Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς

Ανοίγει από την Τρίτη η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς εμβολιασμούς με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Στην πλατφόρμα οι γιατροί θα μπορούν να δηλώσουν τους ασθενείς – πολίτες, οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης “Ελευθερία”, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Πρόσθεσε ότι η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και απεύθυνε εκ νέου κάλεσμα έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι στο πρόγραμμα.

Επίσης, από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια αυθημερόν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 20.000 έφηβοι. Πρόσθεσε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 85.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9. 780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5. 450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 4. 626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.
Εμβόλιο AstraZeneca: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αλλαγή της 2ης δόσης – Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται
Ενεργοποιήθηκε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr το πεδίο για την αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.
 
Θεράποντες γιατροί που κρίνουν ότι ασθενείς τους υπέστησαν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους εξαιτίας της λήψης της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, θα έχουν το δικαίωμα να “ανεβάσουν” στην πλατφόρμα αίτημα προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, για εξαίρεση του εμβολιασμένου από τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο και επιλογή άλλου εμβολίου.

Δείτε στο emvolio.gov.gr, που μπορεί ο γιατρός να ανεβάσει γνωμάτευση και αίτημα εξαίρεσης προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

 Ποιες είναι οι εξαιρέσεις για τη δεύτερη δόση AstraZeneca
Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, θα πρέπει να κάνουν τη 2η δόση με άλλο εμβόλιο.

Στην πλατφόρμα παρατίθενται οι διαγνώσεις που δίνουν το “διαβατήριο” για την αλλαγή του εμβολίου στη δεύτερη δόση. Αυτές είναι:

Αρτηριακή εμβολή και θρόμβωση
Εμβολή και θρόμβωση της κοιλιακής αορτής
Εμβολή και θρόμβωση άλλων και μη καθορισμένων τμημάτων της αορτής
Εμβολή και θρόμβωση αρτηριών των άνω άκρων
Εμβολή και θρόμβωση αρτηριών των κάτω άκρων
Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένων αρτηριών των άκρων, μη καθορισμένη
Εμβολή και θρόμβωση λαγόνιας αρτηρίας
Εμβολή και θρόμβωση άλλων αρτηριών
Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένης αρτηρίας
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα των επιφανειακών αγγείων των κάτω άκρων
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα της μηριαίας φλέβας
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα άλλων εν τω βάθει αγγείων των κάτω άκρων
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα των κάτω άκρων μη καθορισμένη
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα άλλων εντοπίσεων
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα μη καθορισμένης εντόπισης
Θρόμβωση πυλαίας φλέβας
Άλλη φλεβική εμβολή και θρόμβωση
Σύνδρομο Budd-Chiari
Μεταναστευτική θρομβοφλεβίτιδα
Εμβολή και θρόμβωση της κοίλης φλέβας
Εμβολή και θρόμβωση της νεφρικής φλέβας
Εμβολή και θρόμβωση άλλων καθορισμένων φλεβών
Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένης φλέβας
Πνευμονική εμβολή
Πνευμονική εμβολή με αναφορά σε οξεία πνευμονική καρδιά
Πνευμονική εμβολή χωρίς αναφορά σε οξεία πνευμονική καρδιάΧαμηλός ο κίνδυνος στη δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca
Ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης ενέργειας θρόμβωσης / θρομβοφιλίας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, με μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Είναι χαρακτηριστικό, πως από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου. Ωστόσο, από τη γενική αυτή σύσταση εξαιρούνται τρεις βασικές κατηγορίες.

Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποφάνθηκαν, ωστόσο, πως όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, ή να επιλέξουν εξαρχής αυτό το σκεύασμα για τον εμβολιασμό τους, έχουν αυτή τη δυνατότητα.

iatropedia