Βορίδης: Πολύ πιθανό νέο lockdown αν χρειαστεί

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει νέο λοκντάουν αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ και την ψήφο των αποδήμων.

Με αφορμή το άνοιγμα λιανεμπορίου και υπηρεσιών, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για προσεκτική διαδικασία ανοίγματος που λαμβάνει υπόψη της τι συμβαίνει επιδημιολογικά με εβδομαδιαία αποτίμηση των δεδομένων. Για την εφαρμογή του απαγορευτικού που εφαρμόζουν τώρα άλλες χώρες, εξήγησε ότι «πήραμε μέτρα έγκαιρα κι έχουμε μείωση στην (επιδημιολογική) πίεση, αλλού τα πήρανε καθυστερημένα κι έχουν αύξηση».

«Ακούμε με προσοχή και τους ειδικούς και τις επαγγελματικές τάξεις... Ανάμεσα σε δύο ακραίες τάσεις του απόλυτου καθολικού lockdown που θυμίζει το πρώτο, με τεράστιες επιπτώσεις, και στην άλλη του ’κάντε ό,τι θέλετε απλώς τηρήστε τα μετρά προστασίας’, εμείς προσπαθούμε κάθε φόρα να εφαρμόζουμε ένα μείγμα μέτρων» εξήγησε.

«Καταλαβαίνουμε παρά πολύ την επιδημιολογική πίεση, κι αυτό δημιουργεί και πολύ μεγάλη δημοσιονομική πίεση συν το μεγάλο κόστος για την υποστήριξη των κλεισμένων δραστηριοτήτων» σημείωσε ο υπουργός.

Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα ότι από την πρώτη μέρα είναι ‘αντιπολίτευση του Χ2’. Δίνουμε 300 εκατ. ευρώ, ‘δώστε 600 εκατ. ευρώ’, προσλαμβάνουμε 7.000 ‘προσλάβετε 14.000’ δίνουμε 1 δισεκ. στο ΕΣΥ ‘δώστε 2 δισεκ’» ανέφερε δε.
Νέος εκλογικός νόμος στους ΟΤΑ εντός Φεβρουαρίου

Για το νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση ανέφερε ότι «είμαστε αρκετά έτοιμοι να φέρουμε προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο εντός Φεβρουαρίου. Πρέπει να επαναφέρουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει την κυβερνησιμότητα στους δήμους χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι συναλλαγές τις οποίες σήμερα οι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, στις οποίες θα μου επιτρέψετε να σας πως μπορεί να εμφιλοχωρούν και πρακτικές που πρέπει να είναι απολύτως απευκταίες» τόνισε. «Πλαφόν θα μπει» είπε, αλλά δεν διευκρίνισε το ποσοστό.
Το βλέμμα στην ψήφο των αποδήμων

Στο ζήτημα των εκλογών ο Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι «ο μηχανισμός πάντα είναι σε ετοιμότητα, υπό μία έννοια, δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό, αυτό που μας ενδιαφέρει από πλευράς εκλογών είναι η εκτέλεση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Βουλή για την ψήφο των αποδήμων».

Υπάρχουν, συνέχισε, μια σειρά από κρίσιμες εκτελεστικές ενέργειες, όπως να λειτουργήσει η πλατφόρμα δήλωσης των αποδήμων για να ψηφίσουν, να γίνει ενημερωτική εκστρατεία, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να ψηφίσουν και μετά να δούμε πόσα θα είναι τα εκλογικά τμήματα και να φτιάξουμε και τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Παπαθανάσης: Δεν θα υπάρχει κόφτης στα SMS για τις αγορές. Οι κόκκινες περιοχές μπορούν να ψωνίζουν και αλλού
Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα, υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχει «κόφτης» στα sms για μετακίνηση προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τους πάντες να τηρήσουν τα μέτρα και τους κανόνες και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να στηριχθεί η επαναλειτουργία της αγοράς.

Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, κάθε εβδομάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογούνται κι αν η κατάσταση ξεφύγει τότε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε και πάλι το λιανεμπόριο.

Διευκρίνισε δε, ότι το χρονικό περιθώριο των δυο ωρών ισχύει για όλα, εκτός από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ όπως είπε, δεν μπορεί να μπει «κόφτης» γιατί η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, μέσα από τα sms.

Σε ότι αφορά τις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», είπε πως τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, αλλά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές για να κάνουν τα ψώνια τους.

Ερωτηθείς για μια σειρά από δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, δήλωσε πως αυτό που είχε προτεραιότητα, ήταν συγκεκριμένοι τομείς του λιανεμπορίου, αλλά την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι.

Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.Politico: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ελεύθερες μετακινήσεις προτείνει ο Μητσοτάκης

Επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας στην ΕΕ να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19».Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «Είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με το Playbook του Politico.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας... είναι, απαραιτήτως, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».


Καπραβέλος: Αν το τρίτο κύμα χτυπήσει την Αθήνα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες

Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας εξέφρασε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.


Βασιλακόπουλος: Πιθανόν να υπάρχει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη του κορωνοϊού που βρέθηκε στην Μ. Βρετανία

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, μπορεί ήδη να υπάρχει και στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος το πρωί της Δευτέρας.

Παράλληλα όμως πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς όπως είπε έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού.

«Η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχει γίνει υπερβολικός θόρυβος για το πραγματικό εύρημα. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 275.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στη Βρετανία η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να μην οφείλεται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. «Στην Αγγλία είδαν ότι σε μια περιοχή που έχει έξαρση της επιδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είχαν αυτή τη μορφή του ιού. Όμως ότι αυτό οδηγήθηκε σε περισσότερα κρούσματα, μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί δεν πρόσεξαν πολύ. Αν κρίνω με το πώς ήταν οι άνθρωποι με το που άνοιξαν τα μαγαζιά εκεί, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται και σε αυτό».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, το στέλεχος αυτό έχει φύγει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. και πολύ πιθανόν να υπάρχει και στην Ελλάδα.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι «οι εικόνες που είδα χθες στο Σύνταγμα με τρομάζουν, γιατί έχει περάσει ένα λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Όλοι μιλούν για το τρίτο κύμα τον Ιανουάριο. Για να υπάρξει τρίτο κύμα πρέπει να φύγει το δεύτερο. Με τη χαλαρότητα που θα υπάρξει λόγω των εορτών, αλλά και το κρύο που γίνεται όλο και πιο τσουχτερό, θα αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα. Θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα θα υπάρξει γύρω στις 15-20 Ιανουαρίου, οπότε θα έχουμε τα αποτελέσματα από όλες τις γιορτές».TOPONTIKI

Πέτσας: Δεν θα αλλάξουν οι ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας για Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά

Σε ισχύ κανονικά από τις 22.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί θα τεθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και μέσα στις γιορτές και δεν θα δοθεί κάποια κατ' εξαίρεση παράταση λόγω των ημερών, όπως ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Ο ίδιος επανέλαβε ότι μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες θα μπορούν να κάνουν μαζί ρεβεγιόν φέτος τις γιορτές.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τις γιορτές και το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν: «Οι γιορτές να μη γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό». Και τόνισε ότι θα επιτρέπεται την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η συγκέντρωση σε σπίτι μέχρι 9 ατόμων προερχόμενα ωστόσο το πολύ από δύο οικογένειες.


Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο: Πολιτική επιλογή του Μητσοτάκη η «λάσπη» και η συμμαχία με τη δημοσιογραφία του «Μακελειού»

Πολιτική επιλογή «λασπολογίας» προκειμένου να βγει από τα αδιέξοδα της διαχείρισης της πανδημίας καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το οποίο συνεδρίασε σήμερα για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μέτωπο της υγείας και της οικονομίας.
 
Στον αντίποδα προέκρινε μια πολιτική μαχητικής και τεκμηριωμένης προγραμματικής αντιπολίτευσης. Αναφορικά με το σχέδιο για την οικονομία και την κοινωνία που πρόκειται να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από το σχέδιο Πισσαρίδη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι βασικοί του άξονες η κοινωνική δικαιοσύνη, η ενίσχυση της εργασίας και η αποτελεσματικότητα του κράτους με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες με αιχμή το ΕΣΥ.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο τόνισε τα εξής:
 
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Μέσα σε ένα μήνα και μία εβδομάδα θρηνούμε 2.466 απώλειες. Ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή αρνείται να πράξει τα απαραίτητα. Δηλαδή την συνταγογράφηση των τεστ και την μαζική διεξαγωγή τους για να έχουν επιτέλους, μετά από τόσους μήνες, σωστή εικόνα της διασποράς του ιού οι ειδικοί. Την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Και φυσικά, τις πληρωμές των εφημεριών των υγειονομικών, τις οποίες με θράσος αρνείται η κυβέρνηση που υποκριτικά χειροκροτούσε γιατρούς και νοσηλευτές.
 
Παράλληλα τα οικονομικά στοιχεία φανερώνουν μια πραγματική κοινωνική χρεοκοπία. Με ύφεση στο 11,7% στο τρίτο τρίμηνο και με πρόβλεψη για ανάπτυξη το 21 μόλις 0,9% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Επέλεξε να μην στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, να επιδοτήσει την αναστολή εργασίας και τις μειώσεις μισθών και να αφήσει χωρίς ρευστότητα χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
 
Η μόνη διέξοδος της κυβέρνησης είναι ο αυταρχισμός και η προσπάθεια να βουλιάξει την πολιτική συζήτηση στον βούρκο. Η επιλογή λάσπης αποτελεί κεντρική επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι ένας απλός αντιπερισπασμός για την “ανεμελιά” της Πάρνηθας με πάνω από 100 ανθρώπινες απώλειες τη μέρα. Αναδεικνύει τα συνολικά αδιέξοδα της κυβέρνησης μπροστά στην απώλεια ελέγχου της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση.
 
Δική μας ευθύνη είναι με τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση να δώσουμε τη μάχη για την προστασία της κοινωνίας. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στον δρόμο του βούρκου κι της λάσπης. Τον αφήνουμε στην συμμαχία του με την δημοσιογραφία του “Μακελειού”.
 
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του ταμείου ανάκαμψης κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις αποτυχημένες συνταγές του σχεδίου Πισσαρίδη. Ένα σχέδιο που είναι σαν να βγήκε από την χρονοκάψουλα της περιόδου 2010-2014 χωρίς τίποτα ουσιαστικά καινούργιο.
 
Το σχέδιο που θα επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αποτελέσει την βάση ενός ανοιχτού διαλόγου με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.
 
Κεντρικός άξονας του σχεδίου θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η μείωση των ανισοτήτων. Ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας μπορεί και πρέπει να γίνει χωρίς να αφήσουμε κανένα πίσω και χωρίς να δημιουργήσουμε νέες ανισότητες. Ακριβώς για αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εργασίας και της μείωσης της ανεργίας. Μέσα σε ένα πλαίσιο ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων που παράγουν ασφάλεια.
 
Τέλος κεντρικό στοιχείο του σχεδίου θα αποτελεί η δημιουργία ενός κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους. Με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά στην αναγέννηση του ΕΣΥ».
 

TOPONTIKI

Γώγος: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διαρκεί το lockdown


«Η διασπορά του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα ήταν μεγάλη, κι έτσι η αποφόρτιση του επιδημιολογικού προβλήματος -ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα- θα καθυστερήσει», δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος στο Mega διευκρινίζοντας πως «δεν μιλάμε για  άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά για οργάνωση αυτής».

Ο καθηγητής καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών επισήμανε πως «παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει σαφής μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά», και υπογράμμισε πως «αν δεν δούμε τη βελτίωση των δεδομένων μέσα στα νοσοκομεία, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων».

Τι είπε για σχολεία – λιανεμπόριο  

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γώγος σημείωσε πως θα παραμείνουν κλειστά για όσο διαρκέσει το lockdown, ενώ για το λιανεμπόριο είπε πως δεν υπάρχει καμία εισήγηση ακόμη, καθώς αναμένονται τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Το μυαλό μας και τα μάτια μας είναι στραμμένα στο Σύστημα Υγείας που πιέζεται», σημείωσε.

«Για ένα ασφαλές τοίχος ανοσίας, πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο»

Ερωτηθείς για το εμβόλιο, απάντησε πως θα καθυστερήσει και εξήγησε πως «για ένα ασφαλές τοίχος ανοσίας, πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο».

Άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα πιο αυστηρό lockdown, αν και ο ίδιος θεωρεί πως δεν θα προκύψει μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.Gnomionline


Μόσιαλος: Σχεδόν 2,5 εκατ. Έλληνες θα έχουν εμβολιαστεί μέσα στον Ιανουάριο - Τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε τείχος προστασίας

Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος έδωσε απαντήσεις σε βασικές ενστάσεις που υπάρχουν για τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για τον κορωναϊό.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Πριν από μερικούς μήνες είχα επισημάνει ότι θα έχουμε νέα για τα εμβόλια πριν το τέλος του 2020. Δεν είχα πει ότι τα νέα θα είναι θετικά γιατί δεν θα μπορούσα να ξέρω. Ήξερα όμως ότι τα αποτελέσματα της φάσης Ι/ΙΙ για τρία τουλάχιστον εμβόλια ήταν ενθαρρυντικά.
Παράλληλα όλοι γνωρίζαμε ότι υπήρχαν περισσότερες από 200 προσπάθειες διεθνώς για την ανακάλυψη εμβολίων. Κάτι παρόμοιο δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Αλλά δεν ήταν μόνο η μεγάλη συμμετοχή πανεπιστημίων και ερευνητών στην ανακάλυψη των εμβολίων. Είχαμε και σημαντικές συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και εταιρειών (Οξφόρδη/AstraZeneca, Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και Moderna) ή μεταξύ εταιρειών (Pfizer και BioNTech).

Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις χρηματοδότησαν με σημαντικά ποσά την έρευνα και την παραγωγή των εμβολίων. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες εθελοντές πήραν μέρος στις κλινικές δοκιμές. Έτσι επιτεύχθηκε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Να έχουμε τρία (και σύντομα πιστεύω περισσότερα) αποτελεσματικά εμβόλια. Και με βάση τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών των φάσεων Ι/ΙΙ φαίνεται ότι είναι αρκετά ασφαλή (θα αναπτύξω σε ξεχωριστή ανάρτηση αυτό το θέμα).

Τους προηγούμενους μήνες αρκετοί Έλληνες ειδικοί μας έλεγαν ότι δεν θα ανακαλυφθούν εμβόλια ή ότι αν γίνει αυτό θα γίνει σε 5-10 χρόνια. Άλλοι, λιγότερο απαισιόδοξοι, έλεγαν ότι δεν θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στο 2020. Ή πως θα είμασταν τυχεροί αν είχαμε εμβόλια το 2021. Λογικές -ως ένα βαθμό- αντιδράσεις από όσους δεν παρακολουθούν τη ραγδαία ταχύτητα εξέλιξης της βιοτεχνολογίας και των νανοϋλικών και που δεν γνωρίζουν τις τρέχουσες δυναμικές των ανακαλύψεων των φαρμάκων και των εμβολίων.

Είναι σαφές πως σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να περάσουν χρόνια γιατί δεν υπάρχουν οι συνεργασίες, οι επενδύσεις και ο αριθμός των εθελοντών. Επίσης δεν υπάρχουν τεχνολογίες και πλατφόρμες για την ανακάλυψη των νέων φαρμάκων. Τώρα όμως είχαμε μια παγκόσμια κινητοποίηση που αξιοποίησε όλες τις επιστημονικές γνώσεις και δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανακάλυψη εμβολίων.

Και όμως. Μετά τις θετικές ανακοινώσεις για τα εμβόλια άρχισαν οι ενστάσεις. Αναφέρω ορισμένες από αυτές:

1. τα mRNA εμβόλια αλλάζουν το DNA μας. Δεν ισχύει και το εξήγησα αναλυτικά.

2. δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλο τον πλανήτη. Θα υπάρχουν αρκετά το 2021 για να καλυφθούν όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και δουλεύουν στην πρώτη γραμμή προσφοράς υπηρεσιών. Και αναμένουμε και άλλα εμβόλια το 2021.

3. θα μας μεταφέρουν DNA από χιμπατζήδες. Εδώ τι να απαντήσω πραγματικά; Αλλά θα κάνω ξεχωριστή ανάρτηση και για αυτό.

4. τα παρασκευάζουν χωρίς να έχουν πάρει έγκριση. Κάτι ύποπτο έχει συμβεί επομένως. Τίποτα ύποπτο δεν έχει συμβεί. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες παρασκεύασαν τα εμβόλια πριν πάρουν άδεια κυκλοφορίας από τις ρυθμιστικές αρχές για να είναι άμεσα διαθέσιμα αν πάρουν έγκριση. Αν ΔΕΝ πάρουν τότε θα χάσουν τις επενδύσεις τους. Αλλά αποσκοπούν στο να έχουμε διαθέσιμα τα εμβόλια εάν πάρουν άδεια και όχι να περιμένουμε για μήνες μετά την έγκριση ώστε να έχουμε επάρκεια παραγωγής και διαθεσιμότητας.

5. είναι πολλά τα λεφτά, πολλά τα δισεκατομμύρια και όσοι υποστηρίζουν τα εμβόλια υποστηρίζουν τις φαρμακευτικές που βγάζουν υπερκέρδη. Να τονίσω εδώ ότι κάθε μήνας λοκντάουν στοιχίζει στην Ελληνική οικονομία 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία. Να μην έχουμε εμβόλια επομένως και να βυθιστεί ο πλανήτης στην φτώχεια; Αυτός είναι ο αντίποδας;

Επιστρέψτε όμως κάτι επί του προσωπικού. Όποιος έχει μελετήσει την ερευνητική μου δραστηριότητα θα έχει παρατηρήσει ότι μόνο ‘φιλική’ δεν είναι προς την φαρμακοβιομηχανία. Έχω δημοσιεύσει αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι αρκετά νέα φάρμακα δεν είναι καλύτερα από αυτά που έχουμε και χρησιμοποιούμε. Και ενώ τα νεότερα φάρμακα δεν είναι πάντα καλύτερα (παρότι μερικά είναι) είναι πάντα ακριβότερα. Δεν αρέσουν αυτά τα ευρήματα στη βιομηχανία.

Μερικοί επίσης θα γνωρίζετε ότι ήμουν ο πρώτος που έθεσα το ζήτημα της υπερβολικής φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2000-2009 σε παρεμβάσεις μου στη Βουλή το Νοέμβριο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010 όταν κατέθεσα συγκεκριμένα στοιχεία και εκθέσεις στους υπουργούς αλλά και στους Βουλευτές. Όλα αυτά στα πλαίσια της θεσμικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Όχι σε τηλεπαράθυρα ή σε γενικόλογες συνεντεύξεις. Αυτά τα έθεσα ονομαστικά και όσο πιο επίσημα γίνεται: στη Βουλή.

Τα στοιχεία που κατέθεσα τότε έδειξαν ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από 1 δις ευρώ το 2000, σε περισσότερα από 5 δις το 2009. Παράλληλα αυξήθηκαν δραματικά και οι εισαγωγές φαρμάκων, ενώ μειώθηκε η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα. Η υπερβάλλουσα φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο 2000-2009 ήταν 17.8 δις ευρώ. Συνέχισα να κάνω παρεμβάσεις μέχρι τη στιγμή που ελήφθησαν μέτρα περιορισμού της δαπάνης.

Μερικά χρόνια μετά έγινε ειδική εξεταστική επιτροπή για την υγεία. Συγκλονίστηκε η χώρα με καταγγελίες για πολιτικούς και γιατρούς. Η εξεταστική επιτροπή και η δικαιοσύνη εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μια εταιρεία και σε μια περίοδο που είχε ήδη μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Οι βουλευτές της επιτροπής κάλεσαν εκατοντάδες ειδικούς να μιλήσουν για τη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν κάλεσαν όμως τον πρώην συνάδελφό τους, εκείνον που τους είχε παρουσιάζει τα στοιχεία στη Βουλή και τότε πολλοί σφύριζαν αδιάφορα.

Συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα θα μου πείτε. Ναι όντως συμβαίνουν.

Η επιστημονική μου δράση και οι εφαρμογές που προτείνω σαν εμπειρογνώμονας σύμβουλος κυβερνήσεων έχουν τον αντίστοιχο γνώμονα που είχαν και οι τότε κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις. Θεωρώ πως εκείνες οι παρεμβάσεις περιόρισαν τα κέρδη των φαρμακευτικών και βοήθησαν τη χώρα να ανακάμψει.

Ήμουν και είμαι θετικός λοιπόν ως προς την ανακάλυψη των εμβολίων. Τόνιζα ότι θα έχουμε εμβόλια σύντομα όχι γιατί συμπαθώ την φαρμακοβιομηχανία ή γιατί θέλω να βγάζουν υπερκέρδη. Ήμουν θετικός γιατί όταν υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα πρέπει να υπάρχει και μια σύντομη λύση του προβλήματος. Και υπήρξε.

Τι μάθαμε τους τελευταίους μήνες;

Ότι αν υπάρχει στοχευμένη έρευνα, συνεργασία κυβερνήσεων, επιστημόνων και βιομηχανίας μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Επομένως είναι αναγκαίο να σχεδιάσουμε μια νέα φαρμακευτική πολιτική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Που να ευνοεί τις συνεργασίες και να ενθαρρύνει και να αποζημιώνει την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων. Ποιων φαρμάκων; Αυτών που είναι ασφαλή και περισσότερο αποτελεσματικά από τα φάρμακα που ήδη έχουμε. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα φάρμακα που δεν δίνουν καλύτερα αποτελέσματα. Θέλουμε φάρμακα και εμβόλια που είναι καλύτερα από τα υπάρχοντα.


NAFTEMPORIKI

Lockdown - Γεωργιάδης: Ανοίγουν τα καταστήματα εποχικών ειδών

Το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το άνοιγμα αυτό θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ): «Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση».

Ο ίδιος τόνισε ότι «η ελληνική αγορά κινήθηκε με πολύ καλύτερους κανόνες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέδειξε ότι είμαστε ικανοί για τα δύσκολα».


CNN

Μητσοτάκης για την άρση του lockdown: Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα

Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα", ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

 "Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

"Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα.
Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους", επεσήμανε ο Πρωθυπουργός..

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: "τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν  την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο".

*Ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ανέφερε:*

"Έχουμε μια πολύ πλούσια ημερήσια διάταξη του τακτικού μας Υπουργικού Συμβουλίου και γι’ αυτό και αποφάσισα, για να μην αδικούνται θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά αυτή τη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου να διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις. Θα καλύψουμε, λοιπόν, σήμερα, τη μισή ημερήσια διάταξη, την προγραμματισμένη, και την επόμενη Δευτέρα, την ίδια ώρα, την άλλη μισή.Θα υπάρξει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για να καλύψουμε τις εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου.  

Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, ότι η επικαιρότητα εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίζεται από τις εξελίξεις στη μάχη κατά του COVID-19. Γνωρίζετε ότι το Σάββατο μαζί με τον Υπουργό Υγείας βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. 

Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Κατά συνέπεια, οφείλω να τονίσω ότι στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Να τονίσω ακόμα μία φορά ότι η καλύτερη συμπαράσταση όλων μας στο μεγάλο αγώνα τον οποίο δίνουν οι υγειονομικοί μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι να κάνουμε το προφανές, να συνεχίσουμε με απόλυτη προσήλωση να ακούμε τις εντολές των ειδικών.

Η ατομική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί πλέον επίκληση, είναι ένα καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Αυτές τις κατευθύνσεις καλούμαστε να υπηρετήσουμε και εμείς και εσείς στα Υπουργεία σας, στους εποπτευόμενους Οργανισμούς, σε κάθε τομέα της δράσης μας, αλλά και με το καθημερινό μας παράδειγμα.

Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο έχει ήδη εκπονήσει ένα πολύ αναλυτικό σχεδιασμό για τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού. Θα υπάρξει μια πολύ εμπεριστατωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Το εμβόλιο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός, γι’ αυτό όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη στην κοινή γνώμη, για το πόσο απαραίτητο είναι να εμβολιαστούμε όλοι, πάντα υπακούοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές που θα μας υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους.

Δυο κουβέντες για τη σημερινή μας συνεδρίαση. Τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν αυτή την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα συζητήσουμε και άλλα, όμως, πολύ σημαντικά θέματα, όπως δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας που αφορούν κύρωση συμβάσεων δωρεάς προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πόσο σημαντική είναι αυτή η Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα, με την Κοινωνία των Πολιτών, ώστε όλοι μαζί να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα συζητήσουμε το κρίσιμο πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος θα μας παρουσιάσει το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, με σκοπό να αναδασώσουμε παραπάνω από 500.000 στρέμματα την επόμενη πενταετία. Και βέβαια θα γίνει και από τον κ. Πιερρακάκη η παρουσίαση της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ένα πολύ σημαντικό κείμενο, το οποίο δεν περιορίζεται απλά σε γενικές διατυπώσεις και σε αφηρημένους στόχους, αλλά προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια τα κρίσιμα εκείνα έργα τα οποία θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας".

  To «Όχι» Εξαδάκτυλου στην άρση της καραντίνας στις 7 Δεκεμβρίου

Μόνον με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να βγούμε από την καραντίνα και οπωσδήποτε όχι στις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Το σύστημα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού τόνισε και αν τυχόν έχουμε μια βεβιασμένη απόφαση για άρση της καραντίνας μπορεί να βιώσουμε μια υποτροπή πολύ χειρότερη από σήμερα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε πάντως ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ίσως πιο ασφαλές από το άνοιγμα και πάλι των σχολείων και είπε πως θα είμαστε πιο ασφαλείς αν «ανοίξουμε» προς τα Χριστούγεννα.


Κορονοϊός: Oι εστιάτορες ζητούν να μην ανοίξουν καθόλου τα Χριστούγεννα

Καλύτερα κλειστά παρά… σχέδιο ακορντεόν. Αυτό διαμηνύουν οι εστιάτορες στην κυβέρνηση και όλα δείχνουν πως το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καν η εστίαση τα Χριστούγεννα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες πια! Θλιβερό ρεκόρ σήμερα με 121 νεκρούς, 606 διασωληνωμένους και 1.737 κρούσματα.

Ο κορονοϊός είναι… εδώ και το δείχνει καθημερινά. Μπορεί τα κρούσματα να πέφτουν, ή έστω η καμπύλη να παρουσιάζει την πολυπόθητη επιπέδωση, ωστόσο τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 1.737 νέα κρούσματα, αλλά η μέρα “σημαδεύτηκε” από το θλιβερό ρεκόρ των 121 νεκρών και των 606 διασωληνωμένων τους οποίους ο κορονοϊός έχει στείλει στις εντατικές.

Ο κορονοϊός είναι… εδώ και το δείχνει καθημερινά. Μπορεί τα κρούσματα να πέφτουν, ή έστω η καμπύλη να παρουσιάζει την πολυπόθητη επιπέδωση, ωστόσο τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 1.737 νέα κρούσματα, αλλά η μέρα “σημαδεύτηκε” από το θλιβερό ρεκόρ των 121 νεκρών και των 606 διασωληνωμένων τους οποίους ο κορονοϊός έχει στείλει στις εντατικές.

Έτσι, ο σχεδιασμός… αλλάζει.

Χριστούγεννα με κλειστά εστιατόρια το πιθανότερο σενάριο

Παρά τα σενάρια, λοιπόν, που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου

 έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση

 και τα συναρμόδια υπουργεία

να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών.

Προτιμούν με λίγα λόγια να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στην διαδικασία του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη και με το σενάριο αυτό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση

δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα

 που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια…NEWSIT

Τσίπρας στην ΚΟ: Η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.Ζήτησε δε 15.000 προσλήψεις μονίμων στο ΕΣΥ, αυξήσεις μισθών και 7% του ΑΕΠ για την Υγεία.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι:

«Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Η χώρα περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Η εξάπλωση του ιού, είναι ραγδαία και σε πολλές περιπτώσεις ανά τη χώρα, η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη.


Και το χειρότερο είναι ότι αυτή τη κρίση τη βιώνουμε με μια κυβέρνηση ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική.»

Υπογράμμισε δε:

«Μια κυβέρνηση που είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο πρόγραμμά της είχε τη συρρίκνωσή του. Μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έλαβε στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος. Μια κυβέρνηση που την ώρα που η ανθρώπινη ζωή είναι σε διακινδύνευση όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία αλλά συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη.»

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέθεσε:

«Τη μια μας είπαν ότι ευτυχώς που δε δαπανούν χρήματα στις ΜΕΘ γιατί θα ήταν πεταμένα λεφτά.

Την άλλη ότι πανηγυρίζουν με τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση γιατί ακόμη υπάρχουν χώρες με περισσότερους.

Και σήμερα ήρθε και ο πιο κοντινός υπουργός στον κο Μητσοτάκη να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, αφού η θνητότητα έχει ανέβει σχεδόν στο 50% για όσους νοσηλεύονται σε αυτές.»

Πραγματικά δε ξέρω αν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν του πανικού ή του αμοραλισμού και του κυνισμού τους. Δεν ξέρω αν προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους.

Αυτό που ξέρω όμως σίγουρα είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία στίγμη η χώρα χρειαζότανε μια πιο σοβαρή κυβέρνηση. Πιο ταπεινή, με ενσυναίσθηση του βάρους της απώλειας της ζωής και της αγωνίας για τη μέση ελληνική οικογένεια. Μια κυβέρνηση με λιγότερες εμμονές ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και κυρίως μια κυβέρνηση με λιγότερη έπαρση και λιγότερη έγνοια για προπαγάνδα και ψεύτικη επικοινωνία και περισσότερη όρεξη για ουσιαστική δουλειά. Και κυρίως δουλειά εκεί που σήμερα δίνονται οι μάχες. Εκεί όπου διεξάγεται ο πόλεμος.»

Στα δημόσια νοσοκομεία

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στα δημόσια νοσοκομεία:

«Βρέθηκα τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά από Δημόσια νοσοκομεία. Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές. Οι πραγματικοί ήρωες, γιατροί, νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς δίνουν μια μάχη για όλους τους Έλληνες. Άνθρωποι που για δεκαετίες υπηρετούν με ήθος το ΕΣΥ, πλάι σε νέα παιδιά σε ειδικευόμενους γιατρούς και σε συμβασιούχους που έμειναν εδώ σε δύσκολα χρόνια, για να εργαστούν και να προσφέρουν στην πατρίδα τους. Ένας γιατρός για 30-40 ασθενείς, νοσηλευτές που δουλεύουν στα Επείγοντα για 8 ευρώ τη νύχτα. Ατελείωτες ώρες στις βάρδιες, με κίνδυνο ζωής. Στρατιώτες σε μια μάχη που οι στρατηγοί απουσιάζουν γιατί μοιράζουν παράσημα μεταξύ τους.»

Κι έθεσε το ερώτημα:

«Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι: Μπορούσαμε να το αποφύγουμε όλο αυτό ; Μπορούσαμε να ελέγξουμε τη κατάσταση ή ήταν αναπόφευκτο; Γνωρίζαμε όλοι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον πλανήτη, ότι το δεύτερο κύμα θα έρθει. Γνωρίζαμε, όλοι ότι η Ελλάδα είχε μια μεγάλη ευκαιρία μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ήρθε σε μια εποχή εκτός της τουριστικής περιόδου και καταφέραμε σχεδόν να εξαφανίσουμε τον ιό από την κοινότητα. Ήταν η μεγάλη ευκαιρία μας να αξιοποιήσουμε το χρόνο.Να οργανώσουμε τις άμυνες μας, με μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και της κοινωνίας, ενόψει του νέου κύματος.

Και τι από όλα αυτά έκανε ο κος Μητσοτάκης; Τίποτα πέρα από το να αυτοθαυμάζεται και να επιχειρεί να αξιοποιήσει τη πανδημία ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη. Υποτίμησε τους κινδύνους ; Έπεσε έξω, όπως του καταλόγισε ο υπουργός του κος Γεωργιάδης ; Ή μήπως απλά έμεινε ο ίδιος; Αυτός που ήταν από πριν. Όσος ήταν από πριν.»

Η δημόσια Υγεία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι:

«Διότι αυτές τις αντιλήψεις για τη δημόσια υγεία τις είχε – είναι η αλήθεια – από πριν ο κος Μητσοτάκης. Απλά δε ήταν αρκετή ούτε η πανδημία για να τις αλλάξει.

Έστω και παροδικά. Γιατί η υπόθεση της προετοιμασίας, δεν ήταν μόνο ζήτημα στοιχειώδους εκτίμησης. Ήταν και ζήτημα επένδυσης και οργάνωσης. Επένδυση σημαίνει διάθεση πόρων.

Για να γίνουν μαζικά τεστ. Για να προσληφθεί προσωπικό και να δημιουργηθούν ΜΕΘ. Πόρων που είχαμε εξασφαλισμένους, με τα 37 δις που είχαμε αφήσει στα ταμεία αλλά και τους επιπλέον πόρους που διατέθηκαν από την ΕΕ.

Αλλά αν γινόντουσαν μαζικά τεστ πως θα επωφελούνταν ο ιδιωτικός τομέας, που ακόμη και από το δράμα και την αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας διεκδικεί κέρδη ; Και αν έκανε προσλήψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, πως θα προχωρούσε το σχέδιο για τη -μερική έστω- ιδιωτικοποίηση τους ΕΣΥ ;

Οργάνωση επίσης σημαίνει σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο στη χώρα, ενόψει καλοκαιριού.Σημαίνει σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας με την ένταξη και του ιδιωτικού τομέα σε αυτό, και όχι το ανάποδο. Σημαίνει σαφείς οδηγίες τι γίνεται με τις δομές υψηλού κινδύνου όπως τα γηροκομεία ή οι προσφυγικές δομές. Σημαίνει ανασχεδιασμός της λειτουργίας των ΜΜΜ για την αποφυγή συνωστισμού. Όλα αυτά όμως απαιτούν ικανότητα και ουσιαστική δουλειά. Δεν γίνονται εύκολα και ακούραστα.

Αντί αυτών λοιπόν, προτίμησε τα εύκολα. Τη λίστα του κου Πέτσα. Και αντί επένδυσης σε όλα αυτά, είχαμε επένδυση στην εικόνα. Στην ψεύτικη εικόνα ενός ηγέτη που μόνος του νίκησε τον ιό.

Μια εικόνα που καλλιεργήθηκε με επικίνδυνη αυταρέσκεια και πολλά εκατομμύρια κρατικού χρήματος Μέσα Ενημέρωσης. Αλλά εκεί που έπρεπε να γίνει η επένδυση, μηδέν.

Μηδέν σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα διακηρύξεις για ελάχιστες προσλήψεις και αυτές εκ των υστέρων για να καλύψουν επικοινωνιακές ανάγκες και όχι τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ. Πολύ λίγο και πολύ αργά.

Και σχεδόν μηδέν και στις δαπάνες. Προτελευταία η χώρα μας στην Ευρώπη, στις πρόσθετες δαπάνες υγείας για το 2020, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Και αντί οργάνωσης, μια ατελείωτη αλυσίδα λαθών και παλινωδιών. Από την ασάφεια στα υγειονομικά πρωτόκολλα, το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, το άνοιξε – κλείσε στην εστίαση, το φιάσκο με τις μάσκες και την τηλεκπαίδευση στα σχολεία, τα αφημένα στην τύχη τους ΜΜΜ.

Συνολικά, μια εικόνα καθολικής αποτυχίας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταστροφή. Μια καταστροφή για την οποία ευθύνεται προσωπικά και αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης.»

Συνεχίζουν

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα:

«Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι συνεχίζουν παρά τα οδυνηρά αποτελέσματα στην ίδια λογική. Διότι καταθέτουν προϋπολογισμό για το 2021 χωρίς καμία μέριμνα για πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών και όσο και ακούγεται αδιανόητο, με μειωμένες τις δαπάνες υγείας κατά 600 εκατομμύρια. Πως είναι δυνατόν, θα αναρωτηθεί κανείς. Κι όμως είναι.

Γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους. Πιστεύουν βαθιά ακόμα και τώρα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ένα βαρίδι. Και ότι δεν αξίζει ούτε τώρα να ενισχυθεί, γιατί θα δυσκολέψει την προσπάθεια τους όταν επανέλθει κάποια στιγμή η κανονικότητα, να κάνουν απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση πτυχών της δημόσιας υγείας.

Όπως ακριβώς έκαναν πριν τους σταματήσει ο ελληνικός λαός το 2015.

Και ακόμα χειρότερα, πιστεύουν – και το αποδεικνύουν οι πράξεις τους – ότι τα χρήματα των κρατικών ταμείων δεν είναι όχημα για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Αλλά ο προσωπικός τους τραπεζικός λογαριασμός από τον οποίο μοιράζουν χρήμα σε ημέτερους και κολλητούς, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.


Απευθείας αναθέσεις σε μπακάλικα και εταιρείες αλουμινίου για να παράγουν μάσκες.

Απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες φύλαξης στην Πάτρα για φύλαξη κτηρίων στον Πειραιά.

Απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες φίλων και πολιτευτών της ΝΔ.

Διπλασιασμό των αποζημιώσεων ημερήσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.

Και φυσικά εκατομμύρια στα κανάλια για μηνύματα που εκ του νόμου πρέπει μεταδίδουν δωρεάν.

Είναι πολύ μεγάλος ο κατάλογος, και είναι πολλά τα λεφτά.

Για αυτό και θα ζητήσουμε τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορωνοϊού. Διότι ας το καταλάβουν καλά ούτε η δημοκρατία, ούτε ο έλεγχος και η λογοδοσία μπορούνε να μπούνε σε καραντίνα. Ούτε πρόκειται να ανεχθούμε κάποιοι, με πρόσχημα τη καραντίνα να κάνουν χρυσές δουλειές με τα χρήματα αυτών που υποφέρουν.

Να σωθούν οι ζωές

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του ως εξής:

«Οι ευθύνες είναι απόλυτες και γνωστές. Και τα ερωτήματα αμείλικτα, πόσο δε μάλλον όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές. Κανείς δε θα ξεφύγει από αυτές τις ευθύνες.

Όμως τώρα, η μοναδική μας έγνοια είναι και έτσι πρέπει να είναι, να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Και το δικό μας χρέος, το χρέος της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης είναι να συμβάλλει άμεσα στη σωτηρία του λαού μας.

Πρώτα απ’ όλα με ένα άμεσο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Με την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους.

Την άμεση ενίσχυση και την εμψύχωση του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού.

Την ενίσχυση στην προστασία των χώρων που απειλούνται δραματικά, όπως τα γηροκομεία.

Την άμεση συνταγογράφηση των τεστ γιατί δε γίνεται να φτάνουν στα νοσοκομεία συμπολίτες μας, ένα βήμα πριν την εντατική γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν 80 και 100 ευρώ για να κάνουν τεστ έγκαιρα όταν είχαν αρχικά συμπτώματα.

Αυτά όλα έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Δε θα κουραστούμε να φωνάζουμε και να προτείνουμε λύσεις. Να υποδεικνύουμε δρόμους για βγούμε από τα αδιέξοδα. Να ζητάμε επιτακτικά έκτακτες παρεμβάσεις για να σωθεί έστω και μια ανθρώπινη ζωή.

Και ταυτόχρονα δε θα σταματήσουμε να υποδεικνύουμε μέτρα και παρεμβάσεις για την επούλωση των οικονομικών πληγών της πανδημίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.»

Δώρο Χριστουγέννων

Τόνισε δε ότι: «Για το λόγο αυτό, εμείς θα θέσουμε σε ψήφιση στη Βουλή, την Τετάρτη, δύο τροπολογίες – ανάσα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

Για το Δώρο, με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και την άμεση, ζωτικής σημασίας, ανάγκη των εργαζομένων για ενίσχυση του εισοδήματός τους, το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

Και για την παροχή μέσα στο Δεκέμβρη του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, με 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Αν το πρώτο καθήκον μας είναι ο δημόσιος λόγος, οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις στη Βουλή, το δεύτερο και πιο σημαντικό καθήκον μας, είναι μέσα στην κοινωνία.

Όλοι μας, βουλευτές, στελέχη και μέλη πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια, κάθε δομή αλληλεγγύης και στήριξης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Είναι χρέος μας να μη μείνει κανένας μόνος αυτές τις δύσκολες μέρες. Να μιλήσουμε με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, να δούμε που υπάρχουν ανάγκες, να συντονίσουμε τις ενέργειες μας, ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί.

Αυτά είναι δύο αλληλένδετα επίπεδα δράσης για να αντιμετωπίσουμε τώρα την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Είναι μια βάση σωτηρίας για να χτίσουμε τη συλλογική άμυνα της χώρας στο άμεσο μέλλον. Και πρέπει αυτό το μέλλον, να μη βασιστεί σε μπαλώματα και την καλή προαίρεση των δηλωμένων πολέμιων του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους.

Διότι η κρίση η υγειονομική, μπορεί να είναι δραματική, μπορεί να είναι επώδυνη, μπορεί να είναι καταλυτική για τη ζωή πολλών αο εμάς, κάποια στιγμή όμως θα τελειώσει. Και θα αρχίσει μια νέα κρίση διαρκείας. Οικονομική και κοινωνική. Όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης. Θα γίνει λογαριασμός. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου. Όσο δύσκολο και να είναι αυτό, γιατί ξανά θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια.»

Σχέδιο αντι-Πισσαρίδη

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη. Να προστατεύσει τους πιο αδύναμους και να δώσει προοπτική στο πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, στους νέους ανθρώπους. Και φυσικά να ξαναδώσει αξία στο δημόσιο χώρο. Να ενισχύσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, δημιουργώντας ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Να ενισχύσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Το Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Εμείς έχουμε και τη γνώση και το σχέδιο και τη θέληση να το πετύχουμε.

Τις επόμενες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, θα θέσουμε σε διαβούλευση το δικό μας σχέδιο.

Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Στο σχέδιο μας θα περιλαμβάνεται και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ. Με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προυπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νεοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονες μας που τόσο ανάγκη τους έχουμε σε αυτή τη μάχη.

Το εμβόλιο

Κλείνοντας, αναφέρθηκα στο εμβόλιο:

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την εισήγησή μου με μια αναφορά στο πιο ελπιδοφόρο μέρος της γκρίζας πραγματικότητας που βιώνουμε. Στη προοπτική του εμβολίου. Παρακολουθούμε με αισιοδοξία τις εξελίξεις σχετικά με την παραγωγή των εμβολίων, τα οποία συνιστούν ένα επιστημονικό θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς πόσο σύντομα έχει ανακοινωθεί η ανακάλυψη αποτελεσματικών εμβολίων από την εμφάνιση της νόσου.

Ωστόσο καλό θα ήταν, όσο και αν η ελπίδα είναι αναγκαία για κάθε συμπολίτη μας, όσοι έχουμε θέση ευθύνης να μην την εμπορευόμαστε ούτε να καλλιεργούμε έναν μη ρεαλιστικό εφησυχασμό.

Η μάχη τους επόμενους μήνες θα είναι δύσκολη. Και δεν πρέπει να υπονομεύεται από την καλλιέργεια καμίας μαγικής εικόνας, ότι δήθεν το Γενάρη θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

Γιατί αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από την όποια ανάσα αισιοδοξίας μπορεί να γεννά σήμερα. Έχουμε λοιπόν το βλέμμα μας στο τώρα. Δε χάνουμε την ελπίδα μας, αλλά γνωρίζουμε ότι για να βγούμε νικητές από τη δυσκολότερη μάχη των σύγχρονων γενιών, οφείλουμε να προσπαθήσουμε και να παρέμβουμε τώρα. Με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του αλλά και με αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη πρέπει τώρα να νικήσει την ανασφάλεια και το φόβο. Με το νου μας σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας και να αντέξουμε. Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αποφεύγοντας το συνωστισμό, μπορούμε τις επόμενες εβδομάδες να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού και να οργανώσουμε την επόμενη μέρα.

Με τη γνώση και τη συλλογική μας δύναμη, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δε θα βρεθούμε απροετοίμαστοι και έωλοι στο έλεος μιας υγειονομικής κρίσης.

Και όσοι τούτη την ώρα επιμένουν να αμφισβητούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τη σημασία του κοινωνικού κράτους, αυτή η πανδημία αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά ιδεοληπτικοί, αλλά και πραγματικά επικίνδυνοι για να μας κυβερνούν αυτές τις δύσκολες ώρες.»


CNN

Lockdown: H κυβέρνηση ανακοινώνει παράταση - Χριστούγεννα με απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό
Σε μία εβδομάδα από σήμερα, στις 30 Νοεμβρίου, εκπνέει κανονικά το αυστηρό πανεθνικό lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, το lockdown θα πάρει παράταση και η άρση του θα γίνεται σταδιακά. Ηδη απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι είναι ανεδαφική η σχετική συζήτηση, ενώ σχετικά προειδοποίησε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο μειώθηκαν μεν και ανέρχονται σε 1.388, ωστόσο σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, αφού 549 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, προκαλώντας ασφυξία στο ΕΣΥ, ενώ 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δεδομένα που δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία, αν και οι επιστήμονες μιλούν για πρώτη αχτίδα φωτός και για τάση σταθεροποίησης και ίσως και μείωσης.
Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι οι ειδικοί φοβούνται και τρίτο κύμα πανδημίας αλλά και νέα αύξηση των κρουσμάτων πριν από τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα το ECDC να προειδοποιεί για τον κίνδυνο από τον πρόωρο τερματισμό του lockdown.

Τις σχετικές ανακοινώσεις, αφού μελετηθούν τα στοιχεία του επόμενου 48ώρου, αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο διάγγελμά του, ως το τέλος της εβδομάδας.

Οπως όλα δείχνουν, έχει κατασταλάξει η άποψη ότι η απαγόρευση μετακινήσεων θα παραταθεί και το άνοιγμα της κοινωνίας θα γίνεται σε δόσεις και με προτεραιότητες.

Ως προς τα σχολεία, φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση του ανοίγματος στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Star, η απόφαση κλίνει στο να ανοίξουν πανελλαδικά τα σχολεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση στα κρούσματα.

Προσεκτική εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει προβλέψεις για άμεσο άνοιγμα των σχολείων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε μια νέα εκπαιδευτική βαθμίδα, το Επίπεδο 3 των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων:

«Ο,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων», παρά τα σενάρια για διαδοχικό άνοιγμα με προτεραιότητα στα δημοτικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά τα εστιατόρια, υπάρχει πιθανότητα τελικά να ανοίξουν, αλλά με έως 4 άτομα στο τραπέζι και περιορισμένο ωράριο, μάλλον έως τις 10:00 το βράδυ, αλλά μόνον όσα έχουν «καθαρό» χαρακτήρα εστιατορίου και όχι καφέ μπαρ, που έχουν τη δυνατότητα να σερβίρουν και φαγητό, ενώ γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι πάνε για τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα πάντα με το Star, μελετάται η συνέχιση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Ειδικότερα, για όλο το διάστημα των εορτών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά:

Δεν θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα
Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Ανεδαφική η συζήτηση για άρση του lockdown, λέει ο Βασίλης Κικίλιας
«Με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα. Όλα θα προσμετρηθούν», ανέφερε στην τηλεόραση του Mega ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Η κουβέντα για άνοιγμα είναι ανεδαφική αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα υγείας. Αυτές είναι οι παράμετροι για να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε μία μερική κανονικότητα».

Βάσει της επιδημιολογικής εικόνας η συζήτηση για άρση του lockdown
Αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως είναι λογικό οι πολίτες να σκέφτονται την περίοδο των Χριστουγέννων, ωστόσο η όποια συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Κατέστησε δε σαφές πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.

Και ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, όμως τόνισε πως δεν είναι η στιγμή, παρά την κόπωση, για τις όποιες δικαιολογίες, για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων.

«Αισθητή η μείωση των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη»
Για αισθητή μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα έκανε λόγο από την πλευρά του και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε, το γεγονός αυτό «υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα».

«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη», αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας, καθώς και στη Θεσσαλία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό», δήλωσε εμφατικά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.