Εμβολιασμοί – Θεοδωρίδου: Ένα περιστατικό θρόμβωσης σε 346.000 δόσεις της AstraZeneca στην Ελλάδα


Ένα περιστατικό θρόμβωσης έχει αναφερθεί στη χώρα μας σε σύνολο περίπου 346.000 εμβολιασμένων με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο ταχύς και ευρύτερος εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας, για τη δημιουργία του τείχους προστασίας και την προστασία του γενικού πληθυσμού.

Τον τελευταίο μήνα απασχολεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο η σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με ένα ιδιαίτερα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση και θρομβοπενία (Σύνδρομο προθρομβωτικής θρομβοπενίας ανοσολογικής παθολογίας).Το σπάνιο σύνδρομο φαίνεται πως πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά με πολλή προσοχή τα περιστατικά και αξιολογεί τις επόμενες κινήσεις της. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Στη χώρα μας έχουν διατεθεί πάνω από 340.000 του εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο που είναι πιθανό με το σπάνιο σύνδρομο», υπογράμμισε ο Μαρία Θεοδωρίδου.


«Είναι κατανοητό πως όσο η συσχέτιση ενός εμβολίου με μία σπάνια πάθηση να δημιουργεί δισταγμό και φόβο έναντι των εμβολιασμών και αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο αυτό με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αν δει κανείς τους αριθμούς των θανάτων που έχουμε λόγω κορωνοϊού», συνέχισε η ίδια.

Θεμιστοκλέους: Η εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας


Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε την

1.830.362 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα (+52.860 την 03/04/2021)
1.171.428 εμβολιασμοί 1ης δόσης έχουν πραγματοποιηθεί (+35.835 την 03/04/2021)
658.934 εμβολιασμοί 2ης δόσης έχουν πραγματοποιηθεί (+17.025 την 03/04/2021)


Κικίλιας: Γιατρός που έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη δεν γίνεται να μη βοηθήσει το ΕΣΥ

Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στη μάχη που δίνει το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ απηύθυνε εκ νέου το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.


Με την κυβέρνηση να φέρεται να ετοιμάζει φύλλα πορείας για ιδιώτες γιατρούς, από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας, το οποίο εφημερεύει, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

«Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες (την Παρασκευή) στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία» συνέχισε στη δήλωση του ο υπουργός Υγείας και ευχαρίστησε όλους για τις συγκλονιστικές, όπως είπε, προσπάθειες τις οποίες κάνουν και πρόσθεσε ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς.

«Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο».Κορωνοϊός: Lockdown με «βαλβίδες αποσυμπίεσης» - Τι αλλάζει σε μετακίνηση και δραστηριότητεςΚικίλιας: Εμβολιαζόμαστε κανονικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι», τόνισε και εξήγησε ότι μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά.

«Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό τον ΕΜΑ. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του και δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής . Χθες μίλησε υπέρ του οφέλους των εμβολιασμών», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA μετά την ενημέρωση ότι η Δανική Αρχή Υγείας έχει αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca καθώς διεξάγεται έρευνα σχετικά με αναφορές θρόμβων αίματος σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτά τα συμβάντα, τα οποία δεν αναγράφονται ως ανεπιθύμητες ενέργειες με αυτό το εμβόλιο.

Η θέση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται ενώ διερευνώνται τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Η PRAC εξετάζει ήδη όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με θρόμβους αίματος, που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο για την COVID-19 της AstraZeneca.


 TOPONTIKI