαστε με καθυστέρηση, αλλά το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει και στην Πράγα στη Σύνοδο». «Ελπίζω μέχρι τότε οι υπουργοί να έχουν κάνει κάποια βήματα», τόνισε.
Όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σχολίασε το εξής: «Η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Το μέσο εισόδημα στηρίζεται, σημαντικές νέες επενδύσεις γίνονται πράξη, εκτιμώ ότι εξαγγελίες θα έχουμε και σύντομα. Οι Ελληνες το συμμερίζονται και το καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις».
«Πιθανόν να χρειαστεί η επέκταση στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και μετά την 31η Δεκεμβρίου» επεσήμανε το πρωί της Τετάρτης (21/9) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.
«Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει διαθέσει για την ενεργειακή κρίση τους περισσότερους πόρους στην Ευρώπη, ενώ για τον Δεκέμβριο η παρέμβαση ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ είπε στον ΑΝΤ1.
Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης και εάν θα υπάρξει Fuel Pass-3 ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε πως «δεν έχει πει κάτι ο πρωθυπουργός και σας θυμίζω ότι έχει πέσει σημαντικά η τιμή των καυσίμων».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω η προκαταβολή φόρου 80% για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισε «δεν έχουμε άλλα περιθώρια, δεδομένου ότι πρέπει να επιδοτούμε το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Κλείνοντας, επεσήμανε πως το αργότερο την προσεχή Δευτέρα (26/9) θα καταβληθούν τα ποσά από τις εκκρεμότητες για το Power Pass του Ιουνίου και του προηγούμενου εξαμήνου, οι οποίες υπήρχαν από έναν πάροχο ενέργειας.
Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Τούρκοι. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εξαπέλυσαν επίθεση στην πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψη της στο Καστελόριζο, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά στο ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα στο Αιγαίο.
Μετά την ενόχληση της Τουρκικής ηγεσίας και των ΜΜΕ από τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Μακρόν, η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται πως μπαίνει στα σκοπευτικά της γειτονικής χώρας.
Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ της εθνικιστικής εφημερίδας Σοζτζού. Με τίτλο «Η Ελληνίδα ηγέτης κατηγορεί την Τουρκία από την Ρόδο» τονίζει πως ενώ «Ενώ κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέφθηκε τη Ρόδο και τρία νησιά κοντά στην Τουρκία για 7η φορά μέσα σε δύο χρόνια, κατηγόρησε την Τουρκία για πρόκληση στη Ρόδο».
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέφτηκε και την Χάλκη και την Ρόδο έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας από το Καστελόριζο.
Μετά τις επιθέσεις Τσαβούσογλου και Ακάρ κατά τις Ελλάδας ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην γείτονα πλειοδότησε σε εθνικισμό.
«Είμαστε εθνικιστές. Ο εθνικισμός μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ακολουθούμε τον δρόμο του Μουσταφά Κεμάλ και του Ετζεβίτ. Τώρα στην ατζέντα είναι η οικονομία. Ο κόσμος είναι σε άθλια κατάσταση ή κάθεται «ουάου θα έρθω ένα βράδυ» Να σου στείλουν πρόσκληση περιμένεις; Αν έχεις καρδιά και κουράγιο, πήγαινε», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτζάρογλου.
Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία προσπάθησε να αιφνιδιάσει και με νυχτερινές υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της λίγο πριν τις 10 το βράδυ στην Κίναρο και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα στην νησίδα Γλάρος. Χθες οι Τούρκοι σημείωσαν 53 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ ένα μη επανδρωμένο πέταξε πάνω από την νησίδα Καλόγεροι.
Το… κουμπί του Άδωνη Γεωργιάδη φαίνεται πως πάτησε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας για «κάμψη της δημοκρατίας», αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με αποτέλεσμα η συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN να πάρει «φωτιά».
«Οι υποκλοπές και η κάμψη της δημοκρατίας στη χώρα μας, θα τις πληρώσει η κυβέρνηση», είπε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έκρηξη του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος απάντησε: «Κάμψη της δημοκρατίας είναι στο φεστιβάλ της νεολαίας σας να γράφουν «Μητσοτάκη αυτό» και εσείς να γελάτε σαν χάνοι από κάτω. Αυτό είναι κάμψη της δημοκρατίας. Ντροπή σας κύριε. Κάνατε τις ορντινάτσες του Πούτιν, τις κάνατε στη νεολαία σας. Ορντινάτσα του Πούτιν, ντροπή σου. Ολόκληρη νεολαία έβαλε τον Πούτιν να βρίζει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και δεν ντρέπεστε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Νίκος Φίλης, είπε: «Εδώ γελάμε όλοι. Γελάμε μαζί σας, εντάξει», για να του πει ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα τα πούμε στην κάλπη όταν θα σας τιμωρήσει ο λαός γι’ αυτά τα αίσχη. Άντε πήγαινε πάρε κανά καφέ στο Πούτιν, που θα μας μιλήσεις εσύ για κάμψη της δημοκρατίας, κομμουνιστή».
Μηνυτήρια αναφορά Σπίρτζη στον Άρειο Πάγο για παρακολούθηση του κινητού του
09/09/2022Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο ο πρώην υπουργός και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, για παρακολούθηση του κινητού του με το λογισμικό «Predator».
Στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου γίνεται προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγείλει πως παρακολουθούταν και το τηλέφωνο του βουλευτή και πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.
Το σχέδιο εξοικονόμισης ενέργειας στο δημόσιο σε ποσοστό 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση στο 30% μέχρι το 2030 παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Όπως ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης απο 2.495 του δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώρηση στοιχείων στη σχετική πλατφόρμα ήταν μόλις 221ένας.
Τόνισε επίσης οτι στη μη συμόρφωση των φορέων θα υπάρξουν κυρώσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μη ένταξή τους στον προγραμματισμό προσλήψεων του Σεπτεμβρίου ή τη μη ενταξή τους στο δεύτερο κύκλο κινητικότητας. Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει τη νέα υπουργική απόφαση δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις απο γενικό και αποθεματικό ποσό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Θεόδωρος Σκυλακάκης
Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη μετέβη στις Φέρες όπου παρελήφθησαν πέντε θωρακισμένα οχήματα, 2.800 κυβικών, μεικτού βάρους 4,6 τόνων, διαμορφωμένα για επιχειρήσεις σε δύσβατο έδαφος.
Ένα ισχυρό μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας «σε αυτούς που δυστυχώς επιμένουν να εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους» και ενότητας των Ελλήνων και των Ελληνίδων «στην προάσπιση των συνόρων, του Διεθνούς Δικαίου και της ανθρώπινης ζωής», έστειλε σήμερα από τον φράχτη στην περιοχή του Πόρου Φερών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νομό Έβρου προκειμένου να ενημερωθεί για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για τη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Θεοδωρικάκος μετέβη στις Φέρες όπου παρελήφθησαν πέντε θωρακισμένα οχήματα, 2.800 κυβικών, μεικτού βάρους 4,6 τόνων, διαμορφωμένα για επιχειρήσεις σε δύσβατο έδαφος.
Από τον Πόρο όπου τον υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο «ΑΚΡΙΤΑΣ» το οποίο όπως είπε «περιλαμβάνει άμεσα μέτρα και προτεραιότητες που αφορούν την επέκταση του φράχτη με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ στο σύνολο των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο έως 140 χλμ., την ενίσχυση των αστυνομικών μας, την ενίσχυση των συνοριοφυλάκων μας, 250 προσλήψεις, ενίσχυση της εκπαίδευσής τους, διεθνή δράση ενημέρωσης όλων των συμμάχων μας και των Ευρωπαίων πολιτών για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται εδώ».
Παράλληλα «το σχέδιο "ΑΚΡΙΤΑΣ" αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτούς που δυστυχώς επιμένουν να εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους οι οποίοι προωθούνται συστηματικά από λαθρεμπόρους της ελπίδας, παράνομους διακινητές που καθημερινά εγκληματούν στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους από τη γειτονική Τουρκία με την ανοχή αν όχι με την άμεση συνέργεια της γειτονικής χώρας. Θέλουμε ακόμα σήμερα να στείλουμε εδώ από τον Έβρο ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας των Ελλήνων. Είμαστε απολύτως ενωμένοι, απολύτως αποφασισμένοι όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες να προασπίζουμε τα σύνορά μας, το Διεθνές Δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε εκ νέου στην «ιδιαίτερα αυξημένη πίεση το μήνα Αύγουστο» διαβεβαιώνοντας για τη συνέχιση της στήριξης του έργου της ελληνικής αστυνομίας στη φύλαξη των συνόρων. «Το σχέδιο "ΑΚΡΙΤΑΣ" περιέχει μία σειρά εναλλακτικά σενάρια με τα οποία σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία σε πλήρη συντονισμό με τον Ελληνικό Στρατό ανταποκρίνεται σε οποιασδήποτε μορφής πίεση παράνομων μεταναστών υπάρχει στα σύνορά μας. Η πίεση αυτή τον μήνα Αύγουστο ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και προσέγγιζε, αν δεν ξεπερνούσε, τα όρια της πιο δύσκολης εποχής ως τώρα που ήταν ο Μάρτιος του 2020 οπότε όλοι θυμόμαστε την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν εδώ οι εξελίξεις και τα γεγονότα. Η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τον Ελληνικό Στρατό κάνει με άριστο τρόπο τη δουλειά της και δεν πρέπει να έχει κανείς καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα την στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί σε αυτό το σύγχρονο και κρίσιμο καθήκον της ασφάλειας των συνόρων μας».
Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση - Αντίστροφη μέτρηση για τη μητέρα των μαχών στη Βουλή
Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν αύριο στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί με αφορμή την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου από την ΕΥΠ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Με το ερώτημα γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να πλανάται αναπάντητο στον αέρα, το «θερμόμετρο» ανεβαίνει κατακόρυφα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενόψει της αυριανής σύγκρουσης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
«Σχέδια ανωμαλίας»
Μετά τις ευθείες βολές της κυβέρνησης στην αξιωματική αντιπολίτευση για επιλεκτικές διαρροές από την απόρρητη κατάθεση του νέου διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, «λάδι» στη φωτιά της αντιπαράθεσης ρίχνει και το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μεταφέρει την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη ότι πίσω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται η Ρωσία.
«Έχουν φθάσει στο απώτατο σημείο αυτοεξευτελισμού, διακινδυνεύοντας την εθνική διπλωματία, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις ευθύνες τους πίσω από δήθεν «’εθνικούς λόγους’», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κ
όντρα για το Politico
Ο κ. Οικονόμου πάντως μετά το χθεσινό δημοσίευμα του Politico μίλησε για μερική ανασκευή εκ μέρους του περιοδικού μετά το δημοσίευμα της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη για την οποία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι χθεσινές καθ’ υπερβολή αναφορές του θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
«Η κυβέρνηση ως όφειλε αντέδρασε και με επιστολή στο Politico (…) και σήμερα προχώρησε σε μερική ανασκευή του δημοσιεύματος».
Το περιοδικό με ανακοίνωση που υπογράφει ο αρχισυντάκτης του στάθηκε στο πλευρό της δημοσιογράφου με την επισήμανση ότι:
«Η έκδοση της Τετάρτης του ‘Βρυξέλλες Playbook’ είναι απολύτως ακριβής» με αφορμή τα όσα αποκάλυψε από την επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Κομισιόν στις 2 Αυγούστου για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Πυρά Ανδρουλάκη
Σε φορτισμένο κλίμα και με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στο βήμα της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρακολούθησή του, κατηγορώντας ότι ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία.
«Είναι αδιανόητο το συναίσθημα να αγωνίζομαι 8 χρόνια με τα συμφέροντα της χώρας ως ευρωβουλευτής και η κυβέρνηση να μου έχε στήσει μια τέτοια πλεκτάνη. Είναι πασιφανές ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός από την ηγεσία της ΝΔ ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία, του χεριού της, το σχέδιο όμως απέτυχε».
Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν λάβρος κατά της κυβέρνηση που επιμένει να τον καλεί να ενημερωθεί αρμοδίως από την ΕΥΠ για τους λόγους της παρακολούθησής του.
«Αν σου παρακολουθούν Γεωργιάδη το τηλέφωνο για λόγους εθνικής ασφαλείας και η επιλογή είναι όταν το μάθεις και γίνεις έξαλλος, και τον σέβομαι τον κ. Ανδρουλάκη που στεναχωρήθηκε γι’ αυτό, να βγει και να γίνει πετσετάκι στην τηλεόραση και να διαλυθεί η ΕΥΠ, θα πω δεν πειράζει. Η πατρίδα προηγείται του κ. Γεωργιάδη τι κάνουμε. Δε θα τα γκρεμίσουμε όλα επειδή θέλετε εσείς», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ενόψει της αυριανής σύγκρουσης σε επίπεδο αρχηγών, ο Γιάνης Βαρουφάκης με επιστολή του στην ΑΔΑΕ ζητά από την Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώσει τη Βουλή για όλες τις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα.
ΔΕΘ: Τα δύο πακέτα στήριξης που θα εξαγγελθούν και τα μέτρα που εξετάζονται
21/08/2022Σε συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, θα δοθούν οι προτεραιότητες για τα μέτρα που θα ληφθούν το προσεχές διάστημα και αναμένεται να εξαγγελθούν από το βήμα της ΔΕΘ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο τον κατάλογο με συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν δύο περιόδους.
Αφενός θα αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και θα πρόκειται κυρίως για μέτρα στήριξης των εισοδημάτων από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια γενικότερα. Και αφετέρου στο 2023, όπου θα έχουν περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν σε καθημερινή βάση και τη διακύμανση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, προκειμένου να διαπιστώσουν το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται. Μπορεί ο κουμπαράς να αβγατίζει από τα υπερέσοδα στον προϋπολογισμό τον Ιούλιο και τις τουριστικές εισπράξεις, ωστόσο οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια αφαιρούν σημαντικό τμήμα του.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπολογισμοί για στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει με τιμή περίπου 100 ευρώ/ Mwh. Εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, το κόστος της επιδότησης έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, θα κινηθεί άνω του 1 δισ. ευρώ που διατίθεται. Ήτοι, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει έως και 400 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Κατά συνέπεια, ένα σημαντικό μέρος από τον δημοσιονομικό χώρο θα οδεύσει για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος, αφαιρώντας ποσά από άλλες παρεμβάσεις. Με δεδομένο εξάλλου, ότι τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν επ’ ουδενί πρέπει να πλήξουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο αναπληρωτής Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν παύουν να διαμηνύουν ότι όσο υψηλότερα κινείται η τιμή του φυσικού αερίου (είναι ήδη δεκαπλάσια σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία), τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη στήριξης των πολιτών. Πόσω μάλλον που οι προβλέψεις της Ρωσίας κάνουν λόγο για υπερδιπλασιασμό της μέσης τιμής του φυσικού αερίου που εξάγει (στα 730 δολάρια/ 1.000 κ.μ.), πριν αυτή αρχίσει να μειώνεται σταδιακά έως το τέλος του 2025. Κάτι που κοστίζει ήδη ακριβά στο ισοζύγιο της χώρας μας. Τον Ιούνιο εφέτος, η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία ανήλθε σε 625,3 εκατ. ευρώ (+86,3% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021). Στον αντίποδα, η αξία των εξαγωγών προς τη Ρωσία διαμορφώθηκε σε 12,7 εκατ. ευρώ (-26,9%). Και όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας, “κάθε πρωί κοιτάμε πώς εξελίσσεται η τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων συστατικών, για να δούμε πού πηγαίνουμε και πού πρέπει να είναι η στήριξη των πολιτών”.
Εν κατακλείδι και υπό αυτά τα δεδομένα, το διάστημα κοντά στη ΔΕΘ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, με κύρια πηγή τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Από αυτόν θα αντληθούν και οι χρηματοδοτήσεις κυρίως για τα πρόσθετα μέτρα.
Όπως συζητείται στο οικονομικό επιτελείο, στο πρώτο πακέτο μπορεί να περιληφθούν: Μια νέα επιταγή ακρίβειας προς τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά, το Fuel Pass-3 για τους μήνες Οκτώβριο- Δεκέμβριο (ανάλογα και με το πώς θα κινηθούν οι τιμές της βενζίνης), τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς της ενέργειας.
Ενώ, για το επόμενο έτος επιδιώκεται να γίνουν: Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων) που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ, η αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ και κάποιες αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος.
Φυσικά, όλα, όπως προαναφέρθηκε, τελούν υπό την αίρεση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό…
Μια μάχη διαρκείας είναι σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια αλλά και για να καλυφθούν οι πολίτες απέναντι στο τσουνάμι αυξήσεων. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ενεργειακά δύσκολοι, καθώς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κάνουν αγώνα δρόμου για να προετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα. Με τη ρωσική πλευρά να προχωρά σε μείωση της ροής του φυσικού αερίου -επικαλούμενη δυσλειτουργίες στον αγωγό Nord Stream 1- δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και το κλείσιμο της κάνουλας. Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό οι τιμές φυσικού αερίου δεν λένε να υποχωρήσουν, με αναλυτές να προειδοποιούν πως η έξοδος από το τούνελ μπορεί να γίνει το 2025.
Με τα σύννεφα να πυκνώνουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, στην κυβέρνηση εστιάζουν σε τρία κρίσιμα μέτωπα : στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και στη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης. Η μητέρα των μαχών δίνεται για να διασφαλιστεί πως δεν θα χρειαστεί ακόμα και στο χειρότερο σενάριο να γίνουν εναλλασσόμενες διακοπές ρεύματος και ήδη υλοποιείται ένα σχέδιο σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ρόλος της Ρεβυθούσας είναι κρίσιμος καθώς πλέον δίνει τη δυνατότητα για αυξημένες εισαγωγές φορτίων LNG, ενώ παράλληλα αυξημένη είναι και η παραγωγή του λιγνίτη.
Παράλληλα, βέβαια, με τη μάχη για την ενεργειακή επάρκεια σε εξέλιξη είναι μια εξίσου σκληρή μάχη για τον περιορισμό του αντίκτυπου της ενεργειακής κρίσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αποδεχθεί πως δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν πλήρως οι ανατιμήσεις, ωστόσο η προσπάθεια είναι εστιασμένη στο να διατηρηθούν οι λογαριασμοί σε προσιτά επίπεδα.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και φαινομένων παραπλανητικών αναφορών – διαφημίσεων από προμηθευτές. Μάλιστα σε προμηθευτές που φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, αποκρύπτοντας το ότι αυτές συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την πολιτεία, αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αργή Ενέργειας (ΡΑΕ) προειδοποιώντας ότι αύριο θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και θα προβεί σε κυρώσεις.
Να σημειωθεί πως οι καταναλωτές έχουν επίσης τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς να καταβάλουν αποζημίωση ή να υπόκεινται σε κάποιο «πέναλτι». Με άλλα λόγια, κάθε καταναλωτής μπορεί να αλλάζει πάροχο όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει άλλος πάροχος που έχει πιο φθηνή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού βεβαίως εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό του.
Τώρα μένει να φανεί το ποια θα είναι η ανταπόκριση των πολιτών στις νέες ρυθμίσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως η μάχη με τις τιμές θα έχει διάρκεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια οικονομικά αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
«Ψήνονται» νέα μέτρα στήριξης
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός έρχεται, καθώς οι διεθνείς τιμές στην ενέργεια σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και επομένως ζητούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο δόθηκε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση των νοικοκυριών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις, με τα 200 εκατομμύρια να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο βαθμό ανασφάλειας στην παγκόσμια οικονομία» σημείωσε χθες από την Κεφαλονιά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως θα εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες. Η καλή πορεία του τουρισμού δίνει μια ανάσα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως βαίνουμε προς μια τουριστική περίοδο η οποία θα είναι καλύτερη και από αυτή που είχαμε το 2019. Ωστόσο, μια πολύμηνη ενεργειακή κρίση είναι δεδομένο πως θα ροκανίσει τα δημοσιονομικά «αποθέματα», περιορίζοντας τα περιθώρια των χειρισμών.
Ήδη στο ενεργειακό πεδίο εξετάζεται μια σειρά πρόσθετων μέτρων, όπως ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης, ένα ακόμα fuel pass αλλά και μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας με έμφαση στους πλέον ευάλωτους. Τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση θα τον παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να κάνει και στοχευμένες αναφορές σε μέτρα στήριξης τόσο των πλέον ευάλωτων όσο και της μεσαίας τάξης.
Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές
29/07/2022Η ενεργειακή κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και η επιθετική ρητορική της Άγκυρας θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης Αθήνας και Βερολίνου κατά την διάρκεια των συναντήσεων που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας με την Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ. Αμέσως μετά, η κ. Μπέρμποκ θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Η διοργάνωση της 48ης Επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη φωτιές στη Λέσβο, την Ηλεία και το Δάσος Δαδιάς στον Εβρο όπου απειλείται μία από τις σημαντικότερες περιοχές Natura στην Ευρώπη, προκάλεσε δυσφορία στη Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και χρήστες του Twitter που θεώρησαν πως η εκδήλωση έπρεπε να ακυρωθεί.
«Ειλικρινά απορώ ποιοι και τι θα εορτάσουν απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο. Την ώρα που καίγεται ξανά όλη η χώρα και γίνονται στάχτη οι ομορφιές της πατρίδας μας. Την ώρα που καμμία Πρωθυπουργική συγνώμη δεν μπορεί να πείσει κανέναν για τίποτε άλλο από το ότι οι πολίτες κι ολόκληρη η Ελλάδα είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους… Δημοκρατία σημαίνει Ευθύνη, Δικαιοσύνη, Ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσβαση ακώλυτη στα κοινωνικά αγαθά και στο Περιβάλλον, υπέρτερο δημόσιο αγαθό. Δημοκρατία σημαίνει Ευθύνη και μέριμνα για τους πολίτες. Νοιάξιμο. Δημοκρατία σημαίνει λογοδοσία των κρατούντων. Ελπίζω κάποτε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε ξανά τη Δημοκρατία και να τιμήσουμε πραγματικά εκείνους που αγωνίστηκαν για την αποκατάστασή της, δίνοντας τη ζωή τους και χάνοντας την Ελευθερία τους. Αυτοί ονειρεύτηκαν μια χώρα διαφορετική, για τους πολίτες της και για τις επόμενες γενιές…».
Θορυβημένα από την εξέλιξη της υπόθεσης Λιγνάδη είναι πολλά από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς η όλη ιστορία παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα γύρω της.
Οι εκδηλώσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) -σ’ όλες τις θεατρικές παραστάσεις- κατά της δικαστικής απόφασης ν’ αφεθεί ελεύθερος ο γνωστός σκηνοθέτης παρά την καταδίκη του για δυο βιασμούς, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς γίνονται αποδεκτές με χειροκροτήματα από χιλιάδες πολίτες.
Βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν τον φόβο τους, ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να στοιχίσει στην κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες συνδέουν την αποφυλάκιση του Λιγνάδη με το γεγονός ότι υπήρξε διορισμένος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου από την υπουργό Πολιτισμού
Υποστηρίζουν ακόμα, ότι η αντίδραση της Λίνας Μενδώνη, περισσότερο πυροδοτεί την κατάσταση, παρά κινείται προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης του κλίματος.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος η υπόθεση αυτή έχει φέρει οργή και στους ψηφοφόρους της ΝΔ, ιδιαίτερα στους οικογενειάρχες. Οι πληροφορίες λένε ότι οι Βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ έχουν δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα από ψηφοφόρους τους, οι όποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν το τι ακριβώς έχει συμβεί με την όλη ιστορία.Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι κακώς στελέχη της κυβέρνησης συνδέουν τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν στις εκδηλώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως λένε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών που χειροκροτούν στα θέατρα τους ηθοποιούς που διαβάζουν τις ανακοινώσεις του ΣΕΗ, δεν είναι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι απλοί πολίτες που διαμαρτύρονται για την απόφαση κι εμείς έχουμε αποφασίσει να τους χαρίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που βλέπουν με ανησυχία την όλη ιστορία. Το θέμα αυτό ακουμπάει όλη την ελληνική κοινωνία προσθέτουν, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται κάποιος πολιτικά».
Μητσοτάκης για Power Pass: Αποκαθιστούμε μια αδικία – Είμαστε σε πόλεμο
15/7/2022Μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το Power Pass που σήμερα αρχίζει να πληρώνει.
Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Από σήμερα, η Πολιτεία ενεργοποιεί ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά της ακρίβειας, που πολιορκεί όλες τις χώρες και όλα τα νοικοκυριά: η εφαρμογή Power Pass ξεκινά να αποζημιώνει αναδρομικά τους καταναλωτές για μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο. Αποκαθιστούμε, έτσι, μία αδικία.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, διεκπεραιώθηκαν 3 εκατομμύρια αιτήσεις. Και σχεδόν 2 εκατομμύρια δικαιούχοι εισπράττουν, ήδη, ποσά από 18 έως και 600 ευρώ. Κάτι που σε συνδυασμό με άλλες εκπτώσεις και επιδοτήσεις, που επίσης ισχύουν, μετριάζει το βάρος των ανατιμήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια κρίση στην Ενέργεια. Συνολικά, 260 εκατομμύρια ευρώ πιστώνονται σε λογαριασμούς πολιτών, που ειδοποιούνται από την πλατφόρμα ή με μήνυμα στον υπολογιστή τους. Ενώ θα δοθούν άμεσα άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.
Πρόκειται για μία ακόμη δράση ανακούφισης. Που γίνεται δυνατή, όμως, χάρη στην ανάπτυξη η οποία μας προσφέρει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αλλά και χάρη στην επιλογή μας τα οφέλη από αυτήν να επιστρέφουν στην κοινωνία. Γιατί ξέρω καλά την καθημερινή πίεση που ασκεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Σε αυτόν υψώνουμε τώρα άλλο ένα ανάχωμα. Που προφανώς θα το ήθελα μεγαλύτερο. Αλλά που πρέπει να ζυγίζεται στο μέτρο της πραγματικότητας και των εθνικών μας αντοχών.
Η νέα στήριξη στο ρεύμα είναι επίσης στοχευμένη παρέμβαση. Συνοδεύει, άλλωστε, και την εξουδετέρωση στην πράξη της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο. Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν 6πλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει μία τέτοια αύξηση. Μπορεί μόνο να την περιορίζει. Και αυτό κάνουμε με πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, που καλύπτει το 60% των αυξήσεων που έχουν μεσολαβήσει.
Είμαστε σε πόλεμο. Και αυτό είναι το κόστος της εθνικής μας άμυνας απέναντι σε μία παγκόσμια πρόκληση, που ζητά ευρωπαϊκή απάντηση. Απάντηση, που η χώρα μας θα διεκδικεί μέχρι να δοθεί. Στο μεταξύ, ωστόσο, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όμως τα περιθώρια έχουν και όρια. Και όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα.
Δεν θα κρύψω ότι η παγκόσμια συγκυρία είναι δύσκολη. Και παντού, κάθε μέτρο μοιάζει μικρό μπροστά στις μεγάλες ανάγκες. Αλλά γνωρίζω καλά και τις ικανότητες που δείξαμε στις δοκιμασίες που ζήσαμε. Όπως και τη δύναμη της ενότητας και της σταθερότητας. Ένα, λοιπόν, μπορώ να υποσχεθώ: Ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, μέχρι να περάσει και αυτή η τρικυμία. Μέχρι να βγούμε ξανά νικητές. Όλοι μαζί!
Ένταση στη Βουλή μετά την τοποθέτηση Συρίγου: Η χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο
14/07/2022Ένταση επικράτησε στη Βουλή με τη τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, για το Πολυτεχνείο και την Χούντα στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Η αναφορά του κ. Συρίγου προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
“Το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομιμάτων της και κυρίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής, είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονομένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από την πλειοψηφία του λαού όταν χρειαζόταν, όταν υπήρχε η Χούντα, έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Δηλαδή πότε; Μετά το ’74. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, είχαμε τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας ήσυχοι ότι έχουμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς με καθυστέρηση ετών το αντιστασιακό μας καθήκον” είπε αρχικά.
“Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντίστασης απέναντι στην δικτατορία” πρόσθεσε.
“Το «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73» λόγω του μύθου που δημιουργήθηκε, μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να θεωρεί ότι η χούντα έπεσε το ’73 εξαιτίας του Πολυτεχνείου. Στην πραγματικότητα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου ακολούθησε η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, μια πολύ σκληρότερη φάση της δικτατορίας” ανέφερε ο κ. Συρίγος.
Οργισμένη ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, που σημείωσε πως θα έπρεπε “να νιώθει ντροπή ο υφυπουργός για όλα όσα συνειδητά είπε για το Πολυτεχνείο”, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο.
“Η αντίσταση στη χούντα ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή του Πολυτεχνείου” πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης, τονίζοντας πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα.
“Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο” κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Επιστολή βουλευτών στον Μπάιντεν κατά Ερντογάν και Τουρκίας – Μην δώσεις F-16
Λάβροι κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του καθεστώτος του (όπως το αποκάλεσαν) οι Αμερικανοί βουλευτές που κατέθεσαν δυο τροπολογίες στο Κογκρέσο για να εμποδίσουν τον Τζο Μπάιντεν να πουλήσει F-16 στην Τουρκία ή να αναβαθμίσει τα ήδη υπάρχοντα. Η επιστολή τους στον Αμερικανό πρόεδρο είναι… χαρακτηριστική.
Όταν πριν από μερικές μέρες ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε το θέμα των F-16 και ο Αμερικανός ομόλογός του, του εξέφρασε τη στήριξη στο αίτημά του, με τον αστερίσκο ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στο Κογκρέσο.
Και το Κογκρέσο… μίλησε. Το βράδυ της Τρίτης (05.07.2022) έγινε γνωστό το κοινό μέτωπο των Αμερικανών βουλευτών, που κατέθεσαν τροπολογίες για να μην πάρει ή να μην αναβαθμίσει η Τουρκία F-16. Σε δεύτερη τροπολογία, δε, η οποία αφορά συγκεκριμένα την Τουρκία, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πωλήσει F-16 ή την τεχνολογία τους αν η Άγκυρα, μεταξύ άλλων, συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας με υπερπτήσεις!
Και τα… «χαστούκια» αυτά στην Άγκυρα, δεν ήταν τα μόνα. Οι βουλευτές έστειλαν και επιστολή στον Τζο Μπάιντεν, στην οποία επιτίθενται στον Ερντογάν και τον κατηγορούν ότι βάζει το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό, ότι χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα για εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων αλλά και για να παραβιάσει «την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».
Επιστολή κόλαφος κατά Ερντογάν και Τουρκίας
Στην επιστολή τους προς τον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν την εντονότατη διαφωνία τους στη δημόσια στήριξη του Τζο Μπάιντεν στο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά και την αναβάθμιση μαχητικών F-16.
Ηγετικό ρόλο στην όλη προσπάθεια παίζει ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόν. Στην επιστολή των μελών του Κογκρέσου εκφράζεται ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος, καθώς σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ερντογάν για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.
«Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.
Συνεχίζοντας, υποστηρίζουν ότι αυτές οι πρακτικές του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίες αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας, δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη, καθώς η Άγκυρα έχει προβεί σε μια σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών, οι οποίες εκτείνονται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Το καθεστώς του (Ερντογάν) έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα προσφέρει κανένα κίνητρο στον Ερντογάν για να αλλάξει τη συμπεριφορά του και να μετατραπεί σε καλό σύμμαχο. Μάλιστα, εκτιμούν ότι τα αμερικανικά όπλα που θα δοθούν στην Τουρκία ενδέχεται να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, υπενθυμίζουν στον Τζο Μπάιντεν ότι η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο μπορεί δυνητικά να εκθέσει σημαντικές πληροφορίες οπλικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία.
Η επιστολή καταλήγει με τους βουλευτές να αναφέρουν: «Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για τον τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (της χώρας)».
Τροπολογίες «χαστούκι» στην Τουρκία
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι Αμερικανοί βουλευτές, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο, «ύψωσαν τείχος» στην πώληση αλλά και την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας.
Αρχικά, κατέθεσαν διακομματική τροπολογία η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Η τροπολογία, πάντως, αφήνει παράθυρο για πώληση F-16 στην Τουρκία αν ο Αμερικανός πρόεδρος πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, κατατέθηκε και δεύτερη τροπολογία «χαστούκι» στην Τουρκία. Ο βουλευτής Κρις Πάπας την κατέθεσε επίσης στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Αφορά συγκεκριμένα την Τουρκία, καθώς αναφέρει ότι ο «πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει, να μεταφέρει, να διευκολύνει τη μεταφορά ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας».
Και σε αυτή την τροπολογία, όπως συνηθίζεται, υπάρχει πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρόεδρο να άρει τους περιορισμούς εάν πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές (Άμυνας και Εξωτερικών) της Βουλής και της Γερουσίας κατά την προηγούμενη περίοδο 120 ημερών, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν:
παραβίασε την κυριαρχία της Ελλάδας, κάνοντας σε αυτό το σημείο συγκεκριμένη αναφορά στις υπερπτήσεις.
παραβίασε την περιοχή δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών που καθορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.
προχώρησε σε ενέργειες που υποβαθμίζουν την διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.
εξέθεσε τα μέσα του ΝΑΤΟ σε εχθρικούς παράγοντες.
υποβάθμισε τη γενική ασφάλεια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι αυτή η απαγόρευση είναι σύμφωνη με τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, ο οποίος επιτρέπει την πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων μόνο για αμυντική χρήση.
Την ικανοποίησή του γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας στο RECINTO FERIAL IFEMA της Μαδρίτης, για να πάρει μέρος στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας.
Και συνέχισε: «Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Είμαι ικανοποιημένος γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας. Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
«Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και είναι σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είμαστε μια χώρα που επενδύει άνω 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».
«Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαίκό Συμβούλιο που εξέφρασε την ανάγκη να σέβεται η Τουρκία την εδαφική ακεραιότητα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο να υπάρχει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην Τουρκία.
Εκφράστηκε η ανησυχία όλων μας για την έξαρση του πληθωρισμού, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση έτσι ώστε η Κομισιόν να προτείνει αλλαγές για την αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ. Να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος. Ελπίζω είπε η πρόταση να είναι έτοιμη στο τέλος το καλοκαιριού.
Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για την στήριξη των πολιτών.
«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σ περεταίρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».
Πρόσθεσε ότι δεν είναι ο ίδιος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Αλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα δοθουν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις.
Όσον αφορά στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν έχω να πω τίποτα. Έχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη την δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Είναι τα δυο αγαπημένα θέματα όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».
Fuel Pass – Mητσοτάκης: Στα 80 ευρώ η επιδότηση στη βενζίνη – 100 ευρώ στα νησιά
21/4/2022
Το πλαίσιο των παρεμβάσεων για τον νέο κύκλο επιδότησης καυσίμων fuel pass 2 ανακοίνωσε ο Kυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, το πρωί της Τρίτης.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυξάνεται η επιδότηση για το Fuel Pass στα 80 ευρώ (από 45) για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ από τα 35 για τις μοτοσικλέτες.
Στα νησιά, η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για μοτοσικλέτες.
Στις 15.00, θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά.
Βουλευτής της ΝΔ έδωσε στον αέρα την ημερομηνία των εκλογών
17/6/2022Μια φράση του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, «φούντωσε» ξανά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο λίγο αργότερα η κυβέρνηση δια στοματος Γεραπετρίτη διέψευσε τις φήμες και επέμεινε οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας
Παρά το γεγονός αυτό, ο «γαλάζιος» βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας εκτίμησε σε live σύνδεση ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα. Και όχι μόνο το εκτιμά, αλλά έχει στο μυαλό του και συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας ήταν χθες καλεσμένος στην εκπομπή Kontra24 της Νατάσας Γιάμαλη.
«Θα πάμε σε εκλογές 25 Σεπτέμβρη ή 2 Οκτώβρη. Εκτιμώ ότι θα είναι μια καλή στιγμή για την παράταξή μας μετά από ένα καλοκαίρι που πιστεύουμε ότι θα είναι καλό με τον τουρισμό, θα βοηθήσει σημαντικά. Με τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως είπαμε βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία» είπε ο βουλευτής αφήνοντας άφωνο το πάνελ της εκπομπής.
Έρχονται πάνω από 8.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το καλοκαίρι
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών που θα γίνουν το καλοκαίρι αλλά και στο νέο ενισχυμένο ολοήμερο σχολείο. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην κατάσταση στα πανεπιστήμια.
Όπως παρουσιάζει άρθρο στα dikaiologitika.gr η υπουργός αρχικά τόνισε ότι φέτος το καλοκαίρι θα γίνουν πάνω από 8.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα πιάσουν δουλειά τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
Όπως εξήγησε, τον Σεπτέμβριο θα τεθεί πιλοτικά σε εφαρμογή το νέο ολοήμερο σχολείο με το διευρυμένο ωράριο έως τις 5.30 το απόγευμα, το οποίο θα είναι ανοικτό για κάθε παιδί, δίχως άλλα κριτήρια και «κόφτες».
Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι φέτος θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για να γίνεται το σχολείο καλύτερο. Ταυτόχρονα, τόνισε, δρομολογείται και η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να βγουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών πιο νωρίς, πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
Μια σημαντική παρέμβαση-ανακούφιση για εκατοντάδες χιλιάδες γονείς ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του για το συνέδριο σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsbomb.gr ο πρωθυπουργός είπε ότι το ωράριο λειτουργίας δημοτικών σχολείων και δημοτικών παιδικών σταθμών θα επεκταθεί έως τις 6 το απόγευμα «ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι».
Μιλώντας γενικότερα για το δημογραφικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «κρίσιμο ζήτημα για το σήμερα αλλά και εκρηκτικό για το αύριο» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια βόμβα το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε έγκαιρα».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται και άλλες πρωτοβουλίες όπως «η στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Ιούλιο ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με το δυνητικό όριο ηλικίας να αυξάνεται στα 54 έτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε, ακόμα, ότι θα δημιουργηθεί εθνικό συμβούλιο που θα αναλάβει το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών χαρακτηρίζοντας βασική προτεραιότητα την εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους βάσει σχεδίου που θα αξιοποιεί την περιουσία του δημοσίου αλλά και με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για ανακαίνιση παλαιών κατοικιών.
Δεν κρύβεται η δυσφορία της Άγκυρας για τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε από συμμάχους και εταίρους για την πολιτική της έντασης που ακολουθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και Τύπος στην Τουρκία συνεχίζουν να συντηρούν τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής διπλωματίας για το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Επίσκεψη Μητσοτάκη με ισχυρούς συμβολισμούς
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα και κυρίως η ανάρτησή του στο Instagram με την ελληνική σημαία από την Ψέριμο, έστειλε ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα ισχύος στην Άγκυρα που συνεχίζει να προκαλεί.
Ένας ψαράς στην Ψέριμο έδειξε στον πρωθυπουργό μια φωτογραφία με τα ελληνικά ψαροκάικα στα αιγαιοπελαγίτικα νερά και το Oruc Reis σε κοντινή απόσταση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε νησιά που βρίσκονται στη λίστα των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Άγκυρας, με βάση το χάρτη που εμφάνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη για την ξεκάθαρη στήριξη από Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσινγκτον, ενώ απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη Λάρισα ότι διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα σα μονοπρόσωπη ΕΠΕ.
Άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία, ζήτησε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει ρητή αναφορά καταδίκης της Τουρκίας στα συμπεράσματα.
Τι λένε τα τουρκικά Μέσα για την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω & Ψέριμο
Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Τουρκία μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο και Κω, και την ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού από την Ψέριμο με τη φωτογραφία της ελληνικής σημαίας.
Η ενόχληση της Άγκυρας φαίνεται και από τα τουρκικά πρωτοσέλιδα.
«Οι Ευρωπαίοι του έδωσαν “αέρα” και κάνει σόου», γράφει η Hurriyet, ενώ η AKSAM σημειώνει ότι «Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα».
Ο τουρκικός Τύπος καλεί παράλληλα τους πολίτες της χώρας να μην επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά.
Σύνοδος Κορυφής: Τις τουρκικές προκλήσεις θα θέσει ο πρωθυπουργός
Νέο ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία μετά και την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο και ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους και όσο μας προκαλούν περιθωριοποιούνται, εκτίθενται. Επιλέγουν να σταθούν απέναντι μας, απέναντι στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».
Υποστήριξε ότι δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, το παράλογο και το ανιστόρητο αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δίκαια μας.
“Αντίθετα μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας”, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός.
“Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει καθημερινά στο Αιγαίο η Τουρκία, και εμφανίζεται όλο και περισσότερο προκλητικά επιθετική. Χθες μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ερντογάν για άλλη μια φορά απείλησε ευθέως τη χώρα μας. Οι Τούρκοι δε διστάζουν να εργαλειοποιήσουν απεγνωσμένους μετανάστες και επιχειρούν να τους στείλουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία σε συνδυασμό με την αντιστροφή της πραγματικότητας.
Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει για την Ελλάδα τα εξής: «Εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται».
Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις αιτιάσεις της Άγκυρας
Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ακόμη και από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο βρίσκει απέναντί της τη σθεναρή αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας που διεθνοποιεί τώρα τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, με επιστολή της στον ΓΓ του ΟΗΕ, καλεί τον Αντόνιο Γκουτέρες να εντάξει το κείμενο των ελληνικών θέσεων στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Ασφαλείας και στο οποίο η Ελλάδα εκθέτει στη διεθνή κοινότητα το παράνομο Casus belli της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και τις παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, τις παρενοχλήσεις ελληνικών πλοίων από την τουρκική ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό.
Η μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας τα νησιά έχουν δικά τους χωρικά, ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με την επιστολή να καταλήγει στην καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού.
«Τέτοιες πρακτικές της Τουρκίας, εκτός από το ότι προδίδουν την προσήλωση σε μια αναθεωρητική νοοτροπία εντελώς αποκομμένη από τις βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, όπως αντικατοπτρίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε εγρήγορση & ετοιμότητα η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις
Στο Αιγαίο η άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού ολοκληρώθηκε, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς το Σάββατο ξεκινά το κυρίως μέρος της τουρκικής άσκηση «ΕΦΕΣ» που επικεντρώνεται και σε αποβατικές ενέργειες.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως φέτος συμμετέχει πολεμικό πλοίο της Λιβύης, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς «φωτογραφίζει» και το που θα βγει το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας στις αρχές Ιουλίου.
Η Πολεμική Αεροπορία συνεκπαιδεύτηκε με μαχητικά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν και του ισπανικού Χουάν Κάρλος.
Πριν αρχίσει η δεξίωση στο Λευκό Οίκο που παραθέτει ο Τζο Μπάιντεν για τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε δηλώσεις, ενώ μία σύντομη ομιλία παραχώρησε και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.
Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Τκαλωσόρισε ξεχωριστά την οικογένεια του Έλληνα πρωθυπουργού, κάνοντας αναφορές στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι και τις κόρες τους, Σοφία και Δάφνη.
«Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλού φίλους εδώ”, είπε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.
Και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις», ανέφερε – μεταξύ άλλων – κατά την ομιλία της η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.