• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔA
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • LIFESTYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΚΑΙΡΌΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Παράταση lockown στην Αττική. 10 περιοχές μπαίνουν ακόμη στο κόκκινο - Ποιες παραμένουν. Τι ισχύει



Όπως κάθε παρασκευή έτσι και σήμερα ζωντανά η καθιερωμένη ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, για την πορεία του κορονοιού και τα νέα μέτρα

Μαζί στην ενημέρωση και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.



Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.


Βάνα Παπαευαγγέλου:

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η διασπορά του ιού παρουσιάζει αυξητική τάση, είπε ακόμα. Είπε ακόμα ότι γίνονταν 260 νέες εισαγωγές την ημέρα.
Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι εμφανής. Στην Αττική είπε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στον Πειραιά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές, είπε η κα Παπαευαγγέλου και είπε ότι παρατηρούνται πολλές μικρές συρροές κρουσμάτων από συγκεντρώσεις σε σπίτια.  
Δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που περιμέναμε, τόνισε. Σε αυτό συμβάλλουν εκτός από τον κακό καιρό που επικράτησε και τα μεταλλαγμένα. Το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη Άνοιξη είπε ακόμα. Παντού ο κόσμος έχει κουραστεί διαπίστωσε και θα βρεθούν έξυπνες λύσεις για να πορευθούμε έως την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας. Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα από το Ισραήλ το οποίο επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Επίσης, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Αττικόν έγινε εισαγωγή υπερηλίκων οι οποίοι νόσησαν ελαφρά γιατί είχαν εμβολιαστεί. Κανείς τους δεν διασωληνώθηκε, είπε.Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά :Στο κόκκινο μπαίνουν οι εξής περιοχές :

Λευκάδα εκτός από το Μεγανήσι

Θεσπρωτία

Σύρος

Σάμος

Άρτα

Διδυμότειχο

Δήμος Λοκρών

Αμφιλοχία

Ηράκλειο

Κορινθία Κάνοντας αναφορά στην Λάρισα και στον Βόλο κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Παραμένουν κόκκινες η Κεφαλονιά, η Ηλεία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Αγιά, ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, η Ζίτσα, το Ναύπλιο, η Τανάγρα.Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε βαθύ κόκκινο μένει η Αττική και προβληματίζει πολύ ο Πειραιάς. Εκεί θα ενταθούν οι έλεγχοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ίδια εικόνα και στον δυτικό τομέα Αθηνών που τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1.000. Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας.Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι: προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από την Δευτέρα 1η Μαρτίου έως και τις 15 σε Κακκαβιά και Ευζώνους το ωράριο θα είναι επτά το πρωί με επτά το απόγευμα. Θα μπορούν να εισέρχονται 400 άτομα ημερησίως.

Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις έως τις 8 Μαρτίου.

Για την Τσικνοπέμπτη είπε ότι θα ισχύει ότι ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες ημέρεςΑναλυτικότερα στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.Στο κόκκινο παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος ΝαυπλιέωνΠοια είναι τα μέτρα που ισχύουν στις "βαθύ κόκκινες" περιοχές

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.
Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Αναστέλλεται, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των δικαστηρίων.
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.Ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν στις "κόκκινες" περιοχές
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.
τηλεκπαίδευση για τα λύκεια
πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, τονίζεται η ανάγκη πιστής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές).
Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

                                             Παυλάκης: Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία












Τα 2.147 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες (23.02) από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 1.047 στην Αττική, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ιατρική κοινότητα.

O ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στο OPEN χαρακτήρισε «τρέλα» να αρθεί το lockdown. «Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» είπε ο καθηγητής σε δραματικό τόνο.

«Είχαμε την αγωνία να μην σκάσει η Αττική, αλλά δυστυχώς είναι πολύ κοντά. Ελπίζω να δούμε έναν μετριασμό του κύματος που έρχεται, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Αρχίζει ένα μεγάλο κύμα με τα νοσοκομεία, που δεν είχαν πίεση και τώρα την έχουν. Αυτό θα συνεχιστεί δυστυχώς»

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι αυτό το lockdown δεν είναι σοβαρό, καθώς σε αρκετά σημεία παρουσιάζεται συνωστισμός.
«Αυτό το lockdown δεν είναι τίποτα τρομερό όταν είναι ανοιχτά πολλά εργοστάσια, ΜΜΜ, επιχειρήσεις και μετακινείται τόσος κόσμος. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα κι από τις χώρες δίπλα μας. Θα πρέπει να σεβόμαστε τον ιό. Είναι χειμώνας, κρύο και ξηρός καιρός και μολύνει ευκολότερα ο ιός. Βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του ιού, που μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση που βλέπαμε ως τώρα. Θα φανεί και τις επόμενες ημέρες. Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτικές» τόνισε ο καθηγητής.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε πιο καλή προστασία» είπε και συνέχισε: «Είναι ένα μέρος των μέτρων που θα πρέπει να το δει ο καθένας ατομικά και σοβαρά. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια ημιτελής καραντίνα, μούφα. Με την ίδια συμπεριφορά, δεν αρκεί για να καμφθεί ο ιός. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Για τα εμβόλια τόνισε ότι ο ιός θα σταματήσει αν τα κάνουμε παγκόσμια.

«Τα εμβόλια δουλεύουν αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πολλά. Στην Καλιφόρνια κυκλοφορεί ένα χειρότερο στέλεχος. Ο ιός θα σταματήσει με τα εμβόλια αν τα κάνουμε παγκόσμια. Εμβόλια και καραντίνα θα σταματήσουν την αλυσίδα μετάδοσης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ενδημικός ο ιός και θα μας ταλαιπωρεί για χρόνια» είπε.




Πότε θα εμβολιαστούν όσοι έχασαν το ραντεβού τους - Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς

Ενημέρωση σήμερα από τον Βασίλη Κίκιλια στις 18:00 το απόγευμα. Όπως κάθε Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό

Επίσης, στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

 Ο κ. Κικίλιας είπε ότι εξαιτίας της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν εμβολιασμοί και ραντεβού που περιλαμβάνουν και την πρώτη δόση για κάποιους και την δεύτερη για άλλους είπε ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ημέρα και την ώρα του εμβολιασμού.


Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι τα εμβόλια που είχαν βγει από βαθιά κατάψυξη δόθηκαν με επιχείριση που στήθηκε σε 450 τρόφιμους και εργαζόμενους στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στην δομή της Αμυγδαλέζας.

Εκεί εμβολιάστηκαν πάνω από 250 φιλοξενούμενοι από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και επίσης εμβολιάστηκαν ένστολοι και στρατιωτικοί.
Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όποιον μπορεί να δώσει αίμα γιατί αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ανάγκη.  Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς είναι οι ακόλουθες:

Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσος, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλλονιά, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Γιάννενα και Ηράκλειο.  

Στην Αττική από 599 ΜΕΘ, οι 489 είναι κατειλημμένες, ενώ 110 είναι κενές.

Επίσης, από τις 240 ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική, οι 204 είναι κατειλημμένες και 36 κενές.Σήμερα έγιναν πάνω από 25.000 εμβολιασμοί είπε ο κ. Θεμιστοκλέους παίρνοντας τον λόγο.Εξήγησε ότι όλα τα ραντεβού που δεν έγιναν θα ενημερωθούν οι πολίτες με μηνυμα sms στο κινητό τους.

Οι 60 – 64 θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα και θα ενημερωθούν τρεις ημέρες πριν το ραντεβού.

 Οι πολίτες που είχαν ραντεβού στο μεγάλο κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν επίσης την άλλη εβδομάδα και θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό τους 3 ημέρες πριν.

Οι 75-79 που η πλειονότητά τους αφορά δεύτερη δόση θα εμβολιαστούν επίσης την επόμενη εβδομάδα και θα ενημερωθούν με τον ίδιο τρόπο. Όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι αυτά θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα Δευτέρα-Παρασκευή με τον ίδιο τρόπο.Η τρίτη κατηγορία των 75 και άνω καθώς και άλλες κατηγορίες των οποίων αναβλήθηκαν χθες τα ραντεβού οι εμβολιασμοί θα γίνουν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου καθώς πολλοί από αυτούς είχαν κάνει ήδη την πρώτη δόση.

Σήμερα έχουν εμβολιασθεί 25.137 πολίτες με την προσέλευση να ξεπερνά το 89%. Έχουμε ξεπεράσει τους 600.000 εμβολιασμούς με ποσοστό κάλυψης 5,71%.

Κορωνοϊός -Θωμαΐδης: Πάνω από 200% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττική


Ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1 παρατήρησε «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική», η οποία «ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν αποκλείεται σύνδεση των μεταλλάξεων με την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι «δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά ορισμένες χώρες θεώρησαν ότι δεν έχουν επαρκή δεδομένα». Υπογράμμισε τη θετική πλευρά, ότι δηλαδή είναι «το τρίτο εμβόλιο πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ και ένα τέταρτο βρίσκεται υπό αξιολόγηση».
Ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη, που προκαλούν συναγερμό, εξήγησε πως δεν σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.

«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

IEFIMERIDA

                          Πρόβλεψη-σοκ Σαρηγιάννη: Έως 10.000 κρούσματα την ημέρα χωρίς άλλα μέτρα






Αν επιτευχθεί η διασπορά, δεν θα υπάρξει εύκολα επιστροφή, προειδοποιεί ο καθηγητής του ΑΠΘ

Φοβερή ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας. Μιλώντας στο GRTimes, ο καθηγητής επισημαίνει πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυστηρό lockdown, η πανδημία θα κορυφωθεί με τα κρούσματα να ανέρχονται από 6.000-10.000 την ημέρα, πράγμα που θα οδηγήσει σε εξόντωση του ΕΣΥ. Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολύ μεταδοτικότερα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. «Δεν έχουμε δεδομένα για να υπολογίζουμε την πορεία του νοτιοαφρικανικού στελέχους», προειδοποιεί.



«Αυτή ακριβώς είναι η επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δε θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», ξεκαθαρίζει ο κ. Σαρηγιάννης.


Ερωτηθείς για την μεγάλη απόκλιση στην πρόβλεψή του, ο καθηγητής, εξηγεί ότι το μαθηματικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποιείται, υπολογίζει μία σειρά από αβέβαιους παράγοντες.

«Ο λόγος που λέμε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται από 6.000 σε 10.000, χωρίς να λέμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι διότι δε γνωρίζουμε τον πραγματικό ρυθμό υπερμετάδοσης του βρετανικού στελέχους. Έχει προκύψει, ότι είναι 56% μεταδοτικότερο, ποσοστό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά έναν μέσο όρο. Οι Βρετανοί, είπαν ότι μπορεί να είναι από 35-70% πιο μεταδοτικό. Έτσι λοιπόν, βάζω μία σειρά από τιμές στο μαθηματικό μας μοντέλο, απ’ την οποία προκύπτει, ότι σε περίπτωση που το 56% είναι το πραγματικό, τότε θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση του νέου κύματος, ενώ αν ισχύει το μέγιστο ποσοστό, δηλαδή το 70%, τότε θα έχουμε 10.000 κρούσματα. Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο, είναι τα 6.000 κρούσματα», διευκρινίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν συνεχίσει να μη γίνεται αλληλούχιση των τεστ, μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικό λάθος»

Σφοδρή κριτική ασκεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν πραγματοποιείται αλληλούχιση, δηλαδή ανάλυσης των τεστ για τον εντοπισμό του στελέχους που μόλυνε το κάθε κρούσμα, τα δεδομένα που έχει στα χέρια του για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι ελλιπή.

«Από τη στιγμή που δεν αναλύονται τα τεστ και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα ποιο στέλεχος κορωνοϊού μόλυνε το κάθε κρούσμα, αναγκαστικά στο μαθηματικό μας μοντέλο, βάζουμε πολύ χαμηλό αριθμό αρχικής διασποράς όταν μελετάμε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, διότι επί της ουσίας, έχουμε μόνο ένα κρούσμα! Φυσικά, το κρούσμα δεν είναι ένα. Δεν ξέρουμε την πραγματική διασπορά. Η πρόβλεψη για 6.000-10.000 κρούσματα, δεν περιλαμβάνει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το οποίο είναι και πιο μεταδοτικό και επαναμολύνει όσους έχουν νοσήσει. Αν συνεχίσει να μη γίνεται αλληλούχιση των τεστ, μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικό λάθος, αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρό πρόβλημα τον Μάρτιο, διότι θα είμαστε «τυφλοί» για την πορεία της πανδημίας», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας ότι το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί, απαιτεί δεδομένα τα οποία δε δίνονται.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα κρούσματα για να δράσουμε. Είμαι τρελός να ζητάω lockdown χωρίς λόγο; Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και δούμε την αύξηση όμως, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά. Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά!», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης κλείνοντας.

Σύψας:Να λάβουμε ακαριαία μέτρα - Τα σχολεία έπαψαν να είναι άνοσα, η κατάσταση επιδεινώνεται

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής στάθηκε στο γεγονός ότι έρχεται η άνοιξη κάτι που σημαίνει ότι φεύγει ο ιός την άνοιξη, ενώ έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα λέγοντας ότι μας έχουν μείνει μόνο δύο δύσκολοι μήνες και μετά θα βγούμε στο ξέφωτο.


"Έξω ήδη έχουν ανθίσει οι αμυγδαλιές, που σημαίνει ότι έρχεται η άνοιξη, όταν έρχεται η άνοιξη φεύγει ο ιός, φεύγει η επιδημία. Ας μην είμαστε απαισιόδοξοι εντελώς. Απλώς έχουμε δύο μήνες πολύ δύσκολους. Είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Αν αυτούς όλοι μαζί κάνουμε τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε και τους περάσουμε μετά θα βγούμε στο ξέφωτο" ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας.


Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown ώστε να συγκρατήσουμε την επέλαση του ιού, "στη φάση που είμαστε σήμερα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί αυτή η ισορροπία γιατί στην ουσία ο ιός επελαύνει. Είδα τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας στη Βουλή, ο κεντρικός τομέας της Αθήνας πρακτικά είναι σε εκθετική φάση, πρέπει να ληφθούν άμεσα και ακαριαία μέτρα. Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει με το "κόκκινο" ξαφνικά. Πόλεις όπως είναι η Πάτρα, το Λασίθι, η Χαλκίδα, η Ανδραβίδα μπήκαν στο "κόκκινο". Βλέπω επέλαση του ιού, δεν είναι ώρα να ανοίγουμε" είπε και συνέχισε:

"Άλλο ανησυχητικό σημείο είναι ότι πλέον έχουμε κρούσματα και στα σχολεία. Τα σχολεία έχουν πάψει να είναι άνοσα και προστατευμένα από τον ιό. Άρα η κατάσταση επιδεινώνεται ταχέως. Αν βάλουμε και το πρόβλημα της μετάλλαξης, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και η οποία φαίνεται έχει διασπαρεί παντού στην ελληνική επικράτεια όλα αυτά συνθέτουν ένα μάλλον ζοφερό τοπίο, το οποίο δεν μας επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για την οικονομία. Προτεραιότητα, νομίζω, στην κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η δημόσια υγεία και κυρίως να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας".
"Η Αττική, ο κεντρικός τομέας και οι γειτονιές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, το κέντρο της Αθήνας ανεβαίνουν εκθετικά, είναι πολύ απότομη η γωνία της καμπύλης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που γίνεται" τόνισε ο καθηγητής.

Όσο για το αν θα πρέπει να κλείσουν οι δραστηριότητες, η αγορά και τα σχολεία, είπε: "Αυτό θα το κουβεντιάσουμε αύριο, μεθαύριο, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να δούμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε αυτήν τη στιγμή σήμερα, ποια θα είναι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δεδομένων, θα προταθούν στην κυβέρνηση τα ανάλογα μέτρα".

Αν ήταν λάθος το άνοιγμα των σχολίων σημείωσε: "Δεν υπάρχει κανένα λάθος, δεν υπάρχει τίποτα σωστό. Ακολουθούμε τον ρυθμό της επιδημίας... Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε και να είμαστε μπροστά από την επιδημία" είπε ακόμη.

Για τα εμβόλια είπε: "Είχαμε και πολύ καλά νέα, ενα καινούργιο εμβόλιο, το ρωσικό που προκαλεί καλή αποτελεσματικότητα που θα μπει στον αγώνα ταχύτατα και ενδεχομένως θα πάρει έγκριση και από την ΕΕ. Είχαμε και μια καλή μελέτη που επιβεβαιώνει τα στοιχεία ότι τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, όχι μόνο τη νόσηση. Όλα τα εμβόλια έχουμε μπροστά μας δρόμο για έξοδο, που είναι τα εμβόλια. Αν εμβολιαστούμε δεν θα σταματήσουμε μόνο τη νόσο αλλά και τη μετάδοση του ιού και την επιδημία... Οι συνάδελφοι θα αναθεωρήσουν μετά τα νέα δεδομένα και θα έχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού τις επόμενε εβδομάδες, οι αρχικοί ενδοιασμοί θα αρθούν".

Και αστειεύτηκε "δύο μάσκες ίσως είναι λίγο καλύτερα από τη μία, όχι 3-4 γιατί θα πάθουμε ασφυξία".



Γώγος: Τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν ό,τι και να κάνουμε

Ανησυχία προκαλούν τα δεκάδες «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊό, σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα.»

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, εκ των οποίων 107 ήταν σημερινά. Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη.»

Επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε.

Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα.

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Ο κ. Γώγος προειδοποίησε, επίσης, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα. Σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca εξήγησε ότι μετά τα 65 έτη υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απάντηση και ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στις μικρότερες ηλικίες. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% μέχρι 65 ετών. Όπως είπε, «ξέρουμε ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μέχρι εκείνη την ηλικία, περιμένουμε όμως να καταθέσει νέα δεδομένα και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.»

Για τα σχολεία είπε ότι «η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις ‘κόκκινες’ περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση.»

Ωστόσο, επεσήμανε πως «τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο».

Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν όλα στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. «Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορωνοϊό.»

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αν χρειαστεί την επόμενη Παρασκευή να παρθούν περαιτέρω μέτρα, η επιτροπή θα εισηγηθεί να πάμε κάποια βήματα πίσω. «Η πολιτεία θα επιλέξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.»

ΕΟΔΥ: 174 τα κρούσματα μετάλλαξης - Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

  • 80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
  • 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα) ⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
  • 1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
  • 1 από την Πιερία (από την κοινότητα).

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.


TOPONTIKI

Επιστήμονες: Έως 50.000 τα ενεργά κρούσματα, επιστρέφουμε στον Νοέμβριο


Τις δύο τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού υπερβαίνουν τα 800 σε όλη τη χώρα, ενώ ιδιαίτερα στην Αττική ξεπερνούν τα 400, προκαλώντας προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα. Εξέφρασε δε τον φόβο μήπως η χώρα επιστρέψει επιδημιολογικά στα δεδομένα του Νοεμβρίου.

Πολύ λίγα τα τεστ

«Η πολιτική των διαγνωστικών εξετάσεων εξακολουθεί να είναι μικρή. 30.000 τεστ σε πληθυσμό 10 εκατ. είναι πάρα πολύ μικρή, άρα δεν έχουμε την πραγματική εικόνα. Οι ασυμπτωματικοί ή αυτοί που έχουν λίγα συμπτώματα δεν ανακαλύπτονται. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό από αυτά που διαγιγνώσκουμε καθημερινά που σημαίνει ότι αν έχουμε 2.000-2.5000 σε 15 μέρες, τότε μας δίνει ένα νούμερο ενεργών κρουσμάτων από 30.000 έως 50.000. Αυτό το πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει, γιατί αν το τρίτο κύμα ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από ένα πολύ υψηλό σημείο με συνέπεια η πίεση στο υγειονομικό σύστημα θα είναι ίσως δυναμικότερη του Νοεμβρίου και των αρχών του Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Προβληματισμός για την προέλευση της αύξησης

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προέλευση των κρουσμάτων. «Μου φαίνεται περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης. Δε θεωρώ ότι οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Επομένως οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δε θα φαίνονται. Για την αγορά δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων», ανέφερε.


TOPONTIKI

 Μόσιαλος: Πώς θα καθυστερήσουμε το 3ο κύμα - Τήρηση των μέτρων προστασίας

Ήταν σωστή η επιλογή να ανοίξουν οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, εκτίμησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora για τον κορωνοϊό, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.

«Προφανώς άλλες χώρες κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις από τη δική μας. Εμείς μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα; Ναι κατά τη γνώμη μου», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.

Εξήγησε ότι απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί σε τρία ζητήματα προκειμένου να καθυστερήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας:

Τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας: Ο καθηγητής τόνισε πως είναι θετικό ότι η πλειοψηφία των πολιτών φορά πλέον μάσκα και πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί για τους εξωτερικούς χώρους, αλλά για όσα συμβαίνουν εντός των καταστημάτων. «Αν τα μέτρα τηρούνται όταν οι συμπατριώτες μας μπαίνουν μέσα στα καταστήματα, τότε υπάρχει λιγότερη ανησυχία», σημείωσε.

Οριζόντια εφαρμογή των μέτρων: Πρέπει τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται οριζοντίως, παντού, σε όλους τους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση.

Σωστές δειγματοληψίες: Το τρίτο κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο είναι να μετράμε σωστά τα στοιχεία της πανδημίας και άρα να γίνονται πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ.

Αυτά τα τρία δεν έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα το περασμένο Φθινόπωρο και γι’ αυτό ξέφυγε η κατάσταση, σημείωσε.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι για την βρετανική μετάλλαξη ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα της Biontech που δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχει κατασκευάζει μαζί με την Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.

Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά. Εξήγησε ότι υπάρχει αδημοσίευτη εργασία Νοτιοαφρικανών επιστημόνων σε ένα πολύ μικρό δείγμα 44 ατόμων, που δείχνει μεγάλη μείωση αντισωμάτων και συγκρίνοντας με αντίστοιχα παραδείγματα από τον ιό της γρίπης, βγάζει το συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης είναι από 29% έως 60% το πολύ ενώ του εμβολίου απέναντι στον κορωνοϊό φτάνει στο 95% «άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα, άρα έκαναν υπόθεση εργασίας που υπερέβησαν λίγο κάποια δεδομένα».

Από την άλλη σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν υπάρχει μόνο η ανοσία μέσω των αντισωμάτων, αλλά και η κυτταρική, η οποία δεν μετρήθηκε στην εν λόγω νοτιοαφρικανική μελέτη. «Και η κυτταρική ανοσία, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανοσοαπόκριση».


TOPONTIKI

Κορονοϊός: Πιο θανατηφόρος ο μεταλλαγμένος - Στο επίκεντρο η μετάλλαξη Nelly

O μεταλλαγμένος κορονοϊός τύπου Μεγάλης Βρετανίας εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών και έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας. Πιο θανατηφόρος μπορεί να είναι ο μεταλλαγμένος κορονοϊός, δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενος στοιχεία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι επιστήμονες επικεντρώνουν στο μετάλλαξη στελέχους το οποίο αποκαλούν Nelly.

Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο η μετάλλαξη Nelly

Κατά την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις. «Η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ τυροσίνη στην θέση 501 της πρωτεΐνης Spike ακίδας του ιού. Να υπενθυμίσουμε ότι η ακίδα είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας. Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι Nelly, φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε: «Τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης με μεθόδους εξελικτικής επιδημιολογίας, όπως η φυλοδυναμική και φυλογεωγραφία, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει τα φαινόμενα αυτά στενά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη Nelly σχετίστηκε με το τρίτο κύμα, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων».

Σχετικά με τον έλεγχο για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας, επισήμανε ότι υπάρχει ένας έμμεσος τρόπος για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να βγαίνει στα θετικά κρούσματα. «Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποιες PCR οι οποίες δίνουν μία καθαρή ένδειξη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη, με αποτέλεσμα ένα από τα τρία γονίδια που ανιχνεύουν να μην ανιχνεύεται. Οπότε αυτό είναι και ένα κριτήριο για να σταλεί ένα δείγμα για ταυτοποίηση αλληλουχίας».

«Σε βάθος χρόνου θα έχει σημασία να δούμε τι γίνεται σε σχέση με τον εμβολιασμό και σε σχέση και με τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως είναι το αφρικανικό και το βραζιλιάνικο. Ο στόχος είναι να γίνουν πολλές χιλιάδες ταυτοποιήσεις πλήρους μήκους γονιδιώματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέγονται αυτά τα δείγματα αφορά έναν συνδυασμό επιδημιολογικών κριτηρίων, κλινικών κριτηρίων, κριτηρίων με βάση το πόσο υψηλό είναι το ιικό φορτίο ή εάν μπαίνει κάποιος από τις πύλες εισόδου ή εάν έχει δημιουργηθεί μία επιδημική έκρηξη, η οποία δεν φαίνεται να εξηγείται από τα υπόλοιπα στοιχεία, ας πούμε, αν είχε η περιοχή lockdown ή πόσο γρήγορα πέρασε από ένα νοικοκυριό σε άλλο», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και κατέληξε: «Υπάρχει μία πλειάδα κριτηρίων τα οποία εμείς οι επιδημιολόγοι βάζουμε κάτω και με αυτό τον τρόπο θα επιλέγονται τα στελέχη, με στόχο να μπορούμε να επιτηρήσουμε, μοριακά πια, την επιδημία σε βάθος χρόνου».


ETHNOS

TANEA

Έτσι θα λειτουργεί η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό - Οι 4 τρόποι για να κλείσουμε ραντεβού


Τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι πολίτες των άνω των 85 ετών μπορούν να ζητήσουν να εμβολιαστούν, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό Covid-19, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας στις έξι το απόγευμα. Οι επιλογές για τους πολίτες είναι είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ, είτε μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στη σελίδα emvolio.gov.gr.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

-Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.

Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Μέσω της πλατφόρμας

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα και προτεραιότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Πώς γίνεται ο προγραμματισμός ραντεβού. Επιλέγω το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που με εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Τότε στην οθόνη εμφανίζεται ένας πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες στην επιλεγμένη και οι ζώνες ώρας μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει - πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.

Αφού επιλέξω ποια ζώνη ώρας με εξυπηρετεί, επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού: πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Ασφαλώς, στο δεύτερο ραντεβού το σύστημα δεν μου επιτρέπει να επιλέξω ημερομηνίες πέρα από την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Όταν επιλέξω τα στοιχεία και των δύο ραντεβού, στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία και των δύο ραντεβού για τελικό έλεγχο και επιβεβαίωση. Τα επιβεβαιώνω οριστικά και εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code. Αυτή τη σελίδα την εκτυπώνω ή σημειώνω τον κωδικό εμβολιασμού. Με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά του, πηγαίνω στο ραντεβού και εμβολιάζομαι.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS

Τα μηνύματα της άυλης συνταγογράφησης έχουν αρχίσει ήδη να βρίσκουν τους παραλήπτες που είναι πάνω από 50.000 πολίτες άνω των 85 ετών, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Αν είναι κάποιος εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μέσα στις επόμενες ώρες δύο SMS που θα περιέχουν τα εξής στοιχεία: κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. Αυτά είναι τα στοιχεία της προ-κράτησης με βάση τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στην άυλη συνταγογράφηση. Σε αυτά τα μηνύματα αναγράφεται ένας κωδικός, τον οποίο στέλνει μέσα σε 72 ώρες στο 13034, εφόσον το ραντεβού είναι επιθυμητό για εκείνον. Τι γίνεται αν δεν επιβεβαιώσω την προ-κράτηση μέσα στις 72 ώρες ή αν τα στοιχεία που προτείνονται δεν τον εξυπηρετούν; Ακολουθεί τη διαδικασία που θα έκανε αν δεν ήταν εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, δηλαδή είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προκράτηση ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται και τέλος λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Πώς αλλάζουμε ραντεβού: όπως το κλείσαμε - φαρμακείο ή ΚΕΠ και emvolio.gov.gr. Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορεί να γίνει αλλαγή ραντεβού αλλά μια φορά και τρεις μέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Φαρμακεία και ΚΕΠ

Μεταβαίνοντας σε ένα φαρμακείο μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού για το εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει και στα ΚΕΠ. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Έπειτα με τον κωδικό που λαμβάνουν πηγαίνουν με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά τους στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Μ. Θεμιστοκλέους: Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί - 1.348.425 δόσεις από την Pfizer έως το τέλος Μαρτίου

«Σήμερα μέχρι τις 5 η ώρα έγιναν 4.873 εμβολιασμοί και στο σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, που αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Σχετικά με τις αγορές εμβολίων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της» ενώ «στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%».

«Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Με βάση αυτά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επάρκειας των εμβολίων», κίνδυνος που υφίσταται ακόμα και τώρα, από τη στιγμή που δεν έχουν, προς το παρόν, εγκριθεί όλα τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι ο αριθμός είναι «ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις».

«Σε αυτές τις δόσεις υπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ αναμένονται οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα αυξήσουν αντίστοιχα τις δόσεις που θα παραλάβει η χώρα μας έως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μ. Θεοδωρίδου: Σημαντικό βήμα προόδου, η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας

«Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς» η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.


IEFIMERIDA


Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Στο 60% η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια

Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 60% στην επικράτεια, 60% στην Αττική και 69% στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό συνεχίζεται.



Μάλιστα, ανέφερε ότι σε προηγούμενα έτη στη χώρα, την ίδια περίοδο και χωρίς πανδημία, υπήρχαν αναμονές ημερησίως για ΜΕΘ 40 και 50 ασθενών.

«Σήμερα που βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας δεν χρειάζεται να είναι στην αναμονή προκειμένου να εισαχθεί σε ΜΕΘ», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.


CNN

Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμαγια τα ραντεβού εμβολιασμού. Ξεκινούν οι άνω των 85 ετών

Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για τα ραντεβού του εμβολιασμού για τους άνω των 85 ετών.

Όπως είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 "όσοι είναι άνω των 85 ετών και είναι γραμμένοι στην άϋλη συνταγογράφηση θα λάβουν sms την ερχόμενη Δευτέρα για το πού θα εμβολιασθούν".

Όσοι για κάποιον λόγο είτε έχουν αλλάξει διεύθυνση είτε δεν μπορούν την ώρα του ραντεβού, πάνε στο φαρμακείο, στο ΚΕΠ ή στην άϋλη και αλλάζουν την ώρα ή το εμβολιαστικό κέντρο.

Ο εμβολιασμός, που θα ξεκινήσει από Δευτέρα, θα γίνει βάσει της σειράς προτεραιότητας που έδωσε η Επιτροπή Εμβολιασμού. Πρόκειται για περίπου 100.000 άτομα και θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

Όταν ανακοινωθεί η έναρξη του εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες, τότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το εμβόλιο και η αποστολή των sms στο 13034.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με τους εξής τρόπους:

  •     Πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η οποία δίνει και τη δυνατότητα τροποποίησης ενός κανονισμένου ραντεβού
  •     Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034)
  •     Επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία


Όταν έχει κλειστεί το ραντεβού, ο πολίτης θα λάβει έναν μοναδικό κωδικό-αριθμό και ένα QR Code, τον οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του την ημέρα που θα κάνει ο πολίτης το εμβόλιο. Να σημειωθεί, ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.


ENIKOS



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Moderna, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε νωρίτερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο COVID ‑ 19 που αναπτύχθηκε από τη Moderna, το δεύτερο εμβόλιο COVID-19 εγκεκριμένο στην ΕΕ. Αυτή η έγκριση ακολουθεί μια θετική επιστημονική σύσταση που βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και εγκρίνεται από τα κράτη μέλη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ παρέχει «περισσότερα εμβόλια COVID-19 για τους Ευρωπαίους. Με το εμβόλιο Moderna, το δεύτερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις πιθανών εμβολίων COVID-19. Θα έχουμε περισσότερα από αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία όλων των Ευρωπαίων».

CNN

ΑΧΕΠΑ: Θετικοί στον κορονοϊό 2 γιατροί μετά το εμβόλιο


Θετικοί στον κορονοϊό, λίγες μέρες αφότου έκαναν το εμβόλιο, εντοπίστηκαν δύο γιατροί της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής και καθηγητή Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστο Σαββόπουλο, το γεγονός ότι νόσησαν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σχετιστεί με τον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Σαββόπουλος, πιθανότατα οι δύο γιατροί ήταν ήδη νοσούντες από κορονοϊό τη στιγμή που έκαναν το εμβόλιο και γι’ αυτό παρουσίασαν συμπτώματα λίγες μέρες μετά. Εξάλλου, κατά τον ίδιο, απαιτούνται κάποιες μέρες μετά τον εμβολιασμό, μέχρι να αναπτύξει ο οργανισμός τα απαιτούμενα αντισώματα κι έτσι είναι πιθανό οι συγκεκριμένοι γιατροί να κόλλησαν τον ιό και να νόσησαν, προτού αυτά αναπτυχθούν.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο οι δύο εμβολιασμένοι αλλά νοσούντες γιατροί να περιλαμβάνονται στο περίπου 5% της μη αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ο κ. Σαββόπουλος σημειώνει στο ethnos.gr ότι πρέπει αυτό να ελεγχθεί.

«Εκείνο που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να μας προστατεύσει από την πρώτη στιγμή. Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να πιστέψει ο κόσμος ότι κάνουμε σήμερα το εμβόλιο και από αύριο μπορούμε να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε. Χρειάζεται κάποιο χρόνο, μέχρι να πούμε ότι αναπτύξαμε αντισώματα και αποκτήσαμε ανοσία. Άρα δεν πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς από τη στιγμή που θα κάνουμε το εμβόλιο. Δύο γιατροί μου νόσησαν, αφού έκαναν το εμβόλιο, ωστόσο, ενδεχομένως να ήταν θετικοί, πριν εμβολιαστούν. Είμαι κατηγορηματικός ότι αυτό το γεγονός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το εμβόλιο. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό να αναπτύξουμε αντισώματα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαββόπουλος.

Τι απαντά η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ για τον εμβολιασμό

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, μιλώντας στο ethnos.gr δήλωσε άγνοια για το γεγονός ότι γιατροί του νοσοκομείου εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, αφού εμβολιάστηκαν. «Από τη στιγμή που δε γνωρίζω κάτι τέτοιο ούτε εγώ ο διοικητής του νοσοκομείου, αλλά ούτε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ο κ. Μεταλλίδης, δεν έχω να πω τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα», λέει ο κ. Παντελιάδης.



ETHNOS





Μόσιαλος για άνοιγμα σχολείων: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Στην προαναγγελία ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι «δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου».

«Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε.

Αναλυτικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής του LSE, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να «παγώσει» η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επεσήμανε ακόμη και τόνισε ότι εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει.

Μέχρι τις 10/1 θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επιβολή του αυστηρότερου lockdown, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο.

Ο καθηγητής εκτίμησε, αναλυτικότερα, ότι η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μια έως δύο ημερών.

Η κυβέρνηση, λαμβάνει υπ΄ όψιν της ευρύτερα δεδομένα, ειδικά για τα παιδιά, όπως η κοινωνική ένταξη, τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν και να είναι μακροχρόνια, εξήγησε

«Μια κυβέρνηση μπορεί να σταθμίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων στην υγεία των παιδιών», κατέληξε.

Γώγος -Κορονοϊός: Τα δύσκολα έρχονται αν έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αττική

ην πεποίθηση πως σε ένα χρόνο δεν θα φοράμε πλέον τις μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό εξέφρασε ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την παράταση του lockdown, το λιανεμπόριο και το άνοιγμα των σχολείων.

«Σε ένα χρόνο θα μπορούσαμε να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης», δήλωσε ο κ. Γώγος.

O ίδιος ωστόσο διευκρίνισε πως θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται. «Φέτος κερδίσαμε ένα στοίχημα, την ταχεία αναπαραγωγή εμβολίων που ήταν η μόνη λύση στην πανδημία και καταφέραμε να έχουμε σε ένα χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά και μάλιστα από πολλές πλατφόρμες παράλληλα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.


ETHNOS

Κικίλιας για ελλείψεις εμβολίων στο Σωτηρία: Απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιαστούν οι κυβερνητικοί









Απάντηση στην καταγγελία των γιατρών του νοσοκομείου Σωτηρία για ακύρωση εμβολιασμών υγειονομικών λόγω έλλειψης εμβολίων, έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, αποκρούοντας την καταγγελία των γιατρών ότι έλειψαν εμβόλια από υγειονομικούς ενώ στο «Σωτηρία» εμβολιάστηκαν πολλοί επίσημοι και κυβερνητικοί παράγοντες, δήλωσε ότι η απόφαση για τους εμβολιασμούς των κρατικών λειτουργών ανήκει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών:

“Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών ενέκρινε το να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες προς χάρη της συνέχειας του κράτους. Τους εμπιστεύομαι είναι επιστήμονες είναι εξαιρετικοί. Είναι μηδαμινός ο αριθμός μπροστά στις 400 χιλιάδες εμβόλια της Pfizer που θα έχουμε τον Ιανουάριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να εμβολιαστούν οι πολιτικοί, μαζί με τους χιλιάδες υγειονομικούς, τους τρόφιμους στα γηροκομεία, τις κλειστές δομές και τις ευπαθείς ομάδες. “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έδωσε αυτή τη δυνατότητα, είναι για λόγους ασφαλείας. Για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος και θεωρώ ότι γίνεται πολύς λόγος”, επανέλαβε.

Τι λένε οι γιατροί του «Σωτηρία»

Το θέμα ανέδειξε μιλώντας στον Real FM, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός, Παναγιώτης Παπανικολάου:

«Γιατροί του «Σωτηρία» καταγγέλλουν -και διασταυρώθηκε αυτό- ότι ακυρώθηκε ο σημερινός προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών του νοσοκομείου και στη θέση τους ήρθαν με διάφορα πολυτελή αυτοκίνητα κάποιοι δεκάδες επίσημοι και εμβολιάστηκαν, οι οποίοι ανέφεραν ότι είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου» δήλωσε.

Θεμιστοκλέους: “Οι 5 εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν θα πραγματοποιηθούν αύριο”

Απάντηση στις καταγγελίες έδωσε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπεύθυνος για της διαχείριση των εμβολιασμών στα Νοσοκομεία, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του, στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 195 εμβολιασμοί, ενώ τόνισε ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν προγραμματιστεί αρχικά.

“Το θέμα αντιμετωπίστηκε άμεσα με νέο εφοδιασμό του νοσοκομείου. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται κανονικά και πέντε εμβολιασμοί που ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για σήμερα, θα πραγματοποιηθούν αύριο χωρίς άλλη καθυστέρηση”, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για πέντε αναβληθέντες εμβολιασμούς υγειονομικών, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του και ο Διοικητής του ΓΝΝΘΑ “Η ΣΩΤΗΡΙΑ”: “Σήμερα, εμβολιάστηκαν 56 υγειονομικοί του νοσοκομείου μας, επί προγραμματισμένων 61. Λόγω αστοχίας στον προγραμματισμό, οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά”, αναφέρει ο Σωκράτης Μητσιάδης.

https://www.iatropedia.



                Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Φόβοι ότι το νέο στέλεχος είναι πιο μολυσματικό στα παιδιά



Η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται ραγδαία στη Βρετανία φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενήλικες στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, σε αντίθεση με τα προηγούμενα στελέχη του, εκτιμούν Βρετανοί επιστήμονες.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα πιο πρόσφατα ευρήματά τους, επιστήμονες της κυβερνητικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Νέες και Αναδυόμενες Απειλές από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG), οι οποίοι παρακολουθούν τη μετάλλαξη, σημείωσαν ότι εξελίχθηκε γρήγορα στο κυρίαρχο στέλεχος στη νότια Βρετανία και θα μπορούσε σύντομα να κάνει το ίδιο σε όλη τη χώρα.


«Πλέον, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η μετάλλαξη έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής αναδυόμενος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της NERVTAG.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά», επισήμανε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επίσης μέλος της NERVTAG. «Δεν έχουμε καθορίσει την αιτιότητα, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής», πρόσθεσε.

Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού, που θεωρείται κατά 70% πιο μολυσματικός, οδήγησε ορισμένες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία. Στην ίδια τη χώρα έχουν επιβληθεί σκληροί περιορισμοί σε κάποιες περιοχές. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γουέντι Μπάρκλεϊ, μια άλλη καθηγήτρια, ειδική στην ιολογία και μέλος της NERVTAG, είπε ότι μια από τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού αφορούν τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι θα παιδιά «είναι ενδεχομένως εξίσου ευαίσθητα σ’ αυτόν τον ιό όσο και οι ενήλικες».


Σύψας: «Αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεϊνης (από τη μετάλλαξη) το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει»

Ανησυχία στους πολίτες έχει προκαλέσει η είδηση για τη μετάλλαξη στελέχους του κορωνοϊού, με τους επιστήμονες να είναι έντονα προβληματισμένοι και να προσπαθούν ήδη να αναλύσουν τα νέα δεδομένα.

Ήδη στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να επιβάλλει νέο αυστηρό lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία με αφορμή την εκτόξευση των κρουσμάτων, η οποία αποδόθηκε σε «νέο στέλεχος» του κορωνοϊού, το οποίο «δεν αυξάνει την επικινδυνότητα», αλλά «τη μεταδοτικότητα» της επιδημίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μετάλλαξη σημαίνει ότι κάθε ιός έχει την ικανότητα να αλλάζει το γενετικό του υλικό και αυτό το κάνει να προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον.

Ωστόσο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Σύψας μιλώντας στο protothema.gr εξηγεί ότι «αν ο κορωνοϊός αλλάξει το γενετικό του υλικό, σημαίνει ότι αλλάζει η σύσταση της πρωτεϊνης ακίδα, που έχει στην επιφάνειά του. Και αυτό μας ανησυχεί, ότι δηλαδή αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεϊνης το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις καμία δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο μέλλον εάν όντως υπάρξει κάποια σοβαρή μετάλλαξη τότε μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του εμβολίου. Προς το παρόν όμως τα εμβόλια λειτουργούν και είναι πάνω από 95% αποτελεσματικά».

Όπως επισήμανε ο κ. Σύψας οι ιολόγοι παρακολουθούν συνέχεια τις όποιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιο θανατηφόρος, και αν χρειαστεί θα γίνουν αλλαγές και στη σύσταση των εμβολίων, «αλλά αυτό μπορεί να μην γίνει και ποτέ» όπως εξήγησε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός κ. Δημήτρης Πιστόλας ο οποίος θα είναι από τους πρώτους 50 που θα εμβολιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα επεσήμανε στο protothema.gr σχετικά με το εμβόλιο και την μετάλλαξη του κορωνοϊού: «Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να μη θρηνήσουμε άλλα άτομα. Έχω ακούσει για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού και ενημερώθηκα από λοιμωξιολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν και μου είπαν ότι το εμβόλιο το οποίο έχουμε μας καλύπτει και σε αυτή τη μετάλλαξη. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και ευχόμαστε να έχουν δίκιο και να πάνε όλα καλά».

Ο κ. Πιστόλας θα εμβολιαστεί την ερχόμενη Κυριακή 27 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Αρχικά θα είναι 5 νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία θα εμβολιαστούν από 50 άτομα σε κάθε νοσοκομείο. «Όλοι περιμέναμε με αγωνία το εμβόλιο και το εμβόλιο ήρθε. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούμε. Πρέπει οι περισσότεροι να εμβολιαστούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα ώστε να αποκτήσει ο λαός ανοσία και να γλιτώσουμε από την πανδημία. Είμαι Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός , άρα από τη θέση που κατέχω πρέπει και θέλω να δείξω το καλό παράδειγμα σε όλους. Είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή , το εμβόλιο για να μη θρηνήσουμε άλλα άτομα» τονίζει.


TOPONTIKI

                     Εμβόλιο Pfizer: Αλλεργίες, παρενέργειες και έξι νεκροί λίγο πριν την έγκριση στις ΗΠΑ



Να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εμφανίσουν κάποιες παρενέργειες μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech προειδοποίησε όσους έχουν προδιάθεση σε αλλεργίες ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δύο νοσηλευτές που είχαν αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη χορήγηση του σκευάσματος είναι καλά στην υγεία τους, λένε οι αρχές.

Οι βρετανικές αρχές συνιστούν να μην εμβολιαστούν οι έγκυες. Επίσης γυναίκες που διαπιστώνουν ότι είναι έγκυες αφού έχουν κάνει την πρώτη δόση να μην κάνουν τη δεύτερη.
Μετά τη Βρετανία και το Μπαχρέιν, ο Καναδάς έγινε η τρίτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο και αναμένει 250.000 δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Άδεια για εισαγωγή και χρήση του εμβολίου εξέδωσαν και οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο αμερικανικός Οργανισμών Τροφίμων και Φαρμάκων συνεδριάζει σήμερα για τη χορήγηση άδειας στο εμβόλιο της Pfizer ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκε ρεκόρ 3.000 θανάτων από κορωνοϊό και ακόμη 200.000 κρούσματα σε μια ημέρα.


Με τους εμβολιασμούς να έχουν ήδη αρχίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να περιμένουν την σειρά τους μέχρι το εμβόλιο της Pfizer/BionTech να πάρει έγκριση και εκεί, εγείρονται μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις τυχόν παρενέργειες του εμβολίου, το κατά πόσο θα πρέπει να το κάνουν όσοι πάσχουν από κάποιας μορφής αλλεργία και, το κυριότερο, τι ακριβώς συνέβη με τους δυο ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους συμμετέχοντας στις δοκιμές του εμβολίου στις ΗΠΑ.

Γιατί μπορεί η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν να έγινε, την Δευτέρα, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech κατά της COVID-19, και να έδωσε ελπίδα σε εκατομμύρια άλλους, ωστόσο ένα εμβόλιο δεν είναι... παίξε γέλασε, ειδικά όταν μιλάμε για μια κατάσταση πανδημίας.

Κάπως έτσι, ήρθε ήδη η πρώτη «κρυάδα» από το NHS (το βρετανικό ΕΣΥ), το οποίο προειδοποίησε ότι «άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού». Η προειδοποίηση έρχεται μία ημέρα αφού δύο εργαζόμενοι στο NHS παρουσίασαν συμπτώματα.

Και οι δύο υπάλληλοι του NHS φέρουν αυτοεγχυτήρες αδρεναλίνης, εκ των οποίων η πιο γνωστή μάρκα είναι το EpiPen, υποδηλώνοντας ότι έχουν υποστεί αντιδράσεις στο παρελθόν.

Αυτοί οι αυτοεκχυτήρες χορηγούν μια γρήγορη ενίσχυση της αδρεναλίνης για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων, που εμφανίζονται όταν ορισμένα άτομα, για παράδειγμα, τρώνε ξηρούς καρπούς. Το φυλλάδιο πληροφοριών ασθενούς της Pfizer/BioNTech προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που είναι αλλεργικά».

«Τα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα στο δέρμα, δύσπνοια και πρήξιμο στο πρόσωπο ή τη γλώσσα», λέει το φυλλάδιο.

Οι δύο εργαζόμενοι στο NHS φάνηκε ότι εμφάνισαν συμπτώματα «αναφυλακτοειδούς αντίδρασης» λίγο μετά τη λήψη του εμβολίου ενώ και οι δύο ανάρρωσαν μετά την κατάλληλη θεραπεία.

Η ταυτότητα των εργαζομένων και των νοσοκομείων του NHS όπου εμβολιάστηκαν δεν έχει αποκαλυφθεί.

Το NHS επιβεβαίωσε τα δύο περιστατικά και είπε ότι όλες οι μονάδες έχουν τώρα συμβουλευτεί να μην κάνουν το εμβόλιο σε άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης.

«Όπως είναι σύνηθες με τα νέα εμβόλια, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή (MHRA) έχει συμβουλεύσει προληπτικά ότι τα άτομα με ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων δεν θα πρέπει να λαμβάνουν αυτόν τον εμβολιασμό αφού υπήρξαν παρενέργειες σε δύο άτομα με ανάλογο ιστορικό», δήλωσε στην Guardian ο καθηγητής Στέφεν Πάουις, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του NHS στην Αγγλία.

Οι συμβουλές της MHRA αναφέρουν ακόμα ότι «κάθε άτομο με ιστορικό σημαντικής αλλεργικής αντίδρασης σε ένα εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή (όπως το προηγούμενο ιστορικό αντίδρασης αναφυλακτοειδών ή εκείνων που έχουν συμβουλευτεί να φέρουν αυτοέγχυση αδρεναλίνης) δεν πρέπει να λάβει το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. Οι εγκαταστάσεις ανάνηψης πρέπει να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για όλους τους εμβολιασμούς. Ο εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα ανάνηψης», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.
Ο μυστηριώδης θάνατος δυο (+ άλλων 4) ατόμων

Στις ΗΠΑ πάλι, πυκνώνουν τα ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο άλλων δυο ατόμων που ήταν εθελοντές στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου τηςPfizer/BioNTech από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα.

Οι δυο νεκροί - αμφότεροι άνω των 55 ετών - έρχονται να προστεθούν στους άλλους τέσσερις που κατέληξαν ανάμεσα στους πρώτους 38.000 εθελοντές (επί συνόλου σχεδόν 44.000 ατόμων που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες) που έκαναν το εμβόλιο.

Ο ένας εκ των δύο εθελοντών, ο οποίος έκανε και τις δύο δόσεις του εμβολίου, υπέστη καρδιακή ανακοπή, δύο μήνες μετά και τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου και έχασε τη μάχη για τη ζωή του τρεις ημέρες αργότερα.

Ο δεύτερος εθελοντής ήταν παχύσαρκος και έπασχε από προϋπάρχουσα αθηροσκλήρωση, ενώ πέθανε από αρτηριοσκλήρωση τρεις ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Στους άλλους τέσσερις νεκρούς είχε χορηγηθεί το εικονικό (placebo) εμβόλιο, σε έναν απολογισμό που επιβεβαίωσε και η ίδια η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA):

«Συνολικά έξι εθελοντές (2 που έκαναν το εμβόλια και 4 που έλαβαν το εικονικό φάρμακο) από 43.448 εγγεγραμμένους (0,01%) πέθαναν κατά την περίοδο αναφοράς από τις 29 Απριλίου 2020 έως τις 14 Νοεμβρίου 2020», γνωστοποιεί το FDA, μέσω ενημερωτικών εγγράφων που κυκλοφόρησαν πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής την Πέμπτη το πρωί [απόγευμα Πέμπτης, ώρα Ελλάδος] όπου θα εγκριθεί η χορήγηση έκτακτης άδειας για χρήση του εμβολίου στη χώρα.

Σύμφωνα με έγγραφο της FDA στο οποίο γίνεται αναφορά στους επίμαχους θανάτους, σημειώνεται πως κανένας δεν αξιολογήθηκε από τον ερευνητή ως σχετιζόμενος με τη μελέτη.

Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με την αναφορά της FDA, τα δεδομένα στην κλινική δοκιμή του εμβολίου υποδηλώνουν «ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, χωρίς προσδιορισμό συγκεκριμένου προβλήματος ασφάλειας το οποίο θα εμπόδιζε» τη χορήγηση άδειας.
Οι επτά συχνότερες παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας: οι τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

Η FDA υποστηρίζει, από την πλευρά της, ότι ως επί το πλείστον οι παρενέργειες είναι οι «κλασικές βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων που συνήθως διαρκούν 1-2 μέρες».

«Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer για την προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 είναι ασφαλές, καθώς οι παρενέργειές του είναι διαχειρίσιμες και όχι απειλητικές για τη ζωή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Είναι η πρώτη φορά που δίνονται στη δημοσιότητα τόσο λεπτομερή στοιχεία για το εμβόλιο.

Τα στοιχεία αφορούν τους πρώτους 38.000 από τους συνολικώς 44.000 εθελοντές που συμμετέχουν στην φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του, η οποία διεξάγεται σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Γερμανία και Τουρκία.

Σχεδόν οι μισοί από τους εθελοντές έλαβαν το εμβόλιο που προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι υπόλοιποι έλαβαν ένα εικονικό εμβόλιο (placebo) για να γίνει σύγκριση.

Όλοι οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, με χρονική απόσταση 21 ημερών μεταξύ τους και επί επτά ημέρες μετά από κάθε δόση του εμβολίου, οι εθελοντές κατέγραφαν τυχόν συμπτώματα που παρουσίαζαν.

Επιπλέον, οι γιατροί θα τους παρακολουθούν έως ότου περάσουν 2 χρόνια από την τελευταία δόση για να εξετάσουν και τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφορούν τους δύο πρώτους μήνες από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), το εμβόλιο προκαλεί κυρίως επτά τοπικές (στο σημείο της ένεσης) και συστηματικές παρενέργειες.

Στις τοπικές αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται:

    Πόνος
    Κοκκίνισμα
    Οίδημα (πρήξιμο)

Στις συστηματικές αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται κόπωση, πονοκέφαλος, μυαλγία (πόνος στους μυς), ρίγη, πόνος στις αρθρώσεις και πυρετός. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν και κάποιες πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως η λεμφαδενοπάθεια), αλλά αυτές είναι πάρα πολύ σπάνιες.

Πόσο συχνές είναι;

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι παρενέργειες εκδηλώνονται μέσα σε επτά ημέρες από το εμβόλιο, κυρίως μετά από τη δεύτερη δόση.

Ειδικότερα:

    Το 84% των εθελοντών που έκαναν το εμβόλιο είχαν τοπικές (στο σημείο της ένεσης) αντιδράσεις
    Το 63% ανέπτυξαν κόπωση
    Το 55% παρουσίασαν πονοκέφαλο
    Το 38% είχαν μυαλγίες
    Το 32% είχαν ρίγη
    Το 24% είχαν πόνους στις αρθρώσεις
    Το 14,2% ανέπτυξαν πυρετό

Ο πυρετός μπορούσε να είναι υψηλός (ακόμα και πάνω από 39οC).

Οι νεότεροι εθελοντές (ηλικίες 18-55 ετών) εμφάνιζαν συχνότερα υψηλό πυρετό απ’ ό,τι οι μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο τόσο ο πυρετός όσο και οι άλλες προαναφερθείσες παρενέργειες ήσαν παροδικές. Η διάρκειά τους ήταν περίπου 1-2 ημέρες.

Πιο σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν σε πολύ λίγους εθελοντές (συχνότητα κάτω από 0,5%).Και πάλι, οι περισσότερες αναφορές έγιναν μετά μετά τη δεύτερη δόση και από νεότερους ασθενείς (ηλικίες κάτω των 55 ετών).

Αυτή που ενδεχομένως σχετίζεται με το εμβόλιο είναι η λεμφαδενοπάθεια. Αναφέρθηκε από 64 εθελοντές, ηλικίας κυρίως 18-55 ετών. Η μέση διάρκειά της ήταν 10 ημέρες.


NEWBEAST



                             Καμπανάκι από Βρετανία: Να μην κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες



Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει τους πολίτες που έχουν ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα, τροφές ή εμβόλια να μην κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό της Pfizer/BioNTech.

Η προειδοποίηση έρχεται με αφορμή την αλλεργία που εμφάνισαν δύο άνθρωποι που έκαναν χθες στη Βρετανία το εμβόλιο.

«Όπως γίνεται συνήθως με τα καινούργια εμβόλια ο MHRA συμβουλεύει σε προληπτική βάση ότι όσοι έχουν ιστορικό με αλλεργίες να μην κάνουν το εμβόλιο. Οι δύο άνθρωποι που έκαναν χθες το εμβόλιο και τις εμφάνισαν αναρρώνουν» είπε ο καθηγητής Stephen Powis.

NEWBEAST

                       V-Day: Ιστορική στιγμή στη Βρετανία: Άρχισε ο εμβολιασμός. Μία 90χρονη η πρώτη



Ιστορικές είναι οι στιγμές στη Βρετανία, όπου άρχισαν αυτή την ώρα οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού για πρώτη φορά εκτός κλινικών δοκιμών.

Η 90χρονη Margaret Keenan είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που λαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech κατά της covid-19.

Η Keenan, που ζει στο Κόβεντρι εδώ και 60 χρόνια αλλά κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία, έκανε το εμβόλιο στις 6:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο νοσοκομείο της πόλης.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19» δήλωσε η 90χρονη.

«Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς».

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε, την περασμένη εβδομάδα, έγκριση επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της Pfizer.

Το Σαββατοκύριακο άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες δόσεις στα προβλεπόμενα νοσοκομεία.

Η σημερινή ημέρα έχει ονομαστεί «V-Day» από τη λέξη vaccination, και προτεραιότητα δίνεται στους ηλικιωμένους άνω των 80, τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό γηροκομείων και υγειονομικούς.


IEFIMERIDA

Μόσιαλος για εμβόλιο κορωνοϊού: Τι ισχύει για τα παιδιά - Γιατί δεν θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Σε νέα του ανάλυση ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τι ισχύει με τον κορωνοϊό και τα παιδιά, αλλά και γιατί είναι σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
«Τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του Covid-19, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος και με στοιχεία από την Ισπανία δείχνει ότι τα ποσοστά θνητότητας στις παιδικές ηλικίες είναι χαμηλά.
«Όμως οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι», τονίζει ο κ. Μόσιαλος και συνεχίζει εξηγώντας τους τρεις λόγους για τους οποίους τα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες:
Μη επαρκείς ποσότητες εμβολίων: Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες εστιάζουν στους μεγαλύτερους, και συνήθως για τους ενήλικες άνω των 50 και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεδομένου πως το πρώτο διάστημα του 2021, δεν θα έχουμε επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10) βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.
Εξαιρετικά μικρές επιπτώσεις σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ: οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των 10 ετών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο του Covid-19.
Μη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10- 17): Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη, όταν η Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών. Οι μελέτες βέβαια συνεχίζονται. Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές σε 3000 παιδιά 12-17 ετών. Μέχρι τέλος τους 2021 θα έχουμε μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα έχουμε και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών.
Ολόκληρη η ανάλυση του Ηλία Μόσιαλου για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και τα παιδιά:

«Τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του Covid-19, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες. Η θνητότητα από Covid-19 στα παιδιά κάτω των 10 ετών προσεγγίζει το μηδέν. Για παράδειγμα στην Ισπανία, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου τα ποσοστά θνητότητας για παιδιά 0-9 ετών ήταν 0.01%, για τους 10-19 ετών ήταν 0.02%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστά για τις ηλικίες 60-69 ανέρχεται στο 5%.

Όμως οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι. Καθόσον γνωρίζουμε τα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες, κυρίως για τρεις λόγους

Μη επαρκείς ποσότητες εμβολίων: Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες εστιάζουν στους μεγαλύτερους, και συνήθως για τους ενήλικες άνω των 50 και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεδομένου πως το πρώτο διάστημα του 2021, δεν θα έχουμε επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10) βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.
Εξαιρετικά μικρές επιπτώσεις σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ: οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των 10 ετών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο του Covid-19.
Μη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10-17): Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη, όταν η Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών. Οι μελέτες βέβαια συνεχίζονται. Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές σε 3000 παιδιά 12-17 ετών. Μέχρι τέλος τους 2021 θα έχουμε μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα έχουμε και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών
Σύμφωνα με τις οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο:

εκτός εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
εκτός εάν εργάζονται/ συμβιώνουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Με ακούτε να αναφέρομαι συχνά στην ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά σαν ηλικιακή ομάδα βάλλονται λιγότερο από τον νέο κορωνοϊό αλλά επιβαρύνονται διαφορετικά: βιώνουν την πανδημία με απουσία από το σχολικό περιβάλλον, και μέσω μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοποίησης με τους συνομήλικους ή τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για αυτό και, όπως ανέφερα, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι: όχι μόνο για να προστατευόμαστε από το να κολλήσουμε τον ιό από τα παιδιά μας, αλλά και για να τους δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν στις εκπαιδευτικές και αθλητικές τους δραστηριότητες, τις παρέες και τους φίλους τους».

iefimerida


«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τα εμβόλια: Δεν θα εξαλείψουν τον κορονοϊό





Η άφιξη διαφόρων αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19 και η αισιοδοξία που τη συνοδεύει δεν πρέπει να μειώσουν την προσοχή, διότι δεν θα εξαλείψουν τον ιό, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική Covid» δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά».

«Φθάσαμε σε ένα σημείο κάμψης της πανδημίας. Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες» μπροστά στην Covid-19, πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας στον ΠΟΥ, η Αμερικανίδα Μαρία βαν Κέρκοβ, κάλεσε τους πολίτες να «αναλογιστούν πραγματικά τι θα κάνουν» κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα μπορεί να σηματοδοτήσουν τη ζωή ή τον θάνατο για εμάς, για την οικογένειά μας», επισήμανε.

«Οι πρόοδοι που καταγράφονται στον τομέα των εμβολίων μας ανεβάζουν το ηθικό και μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει έναντι της «αυξανόμενης αίσθησης ότι η πανδημία έχει τελειώσει».

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για την ψευδή αίσθηση ασφαλείας που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια.

«Την ώρα που τα εμβόλια αναπτύσσονται, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας προκειμένου όλος ο κόσμος να είναι προστατευμένος», υπογράμμισε ο Τέντρος.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε, εξάλλου, την ανακοίνωση που έκαναν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, που δήλωσαν έτοιμοι να εμβολιαστούν δημοσίως για την Covid-19, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους συμπολίτες τους να κάνουν το ίδιο.

«Είναι μια καλή ιδέα. Θα ήμουν χαρούμενος να κάνω το ίδιο. Όμως, την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι είναι η σειρά μου, διότι δεν θέλω να πάρω το εμβόλιο» ενός άλλου, απάντησε σε ερώτηση για το θέμα αυτό.


DIKAIOLOGITIKA







XPRESSNEWS.GR  / XPRESSNEWS.EU

© 2015 - 2020 Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας.