Οι 5 υποψήφιοι ανοίγουν τα χαρτιά τους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Απών ο Τσίπρας


02-09-2023

«Εξετάσεις» στο κομματικό ακροατήριο αναμένεται να δώσουν οι 4+1 υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί σήμερα , μια εβδομάδα πριν στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες.

Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αλφαβητική σειρά, -των οποίων οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ήδη- αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αναμενόταν το πρωί να καταθέσει τις 30 υπογραφές που απαιτούνται για την έγκριση της υποψηφιότητάς του, θα καταθέσουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου.

Τα μάτια όλα στρέφονται στον Στέφανο Κασσελάκη, η υποψηφιότητα του οποίου έδωσε ενδιαφέρον στην εκλογή νέας ηγεσίας, καθώς το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει να πείσει το κομματικό σώμα ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα ενός κόμματος που θέλει να είναι της αριστεράς. Ο Στ. Κασσελάκης, παρά την κριτική (ενίοτε πολεμική και σεξιστική) και παρά τις εμφανείς αδυναμίες και τα κενά του, δείχνει ικανός ακόμα και να είναι αυτός που θα πάει στον δεύτερο γύρο, ως αντίπαλος της Έφης Αχτσιόγλου. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, αναμένεται να δεχτεί επιθέσεις από συνυποψηφίους του, όπως ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που το έπραξαν τιος προηγούμενες μέρες- έμμεσες, ίσως, από την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ είναι άγνωστο το ποια ακριβώς στρατηγική θα επιλέξει ο Νίκος Παππάς, που πλήττεται περισσότερο από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα που έχει την πλήρη στήριξη του Παύλου Πολάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, πώς θα το τοποθετηθούν οι υποψήφιοι αρχηγοί σε δυο κυρίως θέματα. Πρώτον, στο προγραμματικό επίπεδο, που υπήρξε και το μεγαλύτερο έλλειμμα στις εκλογές. Και δεύτερον, πώς θα ανασυγκροτήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξαναγίνει κυβερνών κόμμα.


Πάνω από το χώρο του Συνεδρίου θα πλανιέται ένα ...φάντασμα, το ...φάντασμα του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εκτιμάται ότι θα επικαλεστούν στις ομιλίες τους όλοι οι υποψήφιοι. Ο ίδιος, ωστόσο, όχι απλώς αρνήθηκε κάθε πρόταση να μιλήσει, αλλά και δεν θα παραβρεθεί καν στο Διαρκές Συνέδριο ώστε να μην επισκιάσει με την παρουσία του τις εργασίες του -και για το λόγο αυτό θα το παρακολουθήσει από τον υπολογιστή του.

 


Η σημερινή αντιπαράθεση των υποψηφίων αρχηγών, πάντως, ίσως να είναι η μόνη «ενώπιος ενωπίω», καθώς όλα δείχνουν πως το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ στις 7 Σεπτεμβρίου μοιάζει να ναυαγεί. Και αυτός, καθώς κανείς δεν υπερασπίζεται τη διεξαγωγή του, ακόμα και οι υποψήφιοι εκείνοι που κινδυνεύουν να τους περάσει ο Στ. Κασελάκης.

.ieidiseis.

Γερμανικός Τύπος: «Το ελληνικό οικονομικό θαύμα» – Η ελληνική οικονομία σε διαρκώς ανοδική πορεία


15-08-2023

«Πριν από οχτώ χρόνια η Αθήνα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη χώρες στην Ευρώπη χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα» και με την ελληνική οικονομία σε διαρκώς ανοδική πορεία, ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στις 111,1 μονάδες τον Ιούλιο» γράφει ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, τονίζοντας ότι «Το κλίμα δύσκολα θα μπορούσε να είναι καλύτερο» και πως «στην Ελλάδα επικρατεί ευφορία».

Επαινώντας την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την τελευταία τετραετία, ο δημοσιογράφος τονίζει ακόμη πως «οι πολιτικές του συντηρητικού πρωθυπουργού είναι φιλικές προς τις επιχειρήσεις, όμως ταυτοχρόνως έχουν και έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ο Μητσοτάκης ανακούφισε τους εργαζόμενους μειώνοντας τους φόρους εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό σταδιακά από τα 650 στα 780 ευρώ. Από το 2019, ο αριθμός των θέσεων εργασίας αυξήθηκε από 2,2 σε 2,6 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 17,3% σε 11,1%. Την ανωτέρω πρόοδο επιβράβευσαν οι ψηφοφόροι και στις πρόσφατες εκλογές. […] Έτσι η Ελλάδα, που κάποτε θεωρείτο αδύνατον να κυβερνηθεί, αποτελεί σήμερα ένα από τα περισσότερο πολιτικά σταθερά κράτη της Ε.Ε.»

Μεταξύ άλλων, όσον αφορά την πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ο Χέλερ εξηγεί πως «κάτι τέτοιο δεν θα βελτίωνε μόνο τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, αλλά θα διευκόλυνε τις ελληνικές επιχειρήσεις να δανειστούν με ευνοϊκότερους όρους και να επενδύσουν περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι το κλειδί για τη βιώσιμη επιστροφή της πρώην χώρας της κρίσης. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν έντονα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όμως αποτελώντας 14% του Α.Ε.Π., εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23%», καταλήγει ο ανταποκριτής.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, στο 12,3% οι αυξήσεις στα τρόφιμα


08-08-2023

Τους φόβους για επιτάχυνση του πληθωρισμού επιβεβαίωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία διαπίστωσε ότι οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα «τσίμπησαν» ελαφρώς κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα της στατιστικής αρχής, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο +2,5% τον Ιούλιο έναντι 1,8% τον Ιούνιο.

Ο μηνιαίος δείκτης, από την άλλη πλευρά, ανήλθε στο -1,1% από +0,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο μέσος όρος της περιόδου Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023 καθορίστηκε στο +6,2% έναντι 7,1% της αντίστοιχης περιόδου 2021 – 2022.


Υπενθυμίζεται ότι, σε εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ενισχύθηκε στο 3,4% από 2,8% προηγουμένως.


Η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού κατά 2,5%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στις παρακάτω αυξήσεις των δεικτών:

 • 12,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
 • 3,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 5,2% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 6,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 7,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
 • 3,5% στην ομάδα Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
 • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 6,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.

Από την άλλη πλευρά, αποκλιμάκωση εμφάνισαν οι τιμές στις εξής κατηγορίες:

 • -11,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
 • -3,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλαταμοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
 • -2,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες

Στη δημοσιότητα σήμερα τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου – Χρέη άνω των 150.000 ευρώ


04-08-2023

Στη δημοσιότητα πρόκειται τα δοθούν σήμερα , Παρασκευή, από την ΑΑΔΕ τα ονόματα μεγαλοφειλετών με χρέη άνω 150.000 ευρώ στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Στις δυο λίστες που θα δημοσιοποιηθούν θα περιλαμβάνονται 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ενώ αρχικά είχε προγραμματισθεί να αναρτηθούν στα τέλη Ιουνίου, δόθηκε παράταση καθώς μέχρι 31 Ιουλίου ήταν ακόμη σε ισχύ τα προγράμματα με τις ρυθμίσεις χρεών.

Αναλυτικά θα δημοσιευθούν τα στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν

Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.

Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφεται: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Με βάση το νόμο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Περισσότερες  από 50.000 κύριες κατοικίες κινδυνεύουν με πλειστηριασμό

14-07-2023

Στις επώδυνες διαδικασίες του πλειστηριασμού τους κινδυνεύουν να οδηγηθούν περισσότερες από 50.000 ευάλωτες οικογένειες που διαθέτουν ισάριθμες κύριες κατοικίες, τα στεγαστικά δάνεια των οποίων αδυνατούν σήμερα να εξυπηρετήσουν, ακόμη και κι αν για ένα χρονικό διάστημα 15 μηνών, έως την ημερομηνία κήρυξης πτώχευσης όπως προβλέπει ο νόμος, επιδοτηθεί η δόση του στεγαστικού τους δανείου με έως και 210 ευρώ το μήνα από το κράτος.

Ο λόγος αφορά τις περιπτώσεις εκείνες των ευάλωτων δανειοληπτών (ελάχιστοι έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στο νόμο) οι οποίοι υποχρεούνται, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης του στεγαστικού τους δανείου, να κηρύξουν πτώχευση και τα σπίτια τους να περάσουν, μέσω πλειστηριασμών, στα χέρια του υπό σύσταση ιδιωτικού “φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων” που πρόκειται λειτουργήσει το 2024.

Ωστόσο ο υπό σύσταση ιδιωτικός φορέας “απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων” σημειώνει διαρκώς καθυστερήσεις.Αιτία το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θέτουν αυστηρούς όρους για να αναλάβουν το ρίσκο της απόκτησης χιλιάδων ακινήτων, μέσω πλειστηριασμών,από ευάλωτα νοικοκυριά που θα κηρύξουν πτώχευση.

Οι ενδοιασμοί τους, όπως μεταφέρθηκαν πρόσφατα στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι καλούνται να αναλάβουν, με την σύσταση της “εταιρείας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, ένα ρίσκο χωρίς το δημόσιο να συνεισφέρει αναλόγως, όπως π.χ επιδοτώντας όχι μόνο για 15 μήνες αλλά για πολύ περισσότερους μήνες το ενοίκιο που θα κληθούν να πληρώνουν μηνιαίως όσοι ευάλωτοι δανειολήπτες χάσουν τα σπίτια τους αλλά επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτά έναντι ενοικίου ,σύμφωνα με το νόμο.

Εκτός αυτών των ενδοιασμών οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ζήτησαν από τον κ.Χατζηδάκη στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου όπου βρίσκεται σήμερα η διαδικασία σύστασης του ιδιωτικού φορέα, να έχουν αποδόσεις μεγαλύτερες του 10% από τους πλειστηριασμούς των ακινήτων πτωχευμένων νοικοκυριών τα οποία μάλιστα να μπορούν αποκτούν σε τιμή έως 70% επί της αρχικής τιμής του πλειστηριασμού.

Παράλληλα έθεσαν στον κ.Χατζηδάκη και μια σειρά αιτημάτων που αφορούν την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ακινήτων που θα αποκτήσουν (π.χ μη πληρωμή ΕΝΦΙΑ, κόστος μεταβιβάσεων κλπ).

Οι εταιρείες διαχείρησης ακινήτων (servicers) στα χέρια των οποίων βρίσκεται σήμερα το μαγαλύτερο απόθεμα “κόκκινων” στεγαστικών δανείων υποστηρίζουν ως λύση του κοινωνικά ευαίσθητου αυτού ζητήματος τη σύσταση, όχι ενός ιδιωτικού αλλά ενός ημι-κρατικού μοντέλου Φορέα ο οποίος θα έδινε λύση στο ζήτημα των ευάλωτων δανειοληπτών χωρίς να διαταραχθεί το δικαίωμα στη στέγαση αλλά και η κοινωνική συνοχή λόγω μαζικών εξώσεων νοικοκυριών.

Μάλιστα εκτιμούν ότι για περισσότερα από 50.000 ακίνητα που βρίσκονται επί “ξυρού ακμής” θα απαιτηθούν για να αποκτηθούν, μέσω των πλειστηριασμών, τουλάχιστον 4 δις ευρώ με μέσο κόστος απόκτησης τους τα 70.000 ευρώ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ – Το πρώτο σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη


05-07-2023

Την παραίτηση του από την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ γνωστοποίησε ο Ανδρέας Λοβέρδος με επιστολή του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Λοβέρδος επικαλείται λόγους αμιγώς πολιτικούς , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Εξαιρετικά λακωνικό ήταν το πρώτο σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη:” Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές” σύμφωνα με στελέχη του κόμματος.

Η επιστολή την οποία απέστειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη :

“Από σήμερα παραιτούμαι απο όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.

Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.

ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄όλα είναι πεντακάθαρη.”

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ – Η επιστολή στον Ανδρουλάκη


05-07-2023

Την παραίτηση του απο την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ γνωστοποίησε ο Ανδρέας Λοβέρδος με επιστολή του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Λοβέρδος επικαλείται λόγους αμιγώς πολιτικούς , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ακολουθεί η επιστολή την οποία απέστειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος:

Από σήμερα παραιτούμαι απο όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.

Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.

ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄όλα είναι πεντακάθαρη.”

-Μ-ητσοτάκης: Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ


29-06-2023

«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ. Ο κύκλος πόνου και τραύματος που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία τα τελευταία δέκα έτη, έχει πλέον κλείσει» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες κατά τις κοινές δηλώσεις του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.


Πολυνομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Τα 8 μέτρα – παροχές ύψους 820 εκατ. ευρώ για φέτος και το 2024 – Ποιους αφορά


29-06-2023

Στα 820 εκατ. ευρώ θα φτάσει το πακέτο των παροχών και ελαφρύνσεων σε νοικοκυριά, μισθωτούς του δημοσίου, μητέρες και νέους, που θα περιληφθούν στο υπό σύνταξη πρώτο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην ουσία πρόκειται για δεσμεύσεις που είχαν ανακοινωθεί και περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ και αφορούν κατά βάση το 2024. Μεταξύ αυτών το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, το αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά, η επιταγή-ενηλικίωσης των νέων κλπ.

Στο υπό σύνταξη πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα συμπεριληφθεί και η επέκταση για περίπου 3 εκατ.νοικοκυριά του market pass (κόστους 100 εκ.ευρώ) που θα καλύπτει την περίοδο Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου.

Αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επιπλέον τα εξής 7 μέτρα- διευκολύνσεις:

 1. Αύξηση του αφορολόγητου σε μισθωτούς και αγρότες με παιδιά

Από την 1η Ιανουαρίου 2024,700.000 περίπου μισθωτοί και κατ’ επάγγελμα αγρότες με εξαρτώμενα τέκνα θα δουν μείωση της άμεσης φορολογίας τους καθώς θα αυξηθεί κατά 1.000 το αφορολόγητο για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή από τα 9.000 ευρώ αφορολόγητο με ένα παιδί πάμε στα 10.000 ευρώ,με δύο παιδιά στα 11.000 ευρώ κ.ο.κ.Το όφελος για τους μισθωτούς με την μείωση της παρακράτησης φόρου θα κυμανθεί από 1/1/2024,ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το ετήσιο εισόδημα,από 90 ευρώ ετησίως έως 220 ευρώ.Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έχουν κέρδος από το 2025 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης με τα εισοδήματα του 2024..

2. Αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με ετήσιο κόστος 49 εκατ. ευρώ.

3. Αναθεώρηση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο με μισθολογική ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των εχόντων θέσεις ευθύνης. Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχει και διάταξη με την οποία θα αυξηθεί το επίδομα μητρότητας για το πρώτο παιδί από 50 σε 70 ευρώ, για δύο από 70 σε 120 ευρώ το μήνα, για τρία σε 170 και για τέσσερα παιδιά σε 220. Η εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει από 1/1/2024 και θα έχει δημοσιονομικό κόστος 500 εκ. ευρώ

4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (κόστος 40 εκατ. ευρώ το χρόνο)

5. Επιταγή 150 ευρώ για χρήση σε τουριστικούς προορισμούς για τους νέους που ενηλικιώνονται (Δημοσιονομικό κόστος 30 εκατ. ευρώ το χρόνο).

6. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ(περίπου 350.000) από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως)

7. Αύξηση του επιδόματος μητρότητας( στα 200 ευρώ από 150 σήμερα) στις επαγγελματίες και αγρότισες (κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Ο οδικός χάρτης των πρώτων 100 ημερών και οι επικρατέστεροι για τη νέα κυβέρνηση


26-06-2023

Μετά την κατάκτηση της αυτοδυναμίας το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον οδικό χάρτη των πρώτων 100 ημερών της κυβερνητικής θητείας . Η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται το απόγευμα σήμερα και η πρώτη συνεδρίαση του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των προαναγγελθέντων από τον Κυριακό Μητσοτάκη μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα σφραγίσουν την δεύτερη κυβερνητική θητεία του από τη θέση του πρωθυπουργού και μάλιστα με ενισχυμένη αυτοδυναμία .

Πρώτος νομοθετικός στόχος της νέας κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. σε νομοθετικό επίπεδο θα είναι, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι η ψήφιση, προτού η Βουλή τερματίσει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές ή αμέσως μετά, του νομοσχεδίου για την «επικαιροποίηση της λειτουργίας του κράτους».

Ταυτόχρονα θα δρομολογηθεί η νομοθέτηση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Χρονικά άμεση προτεραιότητα παρέμβασης για τον πρωθυπουργό κατά τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του θα είναι προγραμματισμένη η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας , στις 11 και 12 Ιουλίου η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η «επικαιροποίηση» του επιτελικού κράτους.

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερους για το υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναπληρώτρια.

Για το υπουργείο Αμυνας ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τον Νίκο Χαρδαλιά να μένει σε θέση υφυπουργού.

Στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση στρέφεται το ενδιαφέρον μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία.

Το νέο υπουργικό σχήμα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθεί μέχρι αύριο το απόγευμα και όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε χαρτοφυλάκια υπουργών.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο Νίκος Δένδιας φέρεται να μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Εθνικής Άμυνας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ακούγεται για το υπουργείο Οικονομικών και ο Χρήστος Σταϊκούρας για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ο Θόδωρος Σκυλακάκης για το υπουργείο Ενέργειας και ο Άδωνις Γεωργιάδης για το υπουργείο Εργασίας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να μετακινείται η Νίκη Κεραμέως, στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να βρεθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, στο υπουργείο Παιδείας ο Κυριάκος Πιερακκάκης, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη. Για το Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής που έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό ακούγεται η Σοφία Ζαχαράκη, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για το υπουργείο Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, για το Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, για το υπουργείο Ναυτιλίας ο Νότης Μηταράκης, ενώ στην θέση του κυβερνητικοί εκπροσώπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη και η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να διεξαχθεί πριν την μετάβασή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου θα λάβει μέρος, στις 11-12 Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας είναι πιθανό να έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κ. Μητσοτάκης: Σηκώνουμε ξανά από αύριο το πρωί τα μανίκια – Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα


26-06-2023

«Η πολιτική κυριαρχία μας δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή. Να είμαστε προσγειωμένοι», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πορευθεί με γνώμονα την ενότητα όλων των Ελλήνων και θα εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμά της και εξέπεμψε μήνυμα ότι «από αύριο αρχίζει σκληρή δουλειά». Όπως είπε, οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή να πάμε σταθερά μπροστά και «να βαδίσουμε στον δρόμο της προόδου και της κοινωνικής συνοχής».

«Ο λαός μας έδωσε ασφαλή πλειοψηφία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή του ελληνικού λαού και θα την τιμήσω στο ακέραιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, όπως είπε, και δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων για στήριξη στους πιο αδύναμους. «Από αύριο πρωί σηκώνουμε ξανά τα μανίκια και ξεκινάμε την προσπάθεια να χτίσουμε μία πιο ισχυρή Ελλάδα με περισσότερη ευημερία, με περισσότερη Δικαιοσύνη για όλους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ξημερώνει για όλους αύριο μια ακόμη καλύτερη μέρα».

Τόνισε παράλληλα ότι όση σημασία αποδίδει στην αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης, άλλο τόσο θα πολεμήσει κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Όπως είπε, οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να είναι υψηλοί σε μία δεύτερη τετραετία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες, με καλύτερη δωρεάν Παιδεία, με ένα ψηφιακό κράτος και με ισχυρή πατρίδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης.

Τόνισε εξάλλου ότι γνωρίζει πως οι προσδοκίες είναι μεγάλες, γι’ αυτό θα επιδιώκει πάντα ευρύτερες συναινέσεις.

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα ψηφίσουν για το καλό της πατρίδας


25-06-2023

«Σήμερα το λόγο τον έχουν οι πολίτες και η Δημοκρατία και είναι μέρα χαράς και ευθύνης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος από το 361ο εκλογικό τμήμα στο 1ο Γυμνάσιο της Κηφισιάς όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

«Ψηφίζουμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες για να αποκτήσει ο τόπος μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους με ωριμότητα, θα ψηφίσουν για την προσωπική τους ευημερία, για το καλό το δικό τους, για το καλό της οικογένειάς τους αλλά θα ψηφίσουν και για μία πατρίδα σταθερή η οποία θα προσφέρει τελικά συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής ισότητας για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.

Εύχομαι καλή ψήφο και εύχομαι η συμμετοχή σε αυτήν την εκλογική διαδικασία να είναι αυξημένη σε σχέση με την κάλπη της 21ης Μαΐου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Μητοστάκης- Στόχοι: Καλύτεροι μισθοί, ποιοτική δωρεάν υγεία, κοινωνικό κράτος, ισχυρή Ελλάδα


23-06-2023

«Η φωνή της Αθήνας ακούγεται σήμερα βροντερή σε κάθε γωνία της πατρίδας μας. Μένει να αντηχήσει και στις κάλπες της Κυριακής με τη ΝΔ τη μεγάλη νικήτρια. Μόνο τότε θα κόψουμε το νήμα αυτού του διμήνου προεκλογικού μαραθωνίου με ένα αποτέλεσμα που θα δίνει ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του αναφορές στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Σύνταγμα.

Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα του ιδρυτή της ΝΔ και του Κωνσταντίνου Μητσοτακη. «Η αποψινή συμμετοχή σας είναι ενός κύκλου που κλείνει. Η πλατεία δεν χωρίζεται σε πάνω και κάτω. Είναι μια, ελεύθερη και δημοκρατική», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία με σύμμαχο τον ενθουσιασμό και εχθρό τον εφησυχασμό».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πολιτική υπευθυνότητα θα οδηγήσει στην εθνική σταθερότητα. «Με την ώριμη επιλογή καθε Ελληνίδας και καθε έλληνα που επιδιώξει τη σιγουριά και την προκοπή για τον ίδιο και τα παιδιά του. Ο πήχης των προσδοκιών είναι ψηλά. Σας ζητώ όλοι μαζί να βάλουμε ένα στοίχημα και να τον ξεπεράσουμε, να πετύχουμε στο Λεκανοπέδιο ακόμα καλύτερα ποσοστά», συνέχισε, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δυτική Αττική που έγινε για πρώτη φορά γαλάζια. «Όλη η Ελλάδα είναι μπλε και θα παραμείνει μπλε μετά την κάλπη της Κυριακής», υπογράμμισε και είπε πως «αυτή η παράταξη εκπροσωπεί όλα τα στρώματα και όλες τις ηλικίες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις της πολιτικής που εφάρμοσε προς όφελος των νέων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών. «Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η χώρα ντύνεται στα γαλάζια. Φανερώνοντας έτσι το βαθιά λαϊκό χαρακτήρα του κόμματος μας. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο μαύρο, στο διχασμό και επιβράβευσαν μια κυβέρνηση συνεπή στα λόγια και τις πραξεις και ειλικρινή απέναντι στις αστοχίες της. Στις 21 Μαΐου και νικήσαμε μαζί, στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για να κυβερνήσουμε μαζί ενωμένοι. Όλες οι κατακτήσεις που πετύχαμε πρέπει να εδραιωθούν και να συνεχιστούν», συμπλήρωσε.

Καλύτεροι μισθοί, ποιοτική δωρεάν υγεία, κοινωνικό κράτος, ισχυρή Ελλάδα οι στόχοι μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Σύνταγμα τόνισε πως οι πολίτες γνωρίζουν πόσες κρίσεις αντιμετώπισε η κυβέρνηση και τη στήριξη που έδωσε στην κοινωνία και την οικονομία. «Θωρακίζοντας όσο ποτέ την εθνική μας άμυνα. Όλα αυτά δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τον άρρηκτο δεσμό εμπιστοσύνης. Τη συνέπεια λόγων και πράξης. Εμπιστοσύνη που περιβάλλει και το πρόγραμμα της δεύτερης θητείας μας», συνέχισε και αναφέρθηκε σε 4 βασικούς στόχους.

Πρώτος οι καλύτεροι μισθοί για όλους με το μέσο μισθό να φτάσει τα 1500 ευρώ και ο βασικός μισθός τα 950 ευρώ, από τις αρχές του 2024 θα έχουμε το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, ενώ θα συνεχιστούν – είπε- οι αυξήσεις στις συντάξεις και οι φοροελαφρύνσεις όπου μεταξύ άλλων θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.

Δεύτερος στόχος είπε είναι η καλή ποιοτική δημόσια και δωρεάν υγεία. Μίλησε μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση των επειγόντων περιστατικών, αναφέρθηκε στην πρόσληψη 10.000 νέων πρόσθετων γιατρών και νοσηλευτών και διευκρίνισε ότι οι 1000 από αυτούς θα είναι στο ΕΚΑΒ. Πρόσθεσε, ότι θα συνεχιστούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Τρίτος στόχος ανέφερε είναι ένα αποτελεσματικό δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος. «Ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο που ξεπερνά τις παθογένειες του παρελθόντος που μας πόνεσαν. Όλες και όλοι θα αξιολογούνται και θα επιβραβεύονται οι καλοί. Και θα συνεχιστούμε την επανάσταση του ψηφιακού κράτους», υπογράμμισε.

Τέταρτος στόχος η ισχυρή Ελλάδα. «Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα εξακολουθει να φυλάει τα σύνορα μας. Και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν», ανέφερε.

Η Αθήνα απαντά στους νεόκοπους εμπόρους της θρησκείας και της πατρίδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Σύνταγμα ανέφερε ότι όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο και μίλησε για τα έργα που προχωρούν στην Αττική, ενώ ανέφερε ότι θα αποδώσει ιδιαίτερη έμφαση στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

«Αντίπαλοί μας δεν είναι τα άλλα κόμματα, είναι τα προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τη θέση του σε ένα χθες. Το μήνυμα το έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη και θα το ξαναστείλουν μεθαύριο. Το βασικό μήνυμα είναι ένα. Σε αβέβαιους καιρούς ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που δεν θα εξαρτάται από εύθραυστες πλειοψηφίες. Όσο μεγαλύτερη η εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο βαρύτερη αισθάνομαι τη δικιά μου προσωπική ευθύνη», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι πολλές ακραίες φωνές τη Βουλή ίσως προκαλέσουν κακοφωνία. «Είναι η ίδια η ιστορία της Αθήνας που απαντά και στους νεόκοπους πολιτικούς εμπόρους της θρησκείας και της πατρίδας. Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την Κυριακή έχουμε την ευκαιρία όλοι να ενωθούμε όλοι σε ένα ποτάμι και πως η ΝΔ είναι η μόνη ικανή να τρέξει με τη σκυτάλη του μέλλοντος.

«Η ευθύνη περνά πλέον στα δικά σας χέρια. Μεθαύριο στο φάκελο δεν θα υπάρχει λευκή επιταγή. Θα υπάρχει διαβατήριο για προκοπή με σφραγίδα λαϊκή. Για αυτό σας καλώ για μια μέρα να φέρουμε έναν εκλογικό καύσωνα, να χτυπήσουμε σαραντάρια και βάλε στα ποσοστά μας, ώστε το τιμόνι της χώρας να την οδηγήσει στην καρδιά της Ευρώπης. Στέλνουμε σήμερα το μήνυμα της νίκης, οφείλουμε να το μεταφέρουμε παντού. Σε μια χώρα που το γαλάζιο θα σημαίνει τη σιγουριά της ελπίδας. Είναι η μεγαλύτερη τιμή να είμαι πρωθυπουργός της χώρας, σας ζητώ τη δύναμη να συνεχίσω με τα πόδια στο έδαφος και το βλέμμα ψηλά», είπε κλείνοντας την ομιλία του

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις στην Υγεία


23-06-2023

Δεσμεύθηκε για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ και τον προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων για τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή ζωντανή συνέντευξη του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ.

«Στις εφημερίες μπαίνουν τακτικά περιστατικά για να παίρνουν προτεραιότητα στα χειρουργεία. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τέτοια φαινόμενα. Θα εφαρμόσουμε σκληρή αξιοκρατία και συνεχή αξιολόγηση. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις λίστες στα χειρουργεία. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις λίστες στα χειρουργεία. Αν χρειαστεί να αγοράσουμε υπηρεσίες για να έχει ο πολίτης δωρεάν υπηρεσία, θα το κάνουμε. Θα μισθώσουμε υπηρεσίες ελικοπτέρων με έξι βάσεις από το εξωτερικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης. ο ίδιος πρόσθεσε «Έχουμε ήδη προβλέψει 500 εκατομμύρια παραπάνω» για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε αρχικά ότι “Δεν έχει εξασφαλισθεί η αυτοδυναμία. Εγώ βλέπω το κατώτατο όριο. Όχι το ανώτατο όριο” και πρόσθεσε: «Σκοπός μου μέχρι την τελευταία μέρα είναι να πείσω να προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη και να μην εγκαταλείψουν την κάλπη για την παραλία, Η κάλπη είναι άδεια, το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν προσμετράται, πρέπει να την ξαναγεμίσουν οι πολίτες», σημείωσε.

«Ζητάμε μια ασφαλή και λειτουργική αυτοδυναμία δεν χρειαζόμαστε κατ’ ανάγκη κάτι παραπάνω. Δεν θα ήθελα μια πλειοψηφία του ενός βουλευτή. Είχαμε 156 βουλευτές, θέλουμε ποσοστό που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν θέλω να υπάρξουν σημάδια αλαζονείας, δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα, όσο μεγαλύτερη η εντολή του λαού τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη, τόσο πιο πολύ πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οσον αφορά στο επόμενο υπουργικό ” θα είναι υπουργικό δουλειάς και αποτελέσματος” επισήμανε και διευκρίνησε:

«Το rotation στο υπουργικό σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να κάτσουν στον πάγκο και κάποιοι από τον πάγκο να παίξουν βασικοί. Αλλά δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί. Προσπαθώ να είμαι πολύ προσγειωμένος αν και έχω υποχρέωση να είμαστε προετοιμασμένοι», τόνισε.

«Το πρώτο μας νομοσχέδιο θα αφορά την επικαιροποίηση της οργάνωσης του κράτους και το δεύτερο θα αφορά τη νομοθετική αποτύπωση των κεντρικών οικονομικών μας πρωτοβουλιών, το οποίο μπορεί να έχει ψηφιστεί και πριν από τις διακοπές ή αμέσως μετά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους δύο βουλευτές στη Θράκη για τους οποίους είπε ότι παίρνουν εντολές από το τουρκικό προξενείο, ενώ σημείωσε ότι θα μιλήσει για το θέμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα του πει ότι το τουρκικό προξενείο δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας.

«Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι ή είναι απλά άσχετοι, ας μη μιλάνε καλύτερα για τα θέματα αυτά… Ακούγοντας τον Γιώργο Τσίπρα ήταν σαν να ακούω τον Ερντογάν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θεωρώ ότι ότι μάλλον θα έχουμε μια περίοδο ηρεμίας. Έχει αποφύγει η Τουρκία τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Μπορούμε να πάμε σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης χωρίς να έχουμε λύσει την κεντρική μας διαφορά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη συνεχή χρήση του TikTok σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία και τόνισε ότι τον έχει βοηθήσει να επικοινωνήσει με τους νέους. «Μ’ αρέσει το χιούμορ, έχω τη δυνατότητα να αυτοτρολάρομαι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Η πιτσιρικαρία ξέρει αν κάτι είναι ειλικρινές», τόνισε για το πώς γίνεται κάθε βίντεο στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το TikTok δεν πρόκειται να κλείσει μετά τη Δευτέρα αφού θα χρησιμοποιείται για την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες.

Μητσοτάκης: Στήριξη του εισοδήματος με αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων και καλύτερη λειτουργία της αγοράς


22-06-2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση στη συνάντηση που είχε με τον Μπάρακ Ομπάμα. Είπε ότι είχε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση μαζί του επισημαίνοντας ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης καθώς πίεζε τους Ευρωπαίους να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

«Είναι πολύ ενεργός πολίτης και ένας άνθρωπος με ευρεία γνώση», ανέφερε προσθέτοντας πως είχαν δημιουργική συζήτηση για διάφορα ζητήματα που τον απασχολούν όπως η τεχνητή νοημοσύνη. «Να σκεφτούμε έξυπνα, ώστε να γίνει εργαλείο προόδου και όχι υπονόμευσης της δημοκρατίας. Ετοιμάζω συμβουλευτική επιτροπή για τη θέση της Ελλάδας στον καινούργιο κόσμο που ανοίγεται», πρόσθεσε σημειώνοντας πως έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που δραστηριοποιούνται πολύ έντονα.

Για τις εκλογές την Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τίπτα δεν έχει κριθεί. «Ο μεγάλος αντίπαλός μας στην κάλπη είναι ο εφησυχασμός και αυτή η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί. Τίποτα δεν έχει προεξοφληθεί. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μας δίνει μια καλή ένδειξη πως θα τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Θα χαρώ αν η συμμετοχή είναι αυξημένη. Κι εγώ βλέπω τις δημοσκοπήσεις και οφείλω να ετοιμάζομαι και είμαι αισιόδοξος. Χαμηλά τους τόνους, καμία προεξόφληση εκλογικού αποτελέσματος», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως για τον ίδιο αυτή τη στιγμή προέχει ο σεβασμός τη λαϊκή ετυμηγορία.

Αναφερόμενος στη δέσμευσή του για αύξηση των μισθών δήλωσε πως είναι κεντρικός πολιτικός στόχος και μέτρο που θέλει να κρίνει την επιτυχία της δεύτερης θητείας.

«Αναγνωρίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Μπορεί ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα αυτό δεν καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις ή νόμο. Γίνεται μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, μείωση της ανεργίας και αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του εργαζόμενου», συνέχισε ενώ μεταξύ άλλων τόνισε και την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ειδικά για τον κατώτατο μισθό είπε ότι μπορεί να φτάσει τα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Για τις συντάξεις είπε ότι αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Ανακοίνωσε ότι οι συνταξιούχοι θα δουν νέα αύξηση εντός του 2024 και η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους που έπεσαν θύμα της προσωπικής διαφοράς έως ότου σβήσει. «Και επειδή εκτιμώ ότι η οικονομία θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα, στο τέλος του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν γίνει καμία αύξηση φόρων αλλά περαιτέρω μειώσεις. Επ’αυτού επανέλαβε τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση του αφορολογήτου 1000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδία και τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους με πρώτη το οικογενειακό επίδομα. «Στόχος μου είναι προς το τέλος της τετραετίας να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις στο ΦΠΑ. Αυτό που εισηγείται η αντιπολίτευση δεν το προκρίνω. Δεν θα περνούσε η μείωση στις τιμές. Προτιμώ να στοχεύω στο τέλος τετραετίας σε πιο μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ και εφόσον η οικονομία αποδίδει εκτιμώ ότι είναι στόχος εφικτός στο β μέρος της τετραετίας», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων σε βάθος τριετίας και ο σκοπός είναι η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην υγεία, όπου όπως ανέφερε έχουμε ελλείψεις ειδικά σε νοσηλευτές.

Για τον ΑΣΕΠ είπε, επίσης, ότι θα υπάρξει διορθωτική ρύθμιση ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες ενώ επανέλαβε πως αποτελεί προσωπικό του στοίχημα το νέο ΕΣΥ. «Έχω κουραστεί να απαντώ σε fake news περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ», τόνισε.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι αυτή η συζήτηση για να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος θα ανοίξει στη διαδικασία του 2025. «Τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά υπό την προϋπόθεση αυστηρού ελέγχου του κράτους. Θα επιμείνω σε αυτό πολύ. Θα έχουν υψηλές προδιαγραφές. Όλη μου η έμφαση όμως είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Στηρίχθηκε από την κυβέρνηση , απελευθερώθηκαν τα πανεπιστήμια. Καταφέραμε και βγάλαμε τους μπαχαλάκηδες από τα πανεπιστήμια. Τα στηρίζουμε και δημιουργούμε καινούργιες φοιτητικές εστίες. Η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται κέντρο εκπαίδευσης» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης του νερού. «Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ περιήλθαν στο υπερταμείο για ιδιωτικοποίηση από τον κ. Τσίπρα. Είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας κατηγορεί γιατί αυτός έβαλε τις δύο εταιρείες στο υπερταμείο. Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει τις εταιρείες αυτές στο υπουργείο περιβάλλοντος και θα κλείσει αυτή η συζήτηση. Δεν περιμένω ο κ. Τσίπρας να ζητήσει συγνώμη για αυτά που λέει. Οι πολίτες ζυγίζουν την αξιοπιστία και των δυο», τόνισε.

Για τη νέα κυβέρνηση που σχεδιάζει να σχηματίσει είπε ότι έχει μιλήσει για τη δημιουργία καινούργιου υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής και πως τα Προεδρικά Διατάγματα θα εκδοθούν άμεσα. «Στην Ελλάδα το κοινοβουλευτικό σύστημα επιτάσσει η κυβέρνηση να ορκίζεται αμέσως, Τρίτη, Τετάρτη. Για μένα δεν είναι ένδειξη αλαζονείας, αλλά καλής προετοιμασίας, να είμαι έτοιμος. Έχουμε πάρει μαθήματα από τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, ξέρουμε τι θέλουμε να βελτιώσουμε», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι το υπουργείο αθλητισμού θα μεταφερθεί στο υπουργείο παιδείας σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού και ότι το μεταφορών και υποδομών θα μείνει ως έχει.

Για το ζήτημα της Ροδόπης είπε ότι θα το θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η παρέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας είναι κάτι αδιανόητο. «Λυπάμαι που το ζήτημα δεν έκλεισε με τον πιο απλό τρόπο, με μια δήλωση ότι σέβονται τη συνθήκη της Λοζάνης. Ελπίζω να διαψευστώ. Το δικό μου μήνυμα δεν ήταν στον κ. Τσίπρα, ήταν ακριβώς προς την Τουρκία, καθώς διαπιστώθηκε παρέμβαση έντονη στα εσωτερικά άλλης χώρας και αυτό πρέπει να σταματήσει», συμπλήρωσε.

Για τη στροφή της ΝΔ προς το κέντρο και αν υπάρχει κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς, είπε πως απέχουμε πολύ ώστε η ακροδεξιά στην Ελλάδα να έχει συγκροτημένη πολιτική έκφραση. Δήλωσε, επίσης, ότι ο πολίτες που έχουν αυξημένες πατριωτικές ανησυχίες θα έπρεπε να καλύπτονται από την πολιτική της ΝΔ, ενώ μίλησε για συνειδητή προσπάθεια καπήλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν κόμματα που λένε ότι εκφράζουν την ορθοδοξία. Τώρα έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει», ανέφερε.

Για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα είπε ότι είναι επίμονος και αυτό είναι πρόβλημα. «Θεωρώ ότι έχουμε δει τα χειρότερα αλλά το πρόβλημα δεν το έχουμε λύσει», είπε, ενώ για τα επιτόκια δανεισμού εκτίμησε ότι είμαστε στο τέλος του κύκλου της αύξησής τους, κάτι που αποφασίζει η ΕΚΤ. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέφερε ότι το market pass δεν είναι αμελητέο, αλλά δεν μπορεί να είναι λύση τα επιδόματα, αλλά η στήριξη του εισοδήματος με αυξήσεις μισθών, μειώσεις των φόρων και με καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Για την πορεία της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές ευχήθηκε γρήγορα να βρει το δρόμο της. Και πρόσθεσε: «Έλεγα πριν το Μάιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κακή κυβέρνηση και ακόμα χειρότερη αντιπολίτευση γιατί τα παρουσίαζε όλα μαύρα και πως για όλα φταίει ο Μητσοτάκης. Απορώ πως δεν είπαν ότι φταίω και για το βαθύ σκάφος που χάθηκε στον Ατλαντικό. Και παρουσίαζαν μια εικόνα χώρας που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Προσθέστε τη χυδαιότητα και την τοξικότητα. Αυτό το κοκτέιλ οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%. Τι θα γίνει στην αντιπολίτευση , θα χρειαστεί χρόνο. Μας υποχρεώνει να είμαστε και αντιπολίτευση του εαυτού μας», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ομπάμα: Οι αξίες που μοιραζόμαστε αντηχούν πιο δυνατά στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία


22-06-2023

Με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτηση του στο twitter στα αγγλικά ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την συζήτηση που είχαν σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και σημείωσε:

«Ήταν μεγάλη χαρά να μιλήσω με τον Μπαράκ Ομπάμα σήμερα στην Αθήνα. Οι αξίες που και οι δύο μοιραζόμαστε και που αντηχούν ίσως λίγο πιο δυνατά εδώ, στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία, ήταν το κοινό νήμα στη συζήτησή μας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες και οι νέοι μας σήμερα. Ανυπομονώ να τον υποδεχτώ ξανά σύντομα».

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα στις 17:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε συζήτηση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μεταξύ του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Προέδρου του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλου στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference, για τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.

Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη στα αγγλικά είναι η εξής:

“A true pleasure to speak with @barackobama in Athens. Our shared values, resonating perhaps a bit more here, the birthplace of democracy, were the common thread in our discussion on the very real challenges our societies and youth face. I look forward to welcoming him again soon”.

Τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τι αλλάζει από την 21η Μαΐου


02-06-2023

Σε οκτώ ερωτήματα σχετικά με το τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τί αλλάζει σε σχέση με εκείνες της 21ης Μαΐου, απαντά το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι ο δεύτερος γύρος των εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου 2023;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι μια ξεχωριστή, νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από εκείνη της 21ης Μαΐου 2023. Ως εκ τούτου, χαρακτηρισμοί όπως «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές εκλογές» δεν είναι ορθοί.

Το εκλογικό σύστημα παραμένει το ίδιο;

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πώς ψηφίζω βουλευτές;

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στιλό.

Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 παραμένουν σε ισχύ;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία θα τυπωθούν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και για οποιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.

Είμαι ετεροδημότης. Μπορώ να ψηφίσω στον τόπο διαμονής μου;

Ναι, εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και έχει διεκπεραιωθεί από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, μπορείτε να ψηφίσετε στον Δήμο διαμονής σας. Αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Είμαι Έλληνας που διαμένει στο εξωτερικό και δεν πρόλαβα την προθεσμία για να ψηφίσω στις προηγούμενες εκλογές. Τι θα ισχύσει τώρα;

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών (https:/apodimoi.gov.gr) έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023. Διευκρινίζεται πως για την έγκριση της αίτησης εφαρμόζονται τα κριτήρια όπως ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.

Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα στο εξωτερικό, αλλά την 25η Ιουνίου 2023 θα βρίσκομαι στην Ελλάδα. Θα μπορέσω να ψηφίσω;

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν η Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Οποιαδήποτε αίτηση υπεβλήθη μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Ψηφίζω στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισα στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023;

Είναι το πιθανότερο, ωστόσο επειδή μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους ψηφοφόρους να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ορκίζεται σήμερα η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαϊου


28/5/2023

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, ορκίζεται σήμερα το απόγευμα η νέα αλλά σύντομη σε διάρκεια, Βουλή των Ελλήνων της ΙΘ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η σύγκλιση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής των Ελλήνων θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, με Προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενο από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές ανά κόμμα.

Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης θα αναγνώσει την Ημερήσια Διάταξη, θα καταθέσει στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές και θα γνωστοποιήσει στο Σώμα τις επιστολές που έχουν αποστείλει στο Προεδρείο οι πολιτικοί αρχηγοί για το ποια από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν, επέλεξαν να κρατήσουν.

Ευθείς αμέσως, ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην Αίθουσα της Ολομέλεια τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος θα ολοκληρώσει την τελετή, θα υπογράψει το σχετικό Πρακτικό και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής θα κληθεί από τον Προεδρεύοντα να αποπέμψει της Αιθούσης τους Αρχιερείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τους μουσουλμάνους βουλευτές να ορκιστούν στο Κοράνι, ενώ μετά θα εγερθούν οι βουλευτές που θα θελήσουν να δώσουν πολιτικό όρκο.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής θα κλείσει την πανηγυρική συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών, ζητώντας τους αύριο, Δευτέρα και ώρα 10.30 π.μ., σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη να προσέλθουν για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν θα πάνε σε Αίθουσα του Κοινοβουλίου που θα τους υποδειχθεί προκειμένου να υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και να παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.

Κατά την προσέλευση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο κτήριο για την πανηγυρική συνεδρίαση της ορκωμοσίας των Βουλευτών, θα την υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και θα την οδηγήσει αρχικά στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής μέχρι να ξεκινήσει η συνεδρίαση. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την αρχιερατική ακολουθία του, αντίστοιχα, θα την υποδεχθεί στο κτήριο ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει την ορκωμοσία των «300» της Βουλής από την πρώτη σειρά των θέσεων των αξιωματούχων της Ολομέλειας. Δίπλα της και στις υπόλοιπες θέσεις θα καθίσουν όσοι πρώην Πρωθυπουργοί, πρώην Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι του Κράτους θελήσουν να παραβρεθούν. Σε μια πρόσθετη σειρά καθισμάτων, κάτω από τα έδρανα των αξιωματούχων, θα καθίσουν οι εκπρόσωποι ξένων Εκκλησιών και δογμάτων.

Από τα υπουργικά έδρανα, θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία της Βουλής ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και τα μέλη της υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Στην πανηγυρική συνεδρίαση της ορκωμοσίας των βουλευτών έχουν κληθεί και θα παραστούν πολλοί πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών που θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία των βουλευτών από τα διπλωματικά θεωρεία.

Εκλογή Προέδρου της Βουλής

Τη Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την «Εκλογή Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων».

Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Αρχικά, θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο Πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον ελεγχθέντα Πρόεδρο της Bουλής να καταλάβει την έδρα.

Στη συνέχεια της Δευτέρας και μετά από μια μικρή χρονική διακοπή, η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου σε συνεδρίαση προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ονομαστική ψηφοφορία η εκλογή των Αντιπροέδρων, των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής.

Οι τρεις πρώτοι Αντιπρόεδροι της Βουλής θα εκλεγούν από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ενώ ο τρίτος, τέταρτος και πέμπτος Αντιπρόεδρος θα εκλεγούν αντίστοιχα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση στο Προεδρείο.

Για τις θέσεις των τριών πρώτων Αντιπροέδρων της Βουλής, η ΝΔ θα προτείνει τους βουλευτές Νικήτα Κακλαμάνη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Αθανάσιο Μπούρα, που ήταν Αντιπρόεδροι και στην προηγούμενη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ την βουλευτή Μερόπη Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πάλι τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όπως και το ΚΚΕ τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση θα προτείνει για τη θέση του Αντιπροέδρου που δικαιούται τον Κωνσταντίνο Χήτα.

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Προεδρείου της Βουλής, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα περαιώσει τη συνεδρίαση. Μία λήξη της συνεδρίασης, που ταυτόχρονα σημαίνει και την ολοκλήρωση της θητείας της πρώτης και μόνης Συνόδου της ΙΘ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ακολούθως θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, θα προκηρύξει τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και θα ορίσει την ημέρα ορκωμοσίας της Κ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Το Προεδρικό Διάταγμα θα το συνυπογράφουν ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και τα μέλη του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου. Το ΠΔ θα αποσταλεί στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να το θυροκολλήσει ο Φρούραρχος της Βουλής.

Βουλή δύο ημερών για δεύτερη φορά

Βουλή των Ελλήνων με θητεία «δύο» ημερών, είναι η δεύτερη φορά που έχουμε στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Η προηγούμενη φορά ήταν η Βουλή του Μαΐου του 2012, της ΙΔ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, καθώς και τότε από τις εκλογές που είχαν προηγηθεί, δεν είχε προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η Πόπη Τσαπανίδου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έθεσε καμία παραίτηση στην διάθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «αμέσως μετά το

26/5/2023

Διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για παραίτησή της, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαϊου, η κυβερνητική εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου.

Η Πόπη Τσαπανίδου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έθεσε καμία παραίτηση στην διάθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «αμέσως μετά το αποτέλεσμα και στην πρώτη συνάντηση που κάναμε για να δούμε τι συνέβη, έθεσα εαυτόν στην διάθεση του προέδρου, όπως θα έκανε στην θέση μου κάθε άνθρωπος που θα ήταν στην θέση μου» διευκρίνισε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ANT1.

«Είδα πολλά amber alert, αλλά και silver alert. Ένιωσα κάπως περίεργα με το silver alert» είπε αστειευόμενη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια.

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών η ίδια υπογράμμισε «ήταν δύσκολο για εμάς, δεν ήταν εύκολο». «Μας σόκαρε, δεν το βλέπαμε να έρχεται. Μέχρι να συγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να δούμε πού πάμε και να γίνει η Κεντρική Επιτροπή, νομίζω ήταν πιο χρήσιμο ότι έμεινα στο γραφείο μου και δούλευα για αυτό» πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών όπως αυτή του Νίκου Ξυδάκη, η Πόπη Τσαπανίδου έκανε λόγο για λάθος χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «όταν υφίστασαι μια τέτοια ήττα, μπαίνεις σε ένα πένθος. Έχεις δώσει ένα κομμάτι του εαυτού σου και βλέπεις ότι έχασες. Το δεύτερο ή το τρίτο στάδιο του πένθους είναι ο θυμός. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις είναι ανθρώπινες και αναμενόμενες».

«Παραδεχόμαστε τα όποια λάθη έχουμε κάνει και από ό,τι φαίνεται ήταν και μπόλικα λάθη. Δεν καταφέραμε να πείσουμε για το πρόγραμμα μας, δεν αναφερθήκαμε σε αυτό με σαφήνεια, αφήσαμε να χαθούμε σε έναν θόρυβο που με δική μας ευθύνη δημιουργήθηκε. Ήταν στρατηγικό μας λάθος η απλή αναλογική, ενώ πιστεύουμε στην απλή αναλογική. Είναι ο τρόπος με τον οποίο μπήκαμε στην προεκλογική μάχη. Πιστέψαμε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα συστρατευθούν σε αυτό», πρόσθεσε.

«Η ΝΔ έβαζε μπροστά την σταθερότητα, εμείς βάζαμε την αλλαγή, η οποία φαίνεται πως δεν έπεισε», κατέληξε η Πόπη Τσαπανίδου, αναλύοντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα

Για τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Τσαπανίδου επεσήμανε ότι ήταν «βαθιά αυτοκριτική». «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός στον προοδευτικό χώρο που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια και να αντιμετωπίσει τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε ισχυρή εντολή από την βάση και τα στελέχη του κόμματος» τόνισε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε επίθεση στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο, με τον οποίο βρέθηκε στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ, κατηγορώντας τον ότι αναφέρεται περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ και ελάχιστα στη ΝΔ που ήταν κυβέρνηση. «Είδα να πανηγυρίζει ένα προοδευτικό κόμμα το βράδυ της Κυριακής περισσότερο από τη Ν.Δ., ενώ έπρεπε να είναι προβληματισμένο για το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι αναφορές από στελέχη του, για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, ενός προοδευτικού κόμματος με την Δεξιά, προβληματίζει και έχει στείλει σαφές μήνυμα» πρόσθεσε.

Α. Τσίπρας: Εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα – Άμεση σύγκληση των κομματικών οργάνων

21/5/2023

Την άμεση σύγκληση των οργάνων του κόμματος προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να αποφασιστούν οι αλλαγές ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Στην δήλωσή του ανέφερε: «Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα. 

Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη».


ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλ. Τσίπρας: Την Κυριακή ο εφιάλτης τελειώνει – Η Πάτρα σφραγίζει το συμβόλαιο της Αλλαγής


19/5/2023

Την βεβαιότητά του για τη νίκη στις εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα εξαπολύοντας ταυτόχρονα σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είπε ο κ. Τσίρπας ξεκινώντας την ομιλία του: “Η Πάτρα σφραγίζει το συμβόλαιο της αλλαγής. Την Κυριακή ο εφιάλτης τελειώνει η αλλαγή ξημερώνει. Επέλεξα να κλείσω από την Πάτρα τον προεκλογικό αγώνα, από την Δυτική Ελλάδα όπου η δεξιά ήταν και είναι μειοψηφία. Το μήνυμα που στέλνω είναι ότι την Κυριακή θα είναι μειοψηφία σε όλη την Ελλάδα.

Την Κυριακή λέμε καληνύχτα στον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν οι τρομοκράτες εμείς θα τους τρομοκρατήσουμε. Υψώνουμε ανάστημα στην αδικία και τείνουμε χέρι συνεργασίας προς όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Λέμε σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη ότι δεν είμαστε εδώ για να ξαναγράψουμε την ιστορία, αλλά για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, το κεφάλαιο της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που θα λυτρώσει την χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

Επί τέσσερα χρόνια μία ολόκληρη κοινωνία βίωσε το δόγμα του σοκ από εκείνον που υποσχέθηκε καλύτερες δουλειές και αμοιβές και κατάντησε την μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια. Σήμερα του ξέφυγε και μας μαρτύρησε ποιο είναι το σχέδιό του για τη μεσαία τάξη: να τιμωρήσει να τσακίσει τους δανειολήπτες που κατάφεραν να σώσουν τα σπίτια τους από το νόμο Κατσέλη. Γι’ αυτό επιμένει τόσο πολύ ότι εμείς έχουμε κρυφή ατζέντα.

Είναι πλέον φανερό μετά την χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα και την σημερινή στην Πάτρα: φύγατε κ. Μητσοτάκη. Μαζεύτε από το Μέγαρο Μαξίμου τα καλώδια του πρέταντορ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας: Θα υπάρξει δικαιοσύνη και λογοδοσία των υπευθύνων του παρακράτους


Προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη και λογοδοσία των υπεύθυνων του παρακράτους, απηύθυνε από το Σύνταγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε: «Η σημερινή μας συγκέντρωσή κρίνει την παράσταση νίκης. Στο Σύνταγμα χτυπά η καρδιά της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλλαγής. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι την Κυριακή η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Την Κυριακή μπαίνει τέλος στο καθεστώς της αδικίας, στο καθεστώς της αισχροκέρδειας στο καθεστώς των ανισοτήτων. 

Την Κυριακή επιστρέφει στην πατρίδα μας η δικαιοσύνη, την Κυριακή μιλάει ο λαός και ο λαός γράφει ιστορία. Η σημερινή συγκέντρωση δείχνει την ελπίδα ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος να ζήσει με τον εφιάλτη της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, του παρακράτους. Η ελπίδα έχει γίνει απόφαση γιατί ο λαός μας δεν αντέχει άλλα τέσσερα χρόνια αδικίας. Δεν αντέχει να ξεσπιτώνονται οικογένειες για μερικές χιλιάδες ευρώ από το κόμμα που χρωστάει 400 εκατομμύρια ευρώ. Δεν αντέχει να εξαϋλώνεται το εισόδημα την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Δεν αντέχει να μην φθάνει η σύνταξη του συνταξιούχου για να πάρει ένα δώρο στα εγγόνια. Δεν αντέχεται το έλλειμμα της αξιοπρέπειας, να μην μπορεί ο εργαζόμενος να έχει ωράριο και δικαιώματα, ο μικρομεσαίος να μην μπορεί να κρατήσει την επιχείρησή του. Δεν αντέχεται να πουλάνε κάθε δομή κοινωνικής προστασίας, δεν αντέχεται η διάλυση του ΕΣΥ , οι τεχνητοί φραγμοί που σας βάζει η κυβέρνηση στους νέους με 20.000 παιδιά εκτός ΑΕΙ για να έχουν πελατεία τα κολλέγια».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η διαφθορά, η έπαρση, το καθεστώς της αδικίας, το καθεστώς Μητσοτάκη, ήλθε η ώρα η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης να αποτελέσει τέλος παρελθόν. Θα έλεγα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αρχίσει από τώρα να πακετάρει από το Μέγαρο Μαξίμου να ξηλώνει τα καλώδια του predator, τα πειστήρια του εγκλήματος. Από τη Δευτέρα το Μαξίμου θα γίνει στρατηγείο δημοκρατίας και δικαιοσύνης γιατί μία κυβέρνηση θα αναλάβει να κλείσει τις πληγές που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κατέστησε το Μέγαρο Μαξίμου από μέγαρο της δημοκρατίας σε μέγαρο παρακράτους και των υποκλοπών. Ο ιστός της αράχνης παγίδευσε το μισό πολιτικό σύστημα, την στρατιωτική ηγεσία, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Στην πρώτη ζόρικη ερώτηση όμως ομολόγησε ότι ήταν μέγα σκάνδαλο το σκάνδαλο των υποκλοπών και ότι δεν υπήρχαν εθνικοί λόγοι για τις παρακολουθήσεις αλλά συνεχίζει να οργανώνει την επιχείρηση συγκάλυψης με συνενόχους στην κορυφή της δικαιοσύνης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Oι γονείς του Άλκη στο σημείο που δολοφόνησαν τον γιο τους: Η αγάπη του κόσμου μας δίνει κουράγιο14/3/2023

Φανερά συγκινημένοι, οι γονείς του 19χρονου αδικοχαμένου φοιτητή Άλκη Καμπανού βρέθηκαν το πρωί στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο γιος τους σε τυφλό οπαδικό χτύπημα, την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Η παρουσία τους στην περιοχή Χαριλάου έγινε με αφορμή την επίσημη τελετή μετονομασίας του δρόμου από Άνθιμου Γαζή σε Άλκη Καμπανού από τη δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η θυσία του Άλκη ας αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για τον αθλητισμό μας, με λιγότερη βία και σχεδόν καθόλου θύματα», είπε ο πατέρας του 19χρονου Αριστείδης Καμπανός, μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων που έγιναν σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης.

Όπως είπε ο κ. Καμπανός, είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του, Μελίνα, στο σημείο της δολοφονίας του παιδιού τους, μέσα σε διάστημα 15 ημερών. «Καταλαβαίνετε τη συγκίνησή μου, είναι πολύ δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά η αγάπη όλου του κόσμου μου δίνει κουράγιο για να το ξεπεράσω όσο μπορώ. Σας ευχαριστώ όλους», ανέφερε.

 
Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης και ο πρόεδρος του ΑΣ Άρης Λευτέρης Αρβανίτης.

Ο κ. Ζέρβας, μετά τα αποκαλυπτήρια της οδού, ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που αγαπούσε και σύχναζε ο Άλκης, μέχρι εκείνη τη μοιραία βραδιά. Ο Άλκης χάθηκε με έναν τραγικό, βίαιο τρόπο, αλλά δικό μας χρέος είναι να κρατάμε την παρουσία του ζωντανή. Και αυτό έχει ως στόχο η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης: ο Άλκης να βρίσκεται ανάμεσά μας και αυτό το σημείο να θυμίζει για πάντα την ύπαρξη αυτού του παιδιού και τον άδικο χαμό του. Και να φροντίσουμε όλοι μαζί ποτέ ξανά να μην ζήσουμε, να μην έχουμε τέτοιες τραγωδίες και τέτοια εγκλήματα».

Στα σκαλιά όπου καθόταν ο Άλκης μαζί με τους φίλους του και δέχτηκαν τα δολοφονικά χτυπήματα από τους 12 οπαδούς του ΠΑΟΚ έστεκε σιωπηλή και συγκινημένη η μητέρα του 19χρονου, Μελίνα, και στενοί τους συγγενείς, που άφησαν στο σημείο λίγα λουλούδια.

Επόμενο βήμα η τοποθέτηση μνημείου στο σημείο της δολοφονίας

 


Επόμενο βήμα θα είναι η τοποθέτηση ενός μνημείου στο σημείο της δολοφονίας του φοιτητή, καθώς εγκρίθηκε η χωροθέτησή του από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το αίτημα για μετονομασία της οδού και για την τοποθέτηση μνημείου είχε υποβάλει ο Α.Σ. Άρης προς τον δήμο Θεσσαλονίκης λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του 19χρονου.

Ο πρόεδρος του κιτρινόμαυρου συλλόγου κ. Αρβανίτης μίλησε για μία πολύ συγκινητική στιγμή και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης που αποδέχτηκαν το αίτημα του συλλόγου. «Στόχος», τόνισε, «ήταν και θα είναι πάντα να μείνει άσβεστη η μνήμη του Άλκη που τόσο άνανδρα δολοφονήθηκε σε αυτό το σημείο, ώστε το φως της ψυχής του να διώξει το σκοτάδι που έχει απλωθεί στην πόλη».


Η συγκλονιστική φωτογραφία με τον άνδρα της ΕΜΑΚ στα Τέμπη


3/3/2023

Η φωτογραφία του στα Τέμπη να λυγίζει κατά τη διάρκεια της έρευνας μετά τη σύγκρουση τρένων δεν σταματά να κάνει τον γύρο του διαδικτύου και να συγκινεί.

Ο άνδρας της ΕΜΑΚ έχει γονατίσει μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Παπαγιαννάκη, τον προπονητή της εφηβικής ομάδας πόλο του ΠΑΟΚ.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε από την επίσημη σελίδα του Α.Σ ΠΑΟΚ στο Facebook. «

Η συγκλονιστική φωτογραφία του δικού μας, Ιωάννη Παπαγιαννάκη, προπονητή της εφηβικής ομάδας πόλο του ΠΑΟΚ, ο οποίος υπηρετεί στην ΕΜΑΚ. Μόνο περηφάνια για τον δικό μας “Ήρωα”

» αναφέρει η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία με τον άνδρα της ΕΜΑΚ μετά τη

σύγκρουση τρένων στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις,

σε 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

 που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, η οποία συγκρούστηκε με την εμπορική, αργά το βράδυ της Τρίτης (28/2), στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη.


Όπως έγινε γνωστό, μέχρι σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας στα συντρίμμια του

σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη Λάρισα

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες, παραμένουν στο σημείο για την τελευταία έρευνα στα συντρίμμια.Ρυθμίσεις οφειλών: Δεύτερη ευκαιρία για εξόφληση σε 36 έως 120 δόσεις - Όλες οι λεπτομέρειες15/2/2023

Το νέο πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών και τα χρέη στην εφορία εξειδίκευσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης που από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά:

Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. 

Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.


Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα.

 Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. 

Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων. Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες – κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 – πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Κύπρος: Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης


12/2/2023

Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδείχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκύπρια, ο κος Χριστοδουλίδης έλαβε το ποσοστό του 51.9% έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έλαβε 48.1%.

Προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας έδειξαν νωρίτερα και τα πρώτα exit polls.  

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν στο επιτελείο του Ν. Χριστοδουλίδη τα exit polls, αναμένουν, ωστόσο, τα επίσημα αποτελέσματα.
Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται λίγο πριν από τις 20:00. Στις 22.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης στο στάδιο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Τα exit polls διαμορφώνονται ως εξής:

ΡΙΚ

Νίκος Χριστοδουλίδης: 50,5 – 53,5%

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 46,5 – 49,5%

ANT1 (Τηλεφωνική έρευνα)

Νίκος Χριστοδουλίδης: 51,9% – 55,6%

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 44,4% – 48,1%

Sigma TV

Νίκος Χριστοδουλίδης: 52% – 56%

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 44% – 48%

Alpha

Νίκος Χρισροδουλίδης: 50,20-54,20%

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 45,80-49,80%

OMEGA

Νίκος Χριστοδουλίδης: 51,50 – 55,50%

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 44,50 – 48,50%


Μάξιμος Σαράφης: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του - Ποιες είναι οι κατηγορίες25/1/2023

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος του «Μάξιμου Σαράφη», προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, καθώς και σε βάρος ακόμη έξι ατόμων.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και αφορά στα εξής αδικήματα:

* Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης,

* Απάτη,

Πλαστογραφία και

* Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος)Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, που εμφανίζεται ως εγκέφαλος, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως η δραστηριότητα της εταιρίας -που εμφανίζεσαι να έκανε απάτες με δάνεια- είναι πραγματική, αλλά και πως τα δάνεια δεν απείχαν πολύ από την εκταμίευση, κάνοντας λόγο για χρονοβόρα διαδικασία.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρεις κατηγορούμενοι και αναζητούνται τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στον ανακριτή για να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.

Πανελλήνιες 2023: Αρχίζουν και επίσημα την 1η Ιουνίου

19/1/2023

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία έναρξης για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2023 που θα κάνουν «πρεμιέρα» την 1η Ιουνίου

Την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πανελλήνιες 2023, όπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ.

Η υπουργός τόνισε επίσης ότι τις επόμενες μέρες ξεκινάει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.


Η Νίκη Κεραμέως έκανε αναφορά και στα νέα προγράμματα σπουδών και τα πολλαπλά βιβλία και επισήμανε ότι στόχος είναι να μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται με πιο διαδραστικό και κριτικό τρόπο και να μην μένουν μόνο στην αποστήθιση.

«Δημοσιοποιήσαμε τα προγράμματα σπουδών σε 166 μαθήματα. Να μιλήσουμε για παράδειγμα για την ιστορία, αφού δεν μαθαίνεις απ΄ έξω τι έκανε ο Καποδίστριας, θα σου λένε ότι είσαι ο Καποδίστριας και πρέπει να γράψεις μια ομιλία. Έτσι τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν ιστορικά γεγονότα με τον πιο διαδραστικό τρόπο. Όσο για το πολλαπλό βιβλίο. Μπορεί να υπάρχουν 3-4 βιβλία. Ο εκπαιδευτικός θα επιλέγει με ποιο βιβλίο θα γίνεται το μάθημα. Το παιδί μπορεί να διαβάζει το ένα βιβλίο, αλλά θα υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα βιβλία ψηφιακά».Ιδιωτικά ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει απαντά ο Πλεύρης για το αν θα πάει στην κηδεία του τέως13/1/2023

Απέφυγε να απαντήσει ο Θάνος Πλεύρης για το αν θα παραστεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «θα το δούμε τη Δευτέρα».

 Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε τόσο από τον Γιώργο Παπαδάκη, όσο κι από τη Μαρία Αναστασοπούλου, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει αν θα ακολουθήσει τον Μίλτο Χρυσομάλλη, ο οποίος δήλωσε ότι θα δώσει το «παρών».

Ο Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της Έλλης Τριανταφύλλου ότι δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό παρουσίας για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ή αυτά της κυβέρνησης και δήλωσε ότι «το κάνουμε πολιτικό θέμα, ενώ δεν είναι».


«Τέτοιο πράγμα δεν το γνωρίζω. Μπορεί να υπάρξει απαγορευτικό όταν η ίδια η κυβέρνηση εκπροσωπείται;», είπε για το αν εκδόθηκε απαγορευτικό παρουσίας από την Πειραιώς ή το Μέγαρο Μαξίμου και συνέχισε: «Εκπροσωπείται η κυβέρνηση. Ιδιωτικά ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει. Θα το δούμε τη Δευτέρα. Για την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα».

Θ. Πλεύρης: Αντιμετωπίζουμε τις ελλείψεις φαρμάκων με γενόσημα και εισαγωγές

4/1/2023

Για το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα μίλησε το πρωί σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης . Το πρόβλημα αφορά σε δυο επίπεδα είπε ο υπουργός. Κατ’ αρχήν το διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές «κι εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».

Το δεύτερο επίπεδο σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη σχετίζεται με φάρμακα της εποχής που οφείλεται σε παγκόμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.
Ο υπ. Υγείας εξήγησε ότι επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε ότι στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία είπε και συμπλήρωσε ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα -γιατί υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΕΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.
Προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις μέσω ΕΕ ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις φαρμάκων παρά μόνο εάν δεν βγαίνουν κοστολογικά.


Πηγή: ΕΡΤNEWS

Τραυματίστηκε ο Δένδιας μετά το λιποθυμικό επεισόδιο στο Άγιο Όρος - Επιστρέφει Αθήνα

29/12/2022

Η μία περιπέτεια μετά την άλλη βρήκαν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από χθες, Τετάρτη (28/12), ημέρα κατά την οποία επισκέφθηκε το Άγιο Όρος.

Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψή του ξεκίνησε «στραβά», καθώς λόγω πυκνής ομίχλης, το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των Καρυών, ούτε σε εκείνο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και τελικά κατέβηκε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Η κακοτυχία συνεχίστηκε και το πρωί της Πέμπτης (29/12), όταν ο υπουργός Εξωτερικών είχε ένα επεισόδιο ορθοστατικής υπότασης στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το voria.gr, κατά το λιποθυμικό επεισόδιο ο κ. Δένδιας φέρεται να έπεσε στο δάπεδο και να χτύπησε σοβαρά στη μύτη και τα δόντια.

Τελικά, το σημερινό πρόγραμμά του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με τον υπουργό Εξωτερικών να διακόπτει την επίσκεψή του και να επιστρέφει στην Αθήνα.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο κ. Δένδιας είναι απολύτως καλά στην υγεία του.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε όσους ενδιαφέρθηκαν για την υγεία του.

«Ευχαριστώ θερμά όσους ενδιαφέρθηκαν για την υγεία μου. Είμαι απολύτως καλά, με δύο αμυχές από την πτώση και εντυπωσιασμένος από όσα είδα και άκουσα από την 1η επίσκεψη ΥΠΕΞ στο Άγιο Όρος τα τελευταία 11 χρόνια. Δεσμεύθηκα να επιστρέψω σύντομα», έγραψε.


Φραντσέσκο Τζιόρτζι: Έδωσε ονόματα και διαδρομές του χρήματος του Παντζέρι16/12/2022

Στην πολύωρη κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή Φραντζέσκο Τζιόρτζι δίνουν μεγάλο βάρος οι βελγικές αρχές που συνεχίζουν την έρευνα για να ξετυλίξουν το κουβάρι της διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της της ιταλικής εφημερίδας Corriere de la Serra, ο Τζιόρτζι έδωσε πολλές πληροφορίες για τη δράση των ΜΚΟ που εμπλέκονται στην υπόθεση και ονόμασε ως εγκέφαλο του κυκλώματος τον πρώην ευρωβουλευτή Αντώνιο Παντζέρι.

Ποταμός ήταν ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου του Βελγίου.

Η Ιταλική Κοριέρε Ντε λα σέρα, με εκτενές ρεπορτάζ, αναφέρεται στα όσα είπε κατά την πολύωρη απολογία του.

«Μιλούσε για δέκα ώρες υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπολοίπων προσώπων για την επόμενη ημέρα.
»Ανέφερε ονόματα και επίθετα, είπε σε ποιον και από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από την ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι, αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρεές που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί», αναφέρει η εφημερίδα.

Και είχε ένα και μόνο σκοπό. Να βγάλει εκτός κάδρου την αγαπημένη του Εύα.

«Η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε τίποτα και δεν υπήρξε αποδέκτης χρημάτων. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε η σύντροφός μου να αφεθεί ελεύθερη και να φροντίζει την 22 μηνών κόρη μας»

Ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι ομολόγησε τον ρόλο του ταμεία και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα χρήματα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή.

«Ελευθερώστε τώρα τη σύντροφό μου» είπε χαρακτηριστικά.

Το ζευγάρι δείχνει να μην έχει αρραγές μέτωπο, καθώς η επιλογή της Εύας Καϊλή να ζητήσει αναβολή και να μην απολογηθεί μαζί με τους τρεις συγκατηγορούμενούς της, παρατείνοντας έτσι την προφυλάκισή της, ερμηνεύεται ως προσπάθειά της να διαχωρίσει τη θέση της ακόμη και από τον πατέρα του παιδιού της ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος.«Ένιωθα ηθική υποχρέωση»
Την ίδια ώρα, ο Τζιόρτζι συνεργάζεται, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ, με τις Βελγικές αρχές, επαναλαμβάνοντας σε κάθε τόνο ότι η Εύα Καϊλή δεν είχε γνώση της δράστης του.

«Χρειαζόμασταν τις ΜΚΟ για να κινούνται τα χρήματα. Η Εύα δεν γνώριζε την προέλευσή τους»

Στο Mega και τον Γιώργο Παππά μίλησε ο αρχισυντάκτης της Βελγικής εφημερίδας L’ Echo, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο ρόλος της Εύας Καϊλή στην υπόθεση ήταν σημαντικός

«Ο κύριος Giorgi πήρε πάρα πολλά πάνω του, θα δούμε πως θα εξελιχθεί, πως θα την κρίνουν. Είναι σαφές ότι η κυρία Καϊλή βοηθούσε στην υπόθεση αυτή, ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος της, μπορεί να βγει από τη φυλακή αλλά οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη».

Ο 37χρονος σύντροφος της Εύας Καϊλή δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του.

«Λυπάμαι. Έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν. Τα χρήματα προορίζονταν μόνο για μένα και τον Παντσέρι. Ένιωθα ηθική υποχρέωση και με “τύφλωσε το γεγονός ότι συμμετείχα σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμένα».

Ο 37χρονος κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Το ρεπορτάζ των Βέλγων δημοσιογράφων που μιλούν στο Mega οδηγεί και στο Μαρόκο, όπου οι δικαστικές αρχές των Βρυξελλών αναζητούν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης προς το κύκλωμα που είχε στηθεί με ταμία τον Φρανσέσκο Τζιόρτζι.

O Luis Colart, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Soir » ανέφερε: «Όχι μόνο το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο είναι ύποπτες χώρες για δωροδοκίες. Στην ιστορία της Καϊλή βρήκαμε συνδέσμους και ύποπτες αναφορές για το Κατάρ, όμως στην υπόθεση Παντζέρι υπάρχουν πολλές συνδέσεις με το Μαρόκο»«Έδωσε» τον «αρχηγό»
Ο Τζιόρτζι «έδωσε» ως τον επικεφαλής της ομάδας, τον πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι. Ο Τζιόρτζι υπήρξε βοηθός του Παντσέρι εως το 2019 και κορυφαίος στέλεχος στη ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο πρώην ευρωβουλευτής, μέσω της οποίας ο ίδιος είπε ότι περνούσαν τα χρήματα από το Κατάρ.
«Ήμουν μέλος ομάδας που λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αποφάσεις, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου. Ρόλος μου ήταν να διαχειρίζομαι τα χρήματα της. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Πάντσερι».

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε, τελικά, να παρατείνει την προφυλάκιση του Φρατζέσκο Τζιόρτζι. Επέστρεψε στις φυλακές, όπου θα παραμείνει τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα. Τότε, θα κληθεί εκ νέου από το δικαστικό συμβούλιο, θα παρουσιαστούν στον ίδιο και στο δικηγόρο του τα νέα στοιχεία της δικογραφίας στα οποία θα κληθεί και πάλι να απαντήσει, και θα αποφασιστεί αν θα παραταθεί και πάλι η προφυλάκισή του.
Qatargate: Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή

14/12/2022

Το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγίου αναμένεται να κρίνει σήμερα αν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή θα περάσει το διάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της στις φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Μαζί με την κ. Καϊλή στο προδικαστικό τμήμα θα οδηγηθούν ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι και άλλο ένα άτομο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας "Le Soir", πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με 625 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αποφάσισε την παύση των καθηκόντων της Εύας Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Σώματος. Υπήρξαν μία ψήφος κατά και δύο αποχές.

Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτησή της στο twitter, ανέφερε: "Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή". Η κ. Μετσόλα πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές Αρχές.

Με γραπτή του δήλωση, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος που υπογράφει ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, αναφέρει ότι η ευρωβουλευτής που ελέγχεται για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, ήταν "εντολοδόχος" της ανώτατης ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κάθε της κίνηση σχετικά με το Κατάρ.

Η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου έχει ως εξής: "Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απώτερο σκοπό τον χρηματισμό της, παραθέτουμε τα κάτωθι δεδομένα:

Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.

(Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).

Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, Γερμανός Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE. Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην επιτροπή LIBE του ΕΚ την προώθηση της.

Η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs και ο ανώτατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόζεφ Μπόρελ, ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ, έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχθηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini".

Η Εύα Καϊλή "δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων" που βρέθηκαν στο σπίτι της, αισθάνεται "προδομένη" από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει ο δικηγόρος της σε διεθνή πρακτορεία

Η  Εύα Καϊλή "δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων" που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος. "Δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της (...) δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτών των χρημάτων", ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, λέγοντας ότι η Εύα Καϊλή είναι "αθώα".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο συνήγορος της κ. Καϊλή αναφέρει πως αισθάνεται προδομένη από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποφάσισαν να την παύσουν από τα καθήκοντα της αντιπρόεδρου του ΕΚ.

"Μίλησα σήμερα με την κυρία Καϊλή κι έσπασε τη σιωπή της. Εξέφρασε παράπονα για τη στάση των συναδέλφων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λέει ότι αισθάνεται προδομένη όταν την εμφανίζουν σαν να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ και όταν αφήνουν να εννοηθεί ότι δωροδοκήθηκε", δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

"Η θέση της είναι ότι δεν δεχόταν δωροδοκίες, είναι αθώα, το Κατάρ δεν την είχε ανάγκη, δεν χρειαζόταν να τη δωροδοκήσει, δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο Κατάρ", συνέχισε.


Qatar Gate: Εταιρεία διαχείρισης ακινήτων με έδρα το Κολωνάκι έφτιαξε πριν 14 μέρες οι Εύα Καιλή13/12/2022

Στο στόχαστρο της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος βρίσκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία είναι αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας που έχει ξεσπάσει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή, η οποία προφυλακίστηκε για το «Qatargate», μετά τη μεγάλη επιχείρηση των βελγικών αρχών για χρηματισμό ευρωβουλευτών από το Κατάρ.

Η ευρωβουλευτής φαίνεται πως διατηρούσε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων επί της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι.

Στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας, η Εύα Καϊλή είχε δημιουργήσει την εν λόγω εταιρεία real estate της οποίας η σύσταση έγινε στις 30 Νοεμβρίου του 2022. Ως μετοχικό κεφάλαιο είχαν οριστεί τα 1.000 ευρώ, ενώ ως μέτοχοι είχαν οριστεί η κ. Καϊλή μαζί με τον σύζυγό της, από 500 ευρώ ο καθένας.

Διαχειριστής της εταιρείας δεν είναι η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της, Φραντζέσκο Τζόρτζι. Αυτό που φέρεται να επιχειρούσε το ζευγάρι, θα ήταν μέσω της εταιρείας να «ξεπλύνουν» το ποσό που βρέθηκε στην κατοχή τους σε μετρητά και το οποίο ανέρχεται στα 750.000 ευρώ.

Γι’ αυτόν τον λόγο παρενέβη και η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε συνεργασία βελγικών και ελληνικών αρχών.Μάλιστα πριν από 5 μέρες, στις 8 Δεκεμβρίου, έγινε η καταγραφή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο που τηρείται στην Περιφέρεια Αττικής.

Η διαδρομή του χρήματος είναι ακόμη άγνωστη στις αρχές ωστόσο πολλές φορές το ξέπλυμα μαύρου χρήματος γίνεται μέσω αγοράς ακινήτων. Άγνωστο παραμένει το πώς θα έρχονταν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα, χωρίς να γίνει αντιληπτή η μεταφορά από τις ελληνικές αρχές.


Εύα Καϊλή: Την έπιασαν με 750.000 ευρώ – Πως έγινε η επιδρομή στο σπίτι της

12/12/2022

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για την επιχείρηση σύλληψης της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, στο πλαίσιο της έρευνας διαφθοράς υπέρ του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο. Η σύλληψη του πατέρα της «άνοιξε» το δρόμο για την εισβολή στο σπίτι της.

Η Εύα Καϊλή, ως ευρωβουλευτής είχε ασυλία. Για να αρθεί αυτή, θα έπρεπε να την πιάσουν επ’ αυτοφώρω. Και αυτό φαίνεται ότι έγινε. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατοχή του πατέρα της βρέθηκαν σχεδόν 600.000 ευρώ και στην κατοχή της ίδιας, σε τσάντες και χειραποσκευές πολυτελείας, άλλες περίπου 150.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ. Ο πρώτος που συνελήφθη ήταν ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έξω από το σπίτι όπου έμενε με την Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες, σχεδόν 100 μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ήταν, όπως φαίνεται, το πρώτο βήμα για να «σπάσει» η ασυλία της Εύας Καϊλή. Αφού συνελήφθη ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Έφη Κουτσοκώστα, οι βελγικές αρχές έκαναν έφοδο στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο πατέρας της Ελληνίδας ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εντόνισαν τον πατέρα της Εύας Καϊλή έξω από το ξενοδοχείο όπου έμενε, κοντά στο σπίτι της κόρης του και είχε μαζί του μια χειραποσκευή με περίπου 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ!

Ο επικεφαλής της έρευνας θεώρησε ότι μετά τον εντοπισμό των χρημάτων στην κατοχή του πατέρα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, είχε πλέον «ανοίξει» ο δρόμος για άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και για έφοδο στο σπίτι της. Έτσι, ο επικεφαλής ζήτησε από τις δυνάμεις που είχαν κάνει τις άλλες εφόρους σε σπίτια υπόπτων το πρωί της περασμένης Παρασκευής, να πάνε και στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή.

Κατά την επιχείρηση στο σπίτι της Εύας Καϊλή βρέθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τσάντες χειρός και χειραποσκευές πολυτελείας με περίπου 150.000 ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ!

Η Εύα Καϊλή, μετά την απόφαση του ανακριτή, παραμένει κρατούμενη μαζί με άλλα τρία άτομα. Κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Σεν Ζιλ στις Βρυξέλλες και μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα μάθει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως τη δίκη της ή όχι.

Σήμερα (12.12.2022), επίσης, συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να την καθαιρέσει από τη θέση της αντιπροέδρου.


NEWSIT

Εύα Καϊλή: Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της - Πληροφορίες ότι συνελήφθη ο πατέρας της10/12/2022

Έρευνες πραγματοποιούνται για σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ.

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, εκτός από τις σακούλες με χρήματα που βρέθηκε στο σπίτι της Εύας Καϊλή βρέθηκε και χαρτοφυλάκιο με λεφτά στην κατοχή του πατέρα της. Και ο ίδιος πλέον βρίσκεται υπό ανάκριση.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Εύας Καϊλή που φέρεται να έχει προσαχθεί και να πέρασε το βράδυ της Παρασκευής στο κρατητήριο, όπως αναφέρουν τα βελγικά ΜΜΕ.


Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες βελγικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι έχει συλληφθεί ο πατέρας της.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα L’ Echo, σε έρευνες στο σπίτι της βρέθηκαν σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το ποσό. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι οι αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη του πατέρα της, ο οποίος φέρεται να εντοπίστηκε να έχει στην κατοχή του μία βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.

«Μετά τις πρώτες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί για την έρευνα από συνεργούς, εκτιμούν οι ανακριτές», αναφέρει η L’ Εcho.

Υπενθυμίζεται ότι έχει συλληφθεί και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.Πώς φτάσαμε στη σύλληψή

Σύμφωνα με τη Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές και συλλήψεις καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το Κατάρ επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο της έρευνας, συνελήφθη και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή».Η ίδια τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των ανωτέρω εξελίξεων ενώ λίγη ώρα αργότερα τέθηκε εκτός από την ομάδα των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστών.

Συγκεκριμένα,  υπήρξε αρχικά κλήση για ανάκριση της ευρωβουλευτή μετά τις  συλλήψεις που είχαν προηγηθεί  στις Βρυξέλλες, αλλά και τις πληροφορίες από δημοσίευμα της Le Soir για εμπλοκή της πολιτικού στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ αργότερα, συνελήφθη.

Όταν η Καϊλή αποθέωνε το «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» Κατάρ
Να υπενθυμιστεί ότι η ευρωβουλευτής είχε προκαλέσει σάλο με τις πρόσφατες δηλώσεις της για το «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» Κατάρ.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», είχε δηλώσει η Εύα Καϊλή.

«Το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», τόνιζε, επικαλούμενη μάλιστα τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) επειδή η αραβική χώρα αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, το σύγχρονο δουλεμπόριο βάσει του οποίου οι εταιρείες του Κατάρ επιχορηγούσαν ξένους εργάτες για να έρθουν στη χώρα, τους έθεταν υπό την «κηδεμονία» τους και στη συνέχεια τους εμπόδιζαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους. Δεν είχε πει, ωστόσο, κουβέντα για τους εκατοντάδες θανάτους εργατών που έχει καταγγείλει ο ILO.

«Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο» είχε πει για τους Καταριανούς η Εύα Καϊλή. «Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί», είχε προσθέσει.

Επιστολή της Αθήνας σε ΟΗΕ: Προειδοποίηση για κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περιοχή από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο

2/12/2022

Την αυστηρή προειδοποίηση ότι ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησης του Τουρκολιβυκού Μνημονίου για έρευνες υδρογονανθράκων που θα παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση την περιοχή απηύθυνε η Αθήνα με επιστολή της στον ΟΗΕ.

Ρεπορτάζ Νίκος Μελέτης

Η επιστολή με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου απευθύνεται στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο στις 23 Νοεμβρίου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θεωρεί άκυρο και το δεύτερο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο που όπως επισημαίνεται δεν παράγει νομικά αποτελέσματα.

Σε αρκετά σημεία της επιστολής επισημαίνεται ότι

κάθε προσπάθεια υλοποίησης των δυο Μνημονίων θα έχει σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα στην Μεσόγειο.

 Η Αθήνα στην επιστολή αυτή καλεί την Λιβύη και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα προσβάλει τα ipso facto και ab initio δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της (σ.σ. την μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα) και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει βάσει της Συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Ειδική αναφορα γίνεται

στους όρους της Πολιτικής Συμφωνίας στην Λιβύη

 που έχουν επιβεβαιωθεί πρόσφατα από το ΣΑ του ΟΗΕ και από την οποία αντλεί την νομιμοποίηση της η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, σύμφωνα με τους οποίους

η κυβέρνηση αυτή δεν έχει αρμοδιότητα να υπογράφει συμφωνίες

 οι οποίες δημιουργούν προβλήματα με άλλες χώρες και δεσμεύουν την Λιβύη, κατι που έχει συμβεί φυσικά με το τελευταίο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο της 3ης Οκτωβρίου.

Στην επιστολή η

Αθήνα

 αναλαμβάνει την

δέσμευση για την ειρηνική επίλυση

 κάθε ζητήματος που αφορά οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου «με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».

Το κειμενο της επιστολής:

«

Επιστολή της 17ης Νοεμβρίου 2022 της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα. Η Ελλάδα θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή σας σε ένα ζήτημα με πιθανές σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα στη Μεσόγειο. Αναφέρομαι στο «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του κράτους της Λιβύης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων», που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022. Η Ελλάδα αντιτίθεται και διαμαρτύρεται έντονα για τη σύναψη του προαναφερθέντος Μνημονίου, στο βαθμό που επιχειρεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εφαρμογή του «Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του κράτους της Λιβύης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο» του 2019, το οποίο συνήφθη κατά πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και με κατάφωρη περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας καθώς και άλλων παράκτιων κρατών σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει τη θέση της, όπως διατυπώνεται στην επιστολή μου προς εσάς της 9ης Δεκεμβρίου 2019, η οποία επισυνάπτεται στην επιστολή μου της 14ης Φεβρουαρίου 2020 (A/74/706), σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο του 2019 είναι άκυρο και δεν παράγει κανένα απολύτως έννομο αποτέλεσμα

Η ελληνική αυτή θέση κοινοποιήθηκε και στην τουρκική και τη λιβυκή πλευρά μέσω των ρηματικών διακοινώσεων 772/02.04.2020 και 23321/22.05.2020, αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες που βασίζονται στο Μνημόνιο του 2019 στερούνται επίσης οποιασδήποτε νομικής βάσης και, επιπλέον, κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την ένταση στην περιοχή. Η Ελλάδα θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι κάθε ενέργεια για την εφαρμογή του Μνημονίου που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σκόπιμη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι έχει ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, όπως οριοθετείται από τη Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης

της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2020. Επιπλέον, η σύναψη του παρόντος μνημονίου δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση, που προβλέπεται στον οδικό χάρτη του 2020 για την προπαρασκευαστική φάση της συνολικής λύσης , αποτέλεσμα του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να διαχειρίζεται «την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους κατά τρόπο που να διατηρεί φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους σύμφωνα με τους κανόνες της καλής γειτονίας και των αμοιβαίων συμφερόντων» (άρθρο 6, παρ.9). Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε πράξη που αψηφά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πολιτική διαδικασία προς μια συνολική λύση για τη Λιβύη.

Η σύναψη του παρόντος μνημονίου παραβλέπει επίσης την παράγραφο 10 του άρθρου 6 του οδικού χάρτη, σύμφωνα με την οποία η εκτελεστική αρχή, κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο, δεν εξετάζει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις κατά τρόπο που να βλάπτει τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλει μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Επομένως, μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων εμπίπτει σαφώς στο πεδίο εφαρμογής συμφωνιών τις οποίες η εκτελεστική αρχή κωλύεται να συνάψει. Η σημασία της πλήρους εφαρμογής του οδικού χάρτη επιβεβαιώθηκε εκ νέου από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην απόφασή του 2656 (2022) της 28ης Οκτωβρίου 2022. Στην παράγραφο 4 του ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει ότι οι στόχοι και οι αρχές που διέπουν, όπως ορίζονται στον οδικό χάρτη, ιδίως τα άρθρα 1, 2 και 6, εξακολουθούν να είναι συναφείς με την πολιτική διαδικασία. Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι οι αντιδράσεις κατά της νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 έχουν εκφραστεί έντονα από διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων κρατών στην περιοχή και πέραν αυτής, καθώς και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους εντός των λιβυκών θεσμών. Εν κατακλείδι, η Ελλάδα θα ήθελε να τονίσει ότι διατηρεί όλα τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου και καλεί τη Λιβύη και το Τουρκία να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να απόσχουν από κάθε πράξη που παραβιάζει αυτά τα δικαιώματα και

αποσταθεροποιεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Με την ευκαιρία αυτή, η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει την ισχυρή δέσμευση της για την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος οριοθέτησης με τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή διανεμηθεί ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 72 (α) της ημερήσιας διάταξης, και δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας και στην επόμενη έκδοση του Δελτίου για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μαρία Θεοφίλη

Πρέσβης Μόνιμη Αντιπρόσωπος

»


Νέα NAVTEX για επέκταση των ερευνών νότια της Κρήτης


25/11/2022

Την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες που διεξάγει η ExxonMobil νοτιότερα του ορίου που προσδιόριζε η NAVTEX της 7ης Νοεμβρίου θα προβλέπει νέα NAVTEX η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Η επέκταση των ερευνών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», θα γίνει μετά από αίτημα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, ο οποίος επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να γίνει πιο νωρίς η ερευνητική γεώτρηση, η οποία θα πιστοποιήσει την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.


Κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγει να δωσει κέρδος για την πατρίδα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για επέκταση των ερευνών από την ExxοnMobil, στην περιοχή της Κρήτης.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προσέθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρία για να πραγματοποιήσει έρευνες. «Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.


«Έτοιμοι για οποιοδήποτε επεισόδιο»


Ερωτώμενος για πιθανή πρόκληση από τις έρευνες του τουρκικού «Αμπντουλαμίντ Χαν», ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «έχουμε δείξει ότι αντιδρούμε με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις. Είμαστε έτοιμοί να απαντήσουμε σε κάθε επεισόδιο. Είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Θα είναι 3πλά και 4πλα προβληματισμένος όποιος σκεφτεί να κάνει κάτι καθώς συναντά και την άρνηση των εταίρων μας. Όποιος φλερτάρει με τον αναθεωρητισμό βρίσκει απέναντί του όλες τις δυνάμεις από όλο τον κόσμο».

Διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη


17/11/2022

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λίβυη καθώς η κυβέρνηση Ντμπέιμπα επιχείρησε να παγιδεύσει τον Έλληνα υπουργό κατά την άφιξή του στην Τρίπολη.

Περισσότερα σε λίγο...

Βόμβα από την Καθημερινή: Το Documento παραλίγο να σύρει τον Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές;
10/3/2022

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε «έκτακτη» συνέντευξη πριν τρεις μέρες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου έχοντας 3 βασικούς στόχους.

Να προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις στο δημοσίευμα του Documento για τη νέα λίστα παρακολουθήσεων βγάζοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ξεκαθαρίσει πως δε θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν», δήλωσε με τρεμάμενη φωνή ο πρωθυπουργός στον Νίκο Χατζηνικολάου προσπαθώντας να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Μόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση φαίνεται πως δεν απευθυνόταν στους πολιτικούς του αντιπάλους, ούτε βέβαια στον ελληνικό λαό.
Το «μήνυμα» είχε στόχο το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος καθώς όπως αναφέρει η Καθημερινή, η αποκάλυψη του Documento γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων προκάλεσε πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο πρωθυπουργός δέχτηκε σοβαρές πιέσεις για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, μόνο που οι πιέσεις αυτές δεν ήταν από «επαγγελματίες εκβιαστές» αλλά από συνεργάτες του και στελέχη του Μαξίμου. Δίνοντας το παρασκήνιο αυτού του κυβερνητικού επεισοδίου, η Καθημερινή αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα σενάρια περί εκλογών διέψευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορηματικά.. στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Υπήρχε ωστόσο παρασκήνιο εντός του Μαξίμου, που προηγήθηκε.Από την ώρα που έγινε γνωστό το δημοσίευμα του Documento, αρκετά στελέχη του Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού έθεσαν επί τάπητος την άμεση προσφυγή στις κάλπες, με επίκληση της αφόρητης τοξικότητας της πολιτικής ζωής της χώρας, την οποία είχε επικαλεστεί –θυμίζω– και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι. 
Αυτό που απάντησε άμεσα ο Μητσοτάκης ήταν πως όχι μόνο δεν συζητάει τέτοιο σενάριο, αλλά κάλεσε άπαντες να το ξεκόψουν ως πιθανό ενδεχόμενο».


.koutipandoras

Ναι μεν, αλλά από το Βερολίνο για τις απειλές Ερντογάν – Δεν είναι σωστές, αλλά να μην συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται


21/10/2022

Καταδικάζει το Βερολίνο τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, ωστόσο αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας θεωρεί πως δεν πρέπει κάθε προκλητική δήλωση να γίνεται και… θέμα συζήτησης.

Το Βερολίνο «δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «Θα έρθουμε μια νύχτα…», ο κ. Μπούχνερ δήλωσε: «Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών», για να προσθέσει: «Πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Θάνος Πλεύρης: Αποκτήνωση ο ναζιστικός χαιρετισμός του πατέρα μου μπροστά στη Μάγδα Φύσσα

11/10/2022

ε έντονο τρόπο αποδοκίμασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την κίνηση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Πλεύρη, να χαιρετίσει ναζιστικά στο δικαστήριο όπου διεξαγόταν η δίκη της Χρυσής Αυγής.


«Ο πατέρας μου ποτέ δεν έχει κρύψει την ιδεολογία του που η δημοκρατία του επιτρέπει να έχει. Ο χαιρετισμός με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα για δύο λόγους, ο πρώτος ότι έγινε μέσα στη δικαστική αίθουσα και ο δεύτερος μπροστά σε μια γυναίκα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε: «Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι αποκτήνωση».

Η επίμαχη σκηνή στο δικαστήριο εκτυλίχθηκε ως εξής:

Κατά την υποβολή ερωτήσεων από την Πολιτική Αγωγή με αφορμή μια παρατήρηση της υπεράσπισης του Ρουπακιά, ότι η μάρτυρας δέχθηκε ερώτηση που αφορά το περιεχόμενο της δικογραφίας, η πρόεδρος ανέφερε προς το συνήγορο της οικογένειας Φύσσα για τη μητέρα του μουσικού: «Μη αυτόπτης μάρτυρας είναι που λέει τόσην ώρα τα ίδια και τα ίδια». Η κ. Φύσσα μετά από λίγα λεπτά απάντησε στις αιτιάσεις για το θέμα των ερωτήσεων που αφορούν γνώση από τη δικογραφία, λέγοντας: «Πεντέμισι χρόνια διαδικασίας τα ξεπερνάμε; Τι περάσαμε εδώ μέσα;», φράση που προκάλεσε χειροκροτήματα του κοινού.


Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, πήρε το λόγο, λέγοντας πως στο εξωτερικό δεν θα υπήρχε τέτοια φαιδρή εικόνα με χειροκροτητές σε δικαστική αίθουσα. «Θα τολμούσατε εσείς να χαιρετήσετε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;» ήταν η απάντηση της κ. Φύσσα με το δικηγόρο αντί άλλης απάντησης να χαιρετά ναζιστικά πριν η έδρα φύγει από την αίθουσα.

«Δεν ντρέπεστε, φασίστα; Δεν ντρέπεστε τόσα εγκλήματα;», φώναξαν οι παρευρισκόμενοι με τη διαδικασία να να διακόπτεται για λίγο εν μέσω αντιναζιστικών συνθημάτων.
Διαγράφεται το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Οι δηλώσεις Πλεύρη

07/10/2022

Σβήνονται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστος άνω των 60 ετών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα επανεξεταστεί και το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι το 80% των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Σχετικά με τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι τα πρόστιμα θα σβηστούν.

  Ειδικότερα, αφού σημείωσε πως ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού προστατεύει ουσιαστικά και βοηθάει σημαντικά να μην εισάγονται ασθενείς στις ΜΕΘ Covid, ανακοίνωσε πως «είμαστε στην λύση του θέματος με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους που εκ των υστέρων εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν διαδικαστικά θέματα για να λυθεί. Σε αυτούς τους 300.00 πολίτες, οι οποίοι εμβολιάστηκαν και είχαν πληρώσει το πρόστιμο, αυτό θα διαγραφεί και τα χρήματα θα τους επιστραφούν. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Ο Θάνος Πλεύρης είπε ακόμη πως «ο εμβολιασμός στα άτομα άνω των 60 ετών στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 80%» και ότι «υπάρχει ενδιαφέρον για τα επικαιροποιημένα εμβόλια», σημειώνοντας ότι «αυτό που είπε και ο κ. Τσιοδρας είναι ότι παγκοσμίως υπήρξε υποτίμηση της πανδημίας»
«Με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, η πίεση στις ΜΕΘ είναι πολύ πιο ήπια, είναι μερικές δεκάδες οι διασωληνωμένοι χθες, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις παλιότερα είχαμε πάνω από 400 διασωληνωμένους», είπε ο Υπ. Υγείας λέγοντας πως πλέον το σύστημα κινείται στην κατεύθυνση να μην υπάρχουν κλινικές Covid, αλλά «οι ίδιες οι κλινικές να διαχειρίζονται τα περιστατικά κορονοϊού. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κρατάει μόνος του κλίνες και να μην δεσμεύουμε κλίνες εμείς κεντρικά».

Απαντώντας σε σχόλια, είπε ότι «ένα σύστημα μετά από 10ετή κρίση διαχειρίστηκε μια κρίση από τους άνδρες και τις γυναίκες του ΕΣΥ και όσοι νοσηλεύτηκαν βρήκαν θεραπεία. Οι ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν παραμένουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είμαστε στις 1.305 κλίνες, οι 200 στον ιδιωτικό τομέα που τις διαχειρίζεται το δημόσιο με μνημόνιο συνεργασίας. Είμαστε πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«Το ζητούμενο είναι να μην φθάνει κάποιος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ο εμβολιασμός προστατεύει να μην φθάσει κάποιος εκεί», επεσήμανε ο Υπ. Υγείας.Λίστα αναμονής χειρουργείου στο Παίδων
Για την λίστα αναμονής χειρουργείου στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ο κ. Πλεύρης είπε ότι «κάναμε εκκαθάριση στην λίστα. 2.853 παραλάβαμε, 2.920 ονόματα ήταν τώρα. Τηλεφωνήσαμε σε όλον τον κόσμο. Η πραγματική λίστα είναι γύρω στα 1.400 άτομα, καθώς οι υπόλοιποι ή είχαν χειρουργηθεί σε άλλο νοσοκομείο ή τελικώς δεν ήθελαν να υποβληθούν σε επέμβαση καθώς πήραν και δεύτερη ιατρική γνώμη ή είχαν χειρουργηθεί στο Παίδων και δεν είχαν σβηστεί από την λίστα, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί στα τηλέφωνα».

Προσέθεσε πως «εμείς είπαμε πως λόγω της πανδημίας δεν έγιναν πολλές επεμβάσεις», προσθέτοντας πως «βγήκε προκήρυξη για αναισθησιολόγους, είμαστε σε επαφή και με άλλα νοσοκομεία αν χρειαστεί. Υπολογίζω ότι μέσα στο επόμενο 6μηνο, η λίστα θα έχει ολοκληρωθεί».

Μετά από βροχή ερωτημάτων τηλεθεατών για την αυτοχειρία ανεμβολίαστης οδοντιάτρου, η σύμβαση της οποίας τελούσε σε αναστολή, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «Προφανέστατα είναι λυπηρό γεγονός οπωσδήποτε. Τους λόγους αυτοκτονίας του καθενός δεν μπορώ να τους πω. Ο εμβολιασμός έχει σώσει πολλές ζωές. Συλλυπούμαι την οικογένεια, αλλά δεν μπορεί να συνδέεται ένα γεγονός μεμονωμένο από μια λάθος προσωπική επιλογή, με το ζήτημα του εμβολιασμού».Πλεύρης: Αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή για ορισμένους
Ερωτηθείς για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο κ. Πλεύρης είπε πως τα εμβόλια συνταγογραφούνται για όλους, ωστόσο προς αποφυγή της ταλαιπωρίας πολλών πολιτών και της ανάγκης όλων να επισκεφθούν γιατρό για να τους συνταγογραφήσει το εμβόλιο, εξετάζεται να υπάρξει εξαίρεση για κατηγορίες πολιτών από την ανάγκη συνταγογράφησης.

Καθώς όπως ανέφερε, «θέλουμε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Εξετάζουμε να μπορέσει σε κάποιες κατηγορίες να μην χρειάζεται συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο. Το εξετάζουμε και θα έχουμε νεότερα από Δευτέρα – Τρίτη για αυτό».

Για τον «Προσωπικό Γιατρό», ο Υπ. Υγείας επανέλαβε πως μέχρι το τέλος του έτους το μέτρο είναι πιλοτικό και από την Πρωτοχρονιά θα μπει σε πλήρη εφαρμογή, σημειώνοντας πως ήδη έχουν οριστεί 75.000 ραντεβού μέσω του νέου θεσμού.

Ανέφερε ότι «στην Αττική έχουν εγγραφεί 2.300 γιατροί και προστίθενται κι άλλες ειδικότητες. Υπολογίζουμε άλλοι 1.000 γιατροί να μπουν στο σύστημα, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και ραντεβού για τον κόσμο».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι «οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν έχουν θέση στο σύστημα υγείας, διότι δεν πιστεύουν στην επιστήμη».

Υπενθύμισε πως έχει κριθεί νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή συμβάσεων στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και τόνισε πως το θέμα της επιστροφής τους στο ΕΣΥ θα επανεξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες, διευκρινίζοντας πως «επανεξέταση δεν σημαίνει επιστροφή. Θα δούμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία και βάσει αυτών θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αν δεν επιστρέψουν άμεσα, πάμε για μετά τις 31 Δεκεμβρίου για επανεξέταση της υπόθεσης».

Προσέθεσε ακόμη πως «μιλάμε σήμερα για 2.100 άτομα, εκ των 200 είναι οι γιατροί, άρα δεν μιλάμε για κενά σε γιατρούς. Κυρίως είναι διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό».

Ανακοίνωσε ακόμη την ανανέωση για όλο το 2023 των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού που προσελήφθη στο ΕΣΥ, λέγοντας πως είναι 12.000 εργαζόμενοι, που παραμένουν για έναν χρόνο ακόμη και παίρνουν και μοριοδότηση, ώστε στις προκηρύξεις για θέσεις στο Δημόσιο, να μπορούν να γίνουν και μόνιμοι υπάλληλοι.

Εξαίρεση όπως είπε θα αποτελέσουν όσοι καλύπτουν θέση ανεμβολίαστου υγειονομικού η σύμβαση του οποίου έχει τεθεί σε αναστολή, σε περίπτωση που ο εν λόγω υπάλληλος επιστρέψει στην εργασία του.Μητσοτάκης στο CNN: «Η χώρα πρέπει να διασφαλίσει την εξοικονόμηση ενέργειας»

23/09/2022

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός στο CNN εκτός από τα ελληνοτουρκικά απάντησε σε ερωτήσεις για τις μείζονες εξελίξεις που προκαλεί στην Ευρώπη και την παγκόσμια σκακιέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
H χώρα πρέπει να διασφάλιση την εξοικονόμηση ενέργειας και πρέπει όλοι να συνεργαστούμε σε αυτήν την προσπάθεια δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN.

«Η κυβέρνηση κάνει αυτό που της αναλογεί, αλλά όλοι πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε κατά το δυνατόν την κατανάλωση ενέργειας, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, την κατανάλωση φυσικού αερίου. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν επίσης και όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που αποφεύγουν να καταναλώνουν φυσικό αέριο. Μιλάμε λοιπόν για μια συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προσπάθεια του Putin να χρησιμοποιήσει ως όπλο το φυσικό αέριο για να επιβάλλει πρόσθετο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες θα αποτύχει».

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πακέτο στήριξης και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ζωής.

«Αναμένω ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 5%, και αυτό μας δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό:
«Παίρνει τα χρήματα από τους πολίτες και τα δίνει σε αυτούς που λεηλατούν με τους λογαριασμούς. Δηλαδή στην πραγματικότητα έχουμε μια διπλή διαδρομή λεηλασίας. Τη συντονίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα κατά 7,3% προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Συγκεκριμένα το κυβερνών κόμμα καταγράφει 32,7 και η αξιωματική αντιπολίτευση 25,4% . Το ΠΑΣΟΚ κ φτάνει 10,9% και ακολουθούν ΚΚΕ 5,3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,8% και ΜέΡΑ25 2,2%.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της pulse για τον ΣΚΑΙ η δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 26,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4%, ΜέΡΑ25: 3%.


Μητσοτάκης στο Bloomberg: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση κυριαρχίας από την Τουρκία – Θα απαντήσω στον Ερντογάν

22/09/2022

Απαντήσεις για την ενεργειακή κρίση και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο Bloomberg

Το πώς θα απαντήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στους παραλογισμούς Ερντογάν από το ίδιο βήμα πριν από μερικά 24ωρα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Εξηγώντας, δε, γιατί χαρακτηρίζει ως «εξωφρενικά» τα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».

«Διασώζουμε δεκάδες χιλιάδες. Έχουμε διασώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να “μάς κουνάει και το δάχτυλο”» συνέχισε για το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης.
«Γενικά έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Bloomberg «γιατί το κάνει ο Ερντογάν αυτό;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «νομίζω, σε κάποιο βαθμό, λόγω της εσωτερικής πολιτικής, αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου».

«Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, θα πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας την θετική πρόθεση της Ελλάδας για διάλογο με την Τουρκία.

Ωστόσο έσπευσε να τονίσει – στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων – ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο».Μητσοτάκης: «Ο Πούτιν δεν θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από το Bloomberg και για το διάγγελμα Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης και απάντησε ότι «όλοι είμαστε ενωμένοι και στηρίζουμε την Ουκρανία στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια σε αυτή την πράξη καθαρής επιθετικότητας, που παραβιάζει όλους τους κανόνες των διεθνών σχέσεων. Μιλώντας ως Έλληνας, αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης, γνωρίζουμε ποιο είναι το διακύβευμα. Και αυτό ξεπερνά την Ουκρανία. Και είναι ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων που θεωρούν πως μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από την κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».

«Ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Και πιστεύω πως ο Πρόεδρος Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει την κατάσταση. Αλλά είμαι πεπεισμένος πως δεν θα τα καταφέρει» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Μητσοτάκης: «Δεν θα δεχθούμε εκβιασμό από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο»
Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση συνεχίστηκε για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. «Θα πρέπει να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε εκβιασμό από τη Ρωσία, σε ό,τι αφορά την επάρκεια και τις τιμές του αερίου. Θα πρέπει να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο, αλλά χρειαζόμαστε και μεγαλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προσωπικά, από τον Μάρτιο, είχα ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαι βέβαιος πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αλλά έχουμε λάβει σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη μείωση της εξάρτησης μας από το Ρωσικό φυσικό αέριο» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ταυτόχρονα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, πρέπει να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας. Και θα πρέπει να το κάνουμε τόσο δαπανώντας κεφάλαια από τον προϋπολογισμό μας όσο και “ανακυκλώνοντας” τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και διοχετεύοντάς τα σε ειδικό Ταμείο που θα μάς βοηθήσει να επιδοτήσουμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα σηρίζει τους πολίτες:

«Αυτό ακριβώς κάναμε στην Ελλάδα και θεωρώ πως είμαστε πρωτοπόροι στο ζήτημα αυτό. Αν δείτε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτείνει να ακολουθήσουν το μοντέλο της Ελλάδας, το οποίο εφαρμόζεται ήδη εδώ και τρεις μήνες. Και, πραγματικά, φέρνει αποτελέσματα. Έχουμε “ανακυκλώσει” πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα υπερκέρδη τα οποία θα διοχετευθούν σε αυτό το ειδικό ταμείο, γεγονός που μάς επιτρέπει να προσφέρουμε στήριξη. Θα έλεγα στήριξη σε σημαντικό βαθμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσουμε πως θα τα καταφέρουν αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι κοινωνίες μας να μην συμπορευθούν με την απόφασή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία και να αρχίσουν να ασκούν πίεση προς εμάς να προχωρήσουμε σε κάποιο συμβιβασμό, κάτι το οποίο, ειλικρινά, δεν αποτελεί επιλογή. Θα πρέπει λοιπόν να το κάνουμε».

«Επίσης, θα πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι όσο είναι σε εξέλιξη η μεταβατική περίοδος απεξάρτησης από το αέριο, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση, ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση, στην διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εμείς αυτό κάνουμε. Η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε στη λίστα των πρώτων δέκα χωρών σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε σχεδόν 2 GigaWatt Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα στο 2022. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα εγχώρια δίκτυά μας. Και φυσικά φιλοδοξούμε η Ελλάδα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο, λειτουργώντας ως σημείο εισόδου ενέργειας στην Ε.Ε. Ενισχύουμε τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη χώρα. Θέλουμε να εισάγουμε περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μέσω Ελλάδος όχι μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και για να στηρίξουμε τους γείτονές μας στα Βαλκάνια. Και βεβαίως θέλουμε να δημιουργήσουμε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέουν την Ελλάδα, με τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο».Μητσοτάκης: «Να διασφαλίσουμε ότι η τιμή της ενέργειας που πληρώνει ο κόσμος, δεν είναι υπερβολική»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε, στη συνέχεια ότι «κάθε κρίση είναι δυνητικά και μια ευκαιρία» σπεύδοντας, ωστόσο, να συμπληρώσει ότι «και πάλι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η τιμή της ενέργειας που πληρώνει ο κόσμος, δεν είναι υπερβολική. Φυσικά, τώρα υπάρχει και ένα επιπλέον κίνητρο για τους πολίτες να διασφαλίσουν ότι εξοικονομούν ενέργεια».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στα όσα ανακοινώθηκαν για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο λέγοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε κλιμακώσει τις επιδοτήσεις μας, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν ενέργεια. Τους δίνουμε λοιπόν μεγαλύτερη επιδότηση αν μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν κατά 15%. Επομένως, μετράμε την κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, και όσο περισσότερη ενέργεια εξοικονομούν, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχουν. Και θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση. Επίσης εφαρμόζουμε προγράμματα για την αντικατάσταση όλων των συσκευών που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλές μονάδες κλιματισμού. Εάν συγκρίνετε την κατανάλωση ενέργειας μιας παλιάς μονάδας κλιματισμού με μια νέα, η εξοικονόμηση φτάνει σχεδόν το 50%. Και φυσικά, όπως είπατε, θέλουμε να είμαστε μέρος του νέου γεωπολιτικού ενεργειακού χάρτη και νομίζω ότι ξέρουμε πώς να φτάσουμε εκεί».Μητσοτάκης: «Στην Ευρώπη η αγορά φυσικού αερίου πραγματικά δεν λειτουργεί»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, επίσης, την ανάγκη να επιβληθεί πλαφόν σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που μιλάμε για ένα πλαφόν, οι αγορές το προσέχουν και προσαρμόζονται». «Για ποιο λόγο μιλάω για πλαφόν στην Ευρώπη; Γιατί στην Ευρώπη η αγορά φυσικού αερίου πραγματικά δεν λειτουργεί. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός σε θέματα ενέργειας για να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει πραγματική συσχέτιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί. Πληρώνουμε πολύ περισσότερα χρήματα για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ό,τι εσείς στις ΗΠΑ ή απ’ ό,τι πληρώνει η Ιαπωνία ή η Κίνα για εισαγωγές φυσικού αερίου. Επομένως, νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια πιο δραστική παρέμβαση που δεν θα στοχεύει απλώς το ρωσικό αέριο, αλλά θα επιβάλλει ένα ανώτατο όριο στον δείκτη TTF. Θα φτάσουμε εκεί; Δεν το γνωρίζω» εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Αυτό που έχουμε κάνει, μέχρι στιγμής, είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η επιβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο φορολογίας στα απροσδόκητα κέρδη των διυλιστηρίων. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κέρδη για να επιδοτήσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που χρειάζονται θέρμανση για τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά και πάλι, η μεγάλη πρόκληση είναι να κατανοήσουμε ότι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι πλέον μόνο ένα οικονομικό ζήτημα, είναι επίσης ένα γεωπολιτικό ζήτημα».

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την κατάσταση που διαμορφώνεται για τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη, την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και το ελληνικό τουριστικό προϊόν και απάντησε ότι «μια ύφεση είναι κακή για την οικονομία γενικά, αλλά πιστεύω ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει ανακάμψει εντυπωσιακά και μάλλον οδεύουμε προς μια χρονιά-ρεκόρ. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός, όχι μόνο το καλοκαίρι, όχι μόνο για τα νησιά. Εστιάζουμε πολύ στη βιωσιμότητα. Και φυσικά, νομίζω ότι γεφυρώνουμε επίσης αυτό το χάσμα ανάμεσα στο να έρθει κάποιος στην Ελλάδα απλώς για ευχαρίστηση και στο να έρθει στην Ελλάδα για δουλειά. Υπάρχουν πολλοί ψηφιακοί νομάδες που μετακομίζουν τώρα στην Ελλάδα. Προσφέρουμε σημαντικά κίνητρα. Είναι ένα υπέροχο μέρος, όχι μόνο για να το επισκεφθείτε, αλλά και ένα μέρος απ’ όπου μπορείτε να εργαστείτε, να ζήσετε όταν συνταξιοδοτηθείτε. Ίσως είναι επίσης ένα υπέροχο μέρος για τους Βορειοευρωπαίους να περάσουν τον χειμώνα τους γιατί σίγουρα θα θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα στους λογαριασμούς θέρμανσης. Περάστε λοιπόν λίγο χρόνο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα περάσετε υπέροχα και πιθανότατα θα είναι και φθηνότερο για εσάς».Ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις
Η δημοσιογράφος του Bloomberg αναφέρθηκε και στο θέμα των παρακολουθήσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «ένα σοβαρό θέμα» και να υπενθυμίζει ότι «το έθιξα πολύ ανοιχτά από την αρχή, παραδεχόμενος με θάρρος ότι έγινε ένα λάθος, κάνοντας αλλαγές σε πρόσωπα και φροντίζοντας να έχουμε ακόμη πιο αυστηρά φίλτρα όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων. Ταυτόχρονα, υπάρχει επίσης ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και αυτό είναι η εξάπλωση των παράνομων λογισμικών των παρακολουθήσεων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και πρέπει να τηρήσουμε μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ τού να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, αλλά και να μην διακυβεύουμε τη δυνατότητα των υπηρεσιών ασφαλείας μας να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Και νομίζω ότι πρέπει να πρωτοστατήσουμε στη διασφάλιση της απαγόρευσης της πώλησης αυτών των παράνομων λογισμικών που επιτρέπουν σε κάποιον να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο σου χωρίς να το γνωρίζεις. Και αυτό χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση. Είναι σοβαρό θέμα. Το έχουμε αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια και διαφάνεια, και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ικανότητα των υπηρεσιών πληροφοριών μας ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά με την απαραίτητη εποπτεία που επιτρέπει στους πολίτες να αισθάνονται άνετα με τον τρόπο λειτουργίας τους».

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σταθερή και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά. Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023. Η κυβέρνηση μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία. Νομίζω ότι έχετε δίκιο που επισημαίνετε, ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές, έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική σταθερότητα. Ζούμε επίσης σε μια εποχή στην οποία πολλές δυνάμεις μπορεί να έχουν συμφέρον να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο τέλος της ημέρας, έχουμε μια δημοκρατία η οποία λειτουργεί εύρυθμα και έχουμε επίσης μεγάλη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας όταν έρθει η ώρα. Και ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα μάς εμπιστευτούν για άλλη μια φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί νομίζω ότι ξέρουν ότι αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, αποτελεσματικά και ότι η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε το 2019».Μητσοτάκης: «Θα φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε, επίσης, μετά από σχετική ερώτηση ότι «όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση, ναι, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από ό,τι ήμασταν. Εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις μας. Μειώσαμε τους φόρους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Αποδείξαμε ότι είναι πραγματικά δυνατόν να μειωθούν οι φόροι, να επιτευχθεί η ανάπτυξη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πορεία. Και αυτό είναι σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που θα έχει φέτος τη σημαντικότερη, την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

«Θα φανταζόμουν ότι, ναι, οι οίκοι αξιολόγησης θα εξετάσουν την πολιτική κατάσταση και το τι θα συμβεί το 2023. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Θα είναι το κατάλληλο τέλος σε μια πολύ οδυνηρή περίοδο που ξεκίνησε το 2010. Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, υπέμειναν πολλά. Αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει και σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ως προς τον πραγματικό μετασχηματισμό που συντελείται, ότι μπορεί να είναι μια ευχάριστη έκπληξη και ότι μπορεί να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όχι για τους λάθος λόγους, αλλά για τους σωστούς λόγους» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Bloomberg.


thestandard

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη – Μακρόν απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό

13/09/2022

Νέο ηχηρό χαστούκι στον Ερντογάν, έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν χθες, μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Γάλλος πρόεδρος ρητά και κατηγορηματικά έβαλε φρένο στα τουρκικά νταηλίκια στην ανατολική Μεσόγειο και είπε πως η χώρα του στηρίζει πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και την ίδια ώρα οι Τούρκοι συνεχίζουν τον χαβά τους και συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα. Τώρα τη σκυτάλη την πήρε ο Τσαβούσογλου που απείλησε για άλλη μια φορά τους Έλληνες να μαζέψουν τα μυαλά τους.

Με τα πρώτα δύο F-16 Viper να απογειώνονται για να αναλάβουν αποστολές θωρακίζοντας ακόμα περισσότερο την χώρα, ηχηρό μήνυμα από το κοινό μέτωπο Ελλάδας Γαλλίας απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό έστειλαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν.

«Λένε ότι θα έρθουν νύχτα, τους περιμένουμε στο φως της μέρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Στηρίζουμε κυριαρχία Ελλάδας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η ενόχληση της Τουρκίας από τις δηλώσεις αυτές είναι εμφανέστατη μέσω των ΜΜΕ στην γειτονική χώρα.

«Θρασεία απειλή προς την Τουρκία από τον ανίδεο ΜHΤΣΟ» τιτλοφορείται δημοσίευμα του A haber που δείχνει την ενόχληση της Άγκυρας από τις δηλώσεις Μητσοτάκη –  Μακρόν.Η Άγκυρα θέλοντας να απειλήσει την Ευρώπη μέσω της Μιλιέτ επισημαίνει πως καραβάνι προσφύγων από την Συρία κινείται προς την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ κάνοντας το άσπρο μαύρο επιτίθεται στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας.

Κατηγόρησε την Ελλάδα γιατί ενημερώνει τους συμμάχους της προφανώς στον απόηχο των όσων είπε Γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και για υποκρισία!

«Γι’ αυτό λέμε ότι δεν έχουν καθρέφτες στα σπίτια τους; Αν κοιτάξουν στον καθρέφτη, βλέπουν την αλήθεια και ίσως ντρέπονται. Τέτοια απροκάλυπτη υποκρισία, καμία ντροπή» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέπτονται το ακριτικό Καστελόριζο στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας.


ΓΕΕΘΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

06/08/2022

Σε απόλυτη αντιδιαστολή με τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ εξελίσσεται η πορεία των σχέσεων Αθήνας – Ουάσινγκτον – Πώς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει μετατρέψει σε ευκαιρία για τη χώρα μας το «ψυχρό» κλίμα στις σχέσεις Ερντογάν – Μπάιντεν

Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν αναζητά τρόπους για να κλιμαμακώσει την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα με στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις επιχειρεί να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα την περίσταση, ενισχύοντας την στρατηγική σχέση με την Ουάσινγκτον. 
Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως οι σχέσεις τους είναι στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον να είναι ακόμη καλύτερες. Οι ΗΠΑ πλέον έχουν αντιληφθεί ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχουν μια χώρα που διαπνέεται από δημοκρατικές αξίες, που επιθυμεί τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας, μία συμπεριφορά που είναι σταθερή και δεν διαπνέεται από τακτικισμούς, καιροσκοπισμό και κουτοπονηράδες, τύπου Ερντογάν.

Βασικό ρόλο στην εδραίωση αυτής της αντίληψης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει παίξει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος με τις συνεχείς επαφές του με πρόσωπα – «κλειδιά» της αμερικανικής διπλωματίας και στρατιωτικής ηγεσίας έχει καταφέρει να πείσει για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 05 Αυγούστου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδέχθηκε τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (United States European Command – U.S. EUCOM) General Christopher G. Cavoli.

 
Κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο, στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού για την ευρύτερη περιοχή, στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της επακόλουθης ραγδαίας μεταβολής του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής ασφάλειας του Ευρω-ατλαντικού χώρου, καθώς και στην άμεση ανάληψη ενεργειών του Ανώτατου Αρχηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) για την διασφάλιση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσικής επιθετικότητας.
Επίσης αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις δράσεις της Συμμαχίας, καθώς και στην γενικότερη συνεισφορά της στην διαφύλαξη της ασφάλειας και της σταθερότητας των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, με έμφαση μεταξύ άλλων και στον σημαντικό ρόλο που έχουν προσλάβει τόσο η Σούδα όσο και η Αλεξανδρούπολη για την Συμμαχία και την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγάς της. 
Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεισφέρουν στην αναβάθμιση των σχέσεων της Χώρας με τις περισσότερες αραβικές χώρες και το Ισραήλ, στην συνεργασία με χώρες των Βαλκανίων στο πλαίσιο της Αστυνόμευσης του εναέριου χώρου τους (Air Policing), καθώς και στο «Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ» το οποίο ενισχύεται ως σχήμα «3+1» με την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις διεθνείς ασκήσεις και συνεργασίες σε διμερές, πολυμερές και διασυμμαχικό επίπεδο, τις οποίες οργανώνει και διεξάγει με πρωτοβουλία της η Ελλάδα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην διμερή συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ και στην συνεχώς αναβαθμιζόμενη Στρατιωτική Συνεργασία των 2 Χωρών, καθώς και στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, κατά την οποία συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Ομόλογό του Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) των ΗΠΑ Στρατηγό Mark A. Milley, τον Chief of Staff of the Army Στρατηγό James C. McConville, και τον Διοικητή της United States Special Operations Command – USSOCOM Στρατηγό Richard D. Clarke, καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Γερουσιαστή κ. Robert Menendez, την Assistant Secretary of State for Political-Military Affairs κ. Jessica Lewis και την Assistant Secretary of Defense for International Security Affairs κ. Celeste Wallander.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του SACEUR, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής-Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ, παρουσίασε θέματα Αμυντικής Πολιτικής και ακολούθησε συζήτηση.

Με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνόδευσε τον SACEUR στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Νικόλαο Παναγιωτόπουλο παρουσία και του ΥΦΕΘΑ κ.Νικόλαου Χαρδαλιά. 
Πριν την μετάβασή του στο Στρατόπεδο του «ΠΑΠΑΓΟΥ», ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.


Πόθεν έσχες: Τι δήλωσαν σε καταθέσεις, εισοδήματα, ακίνητα οι πολιτικοί αρχηγοί

23/6/2022

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δηλώσεις πόθεν έσχες του 2021 των πολιτικών προσώπων της χώρας και αφορούν στα εισοδήματα που δηλώθηκαν για το έτος 2020.

Τα πόθεν έσχες των πολιτικών που θα δοθούν στη δημοσιότητα, αφορούν στη χρήση του 2020. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές στις εν λόγω δηλώσεις.

Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των «300» της Βουλής καθώς και των λοιπών πολιτικών προσώπων, όπως οι ευρωβουλευτές, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα από την Επιτροπή του Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Δείτε ΕΔΩ το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Δείτε ΕΔΩ το Πόθεν Έσχες του Αλέξη Τσίπρα


Δείτε ΕΔΩ το Πόθεν Έσχες του Νίκου Ανδρουλάκη

Δείτε ΕΔΩ το Πόθεν Έσχες του Δημήτρη Κουτσούμπα

Δείτε ΕΔΩ το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Βελόπουλου


Δείτε ΕΔΩ το Πόθεν Έσχες του Γιάνη Βαρουφάκη


Υπενθυμίζεται πως την επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής συγκροτεί μεικτό σώμα που αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα, ανώτατος δικαστικούς, εκπροσώπους ανεξάρτητων αρχών και εκπρόσωπο της ΤτΕ.

Συγκεκριμένα:

Αθανάσιο Μπούρα, Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και
Διαφάνειας, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου,
Ανθή Γκάμαρη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου,
Σοφία Βιτάλη, Σύμβουλο της Επικρατείας,
Μαρίνα Παπαδοπούλου, Σύμβουλο της Επικρατείας,
Βασιλική Προβίδη, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
Βασίλειο Παππαδά, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
Χαράλαμπο Βουρλιώτη, Επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης
Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες,
Άγγελο Μπίνη του Παναγιώτη, Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας,
Χρίστινα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,
Σταύρο Κελέτση, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,
Σπυρίδων Λάππα, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Σήφης Βαλυράκης: Δυο ψαράδες κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατό του
18/5/2022

Οι δύο ψαράδες, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αναμένεται να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις στον Ανακριτή της Χαλκίδας, από τον οποίο ήδη έχουν λάβει προθεσμία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Να σημειωθεί ότι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εντοπίστηκε νεκρό το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου του 20121. Εκείνη την ημέρα είχε ξεκινήσει από την Ερέτρια με το φουσκωτό του προς το Νησί των Ονείρων για ψαροντούφεκο. Από την πρώτη στιγμή κάποιοι κατέθεσαν ότι τον είδαν να διαπληκτίζεται με κάποιους ψαράδες.

Όπως αναφέρει το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη οφείλεται σε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα, τραύματα που προκλήθηκαν κατά την πτώση του στη θάλασσα από εν λειτουργία προπέλα σκάφους.

Αρχικά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, αλλά ύστερα από προσφυγή τής οικογένειας Βαλυράκη με νέα στοιχεία επέστρεψε στο στάδιο τής ανάκρισης.


Παπαδάκης: Υπάρχουν σοβαρές αποχρώσεις ενδείξεις ότι θάνατος προέρχεται από εγκληματική ενέργεια.
Για την νέες εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη μίλησε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος της οικογένειας, Κώστας Παπαδάκης.

Σύμφωνα με όσα είπε υπάρχουν σοβαρές αποχρώσεις ενδείξεις ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη προέρχεται από εγκληματική ενέργεια. Μάλιστα, έκανε λόγο για παραλήψεις στην διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, ωστόσο όπως είπε η ανάκριση που γίνεται από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα ανέδειξε πληθώρα στοιχείων.

Επίσης χαρακτήρισε “ευτελή” τον ισχυρισμό ότι η οικογένεια Βαλυράκη θέλει να λάβει χρήματα από ασφαλιστική εταιρεία και για αυτό θέλει να βγάλει τον θάνατο του Σήφη εγκληματική ενέργεια.

Παράλληλα ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η οικογένεια θέλει να μάθει με ποιον τρόπο βρήκε τον θάνατο ο άνθρωπός της, ποιοι το έκαναν και ποιο ήταν το κίνητρο των δραστών. Ακόμα έκανε λόγο για μεθοδευμένη συγκάλυψη στο στάδιο της προανάκρισης και υπογράμμισε πως η οικογένεια βρέθηκε να αντιδικεί χωρίς να το θέλει.

Έκκληση Τσίπρα για εμβολιασμό – «Όχι» στη γενίκευση της υποχρεωτικότητας

Την έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα προστασίας επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε on camera δήλωσή του μετά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα.

Η συνάντηση και το νέο κάλεσμα Τσίπρα σε εμβολιασμό, έρχονται μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δύο ειδικών κατηγοριών, των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και των υγειονομικών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τους πολίτες «να πάρουν την υπόθεση της ζωής και της υγείας τους στα χέρια τους με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και αίσθημα αλληλεγγύης» και «να αγνοήσουν τον ανεύθυνα διχαστικό λόγο του κου Μητσοτάκη» αλλά «να εμβολιαστούν, να φοράνε μάσκες, και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας». Είπε επίσης ότι «η πανδημία είναι ένας συλλογικός κίνδυνος και μόνο συλλογικά αντιμετωπίζεται».

Επίσης, απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση «να μην επιμείνει στο διχαστικό λόγο, στον κοινωνικό διαχωρισμό και στη γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», διότι, εκτίμησε, «θα προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».


Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Συνάντησα σήμερα την καθηγήτρια επιδημιολογίας κα Λινού και τον επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, κ. Τσιόδρα, γιατί ανησυχώ.

Τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για τις διαρκείς παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείρισή της.

Και επιπλέον γιατί διαπιστώνω ότι οι παλινωδίες αυτές απειλούν να οδηγήσουν στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα.

Στόχος κοινός είναι να αποτρέψουμε ένα ακόμη πανδημικό κύμα που θα απειλήσει ανθρώπινες ζωές. Και για αυτό χρειάζεται να επιστρατεύουμε την επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και την πειθώ.Να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη στους πολίτες και να τους πείσουμε να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.Όχι να τους απειλούμε με τιμωρίες.Ούτε να τους δελεάζουμε με ανόητα κίνητρα και χαρτζιλίκια.Αλλά να τους πείσουμε ότι αυτό που μας νοιάζει πάνω από όλα είναι η ζωή.Η δική τους, η δική μας, όλων.Απευθύνω λοιπόν εκ νέου, έκκληση στους πολίτες να πάρουν την υπόθεση της ζωής και της υγείας τους στα χέρια τους.Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και αίσθημα αλληλεγγύης.Να αγνοήσουν τον ανεύθυνα διχαστικό λόγο του κου Μητσοτάκη.Να εμβολιαστούν, να φοράνε μάσκες, και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.Απευθύνω όμως έκκληση και στην κυβέρνηση να μην επιμείνει στο διχαστικό λόγο, στον κοινωνικό διαχωρισμό και στη γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.Θα προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.Η λογική του διαχωρισμού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η λογική των προνομίων και των διώξεων, είναι ό,τι χειρότερο σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.Η πανδημία είναι ένας συλλογικός κίνδυνος και μόνο συλλογικά αντιμετωπίζεται, όχι με το διχασμό των πολιτών σε ‘υγιείς’ και απόβλητους.Η κοινωνική ένταση, ο κοινωνικός αυτοματισμός και η διχόνοια είναι κίνδυνοι που οφείλουμε να αποτρέψουμε.Τη πανδημία ή θα τη νικήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι.Ή θα μας νικήσει αυτή.Και είναι στο χέρι μας να βγούμε όλοι μαζί νικητές από αυτή τη μάχη».


TOPONTIKIΣτις φυλακές Δομοκού ο Χρήστος Παππάς

Στις φυλακές Δομοκού οδηγήθηκε ο Χρήστος Παππάς. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, ο ίδιος δεν επιθυμούσε να μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού όπου κρατούνται και οι υπόλοιποι συγκρατούμενοί του καταδικασμένοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Νωρίτερα, ο φυγόποινος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στο Εφετείο ο οποίος του επέδωσε το φυλακιστήριο.


Να σημειωθεί ότι ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς διέφευγε εδώ και οκτώ μήνες από τις αρχές.  

«Συνελήφθη χθες βράδυ με συντονισμένη ενέργεια ο Χρήστος Παππας, κρατήθηκε στην αντιτρομοκρατική και προσήχθη στον εισαγγελέα για να εκτελεστεί η απόφαση. Ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκιση στο κατάστημα φυλακών Δομοκού. Ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός από το συγκεκριμένο σπίτι. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Ήθελε να παραδοθεί, μου είχε στείλει μαθαίνω ένα γράμμα αλλά δεν το έχω πάρει ακόμα, ακόμη δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Νομίζω πως βρισκόταν στην Αθήνα», ανέφερε σε δήλωσή του ο συνήγορός του, Περικλής Σταυριανακης

Πώς έγινε η σύλληψη

Το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής εντόπισε και συνέλαβε χθες η ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή του Ζωγράφου.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν χάσει τα ίχνη του υπαρχηγού Χρυσής Αυγής από τις 22 Οκτωβρίου, όταν του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνος είχε διαφύγει ήδη από την 1η Οκτωβρίου, όταν εμφανίστηκε τελευταία φορά στο αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Εδώ και πολλούς μήνες διακινούνταν σενάρια ότι ο Παππάς είχε περάσει τα σύνορα και κρυβόταν σε κάποιο μοναστήρι στη Σερβία ή σε άλλη χώρα του εξωτερικού, αλλά τελικά βρέθηκε στην πρωτεύουσα.

Τον φυγόποινο έκρυβε 52χρονη Ουκρανή με ελληνική υπηκοότητα η οποία είχε ενεργό πολιτική δράση με την Χρυσή Αυγή.  Η 52χρονη γυναίκα συνελήφθη για υπόθαλψη και θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρακολουθούσε το διαμέρισμα στου την τελευταία εβδομάδα και μετά από σχετική πληροφορία ότι στο εκεί κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από την 1 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

KATHIMERINI

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Συμφωνία για θετική ατζέντα και αποφυγή προκλήσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Για συνάντηση που διεξήχθη σε θετικό κλίμα έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές για το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «έσπασε ο πάγος» στην 50λεπτη συνάντηση και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν».


Όπως σημειώνεται, συμφωνήθηκε να αποφεύγονται οι προκλήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε «δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει κάθε πρόθεση να προχωρήσει την θετική ατζέντα που διατυπώθηκε πρόσφατα από κοινού από τους αρμόδιους υφυπουργούς Εξωτερικών (Φραγκογιάννης-Ονάλ).

Παράλληλα οι συνομιλίες για τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, με κορυφαία το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.


Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα του προσφυγικού, στο οποίο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία, στο βαθμό που δεν θα επαναληφθούν προκλήσεις όπως αυτές που σημειώθηκαν στον Έβρο το Μάρτιο του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε ότι θα ήταν ένδειξη καλής θέλησης να δεχθεί η Τουρκία τους 1.450 μετανάστες, των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα από τις ελληνικές αρχές. Το ελληνικό αίτημα για τις επιστροφές εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ έχει παρέμβει επ’ αυτού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς αποτέλεσμα.


KATHIMERINI

Είσαι ένα περιφερόμενο fake news. Δεν ντρέπεσαι! Απίστευτος καυγάς στον αέρα του ΣκάιΗ κουβέντα για τους εμβολιασμούς και όσα είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, στην εκπομπή Σήμερα, σύντομα εξελίχθηκε σε τρικούβερτο καβγά μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου και του διευθυντή του avgi.gr Νίκου Σβέρκου. Ήταν μια φράση του δημοσιογράφου που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή.

«Έκανε πάρα πολύ κακή εντύπωση το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης ουσιαστικά κατηγόρησε όσους πέθαναν επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί. Ήταν πολύ ατυχής έκφραση», είπε ο Νίκος Σβέρκος και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος σχολίασε: «Με έμμεσο τρόπο βάζετε αστερίσκους στη διαδικασία του εμβολιασμού και εσείς και πολλοί σύντροφοί σας από τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο καβγάς μόλις ξεκινούσε:

Ν.Σ. Να ανακαλέσετε αμέσως. Δεν ντρέπεσαι!
Δ.Μ. Εσείς να ντρέπεστε που βάζετε λόγια στο στόμα του πρωθυπουργού. Ντροπή σας! Δημοσιογράφος είστε ή κομματικό στέλεχος; Αλλοιώνετε ως δημοσιογράφος αυτά που είπε ο πρωθυπουργός;
Ν.Σ. Να ανακαλέσει αμέσως!
Δ.Μ. Να ντρέπεστε!
Ν.Σ. Εσύ να ντρέπεσαι!
Δ.Μ. Είσαι ένα περιφερόμενο fake news. Κομματικό στέλεχος! Άντε τώρα! Έλα φύγε!
Ν.Σ. Αστείε!
Δ.Μ. Παραχαράσσεις δηλώσεις! Είσαι απαράδεκτος! Ντροπή σου!
Ν.Σ. Ντροπή δικιά σου!
Δ.Μ. Είσαι κομματικό στέλεχος και μιλάς. Τι δημοσιογράφος είσαι; Πού δημοσιογραφείς;
Οι παρουσιαστές αναγκάστηκαν να περάσουν σε διαφημίσεις μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ζέφη Δημαδάμα: Με παρενόχλησε κομματικό στέλεχος μέσα σε ασανσέρ

Για την παρενόχληση που υπέστη μίλησε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα στον απόηχο των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου.


«Είχα μιλήσει για την εμπειρία μου (…) Υπήρξε μια προσπάθεια μέσα σε ασανσέρ “ένδειξη συμπάθειας” όπως ονομάστηκε, από κάποιον κύριο, στέλεχος ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης. Έφυγα σοκαρισμένη γιατί δεν θέλω κάτι τέτοιο είπα» ανέφερε η κ. Δημαδάμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως διευκρίνισε, «αυτό συνέβη πριν από πολλά χρόνια. 20 χρόνια πριν.Ήταν προσπάθεια που είχε γίνε τότε, και εμένα με σόκαρε σε πρώτη φάση, ήταν τα πρώτα βήματά μου, και με έκανε μάλιστα να σκεφθώ την αποχώρηση από το χώρο της πολιτικής. Ευτυχώς δεν αποχώρησα». «Όχι δεν είναι ενεργός στην πολιτική» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε πως «όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα επεξεργαστεί κάνεις για να πάει παρακάτω. Δεν είχα μιλήσει σε κανέναν και ποτέ παρά μόνο στην οικογένειά μου και μάλιστα αρκετά χρόνια μετά».Kathimerini