Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα καθυστέρησε την ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και απαιτούσαν να αλλάξει όνομα

27/5/2022

Την Ελλάδα έβαλε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Ρουμανίας σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αρνητική στάση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι κι άλλες χώρες έχουν φέρει κατά καιρούς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα με την ‘Μακεδονία’, όπως αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν η αιτία που καθυστέρησε την ένταξη της ‘Μακεδονίας’, επειδή απαιτούσε από μία άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της.

«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της. Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα ‘εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι’. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», δήλωσε.

«Σουηδία και Φινλανδία να σταματήσουν τη στήριξη στην τρομοκρατία και να άρουν το εμπάργκο όπλων»

«Το αίτημά μας -πρόσθεσε- είναι απολύτως θεμιτό, σαφές και ξεκάθαρο. Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Και πρέπει επίσης να άρουν τους περιορισμούς εναντίον μας στην αμυντική βιομηχανία. Δεν μπορούν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις εναντίον φίλων και συμμάχων. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν τέτοιες χώρες εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται μόνο εναντίων εχθρών, αλλά ούτε κι εναντίον εχθρών.Είμαστε αρκετά σαφείς και ακριβείς. Ελπίζω η Φινλανδία και η Σουηδία να μας κατάλαβαν πολύ καλά. Άλλα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν αυτές τις δύο χώρες προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, ελπίζουμε ότι αυτές οι προσδοκίες θα εκπληρωθούν με συγκεκριμένο τρόπο».

Sigmalive.com

Ελληνοτουρκικά: Κόβει κάθε γέφυρα ο Ερντογάν

24/5/2022

 Με προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμφανώς εκνευρισμένος για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κόβει κάθε επαφή μεταξύ των δύο χωρών. «Από εδώ και πέρα για εμένα πια δεν υπάρχει o Μητσοτάκης. Δεν δέχομαι να συναντηθώ με τον ίδιο. Διότι εμείς προχωράμε με πολιτικούς με προσωπικότητα και αξιοπρέπεια που τηρούν τον λόγο τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο. Σχολιάζοντας την ακραία τοποθέτηση Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας».


Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του για την παρουσία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 10 βάσεις. Ποιος ο λόγος; Ποιoν απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Eδώ μιλάμε για μια Ελλάδα που στις χώρες της Ε.Ε. χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ». Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε να μη βάλουμε τρίτους ανάμεσά μας.

Παρ’ όλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα είχε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Στo Koγκρέσο έκανε ομιλία που είπε “όσα έπρεπε να πει” εναντίον της Τουρκίας. Επιπλέον, σχεδόν έκανε υποδείξεις και συστάσεις στις ΗΠΑ “μην πουλήσετε F-16 στην Τουρκία”». Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως δεν θα έχει καμία επαφή με τον πρωθυπουργό.


«Το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής ας το σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Με ποιους θα συνεργαστεί και ποιους θα βάλει να χτίσουν βάσεις. Και νομίζω οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν απόφαση για το θέμα των F-16 κοιτώντας το τι λέει το στόμα του Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Ερντογάν. Αναλυτές εκτιμούν πως η ομιλία του κ. Ερντογάν δίνει οδηγία σε όλα τα υπουργεία και κανένας δεν αποκλείει να υπάρχουν νέες ενέργειες της Αγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες νωρίτερα είχε επαναφέρει και τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σε τελετή καθέλκυσης υποβρυχίου στα στρατιωτικά ναυπηγεία Γκιόλτζουκ της Τουρκίας, ως δείγμα για την ενίσχυση αυτής της θεωρίας, ανακοίνωσε προγράμματα ναυπήγησης, ανάμεσά τους –μέχρι το 2027– και έξι νέα υποβρύχια τύπου «Reis», που είναι τα αντίστοιχα των υποβρυχίων «Παπανικολής» τα οποία διαθέτει η Ελλάδα και είναι γερμανικής σχεδίασης και τεχνολογίας.

Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του σημείωσε: «Εχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο για την ασφάλεια της “Γαλάζιας Πατρίδας”».


Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 13 εκατ. κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
10/5/2022

Σοκάρει η καταμέτρηση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ των εκτοπισμένων κατοίκων της Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και ξέσπασε ο πόλεμος.

 Συνολικά, ο ΔΟΜ του ΟΗΕ εκτιμά ότι 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της επίθεσης της Ρωσίας, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν γίνει εσωτερικοί… πρόσφυγες και έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία και οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ειδικότερα, στην τελευταία του καταμέτρηση, ο ΔΟΜ είχε καταγράψει 7,7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.

«Οι ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων και όλων όσοι επηρεάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανία αυξάνονται ώρα με την ώρα», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Αντόνιο Βιτορίνο, υπογραμμίζοντας ότι η «πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη είναι δύσκολη όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες».

 Αυτοί οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

 «Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν θέτουν την ανάγκη για ρευστότητα στη λίστα με τις ανάγκες τους, συγκριτικά με το 49% στην αρχή του πολέμου», σύμφωνα με τον ΔΟΜ, τονίζοντας ότι οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί έχουν ανάγκη πρώτα απ’ όλα για οικονομική βοήθεια. Οι 7 στους 10 απάντησαν ότι θα τη χρησιμοποιούσαν για αγορά τροφίμων ή/και φαρμάκων ενώ οι υπόλοιποι, περίπου, δήλωσαν ότι τη χρειάζονται για κατάλυμα επειδή η κατοικία τους έχει υποστεί ζημιές.

Επιπλέον, ο ΔΟΜ σημειώνει ότι πάνω από 2,7 εκατ. άνθρωποι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στις εστίες τους. Η συντριπτική πλειονότητα (93%) είχε διαφύγει αλλού στη χώρα. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2.000 ανθρώπων, ανώνυμα μέσω τηλεφώνου, από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ο Γκουτέρες βρίσκεται στην πόλη
29/4/2022

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες του Reuters. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το τι προκάλεσε τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με το Reuters, πυκνός καπνός αναδύεται από το κέντρο της πόλης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η αιτία για τις εκρήξεις.

Είτε πρόκειται για την έκρηξη ρωσικού πυραύλου είτε για τα θραύσματά του, αν προηγήθηκε κατάρριψη από την ουκρανική αεράμυνα. Νωρίτερα, εκρήξεις ακούστηκαν και στην Οδησσό.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ζελένσκι Μιχαήλο Ποντόλιακ, πρόκειται για χτύπημα με ρωσικούς πυραύλους, την ώρα που στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρίσκεται ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι δημοσιογράφοι του AFP βρέθηκαν σε μια πληγείσα περιοχή και ανέφεραν εκτεταμένες ζημιές σε κτίριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ στο σημείο είχαν αναπτυχθεί σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram δύο επιθέσεις σε μια από τις συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι.
Οι εκρήξεις έγιναν αισθητές απ’ άκρη σ’ άκρη στην πόλη, ενώ οι καπνοί ήταν ορατοί από πάρα πολλά σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες ή νεκρούς.

Καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου στο Αζοφστάλ

Στη Μαριούπολη, και συγκεκριμένα στην περιοχή του συγκροτήματος χαλυβουργίας Αζοφστάλ, κατά την διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου εκστρατείας που βρίσκεται εντός της περιμέτρου του συγκροτήματος, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του τάγματος Αζόφ που αναρτήθηκε στο Telegram.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιούνταν βομβαρδισμοί στην περιοχή, με βόμβες πολλών τόνων που είναι σε θέση να διαπεράσουν κάθε είδους εγκαταστάσεις προστασίας από μπετόν, ενώ στην συνέχεια επακολούθησαν πυρά από πολεμικά πλοία. Από την επίθεση ένα τμήμα των εγκαταστάσεων κατέρρευσε, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργείου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή ιατρικής βοήθειας στου μαχητές ακόμη και στις συνθήκες στις οποίες ήταν πριν από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι μεταξύ των στρατιωτικών υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Μετά τον βομβαρδισμό οι μαχητές του τάγματος, ανήρτησαν βίντεο, το οποίο δείχνει πως προσπαθούν να ανασύρουν μέσα από τα χαλάσματα τους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν οι οποίοι νοσηλεύονταν με βαριά τραύματα και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Στο συγκρότημα του εργοστασίου Αζοφστάλ στην Μαριούπολη βρίσκονται περίπου 1000 άμαχοι και ουκρανοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων περίπου 500 τραυματίες.

Ισχυρές εκρήξεις στη ρωσική Μπέλγκοροντ
Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο μαρτυρίες.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στο νότιο τμήμα της πόλης. Δεν ήταν σαφές από τι προκλήθηκαν και αν υπάρχουν θύματα ή σημαντικές ζημιές. Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία έχει καταγγείλει μια σειρά επιθέσεων από ουκρανικές δυνάμεις σε εδάφη της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας πως τέτοιες επιθέσεις εγκυμονούν κινδύνους για σημαντική κλιμάκωση της κρίσης.

Η Ουκρανία δεν έχει αποδεχθεί ευθέως την ευθύνη, αλλά χαρακτηρίζει τα περιστατικά «ανταπόδοση» και «κάρμα» για τη Ρωσία, εννέα εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τη Δύση ότι προτρέπει ανοικτά το Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία, προειδοποιώντας την ουκρανική πλευρά να μην «δοκιμάζει την υπομονή μας».

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέστρεψε 6 αποθήκες όπλων και καυσίμων στην Ουκρανία
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους και κατέστρεψαν έξι αποθήκες όπλων και καυσίμων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης άλλες 76 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αντίδραση του Κιέβου στις ρωσικές ανακοινώσεις, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Ο ΟΗΕ «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από το εργοστάσιο της Μαριούπολης στο Azovstal

  • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προχώρησε σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο.
  • Ο Γκουτέρες περιέγραψε τη Μαριούπολη ως «κρίση μέσα σε κρίση».
    «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από το χαλυβουργείο Azovstal, είπε.
  • Ο Γκουτέρες είπε ότι είχε έντονες συζητήσεις με τον Ζελένσκι για να γίνει πραγματικότητα η εκκένωση από τη Μαριούπολη.
  • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι πιστεύει ότι ένα «επιτυχές αποτέλεσμα» είναι ακόμα δυνατό «από την άποψη της εκκένωσης» του Azovstal στη Μαριούπολη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία με 76 μεραρχίες ξεκίνησε για την τελική πτώση του Ντονμπάς


19/4/2022

Ξεκίνησε η μάχη για το Ντονμπάς. Με 76 μεραρχίες η ρωσική επίθεση εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, που βομβαρδίζουν με σφοδρότητα.

Συνεχίζουν  παράλληλα να εξαπολύουν πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα, 54η ημέρα του πολέμου, οι ουκρανικές αρχές.Η Ρωσία ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις σε ανατολή και νότο λέει το Πεντάγωνο

Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

 Ζελένσκι: Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε τη μάχη του Ντονμπάς

«Άσχετα του πόσοι ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, την επομένη της προειδοποίησής του πως ο ρωσικός στρατός θέλει να «καταστρέψει» το Ντονμπάς. Ουκρανία: Ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου

Ο ουκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ Σερχίι Γκαϊντάι βλέπει «κόλαση»: «άρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες», ανέφερε μέσω Facebok.«Γίνονται μάχες στη Ρουμπίζνε και στην Ποπάσνα, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι η Κρεμίμνα «δυστυχώς καταλήφθηκε από τις φάλαινες», κατά τον μειωτικό χαρακτηρισμό ουκρανών αξιωματούχων για τους ρώσους στρατιωτικούς.

Η πόλη, που αριθμούσε 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς.


Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την Κρεμίμνα, κατά τον κ. Γκαϊντάι.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν έχουν ακόμη κυριεύσει την Κρεμίμνα» και ότι εκτυλίσσονται «εντατικές οδομαχίες».

Ο περιφερειάρχης Γκαϊντάι κάλεσε ξανά τον άμαχο πληθυσμό που απομένει να φύγει από το Λουγκάνσκ.

Όμως η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ ανακοίνωσε νωρίτερα πως δεν θα άνοιγε κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος χθες, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, καθώς κατ’ αυτήν «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν σταματούν να τους κλείνουν και να τους βομβαρδίζουν».

Άλλοι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα στη γειτονική περιφέρεια Ντανιέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Πάβλο Κιριλένκο.

Η Ρωσία, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, συνέχιζε να προσπαθεί να καταλάβει πλήρως τη Μαριούπολη, οι τελευταίοι υπερασπιστές της οποίας αψήφησαν προχθές Κυριακή το τελεσίγραφο του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα. «Οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται ακόμη εκεί. Θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων», είπε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW), το λιμάνι στρατηγικής σημασίας «πιθανόν καταλήφθηκε» από τους Ρώσους το Σάββατο, «παρά τις διαψεύσεις του ουκρανικού επιτελείου».

Η κατάληψη της πόλης χαρακτηρίζεται σημαντική νίκη για τη ρωσική πλευρά: της επιτρέπει να εδραιώσει τα εδαφική κέρδη της κατά μήκος των ακτών στην Αζοφική Θάλασσα και να συνδέσει το Ντονμπάς, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, με την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε ξανά χθες. Απολογισμός: τουλάχιστον τρεις νεκροί. Σύμφωνα με την εισαγγελία της περιοχής, ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν χθες το πρωί όταν οβίδα έπεσε σε παιδική χαρά. Την Κυριακή, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πλήγματα.

Στα δυτικά, ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν χθες επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι έντεκα, «ανάμεσά τους ένα παιδί», κατά τις τοπικές αρχές. Όχι μακριά από τη Λβιβ, η Ρωσία ανέφερε πως κατέστρεψε αποθήκη «ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις έξι τελευταίες ημέρες από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες».

Ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι μίλησε για πλήγματα με τέσσερις πυραύλους Κρουζ από την Κασπία: τρεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ένας χώρο στάθμευσης, προκαλώντας πυρκαγιές. Κάπου τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Λβιβ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χώρο στάθμευσης στις φλόγες.

Μακριά από τα μέτωπα, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, η Λβιβ, καταφύγιο για τους εσωτερικά εκτοπισμένους και ενδιάμεσος σταθμός για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη, έχει υποστεί -συγκριτικά- λίγα πλήγματα από τον ρωσικό στρατό.

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε χθες ότι κατέστρεψε χθες 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ειδικά χώρους όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα, πυρομαχικά και πύραυλοι Totchka-U.

Τα όπλα αποτελούν μείζον διακύβευμα, τόσο για τη Μόσχα, όσο και για το Κίεβο.

Συνεχίζοντας να υποστηρίζουν την Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι τα πρώτα φορτία του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας -αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων- έφθασαν προχθές Κυριακή στα σύνορα της χώρας, όπου τα παρέλαβε ο ουκρανικός στρατός.

Ανάμεσα στα όπλα που επρόκειτο να παραλάβει ο ουκρανικός στρατός: ρυμουλκούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών M777, με ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός και δυνατότητα στόχευσης με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων εντοπισμού θέσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της καταδίκασε «τη συνέχιση των παράνομων βομβαρδισμών στα τυφλά εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών» από δυνάμεις της Μόσχας. «Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Στην άλλη πλευρά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε χθες τιμητική διάκριση, για τον «ηρωισμό της», την «επιμονή της» και τον «υψηλό επαγγελματισμό της» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων. Πρόκειται, κατά ουκρανούς αξιωματούχους, για τη μονάδα η οποία φέρεται να διέπραξε «σφαγή αμάχων» στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου.

Στο προάστιο αυτό βρίσκονται ουκρανοί ερευνητές για να συγκεντρώσουν στοιχεία για αυτά που η κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι αποκαλεί «εγκλήματα πολέμου».

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι οι άνδρες της σκότωσαν αμάχους και μιλά για «σκηνοθεσία» από τις ουκρανικές αρχές και τα δυτικά ΜΜΕ.

Στη Ρωσία, η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε χθες βίντεο που εικονίζει δύο βρετανούς αιχμαλώτους, τους Σον Πίνερ και Έιντεν Έισλιν, που έπεσαν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στις μάχες στην Ουκρανία. Απευθυνόμενοι στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπαν πως αναμένουν να διαπραγματευτεί την ελευθερία τους με αντάλλαγμα αυτήν του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, του ουκρανού επιχειρηματία και πολιτικού προσκείμενου στον Βλαντίμιρ Πούτιν που συνελήφθη πρόσφατα από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Από τη δική της πλευρά, η Ουκρανία μετέδωσε βίντεο που εικονίζει τον κ. Μεντβεντσούκ να διαβεβαιώνει πως θέλει να τον ανταλλάξουν με «υπερασπιστές και κατοίκους της Μαριούπολης».

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε χθες ότι ελπίζει η χώρα του να αποκτήσει «τις προσεχείς εβδομάδες» καθεστώς κράτους υποψήφιου προς ένταξη στην ΕΕ. Τυπικά, η απόκτηση του καθεστώτος αυτού «παίρνει χρόνια» αλλά οι Βρυξέλλες «μας δίνουν στ’ αλήθεια την ευκαιρία να αρχίσουμε αυτή τη διαδικασία σε μερικές εβδομάδες ή μήνες», τόνισε.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ακόμη έναν γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο «το στρατιωτικοβηχανικό της σύμπλεγμα» και τις «αλυσίδες εφοδιασμού» της.

Η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επέδειξε σε Ουκρανούς το σύστημα, το λεγόμενο Stormer High Velocity Missile (HVM) launcher, πριν από δύο εβδομάδες, στο πεδίο δοκιμών Σάλσμπερι Πλέιν, σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη της εφημερίδας The Sun.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται πως αρκετά τέτοια οχήματα, βάρους 13 τόνων, μπορούν να φθάσουν στην Ουκρανία με μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 εντός ημερών.

Τα Stormer, που κατασκευάζει η BAE Systems, χρειάζονται τριμελές πλήρωμα. Εκτοξεύουν πυραύλους Starstreak, που μπορούν να καταρρίπτουν αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος ή επιθετικά ελικόπτερα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξιώνει η Δύση να στείλει στη χώρα του οπλικά συστήματα με μεγαλύτερη ισχύ πυρός για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την 7η Απριλίου ότι «ασφαλώς εξετάζει τι είδους στρατιωτική βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη» στην Ουκρανία. Κατά δημοσιεύματα, το Λονδίνο μελετά το ενδεχόμενο να στείλει τεθωρακισμένα όπως τα Stormer.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Πληροφορίες της CIA: Βάσιμη η πυρηνική απειλή από τον Πούτιν

15/4/2022


Ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες της CIA ότι είναι βάσιμη η πυρηνική απειλή από τον Πούτιν. Η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει εντείνει τον εκνευρισμό του Ρώσου προέδρου εναντίον των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «παίρνουν ελαφρά τη καρδία» το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς.

«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένων των στρατιωτικών αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής, κανείς μας δεν μπορεί να πάρει «ελαφρά τη καρδία» την απειλή για πυρηνικά», δήλωσε σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας.

Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για ένα τέτοιο βήμα
Η CIA «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» τις εξελίξεις, δήλωσε ο Μπερνς. Τόνισε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

«Ενώ ακούμε τις τοποθετήσεις από την πλευρά του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πρακτικά ενδείξεις για το είδος των αναπτύξεων ή των στρατιωτικών διατάξεων που θα ενίσχυαν αυτή την ανησυχία -αλλά το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», συμπλήρωσε ο Μπερνς.

Ακόμα, προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απομονώνεται όλο και περισσότερο και ότι «η όρεξή του για ρίσκο έχει αυξηθεί καθώς ο κλοιός γύρω από τη Ρωσία στενεύει».«Ο κύκλος των συμβούλων του είναι ακόμα πιο περιορισμένος και σε αυτόν τον μικρό κύκλο είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η κρίση του ή η πεισματική, σχεδόν μυστικιστική πεποίθησή του ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Μπερνς.

Παραμένει στην εντατική ο Σεργκέι Σοϊγκού μετά από εγκεφαλικό
Σύμφωνα με την Daily Mail, που επικαλείται Ρωσοϊσραηλινό επιχειρηματία, ο 66χρονος Σοϊγκού βρίσκεται στην εντατική.


Σύμφωνα με τον Λεονίντ Νεβζλίν, ο Ρώσος αξιωματούχος υπέστη έμφραγμα που «δεν θα μπορούσε να συμβεί από φυσικά αίτια», υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας με εντολή του «αφεντικού» του. Επικαλούμενος πηγές στη Μόσχα, ο Νεβζλίν δήλωσε: «Ο Σοϊγκού είναι εκτός παιχνιδιού και μπορεί να μείνει ανάπηρος, εάν επιζήσει. Φήμες λένε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή, που θα μπορούσε να μην οφείλεται σε φυσικά αίτια».

Ο Σοϊγκού εθεάθη για τελευταία φορά χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν και άλλους υπουργούς σχετικά με την ανάπτυξη της Αρκτικής, αλλά δεν μίλησε, και υπάρχουν εικασίες ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί παλαιότερα καταγεγραμμένα πλάνα του.

Ουκρανία: Καίγεται στη Μαύρη Θάλασσα η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου


14/4/2022
Σοβαρό πλήγμα υπέστη το σημαντικότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό της Ρωσίας, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μόσχα». Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη «σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά».Από την πλευρά τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους.
Με δύο ουκρανικής κατασκευής πυραύλους «Νεπτούν» λένε πως έπληξαν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα οι ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ουκρανικό drone πέταξε πάνω από το σοβιετικής εποχής καταδρομικό πλοίο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του πληρώματος και ακολούθησε η πυραυλική επίθεση από την περιοχή της Οδησσού.

Η Μόσχα παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από έκρηξη πυρομαχικών που προκάλεσε φωτιά. «Το πλήρωμα μεταφέρθηκε στο σύνολο του. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα η Ρωσία υποστηρίζει πως η Μαριούπολη πέρασε σε ρωσικά χέρια και ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του λιμανιού της Μαριούπολη.

«Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης κατάφεραν να ανασυνταχθούν και θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος», αναφέρει τηλεοπτικό δίκτυο.

«Χθες ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους μαχητές του τάγματος των πεζοναυτών. Είναι πραγματικοί μαχητές και ήρωες που έμειναν πιστοί στο στόχο και στον ουκρανικό λαό και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται μαζί μας την πόλη», σχολίασε ο διοικητής τάγματος «Αζόφ», Ντένις Προκοπένκο.Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ανατίναξε γέφυρα από την οποία περνούσε ρωσικό κονβόι στην περιοχή του Ιζιούμ κοντά στο Χάρκοβο με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολόκληρη φάλαγγα τεθωρακισμένων.

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί για το χτύπημα στον ρωσικό στόλο
Το ηθικό του ουκρανικού λαού αναπτερώθηκε από την είδηση της πυραυλικής επίθεσης στην ρωσική ναυαρχίδα, ωστόσο οι Ρώσοι δεν επιβεβαιώνουν ότι το χτύπημα προήλθε από την ουκρανική πλευρά.


Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μακάβριο έργο της εκταφής εκατοντάδων αμάχων από ομαδικούς τάφους.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα
12/4/2022

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα για την απομάκρυνση των αμάχων με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, περιλαμβανομένης της πολιορκημένης Μαριούπολης, όπως ανακοίνωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της η ίδια αναφέρει ότι πέντε από τους 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ, η οποία σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε στα Grammy: Οι δικοί μας μουσικοί τραγουδούν στους τραυματίες4/4/2022

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια εμφάνιση-έκπληξη στα μουσικά βραβεία Grammy μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Σκοπός του ήταν να καλέσει σε υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του παρακάλεσε τον κόσμο να μιλήσει για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση.

Το μήνυμα Ζελένσκι στα Grammy
«Ο πόλεμος. Τι θα μπορούσε να είναι πιο αντίθετο στη μουσική;» ήταν η ερώτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την εμφάνισή του σε βίντεο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξήγησε στο κοινό ότι ο πόλεμος φέρνει τη σιωπή του θανάτου και πώς η μουσική μπορεί να βοηθήσει στο να επανέλθει η ειρήνη.
Σύμφωνα με το Deadline, το βίντεο καταγράφηκε σε καταφύγιο πριν από δύο μέρες και «ταξίδεψε» μέχρι το Λας Βέγκας με ειδικό πρωτόκολλο αποστολής ώστε να μην μπορεί εντοπιστεί η προέλευσή του.

«Οι δικοί μας μουσικοί φορούν θωράκιση σώματος αντί για σμόκιν. Τραγουδούν στους τραυματίες. Στα νοσοκομεία. Ακόμα και σ’ αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Όμως η μουσική διαπερνά τα πάντα», τόνισε.

«Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας να ζούμε, να αγαπάμε, να ακουγόμαστε» τόνισε στη συγκινητική του ομιλία ο Ζελένσκι.
«Στη χώρα μας, πολεμάμε τη Ρωσία που φέρνει φρικτή σιωπή με τις βόμβες της. Νεκρική σιγή. Γεμίστε τη σιωπή με τη μουσική σας. Γεμίστε τη σήμερα, για να διηγηθείτε την ιστορία μας. Στηρίξτε μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε.  Με οποιονδήποτε αλλά όχι με την σιωπή. Και η ειρήνη θα έρθει», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια λίστα από ονόματα ουκρανικών πόλεων και τη φράση: «Τις ονειρεύομαι να ζουν ελεύθερες. Ελεύθερες όπως εσείς στη σκηνή των Grammy».

Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια: Η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

30/3/2022

Η νέα απειλή έρχεται από τον πρόεδρος της Δούμας (σ.σ. ρωσική Βουλή) Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα (30.03.2022) την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια. Και πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν χθες, Τρίτη, το αίτημα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια.

Αυτή είναι η προτροπή της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Μόσχα να συνεχίζει τον εκβιασμό πως αν δεν πληρωθεί στο νόμισμά της, θα κλείσει την… κάνουλα του φυσικού αερίου και θα κόψει τη ροή αγαθών προς την Ευρώπη.


«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν.

«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

ΕΕ: Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα22/3/2022

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα, σύμφωνα με το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος.

Η εισβολή στην Ουκρανία της Ρωσίας, του πρώτου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει προκαλέσει εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ύψη ρεκόρ και αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χρόνο, μία κίνηση που θα απαιτήσει εκτόξευση των εισαγωγών από άλλους προμηθευτές, όπως το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εν όψει το επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθούν επειγόντως για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου», αναφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο χρόνο σύστημα για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λύση που είχε προταθεί από ορισμένα κράτη μέλη ως τρόπος για την δημιουργία αποθέματος ασφαλείας κατά πιθανής διατάραξης των προμηθειών.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν τις χώρες της Ενωσης να ξεκινήσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου φέτος και αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καλύπτουν το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα κάθε χρόνο. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 26%.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές του για την κάλυψη των αποθεμάτων και αυτό θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα βελτιστοποιήσουν την λειτουργία των αγορών ενέργειας. Θα ζητήσουν από την Κομισιόν να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να παράσχουν αυτήν την προστασία, σύμφωνα με το σχέδιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προειδοποίηση για το χειρότερο σενάριο στη Μαριούπολη - Σώστε μας, αποτρέψτε τη γενοκτονία
13/3/2022
Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 18η ημέρα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε σήμερα για το χειρότερο σενάριο στη Μαριούπολη, εάν οι εμπόλεμοι δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία.

Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των πλευρών για αυτά τα ανθρωπιστικά θέματα, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

"Ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

 Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις μάχες να δώσουν προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές επιταγές", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πίτερ Μάουρερ σε ανακοίνωση, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν παγιδευτεί στην πόλη-λιμάνι και βομβαρδίζεται ασταμάτητα από ρωσικές δυνάμεις.

"Ο ανθρώπινος πόνος είναι τεράστιος", τονίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι ο πληθυσμός - συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΔΕΕΣ - αναγκάζονται να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια χωρίς θέρμανση και πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους κατά τις σύντομες εξόδους για να αναζητήσουν τροφή και νερό.

 "Ο θόρυβος του πολέμου είναι συνεχής", δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της ΔΕΕΣ στην πόλη, Σάσα Βολκόφ.

Η ΔΕΕΣ ζητεί να υπάρξει "ακριβής, λειτουργική συμφωνία και άμεσα, ώστε οι άμαχοι που θέλουν να φύγουν να μπορούν με ασφάλεια και ώστε η ζωτικής σημασίας βοήθεια να φθάσει σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν", επιμένει η ΔΕΕΣ.

Για να λειτουργήσουν αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, επισημαίνει η ΔΕΕΣ, οι εμπόλεμοι πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους, τις ώρες και τις ακριβείς τοποθεσίες και πρέπει οι μαχητές να έχουν τον χρόνο να ειδοποιηθούν σε όλη την αλυσίδα διοίκησης αλλά και μεταξύ των αμάχων, καθώς οι επικοινωνίες είναι συχνά δύσκολες.
"Είναι επίσης σημαντικό οι πλευρές να καθαρίσουν τις διόδους διέλευσης από κάθε εμπόδιο", τονίζει ακόμη η ΔΕΕΣ, η οποία είχε κάνει λόγο για νάρκες πριν από λίγες μέρες σε δρόμο που επρόκειτο να λειτουργήσει ως οδός διαφυγής. Κραυγή αγωνίας της προέδρου των Ελλήνων της Ουκρανίας: «Σώστε μας, αποτρέψτε τη γενοκτονία»

Στο μεταξύ, αγωνιώδη έκκληση προς τους ανά τον πλανήτη Έλληνες να κινητοποιηθούν ώστε να αποτραπεί ο επαπειλούμενός αφανισμός της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, απηύθυνε, μέσα από υπόγειο καταφύγιο της βομβαρδιζόμενης από τα ρωσικά στρατεύματα Μαριούπολης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά επιστολή προς τους Έλληνες και την παγκόσμια κοινότητα, αφού καταγγέλλει «τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού και των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη ρωσική ομοσπονδία» και παραθέτει πλήθος συγκεκριμένων στοιχείων για δολοφονίες ομογενών και καταστροφές σε ελληνικά χωριά, ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα και τους Έλληνες όλου του κόσμου, να πιέσουν για τη διοργάνωση ενός «πράσινου διαδρόμου» για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς «που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, συμπατριώτες», γράφει η Προτσένκο και συνεχίζει:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες του κόσμου, αλλά κυρίως στους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα για να μάθετε την αλήθεια από μια άμεση πηγή.

»Όχι όμως την αλήθεια που ακούτε από τη ρωσική προπαγάνδα που έχει τόσο ευγενείς προθέσεις, που κρύβονται πίσω από το όνομα του "απελευθερωτικού κινήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας", αλλά την αλήθεια ως έχει, δηλαδή τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού, τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 »Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους λοιπόν- πρόκειται για απροκάλυπτη και φανερή τρομοκρατία.

 »Σήμερα η Ουκρανία και οι Έλληνες της Ουκρανίας περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε το 2014 και κλιμακώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, απειλεί τη μοναδική κουλτούρα των Ελλήνων της Αζοφικής και τις γλώσσες των ουρούμ και των ρουμέϊ.

»Στην περιφέρεια του Ντόνετσκ ζουν 77,5 χιλιάδες Έλληνες ομογενείς (ρουμέϊ και ουρούμ).

»Ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών και της προσωρινής κατοχής ορισμένων εδαφών στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από το 2014, οι 13 οικισμοί της περιφέρειας του Ντόνετσκ που ιδρύθηκαν και κατοικούνται από Έλληνες της Αζοφικής βρέθηκαν υπό την κατοχική διοίκηση: Σταρομπέσεβε, Ροζντόλνε, Στίλα, Σταρολάσπα, Νοβολάσπα και άλλοι. Μετά την έναρξη της μεγάλης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα των Ελλήνων της Αζοφικής, τη Μαριούπολη, καθώς και στη Βολνοβάχα, την κωμόπολη Σαρτανά, τα χωριά Μπουγάς, Γρανίτνε, Σταρογνάτιβκα, Τσερμαλίκ, Σταρομλίνιβκα. Επί του παρόντος, αυτοί οι οικισμοί, όπου ζουν περισσότεροι από 15.000 Έλληνες ομογενείς, είναι περικυκλωμένοι από τον εχθρό χωρίς δυνατότητα εκκένωσης.

 »Η Μαριούπολη βιώνει μια ανθρωπιστική καταστροφή εδώ και μια εβδομάδα. Η πόλη περιβάλλεται από ρωσικά στρατεύματα χωρίς νερό, ηλεκτρισμό, θέρμανση ή επικοινωνίες. Οι προσπάθειες εκκένωσης αμάχων, καθώς και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ματαιώθηκαν από τη ρωσική πλευρά. Στις 8 Μαρτίου, βρέθηκε ένα εξάχρονο κορίτσι, το οποίο, σε αντίθεση με τη μητέρα του, επέζησε από τον βομβαρδισμό του σπιτιού του από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά πέθανε από αφυδάτωση κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού. Στις 9 Μαρτίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν ένα μαιευτήριο και ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, σκοτώνοντας 17 άτομα, ενώ οι πληροφορίες για τα θύματα εξακολουθούν να διευκρινίζονται. Αυτά είναι μόνο τα τελευταία παραδείγματα της ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει κατακλύσει τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της, των διαφορετικών εθνοτικών ταυτοτήτων, και καταστρέφει τον μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό ρόλο της πόλης στη διατήρηση του πολιτισμού των Ελλήνων της Αζοφικής.

 »Η κωμόπολη Σαρτάνα, όπου ζουν περισσότεροι από 10.000 Έλληνες Ρουμέϊ, ένα κορυφαίο κέντρο ρουμέιας γλώσσας με ένα μοναδικό μουσείο ελληνικής ιστορίας και εθνογραφίας στην περιοχή του Αζόφ, έχει πληγεί σκληρά από τις ρωσικές δυνάμεις, ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολίτες και να καταστραφεί ένα νοσοκομείο και το 90% της κατοικημένης περιοχής. Οι ντόπιοι ξύπνησαν στις 3:30 π.μ. στις 27 Φεβρουαρίου 2022 από ισχυρές επιθέσεις πυραύλων. Μέσα σε μια ώρα εκτοξεύτηκαν 8 ρουκέτες από τον επιτιθέμενο. Οι ντόπιοι έτρεξαν έξω από τα σπίτια τους με εσώρουχα και πιτζάμες - και προσπάθησαν να κρυφτούν στα υπόγεια. Όσοι διακινδύνευσαν να οδηγήσουν στο χωράφι ανατινάχτηκαν από ναρκοπέδιο. Η επικεφαλής του Συλλόγου Ελλήνων της Σαρτανά, Ναταλία Παπακίτσα, μετέφερε, δόξα τω Θεώ, τα παιδιά στη Μαριούπολη με 2 λεωφορεία. Αλλά προς το παρόν, ούτε αυτοί ούτε άλλοι κάτοικοι της Μαριούπολης δεν είναι σε θέση να απομακρυνθούν από την πόλη. Διευκρινίζονται πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες.

»Η κωμόπολη Βολνοβάχα με πληθυσμό πάνω από 21.000 κατοίκους (15.000 από τους οποίους είναι Έλληνες Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 95%. Περισσότερα από 505 άτομα (γυναίκες, παιδιά, συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία) απομακρύνθηκαν: στις 05.03 - 244 άτομα, στις 06.03 - 261 άτομα.

 »Το χωριό Γρανίτνε, όπου ζουν περισσότεροι από 3.600 Έλληνες Ουρούμ, έχει καταστραφεί κατά 95%. Το χωριό Μπούγκας (1.400 Έλληνες Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 70%. Το χωριό Τσερμαλίκ (1.900 Έλληνες Ουρούμ) καταστράφηκε κατά 70%. Το χωριό Σταρογνάτιβκα (2.100 εθνικοί Έλληνες: Ουρούμ, Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 60%. Το χωριό Σταρομλίνιβκα (2.400 Έλληνες Ουρούμ) καταστράφηκε κατά 90%. Δεν είναι δυνατή η εκκένωση των κατοίκων της περιοχής, καθώς αυτοί οι οικισμοί είναι περικυκλωμένοι από τον εχθρό και υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η ρωσική πλευρά δεν διαπραγματεύεται "πράσινο διάδρομο" (για την εκκένωση των κατοίκων και την οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας).

»Η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε με την προσωρινή κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας στις 20 Φεβρουαρίου 2014 και ορισμένων εδαφών στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και κλιμακώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, μπορεί να οδηγήσει στη φυσική καταστροφή των Ελλήνων της Αζοφικής, άρα και του μοναδικού πολιτισμού με τις δικές τους γλώσσες.

»Παρακαλούμε και απευθύνουμε έκκληση σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, σε όλους τους Έλληνες του κόσμου να αντιδράσουν. Ζητάμε τη βοήθειά Σας για τη διοργάνωση ενός "πράσινου διαδρόμου" για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

 »Πιστεύουμε ότι η υποστήριξή Σας θα βοηθήσει να σωθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί που περικυκλώνονται από τον εχθρό, θα μας δώσουν όλη τη δύναμη να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τη νίκη.

Ζήτω η Ουκρανία!

Ζήτω η Ελλάδα!

Με εκτίμηση,

Οι Έλληνες της Ουκρανίας».Πάνω από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.


Black out στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Συναγερμός για διαρροή ραδιενέργειας10/3/2022

Ο εφιάλτης του Τσέρνομπιλ ξυπνά ξανά στην Ευρώπη. Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ότι οι γεννήτριες μπορούν να βοηθησουν μόλις για 48 ώρες με τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας να είναι, σύμφωνα με το Κίεβο, ορατός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες», έγραψε στο Twitter.

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε προηγουμένως η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.


Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ
Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom. Καθώς η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών».

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν έχει αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η IAEA είχε ανακοινώσει ότι η μετάδοση εξ αποστάσεως των δεδομένων από τα συστήματα ελέγχου έχει διακοπεί.

Η IAEA αναφερόταν στις κάμερες και άλλα όργανα που έχουν τοποθετηθεί από τον διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο της αποστολής ελέγχου του ειρηνικού χαρακτήρα των πυρηνικών προγραμμάτων στον κόσμο.


megatv

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα κινδυνεύει από διαρροή πυρηνικής ενέργειας; Τι προβλέπει το εθνικό σχέδιο


9/3/2022

Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου, καθησυχάζουν οι Έλληνες ειδικοί, καθώς οι περιοχές της Ουκρανίας βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία απειλείται λόγω του πολέμου, εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Ωστόσο, η ΕΕΑΕ τονίζει ότι αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα μας, στην απευκταία περίπτωση ραδιολογικού ή πυρηνικού συμβάντος στην Ουκρανία, λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία.

Βάσει όσων αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΕΕΑΕ, μέχρι σήμερα, και με βάση τα πλέον αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα, η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία καθώς και σε όλες τις γειτονικές χώρες της κρίνεται φυσιολογική.


Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει εκπονήσει πρόσφατα νέο, πλήρως αναθεωρημένο «εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων».

Ο σχεδιασμός της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Το σχέδιο αυτό προβλέπει εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές και κατά μέγιστο ενδεχόμενο, περιορισμό στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοπικά παραγόμενων ειδών.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, η ΕΕΑΕ δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου προληπτικά και για κάθε περίπτωση».

Επισημαίνεται ότι «τα χάπια αυτά είναι φαρμακευτικό σκεύασμα του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες».
Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ενώ οι ειδικοί καταλήγουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές «που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας».


ertnews

Να ενισχύσουν την Ουκρανία αναζητούν οι ΗΠΑ – Πράσινο φως για αεροσκάφη

6/3/2022

Τον τρόπο να στείλουν παλιά πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, ψάχνουν οι Αμερικανοί.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν να σημειώνει ότι όποια νατοϊκή χώρα το επιθυμεί μπορεί να παραχωρήσει δικά της αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Άλλωστε το θέμα της ενίσχυσης στον εναέριο χώρο ήταν από τα πρώτα που έθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος αψηφά όλες τις απειλές που εκτοξεύει η Ρωσία, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται πρόθυμες να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία, ενώ και η Πολωνία εμφανίστηκε θετική στην παραχώρηση παλαιών αεροσκαφών, ζητώντας παράλληλα από τις ΗΠΑ να αγοράσει F-16 για τη δική της άμυνα.

ΝΑΤΟ: Δεν επιθυμούμε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά αν προκληθούμε θα αμυνθούμε. Τρεις απόπειρες δολοφονίας του Ζελένσκι

4/3/2022

Ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά αν προκληθεί θα απαντήσει, σημείωσε σε σημερινές του δηλώσεις ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «απάντησαν συντονισμένα στο αίτημα μας για την συμβολή στην Ουκρανία».


Ο κ. Στόλτενμπεργκ καταδίκασε για ακόμη μια φορά τις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά του αμάχου πληθυσμού, ενώ με αφορμή την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, τόνισε τους κινδύνους που υπάρχουν και κάλεσε εκ νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Ακόμη, τόνισε πως το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ρωσία και πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη είναι αμυντικού χαρακτήρα.Ρώσος δίνει ένα εκατ. δολάρια για το «κεφάλι» του Πούτιν
Ένα εκατομμύριο δολάρια για τη σύλληψη του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσφέρει σε στρατιωτικούς ο Ρώσος επιχειρηματίας, Alex Konanykhin, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με μία ανάρτησή του στο LinkedIn, ο Ρώσος επιχειρηματίας, Alex Konanykhin έγραψε: «Υπόσχομαι να πληρώσω 1.000.000 δολάρια στον ή στους αξιωματικούς που, τηρώντας το συνταγματικό τους καθήκον, συλλάβουν τον Πούτιν ως εγκληματία πολέμου σύμφωνα με τη ρωσική και διεθνή νομοθεσία» και συμπλήρωσε:

«Ο Πούτιν δεν είναι ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς ήρθε στην εξουσία ως αποτέλεσμα μιας ειδικής επιχείρησης ανατίναξης πολυκατοικιών στη Ρωσία, στη συνέχεια παραβίασε το Σύνταγμα εξαλείφοντας τις ελεύθερες εκλογές και δολοφονώντας τους αντιπάλους του. Ως Ρώσος πολίτης, θεωρώ ηθικό μου καθήκον να βοηθήσω τη χώρα μου. Θα συνεχίσω τη βοήθειά μου προς την Ουκρανία, στις ηρωικές προσπάθειες της να αντισταθεί στις επιθέσεις του Πούτιν», έγραψε ο Alex Konanykhin.

Εξαφανίστηκε η ανάρτησή του
Λίγο αργότερα, η ανάρτησή του εξαφανίστηκε από το Linkedln.


Η ανάρτηση συνοδευόταν από μια εικόνα με μια φωτογραφία του Πούτιν, λέγοντας: «Ζητείται: Νεκρός ή ζωντανός. Βλαντιμίρ Πούτιν για μαζικές δολοφονίες».

ΗΠΑ – Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής: «Δολοφονήστε τον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος
Σάλο προκαλεί η δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ που κάλεσε τους πολίτες της Ρωσίας να δολοφονήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, γιατί όπως είπε έτσι θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ ζήτησε χθες Πέμπτη από «κάποιον στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να προσφέρει «μια μεγάλη υπηρεσία» στη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αρχικά ο Γκρέιαμ, ένας Ρεπουμπλικάνος, έκανε αυτή την πρόταση στη διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή του Σον Χάνιτι στο Fox News.

Επανέλαβε το σχόλιό του με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, κάνοντας μια αναφορά τόσο στον Βρούτο, που πρόδωσε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα, όσο και στην αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ το 1944 από τον Γερμανό αξιωματικό Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

«Υπάρχει ένας Βρούτος στη Ρωσία; Υπάρχει ένας πιο επιτυχημένος συνταγματάρχης Στάουφενμπεργκ στον ρωσικό στρατό;», διερωτήθηκε.

«Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί αυτό είναι κάποιος στη Ρωσία να δολοφονήσει αυτόν τον τύπο. Θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα του και στον κόσμο», πρόσθεσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Γκρέιαμ, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε την Παρασκευή πρόταση για την καταδίκη του Ρώσου προέδρου και των επικεφαλής του ρωσικού στρατού, τους οποίους κατηγόρησε ότι διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οι δηλώσεις του Λίντσεϊ Γκρέιαμ προκάλεσαν και την οργή της Ρωσίας φυσικά, που ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ. Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ απαίτησε επίσημη εξήγηση από τον Λευκό Οίκο και «ισχυρή καταδίκη των εγκληματικών δηλώσεων αυτού του Αμερικανού».

Ρώσοι μισθοφόροι διέταξαν τη δολοφονία του προέδρου της Ουκρανίας


Τρεις απόπειρες δολοφονίας έγιναν μόνο την τελευταία εβδομάδα κατά του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκαλύπτουν οι Times.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μισθοφόροι υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο και από τις ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας φέρονται να έχουν σταλεί για να σκοτώσουν τον Ουκρανό πρόεδρο από την έναρξη της ρώσικης εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Οι απόπειρες δολοφονίας απετράπησαν χάρη στις πληροφορίες που έφτασαν στις ουκρανικές αρχές από Ρώσους που διαφωνούν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε τις τρεις απόπειρες δολοφονίας και δήλωσε στον τοπικό Τύπο ότι έλαβε πληροφορίες από διπλούς πράκτορες «που δεν θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο».

Ειδικότερα το σχέδιο σαμποταρίστηκε αφού έφτασαν πληροφορίες στα ανώτερα κλιμάκια της ουκρανικής κυβέρνησης το πρωί του Σαββάτου, με αποτέλεσμα το Κίεβο να κηρύξει 36ωρη «σκληρή» απαγόρευση της κυκλοφορίας, διατάσσοντας τους πάντες να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε οι στρατιώτες να σαρώσουν τους δρόμους για Ρώσους σαμποτέρ.

Ποιος θέλει να δολοφονήσει τον Ζελένσκι;


Μία από τις ομάδες που φέρεται να προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Ζελένσκι, ήταν η ομάδα Wagner – η οποία έχει 400 μέλη που βρίσκονται στο Κίεβο, τα οποία διείσδυσαν στην Ουκρανία με μια «λίστα δολοφονίας» 24 ονομάτων.

Ο μισθωμένος στρατός διοικείται από τον ολιγάρχη Yevgeny Prigozhin – στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου, ο οποίος συχνά αποκαλείται «ο σεφ του Πούτιν». Η ομάδα αυτή πέταξε πριν από πέντε εβδομάδες με προορισμό την Ουκρανία.

Το δημοσίευμα των Times τονίζει πως πριν από λίγες ημέρες, οι άρτια εκπαιδευμένοι πράκτορες περίμεναν το πράσινο φως από το Κρεμλίνο για να επιτεθούν, με τη λίστα των χτυπημάτων τους να περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο και τον αδελφό του Ζελένσκι – και οι δύο πρωταθλητές πυγμαχίας που έχουν γίνει εμβληματικές φιγούρες στις πρώτες γραμμές της πρωτεύουσας.


ΝΑΤΟ: Δεν επιθυμούμε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά αν προκληθούμε θα αμυνθούμε. Τρεις απόπειρες δολοφονίας του Ζελένσκι


4/3/2022

Η ΕΕ στέλνει όπλα στην Ουκρανία και κλείνει εναέριο χώρο - Το ΝΑΤΟ την ενισχύει με ισχυρά οπλικά συστήματα


28/2/2022

H EE θα χρηματοδοτήσει  για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.

«Κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση για όλα τα αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής εγγραφής ή αεροσκάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν και εξήγησε ότι «αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ».

«Αυτό θα ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο», συμπλήρωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο -και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ ολιγαρχών». Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε κυρώσεις και κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

«Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» είπε.
Υπογράμμισε ότι «το κρατικό Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους

δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας».

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», επισήμανε. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων.

«Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τέλος, τόνισε την συμβολή της ΕΕ και στη βοήθεια που θα προσφέρει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.Μήνυμα ΝΑΤΟ προς Ρωσία: Ενισχύουμε την Ουκρανία και με σημαντικής ισχύος οπλικά συστήματα

Tην αποφασιστικότητά τους για την ενίσχυση της Ουκρανίας, με παράδοση σημαντικής ισχύος οπλικών συστημάτων και παροχή οικονομικής βοήθειας, διατρανώνουν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε μήνυμά τους με αποδέκτη τη Ρωσία.

“Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία (…) Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμης σημασίας όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας” διαμηνύουν.

Η ανακοίνωση της Συμμαχίας:

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την πολιτική και πρακτική υποστήριξή τους στην Ουκρανία, καθώς αυτή συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικών εξοπλισμός στην Ουκρανία.

»Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμης σημασίας όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας. Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Κροατία, η Πολωνία και η Ρουμανία υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει επίσης άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία και έχει παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε:

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι ενισχύουν την υποστήριξή τους την Ουκρανία, με πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και οι Σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα της πλήρους υποστήριξης του ΝΑΤΟ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

»Αυτές οι πρόσθετες συνεισφορές βασίζονται στην πολυετή βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση, χρηματοδότηση και μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων και των αμυντικών θεσμών της Ουκρανίας από το 2014. Στην τρέχουσα κρίση, η Συμμαχία βοηθά στον συντονισμό των αιτημάτων της Ουκρανίας για βοήθεια και υποστηρίζει τους Συμμάχους στην παράδοση ανθρωπιστικής και μη θανατηφόρας βοήθειας».

Ζελένσκι: Ο κωμικός που έγινε τραγικός ήρωας

26/2/2022

Εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται. Κατεβαίνει στο καταφύγιο και ανεβαίνει στους δρόμους. Αγνοείται κατά τη διάρκεια της ημέρας και δίνει το παρών κατά τη διάρκειας της νύχτας.

Η προσωπική αντίσταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι η τραγωδία ενός ανθρώπου φαιδρού, όπως όλοι, λίγο πολύ, τον θεωρούσαν έως και πριν από λίγες ημέρες.

Ο κωμικός ηθοποιός που υποδυόταν τον πρόεδρο της Ουκρανίας στην τηλεόραση κατάφερε να ανέλθει, σχεδόν τυχαία, στην εξουσία και, εσχάτως, να μετατραπεί σε πραγματικό ηγέτη.

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα κατέστη τραγικός ήρωας από τον οποίο θα μπορούσε να εξαρτάται η επιτυχία ή αποτυχία του πολέμου που ο ξέφρενος Πούτιν κήρυξε στην πατρίδα του και σε ολόκληρη τη Δύση.

Σύμφωνα με σχετική καταγγελία των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το όνομά του είναι πρώτο στη λίστα με τους εχθρούς του Κρεμλίνου που πρέπει άμεσα να εξοντωθούν και φέρουν στις τσέπες τους οι ρώσοι στρατιώτες που έχουν φτάσει μέχρι τα περίχωρα του Κιέβου.

Για αυτόν τον λόγο την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε μαζί του επί σαράντα λεπτά και η Γαλλία απέστειλε επίλεκτη αστυνομική μονάδα στην πρεσβεία της στο Κίεβο, δηλώνοντας, δια στόματος του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν, έτοιμη να συνδράμει τον ουκρανό πρόεδρο σε περίπτωση ανάγκης.
Γιατί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο της αποκαλούμενης στην Ουάσιγκτον «porcupine strategy». «Η στρατηγική του ακανθόχοιρου αποσκοπεί στο να καταστεί η Ουκρανία το νέο Αφγανιστάν της Ρωσίας, ακόμη και εάν ο Πούτιν καταφέρει αρχικά να καταλάβει το Κίεβο, να ανατρέψει ή να εξοντώσει τον Ζελένσκι και να τον αντικαταστήσει με ένα ανδρείκελο της Μόσχας», εξηγεί σε ανάλυσή του ο Πάολο Μαστρολίλι, ανταποκριτής της La Repubblica στη Νέα Υόρκη.

Το Πεντάγωνο εξετάζει ήδη τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε – δίχως αμερικανός στρατιώτης να πατήσει το πόδι του στην Ουκρανία – να εκπαιδεύσει και να οπλίσει ένα μελλοντικό ουκρανικό αντάρτικο, «ούτως ώστε να επαναληφθεί ότι έκαναν οι μουτζαχεντίν (στο Αφγανιστάν) κατά τη δεκαετία του 1980, συμβάλλοντας στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ», αναφέρει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Οσον αφορά τον Ζελένσκι και τον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ή μάλλον διαδραματίζει ήδη σε αυτό το πλαίσιο, αρκεί να σημειωθεί πως το πρωί του Σαββάτου υποστήριξε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ότ

ι τα σχέδια του Πούτιν δεν ευοδώθηκαν και, προτρέποντας τον στρατό και τις λοιπές δυνάμεις ασφαλείας αλλά και τους απλούς πολίτες της Ουκρανίας να συνεχίσουν να αντιστέκονται στους ρώσους εισβολείς

, προέβλεψε πως «θα κερδίσουμε».

Πώς, όμως, από καρικατούρα προέδρου κατέστη ο Ζελένσκι θαρραλέος ηγέτης της εμπόλεμης Ουκρανία

ς;

Μετά την αναπάντεχη επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές του 2019 έναντι του Πέτρο Ποροσένκο, πολλοί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αμφέβαλλαν για τις όποιες ικανότητές του.

Ο ουκρανός ηγέτης και νούμερο ένα καταζητούμενος του Κρεμλίνου γεννήθηκε το 1978 στο Κριβί Ριχ που βρίσκεται σε μία ρωσόφωνη περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί νεοναζί που κυβερνούν την Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι εβραίος.

Ο παππούς τους Σεμιόν υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό και πολέμησε τους ναζί, ενώ τα τρία του αδέλφια του έπεδαν θύματα του Ολοκαυτώματος. Ωστόσο στην προεδρία της Ουκρανίας ο Ζελένσκι κατάφερε να εκλεγεί χάρη στην υποστήριξη του ουκρανού ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόισκι, δίνοντας, έτσι, την εντύπωση ότι ήταν υποχείριο μιας διεφθαρμένης ελίτ.

Σπούδασε Οικονομικά αλλά επέλεξε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Κάποια στιγμή ίδρυσε την Kvartal 95, μία εταιρεία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, μεταξύ των οποίων και η πολιτική σάτιρα «Υπηρέτης του Λαού», χάρη στην οποία ο Ζελένσκι κατέστη ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Ουκρανών, υποδυόμενος τον «Βασίλ Γκολομπορόντκο», έναν τριαντάρη καθηγητή Γυμνασίου που εκλέγεται αναπάντεχα στην προεδρία της χώρας, χάρη σε ένα βίντεο κατά τη διαφθοράς. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να υποδύεσαι έναν πρόεδρο και του να καλείσαι να επιτελέσεις τα καθήκοντά του.

Αρχικά ο Ζελένσκι κατηγορήθηκε ότι επρόκειτο να υποκύψει στα όποια αιτήματα του Πούτιν ενώ στη συνέχεια ενεπλάκη στην παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος του είχε ζητήσει να ερευνήσει τις δραστηριότητες του γιου του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Οσον αφορά την αντιπαράθεση που εξελίχθηκε σε πόλεμο με τη Ρωσία, την περασμένη Δευτέρα, σε άρθρο της στους New York Times, η ουκρανή δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Kyiv Independent Ολγκα Ρουντένκο έκανε λόγο για έναν «Κωμικό που Εγινε Πρόεδρος» και έχει εμπλακεί σε καταστάσεις που αδυνατεί να αντιμετωπίσει. Επειτα από τρεις ημέρες, ωστόσο, ο Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία και ο Ζελένσκι φόρεσε γιλέκο παραλλαγής και άρχισε να ενεργεί ωσάν πραγματικός ηγέτης, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να διαφύγει, προτρέποντας τους συμπατριώτες του να αντισταθούν, εμψυχώνοντας και καθοδηγώντας τον ουκρανικό στρατό, επικρίνοντας τους Δυτικούς για την κάθε άλλο παρά αμέριστη συμπαράστασή τους.

«Μόνοι μας υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας. Οι πιο ισχυρές δυνάμεις στον κόσμο παρακολουθούν από απόσταση. Είχαν κάποιο αποτέλεσμα οι χθεσινές κυρώσεις; Ακούμε στον ουρανό από πάνω μας και στα εδάφη μας ότι δεν αρκούν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή. Οι Ρώσοι τον έψαξαν αλλά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν ενώ εκείνος δεν δίστασε να προκαλέσει τον Πούτιν να συναντηθούν για να διαπραγματευτούν.

Το πρωί της Παρασκευής ο Μπάιντεν επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικώς και έπειτα από λιγότερο από μία ώρα ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter τα εξής: «Η ενίσχυση των κυρώσεων, η συγκεκριμένη αμυντική βοήθεια και ένας αντιπολεμικός συνασπισμός συζητήθηκαν μόλις με τον @POTUS. Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για την σθεναρή υποστήριξή τους».

Λίγο αργότερα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων κατά του Πούτιν, ωστόσο πιο σημαντική είναι η δεύτερη επισήμανση στο μήνυμα του Ζελένσκι. Ακόμη και εάν πέσει το Κίεβο, ακόμη και εάν οι Ρώσοι δολοφονήσουν τον ουκρανό πρόεδρο, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται ήδη να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν εξ αποστάσεως τους Ουκρανούς, στην περίπτωση που επιλέξουν να αντισταθούν στους Ρώσους. Για το ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να καταστεί το Αφγανιστάν του Πούτιν έγραψε μεταξύ άλλων και ο Μπρους Ρίντελ του Brookings Institution.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να συσταθεί καταρχάς μία αξιόμαχη πολεμική δύναμη (σαν τους μουτζαχεντίν) αλλά και να βρεθεί μία σύμμαχη χώρα διατεθειμένη να διαδραματίσει τον ρόλο που διαδραμάτισε το Πακιστάν στο πλαίσιο του πολέμου των Αφγανών με τους Σοβιετικούς. Στην περίπτωση, όμως, που εφαρμοστεί επιτυχώς η «στρατηγική του ακανθόχοιρου», «η απόφαση του Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταστεί άλλη μία γεωπολιτική καταστροφή για τη Ρωσία».

Πηγή: Protagon.gr


Δραματικές στιγμές: Οι Ρώσοι πολιορκούν το Κίεβο - Φτιάξτε μολότοφ πάρτε τα όπλα25/2/2022

Τους πολίτες στην περιοχή Obolon, κοντά στο Κίεβο καλεί η κυβέρνηση στην Ουκρανία να αντισταθούν, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ρωσικά τεθωρακισμένα πλησιάζουν την περιοχή.

 Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ζητά από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους για να προστατευτούν και να ετοιμάσουν βόμβες μολότοφ.

Σημειώνεται ότι το προάστιο είναι περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Κιέβου.

Μια ανάσα από το Κίεβο βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν εντός της ημέρας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στο Όμπολον, περιοχή του Κιέβου, όπου ο ουκρανικός στρατός τις αναχαιτίζει. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, το υπουργείο Άμυνας ζητά από τους πολίτες να μην βγουν τα σπίτια τους και να προετοιμάσουν βόμβες μολότοφ.


Φόβοι για ρωσική επίθεση με τεθωρακισμένα στο Κίεβο εντός της ημέρας
Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Ουκρανικό - Μπόρις Τζόνσον: Κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε τρεις ολιγάρχες

22/2/2022

Κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Περιουσιακά στοιχεία αυτών στη Βρετανία θα παγώσουν, θα απαγορευθεί η είσοδος των υπό κυρώσεις ατόμων στη χώρα και θα απαγορευθεί σε Βρετανούς πολίτες και σε βρετανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί τους.

Αυτές οι κυρώσεις, είπε ο κ. Τζονσον, είναι η πρώτη δόση, καθώς περαιτέρω διείσδυση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, πέρα από τις επαρχίες του Ντονμπάς, θα συνεπάγονται περαιτέρω κυρώσεις.

Οι πέντε τράπεζες είναι οι: Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Black Sea Bank. Τα τρία άτομα κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις είναι οι Γκενάντι Τιμτσένκο, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες με ισχυρά σημερινής στον τομέα της ενέργειας και συνεχές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε την άμεση εφαρμογή του πλήρους πακέτου των κυρώσεων που έχει ετοιμάσει η βρετανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της Βρετανίας, καθώς, όπως σημείωσε, η Ρωσία παραβίασε ένα σημαντικό όριο.

Στην ομιλία του ο κ. Τζόνσον είπε ότι όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της ρωσικής επιθετικότητας που είναι πιθανό να περιλαμβάνει μία πλήρους κλίμακας εισβολή. Για την ώρα, είπε, η Ρωσία έχει διαπράξει μία «ανανεωμένη εισβολή» στην ανατολική Ουκρανία και ο Πρόεδρος Πούτιν δημιουργεί πρόσχημα για την πλήρη εισβολή.

«Θα συνεχίσουμε να αναζητάμε διπλωματική λύση έως την ύστατη δυνατή στιγμή, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο τα λόγια μας να μην έχουν αποτέλεσμα και ο Πρόεδρος Πούτιν να είναι τελείως αποφασισμένος για μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για μία «παρατεταμένη κρίση», καθώς αν και του είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει πώς το έτος 2022 ένα εθνικός ηγέτης μπορεί με ηρεμία και πρόθεση να σχεδιάζει την καταστροφή ενός ειρηνικού γείτονα, «παρόλα αυτά οι αποδείξεις με τα δικά του λόγια δείχνουν ότι αυτό ακριβώς είναι που κάνει ο Πρόεδρος Πούτιν».

Ο κ. Τζόνσον συμπλήρωσε πως οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία «πρέπει να αποτύχουν και πρέπει να φανεί ότι αποτυγχάνουν».

O πρωθυπουργός του ΗΒ χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Βερολίνου να παγώσει την πιστοποίηση του NordStream 2.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, κάλεσε εκ νέου όσους Βρετανούς υπηκόους έχουν παραμείνει στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εν μέσω φόβων για διευρυμένη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Μέσω Twitter η κα Τρας επανέλαβε το κάλεσμα του Foreign Office, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια και η προστασία των Βρετανών στην Ουκρανία συνιστά κορυφαία προτεραιότητα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Αυτό "συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.

skai


The Sun: Η Αστυνομία φοβόταν μήπως ο Αναγνωστόπουλος έριχνε το ελικόπτερο

Τι γράφει η βρετανική The Sun για την επιχείρηση μεταφοράς του γυναικοκτόνου από την Αλόννησο στην Αθήνα

Το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά με τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο δεν έχει σταματήσει να απασχολεί τόσο τα εγχώρια, όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής «The Sun», η οποία έκανε αναφορά στην επιχείρηση μεταφοράς του γυναικοκτόνου από την Αλόννησο στην Αθήνα, με αστυνομική πηγή να μιλά για έναν «επικίνδυνο άνθρωπο».

«Η επιχείριση είχε σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια. Δεν θα παίρναμε κανένα ρίσκο. Η σχέση μας στηριζόταν στην εμπιστοσύνη και ξέραμε ότι πρόκειται για έναν επικίνδυνο άνθρωπο. Ήταν ικανός για όλα» είπε στην εφημερίδα η πηγή αυτή.

Αρχικά ο πιλότος μεταφέρθηκε από την Αλόννησο στη Σκιάθο με σκάφος και από εκεί με ελικόπτερο στην Αθήνα. Και αυτό γιατί η Αστυνομία φοβόταν μήπως ο Αναγνωστόπουλος έριχνε το ελικόπτερο μόλις καταλάβαινε ότι όλα είχαν τελειώσει.

Γλυκά Νερά: «Ο πιλότος ήταν χαμογελαστός λες και πήγαινε κρουαζιέρα»
Λεπτομέρειες από τη μεταφορά του 33χρονου πιλότου από την Αλόννησο στην Σκιάθο, έδωσε και ο καπετάνιος που τον μετέφερε. «Δεν έχω ξαναδεί καλύτερο ηθοποιό» ανέφερε στο MEGA χαρακτηριστικά ο καπετάνιος, σημειώνοντας πως ο δράστης χαμογελούσε λίγα λεπτά μετά το μνημόσυνο της γυναίκας του.

«Αυτός ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ήταν χαμογελαστός λες και πήγαινε κρουαζιέρα και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτός ο άνθρωπος είχε σκοτώσει τη γυναίκα του και πριν από λίγο ήταν στο μνημόσυνό της» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Άνθιμου.

«Η επιβίβαση ήταν με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μπήκε από δω πέρα μέσα στο σκάφος συνοδεία. Το τοποθέτησαν και τον έβαλαν εδώ πέρα σε αυτό το σημείο κι έκατσε. Δεξιά και αριστερά του τον είχαν αστυνομικοί» περιέγραψε.

Το State Department έβγαλε οδηγία να μην έρθουν διακοπές στην Ελλάδα οι Αμερικανοί


Ανοίγουν από Δευτέρα καταστήματα, εστίαση, πάρκα κλπ στη Βρετανία καθώς το 73,4% του πληθυσμού αναμένεται να έχει προστατευτικά αντισώματα κατά της Covid-19.

Αυτό προκύπτει βάσει υπολογιστικού μοντέλου, που επεξεργάστηκαν επιστήμονες του University College London (UCL), παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις προ ημερών του Imperial College ότι μόλις 34% θα είχε την απαραίτητη προστασία μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα.

Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν σταματά μια λοιμογόνος ασθένεια να εξαπλώνεται στον πληθυσμό, επειδή αρκετός αριθμός ανθρώπων έχει αναπτύξει ανοσία είτε μέσω των εμβολιασμών, είτε επειδή ανάρρωσε από τη νόσο.

Αποδίδει καρπούς η εμβολιαστική εκστρατεία

Το μοντέλο του UCL υπονοεί ότι η Βρετανία μπορεί να προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 21 Ιουνίου – ημερομηνία που έχει καθορίσει ως στόχο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον στον οδικό του χάρτη για την έξοδο από το lockdown καθώς αποδίδει καρπούς η εμβολιαστική εκστρατεία.

Στις 30 Μαρτίου έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αποκάλυψε ότι το 54,7% των κατοίκων της Αγγλίας διέθεταν αντισώματα μέχρις τα μέσα του ίδιου μήνα, έναντι 50,8% μια εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά έκτοτε άλλοι 7,1 εκατ. πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 ανεβάζοντας στα σχεδόν 32 εκατ. τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων, ενώ καταγράφηκαν άλλα 100.000 κρούσματα – πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με τον Μάρτιο πολλοί περισσότεροι Βρετανοί διαθέτουν πλέον αντισώματα – χώρια τους αναρίθμητους ασυμπτωματικούς.

«Πάνω από 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, γύρω στο 42% έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό και περίπου 10% έχουν προηγούμενη ανοσία. Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά τότε – σύμφωνα με το μοντέλο – περίπου 70% του πληθυσμού έχει ανοσία», δήλωσε ο καθηγητής Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του UCL, Καρλ Φρίστον στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, συμπληρώνοντας ότι «βάσει του αριθμού των επαφών στην αρχή της πανδημίας και του εκτιμώμενου κινδύνου μετάδοσης, φθάνουμε κοντά στο όριο της ανοσίας της αγέλης». Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων έρχονται μετά τις αναφορές περί μείωσης πάνω από το μισό σ’ έναν μήνα των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε κάθε ηλικιακή ομάδα στη Βρετανία.


Süddeutsche Zeitung για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: «Είμαστε όλοι Έλληνες!»

Μακροσκελές αφιέρωμα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια διαμάχη που ρίχνει τις σκιές της μέχρι σήμερα».

Ο δημοσιογράφος Τομπίας Τσικ στο ιστορικό ρεπορτάζ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» εξιστορεί καρέ-καρέ το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, «που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821, ή τουλάχιστον αυτό λέει η παράδοση. Μπροστά από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στην Πελοπόννησο, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί το λάβαρο, έναν μπλε σταυρό σε λευκό φόντο και μετά το σηκώνει ψηλά. Η εξέγερση ενάντια στους Οθωμανούς έχει πλέον τις ευλογίες της εκκλησίας. Το σύνθημα είναι απλό: "Ελευθερία ή θάνατος!"». Ποια ήταν όμως η κατάσταση στον ελληνικό χώρο την εποχή εκείνη;
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός με το λάβαρο της επανάστασης
«Οι Οθωμανοί κυριάρχησαν στην Ελλάδα για σχεδόν τέσσερις αιώνες. Αν και οι Έλληνες έμποροι και οι Ορθόδοξοι κληρικοί απολάμβαναν ορισμένα προνόμια στην οθωμανική περίοδο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες φτώχειας. Οι αγρότες έπρεπε να εκμισθώνουν γη από Τούρκους γαιοκτήμονες, δεν τους επιτρεπόταν να φέρουν όπλα, ούτε να έχουν άλογα, και έπρεπε να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερους φόρους από τους μουσουλμάνους. Όποιος δεν ασπαζόταν το Ισλάμ παρέμενε πολίτης δεύτερης κατηγορίας» αναφέρει η SZ «(…) Επομένως δεν ήταν καθόλου σίγουρη η επιτυχία της Επανάστασης. Η πραγματική της έναρξη μάλιστα απέτυχε.» Αυτό συνέβη με τις πρώτες επαναστατικές ενέργειες που εκδηλώθηκαν εκτός ελληνικού χώρου, στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, με έντονο τότε ελληνικό στοιχείο. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις επαναστατικές προσπάθειες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο ρόλο της Φιλικής Εταιρείας αλλά και στο πώς το επαναστατικό ρεύμα έφτασε στην Πελοπόννησο. Επίσης γίνεται μνεία στη «θρησκευτική συνιστώσα της επανάστασης, «Χριστιανοί εναντίον Μουσουλμάνων» αλλά και στο πρώτο επανασταστικό «προσωρινό» Σύνταγμα που διακήρυττε μεταξύ άλλων ότι: «Όλοι οι αυτόχθονες κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας που πιστεύουν στον Ιησού Χριστό είναι Έλληνες».

Φιλελληνισμός, Μεγάλες Δυνάμεις, Όθωνας
Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στο κίνημα του Φιλελληνισμού στη Δυτική Ευρώπη.«Στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ιταλία και ακόμη και στις ΗΠΑ συγκροτούνται ‘φιλελληνικές επιτροπές’. Τυπώνονται φυλλάδια, συλλέγονται χρήματα και οργανώνονται δωρεές όπλων για τους εξεγερμένους. 
Ο ενθουσιασμός τροφοδοτείται από έναν θαυμασμό για την κλασική αρχαιότητα, όπως αυτόν του Γιόχαν Βόλφανγκ φον Γκαίτε». Ή του Βρετανού ρομαντικού ποιητή και Φιλέλληνα Πέρσι Σέλλεϋ, ο οποίος είχε γράψει: «Είμαστε όλοι Έλληνες».
 Το ρεπορτάζ διατρέχει σημαντικές στιγμές του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία, κρίσιμες μάχες και κομβικές στιγμές, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου, και αναλύει τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, κυρίως προς το τέλος των επαναστατικών χρόνων και μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους: από τον Ιωάννη Καποδίστρια μέχρι την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Βαυαρού Όθωνα, κάτι που ήθελαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, «οι απρόθυμες μαίες» του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, όπως τις χαρακτηρίζει. Όσο για το εγχείρημα του Όθωνα «να αναθέσει την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού σε ομάδα έμπειρων βαυαρών αξιωματούχων», αυτό προκάλεσε μόνο «μέτριο ενθουσιασμό μεταξύ των Ελλήνων μαχητών της ελευθερίας. Αντίθετα, πολλοί εξ αυτών επιδόθηκαν στη Μεγάλη Ιδέα, το όνειρο ενός μεγάλου ελληνικού κράτους εντός των συνόρων της παλιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας».

Έριξε από τον γκρεμό την έγκυο γυναίκα του προκειμένου να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της
Ο 40χρονος σύζυγός 32χρονης Τουρκάλας, η οποία ήταν 7 μηνών έγκυος, την έριξε από τον γκρεμό προκειμένου να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της. Το ζευγάρι βρίσκονταν σε διακοπές και μόλις είχαν βγάλει μία selfie.

Σύμφωνα με τις Αρχές ο 40χρονος το έκανε προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα από την ασφάλεια ζωής της.

Ένας 40χρονος Τούρκος, συνελήφθη τελικά τον περασμένο Νοέμβριο, περισσότερα από δύο χρόνια μετά τον θάνατο της άτυχης γυναίκας.Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ που έφεραν εχθές στο φως λεπτομέρειες από το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί εις βάρος του Χακάν Αϊσάλ, το περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο του 2018 στα Μούγλα της Τουρκίας, κοντά στην Κοιλάδα των Πεταλούδων όπου είχε πάει να παραθερίσει ο 40χρονος με την 32χρονη γυναίκα του. Η Σεμρά Αϊσάλ ήταν έγκυος επτά μηνών όταν έχασε τραγικά τη ζωή της, πέφτοντας από έναν γκρεμό στην περιοχή. Ο θάνατός της, όπως και εκείνος του αγέννητου μωρού της, ήταν ακαριαίος.


Όπως εξηγεί η Daily Mail, ο σύζυγος της Σεμρά ισχυρίζεται ότι η γυναίκα γλίστρησε και έπεσε από τον γκρεμό, και ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τον θάνατό της. Εκείνη την ημέρα το ζευγάρι είχε περάσει τρεις ώρες στο συγκεκριμένο σημείο, απολαμβάνοντας τη θέα και βγάζοντας φωτογραφίες. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η πτώση συνέβη όταν η γυναίκα του του ζήτησε να της φέρει το κινητό, το οποίο η ίδια είχε βάλει στην τσάντα της αφού τράβηξε μερικές φωτογραφίες. Ενώ είχε γυρισμένη την πλάτη πηγαίνοντας προς την τσάντα, άκουσε την κραυγή της Σεμρά. «Όταν γύρισα να κοιτάξω, δεν ήταν εκεί. Δεν έσπρωξα εγώ τη γυναίκα μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εισαγγελικές αρχές παρουσιάζουν μια διαφορετική εκδοχή για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα εκείνη την ημέρα. Η δική τους βερσιόν θέλει τον Αϊσάλ να σχεδίασε και να εκτέλεσε με παγερή ψυχραιμία τον φόνο της συζύγου του, με σκοπό να εισπράξει την αποζημίωση από το οικογενειακό ασφαλιστικό συμβόλαιο ζωής που είχε υπογράψει η γυναίκα λίγο καιρό πριν τον πρόωρο χαμό της.
Ειδικότερα, το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο Δικαστήριο της Φετίγιε κάνε λόγο για προμελετημένο φόνο και επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο 40χρονος σχεδίασε τη δολοφονία της συζύγου του κανονίζοντας προηγουμένως να υπογράψει ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο, το οποίο όριζε ότι σε περίπτωση δυστυχήματος θα ήταν ο μοναδικός δικαιούχος της αποζημίωσης ύψους περίπου 400.000 τουρκικών λιρών (46.000 ευρώ).

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο μόνος λόγος που το ζευγάρι κάθισε επί τρεις ώρες στο συγκεκριμένο σημείο ήταν επειδή ο 38χρονος τότε άνδρας έψαχνε την κατάλληλη ευκαιρία, όταν θα ήταν απολύτως μόνοι, για να σπρώξει τη γυναίκα του στο κενό. Αμέσως μόλις βεβαιώθηκε ότι δεν θα τους έβλεπε κανείς, ο Αϊσάλ εκτέλεσε το σατανικό σχέδιό του, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο.

Όταν στη συνέχεια ο Αϊσάλ πήγε να εισπράξει την αποζημίωση, η ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε να καταβάλει το ποσό, επικαλούμενη την έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη. Το δικαστήριο της Φετιγιέ αποφάσισε ο 40χρονος να προφυλακιστεί για προμελετημένο φόνο. Στην ακροαματική διαδικασία, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, παρουσιάστηκε βίντεο με την κατάθεση του αδελφού της άτυχης γυναίκας. Μεταξύ άλλων, ο Ναΐμ Γιολτσού περιέγραψε στο δικαστήριο την ψυχρή στάση του γαμπρού του μετά το τραγικό συμβάν: «Όταν πήγαμε στον ιατροδικαστή να παραλάβουμε τη σορό, ο Χακάν καθόταν στο αμάξι. Εγώ και οι δικοί μου ήμασταν συντετριμμένοι, αλλά εκείνος δεν έδειχνε καν θλιμμένος... Η αδερφή μου ήταν πάντα αντίθετη στο να παίρνουν δάνεια. Μετά τον θάνατό της όμως, μάθαμε ότι ο Χακάν είχε πάρει τρία δάνεια στο όνομά της. Επίσης η Σεμρά είχε πάντοτε υψοφοβία. Τι είδους extreme sports επρόκειτο να κάνει εφόσον είχε υψοφοβία;».

Η τελευταία φράση του αφορά premium καλύψεις που είχε προσθέσει ο Αϊσάλ στο ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Ερωτηθεις για αυτά τα premium, ο 40χρονος είχε απαντήσει στις Αρχές ότι τα τελευταία χρόνια τον ενδιέφεραν τα extreme sports, όπως η πτώση με αλεξίπτωτο, το μπάντζι τζάμπινγκ και το ράφτινγκ. «Γι' αυτό και έκανα ασφάλεια ζωής πριν παντρευτώ», ανέφερε ο κατηγορούμενος. Αναφορικά με τον όρο του συμβολαίου που τον ονομάζει ως τον μοναδικό δικαιούχο της αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος της γυναίκας του, ο 40χρονος υποστήριξε ότι δεν είχε προσέξει καν την ύπαρξή του και ότι ο ίδιος και σύζυγός τους υπέγραψαν τα χαρτιά που τους έδωσε ο ασφαλιστής τους, χωρίς καν να προσέξουν τι έγραφαν.Ένας χρόνος κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 100 εκατ. κρουσμάτων παγκοσμίως

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό μετά την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία χωρών.Μέχρι τις 23:30 ώρα Ελλάδας, έχουν καταγραφεί συνολικά 100.010.798 κρούσματα, και 2.151.242 θάνατοι.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνθηκαν με τον ιό, ανάρρωσαν, ωστόσο ένα μέρος διατηρεί συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.


Νέες τουρκικές προκλήσεις με NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο έως το τέλος του 2021


Σε ένα νέο μπαράζ από NAVTEX προχώρησε η Τουρκία λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Μάλιστα, η προκλητικότητα φτάνει σε άλλο επίπεδο, αφού δεσμεύουν περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις με πυρά μέχρι σχεδόν το τέλος του 2021. Εξαιρούνται μόνο η θερινή περίοδος, τα Σαββατοκύριακα, οι εθνικές εορτές, όπως και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Δείτε τις NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης:


TURNHOS N/W : 0050/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 15-01-2021 19:58)

TURNHOS N/W : 0050/21

AEGEAN SEA

1. FIRING EXERCISE, BETWEEN 16 JAN-14 JUN 21 AND 16 SEP-31 DEC 21 FROM SUNRISE TO SUNSET

A) EXCEPT WEEKENDS AND NATIONAL HOLIDAYS,

B) EXCEPT THE FOLLOWING DATES:

15 MAR 21, 25 MAR 21, 30 APR 21, 01 MAY 21, 02 MAY 21, 03 MAY 21, 28 OCT 21, 21 NOV 21, 24 DEC 21, 25 DEC 21, 26 DEC 21, 31 DEC 21.

IN AREA BOUNDED BY;

37 27.00 N - 026 17.00 E

37 08.50 N - 026 27.50 E

37 05.00 N - 026 09.00 E

37 24.00 N - 026 00.00 E

37 24.00 N - 026 04.00 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 311800Z DEC 21.

TURNHOS N/W : 0049/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 15-01-2021 19:55)

TURNHOS N/W : 0049/21

AEGEAN SEA

1. FIRING EXERCISE, BETWEEN 16 JAN-14 JUN 21 AND 16 SEP-31 DEC 21 FROM SUNRISE TO SUNSET

A) EXCEPT WEEKENDS AND NATIONAL HOLIDAYS,

B) EXCEPT THE FOLLOWING DATES:

15 MAR 21, 25 MAR 21, 30 APR 21, 01 MAY 21, 02 MAY 21, 03 MAY 21, 28 OCT 21, 21 NOV 21, 24 DEC 21, 25 DEC 21, 26 DEC 21, 31 DEC 21.

IN AREA BOUNDED BY;

39 00.00 N - 025 10.00 E

39 20.00 N - 024 58.00 E

39 14.00 N - 024 40.00 E

38 54.00 N - 024 52.00 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 311800Z DEC 21.

 

TURNHOS N/W : 0048/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 15-01-2021 19:53)

TURNHOS N/W : 0048/21

AEGEAN SEA

1. FIRING EXERCISE, BETWEEN 16 JAN-14 JUN 21 AND 16 SEP-31 DEC 21 FROM SUNRISE TO SUNSET

A) EXCEPT WEEKENDS AND NATIONAL HOLIDAYS,

B) EXCEPT THE FOLLOWING DATES:

15 MAR 21, 25 MAR 21, 30 APR 21, 01 MAY 21, 02 MAY 21, 03 MAY 21, 28 OCT 21, 21 NOV 21, 24 DEC 21, 25 DEC 21, 26 DEC 21, 31 DEC 21.

IN AREA BOUNDED BY;

40 16.50 N - 025 39.00 E

40 18.00 N - 025 30.00 E

40 35.00 N - 024 58.00 E

40 11.00 N - 024 33.00 E

40 09.00 N - 024 45.00 E

40 20.00 N - 024 56.00 E

40 07.00 N - 025 33.00 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 311800Z DEC 21.

Επίσης, για τις 19 Ιανουρίου η Τουρκία προγραμματίζει άσκηση νότια της Λήμνου:

TURNHOS N/W : 0044/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 15-01-2021 11:59)

TURNHOS N/W : 0044/21

AEGEAN SEA

1. GUNNERY EXERCISE, ON 19 JAN 21 FROM 1001Z TO 1130Z IN AREA BOUNDED BY;

39 30.00 N-025 33.00 E

39 40.00 N-025 33.00 E

39 40.00 N-025 20.00 E

39 30.00 N-025 20.00 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 191230Z JAN 21.

 

news