Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη

24-10-2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα (24.10.2023) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με έναν εκ των δημάρχων που αναδείχθηκαν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη αρχικά το νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη για την εκλογή του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέλιο Αγγελούδη εξετάστηκαν ζητήματα προτεραιότητας για τη συμπρωτεύουσα και τα μεγάλα έργα που βρίσκονται στη φάση υλοποίησης ή έχουν δρομολογηθεί, για την αναβάθμιση των υποδομών της πόλης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.


Συναγερμός Πολιτικής Προστασίας για Κηφισό και ρέματα – Πρόληψη για επικίνδυνες πλημμύρες


17-10-2023

Την μεγάλη πληγή της Αττικής, τον Κηφισό και τις επαπειλούμενες επιπτώσεις που θα έχουν στην ασφάλεια των παρακείμενων Δήμων ενδεχόμενα φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, επιχειρεί να θεραπεύσει η κήρυξη σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισού καθώς και με τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς.

Η απόφαση ελήφθη με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης και έχει ως στόχο η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας «το πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου που κάναμε στον Κηφισό για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε – με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης- σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, βάσει του Νόμου 4662.

Αφορά σε όλους τους δήμους που διασχίζουν τα ρέματα του Ποδονίφτη και της Εσχατιάς, όπως και στον Κηφισό από το Κρυονέρι έως το Μοσχάτο.

Έτσι, η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού.

Ξεκαθαρίζω ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες. Και αυτό θα κάνει».

Πιο συγκεκριμένα, σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται:

Για τον Κηφισό: οι Δήμοι Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αθηναίων, Φιλαδέλφειας Μοσχάτου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, και Πειραιά.

Για το υδατόρεμα Ποδονίφτη οι Δήμοι: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης- Ψυχικού, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και Αθηναίων.

Για το υδατόρεμα Εσχατιάς: οι Δήμοι Φυλής, Ιλίου, Αχαρνών και Αγ. Αναργύρων.

Οδηγός για τις Μετεγγραφές Φοιτητών: Οι κατηγορίες και οι βασικοί περιορισμοί


03-10-2023

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εισαχθούν σ’ αυτά δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής. Απαιτείται προσοχή, λοιπόν, όταν δηλώνουμε τις σχολές στο Μηχανογραφικό, αν ευελπιστούμε σε μετεγγρφή.

Οι μετεγγραφές είναι, κυρίως, δύο κατηγοριών: Με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και οι μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Η σημαντική διαφορά των δύο κατηγοριών είναι ότι οι μετεγγραφές αδελφών φοιτητών δεν έχουν κανένα ποσοτικό περιορισμό. Εφόσον ενταχθεί κάποιος στην κατηγορία θα πάρει οπωσδήποτε μετεγγραφή. Οι περιορισμοί για την ένταξη στην κατηγορία, όμως, είναι αρκετοί. Αντίθετα στην κατηγορία των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων μπορεί όποιος θέλει να κάνει αίτηση μετεγγραφής, αλλά μετεγγραφή θα πάρει μόνο ένα μέρος των αιτούντων που αντιστοιχεί στο 15% των θέσεων των εισακτέων του κάθε τμήματος.

   

Και για τις δύο κατηγορίες δύο είναι οι βασικοί περιορισμοί:

  • Ο πρώτος είναι να υπάρχει αντίστοιχο με το τμήμα επιτυχίας τμήμα στην πόλη προορισμού. Υπάρχει ένας κατάλογος με τα αντίστοιχα τμήματα, τα τμήματα, δηλαδή, μεταξύ των οποίων μπορεί να γίνει μετεγγραφή. Το 2020 τα τμήματα που ιδρύθηκαν το 2019 θεωρήθηκαν μη αντίστοιχα με τα παλαιότερα. Φοιτητής που θα εισαχθεί στο τμήμα Μαθηματικών Λαμίας δεν μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής στο τμήμα Μαθηματικών Αθήνας, για παράδειγμα. Το όνομα είναι ίδιο το επιστημονικό αντικείμενο ίδιο αλλά τα τμήματα δεν είναι αντίστοιχα. Το όνομα και η συνάφεια δεν μας εξασφαλίζουν την αντιστοιχία. Προσοχή στον κατάλογο με τις αντιστοιχίες, πριν δηλώσουμε τις σχολές, για να μην έχουμε εκπλήξεις.
  • Ο δεύτερος περιορισμός είναι η βάση της μετεγγραφής. Προκειμένου να περιορίσει τη μετεγγραφή των χαμηλόβαθμων φοιτητών σε κεντρικά υψηλόβαθμα τμήματα , θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας τη βάση μετεγγραφής, προκειμένου να μην έχει φοιτητές δύο ταχυτήτων. Η βάση μετεγγραφής προκύπτει ως εξής: Πρέπει η διαφορά της βάσης του τμήματος προορισμού από τα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου στο τμήμα της αρχικής επιτυχίας του να είναι μικρότερη ή ίση του 2750. Ένας υποψήφιος που θα εισαχθεί στο τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Σάμου με 10.500 μόρια και θέλει να μετεγγραφεί στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στην Πάτρα που έχει βάση 13896 μόρια, θα πρέπει να έχει 13.896 – 2.750 = 11.146 μόρια. Με τα 10.500 μόρια που έχει για το τμήμα της Σάμου, εισήχθη σ’ αυτό αφού είχε βάση 9.305 μόρια αλλά δεν μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής στην Πάτρα, διότι δεν πιάνει τη βάση της μετεγγραφής για την Πάτρα.

Όσοι φοιτητές εκπληρώνουν αυτά τα δύο κριτήρια (την αντιστοιχία και τη βάση της μετεγγραφής) μπορούν να κάνουν αίτηση μετεγγραφής για το τμήμα που επιθυμούν.

 

Όπως είπαμε η προτιμότερη κατηγορία είναι η κατηγορία αδελφών φοιτητών, αν φυσικά υπάρχει αδελφός φοιτητής, και έπεται η κατηγορία με τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Για την κατηγορία αδελφών φοιτητών πρέπει να υπάρχει ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα μικρότερο των 12.500 € (μέσος όρος τριετίας), τα αδέλφια να έχουν εισαχθεί σε τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετικούς νομούς και δεν έχουν επικαρπία ακινήτου οι γονείς τους. Σ’ αυτή την περίπτωση μετακινείται μόνο ο πρωτοετής από τα αδέλφια, που μετεγγράφεται στο νομό που φοιτά ο μεγαλύτερος αδελφός (που δεν πρέπει να έχει υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης). Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα, μετεγγράφεται εκεί που μένουν οι γονείς του ή έχουν σπίτι. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό τότε μπορούν και τα δύο αδέλφια να μετεγγραφούν σε νομό όπου υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα και για τους δύο, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο των 5.000€ τότε μετεγγράφονται και τα δύο αδέλφια στον τόπο διαμονής των γονέων. Δηλαδή με εισόδημα μέχρι 5.000€ η οικογένεια μπορεί να σπουδάζει ένα παιδί σε άλλη πόλη˙ στο δεύτερο κερδίζει τη μετεγγραφή και των δύο.

 

Στην κατηγορία των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων οι φοιτητές μοριοδοτούνται ως προς δύο κατηγορίες: το κατά κεφαλήν εισόδημα και από τα κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί, ύπαρξη συγγενών με αναπηρία). Τα μόρια από την κάθε κατηγορία προστίθενται και αποτελούν τα μόρια προς μετεγγραφή. Τα μόρια μπορεί να είναι από 0 έως 9 ή, σπάνια, και περισσότερα. Οι θέσεις προς μετεγγραφή είναι περιορισμένες˙ το 15% των θέσεων των εισακτέων δίνεται στους υποψηφίους αυτής της κατηγορίας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στα μόρια της μετεγγραφής προηγείται ο φοιτητής που συγκέντρωσε περισσότερα μόρια στις Πανελλαδικές.

Σε περίπτωση που ένας φοιτητής δεν μπορέσει να πάρει μετεγγραφή, υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλη σχολή του πεδίου του, που δεν είναι αντίστοιχη με τη σχολή εισαγωγής του, με τις εξής προϋποθέσεις: να έχει πιάσει τη βάση εισαγωγής της σχολής και να την έχει δηλώσει στο Μηχανογραφικό του, να είχε δηλαδή τη δυνατότητα να εισαχθεί στη σχολή αν την είχε βάλει σε πιο ψηλή θέση στο μηχανογραφικό του. Ο σκοπός της μετακίνησης είναι σε περίπτωση που είναι αδύνατο να φοιτήσει στη σχολή της επιτυχίας του, λόγω οικονομικών δυσκολιών να μπορέσει να μετακινηθεί σε μια σχολή χαμηλότερης βάσης στον τόπο των σπουδών του.

Αυτός είναι ένας οδηγός για να ξεκινήσει ο υποψήφιος και οι γονείς του την αναζήτηση για τις μετεγγραφές. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και πρέπει οπωσδήποτε να μελετήσετε τις σχετικές εγκυκλίους, για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Οι διαθέσιμες εγκύκλιο είναι οι περσινές, δεν αναμένεται, όμως, καμία αλλαγή. Η όποια αλλαγή θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί μέχρι την έναρξη υποβολής των Μηχανογραφικών.

Ηράκλειο: Επιτέθηκαν σε ανήλικους μέσα σε συρμό του ΗΣΑΠ για να τους ληστέψουν

    06-09-2023

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε στις 03-09-2023/1300 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, καθώς η κακοκαιρία Daniel που ήδη από τη Δευτέρα 04-09-2023 προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα, θα συνεχιστεί έως και τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 07-09-2023.

Πιο αναλυτικά:

α) Σήμερα Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr και www.hnms.gr).

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα συνεχίσει να γίνεται ανά δωδεκάωρο με τη μορφή έκτακτων δελτίων που θα αποτελούν συνέχεια του αρχικού έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Αργυρούπολη: Πέθανε η 41χρονη Όλγα - Είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από τον σύντροφό της, δεν μπορούσε καν να μιλήσει


28-08-2023

Πέθανε η 41χρονη Όλγα, που είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της και προπονητή τζούντο στο σπίτι της στην Αργυρούπολη τον Ιανουάριο του 2022.

Η 41χρονη Όλγα πάλευε για μήνες να τα καταφέρει να επανέλθει, όμως κατέληξε. Νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση στον Ευαγγελισμό και στη συνέχεια διακομίσθηκε σε κέντρο αποκατάστασης.Οι εγκεφαλικές κακώσεις που είχε υποστεί όμως της είχαν προκαλέσει προσωρινή απώλεια της ομιλίας, ενώ αδυνατούσε να κινηθεί και να αυτοεξυπηρετηθεί. Έπειτα από προσπάθεια μηνών, είχε καταφέρει να κινεί τα άκρα της και σε συνδυασμό με ειδικό νάρθηκα έκανε εντατικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών ώστε να καταφέρει να σταθεί και να κάνει κάποια βήματα.

 
Τον θάνατό της Όλγας έκανε γνωστό ο σύλλογος Εθελοντών Προασπίζω:


"Μόλις το πληροφορηθήκαμε και έτσι ….. μια εβδομάδα ξεκινά δυστυχώς με ανείπωτη θλίψη – ιδιαίτερα για την οικογενεια της συνδημότισσάς και φίλης Όλγας!

Θυμάστε εκείνο το κορίτσι που κακοποιήθηκε βάναυσα ως σάκος του καράτε στην Αργυρούπολη απο τον (δηθεν) Άνθρωπο της ...και δάσκαλο καράτε


Τελικά φαίνεται πως η στήριξη μας & η Αγάπη μας δεν ήταν αρκετή για να υπερκεράσει το μίσος και τα θανατηφόρα κτυπήματα του !!!

Σήμερα μια ακόμη νέα συνάνθρωπός μας φεύγει από την βίαιη συμπεριφορά του ανθρώπου που νόμισε πως την Αγαπά

Σαν κοινωνία έχουμε & ας ψάξουμε τις ευθύνες μας και ως προσωπικότητες ας θεραπεύσουμε επιτέλους το υποσυνείδητο μας από εγωισμούς & ακραίες συμπεριφορές –


γιατι η Ζωή είναι Ανεκτίμητη !

Καλό σου ταξίδι Ολγα !!!

ΣΥΛΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ !!!"


Αλόννησος: Σκάφος αναψυχής προσέκρουσε σε ύφαλο – Ένας τραυματίας


26-08-2023

Σε ύφαλο προσέκρουσε ιδιωτικό σκάφος αναψυχής στη θαλάσσια περιοχή «Άγιος Πέτρος» Αλοννήσου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ένας από τους τέσσερις επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, άμεσα στο σημείο μετέβησαν λιμενικοί που διαπίστωσαν ότι το σκάφος είχε εξωκείλει στην ακτή, μετά από πρόσκρουσή του σε ύφαλο, προς αποφυγή ολικής του βύθισης.

Οι τέσσερις επιβαίνοντες εγκατέλειψαν το σκάφος και βγήκαν στη στεριά, ενώ ένας εξ αυτών, ο οποίος είχε τραυματιστεί, μεταφέρθηκε στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, ήταν η δημιουργία ρήγματος στο δεξιό πρωραίο τμήμα του σκάφους, κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Το σκάφος, μετά από προσωρινή επισκευή της ρηγμάτωσης, πρόκειται να ανελκυστεί στον λιμένα Πατητηρίου Αλοννήσου.

Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Κέρκυρα: Σοκαριστική καταγγελία - 44χρονος ασελγούσε στα 5 ανήλικα παιδιά της συντρόφου του


10-08-2023

Σοκ στην Κέρκυρα, με 44χρονο που τον κατήγγειλε η σύντροφος του, ότι ασελγούσε στα πέντε παιδιά της ηλικίας από 9 έως 14 ετών!

Ο συγκεκριμένος άνδρας αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για βιασμό και γενετήσιες πράξεις με ανήλικο κατ’ εξακολούθηση. Συγκεκριμένα, χθες στις 2 το μεσημέρι, η 40χρονη γυναίκα μετέβη στο Α.Τ Νότιας Κέρκυρας και κατήγγειλε ότι ο σύντροφος της, τους τελευταίους μήνες και σε απροσδιόριστο χρόνο, ξεσπούσε στα άγουρα σώματα των πέντε παιδιών της τα αρρωστημένα του ένστικτα.

Πρόκειται για ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι 9 ετών, ένα κοριτσάκι 12 ετών και δυο αγόρακια 14 ετών.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και οι αρχές διεξάγουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβαινε στο σπίτι με τον 40χρονο άνδρα.

Πάτρα: Δολοφόνησε τη θεία του όπως και τη μητέρα του – Πώς προδόθηκε ο 35χρονος ανιψιός

    04-08-2023

Μέσα σε ένα τροχόσπιτο στο Λουτράκι ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ο 35χρονος, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε, χτυπώντας ανελέητα στο κεφάλι, την 55χρονη θεία του, μέσα στο διαμέρισμα όπου διέμενε η άτυχη γυναίκα στην Πάτρα. Ο δράστης είχε φυλακιστεί πριν από επτά χρόνια και για τη δολοφονία της μητέρας του.

Στο τροχόσπιτο εντοπίστηκαν τα ρούχα και το σακίδιο του 35χρονου δράστη, ενώ μαζί του συνελήφθη και η 33χρονη σύντροφός του, υπήκοος Αλβανίας. Ο ίδιος τηρεί αρνητική στάση, δεν παραδέχεται τίποτα, ωστόσο οι κάμερες και τα κινητά τηλέφωνα τον «καίνε», ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα κίνητρα της άγριας δολοφονίας από τον άνθρωπο που το 2016 είχε σκοτώσει με τον ίδιο τρόπο τη μητέρα του και είχε οδηγηθεί στη φυλακή για την ειδεχθή αυτή πράξη.

 Μέσα από τα στοιχεία της δικογραφίας και της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ που παρουσιάζει το newsit.gr ξεδιπλώνεται λεπτό προς λεπτό το χρονικό της φρίκης. Όλες οι λεπτομέρειες για το πως ο 35χρονος δολοφόνησε την θεία του και στη συνέχεια βρήκε καταφύγιο στο τροχόσπιτο του Λουτρακίου.


Το χρονικό της δολοφονίας και της σύλληψης


Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: Aπο την αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι ο δράστης της ανθρωποκτονίας είναι αδιαμφισβήτητα ο 35χρονος ανιψιός της, ο οποίος διαμένει με την 33χρονη σύντροφό του από την Αλβανία σε τροχόσπιτο στο Λουτράκι Κορινθίας. Από την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού, προκύπτει ότι ο χρόνος διάπραξης της ανθρωποκτονίας έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 13:50, όπου σημειώνεται η προσέλευση του θύματος εντός της οικίας της έως τις 17:05 αποχώρηση του δράστη από την οικία, στις 26 Ιουλίου 2023.

 Στη συνέχεια ο δράστης μετά την πράξη αποχωρεί από την οικία της παθούσης μεταμφιεσμένος, φορώντας περούκα, γυαλιά ηλίου, υφασμάτινη χειρουργική μάσκα, μακρυμάνικο λευκό μπλουζάκι, φόρμα εργασίας, μαύρα αθλητικά παπούτσια με λευκή σόλα και χαρακτηριστική αερόσολα, τσαντάκι μέσης, σακίδιο πλάτης, γάντια μιας χρήσης.

Εξερχόμενος, απορρίπτει τρεις σακούλες – γίγας απορριμμάτων σε κάδο πλησίον της οικίας. Στη συνέχεια, επιστρέφει στην οικία και κρατώντας μικρότερη σακούλα απορριμμάτων χρώματος πράσινη και διέρχεται από την οδό Παπαδιαμαντοπούλου με κατεύθυνση προς το κέντρο της Πάτρας. Κατόπιν ο δράστης εντοπίζεται να κινείται επί του πεζοδρομίου, στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Σατωβριάνδου, χωρίς να φοράει την υφασμάτινη χειρουργική μάσκα, αποκαλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Κατευθύνεται προς το σταθμό ΚΤΕΛ Αχαΐας επί της οδού Ζαΐμη κατά τη διαδρομή του από το τελευταίο σημείο ως το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Αχαΐας, απορρίπτει την σακούλα απορριμμάτων που κατείχε, εκ νέου εμφανίζεται με τοποθετημένη την χειρουργική μάσκα χωρίς τα λευκά χειρουργικά γάντια, εκδίδει εισιτήριο και επιβιβάζεται σε λεωφορείο με προορισμό την Κόρινθο.

Φθάνοντας στον προορισμό του, αποβιβάζεται στο σταθμό ΚΤΕΛ Κορίνθου, επιβιβάζεται σε ταξί και μεταβαίνει σε τροχόσπιτο που βρίσκεται επί της οδού Ιβύκου στο αλσύλιο Λουτρακίου Κορινθίας. Κατόπιν αναζητήσεων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, τις πρωινές ώρες της 3ης Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση με την παρουσία δικαστικού λειτουργού, διενεργήθηκε έρευνα στο ανωτέρω μ σταθμευμένο τροχόσπιτο που εντοπίστηκε να διαμένει ο ανωτέρω δράστης και η σύντροφος του όπου ακινητοποιήθηκαν, και οδηγήθηκαν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

Κατά την έρευνα στο ανωτέρω τροχόσπιτο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων και δύο κινητά τηλέφωνα, μια υφασμάτινη χειρουργική μάσκα, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια μαύρου χρώματος και τσαντάκι μέσης τα οποία φορούσε ο δράστης κατά την διαφυγή του από την οικία της παθούσης».Ευθ. Λέκκας: 135.000 στρέμματα δάσους κάηκαν στη Ρόδο – Άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών


01-08-2023

Στα 135 χιλιάδες στρέμματα υπολογίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών το «καθαρό» δάσος που κάηκε στη Ρόδο και σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, απαιτούνται προσεγμένες δράσεις, άμεσα, για να «θωρακίσουμε» τις καμένες περιοχές από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και να προστατεύσουμε τις περιοχές από το φαινόμενο της «ερημοποίησης» στο μέλλον ενώ, σύμφωνα με την εμπειρία, αναμένεται να δούμε το δάσος να αναγεννιέται σε ορίζοντα πενταετίας.

Ο κ. Λέκκας, ο οποίος βρισκόταν στο νησί της Ρόδου στη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς και χθες συνόδευσε τα Προεδρεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου στις πυρόπληκτες περιοχές, σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Είναι μία εκτεταμένη περιοχή η οποία καταστράφηκε, μία περιοχή την οποία έχουμε υπολογίσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 135 χιλιάδες στρέμματα, το “καθαρό” δάσος που κάηκε. Είναι, λοιπόν, μία πολύ μεγάλη καταστροφή για τη Ρόδο σε μία κομβική περιοχή που γειτνιάζει με τη Νότια Ρόδο όπου εκεί απουσιάζει το δάσος και έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα ερημοποίησης και η μεγάλη αγωνία είναι να μην προελάσει αυτή η ερημοποίηση στα Βόρεια-αν και πιστεύω ότι το δάσος έχει την δυνατότητα από μόνο του να αναγεννηθεί, βέβαια με τη βοήθεια τη δικιά μας-όπου χρειάζεται».

Από εκεί και πέρα, εκτός από το δάσος -που είναι μέριμνα του Κράτους- εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι να δούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στη χλωρίδα και την πανίδα, στον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά.

«Πρέπει να γίνει ένα σύνολο δράσεων έτσι ώστε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις απ’ όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία δεν θα αργήσουν, επίκεινται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί οι καμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και στις κατολισθήσεις και στη διάβρωση και στην ερημοποίηση και στα πλημμυρικά φαινόμενα. Συνεπώς, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε όλες αυτές τις συνοδές -όπως λέμε-καταστροφές που συνοδεύουν μία δασική πυρκαγιά, και αυτά παρά το γεγονός ότι στο δάσος πρέπει να κάνουμε αργές κινήσεις γιατί πρέπει να δούμε πως μπορεί να αναγεννηθεί το δάσος και μετά να υποβοηθήσουμε. Σ’ αυτά πρέπει να κάνουμε βραχυπρόθεσμες κινήσεις έτσι ώστε να μην υποστούμε τις συνέπειες και άλλων καταστροφικών φαινομένων. Και εκεί είναι η μεγάλη αγωνία και οι τοπικές Αρχές μπορούν να έχουν μία πολύ μεγάλη συμβολή σ’ αυτό», επισήμανε.

Ερωτηθείς ο καθηγητής πότε να περιμένουμε να φύγει η εικόνα του μαύρου, εκτίμησε: «Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το δούμε σύντομα. Έχοντας την εμπειρία και από άλλες περιοχές, θα πρέπει να περάσουν ίσως και μερικά χρόνια. Και βεβαίως μπορούμε να παρέμβουμε σε κάποιες κομβικές, τουριστικές, περιοχές έτσι ώστε να απομειώσουμε την εικόνα αυτή, αλλά δεν θα είναι κάποια δράση η οποία θα υποβοηθήσει το δάσος. Απλά και μόνο θ’ απαλύνουμε λιγάκι την όλη κατάσταση.

Η εικόνα που έχω πάντως από τις δασικές περιοχές είναι ότι σε μία πενταετία το δάσος θα μπορέσει να πάρει τα πάνω του με μία προσεκτική υποβοήθηση δικιά μας ή όπου μπορέσει να αναγεννηθεί το ίδιο, διαφορετικά η περιοχή θα καταλήξει μία περιοχή ερημοποιημένη, η οποία δεν θα είναι η εικόνα μιας ερήμου αλλά μία περιοχή που δεν έχει τα φυσικά χαρακτηριστικά και τους φυσικούς πόρους να αναγεννηθεί από μόνη της και να υποστηρίξει την πανίδα και τη χλωρίδα. Θέλει πολλή μεγάλη προσοχή οι παρεμβάσεις που θα γίνουν καθώς πρέπει να έχουμε υπομονή στις πιο πολλές και στις άλλες βέβαια πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Σε ερώτηση για το εάν ζούμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και αν στο μέλλον γίνουν πιο έντονα αυτά τα φαινόμενα, καταρχάς σημείωσε ότι στη Ρόδο δεν είχαμε τις λεγόμενες megafires, όπως αυτές στην Εύβοια και την Αττική, αλλά η φωτιά εδώ ήταν στα όρια. Και κατέληξε λέγοντας: «Θεωρώ ότι, η κλιματική κρίση -όπως πρώτοι την είχαμε επισημάνει-στην Ελλάδα είναι παρούσα, υπάρχει μία απορρύθμιση των φυσικών φαινομένων και τη βιώνουμε τώρα. Υπολογίζαμε το 2010 ότι θα τη βιώσουμε το 2040 και 2050 αλλά, δυστυχώς, ήρθε πολύ πιο πριν».


Πηγή: ΑΠΕ

ΕΔΕ με εντολή Ν. Δένδια για την πυρασφάλεια της 111 ΠΜ – «Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο»


28-07-2023

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας. Ο ΥΕΘΑ, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την 111 ΠΜ. Ωστόσο τα F-16 της απογειώθηκαν και μεταστάθμευσαν στη Λάρισα.

Η δήλωση Δένδια: «Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό, της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο, σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας, έχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Ζήτησα από τον Αρχηγο ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. 

Ήδη, εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο.». Επίσης ο Ν. Δένδιας συμπλήρωσε ότι: «Στο ευρύ πλαίσιο: Ζήτησα τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας. Ζήτησα τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.»

Θρήνος και ερωτήματα για τον θάνατο των πιλότων του Canadair - Τα ανατριχιαστικά «αντίο» φίλων τους

26-07-2023

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το μοιραίο canadair που επιχειρούσε στα μέτωπα της Καρύστου, κατέπεσε πλαγιά, οδηγώντας στον θάνατο τους δύο ήρωες - πιλότους, τον 34χρονο χειριστή Χρήστο Μουλά και τον 27χρονο συγκυβερνήτη, Περικλή Στεφανίδη.

Η Ελλάδα θρηνεί τα δύο νέα παιδιά, με την Κρήτη και τις Σέρρες, από όπου κατάγονταν τα δύο παιδιά να έχουν βυθιστεί στο πένθος. Παράλληλα, τα ερωτήματα γύρω από την ασύλληπτη τραγωδία είναι πολλά και αμείλικτα.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Πώς έγινε η τραγωδία με το Canadair
Η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις πενθούν τους δύο νεαρούς πιλότους που με αυτοθυσία ρίχτηκαν για μέρες στη μάχη των πυρκαγιών, με ένα canadair κατασκευασμένο τη δεκαετία του '70.


Όλα συνέβησαν όταν το μοιραίο αεροσκάφος, κατά τη φάση άφεσης του νερού σε ένα από τα μέτωπα της Καρύστου, προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο και αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην πλαγιά.

Ο χρόνος για τους δύο πιλότους σταμάτησε στις 14.52 της Τρίτης 25 Ιουλίου, όπου γράφτηκε άλλη μία μαύρη σελίδα στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Όπως προκύπτει και από το βίντεο της ΕΡΤ, που καταγράφηκε η μοιραία πτήση, το Canadair φαίνεται να πετά σε πολύ χαμηλό ύψος για να πραγματοποιήσει στοχευμένη ρίψη, μεγάλης δυσκολίας.

Το μοιραίο αεροσκάφος είχε απογειωθεί στις 11.44 από την Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου.

Σπαρακτικές αναρτήσεις για τον χαμό των δύο παιδιών
Με σπαρακτικές αναρτήσεις στα social media, οι φίλοι τους αποχαιρετούν τους δύο πιλότους.

Φίλη του 27χρονου Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη έκανε μία συγκλονιστική ανάρτησή στα social media για τη γνωριμία της με τον άτυχο πιλότο.

Όπως λέει, ο Περικλής Στεφανίδης το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει πιλότος.

«Σε γνώρισα μόλις είχες πρωτομπει στην Ικάρων.

Είχες περάσει με την 2η.

Μπορούσες να μπεις σε όποια σχολή ήθελες σου είπα. Γιατί ξαναδωσες?

Εγώ από μικρός Ίκαρος ήθελα να γίνω, μου απάντησες.

Για το πρώτο σας σπίτι με τον Άγγελο και τον Θοδωρή, σας πήγα όλους μαζί να αγοράσετε τα έπιπλα σας.

Σε πειραζαμε με την Νανά για τα προσωπικά σου κι εσύ γελούσες.

Στην ορκωμοσία σου φιλοξένησα τους φίλους σου και σηκώσανε τον κόσμο την ώρα της τελετής από την υπερηφάνεια τους για εσένα.

Πριν μερικούς μήνες σε είδα για τελευταία φορά και σε ρώτησα πως πάνε οι πτήσεις.

Σβήνω φωτιές, μου απάντησες όλο καμάρι.

Την προηγούμενη εβδομάδα έβλεπα τις φωτογραφίες από τις διακοπές σας.

Όλοι οι φίλοι σου μαζί, μια γροθιά, μια οικογένεια.

Γιατί ήσουν το καλύτερο παιδί.

Και τώρα έγινες ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

Κρίμα τα νιάτα σου αγόρι μου.

Και τα δικά σου και του κυβερνήτη σου.

Αντίο Περικλή μου.

Για όσους σε γνωρίζαμε, ήσουν ήρωας και πριν την σημερινή σου θυσία»

Και η προσωπική σελίδα του 34χρονου κυβερνήτη στο Facebook έχει κατακλυστεί από μηνύματα αποχαιρετισμού.

«Τόσο μικρός αλλά πρόλαβες με το μυαλό σου, την καλοσύνη σου, την σπιρτάδα σου να αφήσεις ανεξίτηλο το σημάδι σου, όλοι μας έχουμε τεράστια ανάγκη τέτοιας ανθρωπιάς και τέτοιας ενέργειας στις ζωές μας. Ήρωας που έπεσε στο καθήκον για την πατρίδα», είναι ένα από τα μηνύματα.  

Βετεράνος των Canadair: Τα αεροσκάφη δεν πέφτουν από μια αποκόλληση πλωτήρα - Κάτι άλλο έφερε την τραγωδία


Το iEidiseis, μίλησε με βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας και πιλότο που πέταξε στο παρελθόν με τα συγκεκριμένα αεροπλάνα.Όπως ξεκαθάρισε «το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν πέφτει από την απώλεια ενός πλωτήρα και δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής. Όλα αυτά θα εξεταστούν από τους ειδικούς και θα ξέρουμε όλοι τι ακριβώς δεν πήγε καλά».

Ωστόσο, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι ότι γιατί το αεροσκάφος πέταγε τόσο χαμηλά, από το βίντεο φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια περίεργη κλίση, ενώ δεν ξέρουμε αν υπέστη από τον πλωτήρα ή προϋπήρξε βλάβη στο πηδάλιο. Επίσης κατά τον έμπειρο ιπτάμενο εν τέλει «είναι μια αλληλουχία πραγμάτων, μια σειρά γεγονότων που καταλήγουν σε τραγωδίες ώστε να μην μπορεί το πλήρωμα να έχει μια διέξοδο».

Κατά τον ίδιο παλαιότερα ένα Canadair χτύπησε σε καλώδια της ΔΕΗ στον Πύργο χάνοντας τμήμα του φτερού και του πηδαλίου αλλά οι ιπτάμενοι το προσγείωσαν με ασφάλεια στην Ανδραβίδα. «Για αυτό σας λέω πρέπει όλοι να περιμένουμε να μιλήσουν οι ειδικοί».

Φωτιά στην Κάρυστο: Απανθρακωμένος βρέθηκε ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος


25-07-2023

Με τραγικό τρόπο έληξαν οι έρευνες για τον αγνοούμενο 41χρονο κτηνοτρόφο από τον Πλατανιστό στην Εύβοια, καθώς εντοπίστηκε νεκρός. Δεν είχε δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Κυριακή .

Νέα τραγωδία στην Κάρυστο καθώς εντοπίστηκε πριν από λίγο νεκρός ο 41χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στον Πλατανιστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, απανθρακωμένος μέσα σε καλύβι βρέθηκε ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στην Κάρυστο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βρέθηκε καθισμένος και φαίνεται πως εγκλωβίστηκε από τις φλόγες στην προσπάθειά του να βγάλει έξω τα ζώα.
Ο άτυχος άνδρας αναζητείται από το μεσημέρι της Κυριακής (23/7), από όταν έφυγε από το σπίτι του την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και κατευθύνθηκε προς την κτηνοτροφική του μονάδα, γιατί ανησυχούσε για τα πρόβατά του.Υπενθυμίζεται ότι, η φωτιά μπήκε στο χωριό Πλατανιστός το απόγευμα της Δευτέρας (24/7) τυλίγοντας τα πρώτα σπίτια στις φλόγες.Την είδηση επιβεβαίωσε στο evima.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου ο Δημήτρης Ξυπόλητος, «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά μπήκε στον Πλατανιστό καίγονται σπίτια αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Απορρίφθηκε η έφεση για την αποφυλάκιση του Φρ. Μπελέρη


14-07-2023

Αρνητική ήταν για ακόμη μια φορά η απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης στην έφεση για την αποφυλάκιση του Φρ. Μπελέρη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι επόμενες νομικές κινήσεις του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας θα συνεχιστούν στο ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας.

Φρίκη στον Βόλο, διαμελίστηκε μοτοσικλετιστής από τρένο


12-07-2023

Μια τραγωδία που προκαλεί σοκ σημειώθηκε στο Βόλο, καθώς μοτοσικλετιστής παρασύρθηκε από τρένο, όταν επιχείρησε να περάσει κάθετα τις γραμμές. Μάλιστα, ο 44χρονος μοτοσικλετιστής, σύμφωνα με το thenewspaper.gr, διαμελίστηκε.

Το φρικτό περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος των Μελισσατίκων, κάτω από το Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Aπό τις αρμόδιες Αρχές ερευνάται εάν λειτουργούσαν οι μπάρες, ενώ στο σημείο έφθασε λεωφορείο για να παραλάβει τους επιβάτες του τρένου. Στην αμαξοστοιχία 11575 επέβαιναν 26 άτομα.

Κρήτη: Άγνωστος ακρωτηρίασε σκύλο και τον έδεσε σε κάδο απορριμμάτων


10-07-2023

Σοκάρει το νέο περιστατικό κακοποίησης σκύλου αυτή τη φορά στην Κρήτη.
Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά κακοποίησης σκύλων.

Μετά το περιστατικό με τον σκύλο που βρέθηκε ευνουχισμένος με tire up και διασώθηκε από φιλόζωο, αυτή τη φορά στο Ρέθυμνο βρέθηκε δεμένος στα σκουπίδια ένας βελγικός ποιμενικός.

Όταν οι φιλόζωοι τον μετέφεραν στον κτηνίατρο σοκαρίστηκαν καθώς ο σκύλος είχε κομμένα αυτιά, και τα οποία αιμορραγούσαν ακατάσχετα.

Φαίνεται πως ένας κτηνοτρόφος, ήθελε να του κόψει τα αυτιά, και μόλις είδε ότι η αιμορραγία δεν σταματάει, και υπήρχε και το ενδεχόμενο μόλυνσης του ζώου, αποφάσισε να το παρατήσει προκειμένου να το αναλάβει κάποιος άλλος.
Το σκυλάκι ονομάστηκε Μπρούνο και παρά τα όσα πέρασε είναι καλά στην υγεία του, είναι πολύ φιλικό και ψάχνει σπίτι.

Οι αρχές αναζητούν τον κτηνοτρόφο.


Αυτοκίνητο έπεσε στον ΗΣΑΠ Νέου Ηρακλείου: Νεκρός ο οδηγός


08-07-2023

Τροχαίο δυστύχημα στον σταθμό του ΗΣΑΠ σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Νέο Ηράκλειο, στον σταθμό του ΗΣΑΠ.

Το δυστύχημα συνέβη όταν το μαύρο αυτοκίνητο κινούμενο με ιλιγγιώδη ταχύτητα επί της λεωφόρου Μαρίνου Αντύπα, εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε στο κράσπεδο με αποτέλεσμα να «απογειωθεί» και έπεσε στο κενό από ύψος 10 μέτρων, μέσα στον υπόγειο σταθμό του ηλεκτρικού.

To αυτοκίνητο έπεσε στον ΗΣΑΠ Νέου Ηρακλείου, και ο νεαρός οδηγός είναι νεκρός.

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε γνωστό beach bar στην Βουλιαγμένη που «ξεχνούσε» να κόβει αποδείξεις


06-07-2023

Ακόμα μία περίπτωση φοροδιαφυγής γνωστού κέντρου στην παραλία εντόπισαν οι ελεγκτές της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Πρόκειται για γνωστό beach bar το οποίο βρίσκεται στην Βουλιαγμένη.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση, μέσα στα πρώτα λεπτά της επίσκεψης τους, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ βρήκαν ότι η επιχείρηση, τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν είχε κόψει τέσσερις αποδείξεις συνολικού ύψους 700 Euro.

Αμέσως, προχώρησαν στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και στο σφράγισμα της επιχείρησης για δύο ημέρες.

Να σημειωθεί πως το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε επιλέξει να μην κόψει αποδείξεις στα τραπέζια, που είχαν κάνει μεγάλους λογαριασμούς, οδήγησε τους ελεγκτές να ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία από την φορολογική συμπεριφορά του beach bar, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις το προηγούμενο διάστημα.

Η έρευνα συνεχίζεται εις βάθος και για προηγούμενες χρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πορνογραφία ανηλίκων: Εξαρθρώθηκε πανελλαδικό δίκτυο 32 ατόμων


30-06-2023

Μεγάλη πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την κωδική ονομασία “Συγκοινωνούντα Δοχεία” για την καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων και της εκδικητικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 32 ατόμων (31 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός), από τους οποίους οι 6 συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για πορνογραφία ανηλίκων και εκδικητική πορνογραφία, μέσω διαδικτύου.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών καθώς και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία για την επιχείρηση προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, από την ενδελεχή διερεύνηση και πολύμηνη ανάλυση των οποίων προέκυψε ότι, χρήστες του διαδικτύου, διατηρούσαν πρόσβαση σε διακομιστές (servers) δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο εγχώριου και διεθνούς υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και εκδικητικής πορνογραφίας ανηλίκων και ενηλίκων.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους:

-γνωστοποιούσαν το υλικό που κατείχαν και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικών μηνυμάτων, προκειμένου να πωλήσουν ή να ανταλλάξουν τα επίμαχα αρχεία,

-για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού ή ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των ανηλίκων ή ενηλίκων θυμάτων για τα οποία διέθεταν σχετικό πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γνωστοποιούσαν την πόλη διαμονής των θυμάτων ή αντιστοίχιζαν το υλικό που κατείχαν σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική, απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα και να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό,

-εμπλούτιζαν και ανανέωναν τακτικά το συνολικό επίμαχο υλικό των θυμάτων, ώστε να είναι πρόσφορη η διαρκής αγοραπωλησία ή/και ανταλλαγή του σε όλους τους διακομιστές.

Το ανωτέρω υλικό διέθεταν έναντι χρηματικών ποσών που κυμαίνονταν από 5 ευρώ έως 35 ευρώ, ώστε οι χρήστες κατά περίπτωση να αποκτούν:

-πρόσβαση σε όλο το υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε κάθε διακομιστή,
-πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια όπου βρισκόταν ομαδοποιημένο το ανωτέρω υλικό και κατηγοριοποιημένο βάσει προσωπικών στοιχείων θύματος ή ανά περιοχή κατοικίας του και
δυνατότητα να «κατεβάσουν» όλο το επίμαχο υλικό μέσω υπερσυνδέσμων.

Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας και ακολούθησε έρευνα με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών σε κανάλια των διακομιστών και στο πορνογραφικό υλικό το οποίο είχε αποθηκευτεί τοπικά ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς με σκοπό τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με το Τμήμα Homeland Security Investigations της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και με την εταιρία νεφοϋπολογιστικών λογαριασμών, όπου δημοσιεύτηκαν οι επίμαχοι υπερσύνδεσμοι, απ’ όπου προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και στοιχεία για τους χρήστες – διαχειριστές και τους χρήστες – επισκέπτες των διακομιστών.

Τα δεδομένα αυτά τέθηκαν εκ νέου υπόψη της Εισαγγελίας και από την περαιτέρω αλληλογραφία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου προέκυψαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων ατόμων ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας τους.

Από τις επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή έτερων αστυνομικών υπηρεσιών το διάστημα από 16 Ιουνίου 2023 μέχρι 26 Ιουνίου 2023 σε οικίες των εμπλεκομένων (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο) συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-32- κινητά τηλέφωνα,
-39- σκληροί δίσκοι Η/Υ,
-3- φορητά μέσα αποθήκευσης (USB),
-2- κάρτες μνήμης, τύπου SD,
-11- φορητοί Η/Υ και
tablet

Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ατόμων στην υπόθεση, ενώ σε πολλά από αυτά βρέθηκε τοπικά αποθηκευμένο ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς, πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) αναγνωρισμένων – ταυτοποιημένων ανηλίκων θυμάτων και εκδικητικής πορνογραφίας ενηλίκων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ότι πωλήθηκε σε έτερους χρήστες, έναντι συγκεκριμένων εμβασμάτων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, πράξεις για τις οποίες έξι (6) άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

ΑΑΔΕ: Αδήλωτες τηλεπωλήσεις 400.000 ευρώ από παρουσιαστή – Δεν είχε «κόψει» 12.000 αποδείξεις


22-06-2023

Στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε επιχειρήσεις που πωλούν διαδικτυακά προιόντα πάσης φύσεως χρησιμοποιώντας ως “κράχτες” διάσημους καλλιτέχνες, τηλεπαρουσιαστές, μοντέλα αλλά ακόμη και αθλητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς ορισμένες εταιρείες λειτουργούν “εικονικά” δηλαδή χωρίς φυσική παρουσία, μη εκδίδοντας φορολογικά παραστατικά για τις πωλήσεις τους , ενώ άλλες δεν έχουν καν κάνει έναρξη λειτουργίας στην Εφορία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος,ΦΠΑ και γενικότερα δεν υπάγονται σε εταιρική φορολόγηση.

Πρόσφατα ελεγκτές της εφορίας ζήτησαν από εταιρεία ταχυμεταφορών τα τιμολόγια μεταφοράς προϊόντων μιας εταιρείας τηλε-πωλήσεων την οποία διαφήμιζε τηλεοπτικός παρουσιαστής.

Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο η εν λόγω εταιρεία τηλε-πωλήσεων δεν είχε εκδώσει για πωλήσεις προϊόντων της, 12.000 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για 4 χρόνια, αξίας 400.000 ευρώ και της επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα.

Μάλιστα ο τηλεοπτικός παρουσιαστής είχε τοποθετήσει στην εταιρεία αυτή ως κύριο μέτοχο τη μητέρα του.
Επίσης πρόσφατα, μέσω ειδικού λογισμικού, εντοπίστηκε άλλη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου να πουλά ρούχα και αξεσουάρ, χωρίς να εκδίδει φορολογικά παραστατικά , χρησιμοποιώντας, με το αζημίωτο, για την προβολή τους, ένα γνωστό, στο πλατύ κοινό, μοντέλο.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η παραπάνω εταιρεία δεν είχε εκδώσει για τις πωλήσεις της παραστατικά ύψους 350.000 ευρώ και της καταλογίστηκε πρόστιμο 270.000 ευρώ. Οι «μαύρες» πωλήσεις των επιτηδείων που δραστηριοποιούνται μέσω εταιρειών-«μαϊμού» στον αναπτυσσόμενο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, χρησιμοποιούν για τις διαφημιστικές τους αναρτήσεις πασίγνωστα social media όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok.

Στο μικροσκόπιο των φορολογικών ελέγχων μπαίνουν αναρτήσεις φυσικών προσώπων, αλλά και επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου που έχουν μεγάλη απήχηση στα social media , ώστε να ελεγχθεί τι εταιρικό τζίρο δηλώνουν στην εφορία και τι ως προσωπικά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αλλά τα φυσικά πρόσωπα που μεσολαβούν για την προβολή των προς πώληση προιόντων. Εκτός της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης οι εταιρείες-“μαϊμού” προκειμένου να κάνουν υψηλές πωλήσεις χρησιμοποιούν και προιόντα απομίμησης εξαπατώντας τους πελάτες τους ,στους οποίους τα διακινούν σε χαμηλές τιμές.

Σε πολλές περιπτώσεις η φοροδιαφυγή από τις «κρυφές» πωλήσεις ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς λειτουργώντας και ως «εικονικές» εταιρείες πωλούν προϊόντα στα social media που εισήχθησαν παρανόμως και χωρίς να εκτελωνιστούν στη χώρα μας.

Market pass: Εξετάζεται επέκταση για 3.000.000 δικαιούχους


17-06-2023

Όπως όλα δείχνουν, το Market pass φαίνεται πως θα πάρει παράταση μετά τις εκλογές της 25η Ιουνίου.

Οι αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης στα ράφια των σούπερ μάρκετ κάνει την παράταση του μέτρου επιτακτική με τους πολίτες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ισχύει μέχρι τον Ιούλιο.


Σχέδιο επέκτασης Market pass για 3.000.000 δικαιούχους


Εξετάζεται:

– Επέκταση Market Pass: Έως 31/12/2023– Διάρκεια επιδότησης: 5μηνη (Αύγουστο – Δεκέμβριο 2023)

– Δυνατότητα: Υποβολής νέων αιτήσεων

* Αφορά: Όσους έχουν απορριφθεί

– Υφιστάμενοι δικαιούχοι: Επέκταση επιδόματος χωρίς αίτηση

– Ενίσχυση: Σύνολο νοικοκυριού (όχι μεμονωμένα)

– Φιλοξενούμενοι: Δεν επιδοτούνται

– Μηνιαία επιδότηση: 22 € έως 100 € (Έως 500 € 5μηνο)

– Κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα: 100% επιδότησης

– Αγορές: Σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, λαϊκές

– Κατάθεση σε λογαριασμό: 80% επιδότησης

– Χρήματα στο λογαριασμό:

* Δεν απαιτούνται αγορές

* Χρήση για οποιοδήποτε σκοπό

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Ετήσιο εισόδημα 2022 (νέες αιτήσεις)

* Άγαμοι: Έως 16.000 €

* Έγγαμοι – μονογονεικές: Έως 24.000 €

* Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 €

Αντικ. Αξία ακινήτων (ΕΝΦΙΑ 2023):

* Άγαμοι: Έως 250.000 €

* Έγγαμοι – Μονογονεϊκές: Έως 400.000 €

MEGA TV


Μύκονος: Νέα λουκέτα από την ΑΑΔΕ σε νυκτερινά καταστήματα


06-06-2023

Ακόμα δύο περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην Μύκονο εντόπισε το ραντάρ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μετά το λουκέτο σε γνωστό νυχτερινό club restaurant, η συντονισμένη έφοδος των ελεγκτών της ΑΑΔΕ στο νησί των ανέμων βρήκε ακόμα δύο επιχειρήσεις, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι είναι… αμελείς στην εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Συγκεκριμένα:

Γνωστό νυχτερινό κέντρο (strip club) δεν είχε διαβιβάσει στο e-send 266 παραστατικά (τιμολόγια και αποδείξεις), καθαρής αξίας 15.000 ευρώ.

Καφέ εστιατόριο στη χώρα δεν είχε διαβιβάσει 141 αποδείξεις, καθαρής αξίας 2.750 ευρώ.

Σε αμφότερες τις επιχειρήσεις επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, καθώς και λουκέτο 48 ωρών.

Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία των επιχειρήσεων, ώστε να δουν εάν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις στην φετινή ή και σε παλαιότερες χρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πυρκαγιά σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στον ΑσπρόπυργοΣε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Ασπρόπυργο Αττικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 10 το πρωί και καίει ξερά χόρτα κοντά στην χωματερή στον Ασπρόπυργο.

Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ έχει κινητοποιηθεί και μία ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Άλιμος: Μεγάλη φωτιά σε κατάστημα επίπλων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος


03/06/2023

Το ενδεχόμενο εμπρησμού εξετάζει η πυροσβεστική αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε κατάστημα επίπλων στον Άλιμο.

Σε βίντεο που εξετάζεται, καταγράφεται μοτοσυκλέτα με δύο επιβαίνοντες, ένας εκ των οποίων αφήνει κάτι στο κατάστημα κατά τη διέλευσή τους από το σημείο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, της φωτιάς προηγήθηκε ένας δυνατός κρότος, ενώ άκουσαν και τη τζαμαρία του καταστήματος να σπάει.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν 26 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Η πυροσβεστική βοήθησε στην απομάκρυνση ενός ατόμου από τον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας, όπου στεγάζεται το κατάστημα.

Σημειώνεται ότι το κατάστημα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Τροχαίο στην Κηφισίας: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που η μηχανή χτυπά ηλικιωμένη και παιδί
1/06/2023

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας είδε το φως της δημοσιότητας, και το οποίο δείχνει τη στιγμή του τροχαίου στην Κηφισίας το πρωί της Πέμπτης (01.06.2023).

Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που η ηλικιωμένη Γεωργιανή οικιακή βοηθός μαζί με το παιδί που πρόσεχε προσπαθούν να διασχίσουν την Κηφισίας, στο ύψος της Εθνικής Αντιστάσεως από σημείο που δεν είχε διάβαση.

Εκείνη την στιγμή, όπως φαίνεται και στο βίντεο, ενώ η ηλικιωμένη με το παιδί βρίσκονταν στην μεσαία λωρίδα, ένα διερχόμενο μηχανάκι, τους παρασύρει και από την σύγκρουση πέφτουν στο έδαφος. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα πέφτει και ο οδηγός της μηχανής.

Η 70χρονη έχει μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό ενώ το παιδί σε νοσοκομείο Παίδων. Το κοριτσάκι έβγαζε πολύ αίμα από το αυτί. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολυτραυματίας, και έχει διασωληνωθεί.

Λόγω του τροχαίου έκλεισε προσωρινά η αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία πλέον ο δρόμος έχει ανοίξει, ωστόσο υπάρχει αρκετή κίνηση.

Σημειώνεται πως είναι το 4ο τροχαίο με θύμα πεζό μέσα σε 3 μέρες. Σήμερα το πρωί ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.


Σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας 39χρονης ερπετολόγου


29/5/2023

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας της 39χρονης, η οποία νοσηλεύεται στην Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου μετά από δήγμα οχιάς που δέχτηκε την περασμένη Παρασκευή, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Η ασθενής συνεχίζει να υποστηρίζεται αναπνευστικά και αιμοδυναμικά και βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Υπενθυμίζεται πως η 39χρονη κλήθηκε να απομακρύνει οχιά που εντοπίστηκε στο 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και στην προσπάθειά της να την απομακρύνει δέχτηκε δήγμα από το φίδι. Αρχικά κατέφθασαν στο σχολείο δύο μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια έσπευσε ασθενοφόρο, ο γιατρός του οποίου, λόγω της επιδείνωσης που παρουσίασε, προχώρησε στη διασωλήνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τρεις νεκροί στο ναυάγιο με μετανάστες στη Μύκονο - Συνεχίζονται οι έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων

26/5/2023

νέβηκαν στους τρεις οι νεκροί από το ναυάγιο με μετανάστες που σημειώθηκε το πρωί στην Μύκονο. Σύμφωνα με το Λιμενικό έχει ανασυρθεί η σορός ενός άντρα και δύο γυναικών.

Το ναυάγιο σημειώθηκε ανοικτά της Μυκόνου, μετά την ταχύπλοου φουσκωτού σκάφους που μετέφερε -σύμφωνα με μαρτυρίες- 17 μετανάστες.


Στην περιοχή από νωρίς το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων ενώ ήδη έχουν διασωθεί δύο άντρες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυκόνου.

Οι σοροί μεταφέρονται στην περιοχή Καλαφάτη. Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται...

Έγκλημα στην Κοζάνη: Ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την ηλικιωμένη μητέρα του


24/5/2023

Άγριο έγκλημα αποκαλύφθηκε στην Κοζάνη. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 61χρονου για την δολοφονία της ηλικιωμένης μητέρας του. Το έγκλημα διαπράχθηκε το πρωί της Δευτέρας (22/5), ενώ ο δράστης συνελήφθη ένα 24ωρο αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης (23/5).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozanimedia, ο 61χρονος, ευρισκόμενος υπό την επήρεια αλκοόλ, ξυλοκόπησε άγρια την άτυχη 86χρονη, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της.

Ο δράστης, ο οποίος απασχολεί συχνά τις αρχές λόγω της συμπεριφοράς του όταν βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, ειδοποίησε το ΕΚΑΒ πως η μητέρα του είναι αναίσθητη. Ωστόσο, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ όταν έφτασε στο σημείο διαπίστωσε πως η άτυχη γυναίκα ήταν ήδη νεκρή και ενημέρωσε την Ελληνική Αστυνομία, η οποία προσήγαγε τον γιο της, που ήταν μεθυσμένος.

Παρά τις πολύωρες ανακρίσεις, ο 61χρονος γιος δεν είχε ομολογήσει το έγκλημα. Η Ασφάλεια Κοζάνης αναμένει το πόρισμα του ιατροδικαστή, το οποίο φαίνεται να δείχνει πως ο θάνατος της 86χρονης επήλθε από χτυπήματα.


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Εξιχνιάστηκε άμεσα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, υπόθεση ανθρωποκτονίας 86χρονης ημεδαπής, που διαπράχθηκε την 22-05-2023 στην Κοζάνη, για την οποία συνελήφθη χθες (23-05-2023) απογευματινές ώρες στην Κοζάνη 61χρονος ημεδαπός, σύνοικος γιος του θύματος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα των προαναφερόμενων αστυνομικών, πρωινές ώρες της 22-05-2023, ο 61χρονος προκάλεσε πολλαπλές κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος της 86χρονης, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, ενώ ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης».


Χανιά: Στο «σκαμνί» 6 άτομα για τους θανάτους ηλικιωμένων σε ιδιωτικό γηροκομείο


18/4/2023

Στο Τριμελές Εφετείο Κρήτης παραπέμπονται να δικαστούν συνολικά έξι άτομα που βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες για τη φρικιαστική υπόθεση με θύματα δεκάδες ηλικιωμένους σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά, σε βάθος 12 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων εξέδωσε βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη μια 69χρονη, η 44χρονη κόρη της (συνδιαχειρίστριες της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων), ένας 51χρονος γιατρός (υγειονομικός υπεύθυνος της δομής), ένας 71χρονος ψυχίατρος και δύο νοσηλεύτριες-υπεύθυνες βάρδιας ηλικίας 45 και 48 ετών.

Στον αντίποδα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία για τον 43χρονο γραμματέα και εκτελούντος χρέη νοσηλευτή, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τον 43χρονο.

Ας σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει το neakriti.gr σε προ ολίγων εβδομάδων ρεπορτάζ για την επίμαχη υπόθεση, ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε προτείνει την παραπομπή σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων –και- του 43χρονου άνδρα.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων παραπέμπει την 69χρονη κατηγορούμενη να δικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, την 69χρονη, την 44χρονη και τον 51χρονο γιατρό για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, και συνολικά τους έξι κατηγορούμενους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Εξάλλου, και οι έξι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κρήτης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τελούμενης με πράξεις και παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένης, κατά συναυτουργία, στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης (για συνολικά 32 τρόφιους).

Ο 71χρονος εξαιρείται για τέσσερις περιπτώσεις τροφίμων, ενώ ο 51χρονος και οι δύο νοσηλεύτριες εξαιρούνται για μια περίπτωση τρόφιμου. Επίσης, για μια περίπτωση τρόφιμου αποφασίστηκε να μην απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων (εκτός της μητέρας και της κόρης).

Εξάλλου, το δικαστικό συμβούλιο απήλλαξε τους έξι κατηγορούμενους για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενη με πράξεις και παραλείψεις, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία, στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης για έξι περιπτώσεις τροφίμων (δύο ανθρωποκτονίες και τέσσερις απόπειρες).

Με το παραπεμπτικό βούλευμα, διατηρούνται τα εντάλματα προσωρινής κράτησης σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων που έχουν προφυλακιστεί, έως την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης (αλλά όχι πέραν του 18μηνου).

Επίσης, διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στις δύο κατηγορούμενες που είχαν αφεθεί μετά τις απολογίες τους ελεύθερες με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δυο φορές το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής τους, καταβολή χρηματικής εγγύησης 5000 ευρώ). Στη μια εκ των δύο, είχε επιβληθεί επιπρόσθετα απαγόρευση εξάσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος με οποιαδήποτε μορφή μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.

 neakriti.gr

Χωρίς δίπλωμα ο οδηγός του οχήματος που έπεσε σε γκρεμό – Χθες είχε συλληφθεί για επεισόδιο και κατοχή μαχαιριού


16/5/2023

Δεν είχε δίπλωμα ο νεαρός οδηγός του οχήματος που έπεσε σε γκρεμό στη θέση Πυροβολεία στο Σχιστό Κορυδαλλού τη νύχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όχημα ήταν της μητέρας του.

Επίσης σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο νεαρός που συμπληρώνει τα 18 έτη της ηλικίας του τον επόμενο μήνα είχε συλληφθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά από επεισόδιο με άλλα άτομα στην πλατεία Χαλκηδόνας. Στην κατοχή του βρέθηκε μαχαίρι συνολικού μήκους 25 εκατοστών.

Παράλληλα συνελήφθη και η 35χρονη μητέρα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.
Με προφορική εντολή εισαγγελέα και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Λίγες ώρες αργότερα ο νεαρός πήρε το όχημα της μητέρας και μαζί με άλλα τρία άτομα και πήγαν βόλτα στη θέση Πυροβολεία στο Σχιστό Κορυδαλλού. Περίπου στις 2:30 τη νύχτα ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος με συνέπεια να πέσουν σε γκρεμό πάνω από 20 μέτρα.

Και οι 4 επιβαίνοντας, δύο 18χρονοι και άλλοι δύο ανήλικοι 14 και 16 ετών ευτυχώς ελαφρά.

Σφακιά: Νεκρός 25χρονος που κεραυνοβολήθηκε από καλώδιο υψηλής τάσης


15/5/2023

Ένας 25χρονος έχασε τη ζωή του, το βράδυ της Κυριακής στο Φραγκοκάστελλο Χανίων, όταν μετά από μπαλωθιές κεραυνοβολήθηκε από καλώδιο υψηλής τάσης.


Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επιστρέφοντας με την παρέα του από γλέντι, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα με αποτέλεσμα από τα άσκοπα πυρά να κοπεί το καλώδιο υψηλής τάσης.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το καλώδιο έπεσε στο έδαφος και πετούσε σπινθήρες. Ο νεαρός, στην προσπάθειά του να σβήσει τις σπίθες, κεραυνοβολήθηκε.

Λίγο μετά, ο 25χρονος έχασε τις αισθήσεις του, με τις προσπάθειες επαναφοράς του αρχικά από την παρέα του και στη συνέχεια από το προσωπικό του κέντρου υγείας Σφακίων να αποβαίνουν άκαρπες.

Η φωτιά που προκλήθηκε από το καλώδιο υψηλής τάσης έχει σβήσει, ενώ το ρεύμα στην περιοχή κόπηκε.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η κηδεία του άτυχου νεαρού.


Ζωγράφου: Ένταση και επεισόδια τα ξημερώματα στην Πανεπιστημιούπολη


13/5/2023

Ένταση τα ξημερώματα στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου.

Ομάδα περίπου 30 ατόμων που βγήκε από τις φοιτητικές εστίες εξαπέλυσε επίθεση με βόμβες μολότοφ.

Οι άνδρες της αστυνομίας απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Έγιναν δύο προσαγωγές.

Τέμπη: Στις 26 Μαΐου θα απολογηθούν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και στελέχη του ΟΣΕ


11/5/2023

Στον Εφέτη ανακριτή παρουσιάστηκαν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και στελέχη του ΟΣΕ. Και οι τρεις ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν στις 26 Μαΐου.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σήμερα Πέμπτη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπυρίδωνας Πατέρας, και τα στελέχη του Οργανισμού, Αθανάσιος Κοττάρας και Στυλιανή Κολιοπουλου, μετά την δίωξη που άσκησε σε βάρος τους για παράβαση καθήκοντος ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμ. Δασκαλόπουλος, όσον αφορά στην έγκριση της μετάταξης του 59χρονου σταθμάρχη αν και είχε υπερβεί το προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και το πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων για τη λειτουργία ή μη της τηλεδιοίκησης.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

Αγωγή του υπουργείου Παιδείας κατά ΔΟΕ και ΟΛΜΕ – Κήρυξαν απεργία στη διάρκεια των εξετάσεων της «Ελληνικής PISA»


8/5/2023

Κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε και φέτος η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας να αναγνωριστεί και πάλι ως παράνομη και καταχρηστική η εκ νέου κηρυχθείσα απεργία – αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης δημοτικών σχολείων και της Γ’ Τάξης των γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων, γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών – «Ελληνικής PISA».

Υπενθυμίζεται ότι με την υπ’ αριθ. 537/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όμοια αγωγή του Υπουργείου Παιδείας κατά των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, που αφορούσε στις αντίστοιχες εξετάσεις της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, έγινε δεκτή ως προς όλα τα αιτήματά της και η αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Όπως σημειώνεται από πλευράς υπουργείου, το ζήτημα που εγείρεται εδώ και δύο χρόνια αφορά την εφαρμογή ή μη ψηφισμένου Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν. 4823/2021), τον οποίο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες «αυθαίρετα αποπειρώνται να καταργήσουν στην πράξη, αρνούμενες διαρκώς την οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης».

Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο, η «Ελληνική PISA» αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών.

«Κατόπιν μελέτης και αποτίμησης των συμπερασμάτων αυτών, η εκπαιδευτική πολιτική μπορεί να σχεδιάζεται στοχευμένα, βελτιώνοντας εν συνόλω τη μαθησιακή διαδικασία», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει ότι «θύματα της απεργιακής αυτής κινητοποίησης κινδυνεύουν να είναι οι μαθητές, γι’ αυτό και το Υπουργείο προσέφυγε στο Δικαστήριο, προκειμένου τα παιδιά μας να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε μία καλύτερη εκπαίδευση, που θα λαμβάνει υπόψη, κατά το σχεδιασμό της, μετρήσιμα, αντικειμενικά στοιχεία».

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εξετάσεις είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, σε 600 σχολεία, τα οποία επελέγησαν ως αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα, Δευτέρα, λόγω του κατεπείγοντος και της προγραμματισμένης διενέργειας των εξετάσεων την Τετάρτη 10/5.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα αφορούν σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών με σκοπό την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα Προγράμματα Σπουδών των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων.

Για το σχολικό έτος 2022-2023 στις διαγνωστικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού από 300 Δημοτικά Σχολεία της χώρας και της Γ’ Γυμνασίου από 300 Γυμνάσια της χώρας. Τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκ- παίδευσης (εκτός από τα ειδικά σχολεία, τα ξενόγλωσσα σχολεία και τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης). Εφαρμόστηκε διαδικασία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, όπως καθορίστηκε με το υπ’ αρ. 19/23-01-2023 πρακτικό της επιστημονικής επιτροπής, από όπου προέκυψαν δύο λίστες σχολείων. Οι εν λόγω λίστες εγκρίθηκαν με το υπ’ αρ. 21/13-03-2023 πρακτικό της επιστημονικής επιτροπής και επισυνάπτονται, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της παρούσης.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και η συμμετοχή των επιλεγέντων σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτική.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους/τις εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/-τριών στα συγκεκριμένα μαθήματα. Σε κάθε περίπτωση το Ι.Ε.Π. αναλαμβάνει να διαφυλάξει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των μαθητών που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, βάσει των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.


ΑΠΕ ΜΠΕ

Στον ανακριτή σήμερα οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ


3/5/2023

Να αντικρούσουν όσα τους καταλογίζονται στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος τους, θα επιχειρήσουν σήμερα με τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή, οι δύο κατηγορούμενοι για εμπλοκή τους στην δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ πριν δύο χρόνια.

Τα δύο αδέλφια που είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, σήμερα θα οδηγηθούν για να απολογηθούν ενώπιον του 30ου Τακτικού Ανακριτή μετά το ένταλμα σύλληψης που τους φέρνει ενώπιον των δικαστικών αρχών ως δράστες της μαφιόζικης επιχείρησης που οργανώθηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του στον ‘Αλιμο στις 9 Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με την συνήγορο του 40χρονου και του 48χρονου αδελφού του, Αθανασία Σταυρή, οι δύο κατηγορούμενοι αμφισβητούν τα στοιχεία που επικαλούνται οι αστυνομικές αρχές για τους εντολείς της.

Η συνήγορος σε δήλωσή της σε τηλεοπτικό σταθμό χαρακτήρισε “ασύνδετα μεταξύ τους” όσα καταγράφονται στην δικογραφία σε βάρος των εντολέων της, αναφέροντας ότι τα δύο αδέλφια βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης με “λογικά άλματα”. Όπως ανέφερε η κ. Σταυρή:

“Οι εντολείς αρνούνται με κάθε τρόπο την κατηγορία. Να πούμε και να αποσαφηνιστεί σχετικά με το παρελθόν των δύο αδελφών ότι δεν έχουν ποινικό παρελθόν με την έννοια των καταδικών. Έχουν λευκό ποινικό μητρώο” .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στην οποία φαίνεται να περιγράφεται η δράση και άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στην δολοφονία, οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να είχαν χρησιμοποιήσει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία καρτοκινητά τηλέφωνα -φαντάσματα, έχοντας βάλει σε παύση τα δικά τους. Τα εν λόγω, αποκαλούμενα και “πακιστανικά τηλέφωνα” δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ ξανά μετά τη δολοφονία. Παράλληλα φέρονται να είχαν λάβει μέτρα για τη διαφυγή τους από το σημείο που “γαζώθηκε” ο δημοσιογράφος αλλά και να είχαν μελετήσει το σημείο ιδιαίτερα προσεκτικά.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά καθώς οι κατηγορούμενοι αναμένεται ότι μετά τους ισχυρισμούς που θα προβάλλουν θα κληθούν να απαντήσουν σε δεκάδες ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού .


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον ανακριτή σήμερα οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ


3/5/2023

Γιώργος Καραϊβάζ: Το προφίλ των δύο συλληφθέντων – Πώς τους εντόπισαν οι Αρχές28/4/2023

Το MEGA αποκαλύπτει τον ρόλο των δύο ατόμων που συνελήφθησαν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το πως οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους.

Σε δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, όπως ενημέρωσε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο αδέλφια, ηλικίας 40 και 48 ετών, που εμπλέκονται και σε άλλες ποινικές υποθέσεις και συγκεκριμένα στη δολοφονία ενός πυγμάχου στο Γαλάτσι το 2021.

Τα δύο αδέρφια είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των Αρχών τους τελευταίους μήνες και συνελήφθησαν ύστερα από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος τους από τις δικαστικές αρχές.
Συγκεκριμένα, οι συλλήψεις έγιναν σε Γέρακα, όπου έμενε ο ένας από τους συλληφθέντες, και στη Νίκαια. Ιδιαίτερα, η περιοχή αυτή έχει μεγάλη σημασία στην υπόθεση, καθώς εκεί βρίσκεται η εταιρεία καθαρισμού πολυκατοικιών, στην οποία ανήκει το λευκό βαν που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να διαφύγουν από το σημείο της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Πληροφορίες του MEGA αναφέρουν πως η αστυνομία έχει σαφείς ενδείξεις ότι είναι πολύ πιθανό ο ένας από τους δύο συλληφθέντες να είναι ένα από τα άτομα που επέβαιναν στη μηχανή που προσέγγισε τον δημοσιογράφο.

Οι συλλήψεις έγιναν σε Γέρακα και Νίκαια, ενώ οι Αρχές αναζητούν ακόμα ένα άτομο που σχετίζεται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη των συλληφθέντων


Όπως αποκαλύπτει το MEGA, οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών χειρίστηκαν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και παρατήρησαν ότι στην περιοχή βρισκόταν ένα λευκό βαν. Αναλύοντας τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας διαπίστωσαν ότι υπήρχε μία επιγραφή από εταιρεία καθαρισμού πολυκατοικιών στο βαν.

Το στοιχείο αυτό οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή της Νίκαιας, με τους αξιωματικούς να ανοίγουν την έρευνα σε ακτίνα 2,5 χλμ. Στη συνέχεια συνομίλησαν με τους διαχειριστές όλων των πολυκατοικιών της περιοχής, ωστόσο κανένας από τους διαχειριστές δεν τους είπε ότι την ημέρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είχαν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της εταιρείας καθαρισμού.

Το επόμενο βήμα της αστυνομίας ήταν να κάνει έφοδο στην εταιρεία καθαρισμού ως Οικονομική Αστυνομία και πήραν τα βιβλία της εταιρείας. Εκεί δεν είδαν να υπάρχει καταγεγραμμένη η παρουσία του λευκού βαν στον Άλιμο, όπου σημειώθηκε η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, με το στοιχείο αυτό να αποδεικνύει ότι το βαν βρισκόταν στο σημείο για κάποιον άλλο λόγο και όχι για τον καθαρισμό κάποιας πολυκατοικίας.


Ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας;


Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το δύσκολο της υπόθεσης είναι πως ένας από τους δύο συλληφθέντες θα πρέπει να ομολογήσει τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η αστυνομία έχει σαφή εικόνα για το ποια ήταν τα άτομα που έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Οι Αρχές έχουν χαρτογραφήσει τα πρόσωπα, τους δράστες, αλλά και τα κίνητρα της δολοφονίας, τα οποία φέρονται να αφορούν τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου τα οποία είχαν ενοχλήσει άτομα του χώρου του οργανωμένου εγκλήματος.

Ακόμη, ένα άτομο αναζητείται, το οποίο φέρεται να είναι ο οδηγός της μοτοσικλέτας. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αρχές έχουν φτάσει στα ίχνη του από συνομιλίες που είχε με τους συλληφθέντες, ενώ το εν λόγω πρόσωπο είχε κατηγορηθεί για υπόθεση εκβιασμού πριν από επτά χρόνια περίπου.


MEGA Tv

Λέσβος: Προφυλακίστηκε η 48χρονη που έλουσε με βενζίνη τον σύζυγό της


24/4/2023

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και έπειτα από πέντε ώρες απολογίας το μεσημέρι της Δευτέρας προφυλακίστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για ενδοοικογενειακή βία.

Προφυλακίστηκε η 48χρονη που έλουσε με βενζίνη τον σύζυγό της, ύστερα από σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και αφού απολογήθηκε έπειτα από πέντε ώρες, σύμφωνα με το stonisi.gr.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη συγκλονίστηκε η κοινωνία της Μυτιλήνης με την αποτρόπαια πράξη της 48χρονης να περιλούσει με βενζίνη τον σύζυγό της με τον οποίο διατηρούσαν για χρόνια μαζί οικογενειακή ταβέρνα στο κέντρο της πόλης. Την Παρασκευή απαγγέλθηκαν από την εισαγγελέα στη σύζυγο κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για ενδοοικογενειακή βία.

Έπειτα από πέντε ώρες απολογίας της τη Δευτέρα (24/4), όπου λιποθύμησε, και αφού προηγήθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης ενώπιον του ανακριτή, μιας φίλης της που αναφέρθηκε σε κακοποίηση εναντίον της κατηγορουμένης από το θύμα, και του πατέρα της 48χρονης που ζήτησε να μην προφυλακιστεί γιατί φροντίζει τον ίδιο και το παιδί της, αποφασίστηκε η προσωρινή της κράτηση.
Ο συνήγορός της που μίλησε στην κάμερα του «Ν», Τάσος Χατζηγιάννης θα προσφύγει στο Συμβούλιο Δικαστών, θεωρώντας ότι η προφυλάκιση δεν λειτουργεί ως προκαταβολή ποινής, ζητώντας την κρίση της σημερινής απόφασης και αν γίνεται να επιβληθούν περιοριστικοί όροι. 

«Η 48χρονη είναι γνωστό ότι δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν ποτέ τη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης. Η πλευρά της 48χρονης έχει ζητήσει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να διαπιστωθεί η ψυχική της υγεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορούμενη λάμβανε φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά και παράλληλα έκανε συχνά χρήση αλκοόλ δημιουργώντας εκρητικό μίγμα για τον ψυχισμό της. 

Εξάλλου είναι γνωστό ότι το ζευγάρι ταλαιπωρούνταν χρόνια από την τραγική απώλεια δύο εκ των τριών τους παιδιών, με το τρίτο να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Μάλιστα επισκέφτηκε τον πατέρα του που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από την περασμένη Πέμπτη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με εγκαύματα έως και τρίτου βαθμού.


Άλκης Καμπανός – Ιατροδικαστής Γαλεντέρης: Δεν μπορούμε να έχουμε πέντε αιτίες θανάτου!


11/4/2023

Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη συνεχίστηκε για 24η μέρα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού.

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος δύο εκ των 12 κατηγορουμένων (του 9ου και 11ου) διαφώνησε με το συμπέρασμα της συναδέλφου του Λήδας Κοβάτση, η οποία υπογράφοντας την ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου του 19χρονου, έκανε λόγο για συρροή κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και θανατηφόρων κακώσεων στα κάτω άκρα.

Ο μάρτυρας απέδωσε τον θάνατο του Άλκη στο χτύπημα που δέχθηκε στη μηριαία αρτηρία και προκάλεσε αιμορραγική καταπληξία (ανάλογη επιστημονική άποψη διατύπωσαν οι δυο προηγούμενοι ιατροδικαστές Γρηγόρης Λέων και Κατερίνα Αποστολίδου που εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης), αποσυνδέοντας από τον μηχανισμό θανάτου τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

«Δεν διαφωνώ με τα ευρήματα της κ. Κοβάτση, αλλά με το συμπέρασμα. Δεν μπορούμε να έχουμε πέντε αιτίες θανάτου. Εν προκειμένω περιλαμβάνει όλες τις κακώσεις στα κάτω άκρα παρότι η ίδια αποδέχεται ότι κάποιες δεν ήταν θανατηφόρες», είπε ο Δ. Γαλεντέρης, επιμένοντας ότι ο θάνατος του Άλκη δεν προκλήθηκε ούτε επηρεάστηκε από τα χτυπήματα στο κεφάλι. Εκτίμησε δε, ότι τα συγκεκριμένα χτυπήματα στο κεφάλι προκλήθηκαν «με χέρια και πόδια», αλλά όχι με κάποια όργανα, διότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά εντυπώματα.
Όσον αφορά το «θανατηφόρο» τραύμα στη μηριαία αρτηρία, πιθανολόγησε ότι προκλήθηκε από όργανο, όπως σιδερόβεργα ή μαχαίρι (τύπου παγοκόφτης) ή από κατσαβίδι («συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες»), αποκλείοντας όμως να προκλήθηκε από δρεπάνι ή μαχαίρι-κάραμπιτ, όργανα που, κατά το κατηγορητήριο, κρατούσαν οι δύο κατηγορούμενοι, υπέρ των οποίων κατέθεσε ο μάρτυρας.

Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για το πόσα άτομα χτύπησαν τον Άλκη με βάση το σύνολο των τραυμάτων που δέχθηκε, ο κ. Γαλεντέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν «το λιγότερο τρεις».

Η εξέτασή του συνεχίζεται με ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης.

Εισαγγελική παρέμβαση για τον άγριο ξυλοδαρμό ζευγαριού ηλικιωμένων από τον γιο τους
7/4/2023

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στην Πεντέλη από τον ίδιο τους τον γιο.

Μετά το βίντεο που προβλήθηκε από τηλεοπτική εκπομπή ( Live News), πρόσωπα από το περιβάλλον του ζευγαριού των ηλικιωμένων επισκέφθηκαν χθες τον εισαγγελέα και του επιβεβαίωσαν προφορικώς ότι είναι αληθή όσα αποτυπώνονται στο βίντεο.

Έτσι ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία στην εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αδικήματα παράβασης διατάξεων του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας.

Σύλληψη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας δεν προβλέπεται, πάντως, στην προκειμένη περίπτωση, καθώς και οι καταγγέλλοντες είπαν στον εισαγγελέα ότι το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο του 2022. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες του επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν πολλά ανάλογα περιστατικά βίας και πριν από τον Ιούνιο, για τα οποία είναι ενημερωμένο το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.


Της είπαν να κάνει βίζιτα για να φτιάξει τα γυαλιά που της έσπασαν

31/3/2023

Μια νέα υπόθεση bullying σε χωριό της Εύβοιας βγήκε στο φως της δημοσιότητας, μετά την υπόθεση στον Εύοσμο, όπου κορίτσια ξυλοκόπησαν μια 15χρονη συμμαθήτριά τους. Η μητέρα της μαθήτριας, η κ. Ελένη, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη για την επίθεση και το bullying που δέχθηκε η κόρη της στο σχολείο από συμμορία ανηλίκων.

«Το παιδί μου συνεχίζει να πηγαίνει στο ίδιο γυμνάσιο και φοβάμαι μην στοχοποιηθεί. Πριν 1,5 μήνα γυρνώντας από την δουλειά, με πήρε η κόρη μου τηλέφωνο κλαίγοντας και φώναζε. Της είπα να ηρεμήσει και να μου πει τι συνέβη. Μου είπε πως της πήραν τα γυαλιά, τα πέταγαν το ένα στο άλλο με αποτέλεσμα να τα φτύσουν και να τα σπάσουν. Της είπα να πάει στο σπίτι να ηρεμήσει και εγώ θα επικοινωνούσα με το σχολείο», είπε αρχικά.

«Πήρα στο σχολείο τηλέφωνο, δεν είχαν ιδέα για το περιστατικό, γιατί αυτό έγινε στο σχόλασμα, και τους ενημέρωσα ότι την επόμενη μέρα θα πάω στο σχολείο. Ήρθε το παιδί στο σπίτι, έκλαιγε και την καθησύχασα. Της ζήτησα να μου δώσει τα ονόματα των παιδιών. Μου είπε τα ονόματα και πήγα στο σχολείο. Εννοείται ότι το ένα παιδί τα έριχνε στο άλλο. Αυτά τα γυαλιά τα είχε πάρει ο πατέρας της και τα είχε πληρώσει 40 ευρώ. Δεν είναι το ποσό, δεν θα έδινα σημασία για το ποσό απλά δε μου άρεσε ο τρόπος και αυτό που έγινε», συνέχισε η κ. Ελένη.

«Άφαντοι οι γονείς»
«Η δασκάλα είπε στα παιδιά να ενημερώσουν τους γονείς τους και να φέρουν και τα λεφτά για να αντικαταστήσουμε τα γυαλιά. Φεύγοντας με πήρε το παιδί μου τηλέφωνο και μου είπε πως της είπε το ένα παιδί από εμένα δεν θα δεις λεφτά, αν θέλεις να πάρεις τα λεφτά, έχω κάτι φίλους να σε στείλω να πας να κάνεις βίζιτα. 

Το παιδί αυτό είναι γύρω στα 15 σαν την κόρη μου, είναι παιδιά Γυμνασίου. Όταν μου το είπε αυτό, ξαναπήρα τηλέφωνο στο σχολείο φωνάζοντας και τους είπα να φωνάξουν και τους γονείς των παιδιών. Ξαναπήγα στο σχολείο, οι γονείς άφαντοι. Τα παιδιά μου είπε η καθηγήτρια ότι είναι δύσκολα και ότι κάθε μέρα είναι στο γραφείο της. Ξέρω φατσικά τα παιδιά, δεν έχω δει τους γονείς τους. Ζήτησα από την καθηγήτρια τις διευθύνσεις των σπιτιών τους και μου είπε ότι είναι προσωπικά δεδομένα. Είπα ωστόσο ότι θα τις βρω τις διευθύνσεις και θα πάω στα σπίτια τους με την αστυνομία».

 
«Στο σχολείο μας έχουμε και περιστατικό revenge porn»


Στη συνέχεια η κ. Ελένη αναφέρθηκε και σε υπόθεση revenge porn στο σχολείο. «Μου είπε η κόρη μου ότι ένα κορίτσι έφυγε από το σχολείο, γιατί ένα αγόρι που ήθελε να κάνουν σχέση της ζήτησε να κάνουν μία μη ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη. Το αγόρι το μετέφερε στους φίλους του και το έλεγαν παντού. 

Το κορίτσι από τα νευρά της είπε ότι θα βάλει πιο μεγάλα παιδιά να τον χτυπήσουν. Μου φάνηκε τρελό όλο αυτό, είπα στην κόρη μου να προσέχει και να μην τους πλησιάζει. Αργότερα μου είπε η κόρη μου ότι αυτό το αγόρι ζήτησε από την συγκεκριμένη κοπέλα φωτογραφίες, τις οποίες στη συνέχεια διακίνησε στους φίλους του», αποκάλυψε η μητέρα μαθήτριας.

Δραπετσώνα: Βίασε τη σύζυγό του και μετά τη μαχαίρωσε


29/3/2023


Τον τρόμο βίωσε μια γυναίκα 45 ετών στη Δραπετσώνα.
Ένας άνδρας ηλικίας 43 ετών συνελήφθη καθώς μαχαίρωσε τη σύζυγό του, αφού προηγουμένως τη βίασε.

Όπως έγινε γνωστό η 45χρονη κατήγγειλε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου – Δραπετσώνας, πως έπειτα από διαπληκτισμό ο 43χρονος σύζυγός της την ανάγκασε σε σεξουαλική επαφή παρά τη θέλησή της.

Λίγο αργότερα ο 43χρονος την χαράκωσε με μαχαίρι στο λαιμό και εξαφανίστηκε. Ωστόσο, συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα.

Κατηγορείται για βιασμό, εξύβριση, απειλή και παράβαση του νόμου περί όπλων.


Ηλιούπολη: Απολογείται ο 44χρονος προπονητής για τους βιασμούς ανήλικων μαθητριών του


24/3/2023Ενώπιον του ανακριτή οδηγείται ο 44χρονος προπονητής του Τάε Κβο Ντο που κατηγορείται ότι βίαζε ανήλικες αθλήτριες που προπονούσε στο γυμναστήριο που διατηρούσε στην Ηλιούπολη.
Πριν από λίγο οδηγήθηκε στο γραφείο του ανακριτή ο 44χρονος προπονητής του ταε κβο ντο από την Ηλιούπολη, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό πέντε ανήλικων κοριτσιών.

Σε βάρος του προπονητή ασκήθηκε ποινική δίωξη και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για βιασμό κατά συρροή, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών.

Tο κουβάρι την υπόθεσης ξετυλίχθηκε όταν τρία κορίτσια συνειδητοποίησαν όταν δεν είχε συμβεί στην κάθε μία μεμονωμένα, αλλά αυτή η δράση ήταν συνεχόμενη.

Έτσι προχώρησαν στην μήνυση και μέσα από αυτή την προκαταρτική εξέταση που ξεκίνησε και τους μάρτυρες που κατέθεσαν προέκυψαν και άλλες δύο καταγγέλλουσες.
Αυτό που χτύπησε «καμπανάκι» στις Αρχές ήταν το γεγονός ότι οι καταγγέλλουσες μίλησαν για μία δράση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας ανηλίκων – Η πρώτη κατάθεση της 14χρονης


22/3/2023

Η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων εξετάζει τις τελευταίες ώρες τις επικοινωνίες και διασυνδέσεις των τριών κατηγορούμενων για την υπόθεση του βιασμού και μαστροπείας του 14χρονου κοριτσιού που φιλοξενείτο σε δομή της Νέας Σμύρνης.


Η ανήλικη μετά από αλλεπάλληλες εξαφανίσεις της επέστρεψε χθες στη δομή φιλοξενίας και μεταφέρθηκε στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων της αστυνομίας όπου έδωσε την πρώτη της κατάθεση. Κατά των τριών συλληφθέντων ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη και στα εγκληματολογικά εργαστήρια ερευνώνται τα πρώτα τεκμήρια μεταξύ αυτών και τα κινητά τηλεφωνά των κατηγορουμένων.

Οι δύο από του συλληφθέντες παραδέχτηκαν ότι κατά το χρονικό διάστημα από 23:00 της 19/03/2023 έως 05:30 ώρα της 20/03/2023, βρίσκονταν σε ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο, με την 14χρονη.

Στους τρεις συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, καθώς κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της μαστροπείας, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και παιδική πορνογραφία.

Από την πρώτη έρευνα των αρχών, εντοπίστηκαν τα 7 βίντεο που είχε στο κινητό του τηλέφωνο ο 24χρονος συλληφθείς Σ.Ε., που φέρεται να είχε καταγράψει την 14χρονη. Μάλιστα φέρονται να είχαν καταγράψει και τον βιασμό της από το τέταρτο άτομο που αναζητείται. Βρέθηκε επίσης συνομιλία στο Instagram, στις 10.11 το πρωί της 19ης Μαρτίου, 13 περίπου ώρες πριν φύγει η ανήλικη από το ίδρυμα, μεταξύ του «Ταχίρ» – ο άντρας που κατονομάστηκε από την 14χρονη ως το πρόσωπο που της πρότεινε να την εκδίδει τάζοντας της το ποσό των 100 ευρώ ανά ραντεβού – και του Σ.Ε.

Σε αυτή τη συνομιλία ο Ταχίρ, φέρεται να έγραφε «για δουλειά πάμε. Να μιλήσουμε στην Α.(εννοεί την ανήλικη)».

Το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας είναι η κατάθεση του κοριτσιού το οποίο προ μηνών
απομακρύνθηκε -μαζί με την 16χρονη αδερφή του- από ένα κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον και τοποθετήθηκε στο δομή φιλοξενίας . Η πρώτη κατάθεση δόθηκε -έπειτα από την εξέταση της από ιατροδικαστή – το βράδυ της Τρίτης, στο «Σπίτι του παιδιού» παρουσία παιδοψυχολόγου που όρισε η ανακρίτρια.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έχουν δει για την ώρα το φως της δημοσιότητας τα προβλήματα όσον αφορά τη συμπεριφορά του κοριτσιού, είχαν γίνει αντιληπτά από τους εργαζόμενους της δομής, οι οποίοι επανειλημμένα είχαν απευθυνθεί στις Αρχές, καθώς η ανήλικη συνήθιζε να φεύγει από το ίδρυμα. Η κοινωνική λειτουργός της δομής ήταν αυτή που επικοινώνησε για μία ακόμη φορά με την αστυνομία αφού ενημερώθηκε από την αδελφή και φίλη της ανήλικης που επίσης φιλοξενείται στη δομή, ότι η 14χρονη έχει επαφές με άντρα περίπου 30 ετών που ζει στην Ελευσίνα και ο οποίος επιδιώκει να την εκδίδει έναντι του ποσού των 100 ευρώ.

Παράλληλα ανέφερε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 23:00 της 19/03/2023 έως 07:30 ώρα της 20/03/2023 που είχε φύγει από το ίδρυμα, βρισκόταν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας με τρεις άνδρες, με έναν εκ των οποίων ήταν κλεισμένη σε δωμάτιο χωρίς να αναφέρει κάτι παραπάνω.

Η 16χρονη αδερφή της 14χρονης που επίσης φιλοξενείται στη δομή, είχε προσπαθήσει να την εμποδίσει να φύγει παίρνοντας το κινητό της τηλέφωνο, κάτι όμως που δεν κατάφερε.

Όσο κρατούσε το κινητό, δέχθηκε τηλεφώνημα από έναν άντρα και κατά τη συνομιλία τους παρίστανε την 14χρονη με αποτέλεσμα να ενημερωθεί ότι είχε δοθεί ραντεβού στο σταθμό του μετρό στην Αγία Μαρίνα.

Η κοινωνική λειτουργός, πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ραντεβού και με τη σειρά της έδωσε τις πληροφορίες στους αστυνομικούς της άμεσης δράσης που έσπευσαν στο σημείο και εντόπισαν εκεί τρία άτομα μέσα σε αυτοκίνητο χρώματος μπλε που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας.

 15 Φεβρουαρίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου


15/2/2023

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (INTERNATIONAL CONFEDERATION OF CHILDHOOD CANCER PARENT ORGANIZATIONS - ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη. 


Το μήνυμα της Ημέρας αυτής για το 2023 είναι «ΑΚΟΜΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ».


Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος και με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης.

Μερικά στοιχεία για τον καρκίνο παιδικής ηλικίας

Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς και το παιδί υποβληθεί στα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι.

Υπολογίζεται ότι, στον κόσμο, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο. Ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Στη χώρα μας, περίπου 300-350 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing),οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α. Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.

Τα κυριότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι: οι επανειλημμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο, οι λοιμώξεις ή άλλες επιπλοκές, η αποτυχία κάποιων θεραπευτικών σχημάτων, οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας (π.χ. τριχόπτωση, ναυτία, εμετοί, έλκη στην στοματική κοιλότητα), οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας (π.χ. τριχόπτωση, ερεθισμός του δέρματος, ναυτία, εμετοί), οι παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης, οι αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού, τις σχολικές και κοινωνικές του δραστηριότητες.

Λευχαιμία

Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, μια νόσος που προσβάλλει τα κύτταρα που παράγονται στον μυελό των οστών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λευχαιμιών που παρατηρούνται στα παιδιά με τον κύριο τύπο να είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (τα ανώμαλα κύτταρα ανήκουν στην λεμφική σειρά των λευκών αιμοσφαιρίων). Δεύτερη σε συχνότητα είναι η οξεία μυελογενής λευχαιμία, ενώ οι χρόνιες λευχαιμίες είναι πολύ πιο σπάνιες.

Όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματοςΜετά τη λευχαιμία οι συχνότεροι όγκοι της παιδικής ηλικίας είναι οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος με συχνότερη εντόπιση τον εγκέφαλο.

Οι πιο συχνοί όγκοι εγκεφάλου είναι τα γλοιώματα και ακολουθούν τα μυελοβλαστώματα. 


ΛεμφώματαΤο λέμφωμα είναι η τρίτη πιο πιθανή μορφή καρκίνου σε παιδιά μετά την λευχαιμία και τους όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα λεμφώματα διακρίνονται σε Hodgkin και μη- Hodgkin και είναι όγκοι που προσβάλλουν τους περιφερικούς λεμφαδένες, τον λεμφικό ιστό διαφόρων οργάνων όπως είναι οι αμυγδαλές, το έντερο και άλλους λεμφαδένες του θώρακα και της κοιλιάς.

Κοιλιακοί όγκοιΟι συχνότεροι κοιλιακοί όγκοι στα παιδιά είναι οι όγκοι του νεφρού (νεφροβλάστωμα) και οι όγκοι που προέρχονται από τα κύτταρα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (νευροβλάστωμα).

ΣαρκώματαΤα σαρκώματα είναι κακοήθεις όγκοι εμβρυϊκής προέλευσης που εντοπίζονται είτε στα μαλακά μόρια ή στα οστά.

Όγκοι των οστώνΟι συχνότεροι τύποι κακοήθων όγκων που προσβάλλουν τα οστά στα παιδιά είναι το οστεοσαρκωμα και το σάρκωμα Ewing.

ΡετινοβλάστωμαΤο ρετινοβλάστωμα είναι κακοήθης όγκος στο μάτι που αναπτύσσεται στον αμφιβληστροειδή και εμφανίζεται αποκλειστικά στα παιδιά ενώ ρόλο στην εμφάνισή του παίζει και η κληρονομικότητα. Το παιδί με ρετινοβλάστωμα μπορεί να εμφανίζει λευκό μάτι, στραβισμό η κόκκινο μάτι.

Άλλοι, σπανιότεροι όγκοι που παρουσιάζονται στα παιδιά είναι το ηπατοβλάστωμα και το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα καθώς και οι όγκοι από αρχέγονα γεννητικά κύτταρα.

Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό ΥγείαςΚάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 400.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-19 ετών αναπτύσσουν καρκίνο.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι παιδικών καρκίνων περιλαμβάνουν λευχαιμίες, καρκίνους του εγκεφάλου, λεμφώματα και συμπαγείς όγκους, όπως το νευροβλάστωμα και οι όγκοι Wilms.
Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι γενικά προσβάσιμες, πάνω από το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύονται. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs), λιγότερο από το 30% θεραπεύονται.
Ο παιδικός καρκίνος δεν μπορεί γενικά να προληφθεί ή να εντοπιστεί μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου.
Οι περισσότεροι παιδικοί καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν με γενόσημα φάρμακα και άλλες μορφές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης και της ακτινοθεραπείας.
Οι θάνατοι που μπορούν να αποφευχθούν από παιδικούς καρκίνους στα LMIC προκύπτουν από έλλειψη διάγνωσης, λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση, εμπόδια στην πρόσβαση στην περίθαλψη, εγκατάλειψη θεραπείας, θάνατο από τοξικότητα και υποτροπή.
Μόνο το 29% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αναφέρει ότι τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι γενικά διαθέσιμα στους πληθυσμούς τους σε σύγκριση με το 96% των χωρών υψηλού εισοδήματος.
Απαιτούνται συστήματα δεδομένων για τον παιδικό καρκίνο για να οδηγήσουν σε συνεχείς βελτιώσεις στην ποιότητα της περίθαλψης.


Πηγές:
Υπουργείο Υγείας, ΠΟΥ,iatronet

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Μαχητικός, ασυμβίβαστος, χαρισματικός συνεχίζει να μας εμπνέει!!

28/1/2023

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Σε αυτά τα αγριεμένα χρόνια που διανύουμε, πόσες και πόσες φορές έχουμε φέρει στο νου μας τον μακαριστό Χριστόδουλο! Πόσες και πόσες φορές τον έχουμε επικαλεστεί σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας!

«Που είσαι Χριστόδουλε!»

«Αχ και να ζούσε ο Χριστόδουλος σήμερα!»

«Καλά τα έλεγε ο Χριστόδουλος!»

Σκέψεις και λόγοι που όλοι μας έχουμε συναναστραφεί και όλοι μας έχουμε εκφράσει.

Πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια

 από την κοίμηση του και η μνήμη του όχι μόνο δεν ξεθωριάζει στη θύμηση του λαού, άλλα φαντάζει ολοένα και πιο ζωντανή

 όσο δυσκολεύουν οι καιροί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν και παραμένει ένας δικός μας άνθρωπος. «Είμαι ο Χριστόδουλος σας», είχε πει και η φράση του ακόμα αντηχεί στις μέρες μας.

Όχι μόνο οι φιλακόλουθοι χριστιανοί άλλα και πολλοί άνθρωποι που κείνται μακράν της Εκκλησίας, αναγνωρίζουν σήμερα στο πρόσωπο του Χριστόδουλου έναν

χαρισματικό και αλησμόνητο ποιμένα.

 Μπορεί να έμεινε μονάχα εννέα χρόνια και εννέα μήνες στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, άλλα κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πατρίδα μας. Λεβέντικη ψυχή, γνήσιος πατριώτης, ευρυμαθής, ευφυέστατος, αεικίνητος, επικοινωνιακός, με χαρισματικό λόγο, με ενωτικό πνεύμα, ασυμβίβαστος και διορατικός.

Ο Χριστόδουλος είχε ένα αστείρευτο χάρισμα να μεταδίδει στους Έλληνες όραμα, ελπίδα, μαχητικό πνεύμα, δύναμη για αντίσταση σε κάθε τέχνασμα των πονηρών καιρών. Είχε ένα ποιμαντικό τάλαντο να συντονίζει τους Έλληνες με το αέναο κάλεσμα της Ρωμιοσύνης. Ήταν ένας εκκλησιαστικός ηγέτης που με ποικίλους τρόπους ψήλωνε το ανάστημα των Ελλήνων και τους καλούσε να ανταποκριθούν σε όσα η ιστορία επιτάσσει.

Έφερε την κοινωνία πιο κοντά στην Εκκλησία και καλοδέχθηκε με μια μεγάλη αγκαλιά όσους πέρασαν το κατώφλι της.

Ξανασύστησε την Ορθοδοξία στην σκορπισμένη νεολαία και με φρέσκια πνοή στην προσέγγιση του λαού έκανε τους νέους κοινωνούς στο μεγαλείο της Ορθόδοξης πίστης.

Είχε την παρρησία να μιλά για όλα τα εθνικά και κοινωνικά θέματα χωρίς διπλωματίες και αποστειρωμένους καθωσπρεπισμούς. Τάραζε τα νερά της επικαιρότητας με κάθε του λόγο. Έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους και πολεμήθηκε σκληρά από το κατεστημένο για τις παρεμβάσεις του στα δημόσια πράγματα.

Στο ανυποχώρητο όραμα του, δεν διανοούνταν μια Εκκλησία που θα στεκόταν ως παθητικός θεατής της κοινωνίας, γι’ αυτό και την έκανε πρωταγωνιστή των πραγμάτων και ρυθμιστή εξελίξεων. Γι’ αυτό το λόγο χτυπήθηκε λυσσαλέα από κέντρα εξουσίας που ήθελαν μανιωδώς να εξοστρακίσουν την Εκκλησία από το δημόσιο γίγνεσθαι.

Ο Χριστόδουλος όμως ποτέ δεν θέλησε μια Εκκλησία που να επιζητεί οποιουδήποτε είδους εξουσία, άλλα να στέκεται ως φιλόστοργη μάνα του λαού και ως θεματοφύλακας των ελληνορθόδοξων αξιών. Και αν ως άνθρωπος είχε τα λάθη του και τις αδύναμες στιγμές του, πάντως η ίδια η ιστορία τον δικαίωσε και τον κατέταξε στις λαμπρές εκκλησιαστικές προσωπικότητες που σημάδεψαν τον τόπο.

Πολλοί λόγοι του μακαριστού Χριστόδουλου αποδεικνύονται προφητικοί και επίκαιροι σήμερα, και αυτό αποδεικνύει το πόσο μακριά έβλεπε με την κοφτερή ματιά του, ως ποιμένας που αγρυπνούσε για τους επερχόμενους κινδύνους

Κάθε επικριτικός λόγος του για τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων, είναι φωτεινός οδηγός για όσα δυσοίωνα γεγονότα βιώνουμε στην εποχή μας. 

Ιδιαίτερα όσα προέβλεπε για τον πόλεμο των σκοτεινών δυνάμεων εναντίον της Ορθοδοξίας, της ιστορίας, της γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και της ελευθερίας μας, είναι σαν να έχουν γραφτεί σήμερα.

Στα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ο Χριστόδουλος είναι ο Αρχιεπίσκοπος που ταυτίστηκε περισσότερο με το πνεύμα της μεγάλης, της περήφανης, της απροσκύνητης Ελλάδας. Αν μπορούσαμε να δώσουμε στην Ελληνορθοδοξία μια φωνή για να εκφραστεί, αυτή σίγουρα θα ήταν του μακαριστού Χριστόδουλου.