Εργατικό ατύχημα στη Θεσσαλονίκη: Έσκασε μπαταρία στο πρόσωπο 30χρονου25/1/2023

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν έσκασε μπαταρία που χειριζόταν υπάλληλος εταιρείας.

Το ατύχημα σημειώθηκε περίπου στις 12:20 μ.μ., όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, με το σκάσιμο της μπαταρίας πετάχτηκαν καυστικά υγρά στο πρόσωπο και τα μάτια του εργαζομένου ηλικίας περίπου 30 ετών.

Στο σημείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ και συγκεκριμένα δικυκλιστής διασώστης ο οποίος παρείχε τις πρώτες βοήθειες, ξεπλένοντας με ορό το καυστικό υγρό, σύμφωνα με το grtimes.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εργαζόμενος είναι καλά στην υγεία του και διακομίζεται αυτήν την ώρα για προληπτικούς κυρίως λόγους και εξετάσεις στο εφημερεύον νοσοκομείο.


Γλυπτά του Παρθενώνα: Πώς το BBC «αδειάζει» όσους έστηναν γιορτές και πανηγύρια για τα Μάρμαρα στην Αθήνα

12/1/2023

Το BBC λήγει το θέμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την υποτιθέμενη επιστροφή τους στην Ελλάδα -για την οποία μάλλον αρκετά γρήγορα στήθηκαν προεκλογικοί πανηγυρισμοί- με μια δήλωση της Βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού.

«Ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» ισχυρίζεται η Μισέλ Ντόνελαν, και άφησε μονάχα ένα παράθυρο «δανεισμού». Μάλιστα, το BBC αναφέρει ότι μάλλον η δήλωσή της αυτή μάλλον θα προκαλέσει την οργή της ελληνικής πλευράς.

Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισαν και στη Βρετανία δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, είναι σε συνομιλίες και μάλιστα κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα.


Έτσι, η Ντόνελαν κλήθηκε στο BBC Radio να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να «σφραγίσει» το ότι οι Βρετανοί δεν είναι καν κοντά σε πρόθεση να συζητήσουν επιστροφή των Μαρμάρων.Επιχειρώντας δε να αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλησε να κάνει ο Τζορτζ Όσμπορν, είπε:

«Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου, ότι δεν πρέπει να τα στέλνουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από όταν αποκτήσαμε την πρόσβαση».


Συναγερμός στη Κίνα για το νέο κύμα COVID- Ανησυχία στην ΕΕ

Αυξάνεται η ανησυχία για το νέο κύμα κορωνοϊού που σαρώνει την Κίνα και τον κίνδυνο αυτό να «εξαχθεί» σε όλο τον πλανήτη, ειδικά την περιόδο του εορτασμού της κινεζικής πρωτοχρονιάς, στη διάρκεια της οποίας εκατομμύρια Κινέζοι επισκέπτονται την πατρίδα τους.

Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.


Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η πρωτοβουλία εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου για να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση στο μαζικό κύμα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μετά την απόφαση που πήραν οι κινεζικές αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID», σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, που επικαλείται αξιωματούχους της Κομισιόν οι οποίοι τής μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

«Η επίτροπος Κυριακίδου ήρθε σε επαφή με κινέζους αξιωματούχους για να προσφέρει αλληλεγγύη, υποστήριξη, εμπειρογνωμοσύνη και δωρεές εμβολίων ειδικά προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση παραλλαγών» του ιού, εξήγησε ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Λεπτομερή δεδομένα ζητεί ο ΠΟΥ


Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει τις προσπάθειες σε τομείς όπως η κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατάστασης και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη, μεταξύ άλλων και στο πεδίο του εμβολιασμού, για την αντιμετώπιση του δισταγμού των πολιτών.

Σημειώνεται πως πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που θα μπορούσαν να «μετοικίσουν» από σε βελγικά εδάφη.

Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί για το νέο κύμα κορωνοϊού που σαρώνει την Κίνα είναι η απόφαση του Βελγίου να αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που προκαλεί την Covid-19, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται στην Κίνα.

«Θα είναι άλλο ένα μέσο παρακολούθησης για να επαληθεύουμε ότι τα στοιχεία που λαμβάνουμε από την Κίνα είναι ακριβή», είπε ο Στέφεν Φαν Γκουχτ, του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, οι αρχές αντιλαμβάνονται πως ορισμένοι επιβάτες που πάσχουν από Covid-19 μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επομένως, το νέο μέτρο δεν έχει ως στόχο να εντοπίζει ασθενείς αλλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Κίνα.

Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.

Στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, ο Βέλγος υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντερνμπρούκε είπε ότι χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή πολιτική για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του τομέα υγείας θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν ποια μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει η κοινή πολιτική των χωρών.

Κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως υποχρεωτικά τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρησή τους.


skai.gr

Φιλιππίνες:Πλημμύρες με τουλάχιστον 25 νεκροί και 26 αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν πολλές περιοχές στις Φιλιππίνες την ημέρα των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα, ακόμη 26 άτομα αγνοούνται ενώ δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό από τις αρχές, δεκάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι

 από τις εστίες τους αφού ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν μεγάλες εκτάσεις, προκαλώντας ζημιές σε πόλεις και αυτοκινητόδρομους. Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι αρχές διέκοψαν τους εορτασμούς

 στην κατά πλειοψηφία καθολική χώρα των 110 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, περισσότεροι από 81.000 άνθρωποι χρειάστηκε να καταφύγουν σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για να προσφερθεί βοήθεια σε πληθυσμούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Στην επαρχία Δυτική Μισάμις και στο

νησί Μιντανάο

 χάθηκαν τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους πνίγηκαν, ανέφερε η υπηρεσία. Τα υπόλοιπα

θύματα

 βρίσκονταν σε ακόμη επτά επαρχίες.


Ακόμη 26 άνθρωποι παραμένουν

αγνοούμενοι

, ενώ έχουν καταμετρηθεί εννιά τραυματίες.

Μετεωρολόγοι προβλέπουν μέτριες ως ισχυρές βροχοπτώσεις σήμερα και αύριο Πέμπτη σε κεντρικές και νότιες περιοχές του αρχιπελάγους, εξαιτίας βαρομετρικού χαμηλού που ίσως ενισχυθεί.Υπάρχει κίνδυνος νέων

«πλημμυρών και κατολισθήσεων»

 στις περιοχές αυτές, προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων.

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως έχει αρχίσει προσπάθεια καταγραφής του εύρους των ζημιών στη Δυτική Μισάμις από αέρος.


Ο καιρός άρχισε να επιδεινώνεται στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στις Φιλιππίνες, μια από τις χώρες του κόσμου που χαρακτηρίζονται πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις

κλιματικής αλλαγή

ς. Επιστήμονες προειδοποιούν πως οι καταιγίδες που πλήττουν το αρχιπέλαγος κάθε χρόνο θα γίνονται ολοένα πιο σφοδρές, στον βαθμό που η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.


Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Γερμανού παιδόφιλου που συνελήφθη στις 17 Νοεμβρίου

24/11/2022
Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ τα στοιχεία του 35χρονου Γερμανού παιδόφιλου που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και ο οποίος παρίστανε τον αστυνομικό και βρέθηκε να έχει στην κατοχή του μεγάλο αριθμό πορνογραφικού υλικού ανηλίκων

Ο 35χρονος κατηγορείται για τις πράξεις της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας τους, της αντιποίησης κατ’ εξακολούθηση και της πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση

Όπως ανακοινώθηκε πρόκειται για τον (επ.) ALBRECHT (ον.) Dirk Stelios του Ewald Erich και της Panajiota , γεν. 1987 στη Γερμανία.
Ο 35χρονος ο οποίος συνελήφθη στις 17 Νοεμβρίου, χθες παραπέμφθηκε σε ανακριτή, από όπου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τρία Εντάλματα Σύλληψης από τις Γερμανικές Αρχές, καθώς και ένα Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης για απάτες και κυβερνοέγκλημα, ενώ συνελήφθη έξω από το σπίτι του στις Συκιές, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της εμπρηστικής επίθεσης στα γραφεία της Real News

22/11/2022
Συνελήφθη 27χρονος κατά την επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Συνελήφθη 27χρονος κατά την επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατηγορούμενος για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Real News, τον περασμένο Ιούλιο.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε σχετική ανάρτησή του στο Τwitter σημειώνει: "Ακόμα μία εγκληματική πράξη εξιχνιάστηκε. Μετά από οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ, συνελήφθη σήμερα ο φερόμενος ως δράστης της εμπρηστικής επίθεσης στα γραφεία της Real News.
Συνεχίζουμε αποτελεσματικά για να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη οι δράστες κάθε εγκληματικής δράσης".


Άδωνις Γεωργιάδης: Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια και μακαρόνια έξω από το σπίτι του 18/11/2022


Με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι ο Ρουβίκωνας πραγματοποίησε επίθεση στο σπίτι του.

Μάλιστα, σημειώνει πως τα παιδιά του βρίσκονταν εντός της κατοικίας όταν συνέβη το περιστατικό, ενώ "ανέβασε" και φωτογραφίες από τα φέιγ βολάν που ήταν πεταμένα έξω από τον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. "Ένα περίεργο πράγμα όποτε λέω κάτι που ενοχλεί πολύ τον @atsipras έρχεται ο Ρουβίκωνας και επιτίθεται στο σπίτι μου με τα παιδιά μου μέσα…μπα σύμπτωση θα είναι και ο @syriza_gr σίγουρα καταδικάζει την επίθεση στο σπίτι μου είμαι βέβαιος…παιδιά δεν σας φοβόμαστε να ξέρετε.." ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακολούθησε νεότερη ανάρτηση του υπουργού, με την οποία ενημέρωνε ότι οι "επαναστάτες" του Ρουβίκωνα όπως τους αποκάλεσε ειρωνικά, πέταξαν και πακέτα με μακαρόνια προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια. "Άμα δεν έχεις κάνει φτωχός και τα έχεις όλα έτοιμα στην ζωή σου πώς να εκτιμήσεις την αξία αυτών των τροφίμων που πέταξαν….το "Καλάθι" πόνεσε πολύ τελικά" συνέχισε.


Οικονόμου: Καταδικάζουμε την άνανδρη επίθεση

"Πριν από λίγο στο σπίτι του υπουργού Ανάπτυξης, 'Αδωνι Γεωργιάδη, την ώρα που μέσα στο σπίτι βρισκόταν τα παιδιά του, επιτέθηκαν οι τραμπούκοι του Ρουβίκωνα", δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: "Καταδικάζουμε αυτή την άνανδρη επίθεση από τους τραμπούκους της οργάνωσης αυτής και το ίδιο περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Καθαρά και απόλυτα".Αεροπλάνο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Ελ. Βενιζέλος - Δύο μαχητικά συνόδευσαν το αεροσκάφος
11/11/2022

 Έληξε τελικά ο συναγερμός που είχε σημάνει το βράδυ της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, όταν υπήρξε πληροφορία της CIA για ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν σε πτήση της Emirates από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε γνωστό ότι ο έλεγχος στην πτήση EK 209 της αραβικής εταιρίας ολοκληρώθηκε.

Θρίλερ με δύο πτήσεις της Emirates από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, με προορισμό το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη.Μετά από πληροφορίες της CIA ότι σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα επέβαινε ύποπτος Άραβας επιβάτης, η μία καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο πριν απογειωθεί και η δεύτερη επιστρέφει προκειμένου να προσγειωθεί στην Αθήνα.

Μάλιστα «σηκώθηκαν» να το συνοδεύσουν μαχητικά και λίγο μετά τις 22:00 προσγειώθηκε και έχουν ήδη αρχίσει οι έρευνες από κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής, της Ασφάλειας και ειδικούς σκύλους.
Όπως προαναφέρθηκε η πρώτη πτήση, η ΕΚ210 με προορισμό το Ντουμπάι, δεν πρόλαβε να απογειωθεί και ενώ το Boeing 777 βρισκόταν σε διαδικασία τροχοδρόμησης πήρε εντολή να επιστρέψει.Δύο μαχητικά συνόδευσαν το αεροσκάφος
Η δεύτερη, η ΕΚ 209 με προορισμό τη Νέα Υόρκη, είχε ήδη απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία, όταν ο πιλότος ειδοποιήθηκε να προσγειωθεί άμεσα.

Ωστόσο, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί το αεροσκάφος σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους και έτσι αυτό επιστρέφει στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι οι επιβάτες της πτήσης δεν γνώριζαν τον πραγματικό λόγο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Το αεροσκάφος συνοδεύουν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της 340 Μοίρας, που απογειώθηκαν από την Κρήτη και θα το συνοδεύουν μέχρι να φτάσει στο αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος.Εξονυχιστικοί έλεγχοι
Σύμφωνα με μαρτυρίες από επιβάτες, ο «ένοχος» παραμένει στη θέση του, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες σιγά-σιγά αποβιβάζονται από το αεροπλάνο μετά από έλεγχο. Η ταλαιπωρία είναι μεγαλύτερη για όσους επιβιβάστηκαν από το Ντουμπάι , ενώ γρήγορα «απελευθερώθηκαν» όσοι ανέβηκαν στο αεροπλάνο από την Αθήνα.

Σημειώνεται οτι πρόκειται για την πτήση ΕΚ 209 που ξεκίνησε από το Ντουμπάι με τελικό προορισμό την Νέα Υόρκη και ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.Η πτήση για Ντουμπάι
Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος κανονικά, οι πόρτες έκλεισαν και το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς το διάδρομο απογείωσης.

Ωστόσο, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κυβερνήτης ειδοποίησε τους επιβάτες ότι έπρεπε να επιστρέψει λόγω τεχνικού προβλήματος.

Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν παίρνοντας μαζί όλες τις αποσκευές τους.

Αντί να ακολουθηθεί, όμως, η συνήθης διαδικασία για ανάλογες περιπτώσεις, που θέλει τους επιβάτες να πηγαίνουν απλά προς την αίθουσα αναμονής, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό αστυνομικό έλεγχο παρουσία δεκάδων αστυνομικών με πολιτικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».
Καρδίτσα – Πατέρας 12χρονου που βρέθηκε απαγχονισμένος: Δεν αυτοκτόνησε, έκανε μια άσκηση σαν του Χουντίνι
9/11/2022

«Ήθελε να ζει ριψοκίνδυνα»… ορισμένα από τα λόγια σπαραγμού του πατέρα του αδικοχαμένου 12χρονου από την Καρδίτσα που βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του πριν λίγες εβδομάδες.

«Δεν ήταν αυτοκτονία, σίγουρα πράγματα, το παιδί μπήκε μέσα, έφαγε και αντί να κάνει τα μαθήματά του, να παίξει με το lego, έκανε μία άσκηση σαν του Χουντίνι, προσπαθούσε να φτάσει στα όρια δηλαδή, να δραπετεύει για να γίνει όπως οι σούπερ ήρωες, γι’ αυτό και το καλοκαίρι πήγαινε πάρα πολύ βαθιά και του φώναζα ”έλα έξω αγόρι μου μην πας τόσο βαθιά”. Φέτος το καλοκαίρι πήγε τόσο βαθιά μέσα, που έβαλα εγώ τα βατραχοπέδιλα και πήγα να τον φτάσω για να τον βγάλω έξω. Μου λέει ‘θέλω να δω τον βυθό’ και λέω ‘δε θα πας μόνος σου άλλη φορά», λέει ο πατέρας του 12χρονου στο Mega

Ο πατέρας του παιδιού τονίζει πως η απώλεια του 12χρονου δεν οφείλεται σε αυτοκτονία και μιλά για ένα παιδί πολύ δραστήριο.

«Τελικά μάθαμε και λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, ότι είχε τον φόβο ότι μπορεί να μας κλέψουνε, να μας δέσουνε κακοποιοί και ήθελε να βρει έναν τρόπο που να βγει, να λυθεί, να κάνει, να ράνει, να έρθει να μας σώσει και πάλι σε αυτό πιστεύω ότι είχε τον έλεγχο αλλά έγινε ένα ατύχημα, γλίστρησε από τα σκαλιά, σίγουρα δεν είναι αυτοκτονία, σίγουρα δεν έπαιξε με ”μπλε φάλαινες” ή το άλλο το challenge γιατί δεν είχε το κινητό, έπρεπε κάπου να δείχνει κάτι. Φύγαμε από ένα μέρος που έφαγε πολύ bullying στο Δημοτικό και ήρθαμε εδώ σε μία άλλη πόλη και τον αγαπήσαν όλοι. Αυτό που σας λέω έχω και 1% μήπως έχει γίνει κάτι εκεί μέσα έτσι; Κάποιος τον απειλούσε. Απειλούσε εμάς. Εμείς πάντως μάθαμε ότι φοβόταν για όλη του την οικογένεια και ήθελε να μας προστατέψει» επισημαίνει ο πατέρας.
«Πριν από δύο εβδομάδες πήραμε ποδήλατα, δεν το καταλάβαινα εγώ ότι ήθελε να ζήσει λίγο ριψοκίνδυνα όπως οι ήρωες της Marvel. Τώρα για να σας δώσω να καταλάβετε πήγαμε να δούμε το ”No Way Home” με τον Spiderman και χειροκροτούσε όταν έβγαιναν οι Spiderman λες και έβλεπε τι να σας πω, τον πιο… τον Θεό του. 

Ζωγράφιζε πάρα πολύ ωραία, δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα ψυχολογικό, είχαμε πάει και σε ψυχολόγους γιατί κάναμε αλλαγή σπιτιού και είχε περάσει από τους ψυχολόγους και μας είπαν μια απλή διάσπαση προσοχής. Εγώ έχω χειρότερη διάσπαση προσοχής άμα με βάλετε» συμπληρώνει.


Γιούνκερ: Δεν σεβαστήκαμε τους Έλληνες. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν πολύ αυστηρά


16/09/2022


Στα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο  πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ αυτήν την απαίσια περίοδο. Η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή», δήλωσε.

Μιλώντας  στο Euronews, υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά» και ότι «η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή».

Με αφορμή την τυπική ολοκλήρωση της επιτήρησης της Ελλάδας, ανέφερε πως πρόκειται για καλά νέα τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρώπη, «γιατί δείχνει, ανεξάρτητα από όλα τα λάθη που έχουν γίνει, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει και όσοι υπερασπίζονταν την Ελλάδα, αυτή ήταν η περίπτωσή μου, είχαν δίκιο να πουν όχι σε όσους ήθελαν να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «δεν ήταν μόνο η Γερμανία που ήταν πολύ επικριτική με την Ελλάδα», αλλά και ότι οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Φινλανδοί και άλλοι δεν σταμάτησαν να επιτίθενται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι τότε έπρεπε να δώσει μάχη για να αποτρέψει άλλες χώρες απ’ το να ζητούν επίσημα την έξοδο της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη. «Επειδή αυτό το δημοψήφισμα ήταν ένα σκάνδαλο, σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι άνθρωποι είπαν όχι, αλλά το πρόγραμμα όπως αποφασίστηκε, εφαρμόστηκε», είπε.

«Ήταν ένα λάθος για τους Έλληνες επειδή ψήφιζαν για κάτι που δεν υπήρχε πια. Ήταν αχρείαστο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συμπλήρωσε ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές, η Ελλάδα δέχτηκε μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, οπότε θα ήθελα να ξεχάσω αυτό το κεφάλαιο».

Σχετικά με τα «μαθήματα» από την ελληνική κρίση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε τα εξής: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε κατά την ελληνική κρίση του ευρώ. Και πάντα θεωρούσα ότι η κατανομή των προσπαθειών μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν ήταν αρκετά ισορροπημένη. Μέρος αυτού του λάθους οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί… στο ΔΝΤ, στην Κεντρική Τράπεζα και στην Επιτροπή κατά τα χρόνια πριν από τα χρόνια μου, εφαρμόσαμε έναν τυφλό προϋπολογισμό λιτότητας, που ήταν λάθος».


.protothema.

Κικίλιας: «Ντροπή η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού»

02/09/2022
Τις εξοργιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρσυόστομου σχολίασε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε «ντροπή» την δήλωση του Μητροπολίτη γράφοντας χαρακτηριστικά στο Twitter:

«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού».

Πηγή: topontiki.gr

Στοιχεία σοκ για βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα: 2.749 περιστατικά στο α’ εξάμηνο του 202221/08/2022Στη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για τις γυναίκες-θύματα βίας, αλλά και στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία και την παρενόχληση, στοχεύει το πανελλαδικό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι πάντα σε ετοιμότητα, προκειμένου να στηρίξει και να βοηθήσει όποια γυναίκα απευθυνθεί στις δομές, αλλά και τρίτα πρόσωπα που μπορεί να θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά βίας και να ζητήσουν συμβουλές.

Συγκεκριμένα, τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν στις γυναίκες, που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης, αλλά και εργασιακής συμβουλευτικής, ενώ οι Ξενώνες Φιλοξενίας φιλοξενούν γυναίκες-θύματα βίας με τα παιδιά τους, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Επιπλέον, το Δίκτυο Δομών διαθέτει την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, στην οποία μπορεί να καλέσει κάθε ενδιαφερόμενος/η που επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας ή να καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό και να λάβει την απαραίτητη βοήθεια και συμβουλή.

Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, με εξειδίκευση σε θέματα βίας, είναι μία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε γυναίκες-θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα βίας κατά των γυναικών.

Πληροφορίες μπορούν επίσης να λάβουν όσες και όσοι το επιθυμούν μέσα από τις ιστοσελίδες metoogreece.gr και womensos.gr, από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) ή στέλνοντας e-mail στο sos15900@isotita.gr.Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τα τέλη Ιουνίου 2022, η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.201 κλήσεις. Από το σύνολο των κλήσεων, οι 3.606 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Ειδικότερα, 1.903 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 1.661 γυναίκες κατήγγειλαν συγκεκριμένα τον σύζυγο/πρώην σύζυγο ή σύντροφο/πρώην σύντροφο για ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα, το πρώτο εξάμηνο του 2022, 2.749 γυναίκες-θύματα βίας απευθύνθηκαν στο Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας) και έλαβαν την κατάλληλη φροντίδα γι' αυτές.

Συρεγγέλα  Είμαστε στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, δηλώνει: «Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες σε περίπτωση που βιώσουν οποιαδήποτε μορφή βίας - είτε αυτή είναι σωματική είτε ψυχολογική είτε σεξουαλική ή οικονομική - να μιλάνε, να σπάνε τη σιωπή τους και να ζητούν βοήθεια και στήριξη και συμβουλεύουμε τις γυναίκες να μην κλείνουν τα μάτια μπροστά στη βία και την κακοποίηση, αλλά να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα σημάδια».

Όπως επισημαίνει, τα θύματα μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 ή να απευθύνονται στα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και παρέχουν ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τις διευθύνσεις ή τα τηλέφωνα των Κέντρων μπορεί να βρει όποιος/α ενδιαφέρεται στις ιστοσελίδες https://metoogreece.gr/ ή https://womensos.gr/.

«Είμαστε στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας, τις στηρίζουμε και τις βοηθάμε να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Συρεγγέλα.

Τέλος, η υφυπουργός Εργασίας ευχαριστεί όλα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του ΚΕΘΙ, καθώς και το προσωπικό της Γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των ξενώνων, για το σπουδαίο έργο τους, τη στήριξη που προσφέρουν στα θύματα βίας και τις δράσεις που προωθούν για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Έμφαση στην εργασιακή στήριξη και στις δράσεις ενημέρωσης

Την ίδια ώρα, η υφυπουργός Εργασίας έχει τονίσει επανειλημμένα τη σπουδαιότητα μίας σειράς δράσεων που υλοποιούνται στον τομέα της εργασίας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η προστασία τους από κακοποιητικές συμπεριφορές, όσο και η οικονομική τους ανεξαρτησία, σε περίπτωση που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εστία τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι άνεργες γυναίκες-θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων της ΔΥΠΑ.

Ταυτόχρονα, η κα Συρεγγέλα υπογραμμίζει επίσης τη συμβολή των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Άλλωστε, πρόσφατα, η ίδια επισκέφθηκε το Περιστέρι και το Αιγάλεω και ενημέρωσε δεκάδες πολίτες για τις δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Με μήνυμα «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη!» και έχοντας στο πλευρό της εθελοντές και εθελόντριες, η υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε διεξοδικά τους πολίτες για το Δίκτυο Δομών για κακοποιημένες γυναίκες που διαθέτει η χώρα μας και τους διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που θέλει να καταγγείλει κακοποίηση, βία ή παρενόχληση.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, που έχουν αναληφθεί, είναι η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, καθώς και η ανάπτυξη και άλλων δράσεων, όπως είναι, για παράδειγμα, η πιλοτική εφαρμογή ενός εργαλείου εκτίμησης του βαθμού επικινδυνότητας εμφάνισης ενδοοικογενειακής βίας και η μελέτη σχετικά με το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας.

Γρεβενά: Περιμένουμε να μάθουμε γιατί έφυγε έτσι το παιδί μας

04/08/2022
Το βρέφος εισήλθε στο νοσοκομείο των Γρεβενών εμπύρετο, με τους γιατρούς να παλεύουν να του ρίξουν το πυρετό για τρεις ημέρες.
Συνεχίζεται το θρίλερ με τον θάνατο του βρέφους που κατέληξε αιφνιδίως το πρωί της Τρίτης, στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, έπειτα από δύο ημέρες νοσηλείας.

Η νεκροψία – νεκροτομή ολοκληρώθηκε από την ιατροδικαστική υπηρεσία Κοζάνης το μεσημέρι της Τετάρτης και δεν προέκυψαν σαφείς ενδείξεις για τα αίτια του θανάτου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που αναμένεται να ρίξει «φως» και να δώσει απαντήσεις, είναι τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία θα βγουν το επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Κοζάνης Ιωάννης Φούντος, «ελήφθησαν δείγματα προκειμένου να γίνουν ιστολογικές εξετάσεις», που αναμένεται να ρίξουν φως στον αιφνίδιο θάνατο του βρέφους.Παρών στη διαδικασία της νεκροτομής ήταν και ιδιώτης ιατροδικαστής, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του μόλις 35 ημερών βρέφους, το οποίο μετέφεραν, με πυρετό, στο νοσοκομείο Γρεβενών οι γονείς του και δύο ημέρες αργότερα κατέληξε στην Παιδιατρική Κλινική.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Γρεβενών για το περιστατικό.

«Περιμένουμε να μάθουμε γιατί έφυγε έτσι το παιδί μας»


«Δεν γνωρίζω γιατί το μωράκι μας πέθανε ξαφνικά. Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. Όταν πήγαμε στο νοσοκομείο είχε υψηλό πυρετό και δεν έπεφτε κάτω από 38. Οι γιατροί προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Περιμένουμε να μάθουμε γιατί έφυγε έτσι το παιδί μας» ανέφερε εχθές η μητέρα, τονίζοντας ότι όλοι η οικογένεια είναι συντετριμμένη από το τραγικό συμβάν.

Πέθανε βρέφος 35 ημερών στο Γενικό νοσοκομείο Γρεβενών από αδιευκρίνιστα αίτια

03/08/2022Ενα μωράκι μόλις 35 ημερών κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών όπου νοσηλευόταν βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Το βρέφος πέθανε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το μεσημέρι της Τρίτης (2/8) και σήμερα αναμένεται να γίνει νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου.

Το μωράκι νοσηλεύτηκε και του χορηγήθηκε αντιβιοτική αγωγή, χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς το ταλαιπωρούσε, παρά μόνο ότι είχε υψηλό πυρετό. Γύρω στις 7 το πρωί της Τρίτης, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το βρέφος ήταν απνοϊκό. Αμεσως έγιναν προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, όμως δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν...

Ναύπακτος: Πέθανε ξαφνικά 26χρονη αστυνομικός εν ώρα υπηρεσίας


20/07/2022

Η κοπέλα υπηρετούσε σε τμήμα της Αθήνας - Αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία όταν μπήκε στο περιπολικό
       
Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου από τον ξαφνικό χαμό μιας 26χρονης αστυνομικού.

Η κοπέλα, κόρη αστυνομικού από την πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, υπηρετούσε σε αστυνομικό τμήμα στην Αθήνα. Χθες, όταν μπήκε στο περιπολικό, ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία, σύμφωνα με πληροφορίες του npress και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όμως δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Ο ξαφνικός χαμός της έχει συγκλονίσει την αστυνομία, ενώ οι συμμαθητές της και οι φίλοι της στην Ναύπακτο δεν μπορούν να το πιστέψουν. «Ήταν ένα καταπληκτικό κορίτσι» λένε όσοι την γνώριζαν.

Πηγή: npress

Δολοφονία στην Αίγινα: Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ο γιος της Μαρίας Μπονίκου
9/6/2022

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού αναμένεται να οδηγηθεί και να κρατηθεί ο 46χρονος γιος της Μαρίας Μπονίκου, ο οποίος δολοφόνησε την ηθοποιό μέσα στο σπίτι τους στην Αίγινα, την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με άρθρο στο enikos.gr με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 46χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος για το στυγερό έγκλημα και σύμφωνα με τις δικαστικές δικαστικές Αρχές θα κρατηθεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Σημειώνεται ότι η μεταγωγή του γιου της ηθοποιού στα δικαστήρια Πειραιά ακυρώθηκε χθες, καθώς ο ίδιος τραυματίστηκε στο κεφάλι και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Το χρονικό της δολοφονίας της ηθοποιού
Η 73χρονη ηθοποιός εντοπίστηκε άγρια δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της στην Αίγινα, στην περιοχή Πολλές Ελιές, την περασμένη Παρασκευή.

Πληροφορίες που είχε μεταδώσει το enikos.gr, ανέφεραν ότι ο 46χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι η μητέρα του δεν του επέτρεπε να βγαίνει συχνά αλλά ούτε και να μιλάει πολύ.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η 73χρονη δολοφονήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο χρονικό διάστημα 20:00 – 22:00. Η Μαρία Μπονίκου έφερε τραύματα στο κεφάλι της και μαχαιριές στο σώμα της. Κατασχέθηκαν δύο μαχαίρια, ένα εκ των οποίων ήταν μαχαίρι πεταλούδα.Δίπλα στο άψυχο σώμα της βρέθηκε το ένα μαχαίρι αλλά και το σπασμένο βάζο, με το οποίο ο δράστης την χτύπησε.

Ο 46χρονος συνελήφθη το Σάββατο και έχει ομολογήσει την πράξη του.


Ληστεία στη δισκογραφική Panik Records στη Βούλα: Αυτός είναι ο γνωστός μουσικοσυνθέτης που τραυματίστηκε

8/6/2022

Εφιαλτικές στιγμές στα χέρια ληστών έζησε ο Μάριος Ψιμόπουλος στα γραφεία γνωστής δισκογραφικής εταιρίας στη Βούλα.

Σύμφωνα με άρθρο στο newsbomb.gr, οι δράστες τον ακινητοποίησαν με τη βία, τον απείλησαν με κατσαβίδι και τον έδεσαν σε καρέκλα. Ο 45χρονος συνθέτης (εξωτερικός συνεργάτης της δισκογραφικής εταιρίας) βρισκόταν στο χώρο, διότι έγραφε μουσική.

Ο Μάριος Ψιμόπουλος έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως τους Κωνσταντίνο Αργυρό, Ελένη Φουρέιρα, Χρύσπα, Βαλάντη, Γιώργο Γιαννιά, Τριαντάφυλλο, Χρήστο Μενιδιάτη, Νίνο, Γιάννη Πλούταρχο, Ζοζεφίν και πολλούς ακόμα, δημιουργώντας πολλές επιτυχίες στην καριέρα του.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι ληστές φορούσαν χειρουργικές μάσκες. Εισέβαλαν στο χώρο από ανασφάλιστο παράθυρο και στη συνέχεια ακινητοποίησαν με κατσαβίδι τον συνθέτη για να ψάξουν τους χώρους. Συνολικά «άνοιξαν» τρία μικρά χρηματοκιβώτια και έψαξαν το εσωτερικό τους, ενώ φέρονται να πήραν μαζί τους ένα τέταρτο χρηματοκιβώτιο μεσαίου μεγέθους που βρισκόταν στον 2ο όροφο του κτιρίου.

Η έρευνα της Αστυνομίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας «βλέπουν» πίσω από την επίθεση έμπειρους ληστές, οι οποίοι ήξεραν πώς να μην αφήσουν πίσω τους ίχνη. Γνώριζαν ότι το κτήριο έχει σε πολλά σημεία κάμερες ασφαλείας και πήραν «μέτρα» για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Αυτό που εξετάζεται είναι εάν είχαν πληροφόρηση ή όχι για τους χώρους του κτηρίου.Η έρευνα της Ασφάλειας συνεχίζεται για τον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, ενώ γίνεται προσπάθεια συλλογής υλικού από κάμερες ασφαλείας της Βουλιαγμένης για να χαρτογραφηθεί το δρομολόγιο των ληστών.

Δολοφονία Ζέμπερη: Φέρτε εδώ τους πραγματικούς δολοφόνους, αυτός είναι πιόνι

6/06/2022

Οι καταθέσεις στη δίκη για την δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη

«Το παιδί το σκότωσαν από υπόθεση της δουλειάς. Ο δολοφόνος κατηγόρησε γνωστό μεγαλοδικηγόρο ότι τον πλήρωσε για να τη σκοτώσει. Τι κάνατε με αυτό; Φέρτε εδώ τους πραγματικούς δολοφόνους. Αυτός είναι πιόνι! Εγώ πιστεύω ότι στη δουλειά της ξέρουν!». Αυτό υποστήριξε σήμερα στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, ο πατέρας της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, η οποία τον Οκτώβριο του 2017 δολοφονήθηκε με 14 μαχαιριές ενώ βρίσκονταν στο Β΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το «L & Ο» για το στυγερό αυτό έγκλημα σε πρώτο βαθμό είχε καταδικασθεί σε δυο φορές ισόβια ο 62χρονος Εμμανουήλ Σοροπίδης, ο οποίος σήμερα δεν βρέθηκε στην αίθουσα του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει εκ νέου δικαστές και ενόρκους αλλά και την οικογένεια του θύματος.

Κατέθεσαν σχεδόν όλοι οι μάρτυρες
Στη δίκη ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η οποία ξεκίνησε έπειτα από δυο αναβολές, κατέθεσαν σχεδόν όλοι οι μάρτυρες της υπόθεσης, με τα μέλη της οικογένειας, ωστόσο, της αδικοχαμένης κοπέλας, να αποκλείουν τη δολοφονία της Δώρας προκειμένου ο κατηγορούμενος να της κλέψει την τσάντα. Όπως κατέθεσαν, άλλοι ήταν οι λόγοι τέλεσης του εγκλήματος και για το λόφο αυτό ζήτησαν να ξεκινήσει νέα έρευνα. Μάλιστα, σε έντονο ύφος ο πατέρας του θύματος ανέφερε ότι η κόρη του δολοφονήθηκε επειδή έχει στα χέρια της υποθέσεις της λίστας Λανγκαρντ. Ζήτησε μάλιστα από το δικαστήριο να ερευνήσει αυτήν την εκδοχή. «Γιατί φωνάζετε;» του είπε κάποια στιγμή η πρόεδρος του δικαστηρίου με τον μάρτυρα να απαντά: «Σκότωσαν το παιδί μου! Αυτή είναι η δουλειά σας!».

Αντίθετα, στη δική του κατάθεση στο ακροατήριο ο προϊστάμενος της εφοριακού στη ΔΟΥ Πειραιά, ανέφερε ότι οι περισσότερες υποθέσεις που χειριζόταν η 32χρόνη ήταν απλές, ενώ στις λιγοστές δύσκολες υποθέσεις ήταν δίπλα της και την βοηθούσε. «Εγώ είχα απειληθεί για υποθέσεις, οι ελεγκτές μου όχι» τόνισε ο μάρτυρας. «Είχε υποθέσεις με μεγάλα ποσά, αλλά το εάν ήταν σοβαρές είναι υποκειμενικό» ανέφερε ακόμη ένας από τους συναδέλφους του θύματος που κατέθεσε στη δίκη.

Σημαντική υπήρξε και η κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος τόνισε πως τα χτυπήματα στο σώμα της κοπέλας καταδεικνύουν και την πρόθεση του δράστη να σκοτώσει. «Γνωρίζουμε ότι όταν χτυπάς στο θώρακα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο», επισήμανε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του ο κ. Μπουζιάνης.«Η κόρη μου ήταν φοβισμένη»
Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα είχε ανέβει για να καταθέσει η μητέρα της Δώρας Ζέμπερη. «Ξέρω ότι ήρθαν οι αστυνομικοί σπίτι και μου είπαν το συμβάν. Μου είπαν ότι σκότωσαν το παιδί μου με 14 μαχαιριές. Δεν ήξερα τι να κάνω. Το παιδί μου μέχρι τις 16.30 ήταν καλά και στο νεκροταφείο για να ανάψει το καντήλι στο τάφο του καλύτερου της φίλου που είχε χαθεί λίγο καιρό νωρίτερα. Της έλεγα να μη πηγαίνει συχνά για ψυχολογικούς λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας για να επισημάνει ακόμη πως το τελευταίο διάστημα πριν τη δολοφονία έβλεπε την κόρη της φοβισμένη ενώ ήθελε να φύγει από το τμήμα ελέγχου τις εφορίας.

«Είχε κάνει κάποια αίτηση για να έρθει πιο κοντά στο σπίτι. Είχε αρκετή δουλειά και την είχαν φορτώσει με όγκο υποθέσεων. Η αίτηση έγινε δεκτή, αλλά τελικά δεν άλλαξε τομέα επειδή οι συνάδελφοι της ήταν καλοί. Βέβαια κάποια στιγμή μου είχε πει ότι είχε δεχθεί απειλές ο προϊστάμενος της», κατέθεσε η μητέρα της 32χρονης για να προσθέσει: «Δεν πιστεύω πως έγινε για να της πάρει τα πέντε ευρώ και την τσάντα. Την παρακολουθούσε μάθαμε, γύριζε γύρω από το σπίτι μας. Δεν είμαι σίγουρη ότι το έκανε για να πάρει ναρκωτικά. Μπορεί κάποιος να τον έβαλε να το κάνει. Γιατί μου σκότωσε το παιδί μου;».


 
Η κατάθεση της αδελφής
Σε αντίστοιχο πνεύμα ήταν και η κατάθεση της αδελφής του θύματος, η οποία ανέφερε: «Είχα δει τη συμπεριφορά της αδελφής μου να έχει αλλάξει. Ήταν ανήσυχη. Δεν ήθελε να βγαίνει έξω. Την έβλεπα φοβισμένη. Πιστεύω ήταν κάτι με τη δουλειά της». Η ίδια υποστήριξε ακόμη πως ο δράστης ήθελε να σκοτώσει την αδελφή της και εξέφρασε την άποψη ότι το έγκλημα σχετίζεται με τη δουλειά της Δώρας. Για το λόγο αυτό ζήτησε να συνεχιστούν οι έρευνες.

«Εγώ αυτό δεν το βλέπω ληστεία, το βλέπω δολοφονία. Τη χτύπησε πισώπλατα ενώ έφευγε. Αυτό πως το βλέπετε; Δεν ήταν ακαριαίος ο θάνατος, βρέθηκε 100 μέτρα παρακάτω. Μόνος του τι έκανε, αλλά δε νομίζω ότι το έκανε για 25 ευρώ. Η εμφάνιση της Δώρας δεν προϊδεάζει για πολλά χρήματα. Μέσα στο νεκροταφείο υπήρχαν πιο εύκολοι στόχοι, όπως γιαγιάδες που μπορεί να έχουν ένα χρυσαφικό ή μια σύνταξη», είπε από την πλευρά του, ο αδελφός του θύματος αποκλείοντας και εκείνος ως κίνητρο της δολοφονίας τη ληστεία.

«Αυτός ερχόταν κάθε μέρα με μια μαύρη bmw»
Ακόμη, στο ακροατήριο σήμερα κατέθεσε γειτόνισσα και φίλη της μητέρας της Δώρας Ζεμπερη η οποία ανέφερε πως είχε δει τον Εμ. Σοροπίδη να κυκλοφορεί στο δρόμο του σπιτιού. «Αυτός ερχόταν κάθε μέρα με μια μαύρη bmw. Όταν τον είδα θυμήθηκα το πρόσωπο. Κυκλοφορούσαν και δυο περίεργοι τύποι, 20 μέρες νωρίτερα, στο δρόμο και θυμάμαι να το λέω στον άντρα μου, ότι αυτοί είναι κάθε μέρα εδώ», τόνισε η μάρτυρας.

Τέλος, στο ακροατήριο κατέθεσε και ο μάρτυρας ο οποίος είχε φιλοξενήσει τον κατηγορούμενο στο σπίτι του και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε εμφανιστεί για να καταθέσει. Σήμερα, το πρόσωπο αυτί, είπε, μεταξύ άλλων, πως ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του που φιλοξένησε τον Εμ. Σοροπίδη, τον οποίο είχε γνωρίσει σε φιλικό σπίτι. Μετά την εξέταση του μάρτυρα, η δικηγόρος της οικογένειας Γιάννα Παναγοπούλου υπέβαλλε αίτημα να κληθεί και να καταθέσει η οικογένεια στο σπίτι της οποίας γνώρισε τον κατηγορούμενο ο συγκεκριμένος μάρτυρας.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΕΡΤ: Νέες πληροφορίες για τον άνδρα που μπούκαρε με ρόπαλο – Οι οικονομικές διαφορές με το λογιστήριο
3/6/2022

Αναστάτωση επικράτησε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, όταν ένας άνδρας εισέβαλε με ρόπαλο στο κτίριο.

Σύμφωνα με άρθρο στο enikos.gr, ένας άνδρας μπούκαρε με το αυτοκίνητό του στο προαύλιο της ΕΡΤ σπάζοντας την προστατευτική μπάρα. Όταν τον είδε άνδρας της υπηρεσίας ασφαλείας security,  αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία.

Όμως εκείνος, κατάφερε να μπουκάρει στο κτίριο και ανέβει μέχρι τον όροφο που βρίσκεται το λογιστήριο. Έσπασε τη τζαμαρία των γραφείων του λογιστηρίου και άρχισε να φωνάζει “θέλω τα λεφτά μου”. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για εξωτερικό συνεργάτη της ΕΡΤ που είχε οικονομικές διαφορές με το λογιστήριο.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο, τον συνέλαβαν.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ
“Αίσιο τέλος είχε ένα ατυχές περιστατικό που συνέβη το μεσημέρι στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όταν εξωτερικός συνεργάτης της ΕΡΤ εισέβαλε στο κτίριο κρατώντας ένα ρόπαλο, έχοντας προηγουμένως προσκρούσει με το αυτοκίνητό του στην μπάρα που υπάρχει περίπου 50 μέτρα από την κεντρική πύλη. Η ασφάλεια της ΕΡΤ αντελήφθη αμέσως ότι ο νεαρός δεν λειτουργούσε με πλήρη συνείδηση των πράξεων του και ύστερα από λίγα λεπτά τον ακινητοποίησε, έχοντας καλέσει ήδη την αστυνομία η οποία τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής.

Η Ασφάλεια της ΕΡΤ κλήθηκε να καταθέσει τα ακριβή περιστατικά, ενώ είναι αυτονόητο ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν επιθυμεί να δοθεί συνέχεια στο ατυχές αυτό περιστατικό”.

Για το ψωμί έγιναν οι μεγαλύτεροι πόλεμοι και επαναστάσεις - Τι γίνεται με το σιτάρι;


9/5/2022
Το ψωμί ήταν η αιτία (και ο θρησκευτικός φανατισμός, αλλά και το κέρδος...) των μεγαλύτερων πολεμικών συγκρούσεων στην Ιστορία και των πιο μεγάλων επαναστάσεων. Τι μας περιμένει;
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα κύμα καύσωνα με αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες και ένταση έχει κυριεύσει τη Νότια Ασία. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στην Ινδία και το Πακιστάν βιώνουν θερμοκρασίες πάνω από 40°C κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα σε συνδυασμό με την αύξηση τιμών στα καύσιμα βάζουν «φωτιά» στον πλανήτη
Το Δελχί, η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στον κόσμο, υποφέρει από συνεχείς μέρες ζέστης, ενώ το Ναβαμπσάχ του Πακιστάν - μια πόλη 230.000 κατοίκων στην έρημο της χώρας, νότια - είδε τα θερμόμετρα να φθάνουν τους 50°C μια θερμοκρασία στην οποία το ανθρώπινο σώμα αρχίζει να ψήνεται...
 
Το κύμα καύσωνα έχει τρομακτικό κόστος στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από θερμοπληξία, ενώ το κλιματικό κόστος ακόμα είναι ανυπολόγιστο. Αν και μόνο οι πλούσιοι Ινδοί διαθέτουν κλιματιστικά, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο υψηλή, που η χώρα σχεδιάζει να εισάγει επιπλέον άνθρακα για να διατηρήσει ζωντανό το ηλεκτρικό της δίκτυο. Το κύμα καύσωνα θα έχει επίσης οικονομικό κόστος: Ο κόσμος υποφέρει από έλλειψη ζωτικής σημασίας αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών καλλιεργειών δημητριακών όπως το σιτάρι.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα σε μια ήδη προβληματική παγκόσμια αγορά σιταριού - η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και η Ουκρανία η 6η μεγαλύτερη σιτοπαραγωγός χώρα στον κόσμο - εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη. Η Ινδία, η οποία έχει να παρουσιάσει επί πέντε συνεχόμενα χρόνια καλλιέργειες σιταριού - ρεκόρ, έκανε ακόμα ένα άλμα και προσφέρθηκε να εξάγει περισσότερες ποσότητες σιτηρών από ό,τι συνήθως. Το κύμα καύσωνα έχει, προς το παρόν, ανατρέπει αυτά τα σχέδια. Ινδοί αγρότες έχουν υπολογίσει ότι το 10 έως 15% της σοδειάς τους έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τη Μόνικα Τοτόβα, οικονομολόγο στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, μια υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα τρόφιμα ρυθμίζουν την Ιστορία

Οι ελλείψεις τροφίμων και οι αυξανόμενες τιμές των σιτηρών μπορούν να αλλάξουν την πορεία της Ιστορίας. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές των βασικών αγαθών έπαιξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης πριν από μια δεκαετία. (άλλοι πάλι διαφωνούν). Η Μόνικα Τοτόβα απάντησε σε κάποιες καίριες ερωτήσεις του αμερικανικού site theatlantic.com, που ίσως διαφωτίσουν κάποιος από τους πολλούς που έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν για την επόμενη μέρα.


1. Η Ινδία θα έχει απόθεμα σιταριού και για πόσο ακόμα;
- Η μεγαλύτερη ετήσια σοδειά σιταριού της Ινδίας είναι η χειμερινή καλλιέργεια (ράμπι), η οποία σπέρνεται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και θερίζεται στις αρχές της άνοιξης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ινδία πέτυχε παραγωγή ρεκόρ σιταριού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ήταν σε καλό δρόμο για ακόμα μια εύφορη χρονιά, όταν χτύπησε το κύμα καύσωνα.
Η χώρα ήταν άτυχη, όσον αφορά την χρονική στιγμή. Στη νότια και κεντρική Ινδία, το σιτάρι έχει ήδη μαζευτεί ή συλλέγεται τώρα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα του σιταριού στη βόρεια Ινδία, την πιο παραγωγική περιοχή της χώρας, όπου η σοδειά παραμένει σε μεγάλο βαθμό αθέριστη με συνέπεια να ψήνεται από τον καύσωνα. Η ίδια η ζέστη δεν θα βλάψει το σιτάρι, αντίθετα, αυτό για το οποίο ανησυχούν οι γεωπόνοι, είπε, είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται «τερματικό θερμικό στρες», όπου η υπερβολική ζέστη επιβαρύνει το φυτό και το εμποδίζει να σχηματίσει κόκκους.
Ένα μεγάλο μέρος του σιταριού της βόρειας Ινδίας δεν είχε σχηματίσει ακόμη τους κόκκους του, πριν αρχίσει το κύμα καύσωνα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι σοβαρά. Η κλιματική αλλαγή επίσης συνέβαλε στο πρόσφατο χτύπημα του καύσωνα με μικρό αλλά ουσιαστικό τρόπο. Υπάρχει περισσότερη άρδευση στα βόρεια χωράφια τώρα από ό,τι παλιά, είπε ο Τοατόβα, επειδή το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια έχει αυξήσει τη ροή των ποταμών στη χώρα. Όμως, τώρα οι αγρότες βλέπουν και την άλλη όψη αυτού του νομίσματος…». Ωστόσο, η Τοτόβα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα καταστροφικά σενάρια: «Ακόμη και αν το κύμα καύσωνα στην Ινδία πρόκειται να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες, εξακολουθεί να υπάρχει μια αρκετά σημαντική σοδειά στη χώρα», είπε. 2. Η Ουκρανία εξακολουθεί να παράγει σιτάρι. Το πρόβλημα είναι να το εξάγει;                                                                                                          

- Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, περίπου 55,4 εκατομμύρια τόνοι σιταριού φαινόταν να μένουν στις αποθήκες. Οι δύο χώρες, με τα περίφημα παραγωγικά εδάφη τους, λειτουργούν σαν το καλάθι του ψωμιού για την Ευρώπη, την Ασία και τη βόρεια Αφρική. Ευτυχώς, ο πόλεμος, μέχρι στιγμής, δεν ήταν τόσο καταστροφικός όσο φοβόντουσαν σε αυτό το μέτρο.


«Οι αγρότες της Ουκρανίας παράγουν», είπε η Τοτόβα, αν και προφανώς δεν έχουν τις ίδιες αποδόσεις όπως πριν. «Το πρόβλημα για την Ουκρανία θα είναι το πώς θα φτάσουν τα αγαθά στην παγκόσμια αγορά».
Περισσότερο από το 90% του σιταριού της Ουκρανίας διοχετεύεται σε άλλες χώρες μέσω των λιμανιών της της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία έχει αποκλείσει αυτά τα λιμάνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικές εξαγωγές εμπορευμάτων της Ουκρανίας πρέπει να ταξιδεύουν με σιδηρόδρομο ή φορτηγά. Η Ουκρανία συνήθιζε να στέλνει 5 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων από τα λιμάνια της, κάθε μήνα. Μέσω ξηράς, η χώρα μπορεί να στείλει μόνο περίπου 500.000 τόνους το μήνα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τις χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές της Ουκρανίας ή της Ρωσίας.

3. Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη σιταριού;
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά σιταριού. Το σιτάρι είναι πολύ, απλώς δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει. Η κρίση του σιταριού είναι πιο πιεστική για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής που εισήγαγαν πολύ ρωσικό και ουκρανικό σιτάρι πριν από τον πόλεμο. Αυτές οι χώρες προτιμούσαν το ρωσικό και το ουκρανικό σιτάρι όχι μόνο επειδή η ίδια η καλλιέργεια ήταν φθηνή, αλλά επειδή είχε χαμηλό κόστος μεταφοράς. Ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα και τώρα είναι πλέον ακριβό οποιοδήποτε προϊόν που βγαίνει από την περιοχή. Η κρίση θα πέσει πιο βαριά, λοιπόν, σε χώρες που δεν έχουν μεγάλη ικανότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους, όπως το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής, που έχει βιώσει τέταρτη συνεχή χρονιά ξηρασίας.
«Το Ιράκ έχει πετρέλαιο και οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται· αυτοί μπορούν να πουλήσουν πετρέλαιο και να πάρουν σιτάρι», λέει η Τοτόβα. «Αλλά οι χώρες που ήταν σε δυσχερή θέση, βρίσκονται τώρα σε ακόμα χειρότερη».
Στην κορυφή της λίστας: η Υεμένη, η οποία βρίσκεται σε συνθήκες λιμού από το 2016 λόγω του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, 17 εκατ. κάτοικοι της Υεμένης αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια· ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τα 19 εκατ. μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η κεντρική και νότια Ινδία θα εξακολουθούν να έχουν – πιθανώς - αρκετό σιτάρι για να βοηθήσουν αυτές τις χώρες, αλλά δεν υπάρχει καμία υποδομή για να φτάσει αυτό το σιτάρι εκεί που πρέπει. Το ερώτημα για το μέλλον είναι, εάν οι υψηλότερες τιμές και η διεθνής βοήθεια μπορούν να μεταφέρουν το σιτάρι από την Ινδία και αλλού στις χώρες που κάποτε εξαρτιόνταν από το ουκρανικό καλάθι του ψωμιού.

 
Πώς όμως αφουγκράζονται αυτή την κρίση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και άλλες πλούσιες χώρες;
«Οι άνθρωποι ρωτούν: Θα είναι άδεια τα ράφια; Μάλλον όχι», λέει η Τοτόβα. «Αλλά οι τιμές θα αυξηθούν». Τελικά, οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών θα αυξήσουν τις τιμές του κρέατος, επειδή τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες τρώνε τα βασικά προϊόντα με όλα τα άλλα.

4. Η κρίση του σιταριού επιδεινώθηκε από την κρίση και στα λιπάσματα;
Οι τιμές των λιπασμάτων βρίσκονται σε σημεία ρεκόρ· έχουν εκτοξευτεί κατά 30% από την αρχή του έτους. Η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων συνδέεται και με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και με την πανδημία: Τα λιπάσματα παρασκευάζονται με φυσικό αέριο και οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν υψηλές από τότε που η Κίνα και η Ρωσία «έσπασαν» την αγορά πέρυσι. (Η Κίνα σταμάτησε να εισάγει άνθρακα από την Αυστραλία λόγω διαφωνίας που σχετίζεται με την πανδημία, και η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν όψει της εισβολής της στην Ουκρανία.) Ο τυφώνας Ίντα υποχρέωσε να μειωθεί η παραγωγή φυσικού αερίου στο Τέξας τον περασμένο χειμώνα.
Οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων δεν θα πλήξουν απαραιτήτως τις σοδειές άμεσα. Οι αγρότες μπορούν να παραλείψουν μια εφαρμογή λιπάσματος, χωρίς να έχουν ελλειμματικές αποδόσεις. Αν όμως η κατάσταση δεν βελτιωθεί, μπορεί να δούμε το πρόβλημα την επόμενη σεζόν».


5. Η κλιματική αλλαγή θα κάνει αυτές τις αιφνίδιες μεταβολές πιο έντονες;
- Δεν μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή πολλά από τα προβλήματα στην αγορά του σιταριού. Αλλά ένας πλανήτης που συνεχώς θερμαίνεται συνεχώς επιδεινώνει την κατάσταση. Τα κύματα καύσωνα είναι το πιο ξεκάθαρο και πιο εύκολα αναγνωρίσιμο σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και ο συνεχιζόμενος καύσωνας της Ινδίας είναι ένα από αυτά.
«Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η τιμή των γεωργικών προϊόντων ήταν πολύ υψηλή», δηλώνει η Τοτόβα.
«Η γεωργία εξαρτάται κυρίως από τον καιρό. Και ακόμη και άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή, θα παραδεχτούν ότι υπάρχει μεγαλύτερη αστάθεια του καιρού και μεγαλύτερη πιθανότητα ακραίων φαινομένων τώρα από ό,τι παλιότερα», είπε.
Οι κλιματικές επιπτώσεις που ανησυχούν περισσότερο είναι οι ξηρασίες και οι ξαφνικές, απρόβλεπτες αλλαγές στη διαθεσιμότητα νερού. Για παράδειγμα το Μαρόκο: Κατά τη διάρκεια μιας υγρής χρονιάς, η χώρα της Βόρειας Αφρικής παρήγαγε τεράστια ποσότητα σιταριού: Περίπου 7,5 εκατ. τόνους. Σε μια ξηρή χρονιά, μέτρησε μόνο 2,5 εκατ. τόνους. Μια τέτοια τεράστια διακύμανση καθιστά αδύνατη κάθε στατιστικά εξομαλυνόμενη πρόβλεψη.

Η τροφή δεν έχει να κάνει μόνο με το… στομάχι. Όταν μια χώρα εισέρχεται σε περίοδο έλλειψης τροφίμων, οι συνέπειες ακουμπάνε την οικονομία και την κοινωνία της. Οι γονείς αποσύρουν τα παιδιά τους από το σχολείο για να αποφύγουν να πληρώσουν τα δίδακτρα, ώστε να μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για φαγητό. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να έχει συνέπειες σε βάθος δεκαετιών. Αυτό είναι ένα από τα πολλά αρθρωτά προβλήματα, που θα κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή σε έναν κόσμο που (όπως λένε οι αρνητές, απλά…) θερμαίνεται.
Πηγή: Robinson Meyer -The Atlantic.

Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Κατέβασε τα ρολά του φαρμακείου, τη σκότωσε και μετά έκανε μονόζυγο6/5/2022

Βαθιά συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι στο χωριό Πηγές Νέστου- Καβάλας εκεί όπου σημειώθηκε μια νέα γυναικοκτονία με θύμα μια μητέρα δύο παιδιών από τον πρώην σύζυγο της.
Xθες (5/5) o 55χρονος άνδρας στραγγάλισε τη σύζυγό του και αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι, που έχει δύο ανήλικα παιδιά 10 και 6 ετών, το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα και είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίου. Ο άνδρας φέρεται να στραγγάλισε την κατά αρκετά χρόνια νεότερη γυναίκα, και μετά να κάλεσε την αστυνομία ο ίδιος όπως αναφέρει το kavalapost.gr

 Ο άντρας νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καβάλας φρουρούμενος εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τους γιατρούς. Ο 55χρονος, που εργάζεται σε εισπρακτική εταιρεία, φέρεται να πήγε στο φαρμακείο της συζύγου του και μετά από έντονη διαφωνία την στραγγάλισε, αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στη συνέχεια κάλεσε την Αστυνομία και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες στα χέρια και το λαιμό του.

«Τη σκότωσε, βγήκε να κάνει μονόζυγο και μπήκε ξανά μέσα στο φαρμακείο»
O κάτοικος του χωριού Απόστολος Τζουρίδης βρίσκεται και αυτός μαζί με πάρα πολλούς συμπολίτες του έξω από το φαρμακείο που διατηρούσε η γυναίκα που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγο της. Ο ίδιος μας είπε τα εξής: «Η χρυσή αυτή γυναίκα δεν έμενε εδώ στο χωριό, αλλά στον Αμυγδαλεώνα, άλλο χωριό έξω από την Καβάλα. Στις Πήγες είχε το φαρμακείο της. Το είχε πάνω από 10 χρόνια το φαρμακείο. Δεν γνωρίζαμε τίποτα για διαμάχες και προστριβές μεταξύ τους, μόνο το ότι ήταν σε διάσταση. Και αυτός ήσυχος ήταν γενικώς. Άλλωστε ούτε έμενε, ούτε εργαζόταν στις Πηγές.

Δεν είδαμε ούτε και ακούσαμε ποτέ διαμάχες. Τη σκότωσε πάντως με φοβερό τρόπο. Ήρθε μεσημέρι προς απόγευμα στο φαρμακείο, κατέβασε τα ρολά, τη σκότωσε και μετά ξανασήκωσε τα ρολά και βγήκε έξω. Πήγε απέναντι στην παιδική χαρά και έκανε μονόζυγο με το πουκάμισο ανοιχτό έξω από το παντελόνι. Ξαναμπήκε μετά μέσα στο φαρμακείο, κατέβασε τα ρολά και έκανε ό,τι έκανε στον εαυτό του. Λένε ότι αποπειράθηκε να κόψει τις φλέβες του. Κατά τις 20.30 ήρθαν και οι γονείς της γυναίκας έξω από το φαρμακείο και την έψαχναν. Αυτή ήταν από 40 έως 46 χρονών, όχι παραπάνω. Ήταν μια πάρα πολύ γλυκιά γυναίκα, εξυπηρετική με όλους μας, ψυχούλα. Πήγαινε τα φάρμακα στα σπίτια όσων τα χρειάζονταν, επαγγελματίας και μαζί πολύ κοινωνική».

Την παραπάνω συνθήκη και περιγραφή μετέφερε στο Newsbeast και ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο εκτός από τον Αμυγδαλεώνα όπου διαμένουν οι γονείς της γυναίκας που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της, και οι οποίοι την βοηθούσαν και με τα δύο ανήλικα παιδιά της, ενίοτε, για πρακτικούς λόγους η δολοφονημένη γυναίκα έμενε και σε ένα σπίτι στις Πήγες, ένα σπίτι που είχε νοικιάσει ακριβώς δίπλα από το φαρμακείο. «Ήταν άψογη επαγγελματίας εξυπηρετούσε όλο τον κόσμο» λέει ο κος Μιχαηλίδης και συμπληρώνει: «Ο πρώην άντρας της περιστασιακά περνούσε από το χωριό. Και ναι, βγήκε όντως να κάνει μονόζυγο δίπλα στην παιδική χαρά αφού τη σκότωσε. Ελάχιστοι βρίσκονται σε αυτό το σημείο εκείνη την ώρα, για αυτό και δεν κατάλαβε κανείς τίποτα».

Εισήχθη με πρήξιμο στον αστράγαλο και πέθανε. Θρήνος και ερωτήματα για τον θάνατο της 3χρονης
5/5/2022

Θρήνος, πόνος και ένα μεγάλο «γιατί» είναι αυτά που βασανίζουν τους γονείς της μικρής Κατερίνας που έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή.
Ξεσπά η μητέρα της μιλώντας στο MEGA.

«Μου το φάγανε άδικα το παιδί. Τελείωσε. Τελείωσε. Αν δεν ξέρεις τι έχεις δεν σε παρακαλάνε οι γονείς να το πάρουν το παιδί από εκεί, επειδή έχουν τη δυνατότητα να το πάνε κάπου καλύτερα, και να σου απαντάνε “εδώ είστε σε καλά χέρια”…», δήλωσε η μητέρα του κοριτσιού.

Τις απαντήσεις θα τις ψάξουν πλέον δια της νομικής οδού: «Από εδώ και πέρα ο νόμος. Ο κ. Διαλυνάς θα αποφανθεί. Έχουμε καταθέσει μήνυση, τελείωσε. Εφόσον δεν παίρνουμε τις απαντήσεις εν ζωή θα τις ψάχνουμε στον θάνατο».

Αυτό που την βασανίζει είναι το ενδεχόμενο μήπως έγινε ιατρικό λάθος.

«Αυτό είναι πίστη, ελπίζω να διαψευστεί για να νιώσω ίσως ανακούφιση ότι δεν, τι να πω, ότι δεν μου φάγαν το παιδί; Τι να πω; Δεν ξέρω, δεν μπορώ, δεν έχω σκέψη να σας πω, δεν έχω σκέψη, τι να πω; Μακάρι να ήταν άρρωστο και να μη το ήξερα; Ή να πω  μου το φάγανε»; Τι είναι καλύτερο;».

Οδύνη…
Το τελευταίο αντίο είπαν χθες στην μικρή Κατερίνα. Το τριών ετών κοριτσάκι που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή προκαλώντας αβάσταχτο πόνο αλλά και βασανιστικά ερωτήματα στους άτυχους γονείς του…«Αν και είναι πλέον αργά, ο μόνος λόγος που γίνεται όλο αυτό είναι για να γνωρίζει η ψυχούλα του παιδιού μου ότι εγώ δε το άφησα στα χέρια τους, ότι δε το άφησα έρμαιο, ο μόνος λόγος να ξέρει από εκεί που είναι ότι θα το ψάξω», είπε η μητέρα του.

Εισήχθη με πρήξιμο στον αστράγαλο
Τη Μεγάλη Τρίτη, οι γονείς μετέφεραν το παιδί στο Παπαγεωργίου με πρήξιμο στον αστράγαλο και ήπιο πυρετό. Εισήχθη στην ορθοπεδική. Την επομένη μεταφέρθηκε στην παιδιατρική μονάδα. Η αξονική γίνεται 10 ημέρες μετά, στις 29 Απριλίου.


Υστερα από 12 ημέρες, το κοριτσάκι μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο, όπου δυστυχώς κατέληξε μέσα σε 2 ώρες από πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα.

«Το πήγανε το παιδί, του βάλανε μια πεταλούδα στο χέρι και λένε αύριο θα του κάνουμε αξονική, την Μεγάλη Τετάρτη, πέρασε η Μεγάλη Τετάρτη πουθενά η αξονική. Πέρασε η Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και ήρθε η άλλη Παρασκευή να κάνουμε την αξονική», είπε η γιαγιά της τρίχρονης.

Ψάχνουν πιθανή σύνδεση με τον κορoνοϊό
Η μικρή Κατερίνα είχε περάσει κορoνοϊό αρχές Μαρτίου ασυμπτωματικά. Οι γιατροί το διαπίστωσαν από το τεστ αντισωμάτων…

Αναζητώντας την αιτία που προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού, εξετάζεται αν το κοριτσάκι έπασχε από αγγειίτιδα, που ίσως προκλήθηκε από τον κορωνοϊό και οδήγησε σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια θανάτου του παιδιού.

Νεκρός ο γιος του Αργύρη Ντινόπουλου

2/5/2022

Τραγωδία για τον πολιτικό και πρώην δημοσιογράφο Αργύρη Ντινόπουλο καθώς ο γιος του βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στα Εξάρχεια.

Ο 33χρονος έμενε στα Εξάρχεια και όλο το πρωί τον έψαχνε ο Αργύρης Ντινόπουλος και δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά του. Το γεγονός αυτό τον έκανε να θορυβηθεί και να πάει στο σπίτι του γιου του στην οδό Μπουμπουλίνας στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε για να τον βρει τελικά νεκρό.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπάρχει περίπτωση εγκληματικής ενέργειας όμως θα διεξαχθεί νεκροψία. Στο σπίτι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης και ο θάνατος του 33χρονου φαίνεται πως οφείλεται σε παθολογικά αίτια.


Η είδηση του θανάτου του Βασίλη Ντινόπουλου προκάλεσε σοκ σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες ενώ σύμφωνα με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook οι οικείοι του θα τον αποχαιρετήσουν την Τετάρτη 4/5/2022 στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.

Ο θάνατος του Βασίλη Ντινόπουλου σόκαρε τον χώρο της τέχνης με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να σημειώνει τα εξής: Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά με θλίψη τον Βασίλη Ντινοπουλο. To Hellenic Film Commission του Ε.Κ.Κ. έχει βραβεύσει τον Vasilis Din ως καλύτερο location manager για την ταινία Kala Azar το 2020 στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει θεσμοθετήσει για την ανάδειξη της ειδικότητας των location managers στην Ελλάδα.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για τον ενθουσιασμό και την αγάπη του για τον κινηματογράφο, αλλά και για το πάθος του να αναδειχτεί και να πιστωθεί ο ρόλος των location managers. “Ενα credit δεν κοστίζει ποτέ τίποτα” Vasilis Din, ως μέλος της κριτικής επιτροπής του Hellenic Film Commission για την απονομή του βραβείου location award κατά τη διάρκεια του Thessaloniki International Film Festival το 2021. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθειά του συλλυπητήρια στους φίλους και στους οικείους του.

Γλυκά Νερά: Να σαπίσει στη φυλακή – Τι λέει ο πρώην εκπαιδευτής του πιλότου

14/4/2022

Οργισμένος με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο εμφανίζεται ο πιλότος Σωτήρης Παπανικόλας, πρώην εκπαιδευτής του 34χρονου δολοφόνου, χαρακτηρίζοντάς τον άκαρδο και ζητώντας να παραμείνει ισόβια στη φυλακή.
Ο πρώην εκπαιδευτής του Αναγνωστόπουλου μίλησε στην Daily Mail και σημείωσε ότι ο πιλότος οικειοποιήθηκε τη ληστεία που είχε γίνει σε βάρος του για να δικαιολογήσει τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.

«Ο Μπάμπης είναι άκαρδος και θα έπρεπε να ντρέπεται που έκλεψε την ιστορία μου. Αισθάνομαι πληγωμένος και προσβεβλημένος από όσα έκανε για να δικαιολογήσει το έγκλημά του. Πρέπει να καταδικαστεί και να σαπίσει στη φυλακή. Όταν άκουσα τον Μπάμπη να μιλάει για τη “διάρρηξη” στο σπίτι του, αμέσως κάλεσα την αστυνομία λόγω της ομοιότητας που είχε με την ιστορία μου. Τους είπα ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες λεπτομέρειες και αυτό με έκανε καχύποπτο» λέει ο 74χρονος πρώην εκπαιδευτής του 34χρονου καθ’ ομολογίαν δολοφόνου.

Και προσθέτει:

«Με σοκάρει ακόμα ότι μπόρεσε να σκοτώσει τη σύζυγό του και το σκυλί τους με αυτόν τον τρόπο και ήταν τόσο ψύχραιμος ώστε να χρησιμοποιήσει την ιστορία μου για να συντηρήσει ένα ψέμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Γλυκά Νερά: Γλυκά Νερά: Καταπέλτης κατά Αναγνωστόπουλου η σύμβουλος ψυχικής υγείας – «Άκρως χειριστικός»

Με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων του κατηγορητηρίου συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς τον Μάιο του 2021 στα Γλυκά Νερά.
Την σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων παίρνει η μάρτυρας κλειδί στην υπόθεση, που δεν είναι άλλη από τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Ελένη Μυλωνοπούλου, η οποία έζησε από κοντά το ζευγάρι για κάποιους μήνες και υπήρξε ο άνθρωπος στον οποίο η Καρολάιν είχε εκμυστηρευτεί φόβους και ανησυχίες.Ήταν 19 Ιουλίου 2021 όταν η σύμβουλος ψυχικής υγείας Ελένη Μυλωνοπούλου πέρασε ξανά το κατώφλι του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον 32χρονο σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Σήμερα, η κ. Μυλωνοπούλου περιέγραψε τον πιλότο ως έναν χειριστικό άνθρωπο που ασκούσε ασφυκτικό έλεγχο στην 20χρονη Καρολάιν.


Όπως ανέφερε, από την πρώτη κιόλας συνεδρία η Καρολάιν της είχε εκμυστηρευθεί ότι ήθελε να πάρει το παιδί της και να φύγει από το σπίτι των Γλυκών Νερών, αποδομώντας από τα πρώτα κιόλας λεπτά την ιδανική εικόνα του γάμου τους, που λίγο νωρίτερα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είχε παρουσιάσει μιλώντας για έρωτα, ταξίδια και πάθος.

«Ήταν η συμπεριφορά του κατηγορούμενου άκρως χειριστική απέναντι στην Καρολάιν. Άκρως, ελεγκτική. Η ίδια η Καρολάιν πολλές φορές δεν καταλάβαινε τον εαυτό της, την έκανε να αισθάνεται ενοχές. Η μητέρα της, της έστελνε χρήματα και τα έπαιρνε εκείνος, δεν είχε ούτε πέντε ευρώ πάνω της. Ήθελε να πάει σε μια σχολή ζαχαροπλαστικής αλλά δεν είχε χρήματα. Δεν μπορούσε να μετακινηθεί όλα γίνονταν με ταξί φίλου του κατηγορουμένου».

Ακόμη ανέφερε πως «οι μώλωπες της ψυχής της Καρολάιν καθρεφτιζόταν στο χαμόγελό της».

Ο κατηγορούμενος παρακολουθεί με προσοχή την εξέταση της κ. Μυλωνοπούλου και κρατάει συνεχώς σημειώσεις καθώς, όπως έκανε και στην προηγούμενη συνεδρίαση, θα διατυπώσει και ο ίδιος ερωτήσεις υπερασπιζόμενος εαυτόν.

Βόλος: Θα σε σφάξω και θα σου πιώ το αίμα με το καλαμάκι

12/4/2022
Απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Σούρπη, στο Βόλο, βράδυ Παρασκευής, όταν μια 86χρονη δέχθηκε επίθεση από τον 40χρονο εγγονό της που την απειλούσε με μαχαίρι.

Ο εγγονός με το πρόσχημα να φορτίσει επαναφορτιζόμενο ράδιο, και παρά το γεγονός ότι σε βάρος του υπήρχε όρος να μην πλησιάζει το σπίτι της γιαγιάς του, εισέβαλε στην οικία της ηλικιωμένης το μεσημέρι, σύμφωνα με το taxydromos.gr

«Θα σε σφάξω και θα σου πιώ το αίμα με το καλαμάκι», άκουσε η 86χρονη τον εγγονό της που τον έχει μεγαλώσει από μικρό, να της λέει σε προφανή κατάσταση εκτός ελέγχου.

Φώναζε, εξύβριζε, απειλούσε και σε ανύποπτη χρονική στιγμή άρπαξε μαχαίρι από την κουζίνα και το έβαλε στον λαιμό της ηλικιωμένης.

«Την τελευταία στιγμή βρήκα τη δύναμη να τον αποφύγω. Τελικά κατάφερα να του σπρώξω το χέρι», είπε η ηλικιωμένη στους αστυνομικούς, ενώ έτρεμε σαν ψάρι.

Ο δράστης, ο οποίος αναζητήθηκε και συνελήφθη άμεσα από την Αστυνομία, δικάστηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου το Σάββατο και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών και δύο μηνών χωρίς αναστολή και χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Νέα μαρτυρία – σοκ για την Ρούλα Πισπιρίγκου: Σκεφτόταν να αρρωστήσει το παιδί για να γυρίσει ο Μάνος

8/4/2022

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μίλησε στο «MEGA Καλημέρα», αποκαλύπτοντας μία νέα μαρτυρία - σοκ.
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε μία νέα μαρτυρία ενός προσώπου θα ρίξει φως στην υπόθεση.

«Μία γυναίκα που ζει στην Πάτρα, και πέραν του επαγγελματικού της βίου ασχολείται με την καφεμαντεία. Η Ρούλα είχε ζητήσει από αυτή τη γυναίκα να της πει τον καφέ. Τη ρώτησε έαν θα επιστρέψει ο Μάνος Δασκαλάκης  εάν αρρωστήσει το παιδί. Η κυρία αυτή σοκαρίστηκε με αυτό που άκουσε και της απάντησε ότι οποιοσδήποτε τσακωμένος ή χωρισμένος, θα γυρνούσε, από ενδιαφέρον για το παιδί του. Η γυναίκα αυτή ενημερώθηκε ότι η οικογένεια έχει 1 παιδί ενώ είχε δύο. Αμέσως μετά την σοκαριστική ερώτηση, η Ρούλα ρώτησε την κυρία που ασχολείται με την καφεμαντεία, εάν γνωρίζει κάποιον για να τον δείρει άσχημα. Εκεί σταμάτησε η συνεργασία τους», ανέφερε αρχικά.

Ο φόβος της μάρτυρος ήταν να μην γίνει βορά των ΜΜΕ. Πλέον είναι έτοιμη να καταθέσει τα πάντα», συμπλήρωσε.


Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Κιέβου και Μόσχας στην Τουρκία

29/3/2022

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης .

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με διαλείμματα. Δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή Μεντίνσκι, θα υπάρξει δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης.

 Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συνεχιστούν αύριο.

Οι ομάδες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν παρών στις συνομιλίες, αλλά δεν συμμετείχε επίσημα στις διαπραγματευτικές ομάδες.

Κρεμλίνο: Έως αύριο θα δούμε αν οι διαπραγματεύσεις αποδώσουν καρπούς
   
 Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα ξέρουμε αν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη μπορούν να αποδώσουν καρπούς, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Αναφερόμενος στην παρουσία του Ρομάν Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις, ο Πεσκόφ ανέφερε πως ο Ρώσος ολιγάρχης δεν αποτελεί επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, ωστόσο συμμετέχει κατόπιν συμφωνίας Μόσχας-Κιέβου.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε αναληθείς τις ειδήσεις περί δηλητηρίασης του Αμπράμοβιτς, κάνοντας λόγο για «πόλεμο παραπληροφόρησης».

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε και σε πιθανή συνάντηση του Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας πως οι «προσωπικές ύβρεις» δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη ρωσική πλευρά. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, είναι ακόμη απαραίτητος ένας διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για την ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι ξένες εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν ότι ο «οικονομικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουν ρούβλια και να πληρώσουν, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να προστατευθεί από τις κυρώσεις.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα εξάγει δωρεάν το φυσικό της αέριο.

Τέλος, ανέφερε ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων υποδεικνύουν μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση της υποστήριξης του ρωσικού λαού προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Τι συζητούμε στην Κωνσταντινούπολη
Σημειώνεται πως δύο βασικά ζητήματα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, από ουκρανικής πλευράς: Οι διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, καθώς και η κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, επικεφαλής του Γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τώρα υπάρχουν εντατικές διαβουλεύσεις για πολλά σημαντικά θέματα. Το σημαντικότερο όμως από αυτά είναι μια συμφωνία για τις διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία. Μόνο με αυτήν θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο όπως τον χρειάζεται η Ουκρανία», είπε.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητείται τώρα στις συνομιλίες είναι η κατάπαυση του πυρός ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να λύσει όλα τα ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν ήδη συσσωρευτεί, τόνισε.


Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι βομβαρδισμοί – 300 νεκροί στο Δραματικό Θέατρο και ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη

26/3/2022

Η αεροπορική επιδρομή χτύπησε το θέατρο ακριβώς στο κέντρο. Εμείς βρισκόμασταν στον πρώτο όροφο και δεν τραυματιστήκαμε. Όμως, κάτω από αυτά τα συντρίμμια ίσως να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κρύβονταν από τους βομβαρδισμούς

Δυστυχώς αυτή η ημέρα άρχισε με άσχημα νέα. Από μαρτυρίες πληροφορούμαστε ότι περίπου 300 άνθρωποι πέθαναν στο Δραματικό Θέατρο μετά από ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό

Μαίνονται οι βομβαρδισμοί από τα ρωσικά στρατεύματα κατά πολλών πόλεων της Ουκρανίας.

Ωστόσο φέρονται να έχουν υποχωρήσει από τα περίχωρα του Κιέβου οι ρωσικές δυνάμεις ,ενώ στη Μαριούπολη γίνεται λόγος για εκατόμβη νεκρών στο θέατρο που βομβαρδίστηκε στις 16 Μαρτίου και για ομαδικούς τάφους.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό θεάτρου της πόλης στις 16 Μαρτίου, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 1.000 άμαχοι, ανέρχονται σε τουλάχιστον 300. Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα δε, ότι οι παρατηρητές λαμβάνουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην πόλη, μεταξύ των οποίων για έναν που φαίνεται ότι έχει 200 σορούς.

Στελέχη του ΟΗΕ λένε ότι λαμβάνουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην Μαριούπολη και ότι ένας από αυτούς περιέχει 200 σορούς. Σε εκατοντάδες υπολογίζονται οι άμαχοι που σκοτώθηκαν από τις βόμβες και τις κακουχίες.

Στραγγίζαμε νερό από τους σωλήνες του καλοριφέρ για να φτιάξουμε τσάι. Το δίναμε πρώτα στα παιδιά και στους ηλικιωμένους

«Λαμβάνουμε αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους, που βρίσκονται εκεί», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν προέρχονται από δορυφορικές εικόνες. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αναφερόμενη στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, η δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη.
Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως κατάφεραν βομβαρδίζοντας την Μαριούπολη, να ανοίξουν έναν χερσαίο διάδρομο, που συνδέει πλέον την Κριμαία με το Ροστόφ της Ρωσίας, κάτι που η η Ουκρανία είχε αποκλείσει μέχρι τώρα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επικεντρωθεί πλέον στην πλήρη κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς, που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν δεξαμενές καυσίμων στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ωστόσο σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, τις οποίες επιβεβαιώνει και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν εκ νέου πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χλμ. ανατολικά του Κιέβου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν προς τα σύνορα με τη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες και υπέστησαν βαριές απώλειες, κατά την ίδια πηγή.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ουκρανική στρατιωτική μονάδα στο Ντνίπρο, με άγνωστο αριθμό θυμάτων και τον κυβερνήτη της περιοχής, Βαλέντιν Ρεζνίτσενκο, να κάνει λόγο για «σοβαρή καταστροφή». Πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σημειώθηκαν επίσης στο Χάρκοβο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς. Αποκλεισμένη από ρωσικές δυνάμεις είναι η πόλη Τσερνίχιβ στην βόρεια Ουκρανία, με τον περιφερειακό κυβερνήτη να αναφέρει, ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

Ο ρωσικός αποκλεισμός συνεχίζεται και στο Χάρκοβο, το Σούμι και το Ιζιούμ. Στην πόλη Μπορισπίλ η οποία απέχει 30 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, περίπου 20.000 κάτοικοι την εγκατέλειψαν σήμερα, όπως δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της. Ο Βολοντίμιρ Μπορισένκο κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο να φύγει από την πόλη, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός αμάχων στα γύρω χωριά καθιστά δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να απομακρύνουν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.


Μαριούπολη - Συγκλονιστική μαρτυρία: Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση – Ο κόσμος λιμοκτονεί

22/3/2022

Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση. Τον 21ο αιώνα παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στην πόλη μου και λιμοκτονούν.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της 27χρονης Βικτώρια η οποία κατάφερε να εγκαταλείψει την Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Η νεαρή κοπέλα μίλησε στο BBC και περιέγραψε πως άφησε πίσω την οικογένειά της βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα χωριό σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Με τρεμάμενη φωνή, η 27χρονη από την Ουκρανία λέει: Η πόλη μου έχει ισοπεδωθεί.

Περιγράφει τους βομβαρδισμούς λέγοντας: «Οι πολίτες πηγαίνουν στα υπόγεια και στα καταφύγια αλλά δεν είναι ασφαλείς. Οι βομβαρδισμοί είναι τόσο σφοδροί που καταστρέφουν και τα καταφύγια».

Η ίδια επιβεβαιώνει ότι η πόλη έχει μείνει χωρίς νερό και τρόφιμα. «Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση. Τον 21ο αιώνα παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στην πόλη μου και λιμοκτονούν».

 Λέει ακόμα ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειάς της να εγκαταλείψουν την πόλη και ψάχνει τρόπους να το κάνει η ίδια.

«Θα μείνω στην Ουκρανία και θα προσπαθήσω να σώσω την οικογένειά μου στην Μαριούπολη. Η Μαριούπολη είναι η ζωή μου και δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να την εγκαταλείψω όπως και την χώρα μου γιατί το θέλει η Ρωσία».

Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη
Οι ουκρανικές αρχές θα επιχειρήσουν σήμερα την απομάκρυνση κατοίκων της Μαριούπολης κατά μήκος τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η πολύπαθη πόλη στην Αζοφική Θάλασσα υφίσταται επίθεση από ρωσική βόμβα κάθε δέκα λεπτά της ώρας.

Μανώλης Ανδρουλάκης: Υπάρχουν χιλιάδες άμαχοι νεκροί - Η Μαριούπολη καταστράφηκε
20/3/2022

Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία και για το ρωσικό και τον ουκρανικό λαό, ανέφερε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα την Κυριακή το απόγευμα, έπειτα από μια δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού που ξεκίνησε την Τρίτη.

Δεν είχα καταλάβει τι διάσταση έχει πάρει το όλο θέμα, σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ανδρουλάκης. Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα πάνω και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν, ανέφερε.

“Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, από ακαδημαϊκό, υπηρεσιακό, επαγγελματικό επίπεδο. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου, τον Τσολστόι, Αϊζενστάιν, Σοστακόβιτς…”, σημείωσε.

“Αυτό που συμβαίνει είναι ένα τραύμα το οποίο δύσκολα θα επουλωθεί”, υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει μια ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Γιατί αυτή τη στιγμή χτυπούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την πραγματική φιλία των λαών ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα”.
Δήλωσε ακόμα ότι έγινε “μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών”, ενώ το σημείο όπου βρισκόταν χτυπήθηκε δυο φορές. “Προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους περισσότερους ομογενείς μπορούσαμε. Μέχρι χθες έψαχνα να βρω κόσμο”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οι ομογενείς περνούν δύσκολες ώρες και επεσήμανε ότι το μοναδικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας το οποίο υπήρχε εκτός Ελλάδος, δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

“Η Μαριούπολη θα μπει στον κατάλογο των κατεστραμμένων πόλεων από πολέμους”, ανέφερε. “Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές. Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Βέλινγκραντ, το Αλέπο, δεν ξέρω”.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περίμεναν η σύζυγός του, με το μικρό τους παιδί και ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου, καθώς και o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης – εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι – και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης. 
Ο Έλληνας πρόξενος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόξενο της Ελλάδας στη Οδυσσό Δ. Δόχτση, τις γενικές γραμματείες των υπουργείων που βοήθησαν στην επιχείρηση.

Ακόμη ευχαρίστησε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, που βοήθησε όσο μπορούσε στη διαφυγή του, την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, την ομάδα του ΟΑΣΕ που διέφυγαν μαζί, αλλά και τις δύο άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν στο δρόμο της επιστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Μαριούπολης.

Α. Κατσανιώτης: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Ανδρουλάκη, μας κάνατε υπερήφανους

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης καλωσόρισε τον γενικό πρόξενο και του εξέφρασε “τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε”.

“Υπερέβαλε εαυτόν για να είναι κοντά στους Έλληνες ομογενείς μέχρι την τελευταία στιγμή”, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Βλέποντας τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις πόλεις της Ουκρανίας καταλαβαίνετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος και ο Γενικός Πρόξενος Οδησσού Δ. Δόχτσης υπέβαλλαν τους εαυτούς τους σε θυσίες για να εκτέλεσαν με επιτυχία εξι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και ομογενών μας. Τους εκφράζουμε την μεγάλη μας ευγνωμοσύνη”.

Όπως επεσήμανε, η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με τις δύο πλευρές και με διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία και φυσικά και για τους Έλληνες ομογενείς στους οποίους, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα θα είναι δίπλα και τώρα και μετά την λήξη του πολέμου.

“Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Ανδρουλάκη. Μας κάνατε υπερήφανους.”, κατέληξε.

Ουκρανία: Προσευχόμαστε - Τουλάχιστον 1.300 παγιδευμένοι στα συντρίμμια του θεάτρου της Μαριούπολης

18/3/2022

Περίπου 130 άνθρωποι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από ένα καταφύγιο του Δραματικού Θεάτρου στη Μαριούπολη μετά το ρωσικό βομβαρδισμό, ωστόσο στα υπόγεια του θεάτρου, κάτω από τα συντρίμμια, παραμένουν παγιδευμένoι τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου, Λουντμίλα Ντενίσοβα.

«Από αυτήν την ώρα, γνωρίζουμε ότι έχουν βγάλει 130 άτομα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπάρχουν περισσότερα από 1.300 άτομα που βρίσκονται σε αυτά τα υπόγεια, σε αυτό το καταφύγιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Προσευχόμαστε να είναι όλοι ζωντανοί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτούς» ανέφερε η Ντενίσοβα στον αέρα τηλεμαραθώνιου για τους Ουκρανούς την Παρασκευή. Οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες να βρουν αμάχους κάτω από τα συντρίμμια του θεάτρου.

Οι εικόνες που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας από την πολιορκούμενη Μαριούπολη προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό.

Η Μαριούπολη με αρκετούς Έλληνες ομογενείς δεν θυμίζει σε τίποτα την πόλη 23 ημέρες πριν από ρωσική εισβολή.

Αποτελεί μία από τις πολύ σοβαρά πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας, με τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς να είναι συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη τον πανικό έσπειρε ο ρωσικός βομβαρδισμός στο θέατρο της Μαριούπολης, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες Ουκρανοί, από την αρχή του πολέμου, για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις.

 Μέσα από τα συντρίμμια του θεάτρου ανασύρθηκαν ζωντανοί 130 άνθρωποι, ενώ είναι ακόμη άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους..
Η Ιταλία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση

Η Ιταλία θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του θεάτρου της Μαριούπολης μετά την εγκληματική ενέργεια των Ρώσων.Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε η ανακοίνωση του Ντάριο Φραντσεσκίνι μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter:

«Η Ιταλία είναι έτοιμη να ανοικοδομήσει το θέατρο της Μαριούπολης. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρότασή μου να προσφερθούν στην Ουκρανία οι πόροι και τα μέσα για την ανοικοδόμησή του το συντομότερο δυνατό. Τα θέατρα όλων των χωρών ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα»

Έπειτα, ο Ζελένσκι ανταπέδωσε μέσα από τον δικό του λογαριασμό σε αυτή την πρωτοβουλία καλής θελήσεως και των καλών σχέσεων των δύο λαών με το άμεσο retweet της ανάρτηση του Ιταλού υπουργού.

Στην απάντησή του αναφέρει: «Ευχαριστώ. Δώσατε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Μαζί θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μέχρι το τελευταίο τούβλο»

This is all that remains of the Drama Theater in #Mariupol
According to local media, up to 1,000 people could have been inside the building. All of them are now under the rubble of the building. The exact number of casualties is still unknown. pic.twitter.com/4L3D8lt39E

— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2022


skai


Ουκρανία: Tο καταφύγιο κάτω από το θέατρο στη Μαριούπολη άντεξε – Βγαίνουν επιζώντες17/3/2022


Βγαίνουν άνθρωποι από το θέατρο της Μαριούπολης που είχαν κρυφτεί για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων
Μέσα στις θλιβερές ειδήσεις που έρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπήρξε σήμερα Πέμπτη (17/3) και μια ανακούφιση, καθώς αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης, τόνισε πως το καταφύγιο κάτω από το θέατρο άντεξε και βγαίνουν επιζώντες.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Την είδηση ότι τελικά άντεξε το υπόγειο καταφύγιο κάτω από το εμβληματικό κτίριο που καταστράφηκε μετάδωσε και ο  Ιλια Πορομαρένκο, ρεπόρτερ τιου Kiyv Independent, που έκανε λόγο για «θαύμα» και επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιζώντων.

Συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Χτυπήθηκε ξανά γραμμή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού εργοστασίου

14/3/2022

Συναγερμός σήμανε για ακόμη μία φορά μέσα σε λίγες ημέρες στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, καθώς, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo, οι δυνάμεις της Ρωσίας χτύπησαν γραμμή υψηλής τάσης αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν έχει απολεσθεί η ηλεκτροδότηση προς τον πυρηνικό σταθμό στο σύνολό της, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για την αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης.

Η Ukrenergo δεν έδωσε στοιχεία για τη ζημία ή για την ευθύνη των ρωσικών δυνάμεων και το Reuters δεν κατόρθωσε να βρει ανεξάρτητη επιβεβαίωση της έκτασης της ζημίας ή της αιτίας της.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου.


- NaN:NaN

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη (9/3) είχε ανακοινωθεί ότι ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα κατάπαυση πυρός – Αποθέωση Ζελένσκι από το βρετανικό Κοινοβούλιο


9/3/2022

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα κατάπαυση πυρός – Αποθέωση Ζελένσκι από το βρετανικό Κοινοβούλιο
9/3/2022

Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας. Μικρές θετικές εξελίξεις7/3/2022


Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας, που πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Tass.

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι οι συνομιλίες οδήγησαν σε «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είχε δηλώσει λίγο πριν από την έναρξη των σημερινών συνομιλιών ότι αναμενόταν να συζητηθούν και τα τρία θέματα, μεταξύ των οποίων η εσωτερική πολιτική διευθέτηση, οι διεθνείς ανθρωπιστικές πτυχές και τα ζητήματα στρατιωτικής διευθέτησης, ενώ είχε σημειώσει ότι θα συζητούσαν το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κανένας από τους οποίους δεν έχει λειτουργήσει πλήρως μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους, η έξοδός τους από εμπόλεμες ζώνες, αν και κατηγορούν η μία την άλλη σχετικά με παραβιάσεις τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

Προειδοποιεί ο Πούτιν τις γειτονικές χώρες: Μην κλιμακώσετε την ένταση

4/3/2022

Μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες με τη Ρωσία να μην κλιμακώσουν την ένταση απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εννιά ημέρες αφότου η Μόσχα έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχουν κακές προθέσεις προς τους γείτονές μας. Και εγώ θα τους συμβούλευα επίσης να μην κλιμακώσουν την κατάσταση, να μην προχωρήσουν σε τυχόν περιορισμούς. Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις εκπληρώνουμε», είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

«Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για τριβές ή για επιδείνωση των σχέσεων μας. Και όλες οι κυρώσεις εκ μέρους μας, αν προκύψουν, προκύπτουν πάντα αποκλειστικά ως απάντηση σε κάποιες εχθρικές ενέργειες, ενέργειες εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση να συμμετέχει διαδικτυακά, από την κατοικία του έξω από τη Μόσχα, σε μια τελετή έπαρσης σημαίας για ένα πορθμείο βόρεια Ρωσία.


Πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας: Capital controls ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός
1/3/2022

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε την Τρίτη μέτρα ελέγχου κεφαλαίου (capital controls) για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν την Τρίτη τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Ο Μισούστιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κάνουν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω πολιτικής πίεσης.

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

«Είμαι σίγουρος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τις εργασίες τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στη ρητορική ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.


Ο Μισούστιν είπε ότι θα γίνονται καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων.

«Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Η Μόσχα απαγόρευσε σε 36 χώρες να πετούν στον εναέριο χώρο της

28/2/2022
Η Μόσχα απαγόρευσε σήμερα σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο σε αντίποινα μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που στόχευαν τον αεροπορικό της κλάδο, ύστερα από την στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Σε απάντηση στην απαγόρευση ευρωπαϊκών κρατών σε πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών που εκτελούνται από ρωσικούς αερομεταφορείς ή από εταιρίες που είναι καταγεγραμμένες στη Ρωσία, επιβλήθηκαν περιορισμοί σε πτήσεις από αερομεταφορείς από 36 κράτη, ανέφερε η ρωσική αεροπορική υπηρεσία Rosaviatsia σε ανακοίνωσή της.