Κορονοϊός: Νέα μέτρα για τα γήπεδα. Παρουσία θεατών στις εξέδρες - Αυξάνεται η χωρητικότητα



20/10/2021




Η Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, έπειτα από σχετικά αιτήματα του υφυπουργείου Αθλητισμού, αποδέχθηκε η παρουσία θεατών στις εξέδρες (μπορούν να συνοδεύονται και ανήλικοι έως 12 ετών), σε προπονήσεις ατόμων και ομαδικών ερασιτεχνικών αθλημάτων σε, ανοιχτές αθλητικές δραστηριότητες. , με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.



- να μην υπερβαίνει η πληρότητα των εξεδρών το 50%.
Να επιτραπεί η χρήση των αποδυτηρίων με 1 άτομο ανά 2 τ.μ. και ταυτόχρονα απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.- Να αυξάνεται το όριο χωρητικότητας θεατών στα γήπεδα, ως χώρος αμιγώς εμβολιασμένων, με πληρότητα:
* στο 90% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 40.000 θεατές, για ανοιχτές συσκευές με ηλεκτρονικά συστήματα εισιτηρίων,
* στο 70% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 15.000 θεατές, για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων,
* στο 90% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 12.000 θεατές για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων,
* στο 70% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 4.000 θεατές, για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων 

Περαιτέρω εξειδίκευση για την εφαρμογή των παραπάνω, από τις 25 Οκτωβρίου, σε διευκρινιστικές οδηγίες της ΓΓΑ που θα ακολουθήσουν.

ΑΠΕ ΜΠΕ


Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ: Γιατί πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο. Τι απαντούν οι ειδικοί






Απαντήσεις σε ερωτήματα,φόβους, απορίες και προβληματισμούς που έθεσαν πολίτες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, δόθηκαν από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες στη διάρκεια της διαδικτυακής ανοιχτής εκδήλωσης, με τίτλο: «Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε ΟΛΟΙ;» που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα δόθηκαν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

Είμαι αθλητής και έχω καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν έχω αρρωστήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γιατί πρέπει να κάνω το εμβόλιο αφού έχω χαμηλό κίνδυνο να νοσήσω;

Ο αθλητής έχει μεν πολύ λίγες πιθανότητες να νοσήσει αλλά ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Ειδικά το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ προσβάλει και τα νέα άτομα και τους εφήβους και τα παιδιά. Επομένως πρέπει να εμβολιαστούν και αυτά τα άτομα γιατί έτσι βοηθούν τον εαυτό τους αλλά συγχρόνως είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί μπορούν να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και να μεταδώσουν τη νόσο.


Έχω ήδη νοσήσει,γιατί πρέπει να κάνω εμβόλιο; Πόσο καιρό μετά; Μήπως είναι καλύτερη η φυσική ανοσία;

Δεν υπάρχει επίσημη άποψη για το αν πρέπει να εμβολιάζονται αυτοί που νόσησαν. Η άποψη που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη βιβλιογραφία είναι ότι μάλλον θα πρέπει να εμβολιαστούν στους έξι μήνες.

Τι είναι το εμβόλιο mRNA; Αν κάνω το εμβόλιο το mRNA θα αλλάξει το DNA μου; Μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι δόσεις του εμβολίου για σταδιακή αλλαγή του DNA μας; 
Το mRNA είναι ένα αγγελιοφόρο μόριο που περιέχει μία πληροφορία, μια οδηγία να σχηματιστεί η πρωτεΐνη ακίδα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εισέλθει στον πυρήνα όπου φυλάσσεται καλά το DNA. To DNA δεν μπορεί να αλλάξει. 

Οι δύο δόσεις γίνονται γιατί με τη δεύτερη δόση επιτυγχάνεται μεγάλη συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αλλαγή του DNA ούτε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη δόση.

Μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό αφού έχει εμβολιαστεί; Χρειάζεται να παίρνω μέτρα προφύλαξης;

Όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη των νόσων. Ωστόσο δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι πιθανό, μετά την επαφή τους με τον ιό και με τις νέες μεταλλάξεις, να εμφανίσουν λοίμωξη με ηπιότερη συμπτωματολογία σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα άτομα. 

Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό γι αυτό πρέπει να υπάρχουν μέτρα προστασίας με μάσκα σε όλους τους χώρους και τήρηση των αποστάσεων.


Μετά τον εμβολιασμό υπάρχει κίνδυνος να νοσήσω; Αν ναι τότε γιατί να εμβολιαστώ;

Κάποιος που έχει εμβολιαστεί μπορεί να νοσήσει γιατί το εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία. Όμως εκείνος θα νοσήσει και έχει εμβολιαστεί θα νοσήσει πάρα πολύ ήπια.

Τι πρέπει να κάνω αν είμαι εμβολιασμένος και έρθω σε επαφή με άτομο θετικό στον ιό;

Ο εμβολιασμένος δεν χρειάζεται να κάνει κάτι συγκεκριμένο . Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, ειδικά όταν υπάρχει πολύς κόσμος να φορούμε τις μάσκες.

Προφυλάσσουν τα εμβόλια από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού; Τι ισχύει με τις μεταλλάξεις Δ και της Μ που έρχεται; Μήπως οι εμβολιασμένοι είναι πιο πιθανό να “κολλήσουν” κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος;

Παρά την επικράτηση της μετάλλαξης Δ διεθνώς υπάρχουν πέντε μεγάλες μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει τουλάχιστον 75% αποτελεσματικότητα και ότι διατηρείται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι και της παραλλαγής αυτής. Κάποιες μελέτες δείχνουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό που αγγίζει το 90%. Η μετάλλαξη Μ για τον ΠΟΥ αποτελεί μετάλλαξη ενδιαφέροντος και όχι μετάλλαξη ανησυχίας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση για το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν αποτελεί η μετάλλαξη λόγο ανησυχίας άρα προχωρούμε κανονικά με τα διαθέσιμα εμβόλιο. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που “κολλάει” και τις καινούργιες μεταλλάξεις είναι πολύ πολύ μικρότερο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Υπάρχει πιθανότητα να “κολλήσει” ο εμβολιασμένος αλλά είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τον ανεμβολίαστο, αλλά θα έχει ήπια νόσηση χωρίς νοσηλεία.

Πώς να εμπιστευτώ ένα εμβόλιο που δεν είναι δοκιμασμένο και εγκρίθηκε μέσα σε λίγους μήνες;

Το εμβόλιο εγκρίθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα επειδή επιτεύχθηκαν παγκόσμια πολύ μεγάλες ταχύτητες λόγω της συνεργατικότητας και λόγω των κονδυλίων που έβαλαν όλα τα κράτη αλλά και λόγω του ότι η έγκριση σε διάφορες φάσεις έγινε ταυτόχρονα. Οι κανόνες ασφαλείας και ελέγχου έχουν τηρηθεί, απλώς υπήρχαν μεγαλύτερα κονδύλια και περισσότερη συνεργατικότητα που επιτάχυναν διαδικασίες που παλαιότερα περνούσαν ακόμη και δύο χρόνια μέχρι να τελεσφορήσουν. Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, έχουν πάρει έγκριση και μάλιστα τώρα αυτή η έγκριση διευρύνεται.

Τι σημαίνει η επείγουσα έγκριση από τον FDA και τον ΕΜΑ και ποια είναι η διαφορά από τον προηγούμενο τύπο έγκρισης;

Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης οι ρυθμιστικοί οργανισμοί προβλέπουν κάποιες διαδικασίες που κινούνται ταχύτατα ώστε να δοθεί άδεια κυκλοφορίας σε ένα σκεύασμα που έχει όλες τις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Ο ΕΜΑ χορηγεί τη λεγόμενη άδεια κυκλοφορίας υπό όρους που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την κυκλοφορία το συντομότερο μόλις συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο πράττει και ο Αμερικανικός FDA με τη λεγόμενη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει την προσωρινή χρήση ενός φαρμάκου υπό συγκεκριμένους όρους μέχρι να ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και να προσκομιστούν στις ρυθμιστικές αρχές τα συνεχή δεδομένα επιτήρησης και παρακολούθησης της ασφάλειας του προϊόντων αυτών. Στις ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, να πάρει πλήρη έγκριση το εμβόλιο της Pfizer και σύντομα και της Moderna και να παραμείνουν μόνιμα διαθέσιμα στην αγορά δίνοντας και τη νομική κατοχύρωση σε διάφορους φορείς και εταιρείες και οργανισμούς.

Έχω χρόνιο νόσημα. Φοβάμαι να εμβολιαστώ γιατί δεν θέλω να επιβαρύνω τον οργανισμό μου. Να κάνω εμβόλιο; Ποια άτομα δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο;

Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη στον εμβολιασμό εκτός εάν ο εμβολιαζόμενος κάνει αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση του εμβολίου. Πρακτικά μπορούν να εμβολιαστούν όλοι. Στις πρώτες μελέτες των εμβολίων συμμετείχαν ασθενείς που είχαν πολλά υποκείμενα νοσήματα και δεν φάνηκε το εμβόλιο να προκαλεί έξαρση κάποιου υποκείμενου νοσήματος . Το σημαντικό είναι ότι τα υποκείμενα και χρόνια νοσήματα είναι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία και γι αυτό δόθηκε προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους.

Γιατί να εμβολιάσω τα παιδιά μου (έφηβοι 12-17 ετών) αφού η νόσος στην ηλικία αυτή είναι ήπια; Μήπως αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες;

Τα παιδιά ηλικίας 12 και άνω πρέπει να εμβολιαστούν όχι μόνο να για να προστατευτούν οι ευάλωτοι ενήλικες αλλά και τα ίδια. Μπορεί να είναι ελαφρύτερη η νόσηση στα παιδιά αλλά όχι πάντα. Κάποιες εκατοντάδες εφήβων που νοσηλεύτηκαν, κάποιοι μπήκαν σε ΜΕΘ και μικρός αριθμός απεβίωσε. Επομένως όσο βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά τους τελευταίους μήνες και η σοβαρή νόσηση ως ποσοστό θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Με το άνοιγμα των τα σχολείων και η νόσηση και η μετάδοση θα είναι μεγαλύτερη. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούν για την ατομική τους προστασία αλλά και για την κοινωνική προστασία.

Μπορούν να εμβολιαστούν παιδιά με αλλεργίες;

Οι απλές αλλεργίες στα παιδιά δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Δεν μπορούν να εμβολιαστούν τα παιδιά που έχουν αλλεργία σε κάποια από τα συστατικά του εμβολίου ή είχαν εμφάνισαν αλλεργία με τη χορήγηση της πρώτης δόσης

Συστήνεται πριν τον εμβολιασμό η χορήγηση αντιπυρετικού;

Δεν συστήνεται η προληπτική λήψη παρακεταμόλης ή άλλων φαρμάκων. Αν ο υποψήριος για εμβολιασμό έχει πυρετό καλύτερα να αναβάλει τον εμβολιασμό. Μπορεί να πάρει αντιπυρετικό μετά τον εμβολιασμό εφόσον έχει συμπτώματα.

Ποιες είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους και ενήλικες, σε ποιο ποσοστό εμφανίζονται Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έπαθαν μόνιμες βλάβες ή πέθαναν από τον εμβολιασμό;

Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες. Εχουν γίνει περισσότερες από 5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ανά τον κόσμο. Κυρίως με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είχαν την σπάνια παρενέργεια με τις θρομβώσεις. Τα mRNA εμβόλια φαίνονται πολύ πιο ασφαλή. Μια μικρή καινούργια επιπλοκή των mRNA εμβολίων αφορά κάποια περιστατικά περικαρδίτιδας, αλλά είναι μεγαλύτερο το ποσοστό εμφάνισης περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας μετά από φυσική νόσηση. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν αυτοπεριοριζόμενες χωρίς να προκαλούν μόνιμες βλάβες ή θανάτους. Οι κύριες παρενέργειες είναι τοπικές και ήπιες. Πρακτικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο για τον εμβολιασμό.

Ποια εμβόλια εναντίον του κορονοϊού έχουν εγκριθεί για παιδιά; Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 12 ετών γιατί δεν κάνουν εμβόλιο;

Εχουν εγκριθεί τα εμβόλια mRNA. Για τα μικρότερα παιδιά δεν υπάρχουν μελέτες και γι αυτό δεν χορηγούνται σε αυτά

Η μεγάλη κάλυψη του πληθυσμού με τον εμβολιασμό χτίζει τείχος ανοσίας ή δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη του κορονοϊού;

Αν ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος ιδιαίτερα στους ανοσοκατασταλμένους πληθυσμούς αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης περισσότερων παραλλαγών. Γι αυτό συνιστάται περισσότερο για τους ανοσοκατασταλμένους να κάνουν τα εμβόλια. Ειδικά αν αυτό συμβεί σε πολυπληθείς χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος τότε τα προβλήματα μπορεί να είναι ακόμη περισσότερα. Δεν αναμένουμε τείχος ανοσίας στην αποτροπή της λοίμωξης γιατί ξέρουμε πλέον ότι δεν αποτρέπεται πλήρως η λοίμωξη με τα εμβόλια για την παραλλαγή Δ. Αν εννοούμε τείχος ανοσίας το ότι θα αποτρέπεται η σοβαρή λοίμωξη, τότε όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας

Είναι ασφαλή τα εμβόλια σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν;

Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 150.000 έγκυες και έχουν το δηλώσει σε βάση δεδομένων στην Αμερική. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο έμβρυο, στη γυναίκα και στο νεογνό. Οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο αν νοσήσουν από κορονοϊό γι αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός τους. Δεν υπάρχει αντένδειξη για τον θηλασμό. Δεν επηρεάζεται η γονιμότητα.

Στην εκδήλωση μετείχαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Κυριάκος Αναστασιάδης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Στέφανος Τριαρίδης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, τα μέλη της Υγειονομικής Επιτροπής του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητές Θεόδωρος Κοντακιώτης, Συμεών Μεταλλίδης, Κωνσταντίνος Νάτσης, ‘Αννα Παπά-Κονιδάρη, Εμμανουήλ Ροηλίδης, Λεμονιά Σκούρα, καθώς και οι καθηγητές του Τμήματος Γεώργιος Παπαζήσης και Εμμανουήλ Σμυρνάκης. Επίσης απαντήσεις έδωσαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους οι:

Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υπουργείου Υγείας.

Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας, London School of Economics.

Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.

Σωτήριος Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.

Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.

Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.



Η Μετάλλαξη Δέλτα 44 φορές πιο μεταδοτική. Διπλό testing στους ανεμβολίαστους







22/7/2021

Δύο υποχρεωτικά τεστ για τον κορονοϊό την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν από δω και πέρα όσοι ανεμβολίαστοι εργάζονται σε τουρισμό και εστίαση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο υφυπουργός πρόκειται για ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα, που καθίστανται υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση σε όλη την επικράτεια.

Μένουν κάποια σημεία να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ώρες», τόνισε, ερωτηθείς για το ποιος θα επωμίζεται το κόστος των rapid τεστ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αφορούν σε ανεμβολίαστους.

Τα μέτρα για τη Μύκονο αποδίδουν
Αναφορικά με τη Μύκονο, τόνισε πως τα δεδομένα δείχνουν μικρή τάση μείωσης, αλλά η κατάσταση ακόμη είναι κρίσιμη. Νέες συρροές είπε πως δεν υπάρχουν κι έτσι φαίνεται πως το μίνι lockdown έφερε αποτέλεσμα.

Τόνισε στην συνέχεια πως τα μέτρα στη Μύκονο θα ισχύουν κανονικά μέχρι και την προσεχή Δευτέρα και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και θα ανακοινωθεί αν θα παραταθούν ή όχι.

Επιπρόσθετα απάντησε και στην κριτική που ακούστηκε περί… πισωγυρισμάτων για τα μέτρα στην Μύκονο, λέγοντας πως αν τα μέτρα δεν είχαν παρθεί, τότε όλοι όσοι ασκούν σήμερα κριτική, θα έκαναν το ίδιο, κατηγορώντας όμως την κυβέρνηση για το ότι δεν θα είχε πάρει τα μέτρα.

Μετάλλαξη «Δέλτα»: 44 φορές πιο μεταδοτική

Υπάρχει μετατόπιση της διασποράς της πανδημίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς από τους νέους ανθρώπους που νόσησαν παρατηρήθηκε μετακίνηση του ιού προς ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας 40-60 ετών, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικίες 40-60 ετών», για να συμπληρώσει ότι αυτό «θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε πίεση στο σύστημα υγείας». Η καθηγήτρια έκανε έκκληση: «Επείγει ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών».

Πρόσθεσε δε ότι το 99% των πολιτών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν αφορούσε σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, για να συμπληρώσει ότι «η Μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την “Α”».

Νωρίτερα είχε επισημάνει την ύφεση στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι «βρίσκεται στο 12% αυτή την εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη είχαμε διπλασιασμό». Είπε ότι ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων καταγράφεται στα 2.568 περιστατικά, σημειώνοντας ότι η νυχτερινή διασκέδαση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία έκθεσης στον ιό όσον αφορά στους νεότερους ηλικιακά πολίτες που νόσησαν.

Κορoνοϊός: Αρχίζει ο εθελοντικός εμβολιασμός των εφήβων. Ποιες ηλικίες αφορά, τι εμβόλια θα κάνουν

5/7/2021








Ναι στον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων από 15 έως 17 ετών είπε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σηματοδοτώντας ταχεία επαναπροσαρμογή σχεδίων και αποφάσεων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα στοιχεία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 με 17 ετών.

«Ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός των εφήβων», είπε χαρακτηριστικά.

Αρχικά αναφέρθηκε στην μετάλλαξη «Δέλτα» που επιφέρει αλλαγές στον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα, όπως είπε, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για την επικινδυνότητά της.

«Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, και τα άτομα κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς και τα τέσσερα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη μετάλλαξη σε υψηλό ποσοστό», ανέφερε.

«Το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξης του 33%. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός και με τη δεύτερη δόση», για αυτό όπως είπε «είναι λάθος να αναβάλλουμε την δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί η δεύτερη δόση μέχρι και τρεις εβδομάδες».Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών
Η πρόσκληση στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν έχει αποδώσει, όπως είπε και έτσι ο πληθυσμός που μένει ανεμβολίαστος είναι ο πληθυσμός κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.

Αποτελούν το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορεί να εμφανίσουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς νόσων, η συχνότητα εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο λόγω κορoνοϊού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της εποχικής γρίπης και η πλειοψηφία των εισαγωγών αφορά παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Τα πιο συνήθη υποκείμενα νοσήματα, είναι η παχυσαρκία, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, τα νευρομυικά και νευρολογικά νοσήματα και άλλα χρόνια νοσήματα.

«Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά και στους εφήβους ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους», επεσήμανε.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψιν είναι ότι, σύμφωνα με μελέτες, οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Την ίδια στιγμή, η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων στο σπίτι είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Η νόσηση των εφήβων παίζει επίσης ρόλο στη μεταδοτικότητα στον γενικό πληθυσμό που είναι ακόμα ένα στοιχείο, για το οποίο η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων με τη συναίνεση των γονέων τους.

Επίσης, θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα ανακύπτει σχετικά με τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά την καταλληλόλητα των εμβολίων για τους εφήβους, προέκρινε τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna, τα οποία χρησιμοποιούνται σε χώρες που έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε εφήβους, όπως ο Καναδάς.

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η ασφάλεια των εμβολίων παρακολουθείται αυστηρά, ενώ μια μελέτη είναι υπό δημοσίευση και για το θέμα της μυοκαρδίτιδας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 21 Ιουνίου έγιναν 8 εκατ. δόσεις εμβολίου σε παιδιά 12-17 ετών και σε 6 εκατ. παιδιά έγιναν δύο δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων εμφανίστηκαν μόνο 250 περιπτώσεις ήπιας αυτοιώμενης μυοκαρδίτιδας.


MEGATV

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Πότε ξεκινά η εφαρμογή του - Ποιοι μπορούν να το βγάλουν

17/8/2021

Έτοιμο να λειτουργήσει πριν από την 1η Ιουλίου, ως ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες σε όλη την Ευρώπη, είναι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid.

Η ελληνική εκδοχή του πιστοποιητικού παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σαρλ Μισέλ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «σκοπός δεν είναι να διχάσουμε τους πολίτες, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία ταχεία ταξιδιωτική λωρίδα, που θα κάνει το ταξίδι ευκολότερο, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.»



Πότε ξεκινά η εφαρμογή του πιστοποιητικού Covid

Η χώρα μας θα είναι τεχνικά έτοιμη για το πιστοποιητικό ήδη από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 3 του μήνα.

Μάλιστα, το πιστοποιητικό θα εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να το ψηφίσει στις 23 Ιουνίου.

Ποιοι έχουν δυνατότητα να εκδώσουν ψηφιακό πιστοποιητικό

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως
-Όσοι έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών
-Όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει από COVID

Έναρξη εφαρμογής –Ποιες χώρες είναι τεχνικά έτοιμες

-Ελλάδα
-Αυστρία
-Κροατία
-Τσεχία
-Πολωνία
-Ακολουθούν: Γαλλία, Αυστρία κ.ο.κ.

Η ελληνική πλευρά έλαβε και τα εύσημα από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών για την εισαγωγή της ιδέας του Ψηφιακού Πιστοποιητικού πριν από αρκετούς μήνες.

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι σημαντικό να καταδείξουμε, μετά από αυτή την κρίση του κορωνοϊού, πως μπορούμε και πάλι να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.»  

Αντίστοιχα ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «είναι μια απτή απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να αποδώσει όταν η αλληλεγγύη συναντά την αποφασιστικότητα.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πιστοποιητικό Covid θα περιλαμβάνονται μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.
 

Πηγή: skai.gr


Σύντομα διαθέσιμο το χάπι για τον κορονοϊό - Και τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού σε διάστημα 8 έως 12 μηνών μετά τη δεύτερη εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.


Όπως σημείωσε το διάστημα ανοσίας για το εμβόλιο της Pfizer είναι τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ ερωτηθείς αν θα χρειαστεί επανάληψη του εμβολίου, προέβλεψε ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια επαναληπτική δόση.

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρίας του, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να μην την καλύπτει.

Τι ανέφερε για τις πατέντες


Τάχθηκε επίσης κατά της απελευθέρωσης των πατεντών επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν γινόταν αυτό, θα χρειάζονταν 2-3 χρόνια για οποιονδήποτε έως ότου στήσει την απαραίτητη υποδομή.



  Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση απελευθέρωσης θα προέκυπτε πρόβλημα με την επάρκεια των υλικών. «Οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή εμβολίων θα αποθηκεύονταν σε επίδοξες κατασκευάστριες εταιρείες με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια έλλειψη σε αυτές που ήδη παρασκευάζουν εμβόλια και σώζουν ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.


«Το ζήτημα της τιμής του εμβολίου το έχουμε ήδη επιλύσει. Η τιμή διαφέρει στις πλούσιες χώρες, όπως τις κατατάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα. Δηλαδή στην ΕΕ και τις ΗΠΑ το εμβόλιο κοστίζει όσο ένα απλό γεύμα. Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος το εμβόλιο πωλείται στην μισή τιμή, ενώ στις φτωχές χώρες (πωλείται) στο κόστος παραγωγής του», ανέφερε ο κ. Μπουρλά.

Στόχος τα 3 δισ. εμβόλια


Ως προς τον όγκο παραγωγής, επεσήμανε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη τη δυνατότητα να ικανοποιούν τα απαιτούμενα επίπεδα και στόχος της Pfizer είναι να παραγάγει 3 δισεκατομμύρια δόσεις για όλο τον κόσμο φέτος και 4 δισ. δόσεις το 2022.


Σε ό,τι αφορά στο αντιικό φάρμακο σε μορφή χαπιού που αναπτύσσει η Pfizer, αποκάλυψε ότι η ουσία στην οποία δουλεύει η εταιρεία έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι σκοτώνει τον ιό και είναι πολύ ασφαλές. Πρόσθεσε όμως ότι ασφαλή συμπεράσματα για την ουσία αυτή «θα έχουμε μετά το καλοκαίρι» O κ. Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος το χάπι ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο. Ωστόσο τόνισε ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα: μπορεί να σου προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση και τη μεγαλύτερη αποτυχία», οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι το τέλος των κλινικών ερευνών, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.


e-radio

                             Ποιες μέρες και ώρες μπορείτε να προμηθεύεστε self tests από τα φαρμακεία





Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε πως η διάθεση των δωρεάν self test θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες και όχι κατά τη διάρκεια διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων. Η πλατφόρμα θα κλείνει κάθε Σαββατοκύριακο.
 
Ο συνωστισμός και οι ουρές που παρατηρήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και στις διανυκτερεύσεις στα φαρμακεία, οδήγησε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στην απόφαση να διαθέτει τα δωρεάν self test  μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες και όχι κατά τη διάρκεια διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.

Κι αυτό προκειμένου να προστατευτεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή.

Επίσης ανακοινώθηκε πως η πλατφόρμα διάθεσης θα είναι κλειστή κάθε Σαββατοκύριακο. Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα μέχρι και την Τετάρτη 5/5.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ:

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει τους πολίτες, ότι για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας αλλά και της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην φαρμακευτική τους αγωγή, η δωρεάν διάθεση των Self tests από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Τα φαρμακεία αδυνατούν να χορηγούν τα αυτοδιαγνωστικά tests κατά την διάρκεια των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων, διότι η λειτουργία τους αφορά την κάλυψη έκτακτων αναγκών των ασθενών.

Η πλατφόρμα διάθεσης των Self tests θα είναι κλειστή κάθε Σάββατο από τις 20:00 έως και Δευτέρα στις 8:00π.μ.

Ειδικά για τις ημέρες του Πάσχα, η πλατφόρμα θα μείνει κλειστή από το Μ. Σάββατο στις 20:00 έως και την Τετάρτη 5 Μαΐου στις 8:00π.μ.».




Εξαδάκτυλος: Οι κόποι μας δεν ήταν μάταιοι - Το ιδανικό να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού




Την εκτίμηση ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση ,Δι-λύματα της πανδημίας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Κολλεγίου Ανατόλια.

Όπως επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, η χώρα μας απέδωσε πολύ καλύτερα από άλλες και αυτό σημαίνει ότι «οι κόποι μας δεν ήταν μάταιοι», ενώ σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, υπογράμμισε ότι δεν έχει νόημα να επιλέξουμε, γιατί όλα όσα είναι διαθέσιμα, είναι αποτελεσματικά, πάνω από το 90%, στο κύριο στέλεχος του ιού.

Τόνισε με έμφαση ότι «θα πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε χωρίς δεύτερες σκέψεις και ανησυχίες» γιατί και στην υποθετική περίπτωση που τα εμβόλια είχαν χαμηλή αποτελεσματικότητα, αν εμβολιαζόμασταν όλοι το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο και σημείωσε ότι το ιδανικό θα ήταν να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, αλλά όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων το επίπεδο περιορισμού θα είναι διαφορετικό.



Επισήμανε ακόμη ότι η τελική επίπτωση του τουρισμού στην εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας ήταν «πρακτικά ασήμαντη» και υπολογίζεται στο 3 τοις χιλίοις.