Black Friday: Οι προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών – Συμβουλές για να αποφύγετε τις «παγίδες»


24/11/2023

Σε γιορτινό κλίμα έχει μπει πλέον η αγορά, καθώς άρχισε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η «μητέρα των μαχών» για τις εκπτώσεις και τις μεγάλες προσφορές, για την Black Friday 2023 που και φέτος μετατρέπεται σε μηνιαίο θεσμό. Αχτίδα αισιοδοξίας για τους εμπόρους η «Μαύρη Παρασκευή» μετά τους μουδιασμένους τζίρους του Οκτωβρίου.

Οι προσφορές κορυφώνονται το τριήμερο, από σήμερα που πλέον είναι και η… «επίσημη» Black Friday έως και τη Δευτέρα 27 Nοεμβρίου που είναι η Cyber Monday, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή διευκολύνοντας τις αγορές των καταναλωτών.

Στην αιχμή των προσφορών βρίσκονται τα προϊόντα τεχνολογίας με τις αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών να πρωτοστατούν στις προωθητικές δράσεις, προσφέροντας στους καταναλωτές, μεταξύ άλλων, ευέλικτες λύσεις πληρωμής αλλά και εκπτώσεις που φθάνουν έως και το 70%. Προσφορές ωστόσο καταγράφονται σε σούπερ μάρκετ, βιβλιοπωλεία, φαρμακεία, ανθοπωλεία ακόμη και σε καταστήματα εστιάσης , πακέτα διακοπών και αεροπορικά εισιτήρια.

Σαφάρι ελέγχων για τη «Μαύρη Παρασκευή»

Μπαράζ ελέγχων πραγματοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι προσφορές για τους καταναλωτές θα είναι πραγματικές. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας σε παρέμβαση του χθες , επανέλαβε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν τιμοληψίες στην αγορά προκειμένου σήμερα να γίνει η σύγκριση και να διαπιστωθεί εάν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα.

«Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θέλει προσφορές και εκπτώσεις. Οι οποίες όμως να είναι πραγματικές και όχι παραπλανητικές για τον καταναλωτές» τόνισε ο κ. Σκρέκας ενώ πρόσθεσε: «οι εταιρείες να σεβαστούν τον νόμο, να αντιληφθούν την κοινωνική ανάγκη για διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και δεύτερον να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δικών τους επιχειρήσεων. Για τον απλό λόγο ότι αν ο καταναλωτής χάσει την εμπιστοσύνη του στα προϊόντα, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες και στις πωλήσεις των εταιρειών. Αυτοί οι κανόνες που έχουν μπει, είναι για να λειτουργεί το εμπόριο με όρους ανταγωνισμού προς το συμφέρον και την προστασία του καταναλωτή».

Πως ψωνίζουν οι Έλληνες καταναλωτές

Σύμφωνα με έρευνα της Klarna η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών προτίθεται να πραγματοποιήσει αγορές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων της Black Friday (77% σε σύγκριση με 70% σε όλες τις χώρες συνολικά). Παράλληλα, το 70% των Ελλήνων καταναλωτών δήλωσε ότι έχει ήδη ένα σαφές πλάνο αγορών για την περίοδο της Black Friday (σε σύγκριση με 68% σε όλες τις χώρες συνολικά), δείχνοντας ότι έχουν προετοιμαστεί για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 69% των καταναλωτών σκοπεύει να επενδύσει σε αγορές υψηλής αξίας, όπως ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα και έπιπλα, στη φετινή Black Friday. Η έρευνα δείχνει επίσης την προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές. Συγκεκριμένα, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές έναντι των αγορών σε φυσικό κατάστημα, δείχνοντας την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μόνο στην κατηγορία των κοσμημάτων & αξεσουάρ, το 52% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα προτιμήσει τις αγορές σε φυσικό κατάστημα.

Το αποτύπωμα της BlackFriday το 2022

Σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink, πέρυσι καταγράφηκε αύξηση συναλλαγών κατά 9%. Αν και σε επίπεδο συνολικού τζίρου και συναλλαγών, η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου 2022 -η «καθαρόαιμη» Black Friday δηλαδή- πήρε την πρωτιά, ο μέγιστος αριθμός συναλλαγών με κάρτα ανά λεπτό διενεργήθηκε το Σάββατο που ακολούθησε. Οι κλάδοι που αναδείχθηκαν ως απόλυτοι πρωταγωνιστές, σε αριθμό συναλλαγών τόσο σε διαδικτυακές αγορές όσο και σε αγορές μέσω POS σε φυσικά καταστήματα, ήταν οι εξής: οικιακές συσκευές (+140%), γυναικεία αξεσουάρ (+108%), ανδρική/γυναικεία ένδυση (+105%), παπούτσια (+94%) και ηλεκτρονικά είδη/είδη τηλεπικοινωνίας (+88%).

Αντίστοιχα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αξία της μέσης συναλλαγής σε κάθε κλάδο, καθώς φαίνεται ότι εκτός από περισσότερες αγορές, οι καταναλωτές ήταν πέρυσι έτοιμοι να ξοδέψουν περισσότερα. Το μέσο ποσό αγοράς ήταν 53 ευρώ στην ανδρική και γυναικεία ένδυση, 167 ευρώ στις οικιακές συσκευές, 45 ευρώ στα καλλυντικά, 89 ευρώ στα ηλεκτρονικά είδη/είδη επικοινωνίας και 42 ευρώ στα παιχνίδια.

Επίσης, το e-commerce παρέμεινε και πέρυσι σε υψηλά επίπεδα, με τους καταναλωτές να είναι εξοικειωμένοι με τις online αγορές, επιλέγοντας, ειδικά σε περιστάσεις όπως η Black Friday, ώστε να αποφύγουν ουρές και συνωστισμό. Οι κορυφαίοι κλάδοι σε αριθμό online συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα Black Friday συγκριτικά με τις προηγούμενες 3 εβδομάδες του Νοεμβρίου ήταν οι οικιακές συσκευές (+131%), τα ηλεκτρονικά είδη/είδη τηλεπικοινωνίας (+100%), η ανδρική/γυναικεία ένδυση (+98%) και τα καλλυντικά(+66%). Οι συναλλαγές με δόσεις αυξήθηκαν κατά 202% σε σχέση με τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων Παρασκευών του Νοεμβρίου.

Black Friday: 5 κανόνες για να μην πέσετε θύματα «προσφορών»

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ προτείνει την τήρηση πέντε κανόνων που, όπως εκτιμά, διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών»:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

2. Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες

3. Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς. Ιδίως να ερευνούν αν και κατά πόσο επιβάλλονται τόκοι στην αγορά αυτή, αφού, στην περίπτωση αυτή, το κόστος αγοράς αυξάνει ραγδαία.

4. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής

5. Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Πως η κυβέρνηση θα διανείμει 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους


16/11/2023

Στα 352 εκ. ευρώ από το πλεόνασμα του Προυπολογισμού θα φτάσει το ποσό που θα μοιράσει η Κυβέρνηση σε 2,3 εκ. δικαιούχους τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με αναλυτική παρουσίαση του επιδόματος αλληλεγγύης που έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που θα ενισχυθούν είναι οι εξής.

1) Αυξάνεται κατά 1,5 δόση το επίδομα τέκνων που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ περίπου 800.000 δικαιούχοι. Το επίδομα θα τους χορηγηθεί τα Χριστούγεννα και θα είναι συνολικού κόστους 125 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά θα λάβει στις γιορτές για τον μήνα Δεκέμβριο αντί 140 ευρώ που δικαιούται 350 ευρώ.
2) θα δοθεί πρόσθετη ενίσχυση 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους αναπηρικών και προνοιακών επιδομάτων. Το κόστος της παροχής θα είναι 45 εκατ. ευρώ.
3) Σε 1.055.000 χαμηλοσυνταξιούχους (με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ) ,σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά χαμηλότερη των 10 ευρώ και σε ανασφάλιστους υπερήλικες θα χορηγηθεί πρόσθετη ,της σύνταξής τους, παροχή ύψους 150 ευρώ ανά δικαιούχο. Συνολικό κόστος του μέτρου 158 εκατ. ευρώ
4) Περίπου 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν πρόσθετο επίδομα αυξημένο κατά 50%..Κόστος του μέτρου 25 εκ.ευρώ.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα


14/11/2023

Στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη αναμένεται τελικώς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, αφού στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί τελικά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από συνεννόηση των δύο μερών.

Η επόμενη συνάντηση λοιπόν του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται στην Αθήνα και θα αποτελέσει το τελικό στάδιο της νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις συναντήσεις κορυφής Μητσοτάκη- Ερντογάν, αρχικά στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί τους προηγούμενους μήνες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή αναμένεται να προωθηθούν αρκετά θέματα ήπιας διπλωματίας, ζητήματα δηλαδή που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη θετική ατζέντα και αφορούν τις εμπορικές σχέσεις, τον Τουρισμό, τη συνεργασία σε ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών. Ένα βήμα παραπάνω αναμένεται και στη συνεργασία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασία θα γίνει σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης στην ευρύτερη περιοχή (πόλεμος στη Γάζα) κάτι που συνεκτιμούν οι δύο πλευρές και παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις τους δεν έχουν επιτρέψει, για την ώρα, να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών χθες το βράδυ σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε αφελείς» αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να μιλούν ως «γείτονες» και υπογράμμισε τη σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. «Έχουμε θεμελιώδεις διαφορές και είναι προφανές τώρα με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η αφετηρία μας είναι τελείως διαφορετική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε συζητήσει για τις διμερείς μας σχέσεις και για το μέλλον των λαών μας» πρόσθεσε.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αποτελεί το κλείσιμο της νέας φάσης επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς, μετά τη συζήτηση, της γενικής ατζέντας από τους υπουργούς εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, ακολούθησαν η έναρξη του πολιτικού διαλόγου με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακσαπάρ, η θετική ατζέντα που συζήτησαν ο υφυπουργός οικονομικής διπλωματίας Κώστας Φραγκογιάννης και ο κ Ακσαπάρ, και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητήθηκαν χθες στην Άγκυρα από αντιπροσωπείες κυρίως ανώτατων αξιωματικών των δύο μερών.

Στο Βερολίνο ο Κ. Μητσοτάκης – Ενέργεια και μεταναστευτικό στη συνάντηση με Σολτς


13/11/2023

Οικονομία, Μεταναστευτικό, Ενέργεια αλλά και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ελέω της νέας κρίσης του Μεσανατολικού θα είναι η «ατζέντα» της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την ώρα, που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022, σε ό,τι αφορά στο λόγο χρέους και ΑΕΠ και πλέον βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου, επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Τα προαναφερθέντα επιτεύγματα, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, είναι φυσικό να συμπαρασύρουν και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, που έχουν εκ των πραγμάτων περάσει σε άλλη φάση, καθώς η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει με την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τα ζητήματα της Οικονομίας, τόσο τα διμερή, όσο και αυτά που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό, αλλά και την προσαρμογή αυτού στην κλιματική αλλαγή και δη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι η ενέργεια και συγκεκριμένα η διασυνδεσιμότητα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Προφανώς και το Μεταναστευτικό θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων, ένα ζήτημα, στο οποίο εξαρχής η Ελλάδα επέμενε ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, με βασική προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας των συνόρων, αρχή, που πλέον αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς. Εν συνεχεία, θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS), την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόρμπερτ Λάμμερτ με την εκδήλωση να τιτλοφορείται: «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Τέλος, το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει στο δείπνο ηγετών (Ελλάδος, Κύπρου, Αυστρίας, Λιθουανίας, Βελγίου και Ουγγαρίας), που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της ΕΕ για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και με ποιο τρόπο θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, ήτοι η συζήτηση περί διεύρυνσης της ΕΕ, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή


10/11/2023

«Είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τις εργασίες της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έχουμε τη βούληση να συνδράμουμε εμπράκτως εφόσον αντιμετωπίσουμε τις αρκετές δυσκολίες που υπάρχουν», πρόσθεσε.

«Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Αυτή τη ρήση του Αριστοτέλη επιβεβαιώσαμε σήμερα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι σε αυτή τη Σύνοδο ισχυροποίησαν τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνες ασφάλειας στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτή η συμπόρευση αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό το οποίο αποτελεί εθνική προτεραιότητα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Η θέση περί δύο κρατών είναι παντελώς απαράδεκτη για εμάς. Προσβλέπουμε στον άμεσο ορισμό νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ», υπογράμμισε σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συνεχίζει να συνδράμει στις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας».

Είπε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχει ρόλο και η ΕΕ με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι παράλληλα η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως αυτή η πρόοδος θα είναι και προς όφελος του κυπριακού.

«Προχωράμε στην ανάπτυξη πάντα με μεταρρυθμιστική βούληση. Μπορούμε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε και ανέφερε επ ‘ αυτού τα ψηφιακά, την πολιτική προστασία και τη ναυτιλία.

Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με τον κ. Χριστοδουλιδη στη διάσκεψη στο Παρίσι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. «Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Αθήνα και Λευκωσία είναι υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους. Προτεραιότητά μας είναι να συνδράμουμε με ανθρωπιστικές παύσεις και μέσω διαδρόμων βοήθειας για να βοηθήσουμε τους αμάχους της Γάζας», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον Κύπριο πρόεδρο για την πρωτοβουλία του για αναζήτηση θαλάσσιων διαδρόμων. «Είναι πολύ μελετημένη. Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συμμετέχουμε εμπράκτως εφόσον αντιμετωπίσουμε τις αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Δεν λησμονούμε ότι η οριστική λύση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, βιώσιμη, λύση δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

Η πρόοδος των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας θα βοηθήσει και στην επίλυση του Κυπριακού τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα λέγοντας ότι η προοπτική ενίσχυσης της σχέσης Τουρκίας με την ΕΕ την οποία επιθυμούν τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα «περνά από την πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό».

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της πρώτης Διακυβερνητικής Συνεργασίας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τόνισε ότι το μείζον πλέον είναι η παρακολούθηση υλοποίησης αυτών των αποφάσεων.

Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι άριστες και εξαιρετική η συνεργασία τους, αλλά-όπως είπε- ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και υπάρχει πάντα περιθώριο καλύτερων δράσεων και συνεργασιών. Ανέφερε παραδείγματα επιτυχημένων συνεργασιών με την Ελλάδα όπως πχ το 112 και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ σημείωσε ότι μέσω της διακυβερνητικής συνεργασίας επιτυγχάνεται και καλύτερος συντονισμός σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου, και όχι μόνο σε άμυνα και εξωτερική πολιτική.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είπε ότι αυτές επηρεάζουν άμεσα Κύπρο και Ελλάδα όπως και η αστάθεια στην περιοχή, προσθέτοντας ότι “οι χώρες μας έχουν ήδη προβεί σε επαφές και πρότειναν λύσεις ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή όπως ο θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας στη Γάζα” για τον οποίο ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την ετοιμότητα Ελλάδας να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.

«Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στην περιοχή» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα Παιδείας με ένα μηχανισμό άμεσης επίλυσης των προβλημάτων των φοιτητών που σπουδάζουν σε Ελλάδα και Κύπρο, σε θέματα Ναυτιλίας και σε άλλους κρίσιμους τομείς.

«Το σημαντικότερο όμως είναι η παρακολούθηση υλοποίησης πόλων όσων συμφωνήθηκαν σήμερα» επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις και σε άλλα θέματα όπως στο Άσυλο και τη Μετανάστευση με ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για τις δομές φιλοξενίας ιδιαίτερα για ευάλωτους και τους ασυνόδευτους ανηλίκους αλλά και στο πεδίο των επιστροφών.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ. Στουρνάρας: Να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές – Η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα


07/11/2023

Την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ζήτησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καθώς, όπως είπε, «η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα».

Υποστήριξε δε ότι τα έσοδα που αναμένεται να εισπράξει το Δημόσιο από την πώληση των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρόλο που είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που διέθεσε για τη σωτηρία τους, δεν είναι λίγα αν συνυπολογιστούν τα οφέλη που έχει αποκομίσει από το PSI καθώς και υψηλά μερίσματα που έχει διαθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ELA (σ.σ την ρευστότητα που χορηγούσε στις Τράπεζες).

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 40 δισ. ευρώ ενώ, όπως είπε, θα πρέπει να επανεξεταστεί η κοινωνική χρησιμότητα των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών και το κατά πόσο αυτές αφορούν τους πραγματικά ευάλωτους.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα «επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού και αποτελεί πλέον διεθνές success story».
Παρά ταύτα, όπως ανέφερε, παρατηρούνται καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς, όπως αυτός της απονομής της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, εξέφρασε την στήριξη του στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη, υπογραμμίζοντας ότι «θα τα καταφέρει».

Συνέστησε δε τη συνέχιση της «ορθόδοξης δημοσιονομικής πολιτικής» προκειμένου ο Προϋπολογισμός να διπλασιάσει το 2024 το πρωτογενές του πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ. Προσέθεσε δε ότι το Δημόσιο Χρέος μειώνεται ραγδαία, εκτιμώντας ότι εφέτος οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα θα αυξηθούν.

Για τις τράπεζες ανέφερε ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες παρόλο που το 50% των κεφαλαίων τους αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο και εξέφρασε την προσδοκία να εμφανιστούν εκτός από την Unicredit η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank, και άλλοι στρατηγικοί επενδυτές για Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.
Για την πορεία των επιτοκίων προέβλεψε ότι αν ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάτω από το 3% σε μόνιμη βάση τον Αύγουστο του 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μικρή μείωση των βασικών της επιτοκίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κακοκαιρία: Αποκλεισμένα χωριά στην Καλαμπάκα – Eκκενώσεις οικισμών σε Αχαΐα – Αναποδογύρισαν ΙΧ στην Ξάνθη


04/11/2023

Στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα, του δήμου Αιγιαλείας, προχωρούν οι αρχές, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους από ενδεχόμενες κατολισθήσεις, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι 17 κάτοικοι του οικισμού πρόκειται να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα.

Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από σήμερα το πρωί περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, κλιμάκια πυροσβεστών έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένου πριν πέσει σε πεζοδρόμιο από μπαλκόνι πολυκατοικίας, σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης χωμάτων που καταγράφηκε προχθές το πρωί μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο σημείο συνεχίζουν να εργάζονται μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης, κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Αθηνών, στην στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση.

Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή σε διάφορα σημεία η επαρχιακή οδός Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, εξ αιτίας κατολίσθησης χωμάτων και φερτών υλικών.

Αποκλεισμένες παραμένουν για ακόμη μία φορά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από το βράδυ της Παρασκευής περιοχές του Δήμου Μετεώρων.

Ειδικότερα, τα χωριά Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά παραμένουν αποκομμένα από την πλευρά της Καλαμπάκας.

Επίσης, στην περιοχή της Κρανιάς, ο Ασπροπόταμος σάρωσε ξανά τα πάντα στο πέρασμά του και πια φαίνεται ότι δημιουργεί νέα κοίτη.

Ξάνθη: Οι θυελλώδεις άνεμοι αναποδογύρισαν αυτοκίνητα

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία που χτύπησε την Ξάνθη το πρωί. Μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκε έντονη καταιγίδα που συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με το xanthinea.gr στην περιοχή κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης οι κάτοικοι έκαναν λόγο για ανεμοστρόβιλου, ο οποίος μάλιστα αναποδογύρισε ΙΧ αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα, ενώ ξήλωσε κεραμίδια από οροφές σπιτιών.

Τρίκαλα: Σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο ορεινών χωριών

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με αποτέλεσμα το επαρχιακό δίκτυο σε ορισμένα χωριά να έχει υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, καθίσταται αδύνατη η προσπέλαση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο ορισμένων χωριών, ενώ έχουν σημειωθεί και προβλήματα ηλεκτροδότησης στα ορεινά και πεδινά της περιοχής.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταπτώσεις βράχων και αρκετή λάσπη είναι επίσης το αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ωρών στα ορεινά της Π.Ε. Τρικάλων, με 12 μηχανήματα της ΠΕ να επιχειρούν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις καταστροφές.

Σε τέσσερα χωριά της ορεινής Καλαμπάκας η οδική σύνδεση γίνεται από την πλευρά της Πύλης καθώς η οδική σύνδεση από την πλευρά της Καλαμπάκας έχει διακοπεί.

Ιωάννινα: Προβλήματα κατολισθήσεων σε Κόνιτσα, Τζουμέρκα και Πωγώνι

Μεγάλες κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στο Νομό Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή από τη νύχτα.

Ειδικότερα, προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην εθνική οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι-Πωγωνιανή.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από τα πλατάνια και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα σε όλα τα σημεία για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.

Μπουρίνι «χτύπησε» τις Ράχες Στυλίδας

H κακοκαιρία επισκέφθηκε και τη Φθιώτιδα.

Αν και η περιοχή δεν ήταν μέσα σε αυτές που θα είχαν έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ωστόσο κατά τόπους σε διάφορες περιοχές του νομού εκδηλώθηκαν μπουρίνια που προκάλεσαν ζημιές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ράχες Στυλίδας, όπου βάρκες αναποδογύρισαν ή βγήκαν στη στεριά, ενώ οι δυνατοί άνεμοι με την ισχυρή καταιγίδα “διέλυσαν” τις εγκαταστάσεις των καταστημάτων στην παραλία, αφού ο νοτιάς έβγαλε τη θάλασσα μέχρι το δρόμο που γέμισε με φερτές ύλες.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην ε.ο. Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής

Διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων τέθηκε σε ισχύ σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας-Συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η απαγόρευση αφορά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 19ο χιλιόμετρο έως το 28ο χιλιόμετρο λόγω της κατολίσθησης που σημειώθηκε στο 22ο χιλιόμετρο της οδού, στο ύψος του Πισοδερίου.

Εξαιρούνται τα οχήματα των εκχιονιστικών μηχανημάτων, οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καιρός: Βρέχει τώρα στην Αττική, πλημμύρες στην Πάτρα – Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

  02/11/2023

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η μίνι κακοκαιρία στη χώρα μας, με την Πάτρα να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από τις πλημμύρες.

 Έντονα καιρικά φαινόμενα, με καταιγίδες και ριπές ανέμων, πλήττουν αυτή την ώρα το κέντρο της Πάτρας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Καταγράφεται συσσώρευση υδάτων σε δρόμους, με την Πυροσβεστική, την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία να βρίσκονται σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας.

 
Όπως αναφέρει το tempo24, από την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την πόλη σε ποτάμια μετατράπηκαν για ακόμη μία φορά κεντρικοί δρόμοι της Πάτρας (Αγ. Ανδρέου, Όθωνος Αμαλίας) και ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου.

Στην οδό Σολωμού έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, με τους καταστηματάρχες να έχουν βγεί με τις σκούπες προκειμένου να εμποδίσουν τα νερά να μπουν μέσα στα μαγαζιά τους.


 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Εξαιτίας των φαινομένων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο 161ο χλμ (Ελαιώνας) στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ στην ίδια περιοχή στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Πατρών έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, στην περιοχή Μετόχι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων διενεργεργούνται εκτροπές κυκλοφορίας.Παράλληλα, με εντολή του διαχειριστή υποδομής, τα δρομολόγια 1330 & 1331 (Διακοπτό-Καλάβρυτα -Διακοπτό) ακυρώνονται, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Επίσης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και συγκέντρωσης υδάτων στη γραμμή, τα δρομολόγια 11306 & 11307 καταργούνται μερικώς στο τμήμα Πάτρα-Άγιος Ανδρέας.

 


Η εξέλιξη της κακοκαιρίας


Τοπικές βροχές και καταιγίδες είναι σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης λόγω του καιρικού συστήματος τύπου «Π», στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, με τους ανέμους να πνέουν από νότιες διευθύνσεις. Ωστόσο το Σάββατο αναμένεται από τα δυτικά το με πολλές καταιγίδες και αρκετό νερό.


Σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, πρόκειται για το πρώτο καιρικό σύστημα, μετά από ένα μήνα, που θα επηρεάσει μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής τις περισσότερες περιοχές της χώρας,  με εξαίρεση την Κρήτη.

Όπως είπε είναι ένα τυπικό φθινοπωρινό σύστημα που το συναντάμε συχνά κάθε χρόνο. Οι άνεμοι, νοτιάδες, θα πνέουν θυελλώδεις. Το σύστημα θα επηρεάσει τη δυτική Ελλάδα κυρίως, ενώ από το απόγευμα θα κινηθεί προς τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί με λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Ήπειρο.

Την Πέμπτη στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.


Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, οπότε στα κεντρικά ηπειρωτικά θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας.

Τις βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 22 με 23 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Κ. Πιερρακάκης: Άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Έρχεται το «ψηφιακό φροντιστήριο»


27-10-2023

Mιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «Το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει η ναυαρχίδα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση για να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις του. Δεν μπορεί όμως να εξακολουθούμε να διατηρούμε στη χώρα μια παγκόσμια ιδιαιτερότητα, ένα κρατικό μονοπώλιο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνέχισε λέγοντας: «Για το λόγο αυτό προχωράμε σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα έρθει άμεσα στη Βουλή, αφού πρώτα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο πριν το τέλος της χρονιάς, ώστε γρήγορα να κινηθούμε και να καταφέρουμε να αντλήσουμε από τις μεγάλες δυνατότητες που τόσα χρόνια δεν τις έχουμε εκμεταλλευτεί για διάφορους λόγους».

Για την ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία, το «ψηφιακό φροντιστήριο», ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο 2024 με δύο μαθήματα, τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά, με ορίζοντα για την πλήρη λειτουργία του σε όλη τη χώρα να τοποθετείται στον Σεπτέμβριο του 2024.

Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς διευκρίνισε πως το νέο σύστημα καταγραφής αναγκών και αντικειμενικών τοποθετήσεων είναι σε συνεχή διαμόρφωση, ώστε στις αρχές της σχολικής χρονιάς να αποτελεί μια νέα κατάκτηση για το χώρο και να μπορεί να απαντάει άμεσα και στις ανάγκες που δημιουργούνται.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να τις χαρακτηρίσει τηρώντας μια ουδέτερη στάση, χωρίς όμως να αποστεί από την ευκαιρία να τονίσει πως «οι ζαριές στην πολιτική δεν κάνουν πολύ καλό».

Ο κ. Πιερρακάκης ερμήνευσε το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ως «μια ακόμη εντολή της κοινωνίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για γκάζι και όχι φρένο, για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές παντού κι αυτό είναι που θα δει ο κόσμος σε όλα τα πεδία της πολιτικής και σίγουρα στην εκπαίδευση».


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


Αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία : Προσωπικός γιατρός με 30.000 καθαρά το χρόνο


20-10-2023

Στην αναμόρφωση του τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την πρόληψη στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας και την δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου με ένα ενιαίο δίκτυο όλων των μονάδων, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Έδωσε έμφαση στις αλλαγές που προωθούνται, ώστε να διευρυνθεί η δεξαμενή των γενικών γιατρών και παθολόγων και να επαναπατριστούν γιατροί. Θα δοθούν κίνητρα οι γιατροί να επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν. Ανακοίνωσε αλλαγές στον θεσμό της υπηρεσίας υπαίθρου και κίνητρα σε γιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.

Τα δύο βασικά προβλήματα της ΠΦΥ σήμερα είναι οικονομικής και επαγγελματικής φύσεως. Αυτά τα δύο έρχεται να λύσει η μεταρρύθμιση που επιχειρείται.

Ειδικότερα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού θα ενταχθούν οι γιατροί υπαίθρου, οι οποίοι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες κατά 1.270. Η εκπαίδευση αυτών που θα επιλέξουν την ΠΦΥ θα γίνεται σε πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ.

Μετά την υπηρεσία υπαίθρου σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην ΠΦΥ με καθαρά έσοδα 30.000 ευρώ. Μέσα στο 2024 θα ενταχθούν στο σύστημα 2.500 νέοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι. Ο στόχος των αλλαγών είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των γενικών γιατρών και παθολόγων, ώστε να υπάρχει το δυναμικό για την ΠΦΥ και κανένας πολίτης να μην μείνει ακάλυπτος.

Μίλησε για συνολική αναμόρφωση του συστήματος και για αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην ΠΦΥ. Το μοντέλο αλλάζει και ο προσωπικός γιατρός θα στηρίζεται στο έργο του από τον βοηθό συντονιστή, ο οποίος θα έχει την φροντίδα του εγγεγραμμένου πληθυσμού.

Στόχος, είπε, είναι η οργάνωση του δικτύου πρωτοβάθμιας Υγείας και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, που τους τελευταίους μήνες έχει ατονήσει εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών. Ξεκαθάρισε ότι στο σύστημα, πέρα από γενικούς γιατρούς και παθολόγους, δεν θα ενταχθούν άλλες ειδικότητες γιατρών.

Στόχος όλων των αλλαγών είναι η αύξηση του ποσοστού γιατρών ΠΦΥ και από το 6% παθολόγων και γενικών γιατρών που έχει η Ελλάδα σήμερα στο σύνολο των γιατρών να πλησιάσουμε το 26% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Στο Gov.gr Wallet το σήμα για είσοδο στον δακτύλιο της Αθήνας


18-10-20232

Διαθέσιμο μέσω του Gov.gr Wallet είναι από σήμερα το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτόν, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν γρήγορα και απλά το νέο ψηφιακό σήμα στο κινητό τους και να το επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους στον δακτύλιο.Το σήμα εκδίδεται εφόσον το όχημα ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

 • Ηλεκτρικό
 • εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
 • υβριδικό κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με τον Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle/NEDC), για οχήματα ταξινομημένα πριν το 2021 ή να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων – Worldwide Light Test Procedure/WLTP), για οχήματα ταξινομημένα από το 2021 και μετά. Οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6.

Οι πολίτες μπορούν να εγκαθιστούν την εφαρμογή Gov.gr Wallet μέσω του wallet.gov.gr.

Το σήμα δακτυλίου αποτελεί το πέμπτο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet. Ήδη είναι διαθέσιμα το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, το δίπλωμα οδήγησης, η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και η ψηφιακή κάρτα ανεργίας (ΔΥΠΑ).

Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 962.000 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, 832.000 διπλώματα οδήγησης και 23.000 κάρτες αναπηρίας και 63.000 κάρτες ανεργίας (ΔΥΠΑ).

Το σήμα εκδίδεται επίσης μέσω του gov.gr και συγκεκριμένα στο daktylios.gov.gr, συμπληρώνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα.

Το σήμα που εκδίδεται έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης, καθώς και την προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του gov.gr. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αποστείλουν ηλεκτρονικά, αλλά και να το εκτυπώσουν, ώστε να το επιδεικνύουν σε έντυπη μορφή.

Η επιβεβαίωση της γνησιότητας του αντιγράφου πραγματοποιείται απλά και γρήγορα, μέσω της εφαρμογής επαλήθευσης docs.gov.gr/validate, πληκτρολογώντας τον μοναδικό κωδικό επαλήθευσης του εγγράφου.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των οχημάτων αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ισχύς του δακτυλίου της Αθήνας καθορίζεται σε ετήσια βάση.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, η ισχύς ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου και λήγει στις 19 Ιουλίου 2024. Οι ημέρες και ώρες εφαρμογής είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00, Παρασκευή από 07.00 έως 15.00.


Μπακογιάννης: Δική μου η ευθύνη του αποτελέσματος – Ευχαριστώ όλους τους Αθηναίους


16-10-2023

Στην πρώτη δήλωση του μετά την παγίωση του εκογικού αποτελέσματος στον δήμο Αθηναίων προχώρησε ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

«Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χάρη Δούκα και του έδωσα τα συγχαρητήρια μου για τη μεγάλη του νίκη και ασφαλώς να τον διαβεβαιώσω ότι η ομάδα ου κι εγώ είμαστε στην απόλυτη διάθεση του για μία συγκροτημένη μετάβαση» ανέφερε ενώ ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

«Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα και του έδωσα τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη μεγάλη του νίκη. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον πολύ καλό, ουσιαστικό προεκλογικό μας αγώνα. Και ασφαλώς να τον διαβεβαιώσω πως και η ομάδα μου κι εγώ, είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του ώστε να οργανώσουμε μία συγκροτημένη και σοβαρή μετάβαση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη μου την ομάδα, τον συνδυασμό, τους συνεργάτες, τους εθελοντές, όλες και όλους που μάς υποστήριξαν. Έχουν κάνει έναν πραγματικά καταπληκτικό αγώνα. Η ευθύνη του αποτελέσματος ανήκει αποκλειστικά σε εμένα. Και κάτι ακόμα προς όλους τους Αθηναίους και όλες τις Αθηναίες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί μου δώσατε την ευκαιρία μιας ζωής και μου επιτρέψατε να σας υπηρετήσω. Φεύγω από το δημαρχείο όπως μπήκα, με το κεφάλι ψηλά. Ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ σε όλους».

Περιφέρεια Αττικής: Τελικά αποτελέσματα και έδρες


09-10-2023

Τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου συσχετισμού δυνάμεων στην Περιφέρειας Αττικής υπό τη διοίκηση της περιφερειακής παράταξης «Αττική Μπροστά» του Νίκου Χαρδαλιά έχουν ως εξής:

Με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση των 1.336.771 ψηφισάντων επί των 2.890.820 εγγεγραμμένων (ποσοστό συμμετοχής 46,24% με άκυρα 2,91% και λευκά 3,76%) στα 5.908 εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας τα ποσοστά της κάθε παράταξης με τις έδρες που τους αναλογούν είναι:

Χαρδαλιάς Νικόλαος «Αττική Μπροστά» 46,74 % και 51 έδρες.

Ιωακειμίδης Γεώργιος «Αττικός Κύκλος» 15,53 % και 12 έδρες.

Πρωτούλης Ιωάννης «Λαϊκή Συσπείρωση» 13,87 % και 10 έδρες.

Σγουρός Ιωάννης «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» 13,31% και 10 έδρες.

Καμπούρης Φίλιππος «Μάχη για την Αττική» 3,18% και 2 έδρες.

Εκτός Περιφεριακού Συμβουλίου καθώς δεν συγκέντρωσαν το μέτρο του 3% έμειναν ο Γιώργος Δημητρίου «Οικολογική Συμμαχία» με 2,90%, η Μαριάνα Τσίχλη «Ανυπότακτη Αττική» με 2,46 % και ο Κώστας Τουλγαρίδης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική με 2,02%.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις οι περιφερειακοί σύμβουλοι ανά Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίοι αναδείχθηκαν με τον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά και θα στελεχώσουν τη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας, είναι ως εξής:

Κεντρικός τομέας 13 έδρες:

Κεφαλογιάννη Χριστίνα, Βισκαδουράκης Αθανάσιος, Καπερνάρος Βασίλειος, Αγγελάκη Δήμητρα, Πάλλη-Γιαννακοπούλου Αλεξάνδρα, Σαργκάνης Νίκος, Σιάτρας Μπάμπης, Γώγος Χρήστος, Αλυμάρα Σοφία, Βλάχος Γεώργιος, Κουρή Μαρία, Ζώμπος Κωνσταντίνος, Κουτσογιαννόπουλος Θοδωρής.

Βόρειος Τομέας 8 έδρες:

Ασκητής Θάνος, Κεφαλογιάννη Λουκία, Πρεζεράκου Έρρικα, Χιωτάκης Νίκος, Γιακουμάτου Εβίνα, Μαρκουϊζος (Ιαβέρης) Κωνσταντίνος, Βάρσου Μαργαρίτα, Λεονάρδου Πολυτίμη.

Δυτικός τομέας 7 έδρες:

Λώλος Βασίλειος, Τουμαζάτου Μαριάννα, Αγγελοπούλου Μαρία Μαίρη, Κατσούλης Σάκης, Βαθιώτης Αθανάσιος, Αλεξανδράτος Μπάμπης.

Δυτική Αττική 7 έδρες:

Κοσμόπουλος Ελευθέριος, Βαρελάς Κλεάνθης, Πιπιλή Αικατερίνη, Κάμπολης Μπουραϊμης Δημήτριος, Αποστολίδης Αλέκος, Μαρούγκα Αιμιλία.

Νότιος Τομέας 7 έδρες:

Σφακιανάκης Μανώλης, Ζαμπίδης Μιχαήλ (Αϊρον Μαϊκ), Μιλλούση Βασιλική, Αργυράκη Μπέσσυ, Αδαμοπούλου Τζίνα, Σχορτσανίτης Σοφοκλής, Θεοδωρόπουλος Χρήστος.

Ανατολική Αττική 7 έδρες:

Καβαλλάρη Βίκυ,Κόκκαλης Βασίλειος, Αυγερινός Αθανάσιος, Κωνσταντέλλου Αθηνά, Δαμάσκος Δημήτριος, Βλάχου Γεωργία, Μπαϊρακτάρης Πολυχρόνης.

Πειραιώς 6 έδρες:

Αντωνάκου Σταυρούλα, Μανωλάκος Λεωνίδας, Παπαγεωργίου Νικόλαος, Βοϊδονικόλας Σταύρος, Μπαρμπαγιάννη-Αδαμοπούλου Ευγενία, Μελάς Σταύρος.

Νήσων 1 έδρα:

Βουτσινάς Ιωάννης.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Φίλης μετά τη συνάντηση με Κασσελάκη: Συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές


03-10-2023

Integer ac vehicula eros, sed dictum sapien. Donec dignissim porttitor ante, sit amet placerat dui. Donec mollis vel arcu et efficitur.

Τάιλερ Μακμπέθ: Ο άντρας που είναι πάντα στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη18-09-2023

Ο Στέφανος Κασσελάκης από χθες, είναι το φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το πέρας του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, που τον έφερε στην πρώτη θέση με ποσοστό 45% έναντι της Έφης Αχτσιόγλου, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 36%.

Ο Κασσελάκης ποτέ δεν έκρυψε την ταυτότητα του, και από τις πρώτες του δημόσιες εμφανίσεις, είχε στο πλευρό του, τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ. Ποιος είναι ο Τάιλερ όμως; Θα επιχειρήσουμε να συνθέσουμε το πορτρέτο του.

Καταρχάς ας δούμε το «Τότε» και το «Τώρα» του Τάιλερ, όπως φαίνεται από το Twitter και τα ευγενικά (#νοτ) σχόλια του μέσου Έλληνα τουιτερά.  

Ο επί τέσσερα χρόνια σύντροφός του Στέφανου Κασσελάκη, Τάιλερ Μακμπέθ, είναι νοσηλευτής και γνωρίστηκαν όταν ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 31 ετών. Η οικογένειά τους μετρά ακόμη ένα μέλος το σκύλο τους, τη Φάρλι.


Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει για το σύντροφό του: «Όταν βρίσκεις κάποιον με μεγάλη καρδιά και πηγαία καλοσύνη, προσπαθείς να τον αγαπάς όσο περισσότερο μπορείς! Τάιλερ: Η οικογένεια σου, η Φάρλι κι εγώ, σ’ αγαπάμε απεριόριστα. Γιατί η αγάπη κάνει την οικογένεια».

Ο Τάιλερ έχει σπουδάσει νοσηλευτική στο πανεπιστήμιο Σάμφορντ και έχει εργαστεί ως νοσοκόμος. Σε αναρτήσεις στο Facebook, μαθαίνουμε πως εργάστηκε σε μια από τις πιο πολυσύχναστες κλινικές νευρολογίας της Νέας Υόρκης, έχοντας αντιμετωπίσει ακραίο φόρτο δουλειάς την περίοδο της πανδημίας.

Σήμερα, βρίσκεται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, όχι μόνο μέσω των συσκέψεων με την επικοινωνιακή ομάδα στην οποία λαμβάνει μέρος, αλλά και στα γυρίσματα των βίντεο που επιμελείται ο γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Σούλης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Άποψη», ο Τάιλερ τις περισσότερες φορές επεμβαίνει και για τη μουσική, αλλά και για τη στάση του σώματος του Στέφανου.

Από τα εναπομείναντα tweets του (ο λογαριασμός του δείχνει ανενεργός από το 2014 και μετά), μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και ποιας εποχής τη μουσική προτιμάει.

 
Το μέλλον του Τάιλερ από εδώ και στο εξής, προβλέπεται τουλάχιστον σουρεαλιστικό, αν κρίνουμε από την προ ΣΥΡΙΖΑ ζωή του στο «Μεγάλο Μήλο» και το μίσος που εκφέρεται στο δημόσιο λόγο της χώρας μας για τα queer επώνυμα άτομα. Θα χρειαστεί έξτρα θάρρος στη φαρέτρα του.
Ζωγράφου: Συνελήφθη ο ένοπλος που ταμπουρώθηκε στο διαμέρισμά του και πυροβολούσε στον αέρα


14-09-2023

Συνελήφθη ο ηλικιωμένος που από χθες το βράδυ είχε ταμπουρωθεί στο διαμέρισμά του στου Ζωγράφου και πυροβολούσε στον αέρα, μετά από επιχείρηση της ΕΛΑΣ που εισέβαλε στο διαμέρισμά του.

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ είχαν αποκλείσει την περιοχή, ενώ στο σημείο βρισκόταν και διαπραγματευτής της Ελληνικής Αστυνομίας ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τον ηλικιωμένο να αφοπλιστεί και να βγει από το σπίτι του.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος, ο οποίος μένει μόνος και φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, άνοιξε πυρ με μια κυνηγετική καραμπίνα λίγο μετά τις 10 το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα πυροβολούσε σε έξαλλη κατάσταση.

Νωρίς το πρωί, οι ένοικοι της πολυκατοικίας επί της οδού Αγίας Λαύρας ειδοποίησαν την Αμεση Δράση.


 «Χθες το βράδυ άκουσα τρεις φορές πυροβολισμούς, αλλά μένω σε άλλη οδό και βγήκα έξω να δω τι γίνεται» δήλωσε κάτοικος. «Θεωρώντας ότι πρόκειται για κάποιο γλέντι παιδιών, δεν έδωσα σημασία» συμπλήρωσε.

Έρχονται ελλείψεις και ανατιμήσεις – Στις λάσπες περίπου το 5% του ΑΕΠ της χώρας


12-09-2023

Στις λάσπες «βυθίστηκε» περίπου το 5% του ΑΕΠ, ποσοστό  που συνεισφέρει ο θεσσαλικός κάμπος στην ελληνική οικονομία, καθώς χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών θάφτηκαν κάτω από τόνους νερού.

Η οικονομία της Θεσσαλίας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και ένα πλήθος επαγγελμάτων εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την αγροτική παραγωγή. Ο Θεσσαλικός κάμπος συνεισφέρει 8 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης, καθώς και μεγάλες βιομηχανίες.

Και ενώ ο θεσσαλικός κάμπος μετρά τις πληγές του, ο κίνδυνος  για σπιράλ ανατιμήσεων στην αγορά τρομάζει επιχειρηματίες και νοικοκυριά .

Τι δίνει ο θεσσαλικός κάμπος – Τι θα ακριβύνει λόγω εισαγωγών

52,8% βιομηχανικής ντομάτας

38% βαμβακιού

63% αχλάδια

43,5% μήλα

51,7% αμύγδαλα

47,5% κάστανα

26,3% καρύδια

22% καλaμπόκι

32% φακές

33% ρεθύθια

34% σκληρό σιτάρι

19,4% εγχώριου πρόβειου γάλακτος

13,7% εγχώριου αιγείου γάλακτος

18,5% βόειου κρέατος

19,7% βόειου γάλακτος

10% χοιρινού κρέατος

40% των μαλακών τυριών

25% των σκληρών τυριών

Απεγκλωβισμοί από αέρος στον Παλαμά Καρδίτσας – Μία απέραντη λίμνη ο νομός


08-09-2023

Δραματικές διασώσεις εκατοντάδων εγκλωβισμένων στη Θεσσαλία από στέγες, ταράτσες και πλημμυρισμένους δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, από νωρίς το πρωί σήμερα έως τις 11:00, έχουν γίνει 149 εναέριες διασώσεις ατόμων. Συγκεκριμένα, 93 έχουν γίνει από την Αεροπορία Στρατού και 56 από την Πυροσβεστική.

Οι κάτοικοι σε πολλά χωριά είναι χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ υπάρχει και άμεση ανάγκη για φάρμακα. Σε αρκετές περιπτώσεις στήθηκαν μέχρι και επιχειρήσεις με drones από την πυροσβεστική προκειμένου να αποσταλούν είδη πρώτης ανάγκης σε οικισμούς.

Στον Παλαμά Καρδίτσας, αυτή τη στιγμή επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και διασώζουν ανθρώπους πάνω από τις ταράτσες, σύμφωνα με δηλώσεις στον Αθήνα 9.84 του προέδρου της κοινότητας, Δημήτρη Τσιγαρδά, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για προμήθειες.

«Η κατάσταση είναι τραγική… Τρέμει το φιλοκάρδι μας για τις αρνητικές εξελίξεις». Με αυτά τα λόγια σχολίασε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου τα όσα συμβαίνουν στον νομό Καρδίτσας η Βασιλική Ζυγογιάννη, μέλος Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού, η οποία τόνισε ότι εκτός από την πόλη της Καρδίτσας, όλος ο νομός είναι μία απέραντη λίμνη.

«Οι προσπάθειες επικεντρώνονται αυτή την ώρα στο Δήμο Παλαμά. Είναι μεγάλη η έκταση, συνορεύει με τους Δήμους Λάρισας και Τρικάλων. Ο Ερυθρός Σταυρός της Καρδίτσας από την πρώτη ώρα είναι στο πεδίο. Επιχειρούμε σε τρία σημεία, παρέχουμε φαγητό, πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένα άτομα, επιχειρούμε στο σημείο συγκέντρωσης των διασωθέντων. Προσφέρουμε ό,τι μπορούμε σε ρουχισμό, διακομιδές σε νοσοκομείο. Οι περισσότεροι διασωθέντες έρχονται μούσκεμα, τρομοκρατημένοι. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που έχει συμβεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δύο τριμελείς ομάδες των ΟΥΚ αναχωρούν για τις πληγείσες περιοχές.
Με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν αιτήματος της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναχωρούν οδικώς δύο 3μελείς ομάδες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, με δύο πνευστά πλωτά τύπου Zodiac.

Επιπλέον, αναχωρεί και μία 8μελής ομάδα της Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων Πειραιά με κατάλληλο εξοπλισμό, προς τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας προκειμένου και εκείνη να συνδράμει στην μεγάλη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών.

Πολίτες στις πληγείσες περιοχές έχουν ανέβει ακόμα και σε ταράτσες προκειμένου να προστατευθούν καθώς το νερό έχει φτάσει τα 2 μέτρα. Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες για εγκλωβισμένους σε οχήματα.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική και οι πολίτες φωνάζουν απεγνωσμένα για βοήθεια.


-Γ. Οικονόμου: Θα είμαστε αμείλικτοι στις φασιστικές πρακτικές όσων παριστάνουν τον σερίφη


01-09-2023

«Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε ακραίες, απάνθρωπες και φασιστικές πρακτικές ατόμων που παριστάνουν τον παλικαρά ή τον σερίφη», τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα, σχετικά με τα θλιβερά φαινόμενα αιχμαλωσίας μεταναστών από αυτόκλητους σερίφηδες στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου μίλησε για απάνθρωπες συμπεριφορές ανθρώπων που εκφράζοντας τα κόμπλεξ τους προσπαθούν να κάνουν αντιποίηση αρχής,υποκαθιστώντας τη δράση της αστυνομίας.

«Για ακροδεξιούς πολιτοφύλακες που έχουν βρει στοργική αγκαλιά στο κόμμα Βελόπουλου και οι οποίοι φυλακίζουν παράνομα μετανάστες που αποκαλούν κομμάτια», έκανε λόγο η κ.Ακρίτα.τονίζοντας  ότι πρέπει να πέσει βαρύς ο πέλεκυς σε αυτούς τους ανθέλληνες- όπως τους χαρακτήρισε – που κάνουν κακό στην χώρα.

Μητσοτάκης: Περίπου βέβαιο ότι η πυρκαγιά στον Έβρο εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των μεταναστών


31-08-2023

Στη Βουλή εξελίσσεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για τις φωτιές, με την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Η συζήτηση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, για να υπογραμμίσει πως οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς λογοδοσία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου Διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα, τόνισε και αναφερόμενος στους εμπρησμούς είπε ότι είναι μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις.

 Όπως στον Έβρο, που είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά

 από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό ακόμη και για περιπτώσεις απλής αμέλειας σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαιτέρως ότι στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων»,υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει.Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο πρωθυπουργός

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός επεσήμανε:

«Όταν έχουμε αυτό το μέγεθος της καταστροφής εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι χειρισμοί δεν ήταν αντίστοιχοι των συνθηκών, οι οποίες όμως κάνουν τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα όλο και πιο άνιση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή για την ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τίποτα δεν είναι όπως το ξέρουμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές, καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται κάθε χρόνο περισσότερο και κάλεσε τα κόμματα να μην ισοπεδώνουν τους αγώνες των μαχητών της πρώτης γραμμής που άγρυπνοι σώζουν ζωες και περιουσίες και τους αξίζει ευγνωμοσύνη και όχι εύκολη κριτική.

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα όλοι είμαστε πληγωμένοι» είπε ο πρωθυπουργος και παραδέχθηκε ότι στο Δάσος της Δαδιάς συντελέστηκε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή καθώς στην περίμετρο του δάσους κάηκαν περισσότερα από 800.000 στρέμματα, τονίζοντας ότι δεν έχουν την ίδια αξία τα στρέμματα στον κάμπο που είναι θερισμένα με την απώλεια ενός μεγάλου δάσους που μπορεί να πάρει δεκαετίες για να αποκατασταθεί.

Στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης η πρώτη είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας όποιον διαφωνεί με αυτή την ιεράρχηση να το δηλώσει.. «Να μη μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό ήταν αυτονόητο.. η χρήση του 112 και οι οργανωμένες εκκενώσεις δεν ήταν αυτονόητο, διπλά στην μεγάλη θλίψη για τα στρέμματα που χάσαμε είμαστε περήφανοι για τους ανθρώπους που σώσαμε» είπε ο Κ. Μητσοτακης

Είχε προηγηθεί η τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στον Έβρο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας λόγω των πυρκαγιών. Το σχετικό αίτημα υπέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα

Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών στη Βουλή, εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικό η οποία τον ταλαιπωρεί, όπως έγινε γνωστό από το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Θανάση Παφίλη. 

Στην Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης – Αύριο στη Βουλή η συζήτηση για τις πυρκαγιές


30-08-2023

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των πυρκαγιών και την αναδιάρθρωση των πολιτικών πρόβλεψης και κατάσβεσης, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησαν με εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της βόρειας Ελλάδας, καθώς και με αρμόδιους για μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από κυβερνητικό κλιμάκιο, έφτασε στις 09:55 στο Διοικητήριο. όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης και η πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄και Β΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια των συναντήσεων θα παρουσιαστούν στοιχεία για την πρόοδο των έργων το διάστημα που μεσολάβησε από την περσινή ανάλογη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός θα ακούσει αιτήματα και προτάσεις από εκπροσώπους φορέων. Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε δηλώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

«Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Μακεδονίας σχετικά με τα μέτρα και τις πολιτικές που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανοίγει σήμερα στις 12:00 τον διάλογο με τους αρμόδιους φορείς για την προσαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της πρόληψης και της δασοπροστασίας.

Θα συμμετέχουν οι:

-Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός και Καθηγητής ενεργειακής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

-Κώστας Καρτάλης, πρώην βουλευτής και καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΕΚΠΑ

-Βασιλική Κοτρώνη , διευθύντρια ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

-Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

-Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος ΠΟΕΥΠΣ

-Νίκος Ηλιόπουλος, πυρομετεωρολόγος

-Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος πανελλήνιας ένωσης δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων

-Σταύρος Σαλαγιάννης, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας εθελοντικών οργανώσεων δασοπροστασίας

-Μενέλαος Γαρδικιώτης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ

– Απόλλων Κουνής, ταμίας ΠΟΕΟΔΠ

-Κων/νος  Ξηροκώστας, γενικός γραμματέας ΕΑΠΣ

-Νεοκλής Μπαρδάκης, αντιπρόεδρος πανελλήνιου σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών.

Μεταναστευτικό και πολιτική προστασία στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ


02-08-2023

Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και η επικαιροποίηση του προγράμματος πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ» βρέθηκαν στο επίκεντρο της τακτικής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

K. Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα της ΕΕ


31-07-2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι δυο χώρες συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό να διεκδικούν μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ που ήταν είναι και θα παραμείνουν οδηγός μας. «Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα μέλος της ΕΕ», σημείωσε και τόνισε ότι είναι εκτός ατζέντας κάθε διχοτομική σκέψη.

«Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό είτε σε επίπεδο ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών και στο επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών μας να διεκδικούμε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αυτές οι αποφάσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο οδηγός μας. Στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να παραμένει ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μια ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του. Για αυτό και είναι εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την συνάντησή τους.

«Είναι καιρός να ισχύσει σε ολόκληρο το νησί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο μόνος τρόπος, όπως είπες, είναι να ξεκινήσουν και πάλι υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών οι διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα κείμενο το οποίο για πρώτη φορά εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στηρίζοντας αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα» ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. «Αυτές οι δύο λέξεις θα αποτελέσουν τον οδηγό σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα αφελείς» είπε.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η συνεργασία των μεσογειακών χωρών θα είναι ολοένα και περισσότερο απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ευχαρίστησε την Κύπρο για την βοήθεια που προσέφερε στην Ελλάδα και τη δέσμευση να συμμετάσχει στην προσπάθεια αναδάσωσης της Ρόδου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσορίζοντας του πρωθυπουργό ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που κάηκαν στη Ρόδο. Επίσης αφού μίλησε για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση η οποία είχε στο επίκεντρο την έναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις και οι επιδιώξεις των δύο χωρών είναι κοινές.

«Όσο κι αν κάποιοι είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία “βλέπουν” για δικούς τους λόγους διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινοί, όπως και ο τρόπος και τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της ‘Αγκυρας για την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 11 στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου. Προηγήθηκε επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Φθάνοντας στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

Ακολούθως, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κατόπιν ο πρωθυπουργός υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, γράφοντας: «Στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον διαρκή αγώνα για την ελευθερία». Επίσης, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ομοίωμα του μεταγωγικού αεροσκάφους Νοράτλας που βρίσκεται στο σημείο.

Στα Φυλακισμένα Μνήματα, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, ενώ μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ξεναγήθηκε στην έκθεση βιβλίου του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή για τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.


Με πληροφορίες από το AΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη Τύπου στο υπ. Κλιματικής Κρίσης για τις πυρκαγιές 

  28-07-2023

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις δασικές πυρκαγιές παραχωρούν αυτή την ώρα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, o Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας.


Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ για τη στήριξη του εισοδήματος


26-07-2023

Στην Ολομέλεια, συζητείται σήμερα το σχέδιο νόμου για την στήριξη του εισοδήματος. Κατά τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δέσμη από ημίμετρα, που υποδύεται ότι αντιμετωπίζει την σοβούσα πληθωριστική κρίση, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.
Ωστόσο, έκανε γνωστό ότι επί της αρχής του νομοσχεδίου,το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει θετική ψήφο, συνεχίζοντας όμως να καταδικάζει την ουσία της ασκούμενης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Κατά της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, με τον εισηγητή του Πάρι Κουκουλόπουλο, να λέει ότι «και μόνο η συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια,αρκεί για να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο υλοποιείται σημαντικό μέρος, περίπου το 50%, των προγραμματικών οικονομικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης. Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του μικρού δημοσίου, μειώσεις φόρων και οικονομικές ενισχύσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους νέους. Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, εντός της τετραετίας 2024-2027, και επιπλέον 385 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, πέραν της επέκτασης κατά 375 εκατομμυρίων ευρώ των δανείων του Προγράμματος «Σπίτι μου».

Επιπλέον, με το παρόν νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την αξιολόγηση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, ρυθμίσεις για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μικτού κέρδους, επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» έως 31/12/2023 και εισάγεται προς ψήφιση συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες που σχετίζονται με ενισχύσεις και λοιπά οικονομικά μέτρα του νομοσχεδίου, τα οποία αφορούν το τρέχον έτος.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν την αναπροσαρμογή συντάξεων για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που υπάγονται ακόμη στην αρμοδιότητα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που υπάγονται στις διατάξεις των νόμων ν.1897/90 και ν.1977/91, δηλαδή θύματα τρομοκρατίας, παθόντες από βίαιο συμβάν, όσοι δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας, όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη, συνταξιούχοι λογοτέχνες και καλλιτέχνες, ανασφάλιστοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και επαναπατρισθέντες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, όσοι έχουν εξάμηνα πτητικά, καταδυτικά, δηλαδή αλεξιπτωτιστές, υποβρυχίων καταστροφείς και ναρκαλιευτές. Όπως ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, με τις συγκεκριμένες διατάξεις, αυξάνονται οι συντάξεις για 9.500 περίπου δικαιούχους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 01/01/2023 και οι λοιποί που είναι περίπου 1.680 συνταξιούχοι, θα λάβουν αναλογικές αυξήσεις με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους από το 2017. Η δαπάνη του μέτρου ανέρχεται για το τρέχον έτος στο ποσό των 54,7 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 49,1 είναι εφάπαξ δαπάνη που αφορά αναδρομική καταβολή συντάξεων και 5,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου για τα έτη από το 2024 και εφεξής.

Με το Γ’ μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται μισθολογικές ρυθμίσεις με τις οποίες χορηγούνται από 01/01/2024 αυξήσεις, μετά από 14 χρόνια, σε όλο το προσωπικό του δημοσίου τομέα, καθώς και επιπλέον αυτών, ειδικότερες αυξήσεις στα αναδρομικά από 7/10/2022 για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, σε συμμόρφωση με τη νομολογία του ΣΤΕ. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ προ φόρου και κρατήσεων μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά, και, όπως υπογραμμίζει το κυβερνητικό επιτελείο, αν συνυπολογιστούν ως επιπλέον αυξήσεις οι απαλλαγές που εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο του 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο.

Ειδικότερα,

– Αυξάνεται οριζόντια ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων, του ενιαίου και των ειδικών μισθολογίων, κατά 70 ευρώ μεικτά, για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Το μέτρο αφορά σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής του Σεπτεμβρίου του 2022, σε 663.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου. Η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 557 εκατομμύρια ευρώ.

– Αυξάνεται η οικογενειακή παροχή κατά 20 ευρώ για το πρώτο τέκνο και κατά 50 ευρώ για κάθε επόμενο, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. Το μέτρο αφορά 334.127 από τους 663.000 δημοσίους υπαλλήλους, το 50,3% δηλαδή και η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 155 εκατομμύρια ευρώ.

-Αυξάνεται κατά 30% το επίδομα θέσης ευθύνης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, τμήματος, υποδιεύθυνσης, διεύθυνσης, γενικής διεύθυνσης του προσωπικού που υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και των ένστολων ιατρών του ΕΣΥ, ερευνητών, εκπαιδευτικών και προϊσταμένων εκπαίδευσης. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 87 ευρώ για τους τμηματάρχες, 105 ευρώ για τους υποδιευθυντές, 135 ευρώ για τους διευθυντές και 300 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές. Το μέτρο αφορά 64.678 δημοσίους υπαλλήλους και η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 51,6 εκατομμύρια ευρώ.

-Αυξάνεται κατά 30%, από 100 σε 130 ευρώ, το επίδομα παραμεθορίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής. Το μέτρο αφορά 21.285 στελέχη και η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 7,7 εκατομμύρια ευρώ.

-Αναπροσαρμόζεται προς τα άνω, η προσαύξηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σε 70 ευρώ από 55 ευρώ, για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και σε 130 ευρώ από 115 ευρώ, για τους έγγαμους με τέκνα. Το μέτρο αφορά 112.000 περίπου στελέχη και η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 20,2 εκατομμύρια ευρώ.

-Αναπροσαρμόζεται αναδρομικά από 7/10/2022 το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, σε συμμόρφωση με τη νομολογία του ΣΤΕ, επιπλέον των ανωτέρω αυξήσεων στον βασικό μισθό και την οικογενειακή παροχή. Το μέτρο αφορά 12.500 ωφελούμενους και η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 40,5 εκατομμύρια ευρώ από 01/01/2024 και εφεξής. Ειδικότερα αυξάνεται στα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΥΠ των ΑΕΙ ο βασικός μισθός κατά 5%, χορηγείται επιπλέον ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης, από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα τη θέση Λέκτορα ή Καθηγητή ή Επίκουρου. Αυξάνεται ο βασικός μισθός διδακτικού προσωπικού άλλων φορέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, από 2,5% έως 4%, ανάλογα τη βαθμίδα του καθηγητή, και χορηγείται ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης από 100 ως 150 ευρώ. Αυξάνονται, αναλόγως και οι αποδοχές και για το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που απασχολείται στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό του Π.Δ 407.

– αυξάνεται για όλους όσους μετακινούνται με εντολή του δημοσίου για υπηρεσιακές ανάγκες, κατά 33%, η χιλιομετρική αποζημίωση και διαμορφώνεται σε 0,20 ευρώ από 0,15 ευρώ, καθώς και το ποσό που χορηγείται για δαπάνες διανυκτέρευσης. Η αύξηση για τις δαπάνες διανυκτέρευσης ανέρχεται σε 25% ως 33%, για διανυκτέρευση στο εσωτερικό, και σε 10%, για διανυκτέρευση στο εξωτερικό. Η ετήσια δαπάνη του μέτρου ανέρχεται από 01/01/2024 σε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Φορολογικές ελαφρύνσεις-μέτρα στήριξης

Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και άλλα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας.

Ειδικότερα,

-Αυξάνεται για εισοδήματα που αποκτώνται από 01/01/2024 και εξής, κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Η μείωση φόρου θα ανέρχεται σε 900 ευρώ για ένα εξαρτώμενο τέκνο από 810, σε 1.120 ευρώ για δυο τέκνα αντί για 900 που ισχύει σήμερα, σε 1.340 ευρώ για τρία τέκνα αντί για 1.120, σε 1.580 ευρώ για τα τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα αντί για 1.340 και πλέον προβλέπεται μείωση 1.780 για 5 εξαρτώμενα τέκνα και επιπλέον μείωση 220 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

– Χορηγείται μείωση ΕΝΦΙΑ, για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου, η οποία ορίζεται ως το κόστος ανακατασκευής του κτίσματος, χωρίς να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου. Το κόστος ανακατασκευής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους, τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά. Το μέτρο αφορά τον ENΦΙΑ ετών 2024, που θα δοθεί το 2024 για το 2023 και επομένων ετών και η δημοσιονομική επίπτωση εκτιμάται σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

– Παρατείνεται για τρεις ακόμα μήνες, έως και τον Οκτώβριο του 2023, η χορήγηση του market pass. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για την ενίσχυση παραμένουν τα ίδια, με τη διαφορά ότι λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2022, ενώ αίρεται το όριο των χιλίων ευρώ αγορών για οικογένειες με μεγάλο αριθμό άνω των έξι εξαρτώμενων τέκνων. Όσοι δικαιούχοι έχουν λάβει την ενίσχυση, δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση και εφόσον έλαβαν ενίσχυση σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, αυτή θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31/12/2023. Η δαπάνη του μέτρου εκτιμάται σε 251 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος.

– Θεσπίζεται μόνιμη οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ, η οποία θα χορηγείται σε νέους ηλικίας 18 και 19 ετών. Το youth pass παρέχεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Η ενίσχυση χορηγείται από το τρέχον έτος και η δαπάνη εκτιμάται σε 30 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος για περίπου 200.000 δικαιούχους.

– Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων επιδόματος ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, με ετήσιο κόστος περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσιονομικές ρυθμίσεις

Θεσπίζονται δημοσιονομικές ρυθμίσεις, όπως η αξιολόγηση του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, συμπληρωματικός προϋπολογισμός, έτους 2023, εισάγεται διαδικαστική ρύθμιση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, λόγω οργανωτικών αλλαγών των υπουργείων και ορίζεται ανώτατο όριο 3% ειδικά για φέτος, στην αναπροσαρμογή μισθωμάτων για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου. Επίσης, προβλέπεται επέκταση της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος των τόκων των Κρατικών Ομολόγων και των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και στα εγχώρια νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, πλην των πιστωτικών ιδρυμάτων, έτσι ώστε τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου να γίνουν πιο ελκυστικά.

Στήριξη οικογένειας

Με το νομοσχέδιο επεκτείνεται χρονικά η εφαρμογή της πρωτοβουλίας στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και ο έλεγχος επί των περιθωρίων κέρδους, μέχρι την 31/12/2023. Χορηγείται οικονομική ενίσχυση στα πλαίσια του κοινωνικού τουρισμού, σε όσους επιλέξουν ως τουριστικό προορισμό και για το έτος 2023, τις περιοχές της βόρειας Εύβοιας, το «Evia Pass».

Διπλασιάζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος «Σπίτι μου», με επιπλέον 375 εκατομμύρια, με τρόπο ώστε η συνολική χρηματοδότηση να ανέλθει σε 750 εκατομμύρια ευρώ.

Υπουργικό: Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες - Δεν υπάρχει μαγική άμυνα, παραμένουμε σε επιφυλακή
25-07-2023

Για συνθήκες πρωτοφανούς δοκιμασίας λόγω των πυρκαγιών και του πολυήμερου καύσωνα τόσο των πολιτών όσο και του κρατικού μηχανισμού μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ώρα. 

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ζούμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τόνισε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες, μαγικές συνταγές δεν υπάρουν, ενώ άπαντες παραμένουν σε επιφυλακή.

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του κ.Μητσοτάκη:


-Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη

συνεχιζόμενη μάχη με τις φωτιές

, σημειώνοντας ότι βιώνουμε ήδη τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης,

έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι

, είναι σημαντικό ότι

δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες

,

οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ήταν οργανωμένες και επιτυχημένες

,

στη Ρόδο

απομακρύνθηκαν σχεδόν 20.000 άνθρωποι

, θέλω να πω ευχαριστώ για τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής και τους εθελοντές που έδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση.

-Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι

οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες

, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή,

ελπίζω ότι μετά οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο

. Δεν υπάρχει μαγική άμυνα για την κλιματική αλλαγή,

η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες.

 Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Οι δράσεις πρόληψης θα αποτελέσουν το επίκεντρο του προγραμματισμού μας για την επόμενη στιγμή. Η κυβέρνηση δεν αμελεί τα υπόλοιπα καθήκοντά της.

Το πρώτο νομοσχέδιό μας αναμένεται να υπερψηφιστεί σήμερα

,

αφορά τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι πολίτες από τον τόπο διαμονής τους.

 Ακολουθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά και τις αυξήσεις στο δημόσιο, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες με παιδιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσική καταστροφή, την επέκταση του market pass και για τους επόμενους μήνες και δύο παρεμβάσεις που αφορούν τους νέους μας, το youth pass και τον διπλασιασμό του προγράμματος «Σπίτι μου» για νέα ζευγάρια για να αποκτήσουν κατοικία μέσα από ένα χαμηλότοκο δάνειο.

-Ξεχωριστή μνεία για τους

ελέγχους από το υπουργείο Ανάπτυξης

, επιβάλαμε σημαντικά πρόστιμα σε

επιχειρήσεις που εμφάνιζαν

παραπλανητικές εκπτώσεις

. Να ξέρουν όλοι ότι

θα είμαστε αμείλικτοι.

 Αντιμετωπίζουμε

παγκόσμια κρίση πληθωρισμού

. Να τονίσω ότι δίνουμε έμφαση στην προστασία των εργαζομένων, τα παιδιά που δουλεύουν ντελίβερι σε δύσκολες συνθήκες, αποδείξαμε ότι η παραβίαση των όρων προστασίας των εργαζομένων δεν είναι ανεκτή.

Προτεραιότητά μας είναι η υγεία.

 Η μερίδα του λέοντος στις προσλήψεις θα πάει στην υγεία.

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε:

Κ

αλημέρα σας, αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτή τη δεύτερη συνεδρίασή μας σκιάζει, δυστυχώς, η δοκιμασία του πρωτοφανούς καύσωνα και των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Είναι μία δοκιμασία σκληρή για τους πολίτες των πολλών περιοχών που πλήττονται, ιδίως της Ρόδου, είναι μία δοκιμασία προφανώς για το φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι μία μεγάλη δοκιμασία και για τον κρατικό μηχανισμό, που επί πολλές εβδομάδες μάχεται σε όλα τα μέτωπα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Όπως είπα και χθες στη Βουλή, σε μία -πιστεύω- διαφωτιστική συζήτηση για όποιον την παρακολούθησε, μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη, καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Και ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους. Η μορφολογία του εδάφους μας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη, οπότε έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Στην αναμέτρηση αυτή είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες και οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές, ειδικά στη Ρόδο, όπου διοργανώθηκε από την Πυροσβεστική, από την Αστυνομία, από το Λιμενικό μία εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών, αλλά κυρίως τουριστών.

Όλη αυτή η διαδικασία διεξήχθη με πολύ μεγάλη ασφάλεια, γι’ αυτό και πάλι θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων μας, την ευγνωμοσύνη μας για όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως τους εθελοντές μας οι οποίοι και στη Ρόδο επέδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση.

Ο Βασίλης Κικίλιας θα μας κάνει σε λίγο μία παρουσίαση, όχι τόσο της σημερινής εικόνας, αυτή είναι λίγο-πολύ γνωστή, αλλά κυρίως των σχεδιασμών μας για την πολιτική προστασία του αύριο, με τους σημαντικούς πόρους, τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε.

Όμως, να μείνω ακόμα μια φορά στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας σήμερα. Οι επόμενες μέρες, ειδικά σήμερα, αύριο, η Πέμπτη, θα είναι δύσκολες μέρες, μετά ελπίζω ότι οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο και γι’ αυτό και όλοι προφανώς παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή.

Να πω το προφανές, ότι απέναντι σε αυτό το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ειδικά θα έλεγα η Μεσόγειος, που είναι ένα hotspot για την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει μια μαγική άμυνα.    Αν υπήρχε προφανώς θα την είχαμε εφαρμόσει.

Αυτή η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με περισσότερες δυνάμεις αλλά μεγαλύτερη έμφαση ακόμα στη διαλειτουργικότητα, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, των αρμοδίων Υπουργείων. Αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι σε ένα βαθμό το έχουμε ήδη κατακτήσει, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Και φυσικά στις δράσεις πρόληψης, οι οποίες και θα αποτελέσουν και το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής. Όπως είπα, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέδειξε ότι ουσιαστικά αυτός είναι και ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος, αυτός, δηλαδή, τον οποίο ακολουθούμε.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση δεν αμελεί όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά της. Σήμερα αναμένουμε να υπερψηφίσουμε -και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, όπως εξάλλου απαιτεί το Σύνταγμα- το πρώτο νομοσχέδιό μας για το δικαίωμα -διευκόλυνση μάλλον, δεν είναι δικαίωμα, γιατί όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο έχει το δικαίωμα του να ψηφίζει- τη δυνατότητα, ουσιαστικά, να ψηφίζουν οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη εθνική, μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία λόγω των υπερβολικών κολλημάτων που αναγκαστικά ο προηγούμενος νόμος έθεσε, θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν στις εκλογές, χωρίς εμπόδια, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Η πρώτη δοκιμασία αυτού του νέου συστήματος, η πρώτη ευκαιρία, θα έλεγα, θα είναι στις επερχόμενες ευρωεκλογές και αυτό, φυσικά, απαιτεί και μια συστηματική προετοιμασία από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς εκτιμώ ότι θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των συμπολιτών μας οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.  Και φυσικά και μια εκστρατεία ενημέρωσης πια. Έχουμε μήνες μπροστά μας για να μπορέσουμε να οργανώσουμε αυτή την εκλογική διαδικασία άρτια.

Το δεύτερο νομοσχέδιό μας, που με το καλό ψηφίζεται αύριο, είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Έχουμε μιλήσει για το νομοσχέδιο αυτό. Είναι σημαντικό, νομίζω, ότι ουσιαστικά υλοποιούμε το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων με το πρώτο μας νομοσχέδιο.

Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που πάλι γίνονται με μια πολύ συγκεκριμένη λογική: οριζόντιες αυξήσεις για όλους, αλλά στοχευμένες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά. Και φυσικά, σημαντικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους στους οποίους έχουμε αναθέσει ιδιαίτερες ευθύνες και αρμοδιότητες μέσα από τις θέσεις ευθύνης τις οποίες υπηρετούν.

Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά. Νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Μόνιμη πια, οριστική απαλλαγή από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για 200.000 συμπολίτες μας οι οποίοι λάμβαναν το ΕΚΑΣ. Και βέβαια, να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στη συνέχιση της προσπάθειας αντιμετώπισης της ακρίβειας, την επέκταση του «Market Pass» και για τους επόμενους μήνες.

Και, βέβαια, δύο παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως τους νέους μας: για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παίρνουν 150 ευρώ, από το Σεπτέμβριο, με τη μορφή ενός μόνιμου «Youth Pass» για δράσεις πολιτισμού αλλά και ταξιδιών. Και τον διπλασιασμό, όπως έχουμε δεσμευτεί, του εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος «Σπίτι μου», με στόχο 20.000 νέοι και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν πια κατοικία μέσα από ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο θα εξυπηρετείται με μία δόση η οποία θα είναι αισθητά χαμηλότερη απ’ ό,τι θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν σπίτι με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Μία ξεχωριστή μνεία για τους ελέγχους τους οποίους κάνουμε -νομίζω αξίζει να την αναφέρουμε- από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Συνεχίζοντας τη δουλειά η οποία έχει γίνει μέσα από τη ΔΙΜΕΑ, που ήταν μια πολύ επιτυχημένη μεταρρύθμιση, επιβάλλαμε σημαντικά πρόστιμα, που ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο ευρώ, σε επιχειρήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που εμφάνιζαν παραπλανητικές εκπτώσεις.

Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες, αλλά και κυρίως οι επιχειρηματίες, ότι θα είμαστε αμείλικτοι σε οποιαδήποτε παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας. Δεν θα σπεκουλάρουν κάποιοι πάνω στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε σήμερα μία παγκόσμια κρίση πληθωρισμού. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη έχουμε νομοθετήσει το περιθώριο κέρδους, το οποίο παραμένει σταθερό.

Και βέβαια, να τονίσω και την πολύ μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε στην προστασία των εργαζόμενων. Το Υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας έχει αυτήν την εποχή πολλή δουλειά, ειδικά για την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης εργασίας τις ώρες του καύσωνα, τα παιδιά τα οποία δουλεύουν delivery σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αποδείξαμε, και να το γνωρίζουν αυτό και οι εργοδότες, ότι η παραβίαση των όρων προστασίας των εργαζομένων θα επισύρει πολύ υψηλά πρόστιμα.

Η Πολιτεία ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων και αυτός ο εντατικός έλεγχος της αγοράς από το Υπουργείο Εργασίας και από την Επιθεώρηση Εργασίας θα συνεχιστεί με επιμονή και με διάρκεια.

Το επόμενο θέμα μας θα είναι ο ετήσιος προγραμματισμός, η πρώτη συζήτηση την οποία θα κάνουμε για τον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 16.000. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι μια κατάκτηση για τη χώρα ότι ο προγραμματισμός αυτός γίνεται πια κεντρικά και οργανωμένα, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση από επιμέρους ανακοινώσεις που γίνονται από τα Υπουργεία.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε τονίσει ότι φέτος η προτεραιότητά μας θα είναι η Υγεία. Η μερίδα του λέοντος των προσλήψεων θα κατευθυνθεί προς τα εκεί -γιατροί, κυρίως νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ. Έχουμε ήδη κάνει κάποια σημαντικά πρώτα βήματα για τα οποία θα μας μιλήσει ο Υπουργός στη συνέχεια. Ενώ οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίου θα αντληθούν από τη δεξαμενή του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Και αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα, ο γραπτός διαγωνισμός, που θυμίζω ότι έγινε για πρώτη φορά φέτος το Μάρτιο με σημαντική συμμετοχή.

Κλείνω με δύο ακόμα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τη συνεδρίασή μας: επιλογές νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που θα τις εισηγηθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, νέος Πρόεδρος, νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Και τους στόχους όλων των πεδίων κυβερνητικής πολιτικής για το 2024, τους οποίους θα παρουσιάσει συνοπτικά ο Υπουργός Επικρατείας.


 

Πηγή: skai.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης: Live η ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων


24-07-2023

Είμαστε σε πόλεμο, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές που κατακαίνε σε όλη την Ελλάδα, από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο που καταργεί όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα είμαστε σε επιφυλακή και τις επόμενες εβδομάδες», κρούοντας το καμπανάκι για τις φωτιές, ενώ ο ίδιος δήλωσε ευγνώμων για τους Πυροσβέστες που βρίσκονται στα πύρινα «μέτωπα» και δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Επανέλαβε δε πως η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.
«Πολύτιμο το 112, έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πάντοτε θα είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή, πόσω μάλλον πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Μάθαμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει, αλλά να προχωρούμε συνεχώς σε νέες πρωτοβουλίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές. Τουλάχιστον παράδοξο κάποιοι να αμφισβητούν την ετοιμότητα του κράτους. Ευχαριστώ όλους για την ευθύνη και αλληλεγγύη τους, κάτι που αναγνώρισαν όλοι, και οι ίδιοι οι τουρίστες. Από όσα ζήσαμε αποδείχθηκε ο ηρωισμός των Ροδιτών. Όλη η Πολιτεία στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πρέπει να είμαστε όλοι σε μόνιμοι επιφυλακή. Τα λόγια μου είναι ειλικρινή και περιγράφουν την αλήθεια. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με αντίπαλο το μέτωπο της φωτιάς.

Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια. Ευγνωμονούμε την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία για την αυταπάρνησή τους», συμπλήρωσε.

«Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των επίμονων ανέμων τα δάση μας γίνονται ευκολότερα πηγές πυρκαγιών», επεσήμανε.

«Καρφιά» κατά ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων


Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έκανε αναφορά στον Νίκο Καζατζάκη λέγοντας πως όπως έλεγε, «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν». Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο, τόνισε.

«Αυτή την δυνατότητα εξεύρεσης συναινέσεων μακάρι να την βρούμε και για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής», είπε.

«Θα θυμάστε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα, όμως για να υπάρξει αυτό το δικαίωμα αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη φορά που προσπαθήσαμε, αλλά συναντήσαμε την άρνηση της αντιπολίτευσης», τόνισε.


newsit.gr

Κυρ. Μητσοτάκης : 250 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ως τις αρχές του 2024


21-07-2023

Στην πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξυ των οποίων και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, αλλά και σε άμεσες παρεμβάσεις όπως η παράδοση, ως τις αρχές του 2024, των πρώτων 250 καινούριων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων που θα δρομολογηθούν  σε γραμμές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο επισκέφθηκε νωρίτερα.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι μεγάλα έργα τα οποία έρχονται από το παρελθόν που αφορούν την ασφάλεια των τρένων μας θα ολοκληρωθούν, όπως είχαμε δεσμευθεί, εντός των επόμενων μηνών, “προκειμένου να κλείσει και αυτή η πληγή η οποία τόσο πολύ μας έχει πονέσει”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός δήλωσε:

“Πράγματι, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ένα απολύτως κρίσιμο υπουργείο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πατρίδας μας, αλλά ένα υπουργείο το οποίο, όπως είπατε κ. υπουργέ, προωθεί και ζητήματα κοινωνικής συνοχής, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τις μαζικές μεταφορές -ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε συμφωνήσει από κοινού ότι θέλουμε να το προτεραιοποιήσουμε ως προς τις δράσεις τις οποίες δρομολογούμε τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Δεν μιλάμε, λοιπόν, μόνο για την υλοποίηση, την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως οι εναπομείναντες μεγάλοι οδικοί άξονες: το Πάτρα-Πύργος το οποίο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, τον Ε65 ο οποίος κι αυτός αναμένεται, το νότιο τμήμα του, να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

 Φυσικά ο εμβληματικός Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, όπου η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου έκανε μία πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα εναπόκειται στη νέα ηγεσία να ”τρέξει”, ουσιαστικά, το έργο. Αλλά φυσικά και υποδομές που έχουν να κάνουν με τις μαζικές μεταφορές: το Μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο, όπως είπαμε, θα λειτουργήσει εντός του 2024, η νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιείται στη χώρα, ένα μεγάλο ανοιχτό εργοτάξιο στην Αθήνα, το οποίο όμως, όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει πλήρως τον χάρτη των μεταφορών στην πρωτεύουσα. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στις άμεσες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε στα λεωφορεία μας. 

Εκεί πιστεύουμε ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχουμε απτά αποτελέσματα να δείξουμε, με τα πρώτα καινούρια 250 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία να παραδίδονται και να δρομολογούνται σε γραμμές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε πρώτη φάση αντικαθιστώντας παλαιότερα λεωφορεία. Νομίζω ότι οι πολίτες αμέσως θα εκτιμήσουν τη διαφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. Και, βέβαια, η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, της ηλεκτροκίνησης, μιας μετακίνησης πιο φιλικής προς το περιβάλλον, είναι μία δράση όπου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μπορούμε να κάνουμε στον τομέα αυτόν πολύ σημαντικά πράγματα”

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στην ασφάλεια των μετακινήσεων, επισημαίνοντας:

“Μεγάλα έργα τα οποία έρχονται από το παρελθόν που αφορούν την ασφάλεια των τρένων μας θα ολοκληρωθούν, όπως είχαμε δεσμευθεί, εντός των επόμενων μηνών, προκειμένου να κλείσει και αυτή η πληγή η οποία τόσο πολύ μας έχει πονέσει.

 Και, βέβαια, η ανάγκη να επενδύσουμε στον σιδηρόδρομο του μέλλοντος, έχοντας μία αίσθηση της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της χώρας, πάντα με έμφαση στη βασική μας γραμμή: από την Πάτρα στην Αθήνα και από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τα σύνορα”.

Κυρ. Μητσοτάκης στο ΥΠΕΣ: Άμεσα οι 10.000 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας


13-07-2023

Η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί έναν κεντρικό στόχο της νέας μας διακυβέρνησης και θα έρθει να χτίσει πάνω στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες υλοποιήσαμε την προηγούμενη τετραετία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από του υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο βρέθηκε πριν από λίγο στο πλαίσιο του κύκλου επισκέψεων σε υπουργεία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι πάντα έχουν στο επίκεντρό τους την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος, ενώ προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει η παρουσίαση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων και διαβεβαίωσε ότι “οι βασικές μας δεσμεύσεις, με πρώτη και σημαντικότερη την πρόσληψη 10.000 νέων εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας, ισχύει στο ακέραιο και θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα”.

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως κεντρική προτεραιότητα την υλοποίηση της νέας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που δεν είναι τίποτα άλλο- όπως είπε- από το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους στην κεντρική και στην αποκεντρωμένη του μορφή, των περιφερειών και των δήμων.


Επισήμανε επίσης την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων λέγοντας ότι “πρέπει να γνωρίζουν ότι αξιολογούνται πρωτίστως για να επιβραβεύσουμε τη δουλειά την οποία κάνουν” και γι’ αυτό- πρόσθεσε- “επιμένω πολύ σε καινοτόμες ιδέες τις οποίες έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε, όπως τα πριμ παραγωγικότητας και η σύνδεση του μετρήσιμου αποτελέσματος με την αντάμειψη είτε του ίδιου του υπαλλήλου, είτε της ομάδος η οποία πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους που θα τεθούν από την πολιτική ηγεσία”.

Τέλος υπογράμμισε ως συμβολικό αλλά και πολύ ουσιαστικό το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε, ως νέα Βουλή, αφορά την άρση όλων των περιορισμών και τη δυνατότητα των συμπολιτών μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές.

Με δεδομένο πως για την ψήφισή του χρειάζονται 200 βουλευτές, εξέφρασε την πίστη ότι “θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία, διότι θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους”, όπως είπε.

Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα.


Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους – Τέθηκε το πλαίσιο για τη συνέχεια12-07-2023

Πάνω από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν η οποία ολοκληρώθηκε στις 13.05, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε μία ειλικρινή συζήτηση σε θετικό κλίμα και τέθηκε το πλαίσιο για τη συνέχεια, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να γίνουν μετά τις 14.30
Nωρίτερα o πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν ενώ θα έχει επαφή με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς στην διάρκεια της συνεδρίασης της συνόδου λόγω της διάρκειας της συνάντησης με Ερντογάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφκι με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για την εμβάθυνση τους.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο – Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα


07-07-2023

Περαιτέρω αποκλιμάκωση σημείωσε τον Ιούνιο εφέτος ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, καθώς αυξήθηκε 1,8% από 2,8% τον Μάιο και έναντι αύξησης 12,1% τον Ιούνιο πέρυσι. Αποκλιμάκωση, η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μεγάλη πτώση των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο καθώς ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής αυξήθηκε 12,2%.

Νέες ανατιμήσεις καταγράφηκαν και σε ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. ένδυση- υπόδηση, είδη νοικοκυριού, αυτοκίνητα- μοτοσυκλέτες κ.λπ.), οφειλόμενες κατά κύριο λόγο στον «πληθωρισμό απληστίας», όπως τον χαρακτηρίζουν στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ειδικότερα, σε ένα έτος υπήρξαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (9,5%), Κρέατα- γενικά (11,4%), Ψάρια- γενικά (6,7%), Γαλακτοκομικά και αυγά (15,3%), Έλαια και λίπη (14,2%), Φρούτα- γενικά (10,3%), Λαχανικά- γενικά (14,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (10,9%), Λοιπά τρόφιμα (15,6%), Καφέ- κακάο- τσάι (10,5%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (13,2%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (8,1%). Αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν επίσης σε: Ένδυση και υπόδηση (5,9%), Ενοίκια κατοικιών (4,5%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (4,5%), Υπηρεσίες κοινοχρήστων (2,1%), Υγραέριο (11,2%), Στερεά καύσιμα (27,9%), Έπιπλα και διακοσμητικά είδη (4,7%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (5,1%), Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (6,9%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (9,3%), Οικιακές υπηρεσίες (7,9%), Φαρμακευτικά προϊόντα (18,8%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (1,5%), Αυτοκίνητα καινούργια (4,3%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (9%), Μοτοποδήλατα- μοτοσυκλέτες (6,6%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (11,5%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (5%), Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (2,5%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (7%), Κινηματογράφοι- θέατρα (10,9%), Πακέτο διακοπών (6,4%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (2,6%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2,7%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (7,1%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (4,8%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4,5%), ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (5,4%), ‘Αλλα προσωπικά είδη (5,5%), Ασφάλιστρα υγείας (5,7%) και Ασφάλιστρα οχημάτων (2,1%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (54,7%), Ηλεκτρισμό (21,7%), Καύσιμα και λιπαντικά (21,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,7%) και Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (0,8%).

Ενώ, μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου, νέες ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Χοιρινό (1,5%), Ψάρια νωπά (5,4%), Τυριά (0,8%), Φρούτα νωπά (28,8%), Πατάτες (4,6%), Ένδυση και υπόδηση (3,4%), Ενοίκια κατοικιών (0,4%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (2,5%), Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (1,7%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (5,4%), Κινηματογράφους- θέατρα (5%) και Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,3%).

Αντίθετα, οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά σε: Ηλεκτρισμό (2,5%), Φυσικό αέριο (16,8%), Αλλαντικά (3%), Γάλα νωπό πλήρες (2,2%), ‘Αλλα βρώσιμα έλαια (4,8%), Λαχανικά νωπά (1,7%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,4%) και ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,6%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*12,2% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

*3,4% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

*5,9% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*7,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

*7,7% στην ομάδα «», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

*3,6% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, πακέτο διακοπών.

*2,2% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*6,3% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

*4,2% στην ομάδα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

*11,7% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.

*7,6% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών

με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα- μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς.

*2,7% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου εφέτος, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε τον Ιούνιο εφέτος 2,8%, έναντι αύξησης 11,6% ένα έτος πριν. Σε μηνιαία σύγκριση, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,9%, έναντι αύξησης 2,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Μ. Βορίδης: Τα δυο πρώτα νομοσχέδια θα αφορούν στην ψηφιοποίηση της επικοινωνίας με το Δημόσιο


27-06-2023

Πιο εύκολη, περισσότερο ψηφιακή, θα επιδιώξει να κάνει η κυβέρνηση την επικοινωνία του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση -και αυτό θα είναι μέσα στα δύο πρώτα νομοσχέδια, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την πολιτική αντιπαράθεση, όπως κρίνεται η κυβέρνηση, κρίνονται και οι αντιπολιτεύσεις, τόνισε σε άλλη συνέντευξη. Κληθείς δε, να σχολιάσει τον προβληματισμό συνταγματολόγων για το νεοπαγές κόμμα «Σπαρτιάτες», απάντησε πως «είναι κάτι που λαμβάνεται υπ’ όψιν».

Ξεκινώντας από τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης είναι «ουσιαστικά αυτό που λέμε, “επιτελικό 2” και το οποίο στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ορισμένες σημειακές βελτιωτικές παρεμβάσεις στο “επιτελικό 1”. Μερικά πράγματα που είδαμε ότι πρέπει να βελτιωθούν στη λειτουργία του, αλλά είναι σημειακές, πολύ συγκεκριμένες».

Το δεύτερο νομοσχέδιο, συμπλήρωσε, είναι ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας. «Αυτό είναι ένα νομοθέτημα, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, ήταν έτοιμο και είναι πάρα πολύ ωραίο. Είναι ο τρόπος με τον οποίον επικοινωνεί ο πολίτης με τη δημόσια διοίκηση. Το κάνουμε πιο εύκολο, το κάνουμε πιο ψηφιακό και ενσωματώνουμε πολλά πράγματα που έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέση με τα ζητήματα αυτά», έκανε γνωστό ο Μ. Βορίδης και συνέχισε με ένα επιπλέον θέμα, αυτό της επιλογής προϊσταμένων στον δημόσιο τομέα. Εντός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, λοιπόν, «ελπίζουμε να έχουμε ολοκληρώσει – κρατώ μια επιφύλαξη – διατάξεις για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Είναι ένα κεφάλαιο του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, πολύ κρίσιμο για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η επιλογή των προϊσταμένων». Κατ’ ουσίαν, όπως εξήγησε στη συνέχεια, «αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο είχαμε την επικράτηση των τυπικών κριτηρίων. Θέλουμε να δούμε έναν τρόπο να εισαχθούν ουσιαστικά κριτήρια της αξιολόγησης».

Σε άλλη του τηλεοπτική συνέντευξη, σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αναλύοντας τα καθήκοντα τα οποία θα του αναθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως η εκπροσώπηση του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο είναι μεταξύ αυτών, όπως και η ενοποίηση του νομοθετικού έργου. Ή, με τα λόγια του υπουργού Επικρατείας, ο ενδοκυβερνητικός διάλογος που προηγείται της κατάθεσης των νομοσχεδίων.

‘Αλλωστε, «αγαπώ, σέβομαι και τιμώ το Κοινοβούλιο, τιμώ την κοινοβουλευτική διαδικασία. Έχω ζήσει πάρα πολλές ώρες της ζωής μου μέσα στο Κοινοβούλιο και, επομένως, εκείνο που περιμένω και προσδοκώ, είναι ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, και την εποικοδομητική κριτική των κομμάτων», ανέφερε σε επόμενο σημείο της συνέντευξης. Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «η στάση, προφανώς, του καθενός είναι κάτι που θα αξιολογηθεί από τους πολίτες. Γιατί, όπως απέδειξαν οι τελευταίες εκλογές, είναι σαφές ότι δεν κρίνεται μόνο η κυβέρνηση, κρίνονται και οι αντιπολιτεύσεις, το είδος τους, το ύφος τους, ο τρόπος και ο τόνος με τον οποίο ασκείται η αντιπολίτευση, αν παρουσιάζει αναλυτικές προτάσεις ή αν απλώς έχει ένα μηδενιστικό και καταγγελτικό λόγο».

Συμπερασματικώς, «είναι πολλά τα πράγματα τα οποία θα δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο κάθε ένας και η κάθε μία θα κριθεί, μιλώ για τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και για τους συναδέλφους στη Βουλή. Θεωρώ και ελπίζω ότι όλη αυτή η κοινοβουλευτική διεργασία θα αποβεί καρπερή, γόνιμη, δημιουργική. Και – γιατί όχι; – αν υπάρχουν ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις που προέρχονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης, γιατί να μην τις αγκαλιάσουμε; […] η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε συνηθίσει αυτό», παρατήρησε κλείνοντας τη συγκεκριμένη απάντησή του.

Μιλώντας, εν συνεχεία, για τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων, υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία αύξησε τα ποσοστά της από τις εκλογές του 2019 και είναι κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ιστορικά παρά μία φορά στη Μεταπολίτευση». Σύμφωνα με την προσέγγισή του δε, εκείνο που συμβάλλει στο «θρυμματισμένο και κατακερματισμένο τοπίο στην αντιπολίτευση» είναι «στην πραγματικότητα η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο ποσοστό που αναδιανέμεται είναι από το 32% στο 17%. Είναι αυτές οι 15 μονάδες, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019».

Ταυτοχρόνως, πάντως, απέδωσε στην αποχή την απώλεια ψήφων σε απόλυτες τιμές που είχαν όλα τα κόμματα. Και, προσέθεσε, η αποχή έχει να κάνει «με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των δεύτερων εκλογών. Ένα μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας δεν βρίσκει πια ενδιαφέρουσα και ανταγωνιστική την εκλογή. Θεωρεί ότι έχουν κριθεί τα πράγματα, έχει κριθεί η πρωτιά. Ή, σε τελευταία ανάλυση, δεν έχει καν ενδιαφέρον να έλθει να ψηφίσει, αν είναι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ». Το ίδιο, σε κάποιο βαθμό, ισχύει και για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, αναγνώρισε επίσης, συμπεραίνοντας πως «αυτό μας οδηγεί στην αποχή, η οποία, σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενη».

Σε ό,τι αφορά το κόμμα των «Σπαρτιατών», τόνισε πως σε νομικό επίπεδο «δεν υπήρξε καμία αδυναμία, αντιθέτως εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα που είχε το ελληνικό Κοινοβούλιο να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία […] έγινε ένας εξαντλητικός διάλογος για τις νομικές δυνατότητες που υπήρχαν. Από πλευράς διατάξεων οι νομικές διατυπώσεις και νομικές προβλέψεις εξάντλησαν κάθε συνταγματική δυνατότητα. Και, όπως είχα προβλέψει, κρίθηκαν συνταγματικές. Η διάταξη αυτή, η οποία στόχευε στο να μην επιτρέψει σε καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση (σς να συμμετάσχουν στις εκλογές), όχι (σς να τους κρίνει) ανάλογα με το ιδεολογικό, προγραμματικό περιεχόμενο […] Ο Κασιδιάρης δεν έχει συμμετάσχει στις εκλογές, η διάταξη έχει δουλέψει», επεσήμανε κλείνοντας.

Κληθείς, όμως, να σχολιάσει όσα προηγήθηκαν των εκλογών, με αποκορύφωμα τη δήλωση του προέδρου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε, αρχικώς, την απάντηση, «όλα αυτά έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας και είναι προς αξιολόγηση».

Και σε επόμενο ερώτημα για τις απόψεις συνταγματολόγων, που βλέπουν περιθώρια να κινηθούν διαδικασίες κατά του συγκεκριμένου κόμματος, δήλωσε: «Δεν είναι κάτι στο οποίο θα υπεισέλθω στην παρούσα φάση […] είναι μια συζήτηση, καταλαβαίνω τον προβληματισμό, είναι κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο […] τον ακούω τον προβληματισμό, είναι κάτι που λαμβάνεται υπ’ όψιν».


Πηγή:΅ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Μητσοτάκης παρέλαβε από την ΠτΔ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης


26-06-2023

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέλαβε ο νικητής των χθεσινών εκλογών, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:10 η ώρα . Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

“Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη που εναποθέτει ο ελληνικός λαός στους ώμους μου … θα προχωρήσω στον σχηματισμό κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος” δήλωσε ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου .

Τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, επέδωσε λίγο πριν τις 09:30 το πρωί, στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού. Ακολούθως ο κος Τασούλας επισκέφθηκε την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και επέδωσε με τη σειρά του την σύνθεση της νέας Βουλής με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα.

Τασούλας : Η νέα Βουλή γεννά πολλές προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρο

Νομίζω ότι η νέα Βουλή γεννά πολλές προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρό της, θα τα ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι το καλύτερο για τον τόπο» είπε η ΠτΔ παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα από τον Κώστα Τασούλα.

Παραδίδοντας τον φάκελο ο κ. Τασούλας είπε: «Ολοκληρώθηκαν με άψογο τρόπο και αυτές οι εκλογές. Συνεχάρην την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, την κ. Σπανού, για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους, που έδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχουμε ενσωμάτωση 99,6%, οπότε το αποτέλεσμα είναι σαφές. Αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή «δεδηλωμένη» και με βάση τις συνταγματικές υποχρεώσεις μου σας παραδίδω την σύνθεση της νέας Βουλής για να προχωρησετε κι εσείς στις δικές σας συνταγματικές αρμοδιότητές».

«Σας ευχαριστώ κ. πρόεδρε. Θα καλέσω σε μια ώρα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα. Νομίζω ότι η νέα Βουλή γεννά πολλές προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρο, θα τα ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι το καλύτερο για τον τόπο» απάντησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αναμένεται το μεσημέρι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και αυριο η ορκωμοσία της

Με το παραπάνω τυπικό ξεκινά η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση, αργότερα σήμερα, η ορκομωσία της την Τετάρτη. Η ορκωμοσία της νέας Βουλής θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, με τελικό σταθμό την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού παρέλαβε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 40,56% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,83% και 47 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,86% και 32 έδρες

ΚΚΕ: 7,68% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,68% και 13 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,45% και 12 έδρες

Νίκη: 3,70% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες

ΜέΡΑ25: 2,43%

Χαμένοι και κερδισμένοι της ΝΔ σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου

Ανακατατάξεις στους βουλευτές που εκλέγονται στη Βουλή με το κόμμα ης ΝΔ παρατηρείται σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες. Το κόμμα με ποσοστό 40,45% καταλαμβάνει 158 έδρες, 12 περισσότερες σε σχέση με την εκλογική διαδικασία του Μαΐου, ωστόσο σε εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης χάνει έδρες με αποτέλεσμα υποψήφιοι που εκλέχθηκαν τον Μάιο να μην επανεκλέγονται.

Από δύο έδρες χάνει το κόμμα στον Νότιο (9 από 11) και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (7 από 9) και στην Ανατολική Αττική (5 από 7). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός Βουλής ο Τάσος Γαϊτάνης και η Ιωάννα Γκελεστάθη από τον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, καθώς και η Βάσω Κόλλια και η Αικατερίνη Κατσανδρή από την Ανατολική Αττική.

Από έναν βουλευτή λιγότερο (8 από 9) εκλέγει σε Α’ Θεσσαλονίκης (εκτός ο Δημήτρης Βενιέρης – Βελόπουλος, αδελφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης), στη Β’ Θεσσαλονίκης (3 από 4 – εκτός ο Σάββας Αναστασιάδης), στην Α’ Αθηνών (6 από 7 – εκτός η Φωτεινή Πιπιλή), και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (4 από 5 εκτός η Μαρία Συρεγγέλα).

Αντίθετα, η ΝΔ κερδίζει δύο επιπλέον έδρες στις Σέρρες (4 από 2 – εκλέγονται οι Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης), στα Ιωάννινα (3 από 1 – εκλέγονται οι Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφαλά, Γιώργος Αμυράς), καθώς και σε Τρίκαλα και Φθιώτιδα (3 από 1) με συνέπεια να εκλέγονται οι Αθανάσιος Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, καθώς και οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς αντίστοιχα. Δύο επιπλέον βουλευτές εκλέγει η ΝΔ και στην Ημαθία (4 από 2) με ευνοημένους τους Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη καθώς και σε Καρδίτσα (4 από 2 – εκλέγονται οι Ασημινα Σκόνδρα και Τέλης Σπανιάς) και Μεσσηνία (4 από 2 – εκλέγονται οι Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς).

Τέσσερις βουλευτές από τρεις σε σχέση με τον Μάιο εκλέγονται στη Β’ Πειραιώς με την επιπλέον έδρα να κερδίζει ο Γιάννης Τραγάκης, στα Δωδεκάνησα (Νικόλαος – Βασίλειος Υψηλάντης), στην Καβάλα (Αγγελική Δεληκάρη), στις Κυκλάδες (Μιχάλης Καφούρος),

Τελος, τρεις βουλευτές από δύο εκλέγει στη Δυτική Αττική (Ευάγγελος Λιάκος), στον Έβρο (Σταύρος Κελέτσης), και στα Χανιά (Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης).

Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες το κόμμα διατήρησε την κοινοβουλευτική του δύναμη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου αναφορικά με τους υποψηφίους που εκλέγονται στη νέα Βουλή.

Χαμένοι και κερδισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου

Με μειωμένη δύναμη κατά 24 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Επικράτεια, με ποσοστό 17,84% και 47 έδρες έναντι του 20,07% και 71 έδρες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, με συνέπεια σημαντικά στελέχη του κόμματος να μένουν εκτός Βουλής.

Στο 96,38% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων η εικόνα των εδρών έχει ως εξής:

Συγκεκριμένα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης χάνει από μια έδρα, εκτός από την Α’ Πειραιά όπου διατηρεί τη δύναμη της 1 έδρας.

Ειδικότερα στην Α’ Αθηνών από τις τρεις έδρες χάνεται η μία έδρα και μένει εκτός ο Νίκος Βούτσης. Στον Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών από τις 3 έδρες χάνει τη μία η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στον Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών πάλι από τις 3 έδρες χάνει μία έδρα και μένει εκτός η Ρένα Δούρου εάν επιλέξει αυτήν ως περιφέρεια εκλογής του ο Αλέξης Τσίπρας. Στον Β3 Νότιο Τομέα από τις 4 έδρες χάνεται η μία αυτή του Γιάννη Μουζάλα. Στην Α’ Πειραιώς διατηρείται η μια έδρα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα και δεύτερο τον Θ. Δρίτσα. Στην Β’ Πειραιώς από τις δύο χάνει τη μία, αυτή του Γιάννη Ραγκούση. Στην Ανατολική Αττική από τις δύο χάνει τη μία και μένει εκτός ο Χρήστος Σπίρτζης. Στη Δυτική Αττική την 1 έδρα χάνει τελικά ο Γιώργος Τσίπρας.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης από τις 4 έδρες την έδρα χάνει ο Γιάννης Αμανατίδης και στην Β’ Θεσσαλονίκης μένει με μία έδρα και μένει εκτός η Δώρα Αυγέρη.

Στην Αιτωλοακαρνανία από τις δύο έδρες την μία χάνει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.

Στην Αχαΐα από τις 3 έδρες χάνεται μια αυτή του Γιώργου Κυριακόπουλου.

Στα Δωδεκάνησα τη μια έδρα χάνει η Χρύσα Καραγιάννη.

Στον Έβρο επίσης την 1 χάνει ο Μενέλαος Μαλτέζος.

Στο Ηράκλειο από τις 2 την χάνει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Στα Ιωάννινα από τις 2 έδρες την μια χάνει ο Γιάννης Στέφος.

Στην Καβάλα την μια χάνει η Τάνια Ελευθεριάδου.

Στην Καρδίτσα επίσης την μια χάνει ο Νίκος Μηχαλάκης.

Στη Λάρισα από τις 2 την χάνει ο Γιάννης Καριπίδης.

Στη Λέσβο την μια έδρα χάνει τελικά Γιάννης Μπουρνούς.

Στην Πιερία την μια χάνει ο Σάκης Γκούνας.

Στις Σέρρες την μια έδρα χάνει ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής.

Χαμένοι και κερδισμένοι σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου

Η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ κατά εννέα έδρες (32 από 41) σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, οδηγεί εκτός Βουλής ισάριθμους υποψηφίους του κόμματος.

Συγκεκριμένα δεν επανεκλέχθηκαν ο Δημήτρης Διαμαντίδης από τη Β’ Πειραιώς, ο Αθανάσιος Γλαβίνας από τη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου από την Καρδίτσα, η Αικατερίνη Ταγαρά από την Κορινθία, ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος από τη Μεσσηνία, η Ραχήλ Αλεξανδρίδου από την Πέλλα, ο Μιχάλης Τζελέπης από τις Σέρρες, ο Γιώργος Οικονόμου από τα Τρίκαλα και ο Νικόλαος Τσώνης από την Φθιώτιδα.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χάνει έξι έδρες (20 από 26) σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με αποτέλεσμα να μην επανεκλέγονται επτά βουλευτές του, καθώς κερδίζει μία έδρα στη Λέσβο με την Μαρία Κομνηνάκα. Την έδρα τους χάνουν ο Γιώργος Πέρρος από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο Πάκος Έξαρχος από τα Ιωάννινα, η Τίνα Κουζιάκη από την Κοζάνη, ο Νικόλαος Κουτουμάνος από την Μεσσηνία, ο Αχιλλέας Κανταρτζής από τα Τρίκαλα, ο Κώστας Μπασδέκης από τη Φθιώτιδα και ο Αλέξανδρος Μαρινάκης από τα Χανιά.

Ελληνική Λύση

Από την Ελληνική Λύση δεν επανεκλέγονται τέσσερις βουλευτές καθώς μειώθηκε ανάλογα η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος και εκλέγει 12 από 16 βουλευτές.

Την έδρα τους χάνουν ο Ιωάννης Λαϊνιώτης από την Αχαΐα, ο Βασίλης Αρμόνης από την Εύβοια, ο Βασίλης Κοτίδης από την Ημαθία και η Χριστίνα Κοντογιάννη από την Λάρισα.

Είσοδος στη Βουλή για «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας».

 

Με ποσοστό 4,68% οι Σπαρτιάτες κέρδισαν 13 έδρες τις οποίες θα καλύψουν οι εξής:

Αθανάσιος Χαλκιάς από την Α’ Αθηνών,
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών,
Γεώργιος Μανούσος από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών,
Βασίλειος Στίγκας από τον Νότιο Τομέα Αθηνών,
Αλέξανδρος Ζερβέας από την Β’ Πειραιώς,
Ιωάννης Δημητροκάλλης από την Ανατολική Αττική,
Διονύσιος Βαλτογιάννης από την Αιτωλοακαρνανία,
Γεώργιος Ασπιώτης από την Αχαΐα,
Δέσποινα Γιακομίδου από την Εύβοια,
Μιχάλης Γαυγιωτάκης από το Ηράκλειο,
Ιωάννης Κόντης από την Α’ Θεσσαλονίκης,
Πέτρος Δημητριάδης από τη Β’ Θεσσαλονίκης και
Κωνσταντίνος Φλώρος από τη Λάρισα

Η «ΝΙΚΗ» με ποσοστό 3,70% εξασφαλίζει 10 έδρες, τις οποίες καταλαμβάνουν οι εξής:

Ασπασία Κουρουπάκη από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών,
Ανδρέας Βορύλλας από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών,
Νικόλαος Βρεττός από τον Νότιο Τομέα Αθηνών,
Τάσος Οικονομόπουλος από την Ανατολική Αττική,
Σπυρίδων Τσιρώνης από την Αχαΐα,
Δημήτρης Νατσιός από την Α’ Θεσσαλονίκης,
Νικόλαος Παπαδόπουλος από την Β’ Θεσσαλονίκης,
Γεώργιος Ρούντας από τη Λάρισα και
Κομνηνός Δελβερούδης από την Πιερία

Η «Πλεύση Ελευθερίας» με ποσοστό 3,17% καταλαμβάνει 8 έδρες στη Βουλή τις οποίες θα καλύψουν οι:

Αδαμάντιος Καραναστάσης από την Α’ Αθηνών,
Ζωή Κωνσταντοπούλου ή Σπήλιος Ζαχαρόπουλος από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών,
Τζώρτζια Κεφαλά από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών,
Σπύρος Μπιμπίλας από τον Νότιο Τομέα Αθηνών,
Χρήστος Αριδάς από την Β’ Πειραιώς,
Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Ανατολική Αττική,
Μιχαήλ Χουρδάκης από την Α’ Θεσσαλονίκης και
Ζωή Κωνσταντοπούλου ή Αρετή Παπαϊωάννου από τη Β’ Θεσσαλονίκης

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Νέο υπουργικό συμβούλιο- Πληροφορίες για τη σύνθεση


25-06-2023

Πληροφορίες για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με αυτές αναλαμβάνουν:

Υπ. Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης


 Υπ. Εθνικής Αμυνας: Νίκος Δένδιας

Υπ. Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης, αναπληρωτής ο Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος θα αναλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπ. Εσωτερικών: Νίκη Κεραμέως και αναπληρωτής ο Θόδωρος Λιβάνιος

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου – Που θα γίνουν οι τελευταίες εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών


19/5/2023

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου μπαίνει από τα μεσάνυχτα η χώρα, καθώς πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Απόψε θα πραγματοποιήσουν και τις τελευταίες εμφανίσεις τους πριν από την κάλπη της Κυριακής, οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο στις 20:30, ενώ έχει προγραμματισμένες δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο κ. Μητσοτλακης έθεσε ως στόχο μία “καθαρή νίκη της ΝΔ”, ενώ εκτίμησε πως “είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία κυβέρνηση συνεργασίας με την κάλπη της απλής αναλογικής” και πρόσθεσε ότι “το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μία ασταθής κυβέρνηση”

Επέμεινε εξάλλου ότι υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης και “από την άλλη το απόλυτο χάος”. Με αφορμή την υπόθεση Κατρούγκαλου, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ “τα πιστεύουν βαθιά αυτά” και “πρόσθεσε «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες στον ΣΥΡΙΖΑ». «Αποκαλύφθηκε τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές ποιο είναι το κρυφό του σχέδιο», υποστήριξε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε μιλήσει νωρίς για «κρυφή ατζέντα υπερφορφολόγησης»

Στις 17:15 θα προβληθεί συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή του MEGA «Live News» και στον Νίκο Ευαγγελάτο.

Στην Πάτρα μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 20:00 θα πραγματοποιήσει ομιλία στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Το πρωί θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Πρωινό μας» με τη Φαίη Σκορδά.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιήσει στις 19.30, την τελευταία του ομιλία πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στις 08:30 θα παραχωρήσει συνέντευξη στους Γ. Παπαδάκη και Μ. Αναστασοπούλου στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1. Στις 13:30 θα είναι προσκεκλημένος των δημοσιογράφων Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στις 20:30, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά, στην πλατεία Κοραή.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 21:00 στην πλατεία Κοτζιά.

Εκλογικές αποζημιώσεις: Εκδόθηκαν οι ΚΥΑ για τα ποσά και τους δικαιούχους


18/5/2023

Αυξάνεται η εκλογική αποζημίωση που θα λάβουν περισσότεροι από 16.500 υπάλληλοι (πολιτικό και ένστολο προσωπικό) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις έκτακτες ανάγκες των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Με νεότερη ΚΥΑ το ύψος της αποζημίωσης σε 11.740 υπαλλήλους ειδικού μισθολογίου, σε 2.389 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (επί θητεία προσωπικό) και σε 2.428 Εποχικούς Πυροσβέστες (ΙΔΟΧ), διαμορφώνεται στα 200 ευρώ από 170 ευρώ, που είχε καθοριστεί αρχικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τα νεότερα δεδομένα:

Τα ποσά της εκλογικής αποζημίωσης για κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων αστυνομικούς και υπαλλήλους του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθορίστηκαν με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ. Η αποζημίωση καταβάλλεται για την έκτακτη απασχόληση κατά την προπαρασκευή και διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τις ΚΥΑ υπογράφουν η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, σε 56.441 υπαλλήλους που υπηρετούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκ των οποίων 54.318 ένστολοι της Ελληνικής Αστυνομίας, η αποζημίωση ορίστηκε στα 200 ευρώ για όλο το διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας.

Επίσης, εκλογική αποζημίωση θα λάβουν έως 17.000 υπάλληλοι που υπηρετούν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα: – σε 170 υπαλλήλους ενιαίου μισθολογίου (μόνιμοι και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου), θα δοθεί ποσό 150 ευρώ – σε 11.740 ειδικού μισθολογίου, 200 ευρώ – σε 5.090 με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, εκ των οποίων 2.389 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (επί θητεία προσωπικό) και 2.428 Εποχικούς Πυροσβέστες (Ι.Δ.Ο.Χ.), 200 ευρώ και σε 273 συμβασιούχους της ΓΓΠΠ (Ι.Δ.Ο.Χ.), 150 ευρώ.

Στα 170 ευρώ καθορίστηκε η αποζημίωση σε 350 υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς του Εφετείου Αθηνών η αποζημίωση ορίστηκε ως εξής: Στον Γενικό Επόπτη, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου της Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, θα χορηγηθούν 780 ευρώ.

Σε 10 Προέδρους Εφετών (τακτικοί και αναπληρωματικοί) θα δοθούν 660 ευρώ. Σε 49 Εφέτες ή Αντεισαγγελείς Εφετών, που θα απασχοληθούν σε προπαρασκευαστικές εργασίες ως μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών του Εφετείου Αθηνών θα δοθεί το ποσό των 600 ευρώ. Σε 3 Εφέτες και Αντεισαγγελείς Εφετών, αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών του Εφετείου Αθηνών το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης ορίστηκε στα 600 ευρώ.

Εγκρίθηκε, ακόμη, η καταβολή εφάπαξ ειδικής εκλογικής αποζημίωσης σε 206 υπαλλήλους του Εθνικού Τυπογραφείου. Το ποσό της αποζημίωσης σε 37 εξ αυτών που εργάζονται στη Διεύθυνση Εκτυπώσεων – Βιβλιοδεσίας ορίστηκε στις 3.000 ευρώ και στους άλλους 169 το ποσό των 2.070 ευρώ.

Για τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η αποζημίωση είναι 800 ευρώ σε 15 υπαλλήλους της ομάδας ανάπτυξης και βελτίωσης των εφαρμογών πληρωμής εκλογικών αντιπροσώπων και 600 ευρώ σε 50 υπαλλήλους της ομάδας υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας εφαρμογών, τηλεφωνικής υποστήριξης και υποστήριξης υποδομών.

Τέλος, στα 2.070 ευρώ ανέρχεται η αποζημίωση για 51 υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών και στα 3.000 ευρώ για 11 υπαλλήλους/στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στην Αλβανία μεταβαίνει ο ΓΓ του ΥΠΕΞ – Θα συναντηθεί με Μπελέρη και Κοκαβέση


17/05/2023

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεοχάρης Λαλάκος, κατόπιν εντολής του Νίκου Δένδια, μεταβαίνει στην Αλβανία, όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί από το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών θα ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους και των συνθηκών κράτησής τους

Επίσης, σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία θα εξετασθούν οι επόμενες ενέργειες σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης.

Εντωμεταξύ, σε συνέχεια σχετικών οδηγιών του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, έχει ήδη ζητήσει να συναντηθεί με τους δύο προφυλακισμένους ομογενείς. Η Ελληνίδα Πρέσβυς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους.

Νέος δήμαρχος Χειμάρρας ο κρατούμενος στις φυλακές Τιράνων Φρέντι Μπελέρης16/5/2023

Καθαρό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της κάλπης στην Χειμάρρα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, όσο και αν όπως είπε δε του αρέσει.
Για την προφυλάκιση λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Έλληνα ομογενή Διονύση Φρέντι Μπελέρη, νικητή στον δήμο Χειμάρρας, υποστήριξε ότι στην Αλβανία δεν υπάρχουν δύο είδη δικαιοσύνης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε με την ιδέα ότι υπάρχει άλλη δικαιοσύνη για τους πολίτες της Αλβανίας και άλλη δικαιοσύνη για τους πολίτες της Αλβανίας με ελληνική υπηκοότητα. Πρόκειται για την ίδια εθνικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο Φρέντι Μπελέρης, παρά την εκλογή του, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας και κρατούμενος στις φυλακές Τιράνων.


Νικητής μέσα από τη φυλακή


Μόλις καταμετρήθηκε και η τελευταία ψήφος στον δήμο Χειμάρρας, με μεγάλο νικητή τον Διονύση Φρέντη Μπελέρη, Έλληνες ομογενείς ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς


Την αγωνία διαδέχτηκε ένα μεγάλο γλέντι με ηπειρώτικη μουσική, τσίπουρο και πολύ χορό.

Ο Μπελέρης σε μία μάχη που κρίθηκε σε μόλις 19 ψήφους κατάφερε να επικρατήσει του αντιπάλου του Γκιόρκι Γκορό, υποψηφίου που στήριξε η κυβέρνηση, με 50,12% έναντι 49,88%. Λίγη ώρα αργότερα στη σελίδα του στο facebook αναρτήθηκε η πρώτη του δήλωση μέσα από τις φυλακές.«Η δημοκρατία νίκησε! Η Χιμάρα είναι στον αέρα! Ευγνώμων για όλους εκείνους που έδειξαν ανδρισμό. Καταλαβαίνω όλους εκείνους που η τρομοκρατία προσπάθησε να υποτάξει. Σήμερα δεν υπάρχουν ηττημένοι και νικητές».

«Ο γιος μου χαίρεται μέσα από τη φυλακή»


Έξω από το εκλογικό κέντρο του Μπελέρη, οι γονείς του. Περιμένουν την δικαίωση του παιδιού τους που παραμένει προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για απόπειρα εξαγοράς ψήφων.

«Ο γιος μου είναι στη φυλακή αλλά τη χαρά του θα την αισθανθεί, γιατί χαίρονται όλοι οι συγγενείς του όλοι οι φίλοι του», δήλωσε η μητέρα του Φρέντι Μπελέρη.

«Άμα μου είπαν ότι κέρδισε έκλαψα από τη χαρά μου, από τη χαρά μου τη μεγάλη έκλαψα. Αισθάνομαι πολύ δικαιωμένος και ας είναι το παιδί μου μέσα», είπε ο πατέρας του νέου δημάρχου Χειμάρρας.

Ο Φρέντι Μπελέρι περιμένει να μάθει αν θα αποφυλακιστεί τις επόμενες ημέρες και αν και πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει την θητεία του στον δήμο Χειμάρρας.

Έντι Ράμα: Το Ειδικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για την τύχη του Φρέντη Μπελέρη – “Κέρδισε με λίγες ψήφους”


16/5/2023

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δεν αμφισβητεί την εκλογική νίκη του Φρέντη Μπελέρη στην Χειμάρρα, τονίζει ωστόσο ότι το Ειδικό Δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφανθεί για την τύχη του .

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε συγκριμένα κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ότι δεν σχεδιάζει να λάβει αποφάσεις πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη για το θέμα της δικαστικής δίωξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου Φρέντη Μπελέρη. Ο κ. Ράμα παρέπεμψε το όλο ζήτημα της σύλληψης και προφυλάκισης του Μπελέρη σε χειρισμούς και υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Αλβανία.

Ως προς την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα στη Χειμάρρα, είπε:

«Διεξήχθησαν σε πλήρη ηρεμία, εκεί η ψηφοφορία έγινε χωρίς κανένα εμπόδιο, χωρίς κάποιο επεισόδιο. Ήταν παρόντες εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος με την ιδιότητα του παρατηρητή, εκεί ήταν δημοσιογράφοι απ’ όλα τα ΜΜΕ, αλβανικά και ελληνικά, εκεί ήταν και οι αστυνομικές δυνάμεις που εγγυήθηκαν την ομαλή διαδικασία της ψηφοφορίας, και εκεί έγινε μια καταμέτρηση, όπως παντού στην Αλβανία, με διαφάνεια, ειρηνικά. 

Στο τέλος, εκεί κέρδισε με λίγες ψήφους διαφορά ο υποψήφιος, αντίπαλος της κυβέρνησης. Όλα αυτά απορρίπτουν πλήρως κάθε είδος επιχείρημα ότι εκεί καταβλήθηκε προσπάθεια αποκόμισης, από εμάς, μιας νίκης με παράνομους εκλογικά τρόπους. Όλα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την απόφαση του δικαστηρίου, με πρόταση του εισαγγελέα, για τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Συνεπώς εγώ πιστεύω ότι αρκεί το επιχείρημα αυτό για να μην μπερδευτούν τα πράγματα».

Ο κ. Ράμα άφησε αιχμές περί υπερβολικής ρητορικής από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων στην Αθήνα, και δήλωσε πως περισσότερα θα πει αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να παραμένουν προφυλακισμένοι στα Τίρανα τόσο ο Φρέντης Μπελέρης όσο και ο στενός συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης, ο οποίος μεταφέρθηκε σε εκεί νοσοκομείο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Νίκη Μπελέρη στη Χειμάρρα – Οριακή επικράτηση του Έλληνα ομογενή


15/5/2023

Σε νίκη του Έλληνα ομογενή Φρέντη Μπελέρη οδήγησε τελικώς το εκλογικό θρίλερ στο Δήμο Χειμάρρας μεταξύ του προφυλακισθέντα υποψηφίου και του Γκιόργκι Γκόρο, ο οποίος είχε την στήριξη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της καταμέτρησης είχε σταματήσει σε εκλογικό τμήμα, ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων.

Στα εκλογικά τμήματα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, για πρώτη φορά αποστολή από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Νο 2 και το Νο 3 της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλότητα της διαδικασίας και του αποτελέσματος.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία κυμάνθηκε στο 34% και η καταμέτρηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και αφού οι κάλπες από τα εκλογικά τμήματα μεταφέρθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο, στο κέντρο της Χειμάρρας.

Σε εξέλιξη η δίκη Μπελέρη στην Αυλώνα – Κίνδυνος να χάσει τις εκλογές


13/5/2023

Σε εξέλιξη είναι στην Αυλώνα της Αλβανίας η δίκη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι, ο οποίος συνελήθφη αργά το βράδυ της Πέμπτης με την κατηγορία εξαγοράς ψήφων ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ximara.gr, στα πλαίσια της διαδικασίας του αυτόφωρου θα του απαγγελθούν κατηγορίες και θα δικαστεί σε πρώτο βαθμό.

Ο δικαστής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ακόμα 48 ώρες προθεσμία μέχρι να εκδώσει την απόφαση και έτσι να φτάσει το ανώτατο επιτρεπτό όριο κράτησης του Μπελέρη, τις 96 ώρες από την στιγμή της σύλληψης.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσει αύριο τις εκλογές.

Αντίπαλός του είναι ο νυν δήμαρχος που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα.

Μαζί με τον Φρέντι Μπελέρη, οι αλβανικές αρχές προσήγαγαν και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος είναι καρδιοπαθής και έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς και ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη του Έλληνα ομογενή. Ο δεύτερος συνεργάτης του Φρέντη Μπελέρη που είχε προσαχθεί μαζί του αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά την προσαγωγή.

Αλβανία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας Μπελέρη

12/5/2023

Η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ένταλμα σύλληψης του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος,ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη.

Εν τω μεταξύ, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα Πρέσβης είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Επιπροσθέτως, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Ένας τραυματίας από την έκρηξη στο Μιλάνο – Έσβησε η πυρκαγια


11/5/2023

Σύμφωνα με την ιταλική πυροσβεστική, ένας άνδρας υπέστη έγκαυμα από την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή Πόρτα Ρομάνα του Μιλάνου. Πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού που μετέφερε φιάλες οξυγόνου και μέσα στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Μιλάνου, Κάρλο Καρντινάλι, δήλωσε ότι η πυρκαγιά, χάρη στην άμεση παρέμβαση των τριών ομάδων πυροσβεστών, έχει σβήσει και ότι ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου την ώρα αυτή δίνει κατάθεση στις αστυνομικές αρχές.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia ότι οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρα για προληπτικούς λόγους ενώ, ευτυχώς, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε στο διπλανό δημοτικό σχολείο ούτε στις πολυκατοικίες της περιοχής.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ζαπορίζια: Απομακρύνονται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι


10/5/2023

Οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να απομακρύνουν πάνω από 3.000 εργαζομένους από την πόλη που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κατεχόμενου πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «καταστροφική έλλειψη» προσωπικού, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κρατική εταιρία Energoatom.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι η κατάσταση γύρω από το υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο είναι «πιθανώς επικίνδυνη», αφού οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι άρχισαν να απομακρύνουν κόσμο από τις κοντινές περιοχές.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης του υπό ρωσικού ελέγχου τμήματος της γύρω περιοχής ανέστειλε τις δραστηριότητες στο εργοστάσιο.

Η ουκρανική Energoatom ανέφερε ότι είχε λάβει πληροφορίες για την προετοιμασία της απομάκρυνσης περίπου 3.100 ανθρώπων από τη νότια πόλη Ενερχοντάρ, συμπεριλαμβανομένων 2.700 εργαζομένων που είχαν υπογράψει συμβάσεις με την διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση.

«Οι Ρώσοι κατακτητές αποδεικνύουν την ανικανότητά τους να διασφαλίσουν τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, καθώς τώρα υπάρχει καταστροφική έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού», ανέφερε σε ανακοίνωση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Ακόμα και αυτοί οι Ουκρανοί εργαζόμενοι που είχαν υπογράψει κατάπτυστες συμβάσεις…θα απομακρυνθούν σύντομα. Και αυτό θα επιτείνει το ήδη εξαιρετικά επείγον ζήτημα της ύπαρξης επαρκούς προσωπικού για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου ακόμα κατά την τωρινή κατάσταση αναστολής λειτουργίας».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές. Η ρωσική πλευρά δεν έκανε άμεσα κάποιο σχόλιο.

Η Ουκρανία αναμένεται από πολλούς ότι θα σύντομα θα εξαπολύσει αντεπίθεση για να προσπαθήσει να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ σχολιαστές υποστηρίζουν ότι ανακατάληψη ολόκληρης της περιοχής της Ζαπορίζια είναι ένας από τους στόχους της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τυνησία: Δεκατέσσερις μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στα ανοικτά των ακτών της χώρας


8/4/2023

Τα πτώματα 14 μεταναστών εντοπίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της αφρικανικής χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σκάφη της Ακτοφυλακής έχουν περισυλλέξει τα πτώματα περισσότερων από 200 μεταναστών οι οποίοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα κατάγονταν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η Τυνησία θεωρείται πλέον η σημαντικότερη χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ιταλία, έχοντας πάρει αυτόν τον «άτυπο τίτλο» από τη Λιβύη.

Όλο και περισσότεροι μετανάστες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής επιδιώκουν να εγκαταλείψουν την Τυνησία, καθώς οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους έχουν πολλαπλασιαστεί αφότου ο πρόεδρος Καΐς Σάγιεντ τους κατηγόρησε για «εισαγωγή» βίας και εγκληματικότητας στη χώρα του.

Από την αρχή της χρονιάς, 45.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο υπογραμμίζει πως ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 12.000 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ώρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου


6/5/2023

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου, η πρώτη στέψη στη Βρετανία μετά από 70 χρόνια θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και την βασίλισσα Καμίλα να ετοιμάζονται για την ιστορική στιγμή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Πλήθος κόσμου έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται κατά μήκος της διαδρομής της πομπής παρά τις προβλέψεις για βροχή ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια καθώς στη βρετανική πρωτεύουσα κατέφθασαν πάνω από 100 ξένοι ηγέτες και εκπρόσωποι 200 χωρών.

Την ώρα που θα γίνεται η στέψη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις ατόμων που αντιτίθενται στη μοναρχία.

Η τελετή στέψης θα έχει στοιχεία που θα αναδεικνύουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της σύγχρονης κοινωνίας

Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.

Η σημερινή τελετή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».

Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση θα αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του, Καμίλα, η οποία θα στεφθεί βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας θα απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.

H λίστα με τους καλεσμένους στη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Η λίστα με τους καλεσμένους στο Αβαείο περιλαμβάνει 2.300 καλεσμένους ανάμεσα στους οποίους ηγέτες και εκπρόσωποι από 203 χώρες αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών.

Αναλυτικά:

 • Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας

 • Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά

 • Mary Simon, γενική κυβερνήτης του Καναδά

 • Andrzej Duda, πρόεδρος της Πολωνίας

 • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα παραστεί, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί αμερικανικής αντιπροσωπείας στη στέψη

 • Αντονι Αλμπανέζε, πρωθυπουργός της Αυστραλίας

 • Ντέιβιντ Χάρλει, γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας

 • Κρις Χίπκινς, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

 • Η Σίντι Κίρο, γενική κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, και ο σύζυγός της, Dr Ρίτσαρντ Ντέιβις.

 • Shehbaz Sharif, πρωθυπουργός του Πακιστάν

 • Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγερ, πρόεδρος της Γερμανίας

 • Σέρτζιο Ματαρέλα, πρόεδρος της Ιταλίας

 • Jagdeep Dhankhar, αντιπρόεδρος της Ινδίας

 • Han Zheng, αντιπρόεδρος της Κίνας

 • Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας και η σύζυγός του, Σαμπίνα Χίγκινς

 • Leo Varadkar, Taoiseach της Ιρλανδίας

 • Ferdinand Marcos Jr. και Louise Araneta-Marcos, πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων

 • Wavel Ramkalawan, πρόεδρος των Σεϋχελλών, και η σύζυγός του, Linda Ramkalawan

 • Mario Abdo Benítez και Silvana López Moreira, πρόεδρος και Πρώτη Κυρία της Παραγουάης

 • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν

 • Σαρλς Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 • Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 • Amina Jane Mohammed, αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

 • Borjana Krišto, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

 • Sheikh Hasina, πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές

 • Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόεδρος της Κύπρου

 • Ranil Wickremesinghe, πρόεδρος της Σρι Λάνκα

 • Macky Sall, πρόεδρος της Σενεγάλης
  Froyla Tzalam, γενική κυβερνήτης του Μπελίζ

 • Cornelius A. Smith, γενικός κυβερνήτης των Μπαχαμών και η σύζυγός του, Clara Smith

 • Philip Davis, πρωθυπουργός στις Μπαχάμες

 • Bob Dadae, γενικός κυβερνήτης της Παπούα Νέας Γουινέας

 • David Vunagi, γενικός κυβερνήτης των Νήσων Σολομώντος

 • Võ Văn Thưởng, πρόεδρος του Βιετνάμ

 • Emmerson Mnangagwa, πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

 • Petr Pavel, πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας

 • Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρος της Βραζιλίας

 • Alexander Van der Bellen, ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας

 • Narayan Prakash Saud, υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ

 • Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα μέλη βασιλικών οικογενειών που έχουμ δηλώσει ότι θα παρευρεθούν:

 • Πρίγκιπας Αλβέρτος και πριγκίπισσα Σαρλίν, Μονακό

 • Πρίγκιπας διάδοχος Akishino και πριγκίπισσα Kiko, Ιαπωνί

 • Πρίγκιπας Φρέντερικ και πριγκίπισσα Μαίρη, Δανία

 • Βασιλιάς Καρλ XVI Γουστάβος και Πριγκίπισσα Βικτώρια, Σουηδία

 • Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια, Ισπανία

 • Πρίγκιπας διάδοχος Χαακόν και πριγκίπισσα Μέτε Μαρί, Νορβηγία

 • Μέγας Δούκας Χένρι και Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέσα, Λουξεμβούργο

 • Βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και βασίλισσα Μαξίμα, Ολλανδία

 • Βασιλιάς Tuheitia και Makau Ariki Atawhai, βασιλείς Μαορί (Νέα Ζηλανδία)

 • Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη, Βέλγιο

 • Βασιλιάς Jigme Khesar Namgyel Wangchuck και βασίλισσα Jetsun Pema, Μπουτάν

 • Βασιλιάς Vajiralongkorn και Βασίλισσα Suthida, Ταϊλάνδη

 • Βασιλιάς Tupou VI και Βασίλισσα Nanasipau’u, Τόνγκα

 • Otumfuo Osei Tutu II και Lady Julia, βασιλείς της Ashanti (Γκάνα)

 • Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και βασίλισσα Ράνια, Ιορδανία

 • Yang di-Pertuan Agong και Raja Permaisuri Agong Tunku, Μαλαισία

 • Ο πρίγκιπας Alois και η πριγκίπισσα Sophie, Λιχτενστάιν

 • Βασιλιάς Χαμάντ, Μπαχρέιν

 • Πρίγκιπας Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Κουβέιτ

 • Βασιλιάς Mswanti III, Eswanti

 • Βασιλιάς Letsie III και βασίλισσα Masenate, Λεσότο

 • Πρίγκιπας Turki bin Muhammad Al Saud, Σαουδική Αραβία

 • Σεΐχης Mansour bin Zayed, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 • Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, Κατάρ

 • Theyazin bin Haitham Al Said, Ομάν

 • Πριγκίπισσα Lalla Meryem, Μαρόκο

 • Καλεσμένοι είναι και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, η Αννα-Μαρία και ο γιος της Παύλος.


Η πρώτη δημόσια εμφάνιση Πούτιν μετά την φερόμενη επίθεση με drones στο Κρεμλίνο


4/5/2023

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης εργασίας η οποία παρουσιάζεται πως έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την ανακοίνωση χθες μιας φερόμενης ως επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Στα πλάνα αυτά, που δεν φέρουν ημερομηνία, ο Ρώσος πρόεδρος συναντάται με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ρετσετνίκοφ. Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει πως ο Πούτιν εργαζόταν σήμερα από το Κρεμλίνο.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση με drones εναντίον του Κρεμλίνου. «Γνωρίζουμε ότι η Ουάσιγκτον επιλέγει τους στόχους και ότι η Ουκρανία απλά θέτει σε εφαρμογή τα αμερικανικά σχέδια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι ρωσικοί ισχυρισμοί είναι ψευδείς, απάντησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ούτε δίνουν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να προχωρά σε πλήγματα έξω από τα σύνορά της.


AΠΕ-ΜΠΕ


Διαψεύδει η Μόσχα τον Ακάρ – Στον αέρα η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά


3/5/2023

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για την πραγματοποίηση της συνόδου Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, ώστε αν υπάρξει εξέλιξη στη ανανέωση της συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών .

Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η συμφωνία για τα σιτηρά θα συζητηθεί σε συνάντηση την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σχετικά με τις προτεινόμενες συνομιλίες: «Το ζήτημα δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί».

Σύμφωνα με τη δήλωση του Χουλουσί Ακάρ οι υφυπουργοί Άμυνας Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή για να συζητήσουν για τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

“Οι πλευρές βλέπουν με θέρμη την παράταση της διάρκειας (της συμφωνίας). Η ευχή μας είναι η πρωτοβουλία αυτή να παραταθεί χωρίς προβλήματα”, σημείωσε ο Ακάρ.

 

Η διαδικασία ανανέωση της συμφωνίας βρίσκεται στον αέρα λογω των αντιδράσεων της Μόσχας. ” Δεν υπάρχει πρόοδος ως προς την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας που εγείρονται λόγω της «στρατηγικής κυρώσεων» της Δύσης, δήλωσε ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον, ενώ απομένουν λίγες ημέρες ώσπου να εκπνεύσει στις 18 Μαίου η ισχύς συμφωνίας που εγγυάται τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Εξαγωγή Σιτηρών και Τροφίμων από Ουκρανικά Λιμάνια, ή Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, κι ανανεώθηκε στις 19η Μαρτίου του 2023 με ισχύ έως και τις 18 Μάιου του 2023.

Η συμφωνία επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα επιμένει να προσάπτει στη Δύση πως δεν επιτρέπει την εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας που την αφορά.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμη καμιά πρόοδος στην επίλυση των χρηματοπιστωτικών και εφοδιαστικών προβλημάτων για τη διάθεση ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων», ανέφερε ο Αντρέι Λεντένεφ, στέλεχος της πρεσβείας της Ρωσίας στις ΗΠΑ, μέσω της πλατφόρμας Telegram. Επιπλέον, πρόσθεσε, «η εισαγωγή αγροτικού εξοπλισμού στη Ρωσία παραμένει δύσκολη».

Ο κ. Λεντένεφ χαρακτήρισε το αδιέξοδο άμεση συνέπεια της «στρατηγικής των κυρώσεων» των ΗΠΑ και των εταίρων της σε βάρος της Μόσχας, που συμπεριλαμβάνει περιορισμούς στους τομείς της διεκπεραίωσης πληρωμών μέσω τραπεζών, του εφοδιασμού, των ασφαλίσεων κ.λπ..


ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters

Σέρρες: Εντοπισμός κρούσματος αφρικανικής πανώλης χοίρων


26/4/2023

Κρούσμα της Αφρικανικής Πανώλης χοίρων εντόπισε η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του δήμου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά από εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

– Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.

– Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).

– Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.

– Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

– Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.

– Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

– Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Επισημαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κουκουλοφόροι χτύπησαν και λήστεψαν 17χρονο και 18χρονο στο Περιστέρι


24/4/2023

Θύματα ξυλοδαρμού και ληστείας έπεσαν ένας 17χρονος και ένας 18χρονος, από τρεις άγνωστους κουκουλοφόρους, χθες το βράδυ, στο Περιστέρι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι τρεις δράστες, λίγο πριν από τις 21:30, πλησίασαν ξαφνικά τους δύο νεαρούς σε κεντρική πλατεία του Περιστερίου και τους ρώτησαν «τι ομάδα είναι». Εκείνοι απάντησαν ότι δεν ασχολούνται με τα αθλητικά. Αμέσως μετά, οι άγνωστοι τους επιτέθηκαν και αφού τους χτύπησαν άγρια τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνά τους και τράπηκαν σε φυγή.

Σημειώνεται, ότι ο 17χρονος διακομίστηκε σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών δραστών.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός και στην Αθήνα
22/4/2023

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην Εύβοια, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά των Ζαράκων και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ή από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

Ναυάγιο με 47 μετανάστες στη Λακωνία: Ένας νεκρός και 7 άνθρωποι στο νοσοκομείο20/4/2023

Νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το ναυάγιο με μετανάστες που σημειώθηκε στον Μεσσηνιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στο Νέο Οίτυλο Λακωνίας.

Όπως έγινε γνωστό, το πρωί της Πέμπτης (20/4) εντοπίστηκε ιστιοφόρο σκάφος με 47 μετανάστες να βρίσκεται προσαραγμένο και ημιβιθυσμένο στην παραλία «Αρφίγκια».

Μεταξύ των μεταναστών (15 άνδρες, 16 γυναίκες και 16 ανήλικοι) εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας, ενώ τέσσερις ανήλικοι και τρεις γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων. Οι υπόλοιποι από τους επιβαίνοντες του σκάφους θα μεταφερθούν στο Γύθειο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους με το σκάφος τις προηγούμενες ημέρες από τα τουρκικά παράλια, ενώ βγήκαν με ίδιες δυνάμεις στην ξηρά. Παράλληλα, η σορός του άνδρα, που είχε καταλήξει κατά τη διάρκεια του πλου, μεταφέρθηκε από τους ίδιους έξω από το σκάφος.


Πρωινές ώρες σήμερα, κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος πραγματοποίησε υποβρύχια αυτοψία για τυχόν εντοπισμό εγκλωβισμένων, με αρνητικά -μέχρι στιγμής- αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, στην περιοχή επιχειρούν για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων ένα περιπολικό σκάφος και ένα αεροσκάφος του ΛΣ, ενώ έρευνες διεξάγονται και από ξηράς.

Χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να υιοθετήσουν την Άγια που γεννήθηκε κάτω από τα συντρίμμια10/2/2023

Άγια, δηλαδή «σημάδι από τον Θεό». Αυτό το όνομα αποφάσισαν να δώσουν οι διασώστες στο μικρό κορίτσι που γεννήθηκε κάτω από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός.

Το νεογέννητο όταν βρέθηκε ήταν ακόμα ενωμένη με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα της, η οποία άφησε την τελευταία της ζωή αφού γέννησε.

Η μικρή Άγια δεν έχασε όμως μονο τη μητέρα της, αλλά έχει μείνει πεντάρφανη, καθώς από τον σεισμό σκοτώθηκαν και ο πατέρας της και τα τέσσερα αδέρφια της.

Ο πρώτος άνθρωπος που την αγκάλιασε ήταν ένας μακρινός συγγενής της οικογενείας ο οποίος και τη μετέφερε στην πόλη Αφρίν της Συρίας προκειμένου να νοσηλευτεί.

Στο πλευρό της αμέσως στάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το κοριτσάκι. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που κάνουν αιτήματα ακόμα και μέσα από τα social media για να υιοθετήσουν το νεογέννητο.

Ο Δρ Attiah, ο παιδίατρος που την έχει αναλάβει και έχει μια κόρη τέσσερις μήνες μεγαλύτερη από την Aya, ήταν σαφής: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να την υιοθετήσει τώρα. Μέχρι να επιστρέψουν οι συγγενείς της, της συμπεριφέρομαι σαν να είναι δική μου. Προς το παρόν, η γυναίκα του τη θηλάζει μαζί με το δικό τους παιδί.», είπε χαρακτηριστικά χωρίς να αφήνει περιθώρια υιοθεσίας.

Κόσμος πάντως έχει προστρέξει να προσφέρει όση περισσότερη βοήθεια μπορεί για το νεογέννητο αγγελούδι, την ελπίδα της ζωής.

Η στιγμή που το νεογέννητο βγαίνει ζωντανό από τα συντρίμμια:

Καλιφόρνια: Κυκλώνας μετά τις πλημμύρες-  Στους 18 οι νεκροί

12/1/2023

Από κυκλώνα επλήγη τις περασμένες ώρες η Καλιφόρνια επιδεινώνοντας τις πλημμύρες που έχουν ήδη έχουν σημειωθεί στην πολιτεία και με τον κίνδυνο να προκληθούν νέες κατολισθήσεις.

Ήδη 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη δυτική αυτή πολιτεία των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.

Το έδαφος δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τον όγκο του νερού, ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, πλημμύρες, έχουν ξεριζωθεί δέντρα και έχουν κοπεί μεγάλες οδικές αρτηρίες, με τα νερά πολλές φορές να παρασέρνουν οχήματα.

Σε κάποιες περιοχές της Καλιφόρνιας έχει καταγραφεί ρεκόρ βροχοπτώσεων, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 150 χρόνια.

«Ένας τεράστιος κυκλώνας στα ανοικτά των δυτικών ακτών θα προκαλέσει νέες έντονες βροχοπτώσεις και σφοδρές ριπές ανέμου (την Τετάρτη), αυτή τη φορά στη βόρεια Καλιφόρνια», είχε ανακοινώσει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), προειδοποιώντας ότι στην περιοχή ενδέχεται να πέσουν κατά τόπους έως και 18 εκατοστά βροχής.

Χθες το απόγευμα περισσότερα από 55.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ μετέβη την Τρίτη στην κομητεία Σάντα Κρουζ, μία από τις πλέον πληγείσες από τις αλλεπάλληλες καταιγίδες. Προειδοποίησε μάλιστα για νέα ακραία καιρικά φαινόμενα, λιγότερα ισχυρά αλλά εξίσου επικίνδυνα.

«Αναμένουμε ότι αυτές οι καταιγίδες θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τις 18 Ιανουαρίου», τόνισε.

Σύμφωνα με το γραφείο του Νιούσομ, από τις καταιγίδες έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 18 άνθρωποι, αριθμός «διπλάσιος σε σχέση με τα θύματα από τις πυρκαγιές των δύο τελευταίων ετών».

Στο Πάσο Ρόμπλες, στην κεντρική Καλιφόρνια, ένα παιδί 5 ετών παρασύρθηκε από τα νερά τη Δευτέρα την ώρα που η μητέρα του το πήγαινε με το αυτοκίνητο στο σχολείο. Μέχρι χθες αγνοούνταν.

Οι έρευνες συνεχίζονται «και θα τις συνεχίσουμε (…) μέχρι να το βρούμε», διαβεβαίωσαν οι υπηρεσίες του σερίφη της κομητείας Σαν Λούις Ομπίσπο.

Η Καλιφόρνια υφίσταται αυτή την περίοδο «μια επίθεση χωρίς τέλος από ατμοσφαιρικά ποτάμια», ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο από το 2005, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί σαφής σύνδεση μεταξύ των καταιγίδων αυτών και της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες εξηγούν ότι η υπερθέρμανση της Γης εντείνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Αν η Αθήνα καθίσει φρόνιμα δεν θα την χτυπήσουμε με πυραύλους»

4/1/2023

Νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος -μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP- εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Αθήνας, λέγοντας ότι «αν καθίσει φρόνιμα» η Άγκυρα δεν θα την χτυπήσει με πυραύλους.

«Δεν είχαμε εμείς πύραυλο και τώρα που φτιάξαμε το δικό μας, οι Έλληνες πανικοβλήθηκαν» ανέφερε και υποστήριξε ότι οι εφημερίδες γράφουν πρωτοσέλιδα: “Κοιμάστε και ο Τούρκος από εκεί στέλνει Tayfun από τη Σμύρνη».

Μάλιστα έκαβε αναφορά και στα χαρακτηριστικά του πυραύλου, λέγοντας ότι έχει εμβέλεια 510χλμ, την οποία «πρέπει να την αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα».


athina984.

Συνεδριάζει σήμερα ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ, για «κοινή ευρωπαϊκή δράση » κατά του κορονοϊού

4/1/2023

Συνεδριάζει σήμερα ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ, εξαιτίας του κορονοϊού λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας που συνεδρίασε χθες Τρίτη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορονοϊό η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τόνισε με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει:

*Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα

*Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων

*Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση».

«Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων)» συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Πηγή: ΑΠΕ

Χωρίς φρένο οι προκλητικές δηλώσεις από τον Ακάρ: Η Ελλάδα συνεχώς κλαψουρίζει – Κυνηγά την ένταση

2/1/2023

Ασταμάτητος είναι ως προς τις προκλητικές δηλώσεις ο Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος επιθεώρησε το πρώτο μη επανδρωμένο πλοίο στον κόσμο, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα συνεχώς κλαψουρίζει».

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι «η Αθήνα κυνηγά την ένταση, σαμποτάρει τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, επιδιώκει να κάνει το πρόβλημα να μοιάζει με πρόβλημα Τουρκίας-ΝΑΤΟ και προσπαθεί να επιβάλει τις σοβινιστικές πολιτικές της».

«Ό, τι λέει η Τουρκία βασίζεται στον νόμο», υποστήριξε ο Ακάρ και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί λόγοι της μη ύπαρξης αποτελέσματος που πηγάζει από την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά σκάνδαλα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σκάνδαλα υποκλοπών, σκάνδαλα στο μεταναστευτικό, σκάνδαλα διαφθοράς.

Ωστόσο, η Ελλάδα σημειώνει αποτυχίες στην ανατολική Μεσόγειο, έχει αποτύχει και η ελληνική κοινή γνώμη το αντιλαμβάνεται. Για να τα καλύψουν όλα αυτά, ελπίζουν σε αύξηση της έντασης με την Τουρκία. Ωστόσο, θέλουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν δημιουργώντας ένταση και ότι οι αντιπερισπασμοί τους δεν αποδίδουν. Το μόνο πράγμα που κάνουν ορισμένοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στην Ελλάδα είναι να κλαίνε. Προσπαθούν να προωθήσουν τις σοβινιστικές τους πολιτικές κλαίγοντας συνέχεια. Όλοι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν βγάζει πουθενά αυτό. Ο ελληνικός λαός έχει επίσης αρχίσει να βλέπει πώς οι πόροι του κατασπαταλούνται από αυτούς τους πολιτικούς και πώς καταστρέφεται η ευημερία του. Μαζί του και κάποιοι λογικοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, απόστρατοι στρατιωτικοί, πρέσβεις, πολίτες στην Ελλάδα άρχισαν να βλέπουν το παιχνίδι εδώ».
Ο Ακάρ υποστήριξε επίσης ότι ως Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά η Ελλάδα δεν τον επιθυμεί.

Νέα μαζική επίθεση με drones-καμικάζι στο Κίεβο

2/1/2023

Νέες επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs-καμικάζι) πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Κίεβο και στα περίχωρά του, καθώς η Μόσχα συνεχίζει τους βομβαρδισμούς της για δεύτερη ημέρα το 2023.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στόχος των επιθέσεων αποτελούν υποδομές καίριας σημασίας.

Μέχρι τις 3:00 το πρωί της Δευτέρας- ώρα Ουκρανίας-, τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας είχαν καταρρίψει 20 UAVs πάνω από το Κίεβο, ανακοίνωσε η στρατιωτική της διοίκηση. Μέχρι τότε, οι σειρήνες ηχούσαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Νωρίτερα, συντρίμμια UAV που αναχαιτίστηκε κατέπεσαν σε βορειοανατολική συνοικία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 19χρονος, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο. Ο τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο στη συνοικία Ντεσνιάνσκι, διευκρίνισε ο Κλίτσκο μέσω Telegram, εξηγώντας πως τα συντρίμμια έπεσαν σε δρόμο και προκάλεσαν ζημιές σε κτίριο.

Η συνοικία Ντεσνιάνσκι, που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, είναι μια κατοικημένη περιοχή και η πολυπληθέστερη συνοικία της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο Κίεβο προκάλεσαν ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης και της θέρμανσης.

Επίσης, η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι στην ανατολική Ουκρανία τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν εννέα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed πάνω από τις περιοχές Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη νύχτα επιθέσεων, αφού το Κίεβο έγινε επίσης στόχος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.  Στα χθεσινά αεροπορικά πλήγματα σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και σε επτά άλλες περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι είχε βάλε στο στόχαστρο χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και εκτόξευσης ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά ο προεδρικός σύμβουλος, Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν στο κέντρο των μεγάλων πόλεων υποδεικνύοντας μια αλλαγή στην τακτική της Μόσχας. «Η Ρωσία δεν έχει πλέον στρατιωτικούς στόχους και προσπαθεί να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους και να καταστρέψει περισσότερες αστικές εγκαταστάσεις», έγραψε στο Twitter. «Ένας πόλεμος για να σκοτώσεις».

naftemporiki.gr

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι

29/12/2022

«Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι» τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη για εσάς» συμπλήρωσε.


Κίνα: Καραμπόλα εκατοντάδων οχημάτων σε γέφυρα λόγω πυκνής ομίχλης

28/12/2022

Πολλές δεκάδες οχήματα συγκρούστηκαν σε μεγάλη καραμπόλα αυτοκινήτων σε γέφυρα στην πόλη Ζενγκζού της κεντρικής Κίνας, στην επαρχία Χενάν, εξαιτίας πυκνής ομίχλης το πρωί της Τετάρτης, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.


Πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά δημιούργησαν μια άμορφη μάζα λαμαρίνας, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο στη γέφυρα Ζενγκσίν Χουανγκέ, σε φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και εγκλωβίστηκαν στο σημείο του δυστυχήματος και η πυροσβεστική έσπευσε στη γέφυρα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους διασώστες στο σημείο είναι ότι η συσσώρευση αφορούσε περισσότερα από 200 οχήματα και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη, σύμφωνα με την τοπική τηλεόραση. Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με θύματα ή τραυματισμούς.

Η ορατότητα σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ζενγκζού, ήταν λιγότερο από 500 μέτρα, και μόλις 200 μέτρα σε ορισμένες περιοχές το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία.


Η τοπική πυροσβεστική έστειλε αμέσως 11 οχήματα και 66 διασώστες στο σημείο, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Πολλαπλές συγκρούσεις σημειώθηκαν και στις δύο κατευθύνσεις, κοντά στο κέντρο της γέφυρας αυτής, ανέφερε το CCTV.

Η τοπική τροχαία πάντως είχε εκδώσει ανακοίνωση δύο ώρες νωρίτερα που απαγόρευε σε όλα τα οχήματα να περνούν τη γέφυρα λόγω της ομίχλης.Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η Ουκρανία είναι ζωντανή όσο ποτέ, τα χρήματά σας είναι επένδυση

22/12/2022
Δεκτός με θερμά χειροκροτήματα έγινε στο Καπιτώλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε μια προσπάθεια του να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι κληθηκε να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Οι επευφημίες πολλών δευτερολέπτων συνεχίστηκαν καθώς ο Ζελένσκι έφτασε στο βήμα, ενώ αρκετοί βουλευτές άπλωσαν το χέρι τους για να σφίξουν το δικό του.

«Είναι πάρα πολύ για μένα», αστειεύτηκε ο Ζελένσκι όταν ξεκίνησε την ομιλία του.
Ο Ζελένσκι πέρασε το πρώτο μέρος της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, συναντώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πριν την ομιλία του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Κογκρέσο ξεκίνησε με ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους νομοθέτες ότι η Ουκρανία είναι «ζωντανή όσο ποτέ». (Ukraine is "alive and kicking", όπως χαρακτηριστικά είπε)

Μήνυμα Σίσι προς Άγκυρα και Τρίπολη – Σφήνα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

14/12/2022

Προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών προς δυσμάς υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στους ισχυρισμούς που Αγκυρα και Τρίπολη έχουν παρουσιάσει μέσα από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και την πρόσφατη προσθήκη περί υδρογονανθράκων του περασμένου Οκτωβρίου.


Πρακτικά το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Αγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι πρώτες αποτυπώσεις οι οποίες είχαν γίνει αργά χθες το βράδυ με βάση τις υφιστάμενες συντεταγμένες, δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν για ακόμα μια φορά σύμφωνα με τις γραμμές βάσης της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου του 2020. Εφόσον οι χθεσινές πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το δυτικό όριο των αιγυπτιακών συνόρων αγγίζει το γεωγραφικό μήκος προς δυσμάς του 25ου μεσημβρινού, τότε η χάραξη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το 2020.

Η γραμμή σταματά λίγο πριν από τη μέση γραμμή μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης, γεγονός το οποίο υποδηλώνει και την ετοιμότητα του Καΐρου να συνομιλήσει με την Αθήνα και, βεβαίως, την Τρίπολη για τον προσδιορισμό του θαλάσσιου συνόρου ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020 προς ανατολάς σταματούσε πάλι λίγο πριν από τον 28ο μεσημβρινό, αφήνοντας πρακτικά περιθώριο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα, Αγκυρα και Κάιρο.


KATHIMERINI


Ερντογάν: Απειλές για πυραυλική επίθεση στην Αθήνα

12/12/2022

Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εκδήλωση στη βόρεια επαρχία Σαμψόυντα, την ώρα που έχει ξεκινήσει η δοκιμή του νέου βαλλιστικού πυραύλου της χώρας "Tayfun".

"Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει", τόνισε ο Ερντογάν.
"Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική, για να οπλίσετε τα νησιά, η Τουρκία δεν θα είναι θεατής" συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική εκτόξευση του εγχώριας παραγωγής βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Tayfun (Typhoon) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και ο πύραυλος μπορεί να χτυπήσει στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων (349 μίλια) σε 456 δευτερόλεπτα.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες στη βόρεια Συρία»

Νέα επίθεση από Ακάρ: Να ξυπνήσουν οι Έλληνες - Να μην παρασύρονται από άλλους

8/12/2022

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αυτή τη φορά μέσω της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα για τα ελληνοτουρκικά ισχυρίστηκε αφενός ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε διάλογο, αφετέρου είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί που κοιμούνται. «Πρέπει να ξυπνήσουν» είπε «και να δουν τις αλήθειες και να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο».

«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και «να πατά στη γη».


Όπως σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ παρουσιάζει την Τουρκία ως τη χώρα που θέλει διάλογο, ωστόσο τα θέματα που βάζει στο τραπέζι, όπως τα νησιά, είναι αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, διαφορετικά -όπως είπε- αμφισβητείται η κυριαρχία τους.

Τη γραμμή Τσαβούσογλου ακολούθησαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ισχυριζόμενα ότι «τα ελληνικά νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν και αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία».

Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι «οι Έλληνες το 1919 ήρθαν στη Σμύρνη από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο».

Γερμανία: Η AfD διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση με τους «Πολίτες του Ράιχ»

7/12/2022

ηγεσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) καταδίκασε «τέτοιες φιλοδοξίες», αναφερόμενη στα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) για βίαιη κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, και διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με τη δράση της ομάδας.

Μεταξύ των 25 συλληφθέντων είναι και η πρώην βουλευτής του κόμματος και νυν δικαστής στο Βερολίνο Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν.

«Ενημερωθήκαμε για το θέμα σήμερα, όπως και οι περισσότεροι πολίτες, από τα ΜΜΕ. Καταδικάζουμε τέτοιες φιλοδοξίες και τις απορρίπτουμε ρητά.


Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις έρευνες. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους που συμμετέχουν και ζητούμε ταχεία και χωρίς κενά διαλεύκανση», έγραψαν πριν από λίγο στο Twitter οι συμπρόεδροι της ΑfD Τίμο Χρουπάλα και Αλίς Βάιντελ.

Νέα πρόκληση από την Τουρκία – Κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκάτσιες» στο Αιγαίο


1/12/2022Συνεδριάζει σήμερα το εθνικό συμβούλιο της Τουρκίας και ένα από τα βασικά του θέματα θα είναι «οι ελληνικές προκλήσεις και οι προβοκάτσιες στο Αιγαίο».
Παρότι το κεντρικό θέμα του εθνικού συνεδρίου είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί χερσαία επιχείρηση στη Συρία, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι «οι ελληνικές προβοκάτσιες στο Αιγαίο».

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, κατά την οποία ο κ. Όστιν εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα κάνουν οι Τούρκοι στη Βόρεια Συρία.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία και τόνισαν πως δεν θα πρέπει αν γίνει χερσαία επιχείρηση, καθώς κινδυνεύουν πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Ινδονησία: Αγόρι 6 ετών ανασύρθηκε ζωντανό δύο ημέρες μετά τον σεισμό

Ένα εξάχρονο αγόρι ανασύρθηκε από τα ερείπια του φονικού σεισμού στην Ινδονησία, αφού πέρασε δύο μέρες παγιδευμένο κάτω από τα συντρίμμια χωρίς τροφή και νερό, σε μια «θαυματουργή» διάσωση. Η δραματική διάσωση που καταγράφηκε από κάμερα το βράδυ της Τετάρτης αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι και άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανασυρθούν ζωντανοί από τα συντρίμμια, μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την πόλη Σιαντζούρ της Δυτικής Ιάβας τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 271 ανθρώπους.

«Μόλις καταλάβαμε ότι ο Aζκα ήταν ζωντανός, όλοι ξέσπασαν σε κλάματα, συμπεριλαμβανομένου και εμένα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη ο 28χρονος ντόπιος εθελοντής Τζέκσεν.«Ήταν πολύ συγκινητικό, ήταν σαν θαύμα». Το βίντεο έδειξε διασώστες να απελευθερώνουν το αγόρι από ένα κατεστραμμένο σπίτι στην πιο πληγείσα συνοικία, φορώντας το μπλε πουκάμισο και το παντελόνι που φορούσε όταν παγιδεύτηκε.

Νέα σφοδρή επίθεση Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ και ΕΕ για Τουρκοκύπριους και ελληνοτουρκικές σχέσεις

18/11/2022

Νέα σφοδρή επίθεση κατά ΗΠΑ και ΕΕ εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή τις αντιδράσεις που υπήρξαν από ΗΠΑ και ΕΕ για την προσπάθεια της Τουρκίας να εντάξει τους Τουρκοκύπριους στην Ένωση Τουρκογενών Κρατών.
Μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ έστειλε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη στήριξη που παρέχουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε συνέντευξη τύπου με τον Μεξικανό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου, ειδικά για τις ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το μήνυμά μας προς τις ΗΠΑ είναι το εξής: Διαταράξατε την ισορροπία τόσο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας όσο και στην Κύπρο. η ζυγαριά έχει γείρει. Κρατείστε ισορροπία και όταν μιλάτε για διεθνές δίκαιο, να κοιτάζετε τις παραβιάσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Δεν θα πάρουμε καμία άδεια από τις ΗΠΑ! Ο ‘τουρκικός αιώνας’ ξεκίνησε, η ‘τουρκική άνοιξη’ ξεκίνησε», διαμήνυσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

«Τι δικαίωμα έχει η ΕΕ να παρεμβαίνει στον οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Και το μήνυμα μας προς τις ΗΠΑ είναι το εξής: και στις σχέσεις Τουρκίας Ελλάδας και στο Κυπριακό χαλάσατε τις ισορροπίες. Χάλασαν ο ρυθμίσεις στο καντάρι σας. Να είστε ισορροπημένοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.


Συγκλονίζει Βρετανός παρουσιαστής του BBC – «Έχω λίγους μήνες ζωής»
14/11/2022

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη για την κατάσταση της υγείας του προχώρησε ο Βρετανός παρουσιαστής Τζόνι Ίργουιν.

Ο 48χρονος που παρουσιάζει την εκπομπή Escape To The Country στο BBC αποκάλυψε ότι εδώ και χρόνια πάλευε κρυφά με τον καρκίνο και πλέον βρίσκεται σε τελικό στάδιο με τους γιατρούς να του δίνουν λίγους μήνες ζωής

Ο πατέρας τριών παιδιών, ανέφερε ότι ήλπιζε πως η κοινοποίηση της διάγνωσής του θα εμπνεύσει άλλους να «εκμεταλλευτούν στο έπακρο την κάθε μέρα».

Ο Τζόνι διαγνώστηκε με καρκίνο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του της εκπομπής του στο Channel 4 στην Ιταλία 2020.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Hello ο Ίργουιν είχε πει: «Δεν ξέρω πόσος καιρός μου έχει μείνει, αλλά προσπαθώ να παραμένω θετικός και η στάση μου είναι ότι ζω με τον καρκίνο και δεν πεθαίνω από αυτόν. 

Θέλω να δημιουργήσω αναμνήσεις και να απαθανατίσω αυτές τις στιγμές με την οικογένειά μου γιατί η πραγματικότητα είναι ότι τα αγόρια μου θα μεγαλώσουν χωρίς να γνωρίζουν τον μπαμπά τους και αυτό μου ραγίζει την καρδιά».Λεκτική επίθεση από Έντι Ράμα στη Νίνα Κασιμάτη - Τι καταγγέλλει η βουλευτής13/10/2022

Λεκτική επίθεση από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα δέχτηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Νίνα Κασιμάτη.

 Όπως η ίδια καταγγέλλει σε ανάρτησή της, τον ρώτησε πώς συμβαδίζει η ενταξιακή πορεία της χώρας του με τη στρατηγική σχέση που συνεχώς εμβαθύνει με την Τουρκία, με εκείνον να της απαντά προσβλητικά «στην κυρία», «την Ελληνίδα».

Η ανάρτησή της για το περιστατικό με τον Έντι Ράμα

Μεντβέντεφ: Έχουμε το δικαίωμα να αμυνθούμε με πυρηνικά όπλα και σίγουρα δεν είναι μπλόφα27/09/2022

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα εάν είναι απαραίτητο, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που τώρα είναι αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα, αν εξωθηθεί πέραν των ορίων της, και πως αυτό «σίγουρα δεν είναι μπλόφα».
 
«Ας φανταστούμε πως η Ρωσία εξαναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πιο τρομακτικό όπλο εναντίον του ουκρανικού καθεστώτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας επιθετική ενέργεια που είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram.

Σύμφωνα με το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, ο πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν το κράτος αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, ακόμη και από συμβατικά όπλα.
«Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει άμεσα στην σύγκρουση ακόμη και σ' αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Οι δημαγωγοί στην άλλη πλευρά του ωκεανού και στην Ευρώπη δεν θα πάνε να πεθάνουν σε μια πυρηνική αποκάλυψη».

«Πρέπει να σας θυμίσω και πάλι - γι' αυτά τα κουφά αυτιά που ακούν μόνο τον εαυτό τους. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας πως θα το πράξει «σε προκαθορισμένες περιπτώσεις» και συμμορφούμενη αυστηρά προς την κρατική πολιτική.


Ιράν: Πάνω από 1.200 συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

26/09/2022
Οι αρχές στο Ιράν έχουν συλλάβει περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, από την αρχή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών πριν δέκα ημέρες, έγινε γνωστό σήμερα.

«Στη διάρκεια των ταραχών αυτών των τελευταίων ημερών έχουν συλληφθεί 450 ταραξίες στη Μαζανταράν», στο βόρειο Ιράν, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Μοχαμάντ Καριμί, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

Το Σάββατο οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη 739 διαδηλωτών, ανάμεσά τους 60 γυναικών, στη Γκουιλάν, επαρχία γειτονική της Μαζανταράν.

Επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο, το πρακτορείο Fars μετέδωσε τη σύλληψη 88 διαδηλωτών στην επαρχία
Χορμοζγκάν στο νότιο Ιράν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχές προχώρησαν και σε άλλες συλλήψεις στις πόλεις
 Ζανζάν, Καράζ και Κερμάν.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που
 πέθανε η Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή «φορούσε ανάρμοστα ρούχα». Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

«Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ταραξίες επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια και προξένησαν ζημιές σε δημόσια περιουσία σε κάποιες περιοχές της Μαζανταράν υπό την καθοδήγηση ξένων πρακτόρων», κατήγγειλε ο Καριμί.

Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν Γ
ολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ απείλησε χθες Κυριακή ότι δεν θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των διαδηλωτών έπειτα από 10 ημέρες κινητοποιήσεων στη χώρα μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους.
Ο Ιρανός πρόεδρος
Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ζητήσει νωρίτερα από τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού».
Ο Εζεΐ επέμεινε «στην ανάγκη να δράσουν χωρίς καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan Online.

Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των ιρανικών αρχών στον οποίο περιλαμβάνονται διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας,
 41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Παράλληλα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες οι απόπειρες των ΗΠΑ να παραβιάσουν την εθνική κυριαρχία του Ιράν με αφορμή τις διαδηλώσεις.

Η Τεχεράνη έχει καταγγείλει την Ουάσινγκτον ότι στηρίζει τους ταραξίες και επιζητεί να αποσταθεροποιήσει την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Η Ουάσινγκτον πάντα προσπαθεί να αποδυναμώσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ιράν, αν και έχει αποτύχει», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο Nour News.

Στη σελίδα του στο Instagram ο Καναανί κατηγόρησε τους ηγέτες των ΗΠΑ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών ότι εκμεταλλεύονται το τραγικό συμβάν για να στηρίξουν «ταραξίες» και αγνοούν «την παρουσία εκατομμυρίων ανθρώπων στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας υπέρ του συστήματος».

Από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσίευσε σήμερα τις φωτογραφίες διαδηλωτών, ανάμεσά τους γυναικών σε δρόμους της Κομ, μιας ιερής πόλης για τους σιίτες που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Στρατιωτικοί θεσμοί και θεσμοί των δυνάμεων ασφαλείας δημοσίευαν τις εικόνες αυτές των «υποκινητών των ταραχών» και ζήτησαν από τους πολίτες «να τους ταυτοποιήσουν και να ενημερώσουν τις αρχές», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τι συμβαίνει στο Ιράν; 31 νεκροί στις διαδηλώσεις μετά το θάνατο της Μάχσα Αμίνι

23/09/2022

Η οργή μεγαλώνει στο Ιράν μετά το θάνατο της Μάχσα Αμίνι, μίας νεαρής γυναίκας που φόρεσε με λάθος τρόπο το χιτζάμπ και έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας του καθεστώτος. Από το ιρανικό Κουρδιστάν μέχρι την Τεχεράνη, η οργή ξεχειλίζει, με τους σκληροπυρηνικούς εκπροσώπους του καθεστώτος να περνάνε πλέον στην αντεπίθεση, με μέτρα καταστολής και φίμωσης.

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα, πόλεις και πανεπιστήμια βρίσκονται στο επίκεντρο μαζικών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους, στο όνομα της Μαχσά Αμίνι. Το «κίνημα του χιτζάμπ» για τη γυναικεία χειραφέτηση και τις ατομικές ελευθερίες, μετράει νεκρούς και τραυματίες και αποκτάει παγκόσμια φωνή.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Οι αρχές απάντησαν με ακόμη περισσότερη καταστολή και οι συγκρούσεις έγιναν βίαιες, με τους διαδηλωτές να μην διστάζουν να αντεπιτεθούν κατά της αστυνομίας ή να επιτεθούν σε περιπολικά και αστυνομικά τμήματα. Όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων σήμερα (22/9), επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Ο θάνατος της Aμίνι έχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν, των αυστηρών μέτρων ενδυμασίας για τις γυναίκες και μιας οικονομίας που βυθίζεται από τις κυρώσεις. Οι αρχές φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Reuters ανέφερε ότι 1.500 σκοτώθηκαν την περίοδο εκείνη.

Οι διαδηλωτές αυτή την εβδομάδα εξέφρασαν επίσης οργή για τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Μοτζτάμπα, μακάρι να πεθάνεις και να μην γίνεις Ανώτατος Ηγέτης», εθεάθη να φωνάζει διαδηλωτής στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στον γιο του Χαμενεΐ, ο οποίος ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαδεχθεί τον πατέρα του στην κορυφή του πολιτικού κατεστημένου του Ιράν. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο.

Η κουρδική οργάνωσης για τα δικαιώματα Hengaw, ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις κουρδικές περιοχές έχει φθάσει τους 15. Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές, υπονοώντας ότι μπορεί να πυροβολήθηκαν από ένοπλους αντιφρονούντες και επιτείνοντας το κλίμα χάους.Φρουροί της Επανάστασης

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι πανίσχυροι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές να συλλαμβάνουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες» σε σχέση με την Μάχσα Αμίνι σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα (22/9) Στην ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια και τους συγγενείς της 22χρονης κοπέλας.

«Ζητήσαμε από το δικαστικό σώμα να εντοπίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στο δρόμο και που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας και να τους αντιμετωπίσει αποφασιστικά», τόνισαν οι Φρουροί οι οποίοι κατέστειλαν διαδηλώσεις στο παρελθόν. «Η βούληση του ιρανικού λαού είναι η εξής: μην λυπάστε τους εγκληματίες», ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος, κύριο άρθρο στην σκληροπυρηνική εφημερίδα Kayhan.

Μαχσά Αμινί: Οργή στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης που φορούσε ανάρμοστα την χιτζάμπ22/09/2022

Διαδηλωτές κατέστρεψαν οχήματα της αστυνομίας στη διάρκεια της πέμπτης νύχτας διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της μιας νεαρής γυναίκας, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών. Σε δεκάδες πόλεις σημειώθηκαν βίαιες κινητοποιήσεις καθώς γυναίκες έσκιζαν τα χιτζάμπ τους και βγήκαν στους δρόμους, καίγοντας ρούχα και ζητώντας να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να κυκλοφορούν δημόσια χωρίς να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Γυναίκες στην Τουρκία διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν, κόβοντας τα μαλλιά τους και κρατώντας τα στα χέρια, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Διαδηλώσεις έγιναν και στη Βηρυττό, ενώ Ιρανές στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από τον ΟΗΕ για να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη του ιρανού προέδρου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.
Στο Ιράν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.
Χθες Τρίτη ο κυβερνήτης του Κουρδιστάν Ισμαΐλ Κουσά έκανε λόγο για «τρεις νεκρούς» στη διάρκεια των διαδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της επαρχίας χωρίς να διευκρινίσει πότε αυτοί σκοτώθηκαν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτούς τους θανάτους «ύποπτους, μέρος της συνωμοσίας που έχει εξυφάνει ο εχθρός». Επίσης, πρόσθεσε ότι ένα από τα θύματα σκοτώθηκε από ένα είδος όπλου που δεν χρησιμοποιούν οι ιρανικές δυνάμεις.Πέθανε o Βραζιλιάνος bodybuilder γνωστός ως Hulk στα 55 του χρόνια

03/08/2022

Ο Valdir Segato, o Βραζιλιάνος bodybuilder γνωστός και ως Hulk, που έκανε ενέσεις με λάδι στους μύες του για να αποκτήσει τεράστιους δικέφαλους μυς, θωρακικούς και ραχιαίους μύες, πέθανε στα 55 του χρόνια.

Όπως ήταν γνωστό, ο Βραζιλιάνος Hulk, έκανε για χρόνια θανατηφόρες ενέσεις Synthol, δηλώνοντας ότι έχει εμπνευστεί από τον Arnold Schwarzenegger και φανταστικούς χαρακτήρες όπως ο Hulk.

«Με αποκαλούν Hulk, Schwarzenegger και He-Man όλη την ώρα και αυτό μου αρέσει. Έχω διπλασιάσει τους δικέφαλους μυς μου, αλλά εξακολουθώ να θέλω να τους κάνω μεγαλύτερους», έλεγε το 2016, σύμφωνα με την Daily Mail .

Πριν από έξι χρόνια, οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι κινδύνευε με ακρωτηριασμό ή μόνιμη νευρική βλάβη και μυϊκή παραμόρφωση, εάν συνέχιζε να κάνει τις ενέσεις λαδιού. Όμως, ο Segato απολάμβανε τη δημοσιότητα που είχε πάρει και ήθελε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη.

Ο δικέφαλός του έφτασε έως και 23 ίντσες αφού άρχισε να κάνει αυτές τις ενέσεις στον εαυτό του, ενώ ήταν γνωστός ως «το τέρας» στους δρόμους και ήταν περήφανος για τον τίτλο του.

Ο Segato, συνήθιζε να ανεβάζει φωτογραφίες του σώματός του στα social media και μάλιστα αποκαλούσε τον εαυτό του «Valdir Synthol» στο Instagram.
Παρόλο που ο bodybuilder είχε 1,7 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok , τα τοπικά μέσα ανέφεραν ότι ζούσε μια απομονωμένη ζωή με λίγους φίλους.Πώς έχασε τη ζωή του

«Ήταν γύρω στις 6 το πρωί, λίγο πολύ. Ήρθε σέρνοντας μέσα από το πίσω σπίτι και ήρθε μπροστά. Μετά χτύπησε το παράθυρο της μητέρας μου, χτύπησε, χτύπησε, μετά ξύπνησε και είπε «Βοήθησέ με, βοήθησέ με γιατί πεθαίνω», είπε ο Moisés da Conceição da Silva σε τοπικό μέσο.

Ο Segato μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά κατέρρευσε καθώς υπέστη καρδιακή προσβολή.Τι είναι το Synthol

Το Synthol συνήθως αποτελείται από ένα μείγμα ελαίου, βενζυλικής αλκοόλης και λιδοκαΐνης και μπορεί να προκαλέσει «βλάβη στα νεύρα, ελαιοεμβολή της πνευμονικής, απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό εγκεφαλικό και λοιμώδεις επιπλοκές», σύμφωνα με το Europe PubMed Central.


Πηγή: ieidiseis.gr

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνος καταψήφισε νομοθεσία για την ισότητα στον γάμο - Λίγες μέρες μετά πάντρεψε με άνδρα τον γιο του

28/07/2022

O Glenn Thompson, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, έδωσε το παρών στο γάμο του γιου του, που παντρεύτηκε ένα άτομο του ίδιου φύλου την περασμένη εβδομάδα, τρεις ημέρες αφότου καταψήφισε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή σχετικά με την ισότητα στον γάμο.

Το γραφείο του Thompson ανέφερε ότι ο πολιτικός της Πενσυλβάνια και η σύζυγός του ήταν «ενθουσιασμένοι» που παρευρέθηκαν στον γάμο του γιου τους και πως είναι «πολύ χαρούμενοι» που καλωσόρισαν τον γαμπρό τους στην οικογένεια.

«Ο κύριος και η κυρία Thompson ήταν ενθουσιασμένοι που παρευρέθηκαν και γιόρτασαν τον γάμο του γιου τους, καθώς ξεκίνησε αυτό το νέο κεφάλαιο στη ζωή του», δήλωσε η Maddison Stone, εκπρόσωπος του Thompson. «Οι Thompson είναι πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουν τον γαμπρό τους στην οικογένεια».

Η παρουσία του Thompson στον γάμο του γιου του ακολούθησε μετά την ψήφο του κατά του «Respect for Marriage Act» την περασμένη εβδομάδα.Ο Thompson ήταν ένας από τους 157 Ρεπουμπλικάνους της Βουλής που αντιτάχθηκαν στη νομοθεσία, η οποία θα αναβάθμιζε το δικαίωμα στην ισότητα στον γάμο σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Guardian, το γραφείο του Thomson, όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει την ψήφο του βουλευτή, απάντησε μέσω μιας δήλωσης που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτό το νομοσχέδιο δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κόλπο ανταλλαγής μηνυμάτων κατά τη διάρκεια των εκλογών για τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο που απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τον ιστορικό πληθωρισμό και τις ανεξέλεγκτες τιμές στις αντλίες βενζίνης», είπε η εκπρόσωπος του Thomson.Πηγή: ethnos.gr

Ρωσία: Στη μαύρη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» η Ελλάδα – Υπέγραψε διάταγμα ο πρωθυπουργός

22/07/2022


Στη λίστα των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία χωρών βρίσκεται από σήμερα η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα. Εκτός από την Ελλάδα, στη «μαύρη λίστα» βρίσκονται η Δανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Κροατία.

Το σχετικό διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν.  «Η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό», αναφέρει το έγγραφο.

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πλαφόν των ατόμων που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τα οποία διπλωματικές αποστολές «μη φιλικών χωρών» και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάψουν συμβάσεις εργασίας.

Από εδώ και στο εξής η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20, η Σλοβακία 16, ενώ η Σλοβενία και η Κροατία δεν θα μπορούν να προσλάβουν καθόλου υπαλλήλους στις πρεσβείες και τα προξενεία τους.

Η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνει ότι η λίστα «δεν είναι οριστική και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών (…) ενδέχεται να διευρυνθεί».

Στις αρχές Μαρτίου, η ρωσική κυβέρνηση κατήρτισε μια λίστα με ξένα κράτη και εδάφη «που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας, των ρωσικών εταιρειών και πολιτών» στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια.  Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ουκρανία, την Ιαπωνία και άλλα.


Ζελένσκι: Δεν διαθέτουμε τον οπλισμό για να υπερασπιστούμε την Μαριούπολη

19/07/2022

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε, είπε. Φιλορώσοι αυτονομιστές: Υπό τον έλεγχό μας το λιμάνι της πόλης

Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω, πρόσθεσε. Χάρκοβο: 8 νεκροί και 19 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων. Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον.Μολαταύτα ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση χημικών όπλων

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια. Στην Ουκρανία κυκλοφόρησαν χθες Δευτέρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στον νότιο τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις πληροφορίες περί χρήσης χημικού όπλου από δυνάμεις της Ρωσίας στη Μαριούπολη (Πεντάγωνο)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η Ρωσία ανακοινώνει πως κατέρριψε ουκρανικά μαχητικά και επιθετικό ελικόπτερο

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι καταστράφηκαν ακόμη 78 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία, την ώρα που οι αρχές στο Κίεβο συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν αμάχους από πολλές πόλεις υπό πολιορκία στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα μοιάζει να επικεντρώνει πλέον τις επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ, «ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά Su-25 κοντά στην Ιζιούμ» (βορειοανατολικά), ενώ ελικόπτερο Mi-24 καταρρίφθηκε στη Χερσώνα (νότια).

Τα Σουχόι Su-25, κατασκευασμένα στην πάλαι ποτέ σοβιετική ένωση, είναι αεροσκάφη σχεδιασμένα για επιθέσεις κατά χερσαίων στόχων και μπορούν να χρησιμοποιούνται για εκ του σύνεγγυς υποστήριξη. Το Μικαγιάν Mi-24, επίσης σοβιετικού σχεδιασμού, είναι επιθετικό ελικόπτερο.

Ο κ. Κονασένκοφ είπε επίσης ότι αρκετές θέσεις διοίκησης, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και όπλων καταστράφηκαν.

Η Μόσχα ενημερώνει πρακτικά καθημερινά για τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του ουκρανικού στρατού που καταστρέφουν οι ρωσικές δυνάμεις. Διατείνεται πως δεν βάζει στο στόχαστρο άμαχους, παρά τις πολλαπλές καταγγελίες του Κιέβου και δυτικών κυβερνήσεων πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Αν και η επίθεση εξαπολύθηκε αρχικά από τον βορρά, την ανατολή και από τον νότο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται πλέον σε ανατολικούς και νότιους τομείς της ουκρανικής επικράτειας, αφού δεν μπόρεσαν να κυριεύσουν την πρωτεύουσα.

Επίσης χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο προειδοποίησε ότι ρωσικά στρατεύματα τα οποία σταθμεύουν στη Μολδαβία ενδέχεται να κινηθούν για να εξαπολύσουν επίθεση από δυσμάς.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε προκλήσεις από το έδαφος της Υπερδνειστερίας», στη Μολδαβία, τόνισε.

Η Υπερδνειστερία -μέρος της Μολδαβίας δυνάμει του διεθνούς δικαίου, την ελέγχει όμως η Ρωσία από το 1990- δίνει θεωρητικά δυνατότητα στη Μόσχα να περικυκλώσει ουκρανικές δυνάμεις στον νότο, ειδικά στην περιφέρεια της Οδησσού.

Το Κίεβο εξάλλου μιλά για ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία με την έλευση μονάδων από τη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

ΑΠΕ ΜΠΕ


Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος, Χίος καταβροχθίστηκαν από την Τουρκία
11/7/2022

Ο χάρτης Μπαχτσελί που παρουσιάζει το μισό Αιγαίο ως τουρκικό έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Αθήνας. Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητά από τον Ερντογάν να πάρει θέση για τις γελοιότητες του κυβερνητικού του εταίρου.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλα «καταβροχθίστηκαν» από την Τουρκία. Όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Άλλη μια προβοκάτσια ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τα τελευταία καμώματα του κατώτερου εταίρου του στον συνασπισμό», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νέος «εμπρηστικός» χάρτης
Χθες, για άλλη μια φορά, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δυναμίτισε το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, καθώς φωτογραφήθηκε με χάρτη που απεικονίζει τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ως μέρος της Τουρκίας.

Τον χάρτη έκανε δώρο στον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), η εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι». Θυμίζουμε ότι ο Μπαχτσελί είναι ουσιαστικά αρχηγός και αυτής της οργάνωσης, ενώ επισκέφθηκε την έδρα των «Γκρίζων Λύκων» και είχε συνάντηση με στελέχη τους.

Για κλιμάκωση ρητορικής κάνει λόγο η Άγκυρα
Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας που κάνει λόγο για ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάλεσε και αυτός τον Τούρκο πρόεδρο να απαντήσει για τον χάρτη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται και δεν εκφοβίζεται από τέτοιου είδους ενέργειες.

Τουρκικό Λιμενικό: Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για κάθε μετανάστη που έχασε τη ζωή του

20/6/2022

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε το τουρκικό Λιμενικό για το προσφυγικό κατηγορώντας την Ελλάδα.

Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για «δολοφονίες μεταναστών» από την Ελλάδα, ακολούθησε η τουρκική ακτοφυλακή με μακροσκελή ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για κάθε μετανάστη που έχασε τη ζωή του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ως Διοίκηση Τουρκικής Ακτοφυλακής, επιθεωρούμε συνεχώς όλες τις οδούς διέλευσης για να αποτρέψουμε τους παράτυπους μετανάστες. Ειδικότερα, εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, ώστε να μην χάνουν τη ζωή τους παράτυποι μετανάστες που απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Οι ιστορίες παράτυπων μεταναστών που διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή σε όλα σχεδόν τα περιστατικά απωθήσεων συνεχίζουν να αποκαλύπτουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη πώς η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές των