Τρεις μήνες πολέμου στην Ουκρανία: Πού επικεντρώνεται η ρωσική επίθεση, δυσκολίες στο Ντονμπάς παραδέχεται το Κίεβο

24/5/2022

Τρεις μήνες συμπλήρωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος εισέρχεται σήμερα στον τέταρτο μήνα του, όπως αναφέρεται σε άρθρο του το newsbeast.gr .

Τα ρωσικά στρατεύματα επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς (ανατολικά). Μολονότι διαβεβαιώνουν πως απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Κίεβο στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου και κατόπιν στο Χάρκοβο τον Μάιο, οι Ουκρανοί παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες «δυσκολίες» στο Ντονμπάς, που σχηματίζουν οι περιφέρειες –«ομπλάστ»– Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ.

«Οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες», αναγνώρισε χθες βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του.«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να δείξουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις κατειλημμένες περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), ότι δεν θα παραδώσουν την περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), τις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζιας (νοτιοανατολικά) και του Ντονμπάς (ανατολικά). Προελαύνουν εν μέρει. Ενισχύουν τις θέσεις τους αλλού», συνέχισε.

Η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι επιδιώκουν να «εξοντώσουν όποιον ζει», κατήγγειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Η Μόσχα συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός της στον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών στη Λουγκάνσκ, περικυκλώνοντας τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για σφοδρές μάχες σε εξέλιξη κοντά στις κοινότητες Ποπάσνα και Μπαχμούτ, κάτι που μοιάζει να επιβεβαιώνει την κυκλωτική κίνηση.

Υποχρεωτικές εκκενώσειςΗ πτώση της Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, θα έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο ενός στρατηγικού σταυροδρομιού, που αποτελεί επιπλέον το τρέχον διάστημα αυτοσχέδιο κέντρο διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.


Οι κάτοικοί της αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρά τον κίνδυνο: «Ο κόσμος δεν θέλει να φύγει», είπε ο αντιδήμαρχος της Μπαχμούτ, ο Μαξίμ Σούτκοβι, μπροστά σε μισοάδειο λεωφορείο που υποτίθεται πως θα μετέφερε άμαχους προς πιο ασφαλείς περιοχές.

Οι αρχές πλέον φθάνουν «στο σημείο που θα κάνουμε υποχρεωτικές εκκενώσεις», είπε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην Μπαχμούτ, ο Σερχίι Κάλιαν.

Όσοι παραμένουν λένε πως οι πύραυλοι και οι βόμβες αρχίζουν να πέφτουν τα ξημερώματα και συνεχίζουν ως το μεσημέρι γύρω από την Μπαχμούτ.

Η Σεβεροντονιέτσκ βομβαρδίζεται «24 ώρες το 24ωρο», από τους Ρώσους, που «χρησιμοποιούν τακτική καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη», κατήγγειλε προχθές Κυριακή ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι.

Η τύχη της Σεβεροντονιέτσκ ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, του λιμανιού στρατηγικής σημασίας που καταστράφηκε σχεδόν εντελώς έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας.

Σε μέρος της κοιλάδας του Ντονμπάς δημιουργήθηκαν από το 2014 οι δύο αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες των φιλορώσων. Για να τους υπερασπιστεί από την «γενοκτονία» που υποστήριξε πως ετοιμαζόταν να διαπράξει το Κίεβο διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την 24η Φεβρουαρίου την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, λίγα 24ωρα αφού αναγνώρισε επίσημα ως αυτόνομες κρατικές οντότητες τις δύο «λαϊκές δημοκρατίες», με την επικράτειά τους να εκτείνεται σε όλο το Ντονμπάς.

Στρατιωτική βοήθεια από 20 χώρες

Το νότιο μέτωπο μοιάζει σταθερό, αν και οι Ουκρανοί λένε πως σημείωσαν κέρδη. Η διοίκηση των δυνάμεών τους στον νότο έκανε λόγο σήμερα για «προέλαση» στην περιοχή της Μικολάιφ «προς την κατεύθυνση της περιφέρειας της Χερσώνας», όπου οι νέες φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως θέλουν να καθιερώσουν το ρούβλι. Κατηγόρησε εξάλλου τις ρωσικές δυνάμεις πως σκότωσαν άμαχους που προσπαθούσαν να φύγουν οδικώς, με τοποθέτηση ναρκών σε δρόμο και με βόμβες και κατόπιν εκτελώντας όσους επέζησαν.

Ενώ η Μόσχα κλιμακώνει την προσπάθεια να καταλάβει όλο το Ντονμπάς, το Κίεβο, που επιμένει να ζητά περισσότερα όπλα, εξασφάλισε υποσχέσεις για υποστήριξη από δυτικά κράτη.

Σε ψηφιακή σύνοδο της «Ομάδας επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας» 44 κράτη συζήτησαν χθες τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Είκοσι δεσμεύτηκαν να στείλουν κι άλλα όπλα, ενώ άλλες να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, τον Λόιντ Όστιν.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για τα όπλα που θα στείλουν οι ΗΠΑ, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του γιγαντιαίου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία, με αξία 40 δισεκ. δολαρίων συνολικά.

Πάντως ανάμεσα στα όπλα που θα σταλούν θα είναι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας Harpoon, μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτήρα τους, που υποσχέθηκε η Δανία. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν πως με αυτούς τους πυραύλους μπορεί να κατορθωθεί να αρθεί ο αποκλεισμός του λιμανιού της Οδησσού, κόμβου των εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα, οι οποίες είναι κρίσιμες όχι μόνο για την ουκρανική οικονομία αλλά και για τον εφοδιασμό με τρόφιμα αρκετών άλλων χωρών. Θεωρητικά οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να απειλήσουν ως και την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ είπε πως ελπίζει να «μπορέσει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της χρήσης» των όπλων που έλαβε υποσχέσεις ότι θα παραδοθούν χθες καθώς «μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα στα πεδία των μαχών».

Οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Σε τρεις μήνες, χιλιάδες άνθρωποι, άμαχοι και στρατιωτικοί, έχουν σκοτωθεί, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής απολογισμός. Μόνο στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές αρχές μιλούν για 20.000 νεκρούς.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διατείνεται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει 29.200 άνδρες, 204 αεροσκάφη και 1.300 άρματα μάχης από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι η Ρωσία έχει υποστεί «μεγάλες απώλειες», χωρίς να γίνεται πιο σαφές. Δυτικές πηγές κάνουν λόγο για 12.000 ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς. Γαλλική στρατιωτική πηγή ανέβασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τον αριθμό τους στους 15.000.

Αν οποιοσδήποτε από τους αριθμούς αυτούς είναι ακριβής, σημαίνουν πως οι απώλειες της Ρωσίας ξεπερνούν εκείνες που υπέστη σε εννέα χρόνια ο σοβιετικός στρατός στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Όσο για την Ουκρανία, δεν ανακοινώνει ως τώρα σαφή στοιχεία για τις απώλειες του δικού της στρατού.Ο πόλεμος ανέτρεψε εξάλλου τη δημογραφική εικόνα της χώρας. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σε αυτούς προστίθενται 6,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε κράτη του εξωτερικού, οι μισοί και πλέον (3,4 εκατ.) στην Πολωνία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέφτει το Azovstal, έφυγαν ακόμα 260 στρατιωτικοί
17/5/2022

Πάνω από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsit.gr.

Οι τραυματίες του Azovstal μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας.

Άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η Χάνα Μάλιαρ, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιωτικοί συνεχίζονται, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.

«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς όπως λέει  «εμπόδισαν να εφαρμοστεί το σχέδιο να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια».

Σε βίντεο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας», επιμένοντας «θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη.Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία της Μαριούπολης σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε επίσης σήμερα στη Λβιβ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.


Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχουν απώλειες εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων, που άρχισαν λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πληροφορίες ουκρανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για οκτώ ως δέκα πλήγματα.

Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Είχαν γίνει λάθη με την Ελλάδα

13/5/2022

Με δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να επιβεβαιώσει την αρνητική οπτική της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας πως οι προηγούμενες διοικήσεις της Συμμαχίας είχαν κάνει «λάθος» με την Αθήνα.

Σήμερα υπήρξαν οι φήμες πως η Τουρκία μπορεί να ασκήσει βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Ρωσία εκτοξεύει απειλές κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας αν ενταχθούν στη Συμμαχία.

Ο Ερντογάν με δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Η Σουηδία έχει γίνει “σπίτι” για το PKK και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ»

«Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα: «Οι προηγούμενες διοικήσεις του ΝΑΤΟ έκαναν λάθη όπως αυτό με την Ελλάδα. Ξέρετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, ».

'Εμπολα: Συναγερμός από τον Π.Ο.Υ για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας διεθνώς

29/4/2022


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε χθες Πέμπτη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εξάπλωση στην περιφέρεια και σε διεθνές επίπεδο του ιού Έμπολα μετά την εκδήλωση νέας επιδημίας της ασθένειας που προκαλεί, με κυριότερο σύμπτωμα τον αιμορραγικό πυρετό, στην Μπαντάκα, στη ΛΔ Κονγκό. Μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της αχανούς αφρικανικής χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου. Ως την 27η Απριλίου, «είχαν εντοπιστεί 267 επαφές», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος σημειώνει ότι ως αυτό το στάδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας».

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με τη Δημοκρατία του Κονγκό, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Ανγκόλα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Νότια Ουμπάνγκι, η οποία γειτονεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και με την Κινσάσα. Πάντως ο οργανισμός θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη ΛΔ Κονγκό.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορονοϊού.

Η τρέχουσα είναι η 14η επιδημία της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από το 1976. Αν και η Μπαντάκα επλήγη από δύο επιδημίες του Έμπολα (2020, 2018), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως ορισμένες από τις βελτιώσεις που είχαν γίνει στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων δεν διατηρήθηκαν.

«Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας της επαρχίας για να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η εφοδιαστική υποστήριξη για να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιδημιών», τονίζει ο ΠΟΥ. 
Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Μπαντάκα στάλθηκαν 200 δόσεις εμβολίου και η ανοσοποίηση άρχισε την 27η Απριλίου. Θα σταλούν και άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.

Παγκόσμια ανησυχία από τις δηλώσεις Λαβρόφ για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου


26/4/2022
Με βομβαρδισμούς στα ανατολικά στα μέτωπα του Ντονμπάς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν την άμυνα των Ουκρανών, πλήττοντας ταυτόχρονα τις οδούς ανεφοδιασμού τους στα κεντρικά και δυτικά της χώρας.
Όμως, στο ρωσικό έδαφος, στο Μπριάνσκ, κοντά σύνορα με την Ουκρανία, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τυλίχθηκαν στις φλόγες και υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για χτύπημα Ουκρανών σαμποτέρ.

Μετά από 62 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε επίσημα πλέον ότι στόχος της είναι η εξασθένηση της Ρωσίας.

Τον επαναπροσδιορισμό της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Όστιν και Μπλίνκεν, μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο.

Από την πλευρά της η Μόσχα τόνισε ότι με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ ουσιαστικά εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αυξάνοντας τους κινδύνους για πυρηνική σύρραξη.

Η Ρωσία θέλει να αποφύγει μια τεχνητή κλιμάκωση του πυρηνικού κινδύνου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, και κατηγόρησε τη Δύση ότι ενθαρρύνει το Κίεβο να αρνείται μια σοβαρή διαπραγμάτευση.

Προτάσεις για κατάπαυση του πυρός αναμένεται ότι θα μεταφέρει σήμερα στον Πούτιν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ που επισκέπτεται τη Μόσχα και κατόπιν το Κίεβο.Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί και η τύχη εκατοντάδων αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη μαζί με το Τάγμα Αζόφ.

Η υπόλοιπη πόλη βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, που άρχισαν να απομακρύνουν συντρίμμια, όπως από το ερειπωμένο θέατρο.


Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον ισχυρισμό του Κιέβου ότι εκεί σκοτώθηκαν 300 άμαχοι από ρωσικό βομβαρδισμό.

Στη Μόσχα σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, 28 Απριλίου, ο κ. Γκουτέρες θα μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Στόχος των επισκέψεων του ΓΓ του ΟΗΕ σε Μόσχα και Κίεβο είναι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Λαβρόφ: Να μην υποτιμάται ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου
Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας ωστόσο την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε.

Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο, έναν πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή των πυρηνικών
Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τη ρωσική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων.

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.

«Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», πρόσθεσε.

Νέο τελεσίγραφο Μόσχας για το Azovstal – Παραδοθείτε μέχρι το μεσημέρι


19/4/2022
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί και ξένοι μαχητές που βρίσκονται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στη Μαριούπολη θα πρέπει να καταθέσουν όπλα και πυρομαχικά και να παραδοθούν σήμερα.

Σύμφωνα με το τελεσίγραφο οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποχωρήσουν μεταξύ 14:00 και 16:00 (ώρα Μόσχας) και στο διάστημα αυτό οι ρωσικές δυνάμεις θα παύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο.

Στην Ουκρανία, οι Ρώσοι με ένα στρατό - μαμούθ από 76 μεραρχίες ετοιμάζονται για την κατάληψη του Ντονμπάς, και ήδη οι μάχες έχουν ξεκινήσει.

Η μητέρα όλων των μαχών για τους Ρώσους είναι το Ντονμπάς.

Η μοναδική τους ευκαιρία να σπάσουν το ηθικό των Ουκρανών μετά το πλήγμα της ρωσικής ναυαρχίδας.Οι ρωσικές δυνάμεις αριθμούν 76 μεραρχίες και εξαπολύουν από τη νύχτα την τελική επίθεση για να καταλάβουν ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία

Σε ένα δραματικό μήνυμά του τα μεσάνυχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την εξέλιξη, την οποία ανέμενε έτσι κι αλλιώς.


Οι τελευταίοι μαχητές στη Μαριούπολη δίνουν σκληρή μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις
Δώδεκα ρωσικές μεραρχίες πολιορκούν την Μαριούπολη, επιδιώκοντας την παράδοση και των τελευταίων 800 ανδρών, που υπερασπίζονται την πόλη, οχυρωμένοι στη χαλυβουργία Azovstal.

Σύμφωνα με όλες τις πηγές, ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το κρίσιμης σημασίας λιμάνι στην Αζοφική, προκαλώντας ασφυκτικές συνθήκες και για τους αμάχους που παραμένουν εκεί.

Οι Ουκρανοί που έζησαν και μεγάλωσαν σε αυτήν την πόλη αρνούνται να την εγκαταλείψουν. Ορισμένοι κρύβονται στα καταφύγια και άλλοι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους μέσα στα χαλάσματα.

Η πτώση της πόλης έχει συμβολική σημασία για τους Ρώσους. Μέχρι τη νύχτα της Δευτέρας, η Μαριούπολη δεν είχε πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια τους.

Πληροφορίες ότι είναι νεκρός ο Μιχαήλ που είχε μιλήσει στην ελληνική Βουλή
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στο Azovstal ο νεοναζί του Τάγματος Αζόφ ονόματι Μιχαήλ, που μίλησε στην ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μιχαήλ ήταν υποδιοικητής του Τάγματος Αζόφ στην Μαριούπολη και από το 2014 και μετά πρωτοστατούσε σε επιχείρηση κατά ρωσόφωνων.

Ο Μιχαήλ φέρεται να έπεσε νεκρός έπειτα από μάχη που έγινε κοντά στο Azovstal.

Υπενθυμίζεται ότι η εμφάνιση των δύο στρατιωτών στη Βουλή, στο πλαίσιο της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από σύσσωμη την αντιπολίτευση όσο και από τους χρήστες των social media.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μιχαήλ, είχε παραδεχτεί πως ανήκει στο Τάγμα Αζόφ, το οποίο δρούσε ανεξέλεγκτα και υπό την ανοχή της προεδρίας Ζελένσκι, σκοτώνοντας ρωσόφωνους.

Βόμβες τύπου bunker buster θα ρίξουν οι Ρώσοι στο Azovstal
Σκληρή είναι η πολιορκία των Ρώσων στο περίφημο χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, ενώ οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι οι Ρώσοι θα ρίξουν τις βόμβες που έριξαν και ισοπέδωσαν το Χαλέπι της Συρίας.

Πρόκειται για βόμβες που έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύουν σε στόχους που μπορεί να βρίσκονται ακόμη και πολύ κάτω από το έδαφος, σε υπόγεια.

Ρωσικό αεροπλάνο έκανε παράκαμψη 15.000 χλμ. λόγω της απαγόρευσης πτήσεων
Ρωσικό αεροπλάνο που στάλθηκε από τη Μόσχα για να παραλάβει τους απελαθέντες Ρώσους διπλωμάτες από την Ελλάδα και στη συνέχεια από την Ισπανία αναγκάστηκε να κάνει παράκαμψη 15.000 χιλιομέτρων λόγω απαγόρευσης πτήσεων από την ΕΕ, αναφέρει ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

«Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία και η Ελλάδα παραχώρησαν κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα στο αεροσκάφος να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους, οι πτήσεις κατευθύνθηκαν γύρω από χώρες που διατηρούν απαγορεύσεις στις ρωσικές πτήσεις», ανέφερε ο ιστότοπος.

Συγκεκριμένα ο ιστότοπος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πτήση έφθανε τα 15.163 χλμ., «σχεδόν όσο η μεγαλύτερη εμπορική πτήση του κόσμου μεταξύ Σιγκαπούρης και Νέας Υόρκης αυτή τη στιγμή».

Ρωσικό δεξαμενόπλοιο δεσμεύτηκε στον κόλπο της Καρύστου
Δεσμεύτηκε δεξαμενόπλοιο ρωσικών συμφερόντων στον κόλπο της Καρύστου.

Συγκεκριμένα με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες οι Λιμενικές Αρχές κρατούν δεξαμενόπλοιο ρωσικών συμφερόντων στην Κάρυστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή εξέδωσε την απόφαση με βάση τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων. Η δέσμευση αφορά στο υπό ρωσική σημαία πλοίο Pegas, μήκους 250 μέτρων και όχι το φορτίο.

Το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο. Όμως στο Κάβο Ντόρο, επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και βρήκε ασφαλές αγκυροβόλιο στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία σύμφωνα με τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει μέσω εγγράφων να αποδείξει ότι δεν ανήκει στον κατάλογο με τις κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει άλλο ρωσικών συμφερόντων πλοίο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα υπόσχεται περισσότερα πυραυλικά πλήγματα εναντίον του Κιέβου

15/4/2022

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως στη διάρκεια της νύκτας έπληξε ένα στρατιωτικό στόχο στις παρυφές του Κιέβου με πυραύλους κρούζ και υποσχέθηκε περισσότερες επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χαλυβουργίας Ίλιτς στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη πως 1.026 στρατιώτες της 36ης ουκρανικής ταξιαρχίας πεζοναυτών, περιλαμβανομένων 162 αξιωματικών, παραδόθηκαν κοντά στο χαλυβουργικό εργοστάσιο.

«Ο αριθμός και η έκταση των πυραυλικών πληγμάτων εναντίον θέσεων στο Κίεβο θα αυξηθούν σε απάντηση σε όλες τις τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις και στα σαμποτάζ που πραγματοποιούνται σε ρωσικό έδαφος από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνοντας την καταστροφή ενός εργαστηρίου παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος στο εργοστάσιο Βιζάρ.

Το ρωσικό υπουργείο υποστήριξε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 30 «πολωνούς μισθοφόρους» με πλήγμα που πραγματοποίησαν στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Ως συνέπεια του πλήγματος, ένα απόσπασμα μισθοφόρων μιας ιδιωτικής πολωνικής στρατιωτικής εταιρείας (...) εξοντώθηκε στο χωριό Ιζιούμσκε, στην περιφέρεια του Χάρκοβο. Μέχρι 30 πολωνοί μισθοφόροι σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.ΑΠΕ ΜΠΕ

Ουκρανία: Ο όρος γενοκτονία χρησιμοποιήθηκε από τον Μπάιντεν. Σε εγρήγορση για την μεγάλη επίθεση των Ρώσων


13/4/2022

Η μάχη στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να αποβεί καθοριστική.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και οι ομόλογοί του της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Κίεβο όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Ντούντα.

Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Κατευθυνόμαστε στο Κίεβο με ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής στήριξης και στρατιωτικής βοήθειας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Τις τελευταίες ημέρες όλα δείχνουν ότι η Ρωσία ενισχύει όσο μπορεί τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς για να δοθεί η «τελική μάχη» για την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, η Μόσχα προλειαίνει το έδαφος για μια παρατεταμένη μάχη που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.

Στρατιωτικοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί στο να προβλέψουν ποιος θα κερδίσει τη μάχη για τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και μιλούν για μια κρίσιμη σύγκρουση που πιθανότατα θα είναι βάναυση και ίσως να καθορίσει και την έκβαση ολόκληρου του πολέμου.Μπάιντεν: Τι ακριβώς είπε για τη «γενοκτονία» στην Ουκρανία
Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν μίλησε για «γενοκτονία» που συντελείται από τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη αναφορά έχει ήδη προκαλέσει τεράστια συζήτηση, με τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «αδειάζει» τον Αμερικανό ομόλογό του και να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι θέλει να είναι προσεκτικός με τους όρους.


Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο όρος «γενοκτονία» χρησιμοποιήθηκε από τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αϊόβα.

«Ο οικογενειακός σου προϋπολογισμός, η δυνατότητά σου να γεμίζεις το ρεζερβουάρ σου, τίποτα από όλα αυτά δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το αν ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία μισό κόσμο μακριά», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, καθώς επιβιβαζόταν στο αεροσκάφος του, ξαναρωτήθηκε για τον συγκεκριμένο όρο και υπερασπίστηκε τη χρήση του. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Ναι, το αποκάλεσα γενοκτονία. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν προσπαθεί να σβήσει ακόμη και την ιδέα να μπορείς να είσαι Ουκρανός.

Και ο όγκος, οι αποδείξεις πληθαίνουν. Είναι διαφορετικό από ό, τι την προηγούμενη εβδομάδα», υποστήριξε.

«Οι περισσότερες αποδείξεις προέρχονται από τα κυριολεκτικά φρικτά πράγματα που έχουν κάνει οι Ρώσοι στην Ουκρανία. Και θα μάθουμε σίγουρα ακόμη περισσότερα για την καταστροφή.

Και θα αφήσουμε τους δικαστές να αποφασίσουν διεθνώς αν ή όχι συνιστά γενοκτονία, αλλά για μένα σίγουρα φαίνεται ότι είναι», είπε ακόμη.

Βίκτορ Μεντβέντσουκ: Από επίδοξος αντικαταστάτης του Ζελένσκι, αιχμάλωτος πολέμου
Στα χέρια των Ουκρανών είναι ο φιλορώσος πολιτικός Βίκτορ Μεντβέντσουκ, για τον οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε να τον ανταλλάξουν με αιχμαλώτους πολέμου.

Ο Μεντβέντσουκ είναι πρόεδρος του φιλορωσικού πολιτικού κόμματος «Για τη Ζωή» και θεωρείται στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο ίδιος αναφέρει ως «προσωπικό φίλο».

Ο φιλορώσος πολιτικός είχε τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση τον Μάιο του 2021, αφού του ασκήθηκε δίωξη για «εσχάτη προδοσία» και «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων στην Κριμαία», την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Την 26η Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Αστυνομία διαπίστωσε την εξαφάνισή του όταν έκανε επίσκεψη για έλεγχο.

Οργή Ζελένσκι: Θα λογοδοτήσουν που ήρθαν και σκότωσαν τους πολίτες μας

11/4/2022
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε με σφοδρότητα χθες Κυριακή το βράδυ εναντίον αυτής που αποκάλεσε πολιτικής «ψεμάτων» της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα φροντίσει να λογοδοτήσει «κάθε μπάσταρδος που ήρθε στη χώρα μας κάτω από τη ρωσική σημαία και σκότωσε πολίτες μας», παρότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της, τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

«Τι κάνει η Ρωσία; Τι κάνουν οι αξιωματούχοι της, οι προπαγανδιστές της, οι απλοί άνθρωποι που απλά παπαγαλίζουν όσα ακούνε στην τηλεόραση; Δικαιολογούνται και αρνούνται. Αρνούνται κάθε ευθύνη. Λένε ψέματα».

«Έχουν φτάσει τόσο μακριά από την πραγματικότητα που μας κατηγορούν για όσα κάνει ο ρωσικός στρατός», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Κραματόρσκ και τις σφαγές αμάχων που η κυβέρνησή του καταγγέλλει πως διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και άλλα προάστια του Κιέβου.

Κατ’ αυτόν, η Ρωσία αδυνατεί να παραδεχτεί τα «λάθη» της στην πολιτική της έναντι της Ουκρανίας. «Φοβούνται να παραδεχτούν πως για χρόνια, έπαιρναν λάθος θέσεις, ξόδευαν τεράστιους πόρους για να υποστηρίξουν ανθρώπινα μηδενικά που ήθελαν να παρουσιάσουν στο μέλλον ως ήρωες της ουκρανορωσικής φιλίας».

 
«Κατέλαβαν την Κριμαία, υποτίθεται εμείς φταίμε γι’ αυτό. Κατέστρεψαν τη φυσιολογική ζωή στο Ντονμπάς, εμείς φταίμε. Σκοτώνουν κόσμο στη χώρα μας επί οκτώ χρόνια και λένε πως εμείς φταίμε. Εντέλει άρχισαν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, και πάλι εμείς φταίμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, κατηγορώντας τους Ρώσους πως ψεύδονται επειδή είναι «άνανδροι».Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζητούν τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας στο Κίεβο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο επιλογές για τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία, που συνεχίζει να υφίσταται επίθεση της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου.


Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, θα τεθεί η πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου Τζουζέπ Μπορέλ να αποδεσμευθεί ποσό €500 εκατ. για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ακόμη, θα συζητηθούν πιθανές περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ήδη, έχει αποφασιστεί να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ.

Την Παρασκευή ο κ. Μπορέλ επισκέφθηκε το Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και διαβεβαίωσε την ουκρανική κυβέρνηση για την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ.

Ο Ισπανός κατέστησε σαφές κατόπιν ότι θεωρεί πως είναι ανάγκη να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ειδικά στο ρωσικό πετρέλαιο.

Κατά υπολογισμούς του ινστιτούτου μελετών Bruegel, καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να καταναλώνεται ρωσικό πετρέλαιο αξίας περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ είναι η κατάσταση στο Μαλί, στη Λιβύη και στην Υεμένη.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία Παγκόσμια Πύλη, η οποία είχε ανακοινωθεί το 2021 και έχει σκοπό να προωθήσει την επιρροή της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο Ρώσων ολιγαρχών να ρίξουν τον Πούτιν

23/3/2022

Ενοχλημένοι από την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες και συζητούν σενάρια απομάκρυνσής του από την εξουσία, αναφέρει η ουκρανική κατασκοπεία.

  Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, σχετική ανακοίνωση έκανε η υπηρεσία Τύπου της Κύριας Διεύθυνσης Κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας, με ανάρτησή της στο Facebook.

«Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου ολιγάρχη Πιοτρ Άβεν και του Καζάκου δισεκατομμυριούχου Αλεξάντερ Μασκέβιτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Άβεν επισήμανε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι εξαιρετικά ενοχλημένοι από την πολιτική του Πούτιν. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξαν σκληρά τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται επίσης ότι έγινε λόγος για το ότι εκπρόσωποι των Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών αυτή την στιγμή αναζητούν τρόπους για να επηρεάσουν τον Πούτιν ή πρόσωπα που είναι κοντά του και ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας. Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες αυτές δυσχεραίνονται από το ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση και στην ουσία δεν αφήνει κανέναν να τον δει. Ωστόσο, οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις είναι ήδη έτοιμες να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικά βήματα. Ορισμένοι ολιγάρχες συζητούν ακόμη και τη φυσική απομάκρυνση του Πούτιν, δήλωσαν πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

O Πιοτρ Άβεν είναι Ρώσος πολιτικός, επιχειρηματίας και πρόεδρος της ρωσικής εμπορικής τράπεζας ‘Alpha-Bank”. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το 2021 ο Άβεν βρισκόταν στην 30η θέση των 200 πιο πλούσιων Ρώσων, με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Αλεξάντρ Μασκέβιτς, δισεκατομμυριούχος από το Καζακστάν με καταγωγή από την Κιργιζία είναι υπήκοος Καναδά και ζει στο Τελ-Αβίβ. Σύμφωνα με το Forbes, το 2016 η περιουσία του έφθανε το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

enikos


Ο Ζελένσκι ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει συναλλαγές με τη Ρωσία. Όχι στην παράδοση της Μαριούπολης

21/3/2022

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με βίντεο που ανάρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους.

«Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι’ αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

 
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο
Απαγορεύεται από σήμερα στις 20:00 (τοπική ώρα) η κυκλοφορία σε όλη την Περιφέρεια του Κιέβου η κυκλοφορία, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, μετά τους νέους βομβαρδισμούς σε εμπορικό κέντρο και κατοικίες, που κόστισαν τη ζωή σε 8 άτομα.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως και τις 07:00 (τοπική ώρα) το πρωί της Τετάρτης.

Κλειστά θα μείνουν αύριο Τρίτη, 22 Μαρτίου τα καταστήματα, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και άλλες υπηρεσίες.

Η κυκλοφορία στην πόλη θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν ειδική άδεια.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν εμπορικό κέντρο & κατοικημένες περιοχές στο Κίεβο

«Όχι» στην παράδοση της Μαριούπολης είπαν οι Ουκρανοί στο τελεσίγραφο του Πούτιν και είναι πλέον ζήτημα ωρών να αρχίσει η μεγάλη επίθεση των Ρώσων για να καταλάβουν την πόλη.
Το Κίεβο σείεται από άκρη σε άκρη τη νύχτα της Κυριακής. Ο πύραυλος ΚΡΟΥΖ έχει βρει στόχο την κεντρική συνοικία Ποντίλσκι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι πυροσβέστες σπεύδουν να σβήσουν τη φωτιά. Απεγκλωβίζουν ανθρώπους από τα συντρίμμια. Έξι από αυτούς δεν κατάφεραν.

Με το πρώτο φως της ημέρας η πλατεία μοιάζει με κρανίου τόπο. Το εμπορικό κέντρο έχει κατεδαφιστεί και τα κτίρια έχουν μαυρίσει από τον καπνό και τη φωτιά.

Ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης και το συνεργείο του σταθμού βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας και κατέγραψαν εικόνες καταστροφής.

Μετά και από τις νέες επιθέσεις, αποφασίστηκε νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από απόψε το βράδυ στις 20:00 και θα ισχύσει έως το πρωί της Τετάρτης.Μαριούπολη
Ένα δυνατό «όχι» είπαν οι Ουκρανοί στο τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης.

Η πολιορκημένη πόλη έχει καλυφθεί από μαύρο πυκνό.. Την ίδια στιγμή, οι σκληρές μάχες στις παρυφές της συνεχίζονται.

Πάνω από δύο εβδομάδες η δοκιμαζόμενη ιστορική πόλη ζει μέσα στο σκοτάδι, με τους πάνω από 300 χιλιάδες κατοίκους να έχουν εγκλωβιστεί.

Αλλά ακόμα και αυτοί που τα κατάφεραν να ξεφύγουν, περνούν τη δική τους Οδύσσεια.

Ένας άνδρας δεν μπορεί να πιστέψει πως έχασε δύο από τα αγαπημένα του πρόσωπα μέσα σε λίγα λεπτά.

«Φρόντιζα τη μικρή μου εγγονή και άρχισα να φωνάζω Ντομίνικα, Ντομίνικα. Την είδα (την κόρη μου) πεσμένη στο έδαφος και λίγο πιο εκεί τη Νατάσα (την άλλη εγγονή μου). Έπιασα ότι βρήκα εκείνη την ώρα για να καλύψω τα πόδια της».

Τα τραυματισμένα παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Ζαπορίζια. Ο Άρτεμ είναι μόλις 2 ετών. Από το στομάχι του αφαίρεσαν οι γιατροί θραύσματα πυραύλου. Οι γονείς του και ο παππούς του τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η Μάσα είναι 15 ετών. Στην πιο τρυφερή ηλικία της εφηβείας πρέπει να μάθει να ζει χωρίς πόδι αλλά και με τον πόνο που της προκαλεί το σπασμένο χέρι της.

Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους χωρίς να ξέρουν τον λόγο. Ευτελίζεται ακόμα και στις κηδείες. Γίνονται μαζικά, χωρίς συγγενείς και φίλους.

Η ζωή και ο θάνατος χωρίς καμία αξία.

Ένας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός - Τι ζήτησε Μπάιντεν από τον Κινέζο πρόεδρο18/3/2022
Ένας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει απο τον Σι να πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σι τόνισε στον Μπάιντεν ότι συγκρούσεις και πόλεμοι όπως όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά μμε.

«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε», είπε ο Σι.
Ο Σι είπε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στον σωστό δρόμο και και οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να επωμιστούν τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ζελένσκι: Θυμηθείτε - Κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία. Έκκληση στο αμερικανικό Κογκρέσο


16/3/2022

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσικι, μίλησε με παρέμβασή του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Ζελένσκι έκανε έκκληση στον αμερικανικό λαό να συμπαρασταθεί στον ουκρανικό

Κάλεσε να θυμηθούν την 11η Σεπτεμβρίου, λέγοντας πως η χώρα του ζει κάτι παρόμοιο.Επανέλαβε το αίτημα για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για όλα όσα έχουν προσφέρει στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να πολεμήσει την Ρωσία.
«Σας είμαι ευγνώμων για το ψηφισμα που έχει αναγνωρίσει διαπραχθεντα εγκλήματα»

Χρησιμοποίησε στην ομιλία του την ιστορική φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «I have a dream», λέγοντας ότι έχει όραμα να προστατευθούν οι ουρανοί της της Ουκρανίας.

Αναλυτικά τα όσα είπε

«Σας είμαι ευγνώμων για το ψήφισμα που έχει αναγνωρίσει διαπραχθέντα εγκλήματα» είπε και πρόσθεσε: «Στην σκοτεινότερη στιγμή για την Ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης σας ζητώ να κάνετε περισσότερα, κάθε εβδομάδα να επιβάλλονται νέες, περισσότερες κυρώσεις»

Ο Ζελένσκι έχει απευθύνει ομιλίες και στα κοινοβούλια Βρετανίας και Καναδά. Μάλιστα, στην ομιλία του στο Λονδίνο είχε παραφράσει ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λέγοντας:

«Δεν θα τα παρατήσουμε και δε θα χάσουμε. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους από θαλάσσης και από αέρος. Θα εξακολουθήσουμε να πολεμάμε για τη γη μας ανεξαρτήτως κόστους. Θα πολεμήσουμε στα δάση, τα χωράφια, τους δρόμους».

Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς»,

«Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε. «Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια»

Ο Ουκρανός πρόεδρος παράλληλα κάλεσε για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων.«Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η χώρα του δεν πολεμά μόνο για να υπερασπιστεί τα εδάφη της από τους ρώσους εισβολείς αλλά για να υπερασπιστεί και τις αξίες της.

«Κάθε μέρα, εδώ και 3 εβδομάδες, η Οδησσός, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη δέχεται επιθέσεις από εδάφους και αέρος, έχουμε βληθεί με πάνω από 1.000 πυραύλους και όλα αυτά έχουν να τα ζήσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε και ζήτησε για ακόμα μια φορά να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την χώρα του. Ζήτησε επίσης, αντιαεροπορικά συστήματα και αεροπλάνα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Έχω ένα όνειρο, τις ξέρετε αυτές τις λέξεις. Έχω ένα όνειρο και μια ανάγκη να προστατευθούν οι ουρανοί μας. Η Ουκρανία ευχαριστεί τις ΗΠΑ για όσα έκανε η κυβέρνηση και ο λαός σας για την εκπαίδευση του στρατού μας για τα πυρομαχικά. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Μπάιντεν για όσα έχει κάνει για εμάς. Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες, ως εγκληματίες πολέμου. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσω την ρωσική στρατιωτική μηχανή. Προτείνουμε οι κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ να αφορούν όλους όσοι έχουν κρατήσει τα αξιώματά τους. Από εκείνους που παίρνουν αποφάσεις έως τους δημοσίους υπαλλήλους. Αν έχετε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Ρωσία να φύγουν από εκεί γιατί τα χρήματα που βγάζουν είναι βαμμένα με αίμα. Κλείστε τις πόρτες στα ρωσικά αγαθά».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διακόπτοντας την ομιλία του προέβαλλε ένα βίντεο με το πως ήταν η χώρα του πριν την ρωσική εισβολή και πως είναι σήμερα.

Το βίντεο έκλεισε με το μήνυμα «κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία».

President Zelensky shows the United States Congress a video of his nation being destroyed by Vladimir Putin's forces, and tells America: "Being the leader of the world means to be the leader of peace." pic.twitter.com/QBFYc8Ex1H

— Josh Campbell (@joshscampbell) March 16, 2022
Αύριο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Κιέβου - Μόσχας - Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι, προειδοποιήσεις Ρωσίας


14/3/2022

Την προσωρινή παύση των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέχρι την Τρίτη γνωστοποίησε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαίλο Ποντόλιακ

Έγινε τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και διευκρίνιση επιμέρους ορισμών. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις... τόνισε μέσω Twitter o Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Έως στιγμής δεν είναι σαφές αν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις σημερινές διαπραγματεύσεις.
Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι

Οι Ρώσοι έχουν βάλει στην υπηρεσία του κακού μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία και θα στραφούν ενάντια στην Ευρώπη, ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνέχεια του μηνύματός του είπε πως: Γι΄ αυτό συνεχίζουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και περιμένουμε νεότερα το βράδυ. Μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι ευχαρίστησε όσους πολεμούν για την Ουκρανία και σημείωσε: Η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει τις υποδομές μας, συνεχίζει να χτυπά τις πόλεις μας. Αλλά θα επαναφέρουμε κάθε δρόμο κάθε πόλη. Κάθε σπίτι, το διαμέρισμα κάθε Ουκρανού. Τώρα που ο κατακτητής είναι ακόμα στη γη μας, πρέπει να τον νικήσουμε όσο μπορούμε.

 «Προστατέψτε τις πόλεις, προστατέψτε τα χωριά, προστατέψτε κάθε μέτρο της γης μας. Και κάθε κομμάτι της καρδιάς μας. Ουκρανική καρδιά. Η ψυχή της Ουκρανίας. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον! Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον. Κρατήστε την άμυνα ψηλά. Και προστατέψτε το κράτος. Μαζί θα νικήσουμε. Δόξα στην Ουκρανία», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο να μιλήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης νωρίτερα σήμερα, αλλά τελικά δεν το έκανε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ουκρανικής πλευράς στις συνομιλίες με τη Ρωσία δήλωσε ότι η τέταρτη σύνοδος διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι αυτοπροσώπως. Η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται στο Κίεβο. Οι προηγούμενες συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη Λευκορωσία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Mykhailo Podoliak, ανάρτησε μια εικόνα από τις συνομιλίες στο Twitter.
«Οι δύο πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Η επικοινωνία διεξάγεται, ωστόσο είναι δύσκολη. Ο λόγος της διχόνοιας είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Η Ουκρανία είναι με τον ελεύθερο διάλογο μέσα στην κοινωνία. Η Ρωσία στέλνει ένα τελεσίγραφο καταστολής της ίδιας της κοινωνίας της», ανέφερε.

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων ουκρανικών πόλεων και προειδοποίησε τη Δύση ότι έχει επαρκή στρατιωτική επιρροή για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία χωρίς να χρειάζεται βοήθεια από την Κίνα.

 «Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ διασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, δεν αποκλείει την πιθανότητα να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ήη περικυκλωμένες από ρωσικές δυνάμεις.

Όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τις παρατηρήσεις Αμερικανών αξιωματούχων που είχαν πει ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Πεσκόφ απάντησε αρνητικά: «Η Ρωσία έχει τις δικές της ανεξάρτητες δυνατότητες να συνεχίσει την επιχείρηση. Όπως είπαμε, προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και πλήρως».

Κρίσιμη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια. Δεν συμμετέχει στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου η ΕΕ

10/3/2022

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία για 15η ημέρα με αναφορές για διαρκείς βομβαρδισμούς στο Κίεβο, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις. Για σήμερα, Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, με τη διεθνή κοινότητα να ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα.

Νέοι βομβαρδισμοί
Τέσσερις άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν -εκ των οποίων οι δύο ήταν παιδιά- μετά από βομβαρδισμό κατοικίας κοντά στην πόλη Χάρκοβο κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών (SES) της Ουκρανίας.

Η επίθεση φέρεται να σημειώθηκε στο χωριό Σλομποζάνσκε, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Το SES πρόσθεσε ότι ένα πεντάχρονο κορίτσι που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για θεραπεία.

Οι διασώστες αναμένεται να συνεχίσουν σήμερα τις επιχειρήσεις έρευνας για να ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια, πρόσθεσαν. Ξεχωριστά, ένα εμπορικό κέντρο πυρπολήθηκε επίσης από βομβαρδισμό στην καρδιά του Χαρκόβου - ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Επιπρόσθετα, το πρωί της Πέμπτης υπήρξαν αναφορές για βομβαρδισμούς από στη Μαριούπολη, όπου χτες υπήρξαν πληροφορίες για χτύπημα σε ένα μαιευτήριο. Η Ρωσία από την πλευρά της ανέφερε πως πρόκειται για πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

Πάντως, οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς από τον βομβαρδισμό, ανάμεσά τους και ένα παιδί. «Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι», ανέφεραν οι αρχές στον λογαριασμό τους στο Telegram. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 τραυματίες.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε πως ο ρωσικός στρατός ελέγχει τμήματα της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαριούπολης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως ανοίγει 7 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις.

Έφτασε στην Αττάλεια ο Κουλέμπ

Την ίδια στιγμή, για σήμερα, είναι προγραμματισμένη στην Αττάλεια της Τουρκίας η πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας, του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Όπως αναφέρει σε tweet του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πριν από την κρίσιμη τριμερή συνάντηση που συγκεντρώνει σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκαν διμερής συναντήσεις του ίδιου με τον Κουλέμπα και τον Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μιλώντας στο vice news, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο. Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του θα σταματήσει τις εχθροπραξίες και θα διαπραγματευτεί αφότου διαπίστωσε ότι οι Ουκρανοί αντιστέκονται στην εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

«Νομίζω ότι θα το κάνει. Νομίζω ότι βλέπει ότι είμαστε δυνατοί» λέει ο Ζελένσκι. «Θα το κάνει. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο» επαναλαμβάνει.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι ο Πούτιν θα αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσει την κατάσταση και να τερματίσει τη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Πώς να σταματήσει αυτός ο πόλεμος; Μόνο με διάλογο».

«Μπορείς να εμπιστευτείς τον Πούτιν» ρωτούν τον Ζελένσκι οι δημοσιογράφοι, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά: «Να τον εμπιστευτώ; Όχι. Μόνο την οικογένειά μου εμπιστεύομαι».Πάνω από 1.200 άμαχοι νεκροί στη Μαριούπολη, λένε οι Ουκρανοί

Εξάλλου, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Μαριούπολης, στις 9 ημέρες της ρωσικής πολιορκίας σκοτώθηκαν 1.207 άμαχοι.

«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες — 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».Μένει στο Κίεβο ο Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Κύριλλο Τιμοσένκο.

«Ο εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης και επιδίδεται σε μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν το επιτελείο του προέδρου έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν είναι αλήθεια. Σας μιλώ από την οδό Μπανκόβα, κοντά στο κτίριο όπου ο πρόεδρος και το επιτελείο του εργάζονται. Θα προσπαθήσω να ανεβάζω τέτοια βίντεο όσο συχνότερα μπορώ» δήλωσε στο μήνυμά του ο Τιμοσένκο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έφθασε απόψε στην Αττάλεια της Τουρκίας για την αυριανή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ Όλεγκ Νικολένκο μέσω ανάρτησης στο Twitter.Απομακρύνθηκαν 35.000 άμαχοι

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη –που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες–, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).Δεν συμμετέχει στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου η ΕΕ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, η Μπαρμπαρά Πομπιλί, τόνισε χθες Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ότι οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ.

Η κυρία Πομπιλί, η οποία εκφράστηκε εξ ονόματος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι οι 27 θα πάρουν «πολύ βαριά μέτρα» ώστε «ως το τέλος της χρονιάς» να μπορέσουν να μειώσουν «κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές» ρωσικού φυσικού αερίου. Επέμεινε στη σημασία που θα έχει αυτό σε σύγκριση «με την εξάρτηση που έχουμε σήμερα».

Παράλληλα, το βράδυ της Τετάρτης, η Βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος, διέψευσε χθες τις καταγγελίες της Ρωσίας πως η Ουκρανία αναπτύσσει με αμερικανική βοήθεια πυρηνικά και βιολογικά όπλα, μιλώντας για «παραλογισμό», για «προφανές τέχνασμα» με σκοπό τη δικαιολόγηση της ρωσικής επίθεσης.

«Καταγράψαμε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας για φερόμενα αμερικανικά εργαστήρια ανάπτυξης βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης κινέζους αξιωματούχους να απηχούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

«Αυτό είναι παραλογισμός. Είναι το είδους της επιχείρησης παραπληροφόρησης που έχουμε δει επανειλημμένα από τους Ρώσους στην πορεία των ετών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδής, και παράδειγμα του είδους των ψευδών προσχημάτων που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα εφεύρισκαν οι Ρώσοι», συνέχισε.

Έκανε λόγο για «προφανές τέχνασμα» της Μόσχας για να «προσπαθήσει να δικαιολογήσει την περαιτέρω, προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεσή της στην Ουκρανία».

Ουκρανία: Παράθυρο Ζελένσκι για συμβιβασμό σε Κριμαία και Ντονμπάς

8/3/2022

Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στης περιοχές της Κριμαίας του Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ, είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο ABC, προσθέτοντας ότι μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές.

Ανοικτός στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης αναφορικά με τα εδάφη της Κριμαίας, του Ντοντέτσκ και του Λουχάνσκ εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στη συνέντευξή του στο ABC, είπε ότι το Κίεβο μπορεί να έχει μια λύση για την αναγνώριση των εδαφών αυτών, προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι έτοιμος για τελεσίγραφα αναφορικά με το ΝΑΤΟ.

«Για αυτές τις περιοχές που δεν έχουν αναγνωριστεί από κανέναν άλλο πέρα από τη Ρωσία, μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι πώς οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές θα ζήσουν, οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας», είπε επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανοικτός στον διάλογο και καλώντας τον Πούτιν να αρχίσει να μιλάει.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε, ωστόσο, να υπάρξουν «δικλείδες ασφαλείας» προσθέτοντας ότι «είμαι έτοιμος για διάλογο, δεν είμαστε έτοιμοι για συνθηκολόγηση».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι «η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που παρακαλεί και δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

Για τον Πούτιν είπε επίσης ότι τον θεωρεί εγκληματία πολέμου και πως «όλοι όσοι ήρθαν στη γη μας, όλοι αυτοί που έδωσαν τις εντολές… είναι όλοι εγκληματίες πολέμου».

«Πιστέψτε με, απευθύνθηκα σε αρκετούς δυτικούς ηγέτες» είπε ο Ζελένσκι ο οποίος εκτίμησε ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει έτσι απλά αλλά θα πυροδοτήσει παγκόσμιο πόλεμο.


Το απόσπασμα μετά το 5ο λεπτό:

Ζελένσκι: Παιδί πέθανε από αφυδάτωση στη Μαριούπολη λόγω διακοπής νερού

Με ένα νέο δραματικό μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκια έδωσε μια ακόμα τραγική είδηση στη δημοσιότητα από τον πόλεμο που μαίνεται στην χώρα του, καθώς σύμφωνα με τα όσα δήλωσε , ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση εν μέσω διακοπής νερού στη Μαριούπολη.

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

“Μπλοκάρουν σκόπιμα την παροχή τροφής και την παροχή νερού. Διέκοψαν το ρεύμα. Στη Μαριούπολη, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, για πρώτη φορά μετά τη ναζιστική εισβολή, ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση. Ακούστε με, αγαπητοί συνεργάτες! Από αφυδάτωση. Το παιδί πέθανε. Το 2022!» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι η Ρωσία δεν έχει χάσει τόσα αεροσκάφη τα τελευταία 30 χρόνια όσο αυτές τις 13 ημέρες στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν ακόμα αρκετοί πύραυλοι για τον τρόμο. Πεντακόσια κιλά βόμβες είναι αρκετά. Να τα πετάξουμε στο Τσερνίχιβ και στο Κίεβο. Οδησσός και Χάρκοβο. Πολτάβα και Ζιτόμιρ. Δεκάδες και δεκάδες πόλεις της Ουκρανίας. Εκατομμύρια και εκατομμύρια πολίτες. 13 μέρες που ακούμε υποσχέσεις. 13 ημέρες που μας λένε ότι θα υπάρξει βοήθεια. Θα υπάρχουν αεροπλάνα…» , είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στην πόλη Σούμι σε κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο έμεναν πολλές οικογένειες έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αρκετά παιδιά.

Ουκρανία: Σενάρια διαδοχής του Ζελένσκι μελετούν οι Αμερικανοί

6/3/2022

Σενάρια για την επόμενη μέρα επεξεργάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι Ρώσοι σφίγγουν τον στρατιωτικό κλοιό στην Ουκρανία και σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές είναι θέμα χρόνου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

 Με δεδομένη την άρνηση- μέχρι τώρα – του προέδρου Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, οι Αμερικανοί φοβούνται για την ζωή του Ουκρανού προέδρου και για ένα πιθανό κενό εξουσίας σε μία διαλυμένη χώρα, κάτι που θα επέτρεπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιβάλει μια κυβέρνηση-μαριονέτα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μπλίνκεν δήλωσε σαφέστατα ότι «οι Ουκρανοί έχουν σχέδια» που επιτρέπουν «τη συνέχεια της διακυβέρνησης με τον έναν ή άλλον τρόπο». Η δήλωση έγινε στο CBS και στη γλώσσα της διπλωματίας σημαίνει ότι υπάρχουν ήδη στο τραπέζι τα σενάρια για την επόμενη μέρα, μετά τον Ζελένσκι.

Η βρετανική ταμπλόιντ Sun έγραψε προ ημερών ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας σχεδιάζουν επιχείρηση για την απομάκρυνση του Ουκρανού προέδρου. Δημοσίευμα το οποίο διέψευσε ο σύμβουλος του Ζελέντσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν την Ουκρανία στην τύχη της


Όμως δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα αφήσουν στην τύχη της την Ουκρανία, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει αμετακίνητος από έναν από τους βασικούς στόχους του, που είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τις διώξεις ρωσόφωνων του Ντονμπάς μετά το 2014. Αν η Ουάσινγκτον δεν έχει ήδη καταστρώσει σχέδια για την επόμενη μέρα θα είναι σα να δέχεται τα τετελεσμένα που δημιουργεί ο Πούτιν με την στρατιωτική εισβολή.

Εκείνο που φαίνεται πως τώρα απασχολεί τη Δύση είναι να υπάρχει έτοιμη μία διάδοχη κατάσταση, που θα έχει κάποια διεθνή νομιμοποίηση ως κυβέρνηση της Ουκρανίας, ώστε να λειτουργήσει ως πολιτικό κέντρο αναφοράς είτε σε κάποια πόλη στα δυτικά της χώρας, είτε στο εξωτερικό.  Σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν το Κίεβο και τοποθετήσουν μια κυβέρνηση-μαριονέτα, όποια και αν είναι η τύχη του Ζελένσκι, θα πρέπει να υπάρχει έτοιμη η διάδοχη κατάσταση που θα έχει αναγνώριση από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με το βλέμμα στη μεθεπόμενη μέρα
Οι δυτικές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν δημοσίως την αποφασιστικότητα που δείχνει ο Ζελένσκι για να μείνει στο Κίεβο και να συνεχίσει την αντίσταση στους Ρώσους, αλλά τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει εντατικές προετοιμασίες στον Λευκό Οίκο και σε κλειστές συναντήσεις στο Καπιτώλιο για την διασφάλιση μίας λειτουργικής διακυβέρνησης της Ουκρανίας, με το βλέμμα στην μεθεπόμενη μέρα. Γιατί η επόμενη μέρα θα είναι σκοτεινή.

Εφόσον θεωρήσουμε ακριβείς τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αμερικανικά και βρετανικά Μέσα  οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι στρατιωτικά η Ουκρανία θεωρείται «χαμένη υπόθεση» για τους Αμερικανούς, σε αυτή την φάση και το βάρος πέφτει πλέον στις κινήσεις που θα γίνουν για να μην παγιωθεί η ρωσική κυριαρχία, τουλάχιστον δυτικότερα του Ντονμπάς.

Κλειδί η λειτουργικότητα του ουκρανικού κοινοβουλίου


Μία εξόριστη ουκρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Πολωνία ή στην Ρουμανία, αν σταθεί αδύνατο να λειτουργεί στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

Το πρόβλημα για τους Αμερικανούς επιτελείς είναι ότι το ουκρανικό Σύνταγμα δεν ορίζει με σαφήνεια την γραμμή διαδοχής του προέδρου. Σύμφωνα με τα αμερικανικά σενάρια πίσω από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο υπάρχει μία γραμμή διαδοχής με 17 ηγετικά στελέχη από το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

 
Γι΄ αυτό θεωρείται  σημαντικό να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του εκλεγμένου Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, το οποίο που μπορούσε να  νομιμοποιήσει τον διάδοχο του Ζελένσκι. Για τον λόγο αυτό έχει μελετηθεί σενάριο μετεγκατάστασης της ουκρανικής Βουλής στα σύνορα με την Πολωνία.

Εάν δεν υπάρξει διάδοχη πολιτική εξουσία και ο Ζελένσκι συλληφθεί σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στο Κίεβο, τότε θα είναι πιο δύσκολη η συντήρηση ενός οργανωμένου αντάρτικου για την εκδίωξη των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων.

.topontiki


Διάγγελμα Ζελένσκι: Στηρίξτε την Ουκρανία – Αν πέσουμε, θα πέσει όλη η Ευρώπη

4/2/2022

Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Νέο διάγγελμα από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βράδυ της Παρασκευής.

Στηρίξτε την Ουκρανία. Στηρίξτε τις προσπάθειές μας και τον αγώνα μας. Αν πέσουμε, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Μην σιωπάτε. Μην κλείνετε τα μάτια σας. Στηρίξτε μας όσο περισσότερο μπορείτε. Αν κερδίσουμε και είμαι σίγουρος γι’ αυτό, θα είναι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εγώ και όλη η Ουκρανία βλέπουμε και νιώθουμε την υποστήριξη όλου του κόσμου. Σας ευχαριστώ»

In the centre of Tbilisi, #Georgia — a country invaded by Russia in 2008, thousands of #Georgians 're watching @ZelenskyyUa 's latest speech: "Support Ukraine," he says. “If #Ukraine falls, so does all of Europe.” pic.twitter.com/PgHahjhRYT

— Nana Tsinadze (@nana_tsinadze) March 4, 2022

Νέο διάγγελμα Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ρωσικέ λαέ, πολεμήσαμε μαζί το 1986

4/3/2022

9.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την ημέρα της ρωσικής εισβολής

Σε νέο του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά της κατάληψης του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Ρωσικέ λαέ, θέλω να σας κάνω έκκληση: Πώς είναι δυνατόν αυτό; Άλλωστε πολεμήσαμε μαζί το 1986 κατά της καταστροφής του Τσερνομπίλ», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μεταδίδει το Reuters.

Ανέφερε ακόμα ότι 9.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την ημέρα της ρωσικής εισβολής, αλλά και ότι η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα τις υποδομές της Ουκρανίας αλλά και κατοικημένες περιοχές.


Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ χθες Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Στις εικόνες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.

Όμως οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Μήνυμα Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί δεν παραδίνονται, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε! Λαβρόφ: Θα βρεθεί λύση

3/3/2022

Ακόμη ένα διάγγελμα στον ουκρανικό λαό, ενώ οι μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας δεν σταμάτησαν καθόλου κατά τη νύχτα που πέρασε.

Λαβρόφ: Θα βρεθεί λύση
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και δήλωσε βέβαιος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην Ουκρανία.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση του Κιέβου πως είναι νεοναζιστικό καθεστώς.

Η Γαλλία καλεί τους πολίτες της να φύγουν από τη Ρωσία
 
Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στους Γάλλους πολίτες, η παρουσία των οποίων και των οικογενειών τους δεν είναι απαραίτητη στη Ρωσία, να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το κλείσιμο του εναέριου χώρου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και από την επιβολή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την Κυριακή το Παρίσι πρότεινε στους Γάλλους που περνούν από τη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δραματικός Λε Ντριάν

Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Φοβάμαι μία λογική πολιορκίας στην οποία οι Ρώσοι είναι συνηθισμένοι, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας το τι συνέβη παλαιότερα στην Συρία και την Τσετσενία. Ο πόλεμος έχει εκατοντάδες νεκρούς και από την πλευρά της Ρωσίας, δήλωσε ο Λεντριάν εκτιμώντας ότι αυτό που κυρίως θέλει ο Πούτιν είναι να μην έχει στα σύνορα του χώρες με δημοκρατικά χαρακτηριστικά, διότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε τέλος ότι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα πρέπει να προηγηθεί κατάπαυση πυρός. Δεν διαπραγματεύεται κάνεις με το πιστόλι στον κρόταφο, τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

34 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο! Χωρίς νερό και φως η Μαριούπολη

Ρωσικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό στοίχισαν τη ζωή σε 34 αμάχους στην περιφέρεια του Χαρκίβ στην ανατολική Ουκρανία κατά τις τελευταίες 24 ώρες από τις 2 ως τις 3 Μαρτίου, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η έρευνα άρχισε σε σχέση με τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε δήλωση.

Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.

Σε μια χωριστή εξέλιξη, ο κυβέρνητης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.
 
Πάνω από 575.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Πολωνία

Περίπου 575.100 άνθρωποι έχουν μπει στην Πολωνία από την Ουκρανία από την περασμένη Πέμπτη που άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική συνοριοφυλακή. Διαβάστε περισσότερα

Νέες απειλές της Ρωσίας στη Δύση

Η Μόσχα προειδοποίησε τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει επαφές με την Ουάσινγκτον, κυρίως μέσω των πρεσβειών, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία στη Λευκορωσία μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν πλήρως.

Διαψεύδει τη "βόμβα" η Κίνα
 
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι "fake news."

Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι "απαράδεκτες", δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.

Ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι είχαν καλέσει ανώτερους ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από την λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, έγραψε η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και ένας ευρωπαίος αξιωματούχος επικαλούμενος μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο – Ερείπια η πόλη

2/3/2022

Το Χάρκοβο έχει πλέον ισοπεδωθεί. Είναι μια πόλη ερειπίων. Οι Ρώσοι την βομβαρδίζουν σφοδρά όλο το βράδυ, ανελέητα. Ίδιο σκηνικό και στο Κίεβο. Την ίδια στιγμή ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Πούτιν στο διάγγελμα του τα ξημερώματα, ενώ οι ΗΠΑ έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροπλάνα. Οι εικόνες που έρχονται από τον πόλεμο είναι ανατριχιαστικές.
Οβίδα ανατινάζει τον πύργο τηλεπικοινωνιών στο Χάρκοβο. Ανελέητοι βομβαρδισμοί σφυροκοπούν την πόλη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας κατεδαφίστηκε..

Με το πρώτο φως της ημέρας η πόλη μία μάζα από αποκαϊδια και συντρίμμια. Οι άνθρωποι απελπισμένοι περπατούν δίπλα στα πτώματα.

Δεν απομένει πλέον καμία περιοχή του Χαρκόβου που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν.

Τα νοσοκομεία γέμισαν με ανθρώπους που ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια.

Λίγο αργότερα νέος πύραυλος πέφτει πάνω σε κεντρικό κτίριο της αστυνομίας στο Χάρκοβο..

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ και ένα μαιευτήριο από ρωσικό πύραυλο Κρουζ.

Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα –το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου– πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ρωσικά πυρά.

Στη Χερσώνα, οι είσοδοι της οποίας ήδη ελέγχονταν από ρωσικά στρατεύματα, αποσπάστηκε ο έλεγχος του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Κολιχάγιεφ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε μέσω βιντεοκλήσης στο ευρωκοινοβούλιο, με τη φωνή του διερμηνέα να σπάει από συγκίνηση.

Σε νέο μήνυμα του σήμερα το πρωί έκανε πάλι δραματική έκκληση στη Δύση λέγοντας ότι η Ρωσία έχει σκοπό να εξαφανίσει την Ουκρανία..

«Για τους κανονικούς ανθρώπους, που γνωρίζουν την ιστορία, το Μπάμπι Γιαρ αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι του Κιέβου, ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Ευρώπης. Είναι ένα μέρος προσευχής. Ένα μέρος μνήμης για τα 100.000 θύματα των Ναζί. Ένα από τα παλιά κοιμητήρια του Κιέβου που δεν πρέπει να αποτελούν στόχος για τους πυραύλους», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε:

«Εσείς σκοτώνετε εκ νέου τα θύματα του Ολοκαυτώματος. 02:20 – 02:39 Ένα τέτοιο πυραυλικό χτύπημα δείχνει ότι για τους πλούσιους ανθρώπους στη Μόσχα το Κίεβο μας είναι απολύτως ξένο. Δεν ξέρουν τίποτα για την πρωτεύουσα μας, για την ιστορία μας. Όμως δίνουν την εντολή να σβηστεί η ιστορία μας, να σβηστεί η χώρα μας, να σβηστούμε όλοι εμείς. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «δικτάτορας», «πιο απομονωμένος παρά ποτέ», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις», κατά τη διάρκεια της πρώτης του «ομιλίας για την κατάσταση της ένωσης» αφού ανέλαβε το αξίωμα».

Εικόνες σκληρές, άνθρωποι απελπισμένοι, φοβισμένοι, περπατούν στο άγνωστο. Άλλοι με τις οικογένειες τους άλλοι μόνοι λένε με δάκρυα στα μάτια στα τηλεοπτικά συνεργεία πως άφησαν πίσω τους δικούς τους και φεύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία να σωθούν.

Χρειάζεται καθαρή ατζέντα για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων λέει ο σύμβουλος του Ζελένσκι
Οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν έφεραν αποτέλεσμα αλλά ούτε και κατάπαυση του πυρός, μέχρι τον δεύτερο γύρο που οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι θα υπάρξει. Ενώ αρχικά είχε διαρρεύσει από ρωσικές πηγές ότι οι συνομιλίες θα συνεχιζόταν σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου, φαίνεται πως αυτό δεν έχει «κλειδώσει».

«Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ελπίζει» πως αυτοί θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες όσον αφορά τις συνομιλίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων προτού μπορέσουν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να διατυπώσει μια σκληρή, μελετημένη και ξεκάθαρη απάντηση κατά των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες για να υπονομεύσουν την ρωσική οικονομία.Ο Λουκασένκο αποκάλυψε τα σχέδια Πούτιν για τη μεγάλη επίθεση
Τα σχέδια του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται πρόδωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, δείχνοντας δημόσια χάρτες όπου φαίνεται να θέλει να εισβάλει και στη Μολδαβία.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Λουκασένκο με το συμβούλιο ασφαλείας του, ο Λευκορώσος πρόεδρος βρέθηκε μπροστά σε έναν χάρτη στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς το σχέδιο μάχης της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πλάνο για την κατάληψη βασικών πόλεων.

Περιέχει λεπτομερείς γραμμές επίθεσης της Ρωσίας προς την Ουκρανία, μερικές από τις οποίες υλοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής,  όπως οι δυνάμεις που εισέβαλαν στο Κίεβο από τον βορρά και προς τη Χερσώνα από την Κριμαία.

Αλλά δείχνει επίσης αρκετές επιθέσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, με μία μάλιστα να έχει ως ορμητήριο το λιμάνι της Οδησσού με στόχο τη Μολδαβία, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να βαδίσει στρατεύματα στη γείτονα της Ουκρανίας.«Έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια στα δυτικά και στα νότια της χώρας»

Η Λευκορωσία είπε σήμερα ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα δυτικά και στα νότια σύνορά της, καθώς η Ρωσία έχει εισβάλει στη γειτονική της Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι ρώσοι στρατιώτες εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.Η ρωσική αντιπροσωπεία θα παρεβρεθεί στις συνομιλίες
Δεν σταματά να αναφέρεται στα πυρηνικά όπλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μετά τις χτεσινές του δηλώσεις, επανήλθε σήμερα στο θέμα με νέα εμπρηστική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα ο  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας,  Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα,  Τετάρτη 2 Μαρτίου, ότι εάν διεξαχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και θα είναι καταστροφικός.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια ειδική- όπως αποκαλούν οι Ρώσοι – «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας, θα αντιμετώπιζε έναν «πραγματικό κίνδυνο» εάν το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα.

Ο Λαβρόφ ανέφερε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

«Ωστόσο, για την ώρα, το Κίεβο κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ουάσινγκτον» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είπε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ (Τζο) Μπάιντεν είναι ένας έμπειρος άνθρωπος και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η μόνη εναλλακτική στον πόλεμο είναι οι κυρώσεις».«Για πλήρη απελευθέρωση της Χερσώνας» κάνει λόγο η Ρωσία
Στη Ρωσία υποστηρίζουν πως οι αρθμοί που δίνονται σχετικά με τους νεκρούς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πηγές από τη Ρωσία τονίζουν πως στο ιστορικό κέντρο του Χάρκοβο δεν έχει σημειωθεί καμία μάχη σώμα με σώμα αλλά ούτε έχει βομβαρδιστεί. Στα προάστια αλλά και στην περιφέρεια ωστόσο γίνονται σκληρές μάχες, και οι νεκροί είναι πάρα πολλοί.

«Στη Ρωσία, κάνουν λόγο για πλήρη απελευθέρωση της Χερσώνας και γίνεται διαπραγμάτευση των Ρώσων στρατιωτικών που μπήκαν με τις πολιτικές αρχές της Χερσώνας, έτσι ώστε από την Πέμπτη να λειτουργήσει η πόλη κανονικά και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και στη Μαριούπολη ωστόσο είναι ακόμη δύσκολο να πραγματοποιηθεί», τόνισε ο ανταποκριτής του MEGA στη Μόσχα, Δημήτρης Λιάτσος.


Πόλεμος στην Ουκρανία - Καταγγελίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές βόμβες

1/3/2022

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και το Κίεβο κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές βόμβες

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και η Ουκρανή πρεσβευτής στις ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Δευτέρα τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές βόμβες εναντίον της Ουκρανίας.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τις ευρέως απαγορευμένες βόμβες διασποράς, με την Αμνηστία να κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι με αυτές επιτέθηκε εναντίον νηπιαγωγείου στη βορειοανατολική Ουκρανία στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι.

Οι βόμβες διασποράς μπορεί να περιέχουν δεκάδες μικρές βόμβες που διασπείρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση αλλά δεν εκρήγνυνται όλες, μετατρεπόμενες σε νάρκες κατά προσωπικού που με την ελάχιστη επαφή μπορούν να σκοτώσουν και να προκαλέσουν ακρωτηριασμούς ακόμη και πολύ καιρό μετά τις συγκρούσεις.

Η Οξάνα Μαρκάροβα, πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα, γνωστή και ως βόμβα κενού.

«Χρησιμοποίησαν μια βόμβα κενού σήμερα», επεσήμανε η Μαρκάροβα μετά τη συνάντησή της με τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «...Η καταστροφή που προσπαθεί να προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι τεράστια», πρόσθεσε.
Η βόμβα κενού ή θερμοβαρική βόμβα απορροφά το οξυγόνο από τον αέρα για να προκαλέσει μια έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Το κύμα που παράγεται από το όπλο αυτό έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή ενός συμβατικού εκρηκτικού και είναι ικανο να εξαϋλώσει το ανθρώπινο σώμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τη χρήση θεμροβαρικών όπλων στην Ουκρανία. Το CNN μετέδωσε ότι μια ομάδα δημοσιογράφων του εντόπισε έναν ρωσικό εκτοξευτήρα θερμοβαρικών ρουκετών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι έχει δει τις πληροφορίες αυτές, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους το όπλο.

«Αν είναι αλήθεια, ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις που θα αποτιμήσουν την κατάσταση και ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν «θα πάρει μέρος σε αυτή τη συζήτηση».

Η Μαρκάροβα επεσήμανε ότι η Ουκρανία συνεργάζεται ενεργά με την κυβέρνηση Μπάιντεν για να αποκτήσει περισσότερα όπλα και να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

«Θα πρέπει να πληρώσουν, θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλο τίμημα», τόνισε στους δημοσιογράφους.

ΑΠΕ ΜΠΕ


Ουκρανία: Σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Άλλοι δύο Έλληνες ομογενείς νεκροί


28/2/2022

Δύο άνθρωποι ελληνικής καταγωγής έπεσαν νεκροί στο χωριό Σαρτανά, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο της Μαριούπολης.


Το Υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε πως πρόκειται για δύο ομογενείς οι οποίοι σκοτώθηκαν στο χωριό Σαρτανά, το οποίο ισοπεδώθηκε. Παράλληλα, συνεχίζονται οι μάχες στα μέτωπα.

Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στα σύνορα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας όπου θα γίνουν οι συνομιλίες ανάμεσα στους διπλωμάτες του Κιέβου και της Μόσχας για να βρεθεί μια λύση και να σταματήσει ο πόλεμος. Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν «χωρίς όρους», μετά τη διαμεσολάβηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέδρου της Λευκορωσίας.

Μπορεί, βέβαια, να ξεκινούν οι συνομιλίες για την ειρήνη, αλλά οι μάχες συνεχίζονται. Τόσο στο Κίεβο που βρίσκεται υπό πολιορκία, όσο και σε Ζίτομιρ, Χάρκοβο, Ντνίπρο, Τσερκάσι, Βίνιτσα και Τσερνίχιβ οι σειρήνες χτυπούν από το πρωί, καλώντας τους πολίτες να βρουν καταφύγιο αφού φοβούνται αεροπορικές επιδρομές.

Η Μόσχα θέλει να επιτευχθεί συμφωνία μετά τις συνομιλίες σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή
Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονταν να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας.

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένονταν να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας). Τελικά, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι συνομιλίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν έχει κοιμηθεί όλη τη νύχτα, ενώ η ώρα που θα έφτανε στη Λευκορωσία η ουκρανική αντιπροσωπεία άλλαξε πολλές φορές.