Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).
Τι ισχύει για τις αιτήσεις
Υποβολή αιτήσεων: Έως Δευτέρα 5/6 στις 23:59
Κυριακή & Δευτέρα: Όλα τα ΑΦΜ
Ηλεκτρονικά: www.gov.gr (κωδικοί Taxisnet)
Επιλογή: «Εργασία & Ασφάλιση» – «Αποζημιώσεις & παροχές» – «Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού»
Διάρκεια προγράμματος: 1η/7/2023 έως 31/7/2024
Δικαιούχοι Voucher:
Ετήσιο Εισόδημα: Έως 30.000 €
Άνεργοι (τουλάχιστον 3 μήνες)
Μακροχρόνια άνεργοι:
Μονογονείς:
Διανυκτερεύσεις:
– Έως 6: Με μικρή συμμετοχή
– 10 δωρεάν: Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Ν. Έβρου
10 δωρεάν: Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Ν. Έβρου
– 12 δωρεάν: Β. Εύβοια, Σάμο
– Ακτοπλοϊκά:
Μικρή συμμετοχή (0% έως 25%)
Παράδειγμα 4μελούς οικογένειας:
– 1 εβδομάδα: Αύγουστο
– 6 διανυκτερεύσεις: 3 αστέρων με πρωινό
– Επιδότηση ΟΑΕΔ: 806 € (καλύπτει 89%)
Παράδειγμα 4μελούς οικογένειας:
– 1 εβδομάδα: Αύγουστο
– 6 διανυκτερεύσεις: 3 αστέρων με πρωινό
Συμμετοχή δικαιούχου: 96 ευρώ (11%)
Νωρίτερα έγινε η πληρωμή του Market Pass, δεδομένου ότι η 3η Ιουνίου που ήταν προκαθορισμένο να πιστωθεί πέφτει Σάββατο. Ωστόσο, πολλοί είναι όσοι αναζητούν πώς θα δουν το υπόλοιπο που έχει η άυλη ψηφιακή κάρτα Market Pass.
Σημειώνεται ότι απομένει μόλις μια πληρωμή ακόμα για τις άυλες κάρτες στα κινητά. Υπενθυμίζεται ότι όσοι είχαν επιλέξει την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, είχαν πληρωθεί από τον περασμένο μήνα για το δεύτερο τρίμηνο.
Τι ξέρουμε για παράταση του Market Pass
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1, το βράδυ της Πέμπτης, η νέα κυβέρνηση -προεξοφλώντας νίκη και αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές- θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια, για όσο χρειαστεί, όσο δηλαδή παραμένει ο πληθωρισμός.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί μετά τις 25 Ιουνίου, αφού συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση και με τον όρο ότι θα υπάρχει και ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος για την παράταση της οικονομικής ενίσχυσης.
Πού χρησιμοποιούμε το Market Pass
Παντοπωλεία
Σούπερ μάρκετ (όλα τα προϊόντα, όχι μόνο τρόφιμα)
Κρεοπωλεία
Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
Αρτοποιεία
Διάφορα καταστήματα τροφίμων
Τι ισχύει με το Market Pass και τις λαϊκές αγορές
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Εμπορείου και Προστασίας Καταναλωτή, όσοι επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την είσπραξη χρημάτων μέσω άυλων πιστωτικών καρτών που εντάσσονται στο πρόγραμμα Market Pass, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες που συνεργάζονται για την παροχή των τερματικών POS που κατέχουν, προκειμένου να τους ενεργοποιήσουν επιπλέον τον απαιτούμενο κωδικό εμπόρου 5499 (διάφορα καταστήματα τροφίμων), ούτως ώστε να καταστεί συμβατό το τερματικό POS με την άυλη κάρτα του Market Pass, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών.
Σημειώνεται πως δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα.Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS).
Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η/08/2023.
Μετά, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός που την χορήγησε υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει ενώ, χάνεται όποιο υπόλοιπο δεν έχει χρησιμοποιηθεί.
Τι ισχύει για την άυλη ψηφιακή κάρτα Market Pass
Όσοι πιστώνονται το ποσό στην άυλη ψηφιακή κάρτα χρειάζεται να ελέγχουν ποιο είναι το υπόλοιπο στον λογαριασμό τους. Αυτό εξαρτάται από την εφαρμογή του φορέα που έχει εκδώσει την άυλη ψηφιακή κάρτα. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το viva wallet θα πρέπει να μπείτε σε αυτή την εφαρμογή. Εάν έχει εκδοθεί από τράπεζα, στον σύνδεσμο που σας έχει αποστείλει το τραπεζικό ίδρυμα.
Ψηφιακή κάρτα εκδίδουν για το Market Pass τα εξής ιδρύματα:
VIVA WALLET,
ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK και
ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHABANK.
Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φυσικά καταστήματα με συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (μέσω πρωτοκόλλου NFC), όσο και σε e-shop για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πότε λήγει το Market Pass
Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS).
Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η/08/2023.
Μετά, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός που την χορήγησε υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει ενώ, χάνεται όποιο υπόλοιπο δεν έχει χρησιμοποιηθεί για το Market Pass.
Περισσότερες από 25.000 αιτήσεις για 47.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού υποβλήθηκαν στο πρώτο 24ωρο μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρά τις αρρυθμίες που προκάλεσε τον έντονο ενδιαφέρον των δικαιούχων, με συνέπεια την διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos.
Η επιλογή βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα), μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.
Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα (1η Ιουλίου αντί για 1η Αυγούστου) και αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.
Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το μητρώο παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.
Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2023 έως 14/01/2024) και του Πάσχα (από 26/04/2024 έως 12/05/2024),ενώ η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.
Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%.
Για τα άτομα με αναπηρία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.
Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες, καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.
Δικαιούχοι είναι:
– εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
– άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
– ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι άγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο, μετά το πρώτο.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιδοτούνται, μέσω προγράμματος κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.
Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα.
Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά, λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.
Οικογένεια με 2 παιδιά για 6 βράδια σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό τον Αύγουστο:
Για τη διαμονή, το κόστος επιμερίζεται ως εξής:
Επιδότηση ΔΥΠΑ: 806,40 ευρώ (2 δίκλινα Χ 67,20 ευρώ/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)
Ιδιωτική συμμετοχή: 96 ευρώ (2 δίκλινα Χ 8 ευρώ/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)
Ζευγάρι που επιλέγει 12 βράδια σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό στη Σάμο τον Σεπτέμβριο:
Για τη διαμονή, το κόστος επιμερίζεται ως εξής:
Επιδότηση ΔΥΠΑ: 1.036,80 ευρώ (1 δίκλινο Χ 86,40 ευρώ/ημέρα Χ 12 διανυκτερεύσεις)
Ιδιωτική συμμετοχή: 0 ευρώ
Για τα ακτοπλοϊκά, το κόστος επιμερίζεται ως εξής:
Επιδότηση ΔΥΠΑ ακτοπλοϊκών: 111 ευρώ (55,55 ευρώ Χ 2 άτομα)
Ιδιωτική συμμετοχή ακτοπλοϊκών: 55,5 ευρώ (27,75 ευρώ Χ 2 άτομα)
Συνολικά, το κόστος επιμερίζεται ως εξής:
Σύνολο επιδότησης ΔΥΠΑ: 1.147,80 ευρώ
Σύνολο ιδιωτικής συμμετοχής: 55,5 ευρώ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.
Ήδη, σύμφωνα με πλήροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί υπερβαίνουν τις 2.000, μόλις δύο ώρες από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων.
Το φετινό πρόγραμμα, θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα -την 1η Ιουλίου αντί για 1η Αυγούστου- και θα αφορά σε 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos
Η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 5 Ιουνίου, οπότε θα παραμείνει ανοικτή για όλα τα ψηφία ΑΦΜ, ως εξής:
Με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 1,2:
30.05.2023
Με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 3,4:
31.05.2023
Με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 5,6:
01.06.2023
Με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 7,8:
02.06.2023
Με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 9,0:
03.06.2023
ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΙΑ
04 & 05.06.2023
Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά.
Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.
Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024). Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.
Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.
Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.
Αναλυτικότερα, δικαιούχοι είναι:
– Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
– ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
– άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.
Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.
Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.
Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ 2023 φέτος θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο και όχι 15 Ιουνίου που ξεκίνησε πέρσι.
Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει οι συσκέψεις για να υπάρξουν αλλαγές τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε ότι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν.
Στο μεταξύ σημαντικός αριθμός δικαιούχων δεν έχει ακόμη κάνει χρήση των επιταγών κοινωνικού τουρισμού του 2022 καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 31 Ιουλίου 2023.
Το νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 01.08.2023 έως 31.07.2024.
Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι (6) διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων.
Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων που βρίσκονται στις νήσους Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω ή στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.
Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας θα έχουν 12 βράδια διανυκτέρευση.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
- ασφαλισμένοι που συγκέντρωσαν το έτος 2021 50 ημέρες από την ασφάλισή τους στον eΕΦΚΑ λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου με εισφορές υπέρ των συνεισπραττόμενων κλάδων της ΔΥΠΑ ή /και
- άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Αν δύο δικαιούχοι της παροχής είναι σύζυγοι, δίνεται η δυνατότητα να λάβουν και οι δύο Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, ακόμα και αν επιλεγόμενος βάσει της μοριοδότησης είναι μόνο ο ένας.
Τουρισμός για Όλους
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξαργύρωση των voucher που κληρώθηκαν τον Γενάρη με 150.000 νέα voucher ύψους 150 ευρώ σε δικαιούχους.
Η κλήρωση του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» αφορά τη χορήγηση 125.000 άυλων ψηφιακών καρτών με τη μορφή voucher για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα. Τα τελευταία voucher θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2023 ωστόσο το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους θα τρέξει «εμπλουτισμένο» και το 2023, για νέες θέσεις σε καλοκαιρινούς προορισμούς και γενικά το πρόγραμμα σύμφωνα με τροπολογία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τουλάχιστον μέχρι το 2025.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να κάνουν αίτηση όλοι, με ατομικό εισόδημα (όπως ίσχυε πέρυσι) έως 16.000€ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000€, ποσό που προσαυξάνεται για κάθε παιδί.
Αγροτική ΕΣΤΙΑ ΟΠΕΚΑ
ισμό (κοινωνικό/ιαματικό) και ανοίγει περίπου στα μέσα Μαΐου.
Δικαιούχοι εδώ, μεταξύ άλλων, είναι:
α) οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982,
β) οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2021) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.
Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.
North Evia - Samos Pass
Σημαντική στήριξη στο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από πρόσφατες φυσικές καταστροφές, παρείχε το καινοτόμο μέτρο North Evia-Samos Pass, το οποίο υλοποιήθηκε σε τέσσερις μηνιαίες φάσεις κατά το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε δικαιούχος που εντασσόταν στην εν λόγω δράση, αποκτούσε μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών, κατά τις διακοπές του στη Βόρεια Εύβοια ή τη Σάμο. Το ύψος της άυλης χρεωστικής κάρτας ανερχόταν σε 150 ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια και σε 300 ευρώ για τη Σάμο – πλην του Αυγούστου, οπότε τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώθηκαν σε 100 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα.
Το κουπόνι αυτό ενδεχομένως να συνεχιστεί και φέτος ωστόσο, ίσως να επιλεχθούν άλλες περιοχές που έχουν δοκιμαστεί από καταστροφές.
Πέταξε η τιμή της αμόλυβδης σε αρκετά πρατήρια της Αθήνας πάνω από τα 2 ευρώ, στο άκουσμα και μόνο της είδησης ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί του ΟΠΕΚ+ υιοθετούν περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως:
Το «παράδοξο» όμως στην εγχώρια αγορά είναι ότι ενώ από τον Ιανουάριο η διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent έπεσε κατά 17% στην αντλία αντί να μειωθούν οι τιμές στην αμόλυβδη αυξήθηκαν, έστω και οριακά 0,4%.
Με άλλα λόγια οι Έλληνες οδηγοί δεν «καρπώθηκαν» στο ελάχιστο τη «βουτιά» των διεθνών τιμών του πετρελαίου, παρά το ότι αυτές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα για διάστημα περίπου 3 μηνών: Αντίθετα, όχι μόνο πλήρωναν πιο ακριβά τα καύσιμα στην αντλία, αλλά βλέπουν πια να ξεκινάει ένα νέο «ράλι» τόσο των διεθνών τιμών όσο και στα πρατήρια καυσίμων, σύμφωνα με το enikonomia.gr.
Πώς άλλαξαν… μέσα σε μια νύχτα τα «ταμπελάκια» με τις τιμές στα πρατήρια
Προσπαθώντας να εξηγήσει τα… ανεξήγητα των τιμών των καυσίμων, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως οι εγχώριες τιμές δεν επηρεάζονται τόσο από την πορεία των διεθνών τιμών του Brent, όσο από το αντίστοιχο «χρηματιστήριο καυσίμων» της Μεσογείου.
Και αυτό ίσως να μπορούσε να εξηγήσει το «φαινόμενο» που παρατηρείται στην χώρα μας, αν οι τιμές της αμόλυβδης δεν αυξάνονταν άμεσα στις αντλίες σε κάθε ανοδική τάση που προκύπτει στην τιμή του Brent!! Κάτι που συνέβη και τώρα μετά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ+.
Έτσι, μέσα σε μια νύχτα πολλά από τα «ταμπελάκια» πρατηρίων της Αθήνας άλλαξαν και η αμόλυβδη βρέθηκε ξαφνικά πάνω από τα 2 ευρώ.Και αν κάποιος δεν μείνει στο τελευταίο τρίμηνο, ούτε καν στο διάστημα 3 με 17 Μαρτίου όταν και οι τιμές στην κυριολεξία «βούτηξαν» κατά 15%, αλλά δει τις αντιστοιχίες σε σχέση με το ότι οι διεθνείς τιμές έφτασαν να διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, τότε θα αντιληφθεί πως στην χώρα μας όσον αφορά στις τιμές στην αντλία … δεν υπάρχει «σωτηρία».
Στα χαμηλότερα επίπεδα 14 μηνών η τιμή του Brent – Αυξήσεις στην αντλία στην χώρα μας
Είναι ενδεικτικό πως το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στις αγορές (πριν ξεκινήσει το νέο «ράλι» στην «σκιά» των αιφνιδιαστικών αποφάσεων του ΟΠΕΚ+) σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του ’21, όμως στα εγχώρια πρατήρια τα καύσιμα πωλούνταν ως και 17% ακριβότερα έναντι του ίδιου μήνα του 2021!Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο Brent είχε φτάσει σε τιμές που έχει να δει για διάστημα 14 μηνών, καθώς την Πέμπτη 23 Μαρτίου διαπραγματευόταν στην τιμή των 74,99$, τιμή λίγο υψηλότερη από εκείνη που κόστιζε το κάθε βαρέλι στις 22 Δεκεμβρίου του 2021, όταν και βρισκόταν στα 74,87$. Εντούτοις, αν και το πετρέλαιο Brent ήταν σε επίπεδα που κατέγραφε προ του πολέμου, δεν συνέβη το ίδιο και στις τιμές της αντλίας στην Ελλάδα.
Μάλιστα, οι τιμές ήταν αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές λιανικής όπως είχαν καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2021!!Συγκεκριμένα, η αμόλυβδη την Πέμπτη 23 Μαρτίου πωλείτο κατά μέσο όρο στα 1,894 ευρώ όταν τον Δεκέμβριο του 2021 διοχετευόταν στην λιανική προς 1,738 ευρώ το λίτρο!
Η τιμή της δηλαδή είναι «φουσκωμένη» κατά 9%!Τα πράγματα ήταν ακόμη πιο «δύσκολα» αν δει κανείς τις διαφορές στα κόστη του πετρελαίου κίνησης:
Στα 1,672 το diesel κίνησης στις 23 Μάρτη ’23, στα 1,476 ευρώ το λίτρο στις 22 Δεκεμβρίου του ‘21 με αυξημένη την τιμή του κατά το 13%!!!Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείτο την ίδια μέρα στα 1,166 ευρώ ανά λίτρο όταν τον Δεκέμβρη του 2021 η τιμή του διαμορφωνόταν στα 1,123 ευρώ: Με άλλα λόγια η τιμή του ήταν μεν «φουσκωμένη» σε σχέση με 14 μήνες πριν, αλλά σε … αξιοπρεπή επίπεδα κατά 3,8%. Η .. αξιοπρεπής αυτή εικόνα αλλάζει όμως αν συνυπολογίσει κανείς πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι και το τέλος Μαρτίου είχε και ενσωματωμένη κρατική επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο, άρα η τιμή του είναι κανονικά 1,316 ευρώ. Άρα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 στην πραγματικότητα η τιμή του ήταν αυξημένη κατά 17%!!!! Και αυτή την διαφορά την κάλυπτε ο κρατικός προϋπολογισμός!!
Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία για φθηνά καύσιμα
Με άλλα λόγια, η διεθνής τιμή πετρελαίου μπορεί και να είχε επιστρέψει σε άλλες καλύτερες εποχές, όχι όμως και οι τιμές λιανικής στην χώρα μας.
Μάλιστα και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, την οποία ενίοτε επικαλούνται οι εμπλεκόμενοι στις αγορές πετρελαίου για τις αυξημένες τιμές, δεν έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021:
Το δολάριο είναι ενισχυμένο έναντι του ευρώ μόλις κατά 5% σε σχέση με πριν από 14 μήνες.Σε κάθε περίπτωση, πλέον μετά τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ και σύμφωνα με τα όσα φάνηκαν από την πρώτη στιγμή στα πρατήρια, αυτή η «χρυσή ευκαιρία» για φθηνά καύσιμα.. χάθηκε!
Η τιμή του Brent τραβάει και πάλι την ανηφόρα και σε αρκετά πρατήρια ήδη βιάστηκαν να ανεβάσουν την τιμή της αμόλυβδης πάνω από 2 ευρώ!
Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση στις τιμές για τον Απρίλιο - Ο φθηνότερος και ο ακριβότερος πάροχος
21/3/2023
Έπεσαν σημαντικά οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο που ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές. Η πτώση έρχεται σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο Ενέργειας και τη διεθνή αγορά.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές είναι ήδη χαμηλότερες από το στόχο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή - στόχος μετά την εφαρμογή των κρατικών επιδοτήσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Αναλυτικά οι χρεώσεις για τον Απρίλιο (ενδεικτικά εμπορικά προγράμματα ανά προμηθευτή) είναι:
ΔΕΗ:
Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,5 το Μάρτιο)
Για υψηλότερη κατανάλωση, 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 20,7)
Νυχτερινό τιμολόγιο: 12,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,4).
Protergia: 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Ήρων Protect: 18,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Elpedison Economy: 12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα ημερήσια χρέωση και 22,33 λεπτά το νυχτερινό (από 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 18,83 αντίστοιχα το Φεβρουάριο).
NRG: 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Watt&Volt: στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Volterra: 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Zenith: 11,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πρόγραμμα Power Home now)
Αναλυτικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% στα 780 ευρώ;
Η απόφαση είναι η χρυσή τομή ανάμεσα σε δύο πράγματα: την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων και ιδίως των χαμηλόμισθων, που έχουν πληγεί από τον εισαγόμενο πληθωρισμό και την ανάγκη να μη θιγούν οι αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τη διεθνή οικονομική κρίση και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι επίσης χρυσή τομή ανάμεσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν από εργαζόμενους και εργοδότες.
Θα ήταν εύκολο για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση, ιδίως ενόψει εκλογών και δεδομένου ότι η αύξηση επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν όμως υπεύθυνο, καθώς θα υπονόμευε τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας και τελικά η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων.
Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη αφενός η μείωση της ανεργίας από 17,5% το καλοκαίρι του 2019 σε 10,8% τον Ιανουάριο του 2023, η ανάπτυξη της οικονομίας που αναμένεται να συνεχιστεί εφέτος, η άνοδος των εξαγωγών και ο υψηλός πληθωρισμός. Αλλά από την άλλη πλευρά συνυπολογίστηκαν μεγέθη ,όπως η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων έτσι ώστε η απόφαση να είναι πράγματι βιώσιμη.
Έτσι αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ το μήνα, ή 910 ευρώ αν ληφθεί υπόψη ότι ετησίως καταβάλλονται 14 μισθοί και, αντιστοίχως, του κατώτατου ημερομισθίου στα 34,84 ευρώ.
Ωστόσο από ορισμένες πλευρές επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη αντισταθμίσει την αύξηση αυτή. Γιατί δεν προχωρήσατε σε μεγαλύτερη αύξηση, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων στα εισοδήματα;
Ο πληθωρισμός είναι πράγματι υψηλός τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Όμως δεν είναι ακριβές ότι είναι υψηλότερος από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία ο γενικός δείκτης τιμών αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 15,1% το 2023 σε σχέση με το 2019, ενώ η σωρευτική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά το ίδιο διάστημα θα ανέρχεται σε 20%. Συγκεκριμένα, από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019 ο κατώτατος μισθός, αυξάνεται τώρα στα 780 ευρώ. Άρα ο κατώτατος μισθός στην τετραετία 2019-2023 θα έχει αυξηθεί σαφώς περισσότερο από τον πληθωρισμό. Η δε αύξηση του καθαρού κατώτατου μισθού είναι ακόμα υψηλότερη (21,8% έναντι 15,1 % του πληθωρισμού).
Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ωστόσο ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ήταν διπλάσια από το ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος το 2021 ήταν 8,3% και το 2022 5,9%.
Πόσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και θα επηρεαστούν άμεσα οι αποδοχές τους από 1ης Απριλίου; Και ποιες εκτιμώνται οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας;
Ο αριθμός των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό το 2022 μειώθηκε κατά 60.000 άτομα (από 646.000 σε 585.000). Αυτό συνέβη επειδή η ανάπτυξη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας οδήγησαν συνολικά σε αύξηση των μισθών, πάνω από τον κατώτατο, κάτι που πιστοποιείται τόσο από τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ όσο και από τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι οι μέσες μηνιαίες αποδοχές το 2022 αυξήθηκαν κατά 12,4 % σε σχέση με το 2019, ποσοστό που υπερβαίνει την άνοδο του πληθωρισμού που μεσολάβησε). Το ίδιο αναμένουμε να συμβεί με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω στη χώρα μας οι μισθοί.
Τέμπη: 27 δισ. ευρώ στον ΟΣΕ από το 2000 για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου
4/3/2023Η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έφερε στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ για το δίκτυο.
Οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει τις ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ η εργοδοσία του ΟΣΕ έστελνε εξώδικα σε όσους διαμαρτύρονταν με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για μια νέα τραγωδία στα Τέμπη. Ρεπορτάζ του Open δείχνει πόσα λεφτά δαπανήθηκαν εδώ και δεκαετίες για τον εκσυχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου: Μέσα σε 25 χρόνια, πήρε δάνεια 10,4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Συνολικά από το 2000 έως το 2020 μπήκαν στα ταμεία για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους 27 δισ. ευρώ.
Οι οικονομικές απώλειες για το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε 7,6 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε το 2017 στην ιταλική Ferrovie έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ, που σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Hellenic Train.
Αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με το ρεπορτάζ:
4,6 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από το 2000 έως το 2011
2 δισ. ευρώ δόθηκαν για διάφορες δαπάνες
1 δισ. ευρώ δόθηκε για ζημίες λόγω απώλειας υλικών
14,6 δισ. ευρώ ήταν τα δάνεια που έλαβε ο ΟΣΕ για συντήρηση και διαχείριση
1 δισ. ευρώ ήταν τα δάνεια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
4 δισ. ευρώ ήταν το ύψος των επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ από το 2007 μέχρι το 2020
Σε αυτά προστίθεται και το κόστος των μισθών για τους εργαζόμενους στα τρένα που σύμφωνα με το ρεπορτάζ το 2009 άγγιζε – κατά μέσο όρο – τα 60.000 ευρώ ανά έτος για κάθε εργαζόμενο.
Για να πουληθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ – και μέσα στο γενικότερο πλαίσιο εξυγίανσης – διεγράφη χρέος 15,5 δισ. ευρώ…
newsit.gr
Δύο σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν τους συνταξιούχους πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του Μαρτίου.
Η πρώτη αφορά την εφάπαξ καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και δεν ωφελήθηκαν καθόλου ή ωφελήθηκαν μερικώς από τις αυξήσεις που δόθηκαν πρόσφατα και η δεύτερη αφορά τη χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση, πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.
Μάλιστα, αυτές δεν είναι οι μόνες παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς, από το τέλος του Δεκεμβρίου 2022 έως και σήμερα, εφαρμόστηκαν και άλλες αυξήσεις, με στόχο τη βελτίωση του εισοδήματος των συνταξιούχων, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως είναι οι μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σε πάνω από 900.000 συνταξιούχους, με εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, οι αυξήσεις της τέταρτης δόσης επανυπολογισμού του ν. Βρούτση σε πάνω από 230.000 συνταξιούχους και οι πρώτες αυξήσεις έως 7,75% για πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, μετά από 12ετία, αλλά και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, με εισόδημα έως 800 ευρώ τον μήνα.
Από 200 ευρώ έως 300 ευρώ το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης
Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, το δημοσιονομικό κόστος της οποίας ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ, αφορά τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα και είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από αυτό. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να λάβει την ενίσχυση ο συνταξιούχος, εξετάζεται το καθαρό προ φόρων ποσό σύνταξης.
Το 100% των Ελλήνων ανησυχεί για το κόστος ζωής, έναντι 93% των πολιτών στην ΕΕ
12/1/2023
Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων, έναντι 93% των πολιτών στην ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, με τα χειρότερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες). Οι αυξανόμενες τιμές, μεταξύ άλλων για την ενέργεια και τα τρόφιμα, γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας ή εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με 82% είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό το οποίο στην Ελλάδα ανέρχεται στο 97%.
Σε επίπεδο ΕΕ, τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες (81%). Η μετανάστευση, ωστόσο, απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες και αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 86%, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή με 84% και την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες (78%).
Εξάλλου, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι πρόσφατες κρίσεις έχουν ενισχύσει τη στήριξη των πολιτών για την ΕΕ: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 72% θεωρούν ότι η συμμετοχή στην ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα τους και 62% βλέπουν την ΕΕ θετικά (65% και 43% αντίστοιχα στην Ελλάδα).
Οι πολίτες περιμένουν από την ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων προκειμένου να μετριαστούν οι πολλαπλασιαζόμενες επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων που έχουν πλήξει την ήπειρο. Η υψηλή στήριξη για την ΕΕ προέρχεται από την εμπειρία πρόσφατων ετών, κατά τα οποία η ΕΕ επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να δρα ενωμένη και να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα. Για την ώρα, οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής. Τα αποτελέσματα είναι πιο αρνητικά στην Ελλάδα, όπου μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε θετικά.
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, η έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ (46%), έναντι 66% στην Ελλάδα, δηλώνει ότι το βιοτικό επίπεδό του ήδη έχει μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής. Επίσης, το 39% των ερωτηθέντων στην ΕΕ, έναντι 29% στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν δει το βιοτικό επίπεδό τους να μειώνεται, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, δημιουργώντας μία μάλλον ζοφερή προοπτική για το 2023.
Ένας άλλος χαρακτηριστικός δείκτης των αυξανόμενων οικονομικών δυσχερειών είναι η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που δυσκολεύνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές», όπου παρατηρείται αύξηση εννέα μονάδων από 30% σε 39% σε επίπεδο ΕΕ από το φθινόπωρο του 2021. Στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση 14 μονάδων, με αυτό το ποσοστό να αγγίζει το 86%.
Οι πολλαπλές γεωπολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για τους πολίτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Με τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (37%). Η δημόσια υγεία παραμένει σημαντική για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες (34%), όπως και η συνεχιζόμενη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%) είναι, επίσης, ψηλά στον κατάλογο των Ευρωπαίων πολιτών. Στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες επέλεξαν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ως πρώτη προτεραιότητα (58%), δεύτερη την υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) και τρίτη τη δημόσια υγεία (44%).
Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες κρίσεις και ιδιαίτερα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ενισχύουν την υποστήριξη των πολιτών προς την EE: Σε ποσοστό 62% βλέπουν θετικά τη συμμετοχή στην ΕΕ, το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί από το 2007. Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερο, στο 43%. Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%) θεωρούν σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 72% πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ. Στην Ελλάδα, το 59% αξιολογούν ως σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 65% θεωρούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ιδιότητα του κράτους-μέλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η «ειρήνη» επανέρχεται στο μυαλό των πολιτών ως ένας από τους βασικούς και θεμελιώδεις λόγους της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Το 36% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας είναι τα κύρια οφέλη τής ένταξης σε αυτήν, μία αύξηση έξι μονάδων από το φθινόπωρο του 2021. Το ποσοστό είναι υψηλότερο στην Ελλάδα, όπου φτάνει το 46%. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ΕΕ διευκολύνει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών (35%) και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη (30%).
Σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τη διαδικασία (54%), στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 (53% τον Οκτώβριο του 2017). Στην Ελλάδα, ενδιαφέρον δηλώνει το 56% των πολιτών, ποσοστό αισθητά αυξημένο, κατά 14 μονάδες. Στο ερώτημα εάν θα ψήφιζαν, εφόσον αυτές οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, οι Έλληνες απαντούν θετικά, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των 27 (75%), ενισχυμένο κατά έξι μονάδες σε σχέση με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του ΕΚ το 2022. Ο μέσος όρος των Ευρωπαίων ερωτηθέντων απαντά θετικά σε ποσοστό 67%.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Σταματημό δεν έχει το κύμα ακρίβειας στην χώρα καθώς αναμένονται και νέες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης.
«Το δεύτερο κύμα ακρίβειας που έρχεται τώρα οφείλεται σε πράγματα που έχουν γίνει 3-4 μήνες, γιατί στην οικονομία δεν πατάμε ένα κουμπί κι μεταφέρονται οι αυξήσεις ή οι μειώσεις αντίστοιχα, στις τιμές, υπάρχει μία διαδικασία», σχολίασε μιλώντας στο Mega o οικονομέτρης Γιώργος Αδαλής.
«Και όταν μιλάμε για αγροτική οικονομία, που παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η συγκομιδή, ο θερισμός, οι εργασίες των αγροτών, η αύξηση των προϊόντων οφείλεται στο ότι οι αγρότες είχαν παράγει πάρα πολλά αγαθά με πανάκριβες τιμές diesel όλη την προηγούμενη αγροτική χρονιά», πρόσθεσε.
«Τώρα έρχονται αυτές οι αυξήσεις και υπάρχουν τιμές οι οποίες ήταν κρατημένες. Δηλαδή σκόπιμα κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πουλούσαν με “συμπιεσμένα” περιθώρια κέρδους, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί», εξήγησε ο Γιώργος Αδαλής.
Πού θα υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις
«Εάν πάρουμε για παράδειγμα τις αυξήσεις στα σιτηρά έως και 19%, τα κρέατα 17%, τα ψάρια και τα αυγά είχαν και αυτά μία άνοδο, πήραν την προηγούμενη φορά τα αυγά γύρω στο 28% και 12-14% τα λαχανικά, τα γλυκά, οι καφέδες και οι χυμοί», τόνισε.
«Επιπλέον φαίνεται στο ελαιόλαδο. Εάν κάποιος δει την τιμή του παραδοσιακού τενεκέ του 15λιτρου, ο οποίος για παράδειγμα σε άλλες περιοχές το πουλούσαν από 50 έως 70 ευρώ, σε άλλες 55 ευρώ, τώρα, ξεκινάει απ’ τη βόρεια Ελλάδα από 70 ευρώ και άλλου 75 ευρώ. Όποιος αγοράσει λάδι απ’ την καινούρια παραγωγή, δεν θα το πάρει 55 ευρώ αλλά 70 και 75 ευρώ. Θα έχουμε το επόμενο δίμηνο αυξήσεις στα λαχανικά, κονσέρβες γύρω στο 19%, οι σάλτσες πάσης φύσεως άλλο ένα 25-30%, το ρύζι θα αυξηθεί 15%, μαρμελάδες, αναψυκτικά, γιαούρτια 10%, βρεφικό γάλα και παιδικές τροφές θα αυξηθούν 8-10%, το μέλι 6-7%, ο καφές εσπρέσο θα ανέβει πάνω από 7%, τα φασόλια πάνω από 7% ενώ αύξηση θα υπάρξει και στα είδη προσωπικής υγιεινής», σχολίασε ο Γ. Αδαλής.
χεδόν στο μισό βρίσκονται οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου.
Σήμερα ανέρχονται σε περίπου 77 ευρώ η μεγαβατώρα από 149 που ήταν στις 7 Δεκεμβρίου και από 210 ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου
Η μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου οφείλεται στη συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο αέριο αλλά και στις καλές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη.
Στην πτώση συντελούν τα αποθέματα που έχουν συγκεντρώσει οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η πρόθεση της Ρωσίας να ξαναστείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ.
Πρόκειται δηλαδή για έναν συνδυασμό παραγόντων που οδηγεί όμως σε βαθιά ανάσα όσον αφορά τις τιμές του αερίου και επηρεάζει άμεσα πιέζοντας δραστικά προς τα κάτω και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ιταλία πάντως εντοπίζονται οι υψηλότερες τιμές σήμερα:
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη δίμηνη παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2023.
Συγκεκριμένα, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας παρατείνεται μέχρι τις 28/02/2023.
•Κωδικός QR ειδοποιητηρίου -> Απευθείας πληρωμή μέσω web banking
•Πρόστιμο σε περίπτωση καθυστέρησης -> διπλάσια τέλη
Επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ
Έφτασε η ώρα πληρωμής για την επιταγή ακρίβειας. Αύριο, Τρίτη 20/12 θα πιστωθεί το έκτακτο επίδομα σε 947.560 χαμηλοσυνταξιούχους, 32.895 ανασφάλιστους υπερήλικες, 139.893 ΑμεΑ και μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.
-Διπλό ΚΕΑ σε 224.676 δικαιούχους του Ελ. Εγγ. Εισοδήματος (ποσό: έως 900€)
-Μιάμιση δόση σε 820.047 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού (ποσό: από 63€ έως 315€)
Νωρίτερα επιδόματα και συντάξεις
-Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: αύριο Τρίτη 20/12
-Συντάξεις Ιανουαρίου: από αύριο 21/12 έως 23/12
Το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί έως την Τετάρτη 21/12.
Επίδομα θέρμανσης
-Πληρωμή: Τετάρτη 21/12
-Για αγορές έως 30/11 και αιτήσεις έως 9/12
Πρεμιέρα κάνουν σήμερα το εορταστικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ και ο «σάκος του Άη Βασίλη» στα καταστήματα παιχνιδιών. Το «καλάθι των Χριστουγέννων» το οποίο θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου είναι ένα διευρυμένο, ως προς τις κατηγορίες, «καλάθι του νοικοκυριού» καθώς σε αυτό έχουν προστεθεί η γαλοπούλα και το μοσχάρι καθώς και τα γλυκίσματα: βασιλόπιτα ή τσουρέκι και η σοκολάτα.
Ο «σάκος του Άη Βασίλη» αφορά στην αγορά παιδικών παιχνιδιών και θα εφαρμοστεί αποκλειστικά για την περίοδο των γιορτών, από 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου. Μάλιστα χθες το βράδυ αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα e-katanalotis οι 15 συνολικά αλυσίδες παιχνιδιών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του Αη Βασίλη» με τις τιμές τους.
Υπενθυμίζεται ότι καλάθι αυτό δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου με ετήσιο τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ενώ τα μικρότερα καταστήματα συμμετέχουν εθελοντικά. Από τις 10 κατηγορίες που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάξουν στις λίστες τους τουλάχιστον ένα προϊόν και να το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.
Τα προϊόντα θα φέρουν στο ράφι πώλησης το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί ώστε να τα γνωρίζουν οι καταναλωτές, ενώ η σχετική λίστα με τις τιμές θα αναρτάται στο e-καταναλωτής όπως γίνεται και στο αντίστοιχο «καλάθι του νοικοκυριού». Ευκρινής κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» θα υπάρχει σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και θα αναγράφει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.
Ειδικότερα οι κατηγορίες είναι οι εξής:
9/12/2022
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Δημοτική Αστυνομία, φορείς Λαϊκών Αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία εδώο εορταστικό καλάθι και το «Καλάθι του Αη Βασίλη» παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Από τις 14 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ το εορταστικό καλάθι τροφίμων, το οποίο όμως δεν θα περιλαμβάνει μελομακάρονα και κουραμπιέδες, για να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία.
Στο εορταστικό καλάθι για το τραπέζι των εορτών θα «μπουν» βασικά τρόφιμα όπως γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι, βασιλόπιτα και σοκολάτα.
Το «Καλάθι του Αη Βασίλη» - με τα παιχνίδια που θα περιλαμβάνει - θα είναι από την επόμενη Τετάρτη τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα παιχνιδιών.
Σε αυτό θα ενταθούν επιτραπέζια, παζλ, αθλητικά παιχνίδια (μπάλες, μπασκέτες κτλ), τηλεκατευθυνόμενα, κούκλες, κουκλόσπιτα, φιγούρες δράσης, βρεφικά παιχνίδια, παιχνίδια με τουβλάκια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, λούτρινα, μουσικά παιχνίδια.
Το εορταστικο καλάθι θα ισχύει έως 4 Ιανουαρίου 2023 και το «καλάθι του Άη Βασίλη» μια εβδομάδα περισσότερο, έως τις 11 Ιανουαρίου.
Έκτακτο βοήθημα: Ποιοί και πότε θα το λάβουν μέσα στις γιορτές
3/12/2022Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος και η ημερομηνία χορήγησης.
«Κλείδωσε» το νέο έκτακτο βοήθημα για τα Χριστούγεννα, το οποίο θα δώσει μία «ανάσα» στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Πληρωμή: Στις 20 Δεκεμβρίου
Ετήσιο εισόδημα 2021: Δηλώσεις 2022
Ύψος περιουσίας: Με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες
Έκτακτη ενίσχυση: Αφορολόγητη – ακατάσχετη
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πληρωμή εκτάκτως 20 Δεκεμβρίου
Αφορά:
Επίδομα Παιδιού
Επίδομα Στέγασης
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Προνοιακά – αναπηρικά
Επίδομα Γέννησης
Υπερηλίκων
800.000 οικογένειες με παιδιά
Θα λάβουν: Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση
Προϋπόθεση: Να είναι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος , δηλαδή να έχουν υποβάλει το Α21
Τι θα λάβουν 800.000 οικογένειες με παιδιά
Οικογένεια με 1 παιδί
Ετ. Εισόδημα Έκτακτο βοήθημα
Έως 10.500 – € 105 €
10.501 – 17.500 € 63 €
17.501 – 26.250 € 42 €
Οικογένεια με 2 παιδιά
Ετ. Εισόδημα Έκτακτο βοήθημα
Έως 12.000 – € 210 €
12.001 – 20.000 € 126 €
20.000 – 30.000 € 84 €
Οικογένεια με 3 παιδιά
Ετ. Εισόδημα Έκτακτο βοήθημα
Έως 13.500 € – 420 €
13.501 € – 22.500 € 252 €
22.500 € – 33.750 € 168 €
1.206.624 χαμηλοσυνταξιούχοι
Άγαμοι:
Μηνιαία σύνταξη: Έως 800 €
Σημαντικό: Αθροίζονται όλες οι συντάξεις
Ετ. Ατομ. Εισόδημα: Έως 9.600
Έγγαμοι:
Μηνιαία σύνταξη: Έως 800 €
Ετ. Οικογ. Εισόδημα: έως 16.800
Μέση σύνταξη δύο συζύγων: Έως 700 €
Αξία περιουσίας: Έως 300.000 €
Ύψος επιδόματος: 250 €
225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Θα εισπράξουν: Ένα επιπλέον επίδομα
174.000 Άτομα με αναπηρία
Θα λάβουν: 250 € (από 200 €)
Κριτήριο: Λαμβάνουν Προνοιακό Επίδομα
100.000 Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι):
Θα λάβουν: 250 € (από 0 €)
Κριτήριο Ετ. Εισοδήματος:
* Έως 9.600 € (άγαμος)
* Έως 16.800 € (έγγαμος)
Άνεργοι ΟΑΕΔ: 12 έως 24 μήνες
«Καλάθι του νοικοκυριού»: Αυτές είναι οι νέες τιμές -Ποια προϊόντα προστέθηκαν
Αυξάνονται οι πωλήσεις των αντικλεπτικών συστημάτων και η ζήτησή τους από αλυσίδες σούπερ μάρκετ που τα προμηθεύονται για να «προστατεύσουν» προϊόντα από κλοπές.
Οι εικόνες με αντικλεπτικό σύστημα σε βρεφικά γάλατα που παρουσίασε το OPEN την Τετάρτη είναι «γροθιά στο στομάχι».
Μιλώντας στο OPEN, ο ιδιοκτήτης εταιρείας αντικλεπτικών, Γιώργος Καραφύλλης «παρατηρείται μια αύξηση της ζήτησης κατά 10-15% από σούπερ μάρκετ, τα οποία παλαιότερα δεν ήταν πελάτες μας. Πελάτες μας ήταν κυρίως καταστήματα ρούχων, καταστήματα με σουβενίρ κ.α.».
Ο ίδιος τόνισε ότι τα σούπερ μάρκετ ζητούν αντικλεπτικά για τον στιγμιαίο καφέ, τις παιδικές τροφές, τα ξυραφάκια, τη συσκευασμένη φέτα, το μέλι και τα αλκοολούχα ποτά.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι διαφορετικό όταν κάποιος έχει ανάγκη και δεν έχει να ταΐσει το παιδί του, χωρίς αυτό βέβαια να δικαιολογεί την κλοπή ενός προϊόντος και διαφορετικό όταν κάποιος κλέβει ένα ακριβό προϊόν για να το πουλήσει πιθανόν σε άλλο μαγαζί και να πάρει τα χρήματα.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:
Ο Νοέμβριος έχει μπει για τα καλά και πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται το στόλισμα του χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εκτός όμως από το ερώτημα «πότε το στολίζουμε;», φέτος ειδικά έχει προκύψει και ένα ακόμα: «Πόσο ρεύμα καίνε τα λαμπιόνια;».
Τα τελευταία χρόνια σκεφτόμασταν μονάχα το κόστος της αγοράς του, αλλά και πόσο κάνουν τα στολίδια ή και τα λαμπιόνια, αλλά σχεδόν κανείς δεν αναρωτιόταν τι αντίκτυπο έχουν στον λογαριασμό ρεύματος.
Και επειδή Χριστούγεννα χωρίς πολύχρωμα λαμπάκια και στολισμό δεν γίνονται, μπορείτε εδώ να δείτε πόσο θα σας κοστίσει το στόλισμα.
Υπολογίστε εύκολα πόσο ρεύμα καίτε για τα λαμπιόνια
Κάθε κουτί με λαμπιόνια έχει πάνω τα Watt. Για παράδειγμα, 500 Watt. Εάν διαιρέσετε το 1.000 προκύπτουν τα κιλοβάτ, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έχουμε 0,5 κιλοβάτ. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζετε το 0,5 (τα κιλοβάτ) με τις ώρες που λειτουργούν τα λαμπάκια (π.χ. 10 ώρες την ημέρα) και έχουμε αποτέλεσμα 5. Πολλαπλασιάζετε στη συνέχεια το 5 με την τιμή του μέσου κόστους κιλοβατώρας του παρόχου σας και το αποτέλεσμα που θα βγει είναι η ημερήσια κατανάλωση για να έχετε αναμμένα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.
Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια: Πόσο κοστίζουν
Ολοένα και περισσότεροι προσανατολίζονται στα φωτάκια LED που είναι πιο φωτεινά από τα παλιά κλασικά, τα πυρακτώσεως, αλλά και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα.
Ωστόσο, είναι πιο ακριβά. Για παράδειγμα, στην αγορά υπάρχουν σειρές με 100 λαμπάκια τεχνολογίας LED με προγράμματα που καθορίζουν πώς θα αναβοσβήνουν, με την τιμή τους από 11,99 ευρώ να έχει πάει φέτος στα 19,90 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι διαφορές ανάμεσα στην κατανάλωση που έχουν οι λάμπες LED με τις κλασσικές λάμπες είναι χαοτικές, με τα παλιάς τεχνολογίας λαμπάκια για ένα μέσο σπίτι να φτάνει το 1 ευρώ την ημέρα όταν τα LED φτάνουν το 1 ευρώ τον μήνα.
Πότε στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο - Πόσο κοστίζει
Παραδοσιακά, το στόλισμα του δέντρου και του σπιτιού γίνεται του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, όμως τις τελευταίες χρονιές οι περισσότεροι στολίζουν από πολύ νωρίτερα, γύρω στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.
Ένα δέντρο 180 εκατοστών που πέρυσι το βρίσκαμε στα 79,98 ευρώ, εφέτος έχει φτάσει τα 99,97 ευρώ. Ένα μικρότερο των 150 εκατοστών πέρυσι είχε 35 ευρώ περίπου και τώρα είναι στα 47,99 ευρώ.
Αυξήσεις υπάρχουν και σε στολίδια με κορυφή που προτιμούν πολλοί καταναλωτές σε σχήμα αστέρι, να φτάνει τα 3,90 ευρώ από τα 3 ευρώ ενώ στην αγορά υπάρχουν κορυφές όπως θα πουν οι έμποροι από 0,60 ευρώ έως και μεταλλικές με 90 ευρώ.
Η διάταξη για το «καλάθι της νοικοκυράς» έχει «κλειδώσει» από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θα έχει 50 κατηγορίες προϊόντων.
Μέσα στα όρια του καλαθιού που θα είναι δηλωμένο στο υπουργείο Ανάπτυξης και αναρτημένο στις αλυσίδες και στον e-καταναλωτής, οι αυξήσεις θα είναι πάρα πολύ χαμηλές έως και μηδενικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, τα προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς αλλάζουν.
Συγκεκριμένα, το εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά φεύγουν από το καλάθι ενώ τη θέση τους παίρνουν τα όσπρια και το αλεύρι.
Σπίτι μου: Επιδοτήσεις για ανακαίνιση 30.000 κατοικιών – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις
16/09/2022Ευνοημένοι από το πρόγραμμα Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης, «Σπίτι μου» είναι και 30.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, με παλιές κατοικίες καθώς θα έχουν την ευκαιρία να τις ανακαινίσουν ή να τις αναβαθμίσουν ενεργειακά, δωρεάν ή με μικρό οικονομικό κόστος.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν αν εκμεταλλευθούν πέντε δράσεις
1. Το πρόγραμμα «Κάλυψη». Προβλέπει αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ (στέγαση μεταναστών) για τρία χρόνια
Ωφελούμενοι: Ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία είχαν διατεθεί στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ του υπουργείου Μετανάστευσης για τους πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο.
Οι θέσεις του προγράμματος ΕΣΤΙΑ έχουν περιοριστεί με προοπτική το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.
Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αυτών θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΚΑΛΥΨΗ με κίνητρο εξασφαλισμένο ενοίκιο από το κράτος για 3 χρόνια και κάλυψη της ανακαίνισης του ακινήτου τους
Έως Δεκέμβριο 2022 πρόσκληση προς ιδιοκτήτες ακινήτων για καταβολή των μισθωμάτων που λάμβαναν για επιπλέον 3 έτη
2. Μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων, τα οποία ακατοίκητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προβλέπεται να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια 200 εκατ. ευρώ για μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για άνω των πέντε ετών. Το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα παραχωρήσει με κοινωνικά κριτήρια σε νέους.
Τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να δηλωμένα ως κενά στο Ε2 για κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο
Θα παραχωρηθούν για 5+ έτη
Εγγυημένοι ενοίκιο που πληρώνει το κράτος και ανακαίνιση των κατοικιών τους
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023
3. Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες – ήδη ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων – 70 Αθήνα και 30 στο δήμο Θεσσαλονίκης
Δικαιούχοι 100 νοικοκυριά ωφελούμενοι - 200 νέοι και ζευγάρια μέχρι 39 ετών
Τα κριτήρια θα καθοριστούν τον Δεκέμβριο.
Η έναρξη της διάθεσης των διαμερισμάτων αναμένεται το 2025.
Προϋπολογισμός 1.5 εκατ. ευρώ
4. Εξοικονομώ
Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90 % με όριο τις 25.000 ευρώ ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30 % για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το "Εξοικονομώ" με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ή χαμηλότερη.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν στη διάσταση της εξοικονόμησης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης - ψύξης, συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης, συσκευές Smart Home και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.
Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνουν:
Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χωρών κουζίνας. αντικατάσταση πόρτας εισόδου. αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο.
5. Επιδοτήσεις για ανακαινίσεις κενών κατοικιών
Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. Ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40 %.
Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ.στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000Euro και ακίνητη περιουσία έως 300.000Euro
Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Δεν μπορεί να ενταχθεί ταυτόχρονα και στο εξοικονομώ
Φθηνή στέγη για νέους: Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1%
Σήμερα, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 10:30, αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα εξειδικεύουν το πρόγραμμα στέγασης κυρίως των νέων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, και το οποίο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα αφορά περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους και οι δράσεις ξεκινούν από τον άλλο μήνα ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερνή»:
Αύξηση στα 1.500 ευρώ ετησίως του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Το κόστος ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ και αφορά 50.000 φοιτητές.
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για 40.000 νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιπλέον επιχορήγησης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (350 εκατ. ευρώ)
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενά σπίτια. Επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν. Αφορά έως 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές (50 εκατ. ευρώ)
Δημιουργία φοιτητικών εστιών σε 5 πανεπιστήμια της χώρας, αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ (για 8.150 δικαιούχους και κόστος 540 εκατ. ευρώ).
Θεσμοθέτηση της «κοινωνικής αντιπαροχής». Το Δημόσιο θα παρέχει σε ιδιώτες κατασκευαστές ακίνητα, στα οποία θα πρέπει να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα σύγχρονα κτίρια κατοικίας. Από αυτά, τα μισά θα πρέπει να τα μισθώνουν σε δικαιούχους της ΔΥΠΑ με χαμηλά ενοίκια. Τα υπόλοιπα θα τα αξιοποιούν εμπορικά. Αφορά 10.000 πολίτες, με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο.
Ενεργοποίηση προγράμματος «Εστία 2». Το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα και θα τα διαθέτει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε 1.000-2.500 ευάλωτους δικαιούχους.
Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας «χρυσής βίζας» στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ.
Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Αναπροσαρμογές της τελευταίας στιγμής στα τιμολόγια ρεύματος που ισχύουν από σήμερα για όλο τον Αύγουστο έφερε η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία τέθηκε πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις ύψους 5 ευρώ το μήνα και παράλληλα απαγορεύτηκε η έμμεση εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όσοι προμηθευτές υπερέβαιναν τα όρια που έθεσε το ΥΠΕΝ προχώρησαν σε αλλαγές των τιμοκαταλόγων τους που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα 1η Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει στην αγορά ενέργειας τα τιμολόγια ανακοινώνονται κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ. Παράλληλα οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς «πέναλτυ» αποχώρησης. Με το νέο καθεστώς έχει επιβληθεί επίσης πλαφόν στα έσοδα που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, το οποίο ομοίως αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με απόφαση της ΡΑΕ. Οι τιμές που θα εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τον Αύγουστο είναι: λιγνιτικές μονάδες 205,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου 422,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου 594,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεγάλα υδροηλεκτρικά 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα και χαρτοφυλάκια ΑΠΕ 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Τα τιμολόγια των μεγαλύτερων προμηθευτών μετά τις προσαρμογές που έγιναν από όσες εταιρείες είχαν ανακοινώσει αρχικά υψηλότερα πάγια, παρατίθενται παρακάτω. Από τις τιμές κάθε προμηθευτή αφαιρείται ποσό ύψους 0,37700 Euro/kWh που είναι η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Αύγουστο.
-ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 Euro/kwh. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 Euro/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 Euro/kwh.
Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 Euro/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 Euro/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.
-Ήρων: για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 Euro/kWh, πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
-Elpedison: τιμολόγια από 0,9395 ένω 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα.
-Nrg: τιμή ενέργειας 0,499-0,569 Euro/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.
-Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 Euro/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591Euro/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.
-Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 Euro/kWh, Πάγια Χρέωση: 4,5Euro/30 ημερολογιακές ημέρες.
- WATT+VOLT : 0,62Euro/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.
-Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,55500 Euro/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.
Η επιδότηση αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 1η Αυγούστου.
Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησαν από τη Δευτέρας 25/7, τις ανακοινώσεις για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ισχύσουν τον μήνα Αύγουστο, με την τιμή της κιλοβατώρας να υπολογίζεται στα 16 σεντς μετά και την εφαρμογή της επιδότησης.
Συγκεκριμένα:
Αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής και στήριξη καταναλωτών με 1,1 δις.
Επιδότηση 0,337€/kWh για κατοικίες, κύριες και μη, για το σύνολο της κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Tιμή της κιλοβατώρας 15-17 λεπτά. Απορρόφηση έως 90% της αύξησης.
Δικαιούχοι ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 0,377€/€/ kWh Απορρόφηση έως 100% της αύξησης.
Εμπορικοί καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA επιδότηση 0,300€/kWh. Aπορρόφηση έως 80% της αύξησης.
Αγρότες, επιδότηση 0,337€/ kWh. Απορρόφηση από το 82% έως 99% της αύξησης.
Βιομηχανικοί καταναλωτές, επιδότηση 0,250€/ kWh. Απορρόφηση έως 67% της αύξησης.
Αλλαγή προμηθευτή ή τιμολόγιο προμήθειας, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω αποχώρησης.
Τέλος κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τα τιμολόγια του επόμενου. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν έως τις 20 Αυγούστου.
Ο Υπουργός Ενέργεια, Κώστας Σκρέκας έκανε σχετικές ανακοινώσεις για τα νέα τιμολόγια ρεύματος.
Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης
Συγκεκριμένα:
Κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο που ανακοίνωσαν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος. Οι τελικές τιμές καταναλωτή θα προκύψουν μετά την γνωστοποίηση των επιδοτήσεων της Πολιτείας που αναμένεται άμεσα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Στα 0,495Euro/kWh είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 Euro/kWh της Protergia ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις.
Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.
‘Ερχονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος- Οι ελπίδες για κούρεμα τιμών
22/07/2022
Στο ρυθμό των νέων τιμοκαταλόγων που ανακοινώνονται τη Δευτέρα από τους παρόχους ρεύματος κινείται η αγορά. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες παραπέμπουν σε τιμές που ξεκινούν από τα 47-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα και φτάνουν ακόμη και και σε διπλάσιες τιμές, δηλαδή στο 1 ευρώ. Ουσιαστικά στους νέους τιμοκαταλόγους οι πάροχοι έχουν ενσωματώσει προβλέψεις για τα κοστολόγια προμήθειας ρεύματος και βέβαια έχουν ενσωματώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη βασική τιμή.
Είναι προφανές ότι στο αβέβαιο τοπίο με το συνεχές ράλι των τιμών φυσικού αερίου, που σπρώχνει και τις τιμές ρεύματος, έστω κι αν αυτές πλέον έχουν “πλαφόν” (που, όμως, για τις θερμικές μονάδες, ανανεώνεται δυναμικά, ανά μήνα) πολλές εταιρείες παροχής ρεύματος θα επιλέξουν να έχουν “τσιμπημένα” τιμολόγια για να αποφύγουν τα “φέσια” και τον “ενεργειακό τουρισμό”, που μπορεί να απειλείσει ακόμη και τη βιωσιμότητά τους.
Δηλαδή, πολλοί πάροχοι έχοντας μεγάλη δυσκολία να προβλέψουν το τοπίο και θέλοντας να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις φέρονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις με τιμολόγηση της κιλοβατώρας, ακόμη και σε υψηλές τιμές, ώστε να αποφύγουν τα μεγάλα ρίσκα.Το ΥΠΕΝ, πάντως, στοχεύοντας να περιορίσει το ρίσκο των προμηθευτών, εξετάζει να προωθήσει μια διόρθωση στο νέο πλαίσιο σε σχέση με το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην ανακοίνωση των μηνιαίων χρεώσεων των τιμολογίων ρεύματος και την ημερομηνία έναρξής τους. Με ρύθμιση δηλαδή στη Βουλή θα προβλέπεται ότι χρεώσεις για τον κάθε μήνα θα αναρτώνται έως τις 20 του προηγούμενου (αρχής γενομένης από τον Αύγουστο), για όλη την περίοδο ισχύος του νέου καθεστώτος. Κι έτσι θα ελαττωθεί σε διάστημα δέκα ημερών περίπου το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ανακοίνωσης των νέων τιμολογίων και της έναρξης εφαρμογής τους, κάτι, δηλαδή, που μειώνει σχετικά τις αβεβαιότητες ως προς τις προβλέψεις.
Μετά την ανάρτηση των ονομαστικών τιμών από τους προμηθευτές δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, εάν επιθυμούν να μείνουν στον υφιστάμενο προμηθευτή ή να αλλάξουν κάτι βέβαια που θα κριθεί από τις τιμές.
Τα νέα τιμολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και το προαπαιτούμενο της εξόφληση και θα επιδοτηθούν περίπου στο 85%, του επιπλέον κόστους, με αποτέλεσμα η τελική τιμή που θα διαμορφωθεί για τον καταναλωτή να είναι στα περσινά επίπεδα.
Δημοσιονομικό βάρος
Ωστόσο με δεδομένες τις πρώτες πληροφορίες για τις τιμές οι ελπίδες για "κούρεμα τιμών" επαφίενται στις επιδοτήσεις, Έτσι, όμως, μεγάλο είναι το δημοσιονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει ο προϋπολογισμός.
Ουσιαστικά, είναι ορατός ο κίνδυνος, εφόσον τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν και δεν στηθεί “ανάχωμα” με τη ΔΕΗ, που μπορεί να βασιστεί σε λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, για να “πιέσει” τις τιμές, να απαιτηθούν μεγάλα ποσά για τις ενισχύσεις σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Αυτό, βέβαια, θα πιέσει και δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό, πέρα από το ότι θα απαιτήσει ολική εξάντληση των πόρων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, έστω κι αν αυτό έχει τις πρώτες σημαντικές εισροές από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαφόν, ανα τεχνολογία παραγωγής, στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ αναμένει και το φόρο από τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη, που εκτιμάται ότι θα είναι στα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τελικές τιμές στον καταναλωτή στα περσινά επίπεδα δηλαδή περίπου 18-20 λεπτά ανά κιλοβατώρα,
Το βάρος
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει, σε μηνιαία βάση, στο 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh.
Οι τιμές
Να σημειωθεί ότι για σήμερα νέο ράλι καταγράφεται στη μέση χονδρική τιμή, καθώς διαμορφώθηκε στα 426,92 ευρώ/MWh. την ώρα που στις 19/7 η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής στην αγορά Επόμενης ημέρας είχε διαμορφωθεί στα 297,22 ευρώ. Όσο δε για τη μέση τιμή χονδρικής μέχρι τώρα για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 320, 75 ευρώ/MWh.
Power pass: Ποιοι έμειναν εκτός επιδότησης. Ακολουθούν δύο ακόμα πληρωμές
19/07/2022Οι πρώτες πληρωμές για το Power Pass έχουν ήδη ολοκληρωθεί, εκτός από δύο κατηγορίες δικαιούχων. Αναλυτικότερα, οι πληρωμές που ακολουθούν θα αφορούν στους δικαιούχους των οποίων, οι αιτήσεις τους βρίσκονταν την Παρασκευή ακόμα υπό εκκαθάριση, ενώ θα γίνει και η πληρωμή για τον Ιούνιο σε όσους έλαβαν εκκαθαριστικό τον συγκεκριμένο μήνα.
Βέβαια, υπήρξαν και αυτοί που διαμαρτύρονται για το ποσό που είδαν στους λογαριασμούς τους αφού το θεώρησαν χαμηλό σε σχέση με ό, τι περίμεναν.
Για τις αιτήσεις υπό εκκαθάριση
Για τους δικαιούχους που δεν πληρώθηκαν καθώς οι αιτήσεις τους ήταν ακόμα υπό εκκαθάριση θα πρέπει να γίνει έλεγχος των στοιχείων και θα πληρωθούν με το επόμενο κύμα πληρωμών, το οποίο πιθανότατα θα είναι μέσα σε αυτή τη βδομάδα.
Συνολικά έγιναν 2,9 εκατομμύρια αιτήσεις για το Power Pass και εγκρίθηκαν 2,5 εκατομμύρια. Η επιδότηση αφορούσε στο 60% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.
Πόσες αιτήσεις απορρίφθηκαν
Περίπου 400.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Αυτοί ήταν οι λόγοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή:
Ο καταναλωτής έχει σταθερό τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής
Η επιβάρυνση στον λογαριασμό του καταναλωτή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν κάτω από 30 ευρώ
Ο καταναλωτής έχει κοινωνικό τιμολόγιο και έχει επιδοτηθεί ήδη 95%-100%
Δήλωση επαγγελματικής έδρας αντί για πρώτης κατοικίας
Γιατί κάποιοι είδαν λιγότερα χρήματα από όσα περίμεναν στον λογαριασμό τους
Περίπου 1,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει το επίδομα ρεύματος, ενώ 600.000 αναμένεται να πληρωθούν από σήμερα Δευτέρα. Αρκετές όμως είναι οι διαμαρτυρίες καταναλωτών που θεωρούσαν ότι θα πάρουν περισσότερα χρήματα από αυτά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους για τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν ήδη πληρώσει.
Αύξηση τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έως και 10% – Πιθανότητα για νέα άνοδο από 1η Ιουλίου
22/6/2022
Σε νέα, δεύτερη αύξηση στην τιμή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προχώρησαν από 15/06 οι περισσότερες εταιρείες.
Όπως παρουσιάζει άρθρο στο newsit.gr οι εταιρείες αναφέρουν πως η νέα αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έγινε επειδή το κόστος καυσίμου έχει ανέβει κατά 70%.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου της ακτοπλοΐας, ένα επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά χρειάζεται περίπου 33 τόνους καύσιμα την ημέρα για την εκτέλεση του συγκεκριμένου δρομολογίου.
Ο τόνος πετρελαίου, σήμερα, του καυσίμου «VLSFO», που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και χρησιμοποιείται σε πλοία που δεν έχουν τοποθετήσει scrubbers, άγγιξε τα 1.264 δολάρια τον τόνο, από 480 δολ. που ήταν πέρυσι.
Έτσι – όπως λένε τα στελέχη – ένα πλοίο στη συγκεκριμένη γραμμή θα χρειαστεί μόνο για καύσιμα στο κάθε δρομολόγιο 41.250 ευρώ, από 15.840 ευρώ που χρειάζονταν πριν από ένα χρόνο περίπου.
Έως και 22% μέσα σε 3 μήνες – Έρχεται κι άλλη αύξηση
Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κινούνται μεσοσταθμικά από 5% έως 10%, ενώ σημειώνεται ότι η προηγούμενη αύξηση είχε γίνει τον Απρίλιο του 2022 και έφθανε μεσοσταθμικά το 10 με 12%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται για κάποιους προορισμούς και δρομολόγια να υπάρξει και νέα μικρή αύξηση από 1ης Ιουλίου.
“Λέγαμε ότι το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα ωστόσο ήρθε και το συμβάν με τον ρωσο – ουκρανικό πόλεμο ο οποίος έχει εκτοξεύσει εδώ και λίγους μήνες το ενεργειακό κόστος των πλοίων” ανέφερε στέλεχος της ακτοπλοϊκής αγοράς.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Στη γραμμή Ραφήνα-Μύκονος το ατομικό εισιτήριο από τα 35 ευρώ αυτή τη στιγμή άγγιξε τα 38 ευρώ αύξηση 8,57% ενώ στη γραμμή Ραφήνα-Τήνος το ατομικό εισιτήριο από τα 32 ευρώ άγγιξε τα 35 ευρώ αύξηση 9,38%.
Στη γραμμή επίσης Ραφήνα-‘Ανδρο το ατομικό εισιτήριο από τα 23 ευρώ ανήλθε στα 25 ευρώ αύξηση 8,70%
Από Πειραιά για Νάξο το ατομικό εισιτήριο από 45,50 ευρώ έφθασε τα 48 ευρώ, αύξηση 5,49% ενώ για το ταχύπλοα το ατομικό εισιτήριο στην ίδια γραμμή από τα 63,70 άγγιξε τα 67,40 ευρώ.
Στη γραμμή Πειραιάς-Ρόδος το ατομικό εισιτήριο από τα 82,50 ευρώ διαμορφώθηκε στα 86,50 ευρώ αύξηση 4,85%.
Στη γραμμή Πειραιάς-Πάτμος από τα 50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 52,50 ευρώ αύξηση 4% και στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος από 44,50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώνεται στα 46,50 ευρώ. Στη γραμμή Πειραιάς-Μήλος το ατομικό εισιτήριο από τα 43 ευρώ διαμορφώνεται στα 45,50 ευρώ.
Στη γραμμή Πειραιά-Ρόδος για τέσσερα άτομα με ένα ΙΧ το συνολικό κόστος εισιτηρίων από 466,50 ευρώ διαμορφώνεται στα 489,50 ευρώ αύξηση 4,93%
Σημειώνεται ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα έχουν θέσει ζήτημα αναπροσαρμογής των μισθωμάτων στα δρομολόγια των μονοετών συμβάσεων της ακτοπλοΐας, και για τις οποίες δεν προβλέπεται ρήτρα καυσίμου βάση του σχετικού νόμου.
Πρόκειται για συνολικά 42 ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ενώ το συνολικό εκτιμώμενο κόστος θα αγγίξει περίπου τα 15 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας από τις αρχές Απριλίου έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας, που εκτελούν δρομολογιακές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας με πολυετείς συμβάσεις και στις οποίες σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται ρήτρα καυσίμου. Όλες οι άγονες γραμμές είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Προειδοποιεί ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan: Προετοιμαστείτε για οικονομικό τυφώνα
2/6/2022Προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον τους επενδυτές να προετοιμαστούν για οικονομικό «τυφώνα», καθώς η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου συνδυασμό προκλήσεων, μεταξύ των οποίων πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ο τυφώνας έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα είναι περιορισμένης εμβέλειας ή εάν θα εξελιχθεί σε μία υπερθύελλα τύπου Σάντι. Γι’ αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε όσον το δυνατόν καλύτερα», είπε ο Ντάιμον, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με τον Ντάιμον, τα «σύννεφα της καταιγίδας» πυκνώνουν πάνω από την αμερικανική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες της Federal Reserve να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. «Αυτή τη στιγμή έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί», είπε ο Ντάιμον.
Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 1,8% στα 129,81 δολάρια στις 11:21 π.μ. στη Νέα Υόρκη μετά τις δηλώσεις του Ντάιμον για την οικονομία, επεκτείνοντας τη φετινή πτώση στο 18%.
Οι οικονομολόγοι της JPMorgan μείωσαν τον περασμένο μήνα τις προοπτικές ανάπτυξής τους για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε ποσοστό 2,4% από 3%, για το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 1,5% από 2,1% και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε 1% από 1,4%. Ανέφεραν πτώση των τιμών των μετοχών, υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και ισχυρότερο δολάριο σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους.
Ο Ντάιμον είπε ακόμη ότι η JPMorgan προετοιμάζεται για την οικονομική καταιγίδα που έρχεται, με μία πιο συντηρητική διαχείριση του ισολογισμού της.
«Θέλω κάπως να απορρίψω ξανά μη λειτουργικές καταθέσεις, τις οποίες μπορούμε να κάνουμε σε μέγεθος, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε πελάτες σε δύσκολες στιγμές», είπε. «Αυτό είναι το περιβάλλον με το οποίο έχουμε να κάνουμε».
Ωστόσο, ανέφερε τη δύναμη του καταναλωτή, τους αυξανόμενους μισθούς και τις άφθονες θέσεις εργασίας ως τα «φωτεινά σύννεφα» στην οικονομία των ΗΠΑ.
Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις
31/5/2022Aνοιξε σήμερα 31 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 Επίδομα Παιδιού που υποβάλλεται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (idika.gr) ή μέσω του opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsbeast.gr Το ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων, που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.
Μέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020. Μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης, θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει, μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.
Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την αίτηση
Ο ΟΠΕΚΑ, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες στη διαδικασία σωστής συμπλήρωσης της αίτησής τους, θεώρησε χρήσιμο να αναδείξει κάποιες βασικές ερωταπαντήσεις, οι οποίες είναι οι εξής:
1. Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21 το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;
Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης, πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.
2. Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα των τέκνων με τον ΑΜΚΑ τους. Τι πρέπει να κάνω;
Σας εφιστούμε την προσοχή πως, όταν γίνεται προσθήκη τέκνου, καταχωρείται μόνο το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και ο ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ (www.amka.gr) ή/και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ, ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ. Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, σε σχέση με το πώς έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί οριστικά νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.
3. Από την εφαρμογή ζητείται ΑΦΜ παιδιού, ενώ δεν με αφήνει να τον εισάγω και με παραπέμπει στα ΚΕΠ. Τι πρέπει να κάνω;
Για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2004 και μετά, δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Εντούτοις, για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2003 και πριν, ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ, για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ, μέσω της αίτησης Α21. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί οριστικά νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι ο ΑΦΜ του παιδιού έχει ήδη καταχωρηθεί στον ΑΜΚΑ, απλά ακυρώστε την αίτηση Α21 και υποβάλλετε οριστικά νέα.
4. Ενώ ο ΑΦΜ του παιδιού μου έχει καταχωρηθεί από σήμερα στο μητρώο του ΑΜΚΑ, η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί ακόμη και αναφέρεται στο σύστημα ως επισήμανση. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;
Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλλετε οριστικά μια νέα, ώστε να αντληθεί εκ νέου ο ΑΦΜ από τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας. Όσοι αναζητούν επιπρόσθετες πληροφορίες, μπορούν να ανατρέξουν στο σύνολο των συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το επίδομα παιδιού στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.
Κατά 7% έχει αυξηθεί η τιμή του καφέ σε έναν χρόνο (από τον Απρίλιο του 2021), ενώ το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας (δηλαδή το 2020-2021) η κατανάλωση είχε εκτοξευτεί κατά 10%. Τώρα, η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί ξανά από τον Ιούνιο, αφού οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά έχουν προχωρήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων.
Τα αναπροσαρμοσμένα τιμολόγια των προμηθευτών είναι το «κερασάκι στην τούρτα», σε ένα ράλι αυξήσεων που έχει ξεκινήσει στον καφέ από πέρσι το καλοκαίρι. Ο παγετός έπληξε τις φυτείες καφέ στη Βραζιλία, αυξήθηκαν τα ναύλα μεταφοράς με κοντέινερ, ενώ οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ίσχυαν στον κόμβο εξαγωγής αγαθών Χο Τσι Μιν στο Βιετνάμ είχαν βάλει μια ακόμα «βόμβα» στις παγκόσμιες προμήθειες καφέ αλλά και στις τιμές.
Σαρώνει τα πάντα η ακρίβεια
Οι νέοι τιμοκατάλογοι από τους προμηθευτές πρώτων υλών και παρόχων υπηρεσιών, σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας, ενώ και στα σούπερ μάρκετ αναμένονται να περάσουν οι ανατιμήσεις από τον επόμενο μήνα.
Η ακρίβεια παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τις βασικές προμήθειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι τιμοκατάλογοι που φτάνουν από τους προμηθευτές ενόψει του Ιουνίου είναι αρκετά «τσιμπημένοι» και αποτυπώνουν τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες θα έρθει και άλλο αντιμέτωπος ο καταναλωτής.
Αυτή την εβδομάδα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, που «έσπασε» ρεκόρ 28 ετών, γυρνόντας στη δεκαετία του '90. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 10,2%, παρουσιάζοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, έναντι αύξησης 0,9% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Πρωτιά στις ανατιμήσεις είχε ξανά το φυσικό αέριο, που σε έναν χρόνο, έχει αύξηση 122%, ενώ ακολουθεί ο ηλεκτρισμός με 88% και με 55% το πετρέλαιο θέρμανσης. Όμως, πλέον η ακρίβεια διαχέεται και στα τρόφιμα. Ενδεικτικά, τα έλαια αυξήθηκαν 22%, 14% τα κρέατα, κατά 13% τα λαχανικά.
Οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις που καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022:
Φυσικό αέριο: 26,2%
Αρνί και κατσίκι: 20,7%
Πουλερικά: 8%
Χοιρινό: 6,5%
Μοσχάρι: 6,4%
Γιαούρτι: 5,5%
Ψωμί: 5%
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφηκαν σε έναν χρόνο (Απρίλιος 2021-Απρίλιος 2022) είναι αρχικά στην ενέργεια, όμως συμπαρασύρθηκαν και τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:
Κρέατα (γενικά): 14,1%
Ψωμί και δημητριακά: 10%
Έλαια και λίπη: 22%
Γαλακτοκομικά και αυγά: 11,7%
Λαχανικά (γενικά): 13,8%
Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα: 11,5%
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο: 15,8%
Μεταφορά επιβατών με πλοίο: 17,7%
Κινηματογράφοι-θέατρα: 13,9%
Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία: 16,1%
Τέσσερις Έλληνες βρίσκονται στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes για το 2022, που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό περιοδικό.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βίκυ Σαφρά, με περιουσία που υπολογίζεται στα 7,4 δισ. δολάρια λαμβάνοντας την 321η θέση έναντι της 339ης θέσης το 2021.
Η 69χρονη κληρονόμησε την περιουσία της από από τον Λιβανοβραζιλιάνο σύζυγο της, Τζότζεφ Σάφρα, που έφυγε από τη ζωή το 2020, με την Βίκυ και την οικογένεια της να συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Safra Group, στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των κατασκευών.
Στη δεύτερη θέση των Ελλήνων και στην 822η της συνολικής λίστας (από την 1.362η θέση το 2021) βρίσκεται ο Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης, με περιουσία 3,6 δισ. δολαρίων. Ο 60χρονος επιχειρηματίας αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή της Glencore το 2018 και το 2021 προχώρησε σε επένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον.
Στην τρίτη θέση των Ελλήνων είναι ο Φίλιππος Νιάρχος , κληρονόμος του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια και στην 1.096η θέση της συνολικής λίστας του Forbes (από την 1.111η το 2021).
Στην τελευταία θέση «συμμετοχών» των Ελλήνων στη λίστα του Forbes βρίσκεται ο Βάρδης Βαρδινογιάννης και η οικογένεια του, με επενδύσεις σε σειρά κλάδων, από την Motor Oil έως τον χώρο των media. Με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων βρίσκεται στην 2.076η θέση της λίστας του Forbes (από την 2.141η το 2021).
Στην κορυφή της λίστας του Forbes για το 2022, είναι ο Elon Musk. Με την περιουσία του να φτάνει στα 219 δισ. δολάρια.itspossible
Επίδομα ακρίβειας: Τα ποσά και οι δικαιούχοι – Πότε θα το λάβουν
30/3/2022Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού, πριν από το Πάσχα και, πιο συγκεκριμένα, έως τις 21 Απριλίου.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ, που θα δοθεί σε 677.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους έως τις 21 Απριλίου 2022, (με το κόστος του μέτρου να υπολογίζεται στα 135 εκατ. ευρώ), προβλέπεται ότι:
1. Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά τον Μάρτιο 2022 έλαβαν:
α) οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
β) προσυνταξιοδοτική παροχή,
γ) αναπηρικά επιδόματα, (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),
δ) καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ)
2. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι, θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
– το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ,
– το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ,
– η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ,
– είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.
3. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι, όπως προαναφέρθηκε, 200 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.
4. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.
5. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ο e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ θα αποστείλουν στην ΑΑΔΕ αρχείο με τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του συνόλου των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία που τηρεί η ΑΑΔΕ και να βεβαιωθεί ότι πληρούνται σωρευτικά όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Η ΑΑΔΕ θα παράξει το αρχείο με τους τελικούς δικαιούχους, το οποίο θα αποσταλεί στον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ που θα προβούν στην καταβολή.
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΔΕΗ με το Δημόσιο να μειώνει το ποσοστό του. Τι ανακοίνωσαν το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ.
Σε ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εξελίσσεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, καθώς το Δημόσιο που σήμερα κατέχει το 51% των μετοχών, δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση, «ρίχνοντας» έτσι το ποσοστό του στα επίπεδα του 33-34%.
Όπως ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, «το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».
Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του χωρίς να πουλήσει μετοχές, ενώ, αντίθετα το σύνολο των κεφαλαίων που θα βάλουν οι ιδιώτες θα τροφοδοτήσει τα ταμεία της ΔΕΗ, ενισχύοντας τα ταμειακά της διαθέσιμα.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχωρά η ΔΕΗ, έχει σκοπό να εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πλάνο στις ΑΠΕ, καθώς και την «μεγάλη έξοδο» στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιχείρησης, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα συγκληθεί να συνεδριάσει στις 19 Οκτωβρίου 2021. Υπό την αίρεση της έγκρισης των μετόχων και των εγκρίσεων των αρμόδιων αρχών σχετικά με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και τη Δημόσια Προσφορά, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΕΗ Γ. Στάσση, «η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο την σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ανακοίνωση του Υπερταμείου:
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΔΕΗ Α.Ε. της 23ης Σεπτεμβρίου 2021, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) – ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην «πράσινη ενέργεια» και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον.
Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ έχουν ως βασικό στόχο από την ίδρυσή τους την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα.