Tι να προσέχετε το καλοκαίρι αν πάσχετε από υπέρταση





 Tι να προσέχετε το καλοκαίρι αν πάσχετε από υπέρταση

Στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση και απ’ αυτούς, σύμφωνα με πληθώρα μελετών, σχεδόν οι μισοί δεν το γνωρίζουν, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό όσοι είναι ενήμεροι δεν είναι ρυθμισμένοι, είτε γιατί δεν ακολουθούν σωστά τις οδηγίες του γιατρού τους είτε γιατί η υπέρταση εμφανίζει ανθεκτικότητα στη φαρμακευτική αγωγή, κάτι που συμβαίνει συχνά. 

Επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σημαντικό να προλάβουμε την εμφάνιση της υπέρτασης με σωστή διατροφή και άσκηση και, αν εμφανιστεί, να τη ρυθμίσουμε σωστά. Η ρύθμισή της αποτελεί πρόκληση το καλοκαίρι, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες διευκολύνουν την εφίδρωση.


Aπ’ όλες τις χρόνιες παθήσεις, η υπέρταση είναι η πιο διαδεδομένη κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι απ’ όσο θα έπρεπε. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου έχουμε ξεχάσει όχι μόνο τη μεσογειακή διατροφή αλλά και το ότι το αλάτι υπάρχει σε όλα τα τρόφιμα με τη μορφή του νατρίου, συνηθίζουμε να προσθέτουμε στο φαγητό μεγάλη ποσότητα επιτραπέζιου αλατιού, ενώ αγαπάμε πολύ το ψωμί και το τυρί φέτα, δύο από τις πιο μεγάλες και κρυφές πήγες αλατιού. 

Βέβαια, η υπέρταση μπορεί να εμφανιστεί ως ιδιοπαθής νόσος, ειδικά καθώς τα χρόνια περνούν, χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο αίτιο, σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένας κακός προγνωστικός δείκτης για τη συνολική υγεία που επισύρει κινδύνους. Εκτός από εγκεφαλικά και γενικά καρδιολογικά συμβάματα, προκαλεί βλάβη στα νεφρά και στα μάτια, εφόσον καταστρέφει τα αγγεία, μεγάλα και μικρά.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ 

Για να κατανοήσουμε την επικινδυνότητα της υπέρτασης πρέπει να δούμε αναλυτικά ποιος είναι ο μηχανισμός που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, πώς δρα στο σώμα μας και πώς οι αυξομειώσεις της μπορούν να επηρεάσουν ζωτικά όργανα. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της υπέρτασης για την υγεία από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες κατεβάζουν ολοένα και πιο χαμηλά τα φυσιολογικά όρια, ενώ για ανθρώπους που έχουν συννοσηρότητες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα όρια γίνονται ακόμα πιο αυστηρά, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη ρύθμιση. 

Η ζέστη, που αυτήν τη χρονιά ξεκίνησε από πολύ νωρίς –μάλιστα οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι κάνουν λόγο για ακραίες θερμοκρασίες–, επηρεάζει την ομοιόσταση του οργανισμού γενικά, ενώ η έκκριση ιδρώτα και η απώλεια υγρών επηρεάζει ειδικά την πίεση του αίματος.