Δέσμη τεσσάρων μέτρων για την πάταξη της αισχροκέρδειας ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ειδικότερα από σήμερα, ειδική σήμανση θα φέρουν προϊόντα των σούπερ μάρκετ στα οποία θα γίνει μείωση από τους προμηθευτές τουλάχιστον 5% στην τιμή για διάστημα πέραν των έξι μηνών. Η μείωση θα πρέπει να είναι πέραν των προσφορών και των εκπτώσεων. Ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η μέση τιμή ραφιού που ίσχυε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023. Αν κάποια εταιρεία δηλώσει λάθος στοιχεία θα έχει πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά κωδικό.
Στο μικροσκόπιο των ελεγχτικών μηχανισμών μπαίνει όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, στο εξής τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, τους τιμοκαταλόγους που παίρνουν από τους προμηθευτές, είτε για βιομηχανικά προϊόντα είτε για οπωροκηπευτικά. Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων και έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας . Στα οπωροκηπευτικά τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές των βασικών αγαθών. Οι τιμές θα δημοσιοποιούνται.
Σύμμαχος, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, στην πάταξη της αισχροκέρδειας είναι ο καταναλωτής και για τον λόγο αυτό αναβαθμίζεται το σύστημα καταγγελιών, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται εφαρμογή στα κινητά για υποβολή καταγγελιών των χρηστών .
Πλαφόν στο νερό
Μπαράζ ελέγχων από κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ για να ελεγχθεί η αγορά και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις.Πρόστιμα 110.000 ευρώ την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία.
Τέσσερα μέτρα στη Θεσσαλία
Ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά για τη Θεσσαλία.
Πλαφόν στο νερό
Πλαφόν κέρδους σε όλες τις εταιρίες για διατροφή
Μείωση των τιμών έως και 20% από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τι τιμές τους
Αποστολή κλιμακίων ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ . Έχουν ήδη διαπιστωθεί παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 110.000 ευρώ την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία.
Η σχετική προθεσμία εκπνέει την προσεχή Πέμπτη το μεσημέρι και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είχαν υποβάλλει δήλωση 6.145.201 φορολογούμενοι έως και την Παρασκευή, δηλαδή ποσοστό 95,6% αυτών που είχαν υποβάλλει πέρυσι (6.426.032 δηλώσεις).
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία για το 64% των δηλώσεων δεν προκύπτει επιπλέον φόρος, αφού το εκκαθαριστικό είτε είναι μηδενικό είτε πιστωτικό.
Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν:
1. Με μηδενικό εκκαθαριστικό είναι το 48,03% των δηλώσεων, δηλαδή 2.951.544.
2. Με πιστωτικό εκκαθαριστικό είναι το 16,77%, δηλαδή 1.030.552 δηλώσεις και το μέσο ποσό επιστροφής να διαμορφώνεται στα 387 ευρώ. Από αυτούς οι 691.706 φορολογούμενοι που δεν είχαν χρέη προς την Εφορία έχουν ήδη λάβει το ποσό της επιστροφής, ενώ για τους υπόλοιπους έχει γίνει συμψηφισμός με χρέη που είχαν.
3. Με χρεωστική εκκαθάριση είναι 2.199.985 δηλώσεις ή ποσοστό 35,8%. Το μέσο επιπλέον ποσό που καλούνται να καταβάλλουν οι εν λόγω φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1.471 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι εκείνοι που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου και το έπραξαν στη συνεχεία θα πρέπει να πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση, αυτή του Αυγούστου αλλά και εκείνη του Ιουλίου.
Σε ότι αφορά την έκπτωση του 3%, αυτή έχει πάψει να ισχύει για εκείνους που δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.
Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.
Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.
Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:
– Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας είχε εξοφληθεί στο σύνολό του έως και 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος εξασφάλιζε έκπτωση 3%.
– Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση
– Για εκείνους που έχουν πιστωτική κάρτα και το διαθέσιμο όριο μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Παράλληλα να σημειωθεί ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει δήλωση ή θα υποβάλλουν τις επόμενες ημέρες και διαπιστώσουν λάθη οι παραλείψεις που αυξάνουν τον τελικό λογαριασμό, τότε έχουν την δυνατότητα για την υποβολή νέας, τροποποιητικής αυτή τη φορά, φορολογικής δήλωσης, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Αυτό βέβαια θα πρέπει να συμβεί έως τις 31 Αυγούστου, μετά θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πρόστιμο.
Επίσης, να σημειωθεί θα μπορούν, εφόσον αυτό απαιτείται, να συνυποβάλλουν εκ νέου, μαζί με την διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τα έντυπα Ε2 ή και Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.
Στην περίπτωση εκείνη που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης R&I, γεγονός που αποτελεί προάγγελο νέων αναβαθμίσεων από τους οίκους που αναγνωρίζει η ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως).
Στην έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνονται έξι θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην αναβάθμιση και συγκεκριμένα:
-Η μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουνίου, αποτέλεσμα που διασφαλίζει την συνέχιση των πολιτικών με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυξάνει τις προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους.
-Η ισχυρή ανάπτυξη (5,9%) της ελληνικής οικονομίας το 2022, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οι προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, το 2023.
-Η πρόοδος στη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) με τη χρήση τιτλοποιήσεων που οδήγησαν τον δείκτη NPE των τραπεζών σε μονοψήφια επίπεδα.
-Η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου μετά το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2022 καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση για το 2023 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 % του ΑΕΠ (και μειωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8 % του ΑΕΠ) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα. «Υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του, η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική της. Ο οίκος πιστεύει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών θα ελεγχθεί και ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο από το 2024 και μετά», αναφέρεται στην έκθεση.
-Η μείωση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022, ενώ ήταν πάνω από 200% το 2020. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 162,6%. Ο λόγος του δημόσιου χρέους πιθανότατα θα ακολουθήσει μια σταθερή πτωτική πορεία υποστηριζόμενος από το πρωτογενές πλεόνασμα.
-Η διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το REPowerEU Plan, επιπλέον των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.
ΥΠΟΙΚ: Προάγγελος των αναβαθμίσεων που αναμένονται
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο R&I είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας κατά την προηγούμενη τετραετία, της πολιτικής σταθερότητας και των θετικών προοπτικών για τη χώρα που διανοίγονται μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας (και συνολικά της ασιατικής αγοράς) προς την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η R&I δεν περιλαμβάνεται στους οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η σημερινή αναβάθμιση αποτελεί προάγγελο των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης. Γεγονός που θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Έχουμε ήδη καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές και δεν δύναται να λειτουργήσουν όπως πριν, να μπαίνουν σε αναστολή έως και τρεις μήνες. Οι δε εργαζόμενοι θα λαμβάνουν σε αυτό το διάστημα 534 ευρώ τον μήνα ως έκτακτο επίδομα από το κράτος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το κράτος να αφήσει κανέναν αβοήθητο. Το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν θέλω κανένας να ανησυχεί».
Για τις φωτιές στη Ρόδο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «όλα όσα καταστράφηκαν, όλα θα φτιαχτούν. Εγώ για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου έκλεισα ήδη διακοπές στη Ρόδο. Δεν θα αφήσουμε το νησί να πάθει πραγματική ζημιά. Θα πάμε όλοι φέτος στη Ρόδο για να δείξουμε ότι το νησί μας παραμένει πάρα πολύ όμορφο και το τουριστικό του προϊόν παραμένει πάρα πολύ ισχυρό».
Όσον αφορά το brand της Ρόδου είπε ότι έχει υποστεί αλλά υπήρξε μία γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης, όχι εύκολη, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με την αναγνώριση των ξένων, όχι των Ελλήνων. «Το πιο συγκινητικό σε όλη την υπόθεση είναι οι εκατοντάδες ανθρώπινες ιστορίες τουριστών στο διαδίκτυο, από Ροδίτες που άνοιξαν τα σπίτια τους, τους έδωσαν κατάλυμα, τους έδωσαν τρόφιμα και νερό. Να ξέρετε ότι η διάδοση αυτών των ιστοριών θα είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση της Ρόδου», τόνισε.
Για τη γενικότερη εικόνα των πυρκαγιών στη χώρα μας, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι «είναι απαίσιο αυτό που συμβαίνει, είναι μία συμφορά, μία καταστροφή. Είναι όμως μία καταστροφή, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί; Υπάρχει σήμερα χώρα -και ειδικά χώρα της Μεσογείου- που δεν έχει αυτήν τη στιγμή που μιλάμε μεγάλες πυρκαγιές; Φέτος, για πρώτη φορά έπιασαν φωτιά τα δάση στην Ελβετία και οι Ελβετοί δεν είχαν ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ζητάγανε από τους άλλους, γιατί δεν είχαν ποτέ πυρκαγιές. Στη νέα πραγματικότητα που ζούμε οι πυρκαγιές το καλοκαίρι θα είναι, δυστυχώς, μία αναπόφευκτη πραγματικότητα. Έχουμε τα περισσότερα εναέρια μέσα στην ιστορία μας, 30% περισσότερα λειτουργικά εναέρια μέσα από το 2019. Έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως κατά αναλογία πληθυσμού, δηλαδή για ένα κράτος 11 εκατομμυρίων έχουμε τον μεγαλύτερο αεροπορικό στόλο που υπάρχει και σε ελικόπτερα και σε αεροπλάνα. Έχουμε έμπειρα πληρώματα και μία έμπειρη πια Πυροσβεστική με ικανούς αξιωματικούς».
Τέλος, όσον αφορά την κατάρρευση της γέφυρα στην περιμετρική της Πάτρας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «το δυστύχημα συνέβη 12:20. Άρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν σταματήσει οι εργασίες την ώρα που είχε διατάξει το κράτος, αλλά η εταιρεία μόνη της είχε αποφασίσει χωρίς άδεια κανενός να συνεχίσει τις εργασίες. Διερευνά η Επιθεώρηση Εργασίας από χθες το γιατί και το πώς. Προφανώς και τα πρόστιμα θα μπουν και όλα τα προβλεπόμενα θα ακολουθηθούν. Δεν λέω ότι αυτό φέρνει πίσω στη ζωή τον συμπολίτη μας που πέθανε, ούτε ότι θα φτιάξει την υγεία του άλλου συμπολίτη μας που είναι σε πολύ βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο, αλλά, δυστυχώς, εάν είχαν τηρήσει την υπουργική απόφαση που είχαμε εκδώσει, 12:00 η ώρα θα είχαν φύγει και αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σήμερα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Επιπλέον, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη, το ρόλο του ευρώ ως διεθνές νόμισμα, την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ και την προώθηση της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων (Capital Market Union).
Στην συνεδρίαση του ECOFIN, που θα διεξαχθεί αύριο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η θέσπιση νέων πηγών ιδίων πόρων για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., η παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, η μεταρρύθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, ενώ θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα συμμετάσχει επίσης σε τελετή υπογραφής για την δημιουργία ενός νέου Καταπιστευματικού Ταμείου για την Ουκρανία (EU4U Fund), το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Απέρριψε το ενδεχόμενο του Ship Pass για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ο υπουργός Επικρατείας, Άκη Σκέρτσος και δήλωσε ότι οι ακτοπλόοι υποσχέθηκαν να προσφέρουν μειωμένα πακέτα για τον Αύγουστο κατά την συνάντηση που είχαν χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μιλώντας στο MEGA, για τη χθεσινή σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με εκπροσώπους των ακτοπλόων, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι οι ακτοπλόοι αναμένεται σύντομα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο προτάσεων θα περιλαμβάνει:
1. Εκπτώσεις έως και 20% στα οικογενειακά εισιτήρια (τετραμελείς οικογένειες σε οικονομική θέση με Ι.Χ.) στα βασικά δρομολόγια «κορμού» (στα δρομολόγια δηλαδή που θα έχουν ως αφετηρία ή άφιξη τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και της Θεσσαλονίκης) έως και τα τέλη Αυγούστου
2. Πρόσθετες εκπτώσεις στους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού, που ξεκινά από την 1η Αυγούστου και οι οποίες θα φτάνουν από το 25% που είναι σήμερα έως και το 50%.
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα μέτρα που παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή τα οποία και θα αφορούν τη φετινή χρονιά και το 2024, ενώ ορισμένες άλλες εξαγγελίες όπως η μείωση κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των οποίων η εφαρμογή θα ξεκινήσει από το 2025 θα περιληφθούν σε μεταγενέστερο νομοσχέδιο.
Κατά πρώτον φέτος, επεκτείνεται για ένα ακόμη τρίμηνο (Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) το market pass (ύψους από 22-72 ευρώ το μήνα) σε 2,8 εκατ. καταναλωτές και ενδεχομένως να επεκταθεί και για το τελευταίο δίμηνο του έτους. Άγνωστο εάν θα απαιτηθεί η υποβολή νέων αιτήσεων από τους δικαιούχους η θα γίνει αυτόματα με βάση τα προηγούμενα απαιτούμενα εισοδηματικά κριτήρια του market pass.
Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει,για πρώτη χρονιά φέτος, η χορήγηση της επιταγής νεολαίας ύψους 150 ευρώ σε 200.000 νέους που θα συμπληρώσουν το 18 έτος της ηλικίας τους την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τουρισμό.
Για το 2024 θα εφαρμοστούν τα εξής μέτρα:
Από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθιερώνεται νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις (5%-6%) σε 650.000 δημοσίους υπαλλήλους και ειδικά μισθολόγια..Θα αυξηθεί από 20%-30% το επίδομα ευθύνης και επίσης τα επιδόματα τέκνων από 50 σε 70 ευρώ για 1 παιδί,στα 120 από 70 ευρώ για 2 παιδιά,στα 170 ευρώ για τρία και 220 ευρώ το μήνα για 4 παιδιά.Ο εισαγωγικός μισθός υποχρεωτικής εκπαίδευσης με βάση τις αυξήσεις που θα δοθούν αναπροσαρμόζεται στα 840 ευρώ μικτά από 780 σήμερα και ανάλογες αναπροσαρμογές θα ισχύσουν για τους εισαγωγικούς μισθούς στις κατηγορίες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί το αφορολόγητο για μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.Οι ελαφρύνσεις φόρου που θα έχουν οι μισθωτοί από το 2024 και από το 2025 οι αγρότες θα φτάνουν έως και τα 220 ευρώ το χρόνο.
Ο ΕΝΦΙΑ το 2024 μειώνεται κατά 10% για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.
Από τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση στους φοροφυγάδες και το μεγάλο στοίχημα για την καταπολέμηση κατά της φοροδιαφυγής. «Προειδοποιώ όσους έχουν βολευτεί πίσω από μια στρεβλή πραγματικότητα και τους λέω ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση διαθέτει τα μέσα και τη βούληση να σας εντοπίσει και να πληρώσετε τους φόρους που σας αναλογούν», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .
Τέλος ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως βασικοί στόχοι για την ελληνική οικονομία αποτελούν:
– Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους
– Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων πρώτου μνημονίου
-λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ
-μείωση δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ
-υποχώρηση της ανεργίας στο 8%
-οι εξαγωγές να φτάσουν στο 60% του ΑΕΠ
Η μετεκλογική σταθερότητα είναι η απαραίτητη συνθήκη για την επιστροφή στην κανονικότητα με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με την έκθεση. Δεν λείπουν ωστόσο οι «αστερίσκοι» και οι επισημάνσεις που χρήζουν προσοχής, και αφορούν κατά κύριο λόγο στις «επιπλοκές» του πληθωρισμού.
Στο βασικό σενάριο της Έκθεσης, αναμένεται ανάπτυξη 2,2% για το 2023 και για το 2024, ενώ στο «θετικό», αυτό της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η ανάπτυξη 2,3% φέτος μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 2,7% στο επόμενο έτος.
Ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ, πληθωρισμό στο 4,3% και μείωση των «κόκκινων» δανείων προβλέπει για το 2023 η νομισματική έκθεση της ΤτΕ.
Στη Βουλή κατατέθηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα η νομισματική έκθεση με τις οικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής τράπεζας για το 2023. Στην έκθεση εκτιμάται πως η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,2%,ενώ για το 2024 στο 2,7%-3% και για το 2025 στο 2,7%. Η αύξηση του ΑΕΠ θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στη χώρα μας στην αξιοποίηση των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και των πόρων του ΕΣΠΑ.
Ο πληθωρισμός, βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται το 2023 να διαμορφωθεί στο 4,3%, αρκετά χαμηλότερα από το 9,3% του 2022 και αυτό χάρις στην αποκλιμάκωση των καυσίμων και της ενέργειας. Από την άλλη πλευρά τα είδη διατροφής, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες θα διατηρήσουν ωστόσο την αυξητική δυναμική του πληθωρισμού καθώς οι τιμές σε αυτές τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ εμφανίζουν ισχυρή ανελαστικότητα. Ο πληθωρισμός εκτός των τροφίμων και της ενέργειας προβλέπεται στο 6,1% το 2023 και εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλός και το 2024, λόγω της ενσωμάτωσης έντονων πληθωριστικών πιέσεων από τις συνιστώσες των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. O πληθωρισμός το 2024 αναμένεται στο 3,8% και για το 2025 στο 2,3%.
Ιδιαίτερο βάρος απαιτείται για τον περιορισμό του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που πέρυσι εκτοξεύτηκε στα 20 δισ. ευρώ, όπως και στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους που το 2022 έκλεισε στο 171,3% το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα αναφορά στην νομισματική έκθεση της ΤτΕ γίνεται και για τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων που παραμένουν στη χώρα μας στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 8%, έναντι μέσου όρου 1,8%). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες έχουν στους ισολογισμούς τους «κόκκινα» δάνεια κάθε κατηγορίας συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ,ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των «κόκκινων» δανείων που διαχειρίζονται οι servicers για λογαριασμό των Funds αλλά τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται.
Τέλος βασικότερες προκλήσεις για την οικονομική πολιτική της χώρας αποτελούν η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και σε μεταγενέστερο στάδιο, η υπέρβασή της, η μείωση της ανεργίας σε γυναίκες, μακροχρόνια ανέργους και νέους όπου τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. και το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας που παραμένει στο 55% των χωρών της Ευρωζώνης έναντι 70% που ήταν πριν από την εκδήλωση της κρίσης. Αυτό που απαιτείται συμπληρώνει η έκθεση της ΤτΕ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η πραγματοποίηση επενδύσεων, οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης,η γραφειοκρατία (όπως στις μεταβιβάσεις ακινήτων), ο αυξημένος κίνδυνος φτώχειας για κοινωνικές ομάδες, οι ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά και το σημαντικότερο η ανεπαρκής καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σε σχέση με το Μάιο του 2022, σε χαμηλή και μέση τάση η κατανάλωση είναι μειωμένη κατά 6,90%, ενώ στην υψηλή τάση, δηλαδή, στις ενεργοβόρες βιομηχανίες κατά 7,20%. Σε σχέση με το “πράσινο” ρεύμα, στο εθνικό μείγμα, το ποσοστό ανήλθε στο 57,5%. Το φυσικό αέριο ήρθε δεύτερο με 28,7%, η λιγνιτική παραγωγή ταν στο 6,6% και τα νερά πστο 7,1%.
H συνολική ζήτηση τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 3.648 GWh, με τη μέγιστη να σημειώνεται στις 26 Μαΐου, με 6.250 MW και η χαμηλότερη στις 8 Μαΐου, με 3.386 MW.
Σε σχέση με τα μερίδια των εκπροσώπων φορτίων, όπως τα καταγράφει ο ΑΔΜΗΕ που βασίζεται στις μετρήσεις του στον όγκο και όχι στους μετρητές, πρώτη για χαμηλή μέση και υψηλή τάση έρχεται η ΔΕΗ με 55,80%. Στη συνέχεια βρίσκονται ο ΗΡΩΝ με περίπου 10%, η Mytilineos με 7,50%, η Elpedison με 6,48%, η Watt & Volt με 5,10%, η NRG με 4,84%, η Φυσικό Αέριο με 3%, η ΖΕΝΙΘ με 2,30% και η Volterra με 2,09%.
Σημειώνεται ότι η Watt & Volt έχει το δεύτερο πιο σημαντικό μερίδιο στην υψηλή τάση, μετά τη ΔΕΗ, με 18,23%, ενώ ακολουθεί η ΗΡΩΝ με 15,37% και η Elpedison με 10,86%. Στη χαμηλή τάση, η ΔΕH έχει το 65,31%%, και ακολουθούν, η ΗΡΩΝ με 6,01%, η Mytilineos με 5,79%, η Elpedison με 4,82%, η NRG με 4,43%, η ΖΕΝΙΘ με 3,80%, η Watt & Volt με 2,85%, η Φυσικό Αέριο με 2,30%, η ΔΕH ως προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας με 1,67% και η Volton με 1,21%.
Στη μέση τάση, τέλος, μετά τη ΔΕΗ(34,36%) έρχεται η Protergia της Mytilineos με 16,69% και ακολουθούν, η ΗΡΩΝ με 15,40%, η NRG με 9,10%, η Elpedison με 7,18%, η Volterra με 6,86% και η Φυσικό Αέριο με 6,83%.
Με σαφείς και συγκεκριμένους στόχους που έχουν να κάνουν με την υποχρέωση από φέτος αλλά και τα ερχόμενα χρόνια αυξημένων πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς Προϋπολογισμούς, ,την κατάκτηση φέτος της επενδυτικής βαθμίδας, τις παροχές σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες και τις αναπτυξιακές επενδύσεις θα κληθεί να πορευτεί από αύριο η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών .
Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να τρέξει η κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού του 2024 αλλά και οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν ώστε να εκταμιευτεί πρόσθετη δανειακή ενίσχυση ύψους 5 δις ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Προϋπολογισμός 2024Με τον έως σήμερα προγραμματισμό ο νέος προϋπολογισμός του 2024 θα ενσωματώνει μέτρα δημοσιονομικού κόστους 720 εκ.ευρώ ,εκ των οποίων πρόσθετο κονδύλι στη μισθοδοσία του δημοσίου ύψους 500 εκ.ευρώ με αναθεώρηση του ενιαίου μισθολογίου (έχει ήδη ψηφιστεί),τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις που θα προκύψουν με βάση το 50% του πληθωρισμού και του ΑΕΠ του 2023 ,Την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί για 700.000 οικογένειες με παιδιά (μέτρο με δημοσιονομικό κόστος 80 εκατ. ευρώ). Από 9.000 σήμερα το αφορολόγητο για ένα παιδί πάει στα 10.000 ευρώ,για δύο στα 11.000 κοκ.
Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους “μπλοκάκηδες” ελεύθερους επαγγελματίες το οικονομικό όφελος θα φανεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2024 που θα γίνει το 2025,ενώ για τους μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα το όφελος θα φανεί από το 2024 καθώς για αυτούς ισχύει η μηνιαία παρακράτηση φόρου.
Επίσης θα προβλέπεται αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).Τα πρωτογενή πλεονάσματαΤα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού ,με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας, έχουν προσδιοριστεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 , στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026.Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν στα πλαίσια συμφωνίας με τους δανειστές μας για την απομειώσει του δημοσίου χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν οι οριζόντιες παροχές και όποιες από αυτές διατηρηθούν θα είναι στοχευμένες σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες.Πρόσθετη δανειακή ενίσχυσηΈχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για εκταμίευση πρόσθετης δανειακής ενίσχυσης ύψους 5 δις ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο η χώρα μας έχει λαμβάνει μέσω δανείων και δωρεάν χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πόρους ύψους 31 δις ευρώ για επενδύσεις έως το 2026 στην πράσινη οικονομία, τις υποδομές,τον ψηφιακό μετασχηματισμό κράτους και επιχειρήσεων και χρηματοδοτήσεις σε ΜμΕ .
Επενδυτική βαθμίδαΣτόχος έως στα τέλη Οκτωβρίου η χώρα μας να λάβει την πολυπόθητη αναβάθμιση και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από ένα οίκο διεθνή αξιολόγησης ώστε να μπορεί να λάβει φτηνότερο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές και παράλληλα να εισρεύσουν κεφάλαια για επενδύσεις στη χώρα μας.Μέτρα για περιορισμό της ακρίβειας..Είναι το βασικότερο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα σχεδόν όλα τα νοικοκυριά της χώρας καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει διψήφιος κατατρώγοντας εισοδήματα .
Το market pass ίσως επεκταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο η ακόμη και έως τέλος του χρόνου. Στόχος επίσης να παραμείνει το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων καθώς διαφορετικά η αισχροκέρδεια θα οργιάσει.Αποφάσεις απαιτούνται και από το υπουργείο Ενέργειας σχετικά με τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πάροχοι διατήρησαν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σταθερές για τον μήνα Ιούλιο, οπότε μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν θα έχει να κάνει με το αν θα δοθεί το 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα και για τον επόμενο μήνα ή όχι. Αν δεν υπάρξουν επιδοτήσεις, τότε η τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα ακριβύνει για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κατά 10% από μήνα σε μήνα.
ΑΕΠ -Επενδύσεις και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών..Επίδικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι και τρία άλλα πολύ σημαντικά κεφάλαια. Κατά πρώτον, η αύξηση του ΑΕΠ .
Οι προβλέψεις, παρά τις δυσκολίες με τον φετινό τουρισμό, την τοποθετούν, πέριξ του 2%, οι άμεσες ξένες επενδύσεις για τις οποίες αναμένεται να αυξηθούν ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ 20ετίας των 7,2 δις ευρώ(αφορούσαν κυρίως εξαγορές υφιστάμενων επιχειρήσεων και αγορές ακινήτων),και περιορισμό του εκτεταμένου, περσινού, ελλείματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών(περίπου 20 δις ευρώ) που αποτελεί ένα από τα δύο ελλείματα, που μαζί με το δημοσιονομικό, οδήγησαν τη χώρα μας το 2010 στην ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Στις αγορές βγαίνει σήμερα το Δημόσιο με την επανέκδοση ομόλογου λήξεως 30 Ιανουαρίου 2042 (25 ετούς διάρκειας) με στόχο να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ομόλογο είχε εκδοθεί το 2017 με κουπόνι (σταθερό επιτόκιο 4,2%).
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.
Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 (Τ+5). Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 21ης Ιουνίου 2023 και οι οποίες ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανακοινώθηκε επίσημα η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2023 από το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ισχύει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00.
Αυτή είναι τελικά η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 (φορολογικές δηλώσεις 2023) φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:
Οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα πρέπει να συμπληρώνουν πλέον στον πίνακα 8 το επίθετο του κάθε τέκνου, καθώς και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, σε ειδικά πεδία.Έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους κατοίκους εξωτερικού.
Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.
Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 3%
Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους.
Ποιοι παίρνουν άμεσα επιστροφή φόρου
Τα καλά νέα είναι για όσους έχουν να λαμβάνουν πίσω χρήματα, δηλαδή επιστροφή φόρου μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Οι πλέον τυχεροί είναι αυτοί που θα παίρνουν πίσω λεφτά μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ άλλοι σε μηνιαία βάση ανάλογα με την εκκαθάριση. Όπως ανακοινώθηκε, επιταχύνονται οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:
Άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Μέσω της ιστοσελίδας (https://pvstegi.gov.gr) δίδεται η δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα.
Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.
Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Η υποβολή των αιτήσεων καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα κι αυτοματοποιημένα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται ως εξής:
Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθεται 45 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Α)
Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 100 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Β)
Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 63 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Γ)
Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Δ)
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.
Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.
Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.
Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Πιστοί στην ενεργειακή μας πολιτική συνεχίζουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προγράμματα, που συμβάλλουν στη σταθερή μείωση των λογαριασμών ρεύματος των πολιτών, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.
Με το πρόγραμμα ‘Φωτοβολταϊκά στη Στέγη’ κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργειακή Δημοκρατία, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους βιώσιμη ενέργεια. Αποτελεί σταθερή απόφασή μας, η πορεία προς την πράσινη μετάβαση να γίνεται με Δικαιοσύνη για όλους».
Εντός των επόμενων ωρών ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.
Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και τις 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά γι’ αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
Χαρακτηριστικά του προγράμματος
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα-, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή στο δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:
· Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
· Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 85 εκατ. ευρώ.
· Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 50 εκατ. ευρώ.
· Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.
Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με ή χωρίς μπαταρία.
Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς την μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.
Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μία ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.
Ποιες δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία –κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.
Οι επιλέξιμες δαπάνες του παρόντος Προγράμματος είναι οι εξής:
· Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β πλαισίων, αντιστροφέα, καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια κλπ.)
· Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βάσεων.
· Προμήθεια και εγκατάσταση μετρητή Φ/Β.
· Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια κλπ.)
· Αμοιβή για μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος (Φωτοβολταικού και μπαταρία) και εργασίες εγκατάστασης αυτού.
«Ανοίγει» και το πρόγραμμα για ηλιακό θερμοσίφωνα
Μετά το «άνοιγμα» του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά, αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την ενεργοποίηση του προγράμματος μέσω του οποίου επιδοτείται η αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, με ποσά που ξεκινούν από 510 ευρώ και φτάνουν ως και τα 904 ευρώ: Τα «ψιλά γράμματα» βέβαια … δεν λείπουν και τα οποία θα πρέπει να τα προσέξει κάθε ενδιαφερόμενος πριν κάνει την «κίνησή» του. Ένα από αυτά είναι η υποχρέωση ανακύκλωσης του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα που θα πρέπει να είναι συγκεκριμένης… χωρητικότητας!
Ποιοι θερμοσίφωνες επιδοτούνται για να … αποσυρθούν
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω θερμοσίφωνα» θα καλύπτει έως και το 60% του κόστους απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα και οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
Προκειμένου όμως να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.
Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:
· Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
· Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
· Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας γνωστοποίησε σήμερα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου, τις επιδοτήσεις που αφορούν τους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο.
Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Σκρέκας, «σήμερα βρισκόμαστε σε μία περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών αερίου, ως αποτέλεσμα και από την υιοθέτηση του πλαφόν».
«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα είμαστε δίπλα στους Έλληνες για όσο διατηρηθεί η αστάθεια (...). Τον περασμένο Σεπτέμβριο διαθέσαμε 1,9 δισ. ευρώ, στηρίξαμε την κοινωνία που διαθέσαμε πάνω από 8,2 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς», πρόσθεσε.
Για τον Φεβρουάριο, όπου τα τιμολόγια των παρόχων είναι μειωμένα κατά 60-65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα συνεχίζεται η κρατική επιδότηση.
Τα οικιακά τιμολόγια κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για μειωμένες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες θα έχουν επιδότηση 40 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα. Η επιδότηση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής, μέσης, υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20€ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τους αγρότες είναι διπλάσια, στα 40 ευρώ.
Μειωμένα έως και 65% τα τιμολόγια
Τον Φεβρουάριο τα τιμολόγια είναι μειωμένα έως και 65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Συγκεκριμένα τον μήνα Φεβρουάριο, για την επιδότηση ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:
για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ/μεγαβατώρα (η κατηγορία αφορά το 90% των νοικοκυριών)
ην ίδια θα λάβουν όσοι έχουν μειωμένη μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, εφόσον μειώσουν κατά 15% την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την περσινή
για το κοινωνικό τιμολόγιο, 88 ευρώ/μεγαβατώρα
για επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται σε 20 ευρώ/μεγαβατώρα
για τους αγρότες στα 40 ευρώ
Σύμφωνα με την imerisia.gr, θα περιοριστούν σημαντικά οι επιδοτήσεις του ρεύματος για τον Φεβρουάριο σε νοικοκυριά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως:
Για τις πρώτες 500kWh η επιδότηση θα είναι 4 λεπτά του ευρώ ανά kWh από 0,33 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο, λόγω και της κάθετης πτώσης της αρχικής λιανικής τιμής
Για την επόμενη κλίμακα κατανάλωσης από τις 500 έως τις 1.000 kWh η επιδότηση θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το μπόνους εξοικονόμησης 15%. Εφόσον επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ο καταναλωτής θα παίρνει για το σύνολο της κατανάλωσης την επιδότηση των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Διαφορετικά - αν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση - ο καταναλωτής θα παίρνει για τις έξτρα κιλοβατώρες την τιμή της εταιρείας χωρίς επιδότηση
Αντίστοιχη μεταχείριση θα υπάρχει και για την τρίτη κλίμακα κατανάλωσης από τις 1.000kWh και πάνω.
Οι τιμές του Φεβρουαρίου
Υπενθυμίζεται πως οι πάροχοι ανακοίνωσαν τις εξής τιμές για τον Φεβρουάριο:
ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 21,1 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,8 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.
Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,195 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 0,167 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.
ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,1897 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το συνδυαστικό πρόγραμμα ρεύματος και φυσικού αερίου DOUBLE GENEROUSHOME. Αφορά τους πελάτες της εταιρείας που πληρώνουν εμπρόθεσμα και έτσι πετυχαίνουν έκπτωση στην τιμή.
Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,248 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1949 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο.
Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.
Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,122 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Φεβρουάριο.
NRG: Η χρέωση για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 0,22 ευρώ/kWh.
ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,185 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort.
Volterra: Θα ισχύει χρέωση 0,209 λεπτά ανά kWh.
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις τράπεζες και τα επιτόκια.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ζήτησε να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού, ενώ από την άλλη ζήτησε να ανέβουν τα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τράπεζες δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν, ενώ υπογράμμισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών και όχι από τον προϋπολογισμό.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες τη στήριξη σε ευάλωτους δανειολήπτες, την αύξηση έγκρισης αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, τη μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, ενώ παράλληλα έχει νομοθετήσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν bonus σε υψηλόβαθμα στελέχη για το 2022.
Με την αστρολογία ασχολείται πλέον ο πρώην ηθοποιός και υφυπουργός Εργασίας, Παύλος Χαϊκάλης, που πρόσφατα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την ανάλυση που έκανε για τον φερόμενο παιδοβιαστή, Ηλία Μίχο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το protothema.gr και όπως λένε όσοι επισκέφτηκαν το site που τον φιλοξενεί, ο Παύλος Χαϊκάλης κλείνει διαδικτυακά ραντεβού και βγάζει αστρολογικούς χάρτες. Η τιμή είναι 120 ευρώ για μια συνεδρία 90 λεπτών.
«Δεν κάνω επαγγελματικό άνοιγμα στην αστρολογία. Εχω καταθέσει τα χαρτιά μου για σύνταξη, δεν μπορώ να το κάνω επάγγελμα, έχω καταθέσει κωδικούς, και αυτό το οποίο κάνω στο site το έχει κάνει ένας φίλος. Τα χρήματα τα παίρνει εκείνος γιατί είναι ιδιωτικό το site, αυτός το έχτισε. Αυτός την έκανε αυτή την ιστορία και εγώ δεν έχω οικονομικό όφελος. Αν φτάσουμε σ’ ένα σημείο και υπάρχει ροή του κόσμου και λένε ότι ο Χαϊκάλης είναι ο καλύτερος αστρολόγος, τότε, ναι, θα πω ευθαρσώς ότι ήταν μέχρι εδώ και πάω να ανοίξω έναν κωδικό να τακτοποιήσω και την Εφορία και να είμαι εντάξει», εξηγεί και συμπληρώνει:
«Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολείται ερασιτεχνικά με την αστρολογία. Μπορεί να λένε όλοι ότι κάνω συνεδρίες, όμως αυτό εγώ θέλω να το κάνω με έναν διαφορετικό τρόπο συμβουλευτικής αστρολογίας πάνω σε κάποια θέματα που θα μπορέσω κάποιους ανθρώπους να τους προειδοποιήσω για κάποιες καταστάσεις. Δεν κάνω αυτό που κάνουν οι άλλοι και δεν θέλω να μπω στα παιχνίδια που κάνουν οι άλλοι. Γιατί θα με μισήσουν και οι αστρολόγοι! Απλώς θέλω να αποδείξω ότι αστρολογία δεν είναι αυτό που κάνουν οι άλλοι. Δεν θα πάω κόντρα στη Λίτσα Πατέρα την οποία υπεραγαπώ».
«Έχω μια μεταφυσική αναζήτηση από 19 ετών. Και στα 25-30 μου άρχισα να ασχολούμαι με την αστρολογία. Σε πολύ ελαφρύ επίπεδο βέβαια, με την έννοια του ότι άρχισα να ψάχνω σιγά-σιγά. Κάθισα, έψαξα, διάβασα, σκοτώθηκα. Ηταν μια εσωτερική αναζήτηση για την πορεία του ανθρώπου. Η ηρεμία και η ψυχική αναζήτηση είναι πλέον πολύ σημαντικές για έναν άνθρωπο», τόνισε στο protothema.gr.
Συντάξεις: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι για Δεκέμβριο και Ιανουάριο
23/11/2022Στις 25 Νοεμβρίου ημέρα Παρασκευή, ξεκινάει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου στους συνταξιούχους ενώ πριν από τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση. Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου του 2022 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.
Oι συντάξεις Δεκεμβρίου θα καταβληθούν από τον ΕΦΚΑ ως εξής:
Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία
Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) ενώ
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
Οπλισμένοι με υπομονή θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές με πετρελαιοκίνητα οχήματα αφού η τιμή του πετρελαίου κίνησης, σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει ακόμα και την τιμή της βενζίνης.
Η τιμή στο φυσικό αέριο αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης βρίσκονται σε «φυσιολογικά επίπεδα», ωστόσο προβληματισμό προκαλεί στους πολίτες η ραγδαία αύξηση του πετρελαίου κίνησης. Σε πολλές περιπτώσεις η τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνά ακόμα και αυτή της βενζίνης.
(*Από 1,828€/lt στις 30/09/2022, πριν «κοπεί» η επιδότηση των 15 λεπτών, δηλαδή 17% πάνω)
Ποσό: από 100€ έως 800€
Διπλάσιο επίδομα (έως 1.600€) για: Νέους δικαιούχους & όσους χρησιμοποιήσουν πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης
Επιδοτούνται: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλλετ, μπλε κηροζίνη (χρησιμοποιείται σε σόμπες)
Επίδομα θέρμανσης: αλλάζουν τα περιουσιακά κριτήρια
Επίδομα θέρμανσης: Με δυο ταχύτητες τα εισοδηματικά κριτήρια
Για νέους δικαιούχους
Για παλαιούς δικαιούχους
+ 3.000 € / παιδί
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Ο πρόεδρος του Συλλόγου μικρών Και μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα 50 προϊόντα που δεν θα παίρνουν αύξηση στα σούπερ μάρκετ και θα συντηρήσουν το «καλάθι του νοικοκυριού».
«Κλείδωσαν» τα προϊόντα των οποίων οι τιμές θα γίνει προσπάθεια να μην εκτιναχθούν και τα οποία θα γεμίζουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς.
Αργά το απόγευμα της Τρίτης, στάλθηκε στα σουπερμάρκετ η λίστα με τις 31 κατηγορίες από τις οποίες θα επιλέγουν τα πενήντα προϊόντα που θα ενταχθούν στο καλάθι της νοικοκυράς και για τα οποία οι επιχειρηματίες δεσμεύονται ότι θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις.
Στη λίστα περιλαμβάνονται:
– Κατεψυγμένο κρέας και λαχανικά
Άλευρα
– Γάλα και καφές
– Έλαια
– Ψωμί
– Τυριά και γιαούρτι
– Ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια,
– Τοματοειδή
– Απορρυπαντικά και χαρτικά
– Αναψυκτικά
– Είδη προσωπικής υγιεινής
– Μπισκότα και σοκολατοειδή
Το καλάθι θα περιλαμβάνει μόνο απαραίτητα προϊόντα. Για παράδειγμα, στην κατηγορία του καφέ, θα περιλαμβάνονται ο ελληνικός, ο καφές φίλτρου και ο στιγμιαίος, αλλά όχι προϊόντα του καφέ εσπρέσο που θεωρούνται προϊόντα πολυτελείας.
Ο κ. Πηλίδης αναφέρθηκε στο καλάθι του νοικοκυριού και τις τιμές που θα διατηρήσουν τα σούπερ μάρκετ.
«Φυσικά και θα βγάλουμε καλάθι του νοικοκυριού. Έχουμε ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές. Οι ανατιμήσεις δεν θα σταματήσουν. Έρχονται κάθε μήνα δεκάδες κατάλογοι με νέες τιμές. Όλες οι εταιρείες κάνουν ανατιμήσεις κάθε μήνα. Ο καφές εσπρέσο θεωρείται είδος πολυτελείας γι΄ αυτό δεν τον έβαλαν στη λίστα», ανέφερε αρχικά.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι θετικές, έχουμε δυσκολία στα τυροκομικά και στα γαλακτοκομικά, και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Υπάρχει σημασία να έχουμε επάρκεια, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Η τροφοδοσία θα έχει ένα πρόβλημα. Έτσι ώστε να έχει το κάθε κατάστημα την απαραίτητη ποσότητα. Ζητάμε τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα να κρατηθεί μία σταθερή τιμή», πρόσθεσε.
Ο κ. Κεσίδης αναφέρθηκε στις τιμές των κρεάτων.
«Μαύρα χάλια μας έχουν κάνει. Όλοι μιλούν για αυξήσεις αλλά κανένας δεν έκατσε να δει από τον Ιούλιο του 2021, τις αυξήσεις που είχαμε. Με τις σταδιακές αυξήσεις έχουμε φτάσει στο 35% στα βοοειδή, στα 30% στο χοιρινό, και στο 25-30% στα πουλερικά», τόνισε από την πλευρά του.
«Με το πάτημα του ρωσοουκρανικού πολέμου κάποιοι που ανέβαζαν τις τιμές βρήκαν το πάτημα να κάνουν τις τιμές νόμιμα ανεβασμένες. Το κρέας δεν θα σταματήσει να ανεβαίνει, γιατί δεν θα υπάρχει παραγωγή. Ο καταναλωτής όμως που έχει έναν σταθερό μισθό αναγκαστικά θα μειώσει την κατανάλωση. Αυτό φέρνει μεγάλη ανεργία στον κλάδο των παραγωγών», είπε κλείνοντας.
13/09/2022
Κλειστή είναι προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21–Επίδομα Παιδιού, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή, προκειμένου να γίνει η διαδικασία εκκαθάρισης της πληρωμής της 4ης δόσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Οι δικαιούχοι μπορούν υποβάλουν την αίτηση μέσω της ιστοσελίδας idika.gr ή opeka.gr με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο TAXISnet.
Το ποσό που δικαιούται ο κάθε πολίτης υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων παιδιών που δηλώνονται στο Α21 του 2022 και του συνόλου του οικογενειακού εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
«Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης», αναφέρει σε σχετικό Δελτίο Τύπου ο ΟΠΕΚΑ.
Για τη χορήγηση του επιδόματος είναι σημαντικό ο χρήστης να βεβαιωθεί ότι έχει οριστικοποιήσει την υποβολή της αίτησης και φυσικά η αίτηση να εγκριθεί. Εάν η αίτηση έχει αποθηκευτεί προσωρινά, χωρίς την οριστική υποβολή της, που είναι το τελικό βήμα στην ψηφιακή πλατφόρα, θεωρείται μη υποβληθείσα, δεν λαμβάνεται υπόψη και ο δικαιούχος δεν λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα.
Με στόχο την διευκόλυνση των πολιτών στη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης, ο ΟΠΕΚΑ αναδεικνύει τέσσερις χρήσιμες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους:
1. Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21 το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;
Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης, πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.
2. Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα των τέκνων με τον ΑΜΚΑ τους. Τι πρέπει να κάνω;
Σας εφιστούμε την προσοχή πως όταν γίνεται προσθήκη τέκνου καταχωρείται μόνο το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και ο ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ www.amka.gr ή και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ. Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, σε σχέση με το πώς έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί οριστικά νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.
3. Από την εφαρμογή ζητείται ΑΦΜ παιδιού, ενώ δεν με αφήνει να τον εισάγω και με παραπέμπει στα ΚΕΠ. Τι πρέπει να κάνω;
Για τα παιδιά που είναι γεννημένα από το 2004 και μετά δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Για τα παιδιά που είναι γεννημένα περιν το 2003 ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μέσω της αίτησης Α21. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί οριστικά νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι ο ΑΦΜ του παιδιού έχει ήδη καταχωρηθεί στον ΑΜΚΑ, απλά ακυρώστε την αίτηση Α21 και υποβάλετε οριστικά νέα.
4. Ενώ ο ΑΦΜ του παιδιού μου έχει καταχωρηθεί από σήμερα στο μητρώο του ΑΜΚΑ, η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί ακόμη και αναφέρεται στο σύστημα ως επισήμανση. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;
Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλετε οριστικά μία νέα, ώστε να αντληθεί εκ νέου ο ΑΦΜ από τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας».
Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την σελίδα που περιλαμβάνει το σύνολο των συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το Επίδομα Παιδιού στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ που είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο ΕΔΩ.
Φοροδιαφυγή - Κυκλάδες: Παραβάσεις στις μισές επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν
Ξεπερνά το 50% το ποσοστό των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν και στις οποίες οι επιθεωρητές της ΔΙΜΕΑ έβγαλαν «λαβράκι», καθώς εντοπίστηκαν παραβάσεις που αφορούν φοροδιαφυγή ή παράβαση άλλων κανόνων διακίνησης αγαθών.
Συνολικά οι ελεγκτές «επισκέφθηκαν» 46 επιχειρήσεις και βρήκαν παραβάσεις σε 26 από αυτές.
Το συνολικό ύψος των προστίμων έφθασε τα 18.000 ευρώ.
Η ανακοίνωση του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων:
«Εκτεταμένους ελέγχους σε οργανωμένες παραλίες και χώρους εστίασης σε Άνδρο και Σύρο διενήργησαν ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων το διήμερο 18-19/8/2022.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 46 έλεγχοι σε επιχειρήσεις εστίασης και παροχής υπηρεσιών παραλίας και εντοπίστηκαν 26 παραβάσεις που αφορούσαν σε μη τήρηση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Αγαθών και μη έκδοση φορολογικών αποδείξεων.
Το συνολικό ύψος των προστίμων ανέρχεται σε 18.000€.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε ολόκληρη την επικράτεια».
Εντός της ημέρας θα καταβληθούν τα χρήματα για το Fuel Pass 2, σε 1,8 εκατομμύρια δικαιούχους, είτε με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, είτε μέσω της πίστωσης των ποσών σε άυλη ψηφιακή κάρτα.
Έως την 1η Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για τις αιτήσεις και μπορούν να υποβάλουν όλοι, ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Έχουν υποβληθεί συνολικά 1.544.633 αιτήσεις για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, και 581.087 για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας.
Έως και χθες, είχαν εγκριθεί και αποσταλεί στις τράπεζες για πληρωμή 333.010 αιτήσεις δικαιούχων, για το ποσό των 23.867.235 ευρώ.
Εξ αυτών, οι 221.377 αιτήσεις δικαιούχων, αφορούν καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των 14.811.345 ευρώ.
Με τη μορφή της άυλης χρεωστικής κάρτας, έως και χθες είχαν αποσταλεί στις Τράπεζες 111.633 εγκρίσεις για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας,συνολικού ύψους 9.055.890 ευρώ.
Τα ποσά κυμαίνονται από 65 έως 100 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα:
100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 85 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ποσό αυτό περιορίζεται στα 65 ευρώ, αν ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
70 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 55 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ποσό αυτό «πέφτει» στα 45 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Fuel Pass 2: Το ποσό των χρημάτων που έχουν πιστωθεί έως τώρα στους λογαριασμούς
09/08/2022Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ είναι πλέον η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης (fuel pass 2) με τις αιτήσεις να έχουν λάβει προθεσμία υποβολής έως την 1η Σεπτεμβρίου. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί εντός τριών ημερών και θα αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών, που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των 45.000 ευρώ.
Ημερομηνία πληρωμών
Τελευταία έγκριση πληρωμών 1η Αυγούστου
Σε επόμενη φάση θα πληρωθούν τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 4, 5 και 6
Έχουν πληρωθεί μέχρι και χθες
111.633 με πίστωση σε ψηφιακή κάρτα συνολικού ποσού 4.340.210€
221.377 με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό συνολικού ποσού 14.811.345€
Πίστωση για Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο
100€ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής
85€ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό
80€ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους στην υπόλοιπη Ελλάδα
65€ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό
70€ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής
55€ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό
60€ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Πηγή: megatv.com
Fuel Pass 2:Άνοιξε η πλατφόρμα - Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα Δευτέρα αίτηση
Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Fuel Pass 2. Οι αιτήσεις θα γίνονται προοδευτικά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ενώ η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή μέχρι και τις 29 Αυγούστου. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν σήμερα Δευτέρα 1η του μηνός πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1, 2 και 3 εκτός μοτοποδηλάτων.
Η νέα επιδότηση καυσίμων αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν και αυτή τη φορά να πάρουν τα χρήματα είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Στην πρώτη περίπτωση το επίδομα είναι 15 ευρώ υψηλότερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ήδη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση, πριν την προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης, αφού λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2021.
Το χρονοδιάγραμμα για τις υποβολές
Την 1η/8/2022 μπορούν να υποβάλλουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1, 2 και 3.
Την 2η/8/2022 αίτηση μπορούν να υποβάλλουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4, 5, 6 και 7.
Την 3η/8/2022 αίτηση μπορούν να υποβάλλουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 8, 9 και 0.
Από την 4η/8/2022 και εξής είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, μέσω της ειδικής εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4950/2022, κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδων (45.000) ευρώ, δύναται να αιτείται τη χορήγηση σε αυτό οικονομικής ενίσχυσης προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.
Ειδικότερα για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2022 η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:
* Εκατό (100) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε ογδόντα πέντε (85) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
* Ογδόντα (80) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε εξήντα πέντε (65) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
* Εβδομήντα (70) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε πενήντα πέντε (55) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
* Εξήντα (60) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα σαράντα πέντε (45) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα - μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας - μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα - μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα - μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας.
Η είσοδος του φυσικού προσώπου- δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α' 184). Η ενέργεια αυτή υλοποιείται, ως υπηρεσία στην υποδομή του vouchers.gov.gr και θα επαναχρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες login TAXISnet (OAuth 2.0 client) των υπαρχόντων υπηρεσιών του Προγράμματος FuelPass, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 2653/21.4.2022 (Β' 2030) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
Επίσης, συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Τρόποι πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης
Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), στον δικαιούχο μέσω της ειδικής εφαρμογής παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4950/2022 είτε
α) σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3, αντίστοιχα, του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α' 139) είτε
β) σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.
Τέλος, ορίζεται ότι η συμμετοχή του πιστωτικού ιδρύματος ή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην ανωτέρω διαδικασία θα πραγματοποιείται βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται στο Μητρώο Συνεργαζόμενων Αδειοδοτημένων Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, που έχει συσταθεί από τον Φορέα Υλοποίησης.
Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» σχετικά με την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων, τρίκυκλων και ποδηλάτων. Πρόκειται για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το πρόγραμμα αφορά σε επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τα φυσικά πρόσωπα που φθάνει στο 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων ενώ επιπλέον επιδότηση προβλέπεται για την αγορά οικιακού φορτιστή και για την απόσυρση παλιού αυτοκινήτου.
Το πρόγραμμα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τέσσερις στόχους:
Επιδοτείται η αγορά μόνο ηλεκτρικών και όχι plug-in υβριδικών οχημάτων. Επιλέξιμες είναι και αιτήσεις για αγορές που έγιναν από 1η Δεκεμβρίου 2021 και μετά.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2023.
Κίνητρα για τις επιχειρήσεις:
Πηγή: newsit.gr
Τουρισμός για όλους 2022: Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα - Η διαδικασία
18/07/2022Το νέο πλήρως αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που αφορά στην επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής για 200.000 πολίτες, άνοιξε το Σάββατο και μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ξεπέρασε τις 140.000 αιτήσεις.
Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού -σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων- για την άμεση ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Κυβέρνησης για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις επιπτώσεις της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης.
Πώς θα κάνετε την αίτηση
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους 2022, και η οποία αφορά στην επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής για 200.000 πολίτες, άνοιξε το Σάββατο 16 Ιουλίου.
Με το νέο «Τουρισμός για Όλους PASS» οι δικαιούχοι θα μπορούν να...
διαβάστε αναλυτικά και δείτε το βιντεο στο ourlife.gr
Power Pass και Fuel Pass: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές και ποιοι τις δικαιούνται;
13/7/2022Έφτασαν οι μέρες για την καταβολή στους πολίτες των χρημάτων από το Power Pass, του επιδόματος για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και για το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Fuel Pass 2, του επιδόματος για τη βενζίνη.
Ειδικότερα, από τα αρμόδια επιτελεία της κυβέρνησης έχει τονιστεί επανειλημμένα ότι οι αποζημιώσεις για τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα (Power Pass) θα δοθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι αποζημίωση θα φτάνει το 60% των επιπλέον χρεώσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα, αφού πρώτα αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και οι πιθανές επιδοτήσεις από τους παρόχους. Τα ποσά των αναδρομικών θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ και θα έχουν «ταβάνι» τα 600 ευρώ.
Παραδείγματα
Σε περίπτωση που κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 300 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 180 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
Αν οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω, και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.
Η αποζημίωση καταβάλλεται, σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.
Fuel Pass 2
Σύμφωνα με όσα ανέφερε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το επόμενο διάστημα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για fuel pass 2, το νέο επίδομα βενζίνης. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και θα αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά την καταβολή του επιδόματος, αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές Αυγούστου.
Τα ποσά για το Fuel Pass 2
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να επιλέξουν να εκδώσουν ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων και να εξαργυρώσουν το ποσό στα πρατήρια, είτε να λάβουν την ενίσχυση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ, ενώ αυτοί που θα επιλέξουν να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους, θα λάβουν μικρότερη επιδότηση.
Ειδικότερα, για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς. Έτσι τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος ως εξής:
Στα 80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακή κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα, με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.
Στα 100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική χώρα με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.
Στα 60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα
Στα 70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα
Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, θα λάβουν διπλή επιδότηση, αφού εκτός από το fuel pass θα συνεχίσουν για το επόμενο 3μηνο να λαμβάνουν και επιδότηση 15 λεπτών στην αντλία.
Στο 12,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, από 11,3% τον Μάιο.
Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάιο 2022, παρουσίασε αύξηση 1,6% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 12,1% τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2021, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
Οι κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση δεικτών Ιουνίου 2022 με Ιούνιο 2021 και επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό
Αγαθά και υπηρεσίες Μεταβολή (%) Επίπτωση
Ψωμί και δημητριακά 15,9 0,54
Κρέατα (γενικά) 14,9 0,69
Ψάρια (γενικά) 4,5 0,07
Γαλακτοκομικά και αυγά 15,5 0,52
Έλαια και λίπη 24,9 0,30
Φρούτα νωπά 9,3 0,10
Λαχανικά (γενικά) 11,3 0,32
Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 4,4 0,05
Λοιπά τρόφιμα 7,6 0,03
Καφές-κακάο-τσάι 8,6 0,05
Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 5,6 0,03
Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 1,9 0,04
Ένδυση και υπόδηση 4,6 0,28
Ενοίκια κατοικιών 0,9 0,03
Είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας 3,8 0,01
Ηλεκτρισμός 70,4 2,71
Φυσικό αέριο 117,7 0,44
Πετρέλαιο θέρμανσης 65,1 1,27
Στέρεα καύσιμα 8,2 0,05
Έπιπλα και διακοσμητικά είδη 5,7 0,02
Οικιακές συσκευές και επισκευές 2,7 0,02
Υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 9,4 0,03
Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 8,6 0,18
Οικιακές υπηρεσίες 4,8 0,05
Ιατρικά προϊόντα 2,7 0,01
Ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 1,3 0,03
Νοσοκομεία και κλινικές 0,4 0,01
Φαρμακευτικά προϊόντα -0,4 -0,01
Αυτοκίνητα καινούργια 12,2 0,26
Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα 15,9 0,21
Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου 5,4 0,02
Καύσιμα και λιπαντικά 45,6 2,61
Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς 2,2 0,02
Μεταφορά επιβατών με ταξί 32,9 0,04
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 48,5 0,23
Μεταφορά επιβατών με πλοίο 20,4 0,03
Τηλεφωνικός εξοπλισμός κινητών τηλεφώνων -9,7 -0,01
Τηλεφωνικές υπηρεσίες -2,1 -0,08
Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού 4,8 0,03
Μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα 2,0 0,02
Κινηματογράφοι-θέατρα 13,9 0,02
Γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης 7,9 0,02
Πακέτο διακοπών 8,3 0,01
Οπτικοακουστικός εξοπλισμός-υπολογιστές-επισκευές -5,2 -0,04
Βιβλία -2,1 -0,01
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 1,4 0,03
Εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία 4,6 0,36
Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία 27,7 0,24
Άλλα είδη ατομικής φροντίδας 5,2 0,14
Παράταση έως 29 Ιουλίου στις φορολογικές δηλώσεις 2022
Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2022 έως τις 29 Ιουλίου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM είπε πως η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί με το υπουργείο Οικονομικών να ανταποκρίνεται στο αίτημα που υπήρχε, αν και στόχος είναι γενικά να αποφεύγονται παρατάσεις.
Σημειώνεται ότι η παράταση δεν επηρεάζει την προθεσμία πληρωμής του φόρου. Η πρώτη δόση ή η εξόφληση του ποσού με έκπτωση 15% λήγει στις 29 Ιουλίου.
Επίσης ο υπουργός ανέφερε πως πλέον υπάρχει η εκτίμηση για πολύ υψηλότερη άνοδο του ΑΕΠ φέτος από το 3,1% που εγγράφεται στον προϋπολογισμό αν και επανέλαβε πως τα περιθώρια για μέτρα στήριξης είναι περιορισμένα.
Έκρηξη πλειστηριασμών αναμένουν τραπεζικοί παράγοντες το επόμενο δίμηνο. Ήδη 1.300 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί μόλις για την επόμενη εβδομάδα.
Επισπεύδοντες πλέον στους πλειστηριασμούς είναι τα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία έχουν αγοράσει τα δάνεια με υποθήκη που έχουν τιτλοποιήσει ή πουλήσει απευθείας οι τράπεζες και, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης.
Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr, τα ακίνητα που συνοδεύουν τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί φτάνουν τις 500.000-600.000 και παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών των ακινήτων εκτιμάται ότι θα παραμείνει στους ιδιοκτήτες τους μέσα από ρυθμίσεις των οφειλών τους, ο αριθμός αυτών που θα βγουν προς πώληση στην αγορά υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 100.000.
Πώς μπορούν να τον αποτρέψουν οι ευάλωτοι πολίτες
Οι ευάλωτοι οφειλέτες προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους, μπορούν να κάνουν μία αίτηση μέσω της πλατφόρμας www.keyd.gov.gr, ώστε να δοθεί αναστολή της διαδικασίας μέχρι και 15 μήνες.
«Οι οφειλέτες πρέπει να επαγρυπνούν. Αφενός είτε να προχωρήσουν σε διαδικασία εξωδικαστική επίλυσης της οφειλής τους, είτε να δουν εάν είναι ευάλωτοι οφειλέτες ώστε να τύχουν αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης» προσέθεσε η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη, μιλώντας σήμερα το πρωί στο MEGA.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να καταβληθεί το φουσκωμένο επίδομα παιδιού: Τρεισήμισι δόσεις θα εισπράξουν στο τέλος του μήνα χιλιάδες οικογένειες δικαιούχοι του Α21. Όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 6 Μαΐου και δεν είχαν εισπράξει την έκτακτη ενίσχυση που καταβλήθηκε λίγο πριν το Πάσχα, τώρα θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τόσο την α’ και την β’ δόση του επιδόματος, όσο και την λεγόμενη επιταγή «ακρίβειας».
Μαζί με τις τακτικές δόσεις, λοιπόν, θα εξοφληθεί και η έκτακτη ενίσχυση που αντιστοιχεί σε μιάμιση μηνιαία δόση του επιδόματος!
Ουσιαστικά τα ποσά που θα λάβουν οικογένειες – δικαιούχοι του Α21 είναι πέρα από το τακτικό τους επίδομα και η έκτακτη ενίσχυση -που σε όσους πρόλαβαν τις προηγούμενες προθεσμίες καταβλήθηκε λίγο πριν το Πάσχα- και θα κατατεθούν στους λογαριασμούς τους την Τρίτη 31 Μαΐου.
Ποιοι θα πάρουν «φουσκωμένο» επίδομα
Για να χορηγηθεί τόσο το επίδομα όσο και η έκτακτη ενίσχυση θα πρέπει να έχει υποβληθεί οριστικά σχετική αίτηση και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Α21, υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Την έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν σε αυτόν τον γύρο πληρωμών εκείνοι που δεν την εισέπραξαν πριν το Πάσχα γιατί δεν είχαν προλάβει τις προθεσμίες και δεν κατέθεσαν αίτηση.
Η έκτακτη ενίσχυση ή… «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Α21, είναι ποσό ίσο με μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.
Έτσι τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως έκτακτη ενίσχυση ξεκινούν από 42 ευρώ και φτάνουν έως 105 ευρώ, εάν έχουν 1 παιδί και αναλόγως του εισοδήματός τους.
Η «επιταγή ακρίβειας» μπορεί να φτάσει και τα 2.520 ευρώ για οικογένειες με 13 παιδιά και εισόδημα ως 28.500 ευρώ.
Τι θα γίνει με όσους έχασαν τις προθεσμίες
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως, όσοι καθυστέρησαν και έχασαν τις σχετικές προθεσμίες χωρίς να κάνουν την απαιτούμενη αίτηση, αν την υποβάλλουν σε επόμενη χρονική περίοδο, όταν δηλαδή ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα, μαζί με τις αναδρομικές δόσεις που τους αναλογούν θα λάβουν και την έκτακτη ενίσχυση.
Μάλιστα, οποιοδήποτε διάστημα έως και τον Ιανουάριο του 2023 κάνουν αίτηση για επίδομα τέκνων Α21 «κατοχυρώνουν » και την έκτακτη ενίσχυση. Μόνον που όπως είναι λογικό θα τους καταβληθεί σε επόμενη φάση μαζί με την τακτική πληρωμή τους.
Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων
Ο προσδιορισμός των δικαιούχων του επιδόματος τέκνων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια –βάσει του λεγόμενου ισοδύναμου εισοδήματος- ως εξής:
Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ
Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το ελάχιστο επίδομα των 28 ευρώ για 1 παιδί το λαμβάνουν ζευγάρια με οικογενειακό εισόδημα που κυμαίνεται από 17.501 ευρώ ως και 26.250 ευρώ.
Το ποσό του επιδόματος, λοιπόν, εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:
Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών
Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο
Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Χρήστος Σταϊκούρας: Αύριο αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Εκτιμούμε ότι αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το 80% των πολιτών θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7 με 8%, θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
«Ενώ δηλαδή ο πλούτος των πολιτών αυξάνει, η συνολική φορολόγηση του πλούτου του μειώνεται ακόμη περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας φέτος, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα υπάρξουν κάποιες αναταραχές, ωστόσο θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 3,1%.
Χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, υπογράμμισε ωστόσο ότι το σημαντικότερο πρόβλημα θα είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτίμησε ότι θα ανέλθει στο 5,6%, υψηλότερος δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Από την μέχρι τώρα εκκαθάριση περίπου 600.000 φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ένα πολύ μικρό κομμάτι επιβαρύνεται φέτος.
Ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ότι είναι κάτι το εφικτό και η κυβέρνηση αγωνίζεται για την επίτευξή της το 2023.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου όπου και θα ληφθεί η απόφαση.
Συνεχίζεται καθημερινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση καυσίμων κίνησης. Σήμερα Παρασκευή 29.4.2022 μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι δικαιούχοι των οποίων τα ΑΦΜ λήγουν σε σε 8 και 9.
Από αύριο 30.4.2022 είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.
Για πρόσβαση και αίτηση στην πλατφόρμα πατήστε εδώ https://vouchers.gov.gr/ Σημειώνεται ότι αιτήσεις εκτός χρονοδιαγράμματος μπορούν να γίνονται και στα ΚΕΠ. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την αίτησή τους έχουν την δυνατότητα καθημερινά μέχρι και τις 17:00 να καλούν για ερωτήματα ή διευκρινίσεις στο τηλέφωνο: 215 560 5150.
Τι είναι το Fuel Pass
Το Fuel Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης.
Ποιοι είναι δικαιούχοι;
Κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους;
Στις 29/4/2022 αίτηση μπορούν να καταθέσουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 8, 9.
Από 30/4/2022 αίτηση μπορούν να καταθέσουν όλοι πολίτες ασχέτως με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Πώς εκδίδω το Fuel Pass;
Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο, https://vouchers.gov.gr/ με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).
Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.
Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)
Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;
H καταβολή του ποσού γίνεται μέσω δύο (2) μεθόδων:
Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας (Viva Wallet ή Alpha Bank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
To ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:
Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Viva, Παγκρήτια Τράπεζα
Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;
Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:
Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
Σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
Τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
Τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ.
Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης;
Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημ/νία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.
Πού και πως το χρησιμοποιώ;
H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.
Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.
Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την 31/07/2022.
Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος; Πως λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Fuel Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα;
Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.
Η ενίσχυση αφορά μόνο ΙΧ οχήματα;
Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ’ αυτών;
Ναι, το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.
Που μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ή διευκρινήσεις για την λειτουργία της πλατφόρμας;
Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 560 5150, Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00.
Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων. Από σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα μέσω του vouchers.gov.gr οι δικαιούχοι για την επιδότηση καυσίμων κίνησης. Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των πολιτών. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 26 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε 0, 1 και 2. Έως την Παρασκευή 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους πολίτες με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, και θα ενημερώνονται με ανακοινώσεις.
Έως τις 12.30 το μεσημέρι, είχαν υποβληθεί 64.000 αιτήσεις για το Fuel Pass. Οι 37.500 περίπου επέλεξαν να λάβουν την επιδότηση μέσω τραπεζικού λογαριασμού (δήλωσαν iban), οι 26.500 περίπου ζήτησαν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας.
Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του gov.gr ( https://vouchers.gov.gr/ ) ένας χρήσιμος οδηγός με 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Fuel pass προκειμένου οι δικαιούχοι να εξασφαλίσουν την επιδότηση καυσίμων (βενζίνη ή diesel κίνησης).
Aναλυτικά:
1.Τι είναι το Fuel Pass;
Το Fuel Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης.
2.Ποιοι είναι δικαιούχοι;
Κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).
3.Πώς εκδίδω το Fuel Pass;
Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους. Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)
4.Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;
Η καταβολή του ποσού γίνεται μέσω 2 μεθόδων:
Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
5.Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;
Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:
50 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
40 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
35 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
30 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.
6.Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης;
Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημ/νία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.
7.Πού και πως το χρησιμοποιώ;
Η άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.
Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά. Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού.
Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την 31/07/2022.
8.Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος; Πως λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Fuel Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα;
Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.
9.Η ενίσχυση αφορά μόνο ΙΧ οχήματα;
Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
10.Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ’ αυτών;
Ναι, το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.
11. Που μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ή διευκρινήσεις για την λειτουργία της πλατφόρμας;
Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 560 5150.
Yπενθυμίζεται ότι σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή στον gov.gr για την επιδότηση καυσίμων. Τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022. Απαραίτητες προϋποθέσεις:
το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ
κατοχή οχήματος ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.
Χρειάζονται:
οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet
συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που είστε συνδικαιούχος.
Οι αιτήσεις γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Για σήμερα 26/4/2022 αίτηση μπορούν να καταθέσουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 0.
Σε μαζικές μονομερείς αλλαγές τιμολογίων από σταθερά σε κυμαινόμενα, δηλαδή με ρήτρα αναπροσαρμογής, προχωρούν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που επέλεξαν να κάνουν σταθερό συμβόλαιο για το ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, διαπιστώνουν ότι οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν αιφνιδιαστικά εκτοξευθεί στα ύψη καθώς ο πάροχος προχώρησε σε μονομερή και αυθαίρετη αλλαγή των όρων του συμβολαίου.
Οι πάροχοι ρεύματος, δηλαδή, μετατρέπουν αυθαίρετα το καθεστώς τιμολόγησης από σταθερό σε κυμαινόμενο προσθέτοντας στον υπολογισμό της αξίας του ηλεκτρικούς ρεύματος τη ρήτρα αναπροσαρμογής και εκτοξεύοντας έτσι στα ύψη τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.
Τα «ψιλά» γράμματα και τα SMS
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι πάροχοι προκειμένου και να αυξήσουν την τιμή και να μη χάσουν τον πελάτη, ο συνηθέστερος τρόπος ενημέρωσης του καταναλωτή είναι μέσω του έντυπου του λογαριασμού, προς το τέλος με ψιλά γράμματα, στα οποία δύσκολα θα εστιάσει κάποιος. Αλλες εταιρείες ενημερώνουν με sms, παραπέμποντας σε κάποιο άρθρο της σύμβασης και του κώδικα προμήθειας.
Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές εν αγνοία τους να δίνουν σιωπηλή συγκατάθεση και στη συνέχεια όταν αντιλαμβάνονται την μονομερή μετατροπή των όρων του συμβολαίου τους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα.
Οι πάροχοι ρεύματος για τις μονομερείς τροποποιήσεις των συμβολαίων επικαλούνται άρθρο του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας το οποίο αναφέρει ότι για «σπουδαίο λόγο» μπορεί να γίνει αλλαγή των όρων του συμβολαίου. Έτσι σήμερα εμφανίζουν ως «σπουδαίο λόγο» την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.
Από παράταση σε παράταση
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αν και η ΡΑΕ έχει εντοπίσει το πρόβλημα της αδιαφανούς τιμολόγησης και της παραπλάνησης των καταναλωτών και πήρε πρωτοβουλία πριν από περίπου έναν χρόνο για την καθιέρωση νέων τύπων τιμολογίων, η εφαρμογή τους παρατείνεται συνεχώς.
Έπειτα από μια πρώτη αναβολή για τις αρχές Μαρτίου από την αρχική ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου, κατόπιν αποδοχής σχετικού αιτήματος των προμηθευτών, μετέφερε την εφαρμογή τους για τον Απρίλιο. Οι προμηθευτές ζήτησαν και νέα παράταση με το επιχείρημα ότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες αλλαγές στα πληροφοριακά τους συστήματα. Κάποιοι μάλιστα διατυπώνουν ήδη αιτήματα για νέα παράταση επικαλούμενοι τον φόρτο εργασίας που έχουν επωμιστεί με τις επιδοτήσεις ρεύματος. Εάν δεν υπάρξει νέα παράταση, τότε από 1ης Απριλίου οι προμηθευτές θα πρέπει να υιοθετήσουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων: σταθερά, τιμολόγια με όριο αυξομείωσης στα οποία οι πάροχοι θα πρέπει να προσδιορίζουν εκ των προτέρων το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, τα οποία θα περνούν το σύνολο των αυξομειώσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην κατανάλωση, όπως συμβαίνει και σήμερα.
Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες διαρρέουν πριν τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για το επίδομα βενζίνης, που θα δοθεί ως εκπτωτικό voucher για να ανακουφίσει τους οικονομικά πιο ευάλωτες από την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το πρωί της Τετάρτης, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το συγκεκριμένο μέτρο με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε επίσης πως ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρούνται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από τους δικαιούχους και στη συνέχεια θα προκύπτει το ύψος της επιδότησης.
Ο ίδιος πάντως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα επιστρέφονται στον δικαιούχο τα χρήματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr, το «επίδομα κίνησης» θα κινείται στα 40 λεπτά ανά λίτρο και θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει να υπάρξει και ένας μηχανισμός κίνησης, ο οποίος θα παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές καθημερινά και έτσι το επίδομα θα προσαρμόζεται όταν οι τιμές πέφτουν.
Πόσο είναι η τιμή της βενζίνης σήμερα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του fuelgr.gr, σήμερα η φθηνότερη βενζίνη είναι στην Αττική στα 1,995 ευρώ και η ακριβότερη στα 2,189 ευρώ.
Ιλιγγιώδεις και τρομακτικές είναι οι αυξήσεις στην ενέργεια - αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής - ενώ συγκαλείται σήμερα έκτακτο Ecofin ώστε να τεθεί το ουκρανικό επι τάπητος.
Σε νέο ρεκόρ δέκα και πλέον ετών εκτοξεύτηκε το αμερικανικό πετρέλαιο στις συναλλαγές της Τετάρτης, ενώ ο ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ξεπέρασε τα 111 δολάρια το βαρέλι, καθώς το ράλι του αργού συνεχίζεται.
Το ράλι έρχεται καθώς ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ετοιμάζονται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την παραγωγή του Απριλίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate , το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, σημείωσαν άλμα 6,05% στα 109,67 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα εκτινάχθηκαν στα 110,18 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Κατά τη διάρκεια της κανονικής διαπραγμάτευσης την Τρίτη , το συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 8,03% και διαμορφώθηκε στα 103,41 δολάρια το βαρέλι.
Το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 6,09% στα 111,36 δολάρια. Το Brent είχε σκαρφαλώσει για λίγο έως και τα 111,78 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης το συμβόλαιο αυξήθηκε 7,15% στα 104,97 δολάρια το βαρέλι.
«Δεν υπάρχει ανάπαυλα. Αυτή είναι μια δραματική στιγμή για την αγορά και τον κόσμο και τις προμήθειες», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital. «Είναι σαφές ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντισταθεί στη Ρωσία αποκλείοντας τις εξαγωγές πετρελαίου της», πρόσθεσε.
Τόσο το WTI όσο και το Brent εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2014 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για την προσφορά σε μια ήδη πολύ στενή αγορά.
Εκτός ελέγχου και οι τιμές στο φυσικό αέριο. Η τιμή του ξεπέρασε τα 190 ευρώ την μεγαβατώρα (193,116 για την ακρίβεια), σημειώνοντας αύξηση 55,34%. Να σημειωθεί από την ημέρα που έκανε εισβολή η Ρωσία στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί.
Την ίδια ωρα αλμα πάνω από 50% κάνουν οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, στις συναλλαγές της Τετάρτης, φτάνοντας στα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια ολλανδικού φυσικού αερίου παράδοσης Απριλίου έκλεισαν στην προηγούμενη συνεδρίαση στα 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ήδη οι τιμές της βενζίνης στη χώρα μας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προσεγγίζοντας τα 2 ευρώ το λίτρο.
Στο πλαίσιο να παταχθεί η αισχροκέρδεια και να συγκρατηθούν οι τιμές, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων και των άλλων προϊόντων που επηρεάζονται από αυτή την κρίση.
Η σχετική διάταξη-τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις για τα ενεργειακά τιμολόγια Μαρτίου που θα ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο μήνα.
Αυτό σημαίνει, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, πως η μέση ενίσχυση θα διαμορφωθεί ξανά σε 39 ευρώ ανά νοικοκυριό από 42 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν ξανά μόνο οι κύριες κατοικίες, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Η μέση τιμή επιδότησης θα είναι τα 39 ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση θα φτάσει τα 51 ευρώ.
Στο φυσικό αέριο, η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά. Επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στους πελάτες της, ενώ θα υπάρξει στήριξη και από τους άλλους παρόχους.
Για τις επιχειρήσεις το πλαίσιο παραμένει το ίδιο μ’ αυτό των δύο περασμένων μηνών.
Ανοιχτή είναι πλέον η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ένταξη κορωνοχρεών στην ρύθμιση των 72 δόσεων.
Έτσι πλέον, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν να μεταφέρουν τις οφειλές προς την Εφορία τις οποίες είχαν εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, κερδίζοντας περισσότερες, μικρότερες ή ακόμη και άτοκες δόσεις.
Πλέον, φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν από την πάγια ρύθμιση στην ρύθμιση των κορονοχρεών που προβλέπει 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ άνοιξε την Πέμπτη την πλατφόρμα της ρύθμισης των 36-72 δόσεων για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι οφειλέτες που είχαν κλείσει με κρατική εντολή οποτεδήποτε στο διάστημα από 27 Οκτωβρίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και είχαν εντάξει τις οφειλές που βεβαιώθηκαν κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, στην πάγια ρύθμιση.
Απαραίτητη προϋπόθεση, σύφωνα με το ot.gr, για να μεταπηδήσουν από την πάγια ρύθμιση στη ρύθμιση των κορωνοχρεών είναι:
–οι οφειλέτες να είχαν κλείσει με κρατική εντολή οποτεδήποτε στο διάστημα από 27 Οκτωβρίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021
–οι οφειλές να είχαν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, έληξαν κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν υπαχθεί από 27.10.2020 έως την 5.11.2021 σε πάγια ρύθμιση του ν.4152/2013, υπό τον όρο ότι η ρύθμιση αυτή βρίσκεται σε ισχύ κατά την 5.11.2021.
Εφόσον πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι φορολογούμενοι μπορούν από τη ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή έως 72 δόσεων με επιτόκιο 2,5%.
Όσοι τελικά περάσουν στη νέα ρύθμιση μπορούν να επιλέξουν την αποπληρωμή των οφειλών τους σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.
Η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη
1. Οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και συγκεκριμένα:
–φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID
–νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID
– φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID
–φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID
–φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021
–φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”,
–φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.
2. Οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης και των ανωτέρω κριτηρίων.
3. Οφειλέτες
-φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID
-νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από 27.10.2020 έως 31.07.2021, με οφειλές που βεβαιώθηκαν κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και οφειλές, που ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης, έληξαν κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και οι οποίες έχουν υπαχθεί από 27.10.2020 έως την 5.11.2021 σε πάγια ρύθμιση του ν.4152/2013, υπό τον όρο ότι η ρύθμιση αυτή βρίσκεται σε ισχύ κατά την 5.11.2021.
Ποια τρόφιμα βάζουν φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών
9/10/2021Βασικά είδη διατροφής συμμετέχουν στο πυρήνα των ανατιμήσεων ροκανίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών και ασκώντας έντονες πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς
Από τον αναλυτικό πίνακα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όπου αποτυπώνονται οι μεταβολές των τιμών από το περσινό έως το φετινό Σεπτέμβριο σε 34 βασικά προϊόντα και υπηρεσίες προκύπτει ότι σε 9 τρόφιμα οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 21%.
Τη πρωτιά της ακρίβειας κατέχουν τα νωπά λαχανικά, που μέσα σε ένα χρόνο έγιναν ακριβότερα κατά 21,1% και μέσα σε ένα μήνα- το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο- κατά 6,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ελαιόλαδο με άλμα τιμών 18,4% σε ετήσια βάση και 11,8% μέσα στο Σεπτέμβριο.
Μεγάλες αυξήσεις της τάξης του 17,5% καταγράφονται στο αρνί και το κατσίκι με τη μέση τιμή τους το Σεπτέμβριο να ανεβαίνει κατά 7,3%. Ακολουθούν τα βρώσιμα έλαια με αύξηση 14%, τα νωπά ψάρια με 7,9% και 2,1% σε μηνιαία βάση, οι σοκολάτες με 4,4%, τα αυγά με 3,5%, το ψωμί με 2,6% ενώ τη χαμηλότερη αύξηση εμφανίζουν τα νωπά φρούτα με 1,2% τα οποία ανατιμήθηκαν κατά 2,2% μέσα στο Σεπτέμβριο.
Στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες πέραν της ραγδαίας ανόδου των τιμών στο φυσικό αέριο (108,5%), το πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%) και τα καύσιμα και λιπαντικά (18,1%) οι υψηλότερες συγκριτικά αυξήσεις εντοπίζονται στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (20,9%), στα ξενοδοχεία (9,5%), στις οικιακές υπηρεσίες (2,8%), στα καινούργια αυτοκίνητα (2,4%), στις ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες (0,8%) και στη νοσοκομειακή περίθαλψη (0,6%).
Αντίθετα οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,5% στα δημητριακά για πρωινό, κατά 3,9% στα αλλαντικά, κατά 2,6% στο χοιρινό, κατά 2,7% στο γιαούρτι και κατά 2,9% στα γλυκά κουταλιού και τη μαρμελάδα.
Επίσης φθηνότερα έγιναν τα είδη ένδυσης και υπόδησης με πτώση τιμών κατά 0,5%, οι τηλεφωνικές υπηρεσίες με 2,5%, οι οικιακές συσκευές με 1,6%, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου με 1,9%, τα φαρμακευτικά προϊόντα με 1,1% και τα διαρκή αγαθά αναψυχής με 1,3%.
Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2021, στο myAADE, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση των φορολογουμένων στην νέα ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.
Η πληρωμή θ γίνει σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Οι φορολογούμενοι μπορούν είτε να εξοφλήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ είτε να εξοφλήσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς να υπάρξει κάποια επιβάρυνση.
Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό
Ποιοι θα είναι εκείνοι, οι λίγοι, που θα δουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ:
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.
Εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
Οι ιδιοκτήτες εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητα τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς θα υπολογιστεί σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ήτων «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.
Τα 10 βήματα για τα βρείτε ηλεκτρονικά
Οι φορολογούμενοι για να δουν το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν θα πρέπει να αναζητήσουν τα νέα εκκαθαριστικά στην νέα ψηφιακή πύλη ακολουθώντας τα εξής βήματα:
Πληκτρολογήστε το www.aade.gr και στην πρώτη σελίδα κάνετε κλικ στο σημείο myaade.
Στην συνέχεια θα κάνετε κλικ στο κουτί «Εφαρμογές»
Στην επόμενη οθόνη θα επιλέξετε «Φορολογικές Υπηρεσίες»
Από τον κατάλογο που θα εμφανιστεί θα επιλέξετε «Ακίνητα»
Στην επόμενη οθόνη κάντε κλικ στο σημείο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
Πατήστε «Είσοδος στην Εφαρμογή»
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πληκτρολογήσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης.
Εισέρχεται στην «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και στη συνέχεια κάντε κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.
Στην αριστερή στήλη αλλάξτε το έτος αναφοράς από 2020 σε 2021.
Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2021).
Με την κοινοποίηση στους ενοικιαστές εξώδικης πράξης θα γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες από την φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο μπλεξίματα με την εφορία.
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων του προηγούμενου έτους, που όπως φαίνεται θα είναι πολλά, χωρίς να απαιτούνται, συνεπεία της πανδημικής κρίσης, αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ. αλλά μόνο ένα εξώδικο.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς στο φορολογικό σεμινάριο που διεξήχθη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 κινδυνεύουν να φορολογηθούν για αυτά καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ ως λύση στο μεγάλο αυ΄το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης προς τον ενοικιαστή με δικαστικό επιμελητή.
Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα εισέρχεται με τους προσωπικούς του κωδικούς στο taxisnet και θα μπορεί να υποβάλλει το εξώδικο προκειμένου η εφορία να τον απαλλάξει από τον σχετικό φόρο.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει:
Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.
Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.