Πάτρα - Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο: Ο διάλογος της Πισπιρίγκου με την Τζωρτζίνα πριν την ανακοπή
16/5/2022

Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο από την εκπομπή TLIVE, στο οποίο ακούγεται να μιλάει η αδικοχαμένη Τζωρτζίνα μέσα στο νοσοκομείο, λίγο πριν πάθει την μεγάλη ανακοπή που άφησε τετραπληγική την 9χρονη από την Πάτρα.

Για την ακρίβεια, ήταν 9.35 το πρωί, δηλαδή λίγα λεπτά μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο και η μητέρα της, εκείνη την τόσο δύσκολη στιγμή, ηχογράφησε το κοριτσάκι ρωτώντας το για… τον πατέρα του!

Θέμα της συζήτησης που ηχογραφήθηκε ήταν το γιατί η Τζωρτζίνα άφησε τον πατέρα της να μπει στο νοσοκομείο για να την δει.

Ρούλα: «Γιατί ειπες να μπει ο μπαμπάς μέσα και εμένα μου έλεγες όχι; Γιατί μόλις τον είδες είπες ναι;

Τζωρτζίνα: Γιατί στο τηλέφωνο σε άκουσα ότι σου έλεγε με το ζόρι να μπει εδώ μέσα και του είπα «εντάξει καλά για λίγο… Για να μη σου φωνάζει ξανά να μπει με το ζόρι.

Ρούλα: Τζωρτζίνα μου όμως όταν λέμε όχι μετά μόλις έρχεται μην του τα αλλάζεις γιατί νομίζει ότι λέω ψέματα.Τζωρτζίνα: Μα δε λες ψέματα.

Ρούλα: Εγώ το ξέρω ότι δε λέω ψέματα. Αυτός όμως νομίζει ότι εγώ σε βάζω για να μην θέλεις να τον δεις… Εγώ δε σου λέω να τον παίρνεις για καληνύχτα αγάπη μου;


Τζωρτζίνα: Ναι…

Ρούλα: Σε έχω αφήσει ποτέ εγώ;

Τζωρτζίνα: Όχι.

Ρούλα: Ωραία.

Τζωρτζίνα: Θα κοιμηθώ με κουβέρτα. Τέλεια. Ωραία θα περάσουμε και σήμερα.

Πανελλαδικές 2022: Με αυτά τα μέτρα θα γίνουν οι εξετάσεις – Αναλυτικά το υγειονομικό πρωτόκολλο
12/5/2022

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα το πρωτόκολλο αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων 2022, καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», «Μουσική αντίληψη και γνώση» και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

O Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:
 
α) να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,


β) να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,

γ) να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.Για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία»:
α) επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,

β) τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν,


γ) καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.

Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύει:
α) ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,

β) η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα – Κατερινόπουλος: Έρχονται συλλήψεις και δεν θα είναι μόνο τρεις
8/4/2022
Συλλήψεις -και μάλιστα περισσότερες από τρεις- προαναγγέλλει ο Θανάσης Κατερινόπουλος, για την υπόθεση των νεκρών παιδιών στην Πάτρα. Με τη Ρούλα Πισπιρίγκου στις φυλακές Κορυδαλλού, η υπόθεση συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως κάθε μέρα.

Αυτή τη φορά, ο Θανάσης Κατερινόπουλος πυροδοτεί νέα βόμβα λέγοντας ότι «οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο το επόμενο διάστημα θα είναι καταιγιστικές, δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα… Έρχονται κι άλλες συλλήψεις και δεν θα είναι μόνο τρεις. Η συγκεκριμένη υπόθεση θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Θα ψαχτούν και οι θάνατοι των άλλων δύο κοριτσιών, της Ίριδας και της Μαλένας. Θα πρέπει να δούμε αν η κατηγορούμενη μητέρα έδρασε μόνη της ή είχε συνεργούς» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο evima.gr.

 Αναφερόμενος στον Μάνο Δασκαλάκη, ο Θανάσης Κατερινόπουλος λέει: «η αντίδραση του Μάνου Δασκαλάκη δεν είναι ενός ανθρώπου που είναι πονεμένος. Στις δηλώσεις του αναφέρεται συνεχώς για την Τζωρτζίνα, δεν έχασε ένα παιδί έχασε τρία, όποιο δάχτυλο και να σου κόψουν πονάς το ίδιο, δεν έχει κάνει καμία αναφορά στα άλλα δύο παιδιά».

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Καταθέτει ο γιατρός της Τζωρτζίνας
Το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασε το πρωί της Παρασκευής ο επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Παίδων στο νοσοκομείο του Ρίο, Ανδρέας Ηλιάδης προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της ανάκρισης για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Ο γιατρός καταθέτει αμέσως μετά τον Μάνο Δασκαλάκη και η μαρτυρία του θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς είχε φροντίσει το παιδί ενώ είχε πάθει εγκεφαλοπάθεια και φέρεται να κινητοποίησε τις Αρχές για να βάλουν στο στόχαστρό τους τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην ανακρίτρια, ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την θλίψη του για τον χαμό της Τζωρτίνας, τόνισε ότι είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης και είπε συγκινημένος «δυστυχώς η αγκαλιά μας δεν ήταν τόσο μεγάλη».«Έρχομαι σήμερα από την Πάτρα με το θεσμικό μου ρόλο ως γιατρός αλλά και με τον ευρύτερο ρόλο που πρέπει να έχει ένας γιατρός στην κοινωνία. Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω την οδύνη και τη θλίψη μου για τον χαμό των τριών παιδιών. Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που πολεμήσαμε μαζί. Να σας θυμίσω ότι μετά τη δραματική διάσωση που έλαβε χώρα στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας κληθήκαμε με τη δική μου ομάδα να φέρουμε εις πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Αγωνιστήκαμε και δώσαμε πραγματικά μάχη για να καταφέρουμε ο, τι θα μπορούσαμε να περισώσουμε από τη μικρή Τζωρτζίνα. Νομίζω τα καταφέραμε, τη θωρακίσαμε, εξασφαλίσαμε τον περίφημο απινιδωτή και βηματοδότη. Θέλαμε να πιστεύουμε ότι με αυτό θα πορευόμαστε. Δυστυχώς, η αγκαλιά μας δεν ήταν τόσο μεγάλη. Εκφράζω ξανά τη θλίψη μου και είμαι στη διάθεση της ανακρίτριας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ηλιάδης.

Πάτρα: Έρευνα στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου από άνδρες της Ασφάλειας - Η αντίδραση της αδελφής της


1/4/2022

Έρευνα είναι σε εξέλιξη αυτή στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκηγια την υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αχαΐας, έφτασαν στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου μαζί με την Αδελφή της Ρούλας, Δήμητρα που άνοιξε το σπίτι. Από μέσα

έβγαλαν ένα κλουβί, με κάποιο κατοικίδιο και κάποιες σακούλες

Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρατείται στην ΓΑΔΑ μέχρι την απολογία της στον ανακριτή την Δευτέρα.

Εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση της αδελφή της Ρούλας, Δήμητρας Πισπιρίγκου, που φάνηκε να ενοχλήθηκε έντονα από τα λουλούδια και τα καντηλάκια που είχε τοποθετήσει ο κόσμος στην πόρτα και την είσοδο του σπιτιού.

Φανερά ενοχλημένη πέταξε στην άκρη τα λουλούδια


Πάτρα: Μην εκπλαγείτε αν δείτε ότι υπάρχουν συνεργοί. Η υπόθεση θα γίνει case report31/3/2022

Μην εκπλαγείτε αν δείτε ότι υπάρχουν συνεργοί, τόνισε με νόημα το πρωί της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και επί της ουσίας προαναγέλλοντας νέες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση, ο κ. Μαυροειδάκος υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Οι συνάδελφοί μου έχουν καταλήξει και ξέρουν αν υπάρχουν συνεργοί».

Αναφέροντας ότι η μητέρα μπορεί να έχει και συνεργούς στην πολύκροτη υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών, ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών εμφανίστηκε ξεκάθαρος.

«Δεν εξετάστηκαν όλα τα ευρήματα όπως έπρεπε», τόνισε χαρακτηριστικά χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόσωπα από το οικογενειακό περιβάλλον της 33χρονης Ρούλας Πισπιρίγκου, αναμένεται να μπουν το επόμενο διάστημα στο «μικροσκόπιο» των αρχών, που συνεχίζουν να συνθέτουν το «παζλ» του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Θα εξεταστεί αν γνώριζαν κάποια λεπτομέρεια σχετικά με τον τρόπο που έχασε της ζωή του το κορίτσι, ακόμα και η μικρότερη πιθανότητα εμπλοκής τους στην δολοφονική πράξη.

Δεν αποκλείεται αν κριθεί σκόπιμο να κληθούν να καταθέσουν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονική ποσότητα κεταμίνης έδρασε σε λιγότερο από 20 λεπτά από τη χορήγησή της και σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών το κρίσιμο χρονικό διάστημα στο δωμάτιο που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα βρισκόταν μόνο η μητέρα της.

Από τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτικό προσωπικού δεν προέκυψε η φυσική παρουσία άλλο ατόμου στο δωμάτιο. Οι αρχές δεν αποκλείουν η κεταμίνη, ουσία που χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό και για αναισθησία ζώων, να χορηγήθηκε στη Τζωρτζίνα εισπνεόμενα.

Δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν η 33χρονη την προμηθεύτηκε σε τόσο μεγάλη ποσότητα από κάποια κτηνιατρική αποθήκη ή μέσω διαδικτύου, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να την αγόρασε από κάποιο διακινητή ναρκωτικών.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, συνεχίζουν τη διερεύνηση του θανάτου της 9χρονης ούτως ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο εμπλοκής αλλού ατόμου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι έρευνες και για τα άλλα δύο παιδιά, την Μαλένα και την Ίριδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρούλα Πισπιρίγκου, που διανυκτέρευσε στα κρατητήρια της Ασφάλειας στον 11ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, κατά την εξέταση της από τους αστυνομικούς παρέμεινε σιωπηλή.

Πάτρα: «Η εγκληματική αυτή δράση θα αποκτήσει διεθνή φήμη, θα γίνει case report, θα γραφτεί στα βιβλία»
«Η εγκληματική αυτή δράση θα παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη μας, θα αποκτήσει διεθνή φήμη, θα γίνει case report, θα γραφτεί στα βιβλία, μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο περιστατικό. Πολλά πρέπει να εξηγηθούν ακόμα, δεν είναι εύκολο. Αυτό το περιστατικό θα μπει σε όλα τα βιβλία της ιατροδικαστικής, μιλάμε για πρωτόγνωρο για τον τρόπο και την μεθοδολογία» είπε στον ΣΚΑΪ ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης.

«Το όνομά της θα μείνει στη μνήμη, θα συζητηθεί σε όλο τον κόσμο ως το πιο δυσάρεστο περιστατικό και πάνω σε αυτό θα διδαχθούν πολλοί. Είναι μια πολύ δύσκολη προσωπικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν τίθεται θέμα εκταφής»
Παράλληλα, ο ιατροδικαστής αναφέρθηκε στην κεταμίνη, την ουσία που έδωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου στην Τζωρτζίνα, που επέφερε στον θάνατό της. Το συγκεκριμένο αναισθητικό χορηγείται ενδοφλέβια, καθώς έτσι δρα ταχύτερα. Ωστόσο, μπορεί να χορηγηθεί και από το στόμα ως παυσίπονο. Ο κ. Τσαντίρης ανέφερε ότι αν η κεταμίνη βρεθεί και στο στομάχι της Τζωρτζίνας τότε θα έχει δοθεί από το στόμα.

Για τις παρενέργειες ανέφερε ότι προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και αναλόγως τη δοσολογία μπορεί να προκαλέσει και διαταραχές μνήμης. Κάνει επίσης γαστρεντερικές διαταραχές και ταχυκαρδία. Όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις ο θάνατος θα επέλθει μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο ιατροδικαστής επεσήμανε ότι η ουσία μπορεί να βρεθεί στον οργανισμό μετά θάνατον, καθώς δεν υπάρχει μεταβολισμός. «Ανοίγει ο δρόμος για τη Μαλένα, δεν τίθεται θέμα εκταφής, θεωρώ οτι υπάρχουν ευρήματα που μπορούν να συσχετιστούν. Ίσως και στο πρώτο παιδάκι αυτή η ουσία» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η κεταμίνη έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλα εγκλήματα και τώρα θα ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το πώς βρήκε την ουσία η 33χρονη μητέρα.


Η γέφυρα των παιχνιδιών στην Πολωνία

18/3/2022

Δεν μπορούμε να δώσουμε στους κυνηγημένους ανθρώπους που κλείνουν την πόρτα του σπιτιού τους και φεύγουν στο άγνωστο όλα αυτά που αφήνουν. Μπορούμε όμως να προσπαθούμε να τους καλωσορίζουμε.

Πριν από μερικές μέρες η αποβάθρα ενός σιδηροδρομικού σταθμού στην Πολωνία γέμισε με παιδικά καρότσια. Οι γονείς που τα αφήσαν εκεί σκέφτηκαν πως οι γονείς που εγκατέλειψαν άρον-άρον την Ουκρανία ίσως τα χρειάζονταν. Κάποιοι ίσως να σκέφτηκαν πως δίνοντάς το καρότσι των παιδιών τους, θα κάνει τους Ουκρανούς να νιώσουν πως αυτοί και τα παιδιά τους είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα.

Διαβάζω σήμερα για τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Tilsa, στην μικρή πόλη Sighetu Marmației, στη βόρεια Ρουμανία. Ο ποταμός είναι το φυσικό σύνορο με την ουκρανική πόλη Solotvyno. Αυτή η μικρή ξύλινη γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες δεν είναι πλέον απλά σύνορο και σημείο ελέγχου διαβατηρίων.

Η ρουμανική συνοριακή αστυνομία και οι πολίτες έχουν μετατρέψει την πεζογέφυρα σε παιχνιδογέφυρα.
Κάθε παιδάκι που περνάει τη γέφυρα για να μπει στη Ρουμανία από την Ουκρανία, μπορεί να διαλέξει ένα από τα παιχνίδια που είναι αραδιασμένα εκεί. Ένα μικρό δώρο ώστε κάθε παιδάκι να μπει στη χώρα και να νιώσει καλοδεχούμενο.

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι

16/3/2022

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ιαπωνία το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Μαρτίου. Μάλιστα, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

 confirmed by seismic data.⚠Preliminary info: M7.5 || 63 km SE of #Sendai-shi (#Japan) || 10 min ago (local time 23:36:37). Follow the thread for the updates pic.twitter.com/Negg3S8IAH

— EMSC (@LastQuake) March 16, 2022

Ουκρανία: Εντελώς ανήθικη η στάση της Μόσχας - Ανθρωπιστικοί διάδρομοι οδηγούν σε Λευκορωσία και Ρωσία


7/3/2022

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η ρωσική πρόταση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα πρότεινε ότι θα επιτρέψει στους πολίτες να εγκαταλείψουν τις ουκρανικές πόλεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα φύγουν στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία.

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσω του εδάφους της Ουκρανίας. Κατηγόρησε, δε, τη Ρωσία ότι εσκεμμένα παρεμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης.

«Πρόκειται για μια εντελώς ανήθικη στάση. Τα βάσανα των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμά του, σύμφωνα με το Reuters.

BBC: Ορισμένοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι οδηγούν στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία
Σύμφωνα με το BBC, οι διαδρομές εκκένωσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, δείχνουν ότι οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο διάδρομος από το Κίεβο θα οδηγεί στη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, ενώ οι πολίτες από το Χάρκοβο θα έχουν μόνο έναν διάδρομο που οδηγεί στη Ρωσία.

Οι διάδρομοι από τις πόλεις Μαριούπολη και Σούμι θα οδηγούν τόσο σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας όσο και στη Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.
Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Κίεβο, μια πόλη περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν πόρους για να εισβάλουν στο Κίεβο», έπειτα από ημέρες που σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα από τον νότο.

Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.καθημερινή

Παγκόσμιος συναγερμός για ένα νέο Τσέρνομπιλ από τη επίθεση στη Ζαπορίζια - Απετράπη οριακά η πυρηνική καταστροφή

4/3/2022

Ο κόσμος απέτρεψε οριακά μια πυρηνική καταστροφή χθες το βράδυ όταν ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη ρωσική επιχείρηση κατάληψης του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια  στην Ουκρανία επισήμανε την Παρασκευή η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε εκτάκτως για να εξετάσει το θέμα.  

Σύμφωνα με το CNN, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας ήταν «απερίσκεπτες» και «επικίνδυνες».

«Με τη χάρη του Θεού, ο κόσμος απέτρεψε οριακά μια πυρηνική καταστροφή χθες το βράδυ. Όλοι κρατούσαμε την ανάσα μας καθώς παρακολουθούσαμε την τρομακτική κατάσταση να εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας αντανακλούσε μια «επικίνδυνη νέα κλιμάκωση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, προειδοποιώντας ότι ο «επικείμενος κίνδυνος» εξακολουθεί να υφίσταται, επικαλούμενη τα ρωσικά στρατεύματα που απέχουν 32 χιλιόμετρα από το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας.


«Η επίθεση της Ρωσίας χθες το βράδυ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Ήταν απίστευτα απερίσκεπτο και επικίνδυνο. Και απείλησε την ασφάλεια των αμάχων σε ολόκληρη τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρώπη» σημείωσε η Γκρίνφιλντ. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι μια τέτοια επίθεση δεν θα επαναληφθεί.

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε επείγον μήνυμα σε όλες τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη λέγοντάς τους να μην κάνουν retweet το tweet της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο που χαρακτήριζε το πρωί την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από τη Ρωσία ως έγκλημα πολέμου.Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα

«Είναι τραγικό, φρικτό, αλλά δυστυχώς ο πόλεμος μπορεί να μην τελειώσει ακόμα. Πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας ότι τυχόν ατιμωρησία του Πούτιν θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για να επαναληφθούν ανάλογες καταστροφικές καταστάσεις.  «Tο διακύβευμα είναι πολύ υψηλό»
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι «ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν περαιτέρω αυστηρά μέτρα εάν «ο Πούτιν δεν σταματήσει».

«Χάρη σε αυτόν τον συντονισμό (μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ), σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε μαζί σε χρόνο ρεκόρ, ένα σύνολο κυρώσεων που δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει το τίμημα», υπογράμμισε.#BREAKING Ukraine says 'essential' equipment at nuclear plant not affected by fire, reports IAEA pic.twitter.com/gsz5YxeUCN

— AFP News Agency (@AFP) March 4, 2022Τα χειρότερα για την Ουκρανία έπονται, ήταν η δραματική προειδοποίηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος διεμήνυσε «θα αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτού του πολέμου πέρα από την Ουκρανία, διότι αυτό θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο και καταστροφικό». Στο μεταξύ η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο μετά το ρωσικό βομβαρδισμό έθεσε σε συναγερμό ολόκληρο τον κόσμο.

Για προβοκάτσια των Ουκρανών κάνει λόγο το Κρεμλίνο, τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός κινείται για την κατάληψη του δεύτερου από τα τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας
Μια ανάσα από τον πυρηνικό εφιάλτη έφτασε η Ουκρανία και η Ευρώπη από τη μάχη μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίγια. Ρωσικά τανκς κατέλαβαν το εργοστάσιο τα ξημερώματα αφού χτύπησαν τις εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας ότι από εκεί δέχθηκαν πυρά από Ουκρανούς σαμποτέρ. Ξέσπασε πυρκαγιά και για δυο ώρες ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του, μέχρι να σβηστεί από το προσωπικό. Δεν διαπιστώθηκε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας. Ευτυχώς έμειναν ανέπαφοι οι 6 πυρηνικοί αντιδραστήρες του εργοστασίου. Δυο ήταν ήδη εκτός λειτουργίας, άλλοι μπήκαν σε διαδικασία κλεισίματος και απέμεινε ενεργός ένας.Τι συνέβη όμως στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης; Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται.

«Κανένα κράτος πέρα από τη Ρωσία δεν έχει χτυπήσει πυρηνικό αντιδραστήρα. Είναι η πρώτη φορά στη ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκρατών επανέφερε την πυρηνική τρομοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Οι ειδικοί λένε ότι φτάσαμε κοντά σε μια τεράστια καταστροφή.

«Είναι συνταγή για καταστροφή, το μόνο που χρειάζεται είναι να εκραγεί ένας πύραυλος ή να γίνει βομβαρδισμός και να ξεσπάσει πυρκαγιά. Εάν δεν είχε σβηστεί η πυρκαγιά και εξαπλωνόταν στην περιοχή του αντιδραστήρα θα μπορούσε να γίνει πυρηνική τήξη», δήλωσε η Μαρία Ροστ, ειδικός για τα πυρηνικά.

Προκειμένου να στραγγαλίσουν και ενεργειακά την Ουκρανία οι Ρώσοι κινούνται τώρα για την κατάληψη του δεύτερου από τα τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας στη Γιουζουκραϊνια, ενώ στα χέρια τους βρίσκεται επίσης το κλειστό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Παράλληλα κλείνουν την στρατιωτική τανάλια στο λαιμό του Κιέβου ενώ επιχειρούν να κυκλώσουν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια - Στόλτενμπεργκ: Τα χειρότερα έπονται στην Ουκρανία

4/3/2022

Η κατάληψη του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, αφού επετέθησαν εναντίον του τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.  Καθησυχαστικός ο καγκελάριος Σολτς για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Η Ρωσία επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό σε «ουκρανούς σαμποτέρ».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε στην συνέχεια στο Twitter ότι οι ουκρανικές αρχές πληροφόρησαν τον οργανισμό ότι η πυρκαγιά στον σταθμό δεν έπληξε «βασικό» εξοπλισμό. Ουκρανία: Μία χώρα με μεγάλο αριθμό πυρηνικών αντιδραστήρων που προκαλεί ανησυχίες


Ο Νοτιοκορεάτης Park Jong-woon, καθηγητής Ενέργειας και Ηλεκτρολογικής Μηχανικής στο Dongguk University, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει άμεσος ραδιολογικός κίνδυνος από την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού, αλλά προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση στα δεδομένα των ραδιολογικών μετρήσεων για να δημιουργήσει σύγχυση.

«Μπορούν να κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέται, να τον φρικάρουν και να ενσπείρουν τον φόβο», δήλωσε ο Παρκ, που έχει εργασθεί στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει σβήσει, αλλά έχει εγείρει μία «πολύ πραγματική ανησυχία» για τις πιθανότητες καταστροφής, δηλώνει ο Edwin Lyman, διευθυντής ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας στην Union of Concerned Scientists της Ουάσινγκτον.

«Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο εκτεταμένης πυρκαγιάς, αν και δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρικά συστήματα προκαλώντας ένα περιστατικό σαν της Φουκουσίμα, εάν δεν υπήρχε έγκαιρη αποκατάσταση του συστήματος ψύξης», λέει.

Ευρύτερα, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο για στοιχεία των μετρήσεων που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των επιπέδων της ακτινοβολίας επί τόπου.

Η επίσημη ιστοσελίδα ραδιολογικών δεδομένων στον σταθμό της Ζαπορίζια δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος σήμερα.

Από την κατάληψη από τις ρωσικές δυνάμεις του Τσερνόμπιλ, θεάτρου της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, η μέτρηση των επιπέδων της ραδιενέργειας εκεί έχει γίνει πιο δύσκολη, σύμφωνα με τον Kenji Nanba, επικεφαλής του Institute of Environmental Radioactivity του Fukushima University και έχει συμμετάσχει σε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με ουκρανούς συναδέλφους του.

Λέει ότι η επίσημη ουκρανική ιστοσελίδα με ωριαίες μετρήσεις της ακτινοβολίας εντός της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ έχει κατέβει εδώ και μέρες και άλλη αντίστοιχη ιστοσελίδα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο.

Αν και ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση κάτω από την σαρκοφάγο που περιβάλλει τον πυρήνα του, ο Kenji Nanba δηλώνει ότι παραμένει κρίσιμο για τους ερευνητές να ελέγχουν τα στοιχεία των μετρήσεων επί τόπου ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν καταγράφονται αιφνίδιες μεταβολές.

Ανεβασμένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκαν κοντά στο Τσερνόμπιλ μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι οι μεταβολές οφείλονταν στην αναμόχλευση της μολυσμένης σκόνης και του χώματος λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ,προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ απηύθυνε προειδοποίηση ότι τα χειρότερα έπονται, καθώς όπως είπε οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να φέρουν βαρύτερο οπλισμό και να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε όλη την Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

«Πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες βομβαρδίζονται. Απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από ένα πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ, ενώ πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Οι επόμενες ημέρες είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερη καταστροφή».

Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην ουκρανία

«Έχουμε διαπιστώσει την χρήση βομβών διασποράς, και έχουμε δει αναφορές για την χρήση και άλλων όπλων, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία»

Ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία. Υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική» συμμαχία και συμπλήρωσε: «Το βασικό μας καθήκον είναι να κρατήσουμε τα 30 έθνη μας ασφαλή».

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο».


Μόσχα: Οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν ελεύθερα το Κίεβο. Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις28/2/2022
Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν "ελεύθερα" το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ», στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

Η Λευκορωσία δηλώνει έτοιμη για τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μολονότι οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ακόμη αφιχθεί, πέμπτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Ο τόπος των συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στη Λευκορωσία είναι έτοιμος και εμείς αναμένουμε τις αντιπροσωπείες», ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook.

Η Ουκρανία αποδέχθηκε χθες, Κυριακή, την ιδέα διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μολονότι όπως είπε «δεν το πιστεύει πάρα πολύ» ότι αυτές θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας προβλέπεται να διεξαχθούν στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα", σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει "να συνθηκολογήσει».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης»

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία "επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης" κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές», επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.Στόλτενμπεργκ: To ΝΑΤΟ στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία - Οι στόχοι δεν περιορίζονται στην Ουκρανία
25/2/2022

Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον ανόητο πόλεμο αμέσως, να σταματήσει την επίθεσή της, να αποσύρει όλες τις της δυνάμεις από την Ουκρανία και να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου μακριά από την επιθετικότητα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην ομιλία του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Όπως σημείωσε, οι στόχοι του Κρεμλίνου δεν περιορίζονται στην Ουκρανία. «Η Ρωσία έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές συμφωνίες για τη διακοπή περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα αμφισβητεί ανοιχτά την ευρωπαϊκή διεθνή τάξη και χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να πετύχει τους στόχους της«, επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι ο κόσμος θα καλέσει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. «Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η Λευκορωσία αυτή που διευκολύνει την επίθεση», ανέφερε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η απόφαση του Πούτιν να συνεχίσει την επίθεση είναι ένα τραγικό στρατηγικό λάθος,  για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα τα επόμενα χρόνια.

Υπογράμμισε δε ότι σι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν αποφασίσει να επιβάλουν βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμα περισσότερο ακόμα κι αν σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα διότι αυτή η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη», επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι σε απάντηση της μαζικής συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την άμυνα του και την αποφασιστικότητα του.
«Αναπτύσσουμε στοιχεία των δυνάμεων απόκρισης του ΝΑΤΟ, στη θάλλασσα, στη γη και στον αέρα για να ανταποκριθούμε άμεσα σε κάθε περίσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατεύματα στο ανατολικό μέρος της συμμαχίας. Έχουμε πάνω από 100 αεροσκάφη σε εγρήγορση σε 30 διαφορετικά σημεία, πάνω από 120 πλοία από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων και τριών στολίσκων με αεροπλανοφόρα.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για να προστατεύσουμε τους συμμαχους μας και κάθε ίντσα της νατοϊκής επικράτειας», επισήμανε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι οι ηγέτες σήμερα ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία. «Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι περισσότερη υποστήριξη σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Βονσία Ερζεγοβίνη. Να τους βοηθήσουμε να τα καταφέρουν στην πορεία των δημοκρατικών τους μεταρρυθμίσεων»,

«Η κρίση αυτή καταδεικνύει τη σημασία της κοινής στάσης Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς έναν ισχυρό υπερατλαντικό δεσμό», κατέληξε.skai

Πόλεμος στην Ουκρανία – «Ναι» από τον Πούτιν για συνομιλίες με τον Ζελένσκι


25/2/2022
Το «ναι» σε συζητήσεις με τον Ζελένσκι φαίνεται πως είπε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ ότι είναι διατεθειμένος να διεξάγει συνομιλίες σε κορυφαίο επίπεδο με την Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV ο Πούτιν δήλωσε στον Κινέζο Πρόεδρο: «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας. Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία».

 
Ζελένσκι καλεί Πούτιν για διαπραγματεύσεις
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα ο σύμβουλος της Ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η  Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία


Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ είχε αναφέρει νωρίτερα στο Reuters ότι η  Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωνε ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν» οι Ουκρανοί «από την καταπίεση», προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές αρχές ως δημοκρατικές.Ο Λαβρόφ επίσης υποστήριξε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ψεύδεται όταν λέει πως είναι έτοιμος να συζητήσει για ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Βουλευτές καλούν τον Ζελένσκι να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν

24/2/2022

Μία ομάδα Ουκρανών βουλευτών ζητά από τον πρόεδρο Ζελένσκι να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, προκειμένου να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της εν εξελίξει πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε μία πραγματική καταστροφή για όλες τις πλευρές, που δεν θα δουν νικητές, υποστηρίζουν επτά βουλευτές, σε μία ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εκατομμύρια συμπολιτών μας προσπαθούν για μία ειρηνική ζωή», επισημαίνει η ομάδα των βουλευτών, υπό τον Βαντίμ Νοβίνσκι, τον Ουκρανό δισεκατομμυριούχο και έναν από τους επικεφαλής του «Opposition Bloc» – ενός συνασπισμού περισσότερων από 12 πολιτικών κομμάτων.

Οι βουλευτές δήλωσαν ότι «επιμένουν να χρησιμοποιήσει (σ.σ. ο Ζελένσκι) όλες τις εναλλακτικές», για να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές και να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης.

Γι’ αυτό καλούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αρχίσει τις συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να «φθάσει σε μία συμφωνία» για να σταματήσει η αιμοτοχυσία.

Μάλιστα, ζητούν από το ουκρανικό κοινοβούλιο να συγκροτήσει μία αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή «στρατηγικών διαβουλεύσεων» με το ρωσικό κοινοβούλιο.«Πιστεύουμε ότι ένας νέος συμβιβασμός είναι ακόμη δυνατός», λένε οι βουλευτές, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί μία διπλωματική λύση, ακόμη κι αν έχει «μία πιθανότητα στις εκατό» να πετύχει.

Ο Νοβίνσκι φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον Viktor Medvedchuk, ουκρανό βουλευτή και έναν από τους επικεφαλής του κόμματος «Opposition Platform – For Life», ο οποίος είναι γνωστός για τις αντί – ΝΑΤΟ θέσεις του, καθώς και για την στήριξή του στη Μόσχα όταν η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014.

Μάλιστα, ο Medvedchuk, τον Μάιο του 2021, κατηγορήθηκε για εθνική προδοσία. Ο πολιτικός, που βρίσκεται σε κατ’οίκον κράτηση, αρνείται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι έχουν πολιτικό κίνητρο.

Πούτιν: «Παραδοθείτε – Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε τους όρους»


Η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης με το Κίεβο, σχετικά με τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή που πραγματοποιείται σήμερα στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως αναφέρει το RT, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ετοιμότητά του να εμπλακεί σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με έμφαση στην εξασφάλιση της εγγύησης του «ουδέτερου» καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Οι όροι του Πούτιν


Πρόκειται για όρους που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επιτρέψουν την επίτευξη της «αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί σήμερα ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.

«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία, προκειμένου να επιλυθούν τα λεγόμενα προβλήματα της ‘κόκκινης γραμμής’. Αυτά είναι το ουδέτερο καθεστώς και η άρνηση ανάπτυξης όπλων», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα εμπλακεί μόνο «εάν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει γι’ αυτό».

«Η επιχείρηση έχει τους στόχους της – πρέπει να επιτευχθούν. Ο πρόεδρος είπε ότι όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι στόχοι θα επιτευχθούν», προσέθεσε ο Πεσκόφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν το Κίεβο συμφωνήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα, η τρέχουσα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ματαιωθεί.

TaNea.gr


Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 2 ατόμων για την έκρηξη στο Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού


8/2/2022, 16.44

Στη σύλληψη δύο ατόμων με τη διαδικασία του αυτοφώρου προχώρησαν την Τρίτη αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, με αφορμή την τοποθέτηση εκρηκτικού - εμπρηστικού μηχανισμού τα ξημερώματα στην είσοδο του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού στην οδό Μουσών 37 στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος συνέλαβε τους δράστες και συγκεκριμένα έναν 35χρονο και μία 22χρονη κατηγορούμενοι για τοποθέτηση εκρηκτικού- εμπρηστικού μηχανισμού από τον οποίο προκλήθηκε έκρηξη και πυρκαγιά με συνέπεια την πρόκληση εκτεταμένων υλικών ζημιών στην είσοδο του «Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού» στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται.

Χρήστος Σαρτζετάκης 1929 – 2022: Aπό την ηρωική ανάκριση της δολοφονίας Λαμπράκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας


3/2/2022, 10.55

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Σαρτζετάκης.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης κέρδισε την καταξίωση όταν δίκασε την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου και ανέλαβε στις 29 Μαρτίου του 1985. Έμεινε στο ύπατο αξίωμα έως τον Μάρτιο του 1990.

Η πολιτική του σταδιοδρομία
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ανώτατος δικαστικός εν συντάξει ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990.

Ο Σαρτζετάκης κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

Με καταγωγή από τα Χανιά
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής, καταγόμενος από τα Χανιά. Η μητέρα του, το γένος Γραμμενόπουλου, ήταν από το Σκλήθρο Φλώρινας, κόρη του Μακεδονομάχου Κοσμά Γραμμενόπουλου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955. Το 1961 ήταν ανακριτής στο Αγρίνιο, στην ανάκριση του παιδαγωγού Μιχάλη Παπαμαύρου.Το 1956 υπηρέτησε ως Ειρηνοδίκης στην Κλεισούρα Καστοριάς. Το 1963 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, και έγινε γνωστός ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Διεξήγαγε την ανάκριση χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία. Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Με εκπαιδευτική άδεια έκανε στο Παρίσι κατά το διάστημα 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο.


Όταν τον συνέλαβε η Χούντα
Το 1968, επί Χούντας, απολύθηκε από το δικαστικό σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε, χωρίς δίκη. Απολύθηκε από τις φυλακές της Χούντας μετά από διεθνή κατακραυγή το 1971. Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη.

 Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955.
Το 1976 συμμετείχε στη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών η οποία απέρριψε το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοση του Ρολφ Πόλε, καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση, με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματά του είναι πολιτικά και ως εκ τούτου η έκδοσή του απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά των τριών πλειοψηφησάντων δικαστών (Κ. Αλεξόπουλος, Σ. Βάλλας, Χ. Σαρτζετάκης) γι’ αυτή τη απόφαση, γεγονός που θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική ανεξαρτησία.

Το 1981 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και η «ψήφος Αλευρά»
Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Η εκλογή του συνδέθηκε με δύο προβλήματα Συνταγματικού Δικαίου, τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και την «ψήφο Αλευρά».

Για την ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκαν ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφιο, κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς δεν έπρεπε να λάβει μέρος στην ψηφοφορία ως εκτελών χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόωρη παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Είμαστε έθνος ανάδελφον»
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε γνωστός για τη δήλωσή του «είμαστε έθνος ανάδελφον», που γνώρισε μεγάλη αποδοχή, και από την αφοσίωσή του στην τήρηση του Συντάγματος, ιδιαίτερα στο δύσκολο διάστημα 1989-1990.

 Η δήλωσή του «είμαστε έθνος ανάδελφον», γνώρισε μεγάλη αποδοχή
Μετά το 1990 έχει αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από την δημόσια ζωή αν και αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και δημοσιεύει κείμενα στην ιστοσελίδα του.

Ήταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου και έχει μία κόρη.  

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Το βραβείο απονεμήθηκε για τη δημοσίευση του έργου «Επιτελών το καθήκον μου», κείμενο με τη μειοψηφική γνώμη που διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη, το οποίο αξιολογήθηκε ως λαμπρό δείγμα ευσυνείδητης, εμβριθούς, εξονυχιστικής και θαρραλέας ανακριτικής στάσης.

Πάτρα: Θρήνος στην κηδεία της 9χρονης Τζωρτζίνας- Η οικογένεια έχασε και το τρίτο της παιδί
2/2/2022, 17.41

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης οικογένεια, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν για πάντα την 9χρονη Τζωρτζίνα που έσβησε ξαφνικά βυθίζοντας στο πένθος την Πάτρα και το πανελλήνιο. Η κηδεία της τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πατρών. Τραγικές φιγούρες οι γονείς της Μάνος και Ρούλα, οι οποίοι αποχωρίστηκαν και το τρίτο παιδί τους συντετριμμένοι χωρίς να μπορούν να διανοηθούν πώς βρέθηκαν ενώπιον αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας.

Ο βουβός τους πόνος συγκλόνισε ενώ τα ροζ μπαλόνια στην εκκλησία θύμησαν σε όλους ότι αυτός που φεύγει για τον ουρανό είναι ένας άγγελος που δεν πρόλαβε να φωτίσει τον κόσμο και τους ανθρώπους του. Επικήδειο για την άτυχη Τζωρτζίνα εκφώνησαν ο Δήμαρχος της Πάτρας Κωστας Πελετίδης και η δασκάλα της.

 Το δράμα της οικογένειας έχει προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση

Και τα τρία παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη έσβησαν αιφνίδια. Αυτό το γεγονός έχει προβληματίσει έντονα την ιατρική κοινότητα η οποία και αναζητά απαντήσεις.

Πέρυσι τον Μάρτιο η οικογένεια του Μάνου και της Ρούλας Δασκαλάκη, μια ευτυχισμένη οικογένεια νέων και αισιόδοξων ανθρώπων, θρηνούσε την ξαφνική απώλεια της 6 μηνών κόρη τους Ίριδα που έσβησε ξαφνικά στον ύπνο της.

  "Πάγωσε" το πανελλήνιο με το δράμα της οικογένειας Δασκαλάκη- Τι λέει στο thebest ο Ανδρέας Ηλιάδης Οι γονείς είχαν μεταφέρει εσπευσμένα το παιδί στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δύο χρόνια πριν από αυτή την τραγική εξέλιξη το ζευγάρι είχε χάσει την κορούλα του Μαλένα σε ηλικία 3,5 ετών πάλι ξαφνικά, και ενώ έδινε μάχη με την λευχαιμία.

Τον Απρίλιο του 2021 οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Παίδων με Επικεφαλής τον Ανδρέα Ηλιάδη στο Ρίο έδιναν ξανά μια τεράστια «μάχη» να κρατήσουν στη ζωή την τρίτη κόρη της οικογένειας που θρηνούσε τα τελευταία δυο χρόνια δυο αγγελούδια.


Η 8χρονη τότε Τζωρτζίνα Γεωργία νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, όταν ξαφνικά υπέστη ανακοπή. Οι γιατροί την επανέφεραν καρδιοαναπνευστικά και το παιδί που νοσηλευόταν διασωληνωμένο και σε καταστολή στη Μ.Ε.Θ. Παίδων του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή.
Στις 17 Ιουλίου μικρή Τζωρτζίνα, επέστρεφε υγιής στο σπίτι της μαζί με τους γονείς της Μάνο Δασκαλάκη και Ρούλα Πισπιρίγκου.

 Η μαμά της μικρής έγραψε στο facebook:

«Επιστροφή στο σπίτι μας!!!έδωσες μεγάλο αγώνα για να κρατηθείς στη ζωή ο Ανδρέας Ηλιάδης που τη πρώτη στιγμή που σε παρέλαβε στα χέρια του είπε αυτό το παιδί θα τα καταφέρει και έτσι έγινε γι’αυτό του οφείλεις και του οφείλουμε τη ζωή σου που πιο σημαντικό για εμάς δε υπάρχει αυτή τη στιγμή..
Όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν άψογοι και πάνω από όλα άνθρωποι γι’αυτό και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε δημόσια.. Πετρος Σταμιρης μαζί με το μπαμπά μας βράχος δίπλα τ πέρασαν πολλά βράδια ξάγρυπνοι έξω από την εντατική.. Lefko Parisi σαν πραγματικός βράχος δίπλα μας και αυτή όλες τις μέρες και όλες τις ώρες που περάσαμε αυτούς τους 3 μήνες.. Mantha Kretsi σε ευχαριστώ πολύ γτ με τα βίντεο από τη κολλητή μας Αναστασία γελάσαμε για πρώτη φορά, πραγματικά έχετε μεγαλώσει τα παιδιά σας με αρχές και παιδεία..οι οικογένειες μας σε Πάτρα και Αθήνα στάθηκαν και αυτοί δίπλα σου και δίπλα μας με αγωνία και ξενύχτια σε όλο αυτό τον αγώνα!!οι δασκάλες σου σε σχολείο και τριλιζα με διακριτικότητα πάντα στο πλευρό μας..τα μηνύματα πολλά από αγνώστους ακόμα ένα απλό ενδιαφέρον και απλή προσευχή έφεραν τη μικρή Τζωρτζινα και πάλι σπίτι της!!!Ο δρόμος είναι μεγάλος από εδώ και πέρα και τα καλύτερα έρχονται».

Δυστυχώς η μοίρα είχε αποφασίσει να δώσει άλλο ένα σκληρό χτύπημα στο ζευγάρι. Το περασμένο Σάββατο η μικρή Τζωρτζίνα πέταξε για τον ουρανό και τα αδέλφια της.

Συλλυπητήρια από τον Δήμαρχο Πατρέων

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον τραγικό και άδικο θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, που βύθισε στο πένθος τους γονείς της Ρούλα Πισπιρίγκου και Μάνο Δασκαλάκη για μια ακόμη φορά μέσα σε τρία χρόνια και συγκλόνισε την κοινωνία της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος συλλυπείται από καρδιάς τους γονείς του παιδιού και τους οικείους του.
 
   

thebest

Άρση μέτρων: Απελευθερώνεται το ωράριο και η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση

28/1/2022
Στη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά το πράσινο φως της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Έτσι από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου επανέρχεται η μουσική και το κανονικό ωράριο λειτουργίας σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, ωστόσο θα αφορά ακόμη μόνο καθήμενους πελάτες.

Ο αριθμός των θεατών στα γήπεδα παραμένει ως έχει, την επόμενη, όμως, εβδομάδα οι επιστήμονες θα επανεξετάσουν το θέμα.

«Ο ιός δε θα πάψει να είναι κακός»
Σταθερά τριψήφιος παραμένει ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό.

Χθες 112 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με το φονικό ιό. Οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 633, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας έφτασαν τις 415, με το ΕΣΥ να συνεχίζει να δέχεται μεγάλη πίεση.

Δε θα τελειώσουμε έτσι εύκολα με την πανδημία, προειδοποιεί ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας, λέγοντας πως ο ιός θα γίνει ενδημικός στο μέλλον, αλλά όχι ακίνδυνος.

Ξεκινά η διάθεση των αντιικών φαρμάκων
Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διάθεση των αντιικών φαρμάκων. Θα αφορά στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άνω των 18 ετών και έχουν θετικό rapid ή μοριακό τεστ.Η αίτηση θα γίνεται στη σχετική πλατφόρμα από τον θεράποντα ιατρό τους. Μόλις δοθεί η έγκριση τα χάπια θα αποστέλλονται από τον ΕΟΔΥ στο σπίτι του ασθενούς, και θα τα λαμβάνει σύμφωνα με τις οδηγίες. Από τη διάθεση των χαπιών εξαιρούνται οι έγκυες.

Την ίδια ώρα, μια εβδομάδα παράταση θα δοθεί σε όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν την 3η δόση λόγω κακοκαιρίας, και έτσι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν κανονικά έως και τις 7 Φεβρουαρίου. Όποιος έως τότε δεν έχει λάβει την 3η δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος.

Τι να κάνεις αν διαγνωστείς θετικός - Ο ΕΟΔΥ απαντά σε 10 ερωτήσεις για τον κορονοϊό και τα πρωτόκολλα
7/1/2022

Χρήσιμες απαντήσεις για συχνά ερωτήματα έδωσε ο ΕΟΔΥ αναφορικά με τον κορονοϊό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν.

Συγκεκριμένα, δίνει εξηγήσεις σε ενδεχόμενα νόσησης, επαφής με κρούσμα κορωνοϊού αλλά και για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Δεν παραλείπει μάλιστα ο ΕΟΔΥ να προτρέψει τους πολίτες να απευθυνθούν στον προσωπικό τους γιατρό για ειδικές οδηγίες με βάση το ιατρικό τους ιστορικό.Οι 10 ερωτήσεις-απαντήσεις από τον ΕΟΔΥ


Διαγνώστηκα θετικός με αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr, τι πρέπει να κάνω;

Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης.

Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ήμερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης.

Έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τι πρέπει να κάνω;

Α) είμαι εμβολιασμένος με ενισχυτική δόση ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες:

Απαιτείται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και
Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5ηημέρα μετά την έκθεση.
Β) είμαι ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση:

Μένω σε απομόνωση για 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα.
Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
Μετά την 5η μέρα κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Είμαι υγειονομικός και έχω βρεθεί θετικός/είμαι στενή επαφή κρούσματος.
Ισχύουν τροποποιημένες οδηγίες (δείτε ΕΔΩ)

Νοσώ από Sars-Cov-2, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;

Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης.

Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεστε.

Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις για την εργασία ή δικαιολόγηση απουσιών στο σχολείο:

Γραμμή Υπ. Εργασίας: 1555
Για τα σχολεία γραμμή επικοινωνίας (Task Force): 210-3493958, 210-3493867


Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;
Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές. Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από τη ΓΓΠΠ.

Έχω self-test θετικό. Τι πρέπει να κάνω;

Η διενέργεια σε self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμά του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.

Αντιμετωπίζω δυσκολία με τον προγραμματισμό του ραντεβού μου για εμβόλιο/με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου/δεν αναγνωρίζονται τα στοιχεία μου στην πλατφόρμα του εμβολίου.
Ο ΕΟΔΥ δεν διαχειρίζεται την πλατφόρμα του εμβολίου.

Για υποστήριξη και επικαιροποίηση στοιχείων παρακαλούμε απευθυνθείτε σε ΚΕΠ.

Για να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό σε Δημόσια Δομή ή για εμβολιασμό κατ’ οίκον απευθυνθείτε σε ΚΕΠ/φαρμακείο/Γενικό οικογενειακό ιατρό.

Για σχετικά ερωτήματα απευθυνθείτε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους υγείας για τους πολίτες άνω των 60.
Οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στο εξής ΦΕΚ: Τεύχος B’ 6324/30.12.2021.

O ΕΟΔΥ δεν είναι αρμόδιος για τις σχετικές αιτήσεις.

Έχω διενεργήσει εμβολιασμό κατ’ οίκoν και επιθυμώ ενισχυτική δόση/θέλω να αιτηθώ εμβολιασμό κατ’ οίκον.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας καθώς και με την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠε) που ανήκετε.

Αντιμετωπίζω πρόβλημα με την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης/εμβολιασμού/θετικού-αρνητικού αποτελέσματος/Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.
Ο ΕΟΔΥ δεν είναι αρμόδιος για την έκδοση των ανωτέρω πιστοποιητικών.

Για σχετικά ερωτήματα απευθυνθείτε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή στο support.gov.gr.

Σημείωση: Για εξατομικευμένες ιατρικές οδηγίες με βάση το ιατρικό σας ιστορικό, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας.

Μήπως τελικά η Όμικρον μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας;

27/12/2021

Η εμφάνιση και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον μας υπενθυμίζει πως όχι μόνο η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά και πως ξεκινά ένας νέος κύκλος, αυτός της επικράτησής της.

Καθώς εξαπλώνεται το νέο στέλεχος και η αβεβαιότητα γύρω από αυτό, οι κυβερνήσεις καλούνται να πάρουν ξανά δύσκολες αποφάσεις επαναφέροντας μέτρα και περιορισμούς.

Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, καθώς από το νέο έτος αναμένεται νέο πακέτο μέτρων που θα αφορά κυρίως την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης.Την ίδια ώρα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για την Όμικρον τείνουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες για την «ταυτότητα» του νέου στελέχους, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να δηλώνει ότι χρειάζονται ακόμα 3-4 εβδομάδες προκειμένου να προσδιοριστεί η σοβαρότητά της. Αυτό που μπορεί να πει, ωστόσο, από τώρα είναι ότι στην Ευρώπη αναμένεται νέο κύμα του ιού με σημαντική αύξηση των μολύνσεων και επικράτηση της Όμικρον μέχρι την έναρξη του 2022.

Υπάρχει όμως κάτι διαφορετικό σε αυτό το κύμα από τα προηγούμενα που μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας;

Οι ειδικοί απ’ ό,τι φαίνεται έχουν μια τέτοια πεποίθηση και εξηγούν «γιατί».  
Το gzeromedia ρωτάει τον ειδικό σε θέματα υγείας στο Eurasia Group, Σοτ Ροζενστάιν, ο οποίος ξεκαθαρίζει τα εξής:

Υπάρχουν τρία μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά έχουμε μια επαρκή πληροφόρηση για από δύο από αυτά.Μεταδοτικότητα
Το στέλεχος της Όμικρον εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και είναι δύσκολο να δούμε κάτι που θα το σταματήσει. Επικρατεί γρήγορα της παραλλαγής Δέλτα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και πιθανώς σε πολλές άλλες χώρες τις επόμενες εβδομάδες.Εμβόλια
Όλα τα εμβόλια, αλλά ιδιαίτερα τα mRNA, φαίνεται ότι εξακολουθούν να μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου, ακόμη και χωρίς αναμνηστική δόση- αν και λιγότερο από ό,τι με τις προηγούμενες παραλλαγές. Ωστόσο, επειδή δυσκολεύονται ενάντια σε μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που μπορεί να εισέλθει από τη μύτη πριν καν το ανοσοποιητικό σύστημα προλάβει να ανταποκριθεί, μία ενισχυτική δόση εμβολίου mRNA (και πιθανώς και άλλες) θα πρέπει να αποκαταστήσουν την προστασία ακόμη και από ήπια μόλυνση και μετάδοση. Για πόσο καιρό όμως είναι ασαφές.Σοβαρότητα
Είναι η πιο δύσκολη παράμετρος για την οποία δεν έχουμε καλή πληροφόρηση και χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο για να απαντηθεί. Υπάρχει ήδη μια εξοχική βιομηχανία καυτών προϊόντων εκεί έξω. Η χλιαρή μου άποψη ήταν πάντα ότι αυτή η ερώτηση θα χρειαζόταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να απαντηθεί.  Όπως τονίζει ο Ροζενστάιν, ακόμα δεν μπορούμε να απαντήσουμε πραγματικά οριστικά για τη σοβαρότητα της Δέλτα, η οποία έδειξε χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου ανά περίπτωση σε μέρη με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού ή προηγούμενη μόλυνση, ακόμα κι αν η ίδια η παραλλαγή πιθανότατα δεν είναι ουσιαστικά λιγότερο σοβαρή.  

Για την Όμικρον, θα μπορούσε επίσης να ισχύει κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Νότια Αφρική βιώνει ένα λιγότερο σοβαρό ξέσπασμα. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι αναπαράγεται λιγότερο καλά στους πνεύμονες. Και τα δύο αυτά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι απλώς δεν έχουμε ακόμα, και δεν θα έχουμε για τουλάχιστον μερικές ακόμη εβδομάδες, δεδομένα από άλλες χώρες.
Νότια Αφρική vs πλούσιες χώρες

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη γενίκευση της εμπειρίας της Νότιας Αφρικής — το δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ εκεί είναι πολύ συγκεκριμένο.Όσο διαρκεί η πανδημία, τόσο πιο διχαστική γίνεται πολιτικά
Όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία, τόσο πιο διχαστική γίνεται πολιτικά, γεγονός που υπονομεύει τη συντονισμένη και βασισμένη σε επιστημονικά στοιχεία χάραξη πολιτικής.

Σε γενικές γραμμές, οι πλούσιες χώρες μπορεί να είναι σε θέση να μετριάσουν το πλήγμα των πρόσθετων διαταραχών με περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, αλλά το πολιτικό περιβάλλον για να συμβεί αυτό συνεχίζει να επιδεινώνεται. Οι λιγότερο πλούσιες χώρες δεν έχουν καν αυτή την πολυτέλεια.Δεν θα αλλάξει η προσέγγιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά θα γίνει πιο περίπλοκη
Πολλές χώρες έχουν αποφασίσει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι η καλύτερη από μια σειρά κακών επιλογών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Αυτή η θέση πιθανότατα δεν θα αλλάξει, αλλά θα γίνει πιο περίπλοκη με τα ερωτήματα σχετικά με το τι συνιστά «πλήρως εμβολιασμένο» άτομο και ποια εμβόλια πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την υποχρεωτικότητα. Τα σχολεία παραμένουν ένα ευαίσθητο θέμα
Μερικά είναι πιθανό να μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά με ασφάλεια, χάρη στα τεστ, τον αερισμό, τους εμβολιασμούς και τα μικρά μεγέθη των τάξεων. Μερικά μπορούν να παραμένουν ανοιχτά, όμως όχι όλα, και μια γενική πολιτική «κρατάμε ανοιχτά όλα τα σχολεία» θα αγνοούσε εκείνα με χαμηλότερους πόρους όπου πολλά παιδιά επιστρέφουν σπίτι σε νοικοκυριά όπου διαμένουν άτομα πολλών γενεών και οι παππούδες φροντίζουν τα παιδιά επειδή οι γονείς πρέπει να εργαστούν.Η Όμικρον μας οδηγεί πιο γρήγορα στον κόσμο όπου ο κοροναϊός «μεταμορφώνεται» σε ενδημικό ιό
Το πιο αισιόδοξο σενάριο παραμένει μεσοπρόθεσμα πιθανό. Έτσι αυτή η παραλλαγή οδηγεί σε πολύ λιγότερη νοσοκομειακή καταπόνηση από τα προηγούμενα κύματα και χτίζει ένα τείχος ανοσίας έναντι σοβαρών ασθενειών αρκετά υψηλό ώστε να μην υπερχειλίσουν ξανά τα νοσοκομεία.

«Αν υπάρχει αίμα, πουλάει», είναι ένα ρητό που αγαπούν πολλά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ο Ροζενστάιν, προσθέτοντας ότι ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με αυτήν την πανδημία είναι ότι υπάρχει απίστευτη ζήτηση για καλά νέα. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει (ξανά) σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και την ψευδαίσθηση ότι η αποστολή έλαβε τέλος. Επομένως, χρειάζεται προσοχή.  Θα σημάνει η επικράτησή της την αρχή του τέλους; – Τι λέει ο Δημόπουλος
Η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, είπε ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ, έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία. Επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση με την Όμικρον είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Ο γιατρός ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.

Για το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος είπε:
«Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη.»

Τέλος, ανέφερε ότι τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.Tovima.gr

Τσιόδρας για κορονοϊό: Είμαστε σε ειδική κατάσταση ανησυχίας λόγω της μετάλλαξης Delta
16/9/2021


Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως αυτή τη στιγμή λόγω της μετάλλαξης Delta του κορονοϊού βρισκόμαστε σε ειδική κατάσταση ανησυχίας, ενώ πιστεύει πως θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Αυτά ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κηρύσσοντας την έναρξη διαδικτυακής ημερίδας «Covid-19- Πού βρισκόμαστε σήμερα» που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως αναφέρει tovima.gr, σημείωσε πως κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους.Έτσι, ο καθηγητή θεωρεί πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου.

Τσιόδρας: Μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό η τρίτη δόση του εμβολίου


Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας του νέου στελέχους που επικρατεί, καθώς εκείνο μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του.
«Το στέλεχος Delta, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας επίσης ότι το εμβόλιο μειώνει τις μεταλλάξεις, γιατί περιορίζει την κινητικότητα του ιού και παρέχει μαζική ανοσία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περιγύρου τους.

Παρέπεμψε μάλιστα σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο New England Journal of Medicine, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την 3η δόση.

https://www.newsbeast.gr

Εστίαση: Έρχεται νέο ΦΕΚ που θα επιτρέπει την είσοδο στους ανεμβολίαστους 12-17 με rapid test
Ανατροπή για τους ανεμβολίαστους 12-17 – Έρχεται νέο ΦΕΚ που θα επιτρέπει την είσοδο τους με rapid test

Θα υπάρξει τροποποιητικό ΦΕΚ στο οποίο θα διευκρίνίζεται  ότι οι ανήλικοι 12 έως 17 ετών θα μπορούν να μπαίνουν στον εσωτερεικό χώρο των καταστήματα της εστίασης, με rapid test 48 ωρών.

Στο αρχικό ΦΕΚ για τα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και βάζουν σε «lockdown» τους ανεμβολίαστους, προβλεπόταν πως οι ανήλικοι 12 έως 17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει, δεν θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, θα υπάρξει τροποποιητικό ΦΕΚ στο οποίο θα διευκρινίζεται ότι οι ανήλικοι 12 έως 17 ετών θα μπορούν να μπαίνουν στον εσωτερικό χώρο των καταστήματα της εστίασης, με rapid test 48 ωρών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε στο iEidiseis, στο περιθώριο της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού, ότι «είναι λάθος» και ότι «τα παιδιά μπορούν να μπαίνουν με τους γονείς τους στα εστιατόρια», εφόσον κάνουν rapid ή self test (ανάλογα με την ηλικία τους), ενώ επεσήμανε ότι «δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε αυτές τις ηλικίες».

Επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του στο Facebook επεσήμανε πως οι ανήλικοι 12 με 17 ετών μπορούν να μπαίνουν στα καταστήματα εστίασης και με rapid test 48 ωρών.

Κορονοϊός: Νέα μέτρα από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις.Τι ισχύει για τα rapid test

12/9/2021
Νέα μέτρα περιμένουν από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου  τους ανεμβολίαστους και έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Συγκεκριμένα από Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να πληρώνουν σε ιδιωτικά κέντρα τα rapid test, ωστόσο υπάρχει τιμή πλαφόν

Επίσης για τα PCR τεστ όσοι ανεμβολίαστοι θέλουν να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, η κυβέρνηση έχει ορίσει τιμή πλαφόνΣτο πλαίσιο αυτό το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει το ανώτατο όριο τιμών για το μοριακό και το rapid τεστ.
Ωστόσο εξονυχιστικοί και εντατική έλεγχοι θα γίνονται και για την τήρηση των μέτρων στους κλειστούς χώρους, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τη Δημοτική Αστυνομία.

Εστίαση,  γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης αλλά και σε ανεμβολίαστους με την επίδειξη εργαστηριακού τεστ.

Στα γήπεδα τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται μέσω της εφαρμογής κόβιντ φρι απ.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

1. Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται σε:

Ένα (1) εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

 Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα υποχρεούνται σε:

Δύο (2) εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ανεμβολίαστοι μαθητές θα υποχρεούνται σε:

Δύο (2) self tests / εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Ανεμβολίαστοι φοιτητές θα υποχρεούνται σε:

Δύο (2) εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου / εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων)
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε κατόπιν πρότασης της ΕΑΔ οι φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία και ιδιωτικές δομές υγείας είναι υπόχρεοι εμβολιασμού. Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ θα υποχρεούνται σε:

Ένα (1) εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών.
Self test για τους ανηλίκους 5-12 ετών που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Νέο καθεστώς μετακινήσεων προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ θα ισχύσει από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.


Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ, και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου. Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app» σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και ένδεκα (11) ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Εξαιρούνται της ως άνω υποχρέωσης διάγνωσης με εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης)

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) πελάτες. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

 Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) επισκέπτες και ανεμβολίαστους επισκέπτες που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.


*Θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

 Κλειστά γυμναστήρια

Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Όλοι οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι εργασίας

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Χρήση Μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, για τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Πλαφόν στη τιμή rapid test και μοριακού τεστ αντισωμάτων

Συγκεκριμένα από Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να πληρώνουν σε ιδιωτικά κέντρα τα rapid test, ωστόσο υπάρχει τιμή πλαφόν

Επίσης για τα PCR τεστ όσοι ανεμβολίαστοι θέλουν να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, η κυβέρνηση έχει ορίσει τιμή πλαφόν

Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει το ανώτατο όριο τιμών για το μοριακό και το rapid τεστ.

Αναλυτικά προβλέπονται:


1.Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR:

 Ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 40 ευρώ.


Ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ.


2.Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ.

Οι ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

 Αυστηρά πρόστιμα


Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περιπτώσεις του PCR και του rapid επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περίπτωση του τιμοκαταλόγου επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.Δήμος Αθηναίων: Προτομή και οδός με τον όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα


5/9/2021

Την τοποθέτηση προτομής του μεγάλου μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη σε κεντρικό σημείο της Αθήνας και την μετονομασία οδού αποφάσισε την Κυριακή το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίαασε εκτάκτως. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σχετικό ψήφισμα που εισηγήθηκε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάνης.

Για τον Μίκη Θεοδωράκη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο αναφέρει ότι η σορός του θα φιλοξενηθεί δωρεάν τιμής ένεκεν στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών μέχρι να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις επιθυμίες του, να προκηρύξει ο δήμος καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την προτομή του, να δοθεί το όνομα του σε οδό της Αθήνας και στην κηδεία να παραστούν ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

θάνατος του έχει προκαλέσει οικουμενική συγκίνηση. Έφυγε αφήνοντας πίσω σπουδαία παρακαταθήκη. Αυτό το φως, αυτή η γνώση, είναι η ελευθερία μας», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος κ. Μπακογιάννης. «Ο Μίκης έζησε σ΄αυτή την πόλη μεγάλο μέρος της ζωής του. Διαδήλωνε στους δρόμους αυτής της πόλης, τραγούδαγε στις πλατείες και τα στάδια της, υπερασπίστηκε με το όπλο στο χέρι αυτή την πόλη και στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής και τον Δεκέμβριο», είπε ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του Ελευθέριου Σκιαδά στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Η ανακοίνωση του Κώστα Μπακογιάννη

«Σαν φύγω η Ακρόπολη θα μου λείψει περισσότερο" είχε πει ο Μίκης της Αθήνας. Ο Μίκης της Ελλάδας. Ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα, τη μετονομασία οδού σε οδό "Μίκη Θεοδωράκη" και την τοποθέτηση της προτομής του σε κεντρικό σημείο της πόλης, για να θυμίζει το πέρασμά του στην αθανασία».

Νύχτα αγωνίας για τις φωτιές στην Αττική - Εκκενώνονται Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Πευκόφυτο και οικισμός Ποντίων

5/8/2021

Σε πλήρη εξέλίξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο καθώς αυτή την ώρα οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων που βρίσκεται στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου.


Το 112 έστειλε δύο διαφορετικά μηνύματα. Το πρώτο ανέφερε «αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα - Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου».
Το δεύτερο ανέφερε τα εξής: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας».

Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά σπίτια που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στις Αφίδνες. Σημειώνεται πως νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός είχε πει ότι θα σταλεί μήνυμα από το 112 για άμεση εκκένωση σε Καπανδρίτι, Άγιο Στέφανο και Πολυδένδρι κάτι που εν τέλει επιβεβαιώθηκε.

Η εντολή εκκένωσης δόθηκε έπειτα από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. θεοφιλόπουλου.  «Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης.


Πριν μια ώρα ανάλογο σήμα από την ΠΥ και εντολή από την ΠΕΑΑ, δόθηκε για το Κρυονέρι και νωρίτερα το απόγευμα για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια αποφασίζει κατόπιν εισήγησης της ΠΥ. Στη συνέχεια της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών επιλαμβάνονται οι Δήμοι, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία καθώς και οι εθελοντές.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς ο κ. Αυγερινός επισημαίνει ότι ο δασικός χαρακτήρας του πεδίου δεν επιτρέπει την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων και έκλεισε με την ευχή να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα .

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς από την άλλη πλευρά της εθνικής μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο αντιπεριφρειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συντονίζει και τον μηχανισμό Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας και υπό της εντολές της ΠΥ.

Νωρίτερα το πύρινο μέτωπο πέρασε από την άλλη πλευρά της Ε.Ο και κινείται ανάμεσα σε Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι με πορεία προς το Καπανδρίτι. Πιο συγκεκριμένα το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από το Καπανδρίτι με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το περιορίσουν.  

Στο μεταξύ το 112 έστειλε νέα ειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι,Ταξιάρχες, Άγιο Γεώργιο, Πουλίθρες να κλείσουν παράθυρα, πόρτες και καμινάδες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Νωρίτερα η πύρινη λαίλαπα πέρασε από Δροσοπηγή, Αφίδνες, Κοσμοθέα (περιοχή στα Κιούρκα) καίγοντας σπίτια και περιουσίες, ενώ λίγο μετά τις 20.30 πέρασε κάθετα και την Εθνική Οδό στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ  η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την Εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Σημειώνεται πως μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Προς το παρόν έχουν αναφερθεί πέντε τραυματίες με εγκαύματα οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Ειδικότερα, τρεις εγκαυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Ιπποκράτειου Πολιτείας

Νωρίτερα στάλθηκε νέο μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να εκκενώσουν τώρα προς Ωρωπό. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/EL/DASIKES-PYRKAGIES
Ποιοi δρόμοι είναι κλειστοί

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία, και λόγω της φωτιάς στην Αττική, γίνεται γνωστό πως διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων:

- Στον κόμβο Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία
- Ιπποκράτους από το ύψος του καταστήματος με την επωνυμία «ΛΑΚΚΑΓΙΝΗ» στα Κιούρκα, στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Νωρίτερα (ώρα 19.00), η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε πως η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στα ακόλουθα σημεία:
 1. Κόμβος Βαρυμπόμπη – Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
 2. Τατοΐου από την Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
 3. Λεωφόρος Κρυονερίου από την συμβολή της με την οδό Ανοίξεως στο ρεύμα προς Νεκροταφείο
 4. Ιπποκράτους από την συμβολή της με την οδό Αριστογείτονος
 5. ΕΟ Μαλακάσας Σκάλας Ωρωπού από την συμβολή της με την οδό Καβάφη
 6. Πάρνηθος από την συμβολή της με την οδό Αγ. Τριάδος
 7. Δροσοπηγής από το ύψος της ΝΕΟ Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Δροσοπηγή
 8. Τατοΐου από την συμβολή της με την οδό Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
 9. Μουσών από την οδό Ορφέως
 10. Τατοΐου από το ύψος της Νότιας Πύλης Αεροδρομίου
 11. Τατοΐου από το ύψος του Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
 12. Λεωφόρος Κρυονερίου από την οδό Λεύκης
 13. ΕΟ Μαλακάσας Σκάλας Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας
 14. Ανισόπεδος Κόμβος Κρυονερίου – Οδός Μακεδονίας
 15. Ανισόπεδος Κόμβος Κρυονερίου – Οδός Τυρταίας
 16. Αγ. Μερκουρίου από την οδό Αγ. Τριάδος
 17. Ανώνυμη οδός από την περιοχή Σφενδάλη πτος την Ιπποκράτειο Πολιτεία
 18. Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας από το ύψος του κόμβου Οινοφύτων έως τη γέφυρα Καλυφτάκη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Η ανακοίνωση του ΓΝΑ Λαϊκού για την πορεία της υγείας του

28/7/2021

Στο ΓΝΑ Λαϊκό νοσηλεύεται εδώ και ένα μήνα περίπου ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η διοίκηση του ΓΝΑ Λαϊκού εξέδωσε ανακοίνωση που ενημερώνει για την πορεία της υγείας του, ως απάντηση σε σχόλια που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Σχετικά με ανάρτηση σε κοινωνικά δίκτυα που αφορά στον νοσηλευόμενο στο ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, από την διοίκηση του Νοσοκομείου διευκρινίζονται

τα εξής:

Ο κ. Τσοχατζόπουλος νοσηλεύεται από 1/6/2021 κλινήρης στο ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ, έχοντας εκτεταμένες κατακλίσεις.

Την 27/621/, περί ώρα 12:30 παρουσία της συζύγου του, είχε μεγάλη αιμορραγική κένωση. Αμέσως ειδοποιήθηκε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Το νοσηλευτικό προσωπικό παρέσχε άμεση φροντίδα στον ασθενή και δόθηκαν οι ανάλογες οδηγίες από το ιατρικό προσωπικό.

Ανάλογο περιστατικό συνέβη και δεύτερη φορά, με την ίδια άμεση αντιμετώπιση.

Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς πλέον είναι σταθερή.Παγκράτι: Χειροπέδες σε ηλικιωμένη για τον φόνο του συζύγου της – Τον στραγγάλισε & εξαφάνιση τα ίχνη της

21/7/2021
Με τα ίδια της τα χέρια μια 74χρονη σκότωσε τον 82χρονο σύζυγό της μέσα στο διαμέρισμά τους στο Παγκράτι.

Για οχτώ μήνες η 74χρονη στο Παγκράτι προσπαθούσε να κρύψει και να αποπροσανατολίσει τις Αρχές για το πώς έχασε τη ζωή του ο 82χρονος σύζυγός της, τα στοιχεία ωστόσο από την ιατροδικαστική εξέταση αποκάλυψαν την πραγματικότητα και τη δολοφονική της δράση.
Τον στραγγάλισε με τα χέρια της
Η αιτία θανάτου ήταν ο στραγγαλισμός. Η 74χρονη, με τα ίδια της τα χέρια, τη νύχτα της 21ης Νοέμβριου του 2020 σκότωσε τον 82χρονο ξεκινώντας από εκείνη την στιγμή να πλέκει το άλλοθί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τηλεφωνήσει στη διαχειρίστρια της πολυκατοικίας και να της πει:

«Πέθανε ο άντρας μου έλα σε παρακαλώ να τον καθαρίσουμε».

Καθάρισε με χλωρίνη τα αίματα
Το βράδυ της δολοφονίας το θύμα εκλιπαρούσε για βοήθεια όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι διαπληκτιζόταν.

Πριν φτάσει η αστυνομία στον χώρο το εγκλήματος, η 74χρονη για πολλές ώρες καθάριζε το διαμέρισμα με χλωρίνη, ενώ οι ίδιες πήγες ενημέρωσης αναφέρουν πως εξαφάνισε και τα ίχνη αίματος που υπήρχαν στον τόπο του εγκλήματος.


Στους ένστολους που έφτασαν πρώτοι στο σημείο είχε αναφέρει:


«Τον άνδρα μου τον έφεραν δύο άγνωστοι στο σπίτι περίπου τα μεσάνυχτα. Ήταν χτυπημένος. Είχε έρθει με αίματα στο σπίτι. Τον έβαλα να κάτσει σε μια καρέκλα όμως έπεσε κάτω. Δυστυχώς πέθανε στα χέρια μου».

Έβαψε τη σωρό για να εξαφανίσει τα ίχνη
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η 74χρονη προσπάθησε να εξαφανίσει τα ίχνη από τα τραύματα στη σωρό του 82χρονου βάφοντάς τα.

Η ηλικιωμένη προφυλακίστηκε χωρίς να ομολογήσει τις πράξεις της.


MEGATV

Η Μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει - Μέτρα για 6 νησιά και κατασκηνώσεις

15/6/2021

Να χτυπήσει τις εστίες υπερμετάδοσεις του ιού, όπως είναι χώροι εστίασης και διαμονής σε δημοφιλή νησιά αλλά και οι κατασκηνώσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε συνάρτηση με την αλλαγή του επιδιμιολογικού χάρτη και τον υπερδιπλασιασμό κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος, η Κρήτη, η Ίος, η Σαντορίνη και η Πάρος, δείχνουν πως η προσπάθεια εστιάζεται να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες των ηλικιωμένων από τους νεότερους που θα επιστρέφουν από τις διακοπές.  
Δυο τέστ ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση στις 6 περιοχές και σε κατασκηνώσεις

 

Στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μία εβδομάδα από 77 σε 308 ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο.

 Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε προσοχή στους κατοίκους και στις Αρχές αυτών των νησιών ότι η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Έτσι, από το Σάββατο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid.  

Την ίδια υποχρέωση δύο τεστ την εβδομάδα θα έχουν τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρώματος των πλοίων.


Γεωργιάδης: Δεν τίθεται θέμα νέου γενικού lockdown από τον Σεπτέμβριο

7/9/2021

Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα γενικού lockdown από τον Σεπτέμβριο καθώς η οικονομία της χώρας έχει υποστεί ήδη μεγάλη ζημιά εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θέλω κανένα περιοριστικό μέτρο γιατί βλάπτει την οικονομία μας», είπε ο Α. Γεωργιάδης και προσέθεσε ότι τα νησιά που έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων (στο 90%) είναι γεμάτα, ενώ όσα έχουν μικρό ποσοστό δεν πάνε καλά στον τουρισμό.

«Είμαστε στην ίδια βάρκα του ιού και είναι παράλογο να αντιμετωπίζουμε συνεχώς άρνηση. Κανένας μας δεν επέλεξε να συμβεί αυτό με την πανδημία», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη 8 Ιουλίου, σε όλους τους χώρους εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης.

Σημείωσε παράλληλα ότι όταν «εχεις μια πανδημία που επελαύνει πρέπει να βρεις τρόπους να λειτουργήσουν και οι κλειστοί χώροι

 ώστε να είναι υγειονομικά ασφαλείς, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών».

Γι’ αυτό, όπως είπε ο Α. Γεωργιάδης, δίνεται η δυνατότητα στους καταστηματάρχες από την ερχόμενη εβδομάδα να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα, αν η επιχείρησή τους θα είναι αμιγής ή μεικτή, υπογραμμίζοντας πως όσοι θα έχουν περισσότερο κόσμο από το επιτρεπτό, τότε θα κλείνει η επιχείρηση. Επίσης όσοι θα δηλώσουν αμιγής την επιχείρησή τους (covid free δηλ.) τότε θα πρέπει να ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τέλος, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο Α. Γεωργιάδης σημείωσε ότι είναι λεπτό ζήτημα, ένα κεφάλαιο είναι η πανδημία και ένα οι ατομικές ελευθερίες, και για το θέμα αυτό θα αποφασίσει η επιτροπή Βιοηθικής.


TOPONTIKIΑλλαγή στρατηγικής για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

30/8/2021

Στην αυτοδιοίκηση και σε πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες πέφτει το βάρος στην προσπάθεια για επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική διαδικασία.

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται μόλις στο 38,2%, όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, με τα χαρτζιλίκια στους νέους, από ό,τι φαίνεται να μην αρκούν για την προστασία από ένα ενδεχόμενο 4ο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από ανακοινώθηκαν την Δευτέρα αυξήθηκαν στα 801, ενώ μεγάλη αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που έφτασαν τις 59.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν το απόγευμα της Δευτέρας μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς θεωρεί πως μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αποφασίστηκε στη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι καχύποπτοι έναντι των εμβολίων.

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, «πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες», μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα… ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.
Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία από την κυβέρνηση για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnsons & Johnsons και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις. Συνεργάτες του κ. Πέτσα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ήδη ανασχεδιάζουν όλο το πρόγραμμα των ραντεβού και των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πλέον οι επαφές του θα επικεντρώνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Στόχος είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα ώστε έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» έναντι της Covid-19 και των μεταλλάξεων.

Ωστόσο, στους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την έκτακτη σύσκεψη, φαίνεται πως οι «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς, κάτοικοι των νησιών του Ιονίου πελάγους, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σε ποσοστό μόλις 47%.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας άδειασε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τις μάσκες και τα lockdown, καθώς διέψευσε πως η επιτροπή Λοιμωξιολόγων έκανε σύσταση για να διακοπεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.«Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερ-μετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επέρριψε ευθύνες ξανά στους ανεμβολίαστους. Σε ερώτηση για ενδεχόμενη επάνοδο σε καθεστώς υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως αναμένονται εντατικοί έλεγχοι και πως όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για επιστροφή της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.


TOPONTIKI

                                   Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών: Ποιες είναι οι σκέψεις Επιτροπής και ειδικών

1/6/2021


Nωρίς να συζητάμε για τους εμβολιασμούς των παιδιών τόνισε ότι είναι ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο καθηγητής για τους εμβολιασμούς σε ανήλικους άνω των 12 ετών  θα γίνει και αυτό αλλά σιγά σιγά. Ας ολοκληρωθεί (ο εμβολιασμός) στους ενήλικες και βλέπουμε», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος για το εμβόλιο.

Από την πλευρά του ο  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι ο μη εμβολιασμός συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων θα φέρει το ζήτημα των παιδιών στην επιφάνεια, ενώ αν εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι δεν χρειάζεται να μπούμε σε τέτοια συζήτηση.

«Είναι μια συζήτηση που μας δυσκολεύει. Και αν εμβολιαστούν οι μεγαλύτερες ηλικίες όπου παρατηρείται ένα ποσοστό 35% το οποίο δεν προσήλθε ο εμβολιασμός των παιδιών θα τεθεί σε άλλη βάση. Αν πιάσουμε το ποσοστό ανοσίας που θέλουμε δεν θα χρειαστεί να ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σχολιάζοντας το ζήτημα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σστο OPEN τόνισε ότι προηγείται αυτή την στιγμή ο εμβολιασμός των ενηλίκων και μετά θα ρθει η σειρά των παιδιών.
Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν για τον εμβολιασμό παιδιών 12 – 15 ετών

Στις οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Στα μέσα Μαΐου το CDC διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμών μικρών παιδιών, ενώ ο ΕΜΑ έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τα παιδιά 12 -15 ετών. Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα. Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν στη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει.

Η κα. Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε η πρόταση που θα γίνει να αφορά σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο εφόσον νοσήσουν. Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και πως για τα παιδιά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.


Με ένα self test στα σχολεία -  Οι φοιτητές θα δώσουν εξετάσεις από κοντά
13/5/2021

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πώς θα συνεχίσει η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά μέχρι και το τέλος της την καλοκαιρινή περίοδο. Σημαντική η αλλαγή ότι οι φοιτητές θα μπορούν να δώσουν δια ζώσης τις εξετάσεις τους με self test ενώ πλέον οι μαθητές των σχολείων θα πρέπει να κάνουν μόνο ένα ατομικό διαγνωστικό τεστ για να μπορούν να συμμετέχουν στα μαθήματά τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, αποφασίζονται τα εξής:

Εξ αποστάσεως ή διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.
Δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις Πολυτεχνικές Σχολές/Τμήματα, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.
Επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Ι και ΙΙ) στις 24/05/2021, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.
   
Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών, ο αερισμός των χώρων κλπ.

Για τη δια ζώσης επανέναρξη των παραπάνω δραστηριοτήτων, επίκειται έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ανακοινώνεται, επίσης, ότι από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Βήμα-βήμα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, με διπλό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας και ατομικής υγείας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σχολεία: Κοντά στα 3.000 τα θετικά self test

10/5/2021


Πλησιάζουν τις 3.000 τα θετικά self test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία σε πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ αυτά είναι που είχαν δηλωθεί για σήμερα στην πλατφόρμα. Πάντως, όπως είναι γνωστό όποιος εμφανίζει θετικό self test θα πρέπει στην συνέχεια να υποβάλλεται σε μοριακό τεστ κορονοϊού.

Ο συνολικός αριθμός μαθητών εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνει τα 1,7 εκατομμύρια άτομα. 
Σημειώνεται ότι μόνο για την έναρξη της εβδομάδας επιτρέπεται σε όσους δεν μπόρεσαν να μπουν στην πλατφόρμα λόγω προβλημάτων να έχουν γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Στα δικαστήρια πάει η ΕΕ την AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας επειδή δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι γίνονται παραδόσεις εμβολίων για την προστασία της υγείας των πολιτών» σημείωσε με νόημα η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, κάνοντας γνωστό πως έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες κατά της φαρμακοβιομηχανίας.