Κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποτροπή της κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ


28/5/2023

Μερικά 24ωρα προτού παρέλθει η προθεσμία, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) πως κατέληξαν σε «καταρχήν συμφωνία» για να αποτραπεί ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών, που πάντως μένει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οριακά οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ψηφίσει την Τετάρτη, ανήγγειλε ο επικεφαλής της. Θα ακολουθήσει η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί.

Σε σύντομες δηλώσεις του ο κ. Μακάρθι έκρινε πως ο συμβιβασμός για τα δημοσιονομικά στον οποίο κατέληξαν τα μέρη, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη, είναι «αντάξιος του αμερικανικού λαού».

Το ηγετικό στέλεχος της αμερικανικής δεξιάς εξέφρασε ικανοποίηση για τις «ιστορικές μειώσεις» των δημοσίων δαπανών που προβλέπει η συμφωνία, όπως είπε, κάτι που αποτελούσε τη βασική απαίτηση των Ρεπουμπλικάνων.

«Αυτή η συμφωνία είναι συμβιβασμός, που πάει να πει ότι κάθε μέρος δεν εξασφαλίζει όλα όσα ήθελε», ανέφερε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο το κείμενο θα «μειώσει τις [δημόσιες] δαπάνες», αλλά «προστατεύοντας δημόσια προγράμματα-κλειδιά».

Ο ογδοντάρης πρόεδρος έκρινε πως η συμφωνία με τη συντηρητική παράταξη είναι «καλή είδηση», αφού αποτρέπει «την κήρυξη καταστροφικής στάσης πληρωμών».

Δυο χρόνια

Ο κ. Μακάρθι ανέφερε πως θα συνομιλήσει ξανά σήμερα με τον κ. Μπάιντεν και θα δώσει αυθημερόν στη δημοσιότητα το κείμενο, καρπό δύσκολων και πικρών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, η συμφωνία που έκλεισαν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα αυξήσει για δυο χρόνια, ή με άλλα λόγια ως το διάστημα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024, το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους.

Χωρίς την αύξηση του ορίου αυτού η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινδύνευε να περιέλθει σε κατάσταση στάσης πληρωμών την 5η Ιουνίου, να μην είναι σε θέση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της: την καταβολή μισθών, συντάξεων, τοκοχρεολυσίων στους πιστωτές της.

Όπως όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου, ή σχεδόν, οι ΗΠΑ ζουν με πίστωση.

Όμως, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η Αμερική βρίσκεται τακτικά αντιμέτωπη με νομικό κώλυμα: το πλαφόν του χρέους, το μέγιστο ποσό στο οποίο μπορεί να φθάσει ο κρατικός δανεισμός, πρέπει να αυξάνεται από το Κογκρέσο.

Αυτή η –ως πριν από μερικά χρόνια– τυπική διαδικασία μετατράπηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, που από τον Ιανουάριο έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε εργαλείο για την άσκηση πολιτικής πίεσης.

Αρνούμενοι να δώσουν κάποια υποτιθέμενη «λευκή επιταγή» στον Δημοκρατικό πρόεδρο, έθεσαν ως όρο για την αύξηση του ορίου του χρέους –31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ– να γίνουν δραστικές περικοπές δαπανών.

Ο κ. Μπάιντεν, υποψήφιος για την επανεκλογή του, αρχικά διατράνωνε πως δεν επρόκειτο να διαπραγματευτεί «με το πιστόλι στον κρόταφο», υπό την απειλή πτώχευσης του ομοσπονδιακού κράτους, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους πως έθεσαν υπό «ομηρία» την αμερικανική οικονομία απαιτώντας περικοπές.


«Υπό επιτήρηση»


Έπειτα από συναντήσεις των δυο ανδρών στον Λευκό Οίκο, οι ομάδες του προέδρου και του «speaker» της Βουλής άρχισαν τελικά ατελείωτες διαπραγματεύσεις, που σχολιάστηκαν πολύ στην Ουάσιγκτον.

Η καταρχήν συμφωνία θα δώσει μια ανάσα στις αγορές, όπου δεν εκδηλώθηκε ποτέ πανικός, όμως η παράλυση προκαλούσε εκνευρισμό και ανυπομονησία.

Πάντως στην πραγματικότητα οι συμβιβασμοί της τελευταίας στιγμής για αυτού του είδους τα ζητήματα είναι μάλλον συνηθισμένοι στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε την Πέμπτη «υπό παρακολούθηση» το αξιόχρεο (το τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη) του δημοσίου των ΗΠΑ, κρίνοντας πως αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να καταλήξουν σε συμφωνία αποτελούσε «αρνητική ένδειξη για τη διακυβέρνηση γενικά».

Η παγκόσμια οικονομία, που ήδη είναι αντιμέτωπη με «έντονη αβεβαιότητα», είχε απόλυτη ανάγκη να ολοκληρωθούν οι τεταμένες διαπραγματεύσεις, νουθετούσε προ ημερών η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς η συμφωνία μένει να εγκριθεί στη Γερουσία, όπου έχουν οριακή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί, και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία έχουν εύθραυστη πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ορισμένα μέλη της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών, όπως και κάποιοι αιρετοί των Ρεπουμπλικάνων, απειλούν να μην την εγκρίνουν, ή να καθυστερήσουν όσο περισσότερο μπορούν οποιοδήποτε κείμενο κρίνουν πως κάνει υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στην αντίπαλη πλευρά.

Ο Μπομπ Γκουντ, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, υποστήριξε χθες πως με δεδομένο ότι πρόκειται για συμβιβασμό, «κανένας αιρετός που λέει πως ανήκει στο συντηρητικό στρατόπεδο δεν θα μπορούσε να αιτιολογήσει θετική ψήφο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μπλίνκεν καταδικάζει τα γεγονότα στο Κόσοβο και προειδοποιεί για συνέπειες


26/5/2023

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε σήμερα τη στάση της κυβέρνησης του Κοσόβου επειδή απέκτησε πρόσβαση δια της βίας σε δημαρχεία τεσσάρων πόλεων και κάλεσε τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να αλλάξει πορεία.

Στην ανακοίνωσή του ο Μπλίνκεν σημειώνει ότι οι ενέργειες του Κοσόβου αντίκεινται στις συμβουλές των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων και «κλιμάκωσαν απότομα και άσκοπα την ένταση, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας για την εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου. Οι εξελίξεις αυτές «θα έχουν συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις μας με το Κόσοβο», πρόσθεσε.

Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στον πληθυσμό, μποϊκόταραν με αποτέλεσμα να εκλεγούν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Σήμερα, Σέρβοι πολίτες περικύκλωσαν τα δημαρχεία εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις πόλεις αυτές με εντολή «να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών». Στην πόλη Ζβέτσαν η αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων κατάφερε να απωθήσει τους Σέρβους και εισήλθε στο κτήριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορέλ: Η Πολωνία ξεκίνησε να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα F-16


23/5/2023

Η Πολωνία άρχισε να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στη χρήση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και αρκετές χώρες είναι έτοιμες να παράσχουν αεροσκάφη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Είμαι ευτυχής που επιτέλους η εκπαίδευση πιλότων για τα F-16 έχει ξεκινήσει σε πολλές χώρες, στην Πολωνία για παράδειγμα. Θα πάρει χρόνο, αλλά το συντομότερο το καλύτερο», ανακοίνωσε κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες που είναι αφιερωμένη στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Εξασφαλίσαμε το πράσινο φως της Ουάσινγκτον για την εκπαίδευση στα F-16 και εργαζόμαστε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσουμε τις εκπαιδεύσεις. Είναι σημαντικό να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν.

«Κατ΄αρχάς, ξεκινάμε με τις εκπαιδεύσεις. Η παροχή αεροσκαφών θα είναι το επόμενο στάδιο», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «μια κοινή προσπάθεια με τη Δανία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και άλλους συμμάχους». Η Ολόνγκρεν δεν ανέφερε την Πολωνία, όμως ο Δανός ομόλογός της Τρολς Λουντ Πούλσεν δήλωσε πως το θέμα των F-16 έχει συζητηθεί με τη Βαρσοβία.

Η προμήθεια αεροσκαφών προμηνύεται ωστόσο περίπλοκη. «Η Βρετανία δεν διαθέτει F-16», παραδέχθηκε η Ολλανδή υπουργός.

Επίσης, ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία διαθέτουν F-16. «Δεν κάνουμε μια σχετική συμβολή απλώς διότι δεν έχουμε F-16 και δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε πιλότους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μπόρις Πιστόριους.

Η Σουηδία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν επίσης ανακοινώσει πως δεν διαθέτουν F-16.

Τα μαχητικά θα μπορούσαν να παρασχεθούν στο Κίεβο από άλλες χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν κάνει ακόμη ανακοινώσεις, ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα «επιτρέψουν στην Ουκρανία να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Παλ Τζόνσον.

Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν σήμερα την προμήθεια πυρομαχικών και άλλων όπλων. «Πρέπει να παράσχουμε στην Ουκρανία όλα τα όπλα που χρειάζεται», είπε ο Εσθονός Χάνο Πέβκουρ.

«Θα παραδώσουμε», διαβεβαίωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας πως «συγκεκριμένα στοιχεία» για τις προμήθειες πυρομαχικών θα ανακοινωθούν στο τέλος της συνόδου.

«Τα κράτη μέλη μας παρουσίασαν λογαριασμούς για ένα ποσό 10 δισ. ευρώ, κάτι που είναι πολύ περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν» για τα όπλα που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε.

Αποζημιώσεις της τάξης του 40% των ποσών θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (FEP), που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις συνεισφορές των κρατών μελών εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή.

Με ένα αρχικό ποσό 5,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, έχει ήδη αποδεσμεύσει 3,6 δισ. ευρώ για τις προμήθειες στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία αρνείται να ξεμπλοκάρει μια νέα δόση 500 εκατ. ευρώ, επιβεβαίωσε ο Ζοζέπ Μποτέλ, λέγοντας ωστόσο πως είναι «βέβαιος» πως το ποσό αυτό θα αποδεσμευτεί

Οριστική καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί – Τρία χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή


17/5/2023

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό στο Παρίσι σε φυλάκιση τριών ετών για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, το ένα από τα οποία είναι χωρίς αναστολή και θα το εκτίσει με ηλεκτρονικό βραχιόλι, μια τιμωρία που είναι πρωτοφανής για πρώην πρόεδρο της χώρας.

Το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, την 1η Μαρτίου 2021, σε βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της γαλλικής δεξιάς, ο οποίος άκουσε την απόφαση καθισμένος στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με σφιγμένο στόμα.

Η συνήγορός του δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας πως ο πρώην πρόεδρος θα προσφύγει σε τρίτο βαθμό. «Ο Νικολά Σαρκοζί είναι αθώος των κατηγοριών που του αποδίδονται», δήλωσε η δικηγόρος Ζακλίν Λαφόν. «Θα πάμε μέχρι το τέλος της δικαστικής οδού, είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «απίθανη» απόφαση.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς να κάνει δήλωση.

Ο 68χρονος Σαρκοζί είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται σε φυλάκιση χωρίς αναστολή. Ο πρώην μέντοράς του, ο Ζακ Σιράκ, είχε καταδικαστεί το 2011 σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή σε μια υπόθεση εικονικών θέσεων απασχόλησης στο Δημαρχείο του Παρισιού.

Ο ιστορικός δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, 67 ετών, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, 76 ετών, κρίθηκαν επίσης ένοχοι ότι συνήψαν ένα «σύμφωνο διαφθοράς» το 2014 με τον Νικολά Σαρκοζί και καταδικάσθηκαν στην ίδια ποινή.

Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά του δικαιώματα για τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για αιρετό αξίωμα. Επέβαλε επίσης στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Στις 13 Δεκεμβρίου, η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθούν ποινές φυλάκισης τριών ετών με αναστολή σε βάρος των τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται όλες τις κατηγορίες για διαφθορά.

Ο πρώην ένοικος του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων (2007-2012) αμφισβήτησε «όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται» στη διάρκεια της δίκης του σε δεύτερο βαθμό αυτές τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας στην κατάθεσή του ότι «ουδέποτε διέφθειρε οποιονδήποτε».

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί θα δικαστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό το φθινόπωρο σε μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεδρικής εκστρατείας του το 2012, ενώ απειλείται και με μια τρίτη δίκη: η οικονομική εισαγγελία ζήτησε την Πέμπτη την παραπομπή του σχετικά με υποψίες για λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 2007.

Ο πολωνικός στρατός παρέλαβε τα πρώτα HIMARS και θα τα αναπτύξει στα σύνορα με τη Ρωσία


15/5/2023

Η Πολωνία παρέλαβε την πρώτη συστοιχία αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων HIMARS, και η Βαρσοβία σχεδιάζει να αναπτύξει αυτό το αμερικανικής κατασκευής οπλικό σύστημα στη μεθόριο της Πολωνίας με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

«Αυτό το όπλο θα αναπτυχθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας μας, η αποστολή του θα είναι να αποτρέψει τον επιτιθέμενο», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Μπλάστσακ.

Τον Μάρτιο, το πολωνικό υπουργείο διευκρίνισε ότι αυτά τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας θα εξοπλίσουν μια στρατιωτική μονάδα με βάση το Όλζτιν, σε απόσταση περίπου 80 χλμ από τα σύνορα με το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, τα HIMARS «θα ενισχύσουν τον πολωνικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στην ανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ)».

Η Πολωνία, μια χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, την οποία στηρίζει σθεναρά, αγόρασε 20 HIMARS το 2019 και τώρα λαμβάνει την πρώτη παράδοση αυτών των συστημάτων.

Η Βαρσοβία έχει αναφέρει ότι διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον για να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτά τα όπλα.

«Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση σχεδόν 500 εκτοξευτών πυραύλων στην Πολωνία. Αυτοί θα μεταφερθούν στην Πολωνία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σήμερα ο Μπλάστσακ.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας σύμβασης, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση, η συμπαραγωγή των HIMARS μπορεί να γίνει στην Πολωνία. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει», συμπλήρωσε.

Η Πολωνία έχει ανακοινώσει σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, που πλέον ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτή την αύξηση ο πρωθυπουργός της χώρας την αιτιολόγησε λέγοντας ότι η Πολωνία πρέπει να εξοπλιστεί «πιο γρήγορα», μπροστά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραιτήθηκε από την Google ο πρωτοπόρος της Al και προειδοποιεί «μπορεί να γίνει πιο έξυπνη από εμάς»

2/5/2023

Ένας πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) είπε ότι παραιτήθηκε από την Google ώστε να μπορεί να μιλάει ελεύθερα σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η τεχνολογία αυτή έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι υπολογιστές μπορεί να γίνουν εξυπνότεροι από τον άνθρωπο πολύ νωρίτερα από ό,τι ο ίδιος και άλλοι ειδικοί ανέμεναν.

«Παραιτήθηκα ώστε να μπορώ να μιλάω για τους κινδύνους από την AI χωρίς να πρέπει να σκεφτώ με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει την Google», έγραψε στο Twitter ο Τζέφρι Χίντον.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τhe New York Times, ο Χίντον εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί πειστικές ψευδείς εικόνες και κείμενα συνθέτοντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι «δεν θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αληθινό». «Είναι δύσκολο να δει κάποιος πώς μπορεί να εμποδίσει τους κακόβουλους χρήστες από το να τη χρησιμοποιήσουν για αρνητικούς λόγους», σχολίασε.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε σύντομα να αντικαταστήσει το υπαλληλικό προσωπικό και να καταστεί μεγαλύτερος κίνδυνος καθώς μαθαίνει νέες συμπεριφορές.

«Η ιδέα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει εξυπνότερο από τον άνθρωπο… λίγοι το πίστευαν. Αλλά οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν μακρινό. Νόμιζα ότι θα γινόταν σε 30 με 50 χρόνια, ίσως και περισσότερα. Προφανώς πλέον δεν πιστεύω κάτι τέτοιο», είπε ο Χίντον στους New York Times.

Όπως έγραψε στο Twitter ο Χίντον, η ίδια η Google «ενήργησε πολύ υπεύθυνα» και διέψευσε ότι παραιτήθηκε για να μπορεί να κατακρίνει τον πρώην εργοδότη του.

Η Google, θυγατρική εταιρεία της Alphabet Inc, δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο από το Reuters.

Η εφημερίδα επικαλείται τον επικεφαλής επιστήμονα της Google, τον Τζεφ Ντιν, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια υπεύθυνη προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης. Διαρκώς μαθαίνουμε να αντιλαμβανόμαστε τους αναδυόμενους κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα καινοτομούμε τολμηρά».


AΠΕ-ΜΠΕ


Χάος στο Σουδάν – Στους 270 οι νεκροί – Τουλάχιστον 74 Έλληνες επιθυμούν να φύγουν


19/4/2023

Πυρά και εκρήξεις συνέχιζαν χθες βράδυ να συνταράσσουν το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, παρά τις εκκλήσεις να υπάρξει εκεχειρία, την τέταρτη ημέρα μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς με σχεδόν 270 νεκρούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Καταδικάζω όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και «στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», ανέφερε χθες Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς». Σύμφωνα με το CNN ένοπλοι φέρονται να εισέβαλαν στα σπίτια ανθρώπων που εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς προχωρώντας σε κλοπές και βιασμούς.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες πως μία από τις διπλωματικές αυτοκινητοπομπές της δέχθηκε πυρά και η ΕΕ ότι ο πρεσβευτής της δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του.


Τουλάχιστον 74 από τους 150 ‘Ελληνες επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα


Η αγωνία για τους 150 Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα κορυφώνεται  καθώς δεν μπορεί να γίνει εκκένωση εάν δεν εξασφαλιστούν ασφαλείς δίοδοι, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, τονίζοντας πως το καλύτερο μέτρο αυτοπροστασίας αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή των μετακινήσεων.

Πριν από λίγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο δήλωσε : «Από την πρώτη στιγμή με εντολή Δένδια ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη». 

Ο ίδιος συμπλήρωσε: 

 «Πρώτιστο μέλημα είναι οι άνθρωποί μας να μην πάθουν κάτι και δεύτερο να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να απομακρυνθούν με ασφάλεια». Σύμφωνα με τον κύριο Γαλάνη 74 Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από το Σουδάν ενώ σταθερή, χωρίς να εμπνέει ανησυχία, είναι η κατάσταση των δυο τραυματιών. «Παίρνουν αντιβιοτικά και παυσίπονα μέχρι να χειρουργηθούν». Όσον αφορά τις προμήθειες των εγκλωβισμένων φαντάζεται ότι ακόμα επαρκούν, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ ότι νερό και ηλεκτρικό δεν υπάρχει. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ παραμένουν 15 άτομα ορθόδοξοι χριστιανοί  οι οποίοι είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.


Η εκεχειρία έληξε πριν αρχίσει


Κατόπιν μεσολάβησης του Νότιου Σουδάν, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», και οι ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, δεσμεύτηκαν να τηρήσουν εκεχειρία 24 ωρών, για να απομακρυνθούν άμαχοι από τις πιο επικίνδυνες περιοχές.

Όμως τη συμφωνημένη ώρα (στις 19:00 ώρα Ελλάδας), εκρήξεις, στήλες καπνού, η οσμή του καμένου μπαρουτιού και ριπές όπλων ήταν ακόμα εκεί. «Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη κατευνασμού στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές», διαπίστωσε ο ΟΗΕ το βράδυ.

Στρατός και ΔΤΥ έσπευσαν να αλληλοκατηγορηθούν για την «παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός».

Στρατιωτικά αεροσκάφη πέταγαν πάνω από το Χαρτούμ και έπληξαν τέσσερα νοσοκομεία, σύμφωνα με γιατρούς. Σε όλη τη χώρα -μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, όπου το σύστημα υγείας έχει γονατίσει εδώ και δεκαετίες- «16 νοσοκομεία έχουν τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας».

Ενώ οι μάχες επικεντρώνονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), ο Ερυθρός Σταυρός και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλούν απεγνωσμένα τα αντίπαλα μέρη να εγγυηθούν την πρόσβαση στο σύστημα υγείας όλων όσοι το χρειάζονται.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατήγγειλε τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς».

Σε μια χώρα όπου η πείνα πλήττει τον έναν κάτοικο στους τρεις, στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων και διπλωμάτες λένε πως αδυνατούν πλέον να δουλέψουν. Τρεις εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) δολοφονήθηκαν στο Νταρφούρ.


Κάτοικοι αποκλεισμένοι


Οι εκκλήσεις της G7, του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και άλλων να τερματιστεί η σύγκρουση έπεσαν στο κενό: άνδρες με στολές παραλλαγής, κάποιοι με τουρμπάνια όπως αυτά που φορούν νομάδες στο Νταρφούρ, εξακολουθούν να σκορπούν τρόμο στο Χαρτούμ, ενώ γίνονται αεροπορικά πλήγματα του στρατού σε πυκνοκατοικημένους τομείς.

Πολλοί κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρισμό, ούτε τρεχούμενο νερό, και βλέπουν τα στοκ των τροφίμων τους, αν είχαν, να εξανεμίζονται αφότου η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στους δυο στρατηγούς εκτραχύνθηκε, μεταμορφώθηκε σε πόλεμο το Σάββατο.

Πολιτικοί και διπλωμάτες τους πίεζαν να συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα και στους όρους ένταξης των ΔΤΥ στον τακτικό στρατό και την επανέναρξη της διαδικασίας μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία. Συμφωνία δεν υπήρξε· οι στρατηγοί έβγαλαν τα όπλα.

Την τέταρτη ημέρα των μαχών, στα ελάχιστα μπακάλικα που απέμεναν ανοιχτά οι καταστηματάρχες παραδέχονταν πως δεν θα αντέξουν πολύ ακόμα, ελλείψει εφοδιασμού. Οι κάτοικοι αρχίζουν να φεύγουν προς την επαρχία, προς νότο, όπου δεν γίνονται μάχες.

Κάτω από έναν ουρανό στον οποίο υψώνονται στήλες μαύρου πυκνού καπνού από τα αρχηγεία του στρατού και των παραστρατιωτικών, άλλοι έψαχναν τρόφιμα, ή μια γεννήτρια.

Στο Χαρτούμ «πάνε τέσσερις μέρες που δεν έχουμε κοιμηθεί», είπε η Ντάλια, 37 ετών.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων, που δόθηκε από τον ΟΗΕ, έκανε λόγο για 185 νεκρούς σε όλη τη χώρα. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν ανακοινώσει πως ανέστειλαν κάθε δραστηριότητα, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια.

Τη Δευτέρα, αμερικανική διπλωματική οχηματοπομπή έγινε στόχος πυρών και ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέστη «επίθεση μέσα στην κατοικία του» στο Χαρτούμ. Η σουδανική διπλωματία -πιστή στον στρατηγό Μπουρχάν- κατηγόρησε τις ΔΤΥ.


Στα νοσοκομεία, απόγνωση


Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για 1.800 τραυματίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, καθώς η πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες είναι δύσκολη ως αδύνατη για τους ασθενείς και τους γιατρούς.

Στο Νταρφούρ, οχυρό του στρατηγού Νταγκλό και των χιλιάδων ανδρών του, που διέπραξαν απερίγραπτες ωμότητες στον πόλεμο στην πολιτεία το 2003, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ανέφερε πως μέσα σε τρεις ημέρες εισήγαγε 183 τραυματίες, «ανάμεσά τους πολλά παιδιά», στο τελευταίο νοσοκομείο της που συνεχίζει να λειτουργεί.

Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ποιος ελέγχει τι. Οι αντίπαλες πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο αντιφατικών ανακοινώσεων, λένε πως έχουν στα χέρια τους το αεροδρόμιο, το προεδρικό παλάτι, το αρχηγείο του γενικού επιτελείου…

Ο στρατός καταγγέλλει «πραξικόπημα» από πλευράς «ανταρτών υποστηριζόμενων από το εξωτερικό», ο «Χαμέτι» μιλά περί αγώνα για «λευτεριά, δικαιοσύνη και δημοκρατία».

Χρησιμοποιεί δηλαδή το σύνθημα της «επανάστασης» του 2019, που ακουγόταν ως πολύ πρόσφατα στις διαδηλώσεις του δημοκρατικού κινήματος, που θέλει η χώρα να τελειώνει με τις στρατιωτικές χούντες, οι οποίες άσκησαν την εξουσία το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας του μετά την ανεξαρτησία το 1956.

Για τον αιγύπτιο πολιτολόγο Αμρ Σομπάκι, «η τρέχουσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα λαθών του καθεστώτος του (Όμαρ ελ) Μπασίρ και της περιόδου μετάβασης στην οποία επρόκειτο, μετά την πτώση του Μπασίρ (το 2019), να υπάρξει ενοποίηση των ένοπλων δυνάμεων».

«Οι πολίτες ήθελαν να κατεδαφίσουν το ancien regime (το παλιό καθεστώς), αλλά αυτό που κατεδαφίστηκε ήταν οι πολιτικές δυνάμεις και ο στρατός», κρίνει.

Η Αίγυπτος, ο γείτονας με επιρροή στο Σουδάν, πολλαπλασιάζει τις επαφές στην περιοχή επιδιώκοντας «την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».


 ΑΠΕ

Σουδάν: Επίθεση σε αμερικανικό διπλωματικό κομβόι – Πιέσεις ΗΠΑ για εκεχειρία


18/4/2023

Αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή έγινε στόχος πυροβολισμών στο Σουδάν, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «ανεύθυνο» και «επικίνδυνο» συμβάν.

Το περιστατικό ώθησε τον Μπλίνκεν να προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα έχουν αντίστοιχα συμβάντα τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF), τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστό και ως Χαμέτι, και τον επικεφαλής του στρατού του Σουδάν, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, με τους οποίους είχε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μια αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή έγινε στόχος πυροβολισμών» στο Σουδάν χθες Δευτέρα, επεσήμανε ο Μπλίνκεν μετά τη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία. «Το προσωπικό μας είναι σώο και ασφαλές», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια «ανεύθυνη» πράξη.

«Το περιστατικό ερευνάται προκειμένου να διευκρινίσουμε τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που διαθέτουμε, προκλήθηκε από δυνάμεις που συνδέονται με τις ΔΤΥ», διευκρίνισε ο Μπλίνκεν.

«Κατέστησα απολύτως ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απειλή για επιθέσεις εναντίον των διπλωματών μας είναι εντελώς απαράδεκτη», υπογράμμισε.

«Ανησυχούμε βαθιά για το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας καθώς επηρεάζει αμάχους, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Χθες Δευτέρα το βράδυ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε επισημάνει ότι ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Σουδάν «δέχθηκε επίθεση» στο σπίτι του

Συνομιλίες

Ο Ντάγκλο δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Μπλίνκεν στο τηλέφωνο και «συζήτησαν πιεστικά ζητήματα».

«Θα έχουμε και άλλη συνομιλία για να συνεχίσουμε τον διάλογο και να εργαστούμε χέρι- χέρι για να χτίσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για τα κράτη μας», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από το Σάββατο, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των RSF, δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται ο Ντάγκλο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επικοινωνία και με τον Μπουρχάν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε και τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν σε εκεχειρία και υπογράμμισε πως και οι δύο έχουν ευθύνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια και την υγεία των αμάχων, του διπλωματικού προσωπικού και των εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής», σημείωσε η ίδια πηγή.

Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σάββατο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 185 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.800 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Φόλκερ Πέρτες. Εξάλλου έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στο Χαρτούμ.

Καπνός καλύπτει την πρωτεύουσα, οι κάτοικοι της οποίας αναφέρουν αεροπορικές επιδρομές, πυρά του πυροβολικού και πυροβολισμούς.

Οι μάχες στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι είναι οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες και κινδυνεύουν να χωρίσουν το Σουδάν σε δύο στρατιωτικές παρατάξεις οι οποίες είχαν μοιραστεί την εξουσία στη διάρκεια μιας ακανθώδους πολιτικής μετάβασης.

Ο Μπουρχάν ηγείται του συμβουλίου που κυβερνά το Σουδάν, το οποίο συστάθηκε μετά το πραξικόπημα του 2021. Οι ΔΤΥ φέρονται σύμφωνα με ορισμένες πηγές να εκτελούν σχέδιο παραγόντων πιστών στον άλλοτε δικτάτορα του Σουδάν Όμαρ Χασάν ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τους στρατηγούς του το 2019, εν μέσω λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του καθεστώτος του.

Ο επικεφαλής των ΔΤΥ, ο στρατηγός Ντάγκλο, είναι αναπληρωτής του.

Βάσει ενός σχεδίου μετάβασης με διεθνή υποστήριξη, οι ΔΤΥ επρόκειτο σύντομα να συγχωνευθούν με τον στρατό.

G7: Παύσατε πυρ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.

Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν «απειλεί την ασφάλεια των σουδανών αμάχων» και «υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», αναφέρει ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ομάδας των επτά.

Εκεχειρία


Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται πάνω σε μια πρόταση εκεχειρίας, δήλωσαν δύο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Κάιρο είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, ενώ ο Ντάγκλο έχει καλλιεργήσει δεσμούς με ξένες δυνάμεις, όπως τα Εμιράτα και η Ρωσία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον στρατό και τις ΔΤΥ προκειμένου «να τους ενθαρρύνει να δεχθούν μια εκεχειρία».

Αν και ο στρατός του Σουδάν υπερτερεί αριθμητικά και διαθέτει αεροπορικές δυνάμεις, οι ΔΤΥ έχουν μεγαλύτερη παρουσία στις γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων.

Γραφεία, σχολεία και βενζινάδικα στην πρωτεύουσα παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία επίσης δεν λειτούργησαν.

Οι γέφυρες που ενώνουν το Χαρτούμ με την Ομντουρμάν και τη Μπάχρι έχουν αποκλειστεί από τεθωρακισμένα, ενώ κάποιοι δρόμοι που οδηγούν έξω από την πρωτεύουσα είναι απροσπέλαστοι. ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Λίβερπουλ: Σκαρφάλωσε σε στέγη σπιτιού για να μην συλληφθεί από την αστυνομία1/4/2023

Σε φωτογραφία αποτυπώθηκε η στιγμή που ένας άνδρας, ο οποίος επιχειρούσε να το σκάσει από την αστυνομία, κρύφτηκε σε σκεπή ακριβώς πάνω απ΄το κεφάλι ενός ενστόλου.

Ο 32χρονος Etmond Lika ήταν μπλεγμένος σε υπόθεση καλλιέργειας κάνναβης σε σπίτι στο Λίβερπουλ και σκαρφάλωσε στη σκεπή, ώστε να γλιτώσει της σύλληψης. Ένας αστυνομικός άνοιξε το παράθυρο για να ελέγξει το σημείο, με τον 32χρονο να βρίσκεται ακριβώς από πάνω του, ισορροπώντας στο παράθυρο.

Παρίσι: Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο!

18/2/2023

Μια αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην εμπορική περιοχή La Defense στο Παρίσι, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Eσωτερικών Gerald Darmanin.

Η αστυνομία κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει την περιοχή, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, προκλήθηκε πανικός στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Westfield Les Quatre Temps όταν ακούστηκε ένας ισχυρός κρότος. Κάποιοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο. Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις πως κάποιος άνοιξε πυρ.
Σε μια φωτογραφία διακρίνεται ένας τραυματίας, πεσμένος στο πάτωμα.

Τουρκία: 42χρονη ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 222 ώρες. Δημιουργήθηκε φαράγγι 300 μέτρων15/2/2023

Ένα ακόμα παράδειγμα τιτάνιας αντοχής και ελπίδας έλαβε χώρα στην Τουρκία, καθώς μετά από σχεδόν 222 ώρες μετά τον φονικό σεισμό, μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια.

 Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τα τουρκικά ΜΜΕ, η 42χρονη Μελικέ Ιμάμογλου ανασύρθηκε το πρωί της Τετάρτης (15/2) από τα συντρίμμια ενός κτιρίου στην πόλη Καχραμανμαράς.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν διασώστες να μεταφέρουν τη γυναίκα με φορείο και να την βάζουν σε ένα ασθενοφόρο.


Μακραίνει η λίστα των νεκρών


Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο τραγικός απολογισμός του σεισμού γίνεται όλο και πιο βαρύς.

Νεότερα στοιχεία κάνουν λόγο για πάνω από 41.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές Αρχές σημειώνουν ότι 35.418 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ πάνω από 5.800 είναι οι νεκροί στη Συρία.


Ο σεισμός στην Τουρκία δημιούργησε φαράγγι 300 μέτρων


Ένα φαράγγι 300 μέτρων δημιουργήθηκε στην περιοχή Χατάι στην Τουρκία μετά το χτύπημα του φονικού σεισμού.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου, η γη άνοιξε σε ένα μέρος όπου εκτείνεται ένας ελαιώνας, έχει μήκος 300 μέτρα και βάθος 40.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη κατά τη διάρκεια του σεισμού και είπαν πως είδαν ένα πράσινο φως στην περιοχή.

Ο Ιρφάν Ακσού, ο οποίος ζει στην περιοχή δήλωσε ότι όταν ξεκίνησε ο σεισμός δημιούργησε «έναν απίστευτο ήχο». «Ήταν σαν πεδίο μάχης όταν ξυπνήσαμε», όπως είπε.

Δείτε τα βίντεο:


Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 37.000 οι νεκροί - Συλλήψεις εργολάβων για τις καταρρεύσεις κτιρίων

14/2/2023

Ξεπέρασαν τους 37.000 οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία από τον φονικό σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς από τις αρχές των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, από τον σεισμό των 7,8 βαθμών Ρίχτερ 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Στη βορειοδυτική Συρία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών, σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, OCHA, περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην ελεγχόμενη από τον Άσαντ, Συρία 1.414 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας.


Συλλήψεις στην Τουρκία για τις καταρρεύσεις κτιρίων


Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές προχωρούν τις τελευταίες ημέρες σε συλλήψεις για τις καταρρεύσεις κτιρίων μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς.

Ο Ναζμί Τοσούν, επόπτης κατασκευής και τεχνικός αντιπρόσωπος του συγκροτήματος Emre Apartment που καταστράφηκε στην επαρχία Γκαζιαντέπ, συνελήφθη εχθές το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Εισαγγελείς στη Μαλάτια εξέδωσαν επίσης εντάλματα σύλληψης σε βάρος 31 προσώπων σε σχέση με κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη.

Η αστυνομία συνέλαβε στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου τον Χασάν Αλπαργκούν αφού μερικά κτίρια που είχαν οικοδομηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία του κατέρρευσαν το Σαββατοκύριακο στη νότια επαρχία των Αδάνων, σύμφωνα με δυνάμεις ασφαλείας.

Ο εργολάβος Ιμπραήμ Μουσταφά Ουντσούογλου συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη αφού διαπιστώθηκε αμέλεια έπειτα από τεχνική εξέταση των ερειπίων κτιρίου διαμερισμάτων στην επαρχία Γκαζιαντέπ. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε έναν άλλο εργολάβο, τον Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, αφού κτίριο που είχε οικοδομήσει κατέρρευσε στη διάρκεια του σεισμού στην Γκαζιαντέπ.

Εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ακάι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παραβιάσεις του οικοδομικού κανονισμού.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Τσοσκούν, ο εργολάβος ενός μεγάλου κτιρίου κατοικιών που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, συνελήφθη επίσης το Σάββατο.

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Στους 33.179 ο συνολικός αριθμός των νεκρών - Τις 133 έφτασαν οι συλλήψεις


12/2/2023

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σήμερα σε 33.179, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 29.605 ενώ στη Συρία σε 3.574.

Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό από τα συντρίμμια έναν 35χρονο άνδρα στην τουρκική επαρχία Χατάι, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Ομάδα Ρουμάνων διασωστών κατάφερε να ανασύρει τον 35χρονο Μουσταφά από τα συντρίμμια κτιρίου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό.

«Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε ‘βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία’», πρόσθεσε.
Χθες Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να επιδίδονται σε λεηλασίες στην Αντάκια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».

Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.

«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ,

 χαρακτήρισε τον σεισμό αυτό το χειρότερο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα,

ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί».

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο σεισμός αυτός είναι η έβδομη πιο φονική καταστροφή που έχει καταγραφεί αυτό τον αιώνα, με τον απολογισμό των νεκρών να πλησιάζει αυτόν του σεισμού του 2003 στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 31.000 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής οι επίσημοι απολογισμοί κάνουν λόγο για 24.617 νεκρούς στην Τουρκία και περισσότερους από 3.500 νεκρούς στη Συρία, όπου όμως τα στοιχεία δεν έχουν ενημερωθεί από την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επισκέφθηκε το Χαλέπι στη Συρία και χαρακτήρισε την καταστροφή «σπαραξικάρδια».


Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Μυρωδιά θανάτου παντού – Διασώστες εκλιπαρούν για προμήθειες9/2/2023

Μάχη με τον χρόνο δίνουν πλέον οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία, καθώς μπαίνουμε στο τέταρτο 24ωρο έπειτα από τον σεισμό που σκόρπισε τον όλεθρο. Η ομάδα Πολιτικής Άμυνας της Συρίας συνέχισε τις επιχειρήσεις έρευνας όλη τη νύχτα σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, καθώς η προσπάθεια διάσωσης πλησίαζε το όριο των 72 ωρών που οι ειδικοί καταστροφών θεωρούν την πιο πιθανή περίοδο για να σωθούν ζωές.

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στο χρόνο. Κάθε λεπτό μετράει», έγραψε στο Twitter η ομάδα της αντιπολίτευσης, η οποία είναι γνωστή και ως Λευκά Κράνη

Η οργάνωση είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια στην πόλη Τζαντίρες στην επαρχία του Χαλεπίου.


«Μυρωδιά θανάτου παντού» – Σύροι διασώστες εκλιπαρούν για προμήθειες


Η συριακή ομάδα Πολιτικής Άμυνας ζητεί πρόσθετο εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης, περιγράφοντας την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες ως «τραγική» και διαποτισμένη από «μυρωδιά θανάτου».

«Η κατάσταση είναι τραγική με όλη τη σημασία της λέξης. Δυστυχώς, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια», είπε ο εθελοντής Asim Al-Yahya.

Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης ξεπερνούν το όριο των 72 ωρών, «υπάρχει μεγάλη έλλειψη εξοπλισμού έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε.
Σε ξεχωριστό tweet, τα Λευκά Κράνη ανέφεραν ότι «ο θάνατος κρέμεται πάνω από τις γειτονιές του Salqin», μιας πόλης δυτικά της πόλης Idlib. «Η μυρωδιά του θανάτου είναι παντού».


Περισσότεροι από 16.000 οι νεκροί


Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.

Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις Αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

Ενώ χώρες από όλο τον κόσμο έχουν στείλει ομάδες διάσωσης και προμήθειες στην Τουρκία που έχει πληγεί από το σεισμό, λίγη από αυτή τη βοήθεια έχει φτάσει σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με κατοίκους.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα, τις αραβικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη να μας βοηθήσουν επειγόντως», δήλωσε η εθελόντρια γιατρός Obaida Rannoush, η οποία στεκόταν δίπλα στο συνοριακό πέρασμα Bab al-Hawa μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Σεισμός στην Τουρκία: Η Άγκυρα δέχτηκε τελικά την προσφορά βοήθειας από την Κύπρο8/2/2023

Δεκτή έγινε τελικά από την Άγκυρα η προσφορά βοήθειας από την Κύπρο με την αποστολή ομάδας διάσωσης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Δημητρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε προ ολίγου από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία.  

Όπως αναφέρει το philenews, η ομάδα διάσωσης που θα μεταβεί στην Τουρκία για βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές θα αποτελείται από 20 άτομα.


 Υπενθυμίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εκφράσει την ετοιμότητά της να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν είχε κάνει αποδεκτή τη βοήθεια.

Αυτό δήλωσε χθες και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου λέγοντας πως "μεταφέραμε αυτή την ετοιμότητα τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όσο και μέσω του Ε/κ διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου", ωστόσο η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας δεν έγινε αποδεκτή από την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Κορνηλίου εξήγησε πως μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας το κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ μπορεί να εκφράσει την ετοιμότητά για παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών όπως οι σεισμοί. "Εμείς κατόπιν συνεννόησης με την Πολιτική Άμυνα εκφράσαμε ετοιμότητα για να συνδράμουμε με μια ομάδα διάσωσης που αποτελείται από 21 άτομα και χθες το βράδυ μας απάντησαν 'όχι ευχαριστούμε'" ανέφερε.


Δραματικές ώρες σε Τουρκία και Συρία. Πάνω από 10.000 νεκροί. Εθελοντές διασώστες από Θεσσαλονίκη

8/2/2023

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Η νεότερη καταμέτρηση υπερβαίνει τον αριθμό των 10.000 θανάτων στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 20.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει, ενώ όσο πέφτει η νύχτα το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό.
Οι μετασεισμοί δε, κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των social media κάνει ένα βίντεο με τη διάσωση δύο παιδιών από τα συντρίμμια στην Συρία, μετά τον φονικό σεισμό που «χτύπησε» την Τουρκία, στα σύνορά της με την Συρία.

Ένα κοριτσάκι βρίσκεται εγκλωβισμένο στα συντρίμμια κτιρίου με το μικρότερο αδελφάκι του, τον οποίο προσπαθεί να προστατεύσει.

Συγκλονίζουν ωστόσο και οι εικόνες που έρχονται από τις διασώσεις που πραγματοποιεί η ελληνική ομάδα των ΕΜΑΚ καθώς και τα συναισθήματά τους όταν βγάζουν κάποιον επιζώντα.

Εθελοντές διασώστες από τη Θεσσαλονίκη έφυγαν για την Τουρκία


 


Είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους σε Συρία και Τουρκία μαζεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενω την ίδια στιγμή εθελοντές διασώστες φεύγουν από την πόλη για να πάνε να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων από τα συντρίμμια.


Σεισμός στην Τουρκία: Καταγράφηκε μέχρι και στη Δανία και τη Γροιλανδία
6/2/2023

Απίστευτη τραγωδία πλήττει τη νοτιοανατολική Τουρκία και στην βόρεια Συρία, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (06.02.2023). Και ο Εγκέλαδος δεν σταματά, με νέο σεισμό 7,5 Ρίχτερ να τρομοκρατεί τον κόσμο.

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στις δύο χώρες, καταγράφηκε μέχρι στη Γροιλανδία, ανακοίνωσε σήμερα (06.02.2023) το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

«Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία έχουν σαφώς καταγραφεί στους σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σεισμολόγος Τίνε Λάρσεν.


πηγή: newsit.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών από πτώση ελικοπτέρου σε νηπιαγωγείο - Τουλάχιστον 15 νεκροί


18/1/2023

Δεκαπέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου αλλά και 3 παιδιά, σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν ένα ελικόπτερο συνετρίβη έξω από το Κίεβο στην πόλη Μπρόβαρυ, κοντά σε σχολείο προσχολικής εκπαίδευσης. Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέβαζαν τον αριθμό των θυμάτων στους 18. 


Ο 42χρονος υπουργός Εσωτερικών Ντενίς Μοναστίρσκι, ο 42χρονος υφυπουργός του Γεβγκένι Γενίν και άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο σκοτώθηκαν επίσης, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

"Στόχος της πτήσης αυτής ήταν (να πάει) σε ένα από τα θερμά σημεία της χώρας μας όπου γίνονται μάχες. Ο υπουργός Εσωτερικών μετέβαινε εκεί", δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τη λύπη του για την "τρομερή τραγωδία" και "τον ανείπωτο πόνο" του για τη συντριβή σήμερα ελικοπτέρου κοντά στο Κίεβο.

"Σήμερα μια τρομερή τραγωδία σημειώθηκε στην Μπρόβαρι", μεγάλη πόλη που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια του Κιέβου, σημείωσε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Telegram.

"Ο πόνος είναι ανείπωτος. Το ελικόπτερο κατέπεσε στους χώρους νηπιαγωγείου", πρόσθεσε.

Ο θάνατος του υπουργού Εσωτερικών κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στο μέτωπο συνιστά "μεγάλη απώλεια", δήλωσε παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ.

Λίσα Μαρί Πρίσλεϊ: Πέθανε ξαφνικά η κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ 

  13/1/2023

Η Λίσα Μαρί Πρίσλεϊ άφησε την τελευταία της πνοή χθες Πέμπτη έπειτα από καρδιακή ανακοπή, αφού διακομίστηκε εσπευσμένα το πρωί σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, ανακοίνωσε η μητέρα της.

«Με βαριά καρδιά είμαι υποχρεωμένη να μοιραστώ τη συγκλονιστική είδηση ότι η όμορφη κόρη μου Λίσα Μαρί μας άφησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πρίσιλα Πρίσλεϊ.

Την Τρίτη βρισκόταν μαζί με τη μητέρα της στις Χρυσές Σφαίρες, όπου ο ηθοποιός Όστιν Μπάτλερ βραβεύτηκε για τον ρόλο του στη βιογραφική ταινία «Έλβις». Ο κ. Μπάτλερ αφιέρωσε μερικά λόγια στις δυο γυναίκες: «σας ευχαριστώ που μού ανοίξατε τις καρδιές σας, τις αναμνήσεις σας, το σπίτι σας. Λίσα Μαρί και Πρίσιλα, σας αγαπάω για πάντα», είπε.

Η Λίσα Μαρί Πρίσιλα ήταν η κληρονόμος της επιχείρησης Elvis Presley Enterprises, όμως πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της σε εταιρεία επενδύσεων και διαχείρισης κεφαλαίων το 2005.


Διατήρησε τον έλεγχο της Graceland, ιδιοκτησίας στο Μέμφις (Τενεσί) που ανήκε στον πατέρα της και όπου βρέθηκε ο διάσημος τραγουδιστής χωρίς τις αισθήσεις του τον Αύγουστο του 1977, προτού μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή ανακοπή.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις υπέδειξαν υψηλά επίπεδα φαρμακευτικών ουσιών στον οργανισμό του θρύλου του ροκ εν ρολ.

Η Λίσα Μαρί Πρίσλεϊ κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Είναι η μητέρα της ηθοποιού Ράιλι Κίο, που έπαιξε στην ταινία «Mad Max: Fury Road».

Εκτός του μουσικού Ντάνι Κίο, με τον οποίο χώρισαν το 1994, είχε επίσης παντρευτεί με τον ηθοποιό Νίκολας Κέιτζ, με τον ηθοποιό και συνθέτη Μάικλ Λόκγουντ και με τον θρύλο της ποπ Μάικλ Τζάκσον (1994-1996).

Οι παραστρατιωτικοί της Βάγκνερ υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Σολεντάρ


11/1/2023

Ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν ανακοίνωσε σήμερα πως οι ένοπλοι που αποτελούν την δύναμη κρούσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης του κυρίευσαν την πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από σφοδρές εχθροπραξίες εδώ και αρκετές εβδομάδες, προσθέτοντας πως συνεχίζουν να δίνονται μάχες σε «αστικό περιβάλλον», σε κάποιους τομείς στο κέντρο της.

«Μονάδες της Βάγκνερ έχουν πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Σολεντάρ», δήλωσε ο Πριγκόζιν μέσω ανακοίνωσης της υπηρεσίας Τύπου της εταιρείας του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο το ότι ακόμη και ο ίδιος έκανε λόγο για μάχες στο κέντρο καθιστά μάλλον αβέβαιο το κατά πόσον η Βάγκνερ και ο ρωσικός στρατός κυρίευσαν πράγματι «όλη» τη Σολεντάρ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο επικεφαλής της διαβόητης εταιρείας μισθοφόρων ανέφερε ακόμη πως μένει να ανακοινωθεί «ο αριθμός των αιχμαλώτων πολέμου» εντός της ημέρας..

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η Βάγκνερ διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ότι, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, «υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα το προσωπικό του Βάγκνερ να αποτελεί πλέον το ένα τέταρτο των Ρωσικών δυνάμεων».

Ωστόσο, η στρατιωτική τους αποτελεσματικότητα στην περιοχή της πολης Μπαχμούτ –όπου συγκεντρώνονται οι δυνάμεις τους– εξακολουθεί να θεωρείται περιορισμένη, με τον ίδιο αξιωματούχο να περιγράφει τον ρυθμό προέλασης τόσο αργό που «μερικές φορές χρειάζονται δύο εβδομάδες για να πάρεις ένα σπίτι».

Η Βάγκνερ ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram πως έδωσε στους περικυκλωμένους ουκρανούς στρατιωτικούς στη Σολεντάρ προθεσμία να παραδοθούν ως τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η ουκρανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει τον ισχυρισμό του κ. Πριγκόζιν.

Στο διάγγελμά του χθες βράδυ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «πολύ τεταμένη» κατάσταση.

Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε πως οι μάχες συνεχίζονταν και ότι «παρά τις απώλειές του, ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται», όπως το έθεσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, κατά την οποία το μέτωπο ήταν «σπαρμένο πτώματα επιτιθέμενων».

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έκανε από την πλευρά του χθες το πρωί λόγο περί «τακτικών προελάσεων» ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων της Βάγκνερ στη Σολεντάρ, αναγνωρίζοντας πως «πιθανόν» είχαν «τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους» της ισοπεδωμένης πόλης. Σκοπό; των ρωσικών δυνάμεων είναι να θέσουν σε κλοιό την Μπαχμούτ, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, να κόψουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και τις επικοινωνίες.

Οι μάχες επικεντρώνονται σε αλατωρυχεία που έπαψαν να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Στις στοές τους μπορούν να καταφύγουν ισχυρές δυνάμεις.

Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, η κατάληψη της Σολεντάρ και της Μπαχμούτ θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το Ντονμπάς — πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από την 24η Φεβρουαρίου 2022, που οδεύει πλέον να συμπληρώσει έναν χρόνο.


Πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

Απειλεί την Ελλάδα ο Τσαβούσογλου: Εάν δεν θέλει ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται – Ένα βράδυ ξαφνικά

6/10/2022

Νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του. Αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας στα νησιά, απείλησε ότι η Τουρκία μπορεί να αντιδράσει έντονα.

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, «δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε απειλές εναντίον μας, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Μπογκντάν Αουρέσκου, ο Τσαβούσογλου μίλησε για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως αναφέρει ανταπόκριση της ΕΡΤ. Αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας στα νησιά, ο Τσαβούσογλου είπε: «Εάν η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε για τον αφοπλισμό των νησιών, θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο έδαφος».

«Ή κάνετε ένα βήμα πίσω ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο, θερίζει καταιγίδες. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ένα βράδυ ξαφνικά…» είπε χρησιμοποιώντας τη γνωστή απειλή που έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του καθεστώτος αυτών των νησιών, του καθεστώτος των νησιών που πρέπει να αφοπλιστούν και της κυριαρχίας τους. Υπάρχει μια άμεση σύνδεση. Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτές τις παραβιάσεις, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών» είπε σε άλλο σημείο.

Δεσποτόπουλος: Πολύ δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι – Ο Ερντογάν δίνει τη μάχη των μαχών
3/12/2022

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να παίρνει ξανά την σκυτάλη νουθετώντας τους Έλληνες «να μην παίρνουν αέρα τα μυαλά τους».


Με το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», να έχει βάλει πλώρη για έρευνες στα βορειοδυτικά  της Κύπρου, ο Χουλουσί Ακάρ, με φόντο τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου συνεχίζει τις προκλήσεις απέναντι στην Αθήνα.

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Επ’ ουδενί δε θα επιτρέψουμε να ποδοπατηθούν τα δικαιώματά μας. Και αυτά δεν αποτελούν απειλή. Γι’ αυτό να έχετε σωφροσύνη. Να μην παίρνουν αέρα τα μυαλά σας, μ’ αυτά που σας λένε τρίτοι, να είστε λογικοί και να πατάτε γερά στο έδαφος».

«Δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι»
Μιλώντας στο MEGA Σαββατοκύριακο ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος τόνισε πως δεν βλέπει προοπτική αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα όσο η γειτονική χώρα οδεύει προς τις εκλογές.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ και παρόλα αυτά εξακολουθεί να ασχολείται με την Ελλάδα. Για μένα είναι εμφανές ότι η Τουρκία δεν έχει στο διάβα της μία προοπτική αποκλιμάκωσης. Εκτιμώ ότι πηγαίνοντας προς τις τουρκικές εκλογές θα έχουμε περισσότερες εξάρσεις».
Επιπλέον, σημείωσε ότι η ελληνογαλλική συμμαχία προασπίζει σημαντικά τη χώρα μας και λειτουργεί αποτρεπτικά για την Τουρκία.

«Είναι πολύ δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι, αλλά δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν θαλάσσιες ζώνες. Ας μην ξεχνάμε το εξής, ότι ο Ερντογάν δίνει τη μάχη των μαχών. Δίνει μία μάχη επιβίωσης στις επικείμενες εκλογές. Επιβίωσης όχι μόνο πολιτικής, αλλά οικονομικής και κοινωνικής. Αυτό μας κάνει να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη», κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.Τα σαδομαζοχιστικά αρκουδάκια στα χέρια παιδιών «έκαψαν» φωτογράφο της Balenciaga

24/11/2022

O άνθρωπος που φωτογράφισε παιδιά να κρατούν τσάντες-αρκουδάκια με... σαδομαζοχιστικά αξεσουάρ για λογαριασμό της Balenciaga λέει ότι δεν είχε κανέναν δημιουργικό έλεγχο ως προς το θέμα της φωτογράφισης και ότι «ήταν απλώς εκείνος που κρατούσε την κάμερα και ρύθμιζε τα φώτα».

Ο Γκαμπριέλε Γκαλιμπέρτι, που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με έγκριτα ΜΜΕ, όπως τα National Geographic, The Sunday Times, Stern, Geo, Le Monde και La Repubblica, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Instagram του εχθές, Τετάρτη, αναφορικά με τον χείμαρρο οργής που προκάλεσε online η συγκεκριμένη φωτογράφιση.

Ο Ιταλός φωτογράφος επισήμανε ότι έχει λάβει εκατοντάδες email και μηνύματα μίσους ως αποτέλεσμα αυτού του πρότζεκτ, όμως στην πραγματικότητα δεν ήταν εκείνος που επέλεξε ούτε τα απεικονιζόμενα προϊόντα ούτε τα μοντέλα. «Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω τις επιλογές της Balenciaga, όμως πρέπει να τονίσω ότι ότι δεν είχα καμία απολύτως εξουσιοδότηση ως προς την επιλογή των προϊόντων, των μοντέλων ή του συνδυασμού τους», σημειώνει ο Γκαλιμπέρτι.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο φωτογράφος προώθησε αυτές τις εικόνες στα social media στο πλαίσιο ενός δικού του ευρύτερου πρότζεκτ με την ονομασία Toy Stories, με πρωταγωνιστές αγόρια και κορίτσια από όλον τον κόσμο που ποζάρουν στο σπίτι τους με τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Αν και ο ίδιος διευκρίνισε ότι στις συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν είχε τον δημιουργικό έλεγχο, πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις του κόσμου που τον αποκαλούσαν «παιδόφιλο» στα social media είναι υπερβολικές και θυμίζουν «λιντσάρισμα». «Υποψιάζομαι ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος με παιδοφιλικές τάσεις που κάνει αναζήτηση στο web έχει δυστυχώς πολύ εύκολη πρόσβαση σε εικόνες πολύ διαφορετικές από τις δικές μου, ωμές και φρικιαστικές» τονίζει ο Ιταλός καλλιτέχνης, συμπληρώνοντας ότι αυτού του είδους το online λιντσάρισμα αποσπά την προσοχή από το αληθινό πρόβλημα και τους πραγματικούς εγκληματίες.

Ερντογάν κατά Ελλάδας: Επιμένω ότι θα έρθουμε μια νύχτα, οι Έλληνες να ξέρουν τα όριά τους


16/11/2022

Την ακραία προκλητική του συμπεριφορά «θυμήθηκε» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μπαλί, όπου βρέθηκε για τη G20, απείλησε ξανά την Ελλάδα με το «θα έρθουμε ένα βράδυ». Και κάλεσε την Ελλάδα «να ξέρει τα όριά της»!

Οι επιθετικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες απείλησε ξεκάθαρα την Ελλάδα με εισβολή (!), έρχονται την επόμενη μάλιστα των συναντήσεών του στα περιθώρια της G20, με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα και επιμένω ότι “μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά”», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, που επιτέθηκε στην Ελλάδα και για τα νησιά, λέγοντας πως «όσο και να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, όσα οπλικά συστήματα και να παίρνει», εκείνος απειλεί πως «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά».

Η φράση αυτή, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, ειπώθηκε δυο φορές από τον Ερντογάν.

«Επιμένω στο μια νύχτα θα ρθούμε ξαφνικά. Είναι σημαντική για εμένα αυτή η δήλωση. Πρέπει η Ελλάδα να ξέρει τα όριά της και τους όρους γειτονίας. Όσο και αν γεμίζουν τα νησιά με όπλα, δεν θα τους ωφελήσει. Αν διαβάσουν το παρελθόν, θα δουν τι έχει συμβεί. Όσα είπα, δεν είναι ζήτημα ισχύος, είναι ζήτημα καρδιάς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Κύπρο (μετά το “χαστούκι” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και την απόφαση να εντάξει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι η απόφαση ισχύει και πως η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια καμίας χώρας…


Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν του ανέφερε ότι «υπάρχουν μερικές θετικές εξελίξεις στο θέμα των F-16», ενώ η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, του είπαν για τα αντιαεροπορικά συστήματα ότι «υπάρχουν τεχνικά εμπόδια».

«Θα μιλήσω με τον Πούτιν»

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στα όσα έγιναν στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία και το θάνατο δυο ανθρώπων από πύραυλο που, μάλλον, εκτοξεύτηκε από ουκρανικό έδαφος.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «σέβεται τις εξηγήσεις της Ρωσίας».

«Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για ένα ρωσικό πύραυλο θα ήταν μια πρόκληση. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να φέρουμε την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Οι προκλήσεις δεν βοηθούν», είπε ο Ερντογάν.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτούς και οι δηλώσεις Μπάιντεν ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν είναι ρωσικής κατασκευής δείχνουν ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η κατάσταση πρέπει να ερευνηθεί και ότι θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν επιστρέψει στην Τουρκία.

Παράλληλα, εμφανίστηκε «πεπεισμένος» ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών θα παραταθεί μετά τις 19 Νοεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειας προκειμένου να παραταθεί για ένα έτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί.

Η Τουρκία μεσολάβησε για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 11 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών. Ωστόσο η συμφωνία λήγει το Σάββατο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε χθες, Τρίτη, απευθυνόμενος στη G20, την «επ’ αόριστον» παράταση της συμφωνίας.

Γιατί στη Δανία αφήνουν τα μωρά να κοιμούνται στο δρόμο μέσα στα καρότσια

12/11/2022

Μια γυναίκα από τις ΗΠΑ που μετακόμισε πρόσφατα στη Δανία και συγκεκριμένα στην Κοπεγχάγη, ανέφερε σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok ότι στη σκανδιναβική χώρα, υπάρχει η τάση ο κόσμος να αφήνει τα μωρά του μέσα σε καρότσια να κοιμούνται έξω στο δρόμο.

Η Annie Samples που έχει τέσσερα παιδιά ανέφερε ότι πρόκειται για μια «πολιτισμική παράδοση της χώρας», γιατί ο φρέσκος αέρας κάνει πιο υγιή τα βρέφη, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν τα ψώνια τους ή να πιουν τον καφέ τους, όπως σημείωσε η nypost.com.

«Η πρακτική της Δανίας να κοιμάται το μωρό σας έξω στο δρόμο και μόνο στο καρότσι του δεν είναι μόνο ο πολιτιστικός κανόνας, αλλά συνιστάται ακόμη και από τις μαίες και τις νοσοκόμες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έτσι, σημείωσε ότι οι γονείς βάζουν στα καρότσια πουπουλένιο πάπλωμα για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του βρέφους, ενώ ντύνουν τα παιδιά με ρούχα φτιαγμένα από μαλλί για να μην κρυώσουν.


Μάλιστα, τόνισε ότι κανείς δεν ανησυχεί μήπως κάποιος αρπάξει ένα βρέφος, αφού «κανείς δεν θέλει την ευθύνη του παιδιού κάποιου άλλου. Ειδικά όταν το σύστημα υγείας μας κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει όποιον θέλει να αποκτήσει ένα μωρό με μικρό έως καθόλου κόστος».

Παρόλα αυτά, ορισμένοι χρήστες δεν πίστεψαν όσα ανέφερε, ενώ άλλοι τόνισαν πως μοιάζει ακραία πρακτική για να είναι αληθινή. «Το αφήνω στο σπίτι, στην πίσω αυλή ή στο μπαλκόνι, αλλά με ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ», έγραψε ένα άτομο και ένα άλλο ανέφερε πως «είναι σαν να αφήνεις ένα αυτοκίνητο με τον κινητήρα σε λειτουργία».

Μέχρι στιγμής, το βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 15,8 εκατομμύρια προβολές, ενώ υπάρχουν κι ορισμένοι που αστειεύτηκαν με το γεγονός. «Είμαι στο Τέξας. Το παιδί θα το έτρωγαν τα κουνούπια», έγραψε ένας χρήστης.

Τουρκία: Με νέους βαλλιστικούς πυραύλους απειλεί την Αθήνα ο Ερντογάν

7/11/2022

Με πυραύλους με ακόμα μεγαλύτερο βεληνεκές από τον βαλλιστικό πύραυλο Τυφώνα απειλεί ο Ερντογάν την Αθήνα, η οποία όπως ισχυρίζεται έχει τρελαθεί από την... ανησυχία της.
«Η τελευταία δοκιμή του Τυφώνα που κάναμε τρέλανε τους Έλληνες. Σε μια συνεχή διαδικασία, θέλουμε να επεκτείνουμε το βεληνεκές του περισσότερο από 561 km. Θα δώσουμε τα καλά νέα για πολλά άλλα όπως ο Cenk και ο Gezgin όταν έρθει η ώρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN Turk, οι δύο αυτοί πύραυλοι που ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος θα έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 800 χιλιομέτρων και θα δώσουν δυνατότητες στην Τουρκία για επίθεση από τη θάλασσα σε έδαφος και γι’ αυτό είναι από τα πιο κρίσιμα σχέδια που αφορούν το τουρκικό Ναυτικό

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπιστούν την χώρα ενώ συμπλήρωσε πως η Ουάσιγκτον είναι πάντα υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού.

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω εικασίες. Θα σας πω πως απ’ όσα έχω δει. Ο Ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Όμως, ως πρέσβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη. Θα εξακολουθήσουμε να παροτρύνουμε και τους δυο νατοϊκούς μας συμμάχους να επιλέξουν διπλωματικές οδούς για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Αυτές οι διαφορές δεν είναι μοναδικές και μπορούν να επιλυθούν», δήλωσε ο πρέσβης Τζορτζ Τσούνης.

Εν τω μεταξύ η Αθήνα είναι αποφασισμένη να πάει το «διπλωματικό επεισόδιο» του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα στην Σμύρνη στην Κομισιόν.

Υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας ασκήθηκε μαζί με ελληνικές ειδικές δυνάμεις στον κόλπο της Σούδας προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας σε συμμαχικό πλαίσιο.Συναγερμός στο Πίτσμπουργκ: Αναφορές για τραυματίες μετά από πυροβολισμούς


28/10/2022Συναγερμός έχει σημάνει στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ μετά από πολλαπλούς πυροβολισμούς και άγνωστο αριθμό θυμάτων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της περιοχής.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο Μπράιτον Χάιτς του Πίτσμπουργκ και όπως μεταδίδει το CNNi, έξι άτομα έχουν μεταφερεί σε νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό η κατάσταση της υγείας τους ή η φύση των τραυμάτων τους.

Οι αρχές ασφαλείας έχουν καλέσει τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς το περιστατικό θεωρείται εν εξελίξει.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένοπλο που άνοιξε πυρ μέσα από το αμάξι του, ενώ ήταν σε εξέλιξη μία κηδεία. Εκπρόσωπος της εκκλησίας Destiny of Faith Church επιβεβαίωσε ότι οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν έξω από το κτήριο, μετέδωσε το NBC.ΗΠΑ: Τουλάχιστον 3 νεκροί σε σχολείο από πυροβολισμούς στο Μιζούρι
24/10/2022

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και έξι ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένας δράστης άνοιξε πυρ σε ένα λύκειο του Σεντ Λούις στο Μιζούρι, σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της περιοχής, τον Μάικ Μακ, ο οποίος δήλωσε ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν θανάσιμα τον ύποπτο.

Η αστυνομία απάντησε μετά από κλήση για ένα εν εξελίξει περιστατικό με ένοπλο στο λύκειο Central Visual and Performing Arts του Μιζούρι στις 9:10 το πρωί (τοπική ώρα).

Όταν έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι μαθητές έβγαιναν τρέχοντας από το σχολείο και είπαν στους αστυνομικούς ότι ο δράστης είχε ένα «μακρύκανο όπλο», είπε ο Μακ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το περιστατικό.

Οι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με τον ένοπλο και τον τραυμάτισαν θανάσιμα, συμπλήρωσε ο αξιωματικός.


«Να φύγουν οι Έλληνες από την Ουκρανία άμεσα» – Νέα σύσταση από το υπουργείο Εξωτερικών18/10/2022

«Δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι ρευστή και επισφαλής, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις του από 14 και 22 Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζουν να ισχύουν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας», τονίζει.

 
«Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα. Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο».

Επισημαίνεται πως η πρεσβεία στο Κίεβο συνεχίζει να λειτουργεί με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str, Kyiv 01901, UKRAINEΤηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Συνεργάτης Πούτιν: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο


13/10/2022

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποίησε σήμερα στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν. Ο Ρώσος αξιωματούχος επανάλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι η Δύση βοηθώντας την Ουκρανία υποδηλώνει ότι «εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση».
Νέα προειδοποίηση-απειλή σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εξαπέλυσε σήμερα, Πέμπτη, ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το Κίεβο γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε σίγουρα κλιμάκωση σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Προφανώς βασίζονται σε αυτό, να δημιουργήσουν μιντιακό θόρυβο και να προσελκύσουν ξανά την προσοχή πάνω τους», πρόσθεσε ο Βενεντίκτοφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος επανάλαβε εξάλλου τη θέση της Ρωσίας ότι η Δύση βοηθώντας την Ουκρανία υποδηλώνει ότι «εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε στα τέλη Σεπτεμβρίου αίτημα προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία με ταχείες διαδικασίες.Η υποβολή επείγουσας ένταξης έγινε λίγο αφότου ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τις συνθήκες προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Την ίδια στιγμή η χθεσινή απόφαση της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν ένα γερό «χαστούκι» στον Πούτιν καθώς 143 χώρες καταδίκασαν την «απόπειρα παράνομης προσάρτησης» από τη Ρωσία των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών.

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Τετάρτη τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, εγκρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος που είχε κατατεθεί με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.

Δυνάμεις-κλειδιά απείχαν
Πέραν της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα.

Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν μισό χρόνο. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ.

Δυνάμεις-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν, παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για να ταχθούν υπέρ.

Αν και οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικές, έχουν ιδιαίτερη συμβολική αξία και δείχνουν, για τη Δύση, τον βαθμό διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.

Άκυρη και παράνομη
Το κείμενο χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), αξιώνει οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια.

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση ακολούθησε την πρόσφατη στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί πανομοιότυπου κειμένου, στην οποία η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του, άσκησε το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

Νόμπελ Ειρήνης 2022: Στον Ales Bialiatski και σε δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις

7/10/2022

Στον Ales Bialiatski και δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης 2022 η Επιτροπή των Νόμπελ, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγα λεπτά.

Πρόκειται για τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ales Bialiatski από τη Λευκορωσία, τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties.

Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση σε ανθωπιστικό κομβόι στη Ζαπορίζια – Τουλάχιστον 23 νεκροί
30/9/2022

Ρωσική πυραυλική επίθεση σε ανθρωπιστικό κομβόι στη Ζαπορίζια, σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου.

Για τουλάχιστον 23 νεκρούς και 28 τραυματίες κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες.

Ειδικότερα, μια οχηματοπομπή που μετέφερε ουκρανούς πολίτες επλήγη νωρίτερα σήμερα από ρωσικό πύραυλο κοντά στην πόλη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, όπως είπε ο κυβερνήτης της και σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν τουλάχιστον 23 νεκροί και 28 τραυματίες.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, όλοι τους άμαχοι, οι διασώστες βρίσκονται εκεί», έγραψε στο Telegram ο Ολεξάντρ Σταρούκ.
Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν την επίσημη τελετή προσάρτησης από την Ρωσία των περιοχών, Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέσκ και Λουχάνσκ.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια φρικτή σκηνή με νεκρούς και τραυματίες να κείτονται στο δρόμο, ενώ αναφορές αναφέρουν ότι το κομβόι χτυπήθηκε περισσότερες από δώδεκα φορές.

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης", όπως την χαρακτηρίζει, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στοχοθετεί αμάχους.

Πηγές: Reuters, AP


Ρωσία: Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Ιζέβσκ - Τουλάχιστον 6 νεκροί, μεταξύ των οποίων μαθητές


26/09/2022
Ένας μαυροντυμένος άνδρας εισέβαλε στο σχολείο της πόλης Ιζέβσκ και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 20 - Ο δράστης αυτοκτόνησε.
Ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε σήμερα σε σχολείο στην πόλη Ιζέβσκ της Ρωσίας και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα και τραυματίζοντας 20 ακόμη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικών Αρχών, τα θύματα της επίθεσης - τόσο οι νεκροί όσο και οι τραυματίες - περιλαμβάνουν μικρά παιδιά.
Δημοσιογράφος του BBC, επικαλούμενος κρατικής υπηρεσία, αναφέρει ότι υπάρχουν εννέα νεκροί: δυο εκπαιδευτικοί, δύο φρουροί και πέντε μαθητές.
Ο μαυροντυμένος δράστης φέρεται να εισέβαλε στο 88ο Δημοτικό Σχολείο την ώρα του μαθήματος και να άρχισε να πυροβολεί, προτού τελικά στρέψει το όπλο στον εαυτό του.
Ο κλάδος του υπουργείου Εσωτερικών που είναι αρμόδιος για την περιφέρεια της Ουντμουρτίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ιζέφσκ, ανακοίνωσε πως ο ένοπλος αυτοκτόνησε και πως 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο κυβερνήτης της Ουντμουρτίας Αλεξάντρ Μπρετσάλοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως άγνωστος εισέβαλε στο σχολείο και σκότωσε ένα φρουρό ασφαλείας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των μαθητών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία

21/09/2022

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του από τη ρωσική τηλεόραση, ο Ρώσος ηγεμόνας ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

«Θα συζητήσουμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και να στηρίξουμε την θέληση και την επιθυμία των πολιτών στο Ντονμπάς να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους», σημείωσε ο Πούτιν.

Όπως εξήγησε οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό».

Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος, τόνισε, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 «Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.

Κατά το διάγγελμά του, έδωσε εντολή να εξισωθεί το νομικό καθεστώς των εθελοντών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με το κανονικό στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί απορρόφηση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Μίλησε για νεοναζιστές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωρίσεις σε όλη τη Νότια Ρωσία μέσω των μυστικών υπηρεσιών του. «Η Δύση δεν επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», είπε ο κ. Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αυξήσει τα κονδύλια για την παραγωγή όπλων, με τόνο που θύμισε τον Στάλιν κατά τη χιτλερική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941.


Βρετανία: Αρχίζει σε λίγες ώρες η τελετή για τον ενταφιασμό της βασίλισσας Ελισάβετ
19/09/2022

Η Βρετανία αποχαιρετά σήμερα την βασίλισσα Ελισάβετ καθώς πραγματοποιείται η κηδεία της στην οποία θα παρευρεθούν ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη σύναξη ηγετών των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, στις 11 το πρωί (ώρα Αγγλίας), θα ανοίξουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους ενώ αργότερα, το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Η τελετή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21.30 όπου θα γίνει ο ενταφιασμός της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η κηδεία θα είναι η «μεγαλύτερη μεμονωμένη αστυνομική εκδήλωση» που έχει αναλάβει ποτέ η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής βοηθός επίτροπος, Στιούαρτ Κάντι.


«Ως μεμονωμένο γεγονός, είναι μεγαλύτερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Είναι μεγαλύτερο από το Σαββατοκύριακο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου. Και η ομάδα των αξιωματικών, του αστυνομικού προσωπικού και όλων όσων υποστηρίζουν την επιχείρηση είναι πραγματικά τεράστια», είπε.

Η κηδεία στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky.Η εικόνα από την πομπή και την κηδεία θα προβάλλεται επίσης, απευθείας σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα της τελετής
Στις 8:30 (ώρα Αγγλίας) το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ

11:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ . ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. ( Όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη.

Σημειώνεται πως το Big Ben θα χτυπά ανά ένα λεπτό και κατά τη διάρκεια της πομπής θα ακούγονται κανονιοβολισμοί.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ουρές χιλιομέτρων και τεράστια αναμονή στο λαϊκό προσκύνημα


16/09/2022

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα το λαϊκό προσκύνημα της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο, με ουρές που ξεπερνούν τα 6 χιλιόμετρα και χρόνο αναμονής μεγαλύτερο από 6 ώρες. Η προσέλευση του κόσμου αναμένεται ότι θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο καθώς η κηδεία της Βασίλισσας θα γίνει τη Δευτέρα

Τα χτυπήματα, που σημαίνουν την αλλαγή των φρουρών γύρω από το φέρετρο της Ελισάβετ είναι ο μόνος ήχος που σπάει την απόλυτη σιωπή στο Γουεστμίνστερ Χολ.

Το ποτάμι των πολιτών που φτάνουν για να αποχαιρετήσουν την βασίλισσά τους δεν σταματά. Οι ουρές φτάνουν σε μήκος τα 6,5 χιλιόμετρα και η αναμονή ξεπερνά τις αναμονή ξεπερνά τις 10 ώρες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν από χθες το απόγευμα και κάθε λεπτό της ώρας στο Γουεστμίνστερ Χολ.
Όσοι κατάφεραν να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά την Ελισάβετ βγαίνουν από το Westminster Hall φορώντας στο χέρι τους ένα χρωματιστό βραχιολάκι, δείγμα ότι η ασφάλεια και οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί.

Σήμερα, ο Κάρολος και η Καμίλα θα επισκεφτούν την Ουαλία που θα υποδεχθεί τελευταία το νέο βασιλιά μετά τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο γιος του Ουίλιαμ με τη σύζυγό του Κέιτ, βρέθηκαν στο παλάτι του Σάντριγχαμ, εκεί όπου η βασίλισσα περνούσε κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα. Είδαν τα λουλούδια και τα αφιερώματα που αφήνει ο κόσμος.

Σε έναν διάλογο μαζί τους ο πρίγκιπας της Ουαλίας είπε ότι η πομπή της μεταφοράς της σορού της γιαγιάς του στο Γουεστμίνστερ, του θύμισε την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα.«Ήταν δύσκολο. Μου έφερε αναμνήσεις», είπε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ,

Μίλησε με τα παιδιά που είχαν πάει με τους γονείς τους…

Και αστειεύτηκε ότι, το αρκουδάκι Πάντινγκτον τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πιο δημοφιλές από τα αγαπημένα σκυλιά της γιαγιάς του.

«Νομίζω ότι ο Πάντινγκτον εκτόπισε τα κόργκι από το επίκεντρο. Δεν είμαι σίγουρος ότι τα κόργκι θα το πάρουν καλά», ανέφερε ο πρίγκιπας της Ουαλίας.Η κόρη της βασίλισσας, πριγκίπισσα Αν βρέθηκε στη Γλασκόβη.

Το απόγευμα όλοι τους θα επιστρέψουν στο Λονδίνο ενώ όσοι από τους πολίτες βρεθούν στο Γουεστμίνστερ Χολ στις 19:30 ώρα Λονδίνου, θα μπορέσουν να δουν τον βασιλιά Κάρολο και τα άλλα 3 παιδιά της Ελισάβετ να στέκονται ως φρουροί γύρω από το φέρετρο της.

Μέσα στη νύχτα κορυφώνονται οι ετοιμασίες για την κηδεία την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως έγινε γνωστό, η πομπή που θα μεταφέρει το φέρετρο της βασίλισσας στο αβαείο του Γουεστμίνστερ θα ξεκινήσει στις 10:44 ώρα Λονδίνου.

Ρεκόρ τηλεθέασης αναμένεται να σπάσει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ την προσεχή Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν από την αρχή μέχρι το τέλος, σε απευθείας μετάδοση, τον αποχαιρετισμό των Βρετανών στην πολυαγαπημένη τους βασίλισσα.Βασιλιάς Κάρολος: Τι είπε στην πρώτη του ομιλία στους βρετανούς βουλευτές

12/09/2022

Την πρώτη του ομιλία προς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Bουλής των Λόρδων ως βασιλιάς απευθύνει ο Κάρολος μετά και την επίσημη ανακήρυξή του στο αξίωμά του το Σάββατο.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ δήλωσε «βαθιά ευγνώμων» για όσα άκουσε από τους Βρετανούς βουλευτές μετά τον θάνατο της μητέρας του ο οποίος αποκάλυψε τι σήμαινε για όλους η βασίλισσα Ελισάβετ.

Χρησιμοποιώντας μια φράση του Σέξπιρ ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου είπε: «Όπως είχε πει ο Σέξπιρ για την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν ένα μοντέλο για όλους τους εν ζωή πρίγκιπες».

Πρόσθεσε, δε, ότι η μητέρα του ήταν «ένα παράδειγμα καθήκοντος χωρίς υστεροβουλία» για τα χρόνια που βασίλεψε ως μονάρχης.
«Στέκομαι εδώ μπροστά σας σήμερα και δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλει και που μας θυμίζει τις ζωντανές κοινοβουλευτιικές παραδόσεις στις οποίες τα μέλη και των δύο σωμάτων έχετε αφιερωθεί με την προσωπική σας δέσμευση» είπε ακόμα ο βασιλιάς Κάρολος και πρόσθεσε:

Ράλλυ Ακρόπολις: Ξεκινά από την Κρήτη!

27/07/2022

Τo ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις ξεκινά και φέτος από την Κρήτη και ειδικότερα από το Ηράκλειο.

Στις Εθνικές Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις στον Καρτερό μπαίνει και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, έπειτα από τα αθλήματα της άμμου (beach handball, beach volley, footvolley, beach soccer), που με επιτυχία διεξήχθησαν εκεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την Πέμπτη 28 έως και την Κυριακή 31 Ιουλίου στο Karteros Beach Sports Center συνδιοργανώνεται από την Motorsport Greece, το ΕΑΚ Ηρακλείου και την Οργανωτική Επιτροπή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, το 4ήμερο εκδηλώσεων «Εκεί που η Ιστορία συναντά την Τέχνη» με έμφαση στην Οδική Ασφάλεια και Συμπεριφορά.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

 • Έκθεση περισσοτέρων από 50 ιστορικών οχημάτων με τη συμμετοχή των ΕΟΦΙΛΠΑ, ΑΟΚ, Φίλων Κλασσικών Αυτοκινήτων Ηρακλείου, Χανίων, Αθλητικό Σωματείο Αυτοκινήτων Χανίων, Αθλητική Λέσχη Αυτοκινήτων Χανίων.
 • Γνωριμία με ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του αυτοκινήτου και της πορείας εξέλιξής του, που σε μεγάλο βαθμό είναι συνυφασμένη με την ιστορία εξέλιξης της κοινωνίας ανά δεκαετίες.
 • Συζήτηση με θέμα «Εσύ τι λάθος κάνεις στην οδήγηση;» την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 7 μ.μ., με οικοδεσπότη τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσία θεσμικών παραγόντων της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ, τοπικών αθλητικών σωματείων και πρωταθλητών ΑμεΑ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όλοι οι παρευρισκόμενοι θα ανακαλύπτουν το οδηγικό τους λάθος και μέσα από την επανάληψη των βασικότερων λαθών που επικοινωνούνται στις κάρτες της καμπάνιας EKO Acropolis Rally Road Safety θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα τα ίδια κοινά λάθη: Απόσπαση προσοχής, ακατάλληλη ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, οδήγηση χωρίς τη χρήση ζώνης ή κράνους. Μάλιστα και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Οδική Ασφάλεια, αναφέρθηκε ειδικά στην Κρήτη και το δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

 • Συνοδήγηση με τους πρωταθλητές Ελλάδας, Λάμπρο Αθανασούλα και Γιώργο Ζυμαρίδη, σε οχήματα τύπου beach buggy, σε ειδικά χαραγμένη διαδρομή -κλειστή στην κυκλοφορία.

Ταυτόχρονα, το ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, με προσομοιωτές οδήγησης, γυαλιά προσομοίωσης επικίνδυνων καταστάσεων, κάρτες Οδικής Ασφάλειας με Έλληνες αθλητές, καθώς και με δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων για την υπερειδική διαδρομή που θα διοργανωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ, θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις και στη διάθεση όλων κατά τη διάρκεια των 4ήμερων εκδηλώσεων.Πηγή: newsbeast.gr


Φυσικό αέριο: Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα

21/07/2022

Πως θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου στην περίπτωση που η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσουν να «κλείσουν» τις στρόφιγγες πως την Ευρώπη; Ήδη υπάρχει σχέδιο για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΡΑΕ θεωρεί πολύ πιθανό και πολύ υψηλού κινδύνου για το σύστημα της χώρας το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Και σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου το ηλεκτρικό σύστημα στηρίζεται κατά 40% στο φυσικό αέριο, τότε οι διακοπές ρεύματος ή το ρεύμα το… δελτίο μοιάζουν μονόδρομος. Αλλά είναι το ύστατο μέτρο.

Οι συνέπειες μιας πιθανής διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, εκτιμώνται από τη ΡΑΕ σύμφωνα με την Καθημερινή, από καταστροφικές έως κρίσιμες γιατί μπορεί να προκαλέσουν θανάτους, μπλακ άουτ σε εθνικό επίπεδο και σημαντικές διαταραχές στα διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα.

Στην περίπτωση λοιπόν που η στρόφιγγα του φυσικού αερίου κλείσει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η μερική ή ολική κατάρρευση του συστήματος, δηλαδή ένα γενικευμένο μπλακ άουτ.

Το σχέδιο της ΡΑΕ έχει σταλεί για διαβούλευση στην Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες – μέλη. Το τελευταίο από τα μέτρα που προτείνονται είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:

 • Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.
 • Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.
 • Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη
 • Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.
 • Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
 • Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.
 • Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.

Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:

 • Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.
 • Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.
 • Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.
 • Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
 • Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)
 • Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου .
 • Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Συνολικά το σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή που σχετίζονται (εκτός από τη διακοπή του φυσικού αερίου) με βλάβες, φυσικούς κινδύνους, πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις κ.α.

Αν λοιπόν τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα που οι διακοπές ρεύματος θα είναι μονόδρομος για να μην καταρρεύσει το σύστημα, αυτές θα γίνονται αυτόματα, ημιαυτόματα ή χειροκίνητα.

Η εφαρμογή θα γίνεται ως εξής, σύμφωνα με την Καθημερινή:

Στο… αυτόματο σενάριο, ο ΑΔΜΗΕ θα δίνει απευθείας εντολή σε διακόπτες μέσης τάσης, η επιλογή των οποίων γίνεται σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Για την Αττική, θα γίνονται ομαδοποιημένα ανά περιοχές.

Στην ημιαυτόματη επιλογή, οι εντολές δίνονται από περιφερειακό κέντρο ελέγχου για την προστασία συγκεκριμένων περιοχών με ιδιαίτερες συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια τάσης και να οδηγήσουν το σύστημα σε κατάρρευση. Μετά την ενεργοποίησή τους, η διακοπή ρεύματος μπορεί να γίνει αυτόματα ή χειροκίνητα.

Η χειροκίνητη διακοπή ρεύματος θα γίνεται είτε με εντολή του ΑΔΜΗΕ στον ΔΕΔΔΗΕ είτε απευθείας τους καταναλωτές που συνδέονται με το σύστημα ή το δίκτυο. Για τη μικρότερη ενόχληση των καταναλωτών, οι διακοπές ρεύματος θα αρχίσουν από τα λιγνιτωρυχεία και τα αρδευτικά κανάλια.  Ο ΔΕΔΔΗΕ θα φτιάξει πίνακες με το που θα κοπεί πρώτα το ρεύμα: αρδευτικά, ημιαστικά και αστικά φορτία.

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα φτιάξει και κατάλογο καταναλωτών με προτεραιότητα τροφοδότησης και όσων δεν υπόκεινται σε διακοπή ρεύματος, όπως ΟΤΑ, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, τράπεζες, ενεργειακές και τηελπικοινωνιακές υποδομές ή υποδομές μεταφορών.

Σε περίπτωση που οι διακοπές ρεύματος πρόκειται να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, θα είναι κυλιόμενες και ίσως ο ΔΕΔΔΗΕ να βγάζει… πρόγραμμα διακοπών ηλετροδότησης ανά περιοχή.


Eurovision 2023: Δεν θα γίνει στην Ουκρανία - Σε ποια χώρα θα διοργανωθεί ο διαγωνισμός

17/6/2022


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU) ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/06) πως η Eurovision 2023 δεν θα πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου παρά τη νίκη της χώρας στον διαγωνισμό τραγουδιού ο οποίος έγινε, τον Μάιο, στο Τορίνο. Ακόμα, όπως έγινε γνωστό, προτεραιότητα για τη διοργάνωση του μουσικού θεσμού την επόμενη χρονιά έχει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο αφού κατετάγη, φέτος, στη δεύτερη θέση.

 
Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση της EBU επισημαίνεται: «Μετά τη νίκη του στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, τον Μάιο, η EBU διερεύνησε τις επιλογές για τη διοργάνωση του διαγωνισμού του επόμενου έτους με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ουκρανίας (UA:PBC), ο οποίος είχε φιλοξενήσει τη διοργάνωση το 2017 και το 2005. Είναι γνωστή η παράδοση ότι ο νικητής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision φιλοξενεί τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένα κριτήρια, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της βιωσιμότητας της διοργάνωσης και της ασφάλειας όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του κοινού. Δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στη φετινή νικήτρια χώρα, η EBU αφιέρωσε χρόνο για τη διενέργεια πλήρους αξιολόγησης και μελέτης τόσο με το UA:PBC όσο και με τρίτους ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας και προστασίας».

Ακόμα, η EBU προσθέτει: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μία από τις πιο σύνθετες τηλεοπτικές παραγωγές στον κόσμο, με χιλιάδες εργαζόμενους και συμμετέχοντες στην εκδήλωση και απαιτούνται 12 μήνες προετοιμασίας. Έπειτα από αντικειμενική ανάλυση, η Ομάδα Αναφοράς, δηλαδή το Διοικητικό Δυμβούλιο της Eurovision, κατέληξε με μεγάλη λύπη στο συμπέρασμα ότι -δεδομένων των σημερινών συνθηκών- οι εγγυήσεις ασφαλείας και λειτουργίας που απαιτούνται για έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα σχετικά με τη φιλοξενία, την οργάνωση και την παραγωγή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τo UA:PBC. Η EBU θα ήθελε να ευχαριστήσει τo UA:PBC για την ολόψυχη συνεργασία και την εμπλοκή του στη διερεύνηση όλων των σεναρίων κατά τις εβδομάδες μετά τη νίκη των Kalush Orchestra στις 14 Μαΐου, στο Τορίνο, και να μοιραστεί τη θλίψη και την απογοήτευσή της που ο διαγωνισμός του επόμενου έτους δεν μπορεί να διεξαχθεί στην Ουκρανία. Η EBU έχει υποστηρίξει το UA:PBC σε ένα ευρύ φάσμα τομέων από την εισβολή. Θα διασφαλίσουμε ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί, ώστε το UA:PBC να διατηρήσει τις απαραίτητες υπηρεσίες που παρέχει στους Ουκρανούς».

Κατόπιν, στην εν λόγω ανακοίνωση της EBU τονίζεται: «Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, σύμφωνα με τους κανόνες και για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διοργάνωσης, η EBU θα αρχίσει τώρα συζητήσεις με το BBC, ως επιλαχόντα της φετινής διοργάνωσης, για να φιλοξενήσει ενδεχομένως τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πλήρης πρόθεσή μας η νίκη της Ουκρανίας να αντανακλάται στον διαγωνισμό του επόμενου έτους. Αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητα για εμάς στις συζητήσεις μας με τους ενδεχόμενους οικοδεσπότες».

Στη Γλασκώβη η Eurovision 2023;
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, όλο και πιο κοντά φαντάζει το σενάριο που θέλει τη Γλασκώβη να είναι ο τόπος διεξαγωγής της Eurovision 2023 αν τελεσφορήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην EBU και στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή στο BBC.

Συγκεκριμένα, μετά τη νίκη των Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania» στη Eurovision 2022, πολλές χώρες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να διοργανώσουν τον επόμενο διαγωνισμό σε περίπτωση που αποσυρθεί η Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.Παρ' όλα αυτά, ο Χουάν Μανουέλ Πέρεθ Τορνερό, πρόεδρος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Ισπανίας (RTVE), αποκάλυψε τη Δευτέρα (13/06) πως η Eurovision 2023 ενδεχομένως να διοργανωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατετάγη στη δεύτερη θέση του φετινού μουσικού σόου χάρη στο τραγούδι «Space Man» που ερμήνευσε ο Sam Ryder. Ειδικότερα, σε σχετική συνέντευξη στη «Faro De Vigo», ο ίδιος είπε: «Προσφερθήκαμε να διοργανώσουμε τη Eurovision 2023 αλλά στο τέλος, αν η Ουκρανία παραιτηθεί, θα είναι το BBC που θα τη διοργανώσει».

Έτσι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Birmingham Mail», το BBC καταστρώνει σχέδια για τη διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο και, συγκεκριμένα, στο OVO Hydro της Γλασκώβης, που έχει χωρητικότητα έως και 14.500 θεατών.


.ieidiseis

Κίνα: Ανταμείβει τους πολίτες που προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στο κράτος

7/6/2022

Οι Κινέζοι πολίτες μπορούν να λάβουν ανταμοιβή άνω των 15.000 δολαρίων, ή ειδικά πιστοποιητικά για πληροφορίες που αφορούν παραβιάσεις της εθνικής ασφάλειας με βάση τα μέτρα που εισήχθηκαν αυτή την εβδομάδα, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με άρθρο στο newsbomb.gr η ανταμοιβή για πληροφορίες που οδηγούν στην αποκάλυψη ξένων κατασκόπων ή άλλων παραβιάσεων ασφαλείας είναι μια πρακτική που υπάρχει εδώ και χρόνια στην Κίνα. Τα νέα μέτρα έχουν στόχο να τυποποιήσουν τις ανταμοιβές και να δώσουν κίνητρο στους πολίτες σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι απειλές από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και άλλες εχθρικές δυνάμεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Η διαμόρφωση των μέτρων ευνοεί την πλήρη ενεργοποίηση του ενθουσιασμού του ευρύτερου κοινού για να στηρίξει και να βοηθήσει το έργο της εθνικής ασφάλειας, συσπειρώνοντας τις καρδιές, το ηθικό, τη σοφία και τη δύναμη του λαού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με την εφημερίδα Legal Daily.

Οι πολίτες μπορεί να λάβουν «άυλες ανταμοιβές» με τη μορφή πιστοποιητικών ή «υλικές ανταμοιβές» από 10.000 έως πάνω από 100.000 γιουάν, ανάλογα με την αξία της πληροφορίας, ανέφερε το υπουργείο. Οι κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας θα ελέγξουν την πληροφορία για να δουν εάν ισχύει και εάν προσφέρει νέα στοιχεία, πριν αποφασίσουν για την ανταμοιβή που θα δοθεί, ανέφερε το υπουργείο.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αναφορές τους μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή ιστοσελίδας, μέσω ταχυδρομείου, με φυσική παρουσία ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Όταν παραπάνω από ένας πολίτης προσφέρει την ίδια πληροφορία, τότε αυτός που την ανέφερε πρώτος θα έχει προτεραιότητα στο να λάβει ανταμοιβή, αν και μπορεί να κριθεί ότι και άλλοι πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Απειλεί ο Τσαβούσογλου: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά, αλλιώς θέτουμε θέμα κυριαρχίας31/5/2022Nέες προκλητικές δηλώσεις και απειλές εκτοξεύει η Άγκυρα σε βάρος της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsbeast.gr η Ελλάδα παραβίασε το στάτους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά, «αλλιώς θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα καθυστέρησε την ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και απαιτούσαν να αλλάξει όνομα

27/5/2022

Την Ελλάδα έβαλε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Ρουμανίας σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αρνητική στάση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι κι άλλες χώρες έχουν φέρει κατά καιρούς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα με την ‘Μακεδονία’, όπως αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν η αιτία που καθυστέρησε την ένταξη της ‘Μακεδονίας’, επειδή απαιτούσε από μία άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της.

«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της. Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα ‘εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι’. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», δήλωσε.

«Σουηδία και Φινλανδία να σταματήσουν τη στήριξη στην τρομοκρατία και να άρουν το εμπάργκο όπλων»

«Το αίτημά μας -πρόσθεσε- είναι απολύτως θεμιτό, σαφές και ξεκάθαρο. Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Και πρέπει επίσης να άρουν τους περιορισμούς εναντίον μας στην αμυντική βιομηχανία. Δεν μπορούν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις εναντίον φίλων και συμμάχων. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν τέτοιες χώρες εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται μόνο εναντίων εχθρών, αλλά ούτε κι εναντίον εχθρών.Είμαστε αρκετά σαφείς και ακριβείς. Ελπίζω η Φινλανδία και η Σουηδία να μας κατάλαβαν πολύ καλά. Άλλα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν αυτές τις δύο χώρες προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, ελπίζουμε ότι αυτές οι προσδοκίες θα εκπληρωθούν με συγκεκριμένο τρόπο».

Sigmalive.com

Ελληνοτουρκικά: Κόβει κάθε γέφυρα ο Ερντογάν

24/5/2022

 Με προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμφανώς εκνευρισμένος για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κόβει κάθε επαφή μεταξύ των δύο χωρών. «Από εδώ και πέρα για εμένα πια δεν υπάρχει o Μητσοτάκης. Δεν δέχομαι να συναντηθώ με τον ίδιο. Διότι εμείς προχωράμε με πολιτικούς με προσωπικότητα και αξιοπρέπεια που τηρούν τον λόγο τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο. Σχολιάζοντας την ακραία τοποθέτηση Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας».


Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του για την παρουσία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 10 βάσεις. Ποιος ο λόγος; Ποιoν απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Eδώ μιλάμε για μια Ελλάδα που στις χώρες της Ε.Ε. χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ». Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε να μη βάλουμε τρίτους ανάμεσά μας.

Παρ’ όλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα είχε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Στo Koγκρέσο έκανε ομιλία που είπε “όσα έπρεπε να πει” εναντίον της Τουρκίας. Επιπλέον, σχεδόν έκανε υποδείξεις και συστάσεις στις ΗΠΑ “μην πουλήσετε F-16 στην Τουρκία”». Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως δεν θα έχει καμία επαφή με τον πρωθυπουργό.


«Το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής ας το σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Με ποιους θα συνεργαστεί και ποιους θα βάλει να χτίσουν βάσεις. Και νομίζω οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν απόφαση για το θέμα των F-16 κοιτώντας το τι λέει το στόμα του Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Ερντογάν. Αναλυτές εκτιμούν πως η ομιλία του κ. Ερντογάν δίνει οδηγία σε όλα τα υπουργεία και κανένας δεν αποκλείει να υπάρχουν νέες ενέργειες της Αγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες νωρίτερα είχε επαναφέρει και τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σε τελετή καθέλκυσης υποβρυχίου στα στρατιωτικά ναυπηγεία Γκιόλτζουκ της Τουρκίας, ως δείγμα για την ενίσχυση αυτής της θεωρίας, ανακοίνωσε προγράμματα ναυπήγησης, ανάμεσά τους –μέχρι το 2027– και έξι νέα υποβρύχια τύπου «Reis», που είναι τα αντίστοιχα των υποβρυχίων «Παπανικολής» τα οποία διαθέτει η Ελλάδα και είναι γερμανικής σχεδίασης και τεχνολογίας.

Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του σημείωσε: «Εχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο για την ασφάλεια της “Γαλάζιας Πατρίδας”».


Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 13 εκατ. κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
10/5/2022

Σοκάρει η καταμέτρηση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ των εκτοπισμένων κατοίκων της Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και ξέσπασε ο πόλεμος.

 Συνολικά, ο ΔΟΜ του ΟΗΕ εκτιμά ότι 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της επίθεσης της Ρωσίας, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν γίνει εσωτερικοί… πρόσφυγες και έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία και οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ειδικότερα, στην τελευταία του καταμέτρηση, ο ΔΟΜ είχε καταγράψει 7,7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.

«Οι ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων και όλων όσοι επηρεάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανία αυξάνονται ώρα με την ώρα», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Αντόνιο Βιτορίνο, υπογραμμίζοντας ότι η «πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη είναι δύσκολη όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες».

 Αυτοί οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

 «Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν θέτουν την ανάγκη για ρευστότητα στη λίστα με τις ανάγκες τους, συγκριτικά με το 49% στην αρχή του πολέμου», σύμφωνα με τον ΔΟΜ, τονίζοντας ότι οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί έχουν ανάγκη πρώτα απ’ όλα για οικονομική βοήθεια. Οι 7 στους 10 απάντησαν ότι θα τη χρησιμοποιούσαν για αγορά τροφίμων ή/και φαρμάκων ενώ οι υπόλοιποι, περίπου, δήλωσαν ότι τη χρειάζονται για κατάλυμα επειδή η κατοικία τους έχει υποστεί ζημιές.

Επιπλέον, ο ΔΟΜ σημειώνει ότι πάνω από 2,7 εκατ. άνθρωποι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στις εστίες τους. Η συντριπτική πλειονότητα (93%) είχε διαφύγει αλλού στη χώρα. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2.000 ανθρώπων, ανώνυμα μέσω τηλεφώνου, από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ο Γκουτέρες βρίσκεται στην πόλη
29/4/2022

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες του Reuters. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το τι προκάλεσε τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με το Reuters, πυκνός καπνός αναδύεται από το κέντρο της πόλης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η αιτία για τις εκρήξεις.

Είτε πρόκειται για την έκρηξη ρωσικού πυραύλου είτε για τα θραύσματά του, αν προηγήθηκε κατάρριψη από την ουκρανική αεράμυνα. Νωρίτερα, εκρήξεις ακούστηκαν και στην Οδησσό.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ζελένσκι Μιχαήλο Ποντόλιακ, πρόκειται για χτύπημα με ρωσικούς πυραύλους, την ώρα που στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρίσκεται ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι δημοσιογράφοι του AFP βρέθηκαν σε μια πληγείσα περιοχή και ανέφεραν εκτεταμένες ζημιές σε κτίριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ στο σημείο είχαν αναπτυχθεί σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram δύο επιθέσεις σε μια από τις συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι.
Οι εκρήξεις έγιναν αισθητές απ’ άκρη σ’ άκρη στην πόλη, ενώ οι καπνοί ήταν ορατοί από πάρα πολλά σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες ή νεκρούς.

Καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου στο Αζοφστάλ

Στη Μαριούπολη, και συγκεκριμένα στην περιοχή του συγκροτήματος χαλυβουργίας Αζοφστάλ, κατά την διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου εκστρατείας που βρίσκεται εντός της περιμέτρου του συγκροτήματος, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του τάγματος Αζόφ που αναρτήθηκε στο Telegram.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιούνταν βομβαρδισμοί στην περιοχή, με βόμβες πολλών τόνων που είναι σε θέση να διαπεράσουν κάθε είδους εγκαταστάσεις προστασίας από μπετόν, ενώ στην συνέχεια επακολούθησαν πυρά από πολεμικά πλοία. Από την επίθεση ένα τμήμα των εγκαταστάσεων κατέρρευσε, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργείου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή ιατρικής βοήθειας στου μαχητές ακόμη και στις συνθήκες στις οποίες ήταν πριν από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι μεταξύ των στρατιωτικών υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Μετά τον βομβαρδισμό οι μαχητές του τάγματος, ανήρτησαν βίντεο, το οποίο δείχνει πως προσπαθούν να ανασύρουν μέσα από τα χαλάσματα τους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν οι οποίοι νοσηλεύονταν με βαριά τραύματα και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Στο συγκρότημα του εργοστασίου Αζοφστάλ στην Μαριούπολη βρίσκονται περίπου 1000 άμαχοι και ουκρανοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων περίπου 500 τραυματίες.

Ισχυρές εκρήξεις στη ρωσική Μπέλγκοροντ
Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο μαρτυρίες.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στο νότιο τμήμα της πόλης. Δεν ήταν σαφές από τι προκλήθηκαν και αν υπάρχουν θύματα ή σημαντικές ζημιές. Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία έχει καταγγείλει μια σειρά επιθέσεων από ουκρανικές δυνάμεις σε εδάφη της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας πως τέτοιες επιθέσεις εγκυμονούν κινδύνους για σημαντική κλιμάκωση της κρίσης.

Η Ουκρανία δεν έχει αποδεχθεί ευθέως την ευθύνη, αλλά χαρακτηρίζει τα περιστατικά «ανταπόδοση» και «κάρμα» για τη Ρωσία, εννέα εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τη Δύση ότι προτρέπει ανοικτά το Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία, προειδοποιώντας την ουκρανική πλευρά να μην «δοκιμάζει την υπομονή μας».

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέστρεψε 6 αποθήκες όπλων και καυσίμων στην Ουκρανία
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους και κατέστρεψαν έξι αποθήκες όπλων και καυσίμων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης άλλες 76 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αντίδραση του Κιέβου στις ρωσικές ανακοινώσεις, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Ο ΟΗΕ «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από το εργοστάσιο της Μαριούπολης στο Azovstal

 • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προχώρησε σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο.
 • Ο Γκουτέρες περιέγραψε τη Μαριούπολη ως «κρίση μέσα σε κρίση».
  «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από το χαλυβουργείο Azovstal, είπε.
 • Ο Γκουτέρες είπε ότι είχε έντονες συζητήσεις με τον Ζελένσκι για να γίνει πραγματικότητα η εκκένωση από τη Μαριούπολη.
 • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι πιστεύει ότι ένα «επιτυχές αποτέλεσμα» είναι ακόμα δυνατό «από την άποψη της εκκένωσης» του Azovstal στη Μαριούπολη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία με 76 μεραρχίες ξεκίνησε για την τελική πτώση του Ντονμπάς


19/4/2022

Ξεκίνησε η μάχη για το Ντονμπάς. Με 76 μεραρχίες η ρωσική επίθεση εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, που βομβαρδίζουν με σφοδρότητα.

Συνεχίζουν  παράλληλα να εξαπολύουν πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα, 54η ημέρα του πολέμου, οι ουκρανικές αρχές.Η Ρωσία ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις σε ανατολή και νότο λέει το Πεντάγωνο

Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

 Ζελένσκι: Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε τη μάχη του Ντονμπάς

«Άσχετα του πόσοι ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, την επομένη της προειδοποίησής του πως ο ρωσικός στρατός θέλει να «καταστρέψει» το Ντονμπάς. Ουκρανία: Ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου

Ο ουκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ Σερχίι Γκαϊντάι βλέπει «κόλαση»: «άρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες», ανέφερε μέσω Facebok.«Γίνονται μάχες στη Ρουμπίζνε και στην Ποπάσνα, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι η Κρεμίμνα «δυστυχώς καταλήφθηκε από τις φάλαινες», κατά τον μειωτικό χαρακτηρισμό ουκρανών αξιωματούχων για τους ρώσους στρατιωτικούς.

Η πόλη, που αριθμούσε 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς.


Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την Κρεμίμνα, κατά τον κ. Γκαϊντάι.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν έχουν ακόμη κυριεύσει την Κρεμίμνα» και ότι εκτυλίσσονται «εντατικές οδομαχίες».

Ο περιφερειάρχης Γκαϊντάι κάλεσε ξανά τον άμαχο πληθυσμό που απομένει να φύγει από το Λουγκάνσκ.

Όμως η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ ανακοίνωσε νωρίτερα πως δεν θα άνοιγε κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος χθες, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, καθώς κατ’ αυτήν «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν σταματούν να τους κλείνουν και να τους βομβαρδίζουν».

Άλλοι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα στη γειτονική περιφέρεια Ντανιέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Πάβλο Κιριλένκο.

Η Ρωσία, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, συνέχιζε να προσπαθεί να καταλάβει πλήρως τη Μαριούπολη, οι τελευταίοι υπερασπιστές της οποίας αψήφησαν προχθές Κυριακή το τελεσίγραφο του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα. «Οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται ακόμη εκεί. Θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων», είπε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW), το λιμάνι στρατηγικής σημασίας «πιθανόν καταλήφθηκε» από τους Ρώσους το Σάββατο, «παρά τις διαψεύσεις του ουκρανικού επιτελείου».

Η κατάληψη της πόλης χαρακτηρίζεται σημαντική νίκη για τη ρωσική πλευρά: της επιτρέπει να εδραιώσει τα εδαφική κέρδη της κατά μήκος των ακτών στην Αζοφική Θάλασσα και να συνδέσει το Ντονμπάς, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, με την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε ξανά χθες. Απολογισμός: τουλάχιστον τρεις νεκροί. Σύμφωνα με την εισαγγελία της περιοχής, ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν χθες το πρωί όταν οβίδα έπεσε σε παιδική χαρά. Την Κυριακή, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πλήγματα.

Στα δυτικά, ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν χθες επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι έντεκα, «ανάμεσά τους ένα παιδί», κατά τις τοπικές αρχές. Όχι μακριά από τη Λβιβ, η Ρωσία ανέφερε πως κατέστρεψε αποθήκη «ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις έξι τελευταίες ημέρες από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες».

Ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι μίλησε για πλήγματα με τέσσερις πυραύλους Κρουζ από την Κασπία: τρεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ένας χώρο στάθμευσης, προκαλώντας πυρκαγιές. Κάπου τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Λβιβ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χώρο στάθμευσης στις φλόγες.

Μακριά από τα μέτωπα, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, η Λβιβ, καταφύγιο για τους εσωτερικά εκτοπισμένους και ενδιάμεσος σταθμός για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη, έχει υποστεί -συγκριτικά- λίγα πλήγματα από τον ρωσικό στρατό.

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε χθες ότι κατέστρεψε χθες 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ειδικά χώρους όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα, πυρομαχικά και πύραυλοι Totchka-U.

Τα όπλα αποτελούν μείζον διακύβευμα, τόσο για τη Μόσχα, όσο και για το Κίεβο.

Συνεχίζοντας να υποστηρίζουν την Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι τα πρώτα φορτία του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας -αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων- έφθασαν προχθές Κυριακή στα σύνορα της χώρας, όπου τα παρέλαβε ο ουκρανικός στρατός.

Ανάμεσα στα όπλα που επρόκειτο να παραλάβει ο ουκρανικός στρατός: ρυμουλκούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών M777, με ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός και δυνατότητα στόχευσης με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων εντοπισμού θέσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της καταδίκασε «τη συνέχιση των παράνομων βομβαρδισμών στα τυφλά εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών» από δυνάμεις της Μόσχας. «Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Στην άλλη πλευρά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε χθες τιμητική διάκριση, για τον «ηρωισμό της», την «επιμονή της» και τον «υψηλό επαγγελματισμό της» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων. Πρόκειται, κατά ουκρανούς αξιωματούχους, για τη μονάδα η οποία φέρεται να διέπραξε «σφαγή αμάχων» στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου.

Στο προάστιο αυτό βρίσκονται ουκρανοί ερευνητές για να συγκεντρώσουν στοιχεία για αυτά που η κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι αποκαλεί «εγκλήματα πολέμου».

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι οι άνδρες της σκότωσαν αμάχους και μιλά για «σκηνοθεσία» από τις ουκρανικές αρχές και τα δυτικά ΜΜΕ.

Στη Ρωσία, η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε χθες βίντεο που εικονίζει δύο βρετανούς αιχμαλώτους, τους Σον Πίνερ και Έιντεν Έισλιν, που έπεσαν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στις μάχες στην Ουκρανία. Απευθυνόμενοι στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπαν πως αναμένουν να διαπραγματευτεί την ελευθερία τους με αντάλλαγμα αυτήν του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, του ουκρανού επιχειρηματία και πολιτικού προσκείμενου στον Βλαντίμιρ Πούτιν που συνελήφθη πρόσφατα από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Από τη δική της πλευρά, η Ουκρανία μετέδωσε βίντεο που εικονίζει τον κ. Μεντβεντσούκ να διαβεβαιώνει πως θέλει να τον ανταλλάξουν με «υπερασπιστές και κατοίκους της Μαριούπολης».

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε χθες ότι ελπίζει η χώρα του να αποκτήσει «τις προσεχείς εβδομάδες» καθεστώς κράτους υποψήφιου προς ένταξη στην ΕΕ. Τυπικά, η απόκτηση του καθεστώτος αυτού «παίρνει χρόνια» αλλά οι Βρυξέλλες «μας δίνουν στ’ αλήθεια την ευκαιρία να αρχίσουμε αυτή τη διαδικασία σε μερικές εβδομάδες ή μήνες», τόνισε.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ακόμη έναν γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο «το στρατιωτικοβηχανικό της σύμπλεγμα» και τις «αλυσίδες εφοδιασμού» της.

Η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επέδειξε σε Ουκρανούς το σύστημα, το λεγόμενο Stormer High Velocity Missile (HVM) launcher, πριν από δύο εβδομάδες, στο πεδίο δοκιμών Σάλσμπερι Πλέιν, σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη της εφημερίδας The Sun.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται πως αρκετά τέτοια οχήματα, βάρους 13 τόνων, μπορούν να φθάσουν στην Ουκρανία με μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 εντός ημερών.

Τα Stormer, που κατασκευάζει η BAE Systems, χρειάζονται τριμελές πλήρωμα. Εκτοξεύουν πυραύλους Starstreak, που μπορούν να καταρρίπτουν αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος ή επιθετικά ελικόπτερα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξιώνει η Δύση να στείλει στη χώρα του οπλικά συστήματα με μεγαλύτερη ισχύ πυρός για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την 7η Απριλίου ότι «ασφαλώς εξετάζει τι είδους στρατιωτική βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη» στην Ουκρανία. Κατά δημοσιεύματα, το Λονδίνο μελετά το ενδεχόμενο να στείλει τεθωρακισμένα όπως τα Stormer.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Πληροφορίες της CIA: Βάσιμη η πυρηνική απειλή από τον Πούτιν

15/4/2022


Ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες της CIA ότι είναι βάσιμη η πυρηνική απειλή από τον Πούτιν. Η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει εντείνει τον εκνευρισμό του Ρώσου προέδρου εναντίον των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «παίρνουν ελαφρά τη καρδία» το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς.

«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένων των στρατιωτικών αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής, κανείς μας δεν μπορεί να πάρει «ελαφρά τη καρδία» την απειλή για πυρηνικά», δήλωσε σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας.

Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για ένα τέτοιο βήμα
Η CIA «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» τις εξελίξεις, δήλωσε ο Μπερνς. Τόνισε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

«Ενώ ακούμε τις τοποθετήσεις από την πλευρά του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πρακτικά ενδείξεις για το είδος των αναπτύξεων ή των στρατιωτικών διατάξεων που θα ενίσχυαν αυτή την ανησυχία -αλλά το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», συμπλήρωσε ο Μπερνς.

Ακόμα, προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απομονώνεται όλο και περισσότερο και ότι «η όρεξή του για ρίσκο έχει αυξηθεί καθώς ο κλοιός γύρω από τη Ρωσία στενεύει».«Ο κύκλος των συμβούλων του είναι ακόμα πιο περιορισμένος και σε αυτόν τον μικρό κύκλο είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η κρίση του ή η πεισματική, σχεδόν μυστικιστική πεποίθησή του ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Μπερνς.

Παραμένει στην εντατική ο Σεργκέι Σοϊγκού μετά από εγκεφαλικό
Σύμφωνα με την Daily Mail, που επικαλείται Ρωσοϊσραηλινό επιχειρηματία, ο 66χρονος Σοϊγκού βρίσκεται στην εντατική.


Σύμφωνα με τον Λεονίντ Νεβζλίν, ο Ρώσος αξιωματούχος υπέστη έμφραγμα που «δεν θα μπορούσε να συμβεί από φυσικά αίτια», υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας με εντολή του «αφεντικού» του. Επικαλούμενος πηγές στη Μόσχα, ο Νεβζλίν δήλωσε: «Ο Σοϊγκού είναι εκτός παιχνιδιού και μπορεί να μείνει ανάπηρος, εάν επιζήσει. Φήμες λένε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή, που θα μπορούσε να μην οφείλεται σε φυσικά αίτια».

Ο Σοϊγκού εθεάθη για τελευταία φορά χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν και άλλους υπουργούς σχετικά με την ανάπτυξη της Αρκτικής, αλλά δεν μίλησε, και υπάρχουν εικασίες ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί παλαιότερα καταγεγραμμένα πλάνα του.

Ουκρανία: Καίγεται στη Μαύρη Θάλασσα η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου


14/4/2022
Σοβαρό πλήγμα υπέστη το σημαντικότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό της Ρωσίας, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μόσχα». Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη «σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά».Από την πλευρά τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους.
Με δύο ουκρανικής κατασκευής πυραύλους «Νεπτούν» λένε πως έπληξαν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα οι ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ουκρανικό drone πέταξε πάνω από το σοβιετικής εποχής καταδρομικό πλοίο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του πληρώματος και ακολούθησε η πυραυλική επίθεση από την περιοχή της Οδησσού.

Η Μόσχα παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από έκρηξη πυρομαχικών που προκάλεσε φωτιά. «Το πλήρωμα μεταφέρθηκε στο σύνολο του. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα η Ρωσία υποστηρίζει πως η Μαριούπολη πέρασε σε ρωσικά χέρια και ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του λιμανιού της Μαριούπολη.

«Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης κατάφεραν να ανασυνταχθούν και θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος», αναφέρει τηλεοπτικό δίκτυο.

«Χθες ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους μαχητές του τάγματος των πεζοναυτών. Είναι πραγματικοί μαχητές και ήρωες που έμειναν πιστοί στο στόχο και στον ουκρανικό λαό και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται μαζί μας την πόλη», σχολίασε ο διοικητής τάγματος «Αζόφ», Ντένις Προκοπένκο.Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ανατίναξε γέφυρα από την οποία περνούσε ρωσικό κονβόι στην περιοχή του Ιζιούμ κοντά στο Χάρκοβο με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολόκληρη φάλαγγα τεθωρακισμένων.

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί για το χτύπημα στον ρωσικό στόλο
Το ηθικό του ουκρανικού λαού αναπτερώθηκε από την είδηση της πυραυλικής επίθεσης στην ρωσική ναυαρχίδα, ωστόσο οι Ρώσοι δεν επιβεβαιώνουν ότι το χτύπημα προήλθε από την ουκρανική πλευρά.


Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μακάβριο έργο της εκταφής εκατοντάδων αμάχων από ομαδικούς τάφους.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα
12/4/2022

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα για την απομάκρυνση των αμάχων με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, περιλαμβανομένης της πολιορκημένης Μαριούπολης, όπως ανακοίνωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της η ίδια αναφέρει ότι πέντε από τους 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ, η οποία σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε στα Grammy: Οι δικοί μας μουσικοί τραγουδούν στους τραυματίες4/4/2022

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια εμφάνιση-έκπληξη στα μουσικά βραβεία Grammy μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Σκοπός του ήταν να καλέσει σε υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του παρακάλεσε τον κόσμο να μιλήσει για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση.

Το μήνυμα Ζελένσκι στα Grammy
«Ο πόλεμος. Τι θα μπορούσε να είναι πιο αντίθετο στη μουσική;» ήταν η ερώτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την εμφάνισή του σε βίντεο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξήγησε στο κοινό ότι ο πόλεμος φέρνει τη σιωπή του θανάτου και πώς η μουσική μπορεί να βοηθήσει στο να επανέλθει η ειρήνη.
Σύμφωνα με το Deadline, το βίντεο καταγράφηκε σε καταφύγιο πριν από δύο μέρες και «ταξίδεψε» μέχρι το Λας Βέγκας με ειδικό πρωτόκολλο αποστολής ώστε να μην μπορεί εντοπιστεί η προέλευσή του.

«Οι δικοί μας μουσικοί φορούν θωράκιση σώματος αντί για σμόκιν. Τραγουδούν στους τραυματίες. Στα νοσοκομεία. Ακόμα και σ’ αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Όμως η μουσική διαπερνά τα πάντα», τόνισε.

«Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας να ζούμε, να αγαπάμε, να ακουγόμαστε» τόνισε στη συγκινητική του ομιλία ο Ζελένσκι.
«Στη χώρα μας, πολεμάμε τη Ρωσία που φέρνει φρικτή σιωπή με τις βόμβες της. Νεκρική σιγή. Γεμίστε τη σιωπή με τη μουσική σας. Γεμίστε τη σήμερα, για να διηγηθείτε την ιστορία μας. Στηρίξτε μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε.  Με οποιονδήποτε αλλά όχι με την σιωπή. Και η ειρήνη θα έρθει», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια λίστα από ονόματα ουκρανικών πόλεων και τη φράση: «Τις ονειρεύομαι να ζουν ελεύθερες. Ελεύθερες όπως εσείς στη σκηνή των Grammy».

Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια: Η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

30/3/2022

Η νέα απειλή έρχεται από τον πρόεδρος της Δούμας (σ.σ. ρωσική Βουλή) Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα (30.03.2022) την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια. Και πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν χθες, Τρίτη, το αίτημα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια.

Αυτή είναι η προτροπή της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Μόσχα να συνεχίζει τον εκβιασμό πως αν δεν πληρωθεί στο νόμισμά της, θα κλείσει την… κάνουλα του φυσικού αερίου και θα κόψει τη ροή αγαθών προς την Ευρώπη.


«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν.

«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

ΕΕ: Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα22/3/2022

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα, σύμφωνα με το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος.

Η εισβολή στην Ουκρανία της Ρωσίας, του πρώτου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει προκαλέσει εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ύψη ρεκόρ και αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χρόνο, μία κίνηση που θα απαιτήσει εκτόξευση των εισαγωγών από άλλους προμηθευτές, όπως το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εν όψει το επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθούν επειγόντως για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου», αναφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο χρόνο σύστημα για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λύση που είχε προταθεί από ορισμένα κράτη μέλη ως τρόπος για την δημιουργία αποθέματος ασφαλείας κατά πιθανής διατάραξης των προμηθειών.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν τις χώρες της Ενωσης να ξεκινήσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου φέτος και αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καλύπτουν το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα κάθε χρόνο. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 26%.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές του για την κάλυψη των αποθεμάτων και αυτό θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα βελτιστοποιήσουν την λειτουργία των αγορών ενέργειας. Θα ζητήσουν από την Κομισιόν να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να παράσχουν αυτήν την προστασία, σύμφωνα με το σχέδιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προειδοποίηση για το χειρότερο σενάριο στη Μαριούπολη - Σώστε μας, αποτρέψτε τη γενοκτονία
13/3/2022
Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 18η ημέρα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε σήμερα για το χειρότερο σενάριο στη Μαριούπολη, εάν οι εμπόλεμοι δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία.

Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των πλευρών για αυτά τα ανθρωπιστικά θέματα, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

"Ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

 Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις μάχες να δώσουν προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές επιταγές", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πίτερ Μάουρερ σε ανακοίνωση, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν παγιδευτεί στην πόλη-λιμάνι και βομβαρδίζεται ασταμάτητα από ρωσικές δυνάμεις.

"Ο ανθρώπινος πόνος είναι τεράστιος", τονίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι ο πληθυσμός - συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΔΕΕΣ - αναγκάζονται να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια χωρίς θέρμανση και πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους κατά τις σύντομες εξόδους για να αναζητήσουν τροφή και νερό.

 "Ο θόρυβος του πολέμου είναι συνεχής", δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της ΔΕΕΣ στην πόλη, Σάσα Βολκόφ.

Η ΔΕΕΣ ζητεί να υπάρξει "ακριβής, λειτουργική συμφωνία και άμεσα, ώστε οι άμαχοι που θέλουν να φύγουν να μπορούν με ασφάλεια και ώστε η ζωτικής σημασίας βοήθεια να φθάσει σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν", επιμένει η ΔΕΕΣ.

Για να λειτουργήσουν αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, επισημαίνει η ΔΕΕΣ, οι εμπόλεμοι πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους, τις ώρες και τις ακριβείς τοποθεσίες και πρέπει οι μαχητές να έχουν τον χρόνο να ειδοποιηθούν σε όλη την αλυσίδα διοίκησης αλλά και μεταξύ των αμάχων, καθώς οι επικοινωνίες είναι συχνά δύσκολες.
"Είναι επίσης σημαντικό οι πλευρές να καθαρίσουν τις διόδους διέλευσης από κάθε εμπόδιο", τονίζει ακόμη η ΔΕΕΣ, η οποία είχε κάνει λόγο για νάρκες πριν από λίγες μέρες σε δρόμο που επρόκειτο να λειτουργήσει ως οδός διαφυγής. Κραυγή αγωνίας της προέδρου των Ελλήνων της Ουκρανίας: «Σώστε μας, αποτρέψτε τη γενοκτονία»

Στο μεταξύ, αγωνιώδη έκκληση προς τους ανά τον πλανήτη Έλληνες να κινητοποιηθούν ώστε να αποτραπεί ο επαπειλούμενός αφανισμός της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, απηύθυνε, μέσα από υπόγειο καταφύγιο της βομβαρδιζόμενης από τα ρωσικά στρατεύματα Μαριούπολης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά επιστολή προς τους Έλληνες και την παγκόσμια κοινότητα, αφού καταγγέλλει «τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού και των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη ρωσική ομοσπονδία» και παραθέτει πλήθος συγκεκριμένων στοιχείων για δολοφονίες ομογενών και καταστροφές σε ελληνικά χωριά, ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα και τους Έλληνες όλου του κόσμου, να πιέσουν για τη διοργάνωση ενός «πράσινου διαδρόμου» για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς «που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, συμπατριώτες», γράφει η Προτσένκο και συνεχίζει:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες του κόσμου, αλλά κυρίως στους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα για να μάθετε την αλήθεια από μια άμεση πηγή.

»Όχι όμως την αλήθεια που ακούτε από τη ρωσική προπαγάνδα που έχει τόσο ευγενείς προθέσεις, που κρύβονται πίσω από το όνομα του "απελευθερωτικού κινήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας", αλλά την αλήθεια ως έχει, δηλαδή τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού, τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 »Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους λοιπόν- πρόκειται για απροκάλυπτη και φανερή τρομοκρατία.

 »Σήμερα η Ουκρανία και οι Έλληνες της Ουκρανίας περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε το 2014 και κλιμακώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, απειλεί τη μοναδική κουλτούρα των Ελλήνων της Αζοφικής και τις γλώσσες των ουρούμ και των ρουμέϊ.

»Στην περιφέρεια του Ντόνετσκ ζουν 77,5 χιλιάδες Έλληνες ομογενείς (ρουμέϊ και ουρούμ).

»Ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών και της προσωρινής κατοχής ορισμένων εδαφών στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από το 2014, οι 13 οικισμοί της περιφέρειας του Ντόνετσκ που ιδρύθηκαν και κατοικούνται από Έλληνες της Αζοφικής βρέθηκαν υπό την κατοχική διοίκηση: Σταρομπέσεβε, Ροζντόλνε, Στίλα, Σταρολάσπα, Νοβολάσπα και άλλοι. Μετά την έναρξη της μεγάλης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα των Ελλήνων της Αζοφικής, τη Μαριούπολη, καθώς και στη Βολνοβάχα, την κωμόπολη Σαρτανά, τα χωριά Μπουγάς, Γρανίτνε, Σταρογνάτιβκα, Τσερμαλίκ, Σταρομλίνιβκα. Επί του παρόντος, αυτοί οι οικισμοί, όπου ζουν περισσότεροι από 15.000 Έλληνες ομογενείς, είναι περικυκλωμένοι από τον εχθρό χωρίς δυνατότητα εκκένωσης.

 »Η Μαριούπολη βιώνει μια ανθρωπιστική καταστροφή εδώ και μια εβδομάδα. Η πόλη περιβάλλεται από ρωσικά στρατεύματα χωρίς νερό, ηλεκτρισμό, θέρμανση ή επικοινωνίες. Οι προσπάθειες εκκένωσης αμάχων, καθώς και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ματαιώθηκαν από τη ρωσική πλευρά. Στις 8 Μαρτίου, βρέθηκε ένα εξάχρονο κορίτσι, το οποίο, σε αντίθεση με τη μητέρα του, επέζησε από τον βομβαρδισμό του σπιτιού του από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά πέθανε από αφυδάτωση κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού. Στις 9 Μαρτίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν ένα μαιευτήριο και ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, σκοτώνοντας 17 άτομα, ενώ οι πληροφορίες για τα θύματα εξακολουθούν να διευκρινίζονται. Αυτά είναι μόνο τα τελευταία παραδείγματα της ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει κατακλύσει τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της, των διαφορετικών εθνοτικών ταυτοτήτων, και καταστρέφει τον μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό ρόλο της πόλης στη διατήρηση του πολιτισμού των Ελλήνων της Αζοφικής.

 »Η κωμόπολη Σαρτάνα, όπου ζουν περισσότεροι από 10.000 Έλληνες Ρουμέϊ, ένα κορυφαίο κέντρο ρουμέιας γλώσσας με ένα μοναδικό μουσείο ελληνικής ιστορίας και εθνογραφίας στην περιοχή του Αζόφ, έχει πληγεί σκληρά από τις ρωσικές δυνάμεις, ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολίτες και να καταστραφεί ένα νοσοκομείο και το 90% της κατοικημένης περιοχής. Οι ντόπιοι ξύπνησαν στις 3:30 π.μ. στις 27 Φεβρουαρίου 2022 από ισχυρές επιθέσεις πυραύλων. Μέσα σε μια ώρα εκτοξεύτηκαν 8 ρουκέτες από τον επιτιθέμενο. Οι ντόπιοι έτρεξαν έξω από τα σπίτια τους με εσώρουχα και πιτζάμες - και προσπάθησαν να κρυφτούν στα υπόγεια. Όσοι διακινδύνευσαν να οδηγήσουν στο χωράφι ανατινάχτηκαν από ναρκοπέδιο. Η επικεφαλής του Συλλόγου Ελλήνων της Σαρτανά, Ναταλία Παπακίτσα, μετέφερε, δόξα τω Θεώ, τα παιδιά στη Μαριούπολη με 2 λεωφορεία. Αλλά προς το παρόν, ούτε αυτοί ούτε άλλοι κάτοικοι της Μαριούπολης δεν είναι σε θέση να απομακρυνθούν από την πόλη. Διευκρινίζονται πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες.

»Η κωμόπολη Βολνοβάχα με πληθυσμό πάνω από 21.000 κατοίκους (15.000 από τους οποίους είναι Έλληνες Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 95%. Περισσότερα από 505 άτομα (γυναίκες, παιδιά, συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία) απομακρύνθηκαν: στις 05.03 - 244 άτομα, στις 06.03 - 261 άτομα.

 »Το χωριό Γρανίτνε, όπου ζουν περισσότεροι από 3.600 Έλληνες Ουρούμ, έχει καταστραφεί κατά 95%. Το χωριό Μπούγκας (1.400 Έλληνες Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 70%. Το χωριό Τσερμαλίκ (1.900 Έλληνες Ουρούμ) καταστράφηκε κατά 70%. Το χωριό Σταρογνάτιβκα (2.100 εθνικοί Έλληνες: Ουρούμ, Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 60%. Το χωριό Σταρομλίνιβκα (2.400 Έλληνες Ουρούμ) καταστράφηκε κατά 90%. Δεν είναι δυνατή η εκκένωση των κατοίκων της περιοχής, καθώς αυτοί οι οικισμοί είναι περικυκλωμένοι από τον εχθρό και υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η ρωσική πλευρά δεν διαπραγματεύεται "πράσινο διάδρομο" (για την εκκένωση των κατοίκων και την οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας).

»Η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε με την προσωρινή κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας στις 20 Φεβρουαρίου 2014 και ορισμένων εδαφών στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και κλιμακώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, μπορεί να οδηγήσει στη φυσική καταστροφή των Ελλήνων της Αζοφικής, άρα και του μοναδικού πολιτισμού με τις δικές τους γλώσσες.

»Παρακαλούμε και απευθύνουμε έκκληση σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, σε όλους τους Έλληνες του κόσμου να αντιδράσουν. Ζητάμε τη βοήθειά Σας για τη διοργάνωση ενός "πράσινου διαδρόμου" για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

 »Πιστεύουμε ότι η υποστήριξή Σας θα βοηθήσει να σωθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί που περικυκλώνονται από τον εχθρό, θα μας δώσουν όλη τη δύναμη να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τη νίκη.

Ζήτω η Ουκρανία!

Ζήτω η Ελλάδα!

Με εκτίμηση,

Οι Έλληνες της Ουκρανίας».Πάνω από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.


Black out στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Συναγερμός για διαρροή ραδιενέργειας10/3/2022

Ο εφιάλτης του Τσέρνομπιλ ξυπνά ξανά στην Ευρώπη. Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ότι οι γεννήτριες μπορούν να βοηθησουν μόλις για 48 ώρες με τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας να είναι, σύμφωνα με το Κίεβο, ορατός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες», έγραψε στο Twitter.

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε προηγουμένως η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.


Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ
Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom. Καθώς η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών».

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν έχει αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η IAEA είχε ανακοινώσει ότι η μετάδοση εξ αποστάσεως των δεδομένων από τα συστήματα ελέγχου έχει διακοπεί.

Η IAEA αναφερόταν στις κάμερες και άλλα όργανα που έχουν τοποθετηθεί από τον διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο της αποστολής ελέγχου του ειρηνικού χαρακτήρα των πυρηνικών προγραμμάτων στον κόσμο.


megatv

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα κινδυνεύει από διαρροή πυρηνικής ενέργειας; Τι προβλέπει το εθνικό σχέδιο


9/3/2022

Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου, καθησυχάζουν οι Έλληνες ειδικοί, καθώς οι περιοχές της Ουκρανίας βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία απειλείται λόγω του πολέμου, εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Ωστόσο, η ΕΕΑΕ τονίζει ότι αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα μας, στην απευκταία περίπτωση ραδιολογικού ή πυρηνικού συμβάντος στην Ουκρανία, λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία.

Βάσει όσων αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΕΕΑΕ, μέχρι σήμερα, και με βάση τα πλέον αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα, η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία καθώς και σε όλες τις γειτονικές χώρες της κρίνεται φυσιολογική.


Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει εκπονήσει πρόσφατα νέο, πλήρως αναθεωρημένο «εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων».

Ο σχεδιασμός της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Το σχέδιο αυτό προβλέπει εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές και κατά μέγιστο ενδεχόμενο, περιορισμό στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοπικά παραγόμενων ειδών.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, η ΕΕΑΕ δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου προληπτικά και για κάθε περίπτωση».

Επισημαίνεται ότι «τα χάπια αυτά είναι φαρμακευτικό σκεύασμα του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες».
Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ενώ οι ειδικοί καταλήγουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές «που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας».


ertnews

Να ενισχύσουν την Ουκρανία αναζητούν οι ΗΠΑ – Πράσινο φως για αεροσκάφη

6/3/2022

Τον τρόπο να στείλουν παλιά πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, ψάχνουν οι Αμερικανοί.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν να σημειώνει ότι όποια νατοϊκή χώρα το επιθυμεί μπορεί να παραχωρήσει δικά της αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Άλλωστε το θέμα της ενίσχυσης στον εναέριο χώρο ήταν από τα πρώτα που έθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος αψηφά όλες τις απειλές που εκτοξεύει η Ρωσία, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται πρόθυμες να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία, ενώ και η Πολωνία εμφανίστηκε θετική στην παραχώρηση παλαιών αεροσκαφών, ζητώντας παράλληλα από τις ΗΠΑ να αγοράσει F-16 για τη δική της άμυνα.

ΝΑΤΟ: Δεν επιθυμούμε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά αν προκληθούμε θα αμυνθούμε. Τρεις απόπειρες δολοφονίας του Ζελένσκι

4/3/2022

Ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά αν προκληθεί θα απαντήσει, σημείωσε σε σημερινές του δηλώσεις ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «απάντησαν συντονισμένα στο αίτημα μας για την συμβολή στην Ουκρανία».


Ο κ. Στόλτενμπεργκ καταδίκασε για ακόμη μια φορά τις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά του αμάχου πληθυσμού, ενώ με αφορμή την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, τόνισε τους κινδύνους που υπάρχουν και κάλεσε εκ νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Ακόμη, τόνισε πως το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ρωσία και πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη είναι αμυντικού χαρακτήρα.Ρώσος δίνει ένα εκατ. δολάρια για το «κεφάλι» του Πούτιν
Ένα εκατομμύριο δολάρια για τη σύλληψη του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσφέρει σε στρατιωτικούς ο Ρώσος επιχειρηματίας, Alex Konanykhin, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με μία ανάρτησή του στο LinkedIn, ο Ρώσος επιχειρηματίας, Alex Konanykhin έγραψε: «Υπόσχομαι να πληρώσω 1.000.000 δολάρια στον ή στους αξιωματικούς που, τηρώντας το συνταγματικό τους καθήκον, συλλάβουν τον Πούτιν ως εγκληματία πολέμου σύμφωνα με τη ρωσική και διεθνή νομοθεσία» και συμπλήρωσε:

«Ο Πούτιν δεν είναι ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς ήρθε στην εξουσία ως αποτέλεσμα μιας ειδικής επιχείρησης ανατίναξης πολυκατοικιών στη Ρωσία, στη συνέχεια παραβίασε το Σύνταγμα εξαλείφοντας τις ελεύθερες εκλογές και δολοφονώντας τους αντιπάλους του. Ως Ρώσος πολίτης, θεωρώ ηθικό μου καθήκον να βοηθήσω τη χώρα μου. Θα συνεχίσω τη βοήθειά μου προς την Ουκρανία, στις ηρωικές προσπάθειες της να αντισταθεί στις επιθέσεις του Πούτιν», έγραψε ο Alex Konanykhin.

Εξαφανίστηκε η ανάρτησή του
Λίγο αργότερα, η ανάρτησή του εξαφανίστηκε από το Linkedln.


Η ανάρτηση συνοδευόταν από μια εικόνα με μια φωτογραφία του Πούτιν, λέγοντας: «Ζητείται: Νεκρός ή ζωντανός. Βλαντιμίρ Πούτιν για μαζικές δολοφονίες».

ΗΠΑ – Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής: «Δολοφονήστε τον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος
Σάλο προκαλεί η δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ που κάλεσε τους πολίτες της Ρωσίας να δολοφονήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, γιατί όπως είπε έτσι θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ ζήτησε χθες Πέμπτη από «κάποιον στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να προσφέρει «μια μεγάλη υπηρεσία» στη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αρχικά ο Γκρέιαμ, ένας Ρεπουμπλικάνος, έκανε αυτή την πρόταση στη διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή του Σον Χάνιτι στο Fox News.

Επανέλαβε το σχόλιό του με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, κάνοντας μια αναφορά τόσο στον Βρούτο, που πρόδωσε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα, όσο και στην αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ το 1944 από τον Γερμανό αξιωματικό Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

«Υπάρχει ένας Βρούτος στη Ρωσία; Υπάρχει ένας πιο επιτυχημένος συνταγματάρχης Στάουφενμπεργκ στον ρωσικό στρατό;», διερωτήθηκε.

«Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί αυτό είναι κάποιος στη Ρωσία να δολοφονήσει αυτόν τον τύπο. Θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα του και στον κόσμο», πρόσθεσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Γκρέιαμ, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε την Παρασκευή πρόταση για την καταδίκη του Ρώσου προέδρου και των επικεφαλής του ρωσικού στρατού, τους οποίους κατηγόρησε ότι διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οι δηλώσεις του Λίντσεϊ Γκρέιαμ προκάλεσαν και την οργή της Ρωσίας φυσικά, που ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ. Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ απαίτησε επίσημη εξήγηση από τον Λευκό Οίκο και «ισχυρή καταδίκη των εγκληματικών δηλώσεων αυτού του Αμερικανού».

Ρώσοι μισθοφόροι διέταξαν τη δολοφονία του προέδρου της Ουκρανίας


Τρεις απόπειρες δολοφονίας έγιναν μόνο την τελευταία εβδομάδα κατά του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκαλύπτουν οι Times.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μισθοφόροι υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο και από τις ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας φέρονται να έχουν σταλεί για να σκοτώσουν τον Ουκρανό πρόεδρο από την έναρξη της ρώσικης εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Οι απόπειρες δολοφονίας απετράπησαν χάρη στις πληροφορίες που έφτασαν στις ουκρανικές αρχές από Ρώσους που διαφωνούν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε τις τρεις απόπειρες δολοφονίας και δήλωσε στον τοπικό Τύπο ότι έλαβε πληροφορίες από διπλούς πράκτορες «που δεν θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο».

Ειδικότερα το σχέδιο σαμποταρίστηκε αφού έφτασαν πληροφορίες στα ανώτερα κλιμάκια της ουκρανικής κυβέρνησης το πρωί του Σαββάτου, με αποτέλεσμα το Κίεβο να κηρύξει 36ωρη «σκληρή» απαγόρευση της κυκλοφορίας, διατάσσοντας τους πάντες να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε οι στρατιώτες να σαρώσουν τους δρόμους για Ρώσους σαμποτέρ.

Ποιος θέλει να δολοφονήσει τον Ζελένσκι;


Μία από τις ομάδες που φέρεται να προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Ζελένσκι, ήταν η ομάδα Wagner – η οποία έχει 400 μέλη που βρίσκονται στο Κίεβο, τα οποία διείσδυσαν στην Ουκρανία με μια «λίστα δολοφονίας» 24 ονομάτων.

Ο μισθωμένος στρατός διοικείται από τον ολιγάρχη Yevgeny Prigozhin – στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου, ο οποίος συχνά αποκαλείται «ο σεφ του Πούτιν». Η ομάδα αυτή πέταξε πριν από πέντε εβδομάδες με προορισμό την Ουκρανία.

Το δημοσίευμα των Times τονίζει πως πριν από λίγες ημέρες, οι άρτια εκπαιδευμένοι πράκτορες περίμεναν το πράσινο φως από το Κρεμλίνο για να επιτεθούν, με τη λίστα των χτυπημάτων τους να περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο και τον αδελφό του Ζελένσκι – και οι δύο πρωταθλητές πυγμαχίας που έχουν γίνει εμβληματικές φιγούρες στις πρώτες γραμμές της πρωτεύουσας.


ΝΑΤΟ: Δεν επιθυμούμε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά αν προκληθούμε θα αμυνθούμε. Τρεις απόπειρες δολοφονίας του Ζελένσκι


4/3/2022

Η ΕΕ στέλνει όπλα στην Ουκρανία και κλείνει εναέριο χώρο - Το ΝΑΤΟ την ενισχύει με ισχυρά οπλικά συστήματα


28/2/2022

H EE θα χρηματοδοτήσει  για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.

«Κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση για όλα τα αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής εγγραφής ή αεροσκάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν και εξήγησε ότι «αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ».

«Αυτό θα ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο», συμπλήρωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο -και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ ολιγαρχών». Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε κυρώσεις και κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

«Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» είπε.
Υπογράμμισε ότι «το κρατικό Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους

δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας».

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», επισήμανε. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων.

«Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τέλος, τόνισε την συμβολή της ΕΕ και στη βοήθεια που θα προσφέρει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.Μήνυμα ΝΑΤΟ προς Ρωσία: Ενισχύουμε την Ουκρανία και με σημαντικής ισχύος οπλικά συστήματα

Tην αποφασιστικότητά τους για την ενίσχυση της Ουκρανίας, με παράδοση σημαντικής ισχύος οπλικών συστημάτων και παροχή οικονομικής βοήθειας, διατρανώνουν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε μήνυμά τους με αποδέκτη τη Ρωσία.

“Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία (…) Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμης σημασίας όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας” διαμηνύουν.

Η ανακοίνωση της Συμμαχίας:

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την πολιτική και πρακτική υποστήριξή τους στην Ουκρανία, καθώς αυτή συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικών εξοπλισμός στην Ουκρανία.

»Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμης σημασίας όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας. Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Κροατία, η Πολωνία και η Ρουμανία υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει επίσης άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία και έχει παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε:

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι ενισχύουν την υποστήριξή τους την Ουκρανία, με πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και οι Σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα της πλήρους υποστήριξης του ΝΑΤΟ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

»Αυτές οι πρόσθετες συνεισφορές βασίζονται στην πολυετή βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση, χρηματοδότηση και μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων και των αμυντικών θεσμών της Ουκρανίας από το 2014. Στην τρέχουσα κρίση, η Συμμαχία βοηθά στον συντονισμό των αιτημάτων της Ουκρανίας για βοήθεια και υποστηρίζει τους Συμμάχους στην παράδοση ανθρωπιστικής και μη θανατηφόρας βοήθειας».

Ζελένσκι: Ο κωμικός που έγινε τραγικός ήρωας

26/2/2022

Εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται. Κατεβαίνει στο καταφύγιο και ανεβαίνει στους δρόμους. Αγνοείται κατά τη διάρκεια της ημέρας και δίνει το παρών κατά τη διάρκειας της νύχτας.

Η προσωπική αντίσταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι η τραγωδία ενός ανθρώπου φαιδρού, όπως όλοι, λίγο πολύ, τον θεωρούσαν έως και πριν από λίγες ημέρες.

Ο κωμικός ηθοποιός που υποδυόταν τον πρόεδρο της Ουκρανίας στην τηλεόραση κατάφερε να ανέλθει, σχεδόν τυχαία, στην εξουσία και, εσχάτως, να μετατραπεί σε πραγματικό ηγέτη.

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα κατέστη τραγικός ήρωας από τον οποίο θα μπορούσε να εξαρτάται η επιτυχία ή αποτυχία του πολέμου που ο ξέφρενος Πούτιν κήρυξε στην πατρίδα του και σε ολόκληρη τη Δύση.

Σύμφωνα με σχετική καταγγελία των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το όνομά του είναι πρώτο στη λίστα με τους εχθρούς του Κρεμλίνου που πρέπει άμεσα να εξοντωθούν και φέρουν στις τσέπες τους οι ρώσοι στρατιώτες που έχουν φτάσει μέχρι τα περίχωρα του Κιέβου.

Για αυτόν τον λόγο την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε μαζί του επί σαράντα λεπτά και η Γαλλία απέστειλε επίλεκτη αστυνομική μονάδα στην πρεσβεία της στο Κίεβο, δηλώνοντας, δια στόματος του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν, έτοιμη να συνδράμει τον ουκρανό πρόεδρο σε περίπτωση ανάγκης.
Γιατί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο της αποκαλούμενης στην Ουάσιγκτον «porcupine strategy». «Η στρατηγική του ακανθόχοιρου αποσκοπεί στο να καταστεί η Ουκρανία το νέο Αφγανιστάν της Ρωσίας, ακόμη και εάν ο Πούτιν καταφέρει αρχικά να καταλάβει το Κίεβο, να ανατρέψει ή να εξοντώσει τον Ζελένσκι και να τον αντικαταστήσει με ένα ανδρείκελο της Μόσχας», εξηγεί σε ανάλυσή του ο Πάολο Μαστρολίλι, ανταποκριτής της La Repubblica στη Νέα Υόρκη.

Το Πεντάγωνο εξετάζει ήδη τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε – δίχως αμερικανός στρατιώτης να πατήσει το πόδι του στην Ουκρανία – να εκπαιδεύσει και να οπλίσει ένα μελλοντικό ουκρανικό αντάρτικο, «ούτως ώστε να επαναληφθεί ότι έκαναν οι μουτζαχεντίν (στο Αφγανιστάν) κατά τη δεκαετία του 1980, συμβάλλοντας στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ», αναφέρει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Οσον αφορά τον Ζελένσκι και τον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ή μάλλον διαδραματίζει ήδη σε αυτό το πλαίσιο, αρκεί να σημειωθεί πως το πρωί του Σαββάτου υποστήριξε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ότ

ι τα σχέδια του Πούτιν δεν ευοδώθηκαν και, προτρέποντας τον στρατό και τις λοιπές δυνάμεις ασφαλείας αλλά και τους απλούς πολίτες της Ουκρανίας να συνεχίσουν να αντιστέκονται στους ρώσους εισβολείς

, προέβλεψε πως «θα κερδίσουμε».

Πώς, όμως, από καρικατούρα προέδρου κατέστη ο Ζελένσκι θαρραλέος ηγέτης της εμπόλεμης Ουκρανία

ς;

Μετά την αναπάντεχη επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές του 2019 έναντι του Πέτρο Ποροσένκο, πολλοί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αμφέβαλλαν για τις όποιες ικανότητές του.

Ο ουκρανός ηγέτης και νούμερο ένα καταζητούμενος του Κρεμλίνου γεννήθηκε το 1978 στο Κριβί Ριχ που βρίσκεται σε μία ρωσόφωνη περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί νεοναζί που κυβερνούν την Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι εβραίος.

Ο παππούς τους Σεμιόν υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό και πολέμησε τους ναζί, ενώ τα τρία του αδέλφια του έπεδαν θύματα του Ολοκαυτώματος. Ωστόσο στην προεδρία της Ουκρανίας ο Ζελένσκι κατάφερε να εκλεγεί χάρη στην υποστήριξη του ουκρανού ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόισκι, δίνοντας, έτσι, την εντύπωση ότι ήταν υποχείριο μιας διεφθαρμένης ελίτ.

Σπούδασε Οικονομικά αλλά επέλεξε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Κάποια στιγμή ίδρυσε την Kvartal 95, μία εταιρεία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, μεταξύ των οποίων και η πολιτική σάτιρα «Υπηρέτης του Λαού», χάρη στην οποία ο Ζελένσκι κατέστη ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Ουκρανών, υποδυόμενος τον «Βασίλ Γκολομπορόντκο», έναν τριαντάρη καθηγητή Γυμνασίου που εκλέγεται αναπάντεχα στην προεδρία της χώρας, χάρη σε ένα βίντεο κατά τη διαφθοράς. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να υποδύεσαι έναν πρόεδρο και του να καλείσαι να επιτελέσεις τα καθήκοντά του.

Αρχικά ο Ζελένσκι κατηγορήθηκε ότι επρόκειτο να υποκύψει στα όποια αιτήματα του Πούτιν ενώ στη συνέχεια ενεπλάκη στην παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος του είχε ζητήσει να ερευνήσει τις δραστηριότητες του γιου του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Οσον αφορά την αντιπαράθεση που εξελίχθηκε σε πόλεμο με τη Ρωσία, την περασμένη Δευτέρα, σε άρθρο της στους New York Times, η ουκρανή δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Kyiv Independent Ολγκα Ρουντένκο έκανε λόγο για έναν «Κωμικό που Εγινε Πρόεδρος» και έχει εμπλακεί σε καταστάσεις που αδυνατεί να αντιμετωπίσει. Επειτα από τρεις ημέρες, ωστόσο, ο Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία και ο Ζελένσκι φόρεσε γιλέκο παραλλαγής και άρχισε να ενεργεί ωσάν πραγματικός ηγέτης, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να διαφύγει, προτρέποντας τους συμπατριώτες του να αντισταθούν, εμψυχώνοντας και καθοδηγώντας τον ουκρανικό στρατό, επικρίνοντας τους Δυτικούς για την κάθε άλλο παρά αμέριστη συμπαράστασή τους.

«Μόνοι μας υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας. Οι πιο ισχυρές δυνάμεις στον κόσμο παρακολουθούν από απόσταση. Είχαν κάποιο αποτέλεσμα οι χθεσινές κυρώσεις; Ακούμε στον ουρανό από πάνω μας και στα εδάφη μας ότι δεν αρκούν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή. Οι Ρώσοι τον έψαξαν αλλά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν ενώ εκείνος δεν δίστασε να προκαλέσει τον Πούτιν να συναντηθούν για να διαπραγματευτούν.

Το πρωί της Παρασκευής ο Μπάιντεν επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικώς και έπειτα από λιγότερο από μία ώρα ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter τα εξής: «Η ενίσχυση των κυρώσεων, η συγκεκριμένη αμυντική βοήθεια και ένας αντιπολεμικός συνασπισμός συζητήθηκαν μόλις με τον @POTUS. Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για την σθεναρή υποστήριξή τους».

Λίγο αργότερα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων κατά του Πούτιν, ωστόσο πιο σημαντική είναι η δεύτερη επισήμανση στο μήνυμα του Ζελένσκι. Ακόμη και εάν πέσει το Κίεβο, ακόμη και εάν οι Ρώσοι δολοφονήσουν τον ουκρανό πρόεδρο, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται ήδη να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν εξ αποστάσεως τους Ουκρανούς, στην περίπτωση που επιλέξουν να αντισταθούν στους Ρώσους. Για το ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να καταστεί το Αφγανιστάν του Πούτιν έγραψε μεταξύ άλλων και ο Μπρους Ρίντελ του Brookings Institution.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να συσταθεί καταρχάς μία αξιόμαχη πολεμική δύναμη (σαν τους μουτζαχεντίν) αλλά και να βρεθεί μία σύμμαχη χώρα διατεθειμένη να διαδραματίσει τον ρόλο που διαδραμάτισε το Πακιστάν στο πλαίσιο του πολέμου των Αφγανών με τους Σοβιετικούς. Στην περίπτωση, όμως, που εφαρμοστεί επιτυχώς η «στρατηγική του ακανθόχοιρου», «η απόφαση του Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταστεί άλλη μία γεωπολιτική καταστροφή για τη Ρωσία».

Πηγή: Protagon.gr


Δραματικές στιγμές: Οι Ρώσοι πολιορκούν το Κίεβο - Φτιάξτε μολότοφ πάρτε τα όπλα25/2/2022

Τους πολίτες στην περιοχή Obolon, κοντά στο Κίεβο καλεί η κυβέρνηση στην Ουκρανία να αντισταθούν, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ρωσικά τεθωρακισμένα πλησιάζουν την περιοχή.

 Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ζητά από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους για να προστατευτούν και να ετοιμάσουν βόμβες μολότοφ.

Σημειώνεται ότι το προάστιο είναι περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Κιέβου.

Μια ανάσα από το Κίεβο βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν εντός της ημέρας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στο Όμπολον, περιοχή του Κιέβου, όπου ο ουκρανικός στρατός τις αναχαιτίζει. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, το υπουργείο Άμυνας ζητά από τους πολίτες να μην βγουν τα σπίτια τους και να προετοιμάσουν βόμβες μολότοφ.


Φόβοι για ρωσική επίθεση με τεθωρακισμένα στο Κίεβο εντός της ημέρας
Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Ουκρανικό - Μπόρις Τζόνσον: Κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε τρεις ολιγάρχες

22/2/2022

Κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Περιουσιακά στοιχεία αυτών στη Βρετανία θα παγώσουν, θα απαγορευθεί η είσοδος των υπό κυρώσεις ατόμων στη χώρα και θα απαγορευθεί σε Βρετανούς πολίτες και σε βρετανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί τους.

Αυτές οι κυρώσεις, είπε ο κ. Τζονσον, είναι η πρώτη δόση, καθώς περαιτέρω διείσδυση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, πέρα από τις επαρχίες του Ντονμπάς, θα συνεπάγονται περαιτέρω κυρώσεις.

Οι πέντε τράπεζες είναι οι: Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Black Sea Bank. Τα τρία άτομα κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις είναι οι Γκενάντι Τιμτσένκο, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες με ισχυρά σημερινής στον τομέα της ενέργειας και συνεχές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε την άμεση εφαρμογή του πλήρους πακέτου των κυρώσεων που έχει ετοιμάσει η βρετανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της Βρετανίας, καθώς, όπως σημείωσε, η Ρωσία παραβίασε ένα σημαντικό όριο.

Στην ομιλία του ο κ. Τζόνσον είπε ότι όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της ρωσικής επιθετικότητας που είναι πιθανό να περιλαμβάνει μία πλήρους κλίμακας εισβολή. Για την ώρα, είπε, η Ρωσία έχει διαπράξει μία «ανανεωμένη εισβολή» στην ανατολική Ουκρανία και ο Πρόεδρος Πούτιν δημιουργεί πρόσχημα για την πλήρη εισβολή.

«Θα συνεχίσουμε να αναζητάμε διπλωματική λύση έως την ύστατη δυνατή στιγμή, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο τα λόγια μας να μην έχουν αποτέλεσμα και ο Πρόεδρος Πούτιν να είναι τελείως αποφασισμένος για μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για μία «παρατεταμένη κρίση», καθώς αν και του είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει πώς το έτος 2022 ένα εθνικός ηγέτης μπορεί με ηρεμία και πρόθεση να σχεδιάζει την καταστροφή ενός ειρηνικού γείτονα, «παρόλα αυτά οι αποδείξεις με τα δικά του λόγια δείχνουν ότι αυτό ακριβώς είναι που κάνει ο Πρόεδρος Πούτιν».

Ο κ. Τζόνσον συμπλήρωσε πως οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία «πρέπει να αποτύχουν και πρέπει να φανεί ότι αποτυγχάνουν».

O πρωθυπουργός του ΗΒ χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Βερολίνου να παγώσει την πιστοποίηση του NordStream 2.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, κάλεσε εκ νέου όσους Βρετανούς υπηκόους έχουν παραμείνει στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εν μέσω φόβων για διευρυμένη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Μέσω Twitter η κα Τρας επανέλαβε το κάλεσμα του Foreign Office, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια και η προστασία των Βρετανών στην Ουκρανία συνιστά κορυφαία προτεραιότητα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Αυτό "συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.

skai


The Sun: Η Αστυνομία φοβόταν μήπως ο Αναγνωστόπουλος έριχνε το ελικόπτερο

Τι γράφει η βρετανική The Sun για την επιχείρηση μεταφοράς του γυναικοκτόνου από την Αλόννησο στην Αθήνα

Το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά με τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο δεν έχει σταματήσει να απασχολεί τόσο τα εγχώρια, όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής «The Sun», η οποία έκανε αναφορά στην επιχείρηση μεταφοράς του γυναικοκτόνου από την Αλόννησο στην Αθήνα, με αστυνομική πηγή να μιλά για έναν «επικίνδυνο άνθρωπο».

«Η επιχείριση είχε σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια. Δεν θα παίρναμε κανένα ρίσκο. Η σχέση μας στηριζόταν στην εμπιστοσύνη και ξέραμε ότι πρόκειται για έναν επικίνδυνο άνθρωπο. Ήταν ικανός για όλα» είπε στην εφημερίδα η πηγή αυτή.

Αρχικά ο πιλότος μεταφέρθηκε από την Αλόννησο στη Σκιάθο με σκάφος και από εκεί με ελικόπτερο στην Αθήνα. Και αυτό γιατί η Αστυνομία φοβόταν μήπως ο Αναγνωστόπουλος έριχνε το ελικόπτερο μόλις καταλάβαινε ότι όλα είχαν τελειώσει.

Γλυκά Νερά: «Ο πιλότος ήταν χαμογελαστός λες και πήγαινε κρουαζιέρα»
Λεπτομέρειες από τη μεταφορά του 33χρονου πιλότου από την Αλόννησο στην Σκιάθο, έδωσε και ο καπετάνιος που τον μετέφερε. «Δεν έχω ξαναδεί καλύτερο ηθοποιό» ανέφερε στο MEGA χαρακτηριστικά ο καπετάνιος, σημειώνοντας πως ο δράστης χαμογελούσε λίγα λεπτά μετά το μνημόσυνο της γυναίκας του.

«Αυτός ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ήταν χαμογελαστός λες και πήγαινε κρουαζιέρα και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτός ο άνθρωπος είχε σκοτώσει τη γυναίκα του και πριν από λίγο ήταν στο μνημόσυνό της» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Άνθιμου.

«Η επιβίβαση ήταν με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μπήκε από δω πέρα μέσα στο σκάφος συνοδεία. Το τοποθέτησαν και τον έβαλαν εδώ πέρα σε αυτό το σημείο κι έκατσε. Δεξιά και αριστερά του τον είχαν αστυνομικοί» περιέγραψε.

Το State Department έβγαλε οδηγία να μην έρθουν διακοπές στην Ελλάδα οι Αμερικανοί


Ανοίγουν από Δευτέρα καταστήματα, εστίαση, πάρκα κλπ στη Βρετανία καθώς το 73,4% του πληθυσμού αναμένεται να έχει προστατευτικά αντισώματα κατά της Covid-19.

Αυτό προκύπτει βάσει υπολογιστικού μοντέλου, που επεξεργάστηκαν επιστήμονες του University College London (UCL), παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις προ ημερών του Imperial College ότι μόλις 34% θα είχε την απαραίτητη προστασία μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα.

Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν σταματά μια λοιμογόνος ασθένεια να εξαπλώνεται στον πληθυσμό, επειδή αρκετός αριθμός ανθρώπων έχει αναπτύξει ανοσία είτε μέσω των εμβολιασμών, είτε επειδή ανάρρωσε από τη νόσο.

Αποδίδει καρπούς η εμβολιαστική εκστρατεία

Το μοντέλο του UCL υπονοεί ότι η Βρετανία μπορεί να προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 21 Ιουνίου – ημερομηνία που έχει καθορίσει ως στόχο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον στον οδικό του χάρτη για την έξοδο από το lockdown καθώς αποδίδει καρπούς η εμβολιαστική εκστρατεία.

Στις 30 Μαρτίου έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αποκάλυψε ότι το 54,7% των κατοίκων της Αγγλίας διέθεταν αντισώματα μέχρις τα μέσα του ίδιου μήνα, έναντι 50,8% μια εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά έκτοτε άλλοι 7,1 εκατ. πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 ανεβάζοντας στα σχεδόν 32 εκατ. τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων, ενώ καταγράφηκαν άλλα 100.000 κρούσματα – πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με τον Μάρτιο πολλοί περισσότεροι Βρετανοί διαθέτουν πλέον αντισώματα – χώρια τους αναρίθμητους ασυμπτωματικούς.

«Πάνω από 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, γύρω στο 42% έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό και περίπου 10% έχουν προηγούμενη ανοσία. Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά τότε – σύμφωνα με το μοντέλο – περίπου 70% του πληθυσμού έχει ανοσία», δήλωσε ο καθηγητής Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του UCL, Καρλ Φρίστον στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, συμπληρώνοντας ότι «βάσει του αριθμού των επαφών στην αρχή της πανδημίας και του εκτιμώμενου κινδύνου μετάδοσης, φθάνουμε κοντά στο όριο της ανοσίας της αγέλης». Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων έρχονται μετά τις αναφορές περί μείωσης πάνω από το μισό σ’ έναν μήνα των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε κάθε ηλικιακή ομάδα στη Βρετανία.


Süddeutsche Zeitung για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: «Είμαστε όλοι Έλληνες!»

Μακροσκελές αφιέρωμα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια διαμάχη που ρίχνει τις σκιές της μέχρι σήμερα».

Ο δημοσιογράφος Τομπίας Τσικ στο ιστορικό ρεπορτάζ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» εξιστορεί καρέ-καρέ το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, «που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821, ή τουλάχιστον αυτό λέει η παράδοση. Μπροστά από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στην Πελοπόννησο, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί το λάβαρο, έναν μπλε σταυρό σε λευκό φόντο και μετά το σηκώνει ψηλά. Η εξέγερση ενάντια στους Οθωμανούς έχει πλέον τις ευλογίες της εκκλησίας. Το σύνθημα είναι απλό: "Ελευθερία ή θάνατος!"». Ποια ήταν όμως η κατάσταση στον ελληνικό χώρο την εποχή εκείνη;
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός με το λάβαρο της επανάστασης
«Οι Οθωμανοί κυριάρχησαν στην Ελλάδα για σχεδόν τέσσερις αιώνες. Αν και οι Έλληνες έμποροι και οι Ορθόδοξοι κληρικοί απολάμβαναν ορισμένα προνόμια στην οθωμανική περίοδο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες φτώχειας. Οι αγρότες έπρεπε να εκμισθώνουν γη από Τούρκους γαιοκτήμονες, δεν τους επιτρεπόταν να φέρουν όπλα, ούτε να έχουν άλογα, και έπρεπε να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερους φόρους από τους μουσουλμάνους. Όποιος δεν ασπαζόταν το Ισλάμ παρέμενε πολίτης δεύτερης κατηγορίας» αναφέρει η SZ «(…) Επομένως δεν ήταν καθόλου σίγουρη η επιτυχία της Επανάστασης. Η πραγματική της έναρξη μάλιστα απέτυχε.» Αυτό συνέβη με τις πρώτες επαναστατικές ενέργειες που εκδηλώθηκαν εκτός ελληνικού χώρου, στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, με έντονο τότε ελληνικό στοιχείο. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις επαναστατικές προσπάθειες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο ρόλο της Φιλικής Εταιρείας αλλά και στο πώς το επαναστατικό ρεύμα έφτασε στην Πελοπόννησο. Επίσης γίνεται μνεία στη «θρησκευτική συνιστώσα της επανάστασης, «Χριστιανοί εναντίον Μουσουλμάνων» αλλά και στο πρώτο επανασταστικό «προσωρινό» Σύνταγμα που διακήρυττε μεταξύ άλλων ότι: «Όλοι οι αυτόχθονες κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας που πιστεύουν στον Ιησού Χριστό είναι Έλληνες».

Φιλελληνισμός, Μεγάλες Δυνάμεις, Όθωνας
Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στο κίνημα του Φιλελληνισμού στη Δυτική Ευρώπη.«Στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ιταλία και ακόμη και στις ΗΠΑ συγκροτούνται ‘φιλελληνικές επιτροπές’. Τυπώνονται φυλλάδια, συλλέγονται χρήματα και οργανώνονται δωρεές όπλων για τους εξεγερμένους. 
Ο ενθουσιασμός τροφοδοτείται από έναν θαυμασμό για την κλασική αρχαιότητα, όπως αυτόν του Γιόχαν Βόλφανγκ φον Γκαίτε». Ή του Βρετανού ρομαντικού ποιητή και Φιλέλληνα Πέρσι Σέλλεϋ, ο οποίος είχε γράψει: «Είμαστε όλοι Έλληνες».
 Το ρεπορτάζ διατρέχει σημαντικές στιγμές του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία, κρίσιμες μάχες και κομβικές στιγμές, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου, και αναλύει τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, κυρίως προς το τέλος των επαναστατικών χρόνων και μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους: από τον Ιωάννη Καποδίστρια μέχρι την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Βαυαρού Όθωνα, κάτι που ήθελαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, «οι απρόθυμες μαίες» του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, όπως τις χαρακτηρίζει. Όσο για το εγχείρημα του Όθωνα «να αναθέσει την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού σε ομάδα έμπειρων βαυαρών αξιωματούχων», αυτό προκάλεσε μόνο «μέτριο ενθουσιασμό μεταξύ των Ελλήνων μαχητών της ελευθερίας. Αντίθετα, πολλοί εξ αυτών επιδόθηκαν στη Μεγάλη Ιδέα, το όνειρο ενός μεγάλου ελληνικού κράτους εντός των συνόρων της παλιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας».

Έριξε από τον γκρεμό την έγκυο γυναίκα του προκειμένου να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της
Ο 40χρονος σύζυγός 32χρονης Τουρκάλας, η οποία ήταν 7 μηνών έγκυος, την έριξε από τον γκρεμό προκειμένου να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της. Το ζευγάρι βρίσκονταν σε διακοπές και μόλις είχαν βγάλει μία selfie.

Σύμφωνα με τις Αρχές ο 40χρονος το έκανε προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα από την ασφάλεια ζωής της.

Ένας 40χρονος Τούρκος, συνελήφθη τελικά τον περασμένο Νοέμβριο, περισσότερα από δύο χρόνια μετά τον θάνατο της άτυχης γυναίκας.Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ που έφεραν εχθές στο φως λεπτομέρειες από το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί εις βάρος του Χακάν Αϊσάλ, το περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο του 2018 στα Μούγλα της Τουρκίας, κοντά στην Κοιλάδα των Πεταλούδων όπου είχε πάει να παραθερίσει ο 40χρονος με την 32χρονη γυναίκα του. Η Σεμρά Αϊσάλ ήταν έγκυος επτά μηνών όταν έχασε τραγικά τη ζωή της, πέφτοντας από έναν γκρεμό στην περιοχή. Ο θάνατός της, όπως και εκείνος του αγέννητου μωρού της, ήταν ακαριαίος.


Όπως εξηγεί η Daily Mail, ο σύζυγος της Σεμρά ισχυρίζεται ότι η γυναίκα γλίστρησε και έπεσε από τον γκρεμό, και ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τον θάνατό της. Εκείνη την ημέρα το ζευγάρι είχε περάσει τρεις ώρες στο συγκεκριμένο σημείο, απολαμβάνοντας τη θέα και βγάζοντας φωτογραφίες. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η πτώση συνέβη όταν η γυναίκα του του ζήτησε να της φέρει το κινητό, το οποίο η ίδια είχε βάλει στην τσάντα της αφού τράβηξε μερικές φωτογραφίες. Ενώ είχε γυρισμένη την πλάτη πηγαίνοντας προς την τσάντα, άκουσε την κραυγή της Σεμρά. «Όταν γύρισα να κοιτάξω, δεν ήταν εκεί. Δεν έσπρωξα εγώ τη γυναίκα μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εισαγγελικές αρχές παρουσιάζουν μια διαφορετική εκδοχή για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα εκείνη την ημέρα. Η δική τους βερσιόν θέλει τον Αϊσάλ να σχεδίασε και να εκτέλεσε με παγερή ψυχραιμία τον φόνο της συζύγου του, με σκοπό να εισπράξει την αποζημίωση από το οικογενειακό ασφαλιστικό συμβόλαιο ζωής που είχε υπογράψει η γυναίκα λίγο καιρό πριν τον πρόωρο χαμό της.
Ειδικότερα, το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο Δικαστήριο της Φετίγιε κάνε λόγο για προμελετημένο φόνο και επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο 40χρονος σχεδίασε τη δολοφονία της συζύγου του κανονίζοντας προηγουμένως να υπογράψει ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο, το οποίο όριζε ότι σε περίπτωση δυστυχήματος θα ήταν ο μοναδικός δικαιούχος της αποζημίωσης ύψους περίπου 400.000 τουρκικών λιρών (46.000 ευρώ).

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο μόνος λόγος που το ζευγάρι κάθισε επί τρεις ώρες στο συγκεκριμένο σημείο ήταν επειδή ο 38χρονος τότε άνδρας έψαχνε την κατάλληλη ευκαιρία, όταν θα ήταν απολύτως μόνοι, για να σπρώξει τη γυναίκα του στο κενό. Αμέσως μόλις βεβαιώθηκε ότι δεν θα τους έβλεπε κανείς, ο Αϊσάλ εκτέλεσε το σατανικό σχέδιό του, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο.

Όταν στη συνέχεια ο Αϊσάλ πήγε να εισπράξει την αποζημίωση, η ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε να καταβάλει το ποσό, επικαλούμενη την έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη. Το δικαστήριο της Φετιγιέ αποφάσισε ο 40χρονος να προφυλακιστεί για προμελετημένο φόνο. Στην ακροαματική διαδικασία, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, παρουσιάστηκε βίντεο με την κατάθεση του αδελφού της άτυχης γυναίκας. Μεταξύ άλλων, ο Ναΐμ Γιολτσού περιέγραψε στο δικαστήριο την ψυχρή στάση του γαμπρού του μετά το τραγικό συμβάν: «Όταν πήγαμε στον ιατροδικαστή να παραλάβουμε τη σορό, ο Χακάν καθόταν στο αμάξι. Εγώ και οι δικοί μου ήμασταν συντετριμμένοι, αλλά εκείνος δεν έδειχνε καν θλιμμένος... Η αδερφή μου ήταν πάντα αντίθετη στο να παίρνουν δάνεια. Μετά τον θάνατό της όμως, μάθαμε ότι ο Χακάν είχε πάρει τρία δάνεια στο όνομά της. Επίσης η Σεμρά είχε πάντοτε υψοφοβία. Τι είδους extreme sports επρόκειτο να κάνει εφόσον είχε υψοφοβία;».

Η τελευταία φράση του αφορά premium καλύψεις που είχε προσθέσει ο Αϊσάλ στο ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Ερωτηθεις για αυτά τα premium, ο 40χρονος είχε απαντήσει στις Αρχές ότι τα τελευταία χρόνια τον ενδιέφεραν τα extreme sports, όπως η πτώση με αλεξίπτωτο, το μπάντζι τζάμπινγκ και το ράφτινγκ. «Γι' αυτό και έκανα ασφάλεια ζωής πριν παντρευτώ», ανέφερε ο κατηγορούμενος. Αναφορικά με τον όρο του συμβολαίου που τον ονομάζει ως τον μοναδικό δικαιούχο της αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος της γυναίκας του, ο 40χρονος υποστήριξε ότι δεν είχε προσέξει καν την ύπαρξή του και ότι ο ίδιος και σύζυγός τους υπέγραψαν τα χαρτιά που τους έδωσε ο ασφαλιστής τους, χωρίς καν να προσέξουν τι έγραφαν.Ένας χρόνος κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 100 εκατ. κρουσμάτων παγκοσμίως

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό μετά την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία χωρών.Μέχρι τις 23:30 ώρα Ελλάδας, έχουν καταγραφεί συνολικά 100.010.798 κρούσματα, και 2.151.242 θάνατοι.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνθηκαν με τον ιό, ανάρρωσαν, ωστόσο ένα μέρος διατηρεί συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.


Νέες τουρκικές προκλήσεις με NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο έως το τέλος του 2021


Σε ένα νέο μπαράζ από NAVTEX προχώρησε η Τουρκία λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Μάλιστα, η προκλητικότητα φτάνει σε άλλο επίπεδο, αφού δεσμεύουν περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις με πυρά μέχρι σχεδόν το τέλος του 2021. Εξαιρούνται μόνο η θερινή περίοδος, τα Σαββατοκύριακα, οι εθνικές εορτές, όπως και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Δείτε τις NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης:


TURNHOS N/W : 0050/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 15-01-2021 19:58)

TURNHOS N/W : 0050/21

AEGEAN SEA

1. FIRING EXERCISE, BETWEEN 16 JAN-14 JUN 21 AND 16 SEP-31 DEC 21 FROM SUNRISE TO SUNSET

A) EXCEPT WEEKENDS AND NATIONAL HOLIDAYS,

B) EXCEPT THE FOLLOWING DATES:

15 MAR 21, 25 MAR 21, 30 APR 21, 01 MAY 21, 02 MAY 21, 03 MAY 21, 28 OCT 21, 21 NOV 21, 24 DEC 21, 25 DEC 21, 26 DEC 21, 31 DEC 21.

IN AREA BOUNDED BY;

37 27.00 N - 026 17.00 E

37 08.50 N - 026 27.50 E

37 05.00 N - 026 09.00 E

37 24.00 N - 026 00.00 E

37 24.00 N - 026 04.00 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 311800Z DEC 21.

TURNHOS N/W : 0049/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 15-01-2021 19:55)

TURNHOS N/W : 0049/21

AEGEAN SEA

1. FIRING EXERCISE, BETWEEN 16 JAN-14 JUN 21 AND 16 SEP-31 DEC 21 FROM SUNRISE TO SUNSET

A) EXCEPT WEEKENDS AND NATIONAL HOLIDAYS,

B) EXCEPT THE FOLLOWING DATES:

15 MAR 21, 25 MAR 21, 30 APR 21, 01 MAY 21, 02 MAY 21, 03 MAY 21, 28 OCT 21, 21 NOV 21, 24 DEC 21, 25 DEC 21, 26 DEC 21, 31 DEC 21.

IN AREA BOUNDED BY;

39 00.00 N - 025 10.00 E

39 20.00 N - 024 58.00 E

39 14.00 N - 024 40.00 E

38 54.00 N - 024 52.00 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 311800Z DEC 21.

 

TURNHOS N/W : 0048/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 15-01-2021 19:53)

TURNHOS N/W : 0048/21

AEGEAN SEA

1. FIRING EXERCISE, BETWEEN 16 JAN-14 JUN 21 AND 16 SEP-31 DEC 21 FROM SUNRISE TO SUNSET

A) EXCEPT WEEKENDS AND NATIONAL HOLIDAYS,

B) EXCEPT THE FOLLOWING DATES:

15 MAR 21, 25 MAR 21, 30 APR 21, 01 MAY 21, 02 MAY 21, 03 MAY 21, 28 OCT 21, 21 NOV 21, 24 DEC 21, 25 DEC 21, 26 DEC 21, 31 DEC 21.

IN AREA BOUNDED BY;

40 16.50 N - 025 39.00 E

40 18.00 N - 025 30.00 E

40 35.00 N - 024 58.00 E

40 11.00 N - 024 33.00 E

40 09.00 N - 024 45.00 E

40 20.00 N - 024 56.00 E

40 07.00 N - 025 33.00 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 311800Z DEC 21.

Επίσης, για τις 19 Ιανουρίου η Τουρκία προγραμματίζει άσκηση νότια της Λήμνου:

TURNHOS N/W : 0044/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 15-01-2021 11:59)

TURNHOS N/W : 0044/21

AEGEAN SEA

1. GUNNERY EXERCISE, ON 19 JAN 21 FROM 1001Z TO 1130Z IN AREA BOUNDED BY;

39 30.00 N-025 33.00 E

39 40.00 N-025 33.00 E

39 40.00 N-025 20.00 E

39 30.00 N-025 20.00 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 191230Z JAN 21.

 

news