ΥΠ.ΟΙΚ.: 17 ερωτήσεις – απαντήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο


30/11/2023

Ενημερωτικό σημείωμα με 17 ερωτήσεις -απαντήσεις για ζητήματα που άπτονται του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

1. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με ποιον τρόπο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή;

Η παρέμβασή μας είναι πολυεπίπεδη και περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων, όπως η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η καθολική επέκταση του myDATA, η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι διατάξεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για πιο διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους και διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ, ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές κ.λπ. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης και η εισαγωγή ενός νέου και δικαιότερου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Τελικός μας στόχος, μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, είναι η ενίσχυση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία, ξεκινώντας ήδη από το 2024. Και στο τέλος της διαδρομής περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

2. Και γιατί δεν αξιοποιείτε τις νέες τεχνολογίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά εισάγετε αυτό το νέο σύστημα τεκμηρίων;

Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και για τη φοροδιαφυγή σε σχέση με τον ΦΠΑ, για το λαθρεμπόριο κ.λπ. Ωστόσο, είναι ολοφάνερη ανάγκη, όταν οι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και όταν ειδικά 170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (το 27%) δηλώνει συστηματικά τα τελευταία 5 χρόνια ζημιές, να υπάρξει μια παρέμβαση άμεσης απόδοσης με πνεύμα λογικής και δικαιοσύνης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι παρόμοια συστήματα με αυτό που εισάγεται στη χώρα μας υπάρχουν σε χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Το νέο σύστημα έχει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο, που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές, ενώ προβλέπει πιο ευνοϊκό καθεστώς για τις νεοσύστατες ατομικές επιχειρήσεις για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριοποίησής τους, τους ανάπηρους, τους κατοίκους μικρών νησιών και οικισμών, τις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες κ.λπ.

3. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το νέο σύστημα επιβάλλει υπερβολικά και άδικα βάρη στους επαγγελματίες. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι η μεταρρύθμιση καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, ενώ το 4% πληρώνει το 50% των φόρων στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων! Με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, πάμε να αυξήσουμε με ήπιο τρόπο τη συμμετοχή των ελευθέρων επαγγελματιών στα συνολικά φορολογικά έσοδα. Σήμερα η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών διαμορφώνεται στο 0,8% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται σε 2,1%. Με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το ποσοστό τους θα αυξηθεί από το 0,8% στο 1,1%. Επιπλέον, βασική πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι πως οι συνεπείς -μέχρι τώρα- με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ή μηδενική επίπτωση ή θα δουν μέχρι και μείωση των φορολογικών τους βαρών λόγω της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

4. Σας κατηγορούν πως η λογική του νομοσχεδίου είναι οριζόντια και πως «τσουβαλιάζετε» τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τι ισχύει;

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδικές προβλέψεις για εξαίρεση από το τεκμήριο ή μείωση του ύψους του για ειδικές κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, που ακυρώνουν την επιχειρηματολογία ότι το σύστημα που εισάγεται είναι οριζόντιο. Για παράδειγμα, το τεκμήριο μειώνεται για τους νέους επαγγελματίες, για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, τους μονογονείς με ανήλικα τέκνα, τους πολύτεκνους. Πλήρης απαλλαγή ισχύει, μεταξύ άλλων, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυσικές καταστροφές, λόγοι ανωτέρας βίας κ.λπ.), για τους αυτοαπασχολούμενους με ΑΠΥ σε έως 3 εργοδότες («μπλοκάκια»), καθώς και για τους αγρότες. Από την άλλη, το ύψος του τεκμηρίου μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου. Άλλο είναι το τεκμήριο για κάποιον που απασχολεί π.χ. 3 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται επί 30 χρόνια και μικρότερο για εκείνον που δεν έχει υπαλλήλους και ξεκίνησε πρόσφατα. Συνεπώς, το επιχείρημα για οριζόντια αντιμετώπιση των επαγγελματιών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

5. Ποιες είναι οι βασικές τροποποιήσεις, εξειδικεύσεις και προσθήκες που επέρχονται στο νομοσχέδιο σε σχέση με το αρχικό κείμενο που παρουσιάστηκε στη δημόσια διαβούλευση;

Οι κυριότερες αλλαγές που δεν ακυρώνουν τη φιλοσοφία της ρύθμισης αλλά την καθιστούν πιο ολοκληρωμένη, με βάση και τα σχόλια που υπεβλήθησαν στη δημόσια διαβούλευση είναι τα εξής:

– Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50% από το 2024 για ΟΛΟΥΣ τους επαγγελματίες, ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

– Εισάγεται ρητή πρόβλεψη, προς άρση τυχόν αμφισβητήσεων, ότι κάθε επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο με την προϋπόθεση ότι θα ζητήσει έλεγχο από τις φορολογικές αρχές για να υποστηρίξει τη θέση του. Επιπλέον, στους λόγους που καθίσταται μαχητό το τεκμήριο προστίθενται και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που περιορίζουν χρονικά την άσκηση της δραστηριότητας (π.χ. σχολικά κυλικεία), καταβάλλοντας το ποσό του τεκμηρίου αναλογικά με τους μήνες λειτουργίας.

– Η προσαύξηση του τεκμηρίου για τους επαγγελματίες, που έχουν υψηλότερο τζίρο από το μέσο όρο του κλάδου (ΚΑΔ) που δραστηριοποιούνται, μειώνεται σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και προσδιορίζεται σε 5% επί της διαφοράς. Παράδειγμα: ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ. Άρα το τεκμήριο στην περίπτωση αυτή προσαυξάνεται κατά 500 ευρώ.

– Προβλέπονται νέες περιπτώσεις στις οποίες το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%. Είναι όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67-79% (από 80% και πάνω υπάρχει πλήρης απαλλαγή), οι μονογονείς με ανήλικα τέκνα, οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα που έχουν νοητική ή σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67% και οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

– Ορίζεται ότι οι δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων έως 16.000 ευρώ θα εκπίπτουν για μια 5ετία από το φόρο εισοδήματος. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών.

6. Μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να αμφισβητήσει τον φόρο που προκύπτει από το τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής;

Το νομοσχέδιο διευκρινίζει και καθιστά πλέον απολύτως σαφές στον καθένα ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που προβλέπονταν ήδη και που καθιστούσαν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κ.λπ.) με την προϋπόθεση να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Με τη ρύθμιση αυτή αίρονται και οι τελευταίες αμφισβητήσεις για το πνεύμα της ρύθμισης, που είναι η φορολογική δικαιοσύνη: αν κάποιος θεωρεί ότι αδικείται και δεν φοροδιαφεύγει, θα έχει στη διάθεσή του ένα ισχυρό εργαλείο για να υποστηρίξει τη θέση του. Καθοριζόταν άλλωστε ήδη ρητά ότι το τεκμήριο είναι επίσης μαχητό όταν συντρέχουν μια σειρά από λόγοι. Για παράδειγμα όταν υπάρχουν εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στην περιοχή που ασκεί τη δραστηριότητά του, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, όταν ο φορολογούμενος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία κ.α. λόγοι ανωτέρας βίας.

7. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για ελεύθερους επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα;

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν τις ακόλουθες μειώσεις της ελάχιστης αμοιβής: 100% (πλήρης απαλλαγή) για τα 3 πρώτα χρόνια, 67% μείωση για τον 4ο χρόνο και 33% μείωση για τον 5ο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες κατά την έναρξη και στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Νέος δικηγόρος με 5.000 ευρώ δηλωθέν εισόδημα. Είχε 450 ευρώ φόρο και θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο φόρο χωρίς αλλαγή καθώς απαλλάσσεται από το τεκμαρτό εισόδημα για τα 3 πρώτα λειτουργίας καθώς και από το τέλος επιτηδεύματος.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Νέος λογιστής με έναρξη το 2021 και τζίρο 14.615€, δήλωσε το 2022 κέρδη από την επιχειρηματική του δραστηριότητα 4.364€, πλήρωσε φόρο 393€ και δεν ήταν υπόχρεος τέλους επιτηδεύματος. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η ελάχιστη αμοιβή του υπολογίζεται σε 3.604€ λόγω ετών λειτουργίας (τα 3 πρώτα έτη επιχειρηματικής δραστηριότητας το τεκμήριο είναι 0, το τέταρτο έτος ανέρχεται στο 1/3, το πέμπτο στα 2/3 και από το έκτο έτος το τεκμήριο υπολογίζεται πλήρως). Ως εκ τούτου, ο εν λόγω φορολογούμενος θα φορολογηθεί επί του δηλωθέντος ποσού των 4.364€ και ο φόρος του θα παραμείνει 393€. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει διαφορά στον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει.

8. Τι τροποποιήσεις επέρχονται στην μεταβλητή που αφορά τον τζίρο του ελεύθερου επαγγελματία σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο;

Το σύστημα προβλέπει προσαύξηση του τεκμηρίου για όσους πραγματοποιούν τζίρο σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται μια ακόμη παράμετρος που εξασφαλίζει τη δίκαιη αντιμετώπιση των επαγγελματιών, ανάλογα με το μέγεθος της δραστηριότητάς τους και αναγνωρίζονται οι διαφορές ανάμεσα στους «μεγάλους» και εκείνους που έχουν μικρότερα έσοδα. Σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη η προσαύξηση έφθανε μέχρι και το 100% για όσους είχαν διπλάσιο τζίρο από το μέσο όρο του κλάδου. Η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί της διαφοράς, δηλαδή επί του ποσού κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο όρο. Παράδειγμα: ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ. Άρα το τεκμήριο στην περίπτωση αυτή προσαυξάνεται κατά 500 ευρώ. Έτσι η προσαύξηση λόγω τζίρου γίνεται πιο δίκαιη και αναλογική.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Επιχειρηματίας λιανικού εμπορίου με έναρξη το 1993 και τζίρο 130.000€ δήλωνε κέρδη 18.000€, πλήρωνε φόρο 2.660€ και τέλος επιτηδεύματος 650€. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η ελάχιστη αμοιβή του υπολογίζεται σε 23.696€ (14.196 + 10% προσαύξηση μισθοδοσίας + 5% προσαύξηση τζίρου). Η επιπλέον φορολογική του επιβάρυνση θα είναι 1.150€, ενώ μόνο για το φορολογικό έτος 2023, θα έχει και την υποχρέωση καταβολής του μειωμένου τέλους επιτηδεύματος ύψους 325€.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Επιχειρηματίας με ενοικιαζόμενα δωμάτια, με έναρξη το 1992 και τζίρο 101.430€, δήλωνε το 2022 κέρδη 4.685€. Πλήρωνε φόρο 422€ και ήταν υπόχρεος τέλους επιτηδεύματος 650€. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το φορολογητέο του εισόδημα υπολογίζεται σε 20.076€ (14.196 + 2.585 λόγω 10% προσαύξησης μισθοδοσίας + 5% λόγω προσαύξησης ΚΑΔ) και ο φόρος του σε 3.121€ (+2.049€ μετά την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος).

9. Τι φόρο θα πληρώνει ένας συνταξιούχος που παράλληλα εργάζεται και ως ελεύθερος επαγγελματίας; Τι ισχύει για όσους παράλληλα είναι μισθωτοί;

Τα εισοδήματα από συντάξεις, όπως και από μισθωτή εργασία αλλά και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από σύνταξη ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-7.000). Υπενθυμίζεται πως ο συνταξιούχος που εργάζεται θα δει παράλληλα από το νέο έτος και την κατάργηση της παρακράτησης (30%) επί της σύνταξης του.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Συνταξιούχος που δραστηριοποιείται παράλληλα και ως ελεύθερος επαγγελματίας, με εισόδημα από συντάξεις 4.500€ (μετά την παρακράτηση 30% βάσει του ισχύοντος καθεστώτος), δήλωνε το 2022 κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 9.000€, πλήρωνε φόρο συνολικά 1.265€ και τέλος επιτηδεύματος 650€ (1.915€ σύνολο). Με το νέο σύστημα φορολόγησης η ελάχιστη αμοιβή του υπολογίζεται σε 17.000€ (14.196 + 10% προσαύξηση μισθοδοσίας), η οποία μετά την αφαίρεση των εισοδημάτων από συντάξεις, ανέρχεται σε 12.500€. Ο φόρος με βάση το νέο σύστημα φορολόγησης ανέρχεται σε 2.035€, ενώ μόνο για το φορολογικό έτος 2023, πέραν του φόρου θα έχει την υποχρέωση καταβολής του μειωμένου τέλους επιτηδεύματος ύψους 325€. Επιπλέον, από το 2024 και μετά, ο εν λόγω εργαζόμενος συνταξιούχος θα λαμβάνει στο ακέραιο την σύνταξη του καθώς καταργείται η παρακράτηση του 30%. Αντιστοίχως, λόγω συμψηφισμού, θα μειωθεί κατά 1.930€ το ύψος της ελάχιστης αμοιβής από την επιχειρηματική δραστηριότητα από 12.500€ στις 10.570€. Έτσι, ο φόρος θα ανέλθει από το φορολογικό έτος 2024 και μετά (και εφόσον τα έσοδα του παραμείνουν ανεπηρέαστα) σε 1.861€. Επομένως, θα έχει μια ελάφρυνση 54 ευρώ σε σχέση με τον φόρο που πληρώνει σήμερα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Συνταξιούχος που δραστηριοποιείται παράλληλα και ως ελεύθερος επαγγελματίας, με εισόδημα από συντάξεις 10.800€ (900€ τον μήνα), δήλωνε το 2022 κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 4.000€, πλήρωνε φόρο συνολικά 1.179€ και τέλος επιτηδεύματος 650€ (1829€ σύνολο). Με το νέο σύστημα φορολόγησης η ελάχιστη αμοιβή του υπολογίζεται σε 15.800€ (14.196 + 10% προσαύξηση μισθοδοσίας), η οποία μετά την αφαίρεση των εισοδημάτων από συντάξεις, ανέρχεται σε 5.000€. Το συνολικό φορολογητέο του εισόδημα προσδιορίζεται σε 15.800€ και ο φόρος του συνολικά σε 1.399€ (-430€ σε σχέση με όσα πλήρωνε αφού εφαρμοστεί η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος). Μόνο για το φορολογικό έτος 2023, πέραν του φόρου θα έχει την υποχρέωση καταβολής του μειωμένου τέλους επιτηδεύματος ύψους 325€. Επιπλέον, από το φορολογικό έτος 2024 και μετά καταργείται η παρακράτηση του 30% στη σύνταξη του και θα την λαμβάνει στο ακέραιο (15.430€). Έτσι, το συνολικό φορολογητέο εισόδημα θα αυξηθεί σε 19.430€ και ο φόρος του σε 2.257€. Η επιπλέον φορολογική του επιβάρυνση ανέρχεται στα 428 ευρώ τον χρόνο και οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των συντάξιμων αποδοχών του κατά 4.630 ευρώ ετησίως.

10. Οι πολίτες με αναπηρία θα έχουν το ίδιο τεκμήριο με όλους τους υπολοίπους;

Όχι. Για τους ανάπηρους προβλέπονται ειδικές μειώσεις και απαλλαγές. Συγκεκριμένα όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο. Επιπλέον για όσους έχουν αναπηρία από 67% έως 79% προβλέπεται μείωση του τεκμηρίου κατά 50%. Σημειώνεται ότι μειωμένο κατά 50% θα είναι το τεκμήριο για τους γονείς με εξαρτώμενα τέκνα που έχουν ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας πάνω από 67%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ασφαλιστής με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% με έναρξη το 1982 και τζίρο 38.109€, δήλωνε το 2022 κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 14.203€, πλήρωνε φόρο 1.823€ και δεν ήταν υπόχρεος καταβολής τέλους επιτηδεύματος. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το φορολογητέο του εισόδημα θα παραμείνει 14.203€ και ο φόρος 1.823€ καθώς απαλλάσσεται κατά 100% από το τεκμήριο.

11. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες;

Και για τις περιπτώσεις αυτές ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις. Τόσο για τους μονογονείς με ανήλικα τέκνα όσο και για τους πολύτεκνους, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Κομμώτρια με έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2013 και τζίρο 22.850€, δήλωνε κέρδη 6.854€ και πλήρωνε φόρο 617€ και τέλος επιτηδεύματος 650€. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το φορολογητέο της εισόδημα θα ανέλθει σε 7.098€ (14.196€ με μείωση 50% λόγω μονογονεϊκής οικογένειας) και ο φόρος της σε 639€ (-628€). Ειδικά για το φορολογικό έτος 2023, πέραν του φόρου θα έχει την υποχρέωση καταβολής νέου τέλους επιτηδεύματος ύψους 325€ (-303€) το οποίο και καταργείται πλήρως από το 2025 και μετά. Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα είναι μικρότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.

12. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο κατ’εφαρμογή νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων (π.χ. κυλικεία);

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις περιπτώσεις αυτές, οι οποίες προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιπες από τη στιγμή που η δραστηριότητα δεν ασκείται όλη τη χρονιά. Συγκεκριμένα, οι νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που περιορίζουν χρονικά την άσκηση της δραστηριότητας προστίθενται στον κατάλογο των περιπτώσεων που το τεκμήριο καθίσταται μαχητό. Έτσι, για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης κυλικείου, θα καταβάλει ποσό τεκμηρίου ανάλογο με τους μήνες που η επιχείρηση του λειτουργεί (8/12).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σχολικό κυλικείο με έναρξη το 2000 και τζίρο 12.295€, δήλωνε το 2022 κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 2.384€, πλήρωνε φόρο 214€ και τέλος επιτηδεύματος 650€ (σύνολο 864 ευρώ). Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει σε 14.196 €. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα δει μείωση του τεκμαρτού του εισοδήματος κατά 33% (4/12) λόγω παύσης λειτουργίας του κυλικείου κατά το διάστημα διακοπών (λειτουργία 8 από τους 12 μήνες). Επομένως, το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει στα 9.464€ (67% του αρχικού υπολογισθέντος) και ο φόρος του σε 852€ (από 864€ που πλήρωνε). Μόνο για το φορολογικό έτος 2023, θα έχει και την υποχρέωση καταβολής του μειωμένου τέλους επιτηδεύματος ύψους 325€ το οποίο και καταργείται πλήρως από το 2025 και μετά.

13. Τι μέριμνα υπάρχει για επαγγελματίες σε μικρά χωριά, (π.χ. καφενεία), όπου έχουν αντικειμενικά χαμηλούς τζίρους κάθε χρόνο;

Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει συνδυασμός προβλέψεων. Αφενός ορίζεται ότι για τους επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, καθώς και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%. Αφετέρου προβλέπεται ότι τα εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Δεδομένου ότι είναι σύνηθες ένας επαγγελματίας στην περιφέρεια να έχει εισόδημα και από αγροτική δραστηριότητα, καθίσταται πιο εύκολη η κάλυψη του τεκμηρίου. Και βεβαίως ισχύει και για αυτές τις περιπτώσεις ό,τι ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ότι δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής από την πληρωμή του ποσού του τεκμηρίου εφόσον προηγηθεί έλεγχος και αποδειχθεί ότι αντικειμενικά ο ελεύθερος επαγγελματίας αδυνατεί να εξασφαλίσει για τον εαυτό του ποσό αντίστοιχο με εκείνο που αμείβεται ο εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Ιδιοκτήτης καφενείου σε χωριό με λιγότερους από 500 κατοίκους με έναρξη το 2001, χωρίς υπαλλήλους και τζίρο 2.595€, δήλωνε κέρδη από την επιχειρηματική του δραστηριότητα 172€ και αγροτικά εισοδήματα 6.736€. Για τα εν λόγω εισοδήματα δεν πλήρωσε φόρο, ενώ δεν ήταν υπόχρεος τέλους επιτηδεύματος. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η ελάχιστη αμοιβή του από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα ανέλθει σε 7.098€ καθώς προβλέπεται μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για χωριά έως 500 κατοίκους. Το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 6.736€ (λόγω συμψηφισμού με τα αγροτικά εισοδήματα) και το τελικό φορολογητέο του ποσό από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα ανέλθει σε 362€ και επομένως ο φόρος επιχειρηματικής δραστηριότητας σε 33€. Άρα, ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει αύξηση 33€.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Ιδιοκτήτης καταστήματος με λιπάσματα σε νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους με έναρξη το 1986, χωρίς υπαλλήλους και τζίρο 18.934€, δήλωνε κέρδη από την επιχειρηματική του δραστηριότητα 1.073€ και αγροτικά εισοδήματα 2.485€. Ο φόρος που κλήθηκε να πληρώσει ανήλθε σε 97€, ενώ δεν ήταν υπόχρεος τέλους επιτηδεύματος. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η ελάχιστη αμοιβή του από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα ανέλθει σε 7.098€ (14.196€ λόγω τριετιών και τελική μείωση 50% λόγω τόπου κατοικίας). Το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 2.485€ (αγροτικά εισοδήματα) και το τελικό φορολογητέο του από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα ανέλθει σε 4.613€, ενώ ο φόρος επιχειρηματικής δραστηριότητας σε 415€. Ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει επομένως αύξηση 319€ σε σχέση με αυτό που πλήρωνε πριν.

14. Ποιες κατηγορίες επαγγελματιών ΔΕΝ αφορά το παραπάνω σύστημα φορολόγησης;

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι από την εφαρμογή του τεκμηρίου απαλλάσσονται πλήρως οι αγρότες, όσοι επαγγελματίες αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες καθώς και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

15. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων για τα δημόσια έσοδα;

Συνολικά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που περιλαμβάνουν όχι μόνο τις ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και όλες τις υπόλοιπες δράσεις που οδηγούν και στη μείωση του λεγόμενου κενού ΦΠΑ (για τα POS, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το λαθρεμπόριο καυσίμων, τον περιορισμό της χρήσης μετρητών κ.λπ.) στην πλήρη εφαρμογή τους μέχρι το 2027 εκτιμούμε ότι θα προσεγγίσουν τα 3 δις. ευρώ ετησίως.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το Δημόσιο εισπράττει σήμερα 1,709 δις. ευρώ από τη φορολογία τους. Με την μεταρρύθμιση της ελάχιστης αμοιβής προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 552 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψιν και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Επιπλέον, η εξοικονόμηση από την διακοπή της χορήγησης επιδομάτων (π.χ. επιδόματα τέκνων, στέγασης, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.λπ.) στους επαγγελματίες που θα υπερβαίνουν τα αντίστοιχα εισοδηματικά όρια υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αύξηση των επιδομάτων αυτών.

16. Γιατί δεν δίνετε στους καταναλωτές κίνητρα, προκειμένου να ζητούν οι ίδιοι αποδείξεις και να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο η φοροδιαφυγή;

Είναι μύθος ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για συλλογή αποδείξεων. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους «χτίζεται» με ηλεκτρονικές δαπάνες ύψους 30% του εισοδήματος με όριο τις 20.000 ευρώ.

Σχετικά πρόσφατα έχει δοθεί επιπλέον δυνατότητα συνυπολογισμού ετησίως δαπανών που αφορούν σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξί, κουρεία – κομμωτήρια, γυμναστήρια, κτηνιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού κ.ά.). Ακόμα σημαντικότερα κίνητρα έχουν δοθεί για υπηρεσίες που είναι σχετικές με την υγεία (γιατροί κ.λπ.), οι οποίες υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Όμως τα κίνητρα αυτά δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουν πλήρως γιατί, ακόμη και αν μηδενιστεί ο ΦΠΑ, παγκοσμίως πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν αθέμιτες προσφορές από τους επαγγελματίες που θέλουν να φοροδιαφύγουν.

17. Πότε θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος; Μέχρι τότε θα ισχύει παράλληλα με το νέο σύστημα φορολόγησης;

Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται άμεσα από το 2024 κατά 50% για ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το αν δηλώνουν ή όχι εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή. Κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το τέλος και για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, (στα 300 ευρώ από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα). Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας, νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Αχτσιόγλου – Αλλάζει ο κοινοβουλευτικός χάρτης


23/11/2023

 Αλλαγές στον κοινοβουλευτικό και πολιτικό χάρτη της χώρας επιφέρει η αποχώρηση 9 βουλευτών και 48 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα. Στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, βρέθηκαν από τις 10 το πρωί, οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, οι οποίοι εκπροσωπώντας και τους 7 βουλευτές της λεγόμενης «ομάδας Αχτσιόγλου», γνωστοποίησαν την απόφαση αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά, σήμερα αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποιήθηκαν οι 9 βουλευτές ενώ το κείμενο της αποχώρησης υπογράφουν και θέτουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος και 48 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής . Οι αποχωρήσαντες βουλευτές είναι:

Αναγνωστόπουλου Σία
Αχτσιόγλου Έφη
Ζειμπεκ Χουσεΐν
Ηλιόπουλος Νάσος
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Τζούφη Μερόπη
Φερχάτ Οζγκιουρ
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξης

Οι αποχωρήσαντες βουλευτές συμπληρώνουν τον αριθμό των 9 και μαζί με τους ήδη ανεξαρτητοποιηθέντες Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, συγκροτούν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μετά από την ομαδική αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα παραμένει αξιωματική αντιπολίτευσή , αλλάζει όμως ο κοινοβουλευτικός χάρτης με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να διατηρεί 36 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 32 .

Θα συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού

Σε συνομιλία τους με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Βουλής, οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιοπουλος. επιβεβαίωσαν ότι εκπροσωπούν συνολικά 11 βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

« Δεν είναι εύκολη απόφαση για μας.Είναι μόνη απόφαση με την οποία αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεγήκαμε αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «για μας από δω και πέρα αυτό που προέχει είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».

Στην ερώτηση «αν σήμερα πρόκειται να συγκροτήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα», είπαν πως όχι σήμερα και πάντως, η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι παρούσα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Μία πρώτη αντίδρασή από την ομάδα γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη ήρθε από την Ολγα Γεροβασίλη η οποία δήλωσε : «Όλα  καλά, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει» .

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά και την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου οι συμμετέχοντες στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου δεν προτίθεται να παραστούν.

Χθες την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε με κοινή δήλωση ένας σημαντικός αριθμός μελών του Τομέα Δικαιωμάτων καθώς και η πλειοψηφία της γραμματείας του.

Μεταξύ των αποχωρούντων ο υπεύθυνος του τομέα Πάνος Λάμπρου και η συντονίστρια Βασιλική Κατριβάνου.

Στο κείμενο που μοίρασαν στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι με την αποχώρησή τους «παύει ουσιαστικά να υπάρχει ο εμβληματικός Τομέας Δικαιωμάτων που τα τελευταία 12 χρόνια είχε σημαντική παρουσία στον χώρο των δικαιωμάτων και της Αριστεράς με εκατοντάδες δράσεις, καμπάνιες αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις». Προεξοφλούν ακόμη: «Την σημερινή δήλωση αποχώρησης αναμένεται να ακολουθήσει κύμα νέων αποχωρήσεων από όλη την χώρα, ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητας, Αναπήρων, κρατουμένων, καθώς και σε πλήθος πρωτοβουλίες του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος».

Ακολουθεί το κείμενο αποχώρησης των 9 βουλευτών και 48 στελεχών της ομάδας Αχτσιόγλου

Για μια πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023
ανέδειξαν μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία νιώθει παντοδύναμη να
συνεχίσει την αντικοινωνική της πολιτική και να επιβάλλει μια δεξιά ατζέντα σε κρίσιμα
θέματα που σφραγίζουν το μέλλον της χώρας. Ο πολιτικός άξονας έχει μετατοπιστεί προς τα
Δεξιά, η άκρα Δεξιά και οι αντιδραστικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος, η βαρβαρότητα της
καθημερινότητας μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι
δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται σε απόσταση από τις αγωνίες και
τα προβλήματα των πολιτών. Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Απουσιάζει ένα σύγχρονο
πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που πείθει, όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να
νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς. Και όμως. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Εκατομμύρια
πολίτες αναζητούν μια ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση που θα
μπορέσει να εκφράσει ένα νέο σχέδιο για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά αυτό απαιτεί μια σύγχρονη αριστερή πολιτική της
ευθύνης και της ελπίδας. Που θα πείθει και θα εμπνέει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα
αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί
αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης
Φάλαγγας». Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν
απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι
ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια
επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς,
αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας.
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά.
Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το
πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα
προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο
Πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του
κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά,αλλά
καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου
της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην
τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι
μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή.
Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο αναγνωρίζουμε την ανάγκη και
αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας αποφασιστικής τομής στην πορεία εκφυλισμού και
απαξίωσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Αναγνωρίζουμε
τις δικές μας ευθύνες στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά
φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος, την ανοχή σε διχαστικές συμπεριφορές
που τροφοδότησαν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και απομάκρυναν από κοντά μας προοδευτικούς
πολίτες καλής θέλησης. Την ίδια στιγμή παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την
περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να
διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας. Κρατάμε από την πολύτιμη και
δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της
εξόδου από τα Μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στην Συμφωνία των
Πρεσπών. Και κυρίως κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που
συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης
πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα. Η δική μας Αριστερά δεν
περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την
κυβέρνηση. Λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει.
Εμείς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Το βήμα που
κάνουμε εκκινεί από μια σκληρή παραδοχή. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το
πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την
ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.Η ιδεολογική μετατόπιση από
αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, η ανεπάρκεια και οι αντιφατικές τοποθετήσεις της
νέας ηγετικής ομάδας, στερούν κάθε αξιοπιστία. Ακυρώνουν κάθε προσπάθεια
συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα της Αριστεράς, της
Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας και νικηφόρας πορείαςενάντια στην πολιτική της ΝΔ.
Σήμερα όμως κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά
ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα
αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για
την ανατροπή της. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιεχομένου
πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση που επικαθορίζει
συνολικά μία νέα ιστορική περίοδο, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το
παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και
φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Τα σύγχρονα
αιτήματα που συνομιλούν με τον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και
ελευθερία.Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και απαιτεί τολμηρά βήματα. Οι παλιές συνταγές
έχουν δείξει τα όριά τους.
Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού
χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται
στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική
της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και
οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από
την διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς
και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της
πολιτικής οικολογίας, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στους αποκλεισμούς,
στις διακρίσεις, στις δυσκολίες και στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής.
Μπορούμε να νικήσουμε. Το 2024 σφραγίζεται από το ορόσημο των 50 ετών της Τρίτης
Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει έρθει η ώρα για μια επανεκκίνησητης Δημοκρατίας. Μια νέα
πορεία για τη χώρα που θα στηρίζεται στα μεγάλα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αλλά την
ίδια στιγμή θα προωθεί αποφασιστικές τομές και προοδευτικές πολιτικές που δίνουν
υπόσταση στο σύγχρονο περιεχόμενο της Δημοκρατίας: μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας
και δικαιοσύνης. Μια κοινωνία ασφάλειας, συμπερίληψης και καλύτερης ζωής.

Σε αυτόν τον στόχο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΟΣ
ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΖΩΗ
ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΜΠΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ
ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗΣ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ
ΒΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ (ΒΙΚΥ)
ΒΕΡΕΛΗ ΒΑΣΩ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ)
ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΙΤΗ)
ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΛΑΜΑΡΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΛΕΣΗ ΕΛΙΖΑ
ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ
ΚΑΡΑΤΣΙΟΥΜΠΑΝΗΣΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ
ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
ΚΙΟΥΡΗ ΧΑΡΑ
ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ
ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΟΥΤΑ ΑΝΝΑ
ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΗΤΣΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΑΤΣΙΚΑ ΑΓΛΑΙΑ
ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΑΝΔΗ ΣΟΦΙΑ
ΠΑΠΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΔΡΑΛΗ ΕΛΕΝΗ
ΣΙΑΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΉ
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ
ΤΟΠΑΛΙΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΡΑΥΛΟΥ ΟΛΓΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΧΑΡΙΣ
ΦΕΡΧΑΡΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κασσελάκης για ομάδα Αχτσιόγλου: «Αν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα»

20/11/2023

Μήνυμα προς την ομάδα Αχτσιόγλου έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχουν να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στην ομάδα Αχτσιόγλου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι αν δεν σεβόταν το κόμμα δεν θα σεβόταν τον Αλέξη Τσίπρα, που τον τίμησε με τη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ακριβώς επειδή σέβεται το κόμμα, είπε, έτεινε χείρα φιλίας από την πρώτη ημέρα σε όλους.

«Προσκάλεσα την κυρία Αχτσιόγλου στο γραφείο μου στη Βουλή και της προσέφερα όποιον ρόλο ήθελε. Όταν διαβάζω ότι ειπώθηκαν πράγματα όπως ότι “δεν υπάρχει περιθώριο συμβίωσης με την τωρινή ηγετική ομάδα” σκέφτομαι ότι θα ήταν ηγετική ομάδα αν είχαν αποδεχτεί την πρόσκληση μου», τόνισε. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει στενός κύκλος, πως έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι και ο δεύτερος είναι πρώτος και ότι είπε «ελάτε να γίνετε ηγετική ομάδα».

Τι είπε η ομάδα Αχτσιόγλου για τον Στέφανο Κασσελάκη


Τα περισσότερα από τα στελέχη της ομάδας «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου πρότειναν την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες. Στη χθεσινή συνδιάσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 στελέχη από όλη την Ελλάδα.  

«Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης», ανέφεραν πηγές από την ομάδα «6+6», τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές. «Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης», σημείωσαν ακόμη.

Συνάντηση Τσίπρα – Κασσελάκη με φόντο την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ


16/11/2023

Με πρωτοβουλία του Σ. Κασσελάκη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό γραφείο του τελευταίου στην οδό Αμαλίας.

Κύκλοι κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη ανέφεραν πως εγινε συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, όπως κάθε φορά, καθώς ο νυν και πρωην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνούν τακτικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης με επικέντρωση στην ανάγκη για την ενότητα στο κόμμα.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε χθες στον πρώην πρωθυπουργό και του ζήτησε να συναντηθούν για να ανταλλάξουν σκέψεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά και δέχθηκε χθες το απόγευμα τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό του γραφείο.

Στη συνάντηση που ήταν η πρώτη μετά την εθιμοτυπική της εκλογής του νέου προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το ΕΓ εν μέσω αντεγκλήσεων και… δείπνων – Απούσα η Αχτσιόγλου


15/11/2023

Εν μέσω νέων αναταραχών και διαξιφισμών, αποχωρήσεων, όπως αυτή του Νίκου Τόσκα απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, μυστικών δείπνων, που τροφοδοτούν σενάρια για τις εξελίξεις στο χώρο της Αριστεράς, συνεδριάζει το μεσημέρι υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη το Εκτελεστικό Γραφείο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Έφης Αχτσιόγλου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με τους στενούς της συνεργάτες να σπεύδουν να διευκρινίσουν πως μια τέτοια επιλογή της δεν επιδέχεται πολιτικών ερμηνειών.

Χθες ο Στέφανος Κασσσελάκης, την κάλεσε εκ νέου να συνεργαστούν, όπως και τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο, σε μια συνέντευξη που πήρε διαστάσεις έντονης αντιπαράθεσης με τους Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδης Τσακαλώτο, καθώς μιλώντας στο MEGA ο κ. Κασσελάκης κατηγόρησε τον πρώην τσάρο της ελληνικής οικονομίας πως επί υπουργίας του φορολογήθηκε η μεσαία τάξη στο πλαίσιο της συγκέντρωσης 37 δις, που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές. Το περίφημο «μαξιλαράκι».

Στον Στέφανο Κασσελάκη απάντησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον πρώτο να καλεί το πρόεδρο του κόμματος να μελετήσει τον κυβερνητικό απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ και να μην εκτίθεται δημοσίως. «Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν’ αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Εν τω μεταξύ την ώρα που οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντούσαν στον Στέφανο Κασσελάκη, σε εστιατόριο της Νέας Σμύρνης ελάμβανε χώρα ένα δείπνο ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη. Πήγες στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργό, με αφορμή τις σχετικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σημείωναν πως ο Αλέξης Τσίπρας ανά τακτά χρονικά διαστήματα συναντιέται με πρώην συνεργάτες του και φίλους και τα ραντεβού αυτά δεν πρέπει να συνδέονται με την πολιτική επικαιρότητα.

Σε αχαρτογράφητα νερά ο ΣΥΡΙΖΑ – Διαγραφή Τσακαλώτου-Πέρκα από την ΚΟ


13/11/2023

Σε αχαρτογράφητα νερά παραμένει η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος και την αποχώρηση 46 μελών του οργάνου, μεταξύ αυτών οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, οι οποίοι διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να παραδώσουν τις έδρες τους στην Βουλή, όπως τους κάλεσε να πράξουν ο Σ. Κασσελάκης.

 

Διαγραφή Τσακαλώτου – Πέρκα από την ΚΟ

Επιστολή, με την οποία ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ότι οι βουλευτές Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις δηλώσεις αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τίθενται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,οι εν λόγω βουλευτές πρέπει να παραδώσουν άμεσα τις έδρες τους στο κόμμα, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών. Συγκεκριμένα η παράδοση των εδρών προβλέπεται στην περίπτωση α) της παρ.2 του Κώδικα που αναφέρει ότι όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα.

Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν με επιστολή τους οι Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως παραμένουν στο κόμμα ως απλά μέλη προκειμένου να παλέψουν για τις απόψεις τους.

Στην κοινή επιστολή χαρακτηρίζουν την ομιλία Κασσελάκη «μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς»

Ακολουθεί η Επιστολή

«Με ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη το κόμμα μας οδηγείται στον πολιτικό εκφυλισμό και τη διάλυση.

Με τη διχαστική του ομιλία του στην ΚΕ -μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς- κατήργησε ουσιαστικά τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας. Με τις αμετροεπείς, προσβλητικές επιθέσεις του κατά ιδρυτικών στελεχών του κόμματος, δημιουργεί κλίμα διωγμού όσων διαφωνούν με τις χωρίς αρχές μεθοδεύσεις του.

Επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπηρετήσουμε την παραμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματος και το αρνητικό, για το κόμμα και τις λαϊκές ανάγκες, πολιτικό σχέδιο που φιλοτεχνεί η περί τον πρόεδρο ηγετική ομάδα,

Δηλώνουμε ότι:

Υποβάλλουμε την παραίτησή μας από την ΚΕ
Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος και να παλέψουμε για τις απόψεις μας ως απλά μέλη.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τα μέλη της ΚΕ και του κόμματος καθώς και τον Πρόεδρο

Κυρίτσης Γιώργος, μέλος ΚΕ, ιδρυτικό μέλος ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, μέλος ΚΕ, ιδρυτικό μέλος ΣΥΡΙΖΑ και μέλος Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ».

Σήμερα ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από το κόμμα ο Γιώργος Κυρίτσης στην Αθήνα και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης στην Θεσσαλονίκη.

Δεν παραδίδει την έδρα του και ο ευρωβουλευτής Σ. Κούλογλου, ο οποίος έχει αποχωρήσει εδώ και ένα περίπου μήνα απ’ το κόμμα, κατηγορώντας τον Σ. Κασσελάκη για ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στ. Κασσελάκης στο “Κόκκινο” : Καινούργια ημέρα θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία

«Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά κοινωνικό, ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία», ανέφερε ο ο Στέφανος Κασσελάκης, με παρέμβασή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως τα όργανα του κόμματος δουλεύουν, σημειώνοντας πως «θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο που θα είναι συμπεριληπτικό σε όλη την κοινωνία».

Στο επιτελείο των Σ. Κασσελάκη τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κ.Ε του Σαββατοκύριακου είναι ένα κεφάλαιο που θέλουν να το κλείσουν με φυγή προς τα εμπρός, εκτιμώντας πως τα πράγματα σε επίπεδο εντάσεων και εσωστρέφειας θα ήταν χειρότερα εάν τα στελέχη της «Ομπρέλα» παρέμεναν στο κόμμα για να δίνουν μάχες οπισθοφυλακής, αμφισβητώντας κάθε τρεις και λίγο τη νέα ηγεσία. «Υπήρχε βεβαιότητα συρρίκνωσης, τώρα υπάρχει ευκαιρία ανασύνταξης» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN όταν ρωτήθηκε εάν η αποχώρηση των 45 θα αποδυναμώσει την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρευστότητα και αβεβαιότητα

Πάντως το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ρευστό και αυτό διότι ο κίνδυνος για νέες αποχωρήσεις στελεχών και μάλιστα βουλευτών παραμένει ανοιχτός. Η προσοχή είναι στραμμένη στους επτά βουλευτές, που υπογράφουν το κείμενο της ομάδας της Ε. Αχτσιόγλου, κατηγορώντας τον Σ. Κασσελάκη για ακροδεξιές τακτικές. Αν και τα στελέχη αυτά – Ε. Αχτσιόγλου, Ν. Ηλιόπουλος. Δ. Τζανακόπουλος, Α. Χαρίτσης, Σ. Αναγνωστοπούλου, Θ. Φωτίου, Μ. Τζούφη- δεν συμμετείχαν στο πρώτο κύμα αποχωρήσεων εν τούτοις η «συγκατοίκηση» τους με τον Σ. Κασσελάκη στο ίδιο κόμμα καθίσταται προβληματική, κάτι που αποτυπώνεται και στον τρόπο με τον οποίο αποδοκιμάζουν την έως τώρα τακτική που ακολουθεί. Εάν στο προσεχές μέλλον αποχωρήσουν και οι επτά βουλευτές της «ομάδας Αχτσιόγλου και συνεργαστούν με τους Ε. Τσακαλώτο και Π. Πέρκα τότε ίσως καταφέρουν να διεκδικήσουν «ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα» μέσα στην Βουλή. Σημειωτέον πως ο αριθμός δέκα που απαιτείται για τη συγκρότηση κ.ο εάν δεν επιτευχθεί με νέες αποχωρήσεις συναδέλφων του ίσως αναζητηθεί σε λύσεις εξ αριστερών, καθώς ήδη στην Βουλή υπάρχουν δυο πρόσωπα που έχουν αυτονομηθεί από το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να πορευτεί στην επόμενη μέρα, με στόχο να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να κάνει αντιπολίτευση στη ΝΔ, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο «MEGA».

«Μιλάμε για την επόμενη μέρα. Κανείς δεν χαίρεται και δεν επιχαίρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά μπροστά, ενδυναμωμένος από πείσμα και ζήλο, προσηλωμένος στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ο κόσμος θέλει προτάσεις, θέλει λύσεις για αυτά που τον απασχολούν σήμερα», δήλωσε.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Δημοψήφισμα για τη διαγραφή ή μη των τεσσάρων


10-11-2023

“Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν θα κάνω πίσω. Θα τα αλλάξω όλα καθαρά και στο φώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο υγιές κόμμα» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Σ. Κασσελάκης στις δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με βίντεο που ανάρτησε στα social media. Ο Σ. Κασσελάκης προαναγγέλει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη βάση για να κρίνει την διαγραφή των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, Δ. Βίτσα, Στ. Τζουμάκα και Π. Σκουρλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν την αποχώρηση τους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης .

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε τροχιά διάσπασης με την αποχώρηση των στελεχών της «Ομπρέλα» να θεωρείται δεδομένη στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Οι κλυδωνισμοί θα μετατοπιστούν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών που ανήκουν στη συγκεκριμένη εσωκομματική τάση που αμφισβητεί ευθέως την ηγεσία του Σ. Κασσελάκη.

Μέχρι αργά τα ξημερώματα της Πέμπτης τα στελέχη της «Ομπρέλα» σε πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη εξέταζαν τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουν την έξοδο τους από το κόμμα, καθώς υπήρχε και η πρόταση να μην προσέλθουν στην συνεδρίαση της Κ.Ε και να «αποχαιρετήσουν» το κόμμα με μια σκληρή ανακοίνωση εντός της ημέρας, στο πνεύμα του κειμένου «Διέξοδος Αριστερά» που υπογράφεται από 1300 στελέχη.

Από την άλλη οι δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που συσπειρώνονται στην Ε. Αχτσιόγλου, καταλογίζουν ευθύνες στην ηγετική ομάδα του κόμματος για την «διαλυτική κρίση» στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα. Ωστόσο τόσο η Ε. Αχτσιόγλου, όσο και άλλοι βουλευτές που την πλαισιώνουν, όπως οι Ν. Ηλιόπουλος, Α. Χαρίτσης και Δ. Τζανακόπουλος, μέχρι στιγμής δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν στην γραμμή της εξόδου, όπως ήδη έχουν αποφασίσει να κάνουν τα στελέχη της «Ομπρέλα» υπό την καθοδήγηση του Ε. Τσακαλώτου.

Στ. Κασσελάκης: « Θα γελάσει καλύτερα οποιος γελάσει τελευταίος»

«Κοινός στόχος να πάμε μπροστά την κοινωνία, την πατρίδα μας. Δεν θα κάνουμε πίσω. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του», είναι το μήνυμα προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης μια ημέρα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με παρέμβασή του στον 105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε ότι ο αριστερός προοδευτικός κόσμος έχει πολλά χιλιόμετρα να τρέξει, υπογραμμίζοντας ότι «χάσαμε 600.000 πολίτες στην κάλπη και αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον κερδίσουμε». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα με κοινωνικό πρόσημο και «είναι στάση ζωής να παλεύουμε για τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα των οποίων εξαϋλώνονται και στη συνέχεια έρχονται και οι υπουργοί και λαϊκίζουν», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Θα προχωρήσουμε. Να μην μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις με πολιτικές με την ανάδειξη του έργου της ομάδας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην παροχή βοήθειας στους αμάχους της Γάζας


09/11/2023

Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των ομήρων, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας το λόγο στην διεθνή διάσκεψη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, που πραγματοποιείται στο Παρίσι μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα όπως και Κύπρος βρίσκονται κοντά στην περιοχή της κρίσης σημειώνοντας πως το ελληνικό κράτος ήδη έχει παράσχει, με εναέρια μέσα, ανθρωπιστική βοήθεια στην λωρίδα της Γάζας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε επίσης υπέρ της κυπριακής πρότασης περί δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα και σημείωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός την αναγκαιότητα «να ξεκινήσουμε την συζήτηση για

 πολιτική λύση στη σύγκρουση αυτή, που είναι και

ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 18,1 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Διαφωνία με τους χειρισμούς Κασσελάκη


02-11-2023

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για το OPEN, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, το διάστημα 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2023, καθώς το κυβερνών κόμμα έχει προβάδισμα 18,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του του ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει… μάχη με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της MRB, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 6,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νίκη 2,7%, το ΜέΡΑ25 2,5% οι Σπαρτιάτες 2%. Στο 20,8% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην αναγωγή επί του συνόλου, τα ποσοστά των κομμάτων εμφανίζονται ως εξής:


 • ΝΔ: 38%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 15,2%
 • ΠΑΣΟΚ: 13,9%
 • ΚΚΕ: 9,6%
 • Ελληνική Λύση: 7,7%
 • Πλεύση Ελευθερίας 3,8%
 • Κόμμα Νίκη: 3,4%
 • ΜέΡΑ25: 3,2%
 • Σπαρτιάτες: 2,5%
 • Άλλο κόμμα 2,7%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,1% και ακολουθούν:

 • Ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,2%
 • Ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,4%
 • Ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,4%
 • Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1%
 • Και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%

Την ίδια στιγμή, το 61,5% απαντά πως το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ μετά τις εκλογές είναι χειρότερο από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Αντίστοιχα το 29,5% απαντά πως είναι το ίδιο καλό ή καλύτερο.

Το 63,9% αξιολογεί αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης, ενώ το 33,3% την αξιολογεί θετικά.

Πώς κρίνουν τον Κασσελάκη – Με ποια πλευρά συμφωνούν, τι λένε για τις διαγραφές

Το 70,8% των ερωτηθέντων, απαντά πως με την έως τώρα στάση του Στέφανου Κασσελάκη, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ χειροτερεύει, ενώ το 19,5% απαντά πως μάλλον ή σίγουρα βελτιώνεται.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 50% απαντά πως η πορεία του του κόμματος παραμένει το ίδιο κακή ή χειροτερεύει με τους μέχρι στιγμής χειρισμούς του κ. Κασσελάκη, ενώ το 39,4% απαντά πως παραμένει η ίδια ή βελτιώνεται.

Το 46,6% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί ούτε με τις τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ούτε με τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το 25,5% συμφωνεί με τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 42,4% συμφωνεί με τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη, το 35,6% με καμία από τις 2 πλευρές, και το 18,5% με τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το 45,7% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τις διαγραφές που προανήγγειλε ο κ. Κασσελάκης, ενώ το 29,3% συμφωνεί.

Το 52,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις διαγραφές που προανήγγειλε ο κ. Κασσελάκης και το 35,8% διαφωνεί.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα – Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα αξιολογείται η ακρίβεια σε ποσοστό 52,2%, η οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 25,4%, η Υγεία σε ποσοστό 21,3%, το ύψος των εισοδημάτων σε ποσοστό 16,6%.

Το 56,3% δηλώνει πως δεν πάνε καλά τα πράγματα στη χώρα, το 26,2% πώς δεν πάνε ούτε καλά, ούτε άσχημα, ενώ το 16,6% πώς τα πράγματα πάνε καλά.

Τι απαντούν οι πολίτες για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Το 46,3% αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ το 34,8% επικροτεί τις διπλωματικές κινήσεις του πρωθυπουργού.

Αντίστοιχα, το 57,1% αξιολογεί αρνητικά τη στάση των ΗΠΑ για το θέμα ενώ το 22,7% την αξιολογεί θετικά. Το 55,5% αξιολογεί αρνητικά τη στάση της ΕΕ και το 22% θετικ.α.

To 83,5% ανησυχεί αρκετά ή πολύ για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, ενώ το 13,6% δεν ανησυχεί.

Το 30,9% εκτιμά πως δίκαιο έχουν μάλλον οι Παλαιστίνιοι, το 22,5% πως έχουν δίκαιο και οι δύο, το 21,5% πως δεν έχει καμία από τις 2 πλευρές δίκαιο, και το 10,1% πως έχει δίκαιο το Ισραήλ.


Πηγή: newsit.grΣυνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη-Στ. Κασσελάκη στη Βουλή – Τι συζήτησαν
1-11-2023

Για τις θέσεις της χώρας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη κατά την μεταξύ τους συνάντηση στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή, η οποία διήρκεσε μία ώρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι είναι πάντα στη διάθεση του κ. Κασσελάκη όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών, για την ενημέρωσή τους.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε με τον πρωθυπουργό να συγχαίρει τον κ. Κασσελάκη για την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να τον ρωτά εάν προσαρμόστηκε.

“Στην Βουλή όχι ακόμα, αλλά στο κομματικό περιβάλλον σίγουρα. Και στην Ελλάδα”, απάντησε ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος έθεσε στη συνέχεια το ζήτημα των αποδήμων λέγοντας ότι “έχουμε ευθύνη να τους φέρουμε πίσω” και ότι “είναι εθνική ευθύνη και εθνικό στοίχημα οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους σε μία χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία”.

“Έχουμε κάνει μία καλή αρχή με το νομοσχέδιο που δίνει πια την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας και κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους και νομίζω ότι σε αυτό τουλάχιστον έχουμε ένα εθνικό χρέος όλα τα κόμματα να κινητοποιήσουμε”, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει ότι “αυτό είναι δικαίωμα στο εκλέγειν και όχι στο εκλέγεσθαι” και να προσθέτει ότι “πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να εκλέγουν οι ίδιοι εκπροσώπους από την δική τους κοινότητα”.

“Ο εκλογικός νόμος ενόψει των εκλογών είναι καθορισμένος, Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Αλλά φαντάζομαι αυτό, ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα το συζητήσουμε”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στις 18:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μητσοτάκης: Επίδομα και στα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα – Τι είπε για τη φοροδιαφυγή


31-10-2023

Για «τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος κατά την εισήγησή του στην έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στα μέτρα κατά την φοροδιαφυγής.Όπως ανακοίνωσε, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

Γνωστοποίησε παράλληλα την επίσπευση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος ως «σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.
«Κάτι το οποίο είχα ανακοινώσει ότι θα ισχύσει από το 2025, έρχεται ουσιαστικά μπροστά κατά έναν χρόνο. Το επισπεύδουμε γιατί εμπιστευόμαστε τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές στην ενέργεια, με πρώτο και σημαντικότερο βήμα την επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα, στο ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες με μεγαλύτερες επιπλέον εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια, στο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγησή του με αναφορά στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας ότι ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, διαχωρίζει, ωστόσο, την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό.

Τόνισε πως η χώρα μας, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, και πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζει διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης, ενώ επανέλαβε ότι «υποστηρίζουμε σταθερά μία οριστική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος στη λογική των δύο κρατών» και πρόσθεσε ότι «είμαστε μία χώρα η οποία τιμά τις συμμαχίες της και η οποία συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους».

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ως εξής:«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως βλέπετε έχουμε αρκετή μεταρρυθμιστική δυναμική για να συνεδριάζουμε πια δύο φορές το μήνα. Και η σημερινή μας συνεδρίαση γίνεται στη σκιά της εντεινόμενης αναταραχής στη γειτονιά μας. Θα επαναλάβω ότι ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.Διαχωρίζει, ωστόσο, την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και ήδη, μάλιστα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, και πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζουμε διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης. Ενώ, βέβαια, υποστηρίζουμε σταθερά μία οριστική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος στη λογική των δύο κρατών. Είμαστε μία χώρα η οποία τιμά τις συμμαχίες της και η οποία συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωρίζετε, επίσης, τις παρεμβάσεις τις οποίες έκανα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, με αιχμή την αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό.Όπως σημαντική εξέλιξη θεωρώ και το γεγονός ότι έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών που βλέπουν πλέον θετικά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δείκτες υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Είναι μία ακόμα ελληνική πρόταση η οποία αποκτά διαρκώς νέους συμμάχους.Σε ό,τι αφορά τώρα το εσωτερικό, η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι, όσα ανακοίνωσα στη ΔΕΘ για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής παίρνουν τώρα τη μορφή νόμου. Είναι μία διαρκής μάχη κατά μίας βαθιά αντικοινωνικής στάσης, με την οποία -όπως έχουμε πει πολλές φορές- δεν συμβιβαζόμαστε.Λαμβάνουμε, λοιπόν, μια σειρά από παράλληλα μέτρα σε πολλά πεδία. Από τη διασύνδεση, επιτέλους, των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, μέχρι τις ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και τις καινούριες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Και, ασφαλώς, την δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στον τομέα αυτό θα πρέπει επιτέλους να δούμε κατάματα τη στρεβλή εικόνα, ώστε να μπορέσουμε και να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό. Με άλλα λόγια, ο εργοδότης να εμφανίζεται συχνά να εισπράττει πολύ λιγότερα χρήματα από ότι ο υπάλληλός του, από ό,τι ο εργαζόμενός του. Προχωρούμε, λοιπόν, σε μια τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά φυσικά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων. Έτσι, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.Αποκτούν ωστόσο και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Γιατί, παράλληλα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%. Κάτι το οποίο είχα ανακοινώσει ότι θα ισχύσει από το 2025, έρχεται ουσιαστικά μπροστά κατά έναν χρόνο. Το επισπεύδουμε γιατί εμπιστευόμαστε τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, το οποίο θα παρουσιάσει πολύ πιο αναλυτικά στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται, βέβαια, για μία όψη μόνο της προσπάθειας να κλείσουν τα παράθυρα τα οποία ευνοούν τους λίγους εις βάρος των πολλών. Ένα μέτωπο, στο οποίο θα συμβάλει και η ίδια τεχνολογία, μέσω πολλών περισσότερων διασταυρώσεων τις οποίες είναι σε θέση πια να κάνει η ΑΑΔΕ. Εδώ θέλω να επαναλάβω ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο. Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα.Η καθημερινότητα, άλλωστε, όπως και τα αναχώματα στην ακρίβεια, παραμένουν προτεραιότητά μας. Έτσι, θα εξετάσουμε σήμερα τέσσερα ακόμα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές, στην ενέργεια. Με πρώτο βήμα και σημαντικότερο -θα μιλήσει για αυτά στη συνέχεια ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας- την επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα. Είναι πολλά τα νοικοκυριά σήμερα τα οποία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια.Θα μιλήσει ο Υπουργός και για το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες: μεγαλύτερες επιπλέον εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια.Για το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά βέβαια και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών. Δεν είναι αμελητέες αυτές, ανέρχονται σχεδόν στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Είναι μία αυθαιρεσία που βαραίνει το σύνολο των καταναλωτών και είναι μια προκλητική αδικία η οποία πρέπει, επιτέλους, να «κοπεί μαχαίρι».Μετά τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, έχουμε μια αρκετά μεγάλη ατζέντα. Επιτρέψτε μου να σταθώ σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για τις οποίες θα μας μιλήσουν οι Υπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.Το Υπουργείο Υγείας θα μιλήσουμε για την οργανωμένη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κυρίως το Alzheimer, αλλά και τα ψυχικά προβλήματα. Είναι προκλήσεις της εποχής μας. Δυστυχώς, απλώνονται ολοένα και πιο απειλητικά μέσα στην κοινωνία μας.Και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα ήθελα να τονίσω, την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί πλέον στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου. Την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων.Είναι σημαντικό αυτές οι υπηρεσίες, οι οποίες καλούνται να επιχειρούν γρήγορα, να συντονίζονται και να έχουν ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων. Τα θέματα της σημερινής ατζέντας δεν εξαντλούνται εδώ. Όλα όμως τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα, κατατείνουν στον στόχο τον οποίο έχουν θέσει εξ αρχής: μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη».

Μητσοτάκης: Επίδομα και στα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα – Τι είπε για τη φοροδιαφυγήΝ. Φίλης: Ο Στ. Κασσελάκης στηρίχτηκε από το σκοτεινό διαδίκτυο


25-10-2023

Για πρακτικές Τραμπ κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ο Νίκος Φίλης, ο οποίος σχολίασε ότι νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολιτική με βάση την προσωπική του ζωή και όχι με βάση τα προβλήματα των πολιτών.

«Η μέχρι στιγμής παρουσία του ταυτίζεται με την προβολή της προσωπικής του ζωής και όχι με τα προβλήματα του κόσμου» δήλωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι το κόμμα περνάει στρατηγική κρίση. «Το κόμμα συρρικνώνεται, επιδεινώνεται η αξιοπιστία του. Ο κ. Κασσελάκης το επιδεινώνει γιατί προσπαθεί να μετατρέψει ένα κόμμα της Αριστεράς σε ένα δημοκρατικό κόμμα Μπάιντεν», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «στηρίχτηκε από το σκοτεινό διαδίκτυο ακολουθώντας πρακτικές του Τραμπ.

«Ο κ. Κασσελακης μιλάει για θέματα έξω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιμείνει με αυτές τις απόψεις που διατύπωσε πριν και μετά ως πρόεδρος, κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να είναι πρόεδρος» είπε ο κ. Φίλης.

«Η μετατόπιση προς τα κεντροδεξιά αφήνει ένα κενό. Μετά από 60 χρόνια που δόθηκε μια μάχη για μια άλλη Αριστερά, μη δογματική θα αφήσουμε αυτό το χώρο διαλυμένο; Μπορεί να κάνει αντιπολίτευση αυτό το κόμμα όταν φεύγει από το χώρο που έχει προσδιορίσει και γίνεται κάτι διαφορετικό κόμμα της κεντροδεξιάς ως μπαλαντέρ;» αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης.

«Από ό,τι βλέπω ο κ. Κασσελάκης έχει αποφασίσει να με διαγράψει. Να κάνει συνέδριο με πρόωρες διαγραφές. Αν τα πράγματα φτάσουν στο αδιέξοδο θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε» πρόσθεσε.

Για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα αλλά κακ για το αν φέρει μερίδιο ευθύνης ο κ. Φίλης είπε «ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει όταν κρίνει αναγκαίο».

«Η δύναμη του δεν είναι οι 60.000 ψήφοι. Υπάρχουν 400.000 που φύγανε στις βουλευτικές εκλογές. Είμαστε σε μια φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια συνεχή στρατηγική ήττα και υποχωρεί. Δυστυχώς, ο Κασσελάκης δείχνει να υλοποιεί με θολό τρόπο ένα σχέδιο μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό, ευρύχωρο ευρωπαϊκό κόμμα σε κάτι άλλο πράγμα που θέλουν και δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας στη χώρα μας” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε ότι «αυτά που κάνει εξυπηρετούν την κατάρρευση της ριζοσπαστικής Αριστεράς», κατέληξε.

Τσακαλώτος: Στην κουλτούρα της Αριστεράς ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται


24-10-2023

«Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως», έγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο facebook απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη για την παραπομπή των Βίτσα, Φίλη και Σκουρλέτη στο πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν».

Αλλαγή σκυτάλης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία-Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει τα μηνύματα


16-10-2023

Μεγάλες ανατροπές έκρυβε η κάλπη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας άλλαξαν χέρια με τον Χάρη Δούκα να κερδίζει τον δήμο της Αθήνας από τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Στέλιο Αγγελούδη τον δήμο Θεσσαλονίκης από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας νικητής αναδεικνύεται ο Δημήτρης Κουρέτας ο οποίος επικράτησε έναντι του αντιπάλου του, νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ενώ σε τέσσερις περιφέρειες οι εκλεκτοί της ΝΔ έχασαν από τους κομματικούς αντάρτες.

“Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στην γη, να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στην μεταρρυθμιστική μας ατζέντα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναγνώρισε ότι “δεν ήταν ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποτήριξε πάντως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα για την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την πρώτη Κυριακή, ενώ έκανε λόγο για αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψηφίους που στήριξε η ΝΔ , η οποία είχε πάρει 41% και όχι 51%, όπως είπε.

Τόνισε εξάλλου, απευθυνόμενος σε όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν βγάζοντας συμπεράσματα που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισσρροπίες, ότι είχαμε εκλογές πριν από 3 μήνες στις οποίες καταγράφηκε η δύναμη των κομμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε προβληματισμό και για την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή που “πρέπει να μας προβληματίσει όλους”, ενώ συνεχάρη τους περιφερειάρχες και τόνισε ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί με όλους και ότι προσβλέπουμε σε μία γόνιμη και παραγωγική συνεργασία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Νετανιάχου


14-10-2023

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Επίσης επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΥΣΕΑ για πόλεμο στο Ισραήλ: Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές - Με αμείωτη ένταση η φύλαξη των συνόρων


12-10-2023

Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Σύμφωνα με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, «αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους.

Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».

 skai

Είδος πολυτελείας το ελαιόλαδο – Ακόμη και στα 15 ευρώ το λίτρο


21-09-2023

Σε είδος πολυτελείας αναμένεται να εξελιχθεί το ελαιόλαδο, καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 15 ευρώ το λίτρο το επόμενο διάστημα όταν το λάδι θα βρεθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, σε ένα δεκαήμερο και συγκεκριμένα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και 11 Σεπτεμβρίου, το λάδι ακρίβυνε στο ράφι κατά 8,7% σύμφωνα με τον μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για την Ελλάδα, τόσο από άποψη παραγωγής όσο και τιμής. Η παραγωγή στην Ελλάδα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανήλθε σε 340.000 τόνους, ωστόσο τη νέα ελαιοκομική περίοδο εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι θα μειωθεί στο μισό, περίπου στους 150.000-180.000 τόνους.

Ως αποτέλεσμα της ελλιπούς παραγωγής στην Ισπανία και την Ιταλία, η τιμή του ελληνικού ελαιόλαδου κατέγραψε ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας ακόμα και τα 8 ευρώ στον παραγωγό, ενώ η νέα σοδειά αναμένεται να φεύγει από τον παραγωγό σε διψήφιο νούμερο, δηλαδή από 10 ευρώ και πάνω.

Την ίδια ώρα, συγκριτικά στοιχεία από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή στο λάδι και βέβαια τον υψηλότερο ΦΠΑ.  Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ισπανική Ένωση Καταναλωτών το  ελαιόλαδο στην χώρα μας είναι σημαντικά ακριβότερο, 2,245 €/λίτρο, 30% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τις άλλες Μεσογειακές χώρες.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Στις αγορές “βγαίνει” σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο


20-09-2023

Στις αγορές βγαίνει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής του ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 4,25%, λήξης 15 Ιουνίου 2033, σε άυλη μορφή,

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 (Τ+5).

Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 20ης Σεπτεμβρίου 2023 και οι οποίες ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Επιστροφή στην Αθήνα με τη βενζίνη στα 2,30 ευρώ το λίτρο30-08-2023

Στα ύψη έχει φτάσει ξανά η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε βενζινάδικα στο κέντρο της Αθήνας, ορισμένα εκ των οποίων έχουν τιμή πώλησης που αγγίζει τα 2,30 ευρώ το λίτρο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σε αρκετά πρατήρια το πετρέλαιο φτάνει τα 2 ευρώ/λίτρο, ενώ και η απλή αμόλυβδη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ/λίτρο.

Μάλιστα, στο κέντρο της Αθήνας κάποια βενζινάδικα πωλούν την απλή αμόλυβδη 2,299 ευρώ/λίτρο, με τους οδηγούς που επιστρέφουν από τις διακοπές να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.  

Αμόλυβδη: Η μέση τιμή της βενζίνης στην Αττική


Σύμφωνα, πάντως, με το πιο πρόσφατο δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, χθες Τρίτη (29/8) η μέση τιμή λιανικής πώλησης της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,954 ευρώ/λίτρο, της ενισχυμένης αμόλυβδης (100 οκτ.) στα 2,143 ευρώ/λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,729 ευρώ/λίτρο.


Σε πανελλήνιο επίπεδο, η μέση τιμή λιανικής πώλησης της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,993 ευρώ/λίτρο, της ενισχυμένης αμόλυβδης (100 οκτ.) στα 2,162 ευρώ/λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,763 ευρώ/λίτρο.

ΥΠΟΙΚ: Καμία παράταση στην προθεσμία επανένταξης στις 72 και 120 δόσεις


18-07-2023

Καμία παράταση δεν θα δοθεί στην προθεσμία επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που λήγει στις 31 Ιουλίου 2023. Συνεπώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέχρι το τέλος του Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά, στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να επωφεληθούν από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο 5036/2023:

Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων και τις έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023, να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας έως τις 31 Ιουλίου δύο μηνιαίες δόσεις.
Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ρυθμίζονται σε έως και 72 δόσεις με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης κατά την 1η.11.2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αν είχε, ήταν τακτοποιημένες.

Μαρινάκης: Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία


13-07-2023

ατηγορηματικός εμφανίσθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ως προς την πανεπιστημιακή αστυνομία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί και ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργησή της. Πρόσθεσε ότι αναζητείται τρόπος για να έχει τον καλύτερο δυνατό ρόλο και τρόπο λειτουργίας σε συνεργασία με όλη την υπόλοιπη ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, ο κ.Μαρινάκης ερωτήθηκε και σχετικά με την έφιππη αστυνομία που πρότεινε για την Αθήνα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης και σχολίασε ότι δεν υπήρξε κανένα "άδειασμα" του υπουργού από τον πρωθυπουργό, απλά υπήρξε μια πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Ανακοινώσεις Χατζηδάκη για μέτρα στήριξης: Παρατείνεται για 3 μήνες το market pass – Πόσο αυξάνονται οι μισθοί στο δημόσιο


11-07-2023

Μέχρι τον Οκτώβριο παρατείνεται το market pass, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης που τίθεται σήμερα, Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουλίου.

«Παρουσιάζουμε μέτρα σοβαρά κοστολογημένα που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της οικονομίας» σημείωσε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης. Το κόστος των μέτρων στήριξης ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Μέτρα στήριξης: Όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε σειρά μέτρων στήριξης για τους δημόσιους υπαλλήλους, τη μεσαία τάξη, αλλά και τους νέους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Youth Pass:

Κ. Χατζηδάκης: Κατά 70 ευρώ το μήνα αυξάνονται οι μισθοί στο δημόσιο


08-07-2023

Στις αυξήσεις που επέρχονται στους υπαλλήλους του δημοσίου (70 ευρώ μηνιαίως) με το υπό αναθεώρηση ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από 1/1/2024 ,σε αυξήσεις που θα δοθούν στα ειδικό μισθολόγια (σώματα ασφαλείας, δικαστές, στρατιωτικοί κλπ), αλλά και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις, τις ρυθμίσεις οφειλών, τα “κόκκινα” δάνεια, και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιστράφηκε η ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα ο κ.Χατζηδάκης εστίασε στα εξής:

1. Ανάπτυξη – Δουλειές – Εισόδημα

Τι σχεδιάζουμε, λοιπόν;

Με βάση το πιθανότερο οικονομικό σενάριο -με άλλα λόγια, αν δεν έχουμε κάποιο ακραίο και μεγάλης κλίμακας γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο- τότε μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι στεκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας!

Σε αυτό το πλαίσιο, η βασική μας στόχευση θα είναι ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες και στήριξη των ευάλωτων!

Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμούμε άλλους επιμέρους στόχους, στους οποίους θα αναφερθώ άλλωστε στη συνέχεια. Όλα αυτά, όμως, τα συνδέουμε με την υπηρέτηση της βασικής μας στόχευσης: Ανάπτυξη, δουλειές, υψηλότερο εισόδημα, ουσιώδης κοινωνική πολιτική! Αυτή είναι η προτεραιότητα και η μέθοδος με την οποία θα δουλέψουμε!

Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τους στόχους για ανάπτυξη, μισθούς και απασχόληση στους οποίους αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός!

Γι’ αυτό και η στήριξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί! Ακόμα περισσότερο όταν αυτές συνδέονται με την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και ενσωματώνουν νέα γνώση και καινοτομία.

Ακούμε τις παρατηρήσεις για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Έχουν μεγάλη δόση υπερβολής. Καθώς, ένα σημαντικό μέρος της αύξησής του οφείλεται στις εποχικά αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου και στην εισαγωγή πρώτων υλών, που αφού χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία μας, γίνονται σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν θα αγνοήσουμε την πρόκληση η Ελλάδα να γίνει ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστική, ολοένα και περισσότερο εξαγωγική!

Συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής μας, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας και η φαρμακοβιομηχανία. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό, που προφανώς συμβάλλει πολύ θετικά στη χώρα. Μπορούμε, ωστόσο, να στηριχθούμε περισσότερο στη ναυτιλία και σε επενδύσεις Ελλήνων εφοπλιστών στη χώρα!

Μείζον θέμα επίσης είναι οι συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων με ενίσχυση των σχετικών κινήτρων, πράγμα που θα ωφελήσει τόσο τις ίδιες όσο και την ανταγωνιστικότητα. Η πολιτική μας, επιπλέον, θα επιδιώκει συνεχώς να αποφεύγει πειρασμούς συνδεόμενους με την χωρίς βάση υπερκατανάλωση, που πληρώθηκε ακριβά στο παρελθόν!

Έχουμε ήδη δεσμευτεί για αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και για αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027!

2. Δημοσιονομική σταθερότητα

Προϋπόθεση για κάθε θετικό αναπτυξιακό βήμα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι μία ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη!

Αξιόπιστη και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική σημαίνει: Τήρηση των εθνικών δημοσιονομικών στόχων. Έμφαση στην επίτευξη λογικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Και συνεχής προσπάθεια για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Υπογραμμίζω, λοιπόν – για να γίνει ακουστό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό – ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει πολιτικός Άι Βασίλης. Θα δίνουμε αυτά που έχουμε. Όχι αυτά που δεν έχουμε! Όπως κάνουν όλες οι προηγμένες χώρες διεθνώς!

Στο πλαίσιο αυτό ισχύουν οι διεθνείς μας δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και 2,5% του ΑΕΠ το 2026, όπως περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος οι στόχοι μας είναι:

 1. Πρώτον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, η οποία θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας, θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τη ρευστότητα.

 2. Δεύτερον, η συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους ώστε, να βρεθεί αρκετά κάτω του 140% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2027, όπως έχουμε ήδη δεσμευθεί. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η απόφαση να αποπληρώσουμε πρόωρα τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου!

 3. Αναλόγως της διεθνούς συγκυρίας, στόχος μας για την επόμενη τετραετία, επίσης, είναι η σταθεροποίηση των ετήσιων δαπανών τόκων στα επίπεδα του εκάστοτε πρωτογενούς πλεονάσματος.

3. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Για τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής ακούω από τότε που ήμουν μαθητής. Έχουν γίνει διαχρονικά κάποια βήματα, αλλά επειδή το θέμα συζητείται συνεχώς, κανείς δεν πιστεύει τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων! Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να κάνουμε τη θεωρία, πράξη. Αξιοποιώντας πρωτίστως τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις, χωρίς να μπορούν να εγερθούν αμφιβολίες για την ορθότητα των παρεμβάσεων.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους! Αποτελεί, αν θέλετε, και δικό μου προσωπικό στοίχημα. Και, δεν προχωρούμε θεωρητικά. Προχωρούμε με συγκεκριμένα μέτρα:

Δρομολογούμε έως και τους πρώτους μήνες του 2024:

 • Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.

 • Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.

 • Την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Συνεχίζουμε εντός του 2024 με ψηφιακά μέτρα όπως:

 • Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,

 • Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Παράλληλα, προχωρούν:

 • Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

 • Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

 • Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.

Τέλος – το τονίζω – δεν είναι στις προθέσεις μας προχωρήσουμε σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες.

Καλώ, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας που μπορεί να ωφεληθούν, να σπεύσουν μέχρι τέλος Ιουλίου και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία. Άλλωστε, για τις 120 δόσεις, τι ζητά η Πολιτεία; Την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων, που, αυτομάτως αναβιώνουν ένα καθεστώς στο οποίο την πρόσβαση έχασαν. Ας σπεύσουν, λοιπόν, να τακτοποιήσουν τις σχετικές εκκρεμότητες με προφανή για τους ίδιους οφέλη!

4. Φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών

Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε προς ψήφιση εντός του Ιουλίου κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, να στηρίζουμε έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα και να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Πέραν όσων ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλω να σημειώσω τα ακόλουθα:

Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδ. εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο!

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε Δημόσιος Υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%.

Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Κοντολογίς, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο θα είναι οι χαμηλόμισθοι, εκείνοι που έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης!

Στις υπόλοιπες δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν με αυτό το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό να τονίσω, πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέθεσε σημαντικούς πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στην πληθωριστική κρίση, στήριξη που συνεχίζεται με τo market pass.

Σήμερα βλέπουμε: Τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού να μειώνεται -στο 1,8% για τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- την Ελλάδα να βρίσκεται 4η από το τέλος στην ΕΕ στον πληθωρισμό, ενώ και στον πληθωρισμό τροφίμων βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παρόλα αυτά, θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα τόσο στο επίπεδο των ελέγχων της αισχροκέρδειας όσο και στο επίπεδο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Τα δυο αυτά εργαλεία είναι από τα βασικότερα που διαθέτει κάθε οργανωμένη Πολιτεία!

5. Τραπεζικό σύστημα – Κεφαλαιαγορά

Μιλώντας για τη στροφή στην ανάπτυξη, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα όσα σχεδιάζουμε για το τραπεζικό σύστημα και για την κεφαλαιαγορά.

Μία από τις κυριότερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό. Μεταξύ αυτών είναι:

 • Η επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

 • Και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ώστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.

Είναι δύο μέτρα που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και θα λειτουργήσουν υπέρ των καταθετών!

Μία δεύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Γι’ αυτό το λόγο, πρώτον, προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Κανόνες, λοιπόν, πληροφόρησης και διαφάνειας!

Δεύτερον, μελετούμε νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων!

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα, σημειώνω ότι θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

Στόχος παραμένει, επίσης η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών!

Ενώ, βασική προτεραιότητά μας είναι, επίσης, η ενίσχυση του ρόλου και του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς. Θα εστιάσουμε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου και στην προσέλκυση σε αυτό νέων εταιρειών, όπως:

 • Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

 • Η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

 • Τα κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως η έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο.

Δεν θα ήθελα κανένας να υποτιμήσει ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλουν μέσω του Χρηματιστηρίου στην ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και, επομένως, στην στήριξη της παραγωγικής μηχανής της ελληνικής οικονομίας!

6. Ευρωπαϊκοί πόροι/Δημόσιες επενδύσεις

Σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς πόρους και τις δημόσιες επενδύσεις -που είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, καθώς έχουμε στη διάθεσή μας πόρους χωρίς προηγούμενο- αναφέρθηκε στην ομιλία του το μεσημέρι ο κ. Παπαθανάσης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι εκτός του ότι, στο Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο η προσπάθεια είναι εμπροσθοβαρής, θα κινηθούμε με τους πιο γρήγορους ρυθμούς για να αξιοποιήσει η Ελλάδα μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία!

7. Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σημαίνει έσοδα για το Δημόσιο και ανάπτυξη για τη χώρα.

Ως Υπουργείο, θα επιδιώξουμε μία ολιστική προσέγγιση που θα συνδυάζει τις δικές μας αρμοδιότητες με τις αρμοδιότητες της ΕΕΣΥΠ, σεβόμενοι πάντοτε το ρόλο της. Γι’ αυτό άλλωστε και ιδρύθηκε και χωριστή Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε τον ριζικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ΕΤΑΔ, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου. Θα το πετύχουμε με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης του πλούσιου χαρτοφυλακίου της, προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και τα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς και τα δύο θα μπορούσαν να δώσουν πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

Μιλώντας, επίσης, για την ΕΕΣΥΠ, σημασία έχει επίσης η αξιοποίηση και των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καλαμάτας, έχοντας φυσικά υπόψη και τα πολύ θετικά αποτελέσματα του πρώτου κύματος αξιοποίησης.
Όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ βασικές προτεραιότητές μας είναι: Η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού -πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Οι διαγωνισμοί παραχώρησης της εκμετάλλευσης περιφερειακών λιμανιών -όπως του Ηρακλείου και του Βόλου. Καθώς και όλα τα αναγκαία βήματα για την είσοδο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο!

Παραιτήθηκε από εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η Πόπη Τσαπανίδου06-07-2023

Την παραίτηση της από τη θέση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλλε η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία στις τελευταίες εθνικές εκλογές δεν κατάφερε να εκλεγεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας εξ αιτίας των χαμηλών ποσοστών του κόμματος.

Σημειώνεται ότι η Πόπη Τσαπανίδου απουσίαζε από τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις τελευταίες ημέρες.

 

Δύσκολη εξίσωση για τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Α. Τσίπρα – Οι επικρατέστεροι διάδοχοι


30-06-2023

Την δύσκολη εξίσωση της επόμενης ημέρας στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Α. Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος καλούνται να λύσουν τα καθοδηγητικά όργανα της Κουμουνδούρου μέσα από τις πρώτες αποφάσεις για την οργάνωση των διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας, αλλά και της μεταβατικής εκπροσώπησης του κόμματος στο κοινοβούλιο.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο αναμένεται να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα για την εκκίνηση των διαδικασιών της διαδοχής του Α. Τσίπρα, ενώ δεν αποκλείεται ο οδικός χάρτης που θα συμφωνηθεί να έρθει προς έγκριση και στη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος. Σε ότι αφορά την εκλογή νέου επικεφαλής στην Κ.Ο , που θα σηκώσει και το βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος στη Βουλή απέναντι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν δυσκολίες να διευθετηθεί. Ωστόσο η Ο. Γεροβασίλη, η οποία εμφανίζεται ως επικρατέστερη για τη θέση αυτή, δείχνει να επιθυμεί η εκλογή της να έχει την έγκριση του συνόλου των μελών της Κ.Ο και να μην σημειωθούν παρατράγουδα ή διαφωνίες που μπορεί να πυροδοτήσουν ένα διχαστικό κλίμα.

Αν και μέχρι στιγμής κανένας από τους επίδοξους “δελφίνους” δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητα του για την διεκδίκηση της αρχηγίας η ονοματολογία στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει. Καθοριστικό ρόλο μετά και την αποχώρηση του Α. Τσίπρα από την κούρσα των διεκδικητών θα παίξουν οι “συμμαχίες” και οι “συμφωνίες” που θα γίνουν στο παρασκήνιο. Στενοί συνεργάτες του Α. Τσίπρα διαβεβαιώνουν πως ο ίδιος δεν έχει σκοπό να παρέμβει υπέρ του ενός ή του άλλου διεκδικητή.

Αυτή τη στιγμή οι φερόμενοι ως διεκδικητές της αρχηγίας χωρίζονται σε δυο ομάδες. Τους κατέχοντες κοινοβουλευτικά αξιώματα, όπως η Ε. Αχτσιόγλου, ο Ε. Τσακαλώτος, Α. Χαρίτσης αλλά και ο Π. Πολάκης, και τους κομματικούς, όπως η Ρένα Δούρου, η οποία αναμένει την είσοδο της στη Βουλή, εάν ο Α. Τσίπρας κρατήσει την έδρα στην Α’ Πειραιά, ο Δ. Τεμπονέρας και ο Γ. Σακελλαρίδης. Το σενάριο πάντως για αρχηγό μη κοινοβουλευτικό δεν δείχνει να έχει ισχυρό προβάδισμα, καθώς θα οδηγήσει αναγκαστικά σε σχήμα δυαρχίας.

Α. Τσίπρας: Δεν θα είμαι υποψήφιος στην εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ29-06-2023

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στην εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Κουμουνδούρου.

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα», δήλωσε και τόνισε: «αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές, είπε.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αφοπλισμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή - Προβληματισμός και κατήφεια μετά την συντριβή


26-06-2023

Το χαμηλό ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εκτός των άλλων, του δημιουργεί πρόβλημα και στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η κοινοβουλευτική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν της επιτρέπει να ενεργοποιεί, από μόνη της, μια σειρά από θεσμικά εργαλεία ελέγχου της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, θα πρέπει να συγκεντρωθούν 50 ψήφοι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ενώ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να μαζευτούν 60 υπογραφές.


Προβληματισμός και κατήφεια μετά την συντριβή


Σε φάση διεργασιών μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη νέα εκλογική του ήττα από τη ΝΔ, με το κλίμα στην Κουμουνδούρου να είναι εξαιρετικά βαρύ.

Μπορεί τα στελέχη και τα μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ να επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρας κάτω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το κλίμα είχε ήδη βαρύνει στην Κουμουνδούρου εξαιρετικά μετά το δεύτερο ακόμη πιο δυσμενές αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να ανοίξει εντελώς τα χαρτιά του δρομολογεί εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο ίδιος ζήτημα ηγεσίας ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει την κρίση των μελών του κόμματος.

«Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτήν τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ευθέως προς τη νέα γενιά στελεχών μιλώντας για γρήγορες αλλαγές με εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους.

«Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον εαυτό του και αυτό είναι μια γενναία πολιτική πράξη μετά το αποτέλεσμα αυτό ενώπιον των μελών και από εκεί και πέρα θα δούμε τις διαθεσιμότητες αν υπάρχουν τέτοιες προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο Διονύσης Τεμπονέρας, επικεφαλής εκλογικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φαραντούρης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει ένα συμπεριληπτικό κόμμα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγάλει από την γκαρνταρόμπα του τα καλύτερα ρούχα του, να βγει προς τα έξω. Όχι μόνο για το θεαθήναι, εντυπώσεων ή εικόνας είναι θέμα λογικής από δω και μπρος».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να ανοίξει τα χαρτιά του στα ηγετικά όργανα του κόμματος.

Ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Χρειαζόμαστε πρώτον σοβαρές αλλαγές στην πολιτική μας γραμμή και δεύτερον και ταυτόχρονα βαθιές αλλαγές στην οργανωτική μας δομή και στα συλλογικά μας ηγετικά όργανα».

Ενώ, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πλέον δεν είναι ένα κόμμα εξουσίας, είναι ένα μεσαίο κόμμα, καθαρά εκλογικά επομένως για να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας χρειάζονται πια πολύ μεγάλες αλλαγές και στην πολιτική του γραμμή και στον οργανωτικό του μηχανισμό και στην επικοινωνία του με τον κόσμο».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε μιλήσει για πέμπτη φάλαγγα στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Φίλη για τη μουσουλμανική μειονότητα έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης που είχε στείλε προεκλογικά στον Αλέξη Τσίπρα μιλώντας αυτή τη φορά για φράξια μέσα στο κόμμα που εμποδίζει τη διεύρυνση.

«Άνθρωποι, ανεπάγγελτοι, παντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν και το πιο απλό πολιτικό ζήτημα, κράδαιναν ένα “αριστερόμετρο” με το οποίο προσπαθούσαν να μετρήσουν τον ίσκιο του καθενός.

Χθες, αυτή η φράξια πέτυχε το στόχο της», σχολίασε ο Άγης Τάτσης, πρώην μέλος ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε ταχείες διαδικασίες, ωστόσο ερώτημα παραμένει ο χρόνος διεξαγωγής ενός έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος με δεδομένο ότι μεσολαβούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου.

Η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου στο υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγω για «ανανέωση της προηγούμενης κυβέρνησης» και προσθέτει «το ”νέο” σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα είναι κάποιοι κολλητοί και μεταγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εξαργυρώνουν την πολυετή τους υπηρεσία στο αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

megatv.com

Εκλογές 2023: Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ


26-06-2023

Την επομένη των εκλογών εξελίξεις σημειώνονται τόσο στα γραφεία της Κουμουνδούρου όσο και της Χαριλάου Τρικούπη.
Η νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές προκάλεσε προβληματισμό στην Κουμουνδούρου καθώς το ποσοστό του κόμματος ήταν μικρότερο από αυτό της 21ης Μαΐου, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλωσε η ψαλίδα με τη ΝΔ.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για το τί ακριβώς εννοούσε με την χθεσινή του δήλωση ότι θα θέσει «εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος».

Για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επίκεινται ένα εκτελεστικό γραφείο και μία πολιτική γραμματεία κι άγνωστη παραμένει η ημερομηνία συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής.


Το κύριο μήνυμα είναι η παραμονή του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις του ανασχηματισμού στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


ΠΑΣΟΚ: Η αποτίμηση του αποτελέσματος και η επόμενη ημέρα στη Χαριλάου Τρικούπη
Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη θετική είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος από την ηγεσία του κόμματος, που αύξησε λίγο – μισή μονάδα περίπου – τα ποσοστά του.

Με βάση το πλαίσιο αυτό, εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα καταστεί μία ισχυρή κι αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, όμως επικρατεί προβληματισμός για την άνοδο της ακροδεξιάς και την είσοδό τους στην Βουλή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το πρωί ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται σε συσκέψεις με τους συνεργάτες του και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις στα εσωτερικά  του ΠΑΣΟΚ, πιθανόν με κάποιον εσωτερικό ανασχηματισμό του κόμματος.A. Τσίπρας: Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ


26-06-2023

«Παρών» στις εσωκομματικές εξελίξεις δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας ότι θέτει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος, γεγονός που θα τον οδηγήσει στην εκ νέου διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος όταν στηθούν εσωκομματικές κάλπες.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως νέο εκλογικό ορόσημο για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοδική τροχιά τις κάλπες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αφού προηγουμένως το κόμμα μέσα από τις διεργασίες του ολοκληρώσει με πετυχημένο τρόπο τις αλλαγές που απαιτούνται σε επίπεδο δομών, προσώπων και συμπεριφορών.

Στην πρώτη αντίδραση του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε πως η ήττα του κόμματος ήταν βαριά ωστόσο σε πείσμα όσων προέβλεπαν πως θα εκτοπιστεί από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι τέτοιο δεν επαληθεύτηκε.

«Υπό τις συνθήκες που διεξήχθη για μας αυτή η αναμέτρηση, η ψήφος τους δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για μας. Αν και ο κίνδυνος της κατάρρευσης, που διαφάνηκε μετά από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύχθηκε, και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην παρέμβαση του δεν έκρυψε την ανησυχία του για την είσοδο «ακροδεξιών» κομμάτων στη Βουλή, τα οποία συνέδεσε ευθέως με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη ως συντηρητικό άθροισμα που πρέπει να ενεργοποιήσει τον δημοκρατικό κόσμο για να λειτουργήσει απέναντι τους ως αντίπαλο δέος.

«Πιστεύω όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία. Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο. Κι αυτό εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη και η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα διολισθαίνοντας μάλιστα σε έναν ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο. Ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά όπως προβλέψαμε διόγκωσε την Ακροδεξιά.Σε κάθε περίπτωση όταν Δεξιά και Ακροδεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους», ανέφερε στο μήνυμα του ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας πως είναι καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστήσει στην ανατροπή αυτής κατάστασης. Έκλεισε ένας κύκλος ανοίγει ένας άλλος ήταν το μήνυμα του επάνω σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.

Απαιτεί να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας: της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης.Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά.

Απαιτεί να προβληματιστούμε με ωριμότητα και ευθύνη για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος και να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που παρά την ήττα μας, μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους.Της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση.Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα.Και πρέπει αυτό να γίνει με επιτυχία γιατί το επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών» τονισε και έκλεισε την παρέμβαση του, αναφέροντας: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος.

Ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος. Για να αντιμετωπίσουμε τους ορατούς κινδύνους για τη Δημοκρατία. Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέους συσχετισμούς, υπέρ της προόδου και της δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες θα λάβουμε όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα τις αποφάσεις μας. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτήν τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Στη συνέχεια όπως έγινε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τηλεφωνικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές.

Αλ. Τσίπρας: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία


25-06-2023

Ακριβώς στις 10:30 προσήλθε στο εκλογικό τμήμα στο Περιστέρι για να ψηφίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Σήμερα κρίνεται ποιος και πώς θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Κρίνεται η ποιότητα της Δημοκρατίας σήμερα, αν θα έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση για να ελέγχει την κυβέρνηση. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σήμερα σημαίνει ισχυρή Δημοκρατία και ισχυρή κοινωνία», είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Μέχρι το τελευταίο λεπτό θα βρισκόμαστε στις επάλξεις του αγώνα


23-06-2023

Την ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στης κάλπες της Κυριακής έθεσε ως στόχο ο Α. Τσίρας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Αντ1.

Όπως εξήγησε είναι ζήτημα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και υγείας της δημοκρατίας στην επόμενη Βουλή να υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, η οποία επιδιώκει να στήσει ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς.

“Δεν πετάμε στα σύννεφα, αλλά μέχρι το τελευταίο λεπτό θα βρισκόμαστε στις επάλξεις του αγώνα για την ανατροπή των συσχετισμών” τόνισε ο Α. Τσιπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τον κατηγόρησε για κρυφή ατζέντα στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως “όλα όσα έχει εξαγγείλει είναι στον αέρα”.

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει την επόμενη ημέρα εάν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι και πάλι αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσίπρας επανέλαβε πως ο ίδιος δεν έχει φυγομαχήσει ποτέ στη ζωή του, δηλώνοντας παρών. “Θα είμαι παρών για να καταθέσω τις απόψεις μου για ένα σχέδιο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας” ανέφερε και πρόσθεσε: “Για όσους αγωνιούν, είμαι ένα πολιτικό ον που έχω μάθει στη ζωή να μάχομαι. Και το 2015 κάποιοι έλεγαν πως θα φύγω με ελικόπτερο από τη χώρα”.

Αλ. Τσίπρας: Περίμενα από τον κ. Ανδρουλάκη να βγάλει τον κ. Μάντζο από το ψηφοδέλτιο


23-06-2023

Στην «αποκάλυψη ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος επικρατείας Δημήτρης Μάντζος υπήρξε εκπρόσωπος fund απέναντι σε δανειολήπτες με Ελβετικό φράγκο», αναφέρθηκε, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο in.gr, η οποία θα προβληθεί αύριο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «με τη στάση μας θα πρέπει να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, και ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και στη συντηρητική παράταξη». Τόνισε ότι «θα περίμενε από τον κ. Ανδρουλάκη μια γενναία απόφαση, να βγάλει τον κ. Μάντζο από το ψηφοδέλτιο».

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας αναφέρει για το θέμα του κ. Μάντζου: «Στην πολιτική είναι πολύ σημαντικό όταν υπερασπίζεσαι κάποιες αξίες και κάποιες αρχές, αυτό να το επιβεβαιώνεις και μέσα από την καθημερινότητα σου και την δραστηριότητά σου. Φανταστείτε εγώ, που έχω βγει δημόσια και έχω ζητήσει να σταματήσει αυτή η διαδικασία των ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών και της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, να έχω τον πιο στενό μου συνεργάτη, τον κ. Καλογήρου για παράδειγμα, που είναι και δικηγόρος, και το δικηγορικό του γραφείο να αναλαμβάνει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και να βγάζω εγώ ανακοινώσεις μάλιστα και για το Ελβετικό φράγκο – γιατί έχει ιδιαίτερες θέσεις το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο, και ορθώς – και να πηγαίνει ο στενός μου συνεργάτης να κάνει πλειστηριασμό που αφορά την πρώτη κατοικία από έναν δανειολήπτη για 55.000 ευρώ. Νόμιμο είναι, αλλά δεν είναι ηθικό.

Στην πολιτική πρέπει να επιβεβαιώνουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Το προηγούμενο διάστημα – και ορθώς – ασκήσαμε πάρα πολύ έντονη κριτική για τον κ. Πάτση, ο οποίος ήταν μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, αλλά και για τον κ. Καππάτο – ο κ. Πάτσης διεγράφη, ο κ. Καππάτος παραμένει και είναι υποψήφιος στην Κεφαλονιά – για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Με τη στάση μας θα πρέπει να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ότι, αν υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και στη συντηρητική παράταξη, όπου όλα τα αλέθει ο μύλος της σκοπιμότητας, πρέπει αυτό να το αποδεικνύουμε στην καθημερινότητα μας και στην πράξη μας. Περίμενα από τον κ. Ανδρουλάκη μια γενναία απόφαση και όχι ένα υβρεολόγιο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έθεσε ένα ερώτημα. Μια γενναία απόφαση, να βγάλει από τα ψηφοδέλτια τον στενό του συνεργάτη, ο οποίος απεδείχθη ότι κινείται σε μια κατεύθυνση που είναι έξω από το πλαίσιο των αρχών που ο ίδιος εκπέμπει, ανακοινώνει και εξαγγέλλει. Εκτός αν δεν τον ενοχλεί αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Α. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί ...χθες και στα πρόσωπα- Λάθος η απόσυρση Κατραντζή


19-06-2023

Εφ όλης της προεκλογικής - και όχι μόνον- ύλης είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο, επαναλαμβάνοντας καταρχάς, το κατά ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό διακύβευμα:

Δεν πρέπει να είναι ασύδοτη η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ και ο μόνος τρόπος να μην επισυμβεί αυτό, είναι να ανέβουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά πάντως την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μετά και από την απόσυρση του κ. Κατραντζή από το ψηφοδέλτιο της Ροδόπης, ο Αλέξης Τσίπρας μέμφθηκε τον Κ. Μητσοτάκη για υποκρισία και επικίνδυνα παιχνίδια με τα Εθνικά θέματα και χαρακτήρισε "λάθος" την απόσυρση του Μουσταφά Κατραντζή από το ψηφοδέλτιο της Ροδόπης, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος, δεν ζήτησε κάτι τέτοιο.

"Λάθος η απόσυρση της υποψηφιότητας Κατραντζή, αυτό το τανγκό της αθλιότητας εγώ δεν θα το χορέψω με τον κ. Μητσοτάκη", ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για το μεταναστευτικό ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: Δεν είπα ποτέ ότι δεν έχει σύνορα η θάλασσα, ότι δεν τα βλέπεις και δεν μπορείς να βάλεις φράχτες, είπα. Δεν είπαμε να μη χτιστεί ο φράχτης. Είπαμε ότι δεν είναι το υπερόπλο για το μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτόν καθαυτόν μετά και από τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαίου, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί ήττας της απλής αναλογικής και ενώ παρέπεμψε για τον απολογισμό στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες κάλπες, είπε σιβυλλικά " Εάν με ρωτάτε αν πρέπει να ανανεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει... χθες. Και στα πρόσωπα".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων για:

Ν.Δ- Μητσοτάκη

Πρέπει να πιστώσω στον κ. Μητσοτάκη , τον πολιτικό μου αντίπαλο, ότι κάνει μια πολύ καλή διαχείριση της επικοινωνίας. Βλέπει και μετράει την άποψη της κοινής γνώμης. Οφείλω όμως εγώ να πω την αλήθεια : Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Η Ν.Δ θα μειώσεις τις κοινωνικές δαπάνες κατά 10%.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη δεν έχει συμπεριληφθεί καμία από τις εξαγγελίες του.

Ναυάγιο- μεταναστευτικό

εχω θέσει ερωτήματα. αισθανομαι ανθρώπινη υποχρέωση να τα θέσω και δεν μπορεί επειδή τα θέτω να μου λένε είσαι εθνική εξαίρεση και λειτουργείς σε βάρος της πατρίδας μας.

Δεν είπα ποτέ ότι δεν έχει σύνορα η θάλασσα, ότι δεν τα βλέπεις και δεν μπορείς να βάλεις φράχτες, είπα. Δεν είπαμε να μη χτιστεί ο φράχτης. Είπαμε ότι δεν είναι το υπερόπλο για το μεταναστευτικό.

Οικονομία

Εμείς κυβερνήσαμε με υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δις και το κάναμε με επιτυχία και ο κ. Μητσοτάκης, όχι απλώς βρήκε αυτά τα χρήματα αλλά και τη δυνατότητα εξαιτίας της πανδημίας, να μην έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Μπορεί να μην εξανεμίστηκε το μαξιλάρι κατά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη  αλλά φορτώθηκε το χρέος κατά 40 δις.

ΣΥΡΙΖΑ

Ηττήθηκε η αξιακή επιλογή μας για την απλή αναλογική. Και τότε, το 2016 όταν το κάναμε ήταν γιατί είχα ένα άλλο όραμα για το πολιτικό συστημα. Να μην είναι τόσο τοξικό το κλίμα και να μπορούμε να πάμε σε λογική συναινέσεων και συγκυβερνήσεων.

Το διακύβευμα για τις 26 Ιουνίου είναι αν θα δημιουργηθεί ένα καθεστώς ασύδοτο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι και παραμένει πολύ στενός μου συνεργάτης . Εάν με ρωτάτε αν Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί, πρέπει ...χθες. Και στα πρόσωπα.


Αλέξης Τσίπρας: Να αποτραπεί η συγκρότηση ενός ασύδοτου καθεστώτος


18-06-2023

ίμαστε εδώ για υπηρετούμε αξίες, όχι για το πολιτικό κόστος. Για μας η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της διακαναλική συνέντευξης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, είπε ότι «δεν ζήτησα να επιρρίψω ευθύνες, έθεσα κρίσιμα ερωτήματα», σημειώνοντας κατά την επίσκεψη του εκεί και στις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία, διαπίστωσε ότι «έχουν πέσει σε μία σειρά αντιφάσεις».

«Δεν θα κάνω τον εμπειρογνώμονα, αλλά επειδή συνομίλησα με αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους, οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές», είπε και πρόσθεσε: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα. Αν υπάρχουν ευθύνες αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ηγεσία». «Δεν θα σωπάσουμε, θα είμαστε εδώ να θέτουμε ερωτήματα, γιατί αυτό επιτάσσουν οι αξίες μας», τόνισε.

Αλ. Τσίπρας: Η Ν.Δ. επένδυσε στον φόβο και σήμερα, υποκριτικά, μιλά για ανείπωτη τραγωδία


17-06-2023

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον τίτλο «Χρέος μας η αλήθεια για την Πύλο» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνει ότι αυτό δεν φτάνει και πως απαιτείται κάτι πιο ριζικό: «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό και να καταρρεύσει η πολιτική τού φόβου, στην οποία επένδυσε η ελληνική κυβέρνηση ανάμεσα στο 2019 και στο 2023».

Ο κ. Τσίπρας ασκεί κριτική στην Ε.Ε. ότι «έχει επιλέξει να μετατρέψει το σύνθετο ζήτημα των προσφυγικών ροών σε μια υπόθεση όπου το κύριο ζητούμενο είναι η οχύρωσή της και η μετατροπή συγκεκριμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, σε φυλακές όπου εγκλωβίζονται οι τυχεροί εκείνοι που καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι εδώ». Προσθέτει ότι «η στρατηγική αυτή συνδυάζεται με την ανάδυση μιας αντιδραστικής αντίληψης που περιφρονεί το διεθνές δίκαιο στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ασφάλειας» που, όπως τονίζει, «δεν εξασφαλίζει τίποτα και «αντίθετα, γεννά ανθρώπινες τραγωδίες και ταυτόχρονα σέρνει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στη δίνη της ανασφάλειας». Όπως αναφέρει, σε αυτό το έδαφος ο μετανάστης και ο πρόσφυγας «εκπροσωπούν μια “απειλή”» και «η αντανακλαστική αντίδραση απέναντι στους εισβολείς είναι η εθνική περιχαράκωση», με αποτέλεσμα την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και την ενίσχυση της άκρας δεξιάς.

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η παράταξη που έχει διαχρονικά επενδύσει στον φόβο είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας». Υπογραμμίζει ότι το έκανε απέναντι στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, «όταν ταύτισε την προσπάθεια να βγούμε από τα μνημόνια με την καταστροφή της χώρας», το έκανε το ’19 στο «Μακεδονικό» όπου «επιστράτευσε φοβικά σύνδρομα για την απώλεια της εθνικής μας συνείδησης». «Το έκανε στα χρόνια της κυβέρνησής της. Από τις υποκλοπές μέχρι την πρόσφατη στοχοποίηση της μειονότητας στη Θράκη, η συνταγή είναι ίδια: Η σημαία του εθνικού κινδύνου ανοίγει τον δρόμο για την περιφρόνηση των κανόνων, τη ρητορική της τρομοκράτησης, τις αυταρχικές και αλαζονικές πρακτικές της απενοχοποιημένης Δεξιάς», προσθέτει.

Όσον αφορά στο προσφυγικό κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «συστηματικά εργάστηκε για να εμπεδωθεί ο φόβος σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας», καταλογίζοντάς της «συκοφάντηση» της χώρας στην προσπάθεια διαχείρισης του προσφυγικού ρεύματος το 2015, ενσωμάτωση στις γραμμές της πολιτικών στελεχών όπως ο κ. Θ. Πλεύρης «που δήλωνε υπέρμαχος μίας πολιτικής που θα άφηνε νεκρούς στα σύνορά μας, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες». Την κατηγορεί ότι «μετέτρεψε τον φράχτη στον Έβρο σε νέο εθνικό σύμβολο, ενώ ήταν ορατό στον καθέναν ότι η αποτρεπτική του ικανότητα ήταν περιορισμένη και η παρουσία του οδηγεί τους απελπισμένους σε όλο και πιο παράτολμες διαδρομές», ότι «επιτέθηκε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, καταστρατήγησε το διεθνές δίκαιο… ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι πολλοί συμπολίτες μας ανησυχούν για το προσφυγικό και πως δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να σπάσουμε το κέλυφος του φόβου, ανοίγοντας μια προγραμματική συζήτηση για την ουσία του θέματος». Σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα είναι η παράταξη που έχει και τη βούληση, το σχέδιο και τη φιλοδοξία να έχουμε μια νέα πολιτική αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος. Όχι ως αφηρημένη έκθεση ιδεών, αλλά ως επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους».

Ειδικότερα, αφού σχολιάζει ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, όπως υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «είναι αναγκαίο και εφικτό η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει για την αναθεώρηση του Δουβλίνου-2 στην κατεύθυνση ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα κατανέμει την ευθύνη σε όλα τα κράτη-μέλη και θα εξασφαλίζει νόμιμες οδούς κίνησης και ελέγχου των μεταναστών και των προσφύγων». Όπως επισημαίνει, όμως, «στον δρόμο προς εκεί, η χώρα μας οφείλει να πράττει αυτό που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και ο πολιτισμός μας: Να διασώζει τους ανθρώπους που φτάνουν στην πόρτα μας και στη συνέχεια να προχωρά στις προβλεπόμενες διαδικασίες για το μέλλον τους». Υποστηρίζει ότι «αυτό το μέλλον αφορά και εμάς», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στο παρελθόν υποδέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, «που η παρουσία τους ανανέωσε και ανανεώνει την κοινωνία μας. Και εντάχθηκαν στον κοινωνικό ιστό. Έγιναν καλύτεροι Έλληνες από πολλούς άλλους και πολλοί από αυτούς μας έκαναν και μας κάνουν περήφανους καθημερινά». Αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «φτάνει να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα δημιουργεί αυτοπεποίθηση και σιγουριά στους Έλληνες πολίτες». «Έτσι θα νικήσουμε την ανασφάλεια, έτσι θα αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού», συμπληρώνει.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι αναγνωρίζει πως πολλοί αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες έχουν επιφυλάξεις για επιμέρους επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, «την ίδια στιγμή, όμως, ξέρουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι». «Η Νέα Δημοκρατία επένδυσε στον φόβο και σήμερα, υποκριτικά, μιλά για μια ανείπωτη τραγωδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε, το 2015, μια μεγάλη μάχη, όταν η χώρα μας ήταν στην πιο δύσκολη στιγμή της, με μοναδικό κριτήριο το δικαίωμα των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων, στη ζωή και στο δικαίωμα για ένα καλύτερο μέλλον. Όχι μόνο στο προσφυγικό. Παντού», σημειώνει.

Όπως προσθέτει, ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά, στήριξε εκείνους που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη και «όπως έχει εύστοχα πει ο Λούλα, “καλύτερα μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει”». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου, με πρώτο σταθμό την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και θέτει το ερώτημα: «Θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρχει η επόμενη Πύλος ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα κάνει τον φόβο καθεστώς, αδιαφορώντας για τις συνέπειες;». «Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά», επισημαίνει και καλεί κάθε προοδευτικό και αριστερό πολίτη να κάνει το ίδιο, «να σπάσουμε, όλοι μαζί, το καθεστώς του φόβου».


Naftemporiki


Αλέξης Τσίπρας: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας


13-06-2023

Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό που αποτελεί την «ατμομηχανή της οικονομίας» της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του στο Ηράκλειο Κρήτης για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν αξιοποίησε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της περασμένης τετραετίας και άφησε τον ελληνικό τουρισμό στον αυτόματο πιλότο.

Αποτέλεσμα της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης είπε ο κ. Τσίπρας είναι «ο ελληνικός τουρισμός σήμερα να παρουσιάζει ουσιαστικές δομικές ελλείψεις, ως προς τις υποδομές, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το θεσμικό πλαίσιο, που τον καθιστούν ολοένα και πιο αδύναμο παίκτη σε μία όλο και πιο ανταγωνιστική και σύνθετη διεθνή αγορά και «έρμαιο» των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων».

Αναλύοντας το τουριστικό προιόν στην Ελλάδα είπε ότι χαρακτηριστικό του αποτελεί η τριπλή συγκέντρωση:

-Θεματική συγκέντρωση , γύρω από το κυρίαρχο προϊόν «ήλιος και θάλασσα»,

-Γεωγραφική συγκέντρωση, κατά μήκος της παράκτιας ζώνης και

-Χρονική συγκέντρωση, στους θερινούς μήνες.

Στο πλαίσιο μιας άλλης εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό υπογράμμισε: «οι αποφάσεις και οι στρατηγικές για τα αναπτυξιακά μοντέλα, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο, δεν μπορεί να εκπονούνται ερήμην των ανθρώπων του: των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζόμενων που με την καθημερινή τους προσπάθεια κρατάνε τη χώρα και τον κλάδο τους όρθιους. Εμείς βλέπουμε τουρισμός ως ένα όχημα μέσα από το οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τον συνολικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για «κρεσέντο αλαζονείας και εκβιασμών» με αφορμή τις δηλώσεις των στελεχών για την μουσουλμανική μειονότητα.

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη λέγοντας: «Το μήνυμα της συμπατριώτισσάς σας δεν απευθυνόταν μόνο στην μουσουλμανική μειονότητα, αλλά σε κάθε κοινωνική ομάδα, που θα έχει άλλη βούληση από την παντοδύναμη βούληση του κόμματος και της οικογένειας. Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ξεκάθαρο: Όποια κοινωνική ομάδα, όποιος παραγωγικός κλάδος τολμά να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα, θα περάσει δύσκολα, θα αντιμετωπίζεται ως «πρόβλημα», ως εσωτερικός εχθρός».

Ακολούθως απηύθυνε έκκληση «σε όλες και όλους ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και επιλογές: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας, ενισχύστε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση της ανατροπής των συσχετισμών. Να γεμίσουμε τον χάρτη με νομούς στο χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να γεμίσουμε τον χάρτη με το μόνο χρώμα που ενοχλεί την αλαζονεία την έπαρση της Δεξιάς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήρθε για να μείνει και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας


12-06-2023

Νέες αιχμές εναντίον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ άφησε ο Α. Τσίπρας, μιλώντας την Δευτέρα το βράδυ στα Ανώγεια της Κρήτης.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Έγινε κορμός της δημοκρατικής παράταξης του τόπου γιατί διεκδίκησε την εξουσία στο όνομα του λαού, ενώ άλλοι, όπως το ΚΙΝΑΛ, αποφάσισε να γίνει συμπλήρωμα της ΝΔ και έκανε πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά. Εμείς συμπλήρωμα της ΝΔ δεν θα γίνουμε ποτέ” υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όσους “έκαψαν” με τη στάση τους την απλή αναλογική και με τον τρόπο αυτό ευνόησαν τον Κ. Μητσοτάκη.

“Θελήσαμε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας με την απλη αναλογική. Όμως, όταν εμείς τείναμε το χέρι στις άλλες δυνάμεις, αυτοί κοιτούσαν πως θα μεγαλώσουν το δικό τους το χωράφι. Και η απλή αναλογική υπέστη στρατηγική ήττα και η δεξιά πήρε ξανά το ποσοστό της.

Η ανάγκη του Μητσοτάκη έχει αλλάξει, τώρα χρειάζεται να εκβιάσει τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν. Γι’ αυτό λέει πως θα κάνει τρίτες εκλογές τον Αύγουστο. Και γι’ αυτό ο Ανδρουλάκης τώρα άλλαξε τροπάρι και λέει ότι δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ με τίποτα. Τους βοηθάει τόσο πολύ, που αν δεν υπήρχε Ανδρουλάκης, ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει” τόνισε ο Α. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η κάλπη είναι άδεια και έχουμε ενισχυμένη αναλογική, ζητώντας τη στήριξη των πολιτών, συμβάλλοντας με την ψήφο τους στην ανατροπή των συσχετισμών. “Τώρα όμως η κάλπη είναι άδεια και έχουμε ενισχυμένη αναλογική. Δεν πρέπει να έχουμε μια ανεξέλεγκτη δεξιά μετά τις εκλογές και γι’ αυτό κάθε ψήφος προοδευτικού πολίτη που θα πάει σε άλλο κόμμα πλην τον ΣΥΡΙΖΑ, βοηθάει τον Μητσοτάκη”.

Ο Α. Τσίπρας άσκησε εκ νέου κριτική στη Ν.Δ για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη, υπογράμμίζοντας:

“Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια είδαμε μια πολύ αλαζονική διακυβέρνηση. Βλέπουμε και σήμερα τέτοια συμπεριφορά, όπως αυτά τα εθνικά επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν με την μουσουλμανική μειονότητα. Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη είχε πάρει 18% στη Ροδόπη, είχε κάνει συμφωνία με τον Ερντογάν δηλαδή; Και είπε μπροστά στις κάμερες ότι όποιος δεν τους ψηφίσει θα περάσει δύσκολα. Δεν το είπε στη μειονότητα, το είπε σε όλους. Γι’ αυτό το είπε μπροστά στις κάμερες.

Ανήλικη παραβατικότητα: Πώς εκφράζεται σήμερα το κοινωνικό φαινόμενο – Τι προτείνουν οι ειδικοί


05-06-2023

Οι ολοένα και αυξανόμενες υποθέσεις ανήλικης παραβατικότητας που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα σοκάρουν αφενός με τη συχνότητά τους και αφετέρου με την επιθετικότητα που εκδηλώνεται. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει μειωθεί και ο μέσος όρος της ηλικίας των παιδιών που έχουν παραβατική συμπεριφορά, κάτι που προκαλεί ανησυχία, αποδίδοντας το φαινόμενο σε μεγάλο βαθμό στον νέο τρόπο ζωής, στον εγκλεισμό της πανδημίας, την κακή χρήση του διαδικτύου και την ενδοοικογενειακή βία την οποία βιώνουν τα παιδιά.

Η Πάρη Ζαγούρα, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδας και ο Γιάννης Πράνταλος, γραμματέας του συνδέσμου που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρούν ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι μέρος της συνολικής παραβατικότητας σε μια κοινωνία και δεν πρέπει να την ξεχωρίζουμε από την συνολική παραβατικότητα και αυτή των ενηλίκων. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πανδημία και οι συνέπειες της αποτέλεσαν καταλύτη για την εκδήλωση ακραίων και παραβατικών συμπεριφορών μέσα στα σχολεία.

«Πράγματι, τα περιστατικά βίαιης παραβατικότητας από ομάδες, μάλιστα, ανηλίκων έχουν αξιοσημείωτα αυξηθεί, όπως και η θεατότητά τους: ληστείες με αντικείμενο κινητά τηλέφωνα, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και συμπλοκές ανάμεσα σε παρέες παιδιών κ.λπ. προβάλλονται όλο και περισσότερο από τα μέσα ενημέρωσης και απασχολούν την Εισαγγελία Ανηλίκων, το Δικαστήριο Ανηλίκων και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων. Ακριβώς λόγω της βίαιης φύσης των περιστατικών, καταγγέλλονται και πιο συχνά. Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι μέρος της συνολικής παραβατικότητας σε μια κοινωνία, του α-νομικού φαινομένου. Έτσι και η ανήλικη παραβατικότητα μετέχει και διαμορφώνεται από αυτό το γενικό πλαίσιο και αντίστοιχα κατασκευάζει μια αναπαράσταση αυτής. Αποτελεί μια από τις όψεις της κοινωνικής τοπογραφίας. Εάν θέσουμε αυστηρά και αδιαπέραστα όρια μεταξύ της συνολικής παραβατικότητας και αυτής των ανηλίκων, χάνουμε τη γενική εικόνα που παράγει και αναπαράγει όλες τις μορφές εγκληματικότητας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και έτσι θα μετατρέψουμε και θα κατακερματίσουμε ένα συνολικό πρόβλημα σε πρόβλημα ατομικής, εθνοτικής κ.λπ. παθολογίας ή σε πρόβλημα προς επίλυση από τα επιμέρους συστήματα, όπως είναι το σχολείο, η οικογένεια, η δικαιοσύνη κ.λπ., τα οποία καλούνται να ενεργήσουν μεμονωμένα», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι του ΔΣ του Συνδέσμου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδας.

Για τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, «η πανδημία έβγαλε πάρα πολύ ψυχισμό κρυμμένο. Ήταν έντονα τα φαινόμενα. Θυμάστε ήταν έντονο το συναίσθημα της επιβίωσης, υπήρχε έντονος φόβος, υπήρχε η απομόνωση και όλα αυτά λειτούργησαν αρνητικά στον ψυχισμό όλων. Και κυρίως των οικογενειών. Οι οποίες μας μεταφέρουν αυτή την αυτή την άσχημη συμπεριφορά μέσα στο σχολείο».

Αυξημένη είναι η έκφραση της βίας και μέσα στα σχολεία. Ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου τονίζει ότι τα περιστατικά έχουν αυξηθεί μετά την πανδημία με γεωμετρική πρόοδο και αφορούν τόσο τα λύκεια όσο και τα γυμνάσια. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντίνου λέει ότι πέρυσι υπήρξαν ακόμα και παραιτήσεις καθηγητών από σχολεία λόγω ακραίων φαινομένων.

«Οι καταγγελίες που μας έρχονται από τους συναδέλφους μας είναι καθημερινά σε όλα τα επίπεδα» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και αναφέρεται σε επιθετική συμπεριφορά μαθητών απέναντι σε συμμαθητές τους κυρίως απέναντι σε μικρότερους συμμαθητές. «Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε και μεγάλη αύξηση και επιθετική συμπεριφορά απέναντι και σε εκπαιδευτικούς, κάτι που δεν το είχαμε παλιότερα. Τους καταγράφουν με βίντεο, τους επιτίθενται και τους επιτίθενται και μαζικά μερικές φορές, έχουμε δηλαδή πλέον φαινόμενα μαζικής επίθεσης μαθητών απέναντι σε εκπαιδευτικό, είτε σε απέναντι σε συμμαθητές, Και εκεί πάλι μαζικές. Δεν έχουμε ατομικές επιθέσεις, αλλά και περισσότερο μαζικές και οργανωμένες δηλαδή», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνου και συνεχίζει λέγοντας: «Είδαμε πρόσφατα εξωσχολικός μπήκε στο σχολείο και απείλησε καθηγήτρια. Έχουμε δει μαθητές να προπηλακίζουν καθηγητή στο προαύλιο. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να εξετάσουμε το πρόβλημα ψυχολογικά και να το περιορίσουμε. Η λογική δεν είναι να φτάσουμε στα άκρα, η λογική είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την όλη κατάσταση γιατί τα παιδιά αυτά βοήθεια και στήριξη θέλουν».

Για τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ είναι απαραίτητο να γίνουν πολλές περισσότερες προσλήψεις ψυχολόγων στα σχολεία. Όπως λέει σε ένα ΕΠΑΛ που έχει πάνω από 400 μαθητές απαιτούνται τρεις και τέσσερις ψυχολόγοι και στα υπόλοιπα από ένας. «Παρατηρήθηκε το φαινόμενο τη μια φορά την εβδομάδα που πηγαίνει ο ψυχολόγος στο σχολείο να έχουμε ουρές, όχι μόνο μαθητών αλλά μετά την πανδημία έχουμε ουρές και γονιών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να πάνε σε ένα ψυχολόγο ιδιώτη κάνουν χρήση του ψυχολόγου του σχολείου. Υπάρχει τεράστια ανάγκη», σημειώνει επίσης και προσθέτει: «Το θετικό είναι το εξής, ότι δεν είναι τόσο κοινωνικό φαινόμενο, δεν έχουμε γκετοποίηση περιοχών, γκετοποίηση ατόμων, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Δηλαδή εκεί έχουμε έντονα κοινωνικά φαινόμενα τα οποία φέρνουν τα προβλήματα μέσα στο σχολείο. Αντίθετα, σε μας, στα σχολεία μας από ότι βλέπουμε είναι προβλήματα της οικογένειας και προβλήματα φιλικού περιβάλλοντος τα οποία εξωτερικεύονται μέσα στο σχολείο, αλλά δεν είναι έντονα κοινωνικά, δεν είναι κοινωνικά».

Σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος οι εκπρόσωποι του ΔΣ του Συνδέσμου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδας υποστηρίζουν: «Αν δεν υπάρξουν ριζικές πολιτικές επιλογές στήριξης, ενίσχυσης και δημιουργίας κατάλληλων δομών και μέσων και αλλαγή κοινωνικού μοντέλου, τότε ναι, και περαιτέρω αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας και βίας θα προκύψει. Αν αποστασιοποιηθούμε από την παραπάνω θεώρηση, κινδυνεύουμε να εγκλωβισθούμε σε έναν ανορθόλογο και αντιπαραγωγικό κατακερματισμό ευθυνών («φταίει το σχολείο, φταίει η οικογένεια» κ.λπ.) και σε μονόπλευρες παρεμβάσεις».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας δεν είναι κρίσιμος.

«Σίγουρα η συνδρομή από εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να είναι οργανικά ενταγμένοι στη σχολική ζωή και κοινότητα είναι σημαντική. Η ενεργοποίηση των συλλογικοτήτων (δασκάλων, γονέων, μαθητών) μέσα και σε συνεργατικές δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας είναι εξίσου σημαντική. Σημασία όμως έχει και το πώς σχεδιάζονται και γίνονται τα πράγματα. Συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαδικασίες δημιουργίας αποδιοπομπαίων τράγων, όπου παιδιά και οικογένειες αντιμετωπίζονται μέσα από στερεότυπα και δεν τους δίνεται μια πραγματική ευκαιρία ούτε η έγκαιρη, κατάλληλη και αλληλέγγυα στήριξη να λειτουργήσουν μέσα στη σχολική κοινότητα. Οι πρόθυμοι και ευαισθητοποιημένοι εκπαιδευτικοί δεν αρκούν. Ούτε φθάνουν οι περιστασιακές θετικές πρωτοβουλίες. Χρειάζονται μηχανισμοί αυξημένης μέριμνας σε όλα τα επίπεδα και σε βάθος χρόνου. Π.χ. διαμεσολαβητικές και συμφιλιωτικές πρακτικές, παρέμβαση στην κρίση με τρόπο που να μην αποκλείει αλλά να εμπεριέχει τα μέλη της κοινότητας κ. ά. είναι αναγκαίο να ενταχθούν στην κουλτούρα και τις ρουτίνες της σχολικής ζωής. Γι’ αυτά χρειάζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, καθώς και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προκειμένου να υποδεχθούν και να στηρίξουν αυτόν τον τρόπο εργασίας», υποστηρίζουν η Πάρη Ζαγούρα και ο Γιάννης Πράνταλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αποφυλάκιση των Μπελέρη – Κοκαβέση ζήτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ από την Αλβανίδα ομόλογό του


1/06/2023

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη και της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζατσκα (Olta Xhaçka), στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου υπουργών Εξωτερικών κρατών- μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Όσλο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε στην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας το ζήτημα της αποφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χείμαρρας Φρέντη Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση, ενώ ταυτόχρονα δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες για τον χειρισμό της εν λόγω υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι – κατόπιν σχετικών οδηγιών – η πρέσβης της Ελλάδας έχει συναντηθεί προσφάτως και με τους κ.κ. Μπελέρη και Κοκαβέση, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συγγενείς και τους δικηγόρους τους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία – Στόχος οι κεντρώοι ψηφοφόροι


31/5/2023

Η επιδίωξη προσέλκυσης ψηφοφόρων από τον χώρο του κέντρου στην προσπάθεια της ΝΔ να εξασφαλίσει ένα ακόμα καλύτερο ποσοστό στις 25 Ιουνίου σε σχέση με εκείνο της 21ης Μαίου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της για μια “σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση” ακόμη και σε περίπτωση που ο πήχης της αυτοδυναμίας ανέβει με την είσοδο περισσότερων κομμάτων στη Βουλή, φέρνει τη ΝΔ σε τροχιά εντεινόμενης προεκλογικής αντιπαράθεσης και με το ΠΑΣΟΚ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της φορολογίας, καθώς η ΝΔ αναδεικνύει με έμφαση δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο μάλιστα για “νέους μαρτυριάρηδες”, που σύμφωνα με την Πειραιώς, αποκάλυψαν τρία μέτρα αύξησης των φόρων στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ: Αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος ο οποίος ξεκινά ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, έχει προαναγγείλει μάλιστα σήμερα “ειδικότερη ανακοίνωση” για το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ “ώστε να μην λέγονται αερολογίες”, όπως είπε. Χαρακτήρισε μάλιστα το πρόγραμμα αυτό “ακοστολόγητο και επικίνδυνο”, ενώ έκανε λόγο για “νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια”.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι η ΝΔ, κρίνοντας ως επιτυχημένη την τακτική της αποδόμησης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο μιλώντας για έλλειψη κοστολόγησής του, για κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν εφαρμογή του καθώς και για “κρυφή ατζέντα” αύξησης φορολογικών βαρών που επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, βάζει πλέον και το ΠΑΣΟΚ στο κάδρο των κομμάτων που “συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους”.

Η επιλογή αυτή γίνεται με στόχο να προλάβει και το ενδεχόμενο μετακίνησης προς το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρων που στις 21 Μαίου επέλεξαν τη ΝΔ ως καταλληλότερη κυβερνητική λύση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχοντας πλέον βεβαιότητα πως η ΝΔ θα κερδίσει και τις νέες εκλογές, ενδεχομένως να σκέφτονται να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ στην δική του αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ηνία στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της Πειραιώς είναι να αναδεικνύει διαρκώς το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ ως το μοναδικό πλήρως κοστολογημένο και αξιόπιστο όσον αφορά και την μείωση φόρων και εισφορών που περιλαμβάνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκέρτσος ζήτησε να μην ψάχνουν “ματαίως για «δράκους», καθώς “στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεν έχει εντάξει ούτε μια αύξηση φόρων για κανέναν και, αντιθέτως, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες

Σαρμάς: Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική έως τις 25 Ιουνίου


27/5/2023

«Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνει τις ενέργειές της καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή, είναι απαραίτητο να υπάρχει μία κυβερνητική πολιτική έστω και για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και το πλαίσιο της κυβέρνησής μας, που είναι μία κυβέρνηση του άρθρου 37 του Συντάγματος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, εδώ, είναι, να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Συνεπώς, θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσετε το υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας και εδώ θα ήθελα να πω, ότι υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας θα πρέπει να δούμε, τι από τον προγραμματισμό αυτόν απαιτείται να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι μία πολύ βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία. «Πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό» είπε.

«Διαχείριση των κινδύνων σημαίνει, ότι έχετε εντοπίσει τους διάφορους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις αρμοδιότητές σας.

Έχετε εντοπίσει, λοιπόν, τους κινδύνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα υπουργεία σας, οι οποίοι θα έπρεπε ή πρέπει, να έχουν ήδη εντοπίσει τους βασικούς κινδύνους. Δεν αρκεί βέβαια ο εντοπισμός. Χρειάζεται και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων και επιπλέον η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων. Βέβαια, έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είναι καθαρή περίπτωση διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου. Τέτοιοι κίνδυνοι μάς απειλούν. Απειλούν, βέβαια, και τον προγραμματισμό αλλά είναι και γεγονότα που γίνονται πέραν του προγραμματισμού.

Στον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας θα πρέπει να δείτε, ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη μη εκτέλεσή του» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αύριο συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή, οπότε και θα ορκιστούν οι 300 βουλευτές που αναδείχθηκαν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Η εκλογή προέδρου και προεδρείου θα γίνει τη Δευτέρα.

Ι. Σαρμάς: Καθήκον και χρέος μας να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί
26/5/2023

«Πρωταρχικό καθήκον και χρέος μας έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας, ακόμη και τις συνέπειές τους, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετείται παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς στην πρώτη σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η κυβερνητική πολιτική για τις επόμενες εβδομάδες θα καθοριστεί, όπως ανέφερε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία παράδοσης – παραλαβής σε όλα τα υπουργεία.

Νωρίτερα, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, ορκίσθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον επίσκοπο Ωρεών, Φιλόθεο, οι:


1. Βασίλειος Σκουρής, ως υπουργός Επικρατείας

2. Θεόδωρος Πελαγίδης, ως υπουργός Οικονομικών

3. Ελένη Λουρή, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

4. Βασίλειος Κασκαρέλης, ως υπουργός Εξωτερικών

5. Αλκιβιάδης Στεφανής, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας

6. Χρήστος Κίττας, ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

7. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

8. Αναστασία Κοτανίδου, ως υπουργός Υγείας

9. Παντελής Κάπρος, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

10. Χαράλαμπος Λαλούσης, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη

11. Γεώργιος Κουμεντάκης, ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

12. Φίλιππος Σπυρόπουλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης

13. Σωκράτης Κάτσικας, ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

14. Ιωάννης Γκόλιας, ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

15. Θεόδωρος Κλιάρης, ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

16. Γεώργιος Τσακίρης, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

17. Ιωάννα Δρέττα, ως υπουργός Τουρισμού

18. Ευάγγελος Τουρνάς, ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στη συνέχεια ορκίσθηκαν με πολιτικό όρκο οι:

1. Καλλιόπη Σπανού, ως υπουργός Εσωτερικών

2. Δανιήλ Εσδράς, ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.


Ιωάννης Σαρμάς: Ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός - Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργεία
25/5/2023

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο κ. Σαρμάς μετέβη στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες με τον Κ. Μητσοτάκη να παραδίδει στον κ. Σαρμά τον μπλε φάκελο, ώστε εκείνος να ενημερωθεί για όλα τα τρέχοντα θέματα αλλά και μια επιστολή, η οποία θα περιγράφει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στη λογική του θεσμικού κράτους.
«Να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας, θα ήθελα να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο που περιλαμβάνει στοιχεία που θα βρείτε χρήσιμα, σημείωμα για τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, το σχέδιο δράσης των υπουργείων, το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής», είπε στον Ι. Σαρμά ο Κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να μεριμνήσουμε η μετάβαση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέπεια και η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν. Είμαι στη διάθεσή σας».

 Από την πλευρά του ο κ.Σαρμάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα είναι υπηρεσιακή, θα εφαρμόσει το νόμο έως ότου παραδώσει σε όποιον επιλέξει η λαϊκή βούληση. «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κενό έως ότου έρθει ο φυσικός δικαιούχος σ' αυτό το κτίριο», δήλωσε ο κ. Σαρμάς.

Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενώ οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων θα ενημερώσουν τους υπηρεσιακούς υπουργούς. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί την Παρασκευή στις 12:00.

Έτσι το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία “κλειδιά” και θα βοηθήσουν τον κ. Σαρμά να φθάσει έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Η τελική επιλογή ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και αλλαγές.

Τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης σύμφωνα με το Mega


1.Βασίλης Κασκαρέλης – Υπουργός Εξωτερικών: Πρέσβης Ε.Τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία

2.Αλκιβιάδης Στεφανής – Υπουργός Άμυνας Υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΣ

3.Χαράλαμπος Λαλούσης – Υπουργός Προστασίας Πολίτη: Στρατηγός Ε.Α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ επί μεταναστευτικής κρίσης Έβρου και Ορούτς Ρέις

4.Ευάγγελος Τουρνάς – Υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Πτέραρχος Ε.Α., Επίτιμος Αρχηγός Αεροπορίας διατελέσει Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας 2021

5. Βασίλης Σκουρής Υπουργός Επικρατείας: Kαθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής

6.Αναστασία Κοτανίδου – Υπουργός Υγείας: Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ

7.Χρήστος Κίττας – Υπουργός Παιδείας: Πρώην πρύτανης Παν/μιου Αθηνών – Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός υγείας 2012

8.Καλλιόπη Σπανού – Υπουργός Εσωτερικών

9.Φίλιππος Σπυρόπουλος – Υπουργός Δικαιοσύνης: Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

9.Ελένη Λουρή – Υπουργός Ανάπτυξης: Υποδιοικητής τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014.

10. Θεόδωρος Πελαγίδης – Υπουργός Οικονομικών.

11. Ιωάννα Δρέττα – Υπουργός Τουρισμού: Διευθύνουσα Σύμβουλος Marketing Greece.

Όσον αφορά στον κ. Σαρμά, μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων ο κ. Σαρμάς θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο, τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.