ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Αυξημένες 9,4% οι τιμές στα τρόφιμα10-10-2023

Επιβραδύνθηκε εκ νέου η ανοδική πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο εφέτος, καθώς καταγράφηκε αύξηση 1,6% από αύξηση 2,7% τον Αύγουστο και έναντι αύξησης 12% τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Επιβράδυνση, που οφείλεται αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας, καθώς στα τρόφιμα και είδη διατροφής προέκυψαν περαιτέρω ανατιμήσεις της τάξης του 9,4%.

Ειδικότερα, σε ετήσια σύγκριση υπήρξαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (4,8%), Κρέατα- γενικά (8,4%), Ψάρια- γενικά (4,1%), Γαλακτοκομικά και αυγά (6,7%), Έλαια και λίπη (16,1%), Φρούτα- γενικά (13,9%), Λαχανικά- γενικά (17,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,2%), Λοιπά τρόφιμα (9,1%), Καφέ- κακάο- τσάι (6%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (13,9%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,7%).

Επίσης, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε: Ένδυση και υπόδηση (6,2%), Ενοίκια κατοικιών (6,3%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (3%), Στερεά καύσιμα (19,2%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (2%), Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (5,4%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (3,3%), Οικιακές υπηρεσίες (7,2%), Φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,5%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,9%), Αυτοκίνητα καινούργια (3%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (9%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (6,6%), Καύσιμα και λιπαντικά (0,9%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (5,3%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (7,9%), Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (2,2%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (5,8%), Κινηματογράφους- θέατρα (10,6%), Πακέτο διακοπών (9,1%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (3,8%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,5%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (5,6%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4%), Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,8%), Ασφάλιστρα υγείας (5,7%) και Ασφάλιστρα οχημάτων (2,1%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (82%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (3,5%) και Ηλεκτρισμό (1,2%).

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου, ξεχωρίζει η αύξηση των τιμών στο Φυσικό αέριο κατά (14,4%), ενώ υπήρξαν νέες ανατιμήσεις και σε: Δημητριακά για πρωινό (5,2%), Ελαιόλαδο (6,7%), Άλλα βρώσιμα έλαια (6%), Λαχανικά νωπά (10,2%), Υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (5,2%), Ενοίκια κατοικιών (0,6%), Καύσιμα και λιπαντικά (2,4%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (3,1%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,1%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (1,3%) και Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (5,1%).

Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (0,8%), Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (1,7%), Μοσχάρι (0,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (2,2%), Λαχανικά κατεψυγμένα (3,8%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (1%), Ηλεκτρισμό (0,4%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,3%), ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,8%) και Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (10,9%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*9,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

*2,5% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

*6,2% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*3,7% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

*5,6% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

*3% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

*3,1% στην ομάδα Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, πακέτο διακοπών.

*3% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*4,8% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία.

*2,4% στην ομάδα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

*15% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, στερεά καύσιμα.

*3,1% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Σε μηνιαία σύγκριση, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,8% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 2,4% τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 με το 2021. Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Market Pass: Από σήμερα και έως τη Δευτέρα η καταβολή του σε 2,6 εκατ. δικαιούχους


29-09-2023

Ξεκινάει από σήμερα και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2023 η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης σε 2,61 εκατομμύρια πολίτες στο πλαίσιο του Market Pass για τους μήνες Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023. Το σύνολο των ποσών της ενίσχυσης που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 227 εκατομμύρια ευρώ.

Η καταβολή των ενισχύσεων αφορά στους δικαιούχους που υπέβαλαν τις αιτήσεις ένταξης έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 και σε εκείνους που είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις είχαν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023. Το 77,8% των δικαιούχων ή 2,03 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν τις ενισχύσεις μέσω πίστωσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει και οι υπόλοιποι μέσω χρεωστικής κάρτας.

Για τους δικαιούχους που δεν έχουν αιτηθεί ακόμα ένταξης, η υποβολή των αιτήσεων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. παραμένει ανοιχτή έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. Υπενθυμίζεται πως για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί έως την 5η Νοεμβρίου 2023.

Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass: είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους, είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Υπολογισμός των ποσών οικονομικής ενίσχυσης

Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

11-09-2023

Παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:


«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.  

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.  

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.

Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες.

Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.

Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα.

Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα.

Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο.

Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου.

Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

Αυτοψία Κ. Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές – Πρώτος σταθμός η Καρδίτσα


08-09-2023

Στο δημαρχείο της Καρδίτσας όπου θα έχει σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έφθασε νωρίτερα στη Θεσσαλία και αφού πέταξε με το ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, προσγειώθηκε στο στάδιο της Καρδίτσας.

Εκεί συνομίλησε με απεγκλωβισθέντες που μετέφεραν εκείνη την ώρα τα ελικόπτερα, με διασώστες της Πυροσβεστικής και του Στρατού, με πιλότους, με το προσωπικό του ΕΚΑΒ, καθώς και με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λάρισα, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους για το συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών.

ΔΕΘ 2023: Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ


07-09-2023

Ανατροπές στον σχεδιασμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προκαλεί η κακοκαιρία Daniel, που πλήττει τη χώρα προκαλώντας θανάτους και καταστροφές, με ανασχεδιασμούς σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσεχές Σαββατοκύριακο θα επαναπρογραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί αυτές τις ημέρες στις περιοχές όπου σημειώθηκαν καταστροφές από την κακοκαιρία.

Παράλληλα, τις ίδιες ημέρες δεν θα γίνουν επισκέψεις από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη στα περίπτερα της 87ης ΔΕΘ.

Οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το επιτελείο του είναι συνεχείς στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να βρεθεί η κυβέρνηση στις πληγείσες περιοχές και δίπλα στους ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται σε μια στιγμή.

Η απόφαση για την ακύρωση όλων των παράλληλων κυβερνητικών εκδηλώσεων στη ΔΕΘ είχε ληφθεί από νωρίς, ωστόσο στο Μαξίμου εκτίμησαν ότι είναι προτιμότερο να επαναπρογραμματιστεί ολόκληρη η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Νωρίτερα είχε δοθεί «απαγορευτικό» από την Ηρώδου Αττικού στα κυβερνητικά στελέχη για την παρουσία τους σε περίπτερα, εγκαίνια περιπτέρων των υπουργείων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις όπως πάνελ, συζητήσεις, ομιλίες, μεχρι τη Δευτέρα.


Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης: Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό – Σημαντικοί οι επόμενοι μήνες


04-09-2023

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολούθως, οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο τριμερής μηχανισμός εντάσσεται στις περιφερειακές συνεργασίες που αποδεικνύουν τον ρόλο που Κύπρος και Ελλάδα, ως κράτη μέλη της ΕΕ, μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για το Κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά. Θεωρώ ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας μήνες για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα. Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, οι συναντήσεις που θα έχουμε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου είναι καθοριστικής σημασίας και είμαστε εδώ για να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θετικά βήματα και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Η επίλυση των διαφορών, η επίλυση των όποιων προβλημάτων, η επίλυση του Κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας για μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Αυτό που πολύ ξεκάθαρα μετέφερα και πρόσφατα στον Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για να οδηγηθούμε σε επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα έχει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και συνέδεσε την συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία με το γεγονός ότι έχουμε τους τελευταίους μήνες μία μείωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Υπογράμμισε ωστόσο, με αφορμή τις συζητήσεις που θα έχει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του, ότι “απομένει αυτό το καλό κλίμα να έχει συνέπεια και συνέχεια”. “Και αυτό σίγουρα απαιτεί και από την Τουρκία μία αναθεώρηση της επιθετικής στάσης την οποία τήρησε απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης συμφώνησαν ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα και σε ότι αφορά και το Κυπριακό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προσυπογράφει την άποψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στο τριμερές σχήμα Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τρεις χώρες παράγοντες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι το σχήμα αυτό έχει αντέξει στο χρόνο και έχει δείξει την ωφέλειά του σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο στο γεωπολιτικό, αλλά και στο οικονομικό και στο ενεργειακό

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ακολούθως οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ισραήλ.

Θα ακολουθήσει τριμερής κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, προτού παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Στη συνέχεια, οι τρεις ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Σ. Φάμελλος : Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για δικαιολογίες


31-08-2023

Δυστυχώς η Βουλή έρχεται ξανά, μετά το 2021, να συζητήσει το θέμα των πυρκαγιών «μέσα σε μία εξελισσόμενη πρωτοφανή φυσική καταστροφή», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Βουλή για τις δασικές πυρκαγιές.

Ο κ Φάμελλος μετέφερε μεταξύ άλλων την καταγγελία εθελοντών ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς, λέγοντας ότι σήμερα για 13η μέρα καίγεται και ο τελευταίος πυρήνας του δάσους της Δαδιάς, όπου εξελίσσεται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης την τελευταία 20ετία.

Ο κ. Φάμελλος, αφού καταλόγισε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό ότι «παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις του στις 7 Ιουλίου άφησε τη χώρα ανέτοιμη και ανέτοιμη για τον κίνδυνο των πυρκαγιών», ανέφερε ότι μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε χώρος για συγνώμη. Ειδικά για όσα είχε πει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής  Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός είτε δεν γνώριζε είτε παραπλανούσε συνειδητά με τις δηλώσεις του, κάτι το οποίο και στις δύο περιπτώσεις τον καθιστά επικίνδυνο.

Ο κ Φάμελλος χαρακτήρισε ανήκουστο να χάνονται κρίσιμα και εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, αλλά επίσης να κινδυνεύουν από τις φλόγες «πόλεις, πρωτεύουσες νομών, νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η σημαντική αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο».

«Σήμερα, για 13η ημέρα καίγεται ο Έβρος και η Ροδόπη, η μεγαλύτερη, στην μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. «Είναι επί πρωθυπουργίας σας κ. Μητσοτάκη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα κινδυνεύει ο τελευταίος εναπομείνας πυρήνας του Δάσους της Δαδιάς, γιατί ο κεντρικός καταστράφηκε, αυτός με τα μοναδικά είδη των αρπακτικών πτηνών. Και η αγωνία των επιστημόνων του πεδίου είναι ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην κατάσβεση. Το διασταυρώσαμε από δύο πηγές. Είναι κάτι που πρέπει να καταθέσουμε. Είναι η 13η ημέρα. Η φωτιά έχει περάσει από τον πυρήνα. Από όλες τις πληροφορίες γνωρίζουμε ότι έχει περάσει από τον πυρήνα η φωτιά. Το είπα στον κ. Κικίλια εδώ και τρεις ημέρες, χωρίς να το δημοσιοποιήσω. Το 112 έστειλε μήνυμα για το Σουφλί. Αυτά είναι πραγματικότητα, δεν είναι πληροφορίες ή διαδόσεις», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην «υποκρισία» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα θέματα. «Το παρουσιάζετε ως δική σας πρωτοβουλία, παρότι το ζητήσαμε στις 24 Ιουλίου, σαν κάναμε ερώτηση 3 Αυγούστου και ειδικό αίτημα 23 Αυγούστου».

«Η μεγάλη σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι:

-παρά τις δεσμεύσεις σας στις προγραμματικές 2019 και 2023 με ρητά
-παρά την αντίστοιχη συζήτηση για πυρκαγιές το 2021 και τις δεσμεύσεις σας τότε,
-παρά την περυσινή μεγάλη πυρκαγιά πάλι στη Δαδιά και τις εξαγγελίες σας
-παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις στις 7 Ιουλίου φέτος,

Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και ανεπαρκή για αυτό τον κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική κύριε Μητσοτάκη και ξέρετε ότι είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου», τόνισε ο κ. Φάμμελος. «Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, και μετά και τις καταστροφές πυρκαγιές του 2021, δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει χώρος για συγνώμη, και προφανώς δεν έχετε αξιοπιστία για τις νέες εξαγγελίες που θα κάνετε σήμερα κατόπιν εορτής».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας:

-Όσον αφορά τα έργα της Πολιτικής Προστασίας δεν απορροφήσατε ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα μετά τις φωτιές προχωράτε μόνο σε αντιπυρικές ζώνες. Δεν ενισχύσατε τη δασική υπηρεσία αλλά την αφήσατε χωρίς διοικητική στήριξη.

-Έχουμε 3600 κενά στην Πυροσβεστική. Δεν είστε έτοιμοι για τα ακραία φαινόμενα. Δεν αφήνει εκτός Πυροσβεστικής 2500 συμβασιούχους και τους αντιμετωπίζεις με ματ και αύρες. Δεν φτάνουν τα εναέρια μέσα. Γιατί δεν είπατε στις προγραμματικές δηλώσεις για προσλήψεις;

-Τον Ιούλιο ή δεν ξέρατε ή παραπλανούσατε. Στη δευτερολογία σας να μας πείτε τι ισχύει. Πράγματι μάς μεταφέρθηκε ότι δεν περιμένατε αυτά τα φαινόμενα. Την αλήθεια πότε την λέγατε τελικά;

-Το δάσος της Δαδιάς δεν θα το ξαναδούμε, όπως λέει η επιστημονική κοινότητα. Φτάσατε να αμφισβήσετε τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου. Γιατί άραγε; Συντασσόμαστε μα κάθε λέξη της ανακοίνωσης του Αστεροσκοπείου.

-Ο Έβρος είναι συνώνυμο της ανασφάλειας. Ζουν οι κάτοικοι τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτική σας. Και δεν έχετε πάει ακόμη στον Έβρο, 13 ημέρες τώρα.

-Παραλάβατε δασική στρατηγική και την παγώσατε. Σταματήσατε προσλήψεις το 2019. Φροντίσαμε να εξοπλίσουμε τη χώρα και να την θωρακίσαμε. Τώρα σας ξεπέρασαν τα γεγονότα. Εχουμε τριπλάσιο μέσο όρο καμμένων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Μην αναζητείτε άλλοθι σε εξωγενείς παράγοντες. Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Φταίνει και σενάρια συνωμοσίας. Δεν έχετε στοιχεία όταν μιλάτε και αυτό είναι επικίνδυνο.

-Δεν υπάρχει ασφάλεια. Πώς να εμπεδωθεί τέτοιο αίσθημα με ανατίναξη πυρομαχικών; Πως όταν διασχίζουν τη χώρα δεκάδες ακροδεξιοί για να σκοτώσουν; Κλιματική κρίση υπάρχει φυσικά. Ο Τσίπρας είπε το 2021 ότι δεν πρέπει να δικαιολογείτε συνέχεια την ανεπάρκειά σας με την κλιματική κρίση.

-Που είναι οι παραιτήσεις; Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη. Δεν είστε νέα κυβέρνηση, δεν έχετε χρόνο για συγγνώμη και εξαγγελίες.

-Δεν περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό 40λεπτο ρεπορτάζ. Είναι επιτυχία ότι εκκενώθηκαν νοσοκομεία; Είναι μειονέκτημά σας. Δεν είναι επιτυχία σας ότι ανατινάχθηκε μονάδα πυρομαχικών. Πρέπει να ντρεπόμαστε και εσείς λίγο παραπάνω.

-Η ευθύνη σας κ. Μητσοτάκη είναι ότι παρά τα όσα είπε στις προγραμματικές δηλώσεις είπατε τις ίδιες δικαιολογίες. Τα ίδια ακούσαμε και πέρυσι στη φωτιά της Δαδιάς. Και στις 7 Ιουλίου. Παρά τα λεγόμενά σας, αφήσατε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη.

-Σήμερα για 13η μέρα καίγεται ο Έβρος. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης. Κινδυνεύει ο τελευταίος πυρήνας της Δαδιάς. Η φωτιά απειλεί το βόρειο τμήμα της Δαδιάς. Πρόκειται περί πραγματικότητας.


Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Στέφανος Κασσελάκης – «Καιρός να αναγεννηθούμε»


29-08-2023

Με ανάρτησή του στα social media ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Καιρός να αναγεννηθούμε. Καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και πάλι νικητής. Καιρός η σύγχρονη Αριστερά να γίνει πράξη», αναφέρει μεταξύ άλλων στο video που ανήρτησε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ν. Μόντι: Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη με στόχο την εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας


25-08-2023

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε πριν από λίγο ο πρωθυππουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλατοπούλου.

Κατά την άφιξη του στην Αθήνα, σημείωσε σε ανάρτησή του ότι προσβλέπει σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας.

Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, καθώς και οι επαφές του στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα ομόλογο του, Κυριάκο Μητσοτάκη αντικατοπτρίζει τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ινδία, ήτοι την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς και πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 1,4 δισ. και αφετέρου να αναδείξει τη χώρα μας σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Η επίσκεψη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνουν ήδη μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, Ελλάδα και Ινδία -σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς: είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.

Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Ενδεικτικό των μεγάλων περιθωρίων της ελληνο-ινδικής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, την ώρα που η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ινδικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις και συνεργασίες αναμένεται να διερευνήσουν φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις δύο χώρες σε γεύμα που οργανώνεται. Για το ελληνο-ινδικό γεύμα που θα χαιρετίσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι, σηματοδοτώντας και τη βούληση για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, άλλωστε, έχουν ταξιδέψει από την Ινδία εκπρόσωποι σημαντικών ομίλων. Σκοπός είναι, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη- να εντοπιστούν επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.

Στο γεύμα πρόκειται να μετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, που είτε έχουν επενδύσει είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς θα βρεθούν στο γεύμα εταιρείες που δραστηροποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία. Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII), ενώ από την ελληνική πλευρά, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ και η πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΥΠΕΞ: Η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης Μπελέρη δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου22-08-2023

Την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

 Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η απόφαση δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και τον σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. «Έρχεται δε σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο οι αλβανικές αρχές οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα», προσθέτει ακόμα το υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 Η σημερινή απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, με την οποία, τρεις μήνες μετά την σύλληψη και φυλάκιση του, απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και εμποδίζεται η ορκωμοσία του ως εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και τον σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Έρχεται δε σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο οι αλβανικές αρχές οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μπακογιάννη, Ζέρβα και Μώραλη στηρίζει η ΝΔ


01-08-2023

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τις υποψηφιότητες του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων, του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και του Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά.


Κυρ. Μητσοτάκης: Αμείλικτος ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τους εμπρηστές


27-07-2023

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας επηρεάζει όλους” ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι και πρέπει να κάνουμε παραπάνω βήματα με αναπροσαρμογή του σχεδιασμού μας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτές τις ημέρες το κράτος δεν ήταν απών, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι και να μην αρκεστούμε στην πρόοδο την οποία έχουμε πετύχει.

Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε την πυροσβεστική, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και το λιμενικό που δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων, ενώ εξήρε και το έργο των εθελοντών και της κοινωνίας των πολιτών.

Χαρακτήρισε δύσκολες και στενάχωρες τις αυτές τις ημέρες γιατί – όπως ειπε- θρηνούμε την απώλεια τεσσάρων συνανθρώπων μας, ενώ προειδοποίησε πως ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος σε όσους αποδειχτεί πως με δόλο έβαλαν φωτιές. “Αν πρόκειται για αμέλεια ειναι ασυγχώρητη, όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες της λογικής” ανέφερε και πρόσθεσε: “αν είναι δόλος ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος για όσους θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Με αυτή την αναφορά αυτή πρωθυπουργού συμφώνησε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να λειτουργήσει, ενώ αναφερόμενη στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τόνισε πως σε αυτή τη νέα πραγματικότητα χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και να μην εφησυχάζει κανείς.

Ο κ. Μητσοτάκης, στις 13.00, θα συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην κηδεία του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής του, στο Παλαιό Αγιονέρι στο Κιλκίς.

Προσφυγή στη Χάγη για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών: Είναι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία και είναι διαχρονική θέση


17-07-2023

Ο κ. Μαρινάκης στην ενημερωση των πολιτικών συντακτών, μίλησε για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, αλλά και για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλάσσων ζωνών.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Το πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μαρινάκης ήταν το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του Εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικους καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν στον τόπο που βρίσκονται και ζήτησε από τα κόμματα και τους βουλευτές να δείξουν συνέπεια και να ανταποκριθουν.

Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για τις πρώτες αποφάσεις για τη στήριξη του ΕΚΑΒ ενώ για το νέο κύμα καύσωνα που έρχεται, τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε επιφυλακή και οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να ακούν τις οδηγίες των αρχών.

Επίσης απάντησε σε διαδοχικές ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά και όσα είπε ο πρωθυπουργός για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Είναι η μόνη διαφορά μας με την τουρκία και είναι διαχρονική θέση η επιλυσή της στη βάση του διεθνούς δικαίου. Να αφήσουμε τις κορώνες», δήλωσε.


ΝΑΤΟ: Συμφωνία για την πορεία ένταξης της Ουκρανίας χωρίς χρονοδιάγραμμα και πρόσκληση


11-07-2023

Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, ωστόσο δεν δόθηκε στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ουκρανία επιδίωκε.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ήρε την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στον δρόμο του Κιέβου για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ανέφερε διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε ανακοίνωση.

Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

«Καταστήσαμε σαφές ότι θα προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη “πρόσκληση”», τόνισε, όταν ρωτήθηκε για την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη στάση της Συμμαχίας. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία βούληση ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», τόνισε νωρίτερα ο Ζελένσκι, σε ένα tweet με επιθετικό τόνο, θεωρώντας «παράλογο» ότι δεν έχει δοθεί στη χώρα του χρονοδιάγραμμα ένταξης.

Μετά τη διακήρυξη του ΝΑΤΟ, από το Βίλνιους όπου έφτασε για τη σύνοδο κορυφής ο Ζελένσκι δήλωσε πως το «ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρανία ασφαλέστερη και η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε επίσης ότι οι Σύμμαχοι δεσμεύτηκαν επίσης να επενδύουν κάθε χρόνο «τουλάχιστον 2%» του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες.

«Έντεκα σύμμαχοι έχουν φτάσει ή ξεπεράσει αυτό το όριο. Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο έτος».

Το ΝΑΤΟ έχει πλέον 31 μέλη μετά την ένταξη της Φινλανδίας την άνοιξη του 2023.

Ακόμη στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου του ΝΑΤΟ γίνεται σαφής αναφορά στη συνθήκη του Μοντρέ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λευκός Οίκος : Ο Mπάιντεν συμφωνεί με πώληση των F16 στην Τουρκία και θα τη προωθήσει


11-07-2023

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, θα προωθήσει τη διαδικασία πώλησης πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

 Μιλώντας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα στο Βίλνιους, ο Σάλιβαν είπε πως ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν «σαφής ότι υποστηρίζει την πώληση και σκοπεύει να προωθήσει αυτή τη διαδικασία». Ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

 

Ραντεβού στο Βίλνιους έδωσαν οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας


06-07-2023

Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας το Βίλνιους, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, την ερχόμενη εβδομάδα, συμφώνησαν να συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας Ελλαδας και Τουρκίας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ανταλλάξαμε συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων μας και ευχηθήκαμε εκατέρωθεν καλή επιτυχία». «Επισημάνθηκε», προσθέτει, «η ανάγκη διατήρησης του καλού κλίματος μεταξύ των κρατών μας και συμφωνήθηκε να συναντηθούμε στο Βίλνιους, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».

«Συμφωνήθηκε κατ’ αρχάς η πραγματοποίηση συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα διευκρινιστούν στο Βίλνιους» καταλήγει στην ανάρτησή του ο ΥΕΘΑ κ. Δένδιας.

Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο K. Τασούλας με ευρεία πλειοψηφία 249 ψήφων


04-07-2023

Με ευρεία πλειοψηφία 249 ψήφων και με την στήριξη τεσσάρων κομμάτων, της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ,του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ελληνικής Λύσης, επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής,ο Κώστας Τασούλας.

«Παρών» στην ψηφοφορία, δήλωσαν 51 βουλευτές του ΚΚΕ, των «Σπαρτιατών», της «Νίκης» και της «Πλεύσης Ελευθερίας». Ο κ. Τασούλας, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές για την τιμητική επανεκλογή του, είπε ότι τους υποδέχεται, με ένα επιπλέον εφόδιο, την εμπειρία που απέκτησε στην προηγούμενη θητεία του.

Να σημειωθεί, ότι με βάση το άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, εκλέγεται με ονομαστική πλειοψηφία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151.

Αμέσως μετά, και υπό την προεδρία του Κώστα Τασούλα, η Ολομέλεια θα εκλέξει με μυστική ψηφοφορία, τους 10 Αντιπροέδρους του Σώματος, καθώς και τους Κοσμήτορες και Γραμματείς που πλαισιώνουν το προεδρείο.

Από τη ΝΔ έχουν προταθεί για τη θέση του Α´Αντιπροέδρου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, του Β Αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ αμετακίνητος στο αξίωμα του Γ’ Αντιπροέδρου, παραμένει ο Θανάσης Μπούρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει προτείνει την Όλγα Γεροβασίλη και το ΠΑΣΟΚ, όπως και στην προηγούμενη Βουλή, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.


Τι περιέχουν οι μπλε φάκελοι που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του


28-06-2023

Τους μπλε φακέλους με τις προτεραιότητες ανά τομέα, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρηθούν για την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών, παρέδωσε σήμερα (28.06.2023) στους υπουργούς της νέα κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τους μπλε φακέλους ετοίμασαν οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, οι οποίοι υπογράφουν το εισαγωγικό σημείωμα προς τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα το υλικό που περιλαμβάνεται στο αρχείο δομείται ως εξής:


Α. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027 / Οι δεσμεύσεις μας

Η ενότητα περιλαμβάνει, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027.

Β. Προγραμματισμός / Προτεραιότητες 2023

Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα & Κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία).

Όσον αφορά στις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Γ. Χρονοδιάγραμμα Βασικών Υποχρεώσεων και Εργασιών

Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα.

Δ. Παράρτημα: Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023

Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφ’ ενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εισήγησής του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους υπουργούς του ότι «στους μπλε φακέλους που παραλάβατε, υπάρχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις».


newsit.gr


Νέα Δημοκρατία: Το παρασκήνιο της επιλογής των νέων υπουργών


26-06-2023

Με μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας που «ξεκλείδωσε» και μια ισχυρή αυτοδυναμία και με μια ηχηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που έριξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθητά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% της προηγούμενης αναμέτρησης, με προβληματισμούς για το μέλλον της κεντροαριστεράς, αλλά και με δύο ακροδεξιά κόμματα μέσα την νέα Βουλή έκλεισε χθες το βράδυ ο κύκλος των δύο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε ουσιαστικά τα ποσοστά της πρώτης κάλπης εξασφαλίζοντας 158 έδρες και ποσοστό 40,55% παρά το γεγονός ότι τρία κόμματα στα δεξιά της πήραν το «πράσινο φως» για την επόμενη Βουλή.

Το απόγευμα ο κ Μητσοτάκης ορκίστηκε για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός παρουσία της οικογένειάς του ενώ πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσε το νέο κυβερνητικό σχήμα.


Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα - Αναλυτικά τα ονόματα υπουργών και υφυπουργών

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι έτσι όπως εξελιχθούν οι ανάγκες μία σύγχρονης διακυβέρνησης απαιτούνται υπουργεία με συγκεκριμένη δομή, αλλά και για αυτό το λόγο είναι σε αριθμό περισσότεροι οι υπουργοί σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην ερώτηση γιατί ο Γιώργος Φλωρίδης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η απάντηση είναι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό επιστήμονα της Νομικής και ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι είναι κατάλληλο πρόσωπο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Η επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Οικονομικών, έγινε καθώς θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι έχει συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία για να ανταποκριθεί στο έργο του.

Για το υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας, στόχος είναι να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός ένα ισχυρό τρίγωνο με τον εαυτό του μέσα σε αυτό.

Το «προφίλ» του νέου υπουργικού συμβουλίου
Αποτελείται από 15 γυναίκες (25%) το νέο υπουργικό συμβούλιο, εξ αυτών 4 είναι υπουργοί, μία αναπληρώτρια και 10 υφυπουργοί.

Ο μέσος όρος ηλικίας του υπουργικού συμβουλίου είναι τα 53 έτη και το 45% μάλιστα είναι στην ηλικία των σαράντα ετών.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης;

  • Αύξηση εισοδημάτων
  • Αναμόρφωση συστήματος υγείας
  • Πιο φιλικό κράτος
  • Ασφάλεια – σταθερότητα

megatv.com


Στις 11:00 ο Κ. Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 13:00 η ορκωμοσία του


25-06-2023

Συνολικά 15 βουλευτές εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, μετά το πέρας των εκλογών της Κυριακής 25 Ιουνίου. Από αυτούς, οι 7 προέρχονται από τη ΝΔ, οι 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι 2 από το ΠΑΣΟΚ, ενώ από 1 βουλευτή θα έχουν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ.

Αναλυτικά:

ΝΔ: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Χρήστος Στυλιανίδης, Ιωάννα Λυτρίβη, Γεώργιος Σταμάτης, Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου.

ΣΥΡΙΖΑ: Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελος Αποστολάκης.


ΠΑΣΟΚ: Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος

Από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης, από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης και από τη ΝΙΚΗ ο Γεώργιος Αποστολάκης.

Ποια μεγάλα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ χάνουν την έδρα τους
Η δραματική μείωση των εδρών που λαμβάνει οι ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές, λόγω της μείωσης των ποσοστών, αλλά κυρίως εξαιτίας του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, θέτει εκτός κοινοβουλίου πολλά βαριά ονόματα του κόμματος.

Πρόκειται για τα εξής στελέχη, μεταξύ άλλων:

Πόπη Τσαπανίδου (ψηφοδέλτιο Επικρατείας), Νίκο Βούτση (Α' Αθηνών), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βόρειος Τομέας Β' Αθηνών), Γιάννη Μουζάλα (Νότιος Τομέας Β' Αθηνών), Χρήστο Σπίρτζη, (Ανατολική Αττική), Γιάννη Ραγκούση (Β' Πειραιώς), Γιώργο Τσίπρα (Δυτική Αττική), Γρηγόρη Θεοδωράκη (Αιτωλοακαρνανία), Γιάννη Αμανατίδη (Α' Θεσσαλονίκης), Δώρα Αυγέρη (Β' Θεσσαλονίκης), Σάκη Γκούνα (Πιερία), Σωκράτη Βαρδάκη (Ηράκλειο), Τάνια Ελευθεριάδου (Καβάλα), Άγγελο Τόλκα (Ημαθία), Γιάννη Στέφο (Ιωάννινα), Γιώργο Ψυχογιό (Κορινθία) και άλλους.

Εκτός Βουλής είναι πιθανό να βρεθεί και ο Γιάννης Δραγασάκης, η τύχη του οποίου εξαρτάται από τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου στην κατανομή των εδρών.

 
Ποιοι είναι οι 158* βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ του Στυλιανού
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Στεφάνου
ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Μέλη
ΛΥΤΡΙΒΗ ΙΩΑΝΝΑ του Δημητρίου
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αναστασίου
ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΝΕΦΕΛΗ του Βασιλείου
ΠΟΛΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑ του Αθανασίου
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Στεφάνου
ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Παναγιώτη
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ του Ιωάννη
ΠΛΕΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ) του Κωνσταντίνου
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ του Μιχαήλ
ΣΥΡΙΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) του Ματθαίου
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ) του Ιωάννη
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ του Αθανασίου
ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ του Κωνσταντίνου
ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΡΑΠΤΗ ΖΩΗ του Γεωργίου
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΘΟΔΩΡΟΣ) του Βασιλείου
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΝΙΚΟΣ) του Χρήστου
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Κωνσταντίνου
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Βασιλείου
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του Ιωάννη
ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΙΧΑΗΛ (ΓΙΑΝΝΗΣ) του Πέτρου
ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Σπυρίδωνος
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) του Δημητρίου
ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη-Παναγιώτη
ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ του Νικολάου
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του Διονυσίου
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) του Αθανασίου
ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ του Αρκαδίου
ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ του Ιωάννη
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΔΟΜΝΑ-ΜΑΡΙΑ του Αριστείδη
ΒΛΑΧΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Αντωνίου
ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δρακούλη
ΛΙΒΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννη
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ του Ηλία
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) του Χρήστου
ΠΕΤΣΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ) του Λεωνίδα
ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Θεοδώρου
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αθανασίου
ΚΩΤΣΗΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αναστασίου
ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΛΙΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Γεωργίου
ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ του Γεωργίου
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ) του Ανδρέα
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Δαμιανού
ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Σωτηρίου
ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου
ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δημοσθένη
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Μιχαήλ
ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Ιωάννη
ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ του Ασημάκη
ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Νικολάου
ΓΙΑΤΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου
ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Τριανταφύλλου
ΠΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ) του Νικία
ΙΑΤΡΙΔΗ ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) του Ιωάννη
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Αναστασίου
ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αλεξάνδρου
ΚΕΛΕΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Δημητρίου
ΖΕΜΠΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Γεωργίου
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) του Βασιλείου
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΩΜΑΪΣ (ΤΖΙΝΑ) του Γεωργίου
ΑΚΤΥΠΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του Δημητρίου
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Θεοδώρου
ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ του Ζήσιμου
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Λάμπρου
ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Φωτίου
ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Στέργιου
ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ του Γεωργίου
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΛΑ) του Ιωάννη
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βασιλείου
ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ του Γεωργίου
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Νικολάου
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Αθανασίου
ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Πέτρου
ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ του Δημητρίου
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΝΝΑ του Ταξιάρχη
ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Σωτηρίου
ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ) του Γεωργίου
ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χρυσοστόμου
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Γεωργίου
ΠΑΠΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (ΦΑΝΗΣ) του Αστερίου
ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αναστασίου
ΚΕΦΑΛΑ ΜΑΡΙΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του Στεφάνου
ΑΜΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Στυλιανού
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ιωάννη
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αδάμ
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ του Βασιλείου
ΔΕΛΗΚΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Γεωργίου
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αλεξάνδρου
ΚΩΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ του Κωνσταντίνου
ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (ΤΕΛΗΣ) του Γεωργίου
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ του Βασιλείου
ΓΚΙΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Σωτηρίου
ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ του Σπυρίδωνος-Διονυσίου
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παύλου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΜΙΧΑΛΗΣ) του Γεωργίου
ΔΗΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ του Σταύρου
ΤΑΓΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Χρήστου
ΣΟΥΚΟΥΛΗ-ΒΙΛΙΑΛΗ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ (ΜΑΡΙΛΕΝΑ) του Δημητρίου
ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ) του Βασιλείου
ΜΟΝΟΓΥΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Μιχαήλ
ΦΟΡΤΩΜΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του Αριστοτέλη
ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ του Εμμανουήλ
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΕΟΚΛΗΣ του Δημοσθένη
ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Παναγιώτη
ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αχιλλέα
ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημητρίου
ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ του Παντελή
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ιωσήφ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Χριστόφα
ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ιωάννη
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου
ΜΑΚΡΗ ΖΩΗ (ΖΕΤΤΑ) του Μιχαήλ
ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου
ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΜΙΛΤΟΣ) του Παναγιώτη
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου
ΜΑΝΤΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του Παντελή
ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (ΣΠΥΡΟΣ) του Γεωργίου
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΛΑΚΗΣ) του Νικολάου
ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του Ευαγγέλου
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αθανασίου
ΜΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ (ΦΩΝΤΑΣ) του Ελευθερίου
ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΝΑ του Ευαγγέλου
ΚΟΥΛΚΟΥΔΙΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Ευριπίδη
ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Γεωργίου
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αχιλλέα
ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ του Στυλιανού
ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ του Ισιδώρου
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αχιλλέα
ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) του Γεωργίου
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ του Αθανασίου
ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ του Χρήστου
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Θεοδώρου
ΛΙΟΥΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Αχιλλέα
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΤΕΡΙΝΑ) του Δημητρίου
ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κωνσταντίνου
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ) του Δημητρίου
ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ του Γεωργίου
ΜΠΟΥΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αγγελή
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) του Κωνσταντίνου
ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΣΕΒΑΣΤΗ (ΣΕΒΗ) του Αναστασίου
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Εμμανουήλ
ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) του Αντωνίου
* Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τρεις περιφέρειες στις οποίες το κόμμα έχει εκλέξει βουλευτή. Μόλις αποφασίσει ποια θα κρατήσει, θα μάθουμε τους δύο υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας που τελικά θα βρίσκονται στη Βουλή.


Ποιοι είναι οι 47* βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΟΘΩΝ του Σταύρου
ΑΚΡΙΤΑ ΕΛΕΝΑ του Λουκή
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Ευαγγέλου
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΝΑΣΟΣ) του Κωνσταντίνου
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Μόσχου
ΛΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ του Κωνσταντίνου
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ του Στεφάνου
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του Παύλου
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ (ΕΦΗ) του Θεμιστοκλή
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Στυλιανού
ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ του Δημητρίου
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ του Βασιλείου
ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΝΙΝΑ) του Γεωργίου
ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παναγιώτη
ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΜΙΛΤΟΣ) του Γεωργίου
ΓΑΒΡΗΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ηλία
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ του Βασιλείου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) του Πέτρου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Αντωνίου
ΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ (ΓΙΩΤΑ) του Λεωνίδα
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ του Σάββα
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ του ’γγελου
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ - ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Χρήστου
ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ) του Αντωνίου
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΤΕΡΙΝΑ) του Παναγιώτη
ΘΡΑΣΚΙΑ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ) του Κωνσταντίνου
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ιωάννη
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του Πέτρου
ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ του Στεφάνου
ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου
ΠΑΠΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ του Μιχαήλ
ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του Δημητρίου
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Μιχαήλ
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΞΗΣ) του Βύρωνα
ΖΕΪΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΙΝ του Χασάν
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ του Εμμανουήλ
ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Θεοφάνη
ΦΕΡΧΑΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ του Ναζήφ
ΚΟΝΤΟΤΟΛΗ ΜΑΡΙΝΑ του Γεωργίου
ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αθανασίου
ΠΕΡΚΑ ΘΕΟΠΙΣΤΗ (ΠΕΤΗ) του Χαράλαμπου
ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ του Ιωάννη
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Πέτρου

* Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει δύο περιφέρειες στις οποίες το κόμμα έχει εκλέξει βουλευτή. Μόλις αποφασίσει ποια θα κρατήσει, θα μάθουμε τον 47ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι είναι οι 32* νέοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
ΔΟΥΔΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Αριστείδη
ΜΑΝΤΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Σωτηρίου
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ του Μαρίνου
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ (ΜΙΛΕΝΑ) του Γεωργίου
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) του Ιωάννη
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Μαρίνου
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΩΛΗΣ) του Ανέστη
ΣΤΑΡΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Δημητρίου
ΠΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Θεοδοσίου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ του Κωνσταντίνου
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ανδρέα
ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) του Γεωργίου
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
ΚΑΖΑΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Νικολάου
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννη
ΒΑΤΣΙΝΑ ΕΛΕΝΗ του Φανουρίου
ΤΣΙΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Παναγιώτη
ΜΠΙΑΓΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Σπυρίδωνος
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Θεοδώρου
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ (ΠΑΡΙΣ) του Δημητρίου
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΝΑΓΙΑ) του Λεωνίδα
ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Θεοφάνη
ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΤΕΡΙΝΑ) του Νικολάου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Χαριλάου
ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ του Νετζαντή
ΧΝΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Ιωάννη
ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ του Σαμπρή
ΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Νικολάου
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Γεωργίου
* Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει τρεις περιφέρειες στις οποίες το κόμμα έχει εκλέξει βουλευτή. Μόλις αποφασίσει ποια θα κρατήσει, θα μάθουμε τον 31ο και τον 32ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Ποιοι είναι οι 20* βουλευτές του ΚΚΕ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Σπυρίδωνα
ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) του Χρήστου
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αποστόλου
ΚΤΕΝΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του Θεοφύλακτου
ΔΑΓΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΙΒΗ) του Αθανασίου
ΔΙΓΕΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ (ΣΕΜΙΝΑ) του Αναστασίου
ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Περικλή
ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεράσιμου
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ του Εμμανουήλ
ΓΚΙΟΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χρήστου
ΤΣΟΚΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Αθανασίου
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Πέτρου
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Δανιήλ
ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Δημητρίου
ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αριστείδη
ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ του Αποστόλου
ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Δημητρίου
* Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει επιλέξει δύο περιφέρειες στις οποίες το κόμμα έχει εκλέξει βουλευτή. Μόλις αποφασίσει ποια θα κρατήσει, θα μάθουμε τον 20ο βουλευτή του ΚΚΕ.

Ποιοι είναι οι 13* βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες
ΧΑΛΚΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ευαγγέλου
ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Βασιλείου
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Εμμανουήλ
ΣΤΙΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αθανασίου
ΖΕΡΒΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Θεοδώρου
ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αντωνίου
ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του Σωτηρίου
ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Πελοπίδος
ΓΙΑΚΟΜΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του Θεοδώρου Ευαγγέλου
ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ευαγγέλου
ΚΟΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου
ΣΤΙΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αθανασίου
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ευσταθίου
* Ο Βασίλειος Στίγκας έχει επιλέξει δύο περιφέρειες στις οποίες το κόμμα έχει εκλέξει βουλευτή. Μόλις αποφασίσει ποια θα κρατήσει, θα μάθουμε τον 13ο βουλευτή των Σπαρτιατών.

Ποιοι είναι οι 12 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης
ΣΑΡΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Κωνσταντίνου
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αναστασίου
ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Διονυσίου
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ του Ευάγγελου
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Ιωσήφ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΧΑΪΔΩ του Δημητρίου
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Θεοδώρου
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ του Χρήστου
ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ του Σάββα
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αχιλλέως
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Στυλιανού
ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη

Ποιοι είναι οι 10 βουλευτές του κόμματος Νίκη
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Στεφάνου
ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ του Ιωάννη
ΒΟΡΥΛΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Δημητρίου
ΒΡΕΤΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ του Παναγιώτη
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Μιχαήλ
ΝΑΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου
ΡΟΥΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ναπολέοντος
ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ του Βαγιάνου

Ποιοι είναι οι οκτώ* βουλευτές του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ του Νικολάου
ΚΕΦΑΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΤΖΩΡΤΖΙΑ) του Ηλία
ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Κωνσταντίνου
ΑΡΙΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Θωμά
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ του Γεωργίου
ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Κωνσταντίνου
* Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει επιλέξει τρεις περιφέρειες στις οποίες το κόμμα έχει εκλέξει βουλευτή. Μόλις αποφασίσει ποια θα κρατήσει, θα μάθουμε τους δύο υποψήφιους της Πλεύσης Ελευθερίας που τελικά θα βρίσκονται στη Βουλή.

ECONOMIST Gala Dinner – Γιάννης Στουρνάρας: Έρχεται επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές


19-06-2023

Την εκτίμηση του ότι η Ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ίδιος μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνο – Βρετανικό επιμελητήριο σε συνεργασία με τον Economist, εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, όσο και για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά αν κινδυνεύει από κάτι η ελληνική οικονομία αυτό δεν είναι η ύφεση αλλά η υπερθέρμανσή της. Επανέλαβε ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί φέτος κατά περίπου 2,3%, ξεπερνώντας σημαντικά τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ευρωζώνης στο σύνολο της. Για το δημόσιο χρέος υποστήριξε ότι τα επόμενα χρόνια – χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστεί η θετική επίδραση των πρωτογενών πλεονασμάτων του προυπολογισμού – ο λόγος του δημοσίου χρεους ως προς το ΑΕΠ θα μειώνεται κατά περίπου 4% ετησίως.

Για το θέμα των επιτοκίων και για πόσο χρόνο θα παραμείνουν υψηλά, ανέφερε ότι «όταν εξασθενήσουν οι αρνητικές αυτές επιδράσεις, και με την προϋπόθεση ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες θα παραμένουν σταθερές, τα επιτόκια θα μπορέσουν να αποκλιμακωθούν σταδιακά, στο βαθμό που αυτό είναι σε αρμονία με την επίτευξη του στόχου μας. Όταν επιτύχουμε το στόχο μας για τον πληθωρισμό, οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα κυμαίνονται κοντά στο 2%».

Εκτίμησε ωστόσο ότι «είμαστε κοντά στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέρμα. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ενδεχομένως μέσα στο 2023 θα δούμε το τέλος των αυξήσεων». Ανέφερε επίσης ότι μπορεί ακόμη και τον Ιούλιο να έχουμε μία «παύση» των αυξήσεων.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται ήδη και θα μειωθεί κι άλλο όταν ξεδιπλωθούν πλήρως οι επιπτώσεις των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει. Ωστόσο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλότερο επίπεδο από τον στόχο της σταθερότητας των τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό είναι κάτι που δεν μας αφήνει να επαναπαυθούμε» σημείωσε.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Jim O’Neill, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset-Management (GSAM), υποστήριξε ότι τα μηνύματα από την παγκόσμια οικονομία αναφορικά με το ενδεχόμενο μίας νέας ύφεσης είναι αντιφατικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα σε σύγκριση με ότι συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια όταν είχε επισκεφθεί και πάλι τη χώρα μας είναι θεαματικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά τότε ουδείς εκ των συνέδρων πίστευε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει αναπτυξιακά. Συμπλήρωσε δε ότι η «χώρα δεν άφησε την κρίση να πάει χαμένη».

Από την πλευρά της η Ελένη Βρεττού, διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, η οποία και αυτή συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αντίστοιχα εκείνων που οδήγησαν σε κρίση μεγάλες τράπεζες όπως η Cretit Suisse. Eκτίμησε ότι οι τράπεζες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα καθώς κατόρθωσαν μετά από πολλές χρήσεις να εμφανίσουν κέρδη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση πληθωρισμού στο 2,8%, ράλι στα τρόφιμα με αυξήσεις 11,6%


09-06-2023

Νέα αποκλιμάκωση ,για όγδοο συνεχή μήνα, καταγράφεται στον ετήσιο πληθωρισμό με ποσοστό αύξησης τον Μάιο 2,8% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ,έναντι αύξησης 3% τον περασμένο Απρίλιο. Ακάθεκτο ωστόσο συνεχίζεται το ράλι στον κλάδο των τροφίμων, στις μεταφορές αλλά και στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης.

Ειδικότερα τον Μάιο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 11,6% σε σχέση με τον Μάιο του 2022,έναντι αύξησης 11,4% τον περασμένο Απρίλιο .Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του ρεύματος και των καυσίμων κατά 12,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Αναλυτικά στον κλάδο των τροφίμων τα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν τον περασμένο Μάιο σε σχέση με τον περσινό Μάιο κατά 18%,το ψωμί 11,1%,τα κρέατα 11,4%,το λάδι και τα λίπη κατά 15,8% ,ο καφές ,το κακάο και το τσαι κατά 13,2% και αναψυκτικά και χυμοί φρούτων κατά 12,9%.

Στην ένδυση και υπόδηση η αύξηση είναι 11,8% και στις μεταφορές στα μεν ΤΑΧΙ κατά 13,9%,στα αεροπλάνα κατά 27,4%,στα πλοία 11,2% ,στα ξενοδχεία κατά 14,4% ,ενώ κατά 11,5% αυξήθηκαν τα είδη ατομικής φροντίδας..Από την άλλη μείωση κατά 24,1% καταγράφεται στο ηλεκτρικό ρεύμα,κατά 49,6% στο φυσικό αέριο και 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης.


Σύγκριση Μαΐου 2023 με Μάιο 2022


Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,8% τον μήνα Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:


1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:


11,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
3,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
11,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
9,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
7,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.


3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


7,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια ζαχαροπλαστεία-καφενεία κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
6,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.


Από τη μείωση του δείκτη κατά:


12,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.


3,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

2,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη


03-06-2023

Το τελικό ύψος των χρεών προς το δημόσιο θα ήταν αισθητά μεγαλύτερο εάν δεν η Εφορία δεν διέγραφε χρέη, τα οποία παραδέχεται πως αδυνατεί να εισπράξει.


Ειδικότερα, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία προκύπτει από:

τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6,8 δισ. ευρώ συν
τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1/2/2022 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, μείον
τις εισπράξεις και διαγραφές, οι οποίες αγγίζουν συνολικάτα 6,9 δισ. ευρώ.
Επίσης, ποσοστό 23% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.Κατά συνέπεια το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου ανέρχεται την 1/2/2023 στα 88,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 245 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

«Κέρδη» και «ζημιές» από την «αναβίωση» των 72 ή των 120 δόσεων
Σε κάθε περίπτωση, όσοι οφειλέτες ακολουθήσουν την οδό των ρυθμίσεων ναι μεν θα δουν να αναβιώνουν όλα τα ευεργετήματά τους, θα πρέπει να ξέρουν όμως ότι για να για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην έχουν νέα χρέη. Στην περίπτωση λοιπόν που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με την Ε.2027/2023 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με ειδικότερα θέματα για την επανένταξη οφειλετών στις ρυθμίσεις των διατάξεων των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019 (Α΄73) και του άρθρου 289 του ν. 4738/2020 (Α΄207) σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 5036/2023 (Α΄77) και παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εφαρμογή αυτών.

Eurostat: Στο 6,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην ευρωζώνη – Στο 4,1% στην Ελλάδα


01/06/2023

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 6,1% τον Μάιο του 2023, από 7% τον Απρίλιο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (12,5%, έναντι 13,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,8%, σε σύγκριση με 6,2% τον Απρίλιο), τις υπηρεσίες (5%, έναντι 5,2% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (-1,7%, έναντι 2,4% τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,1% το Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο.

Το Μάιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία και η Σλοβακία (12,3%), η Εσθονία (11,2%) και η Λιθουανία (10,7%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Λουξεμβούργο (2%), το Βέλγιο (2,7%), η Ισπανία (2,9%), η Κύπρος (3,6) και η Ελλάδα (4,1%).

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ευάλωτοι δανειολήπτες: Ξεκινά η επιδότηση επιτοκίων των δανείων κατά 50% – Λίγοι οι τυχεροί


29/5/2023

Ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς φτάνει μόλις σε αριθμό τους 3.842 έως τις 25 Μαΐου, είναι από τις τράπεζες ο αριθμός των εγκεκριμμένων αιτήσεων ενήμερων για επιδότηση των τόκων των στεγαστικών ή μικρών επιχειρηματικών δανείων σε ενήμερους δανειολήπτες για ένα έτος, σύμφωνα με τους βελτιωμένους όρους και προυποθέσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Κυβέρνησης και των τραπεζών.

Η επιδότηση κατά 50% των επιτοκίων των δόσεων των κυμαινόμενων δανείων, με βάση τα επιτόκια που είχαν διαμορφωθεί τον περασμένο Απρίλιο μετά τις διαδοχικές αυξήσεις της Ε.Κ.Τ., θα ξεκινήσει για τα επιλέξιμα νοικοκυριά τις προσεχείς ημέρες, ενώ παράλληλα θα “τρέχει” ‘εως στα τέλη Ιουλίου και η προθεσμία υποβολής και έγκρισης νέων αιτήσεων για τους δανειολήπτες που πληρούν τα νέα, αυξημένα κατά 30%, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την επιδότηση του επιτοκίου του δανείου τους για ένα έτος. Τα κριτήρια ως γνωστόν ορίστηκαν από 9.100 ετήσιο εισόδημα για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 27.300 για τους πολύτεκνους και αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 156.000-234.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης κατά 50% του επιτοκίου των δόσεων των δανείων τους υπέβαλλαν έως τις 25 Μαΐου 13.127 δανειολήπτες, εκ των οποίων επιλέχθηκαν, από τις τράπεζες για επιδότηση 3.842, απορρίφθηκαν 2.629, ενώ 6.654 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από πλευράς τραπεζών για έγκριση ή απόρριψη.

Όσοι δανειολήπτες κριθούν επιλέξιμοι θα έχουν επιπρόσθετο όφελος και το “πάγωμα” για ένα έτος του επιτοκίου των δόσεων του δανείου τους , όπως ισχύει οριζόντια, για όλους τους ενήμερους δανειολήπτες. Δηλαδή δεν θα επιβαρυνθούν με οποιαδήποτε νέα αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ όπως την τελευταία της τάξης του 0,25%.

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2023


26/5/2023

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2023, ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Με βάση αυτή τη νέα πρόβλεψη, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο +1,7%, αντί για 1,6%.

«Η αμερικανική οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική, παρά τους σημαντικούς περιορισμούς στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που επιβλήθηκαν το 2022», σχολίασε το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ο πληθωρισμός παραμένει ένα πρόβλημα που επιμένει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διευθετούνται σταδιακά οι περιπτώσεις ωφελούμενων σε εκκρεμότητα


26/5/2023

Σε σταδιακή φάση τακτοποίησης και ολοκλήρωσης οδηγούνται τους επόμενους μήνες οι τελευταίες περιπτώσεις ωφελούμενων του προγράμματος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα προκειμένου να κλείσει και τυπικά ο κύκλος των κρατικών δανείων που χορηγήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι έλαβαν συνολικά περί τα 8 δισ ευρώ .

Κατά πρώτον την ερχόμενη Τετάρτη λήγει η προθεσμία για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούσε ο νόμος (όπως όροι απασχόλησης εργαζομένων και ύψος τζίρου την χρονιά πριν από την καταβολή της ενίσχυσης) για την χορήγηση του επιστρεπτέου κρατικού “δανείου ” που έλαβαν μέσω των 7 κύκλων της “επιστρεπτέας προκαταβολής” άλλως θα κληθούν να επιστρέψουν εξ ολοκλήρου και εντόκως τα χρήματα που έλαβαν ,ως ενίσχυση,από το κράτος.Μάλιστα θα κληθούν να επιστρέψουν το κρατικό “δάνειο” που έλαβαν ,όπως αυτό τους βεβαιώθηκε προς χορήγηση έως στις 2 Νοεμβρίου του 2022 με τον τοκισμό του να ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου του 2022.

Κατά δεύτερον ,έως στο τέλος του χρόνου,αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγκρίνει η να απορρίψει αιτήματα ενστάσεων για την καταβολή δανείων μέσω του προγράμματος “επιστρεπτέας προκαταβολής” που έλαβε από αιτούντες επιχειρηματίες και επαγγελματίες οι οποίοι είχαν αρχικά αποκλειστεί από την χορήγηση των κρατικών ενισχύσεων καθώς δεν πληρούσαν τους όρους και τις προυποθέσεις.

Όσοι τελικά λάβουν το κρατικό δάνειο θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού κληθούν να γυρίσουν πίσω το ποσό που τους αναλογεί. Όσοι έκαναν ένσταση τους προηγούμενους μήνες και κατάφεραν να λάβουν εγκαίρως τα χρήματα πριν από την 1η Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος λήγει στις 31 Μαΐου του 2023.Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν,όπως ισχύει και για όλους τους ωφελούμενους του προγράμματος, την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» από 25% έως 75%.

Νέο χαμηλό έτους για το περιθώριο των 10ετών ομολόγων


25/5/2023

Μεγάλος όγκος συναλλαγών και υποχώρηση του περιθωρίου σε χαμηλό ρεκόρ έτους παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η προοπτική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενισχύθηκε σήμερα από τη Moodys, η οποία στο Credit Outlook που δημοσίευσε σήμερα κάνει εκτενή αναφορά στην εκλογική νίκη της ΝΔ και αναγνωρίζει ότι μετά το 2017 οι συνθήκες αναχρηματοδότησης του Δημοσίου Χρέους είναι αρκετά ευνοϊκές, προβλέποντας ότι θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από τα επίπεδα του 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022. Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει ότι αυτό επιδρά θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς προδιαγράφει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος παρατηρήθηκε υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 153 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 77 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,86% από 3.88% που έκλεισε χθες έναντι 2,48% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,38% από 1,37% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύεται σήμερα ελαφρώς έναντι του ευρώ, παρόλο που στις ΗΠΑ συνεχίζεται ακόμη η προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών από το αμερικανικό Δημόσιο.

Έτσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0723 δολ, από τα 1,0767 δολ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΑΔΕ: «Τρέχουν» οι εξπρές συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου για χιλιάδες φορολογούμενους


15/5/2023

Εξπρές διαδικασίες σε επιστροφές και συμψηφισμούς φόρου εισοδήματος εφαρμόζει, εδώ και λίγες εβδομάδες, η ΑΑΔΕ με αρχή την φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος από 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, με αποτέλεσμα όσοι φορολογούμενοι, χωρίς χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έχουν λαμβάνειν από την εφορία να πιστώνονται τα χρήματα τους , το πολύ σε μια εβδομάδα, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Εκτός από τις επιστροφές φόρου για τους δικαιούχους, ανά δύο φορές κάθε μήνα (το πρώτο και τρίτο δεκαήμερο) εφαρμόζονται κεντρικά από την ΑΑΔΕ για πολλούς φορολογούμενους και συμψηφισμοί τυχόν επιστροφών φόρων που δικαιούνται με ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους σε εφορία ή ΚΕΑΟ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τρέχουσες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός επιστροφών φόρου εισοδήματος που προέκυψε από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις με οφειλές ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με αυτόν για 20.000 φορολογούμενους -οφειλέτες συμψηφίστηκαν οι επιστροφές φόρου που είχαν λαμβάνειν από την εφορία με φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, και μέσω αυτής της διαδικασίας αποπληρώθηκαν στο δημόσιο 5 εκατ. ευρώ.

Εάν, για ειδικές περιπτώσεις φορολογουμένων, κριθεί ότι ο συμψηφισμός επιστροφής φόρου και οφειλών τους δεν είναι εφικτός μέσω του κεντρικού συστήματος της ΑΑΔΕ τη λύση καλούνται να δώσουν οι οικείες εφορίες. Οσον αφορά τους φορολογούμενους που έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου και δεν είχαν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120.000 από αυτούς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ , πιστώθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 28,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος , σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, και ενώ απομένουν 2,5 μήνες έως την καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος (31 Ιουλίου) ,έως σήμερα υποβλήθηκαν περίπου 960.000 φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων σχεδόν οι μισές περίπου (54%)είναι μηδενικές, δηλαδή όσοι φορολογούμενοι τις υπέβαλλαν δεν πληρώνουν ούτε έχουν λαμβάνειν φόρο, το 17,2% των δηλώσεων έχει επιστροφή φόρου (μ.ο 370 ευρώ) και το 28,75% καλείται να πληρώσει φόρο (μ.ο 772 ευρώ) σε 8 μηνιαίες δόσεις (η πρώτη έως στα τέλη Ιουλίου)ή εφάπαξ έως στις 29 Ιουλίου με έκπτωση 3%.

Όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 8 άτοκες δόσεις ή εφάπαξ μπορούν να τακτοποιήσουν την οφειλή του φόρου εντασσόμενοι στην έντοκη πάγια ρύθμιση της εφορίας των 12-24 μηνιαίων δόσεων .

Περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2023


13/5/2023

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν εφέτος ΕΝΦΙΑ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και αυτό διότι είτε καλύπτουν τα ελάχιστα κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά που έχουν θεσπιστεί, είτε κατοικούν σε πληγείσες περιοχής (φυσικές καταστροφές).

Επίσης να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2018 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ 171.703 φορολογούμενοι λιγότεροι.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι ο μέσος ΕΝΦΙΑ από 489 ευρώ το 2018, έχει διαμορφωθεί για το 2023 στα 368 ευρώ, μείωση της τάξεως του 31%.

Μάλιστα σε όλο αυτό το εξεταζόμενο διάστημα η συνολική περιουσία με βάση την οποία υπολογίζεται ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκε εντυπωσιακά και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 769,4 δις ευρώ, έναντι 600 δις ευρώ το 2018.

Αξιοσημείωο είναι ότι «πρωταθλητές» της μείωσης σε αυτό το χρονικό διάστημα αναδεικνύονται Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία, ενώ «ουραγός» είναι η Αττική, στην οποία και η συμμετοχή στο συνολικό ποσό του Φόρου, υπερβαίνει το 50%.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την ακτινογραφία του ΕΝΦΙΑ για το 2023, σε σχέση με το 2018:

• Ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα κατέχουν 7,168 εκατ ιδιοκτήτες. Εξαιρέθηκαν της υποχρέωσης πληρωμής ΕΝΦΙΑ οι 1,009 εκατ. Σύμφωνα με την νομοθεσία πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ, αν πρόκειται για τον άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με 2 παιδιά). Σε αυτή την περίπτωση η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

• Ο μέσος φόρος που προκύπτει ανά ΑΦΜ, διαμορφώνεται για το 2023 στα 368 ευρώ, ενώ το 2018 ήταν στα 489 ευρώ, προκύπτει δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 31%.

• Η μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ παρουσιάζεται στην Δυτική Ελλάδα με τον μέσο Φόρο να διαμορφώνεται στα 234 ευρώ, από 345 ευρώ το 2018, μείωση της τάξεως του 32,1%. Ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με μείωση 31,8% και μέσο ΕΝΦΙΑ στα 210 ευρώ από 308 ευρώ το 2018.

• Ο πιο υψηλός Φόρος πληρώνεται στην Αττική με τον μέσο όρο να ανεβαίνει στα 540 ευρώ, από 671 ευρώ το 2018, με την μείωση να περιορίζεται στο 20%. Αρκετά υψηλός είναι ο Φόρος και για το Νότιο Αιγαίο, ο οποίος και διαμορφώνεται στα 447 ευρώ, από 609 ευρώ πριν από πέντε χρόνια, μείωση της τάξεως 26,6%.

• Στην Αττική οι ιδιοκτήτες που αποτελούν το 36% του συνόλου, καλούνται να πληρώσουν το 53% του φετινού ΕΝΦΙΑ.

• Η μέση αξία των ακινήτων στην επικράτεια ανέρχεται σε 124.923 ευρώ.

Συνολικά ο ΕΝΦΙΑ το 2023, παρουσιάζεται μειωμένος κατά 34,3% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα το 2018. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ που είχε βεβαιωθεί στα φυσικά πρόσωπα το 2018 ήταν 2,642 δισ. ευρώ, ενώ φέτος διαμορφώθηκε στο 1,734 δισ. ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 908 εκατ. ευρώ.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2023


13/5/2023

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν εφέτος ΕΝΦΙΑ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και αυτό διότι είτε καλύπτουν τα ελάχιστα κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά που έχουν θεσπιστεί, είτε κατοικούν σε πληγείσες περιοχής (φυσικές καταστροφές).

Επίσης να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2018 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ 171.703 φορολογούμενοι λιγότεροι.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι ο μέσος ΕΝΦΙΑ από 489 ευρώ το 2018, έχει διαμορφωθεί για το 2023 στα 368 ευρώ, μείωση της τάξεως του 31%.

Μάλιστα σε όλο αυτό το εξεταζόμενο διάστημα η συνολική περιουσία με βάση την οποία υπολογίζεται ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκε εντυπωσιακά και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 769,4 δις ευρώ, έναντι 600 δις ευρώ το 2018.

Αξιοσημείωο είναι ότι «πρωταθλητές» της μείωσης σε αυτό το χρονικό διάστημα αναδεικνύονται Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία, ενώ «ουραγός» είναι η Αττική, στην οποία και η συμμετοχή στο συνολικό ποσό του Φόρου, υπερβαίνει το 50%.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την ακτινογραφία του ΕΝΦΙΑ για το 2023, σε σχέση με το 2018:

• Ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα κατέχουν 7,168 εκατ ιδιοκτήτες. Εξαιρέθηκαν της υποχρέωσης πληρωμής ΕΝΦΙΑ οι 1,009 εκατ. Σύμφωνα με την νομοθεσία πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ, αν πρόκειται για τον άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με 2 παιδιά). Σε αυτή την περίπτωση η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

• Ο μέσος φόρος που προκύπτει ανά ΑΦΜ, διαμορφώνεται για το 2023 στα 368 ευρώ, ενώ το 2018 ήταν στα 489 ευρώ, προκύπτει δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 31%.

• Η μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ παρουσιάζεται στην Δυτική Ελλάδα με τον μέσο Φόρο να διαμορφώνεται στα 234 ευρώ, από 345 ευρώ το 2018, μείωση της τάξεως του 32,1%. Ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με μείωση 31,8% και μέσο ΕΝΦΙΑ στα 210 ευρώ από 308 ευρώ το 2018.

• Ο πιο υψηλός Φόρος πληρώνεται στην Αττική με τον μέσο όρο να ανεβαίνει στα 540 ευρώ, από 671 ευρώ το 2018, με την μείωση να περιορίζεται στο 20%. Αρκετά υψηλός είναι ο Φόρος και για το Νότιο Αιγαίο, ο οποίος και διαμορφώνεται στα 447 ευρώ, από 609 ευρώ πριν από πέντε χρόνια, μείωση της τάξεως 26,6%.

• Στην Αττική οι ιδιοκτήτες που αποτελούν το 36% του συνόλου, καλούνται να πληρώσουν το 53% του φετινού ΕΝΦΙΑ.

• Η μέση αξία των ακινήτων στην επικράτεια ανέρχεται σε 124.923 ευρώ.

Συνολικά ο ΕΝΦΙΑ το 2023, παρουσιάζεται μειωμένος κατά 34,3% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα το 2018. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ που είχε βεβαιωθεί στα φυσικά πρόσωπα το 2018 ήταν 2,642 δισ. ευρώ, ενώ φέτος διαμορφώθηκε στο 1,734 δισ. ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 908 εκατ. ευρώ.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε στο 3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Στα ύψη τρόφιμα και μεταφορές


10/5/2023

Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η πτωτική πορεία του ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταγράφοντας μονοψήφια αύξηση στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο Απρίλιο του 2022 και αύξηση κατά 0,6% έναντι του περασμένου Μαρτίου.

Ωστόσο ο δείκτης του κλάδου των τροφίμων αλλά και των μεταφορών παραμένει σε διψήφια ποσοστά αύξησης της τάξης του 11,4%, έναντι 14,3% τον περασμένο Μάρτιο αποτυπώνοντας έτσι τις διαδοχικές ανατιμήσεις και την ακρίβεια που εξακολουθούν να διατηρούν υψηλό το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών και ειδικά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Η μείωση του γενικού δείκτη τιμών οφείλεται κυρίως στην σημαντική υποχώρηση των τιμών του ηλεκτρισμού κατά 29,9%, του φυσικού αερίου κατά 25,1% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20,7%. Ωστόσο π.χ. οι τιμές στα Σούπερ Μάρκετ και τα παντοπωλεία αλλά και στις μεταφορές επιβατών με μέσα μεταφοράς, όπως ΤΑΧΙ και αεροπλάνα καθώς και η διαμονή σε ξενοδοχεία και ο καφές σε καφετέριες δεν λένε να πέσουν παρότι υποχωρούν σημαντικά οι τρεις κύριοι παράγοντες που εκτίναξαν τον πληθωρισμό. Δηλαδή η ενέργεια (ρεύμα και ορυκτά καύσιμα), οι πρώτες ύλες (σιτάρι, καλαμπόκι κλπ) και τα μεταφορικά.

Να σας μεταφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες αυξήσεις σε είδη τροφίμων και πρώτης ανάγκης αλλά και στις μεταφορές. Τα γαλακτοκομικά τον Απρίλιο σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 19,1%,το ψωμί και τα δημητριακά κατά 13,1%, κατά 12% το κρέας, κατά 16,2% τα έλαια, κατά 16,3% τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριών, κατά 13,9% τα φαρμακευτικά προϊόντα, άνω του 30% οι μεταφορές με αεροπλάνο και ΤΑΧΙ, ενώ το πακέτο διακοπών είναι ακριβότερο κατά 10,9%.

Σύγκριση Απριλίου 2023 με Απρίλιο 2022.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,0% τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 4,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 10,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 6,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 1,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
• 3,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.
• 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 6,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 13,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
• 1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Φόρο για αναδρομικά και έκτακτες ενισχύσεις θα κληθούν να πληρώσουν συνταξιούχοι, μισθωτοί και αγρότεςΤροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, εκτός της τρέχουσας φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2022, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν όσοι συνταξιούχοι, μισθωτοί και αγρότες εισέπραξαν πέρυσι αναδρομικά ποσά που ανάγονται σε προηγούμενα έτη για τα οποία και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο.

Οι συγκεκριμμένοι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως στο τέλος του έτους να υποβάλλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις χωριστά για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά ποσά που τους καταβλήθηκαν πέρυσι.Οσον αφορά το φόρο που θα τους βεβαιωθεί αυτός θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως στις 31 Ιανουαρίου του 2024.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος που θα υποβληθούν από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αφορούν αναδρομικά ποσά μισθών ή συντάξεων παρελθόντων ετών που χορηγήθηκαν με βάση δικαστικές αποφάσεις η αποφάσεις της διοίκησης, αναδρομικά επιδόματα ανεργίας, αμοιβές γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων, αλλά και ενισχύσεις η επιδοτήσεις αγροτών.

Εάν τα αναδρομικά ποσά που εισπράχθηκαν πέρυσι ανάγονται από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης MyΑΑΔΕ, ενώ εάν ανάγονται στο φορολογικό έτος 2014 και πριν υποβάλλονται ή αποστέλλονται με φάκελο στην αρμόδια εφορία.

Εξαίρεση αποτελούν τα αναδρομικά προς τους αγρότες για τους οποίους η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει ηλεκττρονικά για ενισχύσεις η επιδοτήσεις που αφορούν το φορολογικό έτος 2018 και εντεύθεν και μέσω εφορίας εάν αφορούν προηγούμενα έτη.Εκτός από τα αναδρομικά, ως πρόσθετο περυσινό εισόδημα θα φορολογηθεί φέτος και το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ που χορηγήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ενστόλους (αστυνομικούς και λιμενικούς) αυξάνοντας έτσι τον φόρο που θα κληθούν να καταβάλλουν.

Έρχεται «Τειρεσίας» από τους προμηθευτές ενέργειας – Στα 500 εκατ. ευρώ τα χρέη σε 10 μήνες

5/5/2023

Ωρολογιακή «βόμβα» τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργήσει στρατηγικοί κακοπληρωτές στους εγχώριους προμηθευτές ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα «φέσια» μέσα σε ένα 10μηνο πλησιάζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν βρει ορθάνοιχτα παράθυρα της νομοθεσίας και γυρνάνε από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς.

Ο νόμος της κυβέρνησης με τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο τιμών που είναι σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος χωρίς την επιβολή οικονομικού προστίμου για το πρόωρο σπάσιμο του συμβολαίου τους. Αυτή η απελευθέρωση… σε συνδυασμό με μία προ τριετίας απόφαση του ΣτΕ η οποία κατάργησε την υποχρέωση του καταναλωτή να διακανονίζει τις οφειλές του πριν αλλάξει πάροχο, γέννησε μία νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο γενικός διευθυντής της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» – εταιρείας ενέργειας θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας – αποκάλυψε πως τα φέσια του λεγόμενου κι ως «ενεργειακού τουρισμού» ανέρχονται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, τα χρέη αυτά ήταν ανύπαρκτα προ τριετίας. Δημιουργήθηκαν, τα τελευταία τρία χρόνια και ιδίως την περίοδο της κρίσης. Οι εταιρείες αν και στέλνουν εντολές στον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπή του ρεύματος στους κακοπληρωτές, εντούτοις αυτές δεν εκτελούνται λόγω της προαναφερόμενης απόφασης του ΣτΕ. Το αποτέλεσμα είναι οι μπαταχτσήδες να αλλάζουν συνεχώς προμηθευτή και να αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς αφού μένουν στο απυρόβλητο.

Το πρόσθετο ύψος των απλήρωτων λογαριασμών στην αγορά κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ είναι από τους πελάτες που δυσκολεύτηκαν με την κρίση αλλά βρίσκονται είτε σε διακανονισμό είτε σε ολιγοήμερη καθυστέρηση.

Οι πάροχοι για να αντιμετωπίσουν τον «ενεργειακό τουρισμό» και τα φέσια, ετοιμάζουν τον λεγόμενο ενεργειακό Τειρεσία, όπου θα έχουν καταγεγραμμένη την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών τους. Οι εταιρείες θα έχουν πρόσβαση και δεν επιλέγουν τη σύναψη σύμβασης παροχής ρεύματος με κακοπληρωτές αν δεν εξοφλήσουν πρώτα τις οφειλές τους.

Έκρηξη στις προθεσμιακές καταθέσεις: Ξεπέρασαν τα 5,6 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του έτους

3/5/2023

Στο ασφαλές και περισσότερο αποδοτικό καθεστώς των προθεσμιακών καταθέσεων στρέφονται, τελευταία ,ολοένα και περισσότεροι καταθέτες τραπεζών μετά τις αναπροσαρμογές των επιτοκίων ,έστω και περιορισμένες στο ύψος τους , που επήλθαν στις “κλειδωμένες” καταθέσεις διάρκειας ενός έτους και άνω, ξεπερνώντας έτσι οι πρόσθετες εισροές τους τρεις πρώτους μήνες του έτους τα 5,6 δισ. ευρώ.

Η τάση ανόδου και επανάκαμψης του ενδιαφέροντος των πελατών των τραπεζών για “κλειδωμένα” τραπεζικά προϊόντα έρχεται μετά τα τελευταία 3,3 έτη κατά τα οποία οι προθεσμιακές καταθέσεις παρουσίαζαν συνεχώς υποχώρηση οδηγώντας σε πτωτική πορεία τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυτής της κατηγορίας.

Τα επιτόκια στην κατηγορία των προθεσμιακών καταθέσεων εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες ανοδική πορεία από τις τράπεζες και από τα μεσοσταθμικά επίπεδα των 0,50% – 0,70% που είχαν υποχωρήσει αναπροσαρμόστηκαν πλέον, λόγω και των αντίστοιχων αυξήσεων στις χορηγήσεις δανείων, στο 1%-2,5% για κλειστές καταθέσεις από 1 έως και 2 έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιανουάριο οι πρόσθετες εισροές στις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών έφτασαν το 1,15 δισ .ευρώ, τον Φεβρουάριο τα 1,86 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο τα 2,65 δισ. ευρώ .Οι πρόσθετες εισροές προθεσμιακών είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουν οι προθεσμιακές όλων των τραπεζών στις αρχές Απριλίου στα 30 δισ. ευρώ ,έναντι 25 δισ. που ήταν στις αρχές του έτους. Όσον αφορά το μερίδιο επί του συνόλου το καταθέσεων αυτό από 18% αυξήθηκε στο 21,4%.

Το ελάχιστο όριο ποσού που απαιτείται σήμερα, ανάλογα με την τράπεζα, για να ανοίξει ένας πελάτης μια προθεσμιακή κατάθεση ξεκινά συνήθως από τα 10.000 ευρώ. Η διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης είναι από 12 μήνες και πάνω, με τα περισσότερα προϊόντα να δίνουν κλιμακωτές αποδόσεις που ξεκινούν από 1% και φθάνουν και το 2,5%, ανάλογα με το ύψος του ποσού, με τις μικρές συνεταιριστικές τράπεζες να προσφέρουν τόκο έως και 3,5%.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Διπλή επιδότηση των λογαριασμών Μαΐου και Ιουνίου – Αύριο οι ανακοινώσεις

2/5/2023

Σε διπλή επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος Μαΐου και Ιουνίου αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων ώστε μαζί με τις επιδοτήσεις του Μαΐου να ανακοινωθούν και αυτές του Ιουνίου.

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού νέας κυβέρνησης η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχει ήδη κλείσει την εκκρεμότητα της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και για τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει το θεσμικό πλαίσιο των έκτακτων μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ισχύς της σχετικής νομοθεσίας λήγει τον Ιούνιο και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αιτηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράταση της μέχρι το τέλος του 2023.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο και το ύψος το ύψος της επιδότησης αναμένεται να είναι χαμηλότερο από εκείνο του Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ήταν στα 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται πως οι πάροχοι μείωσαν, αν και οριακά, τις ονομαστικές χρεώσεις του Μαίου σε σχέση με τον Απρίλιο και έτσι, το υπουργείο θα επιδοτήσει με κάτω από 0,015 ευρώ την τιμή της κιλοβατώρας. Όσο οι τιμοκατάλογοι των εταιρειών μειώνονται τόσο μικρότερη θα είναι και η κρατική επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος.

Αναδρομικά έως 30.000 ευρώ και επιδόματα: Ποιοι θα πληρωθούν σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου


25/4/2023

Nέο μπαράζ πληρωμών θα πραγματοποιηθεί από σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου έως τις 28 Απριλίου καθώς θα καταβληθούν αναδρομικά έως και 30.000 ευρώ αλλά και μια σειρά από επιδόματα του ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το enikonomia.gr:

Αναδρομικά έως 30.000 ευρώ


Ο ΕΦΚΑ αναμένεται να καταβάλει από σήμερα Τρίτη μαζί με τις πληρωμές των συντάξεων μηνός Μαΐου αναδρομικά 6 ετών έως 30.000 ευρώ σε δικαιούχους  που έχουν παράλληλη ασφάλιση και που  έχουν υποβάλει αίτηση από τον Μάιο του 2016 έως το τέλος Ιουνίου του 2022.  Πρόκειται για την καταβολή της δεύτερης σύνταξης η οποία αφορά κυρίως τους συμβολαιογράφους, τους γιατρούς και τους δικηγόρους.


Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών των τελευταίων ετών αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι που έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία  διότι τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων αρχίζουν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 6 έτη.

Οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση για παράλληλη σύνταξη από την 1η Ιουλίου 2022 και έπειτα έχουν ελάχιστο χρόνο αναμονής λόγω του νέου λογισμικού του  e-ΕΦΚΑ .

Η καταβολή της δεύτερης σύνταξης θα γίνει με την καταβολή των συντάξεων Μαΐου που θα γίνει ως ακολούθως:

Σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου θα λάβουν τις συντάξεις  Μαΐου οι ασφαλισμένοι των τέως φορέων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.


Την Τετάρτη 26 Απριλίου θα δοθούν οι συντάξεις Μαΐου στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
Την Πέμπτη 27 Απριλίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαΐου στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.


Επιδόματα ΟΠΕΚΑ


Τα επιδόματα και τις παροχές που θα καταβάλει την Παρασκευή 28 Απριλίου ο ΟΠΕΚΑ είναι τα  εξής:

Ποσό  ύψους  75 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε 177.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).
Συνολικά 42 εκατ. ευρώ θα λάβουν 202.258 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Το ποσό των 33,1 εκατ. ευρώ  θα δοθεί σε 274.649 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
14 εκατ. ευρώ σε 35.550 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
11,3 εκατ. ευρώ σε 11.244 δικαιούχους για επίδομα γέννησης
110.000 ευρώ σε 510 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)
225.000 ευρώ σε 760 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής
210.000 ευρώ σε 5.970 δικαιούχους για επίδομα ομογενών
165.500 ευρώ σε 2.135 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)
97.207 ευρώ σε 123 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων
12.500 ευρώ σε 110 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες


Εφορία: Ερχονται σαρωτικοί έλεγχοι για εισοδήματα από ενοίκια και απόκτηση ακινήτων


21/4/2023

Στο “δόκανο” της εφορίας κινδυνεύουν να πιαστούν και φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες και κάτοχοι ακινήτων που αμέλησαν ,σκοπίμως η όχι,να δηλώσουν στην ώρα τους το “πόθεν έσχες” τους για την απόκτηση ενός η πολλών ακινήτων,αλλά και όσοι απέκρυψαν εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 από την ενοικίαση ακινήτων,είτε με μακροχρόνια μισθωτήρια συμβόλαια, είτε μέσω του πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb ,Booking κλπ.

Οι ” παγίδες” στις περιπτώσεις αυτές από μέρους των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων βασίζονται κυρίως σε διασταυρώσεις των μισθωτηρίων συμβολαίων με το Ε9 και των φορολογικών δηλώσεων αλλά και από στοιχεία των μισθώσεων που λαμβάνουν από, τις ίδιες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ,μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.Και βέβαια όπου εντοπιστούν παραβάσεις οι ποινές αφορούν έξτρα φόρους και πρόστιμα αναλόγως της έκτασης και του μεγέθους της φορολογικής παράβασης..

-Ελεγχος σε εισοδήματα από ενοίκια

Στις περιπτώσεις αυτές θα διασταυρωθούν τα εισοδήματα από ενοίκια που εμφάνισαν στην εφορία οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στο έντυπο Ε1 και στο έντυπο Ε2 της φορολογικής τους δήλωσης με τα ποσά των μισθωμάτων που δήλωσαν στην εφορία οι ενοικιαστές.Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διασταύρωση με τα στοιχεία που δηλώθηκαν στα μισθωτήρια συμβόλαια που αναρτήθηκαν στην εφαρμογή του taxis με την υποβολή της δήλωσης “Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας”.

Οι φορολογούμενοι που νοικιάζουν ακίνητα για τα οποία έληξε η συμφωνία σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν προθεσμία έως 30 Ιουνίου 2023 να δηλώσουν τη λύση της μίσθωσης στην ΑΑΔΕ,άλλως κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν.


-Φορολογική “ενέδρα” για εισοδήματα από Airbnb,Booking.com ,VRBO κλπ.


Πέρυσι και μετά από διασταυρώσεις εντοπίστηκαν από την εφορία 73.258 ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν αποκρύψει εισοδήματα ύψους 102 εκ.ευρώ που εισέπραξαν μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.Τα εισοδήματα από αυτού του τύπου τις μισθώσεις δηλώνονται υποχρεωτικά στο έντυπο Ε2 και αυτόματα μεταφέρονται στο έντυπο Ε1 ώστε να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστές 15% -έως 45% ανάλογα με το ύψος των ποσών που εισπράχθηκαν..Οι διασταυρώσεις στις περιπτώσεις αυτές γίνονται κατά βάση με τα στοιχεία που η εφορία μετά από συμφωνία λαμβάνει από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.


-Αγορά ακινήτου


Οσοι απέκτησαν ακίνητο το 2022 θα πρέπει να δηλώσουν στο έντυπο Ε1 τα χρήματα που διέθεσαν για την απόκτησή του και φυσικά να δικαιολογήσουν το “πόθεν έσχες” τους.Αν δηλαδή αποτελούσε αγορά με δάνειο, δωρεά η γονική παροχή ώστε να καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης του ακινήτου.Αν δεν το καταφέρουν θα ακολουθήσει πρόσθετος φόρος καθώς θα φορολογηθούν για μεγαλύτερο εισόδημα.


Στεγαστικά δάνεια: «Παγώνει» στο 3% για ένα χρόνο το επιτόκιο αποπληρωμής των δόσεων

6/4/2023

Το “πάγωμα” για ένα χρόνο του επιτοκίου euribor τριμήνου ή μηνός στο ύψος του 3%, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στα τέλη Μαρτίου μετά τις διαδοχικές του αναπροσαρμογές από την ΕΚΤ για όλα τα ενήμερα στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν άμεσα οι συστημικές τράπεζες ως ένα μέτρο επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών αλλά και προκειμένου από την άλλη να αποφύγουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων.

Οι αναπροσαρμογές, από τον περασμένο Ιούλιο, του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ οδήγησαν σε αυξήσεις των δόσεων των στεγαστικών δανείων ύψους από 100-200 ευρώ με αποτέλεσμα χιλιάδες ενήμεροι δανειολήπτες να αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Στην πραγματικότητα η παρέμβαση αυτή των τραπεζών, με κόστος ύψους 200 εκ.ευρώ, οδηγεί στη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου των στεγαστικών δανείων ,για όλους τους ενήμερους δανειολήπτες, σε σταθερό για ένα έτος, καθώς δεν θα επηρεάζονται από τυχόν νέες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον.

Μάλιστα, εάν υπάρξει υποχώρηση του βασικού επιτοκίου της Ε.Κ.Τ αυτή θα “περάσε騔 αμέσως από τις τράπεζες στο “παγωμένο” επιτόκιο euribor του 3% στο οποίο βέβαια προστίθεται και το περιθώριο κέρδους των τραπεζών, διαφορετικό για κάθε τράπεζα.

Το “πάγωμα” του Euribor μηνός η τριμήνου στο ύψος που αυτό είχε φτάσει στα τέλη Μαρτίου ,και το οποίο πρόκειται να “παγώσει για όλους τους ενήμερους ,με στεγαστικό η μικρό επιχειρηματικό δάνειο, δανειολήπτες συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όπου και συμφωνήθηκε η διεύρυνση της περιμέτρου των ενήμερων δανειοληπτών των οποίων οι δόσεις των δανείων θα επιδοτηθούν κατά 50% για ένα χρόνο από τις τράπεζες.

Το μέτρο του “παγώματος” του euribor μηνός η τριμήνου θα αφορά όλα τα κυμαινόμενα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ,ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της επιδότησης κατά 50% του επιτοκίου των δόσεων κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων για ένα έτος για όσους ευάλωτους δανειολήπτες (εκτιμάται περί τους 70.000) καλύπτουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα των ευάλωτων δανειοληπτών ορίστηκε έως στα τέλη Ιουλίου.