Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος εντός και εκτός Ελλάδας στις ευρωεκλογές


30/11/2023

Επιστολική ψήφο «για όποιον το επιθυμεί εντός ή εκτός Ελλάδος» και σταυρό προτίμησης σε ενιαία περιφέρεια για όλη την χώρα στις ευρωεκλογές του 2024, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως είπε, την επιστολική ψήφο έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη και είναι ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. «Είναι μια γενναία μεταρρύθμιση, διευρύνει το εκλογικό σώμα που μετέχει στις εκλογές, είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια». Όπως είπε, πολλές ομάδες πολιτών -υπερήλικες, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους θα μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου, ενώ πρόσθεσε ότι η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας στις ευρωεκλογές αποτελεί πρόκριμα για να τεθεί σε ισχύ ακολούθως και στις εθνικές εκλογές.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

«Η συνεδρίασή μας διεξάγεται καθώς στη χώρα προωθούνται πολύ σημαντικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις και νομίζω ότι αυτές απαντούν και στην πράξη σε όσους αμφιβάλλουν είτε για την προσήλωσή μας σε αυτές, είτε για τους ρυθμούς παραγωγής του κυβερνητικού έργου.

Θυμίζω, λοιπόν, ότι αυτές τις ημέρες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση οι πολύ σημαντικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, οι οποίες έχουν ήδη συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Με αιχμή την επιτάχυνση των αποφάσεων, αφού καθιερώνεται η μία και μόνη αναβολή στις δίκες και βέβαια αλλάζει και το καθεστώς των αναστολών προκειμένου οι ποινές επιτέλους να εκτελούνται, υπό προϋπόθεση να υπάρχει φυλάκιση και για πλημμελήματα, κάτι το οποίο πρακτικά δεν συμβαίνει ποτέ σήμερα, ενώ αυστηροποιείται και η τιμωρία ειδεχθών αδικημάτων και επανεξετάζεται συνολικά και το σύστημα της υφ’ όρον απόλυσης κρατουμένων.

Ταυτόχρονα, συζητείται και θα έχει ψηφιστεί ως την Δευτέρα το νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες, με τις διατάξεις που καθιστούν ουσιαστικά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υποχρεωτικό για τους servicers, οι οποίοι και θα πρέπει να παρέχουν πια πολύ περισσότερη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους και οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν «κούρεμα» ή πιο ευνοϊκούς όρους για την εξόφληση των δανείων τους.

Και τέλος, την επόμενη εβδομάδα -εκτιμούμε ότι θα έχουν ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Πέμπτη- έρχονται στην Ολομέλεια οι συνολικά 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής.

Κατατέθηκαν πολλά σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, σχεδόν 3.000, αρκετά από αυτά έγιναν δεκτά, χωρίς πάντως να αλλοιώνεται ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Είναι μία απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία. Και γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης. Και φυσικά δέσμευση της κυβέρνησης, τα πρόσθετα έσοδα να κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Εξάλλου, αυτό προβλέπει ήδη ο Προϋπολογισμός, τον οποίο θα συζητήσουμε στη συνέχεια, σχεδόν 500 εκατομμύρια πρόσθετοι πόροι θα διατεθούν στην Υγεία και παραπάνω από 250 εκατομμύρια στην Παιδεία. Επιτρέψτε μου, όμως, σήμερα να ξεκινήσω με ένα θέμα το οποίο είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης και ένα ζήτημα το οποίο οφείλει να αποσαφηνιστεί εγκαίρως, ώστε τα κόμματα να κάνουν τους σχεδιασμούς τους και οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τους κανόνες που θα ισχύσουν. Προφανώς αναφέρομαι στις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης, με ιδιαίτερη αιχμή το σύστημα για την ανάδειξη των 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως, λοιπόν, είχα σημειώσει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί; Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου, είτε μιλάμε για το εθνικό κοινοβούλιο είτε μιλάμε για την ευρωβουλή, πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προ-διορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος.

Θέλω να σας πω επίσης ότι υπήρξε ένας, νομίζω, γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας σε περιφέρειες. Θεωρώ όμως ότι τελικά η ενιαία επικράτεια, όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981, αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση. Άλλωστε, είναι η χώρα συνολικά που στέλνει τους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Συνεπώς, τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αυτές τις αποφάσεις, όμως, επέλεξα να πλαισιώσει και μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία. Έτσι, μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 και ύστερα από την άρση πρακτικά κάθε εμποδίου γι’ αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά.

Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδος, την επιστολική ψήφο. Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας.

Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα.

Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, θα μπορεί να το κάνει από την εργασία του, με άνεση και διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας. Στη συνέχεια η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τις προβλέψεις του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα της επιστολικής ψήφου.

Αλλά θέλω να τονίσω ότι την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας. Και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν.

Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία. Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για την επιτυχία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί -θα το ακούσετε στη συνέχεια στις παρουσιάσεις που θα γίνουν. Έχω μάλιστα εδώ τους φακέλους – δείγματα οι οποίοι θα σας μοιραστούν καθώς και τα σχετικά ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο αυτό σύστημα. Όπως είπα, είναι μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας. Έτσι, οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται, θα έλεγα, σε ένα πολλαπλό στοίχημα. Πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά.

Δεύτερον, εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για το ρόλο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης, να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες, μέχρι την διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Και βέβαια, απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσοτέρων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το καινούριο σύστημα, έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές, αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Με άλλα λόγια, μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε».

Στις 16:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε συζήτηση με τον Yossi Matias, αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα.

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2024 – Προβλέψεις για ανάπτυξη 2,9% και πληθωρισμό 2,6%


21/11/2023

Μόνιμα μέτρα, λόγω κυρίως αυξήσεων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Παραλαμβάνοντας το στικάκι με τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, γνωστοποίησε ότι η συζήτησή του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Η πενθήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Κυριακής, με την ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική φανερή ψηφοφορία που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα ξεκινήσει μεθαύριο Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις

Εκτός των μόνιμων μέτρων συμπεριλαμβάνει και τις πρόσφατες έκτακτες παροχές ύψους 352 εκ. ευρώ με την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανάπηρους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους επιδομάτων τέκνων και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα οποία θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους.

Τα μόνιμα μέτρα ενισχύσεων από το 2024 θα αφορούν:

 • Τους δημοσίους υπαλλήλους με οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ μεικτά στον βασικό μισθό, αύξηση της παροχής τέκνων από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, αύξηση των επιδομάτων ευθύνης κατά 30% και αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.Ακόμη αυξάνονται τα επιδόματα των μελών ΔΕΠ(Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) καθώς και τα έξοδα διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού. Το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.
 • Τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά, οι οποίοι από τις αρχές του 2024 θα δουν τις μηνιαίες τους αποδοχές να αυξάνονται κατά περίπου 3%. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Επίσης 750.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και συντάξεις έως 1.600 ευρώ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, ενώ 150 ευρώ θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.
 • Μονιμοποιείται για περίπου 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
 • Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
 • Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
  Εντός του 2024 αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ κατά 10-15 ευρώ και το επίδομα μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ τον μήνα για 9 μήνες).

Εκτός αυτών από 1/1/2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε μεταφορές (τρένα, μετρό, τραμ, αστικά και ΚΤΕΛ, αεροπορικά και ακτοπλοικά εισιτήρια).Ειδικά για τα κόμιστρα των ΤΑΧΙ ο μειωμένος ΦΠΑ 13% θα παραταθεί, προς το παρόν, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Επίσης μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στο τουριστικό πακέτο (περιλαμβάνει το τιμολόγιο διαμονής με πρωινό η με ημιδιατροφή). Τα εισιτήρια Κινηματογράφου και θεάτρου θα επιβαρύνονται με τον μειωμένο στο 6% ΦΠΑ ,ενώ μονιμοποιείται στο 13% και ο ΦΠΑ σε γυμναστήρια, σχολές χορού κλπ. Ειδικά για τον καφέ και τα ροφήματα που διατίθενται από επιχειρήσεις εστίασης ο μειωμένος ΦΠΑ 13% παρατείνεται για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη φοροδιαφυγή με την εκτίμηση ότι το 2024 θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα από την πάταξή της, ύψους 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατομμύρια θα προέλθουν από τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των εμπόρων και των ατομικών επιχειρήσεων.

Τέλος, όσον αφορά τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού εκτιμάται πως το 2024 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% του ΑΕΠ έναντι 2,4% φέτος, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,6% από 3,9% φέτος, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ από 1,1% φέτος και το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 152,2% του ΑΕΠ.

Κ. Χατζηδάκης: Η ελληνική οικονομία ακόμη πιο ψηλά

«Κατέθεσα στη Βουλή τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024, καθώς και την εισηγητική του έκθεση» δήλωσε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που αναδεικνύονται από αυτόν τον Προϋπολογισμό:

1. H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις. Πράγματι το 2023 η Ελλάδα απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από μια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης, σημείωσε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μείωσε την ανεργία στα προ κρίσεως επίπεδα, επιτυγχάνοντας παράλληλα, παρά τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, ένα πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Και αυτά με μία πολύ σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ. Οι θετικές αυτές εξελίξεις συμπυκνώνονται στο ότι χωρίς να αυξηθούν οι φόροι σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 9,1%.

2. Το 2024 θα προχωρήσουμε με την ίδια βασικά συνταγή. Θα επιδιώξουμε δηλαδή να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα με τις αναπτυξιακές πολιτικές, την κοινωνική ευαισθησία στην πράξη. Ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τη φετινή χρονικά, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους και πιο υψηλά ποσοστά απασχόλησης. Σημειώνω ότι όλα αυτά θα επιτευχθούν μένοντας απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο για ακόμα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με φέτος (2,1%).

3. Υπογραμμίζω ιδιαίτερα τις θετικές εξελίξεις για τις επενδύσεις. Φέτος είχαμε μια αύξηση των επενδύσεων κατά 7,1%, ενώ το 2024 προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού μια αύξηση κατά 15,1%. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα συνδυασμό ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των αυξημένων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

4. Ο Προϋπολογισμός ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις με 7 διαφορετικούς τρόπους. Παράλληλη όμως στόχευσή μας για το 2024 είναι η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής. Ήδη το κενό ΦΠΑ , δηλαδή τα χρήματα που χάνει το κράτος από την είσπραξη του ΦΠΑ έχουν περιοριστεί από το 23% το 2018 στο 15% φέτος. Στόχος είναι να περιοριστεί περισσότερο το κενό αυτό και να φτάσουμε στο 9% το 2026. Εντωμεταξύ προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής: σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024, υποχρεωτικότητα του συστήματος my Data, γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Αυτονόητα, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και το 2024 είναι η άσκηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, νέα αύξηση των συντάξεων, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, καθώς και αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Σημαντική επίσης προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία. Συγκεκριμένα για την Υγεία θα υπάρξει μια αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων συνολικού ποσού 481 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και μια αύξηση των δαπανών για την Παιδεία της τάξεως των 255 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.

«Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια πολιτική η οποία θα συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία. Την αποτελεσματικότητα με τη δικαιοσύνη. Το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά! Μένουμε στο δρόμο της ευθύνης κάνοντας όλες εκείνες τις εκσυγχρονιστικές τομές που χρειάζεται η οικονομία μας και αποβαίνουν προς όφελος ιδιαίτερα των κοινωνικά αδυνάμων συμπολιτών μας».

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις-Τι περιλαμβάνει


14/11/2023

Σε βελτιωτικές τροποποιήσεις του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των 10.920 ευρώ σε 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες και ατομικές επιχειρήσεις , ώστε να περιοριστούν οι αδικίες αλλά και οι αντιδράσεις από κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που δόθηκε σήμερα για δημόσια διαβούλευση.

Έτσι εκτός από τις απαλλαγές στη μερική ή πλήρη εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος που ήδη ανακοινώθηκαν και αφορούν τους νέους επαγγελματίες (με έως 5 έτη εργασίας),τους έχοντες αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% (έκπτωση φόρου 50%) και τους δραστηριοποιούμενους σε χωριά με κάτω από 500 κατοίκους και σε νησιά με λιγότερους από 3.200 κατοίκους, ανάλογες εξαιρέσεις και απαλλαγές θα ισχύσουν για:

-τις επιχειρήσεις που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές μέχρι ολική καταστροφή από πυρκαγιές, σεισμούς ή πλημμύρες κατά τη διάρκεια του 2023, με αποτέλεσμα να πάψουν να λειτουργούν για σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν υποβάλλει κατ ανάγκην δήλωση διακοπής εργασιών στην εφορία.Η απαλλαγή του νέου τρόπου φορολόγησης θα ισχύσει στις περιπτώσεις αυτές ελάχιστο μόνον για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2024.

-τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν φέτος τις δραστηριότητές τους λόγω άλλων έκτακτων γεγονότων, όπως η εκτέλεση έργων κατασκευής σταθμών Μετρό ή άλλων δημοσίων έργων

-τις επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα την τελευταία δεκαετία.

-τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις,που ασκούνται από αγρότες .

-τη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε το ελάχιστο τεκματό εισόδημα να είναι μαχητό προς την εφορία(προς το παρόν ισχύει μόνο σε περιπτώσεις ασθένειας του επαγγελματία,στρατιωτικής θητείας κλπ)

-θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται….

-εξετάζεται να λαμβάνεται υπόψιν για τον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ,εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις και τα ενοίκια και μερίσματα.

-θα εξαιρεθούν οι πλανόδιοι πωλητές των λαικών αγορών αλλά και όσοι πωλούν τα προιόντα τους σε στεγασμένα καταστήματα.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

 • Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.

 • Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

 • Το νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

 • Την αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

 • Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

 • Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:

 • Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.

 • Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.

 • Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

 • Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα προκειμένου να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα για το μεγάλο αυτό πρόβλημα: Διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, περιορισμός της χρήσης των μετρητών, αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δικαιότερος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να μην αισθάνονται θύματα της φορολογικής πολιτικής. Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή και να στηρίξουμε ανάλογα την κοινωνική μας πολιτική, ξεκινώντας από την υγεία και την παιδεία, όπως θα φανεί στον προϋπολογισμό του 2024. Χωρίς να αυξάνουμε τους φόρους, μέσω όλων αυτών των πρωτοβουλιών που περιορίζουν την παραβατικότητα και τη φοροδιαφυγή, η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα θα αποκτήσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο. Ενώ στο τέλος της διαδρομής φυσικά, με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει, υπάρχει πάντοτε ο στόχος για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Θέτουμε σήμερα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο αυτό περιμένοντας παρατηρήσεις, σχόλια, αντιρρήσεις, αντιπροτάσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα εξετάσουμε όλα τα σχόλια ειλικρινά και απροκατάληπτα. Αυτή άλλωστε είναι η προστιθέμενη αξία της διαβούλευσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα ήταν λάθος για την ίδια την κοινωνία να αλλάξει η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου και να διατηρηθούν γνωστές παθογένειες. Διότι βασική επιδίωξή μας μέσω αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει μία εντονότερη αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτό είναι φαντάζομαι κοινή επιδίωξη όλων μας».

Ειδικότερα τα σημαντικότερα σημεία του σχεδίου νόμου είναι τα ακόλουθα:

1. Περιορισμός της χρήσης μετρητών

– Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται αποκλειστικά με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Συμβόλαια που αναφέρουν μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά είναι άκυρα.

– Τα πρόστιμα για αγορές άνω των 500 ευρώ με μετρητά, που είναι σήμερα 100 ευρώ, αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.

2. Διαφάνεια στους ελέγχους

– Θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ. Ορίζεται ότι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.

– Επεκτείνονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος (οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε στοιχεία, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου, κ.ά.). Με τη διάταξη ορίζεται ότι οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται σε τρεις ακόμη περιπτώσεις (πέρα από αυτές που ισχύουν ήδη), που είναι οι εξής:

 • όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της,

 • όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων,

 • όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

Οι έμμεσες τεχνικές εφαρμόζονται ήδη στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται τα λογιστικά πρότυπα ή ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και αν τα φορολογικά στοιχεία δεν προσκομισθούν στη Φορολογική Διοίκηση μετά από δύο προσκλήσεις (αντί για μια που ισχύει τώρα).

– Προβλέπεται χρηματικό μπόνους ίσο με το δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής (με ελάχιστο 100 ευρώ και μέγιστο 3.000 ευρώ) για τους πολίτες που κάνουν καταγγελίες για παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «Appodixi», οι οποίες καταλήγουν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου.

– Θεσπίζεται η δυνατότητα καταγραφής ήχου ή και εικόνας με κάμερες κατά τη διάρκεια των φορολογικών/ τελωνειακών ελέγχων.

– Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για νοθεία, λαθρεμπόριο καυσίμων ή παρεμπόδιση του ελέγχου: προβλέπεται σφράγιση της εγκατάστασης για δύο χρόνια, ενώ ορίζεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η εγκατάσταση σφραγίστηκε, δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων επίσης για δύο χρόνια από τη διαπίστωση της παράβασης.

– Θεσπίζονται υποχρεώσεις για τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης («δέουσας επιμέλειας») για τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων στα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται. Μεταξύ άλλων, υποχρεούνται να ελέγχουν αν τα πρατήρια διαθέτουν το σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών, καθώς και τις απαιτούμενες άδειες και πιστοποιητικά. Επίσης, υποχρεούνται να κάνουν έναν τουλάχιστον έλεγχο ποιότητας καυσίμου το χρόνο. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις οι εταιρείες θα διακόπτουν τη συνεργασία, θα αποσύρουν το σήμα τους από τα παραβατικά πρατήρια και θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ.

3. Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Εισάγονται ρυθμίσεις για τη διασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά, τη διασταύρωση των εισοδημάτων και την ενίσχυση του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:

– Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ.

– Αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ).

– Ορίζεται ως βραχυχρόνια η μίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα ή όχι, για χρονική διάρκεια μικρότερη των εξήντα ημερών κάθε φορά και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

– Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων.

– Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις, βραχυχρόνιες μισθώσεις και τουριστικές επαύλεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

4. Δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Θεσπίζεται το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και η μείωση κατά 50% του τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το τεκμήριο, ενώ για όσους δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, το τέλος μειώνεται κατά 25%. Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι η προσωπική συνεισφορά κάθε ελεύθερου επαγγελματία στην ατομική του επιχείρηση δεν μπορεί να αποτιμάται σε επίπεδο χαμηλότερο από το εισόδημα του μισθωτού που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό. Προκειμένου να μην υπάρχει εξισωτική αντίληψη, το ύψος της προσωπικής αυτής συνεισφοράς προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό της φορολογίας λαμβάνονται υπόψιν:

α) Ο εκάστοτε ισχύων κατώτατος μισθός προσαυξημένος κατά 10% για κάθε 3 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την πρώτη εξαετία ή ο ανώτερος ετήσιος μισθός που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει σε υπάλληλό του. Λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τις 30.000 ευρώ.

β) Συντελεστής προσαύξησης του ποσού που προκύπτει από το προηγούμενο κριτήριο, στις περιπτώσεις που ο ετήσιος τζίρος είναι υψηλότερος από το μέσο όρο του εκάστοτε κλάδου. Η προσαύξηση είναι 35 % για όσους πραγματοποιούν τζίρο μεγαλύτερο του μέσου όρου, 70% για τζίρο μεγαλύτερο του 150% του μέσου όρου και 100% για τζίρο που υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου.

γ) Το 10 % του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού με όριο τις 15.000 ευρώ.

Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο 50.000 ευρώ και είναι το άθροισμα τριών συντελεστών.

Ορίζεται ότι το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται κατά τα τρία πρώτα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, για το τέταρτο έτος μειώνεται κατά 67 % και για το πέμπτο έτος κατά 33 %.

Υπενθυμίζεται ότι το τεκμήριο είναι μαχητό. Με το νομοσχέδιο εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις προκειμένου ο φορολογούμενος να αμφισβητήσει το τεκμήριο

Εκρηκτική άνοδο σε ποσοστό 3,4% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβριο έναντι του περσινού Οκτωβρίου όταν


10/11/2023

Εκρηκτική άνοδο σε ποσοστό 3,4% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβριο έναντι του περσινού Οκτωβρίου όταν τον περασμένο μήνα το ποσοστό είχε υποχωρήσει στο 1,6%. Από την άλλη οι ανατιμήσεις στον κλάδο των τροφίμων ήταν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση παρουσίασαν και τα ενοίκια των κατοικιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον περασμένο μήνα που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ η άνοδος στις τιμές των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 9,9%, έναντι 9,4% το περασμένο Σεπτέμβριο με συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων να καταγράφουν πολύ υψηλότερες αυξήσεις. Συγκεκριμένα η άνοδος στις τιμές των ελαίων (ανάμεσά τους και το ελαιόλαδο) φτάνει στο 26%, στα φρούτα στο 20,5%, στα λαχανικά στο 12,3% στην κατηγορία νερό-αναψυκτικά-χυμοί στο 14,3% ,στο κρέας 8,3%,στα τυροκομικά και τα αυγά στο 7%, στα ψάρια 6,9% και στο ψωμί 3,7%.

Επίσης άνοδο 11,8% εμφανίζουν οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων,10,5% τα αεροπορικά εισητήρια,10,2% τα εισιτήρια Κινηματογράφων και θεάτρων , 9% το πακέτο διακοπών και το πετρέλαιο θέρμανσης 12,7%.

Αναλυτικά, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Οκτωβρίου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2022 προέκυψε αύξηση 0,6%.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,4% τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 9,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 2,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 3,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 2,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 5,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 3,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

• 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

• 4,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.

• 2,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 2,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 3,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

“Λίφτινγκ” στο τεκμαρτό αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων


06/11/2023

Σε βελτιωτικές τροποποιήσεις , ώστε να περιοριστούν οι αδικίες που επιφέρει η οριζόντια επιβολή του τεκμαρτού ετήσιου εισοδήματος σε μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών, επιτηδευματιών και ατομικών επιχειρήσεων , σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μετά μάλιστα και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους (δικηγόροι, βιοτέχνες κλπ) .

Έτσι εκτός από τις απαλλαγές   στη μερική η πλήρη εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος που ήδη ανακοινώθηκαν και αφορούν τους νέους επαγγελματίες (με έως 5 έτη εργασίας),τους έχοντες αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% (έκπτωση φόρου 50%) και τους δραστηριοποιούμενους σε χωριά με κάτω από 500 κατοίκους και σε νησιά με λιγότερους από 3.200 κατοίκους, ανάλογες εξαιρέσεις και απαλλαγές θα ισχύσουν επίσης αλλά μόνο για το 2024 για :

-τις επιχειρήσεις που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές μέχρι ολική καταστροφή από πυρκαγιές, σεισμούς ή πλημμύρες κατά τη διάρκεια του 2023, με αποτέλεσμα να πάψουν να λειτουργούν για σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν υποβάλλει κατ ανάγκην δήλωση διακοπής εργασιών στην εφορία.

-τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν φέτος τις δραστηριότητές τους λόγω άλλων έκτακτων γεγονότων, όπως η εκτέλεση έργων κατασκευής σταθμών Μετρό ή άλλων δημοσίων έργων

-τις επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα την τελευταία δεκαετία.

-τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που ασκούνται από αγρότες

Σε αυτού του τύπου τις βελτιώσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης λέγοντας πως θα υπάρξουν όπου είναι δυνατόν βελτιώσεις..Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1». « Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα, ανέφερε, τα οποία θεωρώ ότι πρέπει περαιτέρω να σκεφτούμε ώστε αυτό το μέτρο, το οποίο συντείνει, κατατείνει στη φορολογική δικαιοσύνη, να γίνει ένα μέτρο το οποίο -επειδή ως οριζόντιο μέτρο πάντα έχει έναν κίνδυνο αδικιών- να περιορίσει κατά το δυνατόν τις όποιες αδικίες. Ξέρω ότι το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται αρκετά πάνω σε τέτοιες παραμέτρους» κατέληξε.

Από την άλλη   1η-1-2024 θα υπαχθούν στο νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης ,χωρίς τις απαλλαγές του νομοσχεδίου, και οι ιδιοκτήτες η διαχειριστές με δύο και περισσότερα ακίνητα τα οποία εκμισθώνουν τα τελευταία τρία χρόνια μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης .Τα φυσικά αυτά πρόσωπα, σύμφωνα με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας ,ανοίγοντας λογιστικά βιβλία και πληρώνοντας τους ανάλογους φόρους διαμονής ,παρεπιδημούντων και ΦΠΑ. Ωστόσο το εισόδημα που θα αποκτήσουν το 2024 θα φορολογηθεί με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από το 2025.

Μπόνους επιβράβευσης για καταγγελίες φοροδιαφυγής – Ελάχιστο εισόδημα 9.100 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες


30/10/2023

Ενεργοποιείται μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών η οικονομική επιβράβευση για όσους φορολογούμενους καταγγέλλουν μέσω της ψηφιακής εφαρμογής “Apodixi” φαινόμενα φοροδιαφυγής αλλά και διαφθοράς ελέγχοντας τη γνησιότητα αποδείξεων που λαμβάνουν σκανάροντας τες μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ και αφού στη συνέχεια τις αποστείλουν για έλεγχο στην ΑΑΔΕ.

Την ενεργοποίηση της εφαρμογής, με τη χορήγηση μπόνους στους καταγγέλλοντες που θα κυμαίνεται έως και 2.000 ευρώ θα προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και το οποίο θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. Την ενεργοποίηση του μέτρου προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας ψηφιακών καταγγελιών που ξεκινά να λειτουργεί σήμερα στην ΑΑΔΕ.

Εκτός του μπόνους για “μαϊμού” αποδείξεις μέσω της εφαρμογής “apodixi’ στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα περιληφθούν και σημαντικές διατάξεις όσον αφορά τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ,μεταξύ των οποίων η υποχρέωση τους να δηλώνουν ως ελάχιστο ετήσιο εισόδημα για φορολόγηση τα 9.100 ευρώ που αντιστοιχούν στον κατώτατο μισθό για ένα μισθωτό του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ την ώρα που ο τζίρος τους είναι πολλαπλάσιος.

Κατά την παρουσίαση της εφαρμογής “apodixi” ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι «η πλατφόρμα αποτελεί ακόμα ένα βήμα για την προστασία των δημοσίων εσόδων», ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σχολίασε πως

«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθεί από όλους μας. Οι αφηρημένες και διάσπαρτες καταγγελίες είναι άχρηστες σε αντιδιαστολή με τις οργανωμένες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής».

Έως σήμερα η πλατφόρμα καταγγελιών “apodixi “έχει δεχτεί πάνω από 215.000 καταγγελίες εκ των οποίων ποσοστό 65% είναι ανώνυμες.

ΕΦΚΑ: Συνταξιοδοτικό… ξυπνητήρι – Θα ειδοποιούνται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι


25-10-2023

Νέο, πιλοτικό σύστημα, το οποίο θα προβλέπει την ενημέρωση του ασφαλισμένου έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης του, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, θα είναι η πρώτη φορά που το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο κράτος».

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, περίπου 6 μήνες πριν υποβάλει ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης, θα τον ενημερώνει ο e-ΕΦΚΑ για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει προκειμένου αφενός μεν να αποφύγει κάθε ταλαιπωρία και αφετέρου να εκδοθεί αυτόματα η σύνταξή του, καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία.

Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη των λαθών κατά την απονομή των συντάξεων, καθώς -σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ – ποσοστό ενστάσεων λαθών στις συντάξεις αγγίζει το 13%

Τους τελευταίους 27 μήνες εκδόθηκαν 678.000 συντάξεις.

Ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για την επόμενα ημέρα, περιλαμβάνει την λήψη μέτρων για την αυτόματη έκδοση των συντάξεων, με εργαλεία:

-Τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.

-Την «ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» που θα μεταμορφώσει όλο το χαρτώο αρχείο όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ, προστατεύοντας κατά κύριο λόγο όλη αυτήν την πολύτιμη πληροφορία και κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενημέρωση από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.

Γ. Στουρνάρας: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού εξαιτίας των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή


18-10-2023

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δημιουργεί νέες προκλήσεις για την οικονομία της Ευρώπης, από τη διαταραχή της αγοράς ενέργειας έως την εισροή προσφύγων, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε σήμερα στους Financial Times.

Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε στους Financial Times ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή άλλαξε την ισορροπία ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

«Είναι θέμα κοινής λογικής», είπε ο κ. Στουρνάρας μία εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα.

Η συνάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αναμένεται ευρέως να επιφέρει καμία αλλαγή στα επιτόκια της ευρωζώνης για πρώτη φορά σε 15 μήνες.

«Εάν υπάρχει μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί – είμαστε στο σκοτάδι – είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε μία κατάσταση στασιμοπληθωρισμού», προσθέτοντας ότι «μια ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει έξαρση στις προσφυγικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Εάν υπάρξει έξοδος ανθρώπων, ξέρουμε εξ ορισμού ότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός, επομένως αυτό θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», είπε.

Ερωτηθείς πότε πίστευε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ο Στουρνάρας εκτίμησε ότι : «Αν ο πληθωρισμός στα μέσα του επόμενου έτους υποχωρήσει κοντά στο 3% , τότε ίσως η στιγμή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια μείωση των επιτοκίων».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ στο 2%, αλλά η αντιστροφή των τιμών της ενέργειας την βοήθησε να πέσει στο χαμηλό σχεδόν δύο ετών του 4,3% τον Σεπτέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει την ενέργεια και τα τρόφιμα για να δώσει μια σαφέστερη εικόνα των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, είναι επίσης ο χαμηλότερος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στο 4,5%.

Αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας οι FT αναφέρουν ότι η ανάπτυξη της Ελλάδος απειλείται από τη συρρίκνωση του πληθυσμού της. «Πολλοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, μακροπρόθεσμα, πιστεύουν ότι ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης θα μειωνόταν κατά 1 έως 1,5 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της μείωσης του πληθυσμού», είπε ο κ Στουρνάρας. Προέτρεψε την κυβέρνηση να ενισχύσει την παραγωγικότητα μειώνοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της Δικαιοσύνης, επιταχύνοντας παράλληλα την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και βελτιώνοντας την ποιότητα των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των νοσοκομείων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μόνιμη μείωση τιμής»: Από σήμερα στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα με την ειδική σήμανση


16-10-2023

Πρεμιέρα σήμερα για την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης «Μόνιμη Μείωση Τιμής» για τουλάχιστον 100 κωδικούς προϊόντων στα οποία η τιμή υποχωρεί κατά 5% σε σχέση με τις 19 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται σε πρώτη φάση για μειώσεις τιμών σε ζυμαρικά, αλλαντικά και αλεύρι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προστεθούν κι άλλα προϊόντα με μειωμένη τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο να αποστείλουν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023 τη σχετική έγγραφη δέσμευση στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Από την πλευρά τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν στη διάθεσή τους 25 ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτές, των εγγράφων δεσμεύσεων, ώστε να τοποθετήσουν το ειδικό ταμπελάκι στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Ξεκίνησε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης – Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές για το επίδομα μέχρι 800 ευρώ
13-10-2023

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Κατά την είσοδο του στην πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Η διαδικασία για όσους έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία, ή μένουν σε μονοκατοικία είναι απλή, όμως τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα στις περιπτώσεις κεντρικής θέρμανσης, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω.

Τα βήματα είναι:

 •  Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet
 • Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
 • Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)
 • Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος
 • Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»
 • Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 • Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Τι ισχύει σε περίπτωση πολυκατοικίας:

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

Ο διαχειριστής/εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης). Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Είναι υποχρεωτική συμφωνία σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο.

Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1.000, ώστε να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την δυνατότητα πληρωμής. Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης.

Σημειώνεται πως αν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία ή δεν υπάρχει αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος (μετρητής) στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες ποιος θα «αναλάβει» το ρόλο του διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση, το προφίλ της πολυκατοικίας με τα
διαμερίσματα, τα χιλιοστά θέρμανσης κ.λπ..

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες, ποιος αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας.

Ποια είναι τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα

Για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης έχουν υιοθετηθεί διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, ενώ υπάρχει εισοδηματικός «κόφτης» για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι, για τη νέα χειμερινή σεζόν όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης ισχύουν τα εξής:

 • Το εισοδηματικό όριο  παραμένει από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Πρακτικά, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

   Τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης

  Το ελάχιστο ύψος επιδόματος ορίζεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800


  ευρώ, με προσαύξηση για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές, οι


  οποίοι ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ.

  Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1). Στις περιοχές αυτές ανήκουν πολλές περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

  Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  •  φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  •  βιομάζα (πέλετ)
  •  θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

  Σύμφωνα με την περυσινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης και η οποία αναμένεται να μην απέχει από την φετινή, σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.

ΔΝΤ: Προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% για το 2023 και 2% για το 2024


10-10-2023

Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% φέτος και 2% το 2024 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται 0,7% φέτος και 1,2% το 2024, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με της Ελλάδας.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, όπως μετριέται με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, το Ταμείο προβλέπει ότι θα μειωθεί σε μέσα επίπεδα στην Ελλάδα στο 4,1% φέτος και στο 2,8% το 2024, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί στο 5,6% και 3,3%, αντίστοιχα.

Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα προβλέπεται να συνεχισθεί, με το ποσοστό της να υποχωρεί στο 10,8% φέτος και το 9,3% το 2024 από 12,4% πέρυσι.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 6% του ΑΕΠ το 2024. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ φέτος που θα αυξηθεί στο 1,4% το 2024.

Η παγκόσμια οικονομία

Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι έδειξε ανθεκτικότητα στις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά η ανάκαμψη παραμένει αργή και δεν είναι ομοιόμορφη.

Προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 3% φέτος, όσο προβλεπόταν και τον Ιούνιο, και 2,9% το 2024 έναντι οριακά υψηλότερης πρόβλεψης τον Ιούνιο. Οι προβλέψεις παραμένουν χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο (περίοδος 2000-2019) που ήταν 3,8%.

Για τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 1,5% το 2024, ενώ για την κινεζική οικονομία 5% και 4,2%, αντίστοιχα.

«Παρά την ανθεκτικότητα που υπήρξε φέτος με την ανάκαμψη μετά το εκ νέου άνοιγμα και την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, είναι πολύ νωρίς να υπάρξει εφησυχασμός», σημειώνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με την προβλεπόμενη πορεία της πριν την πανδημία και υπάρχουν αυξανόμενες αποκλίσεις μεταξύ των περιοχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι βασικοί άξονες του υπ. Οικονομικών για επιπλέον έσοδα και στήριξη της κοινωνίας


07-10-2023

Το τέλος της πανδημίας αλλά και η μερική υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στα αποδεκτά επίπεδα του 2%, σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία.

Εφέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη που περιέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα που αντιστοιχεί στο 1,1%, ενώ για το 2024 η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει στο 2,1% του ΑΕΠ.

Όπως γίνεται κατανοητό η επιστροφή σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σημαίνει ότι η δυνατότητα για κοινωνικές παροχές, πέρα από αυτές που ήδη υπάρχουν, όπως επίσης και για νέες φοροελαφρύνσεις περιορίζεται εξαιρετικά.

Και αυτό διότι η υπέρ απόδοση στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, αρχίζει και φτάνει στα όριά της. Στο οικονομικό επιτελείο πλέον δίνουν μεγάλο σε δύο βασικούς άξονες, μέσα από τους οποίους μπορεί να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος και να γίνουν πράξη, είτε η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, είτε η μείωση της φορολογίας.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο πρωθυπουργός, αλλά και το οικονομικό επιτελείο έχουν βάλει ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες της 4ετίας τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ειδικά στο κομμάτι που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την ανάπτυξη. Στο προσχέδιο προβλέπεται για το 2024 αύξηση του ΑΕΠ στο 3%, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι αυτή θα φτάσει στο 2,3%. Μέσα από αυτή την μεγέθυνση της οικονομίας, που είναι πολλαπλάσια αυτής που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στην Ευρωζώνη, θα προκύψουν επιπλέον έσοδα

Ας δούμε τις βασικές επιδιώξεις:

1. Περιορισμός της φοροδιαφυγής:

Από την συρρίκνωση του κενού ΦΠΑ στο μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 9%, από 15% που εκτιμάται ότι είναι σήμερα, θα προέλθουν 2 δις επιπλέον τον χρόνο σε μόνιμη βάση.

Μέσα στον μήνα θα έρθει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπονται σειρά παρεμβάσεων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνονται:

* Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων μέσα στο 2024. Με τον τρόπο αυτό οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να διασταυρώνουν και να επαληθεύουν τις συναλλαγές

* Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.

* Επέκταση της υποχρεωτικής κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση. Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, ο περιορισμός της διακίνησης «μαύρου» χρήματος και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

* Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 η εξόφληση του τιμήματος στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνεται υποχρεωτικά μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

* Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους) και έτσι η παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

* Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

* Η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) θα γίνεται μέσω χρεωστικών καρτών για να αποκλειστεί η διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

* Όσοι συλλαμβάνονται για λαθρεμπορία θα αποκλείονται από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων ενώ δημιουργείται μητρώο παραβατών.

* Τροποποιείται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πλέον βραχυχρόνια μίσθωση χαρακτηρίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, ακινήτου που είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

* Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούνται σε έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έτσι οι ιδιώτες που αναρτούν προς μίσθωση ή υπεκμίσθωση τρία ή περισσότερα ακίνητα σε ψηφιακή πλατφόρμα, θα καθίστανται επιχειρήσεις και θα υποχρεούνται σε έναρξη καταβάλλοντας τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.

2. Ανάπτυξη της οικονομίας

Μέσα στο 2023 ήρθαν επιπλέον 4,6 δις ευρώ φορολογικά έσοδα. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών προήλθε από τις επιχειρήσεις από τις οποίες προήλθαν τα 2 δις ευρώ, εκ των οποίων τα σχεδόν τα μισά ήταν από τα διυλιστήρια με τα 630 εκατ. να είναι από την πρόσθετη φορολόγηση. Επίσης 1 δις ευρώ, πάνω από την πρόβλεψη προέρχεται από τα νοικοκυριά και τον φόρο εισοδήματος που έχουν δηλώσει, διότι βελτιώθηκαν τα εισοδήματα, είτε λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, είτε λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Από τον ΦΠΑ η υπέρ απόδοση ανέρχεται στο 1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ προέρχεται από το ΦΠΑ, τα 300 εκατ. από τον τουρισμό και μόλις τα υπόλοιπα 200 από τον πληθωρισμό.

Για το 2024, σύμφωνα με το προσχέδιο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρων, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 68,140 δις ευρώ, αυξημένα κατά 2,955 δις ευρώ ή 4,5% έναντι του 2023.

Ειδικότερα:

1. Φόροι: Τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 62.901 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1,576 δις ευρώ ή 2,6% έναντι του 2023, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης μεγέθυνσης της οικονομίας, όπως αντικατοπτρίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις. Πιο συγκεκριμένα:

* Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 35,108 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1.401 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του 2023.

Ειδικότερα:

* τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 24,271 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,147 εκατ. ευρώ έναντι του 2023 και

* οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,136 δις ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 28 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

* Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 δις ευρώ, μειωμένα κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

Φόρος εισοδήματος: Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 21,558 δις ευρώ, αυξημένα κατά 597 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – Τα τρία μέτρα για τη μείωση των τιμών


27-09-2023

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά.

Η τροπολογία προβλέπει:

1. την υποχρέωση των σούπερ-μάρκετ να ανακοινώνουν οποιαδήποτε αύξηση τιμής αγοράς από προμηθευτή προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών ή παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση,

2. την επισήμανση προϊόντων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και

3. την ανακοίνωση ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Θετική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και του κόμματος Σπαρτιάτες. Αρνητική ψήφο έδωσαν,οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Υπό έλεγχο για φοροδιαφυγή πάνω από 80.000 μεταβιβάσεις ακινήτων τα τελευταία 2,5 χρόνια


26-09-2023

Στο “μικροσκόπιο” της εφορίας, μέσω διασταυρώσεων, μπαίνουν περισσότερες από 80.000 δηλώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων που διενεργήθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2021 και δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyProperty, με τη χρήση, εν συνόλω η εν μέρει, φανερών μετρητών που πιστοποιούνται στα συμβόλαια μιας αγοραπωλησίας με το συνολικό τίμημα να αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων ,μέσω αυτής της διαδικασίας, με την καταβολή δηλαδή μετρητών αντί της εξόφλησης της αγοράς του ακινήτου με κατάθεση, τραπεζική επιταγή η έμβασμα μέσω τραπέζης, αφορά σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 25% των αγοραπωλησιών που διενεργήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Στόχος μετά την εξαγγελία της Κυβέρνησης ότι από 1/1/2024 όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται πλέον μέσω τραπεζικών πληρωμών, να εντοπιστούν περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εικονικών συναλλαγών μεταξύ πωλητών και αγοραστών των ακινήτων. Συγκεκριμένα μετά το Μάρτιο του 2021 επί συνόλου 338.000 δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων έως πρόσφατα οι 41.741 από αυτές έγιναν καθ ολοκληρία με μετρητά και 42.613 εν μέρει με μετρητά.

Η συνηθισμένη πρακτική των αγοραπωλησιών ακινήτων, για μην κινούνται υποψίες για το «πόθεν έσχες» των χρημάτων που καταβάλλουν οι αγοραστές ακινήτων, είναι η καταβολή του τιμήματος που καλύπτει την αντικειμενική αξία του ακινήτου που ισχύει για την εφορία να γίνεται με τραπεζική επιταγή η με μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό, ενώ το επιπλέον κρυφό και αφανές ποσό που συμφωνήθηκε να καταβάλλεται με μετρητά που δεν δηλώνονται βέβαια στα συμβόλαια και γίνονται μεταξύ αγοραστών και πωλητών κάτω από το τραπέζι.

Στη διαδικασία των διασταυρώσεων, που διενεργούνται με βάση τα δηλωθέντα τα τελευταία χρόνια στην εφορία εισοδήματα και το κόστος αγοράς του ακινήτου, θα υπαχθούν όχι μόνο οι αγοραστές των ακινήτων αλλά και οι πωλητές. Στις περιπτώσεις πράξεων μεταβίβασης ακινήτων που διαπιστωθεί ότι το ποσό που καταβλήθηκε ως τίμημα δεν δικαιολογείται από τις διασταυρώσεις παλαιότερων δηλώσεων εισοδήματος τότε θα επιβάλλεται επ αυτού φόρος 33% αλλά και προσαύξηση για εκπρόθεσμη καταβολή φόρου εισοδήματος.

Τέλος για φέτος η εφορία «τρέχει» ώστε να μην παραγραφούν λόγω παρέλευσης 5ετίας και περίπου 2.500 πράξεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών και γονικών παροχών που διενεργήθηκαν το 2017 και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Ως στοιχεία για τις διασταυρώσεις εκτός από τα δηλωθέντα παλαιότερα εισοδήματα στην εφορία λαμβάνεται υπόψιν το εμβαδόν των κατοικιών που αγοράστηκαν και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή απόκτησης του ακινήτου.

Τέλος το χάρτινο εισιτήριο σε Μετρό και λεωφορεία. Πώς θα γίνεται η πληρωμή19-09-2023

Μόλις λίγοι μήνες απομένουν για την πρώτη εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων συναλλαγών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Τα λοίσθια φαίνεται πως πνέει το χάρτινο εισιτήριο που χρησιμοποιεί το επιβατικό κοινό για την επιβίβαση/αποβίβαση στα/από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, μιας και προϊόντος του χρόνου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ανέπαφες συναλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ δεν θα χρειάζεται να στήνονται στην ουρά για την έκδοση του «παραδοσιακού» χάρτινου εισιτηρίου, μιας και θα μπορούν να «πληρώνουν» στα ακυρωτικά μηχανήματα απευθείας με την τραπεζική τους κάρτα ή το κινητό τους τηλέφωνο.
Το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων συναλλαγών έθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, μιλώντας στο Fortune Greece. 
Όπως ανέφερε, μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί στα λεωφορεία του αεροδρομίου και, βάσει προγραμματισμού, στόχος είναι να εφαρμοστεί παντού έως την άνοιξη του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα ανέπαφων συναλλαγών είχε αναφερθεί και στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού o Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, εξηγώντας ότι το σύστημα, μέσω τακτικών εκκαθαρίσεων που θα πραγματοποιεί, θα είναι σε θέση να χρεώνει τους επιβάτες το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, βάσει της πολιτικής κομίστρου του ΟΑΣΑ.

Όσον αφορά στην αρχή λειτουργίας του συστήματος, αυτή βασίζεται στην υπηρεσία Tap ‘n Pay, που επιτρέπει την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με τη χρεωστική κάρτα, στις επιχειρήσεις που φέρουν τερματικά αποδοχής καρτών με τους ειδικούς αναγνώστες (contactless readers). 
Με απλά λόγια, προκειμένου ο χρήστης να εισέλθει -για παράδειγμα- στις αποβάθρες του Μετρό το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να πλησιάσει την τραπεζική του κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο (όπου θα έχει περασμένη την κάρτα σε ψηφιακή μορφή στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι) στον ειδικό αναγνώστη του τερματικού αποδοχής καρτών (NFC Reader).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διευκρινίσεις που έχει δώσει ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, το χάρτινο εισιτήριο δεν θα καταργηθεί. Επί της ουσίας, θα παραμείνει μια εναλλακτική επιλογή, αλλά με δεδομένη τη διευκόλυνση που θα παρέχει η πληρωμή απευθείας από τραπεζική κάρτα και κινητό τηλέφωνο, η χρήση του θα μειωθεί δραματικά.Δεν πρέπει να ότι πολλοί ηλικιωμένοι ενδέχεται να μην έχουν κινητό, ενώ ορισμένα smartphones δεν υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Πρόσθεσε δε ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης, αλλά το τελειωτικό χτύπημα στο εν λόγω φαινόμενο θα δώσουν κάποια άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ελέγχων.


.carandmotor.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


08-09-2023

«Τσίμπησε» και τον Αύγουστο εφέτος ο πληθωρισμός, καθώς αυξήθηκε 2,7% από 2,5% τον Ιούλιο και έναντι αύξησης 11,4% που σημειώθηκε τον Αύγουστο πέρυσι. Καθώς, παρά τις μεγάλες μειώσεις των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης, σημαντικές ανατιμήσεις υπήρξαν σε όλη την άλλη γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. είδη διατροφής +10,7%).

Ειδικότερα, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά 6,6%, Κρέατα- γενικά (9,7%), Ψάρια- γενικά (6,7%), Γαλακτοκομικά και αυγά (11,9%), Έλαια και λίπη (12%), Φρούτα- γενικά (10,7%), Λαχανικά- γενικά (17,6%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,5%), Λοιπά τρόφιμα (12,4%), Καφέ- κακάο- τσάι (8,7%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (14,4%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (7,4%). Επίσης, σε: Ενοίκια κατοικιών (6%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (5,4%), Υπηρεσίες κοινοχρήστων (1,4%), Στερεά καύσιμα (24,2%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (3%), Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (8,6%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (6,7%), Οικιακές υπηρεσίες (7,2%), Φαρμακευτικά προϊόντα (12,4%), Ένδυση και υπόδηση (6,9%), Ιατρικά προϊόντα (2,1%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,5%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,9%), Αυτοκίνητα καινούργια (3,7%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (9%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (8,8%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (5,4%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (14,1%), Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (2,2%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (6,3%), Κινηματογράφους- θέατρα (10,6%), Πακέτο διακοπών (9,2%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (2,6%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2,7%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (6,8%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (7,2%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4%), ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (5,1%), Ασφάλιστρα υγείας (5,7%) και Ασφάλιστρα οχημάτων (2,1%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (78,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%), Ηλεκτρισμό (6,5%), Καύσιμα και λιπαντικά (4,2%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (3,4%).

Σε μηνιαία σύγκριση, ξεχωρίζουν οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε: Γάλα νωπό πλήρες (2%), Ελαιόλαδο (3,8%), Λαχανικά νωπά (3,3%) και Καύσιμα και λιπαντικά (4,6%). Αντίθετα μειώθηκαν οι τιμές, μεταξύ άλλων, σε: Αυγά (4,5%), Φρούτα νωπά (7,1%), Ηλεκτρισμό (0,7%) και Φυσικό αέριο (2,9%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*10,7% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

*3,2% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

*6,9% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*5,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

*5,9% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

*1,6% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

*3,3% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, πακέτο διακοπών.

*2,2% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*6,1% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

*3,9% στην ομάδα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

*12,6% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.

*3,1% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης δεν παρουσίασε μεταβολή τον Αύγουστο 2023 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2023, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους σημειώθηκε μείωση 0,3%.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 3,5% τον Αύγουστο εφέτος, έναντι αύξησης 11,2% που σημειώθηκε τον Αύγουστο 2022. Ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 0,2% τον Αύγουστο 2023 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2023, ενώ μείωση επίσης 0,2% σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξημένος κατά 22% εφέτος ο μέσος φόρος εισοδήματος


02-09-2023

Φορολογική συμμόρφωση φαίνεται πως επέδειξαν φέτος σε σχέση με πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) καθώς έσπευσαν, πολύ περισσότεροι υπόχρεοι, να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις για τα περσινά τους εισοδήματα αυξάνοντας έτσι τον τελικό αριθμό τους κατά 120.000 φορολογούμενους.

¨Ετσι ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί έως τη λήξη της προθεσμίας (30/8/2022) 6.684.138 αρχικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φέτος ο αριθμός τους έφτασε στη λήξη της προθεσμίας (31/8/2023) στα 6.803.471 υπόχρεους. Παράλληλα αυξημένος κατά 22% είναι και ο μέσος φόρος εισοδήματος για τους φορολογούμενους που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, καθώς από 1.226 ευρώ πέρυσι φέτος “απογειώθηκε” στα 1.573 ευρώ.

Μάλιστα στα ταμεία του κράτους μπήκε φέτος επιπλέον πρόσθετος φόρος εισοδήματος 400 εκ.ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Ο συνολικός δε λογαριασμός των φετινών φορολογικών δηλώσεων τον οποίο καλούνται να πληρώσουν σε 8 μηνιαίες δόσεις περίπου 2,4 εκατ. νοικοκυριά που έλαβαν χρεωστικά σημειώματα φόρου (δηλαδή τα 4 στα 10 νοικοκυριά) διαμορφώνεται σε περίπου 3,6 δις. έναντι 3,2 δισ.ευρώ το προηγούμενο έτος..

Με βάση τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί έως στη λήξη της προθεσμίας , κι ενώ απομένει η άτυπη προθεσμία έως τη Δευτέρα, προκύπτουν τα εξής :

-Οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 36,17% του συνόλου και είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022 που είχαν ανέλθει σε 35,21% επί του συνόλου.

-Λιγότερες είναι οι μηδενικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος. Έφτασαν στο 47,77% των συνολικών δηλώσεων όταν το 2022 αποτελούσαν το 51,54%.

-Το 47,77% των νοικοκυριών δεν πληρώνει επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 6.422.573 δηλώσεων οι 3.068.063 είναι μηδενικές.

-Για το 16,05% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φτάνει τα 410 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.030.822 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Οσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Το 36,17% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.323.044 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,58 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.573 ευρώ.

Οι τρεις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση


30-08-2023

Τρία σημεία ιδιαίτερης προσοχής περιλαμβάνουν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και θα συμπεριληφθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της Δημόσιας διαβούλευσης.

Ειδικότερα:

1. Η δεύτερη, παράλληλη απασχόληση που προβλέπει το νομοσχέδιο, δεν θα οδηγεί σε μειωμένο όριο συνταξιοδότησης για τον εργαζόμενο, αλλά στην αύξηση του τελικού ποσού της σύνταξης μέσω της ενίσχυσης του ανταποδοτικού μέρους της.
Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

2, Στους συνταξιούχους που επιλέγουν να απασχοληθούν, θα επιβάλλεται κράτηση ύψους 10% επί του εισοδήματος από την εργασία.
Παράλληλα, θα καταργηθεί η περικοπή του 30% της σύνταξης που ισχύει σήμερα.
Επίσης, για ετήσιο εισόδημα από την εργασία που δεν υπερβαίνει τα 4.932 ευρώ δεν θα επιβάλλεται εισφορά, ενώ για τα υψηλά εισοδήματα θα υπάρξει όριο ασφαλείας προκειμένου οι κρατήσεις να μην ξεπερνούν το ποσό που αντιστοιχεί σήμερα στην περικοπή του 30% στις συντάξεις.

3. Για την συνταξιοδότηση δικαιούχων με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους έως 30.000 ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποδεχθούν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και τον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν στην ευεργετική ρύθμιση.
Στόχος, είναι από την ρύθμιση να μην οφεληθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, θα επιτρέπεται η συνταξιοδότηση με οφειλές έως 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ σήμερα) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και έως 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ) για τους αγρότες.

Φορολοταρία Αυγούστου: Έγινε η κλήρωση - Ποιοι κερδίζουν από 1.000 έως 50.000 ευρώ. Δείτε αν κερδίσατε


28-08-2023

Πραγματοποιήθηκε η 20η κλήρωση της Φορολοταρίας από την ΑΑΔΕ για συναλλαγές που έγιναν από τους φορολογούμενους τον Ιούλιο, με 556 τυχερούς που θα λάβουν έως και 50.000 ευρώ.

Σήμερα στην κλήρωση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων μοίρασε από 1.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ σε αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές.
 
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για να δουν αν είναι ανάμεσα στους τυχερούς, πληκτρολογώντας τα στοιχεία εισόδου στο taxisnet ή να δουν τον κατάλογο των τυχερών λαχνών για την 19η κλήρωση. Δείτε ΕΔΩ αν είστε στους «τυχερούς» .

Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την ημερομηνία της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή "Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ", στο "Μητρώο & Επικοινωνία" του myAADE.


Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε

Τέλος η φοροδιαφυγή στα Airbnb – Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ προβλέπει το νομοσχέδιο


26-08-2023

Τέλος στην ηλεκτρονική φοροδιαφυγή που διενεργείται μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες χρονομίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb) αλλά και την ανυπαρξία πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο βάζει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεσπίζοντας πρόστιμα έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας .

Το σχέδιο νόμου αποτελεί στην ουσία την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας ( ΕΕ 2021/524) που έχει στόχο να δημιουργήσει ένα διαφανές και λειτουργικό πλαίσιο για τη φορολόγηση και τον έλεγχο του ηλεκτρονικού εμπορίουΈλεγχοι στα έσοδα από Airbnb – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Επικοινωνία


Σημείο αναφοράς του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση αυτόματης ανταλλαγής δεδομένων των φορολογικών Αρχών της Ελλάδας και της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα της κάθε πλατφόρμας κάθε εξάμηνο για τις συναλλαγές αυτές, με τις φορολογικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε. Ο στόχος είναι να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι, ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.ά.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα η ΑΑΔΕ να ζητά με αίτημά της πρόσθετες πληροφορίες για συγκεκριμένες υποθέσεις για τις οποίες θα εντοπίζει παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.

«Καμπάνες»

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις -πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις- τόσο για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται (μεταξύ άλλων αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται) όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες (κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών). Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών καθώς -όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου- τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Το… φάσμα

Το σχέδιο νόμου θα έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι οποίες δραστηριοποιούνται:

* Στη μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.


eleftherostypos.gr

Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των καυσίμων – Αναμένεται να εκτιναχθούν στο τέλος Αυγούστου


14-08-2023

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές στα καύσιμα με τους οδηγούς να βάζουν βενζίνη μόνο για τις βασικές μετακινήσεις τους την ώρα που οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων προβλέπουν νέες αυξήσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αμόλυβδη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα στο τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης «φλερτάρει» με τα 2 ευρώ ενώ στα νησιά κινείται ήδη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα: Πρώτες σε ακρίβεια έρχονται και πάλι οι Κυκλάδες με 2,21 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 2,11 ευρώ το λίτρο και στα 2,04 ευρώ το λίτρο είναι η τιμή στην Eυρυτανία και στη Φωκίδα στα 2,01 ευρώ το λίτρο.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 4,6% μέσα σε 1 μήνα, αν και σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 παρέμεινε 5% φθηνότερη. Σημειώνεται δε πως η μέση πανελλαδική τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη είναι στα 1.956 ευρώ το λίτρο από 1,869 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 11 Ιουλίου σε μηνιαία βάση. Δηλαδή υπήρξε μια μηνιαία αύξηση 4, 6%. Ενώ στις 11 Αυγούστου 2022 η τιμή ήταν στις 2,061 ευρώ το λίτρο, δηλαδή υπήρξε μια ετήσια μεταβολή της τάξεως του -5%.

Την ίδια ώρα με αμείωτο ρυθμό το κύμα ακρίβειας το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών καθώς ακόμα και σε βασικά προϊόντα όπως εποχικά φρούτα και λαχανικά, οι τιμές παραμένουν στα ύψη με αποτέλσμα o προϋπολογισμός των νοικοκυριών να «καίγεται» από τις αυξήσεις, με τους παραγωγούς να μιλούν για τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει στην τιμή από το χωράφι, στο ράφι.

Μάλιστα η ακρίβεια επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eurostat για το κόστος των φρόυτων σύμφωνα με τα οποία εμφανίστηκε υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών 24,5% σε επίπεδο Ε.Ε. Δεύτερη χώρα στη σχετική λίστα βρίσκεται η Εσθονία που οι αυξήσεις φτάνουν στο 7,2%.

Αλλά και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση των τιμών στα φρούτα από τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο ανήλθε σε 28,8%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κεράσια στο χωράφι που πωλούνται από 2,30 – 2,50€ το κιλό, στη λαϊκή πωλούνται από 5 – 7€ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ από 6 έως 8€ το κιλό.

Είδος πολυτελείας στις λαϊκές αγορές και τα φασολάκια , τσαουλιά πωλούνται το κιλό 5 € ενώ τα φασολάκια μπαρμούνια στα 6 € κιλό.

Επίσης, τα κολοκυθάκια πωλούνται το κιλό κοντά στο 1,5 €, τα αγγουράκια 1,30 €/κιλό, οι μελιτζάνες φλάσκες αγγίζουν τα 1,50 € το κιλό ενώ οι μπάμπιες κοστίζουν 4,50 € το κιλό.

Για αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι έμποροι της λιανικής δείχνουν ως υπεύθυνους τους κρίκους της αλυσίδας, πριν το ράφι.

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια από τον Σεπτέμβριο – Διαφωνία Υπουργείου με τους

παραχωρησιούχους

10-08-2023

Νέες τιμές στα διόδια των κεντρικών αυτοκινητοδρόμων της χώρας θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «σημαντική αύξηση των διοδίων», ενώ πηγές των παραχωρησιούχων υπογραμμίζουν πως «εφαρμόζουμε τους νόμους των συμβάσεων παραχώρησης οι οποίοι προβλέπουν την προσαρμογή των διοδίων κάθε χρόνο με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, «η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια», σημειώνει και συνεχίζει: 

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους «παραχώρησε» ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα.

Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.


Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών», καταλήγει η ίδια η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγές των παραχωρησιούχων «οι συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων που έχουν κυρωθεί με νόμο προβλέπουν κάθε χρόνο την προσαρμογή των διοδίων με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Όπως εξηγούν χαρακτηριστικά, «με βάση αυτήν την πρόβλεψη την περίοδο 2015 – 2023 έγιναν πέντε μειώσεις και τρεις αυξήσεις στα διόδια».

Οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαιώνουν τις συναντήσεις των παραχωρησιούχων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Θυμίζουν δε, πως η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αν και τα διόδια θα έπρεπε να ακολουθήσουν την τιμαριθμική προσαρμογή του Δεκεμβρίου και να εφαρμοστούν τα νέα τέλη από τον Ιανουάριο του 2023 ζήτησε να μη γίνει καμία μεταβολή στις τιμές και να πάνε οι όποιες αποφάσεις για το δεύτερο εξάμηνο. Το αίτημα αυτό είχε διατυπωθεί και για το λόγο πως η χώρα έμπαινε σε προεκλογική περίοδο.


Η ακρίβεια στα τρόφιμα «καλπάζει» - Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων τον Σεπτέμβριο

  09-08-2023

Συνεχίζεται το ράλι της ακρίβειας στις τιμές των τροφίμων με τα επίσημα στοιχεία να καταγράφουν νέο άλμα τον Ιούλιο το οποίο «ροκανίζει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός μετά από 9 μήνες αποκλιμάκωσης, ανέβασε ταχύτητα τον περασμένο μήνα σκαρφαλώνοντας στο 2,5% (1,8% τον Ιούνιο) με τον δείκτη τροφίμων να καταγράφει αύξηση κατά 12,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 Το χορό των αυξήσεων σέρνουν τα φρούτα (+19,4%), τα λαχανικά (+15,5%) και τα γαλακτοκομικά (+14,4%).  Τα στερεά καύσιμα «τρέχουν» με 26,6% ενώ μεγάλες ήταν οι ανατιμήσεις στις επιβατικές μεταφορές με αεροπλάνο κατά 11,6%. Παράλληλα το τουριστικό πακέτο έγινε πιο «τσουχτερό» κατά 9,9%.

Νέες ανατιμήσεις


Την ώρα που οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα ή επιλέγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία είναι φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα οι βιομηχανίες ετοιμάζονται να αποστείλουν νέους τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Οι αυξήσεις μεσοσταθμικά θα κινηθούν από 8% έως 10% και αφορούν τουλάχιστον 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο παρθένο ελαιόλαδο, που θα φτάσει ακόμη και το 45%.


Οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται σταδιακά τις αυξήσεις αυτές στις  αρχές Σεπτεμβρίου  ανάλογα βέβαια και με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η λίστα


Η λίστα με τις ανατιμήσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής προϊόντα:

– Παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως 45%.

– Κονσέρβα ντολμαδάκια έως 19%.

– Αποσμητικά έως 15%.

– Τυροσαλάτα 12%

– Συσκευασμένο κρέας 11%

– Γαλακτοκομικά 10,5%.

– Ξυραφάκια ξυρίσματος έως 10%.

– Σοκολάτες έως 10%.

– Πατατάκια 10%.

– Τυριά έως 8%

– Σαλάμια και συσκευασμένα λουκάνικα έως 5,5%.

– Κάψουλες για καφέ 5%.

– Κατεψυγμένα λαχανικά 4%.

– Αλλαντικά 4%.

– Ηλιέλαιο 4%.

– Ελληνικός καφές 3%

– Γάλα 2%.

Η κυβέρνηση για να περιορίσει τη φωτιά που έχει ανάψει η ακρίβεια στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σχεδιάζει να δώσει σε μια δόση στις αρχές Οκτωβρίου ολόκληρο το ποσό του market pass  το οποίο φθάνει έως 300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει παραταθεί για ακόμα τρεις μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο)  χωρίς να αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο οι δικαιούχοι θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου 2023.

Η πλατφόρμα του market pass θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα έχει κλείσει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Αιτήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν όσοι δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση ή η αίτηση που είχαν υποβάλει στον πρώτο κύκλο του market pass απορρίφθηκε. Όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση καθώς θα επαναξιολογηθούν με  βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

newsbeast.gr

Καλπάζει η τιμή της βενζίνης - Ξεπέρασε τα 2 ευρώ στην περιφέρεια

01-08-2023

Σοκ και δέος προκαλεί η ανοδική πορεία στην τιμή της βενζίνης, που συνεχίζει να «καλπάζει» όσο πλησιάζει η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων του Αυγούστου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, στα αστικά κέντρα, η απλή αμόλυβδη κοστίζει 1,90-1,91 ευρώ το λίτρο, ενώ σε αρκετά νησιά υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο.

 Σημειώνεται πως το μπρεντ από τις αρχές Ιουλίου -που στοίχιζε περίπου 75 δολάρια το βαρέλι- ανέρχεται πλέον, τις τελευταίες ημέρες, σε 85 δολάρια το βαρέλι. Βέβαια, πέραν του μπρεντ, στη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων καθοριστικός είναι και ο ρόλος άλλων παραμέτρων, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πρόκειται για χρηματιστηριακά προϊόντα, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κ.λπ.


Με αυτά τα δεδομένα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης, πανελλαδικά, από 1,86 ευρώ το λίτρο την 1η.7.2023 διαμορφώθηκε στις 30.7.2023 σε 1,94 ευρώ (αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 4,3%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.


Ειδικότερα, σε επίπεδο νομών, στην Αττική, το μέσο κόστος για την απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται σε 1,91 ευρώ το λίτρο. Αντιστοίχως, στη Θεσσαλονίκη πωλείται ελαφρώς πιο οικονομικά (1,90 ευρώ το λίτρο) και στην Αχαΐα έναντι 1,95 ευρώ το λίτρο.

Οι εκδρομείς που ξεκινούν από τα αστικά κέντρα τις διακοπές τους είθισται, παραδοσιακά, να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους, καθώς οι τιμές των καυσίμων στους τουριστικούς προορισμούς είναι πιο… τσιμπημένες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το μέσο κόστος της απλής αμόλυβδης (30/7) ήταν 2,18 ευρώ το λίτρο στις Κυκλάδες, 2,09 ευρώ το λίτρο στα Δωδεκάνησα, 2,04 ευρώ στη Λευκάδα, 2,02 ευρώ στην Κεφαλονιά, 1,99 ευρώ στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Κέρκυρα και στο Ρέθυμνο, 1,98 ευρώ στα Χανιά, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Σάμο, 1,97 ευρώ στη Χαλκιδική και 1,91 ευρώ στη Χίο.

Οσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή, πανελλαδικά, είναι στο 1,65 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική διαμορφώνεται σε 1,63 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη σε 1,62 ευρώ, στην Αχαΐα σε 1,66 ευρώ. Στις ίδιες περιοχές, το μέσο κόστος για το υγραέριο κίνησης είναι 0,76 ευρώ, 0,79 ευρώ και 0,88 ευρώ, αντιστοίχως.


Καταγγελίες και πολλά πρόστιμα


Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) δέχεται σταθερά αρκετές καταγγελίες που αφορούν στην αγορά των καυσίμων. Γι’ αυτόν το λόγο, πραγματοποιείται σειρά ελέγχων στο συγκεκριμένο πεδίο, που θα εντατικοποιηθούν στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

Πριν μερικές ημέρες (13 και 27 Ιουλίου), για παράδειγμα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης πως επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, 25.000 ευρώ εξ αυτών αφορούσαν πέντε βενζινάδικα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κεφαλλονιά, και τα υπόλοιπα 15.000 ευρώ σε βενζινάδικα σε Λάρισα και Πιερία.

Τέλος χρόνου σήμερα για αιτήσεις επιδότησης επιτοκίων στεγαστικών δανείων


31-07-2023

Ως πολύ κατώτερου του αναμενομένου λήγει σήμερα το πρόγραμμα ένταξης των ευάλωτων δανειοληπτών, που διαθέτουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, στο καθεστώς επιδότησης κατά 50% του επιτοκίου της μηνιαίας τους δόσης, για ένα έτος, από τις τράπεζες.

Οι ευάλωτοι δανειολήπτες που το επιθυμούν έχουν προθεσμία χρόνου έως σήμερα προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα λαμβάνοντας καταρχάς βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη από τις τράπεζες με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία διευρύνθηκαν κατά 30% για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι δυνητικά δικαιούχοι (ετήσιο εισόδημα ως 27.300 ευρώ από 21.000 ευρώ, περιουσία έως 234.000 ευρώ από 180.000 ευρώ).

Ωστόσο και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως τις 26 Ιουλίου, η ανταπόκριση από μέρους των δανειοληπτών ήταν μη αναμενόμενη καθώς ενώ δεκάδες χιλιάδες (ξεπερνούσαν τις 36.000) ξεκίνησαν να συμπληρώνουν τη φόρμα συμμετοχής την κρίσιμη φάση κατά την οποία θα έπρεπε, σύμφωνα με μια από τις προϋποθέσεις του προγράμματος, να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου έκαναν πίσω.. και δεν προχώρησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης κάτι που ισχύει και με το πρόγραμμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών σε δημόσιο και πιστωτικά ιδρύματα. Αποτέλεσμα από τις 30.000 δυνητικά δικαιούχους του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τραπεζών και της προηγούμενης κυβέρνησης στο πρόγραμμα εντάχθηκαν έως πρόσφατα μόλις 5.076 δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έως στις 26 Ιουλίου υπεβλήθησαν 9.596 οριστικές αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης δόσης στεγαστικού εκ των οποίων επιλέξιμοι κρίθηκαν 5.076 δανειολήπτες που επιδοτούνται με 50% της αύξησης, με την οποία έχουν επιβαρυνθεί από τις 30 Ιουνίου 2022 λόγω των διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ.

Ως μη επιλέξιμοι – καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια – απορρίφθηκαν 2.215 δανειολήπτες, ενώ 2.305 αιτήσεις ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους αιτούντες.

Σχεδόν μηδενικό το ενδιαφέρον και για την κρατική επιδότηση ευάλωτων δανειοληπτών

Όσον αφορά το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης που δημιουργήθηκε για να καλύψει το χρονικό διάστημα μέχρι τη δημιουργία του Φορέα «Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων» (αναμένεται εντός του 2024) και το οποίο απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και θα κηρύξουν πτώχευση χάνοντας το σπίτι τους, εδώ το ενδιαφέρον είναι από υποτονικό έως ανύπαρκτο. Ο λόγος της μη ανταπόκρισης έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι όσοι ευάλωτοι δανειολήπτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους θα χάσουν το σπίτι τους το οποίο θα περιέλθει στο νέο ιδιωτικό φορέα «Απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων» με την υποχρέωση αυτός να το ενοικιάζει στους πρώην κατόχους του.

Έως στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία, είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης 94 ευάλωτοι οφειλέτες και επιδοτήθηκαν (70 έως 210 ευρώ μηνιαίως) 84 δικαιούχοι, ενώ άλλες 74 αιτήσεις είναι υπό αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι το ενδιάμεσο πρόγραμμα προβλέπει επίσης και αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των πιστωτών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, εξώσεις).

ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή το φθινόπωρο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή – Τι περιλαμβάνει


24-07-2023

Η παροχή κινήτρων και αμοιβών στους καταναλωτές ώστε να ζητούν απόδειξη στις συναλλαγές τους, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές εντός του 2024 σε όλους πλέον τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις αλλά και οι έλεγχοι στοιχείων σε εταιρίες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα αποτελέσουν τον βασικό καμβά των μέτρων για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στη χώρα μας η οποία χαρακτηρίζεται ως πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στον τομέα αυτό.

Τα παρακάτω μέτρα θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για ψήφιση στη Βουλή το Φθινόπωρο.


Ειδικότερα τα μέτρα θα περιλαμβάνουν ..


τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με επέκταση των POS σε περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες(όπως σχολές χορού, ταξί, φροντιστήρια, γυμναστήρια κλπ)
τη διασύνδεση 540.000 ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα τερματικά POS των επιχειρήσεων από το 2024.Με τα νέους φορολογικούς μηχανισμούς pos και ταμειακές μηχανές θα ενσωματωθούν και η απόδειξη που θα εκδίδεται και θα διαβιβάζεται και στην ΑΑΔΕ θα εκδίδεται ουσιαστικά από την ταμειακή μηχανή.
την αναμόρφωση κινήτρων για ηλεκτρονικές αποδείξεις με νέο τρόπο.

Στόχος είναι ο καταναλωτής να παίρνει πίσω άμεσα κάποιο ποσό χρημάτων και αυτό να μην εκπίπτει, όπως σήμερα, από το φορολογητέο του εισόδημα.


Μέσω καρτών η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων


Ηδη εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομικών ότι περίπου 2 δις ευρώ κοινωνικά επιδόματα που χορηγούνται κάθε χρόνο (Κ.Ε.Α, επίδομα τέκνων, επίδομα ανεργίας κλπ) θα τα λαμβάνουν οι δικαιούχοι όχι σε ρευστό αλλά σε πλαστικό χρήμα.

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες των πολιτών, επώνυμες κι ανώνυμες.

Ψηφιακό δελτίο αποστολής και διακίνησης προϊόντων και ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Ως επαγγελματικές δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα θα αναγνωρίζονται για τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις μόνον όσες περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

Πυρόπληκτοι: Τέλη Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής


  22-07-2023

Η πλατφόρμα για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής προς τους πυρόπληκτους πολίτες των πυρκαγιών του Ιουλίου 2023 θα ανοίξει στα τέλη του Ιουλίου, όπως γνωστοποίησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Παράλληλα επεσήμανε πως «έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες ώστε η πλατφόρμα να ανοίξει στα τέλη του Ιουλίου και τις μέρες που θα ακολουθήσουν να χορηγηθεί η πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής και έναντι της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις».

Η διαδικασία των αυτοψιών και των καταγραφών των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας που ξεκίνησε την Τρίτη 18 Ιουλίου, έχει προχωρήσει από τα αρμόδια κλιμάκια και ολοκληρώνεται. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των καταγραφών των ζημιών σε κτίρια (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ) έχει ανέλθει στις 197 περιπτώσεις εκ των οποίων, 68 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 64 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 65 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Πρόκειται για αυτοψίες και καταγραφές για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες. Όπως έχει προκύψει από τις αυτοψίες και τις καταγραφές των κλιμακίων οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στο δήμο Λουτρακίου ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο δήμος Σαρωνικού.

«Η διαδικασία των αυτοψιών και των καταγραφών των ζημιών, όπως έχει ξεκινήσει από την Τρίτη, ολοκληρώνεται, φτάνοντας τις 197 περιπτώσεις και στους τέσσερις δήμους, εκ των οποίων οι 68 αφορούν περιπτώσεις κτιρίων που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα προς χρήση ή ‘κόκκινα’ και οι 64 αφορούν περιπτώσεις κτιρίων που χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα μέχρι να επισκευαστούν. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και τα μέτρα του πλαισίου της κρατικής αρωγής που τέθηκαν σε εφαρμογή και δρομολογούνται, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις, την στεγαστική συνδρομή για κτίρια, την επιδότηση ενοικίου, την παροχή ενίσχυσης για τις πρώτες ανάγκες, την αποζημίωση της οικοσκευής, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τις αναστολές στις συμβάσεις εργασίας για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και, φυσικά, η χορήγηση της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr. Έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες ώστε η πλατφόρμα να ανοίξει στα τέλη του Ιουλίου και τις μέρες που θα ακολουθήσουν να χορηγηθεί η πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής και έναντι της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τριαντόπουλος.
Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από σχετική άδεια από το Πυροσβεστικό Σώμα, την επόμενη ημέρα από την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών σε Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική-Βοιωτία, καθώς και Λουτράκι (Κορινθία) προχώρησαν στη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών.

Συγκεκριμένα, 24 κλιμάκια, με τη συμμετοχή 54 στελεχών της γενικής διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, βρέθηκαν από τις 18 Ιουλίου στο πεδίο πραγματοποιώντας αυτοψίες, καταγραφές, αλλά και εκτιμήσεις. Παράλληλα αποστέλλονται άμεσα τα σχετικά έγγραφα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για ενημέρωσή τους για τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες.

Ταυτόχρονα εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φιλοξενία των πυρόπληκτων πολιτών από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, αλλά και για τη στέγασή τους.

Από την ημέρα εκδήλωσης των πυρκαγιών σε Ανατολική Αττικής, Δυτική Αττική-Βοιωτία και Λουτράκι (Κορινθία) , λειτούργησε από την Πολιτική Προστασία ένας μηχανισμός φιλοξενίας των πολιτών σε ανάγκη λόγω των πυρκαγιών, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τις κατά τόπους ενώσεις Ξενοδόχων, τους δήμους και τις περιφέρειες των πληττόμενων από τις πυρκαγιές περιοχών με περισσότερους από 300 πολίτες να φιλοξενούνται σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία.

Ακόμη, ενεργοποιήθηκε από τη γενική γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής το σχήμα της επιχορήγησης της προσωρινής στέγασης των πολιτών των οποίων επλήγη η πρώτη κατοικία από τις πυρκαγιές. Ειδικότερα, για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2023, αμέσως μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής και χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση επιδότησης προσωρινής στέγασης, με τη μορφή επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, σε όσους η κύρια και μόνιμη κατοικία τους υπέστη βλάβες από την πυρκαγιά και χαρακτηρίστηκε, από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ως προσωρινά – μέχρι την επισκευή – ακατάλληλη για χρήση («κίτρινη») ή επικίνδυνη για χρήση («κόκκινη»).

Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία. Θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίνεται έως 2 χρόνια στους ιδιοκτήτες και για 6 μήνες στους ενοικιαστές. Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εντός τριών μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, στην αρμόδια υπηρεσία της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης . Σημειώνεται ότι η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.

Ποια είναι τα μέτρα κρατικής αρωγής για τους πυρόπληκτους πολίτες

Δεκατρία μέτρα για στήριξη των πυρόπληκτων πολιτών, επιχειρήσεων αλλά και δήμων από τις πυρκαγιές της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πρώτη αρωγή για στεγαστική συνδρομή που κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ενοικίου που μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ, οι αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή αλλά και η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κ.α.

Αναλυτικά τα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης

Παρέχεται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης, να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους.

4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η ενίσχυση πρώτης αρωγής δεν αφορά σε επιχειρήσεις με μικρό εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους, στις οποίες θα χορηγηθεί προκαταβολή. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτούντων πρώτης αρωγής με τις αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

Χορηγείται προκαταβολή έναντι της συνολικής επιχορήγησης προς πληγείσες επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων- και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, σε ποσοστό 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε μέρος της ενίσχυσης να καταβάλλεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη φυσική καταστροφή. Η προκαταβολή χορηγείται σε συνέχεια της καταγραφής και εκτίμησης ζημιών που πραγματοποιείται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.


enikonomia.gr

Λίφτινγκ στη πάγια ρύθμιση των 24-48 μηνιαίων δόσεων για τα χρέη προς την Εφορία

19-07-2023

Λίφτινγκ στη πάγια ρύθμιση των 24-48 μηνιαίων δόσεων για τα χρέη προς την Εφορία σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, στοχεύοντας στην ένταξη περισσότερων οφειλετών προκειμένου να περιοριστεί το στοκ των περίπου 80 δις ευρώ εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων χρεών καθώς επί συνόλου 104,8 δις ευρώ τα 26 δις ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Από την άλλη ,όπως ήδη ανακοινώθηκε χθες ,η αναβίωση ρυθμίσεων των 36-72 και των έως 120 μηνιαίων δόσεων, για ορισμένες κατηγορίες οφειλετών ,λαμβάνει οριστικό τέλος έως στις 31 Ιουλίου μιας και το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο..Από τους 200.000 εν δυνάμει δικαιούχους οφειλέτες της αναβίωσης των ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, μόλις 38.400 από αυτούς είχαν υποβάλλει αιτήσεις συμμετοχής .

Ωστόσο οι ανάγκες εισροής χρημάτων στα κρατικά ταμεία από τη μια και η άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων από την άλλη να επιτρέψουν νέες ρυθμίσεις πολλών δόσεων σε όσους χρωστούν οδηγούν την Κυβέρνηση στην επιλογή βελτιώσεων στην πάγια ρύθμιση των 24-48 μηνιαίων δόσεων των χρεών. Κι αυτό ώστε να γίνει πιο προσιτή και αποδεκτή από περισσότερους οφειλέτες. Προς τα που θα κατευθυνθούν οι βελτιώσεις οι οποίες αναμένεται να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο στη Βουλή ?

1) Στη μείωση του επιτοκίου επί των δόσεων , το οποίο αυξάνει όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων. Ως γνωστόν το επιτόκιο για εξόφληση των χρεών(φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) σε έως 12 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για 13-24 μηνιαίες δόσεις ανεβαίνει στο 5,87%. Επιτόκιο 5,87% και 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις εφαρμόζονται μόνο για την αποπληρωμή έκτακτων οφειλών, όπως φόροι κληρονομιάς και πρόστιμα που βεβαιώνονται μετά από ελέγχους.

2) Θα αυξηθεί μερικώς ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και ίσως και του ΦΠΑ.

3) Σε περίπτωση εκπρόθεσμης τακτοποίησης του όποιου χρέους μέσω της πάγιας ρύθμισης θα υπάρχει και μικρό κούρεμα 15% στο σύνολο της οφειλής (κεφάλαιο και προσαυξήσεις).
Η πάγια ρύθμιση οφειλών αφορά παλαιές και τρέχουσες οφειλές είτε αυτές αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες είτε όχι ,και μάλιστα χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

ΑΑΔΕ: Στο «μικροσκόπιο» όσοι δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ


17-07-2023

Μπαράζ ελέγχων αρχίζει η ΑΑΔΕ σε όλους όσοι δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Πρόκειται για 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι θα υποστούν τη «βάσανο» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, καθώς, σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής υπάρχουν (άγνωστος ακόμη αριθμός) περιπτώσεις που υποκρύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Για όσους εντοπιστούν υποψίες φοροδιαφυγής, θα ακολουθήσουν εξονυχιστικοί έλεγχοι το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους, αλλά και έξι στα δέκα νοικοκυριά εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Ο προβληματισμός των ελεγκτικών αρχών αφορά κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη, με αποτέλεσμα ο φόρος που πληρώνουν να είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δισ. ευρώ όταν, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στις εξής διασταυρώσεις:

-Των αρχείων του Taxisnet, με ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, και του φόρου που παρακρατήθηκε.

-Για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, για πρόσθετες και για αναδρομικές αποδοχές.

-Για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών- συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών- συντάξεων).

-Για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα. Η διασταύρωση γίνεται με το αρχείο που τηρούν ο ΕΦΚΑ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

-Των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1), για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

-Των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA), για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

-Για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, πρεμιέρα σε πιλοτική βάση αναμένεται να κάνει εντός της εβδομάδας το νέο ψηφιακό εργαλείο «Ελεγχοςlive» για τους ελέγχους της ΑΑΔΕ στις τουριστικές περιοχές. Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές θα έχουν στην οθόνη των φορητών υπολογιστών τους το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, θα βλέπουν online τις διαβιβάσεις αποδείξεων, θα διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας θα ορίζουν το πρόστιμο, εκδίδοντας το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου. Το «ραβασάκι» θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στο Taxisnet για τα περαιτέρω. Ενώ, στην περίπτωση που εντοπίζονται οι παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές ή της μη αποστολής των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση από 48 ώρες έως και 10 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

Με τη νέα εφαρμογή, οι ελεγκτές θα μπορούν σε real time:

-Να διαπιστώνουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

-Να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

-Να διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κ.λπ.

-Να έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ και σε όλο το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης (π.χ. εάν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις και τι είδους, και εάν είναι υπότροποι).

-Να εκδίδουν και θα κοινοποιούν άμεσα στον ελεγχόμενο, σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Συνεχίζονται οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις


14-07-2023

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης και τους αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης, για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

Οι αιτήσεις επιχορήγησης μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους μέχρι την 30η Ιουνίου 2024 ή μέχρι την κάλυψη όλων των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος κατανέμεται ως εξής:

Οικιακές εγκαταστάσεις – ευάλωτα νοικοκυριά: 45 εκατ. ευρώ
Οικιακές εγκαταστάσεις – Ατομικό εισόδημα <= 20 χιλ. ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40 χιλ. ευρώ: 100 εκατ. ευρώ
Οικιακές εγκαταστάσεις – Ατομικό εισόδημα > 20 χιλ. ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα > 40 χιλ. ευρώ: 63 εκατ. ευρώ
Αγρότες: 30 εκατ. ευρώ

Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις


Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης έχουν συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης για το Φ/Β σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται), με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) στο πρόγραμμα είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης για το ίδιο σύστημα (φωτοβολταϊκό σταθμό με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης) από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

 


Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

 


Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς την μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.


Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο δεκαπενταετές του Ελληνικού Δημοσίου


11-07-2023

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την νέα κοινοπρακτική έκδοση 15ετών ομολόγων. Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (3,2%), πλησίον στο 4,5%.

Το Ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές, για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, δημοπρατώντας το νέο 15ετές ομόλογο. Το κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων παραμένει θετικό, ωστόσο σε ολόκληρη την ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ανοδικά.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη καλύψει το σύνολο του εφετινού προγράμματος ομολογιακών εκδόσεων, έχοντας αντλήσει το ποσό των 7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της λεγόμενης καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει την επαναγορά δυο τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τίτλο με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Το εγχείρημα θα αναλάβουν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα. Στην ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ γνωστοποιεί ότι για τους δυο τίτλους προσφέρει τιμή επαναγοράς 100,150.

Σημειώνεται ότι όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Δημόσιο θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων του Μνημονίου.

Σε μία παράλληλη προσπάθεια εξισορρόπησης της λεγόμενης καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχωρά επίσης την επαναγορά δυο τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τίτλο με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Το εγχείρημα θα αναλάβουν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα. Στην ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ γνωστοποιεί ότι για τους δυο τίτλους προσφέρει τιμή επαναγοράς 100,150.

Σημειώνεται ότι όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Δημόσιο θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων του Μνημονίου.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 226 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 116 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,04% από 4,1% την Παρασκευή έναντι 2,63% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,41% από 1,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0978 δολάρια από το επίπεδο των 1,0965 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέτρα στήριξης συνταξιούχων: Τι προβλέπουν, πότε θα ισχύσουν


07-07-2023

Εντός των επομένων ημερών ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή τεσσάρων μέτρων για την ενίσχυση των συνταξιούχων, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Τα μέτρα, θα καλύψουν το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας, δηλαδή 2,6 εκατομμύρια.

Αναλυτικότερα:

– Άμεσα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα θεσμοθετηθεί η μόνιμη, πλήρης απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από την συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη.
Απαλλαγή, η οποία τα τελευταία χρόνια ανανεωνόταν με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

– Έως το τέλος του έτους θα καταβληθεί και πάλι το ειδικό επίδομα για την ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων που δεν θα λάβουν αύξηση ούτε το 2024, καθώς θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, αναμένεται να προωθηθεί από το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.

– Την 1η Ιανουαρίου 2024, θα καταβληθεί νέα αύξηση στις συντάξεις, σε ποσοστό άνω του 3%.
Στο τελικό ποσοστό, θα προστεθεί και μισή ποσοστιαία μονάδα, ως διαφορά υπέρ των συνταξιούχων στο πλαίσιο της φετινής αύξησης.

– Το νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει, επίσης, διάταξη σχετικά με την κατάργηση της περικοπής 30% στις αποδοχές των συνταξιούχων, οι οποίοι επιλέγουν να εργαστούν.
Στη θέση της, θα θεσμοθετηθεί ποσοστό φορολογικής παρακράτησης, αυτοτελώς επί του πρόσθετου εισοδήματος που αποκτούν από την εργασία τους και η σύνταξή θα καταβάλλεται αυτούσια.

«Ποδαρικό» με νέες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ κάνει ο Ιούλιος


03-07-2023

Ποδαρικό με νέες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ κάνει ο Ιούλιος καθώς αυξήσεις έως και 20% αναμένεται να δουν από σήμερα οι καταναλωτές.

Οι νέες ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν στη λίστα της ακρίβειας, η οποία, από τις αρχές του χρόνου, περιλαμβάνει αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.500 προϊόντα, σε ποσοστό που ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τo 20%.

Αναλυτικότερα, έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα εξής προϊόντα:

· Γραβιέρα 33%,

· κατεψυγμένες πατάτες 6,5% έως 30%,

· μαρμελάδες 20%,

· απορρυπαντικό πιάτων 16%,

· ελαιόλαδο έως 15%,

· χαρτικά έως 15%,

· μέλι 11%,

· μπαχαρικά 10%,

· παξιμάδια 10%,

· αναψυκτικά 10%,

· χυμοί 10%,

· τσάι έως 10%,

· ελιές 10%,

· φυτικό γάλα 9%,

· κατεψυγμένα λαχανικά 9%,

· γαλακτοκομικά 8%,

· χλωρίνη 8%,

· ζωοτροφές 7,5%,

· στιγμιαίος καφές 7%,

· σοκολάτες 6%,

· πουρές 5%,

· ανθρακούχο νερό 5%,

· παιδικές τροφές 4%,

· εσπρέσο 2,5%,

· ριζογκοφρέτες και ταχίνι 2,5%.

Οι ανατιμήσεις έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια μέχρι το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στη διάθεσή τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αλλά με μικρότερη ένταση. Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων δεν αφορούν μόνο τα «επώνυμα», αλλά και τα ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ, το πρώτο τετράμηνο του 2023 οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ανήλθαν στο 16,4%, όταν στα επώνυμα προϊόντα μεσοσταθμικά έφτασαν το 6%. Παρ’ όλα αυτά, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συγκεντρώνουν μερίδιο αγοράς της τάξεως του 25%, με τρεις στους τέσσερις καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να δηλώνουν ότι δεν το κάνουν μόνο για τη σχετικά χαμηλή τιμή, αλλά και επειδή θεωρούν ότι είναι εξίσου ποιοτικά σε σχέση με τα επώνυμα.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις που στέλνουν τιμολόγια στα σούπερ μάρκετ με μειωμένες τιμές σε τουλάχιστον 50 κατηγορίες προϊόντων, σε ποσοστό που κατά μέσο όρο φτάνει το 10%. Μειώσεις τιμών έχουν γίνει, επίσης, από μεμονωμένες εταιρείες και αφορούν το κατσικίσιο τυρί (15%), τις φρυγανιές έως 12,5%, το γιαούρτι έως 12%, το βιολογικό γάλα κεφίρ 10,5%, το αραβοσιτέλαιο έως 9%, τα γαλακτοκομικά έως 4,5% και το γάλα εβαπορέ 4%. Οι περισσότερες από αυτές τις μειώσεις έχουν περάσει ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «καλάθι του νοικοκυριού»


30-06-2023

Στην επέκταση της πρωτοβουλίας «Καλάθι του νοικοκυριού» έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση επεκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.

Market Pass και καλάθι του νοικοκυριού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας


28-06-2023

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει στο στόχαστρό της την ακρίβεια και τις ελαφρύνσεις φόρων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα κυβέρνηση θα δώσει παράταση στο Market Pass και το καλάθι του νοικοκυριού. Το στίγμα έδωσε ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος κατά την παραλαβή του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε πως η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα για το καλάθι του νοικοκυριού, ο κ. Σκρέκας, είπε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αφού βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, Τετάρτη, από τον πρωθυπουργό.


Νέος γύρος αναμένεται και για το Market Pass, το οποίο έχει διανύσει ήδη 33 εβδομάδες εφαρμογής του. Συγκεκριμένα, αυτές τις 33 εβδομάδες από τα 1206 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ τα 60 προϊόντα (4,98%) παρουσίασαν αύξηση, τα 49 (4,06%) παρουσίασαν μείωση και 1.097 (90,96%) παρέμειναν σταθερά.

Επέκταση του Market Pass

Το Market Pass αναμένεται να πάρει επέκταση έως τις 31/12/2023 και θα έχει 5 μήνες διάρκεια, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2023. Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ η επιδότηση κυμαίνει από 22 ευρώ έως 100 ευρώ.

Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr. Όσοι είχαν κάνει χρήση του Market Pass δεν θα χρειαστούν να υποβάλλουν νέα αίτηση, ενώ όσοι απορρίφθηκαν ή ξέχασαν να κάνουν αίτηση μπορούν να την υποβάλλουν στην πλατφόρμα.

Πώς θα πληρωθεί

Κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα:

-100% επιδότηση

-Εξαργύρωση μόνο σε POS (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, λαϊκές)

Κατάθεση σε λογαριασμό

-80% επιδότηση

-Ελεύθερη χρήση

Τα κριτήρια

Ετήσιο εισόδημα 2022

-Άγαμοι: έως 16.000 ευρώ

-Έγγαμοι – μονογονεϊκές οικογένειες: έως 24.000 ευρώ + 5.000 ευρώ/παιδί ή επιπλέον μέλος

Αντικειμενική αξία ακινήτων (ΕΝΦΙΑ 2023)

-Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ

-Έγγαμοι – μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

Άνοιξε η «ψαλίδα» εμπορικών και αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα – Καλπάζουν οι τιμές


20-06-2023

Πριν καλά καλά συμπληρωθεί 1,5 χρόνος από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες όλων των ακινήτων (Ιανουάριος 2022) ώστε να συγκλίνουν με αυτές των εμπορικών τιμών η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών αξιών και τιμών αγοράς άνοιξε και πάλι κυρίως στις ακριβές περιοχές της Αττικής αλλά και στα διαμερίσματα των μεγάλων πόλεων, καθώς κατοικίες έφτασαν να πωλούνται σε τιμές υπερδιπλάσιες των τιμών ζώνης που καθόρισε η εφορία.

Η «ψαλίδα» άνοιξε καθώς οι αγοραπωλησίες διαμερισμάτων κυρίως στις μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος , το 2022 κατά 11,7% και το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 14,5% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2022.

Οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων είναι υψηλότερες στις μεγάλες πόλεις και χαμηλότερες στην ύπαιθρο. Στην Αθήνα οι τιμές πώλησης των καινούργιων διαμερισμάτων (κατασκευής έως 5 έτη) αυξήθηκαν κατά 12,8%,και στα παλαιά κατά 15,6%. Συνολικά στην πρωτεύουσα η μέση αύξηση τιμής πώλησης των διαμερισμάτων κυμάνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 στο 16,5%,στη Θεσσαλονίκη στο 16,1%,στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας στο 13,1% και στην ύπαιθρο στο 10%.

Ανάλογες αυξήσεις , υπερδιπλάσιες των αναπροσαρμογών στις αντικειμενικές αξίες που εφαρμόζει η εφορία από τον Ιανουάριο του 2022, καταγράφονται, σύμφωνα με το μητρώο μεταβιβάσεων του υπουργείου Οικονομικών, και σε επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αποθήκες κλπ. Οι αυξήσεις των τιμών πώλησης διαμερισμάτων στην κτηματαγορά είναι ιδιαίτερα υψηλές στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα βόρεια και νότια προάστια. Στο 7ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων οι τιμές πώλησης ξεπερνούν κατά πολύ την αναπροσαρμογή κατά 50% που έγινε στα διαμερίσματα της περιοχής στις αρχές του 2022.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα της «ψαλίδας» εμπορικών και αντικειμενικών αξιών διαμερισμάτων.

Για παράδειγμα, ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας συνολικής επιφάνειας 615,41 τ.μ. στον 7ο όροφο κτιρίου κατασκευής 2003 πωλήθηκε έναντι 3.269.088 ευρώ ή 5.369 ευρώ το τ.μ. όταν στην περιοχή ή αντικειμενική αξία είναι 4.250 ευρώ/ τ.μ..

Στη Βούλα διαμέρισμα 211 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 134 τ.μ., κατασκευής του 2020 (ημιτελές), πωλήθηκε έναντι 2,060 εκατ. ευρώ ή 5.972 ευρώ το τ.μ. όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται στις 2.800 ευρώ το τ.μ.

Στην Κηφισιά μονοκατοικία του 1936 συνολικής επιφάνειας (με τους βοηθητικούς χώρους) 277,43 τ.μ. πωλήθηκε έναντι 2,7 εκατ. ευρώ ή 9.732 ευρώ το τ.μ. όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται στις 2.450 ευρώ το τ.μ.

Υπάρχουν όμως και παραδείγματα αγοραπωλησιών διαμερισμάτων για τα οποία ,προς το παρόν,συγκλίνουν οι εμπορικές τιμές ανά τ.μ με τις αντικειμενικές ανά τ.μ που καθόρισε η εφορία. Διαμέρισμα 88,80 τ.μ., κατασκευής 2003, στην Καισαριανή πωλήθηκε έναντι 120.000 ευρώ. Η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.400 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης καθορίστηκε στα 1.351 ευρώ το τ.μ., όσο δηλαδή και η αντικειμενική αξία του ακινήτου ( συντελεστές απομείωσης με βάση την ηλικία του ακινήτου).

Στην 9η θέση η Ελλάδα με τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα για ένα σπίτι 85 τμ – Πανηγυρισμοί Γεωργιάδη


2-06-2023

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση, ανάμεσα σε 44 χώρες, σε ό,τι αφορά στα χρήματα που απαιτούνται κάθε μήνα για την αποπληρωμή των λογαριασμών (ρεύματος, τηλεφώνου, θέρμανσης, ίντερνετ) για ένα διαμέρισμα 85 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς σε αυτό το κόστος να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για ένοικο και για διατροφή.

 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση (226 δολάρια) από τη Δανία (211 δολάρια), την Ιταλία (200 δολάρια), τη Νορβηγία (195 δολάρια), το Βέλγιο (195 δολάρια), την Αυστραλία (195 δολάρια), τις ΗΠΑ (185 δολάρια), τη Γαλλία (176 δολάρια), την Ιαπωνία (174 δολάρια), τον Καναδά (145 δολάρια), την Ισπανία (138 δολάρια), τη Φινλανδία (123 δολάρια), την Πορτογαλία (120 δολάρια), τη Σουηδία (85 δολάρια) και πολλές ακόμα χώρες, αλλά μάλλον αυτό αρέσει στον Άδωνη Γεωργιάδη.


Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του, στο Twitter, τη σχετική λίστα της γνωστής ιστοσελίδας World of Statistics, προκειμένου να μάθουν και οι ακόλουθοί του που ίσως δεν γνωρίζουν ότι τα νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και τους υψηλούς έμμεσους φόρους.

Εξωδικαστικός: Μειώνεται σημαντικά ο αριθμός εγκρίσεων για ρύθμιση χρεών από τράπεζες και δημόσιο


24/5/2023

Νέα σημαντική μείωση κατέγραψε και τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός των εγκρίσεων από μέρους τραπεζών και δημοσίου για υπαγωγή οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών καθώς τα ποσοστά των εγκρίσεων αιτήσεων οφειλετών για ρύθμιση του χρέους τους από μέρους των πιστωτών τους μειώθηκαν από 80% τον Μάρτιο σε 66% τον Απρίλιο.

Η μείωση αυτή αποτελεί συνέχεια διαδοχικών μειώσεων που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις εγκρίσεις αιτήσεων διευθέτησης του χρέους οφειλετών ,μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού μηχανισμού ,παρότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν εισαχθεί βελτιωτικές αλλαγές από πλευράς υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) τον Απρίλιο έγιναν 274 νέες ρυθμίσεις χρεών έναντι 455 τον Μάρτιο, 573 τον Φεβρουάριο και 623 τον Ιανουάριο.

Από την άλλη αντιστρόφως κινείται η τάση αποδοχής από τους οφειλέτες των ρυθμίσεων που εισάγει αυτόματα ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού για τον αριθμό των δόσεων ,το ύψος της κάθε δόσης και το χρόνο τακτοποίησης του χρέους.Το μέσο ποσοστό αποδοχής των προτεινόμενων ρυθμίσεων από μέρους των οφειλετών αυξήθηκε σε 61% τον Απρίλιο από 57% τον Μάρτιο.

Οι μειώσεις εγκρίσεων αποδίδονται από πλευράς των πιστωτών και σε καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση των βελτιώσεων καθώς αργούν να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές και αυτές να αποτυπωθούν στην πλατφόρμα του Εξωδικαστυκού μηχανισμού στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού χρέους,με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις που παράγει ο αλγόριθμος να βασίζεται στα παλιά κριτήρια ρυθμίσεων.

Έως σήμερα σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, έχουν ρυθμιστεί συνολικά χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέσω 4.630 ρυθμίσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (servicers )και το Δημόσιο. 

Οι ρυθμίσεις των χρεών προς το Δημόσιο έχουν μέση διάρκεια 18 έτη και προς τους πιστωτές 15 έτη και περιλαμβάνουν έως 240 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο και έως 420 μηναίες δόσεις για χρέη σε τράπεζες και servicers με παράλληλη διαγραφή μέρους της οφειλής και των προσαυξήσεων.

Άλμα του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Εκτιμήσεις αναλυτών


22/5/2023

Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, στον απόηχο της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος στις χθεσινές εκλογές.

Ως το καλύτερο δυνατό σενάριο βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα η αγορά, αποτέλεσμα που μειώνει το πολιτικό ρίσκο ανοίγοντας το δρόμο για αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφωνόταν στις 1.212,82 μονάδες σημειώνοντας άλμα 7,11%.

Εκρηκτική και η αύξηση του όγκου των συναλλαγών με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 186,73 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 8,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,62%.

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (+17,05%), της Alpha Bank (+15,92%), της ΔΕΗ (+15,56%), της Eurobank (+14,79%) και της Πειραιώς (+14,35%).

Ανοδικά κινούνται οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+15,63%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας(+10,89%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+6,83%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Πειραιώς και η Alpha Bank με 11.067.418 και 17.554.401 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 29,54 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 23,83 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 104 μετοχές, 14 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές, ενδεικτικό του θερμού κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά.

Οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών

Η Eurobank Equities σημειώνει ότι με το εμπόδιο του εκλογικού κύκλου να έχει ξεπεραστεί αναμένεται μία σημαντική ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν για το εντυπωσιακό story της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, και τα ισχυρά όπλα της ελληνικής οικονομίας, όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2-3%, τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους και άρα των ομολόγων, και τις φθηνές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, στον δεύτερο γύρο η ΝΔ αναμένεται να καταλήξει με περισσότερες από 170 έδρες, επιτυγχάνοντας έτσι μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία.

Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities σημειώνει ότι από τη σκοπιά της αγοράς, αυτό είναι το καλύτερο σενάριο που διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση από τη Fitch στις 9 Ιουνίου).

Η Optima Bank σημειώνει ότι υπό το φως των εκλογών και της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος, που ανοίγει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης στις επαναληπτικές εκλογές αναμένεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς στη δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να διασφαλιστεί: α) η θετική τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ , β) η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχετικούς όρους και γ) η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν το β’ εξάμηνο του 2023.

Η Axia τονίζει ότι το πολιτικό ρίσκο βγαίνει εκτός πλαισίου για την Ελλάδα.

Τα παραπάνω θα πρέπει να οδηγήσουν στην πολύ θετική αντίδραση της ελληνικής αγοράς μετοχών με βάση τις προσδοκίες για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών από μια φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και τις σχετικά μη απαιτητικές αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με την Axia ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως).

Αλλά το σημαντικό είναι ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, μια πορεία που έχει ήδη επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει οικονομική ανάπτυξη με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από εκείνους του μέσου όρου της Ευρωζώνης

Θετική είναι η αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος και από την αγορά ομολόγων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,0806 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 148,9580 γεν, στο 0,8695 με τη στερλίνα και στο 0,9708 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,03% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 137,8872 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,18% και διαμορφώνεται στα 1,2423 δολάρια.

Τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερη επίδοση σήμερα από τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές θεωρούν απίθανο να υπάρξει απόκλιση από τη σημερινή δημοσιονομική πειθαρχία μετά την εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές.

Οι αποδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, μειώθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,948%.

Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων (spread) μειώθηκε κατά 4 μ.β. στις 146 μ.β.

Αναλυτές ανέφεραν ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημείωναν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.


Athina984, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό στο τετράμηνο


17/5/2023

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ κατέγραψε ο Κρατικός Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου έναντι ελλείμματος 921 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την σημαντική αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού τα οποία διαμορφώθηκαν σε 17,785 δισ ευρώ, από 15,611 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 19,902 δισ. ευρώ, από 19,636 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022.

Η δαπάνη για τόκους σημείωσε μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ.

Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,915 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,062 δισ . ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τα αντικίνητρα και οι «κόφτες» που βάζουν «φρένο» στην ένταξη οφειλετών σε ρυθμίσεις χρεών


12/5/2023

Με “βήμα σημειωτόν”, λόγω χαμηλής ανταπόκρισης από μέρους των οφειλετών, προχωρεί η υποβολή των αιτήσεων για την επανένταξη στις δύο παλιές ρυθμίσεις των 36- 72 δόσεων (κορονοχρέη) και 120 μηνιαίων δόσεων για όσους οφειλέτες προς την εφορία τις απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και για όσους οφειλέτες δικαιούνται να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης (1η Νοεμβρίου του 2021-1η Φεβρουαρίου 2023) στη νέα ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ στις δύο παλιές ρυθμίσεις έχουν υποβληθεί και εγκριθεί μόλις 7.300 αιτήσεις αναβίωσης ,την ώρα που στην κατηγορία αυτή δύνανται να υπαχθούν τουλάχιστον 200.000 οφειλέτες ,που είχαν στο παρελθόν ενταχθεί σε μια η και τις δύο ρυθμίσεις , αλλά για διαφόρους λόγους έκαστος, τις απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Στην κατηγορία αυτή τα προς αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν ,έως σήμερα, τα 110 εκατ. ευρώ. Η χαμηλή ανταπόκριση των οφειλετών στην περίπτωση αυτή οφείλεται στις οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν εξαιτίας της υποχρέωσής τους να προκαταβάλλουν ,εντός ενός μηνός, δύο δόσεις με την ενεργοποίηση της αναβίωσης των παλιών ρυθμίσεων των έως 120 δόσεων η 36- 72 μηνιαίων δόσεων.

Μειωμένη είναι επίσης η ανταπόκριση και από τους οφειλέτες που δημιούργησαν χρέη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς έως σήμερα έχουν υπαχθεί στη νέα αυτή ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων μόλις 3.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 130 εκατ.ευρώ. Στην περίπτωση αυτή “κόφτης” για την ένταξή στη νέα ρύθμιση αποτελεί ,για αρκετούς οφειλέτες ,το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να έχουν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) την 1η Νοεμβρίου του 2021, ημερομηνία που ξεκινούν να “μετρούν” τα προς ρύθμιση ληξιπρόθεσμα χρέη της ενεργειακής περιόδου.

Ωστόσο εκτιμάται ότι το ερχόμενο διάστημα και μετά τις εθνικές εκλογές θα αυξηθεί σημαντικά η ροή των αιτήσεων από οφειλέτες καθώς η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την επανένταξη στις δύο παλιές ρυθμίσεις των έως 72 και 120 μηνιαίων δόσεων, όπως και στη νέα έντοκη ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων, λήγει στις 31 Ιουλίου.

Όσον αφορά τις οφειλές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΚΕΑΟ του ΕΦΚΑ για τις οποίες έχουν θεσπιστεί ανάλογες ρυθμίσεις παλαιών και νέων χρεών οι αιτήσεις συμμετοχής από οφειλέτες από οφειλέτες δεν ξεπερνούν τις 9.000.

Αναδρομικά μισθών και συντάξεων – Άνοιξαν οι εφαρμογές για τις τροποποιητικές δηλώσεις


11/5/2023

Σε πλήρη λειτουργία έθεσε η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, μέσω των οποίων καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για αναδρομικά ποσά που έλαβαν πέρσι (με δικαστικές αποφάσεις ή αποφάσεις της διοίκησης) και τα οποία ανάγονται στην περίοδο 2015-2020,προκειμένου η εφορία να προχωρήσει στην έκδοση νέου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Η ηλεκτρονική προθεσμία υποβολής, στην αρμόδια εφορία , των τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικά ποσά που εισπράχθηκαν πέρσι λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 , ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ έως την 31η Ιανουαρίου του 2024 ή το ποσό του φόρου να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών των 24-48 μηνιαίων δόσεων.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2022. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2022 και τα οποία αφορούν π.χ το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020. Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.Εάν οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβληθούν πέραν της προθεσμίας (έως στις 31 Δεκεμβρίου 2023) δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ εφόσον οι υπόχρεοι θα κληθούν να καταβάλουν χαμηλότερο ποσό φόρου.

Χαμηλές “πτήσεις” για την αναβίωση των ρυθμίσεων για 72 και 120 δόσεις


10/5/2023

Με “βήμα σημειωτόν”, λόγω χαμηλής ανταπόκρισης από μέρους των οφειλετών, προχωρεί η υποβολή των αιτήσεων για την επανένταξη στις δύο παλιές ρυθμίσεις των 72 και 120 μηνιαίων δόσεων για όσους οφειλέτες προς την εφορία τις απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και για όσους οφειλέτες δικαιούνται να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης (1η Νοεμβρίου του 2021-1η Φεβρουαρίου 2023) στη ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ στις δύο παλιές ρυθμίσεις έχουν υποβληθεί και εγκριθεί μόλις 6.500 αιτήσεις αναβίωσης ,την ώρα που στην κατηγορία αυτή δικαιούχοι κατατάσσονται τουλάχιστον 200.000 οφειλέτες ,που είχαν ενταχθεί σε μια η και τις δύο ρυθμίσεις ,αλλά για διαφόρους λόγους έκαστος, τις απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου.

Στην κατηγορία αυτή τα προς αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν ,έως σήμερα, τα 110 εκ. ευρώ. Μειωμένη είναι επίσης η ανταπόκριση και από πλευράς οφειλετών που δημιούργησαν χρέη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και από αυτούς έως σήμερα έχουν υπαχθεί στη νέα ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων μόλις 3.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 130 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το ερχόμενο διάστημα και μετά τις εθνικές εκλογές θα αυξηθεί σημαντικά η ροή των αιτήσεων από οφειλέτες καθώς η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την επανένταξη στις δύο παλιές ρυθμίσεις των έως 72 και 120 μηνιαίων δόσεων, όπως και στη νέα έντοκη ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων , λήγει στις 31 Ιουλίου.


Οσον αφορά τις οφειλές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΚΕΑΟ του ΕΦΚΑ για τις οποίες έχουν θεσπιστεί ανάλογες ρυθμίσεις παλαιών και νέων χρεών οι αιτήσεις συμμετοχής από οφειλέτες από οφειλέτες δεν ξεπερνούν τις 9.000.

Φορολογικές δηλώσεις: Έως τέλος Ιουνίου οι διορθώσεις για τυχόν λάθη και παραλείψεις

Περιθώριο χρόνου έως στις 30 Ιουνίου, χωρίς μάλιστα την επιβολή προστίμου, έχουν οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που θα διαπιστώσουν στην αρχική τους φορολογική δήλωση υποβάλλοντας νέα τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση.

Εκτός αυτού τους παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης με «επιφύλαξη» εφόσον διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στοιχεία για το ύψος του περσινού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι ανάλογα με την περίπτωση έχουν τις εξής επιλογές:

 • Λάθη ή παραλείψεις στην αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος: Εφόσον ο φορολογούμενος διαπιστώσει λάθη η παραλείψεις στην αρχική του δήλωση επιλέγει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, με βάση τα καταχωρημένα στοιχεία εισοδήματος κλπ στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 της αρχικής δήλωσης και προχωρεί σε τροποποιήσεις όπου έχει διαπιστώσει λάθη η μπορεί να προσθέσει νέα δεδομένα εκεί που κρίνει ότι υπάρχουν παραλείψεις.

Η νέα δήλωση που προκύπτει μετά τις όποιες τροποποιήσεις αντικαθιστά την αρχικά υποβληθείσα δήλωση και από τη στιγμή που υποβάλλεται εμπρόθεσμα εξομοιώνεται με την αρχική δήλωση.

Η έκδοση και η εμφάνιση των στοιχείων της ταυτότητας οφειλής (και των δόσεων αυτής) η της επιστροφής φόρου γίνεται την μεθεπόμενη ημέρα της εκκαθάρισης. Εάν, παρά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εντοπιστούν νέα λάθη η παραλείψεις δικαίωμα υποβολής νέας τροποποιητικής δήλωσης δύναται να γίνει μία ημέρα από την εκκαθάριση της.

 • Διαφωνίες με τα προσυμπληρωμένα, από την ΑΑΔΕ, στοιχεία της φορολογικής δήλωσης:

Εάν υπάρξει από τους φορολογούμενους αμφισβήτηση για τα προσυμπληρωμένα, στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης, περσινά τους εισοδήματα και τους παρακρατούμενους φόρους τα οποία κοινοποιήθηκαν στην ΑΑΔΕ από τους εργοδοτικούς φορείς, θα πρέπει να ζητήσουν από τους εργοδότες τους να υποβάλλουν νέες δηλώσεις με τα ποσά των ληφθέντων εισοδημάτων τους στην ΑΑΔΕ διορθώνοντας τυχόν λάθη τους.

Εάν αυτά δεν διορθωθούν μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση με “επιφύλαξη”, με την υποχρέωση να προσκομίσουν οι ίδιοι, εντός ενός μηνός, στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους ώστε να εκκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση και να εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου το αργότερο εντός 3 μηνών. Εάν δεν υποβάλλουν εντός 30 ημερών τα απαραίτητα δικαιολογητικά τότε η εφορία προχωρά στην εκκαθάριση της δήλωσης.

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά τα Πιστοποιητικά Φορολογικής Κατοικίας – Νέα εφαρμογή για την αυτόματη έκδοσή τους4/5/2023

Πολίτες και επιχειρήσεις με διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα, μπορούν από σήμερα να λαμβάνουν αυτόματα το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας (ΠΦΚ) που χρειάζονται για την αποφυγή διπλής φορολογίας του εισοδήματός τους ή και για άλλους σκοπούς στο εξωτερικό.

Μόνο κατά το 2022 εκδόθηκαν περισσότερα από 4.000 τέτοια πιστοποιητικά πολιτών και επιχειρήσεων με χειρόγραφη διαδικασία και χρόνο εξυπηρέτησης για τον πολίτη 3-5 ημέρες.

Η νέα Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπει ψηφιακό ΠΦΚ που φέρει:

• μοναδικό αριθμό έκδοσης

• εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα eSeal της ΑΑΔΕ

• ενσωματωμένο κώδικα γρήγορης ανάγνωσης (qrcode) για την εξακρίβωση της εγκυρότητάς του

• πιστοποίηση της φορολογικής κατοικίας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα

Η αίτηση για την έκδοση ΠΦΚ υποβάλλεται αποκλειστικά ψηφιακά, από το φυσικό πρόσωπο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr). Η διαδρομή είναι: Μητρώο & Επικοινωνία /Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας.

Καταργείται έτσι η προηγούμενη διαδικασία, που περιλάμβανε και την λήψη σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια ΔΟΥ του πολίτη/επιχείρησης.

Μέσω της εφαρμογής εκδίδονται ΠΦΚ που αφορούν στο τρέχον ή και σε παρελθόντα έτη και προβλέπονται για την εφαρμογή των Συμβάσεων για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ) που έχει συνάψει η Ελλάδα με 57 κράτη ή άλλους σκοπούς στο εξωτερικό.

Η νέα εφαρμογή που αυτοματοποιεί την έκδοση ΠΦΚ βασίζεται σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και συνεχίζει το έργο της ψηφιοποίησης αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.


ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΗΠΑ: Η JPMorgan Chase θα αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της First Republic


1/5/2023

Οι αμερικανικές αρχές έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την τράπεζα First Republic και μεταπώλησαν το μεγαλύτερο μέρος της στην JPMorgan Chase, ελπίζοντας να βάλουν τέλος με αυτό τον τρόπο στο επεισόδιο τραπεζικής κρίσης που προέκυψε το Μάρτιο.

Το ίδρυμα δεχόταν ισχυρή πίεση μετά τις πτωχεύσεις δύο ιδρυμάτων παρόμοιου προφίλ στις αρχές Μαρτίου, της Silicon Valley Bank και της Signature.

Με βάση το ύψος του ενεργητικού (229 δισεκ. δολάρια στις 13 Απριλίου), πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (πλην των τραπεζών επενδύσεων, όπως η Lehman Brothers) έπειτα από εκείνη της Washington Mutual το Σεπτέμβριο 2008.

Βάσει της συμφωνίας, η JPMorgan θα πάρει όλες τις καταθέσεις της τράπεζας, καθώς και «σχεδόν» όλο το ενεργητικό της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων (FDIC).

«Η κυβέρνησή μας, μας κάλεσε, καθώς και άλλους, να παρέμβουμε και το πράξαμε», ανέφερε ο Τζέιμι Ντάιμον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, σε χωριστή ανακοίνωση.

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητά μας, οι δυνατότητές μας και το επιχειρηματικό μοντέλο μας, μας επέτρεψαν να προτείνουμε μια προσφορά που επιτρέπει να εκτελέσουμε τη συναλλαγή με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τα κόστη για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», τη FDIC, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, τα δάνεια της First Republic πρόκειται να επανεκτιμηθούν προς τα κάτω και η FDIC δέχθηκε να αναλάβει ένα μέρος αυτών των απωλειών: η υπηρεσία εκτιμά πως η επιχείρηση αυτή θα της κοστίσει περίπου 13 δισεκ. δολάρια.

Τα καταστήματα της τράπεζας θα μπορέσουν να ανοίξουν σήμερα όπως συνήθως.

Το τραπεζικό ίδρυμα βρισκόταν σε αναταραχή μετά τις πτωχεύσεις της SVB και της Signature, τη λειτουργία των οποίων ανέλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές έπειτα από μαζικές αποχωρήσεις πελατών που ανησυχούσαν για τη βιωσιμότητά τους.

Οι αρχές και άλλες μεγάλες τράπεζες είχαν σπεύσει τότε να διασώσουν την First Republic για να αποφύγουν να έχει την ίδια τύχη, με 11 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δέχονται να εκταμιεύσουν συνολικά για το σκοπό αυτό 30 δισεκ. δολάρια.

Όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές και η μετοχή συνέχισε να πέφτει στη Γουόλ Στριτ.

Η τράπεζα δεν κατάφερε να βρει ένα ικανοποιητικό σχέδιο διάσωσης και, όταν επιβεβαίωσε, την περασμένη Δευτέρα, πως πολλοί πελάτες είχαν αποσύρει τις καταθέσεις τους το πρώτο φετινό τρίμηνο, συνολικά περισσότερα από 100 δισεκ. δολάρια, η μετοχή της σημείωσε κάθετη πτώση.

Στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, η αξία της First Republic δεν ήταν πλέον παρά 654 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην αρχή της χρονιάς άξιζε περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια και περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια στην καλύτερη περίοδό της, το Νοέμβριο 2021.

Οι αρχές, οι οποίες έμοιαζαν απρόθυμες να σπεύσουν προς διάσωση άλλης μιας τράπεζας, ανέλαβαν τελικά δράση.

Η FDIC και το υπουργείο Οικονομικών ζήτησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας από τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και την Παρασκευή επέτρεψαν σε λίγες απ’ αυτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για τη First Republic.

Η διαδικασία της υποβολής προσφορών ήταν «πολύ ανταγωνιστική» και κατέληξε σε μια συναλλαγή «συμβατή με την απαίτηση για μικρότερο κόστος», διαβεβαίωσε η FDIC.AΠΕ-ΜΠΕ

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται σήμερα στο myAADE - Αναλυτικά τα βήματα και τα SOS


29/4/2023

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, δηλαδή σήμερα 29 και αύριο 30 Απριλίου.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από όσους έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή, στην συντριπτική τους πλειονότητα την έχουν ήδη λάβει. Συγκεκριμένα οι τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους ήδη έχουν δει το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή που πέρασε τρεις πληρωμές, στο διάστημα που είναι η ανοικτή η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή από τις 31 Μαρτίου 2023.

Εν συνεχεία, όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, για όσες δηλώσεις υπεβλήθησαν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά, και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, η ανάρτηση θα γίνει αργά το βράδυ του Σαββάτου.


ΕΝΦΙΑ: TA SOS των λογαριασμών


Ελέγχουμε στο εκκαθαριστικό:

Τετραγωνικά ακινήτου

Έτος κατασκευής

Όροφο

Ποσοστό συνιδιοκτησίας

Κύριους & βοηθητικούς χώρους

Είδος δικαιώματος (Πλήρης ή Υψηλή κυριότητα, επικαρπία)

Κτίσμα σε αγροτεμάχιο

Διαπίστωση λάθους: Τροποποιητική δήλωση

Αμετάβλητη περιουσία: ΕΝΦΙΑ ίδιος με πέρυσι

Συμψηφισμός ΕΝΦΙΑ: Με επιστροφή φόρου

Σύνολο δόσεων: 10 μηνιαίες (άτοκες)

1η δόση: Έως Τετάρτη 31 Μαΐου

Τελευταία δόση (10η):Έως Πέμπτη 29/2/2024

Εφάπαξ πληρωμή: Καμία έκπτωση

Παραπάνω δόσεις: Έως 24 με πάγια ρύθμιση

Προϋποθέσεις:


ΕΝΦΙΑ: Άνω 300 €

Ελάχιστη δόση: 30 €

Παγίδες:

Δόσεις με τόκο: Επιτόκιο 5,3% ή 6,8%

Μία δόση απλήρωτη: Προσαύξηση 15%

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε


Ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με το

newsit.gr

, για να βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023 στη ψηφιακή πύλη myAADE:

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Αρχικές – τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Στο μεταξύ μέσα στις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα του Ε9 για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2023 και με νέα απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής παρέχει διευκρινήσεις για το πώς θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές στους δικαιούχους που θα υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων τους.

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ η επιστροφή φόρου για υποβολές έως 26/4 – Την Παρασκευή οι πληρωμές


24/4/2023

Για όσες φορολογικές δηλώσεις υποβληθούν έως και την προσεχή Τετάρτη 26 Απριλίου και το εκκαθαριστικό που θα προκύψει είναι πιστωτικό, τότε η επιστροφή φόρου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ.

Για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου.

Όπως διευκρινίζεται, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τα πιστωτικά σημειώματα που ήδη έχουν λάβει οι φορολογούμενοι, έχουν μπει τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους 44.217 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998 οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι 10.219 φορολογούμενοι θα λάβουν εντός της εβδομάδας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα πληροφορούνται ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές οφειλές.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται περαιτέρω έλεγχος προκειμένου η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών.

Τέλος να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 67 ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023, έχουν υποβληθεί 236.856 δηλώσεις.


 ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πώς θα ρυθμίσετε τις παλιές σας οφειλές σε 72 ή 120 δόσεις – Αναλυτικός οδηγός


19/4/2023

Όλες οι λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζει ο οφειλέτης του δημοσίου προκειμένου να επανενταχθεί στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων που έχει χάσει περιγράφονται αναλυτικά σε δύο εγκυκλίους της ΑΑΔΕ. Το ίδιο συμβαίνει και για την νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων που αφορά ουσιαστικά επιβράβευση όσων κράτησαν ζωντανές τις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων, αλλά η ενεργειακή κρίση δημιούργησε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στις εν λόγω εγκυκλίους περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια, οι προϋποθέσεις επανένταξης ή ένταξης ρυθμίσεις, ποιοι αποκλείονται από αυτές, αλλά και πότε χάνεται η ρύθμιση.

Η προθεσμία για όλους τους οφειλέτες που υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, εκπνέει στις 31 Ιουλίου του 2023.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι όσοι οφειλέτες του δημοσίου ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων και τις έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να επανενταχθούν, ενώ παράλληλα όσοι ήταν συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων τους, αλλά ωστόσο δημιούργησαν νέα χρέη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης θα έχουν την δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε 36 ή 72 δόσεις.

Πιο συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση για τους συνεπείς με 36 ή 72 δόσεων αφορά εκείνους που την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Τα κυριότερα σημεία των εγκυκλίων της ΑΑΔΕ, τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που έχουν ενεργοποιηθεί στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ είναι:

Επιβράβευση των συνεπών μέσω της νέας ρύθμισης των 36-72 δόσεων

1. Στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων:

α) υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

i. έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023,

ii. έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων των Δ.Ο.Υ. /Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. /Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. /ΚΕ.Β.ΕΙΣ. μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και

iii. δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου.

β) δύνανται να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη οφειλές που πληρούν τις υπ’ αριθ. i και ii ως άνω προϋποθέσεις της παραγράφου α) και κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση:

i. τελούν σε αναστολή πληρωμής ή

ii. έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, της οποίας οι όροι τηρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεξόφλητες δόσεις αυτής προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023.

Εξαιρέσεις

2. Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη νέα ρύθμιση:

α) οφειλές επιστρεπτέας προκαταβολής

β) οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης

γ) οφειλές που δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

3. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής να συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις στο πρόσωπο του αιτούντος:

α) κατά την 1η-11-2021 να μην είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του, στο σύνολό τους, να ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου,

β) να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε (5) ετών, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει λήξει μέχρι την 31η.12.2022,

γ) να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία και

δ) αν ο αιτών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών 36 ή 72 δόσεων για τα «κορωνοχρέη», σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, ή σε ρύθμιση 120 δόσεων σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019, η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει απωλέσει έως την 1η-2-2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019 ή σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, υποχρεούται να επανενταχθεί στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 του ν. 5036/2023 πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2023 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης).

4. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως και την 31η Ιουλίου 2023.

Προϋπόθεση για την επικύρωση της ρύθμισης είναι η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μηνιαία έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης με την εμπρόθεσμη εξόφληση της πρώτης δόσης.


Ποιοι μπορούν να αναβιώσουν τις ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων


Σε ό,τι αφορά την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων 72 ή 120 δόσεων προβλέπονται τα παρακάτω:

* Οι οφειλέτες οι οποίοι απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης με την επιφύλαξη του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανένταξης είναι η 31η Ιουλίου 2023.

* Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, Δημοφιλείς Εφαρμογές, «Επανένταξη Ρύθμισης 120 & 36/72 δόσεων». Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. απωλέσθηκαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Από αυτές, ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει τις ρυθμίσεις, για τις οποίες επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης. Ο αιτών την επανένταξη δηλώνει στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι: α) έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (εφόσον υποβάλλει αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση και β) έχει λάβει γνώση ότι εντός μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση πρέπει να εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις τυχόν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, ώστε να μην απωλεσθεί η ρύθμιση στην οποία επανεντάσσονται οι οφειλές.

* Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης και όχι αργότερα από την 31 Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης και της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει. 

Η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης που αναβιώνει επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης. Εάν ο οφειλέτης, κατά την ημερομηνία της επανένταξης σε ρύθμιση κατά τις ανωτέρω διατάξεις, έχει λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, οφείλει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης, να τις εξοφλήσει ή να τις τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή με άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή απόφασης διοικητικού οργάνου. 

Εάν ο οφειλέτης είχε υπαγάγει τις ανωτέρω οφειλές σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά η οποία έχει απωλεσθεί κατά την ημερομηνία επανένταξης, έχει τη δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, να υπαγάγει εκ νέου τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση. 

Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία επανένταξης υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ενταχθεί στην πρώτη κατά σειρά απολεσθείσα ρύθμιση του πρώτου εδαφίου, όχι όμως και στην τελευταία απολεσθείσα ρύθμιση, στην οποία γίνεται επανένταξη, οι οφειλές αυτές πρέπει να εξοφληθούν ή να τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο 

Σε περίπτωση που οφειλές που είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση της παρ. 1 έχουν ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση η οποία βρίσκεται σε ισχύ, οι οφειλές αυτές δύνανται να επανενταχθούν στην απολεσθείσα ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη. Εάν στην ανωτέρω πάγια ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που δεν είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση η πάγια ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει ως προς αυτές, με τη δημιουργία συνέχειας ρύθμισης η οποία θα έχει νέα Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)

* Εάν, μετά την παρέλευση ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης στη ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο ή εξοφλήσει τις οφειλές του που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, η ρύθμιση στην οποία επανεντάχθηκε, απόλλυται. Ειδικότερα, η ρύθμιση απόλλυται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Ποιοι χάνουν την ρύθμιση

Περαιτέρω, η ρύθμιση απόλλυται:

I. αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

II. αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,

III. αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους,

IV. αν ο οφειλέτης υποπέσει σε παραβάσεις.


ΑΠΕ

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η υποβολή στο Taxisnet - Τι αλλάζει φέτος


4/4/2023

Περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν οι φορολογούμενοι και οι λογιστές για να προχωρήσουν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet, ωστόσο, ήδη, ξεκίνησαν να γίνονται οι πρώτες δηλώσεις.

Η βασική διαφορά που βλέπουν φέτος οι ενδιαφερόμενοι είναι στο έντυπο Ε3, το οποίο φέτος θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα.
Πέρα από αυτά, οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της δήλωσης παραμένουν αμετάβλητοι σχεδόν στο σύνολό τους, κάτι που ισχύει και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων, καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 και θα δηλωθούν φέτος.


Παράταση για το Ε9


Σημειώνεται πως παράταση για τις 12 Απριλίου πήρε η προσθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση. Δείτε εδώ βήμα - βήμα η όλη διαδικασία.

Το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.Τι σημαίνει η υποβολή δήλωσης «με επιφύλαξη»Προσοχή χρειάζεται στις «Δηλώσεις με επιφύλαξη», καθώς μετά την ηλεκτρονική υποβολή τους, οι φορολογούμενοι καλούνται εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ. προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.


Ακριβή η «έξοδος» για το Πάσχα – «Φλερτάρει» με τα 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης


3/4/2023

Ακριβή θα είναι φέτος η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα καθώς η τιμή της βενζίνης έχει πάρει «φωτιά». Η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει υπερβεί κατά πολύ το 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ και στην Αττική που παραδοσιακά διαθέτει την χαμηλότερη τιμή, σήμερα διαμορφώνεται στο 1,899 ευρώ.

Η αγορά εκτιμά ότι η έξοδος του Πάσχα θα γίνει με την τιμή της βενζίνης στις αστικές περιοχές να προσεγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο, τιμή στην οποία ήδη πωλείται σε κάποιες περιοχές όπως Κυκλάδες, Δωδεκάνησα ενώ σε κάποιους άλλους νόμους φτάνει κοντά στο 1,95 όπως Αιτωλοακαρνανία (1,947 ευρώ/λίτρο), Γρεβενά (1,935 ευρώ/λίτρο), Αχαϊα (1,29 ευρώ/λίτρο).

Σε διεθνές επίπεδα, η τιμή του πετρελαίου Brent έκανε ένα μικρό ράλι και βρέθηκε εκ νέου στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι, ενώ 10 ημέρες πριν ήταν 10 δολάρια χαμηλότερα.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το γεγονός της ανόδου των τιμών διεθνώς σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει, λόγω του Πάσχα, θα φέρει σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι, αν δεν συμβεί κάτι σημαντικό, τότε οι τιμές που θα επικρατήσουν αγορά και ειδικά στην Περιφέρεια, θα είναι πάνω από 2 ευρώ για την περίοδο του Πάσχα.

Φορολοταρία Φεβρουαρίου: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ


29/3/2023

Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία που αφορά τις συναλλαγές που έγιναν τον Φεβρουάριο.

Η κλήρωση έγινε πριν από λίγο και από αυτήν προέκυψαν οι νικητές για τα εξής ποσά όπως κάθε μήνα:1 που κερδίζει 50.000 ευρώ,
5 που κερδίζουν 20.000 ευρώ,
10 που κερδίζουν 5.000 ευρώ και
500 που κερδίζουν από 1.000 ευρώ.


Δείτε εδώ αν κερδίσατε

Δείτε εδώ τους τυχερούς λαχνούς


 skai.gr

Εβδομάδα πληρωμών για συντάξεις και επιδόματα – Την Παρασκευή η ενίσχυση των 200-300 εύρω


27/3/2023

Τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ θα καταβάλλουν από σήμερα έως και την Παρασκευή ο ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ και η ΔΥΠΑ σε περισσότερες από 5 εκατομμύρια περιπτώσεις δικαιούχων.

Το ημερολόγιο των πληρωμών περιλαμβάνει την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Απριλίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα, την έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, καθώς και την καταβολή των προνοιακών, οικογενειακών, αναπηρικών και στεγαστικών επιδομάτων.

Ειδικότερα:

– Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 2,2 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δικαιούχους για τις συντάξεις Απριλίπου, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, προκαταβολή σύνταξης και νέα εφάπαξ:

· Αύριο, Τρίτη 28 Μαρτίου, θα καταβληθούν 548,2 εκατ. ευρώ σε 924.428 συνταξιούχους των τέως φορέων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

· Την Τετάρτη 29 του μηνός, θα καταβληθούν 829,6 εκατ. ευρώ σε 1.551.554 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7 και 9.

· Την Πέμπτη 30 Μαρτίου θα καταβληθούν 830,8 εκατ. ευρώ σε 1.553,927 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6 και 8.

· Την Πέμπτη 30 Μαρτίου θα καταβληθούν επίσης 6,3 εκατ. ευρώ σε 16.500 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Απριλίου στο πλαίσιο του Ν. 4778/2021.

· Επίσης, προβλέπεται δαπάνη 16,5 εκατ. ευρώ για 700 δικαιούχους για νέα εφάπαξ.

Σημειώνεται ότι στις επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνονται και περίπου 27.000 που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο και πληρώνονται αυτόν τον μήνα.

Την Παρασκευή, με εμβόλιμη πληρωμή, θα χορηγηθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 200 έως και 300 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι λαμβάνουν μεσαίες και χαμηλές συντάξεις.
Για το ακριβές ποσό και το πλήθος των δικαιούχων, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από τον e-ΕΦΚΑ εντός των ημερών.


Από τον ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Μαρτίου οι τακτικές πληρωμές προνοιακών επιδομάτων για τον Μάρτιο, με δαπάνη 277 εκατομμυρίων ευρώ σε 1.254.000 δικαιούχους:


· 102,6 εκατ. ευρώ σε 534.715 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών

· 74,5 εκατ. ευρώ σε 190.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)

· 42,4 εκατ. ευρώ σε 204.045 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

· 32,5 εκατ. ευρώ σε 269.500 δικαιούχους για επίδομα στέγασης

· 13 εκατ. ευρώ σε 35.526 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων

· 10,8 εκατ. ευρώ σε 10.726 δικαιούχους για επίδομα γέννησης

· 224.245 ευρώ σε 757 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής

· 210.250 ευρώ σε 5.975 δικαιούχους για επίδομα ομογενών

· 165.117 ευρώ σε 2.133 δικαιούχους για συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια στο πλαίσιο της προστασίας κύριας κατοικίας

· 110.199 ευρώ σε 511 δικαιούχους για συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» λόγω COVID-19

· 124.539 ευρώ σε 158 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων

· 14.500 ευρώ σε 52 δικαιούχους για συνεισφορά Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες


Από τη ΔΥΠΑ θα πιστωθούν 122 εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 406.000 δικαιούχων για επιδόματα, προγράμματα απασχόλησης και επιδοτούμενη άδεια μητρότητας:


· 90 εκατ. ευρώ σε 370.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων (συμπεριλαμβάνεται και το δώρο Πάσχα σε 250.000 δικαιούχους)

· 20 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

· 9 εκατ. ευρώ σε 25.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

· 3 εκατ. ευρώ σε 500 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα