Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαγνώσει τον αυτισμό από την ηλικία των 2 ετών


21/11/2023

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαγνώσει τον αυτισμό από την ηλικία των 2 ετών


21/11/2023

Ένα πρόσφατα ανεπτυγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, διέγνωσε με ακρίβεια παιδιά ηλικίας 24 έως 48 μηνών με αυτισμό με ποσοστό ακρίβειας 98,5%. Τα σχετικά αποτελέσματα παρουσιάζονται την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Η διεπιστημονική ομάδα ανέπτυξε ένα σύστημα τριών σταδίων για την ανάλυση και ταξινόμηση της μαγνητικής τομογραφίας διάχυσης, μιας ειδικής τεχνικής που ανιχνεύει τον τρόπο με τον οποίο το νερό ταξιδεύει κατά μήκος των οδών της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνει την απομόνωση εικόνων εγκεφαλικού ιστού από τις σαρώσεις της μαγνητικής τομογραφίας και την εξαγωγή απεικονιστικών δεικτών που υποδεικνύουν το επίπεδο συνδεσιμότητας μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου. Ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης, εκπαιδευμένος να εντοπίζει περιοχές απόκλισης για να διαγνώσει εάν κάποιος είναι αυτιστικός ή νευροτυπικός, συγκρίνει τα μοτίβα των δεικτών στους εγκεφάλους των παιδιών με αυτισμό με εκείνα των φυσιολογικά ανεπτυγμένων εγκεφάλων.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μεθοδολογία τους στις μαγνητικές τομογραφίες 226 παιδιών ηλικίας 24 έως 48 μηνών, από τα οποία τα 126 παιδιά έχουν αυτισμό και τα 100 παιδιά αναπτύσσονται φυσιολογικά. Το σύστημα επέδειξε ακρίβεια 98,5% στην αναγνώριση των παιδιών με αυτισμό.

«Η προσέγγισή μας είναι μια νέα πρόοδος που επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση του αυτισμού σε βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών», επισημαίνει ο Μοχάμεντ Κούντρι, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λούιζβιλ στο Κεντάκι και μέλος της ερευνητικής Ομάδας. Ο ίδιος προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι η θεραπευτική παρέμβαση πριν από την ηλικία των τριών ετών μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των ατόμων με αυτισμό να επιτύχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης».

Σύμφωνα με την έκθεση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για τον αυτισμό, το 2023 λιγότερα από τα μισά παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού έλαβαν αναπτυξιακή αξιολόγηση μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ενώ το 30% των παιδιών που πληρούσαν τα κριτήρια για διαταραχή του φάσματος του αυτισμού δεν έλαβε επίσημη διάγνωση μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.

«Η ιδέα πίσω από την πρώιμη παρέμβαση είναι να εκμεταλλευτούμε την πλαστικότητα του εγκεφάλου ή την ικανότητα του εγκεφάλου να ομαλοποιεί τη λειτουργία του με τη θεραπεία», δηλώνει ο Γκρέγκορι Μπαρνς, καθηγητής Νευρολογίας στο Λούιζβιλ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σάντσεθ:Ξανά πρωθυπουργός με τη στήριξη του κοινοβουλίου

Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για μία νέα, τετραετή, πρωθυπουργική θητεία στον Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξασφάλισε την ψήφο 179 βουλευτών χάρη στην κρίσιμης σημασίας υποστήριξη των επτά βουλευτών του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya, του Κάρλες Πουτσντεμόν, με αντάλλαγμα την χορήγηση αμνηστίας στους πρωταγωνιστές της απόπειρας απόσχισης της Καταλωνίας το 2017, μέτρο που έχει διχάσει την Ισπανία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ερντογάν: Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας – Η εμπιστοσύνη μας στην ΕΕ έχει κλονιστεί


04/11/2023

Διάλογο με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Καζακστάν προς την Τουρκία είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πάγια τακτική του όταν επιστρέφει στην Τουρκία από τις επισκέψεις του στο εξωτερικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε κυρίως σε ερωτήσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Γάζα. «Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;» δήλωσε, μεταξύ άλλων. «Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία η εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Με άλλα λόγια, μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Τα γεγονότα θα δείξουν ποια μορφή θα πάρει αυτό, ο χρόνος θα δείξει. Θα υπάρχει μια διάσταση ασφάλειας, θα υπάρχει μια πολιτική διάσταση, και υπάρχει ήδη μια ιστορική και πολιτιστική διάσταση μαζί με όλα αυτά. Υπάρχει μια δομή που διαμορφώνεται από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο και εμείς, ως Τουρκία, θα πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο» υποστήριξε.

Ερωτηθείς αν θα συνομιλούσε με το Ισραήλ, όπως συνομιλεί και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο κ. Ενρτογάν απάντησε: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας: «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του «να εργαστεί για την καταδίκη του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου», υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωσή του στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το κόμμα του. «Δήλωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες» ανέφερε, τονίζοντας πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διοργάνωσης μια διάσκεψης ειρήνης με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αποκλείει όμως τη Χαμάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι «διαδραμάτισε έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». Υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρότεινε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση» και προσέθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι τέτοιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο οργανισμό που έχει κρατήσει μια χώρα, όπως η Τουρκία, να περιμένει στην πόρτα για περισσότερα από 50 χρόνια»;

Αναφερόμενος επίσης στην ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε και τις προηγούμενες ημέρες ότι «όλοι τους χρωστούν στο Ισραήλ. Αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα χρέος προς το Ισραήλ». Συμπλήρωσε ότι «τώρα η Γερμανία δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος. Είναι πολύ σαφές, το ίδιο και οι υπόλοιποι».

Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την Εθνοσυνέλευση

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να δείξει θετικές προθέσεις όσον αφορά στην έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ωστόσο ότι η έκβαση των διαδικασιών εξαρτάται πλέον από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, που την περίοδο αυτή είναι απασχολημένη με τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η πιο σημαντική προσδοκία της Τουρκίας από τη Σουηδία ήταν να σταματήσουν οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών της κουρδικής οργάνωσης PKK στους δρόμους της Στοκχόλμης. «Το συζητήσαμε αυτό με τον (σ.σ. Σουηδό) πρωθυπουργό. Μας είπαν επίσης ότι άνοιξαν το δρόμο για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία από τη Σουηδία. Είναι αλήθεια ότι έκαναν αυτά τα βήματα σε αυτά τα θέματα. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν ληφθεί μέτρα μέχρι στιγμής σχετικά με τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Σουηδία. Δεν έχει γίνει κανένα βήμα» υποστήριξε.

Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης πως ο ίδιος παρέπεμψε το πρωτόκολλο της ένταξης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, επισημαίνοντας πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τού έστειλε ένα μικρό ευχαριστήριο μήνυμα. «Του έστειλα ένα μήνυμα και του είπα ότι από εδώ και πέρα εξαρτάται από την Εθνοσυνέλευση», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «αν η Αμερική έχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, εμείς έχουμε την Εθνοσυνέλευση. Θα δούμε πώς θα το ερμηνεύσει η Εθνοσυνέλευσή μας, πώς θα το διαπραγματευτεί».

Επίσης, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Εθνοσυνέλευση είναι επικεντρωμένη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. «Ο Προϋπολογισμός συζητήθηκε στην Επιτροπή, αλλά τώρα έρχεται στην Ολομέλεια. Οι εργασίες της Ολομέλειας δεν είναι τόσο σύντομες όσον αφορά στον Προϋπολογισμό μας» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας με νόημα πως «θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις πιο θετικές προσπάθειες, εφόσον η άλλη πλευρά μάς προσεγγίσει θετικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρή εντοπίστηκε η Γερμανίδα όμηρος Σάνι Λουκ που απήγαγε η Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ30/10/2023
Συντετριμμένη είναι η οικογένεια της 22χρονης Σάνι Λουκ, καλλιτέχνιδας τατουάζ και infuencer, αφότου ενημερώθηκαν από επίσημα χείλη ότι η νεαρή Γερμανοϊσραηλινή η οποία είχε ταυτοποιηθεί την έχουν οι τρομοκράτες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα, είναι νεκρή.

Για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, η οικογένειά της ήλπιζε σ' ένα θαύμα. Σήμερα το πρωί, η μητέρα και η αδερφή της άτυχης νεαρής κοπέλας ανακοίνωσαν τον θάνατό της μέσω των γερμανικών ΜΜΕ. «Δυστυχώς χθες μάθαμε τα δυσάρεστα νέα, ότι η κόρη μου δεν είναι πια στη ζωή», είπε η μητέρα της Σάνα, Ρικάρντα στα γερμανικά δίκτυα «RTL» και N- tv: «Η Σάλι Λουκ δεν ζει πια».

Η αδερφή της Σάνι, Άντι, έγραψε στο Instagram ότι « με μεγάλη λύπη ανακοινώνω τον θάνατο της αδερφής μου, η οποία αγνοείτο εδώ και εβδομάδες».Συλλυπητήρια ανάρτηση έκανε στο Χ το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. «Είμαστε συντετριμμένοι που μοιραζόμαστε ότι βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε η σορός της 23χρονης Γερμανοϊσραηλινής Σάνι Λουκ. Η Σάνι, που απήχθη από μουσικό φεστιβάλ και βασανίστηκε και περιφερόταν από τους τρομοκράτες της Χαμάς, βίωσε ασύλληπτη φρίκη. ΟΙ σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τους φίλους και την οικογένεια της Σάνι κατά τη διάρκεια του αδιανόητου εφιάλτη», αναφέρει στην ανάρτηση.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς είχαν καταγραφεί σε βίντεο να έχουν την άτυχη κοπέλα ολόγυμνη και με σπασμένα πόδια σε ένα αγροτικό όχημα, μετά την επίθεση σε μουσικό φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου. Τότε η νεαρή είχε ταυτοποιηθεί από τα τατουάζ που είχε, ενώ οι πρώτες αναφορές έλεγαν πως ήταν νεκρή με τους τρομοκράτες και το πλήθος να βεβηλώνουν το πτώμα της.

Η μητέρα της, Ρικάρντα Λουκ, την είχε αναγνωρίσει σε ένα από τα βίντεο, ωστόσο η ίδια έτρεφε ελπίδες λέγοντας σε διεθνή ΜΜΕ πως είχε πληροφορίες πως η κόρη της ήταν βαριά τραυματισμένη και βρισκόταν σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι μαχητές της Χαμάς περιφέρουν σε αγροτικό τη Γερμανίδα

ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθει στη Γάζα το Σάββατο


20-10-2023

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω», δήλωσε ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέστηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκοτώθηκαν ο αρχηγός των Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν και μέλη της οικογένειάς του19-10-2023

Ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο


12-10-2023

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ κλονίζει συθέμελα την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι καταστροφικές αποτυχίες του ισραηλινού στρατού, των υπηρεσιών Πληροφοριών και της ισραηλινής κυβέρνησης που έδωσαν την δυνατότητα στην Χαμάς να πραγματοποιήσει την πρωτοφανή στην ιστορία του Ισραήλ επίθεση θέτουν σε σοβαρή αμφιβολία την επιβίωση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος και του ίδιου του Νετανιάχου, όταν ο πόλεμος θα έχει τελειώσει.

Μέχρι τότε, το συλλογικό τραύμα που προκάλεσε στο Ισραήλ η πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς υποχρεώνουν τον Νετανιάχου να επικεντρωθεί σε μία και μοναδική αποστολή που του υπαγορεύει η ισραηλινή κοινή γνώμη: διάλυση των υποδομών της ισλαμιστικής οργάνωσης στην Γάζα.

«Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Όλοι ασκούν πίεση επάνω του, ακόμη και το κόμμα του», το Λικούντ, εξηγεί ο πολιτικός σχολιαστής Ακίβα Ελντάρ

«Δεν υπάρχει λευκή επιταγή»

Ο Ακίβα Ελντάρ πιστεύει ότι ακόμη και η υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν δεν αποτελεί «λευκή επιταγή»: «ο Μπίμπι πρέπει να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, φυσικά. Αλλά, αν αυτό γίνει με τίμημα τα παιδιά που θα αρχίσουν να πεθαίνουν από πείνα στην Γάζα, η παγκόσμια κοινή γνώμη, προς το παρόν ευνοϊκή απέναντι στο Ισραήλ, θα αρχίσει να μεταβάλλεται».

«Η απάντηση θα πρέπει να είναι αναλογική με τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από την Χαμάς. Όμως ο Νετανιάχου δεν μπορεί να μείνει με τους θανάτους 1.000 ακόμη στρατιωτών ή των ομήρων στα χέρια», λέει.

Άλλη πηγή πίεσης στον Μπίμπι: μία παρατεταμένη παράλυση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό, όπως έγινε μετά τις 34 ημέρες πολέμου με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006, προειδοποιούν οι ισραηλινοί οικονομολόγοι.

Μία παράλυση που γίνεται ακόμη περισσότερο πιθανή, σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή, από την στιγμή που ο στρατός δεν είναι έτοιμος να πολεμήσει σε τρία μέτωπα: στον Νότο, στο μέτωπο της Γάζας, στον Βορρά, με την Χεζμπολάχ, και στην Ανατολή, σε περίπτωση που υπάρξει ανάφλεξη στην Δυτική Όχθη.

Χθες, τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση της επίθεσης της Χαμάς, ο Νετανιάχου και ένας από τους βασικούς ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ο Μπένι Γκαντς, ανακοίνωσαν συμφωνία για την συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης για όσο θα διαρκέσει ο πόλεμος

«Οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες»

«Η παρουσία του Μπένι Γκαντς στην κυβέρνηση θα αμβλύνει ελαφρά την πίεση επί του πρωθυπουργού», πιστεύει ο Ντάνιελ Μπενσιμόν, ειδικός σε θέματα ισραηλινής πολιτικής και πρώην βουλευτής του εργατικού Κόμματος.

«Αυτό θα αμβλύνει τις εντάσεις, αλλά δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας: οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες και το ξέρει. Δεν θα επιβιώσει αυτής της κρίσης. Η πολιτική του καριέρα έχει τελειώσει. Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές από ιδρύσεως του Κράτους» το 1948.

«Θα υπάρξει μία επιτροπή έρευνας. Θα είναι τρομακτικό. Επειτα, θα πέσει με τους υπουργούς του στα σκουπίδια της Ιστορίας, με αυτόν τον ντροπιαστικό λεκέ στο μέτωπό του: το μεγαλύτερο πολιτικό και στρατιωτικό φιάσκο του Ισραήλ». «Και το κατανοεί. Γι’ αυτό είναι με την πλάτη στον τοίχο».

Όσο για τις διαδηλώσεις που έχουν διχάσει εδώ και δέκα μήνες την ισραηλινή κοινωνία κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης που τόσο προσπάθησε να επιβάλει ο Νετανιάχου, θα επαναληφθούν ακόμη μεγαλύτερες όταν θα έχουν σωπάσει τα κανόνια.

Διότι, σύμφωνα με τον Ρέουβεν Χαζάν, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αυτό που απέτυχε είναι η ίδια η προσέγγιση του Νετανιάχου απέναντι στην Χαμάς.

«Η κοινή γνώμη θα τον κάνει να πληρώσει πολύ ακριβά όταν θα έχει τελειώσει ο εφιάλτης».

«Η σύλληψή του ήταν κακή. Η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία στην Γάζα από το 2004. Ο Νετανιάχου εξελέγη το 2009. Έχουν τα ηνία σε παράλληλους χρόνους. Και οι ισλαμιστές ενισχύθηκαν ακριβώς κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου», εξηγεί ο Ρέουβεν Χαζάν.

«Τεράστιο σφάλμα»

Εκ των πραγμάτων, οι έξι πόλεμοι που εξαπολύθηκαν σε απάντηση των βροχών ρουκετών της Χαμάς κατά του Ισραήλ μετά την μονομερή αποχώρησή του από την Λωρίδα της Γάζας δεν χρησίμευσαν σε τίποτε.

«Κάναμε τεράστιο σφάλμα φανταζόμενοι ότι μία τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να αλλάξει DNA και βλακωδώς αρχίσαμε να το πιστεύουμε κι’ εμείς οι ίδιοι», δήλωσε χθες ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στρατηγός Γιάακοβ Αμιντρόρ.

Τότε, τι πρέπει να γίνει;

Η Jerusalem Post θέτει το ερώτημα που καίει τα χείλια: «Μήπως είναι η στιγμή να ανακαταλάβουμε την Γάζα;», έναν θύλακα 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων και υπό την διοίκηση της Χαμάς που δηλώνει ότι εξαπέλυσε την επίθεση «για να θέσει τέλος στα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών;».

«Όταν μπαίνεις στην Γάζα, ποτέ δεν ξέρεις σε τι κατάσταση θα βγεις», λέει ο Ακίβα Ελντάρ: «Αυτό είναι το δίλημμα του Νετανιάχου. Λοιπόν, θα είναι αρκετά λογικός για να λάβει την σωστή απόφαση;».

Η είσοδος του Μπένι Γκαντς στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης περιθωριοποιεί τα ακροδεξιά στοιχεία και θέτει σε αμφιβολία την δικαστική μεταρρύθμιση

Η συγκρότηση της πολεμικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με την συμμετοχή του πρώην αρχηγού του ισραηλινού στρατού και πρώην υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς απαντά στην γενική επιταγή που διαμορφώθηκε στο Ισραήλ μετά την μεγαλύτερη καταστροφή από συστάσεώς του: την ανάληψη της διακυβέρνησης από ένα ευρείας αποδοχής αντιπροσωπευτικότερο σχήμα.

Η είσοδος του Μπένι Γκαντς στην κυβέρνηση στέλνει στο περιθώριο τοξικές προσωπικότητες της ισραηλινής ακροδεξιάς όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και στέλνει στις καλένδες την δικαστική μεταρρύθμιση του Νετανιάχου που δίχασε την ισραηλινή κοινωνία.

Το πολεμικό συμβούλιο θα είναι πολύ στενής σύνθεσης. Θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο Μπένι Γκαντς και δύο παρατηρητές: ο Γκάντι Άιζενκοτ (Εθνική Ενότητα), πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, και ο Ρον Ντέρμερ, επίσης πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων.

Η χθεσινή συμφωνία προβλέπει ότι το πολεμικό συμβούλιο θα διαμορφώνει στην στρατηγική της διαχείρισης του πολέμου, θα αποφασίζει τους στόχους των πολεμικών επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα, θα δίνει επιχειρησιακές διαταγές στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ θα έχει και έκτακτες εξουσίες.

Κάτω από το πολεμικό συμβούλιο, το 10μελές Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επίσης αυξημένες αρμοδιότητες σε πολύ κρίσιμους τομείς, όπως σε θέματα εσωτερικής ασφαλείας, όπου η επιρροή του κεντρώου κόμματος Γαλάζιο και Λευκό του Μπένι Γκαντς να είναι επίσης κρίσιμη.

Η χθεσινή συμφωνία συγκρότησης κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπει ότι η σύμφωνη γνώμη του Μπένι Γκαντς απαιτείται για οποιαδήποτε νομοθετική ή κυβερνητική απόφαση για οποιαδήποτε άλλα θέματα πλην των θεμάτων ασφαλείας, διπλωματικής πολιτικής και της διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων.

Αυτό σημαίνει ότι το κολοσσιαίο σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Νετανιάχου που απειλούσε να αλλάξει τον ίδιο τον χαρακτήρα του Ισραήλ μπαίνει στο ντουλάπι, προσωρινά ή για πάντα.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ με πληροφορίες από τους Times of Israel

Διαφωνίες στην ΕΕ για τη διακοπή της βοήθειας προς Παλαιστινίους – Ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη


10-11-2023

Η Ισπανία και η Γαλλία εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους στην πιθανότητα διακοπής της βοήθειας που η ΕΕ παρέχει στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ οι 27 υπουργοί των Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα για το θέμα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται στην προτεινόμενη διακοπή της βοήθειας που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως η Γαλλία δεν υποστηρίζει τη διακοπή της αρωγής που χορηγείται απ’ ευθείας στον παλαιστινιακό λαό.

«Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, δεν μπορούμε να συγχέουμε τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, με τον παλαιστινιακό πληθυσμό ή με την Παλαιστινιακή Αρχή ή με τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών στο πεδίο», δήλωσε ο Αλμπάρες σε συνέντευξη του στον ισπανικό ραδιοσταθμό Cadena SER.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα παλαιστινιακά εδάφη θα χρειαστούν πιθανόν περισσότερη βοήθεια στο εγγύς μέλλον μετά την επίθεση της Χαμάς, το Σάββατο, στο Ισραήλ και τον επακόλουθο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Στο Παρίσι το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία δεν υποστηρίζει τη διακοπή της βοήθειας που λαμβάνουν απ’ ευθείας οι Παλαιστίνιοι.

«Δεν είμαστε υπέρ της αναστολής της βοήθειας που λαμβάνει απ’ ευθείας ο παλαιστινιακός λαός και χθες το κάναμε αυτό σαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε σε δήλωσή του το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Καμία επαφή Μόσχας Ουάσιγκτον για τη Μέση Ανατολή

Εξάλλου, στη Μόσχα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ έκανε σήμερα γνωστό πως η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται σε επαφή αναφορικά με την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στο πλευρό το Ισραήλ ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία , Γερμανία και Ιταλία

Σε κοινή τους δήλωση το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υποσχέθηκαν την “σταθερή και ενωμένη υποστήριξή τους στο κράτος του Ισραήλ και την απερίφραστη καταδίκη της Χαμάς και των τρομακτικών τρομοκρατικών ενεργειών της”.

Σύμφωνα με τη κοινή δήλωση των δυτικών ηγετών: “Ξεκαθαρίζουμε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς δεν έχουν καμία δικαιολογία, καμία νομιμοποίηση και πρέπει να καταδικαστούν παγκοσμίως. Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία”.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν αποστείλει ήδη προειδοποιήσεις διά της διπλωματικής οδού στην Τεχεράνη ώστε να αποτραπεί μια άμεση εμπλοκή του Ιράν στην σύρραξη μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ . Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις της Χεζμπολάχ έχουν ήδη πλήξει με ρουκέτες, από το έδαφος του Λιβάνου το βόρειο Ισραήλ, ενώ είναι γνωστές οι σχέσεις που διατηρεί το ιρανικό καθεστώς με τη Χαμάς την οποία ενισχύει οικονομικά και εξοπλίζει . Ένα δεύτερο μέτωπο στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις της Χαμάς

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι, καταγγέλλοντας παράλληλα τον ρόλο της Τεχεράνης στην κρίση.

“Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό την Χαμάς και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα στην ευρύτερη περιοχή”, είπε στο δίκτυο MSNBC. “Από αυτήν την άποψη, το Ιράν είναι σαφώς συνυπεύθυνο. Ωστόσο, όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία για αυτές τις επιθέσεις, όχι δεν έχουμε τίποτα”, συμπλήρωσε.

Τουρκία :Να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς  η Αγκυρα επιχειρει αν κρατησει τη στάση των ισων αποστάσεων . Ο Ερντογάν χθες είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίπ Μικάτι και τόνισε πως η Τουρκία θα αυξήσει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την ειρήνευση στην περιοχή.

Ο Ερντογάν την Κυριακή είχε δηλώσει πως πρέπει να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και το ΥΠΕΞ της Τουρκίας με ανακοίνωσή του υποστήριξε πως «δίνει μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή το συντομότερο δυνατό και καταδικάζει σθεναρά την απώλεια ζωών αμάχων. Τονίζουμε ότι οι πράξεις βίας και οι σχετικές κλιμακώσεις δεν θα ωφελήσουν κανέναν και καλούμε τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τα παρορμητικά βήματα».

ΠΟΥ : Να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι υπήρξαν συνολικά 11 επιθέσεις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης – στους οποίους περιλαμβάνονται ιατρικές εγκαταστάσεις, ασθενοφόρα και πάροχοι φροντίδας – κατά τις πρώτες 36 ώρες της νέας σύγκρουσης στη Γάζα.

“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απρόσκοπτη, σωτήρια παραπομπή ασθενών και τη μετακίνηση ανθρωπιστικού προσωπικού και βασικών υγειονομικών προμηθειών”, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Συνομιλίες Κατάρ με Χαμάς και Ισραήλ

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Χαμάς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, μεταξύ άλλων για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς επιβεβαίωσαν ότι συνομιλούσαν. Ένας αξιωματούχος της Χαμάς που εδρεύει στη Ντόχα δήλωσε ότι η ομάδα δεν ήταν ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο»


11-09-2023

Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Επιτροπής, ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές κατστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης). Όπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς. «Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Φρέντι Μπελέρης: Συνεχίζεται η προφυλάκιση του21-08-2023

Συνεχίζεται η προφυλάκιση του Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, μετά από απόφαση του ειδικού δικαστηρίου των Τιράνων για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το δικαστήριο απέρριψε σήμερα το νέο αίτημα των δικηγόρων του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη για αντικατάσταση της προφυλάκισης του με άλλα περιοριστικά μέτρα, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να ορκιστεί και να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.

Ο Μπελέρης παραμένει επί τρίμηνο προφυλακισμένος, γεγονός που του στερεί την δυνατότητα ορκωμοσίας του στο δημαρχιακό αξίωμα, με την προθεσμία επ’ αυτού να εκπνέει.

Δεν κλήθηκε στο δείπνο με τους Βαλκάνιους ηγέτες ο Ράμα

Στο καθιερωμένο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε γιατί δεν έχει κληθεί ο Έντι Ράμα στο δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με Βαλκάνιους ηγέτες.

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως «νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά από τον στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου το εννοούμε. Σε κάθε περίπτωση προεκλήθη ο πρόεδρος της Αλβανίας ο οποίος και δεν θα παραβρεθεί».


Απάντηση Μπελέρη μέσα από τη φυλακή στον Έντι Ράμα


15-08-2023

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, απάντησε, μέσα από τη φυλακή, στην τοποθέτηση του Έντι Ράμα για τη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, στη Χειμάρρα, παρουσία των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κυρίων Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Με καυστικό τρόπο, ο Φρέντη Μπελέρης, δεν διστάζει να συγκρίνει τον Έντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι ο «μόνος που συνελήφθη για εκλογικά αδικήματα εδώ και 33 χρόνια». «Στα 33 χρόνια που ακούμε για εκλογικά εγκλήματα, μόνο ένας Έλληνας έχει συλληφθεί και μόνο ένας Έλληνας που ο Πρωθυπουργός τον χαρακτηρίζει δημόσια ως προσωπικό του εχθρό, κρατείται στη φυλακή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του, ο Αλβανός πρωθυπουργός επιχείρησε να χλευάσει την χθεσινή συγκέντρωση στη Χειμάρρα υπέρ του Φρέντη Μπελέρη και έκανε ότι δεν άκουσε τα όσα ειπώθηκαν σε αυτήν.

Η Πολωνία σχεδιάζει να στείλει πάνω από 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία


10-08-2023

Η Πολωνία σχεδιάζει να μετακινήσει έως 10.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να ενισχύσει τη Συνοριακή Φρουρά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

«Περίπου 10.000 στρατιώτες θα πάνε στα σύνορα, από τους οποίους 4.000 θα ενισχύσουν άμεσα τη Συνοριακή Φρουρά και 6.000 θα είναι στην εφεδρεία», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο.

«Μετακινούμε το στρατό πιο κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να φοβίσουμε τον επιτιθέμενο ώστε να μην τολμήσει να μας επιτεθεί», δήλωσε ο Μπλάστσακ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ματσιέι Βάσικ δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η Πολωνία θα στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

Ο επικεφαλής της πολωνικής Συνοριακής Φρουράς Τόμας Πράγκα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως 19.000 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν φέτος παράνομα τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, από 16.000 που ήταν πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ

Ο Πριγκόζιν πήγε στη Ρωσία παρέλαβε όπλα και χρήματα και αναχώρησε


06-07-2023

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, «είναι ελεύθερος» και βρέθηκε στην Ρωσία, παρά την συμφωνία που προέβλεπε την εγκατάστασή του στην Λευκορωσία μετά την ανταρσία της 24ης Ιουνίου.

«Οσο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη. Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας…Πού είναι σήμερα το πρωί; Ίσως πήγε στη Μόσχα το πρωί…ή αλλού», είπε ο Λουκασένκο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε λευκορώσους και ξένους δημοσιογράφους.

«Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι είναι ελεύθερος», είπε προσθέτοντας ότι είχε «χθες» τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της Wagner, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την Ρωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία καταγραφής πτήσεων, τζετ που συνδέεται με τον Πριγκόζιν απογειώθηκε χθες από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό την Μόσχα και σήμερα κατευθύνθηκε προς την νότια Ρωσία.

Ο ιστότοπος Fontanka.ru μεταδίδει ότι ο Πριγκόζιν επισκέφθηκε ο ίδιος τη διεύθυνση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) στην Αγία Πετρούπολη προκειμένου να παραλάβει τα περιουσιακά του στοιχεία που του είχαν κατασχεθεί , μεταξύ των οποίων και ένα πιστόλι Glock.

Η Υπηρεσία επέστρεψε στο αφεντικό της Βάγκνερ δύο καραμπίνες «Saiga», μια κοντόκανη αυστριακή καραμπίνα Steyr Mannlicher, ένα ημιαυτόματο τυφέκιο ARka και μερικά ακόμη όπλα και πιστόλια, όπως επίσης και δέκα δισεκατομμύρια ρούβλια τα οποία επίσης είχαν κατασχεθεί, έγραψε ο ιστότοπος της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αφού παρέλαβε οπλα και χρήματα ο Πριγκόζιν φέρεται να έφυγε και πάλι από τη Ρωσία.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι το θέμα της μετεγκατάστασης των μονάδων της Wagner στην Λευκορωσία δεν έχει επιλυθεί και εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ρωσίας και της Wagner.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι μαχητές της Wagner βρίσκονται επίσης «στα στρατόπεδά τους» και όχι στην Λευκορωσία «προς το παρόν».

«Οι μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner βρίσκονται στα στρατόπεδά τους…στα μόνιμα στρατόπεδά τους μετά την αποχώρησή τους από το μέτωπο για ξεκούραση» και όχι στην Λευκορωσία «προς το παρόν», δήλωσε ο Λουκασένκο προσθέτοντας ότι η πρότασή του για μετεγκατάσταση των μελών της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας στο έδαφος της Λευκορωσία ισχύει.

«Αν η ρωσική κυβέρνηση και η ομάδα Wagner θεωρήσουν αναγκαίο να εγκαταστήσουν ορισμένο αριθμό μαχητών της Wagner στην Λευκορωσία για ξεκούραση ή εκπαίδευση (…) τότε θα εφαρμόσω την απόφασή μου» να τους υποδεχθώ, πρόσθεσε.

«Αν υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης αυτής της δύναμης (Wagner) για την υπεράσπιση της κυβέρνησης (της Λευκορωσίας), αυτό θα γίνει αμέσως σε οποιαδήποτε περιοχή. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί στην Λευκορωσία», είπε.

Ο λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η παρουσία τους δεν συνιστά κίνδυνο για την Λευκορωσία και ότι δεν πιστεύει πως οι μαχητές της Wagner θα στρέψουν ποτέ τα όπλα εναντίον της χώρας του.

«Δεν πιστεύω ότι η Wagner θα εξεγερθεί και θα στρέψει τα όπλα της κατά του λευκορωσικού κράτους», πρόσθεσε.

Ως προς την μεταφορά ρωσική τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ο Λουκασένκο είπε ότι δεν θα γινόταν χρήση τους παρά για «αμυντικούς σκοπούς». «Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε κατά κανενός με πυρηνικά όπλα», είπε, υποσχόμενος άμεση απάντηση, αν η χώρα του δεχθεί επίθεση.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ισραήλ: 9 Παλαιστίνιοι νεκροί και 100 τραυματίες στην επιχείρηση του στρατού στην Τζενίν


04-07-2023

Εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης ευρείας κλίμακας του στρατού του Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες μέλη του και χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στην επιχείρηση αυτή –τη μεγαλύτερη που έχει κάνει ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια– πυρά και εκρήξεις έσειαν για ώρες την πόλη και τον παρακείμενο καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, οχυρά ένοπλων παλαιστινιακών παρατάξεων που έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο.

«Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει τον καταυλισμό» προσφύγων, δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, ο αντικυβερνήτης της Τζενίν, διευκρινίζοντας ότι πως οι αρχές έλαβαν μέτρα για τη φιλοξενία τους σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη.

Η Ζουλιέτ Τουμά, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Παλαιστίνη, επιβεβαίωσε πως κάτοικοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό, όπου ζουν περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι.

Η νέα επιχείρηση του ισραηλινού στρατού –βαφτίστηκε «Σπίτι και Κήπος» από το επιτελείο– ακολουθεί σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών και κύματα αντιπαλαιστινιακής βίας από εβραίους εποίκους.

«Οι δυνάμεις μας μπήκαν στη σφηκοφωλιά των τρομοκρατών στην Τζενίν (…) και επιχειρούν να καταστρέψουν κέντρα διοίκησης και να πάρουν μεγάλη ποσότητα όπλων», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως στην επιχείρηση ενεπλάκη δύναμη μεγέθους «ταξιαρχίας» [σ.σ. με τα δεδομένα του ισραηλινού στρατού, αυτό σημαίνει από 1.000 ως 2.000 στρατιωτικοί].

Παλαιστίνιοι πέταγαν πέτρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ενώ ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει από τους καπνούς εκρήξεων και καιόμενων οδοφραγμάτων, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εννιά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι εκατό τραυματίστηκαν –οι 20 εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση–, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εκτυλίχθηκαν «αεροπορικοί βομβαρδισμοί και χερσαία εισβολή», αφηγήθηκε ο Μαχμούντ αλ Σαάντι, διευθυντής της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζενίν. «Σπίτια και εγκαταστάσεις βομβαρδίστηκαν (…) Υψωνόταν καπνός από παντού».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε πως ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε «ανοικτό πόλεμο εναντίον του πληθυσμού της Τζενίν».

«Η χειρότερη επιδρομή εδώ και πέντε χρόνια»

Χθες Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του και ενόπλους μέσα σε ισλαμικό τέμενος στον καταυλισμό της Τζενίν, προσθέτοντας πως κατόπιν εντοπίστηκαν όπλα και εκρηκτικά.

Ανέφερε επίσης ότι έπληξε «τρομοκρατική υποδομή» και «κέντρο επιχειρήσεων» και διοίκησης των «Ταξιαρχιών της Τζενίν», ενωτικής τοπικής ένοπλης οργάνωσης.

«Είδα μηχανήματα έργου μέσα στον καταυλισμό, κατέστρεφαν σπίτια», είπε ο Μπαντρ Σαγκούλ, κάτοικός του.

Στο νοσοκομείο της Τζενίν, δημοσιογράφος είδε πτώματα να κείτονται στο νεκροτομείο, κάποια για ώρες, με τους συγγενείς να περιμένουν το τέλος των εχθροπραξιών για να τα παραλάβουν και να τα κηδέψουν.

«Εισαγάγαμε πολλούς τραυματίες, από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον αέρα, πολλούς άλλους από σφαίρες», ανέφερε ο Κάσεμ Μπενιγάντερ, τραυματιοφορέας, 35 ετών. «Αυτή είναι η χειρότερη επιδρομή εδώ και πέντε χρόνια», τόνισε.

«Κατάφωρη παραβίαση»

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση είχε «συγκεκριμένους στόχους» και ότι «το αεροπορικό πλήγμα, στην καρδιά του καταυλισμού» της Τζενίν, «τους κατέλαβε εξαπίνης», προσθέτοντας πως δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση της επιχείρησης σε εξέλιξη.

Η κατάσταση είναι «καταστροφική», τόνισε ο Μαχμούντ Χαουάσιν, κάτοικος του καταυλισμού της Τζενίν, που δημιουργήθηκε το 1948. «Όσο περισσότερο χύνεται παλαιστινιακό αίμα, θα υπάρξει επίσης ισραηλινό αίμα που θα χυθεί».

«Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για να πλήξουμε τον εχθρό», διεμήνυσε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, κατήγγειλε την «βάρβαρη» ισραηλινή επιχείρηση.

Σε διεθνές επίπεδο, η γειτονική Ιορδανία κατήγγειλε πως διαπράττεται «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» καθώς και «των υποχρεώσεων του Ισραήλ ως δύναμης κατοχής».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αραβική μοναρχία που έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, κάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να «απόσχει από κάθε ενέργεια που θα επιτείνει τις εντάσεις (…) και θα οδηγήσει στη διαιώνιση του κύκλου της βίας».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως αποφάσισε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα.

«Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του», ανέφερε στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας πως είναι «επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφευχθούν οι θάνατοι αμάχων».

Σε άλλο τομέα της Δυτικής Όχθης, άνδρας σκοτώθηκε χθες από τον ισραηλινό στρατό στην Αλ Μπίρε, κοντά στη Ραμάλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 186 Παλαιστίνιοι, 25 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια συνδεόμενα με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την ασφάλεια του Ισραήλ


03-07-2023

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, οι 10 σοβαρά, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την επιχείρηση «νέο έγκλημα πολέμου», ενώ η μαχητική οργάνωση Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στις μάχες.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Δυτική Όχθη. «Είδαμε τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του από τη Χαμάς, τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να ολοκληρώσει την επιχείρηση που άρχισε στην πόλη Τζενίν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε αξιωματούχος που ενημέρωσε για τον στρατιωτικό σχεδιασμό.

Ο στρατός έχει αρνηθεί έως τώρα να πει πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση αναφέροντας μόνο ότι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια ημέρα και ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν εκεί για όσο καιρό χρειαστεί.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

«Συγκλονισμένος» για τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού δήλωσε ο Μακρόν


28-09-2023

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα «συγκλονισμένος», την επομένη του θανάτου ενός εφήβου που σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ η γαλλική κυβέρνηση έκανε έκκληση για «ηρεμία» έπειτα από μια νύχτα έντασης στα προάστια του Παρισιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν μετέφερε τις δηλώσεις Μακρόν και έκανε «έκκληση για ηρεμία» έπειτα από μια νύχτα συμπλοκών στη Ναντέρ όπου ζούσε αυτός ο 17χρονος νεαρός και όπου σκοτώθηκε την Τρίτη από έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου.

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν χθες και συνεχίσθηκαν την περασμένη νύχτα στο δυτικό αυτό προάστιο του Παρισιού, μετά τον θάνατο του 17χρονου αυτοκινητιστή από σφαίρα αστυνομικού επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί». Ο αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε χθες, Τρίτη, το πρωί. Αρχικά, πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν πως αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δυο μοτοσικλετιστές της.

Όμως βίντεο που κυκλοφόρησε κατόπιν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης επαλήθευσαν πως είναι αυθεντικό– εικονίζει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν αυτός προσπαθεί να φύγει επιταχύνοντας. Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι» — δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει.

Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο.

Το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη του Νότιγχαμ, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο


13-06-2023

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη του Νότιγχαμ, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς στο κέντρο της πόλης και τη σύλληψη ενός 31χρονου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας οδήγησε ένα βανάκι εναντίον του πλήθους τραυματίζοντας αρκετούς, ενώ στη συνέχεια μαχαίρωσε κάποιους από αυτούς , σκοτώνοντας τρεις εξ αυτών σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης.

Η αστυνομία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στην πόλη και ότι ένας άνδρας, ύποπτος για φόνο, συνελήφθη αφού μικρό φορτηγάκι προσπάθησε να παρασύρει άλλους τρεις ανθρώπους.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι δύο άνθρωποι εντοπίσηκαν νεκροί σε δρόμο στο κέντρο του Νότιγχαμ στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 6 το πρωί ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια η αστυνομία έλαβε κλήση για ένα άλλο περιστατικό σε κοντινή περιοχή, όπου ένα φορτηγάκι προσπάθησε να παρασύρει τρεις ανθρώπους.

Οι τρεις αυτοί άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Ακόμη ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός σε άλλο δρόμο, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης.

«Είναι ένα φρικτό και τραγικό συμβάν, το οποίο κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους», δήλωσε η επιθεωρητής της αστυνομίας Κέιτ Μέινελ.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα τρία περιστατικά συνδέονται και έχουμε συλλάβει έναν άνδρα. Η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και ομάδα ντετέκτιβ εργάζεται για να διαλευκανθεί τι ακριβώς συνέβη», πρόσθεσε η ίδια.

Ένας 31χρονος άνδρας, ύποπτος για φόνο, έχει συλληφθεί και βρίσκεται υπό κράτηση.

Πολλοί δρόμοι στο Νότιγχαμ έχουν κλείσει, ενώ έχουν ανασταλεί και κάποια δρομολόγια του τραμ.

Το κέντρο της πόλης γύρω από το Βασιλικό Θέατρο βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό  αποκλείοντας μια μεγάλη περιοχή. Η αστυνομία ζητά “από το κοινό να κάνει υπομονή όσο συνεχίζονται οι έρευνες”. Καθώς οι κεντρικοί δρόμοι είναι κλειστοί , έχουν ανασταλεί οι δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων και του τραμ, έχουν ανασταλεί.

Οι δρόμοι που έκλεισαν περιλαμβάνουν την Ilkeston Road, την Milton Street, την Maples Street και την Woodborough Road από τη διασταύρωση με την Magdala Road προς την πόλη.

Συστάσεις Μενέντεζ σε Ερντογάν: «Λιγότερο πολεμοχαρή στάση» έναντι γειτόνων και συμμάχων

31/5/2023

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι θέλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να υιοθετήσει μια «λιγότερο πολεμοχαρή» στάση έναντι των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των γειτόνων της Τουρκίας.

«Το σημαντικό είναι τώρα το πώς θα θελήσει ο Ερντογάν να κινηθεί προς το μέλλον με την Τουρκία. Αν θέλει να αλλάξει πορεία από αυτή που είχε, προσδοκώ να το δω αυτό», δήλωσε ο Μπομπ Μενέντεζ στους δημοσιογράφους μετά την εκλογική νίκη του Ερντογάν.

«Αν έχουμε τα ίδια, ή κι άλλα από τα ίδια, όπως αυτά που έχουμε δει, τότε θα εξακολουθήσω να έχω τις ίδιες θέσεις που είχα πριν», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp αξίας 20 δισεκ. και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη που ήδη διαθέτει. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως υποστηρίζει την πώληση και βρίσκεται σε επαφή εδώ και μήνες με το Κογκρέσο για να πετύχει την έγκρισή της.

Ωστόσο έχει αντιμετωπίσει αντίδραση, κυρίως από τον Μενέντεζ, για ένα φάσμα θεμάτων, που περιλαμβάνουν την άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ανησυχίες για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, για άλλες καταχρήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και για τις τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Η Σουηδία είναι μόνο μέρος της εξίσωσης. Για μερικά μέλη, μπορεί να είναι ολόκληρη η εξίσωση. Όχι για μένα», δήλωσε ο Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής δήλωσε πως δεν έχει ακούσει τον Μπάιντεν να μιλάει για την Τουρκία μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που έκανε ο πρόεδρος στον Ερντογάν. Ο Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει τα F-16, ενώ ο Μπάιντεν του είπε πως η Ουάσινγκτον θέλει από την Άγκυρα να πάψει να αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες, Τρίτη, την Τουρκία να οριστικοποιήσει αμέσως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδέει την έγκριση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας με την πώληση των F-16.

Στη διάρκεια της άτυπης διαδικασίας ελέγχου των μεγάλων πωλήσεων όπλων, οι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν να εμποδίζουν συμφωνίες επικαλούμενοι διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένων ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μενέντεζ είπε πως ο Μπάιντεν τον έχει διαβεβαιώσει πως θα σεβαστεί τις θέσεις του.

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης χθες, Τρίτη, πως η παράδοση των F-16 στην Τουρκία δεν θα γίνει σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτό δεν είναι όρος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές εδώ και κάποιο καιρό πως υποστηρίζει την πώληση των μαχητικών F-16, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η ίδια υποστήριξε πως η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία θα διευκόλυνε τη συνεργασία στους κόλπους της αμυντικής συμμαχίας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Μπάιντεν είχε δώσει την εντύπωση πως η πώληση των F-16 στην Τουρκία συνδέεται με την έγκριση από την τελευταία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Μίλησα με τον Ερντογάν και τον συγχάρηκα», είχε δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος. «Και εξακολουθεί να θέλει να βρούμε μια λύση για τα F-16. Του είπα πως θέλουμε μια συμφωνία για τη Σουηδία. Ας το κάνουμε λοιπόν».

 

Πηγή: ΑΠΕ

Χάος στο Κόσοβο – Συμπλοκές στους δρόμους – Σε συναγερμό ο στρατός της Σερβίας

30/05/2023

Με ιδιαίτερη ανησυχία η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κόσοβο, όπου συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές Σέρβους και αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, πεδίο μάχης παραμένει η περιοχή του βόρειου Κοσόβου όπου τα επεισόδια συνεχίζονται, οι εικόνες χάους στους δρόμους παραμένουν και οι συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές ευθύνονται για σειρά σοβαρών τραυματισμών. Η έκρυθμη κατάσταση δημιουργήθηκε την Παρασκευή με την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες Αλβανόφωνους δημάρχους και με τον σερβικό πληθυσμό σε τέσσερεις πόλεις να προσπαθεί να αποτρέψει τη συνθήκη αυτή. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της Δύσης απηύθυναν έκκληση προς την Πριστίνα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτες» επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο, από τις οποίες τραυματίστηκαν περίπου 25 αστυνομικοί. Η αστυνομία και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συγκρούστηκαν χθες με Σέρβους διαδηλωτές στο βόρειο τμήμα όπου σημειώθηκαν ταραχές για την τοποθέτηση Αλβανών δημάρχων.

Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν χθες σε κυβερνητικό κτίριο στο Ζβέκαν αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Στρατιώτες του ΝΑΤΟ σχημάτισαν κλοιό ασφαλείας γύρω από δύο δημαρχεία.

Στο Λεπόσαβιτς, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, ειρηνευτικά στρατεύματα των ΗΠΑ με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών τοποθέτησαν συρματοπλέγματα γύρω από το κτίριο του δημαρχείου για να το προστατεύσουν από εκατοντάδες Σέρβους που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του.

Οι Σέρβοι ζητούν από την κυβέρνηση του Κοσόβου να απομακρύνει τους Αλβανούς δημάρχους και να επιτρέψει στις τοπικές διοικήσεις που χρηματοδοτούνται από το Βελιγράδι να επανέλθουν στα καθήκοντά τους.

Βούτσιτς: Ο στρατός σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού

Ο κ. Βούτσιτς έθεσε τον στρατό σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού ως απάντηση στις νέες διαμαρτυρίες ενώ μετακίνησε μονάδες του στρατού κοντά στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου την Παρασκευή, μετά από παρόμοιες συγκρούσεις.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση στο Βελιγράδι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει χάος για όλους στην περιοχή.


Ισπανία: Κατακλυσμιαίες βροχές έπειτα από την έντονη ξηρασία


26/5/2023

Κατακλυσμιαίες βροχές έπειτα από μακρά περίοδο ξηρασίας μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια, παρασύροντας αυτοκίνητα σε πόλεις της Ισπανίας κοντά στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου.

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν και την κεντρική Ισπανία, καθώς και την περιφέρεια της Μαδρίτης.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι ισπανικές αρχές έκλεισαν προληπτικά σχολεία, πανεπιστήμια και βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που άφησαν πίσω τους πλημμυρισμένα υπόγεια και βυθισμένα αυτοκίνητα.

Αν και οι βροχές προκάλεσαν χάος και οικονομική ζημιά, ήταν καλοδεχούμενες στην Ισπανία που πέρασε την ξηρότερη άνοιξη στα χρονικά, με βάση τις καταγραφές των στοιχείων που ξεκινούν από το 1961, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία AEMET.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι βροχοπτώσεις κατά την περίοδο ανάμεσα στον Οκτώβριο και το Μάιο ήταν κατά 27% χαμηλότερες του μέσου όρου της περιόδου.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχισθούν σήμερα, προειδοποιεί η AEMET.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στα μέσα του Μαΐου στην βόρεια Ιταλία και 23.000 έμειναν άστεγοι από τις βροχές και τις πλημμύρες που ακολούθησαν προκαλώντας ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Νέες έρευνες σε φράγμα της Πορτογαλίας 16 χρόνια μετά την εξαφάνιση της Μαντλίν23/5/2023

Οι πορτογαλικές αρχές, επικουρούμενες από τη γερμανική αστυνομία, ξεκίνησαν τις έρευνες σε ένα φράγμα, κοντά στην περιοχή από το σημείο όπου εξαφανίστηκε το 2007 η μικρή Βρετανίδα Μάντλιν Μακάν, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά της, σε ηλικία τριών ετών.

H πρώτη αυτή εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια στην ανεξιχνίαστη υπόθεση της εξαφάνισης της μικρής Μάντλιν ακολουθεί την κίνηση Γερμανών εισαγγελέων, τον περασμένο χρόνο, να ασκήσουν δίωξη εις βάρος ενός υπόπτου στη Γερμανία, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται σε συνεργασία με τις γερμανικές και τις βρετανικές αρχές. Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, πρόκειται για τον Κρίστιαν Μπρίκνερ, έναν γνωστό παιδεραστή που για πολλά χρόνια κατοικούσε μόνιμα στη νότια Πορτογαλία.

Ο άνδρας αυτός, που εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για τον βιασμό μιας 72χρονης Αμερικανίδας το 2005 στην Πορτογαλία, είχε θεωρηθεί από το 2020 ως ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της μικρής Μάντλιν. Το πορτογαλικό περιοδικό Expresso αποκάλυψε ότι συνήθιζε να πηγαίνει στο φράγμα Αράντε, που βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Σίλβες. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε πυροσβέστες να επιβαίνουν σε ένα φουσκωτό και αστυνομικούς να χτενίζουν την περιοχή γύρω από το φράγμα Αράντε, που βρίσκεται σε απόσταση 52 χιλιομέτρων από το παραθαλάσσιο θέρετρο απ΄όπου εξαφανίστηκε η μικρή.

Πηγή που γνωρίζει τα της έρευνας είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση στην κοινότητα Σίλβες διεξάγεται κατόπιν αιτήματος των γερμανικών αρχών, ενώ μια άλλη πηγή είπε ότι η πορτογαλική αστυνομία έχει ελάχιστες ελπίδες πως η έρευνα θα αποδώσει καρπούς.


 AΠΕ-ΜΠΕ

FBI: Σύλληψη Έλληνα επιχειρηματία στο Παρίσι – Κατηγορείται για μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ στους Ρώσους


17/5/2023

Την σύλληψη Έλληνα επιχειρηματία με την κατηγορία ότι βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία Νικόλαο Μπογονικολό, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και τις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.


Ο Νικόλας Μπογονικολός, Έλληνας υπήκοος και ιδιοκτήτης της Aratos Group, με καταγωγή από την Πάτρα, συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.


«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις. «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ.


Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα: Χρέος κάτω από το 160%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% το 2024


15/5/2023

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2024 η Ελλάδα θα καταφέρει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ. Επίσης καταγράφει την πιο μεγάλη μείωση χρέους ανά την ΕΕ, κατά 52% από το 2020 έως το 2024. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει την πιο μεγάλη αύξηση δημοσίων επενδύσεων λόγω του ταμείου ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα :

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% φέτος και 1,9% το 2024

·  ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,2% το 2023  και στο 2,4% το επόμενο έτος

·  το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 160,2% φέτος και στο 154,4% το 2024

·  και η ανεργία θα υποχωρήσει στο 12,2% το 2023 και στο 11,8% το 2024.

Ο ρυθμός μείωσης του δημόσιου χρέους ποικίλλει από χώρα σε χώρα, αναφέρει η Επιτροπή. Μέχρι το 2024, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ σε σχέση με την κορύφωση του 2020, «με ιδιαίτερα μεγάλες μειώσεις στην Ελλάδα (52 ποσοστιαίες μονάδες), την Κύπρο (41 ποσοστιαίες μονάδες), την Πορτογαλία (32 ποσοστιαίες μονάδες), την Κροατία ( 25 σελ.) και την Ιρλανδία». Αναφέρει επίσης πως θα είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του 2019.

Για τις επενδύσεις αναφέρει πως 17 χώρες της ΕΕ προβλέπεται να δαπανήσουν περισσότερα για δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους από ό,τι πριν από την πανδημία. Η Ιταλία, η Σλοβενία και η Ελλάδα είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη αύξηση σε εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις σε σύγκριση με το 2019, επισημαίνει. Επίσης, την περίοδο 2021-24, οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ στην Ισπανία και την Ελλάδα, πάνω από 3% στην Κροατία και την Πορτογαλία, περίπου 2,5% στη Σλοβακία και την Ιταλία και περίπου 2% στη Λετονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα αναλυτικά

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα η Επιτροπή αναφέρει πως η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2023 στηρίζεται σε μια ανθεκτική αγορά εργασίας και στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης. Ο πληθωρισμός που ήταν κατά μέσο όρο 9,3% το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,4% έως το 2024 λόγω της χαλάρωσης των τιμών της ενέργειας.

Παρ όλα αυτά, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω της απώλειας του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο Ανάκαμψης μετατοπίζεται από τις μεταρρυθμίσεις προς τις επενδύσεις και, ως εκ τούτου, πρόκειται να διατηρήσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, ιδίως στις κατασκευές και σε μικρότερο βαθμό στον εξοπλισμό, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο από τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης.

Επίσης, η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται να ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές. Παράλληλα η συγκράτηση της εγχώριας ζήτησης θα επιβραδύνει και τις εισαγωγές. Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει υψηλό.

Στο δημοσιονομικό πεδίο αναφέρει πως η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο: 0,1% του ΑΕΠ το 2022. «Αυτή η βελτίωση οφείλεται κυρίως στα καλύτερα από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα, ιδίως από τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τους άμεσους φόρους».

Για το 2023 αναμένεται σταδιακή κατάργηση των υπόλοιπων μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία (τα οποία εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 1,5% του ΑΕΠ το 2022) και σημαντική μείωση του κόστους των μέτρων για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας (από 2,5% του ΑΕΠ το 2022 σε 0,2% το 2023). Κάτι που οδηγεί σε εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2024.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε ραγδαία το 2022, κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 160,2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 154,4% το 2024, βοηθούμενος από τα πρωτογενή πλεονάσματα και από την οικονομική ανάπτυξη.

Αναφέρεται επίσης πως στις δημοσιονομικές προοπτικές κίνδυνοι συνδέονται με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, με κυριότερο τις δικαστικές υποθέσεις για την ΕΤΑΔ. Από την άλλη πλευρά, εάν συνεχιστεί η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, τα έσοδα μπορεί να είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ

Η αγορά εργασίας βελτιώθηκε σημαντικά το 2022 εν μέσω διαρκούς δημιουργίας θέσεων εργασίας. Παρόλο που οι άνθρωποι συνέχισαν να επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία, υποδηλώνοντας αύξηση του εργατικού δυναμικού, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,5% το 2022 και αναμένεται να μειωθεί στο 11,8% έως το 2024. Παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της αύξησης των ονομαστικών μισθών φέτος και στη συνέχεια, η αύξηση των πραγματικών μισθών δεν αναμένεται να γίνει θετική πριν από το 2024, εκτιμά η Επιτροπή.

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΘΕΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 9,3% το 2022, αλλά μειώθηκε στο 6,3% έως το 1ο τρίμηνο του 2023. Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να μετριαστούν περαιτέρω φέτος χάρη στη χαλάρωση των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,2% και 2,4% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα. Ωστόσο, η καθυστερημένη μετάβαση των υψηλών τιμών ενέργειας και τροφίμων σε υπηρεσίες και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, η οποία έχει γίνει πιο ορατή από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, θα ωθήσει τον πυρήνα του πληθωρισμού το 2023. Παρά την αύξηση κατά 9,4% του ελάχιστου μισθού τον Απρίλιο του 2023, οι κίνδυνοι μιας σπείρας μισθού-τιμής φαίνεται συγκρατημένη. Ωστόσο, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό προκύπτουν από μια πιο γρήγορη προσαρμογή των μισθών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πυρήνα πληθωρισμού.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΗΡΘΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2022 αποδείχθηκε σημαντικά χαμηλότερο από το αναμενόμενο, φθάνοντας το 2,3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 4,1% του ΑΕΠ που προβλεπόταν το φθινόπωρο. Το πρωτογενές ισοζύγιο κατέγραψε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Αυτή η βελτίωση οφείλεται κυρίως στα καλύτερα από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα, ιδίως από τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τους άμεσους φόρους.

Μετά το καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα το 2022, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στο 1,3% το 2023. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη σταδιακή κατάργηση των υπόλοιπων μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία (τα οποία εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 1,5% του ΑΕΠ το 2022) και σε σημαντική μείωση του κόστους των μέτρων για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας (από 2,5% του ΑΕΠ το 2022 σε 0,2% το 2023). Ταυτόχρονα, η αύξηση των μισθών του Δημοσίου και των κοινωνικών παροχών αναμένεται να παραμείνει ισχνή. Η πρόβλεψη επηρεάζει επίσης δύο προσωρινά μέτρα που εισήχθησαν ως απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,3% του ΑΕΠ: (α) ένα κουπόνι 35 ευρώ το μήνα για την περίοδο Φεβρουαρίου έως Ιουλίου 2023 για νοικοκυριά που πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια και ( β) εφάπαξ συνταξιοδοτικό επίδομα για συνταξιούχους των οποίων η σύνταξη επί του παρόντος δεν είναι αναπροσαρμοσμένη.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,6% του ΑΕΠ το 2024, υποδηλώνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%. Η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου οφείλεται στη σταδιακή κατάργηση των υπόλοιπων ενεργειακών μέτρων έως το 2024. Παρά την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του μισθολογίου με εκτιμώμενη δημοσιονομική επίπτωση 0,2% του ΑΕΠ για το 2024, οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν συνολικά σίγαση βελτιώνοντας έτσι την ισορροπία.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε απότομα το 2022, κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Ο δείκτης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 160,2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 154,4% το 2024, βοηθούμενος από τα πρωτογενή πλεονάσματα και την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι δημοσιονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους. Ειδικότερα, οι αρνητικοί κίνδυνοι προέρχονται από εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, με κυριότερο τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ). Ανοδικά, εάν συνεχιστεί η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, τα έσοδα θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα επί του παρόντος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Εκλογές στην Τουρκία: Η ΕΕ παρακολουθεί στενά και καλεί για μία δημοκρατική αναμέτρηση, χωρίς νοθεία


13/5/2023

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά, αλλά και από απόσταση ποιο θα είναι το διακύβευμα της κάλπης κι εάν οι ψηφοφόροι θα ταχθούν υπέρ του κεμαλισμού ή εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να εξασφαλίσει με θεμιτά ή και αθέμιτα μέσα την παραμονή του στην εξουσία.

Η ΕΕ καλεί για μία εκλογική αναμέτρηση «διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς», με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Κομισιόν Πίτερ Στάνο να σημειώνει αφενός ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την ΕΕ», αλλά να υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη η διαδικασία να διεξαχθεί με βάση τα δημοκρατικά πρότυπα και όλα τα κόμματα να σέβονται το κράτος δικαίου και την βούληση των πολιτών.

Μία χώρα σχεδόν 85 εκατομμυρίων, η οποία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ το 1999, πασχίζει να ισορροπήσει μεταξύ της δημοκρατικής Δύσης και μιας όλο πιο απολυταρχικής κλίσης, με ορισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες να εκτιμούν ότι η παραμονή του Ταγίπ Ερντογάν πιθανόν να σήμαινε μια γνώριμη πεπατημένη από την μία, με σκαπανεβάσματα και απρόβλεπτη συμπεριφορά από την άλλη. Άλλοι ισχυρίζονται ότι μια αλλαγή και η άνοδος στην εξουσία του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου θα σηματοδοτούσε την αρχή μιας νέας εποχής μακριά από «αυταρχισμό». Η ΕΕ δεν αναμένει ότι η αλλαγή σκυτάλης θα μπορέσει να γίνει εύκολα. Ένας ασταθής κυβερνητικός σχηματισμός με μία ισχυρή αντιπολίτευση στον αντίποδα, θα έδενε τα χέρια του Κιλιντσάρογλου, ο οποίος-εάν εκλεγεί- θα κληθεί να δώσει απτά δείγματα της διάθεσής του να συνεργαστεί με την ΕΕ. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Τούρκων» επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή, εξηγώντας ότι «η Άγκυρα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι όλα ένα παζάρι. Εάν επιθυμούν καλύτερη εταιρική σχέση με την Ένωση, θα πρέπει να προχωρήσουν μόνοι τους σε πράξεις και προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει».

Από την πλευρά του, ο Ίαν Λέσερ, Αντιπρόεδρος του German Marshall Fund και Εκτελεστικός Διευθυντής του παραρτήματός του στις Βρυξέλλες, εκτιμά ότι, εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν και το AKP χάσουν την εξουσία, «κάποια πράγματα είναι πιθανό να αλλάξουν στη διεθνή πολιτική της Τουρκίας, με επιπτώσεις για την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Ο τρόπος έχει σημασία. Η ρητορική που προέρχεται από την Άγκυρα πιθανότατα θα είναι διαφορετική και λιγότερο εμπρηστική. Οι επαγγελματίες θα ανακτήσουν την επιρροή τους στην πολιτική σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της περιφερειακής ασφάλειας. Μια πιο ορθόδοξη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής και μια πιο ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα θα καθησυχάσουν τους διεθνείς επενδυτές. Κάποιο είδος λύσης στις αντιπαραθέσεις σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και την εκκρεμή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι πιθανή. Αυτό θα έχει ιδιαίτερη απήχηση στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου η κριτική στην Άγκυρα είναι ιδιαίτερα έντονη. Η Τουρκία πιθανότατα θα υιοθετήσει μια πιο πολυμερή προσέγγιση για την ενεργειακή ανάπτυξη και τον πολιτικό διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο». Από την άλλη, ανοιχτό και φλέγον παραμένει το ζήτημα του μεταναστευτικού, διότι με τις ανάγκες να έχουν μετατοπιστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραμένει άγνωστο πού και πώς θα βρεθεί οικονομική στήριξη για την Τουρκία με τα αποτελέσματα της όποιας βοήθειας να είναι άγνωστα. Η διαχείριση του θέματος της τελωνειακής ένωσης, αλλά και των θεωρήσεων πλέει επίσης σε αχαρτογράφητα νερά με τα υπάρχοντα δεδομένα. H μερική εναρμόνιση της Τουρκίας με την εμπορική πολιτική της ΕΕ προς τρίτες χώρες δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και κάνει έμπειρους Ευρωπαίους αξιωματούχους να τάσσονται υπέρ της θεσμοθέτησης λειτουργικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών, αλλά και της διεύρυνσης σε τεχνικό επίπεδο των πεδίων εφαρμογής της συμφωνίας​ τελωνειακής ένωσης.

Όποιος και να επικρατήσει πάντως στην μονομαχία της Τουρκίας, το πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολο εξαιτίας της οικονομικής καταβαράθρωσης της χώρας και του πληθωρισμού που εκτιμάται ότι θα φτάσει κοντά στο 47% στο τέλος της φετινής χρονιάς, με πολλούς να μην αποκλείουν ότι το ΔΝΤ βρίσκεται εκ νέου προ των πυλών, κάτι που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και σε οποιαδήποτε πιθανή προσπάθεια επαναπροσέγγισης ΕΕ-Τουρκίας.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οδικό χάρτη προτείνει η Μόσχα για εξομάλυνση των τουρκοσυριακών σχέσεων


10/5/2023

Η Ρωσία πρότεινε να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και την Άγκυρα, οι οποίες έχουν διακοπεί μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου, το 2011, στη Συρία.

Η πρόταση αυτή έγινε στη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας, της πρώτης από το 2011, παρουσία του Ρώσου και του Ιρανού ομολόγων τους.

«Ένα άριστο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησής μας θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία για να αναθέσουμε σε εμπειρογνώμονες να εκπονήσουν… ένα σχέδιο οδικού χάρτη για μια τουρκοσυριακή εξομάλυνση, το οποίο θα παρουσιασθεί στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την έναρξη της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο αυτό θα επιτρέψει στη Δαμασκό και την Άγκυρα να «καθορίσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους στα θέματα που έχουν προτεραιότητα γι’ αυτούς» ώστε να καταστεί δυνατό «να αποκατασταθεί ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στο σύνολο του εδάφους της χώρας και να διασφαλισθεί με σταθερό τρόπο η ασφάλεια στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορα με την Τουρκία».

«Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθούμε στην αποκατάσταση συνδέσμων εφοδιασμού, που έχουν κοπεί ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, και στην επανάληψη της οικονομικής συνεργασίας χωρίς οποιονδήποτε φραγμό», διευκρίνισε ο Λαβρόφ.

«Έχουμε όλοι συμφέρον να επαναληφθούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», υπογράμμισε.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής της τουρκικής και της συριακής διπλωματίας από το 2011. Η Άγκυρα εμφανίζει αυτή τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ως το προοίμιο μιας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Τουρκίας και της Συρίας.

Ωστόσο ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, η χώρα του οποίου βγαίνει σταδιακά από την περιφερειακή απομόνωσή της, έχει εξαρτήσει οποιαδήποτε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία.


 AΠΕ-ΜΠΕ

Ρωσία – Ημέρα της Νίκης: Ολομέτωπη επίθεση Πούτιν κατά της Δύσης


9/5/2023

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «ένα σημείο καμπής» και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι ενορχηστρώνουν έναν «πόλεμο» εναντίον της χώρας του, κατά την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία με αφορμή την Ημέρα της Νίκης.

«Ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε ένα σημείο καμπής. Εναντίον της πατρίδας μας έχει εξαπολυθεί πραγματικός πόλεμος. Απωθήσαμε τη διεθνή τρομοκρατία, θα προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς, θα εγγυηθούμε την ασφάλειά μας», τόνισε ο Πούτιν ενώπιον χιλιάδων στρατιωτών και της ρωσικής πολιτικής ελίτ, η οποία συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Στη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε γνωστά μηνύματα στα οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη διάρκεια των 15 μηνών μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Δήλωσε ότι «δυτικές ελίτ» σπέρνουν ρωσοφοβία και επιθετικό εθνικισμό, ενώ ο ουκρανικός λαός έχει γίνει «όμηρος ενός κρατικού πραξικοπήματος» και των φιλοδοξιών της Δύσης.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία επιθυμεί «ένα ειρηνικό μέλλον» και σημείωσε ότι όλη η χώρα στηρίζει «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι όλοι οι πολίτες στηρίζουν τους «ήρωες» Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία και προσεύχονται γι’ αυτούς: «Είμαστε περήφανοι για όσους συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το στρατιωτικό σας καθήκον. Η ασφάλεια της χώρας εξαρτάται σήμερα από εσάς, το μέλλον της χώρας μας, του λαού μας εξαρτάται από εσάς», δήλωσε στους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην παρέλαση.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σερβία: Οι πρώτες κηδείες θυμάτων από τις δύο μαζικές δολοφονίες – Ανησυχία των αρχών για φαινόμενα μιμητισμού


6/5/2023

Η Σερβία αποχαιρετάει κάποια από τα θύματα των δύο μαζικών δολοφονιών που συνέβησαν την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας.

Σε κοιμητήρια του Βελιγραδίου θα κηδευτούν σήμερα τέσσερα παιδιά και ο σχολικός φύλακας που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» από δεκατετράχρονο μαθητή την περασμένη Τετάρτη, 3 Μαΐου.

Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν οχτώ μαθητές της 7ης τάξης και ο φύλακας του σχολείου. Τραυματίστηκαν πέντε παιδιά και μία δασκάλα.

Στο χωρίο Μάλο Οράσιγιε, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, θα κηδευτούν σήμερα οι πέντε νεαροί που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (4 Μαΐου) όταν ο 21 ετών μακελάρης έσπειρε τον θάνατο σε τρία χωριά πυροβολώντας, αδιακρίτως, μέσα από το αυτοκίνητό του. Οχτώ νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός σε θύματα της επίθεσης.

Αυτές οι δύο μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 48 ωρών έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη και ενίσχυσαν τα συναισθήματα ανασφάλειας και πανικού στους πολίτες. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών από εχθές το πρωί η αστυνομία δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα από πολίτες που παρατηρούν «κάποιες ύποπτες κινήσεις συμπολιτών τους». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρθηκε από την αστυνομία για μία κυρία, η οποία τηλεφώνησε από το διαμέρισμα της, που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του Βελιγραδίου, για να δηλώσει ότι βλέπει στο απέναντι πεζοδρόμιο ένα άνδρα να περπατάει κρατώντας ένα μακρύκανο όπλο. Ειδική μονάδα της αστυνομίας έφτασε άμεσα στο σημείο ακινητοποίησε τον “ύποπτο” άνδρα αλλά αποδείχθηκε ότι το αντικείμενο που κρατούσε δεν ήταν όπλο. 

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και να μην τηλεφωνούν χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας είναι ο αποκαλούμενος μιμητισμός που εμφανίζεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας μαθητής δεκατεσσάρων ετών συνελήφθη και οδηγήθηκε στον ανακριτή ανηλίκων, χθες, Παρασκευή, στην πόλη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα στην Βοϊβοντίνα. 

Ο μαθητής αυτός σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησε την φωτογραφία του μαθητή που προκάλεσε την αιματοχυσία στο δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι με το μήνυμα: «Μπάβο σου! Και γω θα κάνω το ίδιο». Ανάλογο περιστατικό αναφέρθηκε και στην πόλη Μπίχατς, στην βορειοδυτική Βοσνία, με έναν μαθητή γυμνασίου.

Ένα άλλο πρόβλημα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι αρχές στην Σερβία είναι ο παράνομος οπλισμός και ο έλεγχος των όπλων που βρίσκονται νόμιμα στην κατοχή πολιτών.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το διάστημα από τις 8 Μαΐου έως τι 8 Ιουνίου όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους, παράνομα, οπλισμό ή πολεμικό υλικό θα μπορέσουν να το παραδώσουν στην αστυνομία χωρίς να υποστούν ποινικές συνέπειες.

Επίσης, με κυβερνητική απόφαση που λήφθηκε χθες θα επανεξεταστούν όλες οι άδειες νόμιμης κατοχής όπλων που έχουν χορηγηθεί.

Στην Σερβία των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκονται σήμερα σε ισχύ 765.000 άδειες οπλοκτησίας, υπολογίζεται ωστόσο ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν στην κατοχή τους κάποιο πυροβόλο όπλο.


 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο μακελειό στη Σερβία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από πυρά 21χρονου – Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του

5/4/2023

Ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για να βρεθεί ο δράστης σειράς επιθέσεων με αυτόματο τουφέκι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δεκαπέντε, σε μια χώρα που βρισκόταν ήδη σε κατάσταση σοκ, έπειτα από το μακελειό σε σχολείο του Βελιγραδίου προχθές Τετάρτη, με εννιά νεκρούς.

Χθες βράδυ, σε τρία χωριά, κοντά στη Μλαντένοβατς, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της σερβικής πρωτεύουσας, νεαρός 21 ετών, γιος στρατιωτικού, άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι μέσα από όχημα εν κινήσει προτού απομακρυνθεί αυξάνοντας ταχύτητα, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RTS και άλλα ΜΜΕ.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν αστυνομικός και η αδελφή του.

Σήμερα, προτού καν ανατείλει ο ήλιος, εκατοντάδες αστυνομικοί χτένιζαν την περιοχή, ενώ ελικόπτερο εφοδιασμένο με προβολέα έψαχνε επίσης τον δράστη, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το RTS, στην έρευνα συμμετέχουν περίπου 600 αστυνομικοί, ανάμεσά τους μέλη ειδικής μονάδας επέμβασης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Η αστυνομία παράλληλα απέκλεισε την πρόσβαση προς διάφορα χωριά.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Μπρατίσλαβ Γκάσιτς έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα από το Βελιγράδι ο Ν. Πέλπας, υπήρχαν πληροφορίες πως ο νεαρός εντοπίστηκε και περικυκλώθηκε από την αστυνομία κοντά στην κωμόπολη Μάλι Ποζάρεβατς, αλλά αρνήθηκε να παραδοθεί και αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς.

Ανάστατοι συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ιατρικού κέντρου στο Βελιγράδι, όπου διακομίστηκαν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N1. Η υπουργός Υγείας Ντάνιτσα Γκρούιτσιτς έκανε σύντομη επίσκεψη στο κέντρο.

Το νέο μακελειό εκτυλίχθηκε την επομένη της σφαγής από δεκατριάχρονο μαθητή οκτώ παιδιών και φύλακα μέσα σε σχολείο του Βελιγραδίου, τραγωδία που σόκαρε βαθιά τη χώρα.

Άλλοι επτά άνθρωποι, έξι μαθητές και μια εκπαιδευτικός, τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση με τη χρήση όπλου. Δυο από τα θύματα συνέχιζαν χθες Πέμπτη να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού υποβλήθηκαν σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων.

Εθνικό πένθος

Ο νεαρός συνελήφθη λίγη ώρα μετά το μακελειό στην αυλή του σχολείου, όπου περίμενε να καταφθάσουν οι αστυνομικοί. Τέθηκε υπό κράτηση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ο πατέρας του, γνωστός γιατρός, ιδιοκτήτης του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, συνελήφθη και αναμένεται να καταθέσει σήμερα σε εισαγγελέα. Η μητέρα επίσης προσήχθη.

Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος. Εορτασμοί και εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε μια «μια από τις πιο δύσκολες μέρες στη σύγχρονη ιστορία» της Σερβίας.

Στα Βαλκάνια κυκλοφορεί τεράστιος αριθμός όπλων –συμπεριλαμβανομένων πολεμικών όπλων–, μετά τις συρράξεις και την πολυαίμακτη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας τα χρόνια του 1990. Κάπου 765.000 όπλα, ανάμεσά τους 232.000 πιστόλια, είναι νόμιμα καταγεγραμμένα στη Σερβία, χώρα περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα σκοπευτήρια είναι δημοφιλή.

Τον Απρίλιο του 2013, χωρικός δολοφόνησε 13 ανθρώπους, ανάμεσά τους μέλη της οικογένειάς του και περίοικους, όχι μακριά από τη Μλαντένοβατς, στην ίδια περιοχή που έγινε το χθεσινό μακελειό.


ΑΠΕ- ΜΠΕ

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν – Απειλεί με αντίποινα

4/5/2023

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του Κρεμλίνου να στόχο τη δολοφονία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διατύπωσε τον ισχυρισμό αυτό σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να έχει υπόψιν της πως η Ρωσία γνωρίζει ότι εκείνη επιλέγει τους στόχους και ότι η Ουκρανία απλά θέτει σε εφαρμογή τα αμερικανικά σχέδια. Δεν έδωσε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί αμερικανικής ανάμιξης.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο περιστατικό που συνέβη νωρίς χθες, όπου σε βίντεο φαίνονται δύο ιπτάμενα αντικείμενα να πλησιάζουν το Κρεμλίνο και το ένα εξ αυτών να εκρήγνυται με μια δυνατή λάμψη.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανταπαντήσει, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τι μορφή μπορεί να λάβει η απάντηση αυτή.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.


Διαρκής κλιμάκωση


Η φερόμενη ως επίθεση κατά του Κρεμλίνου το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη οδήγησε ήδη σε νέα κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ευθείες απειλές κατά της ζωής του προέδρου Ζελένσκι.

Μετά από 14 μήνες ο πολυαίμακτος πόλεμος που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι μπαίνει σε μια νέα φάση με το βλέμμα στην 9η Μαίου,  την επέτειο της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστή και ως «Ημέρα της Νίκης» και με έντονες τις πληροφορίες που καταφθάνουν από το Κίεβο και τη Μόσχα είτε για την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης είτε για μια νέα ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην ουκρανική ενδοχώρα.


Ήταν μια προβοκάτσια;


Σύμφωνα με τον Guardian και το Reuters με αφορμή την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Κρεμλίνου, αρκετοί εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν τη Ρωσία για τη σκηνοθεσία ενός  ψευδούς γεγονότος  μιας επιχείρησης που πραγματοποιείται με σκοπό να κατηγορηθεί ένας αντίπαλος γι’ αυτό.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά drones, κατηγορεί το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν και καταγγέλλει «τρομοκρατική ενέργεια». Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Την νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, «δύο drones που στόχευαν το Κρεμλίνο εξουδετερώθηκαν χάρη στην χρησιμοποίηση των συστημάτων ραντάρ», ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία. «Θεωρούμε τις ενέργειες αυτές τρομοκρατική απόπειρα και επίθεση κατά της ζωής του προέδρου» Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν δεν τραυματίσθηκε και δεν υπάρχουν υλικές ζημίες στο Κρεμλίνο.


Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι αυτήν την στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.


Kάτοικοι της Μόσχας αναφέρουν ότι άκουσαν δύο εκρήξεις πίσω από τα τείχη του Κρεμλίνου λίγο μετά τις 2 π.μ. τοπική ώρα, μετά τις οποίες έσβησαν τα φώτα. Πλάνα που μοιράστηκαν κάτοικοι σε τοπικό κανάλι Telegram κατέγραψαν το περιστατικό, καθώς καπνός φαινόταν να γεμίζει τον ουρανό πάνω από το Κρεμλίνο. Τα βίντεο φαίνεται επίσης να δείχνουν μέρος του Κρεμλίνου να φλέγεται


Κρεμλίνο: Απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Ρωσίας


Το Κρεμλίνο, που περιγράφει το περιστατικό ως “σχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση” και “απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Ρωσίας”, απειλεί τώρα με “αντίποινα”.

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε ότι η χώρα βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε επίθεση στο Κρεμλίνο και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σκόπιμα “κλιμακώνει την κατάσταση ενόψει της 9ης Μαΐου”, όταν η Ρωσία επιδεικνύει συνήθως τις στρατιωτικές της ικανότητες για να γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης.

“Ξεχωριστά, η διατύπωση από το τρομοκρατικό κράτος προκαλεί έκπληξη. Τρομοκρατική επίθεση είναι τα σπίτια που καταστράφηκαν στο Ντνίπρο και το Ούμαν, ή η επίθεση με ρουκέτα σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ και πολλές άλλες τραγωδίες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σερχίι Νικιφόροφ.


Κατρίν Κολονά: Είναι το λιγότερο περίεργη υπόθεση


Η επίσημη εκδοχή του Κρεμλίνου για τα γεγονότα άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Μάρτυρες δήλωσαν ότι οι δύο ξεχωριστές εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά μεγαλύτερη των 10 λεπτών – πράγμα που σημαίνει ότι οι ομοσπονδιακές μονάδες προστασίας που φρουρούν το Κρεμλίνο είτε δεν αντέδρασαν στην πρώτη έκρηξη είτε είναι εξαιρετικά κακές στη δουλειά τους.

Η υπόθεση με τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που η Ρωσία λέει πως κατέρριψε και πως στόχευαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «είναι το λιγότερο περίεργη», δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό France Inter η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. Η Κολονά αρνήθηκε πάντως να επιδοθεί «στο παιγνίδι των υποθέσεων». Το γεγονός ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη φθάνουν μέχρι το Κρεμλίνο «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό υπό ομαλές συνθήκες», σύμφωνα με την ίδια.

Η γαλλίδα υπουργός εξέφρασε τη λύπη της για τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ζήτησε χθες να «εξοντωθεί» ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε αντίποινα γι’ αυτή την επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε εναντίον του Κρεμλίνου.

Το γεγονός της αντιπαράθεσης για το τι έγινε τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη  έρχεται σε ένα σημείο καμπής καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Οι πληροφορίες των διεθνών ανταποκριτών αναφέρουν ότι οι προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού είναι εντατικές και η αντεπίθεση θα διεξαχθεί χωρίς την αεροπορική υποστήριξη από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, παρά την επιθυμία του Κιέβου .

«Στην αρχή είχε καλλιεργηθεί μια μεγάλη προσδοκία για την ενδεχόμενη επιτυχία αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης και τώρα οι Ουκρανοί επιχειρούν να κατεβάσουν τους τόνους, λέγοντας ότι θα χρειαστούν και άλλες αντεπιθέσεις σε όλη την επικράτεια της χώρας», επισήμανε αναφερόμενος στις -υπό ρωσικό έλεγχο- περιοχές της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Οσον αφορά την κατά τις δηλώσεις της Μόσχας  επίθεση με ουκρανικό drone κατά του Κρεμλίνου, δυτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η αντίδραση της Μόσχας τις τελευταίες ώρες είναι εξαιρετικά συντονισμένη και διερωτώνται  γιατί δεν έγιναν αναφορές για εκρήξεις πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα 12 ώρες μετά την έκρηξη που λέγεται ότι έλαβε χώρα στην ρωσική πρωτεύουσα .

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ένα αμερικανικό thinktank, υποστηρίζει ότι η Ρωσία πιθανόν σκηνοθέτησε την επίθεση προκειμένου να τονίσει την απειλή για τους πολίτες της Ρωσίας και να προετοιμαστεί για ευρύτερη κινητοποίηση.

Με αφορμή την καταγγελλόμενη η από την Μόσχα προσπάθεια ενός ουκρανικού drone να επιτεθεί κατά του Κρεμλίνου οι ρωσικές δυνάμεις απάντησαν με ολονυχτία επιχείρηση βομβαρδισμών κατά του Κιέβου ενώ, από την πλευρά της, η ουκρανική αεράμυνα δήλωσε ότι κατέρριψε 18 από τα 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι που εξαπέλυσε η Ρωσία σε μια επίθεση πριν από την αυγή την Πέμπτη.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της πόλης του Κιέβου ανέφερε ότι όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευαν την ουκρανική πρωτεύουσα για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, έχουν καταστραφεί.

“Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο Κίεβο χρησιμοποιώντας πυρομαχικά και πυραύλους Σαχέντ που παραμονεύουν, πιθανότατα βαλλιστικού τύπου”, ανέφερε η διοίκηση.

Από τα 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed που εκτοξεύθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη Οντέσα της Μαύρης Θάλασσας, η αεράμυνα κατέστρεψε τα 12, ενώ τρία έπληξαν ένα πανεπιστημιακό συγκρότημα. Δεν υπήρξαν θύματα, δήλωσε η ουκρανική νότια στρατιωτική διοίκηση.

Η Ρωσία βομβαρδίζει τακτικά την Ουκρανία από τον περασμένο Οκτώβριο, πλήττοντας διάφορους στόχους. Οι τελευταίες εκρήξεις αναφέρθηκαν λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε ότι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ρωσική επίθεση στην πόλη Χερσώνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τα 18 από τα 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον Serhiy Popko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου.

Ταυτόχρονα μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε πυρκαγιά σε τμήματα δεξαμενής πετρελαιοειδών σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, αναφέρει το Reuters, αλλά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι έσβησαν τη φωτιά λίγο περισσότερο από δύο ώρες αργότερα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Το TASS ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη στο διυλιστήριο Ilsky κοντά στο λιμάνι Novorossiysk της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή Krasnodar.

Μια ημέρα νωρίτερα, μια αποθήκη καυσίμων πιο δυτικά είχε πάρει φωτιά κοντά σε μια γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

“Μια δεύτερη ταραχώδης νύχτα για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μας”, έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης του Κρασνοντάρ Βενιαμίν Κοντράτιεφ, προσθέτοντας ότι δεξαμενές με πετρελαιοειδή έπιασαν φωτιά στο διυλιστήριο Ίλσκι.

Η Ουκρανία σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συχνές, όπως λέει η Μόσχα, επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον υποδομών και στρατιωτικών στόχων, ιδίως σε περιοχές κοντά στη Ρωσία.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για μια επίθεση στις 29 Απριλίου που έβαλε φωτιά σε μια αποθήκη πετρελαίου στη Σεβαστούπολη. Ο στρατός του Κιέβου λέει ότι η υπονόμευση της υλικοτεχνικής υποδομής της Ρωσίας αποτελεί μέρος των προετοιμασιών για μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαίλο Ποντολιακ δήλωσε στο BBC ότι η επίθεση κατά της Μόσχας δεν έχει νόημα για την Ουκρανία, αλλά θα βοηθούσε τη Ρωσία να δικαιολογήσει επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να “εξαλειφθεί σωματικά ο Ζελένσκι και η κλίκα του”, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βιάτσεσλαβ Βολοντίν ζήτησε τη χρήση “όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου”.

Σύμφωνα με το ISW, εθνικιστές bloggers καλούν τη Μόσχα να κλιμακώσει τον πόλεμο, ενώ επικρίνουν το Κρεμλίνο επειδή επέτρεψε στην Ουκρανία να περάσει πολλαπλές ρωσικές “κόκκινες γραμμές” χωρίς επαρκή αντίποινα.

Ωστόσο, η ανάλυση του thinktank δείχνει επίσης ότι bloggers με στενότερες σχέσεις με το Κρεμλίνο έχουν ταχθεί κατά της στρατιωτικής κλιμάκωσης.

“Αυτή η ανταλλαγή μηνυμάτων από milbloggers που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο θα μπορούσε να υποστηρίξει την εκτίμηση ότι ο σκοπός αυτής της επίθεσης ψευδούς σημαίας ήταν να δικαιολογήσει αυξημένα μέτρα κινητοποίησης και όχι οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση”, αναφέρει το ISW.


Πηγή: ΑΠΕ, The Guardian

Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας


3/5/2023

Το Ισραήλ και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν να κηρυχθεί τις πρώτες πρωινές ώρες κατάπαυση του πυρός, μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον αποκλεισμένο θύλακα και τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε αντίποινα, που ακολούθησαν τον θάνατο παλαιστίνιου απεργού πείνας σε ισραηλινή φυλακή.

Η «αμοιβαία και ταυτόχρονη» κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 03:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Συμφωνήθηκε με μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και του ΟΗΕ, διευκρίνισαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


ΑΠΕ

Η Νυρεμβέργη επέτρεψε να τοποθετηθούν προεκλογικές αφίσες του Ερντογάν – Έντονες αντιδράσεις

1/5/2023

Αντιδράσεις προκάλεσε μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Νυρεμβέργης να εγκρίνει την τοποθέτηση σε δρόμους της πόλης προεκλογικών αφισών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τρεις εβδομάδες περίπου πριν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

«Λόγω της προεκλογικής εκστρατείας εγκρίναμε την τοποθέτηση 25 αφισών έξω από την παλιά πόλη (…) από τις 22 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου», ανέφερε στο λογαριασμό του το twitter το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Νυρεμβέργης.

Ο Ερντογάν υπολογίζει στους ψήφους των περίπου 1,5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία στις κρίσιμες προεδρικές και κοινοβουλευτικές τουρκικές εκλογές. Οι εκλογές αυτές, σύμφωνα με αναλυτές αποτελούν μια από τις πιο δύσκολες πολιτικές δοκιμασίες στην 20ετή ηγεσία Ερντογάν.

Πολλοί Γερμανοί επέκριναν έντονα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Νυρεμβέργης να δώσει άδεια στην τοποθέτηση των αφισών. Ένας πρώην πολιτικός των Πρασίνων, ο Βόλκερ Μπεκ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του είναι «αντιδημοκράτες» που «δηλητηρίαζαν το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία».

Η δημοτική αρχή της Νυρεμβέργης ανέφερε στο twitter: «Στεκόμαστε ουδέτεροι τόσο σε γερμανικές όσο και σε ξένες προεκλογικές εκστρατείες. Όλοι έχουν το δικαίωμα να αναρτούν αφίσες μέσα στα πλαίσια του νόμου».

Ο δήμος τόνισε ότι άλλα πολιτικά κόμματα δεν ζήτησαν να αναρτήσουν αφίσες τους, με την δημοτική αρχή να διευκρινίζει ότι αν το είχαν κάνει θα είχε δώσει έγκριση και για αυτές.

Την περασμένη Πέμπτη οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό ξεκίνησαν να ψηφίζουν για τις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η ψήφος στο εξωτερικό θα είναι δυνατή μέχρι τις 9 Μαΐου και 26 εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει μόνο στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στο εξωτερικό.

Στις τουρκικές προδρικές εκλογές του 2018, η Γερμανία βρέθηκε στο κέντρο μιας έντονης διαμάχης, με τον πρόεδρο Ερντογάν να κατηγορεί τις γερμανικές αρχές ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες της προεκλογικής εκστρατείας του στη χώρα. Ωστόσο, τέτοιες εντάσεις δεν αναμένονται αυτή τη φορά.

Έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη μέχρι σήμερα εκλογική δοκιμασία του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη μιας συμμαχίας κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ερντογάν ακυρώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του έπειτα από σύσταση των γιατρών


26/4/2023

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε τις σημερινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ύστερα από σύσταση των γιατρών, καθώς και τις δημόσιες εμφανίσεις του μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε χθες το βράδυ.

Χθες συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο KANAL 7 διακόπηκε απότομα την ώρα που άρχιζε λόγω αδιαθεσίας του Τούρκου προέδρου που προκάλεσε πανικό την ώρα της μετάδοσης. Μετά από περίπου 10 λεπτά διακοπής, ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη από τους τηλεθεατές, λέγοντας πως είχε κάποια στομαχική διαταραχή. Η συνέντευξη τελικώς πραγματοποιήθηκε αν και ήταν πολύ σύντομη.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκία: Νέο προκλητικό προεκλογικό σποτ του Ερντογάν


25/4/2023Φαίνεται πως οι Τούρκοι ξέχασαν τη βοήθεια της Ελλάδας στον σεισμό, και μετά από δυο μήνες ηρεμίας, άρχισαν ξανά τις προκλητικές δηλώσεις.
Στο νέο προεκλογικό σποτ του ΑΚΡ, του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναδεικνύεται εκ νέου ως κεντρικό προεκλογικό αφήγημα. Το τηλεοπτικό σποτ εμφανίζει το σύνολο των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπό τουρκική κατοχή.

Συγκεκριμένα, τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως αλλά και η δυτική Θράκη, εμφανίζονται κάτω από την τουρκική ημισέληνο σε προεκλογικό σποτ του AKP του κόμματος Ερντογάν. Το διαφημιστικό των 108 δευτερολέπτων, στο οποίο πρωταγωνιστεί η σημαία της Τουρκίας, ανέβηκε στα social media του AKP για να τιμήσει την «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού» που αποτελεί εθνική γιορτή για την γείτονα χώρα.

Η επέτειος καθιερώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καθώς στις 23η Απριλίου 1920 ιδρύθηκε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση που αποτελεί σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας της Τουρκίας και η οποία αφιερώθηκε από τον Τούρκο ηγέτη στα παιδιά.


Νέα έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο – Ανοίγει το βιβλίο προσφορών


29/3/2023

Aνοίγει σε λίγο το βιβλίο των προσφορών για την νέα κοινοπρακτική έκδοση 5ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με το νέο ομόλογο, λήξεως 15 Ιουνίου 2028, το Δημόσιο θα αντλήσει ποσό της τάξης τουλάχιστον των 1,5 – 2 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 80% του εφετινού δανειακού προγράμματος.

Την νέα έκδοση, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών χθες από τον Πρωθυπουργό, αναλαμβάνουν οι Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Τράπεζα Πειραιώς.

Στη δευτερογενή αγορά χθες το ελληνικό πενταετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματευόταν με απόδοση 3,75% από 3,62% που ήταν την προηγούμενη ημέρα ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει αυξηθεί στο 4,19% από το 4,14% αντιστοίχως.

Το συνολικό δανειακό πρόγραμμα για εφέτος έχει προσδιοριστεί να φθάσει περίπου τα 7 δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, με την επικείμενο έξοδο θα ολοκληρωθεί το φετινό πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων, καθώς η χώρα θα έχει αντλήσει όλα τα χρήματα που χρειάζεται για την αποπληρωμή των ομολόγων λήξεως το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 18 Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε περί 3,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το μισό από το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της φετινής χρονιάς. Με βάση τη στρατηγική που έχει ανακοινωθεί, στόχος είναι να απευθυνθεί στις αγορές για επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2023


ΑΠΕ ΜΠΕ

SVB: Με σημαντική πτώση ο πανευρωπαϊκός δείκτης τραπεζικών μετοχών


13/3/2023Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν σημαντική πτώση σήμερα και οδεύουν προς τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών, καθώς οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί τίτλοι συνέχισαν να υποχωρούν παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,4%. Οι μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ασφαλιστικών ήταν μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη πτώση.

«Οι επενδυτές είναι ακόμα ταραγμένοι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν εάν οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα υπερχειλίσουν και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα», δήλωσε η Σουζάνα Στρίτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Hargreaves Lansdown. «Υπάρχει η εκτίμηση ότι σε θύλακες του συστήματος συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες και ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ίσως χρειαστεί να παρέμβει με περαιτέρω εγγυήσεις καταθέσεων σε άλλες τράπεζες».


ADVERTISEMENT

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση 5,7% και οδεύουν προς το χειρότερο διήμερο ξεπούλημά τους από τότε που ξέσπασε πέρυσι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Συναγερμός στη Ρωσία: Αεροπλάνα κάνουν αναστροφή για Αγία Πετρούπολη - Αναφορές για άγνωστο αντικείμενο

28/2/2023

Πτήσεις εσωτερικού της Ρωσίας με προορισμό την Αγία Πετρούπολη επιστρέφουν σήμερα στα αεροδρόμια αναχώρησης, σύμφωνα με δεδομένα του ιστότοπου FlightRadar24.

 Τουλάχιστον πέντε πτήσεις που είχαν απογειωθεί από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη έκαναν τελικά αναστροφή και επέστρεφαν στη Μόσχα περί τις 11:00 (τοπική ώρα· στις 10:00 ώρα Ελλάδας), αφού αρχικά έκαναν κύκλους, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στο ιστότοπο.

Προς το παρόν ο λόγος αυτής της αναστάτωσης δεν είναι σαφής. Ωστόσο, δημοσίευμα του ρωσικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Baza, -που δεν επιβεβαιώνεται-, ιπτάμενο αντικείμενο «άγνωστης ταυτότητας» εντοπίστηκε στην περιοχή και απογειώθηκαν εσπευσμένα καταδιωκτικά για αναγνώριση ή αναχαίτιση.

Τουρκία: Δραματική διάσωση δωδεκάχρονου 260 ώρες μετά τον σεισμό


17/2/2023Σοκαριστική είναι η εκτίμηση Τούρκου καθηγητή γεωφυσικής ότι οι αγνοούμενοι στην Τουρκία είναι περισσότεροι από 100 χιλιάδες με ένα ποσοστό της τάξης του 0,2 % να είναι ακόμα ζωντανοί.


Τα θαύματα συνεχίζονται ακόμα και 12 ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου των 7,8 Ρίχτερ.

Οι διασώστες εξαντλούν κάθε πιθανότητα για να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια. Η τελευταία διάσωση έγινε μετά από 260 ώρες.

Οι διασώστες ανέσυραν ένα αγοράκι 12 ετών κάτω από τα χαλάσματα στην επαρχία Χατάι.

Η επιμονή του 12χρονου Οσμάν Χαλέμπιγε, του αγοριού που διασώθηκε στη συνοικία Εκιντζί ξεπέρασε κάθε ανθρώπινο όριο αντοχής.

Οι διασώστες πανηγυρίζουν. Ο εφιάλτης του Οσμάν έλαβε τέλος μετά από 260 ώρες που ήταν θαμμένος στο σκοτάδι.


Ξεχειλίζει η οργή εναντίον του Ερντογάν


Την ίδια στιγμή ξεχειλίζει οργή των πολιτών εναντίον του Ερντογάν.

«Πού είναι το κράτος; Μόνο στις εκλογές υπάρχει κράτος; Όταν ζητάτε την ψήφο μας είστε καλοί. Ο άνδρας μου είναι άρρωστος. Το παιδί μου είναι άρρωστο. Πού είστε; Ελάτε, ελάτε. Είπατε ότι θα μας στηρίξετε».

Έβγαλαν τα παιδιά τους με τα χέρια από τα χαλάσματα και ξεσπούν κατά των αρχών.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να βλέπει μία άλλη εικόνα

«Απέναντι στην καταστροφή του αιώνα συμπράξαμε όλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ομάδες διάσωσης οι εθελοντές. Τους ευχαριστούμε πολύ», δήλωσε ο πρόεδρος Τουρκίας .

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάργλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ανέφερε: «Ο σεισμός είναι η καταστροφή του αιώνα», είπε ο κύριος. Θα σας πω εγώ ποια είναι. Η καταστροφή του αιώνα για τη χώρα είναι το καθεστώς του ενός ανδρός. Για να το πω ωμά, είναι ο Ερντογάν. Η μια καταστροφή ακολούθησε την άλλη»

Δώδεκα μέρες μετά τον σεισμό χιλιάδες άνθρωποι ζουν και κοιμούνται δίπλα στα ερείπια. Ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν… Θρηνούν τους συγγενείς τους που χάθηκαν.

Ο εφιάλτης για αυτούς που έμειναν πίσω τώρα αρχίζει.

Πανικός σε πτήση: Ημίγυμνη γυναίκα προσπάθησε να μπει στο πιλοτήριο

15/2/2023

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης της Aeroflot στη Ρωσία, όταν μία ημίγυμνη γυναίκα αποπειράθηκε να εισβάλει στο πιλοτήριο φωνάζοντας ότι όλοι οι επιβάτες βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Σε βίντεο που έγινε viral στο Twitter, φαίνεται η γυναίκα αυτή -το όνομά της είναι Όλγα- να συνομιλεί με τις αεροσυνοδούς που προσπαθούν να την ηρεμήσουν και να την ακινητοποιήσουν.

Σύμφωνα με αναφορές, η γυναίκα αρχικά είχε εντοπιστεί από αεροσυνοδό να καπνίζει μέσα στις τουαλέτες του αεροπλάνου. 

Η αεροσυνοδός της έκανε παρατήρηση και τότε η γυναίκα σε σοκ φέρεται να άρχισε να φωνάζει και να χτυπάει την πόρτα του πιλοτηρίου, ισχυριζόμενη ότι οι επιβάτες ήταν σε κίνδυνο και για τον λόγο αυτό, έπρεπε να θέσει υπό τον έλεγχό της το αεροσκάφος.


Τελικά, η γυναίκα ακινητοποιήθηκε και της πέρασαν tire up στα χέρια, μέχρι η πτήση να φτάσει στη Μόσχα.

Στη διαχείριση της κατάστασης που επικράτησε φέρεται να συνέβαλε ένας γιατρός που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες. 
Καμπανάκι επιστημόνων: Η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς30/1/2023

Στο πανεπιστήμιο St Andrews της Σκωτίας πρόσφατα έγινε η επανεκκίνηση του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών – SETI. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα προγράμματα SETI, στα οποία με την βοήθεια των πανίσχυρων ραδιοτηλεσκοπίων οι επιστήμονες αναζητούσαν σήματα από εξωγήινα νοήμονα όντα, το νέο πρόγραμμα επικεντρώνεται στα ζητήματα πού θα προκύψουν μετά την πιθανή πρώτη επαφή με εξωγήινο πολιτισμό.


Οι επιστήμονες του St Andrews θεωρούν ότι οι άνθρωποι είναι παντελώς ανέτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φέρνοντας το παράδειγμα της πανδημίας COVID, όταν η έλλειψη της προετοιμασίας δημιούργησε χάος.


Παρόλο πού στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας παρουσιάζεται κάποιο σχέδιο προετοιμασίας και δράσης την στιγμή της πρώτης επαφής, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα διεθνές σχέδιο δράσης, τονίζουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαφή μπορεί να γίνει ανα πάσα στιγμή.

Το πρώτο πρόγραμμα SETI (Search for extraterrestrial intelligence) για την Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη πραγματοποιήθηκε το 1960 και ονομαζόταν «Σχέδιο Όζμα». Ο επικεφαλής του προγράμματος ήταν ο Αμερικανός αστρονόμος Frank Drake. Έκτοτε τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία του πλανήτη για δεκαετίες αναζητούσαν τα ίχνη εξωγήινων πολιτισμών όμως χωρίς αποτέλεσμα.


Η αναζήτηση συνεχίζεται και σε αυτή συμμετέχουν διεθνείς ομάδες αστρονόμων και αστροφυσικών, με την υποστήριξη υψηλής τεχνολογίας, μηχανημάτων παρατήρησης του σύμπαντος όπως το Allen Telescope Array ATA στην Καλιφόρνια, με τις 42 πρόσφατα επισκευασμένες κεραίες του, που λειτουργούν στις συχνότητες από 1000 έως 15 000 μεγαχερτς και άλλων.


Τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε η κατασκευή των σύγχρονων ραδιοτηλεσκοπίων Square Kilometre Array (SKA). Όπως μας πληροφορούν οι επιστημονες, τα SKA θα είναι τόσο ευαίσθητα που θα μπορούν να εντοπίζουν το ραντάρ του αεροδρομίου ενός πλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα άστρο (ήλιο) σε απόσταση δεκάδες έτη φωτός από τη Γη.EΡΤ

Μία «δεύτερη Γη» ανακαλύφθηκε σε απόσταση 100 ετών φωτός γύρω από το άστρο ΤΟΙ 700

11/1/2023

Το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακάλυψε έναν ακόμη εξωπλανήτη που μοιάζει με τον δικό μας. Πρόκειται για τον ΤΟΙ 700e, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 ετών φωτός και έχει το 95% του μεγέθους της Γης, είναι δηλαδή οριακά μικρότερος, ενώ πιθανότατα είναι και βραχώδης.

Αυτή η “δεύτερη Γη” φαίνεται να κινείται πέριξ του άστρου της (ενός μικρού σχετικά ψυχρού ερυθρού νάνου τύπου Μ) σε απόσταση κατάλληλη για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και για την ανάπτυξη ζωής. Οι αστρονόμοι είχαν προηγουμένως ανακαλύψει τρεις πλανήτες στο ίδιο σύστημα, τους ΤΟΙ b, c και d. Ο τελευταίος επίσης κινείται στην φιλόξενη για ζωή ζώνη και μοιάζει με τη Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αστρονόμο Έμιλι Γκίλμπερτ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ, ενώ θα ακολουθήσει και δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής “The Astrophysical Journal Letters”.


“Πρόκειται για ένα από τα λίγα συστήματα με πολλούς, μικρούς και δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες, που γνωρίζουμε. Αυτό καθιστά το σύστημα ΤΟΙ 700 κατ’ εξοχήν κατάλληλο για περαιτέρω μελέτη. Ο πλανήτης e είναι περίπου 10% μικρότερος από τον πλανήτη d, συνεπώς αποδεικνύεται ότι οι επιπρόσθετες παρατηρήσεις με το TESS μας επιτρέπουν να βρίσκουμε ολοένα μικρότερους κόσμους”, δήλωσε η Γκίλμπερτ.

To άστρο ΤΟΙ 700 βρίσκεται στο νότιο αστερισμό της Δοράδος και το 2020 είχε ανακαλυφθεί πέριξ αυτού ο παρόμοιος με τη Γη (και 20% μεγαλύτερος από αυτήν) εξωπλανήτης d. O πιο εσωτερικός πλανήτης b, που έχει το 90% του μεγέθους της Γης, έχει διάρκεια έτους δέκα μέρες (ο χρόνος μιας πλήρους περιφοράς γύρω από το μητρικό άστρο του), ο c είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και έχει έτος διάρκειας 16 ημερών, ο d έχει έτος 37 ημερών, ενώ ο e 28 ημερών.

Το TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite)  είχε εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2018 και σήμερα αποτελεί τον κύριο “κυνηγό” εξωπλανητών της NASA, έχοντας ανακαλύψει 285 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες και περισσότερους από 6.000 υποψήφιους μέχρι σήμερα. ΤΟΙ σημαίνει “TESS Object of Interest” (αντικείμενο ενδιαφέροντος του TESS).

Η παρατήρηση του συστήματος του ΤΟΙ 700 με το TESS, καθώς επίσης με άλλα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια συνεχίζεται. Το σύστημα του ΤΟΙ 700 είναι το δεύτερο που κεντρίζει τόσο πολύ το ενδιαφέρον των αστρονόμων μετά το κοντινότερο σύστημα Trappist-1 σε απόσταση 39,5 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο διαθέτει επτά πλανήτες που έχουν ομοιότητες με τον δικό μας.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Κίνα: Σχεδόν το 90% των κατοίκων της επαρχίας Χενάν έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό

9/1/2023

Σχεδόν το 90% των κατοίκων της Χενάν, μιας από τις κινεζικές επαρχίες με το μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, έχει μολυνθεί από την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος των περιφερειακών υγειονομικών αρχών, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου άλμα στα κρούσματα.

Έπειτα από τρία χρόνια περιορισμών που ήταν από τους πιο δρακόντειους στον κόσμο, η Κίνα ήρε ξαφνικά τον περασμένο μήνα τα περισσότερα από τα υγειονομικά μέτρα της εναντίον του κορονοϊού.

Ο αριθμός των ασθενών σημείωσε εκθετική αύξηση, ενώ το σύστημα υγείας κατακλύζεται από ηλικιωμένους ασθενείς και τα αποτεφρωτήρια φαίνεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη συρροή των πτωμάτων.

Στη Χενάν (κεντρική Κίνα), την τρίτη πιο πολυάνθρωπη επαρχία της Κίνας, 89% του πληθυσμού ήταν στις 6 Ιανουαρίου μολυσμένο από την Covid-19, δήλωσε ένας αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών αρχών, ο Καν Τσουανσένγκ.

Βάσει αυτού του ποσοστού, περίπου 88,5 εκατομμύρια άνθρωποι φέρονται να έχουν ήδη κολλήσει την Covid, από τα περίπου 100 εκατ. κατοίκους που αριθμεί η επαρχία.

Ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων για πυρετό κορυφώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου και έκτοτε μειώνεται συνεχώς στη Χενάν, διευκρίνισε ο αξιωματούχος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι αρχές περιμένουν ένα νέο κύμα μολύνσεων κατά το σεληνιακό Νέο Έτος (στις 22 Ιανουαρίου), καθώς εκατομμύρια Κινέζοι των πόλεων μεταβαίνουν στην επαρχία για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.

Καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί, περισσότερα από 34 εκατομμύρια δρομολόγια είχαν ανακοινωθεί για το Σάββατο, την πρώτη ημέρα των μεγαλύτερων μετακινήσεων του έτους στην Κίνα, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Η Κίνα, η οποία αριθμεί 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους, δεν έχει καταγράψει μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών το Δεκέμβριο παρά μόνο 30 θανάτους που οφείλονται στην Covid, παρά το άνευ προηγουμένου κύμα μολύνσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι αριθμοί δεν αντανακλούν την κατάσταση, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Κίνα αναθεώρησε τον Δεκέμβριο τα κριτήριά της για την καταμέτρηση των θυμάτων της Covid.

Στο εξής μόνο αυτοί, που αποβιώνουν άμεσα από αναπνευστική ανεπάρκεια, που συνδέεται με τον κορονοϊό, περιλαμβάνονται στις στατιστικές.

Αυτή η αλλαγή μεθοδολογίας σημαίνει πως πολλοί θάνατοι δεν θα καταγράφονται πλέον ως οφειλόμενοι στην Covid.

Παρά το επιδημιολογικό άλμα, η Κίνα ήρε χθες, Κυριακή, την υποχρέωση της καραντίνας για τους επιβάτες που φθάνουν στο έδαφός της από το εξωτερικό. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει απαίτηση για τεστ PCR και οι τουριστικές βίζες παραμένουν σε αναστολή εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

 ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΕΕ: Μόνο σύσταση, και όχι υποχρέωση, για αρνητικό τεστ κορονοϊού για ταξιδιώτες από την Κίνα


5/1/2023

Κατά την συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ της Τετάρτης, τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Κίνα σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023.


Σύμφωνα με την ανακοίνωσης της σουηδικής προεδρίας, τα κράτη μέλη συμφωνούν:


* να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).

*να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.


*ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:


*τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.


*έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα


*συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.


Ερντογάν: Απείλησε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα με τους πύραυλους Tayfun

19/12/2022

Λίγες ώρες μόνο κράτησαν οι ελπίδες για την ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την μυστική συνάντηση των διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν για αυτόν το λόγο. Και ενώ όλα έδειχναν να εκτονώνονται, ο Ερντογάν ξαναχτύπησε δυναμιτίζοντας το κλίμα. Για άλλη μια φορά μίλησε απαξιωτικά για τους Έλληνες, ενώ απείλησε ξανά με πυραυλική επίθεση τη χώρα μας.

Λίγες μόνο ώρες μετά την συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννας Μαρίας Μπούρα, και του διπλωματικού συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στις Βρυξέλλες και ο Ερντογάν αναφερόμενος σε «τρελούς» Τούρκους απείλησε και πάλι με τους πυραύλους «Τυφώνας». των οποίων το βεληνεκές επιζητεί να αυξήσει στα 1000 χιλιόμετρα.

«Ειδικά αν υπάρχει πύραυλος «Τυφώνας», το βεληνεκές του ανακοινώθηκε στα 560 χλμ. Θα φτάσουμε στα 1000 χλμ. Δεν πρέπει να ανησυχήσει ο Έλληνας όταν το ακούει αυτό; Χθες και σήμερα έκαναν τρέλες στο Αιγαίο, φυσικά ο κόσμος μας έκανε ότι έπρεπε. Λοιπόν, μην το κάνεις (Έλληνα), μείνε ψύχραιμος, μην τα βάζεις μαζί μας, δεν έχουμε πρόβλημα μαζί σου στο Αιγαίο», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κι ενώ η Άγκυρα συνεχίζει να προσπαθεί να φοβίσει την Αθήνα, η Ελλάδα συνεχίζει και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα καθώς η ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας δείχνει ξεκάθαρα στοιχεία αναθεωρητισμού.
«Μπορεί τώρα να χαρακτηρίζεται από κάποιους προεκλογική, πλην όμως για εμένα δείχνει ότι έχει στοιχεία σταθερής πολιτικής αναθεωρητικών επιδιώξεων και στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στο Βελιγράδι όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Οδιευθύνων σύμβουλος της Tesla – και προσφάτως του Twitter - Iλον Μασκ δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

14/12/2022

Οδιευθύνων σύμβουλος της Tesla – και προσφάτως του Twitter - Iλον Μασκ δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις ετήσιες λίστες δισεκατομμυριούχων των Forbes και Bloomberg, ο Μασκ «παραχώρησε» τον τίτλο και την πρώτη θέση  στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH, Μπερνάρ Αρνό (Bernard Arnault).

Σύμφωνα με το Forbes, μέχρι το κλείσιμο των χρηματιστηρίων χθες, Δευτέρα,  η περιουσία του Μασκ υπολογίστηκε σε  περίπου 181,3 δισ. Δολάρια - 4,9 δισ. δολάρια λιγότερα από τον Μπερνάρ Αρνό, με περιουσία αξίας περίπου 186,2 δισ. δολάρια.


Παράλληλα, και ο δείκτης του Bloomberg, ο οποίος χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικές μεθοδολογίες, κατέταξε τον Μασκ στην δεύτερη θέση, με τον Αρνό να «στέφεται» ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Σύμφωνα με το Forbes, μέχρι το κλείσιμο των χρηματιστηρίων χθες, Δευτέρα,  η περιουσία του Μασκ υπολογίστηκε σε  περίπου 181,3 δισ. Δολάρια - 4,9 δισ. δολάρια λιγότερα από τον Μπερνάρ Αρνό, με περιουσία αξίας περίπου 186,2 δισ. δολάρια.


Παράλληλα, και ο δείκτης του Bloomberg, ο οποίος χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικές μεθοδολογίες, κατέταξε τον Μασκ στην δεύτερη θέση, με τον Αρνό να «στέφεται» ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.Twitter: Εκατοντάδες εργαζόμενοι εγκαταλείπουν το «σκληροπυρηνικό» σχέδιο του ‘Ελον Μασκ


18/11/2022
Εκατοντάδες υπάλληλοι του Twitter φαίνεται ότι παραιτήθηκαν την Πέμπτη μετά το τελεσίγραφο που έδωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ ενώ την ίδια ώρα τα γραφεία του κολοσσού θα παραμείνουν κελιστά μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Το αφεντικό του Twitter ζητούσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας και να δεσμευτούν πως θα δουλεύουν σε ένα «σκληροπυρηνικό» εργασιακό περιβάλλον ή αλλιώς θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Η «αναγκαστική» έξοδος των υπαλλήλων έριξε το Twitter σε ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή καθώς το προσωπικό είχε λάβει προθεσμία μέχρι τις 5 μ.μ. της Πέμπτης.

Κλείνουν τα γραφεία του Twitter
Την ίδια ώρα τα γραφεία του Twitter κλείνουν και η πρόσβαση των υπαλλήλων στις κάρτες ανακαλείται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Platformer, τα κτίρια γραφείων θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή πιθανότατα γίνεται για να σταματήσει η μαζική έξοδος των εργαζομένων.
«Το Twitter μόλις ειδοποίησε τους υπαλλήλους ότι με άμεση ισχύ, όλα τα κτίρια γραφείων είναι προσωρινά κλειστά και η πρόσβαση με κάρτες αναστέλλεται. Δεν δίνονται λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πρόσθεσε ακόμη:
«Ακούσαμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο Έλον Μασκ και η ομάδα του φοβούνται ότι οι εργαζόμενοι θα σαμποτάρουν την εταιρεία. Επίσης, προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν σε ποιους εργαζόμενους του Twitter πρέπει να κόψουν την πρόσβαση».

Οι υπάλληλοι ασφαλείας άρχισαν επίσης να διώχνουν τους εργαζόμενους από τα γραφεία το βράδυ της Πέμπτης, ανέφεραν οι πηγές.
Τα γραφεία σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα θα ανοίξουν στις 21 Νοεμβρίου. Τweet αναφέρει:
«Παρακαλούμε να συνεχίσετε να συμμορφώνεστε με την πολιτική της εταιρείας αποφεύγοντας να συζητάτε εμπιστευτικές πληροφορίες της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον Τύπο ή αλλού».

Παραλήρημα Ακάρ: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά και μετά ελάτε για διάλογο20/10/2022

Τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν τον Νίκο Δένδια για τη συνάντηση με Ζελένσκι
Οι Έλληνες παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και παρενοχλούν, ισχυρίστηκε ξανά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Δεν παρενοχλούμε τους Έλληνες στους αιθέρες ή στη θάλασσα αν δεν κάνουν κάτι εκείνοι» είπε, χαρακτηριστικά, σε νέο παραλήρημα.

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε μετά από αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, παραδώσαμε τα έγγραφα σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις που έγιναν από την Ελλάδα. Και είπαμε σε εκείνη τη συνάντηση 'σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν τους παρενοχλούμε στους αιθέρες ή στη θάλασσα, χωρίς να μας παρενοχλήσουν ή να δεν παραβιάσουν οι Έλληνες'. Τονίσαμε ότι σίγουρα υπάρχει προηγούμενο. Τους είπαμε πως ήρθαν μέχρι το Νταλάμαν, στο Ντίντι και στη Ντάτσα και παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της ηπειρωτικής μας χώρας, δείτε το από αυτή την οπτική γωνία».

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, για τα νησιά ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τις γνωστές θέσεις, πως «η Τουρκία θέλει διάλογο, αλλά τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».

«Θεωρούμε ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν, ακόμη και αν δεν μπορούν να επιλυθούν, μπορούν να διατηρηθούν υπό έλεγχο και ότι πρέπει να τα λύσουμε και να τα διαχειριστούμε με τρόπο που να μην βλάπτει τις χώρες μας, την περιοχή και το ΝΑΤΟ.

Στρατιωτικοποιήσατε τα νησιά παρόλο που στο 12ο και 14ο άρθρο των Συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων αναφέρουν ξεκάθαρα ότι αυτά τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Μας έχετε βάλει να αντιμετωπίζουμε το παράδοξο με τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου.Παρόλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Άλλοι μιλούν για την Ελλάδα. Λέμε να κάτσουμε να μιλήσουν μεταξύ μας. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν στο πλαίσιο των συνθηκών. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τις συνθήκες.

Επιπλέον, πρέπει να φανεί ότι οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας στην ηπειρωτική ή στα νησιά είναι μια μάταιη προσπάθεια και η μεγαλύτερη ζημιά είναι για την ευημερία του ελληνικού λαού».

Τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για τις χθεσινές δηλώσεις του στον Ζελένσκι σχετικά με την Τουρκία.

«Και πάλι σήμερα ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Κίεβο έκανε μια δήλωση με αυξημένη δόση προκλητικότητας.

Είπε στον Ζελένσκι κανένας δεν μπορεί να σας καταλάβει καλύτερα από εμάς, στα ανατολικά μας σύνορα έχουμε έναν γείτονα που μας απειλεί με πόλεμο, που ισχυρίζεται πως του ανήκουν τα εδάφη μας και μας απειλεί συνέχεις τονίζοντας πως 'θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».


Ο Πούτιν πετάει το «μπαλάκι» στην ΕΕ: «Μπορούμε να συνεχίσουμε να στέλνουμε φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2»

12/10/2022

Ως «μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις μεγάλες  διαρροές που ξέσπασαν ξαφνικά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που εκτείνονται από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω μιας σύνδεσης του αγωγού Nord Stream 2 που παραμένει σε λειτουργία.

Μιλώντας στη σύνοδο ολομέλειας του διεθνούς φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, με στόχο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης Ηπείρου. Ο υπολογισμός πίσω από αυτό ήταν αρκετά κυνικός, για να μπλοκάρει και να καταστρέψει τις φθηνές πηγές ενέργειας και να στερήσει από εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικό αέριο, θερμότητα, ενέργεια και άλλους πόρους.

«Πίσω από το σαμποτάζ βρίσκεται κάποιος που θέλει να κόψει τον ενεργειακό δεσμό μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Κάποιος που έχει τις τεχνικές δυνατότητες ενός τέτοιου αντιπερισπασμού και το έχει κάνει ήδη στο παρελθόν. Δεν τιμωρήθηκε όμως» είπε.

«Τα αμερικανικά τάνκερ έστριβαν στα μισά του δρόμου προς την Ευρώπη και πήγαιναν σε αυτούς που πληρώνουν περισσότερα χρήματα… Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να προμηθεύσει. Και τώρα η Ευρώπη αποκαλεί τη Ρωσία ‘αναξιόπιστο προμηθευτή’» ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος.

Η Ευρώπη, υποστήριξε, θα χάσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ  λόγω των τιμών spot (για άμεση παράδοση) του φυσικού αερίου. «Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ταυτόχρονα, η ίδια η Ευρώπη επέβαλε έναν τέτοιο τρόπο διαπραγμάτευσης, και τώρα "βαρυγκομάει"».

Η «επίθεση» κατά των αγωγών Nord Stream ήταν ένα «πιο επικίνδυνο προηγούμενο», συνέχισε και υπογράμμισε ότι αυτό δείχνει ότι «οποιοδήποτε κομμάτι κρίσιμης ενέργειας μεταφορών ή υποδομής επικοινωνιών βρίσκεται σε κίνδυνο τώρα».


Παράλληλα, ο Πούτιν συνέχισε να κατηγορεί τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες για την «τρομοκρατική επίθεση» -όπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει - στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε πετώντας «το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους και λέγοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω μιας σύνδεσης του αγωγού Nord Stream 2 που παραμένει σε λειτουργία. Οπως είπε, το φυσικό αέριο μπορεί ακόμα να παρέχεται από ένα εναπομείναν άθικτο τμήμα του αγωγού Nord Stream 2.

«Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της ΕΕ για το αν ήθελε να παρέχεται φυσικό αέριο μέσω αυτής» είπε.

Ο Πούτιν πρότεινε ωστόσο και τη μεταφορά του χαμένου όγκου διέλευσης αερίου μέσω των αγωγών Nord Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο σχολίασε «ας υποθέσουμε ότι η Δύση εισάγει ένα "ανώτατο όριο τιμών" για το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι το ίδιο ανώτατο όριο δεν θα εισαχθεί αργότερα σε άλλους τομείς; Γεωργικά προϊόντα, ημιαγωγοί, μεταλλουργία. Και όχι μόνο σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο; Κανείς δεν θα δώσει τέτοια εγγύηση. Αυτό σημαίνει ότι η Δύση καταστρέφει την παγκόσμια αγορά. Η Ρωσία δεν θα πληρώσει για την ευημερία κάποιου άλλου - με δικά της έξοδα» διεμήνυσε ο ρώσος πρόεδρος. «Δεν θα προμηθεύουμε ενέργεια σε αυτούς που τους περιορίζουν την τιμή» διεμήνυσε.
 

Πηγή: skai.gr

Ραγδαίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία: Η Λευκορωσία ανακοίνωσε «κοινή στρατιωτική ομάδα» με τη Ρωσία

10/10/2022

Η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα το πρωί 75 πυραύλους εναντίον πόλεων της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ομόλογός του (και στενός του σύμμαχος) της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού δυνάμεις στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Nexta.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα το πρωί 75 πυραύλους εναντίον πόλεων της Ουκρανίας.

«Το πρωί, ο επιτιθέμενος εκτόξευσε 75 πυραύλους, 41 από τους οποίους καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης «μη επανδρωμένα αεροπλάνα μάχης».Τελεσίγραφο Πούτιν για ενεργειακό black out αν επιβληθεί πλαφόν: Η Δύση θα παγώσει

07/09/2022


Τελεσίγραφο Πούτιν στις δυτικές χώρες και απειλές από την Gazprom για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε την Τετάρτη ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό εάν επιβληθούν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου και πετρελαίου, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα «παγώσει» όπως η ουρά του λύκου σε ένα διάσημο ρωσικό παραμύθι.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην πόλη Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι «ανόητες» και θα οδηγήσουν σε υψηλότερες παγκόσμιες τιμές και οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Η G7 ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της εάν η Δύση επιβάλει πλαφόν, δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με τις συμβάσεις; Ναι, δεν θα τις εκπληρώσουμε. Δεν θα τους προμηθεύσουμε τίποτα απολύτως, αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Πούτιν.«Δεν θα τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης - δεν θα τους προμηθεύσουμε τίποτα», είπε ο Πούτιν.

«Θα μας έμενε μόνο ένα πράγμα: Οπως στο διάσημο ρωσικό παραμύθι, θα καταδικάσουμε την ουρά του λύκου να παγώσει».

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου και σιταριού στον κόσμο.

Η Ευρώπη εισάγει συνήθως περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Πούτιν: Η Δύση φταίει που κλείσαμε τον Nord Stream 1
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει και πάλι να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα του και απέρριψε τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ως όπλο το φυσικό αέριο.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Γερμανία και οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για το ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν είναι λειτουργικός και ότι η Ουκρανία και η Πολωνία αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν άλλους αγωγούς που μετέφεραν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση και αλματώδη αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας μετά την πλήρη αναστολή των προμηθειών αερίου από την Gazprom μέσω του Nord Stream 1, έπειτα από τον εντοπισμό --όπως ισχυρίστηκε--μιας διαρροής πετρελαίου στην τουρμπίνα του κατά τις εργασίες συντήρησης.

"Ο Nord Steam 1 είναι ουσιαστικά κλειστός τώρα", είπε ο Πούτιν καλώντας τη Γερμανία να επιστρέψει μια τουρμπίνα για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του αγωγού, το οποίο θα επέτρεπε στη Ρωσία να ξεκινήσει εκ νέου να διοχετεύει αέριο.

"Υπάρχει μια διαρροή πετρελαίου εκεί -- είναι μια πιθανόν εκρηκτική κατάσταση, κίνδυνος πυρκαγιάς. Η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα", είπε ο Πούτιν.

«Επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή - Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων θα ενταθούν»

Μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, ο Πούτιν έβαλε στο στόχαστρό του την συμφωνία, η οποία συνήφθη με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Είπε ακόμη ότι κάποιοι περιορισμοί επί των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων έχουν χαλαρώσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς "έξυπνες κυρώσεις" συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.Σημείωσε ότι θα φροντίσει να αναθεωρηθεί η συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτυγχάνονται οι αρχικοί της στόχοι.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι θα προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση και σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για τους πιθανούς περιορισμούς στις χώρες που μπορούν να δεχτούν προμήθειες.

"Για μια ακόμη φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απλώς εξαπατηθεί και συνεχίζουν να εξαπατώνται. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση, η κλίμακα των επισιτιστικών προβλημάτων στον κόσμο μόνο θα αυξάνεται...και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή".

Όπως είπε ο Πούτιν, μόνο δύο από τα 87 πλοία, τα οποία μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν στις φτωχές χώρες καθώς κατηγόρησε την Δύση ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη.

"Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στέλνονται όχι στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε χώρες της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να έχουν υπάρξει κάποιες επίσημες κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας για την τροποποίηση της συμφωνίας, η οποία παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία κατά τον εξάμηνο πόλεμο.

Η Μόσχα λέει ότι της υποσχέθηκαν την άρση ορισμένων επιμελητειακών κυρώσεων, που όπως υποστηρίζει παρακωλύουν τις εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων με αντάλλαγμα την άρση του στρατιωτικού αποκλεισμού στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας.

"Δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις σε προϊόντα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί που συνδέονται με την επιμελητεία, με τα φορτία, τις πληρωμές και την ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς παραμένουν", κατέληξε ο Πούτιν.
/Η Gazprom προειδοποιεί την Ευρώπη με ένα βίντεο: Ο χειμώνας είναι μεγάλος...06/09/2022

H ρωσική Gazprom μέσα από ένα βίντεο προειδοποιεί την Ευρώπη για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

H Gazprom δημοσίευσε βίντεο με μουσική υπόκρουση με τίτλο “Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος”, προφανώς θέλοντας να στείλει μήνυμα, για το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου.

Επιπλέον ρίχνει ξανά τις ευθύνες στην Δύση, λέγοντας ότι αυτή ξεκίνησε το θέμα των κυρώσεων εναντίον της.

Το βίντεο δείχνει έναν εργαζόμενο στην Gazprom να γυρίζει έναν διακόπτη και στη συνέχεια εναλλάσσονται εικόνες από ευρωπαϊκές πόλεις σκεπασμένες με πάγο. Τις φωτογραφίες της παγωμένης Ευρώπης συνοδεύει μάλιστα soundtrack με τίτλο: «Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος».

H εταιρεία δήλωσε σήμερα ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ρωσικές αρχές πως ο σταθμός συμπίεσης Πορτοβάγια, που στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο σταθμός Πορτοβάγια είναι πλέον «επικίνδυνη μονάδα παραγωγής» και δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα.

 Ωστόσο ,σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου αποτελούν απόρροια των κυρώσεων της Δύσης.Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» των ενεργειακών πόρων σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.


Προκλητικό σόου Ακάρ: Πέταξε με F-16 πάνω από το Βόρειο Αιγαίο

02/09/2022


Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας εναντίον της Ελλάδας. Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε και επίδειξη δύναμης, συμμετέχοντας σε πτήση με πολεμικό αεροσκάφος, πάνω από τα Δαρδανέλια.

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν σταμάτησε εκεί, καθώς πέταξε με F-16 πάνω από το Bόρειο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος εκδήλωσης για την έναρξη της νέας σεζόν εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, που έδωσε το «παρών», ο Τούρκος υπουργός φόρεσε ειδική στολή και πέταξε με μαχητικό αεροσκάφος σε μια «ειδική πτήση πάνω από το Bόρειο Αιγαίο», όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet.

 Οπως μετέδωσε νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Χουλουσί Ακάρ είπε προκλητικά, κατά τη διάρκεια τελετής της Πολεμικής Αεροπορίας, ότι «το ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες θα πρέπει να δουν τις ενέργειες της Ελλάδας οι οποίες δεν συνάδουν με τη φιλία ή τη συμμαχία».

«Η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Αθήνας που παραβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει να αντεπιτίθεται στην ανυπακοή της Ελλάδας», ανέφερε ο Ακάρ, δυναμιτίζοντας κι άλλο το κλίμα των τελευταίων ημερών.

WSJ: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας23/08/2022

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε τις τουρκικές επιχειρήσεις να μην συνεργάζονται με ρωσικά ιδρύματα και άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, εντείνοντας τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που διατηρεί ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σε επιστολή με ημερομηνία 22 Αυγούστου προς το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Τουρκίας, την οποία έχει στην διάθεση της η Wall Street Journal, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντεγιέμο ανέφερε ότι οι τουρκικές εταιρείες κινδυνεύουν να υπαχθούν σε αμερικανικές κυρώσεις, εάν συνεργαστούν με άτομα από την Ρωσία που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ρωσικές τράπεζες. «Σχέσεις με Ρώσους πολίτες και οργανισμούς που έχουν υποστεί κυρώσεις, μπορεί να έχουν ως συνέπεια τουρκικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις να υποστούν κυρώσεις» αναφέρεται στην επιστολή. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι, στις τουρκικές τράπεζες που διατηρούν σχέσεις ανταπόκρισης με ρωσικές τράπεζες, θα τους απαγορευθεί να έχουν σχέσεις με αμερικανικές τράπεζες.

Η προειδοποίηση αυτή συνιστά επιβεβαίωση των αυξανόμενων πιέσεων που ασκούνται στην Άγκυρα εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν υποστήριξε τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας ως τιμωρία για την εισβολή που πραγματοποίησε στην Ουκρανία. Όπως γράφει η Wall Street Journal, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να μετατραπεί σε καταφύγιο ρωσικών κεφαλαίων. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τον Τούρκο ομόλογο του, κατά την διάρκεια της οποίας ο Γουόλι Αντεγιέμο εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η Τουρκία χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει τον Αμερικανό ομόλογό του για το ότι στις τουρκικές εταιρείες και πολίτες δεν επιτρέπεται να παραβιάζουν τις διεθνείς κυρώσεις.

Ο Γιούρι Γκέλερ προειδοποιεί τον Πούτιν: Με τη δύναμη του μυαλού θα σε αποτρέψω από μία πυρηνική επίθεση
04/08/2022

Ο Γιούρι Γκέλερ προειδοποιεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, σε περίπτωση που αποφασίσει μία πυρηνική επίθεση κατά οποιαδήποτε χώρας. Ο πνευματιστής και ταχυδακτυλουργός δημοσίευσε μία επιστολή για τον Ρώσο πρόεδρο με τίτλο «αυτή είναι μία προειδοποίηση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Στην επιστολή γράφει, μεταξύ άλλων, ότι θα χρησιμοποιήσει «το τελευταίο μόριο της δύναμης του μυαλού του» για να τον αποτρέψει να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση, ειδικά αν γίνει στις ναυτικές βάσεις των δυτικών ακτών της Σκωτίας.

«Αν καταφύγετε στη χρήση πυρηνικών όπλων, τα σχέδιά σας και οι πύραυλοί σας θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ! Θα χρησιμοποιήσω κάθε τελευταίο μόριο της δύναμης του μυαλού μου για να σας αποτρέψω από την πυρηνική επίθεση! Καλώ όλους τους υπέροχους, φιλειρηνικούς ανθρώπους του κόσμου να ενωθούν μαζί μου» είπε στην ανοιχτή επιστολή.

«Θα χρησιμοποιήσω το τελευταίο μόριο της δύναμης του μυαλού μου για να σε αποτρέψω να εξαπολύσεις πυρηνική επίθεση», αναφέρει ακόμη

«Έχω μια προειδοποίηση για σένα Πούτιν», ήταν το μήνυμα που έστειλε στον Ρώσο πρόεδρο και μέσω βίντεο, στο οποίο φαίνεται στο βάθος ο ηγέτης του Κρεμλίνου με ένα σύννεφο πυρηνικής έκρηξης.

Αυστηρή προειδοποίηση ΠΟΥ στην Ευρώπη: Πάρτε μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα το φθινόπωρο

19/07/2022

Αυστηρή είναι η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη λήψη αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό. Οι υπεύθυνοι του οργανισμού ειδικότερα, τόνισαν πως οι ηγέτες των κρατών πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή και να υιοθετήσουν τη χρήση μασκών τώρα για να μην είναι τεράστιο το πρόβλημα το φθινόπωρο.

Με την υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον να ηγείται του νέου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να επαναφέρουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας για να αποφύγουν την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων το φθινόπωρο και τον χειμώνα, προειδοποιεί ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Χανς Κλούγκε καλεί τις χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν δράση τώρα για να αποτρέψουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, καθώς η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον κερδίζει έδαφος.

Περί τα τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα της Covid καταγράφηκαν στην περιοχή τη Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα, που αντιστοιχούν στο ήμισυ του συνόλου των κρουσμάτων παγκοσμίως. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία διπλασιάσθηκε κατά την ίδια περίοδο και περί τους 3.000 άνθρωποι καταλήγουν από την νόσο κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων ... την ώρα που η κοινωνία λειτουργεί σχεδόν όπως πριν», είπε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση των πανδημικών σταθεροποιητών, όπως είναι η δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου, πριν από την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων το φθινόπωρο, καθώς και την προώθηση της χρήσης μάσκας και του εξαερισμού.

Αυτά τα μέτρα σταθεροποίησης της πανδημίας θα πρέπει να εφαρμοσθούν τώρα για να αποφευχθούν αυστηρότερα μέτρα, προειδοποίησε. «Δεν πιστεύω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για την κήρυξη lockdown», είπε.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
 Για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» και τη διασπορά του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος της Όμικρον 5 «που έχει χαρακτηριστεί η χειρότερη παραλλαγή του κορονοϊού μέχρι τώρα». Επισήμανε μάλιστα ότι «ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία».

 Σύμφωνα με τον ειδικό όλες οι παραλλαγές φτάνουν στην κορύφωσή τους σε περίπου σε δύο μήνες. «Έχει υπολογιστεί ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το 7ο κύμα της πανδημίας», τόνισε ο καθηγητής Γενετικής ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας.
 Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως αυτή τη στιγμή ο Κένταυρος υπερκαλύπτει την Όμικρον 5 στην Ινδία όπου πρωτοεμφανίστηκε. Κρούσματα επίσης καταγράφονται στην Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι σε έξαρση.

 Όπως είπε οι χώρες που ανταγωνίζονται τουριστικά την Ελλάδα (Ιταλία, Μάλτα) έχουν φτάσει σε ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού που αγγίζουν το 98%. Και όπως είπε από επίσημα στοιχεία γνωρίζουν οι ειδικοί ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να κολλήσουν 5 φορές περισσότερο από τους εμβολιασμένους, έχουν 7 φορές περισσότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.Μαριόλης για «Κένταυρος»: Είναι πολύ μεταδοτική η νέα μετάλλαξη

Μικρό αποτύπωμα σε νοσηλείες σε ΜΕΘ και θανάτους, έχουν τα κρούσματα του κορονοϊού αυτή την περίοδο, σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρο Μαριόλη.

 «Αυτή η μετάλλαξη που έχει επικρατήσει μας έχει ξαφνιάσει. Έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων με κορονοϊό. Αυτό που όμως προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται ο ιός. Τα κρούσματα φαίνεται ωστόσο να έχουν, ευτυχώς, μικρό αποτύπωμα σε νοσηλείες σε ΜΕΘ και σε θανάτους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

 «Όσο εξαπλώνεται ένας ιός τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει για να μεταλλαχθεί. Βλέπουμε για την καινούργια παραλλαγή ονόματι “Κένταυρος”, ότι είναι εξαιρετικά μολυσματική, συγκριτικά με το στέλεχος της Όμικρον 5, της χειρότερης παραλλαγής που είχαμε έως σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχετικά με το εμβόλιο είπε ότι είναι απαραίτητο για όσους είναι άνω των 60 ετών. «Αυτή τη στιγμή η Όμικρον 5 είναι τόσο μεταδοτική (…) Θα συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό. Το εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο για τους άνω των 60 ετών, τους προφυλάσσει. Το testing δεν είναι τόσο εκτεταμένο, είναι ένα μέτρο που πρέπει να αγκαλιάσουμε όλοι», τόνισε.


Κομισιόν σε κράτη - μέλη: Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για να σώσουμε τον χειμώνα


15/07/2022
Έκκληση στα κράτη μέλη να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο προκειμένου να βγει ο δύσκολος χειμώνας, απευθύνει η Κομισιόν στα κράτη στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα παρουσιάσει σε λίγες μέρες, και έχει ήδη στην κατοχή του το ΜΕGA.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει δύο επίπεδα.

Πρώτον, αλληλοβοήθεια μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που κάποιο κράτος αντιμετωπίσει ελλείψεις σε φυσικό αέριο, και δεύτερον, «μεγάλη εξοικονόμηση» στη θέρμανση με εκστρατείες που θα απευθύνονται σε νοικοκυριά:

Προτείνεται η μείωση των θερμοστατών στα νοικοκυριά κατά 1°C, και επιβολή μειωμένης θέρμανσης δημόσιων κτιρίων, γραφείων και εμπορικών κτιρίων στους 19°C.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί, επίσης, τις χώρες της ΕΕ, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής του καυσίμου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, σε άνθρακα και πυρηνική ενέργεια.Επίσης, ζητείται από τη βιομηχανία που τρέχει με φυσικό αέριο, να μειώσει την παραγωγή της. Σε αυτή την περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το τί παράγει η κάθε βιομηχανία και τί προσφέρει στην κοινωνία, δηλαδή,  τί αντίκτυπο θα έχει στην κοινωνία, εάν μειώσει την παραγωγή της στον τομέα της υγείας ή της ασφάλειας.

Για παράδειγμα, θα μπορεί να ζητηθεί η μείωση παραγωγής σε ένα εργοστάσιο που παράγει γυαλί, αλλά εάν αυτό το γυαλί χρησιμοποιείται για δοχεία τροφίμων, φιαλίδια και σύριγγες τότε δεν θα διακοπεί η παραγωγή.


Ενεργειακή κρίση: Η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων σε δοκιμασία – Η Ουγγαρία απαγορεύει τις εξαγωγές φυσικού αερίου


14/7/2022

Η ενεργειακή κρίση και ο φόβος πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προκαλεί έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες, οι οποίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ενωμένους τους Ευρωπαίους. Το διπλωματικό προσκήνιο αλλάζει, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Για ακόμη μια φορά, η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων μπαίνει σε μεγάλη δοκιμασία.

Υπό τον φόβο της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, η Κομισιόν θα παρουσιάσει σε λίγες μέρες σχέδιο έκτακτης ανάγκης, και σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μεγάλο κομμάτι του θα αφορά στην ανάγκη τα κράτη μέλη, να βοηθούν το ένα το άλλο σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, εάν η Γερμανία έχει αποθηκεύσει φυσικού αερίου και η Τσεχία αντιμετωπίζει ελλείψεις, η Κομισιόν θα καλέσει τη Γερμανία να δώσει φυσικό αέριο στην Τσεχία.

Ωστόσο, ήδη «άρχισαν τα όργανα». Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ενέργειας, και για αυτόν τον λόγο, απαγορεύει όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Συνεπώς, η Ουγγαρία ήδη σπάει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ό,τι αέριο έχει, θα το κρατήσει για την ίδια, ανεξάρτητα εάν κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν ανάγκη.Nord Stream 1: Κλείνει η στρόφιγγα του φυσικού αερίου και όλοι φοβούνται ότι δεν θα ξανανοίξει
11/7/2022

Κλείνει από σήμερα και για 10 ημέρες η στρόφιγγα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, αναστέλλεται προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ροή επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για να την αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο.

Όμως, πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και η Μόσχα αντιδρώντας ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, κάτι που θεωρείται κίνηση αντιποίνων στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Επικεφαλής ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ: Φήμες ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων


8/7/2022

Σύμφωνα με τον Έντι Ζεμενίδη του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των κατεχομένων στις 20 Ιουλίου: Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Το σενάριο που επικρατεί, είναι ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων.

Για τις φήμες που ακούγονται στην Ουάσινγκτον περί προσάρτησης των κατεχομένων της Κύπρου στην Τουρκία, μίλησε ο επικεφαλής του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας» ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των κατεχομένων στις 20 Ιουλίου: «Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Το σενάριο που επικρατεί, είναι ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων».

Πρόσθεσε, δε, η αμερικανική πλευρά προτίθεται να στείλει ψήφισμα στον ΟΗΕ, προκειμένου να αποτρέψει το συγκεκριμένο σενάριο. «Έπειτα από πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί, τους επόμενους δύο-τρεις μήνες, Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο οποίος θα είναι άνθρωπος που εμπιστεύεται και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ».

Εκτίμησε, δε, ότι, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ενεργούσε μόνος του, δεν θα συναινούσε στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16. «Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για έξι μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται» τόνισε και πρόσθεσε: «Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει ότι με το να αποκλείει ο Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα, βάζει ταυτόχρονα ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16».

«Το Κογκρέσο έχει πάντα πάρει σκληρή θέση και υπό την προεδρία Τραμπ και τώρα, έναντι της Τουρκίας και με τα F-35 και τώρα με τα F-16. Η Ελλάδα είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F-35, καθώς έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος, έχει δείξει τις ικανότητές της και η Αμερική θα επενδύσει σε αυτές τις αμυντικές σχέσεις. Το Κογκρέσο στέλνει με την πρόσφατη τροπολογία σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι φτάνει πια, αν θέλετε να είστε σύμμαχος και να πάρετε τα F-16 δεν σας λέμε ποτέ, αλλά να μας αποδείξετε ότι είστε όχι μόνοι σύμμαχος της Αμερικής, αλλά και στο ΝΑΤΟ και απέναντι στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Ζεμενίδης.
Αναφερόμενος στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, είπε: «Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική. Εδώ άλλοι Ελληνομερικανοί λένε ότι, αν γίνει θερμό επεισόδιο, τότε θα μπει μέσα η Αμερική. Όχι, η δουλειά της Αμερικής τώρα είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να το κάνει απίθανο το θερμό επεισόδιο. Και εδώ φταίει μόνο η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πηγαίνει πάνω από το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία πηγαίνει πάνω από το ελληνικό και πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο πρόεδρος και να πει “αυτά σταματάνε, αν θέλετε να συνεχίσουν οι σχέσεις, αυτά σταματάνε”».

«Φαίνεται ότι και από το Κογκρέσο έχει σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για τυχόν προβοκάτσιες στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Στην περίπτωση θερμού επεισοδίου, πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις, επηρεάζοντας την Τουρκία και αυτοί είναι οι Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν, ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν», τόνισε. «Το θέμα είναι ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο», πρόσθεσε.

Ρωσία υπό χρεωκοπία: Αθέτηση πληρωμής εξωτερικού χρέους μετά από έναν αιώνα


27/6/2022Σε κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής εξωτερικού χρέους σε ομόλογα βρέθηκε η Ρωσία για πρώτη φορά μετά την επανάσταση του 1917, λόγω του αποκλεισμού της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχασε την περίοδο χάριτος των 30 ημερών, που είχε ως το βράδυ της Κυριακής, για να αποπληρώσει τόκους ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο ευρωομόλογα, που έληξαν στις 27 Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η επίσημη επιβεβαίωση της αδυναμίας πληρωμής χρέους αναμένεται να ανακοινωθεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά Ταϊβανέζοι επενδυτές δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία πληρωμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αν και η αδυναμία πληρωμής είναι κυρίως συμβολικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές λόγω των κυρώσεων, πρακτικά οδηγεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού στο μέλλον.

Η Ρωσία έχει προσφερθεί να πληρώσει τα χρέη της σε ρούβλια και χαρακτηρίζει τεχνητή την αδυναμία πληρωμής, διότι τα κεφάλαια υπάρχουν, αλλά η Δύση με τις κυρώσεις που επέβαλε πάγωσε το αποθεματικό σε ξένο νόμισμα που υπάρχει σε τράπεζες του εξωτερικού.
«Είναι κάτι πολύ, πολύ σπάνιο, μία κυβέρνηση που ενώ έχει τη δυνατότητα να υποχρεώνεται από μία ξένη κυβέρνηση να χρεωκοπήσει», εξήγησε ο Χασάν Μαλίκ, αναλυτής του Loomis Sayles, μιλώντας στο Bloomberg. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκαθορισμένες χρεωκοπίες στην ιστορία», πρόσθεσε ο αναλυτής.

«Υπάρχουν τα χρήματα και η προθυμία να πληρώσουμε», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος  υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, προσθέτοντας: «Αυτή η κατάσταση, που δημιουργείται τεχνητά από μία μη φιλική χώρα, δεν θα έχει καμία συνέπεια στην ποιότητα ζωής των Ρώσων».

Στο τέλος Μαΐου η αμερικανική υπηρεσία ξένων αποθεματικών (OFAC), του υπουργείου Οικονομικών, πρακτικά μπλοκάρισε κάθε δυνατότητα της Μόσχας να αποπληρώνει το χρέος της, παρά τις προθέσεις της Ρωσίας.
«Από τον Μάρτιο λέγαμε ότι η ρωσική χρεωκοπία ήταν πιθανώς αναπόφευκτη, και το ερώτημα ήταν πότε θα συμβεί. Επενέβη η OFAC και απάντησε την ερώτηση», δήλωσε στο Reuters ο Ντένις Χρανίτζκι, στέλεχος της εταιρίας νομικών συμβούλων Quinn Emanuel.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει το ποσό που οφείλει στην τράπεζα Euroclear, που θα καταβάλλει τα χρήματα που οφείλονται στους επενδυτές. Όμως σύμφωνα με το Bloomberg, η πληρωμή έχει μπλοκαριστεί και οι πιστωτές δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους. Η συγκεκριμένη τράπεζα δεν απάντησε αν έχει μπλοκαριστεί η πληρωμή, αλλά περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μια από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις ναρκωτικών στην Ευρώπη: 4,3 τόνοι κοκαΐνης στην Ιταλία7/6/2022

Σε μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη προχώρησε η οικονομική αστυνομία στο λιμάνι της Τεργέστης: 4,3 τόνοι κοκαΐνης.

Σύμφωνα με άρθρο στο newsbeast.gr η κοκαΐνη θα μπορούσε να αποφέρει, στις διάφορες εγκληματικές οργανώσεις που ήταν έτοιμες να την πουλήσουν σε όλη την Ευρώπη, τουλάχιστον 240 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η ιταλική οικονομική αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση 2 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά, ενός φορτηγού και ενός SUV. Ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, παράλληλα, επιχείρηση για την σύλληψη συνολικά 38 ατόμων στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία και την Κολομβία, με την κατηγορία της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών αναφέρει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Κολομβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρακολούθησε 19 παραδόσεις ναρκωτικών κατά το τελευταίο έτος για να μπορέσει να συλλέξει τα πολύτιμα στοιχεία που επέτρεψαν την πραγματοποίηση της σημερινής επιχείρησης.

Φρένο στην παροχή φυσικού αερίου στην GasTerra έβαλε η Gazprom: Αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια
31/5/2022

Να σταματήσει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην ολλανδική εταιρεία GasTerra αποφάσισε ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom, αφού δεν πλήρωσε σε ρούβλια για το αέριο που έλαβε τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με άρθρο στο newsbeast.gr η Gazprom επεσήμανε πως οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την κίνηση αυτή ανέμενε ήδη από χθες, Δευτέρα (30/5), η GasTerra, η οποία είχε ανακοινώσει ότι από την Τρίτη 31 Μαΐου, θα σταματούσε να λαμβάνει αέριο από τη ρωσική Gazprom, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra τονίζει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια.

Η εταιρεία επίσης υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους. Είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.

Η Μόσχα κόβει το φυσικό αέριο στη Φινλανδία

20/5/2022

Η Φινλανδία γίνεται η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκόπτεται από το ρωσικό φυσικό αέριο αφού αρνήθηκε να πληρώσει για το καύσιμο σε ρούβλια.Οι ροές στον κεντρικό αγωγό πρόκειται να σταματήσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με την Gasum Oy, τη φινλανδική εταιρεία εισαγωγής. Η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν οι δυο πρώτες χώρες που έχασαν την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο, θυμίζει το Bloomberg.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της σκανδιναβικής χώρας, καθώς το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του ενεργειακού μείγματος. Χρησιμοποιείται κυρίως από εργοστάσια παρά για θέρμανση όπως σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο», δήλωσε η φινλανδική εταιρεία. «Η Gasum θα προμηθεύει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector».

Ο αγωγός από τη Ρωσία αντιπροσώπευε πρόσφατα περίπου το 66% έως 75% των προμηθειών της Φινλανδίας.

Κομισιόν: Αυτό είναι το σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά

17/5/2022

Έως και τρομακτικά χαρακτηρίζονται τα «εθελοντικά» μέτρα - οι προτάσεις που προβλέπονται για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η Κομισιόν θα παρουσιάσει και μέτρα στήριξης των καταναλωτών και συγκεκριμένα σύμφωνα με το προσχέδιο, η Κομισιόν αναφέρει ότι η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών, αλλά και μέσω μέτρων fast-track για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αποτροπή περαιτέρω αστάθειας των τιμών επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Aπό τη μία πλευρά, υπάρχει η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών, ενώ από την άλλη υπάρχει η προσέγγιση για ενίσχυση και επιτάχυνση των δομικών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών, στην ψύξη την καλοκαιρινή περίοδο, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις, ενώ θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα.

Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Έμφαση δίνεται επίσης στην ηλιακή ενέργεια. Όπως αναφέρει προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτίριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, ηλιακών φωτοβολταϊκών (με αντλίες θερμότητας) ή συνδυασμού αυτών των δύο. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης. Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης. Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, έτσι ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις.


Νέες απειλές Μεντβέντεφ: Η σύγκρουση μπορεί να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο

12/5/2022Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.

«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram.

«Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Η Ρωσία διαθέτει 6.257 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ -οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία- έχουν μαζί 6.065 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τον οργανισμό Arms Control Association που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.

Σε συναγερμό η Ελλάδα από το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία.


27/4/2022

Σε λιγότερο από 30 μέρες λήγει η προθεσμία πληρωμής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου, της προγραμματισμένης δόσης για την παραλαβή ποσοτήτων του καυσίμου από τη Gazprom.
Συναγερμός ακριβώς και στην Αθήνα καθώς θα υπάρξει, σύσκεψη και στου Μαξίμου. H τιμή του φυσικού αερίου το πρωί έφθασε τα 15 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 25% και αυτή τη στιγμή είναι στα 110 ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Σημαντική ημερομηνία η 25 Μαΐου όπου η ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να κάνει πληρωμή προς τη Gazprom.

Αναφορικά με το σχέδιο το οποίο έχει προετοιμάσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, έχουν προταθεί μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη προμήθεια LNG, μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη, καθώς και μία επιπλέον δεξαμενή στη Ρεβυθούσα.

Συνεννοήσεις, φέρονται να έχουν γίνει και με τους Αζέρους για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων αερίου μέσω του αγωγού TAP, αλλά και υπόγεια αποθήκη στην Ιταλία όπου θα μπορούσε να αποθηκευτεί φυσικό αέριο.

Ανησυχία για τις εξελίξεις με τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε Πολωνία και Βουλγαρία.
Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 15.30 θα πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας. Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βουλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πετκόφ και του ανέφερε όιτ η Ελλάδα θα συνδράμει τη γειτονική χώρα για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση.

Ως προς αυτό, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας θα αξιοποιηθούν ενώ από την κυβέρνηση τονίζουν ότι είναι διασφαλισμένη ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα.Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ είχε προετοιμαστεί και ετοιμάζει μια συντονισμένη απάντηση.

«Αποτελεί μια νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει», δήλωσε η κ. Φον Ντερ Λαίεν και τόνισε πως, οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες.


Τί υποστηρίζει η Ρωσία
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στέλνοντας έγκαιρα τα τιμολόγια που έπρεπε να πληρώσουν, με την προθεσμία να λήγει το βράδυ της Τρίτης. Έτσι από σήμερα κατακρατούνται οι ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία που πάνε προς την Πολωνία αλλά και στη Βουλγαρία.

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, ωστόσο δεν είναι ευρωπαϊκή απόφαση, καθώς η Αυστρία πλήρωσε σε ρούβλια.

Όσον αφορά στην Υπερδνειστερία, οι αρχές της Υπερδνειστερίας πιστοποιούν ότι οι επιθέσεις που έγιναν, έγιναν από το έδαφος της Ουκρανίας.

Παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας για το δεξαμενόπλοιο που δεσμεύτηκε στην Κάρυστο
19/4/2022

Στο αγκυροβόλιο της Καρύστου παραμένει δεσμευμένο από τις λιμενικές Αρχές το -υπό ρωσική σημαία- δεξαμενόπλοιο Pegas.

Πρόκειται για μία κίνηση που επάγεται στο γενικότερο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων.

«Η πρεσβεία ελέγχει τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ για τη δέσμευση του πετρελαιοφόρου Pegas στην περιοχή της Εύβοιας με 19 ναυτικούς στο πλοίο» αναφέρει με ανακοίνωσή της στο twitter η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα».

 Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, σχετική απόφαση εξέδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στο πλαίσιο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων. Στο πλοίο επιβαίνουν 19 ναυτικοί Ρώσοι υπήκοοι.

Το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο, όμως στο Κάβο Ντόρο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμευση αφορά το πλοίο και όχι το φορτίο του.

Ελληνίδα περιγράφει το πρωτοφανές lockdown στη Σανγκάη – Πώς γίνεται η αγορά των τροφίμων


13/4/2022

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τις τελευταίες μέρες τα βίντεο απόγνωσης από τους αποκλεισμένους, λόγω καραντίνας, κατοίκους της Σανγκάης, αλλά κι αυτά στα οποία φαίνεται η επιχείρηση εξόντωσης κατοικίδιων, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

 Εκεί βρίσκεται και μια Ελληνίδα, η Ελένη Οικονόμου, η οποία μίλησε για τα αυστηρότατα κυβερνητικά μέτρα που έχουν τεθεί από κινεζική κυβέρνηση, αλλά και για το πώς βιώνουν το πρωτοφανές αυτό lockdown οι κάτοικοι της πόλης.

 «Για εμάς δεν είναι τόσο πρωτόγνωρο γιατί εμείς είχαμε ξαναπεράσει και την πρώτη καραντίνα, πριν από δύο χρόνια. Έχουμε μια εμπειρία, είμαστε πιο εξοικειωμένοι και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πιο ψύχραιμα», δήλωσε στην ΕΡΤ.

 Η ίδια, περιγράφοντας τα όσα βιώνει στην κινεζική μεγαλούπολη, όπου οι κάτοικοι μετά από παρατεταμένο εγκλεισμό, δείχνουν να αντιδρούν έντονα, μη έχοντας πλέον τα απαραίτητα στα σπίτια τους. «Ξέραμε αρχικά ότι η καραντίνα θα κρατούσε από τις αρχές του μήνα μέχρι τις 5 Απριλίου» είπε περιγράφοντας ότι οι κάτοικοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για τόσο μεγάλο lockdown, ενώ είπε πως οι τοπικές αρχές δεν επιτρέπουν στον κόσμο να βγουν ούτε καν στον κήπο των σπιτιών όπου διαμένουν.

«Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Κάθε πολυκατοικία έχει έναν ή δύο εθελοντές που βγάζουν τα πακέτα τα οποία είναι διαθέσιμα και περιέχουν φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης. Διαλέγεις τι θέλεις και πληρώνεις τον εθελοντή, που στέλνει ηλεκτρονικά την μαζική παραγγελία της πολυκατοικίας», περιέγραψε τη διαδικασία αυτοδιαχείρισης που ακολουθείται στην πολυκατοικία που διαμένει.

Η κ. Οικονόμου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη βοήθεια που παρέχει ο ένας τον άλλο. «Υπάρχει αλληλοϋποστήριξη. Το κράτος έχει δώσει κάποια τρόφιμα δωρεάν στον κόσμο για να μπορέσει να επιβιώσει αυτές τις δύσκολες ώρες», ανέφερε με αφορμή τις εικόνες από λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ που έκαναν το γύρο του κόσμου. 
ieidiseis

Γαλλία: Ανάσα για Μακρόν με 5 μονάδες μπροστά από τη Λεπέν – Αμφίρροπη μάχη στο Β’ γύρο των εκλογών


11/4/2022

Με νικητή τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με μικρή διαφορά πέντε μονάδων από τη βασική αντίπαλο του Μαρίν Λεπέν ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών.
Μετά από μία ψυχρολουσία του πρώτου exit poll που έδινε ισοπαλία ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας πήρε μία μικρή ανάσα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγήθηκε της βασικής του αντιπάλου, Μαρίν Λεπέν, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ωστόσο προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι ακόμα και οι πέντε μονάδες διαφορά δεν είναι ασφαλείς.

Πανηγυρισμοί στο επιτελείο της Μαρίν Λεπέν η οποία με ποσοστό κοντά στο 24% πήρε το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τρεις φορές κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν, ο ηγέτης του Γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος βρέθηκε στην 3η θέση συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος, σε απόσταση αναπνοής από τη Μαρίν Λεπέν.

Η γαλλική Liberation βγήκε με τίτλο «Τα πράγματα είναι σοβαρά» μετά και την εξαφάνιση όλων των παραδοσιακών κομμάτων από το πολιτικό προσκήνιο.Μάχη στήθος με στήθος στο 2ο γύρο των γαλλικών εκλογών
Σε ντέρμπι για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς η διαφορά Μακρόν – Λεπέν προβλέπεται να είναι οριακή.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παρουσιαστούν δυο διαφορετικά προγράμματα που αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μία, το πρόγραμμα του Μακρόν που μιλά για μια ισχυρή Γαλλία σε μια ισχυρή Ευρώπη, και από την άλλη, το αφήγημα της Λεπέν που θα εστιάσει μόνο στη Γαλλία και την ακρίβεια, με απούσα μια ισχυρή Ευρώπη.


Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι δύσκολες, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθεί πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι όσων υποψηφίων δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Οι αριστεροί και κεντροδεξιοί υποψήφιοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να «μαυρίσουν» τη Λεπέν, αλλά αυτό μένει να φανεί στην πράξη.

Χθες, το ΜΕGA βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο του Μακρόν στο Παρίσι, με τις πληροφορίες από εκεί να αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό οι ψηφοφόροι του αριστερού Μελανσόν να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία, παρά την έκκληση του ίδιου να μην δώσουν ούτε μια ψήφο στη Λεπέν.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται επίσης ότι ο Μελανσόν θα παίξει ρόλο – κλειδί και στη συγκράτηση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, στο οποίο ασκεί μεγάλη επιρροή, καθώς τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται για μεγάλες κινητοποιήσεις.

Δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς: Είχε καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό - Ήταν προειδοποίηση
29/3/2022

Eκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε χθες ότι ο ολιγάρχης παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης αφότου έφαγε σοκολάτα και ήπιε νερό, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σκοπός της επίθεσης δεν ήταν να πεθάνει ο Αμπράμοβιτς, αλλά σταλεί το μήνυμα προς όσους ολιγάρχες κήρυξαν ανεξαρτησία από το Κρεμλίνο και επέκριναν τον πόλεμο.

Ο επικεφαλής ερευνητής που αποκάλυψε τη δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς σε προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων, είπε ότι αυτή η «χημική επίθεση» ήταν μια προειδοποίηση προς τον δισεκατομμυριούχο και άλλους να μην προδώσουν το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, Ρώσος ερευνητής για το ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bellingcat, είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης δεν έπρεπε να πεθάνει από τη δηλητηρίαση που στόχευε τον ίδιο και δύο Ουκρανούς διαπραγματευτές. Όπως δήλωσε στο Times Radio: «Η δόση δεν ήταν αρκετά υψηλή για να σκοτώσει κανέναν από τους τρεις, ο πιο πιθανός στόχος θα ήταν ο Αμπράμοβιτς. Και έχει μια λογική. Εννοώ, προσφέρθηκε να παίξει αυτό τον ρόλο του έντιμου μεσολαβητή, την ώρα που άλλοι ολιγάρχες είχαν προσπαθήσει να κρατήσουν αποστάσεις από το Κρεμλίνο και επέκριναν τον πόλεμο. Επομένως, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι γι’ αυτούς να μην ενταχθούν στις τάξεις εκείνων που διαφωνούν και να μην είναι υπερβολικά έντιμοι μεσολαβητές».

Όπως δήλωσε στους Financial Times μια πηγή κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη δηλητηρίαση και τις επιπτώσεις της: «Τυφλώθηκαν την επόμενη μέρα. Δεν προσδιορίσαμε την ουσία. Δεν έχουμε ιδέα ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, αλλά φαίνεται πως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν ο κύριος στόχος». Ένας άλλος είπε πως «σίγουρα δεν ήταν Νόβιτσοκ», προσθέτοντας: «Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος το έκανε, οι Ουκρανοί ή οι Ρώσοι».

Eκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε χθες ότι ο ολιγάρχης παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης αφότου έφαγε σοκολάτα και ήπιε νερό, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, καθώς και δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια καθώς και ξεφλούδισμα του δέρματος σε πρόσωπο και χέρια.

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος αποδέχτηκε το ουκρανικό αίτημα να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «τυφλώθηκε για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Τουρκία, είπε πηγή στον Guardian. Αλλες πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο PA πως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει πλέον αναρρώσει και συνεχίζει να προσπαθεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις, κάτι που αποδεικνύεται σήμερα, καθώς δίνει το «παρών» -δείχνοντας μάλιστα σε καλή κατάσταση- στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί την Ρωσία: Μην κινηθείτε ούτε μία ίντσα κατά των περιοχών του ΝΑΤΟ26/2/2022Προειδοποίηση προς την Ρωσία απεύθυνε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  Τζο Μπάιντεν στην ομιλία που παρέθεσε στη Βαρσοβία, σήμερα Σάββατο το απόγευμα, να μην κινηθεί ούτε μία ίντσα κατά των περιοχών του ΝΑΤΟ

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, πως η Ρωσία έχει στραγγαλίσει τη δημοκρατία ενώ απηύθυνε μήνυμα προς τους Ουκρανούς πολίτες, λέγοντας ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα»

Η μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας θα είναι μακρά. Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία. Τελεία.
«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας», είπε ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο παλάτι της Βαρσοβίας, προτού διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς: «Βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Το μήνυμά μου προς τον λαό της Ουκρανίας είναι ένα μήνυμα που παρέδωσα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, που πιστεύω ότι είναι εδώ απόψε: Είμαστε δίπλα σας. Τελεία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Τώρα στον αιώνιο αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, η Ουκρανία και ο λαός της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αγωνίζονται για να σώσουν το έθνος τους και η γενναία αντίστασή τους είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για… βασικές δημοκρατικές αρχές που ενώνουν όλους τους ελεύθερους ανθρώπους», ανέφερε, ακόμη, ο Τζο Μπάιντεν.

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμένει άλλο στην εξουσία», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας για αλλαγή καθεστώτος της Ρωσίας. Το πλήθος ζητωκραύγαζε από αυτή την κουβέντα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσθέτει: «Ο Θεός να σας ευλογεί όλους και ο Θεός να υπερασπιστεί την ελευθερία μας και ο Θεός να προστατεύει τα στρατεύματά μας».

Και αναφέροντας τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ (που γεννήθηκε στην Πολωνία), είπε: «Ποτέ μα ποτέ μην εγκαταλείπετε την ελπίδα, ποτέ μην αμφιβάλλετε, ποτέ μην κουράζεστε, μην αποθαρρύνεστε ποτέ. Μη φοβάστε».

«Ο κόσμος έχει γίνει πολλές φορές έρμαιο των φιλοδοξιών των λίγων. Το μήνυμά μου στην Ουκρανία: είμαστε μαζί σας, κάντε κουράγιο. Τα τελευταία χρόνια η ολιγαρχία έχει αρχίσει να επιτίθεται, να σηκώνει κεφάλι και να περιφρονεί τις αρχές της δημοκρατίας. Αυτό συμβαίνει και στη Ρωσία» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και δήλωσε ότι είπε ψέματα ο Πούτιν ότι δεν εισέβαλε στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την «αποναζιστικοποίηση» που έχει επικαλεστεί ο Ρώσος πρόεδρος ως πρόφαση.

«Αυτά που λέει ο Πούτιν απέχουν πολύ από την αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει να καταστρέψουμε τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν έχει δείξει ποτέ ενδιαφέρον για διπλωματία και είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τη βία από την αρχή», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος κατήγγειλε τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν πόλεμο «χωρίς καμία πρόκληση».
Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για πραγματική πρόκληση για την τάξη πραγμάτων που επικράτησε μετά τον Β’ ΠΠ, έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Ευρώπη και «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι εκεί».

«Το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει τον Πούτιν είναι η τιμωρία», επισήμανε ο Τζο Μπάιντεν. «Και για αυτό όλος ο κόσμος ενώθηκε για να επιβάλλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική οικονομία θα μειωθεί στο ήμισυ μέσα στα επόμενα χρόνια και σύντομα δεν θα βρίσκεται καν στις πρώτες οικονομίες του κόσμου. Οι κυρώσεις είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης της στρατιωτικής βίας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.Μήνυμα στον λαό της Ρωσίας: «Δεν είστε εχθρός»
Παράλληλα, έστειλε το εξής μήνυμα στον λαό της Ρωσίας: «Δεν είστε ο εχθρός μας».

«Πάντα μιλούσα ευθέως και ειλικρινά σε εσάς, τον ρωσικό λαό, επιτρέψτε μου να το πω αν μπορείτε να ακούσετε: Δεν είστε εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι επικροτείτε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ή ότι δέχεστε νοσοκομεία, σχολεία, μαιευτήρια — για όνομα του Θεού — να χτυπηθούν με ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», είπε ο Τζο Μπάιντεν.


Politico: Όσο οι Ευρωπαίοι συζητάνε για κυρώσεις. Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν κόψει το φυσικό αέριο

23/3/2022

Την ώρα που οι ευρωπαίοι καταναλωτές αντικρίζουν με σοκ και δέος τις τιμές των καυσίμων, που συμπαρασύρουν μια σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι ηγέτες των κρατών-μελών προσπαθούν να συντονιστούν ενόψει της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, στο τέλος της εβδομάδας.

Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι νέες αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και η αγωνία που έχουν οι ηγέτες είναι μήπως οι Ευρωπαίοι πολίτες σηκώνουν ήδη μεγάλο βάρος λόγω της πολιτικής που ακολουθείται κατά της Μόσχας.

Ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος της ΕΕ, αναρωτιέται το Politico, προσπαθώντας να διακρίνει μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, δείχνουν να υποστηρίζουν μία παύση στην πολιτική των κυρώσεων ώστε να επανεξεταστούν οι συνέπειες και να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα. Άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, προειδοποιούν ότι αν χαθεί το momentum η Ρωσία θα πάρει το μήνυμα ότι η ΕΕ χαλαρώνει την πίεση.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει την εντύπωση κόπωσης όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Λιθουανός  υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, προσθέτοντας  ότι «δεν μπορούμε να κουραστούμε από την επιβολή κυρώσεων».

Όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο κατά πόσο το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μία ενέργεια με ισχυρό συμβολισμό, όπως η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.

«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για νέες κυρώσεις» δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Γιέπε Κόφοντ, αλλά κάποιοι ομόλογοί του έχουν επισημάνει ότι η ΕΕ πρέπει να έχει στην φαρέτρα της κι άλλα μέτρα, πιο αυστηρά, σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει την κλιμάκωση. «Αν όχι τώρα πότε;», είναι ο αντίλογος σε αυτούς τους σκεπτικιστές.

Και ποια  «όπλα» θα είχαν οι Ευρωπαίοι αν ο Πούτιν έκανε χρήση χημικών, κάτι που ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί πιθανό; Ή εάν εκδηλωνόταν επίθεση με στόχο την δολοφονία του Ουκρανού προέδρου, Ζελένσκι;
«Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για κόκκινες γραμμές», είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών.  Αλλά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έσπευσε να επισημάνει ότι «οι ηγέτες (στην σύνοδο κορυφής) θα εξετάσουν τι άλλο μπορεί να γίνει στο πεδίο των κυρώσεων», για να προσθέσει με νόημα: «Δεν νομίζω ότι θα ληφθεί μία επίσημη απόφαση για νέο πακέτο κυρώσεων». 
Η προετοιμασία ενός τέτοιου πακέτου θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έγκρισή του θα πάει στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, στα πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνεται η προσθήκη δύο μεγάλων ρωσικών τραπεζών — Sberbank και Gazprombank — στον κατάλογο των ιδρυμάτων που έχουν αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. 
Η κάθε χώρα πάντως καταθέτει και μια διαφορετική ιδέα στο τραπέζι. Η Πολωνία ζήτησε να απαγορευθούν όλες οι εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία. Η Δανία, θέλει περιορισμό της πρόσβασης ρωσικών πλοίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Το ερώτημα όμως είναι αν στο επόμενο πακέτο θα περιληφθεί η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. «Οι κυρώσεις αφορούν την υπονόμευση της ικανότητας των Ρώσων να κάνουν πόλεμο. Πρέπει να σκεφτούμε αυτή την μηχανή παραγωγής χρήματος», εξήγησε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λιπάβσκι.

Όμως οι χώρες της ΕΕ που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι πιο διστακτικές. Τί θα συμβεί αν ο Πούτιν σε αντίποινα κόψει την ροή του φυσικού αερίου; Ο Ούγγρος  υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιζάρτο, απείλησε μάλιστα ότι θα μπλοκάρει κυρώσεις που θα αφορούν στον ενεργειακό τομέα. «Δεν θα επιβάλλουμε κυρώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουγγαρίας», δήλωσε κατηγορηματικά.


Ρωσικό ΥΠΕΞ σε Αμερικανό Πρέσβη: Οι σχέσεις μας στα όρια να διακοπούν

21/3/2022

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα, επιδίδοντάς του επίσημη διαμαρτυρία για το απαράδεκτο σχόλιο που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Η Μόσχα επισήμανε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι οι σχέσεις βρίσκονται στα όρια να διακοπούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει την περασμένη εβδομάδα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου.

Το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει αυτά τα σχόλια ως απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων για την παύση του πολέμου
16/3/2022

Έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος που μαίνεται για 21 ημέρες.

Υπάρχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, είπαν οι πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια απέτυχε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γειτονικής της χώρας.Αν και η Μόσχα και το Κίεβο είπαν την Τετάρτη ότι έχουν κάνει πρόοδο στους όρους που αφορούν στη συμφωνία, αξιωματούχοι της Ουκρανίας παραμένουν σκεπτικοί για το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απολύτως δεσμευμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι ενδεχομένως η Μόσχα να κερδίζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει με την επιθετικότητά της.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαίλο Ποντόλιακ είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε “την απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τα εδάφη της Ουκρανίας” τα οποία κατέλαβαν από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Συγκεκριμένα ζητείται να αποσυρθούν οι Ρώσοι από τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και από τα εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

 Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το μοντέλο της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα.

“Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη”, είπε ο Πεσκόφ.
Ο Σεργκέι Πεσκόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κοντά στο να καταλήξουν “σε συγκεκριμένες διατυπώσεις”.

Ουκρανία - Μαριούπολη: Πέθανε η έγκυος του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου

14/3/2022

Εγκυος που τραυματίστηκε από ρωσικό βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης κατέληξε ενώ οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν το αγέννητο μωρό της, σύμφωνα με το Associated Press. Η γυναίκα προσπαθούσε να ξεφύγει μετά τον βομβαρδισμό και η εικόνα της να μεταφέρεται σε φορείο πιάνοντας την κοιλιά της έκανε τον γύρο του κόσμου.

Στο υλικό που τραβήχτηκε την Τετάρτη από δημοσιογράφους του Associated Press μετά την επίθεση στο νοσοκομείο, η γυναίκα φαίνεται να αγγίζει το ματωμένο κάτω μέρος της κοιλιάς της, ενώ το χλωμό πρόσωπό της αντικατοπτρίζεται το σοκ που έχει υποστεί. Η γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο και οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σώσουν το μωρό. Συνειδητοποιώντας ότι έχανε το μωρό της, οι γιατροί είπαν ότι τους φώναξε: «Σκότωσέ με τώρα!», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 Ο χειρουργός Timur Marin βρήκε τη λεκάνη της γυναίκας συνθλιμμένη και το ισχίο αποκολλημένο. Οι γιατροί έκαναν καισαρική τομή, το βρέφος ωστόσο δεν έδειξε «σημάδια ζωής», είπε ο χειρουργός. Στη συνέχεια, εστίασαν στη μητέρα. «Περισσότερα από 30 λεπτά ανάνηψης της μητέρας δεν απέφεραν αποτελέσματα», είπε ο γιατρός το Σάββατο. «Πέθαναν και οι δύο», ανέφερε.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, στο χάος μετά την αεροπορική επιδρομή της Τετάρτης, οι γιατροί δεν πρόλαβαν να μάθουν το όνομα της γυναίκας προτού έρθουν ο σύζυγος και ο πατέρας της για να πάρουν το σώμα της. Τουλάχιστον κάποιος ήρθε να την παραλάβει, είπαν - έτσι δεν κατέληξε στους ομαδικούς τάφους που σκάβονταν για πολλούς από τους νεκρούς της Μαριούπολης.

Όχι από τη Γερμανία σε αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

9/3/2022

Η Γερμανία δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική εισβολή, δήλωσε την Τετάρτη ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

 Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Βερολίνο, ο Σολτς είπε ότι μια στρατιωτική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχει νόημα και προέτρεψε στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης.

  Η Γερμανία έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, εξοπλισμό και ορισμένα όπλα «αλλά διαφορετικά πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τι κάνουμε τώρα και αυτό σίγουρα δεν περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη», είπε.

Όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας να διαθέσει τα μαχητικά της MiG-29 στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδοση στην Ουκρανία.


 Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν πιστεύει ότι η πρόταση της Πολωνίας ήταν «βάσιμη», λίγες ώρες αφότου Πολωνοί αξιωματούχοι εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μεταφέρει όλα τα μαχητικά της MiG-29 στο Ramstein, αεροπορική βάση στη Γερμανία, ώστε στη συνέχεια να παρασχεθούν στην Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αιφνιδιάστηκε
Η δήλωση του Υπουργείου Άμυνας δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη το βράδυ, αφού η πολωνική πρόταση έπιασε την κυβέρνηση Μπάιντεν εντελώς απροετοίμαστη, είπαν πολλές πηγές στο CNN.

Ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε περισσότερα αεροσκάφη εν μέσω της ρωσικής εισβολής, η προσφορά της Πολωνίας δεν είχε συζητηθεί με τις ΗΠΑ και οι Πολωνοί αξιωματούχοι δεν την ανέφεραν ούτε στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Πολωνία, υποστηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

 Ωστόσο, στο ερώτημα του CBS, «αν, για παράδειγμα, η πολωνική κυβέρνηση, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη, παίρνει αυτό το πράσινο φως από τις ΗΠΑ;», ο Μπλίνκεν απαντά:
«Αυτό παίρνει το πράσινο φως. Στην πραγματικότητα, μιλάμε με τους Πολωνούς φίλους μας αυτή τη στιγμή για το πώς θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους εάν στην πραγματικότητα επιλέξουν να παρέχουν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στους Ουκρανούς. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα αεροπλάνα που παραδίδουν στους Ουκρανούς;» είπε.

 Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Πολωνίας περιπλέκει την επίσκεψη Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, η οποία πρόκειται να προσγειωθεί στη Βαρσοβία αργά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Χάρις αναμενόταν να συζητήσει το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών ενώ βρισκόταν στην Πολωνία.

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με την πολωνική κυβέρνηση σχετικά με ένα σχέδιο η Πολωνία να προμηθεύσει την Ουκρανία με τα μαχητικά της σοβιετικής εποχής και οι ΗΠΑ να τα αντικαταστήσουν με F-16.

Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Τρίτη ότι η Πολωνία δεν διαβουλεύτηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την έκδοση της ανακοίνωσής της.


topontiki

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι - Βαριές απώλειες αμάχων8/3/2022Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

Επιτρέπεται στους αμάχους να φύγουν κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής εκεχειρίας στις πόλεις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, Κίεβο και Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά του έχουν προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός, αν και οι προηγούμενες εκεχειρίες απέτυχαν.
Ουκρανία -αντιπρόεδρος κυβέρνησης: Ανθρωπιστικός διάδρομος στην πόλη Σούμι
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. ανακοίνωσε ότι αναμένεται να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος στην πόλη Σούμι. Οι άμαχοι αναμένεται να αρχίσουν να αναχωρούν με λεωφορεία στις 10:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με την ίδια.

Σύμφωνα με το Reuters, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk, δήλωσε τα εξής: «Έχει συμφωνηθεί ότι η πρώτη συνοδεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την πόλη Σούμι. Το κομβόι θα ακολουθήσει ο ντόπιος πληθυσμός με προσωπικά οχήματα», είπε σε τηλεοπτική δήλωση.

Η απομάκρυνση αμάχων είναι σε εξέλιξη και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά την συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 10 νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Σούμι πριν την κατάπαυση πυρός

Λίγες ώρες πριν την κατάπαυση πυρός οι Ουκρανοί καταγγέλλουν  ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Σούμι, με νεκρούς, ανάμεσα τους και παιδιά.

Πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες, κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

 Οι πληροφορίες που έδωσε ο τοπικός αξιωματούχος είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπολόγισε ότι οι ζημίες που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφότου προχώρησαν στην εισβολή ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ., σύμφωνα με το σημερινό φύλο της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα. Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στην διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

Βομβαρδίστηκε και δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (...) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

 «Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

Κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 ώρα Ελλάδας σε περιοχές στην Ουκρανία για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε απόψε κατάπαυση του πυρός σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί της Τρίτη (ώρα Ελλάδας) ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση αυτή επικαλούνται πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: «Μένω στο Κίεβο... Δεν φοβάμαι»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε χθες Δευτέρα την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.

Όμως το Κίεβο αρνήθηκε να απομακρύνει αμάχους προς τη Ρωσία, όπου οδηγούσαν τέσσερις από τους έξι διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα, ή προς τη Λευκορωσία. Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 09:00 για να φύγουν οι άμαχοι. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά, πρόσθεσε.

Ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε στο βίντεο πως δεν θα φύγει από την πρωτεύουσα, παρότι ο κλοιός των ρωσικών δυνάμεων σφίγγει και διεξάγονται μάχες. «Μένω εδώ, μένω στο Κίεβο», «δεν φοβάμαι», είπε. «Είναι η δωδέκατη νύχτα του αγώνα μας (...). Είμαστε όλοι εδώ, όλοι δουλεύουν. Είμαι στο Κίεβο, η ομάδα μου είναι μαζί μου», επέμεινε. Κάθε μέρα που η Ουκρανία πολεμά δημιουργεί «καλύτερες συνθήκες», υποστήριξε ακόμη.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ουκρανού προέδρου, ανακλήθηκαν στην Ουκρανία για να πάρουν μέρος στον πόλεμο όλοι οι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί σε αποστολές στο εξωτερικό (Κόσοβο, ΛΔ Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, κατά ουκρανικά ΜΜΕ).

Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε χθες ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο  τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη ενός τρίτου γύρου συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκιβ, τη Βολνοβάχα και το Μικολάιφ, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών διαδρόμων για Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Ρωσία έχει πλέον αναπτύξει «πρακτικά όλες» τις δυνάμεις που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα, εκτιμούν οι ΗΠΑ

Η Ρωσία ανέπτυξε στην Ουκρανία σχεδόν όλα τα στρατεύματα που συγκέντρωνε τους τελευταίους μήνες γύρω από τα σύνορα των δύο χωρών, εκτίμησε χθες Δευτέρα το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα στείλουν ακόμη 500 στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συμμάχων στο NATO.

Εν μέσω εντατικοποίησης των ρωσικών επιχειρήσεων οι άμαχοι πλήττονται ολοένα περισσότερο, ενώ η Μόσχα πλέον «στρατολογεί» ξένους μαχητές, κυρίως Σύρους, εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Πάντως σε ό,τι αφορά την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, πέρα από τη νότια Ουκρανία, δεν έχει σημειωθεί «αληθινή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» για τη Μόσχα, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 12.000 επιπλέον στρατιωτικούς από αυτούς οι οποίοι σταθμεύουν κανονικά στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.

Το Σαββατοκύριακο, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε να σταλούν άλλοι 500 σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη «για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη εκεί», είπε ο Τζον Κέρμπι.

Πρόκειται για αντίδραση στο «τρέχον περιβάλλον ασφαλείας εξαιτίας της αδικαιολόγητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» με σκοπό της «την ενίσχυση των αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων του NATO», ιδίως της ανατολικής του πτέρυγας, εξήγησε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει καθαρά πως όλες οι αποστολές επιπλέον δυνάμεων στην Ευρώπη δεν σημαίνουν επ’ ουδενί ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στρατιώτες στην Ουκρανία. Διαβεβαιώνει πως η Ουάσινγκτον δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο. Πρόκειται, τονίζει, για προληπτική ανάπτυξη δυνάμεων σε κράτη μέλη του NATO, του οποίου η Ουκρανία δεν είναι μέλος.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε πως εκτιμάται ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «αναπτύξει στην Ουκρανία πρακτικά όλες τις μάχιμες δυνάμεις» που είχαν συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στα ρωσοουκρανικά σύνορα, δηλαδή πάνω από 150.000 στρατιωτικούς, κατά τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον.

Πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις της Μόσχας πολλαπλασιάζουν τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό, πυραύλους και αεροσκάφη καθώς αδυνατούν να προελάσουν.

«Φρονούμε ότι» ο ρωσικός στρατός «έχει προβλήματα ηθικού, εφοδιασμού, (έλλειψη) καυσίμων και τροφίμων», είπε ο Τζον Κέρμπι και μίλησε εκ νέου περί «σθεναρής ουκρανικής αντίστασης».

Ωστόσο σημείωσε ότι η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών πόλεων έχει «ολοένα βαρύτερο αντίκτυπο στον απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων» καθώς καταστρέφονται σπίτια, εκκλησίες, νοσοκομεία και σχολεία.

«Το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι άμαχοι νεκροί και τραυματίες», στηλίτευσε.

«Ο κ. Πούτιν έχει ακόμη την επιλογή να σταματήσει την κλιμάκωση» και να επιλέξει «τη διπλωματική οδό για την έξοδο από την κρίση και τον τερματισμό της εισβολής», επέμεινε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφράζει ανησυχία για την τύχη της Οδησσού, λιμανιού στρατηγικής σημασίας που οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται, κατ’ αυτόν, να βομβαρδίσουν.

«Θεωρούμε πως οι Ρώσοι θέλουν να καταλάβουν την Οδησσό», είπε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, χωρίς να αποκλείει αμφίβια επίθεση προσεχώς. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ουάσινγκτον «δεν διαθέτει σε αυτό το στάδιο καμία ένδειξη» πως γίνονται κινήσεις σε αυτό το μέτωπο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι - Βαριές απώλειες αμάχων
8/3/2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κλοιό Κίεβο, Χερσώνα, Χάρκοβο – 70 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί σε στρατιωτική βάση


1/3/2022

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Κίεβο, Χάρκοβο και Χερσώνα από το ρωσικό στρατό.

Η Χερσώνα είναι περικυκλωμένη από τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ στο Χάρκοβο πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται μάχες ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης, οι οποίες δε σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μπορεί να ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις αλλά οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει λεπτό.

Επίθεση δέχτηκε στρατιωτική βάση στην πόλη Οχτίρκα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγω για τουλάχιστον 70 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες, μετά από ρωσικό βομβαρδισμό.
Την αποκάλυψη για την επίθεση στη στρατιωτική βάση ανάμεσα σε Χάρκοβο και Κίεβο, δυο πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τους Ρώσους, έκανε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκιι, κυβερνήτης της περιοχής.

Rus ordusunun

Harkov ile Kiev arasındaki Okhtyrka kentindeki bir askeri üsse düzenlediği saldırı sonucu 70'ten fazla Ukrayna askeri hayatını kaybetti... pic.twitter.com/nKDdHoV3C5

— Taha (@Taha_Sivas_5858) March 1, 2022

Ωστόσο μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει το κομβόι 64 χλμ. ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων που οδεύει προς το Κίεβο.


Δημοσιογράφος άρχισε να κλαίει μεταφράζοντας τον Ζελένσκι

28/2/2022

Μια συγκινητική στιγμή καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μια δημοσιογράφος σε γερμανικό ειδησεογραφικό κανάλι ξέσπασε σε κλάματα ενώ μετέφραζε την ομιλία του. Το βίντεο κοινοποιήθηκε στα social media πολλές φορές.

Η γυναίκα πάλεψε για ώρα να συγκρατήσει τα δάκρυα της, αλλά δεν τα κατάφερε. «Η Ρωσία βρίσκεται στο δρόμο του κακού, η Ρωσία πρέπει να χάσει τη φωνή της στον ΟΗΕ», ξεκίνησε να λέει. «Ουκρανία, σίγουρα ξέρετε….», συνέχισε. Πρόλαβε να πει «τι υπερασπιζόμαστε» πριν σπάσει η φωνή της. Στη συνέχεια, η μεταφράστρια ακούγεται να παίρνει μία ανάσα για να προσπαθήσει να ηρεμήσει, πριν πει «συγνώμη».

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε στον λαό της χώρας για μια ακόμα φορά, ενώ μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας δέχονταν επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις. «Η νύχτα ήταν δύσκολη» είπε στο βίντεο. «Ο λαός ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί το κράτος του και έδειξε το αληθινό του πρόσωπο. Αυτό είναι τρόμος. Θα βομβαρδίσουν ακόμα περισσότερο τις ουκρανικές πόλεις μας. Θα σκοτώσουν τα παιδιά μας ακόμη πιο ύπουλα. Αυτό είναι ένα κακό που έχει έρθει στη γη μας και πρέπει να καταστραφεί».

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε λεπτομερώς τις επαφές που είχε με διάφορους παγκόσμιους ηγέτες, όπως της Ολλανδίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Είπε ότι η διπλωματία έπεισε την ΕΕ να αποκόψει τη Ρωσία από τη μετατόπιση του συστήματος πληρωμών SWIFT και απαρίθμησε τη νέα στρατιωτική βοήθεια που δεσμεύτηκε να στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία.

Το πρώτο διάγγελμα Ζελένσκι μετά τη ρωσική εισβολή: Πάρτε τα όπλα - Διάβολος ο Πούτιν
24/2/2022

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θέλω να πω σε όλους τους πολίτες και στα μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικοί στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τις κινήσεις των στρατευμάτων μας. Έχουμε έναν ισχυρό στρατό και ο λαός μας είναι ισχυρός και πρέπει να τον στηρίξουμε. Ο στρατός μας αποκρούει επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς, στα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία δέχεται επιθέσεις και από αέρος και αμύνεται σθεναρά. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο ο τακτικός μας στρατός, μοιράζουμε όπλα σε όσους μπορούν να υπερασπιστούν την κυριαρχία μας. όποιος έχει στρατιωτική εμπειρία καλείται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης. Καλούμε όλους τους βετεράνους», συνέχισε.

«Έχουμε τραυματίες στρατιώτες, χρειαζόμαστε αίμα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κάθε πολίτης που μπορεί να συμβάλει για το μέλλον της χώρας, καλείται να το κάνει. Η εθνική τράπεζα έχει τα αποθέματα που χρειάζεται να στηριχτεί η Ουκρανία και όλος ο λαός μας», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους πολιτικούς που μας στηρίζουν. Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία μας, να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τις πόλεις μας», τόνισε.


«Έχουμε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, η Ουκρανία δε θα εκχωρήσει την ελευθερία τους. Για τους Ουκρανούς η ανεξαρτησία και η γη τους είναι το ύψιστο αγαθό. Η Ρωσία μας επιτέθηκε με κυνικό τρόπο που ούτε οι Γερμανοί δεν έκαναν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συνέχισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όποιος στη Ρωσία δεν έχει χάσει την αξιοπρέπειά του να βγει έξω και να διαδηλώσει εναντίον του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία. Θέλω να πω στους Ουκρανούς που μιλούν ρωσικά και στους Ρώσους, ότι αυτό το κακό έχει σκοπό να εξοντώσει ένα λαό, αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει την ιστορία», είπε ακόμα.

«Έχουμε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, η Ουκρανία δε θα εκχωρήσει την ελευθερία τους. Για τους Ουκρανούς η ανεξαρτησία και η γη τους είναι το ύψιστο αγαθό. Η Ρωσία μας επιτέθηκε με κυνικό τρόπο που ούτε οι Γερμανοί δεν έκαναν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συνέχισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όποιος στη Ρωσία δεν έχει χάσει την αξιοπρέπειά του να βγει έξω και να διαδηλώσει εναντίον του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία. Θέλω να πω στους Ουκρανούς που μιλούν ρωσικά και στους Ρώσους, ότι αυτό το κακό έχει σκοπό να εξοντώσει ένα λαό, αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει την ιστορία», είπε ακόμα.

Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 κλείνουν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία


Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές οι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:00 η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής με πρώτο θέμα την Λευκορωσία. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ η συζήτηση θα διεξαχθεί χωρίς οι επικεφαλής των κρατών-μελών να έχουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Ειδικότερα, ο Μπάρεντ Λέιντς σημείωσε:


«Για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της συζήτησης για τη Λευκορωσία και για τη Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να διεξαχθεί η συζήτηση χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές».
Φον ντερ Λάιεν: Πού θα στοχεύουν οι κυρώσεις στη Λευκορωσία- Πακέτο 3 δισ. όταν εκδημοκρατιστεί

«Έχουμε έτοιμο ένα οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 3 δισ. ευρώ για τη Λευκορωσία, όταν γίνει δημοκρατική» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Αναφερόμενη στο «απαράδεκτο περιστατικό αεροπειρατείας» του αεροπλάνου της Ryanair, όπως το χαρακτήρισε, είπε πως «δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο. Οι ηγέτες (της ΕΕ) θα συζητήσουν επιλογές για επιπλέον κυρώσεις».

Οι κυρώσεις, όπως είπε, θα καλύπτουν άτομα που εμπλέκονταν στο περιστατικό, επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν το καθεστώς και τον αεροπορικό τομέα.
Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μισέλ για πτήση Ryanair: Αυτό που συνέβη εχθές ήταν διεθνές σκάνδαλο
Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

«Αυτό που συνέβη εχθές ήταν ένα διεθνές σκάνδαλο» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι ΕΕ εργάζεται για την επιβολή κυρώσεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ζωές πολιτών τέθηκαν σε κίνδυνο και η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι χρειάζεται «μία σταθερή αντίδραση».

Τέλος, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και «τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης».

                            Ο Bill Gates απαντά ανοιχτά στις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊο


Ο Μπιλ Γκέιτς, Bill Gates σχολιάζει για πρώτη φορά ανοιχτά τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν για τον ίδιο αναφορικά με τον κορονοϊό

Για πρώτη φορά, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, ο συνιδρυτής της Microsoft και πολυεκατομμυριούχος, Μπιλ Γκέιτς (Bill Gates) σχολιάζει ανοιχτά τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο και εμπλέκουν το όνομά του, δηλώνοντας πως είναι «τρελές» και «κακόβουλες», ενώ τονίζει πως θα ήθελε να ερευνήσει τι κρύβεται πίσω από αυτές.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκέιτς δήλωσε ότι εκατομμύρια αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και «τρελές θεωρίες συνωμοσίας» για τον ίδιο και τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, πιθανόν είχαν απήχηση εν μέρει λόγω του συνδυασμού μιας τρομακτικής ιογενούς πανδημίας και της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Κανείς δεν θα προέβλεπε ότι εγώ και ο δρ. Φάουτσι θα κυριαρχούσαμε σε αυτές τις πραγματικά κακόβουλες θεωρίες», δήλωσε ο Γκέιτς. «Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση αυτό. Ελπίζω να ξεθυμάνει».

Ο Γκέιτς, ένας δισεκατομμυριούχος που αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της Microsoft το 2014, έχει υποσχεθεί, μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», τουλάχιστον 1,75 δισ. δολάρια για την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει στήριξη σε κάποιες εταιρίες παρασκευής εμβολίων, σε διαγνωστικές μεθόδους και πιθανές θεραπείες.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από ένα χρόνο, εκατομμύρια θεωρίες έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, τροφοδοτώντας την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό, την προέλευσή του και τα κίνητρα αυτών που εργάζονται για την αντιμετώπισή του. Σε αυτές περιλαμβάνονται ισχυρισμοί ότι ο Φάουτσι και ο Γκέιτς δημιούργησαν την πανδημία προκειμένου να προσπαθήσουν να ελέγξουν τους ανθρώπους, ότι θέλουν να βγάλουν κέρδος από την εξάπλωση του ιού και ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια για να εισάγουν τσιπάκια ανίχνευσης στο ανθρώπινο σώμα.

«Μα πραγματικά, τα πιστεύει αυτά ο κόσμος;», διερωτήθηκε ο Γκέιτς. «Πραγματικά θα πρέπει να εκπαιδευτούμε για αυτό την επόμενη χρονιά και να καταλάβουμε… πώς αλλάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και πώς θα έπρεπε να το είχαμε ελαχιστοποιήσει».

Ο Γκέιτς επαίνεσε τον Φάουτσι και τον Φράνσις Κόλινς, επικεφαλής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, χαρακτηρίζοντάς τους «έξυπνους» και «υπέροχους ανθρώπους» και είπε ότι ανυπομονεί να τους δει να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν αποδοτικά και να πουν την αλήθεια υπό τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκέιτς είπε, «μερικές φορές ένιωθες ότι ήταν οι μοναδικοί σώφρονες άνθρωποι στην αμερικανική κυβέρνηση». «Είμαι ενθουσιασμένος για την ομάδα που επέλεξε ο Μπάιντεν» για να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Γκέιτς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Γκέιτς δήλωσε επίσης ικανοποιημένος που υπό τον Μπάιντεν οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και για το ότι «διόρισε έξυπνους ανθρώπους, και για το γεγονός ότι ο δρ. Φάουτσι δεν θα καταπιέζεται».