Εμβόλιο AstraZeneca: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αλλαγή της 2ης δόσης – Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται
Ενεργοποιήθηκε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr το πεδίο για την αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.
 
Θεράποντες γιατροί που κρίνουν ότι ασθενείς τους υπέστησαν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους εξαιτίας της λήψης της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, θα έχουν το δικαίωμα να “ανεβάσουν” στην πλατφόρμα αίτημα προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, για εξαίρεση του εμβολιασμένου από τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο και επιλογή άλλου εμβολίου.

Δείτε στο emvolio.gov.gr, που μπορεί ο γιατρός να ανεβάσει γνωμάτευση και αίτημα εξαίρεσης προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

 Ποιες είναι οι εξαιρέσεις για τη δεύτερη δόση AstraZeneca
Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, θα πρέπει να κάνουν τη 2η δόση με άλλο εμβόλιο.

Στην πλατφόρμα παρατίθενται οι διαγνώσεις που δίνουν το “διαβατήριο” για την αλλαγή του εμβολίου στη δεύτερη δόση. Αυτές είναι:

Αρτηριακή εμβολή και θρόμβωση
Εμβολή και θρόμβωση της κοιλιακής αορτής
Εμβολή και θρόμβωση άλλων και μη καθορισμένων τμημάτων της αορτής
Εμβολή και θρόμβωση αρτηριών των άνω άκρων
Εμβολή και θρόμβωση αρτηριών των κάτω άκρων
Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένων αρτηριών των άκρων, μη καθορισμένη
Εμβολή και θρόμβωση λαγόνιας αρτηρίας
Εμβολή και θρόμβωση άλλων αρτηριών
Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένης αρτηρίας
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα των επιφανειακών αγγείων των κάτω άκρων
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα της μηριαίας φλέβας
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα άλλων εν τω βάθει αγγείων των κάτω άκρων
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα των κάτω άκρων μη καθορισμένη
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα άλλων εντοπίσεων
Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα μη καθορισμένης εντόπισης
Θρόμβωση πυλαίας φλέβας
Άλλη φλεβική εμβολή και θρόμβωση
Σύνδρομο Budd-Chiari
Μεταναστευτική θρομβοφλεβίτιδα
Εμβολή και θρόμβωση της κοίλης φλέβας
Εμβολή και θρόμβωση της νεφρικής φλέβας
Εμβολή και θρόμβωση άλλων καθορισμένων φλεβών
Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένης φλέβας
Πνευμονική εμβολή
Πνευμονική εμβολή με αναφορά σε οξεία πνευμονική καρδιά
Πνευμονική εμβολή χωρίς αναφορά σε οξεία πνευμονική καρδιάΧαμηλός ο κίνδυνος στη δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca
Ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης ενέργειας θρόμβωσης / θρομβοφιλίας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, με μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Είναι χαρακτηριστικό, πως από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου. Ωστόσο, από τη γενική αυτή σύσταση εξαιρούνται τρεις βασικές κατηγορίες.

Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποφάνθηκαν, ωστόσο, πως όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, ή να επιλέξουν εξαρχής αυτό το σκεύασμα για τον εμβολιασμό τους, έχουν αυτή τη δυνατότητα.

iatropedia
              self-testing.gov.gr: H πλατφόρμα για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς.Όλες οι οδηγίεςΆνοιξε η από το απόγευμα της Τετάρτης η σχετική πλατφόρμα self-testing.gov.gr στην οποία θα δηλώνονται από τους πολίτες τα αποτελέσματα των self tests για τον κορονοϊό.

Σε λειτουργία τέθηκε από το απόγευμα της Τετάρτης η σχετική πλατφόσμα self-testing.gov.gr, καθώς η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας κρίνεται ότι είναι καθοριστικής σημασίας.

Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Κάνοντας τεστ στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα βοηθάμε σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Μέσω της διαδικασίας του αυτοελέγχου με οικιακό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ο πολίτης προστατεύει ταυτόχρονα την υγεία του αλλά και τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS – CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Εφόσον υποβληθήκατε σε οικιακό τεστ και βρεθήκατε θετικοί στον νέο κορονοϊό, μπορείτε να υποβληθείτε σε νέο τεστ προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε εσείς επιθυμείτε ιδιωτικά ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών.

Δείτε εδώ την ειδική πλατφόρμα για να δηλώνετε το αποτέλεσμα του self test.

Δείτε το σχετικό βίντεο με τις οδηγίες: