Αλλαγές στην τροπολογία για την ειδική άδεια νόσησης: Η 4η ημέρα θα πληρώνεται 100%


20/1/2022

Τρεις αλλαγές έγιναν στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αφορά τα άρθρα για τις άδειες νόσησης λόγω κορoνοϊού. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ισχύουν τα εξής:

Ειδικότερα:
 
-  διευκρινίζεται ότι οι γονείς εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας της νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη, και για την τέταρτη  ημέρα λαμβάνουν το εκατό τοις εκατό (100%) των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό
δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζομένους που κάνουν χρήση της άδειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό

- καθορίζεται ότι μετά από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν  αυτά.

Η καραντίνα αυτή σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ αφορά ανεμβολίαστους και μερικώς εμβολιασμένους.

Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι  ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση.


Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πραγματοποιούν εργασία  με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.
Πώς θα είναι η ζωή με τον κορονοϊό το 2022 – Έλληνες επιστήμονες απαντούν


31/12/2021

Λίγες ώρες πριν την εκπνοή του 2021 και την έλευση του 2022 ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ και κινεί την ανθρωπότητα στον δικό του ρυθμό χωρίς να έχει σταματήσει λεπτό να ανατρέπει τα δεδομένα και να προκαλεί εκπλήξεις. Από την εμφάνισή του έχει διαμορφώσει πρωτόγνωρες συνθήκες στην καθημερινότητά μας ενώ το χειρότερο όλων είναι ότι συνδέεται με την απώλεια ανθρώπινων ζωών. 

Το ertnews.gr απευθύνθηκε σε τρεις Έλληνες επιστήμονες ζητώντας τους να εκτιμήσουν πώς θα είναι η νέα χρονιά με την Covid. H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Νίκος Τζανάκης, καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, καταθέτουν τις απόψεις τους για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση τη νέα χρονιά δεδομένης και της παρουσίας της παραλλαγής Όμικρον.

Μ. Παγώνη: Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους θα είναι δύσκολοι


«Οι πρώτοι μήνες του 2022 θα είναι δύσκολοι γιατί η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι αυτή που θα επικρατήσει. Επομένως θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, θα πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί όσο γίνεται πιο γρήγορα και βέβαια πάνω από όλα η τρίτη δόση. Θεωρώ ότι αν η τρίτη δόση φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά τα πράγματα θα είναι καλύτερα προς το τέλος Φλεβάρη αρχές Μαρτίου γιατί θα υπάρχει μια υψηλή κάλυψη και ιδιαίτερα για την Όμικρον γιατί όπως λένε οι μελέτες τουλάχιστον η τρίτη δόση δίνει μια μεγάλη ασφάλεια για την μετάλλαξη Όμικρον.

Περιμένουμε νεότερα δεδομένα από μελέτες για την Όμικρον ιδιαίτερα από το εξωτερικό όπου εκεί είναι πολλά τα κρούσματα. Ξέρουμε ότι προς το παρόν είναι πάρα πολύ μεταδοτική, αλλά τα συμπτώματα είναι ενός κοινού κρυολογήματος και πιστεύω μέχρι αρχές Μάρτη να υπάρχει μια ύφεση μετά και την Όμικρον ενώ αν δεν υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις σημαίνει ότι μετά τον Μάιο – Ιούνιο τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν.Ο ιός βέβαια εδώ θα είναι, αλλά με τους εμβολιασμούς και με ό,τι επιστημονικά δεδομένα καινούρια θα έχουμε, θα πορευτούμε. Τα φάρμακα ήδη έχουν ξεκινήσει από τώρα, σιγά – σιγά και σταδιακά θα τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι να νοσήσουμε για να πάρουμε τα φάρμακα είναι το να προλάβουμε να μη νοσήσουμε κι αυτό θα γίνει μόνο με τους εμβολιασμούς. Εάν βέβαια νοσήσει τότε θα χρησιμοποιηθούν και τα αντιικά φάρμακα και τα μονοκλωνικά τα οποία θα έχουμε στα χέρια μας.

Το αν θα τα καταφέρουμε αυτή τη φορά με τους εμβολιασμούς θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ακόμα τι ακριβώς θα γίνει γιατί θέλουμε να δούμε σε τι ποσοστό θα φτάσει η τρίτη δόση και μετά αποφασίζοντας τι θα γίνει από εκεί και πέρα».

Ν. Τζανάκης: Νομίζω ότι τελικά η επιστήμη θα δώσει τη λύση αρκεί να την εμπιστευτούμε


«Νομίζω ότι θα είναι μια χρονιά ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τον ιό. Ένα ξεκαθάρισμα το οποίο πιστεύω ότι θα είναι πανηγυρικά νικηφόρο με τη βοήθεια της επιστήμης. Εμβολιασμοί, αντιικά φάρμακα κι άλλα μέτρα τα οποία θα μας δώσουν απόλυτη υπεροχή εναντίον του με συνέπεια να μπορούμε να ζούμε μαζί του -εάν δεν εξαφανιστεί- με τρόπο όμως που να μη μας δημιουργεί προβλήματα. Δε νομίζω ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα προκαλέσει κάτι διαφορετικό από τις άλλες και με την τρίτη δόση εκτιμώ ότι θα είμαστε καλυμμένοι.
Όσο δεν σκεφτόμαστε οικουμενικά και δημιουργούμε ανισότητες εμβολιαστικής κάλυψης τόσο θα δυσκολέψει να φύγει η πανδημία διότι μπορεί κάποιοι να είμαστε εξασφαλισμένοι έναντι του συγκεκριμένου στελέχους του κορονοϊού και κάπου αλλού, στον υπόλοιπο κόσμο, να αναπτύσσεται μια νέα μετάλλαξη η οποία σε λίγες ώρες να έρθει στην πόλη μας. Καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο και θα καθυστερήσει το τέλος της πανδημίας.

Νομίζω ότι τελικά η επιστήμη θα δώσει τη λύση αρκεί να την εμπιστευτούμε. Καλώ όσους δεν την εμπιστεύονται να το κάνουν όπως θα το πράξουν τη στιγμή που θα έρθει ο ιός και θα τους χτυπήσει και θα αναγκαστούν να πάνε στο νοσοκομείο και να πάρουν κοκτέιλ φαρμάκων με πολύ βαριές επιπλοκές προκειμένου να σωθούν. Από αυτό να πάρουν παράδειγμα και να εμπιστευθούν την επιστήμη και στο απλούστερο μέρος που είναι το εμβόλιο.

Είμαστε τώρα μπροστά σε μια νέα πρόκληση που είναι η Όμικρον, φαίνεται ότι έχει χτυπήσει όλες τις χώρες κι όπου υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη, κι εκεί συμπεριλαμβάνω λίγο και τη δικιά μας, δεν φαίνεται να αυξάνει υπερβολικά την πίεση στο υγειονομικό σύστημα. Πιστεύω αυτό να επιβεβαιωθεί και στη χώρα μας και το νέο πανδημικό κύμα από την Όμικρον να μην προκαλέσει ουσιαστικό πρόβλημα στο υγειονομικό σύστημα».Στ. Λουκίδης: Οι τρεις βασικοί πυλώνες του πρώτου τριμήνου
«Θεωρώ πολύ κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο κυρίως γιατί θα δούμε αν η Όμικρον που από ότι φαίνεται θα επικρατήσει της Δέλτα και θα είναι η επικρατούσα μετάλλαξη παγκοσμίως, επιβεβαιωθεί ότι έχει την ισχυρή μεταδοτικότητα μεν αλλά έχει πιο ήπια μόλυνση. Αυτό θα αποπιέσει τα συστήματα υγείας και σίγουρα θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα είναι πολύ πιο θετικό από αυτό που είναι σήμερα .Αυτό μόνο εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά που γράφονται σε προκαταρκτικό επίπεδο για το θέμα της βαρύτητας.

Από εκεί και πέρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο νομίζω ότι και με βάση τη βιβλιογραφία του τελευταίου μήνα θα δούμε σίγουρα παρεμβάσεις φαρμακευτικές που φαίνεται να έχουν στόχευση το πρώτο τριήμερο με πενθήμερο της νόσου είτε αυτές λέγονται μονοκλωνικά, είτε λέγονται τα δύο χάπια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, είτε λέγονται ήδη χρησιμοποιούμενα φάρμακα όπως η ρεμδεσιβίρη η οποία φαίνεται ότι έχει μια μελέτη πολύ ισχυρή που δείχνει ότι η χορήγησή της σε πρώιμο στάδιο σε εξωτερικούς ασθενείς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης. Άρα θα μπούμε και σε ένα περιβάλλον όπου η παρέμβαση απέναντι στον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης θα πρέπει να γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων ή από την ταυτοποίηση με θετική PCR,

Το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να δούμε αν μέσα στο 2022 παραχθούν διαφορετικά εμβόλια με σκοπό να μειωθεί η οποιαδήποτε αναποτελεσματικότητα που μπορεί να υπάρχει στις μεταλλάξεις. Αυτά νομίζω ότι είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες που θα πορευτούμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο με τετράμηνο γιατί νομίζω ότι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την παρουσία νέων μεταλλάξεων, θεωρώ όμως ότι κάποια στιγμή κάποια από τις μεταλλάξεις με βάση την ιστορία των μεταλλάξεων και των πανδημιών θα είναι πιο αδύνατη με αποτέλεσμα εκεί να είναι ίσως και η ύφεση της πανδημίας και η ενδημικότητά της πλέον».

Ertnews.gr

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των κρουσμάτων άλλαξε όλα τα δεδομένα

29/12/2021

Ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά και για την πορεία της πανδημίας.

Το βασικό στοιχείο για την άμεση θέσπιση των νέων μέτρων ήταν η εκτόξευση των κρουσμάτων, φτάσαμε μέχρι και 5 φορές πάνω σε κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Αττική. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό προφίλ. Όταν δούμε αύξηση 5 φορές πάνω στα κρούσματα, θα αρχίσει να δημιουργείται μία πίεση στο σύστημα υγείας, οπότε και θα πρέπει να λάβουμε και τα ανάλογα μέτρα.

Για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως,«γενικά αποφεύγω να λέω νούμερα, δίνω μόνο τα νούμερα που ξέρω ότι σίγουρα θα ξεπεραστούν, δεν θα κάνω προβλέψεις. Είχα αναφέρει στο παρελθόν πως εάν φτάσουμε τα 35.000 κρούσματα θα υπάρξει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής, δεν ξέρουμε την πιθανότητα αύξησης, ωστόσοι υπάρχει μία «μέτρια» πιθανότητα να φτάσουμε και αυτό το νούμερο. Συνήθως, όταν μία πανδημία «τρέχει» πιο γρήγορα, τότε αποκλιμακώνεται και πιο γρήγορα».Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Δημιουργείται ένα ηθικό ζήτημα από τη στιγμή που είναι προφανές ότι εάν είχαμε φτάσει τον εμβολιασμό στο 90% σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, και βασικά στους μεγαλύτερους ηλικιακά εάν είχαμε φτάσει το 95%, αυτή τη στιγμή μέτρα δε θα χρειάζονταν. Από τους διασωληνωμένους που βρίσκονται στην εντατική, είναι λιγότεροι από 100 εμβολιασμένοι σε ένα άθροισμα γύρω στους 600. Εάν είχαν εμβολιαστεί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Θα πρότεινα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ηλικιακές ομάδες, παρά επαγγελματικές κατηγορίες», συμπλήρωσε.Για το άνοιγμα των σχολείων
«Οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνουμε πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Θεωρούμε ότι η «Όμικρον», οποτεδήποτε ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρχει, και θα δημιουργηθούν κρούσματα στα σχολεία, είναι αναπόφευκτο. Η «Ο» είναι μία εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή, δεν θα έχει μεγάλη βαρύτητα στα παιδιά, ούτε στους μεγάλους. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι γονείς. Είτε ανοίξουν μία βδομάδα μετά είτε πριν θα δημιουργηθούν κρούσματα», ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.


megatv

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν χρειάστηκαν πιο νωρίς μέτρα - Ίσως αύριο να δούμε 12.000 κρούσματα

27/12/2021

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην χώρα μας, από την έναρξη της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020, καταγράφεται σήμερα Δευτέρα 27/12/2021. Συγκεκριμένα,  ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 9.284.

Λίγα λεπτά αργότερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε νέα μέτρα με σκοπό να μπει φρένο στην εξάπλωση του κορονοϊού και κυρίως στη μετάλλαξη Όμικρον, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα για την Αττική.

Για το σκεπτικό πίσω από την λήψη μέτρων στις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα μίλησε ο επίκουρος καθηγητής ιολογιας ΕΚΠΑ- μέλος επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης στον ΣΚΑΪ. Επίσης ο Ο καθηγητής τόνισες επίσης ότι αναμένεται μια αύξηση με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων με ενδεικτικό νούμερο τις 12 χιλιάδες, αριθμός που μπορεί να καταγραφεί ακόμα και αύριο.«Το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει η Ομικρόν δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας» εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ  και συνέχισε λέγοντας ότι «ήδη, μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης Δ και Β. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας  τωρινά επίπεδα».

Σημαντικός παράγοντας , όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, αποτελεί και η μελέτη σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον σε αντιδιαστολή με την Δέλτα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η  ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δήλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».

«Με βάση των αριθμό των κρουσμάτων μπορεί να λεχθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%, θεωρούμε ότι εκεί οφείλεται η αύξηση στις άλλες περιοχές τα  νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά», δήλωσε παράλληλα.
Για την Όμικρον εξήγησε οτί η νοσηρότητα σε σύγκριση με την Δέλτα είναι 3 με 5 φορές χαμηλότερη , όμως για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος και δεν πρέπει να το πάρουν αψήφιστα, τόνισε.

Για το  ΕΣΥ τόνισε  βρίσκεται σε αποσυμπίεση και είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να «γονατίσει» τις επόμενες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά όπως εξήγησε.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εστίασης επεσήμανε τα εξής:«Η εστίαση και η διασκέδαση είναι από εκεί που ξεκινάνε τα μέτρα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ελληνικό πρωτότυπο.
Δεν μπορεί να γίνει χρήση μάσκας, λόγω της μουσικής αναγκαζόμαστε και φωνάζουμε ενώ η κατανάλωση αλκόολ δημιουργεί κατάσταση κοινωνικής χαλάρωσης Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψιν σε παγκόσμια κλίμακα.Προσπαθούμε όσον το δυνατόν περισσότερο να δημιουργήσουμε μια κανονικότητα, η Όμικρον ήρθε να το χαλάσει αυτό, έχουμε όμως τα στοιχεία που λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε πριν λάβουμε πιο δυνατά μέτρα. Δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα αν τηρηθεί το πακέτο μέτρων»

Σχετικά με τα σχολεία τόνισε πως έγινε μια συζήτηση σχετικά με τις εκδρομές ενώ για το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση.«Πάνω από 95% να επιστρέψουν οι μαθητές κανονικά στο σχολείο μετά τις γιορτές», ανέφερε.
Φώφη Γεννηματά: Πλήθος κόσμου στο μνημόσυνο για τις 40 μέρες από τον θάνατό της


28/11/2021

Παρουσία των παιδιών της, του συζύγου της, στελεχών του ΚΙΝΑΛ, αλλά και πλήθους κόσμου διεξάγεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πάλεψε γενναία με τον καρκίνο, ωστόσο αυτή τη φορά δεν κατάφερε να τον νικήσει. Στις 25 Οκτωβρίου έφυγε από τη ζωή, σκορπώντας ανείπωτο πόνο και θλίψη στους οικείους της.

Αμέσως μετά το μνημόσυνο, θα παρουσιαστεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος (Χαριλάου Τρικούπη 50) η αναμορφωμένη πρόσοψη και είσοδος του κτιρίου, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά.

Τη μελέτη και την επίβλεψη έκανε αφιλοκερδώς η αρχιτέκτων, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκη Φούντα.

Σε πολιτικό επίπεδο, εν όψει της επιμνημόσυνης δέησης για τη Φώφη Γεννηματά, επικρατεί προσωρινή εκεχειρία μεταξύ των έξι υποψηφίων που διεκδικούν την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Απεργία στην εστίαση: Κλειστά την Τρίτη 16 Νοεμβρίου εστιατόρια, καφέ και μπαρ


15/11/2021
Σε απεργία προχωρά αύριο, Τρίτη, ο κλάδος της εστίασης προειδοποιώντας ότι «τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών.

Επομένως αύριο, Τρίτη, οι επιχειρηματίες της εστίασης θα κρατήσον κλειστά τα καταστήματά τους διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό.

Η εστίαση ψυχορραγεί αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την 24ωρη απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) μέλη της οποίας θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.  «Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ παραθέτοντας τα αιτήματα του κλάδου ενόψει της αυριανής απεργίας:

 • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
 • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
 • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
 • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
 • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
 • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
 • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
 • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
 • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
 • Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
 • Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
 • Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Μητέρα εγκύου που πέθανε από κορωνοϊό: «Ο γυναικολόγος φταίει, της έλεγε να μην κάνει το εμβόλιο»


3/11/2021

Τη σιωπή της σπάει η μητέρα της 38χρονης εγκύου που έχασε χθες τη ζωή της στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, από κορωνοϊό.

Η 38χρονη γυναίκα πέθανε αλλά το μωρό είναι μια χαρά στην υγεία του.
Η μητέρα της μίλησε στο Mega και καταγγέλλει τον γυναικολόγο της, που την προέτρεψε να μην εμβολιαστεί. Η ίδια είπε: «Πήγαινε στον γυναικολόγο και της έλεγε ”μην κάνεις το εμβόλιο, μην το κάνεις”, κόλλησε το κορίτσι μου»
Η έγκυος από την Κατερίνη είχε διαγνωσθεί με κορωνοϊό στην 33η εβδομάδα κύησης.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και ήταν ανεμβολίαστη, νοσηλεύτηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Κατερίνης, αλλά στα τέλη Σεπτεμβρίου οι θεράποντες γιατροί έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να διακομισθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Και η μητέρα της συνέχισε: «Γιατί τι λάθος έγινε; Γιατί χάθηκε το κορίτσι μου; Πήγαινε στο γυναικολόγο, της έλεγε ”μην το κάνεις, μην το κάνεις, κόλλησε το κορίτσι μου”. Πήγαινε στη γυναικολόγο εδώ. ”Μην το κάνεις το εμβόλιο, μην το κάνεις το εμβόλιο”. Δεν το έκανε το κορίτσι. Δεν την άφηνε. Αυτή την πήρε στο λαιμό της»Κρήτη: Συγκλονισμένη η σύζυγος του 35χρονου που πνίγηκε ενώ ήταν για ψάρεμα

28/10/2021

Σπαρακτικό είναι το αντίο της συζύγου του 35χρονου που έχασε τη ζωή του στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Πελαγίας στην Κρήτη την ώρα που ήταν για ψάρεμα παρέα με τρεις φίλους του.

 
Ο άτυχος άνδρας ήταν παντρεμένος και είχε και δύο παιδιά με την οικογένειά του να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι ο δραστήριος Χρήστος δεν είναι πλέον στη ζωή.

«Καλό ταξίδι άνδρα μου, στήριγμα μου, πατέρα των παιδιών μου, όπου και να πας …θα σε έχουμε πάντα στην καρδιά μας! Τόσο άδικα,  Τόσο ξαφνικά,  όταν σε είχαμε περισσότερο ανάγκη,  καλό ταξίδι αγάπη μου! Όσα δεν προλάβαμε να μιλήσουμε, όσο δεν προλάβαμε να κάνουμε μαζί,  τόσα όνειρα που πάνε χαμένα..Να βρείτε πάντα χρόνο να μιλήσετε και να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί…», αναφέρει σε ανάρτησή της η χήρα του 35χρονου Χρήστου.
Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο άτυχος άνδρας πήγε σήμερα το πρωί μαζί με τρεις φίλους του να ψαρέψουν στην Αγία Πελαγία. Εκεί πήγαν σε ένα απόκρημνο βραχώδες σημείο στις Αλυκιές και έριξαν τα καλάμια τους.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το καλάμι του 35χρονου γλίστρησε από τα χέρια του και έπεσε στη θάλασσα. Ο ίδιος στην προσπάθειά του να το πιάσει έχασε την ισορροπία του κι έπεσε στα νερά ενώ ενδεχομένως χτύπησε και στα βράχια. Ο 27χρονος φίλος του βούτηξε για να τον σώσει ενώ το ίδιο έπραξε και ο 30χρονος.


Click4more: Κρήτη: Έτσι πνίγηκε ο 35χρονος Χρήστος μπροστά στους φίλους του – Ήταν πατέρας ενός παιδιού
Ο τέταρτος της παρέας που έμεινε στη στεριά πήρε τηλέφωνο το 100 που με τη σειρά του ενημέρωσε το λιμενικό σώμα. Στο σημείο έσπευσαν ένα αλιευτικό σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή, ένα καταδυτικό σκάφος και δύο περιπολικά σκάφη του λιμενικού.
Το αλιευτικό περισυνέλεξε τη σορό του άτυχου 35χρονου ο οποίος είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή καθώς και τον 27χρονο ενώ δύτες διέσωσαν τον 30χρονο.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρέθηκαν στο σημείο και παρέλαβαν τους δύο άντρες σε κατάσταση σοκ και με εμφανή τα σημάδια της υποθερμίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΓΝΗ βρίσκεται και η σορός του 35χρονου για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

«Είμαστε σοκαρισμένοι», λέει η σύζυγος του ενός τραυματία
Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται και οι συγγενείς τόσο του θύματος όσο και των τραυματιών.

«Οι γιατροί σταθεροποίησαν τον σύζυγό μου και έχει μεταφερθεί στον θάλαμο. Είναι σε κατάσταση σοκ όπως άλλωστε και όλοι μας», ανέφερε η σύζυγος του ενός τραυματίας μιλώντας στο cretapost.

«Οι τέσσερις τους είναι χρόνια φίλοι και πηγαίνουν συχνά για ψάρεμα. Έτσι έγινε και σήμερα. Σηκώθηκαν το πρωί και πήγαν στις Αλυκές για να ψαρέψουν. Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί», τόνισε σχετικά η σύζυγος του ενός τραυματία.


newsit.gr

Επίθεση με βιτριόλι: Η μέγιστη ποινή στη δράστη - Το μήνυμα της Ιωάννας, οι φίλες και τα βραχιόλια που έδωσε


27/10/2021

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκασε την Έφη Κακαράντζουλα σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για την επίθεση με το βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου

Στη φυλακή θα παραμείνει μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της η Έφη Κακαραντζούλα καθώς το δικαστήριο είπε όχι στο αίτημα της για αναστολή στην έφεση.

Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση καθώς κατά την άποψη του η 36χρονη είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει και άλλα συναφή αδικήματα.


Ομόφωνα ένοχη έκριναν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο την Έφη Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου απορρίπτοντας τον αυτοτελή ισχυρισμό της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.
Επιπλέον, η 36χρονη κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της απείθειας για το οποίο της επέβαλλε 6μηνη ποινή φυλάκισης ενώ εκδόθηκε η απόφαση για τη συγχώνευση των ποινών. Η κατηγορούμενη δεν αντέδρασε τη στιγμή που συνοδευόμενη από αστυνομικούς αποχωρούσε από την αίθουσα και πρόσωπα από το περιβάλλον της Ιωάννας Παλιοσπύρου της φώναξαν, Τέρας, τέρας όρθιος

Κανένα ελαφρυντικό

Όχι στο αίτημα της δράστης, Έφης Κακαράντζουλα να αναγνωρίσει το ελαφρύ του σύννομου βίου είπε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Οι δικαστές άκουσαν τον εισαγγελέα της έδρας, Χαράλαμπο Μαστραντωνάκη να ζητήσει να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρύ στην κατηγορούμενη.

Ο κ. Μαστραντωνάκης χαρακτήρισε αβάσιμο το αίτημα της 36χρονης σημειώνοντας ότι αποδείχθηκε ότι η κατηγορούμενη επί έναν χρόνο παρακολουθούσε την Ιωάννα και τον 40χρονο με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και την Ιωάννα και την Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό σκοπό της όπως αποδείχθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας και συμπλήρωσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά ποινικά αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του προτέρου σύννομου βίου. . . . . . . ».

Ο εισαγγελέας καταλήγοντας στην αγορά του πρότεινε την καταδίκη της κατηγορούμενης σε κάθε μέρα 15 ετών για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και ποινή φυλάκισης έξι μηνών για αυτό της απείθειας.

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση - Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση της δικαιοσύνης, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το θύμα της επίθεσης με το βιτριόλι καθώς έβγαινε από το δικαστήριο γνωρίζοντας πλέον ότι στην Έφη Κακαραντζούλα επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή των 15 ετών κάθειρξης, για ανθρωποκτονία από την πρόταση σε βάρος των επιθέσεων. το μπιτριόλι.

Βρίσκω τη δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα μου και να επικεντρωθώ στην κατάσταση της υγείας μου, συμπλήρωσε η Ιωάννα, τονίζοντας ότι θέλει να ευχαριστήσει όσους ήταν δίπλα της τον τελευταίο χρόνο.

Ευχαριστώ δημόσια την ελληνική δικαιοσύνη, την ελληνική αστυνομία, τους δικηγόρους μου, τη γιατρό μου, τους οφθαλμιάτρους που έδωσαν το μάτι μου, τον ψυχολόγο μου και φυσικά την οικογένεια μου και τους φίλους μου, αλλά και
όλον τον κόσμο, που ήταν σημαντικός σύμμαχος. για μένα και μου έδωσε κουράγιο και δύναμη», είπε η ίδια.

 «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, ελπίζω οι γυναίκες και τα θύματα να βρουν στο πρόσωπο μου την ελπίδα και να μην φοβούνται και να μάχονται για τα δικαιώματά τους.

Θα είμαι δίπλα σε όποιον με χρειάζεται

Βγαίνοντας από το δικαστήριο, ζήτησε να μιλήσει προσωπικά στους δημοσιογράφους.

Αφού τους ευχαρίστησε για τον τρόπο που καλύφθηκε δημοσιογραφικά η επίθεση με βιτριόλι εναντίον της, τους χάρισε και αναμνηστικά βραχιόλια που γράφουν «Είμαι δυνατή».


Επίθεση με βιτριόλι – Κεχαγιόγλου: Είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε για τον Σάκη Κεχαγιόγλου η Έφη Κακαράντζουλα έπεσε θυμά της εμμονής της. «Ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να σκοτώσει ή να τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε» είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο και συμπλήρωσε: «Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει» είχε πει νωρίτερα.

«Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με τον λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας που είχε φιλική σχέση) για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. 

Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστησε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένεια της και είναι απέναντι στον εαυτό της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια.Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται» ανέφερε νωρίτερα ο συνήγορος υπεράσπισης.

Κακοκαιρία Μπάλλος – Στο όριο της υπερχείλισης και ο ποταμός Ιλισσός

14/10/2021
Στο όριο της υπερχείλισης βρίσκεται ο ποταμός Ιλισσός λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έφερε στην Αττική η κακοκαιρία Μπάλλος.
Η κακοκαιρία «Μπάλλος» συνεχίζει να σφυροκοπά την Αττική, με πολλούς δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, δυσκολεύοντας αρκετά τις μετακινήσεις των πολιτών.

Παράλληλα, η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ιλισσό στο ανοιχτό τμήμα του σε Μοσχάτο – Καλλιθέα έχει ανέβει επικίνδυνα, με τους κατοίκους αυτών των περιοχών να ανησυχούν.

Μίνι lockdown από την Παρασκευή 1/10 σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς - Πού παρατείνονται τα μέτρα
1/10/2021

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας εντάσσεται στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:·         Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. 

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Έγκλημα στη Ρόδο: Το σχέδιο του δράστη για να έχει άλλοθι πριν δολοφονήσει τη Ντόρα

24/9/2021


Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο προσκήνιο αναφορικά με τη νέα γυναικοκτονία στη Ρόδο που έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα.

Ο δολοφόνος της 32χρονης Ντόρας λίγες ημέρες πριν το φονικό είχε ζητήσει από έναν τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών να αλλάξει την ώρα στο καταγραφικό των καμερών ασφαλείας ώστε να καταφέρει να έχει άλλοθι.

Ο δράστης ήθελε να σκηνοθετήσει άλλοθι για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του στη Ρόδο και σχεδίαζε να αλλάξει τις ώρες στο καταγραφικό μηχάνημα των καμερών ασφαλείας που διέθετε, έτσι ώστε να φαίνεται ότι βρίσκεται σε άλλο σημείο. Για αυτό το λόγο είχε απευθύνει σε έναν τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Με είχε πάρει τηλέφωνο να του διορθώσω υλικό από κάμερες ασφαλείας. Αρχές Σεπτεμβρίου ήθελε να κάνει το καταγραφικό να το βάλει σε άλλο χρόνο και σε άλλη ώρα δύο μέρες πιο μπροστά και να δείξει ότι έχει άλλοθι, καταγγέλει ο τεχνικός.

Ήθελε να ελέγχει τις αναρτήσεις

 Σε άλλο σημείο της επικοινωνίας τους ο δολοφόνος της Ντόρας ξεκαθάρισε πως θέλει να ελέγχει πλήρως τι αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η 31χρονη καθηγήτρια.
Προκαλεί ο θείος του δολοφόνου
Ο θείος του 42χρονου ούτε λίγο ούτε πολύ, αφήνει να εννοηθεί πως η συμπεριφορά της Ντόρας όπλισε το χέρι του δολοφόνου της.

«Το παιδί δεν είναι το τέρας που παρουσιάζετε αυτό είναι η ένσταση μου. Ήταν ένας άνθρωπος ερωτευμένος παθιασμένος με την κοπέλα του όπως είναι ο καθένας μας με την σχέση του. Η κάθε μια από εσάς θα πρέπει να σέβεται αυτό που ο κάθε ένας από εμάς σας προσφέρει. Όχι μέχρι να μας ρίξετε «ναι εντάξει μωρούλι μου» και άπαξ και σας φτιάξουμε τα σπίτια μας και τις δομές που θέλετε και οτιδήποτε θέλετε ξαφνικά «θέλω και την ελευθέρια μου θέλω και το αυτό», δήλωσε ο θείος του 42χρονου.

Ξεπερνώντας κάθε όριο, ισχυρίστηκε πως όσες γυναίκες έχουν πέσει νεκρές το τελευταίο διάστημα δεν ήταν όλες θύματα.«Δεν δικαιολογώ καμία πράξη βίας. Αλλά δεν μπορείτε να παρουσιάζετε όλους τους φονιάδες σαν να είναι τα τέρατα που τους παρουσιάζετε. Παρουσιάζετε τις γυναίκες τελευταία όλες σαν θύματα. Δεν είστε όλες θύματα. Υπάρχετε και εσείς που είσαστε με αγγελική μορφή κούκλες αλλά εξωτερικά και μόνο. Το μέσα βάλτε μια άλλη λεξούλα», συμπλήρωσε.

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της αδικοχαμένης Ντόρας
Ο πόνος βουβός. Συντετριμμένοι οι συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι της 31χρονης καθηγήτριας δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δε θα την ξαναδούν ζωντανή.

«Τι λόγια να σου πω κόρη μου, τι λόγια να σου πω που μας έχει κάψει. Τσουνάμι μας έριξε μες στο σπίτι μας. Κι ακόμα υπερασπίζονται το γιο της. Έναν τρελό. Έχει έναν τρελό. Ότι η μάνα…ότι ο γιος. Να έχετε πυγμή πάνω σας. Γιατί ξέρω ότι η εγγονή μου ήταν…», έλεγε θρηνώντας η γιαγιά της 31χρονης Ντόρας.

 Η 31χρονη Ντόρα κηδεύτηκε δίπλα από τον παππού της στο νεκροταφείο Ταξιαρχών. Συγκλονισμένη η μητέρα της μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA, είχε αποκαλύψει ότι η κόρη της φοβόταν τον 42χρονο, καθώς είχε δείξει επιθετική και χειριστική συμπεριφορά.Φίλος της Ντόρας μετά το αποτρόπαιο έγκλημα αποκάλυψε τι του είχε πει ο πατέρας της 31χρονης.

Κηδεύτηκε ο δράστης

Νωρίτερα, στην περιοχή Κοσκινού της Ρόδου έγινε η κηδεία του 42χρονου που δολοφόνησε την πρώην σύντροφο του Ντόρα και στη συνέχεια με το ίδιο όπλο έβαλε τέλος στη ζωή του.

«Μας πάγωσε αυτή η είδηση πραγματικά. Κάτω από άλλες συνθήκες…ο Κώστας τέτοια πράγματα, δεν μπορώ να το πιστέψω».

Στο κοιμητήριο και στην εκκλησία παραβρέθηκαν η οικογένεια του και φίλοι του. Με αυτό το τραγικό τέλος έπεσε η αυλαία μίας ακόμη γυναικοκτονίας. Η ενδέκατη από τις αρχές του 2021.

newsit


Χτυπούσε και απειλούσε τις συντρόφους του ο γυναικοκτόνος της Ρόδου. Είχε απαγάγει την πρώην γυναίκα του

23/9/2021

Στοιχεία που αποδεικνύουν το βεβαρημένο παρελθόν του 40χρονου που εκτέλεσε με καραμπίνα την 31χρονη Δώρα στη Ρόδο, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λίγες ώρες μετά τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Οπως αναφέρει η Δημοκρατική της Ρόδου ο 40χρονος γυναικοκτόνος είχε προϊστορία στην κακοποίηση και την παρενοχλητική συμπεριφορά. Κι άλλες γυναίκες είχαν πέσει θύματά του, όμως η 31 Δώρα έμελλε να είναι η τελευταία που θα υπέφερε στα χέρια του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πρόσφατα ολοκληρώθηκε προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για εκβίαση και πρόσκληση σωματικών βλαβών σε 40χρονη σύντροφό του επί 4μήνο, η οποία υποψιαζόταν ότι είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα και παρακολουθούσε την κάθε της κίνηση.
 
Ήταν βίαιος
Στην πρώην σύζυγό του ο 40χρονος είχε προκαλέσει επίσης προβλήματα. Η πρώην σύζυγός του είχε προσφύγει όταν ακόμη βρίσκονταν σε διάσταση, στα αστικά και ποινικά δικαστήρια με αίτημα την έκδοση απόφασης με την οποία «θα του απαγορευτεί να προσβάλλει την προσωπικότητά της, καθώς και να μην πλησιάζει την ίδια, την κατοικία και τον τόπο εργασίας της, στα 500 μέτρα. Είχε ζητηθεί να παύσει να την παρακολουθεί και να εμποδίζει την ελεύθερη κίνησή της, να παύσει να παραβιάζει το άσυλο της κατοικίας της και το απόρρητο της ιδιωτικής της ζωής και τέλος να απέχει από κάθε παράνομη πράξη εις βάρος της ψυχικής και σωματικής της υγείας, ώστε να προληφθεί η καθημερινά απειλούμενη σωματική της ακεραιότητα». 
Η γυναίκα είχε κάνει με τον 40χρονο πολιτικό γάμο το 2011, ωστόσο ο γάμος τους παρουσίασε από την αρχή πολλά προβλήματα, αποκλειστικά εξαιτίας της συμπεριφοράς του, καθώς σε κάθε διαφωνία τους, έσπαγε ό,τι έβρισκε μπροστά του, μιλούσε απαξιωτικά για εκείνη και την οικογένειά της, την εξύβριζε και την χτυπούσε, προσπαθούσε να την μειώσει ως άνθρωπο και γυναίκα και δεν συνείσφερε καθόλου στις οικογενειακές ανάγκες.

Είχε περιγράψει στα δικόγραφα περιστατικά βίας και απειλών εις βάρος της ενώ σύμφωνα με την καταγγελία, παράλληλα την εκβίαζε.

Και απαγωγή…
Την ίδια ώρα, σοκάρει το γεγονός ότι με την απειλή όπλου την απήγαγε και την έβαλε να οδηγεί το αυτοκίνητό της, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο πίσω κάθισμα με την κάννη του όπλου να την σημαδεύει.
Ισχυρίζεται ότι την υποχρέωσε να κοιμηθούν σε ξενοδοχείο, ενώ μετά από μήνυσή της και ενώ είχε τελειώσει το αυτόφωρο, σκαρφάλωσε τον μαντρότοιχο του σπιτιού της, και επιχείρησε να την πλησιάσει, αλλά εκδιώχθηκε από ιδιωτικό αστυνομικό και τον σκύλο του, τους οποίους είχε προσλάβει ο πατέρας της, για την ασφάλειά της…

Πάτρα: Ο εξάχρονος Φώτης κέρδισε το στοίχημα της ζωής - Μειώθηκε η καταστολή21/9/2021


«Έχει κερδηθεί το στοίχημα της ζωής του μικρού Φώτη» είναι τα πρώτα λόγια του Διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ στο protothema.gr αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μείωσης της καταστολής που έγινε σήμερα στο 6χρονο αγόρι, μετά το σοβαρό τραυματισμό του, όταν έπεσε πάνω στα προστατευτικά κιγκλιδώματα στην οδό Μαιζώνος ένα όχημα καρτ, από αυτά που συμμετείχαν στο 13ο «Patras International Circuit for Kart» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέα Ηλιάδη, οι έλεγχοι των αντιδράσεων του μικρού Φώτη κρίθηκαν ικανοποιητικοί και το επόμενο βήμα είναι οι γιατροί να προχωρήσουν σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου κι εφόσον πάνε όλα καλά, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της αποσωλήνωσης του παιδιού.

«Έχει κερδηθεί το στοίχημα της ζωής του μικρού Φώτη. Ολοκληρώθηκε η μείωση της καταστολής, έγιναν κάποιοι έλεγχοι των αντιδράσεων του ασθενούς, κρίθηκαν ικανοποιητικές οι αντιδράσεις που είδαμε οπότε ξαναμπήκαμε σε καταστολή κι αύριο θα κάνουμε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου. Θέλουμε να δούμε κάποιες λεπτές δομές στον εγκέφαλο. Αν και ο μαγνήτης είναι καλός ενώ είμαστε διασωληνωμένοι πολύ πιθανόν να μπούμε στη διαδικασία της αποσωλήνωσης. Έχουμε μιλήσει με τους γονείς οι οποίοι είναι ευχαριστημένοι όπως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του παιδιού τους», λέει στο protothema.gr ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ,Ανδρέας Ηλιάδης.

Σήφης Βαλυράκης: Στο αρχείο η υπόθεση ανθρωποκτονίας από την εισαγγελία Χαλκίδας 

Στο αρχείο έστειλε η δικαιοσύνη την υπόθεση Βαλυράκη, απορρίπτοντας τη μήνυση περί ανθρωποκτονίας.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας «για 12 διαφορετικούς λόγους ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση» και έτσι απέρριψε τη μήνυση της οικογένειας

Όπως επισημαίνει η Εισαγγελία οι δύο μάρτυρες περιγράφουν με τελείως διαφορετικό τρόπο την υποτιθέμενη λογομαχία ή συμπλοκή του Σήφη Βαλυράκη με τους δύο αλιείς και δίνεται διαφορετική περιγραφή του σκάφους στο οποίο επέβαιναν. Επίσης, ο ένας εξ αυτών δεν φαίνεται να προσκομίζει στοιχεία ότι ήταν παρών στην Ερέτρια εκείνη την ημέρα.

Παράλληλα, στο δικαστικό έγγραφο σημειώνεται ότι υπάρχει σειρά μαρτύρων ότι οι δύο αλιείς που κατονομάζονταν από τον ένα μάρτυρα ότι επέφεραν φονικά πλήγματα εναντίον του 78χρονου πρώην υπουργού είχαν ισχυρό άλλοθι ότι ήταν, τις κρίσιμες ώρες, στα σπίτια τους στην Ερέτρια. 

Τέλος, η εισαγγελία επικαλείται αποσπάσματα από έκθεση πραγματογνωμοσύνης σύμφωνα με τα οποία ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη οφείλεται σε λάθος χειρισμό στο φουσκωτό σκάφος του, πτώση του στην θάλασσα και κτύπημα από την προπέλα του ίδιου του σκάφους.

Αντίδραση της συζύγου του εκλιπόντος

Σχολιάζοντας την απόφαση της δικαιοσύνης, η σύζυγος του εκλιπόντος, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, δήλωσε:

«Το ότι μετά από τόσες συγκλονιστικές καταθέσεις μαρτύρων και ιατροδικαστών, με τόσο απαράδεκτη καθυστέρηση, ο συγκεκριμένος εισαγγελέας δεν στέλνει την υπόθεση της δολοφονίας του συζύγου μου τουλάχιστον στην ανάκριση, αλλά την αρχειοθετεί, είναι τελείως ακατανόητο, αφύσικο και συνάμα τραγικό.

»Δικαιούμαι λοιπόν να θεωρώ την εξέλιξη αυτή βαθιά προσβολή όχι μόνο στο πρόσωπο του αγωνιστή της Δημοκρατίας Σήφη Βαλυράκη και της οικογένειάς μας, αλλά τεράστια προσβολή και όνειδος προς την Ελληνική Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και τους θεσμούς.

»Ωστόσο η υπόθεση δεν κλείνει με την πράξη αυτή. Αρμόδιος για να αποφασίσει σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης είναι ο εισαγγελέας Εφετών στον οποίο θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες η δικογραφία».

Ξεσπά η κόρη του Νίκου Χαρδαλιά: «Ντροπή να χαίρεστε με τη λύπη και την αγωνία μας»

18/8/2021

Η κόρη του Νίκου Χαρδαλιά, Ιωάννα, απαντά σε όσους εύχονται τα χειρότερα για την υγεία του πατέρας της στα social media.

Όπως αναφέρει η 20χρονη, δεν συνηθίζει να απαντά σε τέτοια σχόλια αλλά αισθάνεται ντροπή και λύπη. Μάλιστα, υπογράφει ως «η κόρη εκείνου που σας έκανε χαρούμενο σήμερα».

Συγκεκριμένα, η Ιωάννα Χαρδαλιά απάντησε σε σχολιαστή: «Είναι η πρώτη φορά που απαντάω σε σχόλια αγνώστου που αφορούν τον πατέρα μου. Αλλά θέλω να εκφράσω την ντροπή και τη λύπη που αισθάνομαι εκ μέρους σας. Πέρα από τις απόψεις και τις προτιμήσεις σας, που είναι καθ’όλα σεβαστές, η τουλάχιστον πρέπει να είναι, θεωρώ ειδεχθές και ντροπιαστικό να γράφετε τέτοια πράγματα και να χαίρεστε με τη δική μας λύπη, το άγχος και την ανησυχία μιας ολόκληρης οικογένειας.

Δεν είναι ευχάριστο λοιπόν και δεν αξίζει σε κανέναν να νοσηλεύεται. Σκεφτείτε πριν μιλήσετε γιατί θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να είναι στη θέση του, στη θέση μας. Με σεβασμό η κόρη εκείνου που σας έκανε τόσο χαρούμενους σήμερα».
Τρεις νεκροί και 4 τραυματίες και τροχαίο στην Εθνική Οδό Σερρών- Καβάλας. Σοκάρουν οι εικόνες


13/8/2021

Με αίμα βάφτηκε η άσφαλτος στην Εθνική Οδό Σερρών- Καβάλας, στη διασταύρωση της Νέας Μπάφρας με την Ηλιοκώμη, μετά από σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα.

Από τη σφοδρή σύγκρουση ανασύρθηκαν  τρεις νεκροί μετανάστες και τέσσερις σοβαρά τραυματίες.


Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων, το ένα εκ των οποίων μετέφερε τους μετανάστες.

Επί τόπου έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία και απεγκλώβισε τους επιβαίνοντες στα δύο ΙΧ.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ένας στο νοσοκομείο Σερρών, ένας στην Καβάλα και δύο στο νοσοκομείο της Δράμας.

Οι φωτογραφίες μαρτυρούν την σφοδρότητα της σύγκρουσης

Στην εντατική διασωληνωμένοι δύο εθελοντές πυροσβέστες

5/8/2021

Για δύο εθελοντές πυροσβέστες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση και η μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως συνολικά 5 εγκαυματίες, με ελαφρά εγκαύματα, έχουν διακομιστεί στο ίδιο νοσοκομείο.

Ειδικότερα, τρεις εγκαυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο. μεταφέρθηκαν δύο πυροσβέστες και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Βαρυμπόμπη: Έξω φρενών ο Ευθύμιος Λέκκας στον αέρα του Open – «Είστε απαράδεκτοι, δεν μας σέβεστε»

4/8/2021

Έχασα τρία τέταρτα ερευνητικού χρόνου στην περιοχή. Και ήμουν υποχρεωμένος να ακούω τις ανοησίες των πολιτικών από το στούντιό σας», είπε έξαλλος από τη Βαρυμπόμπη ο Ευθύμιος Λέκκας.


Ζωντανή σύνδεση με τη Βαρυμπόμπη είχαν στον αέρα της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος», προκειμένου να μιλήσει ο Ευθύμιος Λέκκας για όλες τις εξελίξεις στο θέμα της πυρκαγιάς. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ήταν έξαλλος με τους παρουσιαστές και ξέσπασε στον αέρα.

«Πριν μου κάνετε την ερώτηση, θέλω να σας πω ότι είστε απαράδεκτοι γιατί περιμένουμε εδώ και τρία τέταρτα, έχασα τρία τέταρτα ερευνητικού χρόνου στην περιοχή. Και ήμουν υποχρεωμένος να ακούω τις ανοησίες των πολιτικών από το στούντιό σας.

Ήταν ανοησίες αυτά που άκουγα και με εξόργισαν. Αν η πολιτική νοοτροπία είναι αυτή που άκουσα, πραγματικά, μας αξίζουν αυτά τα χάλια. Δεν πρόκειται ποτέ οι πολιτικοί να αλλάξουν», είπε αρχικά έξαλλος ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας πρόσθεσε στη συνέχεια εκνευρισμένος: «Δεν μας σέβεστε, μαζί με τον ρεπόρτερ, δεν μας σέβεστε, τρία τέταρτα μέσα στον ήλιο και έχετε την άνεση των πολιτικών, να παρουσιάζεται πολιτικούς μισή ώρα και να τους ακούμε μέσα στον ήλιο χάνοντας και ερευνητικό χρόνο, και εγώ και οι συνεργάτες σας εδώ που είναι».


Γυναικοκτονία στη Λάρισα: «Βολές στο θώρακα και – πιθανόν – χαριστική βολή στο κεφάλι δέχτηκε η 43χρονη»

3/8/2021

Σοκάρει η ιατροδικαστής που εξέτασε το πτώμα της δολοφονημένης γυναίκας στη Λάρισα, που έπεσε νεκρή από τα χέρια του εν διαστάσει συζύγου της.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεοντάρη από το σημείο του εγκλήματος όπου βρίσκεται η 43χρονη γυναίκα δέχθηκε βολές σε καίρια σημεία στο θώρακα, αλλά και μια βολή στο κεφάλι από περίστροφο»,

Όπως τόνισε η κ. Λεοντάρη, η βολή στο κεφάλι της 43χρονης έχει τεράστιο ενδιαφέρον και εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για «χαριστική βολη».

Η 43χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε το πρωί της Τρίτης από τον σύζυγό της μέσα στο κατάστημα εστίασης που εργαζόταν, όταν δέχτηκε σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις 8 πυροβολιασμούς.Η 43χρονη είχε έρθει πριν κάποιους μήνες με τα τρία παιδιά της στην Σωτηρίτσα προκειμένου να βοηθήσει στο ουζερί-ταβέρνα που ανήκει στον αδερφό της καθώς εκείνος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Καταθέτουν αυτόπτεις μάρτυρες

Το σημείο έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις οι αστυνομικοί λαμβάνουν καταθέσεις από μάρτυρες του στυγερού εγκλήματος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα το ΑΠΕ ο δράστης, μετά τη δολοφονία της γυναίκας, παραδόθηκε στην αστυνομία.

Σύμφωνα με το onlarissa το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση και ήταν κάτοικοι Αθηνών.

«Ήρθε από την Αθήνα και την σκότωσε»

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο πρόεδρος Σωτηρίτσας Βασίλης Λέτσιος, η 43χρονη εδώ και 4 με 5 μήνες είχε επιστρέψει στο χωριό της προκειμένου να βοηθήσει στην επιχείρηση του αδελφού της ο οποίος μετά από περιπέτεια με την υγεία βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης:

«Αυτός δεν ήταν εδώ, ήρθε από την Αθήνα και την σκότωσε. Τι να πω, τα έχουμε χαμένα. Η κοπέλα ήταν από το χωριό και είχε παντρευτεί αυτόν από την Αθήνα και ζούσαν εκεί. Εδώ και λίγους μήνες όμως επειδή ο αδελφός της ήταν βαριά άρρωστος, είχε έρθει στη Σωτηρίτσα και βοηθούσε στην ταβέρνα του. Τώρα τι προβλήματα είχαν μεταξύ τους κανένας μας δεν ξέρει.

Αυτό που έμαθα είναι πως ήρθε από την Αθήνα και την σκότωσε μέσα στο μαγαζί του αδελφού της. Η κοπέλα ήταν 43 ετών, εκείνος μεγαλύτερός της. Ήταν πολλά χρόνια παντρεμένοι γιατί τα παιδιά τους είναι κοντά στα 20. Η κοπέλα πρέπει να ήταν εδώ τουλάχιστον 4 με 5 μήνες».

Καύσωνας: Έκτακτη σύσκεψη για το ηλεκτρικό – Έκκληση να περιοριστεί η κατανάλωση

1/8/2021

Οδηγίες προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00) απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω του καύσωνα.

Παράλληλα, αύριο Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα επισκεφθεί το Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι προκειμένου να συντονίσει σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.

«Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Για τον λόγο αυτόν, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου», σημειώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προσθέτει ότι λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών των τελευταίων ημερών και ενόψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα παρακαλούνται οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

* Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).

* Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

* Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία - Η κορύφωση θα έρθει από Δευτέρα

Πτήσεις με drone πάνω από την Ακρόπολη και την πλατεία της Ομόνοιας με χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποίησε σήμερα η ομάδα Up Stories, σε συνεργασία με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Διαπιστώθηκε ότι καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κύμα καύσωνα που πλήττει το σύνολο της χώρας, το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο έντονο, ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η θερμοκρασία εδάφους ξεπερνούσε τοπικά τους 55 βαθμούς, όπως και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Ομονοίας. Την ίδια ώρα η θερμοκρασία του αέρα, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο κέντρο της Αθήνας, κυμαινόταν μεταξύ των 36-37 ° C.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν στην άσφαλτο και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες (άνω των 60 βαθμών), ενώ οι μικρότερες τιμές στις προσόψεις νέων κτιρίων και στο νέο συντριβάνι της Πλατείας Ομονοίας (έως 35 βαθμούς).

Ισχυρός καύσωνας πανελλαδικά και τη Δευτέρα με θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς

Ισχυρός καύσωνας με μέγιστες θερμοκρασίες στους 44-45 βαθμούς Κελσίου αναμένεται τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα. Καθώς σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο, σύμφωνα με το meteo.

Αναλυτικότερα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 41-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 44-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 43-45 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 42-43, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Στην Αττική αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 42-43 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη επίσης αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Το «κυρίως γεύμα»
Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, με ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποίησε πως το «κυρίως γεύμα» του καύσωνα θα έρθει από Δευτέρα.

«Το «κυρίως γεύμα» έρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 6 Αυγούστου με θερμοκρασίες στους 43-44°C στα ηπειρωτικά, στους 41-42°C στα νησιά και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές στους 45-46°C.

Στην Αθήνα, τη Δευτέρα περιμένουμε 42°C, την Τρίτη 43-44°C, την Τετάρτη 42-43°C και έχουμε και συνέχεια με παρόμοιες θερμοκρασίες έως και τουλάχιστον την ερχόμενη Παρασκευή.

Προσοχή διότι και οι επόμενες νύχτες θα είναι καυτές με τον υδράργυρο από τη Δευτέρα και έπειτα να μην καταφέρνει να πέσει κάτω από τους 30°C κατά μέσο όρο.


Άλιμος, συμμορίες ανηλίκων: Ένα από τα παιδιά που έχουν συλλάβει το είχε ξανακάνει πριν από λίγο καιρό

15/7/2021
Σε εννέα συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ για τις μαχαιριές που δέχτηκε ο 14χρονος σε πάρκινγκ γνωστού φαστφουντάδικου στον Άλιμο.
Πρόκειται για έξι αγόρι και τρία κορίτσια, εκ οποίων οι οκτώ ηλικίας από 14- 16 ετών κι ένας 19χρονος. Τους οδήγησαν αμέσως στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν από το θύμα.

Όπως προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, ένας από τους συλληφθέντες είχε απασχολήσει και πριν λίγο καιρό τις αστυνομικές αρχές. Πρόκειται για 16χρονο που μαζί με δύο ακόμα άτομα ηλικίας 19 και 16 ετών είχαν φτιάξει μια συμμορία η οποία χτυπούσε ανήλικους στις περιοχές της Γλυφάδας και της Ηλιούπολης. Οι άγουροι ληστές με μαχαίρια και σουγιάδες απειλούσαν παιδιά που τα εντόπιζαν να κινούνται στους δρόμους και τους αποσπούσαν κινητά τηλέφωνα και χρηματικά ποσά.
Μέχρι τη στιγμή που έπεσαν στα χέρια των διωκτικών αρχών είχαν πραγματοποιήσει πέντε ληστείες σε βάρος εννέα ανηλίκων ηλικίας από 13 έως 16 ετών. Μάλιστα η τριμελής συμμορία ανέβαζε και φωτογραφίες από τα κατορθώματα της στο διαδίκτυο.

Ο ανήλικος αναγνώρισε τρία από τα άτομα που τον χτύπησαν, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να πει ποιος ήταν αυτός που τον μαχαίρωσε.


Βαρύτατες κατηγορίες κατά των ανηλίκων
Ποινική δίωξη για ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα από κοινού, απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία ασκήθηκε σε βάρος των ανηλίκων που κατηγορούνται για το μαχαίρωμα 14χρονου στην περιοχή του Αλίμου. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στον Άλιμο παραπέμφθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας ανηλίκων, από την οποία αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.
Άλιμος: «Για μια ματιά μέσα στο λεωφορείο έγιναν όλα» λέει ο πατέρας του 14χρονου που μαχαιρώθηκε

Ανησυχία για το μέγεθος της βίας σε συνάρτηση με την ηλικία των δραστών προκαλούν τα όσα αποκαλύπτει ο πατέρας του 14χρονου που μαχαιρώθηκε στον Άλιμο το απόγευμα της Τετάρτης 14/7.

Όπως περιέγραψε ο πατέρας στον ΑΝΤ1 «γύρω στις 5 το απόγευμα με ενημέρωσαν φίλοι του γιου μου ότι έχει χτυπηθεί. Μέχρι να φτάσω είχα τρελαθεί». Στην συνέχεια πρόσθεσε: «τον είδα στο παγκάκι με την πετσέτα τυλιγμένο μέσα στα αίματα. Ήρθε η αστυνομία και έδωσαν κατάθεση τα παιδιά»

«Δεν έδωσαν σημασία τα παιδιά στο λεωφορείο. Για μια ματιά έγιναν όλα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι αφού οι ανήλικοι χτύπησαν το παιδί του στην συνέχεια του πήραν και το κινητό.Σύμφωνα με τον πατέρα του ο 14χρονος είναι καλά στην υγεία του, ενώ όπως είπε εκτός από την μαχαιριά στα πλευρά, τον χτύπησαν και στο κεφάλι, όπου έκανε δυο ράμματα.

«Η αστυνομία έκανε το καθήκον της και τους ευχαριστούμε όλους», είπε ο πατέρας του 14χρονου και πρόσθεσε: «Μας ενημέρωσαν ότι ένα από τα παιδιά που έχουν συλλάβει το είχε ξανακάνει πριν από λίγο καιρό και τον είχαν αφήσει ελεύθερο».

Βαρύτατες κατηγορίες περιλαμβάνονται στην ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των ανήλικων συλληφθέντων για την επίθεση με μαχαίρι σε άλλον ανήλικο, χθες στον Άλιμο έξω από ταχυφαγείο.

Σε βάρος των ανήλικων απαγγέλθηκαν κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος της ληστείας που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα από κοινού, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.«Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 3 μαχαιριές στα πλευρά παιδιού 14 ετών»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο δικηγόρος του ανήλικου θύματος, Πέτρος Γεωργιλάς.

«Αυτά τα παιδιά έφυγαν από την παραλία, ήταν 3 αγόρια και 2 κορίτσια και μπήκαν στο λεωφορείο να πάνε στο σπίτι τους. Μέσα στο λεωφορείο συναντήθηκαν με μια παρέα ατόμων, 6 αγόρια, και 3 κορίτσια. Έγινε μια παρεξήγησε μεταξύ τους. Η παρά των 5 παιδιών κατέβηκε σε μία στάση, και η παρέα των 9  άρχισε να τους φτύνει και να τους βρίζει. Τα 9 άτομα κατέβηκαν στην επόμενη στάση, και τα παιδιά αυτά επέστρεψαν στη στάση που είχαν κατέβει τα 5 παιδιά», εξήγησε ο κ. Γεωργιλάς.

«Δε γνωρίζω το λόγο που έγιναν όλα αυτά. Μία εκδοχή είναι ότι είχαν δει το κινητό του ενός παιδιού και ήθελαν να το κλέψουν. Αυτό είναι μια δική μου υπόθεση. Ακόμα είμαστε στο στάδιο της έρευνας. Το θέμα είναι ότι έχουμε παιδιά που κυκλοφορούν με μαχαίρια. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 3 μαχαιριές στα πλευρά παιδιού 14 ετών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Sextortionscam: Η απάτη που προκαλεί τρόμο. Ζητούν 1.000 ευρώ σε bitcoin μέσα σε 50 ώρες

25/6/2021

Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι καταγγελίες πολιτών πως πέφτουν θύματα της απάτης sextortionscam, μιας απάτης με διεθνείς προεκτάσεις. Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί τους πολίτες και δίνει συμβουλές για το πως να ενεργήσουν.

Η sextortionscam είναι μια απάτη μέσω της οποίας επιτήδειοι, μέσω e-mail, εκβιάζουν ανυποψίαστους πολίτες για να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στη δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις sextortionscam καθώς πολίτες εκβιάζονται να δώσουν 1.000 σε bitcoin μέσα σε 50 ώρες για να μην αποκαλυφθούν προσωπικές τους στιγμές.  

Η απάτη εκδηλώνεται με μαζική αποστολή e-mail σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους φοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα. Στα μηνύματα αυτά εμπεριέχεται κείμενο στα ελληνικά με θέμα: «Your data was hacked» ή «Open and read this letter».

Οι δράστες με τη χρήση ψεύτικων λογαριασμών e-mail, στέλνουν μαζικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό τους σύστημα έχει παραβιαστεί και ότι όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης ερωτικού περιεχομένου που απεικονίζουν το θύμα, αναφέρεται διεθνώς ως “σεξουαλική εκβίαση – sextortion”

Παράλληλα τον ενημερώνουν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές.

Στη συνέχεια οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το προσωπικό του e-mail και στη συνέχεια, εκβιάζοντας, απαιτούν από το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι και σε μορφή κρυπτονομίσματος Bitcoin χρηματικό ποσό αντίστοιχο των 1.000 ευρώ εντός 50 ωρών!Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ.
Δεδομένων όλων των παραπάνω, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει σε πολίτες που θα πέσουν θύματα της απάτης sextortionscam:

Μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
Αγνοούν το μήνυμα και μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται.
Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
Αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται.
Αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.
Στην ανακοίνωσή της για την απάτη, η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου στα:Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR
Επίσης, σημειώνει πως οι πολίτες μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα social media.Κοινωνικός τουρισμός 2021-2022: Φθηνές διακοπές με επιδότηση έως και 80%

17/5/2021


Έξτρα ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού σχεδιάζεται και φέτος για τη σεζόν 2021-2022 με τριπλασιασμό του κονδυλίου αλλά και των ωφελούμενων οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία για φθηνές διακοπές ακόμα και σε 5άστερα ξενοδοχεία.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ τριπλασιάζουν και φέτος τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί μέσα Ιουνίου θα υπερδιπλασιαστούν οι δικαιούχοι του voucher Κοινωνικού Τουρισμού οι οποίοι και πέρυσι είχαν ξεπεράσει τις 300.000 έναντι 140.000 το 2019 . Αν μάλιστα προστεθεί και ο αριθμός των αναξιοποίητων επιταγών, οι ωφελούμενοι θα ξεπεράσουν τις 400.000.Χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος θα είναι η αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Τη δρομολόγηση προγράμματος-μαμούθ κοινωνικού τουρισμού προανήγγειλε ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τις νέες δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πρόγραμμα θα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το περυσινό το οποίο προέβλεπε τις εξής «πρωτιές»:
Για πρώτη φορά, υπάρχει ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς, μέχρι τώρα, επιδοτούνταν μόνο η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Ο κάτοχος του voucher πληρώνει μόνο το 1/3 της τιμής. Η συνολική έκπτωση δηλαδή φτάνει στο 66%, καθώς τα 2/3 της τιμής θα τα μοιράζονται ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοική εταιρεία. Ειδικά για τα ΑΜΕΑ η έκπτωση φτάνει στο 50%

Επίσης βασικά χαρακτηριστικά του περυσινού προγράμματος που είχε ξεκινήσει την 1η Αυγούστου είναι τα εξής:

Διατηρείται το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και εντάσσεται σε αυτό, για πρώτη φορά, ο νομός του Έβρου.

Αυξάνεται κατά 20% η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.

Αυξάνεται η επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.

Μειώνεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25% έναντι 40% πέρσι.

Δίνεται διπλή μοριοδότηση και καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα για το κέρδος που μπορεί να έχει μια οικογένεια από τις διακοπές με την επιταγή κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1:

1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ, 4ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (2 ΠΑΙΔΙΑ 5 + 10 ΕΤΩΝ) ΣΕ ΝΗΣΙ

6 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 3 ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 600€ (2 ΔΙΚΛΙΝΑ Χ 50€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 6 ΒΡΑΔΙΑ)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 96€ (2 ΔΙΚΛΙΝΑ Χ 8€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 6 ΒΡΑΔΙΑ)

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (ΝΑΥΛΟ 60€ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ)

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 55€ (2 ΕΝΗΛΙΚΕΣ Χ 20€, 1 ΠΑΙΔΙ Χ 15€ + 1 ΠΑΙΔΙ ΔΩΡΕΑΝ)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 55€ (2 ΕΝΗΛΙΚΕΣ Χ 20€, 1 ΠΑΙΔΙ Χ 15€ + 1 ΠΑΙΔΙ ΔΩΡΕΑΝ)

ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 655€ (81%)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 151€ (19%)


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2:

5 ΜΕΡΕΣ , 3ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΠΑΙΔΙ 3 ΕΤΩΝ) ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 4 ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 212€ (1 ΤΡΙΚΛΙΝΟ Χ 53€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 4 ΒΡΑΔΙΑ)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 68€ (1 ΤΡΙΚΛΙΝΟ Χ 17€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 4 ΒΡΑΔΙΑ)

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 212€ (76%)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 68€ (24%)


Ψηφιακή Κάρτα - Πως λειτουργεί . Οι δέκα μεγάλες αλλαγές

13/5/2021

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη στη Βουλή ο Κώστας Χατζηδάκης και το οποίο σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι σταδιακή, θα ξεκινήσει από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους κλπ.), ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και από τις μικρότερες (μέσω του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ).


ETHNOS


Επιστολή στην Κεραμέως: Να ακυρωθούν οι Πανελλήνιες 2021 όπως έγινε με το IB

20/7/2021

Την αναστάτωση, την ανασφάλεια και την ψυχολογική πίεση που υφίστανται μαθητές της τρίτης Λυκείου και γονείς, μπροστά στις Πανελλήνιες 2021, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της Πανδημίας περιγράφει μητέρα σε επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Φέρνει ως παράδειγμα το International Baccalaureate, γνωστό ως IB, που αποφάσισε τελικά (μετά από πολλές αλλαγές και εκεί) να ακυρώσει τις εξετάσεις και προτείνει να εφαρμοστεί ανάλογο μοντέλο και για τις Πανελλήνιες του 2021.

Οι λόγοι είναι προφανείς... Η περιβόητη τηλεκπαίδευση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσφέρει όσα η πραγματική διδασκαλία μέσα στα σχολεία.

«Ακόμα και με την επαναλειτουργία των σχολείων μέσα στον Απρίλιο, είναι πρακτικά αδύνατον να καλυφθεί σωστά και ουσιαστικά η εξεταστέα ύλη, μετά από την μακρά αποχή από την δια ζώσης διδασκαλία. Ως εκ τούτου σημειώνουμε ότι οι φετινοί απόφοιτοι με περίπου 2 μήνες δια ζώσης εκπαίδευση, καλούνται να παίξουν κορόνα γράμματα το πρώτο σημαντικό βήμα της ζωής τους!», σημειώνει.

Διαβάστε την Επιστολή

«Αξιότιμη κυρία Κεραμέως

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούμε ανελλιπώς τις εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης και ειδικότερα το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων. Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε μία στασιμότητα ως προς την επίλυση του προβλήματος, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια στους τελειόφοιτους λυκείου και τις οικογένειές τους.

Λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών, που όλοι μας βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας και μετά από σχεδόν εξάμηνη περίοδο εγκλεισμού, ζητάμε την κατανόηση και την έμπρακτη συμπαράσταση πρωτίστως του Υπουργείου σας και γενικότερα της Κυβέρνησης .

Όντας γονείς 18χρονης μαθήτριας, η οποία καλείται αυτοδίδακτα να ολοκληρώσει την εξεταστέα ύλη (η οποία ναι μεν μειώθηκε, αλλά όχι τόσο όσο απαιτεί η συγκεκριμένη περίσταση) βιώνουμε έναν ψυχοφθόρο Γολγοθά, όπως η πλειοψηφία των γονέων της αντίστοιχης βαθμίδας.

Είμαστε βέβαιοι πως κατανοείτε απόλυτα το άγχος, την κακή ψυχολογία των μαθητών και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά μπροστά στις οθόνες για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι περισσότεροι γονείς της μεσαίας και κατώτερης οικονομικά τάξης, αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα που απαιτούν ιδιαίτερα και φροντιστήρια ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην κατάλληλη προετοιμασία. Ακόμα και με την επαναλειτουργία των σχολείων μέσα στον Απρίλιο, είναι πρακτικά αδύνατον να καλυφθεί σωστά και ουσιαστικά η εξεταστέα ύλη, μετά από την μακρά αποχή από την δια ζώσης διδασκαλία. Ως εκ τούτου σημειώνουμε ότι οι φετινοί απόφοιτοι με περίπου 2 μήνες δια ζώσης εκπαίδευση, καλούνται να παίξουν κορόνα γράμματα το πρώτο σημαντικό βήμα της ζωής τους!

Πιστεύουμε ακράδαντα πως όπου υπάρχει η θέληση, υπάρχει και μία λύση! Η Κυβέρνηση που πρεσβεύει το όραμα της σύγχρονης Ελλάδας, της εξέλιξης, της καινοτομίας και της αλλαγής, έχει απόλυτη ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που αποτελούν τα θεμέλια μιας σύγχρονης κοινωνίας. Με αφορμή την πρόσφατη ακύρωση των εξετάσεων ΙΒ κάνουμε έκκληση να δείξει η ηγεσία του Υπουργείου σας, την δέουσα αποφασιστικότητα και να πράξει παρόμοια κίνηση για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Τι μήνυμα στέλνει το κράτος, αν επιβραβεύει τους μαθητές των ξενόγλωσσων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με ελεύθερο πάσο, ενώ τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα των δημοσίων ή άλλων ιδιωτικών σχολείων αναγκάζονται να δώσουν κανονικά πανελλήνιες;

Είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού ή τιμωρούνται επειδή δεν επιλέγουν ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να σπουδάσουν στο εξωτερικό;

Θέλουμε να εξάγουμε επιπλέον αξιόλογα Ελληνικά μυαλά ή στοχεύουμε να αναχαιτίσουμε αυτή την κουλτούρα, να σταματήσουμε την αιμορραγία και να τα αξιοποιήσουμε σε αυτόν τον τόπο, που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από νέους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες που θα φέρουν πρόοδο και εξέλιξη;

Αντιλαμβανόμαστε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα φαντάζει απίθανο, αναλογιστείτε όμως πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας μέσα σε έναν χρόνο και πόσα άλματα αναγκαστήκαμε (τε) και τολμήσαμε (τε) να υλοποιήσουμε (τε), γιατί λοιπόν να μην συμβεί το ίδιο και με το συγκεκριμένο ζήτημα;

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν οι μαθητές να υποβάλλουν εντός Απριλίου ένα πρώτο μηχανογραφικό σε προκαθορισμένη πλατφόρμα του Υπουργείου σας, καταχωρώντας τις πρώτες πέντε προτιμήσεις σχολών με σειρά προτεραιότητας. Η επεξεργασία του μηχανογραφικού αυτού, θα δώσει μια πρώτη καθαρή εικόνα για τις προτιμήσεις, τις τάσεις και τέλος την ζήτηση – τις θέσεις της κάθε σχολής.

Ο τελικός μέσος όρος του απολυτηρίου, του 2021, θα μπορούσε να αποτελέσει το διαβατήριο για να εισαχθούν στις σχολές τις επιλογής τους. Οι μαθητές που στοχεύουν σε σχολές με υψηλά μόρια (ιατρική, νομική, αρχιτεκτονική κλπ), έχουν σίγουρα να επιδείξουν και αντίστοιχες βαθμολογίες απολυτήριων και όχι μόνο της πρόσφατης χρονιάς. Έχουν το προφίλ του αφοσιωμένου μαθητή που καταβάλει πολυετή προσπάθεια με κόπο και αφοσίωση για την επίτευξη του στόχου του. Η βαθμολογία τους θα τους δώσει το δικαίωμα να επιλέξουν την σχολή της αρεσκείας τους.

Από την άλλη, οι λιγότερο δυνατοί μαθητές δεν θα μπορούν να επιλέξουν σχολές υψηλών μορίων και θα λάβουν τις αντίστοιχες διαθέσιμες θέσεις σε Αθήνα ή επαρχία, ανάλογα με την βαθμολογία τους. Σίγουρα θα υπάρχει και ένα ποσοστό, που δεν θα πετύχει την εισακτέα βάση, όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά είναι πολύ μικρό έναντι των επιτυχόντων. Το Υπουργείο έχει στα αρχεία του καταγεγραμμένες όλες τις προηγούμενες επιδόσεις των μαθητών, που του επιτρέπει με αξιοκρατικό τρόπο να διεξάγει αυτό το πιλοτικό εγχείρημα. Είναι το κατάλληλο έπαθλο που τους αρμόζει για την υπομονή και επιμονή που έχουν επιδείξει μέσα στην τελευταία πολύμηνη καραντίνα.

Όλα τα ανωτέρω είναι κατά την άποψή μας μία δίκαιη πρόταση, που θα μπορούσε όμως κατ΄ εξαίρεση (και ίσως αποτελέσει ένα μελλοντικό μοντέλο) να υλοποιηθεί από ένα ρηξικέλευθο ανώτατο στέλεχος της Κυβέρνησης, το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά στέλνοντας το θετικό μήνυμα της ουσιαστικής και αποτελεσματικής ηγεσίας με επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ!

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για την κατανόηση και αναμένουμε με αγωνία την απάντησή σας.

Με εκτίμηση

Φόνη Μ.»

Σοκ από τον θάνατο βρέφους 37 ημέρων από κορονοϊό – Το νεαρότερο θύμα της πανδημίας

8/3/2021

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι κατέληξε το 37 ημερών αγοράκι που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας λόγω πνευμονίας από COVID.

Πραγματικά όλοι είναι συγκλονισμένοι από αυτή την εξέλιξη, καθώς το νεκρό βρέφος είναι το μικρότερο θύμα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.Το βρέφος δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, εμφάνισε έντονα συμπτώματα λίγες μέρες μετά τη γέννησή του, ενώ παρουσίασε και αναπνευστικά προβλήματα, όπως μετέδωσε το MEGA.

Το άτυχο νεογνό, το οποίο είναι Ρομά δεν έδειχνε σημάδια ανάκαμψης εδώ και μέρες κι οι γιατροί δήλωναν ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς δεν ανταποκρινόταν στις θεραπείες που του χορηγούσαν και δεν εμφάνιζε εδώ και μέρες, καμία βελτίωση.

Έδινε μάχη επί 17 μέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και είχε κολλήσει τον ιό από το συγγενικό του περιβάλλον λίγες μέρες από τη γέννησή του.
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο του βρέφους στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως έχει ζητηθεί από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών να διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή.

 Αναλυτικά, η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει:

«Βρέφος άρρεν, ημερομηνία γέννησης 29.01.2021, εισήχθη στις 13.02.2021 (ηλικίας 16 ημερών) στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με ρινίτιδα και πυρετό. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε PCR COVID-19 (+).

Νοσηλεύτηκε αρχικά στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γ.Ν.Π.Α. «Η Αγία Σοφία» έως τις 18.02.2021, οπότε εμφάνισε αναπνευστική δυσχέρεια και διακομίσθηκε στη ΜΕΘ COVID του Γ. Ν. Π. «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Παρά την κατάλληλη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή, παρουσίασε περαιτέρω επιδείνωση και διασωληνώθηκε στις 19.02.2021. Αρχικά τέθηκε σε συμβατικό μηχανικό αερισμό, αλλά λόγω εξελισσόμενης εικόνας ΑRDS, στις 22.02.2021 τέθηκε σε HFOV με πολύ υψηλές παραμέτρους.

Το νεογνό κατέληξε στις 07.03.2021 και ώρα 11.45 μ.μ. σε ηλικία 37 ημερών.
Ζητήθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών να διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή».Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού
Για δυσβάσταχτη θλίψη κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον θάνατο του 37 ημερών βρέφους.

«Δυστυχώς σήμερα είχαμε το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Ένα βρέφος που πέρασε τις 17 από τις 37 ημέρες ζωής του παλεύοντας με τον κορωνοϊό. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, όμως σήμερα η θλίψη είναι δυσβάσταχτη. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ξεχωριστή αναφορά στο βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στη ΜΕΘ, είχε κάνει πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

«Παρακολουθώ καθημερινά με αγωνία από τις 19 Φεβρουαρίου την πορεία της υγείας ενός μωρού 24 ημερών διασωληνωμένου στη μονάδα εντατικής θεραπείας» ανέφερε στις 24 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, συγκινημένος ο κ. Κικίλιας, ο οποίος πρόσφατα είχε γίνει για πρώτη φορά πατέρας.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο μία «μικρή αθώα ψυχή» που έδινε μάχη για τη ζωή και είχε ευχηθεί να πάνε όλα καλά.

«Αξίζει να σκεφτούμε όλοι αυτή την εικόνα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία» προέτρεψε τοτε ο κ. Κικίλιας.

Την θλίψη του για τον θάνατο του βρέφους εξέφρασε μέσα από ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Υγείας, ο οποίος παράλληλα ευχήθηκε στην οικογένειά του να δείξει κουράγιο.


Τι δήλωσε ο δικηγόρος του 25χρονου που κατέθεσε μήνυση για βιασμό. Δηλώσεις δικηγόρου Λιγνάδη

20/2/2021


Συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας, για τη δράση γνωστού σκηνοθέτη, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα, μετά από πολλές καταγγελίες.

Μιλώντας στο MEGA, ο δικηγόρος του 25χρονου σήμερα άνδρα, ο οποίος κατέθεσε χθες μήνυση για βιασμό γνωστό σκηνοθέτη όταν εκείνος ήταν σε ηλικία 14 ετών, είπε πως ο εντολέας του αισθάνθηκε ανακούφιση από τη σύλληψη του γνωστού σκηνοθέτη.

Όπως είπε ο ποινικολόγος, Γιάννης Βλάχος, το 14χρονο -τότε- αγόρι σύχναζε τότε σε μια πλατεία δίπλα στο σπίτι του. Πρόκειται για μια πλατεία που επισκεπτόντουσαν κυρίως έφηβοι.

«Ο σκηνοθέτης πήγαινε στην πλατεία και ανέπτυσσε σχέσεις με τα παιδιά και του έλεγε για τη δική του καριέρα στα θέατρο και στη συνέχεια προσπαθούσε να τους δελεάσει ότι ψάχνει νέα παιδιά με ταλέντο» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, είπε πως του έλεγε πως «η ηλικία των 14 – 15 ετών ήταν η κατάλληλη για να αναδειχτεί το ταλέντο τους, για να βγουν προς τα έξω».

Ουσιαστικά δηλαδή, τους υποσχόταν μια λαμπρή καριέρα και με αυτόν τον τρόπο τα προσέλκυε για να ικανοποιηθεί ο ίδιος αργότερα πάνω τους.

Αναφερόμενος στο όσα έζησε ο εντολέας του, ο κ. Βλάχος είπε πως «στην αρχή τον έπαιρνε μαζί με τη μηχανή, πήγαιναν σε συναυλίες πολύ γνωστών καλλιτεχνών. Μάλιστα, έλεγε στα νεαρά παιδιά ότι αυτοί οι καλλιτέχνες ‘δεν είναι πολύ καλύτεροι από εσένα’ και πως ‘και αυτοί έτσι ξεκίνησαν’».

Μάλιστα, τους έταζε πως «θα σε κάνω καλύτερο από αυτούς που βλέπεις εδώ».

Με αυτό το πρόσχημα τον κάλεσε τον 14χρονο -τότε- βρεθήκανε μαζί με φίλους του. Όπως είπε ο κ. Βλάχος ο σκηνοθέτης κάλεσε ολόκληρη την παρέα του 14χρονου στο σπίτι του, όπου έκανε πρόταση σε όλου να συνευρεθούν σεξουαλικά.

Πρόκειται για παιδιά 14 και 15 ετών.
Υπάρχουν κι άλλα αδικήματα

Παράλληλα, εξήγησε πως υπάρχουν κι άλλα αδικήματα για τον ίδιο άνθρωπο, τα οποία όμως δεν έχουν αναφερθεί, αφού το σημαντικό είναι ο βιασμός.

«Υπάρχουν κι άλλα αδικήματα. Δεν υπάρχει λόγος να τα φέρουμε στη δημοσιότητα» είπε.

Κάποια από αυτά φαίνεται να είναι ότι έδωσε αλκοόλ και ναρκωτικά σε παιδιά.

Δικηγόρος Λιγνάδη: «Η τοποθέτησή του για όλες αυτές τις φήμες είναι πως αρνείται τις κατηγορίες»

Ο εντολέας μου «για όλες αυτές τις φήμες αρνείται τις κατηγορίες», δήλωσε έξω από το αστυνομικό Μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της σύλληψής του.MADATA

                          Νέα καταγγελία για προπονητή από παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας

27/1/2021


Νέα καταγγελία έρχεται στο φως από παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας εναντίον του προπονητή της. Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση και απρεπείς χειρονομίες εναντίον εκείνης, της αδερφής της αλλά και συναθλητριών τους. Ο φάκελος με τις ανατριχιαστικές περιγραφές βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας μπαίνει μπροστά και επιχειρεί να σπάσει ένα ακόμα απόστημα, καταγγέλλοντας απαράδεκτες και εξευτελιστικές πράξεις από τον προπονητή της.


Όπως ισχυρίζεται, της είχε πει ότι στον βωμό του πρωταθλητισμού, ακόμα και βιασμοί επιτρέπονται!

Αν προπονείσαι από τα 12 σου έτη και έχεις φτάσει στα 22 και ένα βήμα πριν από μία ολυμπιακή διάκριση, και σε εξυβρίσει χυδαία ο προπονητής σου γιατί έχει νεύρα, δεν πρόκειται να βγάλεις άχνα. Ούτε έχεις την επιλογή να φύγεις. Παίζεται το μέλλον σου. Το πρόβλημα ξεκινάει από εξυβρίσεις και μπορεί να φτάσει μέχρι τον βιασμό και τις απειλές» περιγράφει η παγκόσμια πρωταθλήτρια που μίλησε στο Star.

Η χρυσή αθλήτρια στο πολυσέλιδο υπόμνημά της μιλά για σεξουαλική παρενόχληση και της αδερφής της από τον ίδιο άνθρωπο.

«Τον Ιούλιο του 2017 ζητήθηκε από την αδελφή μου, ηλικίας 16 ετών τότε, να δείξει μία άσκηση. Η Μ. δίστασε, γιατί τα χέρια της ήταν γεμάτα φουσκάλες, κάτι συνηθισμένο στους κωπηλάτες. Τότε ο Κ. σχολίασε “από το κουπί είναι ή από τίποτα άλλο;”, υπονοώντας εμφανώς πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα» συνεχίζει η πρωταθλήτρια της κωπηλασίας.

Η μητέρα τους μιλώντας στο Star δήλωσε πως η ομερτά τελείωσε! «Ό,τι έχουν να πουν θα το πουν στον εισαγγελέα» είπε.

Η 22χρονη μίλησε όχι μόνο για όσα βίωσε εκείνη και η αδερφή της, αλλά και άλλες συναθλήτριες. Και όχι μόνο από έναν προπονητή.

«Το καλοκαίρι του έτους 2020, ενώ η αθλήτρια Ι. Ν. καθάριζε το στρώμα στο γυμναστήριο στο κοινόβιο του Σχοινιά, ο Β. Χ., επίσης ομοσπονδιακός προπονητής, την είδε να είναι στα τέσσερα, και σχολίασε «έτσι γίνεται Ισμήνη η δουλειά, στα τέσσερα». Θαρρώ πως η αθλήτρια ήταν ανήλικη» σημειώνει η παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Τι είπε στο Star αθλήτρια της εθνικής ομάδας κωπηλασίας

Η αθλήτρια Ι.Ν μίλησε στο Star για όσα συνέβαιναν. «Προπονητές της εθνικής έμπαιναν σε δωμάτια αθλητριών και τις έχουν βρει με τα εσώρουχα» περιέγραψε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δυο προπονητές πριν λίγες ώρες.
Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας: Άλλους 8 μάρτυρες προτείνουν στον εισαγγελέα Κακλαμανάκης και Μπεκατώρου

20/1/2021

Οκτώ πρόσωπα που θα φωτίσουν με τις καταθέσεις τους την εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, προτείνονται στον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου από τους Ολυμπιονίκες Νίκο Κακλαμάνακη και Σοφία Μπεκατώρου.

Οι δύο κορυφαίοι αθλητές υπέβαλαν, δια της συνηγόρου τους Έλλης Ρούσου, αίτημα στον κ. Σιμιτζόγλου, που διατελεί επί σειρά ετών αθλητικός Εισαγγελέας, με το οποίο ζητούν την κλήση και εξέταση οκτώ νέων μαρτύρων στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελικός λειτουργός με αφορμή καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.Παράλληλα, η κ. Ρούσου ζητά από τον εισαγγελέα να αναζητήσει κρίσιμα έγγραφα που θα διευκολύνουν την διαλεύκανση της υπόθεσης.


Αφετηρία για όσα εξελίσσονται με κεντρικό σημείο την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, που τελεί 30 χρόνια υπό ίδια, σχεδόν, ηγεσία και πλέον ερευνά ο εισαγγελέας, ήταν οι καταγγελίες του δύο φορές Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη στη Βουλή, για σοβαρές, ποινικά και μη, πράξεις μορφών βίας παραγόντων της Ομοσπονδίας σε βάρος αθλητών και σωρεία πράξεων κατάχρησης εξουσίας. Οι καταγγελίες εκείνες προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων εντός του χώρου.

Ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης τον Νοέμβριο του 2019, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου κλήθηκε ενόψει του νέου αθλητικού νόμου, είχε προβεί σε καταγγελίες σε βάρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) κάνοντας λόγο για «ομερτά».

Ο αθλητής είχε πει μεταξύ άλλων: «Πόσο αντιπροσωπευτικές των αθλητών είναι οι σημερινές διοικήσεις των ομοσπονδιών; Ενέχονται μήπως σε κατάχρηση εξουσίας με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές ενάντια στο δημόσιο συμφέρον διαχρονικά; Δεν υπάρχει διαχείριση υγιής του δημοσίου χρήματος, δεν υπάρχει έλεγχος κατά των φαινομένων κατάχρησης, υπεξαίρεσης. Αυτή τη στιγμή ζητάμε να γκρεμίσετε τείχη διαφθοράς, τείχη της κατάχρησης εξουσίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τείχη περιφρόνησης».

Είχε επίσης αναφέρει πως είχε αποκλειστεί το 1988 από τους Ολυμπιακούς της Σεούλ με «αδιαφανείς διαδικασίες» και πως με αφορμή καταγγελίες του, το 1999, «κυκλοφορούσα με μπράβους μέχρι και το 2018» καθώς δεχόταν απειλές.

Οι ισχυρισμοί του κ. Κακλαμανάκη στην πορεία ενισχύθηκαν και από καταγγελίες συναθλητών του, κορυφαία ονόματα του αθλήματος, όπως η Σοφία Μπεκατώρου, ο Τάκης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής κ.ά., οι οποίοι μαζί με τον κ. Κακλαμανάκη σε δηλώσεις τους σε Video teaser αναφέρουν πως άνθρωποι της Ομοσπονδίας φέρεται να έχουν πει ότι εάν θέλουν έναν αθλητή «τον καταστρέφουν σε μία νύχτα», ενώ καταγγέλλουν κλίμα τρομοκρατίας, συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» κ.ά. Το επίμαχο βίντεο έγινε το πρώτο υλικό της έρευνας που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες ο κ. Σιμιτζόγλου.

Σημειώνεται, τέλος, πως η τοποθέτηση του κ. Κακλαμανάκη στη Βουλή προκάλεσε τον περασμένο Ιούνιο την κατάθεση αγωγής σε βάρος του από την διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία διεκδικεί από τον κορυφαίο αθλητή ποσό αποζημίωσης 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη από συκοφαντική δυσφήμιση.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σοφία Μπεκατώρου: Παραιτήθηκε ο παράγοντας που καταγγέλθηκε για τη σεξουαλική κακοποίησή της

16/1/2021

Την παραίτηση του από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) υπέβαλε το Σάββατο ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρός της, Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο άνθρωπος τον οποίο κατήγγειλε η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, για τη σεξουαλική κακοποίηση και το βιασμό της πριν από 23 χρόνια.Την είδηση για την παραίτηση του Αδαμόπουλου γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η ΕΙΟ.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

Στην ανακοίνωση της η ΕΙΟ αναφέρει τα εξής:


«Συγκλονισμένη είναι η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου. Αυτονοήτως, και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας, η τιμή και η υπόληψη του συνόλου των αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων του αθλήματος και να διευκολυνθεί η έρευνα για την οποία την τελική απόφαση έχει η Δικαιοσύνη, ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αριστείδη Αδαμόπουλου. Ο τελευταίος φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίον η Ολυμπιονίκης μας κατονόμασε στον εισαγγελέα για τα καταγγελλόμενα.

Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει απερίφραστα ότι θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή. Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε περιέλθει σε κανένα μέλος της Ομοσπονδίας επίσημα, ανεπίσημα, ως φήμη ή ακόμη και ως ψίθυρος, η παραμικρή ένδειξη για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε αντίστοιχη άλλη αποτρόπαιη πράξη.

Καλούμε κάθε αθλητή και αθλήτρια, παράγοντα ή μέλος της Ομοσπονδίας, εφόσον έχει υπάρξει θύμα ή έχει περιέλθει εις γνώση του τέτοια συμπεριφορά, να την καταγγείλει και θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Το ίδιο καλούμε να πράξει κάθε αθλητής ή παράγοντας σε οποιοδήποτε άθλημα. Τα θύματα μιας τέτοιας ή ανάλογης συμπεριφοράς δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους.

Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η σχετική καταγγελία μας συγκλόνισε διότι ουδέποτε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας υπήρξε στο παρελθόν η παραμικρή υποψία για τέτοιο περιστατικό. Τονίζουμε, όπως και με τη χθεσινή ανακοίνωσή μας, ότι η Ομοσπονδία πράττει και θα πράξει τα δέοντα και δεν θα επιτρέψει να παραμείνει η παραμικρή σκιά ως προς το κύρος της και την προάσπιση των ιδεωδών του αθλητισμού που υπηρετεί ανεπίληπτα εδώ και επτά δεκαετίες».


CNN

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η τιμή, που είναι εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού η ΕΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία προμήθειας με τη Pfizer και τον γερμανικό της εταίρο BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.Λινού: Εμβολιασμοί σε γήπεδα, διόδια και πάρκινγκ εμπορικών κέντρων. Δεν επηρεάΖει το DNA

7/12/2020


Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις για τα εμβόλια, με τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι θα βάλουν «φρένο» στην πανδημία του κορονοϊού. Αναφορικά με τα εμβόλια που είναι σε προχωρημένο στάδιο και τους εμβολιασμούς, ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, υποστήριξε ότι αν δώσει έγκριση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αυτό θα σημαίνει ότι είναι ασφαλή, καθώς είναι εξαιρετικά αυστηρές οι διαδικασίες. Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «ρεαλιστικός στόχος είναι να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες», επισημαίνοντας ότι δεν είναι εύκολος στόχος να εμβολιαστεί το 70%.

Επιπλέον, ο Νίκος Σύψας υποστήριξε ότι «θα κάνω από τους πρώτους το εμβόλιο» ενώ διευκρίνισε πως «χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει από χώρα σε χώρα».


Λινού: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα εμβόλια

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ερωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα και τους τυχόν κινδύνους των εμβολίων. «Το εμβόλιο των Pfizer - BioNTech φαίνεται ότι έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90% - 95%. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα 5% που θα το κάνει δεν θα αποκτήσει ανοσία» σημείωσε αρχικά.


Η κυρία Λινού υποστήριξε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες, πέρα από έναν τοπικό πόνο και μια αίσθηση κόπωσης την πρώτη εβδομάδα. «Οι σοβαρές παρενέργειες, αν αυτές υπάρχουν, σε όλα τα εμβόλια παρουσιάζονται στους δυο πρώτους μήνες» ανέφερε η κυρία Λινού, προσθέτοντας ότι τα τελευταία στοιχεία της Moderna, που παρακολούθησε τους εθελοντές επί τρεις μήνες, δείχνουν ότι «(μέχρι τους 3 μήνες) πως δεν έχει παρενέργειες και πως υπάρχουν αντισώματα, είναι δηλαδή αποτελεσματικό το εμβόλιο».

Εμβολιασμοί σε γήπεδα, πάρκινγκ και διόδια

Η Αθηνά Λινού επανέλαβε ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να επηρεάσει το DNA του ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «δεν αλλάζει τον γενετικό κώδικα, αυτό που κάνει είναι να καθοδηγεί τα κύτταρα να παράξουν αντισώματα».


Σύμφωνα με την καθηγήτρια Αθηνά Λινού, «αυτό που πρέπει πλέον να μας απασχολεί σε ό,τι αφορά το εμβόλιο είναι η διαδικασία. Βλέπουμε ότι στην Αγγλία θα γίνει σε γήπεδα, ώστε να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ανθρώπινη επαφή στους εμβολιασμούς. Καθώς υπάρχει κίνδυνος με τους συνωστισμούς στον εμβολιασμό να προκληθεί νόσος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβει υπ’ όψιν της σοβαρά η Πολιτεία. Στη χώρα μας έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Εχουμε γήπεδα, πάρκινγκ μεγάλα σε εμπορικά κέντρα και σε διόδια, απ’ όπου οι πολίτες περνούν με το αυτοκίνητο και θα αποφεύγεται ο συνωστισμός» εξήγησε.

Η Αθηνά Λινού υπενθύμισε ότι η ανοσία αναπτύσσεται δυο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. «Πριν κάνω τη δεύτερη δόση, ναι υπάρχει πιθανότητα νόσησης. Γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων για ενάμιση μήνα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου», κατέληξε η κυρία Λινού. 


ETHNOS