Έκτακτη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προανήγγειλε η ΕΕ


29/08/2022

Ενεργειακή ασπίδα της Κομισιόν για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας λίγο πριν από την Σύνοδο των 27. Τα μέτρα που εξετάζει η Κομισιόν.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη με την τιμή του φυσικού αερίου να καταγράφει πρωτοφανή ρεκόρ.

Στη Γερμανία η τιμή του κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για 5 έως και 10 δύσκολους χειμώνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 Σεπτέμβριου θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ένωσης.
Οι Ευρωπαίοι πλέον λένε σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναδιαμόρφωση της αγοράς ενέργειας διότι οι αυξανόμενοι λογαριασμοί τείνουν να τινάξουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης.

Η βασική ιδέα που είναι πάνω στο τραπέζι είναι να διαχωριστεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος. Αυτό θα ρίξει τις τιμές του ρεύματος σε φυσιολογικά επίπεδα διότι τα τιμολόγια του ρεύματος δε θα εξαρτώνται από τη Μόσχα.

Μια άλλη ιδέα είναι να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι εάν δεν εξασφαλίσουμε φυσικό αέριο λόγω του πλαφόν που βάλαμε, κοινώς δε μας πουλήσουν οι τρίτες χώρες, τότε θα πρέπει να βρούμε εναλλακτική λύση.

Εάν δεν βρούμε εναλλακτική λύση, τότε περνάμε στο σκληρό μέτρο της διακοπής του ρεύματος για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, που θα ξεκινήσει με τη βιομηχανία και στο τέλος θα φτάσει στα νοικοκυριά.
Νότια Κορέα: Αναπτύσσεται τατουάζ νανοτεχνολογίας – Θα ειδοποιεί για τυχόν προβλήματα υγείας03/08/2022

Σύντομα στη Νότια Κορέα οι πολίτες θα μπορούν να κουβαλούν πάνω τους μια ιδιαίτερη συσκευή που αυτομάτως θα τους προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα υγείας.

Ομάδα επιστημόνων στη χώρα εργάζεται σ’ ένα φιλόδοξο πρότζεκτ αφού η συσκευή έχει τη μορφή τατουάζ.

Ερευνητές στο Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) στην πόλη Νταετζέον, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σεούλ έχουν αναπτύξει ένα «ηλεκτρονικό τατουάζ» με το μελάνι να είναι φτιαγμένο από υγροποιημένο μέταλλο και νανοσωλήνες άνθρακα το οποίο συμπεριφέρεται ως ένα ηλεκτρόδιο.

Συνδεδεμένο σ’ έναν καρδιογράφο ή άλλες συσκευές που καταγράφουν τις ζωτικές ενδείξεις μπορεί να αναλύσει τον σφυγμό και άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και να της αποστείλει σε μια οθόνη. Οι ερευνητές ελπίζουν σύντομα να εξελίξουν το πρότζεκτ σε σημείο που να προειδοποιεί για τυχών προβλήματα υγείας.

«Στο μέλλον αυτό που ελπίζουμε να καταφέρουμε είναι να συνδέθούμε μ’ ένα ασύρματο τσιπάκι το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στο μελάνι ώστε να μπορούμε να “επικοινωνούμε” ή να στέλνει και να λαμβάνει μηνύματα από κάποια εξωτερική συσκευή», τόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος Στιβ Παρκ, καθηγητής της επιστήμης της ύλης και μηχανικής για το φιλόδοξο σχέδιο που έχει ο ίδιος και η ομάδα του, για το οποίο εκτιμά πως θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Τέτοιες συσκευές θα μπορούσε να είναι οποιδήποτε wearable ή άλλου είδους που θα μπορούσαν όσοι έχουν κάνει το τατουάζ να έχουν στο σπίτι τους.
Το μελάνι, στο μεταξύ, δεν προκαλεί προβλήματα υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ και υπόσχονται πως είναι ανθεκτικό και δεν… ξεβάφει. «Όταν το μελάνι τοποθετείται στο δέρμα δεν βγαίνει αν το τρίψεις, το οποίο δεν ισχύει αν είναι απλά υγροποιημένο μέταλλο», πρόσθεσε ο Παρκ.


Πηγή: newsbeast.gr


Ισπανία: Εκστρατεία που ενθαρρύνει τις γυναίκες όλων των σωματότυπων να βγουν στην παραλία28/07/2022

Tο υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας ξεκίνησε μια δημιουργική καλοκαιρινή εκστρατεία που ενθαρρύνει τις γυναίκες όλων των σωματότυπων να βγουν στην παραλία, με το σύνθημα: «Το καλοκαίρι ανήκει και σε εμάς».

Η πολύχρωμη φωτογραφία της καμπάνιας περιλαμβάνει πέντε γυναίκες διαφορετικού σωματότυπου, ηλικίας και εθνικότητας να απολαμβάνουν τον ήλιο. «Το καλοκαίρι ανήκει και σε εμάς. Απολαύστε το όπως, όπου και με όποιον θέλετε», αναφέρει η εκστρατεία.


Πηγή: newsbeast.gr

Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα επιδιώκει εξαίρεση από τον κόφτη του 15% – Τι ζητά από την ΕΕ25/07/2022

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριζόντια μείωση 15%, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την Ε.Ε. -λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

  Η Ελλάδα θα επιδιώξει κατά την αυριανή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία πενταετία, έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτό που θα συζητούσε η Αθήνα, θα ήταν ως βάση σύγκρισης να λαμβανόταν υπόψη η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η πρόταση της Κομισιόν, όπως έχει διατυπωθεί, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» – Τι θα επιδιώξει η Ελλάδα
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριζόντια μείωση 15%, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την Ε.Ε. -λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας-, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας, γιατί αυτό επί της ουσίας για την Ελλάδα σημαίνει μείωση 24%».

 Ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ελλάδα αύριο θα επιδιώξει αλλαγή αυτής της πρότασης, θα επιδιώξει να εξαιρεθεί η χώρα μας από αυτή τη μείωση. Αυτό που θα συζητούσαμε θα ήταν η βάση σύγκρισης να ήταν η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας».

«Θεωρούμε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι όπως είχε πρωτοδιατυπωθεί, είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα αύριο θα επιδιώξει εξαίρεση από αυτό. Εάν αποφασιστεί κάποια μείωση, να αποφασιστεί με βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι με βάση τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας».

 Διχάζει την Ε.Ε. το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης αερίου κατά 15%
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης και βαθαίνει την πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η μακρά περίοδος των υψηλών ενεργειακών τιμών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρόταση αντανακλά κατά βάση τις ανησυχίες της Γερμανίας για πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί μετά την επαναλειτουργία του αγωγού από τη δεκαήμερη συντήρησή του, με περιορισμό των ποσοτήτων στο 40%.

Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να έχει υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και παράλληλα να μη διαθέτει υποδομές για τροφοδοσία με LNG.

Η τύχη της πρότασης θα κριθεί την Τρίτη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας με την Ελλάδα και 11 ακόμη χώρες να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να την αντικρούσουν. Η Ελλάδα έχει εκφράσει ήδη τη διαφωνία της, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «αναποτελεσματική και άδικη». Καθοριστική ως προς τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται ενόψει της αυριανής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών είναι η στάση που θα κρατήσει η Γαλλία, η οποία επί του παρόντος αντιδρά ως προς την οριζόντια εφαρμογή της πρότασης. Η στάση της Γαλλίας ίσως καθορίσει και το πλαίσιο μιας συμβιβαστικής πρότασης που να μπορεί να αποσπάσει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία.

Για την Ελλάδα η πρόταση της Επιτροπής θα σήμαινε ένα έλλειμμα 8,4 τεραβατωρών φυσικού αερίου, τη στιγμή που η χώρα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εφοδιασμού αλλά στηρίζει και τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου εξάγει το 20% του αερίου που μπαίνει στο ελληνικό σύστημα.

Δηλητηρίασαν τον πιο στενό συνεργάτη του Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ

19/07/2022

Σε απόπειρα δολοφονίας του αναπληρωτή του προέδρου της Ρωσίας αναφέρονται από χθες τα Διεθνή Μέσα. Πιο συγκεκριμένα, ένα αντικαθεστωτικό ρωσικό κανάλι στο Telegram, ονόματι General SVR έκανε γνωστή την πληροφορία ότι ο 71χρονος Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από έντονη αδιαθεσία.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις φέρεται να έδειξαν ότι ο άνδρας είχε εκτεθεί σ’ ένα συνθετικό δηλητήριο. Πρόκειται για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Είναι ο άνθρωπος που τον αντικαθιστά όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, ενώ έχει συμμετάσχει ενεργά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην κυβέρνηση βρίσκεται και ο γιός του Ντιμίτρι, ο οποίος είναι υπουργός Γεωργίας. Το δίκτυο που αποκάλυψε την πληροφορία είναι το ίδιο που ισχυρίστηκε προ λίγων ημερών ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα κοριτσάκι, με την ερωμένη και γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα. Ο Ρώσος προεδρος ενημερώθηκε για την υποτιθέμενη επίθεση μονάχα «όταν η ζωή του συνεργάτη του δεν ήταν πλέον σε κίνδυνο». «Ποιος βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας, ποια είναι τα κίνητρα και πώς κατέστη δυνατό γενικά να οργανωθεί μια πραγματικά ολοκληρωμένη απόπειρα δολοφονίας σε έναν εκπρόσωπο τόσο υψηλού επιπέδου εξουσίας, μένει να φανεί», γράφει το δίκτυο

Το κανάλι επεσήμανε τις εσωτερικές μάχες εντός του κύκλου του Πούτιν, προσθέτοντας: «Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης ανακατανομής στις ελίτ», αναφέρει.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι «με τον καιρό, θα δημοσιεύσουμε λεπτομερές υλικό για το θέμα αυτής της απόπειρας δολοφονίας, με αρκετά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες».

Η επίθεση αυτή αποκαλύφθηκε την ίδια ημέρα που έγινε γνωστή και η απόλυση του επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Ιβάν Μπακάνοφ. Δεν ήταν ο μόνος. Απομακρύνθηκε και η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βερεντίκοβα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την υπογραφή σχετικών προεδρικών διαταγμάτων. Η απόφαση προκαλεί έκπληξη γιατί ο μεν Μπακάνοφ είναι έμπιστος του προέδρου της Ουκρανίας και συνδέονται σε στενή φιλία από τα μαθητικά τους χρόνια, η δε Βερεντίκοβα χειρίζεται τις έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου που καταλογίζει στη Ρωσία το Κίεβο. Σύμφωνα με το διάγγελμα Ζελένσκι πάνω από 60 υπάλληλοι στην υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και στη Γενική Εισαγγελία εργάζονταν εναντίον της χώρας, στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, του Ντονμπάς αλλά και της Κριμαίας. Η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από το 2014 και δεν είναι σαφές ποιο είναι το στοιχείο που οδήγησε στην σύνδεση της Κριμαίας με την σημερινή κατάσταση στο Ντονμπάς.


Νέα επίθεση Τσαβούσογλου σε Μητσοτάκη: Εκλιπαρούσε στο Κογκρέσο να μην πάρουμε τα F-16
4/07/2022

Νέα φραστική επίθεση εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τα F-16, κατηγόρησε το ελληνικό λόμπι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκαναν τα πάντα για να αποκλείσουν την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV «στοχοποίησε» ξανά τον Έλληνα πρωθυπουργό, επιχειρώντας να τον παρουσιάσει σαν τον μοναδικό υπεύθυνο για την άρνηση του αμερικανικού Κογκρέσου να παραχωρήσει στην Τουρκία νέα F-16 και να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα.

«Ο Μητσοτάκης εκλιπαρούσε στην ομιλία του στο Κογκρέσο να μην μας δώσουν τα μαχητικά, σε πνεύμα που δεν αρμόζει σε συμμαχική χώρα και έκανε μικρότητες. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, όμως δεν πιστεύω πως θα προκύψει πρόβλημα» είπε, μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο πρόεδρός μας έστειλε πρόσφατα αντιπροσωπεία βουλευτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί οι φίλοι μας είχαν συναντήσεις με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Και από τις δύο πτέρυγες. Και σε αυτές τις συναντήσεις υπήρχε θετικό κλίμα. Έχουμε επαφές με μέλη του Κογκρέσου. Από αυτό βλέπουμε ότι η παράδοση αυτών των F-16 και η προμήθεια υλικού για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εκλαμβάνεται ως εξής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών: Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ και πολύ σημαντικό για αυτούς. Και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε αρνητική εικόνα. Φυσικά, το ελληνικό λόμπι λέει 'μην τα δώστε (τα F-16), και άλλα λόμπι μπορεί να πουν μην τα δώσετε. Αλλά το βασικό είναι το ελληνικό λόμπι, ο Μητσοτάκης ικέτευσε λέγοντας ‘μην τα δώσετε’ μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας με τρόπο που ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».


Ο Τσαβούσογλου για μία ακόμη φορά ανέβασε τον τόνο κατά της Ελλάδας, αποφεύγοντας ωστόσο τεχνηέντως να πει πως η χώρα του βρίσκεται εκτός του προγράμματος των F-35 και υπάρχει αντίδραση των ΗΠΑ για τα F-16, λόγω της προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία.

ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν δεν μίλησε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ικανοποίηση στην Αθήνα
30/6/2022

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά και τη χθεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε αναβάθμιση των F-16 του από τις ΗΠΑ και ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο να ανάψει το «πράσινο φως». Στην επίσημη ανακοίνωση, πάντως, του Λευκού Οίκου γίνεται λόγος για ανάγκη σταθερότητας στο Αιγαίο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν μπροστά σε όλους του ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν έθεσε ούτε μια φορά θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, όπως κάνει όταν βρίσκεται στη χώρα του.

Χωρίς αναφορές εκ μέρους του Ερντογάν στην Ελλάδα κύλησε η Τετάρτη, με τον Τούρκο πρόεδρο, αφού πήρε ότι ήθελε από την Σουηδία και την Φινλανδία, να λαμβάνει και ένα ευχαριστώ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μπορεί στην Άγκυρα να εκστόμιζε τη μία κορώνα μετά την άλλη κατά της Αθήνας και του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος ήταν μειλίχιος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο παραπέντε της Συνόδου Κορυφής έδωσε τελικά τα χέρια με τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς και άναψε το «πράσινο φως» για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν τα τρία μέρη σε συμφωνία, με τον ενδιάμεσο καφέ που ήπιαν οι αντιπροσωπίες να διώχνει το τουρκικό βέτο από το τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν έβγαλε ανακοίνωση όπου τονίζει τη σημασία της σταθερότητας στο Αιγαίο.Ικανοποίηση στην Αθήνα για την ηρεμία στις δύο πλευρές του Αιγαίου
«Το συμπέρασμα από τις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρόεδρο είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν συνέστησε στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφεύγει τις προκλήσεις και ανέδειξε τη σημασία του να υπάρχει σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο. Σε όλη τη συζήτηση δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι για F-16 και προμήθεια πολεμικού υλικού στην Τουρκία», σημείωσαν κυβερνητικές πηγές.

Η Αθήνα συνεχίζει την θωράκισή της με την αποστολή αιτήματος για τα F-35 στις ΗΠΑ.


Η Αθήνα κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ασχολήθηκε κυρίως με τα θέματα που αφορούν στις δικές της δραστηριότητες, με τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν να θεωρείται κάτι παράπλευρο.

Μάλιστα, η Αθήνα φεύγει ικανοποιημένη από τη Σύνοδο καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν ενέπλεξε τα ελληνοτουρκικά στις εργασίες της Συνόδου.

ΝΑΤΟ: Στις εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο RECINTO FERIAL IFEMA της Μαδρίτης για να πάρει μέρος στις εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Σύνοδο και μετά την ολοκλήρωσή της θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, και στο θέμα Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας ΠΘ αναμένεται να αρκεστεί στο να επισημάνει ότι δε γίνεται να υπάρχει εντός ΝΑΤΟ ένα κράτος με αναθεωρητικές απόψεις που αμφισβητεί την κυριαρχία άλλης χώρας – μέλους.

Η συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για τη λήξη των εργασιών της Συνόδου είναι προγραμματισμένη για τις 13:15 ώρα Ελλάδας.

Θριαμβολογίες στον τουρκικό Τύπο
Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος θριαμβολογεί, λέγοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφει στη χώρα νικητής. Ωστόσο, αντιπολιτευόμενες εφημερίδες κατηγορούν τον Ερντογάν, λέγοντας ότι ενώ «άστραψε και βρόντηξε» στην Τουρκία, σιώπησε στη Μαδρίτη.

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35
Υπογράφτηκε το επίσημο ελληνικό αίτημα προς στις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

Μάλιστα, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.

Κυβερνητικές πηγές σχετικά με την υπογραφή του αιτήματος της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F-35, αναφέρουν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό», σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσουν την εξέλιξη από τα τουρκικά F-16 και την αμερικανική στήριξη που απέσπασε ο Ερντογάν.

Όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με επίσημη δήλωσή του είχε αναφέρει ότι θα ξεκινούσε άμεσα η διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35. Οι δηλώσεις εκείνες έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο κ. Παναγιωτόπουλος με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.

Τσαβούσογλου: Αμφισβητούμενη η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο – Μητσοτάκης και Δένδιας είναι καλοί στο κλάμα

7/6/2022Κρεσέντο προκλητικότητας για μια ακόμη φορά από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία για να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε ειρωνικά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια περί τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ειρωνικά πως «έχουν μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».

Συνεχίζοντας το κρεσέντο προκλητικότητας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αμφισβητούμενη κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου.

Πριν λίγη ώρα, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο Τσαβούσογλου είπε μεταξύ άλλων:

  • Το καθεστώς των νησιών θα συζητηθεί εάν οι Έλληνες δεν εγκαταλείψουν τις παραβιάσεις.
  • Η Ελλάδα έχει σύμπλεγμα κατωτερότητας. Κάθε μέρα βγαίνουν και επιτίθενται στην Τουρκία.
  • Η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο είναι αμφισβητούμενη.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η YeniSafak, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν όμως γυρίζουν την πλάτη, μίσος, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς. Αν η Ελλάδα απαντήσει “αντρίκια” στις επιστολές που γράψαμε και δεν τερματίσει τις παραβιάσεις της, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών».

Μεγάλη Βρετανία: Πρόταση μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον

6/6/2022
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει πρόταση μομφής, ανακοίνωσε η Επιτροπή 1922.

«Αντάρτες των Τόρις αναμένουν ότι ο Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι θα κάνει ανακοίνωση σήμερα το πρωί, αναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει πρόταση μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον», σημείωσε νωρίτερα ο Πολ Μπραντ,  διευθυντής του ITV σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Μόνον ο Μπρέιντι γνωρίζει τις ακριβείς λεπτομέρειες, αλλά αυτό είναι τόσο βέβαιο (…)» πρόσθεσε.

Αν ο Μπόρις Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός και θα υπάρξει μια κούρσα για την ηγεσία για να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Τουλάχιστον 54 μέλη των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο απαιτείται να ζητήσουν επισήμως από τον Μπρέιντι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής 1922 του κόμματος, να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, προκειμένου να μπορέσει να γίνει αυτό.

Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές, άρα μόνον ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής γνωρίζει πόσοι έχουν όντως αιτηθεί να γίνει αυτό.

Ρωσία: Φωτιά σε επιχειρηματικό κέντρο της Μόσχας – Δεκάδες εγκλωβισμένοι

3/6/2022
Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο επιχειρηματικό κέντρο Grand Setun Plaza στην δυτική Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου TASS, μέχρι και 20 άνθρωποι είναι πιθανόν να παραμένουν στο κτίριο.

Το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι 120 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το κτίριο και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η φωτιά ξεκίνησε από τον πρώτο όροφο του κτιρίου γραφείων και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων μονωτικών υλικών σε άλλους τέσσερις ορόφους.

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μία επιφάνεια 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ζητήσει 15 ασθενοφόρα στον τόπο της καταστροφής.

Ο μακελάρης του Τέξας αλληλεπιδρούσε και με εφήβους στην Ελλάδα, γράφουν οι New York Times
26/5/2022

Ο ένοπλος που σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες σε σχολείο στην πόλη Ουβάλντε του Τέξας είπε σε μια γνωριμία του μέσω του διαδικτύου ότι είχε μόλις πυροβολήσει τη γιαγιά του και επρόκειτο «να πυροβολήσει σε ένα δημοτικό σχολείο, λίγο προτού προχωρήσει στο μακελειό που συγκλονίζει τις ΗΠΑ.

Μια 15χρονη από τη Γερμανία, η οποία ζήτησε να κατονομαστεί μόνο με το ψευδώνυμο Cece είπε σε μια συνέντευξή της ότι είχε γνωρίσει τον Σαλβαδόρ Ράμος περίπου δύο εβδομάδες πριν στο Yubo, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν livestream με ξένους και μέσω του οποίου έφηβοι από την Καλιφόρνια μέχρι την Ελλάδα είπαν ότι είχαν αλληλεπιδράσει με τον δράστη, γράφουν οι New York Times.

Ο Ράμος έγινε 18 ετών στις 16 Μαΐου και το κορίτσι είπε πως της είχε κάνει βιντεοκλήση τις ημέρες κοντά στα γενέθλιά του από ένα μαγαζί με όπλα, όπου της είπε ότι αγόραζε ένα AR-15.

Το βράδυ της Δευτέρας, το βράδυ πριν από το μακελειό δηλαδή, της είπε ότι είχε φτάσει ένα πακέτο από μια online παραγγελία και της είχε στείλει φωτογραφία με ένα μεγάλο κουτί, το οποίο περιείχε πυρομαχικά, όπως είπε αργότερα.


Το πρωί της Τρίτης οι δυο τους μίλησαν και πάλι. Σύμφωνα με το κορίτσι, ο Ράμος της έδειξε τα ρούχα που φορούσε, τα οποία ήταν μαύρα. Της είπε επίσης ότι δεν μπορούσε να της πει το μυστικό του μέχρι ο παππούς του να φύγει από το σπίτι.


Αργότερα της έστειλε μήνυμα ότι περίμενε τη γιαγιά του. «Μόλις πυροβόλησα τη γιαγιά μου στο κεφάλι» ήταν το μήνυμα που ακολούθησε.

Ο Ράμος γεννήθηκε στη Βόρεια Ντακότα αλλά ζούσε στην Ουβάλντε, ενώ πήγαινε στο λύκειο της πόλης. Ο νεαρός δράστης αναρτούσε φωτογραφίες με τα όπλα του στο Instagram.

Μακελειό στο Τέξας: Θρήνος για τα παιδιά που δολοφονήθηκαν στο δημοτικό σχολείο

25/5/2022

Δεκαεννιά παιδιά και δύο δασκάλες είναι ο τραγικός απολογισμός της νέας μεγάλης σφαγής σε δημοτικό σχολείο της Αμερικής. Δράστης του μακελειού στο Τέξας είναι ένας νέος μόλις 18 ετών, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών…

Σύμφωνα με άρθρο στο newsit.gr οι ΗΠΑ φαντάζουν αδύναμες απέναντι στον εφιάλτη των mass shooting και ανίκανες να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή. Μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 10 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο στο μακελειό του Τέξας, ενώ δύο δασκάλες της τέταρτης τάξης έπεσαν επίσης νεκρές.

Ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος το μεσημέρι της Τρίτης πυροβόλησε τη γιαγιά του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το δημοτικό Robb στην κοινότητα Ουβάλντε. Εκεί μπήκε τουλάχιστον μέσα σε μια από τις τάξεις και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως….


Σύμφωνα με συμμαθητή του Ράμος ο δράστης είχε φοιτήσει στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είχε καταφέρει να τελειώσει το Λύκειο.

Ο συμμαθητής του δήλωσε ότι κατά τα σχολικά του χρόνια έπεφτε θύμα άγριου bullying για τα ρούχα του και την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει στο σχολείο και εν τέλει να τα παρατήσει. Το γεγονός ότι δεν είχε καταφέρει να τελειώσει το σχολείο ήταν ένα από τα θέματα που ερχόταν συχνά σε ρήξη με τη γιαγιά του.

Εικάζεται ότι πριν το μακελειό ο Ράμος είχε έναν ακόμα καυγά με τη γιαγιά, την πυροβόλησε και έτρεξε στο σχολείο για να ολοκληρώσει το φονικό έργο του.H στιγμή που ο Ράμος μπαίνει στο σχολείο:

Η μία από τις δύο δασκάλες αναγνωρίστηκε ως η Έβα Μιρέλες ηλικίας 44 ετών, που δίδασκε εδώ και 17 χρόνια σε μικρά παιδιά και σύμφωνα με τους συγγενείς της λάτρευε τη δουλειά της. Η ίδια ήταν μητέρα μιας νεαρής φοιτήτριας, ενώ ήταν παντρεμένη με αστυνομικό που υπηρετεί στο τμήμα της περιοχής στο Τέξας.


Η Έβα Μιρέλες εργαζόταν στην ίδια τάξη με την δασκάλα Ίρμα Γκαρσία που δολοφονήθηκε και αυτή από τα πυρά του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος. Η Γκαρσία ήταν 46 ετών και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Παράλληλα, ταυτοποιούνται σταδιακά και τα 19 μικρά παιδιά που δολοφονήθηκαν από τον Ράμος την ώρα που έκαναν μάθημα .

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ένα από τα παιδιά ήταν ο 10χρονος Ξαβιέ Λόπεζ. Η μητέρα του είχε παραβρεθεί σε εκδήλωση βράβευσής του λίγες ώρες πριν το μακελειό, μη γνωρίζοντας φυσικά πως ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπε ζωντανό τον γιο της.

Σημειώνεται πως η σχολική χρόνια στις ΗΠΑ θα τελείωνε την Πέμπτη.

Candida Auris: Η νέα απειλή μετά την Covid 19 - Τι είναι ο μύκητας που εντοπίστηκε στα νοσοκομεία
5/5/2022

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, έριξε «βόμβα» για τον μύκητα Candida Auris κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνεδρίου Λοιμώξεων. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε, ότι έχει εντοπιστεί σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, δηλαδή της Αττικής, με καθένα να έχει καταγράψει τουλάχιστον ένα περιστατικό, τα οποία ευτυχώς έχουν απομονωθεί.

Τι σημαίνει όμως ακριβώς αυτό; Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ζυμομύκητας Candida auris αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία για τέσσερις κύριους λόγους:

Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα όπως οι αζόλες και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών / συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.
Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η Candida auris σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.
Το CDC θεωρεί την Candida auris ως ένα αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.

Τι είναι η Candida Auris - Η απάντηση του ΕΟΔΥ
Η Candida auris είναι ζυμομύκητας που για πρώτη φορά απομονώθηκε το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, από όπου και το όνομά του είδους (auris = αυτί στα λατινικά). Η δυνατότητα πρόκλησης διεισδυτικής λοίμωξης αναγνωρίστηκε το 2011 όταν απομονώθηκε από το αίμα 3 ασθενών με σηψαιμία στη Ν. Κορέα. Από τότε, στελέχη Candida auris απομονώθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία, τόσο ως σποραδικά περιστατικά ή από νοσοκομειακές επιδημίες, και κυρίως ως αποικισμός του γαστρεντερικού συστήματος ασθενών νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Η διεξαγωγή της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος των δειγμάτων Candida auris από χώρες στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας, της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Αμερικής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι διαφορετικά στελέχη Candida auris εμφανίστηκαν και διασπάρθηκαν σε πολλές περιοχές παγκοσμίως την ίδια σχεδόν περίοδο.

H Candida auris επιμολύνει το άψυχο νοσοκομειακό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει απομονωθεί από πολλαπλές καλλιέργειες επιφανειών σε θαλάμους νοσηλείας ασθενών, όχι μόνο υψηλής συχνότητας επαφής, όπως κομοδίνα και κλινοσκεπάσματα, αλλά και από επιφάνειες σχετικά απομακρυσμένες από τον ασθενή, όπως είναι τα παράθυρα. Επίσης, έχει βρεθεί και σε καλλιέργειες κινητού κοινού εξοπλισμού, όπως σακχαρόμετρα, θερμόμετρα, μηχανήματα υπερήχων, πιεσόμετρα και καροτσάκια νοσηλείας.

Μέτρα προφύλαξης από την Candida Auris
Σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση τόσο του δωματίου του ασθενή, όσο και του κινητού εξοπλισμό είναι απαραίτητα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον τελικό καθαρισμό του θαλάμου, δηλαδή στον καθαρισμό μετά την αποχώρηση του ασθενή. Απαιτείται σχολαστικός, καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση του δωματίου του ασθενή, καθώς και των κοινόχρηστων χώρων όπου παρέχονται υπηρεσίας υγείας, όπως είναι τα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα ή οι χώροι φυσιοθεραπείας κ.ά. Το ιδανικό είναι για τους συγκεκριμένους ασθενείς να χρησιμοποιείται αποκλειστικός εξοπλισμός.

Επίσης, ο κοινόχρηστος εξοπλισμός (μηχανήματα παροχής οξυγόνου, εξοπλισμός φυσικοθεραπείας) πρέπει να απολυμαίνεται σχολαστικά πριν τη χρήση του σε άλλο ασθενή.

Πάνω από 190 ανεξήγητες περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε 12 χώρες στον κόσμο
27/4/2022

Σε αυξημένη εγρήγορση παραμένει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά να έχουν φτάσει πλέον τα 190.

190 ανεξήγητες περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας έχουν καταγραφεί σε παιδιά σε 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) με τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία, ενώ αρνητική πρωταθλήτρια είναι η Μεγάλη Βρετανία που μετρά 111 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

«Είναι ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας δεν ξέρουμε το αίτιο της και αυτό μας προσδιορίζει ανασφάλεια και προβληματισμό στην Αγγλία με 15 εκατ. παιδιά έχουν προσβληθεί 120» σημείωσε ο καθηγητής Τζανάκης.


Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο διερευνούν τη μυστηριώδη αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η οξεία ηπατίτιδα δεν συνδέεται με το εμβόλιο του κορωνοϊού.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει σύνδεση με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό» τόνισε η λοιμωξιολόγος Φιλίππα Ίστερμπουκ.
Η μεγάλη ανησυχία των ειδικών είναι ότι τα κρούσματα δεν συνδέονται με τους τυπικούς ιούς της ηπατίτιδας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή αυτήν την στιγμή σε ιούς, καθώς λόγω της καραντίνας δεν έχει αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

«Πιθανότατα να υπάρχει μια συλλοίμωξη του αδενοιου με έναν άλλο ιό και εδώ εμπλέκεται και ο κορονοϊός είτε ως παρελθούσα λοίμωξη είτε ως ενεργή λοίμωξη ταυτόχρονα με τον αδενοϊό» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρώτο σημάδι που πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς είναι ο ίκτερος, το κιτρίνισμα δηλαδή «στο άσπρο του ματιού».

Τα παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν κόπωση, πυρετό, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά.

Σε εγρήγορση τα νοσοκομεία στην Ελλάδα
Σήμερα το πρωί σήμανε συναγερμός στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας για 16χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται από τη Μεγάλη Τετάρτη με συμπτώματα ηπατίτιδας.

Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ για το περιστατικό και ευτυχώς η 16χρονη παρουσιάζει πλέον καλή κλινική εικόνα που απομάκρυνε το ενδεχόμενο της οξείας ηπατίτιδας.

Τα νοσοκομεία στην Ελλάδα βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα.


Οι τελευταίες στιγμές της ρωσικής ναυαρχίδας πριν βυθιστεί – Μαίνονται οι μάχες στη Μαριούπολη

18/4/2022

Στην Ουκρανία, όλα δείχνουν πως είναι ζήτημα ωρών το να ξεκινήσει η μεγάλη ρωσική επίθεση για την κατάληψη του εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη που υπερασπίζονται 3.000 Ουκρανοί, ενώ όλη η πόλη έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων. Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά έρχονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την κατεστραμμένη ρωσική ναυαρχίδα «Μόσχα» λίγο πριν βυθιστεί.

Τη ναυαρχίδα «Μόσχα» του ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας, αναφέρουν δυτικά μέσα, πως δείχνουν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες.

Το ρωσικό καταδρομικό φλέγεται και έχει πάρει μεγάλη κλίση λίγες ώρες αφού έχει χτυπηθεί από ουκρανικούς πυραύλους Neptune.

Είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί εάν όντως πρόκειται για το ρωσικό πολεμικό πλοίο, με το Κρεμλίνο αλλά και το Κίεβο ακόμη να μην έχουν προβεί σε κανένα σχόλιο για το συγκεκριμένο υλικό.

Αναλυτές σημειώνουν πως στις φωτογραφίες δεν υπάρχει θαλασσοταραχή, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι για την ημέρα και την ώρα που βυθίστηκε το σκάφος.

Στις εικόνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα το πλοίο έχει εκκενωθεί και δεν υπάρχει πουθενά σωστική λέμβος, γεγονός που φαίνεται να στηρίζει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, πως τα περισσότερα από 500 άτομα του πληρώματος απομακρύνθηκαν.Μαίνονται οι μάχες γύρω από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη
24 ώρες μετά την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου για την παράδοση των τελευταίων Ουκρανών μαχητών της Μαριούπολης, οι μάχες στην περιοχή του εργοστασίου Azovstal μαίνονται.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν πως εντός του εργοστασίου βρίσκονται περισσότεροι από 2500 Ουκρανοί μαχητές, 400 εκ των οποίων ξένοι μισθοφόροι.


Το Κρεμλίνο εχθές ανακοίνωσε πως ο αστικός ιστός της πόλης ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι δρόμοι του άλλοτε μεγάλου λιμανιού της Αζοφικής είναι γεμάτοι από σωρούς αμάχων. Ένα μείγμα απόγνωσης και τρόμου διακατέχει όσους έχουν καταφέρει να επιβιώσουν.

Πυραυλικές επιθέσεις σε Λβιβ & Χάρκοβο
Τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα. Οι ρωσικοί πύραυλοι που χτύπησαν εχθές το Χάρκοβο σκόρπισαν πανικό και αίμα αμάχων.

Σήμερα ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν τα προάστια του Λβιβ στα δυτικά της Ουκρανίας πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, λένε πως θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις να αμύνονται και να απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις μέχρι την τελική επικράτηση.

Οι Ουκρανοί αποκαθηλώνουν ρωσικά αγάλματα & σύμβολα
Στη δημοσιότητα δόθηκε και βίντεο – ντοκουμέντο από τη φλεγόμενη ρωσική ναυαρχίδα πριν βυθιστεί.

Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί αποκαθηλώνουν ρωσικά αγάλματα και σύμβολα.

Όπως έγινε γνωστό, Ουκρανοί έριξαν το άγαλμα του στρατάρχη Ζούκοφ, του ανθρώπου που διέλυσε τις στρατιές των Ναζί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Στο μέτωπο του πολέμου, πλέον, όπως όλα δείχνουν, η επόμενη μεγάλη μάχη θα γίνει στο Ντονμπάς.

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 28 νεκροί από την τροπική καταιγίδα Μέγκι

12/4/2022

Σε τουλάχιστον 28 ανήλθαν σήμερα οι νεκροί από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Μέγκι στις κεντρικές και νότιες Φιλιππίνες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τα οποία έχουν πλημμυρίσει και δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Στην επαρχία Λέιτε, αυτή που επλήγη περισσότερο, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Δευτέρα, από κατολίσθηση σε αρκετά χωριά και 27 αγνοούνται, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τρεις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους στην επαρχία Νέγκρος Οριένταλ και άλλοι τρεις στο νότιο νησί Μιντανάο, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Εικόνες που ελήφθησαν με τη βοήθεια drone, η αυθεντικότητα των οποίων επαληθεύτηκε από το AFP, δείχνουν τεράστιο χείμαρρο κόκκινης λάσπης κατά μήκος ενός λόφου με κοκοφοίνικες και σπίτια καλυμμένα από λάσπη στο χωριό Μπούνγκα, κοντά στην πόλη Μπέιμπεϊ στην επαρχία Λέιτε.

"Βρισκόμαστε υποτίθεται εν μέσω της περιόδου ξηρασίας, αλλά η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι τα έχει διαταράξει όλα αυτά", δήλωσε η Μαρίσα Μιγκέλ Κάνο, μια υπάλληλος του δήμου της Μπέιμπεϊ.

Σύμφωνα με την ίδια, κατολισθήσεις σημειώνονται μερικές φορές στην αγροτική αυτή περιοχή, αλλά το εύρος αυτών της Δευτέρας προκάλεσε κατάπληξη.Καθώς ο πλανήτης πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, οι τυφώνες αυτού του είδους γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι έρευνες για αγνοούμενους εστιάζονται στο γειτονικό χωριό Καντάγκνος, το οποίο επλήγη από δύο κατολισθήσεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι, ενώ υπάρχει άγνωστος αριθμός αγνοουμένων.


Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, αρκετοί άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τη λάσπη, αλλά τα σωστικά συνεργεία φοβούνται ότι αρκετοί άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στη λάσπη.

"Σημειώθηκε μια μικρή κατολίσθηση και ορισμένοι κατάφεραν να τρέξουν και να σωθούν και ακολούθησε μια πιο μεγάλη που βύθισε όλο το χωριό", διηγήθηκε σε τοπικό ραδιοσταθμό ο Χοσέ Κάρλος Κάρι, ο δήμαρχος της Μπέιμπεϊ.


"Αναζητούμε πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν 210 σπίτια εδώ", συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων εμποδίζονται από την κακοκαιρία.

"Κάνουμε το μέγιστο δυνατό, αλλά αυτό είναι δύσκολο λόγω του κινδύνου", συνέχισε. "Τα συνεργεία έχουν κινητοποιηθεί, όλα είναι έτοιμα, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε επειδή εξακολουθεί να βρέχει πολύ και τα ποτάμια είναι ακόμη πλημμυρισμένα", πρόσθεσε.

Οι κατολισθήσεις κοντά στην Μπέιμπεϊ προκλήθηκαν εκτός των θεωρούμενων ως "επικίνδυνων ζωνών" και πολλοί κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν την ώρα που βρισκόντουσαν στα σπίτια τους, εξήγησε παράλληλα στο AFP ο Μαρκ Τίμπαλ, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Η Μέγκι, γνωστή στις Φιλιππίνες με το τοπικό όνομα Άγκατον, είναι η πρώτη μεγάλη τροπική καταιγίδα που πλήττει φέτος τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει συχνά φυσικές καταστροφές.

Η θαλασσοταραχή που προκάλεσε υποχρέωσε δεκάδες λιμάνια να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους και σχεδόν 8.000 άνθρωποι αποκλείστηκαν πριν από τις διακοπές του Πάσχα, μια από τις σημαντικότερες ταξιδιωτικές περιόδους του έτους.

Η χώρα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της μόλις τον Φεβρουάριο στους εμβολιασμένους τουρίστες από την πλειονότητα των ξένων χωρών, μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που συνδέονταν με την πανδημία της COVID-19.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες κατατάσσονται μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πλήττονται κατά μέσον όρο από 20 τροπικές καταιγίδες ετησίως.

Οι νεκροί ή οι αγνοούμενοι το 2013 από τον τυφώνα Χαϊγιάν, ένας από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει ποτέ τη Γη, υπολογίζονται σε περισσότερους από 7.300.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανία - Μαριούπολη: Σήμερα ίσως δώσουμε την τελευταία μας μάχη. Αργοπεθαίνουμε
11/4/2022

Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (…) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους....Αργοπεθαίνουμε....

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται για μια πιθανώς «ύστατη» μάχη στην Μαριούπολη, καθώς τα πυρομαχικά και οι αντοχές της ουκρανικής πλευράς εξαντλούνται, ενώ η πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας πολιορκείται για πάνω από 40 μέρες από τους Ρώσους.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. Αυτό θα σημάνει τον θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, τονίζοντας: «Αργοπεθαίνουμε».

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι περίπου τα μισά από τα μέλη της 36ης ταξιαρχίας είναι τραυματίες.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (…), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξήγησε περαιτέρω η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει. «Λυπούμαστε, αλλά δεν μας δόθηκε τίποτα άλλο», προσθέτει, κλείνοντας με το ότι «Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι ρωσικές επιχειρήσεις στις μεγάλες πόλεις


30/3/2022
Xωρίς προηγούμενο είναι η καταστροφή στις ουκρανικές πόλεις όπως τις μεταφέρουν τα ξένα πρακτορεία.
Παρά τις δηλώσεις της Ρωσίας μετά το τέλος του πέμπτου γύρου των διαπραγματεύσεων ότι μειώνει δραστικά τις επιχειρήσεις σε Κίεβο και Τσερνίγκιφ, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.

Ο ήχος πυροβολισμών και εκρήξεων συνεχίστηκε και την χθεσινή νύχτα.

Ιρπίν
Το προάστιο του Κιέβου Ιρπίν μοιάζει με πόλη φάντασμα.

Σπίτια εγκαταλελειμμένα, κτίρια καμένα και κατεστραμμένα και πτώματα στους δρόμους.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες κάνουν αισθητή την παρουσία τους για να δείξουν ότι είναι πλέον κυρίαρχοι της πόλης.

Σε ένα από τα διαμερίσματα, ένας Ουκρανός στρατιώτης βρίσκει ένα σκυλί που οι ιδιοκτήτες του αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω.

Το χαϊδεύει τρυφερά και το παίρνει μαζί του για να προσπαθήσει να βρει τους ιδιοκτήτες του.

Μαριούπολη
Ο Ρώσος δημοσιογράφος του CGTN μπαίνει για πρώτη φορά στα περίχωρα του θεάτρου της Μαριούπολης.
Παντού συντρίμμια και καταστροφή.

«Βρισκόμαστε στο κέντρο της πλατείας του θεάτρου. Αυτό είναι το θέατρο της Μαριούπολης. Προς το παρόν δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε. Ακούμε πυροβολισμούς».

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν σήμερα ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.

Συνολικά περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί «παρά τη θέλησή τους» στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τα χαρτιά τους και τους έχουν οδηγήσει «σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις».

Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ οι ποπ σταρ Εντ Σίραν και Καμίλα Καμπέγιο διοργάνωσαν συναυλία για να συγκεντρώσουν χρήματα για τους Ουκρανούς.

Η Καμπέγιο φορώντας τα χρώματα της Ουκρανίας έχει πίσω της τα παραδοσιακά ηλιοτρόπια, σήμα κατατεθέν της δοκιμαζόμενης χώρας.


Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς

23/3/2022

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αιτήθηκε να εξαιρεθεί ο Ρομάν Αμπράμοβιτς από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Ρώσων ολιγαρχών.

Την αποκάλυψη έκανε η The Wall Street Journal

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την απόφαση από τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όταν ήρθε η ώρα αυτές να ανακοινωθούν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε στο Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.

 Η Wall Street Journal σημειώνει ότι για τον Ουκρανό πρόεδρο ο Ρώσος μεγιστάνας ο οποίος δέχθηκε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και της ΕΕ, γεγονός που έφερε την Τσέλσι σε θέση πώλησης – θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου για μια συμφωνία ειρήνης.


Στις αρχές Μαρτίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέταξαν λίστα κυρώσεων κατά του Αμπράμοβιτς, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, παράλληλα με το πακέτο μέτρων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως, ρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν συζητά σοβαρά για ειρήνη, απλώς εμπαίζει τη Δύση21/3/2022
Η Ρωσία δεν συζητά πραγματικά και σοβαρά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τόνισε σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι σύμφωνα με το capital.gr, ανέφερε ότι στόχος των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι να παγιδευτεί η Δύση ώστε να πιστέψει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω κυρώσεις κατά του καθεστώτος Πούτιν.

“Χρησιμοποιούν συστηματικά αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αποσπούν την προσοχή από όσα γίνονται στο πεδίο της μάχης”, πρόσθεσε.

“Δεν γίνεται να αναζητάς λύση ειρήνευσης και την ίδια ώρα να βομβαρδίζεις πόλεις σε μεγάλη κλίμακα”, τόνισε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος.

Wall Street Journal: Το plan B του Πούτιν στην Ουκρανία και οι σταλινικές τακτικές

 Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «βλέπουν» ότι το Κρεμλίνο στρέφεται σε μια νέα στρατηγική.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Πούτιν ωθείται στο να αναπροσαρμόσει την αρχική στρατηγική του, η οποία περιελάμβανε την κατάληψη του Κιέβου εντώς ολίγων ημερών, βλέποντας τα σχέδια του να καταρρέουν μετά τη λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών.

Όπως αναφέρουν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, στόχος του Ρώσου προέδρου πλέον, είναι να υποχρεώσει το Κίεβο να αποδεχθεί τις ρωσικές διεκδικήσεις στα νότια και ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας.
Έχοντας καταλάβει τόσο την Κριμαία όσο και περιοχές του Ντονμπάς το 2014, η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει μια «χερσαία γέφυρα» μεταξύ της δυτικής Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας και να επεκτείνει τον ρωσικό έλεγχο στο Ντονμπάς.

 Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, εάν τα σχέδια του Πούτιν απορριφθούν, «εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να κρατήσει όλο το έδαφος που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του και να συνεχίσει να πολεμά. Από τις στρατιωτικές αναλύσεις μας, φαίνεται ότι επιστρέφει σε τακτικές πολιορκίας», τονίζουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

«Ο στόχος του δεν έχει αλλάξει καθόλου» δήλωσε ο Daniel Fried, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του State Department. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι η τακτική του». «Ο γρήγορος αποκεφαλισμός της ουκρανικής κυβέρνησης δεν λειτούργησε», δήλωσε ο κ. Fried. «Τώρα θέλει απλώς να τη σφυροκοπεί επειδή αντιστέκεται και επομένως πρέπει να εκκαθαριστεί. Είναι σταλινικό».

Μετά από εβδομάδες σκληρών μαχών, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισχωρήσει στους δρόμους του λιμανιού της Μαριούπολης, ενός σημαντικού στρατηγικού στόχου για τη Μόσχα, που επιδιώκει να δημιουργήσει έναν διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς τη δυτική Ρωσία. Ο έλεγχος της πόλης θα δώσει στους Ρώσους μια νίκη στο πεδίο της μάχης, η οποία όμως θα επιτευχθεί με υψηλό κόστος.

To Plan B του Πούτιν, σύμφωνα με τις απόψεις Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το δημοσίευμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ακόμα και διεύρυνση των πολεμικών στόχων σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώσουν μεγαλύτερες επιτυχίες έναντι του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο, το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα παραμένει η κατάληψη του Κιέβου και το πώς θα «πέσει» η πρωτεύουσα δεδομένης της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης.