Τζανάκης για αύξηση κρουσμάτων: “Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει νέα έξαρση – Θα αυξηθούν οι θάνατοι”

5/10/2022

Η αύξηση στα κρούσματα Covid-19 μέσα λίγες εβδομάδες έχει ξεπεράσει το 50%, όμως, αυτήν την εβδομάδα δείχνει σημάδια συγκράτησης. Αντίθετα, η αύξηση στις εισαγωγές στο ΕΣΥ -που στις απλές κλίνες ξεπέρασε τους 1.073 ασθενείς (+254 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα)- δείχνει να μην επηρεάζει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

“Προβληματίζει η αύξηση”, δηλώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στον οποίο απευθύνθηκε το iatropedia.gr και εξηγεί πως από τη μελέτη των επιδημιολογικών μοντέλων του τμήματός του, δεν είναι σίγουρος πως είμαστε αντιμέτωποι με το νέο φθινοπωρινό κύμα του κορονοϊού:

“Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι αρχή κύματος, χωρίς να το έχω αποκλείσει ακόμα. Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς! Την τελευταία εβδομάδα έχουν αύξηση τα κρούσματα της τάξεως περίπου του 30%, δηλαδή εκεί που ήμασταν κάτω από 30.000 τώρα είμαστε στις 55.000. Έχουμε μια αύξηση συνολικά 50 με 60% στα κρούσματα. Από εκεί που ήμασταν κάτω από 5 χιλιάδες κατά μέσο όρο την ημέρα, τώρα έχουμε φτάσει περίπου στις 8 χιλιάδες ανά ημέρα, 7,5 χιλιάδες κατά μέσο όρο” λέει ο ίδιος.


Αναμένεται νέα παραλλαγή που διπλασιάζει τη δύναμή της

Ο Καθηγητής Τζανάκης υποστηρίζει πως η νέα έξαρση της πανδημίας δεν θα προκύψει από την παραλλαγή “Κένταυρος”, αλλά από κάποια καινούργια. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προέλθει από μία νέα υπο- παραλλαγή της Όμικρον 4, η οποία προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα.

“Περιμένω με αγωνία τις αναλύσεις των γονιδιωμάτων τις επόμενες εβδομάδες, για να δούμε εάν κι εμείς θα αρχίσουμε να έχουμε θέματα με τις παραλλαγές που ανευρίσκονται στην υπόλοιπη Ευρώπη”, αναφέρει ο ίδιος.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 στη Δανία και τη Βρετανία στις οποίες εντοπίστηκε -αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης- έδειξε πως έχει την τάση να διπλασιάζει τη “δύναμή” της μέσα σε λίγες μέρες.

“Δεν μιλάμε για τον Κένταυρο. Ο Κένταυρος μόνο στην Ινδία επικράτησε και πουθενά αλλού. Μιλάμε για τις παραλλαγές της Όμικρον 4. Αυτές που φαίνεται να είναι στο 6% των κρουσμάτων σε Αγγλία, Δανία και σε άλλες χώρες και που περιέργως εδώ στην Ελλάδα δεν τις έχουμε εντοπίσει ακόμα”, τονίζει ο επιστήμονας.

Κορονοϊός - Επικαιροποιημένα εμβόλια: Το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

27/09/2022

Παραλήφθηκαν από τη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer BA 4/5 και η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 03/10/2022.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer καλύπτουν και τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα και οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
Ενημερώνουμε ότι έχουν παραληφθεί στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer BA 4/5.

Η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης θα ανοίξει τις απογευματινές ώρες σήμερα 27/09/2022 και οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 03/10/2022.

«Δεν αναμένουμε κάποιο άλλο εμβόλιο, έχουμε πλέον το πιο σύγχρονο, επικαιροποιημένα εμβόλιο», δήλωσε, νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.Υπενθύμισε ότι η σύσταση αυτή τη στιγμή είναι να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα νεαρότερων ηλικιών που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, υγειονομικοί, άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν ανοσοκατεσταλμένους – ευπαθή άτομα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει γενικότερη σύσταση για όλο τον πληθυσμό.

Για τα παιδιά δεν υπάρχει γενική σύσταση για να εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση. Εμβολιάζονται μόνο αν υπάρχει κάποιο σοβαρό νόσημα ή αν συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα για να πάνε σε κάποια σχολεία στο εξωτερικό, όπως στην Αμερική, που απαιτούνταν αναμνηστική δόση.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έχουμε ήδη μπει σε μια νέα φάση της πανδημίας που  δεν προκαλεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, έχουμε μια ηπιότερη  μετάλλαξη σε σχέση με πριν.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν αναμένουμε έξαρση αύτη την στιγμή έτσι ώστε να αλλάξουν οι οδηγίες στον εμβολιασμό. «Οι οδηγίες θα αλλάξουν αν έχουμε ξαφνικά πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, η κάποια μετάλλαξη που δεν είναι τόσο ήπια» διευκρίνισε.


Κορονοϊός: Νέα έρευνα για το πως μπορεί να ξεκίνησε ο ιός

28/07/2022

Η θεωρία ότι η πανδημία του κορωνοϊού του Covid-19 ξεκίνησε από διαρροή σε εργαστήριο στην Κίνα έχει απορριφθεί μετά από εκτεταμένη έρευνα σύμφωνα με μελέτη.

Ο καθηγητής David Robertson του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στο BBC εξέφρασε την ελπίδα ότι μια νέα μελέτη θα «διορθώσει τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο ιός προήλθε από ένα εργαστήριο».

Η αγορά της Ουχάν το σημείο μηδέν για την πανδημία του Covid-19

Η αγορά θαλασσινών και άγριας ζωής Huanan της Ουχάν πιστεύεται ότι ήταν στο επίκεντρο της επιδημίας, η οποία προκάλεσε πάνω από έξι εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Οι δυνητικά μολυσμένοι πωλητές της αγοράς της Ουχάν πυροδότησαν μια «αλυσίδα μολύνσεων μεταξύ των μελών της κοινότητας στη γύρω περιοχή», αναφέρει αυτή η νέα μελέτη (πιο αναλυτικά εδώ).

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην αγορά της Ουχάν πωλήθηκαν ζώα με Covid-19 στα τέλη του 2019 και το νόσημα κόλλησαν άνθρωποι που εργάζονταν ή ψώνιζαν εκεί, σε ένα γεγονός που περιγράφεται ως «διάχυση» από τα ζώα στους ανθρώπους.

Στο παρελθόν είχαν γίνει προειδοποιήσεις στις κινεζικές αρχές για την «ανθυγιεινή και σκληρή πρακτική» των αγορών ζώων, σύμφωνα με τον καθηγητή Stuart Neil του King's College του Λονδίνου.

Γιατί οι επιστήμονες των νέων μελετών πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο με την έναρξη του Covid-19

Οι ειδικοί πίσω από τις νέες αυτές μελέτες πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο με το πώς ξεκίνησε η επιδημία στην Ουχάν που οδήγησε εκατοντάδες άτομα στο νοσοκομείο για νοσηλεία, αλλά μόνο περίπου 50 εξ' αυτών συνδέονταν με την αγορά.

Υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε το Covid επιβιώνουν και το περνούν ελαφρά, ο Robertson πρόσθεσε: «Αυτό ήταν πραγματικά αινιγματικό γεγονός, ότι δηλαδή τα περισσότερα κρούσματα δεν μπορούσαν να συνδεθούν με την αγορά - αλλά γνωρίζοντας τώρα αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό, συνέβη ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε.

Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν μόνο πολύ ήπια, οπότε θα κυκλοφορούσαν έξω στην κοινότητα και θα μετέδιδαν τον ιό σε άλλους και τα σοβαρά κρούσματα θα ήταν δύσκολο να συνδεθούν μεταξύ τους».H απορία που παραμένει 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας

Οι ειδικοί πήραν επιχρίσματα υγρών από τις αποχετεύσεις και τους πάγκους της αγοράς για περαιτέρω έρευνα.

Βρήκαν θετικά δείγματα του Covid γύρω από περιοχές όπου πωλούνταν ζώα όπως οι σκύλοι ρακούν, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στον ιό.

Καθώς οι άνθρωποι βίωσαν τα lockdowns, είδαν αγαπημένα τους πρόσωπα να πεθαίνουν και τέθηκαν περιορισμοί στην καθημερινή τους ζωή, πολλοί αναζήτησαν και αναζητούν απαντήσεις σχετικά με το από πού προήλθε ο ιός.

Αυτό οδήγησε σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτή της διαρροής από το εργαστήριο της Ουχάν, ιδίως αφότου οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας στο θέμα.

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει τότε: «Έχουμε βαθιές ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκαν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας για τον Covid-19 και ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για να φτάσουμε σε αυτά.

Είναι επιτακτική ανάγκη η έκθεση αυτή να είναι ανεξάρτητη, με τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων να μην παρεμβαίνουν ή να μην τροποποιούνται από την κινεζική κυβέρνηση».

Τον Μάιο του 2021, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν επίσης ότι η θεωρία ήταν δυνατό να είναι αληθινή. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε δημοσίως το 2021 ότι είχε «πολύ λίγες αμφιβολίες» ότι ο ιός προήλθε από ένα εργαστήριο της Ουχάν.Πηγή: iefimerida.gr


Τέταρτη δόση εμβολίου: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60
27/6/2022

Ανοίγει από σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού για τις ηλικίες 30 ετών και άνω.

Η επιτροπή εμβολιασμών έχει διευκρινίσει πως απευθύνει ισχυρή σύσταση να κάνουν το εμβόλιο οι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ έχει παραδεχθεί πως δεν υπάρχουν επαρκώς τεκμηριωμένα στοιχεία για τα οφέλη της στις ηλικίες κάτω των 60.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν».

Γκάγκα για εμβόλιο κορωνοϊού: Αναμνηστική δόση για όλους το φθινόπωρο
31/5/2022

Την εκτίμηση που έκανε τη Δευτέρα ο Θάνος Πλεύρης, ότι δηλαδή από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί τέταρτη δόση, πιθανότα για όλους, επιβεβαίωσε σήμερα και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

«Έχουμε πει αρκετό καιρό ότι θα χρειάζεται ένα αναμνηστικό το φθινόπωρο, όπως για τη γρίπη», διευκρίνισε η Μίνα Γκάγκα.

«Έχουμε πει αρκετό καιρό, ότι το πιθανότερο είναι, ότι θα χρειάζεται το φθινόπωρο να κάνουμε ένα αναμνηστικό, όπως κάνουμε για τη γρίπη. Οπότε νομίζω ότι αυτή είναι η λογική στην οποία πάμε», είπε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη, ο οποίος είπε ότι τον περασμένο μήνα έκανε την τέταρτη δόση και αν αυτή είναι που θα κάνουν και οι υπόλοιποι ή θα χρειαστεί να κάνει και εκείνος ξανά, είπε ή Μίνα Γκάγκα ότι, «νομίζω ότι το Σεπτέμβριο θα κάνουμε όλοι, όπως κάνουμε στη γρίπη».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είπε πως, έχει γίνει εξαρχής συμφωνία για δωρεάν εμβόλια και το 2023, τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία, από τις εταιρείες, για να περιλαμβάνουν και τα νέα στελέχη.

Όσο για το ποιος θα κάνει τη νέα αναμνηστική δόση του εμβολίου, είπε πως «η σύσταση είναι από τα 12 πρέπει να γίνει».Για το μεγάλο ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι οποίοι παραμένουν σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2022, είπε πως «είναι κάτι που συζητείται, αλλά μένει όπως έχει».

Για την κατάργηση της μάσκας
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καταργείται από αύριο, με τη Μίνα Γκάγκα να δηλώνει πως, «είναι θέμα του καθενός το αν θα φορέσει μάσκα», ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα.


«Είμαστε σε τελείως διαφορετική κατάσταση και είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που απελευθερώνει τα μέτρα», σημείωσε απαντώντας σε σχόλιο για το αν είναι νωρίς για την άρση των μέτρων.

«Το μόνο που θα δείξει για τη μάσκα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε τα ίδια με πέρυσι και πρόπερσι», είπε ερωτηθείσα για το αν θα επανέλθει η μάσκα.

Τέλος, αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό είπε ως «φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς», διευκρινίζοντας ότι, στην πλατφόρμα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι γιατροί κι όχι μόνο οι γενικοί.

topontiki.gr

Ευλογιά των πιθήκων: Η Task Force του ΕΜΑ συζητά πιθανές θεραπείες και εμβόλια


23/5/2022

Η ευλογιά των πιθήκων έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού την ιατρική κοινότητα που αναζητά λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ειδικότερα η Task Force Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA συζητά πιθανές θεραπείες και εμβόλια που είναι διαθέσιμα και επίσης θα εξετάσει και θα συστήσει την ανάγκη για πρόσθετη κλινική έρευνα για την ευλογιά των πιθήκων.

Μετά τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που αναφέρθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο EMA έχει αξιολογήσει δύο φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ευλογιά των πιθήκων, τα οποία έχουν εγκριθεί μέσω της κεντρικής διαδικασίας στην ΕΕ:

-Το φάρμακο Tecovirimat SIGA είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων και της ευλογιάς των αγελάδων.

-Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο εγκεκριμένο για την προστασία από την ευλογιά, για το οποίο υπάρχουν δεδομένα για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στα ζώα. Έχουν συλλεχθεί δεδομένα στο παρελθόν που δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων στους ανθρώπους.ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει στοιχεία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, ανέφερε τη Δευτέρα ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η μολυσματική ασθένεια που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η Rosamund Lewis, επικεφαλής της γραμματείας της ευλογιάς που αποτελεί μέρος του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως χαμηλότερες με αυτόν τον ιό, αν και η αλληλουχία του γονιδιώματος των κρουσμάτων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας έξαρσης.


Με ανεμοβλογιά και όχι τελικά ευλογιά των πιθήκων νοσηλεύεται ο 29χρονος τουρίστας από την Βρετανία στο νοσοκομείο Αττικόν, με τις υγειονομικές Αρχές πάντως να βρίσκονται σε εγρήγορση.
«Είναι πολύ μολυσματικός, μπορεί να εμφανιστεί και στη χώρα μας. Εάν εμφανιστεί κρούσμα ή κρούσματα στη χώρα μας πρέπει να τα ιχνηλατήσουμε γρήγορα και να τα απομονώσουμε για όσο χρειαστούν», λέει ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Η καλή κλινική εικόνα του 29χρονου του επιτρέπουν να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο αρκεί να βρεθεί χώρος για να περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα απομόνωσης. Το περιστατικό ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενώ εξιτήριο έλαβε η σύντροφος του 29χρονου η οποία νοσηλευόταν προληπτικά στην μονάδα covid.

«Ενήλικας που έχει τέτοιο εξάνθημα θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να γίνει η διαφοροδιάγνωση. Γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι 20+ όπως ο συγκεκριμένος και να μην έχει περάσει ανεμοβλογιά», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής του τμήματος υγιεινής και επιδημιολογίας.

Μέσα σε ειδική κάψουλα μεταφέρθηκε το περασμένο Σάββατο ως ύποπτο κρούσμα στην Αθήνα από την Κεφαλλονιά όπου έκανε διακοπές σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα από την περασμένη Δευτέρα.

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί»
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιδημιολόγοι στη χώρα τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος ιός δε θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για την ευλογιά των πιθήκων. Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Εκείνο που ανησυχεί πάντως τους ειδικούς είναι πως είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια ταχύτατη εξάπλωση εκτός Αφρικής χωρίς να είναι γνωστό πως μεταδόθηκε τόσο ραγδαία στην Ευρώπη.

«Ανακοινώσεις από το ECDC μιλούν για κρούσματα σε νέους άνδρες κάτω των 50 με σεξουαλική προτίμηση είτε ομοφυλόφιλοι είτε αμφίφυλοι».

Όπως προκύπτει, υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, αυτή της κεντρικής Αφρικής που είναι η πλέον σοβαρή με ποσοστό θνησιμότητας στο 10% και εκείνη της Ανατολικής Αφρικής που εντοπίζεται στην Ευρώπη και την Αμερική και είναι ηπιότερη.

Σε ποιες περιοχές αυξήθηκε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα10/5/2022

Πτωτικές τάσεις, παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε πέντε από τις 12  περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 2-8 Μαΐου, σε σχέση με την εβδομάδα 25 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2022.

 Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε έξι από τις 12 περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία περιοχή.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-70%), στην Κέρκυρα (-49%) και στην Αττική (-34%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Θεσσαλονίκη (-17%) και στα Ιωάννινα (-16%).

Αυξητικές ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+327%), στο Ηράκλειο (+144%), στα Χανιά (+48%) και στον Βόλο (+47%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Ξάνθη (+27%) και στη Λάρισα (+21%).

 Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Αλεξανδρούπολη (+2%).

Πιστοποιητικό νόσησης: Έρχονται αλλαγές μετά την ταλαιπωρία όσων νόσησαν17/2/2022, 11.01

Αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης εξετάζει το υπουργείο Υγείας μετά την άρση μίας σειράς μέτρων που ανακοινώθηκε χτες.

Η παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα για περιστατικά επαναμόλυνσης τα οποία έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid» είχε δηλώσει στην αρχή της εβδομάδας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου

Οι αλλαγές λοιπόν σχετικά με το πιστοποιητικό νόσησης θα αφορά όσους ασθένησαν δεύτερη φορά με κοροναϊό και είναι εμβολιασμένοι.

Αυτό που εξετάζεται είναι όσοι επανανόσησαν εντός τριμήνου από την πρώτη νόσηση θα τους δίνεται η δυνατότητα για νέο πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης διάρκειας, με την υποχρέωση εντός ενός μήνα να έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους για το εμβόλιο (είτε τη δεύτερη, είτε την τρίτη δόση).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την παραπάνω εισήγηση έχουν κάνει οι επιστήμονες στην κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών.Πιστοποιητικό νόσησης: Πόσο διαρκεί – Πώς βγαίνει
Πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προ ημερών καθορίζει μεταξύ άλλων το νέο πλαίσιο για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης. Όπως προβλέπει, για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης, ένας εμβολιασμένος θα μπορεί να κάνει rapid test, ενώ για τους μη εμβολιασμένους θα παραμένει η υποχρέωση διενέργειας μοριακού τεστ.


Συγκεκριμένα, το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:
κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
 ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test.
Πιστοποιητικό νόσησης: Ποια η ισχύ του
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με rapid test παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test διαρκεί 90 ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Κορονοϊός: Καμία χαλάρωση των μέτρων - Μπλόκο από τους ειδικούς

2/2/2022, 17/06

Μπλόκο από τους ειδικούς για χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοιού. Η εισήγηση των ειδικών που συνεδρίασαν σήμερα Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου για την χαλάρωση των μέτρων, φαίνεται πως εξάπλωση της όμικρον, ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών δεν άφησαν κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε χαλάρωση

Οπότε παραμένουν ως έχουν τα μέτρα για τα γήπεδα,  δηλαδή παρουσία φιλάθλων στο 10% της χωρητικότητας του εκάστοτε γηπέδου, με ανώτερο αριθμό σε κάθε περίπτωση τους 1.000 φιλάθλους.

Όπως επίσης αργεί ακόμη στο να επιτραπούν και οι όρθιοι στην διασκέδαση.

Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: Η υποπαραλλαγή Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα

31/1/2022

Τον κίνδυνο η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.2 να δώσει νέο κύμα μολύνσεων και στην Ελλάδα επισήμανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Η ΒΑ.2 έχει εξαπλωθεί ήδη σε αρκετές χώρες της Βόρειας Ευρώπης και σύμφωνα με τον καθηγητή είναι πιθανό «μετά από μερικές εβδομάδες μπορεί να έχουμε κύμα νέο μολύνσεων και στη Νότια Ευρώπη».


«Φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση θα είναι πολύ πιο αργή απ’ ό,τι περιμέναμε… Τα λύματα αυτή την εβδομάδα δείχνουν σταθεροποίηση, μάλιστα μπορεί να κλείσουμε με οριακή αύξηση. Αυτή τη στιγμή και αισιόδοξα να το δούμε, τις επόμενες μέρες τις επόμενες εβδομάδες δε φαίνεται γρήγορη αποκλιμάκωση όπως είχαμε αναγγείλει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι η Δέλτα δε φεύγει από το προσκήνιο, παραμένει, είναι περίπου στο 10% αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, «το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε εξαφάνιση των ιώσεων, όταν πάντα αυτή την περίοδο έχουμε έξαρση ιώσεων», παραπέμποντας σε αποκλιμάκωση από τον Απρίλιο.

«Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος απωλειών είναι πολύ υψηλός 102, αλλά αποκλιμακώνεται ο δείκτης των ΜΕΘ. Η μόνη προστασία είναι ο τριπλός εμβολιασμός» σημείωσε.

Ο Νίκος Θωμαΐδης διευκρίνισε πάντως ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερη εικόνα συγκριτικά με το Φεβρουάριο του 2021, παρόλο που τα κρούσματα είναι 18.000. Η Όμικρον δεν δίνει νοσηλείες ή νοσηρότητα σοβαρή, αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας».  


Κορονοϊός: Το χάπι της Merck λειτουργεί εναντίον της Όμικρον


28/1/2022

Η Merck και ο εταίρος της Ridgeback Biotherapeutics ανακοίνωσαν σήμερα πως έξι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως το πειραματικό φάρμακό τους κατά της COVID-19 μολνουπιραβίρη (molnupiravir) λειτουργεί απέναντι στην πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Τα στοιχεία αποτίμησαν την αντιιική δραστηριότητα της μολνουπιραβίρης και άλλων αντιιικών παραγόντων κατά παραλλαγών ανησυχίας της COVID-19. Η αποτελεσμάτικότητα της μολνουπιραβίρης εναντίον της Όμικρον δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε μελέτες σε ανθρώπους, ανέφεραν οι εταιρίες.

Η μολνουπιραβίρη και ένα χάπι της Pfizer που λαμβάνεται επίσης από το στόμα έλαβαν άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο και θεωρούνται σημαντικά εργαλεία απέναντι στην Όμικρον.

Η Pfizer ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι εργαστηριακά δεδομένα έδειξαν ότι το σκεύασμά της, Paxlovid, διατηρεί την αποτελεσματικότητά του εναντίον της Όμικρον.

Η Merck ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι το χάπι της έχει έναν μηχανισμό που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της Όμικρον και οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής.

Το molnupiravir έχει λάβει άδεια χρήσης σε περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας.ΑΠΕ ΜΠΕ

Κορονοϊός: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία - Αύξηση 42% σε μια μόλις ημέρα


5/1/2022

Έκρηξη των εισαγωγών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της χώρας ως αποτέλεσμα της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ενδεικτικά, οι εισαγωγές από τις 413 στις 28 Δεκεμβρίου, ανέβηκαν στις 442 στις 31 Δεκεμβρίου και στις 452 στις 3 Ιανουαρίου, ενώ χθες 4 Ιανουαρίου εκτοξεύτηκαν στις 641, αυξημένες κατά 42% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Από αυτές, οι περίπου 270 εισαγωγές έγιναν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας, έχουν γίνει δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 441 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία από 29 Δεκεμβρίου μέχρι 3 Ιανουαρίου και από αυτά τα 185 φαίνεται ότι ήταν με Όμικρον, δηλαδή ποσοστό 42%.Συνολικά, πάντως, στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 4.318 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 3.314 είναι σε απλές κλίνες και 1.004 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ειδικές κλίνες.
Η πίεση δε είναι εντονότερη στις απλές κλίνες και στα επείγοντα περιστατικά, ενώ όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μετάλλαξη Όμικρον δε φαίνεται να πιέζει τις ΜΕΘ.

Πηγή: skai.gr

Μετάλλαξη Όμικρον: Κακά μαντάτα για εμβόλια και μονοκλωνικά – Τι δείχνουν νέες μελέτες
24/12/2021

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού μπορεί να διαφύγει σε σημαντικό βαθμό από την ανοσιακή προστασία που προσφέρουν είτε τα εμβόλια, είτε η προηγούμενη νόσηση είτε τα μονοκλωνικά αντισώματα, επιβεβαιώνουν πέντε νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature».

Οι εργαστηριακές (όχι κλινικές) έρευνες, για μερικές από τις οποίες είχαν προηγηθεί προδημοσιεύσεις, δείχνουν ότι όσοι είχαν αρρωστήσει στο παρελθόν από Covid-19 και όσοι εμβολιάστηκαν πλήρως – ακόμη κι εκείνοι που έχουν κάνει τρίτη δόση – κινδυνεύουν να μολυνθούν από την Όμικρον. Παράλληλα, η νέα παραλλαγή φαίνεται να είναι τελείως ή σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική σε όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται κλινικά σήμερα.

Η σημαντικότερη από τις πέντε μελέτες, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Ντέηβιντ Χο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η οποία έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, εξέτασε κατά πόσο τα αντισώματα από 54 πλήρως εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson μπορούν να εξουδετερώσουν στο εργαστήριο την Όμικρον. Οι 15 είχαν κάνει και ενισχυτική δόση με mRNA εμβόλιο, ενώ οι δύο είχαν επίσης νοσήσει με Covid-19 στο παρελθόν.Διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα όλων των εμβολιασμένων έχουν σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα για εξουδετέρωση της Όμικρον σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές. Τα αντισώματα των αναρρωσάντων από Covid-19 έχουν ακόμη μικρότερη αποτελεσματικότητα να εξουδετερώσουν την Όμικρον, γι’ αυτό οι ίδιοι κινδυνεύουν με επαναλοίμωξη.
Όσοι έκαναν τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο (Pfizer/BioNTech ή Moderna), είναι καλύτερα προστατευμένοι σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, αλλά και στη δική τους περίπτωση τα αντισώματα μετά την ενισχυτική δόση έχουν μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα έναντι της Όμικρον. Όπως δήλωσε ο δρ Χο, «ακόμη και μια τρίτη δόση μπορεί να μην προστατεύει επαρκώς από λοίμωξη Όμικρον, αλλά φυσικά πρέπει κανείς να την κάνει, καθώς μπορεί να αυξήσει την ανοσιακή προστασία του».

Όσον αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία μπορεί να αποτρέψουν ασθενείς με κορονοϊό να νοσήσουν βαριά, η μελέτη σε 19 από αυτά βρήκε ότι όλα όσα χρησιμοποιούνται ήδη, αλλά και τα περισσότερα από εκείνα που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον ή δεν «δουλεύουν» καθόλου. Μεταξύ αυτών ήταν τα REGN10987 (imdevimab), REGN10933 (casirivimab), COV2-2196 (tixagevimab), COV2-2130 (cilgavimab), LY-CoV555 (bamlanivimab), CB6 (etesevimab), Brii-196 (amubarvimab), Brii-198 (romlusevimab) και S309 (sotrovimab). Μόνο το τελευταίο καθώς και το romlusevimab βρέθηκαν να διατηρούν μεγαλύτερη εξουδετερωτική ικανότητα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «η Όμικρον εμφανίζει πλέον την πιο πλήρη διαφυγή από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουν δει ποτέ οι επιστήμονες». Έτσι, ο Χο εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα εμβόλια και θεραπείες. Όπως είπε, «δεν είναι πολύ υπερβολικό να σκεφτούμε ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 βρίσκεται τώρα μόνο μία ή δύο μεταλλάξεις μακριά από το να γίνει τελείως ανθεκτικός στα σημερινά αντισώματα, είτε τα μονοκλωνικά που χρησιμοποιούνται ως θεραπείες, είτε στα αντισώματα που γεννιούνται από τον εμβολιασμό ή από λοίμωξη με προηγούμενες παραλλαγές».

Η Όμικρον φέρνει νέα μέτρα - Ρεβεγιόν με rapid test στην εστίαση για τους εμβολιασμένους


21/12/2021
Ρεβεγιόν Χριστουγέννων στο σπίτι με self test και ανοιχτά παράθυρα και ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με rapid test σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης για τους εμβολιασμένους.

Μετά τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, φαίνεται ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι εξισώνονται, εμμέσως, και για την εορταστική έξοδό τους, καθώς εξετάζεται η πρόσβαση των εμβολιασμένων στα εορταστικά ρεβεγιόν να γίνει μόνο με αρνητικό rapid tests.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας στην ερώτηση του MEGA που αποκάλυψε την εισήγηση «βόμβα», δεν απέκλεισε τίποτα.«Η επιτροπή θα συνεδριάσει και αύριο και θα εισηγηθεί».

Η επιτροπή των επιστημόνων θα πει την τελευταία λέξη αλλά οι υπουργοί έστρωσαν ήδη το χαλί ενώ αυτά τα τεστ δε θα είναι δωρεάν και θα τα πληρώνουν οι πελάτες.

Οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν έτσι κι αλλιώς πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Άρα το μέτρο αφορά τους εμβολιασμένους οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και αρνητικό τεστ για να μπουν σε χώρους διασκέδασης.

Αν αποφασιστεί το μέτρο, θα ανακοινωθεί ακόμα και αύριο Τρίτη χωρίς να είναι βέβαιο αν θα εφαρμοστεί μόνο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στις 31 Δεκεμβρίου ή εάν θα υιοθετηθεί η σκληρή γραμμή για ανάλογο μέτρο και για τις 24 Δεκεμβρίου.

Οικονόμου: Η Επιτροπή θα πει για την πιθανή χρήση rapid test για κλειστούς χώρους μέσα στις γιορτές

Παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον και στο πλαίσιο του περιορισμού της μεγάλης διασποράς εξετάζουμε διάφορα μέτρα και επιμέρους ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «όσο χρόνο καθυστερήσουμε την εξάπλωση της μετάλλαξης, τόσο πιο θωρακισμένοι θα είμαστε».

«Στο πλαίσιο αυτό, προσαρμόζουμε το σχεδιασμό μας για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει -πέραν των μέτρων που ισχύουν ήδη- να χρειάζεται και αρνητικό rapid test για να βγουν σε κλειστούς χώρους την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.

«Αυτό θα τους εξασφαλίζει περισσότερο τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι πιο ασφαλείς από κάποιον που μπορεί να νοσεί» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Μέχρι τώρα αυτό είναι το μόνο μέτρο που εξετάζεται, αλλά θα εξαρτηθεί και από τι θα πει η Επιτροπή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν υπάρχει λόγος να λέμε μεγάλα λόγια ή να προκαλούμε σύγχυση» τόνισε ο κ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί.
Το μέτρο αιφνιδίασε επαγγελματίες και πελάτες

Το μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον αιφνιδίασε επαγγελματίες και πελάτες.

«Έχουμε κρατήσεις, έχουμε όμως πολλές ακυρώσεις, είναι λίγο δύσκολα φέτος παρόλο που είμαστε ανοιχτά σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα σε σχέση με τις αποστάσεις σε σχέση με τα rapid test» υπογράμμισε ο σεφ Μιχαήλ Ζάχαρης.

«Ακόμα δεν έχουμε κάποια ενημέρωση γι’ αυτό το νέο μέτρο, περιμένουμε, είμαστε έτοιμοι, θα προσαρμοστούμε σε όποια συνθήκη για να κάνουμε γιορτές. Αρκετές κρατήσεις έχουμε, δόξα τω Θεώ ,αλλά ο κόσμος από τότε που έχει βγει αυτή η φήμη έχει αρχίσει και μας παίρνει τηλέφωνο, να ρωτάει αν πρέπει οι εμβολιασμένοι να έχουν rapid, που θα κάθονται» τόνισε η υπεύθυνη καταστήματος εστίασης Έφη Ακριτίδου.

Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης ζητούν να υπάρξουν σύντομα οι ανακοινώσεις, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούν, καθώς οι ημέρες των ρεβεγιόν είναι αυτές που θα αυξήσουν τον τζίρο τους.

«Κάνουμε τα πάντα και παρόλα αυτά, σε σχέση με άλλες χρονιές μιλάμε ότι υπάρχει πτώση στην πληρότητα από 40 έως 60 τοις 100. Ο κόσμος μας ρωτάει για τις αποστάσεις, για τις μάσκες αν μπορεί να έρθει με rapid test ή όχι» πρόσθεσε ο κ. Ζάχαρης.Γκρινιάζουν οι εμβολιασμένοι
Οι εμβολιασμένοι πολίτες ωστόσο γκρινίαζουν αφού μετά το μπλόκο στα ταξίδια με το υποχρεωτικό pcr ή rapid test εμμέσως μπαίνουν ξανά στο ίδιο κάδρο με τους ανεμβολίαστους με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Οι ετοιμασίες για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων έχουν ξεκινήσει για τους επαγγελματίες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως τα rapid test της πρωτοχρονιάς ενδέχεται να αλλάξει και οι περισσότεροι να επιλέξουν το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου.

«Ο κόσμος γενικά μας ρωτάει αν θα χρειαστεί rapid test, έχουμε αρκετές κρατήσεις παρόλαυτα κι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε μία σίγουρη απάντηση, με συνέπεια να είναι και εκείνοι αρκετά μπερδεμένοι» ανέφερε εργαζόμενος στην εστίαση.

Στα φαρμακεία ένα rapid test κοστίζει από 6,5 έως 10 ευρώ.ΠΟΥ: Η Όμικρον πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά με ηπιότερα συμπτώματα - Τι ισχύει με τα εμβόλια
13/12/2021

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19 φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που υπογραμμίζει πως τα δεδομένα παραμένουν πολύ τμηματικά.

Η Όμικρον είναι πλέον παρούσα σε 63 χώρες, εξήγησε ο Οργανισμός σε μια τεχνική έκθεση έργου, που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις των αξιωματούχων του τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο Π.Ο.Υ. δεν γνωρίζει προσώρας --ελλείψει επαρκών δεδομένων-- αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον "διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο".

Ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως "είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα".

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα κι αν προσώρας τα συμπτώματα μοιάζουν "ελαφρά έως μέτρια" τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για "μια μείωση της αποτελεσματικότητας" σε ό,τι αφορά την προστασία κατά "της μόλυνσης και της μετάδοσης".

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech --που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα-- διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως "εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό" έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον.

Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα προτρέπουν ήδη, στην πλειονότητά τους, τον πληθυσμό να λάβει αναμνηστική δόση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων, που προκάλεσε η Δέλτα, λόγω της πρόωρης εγκατάλειψης υγειονομικών περιορισμών αλλά και ανεπαρκών μερικές φορές ποσοστών εμβολιασμού.Πιστοποιητικό νόσησης: Μειώνεται στους 3 μήνες η ισχύς του - Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
9/12/2021

Μειώνεται στους 3 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες.

Tο υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες. Θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.


Μετάλλαξη Όμικρον: Μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα σαν κρυολόγημα - Το καλό σενάριο


8/12/2021

Ελπίδες και αισιοδοξία γεννούν στους επιστήμονες τα τελευταία ευρήματα από τις μελέτες της νέας παραλλαγής ,Όμικρον, που εξαπλώνεται σταδιακά σε όλο τον πλανήτη. 

Μπορεί η μεταδοτικότητά της να είναι μεγαλύτερη - όπως δείχνουν τα στοιχεία στη Νότια Αφρική - ωστόσο τα συμπτώματά της είναι πολύ ήπια. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος, με τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και να μην χρειάζονται νοσηλεία.  

Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ.

Η Όμικρον ταξιδεύει πολύ γρήγορα ανά τον κόσμο και φαίνεται ότι λόγω της αυξημένης μεταδότικότητάς της πολύ σύντομα θα γίνει κυρίαρχη εκτοπίζοντας τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο η νοσηρότητά της, προς το παρών, δεν τρομάζει την ιατρική κοινότητα.«Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό
που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε  το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ.

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα παραλλαγή έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα.

«Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό - πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων "Nference" με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.
Ο Καθηγητής, Ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών Άντριαν Χιλ αναφέρει:«Αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα».

Στη Νότια Αφρική το επίκεντρο της νέας παραλλαγή ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 26,4% από 2,3% πριν από δύο εβδομάδες.
Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, όμως, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς, μάλιστα, μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες για να ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά της Όμικρον και να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Και η ιατρική κοινότητα τονίζει ότι το πιο ισχυρό όπλο μας απέναντι στον κορωνοιό εξακολουθούν να είναι τα εμβόλια.

 
Πηγή: skai.grΥποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Τι προβλέπει η τροπολογία. Oι εξαιρέσεις, πότε το πρόστιμο γίνεται 50 ευρώ


1/12/2021

Κατατέθηκε η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

 Σύμφωνα με αυτήν, «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλοι όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η 12 του 1961 και διαμένουν στην Ελλάδα. Τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα εξειδικεύσει αύριο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις 10.30, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.  

Να σημειωθεί ότι μέσα στο 24ωρο κλείστηκαν 11.000 ραντεβού πρώτης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικου κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.


Οι εξαιρέσεις

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται:

(α) Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

– τα υπόχρεα πρόσωπα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, με ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα,

– η συμμόρφωση με την υποχρέωση εμβολιασμού αποδεικνύεται διαζευκτικά μέσω ψηφιακού πιστοποιητικού COVID – 19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή βεβαίωσης εμβολιασμού του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 ή βεβαίωσης νόσησης ή ισοδύναμου πιστοποιητικού/βεβαίωσης τρίτης χώρας.Τι ισχύει για τα πρόστιμα – Στα 50 ευρώ όταν έχει γίνει μονο η μία δόση μέχρι τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τη 15η μέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράπεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ κατά τη διαδικασία τηρούνται όλοι οι όροι που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Υγείας, λαμβανομένων υπόψη επιδημιολογικών δεδομένων, καθορίζεται ο χρόνος λήξης της ισχύος της διάταξης.


www.ertnews.gr


Κορονοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Ο ΠΟΥ συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν


30/11/2021

Τα άτομα που κινδυνεύουν από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον.

Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ σε ένα τεχνικό έγγραφο.Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε σήμερα ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις τελευταίες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορονοϊός – Παραλλαγή Όμικρον: Στο οπλοστάσιο το εφεδρικό Plan B της κυβέρνησης

28/11/2021


Την ώρα που κρούσματα της νέας μετάλλαξης Όμικρον εντοπίζονται στη μία χώρα μετά την άλλη σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα ανησυχεί και παραμένει σε απόλυτη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων περαιτέρω θωράκισης της χώρας, εάν χρειαστεί.

Παρόλα αυτά, προς το παρών τουλάχιστον, η κυβέρνηση συνεχίζει να θέτει εκτός σχεδιασμού τα σενάρια καθολικού ή τοπικών lockdown, ενώ στην παρούσα φάση λέει όχι σε νέα μέτρα, βλέποντας την εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους να αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε σαφή και ταχεία αύξηση των εμβολιασμών.

Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.Πέραν του lockdown, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα άλλες παρεμβάσεις ενόψει Χριστουγέννων και ανάλογα με την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον.

«‘Εχουμε λάβει εγκαίρως όλα τα μέτρα που πρέπει προληπτικώς και φυσικά και εμείς παρακολουθούμε τι συμβαίνει ακριβώς γιατί όπως ανέφεραν και οι ειδικοί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς

Στο οπλοστάσιο του εφεδρικού Plan B της κυβέρνησης, που μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο, εξετάζονται:

-Η αύξηση των rapid test σε 3 από 2 εβδομαδιαίως για την προσέλευση των ανεμβολίαστων στην εργασία τους είτε ή απαίτηση να είναι ημερήσια αντί 48ωρου

-Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους παντού ανεξαρτήτως συνωστισμού

-και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ως ύστατο μέτρο ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας ακόμη και με αρνητικό rapid test.

Εκτός συζήτησης συνεχίζει να θέτει η κυβέρνηση τα σενάρια καθολικού ή τοπικών lockdown, ενώ στην παρούσα φάση λέει όχι σε νέα μέτρα, βλέποντας την εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους να αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε σαφή και ταχεία αύξηση των εμβολιασμών.

Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως παρά την έντονη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν καταρρέει και θα συνεχίσει να ενισχύεται. skai.gr


Λύγισε ο Γιάννης Καλλιάνος για τους γονείς του που νοσούν με κορονοϊό22/11/2021

Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και να αφήσουν τις παρανοϊκές σκέψεις, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Οι γονείς του βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ο ίδιος συγκινημένος είπε πως και οι δύο του γονείς, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που μπορεί και μετά από 10 ημέρες να σε στείλει στο νοσοκομείο. Η μητέρα μου πήγαινε καλά, αλλά μετά την 12η μέρα της έκανε ισχυρή πνευμονία. Ο πατέρας μου δόξα τω Θεώ είναι καλύτερα. Πιστεύω θα πάνε καλά, είπε.

Ο πατέρας του πρόλαβε να κάνει την τρίτη δόση κι αν και νοσηλεύεται, τα πάει πολύ καλύτερα από τη μητέρα του κ. Καλλιάνου που είναι εμβολιασμένη με δύο δόσεις. Είχε δύσπνοια και ο κορεσμός του οξυγόνου έπεφτε κάτω, είπε για τη μητέρα του.
Δεν μπορείς να δεις τους δικούς σου ανθρώπους. Να μην ξέρεις τι γίνεται και να χτυπάει το τηλέφωνο και να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει, είπε.

Από Δευτέρα 22/11 τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν κάνουν rapid test


19/11/2021

Από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2022 θα αρχίσουν να αποστέλλονται σταδιακά τα πρώτα ηλεκτρονικά ραβασάκια με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν υπεβλήθησαν από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στα υποχρεωτικά rapid test, ως όφειλαν, για να πάνε στην εργασία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία που θα καταλήξει στην ανάρτηση των προστίμων και από την ερχόμενη εβδομάδα οι «αμελείς» ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις κοινοποιήσεις των προστίμων του ΣΕΠΕ.

Το πιθανότερο είναι ότι τα ειδοποιητήρια θα φτάσουν στους εργαζόμενους με email – τουλάχιστον όπου αυτό είναι εφικτό – ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουν στο σύστημα «Εργάνη» με τους κωδικούς τους την κοινοποίηση του προστίμου από το ΣΕΠΕ.Το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ για κάθε υποχρεωτικό τεστ που δεν έγινε εφόσον ο μισθωτός είναι πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ εφόσον είναι μερικής απασχόλησης.
Τα πρώτα πρόστιμα που θα αρχίσουν να κοινοποιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορούν στις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου και ειδικότερα την περίοδο από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

Συνεπώς:

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης υπόχρεος για ένα rapid test την εβδομάδα που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.
Μισθωτός πλήρους απασχόλησης υπόχρεος για ένα rapid test την εβδομάδα που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 1.800 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 450 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου.

Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Από την στιγμή της κοινοποίησης οι παραβάτες θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο 5 ημερών για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ένσταση κατά του προστίμου, εφόσον για παράδειγμα έχει γίνει κάποιο λάθος από τον εργοδότη ή τα ηλεκτρονικά συστήματα στην δήλωση των τεστ ή καθυστέρησε το διαγνωστικό κέντρο να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης, στο νέο έντυπο που υποβάλλει στο σύστημα «Εργάνη» δηλώνει αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ, δηλαδή αν οι εργαζόμενοι είναι σε τηλεργασία ή σε νόμιμη άδεια.

Επίσης δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Εφόσον υποβληθεί ένσταση (υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά) ακολουθεί η διαδικασία εξέτασής της που πρέπει να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες. Εφόσον απορριφθεί η ένσταση το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

Η πρώτη φουρνιά των παραβατών αριθμεί 21.000 εργαζόμενους που πιάστηκαν στην τσιμπίδα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή 14 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα έληξε η τελευταία παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας στους εργοδότες για την υποβολή της νέας υπεύθυνης δήλωσης που αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα τεστ που έκαναν για τις εβδομάδες αναφοράς 18-24 Οκτωβρίου,  25-31 Οκτωβρίου και 1-7 Νοεμβρίου.

Από τις δηλώσεις αυτές προέκυψαν, μετά τους διασταυρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους, 21.000 μισθωτοί που δεν υπεβλήθησαν στα υποχρεωτικά rapid test ως όφειλαν και τώρα κινητοποιείται η διαδικασία των προστίμων. Ολοι είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και φαίνεται πως οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι στην εστίαση, τις μεταφορές και κυρίως στους κλάδους για τους οποίους απαιτούνταν δυο τεστ ανά εβδομάδα για την προσέλευση στην εργασία με φυσική παρουσία ήδη από τις 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες , στην ομάδα των 21.000 παραβατών δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε άδεια ή σε τηλεργασία, όπως και όσοι μπορούσαν να εξαιρεθούν από την διαδικασία νόμιμα για λόγους υγείας, αλλά μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν υποχρέωση και δεν έκαναν τα απαραίτητα τεστ.

Υπενθυμίζεται πως από 18 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου ίσχυε υποχρέωση για ένα rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ανά εβδομάδα, ενώ για ειδικές ομάδες ίσχυε ήδη από 18 Οκτωβρίου η υποχρέωση για δυο rapid test ανά εβδομάδα και συγκεκριμένα για εργαζόμενους σε:

Εστίαση.

Τουριστικές επιχειρήσεις.

Μεταφορές προσώπων.

Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές.

Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.).

Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Από την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου ισχύει υποχρέωση για 2 rapid test ανά εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους της χώρας προκειμένου να προσέλθουν με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας τους. Αυτό σημαίνει πως τα πρόστιμα που θα ακολουθήσουν στην δεύτερη «φουρνιά» για τους παραβάτες θα είναι ακόμη πιο τσουχτερά, καθώς αν δεν έχει γίνει κανένα τεστ την εβδομάδα αναφοράς τότε το πρόστιμο θα είναι 600 ευρώ την εβδομάδα για όλους.

Η διαδικασία ελέγχου και η επιβολή προστίμων γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ.Πώς γίνονται οι έλεγχοι
Ειδικότερα, η διαδικασία ελέγχου και η επιβολή προστίμων πλέον γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών.

Τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται εντός 24ωρου να στέλνουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 (ΗΔΙΚΑ).

Το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού. Έτσι διαμορφώνεται το ιστορικό εμβολιασθέντων και το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων.

Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλλει μια νέα υπεύθυνη δήλωση κάθε εβδομάδα.

Με το νέο έντυπο δηλώνει:

Τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Πόσα διαγνωστικά τεστ έκαναν την εβδομάδα.

Αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ από τους εργαζόμενους.Ως νόμιμη δικαιολογία λογίζεται μόνο:

Τηλεργασία.

Νόμιμη άδεια.

Επίσης ο εργοδότης δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα.  Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει στο χέρι του μια χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Οι επιχειρήσεις με ανεμβολίαστους εργαζόμενους έχουν περιθώριο για να υποβάλλουν την νέα υπεύθυνη δήλωση για πρώτη φορά έως τις 29 Οκτωβρίου.

Έκτοτε θα υποβάλλουν μια δήλωση κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα που προηγήθηκε.
Μετά την υποβολή της δήλωσης του εργοδότη – ο οποίος στην ουσία οριστικοποιεί και επισφραγίζει με την δήλωσή του τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των συστημάτων – το σύστημα «Εργάνη» θα παράγει κάθε εβδομάδα τον τελικό κατάλογο των παραβατών.

Ο κατάλογος των παραβατών εργαζομένων περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους – μισθωτούς που:
Είναι ανεμβολίαστοι και υποχρεούνται σε rapid test με δικά τους έξοδα

Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση για λόγους υγείας ή επειδή είναι σε τηλεργασία ή επειδή είναι σε άδεια

Δεν έχουν υποβληθεί σε rapid testΤα πρόστιμα
Εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο παραβατών της «Εργάνης»:

300 – 600 ευρώ για πλήρες 8ωρο (300 ευρώ για κάθε rapid test που χάνουν την εβδομάδα. Όσοι είναι υπόχρεοι σε δυο rapid test και δεν τα κάνουν απειλούνται με πρόστιμο 600 ευρώ την εβδομάδα).

Μικρότερο είναι το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους μισθωτούς μερικής απασχόλησης οι οποίοι θα βαρύνονται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Το πρόστιμο θα κοινοποιείται στην διεύθυνση κατοικίας, στην εργασία, με email αλλά και στον εργοδότη

Ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά ένσταση εντός 5 ημερών. Η ένσταση εξετάζεται εντός 15ημέρου και εφόσον απορριφθεί το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.


Κορονοϊός: Σε ποιους θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά - Στη μάχη και τα αντιικά χάπια


10/11/2021

Στη μάχη κατά του κορονοιού μπαίνουν και τα μονοκλωνικά για το νέο επιδημικό κύμα κορωνοϊού

Τις πρώτες 2.000 δόσεις μονοκλωνικών της Regeneron παρέλαβε σήμερα η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας. Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του ΙΦΕΤ, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

 Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγησή της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.Παράλληλα, μέχρι τα τέλη του έτους ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εκτιμάται ότι θα έχει δώσει το πράσινο φως για τη διάθεση και του αντι-ιικού χαπιού (μολνουπιραβίρη) της αμερικανικής εταιρείας Merck (ΜSD). Παράλληλα, ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από το αντι-ιικό χάπι της Pfizer, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η εταιρεία, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89%.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας καταβάλλει μείζονες προσπάθειες για να εξασφαλίσει φάρμακα για τη νόσο COVID-19, εκτός του ευρωπαϊκού μηχανισμού, και μέσα από διμερείς επαφές παράλληλα με τις συντονισμένες δράσεις για την αύξηση των εμβολιασμών στους πολίτες και την ενίσχυση της συλλογικής ανοσίας.

 Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η χώρα βρίσκεται σε συνεννόηση με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck για την προμήθεια επιπλέον ποσότητας του αντι-ιικού χαπιού μολνουπιραβίρη (molnupiravir), πέραν εκείνης που αναλογεί στην Ελλάδα βάσει της ευρωπαϊκής συμφωνίας. Αυτό τοποθετείται χρονικά στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το σκεύασμα βρίσκεται σε καθεστώς κυλιόμενης αξιολόγησης από τον ΕΜΑ, με την έγκριση να αναμένεται περί τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.
«Εκτιμάται ότι μπορεί να παραλάβουμε μια ποσότητα της τάξης των 2.000-10.000 συσκευασιών για τη θεραπευτική κάλυψη ισάριθμων ασθενών. Δεν θα είναι 100.000 κουτιά», ξεκαθάρισε η κυρία Γκάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι τo Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε έγκριση στη μολνουπιραβίρη χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα καταστεί διαθέσιμη η θεραπεία για τους πολίτες. Παράλληλα, υπό εξέταση είναι το αίτημα αδειοδότησης που έχει υποβάλει η Merck στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να εξετάσει τα υποβληθέντα στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης περί τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να χορηγήσει Αδεια Χρήσης Εκτακτης Ανάγκης (EUA). Ανάλογα αιτήματα αδειοδότησης έχουν υποβληθεί από τη Merck σε ρυθμιστικούς φορείς ανά τον κόσμο.

 Η μολνουπιραβίρη είναι ένα ερευνητικό από του στόματος αντι-ιικό φάρμακο που δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Το χάπι ενδείκνυται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας λοίμωξης COVID-19 σε ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου ή/και νοσηλείας λόγω υποκείμενων παθήσεων, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις κ.ά. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κλινικών μελετών, όταν η μολνουπιραβίρη (800 mg) χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και για πέντε διαδοχικές ημέρες μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί σε ποιον βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του κορωνοϊού από τους νοσούντες στους υγιείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Merck έχει αποφασίσει το αντι-ιικό φάρμακο να διατεθεί στην ίδια τιμή ανά την Ευρώπη, είτε η προμήθεια γίνει μέσω του μηχανισμού της Ε.Ε. είτε με διμερή συμφωνία. Κατά πληροφορίες, η τιμή κάθε συσκευασίας θα κυμαίνεται στα 700-1.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χορήγηση στους ασθενείς αναμένεται να γίνεται στο ίδιο πλαίσιο που θα ισχύσει και για τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή από τα νοσοκομεία.


ΠΟΥ: Οι αιτίες που οδηγούν σε νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη7/11/2021

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τέταρτο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη. Τα νέα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς. Ειδικοί φοβούνται επίσης για την αύξηση των θανάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ μια δέσμη αιτιών οδηγούν στη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά την Ευρώπη: ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια που υπάρχει ακόμη, το κρύο που φέρνει τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, η αδιαφορία ενίοτε για χρήση μάσκας αλλά και η μείωση της προστασίας από τον εμβολιασμό, που εξασθενεί συνήθως πέντε μήνες μετά την πρώτη δόση. Η ευρέως πλέον διαδεδομένη μετάλλαξη Δέλτα θεωρείται επίσης πιο μεταδοτική.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη θεωρεί τη νέα κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική», ενώ βλέπει την Ευρώπη ως το επίκεντρο μιας νέας πανδημικής κρίσης. Επιδημιολόγοι φοβούνται ότι το τέταρτο κύμα θα μπορούσε να φτάσει στη Δυτική Ευρώπη από την Ανατολική, δεδομένου ότι εκεί ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλός και τα ποσοστά νέων μολύνσεων υψηλά.Ολλανδία: Το θετικό παράδειγμα που κατέρρευσε

Αν και πριν από ένα μήνα η ολλανδική κυβέρνηση ήρε όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό, το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε έκανε στροφή στην πρότερη κατάσταση, εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Έτσι από το Σάββατο η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική ξανά, ενώ η είσοδος σε μουσεία, εστιατόρια και χώρους εργασίας γίνεται με υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ίασης ή αρνητικού τεστ. Η ολλανδική κυβέρνηση καλεί εκ νέου τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται, μολονότι το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται στο 84% των πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πάντως έκκληση για τρίτη δόση εμβολιασμού. Προς το παρόν προτείνεται για άτομα με ανοσοανεπάρκεια.

Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία


Η Τσεχία πλήττεται αυτή την περίοδο έντονα από τον κορωνοϊό, με τα κρούσματα να γνωρίζουν ραγδαία αύξηση από τέλη Οκτωβρίου. Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Τσεχίας απέτυχε να επιβάλει αυστηρά μέτρα προστασίας ήδη από τα πρώτα κύματα της πανδημίας. Λιγότερο από το 60% των Τσέχων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό ωστόσο που θεωρείται ικανοποιητικό σε σχέση με άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Στη χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του κορωνοϊού πάντως βρίσκονται η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Στη Ρουμανία το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται στο 37% - το ήμισυ δηλαδή σχεδόν του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μάλιστα το Εθνικό Ινστιτούτο Εμβολιασμού υπολόγισε πρόσφατα ότι ένας Ρουμάνος πεθαίνει από κορωνοϊό κάθε πέντε λεπτά. Η Ρουμανία έτσι κατέχει την αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί περισσότερο. Ειδικοί συγκρίνουν τώρα την κατάσταση στο Βουκουρέστι με την ιταλική Λομβαρδία στην αρχή της πανδημίας.

Την ίδια ώρα πάντως, η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ είναι η Βουλγαρία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μόνο το ένα τέταρτο των πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένο, με έντονο το μείγμα δυσπιστίας, σκεπτικισμού αλλά και δεισιδαιμονίας μεταξύ εκείνων που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Γαλλία και Γερμανία

 Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, ενώ αναμένεται την Τρίτη διάγγελμα του προέδρου Μακρόν για την κατάσταση της πανδημίας. Αναμένεται να παραταθεί η επίδειξη του «διαβατηρίου» κατά του κορωνοϊού σε όλους τους δημόσιους χώρους μέχρι τον επόμενο χρόνο. Η Γαλλία είχε μάλιστα λάβει δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και την αστυνομία, ήδη από το φθινόπωρο, αυξάνοντας το ποσοστό εμβολιασμού στο 88% του ενήλικου πληθυσμού. Οι γιατροί συνιστούν επιτάχυνση της τρίτης δόσης εμβολιασμού, η οποία προς το παρόν ισχύει μόνο για τους 65 ετών και άνω.

«Το τέταρτο κύμα είναι εδώ με πλήρη ένταση» δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Υγείας Γενς Σπαν την Παρασκευή, δείχνοντας ως υπεύθυνους γι αυτό όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Στο τέλος της εβδομάδας το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε την υψηλότερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Ειδικοί περιγράφουν τον κίνδυνο μόλυνσης των μη εμβολιασμένων ατόμων ως «πολύ υψηλό». 

Η αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας είναι το δυσανάλογα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού: Μόνο το 67% των ενηλίκων Γερμανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πολύ λιγότεροι σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία. Ο σκεπτικισμός απέναντι στον εμβολιασμό αλλά και η αντίσταση απέναντι στη λήψη μέτρων από την κεντρική κυβέρνηση συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδιο.

 Deutsche Welle


Χάπι Merck και μονοκλωνικά φάρμακα: Πότε έρχονται στην Ελλάδα – Ανοίγει τον δρόμο ο ΕΜΑ

5/11/2021
Η  αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου για την εξάπλωση της πανδημίας, αναφέρθηκε στο αντιιικό χάπι κατά του κορονοϊού, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, και εγκρίθηκε από τη Βρετανία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που αφορούσαν τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναμένονται και στη χώρα μας, η Μίνα Γκάγκα  είπε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κάποια από αυτά αλλά δεν θα έχουμε 100.000 φάρμακα αλλά 10.000 φάρμακα, την ώρα που έχουμε 6.800 νέα κρούσματα την ημέρα.

Δυστυχώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει παραγωγή φαρμάκων διεθνώς τέτοια για να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα.Έτσι συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες να μη συγχρονιζόμαστε και να κάνουμε συχνά τεστ για να αναχαιτίσουμε την πανδημία.

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού made in Βουλγαρία με 300 ευρώ - Πώς λειτουργεί το κύκλωμα

Πλαστά ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κορονοϊό στην τιμή των 300 ευρώ, από τη Βουλγαρία έχουν πλημμυρίσει τη Βόρεια Ελλάδα

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ1, για να αποκτήσει κανείς το πιστοποιητικό θα πρέπει να μεταβεί στη Βουλγαρία προκειμένου να το λάβει από οικογενειακό γιατρό που απασχολείται στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, ο οποίος συνεργάζεται με το κύκλωμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν Έλληνες πολίτες που λαμβάνουν το πιστοποιητικό και μάλιστα αρμόδια ελληνικά υπουργεία υποστηρίζουν ότι τα πιστοποιητικά αυτά είναι νόμιμα γιατί φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλαστά ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Πώς λειτουργεί το κύκλωμα
«Επιχειρησιακός βραχίονας» του παράνομου κυκλώματος, μιλώντας στην ΕΡΤ1, είπε ότι ο μεσαζόντας όλης αυτής της διαδικασίας είναι Έλληνας.

Όπως πρόσθεσε, δεν δίνει ο ίδιος απευθείας τα πιστοποιητικά, αλλά ένα κύκλωμα στη Βουλγαρία. Ο ενδιαφερόμενος που θέλει να πάρει το πιστοποιητικό πρέπει να πάει στη Βουλγαρία. Εκεί του δίνουν το πιστοποιητικό, ελέγχεται το όνομα του, του το ετοιμάζουν, το ελέγχει ότι είναι σωστό και μετά πληρώνει και φεύγει, συμπλήρωσε.

Επανέλαβε δε, ότι αυτός που θα αγοράσει το πιστοποιητικό ελέγχει τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτό, το σκανάρει για να διαπιστώσεις εάν του βγάζει το όνομά του και μετά του βγάζει πράσινο ότι είναι εμβολιασμένος.
“Είναι κανονικά, είναι αληθινά πιστοποιητικά εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγώ σαν Έλληνας πολίτης μπορώ να πάω να εμβολιαστώ σε οποιαδήποτε χώρα θέλω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού” σημείωσε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία για να εκδοθεί το πιστοποιητικό αυτό είναι γρήγορη, καθώς από την ώρα που προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος σε ένα τέταρτο τελειώνει.

Το κόστος για την έκδοση του πιστοποιητικού ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Τα πιστοποιητικά αυτά τα λαμβάνουν κατά κόρον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς οι πιο πολλοί εξ’ αυτών ταξιδεύουν.


Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός για τα κρούσματα - Μέτρα σε 3 άξονες για την πορεία της πανδημίας1/11/2021

Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο 2/11 προκειμένου να κλειδώσουν οι τελικές αποφάσεις  ως προς τα μέτρα για την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η πορεία της πανδημίας προκαλεί ανησυχία και οι αποφάσεις αναμένεται να κινηθούν σε τρεις άξονες.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, πρώτο μέλημα αποτελεί η ενίσχυση του συστήματος Υγείας καθώς υφίσταται ήδη τροπολογία με κίνητρα σε γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία σηκώνει μεγάλος βάρος.
Εάν αυτό δεν επιτύχει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών και της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Επόμενο βήμα είναι η με κάθε τρόπο ενίσχυση των εμβολιασμών με την κυβέρνηση να ζητά για αυτό και την αρωγή της αυτοδιοίκησης , η οποία διατηρώντας μια πιο προσωπική επαφή με πολίτες θα συνέβαλε στο να πείσει περισσότερους να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, σε όσες ομάδες πολιτών έχει ήδη κοινοποιηθεί πως πρέπει να την κάνουν, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Με βάση το παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί πως όπως γίνεται γνωστό, οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που καταλήγουν στο νοσοκομείο, είναι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν τουλάχιστον πριν έξι μήνες.

Ο τελικός άξονας των αποφάσεων περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους με μεγαλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε αυτούς, περισσότερα τεστ ( Ενδεικτικά δύο αντί του ενός σε χώρους εργασίας) αλλά και ενδεχόμενο αποκλεισμό τους από περισσότερους χώρους  όπως κινηματογράφοι και θέατρα χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη  τελική απόφαση επ’ αυτού.

Παράλληλα προβλέπεται το τέλος των «ημιεξωτερικών χώρων» και με βάση αυτό η αύξηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη 3/11.Έρχονται νέα μέτρα για να μπει φρένο στην έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων


1/11/2021

Έρχονται νέα μέτρα για να μπει φρένο στην έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων....

Η κυβέρνηση τα βγάζει από το συρτάρι και μέσα στην εβδομάδα τα ανακοινώνει και επίσημα. Περισσότερα τεστ για ανεμβολίαστους με δική τους επιβάρυνση, περισσότεροι χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους, νέοι περιορισμοί σε κόκκινες περιοχές.

Από αύριο αρχίζει και η καθημερινή αποστολή sms σε ανεμβολίαστους, μέτρο για το οποίο διατύπωσε ενστάσεις ο Ηλίας Μόσιαλος.Το μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων έθεσε σε συναγερμό κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς παράλληλα η ανάλυση των λυμάτων δείχνει περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου. Νέα μέτρα πλέον μπήκαν στο τραπέζι για εστίαση και ανεμβολίαστους. Το ενδεχόμενο νέων μέτρων κυρίως στις κόκκινες περιοχές προανήγγειλε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ίσως να κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης στις κόκκινες περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα. Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο σε βάθος χρόνου είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνική αποστασιοποίησης χρειαστούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού», δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μέτρα για τους μεικτούς χώρους
Η αρχή θα γίνει στην εστίαση και συγκεκριμένα σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Η επιτροπή μελετά ήδη να χαρακτηρίσει ως κλειστούς, τους εξωτερικούς χώρους έχουν πλαϊνά  προστατευτικά.
Πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η μουσική στις κόκκινες περιοχές να απαγορευτεί.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στην εστίαση θα υποχρεούνται να κάνουν 3  rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί τονίζοντας πως πλέον η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

«Είμαστε σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, είμαστε σε σημείο συναγερμού. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις, τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται. Θεωρώ λοιπόν ότι σ αυτή τη φάση το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε είναι η εμβολιαστική κάλυψη», ανέφερε ο πρύτανης ΑΠΘ Νίκος Παπαιωάννου.«Μπαράζ» SMS στους ανεμβολιαστους
Σε βομβαρδισμό μηνυμάτων προς τους ανεμβολίαστους πολίτες θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξηθούν έστω και την ύστατη ώρα οι εμβολιασμοί.

«Αυτό που ειπώθηκε χθες είναι να γίνει αποστολή SMS στα κινητά αυτών που πρέπει να εμβολιαστούν. Θα πρέπει να πιεστούν τα άτομα 70 ετών και άνω, γιατί είναι εκείνα τα άτομα που θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και θα πεθάνουν», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΠΚΑ, Παθολόγος, κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Την αντίθεσή του με την εκστρατεία των SMS σε ανεμβολίαστους εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Οι προβλέψεις των ειδικών για 5000 κρούσματα τον Νοέμβριο και έκρηξη διασωληνώσεων αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, με το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο της εντατικής.


Mega.com

Ανοίγουν στις 5/11 τα ραντεβού για την 2η δόση όσων έκαναν το εμβόλιο Johnson & Johnson


26/10/2021


Ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για την δεύτερη δόση των ατόμων που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, ανεξαρτήτως ηλικίας. Διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους με μία δόση Johnson & Johnson και, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, αυτά τα άτομα θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με Johnson & Johnson ή mRNA εμβόλιο, αρχικά Pfizer - και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.

   Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε και μια αλλαγή στο emvolio. gov.gr, όπου πλέον από 29 Οκτωβρίου, θα αναγράφεται δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο το είδος του εμβολίου που διενεργείται.Πορεία των εμβολιασμών

   Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.795.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.600.000 πολίτες, δηλαδή το 63% του γενικού πληθυσμού και 71,4% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,7% του γενικού πληθυσμού και 79,7% του ενήλικου πληθυσμού.

   Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.350.000 πολίτες, δηλαδή το 60,5% του γενικού πληθυσμού και 69,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 64,7% του γενικού πληθυσμού και 74,5% του ενήλικου πληθυσμού.

   Τις τελευταίες 10 ημέρες, 70.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

   Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 300.000 πολίτες και άλλοι 35.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 11.700 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.

   Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 224 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 20 πολυιατρεία, και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3639 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1358 στα ιατρεία και 2287 εμβολιασμοί κατ οίκον.

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς

   Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 75,3% έχει εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 74,4% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 86,4% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 80,8% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 82,9% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 79,4% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 77,8% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 75,2% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 72,9% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 62,5% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 62,7% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 63% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 60,2% έχει ήδη εμβολιαστεί

   Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί το 35,8%

   Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 21,4% έχει εμβολιαστεί.

Έρχονται οι Μωβ περιοχές και φέρνουν μάσκες παντού - Τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί


17/10/2021

Το καθεστώς των Μωβ περιοχών φαίνεται πως θα εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών.

Δεδομένης της απόφασης να μην υπάρχουν πλέον μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας- μουσικής ή το κλείσιμο καταστημάτων σε κόκκινες περιοχές, οι ειδικοί επεξεργάζονται την εφαρμογή ενός εναλλακτικού μέτρου, ούτως ώστε στις πολύ επιβαρυμμένες περιοχές να υπάρχουν κάποιου είδους στεγανά, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ.

Αναλυτικότερα, μερικά από τα μέτρα που εκτιμάται πως θα ισχύουν στις μωβ περιοχές είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και η διπλή μάσκα στα ΜΜΜ.Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει εντός της εβδομάδας περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να προβεί σε τελικές αποφάσεις σχετικά με το σενάριο των «Μωβ περιοχών».

Υπενθυμίζεται πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.712 Ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 27. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 357. Έγιναν 147.318 τεστ και η θετικότητα ανέρχεται στο 1,16%.

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για τις μωβ περιοχές από το 2:05 λεπτό


Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σάββατο για ανεμβολίαστους στη εστίαση - Τι αλλάζει
8/10/2021

Ξεκινούν από αύριο Σάββατο 9 Οκτωβρίου σαρωτικοί έλεγχοι για ανεμβολίαστους στην εστίαση με τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας για την απόφαση της διασποράς του κοροναίου

Σαρωτικοί έλεγχοι, βάσει στοχευμένου σχεδίου, ξεκινά από αύριο Σάββατο, σε όλη την επικράτεια, με αντικείμενο την απόφαση διασποράς του κορωνοϊού, από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Για το σκοπό αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, από αύριο θα διατίθενται συνολικά και καθημερινά χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε τομέα επικράτειας, προκειμένου, μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμοδίων, να πραγματοποιούν με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους σε κάθε γωνιά της χώρας Το σχέδιο ελέγχων είναι προσαρμοσμένο στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021 και αφορούν, κυρίως, την άρση των απαγορεύσεων για όλους τους εμβολιασμένους.
   Στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος, συγκροτούνται μειωμένα κλιμάκια, από τις παραπάνω υπηρεσίες και φορείς, τα οποία θα περιπλανηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στους ελέγχους πιστοποιημένων εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων επιχειρήσεων και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ.

   Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας και, θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπιστεύονται στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας », όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

   Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι υπάλληλοι που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε περιορισμοί, κάτι που μπορεί να πραγματοποιήσει κίνητρο για να προχωρήσει τα μεγαλύτερα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Οι αλλαγές από αύριο

   Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΑΣ και την ΕΑΔ, επισημαίνεται ότι οι αλλαγές αυτές είναι:

   * Αίρονται τα περιορισμένα μέτρα για τις κόκκινες επιδημιολογικές περιοχές και συγκεκριμένα της απαγορευτικής κυκλοφορίας των μεταμεσονύχτιων ωρών και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

   * Πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

   * Στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.

   Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι οι αγοραστές, απαιτούνται διαστάσεις μεταξύ των τραπεζών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%.

   Σημειώνεται ότι το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας. Αντίθετα, για τους μειωμένους χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίων, τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη δόση εμβολίου: Τέλος J&J και AstraZeneca - Ποιοι θα κάνουν mRΝA

19/9/2021


Προχωρά η διαδικασία προτεραιοποίησης των ομάδων υψηλού κινδύνου για νόσηση από covid-19  που θα λάβουν την  αναμνηστική δόση εμβολίου. Έχουν προηγηθεί οι ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή (η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου) και ακολουθούν τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, μετά την θετική γνωμοδότηση  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που εξέτασε τα επιστημονικά δεδομένα. 

 Η συζήτηση άλλωστε για την χορήγηση  τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19 σε ομάδες πληθυσμού που  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης ξεκίνησε  από τον Αύγουστο, όπου κάποιες χώρες άρχισαν να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις.

Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι  έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι  mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού , δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.“Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται  ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας”.
Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.” Έχουμε ανακοινώσει, προσθέτει  η κ. Παπαευαγγέλου, ότι και οι  άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου,  διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό”, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να  πεθάνει.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν  ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.
Ερωτηθείς  από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επέκταση χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό η κ.Παπαευαγγέλου είπε ότι  ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Σχολιάζοντας  τη θέση του ΠΟΥ για μη  ευρεία χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσεις σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι , προκειμένου φτωχές χώρες να προχωρήσουν την ανοσοποίηση, η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρει ότι ο ΠΟΥ έχει δίκιο  για τον εμβολιασμό πληθυσμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος “διότι από εκεί θα προκύψουν μεταλλάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εμάς”.

Η καθηγήτρια τονίζει όμως ότι  αυτοί που έχουν περάσει το εξάμηνο εμβολιασμού, όπου σύμφωνα με μελέτες μειώνεται  η προστασία για λοίμωξη πρέπει να προστατευθούν και προσθέτει ότι  όφελος υπάρχει και για την  κοινότητα καθώς μειώνεται η διασπορά, του ιού, το R0.

Παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα  τήρησης των μέτρων προστασίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού που συνέβαλε στο ηπιότερο προφίλ της πανδημίας, γι αυτό όπως αναφέρει πάντα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση  των ανθρώπων που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, εκτιμώντας ότι  υπάρχουν  περιθώρια να πειστούν. Τονίζει ότι    ” πιο αποτελεσματικά θα μειωθεί η διασπορά   εάν πείθαμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Ο ανεμβολίαστος έχει 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει  σε αντίθεση με τον εμβολιασμένο που έχουν περάσει 7  μήνες από τον εμβολιασμό του”.


Self test: Κάθε πότε πρέπει να κάνουν οι μαθητές για το σχολείο

13/9/2021

Με αρνητικό αποτέλεσμα self test πρέπει να προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που είναι σε ισχύ με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να κάνουν νέο τεστ και να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, ώστε να προσέλθουν στα θρανία.

Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές οφείλουν να επιδεικνύουν εντός της τάξης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξάμηνου ή τη σχολική κάρτα COVID-19 αρνητικού αποτελέσματος που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Μάλιστα, ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος κορονοϊου για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός) ή έχουν ιστορικό νόσησης εντός τελευταίου εξαμήνου, διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Σημειώνεται, ότι από την επόμενη εβδομάδα, οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ την Δευτέρα (20/9) και την Πέμπτη (23/9).

Κορονοϊός: Μπλόκο στα ανεμβολίαστα παιδιά άνω των 12 ετών στην εστίαση

13.09.2021 09:22

Μια νέα δέσμη συνδυαστικών μέτρων, τα οποία θα ισχύουν από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 περιλαμβάνει για τους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους πολίτες το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα, ορίζει πως όσα παιδιά άνω των 12 ετών δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν θα έχουν πρόσβαση στα κλειστά καταστήματα εστίασης, ένα γεγονός που φαίνεται να χαλά τις παρέες των νέων και να μην τους δίνει τη δυνατότητα να φάνε ακόμη και με την οικογένειά τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα παιδιά από 5 έως 11 ετών θα μπορούν να μπουν στους κλειστούς χώρους εστίασης με self test που έχουν διαπράξει το τελευταίο 24ωρο.

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, τα καταστήματα εστίασης θα αποτελούν αμιγείς χώρους μόνο για πλήρως εμβολιασμένους. Θα έχουν χωρητικότητα 85% ενώ οι πελάτες θα εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης, τα οποία θα κατατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή είτε σε φωτοτυπία.

Η μεγάλη ανατροπή έρχεται όμως στην είσοδο των ανήλικων παιδιών από 12 ετών και πάνω. Όπως αναφέρει η ΚΥΑ ούτε εκείνα μπορούν να εισέλθουν με μοριακό ή self test, και χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, όπως ακριβώς και οι ενήλικες.

 Ειδική αναφορά γίνεται στα παιδιά από 5 έως 11 ετών τα οποία μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης με δήλωση αρνητικού self test τελευταίου 24ώρου, στην οποία θα προβαίνει γονέας ή κηδεμόνας.

Σε μίνι lockdown Αργολίδα και Ευρυτανία

9/9/2021

Στο «κόκκινο», επίπεδο 4 του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας.

Παράλληλα, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.


Τα μέτρα που ισχύουν είναι τα παρακάτω:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, στις 06.00 το πρωί έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε πυροσβέστες που επιχειρούσαν στις πυρκαγιές
17/8/2021

Κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε πυροσβέστες, οι οποίοι επιχειρούσαν στις πυρκαγιές.
Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, όμως σε πρώτη φάση υπολογίζονται γύρω στα 10 άτομα.

«Η πορεία είναι η φυσιολογική που είχε ακολουθήσει το προηγούμενό διάστημα», ανέφερε ο Δημήτρης Σταθόπουλος, Πρόεδρος Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, σχετικά με τον εμβολιασμό των πυροσβεστικών σωμάτων.

«Βρέθηκαν δύο συνάδελφοί μου θετικοί και όλοι κάναμε τεστ κορωνοϊού, βρεθήκαμε αρνητικοί. Ακολουθούνται οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ και την υπηρεσία», κατέληξε.

Κορωνοϊός: Η Εκκλησία εξέδωσε φυλλάδιο για τα εμβόλια – Δεν περιέχουν τσιπάκι ή κύτταρα από έμβρυα

21/7/2021

Προσπάθεια να διαλύσει πολλούς από τους «μύθους» που συνοδεύουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού κάνει η εκκλησία.

Έτσι, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πιστών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδας προωθεί στους ναούς της χώρας φυλλάδιο με πληροφορίες -σε μορφή ερωταποκρίσεων- σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να πείσει τους πιστούς να εμβολιαστούν.

Απευθυνόμενο «προς το λαό», το φυλλάδιο της Εκκλησίας της Ελλάδος επιγράφεται «οι χριστιανοί μας ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν», με στόχο να καταπέσουν μύθοι και θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια που δηλητηριάζουν τη δημόσια σφαίρα και ενισχύουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Μεταξύ των «ερωτήσεων» που περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο είναι και οι παρακάτω:


Aν τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό περιέχουν «εμβρυικά κύτταρα»,

-Aν μέσω αυτών επιτυγχάνεται ο «έλεγχος της προσωπικότητας» του ατόμου (τσιπάκι),

-Aν περιέχουν μαγνητισμό, νανοσωματίδια ή «τσιπάκι» ή

-Ποιες είναι οι διαφορές του εμβολίου mRNA από τα «παραδοσιακά εμβόλια».Θεσσαλονίκη: 49χρονος ιερομόναχος από το Άγιο Όρος ο πρώτος στη ΜΕΘ με μετάλλαξη Δέλτα

9/7/2021

Το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στη χώρα, ένας 49χρονος μοναχός, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου σύμφωνα με τα όσα είπε στο ρ/σ «Στο κόκκινο» ο διευθυντής της ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος.

«Xθές κάναμε εισαγωγή στη ΜΕΘ του Παπανικολάου, το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης. Πρόκειται για 49χρονο ιερομόναχο από το Άγιο Όρος που νοσηλεύεται από τις 2 Ιουλίου, σε σοβαρή κατάσταση. Παρότι η ινδική μετάλλαξη εντοπίζεται μόλις στο 1% των κρουσμάτων που ανιχνεύονται από τον ΕΟΔΥ, ήδη χτύπησε την πόρτα των μονάδων εντατικής. Έχει σημάνει συναγερμός στο Άγιο Όρος» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατάσταση καθώς η μεγάλη χαλάρωση, οι μεταλλάξεις και οι ανεμβολίαστοι, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, στο οποίο αν συνυπολογιστεί το εξαντλημένο και χωρίς ενίσχυση σύστημα υγείας, τότε γίνεται εφιαλτικό», τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος.  

«Αν λάβει κανείς υπόψη του τη δυναμική του συστήματος υγείας, που έχει εξαντλήσει τα όριά του, που δεν έχει ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, με μονάδες εντατικής χωρίς προσωπικό, τότε τα περιθώρια αντιμετώπισης είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις πολύ μεγάλες εισροές που μπορεί να έχουμε κατά το τέταρτο κύμα».

Ο κ Καπραβέλος ξεκαθάρισε ότι αν προχωρήσουμε στην επίτευξη ανοσίας με το φυσικό τρόπο, δηλαδή με τη νόσηση, τότε θα έχουμε μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει πάνω από τέσσερα χρόνια, με πάρα πολλούς θανάτους και πολλές παράπλευρες απώλειες, πέρα από αυτές στην υγεία και στην οικονομία.

«Πιο ευάλωτοι είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών. Το ποσοστό θνητότητας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ξεπερνά το 80%.  Για να εκριζωθεί ο ιός, θα πρέπει να πετύχουμε την τεχνητή ανοσία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%. Τα εμβόλια είναι ένα όπλο στα χέρια μας απέναντι σε έναν υπέρ μεταδοτικό ιό από τον οποίο θα κολλήσουμε όλοι. Η πολιτεία δεν μπορεί να νίπτει τα χέρια της ή να διχάζει τους πολίτες.

Πρέπει να μην προκαλεί σύγχυση με τις αποφάσεις της και οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν. Αν δεν δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί, δεν κάνουμε τίποτα», τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου.  


Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας - Σε υγειονομικούς και νέους φιλοξενούμενους1/7/2021

Από τον Ιούλιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και φιλοξενούμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα όχι από τον Σεπτέμβριο αλλά ήδη από τον μήνα Ιούλιο, που διανύουμε.

Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει το OPEN, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς που εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί έχουν πολλά προβλήματα υγείας και υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια ώρα όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο του OPEN, από το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται εκτός του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί και για τους νέους φιλοξενούμενους αυτών των χώρων και οι οποίοι δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την επόμενη εβδομάδα έρχεται και ο κατάλογος με τις αυστηρές κυρώσεις για καταστηματάρχες και πελάτες στην εστίαση οι οποίοι δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.


Ανησυχία για τη Μετάλλαξη Δέλτα: Ασπίδα τα εμβόλια - Ποια την αντιμετωπίζουν. Νέα μέτρα αν δεν υποχωρήσει

26/7/2021

Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού, τονίζει σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα για την μετάλλαξη Δέλτα, ο υπουργός τόνισε ότι, και μας ανησυχεί και μας απασχολεί για αυτό, εξήγησε, το σύστημα απόκρισης βρίσκεται σε εγρήγορση. Ξεκαθάρισε ότι «ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί».

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

 Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ο υπουργός είπε:

«Οι εμβολιασμοί παντού στο κόσμο είναι προαιρετικοί και αυτό έχει καταστεί σαφές. Από εκεί και πέρα, εκεί που τίθενται θέματα δημόσιας Υγείας, σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, που υπάρχουν μεγάλης ηλικίας συμπολίτες μας που κινδυνεύουν από τον ιό, πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να σέβονται, πρώτα και πάνω από όλα το λειτούργημα το οποίο επιτελούν.

Στην Ελλάδα έχουμε δείξει πολύ υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό και αλληλεγγύη και θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε αυτές τις κινήσεις και τις αποφάσεις που θα θωρακίσουν τη δημόσια Υγεία».

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για την περίπτωση που δεν χτιστεί εγκαίρως το τείχος ανοσίας και έχουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.«Θα καταφύγουμε ξανά σε μέτρα τύπου γενικού lockdown; Ή επειδή το κύμα αυτό θα αφορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κυρίως τους ανεμβολίαστους, ο κάθε πολίτης θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή;».

Ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε:«Δεν μου αρέσει να προτρέχω. Ήρθαμε να συνθέσουμε, να βγάλουμε μπροστά τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη, έτσι ώστε κάθε συμπολίτης μας να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένειά του, τις κοινωνικές, αλλά και τις επαγγελματικές του συναναστροφές, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. 

Έτσι πρέπει να πάμε μέχρι τέλους. Από εκεί και πέρα όμως, από τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις.Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία.Πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι την προσπάθεια των συμπολιτών μας, που για πολύ-πολύ καιρό ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους και ως επαγγελματίες δεν μπορούσαν να έχουν τα προς το ζην».

Ερωτηθείς για την στρατηγική για τον τουρισμό, ο υπουργός τόνισε ότι φέτος «έχουμε ένα παραπάνω όπλο στη φαρέτρα μας, πολύ ισχυρό, που είναι τα εμβόλια. Έχουμε και τα rapid test και τα self-tests που βοηθούν τον πληθυσμό, βοηθούν τους συμπολίτες μας να ξέρουν, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, αν πιθανώς έχουν κολλήσει.Ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο οι συμπολίτες μας θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι.Υπάρχουν περιοχές που έχουν πιο υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και άλλες οι οποίες έχουν πιο χαμηλά επίπεδα. 

Προφανώς υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ευθύνης. Είναι θέμα αλληλεγγύης.Αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι -που δεν υπάρχει κανένας άτρωτος- πρέπει να σκεφτούμε τους συμπολίτες μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αν και βλέπετε ότι αυτή η μετάλλαξη και γενικά η νόσος έχει χτυπήσει δυστυχώς και πιο νέους συμπολίτες μας και παιδιά.Έχουν κινδυνεύσει και πιο νέοι άνθρωποι, έχουν χάσει τη ζωή τους και πιο νέοι άνθρωποι. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να τα βλέπει αυτά, αντιθέτως όλοι θέλουμε να οδηγηθούμε βήμα-βήμα σε ασφαλή νερά».

Διαχείριση της πανδημίαςΣτο πρώτο κύμα της πανδημίας, «καθότι εμείς είχαμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλυμένο από την κρίση και από 10 χρόνια περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, εφαρμόσαμε μια ισχυρή πολιτική πρόληψης. Ήταν η εισήγηση του υπουργείου Υγείας, αυτό αποφάσισε ο πρωθυπουργός και νομίζω ότι πήραμε τα credit από όλο τον κόσμο για αυτή την κίνησή μας», ανέφερε ο υπουργός. Σταδιακά πρόσθεσε, το ΕΣΥ ενισχύθηκε.

 «Τα στοιχεία από την αντιμετώπιση του δεύτερου και του τρίτου κύματος και το πόσο χαμηλά βρισκόμαστε σε απώλειες ζωών και σε κρούσματα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει τον πολύ σοβαρό, στιβαρό επαγγελματικά και κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε αυτή την πανδημία», τόνισε ο υπουργός.Σημείωσε επίσης, ότι το ΕΣΥ «είναι έτοιμο και σε εγρήγορση», για πιθανή έξαρση. «Επαναλαμβάνω πάντα ότι αυτή είναι μια νόσος δημόσιας Υγείας και εκεί δίνεται κατά κύριο λόγο η μάχη να μην εξαπλωθεί.Το δεύτερο βήμα είναι πώς την αντιμετωπίζεις ως προς την περίθαλψη και πώς υποστηρίζεις τους συμπολίτες σου».Μόσιαλος: Κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους η μετάλλαξη Δέλτα - Ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουνΟ Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον κεντρικό δελτιο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στο κίνδυνο από τη μετάλλαξη Δέλτα ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο καθηγητής Πολιττικής της Υγείας στο LSE, τόνισε: Δεν θα βγάλουμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Μόνον στους εξωτερικούς όπου η μετάδοση είναι 18-20% μικρότερη, Ο καθηγητής Πολιττικής της Υγείας στο LSE αναφερόμενος στην μετάλλαξη Δέλτα εκτίμησε ότι θα επικρατήσει στον Ευρώπη σε ποσοστό 90%, υπογράμμισε  ότι μεταδίδεται ταχύτερα απο την βρετανική και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι. ' Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, αντιμετωπίζουν την μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστά 96% και 92%, αντιστοίχως, όπως έχουν δείξει μελέτες στην Μεγάλη Βρετανία. Για τα εμβόλια της J&J και Moderna διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες αλλα εκτίμησε ότι ως "αδελφάκια" των Pfizer και AstraZeneca  θα έχουν κάλυψη πάνω απο 90%. 

Ο κ. Μόσιαλος προειδοποίησε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πρέπει να φτασουν το 80% προκειμένου να αποφύγουμε το 4ο κύμα τον Σεπτέμβριο. Ζήτησε εντατικοποίηση των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών.  Τέλος, επεσήμανε ότι στις ΗΠΑ, τους τελευταίους 2 μήνες, το 99,9% των νέων κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι όπως και το 99,2% των θανόντων...Σαρηγιάννης: 

Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει έως το τέλος Αυγούστου - Έχει 70% πιο γρήγορο ρυθμό μετάδοσης

Η  ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να αφορά και το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Αυγούστου.Για τη μετάλλαξη Δέλτα και την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε στο LIVE NEWS ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Αυτό γίνεται γιατί έχει 70% πιο γρήγορο ρυθμό μετάδοσης από τη βρετανική μετάλλαξη και διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από τον πρωτογενή ιό που είχαμε πέρυσι» υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, ωστόσο σημείωσε ότι ο ρυθμός δράσης της μετάλλαξης δεν έχει αλλάξει.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης οι μελέτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νόσων προβλέπουν ότι η Παράλληλα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και έχει δημιουργήσει τα αντισώματα -έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό του- είναι ασφαλής απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα», υποστηρίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο ασφαλείς λόγω του μηχανισμού που δρα το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Η βασική λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο άμεσως εμβολιασμός και να μην ρίξουμε το τείχος προστασίας» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Πώς συνεχίζεται η διανομή των self tests - Σε Αχαΐα και Αττική η διάθεση από σούπερ μάρκετ

17/6/2021

Τη σπουδαιότητα του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self tests σε ομάδες του πληθυσμού, επισήμανε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

Καταδεικνύεται καθημερινά ότι τα self tests συνέβαλαν στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορονοϊού και επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας, τόνισε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τον μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%. Από τις 12 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των self tests μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από self test. Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στον μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στον μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.

Όπως είπε, η δράση των self tests είχε διάρκεια 2 μήνες. Η δράση αυτή ολοκληρώνεται με επιτυχία, και για τον λόγο αυτό -όπως είπε- θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές αυτών που είναι εμβολιασμένοι.Αναφέρθηκε στη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και την πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, όπου ζητήθηκε να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία της χώρας για τους επόμενους 2 με 3 μήνες στις παραπάνω ομάδες. «Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self test προς τους συμπολίτες ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών σε αυτού του είδους τον διαγνωστικό έλεγχο και η απόφαση θα είναι θετική», ανέφερε.


Μέχρι χθες, 10.349 φαρμακεία έχουν διαθέσει 29.936.721 self tests σε πολίτες ενώ 102 φαρμακαποθήκες έχουν διεκπεραιώσει 236.878 αποστολές τεστ. Ειδικότερα, χθες 8.897 φαρμακεία διέθεσαν 431.445 self tests σε πολίτες.

Σήμερα, 2 φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self tests προβάλλοντας, όπως είπε, «είτε ανόητες δικαιολογίες είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Είναι οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Αττικής.
Τα self tests σε Αχαΐα και Αττική από τα σούπερ μάρκετ

«Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοϊού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ανακοίνωσε ότι, για την περιοχή της Αχαΐας όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self tests η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self tests μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν. Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self tests στους πολίτες».

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα self tests. Αυτό και κάνουμε», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Κορονοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στην Κρήτη

2/7/2021


Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για ένα νέο στέλεχος επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Open.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα με το νέο στέλεχος του ιού, που αποτελεί έναν συνδυασμό μεταλλάξεων, που έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Ρωσία και τη Νορβηγία. Στις υγειονομικές υπηρεσίες επικρατεί ανησυχία για την επικινδυνότητα του νέου στελέχους, αλλά και κατά πόσο τα εμβόλια μπορούν να εμποδίσουν την μεταδοτικότητά του.

Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός, το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.

Eμβόλια: Συναγερμός για άλλα δύο περιστατικά θρομβώσεων - Στο μικροσκόπιο ο θάνατος 52χρονου στην Κρήτη
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Τζάνειο 34χρονη από τον Πύργο που υπέστη εγκεφαλικό 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.
«Τις τελευταίες τρεις μέρες είχε πυρετό κι έντονους πονοκεφάλους. Αποφασίστηκε να πάνε στο νοσοκομείο. Εκεί έπαθε και την κρίση το κορίτσι ευτυχώς μέσα στον χώρο του νοσοκομείου», λέει ο Νίκος Κοροβέσης, αντιπεριφερειάρχης τουρισμού και οικογενειακός φίλος.

Σύσσωμο το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Πύργου πέφτει πάνω στην 34χρονη την οποία και διασωληνώνουν. Λίγες ώρες αργότερα κρίνεται σκόπιμη η διακομιδή της στον Πειραιά και το Τζάνειο νοσοκομείο.

«Αργά το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε στο Τζάνειο με ασθενοφόρο».

Οι γιατροί επισημαίνουν στο LIVE NEWS πως η 34χρονη εισήχθη με εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο και όχι με θρόμβωση όπως τα μέχρι τώρα ύποπτα περιστατικά.

Όπως σημειώνει ο κ. Κοροβέσης, η κατάσταση της γυναίκας είναι «σταθερά κρίσιμη».

Νέος συναγερμός με Johnson & Johnson
Στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύεται 36χρονος από την Κεφαλονιά ο οποίος εμφάνισε αιματολογική διαταραχή λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με Johnson & Johnson.
Ο πατέρας του 36χρονου μιλάει αποκλειστικά στο LIVE NEWS.

«Σχετίζεται με το εμβόλιο. 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό παρουσίασε χτες βράδυ κάποια συμπτώματα. Τα συμπτώματα ήταν κάτι αιματώματα και κάτι μουδιάσματα στα χέρια του».

Μετά το μούδιασμα και την εμφάνιση των μικρών αιμορραγικών στιγμάτων, η εισαγωγή του στο νοσοκομείο ήταν πλέον μονόδρομος.

«Δεν μιλάμε για θρόμβωση, μιλάμε για αιματολογική διαταραχή. Δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν στην Κεφαλλονιά. Του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες σ’ επικοινωνία με το Ρίο και διακομίστηκε σήμερα το πρωί στο Ρίο. Οι γιατροί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Ο νεαρός νοσηλεύεται εκτός κινδύνου καθώς η αξονική στην οποία υποβλήθηκε ήταν καθαρή.Κατέρρευσε μέσα στο ξενοδοχείο
Υπό διερεύνηση είναι ο αιφνίδιος θάνατος ενός 52χρονου άνδρα μέσα στο ξενοδοχείο που εργαζόταν στην Ιεράπετρα.

Ο γιος του, μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS, υποστηρίζει πως το τραγικό συμβάν συνδέεται άμεσα με τον εμβολιασμό του με Pfizer μία ημέρα πριν.

«Όλοι πιστεύουμε ότι είναι θέμα του εμβολίου. Δηλαδή δεν γίνεται έτσι στα καλά καθούμενα… Χθες το απόγευμα μετά το εμβόλιο μιλήσαμε, ήταν μια χαρά, φυσιολογικότατος όπως είναι πάντα».

Το πρωί της Πέμπτης ο άτυχος άνδρας παρουσιάστηκε στην εργασία του, χωρίς να έχει καμία ενόχληση. Εντελώς αναπάντεχα χάνει τις αισθήσεις και σωριάζεται στο πάτωμα.

«Αμέσως ειδοποιήθηκε ο γιατρός τους ξενοδοχείου, προσπάθησε να τον επαναφέρει στη ζωή, δεν τα κατάφερε. Με ειδοποίησαν, μου λένε ‘Έλα στο νοσοκομείο γιατί ο πατέρας σου δεν είναι καλά’. Δεν μου είπαν την αλήθεια, ενώ μεταφέρθηκε αμέσως με έμφραγμα, δηλαδή μόλις έπεσε στο ξενοδοχείο δεν έδωσε άλλο σημάδι ζωής, ήταν μια και έξω».

Όπως υποστηρίζει η οικογένειά του στο LIVE NEWS, ο 52χρονος δεν είχε κανένα υποκείμενο πρόβλημα που να δικαιολογεί την τραγική αυτή κατάληξη.

«Εγώ όσα χρόνια ήμασταν, τον έχω 27 χρόνια γαμπρό, δεν τον άκουσα ποτέ να πει ότι πονάει η καρδιά του».

«Μπορεί να ήταν και παρενέργειες του εμβολίου όλα αυτά, γιατί ήταν φυσιολογικός, δεν είχε κάποιο άλλο πρόβλημα εκτός από ένα χαπάκι που έπαιρνε για την πίεση, αλλά πίεση έχουμε σχεδόν όλοι».

Από την πλευρά του, το νοσοκομείο αποσυνδέει τον θάνατο από τον εμβολιασμό καθώς οι εξετάσεις του 52χρονου έδειξαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Δεν σχετίζεται ο θάνατος με τον εμβολιασμό. Ο θάνατος του προήλθε καθαρά από παθολογικά αίτια. Κατά τον ιατροδικαστή (κατέληξε) από υπερτασική καρδιοπάθεια. Ο συγκεκριμένος είχε προβλήματα υγείας», λέει ο Εμμανουήλ Καλλιονάκης, διοικητής Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκεται η περίπτωση ενός ακόμη άνδρα από την Ξάνθη που υπέστη κολπική μαρμαρυγή, μετά τον εμβολιασμό του με Pfizer ενώ υπό διερεύνηση παραμένει και το περιστατικό θρόμβωσης της 48χρονης από τη Θήβα που εμβολιάστηκε με σκεύασμα της Johnson & Johnson.Προβληματισμός για το AstraZeneca
Τα στοιχεία που έρχονται από τα εμβόλια έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν προβληματισμένοι για το συγκεκριμένο σκεύασμα, ειδικότερα σε γυναίκες και νεότερες ηλικίες.

Πέντε ασθενείς με επιβεβαιωμένες παρενέργειες μετά το AstraZeneca – Τι λένε οι ειδικοί

Ανάμεσα στις 1.500 «κίτρινες κάρτες» με ύποπτα περιστατικά, η αρμόδια επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης κατέληξε σε 5 περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα με επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca.

«Οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα 35 ετών».

Απορίας άξιο ωστόσο, συνιστά το γεγονός πως από τις συνολικά 5 περιπτώσεις οι 3 εντοπίστηκαν στην Κρήτη.

«Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από εδώ και στο εξής. Θα πρέπει να ψαχτεί μήπως υπάρχουν ειδικές ευαισθησίες, γονιδιακές ιδιαιτερότητες κάποιων πληθυσμών», σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης.

Και τα 5 θρομβοεμβολικά επεισόδια εκδηλώθηκαν 1 εβδομάδα μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca.

Θάνατος 61χρονης 1 έναν μήνα μετά το εμβόλιο
Στις 22 Φεβρουαρίου, η 61 ετών γυναίκα προσήλθε στο κέντρο υγείας Γλυφάδας για να εμβολιαστεί. 7 ημέρες μετά, παρουσίασε έντονους πονοκεφάλους και θόλωση της όρασης, συμπτώματα που την οδήγησαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

«Πήγε στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό. Η γυναίκα πήγε εκεί είχε τις αισθήσεις της. Μίλαγε. Είχε ραγδαία επιδείνωση στην πορεία. Εμφάνισε και δεύτερο θρόμβο στο πόδι κάτι που μας είπαν οι ίδιοι οι γιατροί ότι είναι πολύ σπάνιο», λέει ο γαμπρός της.

Οι γιατροί προχώρησαν τελικά σε ακρωτηριασμό κάτω άκρου. Η 61χρονη παρέμεινε διασωληνωμένη για 18 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και κατέληξε.

«Μας έχει μείνει η πικρία ότι πήγε κάτι να κάνει να τη βοηθήσει και αυτό που θα τη βοηθούσε, δυστυχώς είχε αυτή την τραγική κατάληξη για εμάς».

Αποζημίωση ζητά ο 35χρονος με διπλή θρόμβωση
Συγκλονιστικά ήταν τα όσα περιέγραφε στο LIVE NEWS ο 35χρονος Αλέξανδρος μέσα από το νοσοκομείο μετά από αφαίρεση θρόμβου στο πόδι.

«Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Μιλούσαμε για ακρωτηριασμό. Τον γλίτωσα για λίγα λεπτά».

6 ημέρες μετά, ο 35χρονος εμφανίζει νέα θρόμβωση αυτή τη φορά στις καρωτίδες και υποβάλλεται για δεύτερη φορά σε χειρουργείο.

«Οι γιατροί μου είπαν ότι είμαι από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις. Ξεκάθαρα ευθύνεται το εμβόλιο της Astrazeneca».

Τη Μ. Πέμπτη ο 35χρονος εμβολιάστηκε με AstraZeneca. Τη Δευτέρα 10 Μαΐου έκανε εισαγωγή με θρόμβωση. Ο 35χρονος έλαβε εξιτήριο και πλέον κινείται νομικά εναντίον της εταιρείας.

47χρονη παρέλυσε μετά το εμβόλιο
«Δεν καταγγέλλουμε. Απλώς επισημαίνουμε ένα περιστατικό που μας έχει προκαλέσει προβληματισμό πέρα από την τραγική κατάληξη που έχει για τη δική μας οικογένεια».

Με αξιοπρέπεια ζητά να μάθει γιατί η 47χρονη αδερφή του έπαθε εγκεφαλικό και παράλυση 9 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

«Δεν μιλάει, δεν μιλάει καθόλου. Έχει πλήρη αφασία. Μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα. Μπορεί να καταλάβει μικρές εντολές απλές όπως άνοιξε τώρα τα μάτια, κάνε μας μια μπουνιά, κλείσε τα μάτια. Ας πούμε είναι αυτή η Κατερίνα, εγώ η κόρη της; Ναι, θα κουνήσει», λέει η κόρη της.

Η 47χρονη μητέρα δύο παιδιών εμβολιάστηκε στις 3 Μαΐου. Την 7η ημέρα άρχισε ο έντονος πονοκέφαλος και η δυσφορία στα άκρα. 15 ημέρες μετά την εισαγωγή της, παραμένει στο νοσοκομείο ενώ μόλις χτες κατάφερε να σταθεί όρθια για λίγα λεπτά.

Λιγοστές ελπίδες για την 44χρονη
«Θέλω τη ζωή του παιδιού μου. Δεν θέλω διαφημίσεις, δεν θέλω τίποτα. Θέλω την υγεία του παιδιού μου όπως ήταν πριν το εμβόλιο».
Είναι η κραυγή της μάνας που αδυνατεί να πιστέψει πως από τη μια στιγμή στην άλλη η 44χρονη Γλυκερία της βρέθηκε στη ΜΕΘ με εγκεφαλική αιμορραγία.

«Θα σας πω τι μου είπε η κόρη μου που είναι 10 ετών “μα γιατί να πάθει κάτι η μαμά μου από το εμβόλιο. Αφού μας είπαν να το κάνει για να μην πάθει κάτι. Γιατί;”. Εγώ τι απαντήσεις να δώσω στην ερώτηση του παιδιού;», είχε πει ο σύζυγός της.

7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με Astrazeneca εμφάνισε τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα. Όπως λέει ο σύζυγος της Γλυκερίας, οι ελπίδες σβήνουν και αυτό που μένει τώρα είναι να του ανακοινώσουν αν είναι κλινικά νεκρή.

«Οι ελπίδες έχουν σβήσει από την Παρασκευή, όταν οι γιατροί περίλυποι μου είπαν ότι έκαναν την επέμβαση. Το αιμάτωμα ήταν μεγάλο».

Με αεροδιακομιδή 36χρονη στην Αθήνα
Το 5ο επιβεβαιωμένο περιστατικό αφορά την 36χρονη γυναίκα που χρειάστηκε να μεταφερθεί με αεροδιακομιδή από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα για να της παρασχεθεί εξειδικευμένη περίθαλψη.

Σύμφωνα με την ίδια, η κλινική της εικόνα είναι βελτιωμένη με τους γιατρούς να επισημαίνουν πως έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

mega.comΕΟΦ: Μόνο από τα φαρμακεία η διάθεση self test. Φρένο στα σούπερ μάρκετ


Self - test: Διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης μόνο από φαρμακεία - Τι λέει ο ΕΟΦ

H διάθεση των τεστ covid-19 (rapid, self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία

Ο ΕΟΦ με σημερινή ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «η διάθεση των τεστ covid-19 -rapid και self test- προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία».

Επομένως, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καθίσταται σαφές ότι απαγορεύεται η διάθεση των τεστ covid από οποιοδήποτε άλλο κανάλι διανομής ή σημείο πώλησης, εκτός των φαρμακείων.

Η διευκρίνιση ήρθε έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, στο οποίο αναφερόταν ότι εξετάζεται η επιστράτευση των σούπερ μάρκετ στη διανομή των self test προκειμένου να διευκολύνει τη διάθεσή τους στους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, οι επικεφαλής των μεγάλων αλυσίδων ενημερώθηκαν ήδη από κυβερνητικά στελέχη που ανέλαβαν την ευθύνη να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα, το οποίο εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αποκατάσταση των όποιων "αρρυθμιών" παρουσιάστηκαν κατά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία ύστερα από πολλούς μήνες. 

Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στα "ΝΕΑ" πως ο τρόπος που σχεδιάζεται να διατίθενται τα self test από τα σούπερ μάρκετ θα είναι παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόζεται σήμερα στα φαρμακεία, με την ταυτοποίηση του δικαιούχου να γίνεται μέσω του προσωπικού αριθμού ΑΜΚΑ και την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

 Ο ΑΜΚΑ επισημαίνουν, θα καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε ο πραγματικός δικαιούχος να προμηθεύεται το προϊόν. Η τροφοδοσία- σύμφωνα πάντα με την πρόταση που παρουσιάστηκε στους λιανέμπορους- εξετάζεται να γίνει από τον Στρατό, ο οποίος θα αναλάβει να εναποθέτει σε κεντρικό σημείο τις προμήθειες. Από εκεί η κάθε αλυσίδα θα παραλαμβάνει τις ποσότητες που της αναλογούν και θα τις μοιράζει στα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα.


Και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τάχθηκε κατά μιας τέτοιας απόφασης. "Σήμερα εμφανίστηκε διαρροή φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, όπου αναφέρει ότι η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να διαθέσει τα self test μέσω των σούπερμάρκετ.

 Η χρονική στιγμή όπου παίρνει αυτή την απόφαση βρίσκει τα φαρμακεία εξουθενωμένα από την διανομή των self τα, τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό, και την καθημερινή εξυπηρέτηση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και η ευχαριστήρια στάση της κυβέρνησης προς αυτή την υπερπροσπάθεια είναι να διοχετεύσει τα self test προς τους συνήθεις φίλους της. 

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και την επίσημη θέση της Κυβέρνησης για να πράξουμε τα δέοντα" αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Άνοιγμα δραστηριοτήτων μόνο για εμβολιασμένους εξετάζει η κυβέρνηση


Το ενδεχόμενο ανοίγματος περισσοτέρων δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα, αλλά μόνο για εμβολιασμένους πολίτες, φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση.

Καθώς, η εμβολιαστική διαδικασία στην χώρα μας φαίνεται να ανεβάζει στροφές, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ένα τέτοιο μέτρο ενδεχομένως θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι συμπολιτών μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Άλλωστε το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού και της καλοκαιρινής περιόδου, είναι  ότι η Ελλάδα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της το lockdown και τους πολλούς υγειονομικούς περιορισμούς και πώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Στόχος η αναζωογόνηση της οικονομίας και της αγοράς.

Η αρχή λοιπόν φαίνεται πως θα γίνει με τα γυμναστήρια. Όπως έκανε ήδη γνωστό από χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο συγκεκριμένος κλάδος, ο οποίος είναι αυτός που ίσως έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλον από την πανδημία, εκτός της οικονομικής στήριξης που θα λάβει το επόμενο διάστημα, αναμένεται και να επανεκκινήσει την δραστηριότητά του εντός του μήνα.

Ο Α. Γεωργιάδης έθεσε ως πιθανή ημερομηνία την 17η Μαΐου.

Ο σχεδιασμός για τα γυμναστήρια πάντως, αποτελεί «οδηγό» και για περισσότερες δραστηριότητες.

Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα οι επιστήμονες αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω απελευθέρωσης δραστηριοτήτων όπως δεξιώσεις, συναυλίες, ακόμα και λειτουργία της διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίες θα ανοίξουν μόνο για όσους έχουν είτε πλήρως εμβολιαστεί είτε έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου από την οποία έχει μεσολαβήσει διάστημα περισσότερο των δύο εβδομάδων προκειμένου να έχει αναπτύξει ο οργανισμός τα απαραίτητα επίπεδα ανοσίας.

Βεβαίως, υπάρχουν και εκείνοι που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς εμμέσως δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων και καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Κάτι που συνταγματικά δεν μπορεί να γίνει…

Το σίγουρο είναι πως μέσα στην εβδομάδα θα παρθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα.
Θρομβώσεις μετά από εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2: Ένα νέο σύνδρομο

Την τελευταία εβδομάδα δημοσιεύθηκαν νέα δεδομένα σχετικά με ένα νέο σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από θρομβοπενία (χαμηλά αιμοπετάλια) και σχηματισμό θρόμβων το οποίο παρουσιάζεται 5-24 μέρες μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια έναντι του Κορωνιού που είχαν ως φορέα αδενοϊό.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Τέτοια, είναι το εμβόλιο της Astra-Zeneca και της Johnson, αλλά και το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V (το οποίο όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμη στην Ευρώπη). Τα άρθρα με τρεις ανεξάρτητες περιγραφές 39 ατόμων με αυτό το σύνδρομο που αναπτύχθηκε 5 έως 24 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό με το ChAdOx1 nCoV-19 (το εμβόλιο της AstraZeneca), έναν ανασυνδυασμένο αδενοϊό-φορέα από χιμπατζή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS -CoV-2. Επιπλέον αναφέρθηκαν 6 ανάλογες περιπτώσεις του συνδρόμου αυτού σε περίπου 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson.


Το σύνδρομο αυτό ονομάστηκε vaccine induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT (δηλαδή ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό). Ένα χαρακτηριστικό εύρημα στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που εξετάστηκαν είναι η παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4), τόσο σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο της Astra-Zeneca όσο και σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson. Πρόκειται λοιπόν για ένα σύνδρομο που εμπλέκει ανοσολογικούς μηχανισμούς.

Καθώς αυξάνονται οι αριθμοί των ατόμων που εμβολιάζονται είναι αναμενόμενο ότι θα αναδειχθούν ακόμα και πολύ σπάνιες επιπλοκές, που δεν φάνηκαν στις κλινικές δοκιμές. Έτσι έχουν δημοσιευθεί και άλλες περιπτώσεις ανοσολογικής θρομβοπενίας και αιμορραγίας, όμως χωρίς θρόμβωση, μετά από έκθεση ακόμα και σε εμβόλια βασισμένα στο mRNA που παράγονται από τη Moderna (mRNA-1273) και την Pfizer-BioNTech (BNT162b2). Στις κλινικές δοκιμές που οδήγησαν στην έγκριση του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 (Astra-Zeneca) δεν είχαν εντοπιστεί ανάλογες περιπτώσεις. Στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Johnson&Johnson (που περιέχει έναν άλλο αδενοϊό-φορέα, τον Ad26) είχε αναφερθεί ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Επιπρόσθετα περιστατικά έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τουλάχιστον 169 πιθανές περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών και 53 πιθανές περιπτώσεων θρόμβωσης σπλαχνικών φλεβών σε 34 εκατομμύρια λήπτες του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca), 35 πιθανές περιπτώσεις θρόμβωσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα μεταξύ 54 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου Pfizer-BioNTech (τεχνολογίας mRNA) και 5 πιθανές (αλλά ανεπιβεβαίωτες) περιπτώσεις θρόμβωσης φλεβών του εγκεφάλου μεταξύ 4 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου της Moderna (επίσης τεχνολογίας mRNA). Όμως, σε αυτές στις αναφορές δεν έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και αυστηρή κεντρική ανασκόπηση ούτε ότι έχουν αναφερθεί αποτελέσματα σχετικά με την παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων.

Με βάση πιο αυστηρά κριτήρια, η επίπτωση του συνδρόμου μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 (Astra Ζeneca) είναι ίσως 1 περίπτωση ανά 100.000 εμβολιασμούς. Αυτή η συχνότητα θα πρέπει επιπλέον να εξεταστεί συγκριτικά και με τη συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων των εγκεφαλικών φλεβών στο γενικό πληθυσμό που εκτιμάται από 0,22 έως 1,57 περιπτώσεις ανά 100.000 ανά έτος ή περίπου 14 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος στις ΗΠΑ.

Απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πιθανούς παράγοντες κινδύνου εκτός από τη νεαρή ηλικία και το γυναικείο φύλο, που να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αυτών των επιπλοκών. Επίσης απαιτούνται δεδομένα σχετικά με τον επιπολασμό και τον τίτλο των αντισωμάτων έναντι του παράγοντα PF4 σε άτομα που εμβολιάστηκαν και παρουσίασαν θρομβώσεις αλλά λιγότερο δραματικές και σε πιο κοινές θέσεις από αυτές στο σύνδρομο VITT. Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το εμβόλιο προκαλεί αυτά τα αντισώματα που ενεργοποιούν τα αιμοπετάλια είναι σημαντική για την εκτίμηση του κινδύνου επανεμφάνισης της θρόμβωσης, και την ανάγκη μακροχρόνιας αντιπηκτική αγωγής και μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο σχεδιασμό εμβολίων.

Όμως, αυτές οι παρατηρήσεις ανοίγουν επιπλέον ερωτήματα: Ποιο ή ποια συστατικά του εμβολίου προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων (ο ιός, το περίβλημα του, η αλληλουχία του DNA, η πρωτεΐνη ακίδα που παράγεται, ένα άλλο έκδοχο ίσως;). Μήπως με τον εμβολιασμό απλά επανενεργοποιείται η παραγωγή αντισωμάτων που προϋπήρχαν έναντι του PF4; Ποιος είναι ο κίνδυνος μετά από επανεμβολιασμό; Πώς συγκρίνονται τα αντισώματα του συνδρόμου VITT με τα αντισώματα που έχει περιγραφεί ότι αναπτύσσονται έναντι του PF4 μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2; Πως ερμηνεύεται η άτυπη/ασυνήθιστη κατανομή των θρόμβων;

Οι απαντήσεις δεν είναι προφανείς. Έτσι, σε μια προκαταρκτική μελέτη φαίνεται ότι τα αντισώματα κατά του PF4 δεν εμφανίζουν διασταυρούμενη αντίδραση με την πρωτεΐνη-ακίδα (αυτή κωδικοποιούν όλα τα εμβόλια). Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ερμηνεία των ευρημάτων που αφορούν στα αντισώματα έναντι του ΡF4: αν και τα αντισώματα αυτά είναι συχνό εύρημα (για παράδειγμα, ανιχνεύονται στο 25 έως 50% των ασθενών μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση) εντούτοις η θρομβοπενία που προκαλείται από την ηπαρίνη είναι σπάνια επιπλοκή και επίσης μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται με θρομβώσεις στις φλέβες του εγκεφάλου ή στις σπλαγχνικές φλέβες.

Συνεπώς η κατανόησή μας για την παθογένεση του VITT είναι ακόμα ιδιαίτερα ελλιπής και δεν έχει αποδειχθεί η χρησιμότητα της μέτρησης αντισωμάτων που σχετίζονται με τον PF4 σε όλους τους λήπτες εμβολίων. Επίσης, ο πολύ χαμηλός επιπολασμός αυτής της επιπλοκής του εμβολιασμού, θα πρέπει να συγκριθεί και με τα οφέλη της πρόληψης της Covid-19 (μια κατάσταση με θνησιμότητα 1 έως 2% και πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες).                  AstraZeneca: Σειρά για τις ευπαθείς ομάδες Β. Ακολουθούν οι ηλικίες 55-59 και 50-54


Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές που αφορούν στο πρόγραμμα Ελευθερία μετά  την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το σκεύασμα Vaxzevria της AstraZeneca η οποία ήρθε προκειμένου να εναρμονιστεί τον εμβολιασμό στην χώρα μας μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι Έλληνες ειδικοί, κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους την περασμένη Παρασκευή, αφού αξιολόγησαν όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν σχετιστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, συστήνουν τη χορήγησή του στα άτομα ηλικίας 30 χρόνων και άνω.

Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν επιφέρει αλλαγές στις ομάδες των οποίων ο εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία των ραντεβού παραμένει ανοιχτή για όσους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω επιθυμούν να εμβολιαστούν, καθώς επίσης για περίπου 250.000 ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που τους καθιστούν πολύ ευάλωτους στον κορoνοϊό, όπως μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά.

Ωστόσο, φαίνεται πως για τις επόμενες ομάδες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ραντεβού και συνεπώς στο εμβόλιο, θα υπάρχει αντιστοίχιση ηλικίας και εμβολίου.
Δηλαδή, οι πολίτες 30 ετών και άνω θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson), ενώ οι πολίτες 18-29 ετών θα αποκλείονται από τον εμβολιασμό με το Vaxzevria της AstraZeneca.

Πλέον σειρά στον προγραμματισμό των ραντεβού έχει η δεύτερη ομάδα ασθενών (ομάδα Β’) ηλικίας 18 έως 59 ετών με χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.ά. Για τους περισσότερους από 850.000 πολίτες αυτής της ομάδας τα ραντεβού εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τέλος του μήνα, με τα εμβόλια να χορηγούνται μέσα στον Μάιο. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την πρώτη από τις επαγγελματικές ομάδες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στον εμβολιασμό, αμέσως μετά την ομάδα Β’ - αναμένεται να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην ακτοπλοΐα-ναυτιλία και την εστίαση.

Ακολουθούν οι ηλικίες 55-59 και 50-54

Επίσης, μέχρι το τέλος του Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους υγιείς πολίτες, με την πρώτη ηλικιακή ομάδα να είναι εκείνη των 55-59 χρόνων και αμέσως μετά να ακολουθήσει η ομάδα των 50-54 χρόνων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν στην Ελλάδα τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και τον Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει 70.000 δόσεις ως το τέλος του μήνα, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία AstraZeneca θα παραδίδει μηνιαίως 450.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, ενώ η Moderna έχει δεσμευτεί για άλλες 100.000 δόσεις, παρόλο που με βάση την αρχική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκκρεμούν περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

Σχολεία: Mόνο με βεβαίωση για αρνητικό self test τα μαθήματα στα Λύκεια από 12 ΑπριλίουΜε τη βεβαίωση αρνητικού self test τεστ covid-19,ανα χείρας θα φτάσουν τη Δευτέρα 12 του μήνα στα σχολεία οι μαθητές του λυκείου αλλά και οι καθηγητές τους, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν μάθημα, διαφορετικά θα μένουν εκτός σχολείου και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες. Όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν τα τεστ από τα φαρμακεία και να τα έχουν κάνει 24 - 48  ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία κάτι το οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε Δευτέρα ώστε να μπορούν να μπουν στις τάξεις τους. Οι μαθητές των λυκείων θα δίνουν βεβαίωση στο σχολείο ότι πράγματι είναι αρνητικοί για να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Τι θα κάνουν οι γονείς
Συνεπώς γονείς και μαθητές θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, πρέπει να δηλωθεί στη σελίδα self-testing.gov.gr. Εκεί θα υπάρχει  μία λίστα με τις δομές υγείας που μπορείτε να επισκεφθείτε προκειμένου να υποβληθείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) και να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων. Μέχρι να γίνει αυτό εσείς και οι οικείοι σας πρέπει να παραμείνετε σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα επικοινωνήσει μαζί σας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών σας.


Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό


Αν το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό, χρειάζεται να το δηλώσετε πάλι στο self-testing.gov.gr, όπου θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα δηλώσετε το αποτέλεσμά σας στην ειδική ενότητα. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας τους. Στη συνέχεια ο γονέας θα εκδίδει και θα εκτυπώνει τη βεβαίωση από την πλατφόρμα και ο μαθητής θα την επιδεικνύει στον καθηγητή της τάξης. «Χωρίς βεβαίωση οι μαθητές δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ούτε να κάνουν τηλεκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ξεκινά η διάθεση των self test


Την επόμενη εβδομάδα  ξεκινά η διάθεση των self tets με προτεραιότητα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σε περίπτωση κρούσματος, θα πρέπει να δηλωθεί το θετικό αποτέλεσμα στην πλαtφόμα selftesting.gov.gr, η οποία βρίσκεται ήδη στον «αέρα» και θα λειτουργήσει από την επόμενη Τετάρτη.

Από εκεί θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα έρχεται SMS για τη δωρεάν διενέργεια τεστ αντιγόνου σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο. Όπως εξήγησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι υποβληθέντες σε self test θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση (εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι), ενώ για λογαριασμό των μαθητών τη δήλωση θα συμπληρώνουν και υπογράφουν οι γονείς-κηδεμόνες.
Για τους μαθητές, οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα (σ.σ χτες) , ενώ συμπλήρωσε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου. 

Η επόμενη παράδοση, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης.To test είναι καλό για όλους
Την άποψη ότι τα τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας εξέφρασε μιλώντας στη βουλή και ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τα σχολεία μας να έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές του Λυκείου, καταρχάς, να έχουν κάνει 24-48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία ένα τεστ  και να μπορούν να δίνουν μία βεβαίωση στο σχολείο ότι πράγματι είναι αρνητικοί για να μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις τους». Όπως είπε «αυτό είναι καλό, είναι καλό για όλους μας, να το συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι τα self tests είναι σημαντικά» ωστόσο προσέθεσε πως αυτά δεν υποκαθιστούν ούτε τα τεστ PCR, ούτε τα οργανωμένα τεστ αντιγόνου. Και φυσικά αν είμαστε θετικοί, έχουμε μία υποχρέωση αυτό να το δηλώνουμε και να κάνουμε τεστ επανεπιβεβαίωσης» τόνισε.Υποχρεωτικά και με τον νόμο

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή τα self test είναι υποχρεωτικά. Ειδικότερα, η υποχρέωση αυτή προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών, σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές  καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Φαρμακοποιοί για self-test: «Δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται» – Θέλουν… στολή αστροναύτη για να το κάνουν

Σοβαρά εμπόδια από τους φαρμακοποιούς φαίνεται να συναντά το σχέδιο της κυβέρνησης για «προσφορά» δωρεάν self tests κατά του κορωνοϊού από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

«Δεν μπορεί να γίνει στο φαρμακείο η διενέργεια των self test, χρειάζεται «στολή αστροναύτη» για να γίνει αυτή η διαδικασία», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Κώστας Λουράντος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Όπως σημείωσε, «χρειαζόμαστε χρόνο και να υπάρχουν άλλες παράμετροι για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία και εκτιμήσαμε το κόστος αυτό στα 15 ευρώ, για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία. Με αυτήν την σύγχυση, έγινε επίθεση στους φαρμακοποιούς ότι ζητάμε 15 ευρώ για να διανείμουμε», επίθεση που είχε και πολιτικές προεκτάσεις, όπως τόνισε ο κ. Λουράντος.
«Πιαστήκαμε ανενημέρωτοι, θα βάλουμε πλάτη όμως», είπε, τονίζοντας ότι «πρωτίστως είμαστε υγειονομικοί».
Όπως εξήγησε, βάσει πληροφοριών και όχι επίσημης ενημέρωσης, είπε ότι ο κάθε ΑΜΚΑ θα έχει δικαίωμα για ένα τεστ ανά εβδομάδα. «Μέσω ΑΜΚΑ θα φαίνεται ότι πήρες το τεστ, από την ενημέρωση που έχουμε», είπε σχετικά.

Αναφορικά με το πώς θα γίνεται το τεστ, είπε πως θα υπάρχουν οδηγίες και εκτιμώντας από τα τεστ που γίνονται στο εξωτερικό από τους πολίτες, είπε «θα γίνονται πολύ εύκολα για το γενικό πληθυσμό».

«Γεννώνται ερωτήματα και τα για το πώς θα γίνει και πώς θα διαβαστεί το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.


Οι προτάσεις του ΠΙΣ:

1. Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί οι οποίοι θα κριθούν μέσα στην τριετία για τη θέση που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, και όσοι δεν πάρουν θέση θα παραμένουν στο σύστημα σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμα. Οι πιστώσεις υπάρχουν μιας και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.

2. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν.

3. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο και θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου.

4. Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν ένα χρόνο και αν θέλουν να παραμείνουν ως μόνιμοι.

5. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη - Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα Νοσοκομεία και να μην μετακυλίωνται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ.

6. Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ

7. Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ αμοιβή.

8. ΑΜΕΣΗ σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ

9. Δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας, θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας

Διαφωνία Εξαδάκτυλου για κομμωτήρια: Κλειστήκαμε με λίγα κρούσματα κι ανοίγουμε με πολλά;

«Καμπανάκι» χτύπησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «διαλύοντας» τις φήμες για μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση.

«Να δούμε ποια μέτρα θα αποφασιστούν, γιατί νομίζω δεν θα επαληθευτεί η υπόθεση ότι κλειστήκαμε με λίγα κρούσματα κι ανοίγουμε με πολλά», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατά την οποία αναμένεται να δοθούν εισηγήσεις για τη διαμόρφωση των μέτρων, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, σχολίασε για τα μέτρα που ακούγεται πως θα αλλάξουν (άνοιγμα κομμωτηρίων, ινστιτούτων νυχιών και αρχαιολογικοί χώροι) ότι, «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, θα γίνει σε μια ώρα».

Ερωτηθείς για το γιατί δεν απέδωσαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ξεκαθάρισε πως «έχουμε έναν ιό που μεταδίδεται 50% πιο γρήγορα από τον άλλο, που μεταδίδεται 4 φορές πιο πολύ από τη γρίπη».


Ανοικτός εμφανίστηκε, ωστόσο, το ενδεχόμενο ανοίγματος δραστηριοτήτων της υπαίθρου, όπως το ψάρεμα για το οποίο είπε ότι «μόνο καλό θα μας κάνει», αναφέροντας πως «θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι δραστηριότητες υπαίθρου».

«Κάνουμε μία εισήγηση που μπορεί να είναι ή να μην είναι αποδεκτή», επεσήμανε για το ρόλο της Επιτροπής, ενώ αρνήθηκε να πει την άποψή του για το άνοιγμα των προαναφερθείσα δραστηριοτήτων, αναφέροντας πως «θα μου επιτρέψετε να πω αρμοδίως την άποψή μου μετά τις 10».

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που του ετέθησαν, σχετικά με το ρόλο του καθηγητή Τσιόδρα στην Επιτροπή είπε πως, «η συμμετοχή του Τσιόδρα στην Επιτροπή είναι διαρκής και όπως ήταν πάντα», τονίζοντας πως «αδικούν αυτές οι φήμες τον καθηγητή που έχει δώσει την ψυχή του και αφιερώνει το σύνολο της ημέρας μπορεί και της νύχτας για το σκοπό αυτόν».

Χαρακτήρισε τεράστιο λάθος το να νομίζει κάποιος πως «αν αρθούν αύριο τα μέτρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα», περιγράφοντας πως θα μπούμε σε μία τραγική κατάσταση με εκρηκτική μετάδοση των μεταλλάξεων του κορονοϊού.


«Δεν έχουμε δυνατότητα να στείλουμε τους διασωληνωμένους σε άλλη χώρα», σχολίασε αιτίαση συναδέλφου του που πρότεινε την άρση του lockdown και κατέληξε λέγοντας πως «αν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια σήμερα, δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά σε αυτό που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε».TOPONTIKI

Ασφυξία στα νοσοκομεία της Αττικής-  Κάθε μέρα γεμίζει ένα νοσοκομείο

Το σύστημα υγείας σε όλη την επικράτεια πιέζεται και ειδικά στην Αττική έχει φτάσει στα όριά του, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.633 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με την Αττική να «βράζει» με 1.322. Το Rt εκτιμάται σε 1,06, ενώ είχαμε 443 εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479, ενώ είχαμε 43 ακόμα θανάτους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 200 ελεύθερων κλινών τις τελευταίες ημέρες με ασθενείς Covid-19, συμπληρώνοντας ότι μόνο χθες έγιναν 185 εισαγωγές ασθενών στην εφημερία των νοσοκομείων της Αττικής. Αναφέρθηκε στις τιτάνιες προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι από τις 556 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας, σήμερα έχουμε 1.404. Στην Αττική υπάρχουν σήμερα 362 κλίνες ΜΕΘ και 2.680 απλές κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid. Οι ηλικίες που «οδηγούν την πανδημία στη χώρα μας είναι μεταξύ 20 με 50 ετών» οι παραγωγικές ηλικίες με την μεγαλύτερη κινητικότητα, επισήμανε. Σε αυτές τις ηλικίες έκανε ιδιαίτερη έκκληση ο υπουργός Υγείας να είναι πιο προσεκτικοί και τους συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας, έως ότου προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι προστατευμένο όπως είπε.

Με δεδομένο ότι η πληρότητα κλινών ιδίως στην Αττική είναι πλέον στα όρια της, ο Β. Κικίλιας έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το σύστημα υγείας. Θα μπορούσαν να εργαστούν για κάποιες μέρες εβδομάδες ή μήνα έως ότου η κατάσταση ομαλοποιηθεί είπε και πρόσθεσε ότι θα ανοίγονται με 2.000 ευρώ ανά μήνα και τις εφημερίες τους που μπορεί να φτάσουν στα επιπλέον 1.300 ανά μήνα. Οι ίδιοι εφόσον επιλέγουν θα μπορούν να καθορίσουν πόσες ημέρες και ποιες μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα. «Πρέπει όλοι να στηρίξουμε το σύστημα, δεν υπάρχει δημόσιο η ιδιωτικό σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, σήμερα εντάχθηκε στις εφημερίες του ΕΣΥ το «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ το Σισμανόγλειο δέχεται μόνο Covid περιστατικά και αύριο «ρίχνονται» στη μάχη και άλλες δύο ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία Covid περιστατικών, το Ιατρικό Περιστεριού και το ΛΗΤΩ. Επίσης όπως είπε έχει γίνει συμφωνία για 50 κλίνες με το κέντρο αποκατάσταση «Φιλοκτήτης» για αποκατάσταση ασθενών Covid ώστε να αποσυμφορηθούν και τα νοσοκομεία. Η νοσηλεία θα είναι δωρεάν για τους πολίτες τόνισε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί να μπουν και αλλά ιδιωτικά κέντρα στη μάχη αυτό θα γίνει.

Ο υπουργός Υγεία ς τέλος είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί και έχει εμβολιαστεί με τη μία δόση το 7,62% του πληθυσμού και το 3,64% με τις δύο δόσεις. Εντός τον επόμενων 10 ημερών θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται και οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα της Κατηγορίας Α’ και εντός του μήνα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες 65-69 και 70-74. Τον Απρίλιο αναμένονται 1.071.000 δόσεις και άλλες 90.000 έως τέλος Μαρτίου από την Pfizer. «Πιέζουμε και διεκδικούμε περισσότερα εμβόλια. Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα μπορούμε να εμβολιάσουμε υπερπολλαπλάσιο αριθμό συμπολιτών μας» κατέληξε ο Β. Κικίλιας.

Να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας στη μάχη κατά της Covid, κάλεσε τους συναδέλφους του γιατρούς και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για την πανδημία με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλιας.

Έκανε λόγο για εθνική προσπάθεια και είπε ότι από χθες το βράδυ που ο ΙΣΑ απηύθυνε την πρόσκληση έχουν ανταποκριθεί δεκάδες γιατροί.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται ιδιαίτερα και γι αυτό όλοι πρέπει να συστρατευθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


TOPONTIKI

Τριάντα ασθενείς από την Αττική θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο Χαλκίδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, οι 10 πρώτοι ασθενείς με κορωνοϊό αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα Κυριακή από το «Λαϊκό Νοσοκομείο», στο πλαίσιο του εκτάκτου σχεδίου αντιμετώπισης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκτοξεύτηκε ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αλλά και των θανάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει 50 ιδιώτες γιατρούς να μεταβούν στα δημόσια νοσοκομεία για να βοηθήσουν, ενώ ήδη τέσσερις βρίσκονται στην «Παμακάριστο».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα και περιστατικά με κορωνοϊό.

Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν, είναι στο τραπέζι και η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων.


TOPONTIKI

                                  Γώγος: Δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα
Ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για την πορεία της πανδημίας και την αντιμετώπισή της.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση ως ύστατη προσπάθεια καταπολέμησης των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών έχουν στόχο το να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κινητικότητας και να ελαττωθεί η μεταφορά του πληθυσμού από την μία περιοχή στην άλλη.

Η μείωση της διασποράς είναι υψίστης σημασίας αυτή τη στιγμή, καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε πως καθώς υπάρχει εκτεταμένη ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, θα χορηγηθεί σε περισσότερα άτομα και περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

Αναφέρθηκε και στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας, υποστηρίζοντας πως προτεραιότητα έχει η ασφάλειά τους και πως θα υποστηριχτούν πλήρως από την πολιτεία. Ήδη η πολιτική προστασία έχει εξουσιοδοτηθεί για να διαχειριστεί πλήρως την κατάσταση.

Για τα μέτρα εκτίμησε πως θα διαρκέσουν περισσότερο από τη χρονική διάρκεια που έχει οριστεί, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα».

Μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία και υποστήριξε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο και πως η αλληλεγγύη είναι αναγκαία αυτή την εποχή.


Τεράστια αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα πολλών περιοχών - Πού εκτινάχθηκε στο +338%

Τεράστια αύξηση της ποσοστιαίας μεταβολής στο μέσο εβδομαδιαίο ιϊκό φορτίο δείχνουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

«Ρεκόρ» αύξησης καταγράφηκε στο Ρέθυμνο με +338% ενώ πολύ ψηλά είναι όλη η Κρήτη, καθώς το Ηράκλειο κατέγραψε +199% και τα Χανιά +154%.

Η Αττική παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 3% ενώ ανοδικά κινήθηκε ξανά η Θεσσαλονίκη με 10%.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στο ιικό φορτίο παρουσίασε την εξεταζόμενη εβδομάδα ο Βόλος μα +218%


Τα συμπεράσματα του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Επίσης. μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.


TOPONTIKI

Παράταση lockown στην Αττική. 10 περιοχές μπαίνουν ακόμη στο κόκκινο - Ποιες παραμένουν. Τι ισχύειΌπως κάθε παρασκευή έτσι και σήμερα ζωντανά η καθιερωμένη ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, για την πορεία του κορονοιού και τα νέα μέτρα

Μαζί στην ενημέρωση και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.


Βάνα Παπαευαγγέλου:

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η διασπορά του ιού παρουσιάζει αυξητική τάση, είπε ακόμα. Είπε ακόμα ότι γίνονταν 260 νέες εισαγωγές την ημέρα.
Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι εμφανής. Στην Αττική είπε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στον Πειραιά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές, είπε η κα Παπαευαγγέλου και είπε ότι παρατηρούνται πολλές μικρές συρροές κρουσμάτων από συγκεντρώσεις σε σπίτια.  
Δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που περιμέναμε, τόνισε. Σε αυτό συμβάλλουν εκτός από τον κακό καιρό που επικράτησε και τα μεταλλαγμένα. Το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη Άνοιξη είπε ακόμα. Παντού ο κόσμος έχει κουραστεί διαπίστωσε και θα βρεθούν έξυπνες λύσεις για να πορευθούμε έως την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας. Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα από το Ισραήλ το οποίο επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Επίσης, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Αττικόν έγινε εισαγωγή υπερηλίκων οι οποίοι νόσησαν ελαφρά γιατί είχαν εμβολιαστεί. Κανείς τους δεν διασωληνώθηκε, είπε.Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά :Στο κόκκινο μπαίνουν οι εξής περιοχές :

Λευκάδα εκτός από το Μεγανήσι

Θεσπρωτία

Σύρος

Σάμος

Άρτα

Διδυμότειχο

Δήμος Λοκρών

Αμφιλοχία

Ηράκλειο

Κορινθία Κάνοντας αναφορά στην Λάρισα και στον Βόλο κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Παραμένουν κόκκινες η Κεφαλονιά, η Ηλεία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Αγιά, ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, η Ζίτσα, το Ναύπλιο, η Τανάγρα.Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε βαθύ κόκκινο μένει η Αττική και προβληματίζει πολύ ο Πειραιάς. Εκεί θα ενταθούν οι έλεγχοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ίδια εικόνα και στον δυτικό τομέα Αθηνών που τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1.000. Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας.Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι: προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από την Δευτέρα 1η Μαρτίου έως και τις 15 σε Κακκαβιά και Ευζώνους το ωράριο θα είναι επτά το πρωί με επτά το απόγευμα. Θα μπορούν να εισέρχονται 400 άτομα ημερησίως.

Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις έως τις 8 Μαρτίου.

Για την Τσικνοπέμπτη είπε ότι θα ισχύει ότι ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες ημέρεςΑναλυτικότερα στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.Στο κόκκινο παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος ΝαυπλιέωνΠοια είναι τα μέτρα που ισχύουν στις "βαθύ κόκκινες" περιοχές

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.
Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Αναστέλλεται, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των δικαστηρίων.
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.Ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν στις "κόκκινες" περιοχές
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.
τηλεκπαίδευση για τα λύκεια
πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, τονίζεται η ανάγκη πιστής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές).
Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

                                             Παυλάκης: Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία
Τα 2.147 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες (23.02) από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 1.047 στην Αττική, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ιατρική κοινότητα.

O ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στο OPEN χαρακτήρισε «τρέλα» να αρθεί το lockdown. «Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» είπε ο καθηγητής σε δραματικό τόνο.

«Είχαμε την αγωνία να μην σκάσει η Αττική, αλλά δυστυχώς είναι πολύ κοντά. Ελπίζω να δούμε έναν μετριασμό του κύματος που έρχεται, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Αρχίζει ένα μεγάλο κύμα με τα νοσοκομεία, που δεν είχαν πίεση και τώρα την έχουν. Αυτό θα συνεχιστεί δυστυχώς»

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι αυτό το lockdown δεν είναι σοβαρό, καθώς σε αρκετά σημεία παρουσιάζεται συνωστισμός.
«Αυτό το lockdown δεν είναι τίποτα τρομερό όταν είναι ανοιχτά πολλά εργοστάσια, ΜΜΜ, επιχειρήσεις και μετακινείται τόσος κόσμος. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα κι από τις χώρες δίπλα μας. Θα πρέπει να σεβόμαστε τον ιό. Είναι χειμώνας, κρύο και ξηρός καιρός και μολύνει ευκολότερα ο ιός. Βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του ιού, που μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση που βλέπαμε ως τώρα. Θα φανεί και τις επόμενες ημέρες. Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτικές» τόνισε ο καθηγητής.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε πιο καλή προστασία» είπε και συνέχισε: «Είναι ένα μέρος των μέτρων που θα πρέπει να το δει ο καθένας ατομικά και σοβαρά. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια ημιτελής καραντίνα, μούφα. Με την ίδια συμπεριφορά, δεν αρκεί για να καμφθεί ο ιός. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Για τα εμβόλια τόνισε ότι ο ιός θα σταματήσει αν τα κάνουμε παγκόσμια.

«Τα εμβόλια δουλεύουν αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πολλά. Στην Καλιφόρνια κυκλοφορεί ένα χειρότερο στέλεχος. Ο ιός θα σταματήσει με τα εμβόλια αν τα κάνουμε παγκόσμια. Εμβόλια και καραντίνα θα σταματήσουν την αλυσίδα μετάδοσης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ενδημικός ο ιός και θα μας ταλαιπωρεί για χρόνια» είπε.
Πότε θα εμβολιαστούν όσοι έχασαν το ραντεβού τους - Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς

Ενημέρωση σήμερα από τον Βασίλη Κίκιλια στις 18:00 το απόγευμα. Όπως κάθε Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό

Επίσης, στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

 Ο κ. Κικίλιας είπε ότι εξαιτίας της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν εμβολιασμοί και ραντεβού που περιλαμβάνουν και την πρώτη δόση για κάποιους και την δεύτερη για άλλους είπε ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ημέρα και την ώρα του εμβολιασμού.


Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι τα εμβόλια που είχαν βγει από βαθιά κατάψυξη δόθηκαν με επιχείριση που στήθηκε σε 450 τρόφιμους και εργαζόμενους στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στην δομή της Αμυγδαλέζας.

Εκεί εμβολιάστηκαν πάνω από 250 φιλοξενούμενοι από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και επίσης εμβολιάστηκαν ένστολοι και στρατιωτικοί.
Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όποιον μπορεί να δώσει αίμα γιατί αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ανάγκη.  Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς είναι οι ακόλουθες:

Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσος, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλλονιά, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Γιάννενα και Ηράκλειο.  

Στην Αττική από 599 ΜΕΘ, οι 489 είναι κατειλημμένες, ενώ 110 είναι κενές.

Επίσης, από τις 240 ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική, οι 204 είναι κατειλημμένες και 36 κενές.Σήμερα έγιναν πάνω από 25.000 εμβολιασμοί είπε ο κ. Θεμιστοκλέους παίρνοντας τον λόγο.Εξήγησε ότι όλα τα ραντεβού που δεν έγιναν θα ενημερωθούν οι πολίτες με μηνυμα sms στο κινητό τους.

Οι 60 – 64 θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα και θα ενημερωθούν τρεις ημέρες πριν το ραντεβού.

 Οι πολίτες που είχαν ραντεβού στο μεγάλο κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν επίσης την άλλη εβδομάδα και θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό τους 3 ημέρες πριν.

Οι 75-79 που η πλειονότητά τους αφορά δεύτερη δόση θα εμβολιαστούν επίσης την επόμενη εβδομάδα και θα ενημερωθούν με τον ίδιο τρόπο. Όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι αυτά θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα Δευτέρα-Παρασκευή με τον ίδιο τρόπο.Η τρίτη κατηγορία των 75 και άνω καθώς και άλλες κατηγορίες των οποίων αναβλήθηκαν χθες τα ραντεβού οι εμβολιασμοί θα γίνουν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου καθώς πολλοί από αυτούς είχαν κάνει ήδη την πρώτη δόση.

Σήμερα έχουν εμβολιασθεί 25.137 πολίτες με την προσέλευση να ξεπερνά το 89%. Έχουμε ξεπεράσει τους 600.000 εμβολιασμούς με ποσοστό κάλυψης 5,71%.

Κορωνοϊός -Θωμαΐδης: Πάνω από 200% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττική


Ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1 παρατήρησε «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική», η οποία «ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν αποκλείεται σύνδεση των μεταλλάξεων με την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι «δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά ορισμένες χώρες θεώρησαν ότι δεν έχουν επαρκή δεδομένα». Υπογράμμισε τη θετική πλευρά, ότι δηλαδή είναι «το τρίτο εμβόλιο πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ και ένα τέταρτο βρίσκεται υπό αξιολόγηση».
Ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη, που προκαλούν συναγερμό, εξήγησε πως δεν σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.

«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

                          Πρόβλεψη-σοκ Σαρηγιάννη: Έως 10.000 κρούσματα την ημέρα χωρίς άλλα μέτρα


Αν επιτευχθεί η διασπορά, δεν θα υπάρξει εύκολα επιστροφή, προειδοποιεί ο καθηγητής του ΑΠΘ

Φοβερή ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας. Μιλώντας στο GRTimes, ο καθηγητής επισημαίνει πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυστηρό lockdown, η πανδημία θα κορυφωθεί με τα κρούσματα να ανέρχονται από 6.000-10.000 την ημέρα, πράγμα που θα οδηγήσει σε εξόντωση του ΕΣΥ. Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολύ μεταδοτικότερα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. «Δεν έχουμε δεδομένα για να υπολογίζουμε την πορεία του νοτιοαφρικανικού στελέχους», προειδοποιεί.«Αυτή ακριβώς είναι η επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δε θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», ξεκαθαρίζει ο κ. Σαρηγιάννης.


Ερωτηθείς για την μεγάλη απόκλιση στην πρόβλεψή του, ο καθηγητής, εξηγεί ότι το μαθηματικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποιείται, υπολογίζει μία σειρά από αβέβαιους παράγοντες.

«Ο λόγος που λέμε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται από 6.000 σε 10.000, χωρίς να λέμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι διότι δε γνωρίζουμε τον πραγματικό ρυθμό υπερμετάδοσης του βρετανικού στελέχους. Έχει προκύψει, ότι είναι 56% μεταδοτικότερο, ποσοστό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά έναν μέσο όρο. Οι Βρετανοί, είπαν ότι μπορεί να είναι από 35-70% πιο μεταδοτικό. Έτσι λοιπόν, βάζω μία σειρά από τιμές στο μαθηματικό μας μοντέλο, απ’ την οποία προκύπτει, ότι σε περίπτωση που το 56% είναι το πραγματικό, τότε θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση του νέου κύματος, ενώ αν ισχύει το μέγιστο ποσοστό, δηλαδή το 70%, τότε θα έχουμε 10.000 κρούσματα. Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο, είναι τα 6.000 κρούσματα», διευκρινίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν συνεχίσει να μη γίνεται αλληλούχιση των τεστ, μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικό λάθος»

Σφοδρή κριτική ασκεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν πραγματοποιείται αλληλούχιση, δηλαδή ανάλυσης των τεστ για τον εντοπισμό του στελέχους που μόλυνε το κάθε κρούσμα, τα δεδομένα που έχει στα χέρια του για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι ελλιπή.

«Από τη στιγμή που δεν αναλύονται τα τεστ και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα ποιο στέλεχος κορωνοϊού μόλυνε το κάθε κρούσμα, αναγκαστικά στο μαθηματικό μας μοντέλο, βάζουμε πολύ χαμηλό αριθμό αρχικής διασποράς όταν μελετάμε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, διότι επί της ουσίας, έχουμε μόνο ένα κρούσμα! Φυσικά, το κρούσμα δεν είναι ένα. Δεν ξέρουμε την πραγματική διασπορά. Η πρόβλεψη για 6.000-10.000 κρούσματα, δεν περιλαμβάνει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το οποίο είναι και πιο μεταδοτικό και επαναμολύνει όσους έχουν νοσήσει. Αν συνεχίσει να μη γίνεται αλληλούχιση των τεστ, μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικό λάθος, αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρό πρόβλημα τον Μάρτιο, διότι θα είμαστε «τυφλοί» για την πορεία της πανδημίας», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας ότι το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί, απαιτεί δεδομένα τα οποία δε δίνονται.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα κρούσματα για να δράσουμε. Είμαι τρελός να ζητάω lockdown χωρίς λόγο; Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και δούμε την αύξηση όμως, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά. Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά!», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης κλείνοντας.

Σύψας:Να λάβουμε ακαριαία μέτρα - Τα σχολεία έπαψαν να είναι άνοσα, η κατάσταση επιδεινώνεται

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής στάθηκε στο γεγονός ότι έρχεται η άνοιξη κάτι που σημαίνει ότι φεύγει ο ιός την άνοιξη, ενώ έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα λέγοντας ότι μας έχουν μείνει μόνο δύο δύσκολοι μήνες και μετά θα βγούμε στο ξέφωτο.


"Έξω ήδη έχουν ανθίσει οι αμυγδαλιές, που σημαίνει ότι έρχεται η άνοιξη, όταν έρχεται η άνοιξη φεύγει ο ιός, φεύγει η επιδημία. Ας μην είμαστε απαισιόδοξοι εντελώς. Απλώς έχουμε δύο μήνες πολύ δύσκολους. Είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Αν αυτούς όλοι μαζί κάνουμε τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε και τους περάσουμε μετά θα βγούμε στο ξέφωτο" ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας.


Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown ώστε να συγκρατήσουμε την επέλαση του ιού, "στη φάση που είμαστε σήμερα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί αυτή η ισορροπία γιατί στην ουσία ο ιός επελαύνει. Είδα τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας στη Βουλή, ο κεντρικός τομέας της Αθήνας πρακτικά είναι σε εκθετική φάση, πρέπει να ληφθούν άμεσα και ακαριαία μέτρα. Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει με το "κόκκινο" ξαφνικά. Πόλεις όπως είναι η Πάτρα, το Λασίθι, η Χαλκίδα, η Ανδραβίδα μπήκαν στο "κόκκινο". Βλέπω επέλαση του ιού, δεν είναι ώρα να ανοίγουμε" είπε και συνέχισε:

"Άλλο ανησυχητικό σημείο είναι ότι πλέον έχουμε κρούσματα και στα σχολεία. Τα σχολεία έχουν πάψει να είναι άνοσα και προστατευμένα από τον ιό. Άρα η κατάσταση επιδεινώνεται ταχέως. Αν βάλουμε και το πρόβλημα της μετάλλαξης, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και η οποία φαίνεται έχει διασπαρεί παντού στην ελληνική επικράτεια όλα αυτά συνθέτουν ένα μάλλον ζοφερό τοπίο, το οποίο δεν μας επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για την οικονομία. Προτεραιότητα, νομίζω, στην κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η δημόσια υγεία και κυρίως να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας".
"Η Αττική, ο κεντρικός τομέας και οι γειτονιές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, το κέντρο της Αθήνας ανεβαίνουν εκθετικά, είναι πολύ απότομη η γωνία της καμπύλης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που γίνεται" τόνισε ο καθηγητής.

Όσο για το αν θα πρέπει να κλείσουν οι δραστηριότητες, η αγορά και τα σχολεία, είπε: "Αυτό θα το κουβεντιάσουμε αύριο, μεθαύριο, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να δούμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε αυτήν τη στιγμή σήμερα, ποια θα είναι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δεδομένων, θα προταθούν στην κυβέρνηση τα ανάλογα μέτρα".

Αν ήταν λάθος το άνοιγμα των σχολίων σημείωσε: "Δεν υπάρχει κανένα λάθος, δεν υπάρχει τίποτα σωστό. Ακολουθούμε τον ρυθμό της επιδημίας... Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε και να είμαστε μπροστά από την επιδημία" είπε ακόμη.

Για τα εμβόλια είπε: "Είχαμε και πολύ καλά νέα, ενα καινούργιο εμβόλιο, το ρωσικό που προκαλεί καλή αποτελεσματικότητα που θα μπει στον αγώνα ταχύτατα και ενδεχομένως θα πάρει έγκριση και από την ΕΕ. Είχαμε και μια καλή μελέτη που επιβεβαιώνει τα στοιχεία ότι τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, όχι μόνο τη νόσηση. Όλα τα εμβόλια έχουμε μπροστά μας δρόμο για έξοδο, που είναι τα εμβόλια. Αν εμβολιαστούμε δεν θα σταματήσουμε μόνο τη νόσο αλλά και τη μετάδοση του ιού και την επιδημία... Οι συνάδελφοι θα αναθεωρήσουν μετά τα νέα δεδομένα και θα έχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού τις επόμενε εβδομάδες, οι αρχικοί ενδοιασμοί θα αρθούν".

Και αστειεύτηκε "δύο μάσκες ίσως είναι λίγο καλύτερα από τη μία, όχι 3-4 γιατί θα πάθουμε ασφυξία".Γώγος: Τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν ό,τι και να κάνουμε

Ανησυχία προκαλούν τα δεκάδες «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊό, σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα.»

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, εκ των οποίων 107 ήταν σημερινά. Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη.»

Επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε.

Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα.

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Ο κ. Γώγος προειδοποίησε, επίσης, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα. Σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca εξήγησε ότι μετά τα 65 έτη υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απάντηση και ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στις μικρότερες ηλικίες. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% μέχρι 65 ετών. Όπως είπε, «ξέρουμε ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μέχρι εκείνη την ηλικία, περιμένουμε όμως να καταθέσει νέα δεδομένα και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.»

Για τα σχολεία είπε ότι «η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις ‘κόκκινες’ περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση.»

Ωστόσο, επεσήμανε πως «τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο».

Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν όλα στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. «Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορωνοϊό.»

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αν χρειαστεί την επόμενη Παρασκευή να παρθούν περαιτέρω μέτρα, η επιτροπή θα εισηγηθεί να πάμε κάποια βήματα πίσω. «Η πολιτεία θα επιλέξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.»

ΕΟΔΥ: 174 τα κρούσματα μετάλλαξης - Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

  • 80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
  • 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα) ⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
  • 1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
  • 1 από την Πιερία (από την κοινότητα).

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.


Επιστήμονες: Έως 50.000 τα ενεργά κρούσματα, επιστρέφουμε στον Νοέμβριο


Τις δύο τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού υπερβαίνουν τα 800 σε όλη τη χώρα, ενώ ιδιαίτερα στην Αττική ξεπερνούν τα 400, προκαλώντας προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα. Εξέφρασε δε τον φόβο μήπως η χώρα επιστρέψει επιδημιολογικά στα δεδομένα του Νοεμβρίου.

Πολύ λίγα τα τεστ

«Η πολιτική των διαγνωστικών εξετάσεων εξακολουθεί να είναι μικρή. 30.000 τεστ σε πληθυσμό 10 εκατ. είναι πάρα πολύ μικρή, άρα δεν έχουμε την πραγματική εικόνα. Οι ασυμπτωματικοί ή αυτοί που έχουν λίγα συμπτώματα δεν ανακαλύπτονται. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό από αυτά που διαγιγνώσκουμε καθημερινά που σημαίνει ότι αν έχουμε 2.000-2.5000 σε 15 μέρες, τότε μας δίνει ένα νούμερο ενεργών κρουσμάτων από 30.000 έως 50.000. Αυτό το πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει, γιατί αν το τρίτο κύμα ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από ένα πολύ υψηλό σημείο με συνέπεια η πίεση στο υγειονομικό σύστημα θα είναι ίσως δυναμικότερη του Νοεμβρίου και των αρχών του Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Προβληματισμός για την προέλευση της αύξησης

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προέλευση των κρουσμάτων. «Μου φαίνεται περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης. Δε θεωρώ ότι οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Επομένως οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δε θα φαίνονται. Για την αγορά δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων», ανέφερε.


TOPONTIKI

 Μόσιαλος: Πώς θα καθυστερήσουμε το 3ο κύμα - Τήρηση των μέτρων προστασίας

Ήταν σωστή η επιλογή να ανοίξουν οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, εκτίμησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora για τον κορωνοϊό, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.

«Προφανώς άλλες χώρες κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις από τη δική μας. Εμείς μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα; Ναι κατά τη γνώμη μου», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.

Εξήγησε ότι απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί σε τρία ζητήματα προκειμένου να καθυστερήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας:

Τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας: Ο καθηγητής τόνισε πως είναι θετικό ότι η πλειοψηφία των πολιτών φορά πλέον μάσκα και πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί για τους εξωτερικούς χώρους, αλλά για όσα συμβαίνουν εντός των καταστημάτων. «Αν τα μέτρα τηρούνται όταν οι συμπατριώτες μας μπαίνουν μέσα στα καταστήματα, τότε υπάρχει λιγότερη ανησυχία», σημείωσε.

Οριζόντια εφαρμογή των μέτρων: Πρέπει τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται οριζοντίως, παντού, σε όλους τους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση.

Σωστές δειγματοληψίες: Το τρίτο κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο είναι να μετράμε σωστά τα στοιχεία της πανδημίας και άρα να γίνονται πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ.

Αυτά τα τρία δεν έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα το περασμένο Φθινόπωρο και γι’ αυτό ξέφυγε η κατάσταση, σημείωσε.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι για την βρετανική μετάλλαξη ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα της Biontech που δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχει κατασκευάζει μαζί με την Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.

Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά. Εξήγησε ότι υπάρχει αδημοσίευτη εργασία Νοτιοαφρικανών επιστημόνων σε ένα πολύ μικρό δείγμα 44 ατόμων, που δείχνει μεγάλη μείωση αντισωμάτων και συγκρίνοντας με αντίστοιχα παραδείγματα από τον ιό της γρίπης, βγάζει το συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης είναι από 29% έως 60% το πολύ ενώ του εμβολίου απέναντι στον κορωνοϊό φτάνει στο 95% «άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα, άρα έκαναν υπόθεση εργασίας που υπερέβησαν λίγο κάποια δεδομένα».

Από την άλλη σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν υπάρχει μόνο η ανοσία μέσω των αντισωμάτων, αλλά και η κυτταρική, η οποία δεν μετρήθηκε στην εν λόγω νοτιοαφρικανική μελέτη. «Και η κυτταρική ανοσία, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανοσοαπόκριση».


Κορονοϊός: Πιο θανατηφόρος ο μεταλλαγμένος - Στο επίκεντρο η μετάλλαξη Nelly

O μεταλλαγμένος κορονοϊός τύπου Μεγάλης Βρετανίας εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών και έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας. Πιο θανατηφόρος μπορεί να είναι ο μεταλλαγμένος κορονοϊός, δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενος στοιχεία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι επιστήμονες επικεντρώνουν στο μετάλλαξη στελέχους το οποίο αποκαλούν Nelly.

Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο η μετάλλαξη Nelly

Κατά την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις. «Η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ τυροσίνη στην θέση 501 της πρωτεΐνης Spike ακίδας του ιού. Να υπενθυμίσουμε ότι η ακίδα είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας. Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι Nelly, φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε: «Τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης με μεθόδους εξελικτικής επιδημιολογίας, όπως η φυλοδυναμική και φυλογεωγραφία, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει τα φαινόμενα αυτά στενά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη Nelly σχετίστηκε με το τρίτο κύμα, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων».

Σχετικά με τον έλεγχο για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας, επισήμανε ότι υπάρχει ένας έμμεσος τρόπος για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να βγαίνει στα θετικά κρούσματα. «Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποιες PCR οι οποίες δίνουν μία καθαρή ένδειξη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη, με αποτέλεσμα ένα από τα τρία γονίδια που ανιχνεύουν να μην ανιχνεύεται. Οπότε αυτό είναι και ένα κριτήριο για να σταλεί ένα δείγμα για ταυτοποίηση αλληλουχίας».

«Σε βάθος χρόνου θα έχει σημασία να δούμε τι γίνεται σε σχέση με τον εμβολιασμό και σε σχέση και με τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως είναι το αφρικανικό και το βραζιλιάνικο. Ο στόχος είναι να γίνουν πολλές χιλιάδες ταυτοποιήσεις πλήρους μήκους γονιδιώματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέγονται αυτά τα δείγματα αφορά έναν συνδυασμό επιδημιολογικών κριτηρίων, κλινικών κριτηρίων, κριτηρίων με βάση το πόσο υψηλό είναι το ιικό φορτίο ή εάν μπαίνει κάποιος από τις πύλες εισόδου ή εάν έχει δημιουργηθεί μία επιδημική έκρηξη, η οποία δεν φαίνεται να εξηγείται από τα υπόλοιπα στοιχεία, ας πούμε, αν είχε η περιοχή lockdown ή πόσο γρήγορα πέρασε από ένα νοικοκυριό σε άλλο», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και κατέληξε: «Υπάρχει μία πλειάδα κριτηρίων τα οποία εμείς οι επιδημιολόγοι βάζουμε κάτω και με αυτό τον τρόπο θα επιλέγονται τα στελέχη, με στόχο να μπορούμε να επιτηρήσουμε, μοριακά πια, την επιδημία σε βάθος χρόνου».


ETHNOS

Έτσι θα λειτουργεί η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό - Οι 4 τρόποι για να κλείσουμε ραντεβού


Τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι πολίτες των άνω των 85 ετών μπορούν να ζητήσουν να εμβολιαστούν, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό Covid-19, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας στις έξι το απόγευμα. Οι επιλογές για τους πολίτες είναι είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ, είτε μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στη σελίδα emvolio.gov.gr.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

-Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.

Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Μέσω της πλατφόρμας

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα και προτεραιότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Πώς γίνεται ο προγραμματισμός ραντεβού. Επιλέγω το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που με εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Τότε στην οθόνη εμφανίζεται ένας πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες στην επιλεγμένη και οι ζώνες ώρας μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει - πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.

Αφού επιλέξω ποια ζώνη ώρας με εξυπηρετεί, επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού: πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Ασφαλώς, στο δεύτερο ραντεβού το σύστημα δεν μου επιτρέπει να επιλέξω ημερομηνίες πέρα από την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Όταν επιλέξω τα στοιχεία και των δύο ραντεβού, στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία και των δύο ραντεβού για τελικό έλεγχο και επιβεβαίωση. Τα επιβεβαιώνω οριστικά και εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code. Αυτή τη σελίδα την εκτυπώνω ή σημειώνω τον κωδικό εμβολιασμού. Με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά του, πηγαίνω στο ραντεβού και εμβολιάζομαι.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS

Τα μηνύματα της άυλης συνταγογράφησης έχουν αρχίσει ήδη να βρίσκουν τους παραλήπτες που είναι πάνω από 50.000 πολίτες άνω των 85 ετών, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Αν είναι κάποιος εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μέσα στις επόμενες ώρες δύο SMS που θα περιέχουν τα εξής στοιχεία: κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. Αυτά είναι τα στοιχεία της προ-κράτησης με βάση τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στην άυλη συνταγογράφηση. Σε αυτά τα μηνύματα αναγράφεται ένας κωδικός, τον οποίο στέλνει μέσα σε 72 ώρες στο 13034, εφόσον το ραντεβού είναι επιθυμητό για εκείνον. Τι γίνεται αν δεν επιβεβαιώσω την προ-κράτηση μέσα στις 72 ώρες ή αν τα στοιχεία που προτείνονται δεν τον εξυπηρετούν; Ακολουθεί τη διαδικασία που θα έκανε αν δεν ήταν εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, δηλαδή είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προκράτηση ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται και τέλος λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Πώς αλλάζουμε ραντεβού: όπως το κλείσαμε - φαρμακείο ή ΚΕΠ και emvolio.gov.gr. Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορεί να γίνει αλλαγή ραντεβού αλλά μια φορά και τρεις μέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Φαρμακεία και ΚΕΠ

Μεταβαίνοντας σε ένα φαρμακείο μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού για το εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει και στα ΚΕΠ. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Έπειτα με τον κωδικό που λαμβάνουν πηγαίνουν με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά τους στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Μ. Θεμιστοκλέους: Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί - 1.348.425 δόσεις από την Pfizer έως το τέλος Μαρτίου

«Σήμερα μέχρι τις 5 η ώρα έγιναν 4.873 εμβολιασμοί και στο σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, που αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Σχετικά με τις αγορές εμβολίων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της» ενώ «στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%».

«Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Με βάση αυτά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επάρκειας των εμβολίων», κίνδυνος που υφίσταται ακόμα και τώρα, από τη στιγμή που δεν έχουν, προς το παρόν, εγκριθεί όλα τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι ο αριθμός είναι «ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις».

«Σε αυτές τις δόσεις υπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ αναμένονται οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα αυξήσουν αντίστοιχα τις δόσεις που θα παραλάβει η χώρα μας έως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μ. Θεοδωρίδου: Σημαντικό βήμα προόδου, η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας

«Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς» η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.


IEFIMERIDA


Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Στο 60% η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια

Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 60% στην επικράτεια, 60% στην Αττική και 69% στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό συνεχίζεται.Μάλιστα, ανέφερε ότι σε προηγούμενα έτη στη χώρα, την ίδια περίοδο και χωρίς πανδημία, υπήρχαν αναμονές ημερησίως για ΜΕΘ 40 και 50 ασθενών.

«Σήμερα που βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας δεν χρειάζεται να είναι στην αναμονή προκειμένου να εισαχθεί σε ΜΕΘ», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.


Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμαγια τα ραντεβού εμβολιασμού. Ξεκινούν οι άνω των 85 ετών

Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για τα ραντεβού του εμβολιασμού για τους άνω των 85 ετών.

Όπως είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 "όσοι είναι άνω των 85 ετών και είναι γραμμένοι στην άϋλη συνταγογράφηση θα λάβουν sms την ερχόμενη Δευτέρα για το πού θα εμβολιασθούν".

Όσοι για κάποιον λόγο είτε έχουν αλλάξει διεύθυνση είτε δεν μπορούν την ώρα του ραντεβού, πάνε στο φαρμακείο, στο ΚΕΠ ή στην άϋλη και αλλάζουν την ώρα ή το εμβολιαστικό κέντρο.

Ο εμβολιασμός, που θα ξεκινήσει από Δευτέρα, θα γίνει βάσει της σειράς προτεραιότητας που έδωσε η Επιτροπή Εμβολιασμού. Πρόκειται για περίπου 100.000 άτομα και θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

Όταν ανακοινωθεί η έναρξη του εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες, τότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το εμβόλιο και η αποστολή των sms στο 13034.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με τους εξής τρόπους:

  •     Πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η οποία δίνει και τη δυνατότητα τροποποίησης ενός κανονισμένου ραντεβού
  •     Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034)
  •     Επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία


Όταν έχει κλειστεί το ραντεβού, ο πολίτης θα λάβει έναν μοναδικό κωδικό-αριθμό και ένα QR Code, τον οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του την ημέρα που θα κάνει ο πολίτης το εμβόλιο. Να σημειωθεί, ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Moderna, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε νωρίτερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο COVID ‑ 19 που αναπτύχθηκε από τη Moderna, το δεύτερο εμβόλιο COVID-19 εγκεκριμένο στην ΕΕ. Αυτή η έγκριση ακολουθεί μια θετική επιστημονική σύσταση που βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και εγκρίνεται από τα κράτη μέλη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ παρέχει «περισσότερα εμβόλια COVID-19 για τους Ευρωπαίους. Με το εμβόλιο Moderna, το δεύτερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις πιθανών εμβολίων COVID-19. Θα έχουμε περισσότερα από αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία όλων των Ευρωπαίων».

ΑΧΕΠΑ: Θετικοί στον κορονοϊό 2 γιατροί μετά το εμβόλιο


Θετικοί στον κορονοϊό, λίγες μέρες αφότου έκαναν το εμβόλιο, εντοπίστηκαν δύο γιατροί της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής και καθηγητή Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστο Σαββόπουλο, το γεγονός ότι νόσησαν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σχετιστεί με τον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Σαββόπουλος, πιθανότατα οι δύο γιατροί ήταν ήδη νοσούντες από κορονοϊό τη στιγμή που έκαναν το εμβόλιο και γι’ αυτό παρουσίασαν συμπτώματα λίγες μέρες μετά. Εξάλλου, κατά τον ίδιο, απαιτούνται κάποιες μέρες μετά τον εμβολιασμό, μέχρι να αναπτύξει ο οργανισμός τα απαιτούμενα αντισώματα κι έτσι είναι πιθανό οι συγκεκριμένοι γιατροί να κόλλησαν τον ιό και να νόσησαν, προτού αυτά αναπτυχθούν.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο οι δύο εμβολιασμένοι αλλά νοσούντες γιατροί να περιλαμβάνονται στο περίπου 5% της μη αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ο κ. Σαββόπουλος σημειώνει στο ethnos.gr ότι πρέπει αυτό να ελεγχθεί.

«Εκείνο που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να μας προστατεύσει από την πρώτη στιγμή. Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να πιστέψει ο κόσμος ότι κάνουμε σήμερα το εμβόλιο και από αύριο μπορούμε να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε. Χρειάζεται κάποιο χρόνο, μέχρι να πούμε ότι αναπτύξαμε αντισώματα και αποκτήσαμε ανοσία. Άρα δεν πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς από τη στιγμή που θα κάνουμε το εμβόλιο. Δύο γιατροί μου νόσησαν, αφού έκαναν το εμβόλιο, ωστόσο, ενδεχομένως να ήταν θετικοί, πριν εμβολιαστούν. Είμαι κατηγορηματικός ότι αυτό το γεγονός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το εμβόλιο. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό να αναπτύξουμε αντισώματα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαββόπουλος.

Τι απαντά η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ για τον εμβολιασμό

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, μιλώντας στο ethnos.gr δήλωσε άγνοια για το γεγονός ότι γιατροί του νοσοκομείου εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, αφού εμβολιάστηκαν. «Από τη στιγμή που δε γνωρίζω κάτι τέτοιο ούτε εγώ ο διοικητής του νοσοκομείου, αλλά ούτε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ο κ. Μεταλλίδης, δεν έχω να πω τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα», λέει ο κ. Παντελιάδης.ETHNOS

Μόσιαλος για άνοιγμα σχολείων: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Στην προαναγγελία ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι «δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου».

«Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε.

Αναλυτικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής του LSE, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να «παγώσει» η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επεσήμανε ακόμη και τόνισε ότι εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει.

Μέχρι τις 10/1 θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επιβολή του αυστηρότερου lockdown, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο.

Ο καθηγητής εκτίμησε, αναλυτικότερα, ότι η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μια έως δύο ημερών.

Η κυβέρνηση, λαμβάνει υπ΄ όψιν της ευρύτερα δεδομένα, ειδικά για τα παιδιά, όπως η κοινωνική ένταξη, τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν και να είναι μακροχρόνια, εξήγησε

«Μια κυβέρνηση μπορεί να σταθμίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων στην υγεία των παιδιών», κατέληξε.

Γώγος -Κορονοϊός: Τα δύσκολα έρχονται αν έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αττική

ην πεποίθηση πως σε ένα χρόνο δεν θα φοράμε πλέον τις μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό εξέφρασε ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την παράταση του lockdown, το λιανεμπόριο και το άνοιγμα των σχολείων.

«Σε ένα χρόνο θα μπορούσαμε να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης», δήλωσε ο κ. Γώγος.

O ίδιος ωστόσο διευκρίνισε πως θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται. «Φέτος κερδίσαμε ένα στοίχημα, την ταχεία αναπαραγωγή εμβολίων που ήταν η μόνη λύση στην πανδημία και καταφέραμε να έχουμε σε ένα χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά και μάλιστα από πολλές πλατφόρμες παράλληλα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.


Κικίλιας για ελλείψεις εμβολίων στο Σωτηρία: Απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιαστούν οι κυβερνητικοί

Απάντηση στην καταγγελία των γιατρών του νοσοκομείου Σωτηρία για ακύρωση εμβολιασμών υγειονομικών λόγω έλλειψης εμβολίων, έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, αποκρούοντας την καταγγελία των γιατρών ότι έλειψαν εμβόλια από υγειονομικούς ενώ στο «Σωτηρία» εμβολιάστηκαν πολλοί επίσημοι και κυβερνητικοί παράγοντες, δήλωσε ότι η απόφαση για τους εμβολιασμούς των κρατικών λειτουργών ανήκει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών:

“Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών ενέκρινε το να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες προς χάρη της συνέχειας του κράτους. Τους εμπιστεύομαι είναι επιστήμονες είναι εξαιρετικοί. Είναι μηδαμινός ο αριθμός μπροστά στις 400 χιλιάδες εμβόλια της Pfizer που θα έχουμε τον Ιανουάριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να εμβολιαστούν οι πολιτικοί, μαζί με τους χιλιάδες υγειονομικούς, τους τρόφιμους στα γηροκομεία, τις κλειστές δομές και τις ευπαθείς ομάδες. “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έδωσε αυτή τη δυνατότητα, είναι για λόγους ασφαλείας. Για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος και θεωρώ ότι γίνεται πολύς λόγος”, επανέλαβε.

Τι λένε οι γιατροί του «Σωτηρία»

Το θέμα ανέδειξε μιλώντας στον Real FM, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός, Παναγιώτης Παπανικολάου:

«Γιατροί του «Σωτηρία» καταγγέλλουν -και διασταυρώθηκε αυτό- ότι ακυρώθηκε ο σημερινός προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών του νοσοκομείου και στη θέση τους ήρθαν με διάφορα πολυτελή αυτοκίνητα κάποιοι δεκάδες επίσημοι και εμβολιάστηκαν, οι οποίοι ανέφεραν ότι είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου» δήλωσε.

Θεμιστοκλέους: “Οι 5 εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν θα πραγματοποιηθούν αύριο”

Απάντηση στις καταγγελίες έδωσε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπεύθυνος για της διαχείριση των εμβολιασμών στα Νοσοκομεία, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του, στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 195 εμβολιασμοί, ενώ τόνισε ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν προγραμματιστεί αρχικά.

“Το θέμα αντιμετωπίστηκε άμεσα με νέο εφοδιασμό του νοσοκομείου. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται κανονικά και πέντε εμβολιασμοί που ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για σήμερα, θα πραγματοποιηθούν αύριο χωρίς άλλη καθυστέρηση”, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για πέντε αναβληθέντες εμβολιασμούς υγειονομικών, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του και ο Διοικητής του ΓΝΝΘΑ “Η ΣΩΤΗΡΙΑ”: “Σήμερα, εμβολιάστηκαν 56 υγειονομικοί του νοσοκομείου μας, επί προγραμματισμένων 61. Λόγω αστοχίας στον προγραμματισμό, οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά”, αναφέρει ο Σωκράτης Μητσιάδης.

https://www.iatropedia.                Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Φόβοι ότι το νέο στέλεχος είναι πιο μολυσματικό στα παιδιάΗ νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται ραγδαία στη Βρετανία φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενήλικες στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, σε αντίθεση με τα προηγούμενα στελέχη του, εκτιμούν Βρετανοί επιστήμονες.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα πιο πρόσφατα ευρήματά τους, επιστήμονες της κυβερνητικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Νέες και Αναδυόμενες Απειλές από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG), οι οποίοι παρακολουθούν τη μετάλλαξη, σημείωσαν ότι εξελίχθηκε γρήγορα στο κυρίαρχο στέλεχος στη νότια Βρετανία και θα μπορούσε σύντομα να κάνει το ίδιο σε όλη τη χώρα.


«Πλέον, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η μετάλλαξη έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής αναδυόμενος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της NERVTAG.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά», επισήμανε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επίσης μέλος της NERVTAG. «Δεν έχουμε καθορίσει την αιτιότητα, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής», πρόσθεσε.

Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού, που θεωρείται κατά 70% πιο μολυσματικός, οδήγησε ορισμένες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία. Στην ίδια τη χώρα έχουν επιβληθεί σκληροί περιορισμοί σε κάποιες περιοχές. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γουέντι Μπάρκλεϊ, μια άλλη καθηγήτρια, ειδική στην ιολογία και μέλος της NERVTAG, είπε ότι μια από τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού αφορούν τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι θα παιδιά «είναι ενδεχομένως εξίσου ευαίσθητα σ’ αυτόν τον ιό όσο και οι ενήλικες».


Σύψας: «Αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεϊνης (από τη μετάλλαξη) το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει»

Ανησυχία στους πολίτες έχει προκαλέσει η είδηση για τη μετάλλαξη στελέχους του κορωνοϊού, με τους επιστήμονες να είναι έντονα προβληματισμένοι και να προσπαθούν ήδη να αναλύσουν τα νέα δεδομένα.

Ήδη στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να επιβάλλει νέο αυστηρό lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία με αφορμή την εκτόξευση των κρουσμάτων, η οποία αποδόθηκε σε «νέο στέλεχος» του κορωνοϊού, το οποίο «δεν αυξάνει την επικινδυνότητα», αλλά «τη μεταδοτικότητα» της επιδημίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μετάλλαξη σημαίνει ότι κάθε ιός έχει την ικανότητα να αλλάζει το γενετικό του υλικό και αυτό το κάνει να προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον.

Ωστόσο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Σύψας μιλώντας στο protothema.gr εξηγεί ότι «αν ο κορωνοϊός αλλάξει το γενετικό του υλικό, σημαίνει ότι αλλάζει η σύσταση της πρωτεϊνης ακίδα, που έχει στην επιφάνειά του. Και αυτό μας ανησυχεί, ότι δηλαδή αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεϊνης το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις καμία δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο μέλλον εάν όντως υπάρξει κάποια σοβαρή μετάλλαξη τότε μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του εμβολίου. Προς το παρόν όμως τα εμβόλια λειτουργούν και είναι πάνω από 95% αποτελεσματικά».

Όπως επισήμανε ο κ. Σύψας οι ιολόγοι παρακολουθούν συνέχεια τις όποιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιο θανατηφόρος, και αν χρειαστεί θα γίνουν αλλαγές και στη σύσταση των εμβολίων, «αλλά αυτό μπορεί να μην γίνει και ποτέ» όπως εξήγησε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός κ. Δημήτρης Πιστόλας ο οποίος θα είναι από τους πρώτους 50 που θα εμβολιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα επεσήμανε στο protothema.gr σχετικά με το εμβόλιο και την μετάλλαξη του κορωνοϊού: «Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να μη θρηνήσουμε άλλα άτομα. Έχω ακούσει για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού και ενημερώθηκα από λοιμωξιολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν και μου είπαν ότι το εμβόλιο το οποίο έχουμε μας καλύπτει και σε αυτή τη μετάλλαξη. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και ευχόμαστε να έχουν δίκιο και να πάνε όλα καλά».

Ο κ. Πιστόλας θα εμβολιαστεί την ερχόμενη Κυριακή 27 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Αρχικά θα είναι 5 νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία θα εμβολιαστούν από 50 άτομα σε κάθε νοσοκομείο. «Όλοι περιμέναμε με αγωνία το εμβόλιο και το εμβόλιο ήρθε. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούμε. Πρέπει οι περισσότεροι να εμβολιαστούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα ώστε να αποκτήσει ο λαός ανοσία και να γλιτώσουμε από την πανδημία. Είμαι Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός , άρα από τη θέση που κατέχω πρέπει και θέλω να δείξω το καλό παράδειγμα σε όλους. Είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή , το εμβόλιο για να μη θρηνήσουμε άλλα άτομα» τονίζει.


                     Εμβόλιο Pfizer: Αλλεργίες, παρενέργειες και έξι νεκροί λίγο πριν την έγκριση στις ΗΠΑΝα προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εμφανίσουν κάποιες παρενέργειες μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech προειδοποίησε όσους έχουν προδιάθεση σε αλλεργίες ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δύο νοσηλευτές που είχαν αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη χορήγηση του σκευάσματος είναι καλά στην υγεία τους, λένε οι αρχές.

Οι βρετανικές αρχές συνιστούν να μην εμβολιαστούν οι έγκυες. Επίσης γυναίκες που διαπιστώνουν ότι είναι έγκυες αφού έχουν κάνει την πρώτη δόση να μην κάνουν τη δεύτερη.
Μετά τη Βρετανία και το Μπαχρέιν, ο Καναδάς έγινε η τρίτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο και αναμένει 250.000 δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Άδεια για εισαγωγή και χρήση του εμβολίου εξέδωσαν και οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο αμερικανικός Οργανισμών Τροφίμων και Φαρμάκων συνεδριάζει σήμερα για τη χορήγηση άδειας στο εμβόλιο της Pfizer ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκε ρεκόρ 3.000 θανάτων από κορωνοϊό και ακόμη 200.000 κρούσματα σε μια ημέρα.


Με τους εμβολιασμούς να έχουν ήδη αρχίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να περιμένουν την σειρά τους μέχρι το εμβόλιο της Pfizer/BionTech να πάρει έγκριση και εκεί, εγείρονται μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις τυχόν παρενέργειες του εμβολίου, το κατά πόσο θα πρέπει να το κάνουν όσοι πάσχουν από κάποιας μορφής αλλεργία και, το κυριότερο, τι ακριβώς συνέβη με τους δυο ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους συμμετέχοντας στις δοκιμές του εμβολίου στις ΗΠΑ.

Γιατί μπορεί η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν να έγινε, την Δευτέρα, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech κατά της COVID-19, και να έδωσε ελπίδα σε εκατομμύρια άλλους, ωστόσο ένα εμβόλιο δεν είναι... παίξε γέλασε, ειδικά όταν μιλάμε για μια κατάσταση πανδημίας.

Κάπως έτσι, ήρθε ήδη η πρώτη «κρυάδα» από το NHS (το βρετανικό ΕΣΥ), το οποίο προειδοποίησε ότι «άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού». Η προειδοποίηση έρχεται μία ημέρα αφού δύο εργαζόμενοι στο NHS παρουσίασαν συμπτώματα.

Και οι δύο υπάλληλοι του NHS φέρουν αυτοεγχυτήρες αδρεναλίνης, εκ των οποίων η πιο γνωστή μάρκα είναι το EpiPen, υποδηλώνοντας ότι έχουν υποστεί αντιδράσεις στο παρελθόν.

Αυτοί οι αυτοεκχυτήρες χορηγούν μια γρήγορη ενίσχυση της αδρεναλίνης για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων, που εμφανίζονται όταν ορισμένα άτομα, για παράδειγμα, τρώνε ξηρούς καρπούς. Το φυλλάδιο πληροφοριών ασθενούς της Pfizer/BioNTech προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που είναι αλλεργικά».

«Τα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα στο δέρμα, δύσπνοια και πρήξιμο στο πρόσωπο ή τη γλώσσα», λέει το φυλλάδιο.

Οι δύο εργαζόμενοι στο NHS φάνηκε ότι εμφάνισαν συμπτώματα «αναφυλακτοειδούς αντίδρασης» λίγο μετά τη λήψη του εμβολίου ενώ και οι δύο ανάρρωσαν μετά την κατάλληλη θεραπεία.

Η ταυτότητα των εργαζομένων και των νοσοκομείων του NHS όπου εμβολιάστηκαν δεν έχει αποκαλυφθεί.

Το NHS επιβεβαίωσε τα δύο περιστατικά και είπε ότι όλες οι μονάδες έχουν τώρα συμβουλευτεί να μην κάνουν το εμβόλιο σε άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης.

«Όπως είναι σύνηθες με τα νέα εμβόλια, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή (MHRA) έχει συμβουλεύσει προληπτικά ότι τα άτομα με ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων δεν θα πρέπει να λαμβάνουν αυτόν τον εμβολιασμό αφού υπήρξαν παρενέργειες σε δύο άτομα με ανάλογο ιστορικό», δήλωσε στην Guardian ο καθηγητής Στέφεν Πάουις, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του NHS στην Αγγλία.

Οι συμβουλές της MHRA αναφέρουν ακόμα ότι «κάθε άτομο με ιστορικό σημαντικής αλλεργικής αντίδρασης σε ένα εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή (όπως το προηγούμενο ιστορικό αντίδρασης αναφυλακτοειδών ή εκείνων που έχουν συμβουλευτεί να φέρουν αυτοέγχυση αδρεναλίνης) δεν πρέπει να λάβει το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. Οι εγκαταστάσεις ανάνηψης πρέπει να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για όλους τους εμβολιασμούς. Ο εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα ανάνηψης», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.
Ο μυστηριώδης θάνατος δυο (+ άλλων 4) ατόμων

Στις ΗΠΑ πάλι, πυκνώνουν τα ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο άλλων δυο ατόμων που ήταν εθελοντές στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου τηςPfizer/BioNTech από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα.

Οι δυο νεκροί - αμφότεροι άνω των 55 ετών - έρχονται να προστεθούν στους άλλους τέσσερις που κατέληξαν ανάμεσα στους πρώτους 38.000 εθελοντές (επί συνόλου σχεδόν 44.000 ατόμων που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες) που έκαναν το εμβόλιο.

Ο ένας εκ των δύο εθελοντών, ο οποίος έκανε και τις δύο δόσεις του εμβολίου, υπέστη καρδιακή ανακοπή, δύο μήνες μετά και τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου και έχασε τη μάχη για τη ζωή του τρεις ημέρες αργότερα.

Ο δεύτερος εθελοντής ήταν παχύσαρκος και έπασχε από προϋπάρχουσα αθηροσκλήρωση, ενώ πέθανε από αρτηριοσκλήρωση τρεις ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Στους άλλους τέσσερις νεκρούς είχε χορηγηθεί το εικονικό (placebo) εμβόλιο, σε έναν απολογισμό που επιβεβαίωσε και η ίδια η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA):

«Συνολικά έξι εθελοντές (2 που έκαναν το εμβόλια και 4 που έλαβαν το εικονικό φάρμακο) από 43.448 εγγεγραμμένους (0,01%) πέθαναν κατά την περίοδο αναφοράς από τις 29 Απριλίου 2020 έως τις 14 Νοεμβρίου 2020», γνωστοποιεί το FDA, μέσω ενημερωτικών εγγράφων που κυκλοφόρησαν πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής την Πέμπτη το πρωί [απόγευμα Πέμπτης, ώρα Ελλάδος] όπου θα εγκριθεί η χορήγηση έκτακτης άδειας για χρήση του εμβολίου στη χώρα.

Σύμφωνα με έγγραφο της FDA στο οποίο γίνεται αναφορά στους επίμαχους θανάτους, σημειώνεται πως κανένας δεν αξιολογήθηκε από τον ερευνητή ως σχετιζόμενος με τη μελέτη.

Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με την αναφορά της FDA, τα δεδομένα στην κλινική δοκιμή του εμβολίου υποδηλώνουν «ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, χωρίς προσδιορισμό συγκεκριμένου προβλήματος ασφάλειας το οποίο θα εμπόδιζε» τη χορήγηση άδειας.
Οι επτά συχνότερες παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας: οι τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

Η FDA υποστηρίζει, από την πλευρά της, ότι ως επί το πλείστον οι παρενέργειες είναι οι «κλασικές βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων που συνήθως διαρκούν 1-2 μέρες».

«Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer για την προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 είναι ασφαλές, καθώς οι παρενέργειές του είναι διαχειρίσιμες και όχι απειλητικές για τη ζωή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Είναι η πρώτη φορά που δίνονται στη δημοσιότητα τόσο λεπτομερή στοιχεία για το εμβόλιο.

Τα στοιχεία αφορούν τους πρώτους 38.000 από τους συνολικώς 44.000 εθελοντές που συμμετέχουν στην φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του, η οποία διεξάγεται σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Γερμανία και Τουρκία.

Σχεδόν οι μισοί από τους εθελοντές έλαβαν το εμβόλιο που προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι υπόλοιποι έλαβαν ένα εικονικό εμβόλιο (placebo) για να γίνει σύγκριση.

Όλοι οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, με χρονική απόσταση 21 ημερών μεταξύ τους και επί επτά ημέρες μετά από κάθε δόση του εμβολίου, οι εθελοντές κατέγραφαν τυχόν συμπτώματα που παρουσίαζαν.

Επιπλέον, οι γιατροί θα τους παρακολουθούν έως ότου περάσουν 2 χρόνια από την τελευταία δόση για να εξετάσουν και τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφορούν τους δύο πρώτους μήνες από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), το εμβόλιο προκαλεί κυρίως επτά τοπικές (στο σημείο της ένεσης) και συστηματικές παρενέργειες.

Στις τοπικές αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται:

    Πόνος
    Κοκκίνισμα
    Οίδημα (πρήξιμο)

Στις συστηματικές αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται κόπωση, πονοκέφαλος, μυαλγία (πόνος στους μυς), ρίγη, πόνος στις αρθρώσεις και πυρετός. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν και κάποιες πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως η λεμφαδενοπάθεια), αλλά αυτές είναι πάρα πολύ σπάνιες.

Πόσο συχνές είναι;

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι παρενέργειες εκδηλώνονται μέσα σε επτά ημέρες από το εμβόλιο, κυρίως μετά από τη δεύτερη δόση.

Ειδικότερα:

    Το 84% των εθελοντών που έκαναν το εμβόλιο είχαν τοπικές (στο σημείο της ένεσης) αντιδράσεις
    Το 63% ανέπτυξαν κόπωση
    Το 55% παρουσίασαν πονοκέφαλο
    Το 38% είχαν μυαλγίες
    Το 32% είχαν ρίγη
    Το 24% είχαν πόνους στις αρθρώσεις
    Το 14,2% ανέπτυξαν πυρετό

Ο πυρετός μπορούσε να είναι υψηλός (ακόμα και πάνω από 39οC).

Οι νεότεροι εθελοντές (ηλικίες 18-55 ετών) εμφάνιζαν συχνότερα υψηλό πυρετό απ’ ό,τι οι μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο τόσο ο πυρετός όσο και οι άλλες προαναφερθείσες παρενέργειες ήσαν παροδικές. Η διάρκειά τους ήταν περίπου 1-2 ημέρες.

Πιο σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν σε πολύ λίγους εθελοντές (συχνότητα κάτω από 0,5%).Και πάλι, οι περισσότερες αναφορές έγιναν μετά μετά τη δεύτερη δόση και από νεότερους ασθενείς (ηλικίες κάτω των 55 ετών).

Αυτή που ενδεχομένως σχετίζεται με το εμβόλιο είναι η λεμφαδενοπάθεια. Αναφέρθηκε από 64 εθελοντές, ηλικίας κυρίως 18-55 ετών. Η μέση διάρκειά της ήταν 10 ημέρες.


NEWBEAST                             Καμπανάκι από Βρετανία: Να μην κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίεςΤο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει τους πολίτες που έχουν ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα, τροφές ή εμβόλια να μην κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό της Pfizer/BioNTech.

Η προειδοποίηση έρχεται με αφορμή την αλλεργία που εμφάνισαν δύο άνθρωποι που έκαναν χθες στη Βρετανία το εμβόλιο.

«Όπως γίνεται συνήθως με τα καινούργια εμβόλια ο MHRA συμβουλεύει σε προληπτική βάση ότι όσοι έχουν ιστορικό με αλλεργίες να μην κάνουν το εμβόλιο. Οι δύο άνθρωποι που έκαναν χθες το εμβόλιο και τις εμφάνισαν αναρρώνουν» είπε ο καθηγητής Stephen Powis.

                       V-Day: Ιστορική στιγμή στη Βρετανία: Άρχισε ο εμβολιασμός. Μία 90χρονη η πρώτηΙστορικές είναι οι στιγμές στη Βρετανία, όπου άρχισαν αυτή την ώρα οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού για πρώτη φορά εκτός κλινικών δοκιμών.

Η 90χρονη Margaret Keenan είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που λαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech κατά της covid-19.

Η Keenan, που ζει στο Κόβεντρι εδώ και 60 χρόνια αλλά κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία, έκανε το εμβόλιο στις 6:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο νοσοκομείο της πόλης.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19» δήλωσε η 90χρονη.

«Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς».

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε, την περασμένη εβδομάδα, έγκριση επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της Pfizer.

Το Σαββατοκύριακο άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες δόσεις στα προβλεπόμενα νοσοκομεία.

Η σημερινή ημέρα έχει ονομαστεί «V-Day» από τη λέξη vaccination, και προτεραιότητα δίνεται στους ηλικιωμένους άνω των 80, τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό γηροκομείων και υγειονομικούς.


Μόσιαλος για εμβόλιο κορωνοϊού: Τι ισχύει για τα παιδιά - Γιατί δεν θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Σε νέα του ανάλυση ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τι ισχύει με τον κορωνοϊό και τα παιδιά, αλλά και γιατί είναι σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
«Τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του Covid-19, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος και με στοιχεία από την Ισπανία δείχνει ότι τα ποσοστά θνητότητας στις παιδικές ηλικίες είναι χαμηλά.
«Όμως οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι», τονίζει ο κ. Μόσιαλος και συνεχίζει εξηγώντας τους τρεις λόγους για τους οποίους τα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες:
Μη επαρκείς ποσότητες εμβολίων: Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες εστιάζουν στους μεγαλύτερους, και συνήθως για τους ενήλικες άνω των 50 και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεδομένου πως το πρώτο διάστημα του 2021, δεν θα έχουμε επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10) βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.
Εξαιρετικά μικρές επιπτώσεις σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ: οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των 10 ετών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο του Covid-19.
Μη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10- 17): Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη, όταν η Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών. Οι μελέτες βέβαια συνεχίζονται. Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές σε 3000 παιδιά 12-17 ετών. Μέχρι τέλος τους 2021 θα έχουμε μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα έχουμε και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών.
Ολόκληρη η ανάλυση του Ηλία Μόσιαλου για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και τα παιδιά:

«Τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του Covid-19, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες. Η θνητότητα από Covid-19 στα παιδιά κάτω των 10 ετών προσεγγίζει το μηδέν. Για παράδειγμα στην Ισπανία, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου τα ποσοστά θνητότητας για παιδιά 0-9 ετών ήταν 0.01%, για τους 10-19 ετών ήταν 0.02%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστά για τις ηλικίες 60-69 ανέρχεται στο 5%.

Όμως οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι. Καθόσον γνωρίζουμε τα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες, κυρίως για τρεις λόγους

Μη επαρκείς ποσότητες εμβολίων: Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες εστιάζουν στους μεγαλύτερους, και συνήθως για τους ενήλικες άνω των 50 και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεδομένου πως το πρώτο διάστημα του 2021, δεν θα έχουμε επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10) βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.
Εξαιρετικά μικρές επιπτώσεις σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ: οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των 10 ετών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο του Covid-19.
Μη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10-17): Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη, όταν η Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών. Οι μελέτες βέβαια συνεχίζονται. Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές σε 3000 παιδιά 12-17 ετών. Μέχρι τέλος τους 2021 θα έχουμε μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα έχουμε και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών
Σύμφωνα με τις οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο:

εκτός εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
εκτός εάν εργάζονται/ συμβιώνουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Με ακούτε να αναφέρομαι συχνά στην ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά σαν ηλικιακή ομάδα βάλλονται λιγότερο από τον νέο κορωνοϊό αλλά επιβαρύνονται διαφορετικά: βιώνουν την πανδημία με απουσία από το σχολικό περιβάλλον, και μέσω μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοποίησης με τους συνομήλικους ή τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για αυτό και, όπως ανέφερα, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι: όχι μόνο για να προστατευόμαστε από το να κολλήσουμε τον ιό από τα παιδιά μας, αλλά και για να τους δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν στις εκπαιδευτικές και αθλητικές τους δραστηριότητες, τις παρέες και τους φίλους τους».«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τα εμβόλια: Δεν θα εξαλείψουν τον κορονοϊό

Η άφιξη διαφόρων αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19 και η αισιοδοξία που τη συνοδεύει δεν πρέπει να μειώσουν την προσοχή, διότι δεν θα εξαλείψουν τον ιό, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική Covid» δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά».

«Φθάσαμε σε ένα σημείο κάμψης της πανδημίας. Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες» μπροστά στην Covid-19, πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας στον ΠΟΥ, η Αμερικανίδα Μαρία βαν Κέρκοβ, κάλεσε τους πολίτες να «αναλογιστούν πραγματικά τι θα κάνουν» κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προκειμένου ν