ΕΟΔΥ: Ιδιαίτερα αυξημένη η διασπορά της γρίπης

02/09/2022

Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Με δεδομένο ότι στο νότιο ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.


Πηγή: news.gr

Κορονοϊός: 21% αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας - Σχεδόν 50 νεκροί ανά ημέρα03/08/2022

Αύξηση των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας κατά 21% την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου υπήρξε, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 355 απώλειες, δηλαδή σχεδόν 50 νεκρούς την ημέρα.

122.230 τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας, με ένα στα 5 να αφορά σε επαναλοιμώξεις, ενώ 138 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται καθώς περισσότεροι από 2.500 πολίτες χρειάστηκαν να νοσηλευτούν εξαιτίας επιπλοκών της νόσου. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 38 έτη.

Τα στοιχεία από λύματα δείχνουν μείωση του ιικού φορτίου στα μεγάλα αστικά κέντρα γεγονός που προεξοφλεί και τη μείωση στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Στο «κόκκινο» τα νησιά

Στο «κόκκινο» παραμένουν πάντως όλοι οι τουριστικοί προορισμοί καθώς εκεί σημειώνεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εκτιμούν ο πραγματικός αριθμός στα νησιά είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νησιά συγκεντρώνουν:

– Κρήτη: 7.620

– Νησιά Ιονίου: 2.646

– Κυκλάδες: 1.744

– Χαλκιδική: 2.202

– Εύβοια: 2.497

– Αν. Αιγαίο – Δωδεκάνησα: 2.239


Πηγή: megatv.com

Γκίκας Μαγιορκίνης: Πάρτε μια μάσκα και στις τουαλέτες των κλαμπ – Νέα έξαρση από Οκτώβριο21/07/2022

«Λογικά θα μπούμε στην αποκλιμάκωση από την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού» εκτίμησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ερωτηθείς για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» της μετάλλαξης Όμικρον, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «στοιχεία για αυξημένη μεταδοτικότητα υπήρχαν μόνο στην Ινδία, όπου η υποπαραλλαγή Όμικρον 5 δεν είναι κάποια ιδιαίτερη μεταδοτικότητα».
Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως «επόμενο κομβικό χρονικό σημείο για έξαρση κρουσμάτων είναι τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οπότε ο κόσμος θα αρχίσει να χρησιμοποιεί κλειστούς χώρους».

Για τα νέα εμβόλια είπε πως θα έρθουν σε δύο χρόνους, καθώς «το εμβόλιο για την Όμικρον 1 το περιμένουμε πιο σύντομα, ενώ το εμβόλιο για τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 θα έρθει πιο αργά, προς το τέλος του έτους».

«Εγώ ακολουθώ τις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» είπε ...


διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο στο ourlife.gr

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για κορωνοϊό: Σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση

6/07/2022

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (06.07.2022) στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε. Εκτίμησε ότι το νέο κύμα της πανδημίας θα εισέλθει πολύ σύντομα σε τροχιά αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με το newsit.

Όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι βρίσκεται σχεδόν στην κορύφωσή του, αν ληφθεί υπόψιν τι συνέβη σε άλλες χώρες που προχώρησαν σε άρση μέτρων πριν από την Ελλάδα. Ο Θεοκλής Ζαούτης τόνισε επίσης ότι πολύ σύντομα θα δούμε αποκλιμάκωση ενώ δεν αναμένεται να πιεστεί το ΕΣΥ όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.

«Βλέπουμε αύξηση στο ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 που έχουν μεταβεί σε τουριστικούς προορισμούς, στα νησιά και στην Κρήτη. Αυτά τα παιδιά θα το περάσουν πιο ήπια και δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουν την επαφή με ανθρώπους μεγαλύτερους ηλικίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας απάντησε πως δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιο μέτρο αυτή τη στιγμή. «Είμαστε από τα λίγα κράτη της ΕΕ που διατηρούν τη μάσκα στα ΜΜΜ. Ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν κάτι απρόβλεπτο συμβεί θα πρέπει να συζητηθεί, αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν προκύπτει».


Για τη χορήγηση της 4ης δόσης σημείωσε ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στα άτομα άνω των 60 προσφέρει παραπάνω προστασία και όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνεται και η προστασία. Συμβούλεψε επίσης  όλα τα άλλα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή και κινδυνεύουν να πραγματοποιήσουν την 4η δόση.


Κορονοϊός – Έκτακτη ενημέρωση: Σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 ετών
4/07/2022

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ το πρωί της Δευτέρας 4/7, με τους ειδικούς να μιλούν για αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας τις τρεις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, ενώ η αύξηση στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι σταθερή. Όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλίων στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Όπως είπε, ο πρόεδρος του οργανισμού, όλη η Ευρώπη πλέον είναι στα κόκκινα όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της Ηπείρου. Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνόσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η μετάλλαξη που κυριαρχεί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα -όπου φαίνεται ότι αφορά πάνω από τις μισές μολύνσεις – είναι η Όμικρον και οι παραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έκτακτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ συνεχίζεται.

Όλα τα κράτη στην Ευρώπη έχουν αύξηση κρουσμάτων, σημείωσαν οι καθηγητές με βάση τον αριθμό των τεστ που κάνει κάθε χώρα.Η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στον αριθμό των τεστ ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών παρουσιάζουν αύξηση. Τα περισσότερα κράτη που έχουν δώσει στοιχεία νοσηλείας δεν βρίσκονται στο «κόκκινο» αυτή τη στιγμή, ενημέρωσαν οι καθηγητές.


O Δημήτρης Παρασκευής μίλησε για τις περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Αυτές είναι οι:

Ιόνιο
Νότιο Αιγαίο,
Κρήτη
και Αττική
Οι περιοχές με ενεργή τουριστική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, σημείωσαν οι καθηγητές.

Κορονοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για την 4η δόση. Ποιος δεν χρειάζεται να κάνει τέταρτη δόση


30/6/2022


Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό από τη Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης.

Η σχετική ενημέρωση αναφέρει:

Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ποιος δεν χρειάζεται να κάνει τέταρτη δόση

Ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. σύμφωνα με το in.gr έχει παρουσιάσει τις ομάδες που καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε τέταρτη δόση αλλά και τις περιπτώσεις που τα οφέλη είναι πολύ λίγα.

Όπως τόνισε και ο ίδιος, τα εμβόλια έκαναν τη δουλειά τους και κατέβασαν θανάτους και σοβαρές νοσηλείες 10-30 φορές από πέρυσι. Για το καλοκαιρινό κύμα που θεριεύει, βασιστείτε σε καλές μάσκες, καθαρό αέρα, αποστάσεις, τεστ και φάρμακα.
Η 4η δόση δεν προσφέρει τίποτα σχεδόν σε υγιείς τριτοδοσιτες η και δι-δοσιτες που έχουν ήδη μολυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με Ο2 και έχουν αναρρώσει.

Αν έχετε κάνει 3 δόσεις εμβολίου και έχετε μολυνθεί με κοροναϊό δεν χρειάζεστε εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία με άλλους τρόπους για να μην ξαναμολυνθειτε από την καινούρια Ο5 τον επόμενο μήνα στο γλέντι του χωριού.


Τρεις προτάσεις για την τέταρτη δόση:
1. Ευπαθείς ομάδες: Ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, διαβητικοί, υπερτασικοί κλπ.

2. Τέταρτη δόση στο εξάμηνο από την τρίτη η από τη μόλυνση. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί σε αυτές τις ομάδες είτε δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία, είτε η ανοσία χαμηλώνει πιο γρήγορα από το γενικό πληθυσμό. Όσοι έχουν κάνει δυο δόσεις, ιδιαίτερα πριν από εξάμηνο:
Ισχυρή σύσταση να κάνουν την τρίτη δόση, γιατί έτσι αναπτύσσουν αντισώματα κατά της Ο.

3. Όσοι έχουν κάνει δυο η τρεις δόσεις και έχουν μολυνθεί πρόσφατα από κοροναιο:

Δεν χρειάζεστε άλλο εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία από την επαναμόλυνση με Ο5 η ότι άλλο έλθει μέχρι το χειμώνα, που θα έχουμε καινούρια εμβόλια. Αποστάσεις, μάσκες καλές στο πρόσωπο, καθαρισμό αέρα, αποφυγή εσωτερικών χώρων, συχνά τεστ, και απομόνωση οι μολυσμένοι, ώστε να κόψουμε την αλυσίδα μεταδόσεων.
(Τα 3 σημεία έγιναν 4, όπως οι 3 Σωματοφύλακες που ήταν 4)

4. Αυτοί που έκαναν 3 δόσεις, δεν έχουν μολυνθεί και είναι νέοι και υγιείς (α) δεν χρειάζονται τέταρτη δόση, χρειάζονται τα υπόλοιπα, και (β) μπράβο τους και τους ζηλεύω…

Κορονοϊός: Η εκτόξευση των κρουσμάτων επαναφέρει τη συζήτηση για τις μάσκες

29/6/2022

Με τα κρούσματα κορονοϊός να σπάνε το ψυχολογικό όριο των 20.000, αριθμούς που έχουμε να δούμε από τα τέλη Μαρτίου, μπαίνει και πάλι στο τραπέζι των ειδικών την πιθανότητα επιστροφής της μάσκας. «Η άποψή μου είναι πως το κύμα εάν το αφήσουμε στην τύχη του, θα συνεχίσει να εξελίσσεται» δηλώνει – μεταξύ άλλων – o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως αναφέρει άρθρο στο newsit.gr οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τα δεδομένα των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και επαναλοιμώξεων, ενώ στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μπήκε ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας. Οι επιστήμονες δεν κατέληξαν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής δήλωσαν πως ακόμη κι αν επανερχόταν η υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας, το πιθανότερο θα ήταν, να μην εφαρμόζεται από τους πολίτες.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα καλπάζει το τελευταίο διάστημα, και αυτό κυρίως λόγο της αυξημένης μεταδοτικότητας που παρουσιάζουν οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τρίτη 28 Ιουνίου ο αριθμός των λοιμώξεων έφθασε σχεδόν τις 24.000. Οι επιπτώσεις ωστόσο επιπτώσεις να περιορίζονται μόνο στην αύξηση σε απλές νοσηλείες Covid-19 στα νοσοκομεία, με τις ΜΕΘ να μην δέχονται μεγάλη πίεση.

Συγκεκριμένα, οι νέες εισαγωγές σε ένα 24ωρο (28/6), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έφτασαν τις 231, ενώ ο επταήμερος μέσος όρος του ίδιου δείκτη σκαρφάλωσε στους 208 ασθενείς. (+71 κατά την τελευταία εβδομάδα).

“Ηδη παρατηρούμε αύξηση των νοσηλειών”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

“Αυτό σημαίνει πως στη συνέχεια θα δούμε αύξηση των νοσηλειών στην εντατική και θα δούμε και αύξηση των απωλειών. Αν δείτε στην Πορτογαλία για παράδειγμα, θα διαπιστώσετε ότι έχουν αρκετές δεκάδες απώλειες ημερησίως. Έφτασαν και τους 100 θανάτους την ημέρα κάποια στιγμή μέσα στον τελευταίο μήνα”, σημειώνει ο ίδιος.Στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται και στη χώρα μας αύξηση των θανάτων, δήλωσε πρόσφατα στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Κόπος, χρόνος και μέτρα» για να αναστραφούν τα κύματα


Προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί σχεδόν καθόλου ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και των ανθρώπινων απωλειών, κι αυτό προσμετράται στα θετικά της εποχής.

Οι σκληροί δείκτες άλλωστε, είναι αυτοί που καθορίζουν τις αποφάσεις για τη λήψη μέτρων.

“Η άποψή μου είναι πως το κύμα εάν το αφήσουμε στην τύχη του, θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Τώρα το που θα φτάσει, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει”, αναφέρει ο επιστήμονας και συνεχίζει εκφράζοντας την ανησυχία του κυρίως για τους πολίτες που έχουν καταργήσει πλήρως τη χρήση μάσκας, ακόμη και εκεί όπου απαιτείται για την προστασία τους:

“Είναι βέβαιο, ότι κάθε φορά που είχαμε κύματα, για να αναστραφούν χρειάστηκε και χρόνος και κόπος και εφαρμογή μέτρων. Βεβαίως αν όλοι χρησιμοποιούμε τη μάσκα, όπου αυτή συστήνεται -ανεξαρτήτως προστίμου- θα δούμε να τιθασεύεται το κύμα αρχικά και να αναστρέφεται στη συνέχεια. Αλλά αν αυτό δεν το κάνουμε, και μέχρι στιγμής παρά το γεγονός ότι το παρατηρούμε το φαινόμενο εδώ και μια εβδομάδα, δεν φαίνεται να το κάνουμε, δεν θα δούμε ούτε τιθάσευση ούτε αναστροφή”, λέει.

«Εισηγήσεις μερίδας επιστημόνων για επιστροφή της μάσκας»

Η αναγκαιότητα της λήψης μέτρων μέσα στο καλοκαίρι με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, η οποία είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο την εκτίμηση των νέων δεδομένων του 6ου κατά σειρά κύματος του κορονοϊού στη χώρα.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η απόφαση της Γαλλίας να επαναφέρει τις μάσκες, μετά τις 17.600 ημερήσιες λοιμώξεις που κατέγραψε η χώρα. Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να φορούν τη μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς (στη χώρα μας ισχύει εν μέρει το μέτρο), σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό, αλλά και σε κλειστούς (καταστήματα και γραφεία). Το μέτρο, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από διοικητικό πρόστιμο και άρα δεν είναι υποχρεωτικό.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το εάν και πότε θα πρέπει (;) να επανέλθει η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και εάν θα πρέπει να γενικευτεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς σήμερα δεν ισχύει π.χ. στα αεροπλάνα.

“Εάν ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάσει τους 250 (αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 100), τότε ενδεχομένως να χρειαστούμε μέτρα”, όμως, είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο, τόνισε μιλώντας στο Live News του Mega, ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στη συνεδρίαση, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν κατέληξαν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής δήλωσαν πως ακόμη κι αν επανερχόταν η υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας, το πιθανότερο θα ήταν, να μην εφαρμόζεται από τους πολίτες.

Άλλωστε, όπως κατέληξαν, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και συνεδριάζουν κάθε εβδομάδα, ώστε να παρέμβουν έγκαιρα εάν απαιτηθεί.

“Είμαστε άλλη χώρα δεν είμαστε Γαλλία, είναι σαφές”, σχολιάζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και εξηγεί:

“Εγώ νομίζω πως, εάν εμείς δούμε ότι οι συστάσεις δεν εφαρμόζονται από τους συνανθρώπους μας -όπως το βλέπουμε μέχρι στιγμής- θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασία επαναφοράς των πιο ήπιων μέτρων. Τα πιο ήπια μέτρα πρέπει να τα επαναφέρουμε. Αυτά τα μέτρα είναι η μάσκα”, λέει.

Εξαδάκτυλος: Εμβόλιο για όσους το συστήνει ο γιατρός τους

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ και των ιδιωτών γιατρών, τοποθετήθηκε και πάνω το πρόσφατο ντιμπέιτ ανάμεσα σε επιστήμονες για την 4η δόση εμβολίου και αν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτήν ο ευρύς πληθυσμός και οι πολίτες άνω των 30 ετών για τους οποίους άνοιξε η πλατφόρμα τη Δευτέρα.

Ο Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, δήλωσε πρόσφατα στο iatropedia.gr, πως η 4η δόση δεν αποφέρει μεγάλα οφέλη.

Πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση στο ποιος μπορεί να ωφεληθεί από αυτήν, λέει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

“Αυτό σημαίνει, επιστημονική συμβουλή. Δεν είναι δηλαδή κίνητρο το: “φοβάμαι, και κάνω 4η δόση”, ή “δεν φοβάμαι, δεν την κάνω”. Και να θυμόμαστε πάντα, ότι το εμβόλιο μας προστατεύει όλους μόνο από βαριά νόσο και μειώνει την πιθανότητα θανάτου. Δεν προστατεύει από μόλυνση, ούτε από τη διασπορά”.

Ωστόσο, ορθώς άνοιξε η πλατφόρμα, όπως λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, καθώς υπήρχαν πολίτες λίγο μικρότεροι των 60 ετών που δεν είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο, ενώ η υγεία τους το απαιτούσε.

“Δεν είμαστε στη φάση που ήμασταν, όλοι ανεμβολίαστοι και έπρεπε όλοι να εμβολιαστούμε. Εδώ άλλος χρειάζεται στην τέταρτη δόση -όπως την χρειάζονται οι άνω των 60- και άλλος δεν τη χρειάζεται. Στη χώρα μας, πριν την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αν ήσουν κάτω από 60 ετών -έστω και μία ημέρα- και την χρειαζόσουν, δεν μπορούσες να την έχεις”, λέει συγκεκριμένα.

Η απόφαση για την 4η δόση εμβολίου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, προσθέτει ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος συμβουλεύει τους πολίτες να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν καταλήξουν:

“Θα πρέπει ο καθένας να μιλήσει με τον γιατρό του και ο γιατρός του να τον συμβουλέψει τι πρέπει να κάνει. Να πει το ιστορικό του, δηλαδή πότε εμβολιάστηκε, πότε νόσησε, πως νόσησε, ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους και αναλόγως να του πει ο γιατρός αν πρέπει να προχωρήσει ή δεν πρέπει να προχωρήσει για την τέταρτη δόση”, καταλήγει ο επιστήμονας.

Κορωνοϊός: Προβλέψεις – σοκ για 30.000 κρούσματα εν μέσω καλοκαιριού


28/6/2022


Φόβοι ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού διατυπώνουν οι ειδικοί. Μάλιστα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι είναι πολύ πιθανό σήμερα, Τρίτη, να ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα.

Όπως παρουσιάζει ρεπορτάζ στο megatv σε μια δραματική πρόβλεψη προχώρησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, για 20.000 κρούσματα κορωνοϊού, σήμερα, Τρίτη.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι: «Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός, με ήπια αύξηση της τάξης του 3%.

«Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης. Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Παγώνη: Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού – Φόβοι για έκτο κύμα το καλοκαίρι


17/6/2022
Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα κορoνοϊού στη χώρα μας, λίγες μόνο μέρες μετά την πλήρη χαλάρωση των μέτρων, με το αποτύπωμα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος να δημιουργεί φόβους ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα θερινό κύμα.
Επιστήμονες και κυβέρνηση βρίσκονται σε επιφυλακή και ήδη ακούγονται «φωνές» για επαναφορά της μάσκας.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

«Την περιμέναμε την αύξηση στα κρούσματα. Βγάλαμε τις μάσκες και χαλαρώσαμε».

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι ο ιός είναι εδώ με υποπαραλλαγές της Όμικρον.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουν όταν ο ιός είναι εδώ».

Ωστόσο, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πλέον να έχει εμβολιαστεί αλλά και την κυκλοφορία των αντιικών χαπιών, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μικρή.«Έχουμε ένα καλό πλέον, έχουμε τους εμβολιασμούς. Γι’ αυτό δεν πιέζεται το σύστημα υγείας. Στο νοσοκομείο έχουμε τα non Covid περιστατικά πλέον που πρέπει να προχωρήσουν».

Οι λίγοι διασωληνωμένοι που υπάρχουν είναι είτε ηλικιωμένοι, είτε άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα είτε ανεμβολίαστοι.


«Το καλοκαίρι θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις στα κρούσματα. Οι δείκτες που κοιτάμε είναι οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις».

Η κ. Παγώνη σημείωσε πως από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η 4η δόση του εμβολιασμού.

«Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η 4η δόση. Θα γίνονται μια φορά τον χρόνο όπως γίνεται με την γρίπη. Όποιος πει ότι ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα με τον ιό, δεν το ξέρει».

Αναφερόμενη στην χρήση της μάσκας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι δεν χρειάζεται μετά από δύο χρόνια πανδημίας να πει κάποιος πότε απαιτείται να χρησιμοποιηθεί η μάσκα.

«Όταν είσαι σε μέρος με πολύ κόσμο, βγάζεις τη μάσκα από την τσάντα σου και τη φοράς. Οι μάσκες σώζουν ζωές».

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τέσσερα νέα ύποπτα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Εννέα συνολικά


8/6/2022

Στο διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών έχουν εντοπιστεί τέσσερα νέα περιστατικά παιδιών στη χώρα μας, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του πιθανού κρούσματος οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
 
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το πρώτο αφορά ένα παιδί 4,5 ετών που παρουσίασε ίκτερο χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες άνω των 500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το παιδί νοσηλεύεται, η κλινικοεργαστηριακή του εικόνα βελτιώνεται χωρίς να έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως και η γενική του κατάσταση είναι καλή.

Τα άλλα τρία παιδιά ηλικίας 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό και αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο. Όλα τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση.

Συνολικά τα «πιθανά κρούσματα» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στη χώρα μας μέχρι σήμερα ανέρχονται σε εννέα, αναφέρει η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 650 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Κορονοϊός: Κι άλλα οφέλη από το χάπι της Merck σύμφωνα με νέες μελέτες

7/6/2022

Έξτρα οφέλη έχει το φάρμακο της Merck κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με νέες κλινικές δοκιμές.

Όπως παρουσιάζεται σε άρθρο στο newsit.gr, η χορήγηση του χαπιού της Merck οδηγεί σε μειωμένη ανάγκη για αναπνευστικές παρεμβάσεις και σε λιγότερα περιστατικά βραχείας ιατρικής περίθαλψης.

Το χάπι προορίζεται κυρίως για μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσηση, οι οποίοι όμως έχουν παράγοντες κινδύνου για επιδείνωση και σοβαρή νόσο. Η τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής «MOVe-OUT» είχε δείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας. Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι όσοι πήραν μολνουπιραβίρη, ανάρρωσαν ταχύτερα από τα περισσότερα συμπτώματα του κορονοϊού και είχαν μεγαλύτερη μείωση του μέσου ιικού φορτίου τους.

Σε μια δευτερογενή ανάλυση εκείνων των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», βρήκαν ότι υπάρχουν επιπρόσθετα οφέλη που δεν είχαν επισημανθεί μέχρι σήμερα. Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση του χαπιού (800 μιλιγκράμ κάθε 12 ώρες επί πέντε μέρες) σε 1.433 μη νοσηλευόμενους ασθενείς άνω των 18 ετών, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), οδήγησε σε ταχύτερη αποκατάσταση βιοδεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), σε λιγότερες αναπνευστικές παρεμβάσεις και σε μικρότερη ανάγκη για βραχύχρονη φροντίδα των μη νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που πήραν το χάπι, είχαν μειωμένη ανάγκη για αναπνευστικές παρεμβάσεις και πήραν εξιτήριο κατά μέσο όρο τρεις μέρες πριν από εκείνους που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο (πλασίμπο). Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χάπι της Merck έχει οφέλη για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας πέρα από εκείνα που έχουν γίνει ήδη γνωστά.

Πλεύρης: Από Σεπτέμβριο πάμε σε τέταρτη δόση εμβολίου για όλους

30/5/2022

Τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό βλέπει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

«Θα θέλαμε και στον κορονοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» και πρόσθεσε ότι «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, σχολίασε ότι υπάρχει μια ύφεση τονίζοντας ότι στους σκληρούς δείκτες βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλή πληρότητα τις κλίνες ΜΕΘ και αντίστοιχα τα κρούσματα έχουν μια μειούμενη πορεία. «Αυτό μας δείχνει ότι το καλοκαίρι φαίνεται ότι δε θα μας πιέσει η πανδημία, ωστόσο όλη η επιστημονική κοινότητα λέει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, ακόμα και με την Όμικρον το φθινόπωρο θα έχουμε μια πίεση. Περιμένουμε ότι τον Σεπτέμβριο ακόμα και με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού προ Covid, θα υπάρξει μια πίεση».

Ερωτηθείς αν θα επανέλθουν και τα περιοριστικά μέτρα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «κάποια μέτρα μπορεί να επανέλθουν, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα. Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δε βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα».

Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αυτή την εβδομάδα θα συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. «Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Σε άλλα ΜΜΜ, που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, η μάσκα είναι υποχρεωτική», εξήγησε.Σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι λόγω της πανδημίας πολλά τακτικά χειρουργεία είχαν μείνει πίσω και πολλοί άνθρωποι δεν είχαν πάει στο ΕΣΥ για να κάνουν ιατρικές πράξεις και τώρα που υπάρχει κενό «δημιουργούνται συνθήκες πίεσης στα non covid περιστατικά».

«Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τρεις τρόπους: Ο πρώτος είναι ότι παίρνουμε επικουρικό προσωπικό, ενώ θα βγουν και οι προκηρύξεις για το μόνιμο προσωπικό που αφορούν σε 4.000 νοσηλευτές και 700 γιατροί). Δεύτερον, είμαστε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε τέτοια περιστατικά, όπου υπάρχουν μεγάλες λίστες, να μπορούν να μεταφέρονται και να γίνονται χειρουργεία χωρίς να πληρώνει ο πολίτης. Και τρίτον, συζητάμε, όπου έχουμε κενά στο σύστημα που δεν καλύπτονται από άγονες προκηρύξεις, θα υπάρχει και υποχρεωτικότητα σε ιδιώτες, οι οποίοι συμβάλλονται με τον ΕΟΠΠΥ», επισήμανε.

Μπουρλά: Είμαστε κοντά στον στόχο της θεραπείας του καρκίνου

23/5/2022

Ο Αλμπερτ Μπουρλά, προχώρησε σε μία τοποθέτηση που αν επαληθευτεί ενδέχεται να «χαρίσει» ζωή σε δισεκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως. Οπως είπε το «αφεντικό» της Pfizer, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται προ των πυλών για να προχωρήσει σε σοβαρές βελτιώσεις στην θεραπεία του καρκίνου. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση στο περιθώριο της εκδήλωσης για την αναγόρευσή του ως Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τη «νίκη» της επιστήμης απέναντι στην επάρατη νόσο.

«Η επιστήμη είναι ώριμη στον τομέα του καρκίνου και θα δούμε σοβαρές βελτιώσεις στα υφιστάμενα πρωτόκολλα θεραπειών στα χρόνια που έρχονται. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για άλλες ασθένειες, αλλά για τον καρκίνο είμαστε κοντά στον στόχο», τόνισε ο CEO της Pfizer μιλώντας στην ΕΡΤ3. Για την πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση αλλά ούτε και ανησυχία για την εξέλιξή της.

«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και να εφησυχάζουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν με ανησυχεί, αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας και δεν αναφέρομαι μόνο στο εμβόλιο, αλλά και στις θεραπείες όπου αν χρησιμοποιηθούν σωστά δεν πρέπει να έχουμε ανθρώπους που να πεθαίνουν, μπορούμε να προλάβουμε όλους τους θανάτους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την ευλογιά των πιθήκων, ο κ. Μπουρλά ανέφερε: «Όλα τα ζητήματα υγείας μας απασχολούν. Και φυσικά, είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο».

«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.

«Η πανδημία έδωσε μια ευκαιρία στον άνθρωπο ν' αποδείξει ποια είναι η δύναμη της επιστήμης. Ήταν δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, είχαμε σκοτάδι και μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε. Ακόμη δεν είμαστε τελείως έξω από τον κίνδυνο αλλά είμαστε σε πολύ διαφορετικό μέρος επειδή η επιστήμη μπόρεσε να προσφέρει στον άνθρωπο αυτά που έπρεπε κι αυτά που οφείλει να προσφέρει», πρόσθεσε ο CEO της Pfizer.

Ευλογιά των πιθήκων: Εκτακτη ανακοίνωση ΕΟΔΥ - Ποια τα συμπτώματα

20/5/2022

Σε ανακοίνωση για την ευλογιά των πιθήκων προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.
​Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

​Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

​Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

​Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

​Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.​Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.
​Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

​Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)».

Long Covid: Ποια συμπτώματα ταλαιπωρούν τους ασθενείς που πέρασαν κοροναϊό

8/4/2022

Δύσπνοια, κόπωση, κεφαλαλγίες και γνωσιακές διαταραχές είναι ορισμένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που νοσούν από το σύνδρομο long covid, σύμφωνα με την Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Κατσαούνου τόνισε ότι «οι ασθενείς που εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα τρεις μήνες μετά από τη νόσηση από κοροναϊό είναι άνθρωποι που κατά πάσα πιθανότητα πάσχουν από long Covid», καλώντας τους να επισκεφθούν κάποιο από τα ειδικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου (Θεσσαλονίκη) και Ευαγγελισμός στην Αθήνα.

Δεν νοσηλεύονται, αλλά μετά εμφανίζουν συμπτώματα

«Εδώ και ενάμιση χρόνο παρακολουθούμε ασθενείς που έχουν συμπτώματα. Συνεργαζόμαστε με την ομάδα ασθενών long covid που σε μεγάλο ποσοστό δεν είχαν νοσηλευθεί. Το καινούργιο δεδομένο είναι ότι στην πρώτη φάση οι ασθενείς δεν χρειάζονται νοσηλεία, αλλά από εκεί και πέρα εμφανίζουν συμπτώματα ή εξακολουθούν να έχουν σοβαρά συμπτώματα, τα οποία συνήθως αφορούν προσβολή του νευρικού ή καρδιαγγειακού συστήματος», ανέφερε η πνευμονολόγος.

Κορονοϊός: Την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση

6/4/2022
Την Πέμπτη 7 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση, για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών άνω των 80 ετών, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά ανοίγματα και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα θα ανοίξει για τους 70-79 ετών και ακολούθως και για τους 60-69 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού συστήνει την τέταρτη δόση στα άτομα άνω των 60 μετά την παρέλευση τετραμήνου από την προηγούμενη δόση.

Συνολικά οι δικαιούχοι της πρώτης αναμνηστικής δόσης είναι 6.858.000 (το 90,4% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών) εκ των οποίων 5.695.000 εμβολιάστηκαν, και αντιστοιχούν στο 83% των δικαιούχων, ενώ άλλοι 100.000 έχουν κλείσει ραντεβού, συνολικά δηλαδή το 85%. Σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο ή είχαν περάσει επτά μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους, μόνο ένα 8% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

Κορονοϊός – Τζανάκης: Οδεύουμε προς αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας

1/3/2022

Αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού σημαντικά. Έχουμε μέσο όρο θανάτων γύρω στους 60 την ημέρα ενώ στις 20 Γενάρη είχαμε 103 νεκρούς, μέσο όρο

Τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Παρατηρείται πτώση άνω του 40%. Ο μόνος δείκτης που παραμένει υψηλά είναι τα καθημερινά κρούσματα που διατηρούνται υψηλά από την καθημερινή δραστηριότητα, είπε και πρόσθεσε για τα σχολεία: Ακόμη και εκεί υπάρχει μία δυναμική πτώσης περίπου 1.000 κρούσματα ανά εβδομάδα

 Αναφερόμενος στη χορήγηση του νέου πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την άποψη ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού. «Θα βοηθήσει γιατί ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν είχαν διάθεση να κάνουν τα εμβόλια mRNA, μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο που έχει δημιουργηθεί με την παραδοσιακή τεχνική» επισήμανε.


 «Μετά το Πάσχα θα είμαστε ακόμα καλύτερα» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

Θεοκλής Ζαούτης για κορονοϊό: Φεύγουν οι μάσκες όταν ανοίξει ο καιρός


21/2/2022, 13.06

Η χαλάρωση των μέτρων που έρχεται, για τους εμβολιασμένους, έως το τέλος Μαρτίου και φαίνεται πως μέσα σ’ αυτά που θα μας… αφήσουν θα είναι και οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Το είπε άλλωστε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Όταν ανοίξει ο καιρός, θα φύγουν οι μάσκες στον εξωτερικό χώρο, αλλά δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό, αν δηλαδή θα είναι στα μέτρα που θα πάψουν να ισχύουν από το τέλος Μαρτίου ή όχι.

«Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση θα φύγουν οι μάσκες στον εξωτερικό χώρο, όταν ανοίξει ο καιρός, στο επόμενο διάστημα, δεν μπορώ να πω αν θα είναι εβδομάδες, μήνας», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (21.02.2022) στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Θα το δούμε ανάλογα με το πού βρισκόμαστε, αν υπάρχει κάποια έξαρση, κάποιο καινούριο στέλεχος», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό επανανόσησης, ανέφερε ότι είναι υπό εξέταση και αυτό. «Θα δούμε τους επόμενους μήνες, αν έχουμε όντως αποκλιμάκωση, να δούμε τι θα κάνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η επιτροπή εμβολιασμού εξετάζει τα δεδομένα όσον αφορά την διάρκεια της ανοσίας και θα δούμε».

Καμπανάκι
Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά με τον κορονοϊό, τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο.

Κατά τον Θεοκλή Ζαούτη, «μπαίνουμε σε μια άλλη φάση της πανδημίας, βλέπουμε παγκοσμίως ότι η Όμικρον, μάλλον θα φέρει το τέλος της έντονης φάσης, ωστόσο με τον συγκεκριμένο ιό πάντα μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα με ένα καινούριο στέλεχος, με μια νέα μετάλλαξη».«Ακόμη πάντως και να έχουμε την εμφάνιση νέου στελέχους, είναι πολύ δύσκολο να μην το καλύπτουν τα εμβόλια τουλάχιστον ως προς την σοβαρή νόσο», σημείωσε ο Θεοκλής Ζαούτης, προσθέντωντας πως εξάλλου υπάρχει ένα επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό που θα λειτουργήσει και απέναντι σε νέα στελέχη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση δεν είναι πλέον αν αυτός ο ιός κυκλοφορεί και εάν τον κολλάμε, οι πιο σημαντικοί δείκτες για  την επόμενη μέρα είναι οι νοσηλείες, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι. Άλλωστε, όπως εξήγησε κάθε χρόνο κυκλοφορούσαν οι κορονοϊοί και κολλούσαμε όλοι ένα κοινό κρυολόγημα, μια γρίπη. Το 15%-30% των κρυολογημάτων ήταν από κορονοϊούς οι οποίοι κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο ανεξέλεγκτοι μεταξύ μας, απλώς υπήρχε μια ανοσία και έτσι δεν αρρωσταίναμε βαριά.


Αυτή την στιγμή βλέπουμε αποκλιμάκωση στους θανάτους, μια πορεία που θα συνεχιστεί, εκτίμησε ο κ. Ζαούτης. Αν αναλογιστούμε την πορεία της πανδημίας θα δούμε ότι υπάρχει μια έξαρση, μετά από 15 ημέρες ακολουθούν οι νοσηλείες και ύστερα ακολουθούν οι απώλειες των ζωών, περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Οι πολύ υψηλοί αριθμοί θανάτων των περασμένων εβδομάδων ήταν το αποτέλεσμα των μολύνσεων των αρχών του Ιανουαρίου, όταν είχαμε ακόμα 50% Δέλτα, ένα στέλεχος που έχει υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσηση και θάνατο. Επιπλέον, είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε πληθυσμό ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και άλλοι που έχουν να κάνουν με την νοσηλεία, όλα αυτά συμβάλλουν στο να έχουμε αυτούς τους αριθμούς θανάτων».

Πως καταγράφονται οι θάνατοι
Σημασία, είπε, έχει και το πώς έχει ορίσει η κάθε χώρα τον θάνατο από covid. Όπως εξήγησε ο Θεοκλής Ζαούτης, ο ορισμός του θανάτου σχετιζόμενου με covid, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι άτομο που έχει θετικό τεστ για covid και πεθαίνει, ανεξάρτητα από το πότε κόλλησε και ανεξάρτητα από υποκείμενο νόσημα.

«Στο διάστημα της πανδημίας κάποιοι άλλαξαν τους ορισμούς. Κάποια κράτη χρεώνουν τον θάνατο ως covid, αν ένας θετικός καταλήξει εντός νοσοκομείου, άλλοι έχουν βάλει χρονικό όριο, για παράδειγμα αν παρέλθουν 28 ημέρες από την μόλυνση, δεν χρεώνεται ο θάνατος σε covid. Άρα υπάρχει μια σύγχυση, γιατί δεν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια και  προσπαθούμε να βγάλουμε συμπέρασμα γι’ αυτό ο πιο σωστός δείκτης αυτή την εποχή επειδή υπάρχει αυτή η διαφορά στο πώς μετράμε θανάτους, είναι η υπερβάλλουσα θνητότητα, δηλαδή πόσους θανάτους έχουμε παραπάνω από το αναμενόμενο απ’ όλες τις αιτιολογίες και εκεί γενικά πήγαμε καλά στην πανδημία».

Θεμιστοκλέους: Δεν προχωράμε σε τέταρτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό

16/2/2022, 12.34

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας σιγά – σιγά ολοκληρώνεται τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στον ΣΚΑΪ.

Ξεκαθάρισε ότι με βάση τα δεδομένα που τώρα υπάρχουν με τη μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού, δεν θα υπάρξει τέταρτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό αλλά μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους.

«Αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε στην πορεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παρέθεσε τα τελευταία στοιχεία για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα:


Έχει εμβολιαστεί το 84% του ενήλικου πληθυσμού, το 75% του ενήλικου πληθυσμού. Το 88% έχει εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση και στους άνω των 60 το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 95%.

Μετά την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς ωστόσο πλέον ο αριθμός των νέων ραντεβού είναι μικρός περί τις 1.000 με 1.500 την ημέρα.Στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 91% και απομένει ένα 9% περίπου 300.000 πολίτες.


Τα πιστοποιητικά που έχουν λήξει καθώς οι πολίτες δεν έκαναν ακόμη την τρίτη δόση, ανέρχονται ε περίπου 300.000. Παρότι μειώνονται συνεχώς, λήγουν και νέα πιστοποιητικά οπότε ο αριθμός τους κυμαίνεται από 270.000 έως 310.000.


Στο ερώτημα εάν η χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας θα πλήξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει.

«Δεν θα πετύχουμε να εμβολιάσουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό από τις 300.000 και αυτό δεν είναι θέμα τόσο του εμβολιαστικού προγράμματος και των μέτρων. Έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν το βλέπουμε και στους υγειονομικούς», είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων αλλά συντεταγμένα και σταδιακά και όχι να ανοίξουν σχεδόν τα πάντα όπως σε άλλες χώρες.

Για το εμβόλιο της Novavax ανέφερε ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν αφού επιβεβαιωθεί η ημέρα παράδοσης της παρτίδας την επόμενη εβδομάδα.

Στα παιδιά είπε ότι τα ποσοστά είναι ανέλπιστα καλά με τον εμβολιασμό στους εφήβους 15-17 να φτάνει στο 50% με 60% και στα παιδιά 5-11 ετών στο 20%.

Κορονοϊός - Βατόπουλος: Μπορούμε να κολλήσουμε τον κορονοϊό πολλές φορές – Δεν τίθεται θέμα τέταρτης δόσης


15/2/2022, 11.12

Υπάρχει μία γενικότερη πολιτική απόφαση, παγκόσμια, που θέλει να φύγουμε από τους περιορισμούς και να λειτουργήσει η κοινωνία κανονικά, δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων της πανδημίας.

 Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το επιδημιολογικό κύμα που περνάμε πέφτει σιγά σιγά. Πέφτουν τα κρούσματα, αρχίζουν και ελαττώνονται οι διασωληνώσεις», με την αγωνία των επιστημόνων, όπως είπε, να είναι για την πιθανή εμφάνιση μίας ακόμη μετάλλαξης.

Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας. Δεν συζητάμε ακόμα για κανονικότητα

Δεν τίθεται θέμα τέταρτης δόσης τώρα κοντά


Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας ο κ. Βατόπουλος είπε ότι και οι εμβολιασμοί αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να προστατεύσει τον πληθυσμό. Αναφορικά με τις πιθανότητες που έχει κάποιος εμβολιασμένος ή μη να επαναμολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον διευκρίνισε: «Ο ιός αυτός έχει μεγάλη διασπορά, αλλά είναι λιγότερο μεταδοτικός. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορούμε να κολλήσουμε πολλές φορές. Είναι σαν το κοινό κρυολόγημα».

Όσον αφορά την πιθανότητα τέταρτης δόσης εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει σύντομα κάτι τέτοιο. «Αν υπάρξει τέταρτη δόση ουσιαστικά θα είναι ετήσια αναμνηστική, σαν της γρίπης. Αυτό που μας απασχολεί είναι τυχόν εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊου. Ουσιαστικά την πανδημία την οδηγούν οι παραλλαγές».

Δεν συζητάμε ακόμα για κανονικότητα


Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι και με δεδομένο ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους.«Όταν τελειώσει η πανδημία προφανώς και δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας. Δεν συζητάμε για κανονικότητα. Είμαστε μακριά στο να πούμε ότι επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα».

Kαι όπως είπε, θα περάσει πολύς καιρός πριν καταλάβουμε ότι τελείωσε η πανδημία.


ertnews

Δόθηκε ημερομηνία για τέλος στα μέτρα, φωνάζουν οι ειδικοί. Παυλάκης: Χάσαμε τον πόλεμο με τον κορονοϊό


10/2/2022, 9.44

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οι επιστήμονες με την επιλογή της πλήρους άρσης των μέτρων που θα σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας. «Ναι μεν αλλά» φωνάζουν ξανά οι ειδικοί και υποστηρίζουν ότι «χάσαμε τον πόλεμο». Οι μεγάλοι κίνδυνοι που κρύβει το νέο μοντέλο.
 
Οι ελπίδες για την αναχαίτιση της πανδημίας πέφτουν για μία ακόμα φορά στο καλοκαίρι. Στον καλό καιρό και την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Μία-μία οι χώρες της Ευρώπης, λίγο νωρίτερα φέτος από ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, αρχίζουν και ανακοινώνουν την πλήρη άρση των μέτρων, σηματοδοτώντας έτσι τη νέα στρατηγική αντιμετώπισης.

Το μεγάλο «αλλά» ωστόσο σε αυτή την επιλογή έρχεται ξανά από τους επιστήμονες οι οποίοι «φωνάζουν» ότι η πανδημία δεν τελείωσε και δεν μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι εξέλιξή του στο εξής.

Ο γιατρός και ερευνητής των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα πως «αυτή η φάση του πολέμου εναντίον του κορονοϊού, τελείωσε και χάσαμε».

 
Ο κ. Παυλάκης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η χαλάρωση των μέτρων που αποφασίζουν οι χώρες σημαίνει «παράδοση άνευ όρων». Και πρόσθεσε:

«Βασιζόμαστε στον στρατηγό - καλοκαίρι που ρίχνει την πανδημία, εκτός κι αν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη».
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο ιός επεκτείνεται γιατί του το επιτρέπουμε, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε δει το παγκόσμιο κύματα θανάτων να κατεβαίνει». Μάλιστα, αναφέρθηκε στη «βλακεία του Μπόρις (σ.σ.Τζόνσον), ότι θα ψάξει για ανοσία αγέλης η οποία «πληρώθηκε», ενώ για τις επιλογές της Σουηδίας σχολίασε:

«Κοιτάξτε την επιδημία στη Σουηδία τώρα και κοιτάξτε και τους θανάτους».
Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, καθώς υπάρχουν 300.000 ανεμβολίαστοι, αλλά και επειδή ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση.
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μίλησε πριν μερικές μέρες για την πορεία του κορονοϊού και επισήμανε ότι «δεν ξέρουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε, αφενός γιατί δεν έχουμε πραγματικά δεδομένα για το πόσοι νοσούν, αφετέρου, παίρνουμε μέτρα τα οποία είναι σπασμωδικά υπέρ του εμβολιασμού, χωρίς να έχουμε αποδείξεις ότι για την Όμικρον 1 και Όμικρον 2 ο εμβολιασμός είναι τόσο αποδοτικός όσο ήταν και για τις προηγούμενες μεταλλάξεις και δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο κορονοϊός».«Αν δεν υπάρξει», εκτίμησε, «καινούργια μετάλλαξη, στους επόμενους 2-3 μήνες θα υποχωρήσει, χωρίς να ξέρουμε με ποιο κόστος».

Αλλά το μέλος της Επιτροπής των ειδικών, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε τις προηγούμενες μέρες για τα επόμενα κύματα της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσο θανατηφόρα θα είναι.


Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει υγειονομικό κίνδυνο. «Δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι οι σκληροί δείκτες δε θα είναι για πολύ καιρό ακόμα σε υψηλά επίπεδα, εξηγώντας ότι η αποκλιμάκωση είναι δεδομένη, καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει, υπογράμμισε.

Ποια ημερομηνία έπεσε για το τέλος στα μέτρα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», και η Ελλάδα οδηγείται προς πήρη άρση των μέτρων, εφόσον όλοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα σε δημοσίευμά της αναφέρουν ότι τον Μάρτιο ενδεχομένως να μην υπάρχει κανένας περιορισμός.

.ieidiseis.

Κορωνοϊός: Επίθεση Βασιλακόπουλου σε ανεμβολίαστους – «Είμαστε πλούσιος λαός, μεγαλώστε τα πρόστιμα»

2/2/2022, 11.48

Υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων μέτρων υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ζήτησε πολύ αυστηρότερα πρόστιμα, αμφισβητώντας ταυτόχρονα ότι τα υφιστάμενα πρόστιμα θα εισπραχθούν.


«Δεν είναι σοβαρή υποχρεωτικότητα αυτή η οποία επεβλήθη, και γι’ αυτό δεν έχει πιάσει. Είμαστε ένας πλούσιος λαός, είναι 6.000-7.000 υγειονομικοί που αντέχουν επί 6-7 μήνες χωρίς μισθό. Εγώ δεν αντέχω να ζήσω 6-7 μήνες χωρίς μισθό, δεν βγαίνω. Τι είναι 100 ευρώ για τον άλλο τον πλούσιο… Θα τα δώσει κανείς; Όχι, είμαι σίγουρος. Πιστεύετε ότι θα τα πληρώσει κάποιος ή θα εισπραχθούν; Χρειάζονται “πιο δύσκολα” πρόστιμα “στην πηγή”» σημείωσε.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «αν το πρόστιμο αφαιρείτο από τη σύνταξη αντί για 220.000, θα είχαμε 450.000 με 500.000 εμβολιασμένους».

«Πρέπει να καταλάβουμε ως κοινωνία ότι πώς θα υπάρξει διακοπή μετάδοσης θέλει καθολικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, των παιδιών συμπεριλαμβανομένων (…) 220.000 με 230.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών εμβολιάστηκαν με την υποχρεωτικότητα, μας περισσεύουν 300.000 τελείως ευάλωτοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορονοϊός - Τζανάκης: Αν δεν μειωθούν οι θάνατοι από αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να ψαχτούμε

1/2/2022, 10:52

Αυτή την εβδομάδα οι θάνατοι θα μειωθούν,αν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να ψαχτούμε να δούμε τι συμβαίνει από πλευράς επιδημιλογικών δεδομένων

 Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη αν δεν σημειωθεί κάμψη στον αριθμό των θανάτων θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς χαρακτηρίζει τα δικά μας κρούσματα, η ηλικίες τους, οι συνοσηρότητες, ίσως τα στοιχεία ανά περιφέρεια και ανά νοσοκομείο.

 Στις περίπου 300.000 αμετανόητους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί οφείλονται σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 250.000 που έτρεξαν τώρα να εμβολιαστούν και ακόμη δεν είναι οχυρωμένοι ανοσολογικά, καθώς χρειάζεται να περάσει ένας μήνας από τον εμβολιασμό τους για να προστατευτούν.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι στην Ιταλία οι θάνατοι είναι 63 ανά 100.000 και στην Πορτογαλία 45 ανά 100.000 ενώ στην Ελλάδα έχουμε 95 θανάτους ανά 100.000.

Παγώνη: Ο κορoνοϊός δε φεύγει. Επαναφορά μουσικής - Απελευθέρωση ωραρίου
31/1/2022

Σταδιακή και αργή εκτιμά ότι θα είναι η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έως και τις αρχές Μαρτίου, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των δεικτών, «και μετά τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά»

«Η ουσία είναι ότι θα σουβλίσουμε αρνί» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη.  

Η γιατρός ξεκαθάρισε πάντως ότι «ο ιός δε θα φύγει, ο ιός θα είναι εδώ, απλώς με τα αντιικά φάρμακα και με τα εμβόλια θα τον αντιμετωπίζουμε. Αυτό είναι το δια ταύτα. Ο ιός όπως ο ιός της γρίπης και τόσοι άλλοι κορωνοϊοί θα είναι εδώ, θα κάνουμε πρόληψη με τα εμβόλια, και όποιος νοσήσει τότε θα χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά και τα πρωτόκολλα που έχουμε».

Σημείωσε ότι επικαλούμενη τον λοιμωξιολόγο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι ότι το βέλτιστο θα ήταν ένα εμβόλιο για όλους τους κορωνοϊούς ώστε να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε για όλο το χρόνο, αλλά πρόσθεσε χρειάζεται πολύ χρήμα για να γίνει αυτό.

Για τη μάσκα διευκρίνισε «εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, μέχρι το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα. Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα, και οικογένειες που η οικογένεια είναι φούσκα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε».

«Στη δουλειά μας θα τη φορέσουμε ακόμα. Μην αρχίσουμε από σήμερα και χαλαρώνουμε, στόχος είναι μπροστά, και όχι πίσω», προειδοποίησε η Ματίνα Παγώνη.  «Η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της 1,2 και 3 είναι πολύ μεταδοτικές, αρρωσταίνουν περισσότεροι, με απλά συμπτώματα εάν είσαι εμβολιασμένος, εάν είσαι ανεμβολίαστος είναι πιο βαριά, και οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται και στις κλίνες Covid και μπορούν να φτάσουν και ΜΕΘ Covid» σημείωσε δε.

 
«Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση που καλύπτει και την Όμικρον σε υψηλό ποσοστό» τόνισε στο πλαίσιο αυτό η Ματίνα Παγώνη.

Κορονοϊός – Τζανάκης: Η κακοκαιρία μπορεί να φρενάρει την εξάπλωση του ιού

26/1/2022

Η κακοκαιρία μειώνει δραστικά τις κοινωνικές επαφές, δεν χρησιμοποιούνται τα ΜΜΜ, δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας, ενώ από την άλλη αυξάνει τις ενδοοικογενειακές επαφές.

Τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο MEGA,  υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει μια κάμψη στα κρούσματα, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που θα υπάρξουν με τη διενέργεια των τεστ.

«Είχαμε μια κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά την τελευταία εβδομάδα είχαμε καθυστέρηση της πτωτικής πορείας, όπως συνέβη και σε αρκετές χώρες» πρόσθεσε ο Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» αναμένεται να κρίνει την πορεία των κρουσμάτων σε μια σειρά από χώρες.

«Πρέπει να δούμε αν θα επικρατήσει και στη χώρα μας. Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, γιατί αρχικά φαίνεται ότι έχει μια πιο αυξημένη μεταδοτικότητα από την Όμικρον»

Ηλίας Μόσιαλος – Παιδιά με κορονοϊό: Πώς αντιδρούν στη μετάλλαξη Όμικρον


15/1/2022

Σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια στα παιδιά που θα κολλήσουν, αναφέρει σε νέα μακροσκελή ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει, πολλοί γονείς ανησυχούν για τα παιδιά με την επέλαση της παραλλαγής όμικρον, είτε γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί είναι μικρά (κάτω των πέντε ετών) είτε γιατί οι γονείς διαβάζουν ότι ακόμη και αρκετοί εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, αν κολλήσουν την Όμικρον. Διευκρινίζει πως το να κολλήσει κανείς την Όμικρον ως εμβολιασμένος, δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτό θα εξελιχθεί σε σοβαρή νόσηση, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία από τις χώρες που κυκλοφόρησε νωρίτερα ευρέως η παραλλαγή Όμικρον. Η πλειονότητα αυτών που θα νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (30% με βάση μελέτες στη Ν. Αφρική) θα είναι ασυμπτωματικοί.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα στοιχεία για τον αντίκτυπο της Όμικρον στα παιδιά, επισημαίνει ότι «αρκετές χώρες αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά παιδιών που νοσηλεύονται καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί επίσης να εισαχθούν στο νοσοκομείο και τα μωρά. Η ανάλυση όμως των βρετανικών δεδομένων, και σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, δείχνει πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια στα παιδιά που θα κολλήσουν. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από μια νέα Ν. Αφρικανική ανάλυση των νοσηλειών των παιδιών».«Ίσως είναι καλό», συνεχίζει, «να εξηγήσουμε τη διαφορά στην κλίμακα των εισαγωγών. Δηλαδή, καθώς έχουμε πολύ υψηλό αριθμό μολύνσεων λόγω της πολύ υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον, είναι λογικό να έχουμε και υψηλότερο αριθμό εισαγωγών. Η αύξηση δηλαδή στις εισαγωγές περιγράφει απλά την τρέχουσα επιβάρυνση στα νοσοκομεία, και όχι απαραίτητα τη νοσηλεία παιδιών λόγω σοβαρής συμπτωματολογίας. Να θυμίσω επίσης πως και στην Αγγλία και στη Ν. Αφρική, τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν εμβολιάζονται. Ταυτόχρονα, να μην ξεχνάμε πως τα πολύ μικρά παιδιά έχουν εκτεθεί σε πολύ μικρότερο αριθμό λοιμώξεων. Άρα δεν έχουν ούτε υψηλά ποσοστά διασταυρούμενης ανοσοπροστασίας έχοντας νοσήσει σε προηγούμενες λοιμώξεις με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού. Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσης πως η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα συμπτώματα στα παιδιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές. Αλλά κοιτώντας τα στοιχεία από τις εισαγωγές, τα περισσότερα παιδιά που εισάγονται στο νοσοκομείο, δεν νοσούν τόσο σοβαρά όσο αυτά που εισήχθησαν κατά τα προηγούμενα κύματα».


Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία


Και προσθέτει: Τι γνωρίζουμε όμως έως τώρα για τον αριθμό των εισαγωγών, την ένταση και τη διάρκεια της νοσηλείας των παιδιών που κόλλησαν την Όμικρον; Όπως αναφέρει μια ανάλυση από περίπου 140 νοσοκομεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει ότι από όσους νοσηλεύτηκαν με Όμικρον και ήταν ηλικίας κάτω των 17 ετών, περίπου το 42% ήταν ηλικίας κάτω του ενός έτους, σε σύγκριση με το 30% κατά τα προηγούμενα κύματα. Το 42% αναφέρεται σε εισαγωγές από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και μέσα Ιανουαρίου. Όπως και στη Ν. Αφρική, έτσι και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησαν πως τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν, χρειάστηκαν οξυγόνο λιγότερο συχνά σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν κολλήσει την παραλλαγή Δέλτα.

Τα στοιχεία από την Αγγλία, επίσης, δείχνουν πως στην ηλικιακή ομάδα 2-17 ετών νοσηλεύτηκαν στην εντατική 20 παιδιά που όλα ήταν ανεμβολίαστα. Οι παιδιατρικές εισαγωγές στην Αγγλία είχαν μικρότερη διάρκεια νοσηλείας (λιγότερο από δύο ημέρες κατά μέσο όρο) σε σύγκριση με το πρώτο κύμα που τα παιδιά νοσηλεύονταν για περίπου μία εβδομάδα. Επίσης, στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, που ανέλυσαν περίπου 50 περιπτώσεων βρεφών που εισήχθησαν με κορονοϊό, δείχνουν πως λίγες φορές χρειάστηκε οξυγόνο. Για παράδειγμα, μόνο το 11% των παιδιών κάτω του ενός έτους χρειάστηκαν οξυγόνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα προηγούμενα κύματα ήταν γύρω στο 20%. Στην πραγματικότητα, πάνω από τα μισά βρέφη έμειναν στο νοσοκομείο για να παρακολουθήσουν την πορεία τους και δεν χρειάστηκαν καθόλου θεραπεία.

Πότε χρειάζεται εισαγωγή


Ο κ. Μόσιαλος επίσης επισημαίνει ότι «οι οδηγίες για την εισαγωγή κάποιου στο νοσοκομείο είναι διαφορετικές ανά ηλικία και διαφέρουν για τα βρέφη με πυρετό. Οπότε να μην ξεχνάμε πως όταν μιλάμε για αυξημένες εισαγωγές, πρέπει να συγκρίνουμε και τη συμπτωματολογία και τη διάρκεια νοσηλείας αλλά και το εάν χρειάστηκαν θεραπεία. Για την ώρα τα στοιχεία από την Αγγλία για τα πολύ μικρά παιδιά, δείχνουν μια ήπια συμπτωματολογία, με κάποιο ίσως πυρετό και βήχα. Για παράδειγμα, ας δούμε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), έναν πολύ κοινό ιό που προσβάλει πολλά παιδιά βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών στα παιδιά κάτω των 5 ετών, εάν τα συγκρίνουμε με τα ποσοστά εισαγωγών που προκαλεί επί του παρόντος η Όμικρον στην Αγγλία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η εικόνα που έχουμε για τις ήπιες λοιμώξεις στα παιδιά είναι διαφορετική στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εκεί, έχει καταγραφεί ένας σχετικά υψηλότερος αριθμός εισαγωγών παιδιών και ειδικότερα σε αυτά κάτω των 4 ετών, σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα. Η προκαταρκτική υγειονομική έκθεση αναφέρει ότι “η πιθανώς αυξημένη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην αύξηση των ποσοστών νοσηλειών στα παιδιά ≤11 ετών, σε σχέση με τους ενήλικες και τα παιδιά 12-17 ετών”. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτή η ανάλυση βασίζεται μόνο στις συνολικές εισαγωγές, όχι στο πόσα παιδιά χρειάστηκαν θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αναπνευστική υποστήριξη».

Τέλος, ο κ.Μόσιαλος παραθέτει στοιχεία από μια πρόσφατη μετα-ανάλυση με αντικείμενο το μακροχρόνιο σύνδρομο Covid, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως τα παιδιά, εάν νοσήσουν, έχουν μακροχρόνια μικρότερες επιπτώσεις, όσον αφορά στην κόπωση, σε σύγκριση με τους ενήλικες. Επίσης, φαίνεται πως δεν υπήρχε σημαντική επίπτωση της λοίμωξης σε γνωστικό επίπεδο στα παιδιά που νόσησαν (ενώ υπήρξε στους ενήλικες).

«Είναι σημαντικό», καταλήγει, «να θυμόμαστε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις έγκυες και τις θηλάζουσες μητέρες και πως έχουμε στοιχεία πως τα αντισώματα περνάνε στα βρέφη και μέσω του θηλασμού. Ας προσπαθήσουμε όλοι να προστατεύσουμε ενεργά τους δικούς μας ανθρώπους, όλων των ηλικιών».


Κορονοϊός - Παρασκευής: Όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον έχουν ανοσοποιηθεί έναντι της Δέλτα

14/1/2022

Στην εξέλιξη της πανδημίας και στη σύγκριση των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε, ότι έχουμε μία γρήγορη αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που φαίνεται και στην καθημερινή επιδημιολογική αναφορά. Ανέφερε ότι «στο άνοιγμα των σχολείων είχαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, συνέπεια του αυξημένου διαγνωστικού ελέγχου σε όλη τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς και από εκεί και πέρα, χθες και προχθές, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί».

Αναφερόμενος στην πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, είπε ότι «είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους, πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση». Επεσήμανε δε, ότι «μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά Δέλτα, η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της». Πρόσθεσε δε, ότι η μετάλλαξη Δέλτα συμβάλλει στις σοβαρές νοσηλείες, αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σύγκριση με την Όμικρον.Επίσης ανέφερε, ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη έναντι της Δέλτα, τονίζοντας επίσης, ότι όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον, έχουν μεγάλη προστασία έναντι της Δέλτα.
Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε, με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.


Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Βλέπουμε επιπέδωση - Θα έχουμε αποκλιμάκωση κρουσμάτων τις επόμενες 2 εβδομάδες


7/1/2022

Είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια

Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων ,τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τόνισε στον ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.Όπως εξήγησε ο καθηγητής, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας τι συνέβη στο Λονδίνο, ένα μεγάλο αστικό κέντρο στο οποίο δεν ελήφθησαν μέτρα, και η αποκλιμάκωση έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα από τις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι οι πιο κοινωνικά ενεργές. (Δεκαοκτώ- σαράντα έτη).

«Αυτό είναι το βασικό σενάριο», συνόψισε.

Σε κάθε περίπτωση ο κος Μαγιορκίνης διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.

«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες», πρόσθεσε συμβουλεύοντας να μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Το στέλεχος Όμικρον είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα, ανέφερε και επεσήμανε πως αναμένουμε μια κυκλοφορία στις νεαρότερες κυκλοφορίες και τα παιδιά αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί ξέρουμε πως πρόκειται για μια πιο ήπια νόσο.

Συγκεκριμένα εξήγησε πως το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα  σε σχέση με το κατώτερο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιο μεταδοτικός αφού πολλαπλασιάζεται «ψηλά» αλλά και πιο ήπιος καθώς ό,τι πολλαπλασιάζεται στο κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή πιο βαθιά, είναι πιο βαρύ.

Κορονοϊός - Χειλάς: Η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί ένα βήμα προς την ενδημικότητα του ιού6/1/2022

Η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί ένα βήμα προς την ενδημικότητα του κορωνοϊού .

Βλέπουμε μια ταχύτατη, ραγδαία αύξηση των νέων διαγνώσεων και μολύνσεων. Προς το παρόν δε βλέπουμε αντίστοιχη αύξηση στις σκληρές εκβάσεις, όπως είναι οι νοσηλείες, είτε σε απλές κλίνες είτε στις ΜΕΘ, και οι θάνατοι

Τόνισε ο επιμελητής Α’ Πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.Ωστόσο, σημείωσε ότι παρατηρείται μια αύξηση στις προσελεύσεις στα επείγοντα, που έχουν τριπλασιαστεί ή και τετραπλασιαστεί. «Θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα σε 15-20 ημέρες, ωστόσο είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το υγειονομικό σύστημα θα αντέξει παρά τα προβλήματα που έχει», επισήμανε ο κ. Χειλάς.

Όπως εξήγησε, δεν προκαλεί «σοκ και δέος» ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, γεγονός που αποτυπώνεται και στις νοσηλείες.

«Φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανάγκη για νοσηλεία μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τη Δέλτα και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους. Ωστόσο, ο εμβολιασμένος έχει μηδαμινή πιθανότητα να νοσηλευτεί. Άρα, όταν έχουμε 5.000 κρούσματα από τη Δέλτα θα έχουμε για παράδειγμα 100 νοσηλείες. Όταν θα έχουμε 50.000 νέες διαγνώσεις από την Όμικρον θα έχουμε πάλι 100-150 νοσηλείες, επειδή ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος. Αν ο πληθυσμός ήταν ανεμβολίαστος θα έπρεπε να έχουμε 1.000 περίπου κλίνες κάθε μέρα», διευκρίνισε.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι αν περάσουμε αυτόν τον μήνα και το υγειονομικό σύστημα αντέξει, σιγά σιγά η πίεση θα αποκλιμακωθεί. «Επειδή πάνε καλά οι εμβολιασμοί, με το που θα μπει η Άνοιξη, θα είναι μια Άνοιξη για όλες τις κοινωνίες», προέβλεψε.

Ωστόσο, ο κ. Χειλάς τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνουμε διαρκώς χρόνο στον ιό να μεταλλάσσεται, διότι έτσι διακυβεύεται και η περίπτωση εκείνη να κάνει μια ακραία μετάλλαξη που μπορεί να είναι λιγότερο μεταδοτική, αλλά πολύ περισσότερο νοσογόνος.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε όλους τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν και σε όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση, να κάνουν και την αναμνηστική.


Γκάγκα: Είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας - Η Όμικρον θα δώσει πολλές λύσεις


2/1/2022
Είμαστε κοντά στο τέλος του κορωνοϊού. Η Όμικρον θα δώσει πολλές λύσεις γιατί είναι πιο μεταδοτική και κάνει πολύ λιγότερη νόσο. Πρέπει όμως να προσέχουμε.

H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον.Ο κ. Γκάγκα αναφερόμενη στην πορεία και την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον τόνισε πως η υψηλή μετάδοση αλλά η χαμηλή νοσηρότητα «θα δώσει πολλές λύσεις» στο πρόβλημα της πανδημίας.Όπως είπε, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε και 60.000 κρούσματα, η Όμικρον υπάρχει στον γενικό πληθυσμό αλλά όχι στα νοσοκομεία.
 
«Είμαστε κοντά στο τέλος του κορωνοϊού. Η Όμικρον θα δώσει πολλές λύσεις γιατί είναι πιο μεταδοτική και κάνει πολύ λιγότερη νόσο. Πρέπει όμως να προσέχουμε. Και η γρίπη με την έχουμε ανάμεσά έναν αιώνα κάνει κατά καιρούς επιδημίες. Να τηρούμε τα μέτρα να μην είμαστε χαλαροί αλλά να είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε η Μίνα Γκάγκα.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των στις 10 Ιανουαρίου καθώς τα παιδιά «είναι προστατευμένα, σε επιτήρηση, φοράνε την μάσκα τους, είναι απαραίτητο για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και δεν υπάρχει  και ευρωπαϊκή χώρα που να μην ανοίγει τα σχολεία».

Αναφερόμενη στον τρόπο που νοσούν οι ανεμβολίαστοι με την μετάλλαξη Όμικρον η Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν «την περνούν πιο αναίμακτα σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά δεν υπάρχουν σίγουρα στοιχεία».
Σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε πως «τα rapid test καλύπτουν την ενίχνευση της Όμικρον σε καλή αναλογία με το PCR. Έχουμε πολλές ουρές στα διαγνωστικά κέντρα, δεν χρειάζεται να κάνουμε test PCR αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Ειδικά οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι με το rapid test».

Κορονοϊός – Χαράλαμπος Γώγος: Το 2022 θα επιστρέψουμε στην κοινωνικότητά μας

2/1/2022

Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα. Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε μία νόσο που κάνει ήπια συμπτώματα, μαζί με τα εμβόλια συμβάλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης. Μπορεί αυτό να συμβάλει στο να περιοριστεί η νόσος, να ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός και θα καταλήξουμε δηλαδή σε ένα σύστημα ενδημικής νόσου

Αυτά είπε μεταξύ άλλων στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στο 2022, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε ξανά την κοινωνικότητά μας.
«Έχουμε πολλά όπλα αυτή τη στιγμή για να φτάσουμε σε μια ενδημική νόσο. Έχουμε τα φάρμακα  που θα προσθέσουν κι αυτά στη διαχείριση της νόσου, στην ελάττωση των νοσηλειών, που αυτό σημαίνει ενδημική νόσος. Να μην έχουμε νοσηλείες, να μην πιέζεται το σύστημα, να επιστρέψουμε στην κοινωνικότητά μας. Πιστεύω ότι μέσα στο ’22 θα μπορέσει να συμβεί αυτό» είπε ο κύριος Γώγος.

Επίσης, ο κύριος Γώγος είπε δεδομένα από την Νότια Αφρική από μικρούς αριθμούς ασθενών, δείχνουν ότι όσοι νόσησαν με την παραλλαγή Όμικρον, ανέπτυξαν υψηλά αντισώματα έναντι της Δέλτα, κυρίως οι εμβολιασμένοι.

Η Όμικρον φαίνεται να λειτουργεί σαν μια ενισχυτική δόση που παράλληλα με τον εμβολιασμό μπορεί να συμμετάσχει στην πολυκλωνική ανοσία απέναντι στον ιό.

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: Αν συνεχιστεί η «ήπια» Όμικρον δε θα χρειαστεί 4η δόση
Αισιόδοξος για τις εξελίξεις μέσα στο 2022 είναι και ο καθηγητής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, που μίλησε στο MEGA για τη μετάλλαξη «Όμικρον».

«Με την ήπια μορφή που εκδηλώνεται, δε θα χρειαστεί πιθανότατα, 4η δόση. Το Ισραήλ την έχει αναστείλλει την 4η δόση και αν συνεχίσει έτσι και επιβεβαιωθεί το επόμενο δεκαήμερο ότι είναι μια μετάλλαξη που προκαλεί ήπια νόσο, τότε δε θα χρειαστεί 4η δόση».


Μετά την Δέλτα έρχεται η Μετάλλαξη Mu: Φόβοι ότι είναι ανθεκτική στα εμβόλια
1 Σεπ 2021

Ο M, ή B.1.621, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης του διεθνούς οργανισμού για την πανδημία, η νέα παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της νόσου Covid- 19, όπως συνέβη με τη μετάλλαξη «Βήτα», ωστόσο, τόνισε ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει βαπτιστεί «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο ίδιος νωρίς την Τετάρτη.Η παραλλαγή αυτή –η B.1.621 κατά την επιστημονική ονοματολογία– προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, μεταλλάσσονται συν τω χρόνω. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν –ή έχουν ελάχιστη– επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.

Ωστόσο ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί αντιθέτως να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.

Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να τα χαρακτηρίσει παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα. Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα.

Το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu. Αφότου ταυτοποιήθηκε στην κολομβιανή επικράτεια τον Ιανουάριο, η Mu εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

«Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Mu μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός, το τρέχον διάστημα είναι κατώτερος του 0,1%, ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς», εξήγησε ο ΠΟΥ.


Μαγιορκίνης: Δεν αποκλείω 3η δόση σε όλους - Το ανανεωμένο εμβόλιο Pfizer για μεταλλάξεις Α και Δ26 Αυγ 2021

Δεν αποκλείω να χρειαστεί μια τρίτη επαναληπτική δόση για όλους. Θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα έλευσης άλλου μεταλλαγμένου στελέχους.

Δήλωσε ο ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, σε σχετική ερώτηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ωστόσο όπως είπε εκτιμούν πως με την επαναληπτική δόση που θα γίνει στις ευπαθείς ομάδες σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση σε ηλικιωμένους και σε υγειονομικούς θα υπάρχει καλύτερη αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου.

Ο καθηγητής μίλησε για ένα νέο εμβόλιο κορωνοιού που έχει ήδη σχεδιάσει η Pfizer και το οποίο στοχεύει στις μεταλλάξεις Α και Δ μίλησε μεταξύ άλλων.

Όπως ανέφερε πρόκειται για ένα ανανεωμένο εμβόλιο με διαφορετικό αντιγόνο που θα είναι επαναληπτική δόση, του στυλ της γρίπης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουρλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη την οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ανέφερε πως είναι ένα σενάριο καθώς όπως μας εξέπληξε η μετάλλαξη δ μπορεί να μας εκπλήξει και άλλη μετάλλαξη. Ωστόσο εκτίμα ότι δεν πρόκειται να συμβεί το επόμενο 6μηνο-8μηνο.

Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα δήλωσε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση προς τα πάνω και πως αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι διαχέεται η πανδημία σε μεγαλύτερες ηλικίες.  «Υπάρχει μια ανησυχία με την επιστροφή των εκδρομέων αλλα είμαι επιφυλακτικός για το πώς θα κινηθει η πανδημία το επόμενο 15νθημερο σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε πως έχουμε την εμπειρία πλέον μετά τον Απρίλιο που τα self test λειτούργησαν καλά και ότι από την στιγμή που θα γίνονται 2 τεστ τα μοντέλα προβλέπουν ότι επιδημικότητα θα κρατηθεί σε χαμηλα επίπεδα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως θα δούμε σίγουρα κρούσματα στα παιδιά.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την επέκταση και σε άλλους κλάδους είπε πως πρέπει να κινηθεί στο υγειονομικό επάγγελμα και πως στο εξωτερικό- με βάση την εμπειρία του στο Ηνωμένο Βασίλειο- δεν μπορεί κάποιος να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού αν δεν έχει εμβολιαστεί.

Τόνισε πως δεν μπορεί να νοείται κάποιος γιατρός αν δεν έχει εμβολιαστεί εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος ιατρικής φύσεως.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε στο πλαίσιο του ιατρικού επαγγέλματος, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ιδίως για τους γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά.Καπραβέλος: Έρχεται τέταρτο σφοδρότατο κύμα για νοσοκομεία και ΜΕΘ

24 Αυγ 2021 


Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου και εργάζεται, σημειώθηκε αύξηση στη διαθεσιμότητα κλινών covid και πλέον το 70% των κλινών του νοσοκομείου έχει δοθεί σε covid περιστατικά, διευκρινίζοντάς πως αυτό έγινε σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενόψει του φθινοπώρου ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην εκπομπή Online στο ΣΚΑΪ.

«Από 20 Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του Νοεμβρίου θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση, όχι μόνο εμείς αλλά και όλη η Ευρώπη, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες θα είναι βαρύτατοι με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε.

Επίσης, όπως ανέφερε στη χώρα μας παρατηρεί μη συμμόρφωση με τις υγειονομικές υποδείξεις από το 1/3 το συμπολιτών μας, τονίζοντας ότι «αυτό θα το πληρώσουμε ακριβά. Θα έχουμε σφοδρότατο τέταρτο κύμα στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, με μεγάλες απώλειες ανθρώπινης ζωής».
Καπραβέλος: «Δεν χωράει πόλεμος στον τομέα της υγείας»
Σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε υγειονομικούς σημείωσε ότι αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα της πολιτείας να ελέγξει την πανδημία, ενώ για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και με αφορμή την απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, υπογράμμισε πως «δεν χωράει πόλεμος στον τομέα της υγείας».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «αποτελεί ηθική υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν και πλέον το επιβάλλει και ο νόμος».

Καταλήγοντας, με αφορμή την πλήρη έγκριση που έλαβε από το FDA το εμβόλιο της Pfizer, σημείωσε πως ούτως ή αλλιώς δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

Γώγος: Ο πόλεμος αλλάζει μορφή - Στο 90% θα φτάσει επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα
12/8/2021


Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την πορεία του κορονοϊού ενημέρωσε σήμερα από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μετά από ένα μικρό διάστημα που είχε διακοπεί, λόγω της επικαιρότητας , αφού μαίνονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσεο σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Ο κ. Γώγος ξεκίνησε την ενημέρωση εκφράζοντας την θλίψη του -και εκ μέρους όλης της επιτροπής- για τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.

Ο ίδιος είπε πως συνολικά έγιναν πάνω από 100.000 τεστ κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, αναλύοντας επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ.

Στην συνέχεια, ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις, λέγοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει με 90% των διαγνώσεων σε λίγο καιρό.

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη», είπε ακόμη, συμπληρώνοντας: «Αρχίζει όμως να «χτυπά» και μεγαλύτερες ηλικίες. Σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση. Είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ τόσο πηγαίνοντας για διακοπές όσο -και κυριότερο- γυρίζοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις διασωληνώσεις αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τονίζοντας επίσης την σημασία του εμβολιασμού.

Τήρηση μέτρων, σωστή χρήση μάσκας και εμβολιασμός το τρίπτυχο των όσων συνόψισε ο καθηγητής…

«Ο πόλεμος αλλάζει μορφή. Το Δέλτα στέλεχος είναι πολύ ισχυρό, ο κόσμος έχει κουραστεί», επεσήμανε ακόμη, τονίζοντας ξανά και ξανά την σημασία του εμβολιασμού για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον εφιάλτη του κορονοϊού.

Σημείωσε επίσης ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 51% με την μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζεται στην Κρήτη. Όπως είπε στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι κατά 99% ασθενείς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και υπογράμμισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων αυτή τη στιγμή - σε σχέση με το τρίτο κύμα - είναι κατά 60% - 80% μειωμένος λόγω των εμβολιασμών.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε πως η εξάπλωση του ιού και της μετάλλαξης Δέλτα, επιβάλλει την απόφαση για νέα μέτρα. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού στις δομές υγείας.

«Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας αυτές τις ημέρες και να κλείσουμε ραντεβού μόλις γυρίσουμε από τις διακοπές για το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία», σημείωσε.


Σαρηγιάννης: πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη

5/8/2021Πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη έκανε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως τόνισε μιλώντας στο MEGA ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει χαμηλώσει. «Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας όπλο, αλλά όχι το μοναδικό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων κτλ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τα πράγματα για τον Σεπτέμβριο είναι δύσκολα, με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των εκδρομέων. Εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και ξεπεράσουν το 60% των πλήρως εμβολιασμένων, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν επιβράδυνση της αύξησης.

 
Σαρηγιάννης για φωτιές: Η αλλαγή του μεσογειακού κλίματος θα αρχίσει να προκαλεί προβλήματα
Με αφορμή τις φωτιές που ξέσπασαν σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και η χρήση μάσκας είναι το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί.

Ο καθηγητής συνιστά να χρησιμοποιείται η μάσκα ΚΝ95 και όχι η απλή που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα για τον κορονοϊό, και ανέφερε ότι τα σωματίδια από τις πυρκαγιές θα αιωρούνται για πολλές ημέρες στην ατμόσφαιρα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής


«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιπτώσεις την κλιματικής αλλαγής», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μάθουμε πως να τις μειώσουμε και να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας ως προς τη χρήση καυσίμων και την απόρριψη των αποβλήτων.
«Η αλλαγή του μεσογειακού κλίματος θα αρχίσει να προκαλεί προβλήματα. Θα υπάρξουν τροπικές νύχτες, δηλαδή πολύ μικρή διαφορά μεταξύ θερμοκρασιών ημέρας και νύχτας. Θα επιμηκυνθεί η περίοδος ξηρασίας και θα υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση. Ένα βασικό ζήτημα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε θέματα της πυροπροστασίας η Ελλάδα είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες. Θα πρέπει να υπάρχουν ζώνες προστασίες, προσωπικό και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, δηλαδή να μπορούν να κηρυχτούν αναδασωτέες περιοχές αμέσως», είπε.«Θα ήθελα να προσφέρω στις πληγείσες περιοχές»
Βαθιά συγκινημένος για την φωτιά στη Βόρεια Εύβοια ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι πέρασε πολλά χρόνια σε εκείνα τα μέρη και η μητέρα του βρίσκεται στην Αιδηψό.

«Η Αιδηψός είναι ασφαλής και πιστεύω πως δεν φτάσουμε στο σημείο να κινδυνέψει. Είναι δύσκολες στιγμές για όλους μας. Προσωπικά, θα ήθελα να ήμουν εκεί για να βοηθήσω» είπε.

Μετάλλαξη Δέλτα: «10 δευτερόλεπτα αρκούν για να κολλήσεις», λένε οι ειδικοί

Στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά της πανδημίας με στόχο την αποφυγή εξάπλωσής της αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

«Τα εμβόλια δεν είναι το μοναδικό όπλο αλλά είναι το κύριο. Πρέπει επίσης να τηρούμε τα μέτρα προστασίας» είπε. «Στους 100 πλήρως εμβολιασμένους οι 5 δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία και μπορούν να κολλήσουν», πρόσθεσε. «Η ιατρική έχει κανόνες και τα φάρμακα αδειοποιούνται από συγκεκριμένους οργανισμούς. Όταν εκφράζω την άποψη μου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη δεν κάνω του κεφαλιού μου» υπογράμμισε.

Όσον αφορά την μετάλλαξη Δέλτα και το πόσο μεταδοτική είναι ο κ. Γραβάνης είπε: «Αρκούν 10 δευτερόλεπτα για να κολλήσεις την μετάλλαξη Δέλτα».

Αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχεται μέσω των social media ο κ. Γραβάνης δήλωσε: «οι επιθέσεις δεν μας πτοούν. Είμαστε υποχρεωμένοι από τον όρκο μας να βοηθάμε τους συμπολίτες μας. Τα μηνύματά τους θα προωθούνται στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος».


Γώγος για σχολεία-πανεπιστήμια: Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να ανοίξουν το φθινόπωρο

Για την συνεχιζόμενη έκρηξη των κρουσμάτων, τα πιθανά επιπλέον μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν το επόμενο διάστημα και το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων από Σεπτέμβιο μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.


Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.

«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, δε μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.
Επίσης, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων.

«Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Πέρα όμως από το θέμα των σχολείων, τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής.

Τέλος, ο Χ. Γώγος τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς.

«Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα», σημείωσε.

Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο Χ. Γώγος απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία», κατέληξε.

Παγώνη: Δύσκολα τα πράγματα από τον Οκτώβριο αν δεν προλάβουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας
Η Ματίνα Παγώνη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.
«Τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί ελπίζαμε ότι οι εμβολιασμοί θα είχαν προχωρήσει πολύ. Ιδιαίτερα πολλοί νέοι εμβολιάστηκαν την πρώτη εβδομάδα και ύστερα έπεσαν τα ποσοστά», τόνισε.

Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η μετάλλαξη Δέλτα «καραδοκεί» και η μεταδοτικότητά της είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

«Μέχρι τέλη Αυγούστου αυτό το τείχος ανοσίας, που πρέπει να είναι άνω του 80%, μπορούμε να το πετύχουμε εάν τρέξουμε τους εμβολιασμούς. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με την ινδική μετάλλαξη, η οποία έχει επιθετικότητα 50 έως 70% αύξηση, που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις ΜΕΘ. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Το μήνυμα είναι ένα: πριν φύγουμε για διακοπές θα πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε».

«Θα είμαστε προετοιμασμένοι για τον Οκτώβρη, γιατί τα πράγματα δυσκολεύουν, ο καιρός είναι εναντίον μας κι εμείς θα πρέπει να έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας. Το σύστημα υγείας είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξει. Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό και τις μεταλλάξεις του. Το θέμα είναι γίνει και η δεύτερη δόση, για να μιλάμε για πλήρη κάλυψη. Ξέρετε πόσοι θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί σήμερα που έφευγαν με τα πλοία; Αν υπήρχαν συνεργεία, θα είχε εμβολιαστεί πολύς κόσμος. Θα πρέπει να οργανώσουμε γρήγορο εμβολιασμό για να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις του ιού», κατέληξε η κ. Παγώνη.MEGATV

Ποια εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι ισχύει με τον εμβολιασμό παιδιών 

Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να την παρακολουθήσουμε στενά τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην μετάλλαξη Δέλτα ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης
 
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου ένα μεγάλο κομμάτι πλέον του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, βλέπουμε τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ όπου το ποσοστά είναι πολύ υψηλά και το αποτέλεσμα που έχει η μετάλλαξη Δέλτα.

Επεσήμανε πως είναι αυξημένη η διεισδυτικότητα του στελέχους Δέλτα σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος Α.

Υπογράμμισε πως τα θετικά στοιχεία είναι πως δεν αυξάνονται οι νοσηλείες ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτε στο Ισραήλ αλλά δεν μας επιτρέπουν να έχουμε καθησυχασμό.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο βαριά είναι η νόσηση από αυτή την παραλλαγή. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και στο να μολυνθούν και στο να καταλήξουν στο νοσοκομείο» είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως το μεγαλύτερο κομμάτι που δεν έχουν εμβολιαστεί στην χώρα μας είναι οι νέοι και γι αυτό θα πρέπει να επισπευτεί ο εμβολιασμός τους.
Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων; Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εφήβων στην χώρα μας δήλωσε πως ίσως προχωρήσουμε σε αυτό με βάση τις ηλικιακές ομάδες. «Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ερωτηθείς για το εάν τα διαθέσιμα εμβόλια μας καλύπτουν έναντι αυτής της μετάλλαξης είπε πως τα στοιχεία για το εμβόλιo της Moderna είναι λίγα γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο και πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι για τα πιο διαδεδομένα της Pfizer και της Αstrazeneca ενώ οι διαφορές τους είναι μικρές. «Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη και θεωρώ ότι όσοι το έχουν βάλει».Για το Johnson & Johnson ανέφερε πως ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης.Ερωτηθείς για το νέο πειραματικό εμβόλιο που αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης σημείωσε πως τα εμβόλια που έχουν πολυδύναμο χαρακτήρα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και για την γρίπη εδώ και αρκετά χρόνια και είναι αρκετά ελπιδοφόρο για να αντιμετωπίσουμε πολλές νόσους αναπνευστικών συνδρόμων.« Δεν γνωρίζω πόσο κοντά είμαστε για να έχουμε ένα πολυδύναμο αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε ενδεικτικά.
Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, τον χειμώνα δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά. Το 4ο κύμα


Το «καμπανάκι» για τέταρτο κύμα κορονοϊού και νέα καραντίνα έκρουσε το πρωί της Δευτέρας (07/06) η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Θα πάμε σε τέταρτο κύμα και σε νέα καραντίνα αν δεν εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60», ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ η κ. Παγώνη.

Όπως ανέφερε, αυτήν τη στιγμή το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 22% και ο στόχος είναι το 50% τέλος Ιουνίου και 75% τέλος Αυγούστου – 80% αρχές Σεπτεμβρίου, γι' αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί. Τόνισε δε πως ειδικότερα πρέπει να τρέξουν οι ομάδες 60+ να εμβολιαστούν.

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, τον χειμώνα δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για τις εικόνες συνωστισμού στα κορονοπάρτι που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες δήλωσε πως υπάρχει φόβος για 4ο κύμα αν συνεχιστούν αυτά τα πάρτι και το καλοκαίρι. «Ένας μεταδίδει τον κορονοιό σε 100 άτομα στα κορονοπάρτι», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ευθύνη που έχουν οι αρχές για την αποτροπή τους.

Τέλος, υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε δεν πρόκειται να βγούμε από την πανδημία.Λινού: Αυξημένος κίνδυνος σε γυναίκες κάτω των 50 από τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson

AstraZeneca και Johnson & Johnson, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες.

 Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μίλησε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1.

Η ίδια τόνισε  ότι τάσσεται κατά του εμβολιασμού νεότερων γυναικών, κυρίως, με AstraZeneca «υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Αλλά στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν».Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο προβλήματος σε παρτίδες εμβολίων και όχι σε όλα, είπε ότι έχει συζητηθεί, όμως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Τα ποσοστά θρομβώσεων


Σχετικά με τα ποσοστά θρομβώσεων σε αυτές τις ηλικίες, τόνισε ότι «στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται», έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα, είπε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως ό,τι ξέρουμε είναι από τις έρευνες στις ΗΠΑ, με Pfizer και Moderna. Μάλιστα είπε ότι προτάθηκε στα εγγόνια της, στις ΗΠΑ, «να συμμετέχουν στις έρευνες από τα 6 μέχρι τα 12». «Προχωρά εκεί η έρευνα, γιατί στα παιδιά είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα μέτρα» εκτίμησε.

Για την τρίτη δόση εμβολίου, η κ. Λινού είπε πως «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για να δούμε αν θα χρειαστούν τρίτες δόσεις. Αυτό το έχουν πει οι φαρμακευτικές εταιρείες».
Γωγός: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες; Υπάρχει μετάλλαξη που προκαλεί πρόβλημα στα εμβόλια;
Τώρα μέχρι και οι άδεις μπορούν να ξεκινήσουν στο ΕΣΥ, υπάρχει βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Έχει ελαττωθεί ο αριθμός των θετικών τεστ, την ώρα που γίνονται πάρα πολλά τεστ. Η Ελλάδα είναι στο πράσινο όπως βλέπετε και στους ευρωπαϊκούς χάρτες, το ίδιο και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τα πράγματα πάνε καλά παγκοσμίως, και έχει παίξει σοβαρό ρόλο ο εμβολιασμός σε αυτό. Έχουμε, όμως, ακόμα χρόνο μπροστά μας

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, το κατά πόσο θα πρέπει να μας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις, το αν αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού να επιβαρύνει τη χώρα επιδημιολογικά, αλλά και το πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, και να απολαύσουμε την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση.


«Δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους εμβολιασμένους»

Απαντώντας σχετικά με το αν όσοι έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν περισσότεροι από τις μεταλλάξεις του ιού, ο ίδιος σημείωσε ότι «Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κινδυνεύουν γενικώς. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές. Όταν είχαμε μόνο το φυσικό, τον άγριο ιό, τον πρώτο ιό που εμφανίστηκε, λέγαμε ότι θέλουμε 60-70% ανοσία στον πληθυσμό για να τον αντιμετωπίσουμε. Η ανοσία της αγέλης, όμως, αλλάζει ανάλογα με τη μεταδοτικότητα. Όσο έχουμε στελέχη περισσότερο μεταδοτικά, τόσο περισσότερο κόσμο θέλουμε εμβολιασμένο. Το βρετανικό στέλεχος έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα, το ινδικό το ίδιο. Αλλά καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Επομένως πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς, για να είναι πιο δύσκολο για τις μεταλλάξεις να μεταδοθούν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε κάποιον εμβολιασμένο».
Σχολιάζοντας το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς self-tests, και κατά πόσο αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «Όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή επιδημιολογικά το πρόβλημα είναι χαμηλού κινδύνου, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι πολύ ευαισθητοποιημένοι αν το παιδί μας παρουσιάσει κάποια ήπια συμπτώματα. Πρέπει να αποφύγουμε τα παιδιά να πάνε σχολείο αν έχουν κάποια συμπτώματα, γιατί μπορεί να έχουν ήπια νόσο».

Πρέπει να γίνεται επιβεβαίωση των θετικών self-tests

«Υπάρχουν ψευδώς θετικά στα self-tests, για αυτό πρέπει να γίνεται επιβεβαίωση. Για το θέμα του κόστους, νομίζω ότι κάποιος μπορεί να το κάνει στο δημόσιο σύστημα. Το σύστημα υγείας είναι υποχρεωμένο να καλύψει τα θετικά self-tests με PCR. Τα self-tests είναι ένα επικουρικό μέτρο, δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία με τα PCR. Το θετικό, όμως, είναι ότι τα self-tests μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όλος ο πληθυσμός, και εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Η ευκολία με τα self-tests είναι ότι βρίσκονται οι θετικοί και απομονώνονται και δεν μεταδίδουν τον ιό», σχολίασε ο κ. Γώγος σχετικά με τα θετικά self-tests.

«Οι Βρετανοί είναι πολύ προστατευμένοι, για αυτό είναι τόσο αυστηροί με την καραντίνα»

Μιλώντας σχετικά με την επιβολή καραντίνας, κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους, στους Βρετανούς που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «Κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα σε σχέση με την καραντίνα. Η Αγγλία έχει πετύχει ένα μεγάλο τείχος ανοσίας, γιατί εμβολιάστηκαν μαζικά με την πρώτη δόση. Είναι πολύ προστατευμένοι, για αυτό είναι τόσο αυστηροί με την καραντίνα. Όταν και εμείς πετύχουμε ένα ανάλογο επίπεδο ανοσίας, θα μπορέσουμε να βγούμε από τη διαδικασία της καραντίνας για το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Όλες οι χώρες στην Ευρώπη είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο»

«Όλες οι χέρες στην Ευρώπη είμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο. Ο συνδυασμός της εμβολιαστικής κάλυψης, και του ελέγχου όλων των τουριστών με τεστ, αλλά και ο εμβολιασμός όσων απασχολούνται με τον τουρισμό που πρέπει να γίνει, το τείχος ανοσίας που δημιουργείται και τα πολλά self-tests δημιουργούν ένα καλό κλίμα πολύ καλύτερο από πέρυσι. Πέρυσι είχαμε μικρότερη διασπορά, αλλά ο συντελεστής μετάδοσης είναι καλύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ένα σφαιρικό περιβάλλον που δημιουργεί μια ασφάλεια», σχολίασε ο ίδιος αναφορικά με το αν η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες.

Δεν υπάρχει έγκριση για συνδυασμό εμβολίων

Ο κ. Γώγος, ξεκαθάρισε ακόμα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έγκριση για συνδυασμό εμβολίων.

«Δεν έχει λυθεί ακόμα αυτό το θέμα. Λογικά η ανοσία προκαλείται γιατί και με τα δύο εμβόλια το ίδιο πράγμα κάνουμε. Δίνουμε ένα αντιγόνο και με τη δεύτερη δόση το ξαναδίνουμε. Οπότε θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά για να γίνει στην πράξη χρειάζονται κάποιες διαδικασίες και μελέτες. Υπάρχει μελέτη που κάνει τη συγκεκριμένη δοκιμή, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έγκριση για κάτι τέτοιο».

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Αναφερόμενος στο πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «Αν εμβολιαστούν όλοι, και έχουμε ελάττωση της διασποράς, δεν υπάρχει λόγος για τη μάσκα. Είδατε ότι το CDC αποφάσισε να το κάνει, εξαιρώντας τα σχολεία. Είναι δυνατόν να συμβεί και εδώ αυτό. Η μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί σε ένα χώρο που είναι όλοι εμβολιασμένοι. Για να γίνουν σε ευρεία κλίμακα όλα αυτά, προϋποθέτουν ένα τείχος ανοσίας ικανοποιητικό».

Τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

«Η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα. Αυτοί που πέρασαν κορoνοϊό έχουν κάνει ανοσία οι περισσότεροι, και έχουν και πολύ υψηλά αντισώματα. Αλλά πρέπει να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη νόσο, αυτή είναι η οδηγία. Χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνουν τουλάχιστον μία δόση. Μέχρι στιγμής είναι υποχρεωτικές και οι δύο, αλλά υπάρχει συζήτηση μήπως κάνουν και μία δόση όσοι έχουν νοσήσει», εξήγησε ο κ. Γώγος σχετικά με όσους έχουν νοσήσει.

Μέσα με τέλη Ιουνίου θα επανέλθει η μουσική

«Και εμένα μου λείπει η μουσική. Πιστεύω ότι θα γίνει και αυτό. Αν θέλουμε να κάτσουμε έξω και να ακούσουμε μουσική, γίνεται περισσότερη φασαρία, φωνάζουμε, και μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Πιστεύω ότι η μουσική θα επανέλθει όταν είμαστε καλύτερα στους εμβολιασμούς. Το περιμένω στα μέσα με τέλη Ιουνίου. Θέλει ακόμα μεγάλη προσοχή», τόνισε κλείνοντας ο κ. Γώγος αναφορικά με το θέμα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση.


MEGATV


Βασιλακόπουλος για self test: Πιθανότητα 40%-50% να είναι ψευδώς αρνητικό (Video)

Σχετικά με την αξιοπιστία των self test, ειδικά τη δεδομένη περίοδο που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, μίλησε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Συγκεκριμένα, είπε αναφερόμενος στα self test ότι με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει «40%-50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα».

Αντίθετα, είπε ότι «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό». Επανέλαβε πως το αρνητικό self test, «δεν αθωώνει τους αρνητικούς». Πρόσθεσε ότι «το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές»

«Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν», εξηγησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Τέλος, ο καθηγητής επεσήμανε πως «το self test χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια. Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα Αυτό ισχύει και με τα rapid test. Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό που έχει 30% πιθανότητα ψευδού αποτελέσματος. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα», κατέληξε.


TOPONTIKIΚορωνοϊός - Λινού: Λάθος να περιορίσουμε τον κόσμο μέσα

Θεωρήσαμε ότι περιορίζοντας τον κόσμο στους κλειστούς χώρους θα είχαμε μικρότερη διασπορά, αντί για τη διασπορά στους εξωτερικούς. Δεν είχαν λάβει υπόψη την προστατευτική δράση του ανοιχτού χώρου. Ο Αμερικάνος Φάουτσι είχε πει εδώ καιρό αξιοποιείστε τον υπαίθριο χώρο

Η Αθηνά Λινού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι πλέον θα μετακινούνται και υπογράμμισε πώς πάρθηκαν λάθος αποφάσεις το προηγούμενο διάστημα λόγω λάθος στοιχείων.
 
Λάθος χαρακτήρισε τα μέτρα που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα η γιατρός, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη είναι λογικό και αποδεκτό οι πολίτες να μην κατανοούν το πώς πηγαίνουμε σε χαλάρωση του lockdown με περισσότερα κρούσματα και σημείωσε πώς όσοι αποφάσιζαν τα μέτρα είχαν ελλιπή στοιχεία και και δεν είχαν καλή κατανόηση για την προστατευτική δράση της αξιοποίησης του υπαίθριου χώρου.«Δεν είχε ληφθεί υπόψιν ότι δεν ήμασταν πλέον σε κατάσταση με ελάχιστα κρούσματα και θεωρήσαμε ότι περιορίζοντας τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους θα μειώναμε την διασπορά. Αυτό δεν ισχύει γιατί είχαμε ήδη ενδο-οικογενεική, ενδο-επαγγελματική και ενδο-κτηριακή διασπορά μεγάλη και κλείνοντας τους ανθρώπους μέσα αυξήσαμε τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.


Τέλος, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα μετακινούνται γιατί όπως είπε θα αφήνουν και κανένα παράθυρο ανοιχτό ενώ υπογράμμισε πώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών που ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν.
Ηλίας Μόσιαλος: Ισχυρή η ανοσία και μόνο με μια δόση του εμβολίου της Pfizer

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα στοιχεία μελέτης για την ανοσοαπόκριση του εμβολίου της Pfizer ακόμα και μετά από μια δόση, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο.
Σύμφωνα με την μελέτη το 99% των εμβολιασθέντων έχουν ισχυρή ανοσοαπόκριση έναντι της COVID-19 μετά από μία δόση του εμβολίου της Pfizer. Ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) αναφέρει επίσης στην ανάρτησή του στο facebook, πως η ίδια μελέτη έδειξε ότι μετά από 2 δόσεις τα επίπεδα προστασίας ήταν ακόμη ισχυρότερα υπογραμμίζοντας τη σημασία της λήψης της δεύτερης δόσης.

Αναλυτικά η ανάρτηση

Το 99% των εμβολιασθέντων έχουν ισχυρή ανοσοαπόκριση έναντι του COVID-19 μετά από μία δόση του εμβολίου της Pfizer.
Αυτό διαπιστώθηκε σε μελέτη με επικεφαλής τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και της Οξφόρδης που ανέλυσαν κλινικά δείγματα από 237 εμβολιασμένους με το εμβόλιο Pfizer υγειονομικούς, μεταξύ 9 Δεκεμβρίου και 9 Φεβρουαρίου, εστιάζοντας στις αποκρίσεις αντισωμάτων και Τ κυττάρων (προ-δημοσίευση στο Lancet papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3812375).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει με COVID-19 είχαν ισχυρότερες αποκρίσεις Τ κυττάρων και αντισωμάτων μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer.

Η μελέτη ρίχνει επίσης φως στις επιπτώσεις προηγούμενης COVID-19 λοίμωξης στην ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό. Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ήδη νοσήσει με COVID-19, καταγράφηκαν υψηλότερες αποκρίσεις Τ κυττάρων και αντισωμάτων μετά από μία δόση του εμβολίου Pfizer, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν ‘κολλήσει’ COVID-19 και έλαβαν μία δόση του εμβολίου.

Απαραίτητη και η δεύτερη δόση

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μεταξύ των ανθρώπων που είχαν νοσήσει με COVID-19, η απόκριση των Τ κυττάρων επεκτάθηκε μετά τον εμβολιασμό (και αναγνώριζαν περισσότερα τμήματα της πρωτεΐνης ακίδας). Αυτό σημαίνει, πως και για εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί, ο εμβολιασμός επεκτείνει την προστασία και βελτιώνει την ανοσοαπόκριση που δημιουργείται από τη φυσική λοίμωξη.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν με τα ευρήματά τους την απόφαση να καθυστερήσει η δεύτερη δόση ώστε να παρέχεται προστασία σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες υψηλού κινδύνου, παρέχοντας δηλαδή περισσότερες πρώτες δόσεις. Η μελέτη έδειξε ότι μετά από 2 δόσεις τα επίπεδα προστασίας ήταν ακόμη ισχυρότερα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της λήψης της δεύτερης δόσης.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο διαρκεί η προστασία μέσω Τ κυττάρων και αντισωμάτων μετά τη μόλυνση. Ξέρουμε πως η πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca προσφέρουν καλά επίπεδα προστασίας, αλλά φαίνεται πως είναι ζωτικής σημασίας ο καθένας μας να λάβει και τη δεύτερη δόση, καθώς οι 2 δόσεις του εμβολίου θα παρέχουν προστασία μακράς διαρκείας από τον ιό.
Πως και πότε όμως θα απαντηθούν τα υπόλοιπα ερωτήματα;

Αναφέρομαι συχνά σε κλινικές μελέτες για τη νόσο του COVID-19 ή και σε μελέτες παρατήρησης που διενεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο που εστιάζουν σε υγειονομικούς. Οι προφανείς λόγοι είναι πως οι υγειονομικοί είναι μια από τις ομάδες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε ασθενείς, εργάζονται στο χώρο που συλλέγονται τα δείγματα για τις μελέτες, και επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία και για τους ίδιους να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των μελετών, ώστε να προστατεύουν και τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους.

Μια από αυτές τις μελέτες που πραγματοποιούνται στο ΗΒ είναι η μελέτη PITCH (Protective Immunity from T cells to Covid-19 in Health workers). Πρόκειται για μια εθνική συνεργασία πανεπιστημίων με στόχο να κατανοηθεί πως ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στον ιό, και εστιάζει όπως ανέφερα στους υγειονομικούς.Πιο συγκεκριμένα, με στοχευμένες μελέτες οι ερευνητές προσπαθούν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
• Είναι οι αποκρίσεις των κυττάρων Τ που παρατηρούνται μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 προστατευτικές έναντι μελλοντικών λοιμώξεων;
• Πως συμβάλλουν στην προστασία οι προηγούμενες εποχικές εκθέσεις σε άλλους κορωνοϊούς και τι ισχύει για την διασταυρούμενη ανοσοπροστασία;
• Ποια είναι η διάρκεια της κυτταρικής ανοσίας;
• Υπάρχει ποσοτική διαφορά στην τελική ανοσοαπόκριση 28 ημέρες μετά και τη 2η δόση, ανά σχήμα εμβολιασμού και ανά εμβόλιο και πως επηρεάζεται από το ιστορικό λοίμωξης SARS-CoV-2;
• Πως κλιμακώνεται η ανοσοαπόκριση (μέσω αντισωμάτων και Τ κυττάρων) στο διάστημα μεταξύ της 1ης δόσης και της 12ης εβδομάδας χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου Pfizer;
• Εξουδετερώνονται νέες παραλλαγές και στελέχη μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer;
• Ποια είναι η επίδραση της διασταυρούμενης ανοσοπροστασίας μέσω αντισωμάτων και Τ κυττάρων στην ανοσοαπόκριση μετά τον εμβολιασμό;
Σημαντικά και στοχευμένα ερωτήματα και εθνικές συνεργασίες πανεπιστημίων που θα μας δώσουν τις απαντήσεις. Αναμένουμε λοιπόν και τις επόμενες δημοσιεύσεις».


TOPONTIKI
Εξαδάκτυλος για επίταξη: Πρέπει όλοι μας να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

«Τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης», δήλωσε, με αφορμή την επίταξη 206 ιδιωτών ιατρών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την επίταξη 206 γιατρών –παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών γιατρών- για ένα μήνα.

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.