Η Μόσχα κόβει το φυσικό αέριο στη Φινλανδία

20/5/2022

Η Φινλανδία γίνεται η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκόπτεται από το ρωσικό φυσικό αέριο αφού αρνήθηκε να πληρώσει για το καύσιμο σε ρούβλια.Οι ροές στον κεντρικό αγωγό πρόκειται να σταματήσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με την Gasum Oy, τη φινλανδική εταιρεία εισαγωγής. Η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν οι δυο πρώτες χώρες που έχασαν την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο, θυμίζει το Bloomberg.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της σκανδιναβικής χώρας, καθώς το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του ενεργειακού μείγματος. Χρησιμοποιείται κυρίως από εργοστάσια παρά για θέρμανση όπως σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο», δήλωσε η φινλανδική εταιρεία. «Η Gasum θα προμηθεύει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector».

Ο αγωγός από τη Ρωσία αντιπροσώπευε πρόσφατα περίπου το 66% έως 75% των προμηθειών της Φινλανδίας.

Κομισιόν: Αυτό είναι το σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά

17/5/2022

Έως και τρομακτικά χαρακτηρίζονται τα «εθελοντικά» μέτρα - οι προτάσεις που προβλέπονται για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η Κομισιόν θα παρουσιάσει και μέτρα στήριξης των καταναλωτών και συγκεκριμένα σύμφωνα με το προσχέδιο, η Κομισιόν αναφέρει ότι η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών, αλλά και μέσω μέτρων fast-track για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αποτροπή περαιτέρω αστάθειας των τιμών επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Aπό τη μία πλευρά, υπάρχει η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών, ενώ από την άλλη υπάρχει η προσέγγιση για ενίσχυση και επιτάχυνση των δομικών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών, στην ψύξη την καλοκαιρινή περίοδο, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις, ενώ θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα.

Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Έμφαση δίνεται επίσης στην ηλιακή ενέργεια. Όπως αναφέρει προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτίριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, ηλιακών φωτοβολταϊκών (με αντλίες θερμότητας) ή συνδυασμού αυτών των δύο. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης. Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης. Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, έτσι ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις.


Νέες απειλές Μεντβέντεφ: Η σύγκρουση μπορεί να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο

12/5/2022Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.

«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram.

«Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Η Ρωσία διαθέτει 6.257 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ -οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία- έχουν μαζί 6.065 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τον οργανισμό Arms Control Association που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.

Σε συναγερμό η Ελλάδα από το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία.


27/4/2022

Σε λιγότερο από 30 μέρες λήγει η προθεσμία πληρωμής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου, της προγραμματισμένης δόσης για την παραλαβή ποσοτήτων του καυσίμου από τη Gazprom.
Συναγερμός ακριβώς και στην Αθήνα καθώς θα υπάρξει, σύσκεψη και στου Μαξίμου. H τιμή του φυσικού αερίου το πρωί έφθασε τα 15 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 25% και αυτή τη στιγμή είναι στα 110 ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Σημαντική ημερομηνία η 25 Μαΐου όπου η ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να κάνει πληρωμή προς τη Gazprom.

Αναφορικά με το σχέδιο το οποίο έχει προετοιμάσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, έχουν προταθεί μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη προμήθεια LNG, μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη, καθώς και μία επιπλέον δεξαμενή στη Ρεβυθούσα.

Συνεννοήσεις, φέρονται να έχουν γίνει και με τους Αζέρους για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων αερίου μέσω του αγωγού TAP, αλλά και υπόγεια αποθήκη στην Ιταλία όπου θα μπορούσε να αποθηκευτεί φυσικό αέριο.

Ανησυχία για τις εξελίξεις με τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε Πολωνία και Βουλγαρία.
Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 15.30 θα πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας. Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βουλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πετκόφ και του ανέφερε όιτ η Ελλάδα θα συνδράμει τη γειτονική χώρα για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση.

Ως προς αυτό, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας θα αξιοποιηθούν ενώ από την κυβέρνηση τονίζουν ότι είναι διασφαλισμένη ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα.Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ είχε προετοιμαστεί και ετοιμάζει μια συντονισμένη απάντηση.

«Αποτελεί μια νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει», δήλωσε η κ. Φον Ντερ Λαίεν και τόνισε πως, οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες.


Τί υποστηρίζει η Ρωσία
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στέλνοντας έγκαιρα τα τιμολόγια που έπρεπε να πληρώσουν, με την προθεσμία να λήγει το βράδυ της Τρίτης. Έτσι από σήμερα κατακρατούνται οι ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία που πάνε προς την Πολωνία αλλά και στη Βουλγαρία.

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, ωστόσο δεν είναι ευρωπαϊκή απόφαση, καθώς η Αυστρία πλήρωσε σε ρούβλια.

Όσον αφορά στην Υπερδνειστερία, οι αρχές της Υπερδνειστερίας πιστοποιούν ότι οι επιθέσεις που έγιναν, έγιναν από το έδαφος της Ουκρανίας.

Παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας για το δεξαμενόπλοιο που δεσμεύτηκε στην Κάρυστο
19/4/2022

Στο αγκυροβόλιο της Καρύστου παραμένει δεσμευμένο από τις λιμενικές Αρχές το -υπό ρωσική σημαία- δεξαμενόπλοιο Pegas.

Πρόκειται για μία κίνηση που επάγεται στο γενικότερο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων.

«Η πρεσβεία ελέγχει τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ για τη δέσμευση του πετρελαιοφόρου Pegas στην περιοχή της Εύβοιας με 19 ναυτικούς στο πλοίο» αναφέρει με ανακοίνωσή της στο twitter η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα».

 Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, σχετική απόφαση εξέδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στο πλαίσιο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων. Στο πλοίο επιβαίνουν 19 ναυτικοί Ρώσοι υπήκοοι.

Το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο, όμως στο Κάβο Ντόρο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμευση αφορά το πλοίο και όχι το φορτίο του.

Ελληνίδα περιγράφει το πρωτοφανές lockdown στη Σανγκάη – Πώς γίνεται η αγορά των τροφίμων


13/4/2022

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τις τελευταίες μέρες τα βίντεο απόγνωσης από τους αποκλεισμένους, λόγω καραντίνας, κατοίκους της Σανγκάης, αλλά κι αυτά στα οποία φαίνεται η επιχείρηση εξόντωσης κατοικίδιων, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

 Εκεί βρίσκεται και μια Ελληνίδα, η Ελένη Οικονόμου, η οποία μίλησε για τα αυστηρότατα κυβερνητικά μέτρα που έχουν τεθεί από κινεζική κυβέρνηση, αλλά και για το πώς βιώνουν το πρωτοφανές αυτό lockdown οι κάτοικοι της πόλης.

 «Για εμάς δεν είναι τόσο πρωτόγνωρο γιατί εμείς είχαμε ξαναπεράσει και την πρώτη καραντίνα, πριν από δύο χρόνια. Έχουμε μια εμπειρία, είμαστε πιο εξοικειωμένοι και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πιο ψύχραιμα», δήλωσε στην ΕΡΤ.

 Η ίδια, περιγράφοντας τα όσα βιώνει στην κινεζική μεγαλούπολη, όπου οι κάτοικοι μετά από παρατεταμένο εγκλεισμό, δείχνουν να αντιδρούν έντονα, μη έχοντας πλέον τα απαραίτητα στα σπίτια τους. «Ξέραμε αρχικά ότι η καραντίνα θα κρατούσε από τις αρχές του μήνα μέχρι τις 5 Απριλίου» είπε περιγράφοντας ότι οι κάτοικοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για τόσο μεγάλο lockdown, ενώ είπε πως οι τοπικές αρχές δεν επιτρέπουν στον κόσμο να βγουν ούτε καν στον κήπο των σπιτιών όπου διαμένουν.

«Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Κάθε πολυκατοικία έχει έναν ή δύο εθελοντές που βγάζουν τα πακέτα τα οποία είναι διαθέσιμα και περιέχουν φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης. Διαλέγεις τι θέλεις και πληρώνεις τον εθελοντή, που στέλνει ηλεκτρονικά την μαζική παραγγελία της πολυκατοικίας», περιέγραψε τη διαδικασία αυτοδιαχείρισης που ακολουθείται στην πολυκατοικία που διαμένει.

Η κ. Οικονόμου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη βοήθεια που παρέχει ο ένας τον άλλο. «Υπάρχει αλληλοϋποστήριξη. Το κράτος έχει δώσει κάποια τρόφιμα δωρεάν στον κόσμο για να μπορέσει να επιβιώσει αυτές τις δύσκολες ώρες», ανέφερε με αφορμή τις εικόνες από λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ που έκαναν το γύρο του κόσμου. 
ieidiseis

Γαλλία: Ανάσα για Μακρόν με 5 μονάδες μπροστά από τη Λεπέν – Αμφίρροπη μάχη στο Β’ γύρο των εκλογών


11/4/2022

Με νικητή τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με μικρή διαφορά πέντε μονάδων από τη βασική αντίπαλο του Μαρίν Λεπέν ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών.
Μετά από μία ψυχρολουσία του πρώτου exit poll που έδινε ισοπαλία ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας πήρε μία μικρή ανάσα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγήθηκε της βασικής του αντιπάλου, Μαρίν Λεπέν, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ωστόσο προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι ακόμα και οι πέντε μονάδες διαφορά δεν είναι ασφαλείς.

Πανηγυρισμοί στο επιτελείο της Μαρίν Λεπέν η οποία με ποσοστό κοντά στο 24% πήρε το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τρεις φορές κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν, ο ηγέτης του Γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος βρέθηκε στην 3η θέση συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος, σε απόσταση αναπνοής από τη Μαρίν Λεπέν.

Η γαλλική Liberation βγήκε με τίτλο «Τα πράγματα είναι σοβαρά» μετά και την εξαφάνιση όλων των παραδοσιακών κομμάτων από το πολιτικό προσκήνιο.Μάχη στήθος με στήθος στο 2ο γύρο των γαλλικών εκλογών
Σε ντέρμπι για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς η διαφορά Μακρόν – Λεπέν προβλέπεται να είναι οριακή.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παρουσιαστούν δυο διαφορετικά προγράμματα που αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μία, το πρόγραμμα του Μακρόν που μιλά για μια ισχυρή Γαλλία σε μια ισχυρή Ευρώπη, και από την άλλη, το αφήγημα της Λεπέν που θα εστιάσει μόνο στη Γαλλία και την ακρίβεια, με απούσα μια ισχυρή Ευρώπη.


Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι δύσκολες, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθεί πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι όσων υποψηφίων δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Οι αριστεροί και κεντροδεξιοί υποψήφιοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να «μαυρίσουν» τη Λεπέν, αλλά αυτό μένει να φανεί στην πράξη.

Χθες, το ΜΕGA βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο του Μακρόν στο Παρίσι, με τις πληροφορίες από εκεί να αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό οι ψηφοφόροι του αριστερού Μελανσόν να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία, παρά την έκκληση του ίδιου να μην δώσουν ούτε μια ψήφο στη Λεπέν.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται επίσης ότι ο Μελανσόν θα παίξει ρόλο – κλειδί και στη συγκράτηση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, στο οποίο ασκεί μεγάλη επιρροή, καθώς τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται για μεγάλες κινητοποιήσεις.

Δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς: Είχε καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό - Ήταν προειδοποίηση
29/3/2022

Eκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε χθες ότι ο ολιγάρχης παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης αφότου έφαγε σοκολάτα και ήπιε νερό, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σκοπός της επίθεσης δεν ήταν να πεθάνει ο Αμπράμοβιτς, αλλά σταλεί το μήνυμα προς όσους ολιγάρχες κήρυξαν ανεξαρτησία από το Κρεμλίνο και επέκριναν τον πόλεμο.

Ο επικεφαλής ερευνητής που αποκάλυψε τη δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς σε προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων, είπε ότι αυτή η «χημική επίθεση» ήταν μια προειδοποίηση προς τον δισεκατομμυριούχο και άλλους να μην προδώσουν το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, Ρώσος ερευνητής για το ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bellingcat, είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης δεν έπρεπε να πεθάνει από τη δηλητηρίαση που στόχευε τον ίδιο και δύο Ουκρανούς διαπραγματευτές. Όπως δήλωσε στο Times Radio: «Η δόση δεν ήταν αρκετά υψηλή για να σκοτώσει κανέναν από τους τρεις, ο πιο πιθανός στόχος θα ήταν ο Αμπράμοβιτς. Και έχει μια λογική. Εννοώ, προσφέρθηκε να παίξει αυτό τον ρόλο του έντιμου μεσολαβητή, την ώρα που άλλοι ολιγάρχες είχαν προσπαθήσει να κρατήσουν αποστάσεις από το Κρεμλίνο και επέκριναν τον πόλεμο. Επομένως, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι γι’ αυτούς να μην ενταχθούν στις τάξεις εκείνων που διαφωνούν και να μην είναι υπερβολικά έντιμοι μεσολαβητές».

Όπως δήλωσε στους Financial Times μια πηγή κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη δηλητηρίαση και τις επιπτώσεις της: «Τυφλώθηκαν την επόμενη μέρα. Δεν προσδιορίσαμε την ουσία. Δεν έχουμε ιδέα ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, αλλά φαίνεται πως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν ο κύριος στόχος». Ένας άλλος είπε πως «σίγουρα δεν ήταν Νόβιτσοκ», προσθέτοντας: «Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος το έκανε, οι Ουκρανοί ή οι Ρώσοι».

Eκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε χθες ότι ο ολιγάρχης παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης αφότου έφαγε σοκολάτα και ήπιε νερό, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, καθώς και δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια καθώς και ξεφλούδισμα του δέρματος σε πρόσωπο και χέρια.

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος αποδέχτηκε το ουκρανικό αίτημα να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «τυφλώθηκε για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Τουρκία, είπε πηγή στον Guardian. Αλλες πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο PA πως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει πλέον αναρρώσει και συνεχίζει να προσπαθεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις, κάτι που αποδεικνύεται σήμερα, καθώς δίνει το «παρών» -δείχνοντας μάλιστα σε καλή κατάσταση- στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί την Ρωσία: Μην κινηθείτε ούτε μία ίντσα κατά των περιοχών του ΝΑΤΟ26/2/2022Προειδοποίηση προς την Ρωσία απεύθυνε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  Τζο Μπάιντεν στην ομιλία που παρέθεσε στη Βαρσοβία, σήμερα Σάββατο το απόγευμα, να μην κινηθεί ούτε μία ίντσα κατά των περιοχών του ΝΑΤΟ

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, πως η Ρωσία έχει στραγγαλίσει τη δημοκρατία ενώ απηύθυνε μήνυμα προς τους Ουκρανούς πολίτες, λέγοντας ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα»

Η μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας θα είναι μακρά. Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία. Τελεία.
«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας», είπε ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο παλάτι της Βαρσοβίας, προτού διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς: «Βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Το μήνυμά μου προς τον λαό της Ουκρανίας είναι ένα μήνυμα που παρέδωσα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, που πιστεύω ότι είναι εδώ απόψε: Είμαστε δίπλα σας. Τελεία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Τώρα στον αιώνιο αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, η Ουκρανία και ο λαός της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αγωνίζονται για να σώσουν το έθνος τους και η γενναία αντίστασή τους είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για… βασικές δημοκρατικές αρχές που ενώνουν όλους τους ελεύθερους ανθρώπους», ανέφερε, ακόμη, ο Τζο Μπάιντεν.

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμένει άλλο στην εξουσία», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας για αλλαγή καθεστώτος της Ρωσίας. Το πλήθος ζητωκραύγαζε από αυτή την κουβέντα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσθέτει: «Ο Θεός να σας ευλογεί όλους και ο Θεός να υπερασπιστεί την ελευθερία μας και ο Θεός να προστατεύει τα στρατεύματά μας».

Και αναφέροντας τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ (που γεννήθηκε στην Πολωνία), είπε: «Ποτέ μα ποτέ μην εγκαταλείπετε την ελπίδα, ποτέ μην αμφιβάλλετε, ποτέ μην κουράζεστε, μην αποθαρρύνεστε ποτέ. Μη φοβάστε».

«Ο κόσμος έχει γίνει πολλές φορές έρμαιο των φιλοδοξιών των λίγων. Το μήνυμά μου στην Ουκρανία: είμαστε μαζί σας, κάντε κουράγιο. Τα τελευταία χρόνια η ολιγαρχία έχει αρχίσει να επιτίθεται, να σηκώνει κεφάλι και να περιφρονεί τις αρχές της δημοκρατίας. Αυτό συμβαίνει και στη Ρωσία» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και δήλωσε ότι είπε ψέματα ο Πούτιν ότι δεν εισέβαλε στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την «αποναζιστικοποίηση» που έχει επικαλεστεί ο Ρώσος πρόεδρος ως πρόφαση.

«Αυτά που λέει ο Πούτιν απέχουν πολύ από την αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει να καταστρέψουμε τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν έχει δείξει ποτέ ενδιαφέρον για διπλωματία και είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τη βία από την αρχή», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος κατήγγειλε τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν πόλεμο «χωρίς καμία πρόκληση».
Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για πραγματική πρόκληση για την τάξη πραγμάτων που επικράτησε μετά τον Β’ ΠΠ, έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Ευρώπη και «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι εκεί».

«Το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει τον Πούτιν είναι η τιμωρία», επισήμανε ο Τζο Μπάιντεν. «Και για αυτό όλος ο κόσμος ενώθηκε για να επιβάλλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική οικονομία θα μειωθεί στο ήμισυ μέσα στα επόμενα χρόνια και σύντομα δεν θα βρίσκεται καν στις πρώτες οικονομίες του κόσμου. Οι κυρώσεις είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης της στρατιωτικής βίας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.Μήνυμα στον λαό της Ρωσίας: «Δεν είστε εχθρός»
Παράλληλα, έστειλε το εξής μήνυμα στον λαό της Ρωσίας: «Δεν είστε ο εχθρός μας».

«Πάντα μιλούσα ευθέως και ειλικρινά σε εσάς, τον ρωσικό λαό, επιτρέψτε μου να το πω αν μπορείτε να ακούσετε: Δεν είστε εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι επικροτείτε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ή ότι δέχεστε νοσοκομεία, σχολεία, μαιευτήρια — για όνομα του Θεού — να χτυπηθούν με ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», είπε ο Τζο Μπάιντεν.


Politico: Όσο οι Ευρωπαίοι συζητάνε για κυρώσεις. Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν κόψει το φυσικό αέριο

23/3/2022

Την ώρα που οι ευρωπαίοι καταναλωτές αντικρίζουν με σοκ και δέος τις τιμές των καυσίμων, που συμπαρασύρουν μια σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι ηγέτες των κρατών-μελών προσπαθούν να συντονιστούν ενόψει της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, στο τέλος της εβδομάδας.

Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι νέες αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και η αγωνία που έχουν οι ηγέτες είναι μήπως οι Ευρωπαίοι πολίτες σηκώνουν ήδη μεγάλο βάρος λόγω της πολιτικής που ακολουθείται κατά της Μόσχας.

Ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος της ΕΕ, αναρωτιέται το Politico, προσπαθώντας να διακρίνει μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, δείχνουν να υποστηρίζουν μία παύση στην πολιτική των κυρώσεων ώστε να επανεξεταστούν οι συνέπειες και να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα. Άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, προειδοποιούν ότι αν χαθεί το momentum η Ρωσία θα πάρει το μήνυμα ότι η ΕΕ χαλαρώνει την πίεση.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει την εντύπωση κόπωσης όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Λιθουανός  υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, προσθέτοντας  ότι «δεν μπορούμε να κουραστούμε από την επιβολή κυρώσεων».

Όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο κατά πόσο το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μία ενέργεια με ισχυρό συμβολισμό, όπως η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.

«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για νέες κυρώσεις» δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Γιέπε Κόφοντ, αλλά κάποιοι ομόλογοί του έχουν επισημάνει ότι η ΕΕ πρέπει να έχει στην φαρέτρα της κι άλλα μέτρα, πιο αυστηρά, σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει την κλιμάκωση. «Αν όχι τώρα πότε;», είναι ο αντίλογος σε αυτούς τους σκεπτικιστές.

Και ποια  «όπλα» θα είχαν οι Ευρωπαίοι αν ο Πούτιν έκανε χρήση χημικών, κάτι που ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί πιθανό; Ή εάν εκδηλωνόταν επίθεση με στόχο την δολοφονία του Ουκρανού προέδρου, Ζελένσκι;
«Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για κόκκινες γραμμές», είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών.  Αλλά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έσπευσε να επισημάνει ότι «οι ηγέτες (στην σύνοδο κορυφής) θα εξετάσουν τι άλλο μπορεί να γίνει στο πεδίο των κυρώσεων», για να προσθέσει με νόημα: «Δεν νομίζω ότι θα ληφθεί μία επίσημη απόφαση για νέο πακέτο κυρώσεων». 
Η προετοιμασία ενός τέτοιου πακέτου θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έγκρισή του θα πάει στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, στα πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνεται η προσθήκη δύο μεγάλων ρωσικών τραπεζών — Sberbank και Gazprombank — στον κατάλογο των ιδρυμάτων που έχουν αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. 
Η κάθε χώρα πάντως καταθέτει και μια διαφορετική ιδέα στο τραπέζι. Η Πολωνία ζήτησε να απαγορευθούν όλες οι εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία. Η Δανία, θέλει περιορισμό της πρόσβασης ρωσικών πλοίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Το ερώτημα όμως είναι αν στο επόμενο πακέτο θα περιληφθεί η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. «Οι κυρώσεις αφορούν την υπονόμευση της ικανότητας των Ρώσων να κάνουν πόλεμο. Πρέπει να σκεφτούμε αυτή την μηχανή παραγωγής χρήματος», εξήγησε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λιπάβσκι.

Όμως οι χώρες της ΕΕ που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι πιο διστακτικές. Τί θα συμβεί αν ο Πούτιν σε αντίποινα κόψει την ροή του φυσικού αερίου; Ο Ούγγρος  υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιζάρτο, απείλησε μάλιστα ότι θα μπλοκάρει κυρώσεις που θα αφορούν στον ενεργειακό τομέα. «Δεν θα επιβάλλουμε κυρώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουγγαρίας», δήλωσε κατηγορηματικά.


Ρωσικό ΥΠΕΞ σε Αμερικανό Πρέσβη: Οι σχέσεις μας στα όρια να διακοπούν

21/3/2022

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα, επιδίδοντάς του επίσημη διαμαρτυρία για το απαράδεκτο σχόλιο που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Η Μόσχα επισήμανε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι οι σχέσεις βρίσκονται στα όρια να διακοπούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει την περασμένη εβδομάδα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου.

Το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει αυτά τα σχόλια ως απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων για την παύση του πολέμου
16/3/2022

Έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος που μαίνεται για 21 ημέρες.

Υπάρχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, είπαν οι πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια απέτυχε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γειτονικής της χώρας.Αν και η Μόσχα και το Κίεβο είπαν την Τετάρτη ότι έχουν κάνει πρόοδο στους όρους που αφορούν στη συμφωνία, αξιωματούχοι της Ουκρανίας παραμένουν σκεπτικοί για το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απολύτως δεσμευμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι ενδεχομένως η Μόσχα να κερδίζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει με την επιθετικότητά της.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαίλο Ποντόλιακ είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε “την απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τα εδάφη της Ουκρανίας” τα οποία κατέλαβαν από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Συγκεκριμένα ζητείται να αποσυρθούν οι Ρώσοι από τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και από τα εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

 Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το μοντέλο της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα.

“Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη”, είπε ο Πεσκόφ.
Ο Σεργκέι Πεσκόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κοντά στο να καταλήξουν “σε συγκεκριμένες διατυπώσεις”.

Ουκρανία - Μαριούπολη: Πέθανε η έγκυος του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου

14/3/2022

Εγκυος που τραυματίστηκε από ρωσικό βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης κατέληξε ενώ οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν το αγέννητο μωρό της, σύμφωνα με το Associated Press. Η γυναίκα προσπαθούσε να ξεφύγει μετά τον βομβαρδισμό και η εικόνα της να μεταφέρεται σε φορείο πιάνοντας την κοιλιά της έκανε τον γύρο του κόσμου.

Στο υλικό που τραβήχτηκε την Τετάρτη από δημοσιογράφους του Associated Press μετά την επίθεση στο νοσοκομείο, η γυναίκα φαίνεται να αγγίζει το ματωμένο κάτω μέρος της κοιλιάς της, ενώ το χλωμό πρόσωπό της αντικατοπτρίζεται το σοκ που έχει υποστεί. Η γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο και οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σώσουν το μωρό. Συνειδητοποιώντας ότι έχανε το μωρό της, οι γιατροί είπαν ότι τους φώναξε: «Σκότωσέ με τώρα!», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 Ο χειρουργός Timur Marin βρήκε τη λεκάνη της γυναίκας συνθλιμμένη και το ισχίο αποκολλημένο. Οι γιατροί έκαναν καισαρική τομή, το βρέφος ωστόσο δεν έδειξε «σημάδια ζωής», είπε ο χειρουργός. Στη συνέχεια, εστίασαν στη μητέρα. «Περισσότερα από 30 λεπτά ανάνηψης της μητέρας δεν απέφεραν αποτελέσματα», είπε ο γιατρός το Σάββατο. «Πέθαναν και οι δύο», ανέφερε.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, στο χάος μετά την αεροπορική επιδρομή της Τετάρτης, οι γιατροί δεν πρόλαβαν να μάθουν το όνομα της γυναίκας προτού έρθουν ο σύζυγος και ο πατέρας της για να πάρουν το σώμα της. Τουλάχιστον κάποιος ήρθε να την παραλάβει, είπαν - έτσι δεν κατέληξε στους ομαδικούς τάφους που σκάβονταν για πολλούς από τους νεκρούς της Μαριούπολης.

Όχι από τη Γερμανία σε αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

9/3/2022

Η Γερμανία δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική εισβολή, δήλωσε την Τετάρτη ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

 Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Βερολίνο, ο Σολτς είπε ότι μια στρατιωτική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχει νόημα και προέτρεψε στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης.

  Η Γερμανία έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, εξοπλισμό και ορισμένα όπλα «αλλά διαφορετικά πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τι κάνουμε τώρα και αυτό σίγουρα δεν περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη», είπε.

Όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας να διαθέσει τα μαχητικά της MiG-29 στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδοση στην Ουκρανία.


 Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν πιστεύει ότι η πρόταση της Πολωνίας ήταν «βάσιμη», λίγες ώρες αφότου Πολωνοί αξιωματούχοι εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μεταφέρει όλα τα μαχητικά της MiG-29 στο Ramstein, αεροπορική βάση στη Γερμανία, ώστε στη συνέχεια να παρασχεθούν στην Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αιφνιδιάστηκε
Η δήλωση του Υπουργείου Άμυνας δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη το βράδυ, αφού η πολωνική πρόταση έπιασε την κυβέρνηση Μπάιντεν εντελώς απροετοίμαστη, είπαν πολλές πηγές στο CNN.

Ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε περισσότερα αεροσκάφη εν μέσω της ρωσικής εισβολής, η προσφορά της Πολωνίας δεν είχε συζητηθεί με τις ΗΠΑ και οι Πολωνοί αξιωματούχοι δεν την ανέφεραν ούτε στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Πολωνία, υποστηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

 Ωστόσο, στο ερώτημα του CBS, «αν, για παράδειγμα, η πολωνική κυβέρνηση, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη, παίρνει αυτό το πράσινο φως από τις ΗΠΑ;», ο Μπλίνκεν απαντά:
«Αυτό παίρνει το πράσινο φως. Στην πραγματικότητα, μιλάμε με τους Πολωνούς φίλους μας αυτή τη στιγμή για το πώς θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους εάν στην πραγματικότητα επιλέξουν να παρέχουν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στους Ουκρανούς. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα αεροπλάνα που παραδίδουν στους Ουκρανούς;» είπε.

 Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Πολωνίας περιπλέκει την επίσκεψη Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, η οποία πρόκειται να προσγειωθεί στη Βαρσοβία αργά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Χάρις αναμενόταν να συζητήσει το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών ενώ βρισκόταν στην Πολωνία.

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με την πολωνική κυβέρνηση σχετικά με ένα σχέδιο η Πολωνία να προμηθεύσει την Ουκρανία με τα μαχητικά της σοβιετικής εποχής και οι ΗΠΑ να τα αντικαταστήσουν με F-16.

Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Τρίτη ότι η Πολωνία δεν διαβουλεύτηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την έκδοση της ανακοίνωσής της.


topontiki

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι - Βαριές απώλειες αμάχων8/3/2022Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

Επιτρέπεται στους αμάχους να φύγουν κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής εκεχειρίας στις πόλεις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, Κίεβο και Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά του έχουν προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός, αν και οι προηγούμενες εκεχειρίες απέτυχαν.
Ουκρανία -αντιπρόεδρος κυβέρνησης: Ανθρωπιστικός διάδρομος στην πόλη Σούμι
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. ανακοίνωσε ότι αναμένεται να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος στην πόλη Σούμι. Οι άμαχοι αναμένεται να αρχίσουν να αναχωρούν με λεωφορεία στις 10:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με την ίδια.

Σύμφωνα με το Reuters, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk, δήλωσε τα εξής: «Έχει συμφωνηθεί ότι η πρώτη συνοδεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την πόλη Σούμι. Το κομβόι θα ακολουθήσει ο ντόπιος πληθυσμός με προσωπικά οχήματα», είπε σε τηλεοπτική δήλωση.

Η απομάκρυνση αμάχων είναι σε εξέλιξη και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά την συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 10 νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Σούμι πριν την κατάπαυση πυρός

Λίγες ώρες πριν την κατάπαυση πυρός οι Ουκρανοί καταγγέλλουν  ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Σούμι, με νεκρούς, ανάμεσα τους και παιδιά.

Πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες, κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

 Οι πληροφορίες που έδωσε ο τοπικός αξιωματούχος είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπολόγισε ότι οι ζημίες που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφότου προχώρησαν στην εισβολή ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ., σύμφωνα με το σημερινό φύλο της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα. Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στην διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

Βομβαρδίστηκε και δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (...) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

 «Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

Κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 ώρα Ελλάδας σε περιοχές στην Ουκρανία για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε απόψε κατάπαυση του πυρός σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί της Τρίτη (ώρα Ελλάδας) ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση αυτή επικαλούνται πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: «Μένω στο Κίεβο... Δεν φοβάμαι»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε χθες Δευτέρα την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.

Όμως το Κίεβο αρνήθηκε να απομακρύνει αμάχους προς τη Ρωσία, όπου οδηγούσαν τέσσερις από τους έξι διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα, ή προς τη Λευκορωσία. Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 09:00 για να φύγουν οι άμαχοι. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά, πρόσθεσε.

Ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε στο βίντεο πως δεν θα φύγει από την πρωτεύουσα, παρότι ο κλοιός των ρωσικών δυνάμεων σφίγγει και διεξάγονται μάχες. «Μένω εδώ, μένω στο Κίεβο», «δεν φοβάμαι», είπε. «Είναι η δωδέκατη νύχτα του αγώνα μας (...). Είμαστε όλοι εδώ, όλοι δουλεύουν. Είμαι στο Κίεβο, η ομάδα μου είναι μαζί μου», επέμεινε. Κάθε μέρα που η Ουκρανία πολεμά δημιουργεί «καλύτερες συνθήκες», υποστήριξε ακόμη.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ουκρανού προέδρου, ανακλήθηκαν στην Ουκρανία για να πάρουν μέρος στον πόλεμο όλοι οι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί σε αποστολές στο εξωτερικό (Κόσοβο, ΛΔ Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, κατά ουκρανικά ΜΜΕ).

Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε χθες ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο  τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη ενός τρίτου γύρου συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκιβ, τη Βολνοβάχα και το Μικολάιφ, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών διαδρόμων για Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Ρωσία έχει πλέον αναπτύξει «πρακτικά όλες» τις δυνάμεις που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα, εκτιμούν οι ΗΠΑ

Η Ρωσία ανέπτυξε στην Ουκρανία σχεδόν όλα τα στρατεύματα που συγκέντρωνε τους τελευταίους μήνες γύρω από τα σύνορα των δύο χωρών, εκτίμησε χθες Δευτέρα το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα στείλουν ακόμη 500 στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συμμάχων στο NATO.

Εν μέσω εντατικοποίησης των ρωσικών επιχειρήσεων οι άμαχοι πλήττονται ολοένα περισσότερο, ενώ η Μόσχα πλέον «στρατολογεί» ξένους μαχητές, κυρίως Σύρους, εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Πάντως σε ό,τι αφορά την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, πέρα από τη νότια Ουκρανία, δεν έχει σημειωθεί «αληθινή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» για τη Μόσχα, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 12.000 επιπλέον στρατιωτικούς από αυτούς οι οποίοι σταθμεύουν κανονικά στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.

Το Σαββατοκύριακο, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε να σταλούν άλλοι 500 σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη «για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη εκεί», είπε ο Τζον Κέρμπι.

Πρόκειται για αντίδραση στο «τρέχον περιβάλλον ασφαλείας εξαιτίας της αδικαιολόγητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» με σκοπό της «την ενίσχυση των αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων του NATO», ιδίως της ανατολικής του πτέρυγας, εξήγησε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει καθαρά πως όλες οι αποστολές επιπλέον δυνάμεων στην Ευρώπη δεν σημαίνουν επ’ ουδενί ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στρατιώτες στην Ουκρανία. Διαβεβαιώνει πως η Ουάσινγκτον δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο. Πρόκειται, τονίζει, για προληπτική ανάπτυξη δυνάμεων σε κράτη μέλη του NATO, του οποίου η Ουκρανία δεν είναι μέλος.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε πως εκτιμάται ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «αναπτύξει στην Ουκρανία πρακτικά όλες τις μάχιμες δυνάμεις» που είχαν συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στα ρωσοουκρανικά σύνορα, δηλαδή πάνω από 150.000 στρατιωτικούς, κατά τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον.

Πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις της Μόσχας πολλαπλασιάζουν τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό, πυραύλους και αεροσκάφη καθώς αδυνατούν να προελάσουν.

«Φρονούμε ότι» ο ρωσικός στρατός «έχει προβλήματα ηθικού, εφοδιασμού, (έλλειψη) καυσίμων και τροφίμων», είπε ο Τζον Κέρμπι και μίλησε εκ νέου περί «σθεναρής ουκρανικής αντίστασης».

Ωστόσο σημείωσε ότι η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών πόλεων έχει «ολοένα βαρύτερο αντίκτυπο στον απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων» καθώς καταστρέφονται σπίτια, εκκλησίες, νοσοκομεία και σχολεία.

«Το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι άμαχοι νεκροί και τραυματίες», στηλίτευσε.

«Ο κ. Πούτιν έχει ακόμη την επιλογή να σταματήσει την κλιμάκωση» και να επιλέξει «τη διπλωματική οδό για την έξοδο από την κρίση και τον τερματισμό της εισβολής», επέμεινε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφράζει ανησυχία για την τύχη της Οδησσού, λιμανιού στρατηγικής σημασίας που οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται, κατ’ αυτόν, να βομβαρδίσουν.

«Θεωρούμε πως οι Ρώσοι θέλουν να καταλάβουν την Οδησσό», είπε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, χωρίς να αποκλείει αμφίβια επίθεση προσεχώς. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ουάσινγκτον «δεν διαθέτει σε αυτό το στάδιο καμία ένδειξη» πως γίνονται κινήσεις σε αυτό το μέτωπο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι - Βαριές απώλειες αμάχων
8/3/2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κλοιό Κίεβο, Χερσώνα, Χάρκοβο – 70 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί σε στρατιωτική βάση


1/3/2022

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Κίεβο, Χάρκοβο και Χερσώνα από το ρωσικό στρατό.

Η Χερσώνα είναι περικυκλωμένη από τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ στο Χάρκοβο πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται μάχες ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης, οι οποίες δε σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μπορεί να ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις αλλά οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει λεπτό.

Επίθεση δέχτηκε στρατιωτική βάση στην πόλη Οχτίρκα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγω για τουλάχιστον 70 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες, μετά από ρωσικό βομβαρδισμό.
Την αποκάλυψη για την επίθεση στη στρατιωτική βάση ανάμεσα σε Χάρκοβο και Κίεβο, δυο πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τους Ρώσους, έκανε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκιι, κυβερνήτης της περιοχής.

Rus ordusunun

Harkov ile Kiev arasındaki Okhtyrka kentindeki bir askeri üsse düzenlediği saldırı sonucu 70'ten fazla Ukrayna askeri hayatını kaybetti... pic.twitter.com/nKDdHoV3C5

— Taha (@Taha_Sivas_5858) March 1, 2022

Ωστόσο μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει το κομβόι 64 χλμ. ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων που οδεύει προς το Κίεβο.


Δημοσιογράφος άρχισε να κλαίει μεταφράζοντας τον Ζελένσκι

28/2/2022

Μια συγκινητική στιγμή καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μια δημοσιογράφος σε γερμανικό ειδησεογραφικό κανάλι ξέσπασε σε κλάματα ενώ μετέφραζε την ομιλία του. Το βίντεο κοινοποιήθηκε στα social media πολλές φορές.

Η γυναίκα πάλεψε για ώρα να συγκρατήσει τα δάκρυα της, αλλά δεν τα κατάφερε. «Η Ρωσία βρίσκεται στο δρόμο του κακού, η Ρωσία πρέπει να χάσει τη φωνή της στον ΟΗΕ», ξεκίνησε να λέει. «Ουκρανία, σίγουρα ξέρετε….», συνέχισε. Πρόλαβε να πει «τι υπερασπιζόμαστε» πριν σπάσει η φωνή της. Στη συνέχεια, η μεταφράστρια ακούγεται να παίρνει μία ανάσα για να προσπαθήσει να ηρεμήσει, πριν πει «συγνώμη».

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε στον λαό της χώρας για μια ακόμα φορά, ενώ μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας δέχονταν επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις. «Η νύχτα ήταν δύσκολη» είπε στο βίντεο. «Ο λαός ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί το κράτος του και έδειξε το αληθινό του πρόσωπο. Αυτό είναι τρόμος. Θα βομβαρδίσουν ακόμα περισσότερο τις ουκρανικές πόλεις μας. Θα σκοτώσουν τα παιδιά μας ακόμη πιο ύπουλα. Αυτό είναι ένα κακό που έχει έρθει στη γη μας και πρέπει να καταστραφεί».

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε λεπτομερώς τις επαφές που είχε με διάφορους παγκόσμιους ηγέτες, όπως της Ολλανδίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Είπε ότι η διπλωματία έπεισε την ΕΕ να αποκόψει τη Ρωσία από τη μετατόπιση του συστήματος πληρωμών SWIFT και απαρίθμησε τη νέα στρατιωτική βοήθεια που δεσμεύτηκε να στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία.

Το πρώτο διάγγελμα Ζελένσκι μετά τη ρωσική εισβολή: Πάρτε τα όπλα - Διάβολος ο Πούτιν
24/2/2022

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θέλω να πω σε όλους τους πολίτες και στα μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικοί στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τις κινήσεις των στρατευμάτων μας. Έχουμε έναν ισχυρό στρατό και ο λαός μας είναι ισχυρός και πρέπει να τον στηρίξουμε. Ο στρατός μας αποκρούει επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς, στα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία δέχεται επιθέσεις και από αέρος και αμύνεται σθεναρά. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο ο τακτικός μας στρατός, μοιράζουμε όπλα σε όσους μπορούν να υπερασπιστούν την κυριαρχία μας. όποιος έχει στρατιωτική εμπειρία καλείται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης. Καλούμε όλους τους βετεράνους», συνέχισε.

«Έχουμε τραυματίες στρατιώτες, χρειαζόμαστε αίμα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κάθε πολίτης που μπορεί να συμβάλει για το μέλλον της χώρας, καλείται να το κάνει. Η εθνική τράπεζα έχει τα αποθέματα που χρειάζεται να στηριχτεί η Ουκρανία και όλος ο λαός μας», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους πολιτικούς που μας στηρίζουν. Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία μας, να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τις πόλεις μας», τόνισε.


«Έχουμε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, η Ουκρανία δε θα εκχωρήσει την ελευθερία τους. Για τους Ουκρανούς η ανεξαρτησία και η γη τους είναι το ύψιστο αγαθό. Η Ρωσία μας επιτέθηκε με κυνικό τρόπο που ούτε οι Γερμανοί δεν έκαναν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συνέχισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όποιος στη Ρωσία δεν έχει χάσει την αξιοπρέπειά του να βγει έξω και να διαδηλώσει εναντίον του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία. Θέλω να πω στους Ουκρανούς που μιλούν ρωσικά και στους Ρώσους, ότι αυτό το κακό έχει σκοπό να εξοντώσει ένα λαό, αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει την ιστορία», είπε ακόμα.

«Έχουμε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, η Ουκρανία δε θα εκχωρήσει την ελευθερία τους. Για τους Ουκρανούς η ανεξαρτησία και η γη τους είναι το ύψιστο αγαθό. Η Ρωσία μας επιτέθηκε με κυνικό τρόπο που ούτε οι Γερμανοί δεν έκαναν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συνέχισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όποιος στη Ρωσία δεν έχει χάσει την αξιοπρέπειά του να βγει έξω και να διαδηλώσει εναντίον του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία. Θέλω να πω στους Ουκρανούς που μιλούν ρωσικά και στους Ρώσους, ότι αυτό το κακό έχει σκοπό να εξοντώσει ένα λαό, αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει την ιστορία», είπε ακόμα.

Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 κλείνουν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία


Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές οι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:00 η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής με πρώτο θέμα την Λευκορωσία. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ η συζήτηση θα διεξαχθεί χωρίς οι επικεφαλής των κρατών-μελών να έχουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Ειδικότερα, ο Μπάρεντ Λέιντς σημείωσε:


«Για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της συζήτησης για τη Λευκορωσία και για τη Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να διεξαχθεί η συζήτηση χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές».
Φον ντερ Λάιεν: Πού θα στοχεύουν οι κυρώσεις στη Λευκορωσία- Πακέτο 3 δισ. όταν εκδημοκρατιστεί

«Έχουμε έτοιμο ένα οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 3 δισ. ευρώ για τη Λευκορωσία, όταν γίνει δημοκρατική» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Αναφερόμενη στο «απαράδεκτο περιστατικό αεροπειρατείας» του αεροπλάνου της Ryanair, όπως το χαρακτήρισε, είπε πως «δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο. Οι ηγέτες (της ΕΕ) θα συζητήσουν επιλογές για επιπλέον κυρώσεις».

Οι κυρώσεις, όπως είπε, θα καλύπτουν άτομα που εμπλέκονταν στο περιστατικό, επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν το καθεστώς και τον αεροπορικό τομέα.
Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μισέλ για πτήση Ryanair: Αυτό που συνέβη εχθές ήταν διεθνές σκάνδαλο
Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

«Αυτό που συνέβη εχθές ήταν ένα διεθνές σκάνδαλο» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι ΕΕ εργάζεται για την επιβολή κυρώσεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ζωές πολιτών τέθηκαν σε κίνδυνο και η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι χρειάζεται «μία σταθερή αντίδραση».

Τέλος, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και «τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης».

                            Ο Bill Gates απαντά ανοιχτά στις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊο


Ο Μπιλ Γκέιτς, Bill Gates σχολιάζει για πρώτη φορά ανοιχτά τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν για τον ίδιο αναφορικά με τον κορονοϊό

Για πρώτη φορά, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, ο συνιδρυτής της Microsoft και πολυεκατομμυριούχος, Μπιλ Γκέιτς (Bill Gates) σχολιάζει ανοιχτά τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο και εμπλέκουν το όνομά του, δηλώνοντας πως είναι «τρελές» και «κακόβουλες», ενώ τονίζει πως θα ήθελε να ερευνήσει τι κρύβεται πίσω από αυτές.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκέιτς δήλωσε ότι εκατομμύρια αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και «τρελές θεωρίες συνωμοσίας» για τον ίδιο και τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, πιθανόν είχαν απήχηση εν μέρει λόγω του συνδυασμού μιας τρομακτικής ιογενούς πανδημίας και της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Κανείς δεν θα προέβλεπε ότι εγώ και ο δρ. Φάουτσι θα κυριαρχούσαμε σε αυτές τις πραγματικά κακόβουλες θεωρίες», δήλωσε ο Γκέιτς. «Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση αυτό. Ελπίζω να ξεθυμάνει».

Ο Γκέιτς, ένας δισεκατομμυριούχος που αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της Microsoft το 2014, έχει υποσχεθεί, μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», τουλάχιστον 1,75 δισ. δολάρια για την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει στήριξη σε κάποιες εταιρίες παρασκευής εμβολίων, σε διαγνωστικές μεθόδους και πιθανές θεραπείες.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από ένα χρόνο, εκατομμύρια θεωρίες έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, τροφοδοτώντας την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό, την προέλευσή του και τα κίνητρα αυτών που εργάζονται για την αντιμετώπισή του. Σε αυτές περιλαμβάνονται ισχυρισμοί ότι ο Φάουτσι και ο Γκέιτς δημιούργησαν την πανδημία προκειμένου να προσπαθήσουν να ελέγξουν τους ανθρώπους, ότι θέλουν να βγάλουν κέρδος από την εξάπλωση του ιού και ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια για να εισάγουν τσιπάκια ανίχνευσης στο ανθρώπινο σώμα.

«Μα πραγματικά, τα πιστεύει αυτά ο κόσμος;», διερωτήθηκε ο Γκέιτς. «Πραγματικά θα πρέπει να εκπαιδευτούμε για αυτό την επόμενη χρονιά και να καταλάβουμε… πώς αλλάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και πώς θα έπρεπε να το είχαμε ελαχιστοποιήσει».

Ο Γκέιτς επαίνεσε τον Φάουτσι και τον Φράνσις Κόλινς, επικεφαλής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, χαρακτηρίζοντάς τους «έξυπνους» και «υπέροχους ανθρώπους» και είπε ότι ανυπομονεί να τους δει να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν αποδοτικά και να πουν την αλήθεια υπό τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκέιτς είπε, «μερικές φορές ένιωθες ότι ήταν οι μοναδικοί σώφρονες άνθρωποι στην αμερικανική κυβέρνηση». «Είμαι ενθουσιασμένος για την ομάδα που επέλεξε ο Μπάιντεν» για να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Γκέιτς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Γκέιτς δήλωσε επίσης ικανοποιημένος που υπό τον Μπάιντεν οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και για το ότι «διόρισε έξυπνους ανθρώπους, και για το γεγονός ότι ο δρ. Φάουτσι δεν θα καταπιέζεται».