Η αρχική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς προέβλεπε τετραήμερη ανακωχή, η οποία έχει παραταθεί δύο φορές μέχρι στιγμής. Η παράταση, που ανακοινώθηκε σήμερα, λήγει αύριο, Παρασκευή. Από την έναρξη της ανακωχής, η Χαμάς απελευθερώνει κάθε μέρα περί τους 10 ομήρους και το Ισραήλ αποφυλακίζει τριπλάσιο αριθμό παλαιστινίων κρατουμένων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ισραήλ και η Χαμάς εξετάζουν τις παραμέτρους μιας πιθανής νέας φάσης της συμφωνίας ανακωχής στη Γάζα, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τη Χαμάς ανδρών ή στρατιωτών που κρατά ομήρους, κι όχι μόνον γυναικών και παιδιών, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.
Οι επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και της ισραηλινής Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ χθες, Τρίτη, στη Ντόχα για να συζητήσουν την πιθανή νέα φάση και τι μπορεί να χρειάζεται για να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκεί περισσότερο από μια χούφτα μέρες, διευκρίνισε η πηγή αυτή στο Reuters.
Διαπραγματευτές του Κατάρ συνάντησαν αξιωματούχους της Χαμάς ενόψει της συνάντησης για να βολιδοσκοπήσουν πόσο πρόθυμοι θα ήταν να συμφωνήσουν στις νέες παραμέτρους.
Το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Κατάρ και τους αξιωματούχους της Χαμάς δεν είναι σαφές.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Ντόχα «για συναντήσεις με θέμα την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών για τους ομήρους», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω.
Ο Μπερνς, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι συναντήθηκαν μαζί με Αιγύπτιους αξιωματούχους μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από το Κατάρ της παράτασης δύο ημερών της αρχικής τετραήμερης συμφωνίας ανακωχής στη Γάζα, η ισχύς της οποίας προβλεπόταν να εκπνεύσει τη νύχτα της Δευτέρας.
Οι Μπαρνέα και Μπερνς είχαν προηγουμένως μεταβεί ξανά στο Κατάρ για να συναντήσουν τον σεΐχη Μοχάμεντ στις 9 Νοεμβρίου.
Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της ανακωχής, η Χαμάς απελευθέρωσε 50 Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ απελευθέρωσε 150 κρατούμενους Παλαιστίνιους από τις φυλακές του, μόνον γυναίκες και εφήβους.
Στο πλαίσιο της διήμερης παράτασης που δόθηκε, η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώνει επιπλέον 10 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς προτίθεται να απελευθερώσει Ισραηλινούς άνδρες ή στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκονται μεταξύ αυτών που κρατά στη Γάζα.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Το Κατάρ, παράγοντας-κλειδί στις διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολάβησαν επίσης η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, εξασφάλισε προχθές τη συμφωνία των πλευρών για τετραήμερη εκεχειρία, με δυνατότητα ανανέωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου 50 όμηροι –γυναίκες και παιδιά– και σε αντάλλαγμα θα αποφυλακιστούν κάπου 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, επίσης γυναίκες και παιδιά.
Η εφαρμογή της «ανθρωπιστικής παύσης» των εχθροπραξιών αρχικά προβλεπόταν για χθες Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα.
Με το πρώτο φως, καθώς οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος κόπασαν, χιλιάδες άνθρωποι μάζευαν τα μπογαλάκια τους για να πάνε οικογενειακώς στα χωριά τους.
Τα νεογέννητα απομακρύνθηκαν χθες από το νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα, όπου αρκετά άλλα μωρά έχασαν τη ζωή τους εν μέσω κατάρρευσης των ιατρικών υπηρεσιών, εν μέρει εξαιτίας των διακοπών στη ηλεκτροδότηση όταν εξαντλήθηκαν τα καύσιμα.
Συνολικά 31 πρόωρα βρέφη απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο αυτό, αλλά δεν έχει καταστεί άμεσα δυνατόν να δοθεί εξήγηση για ποιο λόγο μόνο 29 έφθασαν στην Αίγυπτο.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Για μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο στην συνοικία Ζαϊτούν, νότια της πόλης της Γάζας, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, κάνει λόγο το δίκτυο Al Jazeera.
Ο διάδρομος διαφυγής πρόκειται να παραμείνει ανοικτός από τις 9 π.μ. ως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού στα αραβικά από την πλατφόρμα X. Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα χάρτη με τις καθορισμένες οδούς διαφυγής.
Επιπλέον όλοι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στην ακτή λόγω των συνεχιζόμενων μαχών μπορούν να χρησιμοποιούν από τις 10 π.μ. ως της 4 μ.μ. την κύρια οδό Σαλάχ αλ-Ντιν, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Από εκεί, μπορούν να φθάσουν στην περιοχή νότια του Ουάντι Γάζα.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης δύο συνοικίες της πόλης της Γάζας στις οποίες θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση των μαχών από τις 10 π.μ. ως τις 2 μ.μ.. Η παύση αυτή γίνεται για να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να διαφύγουν προς νότο, όπως είπε ο ίδιος.
Όλοι οι άμαχοι, που εμποδίζονται από μαχητές της Χαμάς να διαφύγουν, μπορούν να έρχονται σε επαφή με την ισραηλινό στρατό τηλεφωνικά ή μέσω της πλατφόρμας Telegram.
Εδώ και εβδομάδες το Ισραήλ καλεί τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Γάζας, περιλαμβανομένης της Πόλης της Γάζας, να μετακινηθεί προς νότο για την ασφάλειά του.
Ωστόσο έχουν πραγματοποιηθεί ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού αυτού εδάφους. Ο στρατός υποστηρίζει πως στοχοθετήθηκαν αποκλειστικά μέλη της Χαμάς.
Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως η πληροφορία δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ορίσθηκε ως νέος υπουργός Εξωτερικών, σε έναν διορισμό-έκπληξη που έκανε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε ανασχηματισμό της υπουργικής ομάδας του.
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ευελπιστεί πως η εμπειρία του ως πρωθυπουργού θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις.
Το γραφείο του Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική άνω Βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έπαυσε σήμερα την ακροδεξιά υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού με πολιτικό παρασκήνιο και καραμπόλες που οδηγούν τον πρώην πρωθυπουργό Ντειβιντ Κάμερον στο Υπουργείο των Εξωτερικών.
Ο Σούνακ, ο οποίος δεχόταν πυρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και μέλη του δικού του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, προκειμένου να απολύσει την Μπράβερμαν, απέλυσε τελικώς την υπουργό Εσωτερικών ζητώντας της «να αποχωρήσει από την κυβέρνηση», κάτι που εκείνη αποδέχθηκε, δήλωσε η κυβερνητική πηγή.
Καθώς ο Σούνακ άρχιζε τον ανασχηματισμό της υπουργικής ομάδας του, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εθεάθη να εισέρχεται στο πρωθυπουργικό γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ, πυροδοτώντας εικασίες ότι θα επιστρέψει στην κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα η Μπράβερμαν αψήφησε τον Σούνακ δημοσιεύοντας ένα άρθρο στο οποίο κατηγορούσε την αστυνομία ότι υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων – ένα επιχείρημα για το οποίο το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα υποστήριξε ότι προκάλεσε εντάσεις στη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση που έγινε το Σάββατο.
Το άρθρο αυτό δεν είχε πάρει πράσινο φως από την Ντάουνινγκ Στριτ, αντίθετα από τους συνήθεις κανόνες, ενώ αυτά που έγραφε η Μπράβερμαν, θεωρήθηκε πως πλήττουν την επιχειρησιακή ανεξαρτησία της αστυνομίας.
Το Σάββατο, περισσότερα από 140 άτομα συνελήφθησαν αφού ακροδεξιοί αντιδιαδηλωτές συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να τους κρατήσουν μακριά από τους περίπου 300.000 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.
Η πολύ δεξιά 43χρονη Μπράβερμαν είχε προκαλέσει τους τελευταίους μήνες και άλλες πολεμικές: είχε χαρακτηρίσει «εισβολή» τις αφίξεις προσφύγων και είχε προειδοποιήσει για ένα μεταναστευτικό «κυκλώνα», ενώ πιο πρόσφατα είχε δηλώσει πως οι άστεγοι έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο ζωής.
Ο Σούνακ αναμένεται ότι θα προβεί σε ευρύτερο αριθμό αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιό του, φέρνοντας σ’ αυτό συμμάχους του και απομακρύνοντας μερικούς υπουργούς για τους οποίους το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ λέει πως δεν έχουν τόσο καλές επιδόσεις στα υπουργεία τους όσο θα ήθελε ο πρωθυπουργός.
«Σήμερα ο #RishiSunak ενισχύει την κυβερνητική ομάδα του για να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες αποφάσεις για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Ο ανασχηματισμός αναμενόταν εδώ και εβδομάδες καθώς ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο επιδιώκει να κάνει μια νέα αρχή και να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται την ερχόμενη χρονιά και το αργότερο το 2025.
Το κόμμα του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια, υπολείπεται κατά πολύ των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Μακρόν: Μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων
09/11/2023
«Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Μακρόν. «Αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό», πρόσθεσε.
Ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς ανθρωπιστικής διάσκεψης για τον άμαχο πληθυσμό στη λωρίδα της Γάζας, ο Γάλλος πρόεδρος και οικοδεσπότης της διάσκεψης τόνισε ότι «η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη και κάθε μέρα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο» επισημαίνοντας ότι «όλες οι ζωές μετράνε» και δεν αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά.
Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών. «Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.
Αν και ο Μακρόν επανέλαβε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του», επανέλαβε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης «ευθύνη …να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους». «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες», εκτίμησε.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».
Φιλοδοξία της διάσκεψης που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι είναι να «εκτιμηθούν οι ανάγκες σε χρήματα, σε υλικά», σημείωσε ο Μακρόν, ενώ ζήτησε να συντονιστεί η παροχή βοήθειας και να οργανωθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορέσει να παρασχεθεί.
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους από τα 20 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ το 2023.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Βασικό θέμα στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά, ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.
Η ψυχρότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ. Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.
Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).
Η συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και στην σκιά των δηλώσεων Ερντογαν ότι “ξεγράφει” τον Νετανιάχου και ότι είναι «καθήκον» της Τουρκίας να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα και να σώσει τους Παλαιστινίους από την ισραηλινή «καταπίεση».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα στην Τουρκία εν μέσω της ογκούμενης αντίδρασης και των απειλών, του προέδρου Ερντογάν κατά του Ισραήλ και ενώ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια σπάνια αναγγελία για ανάπτυξη πυρηνικού υποβρυχίου στην περιοχή.
Αργά την Κυριακή, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία καλύπτει τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι ένα υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους κλάσης Οχάιο είχε φθάσει στην περιοχή – μια ασυνήθιστη δημόσια ανακοίνωση της θέσης ενός πυρηνικού υποβρυχίου που θεωρήθηκε από τους χρήστες της πλατφόρμας ως μήνυμα προς το Ιράν.
Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν με ομολόγους του Αιγύπτου και Ιορδανίας
Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Γάζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Χακάν Φιντάν είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, με τους οποίους αντήλλαξε απόψεις όσον αφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις με στόχο αμάχους στη Γάζα και να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και για τις προσπάθειες να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα.
Χθες η Άγκυρα προχώρησε στην ανάκληση του πρέσβη της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις λόγω της «απόρριψης από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός» και των «συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον αμάχων» στη Γάζα.
Η σημερινή είναι πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία αφότου το Ισραήλ άρχισε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τους μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, πραγματοποιείται ενώ ο θυμός εναντίον του Ισραήλ και της Δύσης γίνεται αισθητός στους δρόμους της Τουρκίας και μέσα στο μέγαρο που προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες, Κυριακή, μπροστά από αεροπορική βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε από την πλευρά του να μεταβεί σήμερα σε μια απομακρυσμένη περιφέρεια της βορειοανατολικής Τουρκίας, μια απόφαση που μοιάζει με προσβολή που απευθύνεται στον Μπλίνκεν.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται έτσι να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, για να συζητήσουν για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει απομακρυνθεί πλήρως το ενδεχόμενο συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε χτες από τη γενέτειρά του Ριζούντα, ότι σήμερα θα επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα.
Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν με τον Φιντάν αναμένονταν δύσκολες πριν ακόμη το Ισράηλ εξαπολύσει αδιάκοπους βομβαρδισμούς και μια χερσαία εκστρατεία με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα.
Τουλάχιστον 9.770 άνθρπωοι σκοτώθηκαν, οι μισοί από τους οποίους παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, από τους καταστροφικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.
Η επιχείρηση άρχισε αφού μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και έπιασαν ομήρους περισσότερα από 240 άτομα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα οποία μετέφεραν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας την οποία ελέγχουν. Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.
Ο πόλεμος αυτός απειλεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα εμπλέκεται στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Η Ουάσινγκτον ανυπομονεί εξάλλου να δει το τουρκικό κοινοβούλιο να δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος προσώπων και επιχειρήσεων στην Τουρκία που είναι ύποπτα ότι βοηθουν τη Ρωσία να ξεφεύγει από τις κυρώσεις και να εισάγει εξοπλισμούς τους οποίους χρησιμοποιεί στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Μπλίνκεν
Χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς και στη συνέχεια πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου.
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι “εντελώς απαράδεκτες” οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο Μπλίνκεν του “είπε ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες”.
“Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας”, τόνισε.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Γάζα. Δήλωσε επίσης ότι είχε μια καλή, ειλικρινή συνομιλία με την κυβέρνηση του Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται δι αντιπροσώπου στις επιθέσεις αυτές που στόχευσαν επίσης αμερικανικά στρατεύματα στη γειτονική Συρία.
Την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση “Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ” με μηνύματά της σε κανάλια Telegram που συνδέονται με ιρακινές παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, μεταξύ 17ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν περίπου 17 επιθέσεις στο Ιράκ και 12 στη Συρία. Σχεδόν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Αποστολή τους είναι να συμβουλεύουν τους Ιρακινούς ομολόγους τους στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο Σουντάνι έχει ήδη καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις και διαβεβαίωσε ότι γίνονται “έρευνες” για τον εντοπισμό των δραστών.
Ο κ. Μπλίνκεν επισκέφθηκε και την Κύπρο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, τον οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες – ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο και την βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η απόφαση του κ. Μπλίνκεν να κάνει μη προγραμματισμένη στάση στην Κύπρο πριν μεταβεί στην Τουρκία, αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της μεγαλονήσου στην περιοχή.
Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο Μπλίνκεν του “είπε ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες”, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την Τουρκία.
“Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας”, τόνισε.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Γάζα. Δήλωσε επίσης ότι είχε μια καλή, ειλικρινή συνομιλία με την κυβέρνηση του Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται δι αντιπροσώπου στις επιθέσεις αυτές που στόχευσαν επίσης αμερικανικά στρατεύματα στη γειτονική Συρία.
Την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση “Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ” με μηνύματά της σε κανάλια Telegram που συνδέονται με ιρακινές παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, μεταξύ 17ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν περίπου 17 επιθέσεις στο Ιράκ και 12 στη Συρία. Σχεδόν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Αποστολή τους είναι να συμβουλεύουν τους Ιρακινούς ομολόγους τους στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο Σουντάνι έχει ήδη καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις και διαβεβαίωσε ότι γίνονται “έρευνες” για τον εντοπισμό των δραστών.
Σήμερα, όταν υποδέχτηκε τον Μπλίνκεν, ζήτησε για άλλη μια φορά “άμεση κατάπαυση του πυρός” στη Γάζα, επισημαίνοντας “την επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η κρίση και να αποτραπεί η εξάπλωσή της”, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Το Ιράκ δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο Ιράν, χώρα που υποστηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, στο δεύτερο ταξίδι του στο Ισραήλ σε διάστημα ενός μηνός, έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αρχηγείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Τελ Αβίβ και θα ακολουθήσει ευρύτερης σύνθεσης σύσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.
Στόχος της επίσκεψης είναι, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η άσκηση πιέσεων για ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας που βρίσκεται υπό αδιάκοπο βομβαρδισμό.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι παύσεις αυτές πρέπει να είναι χρονικά και τοπικά περιορισμένες , καθώς η Ουάσινγκτον απορρίπτει τις εκκλήσεις αραβικών και άλλων χωρών για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς που βρίσκεται στην 28η ημέρα του.
Ωστόσο, η ατζέντα αυτής της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εμφανίζεται περισσότερο σύνθετη, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου και οι απώλειες αμάχων μαζί με την ανθρωπιστική καταστροφή που τον συνοδεύουν αυξάνει την οργή της κοινής γνώμης και επηρεάζει εσωτερικά και διεθνή συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την έξοδο περισσότερων ξένων από την Λωρίδα της Γάζας , για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα και θα τονίσει την σημασία της προστασίας των αμάχων. Θα πιέσει επίσης το Ισραήλ να ελέγξει την βία των εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας
Νέο στοιχείο στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ θα είναι η ανάγκη για το Ισραήλ να ορίσει ποια θα είναι η κατάσταση μετά τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, ποιος θα αναλάβει την διακυβέρνηση, πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και ποια θα είναι η πορεία προς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Σε ομιλία του στο Κονγκρέσο την Τρίτη, ο Αντονι Μπλίνκεν μίλησε για την πιθανότητα ενίσχυσης του ρόλου της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και το ενδεχόμενο αραβικές χώρες και διεθνείς οργανισμοί να κληθούν να παίξουν κάποιον ρόλο στην μεταπολεμική πραγματικότητα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν θα μιλήσει για την «δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργασθούν με τους εταίρους τους σχετικά με τους όρους μίας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης στην Μέση Ανατολή, που θα περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη».
Ο Αντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί αύριο στο Αμμάν με τον ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο στην Γάζα, όπου διαπράττει εγκλήματα πολέμου βομβαρδίζοντας αμάχους και επιβάλλοντας πολιορκία.
Το μεσημέρι το «διάγγελμα» του επικεφαλής της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα την πρώτη του ομιλία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία αναμένεται να καθορίσει την εμπλοκή ή μη του Λιβάνου στη σύγκρουση.
Χθες Πέμπτη το βράδυ σημειώθηκε έκρηξη βίας στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές μετά τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου.
Η Χεζμπολάχ έχει ήδη εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την παλαιστινιακή Χαμάς, σύμμαχό της, και έχει αναλάβει την ευθύνη για τα πυρά από τον νότιο Λίβανο εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού σε περιοχές κοντά στη μεθόριο.
Οι διασυνοριακές συγκρούσεις παρέμεναν σε γενικές γραμμές περιορισμένες, τόσο γεωγραφικά όσο και σε ό,τι αφορά τους στόχους.
Όμως χθες το βράδυ, η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι επιτέθηκε ταυτόχρονα εναντίον «19 στρατιωτικών θέσεων και στόχων» του Ισραήλ, προκαλώντας την απάντηση του ισραηλινού στρατού. Πέντε μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης σκοτώθηκαν.
Από τις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ 71 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, εκ των οποίων οι 53 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με απολογισμό του AFP. Επίσης εννέα άνθρωποι, οι οκτώ από τους οποίους ήταν στρατιώτες, έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισραηλινή πλευρά.
Η ομιλία του Νασράλα είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με αφορμή τελετή που οργανώνεται σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προς τιμή των «μαρτύρων» της οργάνωσης που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
«Τελικό χτύπημα»
Ένας νέος πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός» για τον Λίβανο, τόνισε στις 22 Οκτωβρίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το Ιράν, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε ότι «η περιοχή μοιάζει με πυριτιδαποθήκη» και η κατάσταση ενδέχεται να «βγει εκτός ελέγχου», αν το Ισραήλ δεν τερματίσει την επιχείρησή του στη Γάζα.
Η Χεζμπολάχ ενίσχυσε μετά τον πόλεμο του 2006 το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως υψηλής ακρίβειας πυραύλους, τους οποίους προς το παρόν δεν έχει χρησιμοποιήσει.
«Κάθε πλευρά μετρά με προσοχή τις ενέργειες και τις αντιδράσεις της, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση που θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου και να επεκταθεί σε όλη την περιοχή», εκτίμησε ο αναλυτής Μάικλ Γιάνγκ του κέντρου Carnegie για τη Μέση Ανατολή.
Εν αναμονή της ομιλίας Νασράλα, οι Λιβανέζοι κρατούν την ανάσα τους, με τις απόψεις να διχάζονται.
«Περιμένουμε με ανυπομονησία την ομιλία (…) και ευχόμαστε να κηρύξει πόλεμο εναντίον του ισραηλινού εχθρού», είπε ο 43χρονος Άχεντ Μάντι, κάτοικος ενός χωριού στον νότιο Λίβανο, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ.
Ένας νέος πόλεμος με το Ισραήλ «θα αποτελέσει το τελικό πλήγμα για τον Λίβανο», ο οποίος είναι αντιμέτωπος με οικονομική κατάρρευση, δήλωσε ανήσυχος ο 41χρονος Ράμπιχ Αουάντ.
«Αρνούμαι τον πόλεμο εξόντωσης των Παλαιστινίων στη Γάζα, αλλά η απόφαση να πάμε σε πόλεμο θα πρέπει να ληφθεί από το κράτος του Λιβάνου και όχι από ένα κόμμα ή μια πολιτοφυλακή», πρόσθεσε.
«Κόκκινη γραμμή»
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ναζίμπ Μικάτι δήλωσε τη Δευτέρα ότι κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποφύγει η χώρα του «να εισέλθει σε πόλεμο», προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο περιφερειακής ανάφλεξης.
Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση αυτή βρίσκεται στα χέρια του Ιράν, το οποίο έχει ήδη μεταφέρει μέσω των συμμάχων του του «άξονα της αντίστασης» μηνύματα προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις με drones και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ενώ φιλοϊρανικές ομάδες επιτέθηκαν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία.
Η Αμάλ Σάαντ, του πανεπιστημίου Κάρντιφ και ειδική στη Χεζμπολάχ, εκτίμησε ότι δύο παράγοντες ενδέχεται να ωθήσουν τον Νασράλα να κηρύξει πόλεμο.
Αν το Ισραήλ «προσπαθήσει να αποκεφαλίσει τη Χαμάς και να εξοντώσει το κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ δεν θα το επιτρέψει».
«Επιπλέον μια εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στη Γάζα, η μεταφορά στους στο Σινά ή αλλού, αποτελούν κόκκινη γραμμή για τη Χεζμπολάχ», σημείωσε η ίδια.
Σε μήνυμα προς τις παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα που δημοσίευσε την Τετάρτη η Χεζμπολάχ οι μαχητές της αναφέρουν ότι έχουν «όπως κι εσείς το δάκτυλο στη σκανδάλη (…) για να στηρίξουμε το τέμενος αλ Άκσα και τους αδελφούς μας στην Παλαιστίνη που καταπιέζονται».
Απερίγραπτη η κατάσταση στη Γάζα
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους από την πλευρα του δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι “απερίγραπτη”. Ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι “ο χρόνος τελειώνει” καθώς ο παλαιστινιακός λαός εκεί βρίσκεται σε “σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας”. Σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν “βαθιά απογοήτευση για την άρνηση του Ισραήλ να σταματήσει τα σχέδια αποδεκατισμού” της Λωρίδας της Γάζας και δήλωσαν ότι αισθάνονται “βαθύτερη φρίκη” για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλ
Καμάλα Χάρις: ΟΙ ΗΠΑ δεν θα βάλουν όρους στο Ισραήλ για την στηριξή τους
Επιχειρώντας να διορθώσει προηγούμενη δήλωση του προέδρου Τζο Μπαιντεν ο οποίος έκανε λόγο για καταπαυση του πυρός στην Γάζα η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις δηλωσε εχθές ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν να θέσουν όρους στην υποστήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ για να αμυνθεί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια από το Ισραήλ, προσθέτοντας: “Δεν λέμε στο Ισραήλ πώς θα πρέπει να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο”.
Οι απώλειες του πολέμου – Ξεπερνούν τις 10.400 οι νεκροί
Από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.400 Ισραηλινοί, τουλάχιστον 9.061 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, κυρίως γυναίκες και ανήλικοι, και περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών δεν έχει προηγούμενο στις δεκαετίες της ισραηλινο-παλαιστινιακής βίας, αναφέρει το Associated Press.
Περισσότερα από 3.700 παλαιστινιακά παιδιά έχουν σκοτωθεί σε 25 ημέρες μαχών – πάνω από έξι φορές περισσότερα από τα 560 παιδιά που ο ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι σκοτώθηκαν σε 19 μήνες πολέμου στην Ουκρανία μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.
Οι βομβαρδισμοί έχουν εκδιώξει περισσότερους από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής από τα σπίτια τους. Τα τρόφιμα, το νερό και τα καύσιμα εξαντλούνται υπό την πολιορκία του Ισραήλ και τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία προειδοποιούν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει σήμερα για τρίτη ημέρα με στόχο περιορισμένες εκκενώσεις
Το πέρασμα της Ράφα από τη Γάζα προς την Αίγυπτο αναμένεται να ανοίξει για τρίτη ημέρα την Παρασκευή για περιορισμένες εκκενώσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και έχει ως στόχο να επιτραπεί σε ορισμένους κατόχους ξένων διαβατηρίων, τους εξαρτώμενους από αυτούς και ορισμένους τραυματίες της Γάζας να βγουν από τον θύλακα.
Σύμφωνα με συνοριακούς αξιωματούχους, περισσότεροι από 700 ξένοι πολίτες έφυγαν για την Αίγυπτο μέσω της Ράφα τις δύο προηγούμενες ημέρες. Δεκάδες σοβαρά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι επρόκειτο επίσης να περάσουν. Το Ισραήλ ζήτησε από τις ξένες χώρες να στείλουν νοσοκομειακά πλοία γι’ αυτούς.
Τέσσερα σχολεία της στη Γάζα που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια υπέστησαν ζημιές
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι τέσσερα από τα σχολεία της στη Γάζα που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια υπέστησαν ζημιές σε λιγότερο από 24 ώρες. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί και άλλοι πέντε να έχουν τραυματιστεί την Πέμπτη μετά τις ζημιές που υπέστη ένα σχολείο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, ανέφερε η υπηρεσία στην τελευταία της ενημέρωση. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό Τζαμπάλια την Πέμπτη.
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα την Πέμπτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας της Γάζας δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε κτίριο κατοικιών και κάτοικοι ανέφεραν ότι δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια.
Δεκαοκτώ ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εν μέσω σφοδρών μαχών στη Γάζα, ανακοίνωσαν οι IDF, σε μια σειρά περιστατικών που υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι IDF στις προσπάθειές τους να διεισδύσουν περισσότερο σε κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται ο αντισυνταγματάρχης Σαλμάν Χαμπάκα, ένας Ισραηλινός διοικητής τεθωρακισμένων που είχε χαρακτηριστεί ήρωας για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο κιμπούτς Μπε’ερί.
Ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν για το τηλεοπτικό κανάλι της Παλαιστινιακής Αρχής σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα, ανέφερε το δίκτυό του.
Ο Μοχάμεντ Αμπού Χατάμπ σκοτώθηκε μαζί με 11 μέλη της οικογένειάς του στο σπίτι τους, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αρχής WAFA. Είναι ο 36ος δημοσιογράφος που σκοτώνεται στη σύγκρουση, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).
Το Ισραήλ βρίσκεται σε “πολύ υψηλό συναγερμό” κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, αναφέρεται σε ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και όπως προστίθεται η άμυνα της χώρας θα “ανταποκριθεί σε κάθε γεγονός” που ενδέχεται να συμβεί.
Η ανακοίνωση συνδέεται με την αναμενόμενη σήμερα, στις 15:00 ώρα Ελλάδος πρώτη, από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα . Με την ομιλία του αυτή αναμένεται ότι ο Νασράλα να υποδείξει τις επόμενες κινήσεις του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου, καθώς το Ισραήλ προωθεί την χερσαία εισβολή του στη Γάζα, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, ενώ ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στην περιοχή έχει ξεπεράσει τους 9.000.
Η ομιλία του ηγέτη της Χεσμπολάχ που θα μεταδοθεί σε δημόσιες προβολές σε όλη τη χώρα προαναγγέλθηκε πέντε ημέρες νωρίτερα, τροφοδοτώντας την προσδοκία μιας μεγάλης ανακοίνωσης.
Πολλοί στον Λίβανο θυμούνται ακόμη τον καταστροφικό πολύμηνο πόλεμο που διεξήγαγε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ το 2006 και ανησυχούν ότι η ομάδα μπορεί να παρασύρει τη χώρα σε μια νέα σύγκρουση. Ένας από τους στόχους της Χεζμπολάχ είναι η καταστροφή του Ισραήλ, το οποίο θεωρεί την ομάδα ως πιο τρομερό εχθρό από τη Χαμάς, ενώ το ενοπλο σιιτικό κίνημα διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας και δεκάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους, σκληροτράχηλους μαχητές.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι μακρύς αλλά νικηφόρος, σε μια δήλωση στην οποία εκφράζει επίσης τη θλίψη του για τις αυξανόμενες απώλειες σε στρατιωτικό επίπεδο. «Είμαστε σε έναν σκληρό πόλεμο. Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Υπόσχομαι σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: θα ολοκληρώσουμε το έργο. Θα συνεχίσουμε έως τη νίκη».
Σήμερα εν τω μεταξύ, άνοιξε για πρώτη φορά μετά σε 26 ημέρες πολέμου το πέρασμα της Ράφας για διέλευση ανθρώπων. Η μοναδική πύλη εξόδου από τη Γάζα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, άνοιξε για “περιορισμένη εκκένωση” ξένων υπηκόων, ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και βαριά τραυματιών, στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ.
Την ίδια ώρα, τραγικές είναι οι εικόνες από το Ινδονησιακό νοσοκομείο της Γάζας μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια με απολογισμό -σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες- τουλάχιστον 50 νεκρούς και 150 τραυματίες. Την επιθεση καταδίκασαν η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι 7 πολίτες όμηροι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ανάμεσά τους και τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.
Το πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια
Οι Ισραηλινές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι το χτύπημα των μαχητικών αεροσκαφών στο μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της Γάζας, σκότωσε τον Ιμπραήμ Μπιάρι, έναν διοικητή της Χαμάς που είπε ότι ήταν βασικός στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Δεκάδες μαχητές της Χαμάς που βρίσκονταν στο ίδιο συγκρότημα υπόγειων σηράγγων με τον Μπιάρι σκοτώθηκαν επίσης όταν κατέρρευσε στην επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους , προσθέτοντας: «Καταλαβαίνω ότι αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλές αναφορές για παράπλευρες απώλειες και ζημιές. Εξετάζουμε και αυτά».
Οι οικογένειες των ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών, που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν σήμερα την “ανησυχία” τους και απαίτησαν από την κυβέρνηση εξηγήσεις μετά τις εντατικές ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.
“Οι οικογένειες ανησυχούν για την τύχη των δικών τους και περιμένουν εξηγήσεις. Κάθε λεπτό μοιάζει αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να μας συναντήσουν σήμερα το πρωί”, έπειτα από “μια νύχτα τεράστιας αγωνίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση που συγκεντρώνει τις οικογένειες πάνω από 220 ομήρων που απήγαγε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατά την αιματηρή επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
Το Φόρουμ αυτό εξέφρασε “την τεράστια οργή (του) που κανένα από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε τον κόπο να συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα: αν αυτή η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τους 229 ομήρους” που έχουν ταυτοποιήσει οι αρχές.
Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ανθρώπους, πήραν επίσης μαζί τους πτώματα, και τους οδήγησαν στην Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν ταυτοποιήσει 229 ομήρους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.
Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, όπως και δύο Ισραηλινές ογδοντάχρονες αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Λαμβάνουμε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 1.000 σοροί βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα. Δεν διευκρίνισε την πηγή των πληροφοριών αυτών.
Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα έχουν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Για πράξεις που αντιστοιχούν σε πνεύμα «δολοφόνων και ψυχικά ασθενών» έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος καταγγέλλοντας το Ισραήλ, ενώ υποστήριξε ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά απελευθερωτική, η οποία παλεύει για την απελευθέρωση της πατρίδας της». Επιπλέον σημείωσε ότι μπορεί η Δύση να νιώθει ότι χρωστάει κάτι στο εβραϊκό κράτος, ωστόσο η Τουρκία «δεν του χρωστάει τίποτε».
Σε συνέχεια όλων αυτών υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ εκμεταλλεύτηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας απέναντί του και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αργότερα μέσα στο φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το τελευταίους μήνες είχε υπάρξει σημαντική βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε ο διεθνής συνασπισμός που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία για να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου. Προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τους Χούθι στην Υεμένη να μην ρισκάρουν να ανοίξουν «νέα μέτωπα».
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συνάντησε επίσης σήμερα τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. «Βλέπω, ακούω τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και, όσον αφορά τη Γαλλία, τίποτα δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει», είπε στον Αμπάς ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως η επίθεση της Χαμάς ήταν «επίσης μια καταστροφή για τους Παλαιστίνιους». «Η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να καταβάλει προσπάθειες για να “σταματήσει η επίθεση” στη Γάζα, κι ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς διανύει την 18η ημέρα του.
“Σας προτρέπουμε, πρόεδρε Μακρόν, να φροντίσετε να σταματήσει αμέσως αυτή η επίθεση”, στη Γάζα τόνισε ο Αμπάς, ζητώντας να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός, σύμφωνα με δηλώσεις του ενώπιον δημοσιογράφων στο τέλος της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο, στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
“Βλέπω, ακούω τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και, όσον αφορά τη Γαλλία, τίποτα δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει”, του απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος. Η επίθεση της Χαμάς είναι “επίσης μια καταστροφή για τους Παλαιστίνιους”, τόνισε.
Καθώς ο Μακρόν είχε βεβαιώσει νωρίτερα σήμερα στην Ιερουσαλήμ για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ο Αμπάς απέδωσε στο Ισραήλ “και στις χώρες που το στηρίζουν την ευθύνη της σύγκρουσης” χωρίς να αναφέρει ούτε μια φορά τη Χαμάς.
Ο Αμπάς ζήτησε επίσης τη δημιουργία “διεθνούς συνασπισμού για την ειρήνη” και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη, δείχνοντας να απαντά εμμέσως στην πρόταση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν για τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού “καταπολέμησης” της Χαμάς.
Ο Αμπάς καταδίκασε με πολύ σκληρά λόγια τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας “που σκοτώνουν αθώους άμαχους με βαρβαρότητα”.
«Κύριε γενικέ γραμματέα, σε ποιον κόσμο ζείτε;» Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Έλι Κόεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφού ο Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του καταδίκασε τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.
«Αναμφίβολα, αυτός ο κόσμος δεν είναι ο δικός μας», συνέχισε ο Κόεν, δείχνοντας φωτογραφίες από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αμάχων.
Δεν θα συναντηθώ με τον γγ του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για ισόρροπη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να σβηστεί από τον κόσμο», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Έλι Κοέν.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας βαθιά ανησυχία για τις “ξεκάθαρες παραβιάσεις” του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια “άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός” κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.
“Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, δήλωσε χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.
“Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”, είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.
Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο μέσω της Αιγύπτου όμως σε πολύ ανεπαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε αυτή τη φτωχή περιοχή που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
“Είναι μία σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών”, προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας που σπάνια είναι τόσο γεμάτη.
“Εξάλλου, τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί”.
“Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών” επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Η Ρωσία δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με τoν πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και προωθεί ένα εναλλακτικό προσχέδιο ψηφίσματος.
«Όλος ο κόσμος περιμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας μια έκκληση για γρήγορη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», εξήγησε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Αυτό ακριβώς δεν υπάρχει στο αμερικανικό προσχέδιο. Επομένως, δεν βλέπουμε κάποιο λόγο ύπαρξής του και δεν μπορούμε να το στηρίξουμε», πρόσθεσε
Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ενωμένη θέση για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι “ασυγχώρητη”, κατήγγειλε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι.
Καταγγέλλοντας τις “σφαγές που διαπράττονται από το Ισραήλ”, ο Παλαιστίνιος υπουργός εκτίμησε ότι “το Συμβούλιο Ασφαλείας (είχε) το καθήκον να τις σταματήσει”: “η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ασυγχώρητη”, δήλωσε εντός της αίθουσας του Συμβουλίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
“Η ανθρώπινη συνείδησή σας δεν έχει πληγωθεί από τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής επί 56 χρόνια αποικιακής κατοχής, ή από τις τρομοκρατικές δολοφονίες, τις καταστροφές και την πείνα που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός σήμερα;” πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι συχνά διχασμένο ως προς το ισραηλινο-παλαιστινιακό θέμα, απέρριψε αρχικά μια ρωσική πρόταση ψηφίσματος που ζητούσε “ανθρωπιστική εκεχειρία”. Μόνο πέντε από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου είχαν υποστηρίξει το κείμενο αυτό που καταδίκαζε “κάθε μορφή βίας εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες” αλλά δεν κατονόμαζε τη Χαμάς, κάτι που ήταν απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.
Ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος που επεξεργάστηκε η Βραζιλία, η οποία ασκεί τον Οκτώβριο την προεδρία του Συμβουλίου, μπλοκαρίστηκε από το αμερικανικό βέτο. Η Ουάσινγκτον είχε καταγγείλει το εν λόγω κείμενο που δεν έκανε μνεία στο “δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”, ενώ 12 χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ.
Ένα τρίτο ψήφισμα που επεξεργάστηκαν οι Αμερικανοί κυκλοφορεί στους κόλπους των κρατών μελών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, τονίζει κυρίως “το δικαίωμα όλων των κρατών στην ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα”.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη στάση του Ισραήλ στη Γάζα, σε μήνυμά του για την ημέρα της επετείου από την ίδρυση του ΟΗΕ.
«Ειδικά από τις 7 Οκτωβρίου έχουν γίνει σφαγές στη Γάζα με στόχο αστικούς οικισμούς, χώρους λατρείας, νοσοκομεία και σχολεία, φτάνοντας σε επίπεδο γενοκτονίας», είπε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιδράσει απέναντι στις παράνομες επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον αμάχων».
«Βλέπουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αντί να σταματήσει την αιματοχυσία, να θεσπίσει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων, βαθαίνει περαιτέρω την κρίση με τη μονομερή του στάση. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν μια δομή που παρακολουθεί την ολοκληρωτική τιμωρία του λαού της Γάζας να παρέχει ελπίδα στην ανθρωπότητα και να διασφαλίζει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την οποία επισήμανε ότι η σιωπή των δυτικών χωρών επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Το γραφείο του Ερντογάν ανακοίνωσε ότι είπε στον Πούτιν πως η «αγριάδα» προς τα παλαιστινιακά εδάφη βαθαίνει και ότι οι άμαχοι σκοτώνονται συνεχώς. Επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη ηρεμίας στην περιοχή.
Ένα νέο πετρελαϊκό σοκ θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, απ’ όπου προέρχεται το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών μαύρου χρυσού, υπογράμμισε σήμερα ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.
“Ασφαλώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση. Αλλά οι εντάσεις είναι πολύ ισχυρές, και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών πετρελαίου προέρχεται από την περιοχή αυτή. Όχι μόνο οι παραγωγοί είναι εκεί, αλλά και βασικοί εμπορικοί δρόμοι”, υπενθύμισε, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον αντίκτυπο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
“Μια μείζονα γεωπολιτική κρίση εκεί θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε ένα πετρελαϊκό σοκ, 50 χρόνια μετά” το σοκ του 1973, υπογράμμισε, στο περιθώριο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της διεθνούς υπηρεσίας για τις παγκόσμιες ενεργειακές προοπτικές έως το 2030.
“Ελπίζουμε πολύ ότι δεν θα φθάσουμε εκεί, ότι θα βρεθούν ειρηνικές λύσεις μεταξύ των πλευρών”, πρόσθεσε, κρίνοντας πως μια “αστάθεια στην αγορά” θα ήταν “κακή είδηση για όλους και κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες”.
Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν με κάποια διστακτικότητα μεταξύ των φόβων μιας κλιμάκωσης και των διπλωματικών προσπαθειών, ωστόσο καμιά διατάραξη των προμηθειών δεν έχει σημειωθεί επί του παρόντος.
AΠΕ-ΜΠΕ
Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς
Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.
Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.
Μητσοτάκης: Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική λύση
«Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική λύση» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Ειρήνης του Καΐρου για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Διευκρίνισε πως «υπάρχουν όρια στον πόλεμο» και ότι «στην Ε.Ε. εργαζόμαστε για να συμβάλουμε σε κάθε προσπάθεια ειρήνης». «Το μέλλον στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με λύση δύο κρατών. Καμία στρατιωτική επέμβαση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει πολιτική λύση» τόνισε.
Επανέλαβε τη θέση του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με βάση το διεθνές δίκαιο». «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους» ανέφερε και πρόσθεσε «η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι».
Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τον θύλακα. Καταλήγοντας σημείωσε πως η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των χωρών που θα κληθούν να διαχειριστούν τα κύματα εκτοπισμένων από τον πόλεμο.
Μαχμούτ Αμπάς: δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι “δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας”.
Η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), με συνέπεια την απώλεια 1.400 ανθρώπων.
Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.
Αλ Σίσι: Αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε σήμερα στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι έχει προσκαλέσει του ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Σίσι.
Μελόνι: Να αποφευχθεί κλιμάκωση της κρίσης
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.
Η Μελόνι σχολίασε τη σημερινή κατάσταση στη διάρκεια της ομιλίας της, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου για τη Μέση Ανατολή.
Σ. Αραβία: Απορρίπτουμε προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό των ανθρώπων της Γάζας
O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος απορρίπτει “προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό” των ανθρώπων της Γάζας από το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημειώνεται ότι μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται τουλάχιστον είκοσι ανήλικα παιδιά και πάνω από δέκα ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με βιντεοσκοπημένη δήλωση εκπροσώπου της στρατιωτικής πτέρυγάς της, η Χαμάς κρατά περίπου 200 ομήρους, ενώ και άλλοι, περίπου 50, κρατούνται από τις υπόλοιπες οργανώσεις στη Γάζα.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το CNN ο στρατός του Ισραήλ δημοσίευσε νέες πληροφορίες για την κατάσταση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Ο IDF αναφέρει ότι η πλειονότητα των ομήρων στη Γάζα είναι ζωντανοί. Περισσότεροι από 20 είναι κάτω των 18 ετών ενώ δέκα έως είκοσι από αυτούς είναι άνω των 60 ετών.
Ωστόσο ο αριθμός των ομήρων στη Γάζα δεν είναι εξακριβωμένος.
Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες «πηγές», το κανάλι AlQahera News μετέδωσε ότι «η Ράφα θα ανοίξει αύριο». Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν «έως και 20 φορτηγά». Ο αριθμός αυτός ωστόσο κρίθηκε «παντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τις τελευταίες ώρες θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και σύμφωνα με την ανακοίνωση με ανάρτηση του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στο Χ τις τελευταίες ώρες οι δυνάμεις της IDF, υπό την ηγεσία της Σιν Μπετ κατάστρεψαν εκατοντάδες στόχους της Χαμάς και υποδομές τρομοκρατικής δράσης οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στην συνοικία Σεγκέγια.
Οι εκατοντάδες τρομοκρατικές υποδομές που δέχθηκαν επίθεση περιλαμβάνουν θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, φρεάτια τούνελ, υποδομές πληροφοριών, επιχειρησιακά αρχηγεία και άλλα αρχηγεία», δήλωσε ο IDF.
Ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.
Επίσης οι Ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι εξολόθρευσαν «τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης στη Ράφα, Ραφάτ Χαρέβ Χοσεΐν Αμπού Χαλάλ», καθώς και «έναν αριθμό πρακτόρων που ανήκουν στη δύναμη Najaba της Χαμάς».
Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται σύμφωνα με τους Times of Israel και η Τζαμίλα αλ-Σάντι, η μοναδική γυναίκα στο Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς. Η Τζαμίλα αλ-Σάντι ήταν χήρα του συνιδρυτή της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι.
Το 2021 εγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς. Ο σύζυγός της, αλ Ραντίσι είχε σκοτωθεί το 2004, επίσης από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα.
Εν τω μεταξύ, οι σοροί ενός αγοριού και μιας γυναίκας που ήταν μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς σε ισραηλινό συνοριακό χωριό εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν, 11 ημέρες μετά τη διασυνοριακή επίθεση από τη Γάζα, ανακοίνωσε η ομάδα ιατρικής βοήθειας και ανάκτησης θυμάτων Zaka.
Τα λείψανα των δύο νεοανακαλυφθέντων θυμάτων βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών σε ένα σπίτι που είχε καεί στο κιμπούτς Be’eri, δήλωσε η Zaka αργά το βράδυ της Τετάρτης.”Τα σώματά τους αποτεφρώθηκαν αφού δολοφονήθηκαν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει ονόματα για τους δύο ή να διευκρινίσει οποιαδήποτε πιθανή σχέση μεταξύ τους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τουλάχιστον 108 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο κιμπούτς Be’eri – περίπου το 10% του πληθυσμού του.
Μεταξύ των νεκρών και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Πιγιάν. Τουλάχιστον δώδεκα άλλες ισραηλινές κοινότητες κατακλύστηκαν επίσης από τους επιτιθέμενους.
Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Από τον συνολικό απολογισμό 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ Κούντρα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 44 υγειονομικοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Γάζα ενώ τέσσερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους. «Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα», είπε και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ,The Guardian
«Ήμουν βαθιά λυπημένος και εξοργισμένος από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας χθες. Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, και όχι από εσάς», είπε, υποστηρίζοντας δημόσια την εκδοχή του Ισραήλ για τα γεγονότα. Ο κ Μπάιντεν πρόσθεσε «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι».
Ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι είναι «εδώ για έναν απλό λόγο – θέλω ο λαός του Ισραήλ και ο λαός του κόσμου να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Μπάιντεν τονίζει ότι η Χαμάς «έσφαξε» τα θύματά της, συμπεριλαμβανομένων 33 Αμερικανών. «Έχουν διαπράξει φρικαλεότητες που κάνουν το ISIS να φαίνεται κάπως πιο ορθολογικό», σημειώνει. «Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και του έχει φέρει μόνο δεινά».
Νετανιάχου: Ευχαριστώ για την υποστήριξη
«Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ σήμερα και για την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη που δώσατε στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μια υποστήριξη που αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις κοινές δηλώσεις των δυο που ήταν εκ των προτέρων γραμμένες. «Βλέπω την υποστήριξή σας καθημερινά στο εύρος και το βάθος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή αυτού του πολέμου».
Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τη συνεργασία «πραγματικά άνευ προηγουμένου» και επαίνεσε τον Μπάιντεν που παρείχε στο Ισραήλ «τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας» και «για το ξεκάθαρο μήνυμα που στείλατε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας». Επισημαίνει επίσης τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που έστειλε ο Μπάιντεν «για να υποστηρίξει αυτά τα λόγια με δράση».
«Αλλά πάνω από όλα, κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος βλέπει αυτή την υποστήριξη και την ηθική διαύγεια που επιδείξατε από τη στιγμή που δέχθηκε επίθεση στο Ισραήλ».
Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν έχει χαράξει μια σαφή γραμμή «μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας».
Ακολουθούν τα ντοκουμέντα που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός :
https://twitter.com/IDF?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1714513625598021868%7Ct...
https://twitter.com/IDF?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1714548529538953637%7Ct...
«Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν όστοιχεία τι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η επαγγελματική αυτή ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες, στα επιχειρησιακά συστήματα και σε αεροπορικές εικόνες», εξήγησε.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Άραμπ στην πόλη της Γάζας. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υψηλότερο απολογισμό.
Η Χαμάς απέδωσε την ευθύνη για το πλήγμα στο Ισραήλ και ο Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτήρισε «ψέματα» τις κατηγορίες του Ισραήλ που του αποδίδουν την ευθύνη.
Ο εκπρόσωπος του στρατού παρουσίασε επίσης χάρτες και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, μια συνομιλία μεταξύ δύο μελών της Χαμάς στην οποία ακούγονται να λένε ότι για το πλήγμα ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ.
«Δεν υπήρξαν πυρά του στρατού από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα που να έπληξαν το νοσοκομείο», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Τα συστήματα ραντάρ μας εντόπισαν πυραύλους που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες από τη Γάζα την ώρα της έκρηξης και η ανάλυση της πορείας τους δείχνει ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κοντά στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή.
Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη.
Ο Χαγκάρι σημείωσε μάλιστα ότι περίπου 450 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα τις 11 τελευταίες ημέρες, έχουν προσγειωθεί μέσα στον θύλακα.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , The Guardian