Politico: Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ – Ο Ρίσι «χάνει τα Μάρμαρά του»


28-11-2023

Τον τίτλο “ Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σουνακ “ επιλέγει το Politico προκειμένου να επιγράψει τα καυστικότατα σχόλια της Ρόζα Πρινς  για τον Βρετανό πρωθυπουργό, στην δημοφιλή στήλη της Playbook που σήμερα ασχολείται με το αντιδιπλωματικό φάουλ του Ρίσι Σούνακ έναντι του Έλληνα ομολόγου του

Ο ΡΙΣΙ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ σημειώνει η Ρόζα Πρις και σχολιάζει ότι ο Ρισί Σουνάκ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διπλωματικής θύελλας σήμερα το πρωί, αφού ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια διαμάχη για κάποια κρύα, νεκρά έργα τέχνης. Το Playbook γράφει η Πρις πήρες αμέσως μυρωδιά για τον καβγά που θα ακολουθήσει όταν το Νο 10 έφτασε να πει ότι στο προγραμματισμένο πρωθυπουργικό τετ-α-τετ θα συμμετείχε αντ’ αυτού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, κάτι που φάνηκε … περίεργο, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης είχε πει στην τηλεόραση ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Σουνάκ. Μια ώρα περίπου αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του και επιστρέφει στην πατρίδα του.

Εσείς λέτε Γλυπτά του Παρθενώνα, εγώ λέω Μάρμαρα του Έλγιν: Η διαμάχη προκλήθηκε μετά την εμφάνιση του Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC, όπου μίλησε ευθέως για την αγωνία του για πολλά από τα γλυπτά που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο. “Είναι σαν να σας έλεγα ότι θα κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο”, κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι “αυτό ακριβώς συνέβη με τα γλυπτά του Παρθενώνα”.

Όλα αυτά είναι Ελληνικά για μένα: Ο Σουνάκ φέρεται να έχει “εκνευριστεί” από τα λόγια του Μητσοτάκη, σε τέτοιο βαθμό που προχώρησε στο έκτακτο βήμα να ματαιώσει τις συνομιλίες τους, που επρόκειτο να γίνουν σήμερα στις 12.45 μ.μ., ενώ ο Έλληνας ηγέτης βρισκόταν στα μισά του τριήμερου ταξιδιού του στο Λονδίνο. Ο Chris Mason του Beeb επικαλέστηκε μια “ανώτερη πηγή του Συντηρητικού Κόμματος “ που δήλωσε : “Είναι αδύνατο να προχωρήσει αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν”.

Αντιδιπλωματικό: Αντί να αποδεχθεί την αλλαγή, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ντάουντεν και του απηύθυνε μια καυστική επίπληξη: “Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση με επιχειρήματα”.

(Αρχαίοι) πολιτιστικοί πόλεμοι: Ο Έλληνας πρωθυπουργός απώλεσε την πρόσκληση για τσάι με τον Ρίσι περίπου την ώρα αφότου ξεκίνησε η συνάντηση του τον Κίρ Στάρμερ το βράδυ της Δευτέρας – με τους Συντηρητικούς να επιθυμούν να υποδείξουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών είναι μαλθακός με τα μάρμαρα. Ένας insider κοντά στις συνομιλίες δήλωσε στο Playbook ότι το θέμα “συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν το κεντρικό σημείο της συνάντησης”Πρόσθεσαν ότι οι Εργατικοί θεωρούν ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες και όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Aουτς! : Εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε σχετικά με την απόφαση του Σούνακ να μην συναντηθεί με τον Μητσοτάκη: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας».

Αλλά, αλλά, αλλά…: Ένας ανώτερος Συντηρητικός ανέδειξε τις πρόσφατες αναφορές, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός» στην επιστροφή των μαρμάρων, εάν μπορεί να συμφωνηθεί ένας διακανονισμός μεταξύ του μουσείου και των Ελλήνων. Πρόσθεσαν: «Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές εκ μέρους του και δείχνει πόσο λίγο σεβασμό έχει για τους Βρετανούς φορολογούμενους που τα φρόντισαν για γενιές. Ο Στάρμερ κάνει τα παλιά του κόλπα, λέγοντας απλώς στον συνομιλητή του αυτό που θέλει να ακούσει».

Αντεπίθεση: Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι ακυρώνοντας τη συνάντηση ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει την παράνομη μετανάστευση με έναν βασικό Ευρωπαίο σύμμαχο. Η πηγή του Politico πρόσθεσε: «Ο Κιρ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν για τη μετανάστευση στη συνάντησή τους, οπότε έχετε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως τη φωνή του Ηνωμένου Βασιλείου σε όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα».

Τέλος, το Parthenon Project, το οποίο προσπαθεί με τις δύο πλευρές να βρεθεί μια κοινή λύση για επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, δήλωσε απογοητευμένο από την ξαφνική διακοπή των συνομιλιών. Ένας εκπρόσωπος σημείωσε : «Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Ελγινείων Μαρμάρων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πόσα θα κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική επίλυση του θέματος».

Πηγή: Politico

Ισραήλ: Δεν θα απελευθερωθούν όμηροι πριν από αύριο – Άγνωστη η ώρα έναρξης της εκεχειρίας


23/11/2023

Η απελευθέρωση των ομήρων στο πλαίσιο μιας προσωρινής εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους μαχητές της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από αύριο, Παρασκευή, ανακοίνωσαν ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και οι ΗΠΑ, διαλύοντας τις ελπίδες συγγενών ότι μερικοί μπορεί να απελευθερώνονταν σήμερα.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν νωρίς χθες, Τετάρτη, σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, ώστε να επιτραπεί η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι, που κρατούνται από μαχητές στο θύλακα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τουλάχιστον 150 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Η ώρα έναρξης της εκεχειρίας και της απελευθέρωσης των ομήρων, που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσης που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε πως μεσολαβητές είχαν επιδιώξει να ξεκινήσει η διαδικασία σήμερα στις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Παλαιστίνιος αξιωματουχος δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εκεχειρία αναβλήθηκε λόγω συνομιλιών «της τελευταίας στιγμής» σχετικά με τα «ονόματα ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν» σε ένα τρίτο μέρος.

«Το Κατάρ, σε συντονισμό με τους Αιγυπτίους και τους Αμερικανούς, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα μέσα στις επόμενες ώρες» την ώρα έναρξης της εκεχειρίας, διευκρίνισε.

Μιλώντας επίσης σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζίν μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι δήλωσε πως μια ανακοίνωση για την έναρξη της εκεχειρίας μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες λίγες ώρες. Το Κατάρ μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων μας προχωρούν και συνεχίζονται διαρκώς», ανέφερε ο ισραηλινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζάτσι Χανεγκμπί σε δήλωσή του που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Η έναρξη της απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθεί με βάση την αρχική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και όχι πριν από την Παρασκευή», ανέφερε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον δήλωσε πως γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων επιμελητειακών λεπτομερειών για την απελευθέρωση. «Αυτό προχωρεί και ελπίζουμε πως η εφαρμογή θα αρχίσει το πρωί της Παρασκευής», δήλωσε η Γουάτσον.

Όμως οι μάχες δεν κόπασαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις αναφορές.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο κύματα επιθέσεων ισραηλινών αεροσκαφών και πυροβολικού έπληξαν την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης σε άλλα τμήματα της Γάζας, περιλαμβανομένων των καταυλισμών Τζαμπαλίγια και Νουσεϊράτ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν την προηγουμένη αεροπορικά πλήγματα σε περισσότερους από 300 στόχους της Χαμάς. Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές από ανεξάρτητη πηγή.

Στο Ισραήλ, σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες από τη Γάζα ήχησαν σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με το θύλακα, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.

Το δημόσιο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Kan μετέδωσε επικαλούμενο ανώνυμο ισραηλινό αξιωματούχο πως υπήρξε καθυστέρηση 24 ωρών στην εκεχειρία επειδή η συμφωνία δεν είχε υπογραφεί από τη Χαμάς και από το Κατάρ που μεσολάβησε γι’ αυτή. Ο αξιωματούχος είπε πως αισιοδοξούν ότι η συμφωνία θα εφαρμοσθεί μόλις υπογραφεί.

«Κανείς δεν είπε ότι θα γίνει αύριο απελευθέρωση εκτός από τα μέσα ενημέρωσης … Χρειάστηκε να κάνουμε σαφές ότι δεν θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή λόγω της αβεβαιότητας με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι οικογένειες των ομήρων», δήλωσε πηγή στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Kan.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάσουν, ανέφεραν επίσης πως η παύση στη μάχη με τη Χαμάς δεν θα αρχίσει πριν από αύριο, Παρασκευή. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι το Ισράηλ δεν έχει ακόμη λάβει τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμιά αναφορά σε ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε αργά χθες, Τετάρτη. Η δήλωση του Χανεγκμπί δόθηκε στη δημοσιότητα περίπου μία ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι η βοήθεια θα αρχίσει να φθάνει σε μεγάλες ποσότητες στη Γάζα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι.

Οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημέρων, με ρυθμό τουλάχιστον 10 την ημέρα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η εκεχειρία θα μπορεί να παρατείνεται μέρα με τη μέρα εφόσον άλλοι 10 όμηροι απελευθερώνονται κάθε ημέρα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε ένα κατάλογο με 300 ονόματα φυλακισμένων Παλαιστινίων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως οι αρχικοί 50 όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 παλαιστινίων γυναικών και παιδιών φυλακισμένων στο Ισραήλ. Εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα και καύσιμα θα εισέλθουν στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ θα σταματήσει όλες τις αεροπορικές επιδρομές στη νότια Γάζα και θα τηρήσει στο βορρά απαγόρευση των πτήσεων για έξι ώρες καθημερινά στη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε η Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ισραήλ ζητά εκκένωση της Χαν Γιουνίς – Εκκαθαρίσεις στο παραλιακό μέτωπο της Γάζας


16-11-2023

Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις έκαναν ρίψη φυλλαδίων στη διάρκεια της νύχτας μέχρι σήμερα τα ξημερώματα σε περιοχές ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή και να μεταβούν σε καταφύγια για την δική τους ασφάλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η Χαν Γιούνις και το παρακείμενο στρατόπεδο προσφύγων έχουν συνολικό πληθυσμό 200.000 και βρίσκονται μόνο 4 χιλιόμετρα από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παρόμοια φυλλάδια για εκκένωση έχουν ήδη ριχθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες αλλά αυτή τη φορά ακολούθησε ισραηλινό σφυροκόπημα στις ανατολικές συνοικίες.

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στην Χαν Γιούνες, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα, σε σχολεία και σκηνές με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.

“Για την δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε άμεσα τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια”, έγραφαν τα φυλλάδια αναφέροντας τις συνοικίες Χουζάα, Αμπασάν, Μπανί Σουχάιλα και Αλ Καράρα.

“Όποιος βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα στοχοθετηθεί”, έγραφαν τα φυλλάδια.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας του πολέμου και κάθε διαθέσιμος χώρος στην Χαν Γιούνες και σε άλλες νότιες πόλεις είναι ήδη κατάμεστος.

Ο επικεφαλής της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι το ξέσπασμα μολυσματικών νόσων και η πείνα φαντάζουν αναπόφευκτα δεδομένων των τραγικών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού.

Το Ισραήλ έχει επίσης κάνει ρίψεις φυλλαδίων στη βόρεια Γάζα για να αυξήσει την πίεση στους πολίτες να μετακινηθούν και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι το έχουν κάνει –ένα μαζικός εκτοπισμός που πολλοί Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι μπορεί να γίνει μόνιμος.


Πηγή : ΑΠΕ ΜΠΕ

Γάζα: Εκτός λειτουργίας όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα – Παγιδευμένοι χιλιάδες Παλαιστίνιοι


13-11-2023

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ελπίζουν πως θα μπορέσουν να φύγουν σήμερα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό εδώ και μέρες και βρίσκεται σε περιοχή που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς.

Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, στο ενδεχόμενο συμφωνίας για να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι από τους 240 ομήρους της Χαμάς, προϋπόθεση κατ’ αυτόν για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

«Όσο λιγότερο μιλήσω γα το ζήτημα αυτό, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα», είπε ο κ. Νετανιάχου, χωρίς να αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, καθώς πλέον διανύει την 38η ημέρα του ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διέπραξε άνευ προηγουμένου επίθεση με 1.200 νεκρούς, κυρίως αμάχους, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 11.180 ανθρώπους, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχους, ανάμεσά τους 4.609 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Οι μάχες επικεντρώνονται στην πόλη ρης Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, κυρίως γύρω από νοσοκομεία όπου ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πως βρίσκονται στρατηγικές υποδομές της Χαμάς, η οποία χρησιμοποιεί ασθενείς και άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες», όπως επιμένει.

Η ολοκληρωτική πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ την 9η Οκτωβρίου στερεί από τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ενώ 1,6 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική.

Νεκρά έξι πρόωρα μωρά και 9 ασθενείς της ΜΕΘ

“Έξι πρόωρα μωρά” και “9 ασθενείς της εντατικής” πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, απόρροια της έλλειψης καυσίμων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, η οποία σφυροκοπάται και τελεί υπό πολιορκία από το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, που είναι παρών στο νοσοκομείο στο οποίο έχουν επίσης βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, είχε ανακοινώσει χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι “πέντε βρέφη” και “επτά ασθενείς” είχαν πεθάνει.

Το Σάββατο το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι 39 πρόωρα μωρά βρισκόντουσαν ακόμη στο Αλ Σίφα και ότι νοσηλευτές τους χορηγούσαν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή.

Γιατρός της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είχε επίσης δηλώσει ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

“Όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας της Γάζας”, δηλαδή του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, όπου γίνονται μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους μαχητές της Χαμάς, είναι “εκτός λειτουργίας, πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από την Παρασκευή σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα νοσοκομεία, κυρίως στην πόλη της Γάζας, επίκεντρο των μαχών, καθώς ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις.

Εξάλλου τα νοσοκομεία δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της έλλειψης του απαραίτητου καυσίμου για την λειτουργία των γεννητριών τους, η οποία οφείλεται στην πολιορκία που επιβάλλει στον θύλακα το Ισραήλ.

Δύσκολη διέλευση

Κάπου 200.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν τις τελευταίες τρεις ημέρες από το βόρειο τμήμα της περιοχής μέσω των «διαδρόμων» που ανοίγουν καθημερινά κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών «παύσεων», κινούμενοι προς νότο, όπου οι βομβαρδισμοί και οι μάχες δεν έχουν τόση σφοδρότητα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός το βράδυ του Σαββάτου.

Πέραν του Σίφα, η κατάσταση είναι περίπλοκη και σε άλλα νοσοκομεία στη Γάζα, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντή των νοσοκομείων στον θύλακο: ασθενείς «βρίσκονται στους δρόμους, χωρίς καμιά περίθαλψη» έπειτα από «εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» σε δυο παιδιατρικά νοσοκομεία, τα Νάσερ και Ραντίσι. Άλλο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το Αλ Κουντς («Ιερουσαλήμ»), σταμάτησε να λειτουργεί χθες εξαιτίας έλλειψης καυσίμων και άρα ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

«Ο ισραηλινός στρατός μας διέταξε να βγούμε από το νοσοκομείο Αλ Κουντς το πρωί», είπε ο Ισλάμ Σαμάλα, που διένυσε κάπου δέκα χιλιόμετρα με τα πόδια, έχοντας στην αγκαλιά την κόρη του, ενώ η σύζυγός του και τα άλλα τρία παιδιά τους ακολουθούσαν με δυσκολία.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως άνοιξε «ασφαλείς» διαδρόμους για να φύγουν άμαχοι από κάποιες δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Σίφα, όπου είχαν καταφύγει 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους αριθμούς της Χαμάς και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε πως ο «ανθρωπιστικός διάδρομος» για να φύγει ο κόσμος από το νοσοκομείο προς νότο συνεχίζει να «λειτουργεί».

Όμως «(ισραηλινά) άρματα μάχης έχουν πλέον θέσει υπό πλήρη πολιορκία το νοσοκομείο Ας Σίφα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Υγείας της Χαμάς, ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, υπογραμμίζοντας πως «650 ασθενείς, ανάμεσά τους περίπου σαράντα νεογνά σε θερμοκοιτίδες, απειλούνται να πεθάνουν» καθώς είναι μέσα σε αυτό.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως «πέντε νεογνά που είχαν γεννηθεί πρόωρα» και «επτά ασθενείς (που νοσηλεύονταν) σε μονάδες εντατικής θεραπείας» πέθαναν λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης στο νοσοκομείο Σίφα.

Ωστόσο κι αυτοί που μπόρεσαν να πάνε στο νότιο τμήμα του θυλάκου βλέπουν κι αυτό να μπαίνει στο στόχαστρο ισραηλινών πληγμάτων. Στην Μπάνι Σουχάιλα, κοντά στη Χαν Γιούνις, βομβαρδίστηκαν κάπου δέκα σπίτια με αποτέλεσμα «να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας της Χαμάς.

«Δεν έχω ούτε φρυγανιά να ταΐσω τα παιδιά μου, είπε η 42χρονη Ουμ Γιακούμπ, που έφθασε στη Χαν Γιούνις πριν από τρεις ημέρες, μαζί με τον σύζυγό της και τα επτά παιδιά τους.

«Μέγιστη αυτοσυγκράτηση»

Μέσω X (του πρώην Twitter), ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτήρισε «φρικτή και επικίνδυνη» την κατάσταση στο νοσοκομείο Σίφα, έπειτα από «τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό».

«Τα πυρά και οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί γύρω του επιδεινώνουν τις ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες», συνέχισε ο Δρ. Τέντρος. «Ο κόσμος δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός όταν νοσοκομεία, που θα έπρεπε να να είναι ασφαλή καταφύγια, μετατρέπονται σε τόπους θανάτου, καταστροφής, απελπισίας. Κατάπαυση του πυρός τώρα», πρόσθεσε, πληκτρολογώντας αυτή την τελευταία λέξη με κεφαλαία γράμματα.

Ωστόσο ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες ενάντιος στην «άμεση» κατάπαυση του πυρός.

Στο μεταξύ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ, τόνισε –σύμφωνα με την ισραηλινή προεδρία– ότι δεν «κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βλάπτει εσκεμμένα άμαχους» στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος στη συνέντευξή του στο BBC την Παρασκευή, με την οποία «παρότρυνε το Ισραήλ να σταματήσει» τους «βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους» στον θύλακο.

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ –το οποίο αρνείται πως βάζει στο στόχαστρο εσκεμμένα πολιτικές εγκαταστάσεις–, η Ουάσιγκτον, ανέφερε πως εναντιώνεται στις μάχες σε νοσοκομεία στη Γάζα, όπου «αθώοι, ασθενείς που δέχονται ιατρικές φροντίδες, βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά».

Από την πλευρά της, καταδικάζοντας με ανακοίνωση του επικεφαλής της διπλωματίας της την «χρήση από τη Χαμάς νοσοκομείων και αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων», η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Ισραήλ «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να εγγυηθεί την προστασία των αμάχων, την ώρα που η ανησυχία πως ο πόλεμος θα πάρει ευρύτερες διαστάσεις εντείνεται.

Εξάπλωση;

Η διεθνής κοινότητα φοβάται εξάπλωση της σύγκρουσης, πάνω απ’ όλα στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών κλιμακώθηκαν χθες, ακόμα και πέρα από την περιοχή όπου δρουν οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ και βασικού υποστηρικτή της Χαμάς.

Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες στο Ισραήλ όταν αντιαρματικός πύραυλος έπεσε στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε το πλήγμα στοχεύοντας θέση από την οποία προήλθε, στον νότιο Λίβανο, όπου επιχειρεί ο ένοπλος βραχίονας του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που πρόσκειται στο Ιράν. Παράλληλα, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως κυανόκρανος τραυματίστηκε από πυρά που δεν είναι σαφές από ποιον βλήθηκαν.

Ενώ οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες Κυριακή νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, στοχοποιώντας εγκαταστάσεις «συνδεόμενες» με το Ιράν, ανταποδίδοντας τις «συνεχιζόμενες επιθέσεις» εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Λόιντ Όστιν.

Επρόκειτο για την τρίτη φορά μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες που το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως στοχοποίησε εγκαταστάσεις στη Συρία που κατ’ αυτό συνδέονταν με το Ιράν· η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία ότι βρίσκεται πίσω από την αναζωπύρωση των επιθέσεων εναντίον των στρατευμάτων της στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην «καρδιά» της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις – Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς


24/11/2023

Στην καρδιά της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, επιχειρεί σήμερα ο ισραηλινός στρατός με την κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, να γίνεται όλο και πιο καταστροφική.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι επιχειρούν βαθιά στη Γάζα, ενώ μαχητικό αεροσκάφος κατέστρεψε αποθήκη – στρατηγείο με όπλα της Χαμάς.

Νεκρός στο σημείο έπεσε -σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF- και ο Mohsen Abu Zina, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ειδικός στην κατασκευή πυρομαχικών και ρουκετών.

Οι χερσαίες μάχες και η εκστρατεία βομβαρδισμού εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες για «να καταστραφεί η Χαμάς», δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να έχει επαφή με τους συνεργάτες του και πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου.

«Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων», πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι απήχθησαν, σύμφωνα με το Ισραήλ, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου.



Μέση Ανατολή: Κομμένη στα δυο και χωρίς τηλεπικοινωνίες η Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 4.000 νεκρά παιδιά


06/11/2023

Ανελέητο και ακατάπαυστο ειναι το σφυροκόπημα των Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα και πλέον οι πόλεις μέσα στη Λωρίδα, έχουν μεταβληθεί σε έναν σωρό από ερείπια.
Η Γάζα σφυροκοπείται όλη νύχτα.

Αραβικά κανάλια μετέδωσαν βίντεο στα οποία όπως λένε φαίνεται πύραυλος από το Iron dome να επιστρέφει και να χτυπά το Ρισόν Λεζιόν, στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει το χτύπημα.

Την ίδια η ώρα η Γάζα είναι ξανά χωρίς τηλεπικοινωνίες, χωρίς ίντερνετ, περικυκλωμένη από τον ισραηλινό στρατό και κομμένη στα δυο.


«Σήμερα τα ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν την πόλη της Γάζας. Έφτασαν στην ακτή και τη νότια πλευρά της πόλης της Γάζας και την περικύκλωσαν. Στην ουσία, από σήμερα υπάρχει η βόρεια Γάζα και η νότια Γάζα», ανέφερε ο Ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Οι χιλιάδες άμαχοι που παραμένουν στην Γάζα είναι στο σκοτάδι και αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ αλλά και η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λένε πως έχουν χάσει επαφή με τα μέλη τους.

9.800 νεκρούς στη Γάζα αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι, τα παιδιά που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς ξεπέρασαν τις 4.000, λένε. Ισραηλινός αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι νεκροί στη Γάζα είναι πάνω από 20.000.

Οι περισσότεροι από αυτούς μέλη της Χαμάς.

Μόνο οι ισραηλινές βόμβες που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, έχουν κοστίσει την ζωή σε εκατοντάδες παλαιστίνιους.

Μόνο όταν οι αρχηγοί της Χαμάς νιώσουν το σπαθί στο λαιμό τους θα συμφωνήσουν να απελευθερώσουν τους ομήρους για να σωθούν οι ίδιοι, είπε χαρακτηριστικά ισραηλινός αξιωματούχος.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Βγάλτε τη λέξη από το λεξικό. Το λέμε στους φίλους μας και τους εχθρούς μας. Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε. Δεν έχουμε εναλλακτική», υπογράμμισε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός στρατός παρουσιάζει στοιχεία που… όπως λέει, αποδεικνύουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τούνελ κάτω από τα νοσοκομεία της Γάζας.

«Αυτή είναι μια δορυφορική εικόνα του νοσοκομειακού συγκροτήματος που τραβήχτηκε μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Θα κάνω ζουμ στην περιοχή εδώ, εντάξει; Απέναντι από το δρόμο… μόνο 75 με 80 μέτρα από το νοσοκομείο. Εδώ ο ισραηλινός στρατός εντόπισε μια εξέδρα εκτόξευσης που σημαίνει ότι εκτοξεύουν πυραύλους από εδώ. Θα το επαναλάβω: Εκτοξεύουν ρουκέτες στο Ισραήλ 75 μέτρα από ένα νοσοκομείο. Γιατί; Γνωρίζουν ακριβώς ότι αν το Ισραήλ χτυπήσει από αέρα μια εξέδρα εκτόξευσης, το νοσοκομείο θα καταστραφεί», συνέχισε ο Χάγκαρι.

Το Ισραήλ δίνει στη δημοσιότητα και εικόνες από εκτοξευτήρες ρουκετών της Χαμάς μέσα σε παιδική χαρά στην Μπέιτ Χανούν.

Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να κάνει περισσότερα στη Γάζα, διακήρυξε ο ακροδεξιός υπουργός ισραηλινής κληρονομιάς του Νετανιάχου, που έφτασε στο σημείο να απειλήσει με ατομική βόμβα τους Παλαιστίνιους, ακόμα και αν αυτό θα σήμαινε το θάνατο και των Ισραηλινών ομήρων.

«-Δεν θα δίναμε ανθρωπιστική βοήθεια στους ναζί. Δεν υπάρχουν στη Γάζα μη εμπλεκόμενοι με τη Χαμάς

-Τι σημαίνει αυτό; Θα έπρεπε να ρίξουμε κάποιου είδους πυρηνική βόμβα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, να την ισοπεδώσει και να σκοτώσει όλο τον κόσμο;

– Είναι μια εναλλακτική επιλογή…

– Όμως υπάρχουν στη Γάζα πάνω από 240 Ισραηλινοί όμηροι.

– Προσεύχομαι και ελπίζω για την επιστροφή τους, όμως ο πόλεμος έχει τίμημα», τόνισε στη συνομιλία του με δημοσιογράφο ο Αμιχάι Ελιάχου.

«Ακόμα απειλούν; Μας έχουν ήδη καταστρέψει. Μας βομβαρδίζουν με περισσότερα από μια πυρηνική βόμβα. Δεν έχει μείνει και τίποτα για να χτυπήσει η πυρηνική βόμβα», δήλωσε κάτοικος της Γάζας.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι συγκρούσεις και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Ισραηλινός πύραυλος έπεσε σε χωριό του νότιου Λιβάνου και χτύπησε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μια γυναίκα με τα τρία εγγόνια της.

Σε αντίποινα, η Χεζμπολάχ έπληξε την πόλη Κιριάτ Σμονά στο Βόρειο Ισραήλ.


Το Ισραήλ ανακοινώνει «σημαντικα» πλήγματα στη Γάζα, η οποία είναι κομμένη στα δύο



06/11/2023

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί σήμερα το βράδυ “σημαντικά πλήγματα” τα οποία “θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες” στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι έκοψε το παλαιστινιακό αυτό έδαφος στα δύο.

“Σημαντικά πλήγματα είναι τώρα σε εξέλιξη… και θα συνεχιστούν αυτή τη νύχτα και τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο έδαφος αυτό, το έκοψαν στα δύο: “νότια Γάζα και βόρεια Γάζα”.

Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση της Χαμάς είχε κάνει λόγο για “σφοδρούς βομβαρδισμούς” γύρω από αρκετά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν κοπεί οι τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κυρίως κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα από 30 ημέρες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς, η περικύκλωση του βόρειου τμήματος του θύλακα και ο de facto διαχωρισμός του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι ένα σημαντικό στάδιο της επιχείρησης που πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις, υπογράμμισε ο Χαγκάρι.

“Συνεχίζουμε να επιτρέπουμε τη διέλευση για τους αμάχους από τη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας προς τον νότο”, πρόσθεσε, ενώ 300.000 έως 400.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη στο βόρειο τμήμα αυτού του στενού εδάφους των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, το Ισραήλ δίνει εντολή στους αμάχους να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι μάχες είναι όλο και πιο σφοδρές, προς τον νότο. Σήμερα, ισραηλινά αεροσκάφη για άλλη μια φορά σκόρπισαν φέιγ βολάν στον ουρανό πάνω από τη Γάζα με το μήνυμα αυτό.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προειδοποίησε για τον κίνδυνο του “αναγκαστικού εκτοπισμού” των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ εν είδει αντιποίνων για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς. Στη Λωρίδα της Γάζας, ο τελευταίος απολογισμός που ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς κάνει λόγο για 9.770 νεκρούς, εκ των οποίων 4.800 παιδιά και 2.550 γυναίκες, από τις 7 Οκτωβρίου σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ, το οποίο δηλώνει ότι θέλει να “εξοντώσει” την παλαιστινιακή οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Χεζμπολάχ έπληξε θέσεις του ισραηλινού στρατού που απάντησε με αεροπορικά πλήγματα


03/11/2023

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε απόψε ότι εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού και, για πρώτη φορά, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγιδευμένα με εκρηκτικά. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε μια οξεία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Αψιμαχίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων σημειώνονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφού η Χαμάς εισέβαλε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ της κήρυξε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρόκειται να μιλήσει αύριο Παρασκευή δημοσίως για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου.

Στην ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση ανέφερε ότι οι μαχητές της εξαπέλυσαν 19 ταυτόχρονα πλήγματα σε θέσεις του ισραηλινού στρατού, χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, βλήματα πυροβολικού και άλλα όπλα. Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έφεραν εκρηκτικά έπληξαν μια θέση της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.

Το Ισραήλ έπληξε τα περίχωρα της πόλης Χιγιάμ, που απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άμαχος, όπως είπε ο δήμαρχος Αλί Ρασίντ. «Το σπίτι του έπιασε φωτιά και ο κόσμος μαζεύτηκε για να την σβήσει», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί και από τις δύο πλευρές ήταν σφοδρότεροι και περισσότεροι από τις προηγούμενες ημέρες και περιλάμβαναν «όλη την περιοχή».

Το πρακτορείο NNA του Λιβάνου μετέδωσε ότι ισραηλινά βλήματα έπληξαν διάφορες περιοχές στα νότια, κατά μήκος των συνόρων.

Πριν από λίγες ημέρες η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν πύραυλο εδάφους-αέρος για να καταρρίψει ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το Ισραήλ κατέχει τα Αγροκτήματα Σεμπάα, μια έκταση 39 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον πόλεμο του 1967. Τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος υποστηρίζουν ότι η περιοχή αυτή ανήκει στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ “δεν είναι έτοιμη” να προχωρήσει σε μια επίθεση στο Ισραήλ, εκτιμά ο Λευκός Οίκος

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά και η βία κλιμακώνεται στα σύνορα με τον Λίβανο, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, όπως και οι Ισραηλινοί» ανησυχούν, είπε ο Κίρμπι. «Όμως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος», πρόσθεσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ιδέα να γίνουν κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους. Οποιαδήποτε τέτοια προσωρινή παύση ωστόσο δεν θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να αμύνεται, είπε ο Κίρμπι. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την ιδέα εφαρμογής όσων παύσεων χρειαστούν για να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια και να βγάζουμε έξω με ασφάλεια τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ομήρων», εξήγησε.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έκαναν έκκληση νωρίτερα για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι τελειώνει ο χρόνος για τους Παλαιστίνιους αμάχους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας».

Το Ισραήλ τονίζει ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν τη Χαμάς και όχι τους αμάχους, τους οποίους χρησιμοποιεί η οργάνωση ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», είπε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της πόλης της Γάζας», τονίζοντας ότι «δεν είναι στο τραπέζι» η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ισραηλινός στρατός προωθείται προς την πόλη της Γάζας


31-10-2023

Πλάνα και φωτογραφίες από τη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού για την είσοδό τους στην πόλη της Γάζας βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF). Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στις παρυφές της συνοικίας Μπείτ Χανιούν της Γάζας και προωθούνται συνεχώς προς την πόλη.

Στόχος του Ισραήλ να περικυκλώσει τη Γάζα. Σύμφωνα με τις IDF, χτυπήθηκαν περίπου 300 στόχοι.

Εν τω μεταξύ, οι New York Times δημοσίευσαν δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι ισραηλινά στρατεύματα να έχουν εισχωρήσει 5 χλμ. μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.


Ισραηλινά τανκς αναπτύσσονται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας – Επίκειται περικύκλωσή της


30/10/2023

Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς την νύκτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης να προωθούνται στην κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει την Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Χιλιάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί ήδη στον παλαιστινιακό θύλακα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Το 1,4 εκατ. των κατοίκων του έχει εκτοπιστεί βίαια.

Χθες ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε πως αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών του και το εύρος των επιχειρήσεών του στην παλαιστινιακή περιοχή με διακηρυγμένο σκοπό τον «αφανισμό» της Χαμάς. Σύμφωνα με το Ισραήλ πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως άμαχοι, από επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 8.000 άνθρωποι, επίσης κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν έκτοτε στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως η αεροπορία της έπληξε «στρατιωτικές δομές της Χαμάς», ενώ έκανε λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα προς την κατεύθυνση του κεντρικού και του νότιου Ισραήλ.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, βομβαρδίστηκε επανειλημμένα περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και χιλιάδες πολίτες που έχουν καταφύγει στη δομή υγείας.

Τουλάχιστον 1000 παιδιά θαμμένα στα ερείπια στην Γάζα

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ξεπέρασε τον ετήσιο αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες από το 2019, ανέφερε την Κυριακή η οργάνωση Save the Children. “Με άλλα 1.000 παιδιά που έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα στη Γάζα και θεωρούνται θαμμένα κάτω από τα ερείπια, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος”, πρόσθεσε.

Επιθέσεις σε 600 στόχους

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία υποστηρίζει ότι επιτέθηκε σε περίπου 600 στόχους την τελευταία ημέρα, μεταξύ των οποίων και “στην περιοχή του πανεπιστημίου Al-Azhar”, από όπου, όπως είπε, επρόκειτο να εκτοξευθεί αντιαρματικός πύραυλος. Συμφωνα με την ανακοίνωση της στοχοποιήθηκαν “αποθήκες όπλων, κρυψώνες και συγκεντρώσεις στελεχών της Χαμάς και θέσεις αντιαρματικών”. Το πανεπιστήμιο Al-Azhar είναι ένα δημόσιο Παλαιστινιακό πανεπιστήμιο κοντά στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα – Περικύκλωση της πόλης

Παλαιστινιακές πηγές στη βόρεια Γάζα κάνουν λόγο  αύξηση των αεροπορικών επιδρομών και των επιθέσεων πυροβολικού τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στον Βορά , τον Νότο και τις δυτικές περιοχές σύμφωνα με το Reuters. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές κοντά στα νοσοκομεία Shifa και Al-Quds της πόλης της Γάζας και Παλαιστίνιοι μαχητές συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια συνοριακή περιοχή ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς, στα νότια του θύλακα, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τη Χαμάς ή τον ισραηλινό στρατό για τις μάχες τη Δευτέρα και το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές.
Ωστόσο, οι αναφορές έρχονται λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες αρμάτων μάχης στη δυτική ακτή της Γάζας, σηματοδοτώντας μια πιθανή προσπάθεια περικύκλωσης της κύριας πόλης της Γάζας, δύο ημέρες αφότου η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε διευρυμένες χερσαίες επιδρομές στα ανατολικά σύνορά της. Η  “δεύτερη φάση” του πολέμου τριών εβδομάδων που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα γινονται προσπάθειες να κρατηθείμακριά από τη δημόσια θέα, με τις δυνάμεις να κινούνται υπό το σκοτάδι και ένα μπλακ-άουτ στις τηλεπικοινωνίες να αποκόπτει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Νέα επιδρομή στη Τζενίν

Πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες  για μία ακόμη επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, με τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους να θεωρούνται νεκροί . Οι διαθέσιμες λεπτομέρειες είναι, σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιογραφικά μέσα περιορισμένες και ενίοτε αντικρουόμενες.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Τζενίν, Βισσάμ Μπάκε έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο ανδρών που φέρονται να σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, μετέδωσε το Al Jazeera. Η Jerusalem Post επιβεβαιώνει τις συγκρούσεις, σημειώνοντας ότι “οι ισραηλινές ενοπλες δυνάμεις  και Παλαιστίνιοι τρομοκράτες αντάλλαξαν πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν”. Ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι οικογένειες σε ένα κτίριο κατοικιών στην Τζενίν αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους από τις ισραηλινές δυνάμεις και ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί. Το παλαιστινιακό WAFA μεταδίδει,  ότι περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα και τουλάχιστον μία μπουλντόζα είχαν εισέλθει στην πόλη, ενώ ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή. Οι IDF δεν έχουν σχολιάσει τις επιχειρήσεις στην Τζενίν.

Εμπλοκή με Συρία και Λίβανο

Ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως έπληξε «στόχους» στη Συρία σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών. Και η συριακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει σήμερα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν δύο στρατιωτικές θέσεις στη συριακή πόλη Νταράα, όπως μετέδωσε το Reuters. Οι επιδρομές οδήγησαν σε ” υλικές καταστροφές”, σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης.

Η ένταση παραμένει στο κόκκινο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις, παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες πως κατέρριψε ισραηλινό drone στον ισραηλινό εναέριο χώρο· ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο άλλου μαχητή της.

Ο Τσαχάλ έκανε λόγο από τη δική του πλευρά περί νέων πυρών από τον Λίβανο προς τον τομέα της Χαρ Ντοβ και της Κιριάτ Σιμόνα και πρόσθεσε πως τα ανταπέδωσε.

Τη 13η Οκτωβρίου, ο δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε σε πλήγμα στον νότιο Λίβανο και άλλοι έξι συνάδελφοί του, ανάμεσά τους δύο του Γαλλικού Πρακτορείου, τραυματίστηκαν.

Σε έρευνά της που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) ανέφερε πως επρόκειτο για «στοχευμένο πλήγμα».

Στο κόκκινο βρίσκεται επίσης η ένταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967, όπου πάνω από 110 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρατιώτες ή ισραηλινούς εποίκους από την 7η Οκτωβρίου, ενώ χθες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν ακόμη πέντε.

Επίσης χθες ο πρόεδρος του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, προειδοποίησε πως ο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», κάτι που ενδέχεται να ωθήσει άλλα μέρη να «περάσουν στη δράση».

Ενώ στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αεροδρόμιο έκλεισε εξαιτίας εφόδου πλήθους που έψαχνε «εβραίους» επιβάτες πτήσης από το Τελ Αβίβ. Επεισόδιο στο οποίο έγιναν 60 προσαγωγές και αναφέρθηκαν κάπου 20 τραυματισμοί, ανάμεσά τους 9 αστυνομικών. Το επεισόδιο καταδικάστηκε από τις αρχές του Νταγκεστάν, καθώς και από τις ΗΠΑ, που το χαρακτήρισαν «αντισημιτική» διαδήλωση.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ και ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μεσόγειο

Από την πλευρά του οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία πιθανή εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Όπως δήλωσε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν στο CBS, η Ουάσινγκτον βλέπει «αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που, αν συμβεί, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, Αμερικανοί πεζοναύτες της δύναμης ταχείας επέμβασης μεταφέρονται στην περιοχή της Μεσογείου, με την εντολή να αναμένουν οδηγίες.

«Είμαστε σε εγρήγορση, γιατί βλέπουμε αυξημένες απειλές κατά των δυνάμεών μας σε όλη την περιοχή και αυξημένο κίνδυνο να επεκταθεί αυτή η σύγκρουση σε άλλα μέρη της περιοχής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε» τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν στην εκπομπή «Face the Nation».

Εισήλθαν στη Γάζα 33 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Τριάντα τρία φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, επεσήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομβόι που έχει καταφέρει να εισέλθει μέχρι στιγμής στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία, από τις 21 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια, σημείωσε το Ocha.

«Αν και αυτή η αύξηση είναι καλοδεχούμενη, ένας πολύ μεγαλύτερος όγκος βοήθειας είναι απαραίτητος σε τακτική βάση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης, περιλαμβανομένων των ταραχών», επεσήμανε η υπηρεσία στην τακτική της ενημέρωση για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η είσοδος επειγόντως καυσίμων ώστε να λειτουργήσει ο ιατρικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις υδροδότησης και υγιεινής είναι ιδιαίτερα απαραίτητη», συνέχισε η έκθεση.

Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, ισχυριζόμενο ότι θα τα εκμεταλλευθεί η Χαμάς προκειμένου να κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 όταν ανήλθε στην εξουσία η Χαμάς, διακόπηκε μετά την αιματηρή επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Συνολικά 117 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν καταφέρει να εισέλθουν στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου, διευκρίνισε ο Ocha, τα περισσότερα από τα οποία (70) μετέφεραν ιατρικά εφόδια. Τα 60 περιείχαν τρόφιμα και προϊόντα διατροφής και 13 νερό και εξοπλισμό υγιεινής.

Πριν την 7η Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα εισέρχονταν περίπου 500 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια και άλλα εμπορεύματα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατ. άνθρωποι – εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένοι– έχουν καταστραφεί ολοσχερώς χιλιάδες κτίρια.

Προτού φτάσουν στη Ράφα τα φορτηγά επιθεωρούνται στο συνοριακό πέρασμα Νιτζάνα, μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Ράφα, επεσήμανε το Ocha.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «το Ισραήλ δεσμεύθηκε να τροποποιήσει τη διαδικασία ελέγχου ώστε να μπορούν να επιθεωρούνται 100 φορτηγά την ημέρα».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, τα 33 φορτηγά περιείχαν κρεβάτια, τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και είδη υγιεινής. Τα 12 φορτηγά μετέφεραν ιατρικές προμήθειες και τρία φορτηγά μετέφεραν ιατρικές προμήθειες και άλλα είδη. Άλλα δύο μετέφεραν προμήθειες νερού, υγιεινής και αποχέτευσης.
“Όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και το προσωπικό αντιμετώπισαν σημαντικούς περιορισμούς στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, των περιορισμών μετακίνησης και των ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, νερό, φάρμακα και άλλα βασικά είδη. Οι ανθρωπιστικοί εταίροι δεν μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στις αποθήκες όπου αποθηκεύονται προμήθειες βοήθειας”.

“Αν και περιορισμένες σε όγκο, οι μέχρι τώρα προμήθειες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της αντιμετώπισης του τραύματος και στη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών υγείας”, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) την Κυριακή.

“Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες έχουν εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών υγείας στη Γάζα, αναγκάζοντας τα νοσοκομεία να λειτουργούν με λιγότερο από το ένα τρίτο του κανονικού τους προσωπικού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη καυσίμων, που οδηγεί σε αυστηρό δελτίο και περιορισμένη χρήση των γεννητριών μόνο για τις πιο βασικές λειτουργίες. Επιπλέον, η συντήρηση και η επισκευή των εφεδρικών γεννητριών, που αρχικά δεν προορίζονταν για συνεχή λειτουργία, γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών” αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν στο Associated Press ότι η βοήθεια εξακολουθεί να υπολείπεται απελπιστικά από ό,τι χρειάζεται Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ έχει “ενεργές έρευνες σε εξέλιξη” για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ο εισαγγελέας πρόσθεσε: “Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο στις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνουν στους … αμάχους”. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά, μετά την έφοδο πλήθους σε αεροδρόμιο στο Νταγκεστάν, σε αναζήτηση Εβραίων επιβατών από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχουν σταλεί 26 τόνους ιατρικού υλικού με αεροπλάνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αίγυπτο. “Οι ιατρικές προμήθειες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για 800 χειρουργικές επεμβάσεις και προορίζονται για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές”, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η Ιορδανία ζητά από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν συστήματα αεράμυνας Patriot

Η Ιορδανία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν συστήματα αεράμυνας Patriot για την πιο τολμηρή άμυνα των συνόρων της εν μέσω αυξημένων περιφερειακών εντάσεων, αναφέρει το Reuters ότι εκπρόσωπος του ιορδανικού στρατού δήλωσε την Κυριακή. “Ζητήσαμε από την αμερικανική πλευρά να βοηθήσει στην ενίσχυση του αμυντικού μας συστήματος με πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot”, δήλωσε ο ταξίαρχος Mustafa Hiyari, εκπρόσωπος του στρατού της Ιορδανίας, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση. Το Ισραήλ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τη φιλοξενία από τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα μιας αντιπροσωπείας της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Συνομιλίες Μπάιντεν με Νετανιάχου και Αλ Σίσι

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. “Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα και ευθύνη να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία και υπογράμμισε την ανάγκη να το κάνει με τρόπο που να συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο που δίνει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε επίσης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

“Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Σίσι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους”, αναφέρεται.

ΗΠΑ – Βουλή : Αυτόνομο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του Ισραήλ

“Θα προωθήσουμε ένα αυτόνομο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του Ισραήλ”, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον σε συνέντευξή του στο Fox News. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το διαχωρισμό της ισραηλινής βοήθειας από την ουκρανική, ο Τζόνσον είπε: “Οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί μας στη Γερουσία έχουν ένα παρόμοιο μέτρο. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια επιτακτική και επείγουσα ανάγκη”.

Πηγή: The Guardian, Reuters, Jerusalem Post

Κορυφώνεται η σύγκρουση ΟΗΕ-Ισραήλ – «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα»


26-10-2023

Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησε σήμερα πως «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, οι οποίοι διεξάγονται στο έδαφος αυτό από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς με την αιματηρή εισβολή ενόπλων της στο ισραηλινό έδαφος.

Η συντονίστρια, η Λιν Χέιστινγκς, υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πως οι «εκ των προτέρων προειδοποιήσεις» που εκδίδονται από τον ισραηλινό στρατό προς τους πληθυσμούς για να εκκενώσουν ζώνες τις οποίες σκοπεύει να στοχοθετήσει, «δεν κάνουν καμιά διαφορά». «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», τόνισε.

Ο ισραηλινός στρατός «συνεχίζει να προειδοποιεί τους κατοίκους της πόλης της Γάζας ότι αυτοί που παραμένουν στα σπίτια τους θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο», υπενθυμίζει η Χέιστινγκς.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ειδοποίηση (σ.σ.: του ισραηλινού στρατού) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάνε σε μια ανθρωπιστική ζώνη στο Αλ-Μαουάσι», που βρίσκεται δυτικά της πόλης Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Όμως «τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την πρόθεση να παράσχουν τη βοήθεια εκεί όπου βρίσκονται τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη», διαβεβαίωσε.

«Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να απομακρυνθούν -επειδή δεν έχουν πού να πάνε ή είναι ανίκανοι να μετακινηθούν- οι εκ των προτέρων προειδοποιήσεις δεν κάνουν καμιά διαφορά», υπογράμμισε η Χέιστινγκς.

«Όταν οι οδοί εκκένωσης βομβαρδίζονται, όταν οι άνθρωποι στο βορρά, όπως και στο νότο, παγιδεύονται από τις εχθροπραξίες, όταν λείπουν τα ουσιώδη στοιχεία για την επιβίωση και όταν δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την επιστροφή τους, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με αδύνατες επιλογές», πρόσθεσε.

Η ίδια υπενθύμισε πως «η διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων οπουδήποτε στον κόσμο υπόκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να διαθέτουν τα ουσιώδη στοιχεία για την επιβίωσή τους όπου κι αν βρίσκονται και είτε επιλέγουν να μετακινηθούν είτε να παραμείνουν».

«Αυτό σημαίνει επίσης πως οι όμηροι -όλοι οι όμηροι- πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους», τόνισε ακόμη.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ο αριθμός των ανθρώπων, που έχει επιβεβαιωθεί πως κρατούνται όμηροι από τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, ανέρχεται σε 224 και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

H άγρια διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Εθνών έχει κορυφωθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους να ζητούν την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά της χώρας «δεν συνέβησαν στο κενό».

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τρίτη , ο Γκουτέρες ζήτησε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι παρατηρούνται “σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Χαρακτήρισε «αποτρόπαιο» το αμόκ δολοφονιών και απαγωγών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και δήλωσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον πολιτικών στόχων».

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Είδε τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να καταπνίγεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται».

«Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού. Εξοχότατοι, ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του εξόργισαν τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Eli Cohen, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο Γκουτέρες. «Σε ποιον κόσμο ζείτε;» είπε ο Κοέν. «Σίγουρα, αυτός δεν είναι ο κόσμος μας».

Γράφοντας αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κοέν είπε ότι «μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, δεν υπάρχει χώρος για μια ισορροπημένη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να διαγραφεί από το πρόσωπο του πλανήτη!».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν, κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ  παραιτηθεί, λέγοντας ότι «εξέφρασε κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία».

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, ο Ερντάν δήλωσε ότι η χώρα του θα μπλοκάρει τις βίζες για τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Είχε ήδη απορρίψει την αίτηση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης, Μάρτιν Γκρίφιθς

Σε μια προσπάθεια να «αποκαταστήσει τα πράγματα», ο Γκουτέρες δήλωσε την Τετάρτη ότι «σοκαρίστηκε από τις παρερμηνείες ορισμένων για τη χθεσινή μου δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας – σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς».

“Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Αλλά ο Γκουτέρες δεν έκανε πίσω από την έκκλησή του την Τρίτη για κατάπαυση του πυρός ή από το νεύμα του προς την ιστορική μεταχείριση των Παλαιστινίων.

Ο Ερντάν απάντησε στα σχόλια του Γκουτέρες αργότερα την Τετάρτη χαρακτηρίζοντας «ντροπή» το γεγονός ότι ο Γκουτέρες δεν ανακάλεσε ή δεν ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά του.

«Ένας Γενικός Γραμματέας που δεν καταλαβαίνει ότι η δολοφονία αθώων δεν μπορεί ποτέ να γίνει δεκτή σε οποιοδήποτε ιστορικό “υπόβαθρο” δεν μπορεί να είναι Γενικός Γραμματέας», έγραψε ο Erdan στο X, πρώην Twitter.

Η κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που εργάζεται στη Γάζα δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις της μέχρι το βράδυ της Τετάρτης λόγω έλλειψης καυσίμων, με την περιοχή να έχει αντιμετωπίσει ημέρες αεροπορικών επιδρομών και σχεδόν ολοκληρωτικού αποκλεισμού μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνουν ένα ψήφισμα υπέρ της κατάπαυσης του πυρός έχουν μέχρι στιγμής ναυαγήσει, με τις ΗΠΑ να ασκούν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος που έθεσε η Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και οι 27 στην ΕΕ έχουν αποτύχει ως και σήμερα να φθάσουν σε μια συμφωνία και να ζητήσουν «κατάπαυση του πυρός» αντί του γνωστού «ανθρωπιστικές παύσεις» διότι κάτι τέτοιο «θα υπονόμευε του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί».

Και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη στον ΟΗΕ ότι «πρέπει να εξεταστούν ανθρωπιστικές παύσεις» για να επιτραπεί η βοήθεια να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα, αν και απέφυγε αξιοσημείωτα τη φράση «κατάπαυση του πυρός». Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι αντέκρουσε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας στο CNN ότι η Χαμάς πρέπει πρώτα να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου δεν απαντά στα τηλεφωνήματα του Γκουτέρες

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «αρνήθηκε τα τηλεφωνήματα του επικεφαλής του ΟΗΕ», μετά το διπλωματικό επεισόδιο που έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου δύο φορές από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου «αρνήθηκε να δεχτεί την κλήση του», είπε ο Ερντάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

Μιλώντας για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ερντάν επισήμανε ότι «δεν είναι τυχαίο» το γεγονός ότι ο Γκουτέρες δεν έχει έρθει στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι η απέλαση των «εχθρικών αξιωματούχων του ΟΗΕ» από το Ισραήλ που παρουσιάζουν ψευδή εικόνα για το τι συμβαίνει. «Πρέπει να σοκάρουμε τον ΟΗΕ», δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Wall Street Journal

Συνάντηση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ με κορυφαία στελέχη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ


25-10-2023

Ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV, σημειώνοντας ότι αυτοί αξιολόγησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για “να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση” στη Γάζα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε το al-Manar.

“Η σύνοδος (…) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνει ο Άξονας της Αντίστασης”, επισήμαινε τίτλος του al-Manar, ο οποίος αναφερόταν σε συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, τη Συρία, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες παρατάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαμάς: Δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας

24-10-2023

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα στην πολιορκημένη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.

Χθες Δευτέρα, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση απελευθέρωσε δύο Ισραηλινές, τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 220 όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθερώσαμε άνευ όρων τέσσερις (ομήρους), αλλά εφόσον θέλουν περισσότερους, πρέπει να επιμείνουμε στο αίτημά μας προς τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ώστε να επιτρέψει την παράδοση καυσίμων και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και εκπρόσωπός της στον Λίβανο.

Ο Χαμντάν, ο οποίος εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για την τύχη των ομήρων, τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Αν μη τι άλλο, οι κάτοικοι της Γάζας δικαιούνται «να δεχθούν ιατρική φροντίδα για τα τραύματα που προκαλεί το Ισραήλ», τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας, ώστε να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των αιχμαλώτων», συμπλήρωσε ο Οσάμα Χαμντάν.

Το Ισλαμικό Κράτος απευθύνει κάλεσμα σε υποστηρικτές του να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, μέσω βίντεο – που δημοσιοποιήθηκε σε προπαγανδιστικό κανάλι της τζιχαντιστικής οργάνωσης – στο οποίο διακρίνεται μεταξύ άλλων ο τρομοκράτης των Βρυξελλών, Αμντεσλάμ Λασουέντ.

Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, το βίντεο κοινοποιήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων TamTam. Στο βίντεο, μέρος του οποίου προβλήθηκε από την ιστοσελίδα της φλαμανδόφωνης εφημερίδας Het Laatste Nieuws, υπάρχουν στιγμιότυπα της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα (16/10) στις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το βίντεο δείχνει εικόνες από την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας. Οι δημιουργοί του βίντεο καταγγέλλουν τα «εγκλήματα που διέπραξαν οι Εβραίοι εναντίον των αδελφών μας στη Γάζα». Στη συνέχεια καλούν τους «μοναχικούς λύκους» να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη.

Τα βελγικά μέσα επισημαίνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι «στοχεύει ρητά τους Εβραίους». «Θα ζήσουν τη ζωή τους με διαρκή φόβο, χωρίς να ξέρουν πότε θα έρθει η ώρα της κρίσης», αναφέρεται στο βίντεο.

Συνελήφθη 29χρονος τζιχαντιστής στη Γερμανία


Εν τω μεταξύ στη σύλληψη 29χρονου τζιχαντιστή στο Ντούισμπουργκ, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προχώρησαν την Τρίτη οι γερμανικές αρχές, καθώς σχεδίαζε επίθεση με φορτηγό σε συγκέντρωση υπέρ του Ισραήλ.

Το 2017 σύμφωνα με την Bild είχε καταδικαστεί σε 5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.

Εξάλλου τουλάχιστον οκτώ δύτες της Χαμάς επιχείρησαν αργά το απόγευμα να εισβάλουν από τη θάλασσα στην επικράτεια του Ισραήλ, με προφανή σκοπό να πλήξουν παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού προήλθαν από τη Γάζα και επιχείρησαν απόβαση με λέμβους, εντοπίστηκαν όμως από το ισραηλινό Ναυτικό το οποίο τους εξουδετέρωσε.

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερις από τους εισβολείς σκοτώθηκαν.

Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, αν οι υπόλοιποι που επέβαιναν στις λέμβους συνελήφθησαν ή έχουν διαφύγει.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

Εν τω μεταξύ ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι δήλωσε ότι η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς «λυπάται» που ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, ενώ παραδέχθηκε ότι η αναμενόμενη χερσαία επίθεση καθυστερεί για «στρατηγικούς λόγους».

«Το Ισραήλ βρίσκεται στο μέσο ενός πολέμου που ξεκίνησε από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Η Χαμάς το μετανιώνει ήδη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαλέβι σε συνέντευξη Τύπου κοντά στα σύνορα της Γάζας.

«Έχουμε προετοιμαστεί για αυτό. Το IDF και η Νότια Διοίκηση έχουν ετοιμάσει “ποιοτικά” επιθετικά σχέδια για να επιτύχουν τους στόχους του πολέμου» διεμήνυσε σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Το IDF είναι έτοιμο για τον ελιγμό εδάφους και θα πάρουμε μια απόφαση με το πολιτικό κλιμάκιο σχετικά με το σχήμα και το χρονοδιάγραμμα του επόμενου σταδίου» σημείωσε.

Υπάρχουν, παραδέχθηκε ο Χέρτσι Χαλέβι, «τακτικοί και ακόμη και στρατηγικοί παράγοντες» που καθυστερούν την χερσαία επίθεση, αλλά επιτρέπουν στο IDF να προετοιμαστεί καλύτερα.

«Χρησιμοποιούμε κάθε λεπτό για να είμαστε ακόμα πιο προετοιμασμένοι. Και κάθε λεπτό που περνάει από την άλλη πλευρά, χτυπάμε τον εχθρό ακόμα περισσότερο. Σκοτώνοντας τρομοκράτες, καταστρέφοντας υποδομές, συλλέγοντας περισσότερες πληροφορίες για το επόμενο στάδιο» επισήμανε.

«Αυτό που συνέβη [σ.σ. στις 7 Οκτωβρίου, με τη σφαγή 1.400 Ισραηλινών από τη Χαμάς] είναι άνευ προηγουμένου από την ίδρυση του κράτους. Θα απαιτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή στην πραγματικότητα ασφαλείας μας. Θα υπάρχει κόστος σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας του πολέμου» ξεκαθάρισε ο στρατηγός.

«Αυτός ο πόλεμος έχει μια διεύθυνση: Η ηγεσία της Χαμάς και όλοι όσοι έδρασαν υπό τις διαταγές της. Θα πληρώσουν το τίμημα για αυτό που έκαναν» είπε.

«Οι IDF πολεμούν τη Χαμάς, δεν πολεμούν τον πληθυσμό της Γάζας. O ισραηλινός στρατός θέλει οι κάτοικοι της Γάζας να ξεπεράσουν αυτόν τον πόλεμο όσο το δυνατόν πιο αβλαβείς», εξού και το Ισραήλ προτρέπει τους κατοίκους να απομακρυνθούν σε ασφαλείς περιοχές, όπου θα βρουν τροφή, νερό και φάρμακα.

«Κάθε κάτοικος της Γάζας θα πρέπει να λάβει την υπεύθυνη απόφαση [να απομακρυνθεί] για χάρη της ζωής του» υπογράμμισε.

Όπου οι άμαχοι χρειάζονται καύσιμα, το Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι είναι διαθέσιμα. «Δεν θα επιτρέψουμε καύσιμα για τη Χαμάς, με τα οποία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ» συμπλήρωσε όμως ο Χάλεβι.

Όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια τα 20 φορτηγά δεν πέρασαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν απόψε ότι τα 20 φορτηγά που επρόκειτο να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας δεν πέρασαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα με την Αίγυπτο.

«Ελπίζουμε τα υλικά αυτά να μπουν στη Γάζα αύριο» Τετάρτη, είπε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Έρι Κανέκο.

Νωρίτερα, ένα στέλεχος του Οργανισμού είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι από το Σάββατο έχουν περάσει στον θύλακα 54 φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό και άλλα 20 αναμένονταν σήμερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν φτάνει εγκαίρως η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, απάντησε λακωνικά: «Όχι αρκετά γρήγορα.

Συγγενείς αγνοουμένων και θυμάτων της Χαμάς συναντήθηκαν με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε απόψε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης με Ιταλοϊσραηλινούς συγγενείς αγνοουμένων και θυμάτων της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος. «Η πρωθυπουργός άκουσε τις ιστορίες που διηγήθηκαν οι συγγενείς και εξέφρασε ξανά την καταδίκη της για τη βαρβαρότητα με την οποία η Χαμάς επιτέθηκε σε αμάχους μέσα στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε και πάλι ότι η ιταλική κυβέρνηση στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό του Ισραήλ, επανέλαβε την έντονη ανησυχία της για τους ομήρους και επιβεβαίωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους».

Η επιτροπή συγγενών των αγνοουμένων και των θυμάτων της Χαμάς συναντήθηκε, επίσης, με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ενώ αύριο Τετάρτη θα γίνει δεκτή από τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των νεκρών αυτών βρίσκονται 2.360 παιδιά, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι μόνον το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 704 Παλαιστίνιοι.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε συνολικά 16.297, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα και τον Λίβανο – Συγκαλεί το πολεμικό συμβούλιο ο Νετανιάχου


23-10-2023

Το Ισραήλ πραγματοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα και αεροσκάφη του έπληξαν επίσης στη διάρκεια της νύχτας το Λίβανο, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των κορυφαίων στρατηγών του και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του με θέμα την κλιμακούμενη σύγκρουση.

Οι ισραηλινές επιθέσεις επικεντρώθηκαν στην κεντρική και τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. Πλήγμα σε κατοικία κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στοίχισε τη ζωή σε Παλαιστινίους ενώ υπάρχουν και τραυματίες, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης.

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόν κοντά στη Ραμάλα, ανακοινώθηκε σήμερα από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Κάτοικοι είπαν στο Ρόιτερς ότι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον καταυλισμό και εκτεταμένες συλλήψεις, καθώς συγκρούσθηκαν με ενόπλους και μερικούς νέους που πετούσαν πέτρες. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για το επεισόδιο.

 

Χαμάς: Πάνω από 70 νεκροί

Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Χαμάς.

«Πάνω από 60 μάρτυρες σκοτώθηκαν στις επιδρομές» στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς σήμερα Δευτέρα, αναφέρει το γραφείο Τύπου της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ίδιο, ένα από τα πλήγματα προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων σε σπίτι στην Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ άλλοι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς επιβεβαίωσε εξάλλου ότι «τουλάχιστον δέκα πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια», έπειτα από επιδρομή που κατέστρεψε σήμερα το πρωί ένα σπίτι στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα.

Σύμφωνα με τον συνολικό απολογισμό της κυβέρνησης της Χαμάς που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, πριν από τα νέα αυτά πλήγματα, πάνω από 4.600 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειονότητά τους πολίτες, μεταξύ των οποίων σχεδόν 1.900 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν τα πλήγματα. Σήμερα ανακοίνωσε ότι έπληξε τη νύχτα “πάνω από 320 στρατιωτικούς στόχους”, υποδομές της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, και της συμμαχικής της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε «σήραγγες όπου βρίσκονταν τρομοκράτες της Χαμάς», σε «δεκάδες κέντρα επιχειρησιακής διοίκησης, όπου κρύβονταν ενίοτε» άνδρες της Χαμάς και του συμμαχικού της Ισλαμικού Τζιχάντ, «στρατόπεδα και παρατηρητήρια». Το Ισραήλ είναι πεπεισμένο ότι η Χαμάς διοικεί τις επιχειρήσεις της από ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο στοών.

Η εκστρατεία βομβαρδισμών που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου από το Ισραήλ αποτελεί προοίμιο πιθανής χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες τον θάνατο ενός στρατιωτικού του στη διάρκεια διείσδυσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί «να αφανίσει» τη Χαμάς η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, η οποία οδήγησε στον θάνατο 1.400 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Έγκλημα πολέμου η επίθεση στον Αγ. Πορφύριο – Σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών


20-10-2023

Έγκλημα πολέμου χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την επίθεση στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα, ενώ ο νεότερος απολογισμός, χωρίς να επιβεβαιώνεται από αρμόδια αρχή, ανεβάζει τους νεκρούς σε οκτώ.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Τιβεριάδος Αλέξιο, που μίλησε στην ΕΡΤ, την ώρα της επίθεσης στο μοναστήρι βρίσκονταν πάνω από 400 άνθρωποι. «Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», τόνισε ο κ. Αλέξιος.

Για 18 νεκρούς έκανε λόγο η Χαμάς

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι μουσουλμάνοι και χριστιανοί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην εκκλησία.

Το Πατριαρχείο προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει απολογισμό νεκρών.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή. «Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενός τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά, ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Newsroom Αθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χάος και πάλι σε τέσσερα γαλλικά αεροδρόμια: Εκκενώθηκαν μετά από απειλές για βόμβα


19-10-2023

Χάος έχει προκληθεί και πάλι στα αεροδρόμια της Γαλλίας μετά από νέες απειλές για βόμβα Οι εκκενώσεις προκαλούν τεράστιες καθυστερήσεις . Σήμερα εκκενώθηκαν τα αεροδρόμια του Μπορντό, της Λιλ, του Μονπελιέ, του Μπωβαί και της Νάντης . Οι Αρχές εκκένωσαν με ασφάλεια τα αεροδρόμια και πλέον παρατηρούνται καθυστερήσεις και προβλήματα στις πτήσεις. Χθες, επίσης λόγω απειλών εκκενώθηκαν έξι αεροδρόμια.


Χάος σε έξι γαλλικά αεροδρόμια: Εκκενώθηκαν λόγω απειλών για βόμβες


18-10-2023

Έλεγχοι διεξάγονται σε έξι αεροδρόμια στη Γαλλία αφού εκκενώθηκαν έπειτα από «απειλές για βόμβα», ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για τα αεροδρόμια της Λιλ, της Λυών, της Ναντ, της Τουλούζης και του Μποβέ.

«Ομάδες της κρατικής ασφάλειας βρίσκονται στο σημείο», ανέφερε το αεροδρόμιο της Λιλ σε ανάρτησή του στο «Χ».

Γαλλία: Εκκενώθηκαν οι Βερσαλλίες λόγω απειλής για βόμβα - Βίντεο


17-10-2023

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών εκκενώνεται λόγω απειλής για βόμβα, όπως μετέδωσε το δίκτυο BFMTV επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Η εκκένωση έρχεται τρεις ημέρες μετά την απειλή για βόμβα και πάλι στις Βερσαλλίες και ενώ η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού ύστερα από τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αρράς.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία και την αρχή διαχείρισης του ανακτόρου, το κτίριο

θα παραμείνει κλειστό για το υπόλοιπο της ημέρας.

«Για λόγους ασφαλείας το ανάκτορο των Βερσαλλιών εκκενώνεται από τους επισκέπτες του και κλείνει τις πόρτες του για σήμερα», ανακοίνωσε το Chateau de Versailles στον λογαριασμό του στο Twitter (X).


Πηγή: skai


Βέλγιο: Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες


17-10-2023

Στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Saint-Luc πέθανε ο ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες που στοίχισε τη ζωή σε δύο Σουηδούς, όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, ο ύποπτος πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στο προάστιο των Βρυξελλών Σέρμπεκ, μέσα σε ένα καφέ, ενώ έγινε γνωστό αναζητούνται από την αστυνομία άλλα δύο άτομα.

Οι βελγικές αρχές ανέβασαν στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες– κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ η αστυνομία ζήτησε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Ο ύποπτος άνδρας, ο οποίος δήλωσε μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Ο δράστης, ο οποίος είχε ανεπιτυχώς ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019, ήταν γνωστός στην αστυνομία για διακίνηση ανθρώπων, παράνομη παραμονή στη χώρα και έκθεση σε κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, είπε νωρίτερα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίκενμπορν.

Η Νικόλ ντε Μουρ, η Βελγίδα υπουργός υπεύθυνη για το άσυλο και την μετανάστευση, δήλωσε ότι η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε ένα χρόνο αργότερα. Επισήμως το όνομά του αφαιρέθηκε από το εθνικό μητρώο αιτούντων άσυλο τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με την ντε Μουρ, ενώ έκτοτε δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί ώστε να απελαθεί.

Τον Ιούλιο του 2016 ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εστάλησαν από τις αστυνομικές αρχές τρίτης χώρας ότι ο άνδρας αυτός είχε ισλαμιστικό προφίλ και ήθελε να μεταβεί σε κάποια εμπόλεμη ζώνη για να συμμετάσχει στον τζιχάντ, είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτές οι πληροφορίες αφθονούν και έχουν ελεγχθεί χωρίς αποτέλεσμα όμως. “Πέραν αυτού, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες μας, δεν υπήρξαν σαφείς αποδείξεις ριζοσπαστικοποίησης”, σχολίασε.

Η Σουηδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο υψηλότερο επίπεδο τον Αύγουστο, μετά την πυρπόληση του Κορανίου και άλλες ενέργειες στη χώρα, το οποίο εξόργισε τους μουσουλμάνους και προκάλεσε απειλές από τζιχαντιστές.

Ο ύποπτος, ο οποίος είπε ότι λέγεται Αμπντεσαλέμ αλ Γκουιλάνι, δηλώνει σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι μαχητής του Αλλάχ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που υπάρχει έντονη ανησυχία για θέματα ασφαλείας σε ευρωπαϊκές χώρες που συνδέονται με την παρούσα σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς, παρότι ένας Βέλγος εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο δράστης συνδέεται με αυτήν.

Οπτικό υλικό από την επίθεση στις Βρυξέλλες που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Het Laatste Nieuws δείχνει έναν άνδρα με πορτοκαλί τζάκετ να επιβαίνει σε σκούτερ και να σταματά σε μια διασταύρωση, να πυροβολεί πέντε φορές και έπειτα κόσμο να τρέχει να κρυφτεί μέσα σε κτίριο και μετά να ακούγονται πάλι πυροβολισμοί.

Ο δράστης λέει στο βίντεο ότι σκότωσε Σουηδούς για να εκδικηθεί στο όνομα των μουσουλμάνων.

Newsroom Αθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Χαμάς εκτόξευσε 150 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ


13-10-2023

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε 150 ρουκέτες εναντίον της πόλης Άσκελον του Ισραήλ «σε απάντηση για τον εκτοπισμό και τη στόχευση αμάχων», μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο ανταποκριτή του, πως εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύθηκε σε διάστημα ενός τετάρτου της ώρας και τα πυρά συνεχίζονται, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πυρά ρουκετών στο έδαφός του.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Έτοιμο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» το Ισραήλ – Πάνω από 2.400 οι νεκροί – Αγωνία για τους ομήρους


12-10-2023

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας αφού ορκίσθηκε να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, υπεύθυνο για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Κατά την έκτη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στους δύο εχθρούς που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, απ’ όπου εκτοξεύθηκαν ομοβροντίες ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ. Όλα αυτά μερικές ώρες πριν από την άφιξη στο Ισράηλ του επικεφαλης της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για μια επίσκεψη υποστήριξης προς το σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας του στο πλαίσιο της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που σχημάτισε επίσης χθες με τον Μπένι Γκαντζ, έναν από τους κύριους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Η Χαμάς είναι ο Νταές (σ.σ.: η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) και θα τη συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Νταές», πρόσθεσε αφού χαρακτήρισε την επίθεση «αγριότητα πρωτοφανή μετά το Ολοκαύτωμα».

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανάπαυσης για τους εβραίους, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ με οχήματα, αλλά και από τον αέρα και τη θάλασσα, και σκότωσαν περισσότερους από 1.000 αμάχους μέσα στο δρόμο, στα σπίτια τους ή σε ένα ρέιβ πάρτυ, σπέρνοντας τον τρόμο κάτω από μια βροχή ρουκετών.

– Σωρός πτωμάτων –

Στη είσοδο του κιμπούτζ Μπέερι, σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, ένας σωρός πτωμάτων δείχνει την έκταση της επίθεσης μέσα στο χωριό, περισσότεροι από εκατό κάτοικοι του οποίου σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το στρατό.

«Η καταστροφή εδώ είναι τεράστια», λέει ο Ντορόν Σπίλμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Και αυτό χωρίς να μετρήσουμε τα πολυάριθμα μέλη του κιμπούτζ που συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν μέσα στη Γάζα», πρόσθεσε ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, ο Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια αυτής της ακραία βίαιης επίθεσης που έχει συγκλονίσει τη χώρα, οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ισραηλινούς και ξένους ομήρους, τους οποίους το ισλαμιστικό κίνημα απειλεί να εκτελέσει.

Μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται νέοι που συνελήφθησαν όμηροι στη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ στο οποίο επιτέθηκαν το Σάββατο παλαιστίνιοι μαχητές, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο στρατός έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, οι περισσότεροι άμαχοι. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 220 στρατιώτες. Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις καταστροφικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται ως αντίποινα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου πως περισυνέλεξε τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς που είχαν διεισδύσει το Σάββατο σε τοποθεσίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Γάζα σε κατάσταση πολιορκίας -«Όχι νερό ούτε καύσιμα όσο οι όμηροι δεν απελευθερώνονται»

Κοντά στα σύνορα της Γάζας, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες, Τετάρτη, πτώματα σε αποσύνθεση που παρουσιάσθηκαν ως τα πτώματα επιτιθέμενων της Χαμάς.

Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Γάζα προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε ανθρωπιστική βοήθεια όσο το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν το Σάββατο από το Ισραήλ.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σήμερα πως είναι σε επαφή με τη Χαμάς για να εργασθεί για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε κι αυτός μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ισλαμιστική οργάνωση, ανέφερε χθες, Τετάρτη, το βράδυ μια επίσημη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι και πτώματα δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα και στα βόρεια σύνορά του με το Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις με ρουκέτες.

Η Λωρίδα της Γάζας, ένας φτωχός θύλακας όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι που από το 2006 υφίστανται χερσαίο, αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πολιορκίας, καθώς το Ισραήλ έχει σταματήσει την παροχή ύδατος, ηλεκτρικού και τροφίμων.

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί χθες το απόγευμα, ελλείψει καυσίμων, και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και έχουν ελλείψεις σε υλικά.

Ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιφέρεια της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, ζήτησε από τα δύο στρατόπεδα «να μειώσουν τα δεινά των αμάχων» και κυρίως αυτών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χωρίς ηλεκτρικό, τα νοσοκομεία υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε νεκροτομεία», ανέφερε σε ανακοίνωση, λέγοντας πως φοβάται κυρίως για τα νεογέννητα στις θερμοκοιτίδες και για τους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή σε αιμοκάρθαρση.

– Λιγότερες ρουκέτες –

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια. Πλήξαμε μεγάλο αριθμό στόχων», δήλωσε σήμερα τα χαράματα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, «λιγότερες ρουκέτες» εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και «αυτό είναι πάντα καλό σημάδι», επισήμανε.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν δεκάδες πολυκατοικίες, εργοστάσια, τζαμιά και καταστήματα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Γυναίκες, με τα παιδιά τους στα χέρια, περπατούσαν ανάμεσα στα συντρίμμια.

«Είναι σαν εικόνα Αποκάλυψης ή ενός σεισμού (…) (Οι Ισραηλινοί) ήρθαν για να καταστρέψουν, σαν οι άνθρωποι αυτοί να μην αξίζουν να ζουν. Σαν να μην είναι άνθρωποι», λέει ανάμεσα στα ερείπια ένας κάτοικος της συνοικίας Καράμα στη Γάζα, ο οποίος δεν θέλησε να πει το όνομά του.

Περισσότεροι από 338.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου από το Σάββατο 29 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βιαιότητες στη Δυτική Όχθη.

Οι συγκεντρώσεις στρατευμάτων στα σύνορα δημιουργουν φόβους για μια χερσαία επίθεση εναντίον του θύλακα, από τον οποίο το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς το 2005 και ο οποίος από το 2007 κυβερνάται από τη Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έτοιμο για χερσαία επέμβαση στη Γάζα το Ισραήλ – Με εκτελέσεις ομήρων απειλεί η Χαμάς – Πάνω από 2.000 νεκροί


11-10-2023

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να κλιμακώσει την απάντησή του στην επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς προχωρώντας σε χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ και προειδοποίησε όσους ενδέχεται να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Το Ισραήλ επεσήμανε ότι δεκάδες μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας σε συνοικία της πόλης της Γάζας, από την οποία η Χαμάς εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.600 έχουν τραυματιστεί στον αποκλεισμένο θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ και περισσότερους από 2.700 τραυματίες.

«Υποστήκαμε εξαιρετικά βαριές απώλειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους σε βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα X.

Τα θύματα είναι κυρίως άμαχοι, που σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, στους δρόμους ή σε ένα υπαίθριο ρέιβ πάρτι. Δεκάδες Ισραηλινοί και πολίτες άλλων χωρών κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Οι μαχητές της Χαμάς που κρατούν ομήρους αμάχους και στρατιώτες απείλησαν τη Δευτέρα ότι θα εκτελούν έναν όμηρο για κάθε σπίτι που πλήττεται στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση, αλλά μέχρι το βράδυ της Τρίτη δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι έχουν υλοποιήσει την απειλή τους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, απευθυνόμενος σε στρατιώτες κοντά στον φράκτη με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε: «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα έχει μια αλλαγή. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον».

«Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα ξεκινήσουμε και χερσαίες επιχειρήσεις. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη ημέρα και έχουμε περάσει στην επίθεση. Αυτό απλώς θα ενταθεί», υπογράμμισε.

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, και από το 2007, όταν ανέλαβε την εξουσία εκεί η Χαμάς, έχει επιβάλει στον παλαιστινιακό θύλακα αυστηρό αποκλεισμό. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε την πολιορκία της Γάζας και επεσήμανε ότι πλέον δεν θα περνάνε στον θύλακα τρόφιμα και καύσιμα.

Εξάλλου το βόρειο τμήμα του Ισραήλ επλήγη από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά, σύμφωνα με τρεις πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οβίδες και από τη Συρία έπεσαν στο Ισραήλ, εντείνοντας τους φόβους ότι η σύρραξη θα εξαπλωθεί.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτές οι οβίδες εκτοξεύθηκαν από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, από κάποια από τις πολλές ιρανικές πολιτοφυλακές που υπάρχουν (στη Συρία) και είναι ευπρόσδεκτες από το συριακό καθεστώς ή από τη Χεζμπολάχ ή κάποια άλλη οργάνωση», σχολίασε ο Κόνρικους.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι απαντήσαμε στα πυρά και ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της νύκτας σε πολλές περιοχές του Ισραήλ που συνορεύουν με τη Γάζα ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες.

Από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «το απόλυτο κακό», ενώ η Ουάσινγκτον στέλνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ισραήλ να τηρήσει το δίκαιο του πολέμου στην απάντησή του.

«Θα πω ξανά σε κάθε χώρα, κάθε οργάνωση, σε όποιον σκέφτεται να εκμεταλλευθεί την κατάσταση μία λέξη: όχι», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, σε μια προειδοποίηση που έμοιαζε να απευθύνεται στο Ιράν και τις πολιτοφυλακές που στηρίζει στην περιοχή.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ για να μεταφέρει «ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον θύλακα στη διάρκεια της νύκτας

Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση της Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας εναντίον της Γάζας.

Από τις επιδρομές επλήγησαν δεκάδες κτίρια κατοικιών, εργοστάσια, τεμένη και καταστήματα, σύμφωνα με τον Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε πολλές θέσεις της Χαμάς, εξηγώντας ότι μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν «προηγμένα συστήματα εντοπισμού» του παλαιστινιακού κινήματος.

Είκοσι τέσσερις στόχοι της Χαμάς επλήγησαν στην περιοχή Μπέιτ Χάνουν, στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως δύο υποκαταστήματα τραπεζών τα οποία χρησιμοποιούσε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα για «να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία», σύμφωνα με τον στρατό.

Από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν επίσης μια αποθήκη όπλων και ένα διοικητικό κέντρο της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και drones, συγκρούστηκαν αργά χθες, Τρίτη, με Παλαιστίνιους μαχητές στο έδαφος του Ισραήλ.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές σε περιστατικό στην Ασκελόν, σε μια απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τη Γάζα.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ επλήγησαν σπίτια στην πόλη της Γάζας, στη Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιζ.

Κάτοικοι των περιοχών αυτών ζητούν βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και καταγγέλλουν ότι πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, έχοντας παγιδεύσει έως και 50 ανθρώπους, ενώ οι διασώστες δεν μπορούν να τους προσφέρουν βοήθεια.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν καταφύγει σε σχολεία ή βρίσκονται στον δρόμο.

Στο νεκροτομείο της Χαν Γιούνις πτώματα κείτονται στο πάτωμα με τα ονόματά τους γραμμένα στις κοιλιές τους. Οι γιατροί έχουν ζητήσει από τους συγγενείς να παραλαμβάνουν τα πτώματα το συντομότερο δυνατό διότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για τους νεκρούς.

Δημόσιο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους εκτοπισμένους βομβαρδίστηκε. Οι επιζώντες έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς. «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές, όπως βλέπετε χτυπάνε παντού», δήλωσε ο Άλα Αμπού Τάιρ 35 ετών που είχε αναζητήσει καταφύγιο εκεί.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περισσότερα από 22.600 σπίτια και 10 δομές υγείας ενώ έχουν υποστεί ζημιές 48 σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ