Το τελικό ύψος των χρεών προς το δημόσιο θα ήταν αισθητά μεγαλύτερο εάν δεν η Εφορία δεν διέγραφε χρέη, τα οποία παραδέχεται πως αδυνατεί να εισπράξει.
Ειδικότερα, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία προκύπτει από:
τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6,8 δισ. ευρώ συν
τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1/2/2022 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, μείον
τις εισπράξεις και διαγραφές, οι οποίες αγγίζουν συνολικάτα 6,9 δισ. ευρώ.
Επίσης, ποσοστό 23% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
Κατά συνέπεια το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου ανέρχεται την 1/2/2023 στα 88,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 245 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
«Κέρδη» και «ζημιές» από την «αναβίωση» των 72 ή των 120 δόσεων
Σε κάθε περίπτωση, όσοι οφειλέτες ακολουθήσουν την οδό των ρυθμίσεων ναι μεν θα δουν να αναβιώνουν όλα τα ευεργετήματά τους, θα πρέπει να ξέρουν όμως ότι για να για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην έχουν νέα χρέη. Στην περίπτωση λοιπόν που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με την Ε.2027/2023 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με ειδικότερα θέματα για την επανένταξη οφειλετών στις ρυθμίσεις των διατάξεων των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019 (Α΄73) και του άρθρου 289 του ν. 4738/2020 (Α΄207) σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 5036/2023 (Α΄77) και παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εφαρμογή αυτών.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 6,1% τον Μάιο του 2023, από 7% τον Απρίλιο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (12,5%, έναντι 13,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,8%, σε σύγκριση με 6,2% τον Απρίλιο), τις υπηρεσίες (5%, έναντι 5,2% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (-1,7%, έναντι 2,4% τον Απρίλιο).
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,1% το Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο.
Το Μάιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία και η Σλοβακία (12,3%), η Εσθονία (11,2%) και η Λιθουανία (10,7%).
Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Λουξεμβούργο (2%), το Βέλγιο (2,7%), η Ισπανία (2,9%), η Κύπρος (3,6) και η Ελλάδα (4,1%).
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς φτάνει μόλις σε αριθμό τους 3.842 έως τις 25 Μαΐου, είναι από τις τράπεζες ο αριθμός των εγκεκριμμένων αιτήσεων ενήμερων για επιδότηση των τόκων των στεγαστικών ή μικρών επιχειρηματικών δανείων σε ενήμερους δανειολήπτες για ένα έτος, σύμφωνα με τους βελτιωμένους όρους και προυποθέσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Κυβέρνησης και των τραπεζών.
Η επιδότηση κατά 50% των επιτοκίων των δόσεων των κυμαινόμενων δανείων, με βάση τα επιτόκια που είχαν διαμορφωθεί τον περασμένο Απρίλιο μετά τις διαδοχικές αυξήσεις της Ε.Κ.Τ., θα ξεκινήσει για τα επιλέξιμα νοικοκυριά τις προσεχείς ημέρες, ενώ παράλληλα θα “τρέχει” ‘εως στα τέλη Ιουλίου και η προθεσμία υποβολής και έγκρισης νέων αιτήσεων για τους δανειολήπτες που πληρούν τα νέα, αυξημένα κατά 30%, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την επιδότηση του επιτοκίου του δανείου τους για ένα έτος. Τα κριτήρια ως γνωστόν ορίστηκαν από 9.100 ετήσιο εισόδημα για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 27.300 για τους πολύτεκνους και αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 156.000-234.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης κατά 50% του επιτοκίου των δόσεων των δανείων τους υπέβαλλαν έως τις 25 Μαΐου 13.127 δανειολήπτες, εκ των οποίων επιλέχθηκαν, από τις τράπεζες για επιδότηση 3.842, απορρίφθηκαν 2.629, ενώ 6.654 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από πλευράς τραπεζών για έγκριση ή απόρριψη.
Όσοι δανειολήπτες κριθούν επιλέξιμοι θα έχουν επιπρόσθετο όφελος και το “πάγωμα” για ένα έτος του επιτοκίου των δόσεων του δανείου τους , όπως ισχύει οριζόντια, για όλους τους ενήμερους δανειολήπτες. Δηλαδή δεν θα επιβαρυνθούν με οποιαδήποτε νέα αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ όπως την τελευταία της τάξης του 0,25%.
Με βάση αυτή τη νέα πρόβλεψη, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο +1,7%, αντί για 1,6%.
«Η αμερικανική οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική, παρά τους σημαντικούς περιορισμούς στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που επιβλήθηκαν το 2022», σχολίασε το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ο πληθωρισμός παραμένει ένα πρόβλημα που επιμένει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε σταδιακή φάση τακτοποίησης και ολοκλήρωσης οδηγούνται τους επόμενους μήνες οι τελευταίες περιπτώσεις ωφελούμενων του προγράμματος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα προκειμένου να κλείσει και τυπικά ο κύκλος των κρατικών δανείων που χορηγήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι έλαβαν συνολικά περί τα 8 δισ ευρώ .
Κατά πρώτον την ερχόμενη Τετάρτη λήγει η προθεσμία για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούσε ο νόμος (όπως όροι απασχόλησης εργαζομένων και ύψος τζίρου την χρονιά πριν από την καταβολή της ενίσχυσης) για την χορήγηση του επιστρεπτέου κρατικού “δανείου ” που έλαβαν μέσω των 7 κύκλων της “επιστρεπτέας προκαταβολής” άλλως θα κληθούν να επιστρέψουν εξ ολοκλήρου και εντόκως τα χρήματα που έλαβαν ,ως ενίσχυση,από το κράτος.Μάλιστα θα κληθούν να επιστρέψουν το κρατικό “δάνειο” που έλαβαν ,όπως αυτό τους βεβαιώθηκε προς χορήγηση έως στις 2 Νοεμβρίου του 2022 με τον τοκισμό του να ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου του 2022.
Κατά δεύτερον ,έως στο τέλος του χρόνου,αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγκρίνει η να απορρίψει αιτήματα ενστάσεων για την καταβολή δανείων μέσω του προγράμματος “επιστρεπτέας προκαταβολής” που έλαβε από αιτούντες επιχειρηματίες και επαγγελματίες οι οποίοι είχαν αρχικά αποκλειστεί από την χορήγηση των κρατικών ενισχύσεων καθώς δεν πληρούσαν τους όρους και τις προυποθέσεις.
Όσοι τελικά λάβουν το κρατικό δάνειο θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού κληθούν να γυρίσουν πίσω το ποσό που τους αναλογεί. Όσοι έκαναν ένσταση τους προηγούμενους μήνες και κατάφεραν να λάβουν εγκαίρως τα χρήματα πριν από την 1η Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος λήγει στις 31 Μαΐου του 2023.Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν,όπως ισχύει και για όλους τους ωφελούμενους του προγράμματος, την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» από 25% έως 75%.
Μεγάλος όγκος συναλλαγών και υποχώρηση του περιθωρίου σε χαμηλό ρεκόρ έτους παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Η προοπτική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενισχύθηκε σήμερα από τη Moodys, η οποία στο Credit Outlook που δημοσίευσε σήμερα κάνει εκτενή αναφορά στην εκλογική νίκη της ΝΔ και αναγνωρίζει ότι μετά το 2017 οι συνθήκες αναχρηματοδότησης του Δημοσίου Χρέους είναι αρκετά ευνοϊκές, προβλέποντας ότι θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από τα επίπεδα του 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022. Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει ότι αυτό επιδρά θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς προδιαγράφει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος παρατηρήθηκε υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 153 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 77 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,86% από 3.88% που έκλεισε χθες έναντι 2,48% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,38% από 1,37% που έκλεισε χθες.
Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύεται σήμερα ελαφρώς έναντι του ευρώ, παρόλο που στις ΗΠΑ συνεχίζεται ακόμη η προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών από το αμερικανικό Δημόσιο.
Έτσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0723 δολ, από τα 1,0767 δολ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξπρές διαδικασίες σε επιστροφές και συμψηφισμούς φόρου εισοδήματος εφαρμόζει, εδώ και λίγες εβδομάδες, η ΑΑΔΕ με αρχή την φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος από 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, με αποτέλεσμα όσοι φορολογούμενοι, χωρίς χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έχουν λαμβάνειν από την εφορία να πιστώνονται τα χρήματα τους , το πολύ σε μια εβδομάδα, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Εκτός από τις επιστροφές φόρου για τους δικαιούχους, ανά δύο φορές κάθε μήνα (το πρώτο και τρίτο δεκαήμερο) εφαρμόζονται κεντρικά από την ΑΑΔΕ για πολλούς φορολογούμενους και συμψηφισμοί τυχόν επιστροφών φόρων που δικαιούνται με ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους σε εφορία ή ΚΕΑΟ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τρέχουσες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.
Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός επιστροφών φόρου εισοδήματος που προέκυψε από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις με οφειλές ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με αυτόν για 20.000 φορολογούμενους -οφειλέτες συμψηφίστηκαν οι επιστροφές φόρου που είχαν λαμβάνειν από την εφορία με φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, και μέσω αυτής της διαδικασίας αποπληρώθηκαν στο δημόσιο 5 εκατ. ευρώ.
Εάν, για ειδικές περιπτώσεις φορολογουμένων, κριθεί ότι ο συμψηφισμός επιστροφής φόρου και οφειλών τους δεν είναι εφικτός μέσω του κεντρικού συστήματος της ΑΑΔΕ τη λύση καλούνται να δώσουν οι οικείες εφορίες. Οσον αφορά τους φορολογούμενους που έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου και δεν είχαν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120.000 από αυτούς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ , πιστώθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 28,7 εκατ. ευρώ.
Τέλος , σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, και ενώ απομένουν 2,5 μήνες έως την καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος (31 Ιουλίου) ,έως σήμερα υποβλήθηκαν περίπου 960.000 φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων σχεδόν οι μισές περίπου (54%)είναι μηδενικές, δηλαδή όσοι φορολογούμενοι τις υπέβαλλαν δεν πληρώνουν ούτε έχουν λαμβάνειν φόρο, το 17,2% των δηλώσεων έχει επιστροφή φόρου (μ.ο 370 ευρώ) και το 28,75% καλείται να πληρώσει φόρο (μ.ο 772 ευρώ) σε 8 μηνιαίες δόσεις (η πρώτη έως στα τέλη Ιουλίου)ή εφάπαξ έως στις 29 Ιουλίου με έκπτωση 3%.
Όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 8 άτοκες δόσεις ή εφάπαξ μπορούν να τακτοποιήσουν την οφειλή του φόρου εντασσόμενοι στην έντοκη πάγια ρύθμιση της εφορίας των 12-24 μηνιαίων δόσεων .
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν εφέτος ΕΝΦΙΑ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και αυτό διότι είτε καλύπτουν τα ελάχιστα κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά που έχουν θεσπιστεί, είτε κατοικούν σε πληγείσες περιοχής (φυσικές καταστροφές).
Επίσης να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2018 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ 171.703 φορολογούμενοι λιγότεροι.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι ο μέσος ΕΝΦΙΑ από 489 ευρώ το 2018, έχει διαμορφωθεί για το 2023 στα 368 ευρώ, μείωση της τάξεως του 31%.
Μάλιστα σε όλο αυτό το εξεταζόμενο διάστημα η συνολική περιουσία με βάση την οποία υπολογίζεται ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκε εντυπωσιακά και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 769,4 δις ευρώ, έναντι 600 δις ευρώ το 2018.
Αξιοσημείωο είναι ότι «πρωταθλητές» της μείωσης σε αυτό το χρονικό διάστημα αναδεικνύονται Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία, ενώ «ουραγός» είναι η Αττική, στην οποία και η συμμετοχή στο συνολικό ποσό του Φόρου, υπερβαίνει το 50%.
Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την ακτινογραφία του ΕΝΦΙΑ για το 2023, σε σχέση με το 2018:
• Ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα κατέχουν 7,168 εκατ ιδιοκτήτες. Εξαιρέθηκαν της υποχρέωσης πληρωμής ΕΝΦΙΑ οι 1,009 εκατ. Σύμφωνα με την νομοθεσία πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ, αν πρόκειται για τον άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με 2 παιδιά). Σε αυτή την περίπτωση η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
• Ο μέσος φόρος που προκύπτει ανά ΑΦΜ, διαμορφώνεται για το 2023 στα 368 ευρώ, ενώ το 2018 ήταν στα 489 ευρώ, προκύπτει δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 31%.
• Η μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ παρουσιάζεται στην Δυτική Ελλάδα με τον μέσο Φόρο να διαμορφώνεται στα 234 ευρώ, από 345 ευρώ το 2018, μείωση της τάξεως του 32,1%. Ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με μείωση 31,8% και μέσο ΕΝΦΙΑ στα 210 ευρώ από 308 ευρώ το 2018.
• Ο πιο υψηλός Φόρος πληρώνεται στην Αττική με τον μέσο όρο να ανεβαίνει στα 540 ευρώ, από 671 ευρώ το 2018, με την μείωση να περιορίζεται στο 20%. Αρκετά υψηλός είναι ο Φόρος και για το Νότιο Αιγαίο, ο οποίος και διαμορφώνεται στα 447 ευρώ, από 609 ευρώ πριν από πέντε χρόνια, μείωση της τάξεως 26,6%.
• Στην Αττική οι ιδιοκτήτες που αποτελούν το 36% του συνόλου, καλούνται να πληρώσουν το 53% του φετινού ΕΝΦΙΑ.
• Η μέση αξία των ακινήτων στην επικράτεια ανέρχεται σε 124.923 ευρώ.
Συνολικά ο ΕΝΦΙΑ το 2023, παρουσιάζεται μειωμένος κατά 34,3% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα το 2018. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ που είχε βεβαιωθεί στα φυσικά πρόσωπα το 2018 ήταν 2,642 δισ. ευρώ, ενώ φέτος διαμορφώθηκε στο 1,734 δισ. ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 908 εκατ. ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επίσης να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2018 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ 171.703 φορολογούμενοι λιγότεροι.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι ο μέσος ΕΝΦΙΑ από 489 ευρώ το 2018, έχει διαμορφωθεί για το 2023 στα 368 ευρώ, μείωση της τάξεως του 31%.
Μάλιστα σε όλο αυτό το εξεταζόμενο διάστημα η συνολική περιουσία με βάση την οποία υπολογίζεται ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκε εντυπωσιακά και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 769,4 δις ευρώ, έναντι 600 δις ευρώ το 2018.
Αξιοσημείωο είναι ότι «πρωταθλητές» της μείωσης σε αυτό το χρονικό διάστημα αναδεικνύονται Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία, ενώ «ουραγός» είναι η Αττική, στην οποία και η συμμετοχή στο συνολικό ποσό του Φόρου, υπερβαίνει το 50%.
Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την ακτινογραφία του ΕΝΦΙΑ για το 2023, σε σχέση με το 2018:
• Ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα κατέχουν 7,168 εκατ ιδιοκτήτες. Εξαιρέθηκαν της υποχρέωσης πληρωμής ΕΝΦΙΑ οι 1,009 εκατ. Σύμφωνα με την νομοθεσία πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ, αν πρόκειται για τον άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με 2 παιδιά). Σε αυτή την περίπτωση η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
• Ο μέσος φόρος που προκύπτει ανά ΑΦΜ, διαμορφώνεται για το 2023 στα 368 ευρώ, ενώ το 2018 ήταν στα 489 ευρώ, προκύπτει δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 31%.
• Η μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ παρουσιάζεται στην Δυτική Ελλάδα με τον μέσο Φόρο να διαμορφώνεται στα 234 ευρώ, από 345 ευρώ το 2018, μείωση της τάξεως του 32,1%. Ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με μείωση 31,8% και μέσο ΕΝΦΙΑ στα 210 ευρώ από 308 ευρώ το 2018.
• Ο πιο υψηλός Φόρος πληρώνεται στην Αττική με τον μέσο όρο να ανεβαίνει στα 540 ευρώ, από 671 ευρώ το 2018, με την μείωση να περιορίζεται στο 20%. Αρκετά υψηλός είναι ο Φόρος και για το Νότιο Αιγαίο, ο οποίος και διαμορφώνεται στα 447 ευρώ, από 609 ευρώ πριν από πέντε χρόνια, μείωση της τάξεως 26,6%.
• Στην Αττική οι ιδιοκτήτες που αποτελούν το 36% του συνόλου, καλούνται να πληρώσουν το 53% του φετινού ΕΝΦΙΑ.
• Η μέση αξία των ακινήτων στην επικράτεια ανέρχεται σε 124.923 ευρώ.
Συνολικά ο ΕΝΦΙΑ το 2023, παρουσιάζεται μειωμένος κατά 34,3% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα το 2018. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ που είχε βεβαιωθεί στα φυσικά πρόσωπα το 2018 ήταν 2,642 δισ. ευρώ, ενώ φέτος διαμορφώθηκε στο 1,734 δισ. ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 908 εκατ. ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η πτωτική πορεία του ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταγράφοντας μονοψήφια αύξηση στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο Απρίλιο του 2022 και αύξηση κατά 0,6% έναντι του περασμένου Μαρτίου.
Ωστόσο ο δείκτης του κλάδου των τροφίμων αλλά και των μεταφορών παραμένει σε διψήφια ποσοστά αύξησης της τάξης του 11,4%, έναντι 14,3% τον περασμένο Μάρτιο αποτυπώνοντας έτσι τις διαδοχικές ανατιμήσεις και την ακρίβεια που εξακολουθούν να διατηρούν υψηλό το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών και ειδικά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.
Η μείωση του γενικού δείκτη τιμών οφείλεται κυρίως στην σημαντική υποχώρηση των τιμών του ηλεκτρισμού κατά 29,9%, του φυσικού αερίου κατά 25,1% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20,7%. Ωστόσο π.χ. οι τιμές στα Σούπερ Μάρκετ και τα παντοπωλεία αλλά και στις μεταφορές επιβατών με μέσα μεταφοράς, όπως ΤΑΧΙ και αεροπλάνα καθώς και η διαμονή σε ξενοδοχεία και ο καφές σε καφετέριες δεν λένε να πέσουν παρότι υποχωρούν σημαντικά οι τρεις κύριοι παράγοντες που εκτίναξαν τον πληθωρισμό. Δηλαδή η ενέργεια (ρεύμα και ορυκτά καύσιμα), οι πρώτες ύλες (σιτάρι, καλαμπόκι κλπ) και τα μεταφορικά.
Να σας μεταφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες αυξήσεις σε είδη τροφίμων και πρώτης ανάγκης αλλά και στις μεταφορές. Τα γαλακτοκομικά τον Απρίλιο σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 19,1%,το ψωμί και τα δημητριακά κατά 13,1%, κατά 12% το κρέας, κατά 16,2% τα έλαια, κατά 16,3% τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριών, κατά 13,9% τα φαρμακευτικά προϊόντα, άνω του 30% οι μεταφορές με αεροπλάνο και ΤΑΧΙ, ενώ το πακέτο διακοπών είναι ακριβότερο κατά 10,9%.
Σύγκριση Απριλίου 2023 με Απρίλιο 2022.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,0% τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 4,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 10,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 6,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 1,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
• 3,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.
• 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 6,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 13,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
• 1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, εκτός της τρέχουσας φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2022, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν όσοι συνταξιούχοι, μισθωτοί και αγρότες εισέπραξαν πέρυσι αναδρομικά ποσά που ανάγονται σε προηγούμενα έτη για τα οποία και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο.
Οι συγκεκριμμένοι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως στο τέλος του έτους να υποβάλλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις χωριστά για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά ποσά που τους καταβλήθηκαν πέρυσι.Οσον αφορά το φόρο που θα τους βεβαιωθεί αυτός θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως στις 31 Ιανουαρίου του 2024.
Οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος που θα υποβληθούν από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αφορούν αναδρομικά ποσά μισθών ή συντάξεων παρελθόντων ετών που χορηγήθηκαν με βάση δικαστικές αποφάσεις η αποφάσεις της διοίκησης, αναδρομικά επιδόματα ανεργίας, αμοιβές γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων, αλλά και ενισχύσεις η επιδοτήσεις αγροτών.
Εάν τα αναδρομικά ποσά που εισπράχθηκαν πέρυσι ανάγονται από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης MyΑΑΔΕ, ενώ εάν ανάγονται στο φορολογικό έτος 2014 και πριν υποβάλλονται ή αποστέλλονται με φάκελο στην αρμόδια εφορία.
Εξαίρεση αποτελούν τα αναδρομικά προς τους αγρότες για τους οποίους η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει ηλεκττρονικά για ενισχύσεις η επιδοτήσεις που αφορούν το φορολογικό έτος 2018 και εντεύθεν και μέσω εφορίας εάν αφορούν προηγούμενα έτη.Εκτός από τα αναδρομικά, ως πρόσθετο περυσινό εισόδημα θα φορολογηθεί φέτος και το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ που χορηγήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ενστόλους (αστυνομικούς και λιμενικούς) αυξάνοντας έτσι τον φόρο που θα κληθούν να καταβάλλουν.
Ωρολογιακή «βόμβα» τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργήσει στρατηγικοί κακοπληρωτές στους εγχώριους προμηθευτές ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα «φέσια» μέσα σε ένα 10μηνο πλησιάζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν βρει ορθάνοιχτα παράθυρα της νομοθεσίας και γυρνάνε από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς.
Ο νόμος της κυβέρνησης με τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο τιμών που είναι σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος χωρίς την επιβολή οικονομικού προστίμου για το πρόωρο σπάσιμο του συμβολαίου τους. Αυτή η απελευθέρωση… σε συνδυασμό με μία προ τριετίας απόφαση του ΣτΕ η οποία κατάργησε την υποχρέωση του καταναλωτή να διακανονίζει τις οφειλές του πριν αλλάξει πάροχο, γέννησε μία νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.
Ο γενικός διευθυντής της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» – εταιρείας ενέργειας θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας – αποκάλυψε πως τα φέσια του λεγόμενου κι ως «ενεργειακού τουρισμού» ανέρχονται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, τα χρέη αυτά ήταν ανύπαρκτα προ τριετίας. Δημιουργήθηκαν, τα τελευταία τρία χρόνια και ιδίως την περίοδο της κρίσης. Οι εταιρείες αν και στέλνουν εντολές στον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπή του ρεύματος στους κακοπληρωτές, εντούτοις αυτές δεν εκτελούνται λόγω της προαναφερόμενης απόφασης του ΣτΕ. Το αποτέλεσμα είναι οι μπαταχτσήδες να αλλάζουν συνεχώς προμηθευτή και να αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς αφού μένουν στο απυρόβλητο.
Το πρόσθετο ύψος των απλήρωτων λογαριασμών στην αγορά κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ είναι από τους πελάτες που δυσκολεύτηκαν με την κρίση αλλά βρίσκονται είτε σε διακανονισμό είτε σε ολιγοήμερη καθυστέρηση.
Οι πάροχοι για να αντιμετωπίσουν τον «ενεργειακό τουρισμό» και τα φέσια, ετοιμάζουν τον λεγόμενο ενεργειακό Τειρεσία, όπου θα έχουν καταγεγραμμένη την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών τους. Οι εταιρείες θα έχουν πρόσβαση και δεν επιλέγουν τη σύναψη σύμβασης παροχής ρεύματος με κακοπληρωτές αν δεν εξοφλήσουν πρώτα τις οφειλές τους.
Στο ασφαλές και περισσότερο αποδοτικό καθεστώς των προθεσμιακών καταθέσεων στρέφονται, τελευταία ,ολοένα και περισσότεροι καταθέτες τραπεζών μετά τις αναπροσαρμογές των επιτοκίων ,έστω και περιορισμένες στο ύψος τους , που επήλθαν στις “κλειδωμένες” καταθέσεις διάρκειας ενός έτους και άνω, ξεπερνώντας έτσι οι πρόσθετες εισροές τους τρεις πρώτους μήνες του έτους τα 5,6 δισ. ευρώ.
Η τάση ανόδου και επανάκαμψης του ενδιαφέροντος των πελατών των τραπεζών για “κλειδωμένα” τραπεζικά προϊόντα έρχεται μετά τα τελευταία 3,3 έτη κατά τα οποία οι προθεσμιακές καταθέσεις παρουσίαζαν συνεχώς υποχώρηση οδηγώντας σε πτωτική πορεία τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυτής της κατηγορίας.
Τα επιτόκια στην κατηγορία των προθεσμιακών καταθέσεων εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες ανοδική πορεία από τις τράπεζες και από τα μεσοσταθμικά επίπεδα των 0,50% – 0,70% που είχαν υποχωρήσει αναπροσαρμόστηκαν πλέον, λόγω και των αντίστοιχων αυξήσεων στις χορηγήσεις δανείων, στο 1%-2,5% για κλειστές καταθέσεις από 1 έως και 2 έτη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιανουάριο οι πρόσθετες εισροές στις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών έφτασαν το 1,15 δισ .ευρώ, τον Φεβρουάριο τα 1,86 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο τα 2,65 δισ. ευρώ .Οι πρόσθετες εισροές προθεσμιακών είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουν οι προθεσμιακές όλων των τραπεζών στις αρχές Απριλίου στα 30 δισ. ευρώ ,έναντι 25 δισ. που ήταν στις αρχές του έτους. Όσον αφορά το μερίδιο επί του συνόλου το καταθέσεων αυτό από 18% αυξήθηκε στο 21,4%.
Το ελάχιστο όριο ποσού που απαιτείται σήμερα, ανάλογα με την τράπεζα, για να ανοίξει ένας πελάτης μια προθεσμιακή κατάθεση ξεκινά συνήθως από τα 10.000 ευρώ. Η διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης είναι από 12 μήνες και πάνω, με τα περισσότερα προϊόντα να δίνουν κλιμακωτές αποδόσεις που ξεκινούν από 1% και φθάνουν και το 2,5%, ανάλογα με το ύψος του ποσού, με τις μικρές συνεταιριστικές τράπεζες να προσφέρουν τόκο έως και 3,5%.
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού νέας κυβέρνησης η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχει ήδη κλείσει την εκκρεμότητα της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και για τον Ιούνιο.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει το θεσμικό πλαίσιο των έκτακτων μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ισχύς της σχετικής νομοθεσίας λήγει τον Ιούνιο και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αιτηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράταση της μέχρι το τέλος του 2023.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο και το ύψος το ύψος της επιδότησης αναμένεται να είναι χαμηλότερο από εκείνο του Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ήταν στα 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Υπενθυμίζεται πως οι πάροχοι μείωσαν, αν και οριακά, τις ονομαστικές χρεώσεις του Μαίου σε σχέση με τον Απρίλιο και έτσι, το υπουργείο θα επιδοτήσει με κάτω από 0,015 ευρώ την τιμή της κιλοβατώρας. Όσο οι τιμοκατάλογοι των εταιρειών μειώνονται τόσο μικρότερη θα είναι και η κρατική επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος.
Nέο μπαράζ πληρωμών θα πραγματοποιηθεί από σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου έως τις 28 Απριλίου καθώς θα καταβληθούν αναδρομικά έως και 30.000 ευρώ αλλά και μια σειρά από επιδόματα του ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το enikonomia.gr:
Αναδρομικά έως 30.000 ευρώ
Ο ΕΦΚΑ αναμένεται να καταβάλει από σήμερα Τρίτη μαζί με τις πληρωμές των συντάξεων μηνός Μαΐου αναδρομικά 6 ετών έως 30.000 ευρώ σε δικαιούχους που έχουν παράλληλη ασφάλιση και που έχουν υποβάλει αίτηση από τον Μάιο του 2016 έως το τέλος Ιουνίου του 2022. Πρόκειται για την καταβολή της δεύτερης σύνταξης η οποία αφορά κυρίως τους συμβολαιογράφους, τους γιατρούς και τους δικηγόρους.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών των τελευταίων ετών αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι που έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία διότι τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων αρχίζουν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 6 έτη.
Οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση για παράλληλη σύνταξη από την 1η Ιουλίου 2022 και έπειτα έχουν ελάχιστο χρόνο αναμονής λόγω του νέου λογισμικού του e-ΕΦΚΑ .
Η καταβολή της δεύτερης σύνταξης θα γίνει με την καταβολή των συντάξεων Μαΐου που θα γίνει ως ακολούθως:
Σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου θα λάβουν τις συντάξεις Μαΐου οι ασφαλισμένοι των τέως φορέων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Την Τετάρτη 26 Απριλίου θα δοθούν οι συντάξεις Μαΐου στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
Την Πέμπτη 27 Απριλίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαΐου στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ
Τα επιδόματα και τις παροχές που θα καταβάλει την Παρασκευή 28 Απριλίου ο ΟΠΕΚΑ είναι τα εξής:
Ποσό ύψους 75 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε 177.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).
Συνολικά 42 εκατ. ευρώ θα λάβουν 202.258 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Το ποσό των 33,1 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε 274.649 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
14 εκατ. ευρώ σε 35.550 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
11,3 εκατ. ευρώ σε 11.244 δικαιούχους για επίδομα γέννησης
110.000 ευρώ σε 510 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)
225.000 ευρώ σε 760 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής
210.000 ευρώ σε 5.970 δικαιούχους για επίδομα ομογενών
165.500 ευρώ σε 2.135 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)
97.207 ευρώ σε 123 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων
12.500 ευρώ σε 110 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες
Στο “δόκανο” της εφορίας κινδυνεύουν να πιαστούν και φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες και κάτοχοι ακινήτων που αμέλησαν ,σκοπίμως η όχι,να δηλώσουν στην ώρα τους το “πόθεν έσχες” τους για την απόκτηση ενός η πολλών ακινήτων,αλλά και όσοι απέκρυψαν εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 από την ενοικίαση ακινήτων,είτε με μακροχρόνια μισθωτήρια συμβόλαια, είτε μέσω του πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb ,Booking κλπ.
Οι ” παγίδες” στις περιπτώσεις αυτές από μέρους των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων βασίζονται κυρίως σε διασταυρώσεις των μισθωτηρίων συμβολαίων με το Ε9 και των φορολογικών δηλώσεων αλλά και από στοιχεία των μισθώσεων που λαμβάνουν από, τις ίδιες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ,μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.Και βέβαια όπου εντοπιστούν παραβάσεις οι ποινές αφορούν έξτρα φόρους και πρόστιμα αναλόγως της έκτασης και του μεγέθους της φορολογικής παράβασης..
-Ελεγχος σε εισοδήματα από ενοίκια
Στις περιπτώσεις αυτές θα διασταυρωθούν τα εισοδήματα από ενοίκια που εμφάνισαν στην εφορία οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στο έντυπο Ε1 και στο έντυπο Ε2 της φορολογικής τους δήλωσης με τα ποσά των μισθωμάτων που δήλωσαν στην εφορία οι ενοικιαστές.Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διασταύρωση με τα στοιχεία που δηλώθηκαν στα μισθωτήρια συμβόλαια που αναρτήθηκαν στην εφαρμογή του taxis με την υποβολή της δήλωσης “Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας”.
Οι φορολογούμενοι που νοικιάζουν ακίνητα για τα οποία έληξε η συμφωνία σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν προθεσμία έως 30 Ιουνίου 2023 να δηλώσουν τη λύση της μίσθωσης στην ΑΑΔΕ,άλλως κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν.
-Φορολογική “ενέδρα” για εισοδήματα από Airbnb,Booking.com ,VRBO κλπ.
Πέρυσι και μετά από διασταυρώσεις εντοπίστηκαν από την εφορία 73.258 ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν αποκρύψει εισοδήματα ύψους 102 εκ.ευρώ που εισέπραξαν μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.Τα εισοδήματα από αυτού του τύπου τις μισθώσεις δηλώνονται υποχρεωτικά στο έντυπο Ε2 και αυτόματα μεταφέρονται στο έντυπο Ε1 ώστε να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστές 15% -έως 45% ανάλογα με το ύψος των ποσών που εισπράχθηκαν..Οι διασταυρώσεις στις περιπτώσεις αυτές γίνονται κατά βάση με τα στοιχεία που η εφορία μετά από συμφωνία λαμβάνει από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
-Αγορά ακινήτου
Οσοι απέκτησαν ακίνητο το 2022 θα πρέπει να δηλώσουν στο έντυπο Ε1 τα χρήματα που διέθεσαν για την απόκτησή του και φυσικά να δικαιολογήσουν το “πόθεν έσχες” τους.Αν δηλαδή αποτελούσε αγορά με δάνειο, δωρεά η γονική παροχή ώστε να καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης του ακινήτου.Αν δεν το καταφέρουν θα ακολουθήσει πρόσθετος φόρος καθώς θα φορολογηθούν για μεγαλύτερο εισόδημα.
Το “πάγωμα” για ένα χρόνο του επιτοκίου euribor τριμήνου ή μηνός στο ύψος του 3%, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στα τέλη Μαρτίου μετά τις διαδοχικές του αναπροσαρμογές από την ΕΚΤ για όλα τα ενήμερα στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν άμεσα οι συστημικές τράπεζες ως ένα μέτρο επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών αλλά και προκειμένου από την άλλη να αποφύγουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων.
Οι αναπροσαρμογές, από τον περασμένο Ιούλιο, του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ οδήγησαν σε αυξήσεις των δόσεων των στεγαστικών δανείων ύψους από 100-200 ευρώ με αποτέλεσμα χιλιάδες ενήμεροι δανειολήπτες να αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Στην πραγματικότητα η παρέμβαση αυτή των τραπεζών, με κόστος ύψους 200 εκ.ευρώ, οδηγεί στη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου των στεγαστικών δανείων ,για όλους τους ενήμερους δανειολήπτες, σε σταθερό για ένα έτος, καθώς δεν θα επηρεάζονται από τυχόν νέες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον.
Μάλιστα, εάν υπάρξει υποχώρηση του βασικού επιτοκίου της Ε.Κ.Τ αυτή θα “περάσε騔 αμέσως από τις τράπεζες στο “παγωμένο” επιτόκιο euribor του 3% στο οποίο βέβαια προστίθεται και το περιθώριο κέρδους των τραπεζών, διαφορετικό για κάθε τράπεζα.
Το “πάγωμα” του Euribor μηνός η τριμήνου στο ύψος που αυτό είχε φτάσει στα τέλη Μαρτίου ,και το οποίο πρόκειται να “παγώσει για όλους τους ενήμερους ,με στεγαστικό η μικρό επιχειρηματικό δάνειο, δανειολήπτες συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όπου και συμφωνήθηκε η διεύρυνση της περιμέτρου των ενήμερων δανειοληπτών των οποίων οι δόσεις των δανείων θα επιδοτηθούν κατά 50% για ένα χρόνο από τις τράπεζες.
Το μέτρο του “παγώματος” του euribor μηνός η τριμήνου θα αφορά όλα τα κυμαινόμενα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ,ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της επιδότησης κατά 50% του επιτοκίου των δόσεων κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων για ένα έτος για όσους ευάλωτους δανειολήπτες (εκτιμάται περί τους 70.000) καλύπτουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα των ευάλωτων δανειοληπτών ορίστηκε έως στα τέλη Ιουλίου.