Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παν. Φιλντίσης στο XPRESSNEWS για τις δράσεις της Ένωσης

Ο αντιπρόεδρος τη Ένωσης Ελλήνων Φυσικών μιλά στη εφημερίδα XPRESSNEWS.GR και αναφέρεται στις δράσεις και το πρόγραμμα της Ένωσης .
Αναφέρεται επίσης στον Πανελλήνιο μαθητικό Διαγωνισμό  Φυσικής όπου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις γνώσεις τους , να προκριθούν αλλά και να αριστέψουν. 
Μας παρουσιάζει και την δράση ΄΄Η Φυσική Μαγεύει΄΄ καθώς και τους τρεις διαγωνισμούς  οι οποίοι αποτελούν  αλληλεπίδραση της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας όπου έρχονται σε σύμπραξη με τις ΄΄Διαστημικές Αποστολές΄΄ αλλά και μέσω του ΄΄Κόσμου της  Επιστήμης και της Τέχνης΄΄με μεγάλη συμμετοχή ομάδων μαθητών.

Σημαντικό κομμάτι όμως για την Ένωση Ελλήνων Φυσικών αποτελεί το θέμα της Καθαρής Ενέργειας όπου αποτελεί και μείζον ζήτημα και της κοινωνίας μας καθώς επιρεάζεται μέσω της κλιματικής αλλαγής.

Για τον λόγο  αυτόν  η Ένωση καλεί  μέσω Πανελλήνιου Διαγωνισμού ομάδες  μαθητών να καταθέσουν τις προτάσεις τους  στο θέμα διαχείρισης Ενέργειας μέσω εναλλακτικών κινήσεων και δράσεων με ήπιες μορφές ενέργειας - παραγωγή ενέργειας για την αποφυγή των βλαβερών καυσίμων πετρελαίων και βενζίνης.

H Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) εκπροσωπεί τους επιστήμονες της Φυσικής σε όλο το χώρο της ελληνικής επικράτειας και είναι Επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1934 με θεμελιώδη στόχο την ανάπτυξη και υποστήριξη όλων των κλάδων της Φυσικής προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Οι δραστηριότητές της είναι πολυποίκιλες, αφού – μεταξύ άλλων- εκπροσωπεί και υποστηρίζει του Έλληνες φυσικούς και συνεισφέρει στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φροντίζει για την κατάρτιση και επιμόρφωση των επαγγελματιών των Φυσικών Επιστημών, συμβάλει στην εξοικείωση του ευρύτερου κοινού γύρω από θέματα Φυσικών Επιστημών, αποτελεί θεσμικό συμβουλευτικό φορέα προς την Πολιτεία για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με τις Φυσικές Επιστήμες και την τεχνολογία και συνεργάζεται με τον επιχειρηματικό κόσμο με σκοπό την προαγωγή της χρήσης των Επικοινωνιών και της Τεχνολογίας των Φυσικών Επιστημών.

Σε ετήσια βάση, συντονίζει πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με σκοπό την ευρύτερη διάδοση της γνώσης και των εξελίξεων στο χώρο των Φυσικών Επιστημών διοργανώνοντας εκπαιδευτικά συνέδρια, που παρέχουν πληροφόρηση για τις σύγχρονες εξελίξεις και τα επιτεύγματα της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια που αποσκοπούν στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και παντός ενδιαφερομένου. Επιπλέον, φέρει την ευθύνη της διεξαγωγής μαθητικών διαγωνισμών, εκδηλώσεων και θερινών σχολείων που στοχεύουν στην επαφή της μαθητικής κοινότητας με προηγμένες επιστημονικές έννοιες και την ενσωμάτωσή της στην επιστημονική έρευνα.

Όραμα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών από τη στιγμή της ίδρυσής της είναι να φέρνει κοντά τους Έλληνες με τη «μαγική» αυτή επιστήμη, ξεπερνώντας την παραδοσιακή -και στείρα δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις- εκμάθησή της, αλλά προσδίδοντάς την ουσιαστική της διάσταση, δηλαδή να συμπορεύεται αυτή η θετική επιστήμη της εκμάθησης των κανόνων του σύμπαντος μας με την ηθική, την φιλοσοφία, την κοσμολογία, την οικολογική συνείδηση και τον ανθρωπισμό, ώστε να μετουσιώνονται οι φυσικοχημικοί τύποι και η ερμηνεία της κίνησης των κβάντων σε μακροπρόθεσμο όφελος για την ανθρωπότητα και την ευζωία των πολιτών.

 

Τις συνεχείς προσπάθειες της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για ανάπτυξη και διάδοση της φυσικής επιστήμης προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών, τονίζει ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Παναγιώτης Φιλντίσης στην συνέντευξη που ακολουθεί.