Στην εκτίμηση πως η εστίαση θα επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα, προέβη κατά τη συνέντευξη του στο Star ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που παρέπεμψε στη γνώμη των ειδικών για το κατά πόσον θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα.
«Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό, όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας το πω αυτό» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς, δε, για το εάν πιστεύει πως η επιτροπή των ειδικών έκανε τον κύκλο της, απάντησε αρνητικά διευκρινίζοντας όμως: «Θα ήθελα τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα μας να είναι πιο καθαρό. Αναφορικά με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις κυβερνητικών στελεχών την ευθύνη την έχω εγώ, αλλά σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές απόψεις των επιστημόνων αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Οι αντίθετες γνώμες δημιουργούν την αίσθηση πολυφωνίας, αλλά δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Πιστεύω ότι όλοι οι επιστήμονες θα πρέπει να υπερασπίζονται τις αποφάσεις της Επιτροπής και όχι να μεταφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις».
Εκκληση στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν
Προσωπική έκκληση προς τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχωρεί στο STAR. «Καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, είναι ασπίδα προστασίας τα εμβόλια, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως η κυβέρνηση εξετάζει σε ουδέτερο χρόνο, όπως είπε, την πιθανότητα να καταστήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών υποχρεωτικό. «Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.Για τα ελληνοτουρικά.
«Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.
Για το ταξίδι στη Λιβύη
Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Όπως τόνισε, δε, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκτίμησε, πως είναι ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Στις 14 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός στην χώρα τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι μέχρι τότε, υπάρχει μια πιλοτική επανεκκίνηση με το Ισραήλ, ενώ σε λίγες μέρες θα γνωστοποιηθεί η επικαιροποιημένη μορφή των πρωτοκόλλων για τον τουρισμό.
Παράλληλα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» η υφυπουργός Τουρισμού αναφέρεται στους σχεδιασμούς του υπουργείου εν όψει του καλοκαιριού και σημειώνει ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια, χρησιμοποιούμε κάθε μηχανισμό καi μέσο, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη χρονιά.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η κ. Κατερίνα Αναπλιώτη, επιστρατευμένη πνευμονολόγος στον Ερυθρό Σταυρό, η οποία όπως αποκάλυψε έχει επιταχθεί και παρουσιάστηκε στον Ερυθρό Σταυρό, χωρίς ωστόσο να έχει εμβολιαστεί.
«Είναι η πρώτη μέρα που παρουσιάζομαι στον Ερυθρό. Έχω κληθεί να παρέχω τις υπηρεσίες μου στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το πρόβλημα είναι ότι είμαι ακόμα ανεμβολίαστη. Μου είπαν να κάνω υπομονή γιατί περιμένουν πολλοί συνάδελφοί μου να εμβολιαστούν, και αυτή τη στιγμή έχω κληθεί να παρέχω τις υπηρεσίες μου ανεμβολίαστη. Έχω μια αίτηση που θέλω να καταθέσω στη διοίκηση του νοσοκομείου για αναβολή της επίταξής μου. Θα αιτηθώ να εμβολιαστώ άμεσα και να μπορώ να βοηθήσω τους συναδέλφους μου και το εθνικό σύστημα υγείας», είπε η κ. Αναπλιώτη.
«Πέραν του εθνικού συστήματος υγείας ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά στα ιατρεία του. Οι ασθενείς μας μάς έχουν ανάγκη. Είναι τουλάχιστον 200 ασθενείς τον μήνα. Αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ξεριζωμένοι μέσα από αυτή τη διαδικασία», συνέχισε η ίδια.
«Δώδεκα χρόνια τώρα ιδιωτεύω. Ένας γιατρός που είναι στο ιατρείο του έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα μακριά από τα δημόσια νοσοκομεία, και αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε η κ. Αναπλιώτη.
«Οι συνάδελφοί μας οι ιδιώτες έχουν βάλει πλάτη σε όλη την πανδημία, βλέποντας ασθενείς και με κορωνοϊό. Δεν είναι αμέτοχοι οι πνευμονολόγοι σε όλη αυτή τη διαδικασία. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πόσοι από τους συναδέλφους που έχουν επιταχθεί είναι εμβολιασμένοι, και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να πάρουν μια μικρή αναβολή», πρότεινε πάνω στο θέμα ο κ. Βασιλακόπουλος.
Επιστράτευσαν γιατρό που εργαζόταν ήδη εθελοντικά
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος μονάδας Covid στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, όπου εχτές μέχρι τις 20.00 το βράδυ είχαν γίνει 25 εισαγωγές Covid.
«Είχε έρθει συνάδελφος εθελοντικά, είχε υπογράψει σύμβαση με το νοσοκομείο, και εχτές του ήρθε χαρτί επιστράτευσης για άλλο νοσοκομείο. Υπάρχουν και τέτοια ευτράπελα, αλλά η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι συνάδελφοι που έρχονται, που είναι όλοι χρήσιμοι και όλους τους θέλουμε, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των διασωληνωμένων στους θαλάμους, και το ότι δεν έχουμε κρεβάτια. Για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας με όλες τις δομές του, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος είναι γύρω στους 5-6», περιέγραψε η κ. Αγρογιάννη.
«Στις περισσότερες ιδιωτικές κλινικές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σταλεί από το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι με κορωνοϊό, με άλλες ασθένειες. Οι ΜΕΘ δεν είναι ατελείωτες στην Ελλάδα», απάντησε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Δεν μιλάμε για 5-10 κρεβάτια. Ζητάμε να ενταχθεί πλήρως ο ιδιωτικός τομέας και οι δομές τους στη μάχη. Στο Σωτηρία που προκηρύχθηκαν θέσεις για 20 πνευμονολόγος, έστειλαν τα χαρτιά τους 80 συνάδελφοι. Πρέπει να προσληφθούν αύριο», σημείωσε η κ. Αγρογιάννη με τον κ. Βασιλακόπουλο να απαντάει ότι αυτοί οι γιατροί είναι επικουρικοί γιατροί, που ήδη δουλεύουν αλλού και θέλουν να γίνουν μόνιμοι.
«Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και στηρίζουμε το ΕΣΥ που στέκεται όρθιο, ένα σύστημα που δεν κατέρρευσε» είπε απόψε ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
«Δεν θα επιτρέψω να διασπαρεί πανικός και να υπονομευθεί η προσπάθεια που γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι δεν συμμετέχει σε πολιτικές «κοκορομαχίες» οι οποίες προσβάλλουν, όπως είπε, τον αγώνα των γιατρών.
Ωστόσο παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να είναι ψηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνονται περισσότερα τεστ και επανέλαβε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς χθες Κυριακή καταγράφηκαν 240 εισαγωγές ασθενών COVID μόνο στην Αττική .
Όταν ρωτήθηκε αν βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος είπε ότι «θα είναι δύσκολη κι αυτή η εβδομάδα» και από την επόμενη, όπως άφησε να εννοηθεί, ίσως δούμε στοιχεία σταθεροποίησης, που θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται.
«Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες» μας ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε και διευκρίνισε ότι «όταν σήμερα μιλάμε για Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιλάμε για όλες τις υπηρεσίες παροχής Υγείας στη χώρα, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών νοσοκομείων» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Β. Κικίλιας είπε πως «ό, τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της επίταξης των γιατρών είπε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που μόνο 61 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ίδιου αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. «Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνο 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν για να τους ευχαριστήσω» τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην «αγορά» και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ» τόνισε.
Αναφερόμενος τέλος στους εμβολιασμούς, είπε ότι αναμένεται να γίνουν 1.5 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσα στον Απρίλιο ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπερδιπλασιαστούν οι δόσεις εμβολίων που θα διαθέτουμε στην χώρα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών»; Σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.
Εδώ και ένα μήνα έχουμε προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για να συνεισφέρουν στην μεγάλη εθνική προσπάθεια.
Ειδικά για την Αττική, η έκκληση έλαβε χώρα και θεσμικά μαζί με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στις 10 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Η απόφαση εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας και δυστυχώς κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Όπως προβλέπει η διαδικασία, το φύλλο «πορείας» θα επιδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και η ημερομηνία. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια, ενώ κινείται παράλληλα η διαδικασία του αυτοφώρου.
Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ο γιατρός επικαλεστεί σοβαρούς λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), γεγονός όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.
Η πρωτόγνωρη κατάσταση της επιστράτευσης, που επιβάλλει η πρωτοφανής υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού και οι πεπερασμένες αντοχές των επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ, αποτελεί την ύστατη λύση για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, πλην όμως δεν είχε την απήχηση που ανέμεναν οι επικεφαλής της Αριστοτέλους ούτε και εκείνη ενδεχομένως που είχαν οι πρόεδροι των μεγάλων ιατρικών συλλόγων της Αττικής.
Παρά τις δραματικές εκκλήσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας προς τους συναδέλφους του, όπως και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ζητώντας 200 γιατρούς -παθολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους– ενδιαφέρον εκδηλώθηκε ύστερα από παράταση της αρχικής προθεσμίας και μεγάλη κινητοποίηση των ιατρικών συλλόγων από μόλις 61 γιατρούς.
Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν έκρυβαν το προηγούμενο, δύσκολο Σαββατοκύριακο, την απογοήτευση για τη στάση των γιατρών αλλά και την αγωνία τους για τις επόμενες ημέρες και τις κινήσεις που επιβάλλονται ώστε να ανταποκριθεί το συστημα υγείας στις ανάγκες της επιδημίας. Υπογράμμιζαν επίσης πως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε με καλές συνθήκες με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών – έχουν ανταποκριθεί παραχωρώντας συνολικά 450 απλές κλίνες για non Covid και άλλες 220 για Covid περιστατικά καθώς και 130 κλίνες ΜΕΘ– και εκτιμούσαν πως ανάλογο αποτέλεσμα θα είχε η πρόσκληση τους προς τους ιδιώτες γιατρούς. Υπενθυμίζεται πως για την εργασία τους στο ΕΣΥ τους δίνουν μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ τον μήνα συν τις εφημερίες και για να τους διευκολύνουν τούς δίνουν ευέλικτο ωράριο, ώστε να μπορούν να ανοίγουν και το ιδιωτικό τους ιατρείο.Σε non paper το υπουργείο Υγείας απαντά σε 16 ερωτήσεις που αφορούν την επίταξη των γιατρών. Σύμφωνα με αυτό, ανακοινώνονται τα κριτήρια για την επίταξη, αλλά και δίνονται διευκρινίσεις γιατί επιλέχθηκε αυτή η λύση.Γιατί φτάσαμε στην επίταξη;
Εδώ και ένα μήνα έχουμε προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για να συνεισφέρουν στην μεγάλη εθνική προσπάθεια.
Ειδικά για την Αττική, η έκκληση έλαβε χώρα και θεσμικά μαζί με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στις 10 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Η απόφαση εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας και δυστυχώς κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.Τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών»;
Σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.Ποια κίνητρα έχουν δοθεί στους ιατρούς που δεν είναι μόνιμοι ιατροί του Ε.Σ.Υ;
Το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με σκοπό να δώσει κίνητρα και διευκολύνσεις στους ιατρούς, ώστε να ενταχθούν και να ενισχύσουν το Ε.Σ.Υ.
Οι ιατροί που είχαν αιτηθεί για ειδίκευση μέχρι τις 15/12/2020, μπόρεσαν άμεσα να προσέλθουν στα νοσοκομεία επιθυμίας τους και να απασχοληθούν για 4 μήνες, δηλαδή μέχρι να έρθει κανονικά η σειρά διορισμού τους, το εν λόγω διάστημα να προσμετράται ως χρόνος άσκησης στην ειδικότητα.
Επίσης, απαλλάχθηκαν από τη εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό) οι ιατροί που έχουν εγγραφεί στο Α΄ έτος Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής και αλλοδαπής μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, ώστε μεγάλος αριθμός ιατρών να αποκτήσουν άμεσα το δικαίωμα στις εξετάσεις ειδικότητας και της συμμετοχής τους στις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ.
Επιπλέον, έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό), οι ιατροί που έχουν αποκτήσει ή θα ασκηθούν προς απόκτηση του τίτλου ειδικότητας Αναισθησιολογίας και για τους ιατρούς που θα δώσουν εξετάσεις έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 για την ειδικότητα Πνευμονολογίας/Φυματιολογίας.Δόθηκαν και οικονομικά κίνητρα ή η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στο Ε.Σ.Υ.;
Φυσικά. Τους δόθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, με αφορολόγητη μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες - εφόσον συμμετέχουν - ίση με αυτή του Επιμελητή Β'.
Σε περίπτωση συμμετοχής των εν λόγω ιατρών σε διαδικασία επιλογής πλήρωσης θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ., οι διανυόμενοι μήνες παροχής υπηρεσιών μοριοδοτούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους επικουρικούς ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.
Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στους ιατρούς με ειδικότητα στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Καρδιολογία, Αναισθησιολογία, Παιδιατρική, Χειρουργική Παίδων, Χειρουργική, Εσωτερική Παθολογία και Νεφρολογία, που υπηρέτησαν εντός του 2020 ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στις Μ.Ε.Θ. Ενηλίκων και Παίδων και Μ.Ε.Ν.Ν. (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών), μετά από αίτησή τους να διοριστούν, με βαθμό επιμελητή Β, σε οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. των μονάδων Μ.Ε.Θ. και Μ.Ε.Ν.Ν.
Επίσης, οι εν λόγω ιατροί έχουν απαλλαχθεί από την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό).Έχετε μεριμνήσει για την πληρωμή των εφημεριών;
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουμε νομοθετήσει διατάξεις προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και σε ολόκληρον καταβολή των εφημεριών των Ιατρών των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας:
1. Αυξήσαμε το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών από 9% σε 15%, για περίοδο 7 μηνών (από 1-3-2020 έως 30-6-2020, και από 1-10-2020 έως 31-12-2020), προκειμένου να μην υπάρχουν περικοπές εφημεριών. Προχωρούμε στην έκδοση νέας ΚΥΑ για την αύξηση του ποσοστού μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.
2. Για τις λίγες περιπτώσεις που το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών υπερβαίνει το 15%, νομιμοποιήσαμε την υπέρβαση των εφημεριών, προκειμένου να μην χάσει ούτε ένα ευρώ κανένας γιατρός. Η τελευταία νομιμοποίηση πραγματοποιήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και θα υπάρξει και νέα παράταση.
3. Στην συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων, έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος του 2021 και ακολουθεί η εκκαθάριση και πληρωμή των επομένων μηνών.Έχετε καλέσει και τους συνταξιούχους ιατρούς να συνδράμουν;
Βεβαίως και τους καλέσαμε. Τους δόθηκε η δυνατότητα απασχόλησης στο Ε.Σ.Υ. Συγκεκριμένα, δύναται να εντάσσονται στο δυναμικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνταξιούχοι ιατροί, των αναγκαίων ειδικοτήτων (παθολόγων, αναισθησιολόγων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών) και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Υγείας.
Μάλιστα, οι συνταξιούχοι ιατροί που παρέχουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ), εξαιρούνται από την κατά 30% μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους.Πόσους αφορά η επίταξη, ποια είναι τα κριτήρια και για πόσο χρονικό διάστημα;
Αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β', σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.Θα δικαιούνται αμοιβής; Ποια είναι η αμοιβή και ποια τα κίνητρα;
Ναι. Θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά.Πόσοι είναι συνολικά οι πνευμονολόγοι/παθολόγοι και γενικοί ιατροί στην Αττική;
Οι ιδιώτες ιατροί στις ειδικότητες αυτές στην Αθήνα είναι συνολικά 2.140: 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί.
Στον Πειραιά οι ιατροί των συναφών ειδικοτήτων είναι 370.Έχουν οι ιδιώτες ιατροί οι οποίοι θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αστική ευθύνη;
Όχι. Όσοι ιδιώτες ιατροί ενταχθούν στο Ε.Σ.Υ. καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. 'Αρα δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου (ασθενή ή συγγενών του), όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Έχουν οι ιδιώτες ιατροί, οι οποίοι θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία;
Ναι. Έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.Πώς είναι η κατάσταση σήμερα στο Ε.Σ.Υ.;
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αττική, δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας και το υγειονομικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του. Παρόλα αυτά, το σύστημα στέκεται όρθιο και συνεχίζει να φροντίζει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
Η πίεση είναι τεράστια, είναι καθημερινή και η διασπορά της νόσου ακολουθεί το χειρότερο σενάριο από όσα είχαμε επεξεργαστεί. Κάθε μέρα έχουμε 500 εισαγωγές με Covid σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από 200 στα νοσοκομεία της Αττικής - είναι σαν να γεμίζει σε μία εφημερία ένα περιφερειακό νοσοκομείο.Πώς έχει αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση;
Έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Αττική. Η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια. Το Σύστημα Υγείας είναι ένα και είναι εθνικό: Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία ιδιωτικές κλινικές, νέες πολυδύναμες ΜΕΘ. Έχουμε ήδη παραδώσει, κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy) και όταν χρειαστεί θα κάνουμε διακομιδές ή και αεροδιακομιδές στην Περιφέρεια με μέριμνα του ΕΚΑΒ.Πώς έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία;
Μέσα στην πανδημία προσλάβαμε ως επικουρικό προσωπικό περισσότερους από 10.000 υγειονομικούς εκ των οποίων οι 4.000 θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον πάνω από 1.200 προσλήψεις μονίμων ιατρών.Έχουν ενισχυθεί οι κλίνες Covid στην Αττική;
Οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι σήμερα 389, από 229 πριν από ένα μήνα. Δηλαδή, τις έχουμε αυξήσει κατά 70%.
Οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 3.000 από 1600 πριν από ένα μήνα. Δηλαδή, τις έχουμε αυξήσει κατά 88%.Γιατί δεν προσλήφθηκαν γιατροί με τις αναγκαίες ειδικότητες (πνευμονολόγοι/παθολόγοι) από τις λίστες των επικουρικών στις Υγειονομικές Περιφέρειες;
Γιατί δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τις καταστάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας Παθολόγος στις λίστες επικουρικών, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.
Οι φόβοι του Μαξίμου μετά τη συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη
Πέρα από αυτό που είδαν οι περισσότεροι το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία της Νέας Σμύρνης όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, η μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία έδειξε ένα πράγμα. Ότι πλέον ο κόσμος βρίσκεται στα όρια του και είναι έτοιμος να βγει στους δρόμους αντιδρώντας στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί.
Προφανώς αυτό είδαν και κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου οι οποίοι συμβούλευσαν τον πρωθυπουργό να κάνει μια μετριοπαθή δήλωση με έμμεσες αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ταύτιση όλου αυτού του κόσμου που βρέθηκε χθες το βράδυ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα αναβαθμίσει την παρέμβαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστώντας το κυρίαρχο στο παιχνίδι της μετα-κορωνοϊκής εποχής.
Αυτό που φοβούνται όσοι εισηγούνται την τακτική των χαμηλών τόνων στον πρωθυπουργό είναι μήπως τελικά υπάρξει ένα αυθόρμητο κίνημα σε πολλές περιοχές της Αττικής αλλά και της Ελλάδας καθώς οι πολίτες εμφανίζονται κουρασμένοι και οργισμένοι από τα απανωτά lockdown και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ζωή τους.
Γι αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην δήλωση να δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω» . Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα -κάτι που είχε κάνει νωρίτερα- καθώς δεν ήθελε να τον χρίσει επικεφαλής του κινήματος των πολιτών που αντιδρούν στις διάφορες εκφάνσεις της κυβερνητικής πολιτικής.
Σφοδρή επίθεση για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται την πανδημία, το «αποτυχημένο λοκντάουν», και τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία ενώ «οι ιδιωτικές κλινικές παραμένουν covid free», εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της επίσκεψής του στο Θριάσιο νοσοκομείο.
Αναφερόμενος στην κατάσταση των νοσοκομείων ένα χρόνο μετά την έναρξη πανδημίας, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου μετά από ένα αποτυχημένο λοκντάουν είναι για άλλη μια φορά δραματική, σημείωσε: «Αυτή τη φορά δεν μπορούν να υπάρξουν δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν υπήρχε προετοιμασία και σχέδιο».
Και πρόσθεσε: «Από τις αρχές Γενάρη, με επίσκεψή μου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχα επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνει και στην Αττική κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στην Θεσσαλονίκη. Να φθάσουν δηλαδή τα νοσοκομεία της Αττικής στο κόκκινο. Και ζήτησα σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών προκειμένου να υπάρξει σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου», σημειώνοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση αγνόησε την πρόταση αυτή και για τρεις μήνες μας έβαλε σε μια νέα αλλά απολύτως αποτυχημένη και ατελέσφορη καραντίνα, σε ένα λοκνταόυν αποτυχημένο».
«Δεν φρόντισε να έχει το παραμικρό σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδίως της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και την ενίσχυση των νοσοκομείων που σήμερα για άλλη μια φορά όχι μόνο βρίσκονται στο κόκκινο αλλά και με προσωπικό που τα έχει δώσει όλα και είναι βαθύτατα κουρασμένο και απογοητευμένο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Φοβούνται να ενοχλήσουν τους κλινικάρχες»
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, την ώρα που τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στο κόκκινο και συνολικά το ΕΣΥ έχει φθάσει στα όριά του, «η κυβέρνηση φοβάται να ενοχλήσει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών». «Τούτη την ώρα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Και αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να υποτιμά ότι πέραν των περιστατικών covid υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες ασθένειες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων στην Αθήνα έχει μετατραπεί σε νοσοκομεία covid» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας γιατί επιμένουν να μην θέλουν να ενοχλήσουν τους ιδιώτες ιδιοκτήτες μεγάλων θεραπευτικών μονάδων. «Οι ιδιωτικές κλινικές μένουν covid free. Δεν λερώνουν τα χέρια τους, ενώ η προσπάθεια θα πρέπει να είναι κοινή για να αντιμετωπίσουν αυτήν έκτακτη ανάγκη» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε ότι χρειάζεται ορθολογική διαχείριση των νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών μονάδων ώστε σε συνέργεια με το ΕΣΥ να μπορούν να διοχετεύουν και covid περιστατικά για να μείνουν ανοικτές κρίσιμες κλινικές για να λειτουργήσουν τα χειρουργεία.
«Αυτή την στιγμή μετράμε καθημερινά τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των συμπολιτών μας που χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία από τον κορωνοϊό αλλά δεν μετράμε τον αριθμό των συμπολιτών μας που υποφέρουν , που έχουν επιπλοκές γιατί καθυστερούν τα χειρουργεία. Ή που χάνουν και την ζωή τους εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των χειρουργείων κατά 80% για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ηθική και υλική ανταμοιβή σε γιατρούς και νοσηλευτές που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που όπως ανέφερε είναι γνωστές σε όλους. «Η ηρωική προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να κρατήσουν όρθιο το σύστημα είναι γνωστή σε όλους. Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν έχει ενισχύσει με μόνιμες προσλήψεις να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει δώσει και μια ηθική στήριξη. Μια ηθική ανταμοιβή και αναγνώριση αυτής της προσπάθειας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας που νωρίτερα είχε συνομιλήσει με την διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον διευθυντή της πνευμονολογικής στο Θριάσιο που εργάζεται μόνος του με 65 ασθενείς και είναι 66 χρονών. «Αντιλαμβάνεστε ότι υπερβαίνει τις δυνάμεις του και βεβαίως το ίδιο συμβαίνει και με τους νοσηλευτές που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες» είπε.
Όπως ανέφερε οι υπόλοιπες βδομάδες είναι πολύ κρίσιμες βδομάδες για την Αττική και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη. Αν δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη αυτό τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας, είπε.
«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την υπέρτατη αξία που είναι η ζωή. Και να δώσουμε την μάχη. Την μάχη για την ενίσχυση των γιατρών, των νοσηλευτών και την μάχη για ένα νέο ΕΣΥ που θα είναι δίπλα στον πολίτη με αξιοπιστία και με υψηλή ποιότητα παροχής φροντίδας υγείας» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Νέα δεδομένα για την τηλεργασία θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός Απριλίου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν σκέψεις για πρόσληψηεργαζομένων στο Δημόσιο οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με τηλεργασία. Την ίδια ώρα η τηλεργασία θα εφαρμόζεται προαιρετικά στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη τους, ενώ με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου όσοι υπάγονται στο συγκεκριμένο καθεστώς δεν θα επηρεάζονται μισθολογικά. Αντιθέτως το σχέδιο νόμου αναμένεται να προβλέπει τη χορήγηση μικρού επιδόματος για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων που θα απορρέουν από την κατ΄ οίκον εργασία και την προμήθεια των υπαλλήλων με τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Το υπουργείο επιχειρεί να θεσμοθετήσει το πλαίσιο εφαρμογής της τηλεργασίας των δημοσίων υπαλλήλων με όρους που θα ισχύουν όχι μόνο σε συνθήκες κρίσης –όπως της COVID19 –αλλά και υπό κανονικές συνθήκες. Στόχος είναι να προσαρμοστεί το ελληνικό Δημόσιο στα τρέχοντα δεδομένα αξιοποιώντας τις δυνατότητες.
Το ΑΣΕΠ
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", αυτή τη στιγμή σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση για νέες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα που θα αφορούν αποκλειστικά την τηλεργασία. Οι θέσεις αυτές προβλέπεται να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ μετά το πέρας της πανδημίας και θα περιλαμβάνονται στον πανελλήνιο διαγωνισμό μαζί με άλλες προσλήψεις οι οποίες θα αποφασιστούν όταν συγκεντρωθούν όλες οι ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.
Οι συγκεκριμένες θέσεις δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε δια ζώσης εργασία και οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει εξαρχής ότι ενδιαφέρονται για αυτές. Παρόλο αυτά σύμφωνα με όσα προβλέπεται να νομοθετηθούν, δεν θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι εργασιακές θέσεις σε καθεστώς τηλεργασίας. Βέβαια θεωρείται πως θα εξαιρεθούν οι θέσεις πρώτης γραμμής όπως αυτές που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πολιτών , ενώ εκτός αναμένεται να τεθούν και όσοι εργάζονται σε κρίσιμες υπηρεσίες , όπως στα δημόσια νοσοκομεία ή στην Αστυνομία. Το νομοσχέδιο επίσης θα ορίζει το πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί να τηλεργάζεται ο κάθε δημόσιος υπάλληλος .Κεντρική φιλοσοφία του υπουργείου είναι να μην αποκόπτονται τελείως οι εργαζόμενοι από την υπηρεσία τους ώστε να μη διαταράσσεται η ισορροπία στο εργασιακό περιβάλλον .Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διασφαλιστεί με την εφαρμογή τηλεργασίας για συγκεκριμένο αριθμό ημερών ανά μήνα ή ανά έτος. Ο προϊστάμενος κάθε υπηρεσίας θα είναι εκείνος που θα επιλέγει ποιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν σε καθεστώς, εφόσον διαπιστωθεί αυξημένη ζήτηση, ενώ δεν αποκλείεται το σύνολο των εργαζομένων μιας υπηρεσίας να μπορεί να αξιοποιεί την τηλεργασία μέσω κυλιόμενης βάρδιας –ανά εβδομάδα ή ανά μήνα. Για την υπαγωγή των εργαζομένων στην τηλεργασία θα τίθενται κάποιες βασικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη σύνδεσης Internet στο σπίτι.
enikonomia.gr
Οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης περί δήθεν παρενόχλησης του πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά αεροσκάφη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, τονίζουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).Υπογραμμίζουν, δε, ότι στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη, σήμερα, άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) από τις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.
Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν στις 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα στις 14:40.Τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.
Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγίου Ευστρατίου- Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης το «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του, δυτικά της Λήμνου.
Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.
Νωρίτερα, δημοσίευμα από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έκανε λόγο για παρενόχληση του «Τσεσμέ» από τέσσερα ελληνικά F-16.
Την πληροφορία έσπευσε να επιβεβαιώσει ο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
Στο Αιγαίο το Τσεσμέ χωρίς να μεταδίδει στίγμα
Στο Αιγαίο Πέλαγος πλέει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» ενώ δεν εμφανίζεται το στίγμα του στις ιστοσελίδες γεωγραφικού εντοπισμού, που σημαίνει ότι έχει κλειστό τον πομπό του. Σημειώνεται ότι το «Τσεσμέ» είναι πλοίο που ανήκει στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και όχι στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων. Ως εκ τούτου δεν είθισται τα πολεμικά πλοία να έχουν ανοιχτό τον πομπό.
Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία του «Τσεσμέ», το οποίο χθες το απόγευμα εξήλθε από τα Δαρδανέλλια με προορισμό την περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες μέχρι και τις 2 Μαρτίου.
Οι οδηγίες για τη διαχείριση του θέματος είναι σαφείς και κινούνται στην κατεύθυνση των χαμηλών τόνων, καθώς είναι απολύτως σαφές ότι σε αυτή τη φάση η Τουρκία αναλώνεται σε επιχειρήσεις που έχουν σκοπό τη δημιουργία κλίματος στο εσωτερικό. Αν και δεν υπάρχει νεότερο σχετικά με την ημερομηνία του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα διεξαχθεί μετά τις 3 Μαρτίου.
H Ελλάδα πάντως απάντησε στην Τουρκία με ένα προσεκτικό διάβημα, συνταγμένο με σκοπό την ανάδειξη της βασικής παρατυπίας της Άγκυρας σε σχέση με τον πλου του «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο. Στο διάβημα και στη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών η NAVTEX καταγγέλλεται ως άκυρη και παράνομη, καθώς εκδόθηκε από τον σταθμό Σμύρνης της υδρογραφικής υπηρεσίας της Τουρκίας για μια περιοχή έξω από την αρμοδιότητά της.
Πάντως, θεωρείται πως η Αγκυρα θα εκτελέσει κανονικά το ερευνητικό της πρόγραμμα όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί. Το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία δείχνουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και απείλησε τις δύο χώρες τονίζοντας πως «σε περίπτωση που έχουν μαξιμαλιστικά όνειρα, η Τουρκία θα τα μετατρέψει σε εφιάλτες».
Αναλυτές της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κάποια παρανομία από την πλευρά της Τουρκίας για τις επιστημονικές έρευνες του «Τσεσμέ», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην επιφάνεια της θάλασσας.
Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για την κολχικίνη -Δεν θα μας σώσει από τον κορωνοϊό
Θετικός στον κορωνοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα, Ορφέας -Σε προληπτική καραντίνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίαζαν για να αποφασίσουν αν ακόμα και ανεπίσημα θα κλείσουν τα σύνορα τους προκειμένου να προφυλαχθούν από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να τα ανοίξει όλα εδώ και τώρα καθώς καταγράφεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, υπήρξε συγκρατημένη ικανοποίηση για τη σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων και τη μείωση θανάτων και διασωληνωμένων. Το περίεργο είναι ότι υπήρξε ικανοποίηση και για το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και τις μεταλλάξεις του ιού που καταγράφονται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς!
Και είναι περίεργο γιατί λίγη ώρα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τους ομολόγους του την υιοθέτηση κοινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και η απαγόρευση μετακίνησης, παρά μόνο για απολύτως απαραίτητες μεταφορές αγαθών.
Στην σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως υπήρξε και η άποψη ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να κινείται συγκρατημένα και με προσοχή καθώς ο ιός δείχνει να έχει αντοχή .
Παράλληλα επισημάνθηκε ότι τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες ιώσεις, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών. Επισημάνθηκε ακόμα ότι η χώρα θα πρέπει να κινηθεί με μεγάλη προσοχή για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τρίτο, πιο φονικό κύμα του ιού.
Οι περισσότεροι φαίνεται να συμφωνούν λοιπόν ότι η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου. Και αυτό παρά την άποψη πολλών λοιμοξιολόγων ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν και νωρίτερα δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου. Όμως και πάλι το υπουργείο παιδείας εμφανίζεται ανέτoιμο ενώ είχε μπροστά του έναν ολόκληρο μήνα για να προετοιμαστεί.
Το απόγευμα πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει το άνοιγμα των Πρακτορείων ΟΠΑΠ, στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν με ραντεβού ενώ οι ψαράδες και οι κυνηγοί θα πρέπει να κάνουν υπομονή μερικές ημέρες ακόμα .
Η άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό όπως και το άνοιγμα των χιονοδρομικών φαίνεται να πηγαίνει για τα μέσα Φεβρουαρίου εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Σε ό,τι αφορά τα ταξί είναι πιθανό να δοθεί το "πράσινο φως" για να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών από ένας σε δύο .
Επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας στην ΕΕ να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «Είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με το Playbook του Politico.
Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας... είναι, απαραιτήτως, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».
Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας εξέφρασε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.
«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.
Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, μπορεί ήδη να υπάρχει και στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος το πρωί της Δευτέρας.
Παράλληλα όμως πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς όπως είπε έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού.
«Η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχει γίνει υπερβολικός θόρυβος για το πραγματικό εύρημα. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 275.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στη Βρετανία η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να μην οφείλεται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. «Στην Αγγλία είδαν ότι σε μια περιοχή που έχει έξαρση της επιδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είχαν αυτή τη μορφή του ιού. Όμως ότι αυτό οδηγήθηκε σε περισσότερα κρούσματα, μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί δεν πρόσεξαν πολύ. Αν κρίνω με το πώς ήταν οι άνθρωποι με το που άνοιξαν τα μαγαζιά εκεί, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται και σε αυτό».
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, το στέλεχος αυτό έχει φύγει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. και πολύ πιθανόν να υπάρχει και στην Ελλάδα.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης».
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι «οι εικόνες που είδα χθες στο Σύνταγμα με τρομάζουν, γιατί έχει περάσει ένα λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Όλοι μιλούν για το τρίτο κύμα τον Ιανουάριο. Για να υπάρξει τρίτο κύμα πρέπει να φύγει το δεύτερο. Με τη χαλαρότητα που θα υπάρξει λόγω των εορτών, αλλά και το κρύο που γίνεται όλο και πιο τσουχτερό, θα αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα. Θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα θα υπάρξει γύρω στις 15-20 Ιανουαρίου, οπότε θα έχουμε τα αποτελέσματα από όλες τις γιορτές».
Σε ισχύ κανονικά από τις 22.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί θα τεθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και μέσα στις γιορτές και δεν θα δοθεί κάποια κατ' εξαίρεση παράταση λόγω των ημερών, όπως ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
Ο ίδιος επανέλαβε ότι μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες θα μπορούν να κάνουν μαζί ρεβεγιόν φέτος τις γιορτές.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τις γιορτές και το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν: «Οι γιορτές να μη γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό». Και τόνισε ότι θα επιτρέπεται την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η συγκέντρωση σε σπίτι μέχρι 9 ατόμων προερχόμενα ωστόσο το πολύ από δύο οικογένειες.
«Η διασπορά του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα ήταν μεγάλη, κι έτσι η αποφόρτιση του επιδημιολογικού προβλήματος -ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα- θα καθυστερήσει», δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος στο Mega διευκρινίζοντας πως «δεν μιλάμε για άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά για οργάνωση αυτής».
Ο καθηγητής καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών επισήμανε πως «παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει σαφής μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά», και υπογράμμισε πως «αν δεν δούμε τη βελτίωση των δεδομένων μέσα στα νοσοκομεία, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων».
Τι είπε για σχολεία – λιανεμπόριο
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γώγος σημείωσε πως θα παραμείνουν κλειστά για όσο διαρκέσει το lockdown, ενώ για το λιανεμπόριο είπε πως δεν υπάρχει καμία εισήγηση ακόμη, καθώς αναμένονται τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Το μυαλό μας και τα μάτια μας είναι στραμμένα στο Σύστημα Υγείας που πιέζεται», σημείωσε.
«Για ένα ασφαλές τοίχος ανοσίας, πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο»
Ερωτηθείς για το εμβόλιο, απάντησε πως θα καθυστερήσει και εξήγησε πως «για ένα ασφαλές τοίχος ανοσίας, πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο».
Άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα πιο αυστηρό lockdown, αν και ο ίδιος θεωρεί πως δεν θα προκύψει μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.
Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος έδωσε απαντήσεις σε βασικές ενστάσεις που υπάρχουν για τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για τον κορωναϊό.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
Πριν από μερικούς μήνες είχα επισημάνει ότι θα έχουμε νέα για τα εμβόλια πριν το τέλος του 2020. Δεν είχα πει ότι τα νέα θα είναι θετικά γιατί δεν θα μπορούσα να ξέρω. Ήξερα όμως ότι τα αποτελέσματα της φάσης Ι/ΙΙ για τρία τουλάχιστον εμβόλια ήταν ενθαρρυντικά.
Παράλληλα όλοι γνωρίζαμε ότι υπήρχαν περισσότερες από 200 προσπάθειες διεθνώς για την ανακάλυψη εμβολίων. Κάτι παρόμοιο δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Αλλά δεν ήταν μόνο η μεγάλη συμμετοχή πανεπιστημίων και ερευνητών στην ανακάλυψη των εμβολίων. Είχαμε και σημαντικές συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και εταιρειών (Οξφόρδη/AstraZeneca, Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και Moderna) ή μεταξύ εταιρειών (Pfizer και BioNTech).
Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις χρηματοδότησαν με σημαντικά ποσά την έρευνα και την παραγωγή των εμβολίων. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες εθελοντές πήραν μέρος στις κλινικές δοκιμές. Έτσι επιτεύχθηκε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Να έχουμε τρία (και σύντομα πιστεύω περισσότερα) αποτελεσματικά εμβόλια. Και με βάση τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών των φάσεων Ι/ΙΙ φαίνεται ότι είναι αρκετά ασφαλή (θα αναπτύξω σε ξεχωριστή ανάρτηση αυτό το θέμα).
Τους προηγούμενους μήνες αρκετοί Έλληνες ειδικοί μας έλεγαν ότι δεν θα ανακαλυφθούν εμβόλια ή ότι αν γίνει αυτό θα γίνει σε 5-10 χρόνια. Άλλοι, λιγότερο απαισιόδοξοι, έλεγαν ότι δεν θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στο 2020. Ή πως θα είμασταν τυχεροί αν είχαμε εμβόλια το 2021. Λογικές -ως ένα βαθμό- αντιδράσεις από όσους δεν παρακολουθούν τη ραγδαία ταχύτητα εξέλιξης της βιοτεχνολογίας και των νανοϋλικών και που δεν γνωρίζουν τις τρέχουσες δυναμικές των ανακαλύψεων των φαρμάκων και των εμβολίων.
Είναι σαφές πως σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να περάσουν χρόνια γιατί δεν υπάρχουν οι συνεργασίες, οι επενδύσεις και ο αριθμός των εθελοντών. Επίσης δεν υπάρχουν τεχνολογίες και πλατφόρμες για την ανακάλυψη των νέων φαρμάκων. Τώρα όμως είχαμε μια παγκόσμια κινητοποίηση που αξιοποίησε όλες τις επιστημονικές γνώσεις και δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανακάλυψη εμβολίων.
Και όμως. Μετά τις θετικές ανακοινώσεις για τα εμβόλια άρχισαν οι ενστάσεις. Αναφέρω ορισμένες από αυτές:
1. τα mRNA εμβόλια αλλάζουν το DNA μας. Δεν ισχύει και το εξήγησα αναλυτικά.
2. δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλο τον πλανήτη. Θα υπάρχουν αρκετά το 2021 για να καλυφθούν όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και δουλεύουν στην πρώτη γραμμή προσφοράς υπηρεσιών. Και αναμένουμε και άλλα εμβόλια το 2021.
3. θα μας μεταφέρουν DNA από χιμπατζήδες. Εδώ τι να απαντήσω πραγματικά; Αλλά θα κάνω ξεχωριστή ανάρτηση και για αυτό.
4. τα παρασκευάζουν χωρίς να έχουν πάρει έγκριση. Κάτι ύποπτο έχει συμβεί επομένως. Τίποτα ύποπτο δεν έχει συμβεί. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες παρασκεύασαν τα εμβόλια πριν πάρουν άδεια κυκλοφορίας από τις ρυθμιστικές αρχές για να είναι άμεσα διαθέσιμα αν πάρουν έγκριση. Αν ΔΕΝ πάρουν τότε θα χάσουν τις επενδύσεις τους. Αλλά αποσκοπούν στο να έχουμε διαθέσιμα τα εμβόλια εάν πάρουν άδεια και όχι να περιμένουμε για μήνες μετά την έγκριση ώστε να έχουμε επάρκεια παραγωγής και διαθεσιμότητας.
5. είναι πολλά τα λεφτά, πολλά τα δισεκατομμύρια και όσοι υποστηρίζουν τα εμβόλια υποστηρίζουν τις φαρμακευτικές που βγάζουν υπερκέρδη. Να τονίσω εδώ ότι κάθε μήνας λοκντάουν στοιχίζει στην Ελληνική οικονομία 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία. Να μην έχουμε εμβόλια επομένως και να βυθιστεί ο πλανήτης στην φτώχεια; Αυτός είναι ο αντίποδας;
Επιστρέψτε όμως κάτι επί του προσωπικού. Όποιος έχει μελετήσει την ερευνητική μου δραστηριότητα θα έχει παρατηρήσει ότι μόνο ‘φιλική’ δεν είναι προς την φαρμακοβιομηχανία. Έχω δημοσιεύσει αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι αρκετά νέα φάρμακα δεν είναι καλύτερα από αυτά που έχουμε και χρησιμοποιούμε. Και ενώ τα νεότερα φάρμακα δεν είναι πάντα καλύτερα (παρότι μερικά είναι) είναι πάντα ακριβότερα. Δεν αρέσουν αυτά τα ευρήματα στη βιομηχανία.
Μερικοί επίσης θα γνωρίζετε ότι ήμουν ο πρώτος που έθεσα το ζήτημα της υπερβολικής φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2000-2009 σε παρεμβάσεις μου στη Βουλή το Νοέμβριο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010 όταν κατέθεσα συγκεκριμένα στοιχεία και εκθέσεις στους υπουργούς αλλά και στους Βουλευτές. Όλα αυτά στα πλαίσια της θεσμικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Όχι σε τηλεπαράθυρα ή σε γενικόλογες συνεντεύξεις. Αυτά τα έθεσα ονομαστικά και όσο πιο επίσημα γίνεται: στη Βουλή.
Τα στοιχεία που κατέθεσα τότε έδειξαν ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από 1 δις ευρώ το 2000, σε περισσότερα από 5 δις το 2009. Παράλληλα αυξήθηκαν δραματικά και οι εισαγωγές φαρμάκων, ενώ μειώθηκε η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα. Η υπερβάλλουσα φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο 2000-2009 ήταν 17.8 δις ευρώ. Συνέχισα να κάνω παρεμβάσεις μέχρι τη στιγμή που ελήφθησαν μέτρα περιορισμού της δαπάνης.
Μερικά χρόνια μετά έγινε ειδική εξεταστική επιτροπή για την υγεία. Συγκλονίστηκε η χώρα με καταγγελίες για πολιτικούς και γιατρούς. Η εξεταστική επιτροπή και η δικαιοσύνη εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μια εταιρεία και σε μια περίοδο που είχε ήδη μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Οι βουλευτές της επιτροπής κάλεσαν εκατοντάδες ειδικούς να μιλήσουν για τη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν κάλεσαν όμως τον πρώην συνάδελφό τους, εκείνον που τους είχε παρουσιάζει τα στοιχεία στη Βουλή και τότε πολλοί σφύριζαν αδιάφορα.
Συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα θα μου πείτε. Ναι όντως συμβαίνουν.
Η επιστημονική μου δράση και οι εφαρμογές που προτείνω σαν εμπειρογνώμονας σύμβουλος κυβερνήσεων έχουν τον αντίστοιχο γνώμονα που είχαν και οι τότε κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις. Θεωρώ πως εκείνες οι παρεμβάσεις περιόρισαν τα κέρδη των φαρμακευτικών και βοήθησαν τη χώρα να ανακάμψει.
Ήμουν και είμαι θετικός λοιπόν ως προς την ανακάλυψη των εμβολίων. Τόνιζα ότι θα έχουμε εμβόλια σύντομα όχι γιατί συμπαθώ την φαρμακοβιομηχανία ή γιατί θέλω να βγάζουν υπερκέρδη. Ήμουν θετικός γιατί όταν υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα πρέπει να υπάρχει και μια σύντομη λύση του προβλήματος. Και υπήρξε.
Τι μάθαμε τους τελευταίους μήνες;
Ότι αν υπάρχει στοχευμένη έρευνα, συνεργασία κυβερνήσεων, επιστημόνων και βιομηχανίας μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Επομένως είναι αναγκαίο να σχεδιάσουμε μια νέα φαρμακευτική πολιτική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Που να ευνοεί τις συνεργασίες και να ενθαρρύνει και να αποζημιώνει την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων. Ποιων φαρμάκων; Αυτών που είναι ασφαλή και περισσότερο αποτελεσματικά από τα φάρμακα που ήδη έχουμε. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα φάρμακα που δεν δίνουν καλύτερα αποτελέσματα. Θέλουμε φάρμακα και εμβόλια που είναι καλύτερα από τα υπάρχοντα.
Το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το άνοιγμα αυτό θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ): «Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση».
Ο ίδιος τόνισε ότι «η ελληνική αγορά κινήθηκε με πολύ καλύτερους κανόνες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέδειξε ότι είμαστε ικανοί για τα δύσκολα».
Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα", ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.
"Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
"Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα.
Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους", επεσήμανε ο Πρωθυπουργός..
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: "τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο".
*Ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ανέφερε:*
"Έχουμε μια πολύ πλούσια ημερήσια διάταξη του τακτικού μας Υπουργικού Συμβουλίου και γι’ αυτό και αποφάσισα, για να μην αδικούνται θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά αυτή τη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου να διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις. Θα καλύψουμε, λοιπόν, σήμερα, τη μισή ημερήσια διάταξη, την προγραμματισμένη, και την επόμενη Δευτέρα, την ίδια ώρα, την άλλη μισή.Θα υπάρξει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για να καλύψουμε τις εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου.
Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, ότι η επικαιρότητα εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίζεται από τις εξελίξεις στη μάχη κατά του COVID-19. Γνωρίζετε ότι το Σάββατο μαζί με τον Υπουργό Υγείας βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα.
Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Κατά συνέπεια, οφείλω να τονίσω ότι στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Να τονίσω ακόμα μία φορά ότι η καλύτερη συμπαράσταση όλων μας στο μεγάλο αγώνα τον οποίο δίνουν οι υγειονομικοί μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι να κάνουμε το προφανές, να συνεχίσουμε με απόλυτη προσήλωση να ακούμε τις εντολές των ειδικών.
Η ατομική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί πλέον επίκληση, είναι ένα καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Αυτές τις κατευθύνσεις καλούμαστε να υπηρετήσουμε και εμείς και εσείς στα Υπουργεία σας, στους εποπτευόμενους Οργανισμούς, σε κάθε τομέα της δράσης μας, αλλά και με το καθημερινό μας παράδειγμα.
Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο έχει ήδη εκπονήσει ένα πολύ αναλυτικό σχεδιασμό για τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού. Θα υπάρξει μια πολύ εμπεριστατωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Το εμβόλιο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός, γι’ αυτό όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη στην κοινή γνώμη, για το πόσο απαραίτητο είναι να εμβολιαστούμε όλοι, πάντα υπακούοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές που θα μας υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους.
Δυο κουβέντες για τη σημερινή μας συνεδρίαση. Τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν αυτή την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα συζητήσουμε και άλλα, όμως, πολύ σημαντικά θέματα, όπως δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας που αφορούν κύρωση συμβάσεων δωρεάς προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πόσο σημαντική είναι αυτή η Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα, με την Κοινωνία των Πολιτών, ώστε όλοι μαζί να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα συζητήσουμε το κρίσιμο πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος θα μας παρουσιάσει το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, με σκοπό να αναδασώσουμε παραπάνω από 500.000 στρέμματα την επόμενη πενταετία. Και βέβαια θα γίνει και από τον κ. Πιερρακάκη η παρουσίαση της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ένα πολύ σημαντικό κείμενο, το οποίο δεν περιορίζεται απλά σε γενικές διατυπώσεις και σε αφηρημένους στόχους, αλλά προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια τα κρίσιμα εκείνα έργα τα οποία θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας".
Μόνον με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να βγούμε από την καραντίνα και οπωσδήποτε όχι στις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Το σύστημα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού τόνισε και αν τυχόν έχουμε μια βεβιασμένη απόφαση για άρση της καραντίνας μπορεί να βιώσουμε μια υποτροπή πολύ χειρότερη από σήμερα.
Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε πάντως ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ίσως πιο ασφαλές από το άνοιγμα και πάλι των σχολείων και είπε πως θα είμαστε πιο ασφαλείς αν «ανοίξουμε» προς τα Χριστούγεννα.
Καλύτερα κλειστά παρά… σχέδιο ακορντεόν. Αυτό διαμηνύουν οι εστιάτορες στην κυβέρνηση και όλα δείχνουν πως το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καν η εστίαση τα Χριστούγεννα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες πια! Θλιβερό ρεκόρ σήμερα με 121 νεκρούς, 606 διασωληνωμένους και 1.737 κρούσματα.
Ο κορονοϊός είναι… εδώ και το δείχνει καθημερινά. Μπορεί τα κρούσματα να πέφτουν, ή έστω η καμπύλη να παρουσιάζει την πολυπόθητη επιπέδωση, ωστόσο τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 1.737 νέα κρούσματα, αλλά η μέρα “σημαδεύτηκε” από το θλιβερό ρεκόρ των 121 νεκρών και των 606 διασωληνωμένων τους οποίους ο κορονοϊός έχει στείλει στις εντατικές.
Ο κορονοϊός είναι… εδώ και το δείχνει καθημερινά. Μπορεί τα κρούσματα να πέφτουν, ή έστω η καμπύλη να παρουσιάζει την πολυπόθητη επιπέδωση, ωστόσο τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 1.737 νέα κρούσματα, αλλά η μέρα “σημαδεύτηκε” από το θλιβερό ρεκόρ των 121 νεκρών και των 606 διασωληνωμένων τους οποίους ο κορονοϊός έχει στείλει στις εντατικές.
Έτσι, ο σχεδιασμός… αλλάζει.
Παρά τα σενάρια, λοιπόν, που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου
έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση
και τα συναρμόδια υπουργεία
να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών.
Προτιμούν με λίγα λόγια να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στην διαδικασία του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη και με το σενάριο αυτό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση
δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα
που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια…
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζήτησε δε 15.000 προσλήψεις μονίμων στο ΕΣΥ, αυξήσεις μισθών και 7% του ΑΕΠ για την Υγεία.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι:
«Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Η χώρα περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Η εξάπλωση του ιού, είναι ραγδαία και σε πολλές περιπτώσεις ανά τη χώρα, η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη.
Και το χειρότερο είναι ότι αυτή τη κρίση τη βιώνουμε με μια κυβέρνηση ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική.»
Υπογράμμισε δε:
«Μια κυβέρνηση που είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο πρόγραμμά της είχε τη συρρίκνωσή του. Μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έλαβε στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος. Μια κυβέρνηση που την ώρα που η ανθρώπινη ζωή είναι σε διακινδύνευση όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία αλλά συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη.»
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέθεσε:
«Τη μια μας είπαν ότι ευτυχώς που δε δαπανούν χρήματα στις ΜΕΘ γιατί θα ήταν πεταμένα λεφτά.
Την άλλη ότι πανηγυρίζουν με τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση γιατί ακόμη υπάρχουν χώρες με περισσότερους.
Και σήμερα ήρθε και ο πιο κοντινός υπουργός στον κο Μητσοτάκη να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, αφού η θνητότητα έχει ανέβει σχεδόν στο 50% για όσους νοσηλεύονται σε αυτές.»
Πραγματικά δε ξέρω αν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν του πανικού ή του αμοραλισμού και του κυνισμού τους. Δεν ξέρω αν προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους.
Αυτό που ξέρω όμως σίγουρα είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία στίγμη η χώρα χρειαζότανε μια πιο σοβαρή κυβέρνηση. Πιο ταπεινή, με ενσυναίσθηση του βάρους της απώλειας της ζωής και της αγωνίας για τη μέση ελληνική οικογένεια. Μια κυβέρνηση με λιγότερες εμμονές ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και κυρίως μια κυβέρνηση με λιγότερη έπαρση και λιγότερη έγνοια για προπαγάνδα και ψεύτικη επικοινωνία και περισσότερη όρεξη για ουσιαστική δουλειά. Και κυρίως δουλειά εκεί που σήμερα δίνονται οι μάχες. Εκεί όπου διεξάγεται ο πόλεμος.»
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στα δημόσια νοσοκομεία:
«Βρέθηκα τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά από Δημόσια νοσοκομεία. Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές. Οι πραγματικοί ήρωες, γιατροί, νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς δίνουν μια μάχη για όλους τους Έλληνες. Άνθρωποι που για δεκαετίες υπηρετούν με ήθος το ΕΣΥ, πλάι σε νέα παιδιά σε ειδικευόμενους γιατρούς και σε συμβασιούχους που έμειναν εδώ σε δύσκολα χρόνια, για να εργαστούν και να προσφέρουν στην πατρίδα τους. Ένας γιατρός για 30-40 ασθενείς, νοσηλευτές που δουλεύουν στα Επείγοντα για 8 ευρώ τη νύχτα. Ατελείωτες ώρες στις βάρδιες, με κίνδυνο ζωής. Στρατιώτες σε μια μάχη που οι στρατηγοί απουσιάζουν γιατί μοιράζουν παράσημα μεταξύ τους.»
Κι έθεσε το ερώτημα:
«Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι: Μπορούσαμε να το αποφύγουμε όλο αυτό ; Μπορούσαμε να ελέγξουμε τη κατάσταση ή ήταν αναπόφευκτο; Γνωρίζαμε όλοι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον πλανήτη, ότι το δεύτερο κύμα θα έρθει. Γνωρίζαμε, όλοι ότι η Ελλάδα είχε μια μεγάλη ευκαιρία μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ήρθε σε μια εποχή εκτός της τουριστικής περιόδου και καταφέραμε σχεδόν να εξαφανίσουμε τον ιό από την κοινότητα. Ήταν η μεγάλη ευκαιρία μας να αξιοποιήσουμε το χρόνο.Να οργανώσουμε τις άμυνες μας, με μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και της κοινωνίας, ενόψει του νέου κύματος.
Και τι από όλα αυτά έκανε ο κος Μητσοτάκης; Τίποτα πέρα από το να αυτοθαυμάζεται και να επιχειρεί να αξιοποιήσει τη πανδημία ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη. Υποτίμησε τους κινδύνους ; Έπεσε έξω, όπως του καταλόγισε ο υπουργός του κος Γεωργιάδης ; Ή μήπως απλά έμεινε ο ίδιος; Αυτός που ήταν από πριν. Όσος ήταν από πριν.»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι:
«Διότι αυτές τις αντιλήψεις για τη δημόσια υγεία τις είχε – είναι η αλήθεια – από πριν ο κος Μητσοτάκης. Απλά δε ήταν αρκετή ούτε η πανδημία για να τις αλλάξει.
Έστω και παροδικά. Γιατί η υπόθεση της προετοιμασίας, δεν ήταν μόνο ζήτημα στοιχειώδους εκτίμησης. Ήταν και ζήτημα επένδυσης και οργάνωσης. Επένδυση σημαίνει διάθεση πόρων.
Για να γίνουν μαζικά τεστ. Για να προσληφθεί προσωπικό και να δημιουργηθούν ΜΕΘ. Πόρων που είχαμε εξασφαλισμένους, με τα 37 δις που είχαμε αφήσει στα ταμεία αλλά και τους επιπλέον πόρους που διατέθηκαν από την ΕΕ.
Αλλά αν γινόντουσαν μαζικά τεστ πως θα επωφελούνταν ο ιδιωτικός τομέας, που ακόμη και από το δράμα και την αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας διεκδικεί κέρδη ; Και αν έκανε προσλήψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, πως θα προχωρούσε το σχέδιο για τη -μερική έστω- ιδιωτικοποίηση τους ΕΣΥ ;
Οργάνωση επίσης σημαίνει σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο στη χώρα, ενόψει καλοκαιριού.Σημαίνει σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας με την ένταξη και του ιδιωτικού τομέα σε αυτό, και όχι το ανάποδο. Σημαίνει σαφείς οδηγίες τι γίνεται με τις δομές υψηλού κινδύνου όπως τα γηροκομεία ή οι προσφυγικές δομές. Σημαίνει ανασχεδιασμός της λειτουργίας των ΜΜΜ για την αποφυγή συνωστισμού. Όλα αυτά όμως απαιτούν ικανότητα και ουσιαστική δουλειά. Δεν γίνονται εύκολα και ακούραστα.
Αντί αυτών λοιπόν, προτίμησε τα εύκολα. Τη λίστα του κου Πέτσα. Και αντί επένδυσης σε όλα αυτά, είχαμε επένδυση στην εικόνα. Στην ψεύτικη εικόνα ενός ηγέτη που μόνος του νίκησε τον ιό.
Μια εικόνα που καλλιεργήθηκε με επικίνδυνη αυταρέσκεια και πολλά εκατομμύρια κρατικού χρήματος Μέσα Ενημέρωσης. Αλλά εκεί που έπρεπε να γίνει η επένδυση, μηδέν.
Μηδέν σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα διακηρύξεις για ελάχιστες προσλήψεις και αυτές εκ των υστέρων για να καλύψουν επικοινωνιακές ανάγκες και όχι τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ. Πολύ λίγο και πολύ αργά.
Και σχεδόν μηδέν και στις δαπάνες. Προτελευταία η χώρα μας στην Ευρώπη, στις πρόσθετες δαπάνες υγείας για το 2020, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Και αντί οργάνωσης, μια ατελείωτη αλυσίδα λαθών και παλινωδιών. Από την ασάφεια στα υγειονομικά πρωτόκολλα, το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, το άνοιξε – κλείσε στην εστίαση, το φιάσκο με τις μάσκες και την τηλεκπαίδευση στα σχολεία, τα αφημένα στην τύχη τους ΜΜΜ.
Συνολικά, μια εικόνα καθολικής αποτυχίας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταστροφή. Μια καταστροφή για την οποία ευθύνεται προσωπικά και αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης.»
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα:
«Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι συνεχίζουν παρά τα οδυνηρά αποτελέσματα στην ίδια λογική. Διότι καταθέτουν προϋπολογισμό για το 2021 χωρίς καμία μέριμνα για πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών και όσο και ακούγεται αδιανόητο, με μειωμένες τις δαπάνες υγείας κατά 600 εκατομμύρια. Πως είναι δυνατόν, θα αναρωτηθεί κανείς. Κι όμως είναι.
Γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους. Πιστεύουν βαθιά ακόμα και τώρα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ένα βαρίδι. Και ότι δεν αξίζει ούτε τώρα να ενισχυθεί, γιατί θα δυσκολέψει την προσπάθεια τους όταν επανέλθει κάποια στιγμή η κανονικότητα, να κάνουν απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση πτυχών της δημόσιας υγείας.
Όπως ακριβώς έκαναν πριν τους σταματήσει ο ελληνικός λαός το 2015.
Και ακόμα χειρότερα, πιστεύουν – και το αποδεικνύουν οι πράξεις τους – ότι τα χρήματα των κρατικών ταμείων δεν είναι όχημα για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.
Αλλά ο προσωπικός τους τραπεζικός λογαριασμός από τον οποίο μοιράζουν χρήμα σε ημέτερους και κολλητούς, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.
Απευθείας αναθέσεις σε μπακάλικα και εταιρείες αλουμινίου για να παράγουν μάσκες.
Απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες φύλαξης στην Πάτρα για φύλαξη κτηρίων στον Πειραιά.
Απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες φίλων και πολιτευτών της ΝΔ.
Διπλασιασμό των αποζημιώσεων ημερήσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.
Και φυσικά εκατομμύρια στα κανάλια για μηνύματα που εκ του νόμου πρέπει μεταδίδουν δωρεάν.
Είναι πολύ μεγάλος ο κατάλογος, και είναι πολλά τα λεφτά.
Για αυτό και θα ζητήσουμε τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορωνοϊού. Διότι ας το καταλάβουν καλά ούτε η δημοκρατία, ούτε ο έλεγχος και η λογοδοσία μπορούνε να μπούνε σε καραντίνα. Ούτε πρόκειται να ανεχθούμε κάποιοι, με πρόσχημα τη καραντίνα να κάνουν χρυσές δουλειές με τα χρήματα αυτών που υποφέρουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του ως εξής:
«Οι ευθύνες είναι απόλυτες και γνωστές. Και τα ερωτήματα αμείλικτα, πόσο δε μάλλον όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές. Κανείς δε θα ξεφύγει από αυτές τις ευθύνες.
Όμως τώρα, η μοναδική μας έγνοια είναι και έτσι πρέπει να είναι, να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Και το δικό μας χρέος, το χρέος της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης είναι να συμβάλλει άμεσα στη σωτηρία του λαού μας.
Πρώτα απ’ όλα με ένα άμεσο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
Με την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους.
Την άμεση ενίσχυση και την εμψύχωση του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού.
Την ενίσχυση στην προστασία των χώρων που απειλούνται δραματικά, όπως τα γηροκομεία.
Την άμεση συνταγογράφηση των τεστ γιατί δε γίνεται να φτάνουν στα νοσοκομεία συμπολίτες μας, ένα βήμα πριν την εντατική γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν 80 και 100 ευρώ για να κάνουν τεστ έγκαιρα όταν είχαν αρχικά συμπτώματα.
Αυτά όλα έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Δε θα κουραστούμε να φωνάζουμε και να προτείνουμε λύσεις. Να υποδεικνύουμε δρόμους για βγούμε από τα αδιέξοδα. Να ζητάμε επιτακτικά έκτακτες παρεμβάσεις για να σωθεί έστω και μια ανθρώπινη ζωή.
Και ταυτόχρονα δε θα σταματήσουμε να υποδεικνύουμε μέτρα και παρεμβάσεις για την επούλωση των οικονομικών πληγών της πανδημίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.»
Τόνισε δε ότι: «Για το λόγο αυτό, εμείς θα θέσουμε σε ψήφιση στη Βουλή, την Τετάρτη, δύο τροπολογίες – ανάσα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.
Για το Δώρο, με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και την άμεση, ζωτικής σημασίας, ανάγκη των εργαζομένων για ενίσχυση του εισοδήματός τους, το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.
Και για την παροχή μέσα στο Δεκέμβρη του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, με 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.
Αν το πρώτο καθήκον μας είναι ο δημόσιος λόγος, οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις στη Βουλή, το δεύτερο και πιο σημαντικό καθήκον μας, είναι μέσα στην κοινωνία.
Όλοι μας, βουλευτές, στελέχη και μέλη πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια, κάθε δομή αλληλεγγύης και στήριξης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Είναι χρέος μας να μη μείνει κανένας μόνος αυτές τις δύσκολες μέρες. Να μιλήσουμε με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, να δούμε που υπάρχουν ανάγκες, να συντονίσουμε τις ενέργειες μας, ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί.
Αυτά είναι δύο αλληλένδετα επίπεδα δράσης για να αντιμετωπίσουμε τώρα την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Είναι μια βάση σωτηρίας για να χτίσουμε τη συλλογική άμυνα της χώρας στο άμεσο μέλλον. Και πρέπει αυτό το μέλλον, να μη βασιστεί σε μπαλώματα και την καλή προαίρεση των δηλωμένων πολέμιων του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους.
Διότι η κρίση η υγειονομική, μπορεί να είναι δραματική, μπορεί να είναι επώδυνη, μπορεί να είναι καταλυτική για τη ζωή πολλών αο εμάς, κάποια στιγμή όμως θα τελειώσει. Και θα αρχίσει μια νέα κρίση διαρκείας. Οικονομική και κοινωνική. Όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης. Θα γίνει λογαριασμός. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου. Όσο δύσκολο και να είναι αυτό, γιατί ξανά θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια.»
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:
«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη. Να προστατεύσει τους πιο αδύναμους και να δώσει προοπτική στο πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, στους νέους ανθρώπους. Και φυσικά να ξαναδώσει αξία στο δημόσιο χώρο. Να ενισχύσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, δημιουργώντας ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Να ενισχύσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Το Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Εμείς έχουμε και τη γνώση και το σχέδιο και τη θέληση να το πετύχουμε.
Τις επόμενες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, θα θέσουμε σε διαβούλευση το δικό μας σχέδιο.
Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
Στο σχέδιο μας θα περιλαμβάνεται και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ. Με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προυπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νεοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονες μας που τόσο ανάγκη τους έχουμε σε αυτή τη μάχη.
Κλείνοντας, αναφέρθηκα στο εμβόλιο:
Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την εισήγησή μου με μια αναφορά στο πιο ελπιδοφόρο μέρος της γκρίζας πραγματικότητας που βιώνουμε. Στη προοπτική του εμβολίου. Παρακολουθούμε με αισιοδοξία τις εξελίξεις σχετικά με την παραγωγή των εμβολίων, τα οποία συνιστούν ένα επιστημονικό θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς πόσο σύντομα έχει ανακοινωθεί η ανακάλυψη αποτελεσματικών εμβολίων από την εμφάνιση της νόσου.
Ωστόσο καλό θα ήταν, όσο και αν η ελπίδα είναι αναγκαία για κάθε συμπολίτη μας, όσοι έχουμε θέση ευθύνης να μην την εμπορευόμαστε ούτε να καλλιεργούμε έναν μη ρεαλιστικό εφησυχασμό.
Η μάχη τους επόμενους μήνες θα είναι δύσκολη. Και δεν πρέπει να υπονομεύεται από την καλλιέργεια καμίας μαγικής εικόνας, ότι δήθεν το Γενάρη θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία.
Γιατί αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από την όποια ανάσα αισιοδοξίας μπορεί να γεννά σήμερα. Έχουμε λοιπόν το βλέμμα μας στο τώρα. Δε χάνουμε την ελπίδα μας, αλλά γνωρίζουμε ότι για να βγούμε νικητές από τη δυσκολότερη μάχη των σύγχρονων γενιών, οφείλουμε να προσπαθήσουμε και να παρέμβουμε τώρα. Με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του αλλά και με αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη πρέπει τώρα να νικήσει την ανασφάλεια και το φόβο. Με το νου μας σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας και να αντέξουμε. Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αποφεύγοντας το συνωστισμό, μπορούμε τις επόμενες εβδομάδες να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού και να οργανώσουμε την επόμενη μέρα.
Με τη γνώση και τη συλλογική μας δύναμη, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δε θα βρεθούμε απροετοίμαστοι και έωλοι στο έλεος μιας υγειονομικής κρίσης.
Και όσοι τούτη την ώρα επιμένουν να αμφισβητούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τη σημασία του κοινωνικού κράτους, αυτή η πανδημία αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά ιδεοληπτικοί, αλλά και πραγματικά επικίνδυνοι για να μας κυβερνούν αυτές τις δύσκολες ώρες.»