Πρεμιέρα για τις νέες ταυτότητες – Αναλυτικά η διαδικασία


25-09-2023

Ανοιχτή είναι από σήμερα η πλατφόρμα id.gov.gr για τα ραντεβού για την έκδοση νέων τύπου ταυτοτήτων ή την αντικατάστασή τους λόγω μεταβολής των στοιχείων, λήξης ισχύος, φθοράς ή παλαιότητας.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η είσοδος των πολιτών γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει στην αίτησή του, Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθεί με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου. Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το ραντεβού τρίτος, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη για να εξυπηρετηθεί.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επαλήθευση του email που δήλωσε ο ενδιαφερόμενος. Ακολούθως, λαμβάνει στο επιβεβαιωμένο email τις βασικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης που έχει επιλέξει.
Το αίτημα προγραμματισμού του ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί ή να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο οκτώ (8) ώρες πριν. Είκοσι-τέσσερις (24) ώρες πριν και δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στο email που έχει δηλώσει.

*Διασφαλίζεται ότι διατηρείται χρονική απόσταση, μεταξύ των ραντεβού των ενδιαφερομένων για την ίδια Αρχή Έκδοσης δελτίων ταυτότητας, ικανή για να ολοκληρωθεί ένα ραντεβού πριν ξεκινήσει ένα επόμενο.

*Οι ώρες και οι ημέρες των διαθέσιμων ραντεβού μπορούν να μεταβληθούν, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμούς στο ωράριο και τη διαθεσιμότητα της Αρχής Έκδοσης, ανά χρονικά διαστήματα και ανά θέση εργασίας.

*Ειδικά για την περίπτωση απώλειας ή κλοπής του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια Αρχή Έκδοσης, βάσει της διεύθυνσης μόνιμης ή προσωρινής διαμονής του στην Ελλάδα και να ζητήσει τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση νέου Δελτίου.

Συχνές ερωτήσεις

Σε ποια ηλικία πρέπει να εκδώσω δελτίο ταυτότητας;

Υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με δελτίο ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Η υποχρέωση εφοδιασμού με δελτίο ταυτότητας των ατόμων που συμπλήρωσαν το 12ο έτος της ηλικίας τους, ανήκει στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες αυτών.

 

Πού μπορώ να απευθυνθώ για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς μου;

Δελτία ταυτότητας εκδίδονται:

α) Για τις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

β) Για την υπόλοιπη Χώρα στην Υποδιεύθυνση ή το Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

Όπου δεν λειτουργούν τέτοιες Υπηρεσίες, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από το Αστυνομικό Τμήμα που ασκεί αρμοδιότητες ασφαλείας στον τόπο κατοικίας του ενδιαφερόμενου και σε περίπτωση που δεν υφίσταται ούτε αυτό, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας που εδρεύει στην εν λόγω περιοχή.

 

Ποιες ώρες μπορώ να προσέλθω στην αρμόδια Αρχή για να αιτηθώ την έκδοση της νέας μου ταυτότητας (ID1);

Το ωράριο λειτουργίας είναι κοινό για όλες τις Αρχές έκδοσης της Επικράτειας και έχει ως εξής:

Τα γραφεία ταυτοτήτων λειτουργούν καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες (07:00-14:30 τη θερινή περίοδο 01/04-30/09 και 07:30-15:00 τη χειμερινή περίοδο 01/10-31/03), με εξαίρεση την Τετάρτη που λειτουργούν από 14:00 έως 20:30, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που εργάζονται. Επίσης, κάθε Σάββατο από 08:30 έως 13:00 εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους μαθητές.

Προτού, μεταβείτε στην Αρχή έκδοσης, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει την επίσκεψή σας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως περιγράφεται στην επόμενη ερώτηση.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες της ερώτησης 8.

Τι χρειάζεται να κάνω προτού μεταβώ στην αρμόδια Αρχή για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς μου;

Για τη διευκόλυνσή σας και την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας σας, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει την επίσκεψή σας στην Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας.

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα συνδεθείτε με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί TAXISnet).

Αναζητήστε την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής σας διαμονής και επιλέξτε την ημέρα και την ώρα που επιθυμείτε να μεταβείτε σε αυτήν για την υποβολή της αίτησής σας.

Μέσω της ίδιας πλατφόρμας, μπορείτε να αλλάξετε την ημέρα και ώρα του ραντεβού σας ή να το ακυρώσετε.

Για την υπενθύμιση του ραντεβού σας, θα λάβετε αυτόματο μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, μία ημέρα καθώς και δύο (2) ώρες, νωρίτερα της προγραμματισμένης επίσκεψής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του δελτίου ταυτότητας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε απευθείας με την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας (βρείτε τα τηλέφωνα των Υπηρεσιών εδώ), ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να σας κλείσει ραντεβού το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης στην Αρχή έκδοσης λόγω προβλήματος υγείας παρακαλούμε δείτε την ερώτηση 21.

Μπορώ να προγραμματίσω ραντεβού για κάποιο άλλο πρόσωπο;

Ναι, μπορείτε να προγραμματίσετε ραντεβού και για λογαριασμό άλλου προσώπου.

Σε αυτήν την περίπτωση θα συνδεθείτε στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους δικούς σας κωδικούς TAXISnet, αλλά όταν θα σας ζητηθεί, θα συμπληρώσετε τα στοιχεία του προσώπου το οποίο επιθυμεί την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπάλληλος της Αρχής έκδοσης θα γνωρίζει ποιοι έχουν ραντεβού κάθε στιγμή και θα μπορεί να τους ενημερώσει εάν για κάποιο λόγο χρειαστεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.

Σε περιπτώσεις απώλειας/κλοπής δεν χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας (ID1);

Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας, θα υποβάλλετε αυτοπροσώπως στην Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής σας διαμονής, τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή.

Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας στις Αρχές έκδοσης, είτε μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο, ο οποίος θα αναρτήσει τη φωτογραφία σας στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο φωτογράφος θα σας δώσει έναν κωδικάριθμο, τον οποίο στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής myPhoto θα πρέπει να αντιστοιχίσετε με το ΑΦΜ σας. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.

Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης, να αναζητήσει και να ανακτήσει τη φωτογραφία σας.

β) Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα σας χορηγηθεί από την Αρχή έκδοσης.

Βάσει της αιτήσεώς σας, θα πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των απαραίτητων, για την έκδοση του δελτίου, στοιχείων δημοτολογίου. Η αίτηση θα εκτυπωθεί και θα σας ζητηθεί να υπογράψετε.

γ) Αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, η οποία θα σας χορηγηθεί από την Αρχή έκδοσης.

Η αίτηση συμπληρώνεται από την αρμόδια Αρχή έκδοσης, με βάση τα στοιχεία σας, όπως αυτά προκύπτουν από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό του Δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε εγγεγραμμένος.

Αφού την υπογράψετε ηλεκτρονικά (με ψηφιακή υπογραφή επί ειδικού εξοπλισμού), θα εκτυπωθεί και θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε το ακριβές των στοιχείων που περιέχει και να την υπογράψετε και χειρόγραφα.

δ) Ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ.

Για την έκδοση κάθε δελτίου απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1894] – «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη»), το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης – προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του.

Εάν είστε πολύτεκνος (ιδιότητα η οποία πρέπει να προκύπτει από σχετικό αποδεικτικό, π.χ. βιβλιάριο πολυτέκνων), το παράβολο που θα πρέπει να πληρώσετε είναι το μισό, 5 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1895] – «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη (πολυτέκνων)».

Επιπλέον, στην αίτηση έκδοσης επικολλάται το προβλεπόμενο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 0,50 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [2043] – «Η αίτηση (καρτέλα) για την έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα υπηκόου (Ένσημο ΕΛ.ΑΣ.)».

Για την έκδοση όλων των ανωτέρω παραβόλων πρέπει να συνδεθείτε με την υπηρεσία e-Παράβολο.

Σε περίπτωση έκδοσης λάθος παραβόλου, μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των χρημάτων σας.

ε) Παλαιού τύπου δελτίο ταυτότητας

Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας απαιτείται να προσκομίσετε και να παραδώσετε το παλαιό δελτίο ταυτότητας (μπλε δελτίο).

Πρόκειται να βγάλω ταυτότητα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;

Θα χρειαστείτε όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην ερώτηση 6 και επιπλέον ένας μάρτυρας για να βεβαιώσει τα στοιχεία σας. O μάρτυρας μπορεί να είναι οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο, το οποίο θα έχει στην κατοχή του ταυτοποιητικό έγγραφο σε ισχύ.

Εάν η αίτηση έκδοσης αφορά σε ανήλικο, τότε ως μάρτυρας μπορεί να παραστεί μόνο ένας από τους δύο γονείς ή εκείνος/η που ασκεί την επιμέλεια ή επιτροπεία του. Σε περίπτωση επιμέλειας ή επιτροπείας θα πρέπει να επιδειχθούν τα νόμιμα έγγραφα που αποδεικνύουν την επιμέλεια ή επιτροπεία του ανήλικου.

 

Έχασα/μου έκλεψαν την ταυτότητά μου. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

Εάν χάσατε την ταυτότητά σας, θα πρέπει να δηλώσετε άμεσα την απώλειά της στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή (εάν βρίσκεστε στην χώρα) ή ελληνική Προξενική Αρχή (εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό). Επίσης, μπορείτε να δηλώσετε την απώλεια και ηλεκτρονικά.

Εάν πέσατε θύμα κλοπής, η καταγγελία πρέπει να γίνει αυτοπροσώπως στην τοπική Αστυνομική Αρχή (ελληνική ή αλλοδαπή εάν βρίσκεστε στη χώρα ή στο εξωτερικό, αντίστοιχα).

Σε κάθε περίπτωση, το δελτίο σας θα ακυρωθεί και θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση νέου.

Ακόμη και αν βρείτε τη χαμένη σας ταυτότητα, μην την χρησιμοποιήσετε καθώς οιαδήποτε ενέργεια με αυτήν δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά παραδώστε την στην πλησιέστερη αστυνομική Αρχή.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας (βρείτε τα τηλέφωνα των Υπηρεσιών εδώ), ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να σας κλείσει ραντεβού το συντομότερο δυνατό.

 

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση δελτίου ταυτότητας σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, φθοράς ή μεταβολής στοιχείων; (Αφορά και τους 2 τύπους ταυτοτήτων, παλαιού τύπου-μπλε δελτίο και νέου τύπου-ID1).

α) Έκδοση λόγω Απώλειας/Κλοπής

Εάν χάσατε ή σας έκλεψαν την ταυτότητά σας, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6), συμπεριλαμβανομένου του μάρτυρα.

– Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες απώλειας, για τις περιπτώσεις απώλειας.

– Πρόσφατη βεβαίωση Ελληνικής Αρχής (Αστυνομικής ή Προξενικής), για τις περιπτώσεις κλοπής.

– Επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1889] – «Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας»), μόνο για τις περιπτώσεις απώλειας.

β) Έκδοση λόγω φθοράς

Εάν η ταυτότητά σας έχει φθαρεί, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6), συμπεριλαμβανομένου του μάρτυρα.

– Το δελτίο ταυτότητας που έχει φθαρεί.

– Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες φθοράς.

– Επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1889] – «Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας»).

γ) Έκδοση λόγω μεταβολής οποιουδήποτε στοιχείου ταυτότητας

Εάν έχει επέλθει μεταβολή οποιουδήποτε στοιχείου της ταυτότητάς σας, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 του Ν.Δ. 127/ 69, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6).

– Το δελτίο ταυτότητας που έχετε στην κατοχή σας.

– Αντίγραφο της σχετικής πράξης της Αρχής ακύρωσης (π.χ. λόγω αλλαγής επωνύμου, υιοθεσίας, λύσης ή ακύρωσης αυτής, αναγνώρισης, αποκήρυξης ή νομιμοποίησης τέκνου και σε οποιαδήποτε άλλη από το νόμο οριζόμενη περίπτωση).

Για την έκδοση όλων των ανωτέρω παραβόλων θα πρέπει να συνδεθείτε με την υπηρεσία e-Παράβολο.

Σε περίπτωση έκδοσης λάθος παραβόλου, μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των χρημάτων σας.

 

Έχω ταυτότητα παλαιού τύπου, η οποία εκδόθηκε πολύ πρόσφατα. Μπορώ να την αλλάξω με νέου τύπου δελτίο;

Εάν επιθυμείτε να αντικαταστήσετε την παλαιά ταυτότητά σας με δελτίο νέου τύπου, μπορείτε να το κάνετε ανεξαρτήτως του πόσο πρόσφατη είναι.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούν:

– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης, πλην του μάρτυρα.

– Το παλαιό δελτίο ταυτότητας, το οποίο θα το επιδείξετε κατά την αίτησή σας και θα το παραδώσετε στην Αρχή έκδοσης μόλις παραλάβετε το νέο σας έγγραφο.

Χρειάζεται να γνωρίζω κάτι άλλο για τη διαδικασία έκδοσης του δελτίου μου;

α) Το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό σας, θα αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες, με μεταγραφή σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛ.Ο.Τ. 743.

Εάν επιθυμείτε κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία, να αναγραφεί με τρόπο διαφορετικό του προτύπου ΕΛΟΤ 743, θα πρέπει να προσκομίσετε ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει η εν λόγω διαφορά.

β) Εφόσον επιθυμείτε να αναγραφεί επί του δελτίου η ομάδα και το RHESUS του αίματός σας, θα πρέπει να προσκομίσετε βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία να αναγράφεται αυτή.

Η αναγραφή του εν λόγω στοιχείου, δεν είναι υποχρεωτική.

γ) Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για έκδοση νέου δελτίου, ο αρμόδιος υπάλληλος θα σας ζητήσει να σας δακτυλοσκοπήσει.

Η δακτυλοσκόπηση, η οποία γίνεται με ειδικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αφορά τη λήψη δύο (2) δακτυλικών αποτυπωμάτων και συγκεκριμένα των δεικτών των δύο χεριών σας.

Σε περίπτωση μόνιμης ή προσωρινής αδυναμίας λήψης δακτυλικού αποτυπώματος δείκτη, λαμβάνεται κατά σειρά αποτύπωμα του αντίχειρα, μέσου ή παράμεσου του ιδίου χεριού, ενώ στην περίπτωση μονόχειρα λαμβάνεται αποτύπωμα και δεύτερου δακτύλου από το υπάρχον χέρι, με την ίδια ως άνω σειρά.

Η μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, πέραν των περιπτώσεων εμφανούς ακρωτηριασμού, αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει την υπογραφή ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση που βεβαιώνεται.

Επισημαίνεται ότι εάν είναι προσωρινώς αδύνατη η λήψη των δακτυλικών σας αποτυπωμάτων, τότε η διάρκεια του δελτίου σας θα είναι περιορισμένη (ισχύς 12 μηνών), αντί 10 ετών που ισχύει για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

δ) Εφόσον πρόκειται για έκδοση δελτίου σε πρόσωπο, η επιμέλεια του οποίου ασκείται σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή το οποίο τελεί σε επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση, τότε θα πρέπει να προσκομιστεί και η σχετική απόφαση καθορισμού επιμέλειας ή ορισμού επιτρόπου ή δικαστικού συμπαραστάτη.

ε) Οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι αντίστοιχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, που εξέρχονται από την ενεργό υπηρεσία ή την πολεμική διαθεσιμότητα, συνυποβάλλουν με την αίτησή τους και την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν.Δ.127/1969 βεβαίωση.

στ) Η αίτησή σας για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας, παίρνει αυτόματα έναν μοναδικό αριθμό, τον Αριθμό Αίτησης. Με αυτό τον αριθμό θα μπορείτε να απευθύνετε οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την αίτησή σας καθώς και να παραλάβετε το δελτίο σας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αίτησης, θα σας αποσταλεί σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Αριθμό Αίτησης και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (Αρχή Έκδοσης, κλπ.)

Πόσο καιρό χρειάζεται για να εκδοθεί το νέο δελτίο ταυτότητας (ID1);

Όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα εκτυπώνονται με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας στη Διεύθυνση Διαβατηρίων & Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με έδρα στην Καισαριανή Αττικής.

Ο χρόνος ο οποίος θα απαιτείται από την ημέρα που θα καταθέσετε την αίτησή σας στο Τμήμα της περιοχής σας μέχρι την παραλαβή του νέου σας δελτίου, κυμαίνεται στις 7 ημέρες.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε έγκαιρα την υποβολή της αίτησής σας στην αρμόδια Αρχή.

Η ταυτότητά μου καταστράφηκε σε φυσική καταστροφή. Ποια παράβολα χρειάζονται σε αυτήν την περίπτωση;

Όταν η φθορά ή η απώλεια του δελτίου σας οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας (σεισμό, πυρκαγιά, ναυάγιο, πλημμύρα κλπ.), το δελτίο ταυτότητας εκδίδεται αφού προηγουμένως προσκομιστεί επιβεβαιωτικό έγγραφο του συμβάντος ή υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να καταβάλλεται μόνο το παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1894] – «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη»).

Διαμένω μόνιμα στο εξωτερικό. Πού μπορώ να υποβάλλω αίτηση για έκδοση νέου δελτίου;

Αυτήν τη στιγμή δεν υφίσταται τεχνική δυνατότητα υποβολής αίτησης έκδοσης νέου δελτίου ταυτότητας στις ελληνικές προξενικές Αρχές.

Ως εκ τούτου, η αίτηση για έκδοση νέου δελτίου μπορεί να γίνει μόνο στις Αρχές έκδοσης που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Εφόσον πρόκειται να επισκεφθείτε τη χώρα, μπορείτε να προγραμματίσετε την υποβολή αίτησης έκδοσης νέου δελτίου στην αρμόδια Αρχή της περιοχής όπου θα διαμείνετε κατά την παραμονή σας εδώ (ξενοδοχείο, συγγενικό/φιλικό σπίτι κλπ).

 

Είμαι εγγεγραμμένος σε ελληνικό δήμο, αλλά διαμένω σε άλλη περιοχή. Επίσης, η διεύθυνση κατοικίας που φαίνεται στην φορολογική μου δήλωση έχει αλλάξει πρόσφατα. Πού πρέπει να απευθυνθώ για την έκδοση του νέου μου δελτίου;

Την αίτηση για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς σας, θα την υποβάλλετε στην Αρχή μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας στη χώρα, ανεξαρτήτως του δήμου στον οποίο είστε εγγεγραμμένος/η ή της διεύθυνσης που εμφαίνεται στη φορολογική σας δήλωση.

Τη διεύθυνση κατοικίας σας (μόνιμης ή προσωρινής) θα την αναγράψετε στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλετε κατά την αίτηση έκδοσης της νέας σας ταυτότητας, πλην όμως έχοντας υπόψη τις κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση δήλωσης ψευδών γεγονότων.

Μπορεί να παραλάβει κάποιος τρίτος για λογαριασμό μου το δελτίο ταυτότητάς μου;

Όχι. Το δελτίο ταυτότητας είναι αυστηρά προσωπικό έγγραφο και παραδίδεται από την αρμόδια Αρχή μόνο στον ίδιο τον κάτοχό του.

Μπορώ να ζητήσω να σταλεί το νέο δελτίο στο σπίτι μου με ταχυδρομείο;

Όχι. Το δελτίο ταυτότητας μπορεί να σας παραδοθεί μόνο ιδιοχείρως, από την ίδια Αρχή στην οποία υποβάλλατε την αίτησή σας.

Η νέα σας ταυτότητα αποκτά ισχύ και εμφαίνεται ως ενεργή μόλις σας επιδοθεί, ανεξαρτήτως του πότε εκτυπώθηκε.

Θα ενημερωθούν άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή φορείς για την αλλαγή της ταυτότητάς μου;

Μόλις σας επιδοθεί η νέα σας ταυτότητα θα ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αυτόματα όλες οι υπηρεσίες και φορείς που διασυνδέονται με αυτό, όπως ΑΑΔΕ, GOV.GR WALLET, κλπ.

Θα πρέπει να προγραμματίσω νέο ραντεβού για να παραλάβω την ταυτότητά μου;

Όχι. Όταν το νέο σας δελτίο έχει επιστραφεί εκτυπωμένο στην Αρχή έκδοσης, θα ενημερωθείτε με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού σας.

Εάν η επίσκεψή σας είχε προγραμματιστεί τηλεφωνικά απευθείας από την Αρχή έκδοσης, αρμόδιος υπάλληλος θα σας ενημερώσει (είτε ηλεκτρονικά αν κατά την αίτησή σας δηλώσατε ηλεκτρονική διεύθυνση είτε τηλεφωνικά) για τις ημέρες και ώρες που μπορείτε να προσέλθετε για την παραλαβή του δελτίου σας.

Για την παραλαβή ή για οτιδήποτε θέλετε να ρωτήσετε αναφορικά με το δελτίο σας, παρακαλούμε όπως έχετε διαθέσιμο τον Αριθμό Αίτησής σας, ο οποίος θα σας δοθεί από τον αρμόδιο υπάλληλο μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης έκδοσης.

Υπέβαλλα αίτηση για έκδοση νέου δελτίου, αλλά η Αρχή έκδοσης με ενημέρωσε ότι η ταυτότητα δεν εκτυπώθηκε λόγω ακατάλληλης φωτογραφίας. Τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Εάν ενημερωθείτε ότι η ταυτότητά σας δεν εκτυπώθηκε λόγω ακατάλληλης φωτογραφίας, εφόσον αυτό οφείλεται σε υπαιτιότητα της Υπηρεσίας λόγω κακή λήψης, μπορείτε να ζητήσετε απευθείας από την Αρχή έκδοσης τον προγραμματισμό νέου ραντεβού το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, δεν θα απαιτηθεί η έκδοση νέου παραβόλου 10 ευρώ.

Εφόσον η ακατάλληλη φωτογραφία οφείλεται σε υπαιτιότητα επαγγελματία φωτογράφου, θα μπορείτε να επαναπρογραμματίσετε το ραντεβού σας από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν απαιτείται η έκδοση νέου παράβολου 10 ευρώ.

Συγγενής μου είναι κατάκοιτος/η και δεν μπορεί να μετακινηθεί για να εκδώσει νέα ταυτότητα. Τι μπορώ να κάνω;

Για τα άτομα τα οποία βεβαιωμένα δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τις Αρχές έκδοσης (κατάκοιτοι, κρατούμενοι φυλακών κλπ.), έχει προβλεφθεί η λειτουργία φορητών σταθμών που μπορούν να μεταβούν στο χώρο που βρίσκεται το ενδιαφερόμενο άτομο.

Για να προγραμματίσετε ραντεβού για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να προηγηθεί απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική Αρχή έκδοσης, προκειμένου ο αρμόδιος υπάλληλος να σας ενημερώσει σχετικά με την ημέρα και ώρα μετάβασής του στο χώρο σας.

 

Θα μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό με τη νέα μου ταυτότητα;

Το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας, πληροί όλα τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο στις χώρες της ΕΕ ή/και της ζώνης SCHENGEN. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ ή/και SCHENGEN) στις οποίες επιτρέπεται η είσοδος υπηκόων της ΕΕ μόνο με χρήση ταυτότητας αντί διαβατηρίου (π.χ. Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία).

Συγκινητική τελετή στο Πεντάγωνο προς τιμήν των νεκρών αξιωματικών στη Λιβύη


21-09-2023

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρέστη στην τελετή απόδοσης τιμής στους θανόντες της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, κατά την έπαρση της σημαίας στο στρατόπεδο «Παπάγου», με την ολοκλήρωση του τριήμερου πένθους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανακοινώθηκε, παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, ο υπαρχηγός ΓΕΝ υποναύαρχος Κωνσταντίνος Βλάχος ΠΝ, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ  αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ενόπλων Δυνάμεων, Παναγίας Παντάνασσας.

Θεσσαλία-Μαγνησία: Πάνω από 12.000 αυτοψίες και 21.000 αιτήσεις πρώτης αρωγής


19-09-2023

Πάνω από 12.000 αυτοψίες και έλεγχοι -απογραφικοί καθώς και επανέλεγχοι κτιρίων- έχουν πραγματοποιηθεί σε 165 κοινότητες που έχουν πληγεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr έχουν υποβληθεί περισσότερες από 16.000 οριστικοποιημένες και 5.000 προσωρινές αιτήσεις.
Από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου που πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής για την αντικατάσταση της οικοσκευής και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των πληγέντων, καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 φυσικά πρόσωπα που αντιστοιχούν σε 4.377 νοικοκυριά.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και για την πορεία συλλογής και διαχείρισης των νεκρών ζώων “η οποία ολοκληρώνεται”, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ενημερώθηκε εξάλλου για όλα τα ζητήματα δημόσιας Υγείας, ειδικά των απολυμάνσεων καθώς και για ζητήματα σχετικά με την υδροδότηση και την πορεία των έργων αποκατάστασης των οδικών συνδέσεων.

Παράταση 2 έως 6 μηνών και αναστολή καταβολής φορολογικών οφειλών πληγέντων από φυσικές καταστροφές


18-09-2023

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης αρωγής την οποία παρέχει η Κυβέρνηση προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης προχώρησε σε έκτακτες τροποποιήσεις προηγούμενων αποφάσεων. Με στόχο τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων.

Αξιοποιώντας τις αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο κ. Θεοχάρης αναθεώρησε τις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και την κατά περίπτωση αναστολή των εισπράξεων από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Σημειώνεται ότι η παράταση για την καταβολή φορολογικών οφειλών φτάνει έως και τους 6 μήνες.

Συγκεκριμένα:


Α. Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλές, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 04.09.2023 μέχρι και 06.11.2023 των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Β. Στις Δημοτικές Ενότητες Ελυμνίων, Νηλέως και Κηρέως του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Δημοτική Κοινότητα Αλμυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στο Δήμο Ερμιονίδας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι και την 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 05.09.2023 μέχρι και 06.11.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Γ. Στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στις Δημοτικές Ενότητες Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Αίγινας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στις Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Δήμο Σαρωνικού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, στους Δήμους Δομοκού, Στυλίδας και Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι και την 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./ Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./ Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 06.09.2023 μέχρι και 06.11.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από:

α. 04.9.2023 μέχρι και 06.11.2023 για τα πρόσωπα της παρ. 1 του Άρθρου 1

Κλειστά σχολεία και την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλία – Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας


15-09-2023

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανακοίνωσαν τη μη διεξαγωγή μαθημάτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διαρκούς χαρτογράφησης της υφιστάμενης κατάστασης στο σχολικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συνεκτιμώντας υγειονομικές παραμέτρους, την ανάγκη ολοκλήρωσης του ενδελεχούς ελέγχου και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς πρόσβασης στα σχολεία, ανακοινώνουν τη μη διεξαγωγή μαθημάτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Από την πρώτη στιγμή, μετά τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς συνεργάζονται στενά για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή των μαθητριών/μαθητών και των δασκάλων και καθηγητών στο σχολικό περιβάλλον. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων εντός της χρονικής διάρκειας του τρέχοντος σχολικού έτους.

Τέλος, το ΥΠΑΙΘΑ εργάζεται εντατικά με γνώμονα τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πλέον βιώσιμων και αποτελεσματικών λύσεων και δεσμεύεται ότι θα βρίσκεται δίπλα σε όλους τις/τους μαθήτριες/μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Καλαμαριά: «Γιατί το έκανες αυτό» - «Παγωμάρα» στην κηδεία του αστυνομικού που σκότωσε την πρώην σύζυγό


14-09-2023

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, έγινε το πρωί της Πέμπτης η κηδεία του 38χρονου αστυνομικού που σκότωσε την 42χρονη πρώην σύζυγό του και ύστερα έστρεψε την κάνη του κυνεγητικου όπλου στο κεφάλι του και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Το κλίμα στον Ιερό Ναό που τελέστηκε η νεκροσιμως ακολουθία ήταν «παγωμένο», με τους δεκάδες συγγενείς και φίλους που έδωσαν το «παρών», για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του 38χρονου, να είναι μουδιασμένοι μπροστά στην τραγωδία και όλοι να στέκονται αμήχανοι ανταλλάσοντας μόλις μερικές κουβέντες.

Οι γονείς του 38χρονου ήταν σχεδόν ανέκφραστοι με τον πόνο τους να είναι βουβός, ενώ στενοί συγγενείς του αστυνομικού μοιρολογουσαν βγαίνοντας από την εκκλησία και έλεγαν «γιατί παιδί μου, γιατί παιδί μου το έκανες αυτό;».

Στο μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης έγινε και η κηδεία της 42χρονης γυναίκας, σε στενό οικογενειακό κύκλο στην περιοχή του Δήμου Δήμου Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια της οικογένειας να προστατεύσουν τα δύο ανήλικα παιδιά, 12 και 14 ετών.


protothema

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Είχε αφαιρεθεί το υπηρεσιακό όπλο από τον αστυνομικό 

  12-09-2023

Στην Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος υπηρετούσε ο αστυνομικός που σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του με κυνηγετική καραμπίνα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του είχε αφαιρεθεί το υπηρεσιακό όπλο όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές. Η τοποθέτησή του σε υπηρεσία γραφείου οφείλεται σε πρόβλημα τενοντίτιδας που αντιμετώπιζε.

Η καραμπίνα (κυνηγετικό όπλο) με την οποία τελέστηκαν το έγκλημα και η αυτοκτονία βρισκόταν νομίμως στην κατοχή του αστυνομικού. Στο σημείο του εγκλήματος δεν βρέθηκε κάποιο σημείωμα, ενώ θα ερευνηθεί και η οικία του αστυνομικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 2023, το ζευγάρι χώρισε με συναινετικό διαζύγιο, με το οποίο ρυθμίστηκαν οι μέρες και ώρες που 38χρονος θα βλέπει τα παιδιά.

Δεν είχαν απασχολήσει καμία αστυνομική υπηρεσία για ενδοοικογενειακό πρόβλημα, ούτε υπήρχε κάποια καταγγελία από την πλευρά της γυναίκας για απειλές ή βίαιη συμπεριφορά.

Όπως έγινε γνωστό ειδικοί ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας μετέβησαν από την πρώτη στιγμή στο σχολείο που φοιτούν τα δύο ανήλικα παιδιά για να αναλάβουν τη στήριξή τους.

Η οικογενειακή τραγωδία αποκαλύφθηκε το πρωί σε διαμέρισμα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Περίοικοι ειδοποίησαν την Άμεση Δράση, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Αστυνομικοί έφτασαν στο διαμέρισμα όπου εντόπισαν σε λουτρό αίματος τον άντρα και την γυναίκα. Μαρτυρίες αναφέρουν ακόμη ότι ο δράστης και αυτόχειρας φέρεται να περίμενε να φύγουν τα παιδιά με το σχολικό λεωφορείο και στη συνέχεια ανέβηκε στο διαμέρισμα όπου διέμενε η 42χρονη με τα παιδιά τους, την πυροβόλησε και έπειτα αυτοκτόνησε.

Επικοινωνία με τα υπουργεία Υγεία και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είχε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, ώστε να υπάρξει άμεσα μέριμνα για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών της οικογένειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιωάννινα: 71χρονος τραυμάτισε θανάσιμα με περίστροφο διαρρήκτη


09-09-2023
Ένας 71χρονος τραυμάτισε θανάσιμα μέσα στο σπίτι του έναν 35χρονο διαρρήκτη, χθες στο βράδυ στο χωριό Χίνκα της Ζίτσας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, και όσα κατήγγειλε ο 71χρονος που συνελήφθη, το θύμα εισέβαλε στο σπίτι του, από ανασφάλιστο σημείο φορώντας κουκούλα, ενώ με μεταλλική ράβδο που έφερε χτύπησε τον ηλικιωμένο.

Στη συνέχεια, ο ηλικιωμένος τον απείλησε με περίστροφο που διατηρούσε στο σπίτι του προκειμένου να αποχωρήσει και τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, όταν εκείνος σύμφωνα με την καταγγελία, του επιτέθηκε με σουγιά που έφερε μαζί του.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης κατασχέθηκαν:

περίστροφο μάρκας WESSON & HARRINGTON, διαμετρήματος 0,32mm,

κάλυκας,

– 4- φυσίγγια,

μεταλλική ράβδος,

σουγιάς,

κουκούλα και ζεύγος γαντιών εργασίας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία και παραβάσεις περί όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγκρίθηκε το νέο εμβόλιο της Pfizer για τον Covid-19


01-09-2023

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty XBB.1.5 για την αντιμετώπιση της COVID-19, που αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer. Αυτό το εμβόλιο σηματοδοτεί ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Είναι η τρίτη προσαρμογή αυτού του εμβολίου για να ανταποκριθεί σε νέες παραλλαγές της COVID-19. Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για ενήλικες, παιδιά και βρέφη άνω των 6 μηνών. Σύμφωνα με το προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να λαμβάνουν μία εφάπαξ δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID-19.

«Χαιρετίζω αυτήν την πολύ έγκαιρη έγκριση του προσαρμοσμένου εμβολίου για την COVID, το οποίο θα στοχεύει σε αναδυόμενες και εξαπλούμενες παραλλαγές. Η COVID-19 θα κυκλοφορεί παράλληλα με την εποχική γρίπη κατά την επερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι» υπογραμμίζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Σημειώνει επίσης ότι « αυτή η πιθανή διπλή απειλή θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μας εργαλείο κατά των δύο ιών, και ως εκ τούτου ενθαρρύνω όλους όσοι το δικαιούνται , ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό».


 ΑΠΕ ΜΠΕ

Μπαράζ ελέγχων στα νησιά – Πάνω από 1.000 παραβάσεις στην εκμετάλλευση αιγιαλού


29-08-2023

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα νησιά.Το διάστημα 12 έως και 25 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν 1.225 επιπλέον έλεγχοι σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού όπου και διαπιστώθηκαν 340 παραβάσεις από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο Εισαγγελέας Κυκλάδων ,Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου προχώρησε σε 11 νέες συλλήψεις στη Νάξο για διαπιστωθείσες παραβάσεις που αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα.

Οι έλεγχοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στους 2.230 ελέγχους που διενεργήθηκαν το διάστημα 21 Ιουλίου έως και 7 Αυγούστου όπου και διαπιστώθηκαν 749 παραβάσεις.

Σημειώνεται ότι το διάστημα 21 Ιουλίου – 25 Αυγούστου ο συνολικός αριθμός των ελέγχων ανέρχεται σε 3.455 και ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων σε 1.081.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:

· Στο διάστημα 12 – 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 1.225 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 41 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 168 επιχειρήσεις στην Πιερία, 123 στην Κρήτη και 71 έλεγχοι και επανέλεγχοι σε επιχειρήσεις στη Νάξο όπου ο Εισαγγελέας Κυκλάδων κ. Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου προχώρησε σε 11 συλλήψεις για διαπιστωθείσες παραβάσεις που αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση της αδείας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή.

· Συνολικά κατά το παραπάνω διάστημα, από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 340 παραβάσεις.

· Οι ποινές που επιβάλλονται- ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες.

Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.


 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από σήμερα οι αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων του δήμου Αλεξανδρούπολης


28-08-2023

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 28/08 η υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του δήμου Αλεξανδρούπολης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής οι ενδιαφερόμενοι πυρόπληκτοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού επί της οδού Καρτάλη 2, Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 και οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2551350168, 2551350255 και 2551350239.

Καταγραφή και επιχορήγηση επιχειρήσεων-αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στον Έβρο

Διευκρινίσεις επί της διαδικασίας της δήλωσης – καταγραφής και επιχορήγησης των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση ισχύουν τα εξής:

Οι επιχειρήσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, επιχορηγούνται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφέρεια είναι αρμόδια να συγκροτήσει επιτροπές καταγραφής ζημιών που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δηλαδή γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, (με την εξαίρεση ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή), που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων.

Μετά την οριοθέτηση της περιοχής ως πυρόπληκτη η Περιφέρεια αποστέλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων στο αναφερόμενο υπουργείο, το οποίο προχωράει στον έλεγχο τους και καταβάλει στους δικαιούχους την επιχορήγηση.

Τι καλύπτει η επιχορήγηση των πληγέντων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Δεν επιχορηγούνται κτιριακές ζημιές από την Κρατική Αρωγή. Για κτιριακές ζημιές σε επιχειρήσεις οι πληττόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδας, Ναυαρίνου 28, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Τηλέφωνο επικοινωνίας Γραμματεία: 2310417586 κ. Τζουβάρα και κ. Τζίκας, η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.

Η επιτροπή καταγραφής ζημιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τις επιχειρήσεις (εμπορικές) του Δήμου Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που επλήγησαν από την πυρκαγιά, δέχεται αιτήσεις στο κτήριο που στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα ‘Έβρου, στην Καραολή και Δημητρίου 40, στον 1ο όροφο στο γραφείο 3, Τηλέφωνα επικοινωνίας: 25513 50513 και 50510, από σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αυτοψίες.

Οι επιτροπές καταγραφής ζημιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τις αγροτικές επιχειρήσεις των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου δέχονται αιτήσεις από σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους κατά τόπους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, όπως επίσης στην Κοινότητα Μάκρης, στη Δημοτική Ενότητα Φερών και στη Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης.


ΑΠΕ

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται μέτρα και κυρώσεις για όσους δεν πληρώνουν


31-07-2023

Στην τσιμπίδα του νόμου θα πέσουν προσεχώς οι στρατηγικοί κακοπληρωτές των λογαριασμών ρεύματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τα Τα Νέα το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινά σαφάρι για τον εντοπισμό τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει μέτρα για τον εντοπισμό εκείνων που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, χωρίς να βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Παράλληλα, θα υπάρξουν μέτρα και για τις ρευματοκλοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών καθώς και των ρευματοκλοπών αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα που θα αναπτύσσονται σε τέσσερις βασικούς άξονες.  


Εξετάζεται το σενάριο να δημιουργηθεί ένας Τειρεσίας για την ηλεκτρική ενέργεια. Ένα σύστημα δηλαδή, αντίστοιχο με εκείνο των τραπεζών, όπου θα καταγράφονται οι οφειλέτες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και θα επισημαίνονται εκείνοι οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.


Ανάλογη πρόταση έχει κάνει και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και είναι το σύστημα Debt Flagging.

Στη συνέχεια αφού εντοπιστούν οι οφειλέτες, το υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει τη διασταύρωση μέσω των φορολογικών αρχών της οικονομικής τους κατάστασης, αν διαθέτουν υψηλά εισοδήματα ή και μεγάλη ακίνητη και λοιπή περιουσία να έρχονται τότε αντιμέτωποι και με τις συνέπειες του νόμου.

Οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει ήδη συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές.

Αντίστοιχη παρέμβαση αναμένεται να υπάρξει και για τις ρευματοκλοπές.

Αποτελεσματικό όπλο αποτελούν οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις η αποψίλωση των σημερινών ρολογιών από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και η αντικατάσταση τους με σύγχρονα συστήματα καταμέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας έχει μακρύ δρόμο (τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας).

Έτσι, οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ να επανεξετάζουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους συλλαμβάνονται να πειράζουν τους μετρητές. Δηλαδή επιδίωξη είναι να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές.

Προειδοποίηση ΕΦΕΤ για δυο προϊόντα λόγω καύσωνα

    20-07-2023

Ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών.

Με σχετική του ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε ένα σύνηθες λάθος τις περιόδους των υψηλών θερμοκρασιών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αν συνηθίζετε να αποθηκεύετε γάλα και αυγά στην πόρτα του ψυγείου σας, τώρα το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει έρθει η ώρα να τα μετακινήσετε σε πιο ψυχρά σημεία του ψυγείου (τα αυγά πάντα σε κατάλληλες προθήκες), όπως στο πίσω μέρος των εσωτερικών ραφιών.

Και τα δύο αυτά τρόφιμα, πρέπει να παραμένουν, σε σταθερή θερμοκρασία (4 °C) για να παραμείνουν φρέσκα και ασφαλή για περισσότερο χρονικό διάστημα».

Καύσωνας: Ο Κλέων επελαύνει στη χώρα – Σπάνε τα θερμόμετρα, πότε υποχωρεί

    14-07-2023

Σε καμίνι έχει μετατρέψει ήδη τη χώρα ο καύσωνας «Κλέων». Οι παραλίες στην Αττική έχουν γεμίσει με κόσμο από νωρίς το πρωί, ενώ με απόφαση της εφορείας αρχαιοτήτων, η Ακρόπολη θα παραμένει κλειστή σήμερα από τις 12.00 μέχρι το απόγευμα στις 17.00.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, σήμερα θα είναι η κορύφωση του φαινομένου και οι αρμόδιες υπηρεσίες εφιστούν την προσοχή στους πολίτες και προτρέπουν να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Σπάνε τα θερμόμετρα οι θερμοκρασίες
Στη Λάρισα, η θερμοκρασία χτυπάει «κόκκινο» με 44 βαθμούς, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος θα φθάσει τους 42 βαθμούς, ενώ τους 43 θα αγγίξει ο υδράργυρος στο Άργος και τη Λαμία.

Απαραίτητα αξεσουάρ για όσους στις καυτές πόλεις, καπέλα και ομπρέλες. Οι βεντάλιες δουλεύουν στο φουλ.
Λιποθύμησε στην Ακρόπολη
Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίτερα το πρωί σήμερα στην Ακρόπολη, όταν μία τουρίστρια δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στον ιερό βράχο.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και διασώστες του ΕΚΑΒ παρείχαν άμεσα βοήθεια στη γυναίκα, μεταφέροντάς την με φορείο στο ασθενοφόρο.Παύση εργασιών
Σε κλοιό ακραίας ζέστης καλούνται να δουλέψουν πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, με υπουργική απόφαση, οι εργασίες σταματούν υποχρεωτικά μεταξύ 12.00 – 17.00 στους 40 βαθμούς και άνω για delivery, κούριερ, οικοδομές, εργοτάξια.

«Είναι πολύ δύσκολα, κάνουμε βέβαια κάποια διαλειμματάκια, μας δίνουν νερά εδώ στο μαγαζί. Δουλεύουμε γιατί έχουμε κάποιες ανάγκες, τώρα το Σάββατο πώς θα το περάσουμε δεν ξέρουμε», λένε οι ταχυμεταφορείς.

«Παρασκευή και Σάββατο δε θα δουλέψουμε, κατεβάζουμε ρολά, δε θα δουλέψει κανένας οικοδόμος, κανένα μηχάνημα, όλοι θα είμαστε στο σπίτι, στην δροσιά μας ή σε κάποια παραλία», λένε οι οικοδόμοι.Υποχωρεί ο καύσωνας την Κυριακή
Σύμφωνα με τις προγνώσεις μέχρι στιγμής, το πρώτο κύμα καύσωνα θα υποχωρήσει λίγο την Κυριακή, όμως νέο κύμα θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι και τα μέσα της άλλης εβδομάδας.Κολωνός:Στα δικαστήρια οι  κατηγορούμενοι για σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης

24-06-2023

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν τέσσερις ακόμη άνδρες που κατηγορούνται ότι συνευρέθησαν με τη 12χρονη από τον Κολωνό. Ανάμεσά τους και ο 63χρονος που πρόσφατα είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω να προσπαθεί να αποπλανήσει 14χρονη στην Ομόνοια.

Οι τέσσερις νέοι κατηγορούμενοι για τη φρικιαστική υπόθεση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης της 12χρονης από τον Κολωνό οδηγούνται στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθούν.

Και οι τέσσερις συνελήφθησαν μετά την έβδομη κατά σειρά κατάθεση που έδωσε τη Δευτέρα η 12χρονη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην ΓΑΔΑ. Ένας 63χρονος, ένας 82χρονος, ένας 43χρονος, αλλοδαπός κι ένας 46χρονος, αλλοδαπός, επίσης.

Ο 63χρονος που είχε καταγγελθεί από τον πατέρα ανήλικης πως της έστελνε φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο και της ζητούσε «ερωτικό ραντεβού», είχε συλληφθεί πριν από μερικές ημέρες στην Ομόνοια.

Τότε, αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο η 12χρονη από τον Κολωνό όταν είδε το πρόσωπό του στα ρεπορτάζ, τον αναγνώρισε ως έναν από τους άνδρες που είχαν έρθει σε επαφή μαζί της, γεγονός που οδήγησε τελικά στη σύλληψη του.

Ο δικηγόρος του 63χρονου δήλωσε: «Λάβαμε γνώση της κατηγορίας, κατηγορούμεθα ότι έναντι αμοιβής 70 ευρώ, επιδιώξαμε την ερωτική συνεύρεση με την ανήλικη, αρνούμαστε βέβαια την κατηγορία».

Οι κατηγορούμενοι έλαβαν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη.

«Τον νάρκωνε και τον βίαζε»

Σοκ προκαλεί μία ακόμα φρικιαστική υπόθεση παιδεραστίας.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν 50χρονο ο οποίος κατηγορείται πως για διάστημα τριών ετών, βίαζε έναν ανήλικο αφού προηγουμένως του χορηγούσε ναρκωτικές ουσίες.

Ο άνδρας συνελήφθη μετά την καταγγελία του ανηλίκου και οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν σπίτι του μεταξύ άλλων :

*159 ναρκωτικά χάπια
*1,25 γραμμ. κοκαΐνης
*3,36 γραμμ. Μεφεδρόνης
*13 σκληρούς δίσκους και πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών
*καταγραφικό μηχάνημα με κάμερες
*αεροβόλο όπλο και γεμιστήρα με 4 φυσίγγια

Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε πως ο 50χρονος παράλληλα βιντεοσκοπούσε τις αποτρόπαιες πράξεις του.

Άλλες δύο συλλήψεις για την υπόθεση μαστροπείας και βιασμού

Σε ακόμη δύο συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας σε βάρος της 12χρονης στον Κολωνό.

Πρόκειται για έναν 43χρονο με καταγωγή από την Αλβανία και έναν 32χρονο με καταγωγή από το Πακιστάν, οι οποίοι αναμένονται να οδηγηθούν στις δικαστικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 30 συλλήψεις για την υπόθεση της 12χρονης.


πηγή: MEGA TV

Δολοφονία Αναστάζια: Στην Εισαγγελέα σήμερα ο 32χρονος για τη νέα δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση


23-06-2023

Ενώπιον της εισαγγελέως Κω θα προσαχθεί στις 3:30 μετά το μεσημέρι ο 32χρονος από το Μπαγκλαντές για να του απαγγελθεί και η νέα συμπληρωματική ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 27χρονης Αναστάζια από την Πολωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίωξη ασκείται μετά τα νέα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση. Πρόκειται για νέο βιντεοληπτικό υλικό που εντοπίστηκε και δείχνει τον 32χρονο να φεύγει από το σπίτι του μαζί με την 27χρονη.

Στη συνέχεια εμφανίζεται να επιστρέφει μόνος του και να αποχωρεί και πάλι από το σπίτι του κρατώντας κάποια αντικείμενα που φαίνεται να είναι το σεντόνι και οι σακούλες με τα οποία κάλυψε τη σορό της 27χρονης.

Το υλικό αυτό σε συνδυασμό με τις κινήσεις και τα στίγματα των κινητών του ίδιου και της 27χρονης «δείχνουν» τον 32χρονο ως τον δράστη του εγκλήματος.

Το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές είναι ο 32χρονος να επιχείρησε να βιάσει την άτυχη κοπέλα σε υπαίθριο χώρο κοντά στο σημείο που εντοπίστηκε η σορός της.

Η 27χρονη αντιστάθηκε και ο δράστης την στραγγάλισε.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δεν εμπλέκεται άλλο άτομο στο έγκλημα.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα εγκληματολογικά εργαστήρια είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί DNA στο σεντόνι και τις σακούλες διότι έμειναν πολλές ημέρες με τη σορό στο βαλτώδες σημείο που την είχε κρύψει ο δράστης και έχουν αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Έγκλημα στην Κω: Στον ανακριτή ο 32χρονος κατηγορούμενος


21-06-2023

Ενώπιον του ανακριτή της Κω βρίσκεται ο 32χρονος που κατηγορείται για την αρπαγή της 27χρονης Αναστάζια, η οποία τελικά βρέθηκε νεκρή στην περιοχή Αλυκές.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονίας της αλλοδαπής, έχει σχηματιστεί δικογραφία κατά παντός υπευθύνου και οι έρευνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω αλλά και του κλιμακίου του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία που λαμβάνουν και έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου της 27χρονης κοπέλας και φυσικά τον υπαίτιο, τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που συνετέλεσαν σε αυτό το έγκλημα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυστύχημα στα Τέμπη: Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο διευθυντής Συντήρησης του ΟΣΕ


19-06-2023

Προθεσμία για να απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, ζήτησε και πήρε για αρχές Ιουλίου, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων & Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ, Ζαχαρίας Στουρνάρας, ο οποίος εμπλέκεται στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και κατηγορείται για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών.

Παράλληλα, ο εφέτης ανακριτής καλεί τις επόμενες ημέρες επιβάτες της αμαξοστοιχίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην διάσωση και την βοήθεια άλλων επιβατών, ώστε να συνεισφέρουν στην έρευνα της υπόθεσης.

Τέλος, ο δικηγόρος του αποθανόντος μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας ζήτησε από τις δικαστικές αρχές όλες τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έγιναν το βράδυ της μοιραίας νύχτας του δυστυχήματος.

Σημειώνεται, πως η έρευνα για τα αίτια και τις ευθύνες του δυστυχήματος συνεχίζονται από τον ανακριτή, ενώ δεν αποκλείεται να ασκηθούν στο μέλλον και άλλες διώξεις σε πρόσωπα που έχουν ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τη Θεσσαλονίκη χτύπησε η κακοκαιρία – Εγκλωβίστηκαν οδηγοί – 300 κλήσεις στην Πυροσβεστική17-06-2023

Τουλάχιστον 300 κλήσεις έχει λάβει μέχρι στιγμής η πυροσβεστική, κυρίως για αντλήσεις υδάτων μετά τις ισχυρές βροχές που έπληξαν περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένα ρέμα στον δήμο Παύλου Μελά υπερχείλισε, έχουν πλημμυρίσει σπίτια και παρασύρθηκαν σταθμευμένα οχήματα στην περιοχή.

Συνεργεία του δήμου έχουν σπεύσει από τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να απομακρύνουν τα φερτά υλικά, που έχει κατεβάσει το ρέμα, με το σημείο να έχει μετατραπεί σε λίμνη λάσπης.

Λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης σημειώθηκαν προβλήματα και στην περιφερειακή Θεσσαλονίκης καθώς πλημμύρισαν τα τούνελ του Ευόσμου και εγκλωβίστηκαν οχήματα. Οι οδηγοί για την ασφάλειά τους τα εγκατέλειψαν.

Ισχυρές καταιγίδες σημειώνονται και στη Χαλκιδική και τοπικά έντονες στις Σποράδες και στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Τελευταία ημέρα Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ – Από αύριο οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων


17-06-2023

Ολοκληρώνουν σήμερα τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, με την εξέταση και των τελευταίων μαθημάτων ειδικότητας. Σειρά θα έχουν από αύριο Σάββατο, οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουνίου, οι υποψήφιοι εξετάζονται στα εξής μαθήματα ειδικότητας: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Αύριο, Σάββατο 17 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων, με την εξέταση του μαθήματος των Αγγλικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοκ από τον θάνατο 8χρονου στην Ημαθία – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό


12-06-2023

Ερωτηματικά προκαλεί ο θάνατος 8χρονου αγοριού στην Ημαθία μετά από υψηλό πυρετό που εμφάνισε.

Σύμφωνα με το laikoyra.gr, το παιδί ανέβασε πυρετό το Σάββατο με αποτέλεσμα οι γονείς του να το μεταφέρουν σε νοσοκομείο της Νάουσας. Οι γιατροί εκεί διέγνωσαν ότι ενδεχομένως πρόκειται για ίωση και έτσι οι γονείς με τον 8χρονο έφυγαν από το νοσοκομείο.

Το παιδί ανέβασε ξανά πυρετό και επισκέφθηκε το νοσοκομείο για δεύτερη φορά, το Σάββατο. Στη συνέχεια ακολούθησε επιχείρηση διακομιδής του παιδιού από την αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ώστε να φτάσει ο 8χρονος όσο το δυνατό γρηγορότερα στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, το παιδί δεν τα κατάφερε και κατέληξε χθες το απόγευμα.

Πηγή: laikoyra.gr

Νέος σεισμός στην Αταλάντη – Αισθητός στην Αττική


10-06-2023

Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Richter κατεγράφη στις 13:04, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 103 χλμ. βορειοδυτικά των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διπλή εκτέλεση στον Κορυδαλλό: Μαφιόζικη επίθεση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών


08-06-2023

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο χώρο της νύχτας βλέπει η αστυνομία πίσω από τη διπλή δολοφονική επίθεση χθες το βράδυ στον Κορυδαλλό.

Μάλιστα ο τρόπος που έδρασαν οι δράστες αλλά και το παρελθόν των θυμάτων παραπέμπουν σε μαφιόζικη εκτέλεση και πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου, με τους αστυνομικούς να κάνουν λόγο για άλλο ένα επεισόδιο στον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές τα θύματα με συγγενική σχέση μεταξύ τους, είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές ενώ παλαιότερα φέρεται να είχαν σχέσεις με πολύ γνωστά ονόματα της νύχτας που επίσης έχουν δολοφονηθεί με παρόμοιο τρόπο.

Επίσης ο ένας από τους δύο άνδρες είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία οπαδού που είχε σημειωθεί το 2007 στην Παιανία.

Όπως φαίνεται οι δράστες που επέβαιναν σε όχημα τύπου τζιπ είχαν στήσει ενέδρα θανάτου στα δύο θύματα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στις 23:18 ειδοποιήθηκε το κέντρο της Άμεσης Δράσης για πυροβολισμούς στην οδό Σοφίας Βέμπο στο Κορυδαλλό.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις που εντόπισαν τον έναν άντρα νεκρό μέσα σε IX αυτοκίνητο μάρκας Mercedes  γαζωμένο από σφαίρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όχημα ήταν θωρακισμένο.

Δίπλα υπήρχε άλλο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Smart, επίσης χτυπημένο από σφαίρες.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν κηλίδες αίματος δίπλα από το Smart και ακολουθώντας τα ίχνη βρήκαν σε υπόγειο γκαράζ πολυκατοικίας τον δεύτερο άντρα, τραυματισμένο θανάσιμα από σφαίρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο καλάζνικοφ.

Λίγη ώρα αργότερα μετά τη δολοφονική επίθεση στην περιοχή του Σκαραμαγκά κοντά στην εθνική οδό εντοπίστηκε φλεγόμενο όχημα και εξετάζεται αν είναι αυτό των δραστών.

Ένας 61χρονος άνδρας νεκρός μετά από συμπλοκή στην πλατεία Βάθη


07-06-2023

Ενας 61χρονος Βούλγαρος εντοπίστηκε νεκρός, μέσα σε μια λίμνη αίματος, λίγο πριν από τις 05:00 τα ξημερώματα, στην πλατεία Βάθη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ, ο αλλοδαπός βρισκόταν έξω από κατάστημα στην οδό Καματερού, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ο δράστης κρατώντας ένα μαχαίρι. Ακολούθησε συμπλοκή, κατά την διάρκεια της οποίας ο άγνωστος μαχαίρωσε στο στήθος τον 61χρονο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Αμέσως μετά, ο δράστης τράπηκε σε φυγή προς την οδό Καποδιστρίου. Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Σημειώνεται, επίσης, ότι την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Νέα σύλληψη για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό


2/06/2023

Μια ακόμα σύλληψη έκανε η αστυνομία για την υπόθεση μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό. Πρόκειται για 48χρονο από το Μπαγκλαντές.

Συνελήφθη βάσει εντάλματος κατηγορούμενος για γενετήσια πράξη με ανήλικη έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση.

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά από την αποκάλυψη της υπόθεσης βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης μαθήτρια στον Κολωνό, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας και οδηγούν σε νέες συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ακόμη 7 ανδρών ανάμεσα τους ήταν και ένας 48χρονος πατέρας, μαζί με τον 20χρονο γιο του.

Τραγική εξέλιξη: Βρέθηκε νεκρό το δύο ετών κοριτσάκι που είχε χαθεί στον Πύργο


30/05/2023

Τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες για την ανεύρεση του δίχρονου κοριτσιού που είχε χαθεί χθες στον Πύργο Ηλείας . Το παιδί βρέθηκε νεκρό σε αρδευτικό κανάλι της περιοχής.

Στις έρευνες, συμμετείχαν άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, καθώς επίσης αστυνομικοί και πυροσβέστες από υπηρεσίες του Πύργου.

Σύμφωνα με την οικογένεια του νηπίου, που διέμενε σε καταυλισμό στην περιοχή του Πύργου, το δίχρονο κορίτσι χάθηκε ξαφνικά χθες το μεσημέρι και αμέσως μετά ειδοποίησαν την αστυνομία και την πυροσβεστική.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις νέες εκλογές – Το μπόνους και οι λίστες


27/5/2023

Στις εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, που επαναφέρει το μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα.

Η διαφορά του με το μπόνους των εκλογών του 2007 και από το 2012 έως το 2019, είναι ότι δεν είναι σταθερό αλλά κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Εάν αυτό λάβει 25% το μπόνους είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή. Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα (και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων), με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. ‘Αρα, το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους εξασφαλίζει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%, όπως έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.

Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα λάβουν αθροιστικά τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%. Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο. Όπως ανέφεραν ειδικοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με επτακομματική στο 39,3%.

Εκλογές με λίστα

Οι επικείμενες εκλογές διαφέρουν από αυτές της 21ης Μαΐου και στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων. Θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα), καθώς θα επαναπροκηρυχθούν σε διάστημα λιγότερο από 18 μήνες από τις προηγούμενες. Με αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές Επικρατείας.

Προφανώς, τα κομματικά επιτελεία και οι πολιτικοί αρχηγοί θα καταρτίσουν τις λίστες των ψηφοδελτίων λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά κατάταξης των βουλευτών στις πρόσφατες εκλογές, αν και δεν δεσμεύονται για κάτι τέτοιο από την εκλογική νομοθεσία. Έχουν, δηλαδή, το δικαίωμα να συμπεριλάβουν υποψηφίους ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και να θέσουν εκτός ψηφοδελτίων ή να κατατάξουν χαμηλότερα στη λίστα υποψηφίους, οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Πώς ψηφίζουν ετεροδημότες και κάτοικοι του εξωτερικού

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις τελευταίες εκλογές, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την α΄ αναθεώρηση του 2023, και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Σε ό,τι αφορά στους ετεροδημότες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές, όσοι είχαν υποβάλει ετεροχρονισμένα τη σχετική αίτηση.

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει εγκριθεί 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Εάν οι νέες εκλογές προκηρυχθούν τη Δευτέρα 29 Μαΐου, τότε αυτή τη δυνατότητα θα έχουν όποιων η αίτηση εγκρίθηκε έως τις 17 Μαΐου.

Τα βήματα προς τις νέες εκλογές

Κατά τα λοιπά, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες ενόψει των εκλογών που θα πρέπει να ακολουθηθούν από την αρχή. Δύο ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από τους ένστολους στους προϊσταμένους και διοικητές τους σχετικά με την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Τα κόμματα εντός τριών ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα πρέπει να δηλώσουν το όνομα και το έμβλημά τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εντός επτά ημερών να καταρτίσουν και να υποβάλλουν τους συνδυασμούς τους στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρησης υποψηφίων. Τρεις ημέρες μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο ‘Αρειος Πάγος ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς.

Εντός 10 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου οι αντιπεριφερειάρχες καθορίζουν τα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν και ακολούθως, το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει τους σχετικούς πίνακες όλης της επικράτειας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η τελευταία λαμβάνει, παράλληλα, τις ονομαστικές καταστάσεις των δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων, ασκούμενων δικηγόρων κ.λπ. για τον διορισμό τους με κλήρωση ως εποπτών και δικαστικών αντιπροσώπων. Στα πρωτοδικεία κληρώνονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών του κάθε εκλογικού τμήματος και οι αναπληρωτές τους. Στην κλήρωση περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής, έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού και είναι κάτω των 65 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκλογές 2023: Συντριπτική η νίκη της Ν.Δ. – Στις 20 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ
21/5/2023

Πάνω από το 60% η συμμετοχή στις Εθνικές εκλογές 2023 ξεπερνώντας το ποσοστό του 57,78% που ήταν το 2019.

Δήλωση Μητσοτάκη έξω από τα γραφεία της ΝΔ

«Ευχαριστώ από καρδιάς. Η σημερινή νίκη ανήκει σε όλους εσάς. Στην κυριολεξία όλη η Ελλάδα είναι μπλε σήμερα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και πανηγύριζε το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι δούλεψαν τόσο σκληρά για να πετύχουμε αυτή τη μεγάλη νίκη που ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θέλω σήμερα να ευχαριστήσω προσωπικά όλους τους στενούς μου συνεργάτες. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης τετραετίας δώσαμε πολλές μάχες κρατήσαμε τη χώρα όρθια και έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια καλύτερη πατρίδα.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της κομματικής μας οργάνωσης. Επιβεβαιώσατε στην πράξη ότι η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη.

Ενσωμάτωση 89% (22:56)

Ν.Δ.: 40,81 έδρες 145
ΣΥΡΙΖΑ: 20,07% έδρες 72
ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ: 11,61% έδρες 42
ΚΚΕ: 7,17% έδρες 25
Ελληνική Λύση: 4,46% έδρες 16
ΝΙΚΗ:2,92%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,85%
Μέρα25: 2,57%

Κουτσούμπας: Σημαντική η άνοδος του ΚΚΕ

Καρπό της πείρας των εργατικών λαϊκών δυνάμεων χαρακτήρισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τη σημαντική άνοδο του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές. Χαιρέτισε εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τους χιλιάδες ψηφοφόρους που έκαναν το βήμα και στήριξαν το ΚΚΕ, αλλά και όσους συμπορεύθηκαν μαζί του στην πορεία προς τις εκλογές. Για το αποτέλεσμα της κάλπης, σχολίασε πως είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης που θα συνεχίσει «στην ίδια αντιλαϊκή κατέυθυνση».

Τσίπρας: Εξαιρετικά αρνητικό το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «εξαιρετικά αρνητικό».

«Εξαιρετικά αρνητικό το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα για να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα. Θα υπάρξει νέα αναμέτρηση. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται. Να ευχαριστήσω τους χιλιάδες που μας τίμησαν και τα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Η Ν.Δ. έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Η Ν.Δ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι αλλά μας ζήτησαν να τρέξουν πιο γρήγορα το δρόμο της προόδου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

«Ευχαριστώ από καρδιάς τα εκατομμύρια Ελλήνων που και ανέδειξαν τη Ν.Δ. το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο νικητή. Για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή. Η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία ηττήθηκε. Η ενότητα νίκησε το διχασμό. Αισθάνομαι υπερήφανος για την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους μου ένα τέτοιο ποσοστό, οι πολίτες θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Συνεπής στις δεσμεύσεις μου, θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το σύνταγμα. Τα μαθηματικά της απλής αναλογικής οδηγούν σε αδιέξοδα.
Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία, ώστε η χώρα να έχει σύντομα έμπειρο χέρι στο τιμόνι της.
Σήμερα κλείνει ένας κύκλος κι ανοίγει ένας καινούργιος. Συνεχίζουμε και προχωράμε σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».

Ενσωμάτωση 80% (22:13)

Ν.Δ.: 40,82 έδρες 145
ΣΥΡΙΖΑ: 20,06% έδρες 72
ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ: 11,71% έδρες 42
ΚΚΕ: 7,13% έδρες 25
Ελληνική Λύση: 4,48% έδρες 16
ΝΙΚΗ:2,93%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,83%
Μέρα25: 2,54%

Τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα με Κυριάκο Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά τις 21:30. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στον Κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Βελόπουλος – Ελληνική Λύση: «Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι»

«Από 10 βουλευτές πήγαμε στους 16. Ευχαριστούμε τους Έλληνες που τίμησαν την Ελληνική Λύση. Δεν προδώσαμε κανέναν. Το αποδείξαμε και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε», ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι» σημείωσε σχολιάζοντας δημοσκοπήσεις που ήθελαν την Ελληνική Λύση εκτός Βουλής όπως τόνισε.

Ενσωμάτωση 61,57% (21:28)

Ν.Δ.: 40,87 έδρες 145
ΣΥΡΙΖΑ: 20,09% έδρες 72
ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ: 11,97% έδρες 42
ΚΚΕ: 7,04% έδρες 25
Ελληνική Λύση: 4,49% έδρες 16
ΝΙΚΗ:2,93%
Πλεύση Ελευθερίας:2,78%
Μέρα25: 2,48%

Στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη έφτασε στις 21:30 ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη βραδιά για τη δημοκρατική παράταξη. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που υπέγραψαν αυτή την πολύ μεγάλη νίκη σήμερα», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για τα διαφαινόμενα αποτελέσματα των εκλογών.

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου έφτασε στις 21:10 ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενημέρωση από Υπουργείο Εσωτερικών

5 κομματική Βουλή

Το ΜεΡΑ25 εκτός Βουλής

Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ δεν μπαίνουν Βουλή

Σφάλμα εκτίμησης – + 0,5%

Νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα επίσημα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ.

Με καταμετρημένο το 40% των ψήφων η εκτίμηση είναι η εξής:

ΝΔ: 41,6% και 146 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 20% και 71 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,7% και 42 έδρες

ΚΚΕ: 7,2% και 25 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,5% και 16 έδρες

Νίκη: 2,9%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,8%

ΜέΡΑ 25: 2,4%

Γεραπετρίτης: Ο λαός έδωσε καθαρή καθαρή εντολή για αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία

«Θα περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια πολύ σημαντική νίκη» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς.

«Ο λαός αξιολόγησε το παρελθόν, αλλά ψήφισε για το μέλλον του. Έδωσε καθαρή καθαρή εντολή για αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία.
Θέλω να δεσμευτώ ότι εμείς θα εργαζόμαστε σκληρά για το καλό της πατρίδα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να δεσμευτεί για μεγάλες ρίξεις, για μεγάλες αλλαγές, για ευημερία.
Δεσμευόμαστε με σοβαρότητα, να συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΜεΡΑ25-Αμπατζίδη: θεωρούμε δεδομένο ότι το ΜέΡΑ25  θα βρίσκεται εντός Βουλής

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών σχολίασε μιλώντας στον  Αθήνα 9.84 η Μαρία Αμπατζίδη, υποψήφια με  το ΜέΡΑ25 στην Ανατολική Αττική.

«Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα, ωστόσο, θεωρούμε δεδομένο ότι το ΜέΡΑ25  θα βρίσκεται εντός Βουλής. Ο αγώνας που δόθηκε ήταν έντονος και με χαρακτηρισικά ρήξης. Ευελπιστούμε ότι ο λαός έχει καταλάβει ότι είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση σε σχέση με τα συστημικά κόμματα. Σήμερα είναι η αφετηρία για τη δεύτερη προεκλογική περίοδο που θα είναι πολύ έντονη», ανέφερε.

 

Τελικό exit poll – Έως 14 μονάδες η διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ

Νίκη της ΝΔ δείχνει το κοινό exit poll -με ενσωμάτωση στο 100% του δείγματος, ώρα 20:00- των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Σύμφωνα με αυτό τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 37,5-41,5%

ΣΥΡΙΖΑ 23,5-27,5%

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ 11,5-12,5%

ΚΚΕ 6,5-7,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5-5,3%

ΜεΡΑ25 2,5-3,5 %

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,5-3,5%

ΝΙΚΗ 2,5-3,5

ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 2,2%

ΚΚΕ: Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τις κάλπες

Ικανοποίηση για την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ, που υπολογίζεται γύρω στις δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αναμέτρηση του 2019, εκφράζουν στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζοντας πάρα πολύ σημαντική την ανάδειξή του σε τρίτη δύναμη στην Αττική.
Τα ίδια στελέχη, σχολιάζοντας τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ως παράγοντας συντηρητικοποίησης ενός κόσμου», θυμίζοντας ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε ψηφίσει το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ.

Α. Σκέρτσος: «Τα exit polls δείχνουν μία σαφή τάση, μία ανανέωση της εντολής προς τη ΝΔ, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που ζητά η ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ‘Ακης Σκέρτσος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του exit poll κατά την προσέλευσή του στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα

Στον ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη αντίδραση του μετά τα exit polls ήταν «ας περιμένουνε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα, γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε. Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα».

ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ: Αυξήσαμε τα ποσοστά μας

Από το ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι «εφόσον επιβεβαιωθούν τα ποσοστά του exit poll το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του κατά 40% και αυξάνει τις δυνάμεις του. Σχολιάζοντας τη διαφορά Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε “χρυσός χορηγός” της Νέας Δημοκρατίας». Επιμένουν στο κάλεσμα του Νίκου Ανδρουλάκη προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να επιστρέψουν σπίτι τους, κατέληξαν.

Στελέχη Ν.Δ: Ζητήσαμε καθαρή νίκη και φαίνεται να επιτυγχάνεται

Στελέχη της ΝΔ μετά την ανακοίνωση των exit polls σημείωναν: «Περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που ζητούσαμε για καθαρή νίκη με διαφορά φαίνεται να επιτυγχάνεται».

Σπανού: Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε – Άρχισε η διαδικασία καταμέτρησης

Σε λίγα λεπτά η Singular Logic θα ανακοινώσει την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ανέφερε η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, σε δήλωσή της λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Όπως ανέφερε στο Κέντρο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε ομαλά και πλέον άρχισε η διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων αρχικά σε επίπεδο συνδυασμών και στη συνέχεια με την καταμέτρηση των σταυρών. Τα όποια ζητήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αντιμετωπίστηκαν άμεσα, πρόσθεσε η κ. Σπανού.

Exit poll – Στις 11 μονάδες η διαφορά

Η πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα με το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00 δόθηκαν από τα exit poll των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Με την ενσωμάτωση του 80% του exit poll 2023 τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 36-40%
ΣΥΡΙΖΑ: 25-29%
ΚΙΝΑΛ: 9,5-12,5%
ΚΚΕ:6-8%
Ελληνική Λύση 3,5% -5,5%
ΜέΡΑ25: 2,5% – 4,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,2% – 4,2%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 6,8-4,8%

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα η ΝΔ παίρνει 121 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΠΑΣΟΚ 35, το ΚΚΕ 22, η Ελληνική Λύση 15 έδρες, το ΜεΡΑ 25 11 και η Πλεύση Ελευθερίας, αν μπει στη Βουλή 10 έδρες.

Στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς έφτασε λίγο πριν τις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του. «Λίγο υπομονή θα κάνετε, θα τα πούμε όλα», δήλωσε.

Συμμετοχή

Νωρίτερα στοιχεία για την συμμετοχή των εκλογέων στις κάλπες έδωσε ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση, η συμμετοχή των εκλογέων μέχρι τις 17:00 ήταν 48,76%.

Πόση ζημιά προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κατρούγκαλος – Σήμερα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


19/5/2023

Το άγχος του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι θυμίζει η σημερινή ημέρα για την Κουμουνδούρου, καθώς μέχρι το βράδυ θα δουν το φως της δημοσιότητες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες θα καταγράφεται και η ζημιά που μπορεί να προκάλεσε στο κόμμα η υπόθεση του Γ. Κατρούγκαλου.

Ο τελευταίος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, ανακοινώνοντας ότι θέτει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης, ωστόσο το όνομα του θα βρίσκεται κανονικά στα ψηφοδέλτια του κόμματος, δεδομένου πως αυτά έχουν επικυρωθεί από τον Άρειο Πάγου και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αλλαγών.

Ακόμα όμως και αν εκλεγεί ο κ. Κατρούγκαλος, θα είναι βουλευτής μιας ημέρας, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές. Αυτό σημαίνει πως ο Α. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να αφαιρέσει το όνομα του από τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, καθώς τα ψηφοδέλτια επανακατατίθενται στον Άρειο Πάγο. Στενοί συνεργάτες του Α. Τσίπρα κάνουν λόγο για ένα “αχρειάστο” αυτογκόλ, ελπίζοντας ωστόσο ότι δεν θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στο αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαιου.

Ο Α. Τσίπρας, ενοχλημένος από την άστοχη παρέμβαση του πρώην υπουργού εργασίας στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία συντάγματος, φρόντισε να “αδειάσει” εκ νέου τον Γ. Κατρούγκαλο. Όπως είπε “Το Συμβόλαιο της αλλαγής, που ζητάμε από τον λαό να επικυρώσει, μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα”.

Εκτός εκλογικής μάχης ο Κατρούγκαλος–ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος παρεκκλίνει του Συμβολαίου Αλλαγής τίθεται εκτός συλλογικής προσπάθειας


18/5/2023

Εκτός εκλογικής μάχης θέτει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στελέχη που αποκλίνουν από το Συμβόλαιο Αλλαγής, στοχεύοντας τον Γιώργο Κατρούγκαλο μετά τη δήλωσή του για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.


Στην δήλωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει:


«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του»

Την αποχώρηση του από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας γνωστοποίησε νωρίτερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί αύξησης των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπό το βάρος και του «αδειάσματος» που εισέπραξε από το κόμμα του ο Γιώργος Κατρούγκαλος με δημόσια ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνει πως αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για την επίμαχη τοποθέτηση του και γνωστοποιεί πως αποσύρεται από την εκλογική μάχη.


Δείτε αναλυτικά τη δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου:


«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Δένδιας: Το συμφέρον της Τουρκίας είναι μια φιλική Ελλάδα, αλλά πολλές φορές η Άγκυρα δεν το βλέπει


17/5/2023

Η Ελλάδα και η Τουρκία, δύο γειτονικές χώρες, μπορούν – μια και το κλίμα αυτό το διάστημα είναι καλό – να βρουν μία άκρη, μήπως και μπορέσουν να πάνε τη διαφορά τους στη Χάγη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στα «Parapolitika 90.1 FM». Είπε πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρωτοβουλίες για την προσφυγή στη Χάγη, «διότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν με μια φρέσκια ματιά οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, με ένα πολιτικό κεφάλαιο».

Εάν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση του Νίκου Δένδια είναι ότι «βεβαίως πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε κάποια πρωτοβουλία από κάποιον τρίτο».

Σε ερώτηση αν τα ήρεμα νερά μπορούν να συνεχιστούν στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως είναι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» το οποίο μπορεί να γίνει «πόρτα» αν προσπαθήσουν και οι δυο πλευρές. Μάλιστα, δήλωσε πεπεισμένος ότι το μπορεί να γίνει «πόρτα», αν η Τουρκία καταλάβει την ευκαιρία και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που τελειώνει τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών «με ένα κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορεί κάτι να γίνει και εκεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι το συμφέρον της Τουρκίας είναι να έχει μια φιλική Ελλάδα και σημείωσε πως ενώ «εμείς το βλέπουμε και το επιδιώκουμε, η Τουρκία σε πολλές φάσεις δεν το βλέπει και δεν το επιδιώκει».

Παρατήρησε ότι η Τουρκία, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έδειξε υπευθυνότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καθώς και ότι υπήρχε τεράστια προσοχή στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν υπήρχαν υπερπτήσεις, παραβιάσεις, πτητική δραστηριότητα. «Υπήρχε ένα κλίμα που επιτρέπει αμέσως μετά τις εκλογές και των δύο χωρών, να υπάρξει μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης και συζήτησης επί της διαφοράς» επεξήγησε.

Κληθείς να απαντήσει για αναφορά του κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης, ότι κάποια στιγμή, φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η στιγμή που η ελληνική φρεγάτα μπούκαρε στο ελικοδρόμιο της τουρκικής φρεγάτας με τους στόλους στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι προφανές τι στιγμή ήταν. «Όταν δύο χώρες δηλαδή – το ότι είναι μέλη της ίδιας στρατιωτικής Συμμαχίας συνιστά οξύμωρο – βγάζουν τους στόλους τους έξω, και τα βαπόρια τους όλα έξω, τα πράγματα δεν είναι καλά» σημείωσε.

Όσον αφορά τις θέσεις των κομμάτων στην εξωτερική πολιτική, ο Νίκος Δένδιας διαπίστωσε πως υπάρχει εθνική κατανόηση.

Ακόμα, ανέδειξε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και τη σημασία της ένταξής της έγκαιρα σε Συμφωνίες και έχοντας δημιουργήσει υποδομές.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην Αλβανία: «Μετά από πολλά χρόνια, έχουμε καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία, υποδειγματική συμφωνία για το θέμα των θαλασσίων ζωνών στο βόρειο Ιόνιο, που περιλαμβάνει ακριβώς, ακριβώς ό,τι προτείνουμε στην Τουρκία και η Τουρκία αρνείται. Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, 12 ναυτικά μίλια, Χάγη» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του νεοκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, επανέλαβε τα λόγια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, τότε σύλληψη υποψηφίου δυο μέρες πριν από δημοτικές εκλογές είναι μέγα σκάνδαλο. Επιπροσθέτως, τόνισε πως η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ οδηγεί σε κράτος δικαίου. «Σε κράτος δικαίου δικαστικά σκάνδαλα δεν συμβαίνουν» σημείωσε με νόημα.

Ερωτηθείς για το αν μπορεί ο Μπελέρης να είναι στη φυλακή μετά την εκλογή του, επισήμανε πως η Αλβανία μπήκε σε μία μεγάλη περιπέτεια και πρόσθεσε πως δεν κατανοεί τον λόγο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Washington Post: Ο Πριγκόζιν προσφέρθηκε να προδώσει τις θέσεις ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία


15/5/2023

Δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post , το οποίο επικαλείται απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζει πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, μέχρι πρόσφατα έμπιστος συνεργάτης του Πούτιν, ιδιοκτήτης και αρχηγός της διαβόητης οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, προσφέρθηκε να αποκαλύψει στην ουκρανική κυβέρνηση τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων

Το ερώτημα εάν πρόδωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν διατυπώνει η αμερικανική εφημερίδα μεταφέροντας την πληροφορία ότι τον περασμένο Ιανουάριο μέσω επαφών που διατηρούσε με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ο Πριγκόζιν προσφέρθηκε να αποκαλύψει στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων με αντάλλαγμα οι ουκρανοί διοικητές να αποσύρουν τους στρατιώτες τους γύρω από την περιοχή του Μπαχμούτ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Κίεβο απέρριψε την πρόταση του αρχηγού της Wagner. Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε διαρροές απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πλατφόρμα Discord. Σημειώνεται ότι ο Πριγκόζιν είχε απειλήσει με βίντεο του ότι αποσύρει τους μισθοφόρους της Wagner από την περιοχή γύρω του Μπαχμούτ αν η Μόσχα δεν αποστείλει πυρομαχικά.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα “Στα τέλη Ιανουαρίου, με τις μισθοφορικές δυνάμεις του να πεθαίνουν κατά χιλιάδες για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ , ο αρχηγός και ιδιοκτήτης του Ομίλου Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν έκανε στην Ουκρανία μια εξαιρετική προσφορά.

Ο Πριγκόζιν είπε στους Ουκρανούς ότι εάν οι διοικητές τους απέσυραν τους στρατιώτες τους από την περιοχή γύρω από το Μπαχμούτ, θα έδινε στο Κίεβο πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, τις οποίες η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να τους επιτεθεί. Ο Πριγκόζιν μετέφερε την πρόταση στις επαφές του στη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, με την οποία διατηρούσε μυστικές επικοινωνίες κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με προηγουμένως μη αναφερθέντα έγγραφα πληροφοριών των ΗΠΑ που διέρρευσαν στην πλατφόρμα ομαδικής συνομιλίας Discord.

Ο Πριγκόζιν έχει δημόσια αντιπαρατεθεί με Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές, ότι δεν καταφέρνουν να εξοπλίσουν και να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις του, οι οποίες παρείχαν ζωτική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας. Αλλά είναι επίσης σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να θεωρήσει την προσφορά του Πριγκόζιν να ανταλλάξει τη ζωή των μαχητών του Βάγκνερ με Ρώσους στρατιώτες ως προδοτική προδοσία.

Το έγγραφο που διέρρευσε δεν καθιστά σαφές ποιες θέσεις ρωσικών στρατευμάτων προσφέρθηκε να αποκαλύψει ο Πριγκόζιν.

Δεκάδες άκρως απόρρητα έγγραφα έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο, αποκαλύπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες που προορίζονται για ανώτερους στρατιωτικούς και ηγέτες πληροφοριών. Σε μια αποκλειστική έρευνα, η The Post εξέτασε επίσης πολλά πρόσθετα μυστικά έγγραφα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ποιος διέρρευσε τα έγγραφα; Ο Τζακ Τεϊσέιρα, ένα νεαρό μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, κατηγορήθηκε στην έρευνα για διαρροές εκατοντάδων σελίδων απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών. Η Post ανέφερε ότι το άτομο που διέρρευσε τις πληροφορίες μοιράστηκε έγγραφα με έναν μικρό κύκλο διαδικτυακών φίλων στην πλατφόρμα συνομιλίας Discord.

Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν για την Ουκρανία; Τα έγγραφα αποκαλύπτουν βαθιές ανησυχίες για την τροχιά του πολέμου και την ικανότητα του Κιέβου να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με εκτίμηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας μεταξύ των εγγράφων που διέρρευσαν, «οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης είναι απίθανες κατά το 2023».

Δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Πριγκόζιν έχει μιλήσει πολλές φορές με ουκρανική Διεύθυνση Πληροφοριών, γνωστή ως HUR. Ένας αξιωματούχος είπε ότι ο Πριγκόζιν έκανε την προσφορά για τον Μπαχμούτ περισσότερες από μία φορές, αλλά ότι το Κίεβο την απέρριψε επειδή οι αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονται τον Πριγκόζιν και θεώρησαν ότι οι προτάσεις του θα μπορούσαν να ήταν ανειλικρινείς. Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχουν παρόμοιες αμφιβολίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με τις προθέσεις του Πριγκόζιν.

Σε συνέντευξή του στην Washington Post αυτόν τον μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δεν επιβεβαίωσε τις επαφές με τον Πριγκόζιν ενώ αντιτάχθηκε επίσης στη δημόσια προβολή απόρρητων πληροφοριών και είπε ότι πιστεύει ότι οι διαρροές έχουν ωφελήσει τη Ρωσία.


Πηγή: Washington Post


Σερβία: Εννιά νεκροί, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, από επίθεση εφήβου σε σχολείο
3/5/2023

Ένα 14χρονο αγόρι πυροβόλησε τη δασκάλα του σήμερα το πρωί μέσα στην τάξη ενός σχολείου στο Βελιγράδι προτού ανοίξει πυρ εναντίον άλλων μαθητών και φρουρών ασφαλείας σκοτώνοντας οκτώ μαθητές και έναν φύλακα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, ο πατέρας ενός εκ των παιδιών στο σχολείο Vladislav Ribnikar, είπε ότι η κόρη του βρισκόταν μέσα στην τάξη όταν ο έφηβος άνοιξε πυρ. «Κατάφερε να ξεφύγει. (Το αγόρι)…πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και έπειτα ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως», είπε ο Μιλόσεβιτς στο δίκτυο N1.

Ο Μίλαν Νεντέλτζκοβιτς, ο δήμαρχος της συνοικίας Βρατσάρ στο κεντρικό Βελιγράδι όπου βρίσκεται το σχολείο, είπε ότι οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν τη ζωή της δασκάλας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι οκτώ μαθητές και ένας σχολικός φύλακας σκοτώθηκαν και έξι μαθητές νοσηλεύονται μαζί με τη δασκάλα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας 14χρονος μαθητής.

«Είδα τον φρουρό ασφαλείας πεσμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίμα στις μπλούζες τους. Λένε ότι (ο φερόμενος δράστης) ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Είχε έρθει στην τάξη πρόσφατα», πρόσθεσε ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος έσπευσε στο σχολείο μετά την επίθεση.

Αστυνομικοί με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το σχολείο.«Είδα παιδιά να φεύγουν τρέχοντας από το σχολείο και να ουρλιάζουν. Ήρθαν γονείς πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μια μαθήτρια που φοιτά σε παρακείμενο γυμνάσιο.

Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο και διενεργείται έρευνα για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι ένοπλες επιθέσεις είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο στη Σερβία, όπου οι νόμοι περί οπλοκατοχής είναι πολύ αυστηροί. Ωστόσο στα δυτικά Βαλκάνια υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα έπειτα από τους πολέμους και τις ταραχές των ετών του ’90.

Οι σερβικές αρχές έχουν χορηγήσει αμνηστία σε πολλούς πολίτες που παρέδωσαν ή δήλωσαν τα παράνομα όπλα τους.

 AΠΕ-ΜΠΕ

Κόβουν τα είδη πολυτελείας οι Έλληνες λόγω ακρίβειας - Πώς ψωνίζουν πλέον οι καταναλωτές

5/4/2023

Κίνηση οχύρωσης απέναντι στις ανατιμήσεις που έχουν περάσει έως τώρα στην αγορά και ειδικότερα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, έχουν κάνει αρκετοί Έλληνες καταναλωτές, περιορίζοντας ή και διακόπτοντας εντελώς τις αγορές προϊόντων πολυτελείας ή και πιθανώς των περιττών καταναλωτικών αγαθών.

Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ δείχνουν ότι όσοι επισκέπτονται τις εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αισθάνονται ότι οι τιμές των προϊόντων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και φέτος, σε συνέχεια των περσινών ανατιμήσεων. Ένα ακόμα αντίμετρο από πλευράς καταναλωτών στην υφιστάμενη κατάσταση αποτελεί η στροφή σε φθηνότερες μάρκες προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο αγοραστές αναζητά ειδικές τιμές και προσφορές.

Την ίδια στιγμή, ο εκάστοτε καταναλωτής εμφανίζεται πλέον διστακτικότερος στο να πληρώσει για ένα ποιοτικότερο προϊόν, καθότι το σχετικό ποσοστό εκείνων που θα το έκαναν, από 44% που ήταν το 2021, το 2022 μειώθηκε στο 39%. Αυτό που κυρίως επιδιώκουν όσοι ψωνίζουν από ένα σούπερ μάρκετ, είναι να πληρώσουν παραπάνω σε κάποιες των περιπτώσεων, αλλά μόνο για ένα προϊόν που θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια κατανάλωσης (π.χ. μεγαλύτερες ή οικονομικές συσκευασίες).

Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κωνσταντίνος Αγγελολουκάς από πλευράς της NielsenIQ εξετάζουν τις συνήθειες των καταναλωτών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη καθώς και σε πέντε μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας.

Επισημαίνεται ότι ο Έλληνας καταναλωτής έχει ξεκινήσει εκπτώσεις στις δαπάνες του στα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για μείωση δαπανών που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τον περιορισμό αγορών βιολογικών προϊόντων ή συγκεκριμένων συστατικών των τροφίμων που αγοράζει, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές στο ράφι.

Ταυτόχρονα η ζέση που παλαιότερα είχε παρουσιαστεί για τοπικά προϊόντα – κυρίως στη διάρκεια των lockdown και της πανδημίας - φαίνεται να εξασθενεί.


Ο πληθωρισμός αύξησε το μηνιαίο καλάθι κατά 20 ευρώ το μήνα


Ενδεικτικό πάντως των πληθωριστικών αναταράξεων είναι ότι στη διάρκεια του 2022 η μέση μηνιαία δαπάνη των Ελλήνων από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για προϊόντα νοικοκυριού ανήλθε στα 312 ευρώ – αποτελεί την υψηλότερη τιμή της τελευταίας πενταετίας - σε σχέση με τα 292 ευρώ του 2021, γεγονός που αποτυπώνει τις ανατιμήσεις που πέρασαν στο σύνολο των πωλούμενων αγαθών στα ράφια των αλυσίδων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η μέση μηνιαία δαπάνη του Έλληνα καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7% από το 2021 στο 2022, εντούτοις βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των 341 που ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το σύνολο των καταναλωτών, 7 στους 10 δηλώνουν ότι γνωρίζουν αρκετά καλά τα προϊόντα που μπαίνουν στο καλάθι τους και αναφέρουν ότι επισκέπτονται σταθερά σε εβδομαδιαία βάση τα σούπερ μάρκετ για την πραγματοποίηση των βασικών τους αγορών. Επίσης, δύο φορές την εβδομάδα επισκέπτονται στα σημεία πώλησης για να πραγματοποιήσουν συμπληρωματικές αγορές. Το 44% δηλώνει ότι γνωρίζει τις τιμές για τα περισσότερα από τα προϊόντα που βάζει στο καλάθι του και το 26% ότι ξέρει όλες τις τιμές για τα προϊόντα που αγοράζει πιο συχνά.


Επιλογή καταστήματος ανάλογα με το ποιο είχε τις χαμηλότερες τιμές


Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς σχεδόν 1 στους 3 αγοραστές διάλεξε κατάστημα, ανάλογα με το ποιο ήταν εκείνο που είχε τις καλύτερες τιμές. Το ποσοστό αυτό συγκεκριμένα, ήταν στα επίπεδα του 30% το 2022 από 24% το 2021 και 22% το 2020. Οι καταναλωτές αναζητούν κυρίως προσφορές σε ψαρικά, φρέσκα προϊόντα, κρέας, προϊόντα περιποίησης σπιτιού, μωρομάντηλα και πάνες.

Στον αντίποδα αναζητούν λιγότερο τις προσφορές σε είδη που σχετίζονται με την παιδική διατροφή, στο φρέσκο γάλα καθώς και ευρύτερα στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επιπλέον, η ιδιωτική ετικέτα κινείται διαρκώς ανοδικά ως προς την επιλογή της το τελευταίο διάστημα από τους καταναλωτές. Μάλιστα, το 65% όσων την επιλέγουν εισέρχονται σε διαδικασία σύγκρισης τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων με τα επώνυμα, πριν τελικά επιλέξουν τι θα βάλουν στο καλάθι τους. Ένας παράγοντας που ευνοεί την στροφή στην ιδιωτική ετικέτα, είναι και η βελτιούμενη ποιότητα, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα αγαθά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα επώνυμα, θεωρώντας τα σχεδόν εφάμιλλα. Ταυτόχρονα όμως διακρίνουν και μία ικανοποιητική σχέση τιμής και ποιότητας στην ιδιωτική ετικέτα.


.capital


Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους


31/3/2023

Ξεκινά τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε 10.000 δικαιούχους, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Εντός της ημέρας στον ιστότοπο dypa.gov.gr/spitimou θα αναρτηθούν πίνακες με τα επιτόκια ανά τράπεζα, ώστε να ενημερωθούν και να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι με ποια τράπεζα θα συνεργαστούν στο πλαίσιο του στεγαστικού προγράμματος.

Τιμολόγια ρεύματος: Κάτω και από τα 9 σεντς η κιλοβατώρα τον Απρίλιο – Έρχεται νέο «Εξοικονομώ»


24/3/2023

Κάτω και από τα 9 σεντς ανά κιλοβατώρα πέφτει η ελάχιστη χρέωση για την ηλεκτρική ενέργεια τον Απρίλιο με βάση τις επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και τα τιμολόγια που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας ανήγγειλε επίσης για τον επόμενο μήνα την προκήρυξη νέου προγράμματος “Εξοικονομώ” για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια.

Η επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά (για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες) θα είναι τον Απρίλιο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα. Τα τιμολόγια του ρεύματος που ανακοινώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας ξεκινούν από 10,4 σεντς, οπότε η ελάχιστη χρέωση πέφτει στα 8,9 σεντς. Σε αυτήν την κατηγορία κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες) εντάσσεται το 90 % των νοικοκυριών. Στα 5,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα ορίστηκε η επιδότηση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο 1,5 λεπτό η επιδότηση για τους αγρότες.

Το κονδύλι των επιδοτήσεων τον Απρίλιο, που χρηματοδοτούνται κυρίως από τη φορολόγηση των ενεργειακών επιχειρήσεων και τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα φθάνει στα 24,4 εκατ. Ευρώ ενώ τους τελευταίους 20 μήνες, έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 9 δισ. ευρώ.

“Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης εξαιτίας της πτώσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν τα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης. Τον Απρίλιο οι καταναλωτές θα δουν ακόμη πιο μειωμένος λογαριασμούς σε σχέση με το Μάρτιο”, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η μόνη λύση για μόνιμη μείωση των τιμών της ενέργειας είναι η πράσινη μετάβαση και ανήγγειλε δύο νέα επιδοτούμενα προγράμματα που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για το νέο Εξοικονομώ 2023 με ενισχύσεις για την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών και το Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους που εντάσσεται στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν τα προγράμματα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών από ηλιακούς θερμοσίφωνες (100 εκατ. Ευρώ) και για φωτοβολταϊκά στη στέγη (200 εκατ. Ευρώ)ΑΠΕ- ΜΠΕ

Νερό: Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί λέει ο Κώστας Σκρέκας


21/3/2023


Tην κατηγορηματική δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί σε καμία περίπτωση το νερό που φτάνει στο σπίτι μας από τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα, της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και των κατά τόπους δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης επανέλαβε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega o υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. 


Ο θόρυβος για τυχόν ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης ξεκινησε στα τέλη Φεβρουαρίου όταν βγήκε στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Τον προβληματισμό δημιούργησε η απορία στο γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ρυθμιστική αρχή για την υδατική πολιτική.

«Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό. Το νερό είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό και για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο αυτό ορίζεται ρητά, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου. Ρητά ορίζεται ότι οι πάροχοι του νερού είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις» επανέλαβε ο υπουργός και συμπλήρωσε:
« Η κυβέρνηση δημιουργησε τη ρυθμιστική αρχή για να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε οικονομικά αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να θεωρείται ότι είναι κρατική ενίσχυση.

»Είχαμε πάντα ένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επειδή αυτές είναι εταιρείες δημοτικές ή εταιρείες του Δημοσίου πάντα όταν θέλαμε να τις ενισχύσουμε οικονομικά πάντα έπρεπε να προσφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παίρνουμε έγκριση ότι αυτό δεν είναι κρατική ενίσχυση».

Ο Κώστας Σκρέκας επεκτάθηκε ειδικά για το πόσιμο νερό: «Έχουμε 295 οργανισμούς και εταιρείες παροχείς πόσιμου νερού στην Ελλάδα. Υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που με νόμο υποχρεούνται όλοι οι οργανισμοί ύδατος να ανεβάζουν στοιχεία. Το 60% των 295 εταιρειών παροχής ύδατος δεν ανεβάζει τα στοιχεία. Στο 40% βλέπουμε ότι υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που χρεώνουν έως και 200%, δηλαδή δύο φορές πιο ακριβά, το νερό στους δημότες».

Τα μέλη της ανεξάρτητη αυτής αρχή ορίζονται από την κυβέρνηση και από κάτω θα δημιουργηθούν δύο νέοι κλάδοι, όπου ο ένας θα αφορά το νερό και ο άλλος για τα απορρίμματα.

Στην συνέχεια, ο υπουργός ερωτώμενος αν μπορεί ένας δήμος μπορεί να βάλει ιδιώτη στην παροχή ύδατος ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται.Με Υπουργική Απόφαση κατάργησαν το όριο ηλικίας για να μπορεί να ανέβει στο τρένο o σταθμάρχης6/3/2023

«Φωτογραφική» και εκ των υστέρων αποδεικνύεται η Υπουργική Απόφαση με την οποία ξεπέρασε ο κατηγορούμενος για τη φονική σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη την προϋπόθεση του ορίου ηλικίας για να αναλάβει καθήκοντα σταθμάρχη.

Όπως αποδεικνύεται η Υπουργική Απόφαση που εξαιρεί το όριο ηλικίας σχετικά με τους υπό μετάταξη υπαλλήλους υπογράφθηκε μετά την αίτηση του σταθμάρχη, η οποία έγινε στις 13 Απριλίου και πιο συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου.

Εν ολίγοις, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για «φωτογραφική» διάταξη, καθώς ενώ δεν προβλεπόταν καμία εξαίρεση ορίου ηλικίας (48 έτη) και για τους υπό μετάταξη υπαλλήλους, ο κατηγορούμενος σταθμάρχης όχι μόνο υπέβαλλε κανονικά αίτηση για τη θέση (ενώ γνώριζε ότι δεν πληροί τα κριτήρια), αλλά δεν απορρίφθηκε κατευθείαν κιόλας, όπως θα έπρεπε.

Λίγες μέρες αργότερα ήρθε η Υπουργική Απόφαση που βγάζει εκτός ορίου ηλικίας τους υπό μετάταξη υπαλλήλους και η αίτηση του κατηγορούμενου έγινε «νόμιμη» για να αναλάβει στη συνέχεια καθήκοντα σταθμάρχη στη Λάρισα και να γίνει ό,τι έγινε.
Τα έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, αποκαλύπτουν ότι όλα έγιναν υπό την πλήρη γνώση της κυβέρνησης και πως αν δεν είχε υπογραφεί η συγκεκριμένη «φωτογραφική» Υπουργική Απόφαση ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλάβει τη θέση του σταθμάρχη Λάρισας και θα είχε αποφευχθεί, τελικά, η τραγωδία. 
Ο Γιάννης Ραγκούσης κάνει λόγο για «επίσημη ομολογία κυβερνητικής ενοχής».

Αναλυτικά:

«Αυτό ακριβώς περιμέναμε.

Η χθεσινοβραδινή απάντηση της κυβέρνησης, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, αποτελεί την πιο επίσημη ομολογία κυβερνητικής ενοχής, καθώς και την πιο έγκυρη επιβεβαίωση της διαπίστωσης που καταλήξαμε ότι «τελικά, το πελατειακό-επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτό που δυστυχώς βρίσκεται πίσω από την τραγωδία στα Τέμπη».

Εξηγούμαστε.

Τι προκύπτει από την αντιπαραβολή της χθεσινοβραδινής κυβερνητικής απάντησης, με το ΦΕΚ της μετάταξης του μοιραίου Σταθμάρχη στον ΟΣΕ της Λάρισας;

Προκύπτει η πλήρη γνώση και συνέργεια της κυβέρνησης, στην προσπάθεια συγκάλυψης της παράνομης μετάταξης του μοιραίου Σταθμάρχη.

Πως;

Με την ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ εξαίρεση του ορίου ηλικίας, μέσα από την Υπουργική Απόφαση Καραμανλή, στις 30 Μαΐου 2022, (ΦΕΚ 2623). Τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση δηλαδή, που αναφέρει και επικαλείται στην απάντησή του ο κ. Βορίδης.

Γιατί ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ;

Διότι σύμφωνα με το ΦΕΚ της μετάταξης, άρα πριν από την Υπουργική Απόφαση Καραμανλή, στις 30 Μαΐου, είχαν ήδη συντελεστεί τα εξής:

1. Στις 7 Απριλίου 2022, ο ΟΣΕ είχε ήδη θέσει το όριο ηλικίας των 48 ετών ως προϋπόθεση για μετάταξη σε θέση Σταθμάρχη.

2. Στις 13 Απριλίου 2022, ο Σταθμάρχης είχε ήδη υποβάλλει αίτηση, η οποία θα έπρεπε αμέσως να είχε απορριφθεί λόγω υπέρβασης στο όριο ηλικίας.

3. Στις 17 Μαΐου 2022, με το έγγραφο προς την υπηρεσία του, καθώς και με το από 25 Μαΐου 2022 απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας του που ενέκρινε την μετάταξη, είχε ήδη ολοκληρωθεί παράνομα η προαπαιτούμενη διαδικασία.

Συνεπώς, μετά την απάντηση της κυβέρνησης μέσω του Υπουργού Εσωτερικών δεν απέμειναν ερωτήματα σε κανέναν πολίτη.

Τα στοιχεία, τα επίσημα έγγραφα, οι αδιαμφισβήτητες ημερομηνίες, η αλληλουχία των γεγονότων, καταδικάζουν απόλυτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δυστυχώς, εάν είχε τηρηθεί η νομιμότητα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν θα είχε μπορέσει να καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση του Σταθμάρχη Λάρισας και δεν θα βρισκόταν να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα τη μοιραία βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου».

Τι ανέφερε χθες το υπουργείο Εσωτερικών για τη μετάταξη του σταθμάρχη


«Αναφορικά με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Ραγκούσης, με την οποία ισχυρίζεται ότι η μετάταξη του Σταθμάρχη Λάρισας είναι εξόφθαλμα παράνομη λόγω του ότι υπήρχε κώλυμα της μετατάξεως του, επειδή δήθεν ο ΟΣΕ απαιτούσε ρητώς κ εγγράφως υποψηφίους με όριο ηλικίας τα 48 έτη, καλώντας δε την Κυβέρνηση να απαντήσει ποιος κυβερνητικός παράγοντας πίεσε και επέβαλε την παράνομη μετάταξη του μοιραίου Σταθμάρχη, ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Οι υποψήφιοι για διορισμό στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος διέπονται από την σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3326/Β/2022) όπου καθορίζονται τα ειδικά όρια ηλικίας διορισμού προσωπικού», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και υπογράμμιζε: «Τα όρια ηλικίας δεν καταλαμβάνουν τους υπό μετάταξη υπαλλήλους σύμφωνα με το άρθρο 33 της Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ 2623/Β/2022 που αφορά στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΟΣΕ. Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν μετατασσόμενος και δεν είχε περιορισμό ορίου ηλικίας.

Τα λεγόμενα επιθυμητά προσόντα δεν αποτελούν νομικές προϋποθέσεις παρά μόνο επιθυμητές κατευθύνσεις που αναζητά ο Οργανισμός, τα οποία όμως προφανώς δεν τον κωλύουν από το να κάνει επιλογές, καθώς δεν αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις είτε για πρόσληψη είτε για μετάταξη και οι οποίες ορίζονται μόνο από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Επιπλέον, ενημερώνουμε ότι ο ΟΣΕ προκήρυξε συνολικά στον A΄ Κύκλο Κινητικότητας του 2022, 114 θέσεις. Από αυτές τις 114 θέσεις, καλύφθηκαν μόλις 8 θέσεις συνολικά. Από τις 114 θέσεις οι 18 αφορούσαν Σταθμάρχες, εκ των οποίων καλύφθηκαν οι δυο μόλις θέσεις.

Είναι θλιβερό, για ζητήματα τόσο ευαίσθητα και με τέτοιο έντονο συναισθηματικό και ηθικό φορτίο, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει τη στοιχειώδη πρόνοια τουλάχιστον να διαβάσει με επιμέλεια τη νομοθεσία, προτού κατακεραυνώσει την Κυβέρνηση για τις δήθεν παράνομες ενέργειές της».


.ieidiseis.

Τέμπη: Το ηχητικό με τον σταθμάρχη της Λάρισας αφορά άλλο τρένο

4/3/2023

Τέσσερις και όχι τρεις φωνές ακούγονται στο ηχητικό απόσπασμα που δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει τις συνομιλίες που έγιναν λίγη ώρα πριν από το μοιραίο δυστύχημα των τρένων στα Τέμπη. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ οι συνομιλίες αφορούν σε άλλο τρένο και όχι στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ αποκάλυψε πως οι διάλογοι που έχουν διαρρεύσει για τα Τέμπη ανήκουν μεν στον σταθμάρχη Λάρισας, αλλά όχι στον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας και στον κλειδούχο. Πρόκειται για διάλογο με τον σταθμάρχη της Λάρισας και τον οδηγό άλλης αμαξοστοιχίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο δεύτερος μηχανοδηγός είναι αυτός που ρωτάει «Βασίλη φεύγω;» και παίρνει την απάντηση από τον σταθμάρχη «Φύγε, φύγε». Είναι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας από Λάρισα για Βόλο και μιλάει στον μηχανοδηγό που είναι από τον Βόλο.


Παράλληλα, ο υπάλληλος του σιδηροδρομικού σταθμού που ρωτάει «Βασίλη να γυρίσω;» και ο σταθμάρχης απαντάει «Όχι, όχι, άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564», αναφέρεται σε συνομιλία που γίνεται με τρένο, το οποίο περιμένει από τα Παλαιοφάρσαλα να πάει στη Λάρισα και για αυτό του δίνει την εντολή να πάει διαγώνια, δηλαδή στη γραμμή της Λάρισας.


Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει ότι είναι τέσσερις αυτοί που ακούγονται στο καταγραφικό που έχει έρθει στην επιφάνεια από το καταγραφικό στον σταθμό της Λάρισας. Το καταγραφικό έχει καταγράψει τις συνομιλίες που έχει ο σταθμάρχης της Λάρισας με μηχανοδηγούς, αλλά και με τον υπάλληλο του σιδηρόδρομου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μηχανοδηγός του μοιραίου τρένου άκουγε όλες αυτές τις συνομιλίες. Άκουγε μόνο τον σταθμάρχη. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι πήρε κάποια λάθος οδηγία.

Δεν έχει δοθεί δηλαδή στη δημοσιότητα η συνομιλία του σταθμάρχη Λάρισας με τον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας.Την ίδια ώρα σημειώνεται πως οι καταγραφές αυτές δείχνουν την αυξημένη κίνηση που επικρατούσε στις γραμμές του σταθμού της Λάρισας, καθώς τουλάχιστον τέσσερα τρένα – ανάμεσά τους το εμπορικό και επιβατικό – που θα διέρχονταν από τον σταθμό.

Όλες οι συνομιλίες που κάνει ο κάθε σταθμάρχης με κάθε μηχανοδηγό καταγράφονται με τρεις τρόπους:

  • Στο βιβλίο τηλεγραφημάτων
  • Στον εποπτικό πίνακα κυκλοφορίας
  • Στο καταγραφικό συνομιλιών

πηγή: newsit.gr


Δραματικές ώρες για τους γονείς που ψάχνουν τα παιδιά τους.

3/3/2023

Το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Παρόλα αυτά, οι διασώστες πρόκειται να παραμείνουν στο σημείο της τραγωδίας μέχρι να απομακρυνθούν και τα τελευταία τμήματα από τα βαγόνια.

Παραλαμβάνουν τις σορούς οι οικογένειες
Μέχρι τώρα 32 είναι οι σοροί που έχουν ταυτοποιηθεί, με τους συγγενείς να περνούν δραματικές ώρες αφού θα κληθούν να τις παραλάβουν.

Αναλυτικότερα, μετά την επίσημη ταυτοποίηση, οι σοροί παραδίδονται στις οικογένειες, έπειτα από την απαιτούμενη διοικητική διαδικασία, π.χ. έκδοση πιστοποιητικών θανάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, 57 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ οι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί στην Ελληνική Αστυνομία είναι 56.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ταυτοποίησης με τη μέθοδο της ανάλυσης DNA.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ακόμα και αν κάποια σορός ήταν αναγνωρίσιμη, η ταυτοποίηση έπρεπε να γίνει με τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Συνολικά 52 συγγενείς επιβατών έδωσαν δείγμα DNA, ενώ ελήφθησαν αρχικά 55 δείγματα από σορούς. Οι διασώστες περισυνέλεξαν περίπου 18 σακούλες με ανθρώπινα μέλη, από τα οποία οι επιστήμονες έλαβαν 26 δείγματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα δείγματα ήταν κοινά μεταξύ τους.

Από εδώ και πέρα όποιος από τους επιβάτες δεν ταυτοποιείται με κάποια σορό, θα θεωρείται αγνοούμενος.Ίσως φτάσουμε κάποτε: Οι δίδυμες 20χρονες και η ξαδέρφη τους πήγαιναν Θεσσαλονίκη για σπουδές

2/3/2023

Συγκλονίζει ο θάνατος των δύο 20χρονων δίδυμων και της ξαδέρφης τους στη σύγκρουση τρένων κοντά στα Τέμπη. Μια οικογένεια έχασε τρία παιδιά: συγκεκριμένα, από τα δύο αδέρφια, ο ένας έχασε τα δίδυμα κορίτσια του και ο άλλος τη μοναχοκόρη του.

«Είναι μια τραγωδία. Δύο αδέλφια, απόλυτοι νοικοκύρηδες της περιοχής με ξενοδοχείο και εστιατόρια στο Καστράκι που είναι το επίνειο των Μετεώρων έχασε τρία παιδιά. Ο ένας έχασε τα δίδυμα κορίτσια του και ο άλλος την μοναχοκόρη του» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Κούγιας στον οποίο οι δύο τραγικές οικογένειες έκαναν κρούση για να αναλάβει την υπόθεση

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήταν αριστούχες μαθήτριες και πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αφού πέρασαν ένα τριήμερο με τους γονείς τους. Τέτοια δράματα θα ακούμε καθημερινά».

Οι εικοσάχρονες Θώμη και Χρύσα Πλακιά και η πρώτη τους ξαδέλφη Αναστασία Πλακιά σπούδαζαν εδώ και λίγο διάστημα στην Θεσσαλονίκη και το τριήμερο της Αποκριάς αποφάσισαν να το περάσουν μαζί με τις οικογένειες τους στον τόπο καταγωγής τους.
Σημειώνεται πως οι δίδυμες αδελφές Θώμη και Χρύσα Πλακιά και η πρώτη τους ξαδέλφη Αναστασία Πλακιά επέβαιναν στο μοιραίο τρένο και δυστυχώς έχασαν και οι τρεις την ζωή τους στο φονικό δυστύχημα.

Οι γονείς τους Νίκος και Δημήτρης Πλακιάς, ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας «Γαρδένια» στο Καστράκι, μόλις έμαθαν τα νέα για το δυστύχημα πήγαν αμέσως στην Λάρισα όπου δυστυχώς μετά από ατελείωτες ώρες αγωνίας χρειάστηκε να δώσουν DNA υλικό προκειμένου να πιστοποιηθούν ότι οι τρεις σοροί ανήκουν στις νεαρές κοπέλες.

Τα δυο αδέλφια είναι γνωστά και στον αθλητικό κόσμο της Θεσσαλίας, καθώς ο Νίκος ήταν επί σειρά ετών αρχηγός και «δεκάρι» της ομάδας του «Βράχου» και ο Δημήτρης παράγοντας της ίδιας ομάδας.


Άφωνοι έχουν μείνει οι επιστήμονες με το διαστημικό σκουπίδι που μοιάζει με μακαρόνια! Η αποστολή της NASA στον Άρη βρίσκεται σε εξέλιξη με το ρόβερ Perseverance να ερευνά τον κρατήρα Jezero και στέλνει στην Γη συνέχεια νέες φωτογραφίες από τον κόκκινο πλανήτη.

Σύμφωνα με την thesun.co.uk, το ρόβερ ερευνά τον συγκεκριμένο πλανήτη για 18 μήνες και μέχρι στιγμής έχει τραβήξει σχεδόν 300.000 φωτογραφίες, με κάποιες να έχουν δημιουργήσει ερωτήματα. Παρόλα αυτά, η πρόσφατη εικόνα που απαθανάτισε, ονομάστηκε «φωτογραφία της εβδομάδας» από τους φανατικούς της αποστολή της NASA.

 Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, η φωτογραφία τραβήχτηκε από την Κάμερα Αποφυγής Κινδύνων του ρόβερ και δείχνει ένα διαστημικό σκουπίδι, που μοιάζει με σπαγγέτι, με το συγκεκριμένο στιγμιότυπο να έχει γίνει viral, καθώς αρκετοί αναρωτιούνται για το τί βλέπουν.

Η φωτογραφία της NASA με το διαστημικό σκουπίδι που μοιάζει με σπαγγέτι