Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το κύμα δυσαρέσκειας στη Γαλλία παρά την οριακή επιβίωση Μακρόν μετά από δύο προτάσεις μομφής.
Οι ταραχές συνεχίστηκαν και χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας και σε άλλες γαλλικές πόλεις με βίαιες συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να δώσει δύο συνεντεύξεις σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την οργή του κόσμου για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Δακρυγόνα, λευκοί καπνοί, φωτιές στους κάδους και πόλεμος στους δρόμους.
Τίποτα δεν άλλαξε σε Παρίσι, Λιλ και Μπορντό, παρά την οριακή επιβίωση Μακρόν από τις δυο προτάσεις μομφής για το συνταξιοδοτικό.
Ο κόσμος συνεχίζει να νιώθει εξοργισμένος και απογοητευμένος.
«Όπως όλοι, είμαι απογοητευμένη και θυμωμένη. Δεν νομίζω ότι οι προτάσεις μομφής θα θέσουν ένα τέλος στην κοινωνική οπισθοδρόμηση εναντίον του νομοσχεδίου του οποίου μάχεται η οργάνωση μας», δήλωσε η Μανουέλα Σαρτιέ, πρόεδρος Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Λιλ.
«Η επιβίωση Μακρόν δεν μας προκαλεί έκπληξη. Θα κάνει το κίνημα ακόμα μεγαλύτερο. Δεν είναι το τελευταίο μας ”όπλο” που έχουμε σε αυτήν την πολιτική, κοινωνική και θεσμική κρίση».
Η πρόταση μομφής του αριστερού Liot δεν εγκρίθηκε για 9 ψήφους κι ήταν αυτή που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.
Η καταψήφιση των προτάσεων μομφής προκάλεσε και την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πύρρειο νίκη Μακρόν, ωστόσο ο πρόεδρος φαίνεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το χάος που έχει προκληθεί στους δρόμους.
O εικόνες καταστροφής και διάλυσης κάνουν το γύρο του κόσμου, ενώ τα ποσοστά δημοφιλίας του τα οποία έχουν πέσει κατακόρυφα.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης το νέο ψυχροπολεμικό επεισόδιο ανάμεσα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ότι αναγκάστηκαν να ρίξουν στη θάλασσα UAV, διότι ρωσικό μαχητικό το αναχαίτισε και προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του.
Τα αεροσκάφη του τύπου MQ-9 χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση, αλλά μπορούν επίσης να φέρουν οπλισμό και έχουν επίσης αντίμετρα. Διαθέτουν αισθητήρες ικανούς να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις. Τα αποκαλούν και «θεριστές».
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού, το συμβάν, που έγινε στις 08:03 χθες στη Μαύρη Θάλασσα, ήταν αποτέλεσμα «μη ασφαλούς και μη επαγγελματικής αναχαίτισης» από ρωσικό μαχητικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ και του επέδωσε διαμαρτυρία για το συμβάν.
Στη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας απέρριψε την αμερικανική εκδοχή των γεγονότων. Ανέφερε πως το UAV συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξαιτίας απότομου ελιγμού και ότι ουδέποτε χτυπήθηκε από ρωσικό μαχητικό.
Διευκρίνισε πως εστάλησαν μαχητικά να αναγνωρίσουν άγνωστο εισβολέα που απειλούσε να παραβιάσει τον ρωσικό εναέριο χώρο. Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα που έφεραν και δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.
Αντίθετα, η ευρωπαϊκή διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε πως ρωσικό μαχητικό Σουχόι Su-27 πέταξε μπροστά στο UAV και άφησε εσκεμμένα να διαρρεύσει καύσιμο πάνω του, ενώ κατόπιν χτύπησε την προπέλα του. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ πως επειδή δεν ήταν πλέον δυνατό να κάνει ελιγμούς, αποφασίστηκε να ριχτεί στη Μαύρη Θάλασσα. Εκτίμησε πως το ένα ρωσικό μαχητικό επίσης υπέστη ζημιά και ότι η αναχαίτιση κράτησε 30 ως 40 λεπτά.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει διευκρινίσει, τουλάχιστον ως τώρα, ποια ήταν η αποστολή του UAV, ούτε εάν ήταν οπλισμένο.
Με τις ΗΠΑ η Βρετανία
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα οφείλει να σέβεται τον διεθνή εναέριο χώρο, μετά την κατηγορία των ΗΠΑ πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα.
Ήταν πριν από μία εβδομάδα που χάθηκαν ξαφνικά τα ίχνη του 28χρονου μοντέλου και influencer Abby Choi. Οι αρχές μετά τα ανατριχιαστικά ευρήματα στο σπίτι της φρίκης, συνέλβαν τον πρώην άντρα της και τα πεθερικά της.
Ήταν την περασμένη Τρίτη, στην περιοχή Tai Po, στο Χονγκ Κονγκ που είδαν για τελευταία φορά την Abby Choi. Λίγες ημέρες αργότερα, οι αρχές εντόπισαν ανθρώπινα λείψανα σε ψυγείο σπιτιού που είχε νοικιαστεί από τον πρώην πεθερό της.
Αργότερα θα ταυτοποιούσαν πως τα πόδια που βρέθηκαν στο ψυγείο ανήκουν στην Abby Choi. Στο σπίτι βρέθηκαν και ορισμένα προσωπικά αντικείμενα του 28χρονου μοντέλου, όπως η πιστωτική κάρτα και η ταυτότητά της, σύμφωνα με τον σταθμό RTHK.
O Alan Chung, επιθεωρητής του τμήματος εγκλημάτων της περιφερειακής αστυνομίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν έχουν ανακαλυφθεί όλα τα μέλη του σώματος της Abby Choi.
«Τα μέλη του σώματος που βρήκαμε ήταν μέσα στο ψυγείο. Υπήρχαν δύο πόδια που ανήκαν στη γυναίκα. Ψάχνουμε ακόμα για το κεφάλι. Υπάρχουν επίσης και άλλα μέρη του σώματος που λείπουν, όπως ο κορμός και τα χέρια», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Ήταν την Κυριακή που οι αρχές επιβεβαίωσαν πως το κρανίο και αρκετά πλευρά είχαν βρεθεί σε κατσαρόλα στο σπίτι της φρίκης. Οι ιατροδικαστές εντόπισαν μια τρύπα στο κρανίο που προκλήθηκε από σκληρό αντικείμενο, το οποίο και πιστεύεται πως προκάλεσε τον θάνατό της.
Η Abby Choi και ο πρώην σύζυγός της, Alex Kwong, σύμφωνα με το RTHK, φέρονται να είχαν οικονομικές διαφορές. Ο 28χρονος Alex Kwong, ο 31χρονος αδελφός του Anthony, και η 63χρονη μητέρα του Jenny Li συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο για την άγρια δολοφονία του 28χρονου μοντέλου.
Τέσσερα μέλη της οικογένειας εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, όπου ο Alex, ο αδελφός του και ο πατέρας του κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία της. Η μητέρα του κατηγορείται για προσπάθεια παραπλάνησης των αρχών, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το RTHK.
Έχουν τεθεί και οι τέσσερις υπό κράτηση, χωρίς εγγύηση σύμφωνα με το Associated Press. Δεν έχουν απολογηθεί ακόμα. Θα εμφανιστούν ξανά στο δικαστήριο στις 8 Μαΐου. Οι έρευνες για την άγρια δολοφονία της Abby Choi συνεχίζονται.
Σβεν Μαρί για Qatar Gate: Τρόπαιο η Εύα Καϊλή – Μαφιόζος και προδότης ο Παντσέρι
19/2/2023Ο νέος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί εξαπέλυσε πυρά κατά του πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, μιλώντας για τη μη αποφυλάκισή της. Ο Σβεν Μαρί σημείωσε πως ο Παντσέρι είναι απλά ένας προδότης και – μετά τη συμφωνία για το Qatar Gate – λέει απλά αυτό που «θέλουν να ακούσουν».
Συγκεκριμένα, ο Σβεν Μαρί μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha σημείωσε για την Εύα Καϊλή και το σκάνδαλο Qatar Gate: «Τα λόγια του Παντσέρι από τη στιγμή που έγινε από “πρώην μαφιόζος, πληροφοριοδότης” θεωρούνται “λόγια από τον Θεό”. Προτού γίνει πληροφοριοδότης όλο όσα έλεγε θεωρούνταν ψέματα».
«Τώρα λέει ό,τι θέλουν να ακούσουν ο ανακριτής, ο εισαγγελέας και οι αστυνομικοί. Και από εκείνη τη στιγμή θεωρείται αξιόπιστος» είπε ο συνήγορος της Εύας Καϊλή.
«Ο Παντσέρι δεν είναι πληροφοριοδότης, είναι ένας απλός προδότης, ο οποίος θέλει μόνο να σώσει τον εαυτό του, κατηγορώντας άλλους στην προκειμένη περίπτωση την Εύα Καϊλή, ώστε εκείνος – ο οποίος είναι αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης – να αποφυλακιστεί νωρίς. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο» συνέχισε ο Σβεν Μαρί.
Τέλος, σημείωσε πως η Εύα Καϊλή είναι πλέον τρόπαιο:
«Ο αγώνας συνεχίζεται. Την Παρασκευή κάναμε έφεση, δεν είναι δυνατόν σε ένα ευνομούμενο κράτος, η κυρία Καϊλή να παραμένει στη φυλακή, μόνο και μόνο επειδή είναι τρόπαιο ή έχει γίνει σύμβολο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραμείνει στη φυλακή του Αρέν. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παράταση της κράτησης της στη φυλακή».
Στη φυλακή θα παραμείνει η Εύα Καϊλή αλλά και ο Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ενώ ακόμη δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι θα γίνει με τον έτερο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα. Ωστόσο, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Εφόσον η επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας Βρυξελλών επιβεβαιώσει ότι η Εύα Καϊλή παραμένει σε κράτηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά οι συνήγοροί της θα ασκήσουν έφεση.
Η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με τους δικηγόρους της, μίλησε στο τέλος της διαδικασίας και υποστήριξε πως όλο αυτό της έχει στοιχίσει πολικά και επαγγελματικά καθώς και έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που την έχει διαλύσει σαν άνθρωπος.
Παράλληλα η υπεράσπιση της κ.Καϊλή επανέλαβε ότι η κατάσταση για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου είναι δύσκολη καθώς είναι μητέρα ενός παιδιού 24 μηνών και δε μπορεί να παραμένει υπό κράτηση.
Βάσει της διαδικασίας, η προληπτική κράτηση της κ. Καϊλή αυτή τη φορά παρατείνεται για δύο μήνες. Οι δικηγόροι της έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση εντός εικοσιτεσσάρων ωρών και μετά από δεκαπέντε ημέρες να αποφασίσει το Εφετείο αν θα παραμείνει υπό κράτηση, ή όχι.
Σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους στις δύο χώρες και προκαλώντας τεράστιες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους ως τώρα —ακόμη προσωρινούς— απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων.
Σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 440 τραυματίστηκαν στη γειτονική χώρα. «76 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Καχρανμαρμαράς, στην Γκαζιάντεπ, και 440 πολίτες τραυματίστηκαν στη Σανλιούρφα, στη Ντιγιάρμπακιρ, στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Οσμάνιγε, στη Χατάι και στην Κιλίς», διευκρίνισε η AFAD.
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτίρια στη βόρεια Συρία, σύμφωνα τις αρχές και κρατικά ΜΜΕ. Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε βόρειους και δυτικούς τομείς της χώρας, ανέφερε η κρατική τηλεόραση, που απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους που διαθέτουν αυτοκίνητα να βοηθήσουν στη διακομιδή τραυματιών σε νοσοκομεία.
Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.
Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σανλιούρφα, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έκανε λόγο για 17 νεκρούς και 30 τραυματίες στη δική του επαρχία.
Άλλοι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της.
Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε ισχύ 7,4 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αφηγείται στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του BBC πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον «απείλησε» μερικές ημέρες προτού διατάξει την εισβολή του στρατού του στην Ουκρανία, λέγοντάς του πως «μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει».
Στο ντοκιμαντέρ αυτό τριών επεισοδίων, το πρώτο από τα οποία θα μεταδοθεί απόψε από το δεύτερο κανάλι του BBC, ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις αναφέρεται σε «πολύ μακροσκελή» και «εξαιρετική» συνδιάλεξή του με τον Ρώσο πρόεδρο έπειτα από επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2022.
Ακόμη τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέχιζε να διαβεβαιώνει πως δεν είχε πρόθεση να διατάξει εισβολή στη γειτονική χώρα, παρά τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.
Ο κ. Τζόνσον λέει πως προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο πως η Δύση θα επέβαλε βαριές κυρώσεις στη Ρωσία αν έπαιρνε τον δρόμο της ένοπλης σύρραξης.
«Μου είπε: ‘Μπόρις, λέτε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO σύντομα (…) Τι εννοείτε όταν λέτε “σύντομα”;’», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον. «Λοιπόν, δεν θα ενταχθεί στο NATO στο εγγύς μέλλον, το γνωρίζετε πολύ καλά», προσθέτει πως του απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, μέγας υποστηρικτής του Κιέβου.
«Κάποια στιγμή, φάνηκε να με απειλεί, είπε “Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει”, ή κάτι τέτοιο», λέει ο Μπόρις Τζόνσον.
«Νομίζω ότι με δεδομένο τον πολύ ήρεμο τόνο του, την αποστασιοποίηση που έμοιαζε να έχει, απλά αντιδρούσε στην προσπάθειά μου να τον πείσω να διαπραγματευτεί», συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός, που εγκατέλειψε τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από σειρά σκανδάλων.
Στο ντοκιμαντέρ εκφράζεται επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν κρύβει πως ήταν έξαλλος με τη συμπεριφορά των ηγετών της Δύσης πριν από το ξέσπασμα του πολέμου: «Αν ξέρετε πως αύριο η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, γιατί δεν μου δίνετε κάτι με το οποίο να μπορώ να τη σταματήσω; Κι αν δεν μπορείτε, σταματήστε τη μόνοι σας», αφηγείται πως είχε πει, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας μιλά για το ταξίδι που είχε κάνει στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποτρέψει το ξέσπασμα του πολέμου. Αφηγείται πως είδε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ.
«Θυμάμαι πως είπα στον υπουργό Σόιγκου ‘θα πολεμήσουν’, μου απάντησε ‘η μάνα μου είναι Ουκρανή, δεν θα πολεμήσουν’. Είπε ακόμα πως δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει», δηλώνει ο κ. Γουάλας.
«Αυτό ήταν κάτι που θα το έλεγαν‘Βράνιε’ στα ρωσικά. “Βράνιε” σημαίνει επίδειξη δύναμης, εκφοβισμός: Θα σου πω ψέματα. Θα ξέρεις πως λέω ψέματα. Θα ξέρω ότι ξέρεις πως λέω ψέματα, μολαταύτα θα σου πω ψέματα. Ήξερε πως ξέρω και ήξερα πως ξέρει. Αλλά νομίζω πως το μήνυμα που ήθελε να στείλει ήταν πως είναι πανίσχυρος».
«Ήταν το σχετικά ανατριχιαστικό αλλά ξεκάθαρο ψέμα πως δεν επρόκειτο να το κάνουν αυτό που με έπεισε πως όντως θα το έκαναν. Θυμάμαι πως καθώς βγαίναμε έξω ο στρατηγός Γκεράσιμοφ είπε: “Δεν θα ταπεινωθούμε ποτέ ξανά. Είχαμε τον τέταρτο στρατό στον κόσμο, τώρα έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο. Είμαστε η Αμερική κι εμείς τώρα”. Και εκείνη τη στιγμή σχημάτισα την αίσθηση πως δυνητικά αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος» που θα εισέβαλαν, διατείνεται ο κ. Γουάλας.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35
24/1/2023Οι διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας για τα μαχητικά F-35 αφορούν τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων για το τέλος του προγράμματος στην Τουρκία, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τον δεύτερο γύρο των συνομιλίων που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν για να κλείσουν σταδιακά τα θέματα που έχουν προκύψει λόγω της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν έκανε αναφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών και περιορίστηκε απλώς να σημειώσει ότι οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023. Μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει το αντικείμενο των διαβουλεύσεων, λέγοντας «δεν έχουμε πρόσθετες λεπτομέρειες προς κοινοποίηση αυτή τη στιγμή».
Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Νεντ Πράις ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, καθώς η γειτονική χώρα συνεχίζει να παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) λόγο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την καταλληλόλητα της Τουρκίας για το πρόγραμμα των F-35. Το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε την δήλωση (για το δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων). Αυτή είναι μια συζήτηση σχετικά με το πως θα οδηγήσουμε σταδιακά τα στοιχεία αυτού του προγράμματος προς το τέλος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία είχε αποπεμφθεί από το πρόγραμμα των F-35 στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 με αποτέλεσμα να διεκδικεί 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία είχε πληρώσει ως προκαταβολή για την παραλαβή των πρώτων πέντε μαχητικών. Ωστόσο, στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι η παραλαβή δεν πραγματοποιήθηκε με υπαιτιότητα της Άγκυρας, καθώς η Τουρκία αψήφησε τις επανειλημμένες ιδιωτικές και δημόσιες προειδοποιήσεις, παραβιάζοντας έτσι εν γνώσει της την αμερικανική νομοθεσία. Τέλος, πέρα από τις οικονομικές διαφορές που σχετίζονται με την μη παραλαβή των μαχητικών, υπάρχουν ακόμα μια σειρά από τεχνικά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ομαλή έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα της παραγωγής των μαχητικών.
ΗΠΑ για Φαρμακονήσι: Πρέπει να προστατεύονται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα
13/1/2023
Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι όπου σκάφος του Λιμενικού Σώματος δέχτηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρίγκιπας Χάρι δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στη στέψη του πατέρα του, υπό το φως του μπαράζ επιθέσεων κατά της οικογένειάς του στο νέο του βιβλίο, ισχυρίστηκε μια πηγή.
Δεν είναι σαφές εάν ο Κάρολος θα καλέσει τον μικρότερο γιο του στη στέψη ή αν ο πρίγκιπας Χάρι θα δεχόταν. Ο Δούκας του Σάσεξ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές στις ΗΠΑ να κοροϊδεύει το βασιλικό πρωτόκολλο για να προωθήσει τα best seller απομνημονεύματά του, Spare.
Η οικογένειά του φέρεται να έχει αιφνιδιαστεί και να έχει πληγωθεί από τις λεπτομέρειες που έχει αποκαλύψει στο κοινό με τις προσωπικές του… πινελιές.
Μια πηγή είπε στην The Sun : «Υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των Edward και Anne. Δεν θέλουν οι ιδιωτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της στέψης να μπουν στην επόμενη έκδοση βιβλίου».
Η στέψη – η οποία απέχει μόλις 16 εβδομάδες – θα είναι πιο λιτή από αυτές που γίνονταν στο παρελθόν και θα αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες του βασιλιά Καρόλου για μια νέα σελίδα στη μοναρχία. Το παλάτι δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τα σχέδια για την τελετή και η λίστα των καλεσμένων δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί.
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η εκδήλωση «θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη του σήμερα» και «κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του σε μακροχρόνιες παραδόσεις».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι ο Κάρολος δεν θέλει να παρευρεθεί ο Χάρι στον εορτασμό της 6ης Μαΐου.
Θα ήταν πολύ «δύσκολο γι’ αυτούς [τους Σάσεξ]» να παρευρεθούν, ισχυρίστηκε μια βασιλική πηγή που είναι κοντά στην οικογένεια, μετά τα «όσα ειπώθηκαν».
Η πηγή εξήγησε ότι η οικογένεια αναμένει ότι οι Σάσεξ θα αρνηθούν ευγενικά με μια δικαιολογία να πάνε, ακόμη κι αν προσκληθούν τελικά.
Ο σερβικός στρατός βρισκόταν χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας μετά τις πρόσφατες εντάσεις στο γειτονικό Κόσοβο, όπου σημειώθηκαν πυρά και εκρήξεις και υψώθηκαν οδοφράγματα.
«Ο πρόεδρος της Σερβίας (...) διέταξε το σερβικό στρατό να βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη, δηλαδή στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης ισχύος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.
Ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, αρχηγός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε πως εστάλη από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα σύνορα με το Κόσοβο.
«Η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Pink ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς τη Ράσκα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση απαιτεί «την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», όρος που χρησιμοποιείται από τις σερβικές αρχές για τα σύνορα με το Κόσοβο.
Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης πως «όλες οι μονάδες» θα περάσουν «αμέσως υπό τη διοίκηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου».
Τέλος ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως ο αρχηγός του κράτους διέταξε να ενισχυθεί κατά 1.500 στρατιώτες η σερβική στρατιωτικού παρουσία, στους 5.000.
Εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.
Λίγο πριν από την αναχώρηση του στρατηγού Μοϊσίλοβιτς για τη μεθοριακή ζώνη, σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί και υποστήριξαν πως πρόκειται για «μάχες» που σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ, όταν οι κοσοβαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα.
Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε αμέσως από την αστυνομία του Κοσόβου, η οποία υποστηρίζει στη σελίδα της στο Facebook πως τα στελέχη της δεν συμμετείχαν σε καμιά ανταλλαγή πυρών.
Τα μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα υποστήριξαν αντίθετα πως στη ζώνη των πυρών βρισκόταν μια περίπολος της Δύναμης του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο (KFOR).
Ο κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Τζελάι Σβέτσια υποστήριξε πως
η περίπολος της KFOR δέχθηκε επίθεση
.
Από την πλευρά της, η KFOR ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα για πυρά «στις 25 Δεκεμβρίου κοντά σε μια περίπολο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο».
«Δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε υλικές ζημιές», ανέφερε η KFOR στην ανακοίνωση.
Στις αρχές Νοεμβρίου, εκατοντάδες σέρβοι αστυνομικοί που είναι ενσωματωμένοι στην αστυνομία του Κοσόβου, καθώς και δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης -η οποία έχει πλέον ανασταλεί- της κυβέρνησης της Πρίστινας να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.
Η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται «στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.
Παρίσι: Πυροβολισμοί με νεκρούς και τραυματίες – Μία σύλληψη
23/12/2022
Συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής (23.12.2022) στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, μετά από περιστατικό με πυροβολισμούς στο στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, δύο τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση και μία σύλληψη.
Οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με τις ασυνομικές αρχές της Γαλλίας, σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής (23.12.2022) στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στην οδό Ανγκιέν. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε μία σύλληψη, ενώ ζητούν από τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή.
Την ίδια ώρα, ΜΜΕ στην Γαλλία – όπως το BFM TV – μεταδίδουν ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες. Οι δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
ΜΜΕ στην Γαλλία και αναρτήσεις στα social media αναφέρουν ότι δράστης είναι ένας 60χρονος άνδρας, ο οποίος έχει συλληφθεί.
«Ακούστηκαν επτά-οκτώ πυροβολισμοί. Επικράτησε ο απόλυτος πανικός. Μείναμε κλεισμένοι μέσα», δήλωσε καταστηματάρχης σε γειτονικό κτίριο».
Το Κατάρ καταδίκασε την Κυριακή (18.12.2022) τη βελγική έρευνα για διαφθορά, με την Εύα Καϊλή να κρατείται, καθώς και την αναστολή της πρόσβασης του κράτους του Κόλπου στο κοινοβούλιο της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει «αρνητικά» τους δεσμούς και τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Μέσω δήλωσή του, ένας διπλωμάτης του Κατάρ κατηγόρησε τις Αρχές του Βελγίου για άδικη κριτική και επέμεινε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί «ανακριβείς» πληροφορίες. Η Εύα Καϊλή, Ελληνίδα ευρωβουλευτής, είναι ένα από τα τέσσερα άτομα που κατηγορούνται μετά από εφόδους που αποκάλυψαν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, σημειώνει το euractiv.com.
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, εξετάζεται εάν τα χρήματα συνδέονται με το κράτος του Κόλπου, ενώ το κοινοβούλιο της ΕΕ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ανασταλεί η πρόσβαση του Κατάρ σε αυτό.
Το σκάνδαλο έχει ξεσπάσει ενόσω πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσβλέπουν στο Κατάρ για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η χώρα αποτελεί επίσης έναν σύνδεσμο με το Αφγανιστάν, κι έστειλε χιλιάδες Ευρωπαίους υπηκόους έξω από τη χώρα όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία.
«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος μεροληπτικός περιορισμός, που περιορίζει τον διάλογο και τη συνεργασία με το Κατάρ προτού τελειώσει η νομική διαδικασία, θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», είπε ο διπλωμάτης του Κατάρ.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που συνδέουν την κυβέρνησή μας με ανάρμοστη συμπεριφορά», συμπλήρωσε, και συνέχισε λέγοντας πως η Ντόχα δέχεται ανεξέλεγκτα κριτική και επίθεση τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα δε με διεθνή ΜΜΕ, μαροκινά συμφέροντα βρίσκονται επίσης υπό έρευνα.
«Παρατηρήσαμε με μεγάλη ανησυχία την επιλεκτική καταδίκη της χώρας μας αυτήν την εβδομάδα της», τόνισε ο Καταριανός διπλωμάτης.
Οι Βέλγοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ερευνούσαν τη διαφθορά του κοινοβουλίου της ΕΕ για περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τις εφόδους και τις συλλήψεις των τελευταίων δέκα ημερών.
«Είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι η βελγική κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να αποδείξει τα γεγονότα μόλις έλαβε γνώση των καταγγελιών», επεσήμανε ο διπλωμάτης.
Στη δήλωσή του, υπογράμμισε μάλιστα τη «στενή» σχέση με το Βέλγιο.
«Τα έθνη μας συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και το Κατάρ είναι ένας σημαντικός προμηθευτής LNG στο Βέλγιο», υπογράμμισε.
Στην Εύα Καϊλή αφαιρέθηκαν τα καθήκοντα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή και άλλα τρία άτομα έχουν κατηγορηθεί για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει σοκ στο κοινοβούλιο της ΕΕ εν μέσω εκκλήσεων για γενική καταστολή των συναλλαγών με λομπίστες τρίτων χωρών.
Το Κατάρ πιστεύει ότι κατηγορείται άδικα, με την κοινή γνώμη να είναι άκρως επηρεασμένη από τις κατηγορίες που ξεδιπλώνονται εναντίον του πλούσιου κράτους του Κόλπου κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Η απόφαση για απαγόρευση εκπροσώπων αποκλειστικά από ένα έθνος στο κοινοβούλιο της ΕΕ, καταδεικνύει ότι οι ευρωβουλευτές έχουν παραπλανηθεί σημαντικά», σημείωσε ο διπλωμάτης.
«Είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένοι ενήργησαν με προκαταλήψεις κατά του Κατάρ και διαμόρφωσαν τις κρίσεις τους με βάση ανακριβείς πληροφορίες από διαρροές, αντί να περιμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας», συμπλήρωσε.
Το Κατάρ είχε ήδη μια διπλωματική αναμέτρηση με τη Γερμανία τους τελευταίους μήνες. Η Ντόχα κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή, αφού ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε αμφιβολίες για το εάν το Κατάρ θα έπρεπε να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, λόγω της μεταχείρισής του προς τους ξένους εργάτες.
«Το Κατάρ έχει ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους απέδειξαν τη δέσμευσή τους σε αυτές τις σχέσεις κατά τη διάρκεια αυτού του τρέχοντος κύματος επιθέσεων εναντίον της χώρας μας», είπε ο διπλωμάτης.
Συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες -Ουκρανία και διαδηλώσεις στο Ιράν στο επίκεντρο
12/12/2022
Πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδίου της NASA για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι. Η δοκιμαστική αποστολή Artemis I, που εκτοξεύτηκε σήμερα, μεταφέρει τρία ανδρείκελα στον γύρο της Σελήνης.
Ο νέος, γιγάντιος πύραυλος SLS αναχώρησε έπειτα από δέκα εβδομάδες αναβολών, τεχνικών απροόπτων και τυφώνων που χτύπησαν το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προασπίσει τα συμφέροντά της από τη Συρία και τη Λιβύη μέχρι την Κύπρο και το Αιγαίο.
Επιβεβαιώνοντας το αναθεωρητικό δόγμα της Άγκυρας ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε σε δικαιώματα της Τουρκίας σε Συρία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Δικαιώματα που η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί.
Νέο ηχηρό μήνυμα προς στην Άγκυρα έστειλε από το Κάιρο ο Νίκος Δένδιας λίγα 24ωρα μετά τη σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της Πράγας.
«Πριν από δύο χρόνια, εδώ στο Κάιρο, υπογράψαμε μια συμφωνία με τον φίλο μου τον Sameh για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Μια Συμφωνία σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και την Αίγυπτο. Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα. Με όλα, επαναλαμβάνω, με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχοντας στο πλευρό του, απόλυτα σύμφωνο τον Αιγύπτιο ομόλογό του, διεμήνυσε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Άγκυρα με την νέα παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία δημιουργεί τερατουργήματα!
«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγήσει στην Τουρκία δικαιώματα εξερεύνησης σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Η Τουρκία, εκβιάζοντας και ασκώντας πίεση στους Λίβυους παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα».
Την ίδια ώρα πάντως η τουρκική πολεμική αεροπορία με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησε κυριακάτικα 43 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ μέσα σε 48 ώρες η Άγκυρα έχει θέσει θέμα αποστρατικοποίησης Άη Στράτη, Τήλου και Χάλκης με αφορμή ελληνικές ασκήσεις.
Ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με τον αρχηγό του ΓΕΣ και τους αρχηγούς των όπλων. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται... εκτός ορίων και λογικής.
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση – Όλα δείχνουν κρίση και επί του πεδίου με την Τουρκία – Σε απόλυτη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις
Την ακραία κλιμάκωση της έντασης σε όλα τα επίπεδα επιλέγει το καθεστώς Ερντογάν, δημιουργώντας συνθήκες αποσταθεροποίησης στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκάτσιες και προκλήσεις» και να τονίζει ότι «δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο για αδράνεια. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις διαμορφώνοντας τις επόμενες κινήσεις τους, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι πανέτοιμες να απαντήσουν με κάθε τρόπο και μέσο.
Οι πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία εντείνουν ακόμα περισσότερο τον προβληματισμό και πλέον είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς και να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα. Όπως μετέδωσε το OPEN, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σημειώθηκε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ενδεχομένως πυροδοτήσει καταιγιστικές εξελίξεις. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ πραγματοποίησαν συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με διοικητές δυνάμεων, αναπληρωτές υπουργούς και διοικητές μονάδων.
Διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το τουρκικό καθεστώς έχει ακολουθήσει πλέον κατά γράμμα όλα τα στάδια κλιμάκωσης, με τον Τούρκο πρόεδρο να προειδοποιεί την αντίπαλη πλευρά, να προχωρά σε προβοκάτσιες, να ενημερώνει ΟΗΕ και συμμάχους και το μόνο που απομένει είναι η κλιμάκωση επί του πεδίου.
Κάθε γέφυρα διαλόγου και συνεννόησης έχει κοπεί πλήρως και πλέον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα αν η Τουρκία επιχειρήσει μια ακραία πρόκληση επί του πεδίου. Ποια μπορεί να είναι αυτή; Για παράδειγμα, ένας ναυτικός αποκλεισμός ή η παρεμπόδιση δραστηριοτήτων σε νησιά που θεωρεί πως πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Μολονότι πρόκειται για ένα σενάριο ακραίο, καθώς αναβαθμίζει αυτόματα τα επίπεδα εμπλοκής στρατιωτικών δυνάμεων, τα Επιτελεία εκτιμάται ότι προετοιμάζονται και για αυτό.
Η σημερινή μέρα στην Τουρκία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς, συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της γειτονικής χώρας, με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεχομένως εκεί να ληφθούν αποφάσεις για ακόμη πιο επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας.
Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφωνούν πως η στάση της Τουρκίας προδίδει τη διάθεσή της για κλιμάκωση των προκλήσεων μέχρι να φτάσουν σε ένα «θερμό» επεισόδιο μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης, με στόχο να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, όπως έχουμε πει, διπλωματικά όπλα η τουρκική κυβέρνηση δεν διαθέτει, επομένως, μόνο με ένα «θερμό» επεισόδιο μπορεί να μας οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις όπου θα θέσεις τις παράλογες απαιτήσεις της.
Για το λόγο αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να αντιδράσουν σε κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, εκτελώντας μάλιστα συνεχώς εκπαιδευτικές ασκήσεις, ενώ οι πολεμικές Μοίρες της HAF είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για απαντήσεις κάθε στιγμή. Ο Στρατός Ξηράς επίσης που έχει και το δύσκολο έργο της επιτήρησης, ενημερώνει συνεχώς το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήνα και εκεί λαμβάνονται οι ανάλογες αποφάσεις.
Πηγή: Έθνος, Newsbomb
Καλαμάτα: Μάθημα ανθρωπιάς για πρόσφυγες- Στο νοσοκομείο προληπτικά τα βρέφη
Στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας φιλοξενούνται προσωρινά από χτες το μεσημέρι 92 πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενοι από τη Συρία και την Παλαιστίνη.
Ογδόντα πέντε μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, φτάνουν σταδιακά στο λιμάνι της Καλαμάτας, καθώς περισυνελέγησαν από τις Αρχές, αφότου το σκάφος που τους μετέφερε εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Ταυτόχρονα, ξεκινά η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής τους.
Και ο Ερυθρός Σταυρός στο λιμάνι
Στο σημείο έχουν αναπτυχθεί υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και πρόνοιας του δήμου, ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου έφερε ιματισμό.
Επί τόπου βρίσκεται και ο Ερυθρός Σταυρός, καθώς και συνεργείο του ΕΟΔΥ για να προχωρήσει σε rapid test.
Το φορτηγό πλοίο που τους διέσωσε βρίσκεται ήδη μέσα στο Μεσσηνιακό κόλπο, έξω από το λιμάνι.
Ωστόσο, η μεταφορά των προσφύγων σε λάντζες, λόγω του ότι επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, καθυστέρησε την άφιξή τους.
Πρόσωπο με πρόσωπο αναμένεται να βρεθούν σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στα πλαίσια της δεξίωσης που θα δώσει ο Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που βρέθηκαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διπλωματικοί παράγοντες εισηγούνται στον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την λογική του «δεν τσιμπάμε» και να απαντήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με σαφήνεια στις ανόητες και ανιστόρητες αναφορές του Τούρκου προέδρου.
Να αναφερθεί δηλαδή στις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, στα παιχνίδια που παίζει στο Αιγαίο με κίνδυνο να υπάρξει ένα μοιραίο λάθος αλλά και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και δη της ελληνικής ομογένειας- στην Τουρκία.Όπως επισημαίνουν, η υπερβολική ανοχή μπορεί τελικά να εκληφθεί ως αδυναμία από τους γείτονες μας, οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι τελικά μπορούν να κάνουν πράξη τα πιο τρελά και απειλητικά σχέδια τους.
Με ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας - και μάλιστα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - επιχειρεί η τουρκική πλευρά να «καλύψει» τις ευθύνες της για το κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, προχώρησε σε μια άνευ προηγούμενου κλιμάκωση της ρητορικής του ισχυριζόμενος πως «η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων». Συνέχισε δε την προσπάθεια να κάνει το άσπρο - μαύρο μιλώντας περί «διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής» μειονότητας και για «διώξεις κατά των Τουρκοκυπρίων».
Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά συνεχίζει να επιδίδεται σε ένα blame game, επιχειρώντας να δείξει πως δεν είναι ο «ταραξίας» της περιοχής και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι ευθύνεται για την ένταση στις διμερείς σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο πως ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να χρησιμοποιήσει ακόμα και φωτογραφίες με νεκρά παιδιά σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια συναισθηματική αντίδραση στο ακροατήριο.
Πάντως στην Αθήνα δεν πέρασε απαρατήρητο πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ξεδίπλωσε πλήρως την αναθεωρητική του ατζέντα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν είναι τυχαίο πως απέφυγε να καταφύγει σε προκλητικές δηλώσεις «θα έρθουμε νύχτα» και σε ανιστόρητους ισχυρισμούς περί αποστρατικοποίησης των νησιών αλλά «κρατά» αυτή τη ρητορική για εσωτερική κατανάλωση.
Στην τουρκική πλευρά είναι έκδηλος ο εκνευρισμός για το ό,τι τα αναθεωρητικά της σχέδια δεν βρίσκουν υποστηρικτές στην διεθνή σκηνή και ουσιαστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε ένα διπλωματικό παιχνίδι πόκερ και παίζει τα ρέστα του. Με δεδομένο πως δεν έχει καταφέρει να πείσει για τα νεο-οθωμανικά του όνειρα τη Δύση συνεχίζει να κρατά ανοιχτούς διαύλους με την Μόσχα κοιτώντας και προς ανατολάς. Πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη στρατηγική η οποία δεν αποδίδει καρπούς αν ληφθούν υπόψη τα ηχηρά μηνύματα από ΗΠΑ και Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε επιστολή του στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών επισημαίνει- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- πως οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Την ίδια στιγμή ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία - το οποίο είχε επιβληθεί το 1987- πήραν οι ΗΠΑ.
Να σημειωθεί εδώ πως χθες ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, έναν ευρασιατικό οργανισμό στον οποίο πρωταρχικό ρόλο παίζουν η Ρωσία και η Κίνα.
Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να ξεδιπλώνει την ατζέντα του στη Νέα Υόρκη και δείχνει ενοχλημένος για τον τρόπο που «αντιμετωπίζεται» η Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό πως σε συνέντευξη του σημείωσε πως η αμυντική βιομηχανία είναι από τους τομείς που οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο και έκανε αναφορά στο θέμα των F-16.Ηχηρή απάντηση της Αθήνας
Μια αυστηρή και άμεση απάντηση στους προκλητικούς ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σημείωσε πως «οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική». Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί», υπενθυμίζοντας πως στην Κωνσταντινούπολη η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα τώρα έχει περιοριστεί σε λιγότερα από 5.000 άτομα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Αγκυρα, το casus beli, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, την εισβολή στην Κύπρο. «Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε με νόημα.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που θα απευθύνει στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.την Παρασκευή θα δώσει απάντηση στον πρόεδρο της Τουρκίας. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στην ομιλία του θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Πρώτον : θα παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα στο μεταναστευτικό και θα αναφερθεί στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το θέμα. Δεύτερον: θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων. Τρίτον : θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης - σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Sfera” -χαρακτηριστικά σημείωσε: «ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Από την άλλη πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε.Αυτό είναι πολύ σημαντικό». Μάλιστα πρόσθεσε πως : «δεν εκτιμώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Είναι πολύ βαθιές και έρχονται από πολύ μακριά. Αλλά χρειαζόμαστε αυτήν την καθημερινή ένταση και αυτό το δηλητήριο;»
Η Αθήνα απαντά με στοιχεία στην προσπάθεια της Άγκυρας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Και στο διπλωματικό σπριντ που είναι σε εξέλιξη παρουσιάζονται οι αναθεωρητικές τουρκικές δηλώσεις και οι προκλητικοί χάρτες που δείχνουν τα νέο-οθωμανικά όνειρα.
Πάντως είναι εμφανές πως το επόμενο διάστημα δεν υπάρχει καμία ελπίδα για βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Άλλωστε η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να συντηρήσει το κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ετοιμάζεται για νέα «έξοδο» του ερευνητικού πλοίου «Ορουτς Ρέις».Πώς η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικ
Συστηματική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού γίνεται από την Άγκυρα, όπως επισημαίνει η Αθήνα που εστιάζει σε συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.
Παράλληλα οι 38 μετανάστες που εισήλθαν τον Δεκαπενταύγουστο από τον Έβρο μεταφέρθηκαν εκεί -σύμφωνα με μαρτυρίες τους- από τουρκικές κρατικές Αρχές. Και αυτό καταδεικνύει ότι επιχειρείται το τελευταίο διάστημα η εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου.
Στην Αθήνα δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία. Ωστόσο εκτιμάτε πως είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται σε αυτά εκατοντάδες μετανάστες σε λιμάνια της γειτονικής χώρας.
Ερντογάν: Η Ελλάδα είναι μηχανισμός απειλής - Νέα επίθεση σε ΗΠΑ
09/09/2022Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει τη χώρα μας ως «μηχανισμό απειλής».
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης σε βάρος της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Νομίζω ότι τα σημεία που έχω εκφράσει και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι εξαιρετικά σαφή. Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη.
Από τη μια υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300.
Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τoυς δικούς μας S-400;
Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά δεν λένε τίποτα γι αυτό».
Σε αυτό το νέο παραλήρημά του, ο σουλτάνος είπε ότι «συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας ενάντια στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς που προκύπτει από συνθήκες. Παράλληλα βέβαια υπάρχει και η ίδρυση βάσεων. Η Αμερική οδηγεί σε αυτό. Εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Πρόεδρο, όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα αναφερθούν τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο και θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα. Από την άλλη, υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των ναυτικών δικαιοδοσιών».
Και συνεχίζοντας το παραλήρημά του ανέφερε: «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, εργάζονται σχεδόν σαν μηχανισμός απειλής, διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη.
Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Αντιλαμβάνομαι ότι το καταλαβαίνουν και αυτοί».
Δεν σταματάει τις προκλήσεις η Τουρκία φτάνοντας στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα ως υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο.
Συνέχεις είναι οι προκλήσεις της Αγκύρας με κύριο στόχο να κάνει το άσπρο μαύρο, κατηγορώντας την Αθήνα ως υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χολουσί Ακάρ, για άλλη μια φορά κατηγόρησε την Αθήνα ως τη μόνη υπεύθυνη για το «πάγωμα» κάθε διαλόγου αναμεσά στις δύο πλευρές υποστηρίζοντας υποκριτικά ότι η Άγκυρα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο.
«Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έρχεται για συνομιλίες, δεν κάθεται στο τραπέζι, δεν ακούει, λέει συνέχεια ψέματα. Κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο και ένα ψέμα. Έχουμε βαρεθεί να το αποδεικνύουμε ότι είναι ψέμα».
Πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, κατηγόρησαν τους Έλληνες πιλότους ότι «κλείδωσαν» τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο και μάλιστα στα πλαίσια ΝΑΤΟϊκής άσκησης.
Από το ελληνικό πεντάγωνο ξεκαθαρίζεται ότι τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν παραβιάσεις βόρεια της Λέσβου σε περιοχή που δεν υπήρχε καμία άσκηση.
Η Αθήνα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ενώ σε κάθε ευκαιρία διεθνοποιεί τις ελληνικές θέσεις.
«Δεν ονειροβατούμε»
Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με αποφοίτους του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και το θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών έδειξε και τους προκλητικούς τουρκικούς χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας».
«Εάν η Τουρκία ξεκινά από αυτή την οπτική γωνία ,πως μπορούμε να έχουμε αλληλοκατανόηση με την Τουρκία; Αυτή είναι η Μπλε Πατρίδα, στα τουρκικά ‘Mavi Vatan’,είναι η ιδέα πως η Τουρκία έχει κυριαρχία σε ότι είναι βαμμένο μπλε. Και για να αποδείξουμε ότι δεν ονειροβατούμε, αυτός είναι ο πρόεδρος Ερντογάν που μιλά μπροστά από αυτόν τον χάρτη».
Οι ελληνικές Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και στα σύνορα της χώρας, τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο, καθώς εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα από την Άγκυρα η προώθηση προσφύγων και μεταναστών.
Η Τουρκία υποστηρίζει πως ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν τουρκικά F16 – Τι απαντά η Αθήνα
Το υπ. Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι τα ελληνικά μαχητικά «κλείδωσαν» στο ραντάρ τους τα τουρκικά F-16.
Την παρενόχληση τουρκικών F-16 που πετούσαν πάνω από το Αιγαίο από ελληνικά μαχητικά καταγγέλλει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπ. Άμυνας της Τουρκίας, «οι Έλληνες παρενόχλησαν τουρκικά F-16» που εκτελούσαν καθήκοντα στο πλαίσιο νατοϊκής άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας υποστήριξαν στη Γενί Σαφάκ ότι οι Έλληνες πιλότοι «κλείδωσαν» με τα ραντάρ του τα τουρκικά F-16, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν διστάζει να διακινδυνεύσει ακόμη και τις αποστολές του ΝΑΤΟ προκειμένου να παρενοχλήσει την Τουρκία».
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η ηγεσία του τουρκικού υπ. Άμυνας απάντησε στην ενέργεια αυτή, με τα ελληνικά αεροσκάφη να απομακρύνονται από την περιοχή, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Γενί Σαφάκ, από το ΝΑΤΟ κλήθηκε ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν.
Νέο διάβημα της ελληνικής πλευράς
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, για τις νέες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης δύο ζεύγη τουρκικών F-16, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά αεροσκάφη -σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Όπως ανέφερε το ΓΕΕΘΑ, το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά των νήσων Κάσου – Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου – Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.
Ακάρ: Η Ελλάδα κάτι σκαρώνει – Έχει πενταπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό
01/08/2022Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ρίχνοντας για άλλη μια φορά λάδι στην φωτιά με τις δηλώσεις του.
Για μια ακόμα φορά η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ να κατηγορεί την Ελλάδα ότι «κάτι σκαρώνει» σε βάρος της Τουρκίας, όπως αναφέρει το Anadolu στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter. Καλεί δε την Αθήνα να ενεργήσει με βάση τις «σχέσεις καλής γειτονίας».
«Η Αθήνα σκαρώνει κάτι εναντίον της Άγκυρας, καθώς πενταπλασιάζει τον αμυντικό προϋπολογισμό της», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν θα είναι αρκετό απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους της, ενώ τόνισε ότι τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν πρέπει να επηρεάζουν τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με την Άγκυρα.
Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ «κούνησε το δάχτυλο» στη χώρα μας καλώντας την να ενεργήσει σύμφωνα με τις «σχέσεις καλής γειτονίας» για διάλογο.
«Η στάση της Ελλάδας είναι ανώμαλη», επισήμανε.
Σ ό,τι αφορά στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ είπε ότι η Ελλάδα προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην πουλήσουν F-16 στην Τουρκία και προανήγγειλε συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου.
Μάριο Ντράγκι: Δεκτή η παραίτηση από τον Ματαρέλα – Γρίφος οι εκλογές
21/07/2022Μερικές φορά ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες χρησιμοποιούν την καρδιά τους
Υπέβαλε την παραίτησή του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία.
Η ανακοίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Μετά την ανακοίνωσή του στο Κοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι καταχειροκροτήθηκε για πολύ ώρα από τους βουλευτές του κόμματός του, τους οποίους και ευχαρίστησε. «Μερικές φορά ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες χρησιμοποιούν την καρδιά τους» σημείωσε. Μέσα στις επόμενες ώρες θα μεταβεί στο ανάκτορο Κουιρινάλε για να ανακοινώσει στον πρόεδρο την παραίτησή του και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Με δεδομένη την κρίση ανάμεσα στο κόμμα του Ντράγκι και το «Κίνημα των 5 Αστέρων», που μέχρι πρότινος υπήρξε κυβερνητικός εταίρος, ο σχηματισμός κυβέρνησης δίχως τον ορισμό νέων εκλογών μοιάζει απίθανος.
Ένας δεξιός συνασπισμός αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του POLITICO, τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας, αναμένεται να κερδίσουν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αυτή, η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.
Η αποχώρηση του 74χρονου πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα στερούσε επίσης την ΕΕ από έναν από τους πιο έμπειρους ηγέτες της σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και τον πόλεμο να μαίνεται στο κατώφλι της.
Η παραίτηση Ντράγκι σηματοδοτεί την κορύφωση της πολιτικής κρίσης που επικρατεί εδώ και μήνες στην Ιταλία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των όλο και πιο διχασμένων εταίρων του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού ολοένα και συσσωρεύνονταν ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.Υψηλό το διακύβευμα
Είναι σαφές ότι τις επόμενες ώρες διακυβεύονται πολλά στη γειτονική χώρα που περνά μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Τους επόμενους πέντε μήνες, η κυβέρνηση Ντράγκι είχε σχεδιάσει να ολοκληρώσει αρκετές πολιτικά βεβαρημένες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στον τομέα του ανταγωνισμού και της Δικαιοσύνης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των μεταπανδημικών κονδυλίων της ΕΕ, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση έπρεπε επίσης να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του κόστους ζωής και την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώνεται και στην Ιταλία από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Όμως ο αντίκτυπος της απομάκρυνσης του Ντράγκι από την Ιταλία γίνεται αισθητός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως σημειώνει το POLITICO. Μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία της Γερμανίας, ο Ντράγκι έγινε ένας από τους πιο σταθερούς ηγέτες της Ευρώπης.
Ο «ευρωπαϊσμός» του Ντράγκι συνέβαλε στην από κοινού αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού και στην έγκριση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ. Ο ρόλος του Ντράγκι στη σκληρή στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας και στην έντονη υποστήριξη της Ουκρανίας θα λείψει επίσης από πολλούς στην Ευρώπη.
Είναι επομένως σαφές ότι τις επόμενες ώρες διακυβεύονται πολλά στη γειτονική χώρα που περνά μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών.
Τους επόμενους πέντε μήνες, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να ολοκληρώσει αρκετές πολιτικά βεβαρημένες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στον τομέα του ανταγωνισμού και της Δικαιοσύνης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των μεταπανδημικών κονδυλίων της ΕΕ, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να προετοιμάσει και να ψηφίσει έναν νόμο για τον προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του κόστους ζωής και μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώνεται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Όμως ο αντίκτυπος μιας πιθανής απομάκρυνσης του Ντράγκι από την Ιταλία γινόταν αισθητός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως σημειώνει το POLITICO. Μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία της Γερμανίας, ο Ντράγκι έχει γίνει ένας από τους πιο έγκυρους ηγέτες της Ευρώπης. Η πρόωρη αποχώρησή του θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για τα σχέδια περαιτέρω ολοκλήρωσης της ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης.
Ο «ευρωπαϊσμός» του Ντράγκι συνέβαλε στην από κοινού αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού και στην έγκριση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ, έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε άρθρο του στο POLITICO. «Οι ιδέες του Μάριο τους τελευταίους μήνες ήταν καθοριστικές στις συζητήσεις μας» για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που προκάλεσε ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, έγραψε ο Σάντσεθ , προσθέτοντας ότι η Ιταλία και η Ισπανία "πρωτοστάτησαν".
Ο ρόλος του Ντράγκι στη σκληρή στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας και στην έντονη υποστήριξη της Ουκρανίας θα λείψει επίσης από πολλούς στην Ευρώπη αν τελικα αποχωρήσει. Ο Ντράγκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη, διαβεβαιώνοντας τον Ουκρανό πρόεδρο για την «αλληλεγγύη και την υποστήριξη» της Ιταλίας. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο - ο οποίος εγκατέλειψε το κόμμα των 5 Αστέρων λόγω της στάσης του για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία - προειδοποίησε ότι η υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει η Ιταλία μπορεί να είναι σοβαρά περιορισμένη για μήνες, εάν ο Ντράγκι παραιτηθεί και η κυβέρνηση περάσει σε ρόλο υπηρεσιακού.
Χθες (20/7)Ο Μάριο Ντράγκι έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι απουσίαζαν τρία κόμματα, με την πλειοψηφία (50+1) να είναι οριακή. Η κυβέρνηση του έλαβε μόνον 95 θετικές ψήφους στη Γερουσία της Ρώμης, κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Οι γερουσιαστές που καταψήφισαν την κυβέρνηση ήταν 35.
Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 158 ψήφοι.