Αλλαγές στα δρομολόγια της γραμμής 3 του Μετρό


30/11/2023

Αλλαγές στα δρομολόγια της γραμμής 3 του Μετρό εφαρμόζει αυτές τις μέρες η εταιρεία ΣΤΑΣΥ για να αντιμετωπίσει την αυξημένη επιβατική κίνηση η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη συρμών και ηλεκτροδηγών έχει αυξήσει σημαντικά την αναμονή σε κεντρικούς σταθμούς της γραμμής.

Οι αλλαγές που δοκιμάζει αυτές τις μέρες η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, σύμφωνα με το ethnos.gr, περιλαμβάνουν συχνότερα δρομολόγια στο τμήμα Αιγάλεω – Εθνική Άμυνα και μεγαλύτερες χρονοαποστάσεις στους τερματικούς σταθμούς Δημοτικό Θέατρο και Δουκίσσης Πλακεντίας, επιχειρώντας να ενισχύσει το τμήμα Αιγάλεω – Δημοτικό Θέατρο που εμφανίζει τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Πρακτικά διευρύνεται στα 5 από 4 λεπτά η χρονοαπόσταση από τους τερματικούς σταθμούς της Γραμμής 3 (Δημοτικό Θέατρο και Δουκίσσης Πλακεντίας), ενώ παράλληλα στο πρόγραμμα θα εισέρχονται «εμβόλιμοι» συρμοί στο τμήμα Αιγάλεω – Εθνική Άμυνα (ανά δύο τρένα κορμού). Στόχος είναι να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της αλλαγής αυτής σε επίπεδο πραγματικών συνθηκών εξυπηρέτησης ώστε να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον.

Αιτία της αλλαγής είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του μετρό, το οποίο ωστόσο δεν έχει αρκετούς συρμούς για να την υποστηρίξει, αλλά κυρίως είναι υποστελεχωμένο σε επίπεδο ηλεκτροδηγών.Οι επιβάτες θα πρέπει να προσέχουν την ένδειξη στη μετώπη του συρμού καθώς αν για παράδειγμα γράφει Αιγάλεω αντί για Δημοτικό Θέατρο, σημαίνει ότι στο Αιγάλεω θα πρέπει να μετεπιβιβαστούν σε άλλο συρμό για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους εφόσον τελικός προορισμός τους είναι ο Πειραιάς. Διαφορετικά θα πρέπει να αναμένουν επόμενο συρμό που θα αναγράφει «Δημοτικό Θέατρο».

Οι εργαζόμενοι πάντως ενημερώθηκαν μόλις μία ημέρα πριν την εφαρμογή της, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ.

Το σωματείο κάνει λόγο για σημαντική επιβάρυνση της κυκλοφορίας, ενώ εκφράζει και επιφυλάξεις ως προς την ασφάλεια χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα «πρόχειρο»: «Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας καθόσον διακυβεύεται η ασφάλεια των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού. Ενδεικτικά η αναστροφή των ηλεκτροδηγών στους επίσταθμους καθίσταται επικινδυνη εξαιτίας της παρακείμενης διέλευσης συρμών. Επίσης ο όγκος του επιβατικού κοινού στους σταθμούς είτε στους σταθμούς που απαιτείται εκκένωση είτε στα τμήματα του κορμού είναι τέτοιος που στην καλύτερη επιφέρει καθυστερήσεις και στη χειρότερη δε θα εξυπηρεταίται το κοινό, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο του ατυχήματος», σημειωνουν και καταλήγουν: «Για εμάς, απλά αποδείχτηκε για πολλοστή φορά, τοσο η υπηρεσιακή ένδεια σε επίπεδο Διεύθυνσης και ανώτερης διοίκησης όσο και η οργανική πενία σε ανθρώπινους πόρους και σε τροχαίο υλικό, γεγονός που βαρύνει αποκλειστικά τους Διοικητές της εταιρείας».

Να σημειωθεί ότι το τμήμα μεταξύ του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας και Αεροδρομίου δε θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από τους υπόλοιπους συρμούς που διαθέτει η εταιρεία ακόμα κι αν αυτοί επαρκούσαν. Οι διρευματικοί συρμοί είναι ειδικής κατασκευής ώστε να μπορούν να ρευματοδοτούνται από τη γραμμή ηλεκτροδότησης στο υπόγειο τμήμα του δικτύου, ενώ διαθέτουν οροφή και παντογράφο ώστε να παίρνουν ρεύμα και εναέρια στο υπέργειο τμήμα του δικτύου έως το Αεροδρόμιο.

Πέθανε η 16χρονη που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ μετά από χρήση κοκτέιλ ναρκωτικών


22/11/2023

Έχασε τη μάχη με τη ζωή, μετά από 16 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, το 16χρονο κορίτσι από το Βύρωνα. Όπως έχει γίνει γνωστό, η 16χρονη είχε μεταφερθεί στις 6 Νοεμβρίου, στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις της, έπειτα από κατανάλωση κοκτέιλ σκληρών ναρκωτικών.

Δύο μέλη της σπείρας, που κρίθηκαν προφυλακιστέοι φέρονται ότι παρείχαν επικίνδυνα ναρκωτικά στην 16χρονη και στη φίλη της όταν οι δυο κοπέλες επισκέφθηκαν την κατοικία ενός 17χρονου στο Βύρωνα. Εκεί τους προσφέρθηκε κάνναβη, καθώς και άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως το λεγόμενο «σίσα» γνωστό και ως «η κόκα των φτωχών». Το επόμενο πρωί η φίλη του κοριτσιού, όταν ξύπνησε στο ίδιο σπίτι, διαπίστωσε πως η 16χρονη δεν είχε τις αισθήσεις της και κάλεσε ασθενοφόρο.

Σημειώνεται πως για την συγκεκριμένη υπόθεση η αστυνομία προχώρησε σε 5 συλλήψεις μεταξύ των οποίων δύο ανηλίκων για συμμετοχή σε κύκλωμα ναρκωτικών.
Επιπλέον από τις αρμόδιες αρχές αναζητούνται ακόμα δύο άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στη φυλακή τελικώς οδηγήθηκαν 2 από τους 5 κατηγορούμενους. Μετά τις απολογίες τους στην αρμόδια ανακρίτρια, οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση αφέθηκαν ελεύθεροι. Στους δύο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.

Οι κατηγορούμενοι φέρεται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και αφορούν διακεκριμένη διακίνηση περί ναρκωτικών, βαριά σωματική βλάβη λόγω διακίνησης ναρκωτικών σε ανήλικη, συμμορία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Τα μέλη της σπείρας οδηγούσαν τα θύματά τους σε ένα σπίτι στον Βύρωνα, ενώ τα ναρκωτικά βρίσκονταν αποθηκευμένα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στην περιοχή της Γλυφάδας.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέσεις και των υπολοίπων παιδιών της παρέας της 16χρονης, που περιγράφουν πώς την βρήκαν σε κωματώδη κατάσταση και πώς άρχισαν να ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ τους για την κατάσταση που είναι και τι πρέπει να κάνουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη δικογραφία αναφέρεται πως όταν οι έμποροι ήθελαν να κάνουν κάποια δοκιμή για ναρκωτικά, φέρεται να χρησιμοποιούσαν το ανήλικο κορίτσι, το οποίο είναι εθισμένο στις ναρκωτικές ουσίες, ως «πειραματόζωο».

Διευκρινίσεις από τον Κούγια για τον θάνατο του 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία: «Ο πυροβολισμός ήταν εξ επαφής»

    14-11-2023

Για τον θάνατο του 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία μίλησε το πρωί ο συνήγορος του 41χρονου αστυνομικού που αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παράνομης εκτέλεσης πυροβολισμού εξουδετέρωσης, Αλέξης Κούγιας. «Ο πυροβολισμός ήταν εξ επαφής» τόνισε ο δικηγόρος.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» την Τρίτη (14/11) ο Αλέξης Κούγιας επεσήμανε: «Το αν εκπυροσκρότησε, αν έγινε πάνω σε πάλη είναι κάτι άλλο. Είναι τελείως διαφορετικό να προσπαθείς να πάρεις ένα όπλο, να νιώθεις ότι κινδυνεύεις η ζωή σου, να πυροβολείς εν ψυχρώ. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο πότε μπορεί να πυροβολήσει αστυνομικός».


«Εγώ δεν θα υπερασπιστώ αστυνομικό που πυροβόλησε εν ψυχρώ. Δεν δικαιολογείται ένας αστυνομικός να πυροβολεί επειδή η ομάδα των Ρομά έχει παραβατικές συμπεριφορές» ξεκαθάρισε ο ποινικολόγο.

«Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι υπήρχε μια καταδίωξη στους δρόμους του Αλιάρτου όπου για πολύ ώρα ο νεαρός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς. Όταν βγήκαν εκτός Αλιάρτου επέλεξε να πάει στα ορεινά, η καταδίωξη ήταν 45 λεπτά» πρόσθεσε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μετέφερε, επίσης, την πληροφορία ότι οι προφορικές καταθέσεις και από τους Ρομά είναι υπέρ του αστυνομικού.


Άρση της ασυλίας της ΚΟ των Σπαρτιατών ζητά ο Άρειος Πάγος – Θα εξεταστούν ως ύποπτοι για εξαπάτηση εκλογέων


25-10-2023

Για πρώτη φορά στα χρονικά εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να αρθεί η ασυλία όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας κόμματος και συγκεκριμένα των Σπαρτιατών, εκτός από τον πρόεδρο της Βασίλη Στίγκα προκειμένου να εξεταστούν ως ύποπτοι για εξαπάτηση εκλογέων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Η κίνηση αυτή της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού Γεωργίας Αδειλίνη θα εξεταστεί από τη Βουλή και εκ των πραγμάτων δρομολογεί σοβαρές θεσμικές διαδικασίες που αγγίζουν τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία διενήργησε προσωπικά την έρευνα μετά τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα για greek mafia και την εξέταση του ίδιου με έγγραφο της ζητά την άρση της ασυλίας των έντεκα βουλευτών των Σπαρτιατών προκειμένου να κληθούν ως ύποπτοι, να παράσχουν εξηγήσεις για εξαπάτηση των εκλογέων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, καθώς, όπως αιτιολογείται στο εισαγγελικό έγγραφο με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Βουλής, ανήκαν μεν στο κόμμα Σπαρτιάτες με επικεφαλής τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν τη στήριξη και την απόλυτη καθοδήγηση του Ηλία Κασιδιάρη, έγκλειστου καταδικασμένου πρώην ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής.

Οι εν λόγω βουλευτές σύμφωνα με το εισαγγελικό έγγραφο προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

Σε άλλο σημείο του εισαγγελικού εγγράφου αιτιολογείται γιατί καλούνται για εξαπάτηση των εκλογέων οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών σε εξηγήσεις από την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα επισημαίνεται:

«Οι ανωτέρω θα πρέπει να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με το ότι στις βουλευτικές εκλογές της 25-6-2023 φέρεται ότι εξαπάτησαν από κοινού τους εκλογείς, με τον πιο κάτω τρόπο για να αλλάξουν το εκλογικό τους φρόνημα, δηλαδή να ψηφίσουν, αντί άλλης επιλογής, υπέρ αυτών και του κόμματός τους. Συγκεκριμένα παρέστησαν από κοινού ψευδώς στους εκλογείς,προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόμμα τους ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος, του οποίου η οργάνωση και η δράση πληροί τις προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η αλήθεια όμως ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές.».

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διενεργεί από καιρό ποινική έρευνα με αφορμή δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα ο οποίος είχε καταγγείλει εξωκοινοβουλευτικά κέντρα και υπόγειες διεργασίες στο κόμμα του χρησιμοποιώντας μάλιστα βαρύτατους χαρακτηρισμούς «Greek Mafia” και» «Don Corleone”.

Αναλυτικά το εισαγγελικό έγγραφο:

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Δια του υπουργού Δικαιοσύνης

Σας διαβιβάζουμε σύμφωνα με το άρθρο 83 παράγραφος 1 του Κανονισμού της Βουλής ως ισχύει και του σρ. 56 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το συνημμένο φάκελο με επικυρωμένα αντίγραφα (αριθμημένα κατ΄αύξοντα αριθμό και καταγεγραμμένα σε κατάσταση)των στοιχείων της 6267/2023 ποινικής προκαταρκτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Βασιλείου Στίγκα, αρχηγού του κόμματος των Σπαρτιατών, τόσο στη Βουλή (συνεδρίαση Πέμπτη 31-8-2-23),όσο και σε συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ, περί εξωκοινοβουλευτικών κέντρων τύπου «Greek Mafia” και «Don Corleone”, που καθοδηγούν και ποδηγετούν τους βουλευτές του κόμματός του κ.λ.π.

Παρακαλούμε δε, όπως η Βουλή αποφανθεί, κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος, ως προς τη χορήγηση η μη της απαιτούμενης άδειας για την εξέταση ως υπόπτων των βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών.
1)Αθανασίου Χαλκιά, 2)Χαράλαμπου Καστιβαρδά, 3)Γεωργίου Μανούσου, 4)Αλέξανδρου Ζερβέα,5)Ιωάννη Δημητροκάλλη, 6)Διονυσίου Βαλτογιάννη, 7)Γεωργίου Ασπιώτη, 8)Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, 9)Ιωάννη Κόντη, 10)Πέτρου Δημητριάδη και 11)Κωνσταντίνου Φλώρου.

Οι ανωτέρω θα πρέπει να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με το ότι στις βουλευτικές εκλογές της 25-6-2023 φέρεται ότι εξαπάτησαν από κοινού τους εκλογείς, με τον πιο κάτω τρόπο για να αλλάξουν το εκλογικό τους φρόνημα, δηλαδή να ψηφίσουν, αντί άλλης επιλογής, υπέρ αυτών και του κόμματός τους. Συγκεκριμένα παρέστησαν από κοινού ψευδώς στους εκλογείς,προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόμμα τους ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος, του οποίου η οργάνωση και η δράση πληροί τις προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η αλήθεια όμως ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές.

Είχαν μάλιστα προ των εκλογών, εξυφάνει σχέδιο, βάσει του οποίου, αμέσως μετά την εκλογή τους θα ανέτρεπαν τον Βασίλειο Στίγκα και θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη Χαράλαμπο Κατσιβαρδά.

Επιπλέον δε, θα νέμονταν το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, έναντι μάλιστα της οποίας το κόμμα των Σπαρτιατών είχε ήδη λάβει ποσό 40.000 ευρώ περίπου. Δηλαδή οι ανωτέρω προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία και δη από το άρθρο 32 του π.δ 26/2012 ως ισχύει μετά την αντικατάσταση της παρ.1 με το άρθρο 102 του νόμου 5019/2023 και την τροποποίηση του με το άρθρο 35 του νόμου 5043/2023.

Συγκεκριμένα ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό με την 2644του 2020 απόφαση του Α Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή»κλπ, είναι δε ιδρυτής του κόμματος «Εθνικό Κόμμα Έλληνες»η συμμετοχή του οποίου αποκλείστηκε τόσο στις εθνικές εκλογές της 21-5-2023, δυνάμει της αποφάσεως 8/2023 του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, λόγω μη συνδρομής σωρευτικά των προϋποθέσεων του άρθρου 32 παρ.1 του π.δ 26/2012 ως ισχύει, όσο και δυνάμει της αποφάσεως 95/2023 του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου στις εθικές εκλογές της 25-6-2-23, στις οποίες επιχείρησε να συμμετέχει δολίως ως ψευδεπίγραφος συνδυασμός συνεργαζομένων υποψηφίων με την ονομασία «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία», με πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη.

Κατά τις παραδοχές μάλιστα των ως άνω αποφάσεων του Αρείου Πάγου, ο Ηλίας Κασιδιάρης «δεν έπαυσε να είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια της Χρυσής Αυγής , ουδέποτε δε αποδοκίμασε η απεμπόλησε, έστω και κατ΄ελάχιστον την προηγούμενη- ως ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής ρητορική μίσους , τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού Κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία». Για παράβαση των άρθρων 1,14,23 παρ.1α, 27 παρ.1, 45 ΠΚ και του άρθρου 112 παρ 2 του π.δ 26/2012 ως ισχύει.

Μητσοτάκης προς Νετανιάχου : Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα – Να προστατευθούν οι άμαχοι


23-10-2023

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Κατά την συνάντηση των δύο ανδρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που ταξίδεψε σήμερα κάτω από άκρα μυστικότητα στο Ισραήλ, επανέλαβε προς τον Ισραηλινό ομόλόγο του την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.Ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνάντησής τους:

Μπ Νετανιάχου: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος για τον λόγο αυτό δεν θα συμμετάσχει σήμερα στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκης Ένωσης στο Λουξεμβούργο

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο Ισραήλ την προηγούμενη Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ωστόσο η επίσκεψή του αναβλήθηκε μετά την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου και την εκρηκτική κατάσταση που προκάλεσε επιδεινώνοντας την κατάσταση ασφαλείας .

Μητσοτάκης προς Νετανιάχου : Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα – Να προστατευθούν οι άμαχοιΚ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων από το εξωτερικό


20-10-2023

Την άποψη ότι η Ελλάδα «γίνεται ένας μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων, που μεταφράζονται σε συλλογική ευημερία», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό που απηύθυνε νωρίτερα κατά την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική μέρα, όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο, ενώ υπογράμμισε και την διάσταση της «εκκολαπτόμενης στρατηγικής συμμαχίας την οποία αναπτύσσει η χώρα μας με την Ιταλία» για την οποία τόνισε ότι «είναι ένας πολύ μεγάλος επενδυτής στην πατρίδα μας και αυτή η σχέση διευρύνεται ακόμα περισσότερο με την παρουσία του Ομίλου Grimaldi στην Ηγουμενίτσα, με πολύ φιλόδοξα σχέδια».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση που είχαν στα τέλη Αυγούστου στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι έχουν συμφωνήσει στη σύγκληση Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και την στρατηγική σημασία που έχει η πατρίδα μας ως διαμετακομιστικός κόμβος, σημειώνοντας πως «είτε μιλάμε για το εμπόριο από την Ανατολή προς τη Δύση, από τη Δύση προς την Ανατολή, είτε μιλάμε για τον άξονα Νότου και Βορρά, η Ελλάδα σήμερα είναι στην ευχάριστη θέση να μπορεί να αξιοποιεί πλήρως τα γεωπολιτικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών».

Μητσοτάκης: Η υπόθεση Μπελέρη προϋπόθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας-ΕΕ


16-10-2023

Η επίλυση του θέματος Μπελέρη «είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου που διεξάγεται στα Τίρανα, απ’ όπου διαμήνυσε ότι «ο Φρέντη Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα συζητήσει το ζήτημα αυτό με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα το συζητήσει και πρόσθεσε πως «η θέση μας σχετικά με το θέμα αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη: δεν έχω καμία πρόθεση, ούτε είναι δουλειά μου, να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Φρέντη Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί, ακόμη και αν παραμένει προφυλακισμένος».

«Θα το καταστήσω αυτό απολύτως σαφές στον Έντι Ράμα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό με θετική διάθεση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζουμε όμως, ταυτόχρονα, ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος δύσκολος, ο οποίος απαιτεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και βέβαια, η μία αρχή η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την Ελλάδα, είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ένας σεβασμός, ο οποίος πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περίπτωση του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει εδώ και πέντε μήνες προφυλακισμένος.

Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης και ουδεμία διάθεση παρέμβασης έχω στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί. Όμως, θέλω να τονίσω, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας.

Είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο, το οποίο απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη, ένα δικαίωμα, εξάλλου, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Και είναι πολύ σημαντικό ο κ. Μπελέρης να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να φύγει αυτή η σημαντική σκιά, η οποία αυτή τη στιγμή αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Θα επαναλάβω, και από εδώ, ότι η επίλυση αυτού του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα αυτό να μπορέσει να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να σκιάζει περαιτέρω τις σχέσεις μας των δύο κρατών».

Συνέντευξη Τύπου των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας

09-10-2023

Συνέντευξη Τύπου των ηγετών που συμμετέχουν στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας.

Γρανάδα – Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαστε αμετακίνητοι στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου κατά τη διεύρυνση της ΕΕ


06-10-2023

Στη συζήτηση για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ε.Ε. στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε ότι σε  ό,τι αφορά τη Διεύρυνση της ΕΕ ” θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι  αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου “

Ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι αντικειμενική στις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψηφίων κρατών-μελών και να μην επικρατεί η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.

Πρέπει να αναγνωριστούν, σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, οι πρόοδοι που έχει πετύχει η Ε.Ε. στη διάρκεια της πανδημίας, στο RRF, στο θέμα της ενέργειας. Διότι, όπως είπε, “πρέπει πρώτοι εμείς να αναγνωρίσουμε την γεωπολιτική μας θέση”, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι “πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Να αυξηθούν οι πόροι για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση


05-10-2023

«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένας θεσμός ο οποίος επιτρέπει σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής Ηπείρου να συνομιλούν να συζητούν τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα την Ευρώπη. Και αύριο θα έχουμε την ευκαιρία στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο να συζητήσουμε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις άμεσες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα.

«Να συζητήσουμε τις προκλήσεις στο μέτωπο της μετανάστευσης. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο συμβούλιο για τον κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου. Μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όμως θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ευρωπαϊκής ένωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά τις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής. Είχα την ευκαιρία και στην Μάλτα στην σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου να επαναλάβω την αγανάκτηση μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι.

Και η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

Η Ελλάδα σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες που χτύπησαν πρωτίστως στην περιοχή της Θεσσαλίας. Και θέλω να εκφράσω για ακόμα μια φορά την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι εντός των υφιστάμενων πλαισίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα δίνοντας στην χώρα μας την μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε τον αγώνα των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί και συντονισμένα


04-10-2023

Κάλεσμα σε όλα τα στελέχη της ΝΔ «να δώσουμε τον αγώνα των αυτοδιοικητικών εκλογών συντονισμένα, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές και διαφωνίες αναπόφευκτα προκύπτουν πάντα», απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη όπου συμμετείχε το σε εκδήλωση με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, στον οποίο εξέφρασε την ανεπιφύλακτη υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εκ νέου την πολιτική διάσταση που δίνει η ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές και στα πρόσωπα και στις ομάδες των περιφερειακών ηγεσιών.
Όπως είπε, «αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε για τη χώρα αλλά και για τις περιφέρειες σημαντικά αυξημένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλά δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία τα επόμενα χρόνια θα πέσουν στην πραγματική οικονομία αλλά και πολύ αυξημένους πόρους ως προς τα περιφερειακά προγράμματα, το πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 60 εκατομμύρια και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτοί οι πόροι να δαπανηθούν σε συντονισμό και κοινό βηματισμό με την κεντρική κυβέρνηση».

«Ακριβώς αυτό εξασφαλίζει η συνέχεια της παραμονής του Γιώργου Κασαπίδη στο ρόλο του περιφερειάρχη», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα μεταβεί το μεσημέρι στην Θεσσαλονίκη.

Μητσοτάκης: To έργο του Ελληνικού κινείται με μεγάλη ταχύτητα, αποδείξαμε ότι ξεπερνάμε τα εμπόδια


03-10-2023

«Το όλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού κινείται πια με μεγάλη ταχύτητα. Έχει περάσει από τη φάση της ωρίμανσης στη φάση της υλοποίησης και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να βλέπουν και οι πολίτες τα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του στο νεόδμητο κτηριακό συγκρότημα στο Ελληνικό που είναι αφιερωμένο στη φροντίδα ΑμεΑ.

«Έχει μεγάλη συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία το γεγονός ότι το πρώτο κτήριο το οποίο παραδόθηκε στα πλαίσια της πολύ μεγάλης ανάπλασης η οποία δρομολογείται εδώ στο Ελληνικό, αφορά τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από κρατική φροντίδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης «να στεκόμαστε με ιδιαίτερη φροντίδα στους συμπολίτες μας που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» και εξέφρασε την ελπίδα «η χώρα να αποκτήσει πολλές περισσότερες τέτοιες υποδομές, οι οποίες πραγματικά αναβαθμίζουν στον υπέρτατο βαθμό το επίπεδο φροντίδας που μπορούμε να παρέχουμε στους συμπολίτες μας που έχουν πράγματι μια ξεχωριστή ανάγκη της κρατικής φροντίδας».

Το κέντρο, το πρώτο κτηριακό έργο που ολοκληρώθηκε πλήρως στο πλαίσιο της ανάπλασης του Ελληνικού, σε διάστημα ενός έτους, αποτελείται από τέσσερα πρότυπα κτήρια, συνολικού εμβαδού 11.500 τετραγωνικών μέτρων και κατασκευάστηκε σε δενδρόφυτη περιοχή έκτασης επτά στρεμμάτων.

Το συγκρότημα, δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων της Lamda Development, θα αποτελέσει το νέο σπίτι για την Αμυμώνη, τον Ερμή, τη ΝΙΚΗ-Victor Artant και τον Σύλλογο για Άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τέσσερα σωματεία που μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 1970.

Αναφερόμενος στο συνολικό έργο στο Ελληνικό ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι
«πολλοί αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεμπλέξει αυτό το «κουβάρι» το οποίο κληρονόμησε, όσον αφορά στο χώρο του Ελληνικού» και πρόσθεσε ότι «αποδείξαμε, όμως, ότι μπορούμε να ξεπερνάμε και τα πιο μεγάλα εμπόδια και να δρομολογούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Όπως ανέφερε, «θα δημιουργήσει πολύ σημαντικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου που θα απολαύσουν όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου και θα μετατραπεί σε μια εστία ανάπτυξης, μια εστία καινοτομίας, έναν πόλο πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας».

Στην διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε και για την συνολική πρόοδο των εργασιών για την ανάπτυξη του Ελληνικού.

Επισκέφτηκε αρχικά το εργοτάξιο όπου εκτελείται η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, μήκους 1,3 χιλιομέτρων, η οποία θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και θα συνδέσει την παραλία του Αλίμου με τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η σήραγγα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Ξεναγήθηκε επίσης στο σημείο όπου ολοκληρώνεται η θεμελίωση του «Riviera Tower», του «πράσινου» οικιστικού ουρανοξύστη ο οποίος θα αποτελείται από 50 ορόφους και θα φτάσει σε ύψος 200 μέτρων, ενώ επισκέφτηκε και το Ellinikon Experience Center, όπου φιλοξενείται διαδραστική έκθεση για την ανάπλαση του Ελληνικού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης συζητήθηκε η πρόοδος για τη διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα καλύψει το 1/3 της συνολικής έκτασης, καταλαμβάνοντας περίπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, έκταση μεγαλύτερη από το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου.

Έμφαση δόθηκε και στα υπόλοιπα έργα υποδομών, όπως οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο ρέμα Τραχώνων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2024, και η απορρύπανση – εξυγίανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν το επόμενο δίμηνο.

Κ. Μητσοτάκης: Αντιλαμβάνομαι τα αισθήματα της κοινωνίας και συμμερίζομαι την ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα


02-10-2023

«100 ημέρες που μου φάνηκαν σαν 1000», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τα αισθήματα της κοινωνίας. Είναι λογικό να υπάρχει στεναχώρια και απαίτηση από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα. Οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού χάνονται όταν όλα σκεπάζονται από τα γεγονότα τις στιγμές και καταστρέφονται ζωές και περιουσίες. Κι εγώ τα ίδια αισθήματα συμμερίζομαι, μια ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Alpha.

«Συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στεναχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη να εκπονήσουμε συνολική στρατηγική προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ερωτηθείς αν τα λάθη προσωποποιούνται απάντησε ως εξής: «Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουμε την ανάγκη και να πούμε φταίει αυτός. Σίγουρα στα ζητήματα κλιματικής κρίσης δεν προσωποποιώ τις ευθύνες για τις αδυναμίες. Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το έργο τους. Ο σκοπός του και ο ρόλος του είναι συντονιστικός και ο κύριος λόγος του να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Αιγίς». Από αυτό θα κριθεί πρωτίστως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως δεν τέθηκε αντικατάστασης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. «Δεν τέθηκε και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», ανέφερε.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέφερε ότι στόχος για τη ΝΔ είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες, «γιατί όχι και τις 13 και γιατί όχι και τους τρείς μεγάλους δήμους».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι είναι σημαντικό οι περιφερειάρχες να μπορούν να υποστηρίξουν τα αναπτυξιακά προγράμματα. «Είναι πρόσωπα που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιτελέσουν αυτό το ρόλο», ανέφερε ότι άλλα χρίσματα δεν δόθηκαν πέρα από τις περιφέρειες και τους τρεις δήμους.

Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Αγοραστού στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν πολύ λογικό αυτό που έγινε από τη δικαιοσύνη αλλά από τη συνεργασία που είχε μαζί του δεν έχει παράπονα. «Αυτά θα τα αξιολογήσει η δικαιοσύνη. Έγιναν όμως πολλά έργα μετά από τον Ιανό. Κάποια τα υλοποίησε η κυβέρνηση», ανέφερε και έδειξε σχετικές φωτογραφίας μιας γέφυρας που άντεξε. «Καταλαβαίνω απόλυτα την απελπισία των πολιτών. Μπορούμε να τα φτιάξουμε και να αντέχουν. Δεν λύσαμε το αντιπλημμυρικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Μπορούμε όμως να φτιάχνουμε έργα υποδομών με άλλες υποδομές , με μεγαλύτερη ταχύτητα. Στη Θεσσαλία τον πρώτο λόγο θα τον έχει ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης των υδάτων», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν θα προκαταλάβω την έρευνα της δικαιοσύνης. Το ότι έχει ξεκινήσει έρευνα της δικαιοσύνης δεν σημαίνει ότι δεν θα στηρίξουμε τον κ. Αγοραστό», απάντησε σε ερώτηση αν θα εξακολουθήσει να τον στηρίζει και αν καταδικαστεί.

Για το θέμα του κ. Πατούλη είπε ότι αυτή τη στιγμή υποψήφιος είναι ο κ. Χαρδαλιάς και είναι εφικτό να κερδίσει στην περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο γύρο.

«Έχουμε μία υποψηφιότητα που προκρίναμε ότι είναι η πιο κατάλληλη», απάντησε επίσης, ενώ για τον κ. Μπέο δήλωσε ότι καταδικάζει οποιαδήποτε πράξη βίας. «Ο κ. Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ. Είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν ποιος είναι ο κατάλληλος δήμαρχος. Δεν δώσαμε καμία άλλη στήριξη πέραν των τριών δήμων», πρόσθεσε.

Σε επόμενη ερώτηση για το rotation στην κυβέρνηση ανέφερε ότι πολλοί υπουργοί έκατσαν στον πάγκο και αυτό δεν είναι τιμωρία, αλλά δυνατότητα να πάρουν και άλλοι συνάδελφοι, ενώ άλλοι να δοκιμαστούν και σε άλλες θέσεις ευθύνης. «Μία τετραετία είναι αρκετός χρόνος να δείξει κάποιος τι μπορεί να προσφέρει. Έχω να ζυγίσω τη συνέχεια και τη σταθερότητα και το συμβιβασμό με την καθημερινότητα. Επέλεξα αυτές τις μετακινήσεις σε συνδυασμό με πολλά νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση. Τελικά τα υπουργεία και τα κυβερνητικά σχήματα κρίνονται με την απόδοσή τους. Το επιτελικό κράτος είναι αυτό το οποίο μπορεί να αναθέτει συγκεκριμένες αποστολές σε υπουργούς και υφυπουργούς. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Έκρινα ότι πρέπει να έχω αυξημένο αριθμό υφυπουργών για να έχουν λογοδοσία για συγκεκριμένα σχέδια», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που έδωσε σε ανθρώπους που δεν είναι κατ’ ανάγκη βουλευτές.

Για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και το πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της μέσης ελληνικής οικογένειας είναι αυτό της ακρίβειας. Έχω μιλήσει και έχω πει ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Η μία των προσωρινών μέτρων στήριξης όπως το market pass και η δεύτερη έχει να κάνει με τις μόνιμες αυξήσεις και τα μέτρα σωστής λειτουργίας της αγοράς. Πιστεύουμε πια στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας. Το market pass είναι σημαντική βοήθεια που έχουμε δώσει. Υπάρχουν άλλα μέτρα όπως η έκτακτη στήριξη σε ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων και οι μόνιμες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, μια ακόμα αύξηση στους συνταξιούχους, μία ακόμα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Δεν διστάσαμε να τα βάλουμε με μεγάλους και να επιβάλλουμε πρόστιμα τα οποία βεβαίως και πληρώθηκαν».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα περιθώρια κέρδους και να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς από τους ελέγχους γιατί μπορεί να είναι μεγάλες. «Δεν πίστευαν πολλοί ότι θα βάλουμε τάξη στο μπάχαλο της Μυκόνου. Το κάναμε. Επιμένω πολύ σε αυτή την πολιτική της νομιμότητας παντού. Δεν υπάρχουν έξυπνοι και κορόιδα. Το ίδιο ισχύει και για τη φοροδιαφυγή. Γνωρίζουμε που βρίσκονται οι εστίες φοροδιαφυγής», συμπλήρωσε.

«Αν δεν είχαμε τις καλές επιδόσεις στην οικονομία δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε όσα κάναμε και να στηρίξουμε την κοινωνία. Το αποτύπωμα της ανάπτυξης είναι σημαντικό. Οι μέσοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σήμερα αυξάνονται», είπε μεταξύ άλλων για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι και η μείωση των φόρων δημιούργησε απόθεμα εισοδήματος. «Υπάρχουν άνθρωποι που τα βγάζουν πολύ δύσκολα. Δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Για τον κ. Κασσελάκη του ευχήθηκε καλή επιτυχία. «Προσωπικά μου είναι συμπαθής. Έτυχε να τον γνωρίζω από το παρελθόν. Δεν φανταζόμουν ότι θα κατέληγε στον Σύριζα. Θα έκανα κάποιες πρώτες επισημάνσεις αμιγώς πολιτικού χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακόυσει ουσιαστικό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Να του δώσω χρόνο. Κάποια στιγμή να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό».

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής, ενώ είπε ότι είναι μείζον ζήτημα να έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη. «Εκεί τα δείγματα γραφής δεν είναι υπέρ της ανανέωσης. Ο κόσμος βλέπει τα πλέον προβληματικά πρόσωπα. Αυτοί φαίνεται να κάνουν κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.

«Εγώ είμαι πάντα πολύ μετρημένος. Πιστεύω δεν με χαρακτηρίζει η αλαζονεία. Πέτυχα επανεκλογή μου με μεγάλο ποσοστό. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε πολύ χρόνο, έχουμε 4 χρόνια. Πριν έχουμε εκλογές σε μία εβδομάδα, ευρωεκλογές το Μάιο. Οι εκλογές δεν κερδίζονται με διακηρύξεις», σχολίασε τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

«Καμία συνεργασία δεν υπήρξε. Κοινωνική γνωριμία στο παρελθόν υπήρξε όταν ήμουν βουλευτής και εκείνος εργαζόταν στις ΗΠΑ», ανέφερε, ενώ για την πρώτη τους συνομιλία είπε ότι ήταν σύντομη. Πρόσθεσε, πως είναι πάντα στη διάθεσή του να συναντηθούν. «Ελπίζω να μην περιμένω όσο περίμενα με τον κ. Ανδρουλάκη», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος στα ελληνοτουρκικά μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος και να βρούμε τρόπο συμπόρευσης. Και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τη μεγάλη μας διαφορά να μην είμαστε στα πρόθυρα θερμου επεισοδίου», τόνισε και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έχουμε περιθώρια συνεργασίας στο μεταναστευτικό.

«Εγώ ήμουν πάντα σταθερός. Η συνάντηση ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας. Δεν είμαι αιθεροβάμων , δεν είμαι αφελής. Μέχρι στιγμής οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτά που έχουμε συμφωνήσει, τα έχουμε δει. Έχουμε ένα σημαντικό γεγονός, το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να μπούμε διατηρώντας το καλό κλίμα», υπογράμμισε

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ.Μητσοτάκης από Βύρωνα: Θα είμαστε εκεί για να κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες


2-10-2023

Την ανεπιφύλακτη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά “ως του επόμενου περιφερειάρχη Αττικής”, όπως είπε, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Βύρωνα όπου περιόδευσε νωρίτερα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την διάθεση του κόμματός του να δώσει μια έντονη πολιτική χροιά στις εκλογές για τις 13 περιφέρειες της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι “το κάναμε αυτό όχι γιατί μας ενδιαφέρει να βάψουμε τον χάρτη για ακόμα μια φορά γαλάζιο -τον βάψαμε γαλάζιο στις δυο εκλογές, του Μαΐου και του Ιουνίου, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σήμερα ποια είναι η πολιτικά κυρίαρχη δύναμη, αλλά γιατί θέλαμε να στηρίξουμε πρόσωπα τα οποία θα συμμερίζονται την αντίληψή μας για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και θα μπορούν να υλοποιήσουν, σε συνδυασμό με την κεντρική κυβέρνηση, κρίσιμες πολιτικές επιλογές”.

Ειδικά για την περιφέρεια Αττικής τόνισε ότι ” την επόμενη πενταετία θα έχει να αναλάβει έναν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στο συνολικό αναπτυξιακό μας όραμα αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα στέκεται κοντά στην καθεμία και στον καθέναν από εσάς, προκειμένου να μπορούμε να διορθώνουμε χρόνιες παθογένειες, να στηρίζουμε τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα.”

Υπογράμμισε τέλος ότι “στην πολιτική πρέπει να μην φοβόμαστε την ευθύνη” και πρόσθεσε: ” Έχει δίκιο ο Νίκος όταν το τονίζει αυτό. Να μην κρυβόμαστε από τα δύσκολα, να στεκόμαστε μπροστά στους πολίτες με θάρρος, να ακούμε την κριτική τους και να προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτό σημαίνει να μπαίνουμε στην αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα γρατζουνιστούμε, θα ματώσουμε, θα λασπωθούμε, όμως θα είμαστε εκεί, παρόντες, για να κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες κάθε μέρα. Αυτό κάνουμε”.

Κ.Μητσοτάκης από Βύρωνα: Θα είμαστε εκεί για να κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες


02-10-2023

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για τους πληγέντες της Θεσσαλίας


30-09-2023

Η εξέλιξη της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών και της καταβολής αποζημιώσεων στη Θεσσαλία βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκειά της συζητήθηκε η εξέλιξη των αυτοψιών και εξετάστηκαν τρόποι επιτάχυνσης επεξεργασίας των αιτήσεων ώστε να μειωθεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξετάστηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Κ. Μητσοτάκης: Διαχειριζόμαστε τις κρίσεις – Eφαρμόσουμε τολμηρές αλλαγέςΓια την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, στην διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε τόσο στην διαχείριση της κακοκαιρίας, όσο και σε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες όπως η επιλογή διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου, καθώς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας, το οποίο στον πυρήνα του έχει την ίδρυση 17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών, με αποκλειστικό αντικείμενο τη συγκεκριμένη απειλή.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θα δώσει πια μια οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του», και έκανε λόγο αφενός για «καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία» και αφετέρου για «διαρκή αξιολόγηση των επιλογών που θα κάνουμε».

Ζήτησε παράλληλα την στήριξη όλων» σε αυτή την «σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους», σημειώνοντας ότι «αφορά και εποπτευόμενους φορείς όλων των υπουργείων».

Όσον αφορά το σχέδιο για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας έκανε λόγο για «έναν αθόρυβο αλλά εξαιρετικά οδυνηρό κίνδυνο», σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία» και ο λόγος «έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη στιγμή της διάγνωσής του, εφόσον αυτό μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε ένα κέντρο το οποίο έχει την υποδομή να το κάνει», ενώ «αν περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, μετά ο κίνδυνος για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά και για μία πολύ βαριά αναπηρία, αυξάνεται εκθετικά».

«Νομίζω ότι άπαξ και μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτό το δίκτυο, θα σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά θα αποφύγουμε και ακόμα περισσότερα περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά προφανώς συνιστούν και μια πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την κακοκαιρία τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται και αυτή τη φορά «εστιάζουμε, πρωτίστως την προσοχή μας στην Εύβοια».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε «το αυτονόητο», όπως είπε, «ότι η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας» και προανήγγειλε ανακοινώσεις σύντομα για το ζήτημα αυτό, ενώ παράλληλα επισήμανε πως οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής προχωρούν ταχύτατα, «αλλά προφανώς η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργο το οποίο θα απαιτήσει καιρό», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας ότι “πρέπει να ξαναχτίσουμε καλύτερα από ό,τι πριν όλα όσα χάσαμε».

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

«Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, εν μέσω μιας ακόμα καιρικής δοκιμασίας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται. Αυτή τη φορά εστιάζουμε, πρωτίστως την προσοχή μας στην Εύβοια με όλες μας τις δυνάμεις.

Ωστόσο, θα ξαναπώ το αυτονόητο, ότι η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Στο πνεύμα αυτό θα υπάρξουν και σύντομα κάποιες ανακοινώσεις.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα μάς παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, δίνοντας έμφαση στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα και στα επόμενα βήματα τα οποία γίνονται για να σταθούν ξανά όρθιες.

Όπως ξέρετε, οι πρώτες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, θα έλεγα σε χρόνο ρεκόρ. Είναι μία πρώτη σημαντική αλλά προσωρινή ανακούφιση για τους ανθρώπους οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τη μανία της φύσης.

Εξελίσσονται ταχύτατα οι αυτοψίες για την αναλυτική εκτίμηση των ζημιών, ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θυμίζω, έχει ανασταλεί και κάθε καταβολή οφειλών των κατοίκων.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την πρωτοφανή ένταση του φαινομένου. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συναδέλφους που βρέθηκαν στο πεδίο στη Θεσσαλία για να αντιμετωπίσουμε άμεσα βασικά προβλήματα, είτε αυτά είχαν να κάνουν με την παροχή ρεύματος, την υδροδότηση, τα θέματα της δημόσιας υγείας, την απομάκρυνση των νεκρών ζώων, τη στήριξη στους Δήμους και στην Περιφέρεια, προκειμένου να ξεκινήσουν και αυτοί την άμεση αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών.

Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι οι συνομιλίες μας για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής προχωρούν ταχύτατα, αλλά προφανώς η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργο το οποίο θα απαιτήσει καιρό. Θα το παρακολουθούμε συνεχώς και θα ξαναπώ ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε καλύτερα από ό,τι πριν όλα όσα χάσαμε.

Παράλληλα, όμως, με την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Ο προγραμματισμός μας είναι πολύ ευρύς και γι’ αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί σε δεύτερη συνεδρίαση, γιατί έχουμε πολύ πυκνό έργο σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο πρέπει να συζητήσουμε.

Από τη σημερινή ατζέντα θέλω να ξεχωρίσω δύο μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τη βελτίωση του κράτους αφενός, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με έμφαση στα θέματα της υγείας.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να μας παρουσιάσει η Υπουργός, το οποίο πιστεύουμε ότι θα δώσει πια μια οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου.

Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, προσαρμοσμένο όμως και στις ανάγκες του κάθε φορέα, έτσι ώστε να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος, παραδείγματος χάρη, να γίνει διοικητής ενός νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή κομματικές γνωριμίες.

Είναι μία ακόμα σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους και είναι μια προσπάθεια την οποία θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να τη στηρίξουμε, γιατί προφανώς αφορά και εποπτευόμενους φορείς όλων των Υπουργείων.

Θέλω να σταθώ στη διαρκή αξιολόγηση των επιλογών που θα κάνουμε. Στην αξιολόγηση βάσει στόχων, στα κίνητρα εφόσον επιτυγχάνονται αποτελέσματα, αλλά και στις επιβεβλημένες διαδικασίες αντικατάστασης όταν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Είναι, θα τονίσω, μία σημαντική τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Δεύτερο σημαντικό θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου, μια ακόμα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, που μετά τη δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού του ΕΚΑΒ, τις σημαντικές δράσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, τώρα στρέφεται σε έναν αθόρυβο αλλά εξαιρετικά οδυνηρό κίνδυνο. Αυτός δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας.

Δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη στιγμή της διάγνωσής του, εφόσον αυτό μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε ένα κέντρο το οποίο έχει την υποδομή να το κάνει. Αν περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, μετά ο κίνδυνος για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά και για μία πολύ βαριά αναπηρία, αυξάνεται εκθετικά.

Θα μας μιλήσει, λοιπόν, ο Υπουργός για το σχέδιό του, το οποίο στον πυρήνα του έχει την ίδρυση 17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών, με αποκλειστικό αντικείμενο τη συγκεκριμένη απειλή.

Νομίζω ότι άπαξ και μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτό το δίκτυο, θα σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά θα αποφύγουμε και ακόμα περισσότερα περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά προφανώς συνιστούν και μια πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δεν θα μακρηγορήσω άλλο. Έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωσή μας στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ξέρουμε ότι, εκ των πραγμάτων, αναλώνουμε αρκετό χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων. Αυτό είναι πια μία πραγματικότητα η οποία έχω την εντύπωση ότι θα μάς συνοδεύει διαρκώς, αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίο μάς εξέλεξαν οι πολίτες και μάς έδωσαν αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό, που δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε μεγάλες και τολμηρές αλλαγές που θα στηρίξουν την ποιοτική ανάπτυξη, θα αντιμετωπίσουν την ανεργία, θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς δημοσίων πολιτικών».

Τζουμάκας για Κασσελάκη: Ο τζογαδόρος θα μπει στην πολιτική; Μεταβατικός αρχηγός ο Κασσελάκης25-09-2023

«Θα δούμε αν η εκλογή Κασσελάκη αποτελεί ακόμη μία φάρσα στην πολιτική Ιστορία», σχολίασε ο Στέφανος Τζουμάκας, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε στον ΣΚΑΙ, «δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην όλη κατάσταση και όλα είναι υπό κρίση. Είναι θετικό το ότι τον επέλεξε τόσος κόσμος, αλλά ο κόσμος δεν ψηφίζει πάντα με αρχές. Πολλές φορές ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».

Ο κ. Τζουμάκας υποστήριξε ότι «με την αποχώρηση του Τσίπρα δημιουργήθηκε μια κρίση ηγεσίας στον χώρο και μία κρίση πολιτικής. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν πάρα πολλοί τυχοδιώκτες για να μπορέσουν να μπουν στο κόμμα και τη χώρα. Ο Κασσελάκης δεν ήρθε μόνος του, τον έφεραν… Ήρθε από την Αμερική».Σε άλλο σημείο ο Στέφανος Τζουμάκας είπε ότι «ο Κασσελάκης έπαιζε στα χρηματιστήρια. Ο τζογαδόρος θα μπει στην πολιτική; Όλη η χώρα γελάει με αυτήν την κατάσταση».

Κα Αχτσιόγλου, δυστυχώς είναι πολύ αργά για κλάματα. Κασσελάκη, δεν σημαίνει τίποτα ότι σε ψήφισαν 65.000 όμοιοί σου18-09-2023

Νέα επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Κούγιας με δήλωσή του το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την επικράτηση του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στή δήλωσή του ο κ. Κούγιας «δεν σημαίνει τίποτα για το μέλλον της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις να σε ψηφίσουν σε εσωκομματικές εκλογές 65.000 όμοιοί σου, οι οποίοι δεν θέλουν την Ελλάδα να έχει στρατό και δεν θέλουν την λειτουργία του θεσμού της οικογένειας με τον φυσιολογικό και παραδοσιακό τρόπο του να ερωτεύονται, να αγαπιούνται και να δημιουργούν οικογένεια δύο άνθρωποι, οι οποίοι θα φέρνουν στη ζωή παιδιά με τον φυσιολογικό, ανθρώπινο τρόπο και έχουν την άποψη ότι ο πατέρας και η μητέρα θα πρέπει να μεταβληθούν σε γονέα 1 και γονέα 2, χωρίς κανένα προσδιορισμό φύλου, όπως προσδιορισμό φύλου δεν θα έχουν και τα παιδιά τους».

Ο Αλέξης Κούγιας στη δήλωσή του απευθύνεται και προς την Έφη Αχτσιόγλου για την οποία αναφέρει ότι «το τρένο το χάσατε γιατί δεν ενστερνιστήκατε τις προχθεσινές μου δηλώσεις και την ανακοίνωση – απάντησή μου του Σαββάτου 16/9/2023 σχετικά με αυτόν τον τύπο» ενώ αντίθεται λέει «συγχαρητήρια» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί «ανέλυσε το πόσο επικίνδυνη για την κοινωνία και τη Δημοκρατία είναι η παρουσία αυτού του «τύπου» στην πολιτική ζωή της Ελλάδος»

Η νέα δήλωση του Αλέξη Κούγια για τον Στέφανο Κασσελάκη


Διάβασα και άκουσα τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις της κας Αχτσιόγλου για τον συνυποψήφιό της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.Κα Αχτσιόγλου, δυστυχώς είναι πολύ αργά για κλάματα.

Το τρένο το χάσατε γιατί δεν ενστερνιστήκατε τις προχθεσινές μου δηλώσεις και την ανακοίνωση – απάντησή μου του Σαββάτου 16/9/2023 σχετικά με αυτόν τον «τύπο» που μόνο το περιεχόμενο του βιογραφικού του και η ανίερη επίσκεψή του στην Μακρόνησο θα έπρεπε να σας έχουν ενεργοποιήσει και να πείτε περισσότερα από αυτά που είπα εγώ και μάλιστα με σοβαρή πολιτική σύνεση, αφού η όλη συμπεριφορά αυτού του αδίστακτου, αναιδεστάτου έναντι της ιστορίας της Αντιστάσεως στην χούντα και του αγώνα να επιβιώσουν οι πραγματικά αυτοδημιούργητοι άνθρωποι και η έλλειψη ντροπής του συνυποψηφίου σας θα έπρεπε να σας «ξεσηκώσουν» εναντίον του και όχι να επιτίθεστε σ’ εμένα.

Συγχαρητήρια στον κο Τσακαλώτο και σε όσους από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο διαπίστωσαν αλλά και ανέλυσαν το πόσο επικίνδυνη για την κοινωνία και τη Δημοκρατία είναι η παρουσία αυτού του «τύπου» στην πολιτική ζωή της Ελλάδος, ανεξαρτήτως του αν δεν σημαίνει τίποτα για το μέλλον της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις να σε ψηφίσουν σε εσωκομματικές εκλογές 65.000 όμοιοί σου, οι οποίοι δεν θέλουν την Ελλάδα να έχει στρατό και δεν θέλουν την λειτουργία του θεσμού της οικογένειας με τον φυσιολογικό και παραδοσιακό τρόπο του να ερωτεύονται, να αγαπιούνται και να δημιουργούν οικογένεια δύο άνθρωποι, οι οποίοι θα φέρνουν στη ζωή παιδιά με τον φυσιολογικό, ανθρώπινο τρόπο και έχουν την άποψη ότι ο πατέρας και η μητέρα θα πρέπει να μεταβληθούν σε γονέα 1 και γονέα 2, χωρίς κανένα προσδιορισμό φύλου, όπως προσδιορισμό φύλου δεν θα έχουν και τα παιδιά τους.

Αθήνα, 18.9.2023


 


Με εκτίμηση και σεβασμό,


Αλέξιος Χ. Κούγιας


Φον ντερ Λάιεν: 2,2 δισ. στην Ελλάδα για τις καταστροφές


12-09-2023

Θα είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι θα δοθούν έως και 2,2 δισ ευρώ στην Ελλάδα, πόροι που θα διατεθούν και από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης.

«Οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι λυπηρές. Οι κάτοικοι υπομένουν την κατάσταση με κουράγιο. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είμαστε μία Ένωση αλληλεγγύης» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέτσολα: Απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι επιτροπές του κοινοβουλίου» τόνισε νωρίτερα η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κατά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των επαφών του με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αποκατάσταση των δασών Έβρου και Πάρνηθας


29-08-2023

Η κατεύθυνση που δόθηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η πρόληψη, γιατί «τα προβλήματα είναι πολλά». Σε πρώτη φάση αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός είναι η άμεση εφαρμογή των αντιδιαβρωτικών έργων και στην Πάρνηθα και στο Έβρο για να μπορεί να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο φθινόπωρο και ο χειμώνας με τις βροχές και τις πλημμύρες.

Τα έργα αυτά αφορούν στις εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, στον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής, σε αντιδιαβρωτικά έργα και αναδασώσεις, με φύτευση χιλιάδων νέων δένδρων, πλατύφυλλων, βραδύκαυστων, που ευδοκιμούν στις σχετικές περιοχές.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να επισημαίνει σε δήλωσή του ότι η πυροσβεστική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα τις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αναδασωτέες. «Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα. Να έχουν δηλαδή τα ζώα ζωοτροφές και νερό. Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Προτεραιότητα έχει και ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές με ευθύνη των περιφερειών», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εξίσου σημαντικό είναι ο ανασχεδιασμός όλης της πολιτικής για την αντιπυρική προστασία. Κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμο έγινε λόγος για το πρόγραμμα που θα τρέξει την επόμενη χρονιά ειδικά για τα αντιπυρικά έργα και την προστασία των περιφερειών και των δήμων όλης της χώρας. Στη «μάχη» της πρόληψης θα μπουν και οι νέες τεχνολογίες. Η κυβέρνηση προχωρά στην αγορά 100 drones, διαφορετικών τύπων, και όλα αυτά θα συνδέονται με το συντονιστικό κέντρο. Επίσης θα υπάρχουν νέες τεχνολογίες σε αρχαιολογικούς χώρους για την ανίχνευση καπνού και άμεση σύνδεσή τους με το Συντονιστικό.

Υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ: Και τώρα περιοδείες, δηλώσεις υποστήριξης, πολιτικές πλατφόρμες και ντιμπέιτ


17-07-2023

Και τώρα, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινούν την… προεκλογική τους εκστρατεία για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Προεκλογικές εκστρατείες (έως τις 20 Αυγούστου κυρίως στην περιφέρεια που είναι συγκεντρωμένος ο κόσμος τη θερινή περίοδο), συλλογή υπογραφών και δηλώσεων στήριξης, κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας, ακόμα και ένα τουλάχιστον τηλεοπτικό ντιμπέιτ που προγραμματίζεται αρχές Σεπτεμβρίου στην ΕΡΤ.

Θα είναι οι μόνοι υποψήφιοι; Το πιθανότερο- αν φτάσουν όλοι ως τις 10 Σεπτεμβρίου. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προτάθηκε και ο Σωκράτης Φάμελλος, που δεν έκλεισε εντελώς το θέμα, ενώ πάντα το σκέφτεται η Ρένα Δούρου!Θα χρειαστεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο πρώτων στις 16 Σεπτεμβρίου ή ο πρώτος μπορεί να συγκεντρώσει και πάνω από 50%+1 και να εκλεγεί από τις 10 Σεπτεμβρίου; Κάποιοι το θεωρούν πολύ πιθανό, εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε ή να πιθανολογούμε από τώρα.

Ακόμα και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ο νέος πρόεδρος την επομένη, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη ΔΕΘ και θα κάνει την πρώτη του (της) δημόσια εμφάνιση.


.ieidiseis

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιος και ο Στέφανος Τζουμάκας - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Απών ο Τσίπρας


15-07-2023

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χωρίς την παρουσία του απερχόμενου προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διήμερη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την εκλογή αρχηγού.

Σε ό,τι αφορά τον «οδικό χάρτη» η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται την διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 26 – 27 Αυγούστου και εσωκομματική κάλπη για νέα ηγεσία στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου (προβλέπονται δύο γύροι εφόσον υπάρχουν πέραν της μίας, υποψηφιότητες).

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανακοινώσει δημοσίως τις υποψηφιότητές τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ αναμένεται να υποβάλλει τη δική του ο Νίκος Παππάς.

Ο Παύλος Πολάκης, εμφανίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα να έχει δεύτερες σκέψεις για τη δική του υποψηφιότητα, μένει να φανεί που θα καθίσει η μπίλια των οριστικών του αποφάσεων.

Από τη Ρένα Δούρου, που εξ αρχής έχει καταγραφεί ως μία από τις πιθανές υποψηφιότητες, τις τελευταίες μέρες, δεν υπάρχει ουσιαστικά κάποιο σήμα, πως στο παρασκήνιο κάτι κινείται και ενδέχεται να υπάρξει επισημοποίηση στην ΚΕ.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει συνδέσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με έναν διαφορετικό οδικό χάρτη πιο πιστό στο «γράμμα» των καταστατικά προβλεπόμενων διαδικασιών. Μιλά δηλαδή για την ανάγκη διεξαγωγής Έκτακτου Συνεδρίου (με νέους συνέδρους και συσχετισμούς) τον Νοέμβριο, μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο Συνέδριο είναι αυτό που θα οδηγήσει στη διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Τη δική του μάχη για το χρονοδιάγραμμα θα δώσει και ο Χρήστος Σπίρτζης, σε μια παραλλαγή της παραπάνω πρότασης, καθώς μιλά για εκλογή νέου αρχηγού τον Νοέμβριο, μετά όμως από Διαρκές Συνέδριο (με τους παλιούς συνέδρους και συσχετισμούς) καθώς εκτιμά ότι οι διαδικασίες για προετοιμασία του Έκτακτου Συνεδρίου θα είναι χρονοβόρες και δεν πρόκειται να πιαστεί ο στόχος για Νοέμβρη.

Η συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» θα είναι κλειστή για τα Μέσα Ενημέρωσης και αναμένεται να γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους περαιτέρω χειρισμούς και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες για της περιφέρειες και τους δήμους.


Υποψήφιος και ο Στέφανος Τζουμάκας


Μετά τις υποψηφιότητες της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Ο Στέφανος Τζουμάκας έκανε την έκπληξη στην κλειστή για τα ΜΜΕ συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βρίσκεται εξέλιξη, χωρίς την παρουσία του απερχόμενου προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διήμερη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την εκλογή αρχηγού.

Σε ό,τι αφορά τον «οδικό χάρτη» η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 26 – 27 Αυγούστου και εσωκομματική κάλπη για νέα ηγεσία στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου (προβλέπονται δύο γύροι εφόσον υπάρχουν πέραν της μίας, υποψηφιότητες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβάλλει και τη δική του υποψηφιότητα ο Νίκος Παππάς.

Ο Παύλος Πολάκης εμφανίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα να έχει δεύτερες σκέψεις για τη δική του υποψηφιότητα, μένει να φανεί που θα καθίσει η μπίλια των οριστικών του αποφάσεων.

Από τη Ρένα Δούρου, που εξ αρχής έχει καταγραφεί ως μία από τις πιθανές υποψηφιότητες, τις τελευταίες μέρες, δεν υπάρχει ουσιαστικά κάποιο σήμα, πως στο παρασκήνιο κάτι κινείται και ενδέχεται να υπάρξει επισημοποίηση στην ΚΕ.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει συνδέσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με έναν διαφορετικό οδικό χάρτη πιο πιστό στο «γράμμα» των καταστατικά προβλεπόμενων διαδικασιών. Μιλά δηλαδή για την ανάγκη διεξαγωγής Έκτακτου Συνεδρίου (με νέους συνέδρους και συσχετισμούς) τον Νοέμβριο, μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο Συνέδριο είναι αυτό που θα οδηγήσει στη διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Τη δική του μάχη για το χρονοδιάγραμμα θα δώσει και ο Χρήστος Σπίρτζης, σε μια παραλλαγή της παραπάνω πρότασης, καθώς μιλά για εκλογή νέου αρχηγού τον Νοέμβριο, μετά όμως από Διαρκές Συνέδριο (με τους παλιούς συνέδρους και συσχετισμούς) καθώς εκτιμά ότι οι διαδικασίες για προετοιμασία του Έκτακτου Συνεδρίου θα είναι χρονοβόρες και δεν πρόκειται να πιαστεί ο στόχος για Νοέμβρη.


topontiki.gr


Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του

14-07-2023

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την Έφη Αχτσιόγλου.

 ​Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέλεξε ως πλαίσιο εκδήλωση  στου Ψυρρή στον χώρο Impact Hub Athens.

Τη στήριξή τους στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «έδειξαν» ήδη οι Ανδρέας Ξανθός και Χάρης Μαμουλάκης, πρώην βουλευτής Ρεθύμνου και νυν βουλευτής Ηρακλείου αντιστοίχως, καθώς και οι Γιώργος Σταθάκης και Ειρήνη Αγαθοπούλου.


Ο στόχος είναι να σηματοδοτηθεί με τα παραπάνω πρόσωπα (και άλλα που ενδεχομένως θα προστεθούν στην συνέχεια) ότι η υποψηφιότητά του απευθύνεται και έξω από τα όρια της Ομπρέλας, της τάσης από την οποία προέρχεται, αλλά ευρύτερα στο κόμμα και στην κοινωνία. Τα στελέχη της Ομπρέλας αναμένεται πάντως ότι θα τον στηρίξουν σε πλειοψηφικό βαθμό, αν και μένει τις επόμενες μέρες αυτό να επιβεβαιωθεί και με επίσημες τοποθετήσεις. Μέχρι στιγμής η υπάρχει καταγεγραμμένη η σταθερή δημόσια στήριξη από τον Δημήτρη Βίτσα.

Στην τριήμερη πανελλαδική διαδικυτακή συνδιάσκεψη της τάσης την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν και φωνές υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου σε μια λογική ανανέωσης, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι θα προτιμήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκρίνοντας την εμπειρία, το κύρος εντός κι εκτός της χώρας, κλπ.

Όσο για τον χαρακτήρα της υποψηφιότητας αυτής, από το περιβάλλον του τονίζουν ότι σίγουρα δεν είναι απλώς μια υποψηφιότητα καταγραφής, αλλά μέσα από αυτή επιδιώκει να καταδείξει ότι η σύγχρονη Αριστερά έχει λύσεις και απαντήσεις «για τους πολλούς».


Ξεκινά το Σάββατο η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας οι αποφάσεις πιέζονται από τον πολιτικό χρόνο, καθώς πρέπει να καταλήξουν σε μία στρατηγική με την οποία να μπορούν να ανταποκριθούν στη ΔΕΘ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.


Το όργανο του κόμματος καλείται να εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή της νέας ηγεσίας. Η πρόταση που θα υποβάλλει η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, προβλέπει τη διενέργεια διαρκούς συνεδρίου εντός του Αυγούστου και την εκλογή του προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ.

Ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι πρόεδροι


Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μη διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα αλλά και την πολιτική του πλατφόρμα από του Ψυρρή.

Σύμφωνα με πληροφοριες, μαζί του θα είναι οι κκ Σταθάκης και Μαμουλάκης, ενώ, όπως λένε συνερργάτες του κ. Τσακαλώτου, με την υποψιφιότητά του θέλει να επενδύσει στην αξιοπιστία στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ευαγγελίζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο δημοκρατικό, όπου όλοι θα μπορούν να πουν τις απόψεις τους αλλά θα λογοδοτούν ταυτόχρονα στα όργανα του κόμματος.

Σημειώνεται ότι αύριο στην ΚΕ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Παύλος Πολάκης επιφυλάσσεται, αφού τοποθετηθούν πρώτα όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι.


Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η Αχτσιόγλου


12-07-2023

Το μήνυμα πως με την δική της παρουσία στην προεδρία του κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά εξουσίας έστειλε η Ε. Αχτσιόγλου, ανακοινώνοντας επίσημα την κάθοδο της στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού. “Παρά την απογοήτευση η προσδοκία είναι ζωντανή, ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η ρεαλιστική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών αύριο” τόνισε.

Η Έφη Αχτσιόγλου υπέβαλε σήμερα την υποψηφιότητα της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, από το Ωδείο Αθηνών και διεκδικεί έτσι τον τίτλο του πρώτου κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που εισέρχεται στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την Ε. Αχτσιογλου “Για εμάς δεν υπάρχει δίλημμα αριστερά ή κέντρο. Είμαστε με τους πολλούς και με το δίκιο”, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την σύνθεση να διαμορφώσει μια νέα ταυτότητα. “Χρειάζονται βήματα που θα κάνουμε όλοι μαζί, όχι με το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών μας διαδρομών” ανέφερε, κάνοντας προηγουμένως ειδική αναφορά στην κληρονομιά του Α. Τσίπρα και στην συμβολή του στην πολιτική εξέλιξη και διεύρυνση του κόμματος.

Η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη πως η εκλογή νέας ηγεσίας δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε στιγμές κρίσιμων αποφάσεων. Το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε τις κρίσιμες αποφάσεις. Οφείλουμε να αποτιμήσουμε με ψυχραιμία τις αιτίες του αποτελέσματος, να εργαστούμε αποτελεσματικά. Η υποψηφιότητά μου, ωστόσο, εκ των πραγμάτων, δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα, την κοινωνία, την αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, κάθε δημοκράτη πολίτη. Αφορά το όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει την δική του υποψηφιότητά την Παρασκευή, οι πληροφορίες αναφέρουν πως και ο Νίκος Παππάς αυτός σκοπεύει να γνωστοποιήσει την συμμετοχή του στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Κ.Ε το Σαββατοκύριακο. Προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και ο Παύλος Πολάκης χωρίς ωστόσο η υποψηφιότητα του να θεωρείται δεδομένη.

Όλα είναι ανοιχτά και για τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εισέλθει στην ομάδα των διεκδικητών της αρχηγίας εφόσον στην συνεδρίαση της Κ.Ε ληφθεί απόφαση για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος των εκλογικών διαδικασιών. Δηλαδή να μην στηθούν εσωκομματικές κάλπες το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όπως είναι η αρχική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά μετά τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών έχει διχάσει το εσωτερικό του κόμματος, γεγονός που αποτυπώνεται στις αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών.

Υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – Ανακοινώσεις μέχρι την Παρασκευή


11-07-2023

Μετά την Ε. Αχτσιόγλου και ο Ε. Τσακαλώτος μπαίνει στην κούρσα της διεκδίκησης της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας σκοπεύει να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις μέχρι την Παρασκευή.

Την υποψηφιότητα του Ε. Τσακαλώτου στηρίζουν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί Γ. Σταθάκης και Α. Ξανθός, ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης και η πρώην βουλευτής Ειρήνη Αγαθοπούλου

 

Καταρρέει ο ελληνικός σιδηρόδρομος – Εικόνα διάλυσης στον προαστιακό στην Αττική


28-06-2023

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο με τα προβλήματα να σωρεύονται και το δίκτυο να κινδυνεύει να μείνει χωρίς συρμούς, κυρίως στην περιοχή της Αττικής.

Η Hellenic Train κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον ΟΣΕ που έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη διαδικασία λίπανσης των σιδηροτροχιών, ενώ όπως καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί σε ανακοίνωσή τους, η τηλεδιοίκηση μεταξύ Κάντζας και Δουκίσσης Πλακεντίας έχει καταρρεύσει εδώ και ένα μήνα.

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) κάνει λόγο για εικόνα διάλυσης τις τελευταίες ημέρες στον σιδηρόδρομο, προσθέτοντας πως σημαντικά προβλήματα έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους στην υποδομή παρά τα περιορισμένα δρομολόγια. Όπως καταγγέλλει η Ένωση, οι φορητές συσκευές GSMR χρησιμοποιούνται μόνο στον Προαστιακό Αθήνας μετά την συμφωνία της ΠΕΠΕ με την Ηellenic Train, ενώ δεν έχει επεκταθεί η χρήση τους σε άλλες γραμμές όπου λειτουργεί το σύστημα γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες συσκευές και η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση για την αγορά νέων.

Επιπλέον, τα on board συστήματα GSMR, δεν έχουν εγκατασταθεί σε Desiro και H/A και παραμένει άγνωστο πότε θα εγκατασταθούν και πιστοποιηθούν καθώς το τροχαίο υλικό ανήκει στην ΓΑΙΑΟΣΕ και εποινικιάζεται από την Hellenic Train. Οι μηχανοδηγοί πάντως επισημαίνουν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στο σιδηρόδρομο, αφορούν:

– Στον Προαστιακό Αθήνας καθώς εδώ και ένα μήνα, όπως λένε, έχει καταρρεύσει η Τηλεδιοίκηση μεταξύ Κάντζας – Δουκίσσης Πλακεντίας, ενώ καθημερινά δίνονται εντολές στους μηχανοδηγούς για υπερβάσεις κόκκινων φωτοσημάτων.
– Παραμένει η μετεπιβίβαση στον σταθμό Ρέντη προς και από τον Πειραιά, καθώς και η δρομολόγηση συρμών Rail Bus στην διαδρομή Κάντζα- Λιόσια.
– Στον Προαστιακό Πάτρας, δεν λειτουργεί εδώ και 20 μέρες ο Νότιος Κλάδος προς Κάτω Αχαΐα, με τους εμπλεκόμενους φορείς, ΟΣΕ και Hellenic Train να ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον.
– Στην Αλεξανδρούπολη δε λειτουργεί η γραμμή προς Ορμένιο, ενώ μετά το Διδυμότειχο έχει τοποθετηθεί βραδυπορία 40 χλμ λόγω κατάστασης της υποδομής, ενώ σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στις ισόπεδες διαβάσεις (ΑΣΙΔ).
– Στη γραμμή προς Ειδομένη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με την βλάστηση.
– Στη γραμμή Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλο δεν έχουν επανέλθει τα τοπικά δρομολόγια, όπως και στην γραμμή Λιανοκλάδι – Στυλίδα.
– Οι γραμμές προς Φλώρινα και Δράμα παραμένουν κλειστές καθώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με τις επικοινωνίες, την φύλαξη των ΑΣΙΔ και την βλάστηση, ενώ δεν έχει δοθεί διαβεβαίωση για την επιθεώρηση γεφυρών.

Την ίδια ώρα η Hellenic Train καταγγέλλει ότι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και η υποστελέχωση του ΟΣΕ έχουν οδηγήσει σε δραματικές καθυστερήσεις στη λίπανση των σιδηροτροχιών. Η ανυπαρξία φιλμ λίπους στις σιδηροτροχιές βαθμιαία οδηγεί στην καταστροφή των τροχών των αμαξοστοιχιών εξαιτίας της επαφής μετάλλου με μέταλλο με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολύ συχνά εργασίες αντικατάστασης των τροχών, πολύ πριν την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους, εργασίες που απαιτούν ακινητοποίηση του συρμού για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Σε επιστολή της εταιρείας προς τον ΟΣΕ επισημαίνεται ότι «παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές και τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις την τελευταία περίοδο, το πρόβλημα υφίσταται και πλήττει τον στόλο της εταιρείας με ρυθμό καταστροφικό». Όπως αναφέρεται, «είναι αδύνατον να υποστηριχθεί απο την Hellenic αυτός ο τρόπος λειτουργίας του σιδηροδρόμου, ο οποίος είναι ασύμβατος με τα σύγχρονα δεδομένα, την τεχνολογία της εποχής και τις ορθής πρακτικές της τέχνης και της επιστήμης», ενώ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «επιφυλλάσσεται για τη μελλοντική διαθεσιμότητα του τροχαίο υλικού».

Σημειώνεται ότι ο κύκλος της ζωής των τροχών μπορεί να φτάσει έως και τα 2,5 εκατ. χλμ υπό ιδανικές συνθήκες, κάτι που επιτυγχάνεται στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο στο νότο οι προαστιακές χαράξεις είναι τέτοιες που απαιτούν απαραιτήτως αλλαγή στα 700.000 με 800.000 χλμ. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της λίπανσης των τροχών της αμαξοστοιχίας, αυτή είναι μία διαδικασία που γίνεται αυτόματα από on board συσκευές, ωστόσο το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με περισσότερο λιπαντικό στους τροχούς, καθώς κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε κινδύνους στην πέδηση, αλλά και πρόκλησης φωτιάς.

Εκλογές Ιουνίου 2023: Οι επώνυμοι της νέας Βουλής - Ποιοι λένε «αντίο»


26-06-2023
Οκτακομματική Βουλή ανέδειξαν οι εκλογές Ιουνίου 2023, οι οποίες έφεραν αρκετές ανακατατάξεις και στα πρόσωπα που εξασφαλίζουν μία θέση στα βουλευτικά έδρανα έναντι εκείνων που θα παρακολουθούν πλέον τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας από μακριά.

Πολλές τέτοιες ανακατατάξεις έγιναν και στους υποψηφίους από τον χώρο του θεάματος, τους λεγόμενους «celebrities».

Όσον αφορά, λοιπόν, στη συγκεκριμένα κατηγορία υποψηφίων, στη Βουλή μπαίνουν οι παρακάτω:  

-Από τη ΝΔ:

Η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου

-Από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα


Η δημοσιογράφος Ράνια Θρασκιά


Η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου

-Από το ΚΚΕ:

Η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή


-Από την Πλεύση Ελευθερίας:

Η τραγουδίστρια των «Μπλε» Τζώρτζια Κεφαλά

Εκλογές 2023: Οι επώνυμοι που λένε «αντίο» στη Βουλή


Στον αντίποδα, πολλά είναι τα ηχηρά ονόματα που επιστράτευσαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας και ΚΚΕ αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή.

Μερικά από τα πρόσωπα αυτά είναι τα εξής:

Νόνη Δούνια, Μάριος Αθανασίου, Σταύρος Νικολαΐδης, Κλέων Γρηγοριάδης, Πόπη Τσαπανίδου, Mιθριδάτης Χατζηχατζόγλου, Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, Άννα Χατζησοφιά, Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης), Βασίλης Τσιάρτας, Διονύσης Τσακνής, Βαγγέλης Σερίφης (DJ Rico) και Ελένη Γερασιμίδου.Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική – 11 συλλήψεις


22-06-2023

Σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας επιχείρηση από τους αστυνομικούς του ΑΤ Αμαρουσίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής σε περιοχές της Δυτικής Αττικής για τον εντοπισμό δραστών που διέπρατταν κλοπές από σπίτια, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τεχνικούς του ασανσέρ.

Έως αυτή την ώρα, έχουν συλληφθεί 11 άτομα και έχουν εξιχνιαστεί 23 περιπτώσεις, ενώ εκτιμάται ότι η λεία των δραστών από τις κλοπές ανέρχεται σε περίπου 400.000 ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση αναμένεται αναλυτική ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

Από ασφυξία προήλθε ο θάνατος της 27χρονης Πολωνής στην Κω


19-06-2023

Από ασφυξία επήλθε ο θάνατος της 27χρονης Πολωνής στη Κω σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα που διαβιβάστηκε ήδη στην ανακριτική και εισαγγελική Αρχή, ενώ συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο Πολωνός σύντροφός της.

Όπως έγινε γνωστό ο θάνατος της 27χρονης προήλθε από ασφυξία. Η δολοφονηθείσα 27χρονη μάλιστα βρέθηκε νεκρή μέσα σε σακούλα και σκεπασμένη με κλαδιά, μόλις ένα χιλιόμετρο απόσταση από το σπίτι του 32χρονου άνδρα από το Μπαγκλαντές, ο οποίος έχει συλληφθεί ως βασικός ύποπτος.

Νωρίτερα, ο 32χρονος ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη. Παρά την ανεύρεση της σορού της κοπέλας και την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για δολοφονία, η κατηγορία εναντίον του βασικού υπόπτου παραμένει η αρπαγή και η γενετήσια πράξη με άτομο ανίκανο προς αντίσταση.

Ασφυκτικός ο θάνατος της 27χρονης Αναστάζια – Σε απολογία ο 32χρονος ύποπτος από το Μπαγκλαντές


19-06-2023

Στραγγαλισμό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον θάνατο της άτυχης 27χρονης Αναστάζια, η σορός της οποίας βρέθηκε χθες, από μια εθελόντρια που συμμετείχε στις έρευνες, μέσα σε χόρτα σε ερημική τοποθεσία της Κω, περίπου 1 χλμ από το σπίτι του 32χρονου από το Μπαγκλαντές.

Από τις αστυνομικές Αρχές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο πτώμα της 27χρονης θα εντοπιστούν στοιχεία DNA που θα ταυτοποιηθούν με τον δράστη της εγκληματικής ενέργειας.

Ως βασικός ύποπτος παραμένει ο 32χρονος από το Μπαγκλαντές που έχει συλληφθεί και ήταν ο τελευταίος με τον οποίο συναντήθηκε η 27χρονη πριν την εξαφάνισή της. Σήμερα, ο 32χρονος που έχει συλληφθεί για αρπαγή και για γενετήσια πράξη με άτομο ανίκανο προς αντίσταση, αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών

Το χρονικό της εξαφάνισης και η αναζήτηση

Τα ίχνη της κοπέλας, η οποία εργαζόταν σε ξενοδοχείο του νησιού, χάθηκαν το βράδυ της Δευτέρας ενώ την επόμενη ημέρα δηλώθηκε η εξαφάνιση από τον σύντροφό της.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο σύντροφός της στην αστυνομία, η 27χρονη επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του το βράδυ της Δευτέρας και του είπε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ λίγο αργότερα του έστειλε την ακριβή τοποθεσία όπου βρισκόταν προκειμένου να πάει να την πάρει.

Ο σύντροφός της πήγε στο σημείο αλλά δεν βρήκε κανέναν, ενώ και το κινητό της κοπέλας ήταν απενεργοποιημένο. Στη συνέχεια προέβη στη δήλωση εξαφάνισης.

Στη συνέχεια οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 32χρονου από το Μπαγκλαντές με την κατηγορία της αρπαγής. Ο άντρας φέρεται να είπε ότι συνάντησε την κοπέλα το βράδυ που εξαφανίστηκε, συνευρέθηκαν ερωτικά στο σπίτι του και στη συνέχεια την άφησε σε συγκεκριμένο σημείο το οποίο ερεύνησε η αστυνομία χωρίς όμως να βρει κάτι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο συλληφθείς είχε βγάλει εισιτήριο για να φύγει από τη χώρα.

Κούγιας: Νοσηλεύεται λόγω σοβαρού αυτοάνοσου, αυτό απαντά αυτομάτως για το τι συνέβη με τα παιδιά

    14-06-2023

Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο νοσηλεύεται από χθες η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία κατηγορείται για τον θάνατο των τριών της παιδιών στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος της 34χρονης κατηγορούμενες ανέφερε πως διαγνώστηκε η ίδια με Ερυθηματώδη Λύκο στο αίμα και «αυτό δίνει απαντήσεις αυτομάτως για το τι συνέβη με τα παιδιά».

«Πριν από λίγες ημέρες η κυρία Πισπιρίγκου είχε διαγνωστεί πως πάσχει από λύκο στο αίμα. Αυτό έδωσε την αφορμή στους γιατρούς να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις. Αν αυτές οι εξετάσεις είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, δεν θα είχαμε αυτήν την τραγική εξέλιξη. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει την ασυνειδησία κάποιων ιατροδικαστών οι οποίοι από ένα πανάκι και κάτι φωτογραφίες την κατέστησαν κατηγορουμένη. Η ασθένεια από την οποία πάσχει η κυρία Πισπιρίγκου είναι μία σπάνια μετάλλαξη ενός οξυμωτικού γονιδίου, εγώ δεν είμαι βιολόγος και γιατρός. Αυτό το γονίδιο που είναι κληρονομικό, μεταλαμπαδεύεται στα παιδιά, το οποίο έχει σχέση με σκωπτικά επεισόδια».


«Αυτό δίνει απαντήσεις αυτομάτως για το τι συνέβη με τα παιδιά, δίνει απαντήσεις στο όλα αυτά τα επεισόδια που σκοπίμως έχουν υποβαθμίσει οι γιατροί του Καραμανδανείου και της εντατικής των Πατρών αλλά και της παιδιατρικής του Ρίο ήταν πραγματικά σκωπτικά επεισόδια και μάλιστα με ιατρική δικαιολογία» πρόσθεσε επίσης ο Αλέξης Κούγιας.


 
«Αμέσως μετά τη δικαίωση που εγώ πιστεύω θα έρθει σίγουρα, δεν είναι δυνατόν να καταδικαστεί ποτέ η κυρία Πισπιρίγκου. Ο μόνος τρόπος να επιβιώσει είναι με αγωγές για όσους την κατέστησαν κατηγορουμένης», πρόσθεσε τέλος ο Αλέξης Κούγιας.

Στο νοσοκομείο το ξαδελφάκι του 7χρονου που πέθανε από στρεπτόκοκκο – Εξετάζονται άλλα 25 παιδιά


13-06-2023

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές μετά τον θάνατο του 7χρονου από την Ημαθία, που έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Χθες δόθηκε εντολή να εξεταστούν πάνω από 25 παιδιά, που ανήκουν στις στενές επαφές του παιδιού. Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία και για τον 9χρονο ξάδελφό του που νοσηλεύεται με στρεπτόκοκκο στο Νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη.

Ο 9χρονος νοσηλεύθηκε αρχικά στο γενικό νοσοκομείο της Βέροιας, αλλά οι γιατροί κάλεσαν το ΕΚΑΒ και ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε στο Γεννηματάς. Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί βγήκε θετικό στο strep test, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό, αν πρόκειται για στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

Προς το παρόν είναι σε πολύ καλή κατάσταση και παίρνει ενδοφλέβια αγωγή.

Στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βρίσκονται, τα strep tests πάνω από 25 παιδιών, τα οποία αποτελούν τις στενές επαφές του άτυχου μαθητή, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Στην περίπτωση, που βρεθούν θετικά δείγματα, θα εξεταστούν ακόμη περισσότερα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι για τον θάνατο του 7χρονου διεξάγεται ήδη εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ιατρική αμέλεια.

Η έρευνα έχει ανατεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας και θα κρίνει εάν τελέστηκε το αδίκημα της ιατρικής αμέλειας.

Στην έγγραφη παραγγελία του ο εισαγγελέας ζήτησε να επισυναφθούν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και το σύνολο των φακέλων από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύθηκε το παιδί, μαζί με τις καταθέσεις των γονιών του.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το 7χρονο αγόρι από την Ημαθία είναι το έκτο θύμα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου για φέτος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας, που προκαλεί συνήθως, κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης.

Ωστόσο, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS), μία σοβαρή λοίμωξη, που μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή.

Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς την ερχόμενη Πέμπτη στη συνάντηση, που θα έχει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, με την υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου.

Εμπρηστική επίθεση σε βενζινάδικο στον Ασπρόπυργο – Κάηκαν δύο νταλίκες


10-06-2023

Εμπρηστική επίθεση από τέσσερα άτομα, που κρατούσαν όπλα, πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα σε δύο νταλίκες που ήταν σταθμευμένες σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στην περιοχή του Ασπρόπυργου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο μετά τις 04:00, τέσσερα άτομα, που επέβαιναν σε δύο μηχανές, πήγαν στο πρατήριο και ακινητοποίησαν, με την απειλή όπλων, τον υπάλληλο. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά σε δύο νταλίκες, που ήταν σταθμευμένες στο σημείο και αμέσως μετά διέφυγαν χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.

Η ΕΛΑΣ διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και εξετάζει ειδικά εάν η επίθεση αυτή συνδέεται με ανθρώπους της νύχτας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δολοφονία Καρολάιν: Παραιτείται από την έφεση ο Μπ. Αναγνωστόπουλος – Δεν θα συνεχίσει στις πανελλαδικές07-06-2023

Την απόφαση του να παραιτηθεί από την έφεση που ο ίδιος είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης για τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς, ανακοίνωσε σήμερα ο ισοβίτης Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της δίκης του σε δεύτερο βαθμό ο κατηγορούμενος εξουσιοδότησε το δικηγόρο του Αλέξανδρο Παπαϊωαννίδη να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες παραίτησης από την άσκηση του ένδικου μέσου της έφεσης που ο ίδιος είχε ασκήσει, ευελπιστώντας πιθανώς σε ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους δικαστές του Εφετείου.

Ο δικηγόρος του επικαλείται για την απόφαση αυτή του εντολέα του εξαιρετικά σοβαρούς λόγους χωρίς όμως να αναφέρει κάτι περισσότερο.

Συγκεκριμένα ο υπερασπιστής του κατηγορούμενου αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του:

«Ο εντολέας μου, Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, αποφάσισε για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους που δεν είναι ανακοινώσιμοι να παραιτηθεί από κάθε ένδικο μέσο και συγκεκριμένα της εφέσεως που άσκησε κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών.

Ως συνήγορος του, με την από 06-06-2023 εξουσιοδότηση του, νομίμως θεωρημένη από το κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, όπου και εκτίει την ποινή του, με εξουσιοδοτεί όπως προβώ σήμερα σε όλες εκείνες τις διαδικασίες προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών προκειμένου να μην συνεχιστεί η δίκη του σε δεύτερο βαθμό.

Επιπλέον διευκρινίζεται για το θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ότι λόγω των ανωτέρω εξελίξεων και καθότι βρίσκεται σε πολύ δυσχερή ψυχολογική κατάσταση δεν δύναται να ολοκληρώσει τη συμμετοχή του σε αυτές και ως εκ τούτου δεν θα επιχειρήσει την εισαγωγή του σε σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

ΕΝΦΙΑ: Τελευταία ημέρα σήμερα για την καταβολή της 1ης δόσης


31/5/2023

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Οι οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που κυμαίνεται κοντά στο 5%. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για ποσά οφειλών ΕΝΦΙΑ υψηλότερα των 300 ευρώ, καθώς η πάγια ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ.

Καλάθι νοικοκυριού: Σταθερές ή μειωμένες τιμές στο 96,77% των προϊόντων


24/5/2023

Στο 96,77% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 30η εβδομάδα εφαρμογής του (24/5/2023 -30/52023).

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από το σύνολο 1206 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

-στα 36 ποσοστό 2,99%, η τιμή μειώθηκε,

-στα 1131, ποσοστό 93,78%, η τιμή παρέμεινε σταθερή

-και σε 39, ποσοστό 3,23%, η τιμή αυξήθηκε.

Δείτε αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί το κόστος του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» ανά σούπερ μάρκετ και η μεταβολή του από την 29η στην 30η εβδομάδα: