ροκαταρκτική εξέταση με διερευνώμενο αδίκημα την ανθρωποκτονία από αμέλεια διέταξε ο εισαγγελέας Ιωαννίνων μετά τον θάνατο 20χρονης φοιτήτριας από τη Χίο στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο εισαγγελέας έλαβε την απόφαση όταν περιήλθε σε γνώση του το μέχρι στιγμής υλικό που συγκεντρώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων. Χθες, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, είχε διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση του θανάτου της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Υπενθυμίζεται πως η 20χρονη φοιτήτρια είχε εισαχθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με διάγνωση αμυγδαλίτιδα, ωστόσο έπεσε σε κώμα και κατέληξε.
Σήμερα αναμένεται να διενεργηθεί η νεκροψία-νεκροτομή ώστε να προσδιοριστούν τα αίτια του θανάτου της 20χρονης, ενώ οι γονείς της έχουν ορίσει δικό τους τεχνικό σύμβουλο.
Integer ac vehicula eros, sed dictum sapien. Donec dignissim porttitor ante, sit amet placerat dui. Donec mollis vel arcu et efficitur.
Από το εδώλιο η Ρούλα Πισπιρίγκου άκουσε την αδερφή της Δήμητρα και το θείο της Γιάννη Λεγάτο να αρθρώνουν υπερασπιστικό λόγο για εκείνη χαρακτηρίζοντας την άψογη ως μητέρα.
«Ήταν άψογη ως μαμά. Ήταν πάντα δίπλα στα παιδιά της. Δεν τα είχε αφήσει ποτέ μόνα τους. Ήταν πάντα φροντισμένα, έπαιζε μαζί τους επιτραπέζια, έβαζαν τραγούδια και χόρευαν. Ασχολιόταν πολύ με τα παιδιά. Ήταν πάντα δίπλα στα παιδιά της. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για μια μητέρα» κατέθεσε η Δήμητρα Πισπιρίγκου η οποία απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου.
Πρόεδρος: Μετά το θάνατο της Ίριδας πως ήταν οι σχέσεις τους;
Μάρτυρας: Καλές ήταν οι σχέσεις τους.
Πρόεδρος: Το βράδυ πριν το θάνατο της Ίριδας κοιμήθηκε ο κ. Δασκαλάκης στο σπίτι;
Μάρτυρας: Εκείνη την ημέρα πήρε τα πράγματα του κι έφυγε ο Δασκαλάκης. Μετά το θάνατο της Ίριδας έφερε μόνος του τα πράγματα του πίσω. Του είπε η αδελφή μου «τι κανείς;» και της είπε «θέλω να γυρίσω πίσω». Μετά από λίγες ημέρες αποφάσισαν ότι θέλουν να χωρίσουν. Κανόνισαν για συναινετικό διαζύγιο αλλά διαφωνούσαν με τη διατροφή και θα πήγαιναν σε αντιδικία.
Η Δήμητρα Πισπιρίγκου, η οποία αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που είχαν στη σχέση του ζευγαριού οι θάνατοι των παιδιών ενώ περιέγραψε και το καταγγελλόμενο από τη μητέρα πρώτο επεισόδιο σπασμών της Τζωρτζίνας που την οδήγησε στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο.
«Στις 7/4 ήμασταν στο σπίτι μου στην Αλισσό. Η Τζωρτζινα πήρε το τάμπλετ της για να κοιμηθεί, ήθελε κάτι να ακούει. Μετά πήγαμε για ύπνο κι εμείς. Γύρω στις 06.30 ξύπνησε αδελφή μου και μου λέει το παιδί δεν είναι καλά σε ζητάει. Βλέπω τη Τζωρτζίνα καθισμένη στο κρεβάτι μου, μου λέει «δεν είμαι καλά, έχω βόμβα στην πλάτη». Έπειτα ηρέμησε αλλά μετά από ένα τέταρτο ξαναπετάχτηκε και παραπονέθηκε για πόνο στην πλάτη και στην κοιλιά. Αποφασίσαμε να πάμε στο Καραμανδάνειο. Πήγαμε γύρω στις οκτώ παρά τέταρτο. Αργότερα ήρθε ο κ. Δασκαλάκης και το παιδί μου είπε «διώξτον». Της είπα «άσε να σε δει ο μπαμπάς» και επέμεινε. Βγήκε ο Δασκαλάκης από το δωμάτιο».
Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στο πως βίωσε η Τζωρτζίνα τις απώλειες των μικρότερων αδερφών της «Φαινόταν να την έχει επηρεάσει στην αρχή αλλά ήταν παιδί. Ρωτούσε για τη Μαλένα και η μαμά της της είπε ότι είναι αγγελάκι στον ουρανό. Καμία φορούσε κοιτούσε τον ουρανό και τη χαιρετούσε. Για την Ίριδα δεν είχε προλάβει να το συνειδητοποιήσει. Μας ρώτησε αν είναι μαζί με τη Μαλένα και της είπαμε ναι. Ήταν στεναχωρημένη στην αρχή. Δεν έπαιζε πολύ, δε χόρευε το ίδιο. Την παρακολουθούσε παιδοψυχολόγος στο σχολείο» είπε χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί η κατάθεση του θείου της κατηγορουμένης Ιωάννη Λεγάτου.
«Την είχα από μικρό παιδί δίπλα μου τη Ρούλα. Ήταν ένα παιδί χαρούμενο, έπαιζε, ήθελε να κάνει δικά της πράγματα, είχε μεγαλώσει με τις αξίες της οικογένειας μας και είχαμε λόγω και του ποδοσφαίρου κάποιες ηθικές αξίες και αρχές με τις οποίες μεγάλωσε η Ρούλα. Ήμασταν γνωστή οικογένεια λόγω ποδοσφαίρου. Ο παππούς της Ρούλας ήταν από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής. Ήταν ένα κορίτσι που ήθελε να εργαστεί, να είναι φιλική προς όλους, δεν είχαμε δημιουργήσει κάποιο θέμα στη ζωή της» είπε ο μάρτυρας που έκανε λόγο για μια μητέρα που ασχολούνταν με τα παιδιά της συνεχώς.
Η διαδικασία συνεχίζεται και αναμένεται να εξεταστεί στη συνέχεια και η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Νέες ταυτότητες: Οργιάζει αρνητής ψυχίατρος - «Θα έχουν το 666, τον αριθμό του θηρίου»
«Όταν έρθει η εποχή του Αντίχριστου θα υπάρξει το χάραγμα στο μέτωπο και το δεξί χέρι. Τώρα είμαστε στην περίοδο του προχαράγματος», είπε αρνητής των νέων ταυτοτήτων.
Το πρώτο συλλαλητήριο κατά της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων έγινε χθες, στη Θεσσαλονίκη, ενώ την προσεχή Κυριακή θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχο και στην Αθήνα.
Οι αρνητές των νέων ταυτοτήτων φαίνονται αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω. Ένας εξ αυτών, ο Γιώργος Σύρπης, ψυχίατρος, μιλώντας στο Mega, ισχυρίστηκε ότι «οι νέες ταυτότητες θα αναγράφουν τον αριθμό 666, τον αριθμό του θηρίου, σηματοδοτώντας την έλευση του Αντίχριστου.
«Δεν είναι ταυτότητα, είναι κάρτα του πολίτη, η οποία απ’ ότι περιγράφει η ίδια η κυβέρνηση, σε αυτή την κάρτα μέσα υπάρχει μηχανική αναγνώριση των στοιχείων που μπορεί να γίνει από απόσταση. Μπορεί να περάσουν μέσα στοιχεία που ο πολίτης δεν ξέρει. Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη», δήλωσε.
«Θα υπάρχει μέσα στο barcode ο αριθμός 666. Είμαστε στην περίοδο του προχαράγματος. Από τη στιγμή που εμείς οι χριστιανοί ενυπόγραφα δεχόμαστε το barcode είναι σαν να αποδεχόμαστε τον Αντίχριστο», είπε χαρακτηριστικά.
Τα λεγόμενά του, ισχυρίστηκε ο κ. Σύρπης, υποστηρίζονται από την Αποκάλυψη.
«Όταν έρθει η εποχή του Αντίχριστου θα υπάρξει το χάραγμα στο μέτωπο και το δεξί χέρι. Τότε είναι η περίοδος του χαράγματος, τώρα είμαστε στην περίοδο του προχαράγματος», δήλωσε.
Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τις νέες ταυτότητες - «Όχι στο χάραγμα και τον αντίχριστο»
Κινητοποίηση κατά της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, πραγματοποίησαν χθες, Κυριακή, πολίτες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι τις χαρακτηρίζουν ως «ηλεκτρονική σκλαβιά».
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν περίπου 2.000 άτομα, που ήρθαν μάλιστα από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας με λεωφορεία.
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου μίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ΓΟΧ Ευθύμιος, που σημείωσε πως «λέμε όχι στο χάραγμα και τον αντίχριστο».
Οι αρνητές ιερείς που πήραν πρώτοι τον λόγο, είπαν πως οι νέες ταυτότητες είναι ένα «φακέλωμα που επανέρχεται μετά από 40 χρόνια». Και συνέχιζαν: «Δεν πρόκειται με τη βοήθεια του Θεού να πάρουμε τις νέες ταυτότητες που βάναυσα προσβάλουν την υπόστασή μας, ως χριστιανών και Ελλήνων».
Ο Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης των παλαιοημερολογιτών, άσκησε δριμεία επίθεση προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τονίζοντας ότι ειναι προδότης. Του επιτέθηκε μάλιστα και για το γεγονός ότι στην επίσκεψή του στην Λήμνο μαζί με τον Πάπα της Ρώμης δεν φορούσε σταυρό.
Το κάλεσμα έγινε μέσω social media από οργανώσεις που είχαν πρωτοστατήσει και στις διαμαρτυρίες κατά των εμβολίων του covid - 19.
MRZ, RFID και NFC στις νέες ταυτότητες - Τι ισχύει τελικά με το «τσιπάκι»
Οι σύγχρονης τεχνολογίας νέες ταυτότητες περιλαμβάνουν «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων» αλλά και ειδική γραμμή κώδικα πληροφοριών. Το MRZ και το RFID δεν έχει να κάνει με «τσιπάκι», αλλά με τεχνολογίες που έχουν ήδη τα ελληνικά διαβατήρια, όπως και τα κινητά τηλέφωνα.
Τι είναι, λοιπόν, η μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη MRZ; MRZ, είναι τα αρχικά διεθνούς όρου ασφάλειας Machine Readable Zone, δηλαδή στα ελληνικά: μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη.
Είναι η γραμμή κώδικα πληροφοριών που βλέπουμε και σήμερα σε όλα τα ελληνικά διαβατήρια, ακριβώς κάτω από τα στοιχεία του πολίτη. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια καινούρια τεχνολογία, καθώς κάθε ελληνικό διαβατήριο διαθέτει και σήμερα, εδώ και πολλά χρόνια, ζώνη MRZ.
Ειδικότερα, η MRZ περιλαμβάνει σε ειδική μορφή που έχει καθοριστεί από τον ΙCAO ορισμένα από τα στοιχεία που αναγράφονται στο δελτίο ταυτότητας, ώστε να είναι δυνατή για λόγους ασφαλείας και ταχύτητας η αυτόματη αναγνώριση, ανάγνωση και επαλήθευση τους απ΄όλες τις συσκευές διαβατηριακού ελέγχου διεθνώς.
Όσον αφορά το RFID, είναι τα αρχικά του όρου Radio Frequency Identification. Η απόδοση του στα ελληνικά ορίζεται ως «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων».
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για την ανέπαφη επικοινωνία του μέσου αποθήκευσης με τις συσκευές ανάγνωσης (readers).
Ειδικότερα, το μέσο αποθήκευσης των Δελτίων Ταυτότητας επικοινωνεί με τους αναγνώστες μέσω πρωτοκόλλου NFC (επικοινωνία κοντινού πεδίου). Τεχνολογία που υπάρχει στο σύνολο των «έξυπνων κινητών». Η δυνατότητα ανάγνωσης δηλαδή του μέσου αποθήκευσης παρέχεται μόνο όταν το δελτίο έρθει σε πολύ κοντινή απόσταση (λίγων εκατοστών) από τον αναγνώστη.
Για όσους αναφέρονται στις νέες ταυτότητες «με τσιπάκι», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά: Τα νέο δελτίο ταυτότητας δεν εμπεριέχει τεχνολογία που μπορεί να καταγράψει δεδομένα ελέγχου θέσης. Και προσθέτει ότι τα στοιχεία που συλλέγονται είναι τα απολύτως απαραίτητα και θέτουν στο επίκεντρο την ασφάλεια των πολιτών.
Μπλόκο στα ταξίδια με τις παλιές ταυτότητες
Τις νέες ταυτότητες παρουσίασε επίσημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, η 3η Αυγούστου 2026 είναι μία ημερομηνία ορόσημο, καθώς από εκείνη την ημέρα και μετά οι σημερινές ταυτότητες δεν θα έχουν καμία ισχύ στη ζώνη Σένγκεν, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος μέχρι τότε δεν έχει αντικαταστήσει την παλιά του ταυτότητα με την καινούργια, δεν θα μπορεί να ταξιδέψει με αυτήν σε καμία χώρα της Ε.Ε., καθώς η ταυτότητά του δε θα αποτελεί πια ταξιδιωτικό έγγραφο.
Ουσιαστικά δηλαδή η παλιά ταυτότητα θα αποτελεί αποκλειστικά έγγραφο ταυτοπροσωπίας εντός της Ελλάδας.
Ωστόσο, αναμένεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας θα προβλέπεται η καθολική εφαρμογή της ισχύος των νέων ταυτοτήτων. Δηλαδή, η ρύθμιση θα προβλέπει ότι από μία ημερομηνία και μετά οι παλιές ταυτότητες δεν θα έχουν ισχύ ούτε εντός της χώρας. Για παράδειγμα, δεν θα μπορεί κάποιος να κάνει καμία συναλλαγή με το Δημόσιο με την παλιά του ταυτότητα.
Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 368 παραβάσεις ΚΟΚ, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι είχαν σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.
Αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν: 65 για στέρηση αποτελεσματικού σιγαστήρα, 49 για δυσδιάκριτη / μη τοποθετημένη πινακίδα, 46 για φιμέ μεμβράνες, 37 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 30 για στέρηση καθρέφτη, 26 για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 12 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 1 για επίδειξη ικανοτήτων, 9 για επικίνδυνους ελιγμούς, 8 για παραβίαση διπλής διαχωριστικής γραμμής, 6 για ανασφάλιστα οχήματα, 4 για ΚΤΕΟ, 2 για φθαρμένα ελαστικά και 63 λοιπές παραβάσεις.
Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 86 άδειες κυκλοφορίας, 79 άδειες ικανότητας οδήγησης και 58 πινακίδες. Παράλληλα, ακινητοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν 12 οχήματα, ενώ επιπλέον ανευρέθηκαν 2 κλεμμένα οχήματα.
Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Αστυνομία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Σοβαρό τροχαίο πριν λίγα λεπτά στην Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Γλυφάδα
Δυο οχήματα συγκρούστηκαν και ντελάπαραν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί άτομο στο ένα όχημα.
Στο σημείο αυτή τη στιγμή ασθενοφόρα και η Τροχαία.
Λίγα μέτρα πιο πέρα και πιο συγκεκριμένα στην παλιά Παραλιακή στην Εθν. Μακαρίου, έξω ακριβώς από το νοσοκομείο Metropolitan, όχημα που κινούταν με μεγάλη ταχύτητα από Πειραιά προς Μοσχάτο, στην προσπάθεια του να αποφύγει πεζή που διέσχιζε το δρόμο, έφυγε από την πορεία του με αποτέλεσμα να καβαλήσει το πεζοδρόμιο και να τραυματίσει κοπέλα στο κεφάλι.
Η άτυχη κοπέλα βαριά τραυματισμένη διακομίσθηκε στο Metropolitan.
Λίγα μέτρα πιο πέρα και πιο συγκεκριμένα στην παλιά Παραλιακή στην Εθν. Μακαρίου, έξω ακριβώς από το νοσοκομείο Metropolitan, όχημα που κινούταν με μεγάλη ταχύτητα από Πειραιά προς Μοσχάτο, στην προσπάθεια του να αποφύγει πεζή που διέσχιζε το δρόμο, έφυγε από την πορεία του με αποτέλεσμα να καβαλήσει το πεζοδρόμιο και να τραυματίσει κοπέλα στο κεφάλι.
Η άτυχη κοπέλα βαριά τραυματισμένη διακομίσθηκε στο Metropolitan.
Σύμφωνα με την Αστυνομία κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξακριβώθηκε πως ο 45χρονος είχε θέσει φωτιά σε αρκετά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον τρείς ενέργειες του δράστη.
Η Ελληνική Αστυνομία, σε πλήρη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, συνδράμει καίρια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών: δημιουργεί εκατοντάδες μπλόκα ελέγχου, εμποδίζει την πρόσβαση σε ορεινούς όγκους, κινητοποιεί πολύτιμες δυνάμεις, μεριμνά για τις εκκενώσεις και την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων και περιπολεί έξω από κατοικίες και επιχειρήσεις που είτε έχουν εκκενωθεί, είτε έχουν υποστεί ζημιές.
Στο πλαίσιο αυτού του πλαισίου δράσης, σήμερα, στην Πάρνηθα και στον Αυλώνα Αττικής -από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης επάλληλων εστιών φωτιάς- έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που χτένισαν την περιοχή. Μόνο σήμερα πραγματοποιήθηκαν 4 προσαγωγές υπόπτων, εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη.
Συγκεκριμένα, συνελήφθη 45χρονος ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε στην περιοχή του Αυλώνα Αττικής. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξακριβώθηκε πως ο ανωτέρω είχε θέσει φωτιά σε αρκετά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα. Έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον τρείς ενέργειες του δράστη. Σε κατ’ οίκον έρευνα, που διεξήχθη, ανευρέθησαν προσανάματα, ένα φλόγιστρο και πευκοβελόνες.
Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τις περιπολίες, συνδράμοντας το Πυροσβεστικό Σώμα όπου χρειάζεται και όπου της ζητείται, με βασικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Στείρι Βοιωτίας απομακρυνθείτε προς Δίστομο Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας . Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
Στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη πυρκαγιών προχώρησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού καθώς και τον Διοικητή της ΕΥΠ.
Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και οι επόμενες 48, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα μέτωπα καθώς οι εστίες δε μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα από χτες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία και Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες.
Στη σύσκεψη που διεξήχθη αποφασίστηκε:
Στη φυλακή θα οδηγούνται όσοι συλλαμβάνονται για εμπρησμό έστω και από αμέλεια - είναι οι περισσότεροι σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα- όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φλωρίδης στο εξής θα σταματήσει η γενικευμένη ατιμωρησία που πλήττει βάναυσα το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών, καθώς δεν πηγαίνει κανένας στη φυλακή από όσους συλλαμβάνονται για εγκληματικές αμέλειες που οδηγούν σε καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές.
Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει μεταβολή στην ποινική νομοθεσία ώστε εκτός από τους εμπρηστές από πρόθεση που ήδη τιμωρούνται αυστηρά,
και οι εξ αμελείας θα μπαίνουν φυλακή
όταν θα καταδικάζονται από συγκεκριμένες ποινές και πάνω.
Εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που θα αυστηροποιηθούν σε ότι αφορά την έκτιση των ποινών, η κυβέρνηση εξήγγειλε δια του κ. Κικίλια
σημαντική αύξηση των προστίμων
που θα επιβάλλονται στους εμπρηστές, καθώς ως σήμερα τα πρόστιμα ήταν πραγματικά αστεία.
Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Φλωρίδη
"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε μια διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με βάση τις οποίες θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει σαφέστατα. Και τι εννοώ; Οι ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται. Με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή, όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι παρά πολύ σοβαρό. Με την έννοια αυτή θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ αμελείας τελούμενα, είτε από πρόθεση. Τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού ήδη τιμωρούνται με πολύ βαριές ποινές. Η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω θα εκτίεται. Δηλαδή οι υπαίτιοι θα οδηγούνται στη φυλακή. Για να τελειώνει όλη αυτή αίσθηση η οποία τυραννά την ελληνική κοινωνία ότι τελικά στην Ελλάδα ό, τι και να κάνεις δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες".
Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε την περασμένη Τρίτη στον ΣΚΑΪ ότι δεν είναι μόνο η ακραία κλιματική κρίση,
επί 16 μέρες πάνω από 40 βαθμοί Κελσίου,
είναι και ότι από τις αρχές του έτους είχαμε
117 συλλήψεις για εμπρησμό.
«Δεν είναι μόνο οι εμπρηστές είναι και η εγκληματική αμέλεια.
Οι 107 συλλήψεις από αμέλεια ήταν».
«Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολλούς, την κοινωνία, τους πολίτες έναντι εκείνων των λίγων που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, την περιουσία μας, την οικολογία. Από τις 1.470 πυρκαγιές οι 10 ήταν μεγάλες, τις οποίες μελετούμε και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι» επισήμανε ο κ. Κικίλιας.
Τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη, και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργο Πιτσιλή.
Στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγο διάστημα η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, η οποία παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία, χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κ.λπ.
Το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (με φωτογραφίες και video) από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση. Παράλληλα, όλα τα σημεία ελέγχου αποτυπώνονται σε ψηφιακό χάρτη προκειμένου οι υπηρεσιακοί της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα τόσο του αριθμού όσο και της έκτασης των ελέγχων ανά περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την επικράτεια. Από την Αίθουσα Επιχειρήσεων εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων. Ταυτόχρονα, μέσω της Αίθουσας Επιχειρήσεων επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός και καλύτερη διασπορά δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου.
Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή θα φτάσει στην πλήρη λειτουργία της το φθινόπωρο, απασχολώντας πάνω από 100 υπαλλήλους και θα έχει σταδιακά τη δυνατότητα σύνδεσης με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα. Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμμετείχε σε σύσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και τους Γενικούς Διευθυντές, όπου του παρουσιάστηκαν το σχέδιο της Αρχής για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και οι ψηφιακές δράσεις, που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του έτους.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η φορολογική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Και θα προχωρήσουμε άμεσα σε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η ΑΑΔΕ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και θα κάνει και άλλα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο την Κυβέρνηση όσο και την ΑΑΔΕ, θα μας βοηθήσουν τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Θα τα αξιοποιήσουμε. Έτσι και αλλιώς, έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως, ακόμα μια φορά θέλω να στείλω το μήνυμα ότι το «αυτοκίνητο» της Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα δεν έχει όπισθεν. Θα προχωρήσουμε μπροστά! Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πληρώνει κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν».
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Ως Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και ως Έλληνες φορολογούμενοι, περιμένουμε πολλά από την ΑΑΔΕ. Οι οικονομικές και φορολογικές παραβάσεις ζημιώνουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, διότι τα διαφυγόντα έσοδα είναι κονδύλια που δεν επενδύονται σε υποδομές, σε καλύτερα νοσοκομεία, σε περισσότερα σχολεία, σε πιο ασφαλείς δρόμους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΑΑΔΕ έχει να επιδείξει πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Γι’ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να υπογραμμίσουμε ότι το Υπουργείο παρακολουθεί και στηρίζει τις προσπάθειες των στελεχών της. Με στόχο, η ήδη καλή δουλειά που γίνεται, να ενταθεί και να αποφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον».
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε:
«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι καθημερινή και δεν σταματά ποτέ. Για τον σκοπό αυτό, ενισχύουμε διαρκώς το οπλοστάσιό μας, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και επικαιροποιούμε τις τεχνικές μας.
Η αίθουσα επιχειρήσεων αποτελεί ένα διεθνώς πρωτοποριακό εργαλείο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώνουμε, να συντονίζουμε και να παρακολουθούμε τους ελέγχους στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο.
Προσθέτουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας, με σκοπό να επιτύχουμε αμεσότερα αποτελέσματα, πάντα με γνώμονα την ενίσχυση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».
Επίσης, στον ανακριτή απολογείται σήμερα ο 65χρονος άνδρας που συνελήφθη στην Ηλεία, κατηγορούμενος για απόπειρα εμπρησμού. Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ως υπαίτιο απόπειρας εμπρησμού από πρόθεση, σε ποώδη βλάστηση, στην επαρχιακή οδό Ξηροκάμπου – Πεύκες.
Ένας 20χρονος εμπρηστής συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να βάζει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων τη Δευτέρα στις 5.20 το πρωί στην περιοχή Πλάκα Δηλεσίου του δήμου Τανάγρας Βοιωτίας. Έγινε αντιληπτός και συνελήφθη από πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Οινοφύτων.
Διά στόματος του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η κυβέρνηση προανήγγειλε χθες την αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό . Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ” οι ποινές είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν για όσους κακοποιούν ζώα.” Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από τις 1470 πυρκαγιές τον Ιούλιο, οι 10 δοκίμασαν τις αντοχές του μηχανισμού.
Χίος: Βελτιωμένη η εικόνα του πύρινου μετώπου στα βορειοδυτικά
Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού με αποτέλεσμα το πρώτο φως της ημέρας να δείξει μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα του πύρινου μετώπου που καίει δασώδη έκταση στη βορειοδυτική Χίο από την περιοχή της Κατάβασης και προς το Πιτυός.
Για να γίνει αντιληπτή η δυσκολία παρέμβασης των πυροσβεστών αρκεί να σημειωθεί ότι οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει δίκτυο μέχρι και 1,5 χιλιόμετρο από τα πυροσβεστικά οχήματα μέσα σε δασώδεις εκτάσεις με κάθετο σε πολλές περιπτώσεις βραχώδες ανάγλυφο εδάφους.
Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με έξη ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, (συμπεριλαμβανομένων 10 πυροσβεστών που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και 27 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα), 18 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Σημαντική είναι η συνδρομή στην κατάσβεση από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.
Από τροχαίο προκλήθηκε η φωτιά
Η φωτιά ξέσπασε στη διασταύρωση Κατάβασης – Διευχών όταν ανεφλέγη αυτοκίνητο που προσέκρουσε στα πρανή του δρόμου. Ο οδηγός κρατείται με εισαγγελική εντολή και σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί στης Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα 31 Ιουλίου, οι νομοί Χίου, Σάμου και η Λέσβος είναι σε πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (κατηγορία 4) για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις που εμφανίζονται ανά διαστήματα αντιμετωπίζονται άμεσα και με επιτυχία καθώς στα σημεία παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά πραγματοποιούνται, όπου απαιτείται, ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.
Στη Ρόδο χθες υπήρχαν κάποιες αναζωπυρώσεις σε περιοχές ανάμεσα σε Βάτι, Προφύλια – Γεννάδι – Λάρδο, αλλά ελέχθησαν άμεσα.
Παράλληλα μικρές εστίες φωτιές υπήρχαν και σε αγροτικές περιοχές του Βόλου, οι οποίες έσβησαν μετά από επέμβαση των επίγειων δυνάμεων και με τη βοήθεια επτά αεροπλάνων που πετούσαν περιοδικά στην περιοχή.
Ελεγχόμενες ήταν και οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην πυρκαγιά της βορειοανατολικής Κέρκυρας καθώς στο σημείο βρισκόντουσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς και εναέρια μέσα.
Πολύ υψηλός κίνδυνος για έξι περιφέρειες της Ελλάδας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
* Περιφέρεια Αττικής
* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)
* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
* Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
Λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), παραμένει σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένταση επιικράτησε σε γειτονιά στα Άνω Πατήσια το πρωί της Πέμπτης λόγω της έξωσης σε μονογονεϊκή οικογένεια για χρέη 881 σε κοινόχρηστα.
Μάλιστα, στα Πατήσια σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε συγκεντρώμενους που βρέθηκαν εκεί για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια και τους αστυνομικούς. Ρεπορτάζ για το θέμα παρουσίασε η εκπομπή Alpha Tώρα με την Βίκυ Χαντζή και τον Σταύρο Μονεμβασιώτη.
Λίγη ώρα μετά την προβολή του θέματος, τηλεθεάτρια του Alpha επικοινώνησε με την εκπομπή, ζητώντας να εξοφλήσει η ίδια το ποσό των 881 ευρώ, έχοντας ωστόσο βεβαίωση ότι θα ανακληθεί η πράξη έξωσης.
«Αυτό που με αγγίζει είναι ότι υπάρχουν παιδιά από μέσα και αστυνομικοί από έξω που ρίχνουν την πόρτα. Η γυναίκα – μητέρα είναι ανήλικη, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις την πληρώνουν τα παιδιά σε αυτή την ιστορία», ανέφερε η τηλεθεάτρια.
Και πρόσθεσε: «Δεν θέλω ούτε καν να ξέρει ποια είμαι η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, αυτό που θέλω είναι να ανακληθεί η πράξη έξωσης. Αν δεν υπάρχει διαδικασία ανάκλησης, σταματώ εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη γυναίκα.
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας καθώς και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για 8 περιφέρειες, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):
Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
* Περιφέρεια Αττικής
* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας)
* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
* Περιφέρεια Κρήτης
* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
* Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας)
* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναφερόμενος στο θερμικό κύμα από την Αφρική και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τη Μεσόγειο, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μίλησε για τον καύσωνα που ταλανίζει τη χώρα μας. «Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη» τόνισε ο Αντώνης Λάλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι» εξήγησε ακόμη ο κ. Λάλος.
Οι γνωστοί «ετησίες» άνεμοι, που είναι ο ανεμιστήρας της περιοχής μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάλος, οι οποίοι βοηθούν να ξεπερνάμε τις καλοκαιρινές ζέστες, απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται φως στο τούνελ μέχρι το τέλος του μήνα.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας» σημείωσε.
«Δεν έχει παρουσιαστεί ξανά κάτι τέτοιο»
«Θα έλεγα ότι ουσιαστικά δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και από ό,τι φαίνεται θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο εξάλλου» προσέθεσε ο κ. Λάλος.
Ερωτηθείς γιατί κλείνουν τα πάρκα κατά τις ημέρες του καύσωνα, ο κ. Λάλος παρέπεμψε για απάντηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους.
«Νομίζω ότι σαφώς είναι μια όαση μέσα στη τσιμεντοποίηση που έχουμε. Τα κτίρια ακτινοβολούν όλη μέρα, τα αιρκοντίσιον που έχουμε χειροτερεύουν πολύ την κατάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι και ένα ερώτημα δικό μου πραγματικά» τόνισε.
Ο Διευθυντής της ΕΜΥ, εξήγησε τι σημαίνει κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, με αφορμή τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αυτές τις ημέρες.
«Αφού η θερμοκρασία της Γης ανεβαίνει, ο καιρός γίνεται πιο χαοτικός. Δηλαδή ακόμα και τα μοντέλα θα δυσκολεύονται κάποια στιγμή να δουν τι ακριβώς καταιγίδες θα έχουμε, αν θα είναι πρωτοφανούς έντασης, αν θα έχουμε όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις που θα μπορεί να χτυπήσουν. Τα καλοκαίρια μεγαλώνουν, οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τα δάση αποκαΐδια. Οι πόλεις οι οποίες έχουν μεγαλώσει πολύ γίνονται ουσιαστικά καυτές. Νέες έρημοι θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και στη νότια Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιταλία, καθώς θα έχουμε ερημοποίηση αυτών των περιοχών. Όλες οι μελέτες δηλαδή συμφωνούν ότι θα έχουμε ένα σκληρότερο κλίμα και πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες στη λεκάνη της Μεσογείου, άρα οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν και οι καλοκαιρινές βροχές θα χαθούν σε ένα βαθμό, τα κύματα καύσωνα θα αυξηθούν, θα έχουμε επέκταση δηλαδή της καλοκαιρινής περιόδου, αυτή μπορεί να είναι και δύο και περισσότεροι μήνες για όλες τις τουριστικές περιοχές» ανέφερε ο κ. Λάλος.
«Σε βάθος 50 ετών θα έχουν προβλήματα πληθυσμού»
«Αν κάτι δεν αλλάξει προς το καλύτερο, σε βάθος 50 ετών συν πλην, μέχρι το 2100 θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα στη Μεσόγειο και πληθυσμού, όπως έχουν και τα αφρικανικά κράτη τα οποία υποσιτίζονται, είναι και αυτά θύματα της κλιματικής αλλαγής διότι όντως έχουν μειωθεί οι βροχές και όλα τα σχετικά και θα αρχίσει σιγά σιγά ο κόσμος να μετακινείται βορειότερα. Βέβαια αυτό σε επίπεδο πολιτικής που είναι σήμερα, αύριο και μεθαύριο δεν είναι κάτι που ανησυχεί» τόνισε ο κ. Λάλος.
Όσο αφορά στις πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η χώρα κάθε καλοκαίρι, ερωτηθείς σε τι βαθμό οφείλονται στην κλιματική κρίση ο κ. Λάλος επισήμανε «στατιστικά, μέχρι το 98, υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές στα δάση ήταν οι δασολόγοι. Από το 98 και μετά η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην Πυροσβεστική. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, αν δείτε όλα τα στατιστικά, από το 99 και μετά έχουν καεί υπερπολλαπλάσιες ποσότητες δασών απ’ ό,τι πριν, πέρα από την κλιματική αλλαγή. Αν αυτά τα δύο τα συσχετίσεις, μπορεί θεωρητικά να το δικαιολογήσεις».
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Όπως προβλέπει η ΠΝΠ από το στρατό και την πυροσβεστική θα αποσπαστούν στο ΕΚΑΒ ώστε να οδηγούν τα ασθενοφόρα σε νησιά και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Πάντως από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δηλώνουν την αντίθεση τους επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε λυθεί με τις απαραίτητες προσλήψεις.
Σύμφωνα με την ΠΝΠ, εφόσον στις δομές δεν επαρκεί το προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων ή οδηγών, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορεί να διατεθεί προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών».
Η διάθεση του προσωπικού γίνεται μετά από αίτημα των δομών και απόφαση του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.
Προβλέπεται και απόσπαση οδηγών των ΟΤΑ
Εφόσον το προσωπικό της πυροσβεστικής ή του στρατού δεν επαρκεί «είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)».
Η απόφαση θα γίνεται με αιτιολογημένο αίτημα των δομών και απόφαση των αρμοδίων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί κινητικότητας και μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2023. «Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης», διευκρινίζεται.
Το προσωπικό που θα διατεθεί ή θα αποσπαστεί απατείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.
Ειδική μέριμνα για οδοιπορικά και για εξασφάλιση καταλύματος
«Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του Ε.Κ.Α.Β., με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.
Στην ΠΝΠ υπάρχουν προβλέψεις για τα οδοιπορικά όσων στελεχώσουν το ΕΚΑΒ, ενώ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καταβάλλεται κατ’ εξαίρεση και ειδική αποζημίωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ και των ΥΠΕ και των ΟΤΑ, μεριμνούν για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνονται με σχετική δαπάνη. «Η σχετική δαπάνη δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και έως εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού», διευκρινίζεται.
Τι προβλέπει
Αναλυτικά το κείμενο της ΠΝΠ με θέμα «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας».
Άρθρο πρώτο
1. Στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης, και των ορεινών δήμων του άρθρου 2β του ν. 3852/2010 (Α’ 87), αντίστοιχα, στις οποίες δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31η.12.2023, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών.
Το ανωτέρω προσωπικό διατίθεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.
2. Ελλείψει προσωπικού της παρ. 1 ή σε περίπτωση που το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των δομών και απόφασης των αρμόδιων για τον διορισμό οργάνων των Ο.Τ.Α., κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, και για διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2023. Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης.
3. Το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό των παρ. 1 και 2 απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του Ε.Κ.Α.Β., με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.
4. Η περ. ΚΑ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), περί της εκτέλεσης πρόσθετης υπηρεσίας του πυροσβεστικού προσωπικού, εφαρμόζεται και για την εκτέλεση υπηρεσίας του παρόντος από το προσωπικό του Π.Σ. καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 200/1993 (Α’ 75), περί των οδοιπορικών εξόδων εκτέλεσης υπηρεσίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί περιπολίες σε δασικές περιοχές, εφαρμόζεται και για την εκτέλεση υπηρεσίας του παρόντος από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, στο διατιθέμενο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλεται, κατ’ εξαίρεση, και η ειδική αποζημίωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες σύμφωνα με την υποπερ. Β της περ. Δ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017. Η ως άνω δαπάνη βαρύνει τους προϋπολογισμούς των φορέων προέλευσης του προσωπικού, οι οποίοι ενισχύονται για τον σκοπό αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταβάλλεται κατόπιν βεβαίωσης που εκδίδεται από το Ε.Κ.Α.Β. ή το Κέντρο Υγείας ή το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, στο οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες.
5. Το Υπουργείο Υγείας, μέσω του Ε.Κ.Α.Β. και των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και οι οικείοι Ο.Τ.Α. μεριμνούν για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνονται, αντιστοίχως, με κάθε σχετική δαπάνη. Η σχετική δαπάνη δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και έως εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού.
Άρθρο δεύτερο
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά την παρ. 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ακόμα και σήμερα αναμένεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μεικτά πληρώματα ΕΚΑΒ, πυροσβεστικής, στρατού. Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα – ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές – με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική είχε προαναγγελθεί στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι θα συνεχιστεί το έργο της αναβάθμισης των νοσοκομείων και θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο του έργου του υπουργείου Υγείας. Έκανε ειδική αναφορά στην άμεση στελέχωση των ασθενοφόρων. Το στοίχημα της υγείας θα το κερδίσουμε όλοι μαζί, τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι έχουμε στα χέρια μας τον μπλε φάκελο όπου καταγράφονται οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. «Ο πρωθυπουργός μας έδωσε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει στο υπουργείο Υγείας» είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Από τη δική μας πλευρά, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοιδης, υπάρχει δέσμευση να αφοσιωθούμε και να εργαστούμε σκληρά.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας:
Είχαμε μια πολύ παραγωγική πρώτη σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Να ευχηθώ και εδώ, σε έναν χώρο ο οποίος και εμένα μου είναι -πρέπει να σας πω- αρκετά οικείος, καλή δύναμη και καλή επιτυχία.
Έχουμε αναλάβει όλοι μαζί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα: η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. Έχουμε έναν εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτομερή προγραμματισμό για τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε, οι οποίες έχουν περιγραφεί και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη να προσθέσουμε τακτικές προσλήψεις στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και να αναμορφώσουμε ριζικά υποδομές υγείας.
Συζητήσαμε για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται, ήδη, δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών -και τα νέα κέντρα υγείας- τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία και να μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους.
Όμως συζητήσαμε και την αντιμετώπιση κατεπειγόντων θεμάτων, όπως το ζήτημα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, όπου πήραμε την απόφαση από κοινού, αποδέχτηκα την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσουμε άμεσα -και σήμερα κατά πάσα πιθανότητα- στην έκδοση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως είχαμε δεσμευτεί, η οποία θέτει στη δυνατότητα του Υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες.
Προφανώς αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε στο ΕΚΑΒ, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια.
Συζητήσαμε προφανώς και θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία, την πρόληψη, την ψυχική υγεία, η οποία για εμάς αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα, εξ ου και παραμένει ως διακριτό χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Υγείας.
Θα έχουμε την ευκαιρία, στις προγραμματικές δηλώσεις, ο Υπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου να τοποθετηθούν πολύ πιο αναλυτικά. Θέλω να επαναλάβω μόνο ότι και εγώ προσωπικά, όπως έχουμε συζητήσει, θα παρακολουθώ σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο την οποία θα επιτυγχάνουμε. Το ξαναλέω: είναι ένα στοίχημα για όλους μας, όλοι μαζί θα το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, γιατί οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μια καλύτερη δημόσια υγεία και θα την έχουν.
Την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης επιλέγει να κρατήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚA Νίκος Ανδρουλάκης, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προτείνει τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για Ε΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και τον κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη για Γραμματέα του Προεδρείου της Βουλής.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
«Σας ενημερώνουμε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα προτείνει τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για Ε΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και τον κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη για Γραμματέα του Προεδρείου της Βουλής.
Επίσης, γίνεται γνωστό ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης.
Ευχαριστεί τον κ. Χάρη Καστανίδη, τους υποψηφίους της εν λόγω περιφέρειας καθώς και τα στελέχη και τους υποψηφίους της παράταξης σε όλη τη χώρα για τον αγώνα που έδωσαν και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Τις προσεχείς ημέρες θα οργανωθεί πλήρως το γραφείο του Προέδρου στη Θεσσαλονίκη».
Η ουσιαστική αύξηση των μισθών και συντάξεων εν μέσω αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, η μείωση της ανεργίας, η ολοκλήρωση της οργανωτικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και η υλοποίηση συνεκτικής πολιτικής για την στέγαση και την ενίσχυση της οικογένειας, αποτελούν τις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας και της ασφάλισης.
Αναλυτικότερα:
1) Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Η διακηρυγμένη αύξηση των συντάξεων, θα πρέπει να αναπληρώνει σημαντικό μέρος των εισοδηματικών απωλειών που υφίστανται οι συνταξιούχοι, σε συνδυασμό με δύο προβλέψεις: α) πρόσθετη αύξηση για το τρέχον έτος σε συνδυασμό με την εκ νέου χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς.
Σε ότι αφορά την έκδοση των συντάξεων, απαιτείται η διατήρηση των υψηλών ρυθμών καθώς -σύμφωνα με ειδικούς- αναμένεται νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων, αλλά και η δiόρθωση των λαθών που εντοπίστηκαν σε συντάξεις οι οποίες εκδόθηκαν μέσω της fast track διαδικασίας. από τις αρμόδιες επιτροπές του ΕΦΚΑ.
2) Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών: Η καθιέρωση του εκκρεμεί, με. μια σειρά από επιδόματα (πχ κηδείας, ασθενείας, τοκετού, εργατικού ατυχήματος, αναπηρικά, ακόμα και κατασκήνωσης), να διαφέρουν από ασφαλισμένο σε ασφαλισμένο, επιτείνοντας το δαιδαλώδες σκηνικό στον ΕΦΚΑ. Ο κίνδυνος που υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί , είναι να μην κατρακυλήσουν όλες οι παροχές στα επίπεδα του πρώην ΙΚΑ, που ήταν οι χαμηλότερες από όλα τα Ταμεία τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
3) Η πλήρης ψηφιοποίηση του εργασιακού βίου, ώστε να αποφευχθεί η μελλοντική συσσώρευση αιτήσεων συνταξιοδότησης.
4) Η δημιουργία νέου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης και ο επαναπροσδιορισμός του καθεστώτος φορολόγησης της.
5) Η καταβολή της προσαύξησης και των αναδρομικών στους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, σε περίπου 15.000 δικαιούχους
6) Ο περιορισμός της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με την χορήγηση των μισθολογικών τριετιών που παραμένουν “παγωμένες” έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει κάτω από το 10%.
7) Το σκέλος των μισθών έχει τεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας Κυβέρνησης, ήδη από την προεκλογική περίοδο. Δεν είναι μόνο οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, για τις οποίες αποφασίζει η κυβέρνηση, αλλά συνολικά οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να στηριχθούν οι μισθοί. Ιδιαίτερα σημασία έχει το πώς θα λειτουργήσουν εφεξής οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για να επιφέρουν ανάλογο αποτέλεσμα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που θα υπογραφούν.
8) Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Η επέκτασή της σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελεί αναγκαιότητα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, τόσο σε ότι αφορά στους εργαζόμενους όσο και ως προς τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Ήδη εφαρμόζεται στις τράπεζες, τα super market, τις ασφαλιστικές και τις εταιρίες security, ενώ σειρά παίρνουν οι ΔΕΚΟ στον τομέα των μεταφορών και ακολουθεί ο τουριστικός κλάδος
9) Διαχωρισμός της προνοιακής, οικογενειακής, δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η δημιουργία νέου υπουργείου αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.
Δύο μεγάλα ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα τα οποία καταβάλλονται σε 1.300.000 δικαιούχους και το επίδομα ανεργίας. το οποίο χορηγείται σε περίπου 240.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται εισηγήσεις για την καταβολή της πλειονότητας των προνοιακών επιδομάτων μέσω ειδικής κάρτας αντί για μετρητά και η μεταβολή του ποσού και της χρονικής διάρκειας χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας των ανέργων προς την αγορά εργασίας
Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ισχυρή αυτοδυναμία δείχνει το κοινό exit poll των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που μεταδόθηκε λίγο πριν τις 8 μ.μ. (στο 100% των exit poll).
Σύμφωνα με αυτό τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ 39-42%
ΣΥΡΙΖΑ 16,3-19,3%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,2-13,2%
ΚΚΕ 6,5-8,5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,6-5,6%
NIKH 2,7-4,7
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,1-4,1%
ΜέΡΑ25 1,4-3,4%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 3,6-5,6%
«Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η ΝΔ εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία», είναι το πρώτο σχόλιο στελεχών της ΝΔ μετά την δημοσιοποίηση των exit polls, τα οποία επισημαίνουν ότι «οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς». «Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο», τονίζουν τα ίδια στελέχη, ενώ επισημαίνουν ότι η εικόνα αυτή κάνει τα στελέχη της ΝΔ «να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι τα δεδομένα του exit poll καταδεικνύουν ότι το αποτέλεσμα του Μαΐου δεν ήταν συγκυριακό ότι δηλαδή δεν ήταν συγκυριακή επιλογή των πολιτών όπως αυτή αποτυπώθηκε το Μάιο. Επιπλέον δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, επανακτά δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες ενώ το επόμενο μεγάλο στοίχημα του κόμματος είναι να καταστεί η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση.
Αν επιβεβαιωθεί η τάση και στην κάλπη με τα αυξημένα ποσοστά της ακροδεξιάς, επισημαίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, τότε ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως δημοκρατικό ανάχωμα είναι ακόμη μεγαλύτερος διότι θυμίζουν ότι δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει μικροπολιτική με την ακροδεξιά, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές με το κάλεσμα Τσίπρα προς τους «παραστρατημένους» ψηφοφόρους της ΧΑ σημειώνουν με νόημα και επαναλαμβάνουν «Αυτές τις ψήφους δεν τις θέλουμε».
AΠΕ-ΜΠΕ, Απόστολος Χονδρόπουλος, Κατερίνα Παπαβασιλείου
Αυτό σημαίνει, προσθέτει, ότι θα υπάρχει συνέχεια στη δημοσιονομική και την οικονομική πολιτική και είναι θετικό για το αξιόχρεο της Ελλάδας (credit positive).
Όπως σημειώνει, η διατήρηση της εστίασης στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, μαζί με την υλοποίηση των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.
«Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της σημερινής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», αναφέρει.
Ο Moody’s προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 από 171,3% το 2022, χάρη στις προοπτικές σημαντικά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021 μετά τη μείωση κατά 9% το 2020.
Αν και το ποσοστό του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ υψηλό τις επόμενες δεκαετίες,
Σύμφωνα με τον Moody’s, το βάρος του ελληνικού χρέους έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο χάρη, παρά το ότι ο λόγος του προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ υψηλός τις επόμενες δεκαετίες, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη και τη μεγάλη ελάφρυνση του χρέους που παρείχαν οι πιστωτές της στην Ευρωζώνη από το 2017.
Σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης οφείλεται σε θεσμούς της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, σημειώνει ο οίκος.
«Το αποτέλεσμα είναι οι πληρωμές της Ελλάδας για τόκους ως ποσοστό των κρατικών εσόδων να είναι χαμηλές και να παραμείνουν χαμηλές για μία παρατεταμένη περίοδο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η επάνοδος σε τακτικές εκδόσεις στις αγορές κεφαλαίων».
Με το ποσοστό αυτό στο 5,5% – 6%, η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώνει το χρέος της θα παραμείνει ισχυρότερη από της Ιταλίας, σημειώνει ο οίκος.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η συμφωνία παρατείνεται για να βοηθηθούν χώρες που έχουν ανάγκη, αλλά πρόσθεσε ότι η συνολική εκτίμηση της Ρωσίας για την κατάσταση σχετικά με τη συμφωνία «δεν έχει αλλάξει».
Η επιβεβαίωση της ρωσικής πλευράς ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την παράταση της αποκαλούμενης και Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά.
Από την πλευρά του το Κίεβο χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να σαμποτάρει τη συμφωνία και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα «ως όπλο και ως αντικείμενο εκβιασμού», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος, ο Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ.
«Χαιρετίζουμε τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας (της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά), αλλά τονίζουμε ότι αυτή πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κουμπράκοφ με ανάρτηση στο Facebook.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές ανάμεσα στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον κύριο αντίπαλό του στις 28 Μαΐου, καθώς κανένας από τους δύο δεν μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% από τον πρώτο γύρο.
Ο επικεφαλής του YSK, ο Αχμέτ Γενέρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,51% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 44,88%. Περίπου 35.000 ψήφοι μένουν να καταμετρηθούν.
Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 88,92% στις κάλπες που στήθηκαν εντός της Τουρκίας, ενώ η συμμετοχή για τους Τούρκους που ψήφισαν στο εξωτερικό ανήλθε στο 52,69%.
Οι Τούρκοι της Γερμανίας στηρίζουν Ταγίπ Ερντογάν
Σχεδόν τα μισά μέλη της τουρκικής διασποράς με δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, 1,4 εκατομμύρια, ζουν στη Γερμανία. Στις χθεσινές εκλογές προσήλθαν περίπου 730.000 από αυτούς, σημειώνοντας νέο ρεκόρ συμμετοχής. Όπως και το 2018, έτσι και χθες, έδωσαν στον Ταγίπ Ερντογάν το 65%.
Οι αριθμοί είναι τέτοιοι ώστε, σε περίπτωση αμφίρροπης μάχης στον β’ γύρο, οι τουρκικής καταγωγής πολίτες της Γερμανίας θα μπορούσαν ακόμη και να κρίνουν την έκβαση της αναμέτρησης. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν εργάστηκε συστηματικά για την οργάνωση των ομογενών και η τουρκική ηγεσία αποδίδει διαχρονικά ιδιαίτερη σημασία στην τουρκική μειονότητα της Γερμανίας. Σε συναισθηματικό επίπεδο, ο σημερινός πρόεδρος κατάφερε να δώσει στους απόδημους Τούρκους μια άνευ προηγουμένου αυτοπεποίθηση και περηφάνεια για τη χώρα τους.
Η Τουρκία αναπτυσσόταν οικονομικά και οι υποδομές της έμοιαζαν πλέον με αυτές της χώρας στην οποία ήρθαν ως μετανάστες. Η εξωτερική πολιτική της, τα προβλήματα στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, δεν αφορούν προφανώς εξίσου την καθημερινότητα των κατοίκων της Γερμανίας. Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να δώσει στη διασπορά την αίσθηση της «μητέρας – πατρίδας», μια ταυτότητα που θεωρούσαν ότι τους έλειπε, αν κρίνει κανείς από τα συχνά παράπονα ότι η Γερμανία τους αντιμετωπίζει ως πολίτες β’ κατηγορίας.
«Η πολιτική τάξη της Γερμανίας δεν έδωσε ποτέ στους Τούρκους της Γερμανίας την αίσθησης ότι ανήκουν στη γερμανική κοινωνία», δήλωσε στην Deutsche Welle η κοινωνιολόγος Ζαμπίνα Μάιερ από το πανεπιστήμιο του Μπάμπεργκ. Πράγματι, στη Γερμανία ζουν Τούρκοι, οι οποίοι, αν και ήρθαν στη χώρα πριν από δεκαετίες, δεν έχουν ακόμη δικαίωμα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους, αλλά έχουν στην Τουρκία – κι αυτό τους είναι πολύτιμο. Ιδιαίτερα σημαντική για τους μετανάστες είναι όμως και η νομοθεσία που τους επιτρέπει πλέον να εξαγοράσουν την στρατιωτική τους θητεία.
Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι η τουρκική μειονότητα, όταν ψηφίζει στις γερμανικές εκλογές, επιλέγει κυρίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους, κόμματα τα οποία παραδοσιακά είχαν μεγαλύτερη διείσδυση στην εργατική τάξη.
Από την άλλη πλευρά, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν διαθέτει αντίστοιχη υποδομή στο εξωτερικό, ενώ τώρα βρίσκεται επικεφαλής ενός συνασπισμού μικρότερων κομμάτων χωρίς ιδεολογική συνοχή. Είναι επομένως ακόμη πιο δύσκολο να απευθυνθούν στους ομογενείς με ενιαίο λόγο και, από τη στιγμή που το διεκύβευμα στις εκλογές έφθασε να είναι «ναι ή όχι στον Ταγίπ Ερντογάν», η εκλογική συμπεριφορά των τουρκικής καταγωγής κατοίκων της Γερμανίας ήταν μάλλον η αναμενόμενη.
Ικανοποίηση στα κομματικά επιτελεία από τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στην χθεσινή τηλεμαχία. Κατά τη διάρκεια του τρίωρου debate, oι αρχηγοί της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε έξι θεματικές ενότητες.
Ανοιχτό ενδεχόμενο επέκτασης του market pass και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.
Ερωτηθείς στα μέτρα για την ακρίβεια στα τρόφιμα αναφέρθηκε στην συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και στην αύξηση μισθών και τόνισε ότι βασική του δέσμευση είναι να πάει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, κάτι που εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί με περισσότερες επενδύσεις, με αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά και με τη δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας.
Τόνισε εξάλλου ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι μόνιμες, ενώ ειδικά για τις τιμές των τροφίμων εκτίμησε ότι θα βαίνουν μειούμενες γιατί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του market pass λέγοντας ότι εφόσον κρίνουμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πιεστικό πρόβλημα θα ήμουν διατεθειμένος να ζητήσω επέκταση και κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία και μπορεί, όπως είπε, να γίνει με επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Όσον αφορά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τις υψηλές αμυντικές δαπάνες της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης, τόνισε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι καλά μελετημένα, συνιστούν εισήγηση του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και διαβεβαίωσε ότι τα δρομολογούμε χωρίς οποιαδήποτε απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έπρεπε να διαχειριστεί μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία, σημείωσε ότι κρατήσαμε την χώρα ασφαλή, χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα και εξεφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι θα συνεχιστούν. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης
Όσον αφορά τις τουρκικές εκλογές υπογράμμισε ότι θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και σημείωσε ότι είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με οποιονδήποτε επιλέξει ο τουρκικός λαός.
Εκτίμησε πάντως ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός όπως εκφράστηκε από το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας”, είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων, ενώ σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όμως δεν έχει αυταπάτες και πιστεύει ότι η πολιτική της ισχυρής αποτροπής και των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί.
Ερωτηθείς εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί, τόνισε ότι ανέλαβε με θάρρος τις ευθύνες του, καθώς και ότι ανέλαβε πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για άμεση διαλεύκανση και για διόρθωση των αστοχιών ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν να παρακολουθήσεις χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε
Τόνισε ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς, ενώ τόνισε ότι “ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης”.
Αναγνώρισε ότι αυτή “είναι μία σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έπρεπε να γίνει”, τόνισε όμως ότι το κράτος δικαίου πρέπει να “αξιολογείται συνολικά “, να το βλέπουμε συνολικά και όχι από μία “μεμονωμένη περίπτωση”.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόταση σε όλα τα κόμματα πριν την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που εκτίμησε ότι είναι πιθανό να διεξαχθεί, να καταθέσουν τα προγράμμματά τους είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας για να τα αξιολογήσουν, κάτι για το οποίο “δεν θα χρειαστούν πάνω από τρεις ημέρες, όπως ανέφερε.
Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ από δω και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει δημοσιονομικά πλεονάσματα και η ακριβής κοστολόγηση προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία για την επόμενη ημέρα, για την επενδυτική βαθμίδα. Υποστήριξε μάλιστα ότι μόνο δύο από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ,για ΦΠΑ και ΕΦΚ, κοστίζουν 4 δισ. ετησίως και πρέπει ο κ. Τσίπρας να μας πει που θα βρει τα χρήματα για να τα εφαρμόσει διότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν θα αλλάξουν;
Ερωτηθείς για την κριτική που ασκήθηκε στην πρόσφατη εξαγγελία του μόνιμου επιδόματος 150 ευρώ στους νέους 18 ετών ανέφερε ότι είναι τελείως συμπληρωματικό μέτρο σε αυτά που έχουμε εξαγγείλει, ενώ τόνισε πως οι νέοι θα μας κρίνουν για τους καλύτερους μισθούς και όχι για τα 150 ευρώ.
Όπως είπε, οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην κάθε εξουσία, θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση.
Τόνισε ότι ο ίδιος δεν είχε δυσκολία να αναγνωρίσει δημόσια τα λάθη, όπου έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, υπογράμμισε όμως ότι μία διακυβέρνηση κρίνεται συνολικά και για τα καλά που έχει κάνει και για τα λάθη, ενώ σχολίασε πως ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες και θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της 21η Μαΐου
Παρότρυνε επίσης τους νέους να αξιολογήσουν τα κόμματα αυστηρά, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον.
«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα. Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ η καθεμία».
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τους εξοπλισμούς, αλλά θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Όπως είπε, «μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας», ενώ υπενθύμισε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «τα περισσότερα από τα προγράμματα» που έφερε η ΝΔ, όπως τις φρεγάτες και τα Rafale.
Σε ερώτηση σχετικά με το φράχτη στον Έβρο και τη συνέχεια της πολιτικής συνόρων, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως η «φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη» και πως όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε φράχτης «και δεν τον γκρεμίσαμε». «Ούτε θα πάμε αντίθετα στις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν» ξεκαθάρισε, τονίζοντας, ωστόσο ότι «το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες». «Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα και η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής», κατέληξε.
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων ανέφερε χαρακτηριστικά «αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Προσέθεσε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Ως προς το θέμα των συνεργασιών στις εκλογές σημείωσε ότι «μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματα μας βάσει των οποίων να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα». Είπε ότι απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις και τους λέει ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, πρωτίστως το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Ότι απευθύνεται σε όλες τα προοδευτικά κόμματα και τους λέει ότι υπάρχει προοπτική πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση των χρεών. «Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές», προσέθεσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «ό,τι καλύτερο μπορούσε» για τους αδύναμους και τους συνταξιούχους τόνισε ο Αλέξη Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις 22 μειώσεις συντάξεων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθύμισε ότι την περίοδο εκείνη «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια παρά πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές». «Έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που πήρε. Έφερε μια συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Γιατί παρέλαβε άδεια ταμεία, τη χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή τέθηκε και στις εκλογές και ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, «εκεί που τρεις κυβερνήσεις απότυχαν».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος, τονίζοντας πως όταν έχεις «κλειστό αριθμό παιδιών» που θα μπουν στις σχολές με την εν λόγω διαδικασία, τον αν γράψει κάποιος 8 ή 12 εξαρτάται από τον «βαθμό δυσκολίας των θεμάτων». Ως εκ τούτου, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η άνοδος του γνωστικού επιπέδου, αλλά όπως υπογράμμισε η τεχνητή μείωση των εισακτέων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για την τριτοβάθμια και για να ”αβγατίσει” η πελατεία των κολλεγίων.
Ναι στη σταθερότητα όχι στην στασιμότητα και την παρακμή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της τηλεμαχίας. Έχουμε ένα φορολογικό πρόγραμμα που δίνει προτεραιότητα στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, δήλωσε ο κ.Ανδρουλάκης, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του κόμματος για προστασία πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις για ρυθμίσεις χρεών και νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους.
Ουδέποτε έχω δεχθεί επίσημη πρόσκληση απο τον κ. Μητσοτάκη διευκρίνισε ο κ. Ανδρουλάκης κληθείς να απαντήσει σχετική ερώτηση.
Σε ο,τι αφορά τον τομέα εξωτερική πολιτική ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε με φόντο τα ελληνοτουρκικά : Ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική , τα ελληνικά σύνορα να είναι ευρωτουρκικά όχι μόνο ελληνοτουρκικά και σύσταση ευρωστρατού.
Πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσμών, υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης με αφορμή το πόρισμα της Pega στη σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών. Eμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας σαφείς αιχμές προς το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η εμπιστοσύνη έχει να κάνει όμως και με άλλα κόμματα-πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης- δείχνοντας προς το ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την καταδίκη του Ν. Παππά 13-0 απο το ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Ναι στο σεβασμό της δικαιοσύνης , ναι στη διάκριση των εξουσιών επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.
Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία , κίνδυνο αποτελούσα για τη ΝΔ κατά την προεκλογική εσωκομματική περίοδο στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο κ.Ανδρουλάκης σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού οτι δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο. Να πάνε στη φυλακή αυτοί που αποτελούσαν τα παρακράτος και παρακολουθούσαν συμπολίτες μας, συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί περιλαμβανομένων των Νοσοκομείων να στελεχωθούν μετά από διεθνείς ανοιχτούς διαγωνισμούς και όχι με κομματικά παιδιά.
Δεν μπαίνουμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης ερωτηθείς για το άρθρο 16, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει και λευκή επιταγή, προτεραιότητα μας είναι το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες γι’ αυτό χιλιάδες Ελληνόπουλα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό».
Για να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, με ώριμη αγορά εργασίας, με καλές θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς.
Παράλληλα είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης της καθημερινότητας τους και έφερε ως παράδειγμα την κοινωνική κατοικία, όπως στην Πορτογαλία όπου «τρέχει» πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες. «Κάτι ανάλογο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ερωτηθείς για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «το 34% των μετοχών της επιχείρησηε ανήκουν στο δημόσιο οπότε το ελληνικό δημόσιο καθορίζει την πολιτική της». Να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με ένα καλό δίκτυο και την αποθήκευση , για να περιορίσουμε την εξάρτηση απο το εισαγόμενο φυσικό αέριο για την οποία ευθύνονται τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο από πλευράς εξυπηρέτησης του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, ο γενικός του γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας, επικρίνοντας τα υπόλοιπα κόμματα ότι επιμένουν στα «ματωμένα πλεονάσματα»και στα τουλάχιστον 350 προαπαιτούμενα που θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό.
Στην ενότητα Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα σημείωσε ότι «οι εξοπλισμοί που έγιναν από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία, υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, που προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες με αποτέλεσμα και η χώρα μας να γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων.
Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε παραφιλολογία χαρακτήρισε τα περί άρνησης του ΚΚΕ να συμμορφωθεί με το νόμο για την οικονομική χρηματοδότηση των κομμάτων, λέγοντας ότι το κόμμα του δέχεται συνεχείς ελέγχους για τα οικονομικά του από την εφορία και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ότι το μόνο που αρνείται να κάνει, είναι να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που το ενισχύουν.
Επίσης, ερωτηθείς για τις εξαγγελίες των άλλων κομμάτων, κάλεσε τον λαό να κρατάει μικρό καλάθι, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή ανοχής.
Παράλληλα, τόνισε ότι καμία κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να έχει την στήριξη του ΚΚΕ, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια,ούτε κάποιες προσλήψεις σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά η συνολική πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ».
Ειδικά για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Κουτσούμπας, έκανε λόγο «για ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις», καθώς -όπως είπε- ο κ.Τσίπρας την ίδια στιγμή που λέει ότι με τον πρώτο νόμο που θα φέρει αν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει μεγάλο κόφτη, επιτρέποντας τη δήλωση μόνο 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό.
Ο κ. Κουτσούμπας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο είπε ότι ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη, προβάλλοντας μια προοδευτική διακυβέρνηση «μούφα».
Ο κ. Κουτσούμπας αφού κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας πλούσιος τόπος.
Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας παρότρυνε τη νέα γενιά νΝα πάει να ψηφίσει», λέγοντας ότι η αποχή δεν είναι αντισυστημική στάση και ενισχύει τα κόμματα που θέλουν να κάνουν χειρότερη τη ζωή της.
Θύμισε δε, ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, ώστε οι νέοι και οι νέες που δουλεύουν σεζόν στα νησιά ή αλλού, να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στον τόπο που εργάζονται. Επίσης,χαρακτήρισε αισιόδοξο το μήνυμα που ήρθε σήμερα από τις φοιτητικές εκλογές, όπου – όπως είπε- η «Πανσπουδαστική», η φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ, αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη.
“Η εξουσία δεν μπορεί να κόβει τον δρόμο στον οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και ο κυβερνήτης την ίδια ώρα τον αφήνει να κάνει διαγγέλματα μέσα από τη φυλακή. Μόνον ο ελληνικός λαός αποφασίζει ποιον θέλει εκτός Βουλής ή εντός” είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για το κόμμα Κασιδιάρη. Για το αν αποδέχεται τις ψήφους αυτών που θα ψήφιζαν Κασιδιάρη και αν θα κοστίσουν οι πολιτικοί που κατηγορήθηκαν για αποστασία και απομακρύνθηκαν, είπε πως το know how το έχουν κάποιοι και ότι ήθελε να προφυλάξει τους ψηφοφόρους του
Ερωτηθείς για τα παράλληλα νομίσματα, ο Κυρ. Βελόπουλος ανέφερε ότι «κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία». «Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό. 15% φλατ φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα δουμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λοιπόν Δεν μπορείς σήμερα να λeς για διαγραφή κόκκινων δανείων όταν είσαι ο φυσικός αυτουργός» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την θέση του κόμματός του για την εξάρτηση της χώρας από την Δύση, την φιλορωσική πολιτική που εκφράζει και αν είναι κατά της Δύσης απάντησε: «Σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις απλά την μοίρα σου, αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα δεν μπορείς να πηγαίνεις στις διεθνείς σχέσεις μονόπατα. Με την Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία και την Βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες έλεγαν άλλα. Χάσαμε τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο και μπορεί να χάσουμε και την Θράκη. Για την Ελληνική Λύση το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε».
«Το ΜέΡΑ25 δεν κατέθεσε ποτέ πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Ήμουν πάντα κάθετα ενάντιος σε παράλληλο νόμισμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Επανέλαβε, δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών και πρόσθεσε ότι η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες γι’ αυτό που έρχεται.
«Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε το ελληνικό κράτος, μετά τα Μνημόνια, ως «ελβετικό τυρί». Και επιχειρηματολόγησε επ’ αυτού υποστηρίζοντας ότι τις εφορίες δεν τις ελέγχει το κράτος, ενώ ο υπουργός κ. Πιερρακάκης δεν έχει καν πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. «Ξέρετε σε άλλη χώρα Υπερταμείο που να ελέγχεται από ξένους δανειστές;», διερωτήθηκε επίσης.
Ταυτοχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γράφει, όπως ανέφερε, στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν είναι αρεστές σε αυτήν. Ενώ για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, απόρησε πώς είναι δυνατόν να επικαλείται το απόρρητο.
Ο κ. Βαρουφάκης κατέθεσε την πρότασή του για σύσταση σώματος δίωξης μεγάλου επιχειρηματικού και πολιτικού εγκλήματος, κατά τα πρότυπα του FBI. Ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του έθεσε το ερώτημα, γιατί δεν συγκρότησε εξεταστική επιτροπή για τα γεγονότα του 2015. «Γιατί δειλιάσατε κ. Μητσοτάκη;», τον ρώτησε κλείνοντας.
Σε ερώτηση για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποψήφιος Βουλευτής στον Β1′ Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του Υπουργείου.
Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μια ρεκόρ εξαγωγών και ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να δημιουργήσει ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.
«Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς μίμηση αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, μια χώρα στην οποία θέλουν να έρθουν να επενδύσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να το περιορίσει δημιουργώντας αναχώματα τόσο με το καλάθι του νοικοκυριού όσο και με την κάρτα αγορών.
«Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη στα τρόφιμα. Όμως, επειδή αυτό δεν είναι αρκετό, προσπαθήσαμε και βάλαμε κάποια αναχώματα. Ένα από αυτά είναι και το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο έχει κρατήσει για 6 μήνες τις τιμές σταθερές. Παράλληλα, υπάρχει και το market pass που μπορεί να μην καλύπτει όλο το κύμα ακρίβειας αλλά δίνει ενίσχυση στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών».
Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε μεν ότι αυτά τα εργαλεία στήριξης που στοχεύουν στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών έχουν προσωρινό χαρακτήρα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διατηρηθούν για όσο χρειαστεί.
«Όταν υποχωρήσει ο πληθωρισμός σε ένα λογικό επίπεδο δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εργαλεία όπως το καλάθι του νοικοκυριού. Όμως , εμείς λέμε ότι θα τα διατηρήσουμε. Ένας βασικός κανόνας της Ευρώπης είναι η ελεύθερη λειτουργία της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε δώσει παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου και υπάρχει ήδη πρόβλεψη ώστε με μια υπουργική απόφαση, ακόμα και από υπηρεσιακή κυβέρνηση, να συνεχιστούν. Παράλληλα, όσο σημειώνεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η κατάσταση θα ομαλοποιείται και οι τιμές θα είναι σταθερές. Την ίδια στιγμή, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20%. Σαφώς και δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να θωρακίσουμε όσο μπορούμε το εισόδημα των πολιτών», πρόσθεσε.
Σχετικά με τη θεσμοθέτηση του Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται και το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε: «Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η στήριξη των νέων παιδιών, δεδομένου ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Προφανώς και δεν είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρουν, όμως, αποτελεί μια σημαντική βοήθεια με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητά τους, σε συνδυασμό με μια σειρά πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου» το οποίο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας».
«Εμείς σήμερα προσεγγίζουμε αυτή την εκλογική μάχη με τη βεβαιότητα ότι ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και γι’ αυτό κι όταν σας μιλάμε για το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία έχουμε μεγάλη βεβαιότητα ότι μπορούμε να το υλοποιήσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε πολίτες στο Ληξούρι στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κεφαλλονιά.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα που κατέθεσε χθες ο κ. Τσίπρας έχει τόση αξιοπιστία, όση όλων όσα είχε τάξει στο παρελθόν, σημείωσε ωστόσο ότι δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί πολύ με αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά τα οποία θα κάνουμε εμείς, όπως είπε, προσδιορίζοντας ως προτεραιότητες την «οικονομία, υγεία, καλύτερο κράτος, ψηφιοποίηση παντού, αξιολόγηση παντού».
«Η κεντρική μας δέσμευση είναι απλή: θέλουμε η οικονομία να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θέλουμε να πετύχουμε αύξηση στους μισθούς 25% σε μία τετραετία και μπορούμε να το πετύχουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι
«όσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο πιο γρήγορα θα αυξάνονται και οι συντάξεις».
«Είμαστε πια από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην ανάπτυξη και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό. Η οικονομία μας πηγαίνει καλά και θα πηγαίνει καλύτερα και όσο η οικονομία μας πηγαίνει καλά και θα πηγαίνει καλύτερα, τόσο περισσότερα χρήματα θα υπάρχουν για την παιδεία, για την υγεία, για την πρόνοια, για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία», σημείωσε
«Έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας και πράγματι το δίλημμα σε αυτήν την κάλπη που έρχεται είναι πολύ απλό. Αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της προκοπής, στο δρόμο της περαιτέρω περικοπής των φόρων, της αύξησης των συντάξεων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, των περισσότερων επενδύσεων ή θα γυρίσουμε πίσω σε μία εποχή υπερφορολόγησης και δανεικών, τα οποία κάποια στιγμή τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα κληθούν να τα ξεπληρώσουν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό το οποίο βλέπω εγώ σήμερα, είναι να υπάρχει μόνο μία καθαρή πρόταση διακυβέρνησης: Η Νέα Δημοκρατία ισχυρή και νικήτρια στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Καμία άλλη εναλλακτική δεν φαίνεται να πείθει. Εμείς έχουμε μία πρόταση, τη θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού», σημείωσε, ενώ έδωσε έμφαση και στην μάχη των μονοεδρικών εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «θα κερδίσουμε και τις εννέα μονοεδρικές».
«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη, αυτήν της 21ης Μαΐου. Θέλω να νικήσουμε με καθαρή διαφορά, δεν θέτω ποτέ ποσοτικούς στόχους, θέλω στις 19 εναπομείνασες ημέρες να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας, θέλω να είναι τόσο καθαρή ώστε να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος θα είναι πρωθυπουργός», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές, προφανώς και θα πάρω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, θα είμαστε πρώτο κόμμα και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, δε, ότι «αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ δε συμφωνεί στην αλλαγή του άρθρου 16, δεν ψήφισε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μιλάμε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις εγώ δεν έχω κρύψει ότι τάσσομαι υπέρ μονοκομματικών σταθερών κυβερνήσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για καλύτερους μισθούς και αναφέρθηκε στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα οτι η ΝΔ κατήργησε το 8ωρο. «Δεν γίνεται με ψέματα να πάμε στην προεκλογική περίοδο», ανέφερε.
«Κεντρικός στόχος η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%. Ο καλύτερος τρόπος είναι περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας», ανέφερε.
«Η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτακη γιατί αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε το πρόβλημα σε άλλες χώρες», συνέχισε ενώ ειπε πως το Καλαθι του Νοικοκυριού και το market pass βοήθησαν.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αμφισβητεί τα στοιχεία, που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ και τόνισε χαρακτηριστικά «τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή και δεν λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα του 2022». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκ νέου λόγο για εισαγόμενη ακρίβεια και διερωτήθηκε: «εάν υπάρχει κάποιος, που να γνωρίζει το μαγικό τρόπο να μειωθούν οι τιμές ας μας τον πει, εκτός και εάν εννοούν λύσεις τύπου ΔΗΜΗΤΡΑ».
Επανέλαβε, δε, πως το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ δε λειτουργεί και επικαλέστηκε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου το εν λόγω μέτρο δε λειτούργησε και η μείωση πιστώθηκε κατ ουσίαν στους παραγωγούς και όχι στους καταναλωτές.
Επίσης, σημείωσε πως έως το τέλος της επόμενης 4ετίας θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως όσα υπόσχεται στο πρόγραμμά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παντελώς ανεφάρμοστα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία παρουσίασε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιορίζοντας ως στόχο να συνεχιστεί η εφαρμογή πολιτικών μέσα από τις οποίες η Ελλάδα θα γίνει ως το 2027 μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα με διατηρήσιμη ανάπτυξη που θα ξεπερνά τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, με πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη, ψηφιακή και πράσινη.
Όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την αύξηση μισθών κατά 25% ώστε ο μέσος μισθός στην χώρα να φθάσει ως το τέλος της τετραετίας στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.
Προανήγγειλε αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1-1-2024, αύξηση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους μέσω ενιαίου μισθολογίου, καθώς και εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Αναφορικά με τις φορολογικές παρεμβάσεις δεσμεύθηκε για κατάργηση εντός 4ετιας του τέλους επιτηδεύματος, για αύξηση αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, μείωση σε πρώτη φάση κατά μίας μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση απο1-1-2025 κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης.
Στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής προανήγγειλε:
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες, ψηφιακό φάκελο ασθενούς, αύξηση κατά 10.000 του προσωπικού στην Υγεία, πρωτίστως σε ότι αφορά τους νοσηλευτές.
Επίσης εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και των 156 κέντρων υγείας στην χώρα, πάνω από 300 Μονάδες τηλεϊατρικής, καθώς και δημιουργία 311 δομών ψυχικής Υγείας.
Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει επίσης αύξηση μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών, 150 πρότυπα και πειραματικά σχολεία, διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις σχολικές αίθουσες, ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους μέσα στην επόμενη τετραετία, καθώς και τον στόχο για 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς την ενίσχυση του στόλου με 2000 νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πολλά από τα οποία θα είναι ηλεκτρικά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον στόχου για επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης, αλλά και στα θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Τόνισε πως η επόμενη μεγάλη απόφαση της κυβέρνησης θα αφορά την προμήθεια τριών πρόσθετων κορβετών, δύο από τις οποίες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, ενώ επανέλαβε πως ο φράχτης του Έβρου είναι μη διαπργαματευσιμος για την κυβέρνηση της ΝΔ.
Αναλυτικά, το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ έχει ως εξής:
Παραγωγική Ελλάδα
Οικονομικοί στόχοι
Διπλάσιος ρυθμός αναπτυξης της ΕΕ 3% ετησίως. Διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και αύξηση συνολικά επενδύσεων κατα 70%. Μείωση δημοσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030. Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030.
Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ με την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
12μηνη τουριστική περίοδος και δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών παγκοσμίως στην εφοδιαστική αλυσίδα/logistics.
Εργασία και εισόδημα
Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 €) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 € εντός της τετραετίας.
Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.
Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους και αυστηρών ψηφιακών ελέγχων μέσω επιθεώρησης εργασιας παντού.
Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών
Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.
Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση τους κατα 60.000 έως το 2027.
Αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.
Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.
μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025
Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%. Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Νέες κρίσιμες υποδομές
2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.
Δέσμευση ολοκλήρωσης για 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας:
o Μετρό Θεσσαλονίκης
o Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover)
o Σύνδεση σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας
o Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου
o Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (E65)
o Κατασκευή επέκτασης Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον
o Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής
o Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, το πιο σύγχρονο της Μεσογείου
o Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)
o Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας
Κοινωνική Ελλάδα
Καλύτερη δημόσια υγεία για όλους
Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους
Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης
Δωρεάν Προσωπικός γιατρός και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες
Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας, Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.
Καλύτερη δημόσια παιδεία για όλους
Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα.
150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.
Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.
Καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς
Το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και εκκινεί η επέκταση του στη δυτική Θεσσαλονίκη. Κατασκευή γραμμής 4 στην Αθηνα και επέκταση στη δυτική Αθήνα.
Αναβάθμιση συρμών ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έως το 2027 θα κυκλοφορούν 2000 αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη
Αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ (ανά 5 – 10 λεπτά τις ώρες αιχμής). Αύξηση συχνότητας δρομολογίων Αττικού Μετρό σε 1,5 λεπτό τις ώρες αιχμής.
Δημογραφικό και οικογενειακή πολιτική
Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
Διατίθενται 1,8 δις ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου»
Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα
Ψηφιακή Ελλάδα
Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κρατους στο gov.gr και απλούστευση σημαντικών διαδικασιών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών έως το 2027.
Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα διακινούνται έως το 2025 μόνο ηλεκτρονικά μεταξύ του δημοσίου.
Πλήρης ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του Κράτους (υποθηκοφυλακείων, δικαιοσύνης, Πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.ά) ώστε όλα τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή στη δημόσια υπηρεσία.
Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet. Παροχή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο με στόχο την αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου.
Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.
Πράσινη Ελλάδα
Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», « Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης».
Το 20% των ΙΧ οχημάτων είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.
Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025 και υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές.
Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ δένδρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025 και διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.
Πρόγραμμα GR-ECO islands, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία στα νησιά μας.
Δίκαιη Ελλάδα
Δικαιοσύνη
Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
Ψηφιακή Στρατηγική για τη Δικαιοσύνη με ολοκληρωση των έργων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική, Πολιτική και Διοικητική Δικαιοσύνη.
Νέος Δικαστικός Χάρτης στη Διοικητική, Αστική και Ποινική δικαιοσύνη και αναβάθμιση 14 δικαστηρίων.
Κράτος
Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16)
Αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας, προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια.
Εφαρμογή ψηφιακης κάρτας εργασιας σε όλο το δημόσιο
Νεα κεντρική αρχη για επιτάχυνση, διαφάνεια και εξορθολογισμό δημοσίων προμηθειών
Ισότητα και συνοχή
Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων
Επέκταση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός
Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών
Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας
Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+
Ισχυρή Ελλάδα
Απόλυτη προτεραιότητα στη φύλαξη των Συνόρων
– Επέκταση του φυσικού εμποδίου (Φράκτη) στην περιοχή του Έβρου στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού (140 χλμ)
Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, εκσυγχρονισμός, ψηφιακός μετασχηματισμός των διοικητικών διαδικασιών – Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.
ενίσχυση της λογοδοσίας και του πλαισίου αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας – Εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες που προβλέπεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιστατικών
Νέο Πυροσβεστικό Σώμα. Σχεδιασμός της νέας δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόσληψη 500 νέων στελεχών. Αναβάθμιση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων και στόλου Πυροσβεστικού Σώματος. Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας
Αύξηση σε σχέση με το 2022, κατά 15% ανά έτος, μέχρι το 2027 του αριθμού των επαναπατριζόμενων μεταναστών και Έμφαση στην ελεγχόμενη μεταναστευση για εποχική εργασία μεσω διεθνών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση ατόμων ειδικών δεξιοτήτων
Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.
Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα άλλους έξι υποψήφιους βουλευτές σε ισάριθμες περιφέρειες της χώρας.
Συγκεκριμένα:
Α’ Πειραιώς
Χιώτη Ειρήνη, Δικηγόρος
Ανατολικής Αττικής
Δημητρίου Ευάγγελος, Χειρουργός Οδοντίατρος
Αρκαδίας
Βλάχου Αλεξάνδρα, Συνταξιούχος
Αχαΐας
Καραφωτιά Αικατερίνη, Λογοθεραπεύτρια
Σερρών
Βαδικόλιου Φωτεινή, Επιχειρηματίας
Φθιώτιδας
Κανέλλος Στυλιανός, Δικηγόρος»
«Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της», τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του μετά την επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην οποία παρέδωσε την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εισηγείται και επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως ο εθνικός στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετία «γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος».
Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει «αισιόδοξος για το αύριο αρκεί να μείνουμε ενωμένοι, μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου».
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως εξής:
«Συμπολίτες μου,
Μόλις παρέδωσα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εισηγούμαι και επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου. Με την ουσιαστική ολοκλήρωση, δηλαδή, της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί και όπως πράγματι συμβαίνει.
Γνωρίζετε καλά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που πέρασε και ξεπέρασε αυτά τα χρόνια η πατρίδα μας: πρώτα, τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο. Μετά, την παγκόσμια πανδημία. Αργότερα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια. Και, καθημερινά, τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία.
Απέναντι σε όλα αυτά, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Και όχι μόνο. Γιατί με μία συνετή διαχείριση η πολιτεία στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μειώνοντας, ταυτόχρονα, 50 φόρους και εισφορές. Αυξάνοντας, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, τις συντάξεις. Και ανεβάζοντας τον βασικό μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η εθνική μας οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές, ωστε η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας.
Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της.
Ελληνίδες, Έλληνες,
Είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των στιγμών, καθώς η χώρα μας από ουραγός είναι, ήδη, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη. Παρουσιάζει δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στην ήπειρο. Καταγράφοντας, παράλληλα, συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και έσοδα από τον τουρισμό της.
Η κοινωνία μας πληρώνει χαμηλότερους φόρους και ΕΝΦΙΑ. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καταργηθεί. Όπως, ουσιαστικά, δωρεάν έγιναν και οι Γονικές Παροχές. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Και, μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, η πολιτεία υψώνει διαρκώς αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Με άλλα λόγια η Ελλάδα απαντά στις διεθνείς προκλήσεις και κατακτά τις εθνικές διεκδικήσεις.
Σε 4 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έγιναν πολλά. Όμως, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ξέρω ότι, παρά τα θετικά βήματα, οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν. Το κράτος μας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι νέοι μας πρέπει να βρουν μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτές, ακριβώς, θα είναι οι προτεραιότητές μας στη νέα μας θητεία.
Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε σε αυτό το πεδίο.
Τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία σ’ έναν αβέβαιο και ασταθή πλανήτη. Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα.
Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο.
Συμπολίτες μου,
Μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου με αφορμή τη σημερινή θεσμική διαδικασία. Με την ειλικρίνεια που σας μιλώ εδώ και 4 χρόνια. Και με ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έμεινα πιστός στο καθήκον μου. Δίχως να κρύβομαι πίσω από τις άσχημες στιγμές, που πρέπει να γίνονται όλο και λιγότερες. Και επιμένοντας στις καλές, που οφείλουμε να τις κάνουμε περισσότερες.
Τον Ιούλιο του 2019 δεν υποσχέθηκα θαύματα αλλά σχέδιο και σκληρή δουλειά, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες το 2023 είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα. Ώστε, σήμερα, να αισθάνομαι πιο έμπειρος και πιο σίγουρος. Γιατί γνωρίζω καλύτερα τα προβλήματα. Κυρίως, όμως, γνωρίζω καλύτερα τις δυνατότητες του τόπου. Αυτές που μας οπλίζουν όλους με μία νέα αυτοπεποίθηση.
Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τις εκλογές, σάς κοιτώ στα μάτια και δηλώνω αισιόδοξος για το αύριο. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Για να συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί. Σταθερά, Τολμηρά και Μπροστά!”».
Η Λιάνα Κανέλλη μίλησε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στο Happy Day.
Όταν η Σταματίνα Τσιμτσιλή την ρώτησε: «Είστε απ’ αυτούς που είναι υπέρ του μπλόκου της κυβέρνησης με την τροπολογία ή ότι είστε απ’ αυτούς που θεωρούν ότι ο κόσμος πρέπει να μαυρίσει ένα κόμμα Κασιδιάρη που θα μπει από την πίσω πόρτα στις εκλογές;», η Λιάνα Κανέλλη απάντησε:
«Είμαι από αυτούς που δεν τον αποκαλούν κύριο κι έχω κάθε δικαίωμα να μην τον αποκαλώ κύριο. Το Κασιδιάρης (σκέτο) και πολύ του είναι. Έχω λόγο πολύ μεγάλο και ιστορικό λόγο ως ΚΚΕ να μην εναποθέτω τις ελπίδες μου στις απαγορεύσεις, αλλά μόνο στον λαό.
Η κυβέρνηση αν ήθελε να αποκλείσει τους φασίστες, ειδικά την εγκληματική οργάνωση την οποία εκπροσωπεί ο Κασιδιάρης έπρεπε πρώτα απ’ ολα να τελειώσει τη δίκη κι αυτή και την προηγούμενη. Αν είχε τελειώσει η δίκη και είχε καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».
«Αν δεν ψηφίσετε κι εσείς που είχατε το συμβάν με το χαστούκι, αυτό λέει πολλά», παρατήρησε η Σταματίνα Τσιμτσιλή με την Λιάνα Κανέλλη να λέει:
«Φαντάζεστε εγώ να ήθελα να αντιμετωπίσω τον Κασιδιάρη δια απαγορεύσεως, δηλαδή να έρθει μέσα στην Βουλή και να τον πλακώσω στα χαστούκια; Όχι. Δεν θα γίνω εγώ τετράποδο, θα παραμείνω δίποδο. Μόνο έτσι αντιμετωπίζονται οι φασίστες και οι γυναίκες να το έχετε καλά στο μυαλό σας αυτό».
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για το μπλόκο Κασιδιάρη
Ψηφίζεται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, στη Βουλή η τροπολογία που θα βάλει μπλόκο στο κόμμα του νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη.
Την ίδια στιγμή φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την τροπολογία – «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκρούονται σχετικά με το ζήτημα.
Μιλώντας στο MEGA ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δήλωσε πως η ουσία είναι να θωρακιστεί η Δημοκρατία.
«Το μείζον είναι ότι πρέπει να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία. Η αρμοδιότητα για την κρίση ποια κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές ανήκουν ιστορικά στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. Η νομοθεσία που ήδη έχει περάσει και στηρίχτηκε σε διαχωρισμό της συνύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης στη μορφή κόμματος παίρνει μία ουσιαστική κρίση», είπε και συμπλήρωσε πως η απόφαση θα είχε μεγαλύτερο κύρος εάν προερχόταν από μείζονα σύνθεση του Αρείου Πάγου.
«Το μείζον είναι να αποτρέψουμε την εγκληματική οργάνωση να αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα έχει πολύ περισσότερο κύρος η απόφαση όταν ληφθεί από μείζονα σύνθεση. Προέκυψε ότι είναι δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα η κρίση από το τμήμα και γι’ αυτό κρίθηκε ότι ήταν ασφαλέστερο να πάει σε μείζονα σύνθεση και να δοθεί δυνατότητα σε άλλες δικαστικές και διοικητικές αρχές να υποβάλλουν σχετικά πληροφοριακά σημειώματα σε κρίση του Αρείου Πάγου».
«Κυβερνητικό φιάσκο η τροπολογία»
Από την άλλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για βιασύνη και προχειρότητα σχετικά με την τροπολογία, ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει στο παρελθόν πρόταση έγκριτων συνταγματολόγων που θα έκλεινε οριστικά την πόρτα της Βουλής στον Ηλία Κασιδιάρη.
«Εδώ έχουμε ένα κυβερνητικό φιάσκο. Είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς να μπορεί να λύσει το θέμα, γιατί ακροβατεί, διότι συνταγματικά έχει πρόβλημα. Θέλουμε να βάλουμε «μπλόκο» στον Κασιδιάρη, όχι στο κράτος Δικαίου», είπε και τόνισε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεγεθυνθεί ο κίνδυνος της ακροδεξιάς.
«Τα ζητήματα Δημοκρατίας δεν λύνονται υπονομεύοντας τη Δημοκρατία, με ρυθμίσεις και δικαστικές παρεμβάσεις», κατέληξε ο κος Θεοχαρόπουλος.
Η ψηφοφορία στη Βουλή για τη νέα τροπολογία θα γίνει σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, και αναμένεται να περάσει με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορούμε να την πετύχουμε στην δεύτερη κάλπη. Το μυαλό μου όμως είναι στην πρώτη κάλπη, στις 21 Μαίου, εκεί θα καθοριστεί το μέλλον της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνένετυξή του στην τηλεόραση του Σκάι, ενώ εκτίμησε πως εάν η εντολή στην πρώτη κάλπη είναι ισχυρή, μετά, όλα τα πράγματα θα βρουν τον δρόμο τους, εάν χρειαστεί δεύτερη κάλπη.
Επανέλαβε πως το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, ενώ έδωσε και ένα πρώτο στίγμα των προτεραιοτήτων της ΝΔ για την επόμενη τετραετία στην οικονομία.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αισιοδοξία ότι θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα, σημειώνοντας πως δεν είμαι σίγουρος αν αυτό θα γίνει πριν τις εκλογές, αλλά αν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ θα την αποκτήσει πριν το τέλος του 2023.
Ερωτηθείς για το ξεπάγωμα των τριετιών τόνισε πως θα εξετάσουμε το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι «είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε από την στιγμή που ανεργία θα πέσει κάτω από 10». Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είμαστε εκεί ακόμα», αλλά ο σκοπός μας είναι να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.
Για το τέλος επιτηδεύματος ανέφερε ότι «θα το εξετάσουμε» και πρόσθεσε ότι «θέλω να φθάσουμε στο σημείο να το μηδενίσουμε υπό την προύπόθεση -όπως είπε- ότι ταυτόχρονα να έχουμε βελτιωθεί και στην φορολογική συμμόρφωση».
Αναφερόμενος στις συντάξεις υπογράμμισε ότι και του χρόνου θα υπάρξουν αυξήσεις, ενώ διευκρίνισε ότι «όσο υπάρχει προσωπική διαφορά θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε όσους συνταξιούχους δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους».
Προανήγγειλε επίσης για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ ότι δεν θα πληρώνουν φάρμακα, σημειώνοντας πως «είναι δέσμευσή μου για την επόμενη τετραετία».
Όσον αφορά τον πληθωρισμό τόνισε ότι «θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί αυτή η πληθωριστική έξαρση», ξεκαθάρισε πάντως ότι «κλείσαμε με τις παροχές» ενόψει Πάσχα, ενώ ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί το market pass ανέφερε ότι «έχει ημερομηνία λήξη» και ότι «βάζοντας κάτω τα δεδομένα, θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους».
Όσον αφορά το πρόγραμμα “Σπίτι μου” έκανε λόγο για «πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση» και τόνισε ότι «εφόσον εξαντηθούν οι πόροι και συμπληρωθεί ο αριθμός είμαι απολύτως έτοιμος να εγκρίνω τον διπλασιασμό του προγράμματος».
Προανήγγειλε εξάλλου ότι «θα ξαναδούμε και το πλαίσιο των βραχυπρόσθεσμων μισθώσεων” σημειώνοντας ότι “δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση και δεν πρέπει να είναι εις βάρος της ανάγκης των νέων να αποκτήσουν στέγη σε προσιτή τιμή».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο εταιρείες ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν μετά τις εκλογές στον άμεσο έλεγχο του δημοσίου.
Όσον αφορά το κράτος υπογράμμισε ότι στο τέλος της άλλης τετραετίας θα πρέπει να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κράτος από αυτό που έχουμε σήμερα, ενώ έκανε λόγο για «αξιολόγηση παντού».
Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε την δημόσια Υγεία ως μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες της ΝΔ, μεταξύ άλλων με προσλήψεις γιατρών και εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.
Όσον αφορά τις έρευνες για την τραγωδία των Τεμπών διαβεβαίωσε ότι «θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συγκάλυψη», ενώ ερωτηθείς για τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως ο κ. Θεοδωρικάκος «είπε το αυτονόητο».
Ερωτηθείς για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχολίασε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει την δική μου παραίτηση 10 φορές και του μισού υπουργικού συμβουλίου σε εβδομαδιαία βάση.
Ερωτηθείς για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη τόνισε ότι «θωρακίζουμε περισσότερο το νομικό πλαίσιο». Η απόφαση λαμβάνεται από όλο το Τμήμα και όχι από μία υποσύνθεση του Τμήματος και μου φαίνεται αυτό απόλυτα λογικό, σημείωσε, ενώ σχολίασε ότι «αυτοί που γκρινιάζουν ας έρθουν να στηρίξουν την σχετική τροπολογία στην Βουλή, τουλάχιστον σε αυτό να μπορέσουμε να ομονοήσουμε».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί είτε με εθνικούς, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους κάνοντας λόγο για ένα απαραίτητο έργο για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Αναφερόμενος τέλος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε πως είναι καλοδεχούμενη η εκτόνωση, πάντα την επιδιώκαμε χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στις θέσεις μας και στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ επισήμανε πως η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια σε αυτή την πολιτική εκτόνωσης.
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες στο Εθνικό κόμμα Έλληνες»του καταδικασμένου, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη στην προσπάθειά του να εγκριθούν οι συνδυασμοί ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εκλέχθηκε και μάλιστα παμψηφεί στη θέση του προέδρου ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος θα υποβάλλει, με αυτή την ιδιότητα δήλωση στον Άρειο Πάγο για συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου και παράλληλα θα αναλάβει την νομική εκπροσώπηση στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Α1 Τμήμα του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου μετά τον νόμο 5019/2023 που έχει ψηφιστεί στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο αυτό που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, απαγορεύεται σε κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς κομμάτων να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν έχει ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, όπως είναι η περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη που έχει καταδικαστεί ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, κάθε κόμμα και συνδυασμός κομμάτων (όπως και μεμονωμένοι υποψήφιοι εάν υπάρξουν) θα υποβάλει στον Άρειο Πάγο, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου 2023 την αίτησή του με τους υποψηφίους του, ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβάλει στο Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο κάθε πολιτικός σχηματισμός το όνομά του, το σήμα του και το καταστατικό του κόμματος.
Στην συνέχεια το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει προκειμένου να ανακηρυχτούν τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές.
Στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπηρετεί με την ιδιότητα του προέδρου ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερρίκος και οι εξής δέκα αρεοπαγίτες: 1) Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, 2) Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, 3) Χρήστος Κατσιάνης, 4) Ασημίνα Υφαντή, 5) Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, 6) Στέφανος-Σπυρίδων Πανταζόπουλος, 7) Γεώργιος Παπαγεωργίου, 8) Κορνηλία Πανούτσου, 9) Φώτιος Μουζάκης και 10) Αικατερίνη Χονδρορίζου.
Εκλογές 2023: Υπουργός Παιδείας και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση η Κεραμέως
Να παραμένει η Νίκη Κεραμέως υπουργός Παιδείας και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο, στις 21 Μαΐου, λόγω πανελληνίων εξετάσεων, προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η Νίκη Κεραμέως να παραμείνει υπουργός Παιδείας και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ενδέχεται να σχηματιστεί μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 προτείνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Τρίτης (28/3).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον «οδικό χάρτη» προς τις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός συνυπολόγισε τις Πανελλήνιες στην απόφασή του για τις εκλογές. Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι αυτό που είναι λογικό και σωστό είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας»».
Οι Πανελλήνιες ξεκινούν την 1η Ιουνίου και η πρώτη κάλπη θα στηθεί στις 21 Μαΐου. Αν υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση, τότε θα αναλάβει και τη διεξαγωγή των νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σ' αυτή την κυβέρνηση αναμένεται να είναι υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ώστε να εποπτεύσει τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων κατά την ίδια περίοδο.
Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας όχι όμως με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο.
Φωτιές όμως άναψε η συνέντευξη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο να ζητά από τον κ. Ανδρουλάκη να ανοίξει τα χαρτιά του.
Κόντρες και συγκρούσεις προκαλεί η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι για τη θέση του πρωθυπουργού βλέπει πολιτικό πρόσωπο που όμως δεν θα είναι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκη ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δήλωσε: «Δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο. Εδώ μπαίνει η λαϊκή ετυμηγορία γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ».
O Νίκος Ανδρουλάκης είτε δεν θέλει να μετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας είτε έχει ήδη αποφασίσει συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική. Ο κ. Ανδρουλάκης ούτε λίγο ούτε πολύ τι λέει; Ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος χ».
«Είναι αυτόγκολ του κ. Ανδρουλάκη που ακόμη άθελα του πριμοδοτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα κόμμα που έχει αφήσει αυτό το αποτύπωμα στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα ψάρευε σε θολά νερά για να δει αν υπάρχει κάποιος καταλληλότερος από τον ήδη υφιστάμενο αρχηγό του», σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας, αν. υπουργός Εσωτερικών.
Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για λυσσαλέα αντίδραση του συστήματος Μητσοτάκη.«Προφανώς στις κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού όσο και η σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις, είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των κομμάτων που προτίθενται να συμφωνήσουν», είπε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής .
Η Πόπη Τσαπανίδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και τότε θα αλλάξουν οι όροι της συζήτησης για την δημιουργία προοδευτικού μετώπου.«Nα αλλάξει πρόσωπο και να είναι άλλος πρωθυπουργός; Ε όχι βέβαια. Αλλά όταν θα γίνουν οι εκλογές και ο ελληνικός λαός θα έχει αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει, θα έχει δώσει τις εντολές του, εκεί θα αλλάξει και η κουβέντα».
Ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, έδωσε απαντήσεις για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς επίσης και οι διατελέσαντες υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την τραγωδία στα Τέμπη.
Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη κι έχουν τοποθετηθεί ήδη οι διατελέσαντες υπουργοί που έχουν λάβει μέρος στην διαχείριση της συμβάσης 717, που αφορά στην τηλεδιοίκηση και στην σηματοδότηση στους σιδηροδρόμους όλης της χώρας.
Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την παραίτηση του από τη θέση του υπουργού Μεταφορών, ύστερα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα, προχώρα αυτή την ώρα ο Κώστας Καραμανλής.
Από το βήμα της Βουλής και συγκεκριμένα της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι «παραιτήθηκα γιατί στον τομέα της πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία, γιατί σέβομαι τον ανθρώπινο πόνο. Ούτε είχα, ούτε έχω εξάρτηση από κυβερνητική θέση. Παραιτήθηκα κόντρα στην πολιτική πεπατημένη που θέλει να ζητούνται παραιτήσεις υφισταμένων. Δεν το ακολούθησα. Παραιτήθηκα από τον τόπο της τραγωδίας.
Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης θα μείνει, όμως, κενό γράμμα χωρίς έρευνα για τις πραγματικές ευθύνες και την αντιμετώπιση των σφαλμάτων ώστε να μην ξαναγίνουν τέτοιες τραγωδίες. Είναι χρέος μας να φωτιστεί η αλήθεια και σε αυτό το ιερό χρέος θέλω να συμβάλω σήμερα εδώ και στον δημόσιο διάλογο».
Πλησιάζουν οι διακοπές μαθητών και καθηγητών για τις ημέρες του Πάσχα.
Κάτι λιγότερο από ένας μήνας απομένει για το Πάσχα του 2023. Το πότε κλείνουν τα σχολεία είναι ένα βασικό ερώτημα γονέων, καθηγητών και φυσικά των μαθητών που περιμένουν τις διακοπές για τις γιορτές…
Το Πάσχα φέτος είναι στις 16 Απριλίου, με τα σχολεία όπως πάντα να κλείνουν την τελευταία Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και να ανοίγουν τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά.
Αυτό σημαίνει πως φέτος τα σχολεία θα κλείσουν στις 7 Απριλίου και η επιστροφή καθηγητών και μαθητών στα θρανία, αναμένεται τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η σχετική επισημοποίηση από το υπουργείο Παιδείας.
«Τα προβλήματα στα ακριτικά μας νησιά μπορούν να λυθούν με τις νέες διατάξεις. Στις άγονες προκηρύξεις πλήρους απασχόλησης βγαίνουν θέσεις μερικής απασχόλησης και θεσμοθετήσαμε κίνητρα 1.800 ευρώ τον μήνα πλέον του μισθού για κάθε γιατρό που μετακινείται», ανήρτησε στο Twitter ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας δίνει διευκρινήσεις για το νοσοκομείο της Κω. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι υπηρετούν 179 εργαζόμενοι εκ των οποίων 35 γιατροί και 79 νοσηλευτές. «Ειδικά για την έλλειψη παθολόγων έχει γίνει μετακίνηση από άλλη νοσηλευτική δομή της 2ης ΥΠΕ παθολόγου που καλύπτει τις αναγκες ενώ έχουν προκηρυχθεί και 2 θέσεις παθολόγων. Στο παρελθόν είχαν προκηρυχθεί εκ νέου οι θέσεις και οι προκηρύξεις είχαν αποβεί άγονες», τονίζει.
Προσθέτει ότι στο συγκεκριμένο ωστόσο νοσοκομείο υπηρετούν και επτά γενικοί γιατροί, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Παράλληλα ειδικά για το καλοκαίρι, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, έχει γίνει πρόσκληση για γιατρούς με επιπλέον αμοιβή 1.800 ευρώ τον μήνα πέραν του μισθού. «Το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στελέχωσης στα νησιά μας, με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών των ακριτικών μας νησιών παρέχοντας επιπλέον κίνητρα 1.800 ευρώ σε κάθε γιατρό τον μήνα και 1.200 ευρώ σε κάθε νοσηλευτή πλέον των μισθών που λαμβάνουν για κάθε μετακίνηση», καταλήγει.
ΑΠΕ- ΜΠE
Την πρώτη δημοσκόπηση της GPO μετά την τραγωδία στα Τέμπη δημοσιεύουν σήμερα τα «Παραπολιτικά». Η δημοσκόπηση δείχνει το κλίμα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη έναντι της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μεταξύ άλλων, καταγράφεται και η πρόθεση ψήφου έναντι των κομμάτων.
Ειδικότερα:
Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%,
Ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6%,
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. 9,2%,
Το ΚΚΕ 6,7%
Το ΜέΡΑ25 3,3%
Η Ελληνική Λύση 3%,
Οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,4%,
Η Εθνική Δημιουργία 1,4%,
Άλλο κόμμα 3,6%
Η αδιευκρίνιστη ψήφος 16,3%.
Συμπερασματικά, η ΝΔ σημειώνει απώλειες 4,3 μονάδες, ενώ μικρές είναι οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 3,9 μονάδες.
Απεργιακό κύμα για τα Τέμπη: Χιλιάδες κόσμου πλημμυρίζουν την Αθήνα-Πάτρα-Θεσσαλονίκη
8/3/2023Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί από τις 11:30 περίπου σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας και συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη.
Τα συνδικάτα και οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που oδήγησαν στο θάνατο 57 ανθρώπους, όταν επιβατικό τρένο προσέκρουσε μετωπικά σε μια εμπορική αμαξοστοιχία σκορπίζοντας τον θάνατο, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.
Δεκάδες χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί ήδη στα Προπύλαια και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας για την μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τα Τέμπη, στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας.
Λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας προς την Βουλή, που θα πραγματοποιήσουν συνδικάτα και εργατικά κέντρα στις 12.30 μμ, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Ειδικότερα έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστήμιου και στην οδό Σταδίου.
Θλίψη και οργή… Από την Τρίτη το βράδυ η ελληνική κοινωνία θρηνεί και αναζητά τα μεγάλα «γιατί» της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δύο τρένων που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, κυρίως νέους σε ηλικία.
Όλοι στέκουν βουβοί στην οδύνη των συγγενών και φίλων που έχασαν τους ανθρώπους τους σε ένα από τα πιο φριχτά δυστυχήματα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Πολλοί προστρέχουν να βοηθήσουν όπως μπορούν, συγκλονιστική ήταν η προσέλευση για αιμοδοσία, ενώ τα μηνύματα αλληλεγγύης φτάνουν από κάθε γωνιά με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου.
Οι μαρτυρίες των επιζώντων και οι ιστορίες των θυμάτων συγκλονίζουν, με τον πόνο να γιγαντώνεται καθώς γονείς κηδεύουν τα παιδιά τους και άλλοι περιμένουν μια ενημέρωση για τους δικούς τους ανθρώπους με τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται στα συντρίμμια των βαγονιών των δύο αμαξοστοιχιών που μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα.
«Ο γιος μου Ντένις Ρούτσι είχε εισιτήριο στο 5ο βαγόνι και στη θέση 22. Δε βρίσκεται ούτε στους τραυματίες, ούτε στους αγνοούμενους. Ζητάω από τα παιδιά που βρίσκονταν στο τρένο και επέζησαν να μου δώσουν αν γνωρίζουν έστω μια πληροφορία, εάν είδαν το παιδί μου», λέει με λυγμούς μητέρα ψάχνοντας απεγνωσμένα το παιδί της.
ελληνική ιθαγένεια απονεμήθηκε τιμητικά στον Καθηγητή Kevin Featherstone, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Kevin Featherstone έδωσε τον όρκο του Έλληνα πολίτη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας Αθανάσιου Μπαλέρμπα.
Ο κ. Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, κάτοχος της Έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος», και Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics. Είναι επίσης Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory), το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα για τη σύγχρονη Ελλάδα και Κύπρο. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του LSE.
Η ακαδημαϊκή έρευνα του Kevin Featherstone εστιάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σύγχρονη Ελλάδα, στους τομείς της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών και της πολιτικής οικονομίας.
Υπήρξε το πρώτο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα, από το 2010 έως το 2013, που δεν ήταν Έλληνας.
Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και το 2021 με το παράσημο του ‘Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα’ της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Πέθανε το πρωί της Δευτέρας μετά από μάχη με τον καρκίνο ο Νεκτάριος Σαντορινιός.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός έδωσε σκληρή αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία δύο χρόνια αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.
Γεννήθηκε το 1972 στη Ρόδο και κατάγεται από τη Σύμη. Ήταν παντρεμένος με τη Ματίνα Χατζημάρκου και είναι πατέρας δύο παιδιών.
Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και απέκτησε πολύχρονη εργασιακή εμπειρία, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, κυρίως στις περιβαλλοντικές μελέτες και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από το 2000 Εργάστηκε στο Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Ρόδου με κύρια καθήκοντα τις μελέτες έργων/δράσεων και τις προτάσεις ένταξης δράσεων σε Ευρωπαϊκά (Β’ ΚΠΣ, Γ’ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, Interreg, URBAN κ.α.) και Εθνικά (Θησέας, ΕΠΤΑ, Πράσινο Ταμείο κλπ.) συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα..
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Δωδεκανήσου και είναι μέλος της αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της ΕΜΔΥΔΑΣ.
Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε ως ενεργός πολίτης στην Αριστερά, κατόπιν μέλος του ΣΥΝ ενώ από το 2008 ως και το 2014 ήταν Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου. Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (2012-2014) με την παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (2013-2014).
Αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και σήμερα έχασε τη μάχη
Πέθανε στα 57 του ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.
Ο Μανούσος Γ. Βολουδάκης, γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1966, οικονομολόγος, εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τη ΝΔ το 2007. Επανεξελέγη στις διπλές εκλογές του 2012, καθώς και τον Ιούλιο του 2019.
Διετέλεσε Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2013. Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Οικονόμου: Ο Τσίπρας επιλέγει τη λάσπη - Θα κληθεί να δώσει απαντήσεις
«Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά από την παράσταση που έστησε την Τρίτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ανάμεσα στα άλλα είναι μία ευκαιρία συνολικής αποτίμησης και θα αποτελέσει όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρόλογο μιας νέας ήττας του κ. Τσίπρα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Είναι μια ευκαιρία πλήρους αποτίμησης διότι δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν τη σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και την τετραετία της κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια σύγκριση για όλα, για την οικονομία, την απασχόληση, τη διεθνή θέση της χώρας, την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό και φυσικά και το κράτος δικαίου».
Επεσήμανε ότι «Θα φανεί έτσι γιατί ο κ. Τσίπρας εξαιτίας της αδυναμίας του να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής, στο πεδίο της αληθινής ζωής, επιλέγει το γήπεδο της τοξικότητας και της λάσπης».
Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι θα υπάρχει όμως και μια δεύτερη ευκαιρία αφού θα δοθεί η δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για μια σειρά ζητήματα μείζονος σημασίας. «Τα ερωτήματα εστιάζονται σε τρεις κυρίως ενότητες», τόνισε αναφέροντας ως πρώτη αυτή που αφορά το θέμα των επισυνδέσεων και των παράνομων λογισμικών.
«Δεύτερον: ποια είναι ακριβώς η θέση του κ. Τσίπρα για όσα αναδείχθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ επί ημερών της διακυβέρνησής του. Τρίτον σχετικά με τα ονόματα των πολιτών που ανέφερε: πώς ανέφερε τα ονόματα αυτά;», ρωτώντας επίσης αν τα ονόματα αυτά αναφέρονταν στην επιστολή του κ. Ράμμου.
Έθιξε επίσης την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ότι «ο πρωθυπουργός είναι αρχηγός εγκληματικού δικτύου ή εγκληματικής συμμορίας» και ρώτησε αν υπάρχει έστω και ένα στοιχείο που να συνδέει τον πρωθυπουργό με όσα του καταμαρτυρεί; Υπάρχει κάποιος μέσα από την ΑΔΑΕ ο οποίος να έχει αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε το θέμα;
Σε μία λακωνική δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος των γραφείων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Αρχής, Χρήστο Ράμμο.
«Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.
Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης με φόντο τις εξελίξεις από την υπόθεση των υποκλοπών και το αίτημα του προέδρου της Αρχής να ενημερώσει την Πολιτεία για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ.
Σε επικοινωνία που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας». Είχε επισημάνει ακόμη πως η άρνηση της πλειοψηφίας της Ν.Δ. να κάνει αποδεκτό το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ «επιβεβαιώνει την ενοχή τους».
Στο μεταξύ, η υπόθεση των υποκλοπών, εξακολουθεί να απασχολεί και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση, αλλά και να προστατεύσει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου.
naftemporiki.gr
16/11/2022
Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», αναρτήθηκε σήμερα στο opengov.gr.
Μαζί με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις δόθηκαν στην δημοσιότητα και 25 ερωτήσεις και απαντήσεις:
1. Ποιος είναι ο σκοπός του νομοσχεδίου;
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων, η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της, η ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, η οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα και η βέλτιστη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
2. Για ποιους λόγους μπορεί να γίνει νόμιμη άρση απορρήτου επικοινωνιών;
Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Συντάγματος, το απόρρητο αίρεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων με απόφαση δικαστικής αρχής.
3. Τι σημαίνει «εθνική ασφάλεια» στη βάση της οποίας μπορεί να γίνει νόμιμη άρση απορρήτου;
Έως σήμερα δεν υφίσταται στον νόμο ορισμός. Με το νομοσχέδιο «λόγοι εθνικής ασφάλειας» χαρακτηρίζονται οι λόγοι που συνάπτονται με την προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και περιλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή δραστηριοτήτων ικανών να επιφέρουν πλήγμα στις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές της χώρας όπως, ιδίως, λόγοι σχετικοί με την εθνική άμυνα και ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία από άλλες υβριδικές απειλές, την προστασία του νομίσματος και της εθνικής οικονομίας, την προστασία από ανθρωπιστική κρίση, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
4. Ποια αρχή μπορεί να αιτηθεί άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας;
Έως σήμερα την αίτηση θα μπορούσε να υποβάλλει κάθε δημόσια αρχή. Με το νομοσχέδιο τέτοια αίτηση μπορεί να ζητήσει μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, «ΔΑΕΕΒ»).
5. Ποια είναι η διαδικασία για την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας;
Αίτηση της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής, κρίση εσωτερικού εισαγγελέα στην οικεία υπηρεσία και απόφαση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το δεύτερο εισαγγελικό φίλτρο προστέθηκε με την ΠΝΠ της 9/8/2022 που ουσιαστικά επανέφερε διάταξη που είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.6. Πως γίνεται η άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας σε πολιτικά πρόσωπα;
Έως σήμερα δεν υφίσταται ειδική διαδικασία για πολιτικά πρόσωπα και ακολουθείται η συνήθης διαδικασία. Αποδείχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές ασφαλιστικές δικλείδες. Τίθεται με το νομοσχέδιο ένα τριπλό φίλτρο εγγυήσεων: α) τη διαδικασία επισπεύδει μόνο η ΕΥΠ, β) θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν την διπλή εισαγγελική κρίση και γ) το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.7. Ποιοι λογίζονται για την εφαρμογή του νόμου πολιτικά πρόσωπα;
«Πολιτικά πρόσωπα» λογίζονται ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί, οι βουλευτές του εθνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τα ανώτατα μονοπρόσωπα όργανα των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού.8. Μπορεί το πρόσωπο το οποίο υπέστη την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας να ενημερώνεται εκ των υστέρων;
Έως το 2021, ήταν δυνατόν να ενημερώνεται κατά τη διακριτική ευχέρεια του αποφασίζοντος οργάνου, μόνο εφόσον δεν υφίστατο διακύβευση του σκοπού για τον οποίο διατάχθηκε η άρση. Έκτοτε δεν ήταν δυνατή η ενημέρωση όταν επρόκειτο για λόγους εθνικής ασφάλειας (ήταν όμως δυνατή για άρσεις προς διακρίβωση εγκλημάτων). Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σύνθετο διότι πρέπει να συναιρεί δικαιώματα αλλά και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας όταν πρόκειται για υψηλού επιπέδου κινδύνους. Με το νομοσχέδιο προτείνεται η ενημέρωση του υποκειμένου υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της. Η τριετία λογίζεται εύλογος χρόνος και ακολουθεί πρακτικές του εξωτερικού, ώστε να υφίσταται απόσταση από γεγονότα υψίστης εθνικής ασφαλείας (όπως εν προκειμένω τα γεγονότα του Έβρου κα η κατασκοπεία της Ρόδου το 2020). Την ενημέρωση αποφασίζει τριμελές όργανο που απαρτίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον διοικητή της ΕΥΠ ή τον διευθυντή της ΔΑΕΕΒ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.9. Διατηρεί αρχείο η αρχή που αιτήθηκε την άρση για λόγο εθνικής ασφάλειας;
Έως σήμερα, προβλέπεται η καταστροφή των αρχείων χωρίς όμως συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και συγκεκριμένες διαδικασίες. Πλέον η σχετική διαδικασία τυποποιείται. Για μεν το περιεχόμενο της παρακολούθησης, προβλέπεται καταρχήν αυτόματη διαγραφή μετά την πάροδο 6 μηνών από την παύση της άρσης. Για δε τον φάκελο με το υλικό τεκμηρίωσης για την άρση, προβλέπεται η καταστροφή του καταρχήν μετά την πάροδο 10 ετών από τη λήξη της άρσης. Προβλέπεται επιπλέον δυνατότητα πλήρους ψηφιοποίησης του αρχείου για εύκολη αναζήτηση και μείζονα ασφάλεια.10. Για τη διακρίβωση ποιων εγκλημάτων μπορεί να γίνει άρση απορρήτου;
Έως σήμερα ο κατάλογος ήταν εξαιρετικά ευρύς και περιλάμβανε κακουργήματα και πλημμελήματα του ποινικού κώδικα και ειδικών ποινικών νόμων. Ο κατάλογος αυτός εξορθολογίζεται ώστε να περιλάβει καταρχήν όλα τα κακουργήματα και από τα πλημμελήματα μόνο όσα φέρουν ιδιαίτερη απαξία (πχ κατά ανηλίκων, εμπρησμοί, εγκληματική συμμορία) αφαιρώντας τους περισσότερους ειδικούς νόμους. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να διαταχθεί η άρση για απλή κλοπή ή απάτη.11. Με ποια διαδικασία διατάσσεται η άρση για τη διακρίβωση εγκλημάτων;
Η σχετική διαδικασία δεν αλλάζει. Η άρση επιβάλλεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ή Πλημμελειοδικών μετά από αίτηση του εισαγγελέα ή του ανακριτή. Μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, την άρση μπορεί να διατάξει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής που στη συνέχεια υποχρεούνται να εισαγάγουν το ζήτημα με σχετική αίτηση στο Συμβούλιο μέσα σε προθεσμία 3 ημερών.12. Μπορεί το πρόσωπο το οποίο υπέστη την άρση απορρήτου για λόγους διακρίβωσης εγκλημάτων να ενημερώνεται εκ των υστέρων;
Δεν αλλάζει κάτι. Η ΑΔΑΕ αποφασίζει μετά τη λήξη του μέτρου την ενημέρωση του υποκειμένου, με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και υπό την προϋπόθεση, ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε. Το μόνο που προστίθεται είναι ότι η ΑΔΑΕ απαντά επί του αιτήματος εντός 3 μηνών, άλλως η αίτηση θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.13. Υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο άρσης απορρήτου;
Έως σήμερα οι άρσεις διατάσσονται για δίμηνο με δυνατότητα ανανέωσης, δεν υπάρχει απώτατο χρονικό όριο για άρσεις λόγω εθνικής ασφάλειας και υπάρχει όριο 10 μηνών για τη διακρίβωση εγκλημάτων. Πλέον το όριο των 10 μηνών καταλαμβάνει και τις άρσεις λόγω εθνικής ασφάλειας, εκτός εάν η αίτηση στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας .14. Γιατί θα πρέπει να υπάρχει ειδικός εισαγγελέας στην ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική;
Η ύπαρξη ειδικών εισαγγελέων ενισχύει την εξειδίκευση των προσώπων αλλά και τη στεγανοποίηση των πληροφοριών. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται για την άρση απορρήτου λόγω εθνικής ασφάλειας και δεύτερος εισαγγελέας ώστε να μη λειτουργεί το σύστημα ιδρυματικά. Για τον ίδιο λόγο, οι θητείες των επιτόπιων εισαγγελέων είναι τριετείς μη ανανεούμενες (ενώ ως σήμερα η θητεία του εισαγγελέα της αντιτρομοκρατικής μπορεί να ανανεωθεί).15. Τι προβλέπεται για τις απαγορεύσεις στην κατοχή, εμπορία, διάθεση και χρήση απαγορευμένων λογισμικών;
Έως το 2019 η παράνομη υποκλοπή ήταν κακούργημα και τιμωρείτο με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ η κατοχή και εμπορία παράνομων λογισμικών ήταν πλημμέλημα και τιμωρείτο με φυλάκιση έως 2 έτη. Λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές του 2019 και ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε την ύπαρξη στην Ελλάδα παράνομων λογισμικών, άλλαξε ακατανόητα ο Ποινικός Κώδικας με αποτέλεσμα η μεν υποκλοπή πλέον να τιμωρείται με φυλάκιση από 10 μέρες έως 5 έτη, η δε κατοχή και εμπορία αποποινικοποιήθηκε. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επανέρχεται ως είχε το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή 1-5 έτη.16. Πώς θα γνωρίζει κάποιος τι συνιστά απαγορευμένο λογισμικό και συσκευή;
Απαγορευμένα λογισμικά ή συσκευές παρακολούθησης λογίζονται λογισμικά ή συσκευές με δυνατότητα υποκλοπής, καταγραφής και κάθε είδους άντλησης περιεχομένου ή και δεδομένων επικοινωνίας (κίνησης και θέσης), τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ που θα δημοσιευτεί μέσα σε 3 ημέρες από την ισχύ του νόμου. Ο κατάλογος απαγορευμένων λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης επικαιροποιείται με απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ το αργότερο κάθε 6 μήνες. Επιπλέον, με ανακοίνωση του Διοικητή της ΕΥΠ, που αναρτάται στον ιστοχώρο της Υπηρεσίας ενημερώνεται το κοινό για τα απαγορευμένα λογισμικά, τον τρόπο δράσης τους και τα μέτρα προστασίας που δύναται να λάβει έναντι αυτών.17. Απαγορεύσεις για κατοχή και εμπορία κακόβουλων λογισμικών δεν υπάρχουν ήδη;
Όχι για παραβίαση απορρήτου ιδιωτικών επικοινωνιών. Το ισχύον άρθρο 292Α δεν καλύπτει απολύτως τη διάταξη που φέρνουμε. Ανήκει στο κεφάλαιο «Εγκλήματα κατά τηλεπικοινωνιών» του Ποινικού Κώδικα και αναφέρεται σε πρόσβαση σε σύνδεση ή σε δίκτυο με τρόπο που θέτει σε συστημικό κίνδυνο τη φυσική ασφάλεια του δικτύου τηλεφωνικών επικοινωνιών (αρμοδιότητας ΕΕΤΤ). Αντιθέτως, η διάταξη του νέου νομοσχεδίου για τα κακόβουλα λογισμικά ανήκει στο κεφάλαιο «Προσβολές ατομικού απορρήτου και επικοινωνίας» και αφορά κάθε λογισμικό ή συσκευή που παρεμβαίνει σε ιδιωτικές επικοινωνίες (αρμοδιότητας ΑΔΑΕ). Συνεπώς, οι δύο διατάξεις έχουν διαφορετικό σκοπό. Για τον λόγο αυτό εξάλλου συνυπάρχουν και σήμερα, από μακρού χρόνου, στον ισχύοντα ποινικό κώδικα οι δύο διαφορετικές διατάξεις. Αυτό το οποίο προτείνουμε με το νομοσχέδιο είναι να επανέλθει με αυστηρότερο και αναβαθμισμένο ποινικά περιεχόμενο η διάταξη που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την καθολική απαγόρευση εμπορίας, διάθεσης και κατοχής λογισμικών παρακολούθησης ατομικών επικοινωνιών.18. Το δημόσιο θα μπορεί να προμηθεύεται κατασκοπευτικά λογισμικά;
Το δημόσιο θα μπορεί να προμηθεύεται κατασκοπευτικά λογισμικά υπό προϋποθέσεις που θα καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα των συναρμόδιων υπουργών, που θα έχει τύχει της προβλεπόμενης επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.19. Γιατί λέμε ότι για πρώτη φορά εισάγεται στην Ελλάδα καθολική απαγόρευση της κατοχής και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών, εφόσον υπήρχαν και στο παρελθόν κάποιες διατάξεις;
Η διάταξη που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι αφορούσε κατοχή και εμπορία κακόβουλων λογισμικών, όμως ήταν περιορισμένης εμβέλειας και ανεφάρμοστη στην πράξη. Πρώτον, αναφερόταν σε κατοχή και χρήση «χωρίς δικαίωμα», χωρίς να προσδιορίζεται ποιος είχε δικαίωμα. Δεύτερον, απαιτούσε η κατοχή και εμπορία να γίνεται για «σκοπό» διάπραξης του εγκλήματος της υποκλοπής, που όμως στην πράξη ήταν αδύνατον να αποδειχθεί. Τρίτον, η διάταξη δε προσδιόριζε ποια πράγματι ήταν τα απαγορευμένα λογισμικά και συσκευές. Με τη νέα διάταξη όποιος κατέχει ή εμπορεύεται τα αναγραφόμενα στον κατάλογο λογισμικά και συσκευές τιμωρείται με βαριές ποινές χωρίς να απαιτείται η συνδρομή οποιασδήποτε άλλης προϋπόθεσης, άρα καθολικά.20. Τι αλλάζει στη διοίκηση της ΕΥΠ;
Έως σήμερα ο διοικητής και οι υποδιοικητές μπορεί να προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, Διοικητής ορίζεται πρόσωπο προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Υποδιοικητές μπορεί να είναι κάποιοι από τους ανωτέρω, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Επιπλέον, ο αριθμός των υποδιοικητών περιορίζεται από 3 που είναι σήμερα σε 2.21. Τι αλλάζει στην οργάνωση της ΕΥΠ;
Προστίθενται 3 νέα δομές. α) Η Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΥΠ για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων του. β) Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για τον εσωτερικό έλεγχο της ΕΥΠ. γ) Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, με αρμοδιότητα για την προβολή του έργου της υπηρεσίας και για την ενημέρωση της κοινωνίας για τις δράσεις της και για τυχόν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.22. Τι αλλάζει στη λειτουργία της ΕΥΠ;
Πρώτον, η Αρχή Ασφαλείας Πληροφοριών (INFOSEC) της ΕΥΠ καθίσταται αρμόδια για τη σύνταξη πολιτικών ασφαλείας και οδηγιών διαχείρισης των διαβαθμισμένων πληροφοριών σε όλα τα δίκτυα και τους χώρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των Υπουργείων σε συνεργασία μαζί τους, καθώς και για τη συνεχή ενημέρωσή τους σε θέματα ασφάλειας. Δεύτερον, καταργείται η δυνατότητα απόρρητων συμβάσεων στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.)23. Πως βελτιώνεται το επίπεδο κυβερνοασφάλειας στη χώρα;
Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η πολυδιάσπαση των δομών κυβερνοασφάλειας στη χώρα. Για τον λόγο αυτό συστήνεται Επιτροπή Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο μεταξύ: α) της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει ορισθεί ως Εθνική Αρχή της Κυβερνοασφάλειας, β) της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, που έχει ορισθεί ως αρμόδια ομάδα απόκρισης για συμβάντα που αφορούν στην ασφάλεια υπολογιστών, γ) της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ ως ομάδα αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων (Εθνικό CERT) και δ) της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι: α) να παρέχει κατευθύνσεις σε περίπτωση εξαιρετικού συμβάντος που ενέχει στρατηγικό κίνδυνο, β) να συντονίζει, παρακολουθεί και αξιολογεί την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, γ) να εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, δ) να εισηγείται στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. οποιοδήποτε θέμα άπτεται της Κυβερνοασφάλειας και ε) να αίρει τυχόν διαφωνίες ως προς τις αρμοδιότητες και τους ρόλους των φορέων Κυβερνοασφάλειας.24. Υπάρχει σύστημα μελέτης και έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου για την κυβερνοασφάλεια;
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Εθνική Αρχή της Κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ, τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, την Ελληνική Αστυνομία και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, καταρτίζει Εθνικό Σχέδιο Αποτίμησης Επικινδυνότητας Συστημάτων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το οποίο διαβαθμίζεται σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας. Το Σχέδιο περιλαμβάνει την αναγνώριση, ανάλυση και αποτίμηση των κινδύνων και των επιπτώσεων τους για την ασφάλεια των συστημάτων τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών σε εθνικό επίπεδο. Για την κατάρτιση του Σχεδίου λαμβάνεται υπόψη κάθε κατηγορία πιθανής απειλής, και ιδίως απειλές που σχετίζονται με κακόβουλες ενέργειες, φυσικά φαινόμενα, τεχνικές αστοχίες, δυσλειτουργίες ή ανθρώπινα λάθη, με σκοπό την αξιολόγηση της έκτασης και της κρισιμότητας των επιπτώσεων των απειλών αυτών σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η Εθνική Αρχή της Κυβερνοασφάλειας και η Διεύθυνση Κυβερνοχώρου μεριμνούν για την παρακολούθηση γνωστών απειλών και ευπαθειών συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών και την παροχή ενημέρωσης σχετικά με αυτές.25. Πως διασφαλίζεται περαιτέρω η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα;
Με τον ν. 4624/2019 (μόλις ο τέταρτος νόμος που ψηφίστηκε από τη νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2019), ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη ο Κανονισμός 2016/679 και η Οδηγία 2016/680. Το πακέτο αυτό ήταν υπερήμερο από μακρού χρόνου λόγω της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτή την ενωσιακή υποχρέωση. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε από τη δημοσίευση του νόμου στις 29.08.2019 διαπιστώθηκαν στην πράξη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένα ζητήματα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου στην Ελλάδα. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα 12 παρεμβάσεις καλύπτονται κενά και αίρονται σχετικές ασάφειες προς την κατεύθυνση της ενίσχυση του βασικού δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, για την παρακολούθηση των σχετικών πολιτικών, συστήνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων με αποστολή: α) την παρακολούθηση των επιστημονικών και νομολογιακών εξελίξεων και του εθνικού και ενωσιακού νομικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, β) την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων για την ανάληψη νομοθετικής δράσης στον τομέα αυτό, γ) την άσκηση καθηκόντων νομοπαρασκευαστικού έργου και δ) την αντιπροσώπευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε διεθνή όργανα. Τέλος προβλέπεται ότι με διάταξη Εισαγγελέα, η Ελληνική Αστυνομία προβαίνει σε ανακοίνωση ή δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας, της εικόνας και της ποινικής δίωξης κατηγορουμένου ή καταδικασθέντος για κακούργημα, για πλημμέλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, καθώς και για πλημμέλημα το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δυο 2 ετών.
Επιμένει σταθερά στην «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου η Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, να επαναφέρει το ζήτημα για πολλοστή φορά.
Ο Τσελίκ επιτέθηκε στην Ελλάδα με κατηγορίες εναντίον όλων, ενώ υπενθύμισε τις απειλές του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμμένοντας στη δήλωση «μπορεί να έρθω μία νύχτα ξαφνικά».
Ο Τσελίκ, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού υποστήριξε ότι το ΑΚΡ είναι το κόμμα το οποίο κάνει διαρκώς βήματα «προς την εξομάλυνση» για να καταγγείλει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για παιδαριώδεις δηλώσεις.
Σύμφωνα με τον Τσελίκ «πρέπει να προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα που έχουν έναν αρχηχό ΓΕΕΘΑ που μιλάει με τέτοια ψυχολογία εφήβου και κάνει παιδαριώδεις δηλώσεις. Όσοι όμως στην Ελλάδα αναλαμβάνουν τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας η του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, δεν έχουν το βάρος να σηκώσουν τις ευθύνες που απαιτούν οι παγκόσμιες περιστάσεις. Μιλάνε και κάνουν σόου για να ικανοποιήσουν το ακροδεξιό κοινό».
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ «είναι παράνομη η στρατικοποίηση των νησιών και είναι ενάντια στις Συνθήκες. Κάποιοι πάνε εκεί και ανάβουν ψησταριές, άλλοι κάνουν δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα λέει «μετατρέψατε την Ελλάδα σε στρατιωτική βάση άλλων χωρών»».
Κλιμακώνοντας την επίθεση με αιχμή και την ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία ο Τσελίκ επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι μοιάζει η «κυβέρνηση Μητσοτάκη να ήρθε να ιδιωτικοποιήσει την Ελλάδα. Μιλάει σαν κυβερνήτης μια πολιτείας άλλων χωρών, και ο αρχηγός ΓEΕΘΑ της Ελλάδα μιλάει σαν σερίφης μιας πολιτείας άλλων χωρών».
Υποστήριξε δε ότι αν η Ελλάδα σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, «αν σταματήσουν να παρενοχλούν τα μαχητικά μας και αν πάψουν την προσέγγιση τους να μετατρέψουν το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα μειωθεί η ένταση».
Συνεχίζει να προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος μέσα από εμπρηστικές δηλώσεις, οι οποίες έχουν πλέον πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Χθες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκανε λόγο για εχθρικές συμπεριφορές της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε μάλιστα ότι «η προειδοποίησή μας ότι θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ έγινε ο εφιάλτης των εχθρών μας».
Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αξιολογήσαμε τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Επιβεβαιώσαμε τη θέση μας σχετικά με τις εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με μοχλό την Ελλάδα. Η φράση μας ‘θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ’ έχει γίνει ο εφιάλτης των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και όλων όσων έχουν εχθρότητα εναντίον της χώρας μας και τις υποχρεώσεις αυτής της πρότασης μας την εκτελούμε κατά γράμμα».
Η τουρκική εφημερίδα SOZCU βάζει στο στόχαστρο την Αλέξανδρούπολη, τη Λέσβο και τη Σάμο λέγοντας ότι είναι επικίνδυνα σημεία για την Τουρκία, επειδή εκεί υπάρχουν προηγμένα οπλικά συστήματα που συνιστούν απειλή.
Θέλει διάλογο – Εξαγγέλλει γεωτρήσεις στη Λιβύη
Επιπλέον, ο Ερντογάν την ώρα που μιλάει για διάλογο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ταυτόχρονα ανακοινώνει γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης.
«Όπως σε κάθε φόρουμ, έτσι και στην Πράγα είπαμε ότι θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο, σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό» είπε ο Ερντογάν.
«Με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που κάναμε με τη Λιβύη, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της Λιβύη» πρόσθεσε.
Επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν για την πρωτόγνωρα εμπρηστική ρητορική που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε ο επικεφαλής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης.
Με δεδομένο ότι αυτή η ρητορική έχει υιοθετηθεί στο υψηλότερο πολιτικά επίπεδο στη γειτονική χωρά και ότι παρατηρείται μια ποιοτική αναβάθμιση των απειλών, ο κ. Λαρυγγάκης εισηγείται την κατηγορηματική καταδίκη των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου Ερντογάν.
Όπως μάλιστα υπενθυμίζει στην επιστολή του, ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι θα πραγματοποιήσει μια εισβολή στα ελληνικά νησιά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, σημειώνει ότι «όλες οι εξωφρενικές απειλές από την τουρκική κυβέρνηση πρέπει να καταδικαστούν στο ανώτερο επίπεδο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανταποκριθεί, η τουρκική κυβέρνηση θα ενθαρρυνθεί περαιτέρω».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του AHI εκφράζει τη διαφωνία του με την ανάλυση που εντάσσει τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο το οποίο σχετίζεται με την εκστρατεία για την επανεκλογή του στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία. Αντιθέτως, ο κ. Λαρρυγάκης υποστηρίζει ότι πίσω από αυτές τις δηλώσεις κρύβονται συγκεκριμένες στρατηγικές επιδιώξεις, οι οποίες έχουν να κάνουν περισσότερο με ένα νεοθωμανικό όραμα. Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην επιστολή, η περιφερειακή παρουσία της Ελλάδα, της Κύπρου και των ΗΠΑ αποτελεί βασικό εμπόδια στην υλοποίηση αυτού του στόχου και ως εκ τούτου το ψαλίδισμα της ελληνικής κυριαρχία στο Αιγαίο αποτελεί μια συνειδητή στρατηγική επιλογή.
«Αυτές οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και των μελών της κυβέρνησής του καταδεικνύουν τον σχεδιασμό μια μακροχρόνιας πολιτικής εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και αποτελούν σαφή και παρούσα απειλή για την Ελλάδα. Ευρύτερα, οι ισχυρισμοί τους αντικατοπτρίζουν μια ολοένα και πιο διαταραγμένη εμμονή στην ανασυγκρότηση μιας θρησκευτικής, εθνικιστικής και νεοοθωμανικής σφαίρας επιρροής. Ως εκ τούτου, η Τουρκία θεωρεί την περιφερειακή παρουσία των ΗΠΑ, καθώς και την Ελλάδα και την Κύπρο, ως απειλή για τις ηγεμονικές της φιλοδοξίες».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Νίκος Λαρυγγάκης προτρέπει τον πρόεδρο Μπάιντεν να καταδικάσει ξεκάθαρα την Τουρκία ως το επιτιθέμενο μέρος και εισηγείται μια σειρά από κινήσεις που θα έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα απέναντι στην εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας.
· Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να απαιτήσουν από την Τουρκία να σταματήσει τους εμπρηστικούς ισχυρισμούς της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
· Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσει συντονισμένες πολυμερείς κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
· Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε μια έμμεση κριτική, η οποία καλεί «όλα τα μέρη» να μειώσουν τις εντάσεις, καθώς κάτι τέτοιο εξισώνει λανθασμένα την Ελλάδα με την Τουρκία.
· Οι ανησυχίες αυτές θα πρέπει να εκφραστούν σε προεδρικό επίπεδο και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης να δηλώσουν ότι θα επανεξεταστεί η πολιτική υποστήριξη που έχουν εκφράσει για την έγκριση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.
ποιος παραβιάζει τα σύνορα τελικά τιμωρείται, δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα τον 21ο αιώνα, δεν έχουν θέση επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας νέο μήνυμα προς την Άγκυρα από την τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν λαοί.
Σημειώσε επίσης ότι είναι λάθος κάποιοι να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη της χώρας τους ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν.Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, καρδιά των οποίων είναι οι άνθρωποι που τιμούν την στολή και το εθνόσημο.
Κ. Σκρέκας: Οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και αέριο
21/09/2022Κλιμακωτή επιδότηση έως 486 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Οκτώβριο - Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το αέριο
Για «ενεργειακό πόλεμο» σε όλη την Ευρώπη που δεν μας αφήνει ανεπηρέαστους ως χώρα έκανε λόγο ο υπουργός και ανέφερε ότι κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα με στόχο:
Σύμφωνα με τον υπουργό, από τον Οκτώβριο η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι κλιμακωτή και ανάλογη με την κατανάλωση. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση ενέργειας τόσο θα αυξάνεται και η επιδότηση ενώ για όσους είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% της αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Επίσης θα προβλέπεται και μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωση σε σχέση με πέρσι.
Αναλυτικά οι τρεις κλίμακες:
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση - χωρίς εισοδηματικά κριτήρια - ύψους 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Επίσης θεσπίζεται ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Αναλυτικά:
Η διεθνής ενεργειακή κρίση, που επηρεάζει καθοριστικά ολόκληρη την Ευρώπη και τροφοδοτείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζεται και δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς απτά αποτελέσματα ως τώρα. Πολλές χώρες, ακόμα και οι πιο ισχυρές, όπως η Γερμανία, προειδοποιούν τους πολίτες τους για υπερβολικά αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και υποχρεωτικές διακοπές στην παροχή της.
Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα προνόησε κι από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μέτρα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα, στηρίζοντας νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και που έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Φέτος, καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό.
Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται, ώστε να ανταποκριθούμε στη δοκιμασία που θέτει ο ενεργειακός πόλεμος, ο οποίος εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και μας επηρεάζει αναπόφευκτα.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους για το επόμενο διάστημα:
Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά,
Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια όλο το χειμώνα και
Τρίτον, να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.
Από σήμερα, όλοι οι πολίτες μπορούν να μπουν στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, https://ypen.gov.gr/ και να βρουν 23 προτάσεις και ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σε συνέχεια αυτής της πολιτικής εξοικονόμησης, από 1η Οκτωβρίου ειδικά για τα νοικοκυριά θεσπίζουμε ένα νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Συγκεκριμένα:
Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια
Δημιουργούμε για τον μήνα Οκτώβριο, τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές.
Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.
Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται ως εξής:
Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια
Συγκεκριμένα:
Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.
Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Μη Οικιακά Τιμολόγια
Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγουμε τέλος ύψους 10 ευρών ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:
α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου
β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο
γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές
Μαζί, θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη.
Στην κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά να κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες για κάθε μεγάλο πρόβλημα και πολλές φορές το κάνουν και με ασύλληπτο κυνισμό!
Τελευταίο δείγμα του πως αντιλαμβάνεται την καθημερινότητα των πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυνική δήλωση του υπουργού Εσωτερικώ Στέλιου Πέτσα στην πρωϊνή εκπομπή του Antenna.
Ρωτήθηκε λοιπόν ο κ.Πέτσας για τους πολίτες που τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τους καυστήρες τους ώστε να καίνε φυσικό αέριο και τώρα τους λένε να αλλάξουν ξανά σε πετρέλαιο!!!
Ειδικότερα, σε ερώτηση που του απηύθυνε στον ΑΝΤ1 ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος για τα χιλιάδες νοικοκυριά που έκαναν την κοστοβόρα μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, απάντησε ότι «είναι λαϊκισμός όταν αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα. Έχει αυξηθεί 1200% η τιμή του φυσικού αερίου».
Παράλληλα, ερωτηθείς για το αν εξετάζεται κάποιο μέτρο για τα νοικοκυριά αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απάντησε χαρακτηριστικά:
«Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείχνουμε προσαρμογή. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει».
Δείτε το βίντεο. Η επίμαχη δήλωση μετά από το ένατο λεπτό:
Τις εντυπώσεις περί "ψυχρού πολέμου" με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, επιχειρεί τώρα να διασκεδάσει το Μαξίμου.
Μετά τις αρχικές διαρροές χθες το βράδυ, που έδειχναν ενόχληση για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού για τις υποκλοπές, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, χαμηλώνει τους τόνους.
Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση Καραμανλή, ο κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι: "Κανένα άδειασμα προς τον πρωθυπουργό και καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την παρέμβαση του, ο κ. Καραμανλής κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση. Θέλει έργω και λόγω διαλεύκανση. Καμία σκιά, απλετο φως, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομισματος".
Σημείωσε επίσης ότι "ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανότητο να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση φέρει την παραμικρή ευθύνη" για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και δήλωσε ότι είναι αυτονοητο πως μέσα από τις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσουμε στο τι έγινε. Σημείωσε όμως ότι θα ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερη, ευαίσθητη, φύση του ζητήματος της ΕΥΠ.
"Βλέπω μία απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να παραμορφώσουν τις απόψεις του Κώστα Καραμανλή. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι και ίδιοι κύκλοι, που του επιφύλασσαν τη γνωστή κριτική όλο το προηγούμενο διάστημα" δήλωσε μάλιστα ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: "Ο Κώστας Καραμανλής έχει γνωστές απόψεις για την πατρίδα και την παράταξη".
Στην επισήμανση ότι οι χθεσινές διαρροές του Μαξίμου έδειχναν αντίθετα ενόχληση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι: "Δεν υπήρξε απολύτως τίποτε. Ο Κώστας Καραμανλής είπε αυτό που κάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή".
Ο κ.Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει να υπήρξε κάποια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρώην πρωθυπουργό ή του Μαξίμου με το γραφείο του κ.Καραμανλή.
Στο ερώτημα εάν συμφωνεί η κυβέρνηση με την αναφορά Καραμανλή ότι η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης και επομένως εάν ο φάκελος της ΕΥΠ για Ανδρουλάκη θα δοθεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπως έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Οικονόμου απάντησε:
"Όλοι συμφωνούμε τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να ηυπάρξει άπλετο φως, να μη μείνει σκιά. Μέσα από θεσμικές διαδικασίες θα αναζητήσουμε τι έγινε, λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία των ζητημάτων αυτό και αυτό το ζήτημα θα είναι θέμα εξετάσης στα όργανα στη Βουλή".
Ερωτηθείς τέλος για σχόλια του φιλοκυβερνητικού τύπου που απέδιδαν φιλορωσικά αισθήματα στον κ.Καραμανλή και άφηναν αιχμές για την παρέμβαση του, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι και επανέλαβε:
"Ο Κώστας Καραμανλής έχει σταθερές απόψεις και για την παράταξη και για την πατρίδα και για το σαφή προσανατολισμό της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".
Θα κατασκευαστεί φράχτης σε όλο το μήκος του Έβρου ενώ παράλληλα ενισχύονται τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης.
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.
Με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών, στη συνεδρίαση τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, προκειμένου το σκηνικό του Έβρου να μην επαναληφθεί σε συνέχειες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου. Επιπλέον, θα γίνει αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων στην περιοχή – κάμερες και ηχητικά μέσα- και όπου δεν υπάρχουν, θα τοποθετηθούν.
Η επέκταση του φράχτη του Έβρου θα γίνει με εθνικούς πόρους, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Παράλληλα, έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης σε θάλασσα και στεριά και διαπιστώθηκε πως στη θάλασσα υπάρχει τριπλασιασμός των περιστατικών, κυρίως στη ρότα προς Ιταλία, όπως το προ ημερών περιστατικό στα Κύθηρα.
Έγινε, ακόμα, συζήτηση για το επεισόδιο του Έβρου. Διαπιστώθηκε πως, λόγω του γεγονότος ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία στην περιοχή είναι ευμετάβλητη, το επεισόδιο του Δεκαπενταύγουστου με τη νησίδα ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία.
Σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προδρεύει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.
Σε τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα προεδρεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ βασικό θέμα θα είναι εκείνο της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο.
Aφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.
Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, στις 20 Αυγούστου 1.500 μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλλουν στην Ελλάδα από τον Έβρο.
«Μέσα σε ένα 24ωρο και κυρίως βραδινές ώρες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα 1.500 μετανάστες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος. Γενικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση στο φαινόμενο με τις παράνομες μετακινήσεις μεταναστών.
Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση στο φαινόμενο που σχετίζεται με τις παράνομες μετακινήσεις μεταναστών. «Έχουμε συλλάβει 60 διακινητές αλλοδαπούς τις τελευταίες ημέρες που είχαν στημένα κυκλώματα να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι οι διακινητές προσπαθούν ιδίως το καλοκαίρι, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό, να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε νησίδες.
Η ελληνική αστυνομία δεν μπορεί κάνει τον «βαρκάρη» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφέροντας επίσης ότι « δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα τα κάνουμε ξέφραγο αμπέλι»
Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει
07/08/2022Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.
Στην κυβέρνηση λένε ότι είναι δεδομένη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να χυθεί φως στην υπόθεση
«Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς – ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης – και υπέρμαχος της αλήθειας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Σεβασμός στους θεσμούς από αυτούς που έχουν ξεφτυλίσει το κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει. Το παιχνίδι τελείωσε κ. Οικονόμου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη γράψει τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα με δήλωσή του, ενώ όπως αποκαλύπτει το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής την Τετάρτη έκανε λόγο για τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος.
«Δεν το γνώριζα, δεν θα επέτρεπα ποτέ να παρακολουθείται το τηλέφωνο κανενός πολιτικού προσώπου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής ο πρωθυπουργός ακούστηκε επίσης να λέει:
«Οφείλω στον κ. Ανδρουλάκη μια συγνώμη για το λάθος που έγινε»
Για απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ θα ενημερώσει πλήρως τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις παρακολουθήσεις.
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση επικίνδυνη: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας. Δεν θα εργαλειοποιήσει με επικοινωνιακούς όρους θέματα που αφορούν τον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτεύματος, όπως κάνει η ΝΔ και όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα στο φως».
Οι παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων δεν έχουν σχέση με το κακόβουλο λογισμικό διαβεβαιώνει η ΝΔ, η οποία αποδέχεται τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διενεργήσει ποινική προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί αν και πώς διέρρευσαν στοιχεία άκρως απορρήτων εγγράφων που αφορούν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας.Τι αναμένεται να δηλώσει αύριο ο πρωθυπουργός για το θέμα των παρακολουθήσεων
Κι ενώ αύριο αναμένεται η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση τονίζει πως θα επιδιώξει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει τι συνέβη, ενώ πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως όσοι επιχειρήσουν να εργαλειοποιήσουν το ζήτημα θα διαψευστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν τις νόμιμες επισυνδέσεις.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει δεκτή η εργαλειοποίηση του θέματος, ενώ είναι ικανοποιημένο από τον χειρισμό της υπόθεσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους.
Πηγή: megatv.com
Παρακολουθήσεις: Tι είναι η νόμιμη επισύνδεση- Ποια είναι η διαδικασία
06/08/2022Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσαν οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.
Σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων, κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν τα εξής:
«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».
Tι σημαίνει νόμιμη επισύνδεση και ποια είναι η διαδικασία
“Επισύνδεση” σημαίνει παράλληλη σύνδεση τρίτου προσώπου σε δίκτυο επικοινωνιών κατά τρόπο που να παρακολουθεί διεξαγόμενη επικοινωνία και να λαμβάνει το περιεχόμενο και τα στοιχεία αυτής σε πραγματικό χρόνο.
Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική είναι οι δύο υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να ζητήσουν από τον ειδικό εισαγγελέα που τους εκπροσωπεί, νόμιμη άδεια για παρακολουθήσεις.
Πρόκειται για εισαγγελέα ο οποίος επιλέγεται κάθε δύο χρόνια ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και εκπροσωπεί μόνο αυτές τις δύο υπηρεσίες.
Εφόσον το ζητήσουν, μπορεί να τους παραχωρηθεί άδεια για να γίνει η παρακολούθηση, με διάταξη εισαγγελέα και μόνο για λόγους εθνικούς και δημοσίου συμφέροντος.
Σε περιπτώσεις κοινού ποινικού δικαίου, μια άδεια για παρακολούθηση, εκτός από εισαγγελική διάταξη, απαιτεί και δικαστικό βούλευμα, καθώς το απόρρητο των επικοινωνιών προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη και σύμφωνα με τον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ, υπήρχε εισαγγελική διάταξη για επισύνδεση.
Ωστόσο, αυτό θα διερευνηθεί στα πλαίσια της προκαταρκτικής επιτροπής που άνοιξε προ 10 ημερών με την πρώτη καταγγελία στη δικαιοσύνη του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησής του μέσω του λογισμικού Predator, μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβε από τις Βρυξέλλες.
Πολιτικό σεισμό προκαλεί η - με διαφορά λίγων λεπτών - διπλή παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέωντα με φόντο τα δημοσιεύματα περί παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών.
Μία εβδομάδα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου ο κ. Κοντολέων – σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters- φέρεται να παραδέχθηκε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και το χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με την κοινή έρευνά της με του Reporters United για τις σχέσεις του κ. Δημητριάδη με στελέχη της εταιρείας που εμπορεύεται στην Ελλάδα το λογισμικό ψηφιακών παρακολουθήσεων Predator, το Μέγαρο Μαξίμου με δύο λιτές αναφορές ανακοίνωσε την παραίτηση των δύο.
Οι αποκαλύψεις που έφεραν τον πολιτικό σεισμό
Στις αρχές Απριλίου, έγινε γνωστό μέσω αποκάλυψη του Inside Story πως για τουλάχιστον 10 εβδομάδες άγνωστοι είχαν πλήρη πρόσβαση στο κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την παραβίαση του κινητού του, ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Το Citizen Lab, διεπιστημονικό εργαστήριο που εστιάζει την έρευνά του στο σημείο όπου τέμνονται οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παγκόσμια ασφάλεια, έχει ως βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών, όπως και την παρακολούθηση της εξάπλωσης της μισθοφορικής βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπείας (spyware). Πριν από την παραβίαση του κινητού του Κουκάκη, είχε ανιχνεύσει τις παραβιάσεις – με το ίδιο ή με άλλα λογισμικά – δεκάδων κινητών δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών, μεταξύ άλλων από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν ή την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που εν τέλει είχε παραδεχτεί ότι χρησιμοποιούσε το λογισμικό παραβίασης του τηλεφώνου, όπως άλλωστε και η γερμανική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το Inside Story, σε αναλυτικό ρεπορτάζ με το χρονικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την τρισέλιδη έκθεση του Citizen Lab, που έχουμε στη διάθεσή μας και συντάχθηκε μετά την τεχνική ανάλυση αρχείου που εξήχθη από το κινητό του δημοσιογράφου (sysdiagnose) και απεστάλη στο καναδικό εργαστήριο για έλεγχο, η τηλεφωνική συσκευή του Θανάση Κουκάκη, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το Spyware Predator (αρπακτικό).
Η ανακοίνωση της Google και οι διαψεύσεις
Με την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούσαν απαντήσεις. Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, διέψευσε κάθε εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας στην παρακολούθηση του κινητού του κ. Κουκάκη, ωστόσο στα μέσα Μαΐου, η Google με ανάρτησή της εκτίμησε πως η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που προμηθεύτηκε το εν λόγω λογισμικό.
Ωστόσο και πάλι, η κυβέρνηση επανήλθε επιμένοντας στην άρνηση της οποιασδήποτε εμπλοκής στις παρακολουθήσεις του κινητού του κ. Κουκάκη, κάνοντας λόγο δε για διευκρινιστική ανακοίνωση της Google επί του θέματος.
Αλλά και υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης αρνήθηκε πώς το Δημόσιο έχει προμηθευτεί το σύστημα Predator σε ενημέρωσή του στη Βουλή σημειώνοντας δε πως «η χώρα μας διαθέτει το πιο αυστηρό πλαίσιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις».
Η ενημέρωση Γεραπετρίτη στη Βουλή πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου κι ενώ ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τον κ. Δημητριάδης σε επιχειρηματικές συναλλαγές με πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με το λογισμικό παρακολουθήσεων Predator άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, μέσω του Reporters United.
Μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκ
Επιπλέον, στα τέλη Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 26 του μήνα, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αιφνιδιαστικά μεταβαίνει στον Άρειο Πάγο και καταθέτει μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το λογισμικό Predator, ενόσω ήταν ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του κινήματος.
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης «έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του Citizens Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου».
«Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: “Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε” και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε δηλαδή απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του κ. Ανδρουλάκη να μην ακολουθήσει το σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του. Σημειώνεται ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών Ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.Το θέμα στη Βουλή
Μετά την μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κι ενώ εκ νέου τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν συντονισμένα πυρά, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει το θέμα στη Βουλή, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου εκλήθη για ακρόαση ανάμεσα σε άλλους, ο διοικητής της ΕΥΠ, ο διοικητής της ΑΔΑΕ και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης.
Αρχικά, λίγα έγιναν γνωστά για τη θυελλώδη – όπως αποδείχθηκε- συνεδρίαση. Διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγω για παραδοχή του κ. Κοντολέωντα περί παρακολούθησης του κ. Κουκάκη, κάτι που διέψευσαν κύκλοι της κυβέρνησης. Και λίγες ημέρες μετά το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο 2 πηγές με γνώση της κατάστασης, ανέφερε πως ο απερχόμενος διοικητής της ΕΥΠ πράγματι παραδέχθηκε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου.
Κατά την ακρόαση της 29ης Ιουλίου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΥΠ, δήλωσε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας του κοινοβουλίου ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, δήλωσαν στο Reuters δύο νομοθέτες που ήταν παρόντες στην ακρόαση.
«Παραδέχθηκε την παρακολούθηση, απολύτως», δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ένας από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στην ακρόαση, αρνούμενος να κατονομαστεί επειδή η συνεδρίαση ήταν ιδιωτική. Ο Κοντολέων αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε με το Reuters.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο Reuters ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας που φέρεται να αναπτύχθηκε στο χάκινγκ του Κουκάκη και δεν συνεργάζονται με εταιρείες που το πωλούν. «Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και έχει καλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει διεξοδικά τις υποθέσεις», δήλωσε.Στο στόχαστρο ξανά ο Δημητριάδη
Στον απόηχο των αποκαλύψεων του Reuters, χθες, Πέμπτη, η Εφημερίδα των Συντακτών σε συνεργασία με το Reporters United, δημοσίευσαν μια έρευνα σύμφωνα με την οποία ο κ. Δημητριάδης είχε στενές σχέσεις με τον Φέλιξ Μπίτζιο που:
Διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021. Ήταν παράλληλα εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, ως τον Νοέμβριο του 2021.
Διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018, όπως αποκάλυψε το inside story, εταιρείας που σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020.Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την έρευνα:
Ο Κωνσταντίνος Μπαζιώτης, άνθρωπος που πούλησε την Canalis στον κ. Δημητριάδη, εργαζόταν επί σειρά ετών σε δύο εταιρείες (Partagas & Όμιλο Libra) που σχετίζονταν άμεσα με τον Φέλιξ Μπίτζιο.
H Canalis που αγόρασε ο κ. Δημητριάδης είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus, όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Αυτή η διεύθυνση τυχαίνει να είναι και η διεύθυνση κατοικίας του Παναγιώτη Μπίτζιου. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν με επτά μέρες διαφορά.
H Canalis, την εποχή που ανήκε στον κ. Δημητριάδη, έκανε στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για φωτοβολταϊκό της την ίδια μέρα με τη Ventus που ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο.
Η εταιρεία Ventus συνδέεται μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας με την κυπριακή εταιρεία Layth Capital Ventures Limited, στην οποία, σύμφωνα με το Τμήμα Εφόρου της Κύπρου, ο Φέλιξ Μπίτζιος ήταν και είναι διευθυντής.
Η διπλή παραίτηση και η απάντηση του Μαξίμου
Κάπως έτσι φτάσαμε στην παραίτηση πρώτα του κ. Δημητριάδη και έπειτα του κ. Κοντολέωντα. Το Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε πως η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη «δεν έχει καμία σχέση με το Predator», καλύπτοντας έτσι τον μέχρι πρότινος στενό πρωθυπουργικό συνεργάτη.
«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας . Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.
Παράλληλα, καθιστούν σαφές πως η παραίτηση έχει να κάνει «με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος όμως ήταν η διαρροή για τον κ. Κοντολέωντα: Και αυτό γιατί σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο απερχόμενος διοικητής της ΕΥΠ δεν ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με «νόμιμη επισύνδεση», η οποία έγινε με σχετική εισαγγελική έρευνα.
«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Τσίπρας: Ομολογία ενοχής
Για ομολογία ενοχής κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με την ηχηρή παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη τονίζοντας πως η παραίτηση «δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «H παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει. Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο,το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».ΠΑΣΟΚ για παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέων: «Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη»
«Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από την θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Από την Χαριλάου Τρικούπη προσθέτουν: «Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».ΚΚΕ: Δεν ακυρώνουν την ευθύνη Μητσοτάκη αλλά γεννούν ερωτήματα
«Δεν ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις» σχολιάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος σε ανακοίνωσή του μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από την θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες.
Η μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αφορά την προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου. Όπως αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ «μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μία Ειδική Υπηρεσία, μέσω της οποίας οι Ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές τους συσκευές για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης». (Το Πήγασος είναι κακόβουλο λογισμικό που ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών κατασκοπείας. Έχει σχεδιαστεί, για να εισβάλει σε συσκευές, χωρίς να ειδοποιείται ο χρήστης, να συγκεντρώνει ό,τι πληροφορίες θέλει και μετά να εξαφανίζεται).
Πώς πήγαν να παρακολουθήσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη
Όλα ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου 2022 όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε χρήση αυτής της υπηρεσίας του Κοινοβουλίου για προληπτικούς λόγους. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στην συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.
(Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screencaptures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω “κρυπτογραφημένων εφαρμογών”) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών).
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου το οποίο και ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιούργησε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχος της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν την σχετική Έκθεση την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του CitizensLab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου.
Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε.» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα.
Όπως σημειώνουν στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε διότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν ακολούθησε τον σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του. Σημειώνεται ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών Ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν εξάλλου την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.Επιστολές στο Ευρωκοινοβούλιο
Εκτός της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το θέμα έχουν ενημερωθεί με επιστολές η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα VeraJourova ο αρμόδιος Επίτροπος κ. DidierReynders η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας κα IratxeGarciaPerez, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα RobertaMetsola και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.
«Ωμή προσπάθεια παγίδευσης»
Πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα. «Δεν επιχειρήθηκε να θιγεί μόνον η ιδιωτικότητα του κ. Ανδρουλάκη και το απόρρητο των επικοινωνιών του, που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτα απαραβίαστο. Επιχειρήθηκε να θιγεί και η πολιτική δραστηριότητά του και κατ’ επέκταση διακυβεύεται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσοι κυνηγούν τον κ. Ανδρουλάκη επιδίωξαν όχι απλώς να ακούν τις κλήσεις και τα μηνύματα του, αλλά επιπλέον να μετατρέψουν τη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη σε μέσο διαρκούς παρακολούθησής του», λένε πηγές του ΠΑΣΟΚ.
«Επιβάλλεται η άμεση λήψη δράσης από όλα τα αρμόδια όργανα για την εύρεση όσων επιχείρησαν αυτήν την ωμή προσπάθεια παγίδευσης του σημερινού Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους για την κάθαρση σε αυτήν την υπόθεση», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Πηγή:
Το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου οι τουρκικές Αρχές, την ώρα που πέταγε με κατεύθυνση τον Άγιο Ευστράτιο.
Στις 10.30 το πρωί, οι Τούρκοι παρενόχλησαν δια ασυρμάτου το στρατιωτικό ελικόπτερο με επιβαίνοντες τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΑ τη στιγμή που μετέβαιναν στον Άγιο Ευστράτιο για το μνημόσυνο του πιλότου Νικολάου Σιάλμα, που στις 18 Ιουνίου 1992 σκοτώθηκε με ένα Mirage F1 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με Τούρκους που είχαν παραβιάσει τον ΕΕΧ, σε ηλικία 27 ετών.
Το μήνυμα των Τούρκων δια ασυρμάτου έλεγε ότι «πετάτε σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη». Πρόκειται για ηχογραφημένο ηχητικό μήνυμα.
Περισσότερα σε λίγο…
Το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τις δωρεάν μαστογραφίες παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
9/6/2022Το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τις δωρεάν μαστογραφίες παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού“, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.
Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. “Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα“, συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. “Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε διαβεβαιώνοντας ότι είναι κατάκτηση για τη χώρα ο αντικαπνιστικός νόμος, είπε ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε τακτικά και να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγιεινά.
“Με μικρές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στην υγεία”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Είπε επίσης ότι είναι αδιανόητο ότι έχουμε στη χώρα μας τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. “Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως μπορούμε να εξαλείψουμε τον έναν καρκίνο ο οποίος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και αναφέρομαι στον καρκίνο του δέρματος”, τόνισε.
Η αναφορά στη Μαρίκα
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας μια πλούσια ατζέντα παρεμβάσεων και κλείνοντας αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας. “Η φυσική αυτή ανθρώπινη τάση να μεταθέτουμε το δυσάρεστο για το μέλλον. Μόνο που η μετάθεση αυτή μπορεί να στοιχίσει ζωές. Θυμήθηκα μία συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα μου όταν νόσησε από καρκίνο του μαστού το 1996. Είχε πει “γιατί να το κρύψω. Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις”. Θέλω να σας ζητήσω να πείσουμε τις γυναίκες να μη φοβούνται. Να σπάσουμε αυτόν το φόβο του αγνώστου, να τον ξεπεράσουμε και να στείλετε το μήνυμα ότι ο καρκίνος σήμερα δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και ότι τα ψυχικά αποθέματα όλοι μας μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας. Μην τα παρατάς ποτέ, αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου της Μαρίας Πολύζου και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Περσικός Κόλπος: Αγωνία για τα πληρώματα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων
Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές αρχές. Τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια κατευθύνονται με εντολή της Τεχεράνης στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους. Στο MEGA μίλησαν οι γονείς ενός Έλληνα όμηρου ναυτικού.
Κορυφώνεται η αγωνία για τα δύο ελληνικά τάνκερ στα οποία έχουν κάνει ρεσάλτο οι Φρουροί της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο.
Οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους, ενώ πάνω στα δεξαμενόπλοια παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων.
Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.
Την άμεση απελευθέρωση των ναυτικών ζητά το υπουργείο Εξωτερικών
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους.
Οι Ιρανοί φαίνεται να έχουν μετακινήσει τα δυο ελληνικά τάνκερ, καθώς πηγαίνουν στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς.
Τι ανέφερε στο MEGA ο πατέρας Έλληνα ναυτικού
Ο πατέρας του Μανώλη Δεδεάκη, πρώην ναυτικός είχε βιώσει και εκείνος ανάλογη εμπειρία και αγωνιά για το γιο του.
«Πήγαν 18 άτομα, τώρα έχουν φύγει και έχουν μείνει 6-7 άτομα τα οποία είναι στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το πλοίο. Απλώς το έχουν καταλάβει και δεν έχουμε δορυφορική επικοινωνία. Μόνο ό,τι κάνουμε μέσω κινητών, μέσω Internet», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα παραμείνει το βαπόρι εκεί μέχρι να τους πουν ακριβώς τι θα γίνει. Θα πάρουν τα φορτία; Θα γίνουν διαπραγματεύσεις; Τι ακριβώς θα γίνει δεν ξέρουν ακόμη τίποτα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Βρετανία & Γαλλία καταδικάζουν την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων
Σύμφωνα με τους New York times η Τεχεράνη απειλεί με κατάσχεση και τα 17 ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο, προκαλώντας την παρέμβαση και του βρετανικού Foreign Office.
Παρόμοια ήταν η δήλωση καταδίκης και του γαλλικού υπουργείο Εξωτερικών.
Ρωσία και Ιράν φαίνεται πως έχουν συμμαχήσει για να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να εκβιάσουν τη Δύση.
Τέλος οι μάσκες στα σχολεία – Υποχρεωτική χρήση μόνο στις εξετάσεις
25/5/2022Τέλος η υποχρεωτική μάσκα από την 1 Ιουνίου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην εκπαίδευση για μαθητές, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές.
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων – και των πανελληνίων εξετάσεων φυσικά- η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.
Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς ισχύει η διενέργεια ενός rapid test την εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, απευθύνθηκε στους υπουργούς λέγοντας
Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος. Και για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα.
Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου.
Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών.
Το λέω χαριτολογώντας αλλά για να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις».
Η ομιλία του Β. Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, στην οποία η Ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά, έφερε τελικά πολιτική θύελλα εξ αιτίας του μηνύματος που απηύθυνε ένας στρατιώτης που ανήκει στο ναζιστικό τάγμα Αζοφ.
Όπως λένε κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στην πραγματικότητα, ο Ουκρανός πρόεδρος χρησιμοποίησε το ελληνικό κοινοβούλιο για να « ξεπλύνει» το τάγμα των Ναζιστών που εδρεύει στην Μαριούπολη και έχει συνταχθεί με τον τακτικό Ουκρανικό στρατό.
Η κυβέρνηση εμφανίστηκε απροετοίμαστη και άτολμη να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση, καθώς δεν προστάτευσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι, όρθιοι χειροκροτούσαν τον Ουκρανό πρόεδρο όταν λίγα λεπτά πριν ο ναζιστής πολεμιστής του τάγματος Αζόφ είχε αποκαλύψει την ιδιότητα του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να επιτεθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν χειροκρότησε στο τέλος της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου. Όταν, λίγη ώρα αργότερα, τα κυβερνητικά στελέχη αντιλήφθησαν την διάσταση του θέματος έσπευσαν να επανακαθορίσουν την στάση τους μέσα από την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη».
Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας σε μία προσπάθεια του να απεγκλωβιστεί από το θέμα –καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ζήτησε εξηγήσεις- επιχείρησε να πείσει τους δημοσιογράφους ότι πρέπει να μείνουν στην μεγάλη εικόνα –την ομιλία Ζελένσκι – επιχειρώντας να υποβαθμίσει τα όλο θέμα.
«Δεν θα βγάλω ανακοίνωση, δεν θα συμβάλλω να ανατραπεί η μεγάλη εικόνα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής εξηγώντας πως είναι «τεράστιο λάθος να θέλουμε να μειώσουμε τη μεγάλη εικόνα και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας. Θέλουμε να αλλάξουμε τη μεγάλη εικόνα και να μετατρέψουμε την εικόνα ότι μίλησε μέσα στη Βουλή για ελευθερία ή θάνατο», αναφερόμενος στα όσα είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν απ όλη αυτή την ιστορία είναι γιατί οι παράγοντες της Βουλής αντιμετώπισαν με τέτοια ελαφρότητα την όλη κατάσταση. Γιατί δεν υπήρξε καταδικαστική αντίδραση της κυβέρνησης μέσα στην Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας, και γιατί άργησε να υπάρξει η επίσημη καταδίκη. Και τελικά ποιος έχει την ευθύνη. Η Βουλή ή το Υπουργείο Εξωτερικών;
Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «αχρείαστο» γεγονός το βίντεο με τις παρεμβάσεις των δυο στρατιωτών ενώ δήλωσε πως δεν θα βγάλει κάποια ανακοίνωση που θα αποδοκιμάζει τα όσα συνέβησαν.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μετά το τέλος της διαδικασίας εμφανίστηκαν αμήχανοι να αναζητούν απαντήσεις γι αυτό που συνέβη μέσα στην ολομέλεια, ενώ, όταν το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, εξέφρασαν την οργή τους γιατί κανείς δεν τους προστάτεψε από την όλη ιστορία .
Προφανώς, καθοριστικό ρόλο στην μετά εορτής αντίδραση της κυβέρνησης έπαιξε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού της ΝΔ Αντ. Σαμαρά – που εκφράζει και το πατριωτικό κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος – ο οποίος, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την άποψη ότι όλο αυτό που συνέβη με την ομιλία του ναζιστή στρατιώτη ήταν απαράδεκτο.
Ακόμα στο κυβερνών κόμμα υπήρξαν πολλές και έντονες μουρμούρες για το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν βρήκε μία λέξη να πει για το θέμα της Κύπρου παρά το γεγονός ότι είπε πολλά για την ελληνική επανάσταση και την Φιλική εταιρεία. Επεσήμαιναν αυτό το γεγονός θέλοντας να δείξουν ότι προφανώς ήταν επιλογή του Β. Ζελένσκι να μην αναφερθεί στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς έτσι θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Τουρκία.
Έφυγε από τη ζωή πρώην βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Έλσα Παπαδημητρίου και η κηδεία της θα γίνει στο Ναύπλιο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα argolikeseidhseis.gr.
Η Έλσα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνίο και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Berkeley των ΗΠΑ. την περίοδο 1968-1970, εργάστηκε ως επιμελήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Από το 1990 έως το 1992, διετέλεσε Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το διάστημα 1992-1993, υπήρξε Γενική Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Είναι συνιδρύτρια της Διακοινοβουλευτικής Πρωτοβουλίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Εξελέγη βουλευτής Αργολίδας με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 1993, και επανεξελέγη στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας το 2011.
Πέθανε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας
Πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας, καθώς εδώ και αρκετό καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο.
Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία το τελευταίο χρονικό διάστημα και νοσηλευόταν σε ΜΕΘ στο Αττικόν.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Στην συνέχεια εξελέγη Βουλευτής στην Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας.
Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1983), αναπληρωτής υπουργός (1983-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί διαφώνησε ιδεολογικά και πολιτικά και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.).
Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.) μπήκε στη Βουλή το 1996 καθώς και στην Ευρωβουλή και το 2004 πρότεινε την διάλυση του κόμματος, η οποία και αποφασίστηκε στο Συνέδριο της 30-10-2004. Ήταν παντρεμένος με τη Κατερίνα Γιώτη και είχε δύο παιδιά.
Η ιστορία του "Τσοβόλα δώστα όλα"
Στις 20 Απριλίου του 1989, ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι είχε αναφέρει το ιστορικό "Τσοβόλα δώστα όλα".
Ο ίδιος είχε μιλήσει για την περιβόητη φράση το Μάιο του 2019, σε εκπομπή του One TV. “Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία. Είχα πει όποιος μου το ζητήσει, θα ανταποκριθώ αμέσως με στοιχεία, όχι με κουβέντες. Όχι μόνο δεν έδωσα μια δραχμή, σε όλο το προεκλογικό εξάμηνο του 1989, αλλά αντίθετα συγκράτησα τις δαπάνες”.
Θύμισε πως ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διευκρινίσει πως επρόκειτο για ένα ευφυολόγημα “γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί, στη συγκέντρωση -ήμουν στη Βουλή και περνούσα νομοσχέδιο. Ο κόσμος με αγαπούσε, παρ' ότι ήμουν οκτώ χρόνια Υπουργός Οικονομικών και φώναζε το όνομα μου από κάτω. Ο Παπανδρέου που συνήθιζε από πάνω να ανοίγει διάλογο με το πλήθος, είπε αυτή τη φράση, χωρίς να έχει σχέση με τα οικονομικά. Τον θεωρούμε τόσο βλάκα το μακαρίτη να πει προεκλογικά, από το μπαλκόνι στον Υπουργό Οικονομικών του να δώσει χρήματα;”.
Σε συνέντευξή του στην 'Καθημερινή' είχε προσθέσει και ότι “ήμουν δημοφιλής, γιατί ο κόσμος ήξερε πως διαχειρίζομαι έντιμα τα δημόσια οικονομικά και έδινα μάχες για μια πιο δίκαιη διανομή, αλλά και κατά της σκευωρίας για την εμπλοκή μας στο σκάνδαλο Κοσκωτά” και τόνισε πως δεν έδωσε έστω μια παροχή το πρώτο εξάμηνο του '89 -από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή έως τις εκλογές-, με την αύξηση των δαπανών να περιορίζεται στο 14%.
“Όποιος βρει μια απόφαση μου, που να δείχνει ότι έκανα οποιαδήποτε παροχή το πρώτο εξάμηνο του 1989, θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη” επαναλαμβάνει σε αυτά τα 30 χρόνια ο Τσοβόλας. Αλλά δεν έχει εμφανιστεί κάποιος να παρουσιάσει σχετικά στοιχεία. “Είχα αρνηθεί να υπογράψω αυξήσεις στα μισθολόγια στρατιωτικών και αστυνομικών, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό” έχει επισημάνει. Την ίδια ώρα, το 1989 μονιμοποιήθηκαν 47.000 έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι και καθιερώθηκε το επίδομα γάμου και στους άγαμους, εφόσον είχαν παιδιά.
από:
Εκρήξεις και βομβαρδισμοί ακούγονται στις μεγάλες πόλεις, ενώ η επίθεση της Ρωσίας είναι ολομέτωπη. Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πολλοί έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.
Τουλάχιστον 50 νέκροι
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ανακοινώνεται ο πρώτος τραγικός απολογισμός.
Τουλάχιστον 50 φαίνεται να είναι οι νεκροί, 40 στρατιώτες και 10 πολίτες.
Ο απεσταλμένος ρεπόρτερ του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης βρίσκεται στη Μαριούπολη και όπως αποκαλύπτει οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία στο κομμάτι της Αζοφικής Θάλασσας.
Υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για άμαχο, νεκρό πληθυσμό και για ανθρώπους που ξεριζώνονται από τα χωριά τους, είτε με τη βία, είτε επειδή η Ουκρανία δηλώνει πως δεν μπορεί να τους προστατέψει.
Σημειώνεται πως στην Μαριούπολη κατοικούν 130.000 Έλληνες ομογενείς.
Η πόλη βρίσκεται σε μια εγρήγορση. Οι ουρές στα σουπερ μάρκετ και στα ΑΤΜ είναι τεράστιες, όπως και στα πρατήρια καυσίμων.
Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο φόβος νέου κύματος επιθέσεων στη χώρα προς τις βραδινές ώρες.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί σε επίθεση σε νοσοκομείο
Όπως μετέδωσε ο Guardian, η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε ένα νοσοκομείο στο Vuhledar, στην περιοχή του Ντόνετσκ.
Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και έξι γιατροί.
Ουκρανία: Στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή του Κιέβου – 5 νεκροί
Στην περιοχή του Κιέβου φαίνεται να συνετρίβη ουκρανικό αεροσκάφος.
Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα, η συντριβή του είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.
Ουκρανία: 18 νεκροί από επίθεση με πυραύλους στην Οδησσό - Κίεβο: Ακούγονται πολλές εκρήξεις
Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.
"Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν" στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού.
Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν παράλληλα οι αρχές αυτής της πόλης.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.
Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.
Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της γειτονικής της χώρας.
Ωστόσο το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού δεν έχει υποστεί ζημιές και ο καπνός δείχνει να υψώνεται από μεγάλη φωτιά δίπλα στο κτίριο αυτό όπου ένστολοι πετούσαν σακούλες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρόιτερς.
Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις σε εξέλιξη σε πολλά σημεία, λέει σύμβουλος του πρωθυπουργού
Η Ουκρανία πολεμάει σήμερα κατά ρωσικών δυνάμεων πρακτικά κατά μήκος σχεδόν όλων των συνόρων της με τη Ρωσία και υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβου, Χερσώνας και Οδησσού και σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως υπάρχει φόβος ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να εισβάλουν στη χώρα από αέρος και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην περιοχή του Κιέβου.
Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
Ουκρανία: Περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα άμαχοι έχουν σκοτωθεί
Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κιεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».
«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.
Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».
Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.
Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.
«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία έθεσαν σε επιφυλακή την χώρα μας και συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ.
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με
191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά
, η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές
ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης
, η ανεξάρτητη βουλευτής Κ.Αδάμου και ο ανεξάρτητος βουλευτής
Νωρίτερα, σφοδρή αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου καταψήφισε τη συμφωνία, με τον πρωθυπουργό να τον καλεί να απαντήσει αν προτίθεται –εφόσον γίνει κυβέρνηση- να ακυρώσει τη συμφωνία, «με ένα νόμο και ένα άρθρο», για να το μάθουν στη Γαλλία και στην Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί συγκεκριμένων θεμάτων της συμφωνίας, υποστήριξε ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο αποτρεπτικά, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο.
Τόνισε, δε, ότι η συμφωνία στηρίζεται στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ περί αυτοάμυνας, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει με και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, αλλά δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης και είναι ελλιπής.
Aναφορικά με την περιοχή του Σαχέλ, σημείο της συμφωνίας το οποίο καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σε εξέλιξη στην περιοχή βρίσκονται δύο επιχειρήσεις, μια αμιγώς γαλλική και μία πολυεθνική στην οποία συμμετέχουν χώρες της Ευρώπης χωρίς συμφωνίες με τη Γαλλία, αλλά επειδή «κρίνουν απαραίτητο να είναι εκεί, για τα συμφέροντα της Ευρώπης», ενώ χαρακτήρισε την αναφορά σε φέρετρα ως «ό,τι αθλιότερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας».