Θεσσαλία-Εύβοια: Μάχη με τις λάσπες στις πλημμυρισμένες περιοχές – Μεγάλα προβλήματα


30-09-2023

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Βόλου μετά την επανάληψη των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συνεχίζεται η έλλειψη πόσιμου νερού σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Το νερό που κατά διαστήματα φτάνει στις βρύσες των σπιτιών και των επιχειρήσεων δεν είναι πόσιμο σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν και που ανακοίνωσε και το υπουργείο Υγείας χθες το βράδυ, επισήμανση που έχει κάνει και ο Δήμος Βόλου εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Παράλληλα συνεχίζεται με πρόγραμμα η δωρεάν διανομή εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους των προαστίων που επλήγησαν από τις πλημμύρες όπως στην Αγριά,τις Αλυκές,τον Ανω Βόλο,αλλά και σε συνοικίες του Βόλου που σαρώθηκαν από τα νερά και τις λάσπες. Συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου,μαζί με τεχνικούς της ΕΥΔΑΠ που συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης εργάζονται αδιάκοπα,αλλά σύμφωνα με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο,η ομαλότητα για την πλήρη υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό και των προαστίων θα επέλθει μετά από 10 ημέρες περίπου.

Παράλληλα συνεργεία καθαρισμού επιχειρούν στον καθαρισμό δρόμων και πλατειών από τις φερτές ύλες και τους τόνους λάσπης που έχουν καλύψει ακόμη το κέντρο και την παραλία του Βόλου. Από χθες το βράδυ και μέχρι αύριο τα ξημερώματα η Αστυνομία έκλεισε για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων τις κεντρικές λεωφόρους και οδούς Δημητριάδος,Ιάσονος και Λαμπράκη για να δουλέψουν τα συνεργεία και να καθαρίσουν τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια.Το ίδιο θα γίνει σταδιακά και σε άλλους δρόμους. Ανακοινώθηκε επίσης ότι από σήμερα στις 9 το πρωί ανοίγει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς και στα δύο ρεύματα μετά από προσπάθειες δύο ημερών για την απομάκρυνση των βουνών λάσπης,των φερτών υλών και των κατεστραμμένων αυτοκινήτων που κάλυψαν την περιοχή μετά την υπερχείλιση του χειμάρρου Ματσάγγος. Από τη θεομηνία που σάρωσε την Αγριά καταστράφηκαν ολοσχερώς όλες οι παραλιακές επιχειρήσεις,εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και άγνωστος αριθμός αυτοκινήτων χαθηκαν στις λάσπες και στη θάλασσα,ενώ διαλύθηκαν και οι σιδηροτροχιές του τρένου του Πηλίου που περνούσε από την παραλία.

Στις Αλυκές του Βόλου,οι καταστροφές είναι επίσης ανυπολόγιστες αφού υπέστησαν μεγάλες ζημιές δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχειακός εξοπλισμός ξενοδοχείων,δεκάδες αυτοκίνητα καθώς και εκατοντάδες σπίτια που καλύφθηκαν από τα νερά και τις λάσπες.Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι από τους τόνους λάσπης και τις πέτρες που κατέβηκαν από το βουνό και την περιοχή Πανόραμα. Προς τα προάστια του Βόλου στις πλαγιές του Πηλίου η οδική επικοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη, αφού στο ύψος του Ασκληπιείου Ανω Βόλου, χάθηκε ο δρόμος από τα νερά του Κραυσίδωνα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση προς Ανω Βόλο, Ανακασιά, Αγιο Ονουφριο, Αηδονοφωλιές έως και τη Μακρινίτσα που δεν έχει καμμία οδική σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και προς την ‘Αλλη Μεριά.

Οι Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου εκτελούν δρομολόγια αραιά εντός της πόλης του Βόλου,αλλά τα προαστιακά προς Αγριά,Πλατανίδια,’Αλλη Μεριά,Μελισσάτικα, Ανω Βόλο, Κατηχώρι, όπως και η γραμμή 49 πρός Αγία Παρασκευή δεν εκτελούνται. Από το Δήμο Βόλου ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, με εξαίρεση το 6ο Λύκειο και τα 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου, όπως και το ΕΕΕΕΚ και το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση του κτιρίου και το ΙΕΚ και το 4ο ΕΠΑΛ στο Φυτόκο, λόγω σοβαρών ζημιών σε αίθουσες του κτιρίου,ενώ στα σχολεία της περιφέρειας του Δήμου Βόλου η λειτουργία θα γίνει για όσα υπάρχει προσβασιμότητα, ενώ τα άλλα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Από τον δήμο Βόλου στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε όλα τα σχολεία που θα λειτουργήσουν έχει διασφαλιστεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότησή τους, ενώ στους μαθητές θα διατεθεί δωρεάν εμφιαλωμένο νερό, με μέριμνα του Δήμου,ενώ ενδεχόμενα προβλήματα που ίσως προκύψουν θα αντιμετωπιστούν άμεσα, στη διάρκεια της εβδομάδας. Στην υπόλοιπη Μαγνησία, στις περιοχές που επλήγησαν, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και κυρίως στο Νότιο Πήλιο όπου η καταστροφή επαναλήφθηκε στη Μηλίνα για δεύτερη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες και οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση. Οι χείμαρροι κατέβασαν τεράστιες ποσότητες νερού και «αποτελείωσαν» ό,τι είχε γλυτώσει από την προηγούμενη θεομηνία. Καταστράφηκαν κτίρια, σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και δεκάδες αυτοκίνητα.

Η θάλασσα σε όλο τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού είναι γεμάτη με φερτά υλικά που επιπλέουν και έχουν καλύψει την επιφάνεια του νερού,ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινά μετρήσεις από αύριο για να ελέγξει την καταλληλότητα των νερών, ειδικά για τα αλιεύματα της περιοχής, αφού η επιβάρυνση του Παγασητικού είναι μεγάλη από τις φερτές ύλες, αλλά και εξαιτίας της λίμνης Κάρλας που το άνοιγμα του θυροφράγματος για τη διοχέτευση των νερών στη θάλασσα, έχει επιβαρύνει τον θαλάσσιο κόλπο.


Μεγάλες προσπάθεις για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στη Β. Εύβοια


Μάχη με τις λάσπες, τους όγκους φερτών υλικών και το χρόνο, δίνουν τα χωματουργικά μηχανήματα, αλλά και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, για να αποκαταστήσουν, πρόχειρα στην αρχή, την κυκλοφορία στη Βόρεια Εύβοια. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία για να αποκαταστήσουν μια στοιχειώδη πρόσβαση στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προσδιορίζει με σαφήνεια 17 κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 100 μηχανήματα έργων και φορτηγά για να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να επιτραπεί η κυκλοφορία σε δρόμους.

Από χθες το μεσημέρι έδωσαν σε χρήση τον οδικό άξονα που οδηγεί από τη Χαλκίδα προς την Αιδηψό και που είχε καταρρεύσει ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι. Αποκαταστάθηκε πρόχειρα η ζημιά για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας «σε πρώτη προτεραιότητα είναι να καθαρίσουν οι πεδινές κοίτες στα ρεύματα, που έχουν μπαζώσει, να αποκατασταθούν ορισμένες κρίσιμες επεμβάσεις και να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά από τις καμένες εκτάσεις» όπως είπε ο κ. Σπανός ενώ συμπλήρωσε πως «ξεκίνησε και η καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, κατά προτεραιότητα, καθώς μπροστά μας είναι ο χειμώνας και δεν αποκλείονται ακόμη και οι έντονες βροχοπτώσεις».

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και σε έργα που είχαν γίνει στα ρέματα από τα Δασαρχεία είτε αυτά αφορούν κορμοδέματα, είτε αφορούν μικρά τεχνικά, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού της Διεύθυνσης Δασών της Εύβοιας «συγκράτησαν αρκετά από τα υλικά αλλά πλέον θέλουν επισκευές ή ακόμα και συμπληρώσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Γιώργο Κελαϊδίτη “καταβλήθηκε προσπάθεια να θωρακίσουμε τις ευάλωτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας με συνέπεια να αποτρέψουμε, να μετριάσουμε, σε πολλές περιπτώσεις, τις συνέπειες αυτού του φαινομένου” για να συμπληρώσει με νόημα πως «αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν την καταστροφή που υπέστησαν και πολλές περιοχές αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις»

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες τόνους από λάσπη που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους. Στις Ροβιές, που οι χείμαρροι πέρασαν μέσα από το χωριό, συνεχίζονται οι αντλήσεις των υδάτων από την Πυροσβεστική, καθώς έχουν πλημμυρίσει υπόγεια μεταξύ των οποίων και επαγγελματικές εγκαταστάσεις ξενοδοχείων. Εφιαλτικές εικόνες από την Κρύα Βρύση του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας ‘Αννας όπου ένας σπίτι ολόκληρο παρασύρθηκε και βουλιάζει, στην ορμή ενός χειμάρρου της περιοχής. Ο χείμαρρος, έγινε ένα τεράστιο ποτάμι, λόγω του μεγάλου όγκου των νερών.

Διεύρυνε την κοίτη του και ουσιαστικά πέρασε μέσα από τα σπίτια. Ευτυχώς όμως χωρίς να υπάρχουν προβλήματα με ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι μόνο το σπίτι που παρασύρθηκε από το χείμαρρο, είναι κι άλλα σπίτια, που ουσιαστικά κινδυνεύουν. Τεράστιος είναι ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή της Ιστιαίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο η βροχόπτωση ισοδυναμεί με σχεδόν 500 τόνους νερού ανά στρέμμα σε ιδιαίτερα μικρό διάστημα. Δίπλα στους Ωρεούς το ισοδύναμου είναι 350 τόνοι. Νερά και λάσπες συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα αφού ουσιαστικά τα βουνά δεν έχουν στεγνώσει ακόμη.

Οι κάτοικοι μιλούν για χαριστική βολή, καθώς οι περιοχές είχαν πληγεί πρόσφατα. Οι ίδιοι δίνουν μία μάχη με τα λασπόνερα που προσπαθούν να απομακρύνουν, ενώ παράλληλα μετρούν τις πληγές τους, για οικοσκευές που χάθηκαν, για εγκαταστάσεις που θυσιάστηκαν, για επαγγελματικούς χώρους που δεν υπάρχουν πια. Οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο είναι συνεχές φαινόμενο και εκατοντάδες χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ακατάπαυστα σε διάφορες περιοχές για να μπορέσουν να απομακρύνουν τις καταπτώσεις κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Ήδη πολλές ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί. Τα νερά παρέσυραν εκατοντάδες κολώνες του δικτύου και χρειάστηκαν τα συνεργεία της ΔΕΗ να απλώσουν χιλιόμετρα από καλώδια.

Παράλληλα ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων σε σχέση με τα μέτρα της αγωγής που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Πέτρες και μπάζα έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου και έχουν διακόψει τη συγκοινωνία. Ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις άμεσης παρέμβασης μέσα στο τελευταίο 24ωρο δημιούργησαν πρόσβασης ενώ σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς υπάρχουν απαγορεύσεις σε αρκετούς δρόμους της περιοχής.

Ειδικότερα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της Εύβοιας:

*στην 64η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (περιφερειακός Στροφιλλιάς),

*στην 2η χ/θ της Επ.Ο. Κηρίνθου – Κρύας Βρύσης (Κήρινθος),

*στην 127η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας),

*στην Επ.Ο. Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά),

*στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Βουτά,

*στην Επ.Ο. Ροβιών – Οσίου Δαυίδ (στο ύψος του Παλαιοχωρίου),

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει προσωρινά απαγορευτεί:

*στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Ωρεών, Νέου Πύργου και Αγιόκαμπου,

*στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο & Γούβες.

Στη Φθιώτιδα

Μπορεί την τελευταία στιγμή να σώθηκε, η νότια πλευρά της πόλης και ένα χωριό, από πλημμυρικά φαινόμενα, αφού τα αναχώματα του Σπερχειού ποταμού άντεξαν, όμως τα προβλήματα υπάρχουν σε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Δεκάδες χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει στο κέντρο του νομού, έχουν καταστρέψει υποδομές σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να αποκαταστήσουν πρόχειρα ορισμένα σημεία, για να επιτραπεί η κυκλοφορία.

Στο Δομοκό, οι εφιαλτικές εικόνες από την προηγούμενη κακοκαιρία, έγιναν περισσότερο εφιαλτικές, τώρα που τα νερά ανεξέλεγκτα κάλυψαν, πάλι, ολόκληρη την περιοχή.

Στα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια, οι κάτοικοι επέστρεψαν και πάλι στα σπίτια τους, μετά την εκκένωση των χωριών τους, αλλά οι καταστροφές γίνονται εφιαλτικές. Ότι πρόλαβαν να διορθώσουν από την προηγούμενη κακοκαιρία, τώρα πλέον θάφτηκε πάλι κάτω από λασπόνερα.

Το οδικό δίκτυο είναι αδιάβατο σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής. Η σιδηροδρομική γραμμή, από το Δομοκό προς τη Λάρισα, για ένα μεγάλο τμήμα της, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το χρόνο που θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι, η σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Η απόγνωση στους αγρότες είναι τεράστια, καθώς δεν έχασαν μόνο την παραγωγή τους, αλλά έχουν χάσει και τα χωράφια τους. Στην κοινότητα Βαρδάλη του Δομοκού αλλά και στα γύρω χωριά, τα χωράφια δεν υπάρχουν. Έχουν καλυφθεί με πέτρες και μπάζα, σε ύψος πάνω από 6 μέτρα. Χώματα πέτρες και δέντρα που μεταφέρθηκαν από τα βουνά, έφτασαν στα χωράφια όταν έσπασαν οι χείμαρροι.

Δίκτυα άρδευσης δεν υπάρχουν, γεωργικές αποθήκες έχουν γκρεμιστεί, γεωτρήσεις πλέον είναι ανύπαρκτες, αποθήκες με εφόδια και προϊόντα έχουν εξαφανιστεί. Οι πρόχειρες αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής έχουν ξεκινήσει, ενώ σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους της Φθιώτιδας:

*στην Επ.Ο. Λουτρά Υπάτης – Λαδικού – Συκά – Γέφυρα Βίστριζας, λόγω βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων.

*στην 1η χ/θ της Επ.Ο. Τ.Κ. Βαρδαλή – Τ.Κ. Φιλιαδώνος, λόγω καθίζησης της γέφυρας που οδηγεί στην Τ.Κ. Αγραπιδιάς, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω οδού στο ύψος της 44,5η χ/θ Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας,

*στην 16η χ/θ της Επ.Ο. Δομοκού – Τ.Κ. Πετρωτού, λόγω καθίζησης γέφυρας που οδηγεί στην Τ.Κ Πετρωτού, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω Τ.Κ. Αγραπιδιάς και οδού στο ύψος της 44,5η χ/θ Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας,

*από τη διασταύρωση της οδού Γοργοποτάμου έως τη διασταύρωση της οδού Ρήγα Φεραίου στο Δομοκό Φθιώτιδας,

*σε υφιστάμενη γέφυρα της δημοτικής παραλιακής οδού Αγίου Γεωργίου Πελασγίας, που υπέστη διάβρωση -καθίζηση.

Λάρισα: Μεγάλα τα προβλήματα στις πλημμυρισμένες περιοχές του νομού

Μεγάλα τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές του νομού Λάρισας μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο. Το χωριό Σωτήριο, η Υπέρεια Φαρσάλων, το Αρμένιο, Χάλκη αλλά και μεγάλες εκτάσεις στο δήμο Κιλελέρ είναι πλημμυρισμένες με τις ζημιές να είναι τεράστιες σε σπίτια και καλλιέργιες. Ακόμη συνοικίες της πόλης της Λάρισας που είχαν πληγεί από τις πρώτες πλημμύρες, όπως η Γιάννουλη και ο Αγιος Θωμάς, βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης με μερίδα των κατοίκων να συνεχίζουν να καθαρίζουν τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν να επιχειρούν για την αποκατάσταση του οδικού δίκτυο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Στην ΠΕ Λάρισας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Λάρισα-Φάρσαλα και την ΠΕΟ Λάρισας- Βόλου και Φάρσαλα-Σταυρός-Δομοκός, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν διαρκώς στην επαρχιακή οδό Καρυές- Χαλκιάδες, Πλατύκαμπος- Νίκαια, Χάλκη-Πλατύκαμπος. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές και με το ζήτημα της δημόσιας υγείας, με τους φόβους μολύνσεων να συνεχίζονται στους κατοίκους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στις 27/9/2023 από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά στην Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δυο νοσηλεύονται. Παράλληλα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Καρδίτσα: Ελπίζουν στην υποχώρηση της στάθμης των νερών στο δήμο Παλαμά – Καθημερινή μάχη με τη λάσπη για να επιστρέψουν στην καθημερινότητα δίνουν οι κάτοικοι

Στην υποχώρηση της στάθμης των νερών ελπίζουν οι αρμόδιες αρχές για το δήμο Παλαμά, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς περιοχές αντιμετωπίζουν και σήμερα σοβαρά προβλήματα από την τελευταία κακοκαιρία Elias. Ολόκληρα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί εκ νέου από τους κατοίκους, ενώ σε άλλα οι δρόμοι τους και οι αυλές των σπιτιών έχουν κατακλυστεί από νερά. Μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή και προχωρούν σε τεχνικές παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο, για να εμποδιστεί η ροή των νερών προς κατοικημένες περιοχές.

Σίγουρα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, είναι καλύτερη η εικόνα από τι προηγούμενες μέρες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα κινηθεί η στάθμη των νερών των ποταμών που φεύγουν εκτός της κοίτης τους. Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες, δίνουν καθημερινή μάχη με τη λάσπη για να επιστρέψουν στην καθημερινότητα, με αρκετές δυσκολίες ενώ με μεγάλη ανησυχία και αγωνία αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα της επιβίωσης καθώς καλλιέργειες και ζωϊκό κεφάλαιο έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές. Καθημερινή είναι και η μάχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου που επλήγη από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μηχανήματα έργου επιχειρούν όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θεσσαλίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οδική σύνδεση των μεγάλων πόλεων με τις επαρχιακές οδούς, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι καθαρισμοί ρεμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων δόθηκε προσωρινή πρόσβαση στη διασταύρωση με Κλεινό, προκειμένου να τοποθετηθεί γέφυρα belley, ενώ επιχειρούν τα συνεργεία της Περιφέρειας στο Παλιούρι Καλαμπάκας και στο ορεινό δίκτυο Καστανιά-Στεφάνι -Πολυθέα μέχρι και τη Δέση, όπου υπάρχει σύνδεση με την εθνική οδό. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας οι θέσεις επέμβασης στο οδικό δίκτυο μετά την τελευταία κακοκαιρία Elias είναι: Καθαρισμός περιφερειακού δρόμου Καρδίτσας, διασταύρωση από 4ο χλμ επ. οδού με Κρύα Βρύση, σε Μεσενικόλα, Ιερά Μονή Κορώνης -διασταύρωση προς Μεσενικόλα, Καρδιτσομαγούλα -Αγ. Τριάδα , διασταύρωση προς Παλιούρι, Σοφάδες -Καρποχώρι, Μουζακι-Αργιθέα- όρια νομού ‘Αρτας, θέση Φανάρι, Πευκόφυτο-Πετρίλι- όρια νομού Καρδίτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κακοκαιρία Elias: Πλημμυρισμένα σπίτια και εγκλωβισμένοι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια – Μήνυμα 112 στο Μαντούδι


27-09-2023

Integer ac vehicula eros, sed dictum sapien. Donec dignissim porttitor ante, sit amet placerat dui. Donec mollis vel arcu et efficitur.

Κέρκυρα: Δύο θάνατοι από λεπτοσπείρωση – Οι οδηγίες προφύλαξης από τον ΕΟΔΥ

  25-09-2023

Δύο θάνατοι από λεπτοσπείρωση έχουν σημειωθεί στην Κέρκυρα σύμφωνα με την ΕΡΤ.

 
Ειδικότερα, έχασε τη ζωή του την Παρασκευή ένας άνδρας κάτοικος του χωριού Καρουσάδες στη βόρεια Κέρκυρα μετά από σύντομη νοσηλεία. Ο άνδρας είχε μολυνθεί από λεπτοσπείρωση.

 
Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στο συγκεκριμένο χωριό από το Μάιο, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι υπήρξε και τρίτο κρούσμα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών επίσης το Μάιο, ωστόσο, η κατάστασή του βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Εντολές ΕΟΔΥ


Οι δύο θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από το Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο, ενώ για το δεύτερο περιστατικό, αναμένεται μετά το θετικό δείγμα του βακτηριακού ελέγχου, το αποτέλεσμα του μοριακού. Ο ΕΟΔΥ έδωσε σήμερα εντολή στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή αλλά και απολυμάνσεις και μυοκτονία.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λεπτοσπείρωση δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από επαφή (μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα) ή κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα ζώων.

Ο ΕΟΔΥ δίνει τις εξής οδηγίες προφύλαξης:

 •  Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικίες, αυλές, αποθήκες
 • Απομάκρυνση απορριμμάτων γύρω από τις οικίες για να μην προσελκύονται τρωκτικά
 •  Καθαρισμός χώρων αποθήκευσης
 •  Απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και νερού
 • Περίφραξη και ασφαλής διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων
 • Φραγή πιθανών οπών / διόδων στο σπίτι, τοποθέτηση σιτών
 •  Απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός πιθανώς μολυσμένων χώρων (στάβλοι, σφαγεία, κρεοπωλεία κ.α.)
 • Χρήση προστατευτικού ρουχισμού κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών (γαλότσες, γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.)
 • Πλύσιμο χεριών και καθαρισμός εκδορών του δέρματος (αν είναι δυνατόν με σαπούνι) μετά από επαφή με ούρα, ζώα, χώμα ή στάσιμα ύδατα
 • Κάλυψη ανοιχτών πληγών με αδιάβροχα αυτοκόλλητα επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες
 • Πολύ καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50°C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι
 • Αποστράγγιση στάσιμων νερών
 • Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς μολυσμένα νερά (ποτάμια, λίμνες, συλλογές νερού)
 • Τακτική κοπή γρασιδιού/χορταριού
 • Προληπτικός εμβολιασμός κατοικίδιων

Λεπτοσπείρωση: Τι είναι – Τι πρέπει να προσέξετε
Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και βρίσκεται στα τρωκτικά αλλά και στα πρόβατα κλπ.

Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

«Ένας άνθρωπος που έχει αμυχές στα χέρια και στα πόδια και έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, που βρίσκεται στα μολυσμένα νερά από τα χιλιάδες νέκρα ζώα και τρωκτικά που υπάρχουν στην Θεσσαλία, τότε μπορεί πολύ εύκολα να μολυνθεί» είπε στο topontiki.gr η κυρία Λινού.

Η κλινική εικόνα της νόσου χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, συμπτώματα γρίπης όπως βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κεφαλαλγία, εξάνθημα, ακόμα και ίκτερο, εμετούς, διάρροιες και ερυθρότητα στους οφθαλμούς.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το μικρόβιο κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας. Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να είναι άμεση.


Πειραιάς: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο 68χρονος που δολοφόνησε τον 39χρονο


16-09-2023

Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε κι έλαβε ο 68χρονος που δολοφόνησε τον 39χρονο εργαζόμενο σε πάρκινγκ στο κέντρο του Πειραιά.

Ο δολοφόνος μετήχθη το πρωί του Σαββάτου στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου ζήτησε κι έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Παρέμβαση Εισαγγελίας Αρείου πάγου για τις καταγγελίες Στίγκα


02-09-2023

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διενεργεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη αναφορικά με τις καταγγελίες του προέδρου του κόμματος Σπαρτιάτες Βασίλης Στίγκας ο οποίος από το βήμα της Βουλής είχε μιλήσει για καθοδηγούμενος βουλευτές του κόμματος του από ξένα κέντρα που «παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε».

Οι δημόσιες καταγγελίες που επανέλαβε τις επόμενες μέρες ο Β. Στίγκας προκάλεσαν την παρέμβαση της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού. Για την πλήρη διερεύνηση των σοβαρών αυτών καταγγελιών από πρόεδρο κοινοβουλευτικού κόμματος και προκειμένου να διαπιστωθεί ένα έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιοποιείς πράξεις η ανώτατη εισαγγελική λειτουργό έχει καλέσει σε κατάθεση τον πρόεδρο των Σπαρτιατών για την Τρίτη το πρωί.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες την έρευνα διενεργεί αυτοπροσώπως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενώπιον της οποίας ο Β. Στίγκας καλείται να διευκρινίσει όσα δημοσίως έχει καταγγείλει και να διαθέσει όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή του .

Από το περιεχόμενο της καταθέσεις του Β. Στίγκα θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα της δικαιοσύνης που για μια ακόμα φορά δείχνει άμεσα αντανακλαστικά σε υποθέσεις που αφορούν την κοινωνία αλλά και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ανοίγουν σήμερα οι ηλεκτρονικές εγγραφές σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ


01-09-2023

Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα των κατ΄εξαίρεση ηλεκτρονικών εγγραφών για ΓΕ.Λ – ΕΠΑ.Λ. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, από την 11η/9 και μέχρι την 15η/9, η πλατφόρμα e-εγγραφές θα είναι σε λειτουργία, προκειμένου να υποβληθούν εκπρόθεσμες ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής – ανανέωσης εγγραφής.

Η έγκριση των εκπρόθεσμων εγγραφών πραγματοποιείται από τους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι εκτυπώνουν την ηλεκτρονική αίτηση και την καταθέτουν μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να αποσταλεί στην οικεία διεύθυνση Δευτεροβάθμιας.

 

 ΑΠΕ

Ολοήμερα σχολεία: Πρόωρη αποχώρηση και στις 14.5


Απόφαση για διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία υπέγραψε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα οι μαθητές των Ολοήμερων θα μπορούν πλέον να αποχωρούν και στις 14:55, εκτός από τις 15:50 και τις 17:30 που ίσχυε μέχρι τώρα.

«Στόχος μας είναι η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων αλλά και η διευκόλυνση και η ευελιξία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών. Γι’ αυτό και για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες, προχωρούμε στην διεύρυνση της δυνατότητας πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και από τις 14.55′.

 Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την εμπιστοσύνη στο ολοήμερο σχολείο, στηρίζοντας τους εργαζόμενους γονείς και τις οικογένειές τους» δήλωσε η κυρία Μιχαηλίδου σχετικά με την απόφαση η οποία αφορά στο σύνολο των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων σε όλη τη χώρα.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έβρος: Εντοπίστηκε και άλλη σορός στο δάσος της Δαδιάς


25-08-2023

Σορός άνδρα εντοπίστηκε από πυροσβεστικούς υπαλλήλους, χθες το μεσημέρι, σε δασικό δρόμο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Για το περιστατικό, διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, για τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των θυμάτων της δασικής πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα Έβρου έχουν εκδοθεί κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (D.V.I), η οποία έχει αναλάβει το έργο της αναγνώρισης των θυμάτων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επισημαίνεται ότι, τo τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., που λειτουργεί από την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 και κατά τις ώρες 09.00 έως 17.00 (UTC+3), είναι τo +302131386000, υποστηρίζει τις γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό, Τούρκικα και Ουρντού, ενώ η αποστολή εγγράφων για τους αγνοούμενους γίνεται στην γραμμή whatsApp 00306944471742 και στο Ε-mail dvi@astynomia.gr

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Γαλάτεια Καρακατσάνη, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών στην περιοχή και δεν αποκλείεται μετά το σβήσιμο της φωτιάς να βρεθούν όχι ένα, αλλά κι άλλα πτώματα ανθρώπων.

Αναφερόμενος στην καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα, έκανε λόγο για αρνητικές πρωτιές στην περιοχή, καθώς μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί 738.000 στρέμματα , ενώ η πυρκαγιά μαίνεται με πολλές εστίες σε πολλά σημεία.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, σημειώνοντας ότι αν περάσει η φωτιά από την αντιπυρική ζώνη στην Κοτρωνιά, η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.


Πυροσβεστική: 104 πυρκαγιές αντιμετωπίζει πυροσβεστική – 69 νέες το τελευταίο 24ωρο


25-08-2023

Συνολικά 69 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 104 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο».

Ειδικότερα σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

– Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής και στο Ρέμα της Γιαννούλας.

– Στον Έβρο και στη Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.

– Στη Βοιωτία, οι αναζωπυρώσεις είναι εντονότερες στην περιοχή Βάγια της Υλίκης, ανατολικότερα της περιοχής Ζάλτσα, καθώς και στις περιοχές Στείρι και Κυριάκι.

Σε όλες τις πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3PjHTFn

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ανά την Επικράτεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών.

Βοιωτία: Στο δάσος Ελικώνα καίει η φωτιά – Νέα μηνύματα μέσω 112 το βράδυ


24-08-2023

Υπό έλεγχο είναι αυτή την ώρα η φωτιά στο Στείρι Διστόμου, όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο  Δήμαρχος Διστόμου- Αράχωβας- Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, σημειώνοντας ότι δεν κινδυνεύουν οικισμοί.

«Το πύρινο μέτωπο ήταν 15 με 20 χλμ. Η φωτιά συνεχίζει να καίει μεγάλη έκταση του δάσους Ελικώνα κι αυτό είναι το μέλημά μας τώρα κι ελπίζω να μην έχουμε αναζωπύρωση. Οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί αυτή τη στιγμή, αλλά το μεσημέρι περιμένουμε να ενισχυθούν» πρόσθεσε.

Χθες το βράδυ εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους των οικισμών Στείρι και Ζάλτσα να απομακρυνθούν από την περιοχή, να κατευθυνθούν προς Κυριάκι και Δίστομο, ενώ το βράδυ εστάλησαν μηνύματα στους κατοίκους των οικισμών Περιστεράς και Αγίου Νικολάου να είναι σε ετοιμότητα για εκκένωση.

Αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της Φυλής – Εκκενώνονται Αγία Παρασκευή και Καποτά στο Μενίδι


23-08-2023

Mάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο μεγάλο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες στην περιοχή της Φυλής. Αυτή την ώρα εκκενώνονται οι περιοχές Αγία Παρασκευή και Καποτά στο Μενίδι καθώς η φωτιά εχει φτάσει στα πρώτα σπίτια.

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 που τους καλεί να κατευθυνθούν προς Μενίδι.

«Δυστυχώς άλλαξαν οι άνεμοι και πηγαίνει η φωτιά στον οικισμό Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται μεταξύ Αγίου Ιωάννη Ρώσου και Αγίας Παρασκευής. Οι φλόγες είναι σε απόσταση 5 μέτρων από τα σπίτια του οικισμού, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Επιχειρούν ελικόπτερα κι επίγειες δυνάμεις, αλλά δεν επαρκούν. Χρειαζόμαστε κι άλλα εναέρια μέσα» τόνισε στον Αθήνα 9.84 ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή εκκενώθηκαν, προληπτικά, 3 γηροκομεία με 150 άτομα και ένα μοναστήρι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων:

 • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
 • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
 • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
 • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.
 • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,
 • Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,
 • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,
 • Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,
 • Από την πλατεία Φυλής,
 • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),
 • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Γαλάτεια Καρακατσάνη, ο

δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός

, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη . «Συνεχίζονται οι ρίψεις κι η κατάσταση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη. Δεν απειλείται αυτή την ώρα κανένα σπίτι κι η πυροσβεστική προσπαθεί να μην μπει στο Εθνικό Δρυμό» ανέφερε ο κ. Βρεττός. Όπως είπε, στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι, αλλά έχει γίνει επιχείρηση βόρεια το Εθνικού Δρυμού με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλώνεται με κατεύθυνση τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, αλλά όχι με μεγάλη ταχύτητα. «Χρειάζεται εντατικοποίηση από τα εναέρια μέσα, θέλουμε κι αλλά εναέρια μέσα για να οροθετηθεί το μέτωπο. Δεν έχουμε ζημιές στο Δήμο μας, οι ζημιές είναι μόνο στο δάσος» κατέληξε.

«Δεν υπάρχει μέτωπο κοντά σε σπίτια και δεν κινδυνεύει οικισμός. Στις 4.30 τα ξημερώματα ήταν να μπει η φωτιά στον οικισμό του Αγίου Νεκταρίου κι ευτυχώς οι επίγειες δυνάμεις την απέτρεψαν» ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο

αντιδήμαρχος Φυλής Μιχαήλ Οικονομάκης

. Σύμφωνα με τον κ. Οικονομάκη, τέσσερα σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στον οικισμό Χασιάς, 1- 2 στο Πανόραμα και περίπου 6 σπίτια στο Δήμο Φυλής, ενώ αρκετά σπίτια υπέστησαν μικροζημιές.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καλύτερη είναι η εικόνα στη

Δεκέλεια

. Η φωτιά καίει την κορυφογραμμή, η οποία εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα.

Στον

Ασπρόπυργο

 υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν περιορίσει το πύρινο μέτωπο στην κορυφή του βουνού, μακριά από τη βιομηχανική ζώνη. Aπό τη φωτιά κάηκαν αποθήκες εταιριών και εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα.

Στη

Βοιωτία

 σε εξέλιξη είναι τα μέτωπα στο

Μοσχοπόδι

, την

Υλίκη

, τον

 Πρόδρομο

 και το

Κυριάκι

. Εκκενώθηκαν 10 οικισμοί.

Συνελήφθησαν 4 άτομα για πρόκληση πυρκαγιών

Η Πυροσβεστκή προχώρησε την Τρίτη στη σύλληψη 4 ατόμων με την κατηγορία του εμπρησμού, οι δύο από πρόθεση και οι άλλοι δύο από αμέλεια.

Τα δύο άτομα που κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση συνελήφθησαν σε Κεφαλονιά και Ζαγόρι Ιωαννίνων, ενώ οι άλλες δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια έγιναν στο Κρυονέρι Αττικής και στο Πολύγυρο Θεσσαλονίκης.


Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο


23-08-2023

Μαίνονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα το πρωί σε Φυλή και Ασπρόπυργο. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή εξελίσσεται, έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά.

Η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, ‘Ανω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και ‘Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να έχουν ειδοποιηθεί με μηνύματα του 112.

Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα ενώ από αέρος εκ περιτροπής επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασποπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πρόκειται για διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς στη Φυλή


Το Δημαρχείο ‘Ανω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο ‘Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτιά στον Έβρο: Νεκρός μετανάστης στη Λευκίμμη - Σε ετοιμότητα εκκένωσης το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης


21-08-2023

Ο μετανάστης εντοπίστηκε απανθρακωμένος στην περιοχή της Λευκίμμης, από όπου πέρασε η φωτιά που έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της στον Έβρο

Τραγική εξέλιξη στη φωτιά που ξεκίνησε από το δάσος της Δαδιάς. Νεκρός εντοπίστηκε πριν από δύο ώρες ένας άντρας στην περιοχή της Λευκίμμης. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, το άτομο βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή. Πιθανότατα πρόκειται για μετανάστη.

Ο μετανάστης εντοπίστηκε απανθρακωμένος στην περιοχή της Λευκίμμης, από όπου πέρασε η φωτιά που έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της στον Έβρο ενώ αυτή την ώρα η πυρκαγιά κατακαίει την «καρδιά» του στενού πυρήνα στο δάσος της Δαδιάς, όπου είναι και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Ο μετανάστης εντοπίστηκε απανθρακωμένος στην περιοχή της Λευκίμμης, από όπου πέρασε η φωτιά που έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της στον Έβρο

Τραγική εξέλιξη στη φωτιά που ξεκίνησε από το δάσος της Δαδιάς. Νεκρός εντοπίστηκε πριν από δύο ώρες ένας άντρας στην περιοχή της Λευκίμμης. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, το άτομο βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή. Πιθανότατα πρόκειται για μετανάστη.

Ο μετανάστης εντοπίστηκε απανθρακωμένος στην περιοχή της Λευκίμμης, από όπου πέρασε η φωτιά που έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της στον Έβρο ενώ αυτή την ώρα η πυρκαγιά κατακαίει την «καρδιά» του στενού πυρήνα στο δάσος της Δαδιάς, όπου είναι και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πουλιών.


Τραγωδία στη Φωκίδα: Είδε την μητέρα της να καίγεται ζωντανή μέσα στο αυτοκίνητο


21-08-2023

Τραγωδία εκτυλίχθηκε την Κυριακή κοντά στην Άμφισσα. Μια γυναίκα απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητο της, έπειτα από σύγκρουση με λεωφορείο.

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 15:30 το μεσημέρι της Κυριακής στην εθνική οδό Λιβαδειάς – Άμφισσας στο ύψος του Χρισσού, κατά το οποίο μία γυναίκα απανθρακώθηκε στο όχημά της.

Όπως αναφέρει το lamiareport, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η 67χρονη οδηγό του ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο

Αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν το ΙΧ να ανατραπεί και να πάρει φωτιά. Η 67χρονη εγκλωβίστηκε και απανθρακώθηκε.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κόρη της την είδε να καίγεται ζωντανή καθώς προπορευόταν με δικό της όχημα.

Τραυματίστηκαν πέντε επιβάτες του λεωφορείου


Το λεωφορείο βγήκε τέρμα δεξιά προσπαθώντας να αποφύγει τη σύγκρουση, με αποτέλεσμα πέντε από τους 34 επιβάτες να τραυματιστούν ελαφρώς και να μεταφερθούν προληπτικά στο Νοσοκομείο Άμφισσας.

Στο σημείο μετέβησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνολικά 14 άτομα με 5 οχήματα, ενώ εκλήθη και η 7η ΕΜΑΚ που δε χρειάστηκε τελικά να επέμβει.

 Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άμφισσας, που έκλεισε την κυκλοφορία στο σημείο, η οποία και διεξάγεται από εναλλακτική οδό μέσω του χωριού.

Ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια στον οδηγό του βυτιοφόρου – Έρευνα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας


19-08-2023

Ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος του οδηγού του βυτιοφόρου που παραδόθηκε χθες στις φλόγες στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.

Ο εισαγγελέας παράλληλα διέταξε έρευνα και για τον ιδιοκτήτη (νόμιμο εκπρόσωπο εταιρείας) του βυτιοφόρου προκειμένου να διακριβωθουν ενδεχόμενες ευθύνες του για το ίδιο αδίκημα και συγκεκριμένα εάν είχε γίνει επαρκής συντήρηση του βυτιοφόρου και αυτό γιατί η φωτιά φαίνεται να προήλθε από μηχανολογική βλάβη καθώς το όχημα διέθετε όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις (ΚΤΕΟ κλπ).

Επιπλέον με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τις τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων αρχών προκειμένου να εξακριβωθεί εάν προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την εξασφάλιση της προστασίας των οδηγών.

Αδερφοκτονία στην Ευρυτανία: Δολοφόνησε τον αδερφό του και πήγε στην αστυνομία να παραδοθεί


15-08-2023

Νέα στοιχεία αναφορικά με το άγριο έγκλημα στην Ευρυτανία έρχονται στη δημοσιότητα.

Συγκλονισμένη είναι η Ευρυτανία από την άγρια δολοφονία ενός άνδρα από τα χέρια του ίδιου του του αδερφού από την Γρανίτσα μέσα στο σπίτι που ζούσαν μαζί με τους γονείς τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ ο δράστης λογομάχησε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγο με τον αδερφό του, το θύμα βγήκε από το σπίτι και ο δράστης πήρε την καραμπίνα και πυροβόλησε μέσα από το παράθυρο, τραυματίζοντας θανάσιμα τον αδερφό του.

Παράλληλα πυροβόλησε και εναντίον ενός αλόγου της οικογένειας σκοτώνοντάς το. Στη συνέχεια ο δράστης ενημέρωσε την αστυνομία λέγοντας ότι σκότωσε τον αδερφό του και τους ζήτησε να τον συλλάβουν. Οι αστυνομικοί της ασφάλειας Καρπενησίου βρέθηκαν γρήγορα στο σπίτι και συνέλαβαν τον άντρα.


Η είδηση έπεσα σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία, η Γρανίτσα έχει παγώσει, οι κάτοικοι οι παραθεριστές που είχαν γεμίσει το χωριό αυτές τις ημέρες δεν μπορούν να πιστέψουν πως έγινε το έγκλημα.


Το θύμα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους που έχουν στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Μάλιστα σήμερα ήταν προγραμματισμένο μεγάλο πανηγύρι αμέσως μετά την πρωινή θεία λειτουργία, ωστόσο το πανηγύρι αυτό αναβλήθηκε καθώς όλοι ζουν στη σκιά του τραγικού γεγονότος.

Η σορός θα μεταφερθεί στη Λαμία στην ιατροδικαστική υπηρεσία για νεκροψία-νεκροτομή.

 pelop.gr

Επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια: Στο νοσοκομείο η μητέρα του 29χρονου Μιχάλη08-08-2023

Στο νοσοκομείο η μητέρα του 29χρονου Μιχάλη ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο 29χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, ύστερα από μοιραία μαχαιριά στο χέρι, που βρήκε αρτηρία και του προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία.

Η ΕΡΤ ενημερώνει πως η μητέρα του δεν άντεξε το άκουσμα της είδησης του θανάτου του παιδιού της και κατέρρευσε.

Μεταφέρθηκε σε καρδιολογική κλινική, όπου και παρακολουθείται.

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε κάνει λόγο για έμφραγμα, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η είδηση.

Από την επίθεση, να σημειωθεί, τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα οκτώ άτομα, ορισμένοι από τους οποίους νοσηλεύονται.

Πρόκειται για άτομα ηλικιών από 17 έως και 48 ετών, οι μισοί από τους οποίους είναι Έλληνες και οι άλλοι Κροάτες. Ο ανήλικος, κατά την ίδια πηγή, φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτύπημα στο κεφάλι. Νωρίτερα γινόταν λόγος για τραυματισμό του από πέτρα.

Αττική Οδός: Κλείνουν, λόγω εργασιών, οι έξοδοι Πλαπούτα και Λ. Κύμης προς Ελευσίνα03-08-2023

Κλειστές λόγω προγραμματισμένων εργασιών βαριάς συντήρησης του οδοστρώματος θα παραμείνουν οι εξοδοι της Αττική Οδού προς οδό Πλαπούτα (έξοδος 10 Α) και προς Λεωφόρο Κύμης (έξοδος 10 Β) στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα από τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης 02/08/2023 έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 03/08/2023.

Κατά τη διάρκεια του εν λόγω αποκλεισμού, οι οδηγοί μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν τις εξόδους προς Λεωφόρο Κηφισίας (έξοδος 11) ή προς Λεωφόρο Ηρακλείου (έξοδος 9).

Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν κατά τμήματα στην Αττική Οδό στο πλαίσιο των εργασιών βαριάς συντήρησης, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει συνεχής ενημέρωση στην εταιρική ιστοσελίδα (www.aodos.gr) και στο Twitter (@aodostraffic).

Η Αττική Οδός ευχαριστεί θερμά για την κατανόηση και με γνώμονα την ασφάλεια όλων, παρακαλεί τους οδηγούς να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στη σχετική σήμανση και να τηρούν τα όρια ταχύτητας κατά τις διελεύσεις τους από τα εν λόγω τμήματα.

 AΠΕ-ΜΠΕ

Πόσους τουρίστες αναμένει η Ελλάδα τον Αύγουστο – Ποιο νησί έχει μείωση 20%


31-07-2023

Αυξημένες κατά 3,2% είναι τον φετινό Αύγουστο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό, με κερδισμένους προορισμούς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και χαμένους τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.
 
Πάνω από 4,7 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό έχουν προγραμματισθεί για τη χώρα μας τον Αύγουστο, δηλαδή το 19% του συνόλου της τουριστικής σεζόν του 2023 και αυξημένες κατά λίγες χιλιάδες σε σχέση με τον Ιούλιο που ολοκληρώνεται σήμερα. Στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν ιδιαίτερα τη Ρόδο, αλλά και άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, ο Αύγουστος όπως έχει σχεδιαστεί από τις αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators, φαίνεται να καταγράφει άνοδο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 σε ποσοστό 3,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ.

Διψήφια μείωση για το σύνολο των προορισμών της χώρας σε προγραμματισμένες απευθείας αεροπορικές θέσεις, υπάρχουν από Γαλλία σε ποσοστό 12,7%, από Δανία στο 11,8% και από Λιθουανία στο 26,3%, ενώ μειωμένες κατά 5,5% είναι οι θέσεις από Γερμανία, από Ελβετία 7,5%, η Ολλανδία -3% και Ρουμανία στο -1%.

Οι αγορές που εμφανίζουν αύξηση θέσεων τον Αύγουστο είναι η Βρετανία κατά 5,3%, η Ιταλία κατά 2,4%, ενώ εντυπωσιακά ποσοστά διψήφιας αύξησης προγραμματισμού θέσεων καταγράφει το Ισραήλ κατά 42,3%, η Κύπρος κατά 21,6%, η Αυστρία στο 13,3% και η Τουρκία με την Τσεχία στο 14%.


Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τη Ρόδο


Η πολύπαθη Ρόδος μετρά τις πληγές της μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το Νότο της για πάνω από 10 ημέρες. Αν και από το Σαββατοκύριακο οι μεγάλοι tour operators έχουν ξεκινήσει πάλι τη δραστηριότητα τους προς το νησί μετά το ξαφνικό σταμάτημα, αυτή όμως αφορά μόνο το βορρά του νησιού. Η TUI ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συνεργασία της με 41 ξενοδοχεία στην ευρύτερη νότια Ρόδο, μέχρι και την Παρασκευή 11 Αυγούστου. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι οποιοσδήποτε πρόκειται να ταξιδέψει σε ξενοδοχεία στο νότο ακόμα και μεταξύ 12 Αυγούστου και 21 Αυγούστου μπορεί να τροποποιήσει το ταξίδι του δωρεάν. Την TUI ακολούθησαν η Jet2 και η easyJet οι οποίες αποφάσισαν να ακυρώσουν όλα τα πακέτα διακοπών σε αυτές τις περιοχές που επλήγησαν και που είχαν προγραμματισθεί μέχρι και την Κυριακή 13 Αυγούστου. Οι εταιρείες είπαν στους πελάτες τους ότι μπορούν είτε να επιλέξουν άλλους προορισμούς για τις διακοπές τους, είτε να ακυρώσουν με πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό πάντως για τον Αύγουστο στη Ρόδο είναι μειωμένες στο σύνολο τους κατά 2,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θέσεις είναι μειωμένες κατά 17,3%, από Ιταλία κατά 27,2%, από Φινλανδία στο -20,9%, Σουηδία -12,9%, Γαλλία -28,7%, Πολωνία -17,4%, Ελβετία -28,1% και Δανία -35,4%. Αύξηση κατά 11,6% σε σχέση με πέρυσι έχει η Βρετανία και μένει να δούμε πως θα διαμορφωθεί αυτό το νούμερο σε απόλυτους αριθμούς, καθώς μιλάμε για τη μεγαλύτερη αγορά της Ρόδου. Εντυπωσιακή άνοδο για το νησί σε θέσεις έχει η αγορά του Ισραήλ κατά 90,4% και η Ολλανδία κατά 23,3%.

 
Στην Κω οι αεροπορικές θέσεις για τον Αύγουστο είναι οριακά μειωμένες στο 1% σε σχέση με πέρυσι.

Οι κερδισμένοι του Αυγούστου

Για την Αθήνα τον Αύγουστο έχουν προγραμματισθεί 15,1% περισσότερες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι, με τις περισσότερες αγορές να καταγράφουν άνοδο, με πρώτη τη Βρετανική στο 21,6% και την Ιταλική στο 23,4%. Την ανοδική πορεία της Αθήνας ακολουθεί η Θεσσαλονίκη που έχει για τον Αύγουστο 13,9% περισσότερες θέσεις από πέρυσι τον ίδιο μήνα, ακόμα και αύξηση κατά 10,7% από Γερμανία, που στους περισσότερους προορισμούς αυτή η αγορά είναι πεσμένη.

Τα Ιόνια νησιά είναι σημαντικά ενισχυμένα φέτος, αφού για την Κέρκυρα τον Αύγουστο έχουν προγραμματισθεί 4,1% περισσότερες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι, για τη Ζάκυνθο άνοδος θέσεων κατά 5,9%, ενώ πτώση κατά 4,6% εμφανίζει η Κεφαλονιά.

Σταθερή η Κρήτη

Για τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις του Αυγούστου είναι ίδιες με πέρυσι. Τη μείωση των Γερμανών κατά 8,6% και των Γάλλων κατά -6,4% και των Ολλανδών κατά -15,1%, καλύπτουν οι αυξήσεις από τις αγορές του Ισραήλ (+59,7%), Αυστρίας +12,6% κ.α. Διψήφιες είναι οι μειώσεις από τις Σκανδιναβικές χώρες για τα Χανιά.

Μεγάλη μείωση για Σαντορίνη και Μύκονο

Το 20% αγγίζει η μείωση των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό για τη Σαντορίνη τον Αύγουστο και σε σχέση με πέρυσι, με όλες σχεδόν τις εισερχόμενες αγορές να καταγράφουν πτώση. Οι Γερμανοί είναι κάτω κατά 50,5%, όπως και όλες οι κύριες χώρες που στηρίζουν το νησί, όπως Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τη Μύκονο οι θέσεις σε σχέση με τον Αύγουστο του ’22 είναι μειωμένες κατά 9,5%, με τη μεγαλύτερη πρώτη να εμφανίζουν οι αγορές της Γαλλίας στο -27,6% και της Γερμανίας στο -43,8%.

.fortunegreece.

Τα 13 μέτρα για τη στήριξη πυρόπληκτων περιοχών


  21-07-2023

Τα μέτρα πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη πυρόπληκτων περιοχών 2023 ανακοίνωσε ο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται επιδότηση ενοικίου, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο από την πρώτη στιγμή τα στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής βρίσκονται στο πεδίο των πληγεισών περιοχών για αυτοψίες και καταγραφές, ενώ αποστέλλονται άμεσα τα σχετικά έγγραφα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για ενημέρωσή τους για τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες.

Αναλυτικά τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για τις πληγείσες περιοχές είναι τα ακόλουθα:

1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων
Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
Παρέχεται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι
κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης, να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους.

4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η ενίσχυση πρώτης αρωγής δεν αφορά σε επιχειρήσεις με μικρό εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους, στις οποίες θα χορηγηθεί προκαταβολή. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτούντων πρώτης αρωγής με τις αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Χορηγείται προκαταβολή έναντι της συνολικής επιχορήγησης προς πληγείσες επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων- και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, σε ποσοστό 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε μέρος της ενίσχυσης να καταβάλλεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη φυσική καταστροφή. Η προκαταβολή χορηγείται σε συνέχεια της καταγραφής και εκτίμησης ζημιών που πραγματοποιείται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.

6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής και της προκαταβολής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει μέρος της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με τις Περιφέρειες, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε -αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία- να χορηγηθεί και το τελικό ποσό της επιχορήγησης, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα. Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ενεργοποιηθεί το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΕΛΓΑ.

7. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή
Στα πληγέντα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους Δήμους, χρηματικά ποσά ενισχύσεων, ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων προς τα νοικοκυριά που επλήγησαν, ως εξής: (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, (β) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και (γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

8. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί. Ειδικότερα, η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η αναστολή αφορά τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

9. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά, για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους. Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή φορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

10. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

11. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Κατόπιν της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων περιοχών και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Η αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, με αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης αυτών, αφορά στοχευμένα τις πληγείσες από τη φυσική καταστροφή επιχειρήσεις, οι οποίες πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

12. Αναστολή συμβάσεων εργασίας
Διαμορφώνεται ειδικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο. Όπως και τα λοιπά μέτρα, το μέτρο αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

13. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ
Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει έκτακτη χρηματοδότησή τους -όπου κριθεί η ανάγκη- για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

Στο επίπεδο 4 ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και πέντε ακόμη περιφέρειες


13-07-2023

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)

* Περιφέρεια Κρήτης

Από την Πυροσβεστική εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. που εκτός των άλλων προβλέπει περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των περιοχών που βρίσκονται στην ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων της αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter καθώς και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θα τελειώσει με καύσωνες ο Ιούλιος; Οι τελευταίες προγνώσεις των μετεωρολόγων


17-07-2023

Τετραήμερο break από τα 40άρια - στις περισσότερες τουλάχιστον περιοχές - έως και την Τετάρτη, με έναν νέο καύσωνα να πλησιάζει την Ελλάδα από την Πέμπτη «ψήνοντάς» την και πάλι. Τα στοιχεία δείχνουν πως τουλάχιστον μέχρι τις 25 Ιουλίου θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ίσως μας συνοδεύσουν μέχρι και το τέλος του μήνα.

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στην Ιταλία και Ισπανία, με τον Χάροντα, όπως ονομάζεται ο ιταλικός καύσωνας, να σπάει ρεκόρ θερμοκρασίας και να αγγίζει τους 48 βαθμούς στη Σαρδηνία.

Ο μετεωρολόγος του Mega, κ. Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook πως υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα όλος ο Ιούλιος να είναι θερμός και ιδιαίτερα το 3ο δεκαήμερο του.

Όπως αναφέρει στην Αττική τα θερμόμετρα θα δείξουν την Πέμπτη τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία (μέρος αυτών που αφορούν στην Αθήνα σας παραθέτω και σας εξηγώ διότι στα 1500 μέτρα γίνεται η μελέτη για την κίνηση των αερίων μαζών), μπορούμε να καταλάβουμε τα εξής ακόλουθα :

Ζέστη έως και την Τετάρτη

- Θα επικρατήσει αρκετά δυνατό μελτέμι (6-7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο) που θα δροσίζει κάπως τα ανατολικά και βόρεια της χώρας αλλά παράλληλα θα κρατά αυξημένες τις τιμές της θερμοκρασίας στη δυτική Ελλάδα.
- Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος ειδικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (προφανώς και στην Αττική) αλλά ασφαλώς και στο Αιγαίο
- Στα Δυτικά επομένως αναμένονται 40-41°C ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα 37-38°C (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής). Στα νησιά οι μέγιστες θα αγγίζουν τους 34-35°C, εκτός των Επτανήσων που θα φτάνει στους 38-39°C. 
Πιθανός καύσωνας από την Πέμπτη 20/7

- Μελετώντας την εικόνα, από την Πέμπτη 20/7 έως τουλάχιστον και την Κυριακή 23/7, οι θερμοκρασία στα 1500 μέτρα υψόμετρο πάνω από την Αττική θα είναι περίπου 26-27°C. Αυτή την εποχή, κατά μέσο όρο, προσθέτουμε 15-16°C για να κάνουμε την αναγωγή ώστε να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία σε μηδενικό υψόμετρο. Άρα λοιπόν, αναμένουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C από την ερχόμενη Πέμπτη 20/7 και στη συνέχεια και ειδικά από την ερχόμενη Παρασκευή 21/7.Αβεβαιότητα στα στοιχεία μετά τις 24/7 
- Από τη Δευτέρα 24/7 και έπειτα, τα προγνωστικά στοιχεία (σενάρια) δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε καθαρό αποτέλεσμα για το ποιες θα είναι οι μέγιστες θερμοκρασίες. Παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμα και η χαμηλότερη τιμή που δίνει ένα υπο-σενάριο είναι πολύ πιο αυξημένη από τη μέση τιμή για την εποχή (κόκκινη γραμμή).

Πιθανό όμως να έχουμε ένα πολύ θερμό Ιούλιο

- Δοθέντων όλων των παραπάνω αναλύσεων, το συμπέρασμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει (μετά τις 4 ημέρες) ο καύσωνας που σταδιακά θα μας επηρεάσει από την ερχόμενη Πέμπτη.
- Υπάρχει επομένως πολύ αυξημένη πιθανότητα όλος ο Ιούλιος να είναι θερμός και ιδιαίτερα το 3ο δεκαήμερο του. Πότε θα έχουμε 44αρια στην Ελλάδα
Ο Σάκης Αρναούτογλου εκτιμά ότι θα ξεπεράσουμε τα 40αρια για τουλάχιστον έξι ημέρες το επόμενο διάστημα. Ο μετεωρολόγος παρουσίασε τον καιρό έως και τις 25 Ιουλίου, τονίζοντας ωστόσο πως είναι φυσικο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!

Στο μετεώγραμμα που δημοσίευσε, περιγράφονται νέα 40αρια από την Πέμπτη 20/7, ενώ «φωτιά» φαίνεται πως θα πάρει το θερμόμετρο την Κυριακή (23/7) με έως και 44 βαθμούς Κελσίου.

Κολυδάς: «Έχει ο Θεός από την Πέμπτη και μετά»
Στη δική του ανάρτηση στο Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με αφορμή το μελτέμι που έχει ξεκινήσει από σήμερα, Κυριακή, γράφει ότι «το πρώτο ημίχρονο τελείωσε» ενώ για ό,τι μας περιμένει από τα μέσα της εβδομάδας γράφει «έχει ο Θεός από την Πέμπτη και μετά». Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τώρα έρχεται ο... καύσωνας
Για ένα κύμα ζέστης που έρχεται μέσα στην εβδομάδα και το οποίο πληροί τα κριτήρια για να να χαρακτηριστεί καύσωνας - σε σχέση με τον Κλέωνα - έκανε λόγο στη σημερινή του πρόγνωση ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως είπε θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίες θα είναι αυξημένες.

Τα μελτέμια υποχωρούν και περιορίζονται προς τα νότια τμήματα του Αιγαίου. Αυτός είναι και ο παράγοντας που θα οδηγήσει σε μια νέα άνοδο και θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 40 με 43 βαθμούς.

Ο κ. Μαρουσάκης ξεκαθάρισε όμως πως δεν έχει καθοριστεί ούτε η διάρκεια ούτε η ένταση του νέου αυτού θερμού κύματος.

Πανελλαδικές 2023 – Συμβουλές για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού


07-07-2023

Με τις βαθμολογίες όλων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων να έχουν ανακοινωθεί, το ενδιαφέρον των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στρέφεται πλέον στη συμπλήρωση και υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Η σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας άνοιξε την Παρασκευή και θα παραμείνει ανοικτή για δέκα συνολικά ημέρες, έως τις 17 Ιουλίου.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στην συμπλήρωση του Μηχανογραφικού; Τι θα τους βοηθήσει να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές; Πώς επηρεάζει τη διαδικασία επιλογής η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής; Υπάρχουν «σχολές του μέλλοντος»; Ποιες είναι αυτές;

Τα παραπάνω ερωτήματα συνιστούν μερικές από τις πιο συχνές απορίες μαθητών και γονέων. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η διευθύντρια του Εργαστηρίου και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Αργυροπούλου, καθώς και η σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Επιστημονική Συνεργάτις του Εργαστηρίου, Νέλλη Μπέλκη, έδωσαν τις απαντήσεις τους.

Τρεις ερωτήσεις και τέσσερις παράγοντες που (πρέπει να) καθορίζουν τις επιλογές των υποψήφιων

«To μηχανογραφικό δελτίο είναι, πράγματι, το εισιτήριο για το ταξίδι της σταδιοδρομίας μας και η συμπλήρωσή του είναι αναγκαίο να γίνει υπεύθυνα, καθώς αποτελεί μια διαδικασία λήψης απόφασης σπουδών», τόνισαν οι κκ Αργυροπούλου και Μπέλκη.

Όπως διευκρίνισαν, παρά το ότι ίσως να φαίνεται παράδοξο, οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, δε δίνουν «συμβουλές». Με ειδικές τεχνικές προτρέπουν και βοηθούν το άτομο να αναστοχαστεί και να διερευνήσει τα δεδομένα που έχει ενώ, βέβαια, παρέχουν ενδελεχή και αξιόπιστη πληροφόρηση για το εκπαιδευτικό σύστημα, τις σχολές, τις επαγγελματικές προοπτικές, κά.

Η διαδικασία λήψης απόφασης σπουδών καθορίζεται -μεταξύ άλλων- από τις απαντήσεις σε τρία ερωτήματα και βάσει τεσσάρων παραγόντων, που αναφέρονται παρακάτω:

1) Ποιος είμαι, τι θέλω, τι μπορώ;

Έστω και τώρα μπορείς να μπεις σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης μόνος σου ή με τη βοήθεια ενός συμβούλου σταδιοδρομίας και να αναγνωρίσεις τα ενδιαφέροντά σου, τις εργασιακές σου αξίες, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της προσωπικότητά σου.

2) Πόσα μόρια έχω συγκεντρώσει;

Ένας σωστός υπολογισμός μορίων σε μια ψηφιακή εφαρμογή θα σου αποκαλύψει τις ρεαλιστικές σου επιλογές, χωρίς απαραίτητα να περιοριστείς σ’ αυτές.

3) Τι γνωρίζω για τις σχολές στις οποίες έχω πρόσβαση;

Μαθαίνω όσα μπορώ περισσότερα για το πρόγραμμα σπουδών, την αξιολόγηση του τμήματος, την περιοχή/ πόλη που βρίσκεται, το κόστος ζωής εκεί, τα μεταπτυχιακά τα οποία σχετίζονται με αυτά, τις προοπτικές στην αγορά εργασίας.

4) Πρόγραμμα Σπουδών και τοποθεσία

Επιλέγω όσες σχολές έχουν ένα ελκυστικό και ενδιαφέρον για έμενα πρόγραμμα σπουδών και λαμβάνω υπόψη μου, αν μπορώ να σπουδάσω εκτός του τόπου κατοικίας μου και με ποιες προϋποθέσεις. Αν όχι, επιλέγω σχολές που βρίσκονται στον τόπο κατοικίας μου, κάνοντας τους λιγότερο δυνατούς συμβιβασμούς.

5) Μαθαίνω για τα δικαιώματά μου

Μελετώ την εγκύκλιο των μετεγγραφών, τις αντιστοιχίες των σχολών, την εγκύκλιο των διακριθέντων μαθητών, το 10%, τη δυνατότητα μετακίνησης, το στεγαστικό επίδομα και ό,τι άλλο μπορεί να διευκολύνει τον δρόμο μου προς τη σχολή που μ’ ενδιαφέρει περισσότερο.

6) Δεν υπάρχει τέλεια απόφαση

Θυμάμαι πάντα ότι τέλεια απόφαση δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει πάντα η βέλτιστη με τα δεδομένα που υπάρχουν! Αφήνω, αναπόφευκτα ένα μικρό περιθώριο σε στοιχεία που δεν μπορώ να ελέγξω – όπως αν θα ανέβουν ή θα κατέβουν οι βάσεις.

7) Επιλέγω μακριά από προκαταλήψεις και στερεότυπα

Το ότι κάποιος επέλεξε μια σχολή και πέτυχε ή απέτυχε επαγγελματικά ή το ότι κάποια τμήματα έχουν καλή ή «κακή» φήμη είναι πολύ επισφαλή κριτήρια που δεν εντάσσονται στα ορθολογικά με τα οποία πρέπει να γίνεται, κατά κύριο λόγο, η λήψη απόφασης σπουδών.

Πώς επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τις επιλογές ενός υποψήφιου

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές των υποψηφίων, ειδικά όσων δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Για να γίνει κατανοητό, τα πανεπιστημιακά τμήματα θέτουν ένα κατώτατο όριο βαθμολογίας κάτω από την οποία δε δέχονται φοιτητές, ακόμα κι αν μένουν κενές θέσεις σ’ αυτά. Ο σκοπός είναι η επίτευξη μιας σχετικής ομοιογένειας στο ακαδημαϊκό επίπεδο του τμήματος, όπως και η εξασφάλιση της δυνατότητας παρακολούθησης και ολοκλήρωσης του πανεπιστημονικού προγράμματος με επιτυχία. Αυτό το κατώτατο όριο που είναι η ΕΒΕ, πέρα από τον συντελεστή που θέτει αρχικά το τμήμα, εξαρτάται και σε σημαντικό βαθμό από το μέσο όρο επίδοσης των μαθητών κάθε πεδίου στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Εκεί που η ΕΒΕ παίζει πολύ καθοριστικό ρόλο είναι τα Ειδικά Μαθήματα, στα οποία αν δεν εξασφαλίσει το μαθητής την κατώτατη βαθμολογία που απαιτεί η ΕΒΕ, ακόμα και συνολικά τα μόρια που έχει συγκεντρώσει είναι πολλά, αποκλείεται από την πρόσβαση στη σχολή που τα απαιτεί.

Υπάρχουν «τέλειες» επιλογές;

«Ως σύμβουλοι σταδιοδρομίας διαχρονικά υποστηρίζουμε ότι όλα ξεκινούν από το άτομο και πως δεν υπάρχουν “τέλειες” επιλογές σχολών με εξασφαλισμένη επιτυχία που να ταιριάζουν σε όλους», ξεκαθάρισαν οι κκ Αργυροπούλου και Μπέλκη.

«Σε πρόσφατη ερώτηση υποψηφίου που διακαώς επιθυμούσε να εισαχθεί σε Τμήμα Χημείας, αν θα πρέπει να δηλώσει το τμήμα “Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών” του ΕΜΠ -μια σχολή “star” του μηχανογραφικού- αφού το “πιάνει”, ο σύμβουλος δεν θα πρέπει, βέβαια, για λόγους δεοντολογίας να του απαντήσει ευθέως “ναι” ή “όχι”, αλλά παρουσιάζοντας με αντικειμενικό τρόπο τη σχολή και αναφερόμενος στον τύπο προσωπικότητας του συμβουλευόμενου, να αντιληφθεί ο τελευταίος αν θα πρέπει να το κάνει ή όχι και αν ναι, για ποιους λόγους. Με άλλα λόγια, τόσο για τον σύμβουλο όσο, κυρίως, για τον συμβουλευόμενο, η πρόκληση του μηχανογραφικού αφορά την επίτευξη της καλύτερης δυνατής επιλογής σπουδών για εμάς, με τα μέσα που διαθέτουμε».

Όπως σημείωσαν, όλοι μιλούν για τις νέες τεχνολογίες, τα πράσινα επαγγέλματα, τα επαγγέλματα που στηρίζουν τον ευάλωτο άνθρωπο, ωστόσο, στις ημέρες μας που η εξειδίκευση αποκτά πολυδιάστατο χαρακτήρα και γίνονται οι πιο αναπάντεχοι συνδυασμοί επιστημονικών πεδίων (πχ Μεταπτυχιακά προγράμματα τύπου «Digital Humanities» ή «Φιλοσοφία και Management», δεν υπάρχουν «στεγανά» ανάμεσα στις επιστήμες.

«Σκεφτείτε το STEAM που συνδυάζει τα μαθηματικά και τη μηχανική με την τέχνη… Επομένως, θα προτείναμε ο υποψήφιος να επιλέξει για αρχή μια σχολή που του ταιριάζει και θα αξιοποιήσει το καλύτερο που μπορεί να του προσφέρει και στη συνέχεια να αναζητήσει την εξειδίκευση – επιμόρφωση που θα τον κάνει πιο ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας», τόνισαν.

Οι «σχολές του μέλλοντος»

Οι σχολές που ξεχωρίζουν οι κ.κ. Αργυροπούλου και Μπέλκη είναι εκείνες με πολυδιάστατο πρόγραμμα, κατευθύνσεις/ ροές και επιλογές μαθημάτων – ιδανικά και από άλλα πανεπιστημιακά τμήματα.

«Σ’ αυτές ο φοιτητής εκτίθεται σε διάφορα ερεθίσματα, ώστε να μπορεί να βρει αυτό που τον “παθιάζει” για να εξειδικευτεί σ’ αυτό. Θα μπορούσαμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένες, αναφέροντας σχολές που σχετίζονται με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, τον Τουρισμό και τις νέες μορφές του, την Οικολογία και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την εφοδιαστική αλυσίδα, την ειδική αγωγή, τη φροντίδα ηλικιωμένων κά. Αισθανόμαστε όμως ότι “αδικούμε” κάποιες σχολές και δεν το θέλουμε. Γιατί, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, όλα ξεκινούν από το άτομο και τα χαρακτηριστικά του. Ας μην ξεχνάμε ότι στο μηχανογραφικό και το παράλληλο μηχανογραφικό, υπάρχουν ευκαιρίες για όλες και όλους», κατέληξαν.

Πού και μέχρι πότε γίνεται η υποβολή Μηχανογραφικού;

Η σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για την συμπλήρωση και υποβολή του Μηχανογραφικού, https://michanografiko.it.minedu.gov.gr, άνοιξε την Παρασκευή και θα παραμείνει ανοικτή για συμπλήρωση και υποβολή Μηχανογραφικών για δέκα μέρες συνολικά, μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 17 Ιουλίου 2023 (24:00).

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) θα μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ για να καταχωρήσουν τις επιλογές τους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οριακή άνοδος των βάσεων δείχνουν οι βαθμολογίες – Η «μάχη» του μηχανογραφικού


30-06-2023

Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη οι βαθμολογίες των μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και τα επόμενα βήματα για να ολοκληρωθεί το παζλ της φετινής διαδικασίας είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ειδικών μαθημάτων, η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου και η ανακοίνωση των βάσεων.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων, σε σχέση με πέρυσι, δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα. Τα στατιστικά στοιχεία σίγουρα δείχνουν μία τάση για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις, ωστόσο οι προβλέψεις είναι επισφαλείς, καθώς τόσο οι συντελεστές βαρύτητας ανά σχολή και τμήμα, όσο και το ότι δεν γνωρίζουμε με τι κριτήρια θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι τα μηχανογραφικά τους, δυσκολεύουν τις εκτιμήσεις. Όπως τονίζουν πάντως οι εκπαιδευτικοί του ομίλου φροντιστηρίων «Διακρότημα», αναμένεται άνοδος των βάσεων στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, στις δημοφιλείς σχολές του δεύτερου πεδίου και οριακή στις ιατρικές, πτώση στις υπόλοιπες σχολές του δεύτερου και του τρίτου πεδίου, ενώ στο τέταρτο, ο εντυπωσιακά μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι συγκρατεί την όποια ανοδική τάση.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη με το μάθημα των Ιταλικών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και αμέσως μετά οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία, έχοντας χρονικό περιθώριο περίπου μία εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και των ονομάτων των επιτυχόντων.

Σήμερα Παρασκευή 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) για τα πανεπιστήμια ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για τα δημόσια ΙΕΚ, προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Και στις δύο περιπτώσεις των μηχανογραφικών, το password είναι κοινό. Η ίδια προθεσμία για δημιουργία κωδικού ασφαλείας ισχύει και για τους φετινούς τελειόφοιτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (2023), οι οποίοι δεν πήραν μέρος στις Πανελλαδικές αλλά μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, θα διεκδικήσουν μία θέση στα δημόσια ΙΕΚ.

Μηχανογραφικό μπορούν, επίσης, να υποβάλουν και υποψήφιοι από τα προηγούμενα έτη, 2021 και 2022, οι οποίοι αν και δεν συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, στοχεύουν στην εισαγωγή τους σε δημόσιο ΙΕΚ με την κατηγορία του 10% των θέσεων των εισακτέων. Οι περιπτώσεις αυτές, αφορούν τους απόφοιτους, που διατηρούν τα μόρια, που είχαν εξασφαλίσει στην τελευταία τους εξέταση, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν ούτε στα ειδικά μαθήματα, ούτε στα αγωνίσματα των ΤΕΦΑΑ.

Οι υποψήφιοι όταν κληθούν να δηλώσουν τα τμήματα προτίμησης στο Μηχανογραφικό θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν μόνο τα τμήματα στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Ειδικότερα, κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα, για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

Για όλους τους υποψήφιους, ισχύει η ίδια καταληκτική ημερομηνία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password): 30 Ιουνίου 2023 ενώ κοινό θα είναι και το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα κληθούν να υποβάλουν το Μ.Δ. ή/και το Π.Μ.Δ., όταν αυτό ανακοινωθεί. Για την υποβολή Μηχανογραφικού 2023 οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα https://exams.it.minedu.gov.gr/ όταν ανακοινωθούν οι ημερομηνίες. Προς το παρόν, η πλατφόρμα είναι κλειστή.

Οι υποψήφιοι, που είχαν μεν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 αλλά παραπέμπονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα καταθέσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις. Τότε, θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Τι ψήφισαν οι Έλληνες την Κυριακή ανά ηλικιακή ομάδα - Οι νέοι και οι συνταξιούχοι


26-06-2023

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών Ιουνίου 2023, όσον αφορά στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε σχέση με την ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Την πρώτη θέση σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες έλαβε η Νέα Δημοκρατία, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στους νέους.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Πώς ψήφισαν οι νέοι 17 - 34 ετών
Αναλυτικότερα, οι νέοι και νέες ηλικίας 17 - 34 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 27,7% τη Νέα Δημοκρατία (από ποσοστό 31,5% στις εκλογές της 21ης Μαΐου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 20% από 28,8%.

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε σχεδόν να διπλασιάσει τη δύναμή του στους νέους, καθώς από το 10,5% τον Μάιο ανέβηκε στο 19,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,5% από 6,4%, οι Σπαρτιάτες με 9,2%, το ΜέΡΑ25 με 6,6% από 5% στις προηγούμενες εκλογές, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,2% και η Ελληνική Λύση με 3,5% από 5,9%.


ΝΔ: 27,7 %
ΣΥΡΙΖΑ: 20%
ΠΑΣΟΚ: 19,5%
ΚΚΕ: 9,5%
Σπαρτιάτες: 9,2%
ΜέΡΑ25: 6,6%
Πλεύση Ελευθερίας: 5,2%
Ελληνική Λύση: 3,5%
Νίκη: 2,9%
Λοιπά: 5,8%

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι ηλικίες 35 - 54
ΝΔ: 41,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 15,6%
ΠΑΣΟΚ: 9,8%
ΚΚΕ: 8,1%
Σπαρτιάτες: 6,7%
Νίκη: 5,5%
Ελληνική Λύση: 3,1%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,1%
ΜέΡΑ25: 2,4%
Λοιπά: 4,4%

Εκλογές Ιουνίου 2023: Πώς ψήφισαν οι ηλικίες 55 - 64
Νέα Δημοκρατία: 42,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 18,6%
ΠΑΣΟΚ: 12,2%
ΚΚΕ: 9,2%
Ελληνική Λύση: 3,1 %
Νίκη: 2,9%
ΜέΡΑ25: 2,9%
Σπαρτιάτες: 2,9%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,8%
Λοιπά: 1,8%

Εκλογές Ιουνίου: Πώς ψήφισαν οι ηλικίες 65+
Νέα Δημοκρατία: 52,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 17,9%
ΠΑΣΟΚ: 14,6%
ΚΚΕ: 6,6%
Ελληνική Λύση: 2,8 %
ΜέΡΑ25: 1,3%
Πλεύση Ελευθερίας: 1,3%
Σπαρτιάτες: 1,3%
Νίκη: 1%
Λοιπά: 0,7%Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου


24-06-2023

Συνεχίζονται οι έρευνες του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια ν/δ της Πύλου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων από τη βύθιση αλιευτικού σκάφους την Τέταρτη 14 Ιουνίου που μετέφερε αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμός μεταναστών.

Στο σημείο των ερευνών, επιχειρούν ένα πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του λιμενικού ,τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ πρόκειται επίσης να επιχειρήσουν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος του λιμενικού.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί από το σημείο του ναυαγίου 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 82 σοροί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποκάλυψη για το ναυάγιο στην Πύλο: Το Πακιστάν μιλά για τουλάχιστον 209 νεκρούς


22-06-2023

Στο φως της δημοσιότητας έφερε το πρακτορείο Reuters τα δεδομένα μιας κυβερνητικής υπηρεσίας ερευνών του Πακιστάν, σύμφωνα με την οποία ήταν τουλάχιστον 209 οι νεκροί Πακιστανοί στο υπερφορτωμένο σκάφος που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FIA), απ' αυτά τα 209 «θύματα», 181 ήταν από το Πακιστάν και 28 από το διοικούμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ.

Ο αριθμός αυτός βασίζεται σε πληροφορίες που δόθηκαν από οικογένειες που ανέφεραν ότι συγγενής τους είχε επιβιβαστεί στο μοιραίο σκάφος, ανέφερε η FIA.

«Μια έρευνα για να επαληθευτεί ο αριθμός βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής τμήματος της FIA στο Ισλαμαμπάντ, Ράνα Αμπντούλ Τζαμπάρ. Η FIA έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση του Πακιστάν να χειριστεί τις έρευνες για την τραγωδία.

Η εν λόγω πακιστανική υπηρεσία πρόσθεσε ότι δείγματα DNA από 201 οικογένειες συγκεντρώθηκαν από αξιωματούχους για να βοηθήσουν την Ελλάδα στις ταυτοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίσημος απολογισμός του δυστυχήματος εξακολουθεί να είναι στους 82 νεκρούς ενώ οι επιζώντες ανέρχονται σε 104, από τους οποίους 12 είναι Πακιστανοί.

Η FIA ανέφερε ότι 29 ύποπτοι διακινητές έχουν συλληφθεί στο Πακιστάν μέχρι στιγμής για την τραγωδία στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους που πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο μοιραίο σκάφος.

Συγκεκριμένα, μαρτυρίες υποδεικνύουν ότι 400 με 750 άνθρωποι είχαν στριμωχτεί στο αλιευτικό μήκους 20 έως 30 μέτρων.

Ναυάγιο στην Πύλο: Προφυλακίστηκαν οι 9 συλληφθέντες – Στους 82 οι νεκροί


21-06-2023

Την προσωρινή κράτηση των 9 ατόμων που κατηγορούνται ως διακινητές στην υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πύλου, αποφάσισαν εισαγγελέας και ανακριτής στην Καλαμάτα, μετά από μία μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε 13 ώρες.

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη σορό περισυνέλεξε χθες πλοίο του Λιμενικού από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλα νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα.

Έως αυτή τη στιγμή έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 82 σοροί. Στην περιοχή οι έρευνες συνεχίζονται και επιχειρούν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού και τέσσερα παραπλέοντα πλοία.

Προθεσμία για αύριο πήραν οι 9 συλληφθέντες για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου


19-06-2023

Προθεσμία 24 ωρών για να απολογηθούν, έλαβαν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο με θύματα δεκάδες μετανάστες, καθώς οι συνήγοροί τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν όπως και οι υπόλοιποι.

Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν εκ νέου αύριο στις 10 το πρωί ενώπιον των δικαστικών αρχών και έως τότε κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Τους βαραίνουν σοβαρότατες κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης -που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών- πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Για την ίδια υπόθεση εξετάζονται στο πλαίσιο της προανάκρισης τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα, ενώ 10 έχουν συλληφθεί στο Πακιστάν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δέκα συλλήψεις στο Πακιστάν μετά το ναυάγιο στην Πύλο


18-06-2023

Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν δέκα άτομα, ως ύποπτα για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων, μετά το θάνατο δεκάδων μεταναστών στο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Οι εννέα συλλήψεις έγιναν στο πακιστανικό Κασμίρ, από όπου κατάγονταν και τα περισσότερα θύματα του ναυαγίου. Ένας άλλος ύποπτος συνελήφθη στο Γκουτζράτ της Παντζάμπ, μια πόλη που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί τόπο διέλευσης για όσους θέλουν να μεταναστεύουν. Οι συλληφθέντες, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κασμίρ στο Γαλλικό Πρακτορείο «ελέγχονται για τη συμμετοχή τους στη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας».

Σημειώνεται ότι πολλοί Πακιστανοί επέβαιναν στη μηχανότρατα που ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε, ενώ δώδεκα είναι μεταξύ των επιζώντων, όπως ανέφερε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, χθες Σάββατο, δηλώνοντας παραλλήλως ότι δεν γνωρίζει πόσοι από τους υπηκόους του επέβαιναν στο πλοίο.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ διέταξε την πάταξη “των ατόμων που εμπλέκονται στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων” και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «τιμωρηθούν αυστηρά», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Σε εξέλιξη οι έρευνες στο σημείο του ναυαγίου – Τη Δευτέρα στην εισαγγελία Καλαμάτας οι 9 κατηγορούμενοι


17-07-2023

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στα διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και 104 να διασωθούν.

Στις έρευνες παίρνουν μέρος μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του λιμενικού.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας, έχουν οδηγηθεί 71 άτομα που διασώθηκαν από το ναυάγιο, ενώ 21 άτομα μαζί με ένα ακόμα που φέρεται ως διακινητής και φρουρείται, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι που έχουν συλληφθεί ως οι διακινητές των μεταναστών παραμένουν στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμάτας.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Στο μεταξύ στο κτήριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233) θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου. Παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο προς τον σκοπό αυτόν.

Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το dvi@astynomia.gr, αντίστοιχα. Το παραπάνω θα λειτουργεί από σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Μαλακάσα έφτασαν διασωθέντες από το ναυάγιο της Πύλου


16-06-2023
Στη δομή της Μαλακάσας μεταφέρθηκαν διασωθέντες από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Τα μισθωμένα από τον Δήμο Καλαμάτας λεωφορεία που τους μετέφεραν, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αυτή την περίοδο στο ΚΥΤ Μαλακάσας δυναμικότητας 1500 μεταναστών, φιλοξενούνται περίπου 95. Το ΚΥΤ της Μαλακάσας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2022.

Εν τω μεταξύ, προθεσμία να απολογηθούν την Δευτέρα ζήτησαν και έλαβαν οι εννέα συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές στο τραγικό ναυάγιο με τους 78 έως τώρα νεκρούς. Τους αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.


Με πληροφορίες από το AΠΕ-ΜΠΕ


ΕΟΠ: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σκότωσαν 195.000 ανθρώπους στην Ευρώπη από το 1980


14-06-2023

Ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 195.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημίες ύψους σχεδόν 560 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 1980, υπολογίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), ο οποίος καλεί σήμερα να ληφθούν μέτρα.

«Τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα προκάλεσαν οικονομικές ζημίες που εκτιμάται πως έφθασαν τα 560 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 1980 και του 2021, από τις οποίες μόνο 170 δισεκ. ευρώ (το 30%) ήταν ασφαλισμένες», ενώ άφησαν πίσω σχεδόν 195.000 νεκρούς, τονίζει ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργεί νέα πύλη όπου συγκεντρώνει τα πιο πρόσφατα συναφή δεδομένα για τα φαινόμενα αυτά.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο απολογισμός που παρουσίασε ο ΕΟΠ έκανε λόγο για ζημίες 510 δισεκ. ευρώ και 142.000 νεκρούς κατά την περίοδο 1980-2020.

Το 2021, οι πλημμύρες στη Γερμανία και στο Βέλγιο προκάλεσαν ζημίες σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα θύματα, η αλλαγή της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται στη Γαλλία και στη Γερμανία είναι αιτία της μεγάλης διακύμανσης, διευκρινίζει ο ευρωπαϊκός θεσμός.

«Για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες, πρέπει επειγόντως να περάσουμε από τις αντίδραση στα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα (…) στην προληπτική προετοιμασία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλεξάνδρα Καζμίρτσακ, ειδικός του ΕΟΠ.

Με βάση τη νέα απογραφή, στους καύσωνες οφείλονταν το 81% των θανάτων και το 15% των οικονομικών ζημιών.

Αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα έπληξαν το καλοκαίρι την Ευρώπη το 2022 –οι συνέπειές τους δεν περιλαμβάνονται στην απογραφή που δημοσιοποιείται σήμερα–, προκαλώντας πολύ υψηλότερο αριθμό θανάτων από τον μέσο στη Γηραιά Ήπειρο.

Καταγράφτηκαν 53.000 επιπλέον θάνατοι (+16%) τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο της περιόδου 2016-2019 στην Ευρώπη, αν και δεν αποδίδονται όλοι στον καύσωνα, διευκρίνισε ο ΕΟΠ.

Η Ισπανία κατέγραψε 4.600 και πλέον θανάτους που οφείλονταν στην ακραία ζέστη από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο.

Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν κύματα ακραίου καύσωνα με μεγαλύτερη διάρκεια, ένταση και συχνότητα, κάτι που αναγκάζει την Ευρώπη να δράσει για να προστατεύσει τον γηράσκοντα πληθυσμό της, που είναι ευάλωτος στις αυξημένες θερμοκρασίες.

«Οι περισσότερες εθνικές πολιτικές προσαρμογής (…) αναγνωρίζουν τις συνέπειες της ζέστης στα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά συστήματα, αλλά λιγότερες από τις μισές καλύπτουν τις άμεσες συνέπειες της ζέστης όπως η αφυδάτωση ή οι θερμοπληξίες», σύμφωνα με τον οργανισμό της ΕΕ.


«Καταστροφικές» συνέπειες


Ως προς τις γαίες, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή πενταπλασίασε ως εξαπλασίασε την πιθανότητα ξηρασίας το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας δασικές πυρκαγιές έπληξαν διπλάσια επιφάνεια από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει ο ΕΟΠ.

Οι ξηρασίες ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά δαπανηρές.

Το κόστος τους ενδέχεται να αυξηθεί από τα 9 δισεκ. ευρώ τον χρόνο σήμερα στα 25 δισεκ. ευρώ στα τέλη του αιώνα αν η αύξηση της θερμοκρασίας φθάσει τον 1,5° Κελσίου, όμως μπορεί να ανέλθει στα 31 δισεκ. ευρώ αν η αύξηση είναι 2° Κελσίου και στα 45 δισεκ. ευρώ αν είναι 3° Κελσίου, με βάση τα επιστημονικά σενάρια.

Για τη γεωργία, οι συνέπειες μπορεί να είναι «καταστροφικές».

«Οι γεωργοί μπορούν να περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις (…) υιοθετώντας ποικιλίες καλλιεργειών, αλλάζοντας τις ημερομηνίες της συγκομιδής και τις μεθόδους άρδευσης», αναφέρει ο ΕΟΠ.

«Αν δεν προσαρμοστούν, η αποδοτικότητα και τα έσοδα από τη γεωργική θα μειωθούν στο μέλλον», προειδοποιεί.

Αν και οι ανθρώπινες απώλειες από τις πλημμύρες είναι χαμηλότερες (το 2% του συνόλου), οι πλημμύρες είναι οι πιο δαπανηρές καταστροφές, αντιπροσωπεύουν το 56% των οικονομικών ζημιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μακρόν, Σολτς και Ντούντα συζήτησαν στο Παρίσι για το ουκρανικό


12-06-2023

Το ουκρανικό ζήτημα και ειδικότερα ο συντονισμός στα θέματα της στρατιωτικής βοήθειας και των εγγυήσεων ασφαλείας προς το Κίεβο ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε μια στρατηγική και γεωπολιτική αποτυχία, ότι η Ουκρανία αμύνεται με τρόπο υποδειγματικό και ότι οι τρεις χώρες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ηττηθεί η Ρωσία. Ανέφερε επίσης ότι η επικράτηση της Ουκρανίας συμβάλλει στα σχέδια για ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι ο Πούτιν θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το σχέδιο του απέτυχε και να θέσει τέλος στον πόλεμο.

Ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε πως για την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της ΕΕ, η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να επιτεθεί σε άλλη χώρα και ότι η Ουκρανία αναμένει μία καθαρή προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιμέτωπος με 37 κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ


09-06-2023

Συνολικά 37 κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των οποίων για «παρακράτηση πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και «παρακώλυση της δικαιοσύνης», σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, ο οποίος πήρε μαζί του κουτιά με έγγραφα όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, κατηγορείται επίσης για ψευδή κατάθεση και για συνέργεια με ένα βοηθό του, τον Γουόλτ Νόουτα, προκειμένου να αποκρύψει τα έγγραφα που αναζητούσε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Μεταξύ των αρχείων που είχε κρατήσει παράνομα ο Τραμπ και τα μετέφερε στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, ήταν και απόρρητα έγγραφα με πληροφορίες για τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ και ξένων χωρών και «για τα (αμερικανικά) πυρηνικά προγράμματα». Η ενδεχόμενη διαρροή τους «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Ένα έγγραφο που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2019 αφορούσε τη στήριξη που παρείχαν ξένες χώρες σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Υπήρχαν επίσης διάφορα έγγραφα σχετικά με τις ενημερώσεις που γίνονταν στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ έδειξε σε ένα πρόσωπο ένα έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που περιγράφεται ως «σχέδιο επίθεσης» εναντίον μιας άλλης χώρας. Φέρεται ότι έδειξε έναν χάρτη που αφορούσε μια στρατιωτική επιχείρηση το 2021 και είπε ότι «ως πρόεδρος, θα μπορούσα να τον αποχαρακτηρίσω αλλά παραμένει ακόμη απόρρητος».

Στα έγγραφα που διατηρούσε στο σπίτι του περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ορισμένα που περιέχουν ευαίσθητα στρατιωτικά απόρρητα, όπως πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και τα πιθανά τρωτά σημεία της χώρας στην περίπτωση που θα δεχόταν επίθεση. Το υλικό προερχόταν από το Πεντάγωνο, τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποσφράγισε το κατηγορητήριο λίγες ώρες αφότου δύο δικηγόροι του Τραμπ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την υπόθεση αυτή. Ο Τραμπ πρόκειται να εμφανιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, μία ημέρα προτού να κλείσει τα 77 του χρόνια.

Ο Νόουτα αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες γιατί, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, βοήθησε τον Τραμπ να κρύψει τα έγγραφα που είχε πάρει από τον Λευκό Οίκο. Σε μια κατάθεση που έδωσε στο FBI στις 26 Μαΐου 2022 ο Νόουτα δήλωσε ψευδώς ότι δεν γνώριζε πώς κατέληξαν ορισμένα από τα αρχεία στη σουίτα του πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, αν και είχε αναμιχθεί ο ίδιος στη μεταφορά τους εκεί από μια αποθήκη.

Όταν ο Τραμπ έλαβε μια κλήτευση για τα αρχεία, τον Μάιο του 2022, είπε σε δύο από τους δικηγόρους του ότι δεν ήθελε να δει κανείς τα κουτιά και «δεν θα ήταν καλύτερο να τους λέγαμε απλώς ότι δεν έχουμε τίποτα εδώ;», γράφει το κατηγορητήριο. Είπε στη συνέχεια σε έναν βοηθό του να μεταφέρει τα κουτιά από την αποθήκη στην κατοικία του.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται φωτογραφίες των κιβωτίων σε μια αίθουσα χορού, στην τουαλέτα και σε μια αποθήκη. Κάποια από τα έγγραφα ήταν σκόρπια στο πάτωμα.

Ο Τραμπ μετέφερε τα έγγραφα στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο και στη λέσχη γκολφ που διατηρεί στο Νιού Τζέρσι. Στο Μαρ-α-Λάγκο φιλοξενήθηκαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες σε περισσότερες από 150 εκδηλώσεις την εποχή που βρίσκονταν εκεί τα αρχεία.

Οι εισαγγελείς επιμένουν ότι η μη εγκεκριμένη αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, τις σχέσεις με άλλες χώρες και τη συλλογή πληροφοριών.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του κατηγορητηρίου, ο Τραμπ επιτέθηκε στον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, τον άνθρωπο που ερεύνησε την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων. «Η σύζυγός του μισεί τον Τραμπ, όπως και εκείνος μισεί τον Τραμπ», έγραψε ο πρώην πρόεδρος σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, κάτω από μια φωτογραφία του Σμιθ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Καναδάς καίγεται, οι ΗΠΑ πνίγονται από τους καπνούς


08-06-2023

Η καναδική επαρχία Κεμπέκ, που πλήττεται σκληρά από πυρκαγιές ιστορικών διαστάσεων, αναμένει με ανυπομονησία διεθνείς ενισχύσεις, καθώς οι καπνοί από τις περίπου 400 εστίες στον Καναδά πλήττουν τις ΗΠΑ, όπου κάπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί αναπνέουν αέρα εξαιρετικά κακής ποιότητας.

Οι εξελίξεις στον Καναδά αποτελούν «ακόμη μια ανησυχητική ένδειξη του τρόπου που η κλιματική κρίση πλήττει τις ζωές μας», δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Μετά τις καναδικές επαρχίες Αλμπέρτα (δυτικά) και Νέα Σκοτία (ανατολικά), είναι σειρά του Κεμπέκ να βιώσει πυρκαγιές έκτασης που «δεν είχε ξαναδεί ποτέ»: σχεδόν 140 φωτιές ήταν ενεργές χθες, ανάμεσά τους περίπου σαράντα που χαρακτηρίζονται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας των Δασών από τις Πυρκαγιές (Société de protection des forêts contre le feu, SOPFEU). Και δεν αναμένεται να σημειωθούν βροχές πριν από το βράδυ της Δευτέρας.

«Με το προσωπικό που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μετά βίας σχεδόν 40 πυρκαγιές ταυτόχρονα», τόνισε ο πρωθυπουργός της επαρχίας Φρανσουά Λεγκό. Κατά συνέπεια οι αρχές είναι αναγκασμένες να καθυστερούν τις προσπάθειες να ελεγχθούν κάποιες και να επικεντρώνονται «στις τοποθεσίες όπου η κατάσταση είναι επείγουσα», συνέχισε.

Οι αρχές του Κεμπέκ έχουν αναπτύξει εκατοντάδες ανθρώπους στο πεδίο. Με τη διεθνή βοήθεια, ιδίως τους περίπου εκατό πυροσβέστες από τη Γαλλία, που αναμένεται να φθάσουν στην επαρχία ως αύριο Παρασκευή, ελπίζουν να φθάσουν τους 1.200.

«Εκατοντάδες αμερικανοί πυροσβέστες έχουν φθάσει στον Καναδά και άλλοι βρίσκονται στον δρόμο», τόνισε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, έπειτα από συνδιάλεξή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο τελευταίος «διέταξε την ομάδα του να αναπτύξει όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους πυρόσβεσης (…) για να σβηστούν οι πυρκαγιές που πλήττουν καναδικές και αμερικανικές κοινότητες», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος .

Οι πυρκαγιές είναι ολοένα πιο συχνές «εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Τριντό.

Το διαθέσιμο υλικό και το διαθέσιμο προσωπικό θα έχουν κρίσιμη σημασία τις επόμενες ημέρες, αναγνωρίζουν οι καναδικές αρχές.

Πορτοκαλί αιθαλομίχλη στη Νέα Υόρκη

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές προκαλούν αποπνικτική ατμόσφαιρα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, το άγαλμα της Ελευθερίας και οι ουρανοξύστες του Μανχάταν είχαν καλυφθεί από πορτοκαλί καταχνιά, ενώ μάσκες –απομεινάρια της πανδημίας του νέου κορονοϊού– ξανάκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους.

Η ορατότητα έχει μειωθεί τόσο που η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) επιβράδυνε την αεροπορική κίνηση κι έφθασε στο σημείο να καθηλώσει πτήσεις στο έδαφος.

Οι αμερικανικές αρχές εξάλλου κάλεσαν τους πολίτες η κατάσταση της υγείας να «πάρουν προφυλάξεις» με δεδομένη την ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας του αέρα.

Τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για την ποιότητα του αέρα εξαιτίας των πυρκαγιών στον Καναδά αφορούσαν χθες πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (EPA).

Οι προειδοποιήσεις απευθύνονται στους κατοίκους του μεγαλύτερου μέρους των βορειοανατολικών ΗΠΑ, από το Σικάγο στον βορρά μέχρι την Ατλάντα στον νότο. Η ποιότητα του αέρα στη ζώνη αυτή «πλήττεται κυρίως από τις φωτιές στον Καναδά, ωστόσο άλλες ρυπαντικές εκπομπές τοπικά και οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο», διευκρίνισε η EPA.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η αντεπίθεση θα δώσει στη χώρα τη νίκη που χρειάζεται ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ


05-06-2023

Η Ουκρανία διαθέτει αρκετά όπλα για την αντεπίθεσή της και η επιχείρηση αυτή θα δώσει στη χώρα τη νίκη που χρειάζεται ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Στη συνέντευξή του ο Κουλέμπα παραδέχτηκε ότι «πιθανότητα» θα καταστεί δυνατόν να θέσει υποψηφιότητα η Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο αφού τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Όταν ρωτήθηκε ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει αν η αντεπίθεση έχει ήδη ξεκινήσει. Απάντησε ότι το σημαντικότερο δεν είναι το πότε ξεκίνησε αλλά να τελειώσει με νίκη της Ουκρανίας.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος του Κιέβου είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ γιατί, όπως είπε, «δεν θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αλλά τους μελλοντικούς πολέμους».

«Για αυτό ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην περιοχή είναι να φτάσουμε στο σημείο όπου η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» επέμεινε.

Εδώ και μήνες οι ουκρανικές αρχές λένε ότι προετοιμάζουν μια μεγάλη αντεπίθεση ώστε να αναγκάσουν τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις κατεχόμενες περιοχές. Προειδοποίησαν όμως ότι δεν θα αποκαλύψουν τίποτα για τα σχέδιά τους, ούτε το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης.

«Οι αμυντικές επιχειρήσεις (σ.σ. της Ουκρανίας) περιλαμβάνουν ενέργειες αντεπίθεσης. Κατά συνέπεια, σε ορισμένους τομείς, διεξάγουμε επιθετικές ενέργειες», είπε νωρίτερα η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Η ίδια έκανε λόγο, χωρίς διευκρινίσεις για «μικροσυγκρούσεις» στα νότια, όπου οι ρωσικές δυνάμεις «αμύνονται».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης ΚωσταράκοςΠέθανε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος


02/06/2023

Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωστάρακος.

Ο στρατηγός άφησε την τελευταία του πνοή στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Κ. Μητσοτάκης: Αυτοδύναμη κυβέρνηση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές


1/06/2023

“Ο πήχης για μένα στη δεύτερη κάλπη είναι να έχω μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία”, τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι “η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε μιλήσει”.

Όπως είπε, “τίποτα δεν έχει κριθεί”, ενώ υπογράμμισε ότι στις εκλογές ψηφίζουμε πρωτίστως για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση.
Τόνισε εξάλλου ότι “εγώ δεν έχω κρυφή ατζέντα, ότι είπα το 2019, το έκανα”, ενώ μίλησε μεταξύ άλλων για “κρυφά προγράμματα των κομμάτων”, διευκρινίζοντας ότι “αναφέρεται και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ”. Υποστήριξε μάλιστα ότι “ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα πράγμα ενωμένοι: αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο, ανέδειξε εκ νέου τον στόχο για καλύτερους μισθούς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η αντιπολίτευση να πήρε το μήνυμα ότι “οι εξυπνάδες, η τοξικότητα και η διαρκής προσωπική στοχοποίηση δεν συνιστούν πολιτική”.
Τόνισε πως η ΝΔ ακολουθεί μία προοδευτική πολιτική και στέκεται στο πλευρό των πιο αδύναμων, ενώ υπογράμμισε πως ο ίδιος είναι ένας “κεντροδεξιός προοδευτικός φιλελεύθερος πολιτικός.”

Ερωτηθείς για την επόμενη κυβέρνηση σε περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ τις επόμενες εκλογές ανέφερε ότι θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη, θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες και πρόθεσή του είναι να υπάρχει πολύ σημαντικό “rotation”. Τόνισε εξάλλου ότι το πρώτο νομοσχέδιο μίας νέας κυβέρνησης της ΝΔ θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους.

Κ. Μητσοτάκης: Μας δώσατε ισχυρή εντολή, πάμε μαζί να την επαναβεβαιώσουμε στις 25 Ιουνίου


31/05/2023

«Στο ερώτημα “γιατί είμαι στον Θέρισο;”, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω με μία μαντινάδα: Σε τόπο επανάστασης ήρθα να προσκυνήσω, για να σας δεσμευθώ, πως στα δύσκολα δεν θα κάνω πίσω” τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του απόψε στο Θέρισο Χανίων, σε μια ξεχωριστή επίσκεψη κατά την οποία αναφέρθηκε και στην συμμετοχή της οικογένειας του τόσο στις εξελίξεις στην Κρήτη στις αρχές του αιώνα, όσο και στην δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Κατά την επίσκεψη του στο ιστορικό χωριό απ’ όπου το 1905 ξεκίνησε την επανάσταση ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να μεταβεί στο Στρατηγείο της Επανάστασης και να ξεναγηθεί απο τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκο Παπαδάκη.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχτούν, λέγοντας ότι είναι μία ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο να βρίσκεται σήμερα στον Θέρισο, “σε αυτό τον ιστορικό τόπο, ο οποίος είναι τόσο ταυτισμένος με τους αγώνες του μεγαλύτερου πολιτικού της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος το 1905 έφτασε σε αυτό εδώ το χωριό ηγέτης μίας επανάστασης η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία της Κρήτης, αλλά και στην ιστορία της Ελλάδος”.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κάθε επίσκεψη στον Θέρισο “μία ευκαιρία να αναλογιστούμε το έργο αυτού του σπουδαίου Κρητικού πολιτικού, τον τρόπο με τον οποίον γεφύρωσε τα επαναστατικά του ένστικτα με τον πραγματισμό του και κυρίως την ικανότητά του να μπορεί να βλέπει πάντα πιο μακριά, να σχεδιάζει το μακροπρόθεσμο μέλλον της πατρίδας μας, όταν οι οι αντίπαλοί του, αναλώνονταν, σε μικρές τακτικές μάχες”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια αναφορά στην εμπλοκή της οικογένειας του στην επανάσταση του Θερίσου, αλλά και την πολιτική διαδρομή του Βενιζέλου, είπε ότι “ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι για όλες και για όλους μας ένα ιστορικό παράδειγμα, ένας ηγέτης τον οποίον αξίζει, κυρίως η νεότερη γενιά, να μελετήσει. Και φυσικά για όλους μας -και ειδικά για εμένα- σημείο αναφοράς, καθώς εκτός από εξέχουσα ιστορική φυσιογνωμία υπήρξε συγγενής μου. Ο γέρο-Κωστής Μητσοτάκης ήταν ο μέντοράς του στην πολιτική, αυτός που τον εισήγαγε στην πολιτική”.

Παράλληλα σημείωσε: “Και, βέβαια, στο μουσείο του Θερίσου είχα τη μεγάλη χαρά να δω μία φωτογραφία του παππού μου, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε κι αυτός εδώ στον Θέρισο, λίγο πριν ηγηθεί σώματος Κρητών εθελοντών να πολεμήσει στους Μακεδονικούς Αγώνες, να βρεθεί στο Μπιζάνι, στην Ήπειρο. Οι δεσμοί μεταξύ Κρήτης και Μακεδονίας είναι πολύ ισχυροί.

Οπότε αυτή η επίσκεψή μου έχει μία ξεχωριστή, μία ιδιαίτερη σημασία, ειδικά καθώς βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από κρίσιμες εκλογές. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πολιτικά σήμερα, παρά μόνο να υπενθυμίσουμε σε όλες και σε όλους πόσο μεγάλη σημασία έχει στις επόμενες εκλογές να υπάρχει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση”.

Αναφερόμενος στις εκλογές, είπε:

“Την 21η Μαΐου μας δώσατε μία μεγάλη και ισχυρή εντολή. Θα πάμε μαζί να την επαναβεβαιώσουμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, για μία Νέα Δημοκρατία ισχυρή, μία κυβέρνηση η οποία θα εγγυάται και τη σταθερότητα αλλά και την προκοπή του τόπου.

Εύχομαι και ελπίζω, να μπορέσω να επισκεφθώ και πάλι τον Θέρισο, το οποίο τόσο πολύ αγαπώ, εδώ στους πρόποδες της Μαδάρας και πάλι ως εκλεγμένος Πρωθυπουργός, για να μπορέσουμε μαζί να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του και την επίσκεψη του με μία ακόμα μαντινάδα:

«Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».

«Νομίζω ότι είναι πολύ επίκαιρη, ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως νικητές των εκλογών, με σεμνότητα πάντα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε Ρέθυμνο και Χανιά ο Κ. Μητσοτάκης: Κανένας εφησυχασμός, δεν έχουμε τελειώσει


31/5/2023

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ακόμα μία εκλογή μπροστά μας, δεν έχουμε τελειώσει και πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι στην επόμενη κάλπη, της 25ης Ιουνίου, δεν θα υπάρχει κανείς εφησυχασμός, τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στο Πέραμα Ρεθύμνης, πρώτο σταθμό κατά την δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στην Κρήτη.


Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο «όλοι όσοι μας ψήφισαν να μας ξαναψηφίσουν και ενδεχομένως να κερδίσουμε και κάποιους ακόμα νέους συμπολίτες μας», ενώ τόνισε ότι «έχουμε τον αέρα στα πανιά μας, είμαστε νικητές, δεν είμαστε αλαζόνες, είμαστε χαρούμενοι αλλά δεν είμαστε υπερφίαλοι».

«Το μεγάλο ζητούμενο αυτής της κάλπης είναι πώς θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία και πώς θα έχουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μία σταθερή κυβέρνηση», ανέφερε, ενώ επανέλαβε ότι η αριθμητική του εκλογικού νόμου μπορεί αυτή την φορά να αυξήσει τον πήχη της αυτοδυναμίας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι όχι απλά θα πιάσουμε το ποσοστό μας, αλλά θα το ξεπεράσουμε και «αυτός είναι ο στόχος τον οποίον θέτω για την κάλπη της 25ης Ιουνίου».

«Δεν είναι μια απλή εκδήλωση αυταρέσκειας, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα σήμερα να έχει ισχυρή κυβέρνηση- σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε να έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αντίστοιχη -γιατί όχι και μεγαλύτερη- με αυτή την οποία είχαμε την περασμένη τετραετία, ώστε με λυμένα τα χέρια να μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε μιλήσει».

«Εμείς δεν έχουμε κρύψει τίποτα. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του δικού μας προγράμματος και του προγράμματος των αντιπάλων μας είναι ότι εμείς έχουμε εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια τι θέλουμε να κάνουμε και από πού θα βρούμε τα λεφτά. Γιατί έχουμε μια υποχρέωση να το κάνουμε, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ξέρουμε ότι έχουμε δεσμευτικούς στόχους και κάθε ευρώ είναι μετρημένο. Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έχουν «χάσει τα αυγά και τα πασχάλια» και τη μία μέρα μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης από το Περιστέρι


20/05/2023

Σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Περιστέρι όπου πραγματοποίησε το απόγευμα την πρώτη προεκλογική ομιλία μετά την διάλυση της Βουλής.

Παράλληλα με την ανάγκη σταθερής κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε το γεγονός ότι στις 25 Ιουνίου θα κριθεί ποιο είναι το κόμμα που μπορεί να υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί, ποιο κόμμα μπορεί να κρατήσει την χώρα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα.

Υπογράμμισε ότι την επόμενη τετραετία οι φόροι θα μειωθούν και άλλο, ενώ έκανε λόγο και για τετραετία αναγέννησης του ΕΣΥ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού και ζήτησε την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν στις 25 Ιουνίου και να μην θεωρήσουν πως η εκλογική μάχη έχει κριθεί.

“Η σημαντική νίκη στις 21 Μαΐου σήμερα δεν λέει τίποτα. Η κάλπη θα είναι στις 25 Ιουνίου ξανά άδεια. Όλα ξεκινούν πάλι από την αρχή και θέλω να σας ζητήσω να δώσετε και πάλι την μάχη για την παράταξή μας και μόνο”, τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε στελέχη και οπαδούς της ΝΔ.

Προειδοποίησε ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας ενδεχομένως να ανεβαίνει με την είσοδο και άλλων κομμάτων στην Βουλή και σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος για να απενεργοποιήσουμε οριστικά και αμετάκλητα την νάρκη της απλής αναλογικής είναι να δώσουμε στη ΝΔ ακόμη υψηλότερο ποσοστό.

“Πρέπει να τελειώσουμε την δουλειά που ξεκινήσαμε. Στις 25 Ιουνίου να έχουμε ακόμη υψηλότερο ποσοστό”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να προσέλθουμε στην προεκλογική εκστρατεία με τον ενθουσιασμό του νικητή αλλά και με την σεμνότητα και υπευθυνότητα ενός κόμματος που αισθάνεται την βαριά ευθύνη και προειδοποίησε εκ νέου ότι ” δεν θα ανεχθώ κανένα φαινόμενο αλαζονείας.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου


29/5/2023

«Εμείς στη ΝΔ δεν έχουμε αγαπημένους και κομμένους από τα κανάλια. Εμπιστευόμαστε όλα τα στελέχη μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Κοινωνία ώρα Mega” . Αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι τον γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη την επόμενη ημέρα.


«Προφανώς σε μία τετραετία όταν εκατοντάδες στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις ασκούν εξουσία θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας και λάθη, αλλά διορθώνονται. Επιμείναμε σε διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Πιστεύω και το επιτελικό κράτος λειτούργησε σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί έθετε στόχους και απαιτούσε λογοδοσία», συνέχισε.

Οι πολίτες έδωσαν στη ΝΔ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης και τους ζητά να επιβραβεύσουν αυτό που έκαναν. «Η ισχυρή κυβέρνηση της επόμενης ημέρας είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει. Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση», σημείωσε για να προσθέσει πως «κανείς δεν θα ήθελε μια οριακή κυβέρνηση.

«Η κάλπη είναι και πάλι άδεια. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να μεταβάλει την επιλογή του μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Μία σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές» και υπογράμμισε πως δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές μόνος του: «Υπάρχει ένα συνταγματικά καθορισμένο όριο, των 180 βουλευτών, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρώ ότι πρακτικά είναι ανέφικτος στόχος και δεν θα ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ τόνισε πως εστιάζει στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και στα θέματα που απασχολούν τους νέους. Είπε ότι η ΝΔ ήταν μπροστά και στη νεολαία στις εκλογές. «Οι νέοι δεν είναι καύσιμη ύλη στη μυλόπετρα του λαϊκισμού. Κάποιοι τους έβλεπαν έτσι», επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μοσχάτο


26/5/2023

Το Μοσχάτο επισκέφθηκε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ενημερώνουν κομματικές πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην περιοχή όπου βρίσκεται το «σπίτι» της Νέας Δημοκρατίας και συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ στην πλατεία του Μοσχάτου, ευχαρίστησε τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος και ζήτησε πλήρη κινητοποίηση για την επόμενη εκλογική διαδικασία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Κάθε πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης με εμένα


24/5/2023

«Από αύριο το απόγευμα στο γραφείο αυτό θα κάθεται ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Εύχομαι να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο. Πρέπει η ΝΔ να κερδίσει και αυτές τις εκλογές με ισχυρή πλειοψηφία. Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της ΝΔ», δήλωσε στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αισθανόταν την ανταπόκριση των πολιτών στον πολιτικό λόγο της ΝΔ και στο μήνυμα της αισιοδοξίας. Είπε ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η ΝΔ θα είχε υπερδιπλάσσιο ποσοστό του δεύτερου κόμματος. «Με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες πιστεύω επιλέγουν θετικά ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία», σημείωσε.

«Σίγουρα κερδίσαμε εμείς. Σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε και η κοινωνία σε ωριμότητα, κέρδισε ο πολιτικός διάλογος. Ηττήθηκε η τοξικότητα, η χυδαιότητα. Φάνηκε ότι η πραγματική κοινωνία είναι άλλου από τον τοξικό μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε το 2010, ένας κύκλος θυμού και οργής. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Εύχομαι και ελπίζω και οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μαθήματά τους», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν τον αφορά η συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Θα ψηφίσουμε για το ποιος θα είναι κυβέρνηση, όχι ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Να εκφράσω την ευχή μου σε αυτή την προεκλογική περίοδο να μιλήσουμε πιο προγραμματικά, να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Κάθε πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης με εμένα. Επειδή ακούω για την πιθανή αλαζονεία, να πω ότι όσο πιο μεγάλο είναι το εύρος της νίκης τόσο πιο σεμνός επιβάλλω στον εαυτό μου να είμαι», απάντησε.

Στο ερώτημα «Τσίπρας ή Ανδρουλάκης» είπε ότι θα το κρίνουν οι πολίτες. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απέτυχε και σίγουρα δεν συμμετείχε στην προσπάθεια για ευρύτερες συναινέσεις. «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει αυτό το ρόλο; Δεν το ξέρω. Εξακολουθεί να μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες δόξες του ’80, μόνο που είμαστε στο 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2, δεν το λες και θρίαμβο», συνέχισε.

«Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι ένα ολόκληρο υπόδειγμα πολιτικής που στηρίχθηκε σε fake news και ότι οι αντίπαλοί μας είναι εχθροί μας ηττήθηκε. Και χθες ο κ. Τσίπρας τα φόρτωσε στην κοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τη δική μου κριτική στην αντιπολίτευση. Η κοινωνία σήμερα περιμένει από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα. Το υπόδειγμα μιας πολιτικής δύναμης που προσπάθησε, έκανε λάθη και τα αναγνώρισε, εγώ ο ίδιος τσαλακώθηκα πολλές φορές, αυτό είναι το υπόδειγμα ηγεσίας το οποίο πρεσβεύω, αυτή η πολιτική της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών πιστεύω ότι επιβραβεύθηκε», υπογράμμισε.

Κάθε πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης με εμένα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως οι εκλογές είναι δύσκολες και η αριθμητική της κάλπης λειτουργεί, ώστε να ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. «Αν το ζητούμενο είναι οι πολίτες να επαναβεβαιώσουν την αυτοδυναμία να ξαναψηφίσουν τη ΝΔ. Ο κ. Ανδρουλάκης λέει και σήμερα ότι δεν θέλει εμένα πρωθυπουργό. Η αυτοδυναμία πρέπει να επαναβεβαιωθεί σε συνθήκες που ο πήχης μπορεί να ανέβει. Πρέπει να κάνουν την ίδια επιλογή. Οι πολιτες πιστεύω περισσότερο θετικά ψήφισαν. Πίστεψαν ότι αυτά που έχουμε να πούμε για το μέλλον τους έρχονται πιο κοντά στις δικές τους αναζητήσεις», τόνισε στον Alpha.

Σχετικά με υψηλά ποσοστά ποσοστά που πήραν κόμματα πιο δεξιά από τη ΝΔ στη Β. Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής: «Σίγουρα γεωγραφική ικανοποίηση είναι η Κρήτη. Σημαίνει για μένα πολλά. Όπως και η μεγάλη επιτυχία της ΝΔ στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας όπως στο Πέραμα. Οι άνθρωποι εκεί ψήφισαν για τις δουλειές τους. Δεν ψήφισαν με κομματικές παρωπίδες. Λέει πολλά για το κοινωνικό αποτύπωμα της πολιτικής μας. Είδαν οι πολίτες ότι και στις δύσκολες εποχές της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης στρέψαμε το ενδιαφέρον μας στους πιο αδύναμους. Στη Βόρεια Ελλάδα, εγώ είμαι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Αισθάνεται ότι είναι παραμελημένη, σε ένα βαθμό δικαιολογημένο. Δεν βάφτηκε τυχαία ο χάρτης γαλάζιος. Στη Β. Ελλάδα έχουμε ευκαιρία να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας. Στους πολίτες που τοποθετούνται σε κόμματα δεξιά της ΝΔ , θα τους έλεγα να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και όχι στα λόγια. Να αναλογιστούν αν αξίζει να δώσουν τη ψήφο τους σε κόμματα διαμαρτυρίας που ουσιαστικά δεν έχουν να συνεισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση της χώρας. Κι εγώ θα ξαναρχίσω να γυρνάω την Ελλάδα και αυτό είναι απαίτηση που έχω από όλα τα στελέχη μας. Θα αξιολογήσω πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν για το κόμμα όπως έτρεξαν για τον εαυτό τους».

Σχετικά με το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι «πιο πολύ θα μετρήσει τι έκαναν τα στελέχη και οι βουλευτές σε αυτές τις εκλογές».

Και πρόσθεσε: «Όση κούραση και να υπάρχει, ξεκινάμε από πολύ καλή θέση. Να ευχαριστήσουμε τους πολίτες και να τους πούμε ξανακάνετε τον τόπο να κάνετε πάλι το βήμα. Την απλή αναλογική δεν την επιλέξαμε εμείς».

Είπε, επίσης, ότι το πρώτο δίλημμα είναι η αυτοδυναμία και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης να τρέξω ακόμα πιο γρήγορα. Εφόσον επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχουμε λάβει μια πολύ ισχυρή εντολή», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους στην οικονομία και στην πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα που, όπως είπε έχει για την επόμενη ημέρα.

Απαντώντας στη θέση της αντιπολίτευσης ότι στόχος είναι να περιοριστεί μια αλαζονική κυβέρνηση απάντησε τα εξής: «Η εκτελεστική εξουσία ελέγχεται. Η χώρα έχει κατεξοχήν κυβερνηθεί από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εμείς ποτέ δεν σταματήσαμε να αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις. Έχω αποδείξει ότι η αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να ανοίγεται σε στελεχιακό δυναμικό από άλλους χώρους. Αυτή η προσπάθεια της συνεχούς διεύρυνσης δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχιστεί. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη σε θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά μου και αφορά όλα τα στελέχη».

Για όσους μιλούν για καθεστώς Μητσοτάκη όπως ο κ. Βαρουφάκης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο κ. Βαρουφάκης να αναλογιστεί γιατί δεν μπήκε στη Βουλή. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες. Εγώ αναγνωρίσει τα λάθη μου. Εναπόκειται και στην αντιπολίτευση να δει σε ορισμένα θέματα να αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις».

Είπε, επίσης, ότι ήταν λάθος οι δηλώσεις στελεχών ότι η ΝΔ θα πάρει 180 έδρες στην επόμενη Βουλή. «Το Σύνταγμα το προβλέπει γιατί επιδιώκει συναινέσεις για να αλλάξει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας. Μακριά από μένα ότι θέλω να το αλλάξω μόνος μου. Κάποιοι εξακολουθούν να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Και σήμερα διακινούν ότι θέλω να ιδιωτικοποιήσω το νερό, να απολύσω δημοσίους υπαλλήλους. Δεν μαθαίνουν τίποτα», πρόσθεσε.

Δήλωσε ότι θα φέρει αμέσως τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου για τη ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. «Είσαι εγγεγραμμένος, το βεβαιώνεις και ψηφίζεις από όπου θέλεις. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα βρούμε τους 200 βουλευτές», ανέφερε

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτός εκλογικής μάχης το κόμμα Κασιδιάρη – Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου


3/5/2023

Με ψήφους εννέα έναντι μίας κόπηκε από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος, πρώην βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, όπως ανακοινώθηκε από τον Άρειο Πάγο, που διενήργησε έλεγχο νομιμότητας για τη συμμετοχή των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές.

Όπως έγινε γνωστό, μόνον ένα μέλος του Δικαστηρίου ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης μειοψήφισε τασσόμενος υπέρ της αντισυνταγματικότητας του πρόσφατου νόμου, ο οποίος απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές καταδικασμένων για βαριά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Στον δικαστικό σχηματισμό που έκρινε τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων για τις προσεχείς εκλογές, προήδρευσε η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου και μετείχαν με βάση τον πρόσφατο νόμο, όλα τα μέλη του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Το σκεπτικό της απόφασης


“Tο κόμμα «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ», του οποίου ο πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, δηλωθείς και ως υποψήφιος βουλευτής, παροτρύνει στην άσκηση βίας, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή βίας ή και τη δικαιολόγηση αυτής, την προώθηση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, τη διάδοση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών και ξενοφοβίας, την επιδοκιμασία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το μίσος κατά προσώπων και ομάδων, ενέργειες και διακηρύξεις που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των κοινωνικών ομάδων στη χώρα”.

Στο σκεπτικό αυτό συμπυκνώνεται η κρίση των εννέα εκ των δέκα ανώτατων δικαστών, οι οποίοι χθες με απόφασή τους απέκλεισαν το αποκαλούμενο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές της 21ης Μαίου. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για πρώτη φορά εφάρμοσα και ερμήνευσαν το νόμο -ανάχωμα για τη συμμετοχή του Ηλία Κασιδιάρη στην εκλογική διαδικασία , ο οποίος μέσα από τη φυλακή όπου εκτίει ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είχε δηλώσει υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Η δικαστική απόφαση αναφέρεται στην διαχρονική πορεία και δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και υπογραμμίζονται σωρεία περιστατικών, δηλώσεων, δημόσιων εμφανίσεων στην οποία ο Ηλίας Κασιδιάρης επέδειξε έκνομη δράση.

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση ο Ηλίας Κασιδιάρης «γνώριζε και υιοθετούσε πλήρως τη μετατροπή του πολιτικού κόμματος σε εγκληματική οργάνωση, στη βούληση της οποίας είχε υποτάξει τη βούλησή του και την εν γένει αξιόποινη δραστηριότητά της. Είχε πλήρη επίγνωση των χαρακτηριστικών της οργάνωσης αυτής ως εγκληματικής, την οποία υποστήριζε με όλες του τις δυνάμεις ενθέρμως και διακήρυττε με κάθε τρόπο τις αρχές και τις θέσεις της, με ρητορική μίσους, διαδίδοντας τις θεωρίες της περί εξόντωσης όλων των ομάδων ή ατόμων που στοχοποιούντο από τη Χρυσή Αυγή, ως πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί, ενώ επιπρόσθετα ησχολείτο με την εκπαίδευση και εξοικείωση των μελών και στελεχών της στη σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση και στη χρήση πολεμικών όπλων, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που επισκοπήθηκαν και τα βίντεο που προβλήθηκαν, όπου εμφανίζεται είτε μόνος του είτε μαζί με άλλα άγνωστα άτομα να κάνει χρήση πυροβόλων όπλων στην ύπαιθρο και σε μη οργανωμένους χώρους σκόπευσης. Προέβαινε, όπως και οι άλλοι συγκατηγορούμενοί του σε δημόσιες δηλώσεις επίδειξης ισχύος του κόμματος και επιβράβευσης ακραίων συμπεριφορών και ποινικά κολάσιμων πράξεων μελών, στελεχών και οπαδών του, ενώ και ο ίδιος είχε επιδείξει άκρως επιθετική και βίαιη συμπεριφορά.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της δικαστικής απόφασης αφορά το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας του κόμματος «Έλληνες» στο τιμόνι του οποίου κατά τους δικαστικούς λειτουργούς βρίσκεται ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης.

«Ο Ηλίας Κασιδιάρης, διαγιγνώσκοντας τον κίνδυνο μη ανακήρυξης του ως άνω κόμματος, το οποίο ο ίδιος είχε ιδρύσει και μόνος αυτός διηύθυνε, επιχείρησε να δημοσιοποιήσει τη δήθεν αποξένωσή του από την ηγεσία του, επιβεβαιώνοντας, όμως, πανηγυρικά, το αντίθετο, δηλαδή, ότι αυτός ουδέποτε έπαυσε να είναι ο μοναδικός πραγματικός αρχηγός, ο οποίος αναλαμβάνει να υπεραμυνθεί της νομιμότητας τούτου (κόμματος). Άλλως, αν, δηλαδή, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε πράγματι αποσυρθεί από την ηγεσία του εν λόγω κόμματος – και όχι, όπως, προσχηματικά, επικαλείται- τότε το ως άνω εξώδικο όφειλαν να υπογράψουν τα άτομα που (δήθεν) αποτελούσαν τη διοίκησή του, ως μόνα έχοντα το προς τούτο έννομο συμφέρον, δεδομένου ότι η τροπολογία αυτή, η οποία εν τέλει ψηφίστηκε (άρθρο 102 του ν. 5019/2023/ΦΕΚ Α’ 27/14-2-2023), αφορά στο δικαίωμα εκλέγεσθαι υποψηφίου κόμματος και στις προϋποθέσεις ανακήρυξης αυτού τούτου του κόμματος. Ακολούθως, στις 9-2-2023, ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω διαδικτύου, καταφέρθηκε εκ νέου κατά της ως άνω τροπολογίας, δηλώνοντας, επί λέξει, ότι «τους άφησα να με διαφημίσουν» και επαναλαμβάνοντας ότι, δήθεν, δεν τον ενδιαφέρουν οι διευθυντικές θέσεις, αλλά να μάχεται από οποιαδήποτε θέση ακόμη και από την τελευταία. Οι δηλώσεις αυτές του Ηλία Κασιδιάρη επιβεβαιώνουν, εξωφθάλμως, τις μεθοδεύσεις, προκειμένου να εμφανιστεί άλλος, ως πραγματικός ηγέτης του εν λόγω κόμματος».

Ειδική αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη μέσα από το κατάστημα κράτησης που βρίσκεται. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην απόφαση:

«Στις 9-2-2023, δηλαδή, μία ημέρα μετά την ψήφιση στη Βουλή της επίμαχης τροπολογίας, ο Ηλίας Κασιδιάρης, κοινοποιεί, μέσω διαδικτύου (youtube), το πρώτον, δήλωσή του, με τίτλο «Έτσι θα κατέβω Αριθμός Απόφασης: 8/2-5-2023 σελ. 80 στις εκλογές», προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δήθεν απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ως άνω κόμματος, το οποίο, από τριετίας, αυτός είχε ιδρύσει και οργανώσει («Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ»), με την καταρχήν δήθεν ανάθεσή της σε πολυπρόσωπο όργανο (διοικούσα επιτροπή), δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι διευθυντικές θέσεις και ότι μπορεί να «μάχεται» από οποιαδήποτε θέση, ακόμη και από την τελευταία.

Στις 3-4-2023, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, αρχηγός του κόμματος «ΕΑΝ…» ανακοίνωσε, με δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν και από δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, επί λέξει, ότι «Εγώ θα είμαι επικεφαλής στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, έχει δρομολογηθεί… Χρειάζεται κάποιες διαδικασίες, καταστατικές διαδικασίες του κόμματος αυτού, να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Και εν συνεχεία, αφού το καταστατικό το καταθέσω και στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά θα είμαι, εφόσον έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, πρόεδρος», μετά από συζητήσεις και συνεννοήσεις του με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Στις 26-4-2023, την παραμονή της εκπνοής της προθεσμίας του άρθρου 37 παρ.1 του π.δ. 26/2012, ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω δηλώσεων της δικηγόρου του και με σχετική ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε ότι στις επικείμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος ως βουλευτής στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών με το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», με πρόεδρο, πλέον, το Δημήτριο Χατζηλιάδη, ταξίαρχο ε.α. Στη σχετική ανάρτησή του, στο Youtube, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες στηρίζουν τη στιγμή αυτή αποδεδειγμένα το Κόμμα μας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι τους να δώσουμε τη μεγάλη πολιτική και νομική μάχη μέχρι το τέλος. Όποιος επίορκος κυβερνητικός ή δικαστικός παράγοντας επιχειρήσει να στερήσει παρανόμως τα πολιτικά δικαιώματα μισού εκατομμυρίου Ελλήνων και να καταργήσει τις ελεύθερες εκλογές, θα διαπράξει το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας, που τιμωρείται με ισόβια.

Στις 2 Μαΐου στον Άρειο Πάγο θα αναμετρηθεί το Δίκαιο και το Άδικο, ο Νόμος με την παρανομία, η Δημοκρατία, που εκπροσωπείται από το Εθνικό κόμμα-Έλληνες με την τυραννία του πολιτικού συστήματος. Έχω χάσει ήδη 3,5 χρόνια από τη ζωή μου μέσα στις καθεστωτικές φυλακές, γιατί δενσταμάτησα ποτέ να μάχομαι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης πολιτικής και δικαστικής μάχης που έρχεται, να είστε βέβαιοι για ένα πράγμα: πως ο ανένδοτος αγώνας για το Δίκαιο, την Αλήθεια και την Ελλάδα θα συνεχιστεί και θα είναι νικηφόρος». Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος, λακωνική ανακοίνωση για την ανάληψη της προεδρίας του από τον ταξίαρχο εν αποστρατία. Δημ. Χατζηλιάδη, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά για την εκλογή του στη θέση αυτή, το όργανο που αποφάσισε και λοιπά σχετικά στοιχεία».


Πραγματικός ηγέτης του κόμματος


Κατόπιν όλων αυτών οι αρεοπαγίτες υπογραμμίζουν:

«Με τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, σαφώς καταδεικνύεται ότι η πραγματική ηγεσία του κόμματος «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ», από της ιδρύσεώς του μέχρι και σήμερα, ουδέποτε έπαυσε να ασκείται, αποκλειστικά και μόνον, από τον ιδρυτή τούτου, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αποφάσισε και υλοποίησε τις ανωτέρω μεθοδεύσεις τοποθέτησε και ανακάλεσε, κατά βούληση, τους εκάστοτε δήθεν αρχηγούς – προέδρους του, ενώ, ακόμη και μετά την τοποθέτηση ως δήθεν αρχηγού αρχικά του Αναστάσιου Κανελλόπουλου και, στη συνέχεια, του Δημητρίου Χατζηλιάδη, δεν έπαυσε να ασκεί, μόνος αυτός, προεκλογική εκστρατεία υπέρ του εν λόγω κόμματος, προβάλλοντας τις θέσεις και το πρόγραμμά του, με επανειλημμένες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, παρότι κρατούμενος, όπως παρατίθεται ανωτέρω, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η επίμαχη τροπολογία του εκλογικού νόμου αποτέλεσε διαφήμιση για τον ίδιο. Αντίθετα, ο φερόμενος ως αρχηγός του εν λόγω κόμματος, Δημήτριος Χατζηλιάδης σε ουδεμία δήλωση, ενέργεια ή τοποθέτηση προέβη, για την προβολή των θέσεων και του προγράμματος του κόμματος τούτου».


Ως προς το κόμμα ΕΑΝ του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου, η αρεοπαγιτική απόφαση αναφέρει :


«Ενόψει και του κατατεθέντος υπομνήματος εκ μέρους του πολιτικού κόμματος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που επικαλείται ενδείξεις περί υποκρυπτόμενης ηγεσίας του κόμματος αυτού από τον Ηλία Κασιδιάρη, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συγκροτούμενο από όλα τα μέλη του, δεν οδηγείται, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων, σε κρίση περί μη συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 32 π.δ. 26/2012, όπως ισχύει, για την συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία της 20ης και 21ης Μαΐου 2023».

Παρέμβαση Βουρλιώτη για το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου – Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος


28/4/2023

Με παρέμβαση του ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε έρευνα για τα όσα καταγγέλλονται  για «μαύρο χρήμα» στο κόμμα «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Στο πλαίσιο της έρευνας τόσο οι καταγγέλλοντες όσο και οι καταγγελλόμενοι θα ερευνηθούν για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι οι έρευνες της Αρχής έχουν «παγώσει» λόγω εκλογών, η σοβαρότητα των καταγγελλομένων προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Βουρλιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι στους κόλπους του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος με τους αποχωρήσαντες βουλευτές Αντώνη Μυλωνάκη και Αικατερίνη Αλεξοπούλου να καταγγέλλουν ότι έδιναν στο κόμμα χρήματα χωρίς αποδείξεις και συγκεκριμένα 500 ευρώ το μήνα.Εύα Καϊλή: Κατηγορείται και για μίζες από μισθούς υπαλλήλων τους


25/4/2023

Επανέρχεται στο προσκήνιο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή της, καθώς σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Politico η ευρωπαϊκή εισαγγελία την ερευνά για οικονομικές απάτες σχετικά με ύποπτες πληρωμές που αφορούν τέσσερις πρώην βοηθούς που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν σταματούν να μας απασχολούν, δυστυχώς πάλι για τους λάθος λόγους.

Σήμερα εξετάζεται στην Ευρωβουλή η υπόθεση άρσης της ασυλίας της Εύας Καϊλή για μια άλλη υπόθεση που αφορά σε υποψίες σκανδάλου σε πληρωμές στην Ευρωβουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε η ευρωπαϊκή εισαγγελία στην Πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα και δημοσίευσε το Politico, εξετάζεται αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της, αν πήρε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για δήθεν επαγγελματικά ταξίδια και αν πήρε επίσης μίζα από τους μισθούς των συνεργατών της.

Πρόκειται για πολύ σοβαρές καταγγελίες καθώς γίνεται λόγος για επανειλημμένη απάτη και μάλιστα το ποσό που αναφέρεται είναι πάνω από 100.000 ευρώ.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει και την περίπτωση της κας Μαρίας Σπυράκη για πιθανές ατασθαλίες αναφορικά με τους συνεργάτες της ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για μίζες.

Έγινε η ευθανασία στο λευκό τιγράκι που έκλεψε τις καρδιές των Ελλήνων10/4/2023

Έγινε σήμερα η ευθανασία στο λευκό τιγράκι που «έκλεψε» τις καρδιές των Ελλήνων αλλά και των ανθρώπων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που το φρόντιζαν όλο αυτό το διάστημα.

Με μια ανάρτηση στο Facebook και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, οι άνθρωποι του πάρκου αποχαιρετούν την Χασίγια που παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν κατέστη δυνατόν να σωθεί.

«Από τις 28/2 που εγκαταλείφθηκε έξω από τον χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, κατ’ εντολή των αρμόδιων αρχών, η μικρή Xασίγια παρέμεινε για φιλοξενία φροντίδα και περίθαλψη στις εγκαταστάσεις μας. Από την πρώτη στιγμή έγιναν αντιληπτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Οι άνθρωποί μας, κτηνίατροι και φροντιστές, ήταν δίπλα της κάθε στιγμή με πολύ αγάπη» σημειώνεται στην ανάρτηση.

«Αναζητώντας την όποια ελπίδα για ανάρρωση και ποιοτική ζωή, όπως αυτή αρμόζει σε μία τίγρη, υποβλήθηκε σε εξειδικευμένες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων, οι αιματολογικές αναλύσεις καθώς και το ιστορικό στάλθηκαν αμέσως στις αρμόδιες αρχές και σε συνέχεια σε εξειδικευμένα κέντρα στην Ευρώπη, στην Αμερική καθώς και στη Αφρική (AAP, Born Free, Panthera Africa, The Wildcat Sanctuary, 4Paws). Σκοπός των επαφών με τα προαναφερθέντα κέντρα (με παράλληλη αποστολή του συνόλου των εξετάσεων) ήταν η διερεύνηση της πιθανότητας μεταφοράς του ζώου σε κάποιο από αυτά για την περαιτέρω διαχείριση και περίθαλψη. Οι απαντήσεις που ελήφθησαν από τα κέντρα αυτά απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό. Συστήθηκε δε 12μελής επιτροπή Ελλήνων κτηνιάτρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία και γνωμοδότησε βασισμένη πάνω στα ιατρικά δεδομένα του νεαρού ζώου» τονίζεται.


Θλιβερά νέα για το λευκό τιγράκι – Ευθανασία προτείνουν οι κτηνίατροι


«Δυστυχώς τα σοβαρά ανίατα επίπονα γενετικά προβλήματά του, ασύμβατα με μια στοιχειωδώς ποιοτική ζωή και τους κανόνες ευζωίας, οδήγησαν τόσο τους Έλληνες κτηνιάτρους που αποτελούσαν μέλη της επιτροπής, αλλά και τους ξένους ειδικούς, στο να εισηγηθούν ομόφωνα στις αρμόδιες αρχές πως η ευθανασία ήταν η μόνη επιλογή, όπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που κάποιο ζώο υποφέρει χωρίς να υπάρχει ελπίδα βελτίωσης. Ακολουθώντας την τελική εντολή των αρχών, παρουσία κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η μικρή Χασίγια έφυγε σήμερα ανώδυνα, στο χώρο όπου διέμεινε όλο αυτό το διάστημα και ανάμεσα στους ανθρώπους που την φρόντισαν, την αγάπησαν και δέθηκαν πολύ μαζί της αυτές τις 6 εβδομάδες. 

Το ζώο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εργαστήριο παθολογικής ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ευχή όλων με αφορμή την θλιβερή ιστορία να ευαισθητοποιηθούν όλοι περισσότερο για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στην χώρα μας και να υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρμόδιων αρχών στην κατεύθυνση αυτή» καταλήγει η ανάρτηση.

«Αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε, η κατάστασή του είναι απελπιστική»


Μιλώντας νωρίτερα στο enikos.gr, ο Ζαν Ζακ Λε Σουέρ, δήλωσε πως «Η απόφαση των κτηνιάτρων για ευθανασία είναι οριστική, περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες»H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες

29/3/2023

Στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου που προσφέρονται για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες βρίσκεται η Άνδρος, σύμφωνα με την ταξιδιωτική ιστοσελίδα Wanderlust Marriage που εξειδικεύεται σε μη συμβατικούς προορισμούς και διαβάζεται από χιλιάδες ζευγάρια στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο δημιουργός της λίστας που έχει βραβευτεί για την αρθρογραφία του από την Ένωση Ταξιδιωτικών Συντακτών Βορείου Αμερικής ταξίδεψε μαζί με τη γυναίκα του σε δεκάδες μέρη του πλανήτη, προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Το 2022 αποδέχθηκε την πρόσκληση του δήμου για να βιώσει την ανοιξιάτικη Άνδρο και φιλοξενήθηκε με τη στήριξη του δικτύου τοπικών επαγγελματιών CTN Andros. Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κατάλογο, η Άνδρος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ένα αλησμόνητο «ταξίδι» στην μαγευτική φύση, τις τέχνες και την ιστορία. Χάρη στη νεοκλασική αρχιτεκτονική της, η Χώρα της Άνδρου άσκει μια ιδιαίτερη γοητεία, ενώ το Μπατσί θεωρείται το κοσμοπολίτικο ψαροχώρι που είναι «φωλιασμένο» σε ένα πανέμορφο κόλπο και περιβάλλεται από καταπράσινα βουνά και μια αμμώδη ακτή. Η Μονή Παναχράντου βρίσκεται «σκαρφαλωμένη» στη βόρεια πλευρά του όρους Γερακώνες και προσφέρει εκπληκτική θέα σε όλη την Άνδρο. Το αρχικό παρεκκλήσι της Μονής Παναχράντου χρονολογείται στο 960 μ.Χ. με το μάρμαρο στην είσοδο να έχει σχηματίσει καμπύλη, χάρη στα βήματα των επισκεπτών για πάνω από 1.000 χρόνια.

Τις επόμενες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν η Ζανζιβάρη, τα νοτιοανατολικά νησιά της Αλάσκας, η Σικελία, η Τασμανία, τα νησιά της Ιαπωνίας και το Βόρνεο της Μαλαισίας. «Η Άνδρος διαθέτει έναν ανεκτίμητο πολιτιστικό, ιστορικό και φυσικό θησαυρό που έχουμε θέσει προτεραιότητα να αναδείξουμε και εκτός σεζόν. Στις τελευταίες αποκριές η αύξηση στην επισκεψιμότητα ξεπέρασε το 38% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ και το Πάσχα αναμένεται η ταξιδιωτική ροή να είναι υψηλότερη», τόνισε ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέμπη: Ξεκινά ο προαστιακός και ακολουθούν στα τέλη Μαρτίου οι εμπορικές αμαξοστοιχίες

14/3/2023

Σήμερα αναμένεται να βγει από την Hellenic Train ένα πρόγραμμα δρομολογίων, έτσι ώστε οι επιβάτες να πληροφορούνται για το ποιές ώρες θα κινούνται συγκεκριμένα λεωφορεία, για να εξυπηρετουν τα δρομολόγια των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί.
Ο Εφέτης Ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση έχει ζητήσει να πάνε όλα τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ), αλλά ό, τι προκύπτει από τις ανακοινώσεις και καταγγελίες των συνδικαλιστών. Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμούν πως θα ξεκινήσουν από τέλη Μαρτίους να κινούνται και οι εμπορικές αμαξοστοιχίες, ενώ στο τέλος της βδομάδας θα ξαναμπεί σε λειτουργία ο προαστιακός που έχει τηλεδιοίκηση.

Οι σιδηρόδρομοι προχωρούν σε μείωση δρομολογίων προκειμένου να μπορέσουν να έχουν 2 άτομα ανά σταθμό, κυρίως στους νευραλγικούς σταθμούς.

Έτσι, ξεκινά πρώτα ο προαστιακός και μετά οι εμπορικές αμαξοστοιχίες, καθώς έχουν αρχίσει και αντιδρούν οι διάφοροι παραγωγοί και έμποροι, πως οι σοδειές τους παραμένουν απούλητες, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες για διαφυγόντα κέρδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σοκάρει το πόρισμα της πυροσβεστικής ότι μέσα στα τούνελ, που μπαίνουν τα τρένα, ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια, οι πόρτες εξόδου διαφυγής είναι κλειδωμένες.

Πραγματογνώμονες εκτίμησαν πως ακόμα και διακοπή ρεύματος να σημειωθεί, μέσα στα τούνελ θα πρέπει να υπάρχουν γεννήτριες οι οποίες αυτόματα θα μπαίνουν σε λειτουργία, προκειμένου να λειτουργούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί και ο εξαερισμός.

Ο εξαερισμός που δεν λειτουργεί αποτελεί επίσης, άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα μέσα στα τούνελ στα 15 από τα 17 τούνελ, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «ακατάλληλα».

Παράλληλα, ο κ. Ντογιάκος ζήτησε να γίνει έρευνα εις βάθος και να εξεταστούν όλα τα δυστυχήματα και ατυχήματα με τρένο της τελευταίας 15ετίας. Ο οικονομικός εισαγγελέας διενεργεί έρευνα σχετικά με «μίζες» ή άλλες οικονομικά εγκλήματα.

Στις 24/2/23 η ΡΑΣ έστειλε χαρτί στον ΟΣΕ για το Λιανοκλάδι και την Τιθορέα, για τα δύο δυστυχήματα που είχαν γίνει εκεί. Μεταξύ άλλων, φαίνεται μέσα από αυτό πως η ΡΑΣ έχει αδειοδοτήσει για μία 5ετία το σιδηροδρομικό δίκτυο θεωρώντας το ασφαλές.

Την ίδια στιγμή, στην επιτροπή της Βουλής πρόκειται να κληθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την ασφάλεια των μεταφορών.Τέμπη: Πώς και πότε θα λειτουργήσει ξανά το σιδηροδρομικό δίκτυο11/3/2023

Το να ξεκινήσει ξανά να λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελλάδα είναι μια δύσκολη απόφαση και θα γίνει υπό όρους μέγιστης δυνατής ασφάλειας έως ότου ολοκληρωθεί το σύστημα τεχνολογικής αναβάθμισης του. Παράλληλα αναμένονται νέες ποινικές διώξεις για την τραγωδία στα Τέμπη.

Στόχος της κυβέρνησης η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και έως τέλος Μαρτίου, έχοντας εξασφαλίσει όμως τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Παράλληλα, οι Αρχές αναμένονται να ανοίξουν ένα νέο κύκλο υπόπτων τις επόμενες ημέρες.

Τα τρία πρόσωπα που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

Μετά τον μοιραίο σταθμάρχη που οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη ακόμη τρία άτομα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών για τα όποια λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα.

Το πρώτο πρόσωπο είναι οι έμπειρος σταθμάρχης ο οποίος σύμφωνα με τον κατηγορούμενο 59χρονο συνάδελφό του έφυγε από το σταθμαρχείο της Λάρισας στις 22:20 και το 2ο πρόσωπο είναι ο εφεδρικός σταθμάρχης που φέρεται να έφυγε από το σταθμαρχείο στις 22.10.

Τρίτο πρόσωπο είναι ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που ήταν και υπεύθυνος για την έκδοση των βαρδιών την μοιραία νύχτα. Παράλληλα, οι Αρχές θα ερευνήσουν και την αλλαγή με διορθωτικό των ωρών αναχώρησης σταθμαρχών, στο βιβλίο παράδοσης – παραλαβής που τηρείται στο σταθμαρχείο της Λάρισας.

Οι άξονες για την επόμενη μέρα – Άμεσες πρωτοβουλίες

«Δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα τρένο αν δεν έχουμε τις πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά και ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατόπιν συνεννοήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους.

Βασική, ωστόσο, προϋπόθεση για να μπουν και πάλι τα τρένα στις ράγες αποτελεί η εύρεση κοινού τόπου κυβέρνησης και εργαζομένων, οι οποίοι ζητούν αυξημένες διασφαλίσεις. Η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας ήταν «εποικοδομητική» ωστόσο θα υπάρξει και νέα συνάντηση αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες για να ξαναβάλουν τα τρένα στις ράγες.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους, σε επίπεδο και μέσων τεχνολογίας αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Υποχρεωτικά δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια σε όλους τους σταθμούς, με πιθανή μείωση του μεταφορικού έργου (μείωση δρομολογίων, μείωση συρμών ή σταθμών που θα σταματά το τρένο), καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί ικανός αριθμός σταθμαρχών παντού.

Σε λειτουργικό επίπεδο οι γραμμές στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος έχουν καθαριστεί ενώ έως και την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο σημείο ορισμένες εργασίες στην ηλεκτροδότηση.

Πάντως, ακόμη δεν έχουν καθοριστεί το ποια δρομολόγια και ποια τμήματα του σιδηροδρόμου θα λειτουργήσουν άμεσα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των σιδηροδρομικών, πιθανόν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του προαστιακού της Αθήνας, καθώς λειτουργεί η τηλεδιοίκηση, εφόσον βέβαια ελεγχθεί πλήρως η γραμμή, και ακολούθως η επανεκκίνηση των εμπορευματικών δρομολογίων.

Επιπλέον, θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός σε ό,τι αφορά τις δράσεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train, στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων τους.

Για την επόμενη ημέρα των σιδηροδρόμων οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν και στα δύο μεγάλα προβλήματα, των υποδομών και του προσωπικού.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, και κυρίως του έργου που αφορά την διαβόητη πλέον σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ.

Στόχος είναι να λειτουργήσει η σηματοδότηση σε όλο το φάσμα του δικτύου και να υπάρξει καθολική λειτουργία τηλεδιοίκησης.

Για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης, υπήρξε και επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ομίλου Alstom. Επίσης, ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό άμεση παροχή τεχνογνωσίας και βοήθειας από την ΕΕ για την πλήρη αναδιοργάνωση του σιδηροδρόμου (ασφάλεια των τρένων, βελτίωση των διαδικασιών αλλά και των συστημάτων).

Επιπλέον, το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για τα έργα αναβάθμισης του ελληνικού σιδηρόδρομου, αυξάνεται από 45 εκατ. ευρώ σε 75 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 185 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή αυστηρότερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά δολιοφθορές, κλοπές και καταστροφές που γίνονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό, που αποψιλώθηκε μέσα στην κρίση μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων, δρομολογούνται άμεσα οι ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις του τακτικού προσωπικού ενώ μελετάται και ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Οι προτάσεις των εργαζομένων για το restart στον σιδηρόδρομο

Στις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων από τα Σωματεία σιδηροδρομικών με τον υπουργό Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτη , σύμφωνα με τους εργαζόμενους, περιλαμβάνεται η υιοθέτηση μέτρων, όπως:

 • Ψυχολογική υποστήριξη στους εργαζόμενους Έλξης και Κίνησης Αμαξοστοιχιών
 • Σταδιακή επαναλειτουργία των αρτηριακών αμαξοστοιχιών και στελέχωση τους από το Προσωπικό Κίνησης και Ελέγχου Αμαξοστοιχιών με τρεις υπαλλήλους
 • Άμεση επαναλειτουργία των εμπορικών αμαξοστοιχιών στην Βόρεια Ελλάδα και στην συνέχεια της αποκατάστασης της σιδηροδρομικής υποδομής, σταδιακή δρομολόγηση όλων των εμπορικών αμαξοστοιχιών
 • Μειωμένη ταχύτητα σε μη τηλεδιοικούμενα τμήματα καθώς και στις σήραγγες
 • Επικαιροποίηση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας και πιστή εφαρμογή του
 • Εκπαίδευση του προσωπικού Έλξης και Κίνησης σε όλο το τροχαίο υλικό
 • Άμεση κάλυψη αναγκών των Διευθύνσεων Δικτύου Κυκλοφορίας
 • Μείωση δρομολογίων των επιβατικών κατά 50% περίπου (αρτηριακά τρένα)
 • Σταδιακή αύξηση όλων των δρομολογίων των προαστιακών συρμών
 • Επαναλειτουργία του GSMR
 • Άμεση μονιμοποίηση των συναδέλφων με παροχή υπηρεσιών με αξιολόγηση
 • Σαφής προσδιορισμός ως προς τα καθήκοντα του Προϊστάμενου Αμαξοστοιχίας
 • Σωστή ροή ανταλλακτικών για αύξηση και αξιοπιστία του τροχαίου υλικού


newsit.gr


Τέμπη: Καταγράφηκε μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη διαδρομή. Προφυλακίστηκε ο σταθμάρχης

6/3/2023

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.30 το βράδυ της Κυριακής, η πολύωρη απολογία του σταθμάρχη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Για περισσότερες από 7 ώρες την Κυριακή, ο 59χρονος απαντούσε στις ερωτήσεις της ανακρίτριας. 

Όπως έγινε γνωστό ο 59χρονος μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Ο δικηγόρος του 59χρονου έκανε λόγο για αναμενόμενη απόφαση και δήλωσε ότι ο πελάτης του απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της ανακρίτριας και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τη διαδικασία της ανάκρισης προκειμένου να φτάσουμε στην αλήθεια.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του MEGA, υπάρχει ένα τμήμα στη Θεσσαλονίκη, το Ρ6, το οποίο καταγράφει το πόσο ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνει η κάθε γραμμή. Κάποια στιγμή βλέπουν οι αρμόδιοι ότι υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα κατανάλωνε μόνη της η εμπορική αμαξοστοιχία.

Από το Ρ6 επικοινωνούν με την σταθμάρχη των Νέων Πόρων και αναζητούν γιατί υπάρχει αυτή η κατανάλωση ενέργειας. Η σταθμάρχης ενημέρωσε πως γνωρίζει πως υπάρχει μόνο η εμπορική αμαξοστοιχία η οποία κινείται στη γραμμή.Στη συνέχεια επικοινωνούν με τη Λάρισα και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ενημέρωση, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο κρίσιμο 10 λεπτό της σύγκρουσης.

Λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, δεν υπάρχει εδώ και καιρό δεύτερος σταθμάρχης, αλλά ένας κλειδούχος ο οποίος, εάν χρειαστεί πηγαίνει και χειροκίνητα να κινήσει το κλειδί.

Ο προηγούμενος της βάρδιας, στον οποίο ο 59χρονος σταθμάρχης προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες ότι τον άφησε μόνο του και έφυγε νωρίτερα, έληγε η βάρδιά του στις 10.00 και έμεινε μέχρι τις 10.30, υπέγραψε με τον 59χρονο προφυλακισθέντα σταθμάρχη το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, και μετά αποχώρησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, εάν στον σταθμό της Λάρισας έμπαιναν στη διαδικασία να εξετάσουν αυτό που τους είπε το Ρ6, εάν δεν είχε φύγει ο προαστιακός, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας, δεν θα είχε ρεύμα να κινηθεί ο προαστιακός.

Επιτροπή διερεύνησης δυστυχήματος:
Την ίδια ώρα, για κατάθεση θα κληθούν μεταξύ άλλων:

Στελέχη του υπουργείου Υποδομών

Μέλη των ρυθμιστικών αρχών και Επιτροπών

Εκπρόσωποι ανάδοχων εταιρειών

Στελέχη του ΟΣΕ

Πολιτικά πρόσωπα


Τι θα αναζητήσει η επιτροπή:


Γιατί δόθηκαν 7 παρατάσεις απ΄το 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2022 για την ανάταξη και επαναλειτουργία του συστήματος ασφαλείας

Γιατί το έργο «πάγωσε» από 2017-2019

Γιατί ζητήθηκε αύξηση στη σύμβαση κατά 13 εκ. ευρώ (αρχική σύμβαση στα 42 εκ. και μετά ζητήθηκαν 54 εκ.)

Έλεγχος σε βάθος για δωροδοκία και χρηματισμό ατόμων

Στους 57 οι νεκροί στα Τέμπη - Σήμερα η τελική φάση της επιχείρησης στο τρίτο βαγόνι3/3/2023

Περισσότερες από 40 ώρες έχουν περάσει από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τη μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας, με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, με εμπορικό τρένο που είχε προορισμό τη Λάρισα.
Οι έρευνες των διασωστών συνεχίζονται, με τις ελπίδες για επιζώντες να έχουν σβήσει, και πλέον επιχειρούν προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια.

Μέχρι στιγμής, 57 είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί από την τραγωδία, ωστόσο ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί. Παράλληλα, για πρώτη φορά η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε ότι έχουν δηλωθεί 56 αγνοούμενοι.

Από τους 57 νεκρούς, έχουν ταυτοποιηθεί οι 24 μέσω DNA, 10 μπόρεσαν να αναγνωριστούν οπτικά, ενώ 23 είναι απανθρακωμένοι και αναμένονται τα αποτελέσματα του DNA.

Οι 56 αγνοούμενοι, αναζητούνται από τους δικούς τους μέσω όλων των επίσημων Αρχών αλλά και των social media, με την παράκληση όποιος να γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει μαζί τους.
Ολοκληρώνονται οι έρευνες
Με το πρώτο φως της ημέρας, τα σωστικά συνεργεία θα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον τόπο της τραγωδίας.

Σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες με την τεμάχιση και την απομάκρυνση του τρίτου βαγονιού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, το οποίο θα ερευνηθεί για ίχνη ανθρώπινων ιστών.Μόνο μία οικογένεια αναγνώρισε μέχρι στιγμής το νεκρό παιδί της

2/3/2023

«Μόνο μία οικογένεια αναγνώρισε μέχρι στιγμής το νεκρό παιδί της. Σταματήσαμε με παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ καθώς ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο μαζικών καταστροφών, που προβλέπει ταυτοποίηση σορών μέσω της μεθόδου DNA», είπε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, αναφέροντας μάλιστα την εκτίμηση ότι υπάρχουν 10 και πλέον αγνοούμενοι στα Τέμπη.

Η αστυνομία έχει την ευθύνη της ταυτοποίησης και κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε η διαδικασία μέσω DNA να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα με την έκδοση πιστοποιητικών θανάτου, είπε η ιατροδικαστής που υπάγεται, όπως η ίδια διευκρίνισε, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των θυμάτων της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

Όλοι οι σοροί θεωρούνται αγνώστων στοιχείων μέχρι την ταυτοποίηση με λήψη DNA, πρόσθεσε η ιατροδικαστής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στο προηγούμενο δυστύχημα στην ίδια περιοχή, η ταυτοποίηση των σορών έγινε συμβατικά, δηλαδή παίρνοντας χαρακτηριστικά των προσώπων και καλώντας τις οικογένειες για αναγνώριση, είπε η κυρία Λεονταρή, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή τη φορά ισχύει το πρωτόκολλο χειρισμού μαζικής καταστροφής με τη διενέργεια των εξετάσεων», από κλιμάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Αγγελική Νικολούλη: Αποκαλύπτει τι την συγκλόνισε περισσότερο στην υπόθεση Πισπιρίγκου
10/10/2022

Το «Φως στο τούνελ» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου για 28η τηλεοπτική χρονιά, την δεύτερη στο Mega και η Αγγελική Νικολούλη βρίσκεται εδώ κι εβδομάδες στο πόστο κι ετοιμάζει την εκπομπή της, με κάθε λεπτομέρεια.

«Ήταν μια σκληρή και απαιτητική σεζόν» είπε για την περσινή πρώτη σεζόν της στο Mega στην μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ΟΚ! παραμονές της πρεμιέρα της.

«Η υπόθεση της Πάτρας απαιτούσε χειρισμούς ακροβάτη σε τεντωμένο σχοινί. Η επιμονή, η αντικειμενική προσέγγιση στο θέμα, η καθαρή ματιά χωρίς κλειδαρότρυπες, με δυο λόγια η έρευνα σε βάθος βοήθησε στο να φωτιστούν σκοτεινές πτυχές της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης. Φαίνεται πως οι τηλεθεατές αναγνώρισαν τη δουλειά μας και ανέβασαν ψηλότερα το “Τούνελ”» τόνισε η δημοσιογράφος η οποία κέρδισε με τον σπαθί της τον τίτλο της «Ελληνίδας Μις Μαρπλ» χάρη στις διαδοχικές επιτυχίες της, ακόμα και σε υποθέσεις που οι Αρχές είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

«(Ήταν) η ίδια η υπόθεση, που τόσα χρόνια στο αστυνομικό ρεπορτάζ όμοιά της δεν είχα ξανασυναντήσει… Η μάνα και τα τρία παιδιά της, ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση, η εμμονή και η εκδίκηση. Η έλλειψη συναισθήματος και πόνου για τα αγγελούδια που χάθηκαν. Το υπέρμετρο «εγώ», η απάθεια, η κυρίαρχος των πάντων, που θέλει να έχει τον πρώτο λόγο και τον τελευταίο. Να χειραγωγεί για να σε φέρει στα νερά της.

Όλα αυτά και άλλα που δεν λέγονται τώρα συνθέτουν για εμένα τα βασικά κομμάτια σε αυτό το αιματοβαμμένο παζλ. Νιώθω ακόμα σοκαρισμένη όχι μόνο ως δημοσιογράφος αλλά και ως μάνα. Το αστυνομικό ρεπορτάζ, ναι, είναι σκληρό. Υπάρχουν όμως υποθέσεις που ξεχωρίζουν και σε επηρεάζουν βαθιά, σε σημαδεύουν όσα χρόνια εμπειρίας και αν έχεις».

Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΟΚ! Που κυκλοφόρησε με το Βήμα της Κυριακής 9 Οκτωβρίου.Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα σε ζωντανή μετάδοση. Πάγωσαν Παπαδάκης, Αναστασοπούλου19/09/2022

Στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, όπως συμβαίνει κάθε πρωί έγινε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη για το ρεπορτάζ από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου έδινε πληροφορίες για ένα αιματηρό συμβάν στο κέντρο της πόλης όταν ξαφνικά «πάγωσε».

Πίσω της, στην Εγνατίας, την ώρα που ήταν live και μετέδιδε ρεπορτάζ όπως κάθε ημέρα, ένα αυτοκίνητο παρέσυρε μια γυναίκα. Η ίδια «παγωμάρα» επικράτησε και στο στούντιο για τους δυο παρουσιαστές. 

Μάλιστα, όπως ανέφερε στη συνέχεια η συνάδελφος από τη Θεσσαλονίκη δεν ήταν απλά παράσυρση αλλά και εγκατάλειψη, καθώς το όχημα που χτύπησε τη γυναίκα έφυγε από το σημείο χωρίς να ενδιαφερθεί για το τι συνέβη.

 Το ευτύχημα της υπόθεσης ήταν πως η γυναίκα που χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο είχε τις αισθήσεις της, ενώ στο σημείο αναμενόταν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να διακομιστεί στο νοσοκομείο και να της γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Στο Open ο Δημήτρης Καμπουράκης – Ο ρόλος που αναλαμβάνει

25/07/2022

Στη συχνότητα του Open θα βλέπουμε τον Δημήτρη Καμπουράκη από τη νέα τηλεοπτική σεζόν, με το κανάλι να ανακοινώνει τη συνεργασία τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού, ο Δημήτρης Καμπουράκης θα είναι από τους βασικούς συντελεστές της καθημερινής πρωινής ζώνης του Ανοικτού Καναλιού και θα δίνει δυναμικό παρών στις ειδήσεις και τις έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές.

Η ανακοίνωση του Open αναφέρει:
“Το ΟΡΕΝ με χαρά ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με τον καταξιωμένο δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη.

Η μεγάλη δημοσιογραφική εμπειρία του, η επιτυχημένη διαχείριση των σημαντικών γεγονότων, η κοινωνική ευαισθησία και το ιδιαίτερο χιούμορ του, συνθέτουν μια ξεχωριστή ταυτότητα και προσφέρουν τις αναγκαίες εγγυήσεις.

Θα είναι από τους βασικούς συντελεστές της καθημερινής πρωϊνής ζώνης του Ανοικτού Καναλιού και θα δίνει δυναμικό παρών στις ειδήσεις και τις έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές.

Ο Δημήτρης Καμπουράκης υπήρξε από τα κεντρικά τηλεοπτικά πρόσωπα του MEGA για περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε ιδιαίτερα αποδοτική συνεργασία με τον ΣΚΑΪ. Ξεκίνησε την τηλεοπτική του διαδρομή από τον ΑΝΤ1 και, παράλληλα, υπήρξε πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.