Βασιλιάς Κάρολος: Διώχνει τον πρίγκιπα Άντριου – Παίρνει εκδίκηση για συνωμοσία
Όγδοος στην διαδοχή του θρόνου σήμερα ο πρίγκιπας Άντριου έβλεπε πάντα ανταγωνιστικά τον πρωτότοκο αδελφό του. Ένιωθε πάντα ‘εφεδρικός’.
Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος, λέει μία λαϊκή ρήση, και όπως φαίνεται, δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα. Και παρότι λαϊκή δεν αφορά μόνο τους λαϊκούς αλλά και τους… Γαλαζοαίματους.
Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο ο βασιλιάς Κάρολος, κάνοντας πολλά χρόνια υπομονή, σε μία μόλις στιγμή αποφάσισε να κάνει έξωση στον μικρότερο αδελφό του, πρίγκιπα Άντριου, από την βασιλική κατοικία Royal Lodge στο Ουίνδσορ.
Η αξία της βασιλικής κατοικίας Royal Lodge στο Ουίνδσορ ανέρχεται στα 30 εκατ. λίρες. Στην κατοικία αυτή έμενε η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ μέχρι το 2002 οπότε και πέθανε. Έπειτα ο Άντριου απέκτησε το κτίριο υπογράφοντας συμφωνία leasing για 75 έτη με το Crown Estate, την εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει στην κατοχή της την δημόσια ακίνητη περιουσία του εκάστοτε μονάρχη.
Ωστόσο, μετά και τον θάνατο της Ελισάβετ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο 74χρονος βασιλιάς πια της Βρετανίας, Κάρολος αποφάσισε να κάνει έξωση στον 62χρονο αδελφό του Άντριου αλλά και στην πρώην σύζυγό του, Σάρα Φέργκιουσον, που τα τελευταία χρόνια συγκατοικεί με τον δούκα του Γιορκ στο Royal Lodge, παρόλο που το ζευγάρι έχει χωρίσει επίσημα από το 1996.
Αυτό δεν είναι άσχετο, μάλλον, από την γενικότερα στόχευση του Καρόλου, να μειώσει κατά πολύ τα έξοδα και τα κόστη τους στέμματος επί της βασιλείας του.
Το σχέδιο του Καρόλου φαίνεται πως είναι να μετακομίσει ο αγαπημένος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ στην μικρότερη βασιλική κατοικία Frogmore Cottage, που βρίσκεται επίσης στο Ουίνδσορ και ήταν η πρώην κατοικία του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, πριν το ζευγάρι εγκαταλείψει τα βασιλικά του καθήκοντα και εγκατασταθεί μόνιμα στις ΗΠΑ, μετά το Megxit.
Το μυστικό σχέδιο του Άντριου να γίνει αντι-βασιλιάς με βασιλιά τον Ουίλιαμ
Η αλήθεια είναι ότι εκ πρώτης όψεως η έξωση του Άντριου από τον Κάρολο δείχνει να έχει λογικό έρεισμα. Ωστόσο, η βασιλική δημοσιογράφος , Άντζελα Λέβιν κάνει λόγο για εκδίκηση και οργανωμένο σχέδιο σε σχετικό άρθρο της στη Daily Mail.
Σχέδιο το οποίο προέκυψε ύστερα από την συνωμοσία που είχε σχεδιάσει ο δούκας του Γιορκ μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και την Σάρα Φέργκιουσον, όταν ακόμα βρισκόταν εν ζωή η «αγαπημένη πριγκίπισσα του λαού» και παράλληλα, είχε γίνει γνωστή η εξωσυζυγική σχέση του τότε διαδόχου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
Η Λέβιν τονίζει πως ο Άντριου βοηθούμενος από την τότε σύζυγό του και την Νταϊάνα επιχείρησε να πείσει την βασίλισσα Ελισάβετ να αλλάξει την γραμμή διαδοχής: να την διαδεχθεί ο ανήλικος τότε πρίγκιπας Ουίλιαμ με αντιβασιλιά τον Άντριου και να μην ανέβει στο θρόνο ο νόμιμος διάδοχος, πρίγκιπας Κάρολος.
Η αδυναμία της Βασίλισσας Ελισάβετ προς τον δευτερότοκο γιο της, Άντριου δεν είναι άγνωστη. Αντιθέτως είναι πασίγνωστη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι ο άνθρωπος που έχει εμπλακεί σε αρκετά σκάνδαλα και έχει φέρει ουκ ολίγες φορές τη βασιλική οικογένεια σε αμηχανία.
Το 2011 η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε τον τίτλο του «ειδικού απεσταλμένου για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις» που έφερε ο Άντριου επί δέκα χρόνια, μετά την αποκάλυψη στον βρετανικό Τύπο πως ο πρίγκιπας είχε συνάψει αμφιλεγόμενες συμφωνίες με δισεκατομμυριούχους και δικτατορικά καθεστώτα σε Τυνησία, Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν.
Η αδυναμία, βέβαια, που του είχε η βασίλισσα δεν φάνηκε να είναι αρκετή ώστε να την πείσει ο Άντριου να αλλάξει τη σειρά διαδοχής.
Όγδοος στην διαδοχή του θρόνου σήμερα ο πρίγκιπας Άντριου έβλεπε πάντα ανταγωνιστικά τον πρωτότοκο αδελφό του. Ένιωθε πάντα ‘εφεδρικός’.
Τη θέση της Γερμανίας υπέρ μιας λύσης στο πολιτικό ζήτημα της Κύπρου με «διζωνική ομοσπονδία και εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία του κράτους», στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας την προθυμία της κυβέρνησής του να συμβάλει στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, αλλά και στη διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε για την πρόθεσή του να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε για αυτό ενεργότερη ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την στήριξη της Γερμανίας.
«H Γερμανία εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση διζωνικής ομοσπονδίας με εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία. Η βάση για αυτό είναι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η στάσιμη διαπραγματευτική διαδικασία να πάρει επιτέλους νέα ώθηση, αυτό βέβαια απαιτεί πολιτικό θάρρος από όλους τους συμμετέχοντες και, όπως ξέρω, υπάρχει η διάθεση να κάνουμε κάτι, μιλήσαμε για αυτό εκτενώς. Θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και είμαστε πρόθυμοι – αν αυτό είναι επιθυμητό – να στηρίξουμε την διαπραγματευτική διαδικασία», δήλωσε ο κ. Σολτς.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο για «μεγάλες οικονομικές προοπτικές» κυρίως στον τομέα της ενέργειας και για αυτό, σημείωσε, είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι «τα ανοιχτά ζητήματα μπορούν να λυθούν με τον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι «το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» και ζητώντας μια «αποφασιστική συνεισφορά» της ΕΕ στην επανέναρξη των συνομιλιών – πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως διευκρίνισε, η ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά να προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη στις προσπάθειές τους. «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι το δίχτυ ασφαλείας μας», είπε χαρακτηριστικά. «Η ΕΕ έχει κάθε εργαλείο και κάθε κίνητρο, που μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση επωφελή για όλες τις πλευρές. Καλό για τον κυπριακό λαό, την ΕΕ, την Τουρκία, και όλη την περιοχή. Η Γερμανία ως δραστήριο κράτος – μέλος της Ένωσης, μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό», πρόσθεσε ο κύπριος πρόεδρος και αναφέρθηκε στον «αποφασιστικό ρόλο» του Βερολίνου στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και στον «καθοριστικό» ρόλο της Γερμανίας ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Σολτς δήλωσε επίσης ιδιαίτερα «εντυπωσιασμένος» από τη μεγάλη προθυμία της κυπριακής πλευράς να αναζωογονηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία και επισήμανε ότι του ήταν πολύ σημαντική η σημερινή προσωπική συζήτηση ώστε να μπορεί κατόπιν να εμβαθύνει στο θέμα με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες από τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι αποφάσεις του τουρκικού λαού είναι σεβαστές και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί ασφαλώς κλιμάκωση, αλλά συνεργασία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Σολτς για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι το ζήτημα είναι τώρα «να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για καλή εξέλιξη, για καλή γειτονία και, όπως είπαμε θα συνεισφέρουμε όπως και στο παρελθόν και ελπίζουμε να μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο».
Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σύμφωνοι και σε ό,τι αφορά την ανάγκη για πλήρη στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ. «Πρέπει να αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις και να φροντίσουμε κυρίως ώστε να μην παρακάμπτονται», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η χώρα του «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και δεν μπορεί να δεχθεί την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας καμίας χώρας, εφαρμόζει από την αρχή όλες τις κυρώσεις και θα συνεχίσει να το κάνει. Επισήμανε μάλιστα και εκείνος την ανάγκη οι αποφάσεις να εφαρμόζονται από όλους, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος για την Κύπρο των κυρώσεων που αφορούν τα τάνκερ, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις, αλλά επισήμανε και ότι «η ΕΕ θα πρέπει να παρέμβει προκειμένου να στηρίξουμε τους τομείς» οι οποίοι πλήττονται από τις σωστές, όπως διευκρίνισε, αποφάσεις των Βρυξελλών.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε ακόμη τη Γερμανία για την έμπρακτη αλληλεγγύη της στο μεταναστευτικό και τόνισε την ανάγκη και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις σε σχέση με την κατανομή των βαρών, αλλά και με την αντιμετώπιση των αιτίων της μετανάστευσης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ απέμεναν δέκα ημέρες προτού η απειλή το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ να κηρύξει άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών γίνει πραγματικότητα, ο αμερικανός Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο αντιπολιτευόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέβαλαν προσπάθεια χθες Δευτέρα να δείξουν πως πιστεύουν ότι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση, υιοθέτησαν πιο συμφιλιωτικό τόνο, χωρίς μολαταύτα το τεράστιο χάσμα ανάμεσά τους να ξεπεραστεί, τουλάχιστον όχι ακόμη.
«Ολοκλήρωσα μια παραγωγική συνάντηση» με τον κ. Μακάρθι, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, καλώντας να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με «καλή πίστη» για να εξευρεθεί συμβιβασμός ως προς τα δημοσιονομικά το συντομότερο.
Αναγνώρισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «διαφωνίες», που οι ομάδες των δύο πρωταγωνιστών καλούνται να συμβιβάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υπενθύμισε χθες πως είναι «πολύ πιθανό» οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν στάση πληρωμών μετά την 1η Ιουνίου.
Ο Κέβιν Μακάρθι, μετά το τετ-α-τετ στο Οβάλ Γραφείο, είπε από την πλευρά του πως «ο τόνος απόψε ήταν καλύτερος από ό,τι όλες τις προηγούμενες φορές», μίλησε ωστόσο επίσης για βαθιές διαφωνίες και έλλειψη συναίσθησης της κατεπείγουσας φύσης του ζητήματος στην άλλη πλευρά.
Η συνάντηση είχε σκοπό να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, που περιήλθαν σε αδιέξοδο το σαββατοκύριακο, απόντος του κ. Μπάιντεν, που βρισκόταν στην Ασία.
Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός, που επέστρεψε προχθές Κυριακή από την σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία, όταν αναχωρούσε σκόπευε να πάει επίσης στην Ωκεανία· το πολιτικό-δημοσιονομικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον τον ανάγκασε να συντομεύσει το ταξίδι.
Ομηρία
Για να αποτραπεί ο κίνδυνος δυνητικά καταστροφικής στάσης πληρωμών πρέπει το Κογκρέσο –η Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και η Βουλή που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι– να ψηφίσει για να εγκρίνει την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που μπορεί να δανειστεί το κράτος. Τα προηγούμενα χρόνια, ήταν γενικά τυπική διαδικασία.
Τούτη τη φορά, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να δώσουν πράσινο φως δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, σε βάθος δεκαετίας. Ο Τζο Μπάιντεν, που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2024 υποσχόμενος περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, το απορρίπτει. Κατηγορεί την αντιπολίτευση πως θέτει υπό ομηρία την αμερικανική οικονομία.
«Πρέπει να αλλάξουμε πορεία, το χρέος μας είναι πολύ μεγάλο», επέμεινε ο κ. Μακάρθι πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, καθώς η παράταξή του ερίζει τελευταία πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με δανεικά «από την Κίνα».
Ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει διατεθειμένος να συζητήσει για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά από την πλευρά του επισημαίνει πως θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος φορολογικά παραθυράκια και οι μεγάλες εταιρείες και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί να «πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί» σε φόρους. Κάτι που η άλλη πλευρά ούτε θέλει να ακούσει.
Τραμπ
Το περίφημο «όριο δανεισμού» ή «ταβάνι του χρέους», που βρίσκεται πάνω από τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια –παγκόσμιο ρεκόρ–, ξεπεράστηκε πριν από μήνες· η κυβέρνηση διαχειρίζεται ως εδώ την κατάσταση με λογιστικές διευθετήσεις.
Αν κηρυσσόταν στάση πληρωμών, οι ΗΠΑ δεν θα ήταν σε θέση να πληρώνουν τοκοχρεολύσια σε όσους διακρατούν αξιόγραφα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που θεωρούνται οι ασφαλέστερες τοποθετήσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Δεν θα μπορούν να καταβάλουν μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς, συντάξεις σε βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, και ούτω καθεξής.
Οι συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τρομακτικές, προειδοποιούν οικονομολόγοι.
Παρ’ όλ’ αυτά, πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επίσης σε εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2024, παρότρυνε το κόμμα του να οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών αν δεν εξασφαλίσει πελώριες περικοπές δημοσίων δαπανών.
Σύνταγμα
Ποιος θα κάνει πίσω πρώτος; Ο αμερικανός πρόεδρος, που γνωρίζει κάλλιστα πως ενδεχόμενη ύφεση, όποια κι αν ήταν η πολιτική της γένεση, θα έθετε σε κίνδυνο αν δεν εκμηδένιζε τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί; Ή ο Κέβιν Μακάρθι, η θέση του οποίου εξαρτάται από μια δράκα ακραίων κοινοβουλευτικών, οι οποίοι απαιτούν, όπως και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, να μην διανοηθεί να «αναδιπλωθεί»;
«Πρέπει να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα που θα μπορέσουμε να πουλήσουμε και στις δυο πλευρές», αναγνώρισε χθες ο κ. Μπάιντεν, που αρέσκεται να λέει πως στη μακρά καριέρα του στο Κογκρέσο έγινε διαπραγματευτής που δεν έχει ταίρι.
Η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών θα προτιμούσε να αναλάβει την πρωτοβουλία να αυξήσει μονομερώς το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, επικαλούμενος τη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει κάθε «αμφισβήτηση» της φερεγγυότητας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Σε αυτή την περίπτωση, το αμερικανικό δημόσιο θα αποκτούσε τη δυνατότητα να διαθέσει νέα ομόλογα ως εάν το όριο του χρέους να μην υπήρχε. Αλλά σε αυτό το σενάριο ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει μακρά δικαστική μάχη που θα φέρει τον Τζο Μπάιντεν αντιμέτωπο με το Ανώτατο Δικαστήριο — όπου η πλάστιγγα γέρνει αποφασιστικά στα δεξιά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν από σήμερα να ψηφίζουν για το δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου, όμως δεν κατάφερε για λίγο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία με πάνω από 50% ώστε να αποφύγει ένα δεύτερο γύρο.
Ο Ερντογάν θα μονομαχήσει τώρα με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο.
Στην Τουρκία, περίπου 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες στις 28 Μαΐου για να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος για να εκλεγεί πρόεδρος.
Στο εξωτερικό, περίπου 3,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας. Η μεγαλύτερη διασπορά βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες. Από την ομάδα αυτή, περίπου 1,5 εκατομμύριο μπορούν να ψηφίζουν στις τουρκικές εκλογές.
Στη Γερμανία, οι τούρκοι ψηφοφόροι έχουν περιθώριο μέχρι τις 24 Μαΐου για να ψηφίσουν σε 17 σημεία που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την τουρκική εκλογική αρχή.
Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την τουρκική πρεσβεία, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ψηφίζουν μέχρι την Τετάρτη στο τουρκικό γενικό προξενείο στην περιφέρεια Σαρλότενμπουργκ-Βίλμερσντορφ.
Η πρεσβεία λέει πως οι Τούρκοι και τα πρόσωπα με διπλή, γερμανική και τουρκική υπηκοότητα από το Βερολίνο και το Βραδεμβούργο μπορούν να ψηφίσουν εφόσον έχουν ήδη καταγραφεί στους καταλόγους πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με την πρεσβεία, περίπου 64.000 ψηφοφόροι ψήφισαν στο γενικό προξενείο κατά τον πρώτο γύρο.
Η Τουρκική Ομοσπονδία Βερολίνου-Βραδεμβούργου (TBB) λέει πως και οι δύο παρατάξεις κινητοποιούν τους υποστηρικτές τους στο Βερολίνο για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, περίπου 65% των ψηφοφόρων στη Γερμανία ψήφισαν τον Ερντογάν, πράγμα που σημαίνει πως ο απερχόμενος πρόεδρος είχε καλύτερη επίδοση στη Γερμανία και άλλες χώρες απ’ ό,τι στην Τουρκία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προσπαθεί να προσεγγίσει τους νέους ο Κιλιτσντάρογλου
Η τουρκική αντιπολίτευση επανέλαβε χθες, Τρίτη, την προεκλογική εκστρατεία της μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του υποψηφίου της για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επιχειρεί να κατοχυρώσει την ψήφο των νέων εναντίον του απερχόμενου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο.
«Έχουμε δώδεκα ημέρες, οφείλουμε να βγούμε από το τούνελ και από το σκοτάδι», έγραψε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στους νέους αυτούς «οι οποίοι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε έναν καφέ» σε μια Τουρκία υπονομευμένη από τον πληθωρισμό και στην οποία οι πολίτες ηλικίας 18 έως 34 ετών αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων. «Μια φορά είναι τα νιάτα», πρόσθεσε ο 74χρονος σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, επικεφαλής ενός ετερόκλιτου συνασπισμού συντηρητικών, εθνικιστών και φιλελεύθερων της κεντροδεξιάς και της αριστεράς.
Η αντιπολίτευση στοιχημάτισε στην υποτιθέμενη κόπωση των Τούρκων έπειτα από είκοσι χρόνια εξουσίας του Ερντογάν και ιδιαίτερα στην κόπωση των περισσότερων από 5 εκατομμύρια νέων που επρόκειτο να ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Επεδίωξε επίσης να επωφεληθεί από το οικονομικό πλαίσιο και την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, καθώς ο πληθωρισμός έτρεχε το φθινόπωρο μέχρι και με 85%.
Όμως, διαψεύδοντας τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο ισλαμοσυντηρητικός αρχηγός του κράτους συγκέντρωσε την Κυριακή το 49,5% των ψήφων, έναντι 44,89% για τον Κιλιτσντάρογλου.
Πάνω από 5% των ψήφων πήγε στον τρίτο υποψήφιο, τον 55χρονο υπερεθνικιστή πρώην βουλευτή Σινάν Ογάν.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε χθες, Τρίτη, πως το κόμμα του πρέπει «να πολεμήσει πολύ πιο σκληρά για να απαλλαγούμε από μια τόσο βάναυση εξουσία», για την οποία η παράταξή του καταγγέλλει πως θέλει να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή και πως επιβάλλει περιορισμούς στον Τύπο.
Εντούτοις, παρά την υποστήριξη που της προσέφερε η πλειονότητα των Κούρδων ψηφοφόρων, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανησυχήσει τον Ερντογάν.
«Ούτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι καινούριο όνομα για τους νέους, είναι 74 ετών, είναι επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από το 2010 και δεν κατάφερε να κινητοποιήσει αληθινά τους νεαρούς ψηφοφόρους», διαπιστώνει ο Μπερκ Εσέν, ερευνητής στις πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης.
«Η αντιπολίτευση έχει παραλύσει· θα τους είναι δύσκολο να ανασυνταχθούν για να κερδίσουν» στις 28 Μαΐου, εκτιμά και προβλέπει «ποσοστό συμμετοχής μικρότερο» από εκείνο της Κυριακής.
Οι Τούρκοι του εξωτερικού καλούνται να ψηφίσουν από το Σάββατο.
Η δυνατότητα να κινητοποιηθούν εκ νέου οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης είναι μία από τις άγνωστες παραμέτρους του δεύτερου γύρου, κυρίως στις ζώνες της νότιας Τουρκίας που επλήγησαν από το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την επαρχία Χατάι, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές και είναι η μόνη από τις περισσότερο πληγείσες περιφέρειες που δεν υπερψήφισε τον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις υποσχέσεις ότι θα ανοικοδομήσει 650.000 κατεστραμμένες κατοικίες.
Μια άλλη άγνωστη παράμετρος είναι το πώς θα κατανεμηθούν οι ψήφοι που πήρε στον πρώτο γύρο ο Σινάν Ογάν.
Ο πρώην υπερεθνικιστής βουλευτής δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα υποστηρίξει τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, αλλά δήλωσε πως αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε παραχώρηση στο κουρδικό ζήτημα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει ωστόσο απαραίτητα ανάγκη τις ψήφους αυτές: στον πρώτο γύρο η νίκη του ξέφυγε για λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή για περίπου μισό εκατομμύριο ψήφους σε ένα εκλογικό σώμα 64 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
«Ο δεύτερος γύρος θα είναι πιο εύκολος για εμάς. Υπάρχει μια διαφορά πέντε μονάδων (σ.σ.: μεταξύ των δύο υποψηφίων), σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ψήφοι. Φαίνεται ότι δεν έχουν καμιά πιθανότητα να καλύψουν αυτή τη διαφορά», σχολίασε χθες, Τρίτη, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και στενός σύμβουλος του Ερντογάν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ήδη εξασφαλίσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο με τους βουλευτές που εξέλεξαν το κόμμα του, το AKP, και οι εθνικιστές σύμμαχοί του του MHP.
AΠΕ-ΜΠΕ
Φερόταν να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη πολιτική φθορά, να οδεύει σε βαριά ήττα, έπειτα από είκοσι χρόνια στην εξουσία· όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας μοιάζει να βγήκε ενισχυμένος από τις εκλογές-δοκιμασία της Κυριακής, να ξεκίνησε από θέση ισχύος την κούρσα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, την 28η Μαΐου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 49,5% των ψήφων, έναντι 45% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Έτσι, η τουρκική εθνική εφορευτική επιτροπή επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα πως η προεδρία θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.
Ο κ. Ερντογάν, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος», είδε την πλειοψηφία της παράταξής του στο τουρκικό κοινοβούλιο να μένει αλώβητη.
Η έκβαση του δεύτερου γύρου αναγγέλλεται αβέβαιη για την αντιπολίτευση, που διατρανώνει την πίστη της στη νίκη.
Εν μέρει θα εξαρτηθεί από τον υποψήφιο που κατέλαβε την τρίτη θέση, τον ακροδεξιό εθνικιστή Σινάν Ογάν, που εξασφάλισε 5,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο κι ακόμη δεν ξεκαθαρίζει ποιον θα υποστηρίξει στον δεύτερο.
Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Τουρκία και του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, δεν ήταν αυτός που προεξοφλούσαν αναλυτές και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.
Η αντίδραση της κυβέρνησης, που χαρακτηρίστηκε αργοπορημένη και ανεπαρκής, εξόργισε πολλούς σεισμοπαθείς. Όμως αυτό δεν μεταφράστηκε στις κάλπες: οι ψηφοφόροι στις επαρχίες που υπέστησαν τα πιο σκληρά χτυπήματα έδειξαν και πάλι την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα οικοδομηθούν το ταχύτερο 650.000 στις πληγείσες περιοχές.
«Το έθνος δείχνει την εμπιστοσύνη του στον Ερντογάν», ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Sabah (φιλοκυβερνητική), η οποία χαρακτήρισε «τρομερή επιτυχία» του αρχηγού του κράτους το ότι κατέλαβε την πρώτη θέση.
«Σεβασμός»
Μέχρι προχθές Κυριακή η αντιπολίτευση, ετερόκλιτη συμμαχία έξι παρατάξεων υπό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό, το ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας) έλεγε πως σκοπός της ήταν να «τελειώσει» τον κ. Ερντογάν «στον πρώτο γύρο».
Χθες το απόγευμα, αντιπρόεδρος του κόμματος αναγνώρισε πως οι «περίπου 300 κάλπες από το εξωτερικό» τα ψηφοδέλτια στις οποίες έμενε να καταμετρηθούν «δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα», διαβεβαιώνοντας πάντως «θα κερδίσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο».
Παρά το ότι η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που ανακοινώνονταν το βράδυ της Κυριακής, οι παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ έκριναν πως οι εκλογές προσέφεραν αληθινή επιλογή στους Τούρκους.
Και αυτό παρά το «αδικαιολόγητο πλεονέκτημα» που έδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ στον αρχηγό του κράτους.
Οι δύο υποψήφιοι διαβεβαιώνουν πως είναι διατεθειμένοι να αναμετρηθούν εκ νέου σε ντιμπέιτ και ότι θα επιδείξουν «σεβασμό» στην ετυμηγορία της κάλπης.
Αντιμέτωπος για πρώτη φορά με δεύτερο γύρο, καθώς το 2018 επανεξελέγη από τον πρώτο, ο κ. Ερντογάν διατρανώνει την αυτοπεποίθησή του.
«Πιστεύω ειλικρινά ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον λαό μας τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε στη θάλασσα των επευφημούντων οπαδών του τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην Άγκυρα.
«Αληθινός ηγέτης»
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα «συνεργαστεί μετά χαράς με τον νικητή [των εκλογών], όποιος κι αν είναι», δήλωσε χθες ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Για τον Μπαϊράμ Μπαλτζί, ερευνητή στο CERI-Sciences Po του Παρισιού, πρώην διευθυντή του γαλλικού ινστιτούτου ερευνών για την Ανατολία στην Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι μάλλον διάλεξαν «τη σταθερότητα και την ασφάλεια».
«Αρνήθηκαν να προσφέρουν την εμπιστοσύνη τους σε έναν ετερόκλιτο συνασπισμό με αποκλίνοντα συμφέροντα, διερωτώμενοι πώς θα μπορούσε να κυβερνήσει ενωμένος», πρόσθεσε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα κερδίσει. Είναι αληθινός ηγέτης, οι Τούρκοι τον εμπιστεύονται, έχει όραμα για την Τουρκία», προέβλεπε χθες ο Χαμντί Κουρουνμαχμούτ, κάτοικος Κωνσταντινούπολης που εργάζεται στον τουρισμό.
Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έκανε βουτιά χθες και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (19,7:1).
«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι καθοριστικό για την τουρκική οικονομία», προειδοποίησε ο αναλυτής Μπάρτος Σαβίτσκι, για τον οποίο το ερώτημα είναι αν η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί «ετερόδοξη» οικονομική πολιτική, να κάνει «ανισόρροπες» επιλογές, ή θα «ξαναπάρει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάκαμψης».
ΑΠΕ ΜΠΕ
Οι δυο διεκδικητές της εξουσίας στην Τουρκία, ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες Κυριακή, καθώς η διεξαγωγή δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, την 28η Μαΐου, μοιάζει ολοένα πιο αναμφίβολη.
Δεν πρόκειται ασφαλώς για νίκη, αλλά ούτε για καθαρή ήττα του κ. Ερντογάν, τον ισλαμοσυντηρητικό αυταρχικό ηγέτη στην εξουσία τα τελευταία είκοσι χρόνια, που δήλωσε πεπεισμένος μπροστά σε μια θάλασσα υποστηρικτών του μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια».
Την πεποίθησή του εξέφρασε και ο αντίπαλός του, υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».
Έπειτα από μια εκλογική διαδικασία με συμμετοχή άνευ προηγουμένου, παρά την κρίση, και τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου, αυτός που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος», 69 ετών, διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, αλλά έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν απαιτείται.
«Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», δεσμεύτηκε.
Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.
Αμφισβήτηση
Απέναντί του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρώην δημόσιος λειτουργός, 74 ετών, υποψήφιος συμμαχίας χωρίς προηγούμενο έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, φερόταν να προηγείται κατά τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, έστω οριακά.
Όμως, κατά τα αποτελέσματα με το 95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, λάμβανε μόλις το 45% των ψήφων ως τις 03:30 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]. Η συμμαχία του αμφισβήτησε αμέσως τον αριθμό αυτό, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας).
«Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», προειδοποίησε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.
Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινόν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5% των ψήφων, ετοιμάζεται να τις παζαρέψει, αλλά δεν ξεκαθάρισε με ποιον.
Χθες βράδυ, οι δυο βασικοί υποψήφιοι αποδύθηκαν σε μάχη αριθμών, απαιτώντας οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεών τους να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα «μέχρι τέλους».
Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση ψήφων στις εκλογές στην Τουρκία, με βασικούς αντιπάλους τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα κατά τις 22:00 το βράδυ ότι το να βιάζεται κανείς να ανακοινώνει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, αυτό θα σήμαινε κλοπή της βούλησης του λαού, ενώ ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.
«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.
Ο Κιλιτσντάρογλου σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.
Σύμφωνα με τις έως τώρα καταμετρήσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προβάδισμα.
Σύμφωνα με το Anadolu, με σχεδόν το 75% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 50,83% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 43,36%.
Ήδη εκτιμάται πιθανή πορεία προς β’ εκλογική αναμέτρηση καθώς σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της χώρας εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών.
Έως τις 21:00 τα δύο στρατόπεδα έδιναν διαφορετική εικόνα αναφορικά με το ποιός προηγείται με βάση με τα μερικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.
Ενώ τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το κρατικό πρακτορείο Anadolu δίνουν προβάδισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ανάρτησή του στο twitter, περίπου στις 20:00 δήλωσε ότι εκείνος είναι αυτός που προηγείται. «Προηγούμαστε» ήταν η μονολεκτική ανάρτηση του Κιλιτσντάρογλου στο twitter.
Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε από την πλευρά του πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν προηγείται.
Τα προσωρινά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 52,55% έναντι 41,55% του Κιλιτσντάρογλου, αν και η διαφορά μειωνόταν καθώς η καταμέτρηση συνεχιζόταν.
Κάνοντας λόγο για χειραγώγηση στην μετάδοση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων σε προηγούμενες εκλογές, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αρχικά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu. «Δεν πιστεύουμε το Anadolu», είπε χαρακτηριστικά ο Ιμάμογλου.
«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», τόνισε επίσης ο Ιμάμογλου. Και ο δήμαρχος της Άγκυρας, και αυτός από το κόμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται.
Τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται οριακά του Ερντογάν.
Το τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε περίπου στις 20:35 ότι με 54,56% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ερντογάν προηγείται με 51,87% έναντι 42,28% του Κιλιτσντάρογλου.
Το τηλεοπτικό δίκτυο, που είναι φιλικά προσκείμενο στο CHP, το Halk TV μετέδωσε αποτελέσματα δίνοντας ένα ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου, 47,71% έναντι 46,5% στον Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα που μεταδίδονται, αναμενόταν να δίνουν προβάδισμα στον Ερντογάν, καθώς πολλές από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψήφων προέρχονται συνήθως από αγροτικές περιοχές, που αποτελούν εκλογική βάση του Τούρκου προέδρου.
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, με τη φημολογία πως παραιτείται από την κούρσα για την προεδρία και ο Σινάν Ογκάν, να εντείνεται.
Ο ακροδεξιός υποψήφιος, άλλοτε βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), ακύρωσε την περιοδεία του στην Αττάλεια που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, ενώ ο ίδιος θα βρίσκεται στην Άγκυρα.
Ο ίδιος, πάντως σε ανάρτησή του στο twitter διέψευσε τη φημολογία, τονίζονρας:
«Αγαπητοί γιοι του τουρκικού έθνους, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους. Δεν θέλαμε να ζήσουμε κανένα επεισόδιο την τελευταία ημέρα των εκλογών λόγω των αυξανόμενων προκλητικών συναισθημάτων απέναντί μας τις τελευταίες ημέρες. Γι’ αυτό είμαι απόψε στην Κωνσταντινούπολη. Η είδηση είναι στην τουρκική τηλεόραση. Αύριο θα είμαι στην Άγκυρα. Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή σας. Θα είμαστε στην Άγκυρα. Παρακαλώ μην βασίζεστε σε καμία άλλη δήλωση εκτός από τη δική μας.
Προηγουμένως, ο Μουχαρέμ Ιντζέ αφού ακύρωσε τις προεκλογικές του εμφανίσεις, επικαλούμενος λόγους υγείας, σήμερα ανακοίνωσε σε συνέντευξή τύπου στην Άγκυρα την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη της Κυριακής.
Εν τω μεταξύ ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης και βασικός αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε τη Ρωσία για ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία και παραπληροφόρηση με τη χρήση ακόμη και μεθόδων deepfake (σ.σ. πλαστών ηχητικών ντοκουμέντων ή βίντεο, με ψηφιακή επεξεργασία).
Ο Κιλιτσντάρογλου διατύπωσε τις κατηγορίες μέσω ανάρτησης στο Twitter, λίγες ώρες αφότου ο Μουαρέμ Ιντζέ, απέσυρε την υποψηφιότητά του αφού βρέθηκε στο στόχαστρο δυσφημιστικής καμπάνιας στο διαδίκτυο.
«Αγαπητοί ρώσοι φίλοι, είστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το περιεχόμενο Deep Fake και τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτήν τη χώρα. Εάν επιθυμείτε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το τουρκικό κράτος. Εμείς εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη συνεργασία και τη φιλία», έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου σε ανάρτηση τόσο στην τουρκική όσο και στη ρωσική γλώσσα.
Ο επικεφαλής του κόμματος Memleket (Πατρίδα), που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξασφάλιζε 2% έως 4% των ψήφων, απέσυρε σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Είχε βρεθεί αντιμέτωπος με δυσφημιστική καμπάνια στο διαδίκτυο, που περιελάμβανε ροζ βίντεο το οποίο ο Ιντζέ κατήγγειλε πως αποτελεί προϊόν μοντάζ με τη μέθοδο deepfake.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διατηρεί το προβάδισμα σε σημερινή δημοσκόπηση (49,3% έναντι 43,7% του Ερντογάν), αναμένεται να εξασφαλίσει την υποστήριξη των περισσότερων υποστηρικτών του Ιντζέ
«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του κόμματος Memleket (Πατρίδα), που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξασφάλιζε 2% έως 4% των ψήφων.
Χτες ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακύρωσε τις προεκλογικές του εμφανίσεις, επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ τις τελευταίες ημέρες πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών. Χθες, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τον κάλεσε χτες να στηρίξει την Συμμαχία του Έθνους. «Αν θέλει ας έρθει στο τραπέζι μας ,να φέρουμε μαζί την αλλαγή. Να καθαρίσουμε μαζί αυτή τη βρομιά από την πολιτική» δήλωσε.
Ταυτόχρονα ο Ιντζέ μέσω twitter δέχθηκε απειλές ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο, με το οποίο εμπλέκεται σε σεξουαλική υπόθεση. Το βίντεο απειλεί να δημοσιοποιήσει ο Αλί Γεσιλντάγ, πρώην σωματοφύλακας του Ερντογάν, ενώ ο Ιντζέ κάλεσε να δημοσιοποιηθεί το βίντεο, ξεκαθαρίζοντας ότι θα προσφύγει δικαστικά.
9.84 με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια νέα γαλλοϊταλική κρίση με αφορμή το μεταναστευτικό;
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είναι «ανίκανη να διαχειριστεί τα μεταναστευτικά προβλήματα» της χώρας της όπου καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων από τη βόρεια Αφρική, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν.
Ναι, υπάρχει συρροή μεταναστών και ιδίως ανηλίκων» στα νότια της Γαλλίας, παραδέχτηκε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη γειτονική Ιταλία. «Η αλήθεια είναι ότι στην Τυνησία η πολιτική κατάσταση ωθεί πολλά παιδιά να ανεβαίνουν στην Ιταλία και η Ιταλία είναι ανίκανη να διαχειριστεί αυτή τη μεταναστευτική πίεση.
Η Μελόνι, είναι σαν την Λεπέν, εκλέγεται υποστηρίζοντας ότι θα τα καταφέρει καλύτερα από τους άλλους και μετά βλέπουμε ότι η μετανάστευση δεν σταματά και εντείνεται», συνέχισε ο Νταρμανέν αναφερόμενος στην Ιταλίδα πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει, όπως είπε, «μια πολύ σοβαρή μεταναστευτική κρίση
Οι δηλώσεις αυτές στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ρώμης: ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ματαίωσε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Παρίσι, γράφοντας στο Twitter ότι τα όσα είπε ο Νταρμανέν είναι «απαράδεκτα» και προσβάλλουν την Ιταλία.
Ο Ταγιάνι επρόκειτο να συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά αργότερα σήμερα. Αυτή θα ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη Γαλλία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ είχε δηλώσει ότι «θα ήταν μια ευκαιρία για τους δύο υπουργούς να συζητήσουν τη στήριξή προς την Ουκρανία και τις κοινές προκλήσεις στη Μεσόγειο».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε την ελπίδα «να επαναπρογραμματιστεί γρήγορα» η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι.
Λίγο πριν γνωστοποιηθεί η απόφαση του Ταγιάνι, το Κε ντ’ Ορσέ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι η διμερής σχέση «βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών και των ηγετών μας».
«Σε πνεύμα αλληλεγγύης, η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί με την Ιταλία για να αντιμετωπιστεί η κοινή πρόκληση της ταχείας αύξησης των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε η γαλλική διπλωματία, σε ένα έμμεσο σχόλιο για τις δηλώσεις του Νταρμανέν.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι γαλλοϊταλικές σχέσεις πέρασαν μια περίοδο έντασης, όταν η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, που μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα, δεν επέτρεψε να ελλιμενιστεί το πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Méditerranée. Το πλοίο έγινε τελικά δεκτό, για πρώτη φορά, στο λιμάνι της Τουλόν στη Γαλλία. Το Παρίσι είχε τότε συγκαλέσει μια ευρωπαϊκή σύνοδο ζητώντας να μην επαναληφθεί αυτό το σενάριο.
Έκτοτε, οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου αυξάνονται, ιδίως μέσω του νέου «μεταναστευτικού διαδρόμου» από την Τυνησία. Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους – συγκριτικά, το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι αφίξεις ήταν 9.000.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ότι θα αναπτυχθούν «επιπλέον» 150 αστυνομικοί και χωροφύλακες στο διαμέρισμα Αλπ-Μαριτίμ, για «να αντιμετωπίσουν την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα με την Ιταλία» ενώ θα συγκροτηθεί και μια «συνοριακή δύναμη».
«Στην Αυστραλία, αυτό λειτουργεί πολύ καλά», είπε σήμερα ο Νταρμανέν. «Στα σύνορα, ελέγχονται οι ταυτότητες των ανθρώπων», πρόσθεσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σήμερα το απόγευμα θα πάρει στα χέρια του ο κ. Γεωργούλης την δικογραφία και θα δει τι περιλαμβάνει, καθώς θα υπάρξει συνάντηση των Βέλγων δικηγόρων του με τις βελγικές αρχές.
Όπως έχει αναφερθεί στο ΜΕGA, η πλευρά Γεωργούλη αναμένεται να ζητήσει να καλέσουν τον Έλληνα ευρωβουλευτή για ακρόαση πριν την άρση της ασυλίας του, μια διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει 2-3 μήνες.
Επιθυμία του είναι να επισπεύσει τις διαδικασίες και να καταθέσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει το δικαίωμα να το κάνει.
Ωστόσο, εναπόκειται στους Βέλγους δικαστές να το κρίνουν δεδομένου ότι η ασυλία καλύπτει τον ευρωβουλευτή σε όλα, περιλαμβανομένης της έρευνας εναντίον του.
Και αυτό διότι η ασυλία δεν είναι ένα προσωπικό προνόμιο αλλά απορρέει από τις συνθήκες.
Παράλληλα φουντώνουν οι φήμες ότι έρχονται νέες καταγγελίες από συνεργάτες του τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρωβουλή.
Φημολογείται ότι έχουν υπάρξει αναφορές για ψυχολογική βία και εργασιακό bullying – αλλά ξανά όλες αυτές είναι φήμες και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καταγγελία.
Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την υπόθεση Γεωργούλη. Πληθαίνουν οι αναφορές σε βάρος του και για άλλα περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς. Σήμερα αναμένεται να διαβιβαστεί η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου για βιασμό και σωματική βία από τον ευρωβουλευτή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του.
Οργιάζουν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν και άλλες αναφορές σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για κακοποιητική συμπεριφορά, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με εσωτερικό έλεγχο και αρχειοθετήθηκαν.
Τώρα αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες καταγγελίες, που φέρονται να αφορούν σε:
– Εργασιακό εκφοβισμό σε εργαζόμενη στο γραφείο του,
– Ξυλοδαρμό ασκούμενης στο γραφείο του,
– Ενόχληση στον εργασιακό χώρο άνδρα μόνιμου υπαλλήλου.
Αθώος, σε πλήρη άγνοια για το περιεχόμενο των βαρύτατων καταγγελιών δηλώνει ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής.
«Ο ίδιος δεν είχε λάβει γνώση ή είχε ποτέ κληθεί από οποιαδήποτε αρχή δικαστική ή άλλη προκειμένου να λάβει γνώση για κάποια καταγγελία. Δεν έχει κληθεί ποτέ από κανέναν και ποτέ δεν έχει λάβει γνώση καμίας καταγγελίας μέχρι την Παρασκευή που του κοινοποιήθηκε το αίτημα για την άρση της ασυλίας του. Δεν έχει καμία υποψία ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο», δήλωσε η δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη, Σταματία Μάλλα.
Από το 2020 «έδωσε» το όνομα
Για βιασμό και σωματική βλάβη καταγγέλλει τον Αλέξη Γεωργούλη η Ελένη Χρονοπούλου, όπως επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο MEGA ο δικηγόρος της, Σπήλιος Σπηλιάκος, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τον χρόνο άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή.
«Φαντάζομαι είναι ζήτημα καθυστέρησης των βελγικών Αρχών. Η καταγγελία είχε ονομαστικοποιηθεί ήδη από το Μάιο του 2020. Έζησε έναν Γολγοθά αλλά όπως θα δείτε και από απλή ανάγνωση του βιογραφικού της, είναι ένας άνθρωπος πολύ δυνατός».
Η νομική σύμβουλος της Κομισιόν με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφει τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε, αμέσως μετά το καταγγελλόμενο περιστατικό.
«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη».
Την ίδια ώρα, η συνήγορος του Αλέξη Γεωργούλη δηλώνει στο MEGA πως η ίδια και ο πελάτης της δεν έχουν ενημερωθεί για την καταγγελία και το περιεχόμενό της.
«Η καταγγελία η οποία έχει υποβληθεί στις δικαστικές Αρχές του Βελγίου δεν έχει έρθει σε γνώση μας επισήμως με κάποιον τρόπο. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε, να λάβουμε γνώση και μετά να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε».
Στις φήμες ότι σήμερα μάλλον θα μπορούν οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη να λάβουν αντίγραφο της δικογραφίας ο Νίκος Κορογιαννάκης δικηγόρος στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι στο συγκεκριμένο στάδιο που βρίσκεται η υπόθεση δεν είναι υποχρεωμένος ο ανακριτής να δώσει την δικογραφία.
«Σε αυτή την φάση της προανάκρισης ο ανακριτής δεν είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την δικογραφία και συνήθως δεν το κάνει. Συνήθως, πριν την πρώτη ακρόαση του ενδιαφερομένου, καθώς δεν έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη, ο ανακριτής έχει δικαίωμα να μην την παραδώσει την δικογραφία», δήλωσε ο κ. Κορογιαννάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜΕΓΚΑ, η πλευρά της καταγγέλλουσας αρνείται τις φήμες που περιγράφουν ως αισθηματική τη σχέση της με τον Αλέξη Γεωργούλη.
«Είναι λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων. Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται», ανέφερε στην ανάρτησή της η καταγγέλλουσα, Ελένη Χρονοπούλου.
Η επώνυμη και δημόσια καταγραφή των όσων υπέστη από την καταγελούσα δικηγόρο Ελένη Χρονοπούλου ρίχνει άπλετο φως στην υπόθεση βιασμού και σωματικής κακοποίησης από τον Έλληνα ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη .
«Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται» γράφει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της στα social media η κα Χρονοπούλου και καταγραφεί την πορεία των γεγονότων από τη ώρα που κατήγγειλε τον ευρωβουλευτή ενώ αναφέρεται στη διαρροή του ονόματός της χωρίς τη συναίνεσή της, σημειώνοντας πως «αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας ».
Σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Βρυξελλών έχει προχωρήσει σε προανακρίσεις και έρευνες, προτού κατατεθεί το σχετικό αίτημα στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του Έλληνα ευρωβουλευτή. Ο Αλέξης Γεωργούλης αρνείται τις κατηγορίες, εκφράζοντας μέσω των δικηγόρων του την επιθυμία του να χυθεί άπλετο φως το ταχύτερο δυνατόν στην υπόθεση. Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Σεντρίκ Βεργκοβέν και Ολιβιά Βενέτ έχουν αρνηθεί να κάνουν δημόσιες δηλώσεις υποστηρίζοντας την αθωότητα του πελάτη τους.
Πληροφορίες για νέες καταγγελίες
Ωστόσο πληθαίνουν οι πληροφορίες για νέες καταγγελίες σε βάρος του ευρωβουλευτή . Πληροφορίες, που για την ώρα δεν επιβεβαιώνονται από αξιόπιστες πηγές, αναφέρουν ότι τουλάχιστον μία ακόμη γυναίκα φέρεται να έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τον ευρωβουλευτή και ηθοποιό. Η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη φέρεται να εργαζόταν ως ασκούμενη στο γραφείο του όταν κακοποιήθηκε από τον ευρωβουλευτή . Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο ακόμη καταγγελίες σε βάρος του κ. Γεωργούλη. Σύμφωνα με το MEGΑ η δεύτερη καταγγελία που έγινε το 2019 και κατέληξε στο αρχείο του Ευρωκοινοβουλίου ενώ υπάρχει και τρίτη υπόθεση που τον εμπλέκει.
Ο ευρωβουλευτής τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά την δημοσιοποίησης του αιτήματος άρσης της ασυλίας του ενω χθες από το Λαύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Σε ζητήματα με σεξουαλική βία δεν υπάρχουν ‘ναι μεν, αλλά’, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες»
«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη και έχει τεκμήριο αθωότητας», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, σε αυτά τα ζητήματα, δεν χωράει «καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή, καμία σκιά, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται και όποιος κι αν εάν αυτός». «Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω εδώ», πρόσθεσε, ενώ τόνισε: «Όλοι και κυρίως όσοι έχουμε παιδιά και μάλιστα αγόρια, οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να συμπεριφέρονται και ότι μεγαλύτερη αξία είναι η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ύπαρξη την οποία πρέπει να σεβόμαστε. Δεν χωράει βία, δεν χωράει ανοχή απέναντι στη βία. Δικαιοσύνη παντού, λοιπόν», σημείωσε.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου (Mega) έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν οι καταγγελίες ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να επαληθευθούν, καθώς ούτε ο ίδιος o ευρωβουλευτής τις επιβεβαίωσε, ούτε όμως και το Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο απευθύνθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε από την πλευρά του σε φήμες που κυκλοφόρησαν πριν από περίπου δυο χρόνια οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν ενώπιον του επικεφαλής της ευρωομάδας, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ασκώντας τον θεσμικό του ρόλο ζήτησε από τον Αλέξη Γεωργούλη εξηγήσεις.
Όπως υποστηρίζει, την επόμενη του συμβάντος, πήγε στην αστυνομία και κατήγγειλε τις πράξεις σε βάρος της, ενώ λίγους μήνες αργότερα, έδωσε στις Αρχές και το όνομα του ευρωβουλευτή, προσωποποιώντας με αυτόν τον τρόπο την κατηγορία. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε, ότι την επόμενη ημέρα του καταγγελλόμενου βιασμού αλλά και του ξυλοδαρμού της, πήγε στο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός την προέτρεψε να καταγγείλει αυτό που της συνέβη, οδηγώντας την έτσι στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια στη βελγική δικαιοσύνη.
Εκτός της ομάδας «Left» του Ευρωκοινοβουλίου
Ο Αλέξης Γεωργούλης τέθηκε και εκτός της ομάδας «Left» του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την καταγγελία σε βάρος του για «βιασμό και σωματική βία». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας Left, ο Αλέξης Γεωργούλης τέθηκε εκτός ομάδας, μετά την ενημέρωση για τις καταγγελίες σε βάρος του για ποινικά αδικήματα και το αίτημα των βελγικών Αρχών για άρση της ασυλίας του.
Την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη θα πρέπει να εγκρίνει η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Ολομέλεια συνεδριάζει στις 8 και στις 31 Μαΐου, οπότε και θα ψηφίσει την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή.
Σχετικά με υπαινιγμούς από την πλευρά του ίδιου του κ. Γεωργούλη ότι το ζήτημα βγήκε στη δημοσιότητα τώρα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και αξιοποίησης ενόψει εκλογών, στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι ποτέ δεν έδωσαν πολιτική χροιά στην υπόθεση και η προσπάθεια διασύνδεσης με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τις εκλογές στη χώρα μας έγινε μόνο μέσω των σχετικών αναφορών του καταγγελλόμενου ως δράστη της επίθεσης.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για την άρση της ασυλίας του Έλληνα ευρωβουλευτή ενημέρωσε χθες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την σύνοδο των προέδρων .
Σύμφωνα με την ενημέρωση, την άρση της ασυλίας ζήτησε η Εισαγγελία των Βρυξελλών γεγονός που οδήγησε τον κύριο Γεωργούλη στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ. H υπόθεση αφορά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την καταγγελία που είχε υποβάλει πριν από τρία χρόνια γυναίκα, η οποία εργάζεται στην ΕΕ και εξετάζονταν όλο αυτό το καιρό ενδελεχώς από την αρμόδια εισαγγελέα στις Βρυξέλλες η οποία και τελικώς ζήτησε άρση ασυλίας.
Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για καταγγελία που αφορά σεσωματική κακοποίηση.
Η αποκάλυψη της καταγγελίας έφερε την παραίτηση του Γεωργούλη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδραση της ΝΔ η οποία ζητά εξηγήσεις και ενημέρωση για την υπόθεση και σε τι ακριβώς αφορά.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
“Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση”.
Ρ. Μέτσολα:Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες βελγικές αρχές για άρση ασυλίας του Α.Γεωργούλη
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε κατά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας στο Στρασβούργο ότι υπάρχει αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.
«Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Το αίτημα παραπέμπεται την επιτροπή νομικών υποθέσεων» ανέφερε η κ. Μέτσολα
Η ανακοίνωση του Αλέξη Γεωργούλη
«Άιτημα άρσης της ευρωκοινοβουλευτικής μου ασυλίας και παραίτησης από την Ευρω ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
»Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια. Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται – μάλλον όχι τυχαία – λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας.
»Στο πλαίσιο αυτό και επειδή δεν θέλω επ’ ουδενί να επηρεάσω τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε όλα τα επίπεδα, με ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος καθώς και από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Με εκτίμηση
Αλέξης Γεωργούλης
Σχόλιο της ΝΔ
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Γεωργούλης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παραιτήθηκε από την ευρωομάδα και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από αίτημα για άρση της ασυλίας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τέθηκε εκτός κόμματος ύστερα από ενημέρωση που είχαν σήμερα για καταγγελία εις βάρος του.
Σε τι ακριβώς αφορά η καταγγελία;
Έγινε σήμερα για πρώτη φορά;
Ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε όπως λέει ο ίδιος ή αποπέμφθηκε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Επειδή, προφανώς, οι λόγοι που οδηγούν έναν ευρωβουλευτή εκτός κόμματος είναι εξαιρετικά σοβαροί, οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξη Γεωργούλη, αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος.
Το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Γεωργούλη είναι προϊόν έρευνας των βελγικών αρχών έπειτα από καταγγελία, που έγινε το 2020.
Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι βελγικές αρχές, εναπόκεινται στη δική τους αρμοδιότητα και δεν «υπαγορεύονται» από τρίτους, όπως υπονοούν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές.
Υπάρχει όμως πράγματι μια πολιτική διάσταση, που επισημαίνουμε:
Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία.
Ακόμη και σε αυτό το τραγικό γεγονός, υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον.
Απαιτείται να επιδειχθεί από όλους η ίδια διακριτικότητα και σοβαρότητα, με τις οποίες το θύμα εδώ και τόσο καιρό χειρίζεται την υπόθεση τηρώντας απαρέγκλιτα τη μυστικότητα της διαδικασίας
Γιώργος Κατσίγιαννης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Απόστολος Χονδρόπουλος, Κατερίνα Παπαβασιλείου
Να επιστρέψει αθώα στην Ελλάδα είναι πλέον ο στόχος της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η οποία αποφυλακίστηκε με βραχιολάκι χθες Μ. Παρασκευή. Για τέσσερις μήνες είχε προφυλακιστεί για το σκάνδαλο Qatar Gate.
Ο Έλληνας δικηγόρος της μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ λέγοντας πως η Εύα Καϊλή, που κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο Qatar Gate, ζει σε μία μικρή μεζονέτα 90 τετραγωνικών μέτρων και όχι τεράστιο ακίνητο όπως έγραφαν.
«Μεγάλη αγωνία της Εύας Καϊλή είναι τώρα να επιστρέψει αθώα στην πατρίδα της, να ξέρουν οι ψηφοφόροι της ότι δεν τους πρόδωσε και να επανέλθει στον πολιτικό στίβο» είπε ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Όπως τόνισε, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται αποδομούνται μέρα με τη μέρα, με βασικότερο στοιχείο ότι δεν βρέθηκαν δαχτυλικά της αποτυπώματα στις δεσμίδες χρημάτων που εντοπίστηκαν στο σπίτι της.
«Η Εύα Καϊλή έχει τεράστια αποθέματα δύναμης από το γεγονός ότι είναι αθώα. Θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για να το αποδείξει» είπε. Αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της πελάτισσάς του από εδώ και στο εξής.
«Σύντομα θα ζητήσουμε να αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός και να βγει το βραχιολάκι, καθώς δεν είναι ύποπτη φυγής ή άλλων αδικημάτων. Επίσης θα ζητήσει να ασκεί τα πολιτικά της καθήκοντα και δικαιώματα στο Ευρωκοινοβούλιο, να συμμετέχει στις συνεδριάσεις και να ψηφίζει κατά συνείδηση» είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Την ίδια ώρα ο κ. Δημητρακόπουλος μετέφερε μήνυμα της Εύας Καϊλή όπου διαψεύδει δημοσιεύματα για επαφές με άλλα κόμματα: «Μύθοι, ψέματα και προσβλητικά αυτά που γράφονται ότι μιλούσα με κάποιο άλλο κόμμα, εγώ ήμουν ταγμένη στον χώρο μου» είπε μέσω του δικηγόρου της η 44χρονη πολιτικός.
Η Εύα Καϊλή, μία από τους βασικούς υπόπτους στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό εν αναμονή της δίκης, ανακοίνωσαν οι βελγικές αρχές την Τετάρτη.
«Βγαίνει από τη φυλακή με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια, δεν έχει ομολογήσει εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει», είπε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας ότι «Θα παλέψει για την αθωότητά της μέχρι το τέλος».
Η Καϊλή είναι η τελευταία από τους κρατούμενους για το Qatargate που αποφυλακίζεται με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι». Η διαδικασία αποφυλάκισης διαρκεί συνήθως αρκετές ημέρες και η Καϊλή αναμένεται να επιστρέψει αμέσως μετά στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, σε κοντινή απόσταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή μπορεί να πάει σπίτι της επειδή τέθηκε υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον ανακριτή Κλαίζ», είπε ο Σβεν Μαρί, δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στον Βέλγο δικαστή που ηγείται της έρευνας, Μισέλ Κλαίζ. «Προς το παρόν, δεν θέλω να δώσω κανένα άλλο σχόλιο, πέραν του ότι αυτή η απόφαση μου φαίνεται μόνο λογική».
Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύντροφος της Καϊλή, είναι επίσης εκτός φυλακής σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά δεν μένει στο διαμέρισμα, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.
Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιος μπορεί να ήταν υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων, ενώ εργαζόταν στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σύντομα, δήλωσε ο Christian De Valkeneer, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Louvain στο Βέλγιο.
«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», είπε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η απελευθέρωση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται «παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή». Ωστόσο, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν στη φυλακή, εγείροντας ερωτήματα για το πού βρίσκεται η έρευνα.
Για μήνες, το δίχτυ των εισαγγελέων διευρύνθηκε μόνο, καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη βουλευτές της ΕΕ, τον Βέλγο Marc Tarabella και τον Ιταλό Andrea Cozolino, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Monica Bellini. Όμως η δράση έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Cozzolino και η Bellini εξακολουθούν να βρίσκονται και οι δύο στην Ιταλία, όπου τοπικοί δικαστές ζήτησαν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες πριν λάβουν απόφαση σχετικά με αίτημα έκδοσης.
Σε όλα αυτά, η κράτηση της Εύας Καϊλή έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στο βελγικό σύστημα φυλακών.
Οι δικηγόροι της Καϊλή διαμαρτύρονται για την κράτηση της, παρομοιάζοντας την κατάστασή της ακόμη και με «βασανιστήρια». Τόνισαν ότι η Καϊλή έχει ένα παιδί 2 ετών στο σπίτι και υποστήριξαν ότι οι δυο τους έπρεπε να είναι μαζί. Τα μέλη του ιταλικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγραψαν επίσης επιστολή τον Φεβρουάριο καταγγέλλοντας την μεταχείρισή της.
Ομοίως, στην Ιταλία, οι δικηγόροι των δύο τοπικών υπόπτων, του Cozzolino και του Bellini, υποστήριξαν ότι θα ήταν απάνθρωπο να μεταφερθούν οι πελάτες τους στα κελιά των φυλακών του Βελγίου. Ουσιαστικά, ισχυρίστηκαν, ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς ήθελαν να βάλουν ανθρώπους στη φυλακή μέχρι να «σπάσουν». Οι βελγικές αρχές ως επί το πλείστον έχουν αποφύγει να απαντήσουν δημόσια στους ισχυρισμούς σχετικά με τις συνθήκες κράτησης.
Η Deborah Bergamini, μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου, έγινε πρόσφατα η πρώτη πολιτικός που επισκέφτηκε την Καϊλή στη φυλακή και σε συνέντευξή της, θυμήθηκε τη σκοτεινή περιγραφή της Kaili για τις πρώτες μέρες της φυλακής.
«Τις πρώτες έξι εβδομάδες, βρισκόταν σε κατάσταση βαθιάς απόγνωσης και είχε σκέψεις αυτοκτονίας», είπε η Μπεργκαμίνι στο POLITICO αρκετές ημέρες μετά την επίσκεψή της στις 31 Μαρτίου. «Αλλά μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες αυτό άλλαξε. Τις πρώτες δεκαέξι ώρες, δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό, δεν μπορούσε να πλυθεί και να ζεσταθεί».
Η Καϊλή, είπε η Bergamini, ένιωσε ότι κρατούνταν στη φυλακή «ως τρόπαιο». Αρκετές φορές, πρόσθεσε, η Καϊλή επανέλαβε ότι υποβαλλόταν σε πολιτική δίωξη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για την υπόθεση της εξαγοράς της σιωπής μιας πορνοστάρ το 2016 κι αναμένεται να παραδοθεί, πιθανόν την Τρίτη, στη δικαιοσύνη στη Νέα Υόρκη, εξέλιξη χωρίς ιστορικό προηγούμενο για πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, που ο ενδιαφερόμενος κατήγγειλε χθες Πέμπτη κάνοντας λόγο για «πολιτικό διωγμό» και διατρανώνοντας την «αθωότητά του».
Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου, που ονειρεύεται να επιστρέψει στην προεδρία το 2024, αναμένεται να ακούσει να του απαγγέλλονται κατηγορίες από τον εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ για την καταβολή λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 ποσού 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ.
«Επικοινωνήσαμε απόψε με δικηγόρο του κ. Τραμπ για να συντονιστεί η παράδοσή του ενώπιον του εισαγγελέα του Μανχάταν (σ.σ. Άλβιν Μπραγκ) για την απαγγελία κατηγοριών ενώπιον δικαστηρίου» της Νέας Υόρκης, ανέφερε σε επιγραμματική ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατόπιν ψηφοφορίας σώματος ενόρκων.
Το κατηγορητήριο παραμένει για την ώρα «σφραγισμένο» και η ημερομηνία της ακροαματικής διαδικασίας δεν έχει οριστεί ακόμη, κατά την ανακοίνωση.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε λόγο για κάπου τριάντα κατηγορίες για απάτη στο πλαίσιο της μυστικής καταβολής του ποσού των 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό στα τέλη του 2016.
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπάθωσε καταγγέλλοντας για νιοστή φορά πως υφίσταται «πολιτικό διωγμό», «κυνήγι μαγισσών» και πως η δίωξη σε βάρος του δεν αποτελεί παρά «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024. Αυτή η ιστορία θα αποβεί «σε βάρος του Τζο Μπάιντεν», του διαδόχου και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, προέβλεψε.
Ο κ. Τραμπ κατηγορεί τον δημοκρατικό νυν πρόεδρο πως του «έκλεψε» τη νίκη στις εκλογές του 2020 εδώ και πάνω από δύο χρόνια, χωρίς να έχει παρουσιάσει ποτέ κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό.
«Αντίκειται προς τις αξίες της Αμερικής»
Μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, του Truth Social, ο θυελλώδης μεγιστάνας, που έφερε μεγάλες ανατροπές από το 2015 κι έπειτα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα κι έθεσε επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση την διάκριση των εξουσιών, πολυβόλησε αντιπάλους που δεν κατονόμασε: «με διώκουν (…) επειδή ξέρουν πως θα είμαι στο πλευρό του αμερικανικού λαού και ότι δεν μπορώ να έχω δίκαιη δίκη στη Νέα Υόρκη», υποστήριξε ο κ. Τραμπ αναφερόμενος στη γενέτειρά του, παραδοσιακά οχυρό των δημοκρατικών.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, κατά πολλούς ο σημαντικότερος αντίπαλος του πρώην προέδρου στην εσωκομματική κούρσα των ρεπουμπλικάνων —παρότι δεν έχει επισημοποιήσει ακόμη την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024— έκανε λόγο για ενέργεια που «αντίκειται προς τις αξίες της Αμερικής». Τόνισε πως δεν θα ενέκρινε «αίτημα έκδοσης» του πρώην προέδρου, που κατοικεί στην πολιτεία του, στις αρχές της Νέας Υόρκης.
Ανεπιφύλακτα υπέρ του κ. Τραμπ τάχθηκε επίσης ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, κατά τον οποίο «ο αμερικανικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την αδικία». Ο κ. Μακάρθι διεμήνυσε ακόμη πως η Βουλή θα φροντίσει να «λογοδοτήσει» ο εισαγγελέας Μπραγκ για αυτή την «κατάχρηση εξουσίας άνευ προηγουμένου».
«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου»
Η Στόρμι Ντάνιελς, που συνεργάστηκε με τη δικαιοσύνη τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια, σχολίασε ειρωνικά μέσω Twitter πως δεν θα ήθελε να «της χυθεί η σαμπάνια». Ο δικηγόρος της Κλαρκ Μπρούστερ συμπλήρωσε «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Από πλευράς Δημοκρατικών, ο βουλευτής Άνταμ Σιφ υπογράμμισε πως «η άσκηση ποινικής δίωξης και η σύλληψη πρώην προέδρου είναι κάτι χωρίς προηγούμενο σε όλη την αμερικανική ιστορία».
Επί χρόνια, η αμερικανική δικαιοσύνη επιδιώκει να εξακριβώσει αν ο 76χρονος ρεπουμπλικάνος έκανε ψευδείς δηλώσεις (πλημμέλημα) ή αν παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών (κακούργημα) όταν κατέβαλε το ποσό στην κυρία Κλίφορντ, λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο του 2016.
Ώστε να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με εξωσυζυγική σχέση που φέρεται να είχε μαζί της ο ενδιαφερόμενος δέκα χρόνια νωρίτερα.
Την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ θα «παραδοθεί» στη δικαιοσύνη, θα ακούσει να του απαγγέλλονται κατηγορίες, θα «συλληφθεί» συμβολικά, θα φωτογραφηθεί και θα ληφθούν τα αποτυπώματά του. Θα κληθεί να δηλώσει αθώος ή ένοχος.
Ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την υπόθεση ακούει στο όνομα Μάικλ Κόεν: ο πρώην δικηγόρος εξ απορρήτων του Ντόναλντ Τραμπ μετατράπηκε σε μεγάλο εχθρό του. Αυτός πλήρωσε την κυρία Κλίφορντ το 2016 κι έχει καταθέσει πως τα χρήματα του επιστράφηκαν. Αφού εξέτισε την ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί, συνεργάστηκε στην έρευνα από τα τέλη του 2018 και προσήλθε επανειλημμένα να καταθέσει ενώπιον του σώματος ενόρκων.
Δεχόμενος το τελευταίο διάστημα καταιγισμό φραστικών πυρών από τον κ. Τραμπ, που τον χαρακτηρίζει «ζώο» και «ρατσιστή», καθώς και από άλλους ρεπουμπλικάνους, που του προσάπτουν «πολιτικάκίνητρα», ο εισαγγελέας Μπραγκ επισήμανε πως ο δισεκατομμυριούχος «δημιούργησε ψευδείς προσδοκίες» νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν διαλαλούσε πως θα «συλλαμβανόταν» και καλούσε τους υποστηρικτές του να ξεσηκωθούν, με πρόθεση να δημιουργήσει σάλο, κάνονας λόγο για παρακώλυση και «ανάμιξη» στην έρευνα.
Στο Μανχάταν, γύρω από το δικαστήριο και γύρω από τον Trump Tower, τα πράματα ήταν ήσυχα χθες βράδυ.
ΑΠΕ
Yποχώρηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους
σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.
Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.
Τέλος η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μ
εταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί
σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στον γερμανικό τύπο δεν πέρασε απαρατήρητη η αιφνιδιαστική επιχείρηση προσέγγισης των δύο χωρών, ενώ πριν λίγο καιρό η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα ακόμη και με πόλεμο.
Πού οφείλεται άραγε αυτή η ξαφνική γαλήνη; Η «Stuttgarter Nachrichten» περιγράφει καταρχήν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για τις δύο χώρες. Για το όλο λάμψη πρόσωπο του Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση με τον «φίλο Νίκο» στις Βρυξέλλες, για τη «μεγάλη χαρά» του Δένδια που συνομίλησε με τον Τσαβούσογλου.
Αλλά το επιστέγασμα αυτή της προσέγγισης ήταν η επιστολή Ερντογάν με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, «μια αξιοσημείωτη χειρονομία, γιατί η ημέρα τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανεξαρτησία της Ελλάδας», όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.
Η εφημερίδα δίνει βήμα στον Γιάννη Γρηγοριάδη, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. «Οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία» είπε στην εφημερίδα ο Έλληνας καθηγητής παρουσιάζοντας μια νέα δημοσκόπηση.
«Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν ακολουθήσει την κλιμάκωση των πολιτικών και στις δύο χώρες». Η εφημερίδα αναφέρεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία καταδείχθηκε ότι πριν από την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων οι πολίτες και στις δύο χώρες θεωρούσαν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά μόνο ένα ποσοστό κάτω από το 20% και στις δύο χώρες τάσσονταν υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης. «Ένας στους δύο Έλληνες και πάνω από κάθε δεύτερο Τούρκο ζητά διευθέτηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων» επισημαίνει η εφημερίδα.
«Απρόσμενη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές ο Ερντογάν συγχαίρει τον ελληνικό λαό» παρατηρεί και το γερμανικό εκδοτικό δίκτυο RND, αναφερόμενο στην ευχετήρια επιστολή για την 25η Μαρτίου.
«Η ξαφνική ύφεση των εντάσεων μετά από συνεχείς απειλές προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και οφείλεται κυρίως στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.
«Η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα ξένα κράτη που έστειλαν ομάδες διάσωσης. Ο Ερντογάν έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι τα κηρύγματα μίσους κατά της Ελλάδας δεν ταιριάζουν πλέον στην εποχή, δεν του είναι χρήσιμα στην προεκλογική εκστρατεία».
Η τραγωδία των Τεμπών συνεχίζει να απασχολεί τον γερμανικό τύπο. Η «Süddeutsche Zeitung» προσπαθεί να βρει απάντηση στο ερώτημα, τι είναι εκείνο που ωθεί και πάλι τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται, ακόμη και εβδομάδες μετά το δυστύχημα, εναντίον μιας κυβέρνησης, που δεν «ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της» λίγο πριν από τις εκλογές .
Η απάντηση; «Δεν είναι μόνο οι δεκάδες νεκροί … αλλά κάτι μεγαλύτερο» σημειώνει ο σχολιαστής της. «Η οργή στρέφεται εναντίον ενός κράτους, για το οποίο ο κόσμος αισθάνεται ότι τον εγκατέλειψε και τον πρόδωσε. Αν αυτό το κράτος δεν είναι ικανό και πρόθυμο να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών με προφανή μέσα, τί άλλο μπορεί κανείς να περιμένει από αυτό;».
Η εφημερίδα αναφέρεται στα οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων που έφεραν στη χώρα «μια φάση ανάσας», όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά, στον τουρισμό που ανθεί και τη δυνατότητα να αποπληρώνει η χώρα τα χρέη της νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. «Και όμως η κατάσταση κρίσης έχει επιστρέψει στο δρόμο. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κλίμα είναι επικίνδυνο».
Στη σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα του Έλληνα πρωθυπουργού ο τόνος είναι θετικός. Για τις βελτιώσεις που έχει επιφέρει η πολιτική του στην καθημερινότητα των πολιτών, η λιγότερη γραφειοκρατία, η ψηφιοποίηση στις συναλλαγές με το δημόσιο, οι κρατικές επιδοτήσεις στον λογαριασμό ηλεκτρικού. «Όμως όλα αυτά ξεθωριάζουν μπροστά στη σιδηροδρομική καταστροφή και το παρασκήνιό της» υπογραμμίζει η εφημερίδα.
«Η καταστροφή αποκάλυψε βάναυσα τη σαπίλα κάτω από την επιφάνεια του εκσυγχρονισμένου κράτους. Και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η έκβαση των εκλογών μπορεί να είναι οριακή για τον Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο επίσης πολλά θέματα έχουν ανοίξει και πάλι στην Ελλάδα της κρίσης μετά την καταστροφή των Τεμπών».
Κοινή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αναμένεται να έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της συζήτησης στην ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση.
Στόχος της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ενόψει της συνόδου του Eurosummit που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια με τη συμμετοχή και της επικεφαλής της ΕΚΤ., Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει και σε επίπεδο ηγετών και όχι μόνο Eurogroup, να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος και να ολοκληρωθεί σύντομα.
Προσερχόμενος χθες στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, ενώ σε παρέμβασή του στην χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της ενέργειας, τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα -«η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης», όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.
Στο τραγικό συμβάν της σύγκρουσης των δυο τρένων στα Τέμπη, τον κατώτατο μισθό και τα διλήμματα ενόψει των εκλογών αναφέρθηκε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μαρούσι, το πρωί του Σαββάτου.
«Ξέρω ότι το κλίμα στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ βαρύ και ξέρω ότι όλοι μας είμαστε στεναχωρημένοι, θυμωμένοι, οργισμένοι γι’ αυτό το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας, ανάμεσα τους πολλά νέα παιδιά. Ξέρω πολύ καλά ότι η καλύτερη δικαίωση για τη θυσία αυτών των παιδιών είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που έγινε στα Τέμπη δεν θα ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
»Η Ελλάδα που έρχεται από το παρελθόν, μας πληγώνει και δεν εκφράζει τη νέα γενιά. Και από το 2019 έχω πάρει την ισχυρή εντολή αυτή την Ελλάδα που μας πληγώνει να την αλλάξω. Και σήμερα θα προχωρήσω σε αυτό τον δρόμο με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη», συνέχισε και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν έναν συνολικό απολογισμό και «να θυμηθούν πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι η Ελλάδα σήμερα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου. «Δεν έχουμε αυταπάτες, πολλοί συμπολίτες μας τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Όμως ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τους βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και για να δώσουμε σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα καλύτερα εισοδήματα», ανέφερε.
Η παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών της Ελβετίας για την ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας Crédit Suisse προκάλεσε ρίγη ανησυχίας στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο διάχυσης της τραπεζικής κρίσης από τις ΗΠΑ στην Γηραιά Ήπειρο .
Η ανάγκη για παρέμβαση των Ελβετικών αρχών με ένα σωσίβιο ρευστότητας 50 δισεκατομμυρίων φράγκων ήταν επιβεβλημένη καθώς χθες ο βασικός μέτοχος της ελβετικής τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να δώσει έστω και ένα φράγκο για την ενίσχυση της, με αποτέλεσμα οι μετοχές της τράπεζας να κατακρημνιστούν.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα. Μετά την ένεση ρευστότητας η ενδεικτική τιμή των μετοχών της Credit Suisse σημείωσε άνοδο 21% κατά τις σημερινές προσυνεδριακές συναλλαγές στο ελβετικό χρηματιστήριο.
Η μετοχή της τράπεζας είχε κλείσει χθες, Τετάρτη, στο 1,697 φράγκο έπειτα από μια ημέρα μεγάλης αναταραχής, στη διάρκεια της οποίας η μετοχή υποχώρησε έως και στο 30% της αξίας της κλείνοντας τελικώς -24,24%.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας που μπήκε στο κεφάλαιο της τράπεζας τον Νοέμβριο κατέχει το 9,8% των μετοχών της Crédit Suisse. Ωστόσο, δυνάμει του ελβετικού δικαίου, χρειάζεται πράσινο φως από τον FINMA, τον ελβετικό εποπτικό φορέα, για να ξεπεραστεί το όριο του 10%.
Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008.
“Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της”, ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Επίσης, η Crédit Suisse θα προχωρήσει σε προσφορά σε μετρητά, η οποία σχετίζεται με δέκα τίτλους senior debt σε αμερικανικό δολάριο, με συνολικό τίμημα έως 2,5 δισ. δολάρια, καθώς και σε μια ξεχωριστή προσφορά προς τέσσερις τίτλους senior debt σε ευρώ με συνολικό τίμημα έως 500 εκατ. δολάρια.
“Τα μέτρα αυτά καταδεικνύουν την αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της Credit Suisse, καθώς συνεχίζουμε τη στρατηγική μας αναδιάρθρωση για να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Ούλριχ Κέρνερ.
“Ευχαριστούμε την Κεντρική Τράπεζα και τη FINMA καθώς εκτελούμε τη στρατηγική μας αναδιάρθρωση. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να δημιουργήσουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών”, δήλωσε.
Όταν έκλεισε χθες το χρηματιστήριο, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 6,7 δισεκ. ελβετικά φράγκα (6,8 δισεκ. ευρώ), ψίχουλα για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές, ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης, που πλέον μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αμερικανικού και του διεθνούς.
Πτώση άνευ προηγουμένου
Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα θέλουν επίσης να καθησυχάσουν, να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.
Νωρίτερα χθες, ηγετικά στελέχη της Crédit Suisse είχαν ήδη αποπειραθεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς μολαταύτα να πείσουν τους επενδυτές: η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia διαβεβαίωνε χθες πως «είμαστε ισχυρή τράπεζα, είμαστε τράπεζα με παγκόσμια διάσταση υπό ελβετική εποπτεία» και «εκπληρώνουμε και ξεπερνάμε όλες τις απαιτήσεις των εποπτικών φορέων», «το κεφάλαιό μας, η βάση της ρευστότητάς μας είναι πάρα πολύ σθεναρά».
Η πλατφόρμα streaming Amazon Prime Video αποφάσισε να καθυστερήσει την κυκλοφορία του τρέιλερ της πολυαναμενόμενης σειράς δράσης «Citadel» ως ένδειξη σεβασμού προς το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Ο λόγος της απόφασης ήταν ένα πλάνο του τρέιλερ που δείχνει ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα. Σημειώνεται πως ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει σήμερα, Τετάρτη 1 Μαρτίου.
Την είδηση μετέδωσε το Variety, και την επιβεβαίωσε η Ινδή ηθοποιός Πριγιάνκα Τσόπρα, η οποία πρωταγωνιστεί στη σειρά.
Σε ενημέρωσή της προς τους δημοσιογράφους το πρωί της Τετάρτης, η Amazon Prime Video είπε: «Από σεβασμό προς τη διεθνή μας κοινότητα και λόγω [των] καταστροφικών έκτακτων ειδήσεων από την Ελλάδα, αναβάλλουμε με σεβασμό να κοινοποιήσουμε το επίσημο τρέιλερ του «Citadel»».
Η Amazon διευκρίνισε ότι θα κοινοποιήσει μια νέα ημερομηνία κυκλοφορίας του τρέιλερ τις επόμενες ημέρες.
Στη σειρά πρωταγωνιστεί εκτός από την Ινδή σταρ του Bollywood και ο Ρίτσαρντ Μάντεν, γνωστός από το Game of Thrones, αλλά και τους Eternals της Marvel.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα (1 Μαρτίου) τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Τούρκος υπουργός Τσαβούσογλου μετέφερε τα συλλυπητήριά του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη χθες το βράδυ στην Ελλάδα.
Ένας σκύλος φαίνεται να αλυχτάει στο δρόμο, τα ξημερώματα της Δευτέρας, προσπαθώντας να ειδοποιήσει τους ανθρώπους για τον κακό που έρχεται.
Τα ζώα λέγεται πως νιώθουν τις φυσικές καταστροφές και συχνά παρατηρείται πως αλλάζουν συμπεριφορά λίγο πριν αυτές εκδηλωθούν, ιδιαίτερα οι σκύλοι.
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, με μεγαλείο ψυχής και παρά τα όσα συμβαίνουν, έστειλε πρώτη βοήθεια στην Τουρκία, βάζοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές, μπροστά στο ανθρώπινο δράμα.
Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ απεγκλωβίζουν συνέχεια κόσμο από τα συντρίμμια, μέσα στο πολικό κρύο, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης έφυγε και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη για να συνδράμει στις έρευνες.
Ελπίδα από τους Έλληνες διασώστες
Μέσα στα συντρίμμια και στα ερείπια, η ελπίδα έρχεται ξανά. Οι Έλληνες διασώστες, οι ήρωες της ΕΜΑΚ, απεγκλώβισαν ζωντανούς ανθρώπους κάτω από τόνους χαλασμάτων.
Χθες, απεγκλώβισαν έναν άνδρα 50 ετών και δύο κοριτσάκια 9 και 7 ετών, ενώ χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένα ανήλικο κορίτσι. Σήμερα το πρωί, οι άνδρες της ΕΜΑΚ διέσωσαν ένα 15χρονο αγόρι και, χωρίς τις αισθήσεις του, ένα κορίτσι και έναν 40χρονο άνδρα.
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις προσπάθειες κόντρα στον χρόνο και το τσουχτερό κρύο. Στα μάτια του λαού της Τουρκίας, οι Έλληνες διασώστες είναι ήρωες.
Αναχωρεί & 2η ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη
Η ώρα είναι 11.00 το πρωί της Τετάρτης και η ελληνική αποστολή επιβιβάζεται στο C-130 που θα προσγειωθεί στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.
Ο γιος του πυροσβέστη Νίκα έσωσε παιδί στην Τουρκία
Μέλος της επίλεκτης ομάδας διάσωσης που επιχειρεί στην Τουρκία είναι και ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας, γιος του πυροσβέστη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος στον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε «χτυπήσει» το Αίγιο το καλοκαίρι του 1995, είχε βγάλει ζωντανό από τα συντρίμμια τον 11χρονο Ανδρέα Μπογδάνο.
28 χρόνια μετά, ο Κώστας Νίκας έβγαλε ζωντανό μέσα από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στο Χατάι ένα 7χρονο κορίτσι.
Σκηνές συγκίνησης & ζωής
Όλοι χειροκροτούν. Διασώστες του ΕΚΑΒ έδωσαν σε 6χρονο κοριτσάκι τις πρώτες βοήθειες και με ειδικό φορείο τη μετέφεραν στο νοσοκομείο.
Οι δύο άνδρες της ΕΜΑΚ που μπήκαν μέσα στα χαλάσματα, αγκαλιάζονται. Συγκινημένοι από τη νίκη που κατάφεραν κόντρα στον θάνατο και την ανείπωτη καταστροφή.
Το σχέδιο 14 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην ΕΕ στη σκιά του Qatargate
13/1/2023Με βάση τα 14 σημεία που περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις της, εφόσον βεβαίως γίνουν δεκτά και υπερψηφιστούν, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλέκονται σε διαδικασίες «λόμπινγκ» για δύο τουλάχιστον χρόνια από τη στιγμή που θα εγκαταλείπουν τη θέση τους στην Ευρωβουλή. Κάτι που, όπως είναι γνωστό, δεν έκανε ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος φέρεται ότι είναι ο «εγκέφαλος» του συγκεκριμένου κυκλώματος και δεν περίμενε ούτε ημέρα για να εμπλακεί στις επικερδείς συναλλαγές με τους ευγενικούς «χορηγούς» της Ευρώπης, αναφέρει το Politico.
Επίσης, οι ευρωβουλευτές δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε ανεπίσημες «ομάδες φιλίας» με τρίτες, εκτός ΕΕ χώρες, ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα να διατηρούν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Θα υποχρεούνται δε και σε κατάθεση πόθεν έσχες αναφορικά με τις άλλες πηγές εισοδήματος που έχουν, πέρα από τον νόμιμο μισθό τους και τα διάφορα επιδόματα.
Όσο για εκείνους που θα εισέρχονται στις εγκαταστάσεις της Ευρωβουλής, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο, θα οφείλουν να δηλώνουν επισήμως ποιους πρόκειται να συναντήσουν και για ποιον λόγο.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι τα περισσότερα μέτρα δεν αφορούν μόνο τους ευρωβουλευτές, αλλά και τους συνεργάτες τους και τους λοιπούς υπαλλήλους της Ευρωβουλής.
Στο ίδιο πλαίσιο, αξιωματούχοι της ΕΕ θα διεξάγουν δειγματοληπτικούς και ξαφνικούς ελέγχους σε όλες τις ομάδες λόμπι που έχουν καταγραφεί επισήμως στα μητρώα, ενώ οι μη καταγεγραμμένες δεν θα έχουν δυνατότητα να αναπτύσσουν (επισήμως) τη δραστηριότητά τους. Ταυτόχρονα, τίθεται ο στόχος δημιουργίας ενός ιστοχώρου στην επίσημη σελίδα της Ευρωβουλής στο Διαδίκτυο που θα αφορά ζητήματα διαφάνειας.
Τα περισσότερα από τα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν σχετικά γρήγορα, δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες και χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αναμένεται δε να ακολουθήσουν και άλλα, τα οποία απαιτούν περισσότερη επεξεργασία και καλύτερη προετοιμασία. Το ερώτημα που θέτουν αρκετοί, βεβαίως, είναι κατά πόσο οι υπάρχοντες μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η Μέτσολα, ακόμη και εάν αυτά γίνουν δεκτά.
Την Τετάρτη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις του πατέρα της Εύας Καιλή, Αλέξανδρου Καιλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της Εύας Καϊλή, είχε συλληφθεί από την βελγική αστυνομία την πρώτη μέρα αποκάλυψης του σκανδάλου , καθώς είχε στην κατοχή του μία βαλίτσα που πήρε από το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή με 600.000 ευρώ και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί ή όχι η προφυλάκισή της. Το βράδυ της Τετάρτης (11.01.2023) έδωσε νέα κατάθεση στον Βέλγο ανακριτή.
Χθες το το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έφερε στο φως στοιχεία της πρώτης κατάθεσης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού ενώ η Εύα Καϊλή και ο σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζόρτζι βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση στις βελγικές φυλακές πάνω από ένα μήνα, στο πλαίσιο των ερευνών των βελγικών αρχών για την υπόθεση «Qatar Gate».
«Αφού συνελήφθη ο άντρας μου, πήγα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη. Βρήκα τον υπολογιστή του και το τηλέφωνό του. Κάλεσα, λοιπόν, τον πατέρα μου που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα», αναφέρει η ίδια.
Ανακριτής: Ήξερες τι έχει μέσα;
Εύα Καϊλή: Άνοιξα τη βαλίτσα. Άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι κρατούσε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Παντσέρι, και ίσως και το τωρινό του αφεντικό, τον Αντρέα Κοτσολίνο. Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι, αλλά δεν τον βρήκα. Μετά προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ταραμπέλα και μετά με την Μαρί Αρένα. Απάντησαν ότι δεν ξέρουν γιατί δεν απαντάει ο Πάντσερι. Ο Πάντσερι δεν μιλάει αγγλικά, προτιμώ να επικοινωνώ μαζί του μέσω των φίλων του γιατί τα ιταλικά μου δεν είναι καλά.
Οι ανακριτές προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να μάθουν τι γνώριζε για τα χρήματα η Εύα Καϊλή.
Ανακριτής: Πώς εξηγείτε ότι βρέθηκαν τέτοια χρηματικά ποσά στο σπίτι σας;
Εύα Καϊλή: Δεν μπορώ να εξηγήσω, αλλά το έκανε ο άντρας μου. Ο Αντόνιο Παντσέρι συνεργάζεται πολύ με αφρικανικές χώρες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλεί τον Φραντσέσκο όποτε θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό ή για οτιδήποτε θέλει να μεταφέρει. Τον εμπιστεύεται 100%. Εμπιστευόταν πιο πολύ το διαμέρισμά του. Δεν ξέρω αν είχε να κάνει με την ασυλία μου.
Την ώρα που κατέθετε η Εύα Καϊλή, η αστυνομία είχε ήδη συλλάβει τον πατέρα της.
Ανακριτής: Γιατί έδωσες τη βαλίτσα στον πατέρα σου;
Εύα Καϊλή: Στις 10:30 συνέλαβαν τον Φραντσέσκο. Νόμιζα ότι ήταν σε τροχαίο. Δεν ήξερα τίποτα. Μόλις μου είχαν πει ότι ο άντρας μου είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε. Ο πατέρας είχε πάει την κόρη μου βόλτα. Του τηλεφώνησα να επιστρέψει αμέσως. Μάζεψα τα πράγματα και τα έβαλα σε μια βαλίτσα. Έβαλα και μπιμπερό για το μωρό. Πήρα μόνο τα πράγματα του Αντόνιο Παντσέρι. Δεν ήξερα σε ποιον ανήκει το PC και το κινητό τηλέφωνο, αλλά ήταν κοντά στη βαλίτσα και έτσι τα έβαλα μέσα, θεωρώντας ότι ανήκαν στον Παντσέρι. Ο πατέρας μου σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ενήργησε με την ιδιότητα του παππού. Δεν γνωρίζει τίποτα. Υποθέτω ότι άνοιξε τη βαλίτσα στο ξενοδοχείο.
Οι ανακριτές παραθέτουν στοιχεία από τις συναντήσεις του δικτύου του Παντσέρι με Καταριανούς και η Εύα Καϊλή καλείται να απαντήσει.
Ανακριτής: Σε αυτόν τον φάκελο υπάρχουν πολλά ανακριτικά στοιχεία για διαφορετικά πρόσωπα. Από αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να δούμε ότι πήγατε δύο φορές σε ένα ξενοδοχείο στη λεωφόρο Louise STEINGENBERGER με τον σύντροφό σας. Είδαμε ότι ήρθατε σε επαφή, σ’αυτές τις συναντήσεις, με αντιπροσωπεία από το Κατάρ. Πείτε ποιον γνωρίσατε και ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των συναντήσεων;
Εύα Καϊλή: Συνάντησα τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ που συνήθως μιλάει αραβικά και η μετάφραση γίνεται στα γαλλικά. Ο Φραντσέσκο μετέφρασε από τα γαλλικά στα αγγλικά για μένα. Αφορούσε την επίσκεψη του υπουργού στην Ευρωβουλή. Ήθελε να κατανοήσει το διαδικαστικό της ψηφοφοριας για τις βίζες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Παντσέρι δεν ήταν μαζί μου σε αυτές τις επισκέψεις. Νομίζω ότι τους γνώρισε αλλά χωρίς εμένα και είχαν άλλες συζητήσεις.
ΣΚΑΙ
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής (πρωί Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σάο Πάουλο στην Μπραζίλια για να διαπιστώσει τις ζημιές στο προεδρικό μέγαρο, όπου εισέβαλαν νωρίτερα οπαδοί του προκατόχου του, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου . Είχαν προηγηθεί σκηνές που παραπέμπουν σε εμφύλια σύγκρουση και επαναφέρουν στην μνήμη την επίθεση των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια. Δυο ώρες χρειάσθηκαν οι αρχές ασφαλείας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια , συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ακροδεξιούς,
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας από τη Φλόριντα όπου βρίσκεται καταδίκασε, όχι αρκετά σθεναρά, την επίθεση, που έμοιαζε με το ριμέικ αυτής στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον πριν από δυο χρόνια.
Με μια διαφορά: τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος.
Συγκλονιστικό βίντεο που κυκλοφορεί δείχνει τους φανατικούς υποστηρικτές του Μπολσονάρου να τρέχουν από τη ράμπα στο Palácio do Planalto, τα προεδρικά γραφεία, να περιφέρονται στους διαδρόμους του κτιρίου και να βανδαλίζουν το κοντινό ανώτατο δικαστήριο, τα παράθυρα του οποίου είχαν σπάσει.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φωτιές να καίνε μέσα στο κτίριο του Κογκρέσου. Έπιπλα έσπασαν και πετάχτηκαν, αντικείμενα φέρεται να εκλάπησαν στο προεδρικό μέγαρο και το ανώτατο δικαστήριο, ενώ σε ορισμένα σημεία οι ψεκαστήρες φαίνεται να ποτίζουν αίθουσες.
«Πετούν καρέκλες από τα παράθυρα», δήλωσε μια άλλη σαστισμένη σχολιάστρια του GloboNews, η Eliane Cantanhêde. «Καταστρέφουν δημόσια κτίρια».
Τα πρωτοφανή επεισόδια έλαβαν χώρα λίγες μόνο μέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Ινάσιο ντα Σίλβα Λούλα, που βρισκόταν στο Σάο Πάολο και κατηγόρησε τον προκάτοχό του για τα έκτροπα, ενώ δεσμεύτηκε να τιμωρήσει τους «νεοφασίστες», όπως ανέφερε.
Ο Λούλα, ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Βραζιλίας την περασμένη Κυριακή σε εορτασμούς που παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι.
Όμως χιλιάδες εξτρεμιστές υπέρ του Μπολσονάρου αρνήθηκαν να αποδεχτούν την οριακή νίκη του Λούλα στις εκλογές του Οκτωβρίου, περνώντας τις τελευταίες εβδομάδες κατασκηνώνοντας έξω από στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα και καλώντας σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ο Λούλα, που βρισκόταν χθες το απόγευμα στην Αρακουάρα, στην πολιτεία Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά), που επλήγη από πλημμύρες, πήγε κατά σειρά στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επίσης εισέβαλαν και προκάλεσαν καταστροφές μπολσοναριστές, όπως και στο Κογκρέσο.
Πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo αργά το βράδυ τον εικονίζουν να συζητά με μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, μπροστά στο κτίριο με σπασμένα παράθυρα μετά την εισβολή αυτών που εξακολουθούν να απορρίπτουν την επιστροφή του στην εξουσία, μια εβδομάδα αφού ανέλαβε την τρίτη του θητεία.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου παραμένει στις ΗΠΑ, για τις οποίες αναχώρησε δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Λούλα, αρνούμενος να παραδώσει την προεδρική εσάρπα σε αυτόν που τον κέρδισε οριακά την 30ή Οκτωβρίου, που δεν συνεχάρη ποτέ.
«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις, που συμμορφώνονται προς τον νόμο, είναι μέρος της δημοκρατίας. Ωστόσο, τα πλιάτσικα και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται προς τον κανόνα», έκρινε μέσω Twitter ο πρώην πρόεδρος.
Σε άλλη ανάρτησή του απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» του κεντροαριστερού διαδόχου. Ο Λούλα κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Κογκρέσο.
Αντιμέτωπος με μείζονα κρίση μόλις μια εβδομάδα αφότου άρχισε τη νέα του θητεία, έπειτα από τις δύο συναπτές προηγούμενες (2003-2010), ο πρόεδρος καταδίκασε τα γεγονότα «άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Βραζιλίας».
«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», τόνισε, αναφερόμενος σε αυτούς που ευθύνονται για τις λεηλασίες και τις καταστροφές. «Θα βρούμε επίσης αυτούς που τους χρηματοδότησαν», πρόσθεσε.
Ο αρχηγός του κράτους έθεσε τις τοπικές υπηρεσίες επιβολής της τάξης υπό τη διοίκηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων, για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην Μπραζίλια, όπου η αστυνομία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την έφοδο χιλιάδων μπολσοναριστών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησής του Φλάβιου Ντίνου δήλωσε αργά χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο έλεγχος των εδρών των τριών εξουσιών ανακτήθηκε πλήρως και πρόσθεσε πως συνελήφθησαν πάνω από 200 άνθρωποι.
Ο κυβερνήτης του ομοσπονδιακού διαμερίσματος έκανε λόγο για πάνω από 400 συλλήψεις.
«Δεν θα καταφέρουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία», δεσμεύτηκε χαρακτηρίζοντας τις εισβολές «τρομοκρατία» αυτών που θέλουν να γίνει «πραξικόπημα».
«Απαράδεκτη»
Ο κυβερνήτης του ομοσπονδιακού διαμερίσματος της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα, σύμμαχος του πρώην προέδρου Μπολσονάρου, ζήτησε συγγνώμη μέσω βίντεο από τον πρόεδρο Λούλα. Χαρακτήρισε τους δράστες των εκτεταμένων καταστροφών στα δημόσια κτίρια «αληθινούς βάνδαλους» και «αληθινούς τρομοκράτες».
«Παρακολουθούσαμε με τον υπουργό (Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας) Ντίνου όλες τις κινήσεις (…) Σε καμιά στιγμή δεν νομίζαμε πως οι διαδηλώσεις αυτές θα έπαιρναν τέτοιες διαστάσεις», πρόσθεσε.
Το Βρετανικό Μουσείο φέρεται να παραδέχεται ότι η διοίκηση του “βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Αθήνα για τα Μάρμαρα του ‘Ελγιν” γράφει η συντηρητική βρετανική εφημερίδα The Telegraph και μάλιστα μεταφέρει πληροφορίες από το σχέδιο διαπραγμάτευσης των Βρετανών που στηρίζεται στο σχήμα των ” πολιτιστικών ανταλλαγών”, πρόταση που κατά κανένα τρόπο δεν αντιμετωπίζει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των γλυπτών.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα τα Γλυπτά Του Παρθενώνα θα μπορούσαν να αντικατασταθούν στο πλαίσιο καλλιτεχνικών ανταλλαγών με ένα χάλκινο άγαλμα 2.000 ετών .
«Έχουμε πει δημόσια ότι αναζητούμε μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά συνεχίζονται οι εποικοδομητικές συζητήσεις», σημειώνει εκπρόσωπος του μουσείου στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα “το Βρετανικό Μουσείο φέρεται να έχει φθάσει σε προχωρημένες συνομιλίες με την Αθήνα για μια συμφωνία δανεισμού που αφορά τα τα επί μακρόν αμφισβητούμενα γλυπτά” . Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Αθήνας το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει την διενέργεια τέτοιων συζητήσεων .
Παρότι η εφημερίδα περιγράφει το πλαίσιο της πρότασης του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, για μια συμφωνία «πολιτιστικής ανταλλαγής» με την Ελλάδα, μια τέτοια συμφωνία, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα, δεν πρόκειται να λύσει το ιδιοκτησιακό, καθώς πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα περί δανεισμού.
Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σημειώνει ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» και σχολιάζει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Oικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».
Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».
«Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες ‘άκρως μυστικές’ συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.
Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».
Πάντως πηγές προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν χθες Τετάρτη δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε επίσης πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής.
The Telegraph, ΑΠΕ ΜΠΕ
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε εμπορικό κέντρο σε προάστιο της Μόσχας, με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ρωσίας αρχικά να κάνουν λόγο για "εγκληματική" ενέργεια.
"Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με μια πυρκαγιά σε επιφάνεια 7.000 τετραγωνικών μέτρων στην περιφέρεια της Μόσχας", ανακοίνωσε στο Telegram το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένας νεκρός.
Η πυρκαγιά ξέσπασε στο εμπορικό κέντρο Mega Khimki, στο προάστιο Χίμκι, βόρεια της ρωσικής πρωτεύουσας, σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο.
"Εξαιτίας της κατάρρευσης της στέγης, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε στιγμιαία σε μια τεράστια έκταση", διευκρίνισε το υπουργείο στο Instagram, προσθέτοντας ότι το έργο των πυροσβεστών είναι δύσκολο.
Οι ρωσικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υποπτεύονταν αρχικά ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε "εγκληματική" ενέργεια.
"Εξετάζονται σκόπιμες ενέργειες, όπως εμπρησμός", ανέφερε το πρακτορείο Interfax. Από την πλευρά του το πρακτορείο Sputnik διευκρίνισε ότι η εγκληματική ενέργεια είναι μία "από τις βασικές εξηγήσεις" για την πυρκαγιά.
Ωστόσο λίγο αργότερα τα κρατικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι η πυρκαγιά μοιάζει να προκλήθηκε από παραβίαση των κανόνων ασφαλείας στη διάρκεια εργασιών συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο.
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια μεγάλη πυρκαγιά και ανθρώπους να τρέχουν για να βγουν από ένα φλεγόμενο κτίριο προς τον χώρο στάθμευσης.
Περισσότεροι 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα Τετάρτη στη Βαρκελώνη όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν στον σταθμό Montcada i Reixac.
Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές επισημαίνουν ότι κανένας επιβάτης δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ήπια κατάσταση σε διαφορετικά κέντρα υγείας.
Ειδικότερα, η μία αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με την άλλη από την πίσω μεριά σήμερα το πρωί, καθώς περνούσε από τον συγκεκριμένο σταθμό. Τα αίτια της σύγκρουσης βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.
«Περιμέναμε το τρένο και ακούσαμε τη σύγκρουση. Το σταματημένο τρένο μετακινήθηκε κατά δύο μέτρα και μετά έμεινε ακίνητο. Πολλοί άνθρωποι έπεσαν κάτω γιατί το τρένο ήταν γεμάτο», εξήγησε ένας μάρτυρας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Σημειώνεται ότι λόγω της σύγκρουσης, διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων σε τρεις γραμμές.
Πηγές από την ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το ατύχημα.
ΚΑΤΗΙΜΕΡΙΝΙ Με πληροφορίες από El País
Δικτάτορα χαρακτήρισε εμμέσως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο.
Ας φροντίσουμε να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο, δήλωσε προσθέτοντας ότι η στάση του δεν θα αλλάξει μέχρι να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για την Κύπρο ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ως πρότυπο για την βόρεια Κύπρο την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα.
«Αποκαλεί τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζινπίνγκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη», ανέφερε ο Μενέντεζ.
«Σήμερα η απειλή της προσάρτησης των κατεχόμενων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Τούτων δοθέντων, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν τα μαχητικά F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Και γι’ αυτό, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει την εκστρατεία των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή», συνέχισε.
naftemporiki.gr
Μπάιντεν σε Ερντογάν: Στηρίζω το αίτημα για τον εκσυγχρονισμό των F-16
15/11/2022Η επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, η ασφάλεια, το εμπόριο, οι διμερείς σχέσεις και βέβαια το θέμα της απόκτησης των F-16 από την Τουρκία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης (της πρώτης επίσημης) που είχαν σήμερα (15.11.2022) στην Ινδονησία ο Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας τα είπαν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 που γίνεται στο Μπαλί. Το τι συζήτησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν προκύπτει από την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Και σύμφωνα με αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16, το οποίο για την ώρα μπλοκάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Προκλητικός ήταν για μια ακόμα φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις ΗΠΑ και την Ελλάδα να βρίσκονται στο στόχαστρό του, κατά την παρουσία του στο Ουζμπεκιστάν. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι βοηθάει πολιτικούς του αντιπάλους και ότι στηρίζει τρομοκρατικές κουρδικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε μήνυμα υπέρ τον Ρεπουμπλικανών, σημειώνοντας ότι αν επιστρέψουν στην εξουσία θα υπάρξει καλύτερη συνεννόηση με τις ΗΠΑ αναφορικά με τα F-16.
«Τον επόμενο μήνα ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα νέα σε σχέση με τα F-16. Αν έρθουν οι Ρεπουμπλικανοί θα είναι πολύ πιο εύκολες και πολύ πιο γρήγορες οι διαδικασίες για τα F-16», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν «προφυλάσει και κρύβει» τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι βοηθάει Γκιουλενιστές να διαφύγουν στην Ευρώπη και πώς το κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο λειτουργεί με στόχο την στήριξη «τρομοκρατικών κουρδικών οργανώσεων».
Τέλος, εξέφρασε την ενόχλησή του για την αμερικανική παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
πηγή: newsbeast.gr
Τσαβούσογλου: Απειλή για την Τουρκία η στρατικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου
2/11/2022Απειλές σε όλα τα επίπεδα από Τσαβούσογλου: Τι είπε για υφαλοκρηπίδα και μεταναστευτικό – Αμφισβήτησε την κυριαρχία ελληνικών νησιών και βραχονησίδων
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ούτε 1 μίλι να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο» προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε σε εκπροσώπους του τουρκικού τύπου και διοργάνωσε το τουρκικό think tank SETA, ενώ παράλληλα έδειξε σε χάρτη την πρόταση της Τουρκίας για τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
«Απειλή η στρατικοποίηση νησιών»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα πέρα από τα 6 μίλια, ενώ δήλωσε ότι αποτελεί «απειλή» για την Τουρκία η στρατικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου και αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών και βραχονησίδων που δεν έχουν δοθεί ονομαστικά στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη.
Για το μεταναστευτικό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί με πλαστές φωτογραφίες στο ευρωκοινοβούλιο να κατηγορήσει την Τουρκία, ότι διεξάγει εκστρατεία αμαύρωσης της Τουρκίας, αλλά η ίδια απαντάει αναλόγως.
Χαρακτήρισε την Ελλάδα «ανειλικρινή, ανέντιμη και ψεύτρα» κι ότι είναι εκείνη που «τροφοδοτεί την ένταση κι όχι η Τουρκία, η οποία δεν το έχει ανάγκη», όπως είπε. «Εμείς δεν είμαστε αναιδείς και ψεύτες σαν την Ελλάδα», σημείωσε.
Κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις κι έφερε ως παράδειγμα ξανά το Καστελόριζο. Ανέφερε ότι δεν ευσταθούν νομικά οι αξιώσεις της Ελλάδα για ένα νησί 580 χλμ., επικαλούμενος μάλιστα τη διεθνή νομολογία.
Εξέφρασε παράλληλα την ενόχλησή του που «η Ελλάδα μεταφέρει το διμερές θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ».
Ανατολική Μεσόγειος
«Υπάρχουν 2 βασικά θέματα εκεί», είπε ο Τσαβούσογλου. Τα δικαιώματα της Τουρκίας εκεί αλλά και των Τουρκοκύπριων. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανειλικρινή στάση, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει δεχτεί τις συμφωνίες ΑΟΖ της Κύπρου με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ.
Γεωτρήσεις
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συνεχίζουν τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε εκείνους που ρωτούν γιατί δεν πηγαίνουν σε περιοχές πιο κοντά στην Κύπρο, απάντησε ότι οι γεωτρήσεις γίνονται προς το παρόν μόνο σε περιοχές που υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα από τα ερευνητικά πλοία.
Παροξυσμός στην Τουρκία: Συζητούν σενάρια σύγκρουσης στο Αιγαίο
16/09/2022Συνεχίζεται ο παροξυσμός της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και των τουρκικών ΜΜΕ, με την Ελλάδα και τα νησιά. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, στα τουρκικά κανάλια συζητούν σενάρια «σύγκρουσης στο Αιγαίο», και βλέπουν ελληνικές προκλήσεις και επιθετικότητα, κάνοντας το άσπρο μαύρο…
«Στην Ελλάδα έχουμε τις βάσεις, τις παρενοχλήσεις, τις δηλώσεις ποιός βρίσκεται πίσω από αυτά; Για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα ήταν ήρεμη και ήταν εκεί που ήταν, τι συνέβη;» διερωτήθηκε ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Μπαρντακτσί.
Αλλά και η Φουλγιά Καλφά, παρουσιάστρια του CNN Turk ισχυρίστηκε «διαπιστώνουμε πως οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν έχουν αμυντική, αλλά επιθετική διάταξη».
«Όταν κοιτάξουμε στο Αιγαίο, αν οι δυο χώρες η Ελλάδα και η Τουρκία μπουν σε σύγκρουση αυτό δεν θα προκαλούσε ζημιά και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ;» διερωτήθηκε.
«Η Τουρκία βλέπει το τι προσπαθεί να κάνη η Ελλάδα. Το πώς παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι και πώς δεν το κάνει με τη δική της βούληση» δήλωσε η δημοσιογράφος.
Όπως μεταδίδει o Μανώλης Κωστίδης, σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.
«Όταν η Τουρκία δείξει την αποφασιστική αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Ελιζέ.
Ο Πούτιν δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
01/09/2022Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία το Σάββατο του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος απεβίωσε προχθές, Τρίτη, σε ηλικία 91 ετών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
"Γνωρίζουμε ότι η κύρια τελετή θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως και η κηδεία, αλλά το πρόγραμμα του προέδρου δεν θα του επιτρέψει να είναι εκεί", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε το νοσοκομείο στη Μόσχα όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γκορμπατσόφ για να "καταθέσει λουλούδια κοντά στο φέρετρό του".
Φλόριντα: Κεραυνός σκότωσε μητέρα που περίμενε να πάρει το παιδί της από το σχολείο
21/08/2022Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ περίμενε να πάρει το παιδί της από το σχολείο σε περιοχή της κεντρικής Φλόριντα.
«Δεχτήκαμε αναφορές από πολλούς ανθρώπους πως χτυπήθηκαν από κεραυνό κοντά στο πάρκο Τρότγουντ» ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Ως αποτέλεσμα, η μητέρα και το παιδί της μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία. Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα της οικογένειας λόγω του τραγικού θανάτου της μητέρας».
Διαβάστε επίσης: Βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή που το δέντρο καταπλακώνει τον 51χρονο
Το πάρκο Τρότγουντ βρίσκεται κοντά στο δημοτικό σχολείο Κιθ και, όπως ανακοίνωσαν μέσω Twitter Τα Δημόσια Σχολεία της Κομητείας Σέμινολ, το παιδί της άτυχης μητέρας πήγαινε στο Κιθ.
«Επιπλέον σύμβουλοι θα μεταβούν στο σχολείο για να υποστηρίξουν όσους μαθητές και υπαλλήλους επλήγησαν από το συμβάν» ανακοίνωσε η υπηρεσία δημόσιων σχολείων.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα της Φλόριντα, στην περιοχή που έπληξε ο κεραυνός βρισκόταν και μια 18χρονη μητέρα και το παιδί της, με τους δύο να μεταφέρονται σε νοσοκομείο χωρίς απειλητικούς για τη ζωή τους τραυματισμούς.
Έφυγε από τη ζωή ο 12χρονος Άρτσι, ο οποίος βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη εδώ και τέσσερις περίπου μήνες σε νοσοκομείο της Βρετανίας.
Ο 12χρονος Άρτσι Μπάτερσμπι, που ήταν εγκεφαλικά νεκρός εδώ και μήνες, απεβίωσε μέσα στο νοσοκομείο της Βρετανίας στις 12.15 μ.μ. περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.
Οι γιατροί είχαν αποσυνδέσει τα μηχανήματα περίπου στις 10 π.μ.
Νωρίτερα, απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας το αίτημα των γονιών του 12χρονου να απομακρύνουν τον εγκεφαλικά νεκρό γιο τους από το νοσοκομείο και να τον μεταφέρουν σε ξενώνα προκειμένου να έχει «αξιοπρεπή» θάνατο.
Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας το αίτημα των γονιών του 12χρονου Άρτσι Μπάτερσμπι να απομακρύνουν τον εγκεφαλικά νεκρό γιο τους από το νοσοκομείο και να τον μεταφέρουν σε ξενώνα προκειμένου να έχει «αξιοπρεπή» θάνατο.
Ύστερα λοιπόν από την δικαστική μάχη της οικογένειας, οι γονείς ανακοίνωσαν ότι σήμερα στις 10 το πρωί, ο Άρτσι θα αποσυνδεθεί από την μηχανική υποστήριξη.
Μιλώντας στο Sky News η μητέρα του αγοριού, Χόλι Ντανς, είπε ότι από το νοσοκομείο τους έκαναν σαφές ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλες επιλογές. Και η ίδια όμως αναγνωρίζει ότι οι δυνατότητες στη Δικαιοσύνη έχουν εξαντληθεί: «Κάναμε όλα όσα υποσχέθηκα στο αγόρι μου ότι θα έκανα», δήλωσε.
Η μητέρα του Άρτσι, Χόλι Ντανς, είχε δηλώσει πως «ένας αξιοπρεπής θάνατος σε κέντρο περίθαλψης» ήταν το μόνο για το οποίο μπορούσε να παλέψει μετά την εξάντληση των νομικών μέτρων προκειμένου να παραμείνει ο γιος της σε μηχανική υποστήριξη. Την Παρασκευή, όμως, το βρετανικό δικαστήριο αρνήθηκε να επιτρέψει τη μεταφορά του 12χρονου από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, κρίνοντας ότι οι κίνδυνοι της διακομιδής του είναι «μεγάλοι και απρόβλεπτοι»
Το δικαστήριο έδωσε περιθώριο στην οικογένεια, μέχρι τις 2 μμ της Παρασκευής, για να καταθέσει έφεση. Η μητέρα του 12χρονου εξάντλησε τα νομικά μέσα για να παραμείνει ο γιος της σε μηχανική υποστήριξη.
Ο Άρτσι υπέστη βαριές εγκεφαλικές βλάβες και είναι σε κώμα από τις 7 Απριλίου, όταν και βρέθηκε αναίσθητος σπίτι του. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου είναι πιθανότατα εγκεφαλικά νεκρός χωρίς ελπίδα ανάρρωσης. Η μητέρα υποστηρίζει ότι το παιδί υπέστη ασφυξία συμμετέχοντας σε διαδικτυακή πρόκληση.
Ταϊβάν: Τι θα κάνει το Πεκίνο για να απαντήσει στην επίσκεψη Πελόζι
03/08/2022Ο Σι Τζινπίνγκ, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, υποδεχόταν το 2018 αντιπροσωπεία από την Ταϊβάν, υπό τον πρώην πρόεδρο του εθνικιστικού Κόμματος Κουομιντάνγκ, Λιεν Τσαν.
Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωνε πεπεισμένος ότι οι δύο πλευρές «θα εργαστούν για ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των Στενών (της Ταϊβάν) και θα προωθήσουν την διαδικασία για την ειρηνική επανένωση της Κίνας».
Τέσσερα χρόνια μετά, η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν δυναμιτίζει μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Πεκίνο να έχει επενδύσει στην οικονομική «προσάρτηση» της Ταϊβάν.
Έντονη η αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών
Η αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν εντονότατη: «Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας και των προβλέψεων που υπάρχουν σε τρία κοινά σινο-αμερικανικά κείμενα. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πολιτική βάση των σινο-αμερικανικών σχέσεων και προσβάλει την κινεζική εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και την σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και την καταδικάζει», ανέφερε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσιοποιήθηκε μόλις πάτησε το πόδι της στην Ταϊβάν η πρόεδρος της αμερικανικής βουλής.
Το Πεκίνο υπενθύμισε στην Ουάσινγκτον ότι «υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού εδάφους και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί το σύνολο της Κίνας».
Αναλυτές στις δύο πλευρές των Στενών της Ταϊβάν εκτιμούν ότι η ριψοκίνδυνη απόφαση της Πελόζι να επισκεφτεί την Ταϊβάν αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στην περιοχή και πιθανολογούν ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τον έλεγχο του νησιού με στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες.
Τα χαρτιά που έχει στο τραπέζι η Κίνα
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες στο τραπέζι για τους Κινέζους, σύμφωνα με τους αναλυτές που επικαλείται η ιστοσελίδα της κινεζικής Global Times. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση με πλήγματα κατά ταϊβανέζικων στρατιωτικών στόχων, να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για την εθνική ενοποίηση, να σταλούν πολεμικά αεροσκάφη και πλοία σε αυτό που οι Ταϊβανέζοι θεωρούν δικό τους εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα και να αρθεί η εκεχειρία με τον στρατό της Ταϊβάν.
Αυτό που δείχνει πιθανότερο είναι η κλιμάκωση των πολιτικών πιέσεων προς την Ταϊβάν εκ μέρους του Πεκίνου, στη λογική που είχε περιγράψει το 2018 ο Σι Τζινπίνγκ, όταν συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία από την Ταϊβάν.
Ο Χούα Τσουνινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ κάνουν πρώτες μία προκλητική ενέργεια (με την επίσκεψη της Πελόζι) και προκαλούν κλιμάκωση της έντασης στα Στενά της Ταϊβάν. Και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη γι’αυτή την κατάσταση».
Πολεμικό κλίμα, αλλά και ασκήσεις αυτοσυγκράτησης
Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Πεκίνου θα ξεδιπλωθούν σταδιακά, αλλά προηγουμένως δύο κινεζικά αεροπλανοφόρα απέπλευσαν προς τα ανοιχτά της Ταϊβάν, συνοδευόμενα από αμφίβια σκάφη, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Ταϊβάν.
Οι κινήσεις αυτές συνιστούν μία σημαντική κλιμάκωση και αποτελούν επίδειξη δύναμης από την κινεζική πλευρά, που δημιουργεί πολεμικό κλίμα και με την απαγόρευση πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια αρκετών πόλεων της επαρχίας Φουτζιάν.
Από την αμερικανική πλευρά στα όρια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας πλέουν το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan (CVN-76) και τέσσερα πλοία συνοδείας, σε κινήσεις «ρουτίνας», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Κινέζοι αναλυτές λένε ότι η διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ στα Στενά της Ταϊβάν αυτή την στιγμή εξυπηρετεί μόνο τον εγωισμό των δύο υπερδυνάμεων και επισημαίνουν ότι τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την αλλαγή της κατάστασης στη περιοχή έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και αξία.
Η κινεζική ηγεσία γνωρίζει την σημασία της «στρατηγικής υπομονής» και δεν πρόκειται να αντιδράσει εν θερμώ, λένε οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά λάθη για να αλλάξει συνολικά την κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν».
Μπόρις Τζόνσον: Παραιτείται ο Βρετανός πρωθυπουργός
7/7/2022Την είδηση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτείται μετέδωσε και το BBC.
Λίγο νωρίτερα η Mirror, επικαλούμενη μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ, είχε αναφέρει ότι ο Τζόνσον παραιτείται.
Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις μέσα στις επόμενες ώρες.
Η εφημερίδα Sun έγραψε ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος μέσα στο καλοκαίρι.
Κι αυτό ενώ δεν έχει τέλος το μπαράζ αποχωρήσεων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο κλοιός γύρω από τον βρετανό πρωθυπουργό έχει στενέψει, ενώ ακόμη δύο μέχρι πρότινος στενοί του συνεργάτες ανακοίνωσαν πως τον αποχαιρετούν.
Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Πάνω από 950 οι νεκροί
22/6/2022Οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα το Αφγανιστάν έφτασαν τους 950, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 610 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Όπως παρουσιάζει άρθρο στο enikos.gr ο σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Χοστ (πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας), στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, και έγινε αισθητός σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων, ως το Πακιστάν και την Ινδία, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην επαρχία Πακτίκα, επισήμανε από την πλευρά του ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών των Ταλιμπάν.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, νεκροί υπάρχουν στις ανατολικές επαρχίες Νανγκαρχάρ και Χοστ, ενώ οι αρχές συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών.
Ο σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στη 01:00 τα ξημερώματα (23:30 ώρα Ελλάδας), την ώρα που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).
«Δυστυχώς χθες το βράδυ σημειώθηκε ισχυρός σεισμός σε τέσσερις περιοχές της επαρχίας Πακτίκα, από τον οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας και καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια», ανέφερε ο Μπιλάλ Καρίμι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, στο Twitter.
«Καλούμε όλες τις υπηρεσίες αρωγής να στείλουν αμέσως ομάδες στην περιοχή για να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή», πρόσθεσε.
Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια στους δρόμους ενός χωριού. Τοπικές πηγές από την επαρχία Πακτίκα ανέφεραν ότι λόγω του σεισμού σημειώθηκε κατολίσθηση.
Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στον ορεινό όγκο του Χιντού Κους που βρίσκεται πάνω στο σημείο που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.
Τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία στις πλημμύρες που προκάλεσαν οι μουσώνες ή αφού χτυπήθηκαν από κεραυνούς, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας αλλά και του γειτονικού Μπανγκλαντές έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι πλημμύρες είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Ινδία και στο Μπανγκλαντές - που συνολικά έχουν 1,6 δισεκ. κατοίκους- όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητά, τη σοβαρότητά τους και κάνει τα φαινόμενα πιο ξαφνικά.
Όπως αναφέρεται άρθρο στο newsbomb.gr στο κρατίδιο Άσαμ, στη βορειοανατολική Ινδία, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολισθήσεις, ενώ άλλοι έξι από πλημμύρες, σύμφωνα με τις αρχές αρμόδιες για τη διαχείριση καταστροφών. Στο κρατίδιο Μπίχαρ, πιο ανατολικά, από τους κεραυνούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανακοίνωσε ο Ρένου Ντέβι, υπουργός Διαχείρισης Καταστροφών.
Περίπου 5.140 χωριά έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά και περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στο κρατίδιο αυτό, όπου τον Απρίλιο 144 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες.
Έπειτα από μερικές εβδομάδες που τα νερά υποχώρησαν, η στάθμη τους ανέβηκε ξανά τον Ιούνιο, όταν ξεκίνησε η εποχή των μουσώνων. Στο γειτονικό κρατίδιο Μεγκαλάγια τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 17 Ιουνίου εξαιτίας κατολισθήσεων.
Καταστροφικές πλημμύρες
Και το Μπανγκλαντές πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν πληγεί και δεκάδες να έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην περιφέρεια Σίλχετ περίπου 5 εκατομμύρια από τους συνολικά 15 εκατομμύρια κατοίκους είναι εγκλωβισμένοι από τα νερά.
«Είναι οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και 122 χρόνια στην επαρχία Σίλχετ», δήλωσε ο Ατικούλ Χάκε, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών του Μπανγκλαντές. Η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώθηκε από τα νερά που έρχονται από τους γύρω λόφους που βρίσκονται στο ινδικό κρατίδιο Μεγκαλάγια.
Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν πάει σε καταφύγια, αλλά περισσότεροι από 4 εκατομμύρια είναι εγκλωβισμένοι κοντά στα πλημμυρισμένα σπίτια τους, με τις αρχές να δυσκολεύονται να τους προσφέρουν βοήθεια.
«Τα καταφύγια είναι γεμάτα. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό. Πολλοί φοβούνται να επιστρέψουν και άλλοι έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω της ανόδου των νερών», δήλωσε ο Μοσαράρ Χοσάιν κυβερνήτης της περιοχής.
Πλημμύρες έχουν σημειωθεί και σε άλλες επαρχίες του Μπανγκλαντές. Στην περιφέρεια Τζαμαλπούρ ένα 8χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν το παρέσυραν τα νερά. Ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται σε κάποιες περιοχές στη νοτιοανατολική περιφέρεια Τσίταγκονγκ Χιλς, προκαλώντας πλημμύρες στην πόλη- λιμάνι και αυξάνοντας τον κίνδυνο κατολισθήσεων.
Τη σκυτάλη των απειλών από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίρνουν ξανά τα τουρκικά ΜΜΕ.
Φιλοξενώντας δηλώσεις απόστρατων στρατηγών, αναλύσεις για την ελληνοτουρκική ένταση και άρθρα για τη «φιλελληνική στάση των ΗΠΑ» εκτοξεύουν νέες απειλές κατά της Ελλάδας.
Ενδεικτικά, η Χαμπέρ Τουρκ φιλοξενεί δηλώσεις απόστρατου στρατηγού Μπεγιαζίτ Καρατάς, ο οποίος λέει: «Θα φτάσουμε την Ελλάδα στην Αδριατική». Η Μιλλιέτ γράφει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Τα λόγια του είναι γεμάτα ψέματα. Δεν τα χάφτουμε» και «Εμείς ακούμε το λόγο αυτού που είναι άντρας».
Η Σαμπάχ, σε άρθρο, αναρωτιέται «Τι κάνουμε στο Αιγαίο;», αναφέροντας: «Έχοντας εξοπλίσει τα νησιά της, η Ελλάδα μπορεί να δώσει στην Τουρκία το δικαίωμα να καταγγείλει τα άρθρα της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης που ρυθμίζουν την κυριαρχία στα νησιά».
Και η Χουριέτ σε άρθρο της γράφει: «Ακριβώς πριν από 100 χρόνια, ακριβώς αυτές τις μέρες, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, πρέπει να κοιτάξουν το αρχείο και να φρεσκάρουν τη μνήμη τους… Αυτή είναι η συμβουλή μας προς αυτούς. Κοιτάξτε αυτόν τον χάρτινο τίγρη… Δείτε τον ανίκανο Έλληνα ναύαρχο. (σ.σ. αναφέρεται στον Εγκολφόπουλο). Δεν ξέρει καν τους στρατιωτικούς κανόνες. Δεν έχει καν μαχητική εμπειρία».
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, από την Τουρκία, ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ μιλώντας στο CNN Turk σημείωσε πως αυτά τα νησιά της Ελλάδας δεν θα έπρεπε να έχουν στρατό.
«Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές πτήσεις, στρατιωτικές ενέργειες, ούτε στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτή η χώρα έχει δυνάμεις σε Ρόδο και Λέσβο σε επίπεδο μεραρχίας. Ακριβώς απέναντι μας σε Σάμο, Χίο και Κω διαθέτουν ταξιαρχίες. Στα υπόλοιπα νησιά έχουν δυνάμεις σε επίπεδο συνταγμάτων ή ταγμάτων», σημείωσε.
«Και ο πρωθυπουργός της πηγαίνει εκεί να τα επιθεωρήσει», σχολιάζει η παρουσιάστρια. «Ναι έχουν αεροπορικές βάσεις και ναυτικές βάσεις», απαντά ο αναλυτής.
Τρόμος στο Βερολίνο με την πτώση ενός οχήματος επάνω σε πλήθος ατόμων με τις πρώτες αναφορές από το σημείο να κάνουν λόγο για πάνω από 30 τραυματίες και ένα νεκρό.
Σύμφωνα με άρθρο στο dikaiologitika.gr ένα όχημα έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στο δυτικό Βερολίνο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 30 άτομα την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της γερμανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Reuters.
Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες από την ίδια Αρχή. Η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως.
Η Bild κάνει λόγο και για έναν νεκρό.
Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο σημείο της θανατηφόρας επίθεσης στις 19 Δεκεμβρίου 2016, όταν ο Άνις Άμρι, ένας Τυνήσιος αιτών άσυλο με ισλαμιστικές διασυνδέσεις, κατέλαβε ένα φορτηγό, σκότωσε τον οδηγό και στη συνέχεια το έριξε σε μια κατάμεστη χριστουγεννιάτικη αγορά του δυτικού Βερολίνου, σκοτώνοντας άλλους 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.
Η 9η Μαΐου εκτιμάται πως θα είναι καθοριστική ημερομηνία για τη συνέχιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία πλήττεται από βιαιότητες εδώ και πλέον 74 ημέρες. Η σημερινή επέτειος για την Ημέρας της Νίκης των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας θα σημάνει το πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προχωρήσει.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφερόμενος προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ανέφερε πως «πολεμάτε για την ασφάλεια της Ρωσίας. Καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που νίκησαν τον ναζισμό».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Ουκρανία, τόνισε ότι «η Δύση προετοιμαζόταν για εισβολή στα εδάφη μας. Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας. Η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία, είχαν άλλα σχέδια». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, ήταν η μοναδική σωστή απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».
Ο Πούτιν τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί «η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου».
Οι εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας πολεμούν για την πατρίδα τους, δήλωσε εξάλλου ο Πούτιν. «Πολεμάτε για την Πατρίδα σας, για το μέλλον της», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς. Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες». Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».
Η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν κατά την 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν περιλάμβανε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση.
“Η Δύση ετοιμαζόταν να να εισβάλει στη γη μας”
Ο Ρώσος πρόεδρος στην 11λεπτη ομιλία του επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να εμψυχώσει τον στρατό.
Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε τα ήδη γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει να δικαιολογήσει την εισβολή, ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.
Ο Πούτιν τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί “η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου”.
“Η υπεράσπιση της πατρίδας μας όποτε κρινόταν η τύχη της, ήταν πάντα ιερή. Με τέτοια αισθήματα πατριωτισμού οι άνθρωποι μας μάχονταν κατά του εχθρού κοντά στο Λένινγκραντ και στη Μόσχα, έτσι και σήμερα μάχεστε για τους ανθρώπους μας στο Ντόνμπας. Για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι κοντά. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην κάηκε από τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών” είπε και πρόσθεσε πως “η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας”.
“Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας, ενώ η Δύση δεν ήθελε να εισακούσει τη Ρωσία”, δήλωσε ο Πούτιν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν ένα απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο, η μοναδική σωστή απόφαση.
Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να το “απελευθερώσει” από το Κίεβο.
Οι εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας πολεμούν για την πατρίδα τους, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Πολεμάτε για την Πατρίδα σας, για το μέλλον της», δήλωσε και συμπλήρωσε «ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς», δήλωσε. «Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες».
Ο Πούτιν τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί «η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου».
Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».
Την παράταση του σκληρού lockdown ανακοίνωσαν οι αρχές της Σανγκάης, διαψεύδοντας τις ελπίδες που είχαν καλλιεργήσει υγειονομικοί αξιωματούχοι για τη χαλάρωση των μέτρων.
Τα σκληρά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ ακόμη και σε περιοχές που κατάφεραν να εκμηδενίσουν τη μετάδοση της COVID-19, παρατείνοντας την αγωνία πολλών κατοίκων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μήνα.
Η απόφαση εληφθη μετά την απρόσμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων εκτός των περιοχών καραντίνας.
Στόχος να μην δημιουργηθούν περιοχές «ελεύθερης μετακίνησης»
Σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αξιωματούχος στην Τσονγκμίνγκ, μια νησιωτική περιοχή της Σανγκάης, δήλωσε ότι οι περισσότεροι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ, αν και έχουν καταγραφεί μηδενικά περιστατικά εκτός των περιοχών καραντίνας και το 90% των 640.000 κατοίκων περίπου επιτρέπεται, θεωρητικά, να βγουν από τα σπίτια τους.
«Για αυτούς που είναι σε περιοχές πρόληψης, πρέπει να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνουν περιοχές “ελεύθερης μετακίνησης”», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Τζανγκ Τζιτόνγκ, αναφερόμενος σε γειτονιές που πληρούν τα κριτήρια για να επιτρέπεται στους κατοίκους να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους.
Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν κλειστά για τους καταναλωτές, τα οχήματα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς έγκριση και μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επιτρέπεται να βγαίνει εκτός σπιτιού κάθε μέρα σε ορισμένα σημεία του Τσονγκμίνγκ, δήλωσε ο ίδιος.
Στο Τζινγκάν οι κάτοικοι δεν μπορούν να απομακρύνονται από τα συγκροτήματα κατοικιών
Η κεντρική περιοχή του Τζινγκάν, όπου διαμένουν σχεδόν 1 εκατ. άνθρωποι και βρίσκονται κάποια από τα πιο εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα της πόλης, ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτρέπει πλέον σε κατοίκους να απομακρύνονται από τα συγκροτήματα κατοικιών τους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλων συναθροίσεων.
Οι κάτοικοι, που νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πίστεψαν ότι η ζωή τους ίσως αρχίζει να ανακτά τους κανονικούς της ρυθμούς, εμφανίζονται ολοένα και πιο απογοητευμένοι.
«Δεν έχω πλέον τη δύναμη να παραπονεθώ για τα μέτρα που αλλάζουν από τη μία ημέρα στην άλλη», έγραψε κάτοικος του Τζινγκάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Και αυτό δεν είναι καν ένα πρόβλημα που αξίζει να αναφερθεί, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Σανγκάη».
Διαπληκτισμός κατοίκου του Τζινγκάν με τοπικό αξιωματούχο
Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε χθες βράδυ ένα βίντεο με τον έντονο διαπληκτισμό μιας κατοίκου του Τζινγκάν και τοπικού αξιωματούχου. Η κάτοικος ρωτούσε επανειλημμένως γιατί δεν μπορεί να βγει έξω ενώ ζει σε περιοχή όπου επιτρέπεται η έξοδος από την κατοικία, με τον αξιωματούχο να της δίνει συνεχώς την ίδια απάντηση: «Σας είπα, έχουμε προειδοποίηση». Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.
Η Σανγκάη κατέγραψε 15.861 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού, τοπικής μετάδοσης, χθες συγκριτικά με 16.407 μία ημέρα νωρίτερα. Τα κρούσματα με συμπτώματα ανήλθαν στα 2.634, από τα 2.494. Αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφηκαν 441 νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές καραντίνας, από 390 μία ημέρα νωρίτερα.
Σύμφωνα με τις αρχές, 8 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στη Σανγκάη λόγω της COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την τωρινή έξαρση να ανέρχεται σε 25 – όλοι τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό. Οι Κινέζοι μέχρι τώρα ακολουθούν μία τελείως διαφορετική πολιτική απ’ ότι ακολουθούμε εμείς. Εμβολίασαν τον πληθυσμό τους με τα δικά τους εμβόλια, που είναι μάλλον μειωμένης αποτελεσματικότητας σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούμε στη Δύση και είχαν πολιτική μηδενικών κρουσμάτων
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι εικόνες του ακραίου lockdown στην Σανγκάη, το οποίο γεννάει τις υποψίες πως ίσως η Κίνα κρύβει κάτι σκοτεινό.
Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και υποστήριξε πως είναι θέμα διαφορετικής πολιτικής σε σχέση με τη Δύση.
«Τώρα αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική. Όσο πιο μεταδοτική είναι τόσο πιο δύσκολο είναι να τη περιορίσει με τα γνωστά μέτρα του lockdown. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι φτάνουν σε ακραία μέτρα περιορισμού που δεν συνάδουν με τίποτα με τον δικό μας πολιτισμό», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο το να κρύβει κάτι η Κίνα πίσω από το ακραίο lockdown είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, καθώς η βασική αρχή για την αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η διαφάνεια, όπως τόνισε.
«Ο ιός μας έχει δείξει ότι περίπου ανά εξάμηνο κάνει μία μετάλλαξη που επικρατεί. Από την επιστημονική βιβλιογραφία δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για νέο επικείμενο στέλεχος κορωνοϊού που να προκαλεί ανησυχία».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν επικαιροποιημένα εμβόλια που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα δοκιμάζονται εμβόλια με τη μορφή εισπνοών.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό: «Ο κορωνοϊός αυτός θα μείνει. Υπάρχουν κι άλλοι κορωνοϊοί που δεν μας απασχολούν. Η ελπίδα της επιστήμης είναι ότι αυτός ο κορωνοϊός θα γίνει απλός, σαν τους άλλους».
Σχετικά με την άρση των μέτρων δήλωσε ότι γίνεται κυρίως για οικονομικούς λόγους και για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά ο τουρισμός, ωστόσο ο ίδιος διαφωνεί με την ελεύθερη πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους.
Τζανάκης: Υπολογίζω 1.000 με 3.000 νεκρούς στη Σανγκάη, όχι τρεις
Για 1.000 με 3.000 νεκρούς στη Σανγκάη βάσει των 300.000 κρουσμάτων κορωνοϊού, και μάλιστα με τα στατιστικά της Ελλάδας, όχι με τα στατιστικά που θα έχουν στην αχανή χώρα εξαιτίας του κακού εμβολιαστικού στάτους, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τζανάκης.
«Δεν είναι δυνατόν να έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό όπου οι άνω των 65 είναι 30 και 40% ανεμβολίαστοι, και μάλιστα με εμβόλιο ανίσχυρο στην Όμικρον 2, πολύ πιο ανίσχυρο από τα δικά μας, και να έχεις τρεις νεκρούς» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Προειδοποίησε ότι το κινεζικό δόγμα «μηδενικής ανοχής» λειτούργησε ώς και τη μετάλλαξη Δέλτα. «Πολύ φοβάμαι ότι είναι τελείως ανίσχυρο σχετικά με την Όμικρον και την Όμικρον 2... Μιλάμε για πολύ διεισδυτική μεταδοτικότητα, η οποία μπορεί να κατασταλεί πρόσκαιρα, αλλά πολύ γρήγορα φουντώνει. Μακάρι να το πετύχουν έστω με αυτά τα μέτρα, τα ανεφάρμοστα για δυτικές κοινωνίες».
Η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια σημείωσε ο καθηγητής. Όποιος έχει επισκεφθεί την Κίνα και έχει δει τον τρόπο που λειτουργούν και έχουν οργανώσει τη ζωή τους καταλαβαίνει πώς λύνουν τα προβλήματα τους. «Μιλάμε για μια χώρα χωρίς ωράρια εργαζόμενων, μια χώρα που δεν υπάρχουν εργάσιμες μέρες, που η κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή είναι εντός συγκεκριμένων πλαισίων και μιλάμε για μια έκταση που είναι λίγο μικρότερη από την Κρήτη με 26 εκατ. κατοίκους. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το συνονθύλευμα των κοινωνικών οικιστικών και άλλων παραμέτρων προϋποθέτει πολύ προηγμένο σύστημα δημοσίας υγείας για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια έξαρσης» υπογράμμισε.
Σημειώνεται ότι η κινεζική πόλη νωρίτερα ανακοίνωσε ακόμα επτά θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, αυξάνοντας στους δέκα το σύνολο των θυμάτων του τρέχοντος κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα. Ο δήμος ανακοίνωσε τρεις θανάτους χθες Δευτέρα, απολογισμό εκπληκτικά ελαφρύ στην πόλη όπου καθημερινά επιβεβαιώνονται κάπου 20.000 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Τους 10 έφθασαν οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 στη Σαγκάη παρά το lockdown
Η πόλη της Σαγκάης, όπου έχει επιβληθεί αυστηρός περιορισμός της κίνησης από την αρχή του μήνα, ανακοίνωσε σήμερα επτά θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, αυξάνοντας στους δέκα το σύνολο των θυμάτων του τρέχοντος κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα.
Ο δήμος ανακοίνωσε τρεις θανάτους χθες Δευτέρα, απολογισμό εκπληκτικά ελαφρύ στην πόλη όπου καθημερινά επιβεβαιώνονται κάπου 20.000 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα έχει πάντως μετατραπεί στο θέατρο της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας στον ασιατικό γίγαντα αφότου ξέσπασε η υγειονομική κρίση.
Από την εκδήλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει -τουλάχιστον κατά τα επίσημα στοιχεία- να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων κάτω από τις 190.000. Οι αριθμοί αυτοί, εντυπωσιακά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.
Πλέον η παραλλαγή Όμικρον του ιού πλήττει σκληρά τη μητρόπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχουν τεθεί σε lockdown επ’ αόριστον, υπό ενίοτε σπαρτιάτικες συνθήκες.
Το ποσοστό εμβολιασμού είναι ανησυχητικά χαμηλό στους ηλικιωμένους. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της Σαγκάης παραδέχθηκαν προχθές Κυριακή ότι λιγότερα από τα δύο τρίτα των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ποσοστό χαμηλότερο από το 40% έχει λάβει αναμνηστική δόση.
Οι επτά άνθρωποι που υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 101 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενημέρωσε σήμερα ο δήμος της Σαγκάης.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν ήδη διαπιστωθεί θάνατοι αποδιδόμενοι στην COVID-19 στη Σαγκάη τις προηγούμενες εβδομάδες· όμως οι πληροφορίες αυτές λογοκρίθηκαν πολύ γρήγορα από τις κινεζικές αρχές.
Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 17.332 ασυμπτωματικά κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ οι συμπτωματικές περιπτώσεις αυξήθηκαν στις 3.084, από 2.417 την προηγουμένη.
Την ώρα που οι χώρες η μια μετά την άλλη χαλαρώνουν τα μέτρα, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μιας νέας αρχής, έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει το πολύ αυστηρό lockdown περιοχών την Κίνας και ιδιαίτερα της Σανγκάης, μετά και την εντολή που εδόθη για μηδενικά κρούσματα έως την Τετάρτη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος, εξέφρασε την ελπίδα να είναι θέμα πολιτισμού αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή, και όχι η Κίνα να κρύβει μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.
«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα» ανέφερε ο πνευμονολόγος.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, «έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες. Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο. Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε; Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον Covid».
«Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 54% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BVA για τα RTL και ORANGE που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Απριλίου.
Η αποχή από την ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 27%
ΑΠΕ ΜΠΕ
«Πάγωσε» η Νικόλ Κίντμαν, μετά το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ έγινε viral
28/3/2022
Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε την ηθοποιό να κοιτά «σοκαρισμένη» τη σκηνή, μετά το συμβάν με τον Σμιθ και τον Ροκ και αμέσως η εικόνα της κατέκλυσε το Διαδίκτυο.
Κι εκεί που η 94η τελετή απονομής των Όσκαρ κυλούσε μια χαρά, το «αστείο» που έκανε ο Κρις Ροκ για τη σύζυγό του Γουίλ Σμιθ, Τζέιντα, στάθηκε η αιτία να χαλάσει για μια στιγμή το ευχάριστο κλίμα.
Επιβεβαιώνοντας τον μοναδικό αυτό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ του ανθρώπου και του καλύτερου φίλου του.
Όταν ο 33χρονος Ράιαν Τζέσεν από την Καλιφόρνια μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία, οι γιατροί έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να τον κρατήσουν στη ζωή.
Δυστυχώς η κατάσταση της υγείας του Τζένσεν δεν βελτιώθηκε ποτέ. Παρά την προσπάθεια που έκαναν ήταν εγκεφαλικά νεκρός.
Στις 30 Νοεμβρίου, η οικογένεια και οι φίλοι του πήγαν στο νοσοκομείο για να του πουν το τελευταίο αντίο.
Έπειτα από την ευγενική παράκληση τους, μαζί τους πέρασε την πόρτα του νοσοκομείου και η πολυαγαπημένη σκυλίτσα του Ράιαν, η Μόλι.
Την συγκινητική στιγμή κατέγραψε με το κινητό της, η αδερφή του.
Στην συνέχεια το ανέβασε στο διαδίκτυο, προκαλώντας δάκρυα σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.
«Το νοσοκομείο έκανε το πιο γλυκό πράγμα για εμάς.
Και μας άφησε να φέρουμε τη Μόλι για να πει το τελευταίο “αντίο” στον αδερφό μου.
Και να μάθει γιατί ο άνθρωπός της δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι. Αν τον γνωρίζατε, θα ξέρατε πως λάτρευε πραγματικά το σκύλο του» έγραψε η Μισέλ Τζένσεν.
Όσο για την Μόλι, η Μισέλ ανέφερε ότι θα μείνει μαζί της. Καθώς όπως είπε:
“Είναι και εκείνη μέλος της οικογένειας μας”.
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ήρωας της χθεσινής νύχτας .... Κέρδισε τους εθελοντές με το χαμόγελο, την τόλμη και την αποφασιστικότητά του, αντάξια ενός αληθινού ήρωα!
Το αγόρι ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ουκρανία με ένα σακίδιο, μια πλαστική σακούλα με λίγα υπάρχοντα και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο με στυλό στο χέρι του, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας.
Η Ουκρανία φλέγεται λόγω της ρωσικής εισβολής για 12η ημέρα και η ιστορία ενός 11χρονου που πέρασε μόνος του τα σύνορα για τη Σλοβακία, συγκλονίζει.
Σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας στο Facebook το Σάββατο, φαίνεται το αγόρι να παίρνει φαγητό και κάτι να πιει από εθελοντές κατά την άφιξή του στη Σλοβακία.
«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ήρωας της χθεσινής νύχτας» δήλωσε το σλοβακικό υπουργείο. «Κέρδισε τους εθελοντές με το χαμόγελο, την τόλμη και την αποφασιστικότητά του, αντάξια ενός αληθινού ήρωα».
Όπως τονίζει το υπουργείο, επικοινώνησε με τους συγγενείς του παιδιού, χρησιμοποιώντας τον αριθμό που ήταν γραμμένος στο χέρι του και μετά ήρθαν να το πάρουν.
«Η όλη ιστορία τελείωσε καλά» ανέφερε η ανάρτηση στο Facebook.
Η μητέρα του ευχαριστεί τη Σλοβενία μέσα από ένα βίντεο
Ξεκίνησε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας η επιχείρηση «Νόστος 5» με στόχο την εκκένωση 34 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, από Οδησσό με κατεύθυνση τη Μολδαβία.
Την επιχείρηση συντονίζει ο Γενκός Πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης.
Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι φαίνεται πως επιδιώκουν την απόλυτη αποκοπή των Ουκρανών προς οποιαδήποτε θαλάσσια διέξοδο, με τις κινήσεις του να δείχνουν ξεκάθαρα ότι επόμενος μεγάλος στόχος είναι το μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και σπουδαίος εμπορικός κόμβος, η Οδησσός.
Νέες εκρήξεις ξανά στο Κίεβο. Οι σειρήνες ηχούν ξανά. . Ακούστηκαν και σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή.
Για 9η μέρα μαίνεται ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά την Ουκρανία.
Σφοδρές μάχες δίνονται στην πόλη Μικολάιβ, Τσερνίχιβ και Χάρκοβο. Σε ρωσικό κλοιό και η Μαριούπολη, ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την Οδησσό καθώς είναι περικυκλωμένη. Σύμφωνα μάλιστα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει έκκληση για άμεση στρατιωτική βοήθεια.
Αργά αλλά σταθερά οι Ρώσοι πλησιάζουν το Κίεβο.
Σαν ένα τεράστιο και τρομακτικό μεταλλικό φίδι η αυτοκινητοπομπή βρίσκεται στα προάστια της πρωτεύουσας και σκορπάει τον τρόμο και τον όλεθρο.
Στο κέντρο της πόλης, οι κάτοικοι ακούν τις εκρήξεις και βλέπουν τις στήλες καπνού που φτάνουν μέχρι τον ουρανό, όμως ξέρουν πως σύντομα θα δουν τους Ρώσους να προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη τους.
Σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και σήμερα και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.
Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.
Λίγο πιο βόρεια από την πρωτεύουσα και κοντά στη συνοριακή γραμμή βρίσκεται το Τσέρνιγκοφ. Οι ρωσικοί πύραυλοι καταστρέφουν δύο σχολεία και δεκάδες σπίτια. Οι εικόνες από την περιοχή δείχνουν πως οι Ρώσοι στρατιώτες διαψεύδουν τον πρόεδρο τους που ισχυρίζεται πως δεν χτυπούν αμάχους.
Χτυπήθηκαν τεράστιες δεξαμενές πετρελαίου και οι πυροσβέστες ακόμη προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.
Στο Χάτνε, λίγο έξω από το Κίεβο, δεν μένει τίποτα όρθιο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δίνει στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ένα drone να καταστρέφει ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ντόνετσκ.
Το προηγούμενο βράδυ οι Ρώσοι επιτέθηκαν και πάλι στο αεροδρόμιο Χοστόμελ. Οι εικόνες των νεκρών που κείτονται στους δρόμους είναι ανατριχιαστικές.
Εικόνες ολέθρου και καταστροφής σε Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο.
Η Μαριούπολη καίγεται από τη μία άκρη έως την άλλη, τα προάστεια του Κιέβου νιώθουν την καυτή ανάσα των ρωσικών τανκς, το Χάρκοβο σφυροκοπείται ανελέητα.
Από όπου περνά η ρωσική πολεμική μηχανή αφήνει πίσω της το χάος και τον όλεθρο.
Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Μποροντιάνκα, Μπερτιάνσκ, πόλεις και περιοχές άγνωστες σε όλους μας, βιώνουν τη μανία των ρωσικών στρατευμάτων.
Η Μαριούπολη αντέχει στην πολιορκία προς το παρόν όμως δέχεται δεκάδες πυραύλους. Οι Ρώσοι καταστρέφουν κτίρια, υποδομές, οχήματα και σκοτώνουν αμάχους.
Συντρίμμια που ακόμα βγάζουν καπνό. Τραγικές ανθρώπινες ιστορίες πίσω από κάθε κατεστραμμένο κτίριο.
Στα προάστια του Κιέβου, το Ιβάνκιβ, ο Όλεχ Βουλαβένκο έχει ήδη απομακρύνει την εξαμελή οικογένειά του και επιστρέφει με τον γιο του στο σπίτι για να πάρουν τα τρία σκυλιά τους.
Ένα άρμα μάχης ανοίγει πυρ εναντίον τους και γαζώνει το αυτοκίνητο. Οι σφαίρες σκοτώνουν τον Όλεχ και τα δύο από τα τρία σκυλιά. Ο νεαρός Ουκρανός είδε τον πατέρα του να πεθαίνει μπροστά στα μάτια του. Ντόπιοι δημοσιογράφοι επιβεβαιώνουν την απουσία αρμάτων του ουκρανικού στρατού από την περιοχή.
Στο Μικολάιβ στο νότο, οι Ουκρανοί βύθισαν μόνοι τους τη ναυαρχίδα του στόλου για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων. Για πολλά χρόνια, το πολεμικό πλοίο ήταν το καμάρι του ουκρανικού στόλου όμως ο αποκλεισμός του λιμανιού του Μικολάιβ οδήγησε τη ναυτική διοίκηση να αποφασίσει τη βύθιση του πλοίου.
7 νεκροί από αεροπορική επιδρομή στο χωριό Μαρχαλίφκα
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε μπαράζ εκρήξεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο
Τον εκκωφαντικό ήχο έκρηξης στο Κίεβο κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το πρωί της Παρασκευής.
Ακούσαμε την έκρηξη. Ακούγονται και σειρήνες τώρα», αναφέρει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Κίεβο. Παράλληλα, εκρήξεις ακούστηκαν και από προάστια γύρω από την πρωτεύουσα.Εικόνες αποκάλυψης στο Κίεβο
Πολυκατοικίες που βγάζουν καπνούς και μέσα στα διαμερίσματα οι φλόγες καίνε ακόμα.
Σε όλη την πόλη μόνο ένας άνθρωπος κινείται, ο απεσταλμένος του MEGA, Μαρίνος Αλειφέρης μέσα από την φλεγόμενη ζώνη μεταδίδει την μάχη των κατοίκων να κρατήσουν το Κίεβο ζωντανό.
Στα σουπερ μαρκετς της πόλης το οδοιπορικό της Έυας Κασομούλη δείχνει πόσο δύσκολο είναι οι κάτοικοι να βρουν τροφή.
Στα φαρμακεία, οι ουρές είναι ατελείωτες καθώς όλοι οι κάτοικοι του Κιέβου, μετά τις πληροφορίες πως πυρηνικό εργοστάσιο έχει τυλιχτεί στις φλόγες, πάνε να πάρουν χάπια ιωδίου.
Η Εύα Κασομούλη καταγράφει απίστευτες ουρές μετά τον βομβαρδισμό του του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια. Πλήθος κόσμου συρρέει στα φαρμακεία της πρωτεύουσας της Ουκρανίας και περιμένουν υπομονετικά προκειμένου να προμηθευτούν χάπια ιωδίου ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο, υπό το φόβο διαρροής ραδιενέργειας.
Στο κέντρο Ουκρανοί αστυνομικοί βοηθούν γυναικόπαιδα να εγκαταλείψουν το Κίεβο. Όσοι άμαχοι μένουν πίσω μετά το τελεσίγραφό Πούτιν κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν ως ένοπλοι αντάρτες από τον ρωσικό στρατό, Μητέρες και παιδιά επιβιβάζονται στο πούλμαν, οι άντρες μένουν πίσω. Τους αποχαιρετούν χωρίς να ξέρουν αν θα τους ξαναδούν.
Άλλοι τρέχουν στα τρένα για να πάνε δυτικά. Όλοι δουλεύουν νυχθημερόν για να φτιάξουν οδοφράγματα που θα καθυστερήσουν τους Ρώσους.
Οι ανταλλαγές πυρών είναι σκληρές. Όλοι κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος στο Κίεβο καλεί την διεθνή κοινότητα σε βοήθεια μαζί και ο αδερφός του και δύο πρώην πρωταθλητές πυγμαχίας.
«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και αυτό εξαρτάται μόνο από έναν άνθρωπο», δήλωσε ο δήμαρχος Κιέβου.
«Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να δράσουμε τώρα, πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα, επειδή όλα τα λεφτά που παίρνει η Ρωσία χρησιμοποιούνται για οπλισμό που σκοτώνει Ουκρανούς.», λέει χαρακτηριστικά, ο αδερφός του δημάρχου, Βλαντιμίρ Κλίτσκο.
Συγκλονίζουν ιστορίες ανθρώπων από όλο τον κόσμο που σπεύδουν στην Ουκρανία και ζητούν να πάρουν όπλα για να πολεμήσουν τους Ρώσους.
Την ίδια ώρα στον ζωολογικό κήπο της πόλης οι εργαζόμενοι δίνουν κανονικά το παρόν, φοβούνται τι θα απογίνουν τα ζώα αν τα εγκαταλείψουν.
Το ρωσικό στρατιωτικό κομβόι παραμένει ακινητοποιημένο έξω από το Κίεβο.
Μετά την Μαριούπολη, η οποία σφυροκοπείται ανηλεώς, η επόμενη μεγάλη μάχη στην Ουκρανία θα δοθεί στην Οδησσό.
Όπως μεταδίδει το BBC, οι Ρώσοι κατέλαβαν σχεδόν όλες τις παράκτιες περιοχές στο Νότο, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις στη Κριμαία να ενωθούν με εκείνες που σφυροκοπούν την Μαριούπολη, από τα δυτικά. Η πόλη μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει, αλλά έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, ενώ εγκλωβισμένοι είναι περίπου 400.000 κάτοικοι.
Ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, δήλωσε ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι, όπως φαίνεται, να περικυκλώσει την Οδησσό με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, αποκόπτοντας την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τον κύριο σύνδεσμο της χώρας με την παγκόσμια οικονομία.
«Η αίσθηση μου είναι ότι θα περικυκλώσουν την Οδησσό και θα κρατήσουν αυτή τη θέση όσο συνεχίζουν την επίθεσή τους στο Κίεβο», είπε ο Τρουχάνοφ, άποψη την οποία συμμερίζονται και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
A convoy said to be 40 miles long has reached the outskirts of Kyiv, according the the Russian Defence Ministry.
Latest: https://t.co/X3flQUk9BR pic.twitter.com/XCIGgYUUmG
— Sky News (@SkyNews) March 4, 2022
Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας. Τα ρωσικά στρατεύματα έσπασαν τα οδοφράγματα και κατέλαβαν τον χώρο του εργοστασίου με τις Ουκρανικές αρχές να αναφέρουν οτι υπήρξαν τουλάχιστον 3 νεκροί.
Λίγες ώρες νωρίτερα είχε χτυπηθεί από ρωσικά πυρά.
Ο επόμενος στόχος των Ρώσων είναι να καταλάβουν το δεύτερο από τα 4 πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, με τις κινήσεις τους να αποσκοπούν στον ενεργειακό στραγγαλισμό της Ουκρανίας.
Παράλληλα, η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού της Ναυτικού για να μη πέσει στα χέρια των Ρώσων.
Η Ουκρανία λεηλατείται
Πληροφορίες θέλουν άλλο ένα λιμάνι της Ουκρανίας να πολιορκείται από τους Ρώσους.
Το λιμάνι Μικολάι. Εκεί βρίσκεται η ναυαρχίδα του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που με εντολή του Υπουργού άμυνας βυθίστηκε για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολη απόφαση ήταν για τους στρατιώτες και το πλήρωμα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρεζνικόφ.
Το ένατο πρωινό της εισβολής βρίσκει τη Μαριούπολη κατεστραμμένη.
«Χρειάζομαστε είδη πρώτης ανάγκης.Να μας αφήσουν να απομακρύνουμε τα παιδιά και τις γυναίκες από εδώ..», λέει χαρακτηρστικά πρόσφυγας από τη Μαριούπολη.
Τίποτα δεν καταδεικνύει οτι οι Ρώσοι στοχεύουν σημεία στρατιωτικής σημασίας.
«Καταστρέφουν τις πόλεις, καταστρέφουν ανθρώπους, καταστρέφουν οικοδομικά τετράγωνα. Εχθές μόνο στο Τσέρνιγκοφ σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας μέσα στα χαλάσματα και τα συντρίμμια οι πολίτες ζουν το δικό τους δράμα. Πολίτες του Χάρκοβο περπατούν ανάμεσα στα απομεινάρια σπιτιών.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη γιατί η πόλη βομβαρδίζεται εδώ και δύο ημέρες και στοχεύουν κατοικημένες περιοχές στο ιστορικό κέντρο της πόλης», λέει κάτοικος του Χαρκόβου.
Ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Τα μέλη των δυο αντιπροσωπειών μπορεί να ήταν πιο ζεστά μεταξύ τους όμως συμφώνησαν μόνο σε ένα πράγμα. Στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Τόσο από το Κίεβο όσο και από το Χάρκοβο.
Με το άγχος και την αγωνία για το αύριο ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους γυναίκες και παιδιά προσπαθούν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε πιο ασφαλές περιβάλλον.
Με πληροφορίες από το MEGA
«Θρίλερ» εξελίσσεται με τρία εγκλωβισμένα ελληνικά πλοία και 11 ναυτικούς στην Οδησσό. Σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος τα δυο φορτηγά πλοία είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι της Οδησσού και έχουν πρόθεση να φύγουν, ωστόσο αυτό δεν επιτρέπεται καθότι ελεώ της κατάστασης έχει απαγορευτεί ο απόπλους.
Σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εξωτερικών για τους 11 Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται σε τρία ελληνόκτητα πλοία στην Ουκρανία.
Τα δύο πλοία βρίσκονται στο λιμάνι Γιούζν, ενώ το τρίτο στο λιμάνι της Οδησσού. Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης δεν τους δίνεται η άδεια απόπλου από τις ουκρανικές λιμενικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και έχουν εφοδιαστεί με τρόφιμα.
Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή από το θάλαμο επιχειρήσων του υπουργείου Ναυτιλίας να υπάρχει επικοινωνία με τους πλοιάρχους των πλοίων κάθε δύο με τρεις ώρες προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάσταση των ναυτικών.
Eφιαλτική ήταν η νύχτα που πέρασε στο Κίεβο και Χάρκοβο, ενώ το πρωί του Σαββάτου οι Ρώσοι εισέβαλαν στο δεύτερο, με τις μάχες να είναι σφοδρές.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή χτυπήθηκαν διυλιστήριο, αγωγός φυσικού αερίου και νοσοκομείο Παίδων, ενώ οι πιέσεις πάνω στη Ρωσία να σταματήσει την επίθεση αυξάνονται, ιδιαίτερα με τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί, όπως την αποβολή ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT.
Την ίδια ώρα, με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά σήμερα ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Ιωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος ε.α. και Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α..
«Ο Πούτιν δεν απειλείται από την Ουκρανία»
«Για την αναγγελία Πούτιν ότι έθεσε σε συναγερμό το πυρηνικό του οπλοστάσιο, μιλάμε για τακτικά πυρηνικά που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης. Δεν μιλάμε για πυραύλους. Η χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο χρειάζεται όταν έχεις συγκεντρώσεις στρατευμάτων και απειλείσαι. Ο Πούτιν δεν απειλείται από την Ουκρανία, και ό,τι είπε το είπε είτε με αποδέκτη την δυτική κοινή γνώμη, ώστε να ξανασκεφτούν τι μπορεί να γίνει εκεί, ή επειδή βρίσκεται σε δύσκολη θέση», σημείωσε ο κ. Κρασσάς.
«Οι Ρώσοι δεν περίμεναν να συναντήσουν αντίσταση»
«Ο Πούτιν χρησιμοποίησε για να εισβάλει 200.000 άτομα. Ήταν λάθος εκτίμηση των σχεδιαστών του γιατί πίστευαν ότι δε θα συναντήσουν αντίσταση, που συνάντησαν. Οι Ουκρανοί δεν έπραξαν το σφάλμα να αντιπαρατεθούν με τους Ρώσους στο ανοιχτό πεδίο και θέλουν να τους φέρουν στις πόλεις, όπου αλλάζουν τα δεδομένα. Οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάνει άριστη δουλειά, στέλνουν πληροφορίες στους Ουκρανούς», τόνισε ο ίδιος.
«Ο Πούτιν θέλει να έχει λίγα θύματα – Δε θέλει διαπραγμάτευση, αλλά συνθηκολόγηση»
«Η στρατιωτική λογική θα έλεγε να δώσει 1 εκατ. στρατό και να ισοπεδώσει τη χώρα. Ο Πούτιν παίζει μεταξύ του να έχει λίγα θύματα και να καλύψει τη διακοπή της επικοινωνίας των ουκρανικών δυνάμεων και του ανεφοδιασμού τους. Στην Ουκρανία έχουμε πλέον τοπικές ηρωικές ηγεσίες. Αλλά ο σκοπός του Πούτιν δεν είναι να ισοπεδώσει τις πόλεις. Ο Πούτιν θέλει τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας και την αποδυνάμωση την κυβερνητική. Η Δύση θα έπρεπε να έχει σχέδιο απεμπλοκής που δε φαίνεται να υπάρχει. Ο Πούτιν δε θέλει διαπραγμάτευση, αλλά συνθηκολόγηση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Φενέκος.
«Κατά την αίσθησή μου ο Πούτιν δε θα κάνει τίποτα για τα πλοία που έχουνε εγκλωβιστεί στην Ουκρανία. Θα αφήσει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια πιστεύω. Οι Έλληνες ναυτικοί δεν πιστεύω ότι κινδυνεύουν, ωστόσο ο Πούτιν δε θα τους αφήσει να περάσουν άμεσα», συνέχισε.Συγκλονιστική μαρτυρία: «Μαζί μας είναι όλος ο κόσμος και ο Θεός»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η κ. Ναταλία από την Ουκρανία, που ζει εδώ και έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Η περιγραφή της για όσα περνούν οι συγγενείς της πίσω στη χώρα της, συγκλονίζει.
«Θέλω να πω μεγάλο ευχαριστώ που μιλάτε για αυτό το θέμα και με ακούτε. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Εγώ είμαι από όλη την Ουκρανία σήμερα. Η χώρα μου πονάει, αλλά όχι μόνο πέντε μέρες, είναι σε πόλεμο 8 χρόνια. 8 χρόνια πολεμάμε για την ελευθερία μας, οι τελευταίες πέντε ημέρες είναι πολύ δύσκολες. Ο ουκρανικός λαός σηκώθηκε μαζί. Μαζί μας είναι όλος ο κόσμος και ο Θεός. Έχω συγγενείς στο Κίεβο, ο ουκρανικός στρατός παλεύει. Πιστεύω θα μείνουν στο Κίεβο. Η οικογένειά μου έφυγε από το σπίτι γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος. Αυτοί που δεν χτυπούν τις πολυκατοικίες και τους πολίτες, τους χτυπούν. Η αδερφή μου είναι στο καταφύγιο με δύο παιδάκια. Συνέχει υπάρχει κίνδυνος. Το τηλέφωνό μου είναι συνέχεια στα χέρια μου εδώ και πέντε ημέρες, επικοινωνώ μαζί τους με κάθε ευκαιρία, μιλάμε συνέχεια», είπε η νεαρή κοπέλα εμφανώς συγκινημένη.
«Μαζεύουμε ρούχα και φάρμακα για τα γυναικόπαιδα που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη»
«Οι συγγενείς μου μού είπαν ότι είναι στο σπίτι τους και στη χώρα τους, και δε θα φύγουν. Εμείς στη Θεσσαλονίκη μαζευόμαστε όλοι μαζί για να προστατεύσουμε τον κόσμο που έρχεται. Έρχονται γυναίκες και παιδιά. Μαζευόμαστε κάθε μέρα. Σήμερα θα είμαστε στην πλατεία Αριστοτέλους και ζητάμε βοήθεια, να έρθετε μαζί μας και να μας ακούσετε. Μαζεύουμε φάρμακα, ρούχα και ό,τι μας ζητούν. Έρχεται μια οικογένεια στη Χαλκιδική, μαζέψαμε ρούχα για τα παιδάκια. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα, στη δεύτερη πατρίδα μου για όλη τη βοήθεια που μας προσφέρετε», συνέχισε.
«Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί»
«Είμαι ήρεμος άνθρωπος και κρατάω την ψυχραιμία μου, αλλά όταν παίρνω τηλέφωνο και τους ακούω κλαίω. Η μητέρα μου είναι στη δυτική Ουκρανία που αυτή τη στιγμή δεν βομβαρδίζεται. Περιμένουμε και δίνουμε σπίτια στους μετανάστες. Βοηθάμε πάρα πολύ, γιατί όταν έχουμε τέτοια προβλήματα δεν έχει σημασία από που είσαι. Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανία, είμαστε όλοι Ουκρανοί», είπε κλείνοντας η κ. Ναταλία με δάκρυα στα μάτια.
«Οι Ρώσοι δεν περίμεναν την αντίσταση των Ουκρανών»
«Η θυσία της ανθρώπινης ζωής για να υπερασπιστείς την ελευθερία της πατρίδας σου αξίζει τη θυσία. Έτσι κερδίζονται οι πόλεμοι. Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, προφανώς δεν ήταν αυτό που περίμεναν όλοι, ότι σε πέντε μέρες θα πέσει το Κίεβο. Όταν ξεχνάς τους κανόνες των πολεμικών επιχειρήσεων, το πληρώνεις. Η βασική αρχή είναι η καταστροφή των δυνάμεων του αντιπάλου. Αυτό δεν το έχουν πετύχει οι Ρώσοι, και όσο δεν το πετυχαίνουν τόσο οι Ουκρανοί παίρνουν τα πάνω τους και θα συνεχίσουν την αντίσταση. Εφόσον δε συλληφθεί ή δε δολοφονηθεί ο Ζελένσκι, και αν οι Ρώσοι δε διπλασιάσουν τις δυνάμεις τους στην Ουκρανία, τότε η ρωσική επιχείρηση δε θα έχει πετύχει τους σκοπούς της», τόνισε ο κ. Κρασσάς.
«Έχουμε ένα πόλεμο που δε θα κρατήσει πολύ, δεν έχουμε ένα πόλεμο ίσων δυνάμεων. Ο Πούτιν έχει βρει όλο τον κόσμο απέναντί του, για αυτό δεν κάνει μεγαλύτερα χτυπήματα, και δε θα ήθελε να πάει σε μια εκατόμβη άμαχων. Ο σκοπός του είναι να οδηγήσει την Ουκρανία σε συνθηκολόγηση με τους όρους που αυτός επιβάλει. Θα θέλαμε να πέσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο επειδή κατηγορούμε τον Πούτιν ότι απέτυχε;», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Φενέκος.
«Ο Πούτιν δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει προσωπικότητα. Έτσι ήταν πάντα. Όταν παρέλαβε αρχηγός της Ρωσίας, η Ρωσία ήταν ένα διαλυμένο κράτος. Ο Πούτιν ανασυγκρότησε τη Ρωσία, βελτίωσε την οικονομία της, ανάστησε την πολεμική βιομηχανία της. Αυτή τη στιγμή αισθανόμενος ισχυρός σκέφτηκε ότι μπορεί να εξαναγκάσει ένα ελεύθερο κράτος να υποκύψει στη θέλησή του», σχολίασε ο κ. Κρασσάς.
«Δε θα παραξενευτώ αν δω χτυπήματα στα κομβόι που θα μεταφέρουν τα όπλα»
«Η ενίσχυση της ΕΕ στην Ουκρανία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύουμε. Μέχρι να πάνε τα όπλα και να μοιραστούν, θα περάσει πολύς χρόνος. Δε θα παραξενευτώ αν δω και χτυπήματα στα κομβόι που θα μεταφέρουν τα όπλα», προειδοποίησε από την πλευρά του ο κ. Φενέκος.
«Η αντιπαράθεση έφυγε από το διπλωματικό πεδίο και εισήλθε στο πεδίο της μάχης. Οι πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν αφού εξάντλησαν όλα τα μέσα να πολεμήσουν. Κατά την άποψή μου δε θα επεκταθεί ο πόλεμος, η Ρωσία θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τέτοιες δυνάμεις που θα τη φέρουν υπόλογη απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Τότε η Ουκρανία θα έχει ηρωποιηθεί», είπε κλείνοντας ο κ. Κρασσάς.
Ουκρανία: Μωρά σε θερμοκοιτίδες μεταφέρονται σε καταφύγιο
25/2/2022
Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά απόψε το βράδυ ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στη χώρα αυτή, με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία εισβολή.
Για να αποφευχθεί μια εξάπλωση της σύγκρουσης και «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Μάλιστα, ορισμένες μονάδες θα μετακινηθούν για να ενισχύσουν την άμυνα των συμμάχων στην ανατολική πτέρυγα του Συμφώνου.
Σύμφωνα με τηλεγραφήματα των Reuters και AFP, η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση.
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως απόψε στις Βρυξέλλες ενώ το ΝΑΤΟ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη για αύριο, Παρασκευή.
Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα, αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών, φιλορωσικών περιοχών του Ντονμπάς.
«Έλαβα την απόφαση για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο «την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» ανέφερε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα σήμερα.
Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.
Για να δικαιολογήσει την εισβολή, ο Πούτιν επανέλαβε τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας» στα εδάφη των αυτονομιστών, επικαλέστηκε την έκκληση για βοήθεια εκ μέρους τους και κατήγγειλε την «επιθετική» πολιτική του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία «δεν είχε κανένα άλλο μέσο» για να αμυνθεί, επανέλαβε στους δημοσιογράφους απόψε.
Λίγο μετά την ομιλία του Πούτιν, ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο Κραματόρσκ, μια πόλη στα ανατολικά όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, στο Χάρκοβο, την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, το μεγαλύτερο λιμάνι στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, έπεσε το απόγευμα στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα.
Το πρωί, ένας σύμβουλός του είπε ότι «περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν» ενώ υπήρχαν και «περίπου 10 νεκροί άμαχοι». Μόνο στην περιοχή της Οδησσού, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 18 νεκρούς σε ένα χωριό, από τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας.
Αργά απόψε, οι αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι 13 άμαχοι και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργά απόψε ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.
Καθώς περνούσαν οι ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν ότι πλησίαζαν στο Κίεβο, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωναν ότι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας και ότι ένα στρατιωτικό ουκρανικό αεροσκάφος, με 14 επιβαίνοντες, συνετρίβη στην περιοχή.
Και οι δύο πλευρές έκαναν ανακοινώσεις που δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, όμως φαινόταν ότι ο ρωσικός στρατός κέρδιζε έδαφος, αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. Στη Χερσώνα, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε πολλές ζώνες και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Χενιτσέσκ, που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά από τα ρωσικά σύνορα.
Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι αποκατέστησε τη ροή των υδάτων σε ένα κανάλι που συνέδεε τον ποταμό Δνείπερο με την Κριμαία. Η Ουκρανία είχε διακόψει αυτήν την παροχή νερού, που κάλυπτε το 85% της χερσονήσου, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.Εκκενώσεις
Στο Κίεβο, από τα ξημερώματα, οι κάτοικοι συνωστίζονταν στο μετρό, κάποιοι για να βρουν καταφύγιο εκεί, άλλοι προσπαθώντας να φύγουν από την πόλη. Αυτοκίνητα γεμάτα με οικογένειες αναχωρούσαν όσο πιο μακριά μπορούσαν από τα ρωσικά σύνορα, που απέχουν 400 χιλιόμετρα.
Άλλοι αποφάσισαν να μείνουν, όπως η Ολένα Σεφτσένκο, μια εργαζόμενη σε μη κυβερνητική οργάνωση. «Ελπίζουμε στη διεθνή υποστήριξη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά», είπε.
«Δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στη ζωή μου», είπε η 52χρονη Ολένα Κουρίλο, δασκάλα από το Τσουγκούιφ, κοντά στο Χάρκοβο, με το πρόσωπο γεμάτο τσιρότα, αφού τραυματίστηκε στον πρωινό βομβαρδισμό.
Στους μεγάλους οδικούς άξονες της ανατολικής Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός είναι παντού. Ένας υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας είπε ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης παρεμποδίζονται από τα συνεχή πυρά και τις διακοπές στις τηλεπικοινωνίες.
Στη γειτονική Πολωνία, που αναμένει εισροή Ουκρανών προσφύγων, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ανοίγει αμέσως κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα. Η ΕΕ δήλωσε επίσης «πανέτοιμη» να δεχτεί τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Μολδαβία και γειτονικές χώρες. Υπολογίζεται ότι οι εκτοπισμένοι φτάνουν τις 100.000.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία
Στη Μόσχα, ορισμένοι κάτοικοι εξέφραζαν ανησυχία, άλλοι υποστήριζαν τον Πούτιν.
«Δεν χαίρομαι, ανησυχώ πολύ», είπε ο 34χρονος Νικίτα, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρει ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο».
Στο κέντρο της Μόσχας στην πλατεία Πούσκιν και στη λεωφόρο Τβερσκάγια, καθώς και στην Αγία Πετρούπολη αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις οργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, συνελήφθησαν περίπου 1.400 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία επειδή συμμετείχαν σε αυτές τις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις. Στη Μόσχα οι συλληφθέντες ανέρχονται σε 719 και στην Αγία Πετρούπολη σε 342.
«Είμαι σοκαρισμένη. Οι συγγενείς μου ζουν στην Ουκρανία. Τι να τους πω στο τηλέφωνο; Αντέξτε;» είπε μια διαδηλώτρια, η Αναστασία Νεστούλια. «Δεν είμαστε πολλοί (διαδηλωτές), ο κόσμος δεν θέλει να χαλάσει την ήσυχη ζωή του», παραδέχτηκε.
Η ρωσική εισβολή, έπειτα από πολύμηνη ένταση και διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή του πολέμου, καταδικάστηκε από τις περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, με πολλούς να εκφράζουν τον φόβο ότι σηματοδοτεί την αρχή της μεγαλύτερης σύρραξης στην Ευρώπη μετά το 1945. Ο Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε μια «απρόκλητη επίθεση», ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «στροφή στην ιστορία της Ευρώπης» και ο Όλαφ Σολτς εκτίμησε ότι «διακυβεύεται η ειρήνη» στην ήπειρο.
Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ και η G7 συμφώνησε να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι θα «απομονώσουν» τους Ρώσους αξιωματούχους.
Όμως η Ρωσία απειλεί ότι θα επιβάλει αντίμετρα και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Πούτιν έχει ήδη δείξει ότι δεν φοβάται μήπως απομονωθεί ή κλονίσει τη διεθνή τάξη – ακριβώς το αντίθετο.
Δεσποτόπουλος για Ουκρανία: «Είναι ντροπή για την Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα
Στο MEGA μίλησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Ένα νέο Κυπριακό πρόβλημα γεννιέται για εμένα. Η Δύση δείχνει πλήρως αδύναμη να αναχαιτίσει τον αναθεωρητισμό. Είναι ντροπή για την Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα. Φανταστείτε πόσο αδιάφορες του είναι οι κυρώσεις του Πούτιν που δεν περίμενε να γίνει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής», σχολίασε μιλώντας στο MEGA ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
«Ο Ερντογάν είμαι σίγουρος ότι παρακολουθεί το πώς λειτουργεί ο Ρώσος πρόεδρος. Όταν έχουμε τόσες χώρες που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, η αντίδραση της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αυτή», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η ενέργεια έχει και ένα ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Αυτό το βλέπουμε και στη Μεσόγειο και στο πώς αντιδρά η Τουρκία. Η γεωπολιτική της ενέργειας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την εξωτερική πολιτική κάθε ευρωπαϊκής χώρας», είπε ακόμα ο κ. Δεσποτόπουλος.
O ήχος από οβίδες πυροβολικού ακούστηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με αυτήκοο μάρτυρα, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται σήμερα, Πέμπτη (17/2) ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.
Συγκεκριμένα, η Ουκρανία κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι επιτέθηκαν με οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ, με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, διαψεύδοντας πρότερες κατηγορίες των ανταρτών εναντίον της.
Αλληλοκατηγορούνται φιλορώσοι αντάρτες και ουκρανικός στρατός
Συγκεκριμένα ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Παράλληλα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.
Νωρίτερα οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Νωρίτερα αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις την Πέμπτη (17/2) ότι άνοιξαν πυρ στο έδαφός τους τέσσερις φορές τις τελευταίες 24 ώρες αναφέροντας ακόμα ότι προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν κάποιος τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε,
Ολα αυτά την ώρα που η ένταση στην περιοχή δείχνει να κλιμακώνεται καθώς, νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η τοπική διοίκηση του Ντονέτσκ ανακοίνωσε μια ξαφνική όξυνση της κατάστασης στα σύνορα με την Ουκρανία, με το Open να μεταδίδει πως ο ουκρανικός στρατός κατηγορείται για απόπειρα ενεργού δραστηριότητας εναντίον των γραμμών των αυτονομιστών και υπήρξε ανταλλαγή πυρών.
Ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του διαψεύδει ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. «Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν πυρά από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες πάλι, κατηγορούν τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν, τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών προσθέτοντας ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Ουκρανία ή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή. Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές της τις τελευταίες ημέρες.
Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση». Παράλληλα η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι μονάδες της απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. «Προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό, οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα πυρά (…) Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στις πολιτικές υποδομές», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.
Τη σοβαρή ανησυχία τους για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία, εκφράζουν με δήλωσή τους οι Υπουργοί 'Αμυνας του ΝΑΤΟ, καλώντας τη Ρωσία να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας.
Μας ανησυχεί σοβαρά η πολύ μεγάλης κλίμακας, απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Προτρέπουμε τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη συσσώρευση αυτή και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διττή προσέγγισή μας ως προς τη Ρωσία: ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με άνοιγμα στο διάλογο», τονίζουν οι Υπουργοί 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Συνεχίζοντας, οι υπουργοί τονίζουν ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ως εκ τούτου, «προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα όλων των Συμμάχων», ανακοινώνουν την ανάπτυξη επιπλέον χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετων θαλάσσιων και αεροπορικών μέσων. «Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτά. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα», επισημαίνουν και προσθέτουν: «Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια. Είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον».
Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στις θεμελιώδεις αρχές του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κάθε έθνους να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας. «Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και θα έχει υψηλό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ», προσθετουν οι Υπουργοί 'Αμυνας.
Τέλος, στη δήλωσή τους οι 30 υπουργοί των χωρών του ΝΑΤΟ, τονίζουν ότι όλοι οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να επιδιώκουν διπλωματία και διάλογο με τη Ρωσία, για θέματα ευρωατλαντικής ασφάλειας ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο. «Υποστηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες και τις προσπάθειες υπό το σχήμα της Νορμανδίας για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε σε έναν Ανανεωμένο Ευρωπαϊκό Διάλογο για την Ασφάλεια που ξεκίνησε από την Πολωνία ως τρέχουσα Πρόεδρος του ΟΑΣΕ. Έχουμε κάνει ουσιαστικές προτάσεις στη Ρωσία για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των εθνών στην ευρωατλαντική περιοχή και περιμένουμε απάντηση. Έχουμε επανειλημμένα προσφέρει και συνεχίζουμε να προσφέρουμε περαιτέρω διάλογο μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε αυτόν. Ενθαρρύνουμε σθεναρά τη Ρωσία να ανταποδώσει και να επιλέξει τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Αθήνα επιχειρεί να ανεβάσει τον βαθμό ετοιμότητας καθώς μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη αναμένεται να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων σε ότι αφορά την ενεργειακή επάρκεια.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται μάλιστα σήμερα στην Βουλή όπου θα παρέμβει στην συζήτηση της σύμβασης για την προμήθεια έξι ακόμα Rafale, τριών φρεγατών Belh@rra και 44 τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4 να αναφερθεί στις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Παρά την διαφαινόμενη ένταση πάντως για μια ακόμη φορά η Ευρώπη βρίσκεται εκτός κάδρου σε ρόλο παρατηρητή ενώ η στάση της Γερμανίας αποτελεί τον μεγάλο γρίφο.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκτός από την Ελλάδα, οι χώρες που συμμετείχαν ήταν η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Φιλανδία.
Οι πληροφορίες λένε ότι στην χθεσινή σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς εκφράστηκε η άποψη ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες την Ελλάδα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο ο αγωγός Turkish Stream, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεδομένου ότι μέσω αυτού προμηθεύει και χώρες που πρόσκεινται φιλικά στη Μόσχα, όπως η Τουρκία.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν πάντως ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τυχόν συνέπειες σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία αλλά και επιβολής κυρώσεων.
Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε:
να καλύψει τον τερματικό σταθμού της Ρεβυθούσας με υγροποιημένο αέριο
να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνιών που ήδη υπάρχουν με την Αλγερία και την Αίγυπτο για τη μεταφορά LNG με πλοία
και να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα
«Δεν υπάρχει ανησυχία για επάρκεια τροφοδοσίας», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.
Διπλωματικές πηγές λένε πάντως ότι στην περίπτωση που υπάρξει πολεμική σύρραξη θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα στην ελληνική αγορά καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες παραγωγής λιπασμάτων –τα οποία ήδη έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Νέα επίθεση εφ’ όλης της ύλης εξαπέλυσε σε βάρος της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Στο επίκεντρο των δηλώσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου η τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών θέτει εκ νέου η Άγκυρα, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πηγαίνοντας αυτή τη φορά ένα βήμα παρακάτω, καθώς απειλεί ευθέως πως, αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας ότι μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας, καθώς -όπως υποστηρίζει η Άγκυρα- η Αθήνα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες.
«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 1960», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως έσπευσε να προσθέσει «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών. Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών, Διότι παραβιάζονται οι όροι».
Μάλιστα, ο τούρκος ΥΠΕΞ επέμεινε λέγοντας πως η Άγκυρα θα παρακολουθεί το ζήτημα. «Αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση», είπε.
Η «τουρκική» υφαλοκρηπίδα
Αναφερθείς στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το οτιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας» κατέληξε.
Την ίδια ώρα,αιχμηρή υπήρξε η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, να κάνει λόγο για αιτιάσεις εκτός λογικής εκ μέρους της Άγκυρας, τις οποίες η Αθήνα απορρίπτει εν συνόλω.
Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέεκα Χάβιστο εξαπέλυσε νέες βολές κατά της χώρας μας.
Η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική των επαναπροωθήσεων παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο. Πολλοί μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της τακτικής, γιατί η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες τους ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, επιρρίπτοντας ευθύνες στη χώρα μας για τον θάνατο 19 μεταναστών στο Αιγαίο.
Επεσήμανε, δε, ότι εξίσου ένοχη με την Ελλάδα είναι και η Ε.Ε.
Ωστόσο, ο Φινλανδός ΥΠΕΞ Πέεκα Χάβιστο έσπευσε να υποστηρίξει τόσο τη χώρα μας όσο και την Ε.Ε. υπονοώντας ότι για το εν λόγω θέμα έχει ευθύνες και η Τουρκία.
Google doodle: Αφιερωμένο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου
4/2/2022, 13.37Αφιερωμένο στην έναρξη των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών είναι το Google doodle, την Παρασκευή. Διοργανώτρια πόλη είναι το Πεκίνο, από όπου απόψε ο πλανήτης θα παρακολουθήσει μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Κινέζου δημιουργού Ζαν Γιμού, με στοιχεία της σύγχρονης κινεζικής ιστορίας, μέσα σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο.
Σήμερα (14.00 ΕΡΤ2) ο πλανήτης θα παρακολουθήσει την τελετή έναρξης, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Κινέζου δημιουργού Ζαν Γιμού, με στοιχεία της σύγχρονης κινεζικής ιστορίας, μέσα σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο.
Την έναρξη των Αγώνων θα τελέσει ο Σι Τζιπινγκ, πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και ΓΓ του ΚΚΚ.
Στο κλίμα των Αγώνων μας εισάγει και το βίντεο με τίτλο «Every rise, every fall, every victory – we’re in it together» και #StrongerTogether.
Στους αγώνες έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 2.800 αθλητές και ανάμεσά τους θα βρεθούν πέντε Έλληνες. Αναλυτικότερα, την εθνική ομάδα απαρτίζουν οι Απόστολος Αγγέλης (Δρόμοι Αντοχής), Γιάννης Αντωνίου (Αλπικό Σκι), Μαρία Ντάνου (Δρόμοι Αντοχής), Νεφέλη Τίτα (Δρόμοι Αντοχής) και Μαρία Ελένη Τσιόβολου (Αλπικό Σκι).
Τα αθλήματα που περιλαμβάνονται είναι:
Άλμα με σκι
Αλπικό σκι
Βόρειο σύνθετο
Δίαθλο
Ελεύθερο σκι
Έλκηθρο
Καλλιτεχνικό Πατινάζ
Κέρλινγκ
Λουτζ
Πατινάζ ταχύτητας
Πατιναζ μικρής πίστας
Σκέλετον
Σκι αντοχής
Χιονοσανίδα
Χοκεϊ επί πάγου
Έκτακτη ανακοίνωση Μπάιντεν: Νεκρός ο αρχηγός του ισλαμικού κράτους
3/2/2022, 15.55Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης του ISIS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοδυτική Συρία χθες το βράδυ.
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαμε για ευρείας κλίμακας επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία. Την ίδια στιγμή οι Κούρδοι σφυροκοπούσαν θέσεις των ισλαμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση που αναρτήθηκε πριν από λίγο:
«Χθες το βράδυ υπό την καθοδήγησή μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία ανέλαβαν με επιτυχία μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό και τους Συμμάχους μας και να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή. Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, «αποσύραμε» από το πεδίο της μάχης τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi—τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν σώοι από την επιχείρηση. Θα απευθύνω διάγγελμα στον αμερικανικό λαό αργότερα σήμερα το πρωί. Είθε ο Θεός να προστατεύει τα στρατεύματά μας».
Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι τα θύματα αμάχων προκλήθηκαν από έναν άνδρα στο στοχευόμενο συγκρότημα που πυροδότησε εκρηκτικά, σκοτώνοντας πολλές γυναίκες και παιδιά. Ένα αμερικανικό ελικόπτερο αντιμετώπισε μηχανική δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα τα αμερικανικά στρατεύματα να το ανατινάξουν επί τόπου πριν πετάξουν μακριά με άλλα αεροσκάφη, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τις άλλες ή αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, ανακοίνωσε απόψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Όμικρον, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.
Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα. «Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.
Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (ράπιντ).
Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.
Η απαγόρευση πτήσεων, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες στο μέλλον να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό παραλλαγών, επειδή θα φοβούνται ότι θα υποστούν τις κυρώσεις, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής.
Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη νότια Αφρική. Η Αγκόλα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.
Ένα νέο podcast με τον τίτλο Fallen Angel αποκαλύπτει όλα τα «μυστικά» πίσω από τα λαμπερά φώτα του οίκου Victoria’s Secret.
Το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει πολλά δημοσιεύματα που αφορούν τις «απάνθρωπες» συμπεριφορές των υπεύθυνων απέναντι στα μοντέλα – αγγελάκια της Victoria’s Secret, που τις ήθελαν να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και να κάνουν εξαντλητικές δίαιτες, προκειμένου να εντάσσονται στα πρότυπα, που προωθεί το brand.
Όπως αποκαλύπτει όμως, στο podcast μία από τις υπαλλήλους του οίκου, η οποία ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της και εμφανίζεται με το όνομα Σίντι, υπάρχουν και χειρότερα μυστικά, τα οποία έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, αφορούν τις σχέσεις του δισεκαττομυριούχου επιχειρηματία και ιδρυτή της L Brands, Λες Γουέξνερ με τον Τζέφρι Έπσταϊν.
Οι δύο άνδρες όχι μόνο παρενοχλούσαν μοντέλα του οίκου, αλλά μετά από τις επιδείξεις μόδας, έστηναν τα δικά τους πριβέ πάρτι με καλεσμένα τα «αγγελάκια της Victoria’s Secret». Όποια μάλιστα, τύχαινε να αρέσει σε έναν εκ των δύο, κατέληγε σίγουρα στο δωμάτιό τους.
«Όταν ερχόταν δίπλα σου ο Γουέξνερ, ένιωθες ξαφνικά σαν να σου έδινε δύναμη. Τόση αυτοπεποίθηση είχε. Αλλά άργησα να καταλάβω ότι κάτι πήγαινε λάθος», αναφέρει η Σίντι.
«Πάντα στην παρέα τους, φαινόταν σαν κάτι να μην πήγαινε σωστά. Για παράδειγμα, βρισκόμουν σε μία επίδειξη με το αφεντικό μου, τον Γουέξνερ και ήταν εκεί κι ο Έπσταϊν. Ξαφνικά, γύρισε, με κοίταξε και με κάλεσε σε΄ένα after πάρτι στο σπίτι του αφεντικού μου. Συνειδητοποίησα ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλιώς γιατί να μην με καλούσε ο Γουέξνερ; Δεν ήξερα καν ποιος ήταν αυτός ο τύπος, ο Έπσταϊν. Οπότε αρνήθηκα», περιγράφει.
Όπως αναφέρει αργότερα, δεν ήταν η μόνη φορά που προσπάθησε να βρεθεί μαζί της. Λίγες ημέρες μετά την κάλεσε στο προσωπικό της τηλέφωνο, ζητώντας της να βρεθούν για μία επείγουσα φωτογράφιση, η οποία τελικά δεν έγινε ποτέ, αφού η ίδια αρνήθηκε.
Πέρα από τις δυσάρεστες εμπειρίες της στον οίκο και την σχέση του αφεντικού της με τον Έπσταϊν, η Σίντι μίλησε για τις συνέπειες που είχε στα μοντέλα η αυστηρή πολιτική που τηρούσε το brand. «Πολλές κατέληγαν με διατροφικές διαταραχές, άγχος, κατάθλιψη, κακή υγεία. Δεν υπήρχε καμία λάμψη στις ζωές τους, σαν αυτές που έβλεπε το κοινό στην πασαρέλα», δήλωσε.
Πολλά από τα κορίτσια είχαν φτάσει να κάνουν σε καθημερινή βάση χρήση φαιντερμίνης, όπως τους πρότειναν οι υπεύθυνοι του brand. Πρόκειται για μία ανορεκτική ουσία, που κόβει την όρεξη για φαγητό και συμβάλλει στην απώλεια κιλών. «Χάνεις περίπου 1 πόντο την ημέρα. Στην αρχή λειτούργησε, όμως στην συνέχεια εθίστηκε στα χάπια. Ένας διατροφολόγος που ρώτησα, τα χαρακτήριζε σαν “υποκατάστατα μεθαμφεταμίνης”. Μετά από αυτή την κοπέλα, πήραν όλες σειρά».
Παρά τα υπερβολικά αδύνατα κορμιά τους, οι υπεύθυνοι τις πίεζαν να αδυνατίσουν κι άλλο, χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία τους, ακόμα κι αν τις έβλεπαν να λιποθυμούν μπροστά τους, φαινόμενο που ήταν πολύ συχνό, όπως αναφέρει η Σίντι.
«Τότε άρχισε σιγά – σιγά να φαίνεται ότι η κατάσταση ήταν λάθος. Κορίτσια γεμάτα ναρκωτικά, χάπια αδυνατίσματος, πάρτι με όργια και το μόνο που έβγαινε προς τα έξω ήταν η λαμπερή εικόνα, που έχτιζαν το πρωί. Οι νύχτες ήταν φρικτές. Δεν μιλάμε απλώς για πολύ αδύνατες κοπέλες, μιλάμε για άτομα άρρωστα και στο σώμα και στην ψυχή», έκλεισε.
Ινδία: 41 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις
Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, οι οποίοι παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους λάσπης και τις κατολισθήσεις, που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις πολλών ημερών.
Παράλληλα η μετεωρολογική υπηρεσία στην Ινδία επέκτεινε, εξάλλου, σήμερα τον συναγερμό που είχε εκδώσει, καθώς προβλέπει «ισχυρές» έως «σφοδρές» βροχοπτώσεις στην περιοχή το επόμενο διήμερο. Ανά περιοχή, έπεσαν χθες περισσότερα από 400 χιλιοστόμετρα βροχής.
Οι αρχές του κρατιδίου Ουταραχάντ ανακοίνωσαν πως από τις κατολισθήσεις έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι.β Τουλάχιστον 30 εξ αυτών σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα σε επτά ξεχωριστά περιστατικά στην περιοχή Ναϊνιτάλ, την πλέον πληγείσα, έπειτα από μια σειρά κατολισθήσεων και καθιζήσεων εδάφους.
«Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι αγνοούνται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασόκ Κουμάρ Τζόσι, ένας αξιωματούχος της περιοχής Ναϊνιτάλ.
Πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας καταπλακώθηκαν από όγκους λάσπης, ενώ βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τους, είπε ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Πραντέπ Τζάιν.
Εξαιτίας του μετεωρολογικού συναγερμού, οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο των σχολείων και απαγόρευσαν κάθε θρησκευτική και τουριστική δραστηριότητα στο κρατίδιο Ουταραχάντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την βεβαιότητα τους ότι η Μαντλίν ΜακΚάν δολοφονήθηκε από τον Κρίστιαν Μπρίκνερ, εκφράζουν οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού κοριτσιού.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, έχουν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία εις βάρους του 44χρονου Γερμανού, ωστόσο, θέλουν να «ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους».
Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚάν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, είναι βέβαιοι ότι το κοριτσάκι έχει δολοφονηθεί από τον Κρίστιαν Μπρίκνερ. Μιλώντας στην Mirror, o εισαγγελέας Χανς Κρίστιαν Βόλτερ σημείωσε ότι οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία για να στοιχειοθετήσουν κατηγορία σε βάρος του κύριου υπόπτου, ωστόσο, θέλουν να «ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους».
«Είναι τώρα εφικτό να ασκήσουμε δίωξη. Έχουμε τα στοιχεία αυτά για να το κάνουμε. Ωστόσο, δεν αρκεί να του ασκήσουμε δίωξη, αλλά να το κάνουμε με τα καλύτερα δυνατά αποδεικτικά στοιχεία» αναφέρει ο Χανς Κρίστιαν Βόλτερ, επικεφαλής της ομάδας εισαγγελέων που διερευνούν την υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚάν. Και προσθέτει: «Όταν έχουμε ακόμη ερωτήματα, θα ήταν βλακώδες να ασκήσουμε κατηγορίες αντί να περιμένουμε για απαντήσεις που θα ενισχύσουν τη θέση μας».
Όπως αναφέρει ο Χανς Κρίστιαν Βόλτερ, οι εισαγγελείς φιλοδοξούν να ασκήσουν δίωξη στον Κρίστιαν Μπρίκνερ τον επόμενο χρόνο και το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη στη φυλακή, τούς ασκεί λιγότερη πίεση.
Υπενθυμίζεται ότι ο 44χρονος που είχε εκδοθεί από την Ιταλία στη Γερμανία το 2018 μετά από ένταλμα σύλληψης για εμπόριο ναρκωτικών, εκτίει ποινή φυλάκισης 21ος μηνών στο Κίελο – πρωτεύουσα του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.
Επίσης, το 2020 οι εισαγγελικές αρχές απέστειλαν επιστολή στους γονείς της Μαντίλν ΜακΚάν, λέγοντάς τους πως είχαν αποδείξεις πως το παιδί τους ήταν νεκρό, ισχυρισμό που αμφισβητεί η Μητροπολιτική Αστυνομία της Βρετανίας. Τώρα, ο Χανς Κρίστιαν Βόλτερ – ο επικεφαλής της ομάδας εισαγγελέων – υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να αποδείξουν πως η μικρή Μαντλίν είναι νεκρή, ούτε έχουν φωτογραφικά στοιχεία που να συνδέουν τον Μπρίκνερ με τη φερόμενη δολοφονία. Ωστόσο, τονίζει πως είναι βέβαιοι πως έχουν τον άνδρα που απήγαγε και σκότωσε το κοριτσάκι.
«Δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία και DNA, όμως, έχουμε άλλες αποδείξεις. Και αυτές οι αποδείξεις δεν οδηγούν σε κανένα άλλο συμπέρασμα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω επί ποίας βάσης θεωρούμε πως είναι νεκρή. Όμως, για εμάς δεν υπάρχει άλλη πιθανότητα. Δεν υπάρχει ελπίδα να είναι ζωντανή» αναφέρει σε επιστολή του προς τους ΜΑκΚαν ο επικεφαλής εισαγγελέας.
Ο Κρίστιαν Μπρίκνερ ζούσε στο τροχόσπιτό του κοντά στην Πράια ντα Λους της Πορτογαλίας όταν εξαφανίστηκε η Μαντλίν ΜακΚαν, το 2007. Οι Αρχές ήρθαν για πρώτη φορά στα ίχνη του το 2017, ωστόσο δεν τον είχαν κατονομάσει ως ύποπτο μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.
Τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές περιλαμβάνουν μια «ομολογία» που έκανε ο 44χρονος Γερμανός σε φίλο του. Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις φέρεται να δείχνουν πως ο Κρίστιαν Μπρίκνερ έλαβε τηλεφώνημα κοντά στο ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει οι ΜακΚάν, περίπου μία ώρα προτού εξαφανιστεί η μικρή Μαντλίν.
Ο ίδιος απορρίπτει κάθε εμπλοκή του στην εξαφάνιση, αρνούμενος να μιλήσει στην αστυνομία.
«Πρόκειται για έμμεσες αποδείξεις – δεν έχουμε επιστημονικές. Αν είχαμε ένα βίντεο της ενέργειας ή μια φωτογραφία της Μαντλίν με τον Μπρίκνερ στο κάδρο, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε δημόσια έκκληση. Όμως, έχουμε μόνο έμμεσες αποδείξεις» προσθέτει ο επικεφαλής εισαγγελέας.
Σε μια σημαντική κίνηση από άποψη ουσίας και συμβολισμού προχώρησε ο πρίγκιπας της Ουαλίας για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας.
Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, ως υποστηρικτής του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, απέστειλε δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για να ενισχύσει την προσπάθειά του να υποστηρίξει τους πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας διέθεσε το ποσό απευθείας στον λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι πάντα έτοιμος να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Από τις πρώτες στιγμές κάθε κρίσης, οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ, οι οποίοι είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και εξοπλισμού, μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές ώστε να εντοπίσουν τις ανάγκες που υπάρχουν, να υποστηρίξουν στην κατάσβεση, να παράσχουν πρώτες βοήθειες και ψυχολογική υποστήριξη και να βοηθήσουν σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, ανέφερε: «Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την ευγενική αυτή δωρεά. Σημαίνει πολλά τόσο για τους αφοσιωμένους εθελοντές και το προσωπικό του Ε.Ε.Σ. όσο και για τον λαό της Ελλάδας, τον οποίο και βοηθάμε. Δουλεύουμε σκληρά για να στηρίξουμε τους πληγέντες αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, καθώς οι πυρκαγιές επηρέασαν πάνω από 70.000 συμπολίτες μας.
Έχοντας μεγάλη εκτίμηση στην Α.Β.Υ. Πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας, δεδομένου και του στενού οικογενειακού δεσμού του με την Ελλάδα και με τον Ε.Ε.Σ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για το λαό της χώρας που έχει πληγεί από τις πρωτοφανείς αυτές πυρκαγιές».
Ρωσία: Συνετρίβη αεροσκάφος με 29 επιβάτες
6/7/2021
Ρωσία: Συνετρίβη το αεροσκάφος που χάθηκε από τα ραντάρ
Συνετρίβη το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που είχε χαθεί από τα ραντάρ, στην Καμτσάκα.
Οι ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εντόπισαν το σημείο που έπεσε στη θάλασσα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σύμφωνα με τα Ρώσικα ΜΜΕ, το αεροπλάνο AN-26 είχε χαθεί από τα ραντάρ σε αυτήν την περιοχή της Ρωσικής άπω ανατολής.
Η επαφή χάθηκε κατά την απόπειρά του να προσγειωθεί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Το αεροπλάνο εκτελούσε πτήση από το Πετροπαβλόσκ προς την Παλάνα
Άνδρας χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά της περιοδείας του στην περιοχή Ντρομ.
Άνδρας χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά της περιοδείας του στην περιοχή Ντρομ.
Ο Γάλλος πρόεδρος την ώρα που πλησίασε το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο για να τον χαιρετίσει, τότε ένας άνδρας αφού πρώτα δείχνει να θέλει να του δώσει το χέρι του, στη συνέχεια χαστουκίζει τον Γάλλο πρόεδρο.
Άμεσα η φρουρά του Εμανουέλ Μακρόν απομάκρυνε τον Γάλλο πρόεδρο από το σημείο.
#Macron se fait gifler en direct de #Tain pic.twitter.com/tsXdByo22U
— (@AlexpLille) June 8, 2021
Αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο εργοστάσιο πυρομαχικών Sloboda, στην πόλη Τσάτσακ, 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με τη σερβική δημόσια τηλεόραση RTS, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στη 01:30 σε χώρο αποθήκευσης. Ακολούθησαν πολλές άλλες.
Σποραδικές εκρήξεις συνεχίζουν να ακούγονται ως ακόμη και αυτή την ώρα στην περιοχή του εργοστασίου.
Όταν άρχισαν οι αλλεπάλληλες εκρήξεις, στο εργοστάσιο βρίσκονταν 60 εργαζόμενοι της τρίτης βάρδιας. Η διοίκηση του εργοστασίου διαβεβαίωσε πως όλοι οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν με ασφάλεια τον χώρο.
Ωστόσο –κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες– έξι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμη στον χώρο, εγκλωβισμένοι σε υπόγειο χώρο όπου κατέφυγαν για να προστατευτούν.
Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού κατά την διάρκεια της νύχτας εκκένωσαν οικισμούς γύρω από το εργοστάσιο και απέκλεισαν την περιοχή.
Το εργοστάσιο Sloboda παράγει κυρίως οβίδες του πυροβολικού, καθώς και άλλα πυρομαχικά. Στη διάρκεια των βομβαρδισμών του NATO το 1999, είχε μετατραπεί επανειλημμένα σε στόχο νατοϊκών αεροσκαφών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».
Η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους κλιμακώνεται με τα πυρά να εξακολουθούν να εκτοξεύονται με αμείωτη ένταση και από τις δύο πλευρές, τα θύματα να είναι δεκάδες, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ οι εκατέρωθεν απειλές δεν σταματούν να ηχούν.
Νωρίς απόψε το βράδυ οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε μέσω twitter ότι ξεκίνησε μία νέα πυραυλική επίθεση από την Χαμάς.
Ήδη, όπως μετέδωσε η Τζερούσαλεμ Ποστ, ένα παιδί 6 ετών σκοτώθηκε από πύραυλο της Χαμάς.
Τραγωδία στο Ισραήλ: Αγώνας δρόμου για να ταυτοποιηθούν οι 45 νεκροί που ποδοπατήθηκαν στη Γαλιλαία