Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου – Που θα γίνουν οι τελευταίες εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών


19/5/2023

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου μπαίνει από τα μεσάνυχτα η χώρα, καθώς πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Απόψε θα πραγματοποιήσουν και τις τελευταίες εμφανίσεις τους πριν από την κάλπη της Κυριακής, οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο στις 20:30, ενώ έχει προγραμματισμένες δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο κ. Μητσοτλακης έθεσε ως στόχο μία “καθαρή νίκη της ΝΔ”, ενώ εκτίμησε πως “είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία κυβέρνηση συνεργασίας με την κάλπη της απλής αναλογικής” και πρόσθεσε ότι “το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μία ασταθής κυβέρνηση”

Επέμεινε εξάλλου ότι υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης και “από την άλλη το απόλυτο χάος”. Με αφορμή την υπόθεση Κατρούγκαλου, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ “τα πιστεύουν βαθιά αυτά” και “πρόσθεσε «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες στον ΣΥΡΙΖΑ». «Αποκαλύφθηκε τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές ποιο είναι το κρυφό του σχέδιο», υποστήριξε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε μιλήσει νωρίς για «κρυφή ατζέντα υπερφορφολόγησης»

Στις 17:15 θα προβληθεί συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή του MEGA «Live News» και στον Νίκο Ευαγγελάτο.

Στην Πάτρα μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 20:00 θα πραγματοποιήσει ομιλία στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Το πρωί θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Πρωινό μας» με τη Φαίη Σκορδά.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιήσει στις 19.30, την τελευταία του ομιλία πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στις 08:30 θα παραχωρήσει συνέντευξη στους Γ. Παπαδάκη και Μ. Αναστασοπούλου στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1. Στις 13:30 θα είναι προσκεκλημένος των δημοσιογράφων Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στις 20:30, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά, στην πλατεία Κοραή.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 21:00 στην πλατεία Κοτζιά.

Εκλογικές αποζημιώσεις: Εκδόθηκαν οι ΚΥΑ για τα ποσά και τους δικαιούχους


18/5/2023

Αυξάνεται η εκλογική αποζημίωση που θα λάβουν περισσότεροι από 16.500 υπάλληλοι (πολιτικό και ένστολο προσωπικό) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις έκτακτες ανάγκες των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Με νεότερη ΚΥΑ το ύψος της αποζημίωσης σε 11.740 υπαλλήλους ειδικού μισθολογίου, σε 2.389 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (επί θητεία προσωπικό) και σε 2.428 Εποχικούς Πυροσβέστες (ΙΔΟΧ), διαμορφώνεται στα 200 ευρώ από 170 ευρώ, που είχε καθοριστεί αρχικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τα νεότερα δεδομένα:

Τα ποσά της εκλογικής αποζημίωσης για κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων αστυνομικούς και υπαλλήλους του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθορίστηκαν με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ. Η αποζημίωση καταβάλλεται για την έκτακτη απασχόληση κατά την προπαρασκευή και διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τις ΚΥΑ υπογράφουν η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, σε 56.441 υπαλλήλους που υπηρετούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκ των οποίων 54.318 ένστολοι της Ελληνικής Αστυνομίας, η αποζημίωση ορίστηκε στα 200 ευρώ για όλο το διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας.

Επίσης, εκλογική αποζημίωση θα λάβουν έως 17.000 υπάλληλοι που υπηρετούν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα: – σε 170 υπαλλήλους ενιαίου μισθολογίου (μόνιμοι και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου), θα δοθεί ποσό 150 ευρώ – σε 11.740 ειδικού μισθολογίου, 200 ευρώ – σε 5.090 με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, εκ των οποίων 2.389 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (επί θητεία προσωπικό) και 2.428 Εποχικούς Πυροσβέστες (Ι.Δ.Ο.Χ.), 200 ευρώ και σε 273 συμβασιούχους της ΓΓΠΠ (Ι.Δ.Ο.Χ.), 150 ευρώ.

Στα 170 ευρώ καθορίστηκε η αποζημίωση σε 350 υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς του Εφετείου Αθηνών η αποζημίωση ορίστηκε ως εξής: Στον Γενικό Επόπτη, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου της Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, θα χορηγηθούν 780 ευρώ.

Σε 10 Προέδρους Εφετών (τακτικοί και αναπληρωματικοί) θα δοθούν 660 ευρώ. Σε 49 Εφέτες ή Αντεισαγγελείς Εφετών, που θα απασχοληθούν σε προπαρασκευαστικές εργασίες ως μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών του Εφετείου Αθηνών θα δοθεί το ποσό των 600 ευρώ. Σε 3 Εφέτες και Αντεισαγγελείς Εφετών, αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών του Εφετείου Αθηνών το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης ορίστηκε στα 600 ευρώ.

Εγκρίθηκε, ακόμη, η καταβολή εφάπαξ ειδικής εκλογικής αποζημίωσης σε 206 υπαλλήλους του Εθνικού Τυπογραφείου. Το ποσό της αποζημίωσης σε 37 εξ αυτών που εργάζονται στη Διεύθυνση Εκτυπώσεων – Βιβλιοδεσίας ορίστηκε στις 3.000 ευρώ και στους άλλους 169 το ποσό των 2.070 ευρώ.

Για τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η αποζημίωση είναι 800 ευρώ σε 15 υπαλλήλους της ομάδας ανάπτυξης και βελτίωσης των εφαρμογών πληρωμής εκλογικών αντιπροσώπων και 600 ευρώ σε 50 υπαλλήλους της ομάδας υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας εφαρμογών, τηλεφωνικής υποστήριξης και υποστήριξης υποδομών.

Τέλος, στα 2.070 ευρώ ανέρχεται η αποζημίωση για 51 υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών και στα 3.000 ευρώ για 11 υπαλλήλους/στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στην Αλβανία μεταβαίνει ο ΓΓ του ΥΠΕΞ – Θα συναντηθεί με Μπελέρη και Κοκαβέση


17/05/2023

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεοχάρης Λαλάκος, κατόπιν εντολής του Νίκου Δένδια, μεταβαίνει στην Αλβανία, όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί από το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών θα ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους και των συνθηκών κράτησής τους

Επίσης, σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία θα εξετασθούν οι επόμενες ενέργειες σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης.

Εντωμεταξύ, σε συνέχεια σχετικών οδηγιών του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, έχει ήδη ζητήσει να συναντηθεί με τους δύο προφυλακισμένους ομογενείς. Η Ελληνίδα Πρέσβυς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους.

Νέος δήμαρχος Χειμάρρας ο κρατούμενος στις φυλακές Τιράνων Φρέντι Μπελέρης16/5/2023

Καθαρό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της κάλπης στην Χειμάρρα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, όσο και αν όπως είπε δε του αρέσει.
Για την προφυλάκιση λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Έλληνα ομογενή Διονύση Φρέντι Μπελέρη, νικητή στον δήμο Χειμάρρας, υποστήριξε ότι στην Αλβανία δεν υπάρχουν δύο είδη δικαιοσύνης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε με την ιδέα ότι υπάρχει άλλη δικαιοσύνη για τους πολίτες της Αλβανίας και άλλη δικαιοσύνη για τους πολίτες της Αλβανίας με ελληνική υπηκοότητα. Πρόκειται για την ίδια εθνικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο Φρέντι Μπελέρης, παρά την εκλογή του, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας και κρατούμενος στις φυλακές Τιράνων.


Νικητής μέσα από τη φυλακή


Μόλις καταμετρήθηκε και η τελευταία ψήφος στον δήμο Χειμάρρας, με μεγάλο νικητή τον Διονύση Φρέντη Μπελέρη, Έλληνες ομογενείς ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς


Την αγωνία διαδέχτηκε ένα μεγάλο γλέντι με ηπειρώτικη μουσική, τσίπουρο και πολύ χορό.

Ο Μπελέρης σε μία μάχη που κρίθηκε σε μόλις 19 ψήφους κατάφερε να επικρατήσει του αντιπάλου του Γκιόρκι Γκορό, υποψηφίου που στήριξε η κυβέρνηση, με 50,12% έναντι 49,88%. Λίγη ώρα αργότερα στη σελίδα του στο facebook αναρτήθηκε η πρώτη του δήλωση μέσα από τις φυλακές.«Η δημοκρατία νίκησε! Η Χιμάρα είναι στον αέρα! Ευγνώμων για όλους εκείνους που έδειξαν ανδρισμό. Καταλαβαίνω όλους εκείνους που η τρομοκρατία προσπάθησε να υποτάξει. Σήμερα δεν υπάρχουν ηττημένοι και νικητές».

«Ο γιος μου χαίρεται μέσα από τη φυλακή»


Έξω από το εκλογικό κέντρο του Μπελέρη, οι γονείς του. Περιμένουν την δικαίωση του παιδιού τους που παραμένει προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για απόπειρα εξαγοράς ψήφων.

«Ο γιος μου είναι στη φυλακή αλλά τη χαρά του θα την αισθανθεί, γιατί χαίρονται όλοι οι συγγενείς του όλοι οι φίλοι του», δήλωσε η μητέρα του Φρέντι Μπελέρη.

«Άμα μου είπαν ότι κέρδισε έκλαψα από τη χαρά μου, από τη χαρά μου τη μεγάλη έκλαψα. Αισθάνομαι πολύ δικαιωμένος και ας είναι το παιδί μου μέσα», είπε ο πατέρας του νέου δημάρχου Χειμάρρας.

Ο Φρέντι Μπελέρι περιμένει να μάθει αν θα αποφυλακιστεί τις επόμενες ημέρες και αν και πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει την θητεία του στον δήμο Χειμάρρας.

Έντι Ράμα: Το Ειδικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για την τύχη του Φρέντη Μπελέρη – “Κέρδισε με λίγες ψήφους”


16/5/2023

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δεν αμφισβητεί την εκλογική νίκη του Φρέντη Μπελέρη στην Χειμάρρα, τονίζει ωστόσο ότι το Ειδικό Δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφανθεί για την τύχη του .

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε συγκριμένα κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ότι δεν σχεδιάζει να λάβει αποφάσεις πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη για το θέμα της δικαστικής δίωξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου Φρέντη Μπελέρη. Ο κ. Ράμα παρέπεμψε το όλο ζήτημα της σύλληψης και προφυλάκισης του Μπελέρη σε χειρισμούς και υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Αλβανία.

Ως προς την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα στη Χειμάρρα, είπε:

«Διεξήχθησαν σε πλήρη ηρεμία, εκεί η ψηφοφορία έγινε χωρίς κανένα εμπόδιο, χωρίς κάποιο επεισόδιο. Ήταν παρόντες εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος με την ιδιότητα του παρατηρητή, εκεί ήταν δημοσιογράφοι απ’ όλα τα ΜΜΕ, αλβανικά και ελληνικά, εκεί ήταν και οι αστυνομικές δυνάμεις που εγγυήθηκαν την ομαλή διαδικασία της ψηφοφορίας, και εκεί έγινε μια καταμέτρηση, όπως παντού στην Αλβανία, με διαφάνεια, ειρηνικά. 

Στο τέλος, εκεί κέρδισε με λίγες ψήφους διαφορά ο υποψήφιος, αντίπαλος της κυβέρνησης. Όλα αυτά απορρίπτουν πλήρως κάθε είδος επιχείρημα ότι εκεί καταβλήθηκε προσπάθεια αποκόμισης, από εμάς, μιας νίκης με παράνομους εκλογικά τρόπους. Όλα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την απόφαση του δικαστηρίου, με πρόταση του εισαγγελέα, για τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Συνεπώς εγώ πιστεύω ότι αρκεί το επιχείρημα αυτό για να μην μπερδευτούν τα πράγματα».

Ο κ. Ράμα άφησε αιχμές περί υπερβολικής ρητορικής από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων στην Αθήνα, και δήλωσε πως περισσότερα θα πει αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να παραμένουν προφυλακισμένοι στα Τίρανα τόσο ο Φρέντης Μπελέρης όσο και ο στενός συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης, ο οποίος μεταφέρθηκε σε εκεί νοσοκομείο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Νίκη Μπελέρη στη Χειμάρρα – Οριακή επικράτηση του Έλληνα ομογενή


15/5/2023

Σε νίκη του Έλληνα ομογενή Φρέντη Μπελέρη οδήγησε τελικώς το εκλογικό θρίλερ στο Δήμο Χειμάρρας μεταξύ του προφυλακισθέντα υποψηφίου και του Γκιόργκι Γκόρο, ο οποίος είχε την στήριξη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της καταμέτρησης είχε σταματήσει σε εκλογικό τμήμα, ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων.

Στα εκλογικά τμήματα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, για πρώτη φορά αποστολή από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Νο 2 και το Νο 3 της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλότητα της διαδικασίας και του αποτελέσματος.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία κυμάνθηκε στο 34% και η καταμέτρηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και αφού οι κάλπες από τα εκλογικά τμήματα μεταφέρθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο, στο κέντρο της Χειμάρρας.

Σε εξέλιξη η δίκη Μπελέρη στην Αυλώνα – Κίνδυνος να χάσει τις εκλογές


13/5/2023

Σε εξέλιξη είναι στην Αυλώνα της Αλβανίας η δίκη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι, ο οποίος συνελήθφη αργά το βράδυ της Πέμπτης με την κατηγορία εξαγοράς ψήφων ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ximara.gr, στα πλαίσια της διαδικασίας του αυτόφωρου θα του απαγγελθούν κατηγορίες και θα δικαστεί σε πρώτο βαθμό.

Ο δικαστής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ακόμα 48 ώρες προθεσμία μέχρι να εκδώσει την απόφαση και έτσι να φτάσει το ανώτατο επιτρεπτό όριο κράτησης του Μπελέρη, τις 96 ώρες από την στιγμή της σύλληψης.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσει αύριο τις εκλογές.

Αντίπαλός του είναι ο νυν δήμαρχος που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα.

Μαζί με τον Φρέντι Μπελέρη, οι αλβανικές αρχές προσήγαγαν και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος είναι καρδιοπαθής και έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς και ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη του Έλληνα ομογενή. Ο δεύτερος συνεργάτης του Φρέντη Μπελέρη που είχε προσαχθεί μαζί του αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά την προσαγωγή.

Αλβανία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας Μπελέρη

12/5/2023

Η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ένταλμα σύλληψης του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος,ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη.

Εν τω μεταξύ, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα Πρέσβης είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Επιπροσθέτως, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Ένας τραυματίας από την έκρηξη στο Μιλάνο – Έσβησε η πυρκαγια


11/5/2023

Σύμφωνα με την ιταλική πυροσβεστική, ένας άνδρας υπέστη έγκαυμα από την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή Πόρτα Ρομάνα του Μιλάνου. Πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού που μετέφερε φιάλες οξυγόνου και μέσα στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Μιλάνου, Κάρλο Καρντινάλι, δήλωσε ότι η πυρκαγιά, χάρη στην άμεση παρέμβαση των τριών ομάδων πυροσβεστών, έχει σβήσει και ότι ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου την ώρα αυτή δίνει κατάθεση στις αστυνομικές αρχές.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia ότι οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρα για προληπτικούς λόγους ενώ, ευτυχώς, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε στο διπλανό δημοτικό σχολείο ούτε στις πολυκατοικίες της περιοχής.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ζαπορίζια: Απομακρύνονται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι


10/5/2023

Οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να απομακρύνουν πάνω από 3.000 εργαζομένους από την πόλη που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κατεχόμενου πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «καταστροφική έλλειψη» προσωπικού, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κρατική εταιρία Energoatom.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι η κατάσταση γύρω από το υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο είναι «πιθανώς επικίνδυνη», αφού οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι άρχισαν να απομακρύνουν κόσμο από τις κοντινές περιοχές.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης του υπό ρωσικού ελέγχου τμήματος της γύρω περιοχής ανέστειλε τις δραστηριότητες στο εργοστάσιο.

Η ουκρανική Energoatom ανέφερε ότι είχε λάβει πληροφορίες για την προετοιμασία της απομάκρυνσης περίπου 3.100 ανθρώπων από τη νότια πόλη Ενερχοντάρ, συμπεριλαμβανομένων 2.700 εργαζομένων που είχαν υπογράψει συμβάσεις με την διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση.

«Οι Ρώσοι κατακτητές αποδεικνύουν την ανικανότητά τους να διασφαλίσουν τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, καθώς τώρα υπάρχει καταστροφική έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού», ανέφερε σε ανακοίνωση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Ακόμα και αυτοί οι Ουκρανοί εργαζόμενοι που είχαν υπογράψει κατάπτυστες συμβάσεις…θα απομακρυνθούν σύντομα. Και αυτό θα επιτείνει το ήδη εξαιρετικά επείγον ζήτημα της ύπαρξης επαρκούς προσωπικού για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου ακόμα κατά την τωρινή κατάσταση αναστολής λειτουργίας».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές. Η ρωσική πλευρά δεν έκανε άμεσα κάποιο σχόλιο.

Η Ουκρανία αναμένεται από πολλούς ότι θα σύντομα θα εξαπολύσει αντεπίθεση για να προσπαθήσει να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ σχολιαστές υποστηρίζουν ότι ανακατάληψη ολόκληρης της περιοχής της Ζαπορίζια είναι ένας από τους στόχους της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τυνησία: Δεκατέσσερις μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στα ανοικτά των ακτών της χώρας


8/4/2023

Τα πτώματα 14 μεταναστών εντοπίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της αφρικανικής χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σκάφη της Ακτοφυλακής έχουν περισυλλέξει τα πτώματα περισσότερων από 200 μεταναστών οι οποίοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα κατάγονταν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η Τυνησία θεωρείται πλέον η σημαντικότερη χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ιταλία, έχοντας πάρει αυτόν τον «άτυπο τίτλο» από τη Λιβύη.

Όλο και περισσότεροι μετανάστες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής επιδιώκουν να εγκαταλείψουν την Τυνησία, καθώς οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους έχουν πολλαπλασιαστεί αφότου ο πρόεδρος Καΐς Σάγιεντ τους κατηγόρησε για «εισαγωγή» βίας και εγκληματικότητας στη χώρα του.

Από την αρχή της χρονιάς, 45.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο υπογραμμίζει πως ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 12.000 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ώρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου


6/5/2023

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου, η πρώτη στέψη στη Βρετανία μετά από 70 χρόνια θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και την βασίλισσα Καμίλα να ετοιμάζονται για την ιστορική στιγμή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Πλήθος κόσμου έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται κατά μήκος της διαδρομής της πομπής παρά τις προβλέψεις για βροχή ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια καθώς στη βρετανική πρωτεύουσα κατέφθασαν πάνω από 100 ξένοι ηγέτες και εκπρόσωποι 200 χωρών.

Την ώρα που θα γίνεται η στέψη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις ατόμων που αντιτίθενται στη μοναρχία.

Η τελετή στέψης θα έχει στοιχεία που θα αναδεικνύουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της σύγχρονης κοινωνίας

Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.

Η σημερινή τελετή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».

Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση θα αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του, Καμίλα, η οποία θα στεφθεί βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας θα απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.

H λίστα με τους καλεσμένους στη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Η λίστα με τους καλεσμένους στο Αβαείο περιλαμβάνει 2.300 καλεσμένους ανάμεσα στους οποίους ηγέτες και εκπρόσωποι από 203 χώρες αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών.

Αναλυτικά:

 • Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας

 • Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά

 • Mary Simon, γενική κυβερνήτης του Καναδά

 • Andrzej Duda, πρόεδρος της Πολωνίας

 • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα παραστεί, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί αμερικανικής αντιπροσωπείας στη στέψη

 • Αντονι Αλμπανέζε, πρωθυπουργός της Αυστραλίας

 • Ντέιβιντ Χάρλει, γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας

 • Κρις Χίπκινς, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

 • Η Σίντι Κίρο, γενική κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, και ο σύζυγός της, Dr Ρίτσαρντ Ντέιβις.

 • Shehbaz Sharif, πρωθυπουργός του Πακιστάν

 • Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγερ, πρόεδρος της Γερμανίας

 • Σέρτζιο Ματαρέλα, πρόεδρος της Ιταλίας

 • Jagdeep Dhankhar, αντιπρόεδρος της Ινδίας

 • Han Zheng, αντιπρόεδρος της Κίνας

 • Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας και η σύζυγός του, Σαμπίνα Χίγκινς

 • Leo Varadkar, Taoiseach της Ιρλανδίας

 • Ferdinand Marcos Jr. και Louise Araneta-Marcos, πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων

 • Wavel Ramkalawan, πρόεδρος των Σεϋχελλών, και η σύζυγός του, Linda Ramkalawan

 • Mario Abdo Benítez και Silvana López Moreira, πρόεδρος και Πρώτη Κυρία της Παραγουάης

 • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν

 • Σαρλς Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 • Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 • Amina Jane Mohammed, αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

 • Borjana Krišto, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

 • Sheikh Hasina, πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές

 • Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόεδρος της Κύπρου

 • Ranil Wickremesinghe, πρόεδρος της Σρι Λάνκα

 • Macky Sall, πρόεδρος της Σενεγάλης
  Froyla Tzalam, γενική κυβερνήτης του Μπελίζ

 • Cornelius A. Smith, γενικός κυβερνήτης των Μπαχαμών και η σύζυγός του, Clara Smith

 • Philip Davis, πρωθυπουργός στις Μπαχάμες

 • Bob Dadae, γενικός κυβερνήτης της Παπούα Νέας Γουινέας

 • David Vunagi, γενικός κυβερνήτης των Νήσων Σολομώντος

 • Võ Văn Thưởng, πρόεδρος του Βιετνάμ

 • Emmerson Mnangagwa, πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

 • Petr Pavel, πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας

 • Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρος της Βραζιλίας

 • Alexander Van der Bellen, ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας

 • Narayan Prakash Saud, υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ

 • Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα μέλη βασιλικών οικογενειών που έχουμ δηλώσει ότι θα παρευρεθούν:

 • Πρίγκιπας Αλβέρτος και πριγκίπισσα Σαρλίν, Μονακό

 • Πρίγκιπας διάδοχος Akishino και πριγκίπισσα Kiko, Ιαπωνί

 • Πρίγκιπας Φρέντερικ και πριγκίπισσα Μαίρη, Δανία

 • Βασιλιάς Καρλ XVI Γουστάβος και Πριγκίπισσα Βικτώρια, Σουηδία

 • Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια, Ισπανία

 • Πρίγκιπας διάδοχος Χαακόν και πριγκίπισσα Μέτε Μαρί, Νορβηγία

 • Μέγας Δούκας Χένρι και Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέσα, Λουξεμβούργο

 • Βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και βασίλισσα Μαξίμα, Ολλανδία

 • Βασιλιάς Tuheitia και Makau Ariki Atawhai, βασιλείς Μαορί (Νέα Ζηλανδία)

 • Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη, Βέλγιο

 • Βασιλιάς Jigme Khesar Namgyel Wangchuck και βασίλισσα Jetsun Pema, Μπουτάν

 • Βασιλιάς Vajiralongkorn και Βασίλισσα Suthida, Ταϊλάνδη

 • Βασιλιάς Tupou VI και Βασίλισσα Nanasipau’u, Τόνγκα

 • Otumfuo Osei Tutu II και Lady Julia, βασιλείς της Ashanti (Γκάνα)

 • Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και βασίλισσα Ράνια, Ιορδανία

 • Yang di-Pertuan Agong και Raja Permaisuri Agong Tunku, Μαλαισία

 • Ο πρίγκιπας Alois και η πριγκίπισσα Sophie, Λιχτενστάιν

 • Βασιλιάς Χαμάντ, Μπαχρέιν

 • Πρίγκιπας Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Κουβέιτ

 • Βασιλιάς Mswanti III, Eswanti

 • Βασιλιάς Letsie III και βασίλισσα Masenate, Λεσότο

 • Πρίγκιπας Turki bin Muhammad Al Saud, Σαουδική Αραβία

 • Σεΐχης Mansour bin Zayed, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 • Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, Κατάρ

 • Theyazin bin Haitham Al Said, Ομάν

 • Πριγκίπισσα Lalla Meryem, Μαρόκο

 • Καλεσμένοι είναι και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, η Αννα-Μαρία και ο γιος της Παύλος.


Η πρώτη δημόσια εμφάνιση Πούτιν μετά την φερόμενη επίθεση με drones στο Κρεμλίνο


4/5/2023

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης εργασίας η οποία παρουσιάζεται πως έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την ανακοίνωση χθες μιας φερόμενης ως επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Στα πλάνα αυτά, που δεν φέρουν ημερομηνία, ο Ρώσος πρόεδρος συναντάται με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ρετσετνίκοφ. Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει πως ο Πούτιν εργαζόταν σήμερα από το Κρεμλίνο.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση με drones εναντίον του Κρεμλίνου. «Γνωρίζουμε ότι η Ουάσιγκτον επιλέγει τους στόχους και ότι η Ουκρανία απλά θέτει σε εφαρμογή τα αμερικανικά σχέδια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι ρωσικοί ισχυρισμοί είναι ψευδείς, απάντησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ούτε δίνουν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να προχωρά σε πλήγματα έξω από τα σύνορά της.


AΠΕ-ΜΠΕ


Διαψεύδει η Μόσχα τον Ακάρ – Στον αέρα η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά


3/5/2023

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για την πραγματοποίηση της συνόδου Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, ώστε αν υπάρξει εξέλιξη στη ανανέωση της συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών .

Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η συμφωνία για τα σιτηρά θα συζητηθεί σε συνάντηση την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σχετικά με τις προτεινόμενες συνομιλίες: «Το ζήτημα δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί».

Σύμφωνα με τη δήλωση του Χουλουσί Ακάρ οι υφυπουργοί Άμυνας Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή για να συζητήσουν για τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

“Οι πλευρές βλέπουν με θέρμη την παράταση της διάρκειας (της συμφωνίας). Η ευχή μας είναι η πρωτοβουλία αυτή να παραταθεί χωρίς προβλήματα”, σημείωσε ο Ακάρ.

 

Η διαδικασία ανανέωση της συμφωνίας βρίσκεται στον αέρα λογω των αντιδράσεων της Μόσχας. ” Δεν υπάρχει πρόοδος ως προς την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας που εγείρονται λόγω της «στρατηγικής κυρώσεων» της Δύσης, δήλωσε ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον, ενώ απομένουν λίγες ημέρες ώσπου να εκπνεύσει στις 18 Μαίου η ισχύς συμφωνίας που εγγυάται τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Εξαγωγή Σιτηρών και Τροφίμων από Ουκρανικά Λιμάνια, ή Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, κι ανανεώθηκε στις 19η Μαρτίου του 2023 με ισχύ έως και τις 18 Μάιου του 2023.

Η συμφωνία επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα επιμένει να προσάπτει στη Δύση πως δεν επιτρέπει την εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας που την αφορά.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμη καμιά πρόοδος στην επίλυση των χρηματοπιστωτικών και εφοδιαστικών προβλημάτων για τη διάθεση ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων», ανέφερε ο Αντρέι Λεντένεφ, στέλεχος της πρεσβείας της Ρωσίας στις ΗΠΑ, μέσω της πλατφόρμας Telegram. Επιπλέον, πρόσθεσε, «η εισαγωγή αγροτικού εξοπλισμού στη Ρωσία παραμένει δύσκολη».

Ο κ. Λεντένεφ χαρακτήρισε το αδιέξοδο άμεση συνέπεια της «στρατηγικής των κυρώσεων» των ΗΠΑ και των εταίρων της σε βάρος της Μόσχας, που συμπεριλαμβάνει περιορισμούς στους τομείς της διεκπεραίωσης πληρωμών μέσω τραπεζών, του εφοδιασμού, των ασφαλίσεων κ.λπ..


ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters

Σέρρες: Εντοπισμός κρούσματος αφρικανικής πανώλης χοίρων


26/4/2023

Κρούσμα της Αφρικανικής Πανώλης χοίρων εντόπισε η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του δήμου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά από εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

– Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.

– Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).

– Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.

– Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

– Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.

– Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

– Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Επισημαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κουκουλοφόροι χτύπησαν και λήστεψαν 17χρονο και 18χρονο στο Περιστέρι


24/4/2023

Θύματα ξυλοδαρμού και ληστείας έπεσαν ένας 17χρονος και ένας 18χρονος, από τρεις άγνωστους κουκουλοφόρους, χθες το βράδυ, στο Περιστέρι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι τρεις δράστες, λίγο πριν από τις 21:30, πλησίασαν ξαφνικά τους δύο νεαρούς σε κεντρική πλατεία του Περιστερίου και τους ρώτησαν «τι ομάδα είναι». Εκείνοι απάντησαν ότι δεν ασχολούνται με τα αθλητικά. Αμέσως μετά, οι άγνωστοι τους επιτέθηκαν και αφού τους χτύπησαν άγρια τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνά τους και τράπηκαν σε φυγή.

Σημειώνεται, ότι ο 17χρονος διακομίστηκε σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών δραστών.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός και στην Αθήνα
22/4/2023

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην Εύβοια, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά των Ζαράκων και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ή από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

Ναυάγιο με 47 μετανάστες στη Λακωνία: Ένας νεκρός και 7 άνθρωποι στο νοσοκομείο20/4/2023

Νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το ναυάγιο με μετανάστες που σημειώθηκε στον Μεσσηνιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στο Νέο Οίτυλο Λακωνίας.

Όπως έγινε γνωστό, το πρωί της Πέμπτης (20/4) εντοπίστηκε ιστιοφόρο σκάφος με 47 μετανάστες να βρίσκεται προσαραγμένο και ημιβιθυσμένο στην παραλία «Αρφίγκια».

Μεταξύ των μεταναστών (15 άνδρες, 16 γυναίκες και 16 ανήλικοι) εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας, ενώ τέσσερις ανήλικοι και τρεις γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων. Οι υπόλοιποι από τους επιβαίνοντες του σκάφους θα μεταφερθούν στο Γύθειο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους με το σκάφος τις προηγούμενες ημέρες από τα τουρκικά παράλια, ενώ βγήκαν με ίδιες δυνάμεις στην ξηρά. Παράλληλα, η σορός του άνδρα, που είχε καταλήξει κατά τη διάρκεια του πλου, μεταφέρθηκε από τους ίδιους έξω από το σκάφος.


Πρωινές ώρες σήμερα, κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος πραγματοποίησε υποβρύχια αυτοψία για τυχόν εντοπισμό εγκλωβισμένων, με αρνητικά -μέχρι στιγμής- αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, στην περιοχή επιχειρούν για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων ένα περιπολικό σκάφος και ένα αεροσκάφος του ΛΣ, ενώ έρευνες διεξάγονται και από ξηράς.

Χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να υιοθετήσουν την Άγια που γεννήθηκε κάτω από τα συντρίμμια10/2/2023

Άγια, δηλαδή «σημάδι από τον Θεό». Αυτό το όνομα αποφάσισαν να δώσουν οι διασώστες στο μικρό κορίτσι που γεννήθηκε κάτω από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός.

Το νεογέννητο όταν βρέθηκε ήταν ακόμα ενωμένη με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα της, η οποία άφησε την τελευταία της ζωή αφού γέννησε.

Η μικρή Άγια δεν έχασε όμως μονο τη μητέρα της, αλλά έχει μείνει πεντάρφανη, καθώς από τον σεισμό σκοτώθηκαν και ο πατέρας της και τα τέσσερα αδέρφια της.

Ο πρώτος άνθρωπος που την αγκάλιασε ήταν ένας μακρινός συγγενής της οικογενείας ο οποίος και τη μετέφερε στην πόλη Αφρίν της Συρίας προκειμένου να νοσηλευτεί.

Στο πλευρό της αμέσως στάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το κοριτσάκι. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που κάνουν αιτήματα ακόμα και μέσα από τα social media για να υιοθετήσουν το νεογέννητο.

Ο Δρ Attiah, ο παιδίατρος που την έχει αναλάβει και έχει μια κόρη τέσσερις μήνες μεγαλύτερη από την Aya, ήταν σαφής: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να την υιοθετήσει τώρα. Μέχρι να επιστρέψουν οι συγγενείς της, της συμπεριφέρομαι σαν να είναι δική μου. Προς το παρόν, η γυναίκα του τη θηλάζει μαζί με το δικό τους παιδί.», είπε χαρακτηριστικά χωρίς να αφήνει περιθώρια υιοθεσίας.

Κόσμος πάντως έχει προστρέξει να προσφέρει όση περισσότερη βοήθεια μπορεί για το νεογέννητο αγγελούδι, την ελπίδα της ζωής.

Η στιγμή που το νεογέννητο βγαίνει ζωντανό από τα συντρίμμια:

Καλιφόρνια: Κυκλώνας μετά τις πλημμύρες-  Στους 18 οι νεκροί

12/1/2023

Από κυκλώνα επλήγη τις περασμένες ώρες η Καλιφόρνια επιδεινώνοντας τις πλημμύρες που έχουν ήδη έχουν σημειωθεί στην πολιτεία και με τον κίνδυνο να προκληθούν νέες κατολισθήσεις.

Ήδη 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη δυτική αυτή πολιτεία των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.

Το έδαφος δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τον όγκο του νερού, ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, πλημμύρες, έχουν ξεριζωθεί δέντρα και έχουν κοπεί μεγάλες οδικές αρτηρίες, με τα νερά πολλές φορές να παρασέρνουν οχήματα.

Σε κάποιες περιοχές της Καλιφόρνιας έχει καταγραφεί ρεκόρ βροχοπτώσεων, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 150 χρόνια.

«Ένας τεράστιος κυκλώνας στα ανοικτά των δυτικών ακτών θα προκαλέσει νέες έντονες βροχοπτώσεις και σφοδρές ριπές ανέμου (την Τετάρτη), αυτή τη φορά στη βόρεια Καλιφόρνια», είχε ανακοινώσει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), προειδοποιώντας ότι στην περιοχή ενδέχεται να πέσουν κατά τόπους έως και 18 εκατοστά βροχής.

Χθες το απόγευμα περισσότερα από 55.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ μετέβη την Τρίτη στην κομητεία Σάντα Κρουζ, μία από τις πλέον πληγείσες από τις αλλεπάλληλες καταιγίδες. Προειδοποίησε μάλιστα για νέα ακραία καιρικά φαινόμενα, λιγότερα ισχυρά αλλά εξίσου επικίνδυνα.

«Αναμένουμε ότι αυτές οι καταιγίδες θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τις 18 Ιανουαρίου», τόνισε.

Σύμφωνα με το γραφείο του Νιούσομ, από τις καταιγίδες έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 18 άνθρωποι, αριθμός «διπλάσιος σε σχέση με τα θύματα από τις πυρκαγιές των δύο τελευταίων ετών».

Στο Πάσο Ρόμπλες, στην κεντρική Καλιφόρνια, ένα παιδί 5 ετών παρασύρθηκε από τα νερά τη Δευτέρα την ώρα που η μητέρα του το πήγαινε με το αυτοκίνητο στο σχολείο. Μέχρι χθες αγνοούνταν.

Οι έρευνες συνεχίζονται «και θα τις συνεχίσουμε (…) μέχρι να το βρούμε», διαβεβαίωσαν οι υπηρεσίες του σερίφη της κομητείας Σαν Λούις Ομπίσπο.

Η Καλιφόρνια υφίσταται αυτή την περίοδο «μια επίθεση χωρίς τέλος από ατμοσφαιρικά ποτάμια», ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο από το 2005, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί σαφής σύνδεση μεταξύ των καταιγίδων αυτών και της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες εξηγούν ότι η υπερθέρμανση της Γης εντείνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Αν η Αθήνα καθίσει φρόνιμα δεν θα την χτυπήσουμε με πυραύλους»

4/1/2023

Νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος -μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP- εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Αθήνας, λέγοντας ότι «αν καθίσει φρόνιμα» η Άγκυρα δεν θα την χτυπήσει με πυραύλους.

«Δεν είχαμε εμείς πύραυλο και τώρα που φτιάξαμε το δικό μας, οι Έλληνες πανικοβλήθηκαν» ανέφερε και υποστήριξε ότι οι εφημερίδες γράφουν πρωτοσέλιδα: “Κοιμάστε και ο Τούρκος από εκεί στέλνει Tayfun από τη Σμύρνη».

Μάλιστα έκαβε αναφορά και στα χαρακτηριστικά του πυραύλου, λέγοντας ότι έχει εμβέλεια 510χλμ, την οποία «πρέπει να την αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα».


athina984.

Συνεδριάζει σήμερα ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ, για «κοινή ευρωπαϊκή δράση » κατά του κορονοϊού

4/1/2023

Συνεδριάζει σήμερα ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ, εξαιτίας του κορονοϊού λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας που συνεδρίασε χθες Τρίτη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορονοϊό η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τόνισε με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει:

*Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα

*Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων

*Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση».

«Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων)» συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Πηγή: ΑΠΕ

Χωρίς φρένο οι προκλητικές δηλώσεις από τον Ακάρ: Η Ελλάδα συνεχώς κλαψουρίζει – Κυνηγά την ένταση

2/1/2023

Ασταμάτητος είναι ως προς τις προκλητικές δηλώσεις ο Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος επιθεώρησε το πρώτο μη επανδρωμένο πλοίο στον κόσμο, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα συνεχώς κλαψουρίζει».

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι «η Αθήνα κυνηγά την ένταση, σαμποτάρει τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, επιδιώκει να κάνει το πρόβλημα να μοιάζει με πρόβλημα Τουρκίας-ΝΑΤΟ και προσπαθεί να επιβάλει τις σοβινιστικές πολιτικές της».

«Ό, τι λέει η Τουρκία βασίζεται στον νόμο», υποστήριξε ο Ακάρ και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί λόγοι της μη ύπαρξης αποτελέσματος που πηγάζει από την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά σκάνδαλα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σκάνδαλα υποκλοπών, σκάνδαλα στο μεταναστευτικό, σκάνδαλα διαφθοράς.

Ωστόσο, η Ελλάδα σημειώνει αποτυχίες στην ανατολική Μεσόγειο, έχει αποτύχει και η ελληνική κοινή γνώμη το αντιλαμβάνεται. Για να τα καλύψουν όλα αυτά, ελπίζουν σε αύξηση της έντασης με την Τουρκία. Ωστόσο, θέλουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν δημιουργώντας ένταση και ότι οι αντιπερισπασμοί τους δεν αποδίδουν. Το μόνο πράγμα που κάνουν ορισμένοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στην Ελλάδα είναι να κλαίνε. Προσπαθούν να προωθήσουν τις σοβινιστικές τους πολιτικές κλαίγοντας συνέχεια. Όλοι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν βγάζει πουθενά αυτό. Ο ελληνικός λαός έχει επίσης αρχίσει να βλέπει πώς οι πόροι του κατασπαταλούνται από αυτούς τους πολιτικούς και πώς καταστρέφεται η ευημερία του. Μαζί του και κάποιοι λογικοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, απόστρατοι στρατιωτικοί, πρέσβεις, πολίτες στην Ελλάδα άρχισαν να βλέπουν το παιχνίδι εδώ».
Ο Ακάρ υποστήριξε επίσης ότι ως Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά η Ελλάδα δεν τον επιθυμεί.

Νέα μαζική επίθεση με drones-καμικάζι στο Κίεβο

2/1/2023

Νέες επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs-καμικάζι) πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Κίεβο και στα περίχωρά του, καθώς η Μόσχα συνεχίζει τους βομβαρδισμούς της για δεύτερη ημέρα το 2023.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στόχος των επιθέσεων αποτελούν υποδομές καίριας σημασίας.

Μέχρι τις 3:00 το πρωί της Δευτέρας- ώρα Ουκρανίας-, τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας είχαν καταρρίψει 20 UAVs πάνω από το Κίεβο, ανακοίνωσε η στρατιωτική της διοίκηση. Μέχρι τότε, οι σειρήνες ηχούσαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Νωρίτερα, συντρίμμια UAV που αναχαιτίστηκε κατέπεσαν σε βορειοανατολική συνοικία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 19χρονος, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο. Ο τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο στη συνοικία Ντεσνιάνσκι, διευκρίνισε ο Κλίτσκο μέσω Telegram, εξηγώντας πως τα συντρίμμια έπεσαν σε δρόμο και προκάλεσαν ζημιές σε κτίριο.

Η συνοικία Ντεσνιάνσκι, που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, είναι μια κατοικημένη περιοχή και η πολυπληθέστερη συνοικία της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο Κίεβο προκάλεσαν ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης και της θέρμανσης.

Επίσης, η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι στην ανατολική Ουκρανία τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν εννέα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed πάνω από τις περιοχές Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη νύχτα επιθέσεων, αφού το Κίεβο έγινε επίσης στόχος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.  Στα χθεσινά αεροπορικά πλήγματα σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και σε επτά άλλες περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι είχε βάλε στο στόχαστρο χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και εκτόξευσης ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά ο προεδρικός σύμβουλος, Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν στο κέντρο των μεγάλων πόλεων υποδεικνύοντας μια αλλαγή στην τακτική της Μόσχας. «Η Ρωσία δεν έχει πλέον στρατιωτικούς στόχους και προσπαθεί να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους και να καταστρέψει περισσότερες αστικές εγκαταστάσεις», έγραψε στο Twitter. «Ένας πόλεμος για να σκοτώσεις».

naftemporiki.gr

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι

29/12/2022

«Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι» τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη για εσάς» συμπλήρωσε.


Κίνα: Καραμπόλα εκατοντάδων οχημάτων σε γέφυρα λόγω πυκνής ομίχλης

28/12/2022

Πολλές δεκάδες οχήματα συγκρούστηκαν σε μεγάλη καραμπόλα αυτοκινήτων σε γέφυρα στην πόλη Ζενγκζού της κεντρικής Κίνας, στην επαρχία Χενάν, εξαιτίας πυκνής ομίχλης το πρωί της Τετάρτης, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.


Πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά δημιούργησαν μια άμορφη μάζα λαμαρίνας, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο στη γέφυρα Ζενγκσίν Χουανγκέ, σε φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και εγκλωβίστηκαν στο σημείο του δυστυχήματος και η πυροσβεστική έσπευσε στη γέφυρα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους διασώστες στο σημείο είναι ότι η συσσώρευση αφορούσε περισσότερα από 200 οχήματα και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη, σύμφωνα με την τοπική τηλεόραση. Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με θύματα ή τραυματισμούς.

Η ορατότητα σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ζενγκζού, ήταν λιγότερο από 500 μέτρα, και μόλις 200 μέτρα σε ορισμένες περιοχές το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία.


Η τοπική πυροσβεστική έστειλε αμέσως 11 οχήματα και 66 διασώστες στο σημείο, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Πολλαπλές συγκρούσεις σημειώθηκαν και στις δύο κατευθύνσεις, κοντά στο κέντρο της γέφυρας αυτής, ανέφερε το CCTV.

Η τοπική τροχαία πάντως είχε εκδώσει ανακοίνωση δύο ώρες νωρίτερα που απαγόρευε σε όλα τα οχήματα να περνούν τη γέφυρα λόγω της ομίχλης.Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η Ουκρανία είναι ζωντανή όσο ποτέ, τα χρήματά σας είναι επένδυση

22/12/2022
Δεκτός με θερμά χειροκροτήματα έγινε στο Καπιτώλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε μια προσπάθεια του να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι κληθηκε να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Οι επευφημίες πολλών δευτερολέπτων συνεχίστηκαν καθώς ο Ζελένσκι έφτασε στο βήμα, ενώ αρκετοί βουλευτές άπλωσαν το χέρι τους για να σφίξουν το δικό του.

«Είναι πάρα πολύ για μένα», αστειεύτηκε ο Ζελένσκι όταν ξεκίνησε την ομιλία του.
Ο Ζελένσκι πέρασε το πρώτο μέρος της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, συναντώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πριν την ομιλία του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Κογκρέσο ξεκίνησε με ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους νομοθέτες ότι η Ουκρανία είναι «ζωντανή όσο ποτέ». (Ukraine is "alive and kicking", όπως χαρακτηριστικά είπε)

Μήνυμα Σίσι προς Άγκυρα και Τρίπολη – Σφήνα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

14/12/2022

Προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών προς δυσμάς υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στους ισχυρισμούς που Αγκυρα και Τρίπολη έχουν παρουσιάσει μέσα από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και την πρόσφατη προσθήκη περί υδρογονανθράκων του περασμένου Οκτωβρίου.


Πρακτικά το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Αγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι πρώτες αποτυπώσεις οι οποίες είχαν γίνει αργά χθες το βράδυ με βάση τις υφιστάμενες συντεταγμένες, δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν για ακόμα μια φορά σύμφωνα με τις γραμμές βάσης της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου του 2020. Εφόσον οι χθεσινές πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το δυτικό όριο των αιγυπτιακών συνόρων αγγίζει το γεωγραφικό μήκος προς δυσμάς του 25ου μεσημβρινού, τότε η χάραξη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το 2020.

Η γραμμή σταματά λίγο πριν από τη μέση γραμμή μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης, γεγονός το οποίο υποδηλώνει και την ετοιμότητα του Καΐρου να συνομιλήσει με την Αθήνα και, βεβαίως, την Τρίπολη για τον προσδιορισμό του θαλάσσιου συνόρου ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020 προς ανατολάς σταματούσε πάλι λίγο πριν από τον 28ο μεσημβρινό, αφήνοντας πρακτικά περιθώριο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα, Αγκυρα και Κάιρο.


KATHIMERINI


Ερντογάν: Απειλές για πυραυλική επίθεση στην Αθήνα

12/12/2022

Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εκδήλωση στη βόρεια επαρχία Σαμψόυντα, την ώρα που έχει ξεκινήσει η δοκιμή του νέου βαλλιστικού πυραύλου της χώρας "Tayfun".

"Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει", τόνισε ο Ερντογάν.
"Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική, για να οπλίσετε τα νησιά, η Τουρκία δεν θα είναι θεατής" συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική εκτόξευση του εγχώριας παραγωγής βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Tayfun (Typhoon) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και ο πύραυλος μπορεί να χτυπήσει στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων (349 μίλια) σε 456 δευτερόλεπτα.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες στη βόρεια Συρία»

Νέα επίθεση από Ακάρ: Να ξυπνήσουν οι Έλληνες - Να μην παρασύρονται από άλλους

8/12/2022

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αυτή τη φορά μέσω της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα για τα ελληνοτουρκικά ισχυρίστηκε αφενός ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε διάλογο, αφετέρου είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί που κοιμούνται. «Πρέπει να ξυπνήσουν» είπε «και να δουν τις αλήθειες και να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο».

«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και «να πατά στη γη».


Όπως σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ παρουσιάζει την Τουρκία ως τη χώρα που θέλει διάλογο, ωστόσο τα θέματα που βάζει στο τραπέζι, όπως τα νησιά, είναι αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, διαφορετικά -όπως είπε- αμφισβητείται η κυριαρχία τους.

Τη γραμμή Τσαβούσογλου ακολούθησαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ισχυριζόμενα ότι «τα ελληνικά νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν και αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία».

Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι «οι Έλληνες το 1919 ήρθαν στη Σμύρνη από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο».

Γερμανία: Η AfD διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση με τους «Πολίτες του Ράιχ»

7/12/2022

ηγεσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) καταδίκασε «τέτοιες φιλοδοξίες», αναφερόμενη στα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) για βίαιη κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, και διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με τη δράση της ομάδας.

Μεταξύ των 25 συλληφθέντων είναι και η πρώην βουλευτής του κόμματος και νυν δικαστής στο Βερολίνο Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν.

«Ενημερωθήκαμε για το θέμα σήμερα, όπως και οι περισσότεροι πολίτες, από τα ΜΜΕ. Καταδικάζουμε τέτοιες φιλοδοξίες και τις απορρίπτουμε ρητά.


Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις έρευνες. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους που συμμετέχουν και ζητούμε ταχεία και χωρίς κενά διαλεύκανση», έγραψαν πριν από λίγο στο Twitter οι συμπρόεδροι της ΑfD Τίμο Χρουπάλα και Αλίς Βάιντελ.

Νέα πρόκληση από την Τουρκία – Κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκάτσιες» στο Αιγαίο


1/12/2022Συνεδριάζει σήμερα το εθνικό συμβούλιο της Τουρκίας και ένα από τα βασικά του θέματα θα είναι «οι ελληνικές προκλήσεις και οι προβοκάτσιες στο Αιγαίο».
Παρότι το κεντρικό θέμα του εθνικού συνεδρίου είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί χερσαία επιχείρηση στη Συρία, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι «οι ελληνικές προβοκάτσιες στο Αιγαίο».

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, κατά την οποία ο κ. Όστιν εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα κάνουν οι Τούρκοι στη Βόρεια Συρία.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία και τόνισαν πως δεν θα πρέπει αν γίνει χερσαία επιχείρηση, καθώς κινδυνεύουν πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Ινδονησία: Αγόρι 6 ετών ανασύρθηκε ζωντανό δύο ημέρες μετά τον σεισμό

Ένα εξάχρονο αγόρι ανασύρθηκε από τα ερείπια του φονικού σεισμού στην Ινδονησία, αφού πέρασε δύο μέρες παγιδευμένο κάτω από τα συντρίμμια χωρίς τροφή και νερό, σε μια «θαυματουργή» διάσωση. Η δραματική διάσωση που καταγράφηκε από κάμερα το βράδυ της Τετάρτης αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι και άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανασυρθούν ζωντανοί από τα συντρίμμια, μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την πόλη Σιαντζούρ της Δυτικής Ιάβας τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 271 ανθρώπους.

«Μόλις καταλάβαμε ότι ο Aζκα ήταν ζωντανός, όλοι ξέσπασαν σε κλάματα, συμπεριλαμβανομένου και εμένα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη ο 28χρονος ντόπιος εθελοντής Τζέκσεν.«Ήταν πολύ συγκινητικό, ήταν σαν θαύμα». Το βίντεο έδειξε διασώστες να απελευθερώνουν το αγόρι από ένα κατεστραμμένο σπίτι στην πιο πληγείσα συνοικία, φορώντας το μπλε πουκάμισο και το παντελόνι που φορούσε όταν παγιδεύτηκε.

Νέα σφοδρή επίθεση Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ και ΕΕ για Τουρκοκύπριους και ελληνοτουρκικές σχέσεις

18/11/2022

Νέα σφοδρή επίθεση κατά ΗΠΑ και ΕΕ εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή τις αντιδράσεις που υπήρξαν από ΗΠΑ και ΕΕ για την προσπάθεια της Τουρκίας να εντάξει τους Τουρκοκύπριους στην Ένωση Τουρκογενών Κρατών.
Μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ έστειλε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη στήριξη που παρέχουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε συνέντευξη τύπου με τον Μεξικανό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου, ειδικά για τις ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το μήνυμά μας προς τις ΗΠΑ είναι το εξής: Διαταράξατε την ισορροπία τόσο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας όσο και στην Κύπρο. η ζυγαριά έχει γείρει. Κρατείστε ισορροπία και όταν μιλάτε για διεθνές δίκαιο, να κοιτάζετε τις παραβιάσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Δεν θα πάρουμε καμία άδεια από τις ΗΠΑ! Ο ‘τουρκικός αιώνας’ ξεκίνησε, η ‘τουρκική άνοιξη’ ξεκίνησε», διαμήνυσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

«Τι δικαίωμα έχει η ΕΕ να παρεμβαίνει στον οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Και το μήνυμα μας προς τις ΗΠΑ είναι το εξής: και στις σχέσεις Τουρκίας Ελλάδας και στο Κυπριακό χαλάσατε τις ισορροπίες. Χάλασαν ο ρυθμίσεις στο καντάρι σας. Να είστε ισορροπημένοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.


Συγκλονίζει Βρετανός παρουσιαστής του BBC – «Έχω λίγους μήνες ζωής»
14/11/2022

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη για την κατάσταση της υγείας του προχώρησε ο Βρετανός παρουσιαστής Τζόνι Ίργουιν.

Ο 48χρονος που παρουσιάζει την εκπομπή Escape To The Country στο BBC αποκάλυψε ότι εδώ και χρόνια πάλευε κρυφά με τον καρκίνο και πλέον βρίσκεται σε τελικό στάδιο με τους γιατρούς να του δίνουν λίγους μήνες ζωής

Ο πατέρας τριών παιδιών, ανέφερε ότι ήλπιζε πως η κοινοποίηση της διάγνωσής του θα εμπνεύσει άλλους να «εκμεταλλευτούν στο έπακρο την κάθε μέρα».

Ο Τζόνι διαγνώστηκε με καρκίνο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του της εκπομπής του στο Channel 4 στην Ιταλία 2020.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Hello ο Ίργουιν είχε πει: «Δεν ξέρω πόσος καιρός μου έχει μείνει, αλλά προσπαθώ να παραμένω θετικός και η στάση μου είναι ότι ζω με τον καρκίνο και δεν πεθαίνω από αυτόν. 

Θέλω να δημιουργήσω αναμνήσεις και να απαθανατίσω αυτές τις στιγμές με την οικογένειά μου γιατί η πραγματικότητα είναι ότι τα αγόρια μου θα μεγαλώσουν χωρίς να γνωρίζουν τον μπαμπά τους και αυτό μου ραγίζει την καρδιά».Λεκτική επίθεση από Έντι Ράμα στη Νίνα Κασιμάτη - Τι καταγγέλλει η βουλευτής13/10/2022

Λεκτική επίθεση από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα δέχτηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Νίνα Κασιμάτη.

 Όπως η ίδια καταγγέλλει σε ανάρτησή της, τον ρώτησε πώς συμβαδίζει η ενταξιακή πορεία της χώρας του με τη στρατηγική σχέση που συνεχώς εμβαθύνει με την Τουρκία, με εκείνον να της απαντά προσβλητικά «στην κυρία», «την Ελληνίδα».

Η ανάρτησή της για το περιστατικό με τον Έντι Ράμα

Μεντβέντεφ: Έχουμε το δικαίωμα να αμυνθούμε με πυρηνικά όπλα και σίγουρα δεν είναι μπλόφα27/09/2022

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα εάν είναι απαραίτητο, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που τώρα είναι αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα, αν εξωθηθεί πέραν των ορίων της, και πως αυτό «σίγουρα δεν είναι μπλόφα».
 
«Ας φανταστούμε πως η Ρωσία εξαναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πιο τρομακτικό όπλο εναντίον του ουκρανικού καθεστώτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας επιθετική ενέργεια που είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram.

Σύμφωνα με το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, ο πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν το κράτος αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, ακόμη και από συμβατικά όπλα.
«Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει άμεσα στην σύγκρουση ακόμη και σ' αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Οι δημαγωγοί στην άλλη πλευρά του ωκεανού και στην Ευρώπη δεν θα πάνε να πεθάνουν σε μια πυρηνική αποκάλυψη».

«Πρέπει να σας θυμίσω και πάλι - γι' αυτά τα κουφά αυτιά που ακούν μόνο τον εαυτό τους. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας πως θα το πράξει «σε προκαθορισμένες περιπτώσεις» και συμμορφούμενη αυστηρά προς την κρατική πολιτική.


Ιράν: Πάνω από 1.200 συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

26/09/2022
Οι αρχές στο Ιράν έχουν συλλάβει περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, από την αρχή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών πριν δέκα ημέρες, έγινε γνωστό σήμερα.

«Στη διάρκεια των ταραχών αυτών των τελευταίων ημερών έχουν συλληφθεί 450 ταραξίες στη Μαζανταράν», στο βόρειο Ιράν, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Μοχαμάντ Καριμί, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

Το Σάββατο οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη 739 διαδηλωτών, ανάμεσά τους 60 γυναικών, στη Γκουιλάν, επαρχία γειτονική της Μαζανταράν.

Επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο, το πρακτορείο Fars μετέδωσε τη σύλληψη 88 διαδηλωτών στην επαρχία
Χορμοζγκάν στο νότιο Ιράν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχές προχώρησαν και σε άλλες συλλήψεις στις πόλεις
 Ζανζάν, Καράζ και Κερμάν.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που
 πέθανε η Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή «φορούσε ανάρμοστα ρούχα». Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

«Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ταραξίες επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια και προξένησαν ζημιές σε δημόσια περιουσία σε κάποιες περιοχές της Μαζανταράν υπό την καθοδήγηση ξένων πρακτόρων», κατήγγειλε ο Καριμί.

Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν Γ
ολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ απείλησε χθες Κυριακή ότι δεν θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των διαδηλωτών έπειτα από 10 ημέρες κινητοποιήσεων στη χώρα μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους.
Ο Ιρανός πρόεδρος
Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ζητήσει νωρίτερα από τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού».
Ο Εζεΐ επέμεινε «στην ανάγκη να δράσουν χωρίς καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan Online.

Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των ιρανικών αρχών στον οποίο περιλαμβάνονται διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας,
 41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Παράλληλα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες οι απόπειρες των ΗΠΑ να παραβιάσουν την εθνική κυριαρχία του Ιράν με αφορμή τις διαδηλώσεις.

Η Τεχεράνη έχει καταγγείλει την Ουάσινγκτον ότι στηρίζει τους ταραξίες και επιζητεί να αποσταθεροποιήσει την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Η Ουάσινγκτον πάντα προσπαθεί να αποδυναμώσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ιράν, αν και έχει αποτύχει», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο Nour News.

Στη σελίδα του στο Instagram ο Καναανί κατηγόρησε τους ηγέτες των ΗΠΑ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών ότι εκμεταλλεύονται το τραγικό συμβάν για να στηρίξουν «ταραξίες» και αγνοούν «την παρουσία εκατομμυρίων ανθρώπων στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας υπέρ του συστήματος».

Από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσίευσε σήμερα τις φωτογραφίες διαδηλωτών, ανάμεσά τους γυναικών σε δρόμους της Κομ, μιας ιερής πόλης για τους σιίτες που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Στρατιωτικοί θεσμοί και θεσμοί των δυνάμεων ασφαλείας δημοσίευαν τις εικόνες αυτές των «υποκινητών των ταραχών» και ζήτησαν από τους πολίτες «να τους ταυτοποιήσουν και να ενημερώσουν τις αρχές», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τι συμβαίνει στο Ιράν; 31 νεκροί στις διαδηλώσεις μετά το θάνατο της Μάχσα Αμίνι

23/09/2022

Η οργή μεγαλώνει στο Ιράν μετά το θάνατο της Μάχσα Αμίνι, μίας νεαρής γυναίκας που φόρεσε με λάθος τρόπο το χιτζάμπ και έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας του καθεστώτος. Από το ιρανικό Κουρδιστάν μέχρι την Τεχεράνη, η οργή ξεχειλίζει, με τους σκληροπυρηνικούς εκπροσώπους του καθεστώτος να περνάνε πλέον στην αντεπίθεση, με μέτρα καταστολής και φίμωσης.

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα, πόλεις και πανεπιστήμια βρίσκονται στο επίκεντρο μαζικών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους, στο όνομα της Μαχσά Αμίνι. Το «κίνημα του χιτζάμπ» για τη γυναικεία χειραφέτηση και τις ατομικές ελευθερίες, μετράει νεκρούς και τραυματίες και αποκτάει παγκόσμια φωνή.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Οι αρχές απάντησαν με ακόμη περισσότερη καταστολή και οι συγκρούσεις έγιναν βίαιες, με τους διαδηλωτές να μην διστάζουν να αντεπιτεθούν κατά της αστυνομίας ή να επιτεθούν σε περιπολικά και αστυνομικά τμήματα. Όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων σήμερα (22/9), επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Ο θάνατος της Aμίνι έχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν, των αυστηρών μέτρων ενδυμασίας για τις γυναίκες και μιας οικονομίας που βυθίζεται από τις κυρώσεις. Οι αρχές φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Reuters ανέφερε ότι 1.500 σκοτώθηκαν την περίοδο εκείνη.

Οι διαδηλωτές αυτή την εβδομάδα εξέφρασαν επίσης οργή για τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Μοτζτάμπα, μακάρι να πεθάνεις και να μην γίνεις Ανώτατος Ηγέτης», εθεάθη να φωνάζει διαδηλωτής στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στον γιο του Χαμενεΐ, ο οποίος ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαδεχθεί τον πατέρα του στην κορυφή του πολιτικού κατεστημένου του Ιράν. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο.

Η κουρδική οργάνωσης για τα δικαιώματα Hengaw, ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις κουρδικές περιοχές έχει φθάσει τους 15. Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές, υπονοώντας ότι μπορεί να πυροβολήθηκαν από ένοπλους αντιφρονούντες και επιτείνοντας το κλίμα χάους.Φρουροί της Επανάστασης

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι πανίσχυροι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές να συλλαμβάνουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες» σε σχέση με την Μάχσα Αμίνι σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα (22/9) Στην ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια και τους συγγενείς της 22χρονης κοπέλας.

«Ζητήσαμε από το δικαστικό σώμα να εντοπίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στο δρόμο και που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας και να τους αντιμετωπίσει αποφασιστικά», τόνισαν οι Φρουροί οι οποίοι κατέστειλαν διαδηλώσεις στο παρελθόν. «Η βούληση του ιρανικού λαού είναι η εξής: μην λυπάστε τους εγκληματίες», ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος, κύριο άρθρο στην σκληροπυρηνική εφημερίδα Kayhan.

Μαχσά Αμινί: Οργή στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης που φορούσε ανάρμοστα την χιτζάμπ22/09/2022

Διαδηλωτές κατέστρεψαν οχήματα της αστυνομίας στη διάρκεια της πέμπτης νύχτας διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της μιας νεαρής γυναίκας, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών. Σε δεκάδες πόλεις σημειώθηκαν βίαιες κινητοποιήσεις καθώς γυναίκες έσκιζαν τα χιτζάμπ τους και βγήκαν στους δρόμους, καίγοντας ρούχα και ζητώντας να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να κυκλοφορούν δημόσια χωρίς να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Γυναίκες στην Τουρκία διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν, κόβοντας τα μαλλιά τους και κρατώντας τα στα χέρια, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Διαδηλώσεις έγιναν και στη Βηρυττό, ενώ Ιρανές στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από τον ΟΗΕ για να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη του ιρανού προέδρου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.
Στο Ιράν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.
Χθες Τρίτη ο κυβερνήτης του Κουρδιστάν Ισμαΐλ Κουσά έκανε λόγο για «τρεις νεκρούς» στη διάρκεια των διαδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της επαρχίας χωρίς να διευκρινίσει πότε αυτοί σκοτώθηκαν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτούς τους θανάτους «ύποπτους, μέρος της συνωμοσίας που έχει εξυφάνει ο εχθρός». Επίσης, πρόσθεσε ότι ένα από τα θύματα σκοτώθηκε από ένα είδος όπλου που δεν χρησιμοποιούν οι ιρανικές δυνάμεις.Πέθανε o Βραζιλιάνος bodybuilder γνωστός ως Hulk στα 55 του χρόνια

03/08/2022

Ο Valdir Segato, o Βραζιλιάνος bodybuilder γνωστός και ως Hulk, που έκανε ενέσεις με λάδι στους μύες του για να αποκτήσει τεράστιους δικέφαλους μυς, θωρακικούς και ραχιαίους μύες, πέθανε στα 55 του χρόνια.

Όπως ήταν γνωστό, ο Βραζιλιάνος Hulk, έκανε για χρόνια θανατηφόρες ενέσεις Synthol, δηλώνοντας ότι έχει εμπνευστεί από τον Arnold Schwarzenegger και φανταστικούς χαρακτήρες όπως ο Hulk.

«Με αποκαλούν Hulk, Schwarzenegger και He-Man όλη την ώρα και αυτό μου αρέσει. Έχω διπλασιάσει τους δικέφαλους μυς μου, αλλά εξακολουθώ να θέλω να τους κάνω μεγαλύτερους», έλεγε το 2016, σύμφωνα με την Daily Mail .

Πριν από έξι χρόνια, οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι κινδύνευε με ακρωτηριασμό ή μόνιμη νευρική βλάβη και μυϊκή παραμόρφωση, εάν συνέχιζε να κάνει τις ενέσεις λαδιού. Όμως, ο Segato απολάμβανε τη δημοσιότητα που είχε πάρει και ήθελε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη.

Ο δικέφαλός του έφτασε έως και 23 ίντσες αφού άρχισε να κάνει αυτές τις ενέσεις στον εαυτό του, ενώ ήταν γνωστός ως «το τέρας» στους δρόμους και ήταν περήφανος για τον τίτλο του.

Ο Segato, συνήθιζε να ανεβάζει φωτογραφίες του σώματός του στα social media και μάλιστα αποκαλούσε τον εαυτό του «Valdir Synthol» στο Instagram.
Παρόλο που ο bodybuilder είχε 1,7 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok , τα τοπικά μέσα ανέφεραν ότι ζούσε μια απομονωμένη ζωή με λίγους φίλους.Πώς έχασε τη ζωή του

«Ήταν γύρω στις 6 το πρωί, λίγο πολύ. Ήρθε σέρνοντας μέσα από το πίσω σπίτι και ήρθε μπροστά. Μετά χτύπησε το παράθυρο της μητέρας μου, χτύπησε, χτύπησε, μετά ξύπνησε και είπε «Βοήθησέ με, βοήθησέ με γιατί πεθαίνω», είπε ο Moisés da Conceição da Silva σε τοπικό μέσο.

Ο Segato μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά κατέρρευσε καθώς υπέστη καρδιακή προσβολή.Τι είναι το Synthol

Το Synthol συνήθως αποτελείται από ένα μείγμα ελαίου, βενζυλικής αλκοόλης και λιδοκαΐνης και μπορεί να προκαλέσει «βλάβη στα νεύρα, ελαιοεμβολή της πνευμονικής, απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό εγκεφαλικό και λοιμώδεις επιπλοκές», σύμφωνα με το Europe PubMed Central.


Πηγή: ieidiseis.gr

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνος καταψήφισε νομοθεσία για την ισότητα στον γάμο - Λίγες μέρες μετά πάντρεψε με άνδρα τον γιο του

28/07/2022

O Glenn Thompson, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, έδωσε το παρών στο γάμο του γιου του, που παντρεύτηκε ένα άτομο του ίδιου φύλου την περασμένη εβδομάδα, τρεις ημέρες αφότου καταψήφισε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή σχετικά με την ισότητα στον γάμο.

Το γραφείο του Thompson ανέφερε ότι ο πολιτικός της Πενσυλβάνια και η σύζυγός του ήταν «ενθουσιασμένοι» που παρευρέθηκαν στον γάμο του γιου τους και πως είναι «πολύ χαρούμενοι» που καλωσόρισαν τον γαμπρό τους στην οικογένεια.

«Ο κύριος και η κυρία Thompson ήταν ενθουσιασμένοι που παρευρέθηκαν και γιόρτασαν τον γάμο του γιου τους, καθώς ξεκίνησε αυτό το νέο κεφάλαιο στη ζωή του», δήλωσε η Maddison Stone, εκπρόσωπος του Thompson. «Οι Thompson είναι πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουν τον γαμπρό τους στην οικογένεια».

Η παρουσία του Thompson στον γάμο του γιου του ακολούθησε μετά την ψήφο του κατά του «Respect for Marriage Act» την περασμένη εβδομάδα.Ο Thompson ήταν ένας από τους 157 Ρεπουμπλικάνους της Βουλής που αντιτάχθηκαν στη νομοθεσία, η οποία θα αναβάθμιζε το δικαίωμα στην ισότητα στον γάμο σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Guardian, το γραφείο του Thomson, όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει την ψήφο του βουλευτή, απάντησε μέσω μιας δήλωσης που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτό το νομοσχέδιο δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κόλπο ανταλλαγής μηνυμάτων κατά τη διάρκεια των εκλογών για τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο που απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τον ιστορικό πληθωρισμό και τις ανεξέλεγκτες τιμές στις αντλίες βενζίνης», είπε η εκπρόσωπος του Thomson.Πηγή: ethnos.gr

Ρωσία: Στη μαύρη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» η Ελλάδα – Υπέγραψε διάταγμα ο πρωθυπουργός

22/07/2022


Στη λίστα των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία χωρών βρίσκεται από σήμερα η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα. Εκτός από την Ελλάδα, στη «μαύρη λίστα» βρίσκονται η Δανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Κροατία.

Το σχετικό διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν.  «Η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό», αναφέρει το έγγραφο.

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πλαφόν των ατόμων που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τα οποία διπλωματικές αποστολές «μη φιλικών χωρών» και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάψουν συμβάσεις εργασίας.

Από εδώ και στο εξής η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20, η Σλοβακία 16, ενώ η Σλοβενία και η Κροατία δεν θα μπορούν να προσλάβουν καθόλου υπαλλήλους στις πρεσβείες και τα προξενεία τους.

Η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνει ότι η λίστα «δεν είναι οριστική και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών (…) ενδέχεται να διευρυνθεί».

Στις αρχές Μαρτίου, η ρωσική κυβέρνηση κατήρτισε μια λίστα με ξένα κράτη και εδάφη «που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας, των ρωσικών εταιρειών και πολιτών» στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια.  Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ουκρανία, την Ιαπωνία και άλλα.


Ζελένσκι: Δεν διαθέτουμε τον οπλισμό για να υπερασπιστούμε την Μαριούπολη

19/07/2022

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε, είπε. Φιλορώσοι αυτονομιστές: Υπό τον έλεγχό μας το λιμάνι της πόλης

Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω, πρόσθεσε. Χάρκοβο: 8 νεκροί και 19 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων. Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον.Μολαταύτα ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση χημικών όπλων

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια. Στην Ουκρανία κυκλοφόρησαν χθες Δευτέρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στον νότιο τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις πληροφορίες περί χρήσης χημικού όπλου από δυνάμεις της Ρωσίας στη Μαριούπολη (Πεντάγωνο)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η Ρωσία ανακοινώνει πως κατέρριψε ουκρανικά μαχητικά και επιθετικό ελικόπτερο

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι καταστράφηκαν ακόμη 78 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία, την ώρα που οι αρχές στο Κίεβο συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν αμάχους από πολλές πόλεις υπό πολιορκία στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα μοιάζει να επικεντρώνει πλέον τις επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ, «ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά Su-25 κοντά στην Ιζιούμ» (βορειοανατολικά), ενώ ελικόπτερο Mi-24 καταρρίφθηκε στη Χερσώνα (νότια).

Τα Σουχόι Su-25, κατασκευασμένα στην πάλαι ποτέ σοβιετική ένωση, είναι αεροσκάφη σχεδιασμένα για επιθέσεις κατά χερσαίων στόχων και μπορούν να χρησιμοποιούνται για εκ του σύνεγγυς υποστήριξη. Το Μικαγιάν Mi-24, επίσης σοβιετικού σχεδιασμού, είναι επιθετικό ελικόπτερο.

Ο κ. Κονασένκοφ είπε επίσης ότι αρκετές θέσεις διοίκησης, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και όπλων καταστράφηκαν.

Η Μόσχα ενημερώνει πρακτικά καθημερινά για τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του ουκρανικού στρατού που καταστρέφουν οι ρωσικές δυνάμεις. Διατείνεται πως δεν βάζει στο στόχαστρο άμαχους, παρά τις πολλαπλές καταγγελίες του Κιέβου και δυτικών κυβερνήσεων πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Αν και η επίθεση εξαπολύθηκε αρχικά από τον βορρά, την ανατολή και από τον νότο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται πλέον σε ανατολικούς και νότιους τομείς της ουκρανικής επικράτειας, αφού δεν μπόρεσαν να κυριεύσουν την πρωτεύουσα.

Επίσης χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο προειδοποίησε ότι ρωσικά στρατεύματα τα οποία σταθμεύουν στη Μολδαβία ενδέχεται να κινηθούν για να εξαπολύσουν επίθεση από δυσμάς.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε προκλήσεις από το έδαφος της Υπερδνειστερίας», στη Μολδαβία, τόνισε.

Η Υπερδνειστερία -μέρος της Μολδαβίας δυνάμει του διεθνούς δικαίου, την ελέγχει όμως η Ρωσία από το 1990- δίνει θεωρητικά δυνατότητα στη Μόσχα να περικυκλώσει ουκρανικές δυνάμεις στον νότο, ειδικά στην περιφέρεια της Οδησσού.

Το Κίεβο εξάλλου μιλά για ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία με την έλευση μονάδων από τη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

ΑΠΕ ΜΠΕ


Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος, Χίος καταβροχθίστηκαν από την Τουρκία
11/7/2022

Ο χάρτης Μπαχτσελί που παρουσιάζει το μισό Αιγαίο ως τουρκικό έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Αθήνας. Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητά από τον Ερντογάν να πάρει θέση για τις γελοιότητες του κυβερνητικού του εταίρου.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλα «καταβροχθίστηκαν» από την Τουρκία. Όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Άλλη μια προβοκάτσια ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τα τελευταία καμώματα του κατώτερου εταίρου του στον συνασπισμό», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νέος «εμπρηστικός» χάρτης
Χθες, για άλλη μια φορά, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δυναμίτισε το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, καθώς φωτογραφήθηκε με χάρτη που απεικονίζει τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ως μέρος της Τουρκίας.

Τον χάρτη έκανε δώρο στον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), η εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι». Θυμίζουμε ότι ο Μπαχτσελί είναι ουσιαστικά αρχηγός και αυτής της οργάνωσης, ενώ επισκέφθηκε την έδρα των «Γκρίζων Λύκων» και είχε συνάντηση με στελέχη τους.

Για κλιμάκωση ρητορικής κάνει λόγο η Άγκυρα
Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας που κάνει λόγο για ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάλεσε και αυτός τον Τούρκο πρόεδρο να απαντήσει για τον χάρτη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται και δεν εκφοβίζεται από τέτοιου είδους ενέργειες.

Τουρκικό Λιμενικό: Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για κάθε μετανάστη που έχασε τη ζωή του

20/6/2022

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε το τουρκικό Λιμενικό για το προσφυγικό κατηγορώντας την Ελλάδα.

Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για «δολοφονίες μεταναστών» από την Ελλάδα, ακολούθησε η τουρκική ακτοφυλακή με μακροσκελή ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για κάθε μετανάστη που έχασε τη ζωή του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ως Διοίκηση Τουρκικής Ακτοφυλακής, επιθεωρούμε συνεχώς όλες τις οδούς διέλευσης για να αποτρέψουμε τους παράτυπους μετανάστες. Ειδικότερα, εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, ώστε να μην χάνουν τη ζωή τους παράτυποι μετανάστες που απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Οι ιστορίες παράτυπων μεταναστών που διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή σε όλα σχεδόν τα περιστατικά απωθήσεων συνεχίζουν να αποκαλύπτουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη πώς η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές των μεταναστών και τους απωθεί πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Οι ιστορίες των παράτυπων μεταναστών κάνουν όλο τον κόσμο να σκέφτεται ξανά και ξανά τι εστί ανθρωπότητα και να ντρέπεται για την ανθρωπότητα. Πολλοί μετανάστες, που ξυλοκοπήθηκαν χωρίς να υπολογίζεται αν είναι γυναίκες ή παιδιά, δέθηκαν με χειροπέδες, τιμαλφή, πήραν μηχανές σκαφών, κόπηκαν σωλήνες βενζίνης, πετάχτηκαν ακόμη και στη θάλασσα με χειροπέδες. Επαναφέρονται στη ζωή με τις επιτυχημένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που οργανώνει η Διοίκησή μας.

Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει διασώσει 33.964 παράτυπους μετανάστες σε 1.295 απωθήσεις που πραγματοποίησε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα από το 2020, όταν ξεκίνησαν οι απωθήσεις. Τα τελευταία χρόνια, οι παράτυποι μετανάστες έχουν κατευθύνονται προς την Ιταλία, καθώς αντιμετωπίζουν την πολιτική πίεσης και τη στρατηγική απώθησης που εφαρμόζουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Αυτή η διαδρομή κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο το ήδη επικίνδυνο ταξίδι μετανάστευσης.Μεγαλύτερα πλοία γεμίζουν με παράτυπους μετανάστες πολύ πέρα από την χωρητικότητά τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες τραγωδίες. Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για κάθε μετανάστη που έχασε τη ζωή του σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής διαδρομής. Προκειμένου να περιοριστούν με βιώσιμο τρόπο οι παράτυπες διελεύσεις είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η Ελλάδα να πιέζει.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές αρχές, που αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να τερματιστούν οι απωθήσεις με θανάτους και βασανιστήρια, ώστε να μη χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι παράτυποι μετανάστες και να τερματίσει αυτή τη θηριωδία που παρακολουθούμε».


Οικονόμου: «Η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των συντακτών, έδωσε ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

«Σε ότι αφορά τις ανυπόστατες και αστήρικτες κατηγορίες για το θέμα των μεταναστών η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο. Θα είναι καλύτερα εάν οι Τούρκοι στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών».

Ερωτώμενος για το τι θα προτάξει η Ελλάδα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του NATO σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι η χώρα μας «θα προτάξει την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή και την πλήρη εφαρμογή συνθηκών και διεθνούς δικαίου».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης με τον Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε ότι «πάντοτε θέλουμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις καλές σχέσεις αλλά και ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στις συνεχείς δηλώσεις του Ερντογάν και την αλλαγή ατζέντας από τον Τούρκο πρόεδρο, είπε ότι «δεν είναι δική μας δουλειά να ερμηνεύουμε τον κ. Ερντογάν. Η θέση μας είναι να αναδεικνύουμε οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί στην πραγματικότητα των Συνθηκών και την αλήθεια στο προσφυγικό».

Παράλληλα, προσέθεσε πως «σε ότι αφορά τη συμπεριφορά της χώρας μας για το προσφυγικό μιλάνε τα περιστατικά όταν οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και παρίσταται ανάγκη. Όλα τα περιστατικά που καταγγέλλονται ερευνώνται αλλά δεν επιβεβαιώνονται».

Τουρκία: Με νέο 1922 απειλεί ο Ερντογάν – Με ψυχραιμία και διεθνοποίηση των προκλήσεων απαντά η Αθήνα

14/6/2022

Ο τεως υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και Στρατηγός ε.α, Αλκιβιάδης Στεφανής, μίλησε στο Κοινωνία Ώρα ΜEGA για τις τουρκικές προκλήσεις και στην στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, με Τούρκους αξιωματούχους να ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση.

Ο κ. Στεφανής μίλησε για την στάση της Ελλάδας στις απειλές του Τούρκου προέδρου.

«Παρόλο που η Άμυνα, όπως είδαμε στην πρώτη δημοσκόπηση, κυριαρχεί σε αυτά που θέλουν οι Έλληνες πολίτες ως αγαθό, την Άμυνα, την οικονομία, την ακρίβεια, η Άμυνα πρέπει να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα. Πρέπει να είναι εκεί, πάντα παρούσα, και να μην φαίνεται, δεν χρειάζεται να φαίνεται. Οι Έλληνες πολίτες μέσω της Άμυνας πρέπει να εισπράττουν την ασφάλεια, και να μπορούν να επιδοθούν σε πράγματα που εξασφαλίζουν την ευημερία της χώρας«, ανέφερε αρχικά.

«Την τελευταία περίοδο βλέπουμε μία επιθετική στάση από την Τουρκία που δεν την είχαμε δει τα τελευταία χρόνια. Όμως εντάσσεται και στο πλαίσιο ενός νέου πολέμου, του λεγόμενου υβριδικού πολέμου/ Στο πλαίσιο της υβριδικότητας, ο Ερντογάν γίνεται πιο επιθετικός, και κάποιες φορές οι απαιτήσεις που έχει και οι απειλές στην Ελλάδα είναι εξωφρενικές, ωστόσο αυτός θεωρεί ότι θα φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει θέσει μία ατζέντα από τη οποία στη συζήτηση με την Ελλάδα, μπορεί να διεκδικήσει κάτι. Το παρακολουθούμε και δεν ανησυχούμε», πρόσθεσε.

«Η στάση της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ επιθετική. Το δόγμα της Ελλάδας είναι αποτρεπτικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε παραβίαση των εθνικών συνόρων μας και καταπάτηση εθνικού εδάφους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας  να υπερασπιστούμε και τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορά μας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες γι’ αυτό. Ο Ερντογάν μας κατηγορεί ότι έχουμε αναθεωρητική στάση. Τα σύνορά μας έχουν καθοριστεί με Συνθήκες τις οποίες έχουμε αποδεχθεί, είναι δεδομένα. Δεν υπάρχει εποχή για αλλαγή συνόρων. Σεβόμαστε τα σύνορά μας και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να τα υπερασπιστούν», συμπλήρωσε ο κ. Στεφανής.

Για την αποστρατικοποίηση των νησιών, ο κ. Στεφανής είπε πως, «ο Ερντογάν θεωρεί ότι θέτοντας αυτό το θέμα, μπορεί να περάσει στο επόμενο, δηλαδή στο σε ποιόν ανήκουν τα νησιά, πέρα από κάθε λογική, νομική και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».Τέλος, για τη στάση του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως, «το ΝΑΤΟ είναι ένας διεθνής οργανισμός με έναν μεγάλο αριθμό χωρών και εσωτερικό του ΝΑΤΟ υπάρχει η πολιτική της κάθε χώρας και η εθνική επιδίωξή της κα υπάρχει και ο Γ.Γ. που ασκεί μία δική του πολιτική, η οποία πολλές φορές δεν είναι δίκαιη. Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Ίσως προσπαθεί με αυτή τη λογική, να κατευνάσει τον Ερντογάν προκειμένου να δεχθεί την Σουηδία και την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λετονία και Λιθουανία ζητούν περισσότερο στρατό του ΝΑΤΟ


7/6/2022


Οι πρόεδροι της Λετονίας και της Λιθουανίας εκμεταλλεύτηκαν την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βίλνιους σήμερα για να ζητήσουν αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως παρουσιάζει άρθρο στο newsit.gr η σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Μαδρίτη θα αποφασίσει αν θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των στρατευμάτων της Συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα εξαιτίας της αλλαγής στην κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης. Τόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα όσο και ο Λετονός ομόλογός του Έγκιλς Λέβιτς κάλεσαν τη στρατιωτική συμμαχία να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.

«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα πρέπει να είναι μία σύνοδος αποφάσεων», δήλωσε ο Ναουσέντα στο dpa, ενόψει της επίσκεψης του Σολτς, ενώ πρόσθεσε ότι η Λιθουανία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους συμμάχους της «για να περάσουμε από την αποτροπή στην ενεργή άμυνα, από τα τάγματα στις ταξιαρχίες, από την αστυνόμευση του εναέριου χώρου στην αεροπορική άμυνα».

Ο Λέβιτς πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η επίσκεψη Σολτς θα φέρει «συγκεκριμένες προτάσεις» για την ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Αναμένουμε ότι και η Γερμανία έχει στο μυαλό της τη γενική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια στηρίζει την ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις τρεις χώρες της Βαλτικής», επεσήμανε ο Λετονός πρόεδρος.

Ο Σολτς αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ναουσέντα και τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών της Βαλτικής στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου το θέμα της ασφάλειας της ανατολική πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, σύμφωνα με το γραφείο του καγκελαρίου.Στη συνέχεια ο Σολτς πρόκειται να επισκεφθεί τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη βάση Ρούκλα στη Λιθουανία, όπου ο γερμανικός στρατός διοικεί μια μονάδα του ΝΑΤΟ.

Η πολυεθνική μονάδα του ΝΑΤΟ εκεί ενισχύθηκε με επιπλέον στρατεύματα από τη Γερμανία και τη Νορβηγία πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νατοϊκών στρατιωτών σε 1.600 από 1.200.


«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά τους στην ασφάλεια της χώρας μας και όλης της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε περισσότερα στρατεύματα προσφέροντάς τους κάθε απαραίτητη στήριξη και υποδομές», τόνισε ο Ναουσέντα.

Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ καθώς και με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας.

Μαζί με τη Λετονία, την Εσθονία, την Πολωνία και τη Νορβηγία, η Λιθουανία είναι μία από τις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία.

Γερμανία: Εκτροχιάστηκε τρένο στη Βαυαρία. Στο τρένο επέβαιναν πολλοί μαθητές

3/6/2022

Ένα τρένο εκτροχιάστηκε στη νότια Γερμανία, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Bild, και υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς και τραυματίες, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους μέχρι στιγμής.

Το τοπικό τρένο εκτροχιάσθηκε βόρεια του χειμερινού θέρετρου Γκάρμις-Παρτενκίρχεν στην Βαυαρία της Γερμανίας και πολλά βαγόνια έχουν ανατραπεί.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς συνέβη και πόσοι επιβάτες βρίσκονταν στα βαγόνια. Το περιφερειακό τρένο κατευθυνόταν βόρεια το μεσημέρι της Παρασκευής (3.6.2022) και ο εκτροχιασμός συνέβη γύρω στις 12:19 μ.μ. (τοπική ώρα).

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το τρένο εκτροχιάστηκε. Συγγενείς των επιβατών βρίσκονται ήδη στο σημείο και οι ελαφρά τραυματίες μεταφέρονται σε κοντινό χώρο για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.
 
Πολλά βαγόνια ανατράπηκαν και μερικά έπεσαν στο ανάχωμα. Η αστυνομία επιβεβαίωσε το δυστύχημα μετά από περίπου μια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες της Tagblatt, στο τρένο βρίσκονταν πολλοί μαθητές.

Όπως σημειώνουν τοπικά ΜΜΕ, η επιχείρηση διάσωσης είναι τεράστια, με ελικόπτερα και ασθενοφόρα να φτάνουν διαρκώς στο σημείο και να παραλαμβάνουν τραυματίες.

Το merkur.de κάνει λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς στο δυστύχημα και πολλούς σοβαρά τραυματίες, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του περιφερειακού γραφείου του Γερμανικού Τύπου στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν.

Τρεις μήνες πολέμου στην Ουκρανία: Πού επικεντρώνεται η ρωσική επίθεση, δυσκολίες στο Ντονμπάς παραδέχεται το Κίεβο

24/5/2022

Τρεις μήνες συμπλήρωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος εισέρχεται σήμερα στον τέταρτο μήνα του, όπως αναφέρεται σε άρθρο του το newsbeast.gr .

Τα ρωσικά στρατεύματα επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς (ανατολικά). Μολονότι διαβεβαιώνουν πως απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Κίεβο στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου και κατόπιν στο Χάρκοβο τον Μάιο, οι Ουκρανοί παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες «δυσκολίες» στο Ντονμπάς, που σχηματίζουν οι περιφέρειες –«ομπλάστ»– Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ.

«Οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες», αναγνώρισε χθες βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του.«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να δείξουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις κατειλημμένες περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), ότι δεν θα παραδώσουν την περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), τις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζιας (νοτιοανατολικά) και του Ντονμπάς (ανατολικά). Προελαύνουν εν μέρει. Ενισχύουν τις θέσεις τους αλλού», συνέχισε.

Η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι επιδιώκουν να «εξοντώσουν όποιον ζει», κατήγγειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Η Μόσχα συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός της στον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών στη Λουγκάνσκ, περικυκλώνοντας τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για σφοδρές μάχες σε εξέλιξη κοντά στις κοινότητες Ποπάσνα και Μπαχμούτ, κάτι που μοιάζει να επιβεβαιώνει την κυκλωτική κίνηση.

Υποχρεωτικές εκκενώσειςΗ πτώση της Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, θα έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο ενός στρατηγικού σταυροδρομιού, που αποτελεί επιπλέον το τρέχον διάστημα αυτοσχέδιο κέντρο διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.


Οι κάτοικοί της αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρά τον κίνδυνο: «Ο κόσμος δεν θέλει να φύγει», είπε ο αντιδήμαρχος της Μπαχμούτ, ο Μαξίμ Σούτκοβι, μπροστά σε μισοάδειο λεωφορείο που υποτίθεται πως θα μετέφερε άμαχους προς πιο ασφαλείς περιοχές.

Οι αρχές πλέον φθάνουν «στο σημείο που θα κάνουμε υποχρεωτικές εκκενώσεις», είπε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην Μπαχμούτ, ο Σερχίι Κάλιαν.

Όσοι παραμένουν λένε πως οι πύραυλοι και οι βόμβες αρχίζουν να πέφτουν τα ξημερώματα και συνεχίζουν ως το μεσημέρι γύρω από την Μπαχμούτ.

Η Σεβεροντονιέτσκ βομβαρδίζεται «24 ώρες το 24ωρο», από τους Ρώσους, που «χρησιμοποιούν τακτική καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη», κατήγγειλε προχθές Κυριακή ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι.

Η τύχη της Σεβεροντονιέτσκ ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, του λιμανιού στρατηγικής σημασίας που καταστράφηκε σχεδόν εντελώς έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας.

Σε μέρος της κοιλάδας του Ντονμπάς δημιουργήθηκαν από το 2014 οι δύο αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες των φιλορώσων. Για να τους υπερασπιστεί από την «γενοκτονία» που υποστήριξε πως ετοιμαζόταν να διαπράξει το Κίεβο διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την 24η Φεβρουαρίου την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, λίγα 24ωρα αφού αναγνώρισε επίσημα ως αυτόνομες κρατικές οντότητες τις δύο «λαϊκές δημοκρατίες», με την επικράτειά τους να εκτείνεται σε όλο το Ντονμπάς.

Στρατιωτική βοήθεια από 20 χώρες

Το νότιο μέτωπο μοιάζει σταθερό, αν και οι Ουκρανοί λένε πως σημείωσαν κέρδη. Η διοίκηση των δυνάμεών τους στον νότο έκανε λόγο σήμερα για «προέλαση» στην περιοχή της Μικολάιφ «προς την κατεύθυνση της περιφέρειας της Χερσώνας», όπου οι νέες φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως θέλουν να καθιερώσουν το ρούβλι. Κατηγόρησε εξάλλου τις ρωσικές δυνάμεις πως σκότωσαν άμαχους που προσπαθούσαν να φύγουν οδικώς, με τοποθέτηση ναρκών σε δρόμο και με βόμβες και κατόπιν εκτελώντας όσους επέζησαν.

Ενώ η Μόσχα κλιμακώνει την προσπάθεια να καταλάβει όλο το Ντονμπάς, το Κίεβο, που επιμένει να ζητά περισσότερα όπλα, εξασφάλισε υποσχέσεις για υποστήριξη από δυτικά κράτη.

Σε ψηφιακή σύνοδο της «Ομάδας επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας» 44 κράτη συζήτησαν χθες τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Είκοσι δεσμεύτηκαν να στείλουν κι άλλα όπλα, ενώ άλλες να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, τον Λόιντ Όστιν.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για τα όπλα που θα στείλουν οι ΗΠΑ, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του γιγαντιαίου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία, με αξία 40 δισεκ. δολαρίων συνολικά.

Πάντως ανάμεσα στα όπλα που θα σταλούν θα είναι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας Harpoon, μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτήρα τους, που υποσχέθηκε η Δανία. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν πως με αυτούς τους πυραύλους μπορεί να κατορθωθεί να αρθεί ο αποκλεισμός του λιμανιού της Οδησσού, κόμβου των εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα, οι οποίες είναι κρίσιμες όχι μόνο για την ουκρανική οικονομία αλλά και για τον εφοδιασμό με τρόφιμα αρκετών άλλων χωρών. Θεωρητικά οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να απειλήσουν ως και την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ είπε πως ελπίζει να «μπορέσει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της χρήσης» των όπλων που έλαβε υποσχέσεις ότι θα παραδοθούν χθες καθώς «μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα στα πεδία των μαχών».

Οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Σε τρεις μήνες, χιλιάδες άνθρωποι, άμαχοι και στρατιωτικοί, έχουν σκοτωθεί, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής απολογισμός. Μόνο στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές αρχές μιλούν για 20.000 νεκρούς.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διατείνεται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει 29.200 άνδρες, 204 αεροσκάφη και 1.300 άρματα μάχης από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι η Ρωσία έχει υποστεί «μεγάλες απώλειες», χωρίς να γίνεται πιο σαφές. Δυτικές πηγές κάνουν λόγο για 12.000 ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς. Γαλλική στρατιωτική πηγή ανέβασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τον αριθμό τους στους 15.000.

Αν οποιοσδήποτε από τους αριθμούς αυτούς είναι ακριβής, σημαίνουν πως οι απώλειες της Ρωσίας ξεπερνούν εκείνες που υπέστη σε εννέα χρόνια ο σοβιετικός στρατός στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Όσο για την Ουκρανία, δεν ανακοινώνει ως τώρα σαφή στοιχεία για τις απώλειες του δικού της στρατού.Ο πόλεμος ανέτρεψε εξάλλου τη δημογραφική εικόνα της χώρας. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σε αυτούς προστίθενται 6,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε κράτη του εξωτερικού, οι μισοί και πλέον (3,4 εκατ.) στην Πολωνία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέφτει το Azovstal, έφυγαν ακόμα 260 στρατιωτικοί
17/5/2022

Πάνω από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsit.gr.

Οι τραυματίες του Azovstal μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας.

Άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η Χάνα Μάλιαρ, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιωτικοί συνεχίζονται, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.

«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς όπως λέει  «εμπόδισαν να εφαρμοστεί το σχέδιο να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια».

Σε βίντεο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας», επιμένοντας «θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη.Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία της Μαριούπολης σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε επίσης σήμερα στη Λβιβ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.


Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχουν απώλειες εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων, που άρχισαν λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πληροφορίες ουκρανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για οκτώ ως δέκα πλήγματα.

Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Είχαν γίνει λάθη με την Ελλάδα

13/5/2022

Με δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να επιβεβαιώσει την αρνητική οπτική της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας πως οι προηγούμενες διοικήσεις της Συμμαχίας είχαν κάνει «λάθος» με την Αθήνα.

Σήμερα υπήρξαν οι φήμες πως η Τουρκία μπορεί να ασκήσει βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Ρωσία εκτοξεύει απειλές κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας αν ενταχθούν στη Συμμαχία.

Ο Ερντογάν με δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Η Σουηδία έχει γίνει “σπίτι” για το PKK και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ»

«Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα: «Οι προηγούμενες διοικήσεις του ΝΑΤΟ έκαναν λάθη όπως αυτό με την Ελλάδα. Ξέρετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, ».

'Εμπολα: Συναγερμός από τον Π.Ο.Υ για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας διεθνώς

29/4/2022


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε χθες Πέμπτη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εξάπλωση στην περιφέρεια και σε διεθνές επίπεδο του ιού Έμπολα μετά την εκδήλωση νέας επιδημίας της ασθένειας που προκαλεί, με κυριότερο σύμπτωμα τον αιμορραγικό πυρετό, στην Μπαντάκα, στη ΛΔ Κονγκό. Μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της αχανούς αφρικανικής χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου. Ως την 27η Απριλίου, «είχαν εντοπιστεί 267 επαφές», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος σημειώνει ότι ως αυτό το στάδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας».

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με τη Δημοκρατία του Κονγκό, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Ανγκόλα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Νότια Ουμπάνγκι, η οποία γειτονεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και με την Κινσάσα. Πάντως ο οργανισμός θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη ΛΔ Κονγκό.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορονοϊού.

Η τρέχουσα είναι η 14η επιδημία της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από το 1976. Αν και η Μπαντάκα επλήγη από δύο επιδημίες του Έμπολα (2020, 2018), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως ορισμένες από τις βελτιώσεις που είχαν γίνει στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων δεν διατηρήθηκαν.

«Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας της επαρχίας για να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η εφοδιαστική υποστήριξη για να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιδημιών», τονίζει ο ΠΟΥ. 
Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Μπαντάκα στάλθηκαν 200 δόσεις εμβολίου και η ανοσοποίηση άρχισε την 27η Απριλίου. Θα σταλούν και άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.

Παγκόσμια ανησυχία από τις δηλώσεις Λαβρόφ για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου


26/4/2022
Με βομβαρδισμούς στα ανατολικά στα μέτωπα του Ντονμπάς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν την άμυνα των Ουκρανών, πλήττοντας ταυτόχρονα τις οδούς ανεφοδιασμού τους στα κεντρικά και δυτικά της χώρας.
Όμως, στο ρωσικό έδαφος, στο Μπριάνσκ, κοντά σύνορα με την Ουκρανία, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τυλίχθηκαν στις φλόγες και υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για χτύπημα Ουκρανών σαμποτέρ.

Μετά από 62 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε επίσημα πλέον ότι στόχος της είναι η εξασθένηση της Ρωσίας.

Τον επαναπροσδιορισμό της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Όστιν και Μπλίνκεν, μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο.

Από την πλευρά της η Μόσχα τόνισε ότι με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ ουσιαστικά εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αυξάνοντας τους κινδύνους για πυρηνική σύρραξη.

Η Ρωσία θέλει να αποφύγει μια τεχνητή κλιμάκωση του πυρηνικού κινδύνου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, και κατηγόρησε τη Δύση ότι ενθαρρύνει το Κίεβο να αρνείται μια σοβαρή διαπραγμάτευση.

Προτάσεις για κατάπαυση του πυρός αναμένεται ότι θα μεταφέρει σήμερα στον Πούτιν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ που επισκέπτεται τη Μόσχα και κατόπιν το Κίεβο.Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί και η τύχη εκατοντάδων αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη μαζί με το Τάγμα Αζόφ.

Η υπόλοιπη πόλη βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, που άρχισαν να απομακρύνουν συντρίμμια, όπως από το ερειπωμένο θέατρο.


Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον ισχυρισμό του Κιέβου ότι εκεί σκοτώθηκαν 300 άμαχοι από ρωσικό βομβαρδισμό.

Στη Μόσχα σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, 28 Απριλίου, ο κ. Γκουτέρες θα μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Στόχος των επισκέψεων του ΓΓ του ΟΗΕ σε Μόσχα και Κίεβο είναι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Λαβρόφ: Να μην υποτιμάται ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου
Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας ωστόσο την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε.

Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο, έναν πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή των πυρηνικών
Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τη ρωσική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων.

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.

«Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», πρόσθεσε.

Νέο τελεσίγραφο Μόσχας για το Azovstal – Παραδοθείτε μέχρι το μεσημέρι


19/4/2022
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί και ξένοι μαχητές που βρίσκονται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στη Μαριούπολη θα πρέπει να καταθέσουν όπλα και πυρομαχικά και να παραδοθούν σήμερα.

Σύμφωνα με το τελεσίγραφο οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποχωρήσουν μεταξύ 14:00 και 16:00 (ώρα Μόσχας) και στο διάστημα αυτό οι ρωσικές δυνάμεις θα παύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο.

Στην Ουκρανία, οι Ρώσοι με ένα στρατό - μαμούθ από 76 μεραρχίες ετοιμάζονται για την κατάληψη του Ντονμπάς, και ήδη οι μάχες έχουν ξεκινήσει.

Η μητέρα όλων των μαχών για τους Ρώσους είναι το Ντονμπάς.

Η μοναδική τους ευκαιρία να σπάσουν το ηθικό των Ουκρανών μετά το πλήγμα της ρωσικής ναυαρχίδας.Οι ρωσικές δυνάμεις αριθμούν 76 μεραρχίες και εξαπολύουν από τη νύχτα την τελική επίθεση για να καταλάβουν ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία

Σε ένα δραματικό μήνυμά του τα μεσάνυχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την εξέλιξη, την οποία ανέμενε έτσι κι αλλιώς.


Οι τελευταίοι μαχητές στη Μαριούπολη δίνουν σκληρή μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις
Δώδεκα ρωσικές μεραρχίες πολιορκούν την Μαριούπολη, επιδιώκοντας την παράδοση και των τελευταίων 800 ανδρών, που υπερασπίζονται την πόλη, οχυρωμένοι στη χαλυβουργία Azovstal.

Σύμφωνα με όλες τις πηγές, ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το κρίσιμης σημασίας λιμάνι στην Αζοφική, προκαλώντας ασφυκτικές συνθήκες και για τους αμάχους που παραμένουν εκεί.

Οι Ουκρανοί που έζησαν και μεγάλωσαν σε αυτήν την πόλη αρνούνται να την εγκαταλείψουν. Ορισμένοι κρύβονται στα καταφύγια και άλλοι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους μέσα στα χαλάσματα.

Η πτώση της πόλης έχει συμβολική σημασία για τους Ρώσους. Μέχρι τη νύχτα της Δευτέρας, η Μαριούπολη δεν είχε πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια τους.

Πληροφορίες ότι είναι νεκρός ο Μιχαήλ που είχε μιλήσει στην ελληνική Βουλή
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στο Azovstal ο νεοναζί του Τάγματος Αζόφ ονόματι Μιχαήλ, που μίλησε στην ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μιχαήλ ήταν υποδιοικητής του Τάγματος Αζόφ στην Μαριούπολη και από το 2014 και μετά πρωτοστατούσε σε επιχείρηση κατά ρωσόφωνων.

Ο Μιχαήλ φέρεται να έπεσε νεκρός έπειτα από μάχη που έγινε κοντά στο Azovstal.

Υπενθυμίζεται ότι η εμφάνιση των δύο στρατιωτών στη Βουλή, στο πλαίσιο της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από σύσσωμη την αντιπολίτευση όσο και από τους χρήστες των social media.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μιχαήλ, είχε παραδεχτεί πως ανήκει στο Τάγμα Αζόφ, το οποίο δρούσε ανεξέλεγκτα και υπό την ανοχή της προεδρίας Ζελένσκι, σκοτώνοντας ρωσόφωνους.

Βόμβες τύπου bunker buster θα ρίξουν οι Ρώσοι στο Azovstal
Σκληρή είναι η πολιορκία των Ρώσων στο περίφημο χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, ενώ οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι οι Ρώσοι θα ρίξουν τις βόμβες που έριξαν και ισοπέδωσαν το Χαλέπι της Συρίας.

Πρόκειται για βόμβες που έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύουν σε στόχους που μπορεί να βρίσκονται ακόμη και πολύ κάτω από το έδαφος, σε υπόγεια.

Ρωσικό αεροπλάνο έκανε παράκαμψη 15.000 χλμ. λόγω της απαγόρευσης πτήσεων
Ρωσικό αεροπλάνο που στάλθηκε από τη Μόσχα για να παραλάβει τους απελαθέντες Ρώσους διπλωμάτες από την Ελλάδα και στη συνέχεια από την Ισπανία αναγκάστηκε να κάνει παράκαμψη 15.000 χιλιομέτρων λόγω απαγόρευσης πτήσεων από την ΕΕ, αναφέρει ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

«Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία και η Ελλάδα παραχώρησαν κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα στο αεροσκάφος να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους, οι πτήσεις κατευθύνθηκαν γύρω από χώρες που διατηρούν απαγορεύσεις στις ρωσικές πτήσεις», ανέφερε ο ιστότοπος.

Συγκεκριμένα ο ιστότοπος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πτήση έφθανε τα 15.163 χλμ., «σχεδόν όσο η μεγαλύτερη εμπορική πτήση του κόσμου μεταξύ Σιγκαπούρης και Νέας Υόρκης αυτή τη στιγμή».

Ρωσικό δεξαμενόπλοιο δεσμεύτηκε στον κόλπο της Καρύστου
Δεσμεύτηκε δεξαμενόπλοιο ρωσικών συμφερόντων στον κόλπο της Καρύστου.

Συγκεκριμένα με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες οι Λιμενικές Αρχές κρατούν δεξαμενόπλοιο ρωσικών συμφερόντων στην Κάρυστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή εξέδωσε την απόφαση με βάση τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων. Η δέσμευση αφορά στο υπό ρωσική σημαία πλοίο Pegas, μήκους 250 μέτρων και όχι το φορτίο.

Το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο. Όμως στο Κάβο Ντόρο, επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και βρήκε ασφαλές αγκυροβόλιο στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία σύμφωνα με τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει μέσω εγγράφων να αποδείξει ότι δεν ανήκει στον κατάλογο με τις κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει άλλο ρωσικών συμφερόντων πλοίο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα υπόσχεται περισσότερα πυραυλικά πλήγματα εναντίον του Κιέβου

15/4/2022

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως στη διάρκεια της νύκτας έπληξε ένα στρατιωτικό στόχο στις παρυφές του Κιέβου με πυραύλους κρούζ και υποσχέθηκε περισσότερες επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χαλυβουργίας Ίλιτς στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη πως 1.026 στρατιώτες της 36ης ουκρανικής ταξιαρχίας πεζοναυτών, περιλαμβανομένων 162 αξιωματικών, παραδόθηκαν κοντά στο χαλυβουργικό εργοστάσιο.

«Ο αριθμός και η έκταση των πυραυλικών πληγμάτων εναντίον θέσεων στο Κίεβο θα αυξηθούν σε απάντηση σε όλες τις τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις και στα σαμποτάζ που πραγματοποιούνται σε ρωσικό έδαφος από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνοντας την καταστροφή ενός εργαστηρίου παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος στο εργοστάσιο Βιζάρ.

Το ρωσικό υπουργείο υποστήριξε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 30 «πολωνούς μισθοφόρους» με πλήγμα που πραγματοποίησαν στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Ως συνέπεια του πλήγματος, ένα απόσπασμα μισθοφόρων μιας ιδιωτικής πολωνικής στρατιωτικής εταιρείας (...) εξοντώθηκε στο χωριό Ιζιούμσκε, στην περιφέρεια του Χάρκοβο. Μέχρι 30 πολωνοί μισθοφόροι σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.ΑΠΕ ΜΠΕ

Ουκρανία: Ο όρος γενοκτονία χρησιμοποιήθηκε από τον Μπάιντεν. Σε εγρήγορση για την μεγάλη επίθεση των Ρώσων


13/4/2022

Η μάχη στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να αποβεί καθοριστική.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και οι ομόλογοί του της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Κίεβο όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Ντούντα.

Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Κατευθυνόμαστε στο Κίεβο με ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής στήριξης και στρατιωτικής βοήθειας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Τις τελευταίες ημέρες όλα δείχνουν ότι η Ρωσία ενισχύει όσο μπορεί τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς για να δοθεί η «τελική μάχη» για την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, η Μόσχα προλειαίνει το έδαφος για μια παρατεταμένη μάχη που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.

Στρατιωτικοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί στο να προβλέψουν ποιος θα κερδίσει τη μάχη για τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και μιλούν για μια κρίσιμη σύγκρουση που πιθανότατα θα είναι βάναυση και ίσως να καθορίσει και την έκβαση ολόκληρου του πολέμου.Μπάιντεν: Τι ακριβώς είπε για τη «γενοκτονία» στην Ουκρανία
Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν μίλησε για «γενοκτονία» που συντελείται από τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη αναφορά έχει ήδη προκαλέσει τεράστια συζήτηση, με τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «αδειάζει» τον Αμερικανό ομόλογό του και να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι θέλει να είναι προσεκτικός με τους όρους.


Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο όρος «γενοκτονία» χρησιμοποιήθηκε από τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αϊόβα.

«Ο οικογενειακός σου προϋπολογισμός, η δυνατότητά σου να γεμίζεις το ρεζερβουάρ σου, τίποτα από όλα αυτά δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το αν ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία μισό κόσμο μακριά», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, καθώς επιβιβαζόταν στο αεροσκάφος του, ξαναρωτήθηκε για τον συγκεκριμένο όρο και υπερασπίστηκε τη χρήση του. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Ναι, το αποκάλεσα γενοκτονία. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν προσπαθεί να σβήσει ακόμη και την ιδέα να μπορείς να είσαι Ουκρανός.

Και ο όγκος, οι αποδείξεις πληθαίνουν. Είναι διαφορετικό από ό, τι την προηγούμενη εβδομάδα», υποστήριξε.

«Οι περισσότερες αποδείξεις προέρχονται από τα κυριολεκτικά φρικτά πράγματα που έχουν κάνει οι Ρώσοι στην Ουκρανία. Και θα μάθουμε σίγουρα ακόμη περισσότερα για την καταστροφή.

Και θα αφήσουμε τους δικαστές να αποφασίσουν διεθνώς αν ή όχι συνιστά γενοκτονία, αλλά για μένα σίγουρα φαίνεται ότι είναι», είπε ακόμη.

Βίκτορ Μεντβέντσουκ: Από επίδοξος αντικαταστάτης του Ζελένσκι, αιχμάλωτος πολέμου
Στα χέρια των Ουκρανών είναι ο φιλορώσος πολιτικός Βίκτορ Μεντβέντσουκ, για τον οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε να τον ανταλλάξουν με αιχμαλώτους πολέμου.

Ο Μεντβέντσουκ είναι πρόεδρος του φιλορωσικού πολιτικού κόμματος «Για τη Ζωή» και θεωρείται στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο ίδιος αναφέρει ως «προσωπικό φίλο».

Ο φιλορώσος πολιτικός είχε τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση τον Μάιο του 2021, αφού του ασκήθηκε δίωξη για «εσχάτη προδοσία» και «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων στην Κριμαία», την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Την 26η Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Αστυνομία διαπίστωσε την εξαφάνισή του όταν έκανε επίσκεψη για έλεγχο.

Οργή Ζελένσκι: Θα λογοδοτήσουν που ήρθαν και σκότωσαν τους πολίτες μας

11/4/2022
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε με σφοδρότητα χθες Κυριακή το βράδυ εναντίον αυτής που αποκάλεσε πολιτικής «ψεμάτων» της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα φροντίσει να λογοδοτήσει «κάθε μπάσταρδος που ήρθε στη χώρα μας κάτω από τη ρωσική σημαία και σκότωσε πολίτες μας», παρότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της, τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

«Τι κάνει η Ρωσία; Τι κάνουν οι αξιωματούχοι της, οι προπαγανδιστές της, οι απλοί άνθρωποι που απλά παπαγαλίζουν όσα ακούνε στην τηλεόραση; Δικαιολογούνται και αρνούνται. Αρνούνται κάθε ευθύνη. Λένε ψέματα».

«Έχουν φτάσει τόσο μακριά από την πραγματικότητα που μας κατηγορούν για όσα κάνει ο ρωσικός στρατός», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Κραματόρσκ και τις σφαγές αμάχων που η κυβέρνησή του καταγγέλλει πως διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και άλλα προάστια του Κιέβου.

Κατ’ αυτόν, η Ρωσία αδυνατεί να παραδεχτεί τα «λάθη» της στην πολιτική της έναντι της Ουκρανίας. «Φοβούνται να παραδεχτούν πως για χρόνια, έπαιρναν λάθος θέσεις, ξόδευαν τεράστιους πόρους για να υποστηρίξουν ανθρώπινα μηδενικά που ήθελαν να παρουσιάσουν στο μέλλον ως ήρωες της ουκρανορωσικής φιλίας».

 
«Κατέλαβαν την Κριμαία, υποτίθεται εμείς φταίμε γι’ αυτό. Κατέστρεψαν τη φυσιολογική ζωή στο Ντονμπάς, εμείς φταίμε. Σκοτώνουν κόσμο στη χώρα μας επί οκτώ χρόνια και λένε πως εμείς φταίμε. Εντέλει άρχισαν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, και πάλι εμείς φταίμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, κατηγορώντας τους Ρώσους πως ψεύδονται επειδή είναι «άνανδροι».Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζητούν τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας στο Κίεβο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο επιλογές για τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία, που συνεχίζει να υφίσταται επίθεση της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου.


Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, θα τεθεί η πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου Τζουζέπ Μπορέλ να αποδεσμευθεί ποσό €500 εκατ. για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ακόμη, θα συζητηθούν πιθανές περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ήδη, έχει αποφασιστεί να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ.

Την Παρασκευή ο κ. Μπορέλ επισκέφθηκε το Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και διαβεβαίωσε την ουκρανική κυβέρνηση για την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ.

Ο Ισπανός κατέστησε σαφές κατόπιν ότι θεωρεί πως είναι ανάγκη να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ειδικά στο ρωσικό πετρέλαιο.

Κατά υπολογισμούς του ινστιτούτου μελετών Bruegel, καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να καταναλώνεται ρωσικό πετρέλαιο αξίας περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ είναι η κατάσταση στο Μαλί, στη Λιβύη και στην Υεμένη.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία Παγκόσμια Πύλη, η οποία είχε ανακοινωθεί το 2021 και έχει σκοπό να προωθήσει την επιρροή της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο Ρώσων ολιγαρχών να ρίξουν τον Πούτιν

23/3/2022

Ενοχλημένοι από την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες και συζητούν σενάρια απομάκρυνσής του από την εξουσία, αναφέρει η ουκρανική κατασκοπεία.

  Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, σχετική ανακοίνωση έκανε η υπηρεσία Τύπου της Κύριας Διεύθυνσης Κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας, με ανάρτησή της στο Facebook.

«Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου ολιγάρχη Πιοτρ Άβεν και του Καζάκου δισεκατομμυριούχου Αλεξάντερ Μασκέβιτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Άβεν επισήμανε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι εξαιρετικά ενοχλημένοι από την πολιτική του Πούτιν. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξαν σκληρά τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται επίσης ότι έγινε λόγος για το ότι εκπρόσωποι των Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών αυτή την στιγμή αναζητούν τρόπους για να επηρεάσουν τον Πούτιν ή πρόσωπα που είναι κοντά του και ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας. Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες αυτές δυσχεραίνονται από το ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση και στην ουσία δεν αφήνει κανέναν να τον δει. Ωστόσο, οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις είναι ήδη έτοιμες να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικά βήματα. Ορισμένοι ολιγάρχες συζητούν ακόμη και τη φυσική απομάκρυνση του Πούτιν, δήλωσαν πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

O Πιοτρ Άβεν είναι Ρώσος πολιτικός, επιχειρηματίας και πρόεδρος της ρωσικής εμπορικής τράπεζας ‘Alpha-Bank”. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το 2021 ο Άβεν βρισκόταν στην 30η θέση των 200 πιο πλούσιων Ρώσων, με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Αλεξάντρ Μασκέβιτς, δισεκατομμυριούχος από το Καζακστάν με καταγωγή από την Κιργιζία είναι υπήκοος Καναδά και ζει στο Τελ-Αβίβ. Σύμφωνα με το Forbes, το 2016 η περιουσία του έφθανε το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

enikos


Ο Ζελένσκι ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει συναλλαγές με τη Ρωσία. Όχι στην παράδοση της Μαριούπολης

21/3/2022

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με βίντεο που ανάρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους.

«Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι’ αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

 
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο
Απαγορεύεται από σήμερα στις 20:00 (τοπική ώρα) η κυκλοφορία σε όλη την Περιφέρεια του Κιέβου η κυκλοφορία, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, μετά τους νέους βομβαρδισμούς σε εμπορικό κέντρο και κατοικίες, που κόστισαν τη ζωή σε 8 άτομα.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως και τις 07:00 (τοπική ώρα) το πρωί της Τετάρτης.

Κλειστά θα μείνουν αύριο Τρίτη, 22 Μαρτίου τα καταστήματα, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και άλλες υπηρεσίες.

Η κυκλοφορία στην πόλη θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν ειδική άδεια.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν εμπορικό κέντρο & κατοικημένες περιοχές στο Κίεβο

«Όχι» στην παράδοση της Μαριούπολης είπαν οι Ουκρανοί στο τελεσίγραφο του Πούτιν και είναι πλέον ζήτημα ωρών να αρχίσει η μεγάλη επίθεση των Ρώσων για να καταλάβουν την πόλη.
Το Κίεβο σείεται από άκρη σε άκρη τη νύχτα της Κυριακής. Ο πύραυλος ΚΡΟΥΖ έχει βρει στόχο την κεντρική συνοικία Ποντίλσκι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι πυροσβέστες σπεύδουν να σβήσουν τη φωτιά. Απεγκλωβίζουν ανθρώπους από τα συντρίμμια. Έξι από αυτούς δεν κατάφεραν.

Με το πρώτο φως της ημέρας η πλατεία μοιάζει με κρανίου τόπο. Το εμπορικό κέντρο έχει κατεδαφιστεί και τα κτίρια έχουν μαυρίσει από τον καπνό και τη φωτιά.

Ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης και το συνεργείο του σταθμού βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας και κατέγραψαν εικόνες καταστροφής.

Μετά και από τις νέες επιθέσεις, αποφασίστηκε νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από απόψε το βράδυ στις 20:00 και θα ισχύσει έως το πρωί της Τετάρτης.Μαριούπολη
Ένα δυνατό «όχι» είπαν οι Ουκρανοί στο τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης.

Η πολιορκημένη πόλη έχει καλυφθεί από μαύρο πυκνό.. Την ίδια στιγμή, οι σκληρές μάχες στις παρυφές της συνεχίζονται.

Πάνω από δύο εβδομάδες η δοκιμαζόμενη ιστορική πόλη ζει μέσα στο σκοτάδι, με τους πάνω από 300 χιλιάδες κατοίκους να έχουν εγκλωβιστεί.

Αλλά ακόμα και αυτοί που τα κατάφεραν να ξεφύγουν, περνούν τη δική τους Οδύσσεια.

Ένας άνδρας δεν μπορεί να πιστέψει πως έχασε δύο από τα αγαπημένα του πρόσωπα μέσα σε λίγα λεπτά.

«Φρόντιζα τη μικρή μου εγγονή και άρχισα να φωνάζω Ντομίνικα, Ντομίνικα. Την είδα (την κόρη μου) πεσμένη στο έδαφος και λίγο πιο εκεί τη Νατάσα (την άλλη εγγονή μου). Έπιασα ότι βρήκα εκείνη την ώρα για να καλύψω τα πόδια της».

Τα τραυματισμένα παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Ζαπορίζια. Ο Άρτεμ είναι μόλις 2 ετών. Από το στομάχι του αφαίρεσαν οι γιατροί θραύσματα πυραύλου. Οι γονείς του και ο παππούς του τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η Μάσα είναι 15 ετών. Στην πιο τρυφερή ηλικία της εφηβείας πρέπει να μάθει να ζει χωρίς πόδι αλλά και με τον πόνο που της προκαλεί το σπασμένο χέρι της.

Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους χωρίς να ξέρουν τον λόγο. Ευτελίζεται ακόμα και στις κηδείες. Γίνονται μαζικά, χωρίς συγγενείς και φίλους.

Η ζωή και ο θάνατος χωρίς καμία αξία.

Ένας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός - Τι ζήτησε Μπάιντεν από τον Κινέζο πρόεδρο18/3/2022
Ένας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει απο τον Σι να πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σι τόνισε στον Μπάιντεν ότι συγκρούσεις και πόλεμοι όπως όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά μμε.

«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε», είπε ο Σι.
Ο Σι είπε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στον σωστό δρόμο και και οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να επωμιστούν τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ζελένσκι: Θυμηθείτε - Κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία. Έκκληση στο αμερικανικό Κογκρέσο


16/3/2022

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσικι, μίλησε με παρέμβασή του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Ζελένσκι έκανε έκκληση στον αμερικανικό λαό να συμπαρασταθεί στον ουκρανικό

Κάλεσε να θυμηθούν την 11η Σεπτεμβρίου, λέγοντας πως η χώρα του ζει κάτι παρόμοιο.Επανέλαβε το αίτημα για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για όλα όσα έχουν προσφέρει στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να πολεμήσει την Ρωσία.
«Σας είμαι ευγνώμων για το ψηφισμα που έχει αναγνωρίσει διαπραχθεντα εγκλήματα»

Χρησιμοποίησε στην ομιλία του την ιστορική φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «I have a dream», λέγοντας ότι έχει όραμα να προστατευθούν οι ουρανοί της της Ουκρανίας.

Αναλυτικά τα όσα είπε

«Σας είμαι ευγνώμων για το ψήφισμα που έχει αναγνωρίσει διαπραχθέντα εγκλήματα» είπε και πρόσθεσε: «Στην σκοτεινότερη στιγμή για την Ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης σας ζητώ να κάνετε περισσότερα, κάθε εβδομάδα να επιβάλλονται νέες, περισσότερες κυρώσεις»

Ο Ζελένσκι έχει απευθύνει ομιλίες και στα κοινοβούλια Βρετανίας και Καναδά. Μάλιστα, στην ομιλία του στο Λονδίνο είχε παραφράσει ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λέγοντας:

«Δεν θα τα παρατήσουμε και δε θα χάσουμε. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους από θαλάσσης και από αέρος. Θα εξακολουθήσουμε να πολεμάμε για τη γη μας ανεξαρτήτως κόστους. Θα πολεμήσουμε στα δάση, τα χωράφια, τους δρόμους».

Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς»,

«Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε. «Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια»

Ο Ουκρανός πρόεδρος παράλληλα κάλεσε για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων.«Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η χώρα του δεν πολεμά μόνο για να υπερασπιστεί τα εδάφη της από τους ρώσους εισβολείς αλλά για να υπερασπιστεί και τις αξίες της.

«Κάθε μέρα, εδώ και 3 εβδομάδες, η Οδησσός, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη δέχεται επιθέσεις από εδάφους και αέρος, έχουμε βληθεί με πάνω από 1.000 πυραύλους και όλα αυτά έχουν να τα ζήσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε και ζήτησε για ακόμα μια φορά να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την χώρα του. Ζήτησε επίσης, αντιαεροπορικά συστήματα και αεροπλάνα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Έχω ένα όνειρο, τις ξέρετε αυτές τις λέξεις. Έχω ένα όνειρο και μια ανάγκη να προστατευθούν οι ουρανοί μας. Η Ουκρανία ευχαριστεί τις ΗΠΑ για όσα έκανε η κυβέρνηση και ο λαός σας για την εκπαίδευση του στρατού μας για τα πυρομαχικά. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Μπάιντεν για όσα έχει κάνει για εμάς. Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες, ως εγκληματίες πολέμου. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσω την ρωσική στρατιωτική μηχανή. Προτείνουμε οι κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ να αφορούν όλους όσοι έχουν κρατήσει τα αξιώματά τους. Από εκείνους που παίρνουν αποφάσεις έως τους δημοσίους υπαλλήλους. Αν έχετε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Ρωσία να φύγουν από εκεί γιατί τα χρήματα που βγάζουν είναι βαμμένα με αίμα. Κλείστε τις πόρτες στα ρωσικά αγαθά».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διακόπτοντας την ομιλία του προέβαλλε ένα βίντεο με το πως ήταν η χώρα του πριν την ρωσική εισβολή και πως είναι σήμερα.

Το βίντεο έκλεισε με το μήνυμα «κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία».

President Zelensky shows the United States Congress a video of his nation being destroyed by Vladimir Putin's forces, and tells America: "Being the leader of the world means to be the leader of peace." pic.twitter.com/QBFYc8Ex1H

— Josh Campbell (@joshscampbell) March 16, 2022
Αύριο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Κιέβου - Μόσχας - Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι, προειδοποιήσεις Ρωσίας


14/3/2022

Την προσωρινή παύση των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέχρι την Τρίτη γνωστοποίησε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαίλο Ποντόλιακ

Έγινε τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και διευκρίνιση επιμέρους ορισμών. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις... τόνισε μέσω Twitter o Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Έως στιγμής δεν είναι σαφές αν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις σημερινές διαπραγματεύσεις.
Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι

Οι Ρώσοι έχουν βάλει στην υπηρεσία του κακού μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία και θα στραφούν ενάντια στην Ευρώπη, ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνέχεια του μηνύματός του είπε πως: Γι΄ αυτό συνεχίζουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και περιμένουμε νεότερα το βράδυ. Μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι ευχαρίστησε όσους πολεμούν για την Ουκρανία και σημείωσε: Η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει τις υποδομές μας, συνεχίζει να χτυπά τις πόλεις μας. Αλλά θα επαναφέρουμε κάθε δρόμο κάθε πόλη. Κάθε σπίτι, το διαμέρισμα κάθε Ουκρανού. Τώρα που ο κατακτητής είναι ακόμα στη γη μας, πρέπει να τον νικήσουμε όσο μπορούμε.

 «Προστατέψτε τις πόλεις, προστατέψτε τα χωριά, προστατέψτε κάθε μέτρο της γης μας. Και κάθε κομμάτι της καρδιάς μας. Ουκρανική καρδιά. Η ψυχή της Ουκρανίας. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον! Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον. Κρατήστε την άμυνα ψηλά. Και προστατέψτε το κράτος. Μαζί θα νικήσουμε. Δόξα στην Ουκρανία», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο να μιλήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης νωρίτερα σήμερα, αλλά τελικά δεν το έκανε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ουκρανικής πλευράς στις συνομιλίες με τη Ρωσία δήλωσε ότι η τέταρτη σύνοδος διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι αυτοπροσώπως. Η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται στο Κίεβο. Οι προηγούμενες συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη Λευκορωσία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Mykhailo Podoliak, ανάρτησε μια εικόνα από τις συνομιλίες στο Twitter.
«Οι δύο πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Η επικοινωνία διεξάγεται, ωστόσο είναι δύσκολη. Ο λόγος της διχόνοιας είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Η Ουκρανία είναι με τον ελεύθερο διάλογο μέσα στην κοινωνία. Η Ρωσία στέλνει ένα τελεσίγραφο καταστολής της ίδιας της κοινωνίας της», ανέφερε.

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων ουκρανικών πόλεων και προειδοποίησε τη Δύση ότι έχει επαρκή στρατιωτική επιρροή για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία χωρίς να χρειάζεται βοήθεια από την Κίνα.

 «Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ διασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, δεν αποκλείει την πιθανότητα να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ήη περικυκλωμένες από ρωσικές δυνάμεις.

Όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τις παρατηρήσεις Αμερικανών αξιωματούχων που είχαν πει ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Πεσκόφ απάντησε αρνητικά: «Η Ρωσία έχει τις δικές της ανεξάρτητες δυνατότητες να συνεχίσει την επιχείρηση. Όπως είπαμε, προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και πλήρως».

Κρίσιμη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια. Δεν συμμετέχει στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου η ΕΕ

10/3/2022

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία για 15η ημέρα με αναφορές για διαρκείς βομβαρδισμούς στο Κίεβο, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις. Για σήμερα, Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, με τη διεθνή κοινότητα να ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα.

Νέοι βομβαρδισμοί
Τέσσερις άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν -εκ των οποίων οι δύο ήταν παιδιά- μετά από βομβαρδισμό κατοικίας κοντά στην πόλη Χάρκοβο κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών (SES) της Ουκρανίας.

Η επίθεση φέρεται να σημειώθηκε στο χωριό Σλομποζάνσκε, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Το SES πρόσθεσε ότι ένα πεντάχρονο κορίτσι που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για θεραπεία.

Οι διασώστες αναμένεται να συνεχίσουν σήμερα τις επιχειρήσεις έρευνας για να ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια, πρόσθεσαν. Ξεχωριστά, ένα εμπορικό κέντρο πυρπολήθηκε επίσης από βομβαρδισμό στην καρδιά του Χαρκόβου - ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Επιπρόσθετα, το πρωί της Πέμπτης υπήρξαν αναφορές για βομβαρδισμούς από στη Μαριούπολη, όπου χτες υπήρξαν πληροφορίες για χτύπημα σε ένα μαιευτήριο. Η Ρωσία από την πλευρά της ανέφερε πως πρόκειται για πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

Πάντως, οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς από τον βομβαρδισμό, ανάμεσά τους και ένα παιδί. «Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι», ανέφεραν οι αρχές στον λογαριασμό τους στο Telegram. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 τραυματίες.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε πως ο ρωσικός στρατός ελέγχει τμήματα της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαριούπολης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως ανοίγει 7 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις.

Έφτασε στην Αττάλεια ο Κουλέμπ

Την ίδια στιγμή, για σήμερα, είναι προγραμματισμένη στην Αττάλεια της Τουρκίας η πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας, του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Όπως αναφέρει σε tweet του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πριν από την κρίσιμη τριμερή συνάντηση που συγκεντρώνει σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκαν διμερής συναντήσεις του ίδιου με τον Κουλέμπα και τον Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μιλώντας στο vice news, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο. Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του θα σταματήσει τις εχθροπραξίες και θα διαπραγματευτεί αφότου διαπίστωσε ότι οι Ουκρανοί αντιστέκονται στην εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

«Νομίζω ότι θα το κάνει. Νομίζω ότι βλέπει ότι είμαστε δυνατοί» λέει ο Ζελένσκι. «Θα το κάνει. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο» επαναλαμβάνει.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι ο Πούτιν θα αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσει την κατάσταση και να τερματίσει τη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Πώς να σταματήσει αυτός ο πόλεμος; Μόνο με διάλογο».

«Μπορείς να εμπιστευτείς τον Πούτιν» ρωτούν τον Ζελένσκι οι δημοσιογράφοι, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά: «Να τον εμπιστευτώ; Όχι. Μόνο την οικογένειά μου εμπιστεύομαι».Πάνω από 1.200 άμαχοι νεκροί στη Μαριούπολη, λένε οι Ουκρανοί

Εξάλλου, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Μαριούπολης, στις 9 ημέρες της ρωσικής πολιορκίας σκοτώθηκαν 1.207 άμαχοι.

«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες — 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».Μένει στο Κίεβο ο Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Κύριλλο Τιμοσένκο.

«Ο εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης και επιδίδεται σε μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν το επιτελείο του προέδρου έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν είναι αλήθεια. Σας μιλώ από την οδό Μπανκόβα, κοντά στο κτίριο όπου ο πρόεδρος και το επιτελείο του εργάζονται. Θα προσπαθήσω να ανεβάζω τέτοια βίντεο όσο συχνότερα μπορώ» δήλωσε στο μήνυμά του ο Τιμοσένκο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έφθασε απόψε στην Αττάλεια της Τουρκίας για την αυριανή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ Όλεγκ Νικολένκο μέσω ανάρτησης στο Twitter.Απομακρύνθηκαν 35.000 άμαχοι

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη –που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες–, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).Δεν συμμετέχει στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου η ΕΕ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, η Μπαρμπαρά Πομπιλί, τόνισε χθες Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ότι οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ.

Η κυρία Πομπιλί, η οποία εκφράστηκε εξ ονόματος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι οι 27 θα πάρουν «πολύ βαριά μέτρα» ώστε «ως το τέλος της χρονιάς» να μπορέσουν να μειώσουν «κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές» ρωσικού φυσικού αερίου. Επέμεινε στη σημασία που θα έχει αυτό σε σύγκριση «με την εξάρτηση που έχουμε σήμερα».

Παράλληλα, το βράδυ της Τετάρτης, η Βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος, διέψευσε χθες τις καταγγελίες της Ρωσίας πως η Ουκρανία αναπτύσσει με αμερικανική βοήθεια πυρηνικά και βιολογικά όπλα, μιλώντας για «παραλογισμό», για «προφανές τέχνασμα» με σκοπό τη δικαιολόγηση της ρωσικής επίθεσης.

«Καταγράψαμε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας για φερόμενα αμερικανικά εργαστήρια ανάπτυξης βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης κινέζους αξιωματούχους να απηχούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

«Αυτό είναι παραλογισμός. Είναι το είδους της επιχείρησης παραπληροφόρησης που έχουμε δει επανειλημμένα από τους Ρώσους στην πορεία των ετών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδής, και παράδειγμα του είδους των ψευδών προσχημάτων που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα εφεύρισκαν οι Ρώσοι», συνέχισε.

Έκανε λόγο για «προφανές τέχνασμα» της Μόσχας για να «προσπαθήσει να δικαιολογήσει την περαιτέρω, προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεσή της στην Ουκρανία».

Ουκρανία: Παράθυρο Ζελένσκι για συμβιβασμό σε Κριμαία και Ντονμπάς

8/3/2022

Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στης περιοχές της Κριμαίας του Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ, είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο ABC, προσθέτοντας ότι μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές.

Ανοικτός στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης αναφορικά με τα εδάφη της Κριμαίας, του Ντοντέτσκ και του Λουχάνσκ εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στη συνέντευξή του στο ABC, είπε ότι το Κίεβο μπορεί να έχει μια λύση για την αναγνώριση των εδαφών αυτών, προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι έτοιμος για τελεσίγραφα αναφορικά με το ΝΑΤΟ.

«Για αυτές τις περιοχές που δεν έχουν αναγνωριστεί από κανέναν άλλο πέρα από τη Ρωσία, μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι πώς οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές θα ζήσουν, οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας», είπε επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανοικτός στον διάλογο και καλώντας τον Πούτιν να αρχίσει να μιλάει.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε, ωστόσο, να υπάρξουν «δικλείδες ασφαλείας» προσθέτοντας ότι «είμαι έτοιμος για διάλογο, δεν είμαστε έτοιμοι για συνθηκολόγηση».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι «η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που παρακαλεί και δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

Για τον Πούτιν είπε επίσης ότι τον θεωρεί εγκληματία πολέμου και πως «όλοι όσοι ήρθαν στη γη μας, όλοι αυτοί που έδωσαν τις εντολές… είναι όλοι εγκληματίες πολέμου».

«Πιστέψτε με, απευθύνθηκα σε αρκετούς δυτικούς ηγέτες» είπε ο Ζελένσκι ο οποίος εκτίμησε ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει έτσι απλά αλλά θα πυροδοτήσει παγκόσμιο πόλεμο.


Το απόσπασμα μετά το 5ο λεπτό:

Ζελένσκι: Παιδί πέθανε από αφυδάτωση στη Μαριούπολη λόγω διακοπής νερού

Με ένα νέο δραματικό μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκια έδωσε μια ακόμα τραγική είδηση στη δημοσιότητα από τον πόλεμο που μαίνεται στην χώρα του, καθώς σύμφωνα με τα όσα δήλωσε , ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση εν μέσω διακοπής νερού στη Μαριούπολη.

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

“Μπλοκάρουν σκόπιμα την παροχή τροφής και την παροχή νερού. Διέκοψαν το ρεύμα. Στη Μαριούπολη, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, για πρώτη φορά μετά τη ναζιστική εισβολή, ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση. Ακούστε με, αγαπητοί συνεργάτες! Από αφυδάτωση. Το παιδί πέθανε. Το 2022!» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι η Ρωσία δεν έχει χάσει τόσα αεροσκάφη τα τελευταία 30 χρόνια όσο αυτές τις 13 ημέρες στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν ακόμα αρκετοί πύραυλοι για τον τρόμο. Πεντακόσια κιλά βόμβες είναι αρκετά. Να τα πετάξουμε στο Τσερνίχιβ και στο Κίεβο. Οδησσός και Χάρκοβο. Πολτάβα και Ζιτόμιρ. Δεκάδες και δεκάδες πόλεις της Ουκρανίας. Εκατομμύρια και εκατομμύρια πολίτες. 13 μέρες που ακούμε υποσχέσεις. 13 ημέρες που μας λένε ότι θα υπάρξει βοήθεια. Θα υπάρχουν αεροπλάνα…» , είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στην πόλη Σούμι σε κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο έμεναν πολλές οικογένειες έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αρκετά παιδιά.

Ουκρανία: Σενάρια διαδοχής του Ζελένσκι μελετούν οι Αμερικανοί

6/3/2022

Σενάρια για την επόμενη μέρα επεξεργάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι Ρώσοι σφίγγουν τον στρατιωτικό κλοιό στην Ουκρανία και σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές είναι θέμα χρόνου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

 Με δεδομένη την άρνηση- μέχρι τώρα – του προέδρου Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, οι Αμερικανοί φοβούνται για την ζωή του Ουκρανού προέδρου και για ένα πιθανό κενό εξουσίας σε μία διαλυμένη χώρα, κάτι που θα επέτρεπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιβάλει μια κυβέρνηση-μαριονέτα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μπλίνκεν δήλωσε σαφέστατα ότι «οι Ουκρανοί έχουν σχέδια» που επιτρέπουν «τη συνέχεια της διακυβέρνησης με τον έναν ή άλλον τρόπο». Η δήλωση έγινε στο CBS και στη γλώσσα της διπλωματίας σημαίνει ότι υπάρχουν ήδη στο τραπέζι τα σενάρια για την επόμενη μέρα, μετά τον Ζελένσκι.

Η βρετανική ταμπλόιντ Sun έγραψε προ ημερών ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας σχεδιάζουν επιχείρηση για την απομάκρυνση του Ουκρανού προέδρου. Δημοσίευμα το οποίο διέψευσε ο σύμβουλος του Ζελέντσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν την Ουκρανία στην τύχη της


Όμως δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα αφήσουν στην τύχη της την Ουκρανία, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει αμετακίνητος από έναν από τους βασικούς στόχους του, που είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τις διώξεις ρωσόφωνων του Ντονμπάς μετά το 2014. Αν η Ουάσινγκτον δεν έχει ήδη καταστρώσει σχέδια για την επόμενη μέρα θα είναι σα να δέχεται τα τετελεσμένα που δημιουργεί ο Πούτιν με την στρατιωτική εισβολή.

Εκείνο που φαίνεται πως τώρα απασχολεί τη Δύση είναι να υπάρχει έτοιμη μία διάδοχη κατάσταση, που θα έχει κάποια διεθνή νομιμοποίηση ως κυβέρνηση της Ουκρανίας, ώστε να λειτουργήσει ως πολιτικό κέντρο αναφοράς είτε σε κάποια πόλη στα δυτικά της χώρας, είτε στο εξωτερικό.  Σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν το Κίεβο και τοποθετήσουν μια κυβέρνηση-μαριονέτα, όποια και αν είναι η τύχη του Ζελένσκι, θα πρέπει να υπάρχει έτοιμη η διάδοχη κατάσταση που θα έχει αναγνώριση από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με το βλέμμα στη μεθεπόμενη μέρα
Οι δυτικές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν δημοσίως την αποφασιστικότητα που δείχνει ο Ζελένσκι για να μείνει στο Κίεβο και να συνεχίσει την αντίσταση στους Ρώσους, αλλά τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει εντατικές προετοιμασίες στον Λευκό Οίκο και σε κλειστές συναντήσεις στο Καπιτώλιο για την διασφάλιση μίας λειτουργικής διακυβέρνησης της Ουκρανίας, με το βλέμμα στην μεθεπόμενη μέρα. Γιατί η επόμενη μέρα θα είναι σκοτεινή.

Εφόσον θεωρήσουμε ακριβείς τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αμερικανικά και βρετανικά Μέσα  οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι στρατιωτικά η Ουκρανία θεωρείται «χαμένη υπόθεση» για τους Αμερικανούς, σε αυτή την φάση και το βάρος πέφτει πλέον στις κινήσεις που θα γίνουν για να μην παγιωθεί η ρωσική κυριαρχία, τουλάχιστον δυτικότερα του Ντονμπάς.

Κλειδί η λειτουργικότητα του ουκρανικού κοινοβουλίου


Μία εξόριστη ουκρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Πολωνία ή στην Ρουμανία, αν σταθεί αδύνατο να λειτουργεί στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

Το πρόβλημα για τους Αμερικανούς επιτελείς είναι ότι το ουκρανικό Σύνταγμα δεν ορίζει με σαφήνεια την γραμμή διαδοχής του προέδρου. Σύμφωνα με τα αμερικανικά σενάρια πίσω από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο υπάρχει μία γραμμή διαδοχής με 17 ηγετικά στελέχη από το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

 
Γι΄ αυτό θεωρείται  σημαντικό να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του εκλεγμένου Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, το οποίο που μπορούσε να  νομιμοποιήσει τον διάδοχο του Ζελένσκι. Για τον λόγο αυτό έχει μελετηθεί σενάριο μετεγκατάστασης της ουκρανικής Βουλής στα σύνορα με την Πολωνία.

Εάν δεν υπάρξει διάδοχη πολιτική εξουσία και ο Ζελένσκι συλληφθεί σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στο Κίεβο, τότε θα είναι πιο δύσκολη η συντήρηση ενός οργανωμένου αντάρτικου για την εκδίωξη των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων.

.topontiki


Διάγγελμα Ζελένσκι: Στηρίξτε την Ουκρανία – Αν πέσουμε, θα πέσει όλη η Ευρώπη

4/2/2022

Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Νέο διάγγελμα από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βράδυ της Παρασκευής.

Στηρίξτε την Ουκρανία. Στηρίξτε τις προσπάθειές μας και τον αγώνα μας. Αν πέσουμε, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Μην σιωπάτε. Μην κλείνετε τα μάτια σας. Στηρίξτε μας όσο περισσότερο μπορείτε. Αν κερδίσουμε και είμαι σίγουρος γι’ αυτό, θα είναι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εγώ και όλη η Ουκρανία βλέπουμε και νιώθουμε την υποστήριξη όλου του κόσμου. Σας ευχαριστώ»

In the centre of Tbilisi, #Georgia — a country invaded by Russia in 2008, thousands of #Georgians 're watching @ZelenskyyUa 's latest speech: "Support Ukraine," he says. “If #Ukraine falls, so does all of Europe.” pic.twitter.com/PgHahjhRYT

— Nana Tsinadze (@nana_tsinadze) March 4, 2022

Νέο διάγγελμα Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ρωσικέ λαέ, πολεμήσαμε μαζί το 1986

4/3/2022

9.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την ημέρα της ρωσικής εισβολής

Σε νέο του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά της κατάληψης του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Ρωσικέ λαέ, θέλω να σας κάνω έκκληση: Πώς είναι δυνατόν αυτό; Άλλωστε πολεμήσαμε μαζί το 1986 κατά της καταστροφής του Τσερνομπίλ», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μεταδίδει το Reuters.

Ανέφερε ακόμα ότι 9.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την ημέρα της ρωσικής εισβολής, αλλά και ότι η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα τις υποδομές της Ουκρανίας αλλά και κατοικημένες περιοχές.


Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ χθες Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Στις εικόνες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.

Όμως οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Μήνυμα Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί δεν παραδίνονται, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε! Λαβρόφ: Θα βρεθεί λύση

3/3/2022

Ακόμη ένα διάγγελμα στον ουκρανικό λαό, ενώ οι μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας δεν σταμάτησαν καθόλου κατά τη νύχτα που πέρασε.

Λαβρόφ: Θα βρεθεί λύση
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και δήλωσε βέβαιος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην Ουκρανία.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση του Κιέβου πως είναι νεοναζιστικό καθεστώς.

Η Γαλλία καλεί τους πολίτες της να φύγουν από τη Ρωσία
 
Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στους Γάλλους πολίτες, η παρουσία των οποίων και των οικογενειών τους δεν είναι απαραίτητη στη Ρωσία, να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το κλείσιμο του εναέριου χώρου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και από την επιβολή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την Κυριακή το Παρίσι πρότεινε στους Γάλλους που περνούν από τη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δραματικός Λε Ντριάν

Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Φοβάμαι μία λογική πολιορκίας στην οποία οι Ρώσοι είναι συνηθισμένοι, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας το τι συνέβη παλαιότερα στην Συρία και την Τσετσενία. Ο πόλεμος έχει εκατοντάδες νεκρούς και από την πλευρά της Ρωσίας, δήλωσε ο Λεντριάν εκτιμώντας ότι αυτό που κυρίως θέλει ο Πούτιν είναι να μην έχει στα σύνορα του χώρες με δημοκρατικά χαρακτηριστικά, διότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε τέλος ότι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα πρέπει να προηγηθεί κατάπαυση πυρός. Δεν διαπραγματεύεται κάνεις με το πιστόλι στον κρόταφο, τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

34 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο! Χωρίς νερό και φως η Μαριούπολη

Ρωσικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό στοίχισαν τη ζωή σε 34 αμάχους στην περιφέρεια του Χαρκίβ στην ανατολική Ουκρανία κατά τις τελευταίες 24 ώρες από τις 2 ως τις 3 Μαρτίου, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η έρευνα άρχισε σε σχέση με τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε δήλωση.

Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.

Σε μια χωριστή εξέλιξη, ο κυβέρνητης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.
 
Πάνω από 575.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Πολωνία

Περίπου 575.100 άνθρωποι έχουν μπει στην Πολωνία από την Ουκρανία από την περασμένη Πέμπτη που άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική συνοριοφυλακή. Διαβάστε περισσότερα

Νέες απειλές της Ρωσίας στη Δύση

Η Μόσχα προειδοποίησε τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει επαφές με την Ουάσινγκτον, κυρίως μέσω των πρεσβειών, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία στη Λευκορωσία μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν πλήρως.

Διαψεύδει τη "βόμβα" η Κίνα
 
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι "fake news."

Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι "απαράδεκτες", δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.

Ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι είχαν καλέσει ανώτερους ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από την λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, έγραψε η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και ένας ευρωπαίος αξιωματούχος επικαλούμενος μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο – Ερείπια η πόλη

2/3/2022

Το Χάρκοβο έχει πλέον ισοπεδωθεί. Είναι μια πόλη ερειπίων. Οι Ρώσοι την βομβαρδίζουν σφοδρά όλο το βράδυ, ανελέητα. Ίδιο σκηνικό και στο Κίεβο. Την ίδια στιγμή ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Πούτιν στο διάγγελμα του τα ξημερώματα, ενώ οι ΗΠΑ έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροπλάνα. Οι εικόνες που έρχονται από τον πόλεμο είναι ανατριχιαστικές.
Οβίδα ανατινάζει τον πύργο τηλεπικοινωνιών στο Χάρκοβο. Ανελέητοι βομβαρδισμοί σφυροκοπούν την πόλη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας κατεδαφίστηκε..

Με το πρώτο φως της ημέρας η πόλη μία μάζα από αποκαϊδια και συντρίμμια. Οι άνθρωποι απελπισμένοι περπατούν δίπλα στα πτώματα.

Δεν απομένει πλέον καμία περιοχή του Χαρκόβου που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν.

Τα νοσοκομεία γέμισαν με ανθρώπους που ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια.

Λίγο αργότερα νέος πύραυλος πέφτει πάνω σε κεντρικό κτίριο της αστυνομίας στο Χάρκοβο..

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ και ένα μαιευτήριο από ρωσικό πύραυλο Κρουζ.

Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα –το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου– πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ρωσικά πυρά.

Στη Χερσώνα, οι είσοδοι της οποίας ήδη ελέγχονταν από ρωσικά στρατεύματα, αποσπάστηκε ο έλεγχος του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Κολιχάγιεφ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε μέσω βιντεοκλήσης στο ευρωκοινοβούλιο, με τη φωνή του διερμηνέα να σπάει από συγκίνηση.

Σε νέο μήνυμα του σήμερα το πρωί έκανε πάλι δραματική έκκληση στη Δύση λέγοντας ότι η Ρωσία έχει σκοπό να εξαφανίσει την Ουκρανία..

«Για τους κανονικούς ανθρώπους, που γνωρίζουν την ιστορία, το Μπάμπι Γιαρ αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι του Κιέβου, ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Ευρώπης. Είναι ένα μέρος προσευχής. Ένα μέρος μνήμης για τα 100.000 θύματα των Ναζί. Ένα από τα παλιά κοιμητήρια του Κιέβου που δεν πρέπει να αποτελούν στόχος για τους πυραύλους», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε:

«Εσείς σκοτώνετε εκ νέου τα θύματα του Ολοκαυτώματος. 02:20 – 02:39 Ένα τέτοιο πυραυλικό χτύπημα δείχνει ότι για τους πλούσιους ανθρώπους στη Μόσχα το Κίεβο μας είναι απολύτως ξένο. Δεν ξέρουν τίποτα για την πρωτεύουσα μας, για την ιστορία μας. Όμως δίνουν την εντολή να σβηστεί η ιστορία μας, να σβηστεί η χώρα μας, να σβηστούμε όλοι εμείς. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «δικτάτορας», «πιο απομονωμένος παρά ποτέ», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις», κατά τη διάρκεια της πρώτης του «ομιλίας για την κατάσταση της ένωσης» αφού ανέλαβε το αξίωμα».

Εικόνες σκληρές, άνθρωποι απελπισμένοι, φοβισμένοι, περπατούν στο άγνωστο. Άλλοι με τις οικογένειες τους άλλοι μόνοι λένε με δάκρυα στα μάτια στα τηλεοπτικά συνεργεία πως άφησαν πίσω τους δικούς τους και φεύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία να σωθούν.

Χρειάζεται καθαρή ατζέντα για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων λέει ο σύμβουλος του Ζελένσκι
Οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν έφεραν αποτέλεσμα αλλά ούτε και κατάπαυση του πυρός, μέχρι τον δεύτερο γύρο που οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι θα υπάρξει. Ενώ αρχικά είχε διαρρεύσει από ρωσικές πηγές ότι οι συνομιλίες θα συνεχιζόταν σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου, φαίνεται πως αυτό δεν έχει «κλειδώσει».

«Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ελπίζει» πως αυτοί θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες όσον αφορά τις συνομιλίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων προτού μπορέσουν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να διατυπώσει μια σκληρή, μελετημένη και ξεκάθαρη απάντηση κατά των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες για να υπονομεύσουν την ρωσική οικονομία.Ο Λουκασένκο αποκάλυψε τα σχέδια Πούτιν για τη μεγάλη επίθεση
Τα σχέδια του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται πρόδωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, δείχνοντας δημόσια χάρτες όπου φαίνεται να θέλει να εισβάλει και στη Μολδαβία.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Λουκασένκο με το συμβούλιο ασφαλείας του, ο Λευκορώσος πρόεδρος βρέθηκε μπροστά σε έναν χάρτη στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς το σχέδιο μάχης της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πλάνο για την κατάληψη βασικών πόλεων.

Περιέχει λεπτομερείς γραμμές επίθεσης της Ρωσίας προς την Ουκρανία, μερικές από τις οποίες υλοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής,  όπως οι δυνάμεις που εισέβαλαν στο Κίεβο από τον βορρά και προς τη Χερσώνα από την Κριμαία.

Αλλά δείχνει επίσης αρκετές επιθέσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, με μία μάλιστα να έχει ως ορμητήριο το λιμάνι της Οδησσού με στόχο τη Μολδαβία, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να βαδίσει στρατεύματα στη γείτονα της Ουκρανίας.«Έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια στα δυτικά και στα νότια της χώρας»

Η Λευκορωσία είπε σήμερα ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα δυτικά και στα νότια σύνορά της, καθώς η Ρωσία έχει εισβάλει στη γειτονική της Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι ρώσοι στρατιώτες εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.Η ρωσική αντιπροσωπεία θα παρεβρεθεί στις συνομιλίες
Δεν σταματά να αναφέρεται στα πυρηνικά όπλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μετά τις χτεσινές του δηλώσεις, επανήλθε σήμερα στο θέμα με νέα εμπρηστική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα ο  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας,  Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα,  Τετάρτη 2 Μαρτίου, ότι εάν διεξαχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και θα είναι καταστροφικός.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια ειδική- όπως αποκαλούν οι Ρώσοι – «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας, θα αντιμετώπιζε έναν «πραγματικό κίνδυνο» εάν το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα.

Ο Λαβρόφ ανέφερε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

«Ωστόσο, για την ώρα, το Κίεβο κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ουάσινγκτον» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είπε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ (Τζο) Μπάιντεν είναι ένας έμπειρος άνθρωπος και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η μόνη εναλλακτική στον πόλεμο είναι οι κυρώσεις».«Για πλήρη απελευθέρωση της Χερσώνας» κάνει λόγο η Ρωσία
Στη Ρωσία υποστηρίζουν πως οι αρθμοί που δίνονται σχετικά με τους νεκρούς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πηγές από τη Ρωσία τονίζουν πως στο ιστορικό κέντρο του Χάρκοβο δεν έχει σημειωθεί καμία μάχη σώμα με σώμα αλλά ούτε έχει βομβαρδιστεί. Στα προάστια αλλά και στην περιφέρεια ωστόσο γίνονται σκληρές μάχες, και οι νεκροί είναι πάρα πολλοί.

«Στη Ρωσία, κάνουν λόγο για πλήρη απελευθέρωση της Χερσώνας και γίνεται διαπραγμάτευση των Ρώσων στρατιωτικών που μπήκαν με τις πολιτικές αρχές της Χερσώνας, έτσι ώστε από την Πέμπτη να λειτουργήσει η πόλη κανονικά και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και στη Μαριούπολη ωστόσο είναι ακόμη δύσκολο να πραγματοποιηθεί», τόνισε ο ανταποκριτής του MEGA στη Μόσχα, Δημήτρης Λιάτσος.


Πόλεμος στην Ουκρανία - Καταγγελίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές βόμβες

1/3/2022

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και το Κίεβο κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές βόμβες

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και η Ουκρανή πρεσβευτής στις ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Δευτέρα τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές βόμβες εναντίον της Ουκρανίας.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τις ευρέως απαγορευμένες βόμβες διασποράς, με την Αμνηστία να κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι με αυτές επιτέθηκε εναντίον νηπιαγωγείου στη βορειοανατολική Ουκρανία στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι.

Οι βόμβες διασποράς μπορεί να περιέχουν δεκάδες μικρές βόμβες που διασπείρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση αλλά δεν εκρήγνυνται όλες, μετατρεπόμενες σε νάρκες κατά προσωπικού που με την ελάχιστη επαφή μπορούν να σκοτώσουν και να προκαλέσουν ακρωτηριασμούς ακόμη και πολύ καιρό μετά τις συγκρούσεις.

Η Οξάνα Μαρκάροβα, πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα, γνωστή και ως βόμβα κενού.

«Χρησιμοποίησαν μια βόμβα κενού σήμερα», επεσήμανε η Μαρκάροβα μετά τη συνάντησή της με τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «...Η καταστροφή που προσπαθεί να προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι τεράστια», πρόσθεσε.
Η βόμβα κενού ή θερμοβαρική βόμβα απορροφά το οξυγόνο από τον αέρα για να προκαλέσει μια έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Το κύμα που παράγεται από το όπλο αυτό έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή ενός συμβατικού εκρηκτικού και είναι ικανο να εξαϋλώσει το ανθρώπινο σώμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τη χρήση θεμροβαρικών όπλων στην Ουκρανία. Το CNN μετέδωσε ότι μια ομάδα δημοσιογράφων του εντόπισε έναν ρωσικό εκτοξευτήρα θερμοβαρικών ρουκετών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι έχει δει τις πληροφορίες αυτές, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους το όπλο.

«Αν είναι αλήθεια, ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις που θα αποτιμήσουν την κατάσταση και ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν «θα πάρει μέρος σε αυτή τη συζήτηση».

Η Μαρκάροβα επεσήμανε ότι η Ουκρανία συνεργάζεται ενεργά με την κυβέρνηση Μπάιντεν για να αποκτήσει περισσότερα όπλα και να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

«Θα πρέπει να πληρώσουν, θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλο τίμημα», τόνισε στους δημοσιογράφους.

ΑΠΕ ΜΠΕ


Ουκρανία: Σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Άλλοι δύο Έλληνες ομογενείς νεκροί


28/2/2022

Δύο άνθρωποι ελληνικής καταγωγής έπεσαν νεκροί στο χωριό Σαρτανά, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο της Μαριούπολης.


Το Υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε πως πρόκειται για δύο ομογενείς οι οποίοι σκοτώθηκαν στο χωριό Σαρτανά, το οποίο ισοπεδώθηκε. Παράλληλα, συνεχίζονται οι μάχες στα μέτωπα.

Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στα σύνορα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας όπου θα γίνουν οι συνομιλίες ανάμεσα στους διπλωμάτες του Κιέβου και της Μόσχας για να βρεθεί μια λύση και να σταματήσει ο πόλεμος. Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν «χωρίς όρους», μετά τη διαμεσολάβηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέδρου της Λευκορωσίας.

Μπορεί, βέβαια, να ξεκινούν οι συνομιλίες για την ειρήνη, αλλά οι μάχες συνεχίζονται. Τόσο στο Κίεβο που βρίσκεται υπό πολιορκία, όσο και σε Ζίτομιρ, Χάρκοβο, Ντνίπρο, Τσερκάσι, Βίνιτσα και Τσερνίχιβ οι σειρήνες χτυπούν από το πρωί, καλώντας τους πολίτες να βρουν καταφύγιο αφού φοβούνται αεροπορικές επιδρομές.

Η Μόσχα θέλει να επιτευχθεί συμφωνία μετά τις συνομιλίες σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή
Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονταν να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας.

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένονταν να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας). Τελικά, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι συνομιλίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν έχει κοιμηθεί όλη τη νύχτα, ενώ η ώρα που θα έφτανε στη Λευκορωσία η ουκρανική αντιπροσωπεία άλλαξε πολλές φορές.