Οι ολοένα και αυξανόμενες υποθέσεις ανήλικης παραβατικότητας που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα σοκάρουν αφενός με τη συχνότητά τους και αφετέρου με την επιθετικότητα που εκδηλώνεται. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει μειωθεί και ο μέσος όρος της ηλικίας των παιδιών που έχουν παραβατική συμπεριφορά, κάτι που προκαλεί ανησυχία, αποδίδοντας το φαινόμενο σε μεγάλο βαθμό στον νέο τρόπο ζωής, στον εγκλεισμό της πανδημίας, την κακή χρήση του διαδικτύου και την ενδοοικογενειακή βία την οποία βιώνουν τα παιδιά.
Η Πάρη Ζαγούρα, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδας και ο Γιάννης Πράνταλος, γραμματέας του συνδέσμου που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρούν ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι μέρος της συνολικής παραβατικότητας σε μια κοινωνία και δεν πρέπει να την ξεχωρίζουμε από την συνολική παραβατικότητα και αυτή των ενηλίκων. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πανδημία και οι συνέπειες της αποτέλεσαν καταλύτη για την εκδήλωση ακραίων και παραβατικών συμπεριφορών μέσα στα σχολεία.
«Πράγματι, τα περιστατικά βίαιης παραβατικότητας από ομάδες, μάλιστα, ανηλίκων έχουν αξιοσημείωτα αυξηθεί, όπως και η θεατότητά τους: ληστείες με αντικείμενο κινητά τηλέφωνα, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και συμπλοκές ανάμεσα σε παρέες παιδιών κ.λπ. προβάλλονται όλο και περισσότερο από τα μέσα ενημέρωσης και απασχολούν την Εισαγγελία Ανηλίκων, το Δικαστήριο Ανηλίκων και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων. Ακριβώς λόγω της βίαιης φύσης των περιστατικών, καταγγέλλονται και πιο συχνά. Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι μέρος της συνολικής παραβατικότητας σε μια κοινωνία, του α-νομικού φαινομένου. Έτσι και η ανήλικη παραβατικότητα μετέχει και διαμορφώνεται από αυτό το γενικό πλαίσιο και αντίστοιχα κατασκευάζει μια αναπαράσταση αυτής. Αποτελεί μια από τις όψεις της κοινωνικής τοπογραφίας. Εάν θέσουμε αυστηρά και αδιαπέραστα όρια μεταξύ της συνολικής παραβατικότητας και αυτής των ανηλίκων, χάνουμε τη γενική εικόνα που παράγει και αναπαράγει όλες τις μορφές εγκληματικότητας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και έτσι θα μετατρέψουμε και θα κατακερματίσουμε ένα συνολικό πρόβλημα σε πρόβλημα ατομικής, εθνοτικής κ.λπ. παθολογίας ή σε πρόβλημα προς επίλυση από τα επιμέρους συστήματα, όπως είναι το σχολείο, η οικογένεια, η δικαιοσύνη κ.λπ., τα οποία καλούνται να ενεργήσουν μεμονωμένα», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι του ΔΣ του Συνδέσμου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδας.
Για τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, «η πανδημία έβγαλε πάρα πολύ ψυχισμό κρυμμένο. Ήταν έντονα τα φαινόμενα. Θυμάστε ήταν έντονο το συναίσθημα της επιβίωσης, υπήρχε έντονος φόβος, υπήρχε η απομόνωση και όλα αυτά λειτούργησαν αρνητικά στον ψυχισμό όλων. Και κυρίως των οικογενειών. Οι οποίες μας μεταφέρουν αυτή την αυτή την άσχημη συμπεριφορά μέσα στο σχολείο».
Αυξημένη είναι η έκφραση της βίας και μέσα στα σχολεία. Ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου τονίζει ότι τα περιστατικά έχουν αυξηθεί μετά την πανδημία με γεωμετρική πρόοδο και αφορούν τόσο τα λύκεια όσο και τα γυμνάσια. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντίνου λέει ότι πέρυσι υπήρξαν ακόμα και παραιτήσεις καθηγητών από σχολεία λόγω ακραίων φαινομένων.
«Οι καταγγελίες που μας έρχονται από τους συναδέλφους μας είναι καθημερινά σε όλα τα επίπεδα» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και αναφέρεται σε επιθετική συμπεριφορά μαθητών απέναντι σε συμμαθητές τους κυρίως απέναντι σε μικρότερους συμμαθητές. «Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε και μεγάλη αύξηση και επιθετική συμπεριφορά απέναντι και σε εκπαιδευτικούς, κάτι που δεν το είχαμε παλιότερα. Τους καταγράφουν με βίντεο, τους επιτίθενται και τους επιτίθενται και μαζικά μερικές φορές, έχουμε δηλαδή πλέον φαινόμενα μαζικής επίθεσης μαθητών απέναντι σε εκπαιδευτικό, είτε σε απέναντι σε συμμαθητές, Και εκεί πάλι μαζικές. Δεν έχουμε ατομικές επιθέσεις, αλλά και περισσότερο μαζικές και οργανωμένες δηλαδή», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνου και συνεχίζει λέγοντας: «Είδαμε πρόσφατα εξωσχολικός μπήκε στο σχολείο και απείλησε καθηγήτρια. Έχουμε δει μαθητές να προπηλακίζουν καθηγητή στο προαύλιο. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να εξετάσουμε το πρόβλημα ψυχολογικά και να το περιορίσουμε. Η λογική δεν είναι να φτάσουμε στα άκρα, η λογική είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την όλη κατάσταση γιατί τα παιδιά αυτά βοήθεια και στήριξη θέλουν».
Για τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ είναι απαραίτητο να γίνουν πολλές περισσότερες προσλήψεις ψυχολόγων στα σχολεία. Όπως λέει σε ένα ΕΠΑΛ που έχει πάνω από 400 μαθητές απαιτούνται τρεις και τέσσερις ψυχολόγοι και στα υπόλοιπα από ένας. «Παρατηρήθηκε το φαινόμενο τη μια φορά την εβδομάδα που πηγαίνει ο ψυχολόγος στο σχολείο να έχουμε ουρές, όχι μόνο μαθητών αλλά μετά την πανδημία έχουμε ουρές και γονιών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να πάνε σε ένα ψυχολόγο ιδιώτη κάνουν χρήση του ψυχολόγου του σχολείου. Υπάρχει τεράστια ανάγκη», σημειώνει επίσης και προσθέτει: «Το θετικό είναι το εξής, ότι δεν είναι τόσο κοινωνικό φαινόμενο, δεν έχουμε γκετοποίηση περιοχών, γκετοποίηση ατόμων, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Δηλαδή εκεί έχουμε έντονα κοινωνικά φαινόμενα τα οποία φέρνουν τα προβλήματα μέσα στο σχολείο. Αντίθετα, σε μας, στα σχολεία μας από ότι βλέπουμε είναι προβλήματα της οικογένειας και προβλήματα φιλικού περιβάλλοντος τα οποία εξωτερικεύονται μέσα στο σχολείο, αλλά δεν είναι έντονα κοινωνικά, δεν είναι κοινωνικά».
Σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος οι εκπρόσωποι του ΔΣ του Συνδέσμου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδας υποστηρίζουν: «Αν δεν υπάρξουν ριζικές πολιτικές επιλογές στήριξης, ενίσχυσης και δημιουργίας κατάλληλων δομών και μέσων και αλλαγή κοινωνικού μοντέλου, τότε ναι, και περαιτέρω αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας και βίας θα προκύψει. Αν αποστασιοποιηθούμε από την παραπάνω θεώρηση, κινδυνεύουμε να εγκλωβισθούμε σε έναν ανορθόλογο και αντιπαραγωγικό κατακερματισμό ευθυνών («φταίει το σχολείο, φταίει η οικογένεια» κ.λπ.) και σε μονόπλευρες παρεμβάσεις».
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας δεν είναι κρίσιμος.
«Σίγουρα η συνδρομή από εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να είναι οργανικά ενταγμένοι στη σχολική ζωή και κοινότητα είναι σημαντική. Η ενεργοποίηση των συλλογικοτήτων (δασκάλων, γονέων, μαθητών) μέσα και σε συνεργατικές δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας είναι εξίσου σημαντική. Σημασία όμως έχει και το πώς σχεδιάζονται και γίνονται τα πράγματα. Συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαδικασίες δημιουργίας αποδιοπομπαίων τράγων, όπου παιδιά και οικογένειες αντιμετωπίζονται μέσα από στερεότυπα και δεν τους δίνεται μια πραγματική ευκαιρία ούτε η έγκαιρη, κατάλληλη και αλληλέγγυα στήριξη να λειτουργήσουν μέσα στη σχολική κοινότητα. Οι πρόθυμοι και ευαισθητοποιημένοι εκπαιδευτικοί δεν αρκούν. Ούτε φθάνουν οι περιστασιακές θετικές πρωτοβουλίες. Χρειάζονται μηχανισμοί αυξημένης μέριμνας σε όλα τα επίπεδα και σε βάθος χρόνου. Π.χ. διαμεσολαβητικές και συμφιλιωτικές πρακτικές, παρέμβαση στην κρίση με τρόπο που να μην αποκλείει αλλά να εμπεριέχει τα μέλη της κοινότητας κ. ά. είναι αναγκαίο να ενταχθούν στην κουλτούρα και τις ρουτίνες της σχολικής ζωής. Γι’ αυτά χρειάζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, καθώς και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προκειμένου να υποδεχθούν και να στηρίξουν αυτόν τον τρόπο εργασίας», υποστηρίζουν η Πάρη Ζαγούρα και ο Γιάννης Πράνταλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη και της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζατσκα (Olta Xhaçka), στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου υπουργών Εξωτερικών κρατών- μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Όσλο.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε στην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας το ζήτημα της αποφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χείμαρρας Φρέντη Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση, ενώ ταυτόχρονα δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες για τον χειρισμό της εν λόγω υπόθεσης.
Σημειώνεται ότι – κατόπιν σχετικών οδηγιών – η πρέσβης της Ελλάδας έχει συναντηθεί προσφάτως και με τους κ.κ. Μπελέρη και Κοκαβέση, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συγγενείς και τους δικηγόρους τους.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Η επιδίωξη προσέλκυσης ψηφοφόρων από τον χώρο του κέντρου στην προσπάθεια της ΝΔ να εξασφαλίσει ένα ακόμα καλύτερο ποσοστό στις 25 Ιουνίου σε σχέση με εκείνο της 21ης Μαίου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της για μια “σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση” ακόμη και σε περίπτωση που ο πήχης της αυτοδυναμίας ανέβει με την είσοδο περισσότερων κομμάτων στη Βουλή, φέρνει τη ΝΔ σε τροχιά εντεινόμενης προεκλογικής αντιπαράθεσης και με το ΠΑΣΟΚ.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της φορολογίας, καθώς η ΝΔ αναδεικνύει με έμφαση δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο μάλιστα για “νέους μαρτυριάρηδες”, που σύμφωνα με την Πειραιώς, αποκάλυψαν τρία μέτρα αύξησης των φόρων στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ: Αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος ο οποίος ξεκινά ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, έχει προαναγγείλει μάλιστα σήμερα “ειδικότερη ανακοίνωση” για το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ “ώστε να μην λέγονται αερολογίες”, όπως είπε. Χαρακτήρισε μάλιστα το πρόγραμμα αυτό “ακοστολόγητο και επικίνδυνο”, ενώ έκανε λόγο για “νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια”.
Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι η ΝΔ, κρίνοντας ως επιτυχημένη την τακτική της αποδόμησης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο μιλώντας για έλλειψη κοστολόγησής του, για κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν εφαρμογή του καθώς και για “κρυφή ατζέντα” αύξησης φορολογικών βαρών που επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, βάζει πλέον και το ΠΑΣΟΚ στο κάδρο των κομμάτων που “συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους”.
Η επιλογή αυτή γίνεται με στόχο να προλάβει και το ενδεχόμενο μετακίνησης προς το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρων που στις 21 Μαίου επέλεξαν τη ΝΔ ως καταλληλότερη κυβερνητική λύση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχοντας πλέον βεβαιότητα πως η ΝΔ θα κερδίσει και τις νέες εκλογές, ενδεχομένως να σκέφτονται να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ στην δική του αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ηνία στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Σε κάθε περίπτωση στόχος της Πειραιώς είναι να αναδεικνύει διαρκώς το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ ως το μοναδικό πλήρως κοστολογημένο και αξιόπιστο όσον αφορά και την μείωση φόρων και εισφορών που περιλαμβάνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκέρτσος ζήτησε να μην ψάχνουν “ματαίως για «δράκους», καθώς “στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεν έχει εντάξει ούτε μια αύξηση φόρων για κανέναν και, αντιθέτως, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες
«Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνει τις ενέργειές της καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή, είναι απαραίτητο να υπάρχει μία κυβερνητική πολιτική έστω και για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.
«Μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και το πλαίσιο της κυβέρνησής μας, που είναι μία κυβέρνηση του άρθρου 37 του Συντάγματος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, εδώ, είναι, να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Συνεπώς, θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσετε το υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας και εδώ θα ήθελα να πω, ότι υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας θα πρέπει να δούμε, τι από τον προγραμματισμό αυτόν απαιτείται να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών» υπογράμμισε.
Επισήμανε ότι μία πολύ βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία. «Πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό» είπε.
«Διαχείριση των κινδύνων σημαίνει, ότι έχετε εντοπίσει τους διάφορους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις αρμοδιότητές σας.
Έχετε εντοπίσει, λοιπόν, τους κινδύνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα υπουργεία σας, οι οποίοι θα έπρεπε ή πρέπει, να έχουν ήδη εντοπίσει τους βασικούς κινδύνους. Δεν αρκεί βέβαια ο εντοπισμός. Χρειάζεται και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων και επιπλέον η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων. Βέβαια, έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είναι καθαρή περίπτωση διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου. Τέτοιοι κίνδυνοι μάς απειλούν. Απειλούν, βέβαια, και τον προγραμματισμό αλλά είναι και γεγονότα που γίνονται πέραν του προγραμματισμού.
Στον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας θα πρέπει να δείτε, ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη μη εκτέλεσή του» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Αύριο συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή, οπότε και θα ορκιστούν οι 300 βουλευτές που αναδείχθηκαν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Η εκλογή προέδρου και προεδρείου θα γίνει τη Δευτέρα.
«Πρωταρχικό καθήκον και χρέος μας έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας, ακόμη και τις συνέπειές τους, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετείται παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς στην πρώτη σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Η κυβερνητική πολιτική για τις επόμενες εβδομάδες θα καθοριστεί, όπως ανέφερε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία παράδοσης – παραλαβής σε όλα τα υπουργεία.
Νωρίτερα, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, ορκίσθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον επίσκοπο Ωρεών, Φιλόθεο, οι:
1. Βασίλειος Σκουρής, ως υπουργός Επικρατείας
2. Θεόδωρος Πελαγίδης, ως υπουργός Οικονομικών
3. Ελένη Λουρή, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
4. Βασίλειος Κασκαρέλης, ως υπουργός Εξωτερικών
5. Αλκιβιάδης Στεφανής, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας
6. Χρήστος Κίττας, ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
7. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
8. Αναστασία Κοτανίδου, ως υπουργός Υγείας
9. Παντελής Κάπρος, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
10. Χαράλαμπος Λαλούσης, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη
11. Γεώργιος Κουμεντάκης, ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
12. Φίλιππος Σπυρόπουλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης
13. Σωκράτης Κάτσικας, ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
14. Ιωάννης Γκόλιας, ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
15. Θεόδωρος Κλιάρης, ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
16. Γεώργιος Τσακίρης, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
17. Ιωάννα Δρέττα, ως υπουργός Τουρισμού
18. Ευάγγελος Τουρνάς, ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
1. Καλλιόπη Σπανού, ως υπουργός Εσωτερικών
2. Δανιήλ Εσδράς, ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο κ. Σαρμάς μετέβη στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες με τον Κ. Μητσοτάκη να παραδίδει στον κ. Σαρμά τον μπλε φάκελο, ώστε εκείνος να ενημερωθεί για όλα τα τρέχοντα θέματα αλλά και μια επιστολή, η οποία θα περιγράφει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στη λογική του θεσμικού κράτους.
«Να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας, θα ήθελα να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο που περιλαμβάνει στοιχεία που θα βρείτε χρήσιμα, σημείωμα για τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, το σχέδιο δράσης των υπουργείων, το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής», είπε στον Ι. Σαρμά ο Κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να μεριμνήσουμε η μετάβαση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέπεια και η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν. Είμαι στη διάθεσή σας».
Από την πλευρά του ο κ.Σαρμάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα είναι υπηρεσιακή, θα εφαρμόσει το νόμο έως ότου παραδώσει σε όποιον επιλέξει η λαϊκή βούληση. «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κενό έως ότου έρθει ο φυσικός δικαιούχος σ' αυτό το κτίριο», δήλωσε ο κ. Σαρμάς.
Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενώ οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων θα ενημερώσουν τους υπηρεσιακούς υπουργούς. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί την Παρασκευή στις 12:00.
Έτσι το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία “κλειδιά” και θα βοηθήσουν τον κ. Σαρμά να φθάσει έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.
Η τελική επιλογή ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και αλλαγές.
Τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης σύμφωνα με το Mega
1.Βασίλης Κασκαρέλης – Υπουργός Εξωτερικών: Πρέσβης Ε.Τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία
2.Αλκιβιάδης Στεφανής – Υπουργός Άμυνας Υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΣ
3.Χαράλαμπος Λαλούσης – Υπουργός Προστασίας Πολίτη: Στρατηγός Ε.Α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ επί μεταναστευτικής κρίσης Έβρου και Ορούτς Ρέις
4.Ευάγγελος Τουρνάς – Υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Πτέραρχος Ε.Α., Επίτιμος Αρχηγός Αεροπορίας διατελέσει Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας 2021
5. Βασίλης Σκουρής Υπουργός Επικρατείας: Kαθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής
6.Αναστασία Κοτανίδου – Υπουργός Υγείας: Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ
7.Χρήστος Κίττας – Υπουργός Παιδείας: Πρώην πρύτανης Παν/μιου Αθηνών – Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός υγείας 2012
8.Καλλιόπη Σπανού – Υπουργός Εσωτερικών
9.Φίλιππος Σπυρόπουλος – Υπουργός Δικαιοσύνης: Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
9.Ελένη Λουρή – Υπουργός Ανάπτυξης: Υποδιοικητής τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014.
10. Θεόδωρος Πελαγίδης – Υπουργός Οικονομικών.
11. Ιωάννα Δρέττα – Υπουργός Τουρισμού: Διευθύνουσα Σύμβουλος Marketing Greece.
Όσον αφορά στον κ. Σαρμά, μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων ο κ. Σαρμάς θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο, τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.