Με δέσμευση της περιουσίας τους κινδυνεύουν οι εμπρηστές


19-09-2023

Με δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους αλλά και των τραπεζικών τους λογαριασμών θα κινδυνεύουν όσοι συλλαμβάνονται για εμπρησμό από πρόθεση, στις περιπτώσεις εκείνες που η αξιόποινη πράξη συνδέεται με περιουσιακό όφελος (περιπτώσεις οικοπεδοποίησης, οικονομικής εκμετάλλευσης της περιοχής κλπ).

Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζητεί από τους αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος να ενημερώνουν την Αρχή άμεσα ώστε να προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες εφόσον προκύπτουν στοιχεία ότι το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (αρ.264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ) συνδέεται με περιουσιακό όφελος.

«Περιπτώσεις εμπρησμού από πρόθεση από τις οποίες προκύπτει περιουσιακό όφελος.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Αρχής αναφέρει:

Σύμφωνα με τη διάταξη της περ. κα) του αρ. 4 του ν. 4557/18 ως βασικό αδίκημα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες νοείται και … κάθε άλλο έγκλημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των τριών (3) μηνών, από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος.

Στην ως άνω περίπτωση εμπίπτει, μεταξύ άλλων, και το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (αρ.264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ), εφόσον αυτό συναρτάται με περιουσιακό όφελος.

Κατόπιν τούτου παρακαλούμε, όπως, σε περίπτωση που από την προεισαγωγική προανάκριση προκύπτουν στοιχεία ότι το συγκεκριμένο έγκλημα συνδέεται με περιουσιακό όφελος, να ενημερωνόμαστε άμεσα, προκειμένου να προβούμε στις κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες μας».

Ιωάννινα: Προκαταρκτική εξέταση για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της 20χρονης


15-09-2023

Προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, διέταξε ο εισαγγελέας Ιωαννίνων για τον θάνατο της 20χρονης φοιτήτριας από τη Χίο, η οποία έχασε τη ζωή της ενώ νοσηλευόταν με αμυγδαλίτιδα στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η εξέταση διατάχθηκε με βάση το υλικό που συγκεντρώθηκε από το αστυνομικό τμήμα Ιωαννίνων. Σήμερα αναμένεται να διενεργηθεί η νεκροψία-νεκροτομή.

Market Pass: Η αιτία που «κολλάνε» αιτήσεις στο gov.gr


15-09-2023
Για... τελευταία φορά, νέοι και ορισμένοι παλιοί δικαιούχοι υποβάλλουν από σήμερα αιτήσεις για το market pass.

«Άνοιξαν» σήμερα οι αιτήσεις για τον τρίτο κύκλο του market pass, με τους νέους δικαιούχους να μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στo vouchers.gov.gr έως και 31/10/2023.

Σημειώνεται πως ειδικά για τους δικαιούχους που έχουν λάβει την ενίσχυση για τους μήνες Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023 γίνεται αυτεπάγγελτη εξέταση της πλήρωσης των κριτηρίων του άρθρου 46 του ν. 5045/2023 (Α’ 136) και δεν απαιτείται η υποβολή αίτησης.

Ωστόσο, εφόσον εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να τροποποιήσουν την αίτησή τους μόνο:

α) εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης από ψηφιακή χρεωστική κάρτα σε τραπεζικό λογαριασμό και το αντίστροφο, καθώς και

β) εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους.

Όσες αυτεπάγγελτα υποβληθείσες αιτήσεις ήδη δικαιούχων δεν τροποποιηθούν ή υποβληθούν οριστικά εκ νέου με τις επιθυμητές τροποποιήσεις μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου 2023 θα προωθηθούν για πληρωμή έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 και δεν θα είναι δυνατόν να τροποποιηθούν μετά την ημερομηνία αυτή.

Όσες αυτεπάγγελτα υποβληθείσες αιτήσεις ήδη δικαιούχων παραμείνουν σε κατάσταση «

ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ

» μετά την παρέλευση της 25ης Σεπτεμβρίου 2023, θα πρέπει να υποβληθούν οριστικά από τον δικαιούχο το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023, ώστε να προωθηθούν για πληρωμή έως τις

5 Νοεμβρίου 2023

.

Γιατί «δεν μπορεί να καθοριστεί το εισόδημα» σε ορισμένες αιτήσεις

Σημειώνεται πως σε ορισμένους πολίτες μπορεί να εμφανιστεί το μήνυμα:

Δεν μπορεί να καθοριστεί το εισόδημα διότι το ΑΦΜ .... έχει προθεσμία υποβολής Φ.Δ. έως 29/09/2023

Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη εξέταση πλήρωσης των κριτηρίων του άρθρου 46 του ν. 5045/2023 (Α'136). Παρακαλείστε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της αυτεπάγγελτης εξέτασης κατά τις ημερομήνιες: 3/10, 10/10, 17/10, 24/10 και 31/10.

Υouth Pass: Στις 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι είναι δικαιούχοι14-09-2023
Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth Pass με στόχο την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους 18 και 19 ετών.

Οπως ανακοινώθηκε από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Αυτά ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Δικαιούχοι του Youth Pass είναι: φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

ΑΑΔΕ: Με μήνυμα στο κινητό θα ειδοποιούνται για τις οφειλές τους οι «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενοι

  10-08-2023

Προς τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την Εφορία προχωρά η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση μέχρι το τέλος του έτους του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις.

 Με τη νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα smartphone τους.

 Για παράδειγμα ο επαγγελματίας θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν για παράδειγμα θα πρέπει να πληρώσει να υποβάλει τη δήλωση και να πληρώσει το φόρο μέχρι 31 Αυγούστου 2023, δυο ημέρες νωρίτερα θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης. Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για κάποιον οφειλέτη που έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους.


Μόλις ο οφειλέτης «ξεχάσει» να καταβάλει μια δόση της ρύθμισης, το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον φορολογούμενο με το οποίο θα καλείται να πληρώσει την «ξεχασμένη» δόση και ταυτόχρονα θα ενημερώνεται για τις συνέπειες που έχει εφόσον χάσει τη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα ο «συναγερμός» της Εφορίας θα ενεργοποιείται:

 Όταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα τον ειδοποιεί ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση, θα τεθεί εκτός ρύθμισης.

Όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων, μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί.

Υπάρχουν συνέπειες εαν χάνεις τη ρύθμιση
Με το μήνυμα που θα λαμβάνει ο οφειλέτης θα  ενημερώνεται για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει όταν χάσει τη ρύθμιση οι οποίες είναι οι εξής:

 Θα καταστεί άμεσα απαιτητό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ο οφειλέτης θα είναι «ανοιχτός» στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως  κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Θα  χάσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος,  η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.


Δεν υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΛΑΣ, λένε κύκλοι του υπ. Προστασίας του Πολίτη


02-07-2023

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που αναφέρεται σε σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος γυναικών εντός της ΕΛΑΣ, οι οποίες ανάγκασαν το Αρχηγείο του Σώματος να εκδώσει «εμπιστευτικό έγγραφο», καλώντας αξιωματικούς «να μαζευτούν», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι διαψεύδουν ότι υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες.

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά. Και τονίζουν ότι το έγγραφο, που επικαλείται το δημοσίευμα, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛΑΣ να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους.

Καταλήγοντας οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι «αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛΑΣ».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Καταγγελίες από πυροσβέστες: Κοιμήθηκαν στο πάτωμα του πλοίου από Ρόδο για Αθήνα - Τι απαντάει η Πυροσβεστική Αρχή


01-08-2023

Πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες που έχουν "ανέβει" στα social media και οι ανάλογες καταγγελίες που έχουν γίνει, σύμφωνα με τις οποίες, πυροσβέστες που επιχειρούσαν επί 10 ημέρες, στα μέτωπα φωτιάς στη Ρόδο, στην επιστροφή τους στην Αθήνα, κοιμούνται στο πάτωμα του πλοίου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες και το ρεπορτάζ του Alpha, επικρατεί οργή και δυσφορία, γιατί δεν προβλέφθηκε από τις αρμόδιες Αρχές να έχει εξασφαλιστεί καμπίνα - αφού δεν ήταν δυνατόν να επιστρέψουν αεροπορικώς- γι αυτούς τους ανθρώπους που πάλευαν άυπνοι και εξαντλημένοι τόσες ημέρες στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά αντίθετα υπέστησαν νέα ταλαιπωρία.

Αναγκάστηκαν, ενώ ήταν κατάκοποι να κοιμηθούν στο πάτωμα του πλοίου και να ταλαιπωρηθούν ακόμα περισσότερο.


Ο Alpha επικοινώνησε με την Πυροσβεστική για το όλο θέμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγινε ότι ήταν απαραίτητο ώστε να εξασφαλιστούν καμπίνες για τους πυροσβέστες, ωστόσο με δεδομένο πως βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, καθώς τις είχαν κλείσει επιβάτες όλες.


Ρέθυμνο: Ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο άτομα σε καφενείο του Μυλοποτάμου

  31-07-2023

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ 50χρονος ιδιοκτήτης καφενείου από την Αξό Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής επιθέσης τις πρώτες πρωινές ώρες. Θύμα της επίθεσης, ακόμη ένας άντρας 57 ετών, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στο καφενείο και δέχτηκε βλήμα από πυροβόλο όπλο και τραυματιστηκε ελαφρά.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Χαλκιαδάκη, ο 50χρονος χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, όλα συνέβησαν στη 1:00 τα ξημερώματα σε χρόνο που έκλεινε το καφενείο στην Αξό. Άγνωστος ή άγνωστοι πυροβόλησαν προς τον ιδιοκτήτη πολλές φορές ενώ ένα βλήμα τραυμάτισε το δεύτερο πρόσωπο που βρισκόταν στο χώρο. Ενημερώθηκε η ΕΛΑΣ για το αιματηρό περιστατικό και για το γεγονός ότι οι δύο άντρες μεταφέρθηκαν αρχικώς στο κέντρο υγείας Ανωγείων και κατόπιν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.


Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό του αγνώστου δράστη ή δραστών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μάρτυρες δεν υπάρχουν, αλλά η αστυνομία εξετάζει πληροφορίες που κάνουν λόγο για συντοπίτη του ιδιοκτήτη καφενείου με τον οποίο είχαν έντονες διαφορές. Από το σημείο της επίθεσης η αστυνομικοί συνέλλεξαν πέντε κάλυκες και τρία βλήματα.

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Θρήνος για τους δύο πιλότους – 3ημερο πένθος στις 'Ενοπλες Δυνάμεις

  25-07-2023

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η πτώση Καναντέρ στην Κάρυστο, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να είναι «ζωσμένη» από μεγάλες πυρκαγιές. Δυστυχώς, οι δύο πιλότοι ανασύρθηκαν νεκροί.

Θρήνος για τον θάνατο των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στο καθήκον επιχειρώντας πυρόσβεση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, να κηρύσσει τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, νεκρός έπεσε ο 34χρονος κυβερνήτης του Canadair, Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, και ο 27χρονος  συγκυβερνήτης, Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης.Βίντεο ντοκουμέντο που κόβει την ανάσα καταγράφει όλη την πορεία του μοιραίου Canadair από την στιγμή που πραγματοποιεί τη ρίψη νερού μέχρι την στιγμή της ισχυρής έκρηξης που σημειώνεται αμέσως μετά τη συντριβή.


Καρέ καρέ η συντριβή


Το Canadair CL-215 με κωδικό κλήσης «Silver 1», επιχειρεί ρίψη νερού σε χαμηλό ύψος σε δύσβατη ορεινή περιοχή στην Κάρυστο.

Οι δύο πιλότοι κατεβαίνουν χαμηλά και απελευθερώνουν τόνους νερού πάνω από την εστία της πυρκαγιάς.

Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ και το αεροσκάφος παίρνει ύψος, όμως το δεξί πτερύγιο βρίσκει σε συστάδα δέντρων με αποτέλεσμα να αποκολληθεί ο πλωτήρας.

Το αεροσκάφος παίρνει απότομη κλίση δεξιά, οι χείριστες κάνουν αγωνιώδη προσπάθεια να το κρατήσουν.

Το αεροσκάφος συνεχίζει τη δεξιά του πορεία. Πλέον, δεν υπάρχει επιστροφή. Το Canadair συντρίβεται στο έδαφος. Ένας εθελοντής που βρίσκεται δίπλα στο σημείο της πτώσης καταγράφει με το κινητό του τηλέφωνο τους μαύρους καπνούς.

Το δεύτερο Canadair που ακολουθεί, ακυρώνει τη ρίψη νερού και ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων.

Στο σημείο σπεύδουν ελικόπτερα και κάνουν συνέχεις ρίψεις νερού για να σβήσουν τα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Αμέσως κινητοποιούνται συνέργεια διάσωσης που προσπαθούν να προσεγγίσουν τη χαράδρα που συνετρίβη το Canadair.

Η μάχη των πιλότων με τις φλόγες


Το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάγκασε τους δύο πιλότους να εκτελέσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη προσέγγιση στο σημείο της πυρκαγιάς, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς τα δευτερόλεπτα που ακολουθούν από την στιγμή που απελευθερωθεί το νερό από το αεροσκάφος, είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.

Η αποκόλληση του πλωτήρα στα Canadair μπορεί να προκαλέσει την πτώση του αεροσκάφους, τονίζουν οι ειδικοί, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και πρόβλημα στο πηδάλιο του αεροσκάφους.

Το μοιραίο Canadair ανήκε στην 355 μοίρα και απογειώθηκε από την Αγχίαλο από όπου και επιχειρούσε τις τελευταίες ημέρες.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις


Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Μαζί με τον κ. Δένδια, στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου βρίσκεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ αναμένονται και εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΘΑ προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο φαίνεται να οφείλεται στη σύγκρουση του αεροσκάφους σε δέντρα και στην αποκόλληση του πλωτήρα.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο Canadair CL-215, είναι από την πρώτη σειρά αεροσκαφών τέτοιου τύπου που έχει παραλάβει η χώρα μας το 1975, και έχει ακολουθήσει όλη τη διαδικασία της συντήρησης που απαιτείται προκειμένου να πετάει με ασφάλεια.


Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα


25-07-2023

Για ακόμα ένα βράδυ οι κάτοικοι της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Καρύστου, και των Δερβανακίων Αχαΐας ήταν αντιμέτωποι με πύρινα μέτωπα, καθώς σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να παλεύουν αδιάκοπα για να τις περιορίσουν.

Για 8η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, την οποία δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και εκατοντάδες εθελοντές.

Στην διάρκεια της νύκτας η μάχη δόθηκε κυρίως σε δύο μέτωπα στην περιοχή των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς και στην περιοχή του χωριού Βάτι στη Νότια Ρόδο.

Στις δυο αυτές περιοχές επικεντρώνονται από το πρωί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν το βράδυ υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νησί.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την Ρόδο, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν στην Ρόδο να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δυο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, αλλά σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αυξηθούν.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Τα μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις ήταν ο εφιάλτης από χθες το απόγευμα, καθώς «ξεφύτρωναν» από παντού μιας και η ένταση των ανέμων παρέμενε ιδιαίτερα ισχυρή.

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι ήταν τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες, που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

Μάλιστα το μέτωπο προς τον Πλατανιστό, που προέκυψε από αναζωπύρωση, πήρε μεγάλες διαστάσεις, χωρίς να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να το συγκρατήσουν και κατευθύνθηκε προς το χωριό Πλατανιστός και το Παλοχώρι.

Στις 2:00 τα ξημερώματα μήνυμα από το 112 πληροφορούσε τους κατοίκους του Πλατανιστού ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο. Μέχρι τότε οι αρχές είχαν κάνει μερική εκκένωση του οικισμού, ενώ στην συνέχεια θα έπρεπε να τον εγκαταλείψουν όλοι οι κάτοικοι. Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα σε μία χαράδρα για να μην περάσει προς την Κάρυστο.

Είναι η τρίτη μέρα που συνεχίζει την καταστροφική της πορεία η συγκεκριμένη φωτιά με τους πυροσβέστες, την αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές να δίνουν μία πραγματική μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες μέσα στα ελαιόδεντρα και τις χαράδρες, ενώ η φωτιά στην πορεία της έχει κάψει αρκετά ποιμνιοστάσια και γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στις άκρες των οικισμών.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι σε επτά χωριά έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Κάρυστο, καθώς οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Τα εναέρια μέσα που βρίσκονται συνεχώς πάνω από την περιοχή προσπαθούν να ελέγξουν ένα τεράστιο μέτωπο που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα και συνεχώς δημιουργούνται αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις από όλη την κεντρική Ελλάδα και συνεχώς συμπληρώνονται, ωστόσο όμως τα επίγεια μέσα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν όλες τις περιοχές, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος από χθες εξελίσσεται ένα θρίλερ με έναν κτηνοτρόφο 41 ετών ο οποίος αγνοείται σύμφωνα με τα όσα είπε ο αδερφός του. Όταν προχθές εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έφυγε να πάει στο μαντρί να πάρει τα ζώα του. Από εκεί και μετά αγνοείται και δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει και στην Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπήρξαν αναζωπυρώσεις στη περιοχή της Παλιάς Περίθειας.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, και αναμένεται να ενισχυθούν και με άλλα εναέρια μέσα.

Το βράδυ άλλαξε η φορά του ανέμου και δημιουργήθηκαν προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές , Άνω Περίθεια , Λαύκι, Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης , Κατάβολο, αλλά πάνε καλά τα πράγματα και τα ελέγχουμε, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και την Μαργαρίτα Μυτιληναίου ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης . Μάλιστα, σημείωσε ότι μετά τις εκκεν΄βωσεις, οι τουρίστες επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή εκκένωση στις Λούτσες και στην Κάτω και Άνω Περίθεια.

«Η καρδιά μας βρίσκεται στον περιφερειακό διοικητή πυροσβεστικής τον κύριο Κολοβό, ο οποίος έδωσε μεγάλες μάχες προσωπικά ο ίδιος και τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο, όπως επίσης και δύο πυροσβέστες. Έχουμε τα πρώτα ατυχήματα , αλλά οι καταστάσεις τους είναι ελεγχόμενες . Δίνουμε όλοι μεγάλες μάχες. Έχουμε πολύ μεγάλα μέτωπα χιλιομέτρων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή. Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτιά σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο και Κέρκυρα: Μήνυμα 112 σε Γεννάδι και Βάτι – Εκκενώνεται το Ασκληπιείο


24-07-2023

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει η χώρα μας το φετινό καλοκαίρι. Η «κόλαση» φωτιάς συνεχίζεται στα μεγάλα «μέτωπα» της Ρόδου, Καρύστου, Αίγιου και Κέρκυρας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν τις φλόγες που «καταπίνουν» ολόκληρους οικισμούς.

Στη Ρόδο η φωτιά κατακαίει για έβδομη ημέρα, με συγκλονιστικές εικόνες από το νησί να κάνουν τον  γύρο του κόσμου. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Μάλιστα, λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας (24.07.23) ξεκίνησε η εκκένωση του Ασκληπιείου, όπου σπίτια, περιουσίες και καταστήματα τυλίγονται στις φλόγες. Ειδικότερα, πήραν φωτιά 3 σπίτια και γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Παράλληλα, γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και ένα Ε/Π.

Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για βοήθεια. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση.
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας κατά την ενημέρωση το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε πως «αδιάλειπτά επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών», τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη, αυτή την στιγμή, μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πύραρχος, η αναζωπύρωση είναι κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Την ίδια ώρα, στην Κέρκυρα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Στην συνέχεια, ο ίδιος τόνισε ότι με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας , της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο νότιο άκρο της Εύβοιας πλησίον του οικισμού Πλατανιστός , ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι επεκτάθηκε με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις.

Η φωτιά, όπως είπε, πήρε πορεία προς τους οικισμούς Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Καστρί, και Πλατύς Γιαλός , οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

 newsit.gr

Φωτιά στη Ρόδο: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση των χωριών Λάρδος και Πυλώνας

22-07-2023

Την εκκένωση των χωριών Λάρδος και Πυλώνας διέταξε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω μηνύματος που εστάλη από το 112 στα κινητά των κατοίκων της περιοχής.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο συνεχίζει να αναπτύσσεται στα Λάερμα και παραμένει ανεξέλεγκτη.

Όσοι απομακρύνονται από αυτά τα χωριά μπορούν να μεταφερθούν στον Αρχάγγελο σε χώρους όπως το ΕΠΑΛ Αρχαγγέλου που έχει διαθέσει η κοινότητα.


newsbeast.gr

Γυναικοκτονία στην Χαλκίδα: Ηλικιωμένος πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε την 84χρονη σύζυγό του


21-07-2023

Δολοφονία με θύμα 84χρονη και δράστη τον 88χρονο σύζυγό της απασχόλησε τις αστυνομικές Αρχές στην περιοχή Άσπρο Χώμα στην Αυλίδα Χαλκίδας στην Εύβοια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 88χρονος συνελήφθη στις 14.00 χθες το μεσημέρι και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για ανθρωποκτονία με δόλο.

Από την έρευνα προέκυψε ότι πυροβόλησε τη σύζυγό του με κυνηγετικό όπλο (δίκαννο). Πάτησε τη σκανδάλη δύο φορές με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα. Κατά την αυτοψία των αστυνομικών της Ασφάλειας που έγινε στον τόπο του εγκλήματος στην οδό Ζωοδόχου Πηγής , η ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε δεξιά της εισόδου του σπιτιού του, σε μία πολυθρόνα σε χώρο κλειστού μπαλκονιού. Έφερε τραύμα στο πρόσωπο, με το κεφάλι της να ακουμπά σε τραπεζάκι που βρισκόταν ακριβώς μπροστά της.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα δίκαννο, ένα φυσίγγιο, δύο κάλυκες κυνηγετικου όπλου και δύο ακόμα φυσίγγια. Τα κατασχεθέντα μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας για εξέταση.

Ο 88χρονος ομολόγησε την πράξη του και συνελήφθη για ανθρωποκτονία από δόλο

Δίκη Καμπανού: Έφεση κατά της απόφασης από τους γονείς του Αλκη


18-07-2023

Αίτηση έφεσης κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης υπέβαλε - ενώπιον εισαγγελέα εφετών - η οικογένεια του 19χρονου ’Αλκη Καμπανού.
Με την αίτηση οι γονείς και η αδελφή του αδικοχαμένου ’Αλκη ζητούν να ακυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση, θεωρώντας ότι το δικαστήριο αξιολόγησε εσφαλμένα κάποιες πτυχές της υπόθεσης και κυρίως δεν εκτίμησε σωστά το δόλο των 12 κατηγορούμενων, αλλά και τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στη δολοφονία του 19χρονου.
Διαφήμιση
 
«Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ένα σημείο για το οποίο να μην αποδοθεί δικαιοσύνη στην όλη υπόθεση», δήλωσε ο Γιάννης Πουλτσίδης, ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας Καμπανού (προς υποστήριξη της κατηγορίας), μεταφέροντας την εντολή των γονιών του ’Αλκη και της αδελφής του.

Τα δύο σημεία στα οποία επικεντρώνεται η αίτησή τους αφορά, σύμφωνα με τον κ. Πουλτσίδη, τα εξής:
- τον χαρακτηρισμό του δόλου, από ανθρωποκτόνο σε ενδεχόμενο, όπως, ομόφωνα αποφάσισαν οι επτά δικαστές (σε σύνθεση τριών τακτικών και τεσσάρων λαϊκών δικαστών). «Είναι ολοφάνερο ότι υπήρχε ανθρωποκτόνος δόλος, αν αναλογιστούμε τα μέσα των δραστών, τα σημεία που χτυπούσαν και τη διάρκεια της επίθεσης» ανέφερε σχετικά ο συνήγορος.

- το μερίδιο συμμετοχής τριών εκ των καταδικασθέντων ως συνεργών στην επίθεση και ειδικότερα των οδηγών των τριών αυτοκινήτων, δηλαδή του 1ου, του 5ου και του 12ου κατηγορούμενου. Τεκμηριώνοντας τη θέση της όσον αφορά τους τρεις παραπάνω, η πλευρά Καμπανού επικαλείται ως προς τον 1ο την εισαγγελέα της έδρας που είχε προτείνει να καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός, ως προς τον 5ο ότι - σύμφωνα με βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας - «φαίνεται να αποχωρεί κατά τα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης, πάνω από το σώμα του ’Αλκη» και ως προς τον 12ο την έκθεση πραγματογνωμοσύνης που «φαίνεται το αυτοκίνητό του να είναι ακινητοποιημένο για 37 δευτερόλεπτα» παρότι ο ίδιος κατηγορούμενος υποστηρίζει τα περί του αντιθέτου.
Για την τύχη της αίτησης έφεσης θα αποφανθεί εισαγγελέας εφετών και εφόσον γίνει δεκτή, η υπόθεση θα κριθεί από μηδενική βάση στον ανώτερο βαθμό δικαιοδοσίας (Μικτό Ορκωτό Εφετείο).


Έφεση κατά της απόφασης είχαν ασκήσει και οι δύο καταδικασθέντες, για τους οποίους ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης ισχύει η αρχή της «μη χειροτέρευσης» (σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση).


Υπενθυμίζεται ότι 7 εκ των 12 κατηγορούμενων είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον σε πολυετείς καθείρξεις, καθώς κρίθηκαν ένοχοι ως συναυτουργοί στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του 19χρονου ’Αλκη, ενώ οι υπόλοιποι 5 κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στην πράξη αυτή και καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις. Όλοι επέστρεψαν στις φυλακές μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακρόπολη: Τουρίστρια κατέρρευσε λόγω καύσωνα – Κλείνει ο αρχαιολογικός χώρος – 

14-07-2023

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής (14/07) στην Ακρόπολη, όταν μία τουρίστρια δεν άντεξε, και κατέρρευσε λόγω καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.Α.Σ. και διασώστες του ΕΚΑΒ παρείχαν άμεσα βοήθεια στη τουρίστρια που αισθάνθηκε αδιαθεσία την ώρα που βρισκόταν στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που ανήρτησε η Ελληνική Αστυνομία στο twitter, φαίνεται η τουρίστρια να μεταφέρεται ξαπλωμένη με φορείο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τους άνδρες της Αστυνομίας.


Υπενθυμίζεται πως σήμερα η χώρα βρίσκεται στο έλεος του καύσωνα «Κλέων», ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα κορυφωθεί τις επόμενες ώρες με την θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Κλείνει ο αρχαιολογικός χώρος
Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17:00.  
Η ανακοίνωση:

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σας ενημερώνει ότι σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες με τελευταία είσοδο στις 12.00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.00.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Ζαχαράκη για την άκομψη ανάρτηση Τζήμερου – Οι προσωπικές μου επιλογές δεν αφορούν κανέναν


28-06-2023

«Εγώ θα κριθώ από την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα μου και νομίζω και από μία δυνατότητα να διοικήσω, αν μέχρι τώρα δεν έχω δείξει κάτι. Όλες οι άλλες είναι προσωπικές μου επιλογές και δεν αφορούν κανέναν» δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη σήμερα απατώντας κομψά στην άκομψη ανάρτηση του Θάνου Τζήμερου σχετικά με την θέση της στο νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

«Η αγάπη για τα παιδιά, η αγάπη για τον άνθρωπο δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν κρίνεται από προσωπικές επιλογές», πρόσθεσε η νέα υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Υπενθυμίζεται πως ο Θ. Τζήμερος έγραψε στο Facebook ένα σεξιστικό σχόλιο εναντίον της κ. Ζαχαράκη, το οποίο φυσικά προκάλεσε αντιδράσεις. «Ευτυχώς που ιδρύθηκε Υπουργείο Οικογένειας με επικεφαλής άγαμη και άτεκνη για να αρχίσουμε να γεννάμε. Η δεύτερη 4ετία επαναλαμβάνεται ως φάρσα», είπε.

Προεδρικό Μέγαρο: Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης


26-06-2023

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Eνώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ η ορκωμοσία της θα διεξαχθεί την Τρίτη. Σε μία τέτοια περίπτωση, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Στις 9 το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού μετέβη στο Μέγαρο της Βουλής για να επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο κ. Τασούλας μετέβη στις 11 το πρωί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις 11:30 μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Ο οδικός χάρτης των πρώτων 100 ημερών και οι επικρατέστεροι για τη νέα κυβέρνηση


26-06-2023

Μετά την κατάκτηση της αυτοδυναμίας το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον οδικό χάρτη των πρώτων 100 ημερών της κυβερνητικής θητείας . Η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται το απόγευμα σήμερα και η πρώτη συνεδρίαση του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των προαναγγελθέντων από τον Κυριακό Μητσοτάκη μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα σφραγίσουν την δεύτερη κυβερνητική θητεία του από τη θέση του πρωθυπουργού και μάλιστα με ενισχυμένη αυτοδυναμία .

Πρώτος νομοθετικός στόχος της νέας κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. σε νομοθετικό επίπεδο θα είναι, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι η ψήφιση, προτού η Βουλή τερματίσει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές ή αμέσως μετά, του νομοσχεδίου για την «επικαιροποίηση της λειτουργίας του κράτους».

Ταυτόχρονα θα δρομολογηθεί η νομοθέτηση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Χρονικά άμεση προτεραιότητα παρέμβασης για τον πρωθυπουργό κατά τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του θα είναι προγραμματισμένη η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας , στις 11 και 12 Ιουλίου η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η «επικαιροποίηση» του επιτελικού κράτους.

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερους για το υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναπληρώτρια.

Για το υπουργείο Αμυνας ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τον Νίκο Χαρδαλιά να μένει σε θέση υφυπουργού.

Στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση στρέφεται το ενδιαφέρον μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία.

Το νέο υπουργικό σχήμα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθεί μέχρι αύριο το απόγευμα και όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε χαρτοφυλάκια υπουργών.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο Νίκος Δένδιας φέρεται να μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Εθνικής Άμυνας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ακούγεται για το υπουργείο Οικονομικών και ο Χρήστος Σταϊκούρας για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ο Θόδωρος Σκυλακάκης για το υπουργείο Ενέργειας και ο Άδωνις Γεωργιάδης για το υπουργείο Εργασίας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να μετακινείται η Νίκη Κεραμέως, στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να βρεθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, στο υπουργείο Παιδείας ο Κυριάκος Πιερακκάκης, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη. Για το Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής που έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό ακούγεται η Σοφία Ζαχαράκη, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για το υπουργείο Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, για το Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, για το υπουργείο Ναυτιλίας ο Νότης Μηταράκης, ενώ στην θέση του κυβερνητικοί εκπροσώπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη και η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να διεξαχθεί πριν την μετάβασή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου θα λάβει μέρος, στις 11-12 Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας είναι πιθανό να έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Υπουργείο Εσωτερικών: Στο 40,77% η συμμετοχή στις κάλπες έως τις 16:30

25-06-2023

Σε ποσοστό 40,77% έφτασε η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες έως τις 16:30, σύμφωνα με την ενημέρωση του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Την ίδια ώρα στις εκλογές του Μαΐου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 48,76%, δηλαδή η συμμετοχή είναι μειωμένη κατά περίπου 8%.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των δικαστικών αντιπροσώπων από το 88% των εκλογικών τμημάτων, σχεδόν 2,5 ώρες πριν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας είχαν ψηφίσει 3.564.116 εκλογείς.

Ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε επίσης ότι περί τις 20:30 θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα, σε ποσοστά και αριθμό εδρών των κομμάτων και ποιοι συνδυασμοί θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ.Γ. Υπ. Εσωτερικών: Έως τις 21:00 θα ξέρουμε αν υπάρχει αυτοδυναμία, τις έδρες και τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή


23-06-2023

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Τι ισχύει

20-06-2023

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Τι ισχύει

Πού θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Υπάρχουν αλλαγές ως προς τα εκλογικά κέντρα; Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.
 
Οι εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου πλησιάζουν, με το υπ. Εσωτερικών να προχωρά σε κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά στους ετεροδημότες, καθώς πολλοί είναι αυτοί θέλουν να μάθουν εάν η αίτηση που έκαναν στο gov.gr έχει εγκριθεί ή όχι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογείς που έχουν υποβάλει αίτηση για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες και αυτή έχει διεκπεραιωθεί έως και την 30η Απριλίου 2023, θα μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου στον δήμο διαμονής τους.

Διευκρινίζει επίσης ότι οποιαδήποτε αίτηση δεν διεκπεραιώθηκε έως τις 30 Απριλίου, δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία.


Σημειώνεται ότι πηγές του ΥΠΕΣ ειχαν διευκρινίσει ότι οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, (α' αναθεώρηση 2023). Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, είχαν όσοι οι αιτήσεις τους διεκπεραιώθηκαν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Μετά τη νέα διευκρίνιση, η προθεσμία μετατέθηκε κατά 2 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογείς θα πρέπει να ανατρέξουν για σιγουριά στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.Πού θα δουν οι ετεροδημότες που ψηφίζουν


Συγκεκριμένα πρέπει αρχικά να μπουν στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, ΕΔΩ.

Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής πεδία

Επώνυμο, (ολογράφως)


Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)


Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)


Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)


Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),


ή μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Μόλις συμπληρώσετε τα στοιχεία, θα μπείτε στην εφαρμογή και θα δείτε αν εγκρίθηκε η αιτήση σας και τον Δήμο που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Στο τέλος εμφανίζεται το σχολείο, όπου ασκείτε το εκλογικό σας δικαιώμα.


Προσοχή! Εξαιτίας των Πανελληνίων 2023 υπάρχει περίπτωση για αλλαγές στο σχολείο σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.


Ετεροδημότες: Ποιους υποψηφίους ψηφίζω


Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του θα ψηφίσει τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος,

Π.χ. δημότης του Έβρου που διαμένει στην Αθήνα και επιθυμεί να ψηφίσει στην Αθήνα, θα ψηφίσει τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Έβρου.


Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα 44 κόμματα που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής

  03-06-2023

Συνολικά 44 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Πρόκειται για 35 κόμματα, 5 συνασπισμούς  κομμάτων, 1 συνδυασμό ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένους ανεξάρτητους υποψήφιους.
Μεταξύ αυτών είναι και συνδυασμός «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» στον οποίο συμμετέχει ο Ηλίας Κασιδιάρης, που όπως ο ίδιος επέχει δηλώσει θα είναι  υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών. Στον συγκεκριμένο   συνδυασμό συμμετέχουν 28 ανεξάρτητοι υποψήφιοι  βουλευτές.

Αίτηση δεν κατέθεσε το κόμμα ΕΑΝ του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, κάτι που είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες και ο ίδιος. Η ανακήρυξη των κομμάτων θα γίνει από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023 ενώ μέχρι τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου, τα κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, πρέπει να υποβάλλουν τους συνδυασμούς τους, στην ηλεκτρονική πύλη  του υπουργείου Εσωτερικών.


Ειδικότερα, τα 44 κόμματα,  συνασπισμοί κομμάτων και οι  μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές, είναι κατά τη σειρά κατάθεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου:


Κόμματα

1) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)
2) ΑΝΤΑΡΣΥΑ
3) ΟΚΔΕ
4) ΚΚΕ (μ-λ)
5) ΝΕΑ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
6) ΦΩΝΗ  ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
7) ΜΕΡΑ 25
8) ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
9) ΣΥΡΙΖΑ
10) ΝΙΚΗ
11) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
12) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
13) Μ-Λ ΚΚΕ
14) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
15) ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-Τ.Ρ.Α.Μ.Π.
16) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
17) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
18) ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ
19) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ (ΔΗΚΕΑ)
20) ΟΑΚΚΕ
21) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
22) ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ.)
23) ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
24) ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ
25) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ -ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΛ.ΛΑ.Σ.)
26) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
28) ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ –ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
29) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)
30) ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
31) ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
32) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
33) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
34) ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΤΟ ΟΛΟΝ

Τι θα ισχύσει για τους Έλληνες του εξωτερικού στις εκλογές της 25ης Ιουνίου-Επιπλέον 7.000 ψηφοφόροι


25/5/2023

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μία ημέρα πριν από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως έγινε και στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Πέραν των 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, στις δεύτερες εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν περίπου 7.000 επιπλέον ψηφοφόροι, οι οποίοι έκαναν ετεροχρονισμένα την αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και είχε παρέλθει η προθεσμία που είχε τεθεί για τις πρώτες εκλογές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό περί των 30.000. Πλέον, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα συμπεριληφθούν κανονικά στις νέες λίστες του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αύξηση των εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ενδέχεται να αυξήσει και τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, καθώς για να δημιουργηθεί χρειάζεται μίνιμουμ 40 ψηφοφόρους.

Αναλυτικά, μπορούν να ψηφίσουν στις επαναληπτικές εκλογές όσοι είχαν υποβάλει αίτηση η οποία εγκρίθηκε 12 ημέρες πριν από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Ως εκ τούτου, αν η ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών είναι η 29η Μαΐου θα μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού των οποίων η αίτηση της εγγραφή τους είχε εγκριθεί 12 ημέρες πίσω, ήτοι στις 17 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις, όσοι Έλληνες του εξωτερικού είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση για να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους έως τις 26 Μαΐου.

Πολύ σύντομες είναι οι προθεσμίες για τους Έλληνες που ψήφισαν στο εξωτερικό και πλέον επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα. Οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, καθώς αναμένεται η προκήρυξη για τη διεξαγωγή των νέων εκλογών την προσεχή Δευτέρα 29 Μαΐου.

Ειδικότερα, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, οι Έλληνες που ψήφισαν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαγραφή ή αναστολή. Η διαγραφή αφορά, για παράδειγμα, όσους ψήφισαν ως παροδικοί επισκέπτες στη Λιθουανία την οποία επισκέφθηκαν για τον αγώνα του Ολυμπιακού και στις επόμενες εκλογές θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Επίσης, αφορά στους ψηφοφόρους που θέλουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα μόνο στις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Επισημαίνεται η αίτηση διαγραφής ή αναστολής αφορά όλους όσοι έκαναν αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, ανεξαρτήτως του αν τελικά προσήλθαν στις κάλπες ή όχι.

Οι αιτήσεις διαγραφής και αναστολής ή οι ενστάσεις μπορούν να γίνονται στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr.

Τι θα ισχύσει για όσους κάνουν τώρα αίτηση εγγραφής στους καταλόγους του εξωτερικού;

Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση για όσους Έλληνες θελήσουν τώρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 101 του Ν. 5003/2022 (Α΄230), εγγραφές ή μεταβολές αιτήσεων που γίνονται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 ημερών πριν την προκήρυξη των εκλογών θα καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών. Ως εκ τούτου, η εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα ολοκληρωθεί στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Τσίπρα και Ανδρουλάκης: Εκλογές στις 25 Ιουνίου


22/5/2023

Τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Αλέξη Τσίπρα είχε αργά το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που παρέλαβε νωρίτερα από την ΠτΔ, μετά τη θριαμβευτική νίκη ΝΔ χθες, θα την επιστρέψει το απόγευμα.

Όπως εξήγησε και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δεν αφήνουν περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης και επιπλέον δείχνουν την σαφή εντολή για την ανάδειξη και τη συγκρότηση κυβέρνησης αυτοδυναμίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιουνίου αλλά και ότι η Βουλή που αναδείχθηκε χθες θα ορκιστεί την ερχόμενη Κυριακή και θα διαλυθεί τη Δευτέρα.

Μητσοτάκης: Η Ν.Δ. έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη

21/5/2023

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Η Ν.Δ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι αλλά μας ζήτησαν να τρέξουν πιο γρήγορα το δρόμο της προόδου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

«Ευχαριστώ από καρδιάς τα εκατομμύρια Ελλήνων που και ανέδειξαν τη Ν.Δ. το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο νικητή. Για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή. Η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία ηττήθηκε. Η ενότητα νίκησε το διχασμό. Αισθάνομαι υπερήφανος για την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους μου ένα τέτοιο ποσοστό, οι πολίτες θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Συνεπής στις δεσμεύσεις μου, θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το σύνταγμα. Τα μαθηματικά της απλής αναλογικής οδηγούν σε αδιέξοδα.
Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία, ώστε η χώρα να έχει σύντομα έμπειρο χέρι στο τιμόνι της.
Σήμερα κλείνει ένας κύκλος κι ανοίγει ένας καινούργιος. Συνεχίζουμε και προχωράμε σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».

Αναβαθμίζεται η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου της πλατφόρμας «Μάθε πού Ψηφίζεις»


16/5/2023

Ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει τη δυνατότητα στους Έλληνες εκλογείς να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/.

Για τον ίδιο σκοπό έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων και την αμεσότερη εξυπηρέτησή τους, οι εκλογείς παρακαλούνται να ενημερωθούν εγκαίρως για τον τόπο που ψηφίζουν.

Φοιτητικές εκλογές 2023: Η ΔΑΠ επιμένει πως είναι πρώτη – Νίκη της Πανσπουδαστικής «δίνουν» οι άλλες παρατάξεις

11/4/2023

Η παράταξη της ΝΔ (ΔΑΠ – ΝΔΦΚ) επιμένει πως είναι πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές του 2023, και καταγγέλλει νοθεία της Πανσπουδαστικής.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΠ αναφέρει πως είναι πρώτη για 36η συνεχόμενη χρονιά με 40,3%, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα που δίνουν πρώτη την Πανσπουδαστική για 2η συνεχόμενη χρονιά. Την πρωτιά της ΠΚΣ επιβεβαιώνουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Η ΔΑΠ υποστηρίζει όμως πως η Πανσπουδαστική πανηγυρίζει για αποτελέσματα που κανείς δεν αναγνωρίζει σε συλλόγους «φαντάσματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της


«Για 36η συνεχόμενη εκλογική διαδικασία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατακτά την πρώτη θέση στην προτίμηση των φοιτητών με ποσοστό 40,3%. Οι φοιτητές για μία ακόμη χρονιά επιβεβαίωσαν ότι οι ιδέες, οι προτάσεις και η παρουσία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα Πανεπιστήμια εξακολουθούν να εκφράζουν την πλειοψηφία.

Αναλυτικά, σε πάνω από 50.000 ψηφίσαντες, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει σπάσει το φράγμα των 20.000 ψήφων, αφήνοντας την Πανσπουδαστική καθαρά δεύτερη με περίπου 13.100 ψήφους. Η ΠΑΣΠ κινείται λίγο κάτω από τις 6.000 ψήφους, ενώ το Bloco, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά τις 1.000 ψήφους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Χιλιάδες φοιτητές προσήλθαν από το πρωί της Τετάρτης στις κάλπες για να στηρίξουν τις θέσεις μας. Στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, η απάντηση των φοιτητών ήταν ξεκάθαρη. Η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ένα ασφαλές, δημοκρατικό, σύγχρονο και εξωστρεφές πανεπιστήμιο νίκησε για ακόμη μία φορά.

Ευχαριστούμε κάθε φοιτήτρια και κάθε φοιτητή για την εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη. Η καθαρή εντολή των φοιτητών στην πλειοψηφία των σχολών, δίνει την ώθηση στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να συνεχίσει το έργο της για ένα δημοκρατικό, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο.

Ο Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κυριαζής Σωτηρίου δήλωσε: «Σήμερα οι φοιτητές σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μίλησαν έδωσαν το πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Αναδεικνύοντας την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρώτη δύναμη στα ελληνικά Πανεπιστήμια για 36η συνεχή χρονιά, απέδειξαν καταφανώς ότι προτιμούν την αλήθεια και όχι την κινδυνολογία, προτιμούν την βιβλιοθήκη και όχι την κατάληψη, προτιμούν ένα πανεπιστήμιο που καθημερινά εξελίσσεται και γίνεται πιο καινοτόμο και ανταγωνιστικό, όχι ένα πανεπιστήμιο άντρο ανομίας και παρακράτους. Τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη, από σήμερα ξεκινάμε τη σκληρή δουλειά για να φανούμε αντάξιοί της».

Τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα συγκεντρωτικά και ανά φοιτητικό σύλλογο στην ιστοσελίδα dap.gr/ekloges/2023/. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναγνωρίζει όλα τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από δημοκρατική διαδικασία των νόμιμων φοιτητικών συλλόγων.

Αναφορικά με τις εκτεταμένες πρακτικές νοθείας της Πανσπουδαστικής, οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στους συλλόγους – φαντάσματα και τις σταλινικές πρακτικές της Πανσπουδαστικής, αφήνοντάς την να πανηγυρίζει μόνη της για αποτελέσματα που κανείς δεν αναγνωρίζει. Ας δούμε επιγραμματικά τι συνέβη:

• Για άλλη μια φορά η Πανσπουδαστική πλαστογράφησε αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα. Δημιούργησαν σύλλογους – φαντάσματα, εκλογικά παραμάγαζα στους οποίους έστησε μόνη της κάλπες και εξέδωσε μόνη της αποτελέσματα. Επιπλέον δεν αναγνώρισε αποτελέσματα όπου η ίδια δεν συμμετείχε, αποδεικνύοντας και πάλι την δική της ιδιαίτερη σχέση με τη Δημοκρατία.

• Χαρακτηριστικά, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος η Πανσπουδαστική έστησε διήμερες κάλπες σε διαφορετική από την προκαθορισμένη ημερομηνία, για την οποία και η ίδια είχε αρχικά συμφωνήσει και υπογράψει. Στις εκλογές-παρωδία η συμμετοχή των φοιτητών ήταν μηδαμινή, σε αντίθεση με την αθρόα σημερινή συμμετοχή που ανέδειξε την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρώτη δύναμη με πάνω από 3.000 ψήφους.

• Εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής και των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αρνήθηκαν να δεχτούν ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας την ταυτότητα που τους υπέδειξε φοιτητής στο Gov.gr Wallet, ισχυριζόμενοι ότι δεν αποτελεί νόμιμο έγγραφο, προκειμένου να τον εμποδίσουν να ψηφίσει.

• Με την έναρξη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η Πανσπουδαστική άλλαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον συνολικό αριθμό των συλλόγων που συμμετείχαν στις εκλογές στην ιστοσελίδα τους, με σκοπό να «τους βγαίνουν» οι αριθμοί για να κατασκευάσουν την υποτιθέμενη πρωτιά τους».
Εκλογές 2023: Ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι για ετεροδημότες – Δείτε πού ψηφίζετε

19/4/2023

Με τις αλλαγές που είχαν γίνει έως τις 28 Φεβρουαρίου ανανεώθηκαν, στις 11 Απριλίου, οι εκλογικοί κατάλογοι και για τους ετεροδημότες. Με ένα… κλικ μπορείτε να μάθετε που θα ψηφίσετε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Με τη… βούλα και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η προεκλογική περίοδος αρχίσει το Σάββατο (22.04.2023). Τότε, θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής ενόψει των εθνικών εκλογών.

Έτσι, όπως αναφέρεται στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών “Μάθε που ψηφίζεις”, οι εκλογικοί κατάλογοι ανανεώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτούς και οι ετεροδημότες που έκαναν αίτηση έως τέλος Φεβρουαρίου.

Στη διεύθυνση

https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

 οι πολίτες μπορούν με το επώνυμο, το όνομα πατέρα και μητέρας και τη χρονολογία γέννησης να μάθουν που θα ψηφίσουν στις 21 Μαΐου.

Σημειώνεται

 επίσης ότι:

 • Η πληροφορία του «Μάθε που Ψηφίζεις» περιλαμβάνει μόνο την πληροφορία βασικού εκλογικού καταλόγου. Η πληροφόρηση των Ελλήνων Εκλογέων Εξωτερικού θα συμπεριληφθεί μετά την ολοκλήρωση της Α’ Εκλογικής Αναθεώρησης (μεταβολές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023)
 • Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα αναζήτησης επιστρέψει πολλαπλές εγγραφές με ίδιο εκλογικό αριθμό (περίπτωση διπλοεγγραφής εκλογέα), ο εκλογέας επιτρέπεται να ψηφίσει σε ένα εκ των δύο εκλογικών τμημάτων. Κατά την παρουσία του στο εκλογικό τμήμα, θα του ζητηθεί να υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση.  
 • «Σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η».