Για το ψωμί έγιναν οι μεγαλύτεροι πόλεμοι και επαναστάσεις - Τι γίνεται με το σιτάρι;


9/5/2022




Το ψωμί ήταν η αιτία (και ο θρησκευτικός φανατισμός, αλλά και το κέρδος...) των μεγαλύτερων πολεμικών συγκρούσεων στην Ιστορία και των πιο μεγάλων επαναστάσεων. Τι μας περιμένει;
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα κύμα καύσωνα με αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες και ένταση έχει κυριεύσει τη Νότια Ασία. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στην Ινδία και το Πακιστάν βιώνουν θερμοκρασίες πάνω από 40°C κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα σε συνδυασμό με την αύξηση τιμών στα καύσιμα βάζουν «φωτιά» στον πλανήτη
Το Δελχί, η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στον κόσμο, υποφέρει από συνεχείς μέρες ζέστης, ενώ το Ναβαμπσάχ του Πακιστάν - μια πόλη 230.000 κατοίκων στην έρημο της χώρας, νότια - είδε τα θερμόμετρα να φθάνουν τους 50°C μια θερμοκρασία στην οποία το ανθρώπινο σώμα αρχίζει να ψήνεται...
 
Το κύμα καύσωνα έχει τρομακτικό κόστος στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από θερμοπληξία, ενώ το κλιματικό κόστος ακόμα είναι ανυπολόγιστο. Αν και μόνο οι πλούσιοι Ινδοί διαθέτουν κλιματιστικά, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο υψηλή, που η χώρα σχεδιάζει να εισάγει επιπλέον άνθρακα για να διατηρήσει ζωντανό το ηλεκτρικό της δίκτυο. Το κύμα καύσωνα θα έχει επίσης οικονομικό κόστος: Ο κόσμος υποφέρει από έλλειψη ζωτικής σημασίας αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών καλλιεργειών δημητριακών όπως το σιτάρι.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα σε μια ήδη προβληματική παγκόσμια αγορά σιταριού - η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και η Ουκρανία η 6η μεγαλύτερη σιτοπαραγωγός χώρα στον κόσμο - εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη. Η Ινδία, η οποία έχει να παρουσιάσει επί πέντε συνεχόμενα χρόνια καλλιέργειες σιταριού - ρεκόρ, έκανε ακόμα ένα άλμα και προσφέρθηκε να εξάγει περισσότερες ποσότητες σιτηρών από ό,τι συνήθως. Το κύμα καύσωνα έχει, προς το παρόν, ανατρέπει αυτά τα σχέδια. Ινδοί αγρότες έχουν υπολογίσει ότι το 10 έως 15% της σοδειάς τους έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τη Μόνικα Τοτόβα, οικονομολόγο στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, μια υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα τρόφιμα ρυθμίζουν την Ιστορία

Οι ελλείψεις τροφίμων και οι αυξανόμενες τιμές των σιτηρών μπορούν να αλλάξουν την πορεία της Ιστορίας. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές των βασικών αγαθών έπαιξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης πριν από μια δεκαετία. (άλλοι πάλι διαφωνούν). Η Μόνικα Τοτόβα απάντησε σε κάποιες καίριες ερωτήσεις του αμερικανικού site theatlantic.com, που ίσως διαφωτίσουν κάποιος από τους πολλούς που έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν για την επόμενη μέρα.


1. Η Ινδία θα έχει απόθεμα σιταριού και για πόσο ακόμα;
- Η μεγαλύτερη ετήσια σοδειά σιταριού της Ινδίας είναι η χειμερινή καλλιέργεια (ράμπι), η οποία σπέρνεται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και θερίζεται στις αρχές της άνοιξης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ινδία πέτυχε παραγωγή ρεκόρ σιταριού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ήταν σε καλό δρόμο για ακόμα μια εύφορη χρονιά, όταν χτύπησε το κύμα καύσωνα.
Η χώρα ήταν άτυχη, όσον αφορά την χρονική στιγμή. Στη νότια και κεντρική Ινδία, το σιτάρι έχει ήδη μαζευτεί ή συλλέγεται τώρα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα του σιταριού στη βόρεια Ινδία, την πιο παραγωγική περιοχή της χώρας, όπου η σοδειά παραμένει σε μεγάλο βαθμό αθέριστη με συνέπεια να ψήνεται από τον καύσωνα. Η ίδια η ζέστη δεν θα βλάψει το σιτάρι, αντίθετα, αυτό για το οποίο ανησυχούν οι γεωπόνοι, είπε, είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται «τερματικό θερμικό στρες», όπου η υπερβολική ζέστη επιβαρύνει το φυτό και το εμποδίζει να σχηματίσει κόκκους.
Ένα μεγάλο μέρος του σιταριού της βόρειας Ινδίας δεν είχε σχηματίσει ακόμη τους κόκκους του, πριν αρχίσει το κύμα καύσωνα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι σοβαρά. Η κλιματική αλλαγή επίσης συνέβαλε στο πρόσφατο χτύπημα του καύσωνα με μικρό αλλά ουσιαστικό τρόπο. Υπάρχει περισσότερη άρδευση στα βόρεια χωράφια τώρα από ό,τι παλιά, είπε ο Τοατόβα, επειδή το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια έχει αυξήσει τη ροή των ποταμών στη χώρα. Όμως, τώρα οι αγρότες βλέπουν και την άλλη όψη αυτού του νομίσματος…». Ωστόσο, η Τοτόβα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα καταστροφικά σενάρια: «Ακόμη και αν το κύμα καύσωνα στην Ινδία πρόκειται να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες, εξακολουθεί να υπάρχει μια αρκετά σημαντική σοδειά στη χώρα», είπε.



 2. Η Ουκρανία εξακολουθεί να παράγει σιτάρι. Το πρόβλημα είναι να το εξάγει;                                                                                                          

- Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, περίπου 55,4 εκατομμύρια τόνοι σιταριού φαινόταν να μένουν στις αποθήκες. Οι δύο χώρες, με τα περίφημα παραγωγικά εδάφη τους, λειτουργούν σαν το καλάθι του ψωμιού για την Ευρώπη, την Ασία και τη βόρεια Αφρική. Ευτυχώς, ο πόλεμος, μέχρι στιγμής, δεν ήταν τόσο καταστροφικός όσο φοβόντουσαν σε αυτό το μέτρο.


«Οι αγρότες της Ουκρανίας παράγουν», είπε η Τοτόβα, αν και προφανώς δεν έχουν τις ίδιες αποδόσεις όπως πριν. «Το πρόβλημα για την Ουκρανία θα είναι το πώς θα φτάσουν τα αγαθά στην παγκόσμια αγορά».
Περισσότερο από το 90% του σιταριού της Ουκρανίας διοχετεύεται σε άλλες χώρες μέσω των λιμανιών της της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία έχει αποκλείσει αυτά τα λιμάνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικές εξαγωγές εμπορευμάτων της Ουκρανίας πρέπει να ταξιδεύουν με σιδηρόδρομο ή φορτηγά. Η Ουκρανία συνήθιζε να στέλνει 5 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων από τα λιμάνια της, κάθε μήνα. Μέσω ξηράς, η χώρα μπορεί να στείλει μόνο περίπου 500.000 τόνους το μήνα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τις χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές της Ουκρανίας ή της Ρωσίας.

3. Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη σιταριού;
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά σιταριού. Το σιτάρι είναι πολύ, απλώς δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει. Η κρίση του σιταριού είναι πιο πιεστική για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής που εισήγαγαν πολύ ρωσικό και ουκρανικό σιτάρι πριν από τον πόλεμο. Αυτές οι χώρες προτιμούσαν το ρωσικό και το ουκρανικό σιτάρι όχι μόνο επειδή η ίδια η καλλιέργεια ήταν φθηνή, αλλά επειδή είχε χαμηλό κόστος μεταφοράς. Ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα και τώρα είναι πλέον ακριβό οποιοδήποτε προϊόν που βγαίνει από την περιοχή. Η κρίση θα πέσει πιο βαριά, λοιπόν, σε χώρες που δεν έχουν μεγάλη ικανότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους, όπως το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής, που έχει βιώσει τέταρτη συνεχή χρονιά ξηρασίας.
«Το Ιράκ έχει πετρέλαιο και οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται· αυτοί μπορούν να πουλήσουν πετρέλαιο και να πάρουν σιτάρι», λέει η Τοτόβα. «Αλλά οι χώρες που ήταν σε δυσχερή θέση, βρίσκονται τώρα σε ακόμα χειρότερη».
Στην κορυφή της λίστας: η Υεμένη, η οποία βρίσκεται σε συνθήκες λιμού από το 2016 λόγω του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, 17 εκατ. κάτοικοι της Υεμένης αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια· ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τα 19 εκατ. μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η κεντρική και νότια Ινδία θα εξακολουθούν να έχουν – πιθανώς - αρκετό σιτάρι για να βοηθήσουν αυτές τις χώρες, αλλά δεν υπάρχει καμία υποδομή για να φτάσει αυτό το σιτάρι εκεί που πρέπει. Το ερώτημα για το μέλλον είναι, εάν οι υψηλότερες τιμές και η διεθνής βοήθεια μπορούν να μεταφέρουν το σιτάρι από την Ινδία και αλλού στις χώρες που κάποτε εξαρτιόνταν από το ουκρανικό καλάθι του ψωμιού.

 
Πώς όμως αφουγκράζονται αυτή την κρίση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και άλλες πλούσιες χώρες;
«Οι άνθρωποι ρωτούν: Θα είναι άδεια τα ράφια; Μάλλον όχι», λέει η Τοτόβα. «Αλλά οι τιμές θα αυξηθούν». Τελικά, οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών θα αυξήσουν τις τιμές του κρέατος, επειδή τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες τρώνε τα βασικά προϊόντα με όλα τα άλλα.

4. Η κρίση του σιταριού επιδεινώθηκε από την κρίση και στα λιπάσματα;
Οι τιμές των λιπασμάτων βρίσκονται σε σημεία ρεκόρ· έχουν εκτοξευτεί κατά 30% από την αρχή του έτους. Η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων συνδέεται και με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και με την πανδημία: Τα λιπάσματα παρασκευάζονται με φυσικό αέριο και οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν υψηλές από τότε που η Κίνα και η Ρωσία «έσπασαν» την αγορά πέρυσι. (Η Κίνα σταμάτησε να εισάγει άνθρακα από την Αυστραλία λόγω διαφωνίας που σχετίζεται με την πανδημία, και η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν όψει της εισβολής της στην Ουκρανία.) Ο τυφώνας Ίντα υποχρέωσε να μειωθεί η παραγωγή φυσικού αερίου στο Τέξας τον περασμένο χειμώνα.
Οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων δεν θα πλήξουν απαραιτήτως τις σοδειές άμεσα. Οι αγρότες μπορούν να παραλείψουν μια εφαρμογή λιπάσματος, χωρίς να έχουν ελλειμματικές αποδόσεις. Αν όμως η κατάσταση δεν βελτιωθεί, μπορεί να δούμε το πρόβλημα την επόμενη σεζόν».


5. Η κλιματική αλλαγή θα κάνει αυτές τις αιφνίδιες μεταβολές πιο έντονες;
- Δεν μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή πολλά από τα προβλήματα στην αγορά του σιταριού. Αλλά ένας πλανήτης που συνεχώς θερμαίνεται συνεχώς επιδεινώνει την κατάσταση. Τα κύματα καύσωνα είναι το πιο ξεκάθαρο και πιο εύκολα αναγνωρίσιμο σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και ο συνεχιζόμενος καύσωνας της Ινδίας είναι ένα από αυτά.
«Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η τιμή των γεωργικών προϊόντων ήταν πολύ υψηλή», δηλώνει η Τοτόβα.
«Η γεωργία εξαρτάται κυρίως από τον καιρό. Και ακόμη και άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή, θα παραδεχτούν ότι υπάρχει μεγαλύτερη αστάθεια του καιρού και μεγαλύτερη πιθανότητα ακραίων φαινομένων τώρα από ό,τι παλιότερα», είπε.
Οι κλιματικές επιπτώσεις που ανησυχούν περισσότερο είναι οι ξηρασίες και οι ξαφνικές, απρόβλεπτες αλλαγές στη διαθεσιμότητα νερού. Για παράδειγμα το Μαρόκο: Κατά τη διάρκεια μιας υγρής χρονιάς, η χώρα της Βόρειας Αφρικής παρήγαγε τεράστια ποσότητα σιταριού: Περίπου 7,5 εκατ. τόνους. Σε μια ξηρή χρονιά, μέτρησε μόνο 2,5 εκατ. τόνους. Μια τέτοια τεράστια διακύμανση καθιστά αδύνατη κάθε στατιστικά εξομαλυνόμενη πρόβλεψη.

Η τροφή δεν έχει να κάνει μόνο με το… στομάχι. Όταν μια χώρα εισέρχεται σε περίοδο έλλειψης τροφίμων, οι συνέπειες ακουμπάνε την οικονομία και την κοινωνία της. Οι γονείς αποσύρουν τα παιδιά τους από το σχολείο για να αποφύγουν να πληρώσουν τα δίδακτρα, ώστε να μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για φαγητό. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να έχει συνέπειες σε βάθος δεκαετιών. Αυτό είναι ένα από τα πολλά αρθρωτά προβλήματα, που θα κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή σε έναν κόσμο που (όπως λένε οι αρνητές, απλά…) θερμαίνεται.
Πηγή: Robinson Meyer -The Atlantic.

Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Κατέβασε τα ρολά του φαρμακείου, τη σκότωσε και μετά έκανε μονόζυγο







6/5/2022

Βαθιά συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι στο χωριό Πηγές Νέστου- Καβάλας εκεί όπου σημειώθηκε μια νέα γυναικοκτονία με θύμα μια μητέρα δύο παιδιών από τον πρώην σύζυγο της.
Xθες (5/5) o 55χρονος άνδρας στραγγάλισε τη σύζυγό του και αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι, που έχει δύο ανήλικα παιδιά 10 και 6 ετών, το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα και είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίου. Ο άνδρας φέρεται να στραγγάλισε την κατά αρκετά χρόνια νεότερη γυναίκα, και μετά να κάλεσε την αστυνομία ο ίδιος όπως αναφέρει το kavalapost.gr

 Ο άντρας νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καβάλας φρουρούμενος εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τους γιατρούς. Ο 55χρονος, που εργάζεται σε εισπρακτική εταιρεία, φέρεται να πήγε στο φαρμακείο της συζύγου του και μετά από έντονη διαφωνία την στραγγάλισε, αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στη συνέχεια κάλεσε την Αστυνομία και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες στα χέρια και το λαιμό του.

«Τη σκότωσε, βγήκε να κάνει μονόζυγο και μπήκε ξανά μέσα στο φαρμακείο»
O κάτοικος του χωριού Απόστολος Τζουρίδης βρίσκεται και αυτός μαζί με πάρα πολλούς συμπολίτες του έξω από το φαρμακείο που διατηρούσε η γυναίκα που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγο της. Ο ίδιος μας είπε τα εξής: «Η χρυσή αυτή γυναίκα δεν έμενε εδώ στο χωριό, αλλά στον Αμυγδαλεώνα, άλλο χωριό έξω από την Καβάλα. Στις Πήγες είχε το φαρμακείο της. Το είχε πάνω από 10 χρόνια το φαρμακείο. Δεν γνωρίζαμε τίποτα για διαμάχες και προστριβές μεταξύ τους, μόνο το ότι ήταν σε διάσταση. Και αυτός ήσυχος ήταν γενικώς. Άλλωστε ούτε έμενε, ούτε εργαζόταν στις Πηγές.

Δεν είδαμε ούτε και ακούσαμε ποτέ διαμάχες. Τη σκότωσε πάντως με φοβερό τρόπο. Ήρθε μεσημέρι προς απόγευμα στο φαρμακείο, κατέβασε τα ρολά, τη σκότωσε και μετά ξανασήκωσε τα ρολά και βγήκε έξω. Πήγε απέναντι στην παιδική χαρά και έκανε μονόζυγο με το πουκάμισο ανοιχτό έξω από το παντελόνι. Ξαναμπήκε μετά μέσα στο φαρμακείο, κατέβασε τα ρολά και έκανε ό,τι έκανε στον εαυτό του. Λένε ότι αποπειράθηκε να κόψει τις φλέβες του. Κατά τις 20.30 ήρθαν και οι γονείς της γυναίκας έξω από το φαρμακείο και την έψαχναν. Αυτή ήταν από 40 έως 46 χρονών, όχι παραπάνω. Ήταν μια πάρα πολύ γλυκιά γυναίκα, εξυπηρετική με όλους μας, ψυχούλα. Πήγαινε τα φάρμακα στα σπίτια όσων τα χρειάζονταν, επαγγελματίας και μαζί πολύ κοινωνική».

Την παραπάνω συνθήκη και περιγραφή μετέφερε στο Newsbeast και ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο εκτός από τον Αμυγδαλεώνα όπου διαμένουν οι γονείς της γυναίκας που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της, και οι οποίοι την βοηθούσαν και με τα δύο ανήλικα παιδιά της, ενίοτε, για πρακτικούς λόγους η δολοφονημένη γυναίκα έμενε και σε ένα σπίτι στις Πήγες, ένα σπίτι που είχε νοικιάσει ακριβώς δίπλα από το φαρμακείο. «Ήταν άψογη επαγγελματίας εξυπηρετούσε όλο τον κόσμο» λέει ο κος Μιχαηλίδης και συμπληρώνει: «Ο πρώην άντρας της περιστασιακά περνούσε από το χωριό. Και ναι, βγήκε όντως να κάνει μονόζυγο δίπλα στην παιδική χαρά αφού τη σκότωσε. Ελάχιστοι βρίσκονται σε αυτό το σημείο εκείνη την ώρα, για αυτό και δεν κατάλαβε κανείς τίποτα».

Εισήχθη με πρήξιμο στον αστράγαλο και πέθανε. Θρήνος και ερωτήματα για τον θάνατο της 3χρονης








5/5/2022

Θρήνος, πόνος και ένα μεγάλο «γιατί» είναι αυτά που βασανίζουν τους γονείς της μικρής Κατερίνας που έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή.
Ξεσπά η μητέρα της μιλώντας στο MEGA.

«Μου το φάγανε άδικα το παιδί. Τελείωσε. Τελείωσε. Αν δεν ξέρεις τι έχεις δεν σε παρακαλάνε οι γονείς να το πάρουν το παιδί από εκεί, επειδή έχουν τη δυνατότητα να το πάνε κάπου καλύτερα, και να σου απαντάνε “εδώ είστε σε καλά χέρια”…», δήλωσε η μητέρα του κοριτσιού.

Τις απαντήσεις θα τις ψάξουν πλέον δια της νομικής οδού: «Από εδώ και πέρα ο νόμος. Ο κ. Διαλυνάς θα αποφανθεί. Έχουμε καταθέσει μήνυση, τελείωσε. Εφόσον δεν παίρνουμε τις απαντήσεις εν ζωή θα τις ψάχνουμε στον θάνατο».

Αυτό που την βασανίζει είναι το ενδεχόμενο μήπως έγινε ιατρικό λάθος.

«Αυτό είναι πίστη, ελπίζω να διαψευστεί για να νιώσω ίσως ανακούφιση ότι δεν, τι να πω, ότι δεν μου φάγαν το παιδί; Τι να πω; Δεν ξέρω, δεν μπορώ, δεν έχω σκέψη να σας πω, δεν έχω σκέψη, τι να πω; Μακάρι να ήταν άρρωστο και να μη το ήξερα; Ή να πω  μου το φάγανε»; Τι είναι καλύτερο;».

Οδύνη…
Το τελευταίο αντίο είπαν χθες στην μικρή Κατερίνα. Το τριών ετών κοριτσάκι που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή προκαλώντας αβάσταχτο πόνο αλλά και βασανιστικά ερωτήματα στους άτυχους γονείς του…



«Αν και είναι πλέον αργά, ο μόνος λόγος που γίνεται όλο αυτό είναι για να γνωρίζει η ψυχούλα του παιδιού μου ότι εγώ δε το άφησα στα χέρια τους, ότι δε το άφησα έρμαιο, ο μόνος λόγος να ξέρει από εκεί που είναι ότι θα το ψάξω», είπε η μητέρα του.

Εισήχθη με πρήξιμο στον αστράγαλο
Τη Μεγάλη Τρίτη, οι γονείς μετέφεραν το παιδί στο Παπαγεωργίου με πρήξιμο στον αστράγαλο και ήπιο πυρετό. Εισήχθη στην ορθοπεδική. Την επομένη μεταφέρθηκε στην παιδιατρική μονάδα. Η αξονική γίνεται 10 ημέρες μετά, στις 29 Απριλίου.


Υστερα από 12 ημέρες, το κοριτσάκι μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο, όπου δυστυχώς κατέληξε μέσα σε 2 ώρες από πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα.

«Το πήγανε το παιδί, του βάλανε μια πεταλούδα στο χέρι και λένε αύριο θα του κάνουμε αξονική, την Μεγάλη Τετάρτη, πέρασε η Μεγάλη Τετάρτη πουθενά η αξονική. Πέρασε η Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και ήρθε η άλλη Παρασκευή να κάνουμε την αξονική», είπε η γιαγιά της τρίχρονης.

Ψάχνουν πιθανή σύνδεση με τον κορoνοϊό
Η μικρή Κατερίνα είχε περάσει κορoνοϊό αρχές Μαρτίου ασυμπτωματικά. Οι γιατροί το διαπίστωσαν από το τεστ αντισωμάτων…

Αναζητώντας την αιτία που προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού, εξετάζεται αν το κοριτσάκι έπασχε από αγγειίτιδα, που ίσως προκλήθηκε από τον κορωνοϊό και οδήγησε σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια θανάτου του παιδιού.

Νεκρός ο γιος του Αργύρη Ντινόπουλου

2/5/2022

Τραγωδία για τον πολιτικό και πρώην δημοσιογράφο Αργύρη Ντινόπουλο καθώς ο γιος του βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στα Εξάρχεια.

Ο 33χρονος έμενε στα Εξάρχεια και όλο το πρωί τον έψαχνε ο Αργύρης Ντινόπουλος και δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά του. Το γεγονός αυτό τον έκανε να θορυβηθεί και να πάει στο σπίτι του γιου του στην οδό Μπουμπουλίνας στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε για να τον βρει τελικά νεκρό.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπάρχει περίπτωση εγκληματικής ενέργειας όμως θα διεξαχθεί νεκροψία. Στο σπίτι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης και ο θάνατος του 33χρονου φαίνεται πως οφείλεται σε παθολογικά αίτια.


Η είδηση του θανάτου του Βασίλη Ντινόπουλου προκάλεσε σοκ σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες ενώ σύμφωνα με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook οι οικείοι του θα τον αποχαιρετήσουν την Τετάρτη 4/5/2022 στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.

Ο θάνατος του Βασίλη Ντινόπουλου σόκαρε τον χώρο της τέχνης με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να σημειώνει τα εξής: Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά με θλίψη τον Βασίλη Ντινοπουλο. To Hellenic Film Commission του Ε.Κ.Κ. έχει βραβεύσει τον Vasilis Din ως καλύτερο location manager για την ταινία Kala Azar το 2020 στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει θεσμοθετήσει για την ανάδειξη της ειδικότητας των location managers στην Ελλάδα.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για τον ενθουσιασμό και την αγάπη του για τον κινηματογράφο, αλλά και για το πάθος του να αναδειχτεί και να πιστωθεί ο ρόλος των location managers. “Ενα credit δεν κοστίζει ποτέ τίποτα” Vasilis Din, ως μέλος της κριτικής επιτροπής του Hellenic Film Commission για την απονομή του βραβείου location award κατά τη διάρκεια του Thessaloniki International Film Festival το 2021. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθειά του συλλυπητήρια στους φίλους και στους οικείους του.

Γλυκά Νερά: Να σαπίσει στη φυλακή – Τι λέει ο πρώην εκπαιδευτής του πιλότου

14/4/2022

Οργισμένος με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο εμφανίζεται ο πιλότος Σωτήρης Παπανικόλας, πρώην εκπαιδευτής του 34χρονου δολοφόνου, χαρακτηρίζοντάς τον άκαρδο και ζητώντας να παραμείνει ισόβια στη φυλακή.
Ο πρώην εκπαιδευτής του Αναγνωστόπουλου μίλησε στην Daily Mail και σημείωσε ότι ο πιλότος οικειοποιήθηκε τη ληστεία που είχε γίνει σε βάρος του για να δικαιολογήσει τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.

«Ο Μπάμπης είναι άκαρδος και θα έπρεπε να ντρέπεται που έκλεψε την ιστορία μου. Αισθάνομαι πληγωμένος και προσβεβλημένος από όσα έκανε για να δικαιολογήσει το έγκλημά του. Πρέπει να καταδικαστεί και να σαπίσει στη φυλακή. Όταν άκουσα τον Μπάμπη να μιλάει για τη “διάρρηξη” στο σπίτι του, αμέσως κάλεσα την αστυνομία λόγω της ομοιότητας που είχε με την ιστορία μου. Τους είπα ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες λεπτομέρειες και αυτό με έκανε καχύποπτο» λέει ο 74χρονος πρώην εκπαιδευτής του 34χρονου καθ’ ομολογίαν δολοφόνου.

Και προσθέτει:

«Με σοκάρει ακόμα ότι μπόρεσε να σκοτώσει τη σύζυγό του και το σκυλί τους με αυτόν τον τρόπο και ήταν τόσο ψύχραιμος ώστε να χρησιμοποιήσει την ιστορία μου για να συντηρήσει ένα ψέμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Γλυκά Νερά: Γλυκά Νερά: Καταπέλτης κατά Αναγνωστόπουλου η σύμβουλος ψυχικής υγείας – «Άκρως χειριστικός»

Με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων του κατηγορητηρίου συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς τον Μάιο του 2021 στα Γλυκά Νερά.
Την σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων παίρνει η μάρτυρας κλειδί στην υπόθεση, που δεν είναι άλλη από τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Ελένη Μυλωνοπούλου, η οποία έζησε από κοντά το ζευγάρι για κάποιους μήνες και υπήρξε ο άνθρωπος στον οποίο η Καρολάιν είχε εκμυστηρευτεί φόβους και ανησυχίες.



Ήταν 19 Ιουλίου 2021 όταν η σύμβουλος ψυχικής υγείας Ελένη Μυλωνοπούλου πέρασε ξανά το κατώφλι του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον 32χρονο σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Σήμερα, η κ. Μυλωνοπούλου περιέγραψε τον πιλότο ως έναν χειριστικό άνθρωπο που ασκούσε ασφυκτικό έλεγχο στην 20χρονη Καρολάιν.


Όπως ανέφερε, από την πρώτη κιόλας συνεδρία η Καρολάιν της είχε εκμυστηρευθεί ότι ήθελε να πάρει το παιδί της και να φύγει από το σπίτι των Γλυκών Νερών, αποδομώντας από τα πρώτα κιόλας λεπτά την ιδανική εικόνα του γάμου τους, που λίγο νωρίτερα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είχε παρουσιάσει μιλώντας για έρωτα, ταξίδια και πάθος.

«Ήταν η συμπεριφορά του κατηγορούμενου άκρως χειριστική απέναντι στην Καρολάιν. Άκρως, ελεγκτική. Η ίδια η Καρολάιν πολλές φορές δεν καταλάβαινε τον εαυτό της, την έκανε να αισθάνεται ενοχές. Η μητέρα της, της έστελνε χρήματα και τα έπαιρνε εκείνος, δεν είχε ούτε πέντε ευρώ πάνω της. Ήθελε να πάει σε μια σχολή ζαχαροπλαστικής αλλά δεν είχε χρήματα. Δεν μπορούσε να μετακινηθεί όλα γίνονταν με ταξί φίλου του κατηγορουμένου».

Ακόμη ανέφερε πως «οι μώλωπες της ψυχής της Καρολάιν καθρεφτιζόταν στο χαμόγελό της».

Ο κατηγορούμενος παρακολουθεί με προσοχή την εξέταση της κ. Μυλωνοπούλου και κρατάει συνεχώς σημειώσεις καθώς, όπως έκανε και στην προηγούμενη συνεδρίαση, θα διατυπώσει και ο ίδιος ερωτήσεις υπερασπιζόμενος εαυτόν.

Βόλος: Θα σε σφάξω και θα σου πιώ το αίμα με το καλαμάκι

12/4/2022




Απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Σούρπη, στο Βόλο, βράδυ Παρασκευής, όταν μια 86χρονη δέχθηκε επίθεση από τον 40χρονο εγγονό της που την απειλούσε με μαχαίρι.

Ο εγγονός με το πρόσχημα να φορτίσει επαναφορτιζόμενο ράδιο, και παρά το γεγονός ότι σε βάρος του υπήρχε όρος να μην πλησιάζει το σπίτι της γιαγιάς του, εισέβαλε στην οικία της ηλικιωμένης το μεσημέρι, σύμφωνα με το taxydromos.gr

«Θα σε σφάξω και θα σου πιώ το αίμα με το καλαμάκι», άκουσε η 86χρονη τον εγγονό της που τον έχει μεγαλώσει από μικρό, να της λέει σε προφανή κατάσταση εκτός ελέγχου.

Φώναζε, εξύβριζε, απειλούσε και σε ανύποπτη χρονική στιγμή άρπαξε μαχαίρι από την κουζίνα και το έβαλε στον λαιμό της ηλικιωμένης.

«Την τελευταία στιγμή βρήκα τη δύναμη να τον αποφύγω. Τελικά κατάφερα να του σπρώξω το χέρι», είπε η ηλικιωμένη στους αστυνομικούς, ενώ έτρεμε σαν ψάρι.

Ο δράστης, ο οποίος αναζητήθηκε και συνελήφθη άμεσα από την Αστυνομία, δικάστηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου το Σάββατο και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών και δύο μηνών χωρίς αναστολή και χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Νέα μαρτυρία – σοκ για την Ρούλα Πισπιρίγκου: Σκεφτόταν να αρρωστήσει το παιδί για να γυρίσει ο Μάνος

8/4/2022

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μίλησε στο «MEGA Καλημέρα», αποκαλύπτοντας μία νέα μαρτυρία - σοκ.
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε μία νέα μαρτυρία ενός προσώπου θα ρίξει φως στην υπόθεση.

«Μία γυναίκα που ζει στην Πάτρα, και πέραν του επαγγελματικού της βίου ασχολείται με την καφεμαντεία. Η Ρούλα είχε ζητήσει από αυτή τη γυναίκα να της πει τον καφέ. Τη ρώτησε έαν θα επιστρέψει ο Μάνος Δασκαλάκης  εάν αρρωστήσει το παιδί. Η κυρία αυτή σοκαρίστηκε με αυτό που άκουσε και της απάντησε ότι οποιοσδήποτε τσακωμένος ή χωρισμένος, θα γυρνούσε, από ενδιαφέρον για το παιδί του. Η γυναίκα αυτή ενημερώθηκε ότι η οικογένεια έχει 1 παιδί ενώ είχε δύο. Αμέσως μετά την σοκαριστική ερώτηση, η Ρούλα ρώτησε την κυρία που ασχολείται με την καφεμαντεία, εάν γνωρίζει κάποιον για να τον δείρει άσχημα. Εκεί σταμάτησε η συνεργασία τους», ανέφερε αρχικά.

Ο φόβος της μάρτυρος ήταν να μην γίνει βορά των ΜΜΕ. Πλέον είναι έτοιμη να καταθέσει τα πάντα», συμπλήρωσε.


Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Κιέβου και Μόσχας στην Τουρκία





29/3/2022

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης .

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με διαλείμματα. Δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή Μεντίνσκι, θα υπάρξει δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης.

 Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συνεχιστούν αύριο.

Οι ομάδες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν παρών στις συνομιλίες, αλλά δεν συμμετείχε επίσημα στις διαπραγματευτικές ομάδες.

Κρεμλίνο: Έως αύριο θα δούμε αν οι διαπραγματεύσεις αποδώσουν καρπούς
   
 Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα ξέρουμε αν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη μπορούν να αποδώσουν καρπούς, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Αναφερόμενος στην παρουσία του Ρομάν Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις, ο Πεσκόφ ανέφερε πως ο Ρώσος ολιγάρχης δεν αποτελεί επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, ωστόσο συμμετέχει κατόπιν συμφωνίας Μόσχας-Κιέβου.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε αναληθείς τις ειδήσεις περί δηλητηρίασης του Αμπράμοβιτς, κάνοντας λόγο για «πόλεμο παραπληροφόρησης».

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε και σε πιθανή συνάντηση του Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας πως οι «προσωπικές ύβρεις» δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη ρωσική πλευρά. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, είναι ακόμη απαραίτητος ένας διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για την ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι ξένες εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν ότι ο «οικονομικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουν ρούβλια και να πληρώσουν, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να προστατευθεί από τις κυρώσεις.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα εξάγει δωρεάν το φυσικό της αέριο.

Τέλος, ανέφερε ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων υποδεικνύουν μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση της υποστήριξης του ρωσικού λαού προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Τι συζητούμε στην Κωνσταντινούπολη
Σημειώνεται πως δύο βασικά ζητήματα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, από ουκρανικής πλευράς: Οι διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, καθώς και η κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, επικεφαλής του Γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τώρα υπάρχουν εντατικές διαβουλεύσεις για πολλά σημαντικά θέματα. Το σημαντικότερο όμως από αυτά είναι μια συμφωνία για τις διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία. Μόνο με αυτήν θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο όπως τον χρειάζεται η Ουκρανία», είπε.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητείται τώρα στις συνομιλίες είναι η κατάπαυση του πυρός ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να λύσει όλα τα ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν ήδη συσσωρευτεί, τόνισε.


Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι βομβαρδισμοί – 300 νεκροί στο Δραματικό Θέατρο και ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη









26/3/2022

Η αεροπορική επιδρομή χτύπησε το θέατρο ακριβώς στο κέντρο. Εμείς βρισκόμασταν στον πρώτο όροφο και δεν τραυματιστήκαμε. Όμως, κάτω από αυτά τα συντρίμμια ίσως να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κρύβονταν από τους βομβαρδισμούς

Δυστυχώς αυτή η ημέρα άρχισε με άσχημα νέα. Από μαρτυρίες πληροφορούμαστε ότι περίπου 300 άνθρωποι πέθαναν στο Δραματικό Θέατρο μετά από ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό

Μαίνονται οι βομβαρδισμοί από τα ρωσικά στρατεύματα κατά πολλών πόλεων της Ουκρανίας.

Ωστόσο φέρονται να έχουν υποχωρήσει από τα περίχωρα του Κιέβου οι ρωσικές δυνάμεις ,ενώ στη Μαριούπολη γίνεται λόγος για εκατόμβη νεκρών στο θέατρο που βομβαρδίστηκε στις 16 Μαρτίου και για ομαδικούς τάφους.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό θεάτρου της πόλης στις 16 Μαρτίου, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 1.000 άμαχοι, ανέρχονται σε τουλάχιστον 300. Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα δε, ότι οι παρατηρητές λαμβάνουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην πόλη, μεταξύ των οποίων για έναν που φαίνεται ότι έχει 200 σορούς.

Στελέχη του ΟΗΕ λένε ότι λαμβάνουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην Μαριούπολη και ότι ένας από αυτούς περιέχει 200 σορούς. Σε εκατοντάδες υπολογίζονται οι άμαχοι που σκοτώθηκαν από τις βόμβες και τις κακουχίες.

Στραγγίζαμε νερό από τους σωλήνες του καλοριφέρ για να φτιάξουμε τσάι. Το δίναμε πρώτα στα παιδιά και στους ηλικιωμένους

«Λαμβάνουμε αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους, που βρίσκονται εκεί», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν προέρχονται από δορυφορικές εικόνες. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αναφερόμενη στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, η δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη.
Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως κατάφεραν βομβαρδίζοντας την Μαριούπολη, να ανοίξουν έναν χερσαίο διάδρομο, που συνδέει πλέον την Κριμαία με το Ροστόφ της Ρωσίας, κάτι που η η Ουκρανία είχε αποκλείσει μέχρι τώρα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επικεντρωθεί πλέον στην πλήρη κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς, που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν δεξαμενές καυσίμων στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ωστόσο σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, τις οποίες επιβεβαιώνει και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν εκ νέου πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χλμ. ανατολικά του Κιέβου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν προς τα σύνορα με τη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες και υπέστησαν βαριές απώλειες, κατά την ίδια πηγή.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ουκρανική στρατιωτική μονάδα στο Ντνίπρο, με άγνωστο αριθμό θυμάτων και τον κυβερνήτη της περιοχής, Βαλέντιν Ρεζνίτσενκο, να κάνει λόγο για «σοβαρή καταστροφή». Πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σημειώθηκαν επίσης στο Χάρκοβο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς. Αποκλεισμένη από ρωσικές δυνάμεις είναι η πόλη Τσερνίχιβ στην βόρεια Ουκρανία, με τον περιφερειακό κυβερνήτη να αναφέρει, ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

Ο ρωσικός αποκλεισμός συνεχίζεται και στο Χάρκοβο, το Σούμι και το Ιζιούμ. Στην πόλη Μπορισπίλ η οποία απέχει 30 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, περίπου 20.000 κάτοικοι την εγκατέλειψαν σήμερα, όπως δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της. Ο Βολοντίμιρ Μπορισένκο κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο να φύγει από την πόλη, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός αμάχων στα γύρω χωριά καθιστά δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να απομακρύνουν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.


Μαριούπολη - Συγκλονιστική μαρτυρία: Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση – Ο κόσμος λιμοκτονεί









22/3/2022

Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση. Τον 21ο αιώνα παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στην πόλη μου και λιμοκτονούν.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της 27χρονης Βικτώρια η οποία κατάφερε να εγκαταλείψει την Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Η νεαρή κοπέλα μίλησε στο BBC και περιέγραψε πως άφησε πίσω την οικογένειά της βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα χωριό σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Με τρεμάμενη φωνή, η 27χρονη από την Ουκρανία λέει: Η πόλη μου έχει ισοπεδωθεί.

Περιγράφει τους βομβαρδισμούς λέγοντας: «Οι πολίτες πηγαίνουν στα υπόγεια και στα καταφύγια αλλά δεν είναι ασφαλείς. Οι βομβαρδισμοί είναι τόσο σφοδροί που καταστρέφουν και τα καταφύγια».

Η ίδια επιβεβαιώνει ότι η πόλη έχει μείνει χωρίς νερό και τρόφιμα. «Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση. Τον 21ο αιώνα παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στην πόλη μου και λιμοκτονούν».

 Λέει ακόμα ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειάς της να εγκαταλείψουν την πόλη και ψάχνει τρόπους να το κάνει η ίδια.

«Θα μείνω στην Ουκρανία και θα προσπαθήσω να σώσω την οικογένειά μου στην Μαριούπολη. Η Μαριούπολη είναι η ζωή μου και δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να την εγκαταλείψω όπως και την χώρα μου γιατί το θέλει η Ρωσία».

Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη
Οι ουκρανικές αρχές θα επιχειρήσουν σήμερα την απομάκρυνση κατοίκων της Μαριούπολης κατά μήκος τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η πολύπαθη πόλη στην Αζοφική Θάλασσα υφίσταται επίθεση από ρωσική βόμβα κάθε δέκα λεπτά της ώρας.

Μανώλης Ανδρουλάκης: Υπάρχουν χιλιάδες άμαχοι νεκροί - Η Μαριούπολη καταστράφηκε








20/3/2022

Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία και για το ρωσικό και τον ουκρανικό λαό, ανέφερε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα την Κυριακή το απόγευμα, έπειτα από μια δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού που ξεκίνησε την Τρίτη.

Δεν είχα καταλάβει τι διάσταση έχει πάρει το όλο θέμα, σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ανδρουλάκης. Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα πάνω και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν, ανέφερε.

“Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, από ακαδημαϊκό, υπηρεσιακό, επαγγελματικό επίπεδο. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου, τον Τσολστόι, Αϊζενστάιν, Σοστακόβιτς…”, σημείωσε.

“Αυτό που συμβαίνει είναι ένα τραύμα το οποίο δύσκολα θα επουλωθεί”, υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει μια ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Γιατί αυτή τη στιγμή χτυπούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την πραγματική φιλία των λαών ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα”.
Δήλωσε ακόμα ότι έγινε “μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών”, ενώ το σημείο όπου βρισκόταν χτυπήθηκε δυο φορές. “Προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους περισσότερους ομογενείς μπορούσαμε. Μέχρι χθες έψαχνα να βρω κόσμο”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οι ομογενείς περνούν δύσκολες ώρες και επεσήμανε ότι το μοναδικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας το οποίο υπήρχε εκτός Ελλάδος, δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

“Η Μαριούπολη θα μπει στον κατάλογο των κατεστραμμένων πόλεων από πολέμους”, ανέφερε. “Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές. Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Βέλινγκραντ, το Αλέπο, δεν ξέρω”.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περίμεναν η σύζυγός του, με το μικρό τους παιδί και ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου, καθώς και o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης – εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι – και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης. 
Ο Έλληνας πρόξενος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόξενο της Ελλάδας στη Οδυσσό Δ. Δόχτση, τις γενικές γραμματείες των υπουργείων που βοήθησαν στην επιχείρηση.

Ακόμη ευχαρίστησε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, που βοήθησε όσο μπορούσε στη διαφυγή του, την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, την ομάδα του ΟΑΣΕ που διέφυγαν μαζί, αλλά και τις δύο άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν στο δρόμο της επιστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Μαριούπολης.

Α. Κατσανιώτης: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Ανδρουλάκη, μας κάνατε υπερήφανους

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης καλωσόρισε τον γενικό πρόξενο και του εξέφρασε “τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε”.

“Υπερέβαλε εαυτόν για να είναι κοντά στους Έλληνες ομογενείς μέχρι την τελευταία στιγμή”, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Βλέποντας τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις πόλεις της Ουκρανίας καταλαβαίνετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος και ο Γενικός Πρόξενος Οδησσού Δ. Δόχτσης υπέβαλλαν τους εαυτούς τους σε θυσίες για να εκτέλεσαν με επιτυχία εξι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και ομογενών μας. Τους εκφράζουμε την μεγάλη μας ευγνωμοσύνη”.

Όπως επεσήμανε, η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με τις δύο πλευρές και με διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία και φυσικά και για τους Έλληνες ομογενείς στους οποίους, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα θα είναι δίπλα και τώρα και μετά την λήξη του πολέμου.

“Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Ανδρουλάκη. Μας κάνατε υπερήφανους.”, κατέληξε.

Ουκρανία: Προσευχόμαστε - Τουλάχιστον 1.300 παγιδευμένοι στα συντρίμμια του θεάτρου της Μαριούπολης









18/3/2022

Περίπου 130 άνθρωποι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από ένα καταφύγιο του Δραματικού Θεάτρου στη Μαριούπολη μετά το ρωσικό βομβαρδισμό, ωστόσο στα υπόγεια του θεάτρου, κάτω από τα συντρίμμια, παραμένουν παγιδευμένoι τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου, Λουντμίλα Ντενίσοβα.

«Από αυτήν την ώρα, γνωρίζουμε ότι έχουν βγάλει 130 άτομα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπάρχουν περισσότερα από 1.300 άτομα που βρίσκονται σε αυτά τα υπόγεια, σε αυτό το καταφύγιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Προσευχόμαστε να είναι όλοι ζωντανοί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτούς» ανέφερε η Ντενίσοβα στον αέρα τηλεμαραθώνιου για τους Ουκρανούς την Παρασκευή. Οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες να βρουν αμάχους κάτω από τα συντρίμμια του θεάτρου.

Οι εικόνες που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας από την πολιορκούμενη Μαριούπολη προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό.

Η Μαριούπολη με αρκετούς Έλληνες ομογενείς δεν θυμίζει σε τίποτα την πόλη 23 ημέρες πριν από ρωσική εισβολή.

Αποτελεί μία από τις πολύ σοβαρά πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας, με τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς να είναι συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη τον πανικό έσπειρε ο ρωσικός βομβαρδισμός στο θέατρο της Μαριούπολης, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες Ουκρανοί, από την αρχή του πολέμου, για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις.

 Μέσα από τα συντρίμμια του θεάτρου ανασύρθηκαν ζωντανοί 130 άνθρωποι, ενώ είναι ακόμη άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους..
Η Ιταλία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση

Η Ιταλία θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του θεάτρου της Μαριούπολης μετά την εγκληματική ενέργεια των Ρώσων.Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε η ανακοίνωση του Ντάριο Φραντσεσκίνι μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter:

«Η Ιταλία είναι έτοιμη να ανοικοδομήσει το θέατρο της Μαριούπολης. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρότασή μου να προσφερθούν στην Ουκρανία οι πόροι και τα μέσα για την ανοικοδόμησή του το συντομότερο δυνατό. Τα θέατρα όλων των χωρών ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα»

Έπειτα, ο Ζελένσκι ανταπέδωσε μέσα από τον δικό του λογαριασμό σε αυτή την πρωτοβουλία καλής θελήσεως και των καλών σχέσεων των δύο λαών με το άμεσο retweet της ανάρτηση του Ιταλού υπουργού.

Στην απάντησή του αναφέρει: «Ευχαριστώ. Δώσατε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Μαζί θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μέχρι το τελευταίο τούβλο»

This is all that remains of the Drama Theater in #Mariupol
According to local media, up to 1,000 people could have been inside the building. All of them are now under the rubble of the building. The exact number of casualties is still unknown. pic.twitter.com/4L3D8lt39E

— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2022


skai


Ουκρανία: Tο καταφύγιο κάτω από το θέατρο στη Μαριούπολη άντεξε – Βγαίνουν επιζώντες



17/3/2022


Βγαίνουν άνθρωποι από το θέατρο της Μαριούπολης που είχαν κρυφτεί για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων
Μέσα στις θλιβερές ειδήσεις που έρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπήρξε σήμερα Πέμπτη (17/3) και μια ανακούφιση, καθώς αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης, τόνισε πως το καταφύγιο κάτω από το θέατρο άντεξε και βγαίνουν επιζώντες.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Την είδηση ότι τελικά άντεξε το υπόγειο καταφύγιο κάτω από το εμβληματικό κτίριο που καταστράφηκε μετάδωσε και ο  Ιλια Πορομαρένκο, ρεπόρτερ τιου Kiyv Independent, που έκανε λόγο για «θαύμα» και επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιζώντων.

Συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Χτυπήθηκε ξανά γραμμή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού εργοστασίου









14/3/2022

Συναγερμός σήμανε για ακόμη μία φορά μέσα σε λίγες ημέρες στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, καθώς, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo, οι δυνάμεις της Ρωσίας χτύπησαν γραμμή υψηλής τάσης αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν έχει απολεσθεί η ηλεκτροδότηση προς τον πυρηνικό σταθμό στο σύνολό της, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για την αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης.

Η Ukrenergo δεν έδωσε στοιχεία για τη ζημία ή για την ευθύνη των ρωσικών δυνάμεων και το Reuters δεν κατόρθωσε να βρει ανεξάρτητη επιβεβαίωση της έκτασης της ζημίας ή της αιτίας της.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου.


- NaN:NaN

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη (9/3) είχε ανακοινωθεί ότι ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα κατάπαυση πυρός – Αποθέωση Ζελένσκι από το βρετανικό Κοινοβούλιο


9/3/2022

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα κατάπαυση πυρός – Αποθέωση Ζελένσκι από το βρετανικό Κοινοβούλιο








9/3/2022

Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας. Μικρές θετικές εξελίξεις



7/3/2022


Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας, που πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Tass.

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι οι συνομιλίες οδήγησαν σε «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είχε δηλώσει λίγο πριν από την έναρξη των σημερινών συνομιλιών ότι αναμενόταν να συζητηθούν και τα τρία θέματα, μεταξύ των οποίων η εσωτερική πολιτική διευθέτηση, οι διεθνείς ανθρωπιστικές πτυχές και τα ζητήματα στρατιωτικής διευθέτησης, ενώ είχε σημειώσει ότι θα συζητούσαν το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κανένας από τους οποίους δεν έχει λειτουργήσει πλήρως μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους, η έξοδός τους από εμπόλεμες ζώνες, αν και κατηγορούν η μία την άλλη σχετικά με παραβιάσεις τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

Προειδοποιεί ο Πούτιν τις γειτονικές χώρες: Μην κλιμακώσετε την ένταση

4/3/2022

Μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες με τη Ρωσία να μην κλιμακώσουν την ένταση απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εννιά ημέρες αφότου η Μόσχα έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχουν κακές προθέσεις προς τους γείτονές μας. Και εγώ θα τους συμβούλευα επίσης να μην κλιμακώσουν την κατάσταση, να μην προχωρήσουν σε τυχόν περιορισμούς. Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις εκπληρώνουμε», είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

«Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για τριβές ή για επιδείνωση των σχέσεων μας. Και όλες οι κυρώσεις εκ μέρους μας, αν προκύψουν, προκύπτουν πάντα αποκλειστικά ως απάντηση σε κάποιες εχθρικές ενέργειες, ενέργειες εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση να συμμετέχει διαδικτυακά, από την κατοικία του έξω από τη Μόσχα, σε μια τελετή έπαρσης σημαίας για ένα πορθμείο βόρεια Ρωσία.


Πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας: Capital controls ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός








1/3/2022

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε την Τρίτη μέτρα ελέγχου κεφαλαίου (capital controls) για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν την Τρίτη τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Ο Μισούστιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κάνουν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω πολιτικής πίεσης.

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

«Είμαι σίγουρος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τις εργασίες τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στη ρητορική ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.


Ο Μισούστιν είπε ότι θα γίνονται καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων.

«Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Η Μόσχα απαγόρευσε σε 36 χώρες να πετούν στον εναέριο χώρο της

28/2/2022




Η Μόσχα απαγόρευσε σήμερα σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο σε αντίποινα μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που στόχευαν τον αεροπορικό της κλάδο, ύστερα από την στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Σε απάντηση στην απαγόρευση ευρωπαϊκών κρατών σε πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών που εκτελούνται από ρωσικούς αερομεταφορείς ή από εταιρίες που είναι καταγεγραμμένες στη Ρωσία, επιβλήθηκαν περιορισμοί σε πτήσεις από αερομεταφορείς από 36 κράτη, ανέφερε η ρωσική αεροπορική υπηρεσία Rosaviatsia σε ανακοίνωσή της.