ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς το κινητό θα μπορεί να προβλέψει το θάνατό σου στα επόμενα πέντε χρόνια

21/10/2022

Tα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι αισθητήρες κίνησης του κινητού τηλεφώνου από μόλις έξι λεπτά περπατήματος κάποιου, μπορεί να είναι αρκετά για να προβλεφθεί η πιθανότητα θανάτου του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Μια μελέτη, με επικεφαλής τον Μπρους Σατζ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα ψηφιακής υγείας "PloS Digital Health", σύμφωνα με το "New Scientist", βρήκε ότι η ακρίβεια της ανωτέρω μεθόδου είναι περίπου ανάλογη με εκείνη άλλων παραδοσιακότερων μεθόδων πρόβλεψης.

Προηγούμενες έρευνες είχαν εκτιμήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου με βάση το συνολικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, κάνοντας χρήση αισθητήρων σε άλλες συσκευές όπως τα "βραχιολάκια" και τα "έξυπνα" ρολόγια.

Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι έχουν πια «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) με παρόμοιους αισθητήρες κίνησης, όμως δεν έχουν μαζί τους συνεχώς το τηλέφωνο τους, οπότε δεν μπορεί να καταγραφεί αξιόπιστα ο συνολικός βαθμός σωματικής δραστηριότητας τους.

Για να βρουν έναν εναλλακτικό δείκτη πρόγνωσης κινδύνου, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία 100.655 ατόμων, οι οποίοι είχαν φορέσει επί μία εβδομάδα στον καρπό τους ηλεκτρονικό βραχιολάκι με αισθητήρα κίνησης.

Στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας το 2% περίπου των συμμετεχόντων είχε πεθάνει από διάφορες αιτίες.

Η ανάλυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης - με τη βοήθεια αλγόριθμου που έκανε εκτίμηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου με βάση μόνο την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας βόλτας έξι λεπτών - έδειξε ότι όταν υπάρχουν ασθένειες όπως της καρδιάς και των πνευμόνων, οι άνθρωποι επιβραδύνουν συχνά τον βηματισμό τους και μετά τον επιταχύνουν ξανά σε μικρές δόσεις.

Το νέο μοντέλο μπορεί να προβλέψει με βάση την ανάλυση της επιτάχυνσης και επιβράδυνσης τον μελλοντικό κίνδυνο θανάτου, έχοντας ακρίβεια ανάλογη άλλων πιο παραδοσιακών δεικτών (π.χ. μέσω ερωτηματολογίων υγείας ή της συνολικής ημερήσιας δραστηριότητας).

Μολονότι η νέα έρευνα χρησιμοποίησε αισθητήρες κίνησης φορεμένους στον καρπό του χεριού, σύμφωνα με τον Σατζ, τα smartphones μπορούν να μετρήσουν επίσης την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας σύντομης βόλτας, κάτι που επιτρέπει μια ανάλογη πρόγνωση κινδύνου.

Οι ερευνητές προτείνουν μάλιστα ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα σε επίπεδο ολόκληρου του πληθυσμού μιας χώρας, για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας των κατοίκων.

Ο Έλον Μασκ κατέθεσε προσφυγή κατά της αγωγής του Twitter02/08/2022

Δύο εβδομάδες αφότου η Twitter υπέβαλε αγωγή κατά του Έλον Μασκ για αθέτηση της υπόσχεσης να εξαγοράσει την εταιρεία, ο Μάσκ υπέβαλε κι αυτός αγωγή, της οποίας όμως το περιεχόμενο δεν αποκαλύφθηκε.

Σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο των 164 σελίδων είναι εμπιστευτικό, ωστόσο δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να παρουσιαστεί αφότου απαλειφθούν οι ευαίσθητες αναφορές.

Η αγωγή του Μασκ ήρθε λίγες ώρες αφότου δικαστήριο του Ντέλαγουερ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου πενθήμερη δίκη προκειμένου να αποφασίσει αν ο Μασκ μπορεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων.

Την Παρασκευή, ο Μασκ δέχτηκε ξεχωριστή αγωγή από επενδυτή που ζητά από το δικαστήριο να διατάξει τον δισεκατομμυριούχο να κλείσει τη συμφωνία, να κρίνει ότι παραβίασε τις νομικές υποχρεώσεις του απέναντι στην Twitter και να επιδικάσει αποζημιώσεις για τις απώλειες.

Οι νομικές υποχρεώσεις του Μασκ απορρέουν από το γεγονός ότι κατέχει ήδη το 9,6% της Twitter και η συμφωνία εξαγοράς του δίνει δικαίωμα βέτο σε πολλές αποφάσεις της εταιρείας, σύμφωνα με την αγωγή του επενδυτή, ο οποίος κατέχει 5.500 μετοχές.

Πηγή: newsbeast.gr

Το πείραμα της ζέστης: Πόσους βαθμούς αντέχει το ανθρώπινο σώμα

25/07/2022

Τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο έντονα καθώς το κλίμα αλλάζει - διαρκούν περισσότερο, είναι πιο συχνά κι ολοένα και πιο ζεστά. Ένα ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι: «Πότε κάνει πολλή ζέστη για την συνήθη καθημερινή δραστηριότητα, όπως την ξέρουμε, ακόμη και για νέους, υγιείς ενήλικες;».

Η απάντηση πάει πέρα από τη θερμοκρασία που βλέπουμε στο θερμόμετρο. Έχει επίσης να κάνει με την υγρασία. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός των δύο μπορεί να γίνει επικίνδυνος πιο γρήγορα απ' ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες προηγουμένως.

Επιστήμονες και άλλοι παρατηρητές έχουν θορυβηθεί με την αυξανόμενη συχνότητα ακραίας ζέστης σε συνδυασμό με την έντονη υγρασία, που μετράται ως «θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου».

Στη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα που έπληξαν τη Νότια Ασία τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022, το Τζακομπαμπάντ του Πακιστάν κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία υγρής σφαίρας 33,6 βαθμών Κελσίου και το Δελχί ξεπέρασε αυτή τη θερμοκρασία – κοντά στο θεωρητικό ανώτατο όριο της ανθρώπινης προσαρμοστικότητας στην υγρή ζέστη.

Για να «μετρήσουν» την επικινδυνότητα ενός καύσωνα, οι επιστήμονες συχνά προτρέχουν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010, η οποία εκτιμά ότι μια θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου 35 βαθμών Κελσίου σε υγρασία 100% ή 50% – πρέπει να θεωρείται το ανώτερο όριο ασφαλείας, πέρα από το οποίο το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί πλέον να ψύχεται μέσω του ιδρώτα από την επιφάνεια του σώματος για να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία.

Το συγκεκριμένο όριο δοκιμάστηκε σε ανθρώπους σε εργαστηριακές συνθήκες μόλις πρόσφατα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν έναν ακόμη μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας.

Το πρόγραμμα PSU H.E.A.T.
Για να απαντήσουν στο ερώτημα «πόσο ζεστό είναι το πολύ ζεστό;», προσκάλεσαν νέους, υγιείς άνδρες και γυναίκες στο εργαστήριο Noll του Penn State University για να βιώσουν το θερμικό στρες σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Τα πειράματα παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το ποιοι συνδυασμοί θερμοκρασίας και υγρασίας αρχίζουν να γίνονται επιβλαβείς ακόμη και για τους πιο υγιείς ανθρώπους.Η νέα ημερομηνία για το τέλος του κόσμου - Πόσος χρόνος απομένει στην ανθρωπότητα;
21/07/2022

Πολλές φορές την τελευταία 20ετία έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι «ο κόσμος θα τελειώσει σύντομα» και μάλιστα αρκετοί είχαν προβλέψει και το πώς.

Αρχικά, πολλοί έλεγαν ότι η συντέλεια του κόσμου θα ερχόταν την πρωτοχρονιά που θα αλλάζαμε χιλιετία, δηλαδή, την 1 Ιανουαρίου του 2000.

 
Συγκεκριμένα, οι «προφητείες» υποστήριζαν ότι οι υπολογιστές δεν θα κατανοούσαν το έτος «00» και θα το ερμήνευαν ως 1900 αντί για 2000. Αυτό θα προκαλούσε την κατάρρευση του τεχνολογικού κόσμου.

Για να ζούμε βέβαια στο 2022, προφανώς τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Στην συνέχεια, οι δυσοίωνες προβλέψεις ήταν για το 2012, όμως ο κόσμος συνεχίζει να υπάρχει.


Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι υποστήριξαν ότι η πρόβλεψη του 2012 ήταν λανθασμένη και ότι το πραγματικό τέλος του κόσμου θα ερχόταν το 2021. Για να είμαστε δίκαιοι το 2020-2021 ίσως κάποιοι να το πιστέψαν με την πανδημία του κορονοϊού.

Τώρα, μια «πρόβλεψη-μελέτη» η οποία είχε γίνει αρκετές δεκαετίες πριν, ήρθε «στο φως» και δίνει μια ημερομηνία που δεν απέχει και πολύ από το σήμερα.

Ποια υποτίθεται πως είναι αυτή η ημερομηνία; Η Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2026, δηλαδή σε τέσσερα χρόνια.
Η μελέτη του 1960 και η αύξηση του πληθυσμού
Η πρόβλεψη αυτή προήλθε από έναν επιστήμονα, τον Heinz von Foerster, από την Βιέννη που πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του ως εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Το 1960, ο συγκεκριμένος φυσικός, φιλόσοφος και ερευνητής είχε υποστηρίξει, σε μελέτη του, ότι ο κόσμος θα τελείωνε λόγω υπερπληθυσμού το 2026, χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό της ημερομηνίας, σύμφωνα με το LADbible.

Ο Φόερστερ έγραψε στη μελέτη του ότι: «Τα δισέγγονά μας δεν θα πεθάνουν από την πείνα, αλλά ότι θα στριμωχτούν μέχρι θανάτου».

Στη μελέτη, ο Φόερστερ λέει επίσης για τον Νοέμβριο του 2026: «αυτή την ημερομηνία ο ανθρώπινος πληθυσμός θα πλησιάσει το άπειρο, εάν αυξηθεί όπως τις τελευταίες δύο χιλιετίες».Η πρόβλεψη του ΟΗΕ για τον πληθυσμό τα επόμενα χρόνια
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ο πληθυσμός μπορεί να αυξάνεται, αλλά δεν πρόκειται να φτάσει στο άπειρο, με τον ΟΗΕ να προβλέπει ότι: «Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια το 2030 και να αυξηθεί περαιτέρω στα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 και 11,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100».


News.gr

Η επόμενη έκδοση των Windows αναμένεται το 2024

19/07/2022

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Windows Central, η Microsoft θέλει να υιοθετήσει ένα τριετές πλάνο για τις σημαντικές κυκλοφορίες των Windows.

Κάτι τέτοιο φέρνει το επόμενο μεγάλο update μέσα στο 2024, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν πρόκειται για μια σημαντική ενημέρωση των Windows 11 ή για τα Windows 12.

Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία ξεκινάει αυτό που εσωτερικά αναφέρει ως 'Moments' και σύμφωνα με το οποίο κάποια νέα χαρακτηριστικά θα προστίθενται στο λειτουργικό χωρίς να υπάρχει ανάγκη για κάποιο update με κατέβασμα αρχείων.

Όπως δηλαδή έγινε την πρόσφατη προσθήκη του πλήκτρο για τον καιρό στην taskbar των Windows 11.

Μένει να δούμε πλέον τα επίσημα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας, όταν τα κάνει επίσημα, για να βγάλουμε και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

Η αλήθεια είναι πάντως πως και οι developers με αυτό το πλάνο θα έχουν αρκετό παραπάνω χρόνο στη διάθεσή τους.

news.gr

NASA: Συναγερμός για αστεροειδή που κατευθύνεται στη Γη – Έχει μέγεθος μεγαλύτερο από το Empire State Building


13/5/2022

Ανησυχία στη NASA για τεράστιο αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις του αστεροειδούς 388945 (2008 TZ3), καθώς αναμένεται να περάσει κοντά από τον πλανήτη μας στις 15 Μαΐου.
 
Ο τεράστιος βράχος υπολογίζεται ότι έχει πλάτος έως και 490 μέτρα σε σύγκριση με το εμβληματικό Empire State Buildingπου έχει ύψος 443 μέτρων.

Ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή αν έπεφτε στη Γη.  Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος πανικού, καθώς ο αστεροειδής 388945 (2008 TZ3)  θα περάσει από τη Γη σε απόσταση περίπου 3,5 εκατ. μιλίων. Και μπορεί βέβαια να ακούγεται τεράστια απόσταση, αλλά σε σχέση με το μέγεθος του Διαστήματος, δεν είναι και τόσο μεγάλη απόσταση. Γι’ αυτό η NASA το παρακολουθεί και το έχει επισημάνει ως “στενή προσέγγιση”.

Εάν ένας αστεροειδής φτάσει σε απόσταση 4,65 εκατομμυρίων μιλίων και είναι μεγαλύτερος από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, θεωρείται “δυνητικά επικίνδυνος”. Ο αστεροειδής της Κυριακής ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή.

Θα πρέπει να περάσει από την ασφαλή του απόσταση με ταχύτητα λίγο μεγαλύτερη των 18.000 μιλίων την ώρα. Η NASA λέει ότι ο αστεροειδής θα πρέπει να περάσει από τη Γη γύρω στις 5:18 μ.μ. ET και 9:18 μ.μ. GMT.

Βόμβα από τους Anonymous: Διαρροή από την FSB ενημέρωσε τους Ουκρανούς για το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι3/3/2022

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, η διαβόητη FSB, διέρρευσε πληροφορίες που ειδοποίησαν την Ουκρανία για σχέδιο δολοφονίας κατά του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τους Anonymous.

Σε ένα tweet που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η ομάδα ανέφερε: Η ρωσική FSB διέρρευσε πληροφορίες και ειδοποίησε την Ουκρανία για σχέδιο δολοφονίας κατά του προέδρου Ζελένσκι. Τώρα, μπορούμε να περιμένουμε έναν εσωτερικό αγώνα εξουσίας στο Κρεμλίνο για την ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν. Εν τω μεταξύ, ας συνεχίσουμε με τις επιθέσεις», έγραφε το tweet.

Οι Anonymous ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για το χακάρισμα του ιστότοπου της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας για δεύτερη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των χάκερ, μέσα από τον λογαριασμό της στο twitter, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη πως ξεκινά “κυβερνοπόλεμο” στη Ρωσία. “Η συλλογικότητα των Anonymous είναι και επίσημα σε κυβερνοπόλεμο με τη ρωσική κυβέρνηση” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.


Επιθέσεις των Anonymous σε ρωσικά ΜΜΕ
Η ομάδα χάκερ “Anonymous” ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες την ευθύνη για μια κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τους ιστότοπους πολλών ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους και κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, παρατείνοντας τις πληροφοριακές επιθέσεις που έθεσαν στο στόχαστρο τις τελευταίες ημέρες πολλούς ρωσικούς επίσημους ιστότοπους.

Για μερικά λεπτά, οι ιστότοποι των κρατικών πρακτορείων ειδήσεων TASS και RIA Novosti, της εφημερίδας Kommersant, της προσκείμενης στο Κρεμλίνο Izvestia και του περιοδικού Forbes Russia προέβαλαν ένα μήνυμα που καλούσε να “τεθεί τέλος” στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.“Εδώ και μερικά χρόνια ζούμε όπως στη Βόρεια Κορέα. Γιατί μας χρειάζεται αυτό; Για να καταλήξει ο Πούτιν στα βιβλία της Ιστορίας; Δεν είναι δικός μας πόλεμος, ας τον σταματήσουμε!” ανέφερε το μήνυμα. “Το μήνυμα αυτό θα εξαφανιστεί και ορισμένοι από εμάς θα απολυθούν, μπορεί να και να φυλακιστούν. Όμως δεν μπορούμε άλλο”, προστίθεται στο κείμενο, που κατηγορεί για “αδιαφορία” τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ που τέθηκαν στο στόχαστρο της επίθεσης των χάκερ.

Χάκερς υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα ηγετών, ηθοποιών και μεγιστάνων και ζητούν λύτρα

1/11/2021

Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα ηγετών, ηθοποιών και μεγιστάνων σε μια τεράστια «εικονική ληστεία» με στόχο την εταιρεία κοσμημάτων Graff, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν ήδη διαρρεύσει 69.000 εμπιστευτικά έγγραφα στον λεγόμενο «σκοτεινό ιστό», συμπεριλαμβανομένων αρχείων που σχετίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ , την Όπρα Γουίνφρεϊ , τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και τον Σερ Φίλιπ Γκριν.
 
Και πιστεύεται ότι απαιτούν δεκάδες εκατομμύρια  για λύτρα για να σταματήσουν τη δημοσιοποίηση περαιτέρω ευαίσθητων πληροφοριών.

Η διαβόητη ρωσική συμμορία Conti βρίσκεται πίσω από την κλοπή δεδομένων και ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, στις οποίες εμπλέκονται περίπου 11.000 «καλοί πελάτες» της Graff, αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% των κλεμμένων αρχείων.Ειδικοί στον κυβερνοχώρο πιστεύουν ότι οι εκβιαστές θα απαιτήσουν πληρωμή είτε σε μη ανιχνεύσιμο νόμισμα στον κυβερνοχώρο, όπως το Bitcoin – είτε ακόμη και σε κοσμήματα.

Εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο είπαν ότι είναι πολύ πιθανό οι χάκερ να απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία της Graff στέλνοντας email εξαπατώντας μέλος του προσωπικού να ανοίξει αρχείο που περιείχε εξελιγμένο ιό υπολογιστή «ransomware».

Αυτό αποτέλεσε για τους χάκερ την «πίσω πόρτα» για να κλέψουν τα δεδομένα της εταιρείας, παρακάμπτοντας οποιοδήποτε λογισμικό προστασίας από ιούς ή τείχος προστασίας.
Περίπου 600 Βρετανοί πελάτες είναι μεταξύ των θυμάτων που κατονομάζονται μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της κληρονόμου της Formula 1, Tamara Ecclestone και του πρώην ποδοσφαιριστή Frank Lampard.

Οι διεθνείς σούπερ σταρ στη λίστα περιλαμβάνουν τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ Τομ Χανκς (φωτογραφία), Σάμιουελ Λ Τζάκσον και Άλεκ Μπάλντουιν.

Ως θύμα εμφανίζεται και ο τραγουδιστής Τόνι Μπένετ, ενώ δημοσιεύτηκαν δύο διευθύνσεις για την Oprah Winfrey και επτά για τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ.

Η Graff με έδρα το Λονδίνο, η οποία ιδρύθηκε από τον 83χρονο Laurence Graff σε ηλικία 18 ετών, ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε εκείνους των οποίων τα προσωπικά δεδομένα μπορεί να είχαν πρόσβαση.

Ωστόσο, ένας γνωστός Βρετανός εκατομμυριούχος που αγόρασε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια κίτρινου και λευκού διαμαντιού αξίας 237.000 λιρών τον Ιανουάριο του περασμένου έτους είπε ότι δεν είχε ειδοποιηθεί.

Επίσης ο Ντέηβιντ Μπέκαμ, η σύζυγός του Βικτόρια  εμφανίζονται ως θύμαυα καθώς ο αι ο μεγαλύτερος γιος τους Μπρούκλιν αγόρασε κοσμήματα για την ηθοποιό και αρραβωνιαστικιά του Νίκολα Πελτς.

Το πρώην αφεντικό του Topshop Sir Philip Green και η σύζυγός του Lady Tina αναφέρονται ως πελάτες της Graff. Κατονομάζονται επίσης ο πρωθυπουργός του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα, και ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι Χαμάντ Μπιν Τζασίμ.Οι Ρώσοι Conti οι πλέον καταζητούμενοι του FBI

Η διαβόητη συμμορία Conti των χάκερ στον κυβερνοχώρο ανέλαβε την ευθύνη για την τολμηρή «εικονική ληστεία», ενώ το μητρώο της περιλαμβάνει ήδη  400 στόχους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών υπηρεσιών στη Σκωτία και την Ιρλανδία.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σκωτίας έπεσε θύμα. Περισσότερα από 4.000 από τα αρχεία της υπηρεσίας διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, όταν  αρνήθηκε να πληρώσει λύτρα, αλλά η υπόθεση πιστεύεται ότι κόστισε περίπου 800.000 λίρες.

Τον Μάιο, ο Conti διείσδυσε στην Ιρλανδική Υπηρεσία Υγείας, διακόπτοντας το πρόγραμμα κατά της Covid-19 και προκαλώντας  ακύρωση των ραντεβού ασθενών.

 ertnews.gr

Πληροφοριοδότης του Facebook εξηγεί γιατί το News Feed είναι τόσο τοξικό
6/10/2021

Όπως αποδεικνύεται το περιεχόμενο που επιλέγεται και παρουσιάζεται από τον αλγόριθμο του Facebook για να εμφανιστεί στο News Feed των χρηστών προορίζεται κατά αποκλειστικότητα για την ύπαρξη των likes, comments και shares.

Προφανώς όμως η επιλογή του προβαλλόμενου περιεχομένου από τον αλγόριθμο δεν εξυπηρετεί την ευχάριστη εμπειρία του χρήστη στην πλατφόρμα, αλλά την ώθηση τους να δημιουργήσουν περισσότερο περιεχόμενο για την πλατφόρμα.

Αυτό ανέφερε η Frances Haugen, πρώην product manager του Facebook στη Γερουσία. Σύμφωνα με την Haugen, αυτή η εσωτερική στρατηγική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «η ίδια η έρευνα του Facebook λέει ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν επαρκώς το επικίνδυνο περιεχόμενο», ταιριάζει απόλυτα στην εξήγηση γιατί το Facebook News Feed είναι τόσο επικίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Haugen έδωσε συνέντευξη στο 60 Minutes και προέβη σε τρομερές αποκαλύψεις κατά της Facebook για την πολιτική και την «ηθική» της, μετά την παράδοση εσωτερικών εγγράφων της Facebook στην Wall Street Journal.

Η Haugen συνάντησε τον γερουσιαστή John Thune της Νότιας Ντακότα και εξομολογήθηκε τι συμβαίνει με το περιεχόμενο που εμφανίζεται στο News Feed του Facebook:

Η Facebook γνωρίζει ότι όταν επιλέγεται το περιεχόμενο στο οποίο εστιάζουμε εμείς οι χρήστες και αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην πλατφόρμα τους, εκείνοι βγάζουν περισσότερα χρήματα. Οι κίνδυνοι της κατάταξης με βάση το engagement είναι ότι το Facebook γνωρίζει ότι το περιεχόμενο που προκαλεί μια ακραία αντίδραση από τους χρήστες είναι πιο πιθανό να λάβει ένα κλικ, ένα σχόλιο ή μια αναδημοσίευση και είναι ενδιαφέρον επειδή αυτά τα κλικ και τα σχόλια και οι αναδημοσιεύσεις δεν είναι καν απαραίτητα προς όφελός τους.

Το Facebook θα μπορούσε απλώς να εμφανίσει περιεχόμενο με τη σειρά που δημοσιεύτηκε, αντ’ αυτού, χρησιμοποιώντας την κατάταξη βάσει της αλληλεπίδρασης των χρηστών, το News Feed δίνει προτεραιότητα σε αναρτήσεις που είναι πιθανότερο να λάβουν περισσότερα likes, κοινοποιήσεις και σχόλια.

Η Haugen έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον αλγόριθμο στο News Feed του Facebook στον γερουσιαστή Thune:

Αυτό συμβαίνει επειδή το Facebook γνωρίζει ότι οι άλλοι άνθρωποι θα παράγουν περισσότερο περιεχόμενο αν λάβουν τα likes, τα σχόλια και τις κοινοποιήσεις. Δίνουν προτεραιότητα στο περιεχόμενο στο News Feed σας, έτσι ώστε να δίνετε μικρές δόσεις ντοπαμίνης στους φίλους σας, για να δημιουργούν περισσότερο περιεχόμενο. Και έχουν πραγματοποιήσει πειράματα σε ανθρώπους, πειράματα από την πλευρά του παραγωγού, όπου το έχουν επιβεβαιώσει.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

«Έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp: Φόβοι για το μεγαλύτερο χακάρισμα της ιστορίας


4/10/2021
Facebook, Instagram και WhatsApp έχουν «πέσει» από το απόγευμα της Δευτέρας (04.10) με τον συναγερμό πλέον να έχει σημάνει για τα καλά και όχι μόνο στον κόσμο του διαδικτύου.
Ήδη έχουν εκφραστεί φόβοι για το μεγαλύτερο χακάρισμα στην ιστορία του ίντερνετ, με την ιστοσελίδα privacyaffairs.com, να αναφέρει ότι σε δημοφιλές φόρουμ που σχετίζεται με την ηλεκτρονική «πειρατεία» έχουν τεθεί προς πώληση ιδιωτικές και προσωπικές πληροφορίες πάνω 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Σύμφωνα με αυτό το ρεπορτάζ, ένας χάκερ είχε «ανεβάσει» από τα τέλη Σεπτεμβρίου ότι έχει διαθέσιμα προς πώληση τα δεδομένα που είναι ονόματα, emails, αριθμοί τηλεφώνου, τοποθεσία και φύλο των χρηστών. Μάλιστα, υποψήφιος αγοραστής φέρεται να πρόσφερε 5.000 δολάρια για τα δεδομένα ενός εκατομμυρίου χρηστών. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως τα δεδομένα του Facebook που είναι προς πώληση θα μπορούσαν να πουληθούν για ένα ποσό που θα άγγιζε τα 7,5 εκατ. δολάρια.
Την ίδια ώρα, τα ακόμα πιο ανησυχητικά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ όπου φέρεται να επιβεβαιώνεται ότι το Facebook και το Instagram έχουν αποσυρθεί από το Σύστημα Ονοματοδοσίας Δικτύου (DNS), και μαζί με το WhatsApp τα Domain Names έχουν καταχωρηθεί προς πώληση!

Όσο, λοιπόν, επικρατεί η εν λόγω αναστάτωση και ο παγκόσμιος συναγερμός για το μέλλον της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας social media αλλά και των υπολοίπων που ανήκουν στη Facebook, ακόμα μια είδηση που προκαλεί προβληματισμό έρχεται από τις ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος των New York Times που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας, μετέδωσε πως επικοινώνησε με εργαζόμενο της Facebook και εκείνος ανέφερε ότι έχουν μπλοκάρει οι κάρτες εισόδου στο κτήριο και κανείς από τους εργαζόμενους δεν μπορεί να φτάσει ως το γραφείο του για να δουλέψει πάνω στη λύση του προβλήματος.

Είναι προφανές πως μετά από όλα αυτά, που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και αρκετές θεωρίες συνομωσίας γύρω από το τι πραγματικά συμβαίνει και «έπεσαν» Facebook, Instagram και Twitter. 

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα γεγονότα που συμπίπτουν με αυτό που συμβαίνει από το απόγευμα της Δευτέρας (04.10), τα οποία προκαλούν ακόμα πιο σύνθετες σκέψεις.

Το Facebook «έπεσε» μια ημέρα μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για το Instagram και τους εφήβους

Από το απόγευμα της Δευτέρας (04.10), οι προσπάθειες των χρηστών να συνδεθούν σε Facebook, Instagram και WhatsApp στέφονται από την απόλυτη αποτυχία. Οι δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν «πέσει», με τους χρήστες να είναι… σε πανικό και το Twitter να έχει την τιμητική του καθώς άπαντες έχουν στραφεί εκεί για την αλληλεπίδραση αλλά και την πληροφόρηση.

Πολλοί είναι αυτοί που έκαναν τη σύνδεση του εν λόγω γεγονότος με τις αποκαλύψεις που έγιναν μια ημέρα νωρίτερα από την πρώην υπάλληλο της Facebook, Φράνσις Χόγκεν. Η 37χρονη εργαζόταν ως διευθύντρια προϊόντων στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης της εταιρίας και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS προχώρησε στην αποκάλυψη, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία γνώριζε πως είναι πιθανό το Instagram να προκαλέσει βλάβες στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Η Χόγκεν για 15 χρόνια έχει εργαστεί σε εταιρείες όπως η Google και το Pinterest, ενώ η Facebook την προσέγγισε το 2019. Συμφώνησε να δεχθεί τη θέση μόνο αν ήταν να εργαστεί ενάντια στην παραπληροφόρηση, επειδή είχε χάσει έναν φίλο της από διαδικτυακές θεωρίες συνομωσίας όπως αποκάλυψε η ίδια. «Έχω δει ένα σωρό κοινωνικά δίκτυα και στο Facebook ήταν χειρότερα από οτιδήποτε είχα δει πριν», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέντευξη στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, η Χόγκεν ανέφερε πως φέτος αποχώρησε από τη Facebook καθώς είχε εξοργιστεί με τις πρακτικές της εταιρείας. Ωστόσο, όπως είπε, πριν φύγει αντέγραψε μια σειρά από σημαντικές εσωτερικές σημειώσεις και έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά δόθηκαν στη

Wall Street Journal

, η οποία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δημοσίευσε τμηματικά το υλικό.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, υπήρξαν πολιτικοί και διασημότητες που αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από τη Facebook. Σε άλλη αναφορά γίνεται λόγος για πληρωμή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Facebook προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, έτσι ώστε να λυθεί το σκάνδαλο με τα δεδομένα της Cambridge Analytica και σχεδιάστηκε για να προστατευτεί ο ιδρυτής της πλατφόρμας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, από την όποια προσωπική ευθύνη.

Μεγάλη ανησυχία, ωστόσο, προέκυψε και από τα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν για το Instagram. Εσωτερική έρευνα της Facebook αποκάλυψε πως είναι πιθανό να επηρεάσει την ψυχική υγεία των εφήβων. Η εταιρεία φέρεται να έχει αποκρύψει ευρήματα που αναφέρουν ότι το Instagram «είναι ένα τοξικό μέρος για πολλούς νέους». Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, σε αυτή την έρευνα το 32% των εφήβων που ρωτήθηκαν, απάντησαν πως όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους το Instagram τους έκανε να νιώσουν χειρότερα.

Η Χόγκεν έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον μιας υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα στέλεχος της Facebook κατέθεσε στους Γερουσιαστές ότι οι διαρροές δεν κατάφεραν να τονίσουν τον θετικό αντίκτυπο της πλατφόρμας στους νέους. Ο αντιπρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της εταιρείας, σε δηλώσεις του στο CNN, ανέφερε ότι είναι γελοία η κατηγορία προς το Facebook, ότι ευθύνεται για τις ταραχές στο Καπιτώλιο. «Νομίζω ότι δίνει ψευδή αίσθηση στους ανθρώπους να υποθέσουν ότι πρέπει να υπάρχει τεχνολογική ή τεχνική εξήγηση για τα ζητήματα της πολιτικής πόλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε μεταξύ άλλων ο Νικ Κλεγκ.

Σε κάθε περίπτωση, ένα 24ωρο πριν την πολυαναμενόμενη, για τις ΗΠΑ και τον κόσμο, κατάθεση της Χόγκεν στη Γερουσία, όλες οι πλατφόρμες ιδιοκτησίας της Facebook έχουν πέσει. Το πρώτο αποτέλεσμα του «κραχ» που έχει υποστεί εδώ και αρκετές ώρες η λειτουργία της εταιρίας, αφορούσε στην πτώση της μετοχής στη Wall Street

. Παράλληλα, δισεκατομμύρια χρήστες αναζητούν το πότε θα είναι διαθέσιμα ξανά

 τα social media, με το Facebook απλά να ενημερώνει μέσω Twitter

 για τη λήψη των αναφορών προβλημάτων και να απολογείται για την όποια ταλαιπωρία...Η ανακοίνωση του Facebook

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επαναφέρoυμε τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία», αναφέρει σε tweet το Facebook για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα.
«Το Instagram και οι φίλοι του περνούν λίγο δύσκολα αυτή τη στιγμή και ίσως αντιμετωπίζετε δυσκολία να τα χρησιμοποιήσετε. Μείνετε μαζί μας, είμαστε πάνω από το πρόβλημα!» έγραψε από την πλευρά του ο λογαριασμός του Instagram στο Twitter.
Παγκόσμιο το πρόβλημα της Facebook

Η εταιρεία, η οποία διαθέτει επίσης την υπηρεσία What’s App, αλλά και το Messenger (που επίσης παρουσιάζουν δυσλειτουργίες), βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς κατηγορείται πως παρέβλεψε σημαντικούς κανόνες ασφαλείας για τους χρήστες της, προκειμένου να αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη.

Το απίστευτο κόλπο για να μην σας τελειώνει η μπαταρία στο κινητό!27/9/2021

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς όλου του κόσμου. Εκατομμύρια πολίτες περνάνε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του κινητού τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ροκανίζουν πιο γρήγορα την μπαταρία.

Κάποιες εταιρείες, κυρίως χαμηλότερων κατηγοριών και τιμής, επιλέγουν να βάζουν μεγάλες μπαταρίες. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να γίνουν πιο ελκυστικές στην αγορά σε σχέση με μεγάλες εταιρίες που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μικρότερες μπαταρίες.

Ανεξάρτητα με το τι κινητό έχει ο καθένας, το χειρότερο πράγμα είναι να μείνει από μπαταρία. Αν είναι στο σπίτι το κακό είναι μικρό. Επίσης υπάρχουν και τα powerbanks που μπορούν να δώσουν ζωή στην μπαταρία σε μια δύσκολη στιγμή. Ωστόσο ποιος δεν έχει μείνει μια φορά στη ζωή του από μπαταρία στην πιο ακατάλληλη στιγμή; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να περιορίσει κάποιος την χρήση της μπαταρίας.Τα κόλπα για να μη πέφτει η μπαταρία

Για παράδειγμα αν δεν έχουμε αρκετή μπαταρία καλό θα ήταν να μην έχουμε ανοιχτό το wifi ή τα δεδομένα. Επίσης αρκετή μπαταρία τρώει και το GPS αν είναι συνέχεια ανοιχτό. Μια άλλη επιλογή είναι η ενεργοποίηση ορισμένων ειδοποιήσεων. Ωστόσο υπάρχει άλλο ένα κόλπο που μπορεί να βοηθήσει αρκετά για να μην πέφτει τόσο εύκολα η μπαταρία. Όλοι γνωρίζουμε ότι η οθόνη έχει την τάση να ροκανίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την μπαταρία.

 Υπάρχει ένα κόλπο που παίζει με τη φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πρόκειται για το auto brightness που περιέχουν τα περισσότερα από τα smartphones της αγοράς και που μπορείς να ρυθμίσεις αυτόματα ή χειροκίνητα την ώρα που η οθόνη θα γίνεται περισσότερο ή λιγότερο φωτεινή. Μάλιστα τις βραδινές ώρες μπορείς να εξοικονομήσεις το «λευκό φως» της οθόνης με το πιο ζεστό και κιτρινωπό, που όχι μόνο θα βοηθήσει την μπαταρία αλλά θα κάνει και ευκολότερη την βραδινή ανάγνωση και θα σε κάνει να κοιμηθείς πιο εύκολα. Βέβαια αυτό μπορεί να γίνει και εκνευριστικό σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά το καλό που κάνει είναι σίγουρα μεγαλύτερο.

Δείτε το βίντεο:
Έλον Μασκ: Η άλλη όψη της διαφορετικότητας

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Έλον Μασκ, πρόεδρος της Tesla Motors που κατασκευάζει τα ομώνυμα ηλεκτρικά πρωτοποριακά αυτοκίνητα, αλλά και της διαστημικής εταιρείας SpaceX που φιλοδοξεί σε 5 χρόνια να μεταφέρει επισκέπτες από τη Γη στον πλανήτη Άρη, κλήθηκε να παρουσιάσει τη δημοφιλή ψυχαγωγική εκπομπή Saturday Night Live, στο κανάλι NBC.

Η εκπομπή αυτή που στέκεται επάξια για δεκαετίες στο τηλεοπτικό γίγνεσθαι της Αμερικής, διαθέτει μια ομάδα ηθοποιών και σεναριογράφων που δραματοποιούν διάφορα κωμικά σκετς, που άπτονται της επικαιρότητας, διαθέτει ζωντανή δική της ορχήστρα επί σκηνής, ενώ κάθε φορά έχει καλεσμένο και κάποιον τραγουδιστή ή τραγουδίστρια ή κάποιο μουσικό συγκρότημα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είχε καλεσμένη την Μάιλι Σάιρους.

Η εκπομπή αυτή έχει αναδείξει μερικούς από τους σπουδαιότερους κωμικούς της Αμερικής, μεταξύ άλλων, τους Τζoν Μπελούσι, Νταν Αϊκρόιντ, Μπιλ Μάρεϊ, Έντι Μέρφι, Τσέβι Τσέις, Μπίλυ Κρίσταλ, που ήταν όλοι τους βασικά μέλη της δημιουργικής ομάδας της. Η εκπομπή στο στούντιο που γίνονται τα γυρίσματα φιλοξενεί ζωντανό κοινό, και βέβαια μεταδίδεται ζωντανά στον αέρα, κάνοντας τρελές τηλεθεάσεις. Ένα από τα «κλου» της εκπομπής είναι ότι κάθε φορά την παρουσιάζει και μια διάσημη προσωπικότητα.

Ο εκρηκτικός μονόλογος

Ο Έλον Μασκ άρχισε την παρουσίαση την εκπομπή δηλώνοντας στο κοινό, ότι νιώθει πολύ τιμητικά που παρουσιάζει ένα τέτοιο σόου και πως γράφει ιστορία καθώς είναι ο πρώτος παρουσιαστής του Saturday Night Live που τυγχάνει να έχει το σύνδρομο Άσπεργκερ. Ο Μασκ συνέχισε το μονόλογό του λέγοντας πως πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ότι η ανθρωπότητα πρέπει να αναζητήσει το μέλλον της αποικίζοντας κι άλλους πλανήτες και εξελισσόμενη σε έναν διαπλανητικό πολιτισμό.

Με το γνωστό του ανέκφραστο στιλ, ο Έλον Μασκ συνέχισε λέγοντας: «Ξέρω ότι μερικές φορές λέγω ή γράφω παράξενα πράγματα, αλλά έτσι λειτουργεί το μυαλό μου». Και συμπλήρωσε με κάποια αλαζονεία: «Για όσους τυχόν ένιωσαν προσβεβλημένοι, θέλω απλά να πω, ότι εγώ, είμαι ο άνθρωπος που επανεφηύρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και μεταφέρω ανθρώπους στον Άρη με διαστημόπλοια. Δηλαδή τί πιστεύατε; Ότι θα ήμουν ένας ήρεμος και νορμάλ άνθρωπος;».

Επενδύσεις στο μέλλον

Ο Έλον Μασκ, ανέφερε ότι το όνομα του μικρότερου γιου του είναι «Χ ΑΕ Α- Χii», αλλά αμέσως μετά θέλοντας να φωτίσει την ανθρώπινη πλευρά του, κάλεσε στη σκηνή τη μητέρα του, κυρία Μέι, και την σύστησε στο κοινό. Ο Έλον Μασκ, είναι βέβαια μια σύνθετη περσόνα που κινείται πέρα από τα όρια του ανθρώπινου μέτρου, και μπορεί να δράσει είτε ως αδέσμευτος «πρωτοπόρος» είτε ως «φερέφωνο» οργανωμένων συμφερόντων υψηλότερης κλίμακας. Είναι από τα πρόσωπα του 21ου αιώνα, που αναδεικνύονται σε παγκόσμιες προσωπικότητες, και πλέον αποκτούν τόση δύναμη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μπορούν να την κεφαλαιοποιούν με κάθε τρόπο.

Το ενδιαφέρον με τον Έλον Μασκ, είναι ότι πράγματι επενδύει σε πρότζεκτ του μέλλοντος. Αρχικά ο Μασκ αναζήτησε το 2001 στη Ρωσία την αγορά παροπλισμένων διηπειρωτικών πυραύλων και διαστημικών οχημάτων τα οποία θα διαμόρφωνε σύμφωνα με τις ανάγκες του. Όμως οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους περιπλέχθηκαν οπότε ο ίδιος προχώρησε στο σχεδιασμό και την κατασκευή δικών του διαστημικών οχημάτων Falcon (απογείωσης) και Dragon (πολλαπλών χρήσεων). Μάλιστα το 2009, το Falcon 1 έγινε το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό όχημα που τοποθέτησε δορυφόρο γύρω από την τροχιά της Γης.

H SpaceX και ο Ισαάκ Ασίμοφ

Η

SpaceX

 έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνδέθηκε με τον

Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 2012

, μεταφέροντας προμήθειες και υλικά. Τον Δεκέμβριο του 2015 κατόρθωσε την

πρώτη προσγείωση πυραύλου εκτόξευσης

, εγκαινιάζοντας μια νέα πρακτική που μπορεί να χρησιμοποιεί τον πύραυλο και για άλλες εκτοξεύσεις διαστημικών οχημάτων. Στόχος του Μασκ είναι

να ρίξει το κόστος των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων

 10 φορές κάτω από το τρέχον, ώστε να μπορεί

να στέλνει ταξιδιώτες στον Άρη

, και να ιδρύσει εκεί, έως το 2040,

μια αποικία 80.000 κατοίκων

. Επηρεασμένος από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας

Ισαάκ Ασίμοφ

, πιστεύει ότι η εποίκηση νέων πλανητών μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από κινδύνους και εξωτερικές απειλές όπως επιδημίες, αστεροειδείς, και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, αλλά ταυτόχρονα πολίτης του Καναδά και των ΗΠΑ, ο Μασκ το 2015 δημιούργησε την μη κερδοσκοπική εταιρεία Open AI, που ασχολείται με θέματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), ενώ το 2016, υπήρξε συνιδρυτής της Neuralink, μιας εταιρείας νευροτεχνολογίας που έχει ως αντικείμενο την καλύτερη δυνατή σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος το 2017, ίδρυσε την εταιρεία γεωτρήσεων The Boring Company, που ειδικεύεται στη διάνοιξη σηράγγων.

Και δορυφορικό internet

Το τελευταίο εγχείρημα του δαιμόνιου Έλον Μασκ, είναι η Starlink, μια εταιρεία που κατασκευάζει δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, οι οποίοι θα προσφέρουν δορυφορικό διαδίκτυο. Τον Μάιο του 2019, εκτοξεύτηκαν 60 τέτοιοι δορυφόροι, αναβαθμίζοντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο παγκοσμίως.

Εκπληκτικό βίντεο από τον Άρη: Η πρώτη πτήση του ρομποτικού ελικοπτέρου «Ingenuity»Το κρίσιμο στοίχημα κερδήθηκε και οι ορίζοντες για μια πολλά υποσχόμενη εξερεύνηση στο διάστημα άνοιξαν. 
Mε κομμένη την ανάσα η επιστημονική κοινότητα παρακολούθησε μια συγκλονιστική εξέλιξη στον Άρη που θα μείνει στην ιστορία.

 Η πολυαναμενόμενη πρώτη πτήση του ρομποτικού ελικοπτέρου, Ingenuity, που βρισκόταν αγκιστρωμένο στο ρόβερ της ΝΑSA, Perseverance, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική απογείωση, τη Δευτέρα, και η ιστρική αυτή στιγμή κυκλοφόρησε σε βίντεο.

PROTOTHEMA

Ανακαλύφθηκε νέα υπερ-Γη: Βρίσκεται σχετικά κοντά μας, γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνοΙσπανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν άλλον έναν εξωπλανήτη μεγαλύτερο από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο, το GJ 740, σε απόσταση 36 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

Η υπερ-Γη έχει μάζα περίπου τριπλάσια από τη Γη και ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από το άστρο της σε μόνο 2,4 μέρες (η διάρκεια του έτους του εξωπλανήτη). Λόγω της εγγύτητας της υπερ-Γης στον πλανήτη μας, ο εν λόγω εξωπλανήτης αναμένεται να αποτελέσει στόχο μελλοντικών παρατηρήσεων με τα νέα πολύ μεγάλα υπό ανάπτυξη επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής "Astronomy & Astrophysics", εκτιμούν ότι ο νέος εξωπλανήτης είναι βραχώδης με ακτίνα περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη από εκείνη της Γης.

Πιθανώς στο ίδιο αστρικό σύστημα βρίσκεται ένας δεύτερος μεγαλύτερος εξωπλανήτης με μάζα ανάλογη του Κρόνου (κοντά στις 100 γήινες μάζες). Τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι αναζητούν εξωπλανήτες κατ' εξοχήν γύρω από σχετικά ψυχρούς ερυθρούς νάνους, που έχουν θερμοκρασίες τουλάχιστον 2.000 βαθμούς μικρότερες από τον Ήλιο μας.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το λογισμικό που απειλεί όλους τους υπολογιστές του πλανήτη


Σύμφωνα με τους ερευνητές εταιρείας ασφάλειας για τους κινδύνους του διαδικτύου, φαίνεται ότι έχει ανακαλυφθεί ένα νέο κακόβουλο λογισμικό που επιτίθεται σε υπερυπολογιστές και ονομάζεται Kobalos, από τους ακόλουθους του Διονύσου και την Ελληνική μυθολογία. Οι Κόβαλοι ήταν πανούργοι και μικροσκοπικοί, ενώ έτρεχαν πίσω από τον θεό του κρασιού.
Όπως αναφέρει ένας από τους εργαζομένους της ESET που ανακάλυψαν αυτήν την απειλή, ο Marc-Etienne Leveille, το όνομα που δόθηκε σε αυτό το λογισμικό αφορά τις πανούργες μεθόδους που χρησιμοποιεί, προκειμένου να χτυπήσει τα συστήματα, ενώ είναι πολύπλοκο, κάτι που ισχύει σπάνσια σε κακόβουλο λογισμικό Linux.

 
Οι ερευνητές της ESET συνεργάστηκαν με το CERN, αλλά και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με το διαδίκτυο και ανακάλυψε ότι το περίπλοκο αυτό κακόβουλο λογισμικό, είναι φορητό σε πολλά λειτουργικά συστήματα, όπως τα εξής: Linux, BSD, Solaris και πιθανώς AIX και Windows.

Το Kobalos είναι ένα «backdoor» λογισμικό που περιέχει εντολές οι οποίες δεν αποκαλύπτουν την πρόθεση των εισβολέων και δυστυχώς επιτρέπει συνδέσεις διακομιστή μεσολάβησης σε άλλους servers που έχουν μολυνθεί από αυτό, όπως αποκάλυψε ο Leveille.


Mars Perseverance: Έφτασε στον Άρη με επιμονή 

Το ρομποτικό ρόβερ "Perseverance" (Επιμονή) της αποστολής "Mars 2020" της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) προσεδαφίστηκε σήμερα στην επιφάνεια του Άρη ανακοίνωσε αργά το βράδυ η NASA.

«Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων. Στην αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, οι ομάδες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς τη στιγμή της επιβεβαίωσης προσεδάφισης.

Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ "Curiosisy" που μελετά μέχρι σήμερα τον 'Αρη.


Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

Το "Perseverance" θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο 'Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή. Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το "Ingenuity", ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Πλησιάζουμε στον εντοπισμό αρχαίας εξωγήινης ζωής;

Ο Άρης δεν ήταν πάντα ένας έρημος, και άγονος πλανήτης. Σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις από προηγούμενες αποστολές, στον Άρη έρεαν κάποτε μεγάλα ποτάμια πριν ο πλανήτης μετατραπεί σε μια παγωμένη και σκονισμένη έρημο. Νωρίτερα στην ιστορία του, ο Άρης είχε θερμότερο περιβάλλον και ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής.

SPONSORED CONTENT
Can the EU Green Deal empower business and consumer change?
We'll be asking some of Europe’s biggest industrial leaders about applying the Green Deal in the real world.
Ad By ERT

Ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της επιστήμης της αστροβιολογίας είναι κατά πόσον υπάρχουν σημάδια προηγούμενης μικροβιακής ζωής στον Άρη. Η αποστολή αυτή φιλοδοξεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής της NASA, Δρ Τζέιμς Γκριν είπε ότι στη διάρκεια της ζωής μας θα απαντήσουμε στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα 30-40 χρόνια θα είναι συναρπαστικά σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος.

Αναφέρθηκε στη θεωρία της πανσπερμίας σύμφωνα με την οποία υλικό από συγκρούσεις - που προέρχεται από μεμονωμένους πλανήτες που μπορεί να φιλοξενούν ζωή - ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα και έπειτα πέφτει σε έναν άλλο πλανήτη ευνοώντας την ανάπτυξη ζωής σε αυτόν τον πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι αν εντοπίσουμε ζωή στον Άρη και την μελετήσουμε διεξοδικά τότε ίσως να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση αν η καταγωγή μας είναι από άλλο ουράνιο σώμα όπως ο Άρης, βασιζόμενοι στη θεωρία της πανσπερμίας.

Από επιστημονικής άποψης, πρόσθεσε, «αν εντοπίσουμε ζωή - και δεν χρειάζεται να είναι ευφυής ζωή - αλλά μικροβιακή ζωή ή ακόμα και πολυκυτταρικοί οργανισμοί - αυτό θα είναι πραγματικά επαναστατικό».

Διότι τότε, εξήγησε, αυτό «θα σημαίνει ότι υπάρχει ζωή σε όλο το γαλαξία και θα σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πιθανώς ορισμένες περιοχές όπου η νοήμων ζωή έχει δημιουργηθεί και εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, το πρώτο βήμα θα ήταν πραγματικά να ψάξουμε για ζωή στο ηλιακό μας σύστημα».

Τα "επτά λεπτά τρόμου"

Η προσεδάφιση ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Τα λεγόμενα "7 λεπτά τρόμου" είναι γνωστά στους επιστήμονες γιατί τόσος είναι ακριβώς ο χρόνος που χρειάζεται για είσοδο, κατάβαση και προσεδάφιση, μια ακολουθία που πρέπει να ολοκληρωθεί άψογα και χωρίς παρέμβαση από τους μηχανικούς στη Γη. Επίσης, επειδή ο Άρης είναι εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, χρειάζονται 11 λεπτά για να φτάσουν τα σήματα στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, όπου διευθύνεται η αποστολή.

9,000 ονόματα από Κύπρο

Πάνω στο ρόβερ έχουν ενσωματωθεί και τρία μικροτσίπ σιλικόνης πάνω σε μια πλακέτα. Εκεί έχουν αναγραφεί τα ονόματα 10,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που δήλωσαν συμμετοχή στην εκστρατεία της NASA "Στείλε το όνομά σου στον Άρη". Ανάμεσα σε αυτά είναι και 9,000 ονόματα Κυπρίων που δήλωσαν συμμετοχή.

Το ενδιαφέρον του κόσμου να στείλει το όνομά του στον Άρη ήταν πολύ μεγαλύτερο από άλλες αποστολές και έτσι η NASA αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τρία μικροτσίπ προκειμένου να αποθηκευτούν όλα τα ονόματα. Το ενδιαφέρον των Κυπρίων ήταν έκδηλο και σε προηγούμενες αποστολές.

Συνωστισμός στον Αρη, με Αραβες και Κινέζους ήδη σε τροχιάΗδη πριν μερικές ημέρες είχαν φθάσει για πρώτη φορά στην ιστορία τους με διαστημικές συσκευές που τις έθεσαν σε τροχιά γύρω από τον Αρη δύο άλλες χώρες. Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αποστολές από την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι πρώτες στην ιστορία των χωρών. Κατάφεραν αυτό που πριν χρόνια φάνταζε ακατόρθωτο, να φθάσουν εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά ανοίγοντας δρόμους για περαιτέρω έρευνες για τον κόκκινο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η αποστολή των ΗΑΕ γνωστή ως "Ελπίδα" είναι η πρώτη διαπλανητική αποστολή της χώρας. Ξεκίνησε το ταξίδι της τον Ιούλιο του 2020, και μετά από 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα και τέθηκε σε τροχιά επιτυχώς. Στόχος της είναι να ξεκινήσει επιστημονικές παρατηρήσεις για καλύτερη κατανόηση της ατμόσφαιρας και του καιρού στον Άρη.

«Ο κόκκινος πλανήτης κυριεύει την ανθρώπινη φαντασία για αιώνες. Τώρα, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου γνωρίζουμε πολλά για τον πλανήτη και έχουμε το όραμα και την τεχνολογία για να εξερευνήσουμε περαιτέρω», αναφέρει η διαστημική υπηρεσία των ΗΑΕ.

Ο Άρης, σημειώνει, είναι ένας προφανής στόχος για εξερεύνηση για πολλούς λόγους. «Από την επιδίωξή μας να βρούμε ζωή έως μια μέρα να επεκτείνουμε τον ανθρώπινο πολιτισμό σε άλλους πλανήτες, ο Άρης χρησιμεύει ως μακροπρόθεσμο και συνεταιρικό έργο για ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή».

Μια μέρα μετά, το κινεζικό Tianwen-1 (που μεταφράζεται ως Ουράνια Ερωτήματα) εισήλθε στην τροχιά του Άρη. Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη διαπλανητική αποστολή της Κίνας και αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα στις φιλοδοξίες και τις δυνατότητες της χώρας για κατάκτηση του διαστήματος.

Στόχος είναι να χαρτογραφήσει τη μορφολογία και τη γεωλογία του Άρη, ενώ θα χρησιμοποιήσει ένα ραντάρ για εξερεύνηση του υπεδάφους. Θα συλλέξει επίσης δεδομένα για την ιονόσφαιρα και τα ηλεκτρομαγνητικά και βαρυτικά πεδία γύρω από τον πλανήτη. Ακόμα, θα ψάξει για σημάδια παλαιάς και υπάρχουσας ζωής και θα χρησιμεύσει ως ένα δίκτυο επικοινωνίας για να στέλνει και να λαμβάνει πληροφορίες από τη Γη στο ρόβερ.Το διαστημικό σκάφος θα προετοιμαστεί επίσης για την απόπειρα προσεδάφισης του ρόβερ της αποστολής, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει τον Μάιο.

EURONEWS

                                                                             Τι είναι το Ρολόι της Ολέθριας Μέρας


Από τη μία η κλιματική αλλαγή, από την άλλη η αύξηση του πληθυσμού. Προσθέστε και την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη μας, βάλτε και στην εξίσωση κάποιους επικίνδυνους ηγέτες που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, δεν το λες και αισιόδοξο το μέλλον μας σαν ανθρωπότητα.


Το 1947 μια ομάδα επιστημόνων πήραν μέρος στο περίφημο Manhattan Project. Εκεί δημιουργήθηκε το "Ρολόι της Ολέθριας Μέρας", δηλαδή το ρολόι που υπολογίζει πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου με τη μορφή που τον γνωρίζουμε αιώνες τώρα.


Οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα σύστημα που συλλέγει δεδομένα από την οικονομική κατάσταση του πλανήτη, τις πολιτικές συγκυρίες, τα δεδομένα από το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές και μπόρεσαν να βρουν πόσο απέχουμε από την "Αποκάλυψη".

Σύμφωνα με τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας του 2020, απέχουμε 100 δευτερόλεπτα από το τέλος.

«Η πανδημία του κορονοϊού, η ανεπανόρθωτη κλιματική αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών όπλων, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη ποσότητά τους, είναι αδιαμφισβήτητα ο νούμερο ένα κίνδυνος για την συνέχιση της ύπαρξης της ανθρωπότητας. Οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν στο να δράσουν εγκαίρως και να προστατέψουν τον πλανήτη από μία ενδεχόμενη καταστροφή. Και οι αποτυχίες αυτές επηρεάζουν την ανθρωπότητα συνολικά, αλλά και κάθε άνθρωπο ξεχωριστά», δηλώνουν οι ερευνητές που εργάζονται και σήμερα στο συγκεκριμένο πείραμα.

Gov.gr App: Πώς να κατεβέσετε την εφαρμογή στο κινητό σας - Οι λειτουργίες της

Στον αέρα βρίσκεται η νέα εφαρμογή του gov.gr για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, η οποία είναι διαθέσιμη στα app stores ώστε να μπορούν να την κατεβάζουν δωρεάν οι πολίτες.Οι πολίτες θα εισέρχονται στις υπηρεσίες με τους κωδικούς που διαθέτουν στο TaxisNet ή από το e-banking κάποιας από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank).

Οι λειτουργίες της εφαρμογής


Η εφαρμογή του gov.gr, το govApp, επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε όλες τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του τάμπλετ τους, καθώς πλέον μπορούν να δουν εύκολα και στις φορητές συσκευές τους όλα τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά για λογαριασμό τους, όπως υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις και πιστοποιητικά.


Μέσω των gov.gr και govApp κάθε πολίτης διαθέτει μία «θυρίδα», όπου αποθηκεύονται ασφαλώς όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία του, ενώ αντίστοιχες θυρίδες έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί ψηφιακά έγγραφα που βρίσκονται στη θυρίδα του με άλλους πολίτες, ενώ πολύ σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει αρχεία και στην υπηρεσία με την οποία θέλει να συνδιαλλαγεί, ακόμα και μέσω του κινητού του.


Συνεπώς, καθίσταται εφικτή η εύκολη και γρήγορη

ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

 από το Κράτος μέσω οποιασδήποτε συσκευής, ανεξαρτήτως εάν ο χρήστης βρίσκεται στο σπίτι, το γραφείο ή εν κινήσει.

Διαθέσιμη για χρήστες Android και iOS

Εκτός από τη διαχείριση και την κοινοποίηση υφιστάμενων εγγράφων, η εφαρμογή, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για χρήστες

Android

 και

iOS,

 επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν και την έκδοση νέων εγγράφων. Σε πρώτη φάση είναι δυνατή η έκδοση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων, ωστόσο η εφαρμογή επιτρέπει διαδικτυακή πρόσβαση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr έως ότου να ενσωματωθούν και αυτές στο περιβάλλον της.

Το govApp παρέχει μάλιστα την πρόσθετη δυνατότητα ελέγχου της γνησιότητας των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών εγγράφων, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του συστήματος. Οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν το μοναδικό μωσαϊκό (QR code) του εκτυπωμένου εγγράφου με την κάμερα του κινητού τους, τότε το πρωτότυπο έγγραφο θα εμφανίζεται ολόκληρο στη οθόνη τους και θα μπορούν να κάνουν αμέσως αντιπαραβολή.

Η πύλη gov.gr προσφέρει πλέον 822 υπηρεσίες, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες διέθετε 750, και έως το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα προσεγγίσει τις 1.000. Στο οικοσύστημα του gov.gr εντάσσεται και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του

κορωνοϊού,

 ενώ σύντομα θα ενσωματωθούν επίσης η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης ποινικού μητρώου και η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου.CNN


Google: Τι αναζήτησαν το 2020 οι Έλληνες - Στην κορυφή Τσιόδρας, Χαρδαλιάς, κορωνοϊός, Τραμπ και συνταγές

Δείτε αναλυτικά τι αναζήτησαν το 2020 οι Έλληνες στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την έκθεση της Google «Year in Search».

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να αποχαιρετήσουμε το 2020, μια εξόχως δύσκολη χρονιά, και η Google εξέδωσε, όπως κάθε χρόνο, την ετήσια έκθεσή της «Year in Search», με τα δημοφιλέστερα αποτελέσματα αναζήτησης για κάθε χώρα του πλανήτη.

Στη χώρα μας, τη χρονιά που πέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Έλληνες κυρίως πληκτρολογούσαν λέξεις σχετικές με την πανδημία του νέου κορωνοϊού.


Στην ελληνική λίστα λοιπόν, ο κορωνοϊός, η τηλεκπαίδευση, τα κρούσματα, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκαν ανάμεσα στις κορυφαίες λέξεις – κλειδιά που αναζήτησαν οι πολίτες.

Δημοφιλείς αναζητήσεις χρηστών από την Ελλάδα στο Google

Ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις

1. E- class
2. Κρούσματα
3. Κορωνοϊός
4. E- me
5. Webex
6. 13033
7. Αμερικανικές εκλογές
8. Forma.gov.gr
9. Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
10. Τουρισμός για όλους

Διασημότητες

1. Σωτήρης Τσιόδρας
2. Νίκος Χαρδαλιάς
3. Donald Trump
4. Ιωάννα Τούνη
5. Joe Biden
6. Κατερίνα Σακελλαροπούλου
7. Kim Jong -un
8. Κυριάκος Κουκουλομάτης
9. Ιωάννα Παλιοσπύρου
10. Michael Jordan


Επικαιρότητα

1. Κορωνοϊός
2. Εκλογές ΗΠΑ
3. Αγία Σοφία
4. Έβρος
5. Επίθεση με βιτριόλι
6. Lockdown
7. Δίκη Χρυσής Αυγής
8. Κλειστά σχολεία
9. Έκρηξη σε Λίβανο
10. Προεδρία Κατ. Σακελλαροπούλου

Συνταγές

1. Dalgona Coffe
2. Ψωμί
3. Τσουρέκι
4. Γαριδομακαρονάδα
5. Κρέπες
6. Pancakes
7. Παπουτσάκια
8. Μαγειρίτσα
9. Φανουρόπιτα
10. Λουκουμάδες

Πότε...

1. Πότε ανοίγουν τα σχολεία;
2. Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά;
3. Πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια;
4. Πότε είναι η Black Friday 2020;
5. Πότε ανοίγουν τα δημοτικά;
6. Πότε ανοίγουν οι καφετέριες
7. Πότε είναι Καθαρά Δευτέρα;
8. Πότε ανοίγει το Τριώδιο;
9. Πότε ανοίγουν τα πανεπιστήμια;
10. Πότε είναι Τσικνοπέμπτη;

Κοντά μου...

1. Φαρμακείο κοντά μου
2. Βενζινάδικο κοντά μου
3. Φαγητό κοντά μου
4. Βιβλιοπωλείο κοντά μου
5. Κάβα κοντά μου
6. Σουβλάκια κοντά μου
7. Καφέ κοντά μου
8. Φωτογραφείο κοντά μου
9. Ταβέρνα κοντά μου
10. Χρωματοπωλείο κοντά μουNEWPOST

Σεληνική «Άλως»: Εντυπωσιακή η εικόνα του φεγγαριού να καλύπτεται από φωτεινό στέμμα

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο έχουν την ευκαιρία να δουν απόψε το βράδυ όσοι κοιτάξουν τον ουρανό και δεν υπάρχουν σύννεφα. Το ολόγιομο φεγγάρι καλύπτεται από ένα φωτεινό στέμμα προκαλώντας το ενδιαφέρον όσων το παρατηρούν. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται από τους επιστήμονες «Άλως» και προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τη Σελήνη. Και επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως. Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση. Ανάλογα όμως της θέσης του Ήλιου ή της Σελήνης, το φαινόμενο της άλω μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συναφή φαινόμενα όπως στήλες, φωτεινός σταυρός, περιζενιθιακό τόξο κ.ά.
Οι παλιοί ψαράδες είχαν και ένα γνωμικό για το συγκεκριμένο φεγγάρι και έλεγαν: «Κύκλο έχει το φεγγάρι για βροχή και ανεμοζάλη». Σύμφωνα με κάποιους μετά από 24 ή 48 ώρες από την εμφάνιση αυτού του φαινομένου έρχεται κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για αύριο αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά της χώρας και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια , που μέχρι το απόγευμα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

 Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά, την Πελοπόννησο, από το απόγευμα στην ανατολική νησιωτική χώρα, τη Θράκη και πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Επίσης αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής ηπειρωτικής χώρας.

Ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 53.000 χρόνια στον ΆρηΑμερικανοί επιστήμονες θεωρούν ότι βρήκαν ενδείξεις στον Άρη για μία ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε ίσως πριν 53.000 χρόνια. Ο πλανήτης Άρης θεωρείται ότι είναι προ πολλού ηφαιστειακά ανενεργός. Άλλοι επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν στοιχεία ότι πριν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια υπήρξε μία τεράστια πλημμύρα με θεόρατα κύματα στον γειτονικό πλανήτη.

Ο «κόκκινος» πλανήτης κάποτε είχε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ωκεανούς και ίσως ζωή. Όμως, εδώ και πάρα πολύ καιρό ξεράθηκε και η ατμόσφαιρά του διέφυγε στο διάστημα, ενώ και η τεκτονική δραστηριότητά του σταμάτησε. Σήμερα είναι ένας νεκρός πλανήτης ή τουλάχιστον έτσι δείχνει εκ πρώτης όψεως.Οι τελευταίες ενδείξεις για ηφαιστειακές εκρήξεις χρονολογούνται πριν από δυόμισι εκατομμύρια χρόνια. Όμως, μία νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, η οποία θα δημοσιευθεί στο περιοδικό «Icarus», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», εκτιμά βασιζόμενη σε δορυφορικές εικόνες ότι μία έκρηξη ηφαιστείου συνέβη στην περιοχή Cerberus Fossae πριν 53.000 (το νωρίτερο) έως 210.000 χρόνια (το αργότερο), χρονικό διάστημα μικρό για τα γεωλογικά δεδομένα.

Αν αυτό όντως ισχύει, τότε πρόκειται για την πιο πρόσφατη γνωστή έκρηξη στον πλανήτη, η οποία ενισχύει την άποψη ότι κάτω από την επιφάνειά του υπάρχουν γιγάντια ηφαίστεια που μένουν σιωπηλά, αλλά κατά καιρούς εκρήγνυνται.


Η περιοχή Cerberus Fossae βρίσκεται κοντά στο μεγάλο ανενεργό ηφαίστειο Elysium Mons και σε μεγάλη απόσταση, περίπου 1.600 χιλιομέτρων, από τη σημερινή θέση του στατικού ρομποτικού γεωλόγου InSight της NASA.

Η «καπνισμένη κάνη» που παραπέμπει σε ηφαίστειο, όπως φαίνεται από ψηλά, είναι μία μεγάλη ρωγμή, από όπου έχουν βγει στην επιφάνεια ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη. Η όλη εικόνα θυμίζει τις πυροκλαστικές ροές ηφαιστειακής προέλευσης που υπάρχουν στη Γη.

Προερχόμενη από μάγμα βαθιά στα έγκατα, η έκρηξη μπορεί να έφθασε σε ύψος αρκετών χιλιομέτρων, πριν τα ηφαιστειακά υλικά πέσουν στο έδαφος. Η ποσότητα αυτών των υλικών εκτιμάται 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που εκτινάχθηκε κατά την έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ το 1980.

Το Insight, που έφθασε στον Άρη το 2018 και διαθέτει σεισμογράφο, έχει καταγράψει εκατοντάδες αρειανούς σεισμούς και έχει καταφέρει να εντοπίσει μόνο για δύο την τοποθεσία προέλευσής τους, ίσως όχι τυχαία στην περιοχή Cerberus Fossae. Αυτό ενισχύει τις υποψίες ότι οι εν λόγω σεισμοί μπορεί να σχετίζονται με την εκεί υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα.


Μία άλλη μελέτη, από επιστήμονες των πανεπιστημίων Κορνέλ Νέας Υόρκης, Τζάκσον και Χαβάης, καθώς και του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», εκτιμά με βάση στοιχεία από το αμερικανικό ρομποτικό ρόβερ Curiosity ότι κάποτε μία πλημμύρα αφάνταστου μεγέθους σάρωσε τον μεγάλο κρατήρα Γκέιλ στον ισημερινό του Άρη.

Η πλημμύρα, που σήκωσε πανύψηλα κύματα, πιθανώς προκλήθηκε από την πτώση αστεροειδούς στην περιοχή, τη συνακόλουθη τήξη των πάγων και τις κατοπινές καταρρακτώδεις βροχές πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται σαφείς γεωλογικές ενδείξεις για τεράστιες πλημμύρες στον Άρη. Η μελέτη δορυφορικών εικόνων από ψηλά δεν είχε επιτρέψει κάτι τέτοιο έως τώρα, αλλά η επιτόπια έρευνα του ρόβερ έφερε στο φως περισσότερα δεδομένα.

Στο ερώτημα κατά πόσο τα νέα στοιχεία για τα ηφαίστεια και τις πλημμύρες αυξάνουν την πιθανότητα ζωής στον Άρη, απάντηση θα επιχειρήσει να δώσει το νέο ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA, το οποίο εκτοξεύθηκε φέτος τον Ιούλιο και αναμένεται να φθάσει στον «κόκκινο» πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου 2021.


Η Nintendo επανακυκλοφορεί ένα ρετρό gadget της δεκαετίας του '80 -Το περίφημο Game & Watch 

Η φορητή κονσόλα Game & Watch, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1980 και βρισκόταν στην παραγωγή μέχρι το 1991, ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση της Nintendo στον χάρτη των video games. Απέχει παρασάγγας από τη Nintendo του σήμερα, που κυκλοφορεί τακτικά παιχνίδια τα οποία πουλάνε σαν τρελά και που συνδέει τους ανθρώπου.
Το Game & Watch ήταν μια σειρά παιχνιδιών χειρός που η Nintendo πούλησε πριν ο κόσμος ερωτευτεί το Game Boy. Σε αντίθεση με το Game Boy, τα ασπρόμαυρα παιχνίδια του Game & Watch μπορούσαν να παίξουν μόνο ένα παιχνίδι το καθένα.
Το νέο Game & Watch έχει τη μορφή του πρωτότυπου με το κόκκινο και χρυσό σχεδιασμό του, αλλά είναι σαφώς εκσυγχρονισμένο, καθώς φορτίζεται από USB-C και είναι έγχρωμο. Το νέο Game & Watch θα παίζει τρία παιχνίδια: "Super Mario Bros.", "Super Mario Bros .: The Lost Levels" και "Ball (the Mario version)." Μόνο το "Ball", παραμένει ασπρόμαυρο.


Οι θαυμαστές οποιουδήποτε παιχνιδιού "Super Mario Bros." θα αναγνωρίσουν αμέσως την εμβληματική μουσική.
Η λειτουργία πολλών παικτών για το Game & Watch σημαίνει ότι μπορείτε να παίξετε πρώτα ως Mario στο "Super Mario Bros." και μετά να αφήστε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να πάρει την κονσόλα για να παίξει ως Luigi. Κανένα από αυτά τα μοντέρνα σύνδεση με την επιχείρηση Διαδικτύου εδώ.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η κονσόλα Game & Watch είναι επίσης κυριολεκτικά ρολόι. Πατώντας το κουμπί Ώρα, εμφανίζεται ένα ρολόι, μαζί με τον Mario να πηδάει.

Πλέον, η Nintendo βρίσκεται σε εορταστική διάθεση καθώς είναι και τα 35α γενέθλια του Mario. Η εταιρεία ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και ένα νέο παιχνιδιού battle royale αλλά και την εκ νέου κυκλοφορία των "Super Mario 64", "Super Mario Galaxy" και "Super Mario Sunshine".

Τώρα είναι η σειρά του Game & Watch να βγει στο προσκήνιο. Η 40η επετειακή έκδοση του Game & Watch κυκλοφόρησε στις 13 Νοεμβρίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.


Iefimerida