Tσουνάμι ακρίβειας - Ξέφυγαν οι τιμές στα καύσιμα, εκτός ελέγχου και τα τρόφιμα

17/5/2022

Ανατιμήσεις… εκτός ελέγχου σε καύσιμα, αλλά και τρόφιμα: Ο καλπασμός των τιμών δεν λέει να σταματήσει με τις διεθνείς αγορές στην κυριολεξία να έχουν… ξεφύγει. Κάτι βεβαίως που έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας τόσο στα πρατήρια καυσίμων όσο και στα ράφια των super market, κυρίως, με το τσουνάμι ακρίβειας πάντως να μην αφήνει ουσιαστικά αλώβητο κανένα προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 45 ευρώ του fuel pass, δηλαδή της επιδότησης καυσίμων, γεμίζουν μόλις και μετά βίας… μισό ρεζερβουάρ.

Σύμφωνα με άρθρο στο enikos.gr στις 15 του μήνα η τιμή της βενζίνης είχε διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 2.204 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα 45 ευρώ του fuel pass αρκούν για να προμηθευτεί ένας οδηγός μόλις 20 λίτρα καυσίμου.

Μάλιστα σήμερα η τιμή της αναμένεται να ανέβει εκ νέου μετατρέποντας πια τη μετακίνηση σε … αγαθό πολυτέλειας! Συγκεκριμένα αναμένεται νέα αύξηση στην τιμή της βενζίνης σήμερα κατά 3,5 λεπτά. Η τιμή στην οποία πουλά το διυλιστήριο είναι στα 2,10 ευρώ.

Έρχονται νέες αυξήσεις
Και το δυσάρεστο είναι πως όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, έχει και… συνέχεια. «Οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο αυτή την εβδομάδα, καθώς η εκκρεμής απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό πετρέλαιο θα συσφίξει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες αργού και καυσίμων», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία των κρατών-μελών για ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυτόν τον μήνα παρά τις ανησυχίες για τις προμήθειες στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες και αξιωματούχοι, απορρίπτοντας προτάσεις για καθυστέρηση ή υποβάθμιση του πακέτου κυρώσεων.

Ρεκόρ και για τις τιμές των σιτηρών
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε και οι τιμές των σιτηρών: Πρόκειται για ράλι τιμών κατά 34% στα σιτηρά από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, καθώς τα προβλήματα στη διακίνηση του αγαθού από τη Μαύρη Θάλασσα έχει προκαλέσει εφοδιαστικό σοκ σε όλες τις αγορές. Σε ορίζοντας έτους, οι αυξήσεις άλευρα ξεπερνούν ούτε λίγο ούτε πολύ το 65%.Η νέα άνοδος των τιμών οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες.

Πρώτον, ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή από τη χώρα αυτή κατά 35% σε ετήσια βάση σε μόλις 21,5 εκατ. τόνους. Επιπλέον, δεν είναι διαθέσιμες λόγω εμπάργκο ποσότητες από τη Ρωσία. Πριν την εισβολή, Ρωσία και Ουκρανία είχαν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών στον κόσμο.


Εκτός από τα προβλήματα στην παραγωγή, στην Ουκρανία υπάρχουν επίσης έτοιμες τεράστιες ποσότητες σιτηρών –υπολογίζονται σε 25 εκατ. τόνους- που δεν μπορούν να εξαχθούν λόγω των συγκρούσεων. Στα πλαίσια αυτά, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου, η G7, αναζητά επειγόντως εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον του δυτικού γείτονά της αύξησε τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας «κρίσης πείνας».

Δεύτερον, η Ινδία αποφάσισε αιφνιδιαστικά την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές.

Η Ινδία έχει αυξημένη παραγωγή αν και δεν εξάγει από τις μεγαλύτερες ποσότητες στον κόσμο, επειδή σημαντικό μέρος διοχετεύεται στο εσωτερικό. Όμως οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τρίτον, έκθεση του υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ για το Μάιο προβλέπει μείωση της παγκόσμιας προσφοράς και αποθεμάτων σιτηρών για την περίοδο 2022/2023. Τα νέα στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 3% στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές από τη χώρα αυτή αναμένεται να φτάσουν τα 775 εκατ. μπούσελ που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο 1971/1972. Τα στοιχεία αυτά εντείνουν την ανησυχία αλλά και τα κερδοσκοπικά φαινόμενα στις διεθνείς και όχι μόνο αγορές.

Έκρηξη τιμών σε όλα τα τρόφιμα
Σημαντικές είναι επίσης οι αυξήσεις και σε άλλα βασικά τρόφιμα λόγω της κατάστασης που δημιουργείται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στο φοινικέλαιο σε ορίζοντα έτους έχουν ξεπεράσει το 50%. Στο τυρί το 33%, στο γάλα το 32%, στο χυμό πορτοκάλι το 45%, ενώ στη βρώμη πλησιάζουν το 70%. Οι τιμές στα ζωντανά ζώα προς εκτροφή ή προς σφαγή εμφανίζονται αυξημένες στις αμερικανικές αγορές κατά σχεδόν 15% φέτος.

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές της βενζίνης – Σε κάθε 20 ευρώ τα 10,60 ευρώ είναι φόροι

13/5/2022

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο η απλή αμόλυβδη αυξήθηκε κατά 15%

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης, με την πλειοψηφία των καταναλωτών να πηγαίνει στο βενζινάδικο για να βάλει μόνο 20 ευρώ.

Η απλή αμόλυβδη έχει φτάσει πανελλαδικά τα 2,18 ευρώ και το ντίζελ 1,91 ευρώ το λίτρο, με την αιτία πίσω από αυτές τις αυξήσεις να είναι το ράλι του αργού πετρελαίου και η μεγάλη ενεργειακή ανασφάλεια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.  
Πόσα όμως πληρώνουμε σε φόρους κάθε φορά που βάζουμε 20 ευρώ. Το ρεπορτάζ του Mega δίνει την απάντηση με το παράδειγμα του Παρατηρητηρίου Τιμών για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές με βάση τους φόρους, με βάση υπολογισμούς που έχουν γίνει για τις 5 και 6 Μαίου του 2022.

Όπως αναφέρει η έκθεση η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Πέμπτη 05/05/2022 διαμορφώθηκε στα 0,9299 ευρώ ανά λίτρο. Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 1,1356 ευρώ ανά λίτρο.

Η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Παρασκευή 06/05/2022 διαμορφώθηκε στα 2,15 ευρώ ανά λίτρο. Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 0,0845 ανά λίτρο (8,45 λεπτά του ευρώ).

Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 43,25%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 52,82%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 3,93%, αναφέρει το Παρατηρητήριο Τιμών.Όπως ανέφερε το Mega στα 20 ευρώ τα 10.60 είναι οι φόροι.

Τι γίνεται με το πετρέλαιο κίνησης
Η τιμή διυλιστηρίου του πετρελαίου κίνησης για την Πέμπτη 05/05/2022 διαμορφώθηκε στα 0,9567 ευρώ ανά λίτρο. Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 0,7970 ευρώ ανά λίτρο.


Η μέση τιμή λιανικής του πετρελαίου κίνησης για την Παρασκευή 06/05/2022 διαμορφώθηκε στα 1,9040 ευρώ ανά λίτρο. Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 0,1503 ευρώ ανά λίτρο (15,03 λεπτά του ευρώ).

Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 50,24%, από τους φόρους σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 41,86%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 7,89%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι φόροι
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης ο Φ.Π.Α. στα καύσιμα από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%.

Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα αντίστοιχα από 01/01/2017. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 ευρώ ανά 1.000 κιλά από 01/01/2017.

Μεγάλες οι αυξήσεις
Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία οι μέσες πανελλήνιες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15% στον απλή αμόλυβδη, κατά 14% στην αμόλυβδη 100 οκτανίων και κατά 17,5% στο ντίζελ.

Από τις αρχές του έτους που συνυπολογίζονται και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τις τιμές των καυσίμων, οι αυξήσεις αυτές ανέρχονται σε 25%, 22% και 29% αντίστοιχα. Οι δε αυξήσεις από τον Ιανουάριο του 2021 φτάνουν το 47%, 40% και 57% αντίστοιχα.

Στις πολύ υψηλές τιμές συνηγορούν και οι υψηλοί φόροι με τους οποίους επιβαρύνονται τα καύσιμα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις υψηλότερες τιμές απλής αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη, πίσω από την Ολλανδία και τη Δανία –χώρες που όμως οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με Taxisnet και ΑΦΜ: Πώς παίρνετε κουπόνι έως 50%
12/5/2022

Έως και τρεις παλαιές συσκευές θα μπορούν να αντικαταστήσουν από τον Ιούνιο οι ωφελούμενοι της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Η πλατφόρμα ανοίγει μέσα στον επόμενο μήνα και -εκτός απροόπτου- θα είναι άμεσα διαθέσιμα τα κουπόνια που θα δίνουν έκπτωση από 35% έως 50%.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» θα λειτουργήσει με point system που θα έχει ο κάθε καταναλωτής. Δηλαδή, το ποιος θα παίρνει τη μικρή και ποιος τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Πώς και πότε κάνετε αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα ανοίξει στο gov.gr τον Ιούνιο. Με τους προσωπικούς σας κωδικούς Taxisnet θα μπείτε να κάνετε αίτηση, ενώ θα χρειαστεί να έχετε διαθέσιμο και το ΑΦΜ. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Τα χρήματα δεν θα δίνονται με πίστωση ποσού ή ψηφιακή κάρτα για χρήση, όπως έχει γίνει με το fuel pass ή αναμένεται να γίνει με το επίδομα ρεύματος. Με την υποβολή αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει αυτόματα το κουπόνι και στη συνέχεια τα χρήματα της έκπτωσης θα αφαιρούνται στο κατάστημα με την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Θα μπορείτε να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Πόσα χρήματα είναι -σε πραγματικές τιμές- η έκπτωση
Προκειμένου να υπολογίσει το κάθε νοικοκυριό το κόστος που θα έχει σε περίπτωση που θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και να λάβει το εκπτωτικό κουπόνι, τα χρήματα που θα σώσει είναι πάνω-κάτω τα εξής:

Ψυγεία: 300 ευρώ
Air-condition: 300 ευρώ
Καταψύκτης: 150 ευρώ
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τελικό ποσό που θα προκύπτει, θα εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η κάθε συσκευή και φυσικά το κόστος της.Οι δικαιούχοι
Η επιδότηση ανοίγει για συνολικά 350.000 νοικοκυριά. Δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα, ωστόσο, θα γίνεται κατάταξη και αν γίνουν -για παράδειγμα- 400.000 ή παραπάνω αιτήσεις, τότε, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Ποιες συσκευές δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε
Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:


πλυντήρια ρούχων
πλυντήρια πιάτων
ηλεκτρικές κουζίνες

Αντίθετα, μπορείτε να αντικαταστήσετε:

ψυγεία
air-condition
καταψύκτες
Ο ένας και μοναδικός «κόφτης» της επιδότησης συσκευών
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την έκπτωση είναι μία: Η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε θα πρέπει να λειτουργεί. Επομένως, αν έχετε, π.χ., μια παλιά κουζίνα που έχει χαλάσει, τότε δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση.

ΟΑΕΔ – Επίδομα Ανεργίας: Αύξηση από 1η Μαΐου. Φθηνή στέγη: Ποιοι και πώς θα ωφεληθούν

5/5/2022


 αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ (μεικτά) από την Πρωτομαγιά, φέρνει αυτόματα και μικρές αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΑΕΔ που συνδέονται άμεσα με εκείνον.

Πιο συγκεκριμένα το επίδομα ανεργίας, που μέχρι τον Απρίλιο ήταν σε 407 ευρώ, πλέον από τον Μάιο θα φτάσει στα 438 ευρώ.

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από αλλά επιδόματα του ΟΑΕΔ τα οποία λαμβάνουν χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα:

 
επίσχεσης εργασίας,
μακροχρόνια ανέργων,
ειδικό εποχικό επίδομα,
ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
φερεγγυότητας του εργοδότη,
διαθεσιμότητας,
παροχή προστασίας της μητρότητας,
μαθητείας,
ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης.

Φθηνή στέγη: Ποιοι και πώς θα ωφεληθούν
Παράλληλα, φθηνή στέγη για εργαζομένους προβλέπει σχέδιο του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.Στόχος της κυβέρνησης είναι η αγορά νέων κατοικιών και η παραχώρησή τους, με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε νέους και νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους.

Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής από τον ΟΑΕΔ, που έχει παγώσει εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το μοντέλο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).


Το μοντέλο που υπάρχει εδώ και καιρό στο εξωτερικό στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζομένους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Για τις δράσεις αυτές θα αξιοποιηθεί το αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρωθεί στον ΟΑΕΔ από τους λογαριασμούς του πρώην ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), του οποίου ο ΟΑΕΔ είναι καθολικός διάδοχος (οι εισφορές δεν έχουν πάψει να εισπράττονται).

Ακρίβεια: Το 60% των προϊόντων πωλείται ακριβότερα. Νέες αυξήσεις φωτιά σε 300 προϊόντα
3/5/2022

Πάνω από άνω από το 60% των προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα τροφίμων πωλείται ακριβότερα από τις αρχές του χρόνου και δυστυχώς είναι μόνο η αρχή. από τις αρχές του χρόνου και δυστυχώς είναι μόνο η αρχή.

Η ακρίβεια έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, με χιλιάδες νοικοκυριά να δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα βασικά από τα σούπερ μάρκετ.

Μία από τις αιτίες του ράλι της ακρίβειας είναι η ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Δηλαδή, αν ένα μικρό σούπερ μάρκετ πουλάει 2.000 προϊόντα, τα 1.200 έχουν ανατιμηθεί τουλάχιστον μία φορά.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως τις επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστό 50% τουλάχιστον 300 προϊόντα. Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

Σε ποια προϊόντα έρχονται ανατιμήσεις


Σπορέλαια 50%,
χαρτικά 15%-25%,
μαργαρίνες 20%,
ελαιόλαδο 20%,
αραβοσιτέλαιο 10%-18%,
κρουασάν 9%-20%,
τυριά 4%-17%,
ψωμί 8%,
ξινό νερό έως 16%,
καφές φίλτρου 17%,
ελληνικός καφές 13%,
έτοιμα φαγητά 5%-13%,
φρέσκοι χυμοί και τσάι 2,5%-12%,
κατεψυγμένες πατάτες 10%,
γάλα 5%-9%,
μπισκότα 8%,
απορρυπαντικά 5%-8%,
γιαούρτι 6%-7%,
βούτυρο 5%- 6%,
σαλάτες 6%,
σαμπουάν 6%,
κρασιά 4%- 6%,
ρεβίθια 5%,
αλάτι 5%,
κονσέρβες 5%,
δημητριακά 5%,
αυγά 4,5% κατά μέσο όρο,
παξιμάδια 4,5%
και κρέμες γάλακτος 1,5%Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των αγαθών που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Η λίστα με τις ανατιμήσεις αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, που πλέον περιορίζουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των προϊόντων που βάζουν καθημερινά στο καλάθι των αγορών τους. Πλέον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το κόστος των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας.


Οικονομικό αδιέξοδο
Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσεις επικαλούνται τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής και εμπορίας προϊόντων, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να μετακυλίεται στις τιμές. Η λίστα με τις ανατιμήσεις αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, που πλέον περιορίζουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των προϊόντων που βάζουν καθημερινά στο καλάθι των αγορών τους. Πλέον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το κόστος των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας. Ηδη την τελευταία εβδομάδα, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, επειδή δεν πλήρωναν οι συγκεκριμένες χώρες σε ρούβλια, οι τι

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

ΕΕ: Ανησυχία για επάρκεια τροφίμων και ενέργεια – Όχι στις πληρωμές αερίου με ρούβλια


3/5/2022
Εντείνεται η ανησυχία εντός της ΕΕ σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια στις χώρες μέλη, καθώς οι συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ολοένα και αυξάνονται.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Ρωσίας για την αποπληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σύμφωνα με το topontiki.gr αν και κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εγγυώνται ότι θα υπάρχει επάρκεια αγροτικών προϊόντων στη Γηραιά Ήπειρο, η προσιτότητα αυτών λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και τα λιγοστά πλέον ρωσικά λιπάσματα δημιουργούν δεύτερες σκέψεις.

Την ανησυχία ενέτεινε η χθεσινή παραίνεση της Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσυ Φίσερ, προς τους πολίτες της χώρας της να προχωρήσουν σε προμήθειες τροφίμων για δέκα ημέρες, προειδοποιώντας τους την ίδια ώρα για διακοπές στο ηλεκτρικό, αλλά και τυχόν κυβερνοεπιθέσεις.

Σε συνέντευξή της η προερχόμενη από τις τάξεις του SPD υπουργός, ανέφερε, σύμφωνα με την Handelsblatt, πως «οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα».

Κληθείσα ακόμη να σχολιάσει τη γενικότερη κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ν. Φίσερ εξήγησε πως είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις, τις πανδημίες, τις απειλές πολέμου προτάσσοντας τη λήψη προστατευτικών μέτρων, ανάμεσα στα οποία και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες, όπως είπε.

Πιο συγκεκριμένα, αν το ρεύμα διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα χρήσιμο να υπάρχει παροχή έκτακτης ανάγκης στο σπίτι» περιέγραψε η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών, γνωστοποιώντας παράλληλα πως «υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία, ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο ενεργοποίησης και κάποιων που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σήμερα.

Όχι στις πληρωμές αερίου με ρούβλια
Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λήψη μιας κρίσιμης απόφασης στα μέσα Μαΐου, όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να απορρίψουν τις απαιτήσεις της Μόσχας για πληρωμές καυσίμων σε ρούβλια – παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εναλλακτική λύση για την προμήθεια φυσικού αερίου, προειδοποίησαν οι Βρυξέλλες.


Το 2021, η ΕΕ εισήγαγε 155 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

H Kadri Simson, η Ευρωπαία επίτροπος για την ενέργεια, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου πρέπει να απορριφθούν παρά τους κινδύνους μιας διακοπής του εφοδιασμού σε μια εποχή που το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και απείλησε με τον εφοδιασμό και άλλων χωρών, εάν ακολουθούσαν τη Βαρσοβία και τη Σόφια και δεν πλήρωναν το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, η Simson δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί Ενέργειας είχαν αποδεχθεί ότι η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού που έχει ορίσει η Ρωσία θα παραβίαζε τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι δεν είχε ακούσει για καμία ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας που να ετοιμάζεται να συμμορφωθεί με τη Μόσχα, παρά τις αντίθετες υποδείξεις της Gazprom και εταιρειών όπως η ουγγρική MOL.

Η επόμενη σημαντική ημερομηνία για τις πληρωμές φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας είναι η 20ή Μαΐου.

Η πιθανή αντιπαράθεση έρχεται καθώς η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, μια κίνηση που ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε χθες ότι θα οδηγήσει σε μεγάλο οικονομικό πλήγμα και υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν αντιτίθεται σε μια τέτοια απαγόρευση, αλλά προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις συνέπειες και ότι ορισμένες χώρες θα πληγούν περισσότερο από άλλες.

Θα βλάψουμε τους εαυτούς μας, αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι αδιανόητο ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν συνέπειες για τη δική μας οικονομία και για τις τιμές στις χώρες μας. Εμείς ως Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε [την οικονομική επιβάρυνση] προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να μην έχει κόστος για εμάς, τόνισε,

Σύμφωνα με το σχέδιο του έκτου γύρου κυρώσεων που θα συζητηθεί από τους πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, η απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, αν και η Ουγγαρία δήλωσε ότι θα μπορούσε να ασκήσει βέτο, εάν δεν βρεθούν επιτυχώς εναλλακτικές λύσεις.

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν


20/4/2022
Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα καταστήματα. Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά και πόσο θα διαρκέσουν.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 θα ξεκινήσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα και προαιρετικά ανοικτά θα μπορούν να είναι τα καταστήματα την Κυριακή 8 Μαΐου. Αναλυτικότερα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαΐου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας 11:00 έως 18:00.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις -με το ισχύον νομικό πλαίσιο- διαρκούν 15 ημέρες, ξεκινώντας από την 1η Μαΐου και τελειώνοντας στις 15 Μαΐου.

Δουλεύοντας για να πληρώνεις το ενοίκιο: Η γενιά των ενοικιαστών στην Ελλάδα

9/2/2022, 12.12


Νέες διαστάσεις στο ζήτημα των υψηλών τιμών ενοικίασης και της δυσκολίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν σε αυτές δίνει το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Οι δύο αυτοί παράγοντες έρχονται να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη της ευρείας μάζας των ενοικιαστών ή υποψηφίων ενοικιαστών, σε μια περίοδο που οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, είναι ακόμα ορατές, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Αυξήσεις άνω του 50%
Οπως αναφέρει σχετική ανάλυση του Αλκη Καφετζή, μέλους του Eteron (Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή), «τα ενοίκια σε πολλές περιοχές της Αθήνας παρουσιάζουν αυξήσεις που ξεπερνούν το 50% σε σχέση με τα ενοίκια του 2017, ενώ σημαντικές αυξήσεις (30%-40%) καταγράφονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και τον Βόλο. Αν συνυπολογίσουμε τις αυξήσεις των ενοικίων την περίοδο 2020-2021, τις ανατιμήσεις της ενέργειας και τη γενικότερη αύξηση του πληθωρισμού, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η δυσκολία των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν μια οικονομικά προσιτή κατοικία έχει οξυνθεί».

Ανάλογη εικόνα καταγράφει και η τελευταία ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς, η οποία δημοσιεύτηκε το περασμένο φθινόπωρο. Βάσει αυτής, ναι μεν η αύξηση των ενοικίων του τελευταίου 12μήνου (Φθινόπωρο 2020 – Φθινόπωρο 2021) διαμορφώθηκε σε 5% πανελλαδικά, ωστόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα οι αυξήσεις είναι πολύ εντονότερες. Για παράδειγμα, στα βόρεια προάστια η αύξηση των ενοικίων μέσα σε μόλις 12 μήνες διαμορφώνεται σε 17%, ενώ στο κέντρο της Αθήνας τα ενοίκια καταγράφουν άνοδο κατά 11,6%. Αντίστοιχα, στα νότια προάστια και την πόλη του Πειραιά οι αυξήσεις διαμορφώνονται σε 14% και 12,7% αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία βασίζονται σε πραγματικές συμφωνίες ενοικίασης, που έγιναν μέσω του δικτύου γραφείων της RE/MAX Ελλάς.

 
Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ακινήτων του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, με το πέρας του 2021 το μέσο ζητούμενο ενοίκιο στην Αττική ανήλθε σε 8 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 5,2% σε ετήσια βάση. Στον αντίποδα, στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται μια σχετική διόρθωση έναντι των υπερβολών του 2018 (στο απόγειο της δημοφιλίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων), καθώς η σημερινή μέση ζητούμενη τιμή των 8,8 ευρώ/τ.μ. είναι κατά 11,3% χαμηλότερη σε σχέση με το τέλος του 2018.

Πάνω από 40% του μισθού δαπανούν τα νοικοκυριά σε ενοίκιο, λογαριασμούς
Οι αυξήσεις των τελευταίων ετών έχουν επιδεινώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών νοικοκυριών, ενώ έχουν αρχίσει να δημιουργούν στεγαστικό πρόβλημα για πολλούς, κυρίως νέους ανθρώπους. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2019, το 83,2% των Ελλήνων ενοικιαστών δήλωνε ότι καταβάλλει πάνω από το 40% του εισοδήματός του προκειμένου να καλύψει δαπάνες που σχετίζονται με τη διαμονή του (ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα κτλ.).

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., καθώς ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 25% όσων νοικιάζουν το ακίνητο στο οποίο διαμένουν. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό Ελλήνων πολιτών που μισθώνουν το ακίνητο στο οποίο μένουν διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας (με βάση τη σχετική παραδοχή της Eurostat). Tο πρόβλημα είναι οξύτερο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπολογίζεται ότι το ποσοστό εκείνων που μένουν στο ενοίκιο πλησιάζει το 40% (έναντι 26,5% του εθνικού μέσου όρου). 
Μία συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι η επιστροφή στην οικογενειακή εστία, αναβάλλοντας την τυπική στεγαστική πορεία που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα, από τη γονική εστία στο ενοίκιο και στη συνέχεια στην απόκτηση κατοικίας για ιδιοκατοίκηση, κάποια στιγμή μετά τα 30 έτη. «Μια στρατηγική που ακολούθησαν πολλοί νέοι και νέες τα τελευταία χρόνια, προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, ήταν εκείνη της επιστροφής στη γονική εστία.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών που μένουν μαζί με τους γονείς τους. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό όταν επικεντρωνόμαστε στις ηλικίες 25-34, τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρώπης περιορίζεται αισθητά, κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική αναβολή στην ομαλή στεγαστική πορεία των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα.


Η αναβολή αυτή έχει γίνει ακόμα πιο έντονη από το 2014 και έπειτα, με το ποσοστό για τις ηλικίες 18-34 να φτάνει στο 66,7% το 2017 και στο 69,4% το 2019, από 58,4% που ήταν το 2008», σημειώνει ο κ. Καφετζής.

Mια εξίσου σημαντική αλλαγή είναι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης των νέων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το σχετικό ποσοστό στις ηλικίες 25-34 έχει συρρικνωθεί από σχεδόν 25% το 2005 σε 11% το 2018 (Eurostat).

Η τάση αυτή είναι σχεδόν οριζόντια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με εξαίρεση λίγες χώρες, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Aυτή η καθυστερημένη πρόσβαση στην ιδιοκατοίκηση συνδέεται με τρεις παραμέτρους: α) τις δυσχερέστερες συνθήκες στην αγορά εργασίας, β) τις πολιτικές πρόνοιας που ουσιαστικά έχουν κάνει διάτρητο το δίχτυ ασφαλείας, ειδικά για τους νέους/νέες που δεν έχουν σταθερές επαγγελματικές διαδρομές και γ) την αύξηση των τιμών των κατοικιών, που οφείλεται στην αντιμετώπιση της κατοικίας και των τραπεζικών στεγαστικών δανείων ολοένα και περισσότερο ως περιουσιακό στοιχείο χρηματοοικονομικής φύσης

Αττική Οδός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις - Η διαδικασία

4/2/2022,3.14

Ανοιξε ο δρόμος για τις αποζημιώσεις προς όσους εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αποζημίωσης από την Αττική Οδό για όσους εγκλωβίστηκαν τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Σε αυτή τη φάση οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν στοιχεία του οχήματός τους στις εισόδους και εξόδους από τις οποίες μπήκαν και εξήλθαν καθώς και την ώρα εισόδου και εξόδου από αυτές.Θα τους ζητηθούν επίσης να δώσουν τηλέφωνο, mail και τραπεζικό λογαριασμό.


Δείτε την διεύθυνση ΕΔΩ

Όπως αναφέρεται:

-Μέσω της πλατφόρμας αυτής είναι εφικτή η καταχώρηση των Αιτημάτων προς την Αττική Οδό, για τα οχήματα που αποκλείστηκαν στον αυτοκινητόδρομο τη Δευτέρα 24/1/2022.
-Για την καταχώρηση της αίτησης είναι απαραίτητη η ύπαρξη διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω της οποίας θα γίνει η επιβεβαίωση της κατάθεσης του αιτήματος καθώς και κάθε μελλοντική επικοινωνία.
-Τα πεδία που έχουν έναν αστερίσκο (*) στη δεξιά πλευρά τους είναι υποχρεωτικά και θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον αιτούντα προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Τα υπόλοιπα πεδία αν και δεν είναι υποχρεωτικά θα διευκολύνουν σημαντικά τη διερεύνηση και ικανοποίηση των αιτημάτων που κατατίθενται.
-Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ενδιαφερόμενους οδηγούς για τη σωστή αναγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος που οδηγούσαν όταν αποκλείστηκαν καθώς αυτό το στοιχείο αποτελεί μία από τις βασικές πληροφορίες διερεύνησης και ικανοποίησης του αιτήματος.
-Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε θέμα σχετικά με την καταγραφή του αιτήματός σας θα παρακαλούσαμε να επικοινωνήσετε με την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της Αττικής Οδού στο τηλέφωνο 210 668 2222 (Δευτέρα-Σάββατο: 08:00-19:00 και Κυριακή: 11:00-19:00).

Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού

Σε ανακοίνωσή της η Αττική Οδός επισημαίνει ότι η Πλατφόρμα Καταχώρησης Αιτημάτων είναι πλέον διαθέσιμη, μέσω του site της Αττικής Οδού www.aodos.gr, σε ειδική ενότητα με τίτλο «Χιονόπτωση 24.1.2022». Στην πλατφόρμα μπορούν να καταχωρήσουν το αίτημα και τα συνοδευτικά στοιχεία τους οι οδηγοί των οποίων τα οχήματα αποκλείστηκαν στον αυτοκινητόδρομο τη Δευτέρα 24/1/2022.

Επισημαίνεται ότι η καταχώρηση της αίτησης στην πλατφόρμα είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης αίτησης έχει σταλεί ηλεκτρονικά έως τώρα, ενώ, η εταιρεία θα ενημερώσει απευθείας τους αιτούντες για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της Αττικής Οδού, Δευτέρα – Σάββατο 08:00 – 19:00 και Κυριακή 11:00 – 19:00 στο 210.66.82.222, ή μέσω e-mail στο customercare@attikesdiadromes.gr.