Τι είναι το ναρκωτικό «σίσα» που καταδίκασε σε κώμα την 16χρονη από το Βύρωνα. Η νέα μάστιγα


21/11/2023

To ναρκωτικό «σίσα», αλλιώς «κοκαΐνη των φτωχών», που οδήγησε την 16χρονη από τον Βύρωνα, σε κωματώδη κατάσταση, κρύβει άγνωστες συνθετικές προσμίξεις που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί μόνιμες βλάβες πολλαπλάσιες των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών. «Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης, είπε ο Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και Ψυχίατρος.

Είναι μάστιγα παγκοσμίως αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά που είναι εύκολα στην παραγωγή και πολύ φθηνά και ανήκουν στην κατηγορία διεγερτικών μαζί με το Captagon, είπε ο καθηγητής, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».


Τέτοιες κωματώδεις καταστάσεις προκαλούν και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, είπε ο καθηγητής, την ώρα που η 16χρονη παραμένει σε άνιση μάχη στη Μονάδα Εντατικής. Η έρευνα που οδήγησε σε έξι συλλήψεις, ενοχοποιεί και 17χρονο ο οποίος την παρέσυρε σε σπίτι στο Βύρωνα για να βρεθεί την επόμενη ημέρα «με τα μάτια ανοιχτά να αιμορραγεί από τα ρουθούνια», όπως περιέγραψε η φίλη της.

«Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι αυτό που φοβόμαστε, καθώς η βάση της «κοκαΐνης των φτωχών», είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμίξεις και διάφορες ουσίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε», είπε ο Γιώργος Παπαζήσης.


Η «σίσα», καπνίζεται αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται και χρήση ενέσιμης μορφής.

«Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιού, πόσο απουσιάζει΄ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες ευρεθιστότητα και επιθετικότητα, διαταραχή ύπνου, συνδέονται με την χρήση διεγερτικών ναρκωτικών και είναι αυτονόητο για τον Γιώργο Παπαζήση ότι «η οικογένεια πρέπει να έχει γενικότερο έλεγχο», υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της 16χρονης δεν την άφησαν να επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι της.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν φανερά προειδοποιητικά σημάδια, παρά μόνο όταν η χρήση περάσει στο δεύτερο στάδιο δηλαδή την ενέσιμη μορφή, τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό από το Γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών που «στοιχίζουν λίγα ευρώ αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».


Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο


15/11/2023

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 17χρονο στην Βοιωτία.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Tα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές σε Έβρο και Θεσσαλία


08/11/2023

Τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και τη Θεσσαλία το περασμένο καλοκαίρι ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως είπε οι καταστροφές στο περιβάλλον ήταν ανυπολόγιστες καθώς το 94% του ενός εκατομμυρίου – και πλέον- στρεμμάτων που κάηκαν ήταν δασικές εκτάσεις, ενώ σημαντικές ήταν και οι ζημιές που υπέστη η αγροτική παραγωγή.

Στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου υπεβλήθησαν συνολικά 1.133 δηλώσεις για 67.589 στρέμματα που κάηκαν – κυρίως ελαιόδενδρα και αμπέλια- και 25 δηλώσεις για την απώλεια 6.658 ζώων και 1.700 κυψελών.

Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, με τα εν λόγω μέτρα «εξομοιώνουμε πλήρως την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς του Έβρου με εκείνη από την πλημμύρα στη Θεσσαλία» ενώ «εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προχωρούμε σε ενεργοποίηση και αξιοποίηση κάθε δυνατού ευρωπαϊκού πόρου».

Συγκεκριμένα, σήμερα θα καταβληθεί η προκαταβολή για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και στη Μαγνησία και στη Ρόδο. Ανακοινώθηκε επίσης η ένταξη όλων των επιλαχόντων του Έβρου στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023. Η εν λόγω απόφαση αφορά 160 αρχικώς υποβληθείσες επενδύσεις δημόσιας δαπάνης 12.357.712 ευρώ, ήτοι πρόσθετες πιστώσεις 6.000.000 ευρώ.

Επίσης, θα κατατεθεί τροπολογία άμεσα που θα διασφαλίζει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης δόθηκε εντολή στον ΕΛΓΑ να επανεξεταστούν οι βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του Έβρου έχουν δοθεί από την Κρατική Αρωγή 2 εκατ. ευρώ, και όπως σημείωσε, μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023, να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.

Σχετικά με την απώλεια παγίου κεφαλαίου (εγκαταστάσεις και εξοπλισμός), ο υπουργός είπε ότι αφού ολοκληρωθεί η συγκρότηση των εξατομικευμένων φακέλων, θα καταβληθούν εντός του επόμενου διμήνου οι προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο του Γεωργικού Αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων υπογραμμίστηκε ότι και τον Έβρο θα εφαρμοστεί το Μέτρο 5.2, για τη δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια. Σημειώνεται ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων στον Έβρο, τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία και την υγιεινή των ζώων.

Για τον κλάδο της μελισσοκομίας ο κ. Αυγενάκης είπε ότι οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος (αντικατάσταση κυψελών, προμήθεια κινητών βάσεων και οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας.), με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές, δηλαδή το έτος 2022.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε πως το μελισσοκομικό πάρκο Δαδιάς – Σουφλίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, θα ανακατασκευαστεί πλήρως με το κόστος να καλύπτεται από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας. Θα ενισχυθεί η λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου με σκοπό την προώθηση της αποκατάστασης της φύσης στην περιοχή, την ανάδειξη του οικοτουρισμού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης.

Μέσω του προγράμματος leader, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου μέχρι 500.000 ευρώ έκαστο ή 1.000.000 ευρώ εάν αφορά ενιαίο αγροτικό δρόμο στις πληγείσες περιοχές με ειδική προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ ύψους, για το σύνολο των έργων μέχρι 2.000.000 ευρώ αλλά και στους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμότειχου ύψους μέχρι και 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε την απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με τον οργανισμό να υλοποιεί παράλληλα και ένα πρόγραμμα τεχνικής στήριξης, «το οποίο με τις κατάλληλες μελέτες θα καθοδηγεί τους παραγωγούς για την επόμενη μέρα», όπως σημείωσε.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνουν ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας.

Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος.

Η σχετική νομοθετική διάταξη θα κατατεθεί την αμέσως επόμενη περίοδο ώστε να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος, που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.


Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Πράσινο φως για τριετίες και προσαυξήσεις από 01/01/2024


09-10-2023

To “πράσινο φως” για την επαναφορά των τριετιών και των μισθολογικών προσαυξήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 δίνει το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο του.

Ειδικότερα:

Από την 1η.1.2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας, η οποία επιβλήθηκε με το άρθρο 4 της υπ’ αριθμ. 6/28.2.2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο τρόπος απόδειξης της προϋπηρεσίας, που διανύθηκε ή θα διανυθεί, εξαρτάται από το περιεχόμενο των περί προϋπηρεσίας διατάξεων της Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας (του ν.1876/1990, όπως ισχύει) στην οποία, εκ της φύσης της εργασίας και τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, υπάγεται ο μισθωτός και η οποία δύναται να ρυθμίζει ειδικότερα τα ζητήματα της αναγνώρισης και προσμέτρησης της προηγούμενης εργασιακής
εμπειρίας.
Εάν δεν ρυθμίζεται διαφορετικά από ένα τέτοιο κείμενο Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας, ως προϋπηρεσία αναγνωρίζεται αυτή που διανύθηκε στον ίδιο ή σε άλλο εργοδότη, στην ίδια ειδικότητα.

Προσαύξηση αποδοχών

Για όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή
ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τη 14η. Φεβρουαρίου 2012 και μετά από την 1η. Ιανουαρίου 2024.
Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:
α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό δέκα τοις εκατό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.
β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά τριάντα τοις εκατό 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ 18 ετών και άνω.

Μερική απασχόληση

Ο χρόνος εργασίας που έχει διανυθεί έως τις 14. Φεβρουαρίου 2012 (ή θα διανυθεί από 1.1.2024 και μετά) με καθεστώς μερικής απασχόλησης, λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος προϋπηρεσίας, με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνεται υπόψη και για τον αντίστοιχο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.
Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, μερική απασχόληση που αντιστοιχεί στον κανονικό (νόμιμο ή συμβατικό) ημερήσιο χρόνο τού εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση, αντιστοιχεί σε μία ημέρα προϋπηρεσίας.

Συμψηφισμός

Αν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει που προκύπτουν από την εφαρμογή των ανωτέρω, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

Χωρίς αναδρομικότητα
Για το χρονικό διάστημα από τη 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρονται ανωτέρω, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί γι αυτό το χρονικό διάστημα

ΔΥΠΑ: Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»


25-09-2023

Tην Παρασκευή, 29 του μηνός, στις 2 το μεσημέρι, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΥΠΑ, από την έναρξη του προγράμματος (3 Απριλίου 2023) έως σήμερα, υποβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 αιτήσεις.

Εξ αυτών, οι 23.875 έλαβαν προέγκριση και οι 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης, δηλαδή ξεκίνησε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου, δεσμεύοντας 742 εκ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 750 εκ. ευρώ της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα.

Το 60% των 9.378 εγκεκριμένων δανείων αφορούν νέα ζευγάρια, ενώ το 88% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ. Τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής (39%) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (22%) και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (7%), Θεσσαλίας (6%) και Δυτικής Ελλάδας (6%). Οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει συνολικά 989,5 εκ. ευρώ και ο μέσος όρος δανείου ανέρχεται σε 105.510 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών – που δεν έχουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια – μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» υλοποιείται με την σύμπραξη της ΔΥΠΑ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και 10 συνεργαζόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, τηρώντας από την έναρξη των αιτήσεων απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Επισημαίνεται ότι όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και έχουν λάβει οικονομική προέγκριση από την τράπεζά τους, μπορούν, εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία των 60 ημερών, να προσκομίσουν τον μοναδικό αριθμό του ακινήτου που τους ενδιαφέρει και ακολούθως η τράπεζα να υποβάλει στην ΕΑΤ το αίτημά τους.

Ωστόσο, εφιστάται η προσοχή στους ενδιαφερομένους ότι για την πορεία αυτών των αιτήσεων θα τηρηθεί αντίστοιχη σειρά προτεραιότητας και η τελική ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα πραγματοποιείται εφόσον ακυρωθούν προγενέστερες, ήδη ενταγμένες, αιτήσεις και αποδεσμευθούν πόροι.

Περισσότερες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/spitimou

Στην Ολομέλεια της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση


21-09-2023

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δέχεται το εργασιακό νομοσχέδιο, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, που θα διεξαχθεί αύριο.

Ατίμητά για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Πρόκειται για το χειρότερο νομοσχέδιο της μεταπολίτευσης για τα εργασιακά», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, λέγοντας ότι πρέπει να αποσυρθεί, γιατί οι διατάξεις του «καταργούν εργασιακά δικαιώματα χρόνων, νομιμοποιούν τη μαύρη εργασία και κλείνουν το μάτι σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το νομοσχέδιο που αποτελεί κόλαφο για τους εργαζόμενους, καταργείται το 8ωρο εργασίας, η πενθήμερη εργασία και η Κυριακάτικη αργία, ενώ θεσμοθετείται ο εργαζόμενος «λάστιχο».

Αναφερόμενος στη διάταξη για το «ξεπάγωμα» των τριετιών, μίλησε για υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών, καθώς -όπως είπε- αυτή συνοδεύεται με τρία «ναι μεν αλλά» που ουσιαστικά ακυρώνουν τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και δημιουργεί συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους. «Το νομοσχέδιο επιχειρεί να ενσταλάξει στις συνειδήσεις των εργαζομένων, ότι το 8ωρο είναι παρωχημένο και ξεπερασμένο και ότι φταίνε εκείνοι που δεν τα βγάζουν πέρα», σημείωσε.

Ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, έκανε λόγο για ένας ολέθριο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα που πρέπει να αποσυρθεί, ενώ χαρακτήρισε απάτη την τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών. Επίσης, μίλησε για νέα επίθεση της κυβέρνησης στο δικαίωμα της απεργίας, γνωστοποιώντας παράλληλα, την πρόθεση του ΚΚΕ να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Από την Ελληνική Λύση, η Μαρία Αθανασίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταστρατηγεί το δικαίωμα ανάπαυσης των εργαζομένων τις Κυριακές, ενώ η Ασπασία Κουρουπάκη από τη Νίκη, μίλησε για νομοσχέδιο «όαση για τους εργοδότες και έρημο δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους».

Από την Πλεύση Ελευθερίας ο ειδικός αγορητής της Αλέξανδρος Καζαμίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τοξικό και κοινωνικά ταξικό».

«ΟΙ ίδιοι οι εργαζόμενοι που διάβασαν το νομοσχέδιο, κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει κατάργηση του οκταώρου, γι’ αυτό και είναι μηδενική η παρουσία τους στην απεργία», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΟΙΕΛΕ που επικαλέστηκε ο υπουργός, από τα 9.000 μέλη της, απέργησαν από 12 έως 30 εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων. «Τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ δεν έπεισαν ούτε έναν που δεν ήταν συνάδελφός τους», σχολίασε.

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Χθες στη Νέα Υόρκη έγινε η αρχή του τέλους, αφού για πρώτη φορά από το 1974 Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε εδαφικές δυσκολίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», τόνισε και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι «δια του λόγου του, νομιμοποίησε τη φασιστική διεκδίκηση της Τουρκίας, κάτι που συνιστά εθνικό έγκλημα».

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τράπεζες, φοροδιαφυγή, εισοδήματα και κλιματική αλλαγή


19-09-2023

Την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ παρουσίασε το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει μια σειρά από σημαντικά βήματα που μας επιτρέπουν να προβαίνουμε σε νέα μέτρα στήριξης. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα έχει ρεκόρ εξαγωγών. Ρεκόρ μείωσης του Δημόσιου χρέους ενώ η ανεργία έχει φτάσει στα προ – κρίσης επίπεδα». Αναφερόμενος στο μετεκλογικό επίπεδο που έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τις δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές, δήλωσε ότι δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται μια σειρά από πρωτοβουλίες που είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως η κατάθεση του νομοσχεδίου – πριν συμπληρωθεί ένας μήνας μετά τις εκλογές – με το οποίο έγινε πράξη το 50% του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που, όπως είπε, είχε αμφισβητηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Ψηφίσαμε ένα δεύτερο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες» σημείωσε ο υπουργός. Ο ίδιος είπε ότι δόθηκε μια απροσδόκητη μάχη για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κινούνται σε 4 άξονες.

1ος άξονας: Τραπεζικό Σύστημα -Θα παρέχει ρευστότητα
2ος άξονας: Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με περιορισμό των μετρητών
3ος άξονας: Στήριξη εισοδήματος των πολιτών
4ος άξονας: Κλιματική Αλλαγή-Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η προσπάθειά θα κινηθεί σε 5 άξονες.

1. Επέκταση των δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Οι δυνατότητες θα καλύψουν κι άλλες κατηγορίες δανείων όπως τα στεγαστικά. Αυτό θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
2. Η χρήση προγράμματος «Ηρακλής» για εκκρεμότητες που είναι στο τραπέζι.
3. Σε νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα, θα θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Παράλληλα, θα θεσπιστούν και κυρώσεις.
4. Λειτουργία της υπηρεσία IRIS. Προτεραιότητα για συναλλαγές με ελευθέρους επαγγελματίες
5. Απομείωση συμμετοχής του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και γενικότερα τις προοπτικές της οικονομίας.

 Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με περιορισμό των μετρητών

Για την κυβέρνηση η πάταξη της φοροδιαφυγής «είναι ένας μαραθώνιος για εμάς, η μάχη θα είναι συνεχής» είπε ο κ. Χάρης Θεοχάρης. «Στόχος μας δεν είναι τα έσοδα, είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε.

Όπως είπε οι πρωτοβουλίες είναι σε 3 άξονες. Έχουν σχέση με το φορολογικό σύστημα, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που δημιουργούν δεδομένα για την ΑΑΔΕ και την ενίσχυση ελέγχων και διασταυρώσεων των δεδομένων.

Αναλυτικά τα 10 μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

1. Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS. Αφορά 450.000 επιχειρήσεις, όσες δηλαδή έχουν υποχρέωση να έχουν ταμειακή μηχανή.
2. Ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία σταδιακά θα καταστούν υποχρεωτικά.
3 Ολοκλήρωση της διαδικασίας του MyData, η εφαρμογή του οποίου θα ολοκληρωθεί με γρήγορους ρυθμούς.
4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών.
5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά.
6. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής.
7. Αύξηση προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο της συναλλαγής που δεν επιτρέπεται.
8. Θεσμοθέτηση πληρωμής προνομιακών δικαιωμάτων μέσω χρεωστικών καρτών ώστε αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται από συναλλαγές που καταγράφονται.
9. Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
10. Παρεμβάσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

 Στήριξη εισοδήματος πολιτών

Ο Θάνος Πετραλιάς ανακοίνωσε 13 νέα μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος

1. Αυξάνονται εκ νέου από 1/1 οι συντάξεις. Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται λίγο πάνω από 3% με κόστος 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

2. Για 750.000 συνταξιούχους με σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου από 100 έως 200 ευρώ. Κόστος 107 εκατ. ευρώ. Αυτό καλύπτει 750.000 από τους 850.000
3. Αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισοδήματος
4. Προχωράει η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
5. Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 χορηγείται επίδομα θέρμανσης, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Το εισοδηματικό όριο παραμένει για τον άγαμο στα 16.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 23.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο στα 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Δεν ισχύει η διπλή επιδότηση για όσους καταναλώσουν πρώτη φορά πετρέλαιο, υγραέριο, έναντι φυσικού αερίου. Ενώ στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, πέραν του εισοδήματος τίθεται και όριο τζίρου ως 80.000 ευρώ ετησίως.
6. Θεσμοθετείται πρόγραμμα εναέρια διάσωσης με έξη βάσης ελικοπτέρων.
7. Αυξάνονται τα έξοδα διανυκτέρευσης και των ένστολων.
8. Καταργείται η μείωση συντάξεων 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται και αντικαθίσταται με εισφορά του 10% επί τον πρόσθετων αμοιβών από την εργασία
9. Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας από 1/1/24 στους ελευθέρους επαγγελματίες και στους αγρότες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
10. Ξεπαγώνουν οι τριετίες από 1/1/24
11. Από 1/1/24 μειώνεται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% στο 0,2% και μειώνεται κατά 50% ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών.
12. Για περίπου 300 πιλότους και πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών αυξάνεται το πτητικό επίδομα κατά 2.000 ευρώ ετησίως.
13. Το market pass επεκτείνεται στην περιφέρεια Θεσσαλίας, Έβρου, Βοιωτίας και Φθιώτιδα για περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές και διπλασιάζεται. Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Επωφελούμενα είναι 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη.

Το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων ανέρχονται σε 411 εκατομμύρια το 2023 και 623 εκατ. ευρώ για το 2024 και είναι πέραν των φυσικών καταστροφών.

 Κλιματική Αλλαγή-Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς απαρίθμησε τα 5 μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών για φέτος

1) Νέα αύξηση στους συνταξιούχους από 1/1/2024 (κατ εκτίμηση 3%).
2) Έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο 100-200 ευρώ σε 700.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
3) Αύξηση κατά 8% από τον Δεκέμβριο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
4) Επιστροφές ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023.
5) Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με τα περσινά κριτήρια.

Κατερίνα Πεφτίτση: Της έστελνε τα αποφάγια του – «Πάγωσαν» Σεργουλόπουλος – Μελιτά


07-09-2023

Η Κατερίνα Πεφτίτση βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» την Πέμπτη, στο πλαίσιο της κουβέντας για το αν έχουν όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από τον σωματότυπό τους, δικαίωμα στη μόδα.

Κάποια στιγμή, η Κατερίνα Πεφτίτση, μιλώντας για κάποιους haters που της στέλνουν αρνητικά μηνύματα, έκανε και μια αδιανόητη αποκάλυψη. «Όταν τους απαντάω αρχίζει ένας οχετός μίσους. Είχα έναν που μου έστελνε φανατικά τα αποφάγια του. «Έλα να τα φας» και τέτοια», είπε.

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Τζένη Μελιτά έμειναν με το στόμα ανοιχτό, καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα όσα άκουγαν.


Κίνημα της πετσέτας: Με παραβάσεις 4 στις 10 επιχειρήσεις με ξαπλώστρες


09-08-2023

Έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου μέχρι χθες από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:

  • Στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.
  • Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).
  • Οι ποινές που επιβάλλονται- ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες. Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: 

«Είχα πει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Και προσέθεσα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες. Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους διαψεύδουν. Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού».


newsbeast.gr

Κίνημα της Πετσέτας: Νέο πλαίσιο για την εμπορική εκμετάλλευση προωθεί η κυβέρνηση


    05-08-2023

Με αυξημένους ελέγχους για την τοποθέτηση παράνομων ομπρελο-καθισμάτων στις παραλίες, αλλά και με νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες των φορέων, για να σταματήσει η διάχυση ευθυνών απέναντι στις αυθαιρεσίες, απαντά η κυβέρνηση στις καταλήψεις των δημόσιων χώρων από επιχειρηματίες την τουριστική περίοδο.

Το «κίνημα της πετσέτας» κινητοποίησε την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζοντας το συνταγματικό δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους δημόσιους χώρους, αλλά και με στόχο να διασφαλιστεί η νομιμότητα και παράλληλα να προστατευτεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν, «τρέχει» να βάλει τάξη στην… αναρχία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε -όταν εντοπίζονται παραβάσεις- να αντιμετωπίζονται και να επιβάλλονται τα δέοντα πρόστιμα. Κι αυτό, γιατί σήμερα, όταν διαπιστώνεται και στη συνέχεια βεβαιώνεται μία παράβαση, απαιτείται να συντονιστούν ως και 8 διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες. Κάτι που δυσκολεύει τους ελέγχους και παρέχει τελικά χρόνο και χώρο σε όσους αυθαιρετούν και καταπατούν τις σχετικές συμβάσεις που έχουν συνάψει με το ελληνικό δημόσιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται τις αρμοδιότητες για τους ελέγχους να τους έχει κεντρικά μία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η οποία και θα εποπτεύει τις υπόλοιπες και θα έχει την ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας.


Συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες έχουν διασπαρθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και στους -κατά τόπους- δήμους, ενώ εμπλοκή έχουν και το Λιμενικό, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι τοπικές εφορείες Αρχαιοτήτων.


Εντατικοποίηση των ελέγχων


Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να υπάρξει «σαφάρι» ελέγχων για φαινόμενα καταπάτησης των συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου με επιχειρηματίες για την εμπορική εκμετάλλευση μέρους των παραλιών.

“Υπάρχει παραβίαση αυτών των συμβάσεων. Η πολιτεία κάνει ελέγχους. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και θα συνεχίσουμε”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης στο Open. “Προφανώς δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό και προφανώς πρέπει οι παραλίες να είναι ελεύθερες για τους πολίτες, εκτός από τα συγκεκριμένα σημεία που υπάρχει σύμβαση μεταξύ δημοσίου και παραχωρησιούχου” πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο πάντως είναι… χρόνιο.

Και αν δεν υπήρχε αυτή η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, προφανέστατα θα συνέχιζε να υφίσταται, βάζοντας εμπόδια στους πολίτες να απολαμβάνουν χωρίς εμπόδια τις ελληνικές παραλίες και τις θάλασσες.


 newsit.gr

Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στις παραλίες – Τρομακτικές οι αυθαιρεσίες στην Πάρο – Τι συμβαίνει στην Νάξο

 03-08-2023

Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες, έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες».

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η Κίνηση Πολιτών της Πάρου για ελεύθερες παραλίες σημείωσε χθες την πρώτη της νίκη καθώς μετά από εβδομάδες καταγγελιών και διαμαρτυριών κλήθηκαν οι τρεις επιχειρηματίες, που έχουν παράνομα καλύψει με ομπρελοκαθίσματα την παραλία στη Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία της Πάρου.  Ήδη, από χθες, όπως αποκαλύπτουν φωτογραφίες που αναρτούν οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η παραλία της Μικρής Σάντα Μαρία είναι κατά το ήμισυ ελεύθερη, αφού απομακρύνθηκε μεγάλος αριθμός ομπρελοκαθισμάτων. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Πάρου εκφράζουν αμφιβολίες για την διάρκεια των μέτρων σημειώνοντας ότι χρειάζεται διαρκής έλεγχος

ΑΑΔΕ: Εντόπισε φοροδιαφυγή 6 εκατ. ευρώ σε e-shop στη Θεσσαλονίκη


31-07-2023

Φοροδιαφυγή ύψους 6 εκατ. ευρώ σε e-shop με ρούχα και παπούτσια από τη Θεσσαλονίκη, εντόπισαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η επιχείρηση, που λειτουργεί ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης ρούχων και παπουτσιών, το 2019 και το 2020 δεν είχε κόψει αποδείξεις συνολικής αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ελεγκτές συνεχίζουν την έρευνα και στις επόμενες χρήσεις, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν και σε αυτές παραβάσεις και να υπολογίσουν το συνολικό πρόστιμο.

Παράλληλα, από τους ελέγχους στο διαδίκτυο εντοπίστηκαν και άλλες πέντε περιπτώσεις:

-E-shop πώλησης ρούχων με έδρα στις Σέρρες, δεν έκοψε το 2019 και το 2020 αποδείξεις συνολικής αξίας 420.000 ευρώ.

-E-shop από τη Θεσσαλονίκη με προϊόντα τηλεπικοινωνιών, δεν έκοψε από το 2018 έως και το 2020 αποδείξεις 295.000 ευρώ.

-Επιχείρηση από την Ημαθία, που πουλά μέσω διαδικτύου ανταλλακτικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων, δεν εξέδωσε το 2020 αποδείξεις και τιμολόγια συνολικής αξίας 185.000 ευρώ.

-Ηλεκτρονικό κατάστημα από την Αθήνα, που πουλά γυναικεία ρούχα, δεν εξέδωσε το 2020 και το 2021 αποδείξεις συνολικής αξίας 95.000 ευρώ.

-Φυσικό πρόσωπο από την Αλεξανδρούπολη, είχε πουλήσει μέσω διαδικτύου το 2019 και το 2020, εμπορεύματα αξίας 62.000 ευρώ, χωρίς καν να έχει κάνει έναρξη επιχείρησης.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται, τόσο στις υπόλοιπες χρήσεις και στα βιβλία αυτών των επιχειρήσεων, όσο και σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα.


Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ
25-07-2023

Η 19η δημόσια κλήρωση πραγματοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ και αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2023.

Πραγματοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ η φορολοταρία που «μοιράζει» από 1.000 ευρώ και 50.000 ευρώ. Πρόκειται για την 19η δημόσια κλήρωση και αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιουνίου του 2023.

Δείτε τα αποτελέσματα της κλήρωσης, πατώντας ΕΔΩ.

Δημόσιο: Αυτή είναι η νέα απόφαση για τον καύσωνα - Αλλαγές σε ραντεβού, ωράριο και τηλεργασία

13-07-2023

Με νέα εγκύκλιο του το Υπουργείο Εσωτερικών ορίζει ποιοι θα κάνουν τηλεργασία, δίνει δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου προσέλευσης των εργαζομένων ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης των ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες λόγω καύσωνα.

Νέα εγκύκλιος του Υπουργείο Εσωτερικών που υπογράφει η Νίκη Κεραμέως εκδόθηκε πριν από λίγο με μέτρα που αφορούν το Δημόσιο λόγω του επερχόμενου καύσωνα.

Σύμφωνα με αυτή οι εργαζόμενοι του Δημοσίου θα μπορούν να προσέρχονται σε ευέλικτο ωράριο ενώ δίνεται επίσης λίστα με τις ευπαθείς ομάδες που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση με τηλεργασία.


Παράλληλα καλεί σε μέτρα και ... ειδική πρόνοια για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να ακυρωθούν όποια ραντεβού σε δημόσιες υπηρεσίες όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αναλυτικά η απόφαση:

Κατόπιν των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στην Χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», και σε συνέχεια των ως άνω σχετικών εγκύκλιων οδηγιών ισχύουν τα εξής:


Τηλεργασία

Παροχή τηλεργασίας:

«Σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών και αναγκών, ο υπάλληλος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του φορέα για τηλεργασία για τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την άρση των εν λόγω συνθηκών.». Εφόσον δεν είναι δυνατή η παροχή τηλεργασίας λόγω της φύσης των καθηκόντων των υπαλλήλων τότε θα γίνεται χρήση άδειας.

Άδεια

«Σε περίπτωση ανυπαίτιας αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία για λόγους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί αρμοδίως σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, δύναται να χορηγείται στους υπαλλήλους ειδική άδεια έως δύο (2) εργασίμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος».

Ποιες θεωρούνται ευπαθείς ομάδες

Στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας μας και τις ως άνω σχετικές εγκύκλιες οδηγίες των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμπίπτουν:

• Υπάλληλοι 60 ετών και άνω

• Άτομα με χρόνιες καρδιοαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις ή πνευμονοπάθεια

• Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία

• Άτομα με σοβαρά νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.

• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινοπάθεια (δρεπανοκυτταρική αναιμία).

• Έγκυοι και θηλάζουσες

• Άτομα με διαταραχές αρτηριακής πίεσης

• Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (>30)

• Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
• Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδαΕυέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων

Για την προστασία των υπαλλήλων εκείνων που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες ισχύουν τα εξής:

1. Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων, ήτοι αλλαγή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης κατά τις επίμαχες ημέρες του καύσωνα.

2. Παροχή τηλεργασίας

3. Επιπλέον, για τους υπαλλήλους αυτούς θα κριθεί, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, η δυνατότητα χρήσης ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα προσδιοριστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με ιδιαίτερη σύσταση την αποφυγή παροχής εργασίας κατά τις ώρες αιχμής (12.00 – 17.00). Επίσης, θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υπαλλήλων αυτών.Λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών - προσέλευση κοινού

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και προς προστασία της υγείας αυτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00-17.00), θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η πραγματοποίησή τους και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού ή για την εξυπηρέτησή τους άμεσα ακόμα και χωρίς ραντεβού, εφόσον τίθεται θέμα υπέρβασης προθεσμιών, σε άλλη ώρα της ίδιας ημέρας ή σε άλλη ημέρα εκτάκτως.Συστάσεις Κικίλια για την αντιμετώπιση του καύσωνα – Δεν επιτρέπεται καμία αμέλεια


11-07-2023

Την εγρήγορση όλων των φορέων και των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο κύμα καύσωνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ζήτησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία.

«Θα ήθελα να ζητήσω μιας και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εναρμονισμένος για τις ημέρες που έρχονται και οι πολίτες και οι δήμοι και οι περιφέρειες και όλοι οι φορείς να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση η οποία δεν είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας, για τις μεσογειακές χώρες, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε: «Και μία ακόμη παράκληση σε όλη τη διάρκεια της περιόδου πυροπροστασίας, τη μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας. Δεν επιτρέπονται ειδικά αυτές τις μέρες συμπεριφορές αμέλειας σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς». Παράλληλα ο κ. Κικίλιας ζήτησε προσοχή και προστασία σε όλες τις ευπαθείς ομάδες και τα ζώα συντροφιάς, καθώς και ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους και για όλους τους πολίτες λόγω του επερχόμενου καύσωνα που θα επηρεάσει τη χώρα τις επόμενες μέρες. 

«Αυτό που θα θέλαμε είναι να ζητήσουμε προσοχή και προστασία, πρώτα απ’ όλα για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τα βρέφη, τα ζώα συντροφιάς και ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους και για όλους τους πολίτες αυτές τις μέρες που θα αντιμετωπίσουμε έντονα καιρικά φαινόμενα», υπογράμμισε και επισήμανε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία έχουν κάνει ή θα κάνουν ανακοινώσεις σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα.

Στη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα συναρμόδια υπουργεία και όλοι οι φορείς που συμμετείχαν ενημερώθηκαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το επερχόμενο κύμα καύσωνα και την ενδεχόμενη αύξηση των ανέμων, το οποίο όπως είπε, ο κ. Κικίλιας «δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους πυρκαγιών σε όλη τη χώρα».

Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, μετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, οι γενικοί γραμματείς Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ελένη Γιώτη, ο γενικός διευθυντής Διεύθυνσης Υγείας του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς καθώς και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο διοικητής της ΕΜΥ ταξίαρχος Μπαρσάκης Σπυρίδων, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συσκέψεις Μητσοτάκη για Παιδεία και Εργασία – Οι επόμενες κινήσεις και προτεραιότητες03-07-2023

Συσκέψεις με τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Εργασίας θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έγινε γνωστό κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην συζήτηση στην Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη στις 5 το απόγευμα, ενώ στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα υπουργεία, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αύριο το πρωί το υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Μητσοτάκης: Χρειάζονται πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών

30-06-2023

Στην τοποθέτησή του για το Μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής που είναι σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία και καλύτερη ζωή οι στόχοι της νέας κυβέρνησης    28-06-2023
Γερό στομάχι ευχήθηκε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Υψηλές οι προσδοκίες, έχουμε χρέος να τις εκφράσουμε.


Οι πολίτες γυρισαν την πλάτη στις ψευδείς προσδοκίες.

Θα είχαμε ήδη κυβέρνηση αν δεν είχαμε απλή αναλογική, οι πολίτες κουράστηκαν από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις

πολλοί σχηματισμοί στη βουλή ίσως προκαλούν κακοφωνία, όμως το πολίτευμα μας ξέρει να προστατεύεται

Το πρώτο νομοσχεδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους

Το δευτερο θα αποτυπώνει κεντρικες οικονομικε΄ς δεσμεύσεις, μία από αυτες ηε παναφορά ευδαπ και ευαθ στο δημόσιο. Θα συμπεριλαμβανεται μια ακόμη υποχρεωση, τα προεκλογικα προγράμματα να κοστολογουνται από ανεξάρτητο φορεα.

Πιο πολλές γυναίκες,όχι όσες θα θέλαμε βέβαια. Δίνει ευκαιρίες σε νεά στελέχη, απελευθερωνέι δυνάμεις, αυτή είναι η ουσία του rotation όλοι

Λιγα λόγια πολλή δουλειά

πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που μιλα για το έργο του, αλλα και αυτός που υπεραπσιζεται εν συνόλω το κυβερνητικό έργο. Όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων. Όμως το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της επικοιωνίας και ο νοών νοείτο.

Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της. Ο καθένας πρέπι αν ασυνειδητοποι΄σει το βάρος της δουλειάς πυο αναλαμβάνει

Θητεία αποτελσματικόττηας και μεγάλων αλμάτωβν πυο ρπέεπι να κάνει η χώρα για να αρπάξειμτις ευκαιρέις που έχει μροστά της

Εχουμε χτίσει στερεη σχέση με τους πολίτες, την οποία πρέπει να να ενδυναμώσουμε χωρίς καμία πεαρση και αυταρέσκεια.

είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών

Εχουμε πολύ έργο μπορστά μας.

Καλή δυναμη σε όλες και σε όλους


skai.gr

Ίδρυμα Αντενάουερ για εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι λόγοι της νίκης της ΝΔ και του Μητσοτάκη


27-06-2023

Το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στην Αθήνα (Αντιπροσωπεία για την Ελλάδα και την Κύπρο), σε μια πρώτη αξιολόγηση των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, η οποία υπογράφεται από τον διευθυντή της, Μάριαν Βέντ, αναφέρει τα εξής:

«Η μελλοντική Βουλή θα αποτελείται από οκτώ κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η ΝΔ κέρδισε όλες τις εκλογικές περιφέρειες εκτός από την εκείνη της Ροδόπης (με ισχυρή μουσουλμανική μειονότητα, η οποία επηρεάζεται εν μέρει από το τουρκικό Γενικό Προξενείο Κομοτηνής). 

Πρόκειται για ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Ήδη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο πέτυχε να κερδίσει ουσιαστικά άλλη μια θητεία ως πρωθυπουργός, αλλά να διατηρήσει και μάλιστα να διευρύνει την πολιτική του κυριαρχία. Αυτή η ενίσχυση επιβεβαιώθηκε και με τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023. Με 158 έδρες η ΝΔ πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή (συνολικά 300 έδρες). 

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών: της πανδημίας, του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, τις οξείες τουρκικές προκλήσεις, της μεταναστευτικής πίεσης, του ρωσικού επιθετικού πολέμου και των οικονομικών του συνεπειών, του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και τέλος ενός εκλογικού συστήματος το οποίο ευνοεί μικρότερα κόμματα».

Κατά το Ίδρυμα Αντενάουερ οι λόγοι της εκλογικής επιτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι εξής:


  1. Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ προσέγγισαν ένα ευρύ στρώμα ψηφοφόρων έως την κεντροαριστερά της κοινωνίας με συντηρητικές, κοινωνικές και οικονομικά φιλελεύθερες θέσεις και παρουσίασε αντίστοιχα συγκεκριμένες προτάσεις: Οικονομικά φιλελεύθερες: φορολογική μεταρρύθμιση και μείωση εισφορών, ψηφιοποίηση και απλοποίηση της διοίκησης, άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική ανοδική πορεία με 3-5% οικονομική ανάπτυξη (πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και επιστρέφει στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Μεγάλη μείωση της ανεργίας. Κοινωνικές: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 σε 950 ευρώ σταδιακά με στόχο να αυξηθούν οι μέσες αποδοχές από περίπου 1.170 ευρώ σήμερα σε 1.500 ευρώ. Αύξηση των συντάξεων μεταξύ 3-4%. Αύξηση μισθών στο Δημόσιο. Συντηρητικές: Εγγύηση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Επέκταση των συνοριακών εγκαταστάσεων στον Έβρο (μεγάλη αποδοχή στις συγκεντρώσεις), αυστηροί έλεγχοι σε όσους δεν έχουν άδεια εισόδου στη χώρα, διαδικασίες hotspot, ξεκάθαρη θέση απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, αλλά με μετριοπαθή τόνο. Αύξηση του κύρους της Ελλάδας στον κόσμο.
  2. Το πρόσωπο του ίδιου του Μητσοτάκη και οι καλές αξιολογήσεις της προσωπικότητάς του. Η παρουσία του στην προεκλογική εκστρατεία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλε στο να εμφανίζεται ως ένας σύγχρονος πολιτικός με φρέσκο «δημιουργικό πρόσωπο». Μπόρεσε να προσεγγίσει τους ανθρώπους με καθαρή γλώσσα, αυθεντικότητα καθώς επίσης με ένα φιλικό και προσιτό ύφος. Τα προσωπικά του ποσοστά αποδοχής ήταν πολύ πιο πάνω από αυτά των άλλων υποψηφίων και σαφώς πάνω από αυτά του κόμματός του. Γι αυτό και η ΝΔ βάσισε την προεκλογική εκστρατεία της στην προσωπικότητά του.
  3. Η έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο δεν υπήρξε δέσμη μέτρων ή προτάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θέλουν να διοικήσουν και να διαμορφώσουν τη χώρα. Γι αυτόν τον λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα να κερδίσει τον Τσίπρα με ποσοστό τριπλάσιο (24 μονάδες) σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 (8 μονάδες). Ο Τσίπρας εξαντλήθηκε στο να χρησιμοποιεί μόνο ένα σκληρό λεξιλόγιο για την κυβέρνηση. Aπουσίαζαν οι δικές του προτάσεις. Η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολιτευόμενης δύναμης σχετίζεται με αυτήν την έλλειψη εποικοδομητικού αντιπολιτευτικού έργου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας θα τεθεί πλέον στην κρίση των μελών του κόμματος», καταλήγει ο Μάριαν Βέντ.

Εκλογές 2023: Από το Αρκαλοχώρι ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης25-06-2023

«Καλώ κάθε πολίτη να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την πορεία. Ώστε να μην έχουμε ακόμα 4 χαμένα χρόνια, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης προσερχόμενος να ψηφίσεο στο εκλογικό κέντρο Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη

Από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου του Δήμου Ηρακλείου, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Καλώ κάθε πολίτη να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την πορεία. Ώστε να μην έχουμε ακόμα 4 χαμένα χρόνια. Από τη δική μας πλευρά, δεσμεύομαι ότι θα είμαστε η δύναμη των πολιτών, αγκαλιάζοντας τις ανάγκες τους, απέναντι στην αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια»

Ανδρουλάκης: Η 25η Ιουνίου ημέρα αναγέννησης της Δημοκρατικής Παράταξης


19-06-2023
«Έχουμε χρέος να δώσουμε αγώνες μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο για μία σύγχρονη κεντροαριστερά που θα γίνει ξανά η κινητήριος μοχλός για να βελτιωθεί το πολιτικό μας σύστημα», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε κοινό αγώνα κάλεσε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας πως η 25η Ιουνίου θα είναι ημέρα αναγέννησης της Δημοκρατικής Παράταξης, για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και να μπει τέλος στο «τοξικό δίπολο» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Η 25η Ιουνίου θα είναι ημέρα Αναγέννησης της Δημοκρατικής Παράταξης», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Η δική σας υποδοχή στέλνει μήνυμα νίκης σε όλη την Ελλάδα. Λίγες μέρες έμειναν για τη μεγάλη νίκη, για το επόμενο μεγάλο βήμα. Γιατί η πατρίδα μας έχει ανάγκη μία ισχυρή αξιόπιστη αντιπολίτευση, για να μπορεί να αντισταθεί με επάρκεια απέναντι στη συντήρηση την αλαζονεία και το πελατειακό κράτος.

Καλώ κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό πολίτη, να ενώσουμε τις αγωνίες μας, να ενώσουμε τις ελπίδες μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεσμεύτηκε ότι «η αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης θα κάνει τη φωνή του λαού μας ακόμα πιο δυνατή για να αγωνιστούμε μαζί για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια» και πρόσθεσε:

«Έχουμε Χρέος να δώσουμε αγώνες μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο για μία σύγχρονη κεντροαριστερά που θα γίνει ξανά η κινητήριος μοχλός για να βελτιωθεί το πολιτικό μας σύστημα, για να αποτελέσει παρελθόν η τοξικότητα, ο διχασμός, ο λαικισμός, οι ψηφιακές συμμορίες που έστησαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια εις βάρος του απλού λαού, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Σας καλώ να προχωρήσουμε μαζί για να αποκτήσει ξανά η Νέα Δημοκρατία τον πραγματικό της και τον ιστορικό της αντίπαλο, το Κίνημα μας, και μπορεί με τον πολιτικό του λόγο, με το συγκεκριμένο του πρόγραμμα να επιβάλει το σεβασμό στο κοινωνικό κράτος, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη διάκριση των εξουσιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξανακάνουμε το Κίνημα μας ισχυρό απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα που δεν θέλουν την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Γιατί κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού τα χρόνια της ενεργειακής χρήσης, της οικονομικής κρίσης. Οταν έπεφτε το εισόδημα της μέσης οικογένειας αυτοί κέρδιζαν δισεκατομμύρια γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι τροχονόμος ισχυρών συμφερόντων.

Εμείς θα βάλουμε κανόνες διαφάνειας στην αγορά, εμείς υπηρετούμε το λαό και την πατρίδα το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των ισχυρών.

Έχουμε ιστορικό χρέους να προχωρήσουμε με ένα νέο πολιτικό ήθος απέναντι στη φαυλότητα και στον κυνισμό. Απέναντι σε όλους αυτούς που ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες είναι έτοιμοι να παίξουν διχαστικά παιχνίδια με τη Θράκη, με το τραγικό ναυάγιο, χωρίς ιδεολογία, χωρίς αρχές και χωρίς αξίες Γιατί η πυξίδα του κυρίου Μητσοτάκη του κυρίου Τσίπρα είναι μόνο η εξουσία. Δική μας σημαία είναι οι αρχές και οι αξίες ενός δημοκρατικού προοδευτικού κινήματος που δεν παίζει με τα εθνικά ζητήματα, που δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ελάτε μαζί να δυναμώσουμε τον προοδευτικό λόγο και να δώσουμε ελπίδα σε όλο τον ελληνικό λαό Γιατί αυτή η παράταξη ιστορικά αγωνίζεται όχι για την εξουσία, αλλά για την ενότητα, όχι για τη διαίρεση, αλλά για την ελπίδα και την προοπτική.

Γι αυτό σας ζητώ στις 25 Ιουνίου να τα καταφέρουμε όλοι μαζί και είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ξανά ο προοδευτικός μεγάλος πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Καλούμε κάθε Έλληνα πολίτη να βάλουν τέλος στο τοξικό αυτό δίπολο. Να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε βήμα-βήμα σε όλη την Ελλάδα. Καλώ, λοιπόν, όλους τους δημοκράτες να δώσουν δύναμη με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ. Για να και είναι με αλλαγής για να υπάρχει, επιτέλους, ισχυρή, αξιόπιστη, αποτελεσματική αντιπολίτευση. Για ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό που με το σύγχρονο πρόγραμμα του αποτελεί εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου γιατί αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Να κυβερνήσουμε τον τόπο για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας. Δεν δίνουμε μάχη για καρέκλες, δίνουμε μάχη για το λαό και την πατρίδα, για μία εποχή ευημερίας αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής».

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για όσα λέει σχετικά με τον ενδεχόμενο ακυβερνησίας και σημείωσε: «Το τελευταίο διάστημα κάποιοι προσπαθούν, όπως πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να επιβάλουν νέους φόβους για την επιλογή σας. Υπάρχει, λέει, φόβος ακυβερνησίας.

Με το δήθεν σενάριο για εκλογές τον Αύγουστο προσπαθούν να φοβίσουν τη νέα γενιά, λέγοντας ψηφίστε Μητσοτάκη για να μην σας χαλάσει τις διακοπές. Εγώ λέω ψηφίστε ΠΑΣΟΚΣ για να έχει αντίπαλο πραγματικό η Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχει φόβος ακυβερνησίας, υπάρχει φόβος παντοδυναμίας, αλαζονείας ατιμωρησίας, διαφθοράς, αναξιοκρατίας. Γι αυτό ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να έχει αντίπαλο η συντήρηση και ο λαϊκισμός στην πατρίδα μας».

Σε ότι αφορά το θέμα της Θράκης ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Αλέξη Τσίπρα να αφήσουν τους «επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς» και επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του και τα περί «εθνικών εξαιρέσεων».

«Δεν επιτρέπεται να υπάρχει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης, χριστιανός ή μουσουλμάνος, που πρέπει να κάνει λόγο για μουσουλμανική και όχι για «τουρκική μειονότητα».

Όποιος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης λειτουργεί εις βάρος της πατρίδας μας», είπε και συνέχισε: «Το λέμε αυτό εμείς, γιατί εμείς είμαστε το ΠΑΣΟΚ που το 1995 με τον Ανδρέα Παπανδρέου γκρέμισε τις μπάρες της ντροπής. Είμαστε το ΠΑΣΟΚ που με τον εκπαιδευτικό νόμο του 5 τοις χιλίοις άνοιξε τα ελληνικά πανεπιστήμια στους Έλληνες μουσουλμάνους, με αποτέλεσμα 20 χρόνια μετά να έχουν πενταπλασιαστεί οι επιστήμονες Έλληνες μουσουλμάνοι στη Θράκη. Εμείς είμαστε αυτοί που αντιμετωπίσαμε τις διακρίσεις, κάθε είδους στην πατρίδα μας.

Δεν επιτρέπεται για αυτά τα θέματα να παίζουν προεκλογικά παιχνίδια. Είναι ντροπή η κυρία Μπακογιάννη, με την εμπειρία που έχει, ο κύριος Σκέρτσος, να απειλούν Έλληνες πολίτες με ένα λεξιλόγιο της δεξιάς του ’50 και του ’60, που ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Το λεξιλόγιο αυτό είναι μακριά από κάθε μορφή ευρωπαϊκού κεκτημένου κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι ντροπή ότι λάθη και να κάνουν οι πολιτικοί αντίπαλοι να μιλούμε για «εθνικές εξαιρέσεις». Γιατί κύριοι της Νέας Δημοκρατίας πατρίδα δεν είστε εσείς. Πατρίδα είμαστε όλοι μας, όλος ο ελληνικός λαός. Εμείς ενώνουμε. Πατρίδα είναι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, πέρα από κόμματα, πέρα από θρησκείες, πέρα από κοινωνικές τάξεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει ισχυρός πόλος έναντι της συντήρησης»


17-06-2023

"Έχουμε έναν στρατηγικό στόχο: Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη να ξαναγίνει ισχυρός πόλος έναντι της συντήρησης", τόνισε ο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμόπουλο από τη συχνότητα του STAR Κεντρικής Ελλάδας παραχώρησε χθες το βράδυ.

Μιλώντας για το διακύβευμα της κάλπης, στη συχνότητα του STAR Κεντρικής Ελλάδας, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δημιουργεί μια άλλη συνθήκη στο πολιτικό σύστημα. Ο ελληνικός λαός μπορεί να επιλέξει βάσει της ελπίδας για καλύτερες μέρες και όχι του φόβου ότι θα έρθουν τα χειρότερα. Διότι για μένα, αυτός ο μηχανισμός επικράτησε στις εκλογές της 21ης Μαΐου».

«Η Νέα Δημοκρατία αν και έκανε τραγικά λάθη αυτή την τετραετία στα υγειονομικά θέματα, στην πράσινη μετάβαση, διεύρυνε τις ανισότητες και καταγράφηκαν σοβαρά ζητήματα διαφθοράς - είδαμε για παράδειγμα τι έγινε με τον κ. Πάτση, με τις υποκλοπές, ένα τεράστιο σκάνδαλο που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα-, αντί να πέφτει, ανέβηκε. Η άποψη μου, λοιπόν, είναι ότι ανέβηκε γιατί φοβήθηκε ο κόσμος τα χειρότερα.«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ σταματάει την επικράτηση του φόβου. Και πάμε σε μια εποχή μιας στιβαρής, αξιόπιστης αντιπολίτευσης, που θα βάλει φραγμό σε όλα αυτά τα φαινόμενα που είδαμε τα τελευταία χρόνια».


«Έχουμε έναν στρατηγικό στόχο: Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη να ξαναγίνει ισχυρός πόλος έναντι της συντήρησης. Έχουμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα για μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, με πολλές καλές θέσεις εργασίας, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, υγεία, παιδεία, κοινωνική κατοικία για τα νέα ζευγάρια, αντιμετώπιση του δημογραφικού. Και βέβαια πολύ κρίσιμο στοιχείο είναι η αξιοπιστία μας στα εθνικά θέματα. Σε αυτούς τους πυλώνες μπορεί να ακουμπήσει ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας και να πάψει να είναι σε ομηρία από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που λειτούργησε ως «χρυσός χορηγός».

«Να ενώσουμε ξανά τις αγωνίες μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια για να έχει ένα γνήσιο και ισχυρό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η αγωνία μου. Ο αγώνας μας δεν έχει ταβάνι. Είναι ένας αγώνας που ξεκίνησε με νέους ανθρώπους, με καθαρά πρόσωπα, με καθαρό λόγο, συγκεκριμένο, αντικειμενικό, προοδευτικό, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς σχέσεις με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, με πολιτική αυτονομία» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.Σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, τόνισε: «Ο φράχτης του Έβρου είναι ένα μέτρο ώστε να μην μπορεί η Τουρκία να κάνει υβριδικό πόλεμο εργαλειοποιώντας αυτούς τους ανθρώπους. Όταν έχεις σύνορα με πολλές χώρες και μια πολύ μεγάλη ακτογραμμή, βεβαίως χρειάζεται φύλαξη συνόρων, Frontex, αναβάθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου για να μην είναι η χώρα πρώτης εισδοχής αυτή που βαρύνεται με την απονομή ασύλου, αλλά το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφωνώ με τα πανηγύρια της Νέας Δημοκρατίας για την πρόταση του Συμβουλίου, που λέει για 30.000 μετεγκαταστάσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, όταν υπήρξαν 960.000 αιτήσεις. Μας κοροϊδεύουν και ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει».

«Πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να πει δημόσια τι έκανε η Ελλάδα για να αποτρέψει αυτή την τραγωδία, ώστε να μην μπαίνουμε στο στόχαστρο διεθνών μέσων, αλλά και εσωτερικά, να μην υπάρχουν παρερμηνείες και δηλητηριώδη υπονοούμενα που στοχοποιούν τη χώρα μας» σημείωσε ερωτηθείς για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.


«Είναι αδιανόητη η τυχοδιωκτική διαχείριση που έγινε από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες. Κατά την άποψή μου, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Σκέρτσος οφείλουν μία συγγνώμη στον ελληνικό λαό για τις άθλιες δηλώσεις που έκαναν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει δημόσια δήλωση των δύο βουλευτών του ότι σέβονται ως βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου τη Συνθήκη της Λωζάνης, που επιλύει όλα αυτά τα ζητήματα. Οφείλουν, δε, να εξηγήσουν γιατί δεν ψήφισαν τον τρόπο εκλογής του Μουφτή» σχολίασε για τη δημόσια συζήτηση για τη Θράκη.

Άσκησε κριτική στη συνειδητή αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Ήμασταν τρίτοι πανευρωπαϊκά σε ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Δεν πάνε πια οι Έλληνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στρέφονται στο ιδιωτικό. Όμως το τελευταίο διάστημα, κοιτώντας εκ νέου τα στοιχεία, η θέση μας χειροτέρεψε. Είμαστε δεύτεροι, δηλαδή γίναμε χειρότεροι και από τη Λιθουανία. Μόνο στη Βουλγαρία και την Ελλάδα επιβαρύνεται ο λαός με τέτοιο κόστος για την υγεία του στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δείχνει την ανεπάρκεια, την αβελτηρία, την έλλειψη βούλησης να στηρίξουμε το ΕΣΥ. Εμείς αντιπροτείνουμε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη την Ελλάδα βάσει ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών. Οι μισθοί των υγειονομικών να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όλα αυτά οδηγούν στην αναγέννηση του ΕΣΥ. Η απαξίωση του ΕΣΥ είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ερωτηθείς για το υψηλό κόστος ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε:

«Η Ελλάδα πέρασε αυτή την κρίση χειρότερα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, διότι έχουμε τεράστια εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, κάτι που δεν είχαμε στο παρελθόν λόγω του λιγνίτη. Εμείς τι λέμε; Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να συνδεθεί με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση. Διότι έτσι κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, αγρότες, συνεταιρισμοί, δήμοι, κοινότητες μπορούν να κάνουν μικρά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, ώστε να μην είναι η πράσινη μετάβαση ένα επιχειρηματικό σχέδιο μόνο πέντε ισχυρών».

«Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα συμπεριλαμβάνω τον έλεγχο της αγοράς. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε δισεκατομμύρια επιδοτήσεις γιατί έχουμε μια ανεξέλεγκτη αγορά. Πρέπει να βάλουμε κανόνες στη λειτουργία της προς όφελος της παραγωγής και του καταναλωτή. Η αγορά-ζούγκλα υπονομεύει τον αγώνα του παραγωγού και τις θυσίες του, υπονομεύει τον καταναλωτή και ενισχύει τον ισχυρό».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Αυτό που έφερε αύξηση των εσόδων είναι οι ανατιμήσεις, γιατί όσο αυξάνει το κόστος ενός προϊόντος τόσο μεγαλύτερο ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης εισπράττει το κράτος. Γι' αυτό έχουμε 5 δισεκατομμύρια παραπάνω από τα προϋπολογισμένα έσοδα τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεπώς, καταρρίπτεται και το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας που υποστηρίζει ότι μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές και το κέρδος για την οικονομία ήταν 7 δισεκατομμύρια, γιατί ταυτόχρονα πήρε 5 δισεκατομμύρια σε δύο χρόνια από τους μεσαίους και τους πιο ευάλωτους.

Τσίπρας στο TikTok: Μητσοτάκης και Σκέρτσος θα κόβονταν σήμερα στις πανελλαδικές12-06-2023

Στο ζήτημα της μείωσης των έμμεσων φόρων αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας με βίντεο του στο TikTok, με αφορμή τη σημερινή εξέταση των μαθητών στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στις Πανελλαδικές.

«Έμαθα ότι σήμερα στις Πανελλαδικές στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έπεσε ερώτηση για το αν οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν άνισα τα χαμηλά εισοδήματα. Ελπίζω παιδιά να μην αντιγράψατε Σκέρτσο και Μητσοτάκη και να γράψατε αυτό που λέει η λογική και αυτό που λέει και το βιβλίο σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Συνοδεύει το βίντεο του με το σχόλιο: «Είπαν δεκάδες φορές ότι δεν μειώνουν τον ΦΠΑ για να μην ευνοηθούν οι πλούσιοι. Σήμερα στις πανελλαδικές θα κόβονταν».

Τσίπρας από Νέα Ιωνία Βόλου: Η απλή αναλογική υπέστη ιστορική ήττα


10-06-2023

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κρυφή ατζέντα στην υγεία» -που αποκάλυψε, όπως είπε, ο βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός- εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Νέα Ιωνία Βόλου και τον κατηγόρησε για «σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας και διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τα ιδιωτικά συμφέροντα και τα funds».

«Σχέδιο Μητσοτάκη για διάλυση του ΕΣΥ»

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στα θέματα δημόσιας υγείας: «Την κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη φανέρωσε ο κ. Πνευματικός, ο οποίος είπε αυτό που είχε πει παλαιότερα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: “θα ανατριχιάσετε με το πρόγραμμά μας για την υγεία”. Τι περιλάμβανε το πρόγραμμά του; Ιδιωτικά νοσοκομεία, πιλοτικά σε τρία μεγάλα νοσοκομεία, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών μέσω ΣΔΙΤ. Η στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη ήταν να μην ενισχύσει την δημόσια υγεία, γι’ αυτό και στην πανδημία είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Εμείς αφήσαμε στο ΕΣΥ 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς που τώρα μετά από τέσσερα χρόνια έχουν γίνει 84.000. Έρχεται ο κ. Πνευματικός και λέει ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων, σχέση κόστους οφέλους και διαλογή ασθενών, αυτοί που δεν έχουν θετική πρόγνωση να μη σπαταλά το κράτος για τις θεραπείες τους. Όσοι δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα ας πεθάνουν. Αυτό είχαν πει και παλαιότερα στη ΝΔ, όσοι δεν μπορούν να επιβιώσουν, πεθαίνουν». Αναφέρθηκε επίσης στο ΕΚΑΒ λέγοντας ότι ζήσαμε «τρεις συνεχόμενες ημέρες με τρεις απώλειες συνανθρώπων μας γιατί δεν υπάρχει προσωπικό στο ΕΚΑΒ. Εμείς σε συνθήκες μνημονίων είχαμε κάνει 300 προσλήψεις στην τετραετία Μητσοτάκη έγιναν 560 αποχωρήσεις χωρίς καμία πρόσληψη».

Γενικεύοντας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η πλήρης διάλυση του ΕΣΥ είναι επιλογή και σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, 35% έναντι 15% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Θέλουν ένα τεράστιο χώρο κερδοσκοπίας για τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας».

«Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες»

Ο κ. Τσίπρας απηύθηνε ομιλία στους συγκεντρωμένους μπροστά στο μνημείο της ΕΠΟΝ, το οποίο όπως είπε θυμίζει ότι «τίποτε δεν χαρίστηκε αλλά κερδήθηκε με αγώνες» για να προσθέσει ότι «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου».

Ακολούθως απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «κάθε ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύει τη ΝΔ» και έβαλε «το δίλημμα των εκλογών: Ή υπέρ της αυτοδυναμίας και της παντοδυναμίας της ΝΔ για να υλοποιήσει το σχέδιό της που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους ή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει μία δύναμη που θα μπορεί να κοιτάξει τον κ. Μητσοτάκη στα μάτια και να αποτρέψει το σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας όχι συμπλήρωμα της ΝΔ όπως το ΚΙΝΑΛ»

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να εμφυσήσει αισιοδοξία σε μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι τις εκλογές. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης, δεν είναι φωτοβολίδα, ήλθε για να μείνει για πάντα δίπλα στον λαό, στους εργαζόμενους στους ανθρώπους του μόχθου, να παλεύει για τα συμφέροντά τους. Ξέρουμε καλά ότι επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς και να παλέψεις. Ξέρουμε ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται και εμείς θα τον δώσουμε αυτό τον αγώνα με ορμή και με αποφασιστικότητα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Δεν θα το δώσουμε για το κομματικό μας συμφέρον, θα παλέψουμε να ανατραπούν οι συσχετισμοί της 21ης Μάη, γιατί αν επαναληφθούν θα είναι αρνητική εξέλιξη για την κοινωνία και για τη δημοκρατία. Το σχέδιό τους δεν είναι μόνο να είναι αυτοδύναμοι αλλά να είναι παντοδύναμοι, ώστε να συνεχίσουν ένα σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας».

«Κάθε ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ψήφος που θα ευνοεί τη ΝΔ»

Συνεχίζοντας απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες που δεν ψήφισαν ΝΔ, το 60% του εκλογικού σώματος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Απευθύνω κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη ο οποίος έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό που έρχεται είναι δραματικό για την κοινωνία, να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί, με την ενισχυμένη αναλογική, κάθε ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ψήφος που θα ευνοεί τη ΝΔ. Καλούμε λοιπόν κάθε προοδευτικό πολίτη να ενισχύσει τη μόνη εναλλακτική δύναμη, το μόνο σχέδιο απέναντι στο σχέδιο της κοινωνικής λεηλασίας, να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε για νίκη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν θα γίνει κόμμα συμπλήρωμα όπως το ΚΙΝΑΛ ούτε κόμμα διαμαρτυρίας αλλά κόμμα εξουσίας».

Αναφέρθηκε στην απλή αναλογική ασκώντας κριτική στα κόμματα του «προοδευτικού χώρου»: «Εγκλωβιστήκαμε σε ένα όραμα δεκαετιών για την Αριστερά, την απλή αναλογική. Αυτό ήταν το όραμά μας και θελήσαμε να το κάνουμε πράξη. Η απλή αναλογική δεν προχώρησε και ευθύνη για την ιστορική ήττα της απλής αναλογικής έχουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που αντί να πάρουν το χέρι που τους τείναμε για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκείνοι ήθελαν να κόψουν το δικό μας».

Το δίλημμα των εκλογών

Ακολούθως έβαλε το δίλημμα των εκλογών: «Τώρα ή υπέρ της ΝΔ της αυτοδυναμίας και της παντοδυναμίας ή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει μία δύναμη που θα μπορεί να κοιτάξει τον κ. Μητσοτάκη στα μάτια και να αποτρέψει το σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας».

Ακολούθως κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ψευδείς υποσχέσεις. Είπε χαρακτηριστικά: «Η προηγούμενη προεκλογική αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στο τι έγινε το 2015, λες και δεν υπήρχε πριν και μετά και καθόλου στο 2019 -2023 ή στο τι θα γίνει στη συνέχεια. Εμείς θέλουμε να επικεντρωθεί η συζήτηση στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Βλέπουμε ότι η ΝΔ έχει ένα πρόγραμμα απάτη που περιλαμβάνει πράγματα που δεν θα κάνει και δεν περιέχει πράγματα που θα κάνει. Καμία από τις υποσχέσεις της δεν περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει στην ΕΕ, γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή τους, τον έχει εξαντλήσει με τα επιδόματα που ευνοούν την κερδοσκοπία των μεγάλων εταιρειών. Όλες οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων και στήριξη της κοινωνίας είναι ψευδείς».

«Ζοφερή καθημερινότητα οι πλειστηριασμοί κατοικιών»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη λεηλασία του εισοδήματος φορολογώντας τα υπερκέρδη. Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έβαλε κανέναν καινούργιο φόρο, κρύβει όμως ότι έχει βάλει 6 δισ. περισσότερους φόρους στους Έλληνες πολίτες με τους έμμεσους φόρους, με τη διατήρηση του ΦΠΑ, με τη διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Το δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, αυξήσεις στους μισθούς και ελέγχους στην αγορά για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια. Θέλουμε να αποτρέψουμε την αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των πολλών όπως και την αναδιανομή περιουσίας μέσω των πλειστηριασμών. Οι εικόνες των εξώσεων -όπως του ηλικιωμένου στη Χαλκιδική- θα είναι καθημερινότητα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;»

Αναφέρθηκε στην κοστολόγηση των προγραμμάτων: «Μας ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας. Του είπα πάμε να τα κοστολογήσουμε και να βγούμε μετά να τα συζητήσουμε στην τηλεόραση. Όμως το έβαλε για άλλη μία φορά στα πόδια, γιατί το πρόγραμμά του είναι ψεύτικο και απατηλό. Μιλάνε για κέρδη και ζημιές για νούμερα και δισεκατομμύρια μιλάνε για αριθμούς -μιλάνε εκείνοι που τη μία φορά άφησαν την χώρα χρεοκοπημένη με 15% έλλειμμα και την δεύτερη το 2015 με άδεια ταμεία, σε εμάς που είμαστε η μόνη κυβέρνηση που άφησε τα ταμεία γεμάτα αφού έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Αναρωτιέμαι πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστίζει η ζωή της εγκύου ή της γυναίκας στην καρότσα που πήγε σαν το σκυλί ή του εργάτη στο Πέραμα γιατί δεν υπάρχουν έλεγχοι. Πόσο κοστίζει η ζωή, η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια, η αλληλεγγύη; Αυτές είναι οι δικές μας αξίες και δεν έχουν αντίτιμο».

Έκλεισε επαναλαμβάνοντας το κάλεσμά του προς τους πολίτες «να προσέλθουν στην κάλπη κρίνοντας τα προγράμματα και τις εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης και ποιοι θα παλέψουν για άλλη μία φορά για να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους και ποιοι θα παλέψουν για να αποτρέψουν την κοινωνική λεηλασία. Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, θα τον δώσουμε τον αγώνα. Πάμε δυνατά και σας ζητώ να πιστέψετε, όχι μόνο δεν θα χάσουμε την αισιοδοξία μας αλλά θα αναγεννηθούμε και θα είμαστε ισχυροί και στη κάλπη και την επόμενη ημέρα, το δίκιο είναι με το μέρος μας και όποιος έχει το δίκιο, θα νικήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλ. Τσίπρας: Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ σε οικονομία και Υγεία: 5+1 αλήθειες


09-06-2023

Για ψεύτικες εξαγγελίες, που – όπως ανέφερε- συνιστούν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναλύοντας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτό έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη μορφή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε πέντε αλήθειες, που αποκαλύπτουν αφενός τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ δεν θέλει κοστολόγηση των προγραμμάτων των δυο κομμάτων αφετέρου την ύπαρξη κρυφής ατζέντας σε πολλά πεδία της δημόσιας πολιτικής.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ, συνοψίζοντας το περιεχόμενο του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε πως αυτό περιλαμβάνει:

1. Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει.

2. Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπάλλήλων κατά 730 εκ ευρώ σωρευτικά στην τετραετία.

3. Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου.

4. Πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1.3% της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση του 25% που υποσχέθηκε.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξήγησε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα καταθέσει άλλο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα προβλέπει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών από τις εταιρίες ενέργειας.

Στην κριτική του προς την κυβέρνηση για την ύπαρξη κρυφής ατζέντας ο Α. Αλέξης Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις του καθηγητή ιατρικής και πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Πνευματικού, για τον οποίο ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να τον είχε διαγράψει, όπως έκανε ο ίδιος στην περίπτωση του Γ. Κατρούγκαλου.

«Τώρα κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν ένα λάθος, απλά φανέρωσε τη μυστική ατζέντα της ΝΔ. Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19, είχε δηλώσει : «Θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία. Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών. Ο κ. Πνευματικός είχε κάνει και άλλες δηλώσεις. «Θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου τα οποία θα έχουν το δικό τους ισολογισμό», είχε δηλώσει. «Η υγεία είναι πανάκριβη. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος», είχε πει. «Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουν δομές», είχε αναφέρει Αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ. Και αυτό συνάδει με τη μείωση των πρωτογεννών δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο. Και αυτό προσδιορίζει και το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη».

Οι πέντε αλήθειες, όπως τις παρουσίασε ο Α. Τσίπρας:

Αλήθεια Πρώτη

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %.
Μια ελάχιστη δηλαδή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως:

• τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί και το 2019)
• την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί
• τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%
• τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

• την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
• την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
• τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη
• το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται
• τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας όπως:

• την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους
• την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο
• τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας
• τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις
• τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
• την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως:

• την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και
• την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πρόκειται όπως αντιλαμβάνεστε για έναν μακρύ κατάλογο.

Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους – είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ.

Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιόν λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και κατόπιν τον δημόσιο διάλογο.

Αλήθεια 2η

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές – δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2026 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Άρα οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν.

Αυτό προβλέπει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ.

Αλήθεια 3η

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών.

Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές – μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία.
Με άλλα λόγια, το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του δημοσίου και την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του.

Αλήθεια 4η

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26.

Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027.

Δηλαδή λένε ψέματα για 1500 ευρώ μέσο μισθό.

Σε σταθερές τιμές δε – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών – η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%.

Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%.

Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών.

Αλήθεια 5η

Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο – τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο – συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023.

Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-26 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.

Αλ. Τσίπρας: Mea culpa η απλή αναλογική


08-06-2023

“Στόχος και όραμά μας είναι το 2027 η χώρα να είναι μια χώρα ευημερίας δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα που παρουσίασε χτες δεν έχει αλλάξει και περιλαμβάνει τους ίδιους “κοστολογημένους στόχους”, ωστόσο, επέλεξε να το επαναπαρουσιάσει γιατί, όπως ανέφερε, την προηγούμενη προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να επικοινωνήσει τις “θέσεις και τις προτάσεις” του.

“Κάναμε επανατοποθέτηση προϊόντος”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι επρόκειτο για ένα “συνολικό έλλειμμα” καθώς δεν έγινε επαρκής “συζήτηση για τα προγράμματα, έγινε κυρίως για το χτες”.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέρος αυτού του προβλήματος οφείλεται στην απλή αναλογική, η οποία “στοίχισε” εκλογικά και μάλιστα πήρε την ευθύνη γι’ αυτό, δηλώνοντας “mea culpa”.

Λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν”, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα “όραμα που δεν περπάτησε”.

Όσον αφορά τις προοπτικές της επόμενης κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα συμπληρωματικό των κομματικών αντιπάλων του, όπως το ΠΑΣΟΚ”. Πρόσθεσε, δε, ότι για ένα κόμμα εξουσίας πάντα στόχος είναι η “νίκη”, ωστόσο, παραδέχτηκε πως “είναι εξαιρετικά δύσκολη η αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων“. “Θα δώσουμε τη μάχη με το τελευταίο δευτερόλεπτο”, είπε και τόνισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση είναι να μην αφεθεί “ανεξέλεγκτη” και “παντοδύναμη” μια κυβέρνηση της ΝΔ, κάτι που όπως σημείωσε, δεν είναι μόνο κρίσιμο για την κοινωνία, αλλά και για την δημοκρατία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλέξης Τσίπρας: Επτά απαραίτητα βήματα για κοινωνική ευημερία


07-06-2023

Το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ελληνική οικονομία υπό το σύνθημα «δίκαιη κοινωνία- ευημερία για όλους», παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο επτά απαραίτητων βημάτων για να μπορέσουμε με ισχυρές δημόσιες πολιτικές να εγγυηθούμε την κοινωνική ευημερία για όλους. Όχι μόνο για τους ισχυρούς και τους προνομιούχους, αλλά για την κοινωνική πλειοψηφία που ζει από το μόχθο και την εργασία της».

Η εκδήλωση έγινε στο ανοικτό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και τον κ. Τσίπρα πλαισίωσαν οι Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τα επτά βήματα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ «για μια οικονομία συμπεριληπτική, δυναμική, πράσινη και βιώσιμη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

Βήμα πρώτο: Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο

Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Για μια οικονομία δυναμική και εξωστρεφή, που θα βγει από την παγίδα και τον εγκλωβισμό των πελατειακών σχέσεων, των προνομιακών προμηθευτών και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Με ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις κρίσιμες υποδομές και την έρευνα. Με ένα τραπεζικό σύστημα που θα έχει τη σφραγίδα της δημόσιας παρέμβασης. Με ισχυρό δημόσιο πυλώνα, από την ανάκτηση του ελέγχου μιας συστημικής τράπεζας αλλά και με πρωταγωνιστικό ρόλο της αναπτυξιακής τράπεζας. Με στόχο να επιβληθεί μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων. Ώστε να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Γιατί καμία οικονομία δε μπορεί να ανθίσει χωρίς πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Βήμα δεύτερο: Ενισχύουμε το εισόδημα και θωρακίζουμε την αγοραστική δύναμη

Αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών: Με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Βάζοντας τέλος στην πολιτική τροφοδότησης της αισχροκέρδειας. Φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων. «Απρόσμενα κέρδη» είπαν σήμερα. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Βάζοντας, επίσης, πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας και στις λιανικές τιμές. Αλλά και κινητοποιώντας το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, ώστε να σπάσουμε τα καρτέλ που ναρκοθετούν την συλλογική προσπάθεια για την δίκαιη ανάπτυξη και την συλλογική ευημερία. Γιατί πολύ σύντομα οι επιδοτήσεις και τα pass θα σταματήσουν. Και οφείλουμε να επιβάλουμε τη μείωση των τιμών πριν εξαϋλωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών.

Βήμα τρίτο: Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία

Η εργασία για εμάς δεν είναι απλώς ένας συντελεστής παραγωγής. Είναι το επίκεντρο της οικονομίας. Γιατί μόνο η εργασία παράγει πλούτο και αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον καρπώνεται. Στόχος μας είναι η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Να νιώσουν οι εργαζόμενοι ισχυροί και ασφαλείς. Το κράτος στη δική μας αντίληψη, δεν μπορεί να λειτουργεί ως παρατηρητής της ασυδοσίας. Πρέπει να βάλει και θα βάλει κανόνες: Για να εξαλείψουμε την επισφαλή, την ανασφάλιστη, τη μαύρη εργασία και να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική θέση των εργαζόμενων. Για καλύτερους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Γιατί δίκαιη κοινωνία σημαίνει κανόνες στην εργασία.

Και ευημερία για όλους θα έχουμε μόνο με εργασιακή ασφάλεια, καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς.

Βήμα τέταρτο: Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ

Το ΕΣΥ είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι του. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηρίξουμε. Με αυξήσεις των απολαβών τους, με αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος τους, αλλά και με στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών του. Και ο νέος εθνικός μας στόχος είναι η σύγκλιση, αυτός περνάει μέσα από την αναγέννηση, την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ και των υποδομών του. Είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα. Για υπηρεσίες υγείας καθολικά προσβάσιμες και ποιοτικές για όλες και όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα.

Βήμα πέμπτο: Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία

Δεσμευόμαστε για ποιοτικά Δημόσια και Δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια. Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλύσουμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών.

Βήμα έκτο: Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

Για εμάς η κοινωνική πρόνοια, η κρατική φροντίδα δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια. Αφορά το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων, την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη.

Και αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Γι’ αυτό στηρίζουμε τις μητέρες, φροντίζουμε το παιδί, εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας, μεριμνούμε για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας.

Βήμα έβδομο: Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία

Το στεγαστικό πρόβλημα θα είναι το πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας. Και είναι γι’ αυτό που απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση. Τώρα χωρίς άλλη χρονοτριβή. Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο και άρτιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη. Ένα ολιστικό σχέδιο για την ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, αλλά και μια δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα, με τη δημιουργία της τράπεζας στέγης και με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους νέους και τις νέες.

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;

Ο κ. Τσίπρας πρόλαβε τις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων λέγοντας: «Ξέρω ποιες θα είναι πάλι οι αντιδράσεις: Θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμα μας ακριβό, ουτοπικό, ανεφάρμοστο. Θα κινητοποιήσουν όλο τον επικοινωνιακό μηχανισμό τους για να μη συζητηθούν οι προτάσεις μας, αλλά για να πείσουν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Θα ακούσουμε και πάλι για Γενικά Λογιστήρια, για κοστολόγηση, για δαπάνες και έσοδα. Παρότι όταν τους προκαλέσαμε, αρνήθηκαν να πάμε μαζί να κοστολογηθεί και το δικό τους πρόγραμμα».

Ακολούθως έθεσε εκείνος τα ερωτήματα: «Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη; Πόσο κοστίζει η ισότητα; Πόσο η ασφάλεια; Πόσο η αξιοπρέπεια; Όλα αυτά, οι αξίες μας, δεν είναι δωρεάν. Είναι χωρίς αντίτιμο».

Συνέδεσε τα βασικά ερωτήματα με το διακύβευμα των εκλογών: «Αυτές οι αξίες κρίνονται στις επερχόμενες εκλογές. Δύο σχέδια συγκρούονται. Δύο κόσμοι, δύο διαφορετικά σύμπαντα. Από τη μια πλευρά ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης. Οι αξίες του λαϊκού κόσμου, των εργαζόμενων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της περιφρόνησης. Ο κόσμος της ελίτ και της ολιγαρχίας».

Η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και περιουσίας

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η ιδέα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με τη μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζόμενων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και με μείωση φόρων για τις ελάχιστες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η ιδέα ότι η ευημερία θα διαχυθεί σε περισσότερους όσο ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγους, όπως μας έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, όπου το 0,7% των πλουσίων κατέχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, είναι μια ιδέα επικίνδυνη και καταδικασμένη να μας οδηγήσει σε νέες κρίσεις».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι ιδέες αυτές πρέπει να ηττηθούν και πρόσθεσε: «Οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν. Όσο και αν προσπαθούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, μόνοι απέναντι στο σύνολο των οικονομολόγων όλων των θεωρητικών παραδόσεων και σχολών παγκοσμίως, να μας πείσουν ότι η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους. Έξι δισ. περισσότερους φόρους πλήρωσαν οι Έλληνες το τελευταίο 16άμηνο. Από την υψηλή έμμεση φορολογία. Με στόχο να δίνονται επιδοτήσεις για να διατηρούν υψηλές τις τιμές οι εταιρίες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρόκειται για μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους. Αλλά δεν είναι η μόνη. Η αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που επίκειται με την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 40 δισ. στα funds, επίσης θα είναι πρωτοφανής. Η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους μετά τον πόλεμο».

Κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε: «Η αντιστροφή αυτής της πορείας απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με όρους κοινωνικής συνοχής και με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, είναι ο πραγματικός εθνικός στόχος για τον οποίο αξίζει να αγωνιστούμε την επόμενη τετραετία. Γιατί αν αυτή η πορεία απόκλισης συνεχιστεί, η χώρα θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε υπαρξιακά οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά διλήμματα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ν. Ανδρουλάκης: Την άκρα δεξιά εκπροσωπείτε κ. Μητσοτάκη με τα ανοίγματα που κάνατε


02/06/2023

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα επικοινωνιακού απόλυτου καταιγισμού, δήλωσε απόψε από τη Σητεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ανέφερε υπαινικτικά “ξαφνικά διάβασαν το πρόγραμμα μας, μέχρι τις προηγούμενες εκλογές μας ρωτούσαν με ποιον θα πάμε”.

Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία 7,4% έπεσαν οι πραγματικοί μισθοί, σε 2 χρόνια η ΝΔ έχει εισπράξει 5 δις παραπάνω ΦΠΑ από ότι είχε προυπολογίσει ο κ. Μητσοτάκης, αυτό είναι υπερφορολόγηση , υπονόμευση της κοινής λογικής δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης επιστρέφοντας τα πυρά της ΝΔ περί φορομπηχτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι μόνο η οικονομία είναι και η δημοκρατία, ο σεβασμός στις ιδέες τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , καταλογίζοντας θράσος στον κ. Μητσοτάκη ότι εκπροσωπεί τη ΝΔ τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Ποια προοδευτική παράταξη διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης με το Βορίδη, το Γεωργιάδη, τον Πλεύρη, τον Καρατζαφέρη ή προχθές που ανακοίνωσε τη στήριξη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Αυτό δεν κέντρο, δεν είναι κεντροδεξιά , είναι άκρα δεξιά κ. Μητσοτάκη , αυτή εκπροσωπείτε με τα ανοίγματα που κάνατε τα τελευταία χρόνια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε τις βολές για ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ, και διερωτήθηκε τι σχέση έχει το ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμα του που είναι -όπως είπε -στοχευμένο στη φορολογία, στα μερίσματα, στα ζητήματα που αφορούν τη στήριξη των οικογενειών, τους συνταξιούχους, την πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε φτιάξει ένα δράκο πριν τις εκλογές. Αστάθεια, ψηφίστε με έρχεται ο Τσίπρας και πήρε με 20 μονάδες διαφορά τις εκλογές, ενώ γνωρίζουμε καλά ότι είναι απο τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης που έχουν επιφέρει μόνο προβλήματα στον ελληνικό λαό, ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: Τώρα ο νέος δράκος είναι ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ίδιο με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος που μοιάζει στις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Πολάκη είναι η ίδια η ΝΔ. Αυτή η παράταξη μιλά συγκεκριμένα τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για αυτό ,όπως ανέφερε, ζήτησα να πάνε τα προγράμματα μας προς κοστολόγηση στο Γραφείο Προυπολογισμού της βουλής. Να καταλάβει ο κάθε Έλληνας και τι έχουμε να κάνουμε αλλά και τι έχει κάνει ήδη η ΝΔ.

Επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος για:

Επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους.

Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2024.

Διόρθωση των μεγάλων αδικιών στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

8-10% από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναγέννηση του ΕΣΥ, που σημαίνει πρωτοβάθμια υγεία και έναν πραγματικό υγειονομικό χάρτη.
Έχουμε επιλογή αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής στις 25 Ιουνίου, κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρει ξανά, στη Βουλή και στα κινήματα, τον πραγματικό του αντίπαλο.Όχι μία αντιπολίτευση, με την οποία ο ελληνικός λαός έχασε τέσσερα ολόκληρα χρόνια.Ο χρυσός χορηγός σας ο ΣΥΡΙΖΑ κ.Μητσοτάκη δεν είναι πια εδώ,εδώ είναι το ΠΑΣΟΚ , η δημοκρατική παράταξη.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Πουθενά το πρόγραμμά μας δεν μιλά για αύξηση ΕΝΦΙΑ


31/5/2023

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης», επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Kαι προσθέτει: «Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά. 

Η διευκρίνιση της Χαριλάου Τρικούπη έρχεται με φόντο τη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή Στέφανου Παραστατίδη ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ και ενίσχυση φόρων κληρονομιάς και γονικών παροχών».

Ο Κώστας Τασούλας επανεξελέγει  πρόεδρος της Βουλής

29/5/2023

Με 270 ψήφους υπέρ εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής που συγκροτείται σε σώμα για λίγες ώρες ο Κώστας Τασούλας, μετά από πρόταση της ΝΔ. Εν συνόλω 296 βουλευτών που ψήφισαν ονομαστικά για τον Πρόεδρο, οι βουλευτές της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν τον Κώστα Τασούλα, ενώ 26 βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν παρών.

«H φευγαλέα Βουλή δεν συνιστά στίγμα για αυτή αλλά υπαγορεύεται από τις ύψιστες θεσμικές προτεραιότητες που συγκροτούν τις κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος» είπε ο Κώστας Τασούλας, τονίζοντας ότι η επομένη Βουλή θα είναι γόνιμη, καρπερή και δημιουργική.

Στην ψηφοφορία δεν ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο Ζειμπέκ Χουσείν, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς και ο Όθων Ηλιοπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην Αμερική και επειδή δεν ορκίστηκαν δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Τέσσερις βουλευτές ψήφισαν με fax υπέρ του Κώστα Τασούλα. Απουσίαζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που παρέστη στην κηδεία του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Τζίνας Πολίτη, η Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής Μπουρχάν Μπαράν.

Εν τω μεταξύ, έως το απόγευμα αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της και προκήρυξης νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου. Οι νέες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα βουλευτών όπου κατά πολιτικό κανόνα τοποθετούνται στις πρώτες θέσεις οι υποψήφιοι που έλαβαν τους περισσότερους «σταυρούς» στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Ο χάρτης της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την σύνθεση της Βουλής των δύο ημερών.

Ποιοι εκλέγονται και ποιοι μένουν εκτός Βουλής – Η μάχη του σταυρού και οι νέοι συσχετισμοί


22/5/2023

Πολλοί πρώην βουλευτές και πρώην υπουργοί μένουν εκτός βουλής μετά από την σαρωτική ανατροπή που επέφερε η εντυπωσιακή επικράτηση της ΝΔ και η καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ . Σημειώνεται ότι τα πολιτικά κόμματα θα κατεβούν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησής χωρίς σταυρούς με την κατάταξη των θέσεων των υποψήφιων βουλευτών όπως έχει διαμορφωθεί στον πρώτο γύρο.

Κάποια από τα ” βαριά ” ονόματα που έχαναν την μάχη της έδρας στις 6: 30 το πρωί είναι οι Γιάννης Οικονόμου, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Λοβέρδος, είναι μερικοί μόνο πολιτικοί που μένουν εκτός βουλής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μέχρι λίγο πριν τις 7 το πρωί.

Με δεδομένο ότι, στο δεύτερο γύρο των εκλογών η ψηφοφορία θα γίνει με λίστα, εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν μια σειρά πρώην βουλευτών, ακόμα και πρώην υπουργών, από όλα τα μεγάλα κόμματα, ενώ άλλοι δίνουν «τη μάχη του σταυρού» διεκδικώντας ένα από τα 300 έδρανα.

Στην Α’ Αθηνών εκτός μένουν ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κωνσταντίνα Κούνεβα από το ΚΚΕ και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Στον Β1 βόρειο τομέα Αθηνών εκτός φαίνεται πως μένουν οι Σκουρλέτης, Αθανασίου, Μπαλάφας, Αυλωνίτου και Καββαδία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ εκτός μένει ο Ανδρέας Λοβέρδος.


Β2 Δυτικός Τομέας


Στον Β2 Δυτικό Τομέα εκτός μένουν οι Βίτσας και Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Καρχιμάκης απο το ΠΑΣΟΚ.

Β3 Νότιος Τομέας
Στον Β3 Νότιο Τομέα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Γρηγόρης Ψαριανός μένουν εκτός από τη ΝΔ και ο Στέφανος Τζουμάκας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Α’ Πειραιώς – Β’ Πειραιώς
Στην Α’ Πειραιώς η Νόνη Δούνια έμεινε εκτός από πλευράς ΝΔ ενώ στη Β’ Πειραιώς ο Τραγάκης από τη ΝΔ και ο Αλεξιάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επτά βουλευτές εκλέγονται με τη ΝΔ από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Πρόκειται για τους: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Χρήστο Στυλιανίδη, Ιωάννα Λυτρίβη, Γεώργιο Σταμάτη, Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται τέσσερις: οι Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης και Πόπη Τσαπανίδου.

Δύο βουλευτές εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δουδώνη και τον Δημήτρη Μάντζο.

Από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης.

Από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης.

“Μπλε” βάφτηκαν όλες οι μονοεδρικές περιφέρειες στις χθεσινές εκλογές, αφού η ΝΔ έκανε το εννιά στα εννιά:

Στην Θεσπρωτία εκλέγεται ο Βασίλειος Γιόγιακας

Στην Κεφαλονιά εκλέγεται ο Παναγής Καπάτος

Στην Ευρυτανία εκλέγεται η Θωμαϊς Οικονόμου

Στην Ζάκυνθο εκλέγεται ο Διονύσιος Ακτύπης

Στα Γρεβενά εκλέγεται ο Ιωάννης Γιάτσιος

Στην Λευκάδα εκλέγεται ο Αθανάσιος Καββαδάς

Στη Σάμο εκλέγεται ο Χριστόδουλος Στεφανάδης

Στην Καστοριά εκλέγεται η Μαρία Αντωνίου

Στην Φωκίδα εκλέγεται ο Μπουγας Ιωάννης

Μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ηχηρά ονόματα της Κουμουνδούρου μένουν εκτός αυτής.

– Στην Α΄ Αθήνας εκτός μένουν ο Νίκος Φίλης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης
– Στον Βόρειο τομέα Αθηνών οι Κώστας Ζαχαριάδης και Πάνος Σκουρλέτης
– Στην Δυτική Αθήνα οι Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη και Πάνος Κουρουμπλής
– Στον Νότιο τομέα στο 82% της καταμέτρησης μένει εκτός ο Γιάννης Μουζάλας όπως και οι Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μαντζουράνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας και Μιθριδάτης
– Στην Α’ Πειραιά με καταμετρημένο το 93% των ψηφοδελτίων οι Νίκος Μανωλάκος και Νόνη Δούνια
– Στην Β΄ Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μόλις μια έδρα και αν την κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει εκτός ο κ. Θοδωρής Δρίτσας
– Στην Ανατολική Αττική εκτός μένουν οι νυν βουλευτές Νάσος Αθανασίου και Πάνος Σκουρολιάκος
– Στην Αιτωλοακαρνανία με το 93% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο οι Θάνος Μωραϊτης και Γιώργος Βαρεμένος
– Στην Α’ Θεσσαλονίκης με το 86% των ψηφοδελτίων ενσωματωμένων μένουν εκτός ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας
– Στη Λακωνία ο Σταύρος Αραχωβίτης
– Στο Ρέθυμνο ο Ανδρέας Ξανθός

Αναλυτικά ποιοι εκλέγονται σε Αττική και Πειραιά σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενσωμάτωσης σταυρών στο 84,20%

ΝΔ

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 47.618
ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 38.303
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ 32.808
ΠΛΕΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ) 28.355
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ 25.523
ΣΥΡΙΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) 25.222
ΠΙΠΙΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 16.904

ΣΥΡΙΖΑ

ΝΑΣΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 16.802
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 14.229
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ 10.501

ΚΚΕ

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ 9.870

ΠΑΣΟΚ

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ 6.896

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών (Ενσωμάτωση σταυρών 79.45%)

ΝΔ

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ) 60.984
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ 54.205
ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ 49.683
ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 40.389
ΡΑΠΤΗ ΖΩΗ 36.262
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΘΟΔΩΡΟΣ) 27.539
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΝΙΚΟΣ) 21.988
ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 21.274
ΑΓΑΤΣΑ ΑΡΙΑΔΝΗ (ΑΡΙΑ) 11.286
ΣΥΡΙΖΑ

ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ 20.302
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ 20.273
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 14.286
ΚΚΕ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ 30.393
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΤΕΝΑ 7.988
ΠΑΣΟΚ

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ 8.915
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2.259

Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών (Ενσωμάτωση σταυρών 84.64%)

ΝΔ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 81.823
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 24.728
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 21.088
ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΙΧΑΗΛ (ΓΙΑΝΝΗΣ) 12.073
ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ ΜΑΡΙΑ 11.902
ΣΥΡΙΖΑ

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ 24.199
ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ 18.945
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 7.982
ΚΚΕ

ΒΙΒΗ ΔΑΓΚΑ 10.423
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΡΟΣ 8.018
ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ 8.409
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 1.984

Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών (Ενσωμάτωση σταυρών 76,06%)

ΝΔ

ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ 75.295
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) 35.721
ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 31.619
ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ 25.444
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 24.100
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) 23.751
ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 22.310
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ 20.113
ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ 19.913
ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) 14.689
ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΙΩΑΝΝΑ 10.834
ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ 16.156
ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ 13.461
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ 12.268
ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 9.901
ΚΚΕ

ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ 11.059
ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 9.383
ΠΑΣΟΚ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ 29.372
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΔΟΥ ΝΙΚΗ 2.118

Α’ Ανατολικής Αττικής (Ενσωμάτωση σταυρών 90,04%)

ΝΔ

ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 48.850
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) 39.797
ΠΕΤΣΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ) 31.983
ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 20.341
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 17.461
ΚΟΛΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) 15.993
ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 8.905
ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.587
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 11.369
ΚΚΕ

ΓΚΙΟΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 5.938
ΠΑΣΟΚ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 7.145
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 2.586

Β’ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ενσωμάτωση σταυρών 93.49%)

ΝΔ

ΚΩΤΣΗΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 14.143
ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 13.272
ΣΥΡΙΖΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6.591
ΚΚΕ

ΤΣΟΚΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 2.461
Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Ενσωμάτωση σταυρών 91.64%)

ΝΔ

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 23.255
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΔΟΜΝΑ 15.631
ΒΛΑΧΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 10.004

ΣΥΡΙΖΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ 18.833

ΚΚΕ

ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 2.984

Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ενσωμάτωση σταυρών 88.54%)

ΝΔ

ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 21.373
ΛΙΒΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 19.492
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 18.195

ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΝΙΝΑ 11.680
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 9.635

ΚΚΕ

ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ 7.891

ΠΑΣΟΚ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 4.448

Σε έξι περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ προσπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέλαβε την 2η θέση στην προτίμηση του κόσμου στις χθεσινές εκλογές:

 

– Στη Δράμα, όπου η ΝΔ έλαβε ποσοστό 39,41%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήρθε δεύτερο με 16,93%
– Στο Κιλκίς, η ΝΔ έλαβε 40,63% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 17,34%
– Στη Λακωνία, 49,78% η ΝΔ και 15,22% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
– Στο Λασίθι 39,98% ΝΔ και 21,47% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
– Στο Ρέθυμνο 37,10% ΝΔ και 21,47% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
– Στη Χίο, 46,14% ΝΔ και 19,30% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Αθήνα 984

Εκλογές 2023: Live τα αποτελέσματα – Ο χάρτης της Ελλάδας

21/5/2023

Συνεχή ροή των αποτελεσμάτων από την ελληνική επικράτεια μέσω του διαδραστικού χάρτη, όπως μεταδίδονται από το υπουργείο Εσωτερικών και τη SingularLogic.

Εκλογές 2023: Στην Ερμού ο Μητσοτάκης, στον Πειραιά ο Τσίπρας λίγο πριν τις κάλπες20/5/2023

Η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τους δημοσιογράφους είναι σε εξέλιξη. Στο κέντρο της Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας, στο Ηράκλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ολοκληρώθηκε χθες με τις συγκεντρώσεις και τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών η προεκλογική περίοδος και όλα είναι έτοιμα για την αυριανή εκλογική διαδικασία.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση υποδοχή και δημοσίευση των αποτελεσμάτων που η επίσημη ροή τους θα ξεκινήσει λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης αύριο στις 7 το απόγευμα.Η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τους δημοσιογράφου είναι σε εξέλιξη. Στο κέντρο της Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας, στο Ηράκλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης.


Στο κέντρο της Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημοσιογράφους


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε πριν από λίγο την οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας για να συναντήσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους εξέφρασε την αισιοδοξία ενόψει της αυριανής εκλογικής μάχης.Ανέφερε επίσης ότι απόψε το βράδυ θα δειπνήσει με την οικογένειά του κι αύριο το απόγευμα θα είναι στην Πειραιώς στα γραφεία της Ν.Δ. περιμένοντας τα αποτελέσματα του exit poll και μετά της 20:00 θα δει λίγο το μπάσκετ, τον τελικό του Ολυμπιακού.

Ανάμεσα σε άλλα που είπε χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο πολιτισμένη και οι όποιες αντιπαραθέσεις ήταν «γρατζουνιές».

Στην Καστέλλα ο Αλέξης Τσίπρας για την συνάντηση με τους δημοσιογράφους

Σε μία από τρεις εκλογικές περιφέρειες που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή του Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα κι αυτός διαπιστευμένους συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η αισιοδοξία ότι έχει αγγίξει τους αναποφάσιστους.


Στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Νίκος Ανδρουλάκης


Αντίστοιχη συνάντηση έχει και ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, από χθες βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου έδωσε και την τελευταία του προεκλογική ομιλία.

Στην μία και μισή στην Ροδιά, Ηρακλείου, σε ένα παραδοσιακό χωριό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.


πηγή: MEGA TV

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές το υπουργείο Εσωτερικών


18/5/2023

Όλα έτοιμα προκειμένου να διεξαχθούν κανονικά με ομαλότητα και ασφάλεια οι εκλογές της 21ης Μαΐου από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών.


Στην παρουσίαση που έγινε σήμερα από τους τεχνικούς της εταιρείας singular logic ο μηχανισμός διεξαγωγής των εκλογών έχει πλέον στηθεί και αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί θα γίνει και η γενική πρόβα λήψης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων ώστε να αποδειχθεί και στην πράξη ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.


Σε ότι αφορά στην μετάδοση των αποτελεσμάτων η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι στις 9 το βράδυ των εκλογών το 80% των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα της χώρας θα έχει ανακοινωθεί, ενώ γύρω στα μεσάνυχτα θα υπάρχουν και τα πρώτα σοβαρά αποτελέσματα της σταυροδοσίας. Ωστόσο τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στο γενικό σύνολο το βράδυ της Δευτέρας καθώς θα είναι οι ψήφοι από τα εκλογικά κέντρα του απόδημου Ελληνισμού σε Αυστραλία και Νότια Αφρική τα οποία όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν στην συνολική εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναμένεται μέχρι αύριο να έχουν αναλάβει καθήκοντα και να παραλάβουν, δηλώνοντας παρών, το σχετικό εξοπλισμό που θα τους επιτρέψει να στείλουν διαδικτυακά τα αποτελέσματα των εκλογικών τους κέντρων γλιτώνοντας τουλάχιστον 2,5 ώρες σε σχέση με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο των επιστολών καταμέτρησης οποίος βέβαια δεν πρόκειται να καταργηθεί αφού περιλαμβάνει και τα πρακτικά της διαδικασίας.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές το υπουργείο Εσωτερικών

18/5/2023

Όλα έτοιμα προκειμένου να διεξαχθούν κανονικά με ομαλότητα και ασφάλεια οι εκλογές της 21ης Μαΐου από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην παρουσίαση που έγινε σήμερα από τους τεχνικούς της εταιρείας singular logic ο μηχανισμός διεξαγωγής των εκλογών έχει πλέον στηθεί και αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί θα γίνει και η γενική πρόβα λήψης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων ώστε να αποδειχθεί και στην πράξη ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.

Σε ότι αφορά στην μετάδοση των αποτελεσμάτων η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι στις 9 το βράδυ των εκλογών το 80% των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα της χώρας θα έχει ανακοινωθεί, ενώ γύρω στα μεσάνυχτα θα υπάρχουν και τα πρώτα σοβαρά αποτελέσματα της σταυροδοσίας. Ωστόσο τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στο γενικό σύνολο το βράδυ της Δευτέρας καθώς θα είναι οι ψήφοι από τα εκλογικά κέντρα του απόδημου Ελληνισμού σε Αυστραλία και Νότια Αφρική τα οποία όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν στην συνολική εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναμένεται μέχρι αύριο να έχουν αναλάβει καθήκοντα και να παραλάβουν, δηλώνοντας παρών, το σχετικό εξοπλισμό που θα τους επιτρέψει να στείλουν διαδικτυακά τα αποτελέσματα των εκλογικών τους κέντρων γλιτώνοντας τουλάχιστον 2,5 ώρες σε σχέση με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο των επιστολών καταμέτρησης οποίος βέβαια δεν πρόκειται να καταργηθεί αφού περιλαμβάνει και τα πρακτικά της διαδικασίας.

Έντονες αντιδράσεις για την αναφορά του Αλ. Τσίπρα σε κυβέρνηση “ειδικού σκοπού”


17/5/2023

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, στην διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξη που παραχώρησε χθες, κατά την οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του σχηματισμού κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» με ορισμένο χρονικό ορίζοντα και αποκλειστική αρμοδιότητα την «κάθαρση» στην υπόθεση των υποκλοπών.


“Αντί της κυβέρνησης των ηττημένων, της ανοχής, τώρα ο Αλέξης Τσίπρας  μιλάει  για κυβέρνηση των απελπισμένων. Ο ειδικός σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και κανένας άλλος. Ελάτε να ενωθούμε, μπας και πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο ειδικός σκοπός. Είναι όμως ένας αδιέξοδος σκοπός”,  ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών στελεχών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μετατροπή «της κυβέρνησης των ηττημένων σε κυβέρνηση των απελπισμένων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 κατέρριψε το επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για μετατροπή «της κυβέρνησης των ηττημένων σε κυβέρνηση των απελπισμένων» . Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτακη ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα «το οποίο δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα -θα ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές- δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, να διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε μια τέτοια κυβέρνηση «παράλυσης» και αναρωτήθηκε αν ο μόνος στόχος αυτής της κίνησης είναι «για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους ή για να βάλουν κάποιοι, κάποιους φυλακή».


Νικ. Ανδρουλάκης: ‘Οπλο στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη αυτά που λέει ο Τσιπρας


Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε, μιλώντας στο Alpha να αμφισβητήσει τη πρόταση Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με στόχο να διερευνηθούν οι υποκλοπές από Προανακριτική Επιτροπή.

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει: Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά πρότεινε με Βαρουφάκη, τώρα λέει κάτι καινούργιο. Η θέση μου είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ οδηγεί σε μια κυβέρνηση σταθερή», είπε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Για το επίμαχο θέμα, λέω να γίνει εκ νέου εξεταστική επιτροπή χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου, και με 40 μάρτυρες, αντί για τρεις που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ», συμπλήρωσε. Τόνισε δε πως επιμένει στην πρότασή του για Εξεταστική: «Το αποτέλεσμα της Εξεταστικής θα οδηγήσει σε Προανακριτική», τόνισε

«Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Όταν μιλά για κυβερνήσεις που δεν είναι σταθερές και βάζει μόνο ένα ζήτημα, τότε γίνεται χορηγός του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε. Διευκρίνισε ότι δεν αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία, αλλά μιλά με προγραμματικούς όρους και συγκλίσεις και αξιόπιστα πρόσωπα.

Εξήγησε δε ότι ο κ. Τσίπρας είναι χορηγός του κ. Μητσοτάκη, φέρνοντας τρία παραδείγματα: Τις «Πρέσπες του Αιγαίου», τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον φράχτη του Έβρου και τις «Δήμητρες» Βαρουφάκη, σημειώνοντας: «Δεν έμαθαν τίποτα από το 2015;».


Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ


Το όλο θέμα προέκυψε κατά τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατά την οποία μίλησε για την ανάγκη να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή της Βουλής -και όχι εξεταστική, που ζητά ο κ. Ανδρουλάκης-, η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής πολιτικών προσώπων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα συζητήσει κατ’ ιδίαν το θέμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις επαφές που θα έχει μαζί του στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Ερωτηθείς περεταίρω για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που μέσα, βεβαίως, σε αυτήν τη μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς. Είναι νομίζω προτεραιότητά μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών. Και, βεβαίως, και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών. Εμένα, αυτή τη στιγμή, αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από ‘κει και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής, που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο «αφορά τη συγκάλυψη και το πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» του μισού πολιτικού συστήματος και οικονομικού κόσμου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε. «Όποιος κρατά αυτά τα χιλιάδες gigabyte στα χέρια του έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα την επόμενη δεκαετία και να κάνει κακό και στα εθνικά μας θέματα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα, θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με προοδευτική πλειοψηφία, μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση του δημόσιου βίου» είπε, και σημείωσε:

«Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική; Έγινε Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει, θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης. Όχι μόνο για να μάθουμε ποιος, αλλά και πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης».

ΕΛΣΤΑΤ: Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες από τη ζωή τους;


16/5/2023

Πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 5,2% του πληθυσμού της χώρας ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 1,1%. Παράλληλα, πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 56,8%.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 (εισοδήματα 2021), σύμφωνα επίσης με την οποία:

Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης του πληθυσμού 16 ετών και άνω από την οικονομική του κατάσταση, ποσοστό 5,7% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ πλήρως ικανοποιημένο δηλώνει το 1,9%. Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού (70,2%) δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται σε 25,9%. Πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση δηλώνει μόνο το 2,3% του μη φτωχού πληθυσμού.

Πολύ ικανοποιημένο από τη χρήση του χρόνου του δηλώνει το 33,1%, ενώ πολύ ικανοποιημένο από τις προσωπικές του σχέσεις δηλώνει το 59%. Το 1,5% δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων (που προηγήθηκαν της συνέντευξης), αισθανόταν μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 2,3% και 1,3%.

Το 17,1% δηλώνει ότι ήταν ευτυχισμένο όλο το διάστημα, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 14,1% και 17,8%. Το 55,1% δηλώνει ότι δεν αισθάνθηκε καθόλου μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 47,8% και 56,8%. Το 3,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, δεν αισθανόταν καθόλου ευτυχισμένο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 5% και 3,1%.

Το 88,2% δηλώνει ότι έχει κάποιον άνθρωπο από τον οποίο μπορεί να ζητήσει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 85,5% και 88,8%. Το 13,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει- «συμφωνώ απόλυτα ή συμφωνώ»- ότι αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμένο / απομονωμένο, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 19,2% και 11,8%.

Κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή

Το 20,8% δήλωσε ότι πήγε στον κινηματογράφο κατά τους τελευταίους 12 μήνες έως 3 φορές, ενώ το 5,7% πήγε στον κινηματογράφο περισσότερες από 3 φορές. Το 23,2% δεν πήγε στον κινηματογράφο διότι βλέπει ταινίες στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή αλλού, ενώ λόγω της πανδημίας το 12%. Το 22,7% δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία παραστάσεις όπως θέατρο, όπερα, συναυλία κ.λπ. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5,4% παρακολούθησε τέτοιου είδους παραστάσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 31,6% δεν παρακολούθησε παραστάσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 13,9%.

Το 15,2% δήλωσε ότι επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού, όπως μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες κ.ά. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 2,7% επισκέφτηκε τέτοιου είδους χώρους περισσότερες από 3 φορές. Το 42,8% δεν επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 12,1%.

Το 11,1% δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών οργανώσεων έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5% παρακολούθησε τέτοιου είδους εκδηλώσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 47,6% δεν παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 8,5%.

Το 7% του πληθυσμού δήλωσε ότι εξασκεί καθημερινά κάποια δραστηριότητα, όπως μουσική / παίξιμο μουσικών οργάνων, τραγούδι, χορό θέατρο, φωτογραφία, ζωγραφική, χειροτεχνίες, χαρακτική, συγγραφή ποιημάτων κ.λπ., το 9,3% κάθε εβδομάδα, αλλά όχι κάθε ημέρα, ενώ το 62,2% δεν εξασκεί καμία δραστηριότητα.

Το 30,7% του πληθυσμού δήλωσε ότι διάβασε 1 έως 4 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το 7,8% διάβασε 5 έως 9 βιβλία και το 4,5% τουλάχιστον 10 βιβλία. Το 9,8% δεν διάβασε βιβλία γιατί δεν έχει χρόνο ενώ, δεν τους ενδιαφέρει ή δεν τους αρέσει το 41,1%.

Τέλος, το 25% δήλωσε ότι συναντιέται καθημερινά με συγγενείς του, ενώ το 1,3% ποτέ. Το 30,2% συναντιέται καθημερινά με τους φίλους του, ενώ το 1,5% ποτέ. Το 44% δήλωσε ότι επικοινωνεί καθημερινά με συγγενείς του, ενώ το 1,2% ποτέ. Το 45,7% επικοινωνεί καθημερινά με τους φίλους του, ενώ το 2% ποτέ. Το 7,4% δήλωσε ότι συμμετέχει εθελοντικά σε επίσημες κοινωνικές δραστηριότητες, σε άτυπες κοινωνικές οργανώσεις το 6%, ενώ ενεργή πολιτική δραστηριότητα έχουν το 6,3%.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διπλωματικές πηγές – Απάντηση Αθήνας στην επιστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ: H Τρίπολη παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ


4/5/2023

Τους ισχυρισμούς της Λιβύης όπως αυτές διατυπώνονται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τρίπολης προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αναφορικά με διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ απέστειλε στις 24.04.2023 επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον ίδιο αποδέκτη (13.02.2023) σχετικά με διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου.

Στην εν λόγω επιστολή της ΜΑ της Λιβύης παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Με την επιστολή τού Μόνιμου Αντιπροσώπου της, η Ελλάδα απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο (υπεγράφη στις 06.08.2020)», τονίζουν.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι «τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων συνόρων βασίζεται σε οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 (μη επικυρωμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης), το οποίο είναι άκυρο και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

«Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου τής Ελλάδας στον ΟΗΕ επαναλαμβάνεται η «δέσμευση της Αθήνας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο», αναφέρουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ