Copernicus: Νέα δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία


11-09-2023

Copernicus: Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου και καταγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή από τα νερά του υπερχειλισμένου Πηνειού

Μια νέα δορυφορική φωτογραφία αποτυπώνει την καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στις περιοχές της Θεσσαλίας

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, στη δορυφορική εικόνα που ανέλυσε φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel εξακολουθεί να πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του

Όπως σημειώνει στην ανάρτησή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία «στις 10 Σεπτεμβρίου, το Sentinel2 κατέγραψε αυτή την εικόνα από την περιοχή γύρω από τη Λάρισα, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού».


Τεράστια οικολογική καταστροφή – Η νέα χαρτογράφηση των καμμένων σε Έβρο και Πάρνηθα


30-08-2023

Έκταση μεγαλύτερη των 826.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει η πυρκαγιά στον Έβρο έως τις 28/8 με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές του Νομού Έβρου και Πάρνηθας του Νομού Αττικής μέχρι τις 28/08/2023 ανέρχονται στα 82639.63 και 5832.64 εκτάρια αντίστοιχα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.). Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει ότι «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα στην περιοχή του Έβρου, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης», και «θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση αυτής της έκτασης τις επόμενες ημέρες».

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις: Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργόπουλο, Μιχάλη Σισμάνη, Δημήτρη Σταυρακούδη, Αργύρη Λεφάκη, Έλενα Γκουντή και Αλεξάνδρα Στεφανίδου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Γήτα.


 ΑΠΕ ΜΠΕ

Νεότερη δορυφορική απεικόνιση της καμένης έκτασης στον Έβρο – Στάχτη πάνω από 808.000 στρέμματα


29-08-2023
Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα). Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εικόνα 1. Καμένη έκταση στην μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο μέχρι τις 28.08.2023 από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus (EMS).meteo.gr

MΕΤΕΟ: Περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα κάηκαν το 2023 στην Ελλάδα


25-08-2023

Περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ελλάδα από 1/1/2023 έως την Τετάρτη 23/8/2023, όπως κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών και δημοσίευσε στη σελίδα του το METEO/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το METEO/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:

-Έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.

-Η έκταση που έχει καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

-Οι μέχρι σήμερα (Τετάρτη, 23.08.2023) καμένες εκτάσεις στη χώρα μας υπολείπονται κατά περίπου 40.000 στρέμματα από την επόμενη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το 2021 με συνολικά 1.300.590 στρέμματα.

-Είναι πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα).

-Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα.

-Τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.

Φωτογραφία: Οι καμμένες εκτάσεις στον Έβρο, από την υπηρεσία Copernicus – European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πυροσβεστική: Μάχη με 99 πυρκαγιές σήμερα – 140 συλλήψεις για εμπρησμούς


23-08-2023

Αδιάλειπτα θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη σε όλα τα μέτωπα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός. Σήμερα, όπως είπε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σε όλη την επικράτεια 99 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 55 εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή, έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας.

Επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις που έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή γι αυτό και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών. Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν μέχρι το τελευταίο φώς 8 ελικόπτερα και 17 αεροσκάφη. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των 18 θυμάτων της πυρκαγιάς, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας ‘Αβαντα στις 21 Αυγούστου 2023, έχουν ανακοινωθεί κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων μεταξύ τους, στην περιοχή Δοκός, βορειοανατολικά της πόλης της Χαλκίδας. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας και οριοθετημένη η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι Θήβας, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε, Δίστομο, Ταρσό και Πρόδρομο Βοιωτίας καθώς και Σκιόεσσα Αχαΐας.

Παράλληλα, όπως επισήμανε, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 140 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα 117 για αμέλεια και 23 για πρόθεση. Σχεδόν το σύνολο των ανωτέρων συμβάντων σχετίζονται με θερμές ή αγροτικές εργασίες.

Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.

Επιπλέον ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

«Παραμένουμε σε επιφυλακή και συνεχίζουμε αδιάλειπτα τη μάχη σε όλα τα μέτωπα», κατέληξε.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λαγονήσι: Πέθανε ο 48χρονος που προσπάθησε να σώσει το παιδί του από πνιγμό21-08-2023

Πέθανε ο 48χρονος άνδρας που ανασύρθηκε νωρίτερα χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα στο Λαγονήσι, ο οποίος βούτηξε να σώσει το 8χρονο παιδί του που βρισκόταν σε θαλάσσιο στρώμα και παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ο ίδιος νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Ασκληπιείο της Βούλας και οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να το κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο, σήμερα το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή.

Υπενθυμίζεται πως ο 48χρονος βούτηξε στο νερό αλλά κάποια στιγμή άρχισε να βουλιάζει, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι στην Ακτή να καλέσουν σε βοήθεια. Στο σημείο έπλεε ένα ιδιωτικό, φουσκωτό σκάφος με 4 επιβάτες, οι οποίοι περισυνέλλεξαν τόσο τον ίδιο όσο και το 8χρονο παιδί.

Για περισσότερο από μισή ώρα, οι επιβάτες του σκάφους μαζί με δύο ναυαγοσώστες από τη διπλανή παραλία έκαναν ΚΑΡΠΑ στον 48χρονο προκειμένου να τον επαναφέρουν.


Τέλος σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άτυχος πατέρας δεν γνώριζε κολύμπι και γι’ αυτό βούλιαξε στο σημείο που η θάλασσα βαθαίνει.


Οικονόμου: Απομάκρυνση 7 αξιωματικών της ΕΛΑΣ – Ανεπίτρεπτη η διέλευση οπαδών από τα σύνορα


08-08-2023

Την άμεση απομάκρυνση επτά αξιωματικών από τις θέσεις ευθύνης τους και διενέργεια εσωτερικής έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου στην ανακοίνωση του:

«Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό. Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:
1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.
2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.
3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο».

Μαζική έξοδος των εκδρομέων: Πανικός στα λιμάνια

05-08-2023

Αυξημένη αναμένεται να είναι η επιβατική κίνηση και σήμερα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου καθώς η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, σήμερα Σάββατο, είναι προγραμματισμένα από το λιμάνι του Πειραιά 25 δρομολόγια, από το λιμάνι της Ραφήνας 9 απόπλοι πλοίων και από το λιμάνι του Λαυρίου 10 δρομολόγια.

Χθες Παρασκευή 4/8, πραγματοποιήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη 23 δρομολόγια με 27.652 επιβάτες και 5.436 οχήματα, για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν 42 δρομολόγια με 9.316 επιβάτες με 1112 οχήματα.


Από το λιμάνι του Λαυρίου, αναχώρησαν χθες 11 πλοία με 2962 επιβάτες και 859 οχήματα, ενώ από τον λιμένα της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 17 δρομολόγια με 8.561 επιβάτες και 2086 οχήματα.


Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιώτες πρέπει να βρίσκονται μια ώρα πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση των πλοίων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα κατά την επιβίβαση. Το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει αυξημένα μέτρα, προκειμένου να μην δημιουργούνται καθυστερήσεις.


 topontiki.gr

Θεσσαλονίκη: Πέθανε 18χρονος ποδοσφαιριστής - Θρήνος στην Επανομή

28-07-2023

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Επανομή της Θεσσαλονίκης, λόγω του θανάτου ενός ποδοσφαιριστή σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Ο λόγος για τον Βασίλη Κόλιο, ο οποίος αγωνιζόταν στην Αναγέννηση Επανομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr, ο αδικοχαμένος 18χρονος είχε υποστεί ανεύρυσμα εδώ και μέρες και είχε νοσηλευτεί στην εντατική.


Επιβεβαιώνοντας την τραγική είδηση, η Αναγέννηση Επανομής αποχαιρέτισε με ανάρτησή της τον άτυχο Βασίλη, ο οποίος αγωνίζονταν στην ομάδα από τις ακαδημίες της μέχρι και την ανδρική ομάδα.


«Έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων ο Βασίλης Κόλιος. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του συλλυπητήρια στην οικογένεια… Ο Βασίλης ήταν παιδί της Ακαδημίας μας και έφτασε μέχρι την ανδρική ομάδα. Ένα παιδί με ήθος και αξίες καλό ταξίδι Βασίλη μας…», σημείωσε η ομάδα στην ανάρτησή της.


Μετρό: Ανοιχτή για το κοινό η κλιματιζόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Σύνταγμα

  26-07-2023

Μια ανάσα δροσιάς προσφέρει η ΣΤΑΣΥ στους πολίτες που χρησιμοποιούν το Μετρό. Έως τις 18:00 είναι ανοιχτή η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σταθμού στο Σύνταγμα ώστε οι πολίτες που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνα να κάνουν μια στάση δροσιάς.

Εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών και υψηλών θερμοκρασιών που προκαλεί ο καύσωνας, η ΣΤΑΣΥ διαθέτει στους διερχόμενους πολίτες, που έχουν ανάγκη μιας ανάσας δροσιάς, την κλιματιζόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο του κεντρικού σταθμού Μετρό.

Ο χώρος διαθέτει καθίσματα και θα προσφέρονται σε όσους το επιθυμούν μπουκάλια νερού.

Στο τρίτο χτύπημα του σφυριού έπεσε η γέφυρα και τους πλάκωσε όλους


25-07-2023

Το φως της δημοσιότητας βλέπει μία συγκλονιστική μαρτυρία ενός τραυματία, του Μάριου Κουτρομάνου, ο οποίος επέζησε από την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα και νοσηλεύεται.

Ήταν λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι όταν σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, κατά το οποίο ένας άνδρας σκοτώθηκε, ενώ ακόμη 8 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής, με τον έναν εξ αυτών αν είναι πολυτραυματίας.

«Ξαφνικά άκουσα το σφυρί να χτυπάει χωρίς να μας δώσουν εντολή να βγούμε. Στο τρίτο χτύπημα έπεσε η γέφυρα και τους πλάκωσε όλους. Όπως έπεσε, μας πέταξε πάνω στις πέτρες», τόνισε μεταξύ άλλων τον ΑΝΤ1 ο κ. Κουτρομάνος.

Στη γέφυρα γίνονταν προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης και μεγάλος αριθμός ατόμων βρισκόταν στο οδόστρωμα για να μαζέψει υλικά ανακύκλωσης.
«Όπως έπεσε η γέφυρα μας πέταξε πάνω σε πέτρες. Μόλις ακούσαμε το σφυρί να χτυπάει χωρίς να μας δώσουν εντολή να εκκενώσουμε, πήγαμε να απομακρυνθούμε αλλά δεν προλάβαμε. Όσοι είμαστε από κάτω και κόβαμε, είχαμε εντολή να μπούμε, αλλά ξαφνικά ακούσαμε το σφυρί να χτυπάει… στο τρίτο χτύπημα έπεσε η γέφυρα και τους πλάκωσε όλους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέσσερις συλλήψεις για την κατάρρευση της γέφυρας


Σε τέσσερις συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι Αρχές για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ο υπεύθυνος του έργου και τρεις χειριστές, με τον έναν εκ των οποίων να νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο.Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας εξηγεί γιατί κατέρρευσε η γέφυρα
Μιλώντας χθες, Δευτέρα (24/7) στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής της Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης αναφέρθηκε στα αίτια της τραγωδίας.

«Οι τεχνίτες που δούλευαν στην κατεδάφιση της γέφυρας δεν είχαν αντιληφθεί τον τρόπο στήριξης της γέφυρας που είναι σαφής. Στηρίζεται στα ακρόβαθρα (που έκοψαν) και όχι στα δύο ελεύθερα πλευρά» επισήμανε ο ίδιος.
«Η γέφυρα αυτή στηρίζεται σε δύο ακρόβάθρα, σε δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά και από την άλλη είναι ελεύθερη. Όταν λοιπόν εμείς θέλουμε να την κατεδαφίσουμε και έχουμε το μηχάνημα θα την κόψει στα άκρα στήριξης (δείχνει παρασταστικά) εδώ, να φύγουν τα δοκάρια στήριξης και να πέσει η γέφυρα;» αναρωτήθηκε.

«Το μηχάνημα έπρεπε να κόβει τη γέφυρα φέτα – φέτα παράλληλα για να στηρίζεται το μηχάνημα. Το σφυρί που δούλευε έγειρε σχεδόν ανάποδα» σημείωσε ο κ. Καρύδης.

«Δεν γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν αυτοί που ανέλαβαν να κατεδαφίσουν τη γέφυρα» ανέφερε. Χρειάζεται η γνώση της στατικότητας, ενός κτηρίου, μιας κατασκευής για να μπορέσουμε να επέμβουμε» επισήμανε. «Εάν πάμε να κόψουμε ένα δοκάρι που στηρίζει την κατασκευή, καταλαβαίνουμε ότι θα μας έρθει στο κεφάλι» πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής της Αντισεισμικής Τεχνολογίας.


Πάτρα: Συνεχίζονται οι έρευνες για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια της γέφυρας


24-07-2023

Μάχη με το χρόνο και τις αντίξοες συνθήκες δίνουν τα συνεργεία για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια της γέφυρας στην Πάτρα, η οποία κατέρρευσε χθες σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματιζοντας άλλους οκτώ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ακούγονταν φωνές κάτω από τη γέφυρα που κατέρρευσε ενώ στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε και drone.

Χθες η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους δύο χειριστές των βαρέων οχημάτων που εκτελούσαν εργασίες την ώρα της κατάρρευσης της γέφυρας και του υπεύθυνου των εργασιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ένας από τους χειριστές νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες κρατούνται στην Ασφάλεια της Πάτρας.

Όπως όλα δείχνουν η κατάρρευση της γέφυρας έγινε ενώ ήταν σε εξέλιξη εργασίες και μάλιστα μετά τις 12 το μεσημέρι.

Αυτό που εξετάζεται μεταξύ άλλων είναι αν υπήρξε κάποια αστοχία στις εργασίες που ήταν σε εξέλιξη προκαλώντας το τραγικό δυστύχημα με τα άτομα που βρίσκονταν κάτω από τη γέφυρα με έναν νεκρό και 8 τραυματίες.

Στο μεταξύ, το εργατικό κέντρο της Πάτρας προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα, και συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το κτίριο του εργατικού κέντρου.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος. Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες»

Πηγή: ertnews.gr

Λέκκας για φωτιές: Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει19-07-2023

Για τις φλόγες που έχουν ζώσει την Αττική -και όχι μόνο- σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, μίλησε το πρωί της Τετάρτης (19/7) ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις φωτιές.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Λέκκας αρχικά σχολίασε πως οι πυρκαγιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα», όπως είπε.

«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί», προειδοποίησε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ο κ. Λέκκας είπε πως όλες θα πρέπει να κατανέμονται σε τρία στάδια: Την πρόληψη, την περίοδο της πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά.

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με πρόσω πια μέσα ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ», διεμήνυσε ο κ. Λέκκας.Τουλάχιστον 300 ζώα σε καταφύγια – Το επιχειρησιακό σχέδιο απεγκλωβισμού και διάσωσης


18-07-2023

Επιχειρησιακό σχέδιο έχει στηθεί σε συνεργασία με τους εθελοντές της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Dogs’ Voice, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, εθελοντές μεμονωμένους και από φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς για τον απεγκλωβισμό και διάσωση ζώων από τα μέτωπα των πυρκαγιών . Οι εκκλήσεις για απεγκλωβισμούς ζώων ήταν ασταμάτητες μέχρι τις 03:00 σήμερα το πρωί, όπως δηλώνει η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μάρσα Δημοπούλου μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από χθες το απόγευμα, η Dogs’ Voice έχει θέσει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι, ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο». Μέχρι στιγμής στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν γύρω στα 150 ζώα, σκυλάκια και γατάκια. Εκεί υπάρχουν εθελοντές κτηνίατροι από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (ΕΔΚΕ), οι οποίοι καταγράφουν τα ζώα, τα εξετάζουν, τους παρέχουν βοήθεια και τα τσιπάρουν. Στη συνέχεια θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους και όσα είναι αδέσποτα θα πάνε σε αναδοχή με προοπτική την υιοθεσία.

Συνολικά έχουν διασωθεί, σύμφωνα με την κα Δημοπούλου, περισσότερα από 200 ζώα συντροφιάς και είναι ασφαλή περισσότερα από 100 παραγωγικά και ιπποειδή, τα οποία σε συνεργασία με το A Little Shelter βρίσκονται στο καταφύγιο ζώων στο Πολυδένδρι. Μέχρι τώρα όλα τα αιτήματα για απεγκλωβισμούς ζώων έχουν ικανοποιηθεί στο ακέραιο σε συνεργασία με ειδικές ομάδες απεγκλωβισμού, όπως η Alma Libre και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, και με δήμους.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν όλο το 24ωρο τις γραμμές 2131364020, 2131364933, 2131364935, 2131364036.

«Είμαστε σε εγρήγορση όποια έκκληση προκύψει για οποιοδήποτε ζώο, όχι μόνο συντροφιάς, αμέσως στέλνουμε εθελοντές και οδική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν έχουμε κάποια έκκληση για βοήθεια στην Αττική. Έχουμε από το Λουτράκι, κατευθύνουμε ιδιώτες πως να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είτε να στείλουμε εθελοντές για να απομακρύνουν τα ζώα τους που βρίσκονται μέσα σε σπίτια. Για όσους δεν επιτρέπει η αστυνομία τη διέλευση για να προσεγγίσουν το σπίτι τους, επικοινωνούμε εμείς αμέσως με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δίνουμε πινακίδες, ονόματα και διευθύνσεις ώστε να επιτρέψουν τη διέλευση και να μπουν στα σπίτια τους και να πάρουν τα ζώα τους», σημείωσε η ειδική γραμματέας.

Η ίδια δεν παρέλειψε να επισημάνει τη συμβολή που παρείχε το Greek Animal Rescue, ένας γερμανικός οργανισμός, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια βοηθάει τα αδέσποτα της χώρας μας. Εθελοντές της έτυχε χθες να βρίσκονται στην Ελλάδα και να επισκέπτονται καταφύγια της χώρας, και διέθεσαν ένα βαν με το οποίο έγιναν αρκετές περισυλλογές.

Σημαντική, σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου, ήταν και η συνδρομή των δήμων, οι οποίοι έστειλαν φορτηγά για απεγκλωβισμούς ζώων. Πρόκειται για τους Δήμους Σαλαμίνας, Σαρωνικού, Αθηναίων, Γλυφάδας, Γαλατσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ελληνικού-Αργυρούπολης κ.α.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου08-07-2023

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Κυριακή 9 Ιουλίου για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καρπάθου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέτρα ενίσχυσης εισοδημάτων: Τι αναμένουμε για το 2024Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα μέτρα που παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή τα οποία και θα αφορούν τη φετινή χρονιά και το 2024, ενώ ορισμένες άλλες εξαγγελίες όπως η μείωση κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των οποίων η εφαρμογή θα ξεκινήσει από το 2025 θα περιληφθούν σε μεταγενέστερο νομοσχέδιο.

Κατά πρώτον φέτος, επεκτείνεται για ένα ακόμη τρίμηνο (Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) το market pass (ύψους από 22-72 ευρώ το μήνα) σε 2,8 εκατ. καταναλωτές και ενδεχομένως να επεκταθεί και για το τελευταίο δίμηνο του έτους. Άγνωστο εάν θα απαιτηθεί η υποβολή νέων αιτήσεων από τους δικαιούχους η θα γίνει αυτόματα με βάση τα προηγούμενα απαιτούμενα εισοδηματικά κριτήρια του market pass.

Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει,για πρώτη χρονιά φέτος, η χορήγηση της επιταγής νεολαίας ύψους 150 ευρώ σε 200.000 νέους που θα συμπληρώσουν το 18 έτος της ηλικίας τους την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τουρισμό.

Για το 2024 θα εφαρμοστούν τα εξής μέτρα:

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθιερώνεται νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις (5%-6%) σε 650.000 δημοσίους υπαλλήλους και ειδικά μισθολόγια..Θα αυξηθεί από 20%-30% το επίδομα ευθύνης και επίσης τα επιδόματα τέκνων από 50 σε 70 ευρώ για 1 παιδί,στα 120 από 70 ευρώ για 2 παιδιά,στα 170 ευρώ για τρία και 220 ευρώ το μήνα για 4 παιδιά.Ο εισαγωγικός μισθός υποχρεωτικής εκπαίδευσης με βάση τις αυξήσεις που θα δοθούν αναπροσαρμόζεται στα 840 ευρώ μικτά από 780 σήμερα και ανάλογες αναπροσαρμογές θα ισχύσουν για τους εισαγωγικούς μισθούς στις κατηγορίες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί το αφορολόγητο για μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.Οι ελαφρύνσεις φόρου που θα έχουν οι μισθωτοί από το 2024 και από το 2025 οι αγρότες θα φτάνουν έως και τα 220 ευρώ το χρόνο.

Ο ΕΝΦΙΑ το 2024 μειώνεται κατά 10% για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.

Από τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση στους φοροφυγάδες και το μεγάλο στοίχημα για την καταπολέμηση κατά της φοροδιαφυγής. «Προειδοποιώ όσους έχουν βολευτεί πίσω από μια στρεβλή πραγματικότητα και τους λέω ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση διαθέτει τα μέσα και τη βούληση να σας εντοπίσει και να πληρώσετε τους φόρους που σας αναλογούν», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

Τέλος ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως βασικοί στόχοι για την ελληνική οικονομία αποτελούν:

– Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους
– Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων πρώτου μνημονίου
-λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ
-μείωση δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ
-υποχώρηση της ανεργίας στο 8%
-οι εξαγωγές να φτάσουν στο 60% του ΑΕΠ

ΑΑΔΕ: Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών από πολίτες για φοροδιαφυγή


17-06-2023

Το αργότερο έως στο τέλος του καλοκαιριού η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργία μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν επώνυμες η και ανώνυμες καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Τις καταγγελίες αυτές θα αξιολογούν ειδικοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ οι οποίοι και θα δίνουν εντολή σε κλιμάκια εφοριακών και τελωνιακών για περαιτέρω έλεγχο στον επαγγελματία η την επιχείρηση για την οποία έγινε η καταγγελία για φορολογική παράβαση, όπως μη έκδοση απόδειξης, απόκρυψη φορολογητέας ύλης ,ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπορία κλπ.

Τη σχετική προαναγγελία έκανε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας οικονομικών συμβούλων KPMG. Η όλη διαδικασία από μέρους των καταγγελόντων θα γίνεται ως εξής. Θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου θα δηλώνουν το χρόνο και το είδος της φορολογικής παράβασης και τον παραβάτη.

Στη συνέχεια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα αξιολογούν τη βασιμότητα και της σπουδαιότητα της παράβασης και ανάλογα με την βαθμολόγηση που θα κάνουν για κάθε καταγγελία(από 0-4) θα ακολουθεί περαιτέρω εξονυχιστικός έλεγχος από μέρους των εφοριακών και των τελωνειακών στην έδρα του επαγγελματία η της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει τεθεί σε επεξεργασία:

α)με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο

β)με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος

γ)με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση,

δ)ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου,

ε) ενώ ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό.

Μέτρα και για το λαθρεμπόριο

Για το λαθρεμπόριο καυσίμων και γενικότερα προϊόντων στα οποία επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σχεδιάζονται τα εξής μέτρα.

Επαναξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου και λήψη νέων μέτρων, όπου χρειάζονται, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση φαινομένων λαθρεμπορίου και τη θωράκιση του υγιούς εμπορίου.
Ολοκλήρωση πληροφοριακού συστήματος αξιοποίησης δεδομένων (MIS), για την αξιοποίηση των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της νοθείας στα καύσιμα.

Ολοκλήρωση ψηφιακών εφαρμογών λήψης στιγμάτων γεωγραφικού εντοπισμού πλωτών εφοδιαστικών μέσων και βυτιοφόρων οχημάτων (GPS), για τον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων.

Πρόσβαση των ελεγκτών στα συστήματα της ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο, κατά τη στιγμή του ελέγχου.

Δημιουργία θαλάμου επιχειρήσεων με εξειδικευμένες εφαρμογές επικοινωνίας και αξιοποίησης πληροφοριών για την επίτευξη δικτυοκεντρικής διοίκησης στο «πεδίο» των ελέγχων.

Δημιουργία υποδομών, εξοπλισμού και ψηφιακών εφαρμογών παρακολούθησης της διέλευσης από τα σύνορα των φορτηγών και των εμπορευματοκιβωτίων.

Στην ώρα του πληρώνεται το 85% των φόρων – Αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των οφειλετών


14-06-2023

Φορολογική συνέπεια για Όσκαρ διεκδικούν οι Έλληνες φορολογούμενοι, αφού δείχνουν μία αξιοσημείωτη συνέπεια και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα 8,5 στα 10 ευρώ που βεβαιώνονται, από την Εφορία.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ, για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2023, ενώ οι φόροι που προηγούνται στην αποπληρωμή τους, είναι ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεις, ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ.

Επίσης ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός αυτών των οφειλετών στο τέλος Απριλίου του 2023 προς την Εφορία, σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί κατά σχεδόν 257 χιλ., ενώ μειωμένος κατά 50 χιλ. είναι ο αριθμός και σε σύγκριση με το τέλος Μαρτίου του 2023. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, που είχαν υπερβεί τα 4 εκατομμύρια, είναι μειωμένος κατά 348.167 ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των οφειλετών της Εφορίας ανήλθε σε 3.687.278 φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι μειωμένος

Παράλληλα για το 4μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που αφορά τους φόρους έφτασε τα 2,140 δις ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 3,504 δις, έχοντας σημαντική μείωση 38,9%.

Αντίστοιχα για τον Απρίλιο ο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 183 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 178 εκατ. σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 3%.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά αυτό το γεγονός είναι τεχνικού χαρακτήρα, λόγω διαγραφής των οφειλών του Ο.Σ.Ε. Το σύνολο του ληξιπρόθεσμου χρέους ανέρχεται στο τέλος Απριλίου σε 107,7 δις, ενώ στο τέλος Απριλίου ήταν 115,2 δις.

Αντίστοιχα πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται σε 81,4 δισ. από 88,9 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι και τον Μάιο η πορεία των εσόδων ήτα θετική. Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες.

Από τους οφειλέτες αυτούς ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων και σε πλειστηριασμούς βρίσκονται 2.050.089 φορολογούμενοι ενώ σε 1.441.895 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

Η εισπραξιμότητα των φόρων ανά κατηγορία είναι η εξής:

• Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων: Το ποσοστό εμπρόθεσμης καταβολής ανέρχεται σε 91,79%. Καταβλήθηκαν στο δημόσιο 22,95 εκατ. ευρώ έναντι συνολική οφειλής ύψους 25 εκ. ευρώ. Τον Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 60,26%, ενώ για το σύνολο του +2022 διαμορφώθηκε στο 87,08% .

• ΦΠΑ: Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν στο 85,90% αφού από τη συνολική οφειλή των 1,345 δις. ευρώ μπήκαν στα κρατικά ταμεία 1,155 δις. ευρώ σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τον Μάρτιο που ήταν στο 88,81%. Το 2022 έκλεισε με ποσοστό συμμόρφωσης στο 85,36%.

• Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: Τον περασμένο Φεβρουάριο καταβλήθηκε η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2022, ενώ από τον προηγούμενο μήνα έχει ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023. Το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε 81,34% και τον Φεβρουάριο σε 81,75% ενώ το 2022 είχε κινηθεί στα 77,22%.

• Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 54,78% του φόρου με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 5,8 εκατ. ευρώ από οφειλή ύψους 10,59 εκατ. ευρώ. Το Μάρτιο το ποσοστό συμμόρφωσης των φυσικών προσώπων ήταν αισθητά υψηλότερο στο 60,26% και το 2022 κινήθηκε στο 74,69% .

Η συνολική συμμόρφωση των φορολογούμενων στη πληρωμή όλων των φόρων, (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) τον Απρίλιο ανήλθε σε 85,77% από 88,50% τον Μάρτιο και 83,30% ολόκληρο το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Εξοικονομώ 2023»: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις – Όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος

12-06-2023

Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023» που θα διαρκέσει έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή τους, https://exoikonomo2023.gov.gr, καθώς και το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, θα ανοίξουν τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και θα παραμείνουν ανοιχτά έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο RePower, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000.


Προϋποθέσεις για ένταξη στο Εξοικονομώ 2023


Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Να υφίστανται νόμιμα.

Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Δεν θα είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), θα πρέπει να έχει εκδοθεί από την 1η Φεβρουαρίου 2020 κι έπειτα.


Ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν


Αντικατάσταση κουφωμάτων.

Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων,

Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).


Ποιοι εξαιρούνται από το Πρόγραμμα


Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο νέο πρόγραμμα.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων περιλαμβάνουν το κόστος της εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα του αιτούντα, η παλαιότητα του ακινήτου, η κοινωνική κατάσταση κ.α.


Τα ποσοστά των επιδοτήσεων


Τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη διαμορφώνονται ως εξής:

Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα από 5.000 -10.000 ευρώ/οικογενειακό από 10.000 – 20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα από 10.000 -20.000 ευρώ/οικογενειακό από 20.000 – 30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα από 20.000 -30.000 ευρώ/οικογενειακό από 30.000 – 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

ΕΦΚΑ: Διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών θυμάτων των Τεμπών και του σεισμού της Σάμου


02-06-2023

Tην διαγραφή των ασφαλιστικών οφειλών θυμάτων και συγγενών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και του σεισμού της Σάμου της 30ης Οκτωβρίου 2020, προβλέπει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος του Διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή.

Η εγκύκλιος, προβλέπει ότι:

Οι ανεξόφλητες κατά την 31η Μαρτίου 2023, βεβαιωμένες και μη, ατομικές οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία:

α) των αποβιωσάντων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, καθώς και
β) των γονέων, των τέκνων, των αδελφών, των συζύγων ή των συμβίων των αποβιωσάντων, και
γ) των θυμάτων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, τα οποία υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ή νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), καθώς και των γονέων, των τέκνων, των αδελφών, των συζύγων ή των συμβίων των αποβιωσάντων, διαγράφονται αυτοδικαίως.

Ο χρόνος ασφάλισης, ο οποίος αντιστοιχεί στις οφειλές, οι οποίες διαγράφονται, παραμένει σε ισχύ. Για τον υπολογισμό των παροχών λογίζεται ότι οι εισφορές, οι οποίες διαγράφονται, έχουν καταβληθεί.

Κατ’ εξαίρεση, μετά τη διαγραφή των οφειλών προς το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) ή προς το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης , αυτές βεβαιώνονται στο όνομα του ελληνικού δημοσίου στο ύψος στο οποίο είχαν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο της διαγραφής και καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, οι ανεξόφλητες κατά την 31η Μαρτίου βεβαιωμένες και μη, ατομικές οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία των αποβιωσάντων στον σεισμό της Σάμου της 30ής Οκτωβρίου 2020, καθώς και των γονέων και των αδελφών αυτών, διαγράφονται αυτοδικαίως.

Διαδικασία διαγραφής.

• Η διαγραφή των οφειλών των αποβιωσάντων πραγματοποιείται αυτεπάγγελτα και κεντρικά, βάσει στοιχείων που λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Υγείας.
• Η διαγραφή των οφειλών των πληγέντων με μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και των νοσηλευθέντων σε Μ.Ε.Θ. πραγματοποιείται αυτεπάγγελτα και κεντρικά, βάσει στοιχείων που παρέχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Υγείας, καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
• Η διαγραφή των οφειλών των πλησιέστερων συγγενών των αποβιωσάντων (γονέων, τέκνων, αδερφών, συζύγων, ετέρων μερών συμφώνου συμβίωσης) πραγματοποιείται αυτεπάγγελτα και κεντρικά, βάσει στοιχείων που λαμβάνονται από τα δεδομένα του Πιστοποιητικού Εγγυτέρων Συγγενών και του Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης των αποβιωσάντων.
• Η διαγραφή των οφειλών των λοιπών δικαιούχων (γονέων, τέκνων, αδερφών, συζύγων και ετέρων μερών συμφώνου συμβίωσης των νοσηλευθέντων σε Μ.Ε.Θ. ή των πληγέντων με μόνιμη αναπηρία) πραγματοποιείται αυτεπάγγελτα και κεντρικά, βάσει στοιχείων που παρέχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Για όσες περιπτώσεις η αυτεπάγγελτη άντληση στοιχείων δεν καταστεί, μετά από ενέργειες της Υπηρεσίας, εφικτή, τότε η διαγραφή πραγματοποιείται, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, στις Τοπικές Διευθύνσεις του e- Ε.Φ.Κ.Α., στις οποίες υπάγονται οι δικαιούχοι.

Με την αίτηση συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Δικαιολογητικά:

• Ληξιαρχική πράξη θανάτου του αποβιώσαντος οφειλέτη.
• Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (και των δύο όψεων) ή του διαβατηρίου του δικαιούχου (όταν δεν πρόκειται για θανόντα).
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών εκδοθέν μετά την 1η/3/2023, από το οποίο να προκύπτει η κρίσιμη ιδιότητα ή συγγενική σχέση (όταν πρόκειται για οφειλή συγγενικού προσώπου υπαγόμενου στον κύκλο των δικαιουμένων από το νόμο προσώπων).
• Πιστοποιητικό, προβλεπόμενο στην περ. ζ της παρ. 2 του άρθρου 57 του ν. 5039/2023, περί μόνιμης αναπηρίας σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) εκδοθέν μετά την 01.03.2023 (όταν πρόκειται για οφειλή θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, που υπέστη μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50%).
• Βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος περί νοσηλείας σε Μ.Ε.Θ. (όταν πρόκειται για οφειλή θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, που νοσηλεύτηκε σε Μ.Ε.Θ.).
Διαχείριση αιτημάτων δικαιούχων-εργοδοτών ατομικών επιχειρήσεων ή ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων.
Στην περίπτωση υποβολής αίτησης από δικαιούχο-εργοδότη ατομικής επιχείρησης ή ιδιωτικού οικοδομοτεχνικού έργου (απογεγραμμένου στον Α.Φ.Μ. του δικαιούχου), η Τοπική Διεύθυνση e- Ε.Φ.Κ.Α., στην ασφαλιστική περιοχή της οποίας βρίσκεται η έδρα της ατομικής επιχείρησης ή το ιδιωτικό οικοδομοτεχνικό έργο, θα πρέπει να προβεί στις κάτωθι ενέργειες:
Εάν έχει ήδη διενεργηθεί αυτόματος ή Κεντρικός Έλεγχος Δηλωθέντων-Καταβληθέντων Εισφορών/Ε.Δ.Κ. (Α ή Κ), από τον οποίο έχουν προκύψει καταλογιστικές πράξεις (Π.Β.Ο.-Π.Ε.Ε. Α ή ΑΚ, Π.Β.Ο.-Π.Ε.Π.Τ. Α ή ΑΚ, Π.Ε.Π.Ε.Ε. λόγω εκπρόθεσμης υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης – Α.Π.Δ.), που αφορούν σε:
• μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, που δηλώθηκαν μέσω Α.Π.Δ. ή/και
• πρόσθετα τέλη και λοιπές πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω εκπρόθεσμης υποβολής Α.Π.Δ. και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών,
αναγόμενων σε μισθολογικές περιόδους έως και του Φεβρουαρίου 2023 (02/2023), αυτές πρέπει να ακυρώνονται οίκοθεν με τη γνωστή διαδικασία της έκδοσης, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, Απόφασης Ακύρωσης Μείωσης Κινήσεων (Α.Κ.Μ.).

Έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία διαγραφής οι υποκείμενες σε διαγραφή οφειλές:


• δεν συμψηφίζονται με τυχόν ανταπαιτήσεις του δικαιούχου κατά του e-Ε.Φ.Κ.Α.,
• δεν αποσβένονται με τα ποσά που καταβάλλονται από το δικαιούχο στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για την εξυπηρέτηση ή εξόφληση των μη υποκείμενων σε διαγραφή οφειλών του,
• δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση στο δικαιούχο Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας ή Βεβαίωσης Οφειλής για κάθε συναλλαγή,
• δεν αναγγέλλονται στη Φορολογική Διοίκηση για τον συμψηφισμό τους με τυχόν επιστρεπτέα ποσά Φόρου Εισοδήματος και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
• δεν λαμβάνονται υπόψη για την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών
• δεν λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή από το Κ.Ε.Α.Ο. μέτρων διασφάλισης καθώς και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη αυτών.
• δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο οφειλών για την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, εάν διαπιστωθεί ότι, για τις υπό διαγραφή οφειλές έχουν συντελεστεί οι προαναφερόμενες ενέργειες, αυτές ανακαλούνται αμελλητί από το αρμόδιο όργανο της εμπλεκόμενης υπηρεσίας του Φορέα, ενώ τυχόν εισπραχθέντα κατά παράβαση των ανωτέρω προβλέψεων ποσά επιστρέφονται στον δικαιούχο.

Οι Τοπικές Διευθύνσεις του e-Ε.Φ.Κ.Α., πρέπει αφενός να διεκπεραιώνουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα αιτήσεις οι οποίες αφορούν σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων και αφετέρου να ενημερώνουν άμεσα την Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο. και την Γενική Διεύθυνση Εισφορών e- ΕΦΚΑ.

Τέμπη: Νέες κακουργηματικές διώξεις σε 5 διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ


02/06/2023

Νέες διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κατά πέντε στελεχών του ΟΣΕ, άσκησε σήμερα η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, για την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Οι διώξεις στρέφονται εναντίον των διευθυντών του ΟΣΕ τις περιόδους 2017 έως 2019 και το 2019 έως 2020. Επίσης διώξεις ασκήθηκαν κατά του διευθυντή της διεύθυνσης σιδηροδρομικών συστημάτων από το 2017 έως και το 2021 και του διαδόχου του από το 2021. Επίσης, στον διευθυντή της διεύθυνσης συντήρησης τεχνικών συστημάτων από το 2021. Κατά των πέντε, ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για τα ίδια αδικήματα, αλλά δια παραλείψεως, με αυτά του προφυλακιστέου σταθμάρχη και του επιθεωρητή.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέμπη: Ποινική δίωξη σε στελέχη του ΟΣΕ για τη μετάταξη του σταθμάρχη


29/05/2023

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε σήμερα στα στελέχη του ΟΣΕ, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το larissanet.gr μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των στελεχών του ΟΣΕ, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Πρόκειται για τον πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ αλλά και δύο μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΟΣΕ οι οποίοι κατηγορούνται για τη μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη της μοιραίας βάρδιας ενώ δεν πληρούσε το όριο ηλικίας.

Και τα δύο μέλη φέρεται να κατέθεσαν πως τη στιγμή της αξιολόγησης του υποψήφιου σταθμάρχη δεν προβλεπόταν κάποιο ηλικιακό όριο ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ κατέθεσε πως ενήργησε νόμιμα, καθώς όπως είπε, απλώς επικύρωσε την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Καβάλα: Προφυλακίστηκε ο 52χρονος για τον βιασμό της κόρης του – Ισχυρίστηκε ότι αυτή τον προκαλούσε19/5/2023

Τον δρόμο για την φυλακή έδειξαν ανακριτής και εισαγγελέας στον 52χρονο από την Καβάλα, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι βίαζε επί σειρά ετών την 25χρονη σήμερα κόρη του, με νοητική υστέρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η proininews.gr, ο 52χρονος φέρεται να παραδέχτηκε ότι συνευρέθηκε ερωτικά με την κόρη του, ενώ προέβαλε τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι εκείνη… τον προκαλούσε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο 52χρονος είναι αυτές του βιασμού και των ασελγών πράξεων μεταξύ συγγενών.

Ο δράστης δεν ζήτησε δικηγόρο και το δικαστήριο του διόρισε αυτεπάγγελτα συνήγορο υπεράσπισης.Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, ο 52χρονος Ρομά φέρεται να βίαζε για 18 ολόκληρα χρόνια την κόρη του με νοητική υστέρηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την άφησε έγκυο με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να φέρει στον κόσμο δύο παιδιά, που σήμερα είναι ενός και επτά ετών.


Ερευνάται εάν ο 52χρονος βίαζε κι άλλα παιδιά του

Φόβοι ότι κι άλλα παιδιά του 52χρονου μπορεί να έχουν πέσει θύματα των αρρωστημένων ορέξεών του, εκφράζονται μετά την αποκάλυψη ότι ο δράστης βίαζε επί σειρά ετών την 25χρονη κόρη του. Η φρίκη που βίωνε η νεαρή γυναίκα έχει προκαλέσει οργή και αποτροπιασμό τόσο στην τοπική κοινωνία της Καβάλας όσο και στο Πανελλήνιο.

Η οικογένεια Ρομά διέμενε έξω από έναν οικισμό, που βρίσκεται κοντά σε χωριό του δήμου Νέστου, υπό άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η καταγγελία στις αρχές φέρεται να έγινε από άτομο του κοντινού οικισμού, που παρατηρούσε ύποπτες συμπεριφορές εδώ και καιρό. Στο σπίτι της πολυμελούς οικογένειας διέμενε και η μητέρα των παιδιών.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν ο πατέρας κακοποιούσε σεξουαλικά και άλλα παιδιά της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ιατροδικαστής έχει διενεργήσει εξέταση σε 11 μέλη της οικογένειας -έξι άνδρες και πέντε γυναίκες- προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κι άλλα θύματα του 52χρονου, ενώ αναμένονται και οι εξετάσεις DNA που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εάν κάποια από τα παιδιά της οικογένειας αποκτήθηκαν μετά τον βιασμό της 25χρονης σήμερα κόρης.

Οι ίδιες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως το μικρότερο παιδί, στο οποίο έγινε η εξέταση, είναι κάτω του ενός έτους.

Από τις πρώτες στιγμές στην παράγκα στην οποία διέμενε η οικογένεια μετέβησαν οι κοινωνικοί λειτουργοί του δήμου, ενώ πλέον όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν μετακινηθεί σε άλλον οικισμό, όπου διαμένουν συγγενικά τους πρόσωπα.

Ο 52χρονος δράστης συνελήφθη χθες δυνάμει εντάλματος με τις κατηγορίες του βιασμού, της κατάχρησης ανηλίκων, της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ σήμερα αναμένεται να περάσει το κατώφλι του ανακριτή.


enikos.gr

Τραγωδία στο Αιγάλεω: Μία 82χρονη νεκρή από φωτιά σε υπόγειο


17/5/2023

Νεκρή είναι η 82χρονη που εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο υπόγειο διαμέρισμα της επί της οδού Ανδρέα Μιαούλη στο Αιγάλεω, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά εκδηλώθηκε στο υπνοδωμάτιο όπου εντοπίστηκε και η άτυχη γυναίκα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηλικιωμένη αντιμετώπιζε προβλήματα όρασης και ζούσε μόνη της ενώ είχε και έναν σκύλο που βρέθηκε νεκρός στον ίδιο χώρο.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο υπόγειο επιχείρησαν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα.


Αθήνα: Παράπονα για μια περίεργη μυρωδιά από αέριο σε πολλές περιοχές


16/5/2023

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με κατοίκους να κάνουν αναφορές για έντονη οσμή αερίου.

Ειδικότερα, οι πολίτες που ανέφεραν τα παραπάνω έχουν θορυβηθεί λόγω ανησυχίας για τυχόν διαρροή αερίου.

Τις αναφορές αυτές επιβεβαίωσε η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, η οποία δέχθηκε σχετικές κλήσεις στο Κέντρο Άμεσης Επέμβασης της Εταιρείας.


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «από τους μέχρι τώρα ελέγχους και επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, διαπιστώνεται ότι η οσμή δεν σχετίζεται με το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου».


Ωστόσο, οι έλεγχοι βρίσκονται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και η εταιρεία προαναγγέλλει νέες ανακοινώσεις μετά την ολοκλήρωσή τους.

«Σε συνέχεια αναφορών που δέχθηκε το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης της Εταιρείας για οσμή σε περιοχές του Ν. Αττικής, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ) ενημερώνει ότι, από τους μέχρι τώρα ελέγχους και επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, διαπιστώνεται ότι η οσμή δεν σχετίζεται με το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου.

Περαιτέρω ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας.

ieidiseis.gr

Μύκονος: Τα αποκαλυπτικά SMS αστυνομικού σε επιχειρηματίες – «Θα έρθουμε για έλεγχο»


24/4/2023

Αστυνομικός έστελνε μηνύματα σε καταστηματάρχες για να τους ειδοποιήσει για αστυνομικούς ελέγχους.

Η «επιχείρηση Μύκονος» κατά των πολεοδομικών αυθαιρεσιών στο νησί των Ανέμων συνεχίζεται εντατικά και ήδη τα πρώτα βαριά πρόστιμα επιβλήθηκαν, ενώ δόθηκαν και εντολές κατεδάφισης παράνομων κατασκευών σε γνωστά beach bar.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος , αστυνομικός συντάκτης στο «Βήμα» & στα «Νέα» έκανε μία νέα αποκάλυψη στην εκπομπή LIVE NEWS του MEGA.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έχει σχηματίσει τα τελευταία 24ωρα, δικογραφία σε βάρος αστυνομικού που υπηρετεί στη Μύκονο, γιατί σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν επιβεβαιωθεί μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, έστελνε μηνύματα σε επιχειρηματίες πως πρόκειται να γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε σημαντικό χρηματικό ποσό στο σπίτι του ενώ φαίνεται πως προσπάθησε να το δικαιολογήσει με το γεγονός πως συγγενικό του πρόσωπο είναι τροφοδότης καταστημάτων με ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Δεδομένο όμως, θεωρείται το γεγονός πως έχουν βρεθεί στοιχεία πως ειδοποιούσε καταστηματάρχες για επικείμενους ελέγχους από αστυνομικούς και ενεπλάκη σε υπόθεση διαφθοράς.Ο αστυνομικός είναι από την Βόρεια Ελλάδα ενώ το συγγενικό του πρόσωπο πουλάει ναργιλέδες στα καταστήματα της Μυκόνου.

Κολωνός: Νέα αίτηση για συμπληρωματική κατάθεση της 12χρονης – Κατονομάζει νέα πρόσωπα


4/4/2023

Αίτηση για συμπληρωματική κατάθεση της 12χρονης από τον Κολωνό στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού με θύμα την ανήλικη από τον Κολωνό υπέβαλε σήμερα η δικηγόρος του κοριτσιού Αντωνία Λεγάκη. Η δικηγόρος αναμένεται να υποβάλει και αίτημα στην Εισαγγελία Ανηλίκων για φύλαξη του σπιτιού που διαμένει το παιδί με τη θεία του .

Στη σκιά των τελευταίων επιθέσεων που έχει δεχθεί η 12χρονη , η οποία ζει με τη θεία της , αλλά χωρίς βοήθεια ή συνδρομή από την Πολιτεία οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το παιδί Ασπασία Ταραχοπούλου και Αντωνία Λεγάκη ζήτησαν να καταθέσει συμπληρωματικά το παιδί, καθώς έχει να υποδείξει στις αρχές νέα πρόσωπα που την κακοποίησαν σεξουαλικά. Αντίστοιχο αίτημα είχε κατατεθεί προ 10ημερου το οποίο είχε απορριφθεί ως αόριστο. Στη νέα αίτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανήλικη κατονομάζει 6-7 νέα πρόσωπα που την κακοποίησαν.

Στη δήλωσή της η Αντωνία Λεγάκη συσχετίζει αυτή την εξέλιξη με τις διαδοχικές απειλές και τις επιθέσεις που δέχεται η 12χρονη και τα αδέρφια της, το τελευταίο διάστημα.
Μετά την χθεσινή επίθεση με μαχαίρι στη 12χρονη, όπως καταγγέλεται, η θεια της με την οποία διαμένει το παιδί στη Λευκάδα, υπέβαλε στο τοπικό ΑΤ μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Απανθρωπιά:Ανάπηρη γυναίκα έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό και μπήκαν από το μπαλκόνι να την διώξουν

28/2/2023

Σοκ προκαλεί νέα απάνθρωπη υπόθεση που αφορά στους πλειστηριασμούς κατοικιών, καθώς μία γυναίκα καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, η οποία παράλληλα λαμβάνει πολύ χαμηλό εισόδημα έχασε το σπίτι της, διότι δεν μπορούσε να αποπληρώσει το στεγαστικό της δάνειο ούτε να έρθει σε συμφωνία με το fund που το απέκτησε

Έτσι όχι μόνο έχασε την κατοικία της για 46.000 ευρώ αλλά είδε ανθρώπους να προσπαθούν να την βγάλουν εισβάλλοντας από το παράθυρο.

Η γυναίκα που πάσχει με ρευματοαρθρίτιδα από το 2016 μίλησε στο OPEN τόσο για τις δώσεις που αδυνατούσε να καταβάλλει όσο και για την περιπέτεια που έζησε κατά την επιχείρηση έξωσης, η οποία θυμίζει αστυνομική ταινία του Χόλιγουντ και όχι έξωση ανθρώπου από το σπίτι του.


 Παίρνει επίδομα 310 ευρώ


Η 50χρονη γυναίκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ήταν πρώην κομμώτρια και πλέον παίρνει ένα πολύ χαμηλό επίδομα γύρω στα 310 ευρώ τον μήνα και ανήκει και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Αθηναίων.
Η γυναίκα είχε στεγαστικό δάνειο 90.000 ευρώ αλλά από την στιγμή που εμφανίστηκαν τα προβλήματα αναπηρίας δεν μπόρεσε να συνεχίσει να δουλεύει και να το αποπληρώσει. Μάλιστα προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με το fund που πήρε το δάνειο αλλά αυτό δεν συνέβη εξαιτίας του χαμηλού εισοδήματός της. Αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει το σπίτι της που βρίσκεται στον Άγιο Πανετελεήμονα και έχει εμβαδόν περίπου 100 τετραγωνικά.


«Άκουσα χρατς -  χρατς στην πόρτα και είδα έναν στο μπαλκόνι»


Η κυρία Ευδοκία Παπαθανασίου μιλώντας στο OPEN, εξηγεί ότι ενώ βρισκόταν μέσα στο σπίτι την Παρασκευή ξαφνικά άκουσε θόρυβο από την πόρτα της. «Ξαφνικά ακούω την πόρτα να κάνει “χρατς -χρατς” και φοβήθηκα μην είναι κλέφτες. Μετά άκουσα ότι άρχισαν να χτυπούν με μπουνιές.

Τους ρώτησα “ποιος είναι;” και μετά τους ζήτησα να περιμένουν λίγο για να τους ανοίξω. Πήρα τηλέφωνο την κυρία που με βοηθάει και έχει τα κλειδιά στο σπίτι.«Έχεις 5 λεπτά» - Της μάζεψαν σε μια σακούλα τα φάρμακα

Η 50χρονη γυναίκα περιέγραψε ότι αμέσως μετά είδε ένα άτομο να πηδάει από το διπλανό μπαλκόνι στο δικό της και να της χτυπάει το τζάμι για να του ανοίξει. Του είπα “δεν μπορώ να σου ανοίξω, είμαι ανάπηρη”. Ανοίξανε την πόρτα και άνοιξαν και εκείνου την μπαλκονόπορτα. Μου είπαν “έχεις πέντε λεπτά διορία να μαζέψετε τα πάντα και να βγείτε”.

Η γυναίκα εξήγησε ότι ζήτησε από τα άτομα αυτά να της δώσουν λίγους μήνες για να μπορέσει αν μαζέψει τα πράγματά της και να φύγει αξιοπρεπώς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα άτομα αυτά της μάζεψαν σε μία σακούλα πάνω από δέκα φάρμακα και την τσάντα της για αν φύγει άμεσα.Πώς απετράπη η έξοδος της γυναίκας

«Δεν με άφηναν ούτε τηλέφωνο να πάρω. Ήθελα να κάνω την ανάγκη μου και δεν μπορούσα. Μια γυναίκα μου φώναζε “τέλειωνε θα έρθουν να σε πάρουνε”... δεν είχε καρδιά;».

Η έξοδος της γυναίκας τελικά απετράπη τόσο από συλλογικότητες που μαζεύτηκαν στο σημείο όσο και από αξιωματικό της Αστυνομίας που επενέβη και έδιωξε τελικά τα «κοράκια» του fund μέσα από το σπίτι. «Ο αστυνομικός τους είπε ότι δεν μπορεί να με βγάλει από το σπίτι γιατί δεν είμαι εγκληματίας».


ethnos


Πρεμιέρα για το καλάθι της Σαρακοστής – Έρχεται και το καλάθι της ψαραγοράς

22/2/2023

Η ακρίβεια «χτυπάει» και το σαρακοστιανό τραπέζι, ενώ σήμερα κάνει πρεμιέρα το «καλάθι της Σαρακοστής».
Το σαρακοστιανό τραπέζι αναμένεται να είναι πιο ακριβό φέτος, καθώς η ακρίβεια έχει βάλει φωτιά στα περισσότερα προϊόντα του.

Από σήμερα, θα βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ το «καλάθι της Σαρακοστής» με προϊόντα νηστίσιμα, και θα διατηρηθεί μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Θα περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες και κατεψυγμένα θαλασσινά, με δυο τουλάχιστον είδη σε κάθε σούπερ μάρκετ.

Πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, θα ανακοινωθούν τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο πασχαλινό καλάθι, το οποίο θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.


Συγκεκριμένα, το «καλάθι της Σαρακοστής» περιλαμβάνει:


Χαλβάς

Νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές)

Κατεψυγμένα θαλασσινά (2 τουλάχιστον προϊόντα)Ακριβό το σαρακοστιανό τραπέζι
Σαν… χαρταετός θα πετάξει φέτος η λαγάνα, καθώς και οι ίδιοι οι αρτοποιοί προβλέπουν ότι η τιμή της, δύσκολα μπορεί να συγκρατηθεί.

Η λαγάνα αναμένεται φέτος να κοστίσει στον καταναλωτή από 3,50 έως 5 ευρώ. Πέρσι τα αρτοποιεία την πουλούσαν από 3 έως 3,5 ευρώ, ενώ το 2021 κόστιζε μόνο 2,30 έως 3 ευρώ.

                                                      2022                                                2023
Λαγάνα(Αθήνα):                               2,80€ – 3,50€                                                     3€ – 3,90€

Λαγάνα(Θεσσαλονίκη):                  2,30€ – 3€                                                            2,50€ – 3,40€

Χαλβάς                                              6€ – 12,50€                                                           6,60€ – 13,80€/ κιλό

Ταραμοσαλάτα                                5€ – 5,50€                                                               6€ – 6,50€/κιλό

Τουρσί                                              2,50€ – 3€                                                               3€ – 3,50€«Τσουχτερές» φέτος οι τιμές στα θαλασσινά
(τιμές ιχθυοπωλείου)

                                           2022                         2023
Χταπόδι                                   18€ – 19€                                 20€- 23€

Καλαμάρι                               17 – 18€                                    20€ – 22€

Θράψαλα                                8€ – 10€                                 11 – 13€

Γαριδάκι ελληνικό              3,50€ – 4€                                    7€ – 8€

Πρεμιέρα για το καλάθι της Σαρακοστής – Έρχεται και το καλάθι της ψαραγοράς


22/2/2023

Κολωνός: Ο 65χρονος δερματολόγος βίαζε την 12χρονη για 50 ευρώ


17/2/2023

Χωρίς τέλος είναι οι φρικώδεις αποκαλύψεις για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό.
Ο 65χρονος δερματολόγος που κατηγορείται ότι βίαζε την 12χρονη στον Κολωνό και σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2022 φέρεται να είχε κακοποιήσει σεξουαλικά το παιδί τουλάχιστον τρεις φορές δίνοντας κάθε φορά 50 ευρώ.

Πλέον βρίσκεται στα κρατητήρια της αστυνομίας περιμένοντας να απολογηθεί.

Δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του και τα στόματα στην γειτονιά ανοίγουν.

«Είχα στείλει και την κόρη μου και μου λέει η κόρη μου δεν ξαναπάω. Της λέω γιατί; Δε μ άρεσε λέει η συμπεριφορά του, μου έλεγε είσαι ωραία κοπέλα και κάτι τέτοια μου λεγε. Χτες το βράδυ με πήρε η ξαδέλφη μου κ μου λέει τι άκουσα γι αυτόν, εξεπλάγην. Α γι αυτό όταν είχα στείλει την εγγονή μου είπε ότι της ρίχτηκε και δεν ξαναπάει», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Σοκάρει η μαρτυρία μητέρας κοριτσιού μόλις 7,5 χρόνων που είχε επισκεφθεί με το παιδί της τον δερματολόγο πριν από τρεις μήνες.

«Είχε ατοπική δερματίτιδα στα χεράκια της σε πολύ συγκεκριμένα σημεία Και μου ζήτησε να τη γδύσω και να βγάλει και τη μπλούζα της και το εσώρουχο και το παντελόνι. Αυτή τη στιγμή είμαι εξοργισμένη. Αν τον είχα μπροστά μου δεν ξέρω κι εγώ τι θα έκανα», δήλωσε η μητέρα του παιδιού.Λουκέτα και συνθήματα


Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η σύλληψη του 65χρονου, οι τοίχοι και η πόρτα στο ιατρείο έχουν γεμίσει υβριστικά συνθήματα.

Ο 65χρονος δερματολόγος βρισκόταν με το κορίτσι έναντι 50€. Αυτό που εξετάζει η αστυνομία είναι τον αριθμό επαφών που είχε με την 12χρονη αφού σύμφωνα με πληροφορίες είναι πάνω από δύο φορές


Αναγνώρισε και τους πέντε άνδρες


Η 12χρονη έχει αναγνωρίσει τον δερματολόγο ανάμεσα στους άνδρες που τη βίαζαν κατ΄εξακολούθηση. Όλοι φαίνεται πως έμεναν ή εργάζονταν στην περιοχή του Κολωνού και γνωρίζονταν μεταξύ τους.

«Το κακό κατά τη γνώμη μου είναι ότι το παιδί για έκτη φορά έχει μπει σ αυτή τη διαδικασία και αναγνώρισε και τους συγκεκριμένους. Εμείς από την πλευρά της υπεράσπισης της μητέρας θα κάνουμε νέα αίτηση για να αποφυλακιστεί», δήλωσε ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος της οικογένειας της 12χρονης.

Αύριο, οι πέντε νέοι συλληφθέντες για την φρικιαστική υπόθεση των βιασμών του κοριτσιού αναμένεται να απολογηθούν στην ανακρίτρια.


Στην ανακρίτρια οι 5 συλληφθέντες


Το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασαν οι πέντε νέοι συλληφθέντες για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό.

Οι κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν από τη 12χρονη, ως άνδρες με τους οποίους είχε βρεθεί ερωτικά έναντι αμοιβής.

Η διαδικασία προβλέπεται να είναι πολύωρη και όταν ολοκληρωθεί, η 33η ανακρίτρια και ο αρμόδιος εισαγγελέας γνωμοδοτήσει, θα αποφασίσουν την περεταίρω μεταχείρισή τους.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση του Κολωνού έχουν συλληφθεί 10 άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Μίχος.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στη Μητρόπολη έφτασαν οι γιοι του – Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο


16/1/2023

Ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος, οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στον ιερό ναό της Μητρόπολης και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ο κόσμος που βρίσκεται εκεί, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Νωρίτερα, στο παρεκκλήσι βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος και Μίλτος Χρυσομάλλης της Νέας Δημοκρατίας, επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα φτάσουν όλοι μαζί στη Μητρόπολη Αθηνών με βανάκι για να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στην Ελλάδα έχουν έρθει από χθες  μέλη από 11 βασιλικές οικογένειες διαφόρων χωρών, όπως της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Σερβίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, πολλοί εκ των οποίων είχαν συγγενική σχέση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Συνολικά, οι επίσημοι προσκεκλημένοι για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ανέρχονται σε 187, οι οποίοι θα ακολουθήσουν και την αυτοκινητοπομπή μέχρι το Τατόι, με βανάκια αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι, στην Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται 6 συν 6, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες. Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού. Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η οικογένεια. Αριστερά της οικογένειας θα βρίσκονται: αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία, πρώην βασιλείς, διάδοχοι θρόνων.Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η κυβέρνηση ξανασκέφτεται το τελετουργικό της κηδείας μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στη ΝΔ


13/1/2023

Εν αναμονή της οριστικοποίησης των τελευταίων λεπτομερειών για το τελετουργικό της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τη Δευτέρα, οι εργασίες στο Τατόι, όπου θα γίνει η ταφή, βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν εκτός της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.


Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο.


Ο περιβάλλων χώρος, όπως είπε, θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα έχει την όψη ενός βουνού που έχει καεί και θα έχουν γίνει οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου, ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

Ένα από τα ζητήματα που μένουν αδιευκρίνιστα είναι η διάρκεια της παραμονής της σορού στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, σε περίπτωση που η σορός μεταφερθεί νωρίτερα το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, κανείς δεν θα εμποδίσει εκείνους που επιθυμούν να αποτίσουν φόρο τιμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η σορός θα μείνει στο παρεκκλήσι από τις 06:00 έως τις 10:00 την Δευτέρα.

Εν συνεχεία θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών. Στη συνέχεια η σορός του τέως βασιλιά θα μεταφερθεί στο Τατόι.

Η ταφή θα γίνει στο πρώην βασιλικό κτήμα, στο Τατόι, όπου βρίσκεται το κοιμητήριο της τέως βασιλικής οικογένειας. Στο σημείο εργάζονται πυρετωδώς ειδικά συνεργεία για να απομακρύνουν τους κορμούς και τα κλαδιά καμένων δέντρων που έχουν μείνει από την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021. Η οικογένεια, μάλιστα, επισκέφτηκε χθες το μέρος για να παρακολουθήσει τις εργασίες.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι


Πλήθος γαλαζοαίματων αναμένεται να παρευρεθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στην κηδεία αναμένεται να παρευρεθούν: ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ', ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣτ' Γουσταύος, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β', ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον.

Αναφορικά με την εκπροσώπηση από την βρετανική βασιλική οικογένεια, η οριστική απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σήμερα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από το Λονδίνο ο Θανάσης Γκαβός, το πρωτόκολλο υπαγορεύει ότι ο βασιλιάς Κάρολος παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών κρατών, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει ιδιωτική επίσκεψη, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να έχουν ληφθεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνει η ανάλογη προετοιμασία.

Πιθανότατα στην κηδεία θα παραστεί τόσο η πριγκίπισσα Αννα, η οποία και βρισκόταν ήδη στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, όσο κι ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο πιο μικρός γιος της Ελισάβετ.

Μάλιστα δεν είναι απίθανο να μεταβεί στην Ελλάδα και ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του, τον Κωνσταντίνο - Αλέξιο..skai.gr

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου-Ποιοι επίσημοι θα παρευρεθούν12/1/2023


Η απόφαση της διυπουργική σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου να ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ως ιδιώτης, ήταν μία καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία δεν ελήφθη ούτε εσπευσμένα, ούτε "ανεπηρέαστη" από την πολιτική συνθήκη της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα.

Από τη στιγμή άλλωστε που η υγεία του έκπτωτου βασιλιά επιδεινώθηκε με το εγκεφαλικό που υπέστη και εισήχθη στο νοσοκομείο, είχαν ήδη ξεκινήσει οι ζυμώσεις και οι διεργασίες που αποκρυσταλλώθηκαν κατά την διυπουργική σύσκεψη. 

Το σκεπτικό – σύμφωνα με πληροφορίες- των κυβερνητικών στελεχών που μετείχαν σε αυτή και του ίδιου του πρωθυπουργού, ήταν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν έναν τέως βασιλιά όχι όμως ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά σαν έναν απλό ιδιώτη και αυτό που "βαρυνε" περισσότερο το σκεπτικό τούτο, ήταν το γεγονός ότι από τον τέως Βασιλιά είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια αλλά και το ότι έχει κλείσει οριστικά κι αμετάκλητα το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα από το 1974.

Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εγκαίρως είχε ενημερωθεί από την οικογένεια Γλύξμπουργκ για την κατάσταση του Κωνσταντίνου και άρχισε να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, δεν ήθελε επ' ουδενί να υπάρξει καμία σκιά γύρω από τις αποφάσεις που θα λαμβάνοντο και κανένα περιθώριο για κριτική και κομματική εκμετάλλευση της κατάστασης.

Παρότι μάλιστα στους κόλπους της ΝΔ υπήρχαν και φωνές που θα υποστήριζαν πιθανόν ο τέως βασιλιάς να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους – με το σκεπτικό ότι έτσι έχει καταγραφεί στην ιστορία, πέραν της διαχείρισή του και του ρόλου του στις μετέπειτα εξελίξεις- ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ενήργησε ως κεντρώος και έκλεισε κάθε τέτοια κουβέντα πριν καν ανοίξει. Μία απόφαση που απέτρεψε και οποιαδήποτε παρερμηνεία ή κομματική εκμετάλλευση που θα άνοιγε έναν "αχρείαστο" γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την κηδεία του εκλιπόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του τέως βασιλιά που συνεχίζει να είναι σε επαφή με την κυβέρνηση για τα διαδικαστικά ζητήματα της τελετής, είχε ζητήσει η ταφή να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και η σωρός του Κωνσταντίνου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Και μπορεί το πρώτο αίτημα να έχει ήδη ξεκαθαρίσει με τη σχετική απόφαση που ελήφθη, ωστόσο το αν τελικά η σωρός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα εκτεθεί – έστω για λίγες ώρες – σε λαϊκό προσκύνημα, δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της οικογένειας και της κυβέρνησης, με έναν "ευπρεπή διάλογο" όπως σχολίαζε κυβερνητικός παράγων.

Το πλαίσιο ωστόσο που θα γίνει η τελετή είναι σχεδόν έτοιμο, καθώς εκτός των άλλων αποφασίστηκε μετά από επιθυμία της οικογένειάς του, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών την Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενώ η ταφή θα γίνει κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Μέχρι την ώρα πάντως, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε εκκρεμότητα παραμένει η λίστα των βασιλεών και υψηλών προσωπικοτήτων που θα παραστούν στην κηδεία του τέως Βασιλιά. Η οικογένεια άλλωστε έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα βασίλεια στην Ευρώπη και στη Μ. Βρετανία, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν καλεσμένοι από όλες τις βασιλικές οικογένειες.

Βέβαιο θεωρείται ότι στην τελετή θα παραβρεθεί η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και σύζυγος του πρώην Βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄της Ισπανίας, Σοφία που ήταν αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και πολύ πιθανόν να παραβρεθεί και ο γιος της βασιλιάς Φίλιππος ο ΣΤ΄.

Οι πληροφορίες λένε ότι πολύ πιθανόν να εκπροσωπηθεί η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς ο Κωνσταντίνος ήταν ξάδερφος του Βασιλιά Καρόλου ενώ ήταν και ο νονός του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Το παρόν αναμένεται να δώσουν και μέλη της Βασιλικής οικογένειας της Δανίας καθώς η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας ήταν η κουνιάδα του εκλιπόντος, ενώ η λίστα των υψηλών αναμένεται να μακρύνει όσο πλησιάζει η ημέρα της τελετής.skai.gr

Μαξίμου: Ως ιδιώτης θα κηδευτεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Στο Τατόι η ταφή


11/1/2023

Ως ιδιώτης θα ταφεί στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως αποφασίστηκε στην διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το τελετουργικό της κηδείας .

Στην διυπουργική σύσκεψη, συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης . Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες αποφάσεις ειχαν ήδη ληφθεί, από την ενημέρωση που έκαναν οι γιοι του εκλιπόντος, Παύλος και Νικόλαος Γκλύξμπουργκ στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη αμέσως μετά την επιδείνωση της υγείας του Κωνσταντίνου .

Θεσσαλονίκη: Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αστέγων


9/1/2023

Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αστέγων σημειώθηκε τα ξημερώματα της 7ης Ιανουαρίου στην οδό Εθνικής Αμύνης, έξω από το κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση υπήρξε ένα επεισόδιο ανάμεσα σε δύο άστεγους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ένας, ηλικίας 61 ετών. Την έρευνα για το περιστατικό και τον εντοπισμό του δράστη διεξάγει το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου.

Η πρόεδρος της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων Κυριακή Φράγκου, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως η διαμάχη έγινε για τη μοιρασιά του φαγητού και πως ο 61χρονος δέχτηκε τρεις μαχαιριές στο πρόσωπο, στο θώρακα και στην κοιλιά, ενώ νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

«Ο Τάσος είναι φιλήσυχος άστεγος, είναι τουλάχιστον 5-6 χρόνια στον δρόμο, το στέκι του είναι στο Λευκό Πύργο, μαζί με τον Ντέιβ και τον Τηλέμαχο. Τα χαράματα και ενώ κοιμόταν δέχτηκε επίθεση για το λίγο φαγητό που είχε στην κατοχή του. Αιμόφυρτος κάλεσε ο ίδιος σε βοήθεια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του, μίλησα μαζί του», είπε η κ. Φράγκου.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου ανέφερε πως οι υπηρεσίες κάθε 15-20 ημέρες καταγράφουν τα σημεία και τον αριθμό των αστέγων στην πόλη και προσπαθούν να τους παρακινήσουν να αφήσουν τους δρόμους και να βρεθούν στις υπάρχουσες δομές, στο Υπνωτήριο και στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων.

«Στον “Αλέξανδρο”, όπως και σε όλη την πόλη, πραγματοποιούμε τακτικές επισκέψεις. Υπάρχει πλήρης καταγραφή των σημείων, οι άστεγοι είναι 125 καταμετρημένοι με ονοματεπώνυμο, με δίκτυο ανθρώπων που προσπαθεί να τους παρακινήσει να έρθουν στις δομές του δήμου. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς αρνούνται και δεν έρχονται», συμπλήρωσε η κ. Κοσμοπούλου.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, το Υπνωτήριο Αστέγων έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 70 ατόμων και αυτή τη στιγμή μετρά 60 άστεγους, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο, ενώ στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, που λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα και αφορά την κάλυψη βασικών αναγκών, σε καθημερινή βάση το επισκέπτονται περίπου 50-60 άτομα.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μυτιλήνη: Επανήλθε από κώμα 17χρονος, λίγο πριν η μητέρα του δωρίσει τα όργανά του
2/1/2023

Ένα μικρό θαύμα συνέβη στη Μυτιλήνη, όπου ένας 17χρονος επανήλθε από κώμα μετά από μήνες, τη στιγμή που η μητέρα του είχε αποφασίσει να δωρίσει τα όργανά του.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου στο πανηγύρι για τα Νιάμερα της Παναγιάς στο χωριό Στύψη. Ο Ταξιάρχης, έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ξεκινά να επιστρέψει με το μηχανάκι του στον Μόλυβο. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής προλαβαίνουν να σταματήσουν την παρέα του, που επίσης είχε καταναλώσει αλκοόλ. Αλλά όχι τον Ταξιάρχη.
Λίγα λεπτά αργότερα τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι. Μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κρίσιμη κατάσταση με πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μπαίνει στο χειρουργείο, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Οδηγείται στη ΜΕΘ, όπου διασωληνώνεται.

Η μητέρα του Ταξιάρχη έδωσε την έγκρισή της για δωρεά των οργάνων του
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη και λίγες μέρες μετά ακολουθεί δεύτερη επέμβαση, όπου του αφαιρούνται τμήματα του κρανίου του προκειμένου να μειωθεί η εγκεφαλική πίεση.

Όταν πλέον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η μητέρα του, Αφροδίτη Γκάγκα, δίνει την έγκρισή της να δοθούν τα όργανα του Ταξιάρχη για μεταμοσχεύσεις σε συνανθρώπους που κινδυνεύουν.

Ο Ταξιάρχης άντεξε και επανήλθε

Ωστόσο, ύστερα από λίγες ώρες, κι ενώ όλοι προσεύχονται για το επερχόμενο τέλος ενός 17χρονου παιδιού, ο εγκέφαλος του Ταξιάρχη αρχίζει να αντιδρά. Στις 8 Νοεμβρίου, τη μέρα της γιορτής του, μεταφέρεται, μετά από ενάμιση μήνα στην Εντατική, σε κανονικό θάλαμο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Σήμερα, εγκεφαλικά ο Ταξιάρχης έχει επανέλθει πλήρως. Βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης στο Λουτράκι της Κορινθίας για να αντιμετωπίσει τα κινητικά του προβλήματα. «Κινείται με πατερίτσες, αλλά και αυτό θα ξεπεραστεί» λέει η μητέρα του Αφροδίτη Γκάγκα.

Σε λίγο καιρό θα επιστρέψει στη Μυτιλήνη, όπου θα ακολουθήσουν μία ακόμα επέμβαση αποκατάστασης του κρανίου του με μοσχεύματα και η πλήρης αποθεραπεία του.

Βασίλης Καΐλας: «Πατέρα είσαι δυνατός», σπαράζουν τα λόγια του για τη μάχη που δίνει ο Ξανθόπουλος

30/12/2022

Διασωληνωμένος και σε καταστολή βρίσκεται σε νοσοκομείο από την προηγούμενη εβδομάδα ο δημοφιλής ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος, με σοβαρά προβλήματα στην καρδιά του.

Τον δικό του γολγοθά ανεβαίνει για δεύτερη εβδομάδα ο μεγάλος μας ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος, κάνοντας όλους τους συναδέλφους του να προσεύχονται για εκείνον. Δεν είναι τυχαίος, άλλωστε, ούτε ο τίτλος που ο ίδιος ο κόσμος τού έχει δώσει από τη δεκαετία του ’60 «Το παιδί του λαού»! Εναν τίτλο και μια δημοφιλία που τον έκαναν να συναγωνίζεται για δεκαετίες τόσο την Αλίκη Βουγιουκλάκη όσο και τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Νίκος Ξανθόπουλος έκανε τρεις τεράστιες καριέρες: μία στο θέατρο, όπου έσπαγαν οι πόρτες των φανατικών θαυμαστών του για να τον απολαύσουν, μία στον κινηματογράφο, όπου οι ουρές έφταναν ακόμα και τα 300 μέτρα για να τον δουν, αλλά και στο τραγούδι, καθώς γέμιζε για μήνες τα νυχτερινά κέντρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μια αχτίδα φωτός τα Χριστούγεννα που άνοιξε τα μάτια του ο Νίκος Ξανθόπουλος

Το πρωτοσέλιδο της «Espresso» με την αποκλειστική είδηση για την περιπέτεια υγείας του λατρεμένου ηθοποιού δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους Ελληνες του απόδημου Ελληνισμού. Πλήθος δημοσιευμάτων σε Αμερική, Αυστραλία, 

Καναδά, Γερμανία εδώ και μια εβδομάδα κατακλύζουν το διαδίκτυο. Αλλωστε ο Νίκος Ξανθόπουλος πάντα μιλούσε στην καρδιά του Ελληνα και δη του ξενιτεμένου. Αν θα ανατρέξει κανείς στους καταλόγους με τα περισσότερα εισιτήρια, οι ταινίες με πρωταγωνιστή τον Νίκο Ξανθόπουλο ήταν στην πρώτη πεντάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso», ανήμερα τα Χριστούγεννα μια αχτίδα ελπίδας και δύναμης φάνηκε να υπάρχει στην εξέλιξη της υγείας του, λες και οι προσευχές όλων των ανθρώπων που τον αγαπάνε εισακούστηκαν, μια και κατάφερε να ανοίξει τα μάτια του, αν και διασωληνωμένος!

 

Σήμερα η «Espresso» κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά και μιλάει με τους τελευταίους εν ζωή ανθρώπους που έζησαν τον Νίκο Ξανθόπουλο όσο κανείς άλλος. Συγκινημένοι και πολλές φορές μη μπορώντας να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, μιλάνε για τον αγαπημένο τους συνάδελφο και πρωταγωνιστή. Από τους ηθοποιούς που δούλεψαν όσο ελάχιστοι με τον Νίκο Ξανθόπουλο είναι και ο Βασίλης Καΐλας.

Πώς θα σώσεις τα φετινά Χριστούγεννα - Σημάδια τοξικών γιορτών και πώς να τα αποφύγεις

28/11/2022
Είναι σίγουρα η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι περνούν φανταστικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Αναμφίβολα, τα δώρα και τα πάρτι είναι τα πολυαναμενόμενα happenings, όμως υπάρχουν και εκείνα τα περιστατικά που μυρίζουν από χιλιόμετρα τοξικότητα, τα οποία θα ήθελες να αποφύγεις. Πώς θα το καταφέρεις αυτό, προκειμένου να σώσεις τα φετινά σου Χριστούγεννα;

1. Οικογένεια

 Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που θα συναντήσεις αρκετούς συγγενείς και θα δημιουργήσεις όμορφες αναμνήσεις. Δεν σημαίνει, όμως, ότι χρειάζεται να συμφωνείς με όλους, ούτε ότι έχεις όρεξη να δεις τους πάντες. Στο οικογενειακό ρεβεγιόν ενδέχεται, λοιπόν, να είναι η θεία που κάθε φορά που σε βλέπει, θα σε ρωτήσει για το πότε θα παντρευτείς και θα κάνεις παιδί. Ή ο θείος που θα ξεκινήσεις τις συζητήσεις πολιτικού περιεχομένου. Επειδή είναι πιθανό να μην γνωρίζουν τι πάει να πει "όρια" και δεδομένου ότι δεν είναι ο τόπος, ούτε η κατάλληλη στιγμή για να τους εκπαιδεύσεις πάνω σε αυτό, καλύτερα να αποφύγεις να ξεκινήσεις καβγά. Αντίθετα, μπορείς να έχεις προετοιμάσει κάποια συγκεκριμένα θέματα και ερωτήσεις πριν το ρεβεγιόν, που μπορείς να εξαπολύσεις στα ξαφνικά, για να αλλάξεις τη συζήτηση.

2. Χρήματα


Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη εποχή γιατί ανταλλάσσεις δώρα, όμως θυμάσαι όσο πλησιάζουν οι γιορτές πως δεν είσαι τράπεζα για να έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις δώρα σε όλους σου τους φίλους και συγγενείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τους προσφέρεις κάτι που δεν κοστίζει πολλά. Για παράδειγμα όλοι εκτιμούν τα χειροποίητα γλυκά, όπως και τα DIY προσωποποιημένα δωράκια. Είτε είναι ένα άλμπουμ με κοινές φωτογραφίες ή το να προσφερθείς να κάνεις baby sitting στα παιδιά του ατόμου αυτού, η καλή πρόθεση μετράει.

3. Φορτωμένο πρόγραμμα


Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που οι πάντες αποφασίζουν να διοργανώσουν ένα τραπέζι ή ένα πάρτι, γεγονός που σε βρίσκει να έχεις άπειρες προσκλήσεις για σουαρέ, γεύματα και ρεβεγιόν. Ωστόσο, μην αγχωθείς για να παραβρεθείς σε όλα ή ότι θα φανείς αγενής αν δεν πας, γιατί μπορείς κάλλιστα να πεις όχι σε κάποια καλέσματα. Αρνήσου ευγενικά και δες πώς μπορείς να επανορθώσεις, δείχνοντας τον σεβασμό που τρέφεις για εκείνους.

4. Τελειομανία


Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η απόλυτη γιορτή για τους περισσότερους, πιθανολογούμε και για σένα, με αποτέλεσμα να ονειρεύεσαι να πάνε όλα ρολόι. Αν όμως δυσκολεύεσαι να συμφιλιωθείς με οτιδήποτε δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο, οφείλεις να έχεις στο μυαλό σου πως οι ανατροπές είναι μέρος της ζωής μας. Συνεπώς, πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου, υπενθυμίζοντάς του πως ενδέχεται τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως τα είχες σχεδιάσει, όπως επίσης και να μην έχει προσδοκίες, οι οποίες δύσκολα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Δεν σημαίνει πως οφείλεις να περιμένεις τα χειρότερα, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να προστατεύσεις τον εαυτό σου.shape.gr

Ένοχος ο ψευτογιατρός «Dr. Κοντος» για 7 ανθρωποκτονίες και 6 απόπειρες ανθρωποκτονίας

17/11/2022

Ομόφωνα ένοχο για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών βαριά πασχόντων ασθενών έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 50χρονο ψευτογιατρό, Νίκο Κοντοστάθη, γνωστό ως «Dr. Κόντος».

Δικαστές και ένορκοι έκριναν ότι ο κατηγορούμενος, ο οποίος εμφανιζόταν σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου με τα βότανα και άλλα σκευάσματα άγνωστης προέλευσης που τους χορηγούσε, οδήγησε στο θάνατο τους επτά ασθενείς και αποπειράθηκε να θανατώσει άλλους έξι.

Οκτώ φορές ισόβια ζήτησε ο εισαγγελέας.


Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον 50χρονο για πέντε περιπτώσεις θανάτου ασθενών και ακόμα οκτώ απόπειρες θανάτου.

Παράλληλα, έκρινε ένοχο τον ψευτογιατρό για επιμέρους πράξεις απάτης, διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος, πλαστογραφίας, ενώ για άλλες αντίστοιχες τον αθώωσε είτε έπαυσε την ποινική δίωξη. Τέλος, ο 50χρονος κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της παράνομης κατοχής μνημείου.

Το δικαστήριο

αθώωσε τους 16 συγκατηγορούμενους του

 «ψευτογιατρού» που δικάζονταν ως συνεργοί από όλες τις κατηγορίες.

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου δεν ζήτησε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά.


Δίκη Χρυσής Αυγής: Ενταση με τον Γιάννη Λαγό – «Είστε ανάξιοι να δικάσετε, είστε ανθρωπάκια»14/11/2022

Με ένταση συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο Γιάννης Λαγός που σήμερα εμφανίστηκε στο δικαστήριο, διαμαρτυρήθηκε έντονα και φωνάζοντας για τις λίγες συνεδριάσεις του δικαστηρίου ανά μήνα με αποτέλεσμα η πρόεδρος να ζητήσει να μεταφερθεί από τους αστυνομικούς εκτός της αίθουσας.

Σε κλίμα έντασης λόγω της διαμαρτυρίας του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού, για τον αριθμό των δικάσιμων ξεκίνησε σήμερα η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.

«Θέλω να διαμαρτυρηθώ. Δεν μπορεί να βάζετε τέσσερις δικάσιμους τον μήνα. Πότε θα τελειώσει αυτή η δίκη; Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση», είπε προς την έδρα ο κατηγορούμενος, ο οποίος σε κάθε δικάσιμο δηλώνει πολιτικός κρατούμενος.

«Έχετε απαλλαχθεί από άλλα καθήκοντα και δίνετε τέσσερις δικάσιμους; Ντροπή σας. Θα εκτίσουμε δηλαδή επειδή είστε ανίκανοι;  συνεχίζει με έντονο ύφος ο καταδικασμένος Γ. Λαγός.
Όταν η πρόεδρος επιχείρησε να του  απαντήσει, εκείνος με έντονο ύφος συνέχισε να λέει:

Λαγός: Ντροπή σας.. Ανίκανοι! Βγάλτε και την απόφαση που σας έχουν πει.

Πρόεδρος (προς αστυνομικούς): Παρακαλώ βγάλτε τον κύριο έξω να ηρεμήσει

Λαγός (ενώ οδηγείται από αστυνομικούς προς την έξοδο): Είστε ανάξιοι να δικάσετε, είστε ανθρωπάκια. Δειλοί και ανάξιοι.

Λίγη ώρα μετά την μεταφορά του εκτός της αίθουσας, ο Γιάννης Λαγός ζήτησε μέσω αστυνομικού να επανέλθει. «Κυρία πρόεδρε ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι έχει ηρεμήσει. Μπορεί να μεταφερθεί στην αίθουσα;» είπε ο φρουρός , για να λάβει θετική απάντηση από Έδρας.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του αδερφού του ιδιοκτήτη της καφετέριας Κοράλι, όπου το  μοιραίο βράδυ της δολοφονίας, ο Παύλος Φύσσας με την παρέα του πήγαν στην καφετέρια για να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Όπως είπε ο μάρτυρας , εντός του μαγαζιού δεν αντιλήφθηκε να έγινε τίποτε. Μετά την λήξη  του αγώνα, όπως κατέθεσε, την ώρα που βγήκε να πετάξει τα σκουπίδια είδε τον Φύσσα,έναν ακόμη άνδρα και μία κοπέλα να βρίσκονται έξω από το μαγαζί.

Σε ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας είπε πως «τα παιδιά ήταν ανήσυχα» και πως «ένα από τα παιδιά μου είπε κάτι για φασίστες στην γειτονιά μας».Στο ίδιο μήκος κύματος με το αδελφό του κινήθηκε στην κατάθεση του και ο ιδιοκτήτης της καφετέρια Κοράλι, η οποία πλέον έχει κλείσει.

«Μέσα στο μαγαζί εγώ δεν κατάλαβα τίποτα. Είχε οχλαγωγία και εγώ δεν κατάλαβα κάτι. Η παρέα του συγχωρεμένου του Παύλου καθόταν έξω από την πόρτα του μαγαζιού. Κάποια στιγμή ήρθε και αστυνομία, μηχανάκια ΔΙΑΣ και το θέμα έληξε. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε…Κατάλαβα ότι ήταν κάποια άτομα στη Παύλου Μελά, τα οποία ίσως είχαν αντιδικία με τον συγχωρεμένο» ανέφερε ο μάρτυρας.Τα F-16 είχαν εντολή να καταρρίψουν το αεροσκάφος εάν ήταν στα χέρια αεροπειρατή – Θρίλερ στον αέρα

11/11/2022

Επεισοδιακή ήταν η νύχτα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά τον συναγερμό που σήμανε για ύπαρξη ύποπτου επιβάτη σε πτήση της Emirates. Η CIA έδωσε σήμα για ύποπτο Άραβα επιβάτη και η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση.
Η πτήση φεύγει και όταν βρίσκεται πάνω από την Ιταλία, υπάρχει μία πληροφορία ότι σε αυτήν έχει επιβιβαστεί ένας Άραβας τρομοκράτης. Ο πιλότος ειδοποιείται και ενημερώνει Ιταλούς και Γάλλους οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να προσγειωθεί στα αντίστοιχα αεροδρόμια.

Εν τέλει προσγειώθηκε με τη συνοδεία δύο μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Σούδα, στο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο πιλότος όταν ενημερώθηκε για την ενδεχόμενη παρουσία τρομοκράτη ανέφερε στους επιβάτες ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα και ότι θα πρέπει να επιστρέψουν.

Μετά από ενδελεχή έρευνα της αστυνομίας, δεν προέκυψε κάποιο ζήτημα, ενώ η πληροφορία δόθηκε από τη CIA και κρίθηκε ως έγκυρη προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. Ενημερώθηκε μάλιστα αμέσως η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική.
Οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο οι περισσότεροι είναι ταλαιπωρημένοι.

Ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης και πιλότος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πληροφορία ότι εάν ο πιλότος του αεροσκάφους δεν υπάκουε στις εντολές των μαχητικών, τότε ήταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουν.

«Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση, έχουν φτιαχτεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και είναι υποχρεωτικές για όλες τις περιοχές του δυτικού κόσμου που αποδέχονται την νομοθεσία του ICAO. Εάν το αεροσκάφος πειρατευτεί, και αυτό το γνωρίζουμε υπό την έννοια ότι θα αλλάξει κατεύθυνση, θα αλλάξει ύψος ή θα έχει αιτήματα που θα βγουν από τους ασυρμάτους, τότε εάν αυτό οδηγηθεί να πετάξει πάνω από μη κατοικημένες περιοχές και όχι κατ’ αναγκαιότητα στη θάλασσα, υπάρχει η εντολή το αεροσκάφος αυτό να καταρριφθεί. Αυτό είναι το πρωτόκολλο. Κάθε χώρα έχει μία επιτροπή κρίσης για τέτοιες περιπτώσεις», ανέφερε αρχικά.

«Από την πρωτογενή μου εμπειρία από τους χειριστές των F-16 που συνόδευσαν τότε το «Ήλιος» όταν πήγαμε να κάνουμε την αναπαράσταση της πτήσης, αυτό που μας έλεγαν ήταν ότι ήταν τραγικό και υπήρχε και εκεί πολύ μεγάλη πίεση, σε περίπτωση που έπαιρναν εντολή, πριν την πτώση του αεροσκάφους στο Γραμματικό, να πυροδοτήσουν πυραύλους αέρος – αέρος. Είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία, αλλά αυτό είναι το πρωτόκολλο. Το σημαντικό είναι ότι το σύστημα δούλεψε με ακρίβεια και λεπτομέρεια», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντέλλος.

«Δεν είναι υποχρεωτικό επ’ ουδενί, το αεροσκάφος να προσγειωθεί στην Ιταλία ή στον χώρο στον οποίο πετάει. Οι Αρχές εκτιμούν τον κίνδυνο. Υποχρέωση του κράτους αναχώρησης είναι να υποδεχτεί ξανά το αεροσκάφος πίσω γιατί έχει την ευθύνη του», κατέληξε.Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Οι γονείς του ζητούν από τους γονείς της Καρολάιν να βλέπουν τη Λυδία μόνο μέσω Skype
9/11/2022Να αλλάξει η επικοινωνία τους με την εγγονή τους τη μικρή Λυδία φέρεται να ζητούν οι γονείς του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου όσο το κορίτσι είναι με τη μητέρα της Καρολάιν στις Φιλιππίνες.

Οι γονείς του πιλότου που βρίσκεται στη φυλακή καθώς ομολόγησε τη δολοφονία της συζύγου του και μητέρας του παιδιού του Λυδίας, θα ζητήσουν να αλλάξει η επικοινωνία που έχουν με την εγγονή τους και αυτή να γίνει μέσω Skype και όχι δια ζώσης καθώς δεν είναι πλέον εφικτή.

Όπως μετέδωσε την Τετάρτη (9/11) η εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» η συζήτηση για την αλλαγή στην επικοινωνία των γονιών του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου με τη μικρή Λυδία θα διεξαχθεί στις 25 Νοεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες άγνωστο παραμένει το πόσο θα μείνουν στις Φιλιππίνες η γιαγιά με τη μικρή Λυδία ενώ ο πατέρας της Καρολάιν παραμένει στην Αλόννησο καθώς έχει κινητικά προβλήματα.

Το περίεργο μήνυμα που λαμβάνουν χρήστες Facebook – Οι μέρες μου είναι μετρημένες

17/10/2022

Γαλλίδα που μένει στην Ηλεία έστειλε μηνύματα στους λογαριασμούς πολλών Πατρινών
 
Μια γυναίκα που όπως λέει μένει στην Ηλεία, στέλνει μηνύματα στο facebook. Υποστηρίζει ότι η αντίστροφη μέτρηση στη ζωή της έχει ξεκινήσει και θέλει να δωρίσει χρήματα, υπό προϋποθέσεις…

Συγκεκριμένα, μία Γαλλίδα που διαμένει στο Στρούσι στην Ηλεία, «βομβάρδισε» με «περίεργα μηνύματα» τους λογαριασμούς στο Facebook πολλών Πατρινών. Η Γαλλίδα έχει… ονοματεπώνυμο, όμως αν κάποιος της απαντήσει στο messenger, τον καλεί να στείλει μήνυμα στο προσωπικό της mail. Η γυναίκα δηλώνει πως οι μέρες της είναι μετρημένες και θέλει να χαρίσει 550.000 ευρώ σε κάποιον αρκεί να βοηθήσει φτωχά παιδιά και ανάπηρους.

Το μήνυμά που δημοσιεύει η εφημερίδα Πελοπόννησος έχει ως εξής: «Με λένε Martine Mireille Ponchard, είμαι μια άτεκνη χήρα. Αυτή τη στιγμή πάσχω από έναν καρκίνο που έχει εξελιχθεί και που θέλει να με καταδικάσει σε βέβαιο θάνατο. Ο θεράπων ιατρός μου επιβεβαίωσε ότι οι μέρες ζωής μου είναι πλέον μετρημένες. Έχω 555.000 € τοποθετημένα στον τραπεζικό μου λογαριασμό που θέλω να τα προσφέρω σε έναν τίμιο, ταπεινό, διακριτικό και σοβαρό άνθρωπο και που μπορεί να διαχειριστεί καλά αυτά τα χρήματα και σε αντάλλαγμα να βοηθήσει φτωχά παιδιά, ανάπηρους, ορφανά και άπορους ανθρώπους επειδή υποφέρω από καταληκτική ασθένεια (καρκίνος του πνεύμονα) και οι μέρες μου είναι πραγματικά μετρημένες.

Δεν θα μπορούσα να πεθάνω ήσυχα με ένα τέτοιο χρηματικό ποσό στον τραπεζικό μου λογαριασμό, γνωρίζοντας ότι άποροι άνθρωποι πεθαίνουν και υποφέρουν καθημερινά λόγω έλλειψης μέσων. Θα ήθελα να κάνω μια δωρεά αυτού του σημαντικού ποσού των 555.000 ευρώ, αλλά μετά από τεράστιες προσευχές, ο ΘΕΟΣ μου αποκάλυψε ότι αν σου δώσω αυτό το δώρο της περιουσίας μου, θα το αξιοποιήσεις σωστά. Γι’ αυτό σας στέλνω αυτό το μήνυμα να σας εμπιστευτώ αυτά τα χρήματα για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε σωστά αυτή τη φιλανθρωπία. Εάν ενδιαφέρεστε για τη δωρεά μου, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω email»!
Σίγουρα οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το μήνυμα. Δεν είναι γνωστό αν η συγκεκριμένη «επώνυμη» γυναίκα λέει την αλήθεια, ή πίσω από το μήνυμά της μπορεί να κρύβεται κάποια απάτη. Την οποία μπορεί να κάνει ακόμη και πρόσωπο που εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο προφίλ στο facebook…


typosthes

Ρωσία: Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά, αν χρειαστεί, για την προστασία του Ντονμπάς και γύρω περιοχών, είπε ο Μεντβέντεφ


22/09/2022
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ διατήρησε την «πυρηνική απειλή», για την οποία έκανε λόγο και ο Πούτιν την Τετάρτη. Σύμφωνα με όσα έγραψε στο κανάλι του, στο Telegram, η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει «στρατηγικά πυρηνικά όπλα» σε περίπτωση που απειληθούν το Ντονμπάς και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, μετά τα δημοψηφίσματα που έχουν προκηρυχθεί για την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram.

Το δυτικό κατεστημένο και όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει το δικό της δρόμο και δεν υπάρχει επιστροφή συνέχισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Πούτιν να υποστηρίξει τα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια και για τη μερική κινητοποίηση στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Το δυτικό κατεστημένο, γενικά όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει το δικό της δρόμο. Δεν υπάρχει επιστροφή» έγραψε ο Μεντβέντεφ.

«Διάφοροι ηλίθιοι συνταξιούχοι με στρατηγικά γαλόνια δεν χρειάζεται να μας τρομάζουν με συζητήσεις για ένα χτύπημα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία. Τα υπερηχητικά (όπλα) είναι εγγυημένο ότι μπορούν να φτάσουν σε στόχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

Μακρόν: Εκβιάζει ο Πούτιν με τα πυρηνικά

Για τη «μερική επιστράτευση» που κήρυξε ο Πούτιν στη Ρωσία, την «πυρηνική απειλή» από την πλευρά του Ρώσου προέδρου και την ανάγκη να τερματιστεί η κρίση «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»«, μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν στο γαλλικό κανάλι BFMTV, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία αποφάσισε να κάνει ένα επιπλέον βήμα στην κλιμάκωση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας την απόφαση για στρατολόγηση 300.000 εφέδρων στη Ρωσία, ενώ καυτηρίασε την επιθυμία που εξέφρασε ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί «όλα τα όπλα» - συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών - στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Προφανώς, πρόκειται για εκβιασμό και προφανώς έχει αυτά τα όπλα και ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά είναι επίσης ένα μέσο πίεσης», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια (ουκρανική) αντεπίθεση από το νότο και το βορρά που έχει αποσταθεροποιήσει το ρωσικό μέτωπο, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Προφανώς, η ρωσική οικονομική κατάσταση είναι προφανώς πιο περίπλοκη από ό,τι έχει ειπωθεί, το ρούβλι είναι εύθραυστο, οι αλυσίδες αξίας καταρρέουν καθώς οι εταιρείες εγκαταλείπουν την επικράτεια και οι εταίροι δεν βοηθούν όσο αναμενόταν. Και το τρίτο πράγμα, η Ρωσία απομονώνεται διπλωματικά».

Για τον Μακρόν, η σύγκρουση στην Ουκρανία «θα τελειώσει μόνο γύρω από ένα τραπέζι». «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να πείσουμε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν, προκειμένου να αυξσουμε την πίεση. Η Ρωσία είναι πολύ ξεκάθαρα υπό πίεση, αλλά πρέπει να πιέσουμε τους εαυτούς μας να αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις συνθήκες για την ειρήνη. Δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. (...) Θα τελειώσει μόνο γύρω από ένα τραπέζι. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε μια ανεξέλεγκτη διαδικασία».

Ανέφερε ακόμα, ότι η ειρηνευτική συνθήκη θα πρέπει τουλάχιστον να εγγυάται τις «γραμμές του Φεβρουαρίου», δηλαδή τα σύνορα που ίσχυαν πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και επομένως την «εθνική ακεραιότητα» της Ουκρανίας πριν από τη σύγκρουση.

Προσλήψεις 3.720 νοσηλευτών – Στο ΦΕΚ η προκήρυξη

01/09/2022

Η προκήρυξη για την πρόσληψη 3.720 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού σε διάφορες μονάδες υγείας όλη της χώρας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η προκήρυξη αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριών χιλιάδων επτακοσίων είκοσι (3.720) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας τριών (3) ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Ν.Π.Ι.Δ.), Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4765/2021 ως κατωτέρω:

Α΄ Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), τετρακόσιες ενενήντα τρεις (493) θέσεις.

Κλάδου/Ειδικότητας: ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Β΄ Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), δύο χιλιάδες διακόσιες πενήντα τρεις (2.253) θέσεις.

Κλάδου/Ειδικότητας: ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Γ΄ Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) εννιακόσιες εβδομήντα τέσσερις (974) θέσεις.

Κλάδου/Ειδικότητας: ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ.

Οι ενδιαφερόμενοι για την κάλυψη των θέσεων αυτών καλούνται, εφόσον κατέχουν τα γενικά και απαιτούμενα προσόντα, να υποβάλουν «ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ» (ηλεκτρονική). Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα υποβληθούν σύμφωνα με τους όρους της παρούσας προκήρυξης, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ αυτής.


Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Tουρισμός για όλους: Πότε θα γίνει νέα κλήρωση για επιπλέον 200.000 δικαιούχους


24/08/2022


Νέα κλήρωση θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου για τους επιπλέον 200.000 δικαιούχους για τις επιταγές του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους».

Στους 200.000 δικαιούχους που κληρώθηκαν τέλη Ιουλίου, προστίθενται επιπλέον 200.000. 
Μόλις κληρωθούν, εντός 3-4 ημερών, λαμβάνουν ενημέρωση μέσω SMS ή email και μπορούν αφού πιστωθούν τα χρήματα να τα χρησιμοποιήσουν.

Τα voucher θα μπορούν να εξαργυρωθούν μέχρι και τις 31 Ιουνίου του 2023, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν χρήση ακόμα και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Το Gov.gr Wallet σε 17 ερωτήσεις κι απαντήσεις Τι είναι η ψηφιακή ταυτότητα;28/07/2022

Για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε δυο θα είναι από σήμερα διαθέσιμη η εφαρμογή για να «κατεβάσουν» στο κινητό τους την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Το Gov.gr Wallet είναι εδώ και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Το Gov.gr Wallet είναι από χθες διαθέσιμο στο Apple Store και το Google Play για να το κατεβάσουν οι πολίτες στο κινητό τους. Μπορούν επίσης να κατεβάσουν την εφαρμογή από το gov.gr. Η εφαρμογή θα ανοίγει σταδιακά και ανάλογα με το ΑΦΜ. Ξεκίνησε από όσα λήγουν σε 1 και οι πολίτες μπορούν να έχουν στο κινητό τους την ταυτότητα και το δίπλωμά τους.

Οι πολίτες θα μπορούν να επιδείξουν τα νέα ψηφιακά έγγραφα για κάθε νόμιμη πράξη ή συναλλαγή εντός Ελλάδας, καθώς είναι ισάξια με τα έγχαρτα. Δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο για ταξίδια στο εξωτερικό.
Επιπλέον, μέσω του Gov.gr Wallet οι πολίτες θα μπορούν να υπογράφουν τα έγγραφα «γνησίου υπογραφής» που διατίθενται στο gov.gr, δηλαδή υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφου και ιδιωτικά συμφωνητικά.
 
Στο μέλλον, η εφαρμογή Gov.gr Wallet θα γίνει προσωπικός ψηφιακός «χαρτοφύλακας» των πολιτών για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, καθώς θα επιτρέπει την αποθήκευση κι άλλων δεδομένων, όπως τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου ΚΤΕΟ, στοιχεία ασφάλισης και άλλα.

Πως θα λειτουργεί το Gov.gr Wallet
Η ταυτοποίηση του χρήστη γίνεται, είτε μέσω κωδικών Taxisnet, είτε μέσω στοιχείων e-banking. Στη συνέχεια, ο χρήστης λαμβάνει γραπτό μήνυμα με τον κωδικό επιβεβαίωσης.

Όταν ο πολίτης χρησιμοποιεί τη νέα ψηφιακή ταυτότητα ή το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, ο ελεγκτής σκανάρει τον QR κωδικό του ψηφιακού εγγράφου, μέθοδος που επιτρέπει όχι μόνο την εξακρίβωση των στοιχείων, αλλά και την επιβεβαίωση ότι το έγγραφο παραμένει σε ισχύ.
Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε έλεγχο, όμως για τη διευκόλυνσή του έχει στη διάθεσή του και τη λειτουργία quickscan, μέσω της οποίας προεγκρίνει μόνο τον επόμενο έλεγχο.

Η επιλογή quickscan είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις που ο πολίτης θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα έναν αναμενόμενο έλεγχο, όπως πριν την είσοδο σε συναυλιακό χώρο ή σε γήπεδο, και παραμένει σε ισχύ για πέντε λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα του πολίτη δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτούν από τον ελεγκτή.

Το Gov.gr Wallet σε 17 ερωτήσεις κι απαντήσεις
Τι είναι η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης;

Τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του δελτίου ταυτότητας και της άδειας οδήγησης, τα οποία αποτελούν κύριο κομμάτι της εφαρμογής Gov.gr Wallet, σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022 είναι ψηφιακά έγγραφα πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.

Από πότε είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Gov.gr Wallet;

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμη από τις 27 Ιουλίου 2022. Η πρόσβαση και χρήση της εφαρμογής θα είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου από τον αριθμό 1, την Πέμπτη 28/07 το 2 κ.ο.κ..

Απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο για την χρήση της εφαρμογής;

Κατά την χρήση της εφαρμογής, όπως για παράδειγμα, την δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων δελτίου ταυτότητας ή άδειας οδήγησης καθώς και κατά την διάρκεια επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου, είναι απαραίτητη η σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Γιατί απαιτείται να ενεργοποιήσω τη δυνατότητα να λαμβάνω ειδοποιήσεις στο κινητό μου από το Gov.gr Wallet;

Η λειτουργία ειδοποιήσεων (Push Notifications) είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της εφαρμογής, διότι μέσω αυτής λαμβάνετε τα αιτήματα συγκατάθεσης σε περίπτωση ελέγχου ενός ψηφιακού εγγράφου σας ή σε περίπτωση αιτήματος υπογραφής ενός εγγράφου μέσω του docs.gov.gr.

 
Πώς αποθηκεύω τα ψηφιακά έγγραφα στο κινητό μου;

Αφού ταυτοποιηθείτε στην εφαρμογή μέσω των κωδικών TaxisNet ή των κωδικών web banking και επιβεβαιώσετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας με το σχετικό OTP SMS, μπορείτε να δημιουργήσετε και αποθηκεύσετε τα σχετικά έγγραφα απλά και γρήγορα: πατώντας σε κάθε έγγραφο, εισάγετε αμέσως μετά τον σχετικό κωδικό επιβεβαίωσης τον οποίο θα λάβετε μέσω OTP SMS.

Σε περίπτωση που ανακαλέσετε το ψηφιακό έγγραφο (δηλαδή το διαγράψετε), μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία δημιουργίας του ψηφιακού εγγράφου και πάλι.

Σε συσκευές iOS, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα έγγραφα και στο Wallet της συσκευής / λειτουργικού συστήματος.

Ποιοι και πώς θα μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητα των ψηφιακών πιστοποιητικών;

Το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022, ως εκ τούτου, όποιος ή όποια ελεγκτής δικαιούται να ελέγξει τα φυσικά έγγραφά σας, μπορεί επίσης να ελέγξει και να επαληθεύσει τα ψηφιακά.

Ο έλεγχος εγκυρότητας του εγγράφου πραγματοποιείται δείχνοντας στον ελεγκτή το QR code του εκάστοτε εγγράφου. Αφού ο ελεγκτής «σκανάρει» με τη δική του συσκευή το QR code σας, τότε θα πρέπει να δώσετε (ή όχι) έγκριση για τον έλεγχο αυτό μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet. Εφόσον δώσετε έγκριση, τότε θα εμφανιστεί ένας 6-ψήφιος κωδικός τον οποίο μπορείτε να αναφέρετε ή δείξετε στον ελεγκτή σας. Μόνο – και μόνον τότε – όταν ο ελεγκτής εισάγει επιτυχώς τον κωδικό αυτό, θα μπορεί να δει τα στοιχεία του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης σας.

Τι θα μπορώ να κάνω με το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και την ψηφιακή άδεια οδήγησης;

Εφόσον το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για κάθε αντίστοιχη νόμιμη χρήση εντός της επικράτειας. Εξαιρούνται τα διεθνή ταξίδια (εντός και εκτός Schengen).

Για την χρήση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ισχύει η μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022, όπως και έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Gov.gr Wallet μπορείτε να υπογράφετε ψηφιακά κάθε έγγραφο στο docs.gov.gr, δηλαδή: Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου (ψηφιακό γνήσιο της υπογραφής σε ελληνικά και αγγλικά) ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό με άλλα φυσικά πρόσωπα.

Υπάρχει κάποια διαδικασία για την οποία θα εξακολουθώ να χρειάζομαι την έγχαρτη ταυτότητα ή το έγχαρτο δίπλωμα;

Το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα, ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποια χρήση του δελτίου ταυτότητας που απαιτεί την παρουσίαση του φυσικού δελτίου, πλην της μεταβατικής περιόδου για τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας.

Έχασα την έγχαρτη ταυτότητα ή/και το έγχαρτο δίπλωμα αφού είχα δημιουργήσει τα αντίστοιχα ψηφιακά πιστοποιητικά. Πρέπει να κάνω κάτι;

Μπορείτε να δηλώσετε την απώλεια δελτίου ταυτότητας ψηφιακά μέσω του gov.gr και τη σχετική υπηρεσία (Δήλωση απώλειας αστυνομικού δελτίου ταυτότητας) ή στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Αντιστοίχως, μπορείτε να δηλώσετε την απώλεια της άδειας οδήγησης στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, ΚΕΠ, ή στα γραφεία της εκάστοτε Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειάς σας.

Μόλις πραγματοποιηθεί η σχετική δήλωση και εφόσον έχετε εκδώσει ψηφιακό δελτίο ταυτότητας, αυτόματα παύει η ισχύς και του ψηφιακού αντιγράφου.

Σε περίπτωση που κάποιος κλέψει το κινητό μου, πρέπει να κάνω κάτι για να ακυρώσω τα ψηφιακά πιστοποιητικά που είχα αποθηκεύσει;

Μπορείτε να ανακαλέσετε την ισχύ του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή και της ψηφιακής άδειας οδήγησης μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr.

Μόλις πραγματοποιηθεί η σχετική δήλωση, αυτόματα παύει η ισχύς και των ψηφιακών αντιγράφων.

Το δελτίο ταυτότητας ή η άδεια οδήγησης μου κρατείται προσωρινά από κάποιον φορέα, πχ. επειδή πραγματοποιώ τη στρατιωτική μου θητεία ή από την Ελληνική Αστυνομία λόγω παραβίασης του ΚΟΚ. Μπορώ να εκδώσω ψηφιακό δελτίο ταυτότητας ή ψηφιακή άδεια οδήγησης;

Σε περίπτωση που έχετε ήδη εκδώσει ψηφιακό αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης και πρέπει να κρατηθεί το φυσικό έγγραφο προσωρινά, τότε μόλις η κράτηση δηλωθεί συστημικά από τον φορέα ή οργανισμό που πραγματοποιεί την κράτηση, πραγματοποιείται ανάκληση της ισχύους και του ψηφιακού.

Σε περίπτωση που δεν έχετε εκδώσει ήδη ψηφιακό αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης, τότε μόλις η κράτηση δηλωθεί συστημικά από τον φορέα ή οργανισμό που πραγματοποιεί την κράτηση, δεν μπορείτε να εκδώσετε ψηφιακό αντίγραφο έως ότου σας επιστραφεί το φυσικό έγγραφο.

Επιτρέπεται να εκδώσετε ψηφιακό δελτίο ταυτότητας ή ψηφιακή άδεια οδήγησης μόνο εφόσον το αντίστοιχο φυσικό σας έγγραφο είναι σε ισχύ και το έχετε στην κατοχή σας.

Τι είναι η διαδικασία Quick Scan και γιατί να τη χρησιμοποιήσω;

Η λειτουργία Quick Scan είναι ένας τρόπος γρηγορότερης και απλούστερης επαλήθευσης των εγγράφων σας κρατώντας πάντα το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Σε περιπτώσεις που η ταχύτητα είναι απαραίτητη ή υπάρχει συνοστισμός, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια επιβίβασης σε αεροσκάφος ή εισόδου σε συναυλιακό χώρο, ενεργοποιώντας το Quick Scan δίνετε «προέγκριση» μόνο για τον αμέσως επόμενο έλεγχο εντός των επόμενων πέντε λεπτών από τη στιγμή ενεργοποίησης της λειτουργίας. Έτσι, κατά τον έλεγχο του QR code δεν απαιτείται η έγκριση της σχετικής ειδοποίησης ξανά και ο ελεγκτής βλέπει απευθείας τα στοιχεία του ψηφιακού σας εγγράφου.

Δεν μπορώ να εκδώσω το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας μου και λαμβάνω μηνύματα αποτυχίας ή τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι ακριβή. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν δεν μπορείτε να εκδώσετε το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και λαμβάνετε συνεχώς μηνύματα αποτυχίας ή τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι ακριβή, παρακαλούμε ξεκινήστε ένα αίτημα υποστήριξης μέσω του wallet.gov.gr/support.

Εάν δεν έχετε εκδώσει δελτίο ταυτότητας ή εάν το δελτίο ταυτότητάς έχει δηλωθεί ως απολεσθέν, τότε δεν μπορείτε να εκδώσετε ψηφιακό δελτίο ταυτότητας έως ότου εκδοθεί το νέο δελτίο.

Δεν μπορώ να εκδώσω την ψηφιακή άδεια οδήγησης μου και λαμβάνω μηνύματα αποτυχίας ή τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι ακριβή. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν δεν μπορείτε να εκδώσετε την ψηφιακή άδεια οδήγησης και λαμβάνετε συνεχώς μηνύματα αποτυχίας έκδοσης, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχει ενημερωθεί η άδεια οδήγησής σας με το ΑΦΜ σας. Για να πραγματοποιήσετε την ενημέρωση του ΑΦΜ παρακαλούμε επισκεφθείτε την υπηρεσία drivers-vehicles.services.gov.gr και ακολουθήστε τα σχετικά βήματα. Μόλις ενημερωθεί η άδεια οδήγησης με το ΑΦΜ σας, θα μπορείτε να εκδώσετε και την ψηφιακή άδεια οδήγησης.

Εάν δεν έχετε εκδώσει δελτίο ταυτότητας ή εάν το δελτίο ταυτότητάς έχει δηλωθεί ως απολεσθέν, τότε δεν μπορείτε να εκδώσετε ψηφιακή άδεια οδήγησης έως ότου εκδοθεί το νέο δελτίο.

Δεν μπορώ να επαληθεύσω ένα ψηφιακό έγγραφο είτε ως ελεγχόμενος (πχ. δεν λαμβάνω ειδοποιήσεις) ή ελεγκτής (πχ. αποτυγχάνουν οι κλήσεις μου). Τι πρέπει να κάνω;

Παρακαλούμε βεβαιωθείτε πως στις ρυθμίσεις της συσκευής σας η λήψη ειδοποιήσεων για το Gov.gr Wallet είναι ενεργοποιημένη και ότι το δίκτυο στο οποίο βρίσκεστε δεν περιορίζει τις κλήσεις του Gov.gr Wallet. Σε περίπτωση που υπάρχει παρατεταμένο πρόβλημα κατά τη διάρκεια ελέγχου, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία “Quick Scan”.

Ακόμη, εάν το πρόβλημα συνεχίζει μπορείτε να σβήσετε και να εγκαταστήσετε εκ νέου την εφαρμογή.

Τέλος, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν έχει επιλυθεί με τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να στείλετε την ερώτηση ή το αίτημα υποστήριξής σας μέσω του wallet.gov.gr/support.

Λαμβάνω συνέχεια ειδοποιήσεις ελέγχου ενός ψηφιακού εγγράφου μου ή μου ήρθε μια ειδοποίηση ελέγχου ενώ δεν το περίμενα. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που λάβετε μία ή περισσότερες ειδοποιήσεις ενώ δεν έχετε επιδείξει σε κάποιον ελεγκτή το ψηφιακό σας έγγραφο, τότε μπορείτε πολύ απλά, εύκολα και γρήγορα να ανακαλέσετε το υφιστάμενο ψηφιακό έγγραφο μέσα από τη σχετική επιλογή στην εφαρμογή και να το επανεκδώσετε.

Έχω μία ερώτηση η οποία δεν καλύπτεται από τις συχνές ερωτήσεις, ένα αίτημα υποστήριξης, ή σχόλια και παρατηρήσεις για την εφαρμογή. Που μπορώ να απευθυνθώ;

Μπορείτε να στείλετε την ερώτηση ή το αίτημα υποστήριξής σας μέσω του wallet.gov.gr/support.


Gov.gr Wallet: H ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας

27/07/2022

Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης σύντομα στο κινητό μας τηλέφωνο. Διαθέσιμο στο Apple Store και Google Play υπάρχει ήδη το app Gov.gr Wallet. Πάντως, οι πολίτες θα μπορούν να το κατεβάσουν και εγκαταστήσουν μετά την επίσημη παρουσίαση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα σε μια εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της εφαρμογής, «το Gov.gr Wallet είναι η επίσημη ελληνική εφαρμογή wallet, η οποία διατίθεται μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου των νέων ψηφιακών δελτίων ταυτότητας και ψηφιακών αδειών οδήγησης.

Τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.

Για την δημιουργία ψηφιακού δελτίου ταυτότητας και άδειας οδήγησης είναι απαραίτητοι οι προσωπικοί σας κωδικοί TaxisNet και η κατοχή επιβεβαιωμένου αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕMEπ».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι με το car wallet οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους το δίπλωμα και την ταυτότητα. «Θα μπορούμε να έχουμε την επιλογή να τα επιδεικνύουμε από το κινητό μας» είπε και συνέχισε: «Η καινοτομία αυτή βελτιώνει αφενός την καθημερινότητα των πολιτών και μειώνει την ταλαιπωρία ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει προβλήματα διαφάνειας».

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται στην εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου «να τα επιδεικνύει, για σκοπό ταυτοποίησής του, σε φορείς του δημόσιου τομέα κατά έννοια περ. α’ παρ. του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), δικαστικές αρχές και φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που νομιμοποιούνται για έλεγχο ταυτότητας ταυτοποίηση, στο πλαίσιο άσκησης των κατά αρμοδιοτήτων τους εκπλήρωσης των κατά υποχρεώσεών τους».
Στοιχεία που θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή:

Ταυτότητα

 • Ο αριθμός ταυτότητας.
 • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
 • Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
 • Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες.
 • Η ημερομηνία γέννησης.
 • Ο τόπος γέννησης.
 • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας.
 • Η φωτογραφία του κατόχου.

Δίπλωμα οδήγησης

 • Ο αριθμός άδειας οδήγησης.
 • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
 • Η ημερομηνία γέννησης.
 • Ο τόπος γέννησης.
 • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης.
 • Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης.
 • Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.).
 • Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος.
 • Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
 • Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος.
 • Η φωτογραφία του κατόχου.
 • Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αποθήκευση των άνωθεν στοιχείων θα μπορεί να γίνει από μία μόνο κινητή συσκευή φυσικόυ προσώπου.

Στόχος μετά το δίπλωμα και την ταυτότητα, είναι να «μπει» στα κινητά μας τηλέφωνα το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια.

Πηγή:

newsbeast.gr


ΕΡΤ: Παραιτήθηκε η Χρύσα Ρουμελιώτη μετά το ρεπορτάζ στο Προεδρικό Μέγαρο – Οι αιχμές για παρεμβάσεις
25/07/2022

Μετά από 32 χρόνια η Χρύσα Ρουμελιώτη παραιτήθηκε από την ΕΡΤ με «καρφιά». Η δημοσιογράφος που κάλυπτε το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά την εκδήλωση στο Προεδρικό για την 48η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε πως αποχωρεί. Υποστήριξε σε ανάρτησή της στο Facebook πως δεν υπάρχουν πια «βράχοι» στη δημοσιογραφία που «τα κύματα των παρεμβάσεων» έσπαγαν και έμεναν στα γραφεία τους «χωρίς να αγγίζουν τη δουλειά των συντακτών». Η δημοσιογράφος έγραψε για παρεμβάσεις και ανέφερε πως σε «εμάς τους αφανείς» μένει «η περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς μας και η προάσπιση της αξιοπιστίας μας».

Η Χρύσα Ρουμελιώτη αναφέρει πως οι εξελίξεις που προδιαγράφονται «μας θέτουν και πάλι το δίλημμα: αξιοπρεπείς, χρήσιμοι και αξιόπιστοι ή δουλικοί και κόλακες;» ενώ ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους» και «καλή ξεκούραση γιατί μας περιμένουν δύσκολα». Το ρεπορτάζ της Χρύσας Ρουμελιώτη για την 48η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο βίντεο που ακολουθεί:  
Ολόκληρη η ανάρτηση της Χρύσας Ρουμελιώτη στο Facebook:
«Το χοντρό βιβλίο που άνοιξε στην πρώτη του σελίδα το 1989, κλείνει σήμερα με εκκωφαντικό κρότο το οπισθόφυλλό του. Το νέο που θα αρχίσει τώρα να γράφεται,θα είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον,απελευθερωμένο και δημιουργικό. Οι εξελίξεις εξάλλου που προδιαγράφονται μας θέτουν και πάλι το δίλημμα: αξιοπρεπείς, χρήσιμοι και αξιόπιστοι ή δουλικοί και κόλακες;

Στο δύσκολο παζλ προστίθενται δύο σκοτεινές ψηφίδες. Δεν υπάρχουν πια βράχοι, όπως η Βλάχου, ο Καραπαναγιώτης, ο Φυντανίδης, ο Παπαϊωάννου...που τα κύματα των παρεμβάσεων σπαγαν και μέναν στα γραφεία τους, χωρίς να αγγίζουν τη δουλειά των συντακτών. Και, Δυστυχώς, αυτό το ξέρουν, όσοι επιφανείς, αγνοώντας τις συνταγματικές επιταγές, παρεμβαίνουν.

ΤΙ ΜΈΝΕΙ ΛΟΙΠΌΝ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ; Η περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς μας και η προάσπιση της αξιοπιστίας μας. Επ’ αυτού κρινόμαστε εξάλλου. Όχι από τους επιφανείς, αλλά από τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές μας. Καλή ΔΥΝΑΜΗ σε όλους. Καλή ΞΕΚΟΎΡΑΣΗ,γιατί μας περιμένουν δύσκολα».

Σοκ στη Σκόπελο: Μερικό ακρωτηριασμό σε δάκτυλα του ενός χεριού υπέστη μωρό 1,5 έτους22/07/2022

Μερικό ακρωτηριασμό σε δάκτυλα του ενός χεριού υπέστη ένα μωρό 1,5 έτους από τη Σκόπελο.
 
Σύμφωνα με το magnesianews, το άτυχο μωρό χρειάστηκε χθες το απόγευμα να διακομιστεί από τη Σκόπελο στον Βόλο, ώστε να νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο.

Η διακομιδή του μωρού, 1,5 μόλις έτους, έγινε στις 4.30 περίπου το απόγευμα με το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Βόλου, ενώ επιπλέον λεπτομέρειες για το ατύχημα δεν έγιναν μέχρι τώρα γνωστές.

Μεγάλη φωτιά στην Ηλεία στην περιοχή Άγναντα Πηνείας

21/07/2022

Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην περιοχή Άγναντα Πηνείας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καίει αγροτοδασική έκταση.

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με 30 πυροσβέστες και 15 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, μια ομάδα ΕΜΟΔΕ, ένα ελικόπτερο Erickson δύο αεροσκάφη Air Tractor.

Νεότερη ενημέρωση

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στα Άγναντα Πηνείας. Η φωτιά έχει επεκταθεί και καίει εκτάσεις με πουρνάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες κινείται κοντά στο χωριό.
Οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται με δύο αεροσκάφη Canadair.

Περισσότερα σε λίγο...

Φωτιά Πεντέλη: Χωρίς ρεύμα Ανθούσα και Ντράφι

20/07/2022

Η μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη, η οποία καίει ανεξέλεγκτα από το απόγευμα της Πέμπτης και έχει επεκταθεί σε κοντινές περιοχές, έχει προκαλέσει διακοπές ρεύματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται σε Ανθούσα και Ντράφι, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο enikos.gr, ο πρόεδρος των εργαζομένων τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, «στις περιοχές αυτές έχουμε ξεπεράσει τους 40 υποσταθμούς που είναι εκτός λειτουργίας» και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε να μας δώσουν το πράσινο φως για πρόσβαση των συνεργείων στις συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να γίνει επιθεώρηση και αξιολόγηση των βλαβών ώστε να εκτιμήσουμε τον χρόνο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και να αρχίσουμε αμέσως τις εργασίες».

Όσον αφορά στην Πεντέλη, κι εκεί υπάρχουν υποσταθμοί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη όμως, το βασικό πρόβλημα υπάρχει σε Ανθούσα και Ντράφι.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ
Στο σημείο που είναι σε εξέλιξη η φωτιά εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου.
Η βλάβη εντοπίζεται σε μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης.

Χωρίς προβλήματα λειτουργεί εξάλλου το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Κατηγορούμενη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας


19/07/2022
Αντιμέτωπη με μια νέα ποινική δίωξη βρίσκεται πλέον η 33χρόνη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Κι αυτό καθώς ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Νούλης, άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.


Ο εισαγγελικός λειτουργός, αξιολογώντας τα  στοιχεία της δικογραφίας για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας, έκρινε πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση σε βάρος της 33χρονης μητέρας και για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Κατά τον εισαγγελέα, από την αξιολόγηση των μαρτυρικών καταθέσεων, προκύπτει ότι η 33χρονη γυναίκα είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει το παιδί της και μέσα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων  της Πάτρας, αποδίδοντας  την καρδιακή ανακοπή που η μικρή Τζωρτζίνα υπέστη μέσα στο νοσοκομείο σε εξωτερική επέμβαση από τη μητέρα της. Ωστόσο ο εισαγγελέας, όπως επισημαίνει το αποτέλεσμα αποσοβήθηκε  λόγω της άμεσης παρέμβασης των γιατρών  που στάθηκαν σωτήριες για τη ζωή του παιδιού.Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, η οποία διερευνά την υπόθεση αυτή και προχώρησε άμεσα στην ολοκλήρωση της έρευνας, έχει ήδη δρομολογήσει για αύριο το πρωί τη συμπληρωματική απολογία της κατηγορούμενης, η οποία θα προσαχθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Η Ρούλα Πισπαιρίγκου έχει δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή της γραμμή και για αυτή τη νέα σοβαρή κατηγορία που της αποδίδεται.

Πάτρα: Κατεπείγουσα έρευνα για τον θάνατο του 49χρονου έξω από το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας

15/07/2022

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του αιφνίδιου θανάτου 49χρονου στην Πάτρα, που έχασε την ζωή του μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας, όπου είχε μεταβεί για να ζητήσει βοήθεια. Για το συμβάν έχει διαταχθεί κατεπείγουσα έρευνα από τον υπουργό Υγείας.

Κατεπείγουσα έρευνα για το περιστατικό στο νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» προκειμένου να διερευνηθεί τι έγινε και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες ζήτησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα είχε ζητήσει και η οικογένεια του 49χρονου, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου έφτασε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, ζητώντας πρώτες βοήθειες, καθώς είχε δυνατούς πόνους στο στήθος και δύσπνοια, ωστόσο πήρε την απάντηση πως δεν εφημερεύει το νοσοκομείο και πως πρέπει να απευθυνθεί στο νοσοκομείο του Ρίου. Ο άτυχος άντρας, λίγα μέτρα έξω από το Νοσοκομείο, άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητος.

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης μετά το τέλος της κατεπείγουσας σύσκεψης που έγινε το πρωί στο Νοσοκομείο κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας, είπε πως σε ένα 24ωρο θα έχουμε το πόρισμα.

Ο κ. Καρβέλης εξέφρασε την βαθιά του οδύνη για το περιστατικό ενώ μετέφερε τα συναισθήματα θλίψης και οδύνης και του Υπουργού Υγείας. Πρόσθεσε δε πως το συμβάν θα διερευνηθεί και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν, αν υπάρχουν και όπου υπάρχουν, θα φθάσουν μέχρι το τελικό στάδιο χωρίς την παραμικρή έκπτωση.

Δείτε τα βίντεο του tempo24.news με τα όσα είπε ο κ. Καρβέλης

Τι απαντά το Νοσοκομείο
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ανέφερε πως, το θέμα είναι υπό διερεύνηση, καθώς σύμφωνα με τις προφορικές εξηγήσεις του προσωπικού του νοσοκομείου, που είδαν το βράδυ της Τετάρτης τον άτυχο άνδρα, δεν προέκυψε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.


Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο 49χρονος έφτασε μόνος του στο νοσοκομείο και ανέφερε πόνο στην πλάτη πιθανόν από ψύξη, όπως ο ίδιος δήλωσε στο προσωπικό του νοσοκομείου, και γι’ αυτό το λόγο του πρότειναν να επισκεφθεί το ΠΓΝΠ στο Ρίο, που εφημέρευε.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για αναστολή της ποινής του – Το ξέσπασμα της Μάγδας Φύσσα

6/07/2022

Απορρίφθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα αιτήματα αναστολής της ποινής των τεσσάρων καταδικασθέντων σε πρώτο βαθμό μελών της Χρυσής Αυγής.

 Μάλιστα, σύμφωνα με το dikastiko.gr, στο άκουσμα της απόφασης ο Γιάννης Λαγός ξέσπασε… σε χειροκροτήματα.

Αντίστοιχα αιτήματα είχαν υποβάλει εκτός από τον Γιάννη Λαγό, και ο πυρηνάρχης του Περάματος Αναστάσιος Πανταζής, ο Ελπιδοφόρος Καλαρύτης και ο Γιώργος Σταμπέλος επικαλούμενοι ανεπανόρθωτη βλάβη από την παραμονή τους στη φυλακή. Σημειώνεται, ότι η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απόρριψη των αιτημάτων, απόφαση που υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

«Μετά από 3 χρόνια φυλακής που έχω εκτίσει, για την οποία πιστεύω ότι είμαι μέσα παντελώς άδικα. Αυτή η υπόθεση δεν ξεκίνησε πριν δυο μήνες και μπορεί ένα δικαστήριο να έβγαλε εσφαλμένη απόφαση. Ήταν απόφαση προϊόν εντολών. Υπάρχει βίντεο με το γραμματέα τότε της κυβέρνησης ή ηχητικό με τον πρωθυπουργό να δίνει εντολές, τότε λυπάμαι αλλά εγώ μέχρι τα 40 μου δεν είχα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Ποια είναι η δικαιοσύνη που βλέπουμε να εφαρμόζεται;» ανέφερε ο Γιάννης Λαγός πριν την έκδοση απόφασης του δικαστηρίου και συμπλήρωσε ότι δεν ήταν ύποπτος φυγής ποτέ.

«Δολοφόνος είσαι!» φώναξε η Μάγδα Φύσσα.

Fuel Pass 2: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Πώς θα δοθεί η επιδότηση


1/07/2022
Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή η τροπολογία για το Fuel Pass 2, όπως αναφέρει άρθρο στο newsbeast.gr.

Προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού έως και τα 45.000 ευρώ και αύξηση του ποσού έως τα 100 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του φορολογούμενου και το είδος του οχήματος προβλέπει το νέο καθεστώς για την επιδότηση στα υγρά καύσιμα. Για ένα άτομο το εισόδημα που δηλώνει στη φετινή φορολογική δήλωση στην Εφορία δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000. Για ζευγάρι το όριο αυξάνεται στα 33.000 ευρώ και κατά 3.000 για κάθε παιδί.

Έτσι για οικογένεια με ένα παιδί διαμορφώνεται στα 36.000 ευρώ, για δύο παιδιά στα 39.000 ευρώ, για τρία παιδιά στα 42.000 ευρώ και για τέσσερα παιδιά στα 45.000 ευρώ που είναι και το ανώτατο όριο. Δηλαδή για οικογένεια με πέντε παιδιά το όριο για το συνολικό εισόδημα δεν προσαυξάνεται και παραμένει στα 45.000 ευρώ.

Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι πάνω από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων.

Αυτή η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί έπειτα από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ.

Πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων στο τέλος Ιουλίου τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:Παρέχεται Οικονομική διευκόλυνση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σε κάθε φυσικό πρόσωπο, που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.
Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα συνολικά ακόλουθα ποσά:
α) εκατό (100) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε ογδόντα πέντε (85) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

β) ογδόντα (80) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε εξήντα πέντε (65) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.


γ) εβδομήντα (70) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε πενήντα πέντε (55) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

δ) εξήντα (60) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα σαράντα πέντε (45) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ενισχυμένο Fuel Pass 2: Έως και 100 ευρώ η επιδότηση στα καύσιμα – Περισσότεροι δικαιούχοι
21/6/2022

Νέα επιδότηση για τα καύσιμα που στόχο έχει να ανακουφίσει τους οδηγούς που είναι σε απόγνωση από την εξαιρετικά υψηλή τιμή της βενζίνης ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Επιπλέον 375 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο επιδοτήσεων για τα καύσιμα που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο και τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του Fuel Pass 2 από τα 45 ευρώ στα 80 ευρώ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ η επιδότηση για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών ανέρχεται στα 60 ευρώ από τα 35 ευρώ που ίσχυε στο Fuel Pass 1.

Για τα νησιά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 55 ευρώ στα 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και για τις μοτοσικλέτες στα 70 από 40 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο η επιδότηση για τα καύσιμα όλο αυτό το διάστημα ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 580 εκατ. ευρώ. Ενώ οι άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ακρίβεια στην ενέργεια αγγίζουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ποσά που προέκυψαν από τη συνετή οικονομική διαχείριση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο megatv.com όπως αναφέρουν οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το νέο πρόγραμμα επιδότησης Fuel Pass 2 για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος αφορά σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Με την παρέμβαση αυτή, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, απομειώνονται οι αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά του ευρώ, ενώ επεκτείνεται, επίσης, η κρατική επιδότηση στο ντίζελ.


Σε ό,τι αφορά στους αγρότες, επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου, αντί του Νοεμβρίου, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για το πρώτο εξάμηνο.

Σχέδιο Θερμοστάτης: Πως θα παίρνουν μπόνους όσοι εξοικονομούν ενέργεια

9/6/2022
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το σχέδιο Θερμοστάτης, με τη θέσπιση ενός πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες.

Τα μέτρα ανακοινώνουν ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΕΙδικότερα, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο topontiki.gr ο κ.Σκρέκας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών σημείων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο:

Αμεσα μέτρα για μείωση 10% της κατανάλωσης ενέργειας και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση κατά 30% το έτος

Κίνητρα για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας

Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, μέτρα για το φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτιριακές παρέμβασης κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τμ σε κτίρια στο Δημόσιο με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Το 2021 η δαπάνη έφθασε 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη και πρέπει να κάνουμε οικονομία.


Σε γενικές γραμμές τα μέτρα που προτείνουμε είναι ουσιαστικές εξοικονομήσεις που θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Από πλατφόρμα θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας ανά κτίριο και οι υπεύθυνοι θα ορίζονται κατά περίπτωση πχ ο δήμαρχος για ένα δήμο κλπ.

Για να εφαρμοστούν τα μέτρα θα υπάρχει σύστημα υποβοήθησης help desk με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης για να υποστηρίζονται οι φορείς στην προσπάθεια που θα κάνουν.

Θα υπάρχουν κίνητρα
Θα υπάρχουν κίνητρα με ενισχύσεις. Η τελική απόφαση θα προκύψει από το βαθμό εφαρμογής των μέτρων και των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει.

Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από τους προϋπολογισμούς τους για να καλύψουν τους στόχους.

Γενικός στόχος της παρέμβασης είναι εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 10%. Θα εξαρτηθεί ανά φορέα και θα ληφθεί αν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες όπως πχ μια κακοκαιρία.

Για τους ΟΤΑ δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη.

Απλές δράσεις που μπορούν να γίνουν από όλους όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι:

«Ζητάμε από δημόσιους φορείς να ορίσουν άμεσα τον ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο. Μια υποχρέωση που προβλέπεται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει τηρηθεί.

Η συντήρηση των κλιματιστικών των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων και η ρύθμιση των θερμοκρασιών στα συστήματα αυτά. Μια καλή λειτουργία αυτών θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Ζητάμε από τον καθένα από εμάς που εργάζεται στο Δημόσιο να φροντίζει να μην γίνεται κατασπατάληση ενέργειας.

Εχουμε όλοι βρεθεί σε χώρους που λειτουργούν τα κλιματιστικά σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ είναι ανοιχτά τα παράθυρα. Θα μπορούσαν να οριστούν διαλείμματα για ανοιχτά παράθυρα πχ δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων θα κλείνουμε τα κλιματιστικά.

Θα πρέπει να γίνεται απενεργοποίηση των μονάδων σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι ή όταν φεύγει το προσωπικό να κλείνουν οι συσκευές υπολογιστές κλπ που δεν χρησιμοποιούνται. Να οριστεί υπάλληλος που θα ελέγχει αν οι συσκευές έχουν κλείσει.

Μια προτεινόμενη λύση είναι ο φυσικός αερισμός του κτιρίου τη νύχτα που θα μειώσει τη θερμοκρασία το καλοκαίρι του κτιρίου.

Και ακόμη, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται. Να έχουμε στον εργασιακό χώρο μια συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που έχουμε στους χώρους κατοικίας.

Μια μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του 10% είναι εφικτή με τη σωστή χρονολόγηση του οδοφωτισμού ή εξορθολογισμό του διακοσμητικού φωτισμού.

Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για ενεργειακή εξοικονόμηση στα αντλιοστάσια. Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει και άλλες παρεμβάσεις μακροπρόθεσμες»

Το bonus στα νοικοκυριά
Οι υπουργοί που θα ανακοινώσουν τα μέτρα, θα κάνουν σύσταση και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βάλουν «φρένο» στην κατανάλωση ρεύματος.

Για την επιβράβευση των νοικοκυριών το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο απόδοσης bonus μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο.

Στα νοικοκυριά το bonus θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος, για την οποία η πλατφόρμα θα ανοίξει σε μια εβδομάδα από σήμερα.

Ρεύμα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα power pass – Πότε καταβάλλονται οι αποζημιώσεις έως 600 ευρώ στα νοικοκυριά

3/6/2022

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στο υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή της αποζημίωσης 18 – 600 ευρώ στα νοικοκυριά για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν το τελευταίο εξάμηνο. Αμέσως μετά του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή για 15 ημέρες. Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις στα στοιχεία των αιτήσεων και στα στοιχεία που έχουν στείλει η ΔΕΗ και οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα αρχίσουν να πιστώνονται τα ποσά των ενισχύσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Με βάση το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την οικονομική ενίσχυση.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επιστρέφει το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 60.000 ευρώ δικαιούται την αποζημίωση των 18 – 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022 καθώς μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος 18.300 που αναλογεί στο εισόδημά του, το καθαρό εισόδημά του περιορίζεται στα 41.700, ποσό που είναι μικρότερο των 45.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 71.000 εφόσον πρόκειται για ελευθέρους επαγγελματίες. Για τη καταβολή της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Όσοι υποχρεούνται να υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους πριν την υποβολή αίτησης για τη λήψη οικονομικής ενίσχυσης.Οι φοιτητές
Σημειώνεται ότι η ενίσχυση αφορά στο λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να:

Υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα
Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας.
Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση και την ένδειξη για την κύρια κατοικία τους και την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία.
Κοινό ρολόι
Νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που το ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ που αναγράφεται στον λογαριασμό δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ηλεκτρονικά άδειες, ρεπό, υπερωρίες -Πρεμιέρα τον Ιούλιο

25/5/2022
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την Υπουργική Απόφαση και τον Οδηγό Εφαρμογής για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου της εργασίας και τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του νέου Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ II.

Σύμφωνα με άρθρο στο dikaiologitika.gr με τη νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα είναι διαθέσιμο με λίγα κλικ και θα δηλώνονται ηλεκτρονικά, για εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές, ότι αφορά το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες.

Με το ΕΡΓΑΝΗ II αρχίζει η τελική περίοδος εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας που θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ – μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II θα είναι η βάση για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας και στις άλλες επιχειρήσεις.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι μία από τις πλέον εμβληματικές μεταρρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, που γίνεται πράξη.

Με την εφαρμογή της το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές.

Έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, η εφαρμογή της νομοθεσίας και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόκειται εξάλλου για ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ που υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση.Το νέο σύστημα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο Μπάμπης Σάμιος εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας (Cosmote με υπεργολάβο την 01 Solutions Hellas).

«Η αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ που ανακοινώνουμε αποτελεί τη βάση για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Είναι μια υπόσχεση που δώσαμε στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με την ψήφιση του Νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, την οποία υλοποιούμε σήμερα.


Μια μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων και του υγιούς ανταγωνισμού, διότι η ψηφιακή κάρτα είναι η καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων.

Με την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ και την έναρξη λειτουργίας του ΕΡΓΑΝΗ II μπαίνουν οι βάσεις για την έναρξη της λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας από την 1η Ιουλίου. Με την Ψηφιακή Κάρτα, και την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, δίνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια Δύναμη στον Εργαζόμενο», τόνισε ο υπουργός κατά την τοποθέτησή του στη συνέντευξη.

Η κα Στρατινάκη σημείωσε: «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί το βασικό και το, πλέον, αποτελεσματικό όπλο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

Είναι το θεσμικό επακόλουθο της στέρεας πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για κοινωνική δικαιοσύνη, διαφάνεια και συνέπεια στους εργασιακούς χώρους.

Συμπυκνώνει δε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας από το 2013 και μετά, ότε και θεσμοθετήθηκε το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, αλλά και την μετεξέλιξή του σε Εργάνη II, από το οποίο αναφύεται δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα, ένα σύγχρονο, απαλλαγμένο από την γραφειοκρατία, ψηφιακό περιβάλλον ασφάλειας των εργαζομένων και προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

Συντελεί, παράλληλα, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του ελεγκτικού έργου του Υπουργείου μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αφού ενθυλακώνει την τεχνολογία και τα σημαντικά δεδομένα του συστήματος Εργάνη προς όφελος των ελεγκτικών μηχανισμών, κατ’ επέκταση των εργαζομένων της χώρας.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που βασίστηκε στο νέο εργασιακό νόμο 4808/21, θεσμικά αποτελεί την κορωνίδα των γενναίων μεταρρυθμίσεων, ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον της εργασιακής ομαλότητας σε μία σύγχρονη εποχή».

Ο κ. Σάμιος ανέφερε: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει το κενό της αποτύπωσης του πραγματικού χρόνου εργασίας, ο οποίος θα αντιπαραβάλλεται με τον προγραμματισμό της εργασίας που θα καταχωρείται επίσης σε ψηφιακή μορφή. Παράλληλα αναβαθμίζεται η πληροφορία που θα είναι διαθέσιμη στους εργαζόμενους και εμπλουτίζονται τα κανάλια μέσω των οποίων θα διαχέεται».

Η Υπουργική Απόφαση και ο Οδηγός Εφαρμογής περιλαμβάνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας. Η μετεξέλιξη του ΕΡΓΑΝΗ σε ΕΡΓΑΝΗ II οδηγεί σε ριζική αναβάθμιση των δυνατοτήτων καταγραφής του προγραμματισμού και του πραγματικού χρόνου εργασίας.

Συγκεκριμένα:
1. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II.

Με το ισχύον καθεστώς του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ο προγραμματισμός εργασίας υποβάλλεται σε αδόμητο κείμενο με επισυναπτόμενα αρχεία.

2. Όλες οι πληροφορίες για τον προγραμματισμό καθώς και τα δεδομένα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τον πραγματικό χρόνο εργασίας θα είναι διαθέσιμα στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr) και σε μορφή ημερολογίου. Σήμερα είναι διαθέσιμες εκ των υστέρων μόνο οι δηλώσεις του εργοδότη.

3. Για πρώτη φορά θα καταγράφονται όλοι οι τύποι άδειας, καθώς και οι ωροάδειες. Σήμερα υποβάλλεται ετησίως απολογιστική δήλωση μόνο για την κανονική άδεια.

4. Και φυσικά με την Ψηφιακή Κάρτα θα καταγράφεται για πρώτη φορά ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την προσέλευση και αποχώρηση τους από την εργασία και μέσω app εφαρμογής σκανάροντας την Κάρτα Εργασίας τους που θα απεικονίζεται στο κινητό τηλέφωνο σε μορφή QR code (όπως ακριβώς γινόταν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού), και η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II.

Με την Ψηφιακή Κάρτα κατοχυρώνεται το ωράριο και οι αμοιβές των εργαζομένων καθώς εισάγονται δύο νέες δικλείδες ασφαλείας:
1. Η έναρξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Το ίδιο και η λήξη.

2. Ο ελεγκτής θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.

Έτσι, ο έλεγχος γίνεται αυτόματος και αντικειμενικός και αποτρέπονται φαινόμενα υποδηλωμένης - αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργοδότης ζητά από τον εργαζόμενο να μην "χτυπήσει" την κάρτα κατά την προσέλευση, η να δηλώσει αποχώρηση αλλά να παραμείνει στη δουλειά, θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα από τον έλεγχο.

Για τις τράπεζες και τα σούπερ – μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους η απογραφή θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 30 Ιουνίου και θα ακολουθήσει από 1ης Ιουλίου η εφαρμογή της Κάρτας ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα απογραφούν από 1.10.2022 έως και 30.11.2022.

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα γίνει σε δύο στάδια: Απογραφή εργαζομένων / Προγραμματισμός εργασίας – Καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας.

Χαλάρωση μέτρων: Μη υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από τις 16 Μαΐου
11/5/2022

Χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, συστήνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Σύμφωνα με άρθρο στο cnn.gr , οι ECDC και EASA, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήσεις, ενώ επισημαίνεται ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19. Η νέα σύσταση θα ισχύσει από τις 16 Μαΐου.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με πτήσεις από ή προς έναν προορισμό, όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Καλαμπάκα: Καρφί 5 εκατοστών σφηνώθηκε στο κεφάλι άνδρα


19/4/2022

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στην Καλαμπάκα, όταν ένας άνδρας βρέθηκε με ένα καρφί 5 εκατοστών σφηνωμένο στο κεφάλι του.
Εκτός από το αρχικό τράνταγμα που ένιωσε δεν ακολούθησε ούτε πόνος ούτε κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και από εκεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου του έγινε επέμβαση και του αφαιρέθηκε το καρφί με επιτυχία.

Ο άνδρας αναρρώνει υπό παρακολούθηση, αλλά εκτιμάται ότι δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο η υγεία του.

Πάτρα: Αντιεμβολιαστής καθηγητής κάνει μήνυση σε 34 συναδέλφους του και ζητά 25.000 ευρώ από τον καθένα


15/4/2022

Αντιμέτωπη με ένα αδιανόητο περιστατικό είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα στην Πάτρα, καθώς ένας καθηγητής μηνύει 34 συναδέλφους του από το τμήμα Ιατρικής και ζητά, μέσω αγωγής, από τον καθένα, το ποσό των 25.000 ευρώ!

Ο καθηγητής από την Πάτρα επικαλείται συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή προσωπικότητας.

Ο λόγος σύμφωνα με το tempo24.news είναι το γεγονός ότι σύσσωμα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Ιατρικού Τμήματος, δήλωσαν τη στήριξή τους σε συναδέλφους τους που διώκονταν από τον συγκεκριμένο καθηγητή για τη στάση που κράτησαν εν μέσω πανδημίας, καθώς ο ίδιος είναι αντιεμβολιαστής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν ακαδημαϊκό που συμμετείχε σε συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι δημόσιες , επιθέσεις, του σε ιατρούς και ακαδημαϊκούς της Πάτρας που , σήκωσαν το βάρος της πανδημίας, σώζοντας ασθενείς.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής σε δημόσιες τοποθετήσεις του δε δίσταζε να καταφερθεί εναντίον τους, επιχειρώντας να κλονίσει το επιστημονικό τους κύρος.

Το γεγονός ότι καθολικά οι συνάδελφοί τους στάθηκαν στο πλευρό τους, καταδικάζοντας απερίφραστα τη στάση του εν λόγω καθηγητή, τους έβαλε αυτομάτως στο στόχαστρό του και τώρα καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, σε ένα πρωτοφανές περιστατικό στα ακαδημαϊκά χρονικά.

Ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πληγέντες από τον σεισμό του 2021 στη Θεσσαλία

12/4/2022

Ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους δικαιούχους που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 και θέλουν να τροποποιήσουν την υφιστάμενη δήλωσή τους για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε συνέχεια της δημοσίευσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης αριθμ. 46960 ΕΞ 2022 (ΦΕΚ B' 1714/08.04.2022).

Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα σε όσους δικαιούχους έχουν υποβάλει ήδη αίτηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά δεν αποζημιώθηκαν λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων στην αίτησή τους, να διορθώσουν τα στοιχεία τους ώστε να λάβουν και αυτοί το ποσό που τους αναλογεί.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφερόμενος στη δυνατότητα τροποποιησης των αρχικών δηλώσεων λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων για την καταβολή της οικονομικης αρωγής, δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, ανοίγει για το διάστημα μεταξύ 11ης και 26ης Απριλίου 2022 η ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, προκειμένου να τροποποιήσουν την αίτησή τους, που υπέβαλαν εμπρόθεσμα κατά την περίοδο. Έτσι, η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα στους δικαιούχους που δεν συμπλήρωσαν σωστά την αίτησή τους, να διορθώσουν τα όποια σφάλματα ή παραλείψεις, προκειμένου να λάβουν κανονικά το ποσό πρώτης αρωγής που τους αναλογεί.

Ειδικά για την περίπτωση του σεισμού στη Θεσσαλία, υπέβαλαν αίτηση στο arogi.gov.gr 1.749 ΑΦΜ, εκ των οποίων οι 849 ΑΦΜ έλαβαν κανονικά πρώτη αρωγή, συνολικού ύψους 5.569.441,55 ευρώ. Για τις περιπτώσεις των ΑΦΜ που δεν αποζημιώθηκαν, εντοπίστηκαν ορισμένες παραλείψεις ή σφάλματα, όπως υποβολή δελτίου επανελέγχου με διαφορετικό όνομα από το αντίστοιχο του αιτούντος, επισύναψη δελτίου ταχείας αυτοψίας και μη επισύναψη του απαιτούμενου δελτίο επανελέγχου. Επίσης, για ορισμένα ακίνητα δεν χορηγήθηκε πρώτη αρωγή, καθώς αυτά χαρακτηρίστηκαν από τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ ως εξοχικά, ακατοίκητα, αποθήκες ή εγκαταλελειμμένα».

Υπενθυμίζεται, ότι οι δικαιούχοι που έλαβαν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής θα πρέπει να υποβάλουν -αν δεν το έχουν πράξει ήδη- αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τέλος, σε περίπτωση τροποποίησης της αίτησης και εφόσον έχει ήδη καταβληθεί ενίσχυση που υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει μετά την τροποποίηση της αίτησης, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων

ΑΠΕ ΜΠΕ

Εκτίθεστε κύριες μου και δε μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα28/3/2022

Κόκκινo χτύπησε η ένταση στην δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη όταν η συνήγορος του κατηγορούμενου ηθοποιού, Κική Μπακιρτζίδου αντιτάχθηκε στο αίτημα δυο από τις τρεις γυναίκες που καταγγέλλουν τον ηθοποιό να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών.

Εκτίθεστε κύριες μου, ποικιλοτρόπως και δε μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο ανέφερε η συνήγορος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των νεαρών γυναικών αλλά και των συνηγόρων τους.

«Δεν σέβεστε τα θύματα… Ντροπή» ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου Μίντζια συνηγόρου πολιτικής αγωγής . Η ένταση συνεχίστηκε με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ηθοποιού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, νωρίτερα, ζήτησε να μην γίνει δεκτό το αίτημα για διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών. «Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Τα πάντα είχαν διακινηθεί σε φωτοτυπία. Ένας δεν είχε βγάλει το υπόμνημα του κατηγορουμένου, να υπάρχει η θέση του. Κάποιες έδωσαν συνεντεύξεις και το δημοσιοποίησαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχικό βάρος και άγχος; Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολο τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππίδη. Οι τρεις καταγγέλλουσες είναι όλη η δικογραφία. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας…» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.


Σύνοδοι ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ παρουσία Μπάιντεν υπό την απειλή Πούτιν


24/3/2022

Σημαντική μέρα η σημερινή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις σχέσεις της με την Ρωσία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία θα παραστεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Παρέμβαση θα κάνει μέσω  τηλεδιάσκεψης  και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Επίσης σήμερα θα συνεδριάσουν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με το ταξίδι τους αυτό  θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει εξαντληθεί η διεθνής εργαλειοθήκη των κυρώσεων και ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ανατολική του πτέρυγα.
Έχει ως στόχο την ευθυγράμμιση της στάσης της Δύσης στη Ρωσία και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Μόσχα, κάτι που όπως φαίνεται δεν βρίσκει σύμφωνη όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα, ιδίως σε ενεργειακά ζητήματα.


«Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος επίσης δήλωσε πως Ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε»,

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

Τη σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την σύνοδο στις Βρυξέλλες.

«Περιμένουμε σημαντικά μέτρα, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της G7», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας.Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες Τετάρτη πράσινο φως για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ.Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα βρεθούν στο επίκεντρο και των δύο συνόδων.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, στήριξη η οποία εκφράστηκε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό.


Ραγδαίες εξελίξεις, Ουκρανία – ΕΕ: Αναμένουμε άμεσα την αίτηση του Κιέβου για ένταξη
28/2/2022

Η ΕΕ αναμένει την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση «άμεσα» και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες που επικαλείται ο Guardian, δήλωσαν ότι «αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ γρήγορα από το Συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα ζητηθεί επείγουσα γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες.

Για να γίνει η Ουκρανία κράτος μέλος της ΕΕ θα περάσει από μια προενταξιακή περίοδο διαφορετικής διάρκειας, κατά την οποία η υποψήφια χώρα προσαρμόζει τους θεσμούς, τα πρότυπα και τις υποδομές της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος.

Η διαδικασία προσχώρησης περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με τα κριτήρια προσχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης και εφαρμογής του κεκτημένου.


Η Αλβανία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες.


Περικυκλωμένο το Κίεβο λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών - Συναγερμός για αεροπορική επίθεση
28/2/2022

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου ανέφερε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα είναι περικυκλωμένη και τόνισε ότι η εκκένωση των πολιτών δεν είναι μία δυνατή επιλογή καθώς όλοι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι.

Βρισκόμαστε στα όρια μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε στο Associated Press την Κυριακή, καθώς συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, η οποία, όπως είπε, επιτρέπει στις αρχές να κυνηγούν σαμποτέρ στους δρόμους. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και το πρωί της Δευτέρας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, αυτή τη στιγμή έχουμε νερό και θέρμανση στα σπίτια μας. Αλλά οι υποδομές έχουν καταστραφεί για να παραδώσουμε τα τρόφιμα και τα φάρμακα».

«Γι' αυτό το λόγο το μήνυμα για όλους είναι: Υποστηρίξτε την Ουκρανία από κοινού ... Είμαστε δυνατοί», είπε. «Κάθε Ουκρανός είναι περήφανος που είναι ανεξάρτητος, περήφανος που είναι Ουκρανός και είμαστε περήφανοι που έχουμε τη δική μας χώρα».
Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σε όλο το Κίεβο - Περιμένουν τη μητέρα όλων των μαχών

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σε όλο το Κίεβο. Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν δεξαμενές καυσίμων στο Βασίκλιβ 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι τεράστιες φλόγες φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό καθώς οι ρουκέτες τινάζουν στον αέρα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ουκρανική πρωτεύουσα δέχεται επιθέσεις από τα βόρεια, τα βορειοανατολικά και τα βορειοδυτικά.

Θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων η πόλη Μπούτσα λίγο έξω από το Κίεβο. Οι στρατιώτες στρέφουν τις κάννες τους στα σημεία εισόδου και όταν περνούν τα ρωσικά θωρακισμένα πέφτουν στην καλοστημένη παγίδα.

Οι εισβολείς υποχωρούν και αφήνουν πίσω τους σμπαραλιασμένα άρματα μάχης και σημαντικό στρατιωτικό οπλισμό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρεται στις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές του στρατού του ενώ το ουκρανικό μιλάει για χιλιάδες νεκρούς στις τάξεις των Ρώσων και φυσικά δεν λέει κουβέντα για το πόσοι δικοί του στρατιώτες έπεσαν στο πεδίο της μάχης.

Το κέντρο του Κιέβου οχυρώνεται για να αντέξει την πολιορκία. Περιμένουν τη μητέρα όλων των μαχών και στήνουν οδοφράγματα. Οι υπερασπιστές του Κιέβου ετοιμάζουν μέχρι και βόμβες μολότοφ.

Ένα εξάχρονο αγόρι χάνει τη ζωή του από πυροβολισμούς κοντά σε νοσοκομείο σε δυτική συνοικία του Κιέβου, ενώ υπάρχουν και πέντε τραυματίες.

Σε μήνυμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκαλεί τρομοκράτες τους Ρώσους εισβολείς.  «Η νύχτα ήταν δύσκολη. Τι είναι αυτά που κάνουν; Αυτό είναι εκδίκηση. Ο λαός ξεσηκώθηκε να υπερασπιστεί την πατρίδα του και αυτοί άρχισαν να δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο. Αυτό είναι τρομοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Μέσα σε λίγα 24ωρα, ο πρώην κωμικός και χαμηλών τόνων πρόεδρος, μετατράπηκε σε στιβαρό ηγέτη και ο λαός εμπνέεται από αυτόν. «Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι εγκληματικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν σημάδια γενοκτονίας» σημείωσε.

Τα λόγια του προκαλούν ρίγη συγκίνησης.  Ο υγιεινός περίπατος που περίμενε η Μόσχα δεν αποδεικνύεται και τόσο εύκολος και ο πρόεδρος Πούτιν δίνει συγχαρητήρια στους στρατιώτες των δυνάμεων εισβολής.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους στρατιωτικούς διοικητές και το προσωπικό των ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων, τους βετεράνους μάχης των ειδικών δυνάμεων για την πίστη στον όρκο τους. Και την ευγνωμοσύνη μας σε όσους αυτές τις ημέρες εκπληρώνουν τα στρατιωτικά καθήκοντά τους με ηρωισμό στην ειδική αποστολή της βοήθειας προς τους λαούς των δημοκρατιών στο Ντονμπάς.

Όλοι πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στην διπλωματία» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ηχούν ξανά οι σειρήνες στη Μαριούπολη - Προειδοποιήσεις για αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Ηχούν ξανά οι σειρήνες στη Μαριούπολη, ενώ ο δήμαρχος προειδοποίησε για επικείμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Λίγο πριν από τις 20.00, σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις, στο ανατολικό τμήμα, κοντά στα εργοστάσια που φαίνεται πως αποτελούν στόχο των ρωσικών δυνάμεων και των αυτονομιστών. Είναι, όπως όλα δείχνουν, το σημείο στο οποίο έχουν δώσει το μεγαλύτερο βάρος οι επιτιθέμενοι.

Ο δήμαρχος έχει προειδοποιήσει για επικείμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1, ο οποίος τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από την έκρηξη, το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που το ένιωσαν στο στήθος τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν από κάθε σημείο τη Μαριούπολη, ενώ η πόλη μοιάζει να οχυρώνεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει ακόμη και μέσα στους δρόμους αν χρειαστεί ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.
Ουκρανία: Άλλοι τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί από βομβαρδισμούς – 10 συνολικά

26/2/2022

Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ακόμα τέσσερις Έλληνες έπεσαν νεκροί στο χωριά Σαρτανά στην Ανατολική Ουκρανία.

Συνολικά δέκα Έλληνες έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στην Ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ άλλοι τέσσερις ομογενείς σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Σαρτανά.

«Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την δολοφονία από αέρος τεσσάρων ομογενών στο χωριό Σαρτανά στην Ανατολική Ουκρανία

«Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες.

Τις καταδικάζουμε απερίφραστα.


Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών».

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι άλλοι δύο Έλληνες ομογενείς σκοτώθηκαν στο ίδιο χωριό ενώ υπήρξαν και άλλοι έξι που δολοφονήθηκαν στο χωριό Μπουγάς ενώ υπήρξε ενημέρωση και έξι τραυματίες, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Η Αθήνα είναι οργισμένη για την απώλεια των ζωών των Ελλήνων αμάχων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναρτεί το εξής μήνυμα στο Twitter.

«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας».

Την ίδια στιγμή η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι δεν βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές και χωριά, ενώ τόνισε πως «εθνικιστικά τάγματα νεοναζί χτυπούν εδώ και πολλά χρόνια αμάχους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα:

«Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν».

«Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο. Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».


Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο - Ακούγονται πυρά πυροβολικού. Εκρήξεις και σε Μαριούπολη, Χάρκοβο
25/2/2022

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία. Η ουκρανική πρωτεύουσα να αποτελεί το επίκεντρο των συγκρούσεων.

Τα Ρωσικά στρατεύματα πολιορκούν το Κίεβο. Ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα είναι στην πρωτεύουσα για να την υπερασπιστούν  ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Πυρά πυροβολικού αντηχούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε πως ακούγονται πυροβολισμοί στο δυτικό τμήμα του Κιέβου.

Ο ουκρανικός στρατός έχει πάρει αμυντικές θέσεις σε γέφυρες γύρω από το Κίεβο, τεθωρακισμένα οχήματα κινούνται στους δρόμους του Κιέβου.

Ακούγονται συνεχώς εκρήξεις κοντά στο κέντρο της πόλης, αλλά και στη Μαριούπολη. Πολλοί Ουκρανοί έχουν καταφύγει στο μετρό για να προστατευτούν, κάποιο επέλεξαν να βρουν καταφύγιο στο υπόγειο του σπιτιού τους .
Επικρατεί συσκότιση. Πανικός και τρόμος για τι πρόκειται να συμβεί στην διάρκεια της νύκτας. Χιλιάδες πολίτες με κάθε τρόπο προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα. Ωστόσο

The war has intensified in Ukraine.#Ukraine #Russia #Kyiv #RussiaUkraineConflict #UkraineRussie #UkraineConflict #russianinvasion #RussiaInvadesUkraine #Kiev pic.twitter.com/7b0gjMO4e3

HADIA News (@HADIANews) February 25, 2022

 Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον μία μεγάλη έκρηξη στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπάρχουν σφοδρές μάχες στην Τσερνίχιβ, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και του Κιέβου, και στη Μελιτόπολη στα νοτιοανατολικά.

Παράλληλα, ρωσικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει την άμυνα της Χερσώνας, μιας μεγάλης πόλης στο νότο της Ουκρανίας, σύμφωνα με περιφερειακούς αξιωματούχους.


Νωρίτερα το BBC, μετέδιδε , ουκρανικά τεθωρακισμένα μπήκαν στο Κίεβο για να προστατεύσουν την πόλη. Παράλληλα, ο στρατός της Ρωσίας δήλωσε ότι απέκλεισε το Κίεβο από τη δυτική πλευρά και κατέλαβε το στρατηγικό αεροδρόμιο Χοστομέλ έξω από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η κυβέρνηση κάλεσε τον λαό του Κιέβου να κάνει ό,τι μπορεί για να αντισταθεί στα ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μολότοφ και της ανάληψης όπλων.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι η πόλη «έχει εισέλθει σε αμυντική φάση». Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «πυροβολισμοί και εκρήξεις ηχούν σε ορισμένες γειτονιές που έχουν ήδη εισέλθει σαμποτέρ. Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να μας καταστρέψει.»

Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την πατρίδα»
με μήνυμα του ο Βολοντίμιτ Ζελένσκι διαψεύδει τις φήμες που τον θέλουν να έχει φύγει από το Κίεβο, με τον Ουκρανό πρόεδρο να δημοσιεύει βίντεο από το κέντρο του Κιέβου δείχνοντας πως ήταν καθ ‘όλη τη διάρκεια σε πλήρη ετοιμότητα μάχης.

Το βίντεο κυκλοφορεί στο twitter δείχνει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έξω από το προεδρικό μέγαρο να απευθύνεται στον λαό του και να λέει: «Είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία».

Όπως είχε δηλώσει από την Πέμπτη, παραμένει στην προεδρική κατοικία, παρά το γεγονός πως αποτελεί νούμερο ένα στόχο, όπως και η οικογένειά του.

Νέοι βομβαρδισμοί στα περίχωρα της Μαριούπολης.

Ήδη έχει αποκοπεί ο οδικός άξονας που συνδέει τη Μαριούπολη με την πόλη Ζαβορίζια.

Ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε πριν από λίγο την εκκένωση του χωριού Σαρτανά, που βρίσκεται στο σημείο επαφής και όπου διαμένει μεγάλος αριθμός Ελλήνων ομογενών.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών, από τις συγκρούσεις, 2.800 Ρώσοι στρατιώτες είναι νεκροί, έχουν καταστραφεί 80 τανκς, 10 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.

Η Ουκρανή βουλευτής, Λέσια Βασιλένκο, με αναρτησή της, καταγγέλλει ότι ο ρωσικός στρατός έχει πλήξει 33 στόχους, ανάμεσα στους οποίους και τρία νηπιαγωγεία.

Διάγγελμα Πούτιν: Δεν περιμένω συνεννόηση - Συμμορία ναρκομανών και νεοναζί

Συμμορία ναρκομανών και νεοναζί,η ουκρανική κυβέρνηση. Ήταν ο χαρακτηρισμός του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέο διάγγελμα

Κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους. Αναφερόμενος στην έκκληση Ζελένσκι για διάλογο, είπε πως δεν περιμένω συνεννόηση με μία δράκα ναρκομανών και νεοναζί

Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως οι ναζί στην Ουκρανία συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες αναπτύσσοντας πυραύλους στο Κίεβο και στο Χάρκοβο

Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, «υπάρχουν περιοχές με αμάχους, τους οποίους προσπαθούν να κινητοποιήσουν για να μας κατηγορήσουν μετά ότι έχουμε επιτεθεί σε αμάχους. Αυτό γίνεται κατόπιν συμβουλών Αμερικανών συμβούλων».

Απευθυνόμενος στον ουκρανικό στρατό, τόνισε ότι «μην επιτρέψετε στους νεοναζί και τους Μπαντερίτες να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, τις γυναίκες σας και τους ηλικιωμένους ως ανθρώπινη ασπίδα».

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός είπε ότι απέκλεισε το Κίεβο από τη δυτική πλευρά και κατέλαβε το στρατηγικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ έξω από την πρωτεύουσα, ανέφερε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι από ουκρανικές ειδικές μονάδες σκοτώθηκαν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επαληθευτεί.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το αεροδρόμιο έχει μακρύ διάδρομο προσγείωσης που επιτρέπει την προσγείωση μεταφορικών αεροπλάνων βαρέως τύπου, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει στρατεύματα απευθείας στα περίχωρα του Κιέβου. Το Γκοστόμελ βρίσκεται μόλις 7χλμ. βορειοδυτικά της πόλης.

La gente se apresura a buscar refugio después de que suenen las sirenas antiaéreas en Kiev https://t.co/L0tmMPGYU4 pic.twitter.com/M0JQ709RVg

— La Voz de Galicia (@lavozdegalicia) February 25, 2022

Ο Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μινσκ αντιπροσωπεία για συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε απάντηση της πρότασης (του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μίνσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας , του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έλεγε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Λουκασένκο σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο τον διαβεβαίωσε ότι το Μινσκ θα είναι έτοιμο να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Πούτιν: Η  Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.

«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία» είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Reuters η απάντηση της Μόσχας ήταν ότι θα προσέλθει σε συνομιλίες μόνο αν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.

Νωρίτερα, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωνε ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό» δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος στο Reuters ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Πριν από λίγη ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ήταν έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο μόνο εάν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν θέλει να κυβερνούν την Ουκρανία «νεο-ναζί».

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά θέλει να είναι ανεξάρτητη και πως δεν «βλέπει» πιθανότητα να αναγνωρίσει την κυβέρνηση ως δημοκρατική. Πρόσθεσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να επιτρέψει στους Ουκρανούς να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρώσικα ελικόπτερα πάνω από το Κίεβο. Στα περίχωρα της πρωτεύουσας οι χερσαίες δυνάμεις
24/2/2022

Με τους βομβαρδισμούς να αρχίζουν από νωρίς σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη, φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η Ρωσία είχε καλά σχεδιασμένη μια γενικευμένη εισβολή σε όλη την Ουκρανία! Τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία, ενώ επίθεση εξαπολύθηκε και από την προσαρτημένη Κριμαία.

Προελαύνουν στην  Ουκρανία  οι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις, ενώ συνεχίζεται η επίθεση και από αέρος, με αποτέλεσμα να μακραίνει η μαύρη λίστα νεκρών και τραυματιών.

Ρωσικά ελικόπτερα πετούν αυτή την ώρα πάνω από το Κίεβο, ενώ οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν φτάσει στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε ρωσικό χτύπημα στα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Κιέβου.

Τι προηγήθηκε
Λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ηγέτες των αποσχισθεισών από την Ουκρανία «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ ζήτησαν με επιστολές τους στρατιωτική βοήθεια από τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αποκρούσουν την «επίθεση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και με σκοπό επίσης να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι ηγέτες των δύο Δημοκρατιών, βάσει των άρθρων 3 και 4 των Συμφώνων Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών τους, ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην απόκρουση της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας», αναφέρεται στις γραπτές εκκλήσεις τους, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

 
Στις επιστολές των δύο αποσχιστών ηγετών, κατά το Κίεβο, αναφέρεται ότι «λόγω της όξυνσης της κατάστασης και των απειλών από πλευράς Κιέβου, οι πολίτες των Δημοκρατιών είναι αναγκασμένοι σήμερα να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», ενώ «υπό τις συνθήκες παρατεινόμενης στρατιωτικής επίθεσης από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας οι Δημοκρατίες υφίστανται καταστροφές των βιομηχανικών και αστικών υποδομών, των σχολείων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και το πιο τρομακτικό είναι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά».
«Οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου μαρτυρούν την έλλειψη επιθυμίας του να τερματίσει τον πόλεμο στο Ντονμπάς», αναφέρεται στο κείμενο των επιστολών, που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

«Το Κίεβο συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία του στη γραμμή του μετώπου, εξασφαλίζοντας μάλιστα ολόπλευρη υποστήριξη, μεταξύ άλλων και στρατιωτική από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη. Το καθεστώς του Κιέβου στοχεύει στην στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», υποστηρίζεται από τους ηγέτες των ρωσόφωνων του Ντονμπάς στις γραπτές εκκλήσεις τους προς τον Πούτιν, όπου επίσης εκφράζεται η ευγνωμοσύνη των ιδίων και των λαών τους για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τη Ρωσία.

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης του Ντονιέτσκ Ντενίς Πουσίλιν κάλεσε το Κίεβο να απομακρύνει εθελουσίως τις δυνάμεις του από τη διαχωριστική γραμμή και να εγκαταλείψει το έδαφος της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας Ντονιέτσκ».

Νέα γυναικοκτονία στα Ιωάννινα: Νεκρή από χτυπήματα, συνελήφθη ο σύζυγός της

21/2/2022, 10.22

Ακόμη μια γυναικοκτονία συγκλονίζει τη χώρα μας

Ο σύζυγος μιας Αμερικανίδας που βρέθηκε νεκρή το βράδυ της Κυριακής στα Ιωάννινα, συνελήφθη από την Αστυνομία και κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

Ο 69χρονος Έλληνας φέρεται να χτύπησε την 79χρονη γυναίκα του με αποτέλεσμα τον θάνατό της.

Νεκρή από το ξύλο
Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ, μετά τις 21:00, το ΕΚΑΒ δέχθηκε μία κλήση για μεταφορά τραυματισμένης γυναίκας στο νοσοκομείο. Ωστόσο, όταν έφτασε το ασθενοφόρο η γυναίκα ήταν νεκρή και ενημερώθηκε η αστυνομία.

Αρχικά ο θάνατός της χαρακτηρίστηκε αιφνίδιος, όμως ο ιατροδικαστής, ο οποίος έσπευσε στο σημείο, διαπίστωσε ότι είχε μώλωπες.

Από τα στοιχεία ωστόσο που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία και τα πρώτα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής διερεύνησης προκύπτει ότι ο θάνατος οφείλεται στα χτυπήματα που είχε δεχθεί.Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 69χρονος παραδέχτηκε πως έγινε ένας οικογενειακός καβγάς και την ξυλοκόπησε, «χωρίς να έχει πρόθεση να τη σκοτώσει».

 
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων συνελήφθη χθες (20-02-2022) αργά το βράδυ στα Ιωάννινα ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών θανάτου αλλοδαπής, που βρέθηκε νεκρή χθες το βράδυ σε διαμέρισμα της πόλης των Ιωαννίνων, όπου διέμενε με τον συλληφθέντα σύζυγό της, προέκυψε ότι προηγουμένως αυτός της είχε καταφέρει χτυπήματα ύστερα από μεταξύ τους οικογενειακό επεισόδιο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Το έκανα από φτώχεια: Γιαγιά έκλεψε φαγητό από σούπερ μάρκετ, η εταιρεία αρνείται να αποσύρει τη μήνυση


17/2/2022, 

Συγκινεί η ιστορία μιας γιαγιάς που έκλεψε τρόφιμα από σούπερ μάρκετ στην Πετρούπολη, «από φτώχεια» όπως είπε, με την αλυσίδα του καταστήματος να έχει κάνει μήνυση εναντίον της και να μη δέχεται να την αποσύρει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η 70χρονη γιαγιά έβαλε στην τσάντα της κρέας και τυρί αξίας 30-40 ευρώ το περασμένο Σάββατο. Όταν εντοπίστηκε από τους υπαλλήλους, οι πελάτες αντέδρασαν ζητώντας να μην πάει στο αυτόφωρο, ωστόσο ο προϊστάμενος είπε ότι έχει πολύ αυστηρές εντολές και κάλεσε αστυνομία. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τη γυναίκα στο αστυνομικό τμήμα, όπου φέρεται να είπε ότι «από φτώχεια τα έκανα όλα αυτά». Ανέφερε ακόμα ότι έχει στεγαστικό δάνειο και ρύθμιση δανείου πολύ μεγάλη καθώς και ότι με τα χρήματα της σύνταξης προσπαθεί να αποπληρώσει το δάνειο για να μην της πάρουν το σπίτι


Συγκινήθηκαν μέχρι και οι αστυνομικοί που την προσήγαγαν


Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί συγκινήθηκαν με την ιστορία της, ωστόσο η επιχείρηση επέμενε να κάνει μήνυση. Γείτονες της γυναίκας πήγαν στο σούπερ μάρκετ και ζήτησαν να αποσυρθεί η μήνυση, ωστόσο η επιχείρηση αρνήθηκε λέγοντας γιατί είναι πολιτική της να μην αποσύρει τέτοιου είδους μηνύσεις.

Μια από τις γειτόνισσες της ηλικιωμένης, μιλώντας στο κανάλι, είπε πως «η γιαγιά πήρε 3 χάπια μαζί, προσπαθεί να αυτοκτονήσει γιατί δεν σηκώνει ντροπή και φοβάται μη φτάσει στα αυτιά των παιδιών αυτός ο διασυρμός». Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα κάνω ότι μπορώ για να καθαρίσω την υπόθεση καθώς και ότι «δεν θα περάσω ποτέ από την συγκεκριμένη αλυσίδα του σούπερ μάρκετ».

Παρέμβαση για το περιστατικό αναμένεται να κάνει και ο δήμος Ιλίου, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου θα κάνουν προσπάθεια να ζητήσουν από την αλυσίδα να αποσύρει τη μήνυση.

Μουσικός ροκ ελληνικού συγκροτήματος κατηγορείται για αποπλάνηση 8χρονης

11/2/2022, 10.28

Ενώπιον του Εφετείου Αθηνών αναμένεται να βρεθεί σήμερα για να δικαστεί για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη, όταν εκείνη ήταν 6 με 8 ετών, γνωστός ροκ καλλιτέχνης κορυφαίας ελληνικού  συγκροτήματος.

Ο 71χρονος σήμερα έχει ήδη καταδικαστεί για την υπόθεση σε πρώτο βαθμό.

 Σύμφωνα με δημοσίευα της Espresso όλα ξεκίνησαν σε παραθεριστική περιοχή της ανατολικής Αττικής το φθινόπωρο του 2011. Η οικογένεια της ανήλικης, που είχε εξοχικό λίγα μέτρα μακριά από αυτό του (τότε 60χρονου) ντράμερ, βρισκόταν εκεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Ο κατηγορούμενος, και λόγω της αναγνωρισιμότητάς του αλλά και καθώς είναι πατέρας δύο ενήλικων κοριτσιών, θεωρείτο από τους γείτονες πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Οι γείτονες άφηναν τα παιδάκια τους να παίζουν έξω από το σπίτι του, καθώς ο ίδιος τούς έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη και τα απασχολούσε ευχάριστα. Ο χωματόδρομος που ένωνε τα λιγοστά σπίτια ήταν στην ουσία μια μεγάλη αυλή και τα παιδάκια της περιοχής μπαινόβγαιναν με σχετική άνεση στα σπίτια των γειτόνων, εν γνώσει των γονιών τους, όπως και του ίδιου. Ο εφιάλτης αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2013, όταν η μητέρα της ανήλικης αντιλήφθηκε ότι κάτι «περίεργο» είχε συμβεί μεταξύ του μουσικού και ενός άλλου ανηλίκου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα ζευγάρι γειτόνων απαγόρευσε στο παιδί του να πηγαίνει στο σπίτι του 60χρονου, δίνοντας το έναυσμα στη μητέρα της 8χρονης να διερευνήσει, εάν είχε συμβεί κάτι και στο παιδί της. Το κοριτσάκι, ξεπερνώντας την αρχική ντροπή του, αποκάλυψε ότι «κάθε φορά που πήγαινε στο σπίτι του» τού έβαζε παιδικές ταινίες και βιντεοκλίπ, και όσο αυτό παρακολουθούσε εκείνος «της έπιανε το πιπί και τον πωπό, και κουνούσε τα δάχτυλά του», ενώ άλλες φορές «της έπιανε το χέρι και το έβαζε στο πιπί του για να το χαϊδέψει», «ενώ χάιδευε με τα χέρια του» το στήθος της. Αυτός ο εφιάλτης σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάλιστα συνέβαινε, όπως προέκυψε, συστηματικά, κι έτσι οι γονείς, συγκλονισμένοι, οδήγησαν το παιδί τους ελάχιστες ημέρες αργότερα στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΓΑΔΑ. Εκεί, η μικρή εξετάστηκε από εξειδικευμένη πραγματογνώμονα αξιωματικό, όπως προβλέπεται, ελέγχθηκε η αντιληπτική της ικανότητα και η ανήλικη κατέθεσε τι της συνέβαινε «με τελευταία φορά μία μέρα πριν της πει η μαμά της ότι δεν πρέπει να ξαναπάει εκεί».

«Στην προκειμένη περίπτωση, οι Αρχές λειτούργησαν υποδειγματικά. Κατέγραψαν την πρωτογενή μαρτυρία ενός κοριτσιού Β΄ Δημοτικού, αφού πρώτα αξιολογήθηκε η αντιληπτική του ικανότητα, περιγράφηκαν οι γενετήσιες πράξεις, ο τρόπος και οι περιστάσεις τέλεσής τους, καθώς και η συχνότητά τους.

Οι κρατούσες έρευνες και η βιβλιογραφία αναφέρουν ότι η αξιοπιστία ενός παιδιού τέτοιας ηλικίας, όταν η κατάθεσή του ληφθεί μεθοδολογικά σωστά, είναι ανάλογη εκείνης ενός ανηλίκου» σημειώνει στην «Espresso» ο συνήγορος των γονέων της ανήλικης Παναγιώτης Παπαϊωάννου. Όμως, ο αγώνας της οικογένειας για να τιμωρηθεί ο κατηγορούμενος και «επώνυμος» γείτονας ήταν μόλις στην αρχή του.Παρά την εμπεριστατωμένη εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του κατηγορουμένου, εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2017 απαλλακτικό βούλευμα, το οποίο έβρισκε ανεπαρκείς τις ενδείξεις για όσα είχαν καταγγελθεί. Ομως, ο εισαγγελέας Εφετών, αξιολογώντας ως ανεπέρειστο στον νόμο και ελλειμματικό το βούλευμα αυτό, επεσήμανε τα σφάλματά του και άσκησε έφεση, η οποία οδήγησε σε παραπομπή του μουσικού τον Αύγουστο του 2017.

Στην πρωτοβάθμια δίκη ενώπιον του ΜΟΔ Αθηνών, τον Απρίλιο του 2019, ο κατηγορούμενος κρίθηκε κατά πλειοψηφία 5-2 ένοχος αποπλάνησης ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 12 έτη και του επεβλήθη ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς ελαφρυντικά. Ο κατηγορούμενος όμως άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, υπό τον όρο της εμφάνισής του στο Α.Τ. της κατοικίας του δύο φορές τον μήνα.


Σήμερα, όμως, έφτασε η ώρα για την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό και θα κριθεί η τύχη του μουσικού.

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης πρωτόδικα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλέστηκε την απουσία μαρτύρων, ενώ κυρίως προσπάθησε να βγάλει το παιδί «τρελό», ισχυριζόμενος ότι ήταν καταθλιπτικό, χειριστικό και ότι «κάπου αλλού τα είχε δει αυτά που του καταμαρτυρεί».

Η μητέρα της μικρής, μίλησε στην «Espresso» και ζητά δικαίωση: «Σήμερα, η κόρη μου είναι 16,5 ετών και το τραύμα που της επέφερε ο κατηγορούμενος με την παράνομη πράξη του, την οποία τελούσε για καιρό, το φέρει ακόμη και σήμερα. Της προκάλεσε σε μια ευαίσθητη ηλικία μοιραία σύγχυση για το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι, σύγχυση για το πότε ένας ενήλικος δείχνει άδολη τρυφερότητα και πότε αρρωστημένη σεξουαλικότητα, πότε γίνεται κάτι “για παιχνίδι” και πότε συνιστά σεξουαλική παραβίαση. Ενώ είναι άριστη μαθήτρια και συγκροτημένη έφηβος, αντιμετωπίζει δυσκολίες να εμπιστευθεί το άλλο φύλο και αδυνατεί να κατανοήσει πώς, ενώ αυτό που της έκανε ο δράστης τιμωρείται από τον νόμο, αυτός είναι ελεύθερος. Λαμβάνει ακόμη και σήμερα ψυχολογική υποστήριξη. Εχει τόσο εμένα όσο και τον πατέρα της και τον αδελφό της στο πλευρό της. Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά, όπως και στον πρώτο βαθμό, η αλήθεια θα λάμψει».

Δολοφονία Αλκη: Πάμε να φύγουμε, δεν είναι αυτοί - Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των φίλων του
10/2/2022, 16.47

Πάμε να φύγουμε δεν είναι αυτοί.... Έψαχναν άλλους για να χαρακώσουν και να σφάξουν λένε φίλοι του Άλκη που γλίτωσαν.

Tο φως της δημοσιότητας βλέπουν νέα συγκλονιστικά στοιχεία μετά και από τις καταθέσεις των φίλων του 19χρονου, που γλίτωσαν από τη μανία των χούλιγκαν στη φονική επίθεση στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο 19χρονος Νίκος στο Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι δράστες του έδωσαν την εντύπωση ότι έψαχναν κάποιους συγκεκριμένους για να χαρακώσουν και να σφάξουν εκείνο το βράδυ, όπως αναφέρει το thesstoday.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 19χρονος φοιτητής που βρισκόταν στην παρέα του 19χρονου, αποκάλυψε στην κατάθεσή του ότι ένας από τους δράστες μόλις είδε την παρέα του Άλκη είπε σε συνεργό του: «Πάμε να φύγουμε δεν είναι αυτοί». Συγκεκριμένα, ο Νίκος κατέθεσε τα εξής:

«Χθες απογευματινές ώρες τις 31 Ιανουαρίου 2022, βρέθηκα, μαζί με τους φίλους μου και τον αδερφό μου και πήγαμε σε κάποια μαγαζιά στου Χαριλάου. Ένα από τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε ήταν και μία κρεπερί στην οδό Παπαναστασίου, ενώ νωρίτερα περάσαμε και μείναμε για λίγο από τον σύνδεσμο του Άρη που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο. Αργότερα συναντηθήκαμε με άλλα δύο παιδιά τα οποία δεν γνωρίζω καλά, έναν εκ των οποίων τον λένε Άγγελο. Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, καταλήξαμε στην είσοδο οικοδομής απέναντι του τέταρτου Γυμνασίου Χαριλάου στην οδό Θεόδωρου Γαζή, όπου καθίσαμε ψηλά στα σκαλάκια της οικοδομής και κουβεντιάζαμε μαζί με τα άλλα τέσσερα παιδιά. Μισή ώρα περίπου μετά αντιλήφθηκα ομάδα περίπου πέντε ατόμων, να προσεγγίζει την είσοδο της οικοδομής και να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια. Ένα από τα άτομα ρώτησε τι «ομάδα είστε;».

Κανένας από εμάς τους πέντε δεν αποκρίθηκε. Δεύτερο άτομο από την ίδια ομάδα, από αποκρινόμενο προς τον πρώτο είπε: «Δεν τους ξέρω, πάμε να φύγουμε» ή «δεν είναι αυτοί, πάμε να φύγουμε». Τότε κάποιος από την παρέα των αγνώστων πιθανώς αυτός που ρώτησε τι ομάδα είστε είπε τα παιδιά «στ’ αρχ@@@ μου πάμε!» και αμέσως μας επιτέθηκαν.Είδα ένα από τα άτομα να κρατάει μαχαίρι και ένα ακόμη να κρατάει ένα μακρύ αντικείμενο σαν γνωστό. Μόλις ξεκίνησε η επίθεση εμένα πρόλαβε και με χτύπησε με μπουνιές ένα από τα πέντε άτομα που σας περιέγραψα, με γυμνά χέρια.

Ωστόσο κατάφερα να ξεφύγω κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια και στρίβοντας αριστερά προς την οδό Πλαστήρα. Εκτός από τα πέντε αυτά άτομα υπήρχαν κι άλλοι αριστερά και δεξιά στην είσοδο της οικοδομής στο πεζοδρόμιο τους οδού Πλαστήρα. Συνολικά ήταν περίπου 12 άτομα στο σημείο που έγινε η επίθεση σε βάρος μας.


Επίσης θυμάμαι ότι μόλις βγήκα και έστριψα αριστερά, ένας από τους αγνώστους που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο, προσπάθησε να χτυπήσει, μάλλον με μαχαίρι, έναν από τους φίλους μου που προπορευόταν από εμένα, χωρίς όμως να αντιληφθώ, ποιος από τους φίλους μου ήταν καθώς με είχε με πλάτη.

Δεν είμαι σίγουρος αν ο άγνωστος είχε μαχαίρι, ωστόσο η κίνηση του σώματος και του χεριού του κατά την προσπάθεια να χτυπήσει τον φίλο μου, παραπέμπει σε άτομο που κρατάει μαχαίρι. Όταν τρέχοντας πλησίασα στην οδό Πλαστήρα, είδα στην απέναντι γωνία έξω από ένα καφέ, ένα λευκό αυτοκίνητο σταθμευμένο σχεδόν στη μέση της οδού Πλαστήρα και τουλάχιστον δύο άτομα να εξέρχονται από αυτό.

Είναι σίγουρο ότι είναι άτομα που σχετίζονται με το περιστατικό, καθώς όταν με είδαν να τρέχω, κάνανε κίνηση να έρθουν προς εμένα. Εγώ για να προστατευτώ κατευθύνθηκα προς την οδό Παπαναστασίου και έστριψα αριστερά σε ένα ψητοπωλείο και σταμάτησα σε μία κρεπερί.

Από το σημείο αυτό είδα μετά από λίγο, το λευκό αυτοκίνητο που σας είπα, μαζί με δύο ακόμα αυτοκίνητα εκ των οποίων το ένα ήταν μαύρο συνολικά δηλαδή τρία να στρίβουν από την Πλαστήρα δεξιά στην Παπαναστασίου προς το κέντρο της πόλης.

Τα αυτοκίνητα αυτά κινούνταν μαζί και επιπλέον το άσπρο και το μαύρο ήταν γεμάτα με άτομα. Επίσης την στιγμή εκείνη στους γύρω δρόμους, δεν είχε κίνηση από άλλα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια τυχαία συνάντησα τον Δημήτρη στην οδό Παπαναστασίου, τον οποίο είχαν τραυματίσει στην οπίσθια πλευρά στο γλουτό. Αρχικά σκεφτήκαμε να πάρουμε ταξί και να φύγουμε στα σπίτια μας ωστόσο επειδή ο Δημήτρης πονούσε καλέσανε με ασθενοφόρο.

Ήδη είχαμε κινηθεί προς την οδό Καραθοδωρή, ένα στενό πάνω από την οδό Γαζή, που έγινε το συμβάν, όταν είδαμε και σταματήσαμε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο Δημήτρης διακομίστηκε με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Παπανικολάου για τις πρώτες βοήθειες.

Ερώτηση: γνωρίζεις κανένα από τα άτομα που σας επιτέθηκαν;

Απάντηση: όχι δεν γνωρίζω.

Ερώτηση: είσαι οπαδός κάποιας ομάδας;

Απάντηση: ναι είμαι με τον Άρη αλλά δεν είμαι οργανωμένος.

Ερώτηση: τα υπόλοιπα άτομα της παρέας σου είναι οπαδοί κάποιας ομάδας;

Απάντηση: ναι είναι οπαδοί του Άρη αλλά κανένας δεν είναι οργανωμένος.

Ερώτηση: τα άτομα που σας επιτέθηκαν είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά;

Απάντηση: κάποια από αυτά φορούσαν χειρουργικές μάσκες ή κασκόλ και κάποια ήταν ακάλυπτα».
Ο δεύτερος από την παρέα, ο Σπύρος που κατάφερε να ξεφύγει από την άγρια ομάδα των μαχαιροβγαλτών στην κατάθεση του λέει τα εξής: « Είμαι αδερφός του ενός εκ των τραυματιών και ήμουν μαζί με τον αδερφό μου και την παρέα μας όταν μας επιτέθηκαν.

Εγώ σήμερα γύρω στις 19:30 πήγα μόνος μου στο σύνδεσμο του Άρη που είναι απέναντι από το γήπεδο, στον κεντρικό, για βόλτα. Δεν είχε κάποιον αγώνα ή κάτι άλλο αλλά πηγαίνουμε γενικά στον σύνδεσμο και αράζουμε που και που. Εγώ είμαι οπαδός του Άρη και πηγαίνω στους αγώνες στο γήπεδο και στο σύνδεσμο εκεί αλλά δεν μπλέκομαι σε φασαρίες. Δεν έχω μπλέξει ποτέ σε φασαρία για τις ομάδες. Λίγο μετά στον σύνδεσμο ήρθε ο αδερφός μου και ένας φίλος μας ο Νίκος και κάτσαμε μαζί. Μετά από λίγη ώρα εγώ και ο Νίκος φύγαμε από το σύνδεσμο και πήγαμε στον ΟΠΑΠ όπου είναι στην Παπαναστασίου και από κει πήγαμε και φάγαμε.

Μετά γυρίσαμε στο σύνδεσμο και εκεί βρήκα με τον Άγγελο και τον Άλκη και καθίσαμε όλοι μαζί. Μετά από λίγη ώρα ο σύνδεσμος έκλεισε και εγώ με το Νίκο πήγαμε και κάτσαμε λίγο σε μια κρεπερί εκεί δίπλα και ο αδερφός μου με τον Άγγελο και τον Άλκη πήγανε στο πάρκο που είναι πίσω απ’ το γήπεδο.

Μετά πήγαμε και τους βρήκαμε και τελικά όλοι μαζί καταλήξαμε να κάτσουμε σε κάτι σκαλιά οικοδομής, εκεί που έγινε τελικά το περιστατικό. Έχουμε ξανακάτσει σε εκείνο το σημείο αλλά δεν μπορείς να πεις ότι καθόμαστε και συνέχεια εκεί. Μετά από λίγη ώρα εκεί που καθόμασταν και μιλούσαμε είδα ξαφνικά στο πεζοδρόμιο μπροστά μας επτά με οκτώ άτομα με μαύρα ρούχα με μαύρες κουκούλες και νομίζω έναν με κράνος στο χέρι δεν πρόσεξα αν κρατούσαν κάτι. Δεν κατάλαβα ούτε πως ήρθαν, ούτε από που ήρθαν.

Ένας απ’ αυτούς μας ρώτησε τι ομάδα είμαστε και εγώ απάντησα Άρης. Τότε όλοι μαζί μας επιτέθηκαν. Εγώ έφυγα τρέχοντας και πήγα στην ταβέρνα στην Παπαναστασίου και εκεί είπα σε ένα ζευγάρι που καθόταν να καλέσουν το ασθενοφόρο. Αυτό το είπα χωρίς να ξέρω αν είχε χτυπήσει κάποιος ή όχι έτσι από μόνος μου. Εκείνη τη στιγμή με σταμάτησε περιπολικό και με πήγε στο τμήμα στο Χαριλάου. Εκεί αρχικά δεν είπα ότι ήμουν στα άτομα που μας επιτέθηκαν γιατί φοβήθηκα. Δε γνωρίζω γιατί έγινε αυτό σήμερα.

Ερώτηση: γνωρίζεις για ποιο λόγο σας επιτέθηκαν οι άγνωστοι δράστες;

Απάντηση: όχι δεν το γνωρίζω. Πιστεύω ότι μας επιτέθηκαν τυχαία επειδή ήμασταν πέντε άτομα μαζί κοντά στο γήπεδο του Άρη, χωρίς να έχουν κάτι προσωπικό μαζί μας».

Δολοφονία Άλκη: Εκδόθηκε το διεθνές ένταλμα για τον 20χρονο στην Αλβανία

Στο αλβανικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει φτάσει το διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη του νεαρού 20χρονου Αλβανού που πιστεύεται ότι διέφυγε μετά την άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, χθες επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο της χώρας η άφιξη του εντάλματος και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία έρευνας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του.

Μάλιστα οι έρευνες άρχισαν από τις συνοριακές διαβάσεις αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ενημέρωση.

Σήμερα οι τρεις από τους συλληφθέντες οδηγούνται στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος τους, σε εκτέλεση του οποίου συνελήφθησαν την Κυριακή, διώκονται -μεταξύ άλλων- για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

Παραδόθηκε 25χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του Άλκη
Σημειώνεται πως την Τρίτη παραδόθηκε αυτοβούλως στην 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης 25χρονος, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στη δολοφονία του 19χρονου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συνοδευόμενος από συνήγορο, εμφανίστηκε στην ανακρίτρια, η οποία χειρίζεται την υπόθεση.Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης τα προηγούμενα 24ωρα και αναζητούνταν. Κατά πληροφορίες πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τις επόμενες μέρες και παραμένει υπό κράτηση.

Πρόκειται για έναν σκληροπυρηνικό χούλιγκαν της Θύρας 4, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr διέφυγε στην Αθήνα πριν από μερικά εικοσιτετράωρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 25χρονος θεωρείται ως ο αρχηγός της ομάδας που επιτέθηκε και δολοφόνησε τον Άλκη, τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης, στην περιοχή της Χαριλάου.


 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο 25χρονος «Αθηναίος» γνωστοποιούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από τον οργανωμένο συνδεσμικό χώρο του ΠΑΟΚ, ενώ… περηφανευόταν για τις εγκληματικές ενέργειές του κατά φιλάθλων άλλων ομάδων.

Είναι η 10η σύλληψη για τη δολοφονική επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια, από το σύνολο των 11 ατόμων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο περιστατικό, παραμένει ασύλληπτος μόνο ένας 20χρονος, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να διέφυγε στην πατρίδα του.

Όπως αναφέρουν πηγές της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον 20χρονο, που ταυτοποιήθηκε από την έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για εμπλοκή στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

Κατά τις ίδιες πηγές, εκκρεμούν κάποιες τυπικές διαδικασίες για την έκδοση του εντάλματος το οποίο θα καταστεί στη συνέχεια ένταλμα διεθνούς αναζήτησης (ερυθρά αγγελία).

Δώδεκα οι επιβαίνοντες στα τρία οχήματα
Συγκλονισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις γύρω από τη δολοφονία του 19χρονου.

Όσο περνούν οι ώρες τα στόματα ανοίγουν, με τους συλληφθέντες και συμμετέχοντες στη δολοφονική επίθεση να κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Όπως είναι ήδη γνωστό, τρία αυτοκίνητα βρίσκονταν στο σημείο του φονικού το μοιραίο βράδυ ψάχνοντας οπαδούς του Άρη.

Πρόκειται για ένα CITROEN C3 λευκό, του οποίου οδηγός ήταν ο 23χρονος τον οποίο έχουν στο στόχαστρο οι Αρχές, συνοδηγός ο 20χρονος, με καταγωγή από την Αλβανία, πίσω από τον οδηγό καθόταν ένας 21χρονος και πίσω από τον συνοδηγό ένας 20χρονος επίσης με καταγωγή από την Αλβανία.

Το δεύτερο αυτοκίνητο ήταν ένα RENAULT CLIO μαύρο, αυτό που στο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται να φεύγει από τον μονόδρομο. Οδηγός σε αυτό το αυτοκίνητο ήταν ένας 22χρονος ημεδαπός, με συνοδηγό έναν 22χρονο επίσης ημεδαπό. Στα πίσω καθίσματα βρίσκονταν ένας 21χρονος και ένας 20χρονος επίσης ημεδαποί.

Το τρίτο αυτοκίνητο είναι ένα VW POLO γκρι.

Δολοφονία Άλκη: Παραδόθηκε ο 25χρονος καταζητούμενος για συμμετοχή8/2/2022, 14.31

Παραδόθηκε στις Αρχές της Θεσσαλονίκης ο 25χρονος σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για

 τη συμμετοχή του στη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει συλληφθεί  ξανά, πρόκειται για Έλληνα με το χαρακτηριστικό ο Αθηναίος, οι αρχές τον είχαν ταυτοποίησει και τον αναζητούσαν.

Της σύλληψης διαφεύγει ένας 20χρονος ο οποίος πιθανολογείται πως έχει διαφύγει στην Αλβανία.

Παράσταση πολιτικής αγωγής κατέθεσαν στην ανακρίτρια οι γονείς και οι δύο φίλοι του Άλκη

Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης κατέθεσαν οι γονείς του 19χρονου Άλκη και οι δύο φίλοι του, που τραυματίστηκαν κατά τη δολοφονική επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, στην περιοχή Χαριλάου.Τη δήλωση κατέθεσε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος, μιλώντας στη συνέχεια στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για καταδρομική επίθεση, τέλεια προσχεδιασμένη και ζήτησε την καταδίκη όλων των συλληφθέντων -εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή τους- για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση εις βάρος του αδικοχαμένου 19χρονου.

Είπε, μάλιστα, πως δεν αποκλείεται να ασκηθούν επιπλέον ποινικές διώξεις για την υπόθεση. «Μην εκπλαγείτε, αν ασκηθούν πρόσθετες ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων, που είναι και τα δυο κακουργήματα», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτό θα «λύσει τα χέρια» της Δικαιοσύνης. Μίλησε δε και για ηθικούς αυτουργούς, ευχόμενος ν' αναδειχθούν κατά την ανακριτική διαδικασία.


Αναφερόμενος στους δύο φίλους του 19χρονου, που τραυματίστηκαν κατά την δολοφονική επίθεση, ο ποινικολόγος είπε ότι είναι ιδιαίτερα φοβισμένοι, δεν κυκλοφορούν και ζουν με καθεστώς τρόμου. «Μού περιέγραψαν ακριβώς τι έγινε. Θα τα πουν κι όταν κληθούν (από την ανακρίτρια). Ήταν προηγουμένως στο λεγόμενο πάρκο του Άρη, μαζί με άλλους συνομήλικούς τους, πίνοντας καφέδες και συζητώντας. Είναι βέβαιοι ότι τους παρακολούθησαν και τους απομόνωσαν εκεί που έγινε η δολοφονία και οι δύο απόπειρες [...]. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για καταδρομική επίθεση, τέλεια προσχεδιασμένη, με ανθρώπους που κρατούσαν τσίλιες για να μπορούν οι δολοφόνοι να κάνουν αυτό που έκαναν. Κι αυτό θα αναδείξουμε στην ανάκριση», τόνισε.

Δολοφονία Άλκη: Οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ οι συλληφθέντες – Ένταση στα δικαστήρια
7/2/2022, 14.16


Στα χέρια των διωκτικών αρχών βρίσκονται από το βράδυ Κυριακής οι βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία του 19χρονου τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.
Οι αρχές κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες σε 8 άτομα ενώ με εντάλματα σύλληψης αναζητούνται ακόμη ένας καθώς και ο 20χρονος που έχει διαφύγει στην Αλβανία.

Πρόκειται για 7 ημεδαπούς και έναν αλλοδαπό, όλοι ηλικίας από 19 έως 23 ετών, οργανωμένοι οπαδοί της θύρας 4 του ΠΑΟΚ αρκετοί εξ αυτών σεσημασμένοι για επεισόδια οπαδικής βίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συλληφθέντες κρύβονταν σε συγγενικά σπίτια μετά τη δολοφονία του 19χρονου.

Η αστυνομία όμως κατάφερε να ταυτοποιήσει την παρουσία τους στο σημείο της δολοφονίας μέσα από υλικό από κάμερες ασφαλείας τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ενώ μίλησαν και τα πρώτα αποτελέσματα από εργαστηριακές έρευνες που έγιναν στα φονικά αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι δράστες….και τα οποία τους «έκαψαν».

Ξεκάθαρη εικόνα πλέον φαίνεται πως έχουν οι αστυνομικοί για το ποιος μαχαίρωσε τον Άλκη και τον ρόλο που είχε ο καθένας στο δολοφονικό χτύπημα. Την ίδια ώρα οι αρχές έχουνε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη και των άλλων 2 που καταζητούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας έχει έδρα την Αθήνα και ο δεύτερος είναι ο 20χρονος που λίγο μετα τη δολοφονία διέφυγε στην Αλβανία…Ο συγκεκριμένος μαζί με τον 23χρονο βασικο υποπτο της δολοφονίας που έχει συλληφθεί από την Τετάρτη και απολογείται σήμερα είχαν συμμετάσχει σε αιματηρή επίθεση εναντίον οπαδών του Άρη, τον Μάρτιο του 2019 μερικά μόλις μέτρα από το σημείο της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.

Είναι σκληρός οπαδός στη θύρα 4 του ΠΑΟΚ και στο πόδι του φέρει τατουάζ με την ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας του δικεφάλου του Βορρά. Μάλιστα, το προφίλ του 20χρονου αλλοδαπού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίθει από εικόνες με χούλιγκανς που κυκλοφορούν σε ομάδες και κρατούν ρόπαλα. Στα social media ο 20χρονος φέρεται να εμφανίζεται με το παρατσούκλι «παράνομος».


Στην ανακρίτρια 9 συλληφθέντες – Ένταση και προπηλακισμοί
Oι οκτώ εκ των 9, όλοι τους οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ και οι περισσότεροι σεσημασμένοι, συνελήφθησαν κατά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ενώ καταζητούνται ακόμη δυο ύποπτοι για τη δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη. Αποτυπώματα και DNA τους εντοπίζονται σε ευρήματα από τον τόπο του εγκλήματος. Οι συλληφθέντες είναι επτά Έλληνες και ένας Αλβανός, ηλικίας από 19 έως 21 ετών.

Όταν οι αστυνομικοί συνόδευσαν στα δικαστήρια κάποιους κατηγορούμενους με χειροπέδες και μαύρα ρούχα, κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, προπηλάκισε άτομα θεωρώντας ότι είναι οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη.

Άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, θεώρησαν ότι πρόκειται για τα μέλη της ομάδας που κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία του Άλκη και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους και βρίζοντας τους.

Εν μέσω αποδοκιμασιών προσήλθε στα δικαστήρια και ο 23χρονος που ήταν ο πρώτος που είχε συλληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος άλλαξε τους ισχυρισμούς του και παραδέχεται ότι ήταν παρών στη δολοφονική επίθεση.

Έφθασαν οι υπόλοιποι οκτώ συλληφθέντες για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη στα δικαστήρια, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Είχε προηγηθεί η μεταγωγή του 23χρονου, τον οποίοι πλήθος κόσμου αποδοκίμασε.

Αντίστοιχο σκηνικό και με τους υπόλοιπους οκτώ, οι οποίοι μετήχθησαν στο δικαστήριο εν μέσω σφοδρών αποδοκιμασιών από εξαγριωμένους πολίτες που πέταξαν πράγματα και τους επιτέθηκαν λεκτικά φωνάζοντας «κοπρόσκυλα», «δολοφόνοι», «καθάρματα», «να σαπίσετε στη φυλακή».

Στο σημείο βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη, με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ να στήνουν τείχος προκειμένου το εξαγριωμένο πλήθος να μην τους προσεγγίσει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση χούλιγκανς.

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον 20χρονο που διέφυγε στην Αλβανία
Η δολοφονία του Άλκη έχει γίνει θέμα και στα αλβανικά ΜΜΕ που σχολιάζουν τη φυγή από τη χώρα του 20χρονου.

Στενός φίλος του 23χρονου που κρατείται είναι ο 20χρονος που διέφυγε στην Αλβανία και που μαζί οργάνωναν επιθέσεις σε οπαδούς του Άρη.

Για τον 20χρονο, πρόκειται να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.


Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονική επίθεση κατά του 19χρονου Άλκη - Αυτός είναι ο 23χρονος που ομολόγησε
2/2/2022, 17.58

Σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης κατά του  19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Στο ντοκουμέντο φαίνεται η στιγμή όπου οι δράστες χτυπούν με μανία τον 19χρονο και τους φίλους του.

Οι δράστες αποχωρούν από το σημείο, επιβιβάζονται στα δύο αυτοκίνητα που τους περίμεναν να ολοκληρώσουν το αποτρόπαιο έργο τους και τρέπονται σε φυγή.
 
Δείτε το βίντεο του thestival.gr

Ομολόγησε ο 23χρονος - Ποιος είναι

Ομολόγησε ο 23χρονος που συνελήφθη νωρίτερα σήμερα Τετάρτη για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη ΘεσσαλονίκηΟ άτυχος Άλκης έπεσε νεκρός από χτυπήματα που είχε σε όλο του το σώμα και τις μαχαιριές από μικρό δρεπάνι σε μια σοκαριστική επίθεση με οπαδικά κίνητρα. Η ιατροδικαστής εντόπισε στη σορό του τραύματα στα κάτω άκρα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

 Ο 23χρονος είναι αλβανικής καταγωγής. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Είναι σεσημασμένος από το 2019 για οπαδική βία, ενώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμεί δίκη. Χαρακτηρίζεται ως σκληρός χούλιγκαν του ΠΑΟΚ.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 23χρονος ήταν μεταξύ των ατόμων που προσήχθησαν χθες το βράδυ, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης ενός εκ των δύο αυτοκινήτων, στα οποία επέβαιναν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του αξιοποιώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας, ενώ τον 23χρονο φέρεται να έχει αναγνωρίσει και ένας φίλος του αδικοχαμένου Άλκη. Επίσης πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν πως συνελήφθη κοντά στο σημείο της δολοφονίας του 2019. Τέλος, υπάρχουν αναφορές ότι πιθανότατα μετά τη φονική επίθεση στην περιοχή Χαριλάου, πήγε σε σύνδεσμο που βρίσκεται σχετικά κοντά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να ταυτοποιήσει και εργαστηριακά τον 23χρονο, με το αίμα που έχει βρεθεί στο ένα από τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης.

Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αύριο, Πέμπτη.

Ο 23χρονος δράστης που ομολόγησε

Το τραγικό περιστατικό εκτυλίχθηκε περί τη 01.00 τα ξημερώματα της Τρίτης. Τρία άτομα κινούνταν επί της οδού Γαζή, όταν δύο αυτοκίνητα τους πλησίασαν. Στη συνέχεια, βγήκε ένας και άρχισε να τους μαχαιρώνει. Ο δράστης επέβαινε σε ένα από τα δύο αυτοκίνητα και φέρεται να έχει ταυτοποιηθεί από τον φίλο του 19χρονου που μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Οι μαρτυρίες και οι λεπτομέρειες της δολοφονικής επίθεσης σοκάρουν. «Σας παρακαλώ μη με χτυπάτε άλλο» ήταν τα λόγια που άκουσε μια γυναίκα μάρτυρας του αιματηρού οπαδικού περιστατικού.

Την είδηση της σύλληψης ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Επικοινώνησα με τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσω ότι πριν από λίγο συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Η Ελληνική Αστυνομία και σε αυτή την περίπτωση πράττει το καθήκον της», έγραψε.

Δολοφονία 19χρονου: Συγκλονίζει το μήνυμα με το κασκόλ του ΠΑΟΚ

Συγκλονίζει ένα γραπτό σημείωμα μαζί με ένα κασκόλ του ΠΑΟΚ που άφησε άγνωστος φίλος του Δικεφάλου του Βορρά στα κάγκελα του σχολείου που βρίσκεται απέναντι από το σημείο που δολοφονήθηκε ο 19χρονος Άλκης, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.

«Δε γυρνάς πίσω. Δεν ξαναπατάω γήπεδο. Τους σιχάθηκα. Σιχαθείτε τους και αγαπήστε τις ιδέες σας όχι τα γούστα τους», γράφει το μήνυμα του άγνωστου φίλου του ΠΑΟΚ.

Να σημειωθεί ότι το σημείο, όπου έπεσε νεκρός ο νεαρός οπαδός του Άρη, έχει κατακλυστεί από διάφορα αντικείμενα που αφήνουν οπαδοί όλων των ομάδων κι όχι μόνο στη μνήμη του Άλκη.


Αυτός είναι ο ιερέας που κατηγορείται για τον βιασμό ανήλικης - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του


1/2/2022