Στην 9η θέση η Ελλάδα με τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα για ένα σπίτι 85 τμ – Πανηγυρισμοί Γεωργιάδη


2-06-2023

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση, ανάμεσα σε 44 χώρες, σε ό,τι αφορά στα χρήματα που απαιτούνται κάθε μήνα για την αποπληρωμή των λογαριασμών (ρεύματος, τηλεφώνου, θέρμανσης, ίντερνετ) για ένα διαμέρισμα 85 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς σε αυτό το κόστος να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για ένοικο και για διατροφή.

 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση (226 δολάρια) από τη Δανία (211 δολάρια), την Ιταλία (200 δολάρια), τη Νορβηγία (195 δολάρια), το Βέλγιο (195 δολάρια), την Αυστραλία (195 δολάρια), τις ΗΠΑ (185 δολάρια), τη Γαλλία (176 δολάρια), την Ιαπωνία (174 δολάρια), τον Καναδά (145 δολάρια), την Ισπανία (138 δολάρια), τη Φινλανδία (123 δολάρια), την Πορτογαλία (120 δολάρια), τη Σουηδία (85 δολάρια) και πολλές ακόμα χώρες, αλλά μάλλον αυτό αρέσει στον Άδωνη Γεωργιάδη.


Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του, στο Twitter, τη σχετική λίστα της γνωστής ιστοσελίδας World of Statistics, προκειμένου να μάθουν και οι ακόλουθοί του που ίσως δεν γνωρίζουν ότι τα νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και τους υψηλούς έμμεσους φόρους.

Εξωδικαστικός: Μειώνεται σημαντικά ο αριθμός εγκρίσεων για ρύθμιση χρεών από τράπεζες και δημόσιο


24/5/2023

Νέα σημαντική μείωση κατέγραψε και τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός των εγκρίσεων από μέρους τραπεζών και δημοσίου για υπαγωγή οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών καθώς τα ποσοστά των εγκρίσεων αιτήσεων οφειλετών για ρύθμιση του χρέους τους από μέρους των πιστωτών τους μειώθηκαν από 80% τον Μάρτιο σε 66% τον Απρίλιο.

Η μείωση αυτή αποτελεί συνέχεια διαδοχικών μειώσεων που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις εγκρίσεις αιτήσεων διευθέτησης του χρέους οφειλετών ,μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού μηχανισμού ,παρότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν εισαχθεί βελτιωτικές αλλαγές από πλευράς υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) τον Απρίλιο έγιναν 274 νέες ρυθμίσεις χρεών έναντι 455 τον Μάρτιο, 573 τον Φεβρουάριο και 623 τον Ιανουάριο.

Από την άλλη αντιστρόφως κινείται η τάση αποδοχής από τους οφειλέτες των ρυθμίσεων που εισάγει αυτόματα ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού για τον αριθμό των δόσεων ,το ύψος της κάθε δόσης και το χρόνο τακτοποίησης του χρέους.Το μέσο ποσοστό αποδοχής των προτεινόμενων ρυθμίσεων από μέρους των οφειλετών αυξήθηκε σε 61% τον Απρίλιο από 57% τον Μάρτιο.

Οι μειώσεις εγκρίσεων αποδίδονται από πλευράς των πιστωτών και σε καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση των βελτιώσεων καθώς αργούν να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές και αυτές να αποτυπωθούν στην πλατφόρμα του Εξωδικαστυκού μηχανισμού στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού χρέους,με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις που παράγει ο αλγόριθμος να βασίζεται στα παλιά κριτήρια ρυθμίσεων.

Έως σήμερα σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, έχουν ρυθμιστεί συνολικά χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέσω 4.630 ρυθμίσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (servicers )και το Δημόσιο. 

Οι ρυθμίσεις των χρεών προς το Δημόσιο έχουν μέση διάρκεια 18 έτη και προς τους πιστωτές 15 έτη και περιλαμβάνουν έως 240 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο και έως 420 μηναίες δόσεις για χρέη σε τράπεζες και servicers με παράλληλη διαγραφή μέρους της οφειλής και των προσαυξήσεων.

Άλμα του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Εκτιμήσεις αναλυτών


22/5/2023

Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, στον απόηχο της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος στις χθεσινές εκλογές.

Ως το καλύτερο δυνατό σενάριο βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα η αγορά, αποτέλεσμα που μειώνει το πολιτικό ρίσκο ανοίγοντας το δρόμο για αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφωνόταν στις 1.212,82 μονάδες σημειώνοντας άλμα 7,11%.

Εκρηκτική και η αύξηση του όγκου των συναλλαγών με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 186,73 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 8,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,62%.

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (+17,05%), της Alpha Bank (+15,92%), της ΔΕΗ (+15,56%), της Eurobank (+14,79%) και της Πειραιώς (+14,35%).

Ανοδικά κινούνται οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+15,63%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας(+10,89%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+6,83%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Πειραιώς και η Alpha Bank με 11.067.418 και 17.554.401 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 29,54 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 23,83 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 104 μετοχές, 14 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές, ενδεικτικό του θερμού κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά.

Οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών

Η Eurobank Equities σημειώνει ότι με το εμπόδιο του εκλογικού κύκλου να έχει ξεπεραστεί αναμένεται μία σημαντική ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν για το εντυπωσιακό story της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, και τα ισχυρά όπλα της ελληνικής οικονομίας, όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2-3%, τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους και άρα των ομολόγων, και τις φθηνές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, στον δεύτερο γύρο η ΝΔ αναμένεται να καταλήξει με περισσότερες από 170 έδρες, επιτυγχάνοντας έτσι μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία.

Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities σημειώνει ότι από τη σκοπιά της αγοράς, αυτό είναι το καλύτερο σενάριο που διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση από τη Fitch στις 9 Ιουνίου).

Η Optima Bank σημειώνει ότι υπό το φως των εκλογών και της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος, που ανοίγει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης στις επαναληπτικές εκλογές αναμένεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς στη δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να διασφαλιστεί: α) η θετική τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ , β) η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχετικούς όρους και γ) η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν το β’ εξάμηνο του 2023.

Η Axia τονίζει ότι το πολιτικό ρίσκο βγαίνει εκτός πλαισίου για την Ελλάδα.

Τα παραπάνω θα πρέπει να οδηγήσουν στην πολύ θετική αντίδραση της ελληνικής αγοράς μετοχών με βάση τις προσδοκίες για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών από μια φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και τις σχετικά μη απαιτητικές αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με την Axia ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως).

Αλλά το σημαντικό είναι ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, μια πορεία που έχει ήδη επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει οικονομική ανάπτυξη με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από εκείνους του μέσου όρου της Ευρωζώνης

Θετική είναι η αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος και από την αγορά ομολόγων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,0806 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 148,9580 γεν, στο 0,8695 με τη στερλίνα και στο 0,9708 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,03% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 137,8872 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,18% και διαμορφώνεται στα 1,2423 δολάρια.

Τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερη επίδοση σήμερα από τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές θεωρούν απίθανο να υπάρξει απόκλιση από τη σημερινή δημοσιονομική πειθαρχία μετά την εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές.

Οι αποδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, μειώθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,948%.

Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων (spread) μειώθηκε κατά 4 μ.β. στις 146 μ.β.

Αναλυτές ανέφεραν ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημείωναν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.


Athina984, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό στο τετράμηνο


17/5/2023

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ κατέγραψε ο Κρατικός Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου έναντι ελλείμματος 921 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την σημαντική αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού τα οποία διαμορφώθηκαν σε 17,785 δισ ευρώ, από 15,611 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 19,902 δισ. ευρώ, από 19,636 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022.

Η δαπάνη για τόκους σημείωσε μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ.

Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,915 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,062 δισ . ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τα αντικίνητρα και οι «κόφτες» που βάζουν «φρένο» στην ένταξη οφειλετών σε ρυθμίσεις χρεών


12/5/2023

Με “βήμα σημειωτόν”, λόγω χαμηλής ανταπόκρισης από μέρους των οφειλετών, προχωρεί η υποβολή των αιτήσεων για την επανένταξη στις δύο παλιές ρυθμίσεις των 36- 72 δόσεων (κορονοχρέη) και 120 μηνιαίων δόσεων για όσους οφειλέτες προς την εφορία τις απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και για όσους οφειλέτες δικαιούνται να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης (1η Νοεμβρίου του 2021-1η Φεβρουαρίου 2023) στη νέα ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ στις δύο παλιές ρυθμίσεις έχουν υποβληθεί και εγκριθεί μόλις 7.300 αιτήσεις αναβίωσης ,την ώρα που στην κατηγορία αυτή δύνανται να υπαχθούν τουλάχιστον 200.000 οφειλέτες ,που είχαν στο παρελθόν ενταχθεί σε μια η και τις δύο ρυθμίσεις , αλλά για διαφόρους λόγους έκαστος, τις απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Στην κατηγορία αυτή τα προς αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν ,έως σήμερα, τα 110 εκατ. ευρώ. Η χαμηλή ανταπόκριση των οφειλετών στην περίπτωση αυτή οφείλεται στις οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν εξαιτίας της υποχρέωσής τους να προκαταβάλλουν ,εντός ενός μηνός, δύο δόσεις με την ενεργοποίηση της αναβίωσης των παλιών ρυθμίσεων των έως 120 δόσεων η 36- 72 μηνιαίων δόσεων.

Μειωμένη είναι επίσης η ανταπόκριση και από τους οφειλέτες που δημιούργησαν χρέη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς έως σήμερα έχουν υπαχθεί στη νέα αυτή ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων μόλις 3.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 130 εκατ.ευρώ. Στην περίπτωση αυτή “κόφτης” για την ένταξή στη νέα ρύθμιση αποτελεί ,για αρκετούς οφειλέτες ,το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να έχουν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) την 1η Νοεμβρίου του 2021, ημερομηνία που ξεκινούν να “μετρούν” τα προς ρύθμιση ληξιπρόθεσμα χρέη της ενεργειακής περιόδου.

Ωστόσο εκτιμάται ότι το ερχόμενο διάστημα και μετά τις εθνικές εκλογές θα αυξηθεί σημαντικά η ροή των αιτήσεων από οφειλέτες καθώς η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την επανένταξη στις δύο παλιές ρυθμίσεις των έως 72 και 120 μηνιαίων δόσεων, όπως και στη νέα έντοκη ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων, λήγει στις 31 Ιουλίου.

Όσον αφορά τις οφειλές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΚΕΑΟ του ΕΦΚΑ για τις οποίες έχουν θεσπιστεί ανάλογες ρυθμίσεις παλαιών και νέων χρεών οι αιτήσεις συμμετοχής από οφειλέτες από οφειλέτες δεν ξεπερνούν τις 9.000.

Αναδρομικά μισθών και συντάξεων – Άνοιξαν οι εφαρμογές για τις τροποποιητικές δηλώσεις


11/5/2023

Σε πλήρη λειτουργία έθεσε η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, μέσω των οποίων καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για αναδρομικά ποσά που έλαβαν πέρσι (με δικαστικές αποφάσεις ή αποφάσεις της διοίκησης) και τα οποία ανάγονται στην περίοδο 2015-2020,προκειμένου η εφορία να προχωρήσει στην έκδοση νέου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Η ηλεκτρονική προθεσμία υποβολής, στην αρμόδια εφορία , των τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικά ποσά που εισπράχθηκαν πέρσι λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 , ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ έως την 31η Ιανουαρίου του 2024 ή το ποσό του φόρου να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών των 24-48 μηνιαίων δόσεων.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2022. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2022 και τα οποία αφορούν π.χ το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020. Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.Εάν οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβληθούν πέραν της προθεσμίας (έως στις 31 Δεκεμβρίου 2023) δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ εφόσον οι υπόχρεοι θα κληθούν να καταβάλουν χαμηλότερο ποσό φόρου.

Χαμηλές “πτήσεις” για την αναβίωση των ρυθμίσεων για 72 και 120 δόσεις


10/5/2023

Με “βήμα σημειωτόν”, λόγω χαμηλής ανταπόκρισης από μέρους των οφειλετών, προχωρεί η υποβολή των αιτήσεων για την επανένταξη στις δύο παλιές ρυθμίσεις των 72 και 120 μηνιαίων δόσεων για όσους οφειλέτες προς την εφορία τις απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και για όσους οφειλέτες δικαιούνται να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης (1η Νοεμβρίου του 2021-1η Φεβρουαρίου 2023) στη ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ στις δύο παλιές ρυθμίσεις έχουν υποβληθεί και εγκριθεί μόλις 6.500 αιτήσεις αναβίωσης ,την ώρα που στην κατηγορία αυτή δικαιούχοι κατατάσσονται τουλάχιστον 200.000 οφειλέτες ,που είχαν ενταχθεί σε μια η και τις δύο ρυθμίσεις ,αλλά για διαφόρους λόγους έκαστος, τις απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου.

Στην κατηγορία αυτή τα προς αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν ,έως σήμερα, τα 110 εκ. ευρώ. Μειωμένη είναι επίσης η ανταπόκριση και από πλευράς οφειλετών που δημιούργησαν χρέη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και από αυτούς έως σήμερα έχουν υπαχθεί στη νέα ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων μόλις 3.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 130 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το ερχόμενο διάστημα και μετά τις εθνικές εκλογές θα αυξηθεί σημαντικά η ροή των αιτήσεων από οφειλέτες καθώς η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την επανένταξη στις δύο παλιές ρυθμίσεις των έως 72 και 120 μηνιαίων δόσεων, όπως και στη νέα έντοκη ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων , λήγει στις 31 Ιουλίου.


Οσον αφορά τις οφειλές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΚΕΑΟ του ΕΦΚΑ για τις οποίες έχουν θεσπιστεί ανάλογες ρυθμίσεις παλαιών και νέων χρεών οι αιτήσεις συμμετοχής από οφειλέτες από οφειλέτες δεν ξεπερνούν τις 9.000.

Φορολογικές δηλώσεις: Έως τέλος Ιουνίου οι διορθώσεις για τυχόν λάθη και παραλείψεις

Περιθώριο χρόνου έως στις 30 Ιουνίου, χωρίς μάλιστα την επιβολή προστίμου, έχουν οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που θα διαπιστώσουν στην αρχική τους φορολογική δήλωση υποβάλλοντας νέα τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση.

Εκτός αυτού τους παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης με «επιφύλαξη» εφόσον διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στοιχεία για το ύψος του περσινού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι ανάλογα με την περίπτωση έχουν τις εξής επιλογές:

  • Λάθη ή παραλείψεις στην αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος: Εφόσον ο φορολογούμενος διαπιστώσει λάθη η παραλείψεις στην αρχική του δήλωση επιλέγει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, με βάση τα καταχωρημένα στοιχεία εισοδήματος κλπ στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 της αρχικής δήλωσης και προχωρεί σε τροποποιήσεις όπου έχει διαπιστώσει λάθη η μπορεί να προσθέσει νέα δεδομένα εκεί που κρίνει ότι υπάρχουν παραλείψεις.

Η νέα δήλωση που προκύπτει μετά τις όποιες τροποποιήσεις αντικαθιστά την αρχικά υποβληθείσα δήλωση και από τη στιγμή που υποβάλλεται εμπρόθεσμα εξομοιώνεται με την αρχική δήλωση.

Η έκδοση και η εμφάνιση των στοιχείων της ταυτότητας οφειλής (και των δόσεων αυτής) η της επιστροφής φόρου γίνεται την μεθεπόμενη ημέρα της εκκαθάρισης. Εάν, παρά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εντοπιστούν νέα λάθη η παραλείψεις δικαίωμα υποβολής νέας τροποποιητικής δήλωσης δύναται να γίνει μία ημέρα από την εκκαθάριση της.

  • Διαφωνίες με τα προσυμπληρωμένα, από την ΑΑΔΕ, στοιχεία της φορολογικής δήλωσης:

Εάν υπάρξει από τους φορολογούμενους αμφισβήτηση για τα προσυμπληρωμένα, στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης, περσινά τους εισοδήματα και τους παρακρατούμενους φόρους τα οποία κοινοποιήθηκαν στην ΑΑΔΕ από τους εργοδοτικούς φορείς, θα πρέπει να ζητήσουν από τους εργοδότες τους να υποβάλλουν νέες δηλώσεις με τα ποσά των ληφθέντων εισοδημάτων τους στην ΑΑΔΕ διορθώνοντας τυχόν λάθη τους.

Εάν αυτά δεν διορθωθούν μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση με “επιφύλαξη”, με την υποχρέωση να προσκομίσουν οι ίδιοι, εντός ενός μηνός, στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους ώστε να εκκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση και να εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου το αργότερο εντός 3 μηνών. Εάν δεν υποβάλλουν εντός 30 ημερών τα απαραίτητα δικαιολογητικά τότε η εφορία προχωρά στην εκκαθάριση της δήλωσης.

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά τα Πιστοποιητικά Φορολογικής Κατοικίας – Νέα εφαρμογή για την αυτόματη έκδοσή τους4/5/2023

Πολίτες και επιχειρήσεις με διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα, μπορούν από σήμερα να λαμβάνουν αυτόματα το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας (ΠΦΚ) που χρειάζονται για την αποφυγή διπλής φορολογίας του εισοδήματός τους ή και για άλλους σκοπούς στο εξωτερικό.

Μόνο κατά το 2022 εκδόθηκαν περισσότερα από 4.000 τέτοια πιστοποιητικά πολιτών και επιχειρήσεων με χειρόγραφη διαδικασία και χρόνο εξυπηρέτησης για τον πολίτη 3-5 ημέρες.

Η νέα Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπει ψηφιακό ΠΦΚ που φέρει:

• μοναδικό αριθμό έκδοσης

• εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα eSeal της ΑΑΔΕ

• ενσωματωμένο κώδικα γρήγορης ανάγνωσης (qrcode) για την εξακρίβωση της εγκυρότητάς του

• πιστοποίηση της φορολογικής κατοικίας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα

Η αίτηση για την έκδοση ΠΦΚ υποβάλλεται αποκλειστικά ψηφιακά, από το φυσικό πρόσωπο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr). Η διαδρομή είναι: Μητρώο & Επικοινωνία /Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας.

Καταργείται έτσι η προηγούμενη διαδικασία, που περιλάμβανε και την λήψη σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια ΔΟΥ του πολίτη/επιχείρησης.

Μέσω της εφαρμογής εκδίδονται ΠΦΚ που αφορούν στο τρέχον ή και σε παρελθόντα έτη και προβλέπονται για την εφαρμογή των Συμβάσεων για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ) που έχει συνάψει η Ελλάδα με 57 κράτη ή άλλους σκοπούς στο εξωτερικό.

Η νέα εφαρμογή που αυτοματοποιεί την έκδοση ΠΦΚ βασίζεται σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και συνεχίζει το έργο της ψηφιοποίησης αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.


ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΗΠΑ: Η JPMorgan Chase θα αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της First Republic


1/5/2023

Οι αμερικανικές αρχές έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την τράπεζα First Republic και μεταπώλησαν το μεγαλύτερο μέρος της στην JPMorgan Chase, ελπίζοντας να βάλουν τέλος με αυτό τον τρόπο στο επεισόδιο τραπεζικής κρίσης που προέκυψε το Μάρτιο.

Το ίδρυμα δεχόταν ισχυρή πίεση μετά τις πτωχεύσεις δύο ιδρυμάτων παρόμοιου προφίλ στις αρχές Μαρτίου, της Silicon Valley Bank και της Signature.

Με βάση το ύψος του ενεργητικού (229 δισεκ. δολάρια στις 13 Απριλίου), πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (πλην των τραπεζών επενδύσεων, όπως η Lehman Brothers) έπειτα από εκείνη της Washington Mutual το Σεπτέμβριο 2008.

Βάσει της συμφωνίας, η JPMorgan θα πάρει όλες τις καταθέσεις της τράπεζας, καθώς και «σχεδόν» όλο το ενεργητικό της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων (FDIC).

«Η κυβέρνησή μας, μας κάλεσε, καθώς και άλλους, να παρέμβουμε και το πράξαμε», ανέφερε ο Τζέιμι Ντάιμον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, σε χωριστή ανακοίνωση.

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητά μας, οι δυνατότητές μας και το επιχειρηματικό μοντέλο μας, μας επέτρεψαν να προτείνουμε μια προσφορά που επιτρέπει να εκτελέσουμε τη συναλλαγή με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τα κόστη για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», τη FDIC, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, τα δάνεια της First Republic πρόκειται να επανεκτιμηθούν προς τα κάτω και η FDIC δέχθηκε να αναλάβει ένα μέρος αυτών των απωλειών: η υπηρεσία εκτιμά πως η επιχείρηση αυτή θα της κοστίσει περίπου 13 δισεκ. δολάρια.

Τα καταστήματα της τράπεζας θα μπορέσουν να ανοίξουν σήμερα όπως συνήθως.

Το τραπεζικό ίδρυμα βρισκόταν σε αναταραχή μετά τις πτωχεύσεις της SVB και της Signature, τη λειτουργία των οποίων ανέλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές έπειτα από μαζικές αποχωρήσεις πελατών που ανησυχούσαν για τη βιωσιμότητά τους.

Οι αρχές και άλλες μεγάλες τράπεζες είχαν σπεύσει τότε να διασώσουν την First Republic για να αποφύγουν να έχει την ίδια τύχη, με 11 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δέχονται να εκταμιεύσουν συνολικά για το σκοπό αυτό 30 δισεκ. δολάρια.

Όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές και η μετοχή συνέχισε να πέφτει στη Γουόλ Στριτ.

Η τράπεζα δεν κατάφερε να βρει ένα ικανοποιητικό σχέδιο διάσωσης και, όταν επιβεβαίωσε, την περασμένη Δευτέρα, πως πολλοί πελάτες είχαν αποσύρει τις καταθέσεις τους το πρώτο φετινό τρίμηνο, συνολικά περισσότερα από 100 δισεκ. δολάρια, η μετοχή της σημείωσε κάθετη πτώση.

Στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, η αξία της First Republic δεν ήταν πλέον παρά 654 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην αρχή της χρονιάς άξιζε περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια και περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια στην καλύτερη περίοδό της, το Νοέμβριο 2021.

Οι αρχές, οι οποίες έμοιαζαν απρόθυμες να σπεύσουν προς διάσωση άλλης μιας τράπεζας, ανέλαβαν τελικά δράση.

Η FDIC και το υπουργείο Οικονομικών ζήτησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας από τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και την Παρασκευή επέτρεψαν σε λίγες απ’ αυτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για τη First Republic.

Η διαδικασία της υποβολής προσφορών ήταν «πολύ ανταγωνιστική» και κατέληξε σε μια συναλλαγή «συμβατή με την απαίτηση για μικρότερο κόστος», διαβεβαίωσε η FDIC.AΠΕ-ΜΠΕ

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται σήμερα στο myAADE - Αναλυτικά τα βήματα και τα SOS


29/4/2023

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, δηλαδή σήμερα 29 και αύριο 30 Απριλίου.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από όσους έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή, στην συντριπτική τους πλειονότητα την έχουν ήδη λάβει. Συγκεκριμένα οι τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους ήδη έχουν δει το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή που πέρασε τρεις πληρωμές, στο διάστημα που είναι η ανοικτή η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή από τις 31 Μαρτίου 2023.

Εν συνεχεία, όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, για όσες δηλώσεις υπεβλήθησαν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά, και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, η ανάρτηση θα γίνει αργά το βράδυ του Σαββάτου.


ΕΝΦΙΑ: TA SOS των λογαριασμών


Ελέγχουμε στο εκκαθαριστικό:

Τετραγωνικά ακινήτου

Έτος κατασκευής

Όροφο

Ποσοστό συνιδιοκτησίας

Κύριους & βοηθητικούς χώρους

Είδος δικαιώματος (Πλήρης ή Υψηλή κυριότητα, επικαρπία)

Κτίσμα σε αγροτεμάχιο

Διαπίστωση λάθους: Τροποποιητική δήλωση

Αμετάβλητη περιουσία: ΕΝΦΙΑ ίδιος με πέρυσι

Συμψηφισμός ΕΝΦΙΑ: Με επιστροφή φόρου

Σύνολο δόσεων: 10 μηνιαίες (άτοκες)

1η δόση: Έως Τετάρτη 31 Μαΐου

Τελευταία δόση (10η):Έως Πέμπτη 29/2/2024

Εφάπαξ πληρωμή: Καμία έκπτωση

Παραπάνω δόσεις: Έως 24 με πάγια ρύθμιση

Προϋποθέσεις:


ΕΝΦΙΑ: Άνω 300 €

Ελάχιστη δόση: 30 €

Παγίδες:

Δόσεις με τόκο: Επιτόκιο 5,3% ή 6,8%

Μία δόση απλήρωτη: Προσαύξηση 15%

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε


Ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με το

newsit.gr

, για να βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023 στη ψηφιακή πύλη myAADE:

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Αρχικές – τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Στο μεταξύ μέσα στις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα του Ε9 για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2023 και με νέα απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής παρέχει διευκρινήσεις για το πώς θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές στους δικαιούχους που θα υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων τους.

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ η επιστροφή φόρου για υποβολές έως 26/4 – Την Παρασκευή οι πληρωμές


24/4/2023

Για όσες φορολογικές δηλώσεις υποβληθούν έως και την προσεχή Τετάρτη 26 Απριλίου και το εκκαθαριστικό που θα προκύψει είναι πιστωτικό, τότε η επιστροφή φόρου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ.

Για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου.

Όπως διευκρινίζεται, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τα πιστωτικά σημειώματα που ήδη έχουν λάβει οι φορολογούμενοι, έχουν μπει τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους 44.217 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998 οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι 10.219 φορολογούμενοι θα λάβουν εντός της εβδομάδας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα πληροφορούνται ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές οφειλές.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται περαιτέρω έλεγχος προκειμένου η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών.

Τέλος να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 67 ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023, έχουν υποβληθεί 236.856 δηλώσεις.


 ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πώς θα ρυθμίσετε τις παλιές σας οφειλές σε 72 ή 120 δόσεις – Αναλυτικός οδηγός


19/4/2023

Όλες οι λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζει ο οφειλέτης του δημοσίου προκειμένου να επανενταχθεί στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων που έχει χάσει περιγράφονται αναλυτικά σε δύο εγκυκλίους της ΑΑΔΕ. Το ίδιο συμβαίνει και για την νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων που αφορά ουσιαστικά επιβράβευση όσων κράτησαν ζωντανές τις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων, αλλά η ενεργειακή κρίση δημιούργησε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στις εν λόγω εγκυκλίους περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια, οι προϋποθέσεις επανένταξης ή ένταξης ρυθμίσεις, ποιοι αποκλείονται από αυτές, αλλά και πότε χάνεται η ρύθμιση.

Η προθεσμία για όλους τους οφειλέτες που υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, εκπνέει στις 31 Ιουλίου του 2023.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι όσοι οφειλέτες του δημοσίου ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων και τις έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να επανενταχθούν, ενώ παράλληλα όσοι ήταν συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων τους, αλλά ωστόσο δημιούργησαν νέα χρέη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης θα έχουν την δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε 36 ή 72 δόσεις.

Πιο συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση για τους συνεπείς με 36 ή 72 δόσεων αφορά εκείνους που την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Τα κυριότερα σημεία των εγκυκλίων της ΑΑΔΕ, τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που έχουν ενεργοποιηθεί στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ είναι:

Επιβράβευση των συνεπών μέσω της νέας ρύθμισης των 36-72 δόσεων

1. Στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων:

α) υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

i. έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023,

ii. έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων των Δ.Ο.Υ. /Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. /Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. /ΚΕ.Β.ΕΙΣ. μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και

iii. δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου.

β) δύνανται να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη οφειλές που πληρούν τις υπ’ αριθ. i και ii ως άνω προϋποθέσεις της παραγράφου α) και κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση:

i. τελούν σε αναστολή πληρωμής ή

ii. έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, της οποίας οι όροι τηρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεξόφλητες δόσεις αυτής προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023.

Εξαιρέσεις

2. Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη νέα ρύθμιση:

α) οφειλές επιστρεπτέας προκαταβολής

β) οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης

γ) οφειλές που δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

3. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής να συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις στο πρόσωπο του αιτούντος:

α) κατά την 1η-11-2021 να μην είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του, στο σύνολό τους, να ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου,

β) να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε (5) ετών, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει λήξει μέχρι την 31η.12.2022,

γ) να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία και

δ) αν ο αιτών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών 36 ή 72 δόσεων για τα «κορωνοχρέη», σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, ή σε ρύθμιση 120 δόσεων σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019, η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει απωλέσει έως την 1η-2-2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019 ή σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, υποχρεούται να επανενταχθεί στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 του ν. 5036/2023 πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2023 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης).

4. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως και την 31η Ιουλίου 2023.

Προϋπόθεση για την επικύρωση της ρύθμισης είναι η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μηνιαία έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης με την εμπρόθεσμη εξόφληση της πρώτης δόσης.


Ποιοι μπορούν να αναβιώσουν τις ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων


Σε ό,τι αφορά την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων 72 ή 120 δόσεων προβλέπονται τα παρακάτω:

* Οι οφειλέτες οι οποίοι απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης με την επιφύλαξη του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανένταξης είναι η 31η Ιουλίου 2023.

* Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, Δημοφιλείς Εφαρμογές, «Επανένταξη Ρύθμισης 120 & 36/72 δόσεων». Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. απωλέσθηκαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Από αυτές, ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει τις ρυθμίσεις, για τις οποίες επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης. Ο αιτών την επανένταξη δηλώνει στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι: α) έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (εφόσον υποβάλλει αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση και β) έχει λάβει γνώση ότι εντός μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση πρέπει να εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις τυχόν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, ώστε να μην απωλεσθεί η ρύθμιση στην οποία επανεντάσσονται οι οφειλές.

* Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης και όχι αργότερα από την 31 Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης και της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει. 

Η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης που αναβιώνει επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης. Εάν ο οφειλέτης, κατά την ημερομηνία της επανένταξης σε ρύθμιση κατά τις ανωτέρω διατάξεις, έχει λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, οφείλει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης, να τις εξοφλήσει ή να τις τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή με άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή απόφασης διοικητικού οργάνου. 

Εάν ο οφειλέτης είχε υπαγάγει τις ανωτέρω οφειλές σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά η οποία έχει απωλεσθεί κατά την ημερομηνία επανένταξης, έχει τη δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, να υπαγάγει εκ νέου τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση. 

Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία επανένταξης υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ενταχθεί στην πρώτη κατά σειρά απολεσθείσα ρύθμιση του πρώτου εδαφίου, όχι όμως και στην τελευταία απολεσθείσα ρύθμιση, στην οποία γίνεται επανένταξη, οι οφειλές αυτές πρέπει να εξοφληθούν ή να τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο 

Σε περίπτωση που οφειλές που είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση της παρ. 1 έχουν ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση η οποία βρίσκεται σε ισχύ, οι οφειλές αυτές δύνανται να επανενταχθούν στην απολεσθείσα ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη. Εάν στην ανωτέρω πάγια ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που δεν είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση η πάγια ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει ως προς αυτές, με τη δημιουργία συνέχειας ρύθμισης η οποία θα έχει νέα Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)

* Εάν, μετά την παρέλευση ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης στη ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο ή εξοφλήσει τις οφειλές του που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, η ρύθμιση στην οποία επανεντάχθηκε, απόλλυται. Ειδικότερα, η ρύθμιση απόλλυται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Ποιοι χάνουν την ρύθμιση

Περαιτέρω, η ρύθμιση απόλλυται:

I. αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

II. αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,

III. αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους,

IV. αν ο οφειλέτης υποπέσει σε παραβάσεις.


ΑΠΕ

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η υποβολή στο Taxisnet - Τι αλλάζει φέτος


4/4/2023

Περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν οι φορολογούμενοι και οι λογιστές για να προχωρήσουν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet, ωστόσο, ήδη, ξεκίνησαν να γίνονται οι πρώτες δηλώσεις.

Η βασική διαφορά που βλέπουν φέτος οι ενδιαφερόμενοι είναι στο έντυπο Ε3, το οποίο φέτος θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα.
Πέρα από αυτά, οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της δήλωσης παραμένουν αμετάβλητοι σχεδόν στο σύνολό τους, κάτι που ισχύει και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων, καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 και θα δηλωθούν φέτος.


Παράταση για το Ε9


Σημειώνεται πως παράταση για τις 12 Απριλίου πήρε η προσθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση. Δείτε εδώ βήμα - βήμα η όλη διαδικασία.

Το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.Τι σημαίνει η υποβολή δήλωσης «με επιφύλαξη»Προσοχή χρειάζεται στις «Δηλώσεις με επιφύλαξη», καθώς μετά την ηλεκτρονική υποβολή τους, οι φορολογούμενοι καλούνται εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ. προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.


Ακριβή η «έξοδος» για το Πάσχα – «Φλερτάρει» με τα 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης


3/4/2023

Ακριβή θα είναι φέτος η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα καθώς η τιμή της βενζίνης έχει πάρει «φωτιά». Η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει υπερβεί κατά πολύ το 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ και στην Αττική που παραδοσιακά διαθέτει την χαμηλότερη τιμή, σήμερα διαμορφώνεται στο 1,899 ευρώ.

Η αγορά εκτιμά ότι η έξοδος του Πάσχα θα γίνει με την τιμή της βενζίνης στις αστικές περιοχές να προσεγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο, τιμή στην οποία ήδη πωλείται σε κάποιες περιοχές όπως Κυκλάδες, Δωδεκάνησα ενώ σε κάποιους άλλους νόμους φτάνει κοντά στο 1,95 όπως Αιτωλοακαρνανία (1,947 ευρώ/λίτρο), Γρεβενά (1,935 ευρώ/λίτρο), Αχαϊα (1,29 ευρώ/λίτρο).

Σε διεθνές επίπεδα, η τιμή του πετρελαίου Brent έκανε ένα μικρό ράλι και βρέθηκε εκ νέου στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι, ενώ 10 ημέρες πριν ήταν 10 δολάρια χαμηλότερα.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το γεγονός της ανόδου των τιμών διεθνώς σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει, λόγω του Πάσχα, θα φέρει σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι, αν δεν συμβεί κάτι σημαντικό, τότε οι τιμές που θα επικρατήσουν αγορά και ειδικά στην Περιφέρεια, θα είναι πάνω από 2 ευρώ για την περίοδο του Πάσχα.

Φορολοταρία Φεβρουαρίου: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ


29/3/2023

Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία που αφορά τις συναλλαγές που έγιναν τον Φεβρουάριο.

Η κλήρωση έγινε πριν από λίγο και από αυτήν προέκυψαν οι νικητές για τα εξής ποσά όπως κάθε μήνα:1 που κερδίζει 50.000 ευρώ,
5 που κερδίζουν 20.000 ευρώ,
10 που κερδίζουν 5.000 ευρώ και
500 που κερδίζουν από 1.000 ευρώ.


Δείτε εδώ αν κερδίσατε

Δείτε εδώ τους τυχερούς λαχνούς


 skai.gr

Εβδομάδα πληρωμών για συντάξεις και επιδόματα – Την Παρασκευή η ενίσχυση των 200-300 εύρω


27/3/2023

Τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ θα καταβάλλουν από σήμερα έως και την Παρασκευή ο ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ και η ΔΥΠΑ σε περισσότερες από 5 εκατομμύρια περιπτώσεις δικαιούχων.

Το ημερολόγιο των πληρωμών περιλαμβάνει την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Απριλίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα, την έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, καθώς και την καταβολή των προνοιακών, οικογενειακών, αναπηρικών και στεγαστικών επιδομάτων.

Ειδικότερα:

– Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 2,2 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δικαιούχους για τις συντάξεις Απριλίπου, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, προκαταβολή σύνταξης και νέα εφάπαξ:

· Αύριο, Τρίτη 28 Μαρτίου, θα καταβληθούν 548,2 εκατ. ευρώ σε 924.428 συνταξιούχους των τέως φορέων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

· Την Τετάρτη 29 του μηνός, θα καταβληθούν 829,6 εκατ. ευρώ σε 1.551.554 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7 και 9.

· Την Πέμπτη 30 Μαρτίου θα καταβληθούν 830,8 εκατ. ευρώ σε 1.553,927 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6 και 8.

· Την Πέμπτη 30 Μαρτίου θα καταβληθούν επίσης 6,3 εκατ. ευρώ σε 16.500 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Απριλίου στο πλαίσιο του Ν. 4778/2021.

· Επίσης, προβλέπεται δαπάνη 16,5 εκατ. ευρώ για 700 δικαιούχους για νέα εφάπαξ.

Σημειώνεται ότι στις επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνονται και περίπου 27.000 που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο και πληρώνονται αυτόν τον μήνα.

Την Παρασκευή, με εμβόλιμη πληρωμή, θα χορηγηθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 200 έως και 300 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι λαμβάνουν μεσαίες και χαμηλές συντάξεις.
Για το ακριβές ποσό και το πλήθος των δικαιούχων, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από τον e-ΕΦΚΑ εντός των ημερών.


Από τον ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Μαρτίου οι τακτικές πληρωμές προνοιακών επιδομάτων για τον Μάρτιο, με δαπάνη 277 εκατομμυρίων ευρώ σε 1.254.000 δικαιούχους:


· 102,6 εκατ. ευρώ σε 534.715 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών

· 74,5 εκατ. ευρώ σε 190.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)

· 42,4 εκατ. ευρώ σε 204.045 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

· 32,5 εκατ. ευρώ σε 269.500 δικαιούχους για επίδομα στέγασης

· 13 εκατ. ευρώ σε 35.526 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων

· 10,8 εκατ. ευρώ σε 10.726 δικαιούχους για επίδομα γέννησης

· 224.245 ευρώ σε 757 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής

· 210.250 ευρώ σε 5.975 δικαιούχους για επίδομα ομογενών

· 165.117 ευρώ σε 2.133 δικαιούχους για συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια στο πλαίσιο της προστασίας κύριας κατοικίας

· 110.199 ευρώ σε 511 δικαιούχους για συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» λόγω COVID-19

· 124.539 ευρώ σε 158 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων

· 14.500 ευρώ σε 52 δικαιούχους για συνεισφορά Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες


Από τη ΔΥΠΑ θα πιστωθούν 122 εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 406.000 δικαιούχων για επιδόματα, προγράμματα απασχόλησης και επιδοτούμενη άδεια μητρότητας:


· 90 εκατ. ευρώ σε 370.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων (συμπεριλαμβάνεται και το δώρο Πάσχα σε 250.000 δικαιούχους)

· 20 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

· 9 εκατ. ευρώ σε 25.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

· 3 εκατ. ευρώ σε 500 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα