Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα επικοινωνιακού απόλυτου καταιγισμού, δήλωσε απόψε από τη Σητεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ανέφερε υπαινικτικά “ξαφνικά διάβασαν το πρόγραμμα μας, μέχρι τις προηγούμενες εκλογές μας ρωτούσαν με ποιον θα πάμε”.
Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία 7,4% έπεσαν οι πραγματικοί μισθοί, σε 2 χρόνια η ΝΔ έχει εισπράξει 5 δις παραπάνω ΦΠΑ από ότι είχε προυπολογίσει ο κ. Μητσοτάκης, αυτό είναι υπερφορολόγηση , υπονόμευση της κοινής λογικής δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης επιστρέφοντας τα πυρά της ΝΔ περί φορομπηχτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι μόνο η οικονομία είναι και η δημοκρατία, ο σεβασμός στις ιδέες τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , καταλογίζοντας θράσος στον κ. Μητσοτάκη ότι εκπροσωπεί τη ΝΔ τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Ποια προοδευτική παράταξη διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης με το Βορίδη, το Γεωργιάδη, τον Πλεύρη, τον Καρατζαφέρη ή προχθές που ανακοίνωσε τη στήριξη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Αυτό δεν κέντρο, δεν είναι κεντροδεξιά , είναι άκρα δεξιά κ. Μητσοτάκη , αυτή εκπροσωπείτε με τα ανοίγματα που κάνατε τα τελευταία χρόνια.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε τις βολές για ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ, και διερωτήθηκε τι σχέση έχει το ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμα του που είναι -όπως είπε -στοχευμένο στη φορολογία, στα μερίσματα, στα ζητήματα που αφορούν τη στήριξη των οικογενειών, τους συνταξιούχους, την πράσινη μετάβαση.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε φτιάξει ένα δράκο πριν τις εκλογές. Αστάθεια, ψηφίστε με έρχεται ο Τσίπρας και πήρε με 20 μονάδες διαφορά τις εκλογές, ενώ γνωρίζουμε καλά ότι είναι απο τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης που έχουν επιφέρει μόνο προβλήματα στον ελληνικό λαό, ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: Τώρα ο νέος δράκος είναι ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ίδιο με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος που μοιάζει στις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Πολάκη είναι η ίδια η ΝΔ. Αυτή η παράταξη μιλά συγκεκριμένα τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για αυτό ,όπως ανέφερε, ζήτησα να πάνε τα προγράμματα μας προς κοστολόγηση στο Γραφείο Προυπολογισμού της βουλής. Να καταλάβει ο κάθε Έλληνας και τι έχουμε να κάνουμε αλλά και τι έχει κάνει ήδη η ΝΔ.
Επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος για:
Επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους.
Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2024.
Διόρθωση των μεγάλων αδικιών στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.
8-10% από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναγέννηση του ΕΣΥ, που σημαίνει πρωτοβάθμια υγεία και έναν πραγματικό υγειονομικό χάρτη.
Έχουμε επιλογή αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής στις 25 Ιουνίου, κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρει ξανά, στη Βουλή και στα κινήματα, τον πραγματικό του αντίπαλο.Όχι μία αντιπολίτευση, με την οποία ο ελληνικός λαός έχασε τέσσερα ολόκληρα χρόνια.Ο χρυσός χορηγός σας ο ΣΥΡΙΖΑ κ.Μητσοτάκη δεν είναι πια εδώ,εδώ είναι το ΠΑΣΟΚ , η δημοκρατική παράταξη.
«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης», επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.
Kαι προσθέτει: «Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά.
Η διευκρίνιση της Χαριλάου Τρικούπη έρχεται με φόντο τη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή Στέφανου Παραστατίδη ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ και ενίσχυση φόρων κληρονομιάς και γονικών παροχών».
Με 270 ψήφους υπέρ εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής που συγκροτείται σε σώμα για λίγες ώρες ο Κώστας Τασούλας, μετά από πρόταση της ΝΔ. Εν συνόλω 296 βουλευτών που ψήφισαν ονομαστικά για τον Πρόεδρο, οι βουλευτές της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν τον Κώστα Τασούλα, ενώ 26 βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν παρών.
«H φευγαλέα Βουλή δεν συνιστά στίγμα για αυτή αλλά υπαγορεύεται από τις ύψιστες θεσμικές προτεραιότητες που συγκροτούν τις κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος» είπε ο Κώστας Τασούλας, τονίζοντας ότι η επομένη Βουλή θα είναι γόνιμη, καρπερή και δημιουργική.
Στην ψηφοφορία δεν ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο Ζειμπέκ Χουσείν, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς και ο Όθων Ηλιοπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην Αμερική και επειδή δεν ορκίστηκαν δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.
Τέσσερις βουλευτές ψήφισαν με fax υπέρ του Κώστα Τασούλα. Απουσίαζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που παρέστη στην κηδεία του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Τζίνας Πολίτη, η Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής Μπουρχάν Μπαράν.
Εν τω μεταξύ, έως το απόγευμα αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της και προκήρυξης νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου. Οι νέες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα βουλευτών όπου κατά πολιτικό κανόνα τοποθετούνται στις πρώτες θέσεις οι υποψήφιοι που έλαβαν τους περισσότερους «σταυρούς» στην προηγούμενη αναμέτρηση.
Ο χάρτης της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την σύνθεση της Βουλής των δύο ημερών.
Πολλοί πρώην βουλευτές και πρώην υπουργοί μένουν εκτός βουλής μετά από την σαρωτική ανατροπή που επέφερε η εντυπωσιακή επικράτηση της ΝΔ και η καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ . Σημειώνεται ότι τα πολιτικά κόμματα θα κατεβούν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησής χωρίς σταυρούς με την κατάταξη των θέσεων των υποψήφιων βουλευτών όπως έχει διαμορφωθεί στον πρώτο γύρο.
Κάποια από τα ” βαριά ” ονόματα που έχαναν την μάχη της έδρας στις 6: 30 το πρωί είναι οι Γιάννης Οικονόμου, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Λοβέρδος, είναι μερικοί μόνο πολιτικοί που μένουν εκτός βουλής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μέχρι λίγο πριν τις 7 το πρωί.
Με δεδομένο ότι, στο δεύτερο γύρο των εκλογών η ψηφοφορία θα γίνει με λίστα, εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν μια σειρά πρώην βουλευτών, ακόμα και πρώην υπουργών, από όλα τα μεγάλα κόμματα, ενώ άλλοι δίνουν «τη μάχη του σταυρού» διεκδικώντας ένα από τα 300 έδρανα.
Στην Α’ Αθηνών εκτός μένουν ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κωνσταντίνα Κούνεβα από το ΚΚΕ και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.
Στον Β1 βόρειο τομέα Αθηνών εκτός φαίνεται πως μένουν οι Σκουρλέτης, Αθανασίου, Μπαλάφας, Αυλωνίτου και Καββαδία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ εκτός μένει ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Β2 Δυτικός Τομέας
Στον Β2 Δυτικό Τομέα εκτός μένουν οι Βίτσας και Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Καρχιμάκης απο το ΠΑΣΟΚ.
Β3 Νότιος Τομέας
Στον Β3 Νότιο Τομέα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Γρηγόρης Ψαριανός μένουν εκτός από τη ΝΔ και ο Στέφανος Τζουμάκας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Α’ Πειραιώς – Β’ Πειραιώς
Στην Α’ Πειραιώς η Νόνη Δούνια έμεινε εκτός από πλευράς ΝΔ ενώ στη Β’ Πειραιώς ο Τραγάκης από τη ΝΔ και ο Αλεξιάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επτά βουλευτές εκλέγονται με τη ΝΔ από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Πρόκειται για τους: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Χρήστο Στυλιανίδη, Ιωάννα Λυτρίβη, Γεώργιο Σταμάτη, Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται τέσσερις: οι Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης και Πόπη Τσαπανίδου.
Δύο βουλευτές εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δουδώνη και τον Δημήτρη Μάντζο.
Από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης.
Από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης.
“Μπλε” βάφτηκαν όλες οι μονοεδρικές περιφέρειες στις χθεσινές εκλογές, αφού η ΝΔ έκανε το εννιά στα εννιά:
Στην Θεσπρωτία εκλέγεται ο Βασίλειος Γιόγιακας
Στην Κεφαλονιά εκλέγεται ο Παναγής Καπάτος
Στην Ευρυτανία εκλέγεται η Θωμαϊς Οικονόμου
Στην Ζάκυνθο εκλέγεται ο Διονύσιος Ακτύπης
Στα Γρεβενά εκλέγεται ο Ιωάννης Γιάτσιος
Στην Λευκάδα εκλέγεται ο Αθανάσιος Καββαδάς
Στη Σάμο εκλέγεται ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Στην Καστοριά εκλέγεται η Μαρία Αντωνίου
Στην Φωκίδα εκλέγεται ο Μπουγας Ιωάννης
Μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ηχηρά ονόματα της Κουμουνδούρου μένουν εκτός αυτής.
– Στην Α΄ Αθήνας εκτός μένουν ο Νίκος Φίλης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης
– Στον Βόρειο τομέα Αθηνών οι Κώστας Ζαχαριάδης και Πάνος Σκουρλέτης
– Στην Δυτική Αθήνα οι Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη και Πάνος Κουρουμπλής
– Στον Νότιο τομέα στο 82% της καταμέτρησης μένει εκτός ο Γιάννης Μουζάλας όπως και οι Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μαντζουράνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας και Μιθριδάτης
– Στην Α’ Πειραιά με καταμετρημένο το 93% των ψηφοδελτίων οι Νίκος Μανωλάκος και Νόνη Δούνια
– Στην Β΄ Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μόλις μια έδρα και αν την κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει εκτός ο κ. Θοδωρής Δρίτσας
– Στην Ανατολική Αττική εκτός μένουν οι νυν βουλευτές Νάσος Αθανασίου και Πάνος Σκουρολιάκος
– Στην Αιτωλοακαρνανία με το 93% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο οι Θάνος Μωραϊτης και Γιώργος Βαρεμένος
– Στην Α’ Θεσσαλονίκης με το 86% των ψηφοδελτίων ενσωματωμένων μένουν εκτός ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας
– Στη Λακωνία ο Σταύρος Αραχωβίτης
– Στο Ρέθυμνο ο Ανδρέας Ξανθός
Αναλυτικά ποιοι εκλέγονται σε Αττική και Πειραιά σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενσωμάτωσης σταυρών στο 84,20%
ΝΔ
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 47.618
ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 38.303
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ 32.808
ΠΛΕΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ) 28.355
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ 25.523
ΣΥΡΙΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) 25.222
ΠΙΠΙΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 16.904
ΣΥΡΙΖΑ
ΝΑΣΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 16.802
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 14.229
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ 10.501
ΚΚΕ
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ 9.870
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ 6.896
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών (Ενσωμάτωση σταυρών 79.45%)
ΝΔ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ) 60.984
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ 54.205
ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ 49.683
ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 40.389
ΡΑΠΤΗ ΖΩΗ 36.262
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΘΟΔΩΡΟΣ) 27.539
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΝΙΚΟΣ) 21.988
ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 21.274
ΑΓΑΤΣΑ ΑΡΙΑΔΝΗ (ΑΡΙΑ) 11.286
ΣΥΡΙΖΑ
ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ 20.302
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ 20.273
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 14.286
ΚΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ 30.393
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΤΕΝΑ 7.988
ΠΑΣΟΚ
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ 8.915
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2.259
Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών (Ενσωμάτωση σταυρών 84.64%)
ΝΔ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 81.823
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 24.728
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 21.088
ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΙΧΑΗΛ (ΓΙΑΝΝΗΣ) 12.073
ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ ΜΑΡΙΑ 11.902
ΣΥΡΙΖΑ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ 24.199
ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ 18.945
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 7.982
ΚΚΕ
ΒΙΒΗ ΔΑΓΚΑ 10.423
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΡΟΣ 8.018
ΠΑΣΟΚ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ 8.409
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 1.984
Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών (Ενσωμάτωση σταυρών 76,06%)
ΝΔ
ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ 75.295
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) 35.721
ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 31.619
ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ 25.444
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 24.100
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) 23.751
ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 22.310
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ 20.113
ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ 19.913
ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) 14.689
ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΙΩΑΝΝΑ 10.834
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ 16.156
ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ 13.461
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ 12.268
ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 9.901
ΚΚΕ
ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ 11.059
ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 9.383
ΠΑΣΟΚ
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ 29.372
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΔΟΥ ΝΙΚΗ 2.118
Α’ Ανατολικής Αττικής (Ενσωμάτωση σταυρών 90,04%)
ΝΔ
ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 48.850
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) 39.797
ΠΕΤΣΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ) 31.983
ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 20.341
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 17.461
ΚΟΛΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) 15.993
ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 8.905
ΣΥΡΙΖΑ
ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.587
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 11.369
ΚΚΕ
ΓΚΙΟΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 5.938
ΠΑΣΟΚ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 7.145
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 2.586
Β’ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ενσωμάτωση σταυρών 93.49%)
ΝΔ
ΚΩΤΣΗΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 14.143
ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 13.272
ΣΥΡΙΖΑ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6.591
ΚΚΕ
ΤΣΟΚΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 2.461
Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Ενσωμάτωση σταυρών 91.64%)
ΝΔ
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 23.255
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΔΟΜΝΑ 15.631
ΒΛΑΧΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 10.004
ΣΥΡΙΖΑ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ 18.833
ΚΚΕ
ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 2.984
Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ενσωμάτωση σταυρών 88.54%)
ΝΔ
ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 21.373
ΛΙΒΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 19.492
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 18.195
ΣΥΡΙΖΑ
ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΝΙΝΑ 11.680
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 9.635
ΚΚΕ
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ 7.891
ΠΑΣΟΚ
ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 4.448
Σε έξι περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ προσπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέλαβε την 2η θέση στην προτίμηση του κόσμου στις χθεσινές εκλογές:
– Στη Δράμα, όπου η ΝΔ έλαβε ποσοστό 39,41%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήρθε δεύτερο με 16,93%
– Στο Κιλκίς, η ΝΔ έλαβε 40,63% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 17,34%
– Στη Λακωνία, 49,78% η ΝΔ και 15,22% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
– Στο Λασίθι 39,98% ΝΔ και 21,47% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
– Στο Ρέθυμνο 37,10% ΝΔ και 21,47% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
– Στη Χίο, 46,14% ΝΔ και 19,30% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Αθήνα 984
Συνεχή ροή των αποτελεσμάτων από την ελληνική επικράτεια μέσω του διαδραστικού χάρτη, όπως μεταδίδονται από το υπουργείο Εσωτερικών και τη SingularLogic.
Η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τους δημοσιογράφους είναι σε εξέλιξη. Στο κέντρο της Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας, στο Ηράκλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ολοκληρώθηκε χθες με τις συγκεντρώσεις και τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών η προεκλογική περίοδος και όλα είναι έτοιμα για την αυριανή εκλογική διαδικασία.
Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση υποδοχή και δημοσίευση των αποτελεσμάτων που η επίσημη ροή τους θα ξεκινήσει λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης αύριο στις 7 το απόγευμα.
Η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τους δημοσιογράφου είναι σε εξέλιξη. Στο κέντρο της Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας, στο Ηράκλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Στο κέντρο της Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημοσιογράφους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε πριν από λίγο την οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας για να συναντήσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους εξέφρασε την αισιοδοξία ενόψει της αυριανής εκλογικής μάχης.
Ανέφερε επίσης ότι απόψε το βράδυ θα δειπνήσει με την οικογένειά του κι αύριο το απόγευμα θα είναι στην Πειραιώς στα γραφεία της Ν.Δ. περιμένοντας τα αποτελέσματα του exit poll και μετά της 20:00 θα δει λίγο το μπάσκετ, τον τελικό του Ολυμπιακού.
Ανάμεσα σε άλλα που είπε χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο πολιτισμένη και οι όποιες αντιπαραθέσεις ήταν «γρατζουνιές».
Στην Καστέλλα ο Αλέξης Τσίπρας για την συνάντηση με τους δημοσιογράφους
Σε μία από τρεις εκλογικές περιφέρειες που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή του Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα κι αυτός διαπιστευμένους συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η αισιοδοξία ότι έχει αγγίξει τους αναποφάσιστους.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Νίκος Ανδρουλάκης
Αντίστοιχη συνάντηση έχει και ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, από χθες βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου έδωσε και την τελευταία του προεκλογική ομιλία.
Στην μία και μισή στην Ροδιά, Ηρακλείου, σε ένα παραδοσιακό χωριό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.
πηγή: MEGA TV
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές το υπουργείο Εσωτερικών
Στην παρουσίαση που έγινε σήμερα από τους τεχνικούς της εταιρείας singular logic ο μηχανισμός διεξαγωγής των εκλογών έχει πλέον στηθεί και αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί θα γίνει και η γενική πρόβα λήψης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων ώστε να αποδειχθεί και στην πράξη ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.
Σε ότι αφορά στην μετάδοση των αποτελεσμάτων η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι στις 9 το βράδυ των εκλογών το 80% των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα της χώρας θα έχει ανακοινωθεί, ενώ γύρω στα μεσάνυχτα θα υπάρχουν και τα πρώτα σοβαρά αποτελέσματα της σταυροδοσίας. Ωστόσο τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στο γενικό σύνολο το βράδυ της Δευτέρας καθώς θα είναι οι ψήφοι από τα εκλογικά κέντρα του απόδημου Ελληνισμού σε Αυστραλία και Νότια Αφρική τα οποία όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν στην συνολική εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναμένεται μέχρι αύριο να έχουν αναλάβει καθήκοντα και να παραλάβουν, δηλώνοντας παρών, το σχετικό εξοπλισμό που θα τους επιτρέψει να στείλουν διαδικτυακά τα αποτελέσματα των εκλογικών τους κέντρων γλιτώνοντας τουλάχιστον 2,5 ώρες σε σχέση με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο των επιστολών καταμέτρησης οποίος βέβαια δεν πρόκειται να καταργηθεί αφού περιλαμβάνει και τα πρακτικά της διαδικασίας.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές το υπουργείο Εσωτερικών
18/5/2023
Στην παρουσίαση που έγινε σήμερα από τους τεχνικούς της εταιρείας singular logic ο μηχανισμός διεξαγωγής των εκλογών έχει πλέον στηθεί και αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί θα γίνει και η γενική πρόβα λήψης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων ώστε να αποδειχθεί και στην πράξη ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.
Σε ότι αφορά στην μετάδοση των αποτελεσμάτων η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι στις 9 το βράδυ των εκλογών το 80% των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα της χώρας θα έχει ανακοινωθεί, ενώ γύρω στα μεσάνυχτα θα υπάρχουν και τα πρώτα σοβαρά αποτελέσματα της σταυροδοσίας. Ωστόσο τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στο γενικό σύνολο το βράδυ της Δευτέρας καθώς θα είναι οι ψήφοι από τα εκλογικά κέντρα του απόδημου Ελληνισμού σε Αυστραλία και Νότια Αφρική τα οποία όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν στην συνολική εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναμένεται μέχρι αύριο να έχουν αναλάβει καθήκοντα και να παραλάβουν, δηλώνοντας παρών, το σχετικό εξοπλισμό που θα τους επιτρέψει να στείλουν διαδικτυακά τα αποτελέσματα των εκλογικών τους κέντρων γλιτώνοντας τουλάχιστον 2,5 ώρες σε σχέση με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο των επιστολών καταμέτρησης οποίος βέβαια δεν πρόκειται να καταργηθεί αφού περιλαμβάνει και τα πρακτικά της διαδικασίας.
Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, στην διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξη που παραχώρησε χθες, κατά την οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του σχηματισμού κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» με ορισμένο χρονικό ορίζοντα και αποκλειστική αρμοδιότητα την «κάθαρση» στην υπόθεση των υποκλοπών.
“Αντί της κυβέρνησης των ηττημένων, της ανοχής, τώρα ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για κυβέρνηση των απελπισμένων. Ο ειδικός σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και κανένας άλλος. Ελάτε να ενωθούμε, μπας και πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο ειδικός σκοπός. Είναι όμως ένας αδιέξοδος σκοπός”, ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών στελεχών.
Κυρ. Μητσοτάκης: Μετατροπή «της κυβέρνησης των ηττημένων σε κυβέρνηση των απελπισμένων»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 κατέρριψε το επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για μετατροπή «της κυβέρνησης των ηττημένων σε κυβέρνηση των απελπισμένων» . Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτακη ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα «το οποίο δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα -θα ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές- δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, να διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε μια τέτοια κυβέρνηση «παράλυσης» και αναρωτήθηκε αν ο μόνος στόχος αυτής της κίνησης είναι «για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους ή για να βάλουν κάποιοι, κάποιους φυλακή».
Νικ. Ανδρουλάκης: ‘Οπλο στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη αυτά που λέει ο Τσιπρας
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε, μιλώντας στο Alpha να αμφισβητήσει τη πρόταση Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με στόχο να διερευνηθούν οι υποκλοπές από Προανακριτική Επιτροπή.
«Ο κ. Τσίπρας έχει πει: Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά πρότεινε με Βαρουφάκη, τώρα λέει κάτι καινούργιο. Η θέση μου είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ οδηγεί σε μια κυβέρνηση σταθερή», είπε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης.
«Για το επίμαχο θέμα, λέω να γίνει εκ νέου εξεταστική επιτροπή χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου, και με 40 μάρτυρες, αντί για τρεις που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ», συμπλήρωσε. Τόνισε δε πως επιμένει στην πρότασή του για Εξεταστική: «Το αποτέλεσμα της Εξεταστικής θα οδηγήσει σε Προανακριτική», τόνισε
«Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Όταν μιλά για κυβερνήσεις που δεν είναι σταθερές και βάζει μόνο ένα ζήτημα, τότε γίνεται χορηγός του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε. Διευκρίνισε ότι δεν αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία, αλλά μιλά με προγραμματικούς όρους και συγκλίσεις και αξιόπιστα πρόσωπα.
Εξήγησε δε ότι ο κ. Τσίπρας είναι χορηγός του κ. Μητσοτάκη, φέρνοντας τρία παραδείγματα: Τις «Πρέσπες του Αιγαίου», τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον φράχτη του Έβρου και τις «Δήμητρες» Βαρουφάκη, σημειώνοντας: «Δεν έμαθαν τίποτα από το 2015;».
Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Το όλο θέμα προέκυψε κατά τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατά την οποία μίλησε για την ανάγκη να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή της Βουλής -και όχι εξεταστική, που ζητά ο κ. Ανδρουλάκης-, η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής πολιτικών προσώπων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα συζητήσει κατ’ ιδίαν το θέμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις επαφές που θα έχει μαζί του στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.
Ερωτηθείς περεταίρω για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:
«Με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που μέσα, βεβαίως, σε αυτήν τη μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς. Είναι νομίζω προτεραιότητά μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών. Και, βεβαίως, και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών. Εμένα, αυτή τη στιγμή, αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από ‘κει και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής, που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία».
Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο «αφορά τη συγκάλυψη και το πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» του μισού πολιτικού συστήματος και οικονομικού κόσμου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε. «Όποιος κρατά αυτά τα χιλιάδες gigabyte στα χέρια του έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα την επόμενη δεκαετία και να κάνει κακό και στα εθνικά μας θέματα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα, θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με προοδευτική πλειοψηφία, μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση του δημόσιου βίου» είπε, και σημείωσε:
«Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική; Έγινε Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει, θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης. Όχι μόνο για να μάθουμε ποιος, αλλά και πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης».
Πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 5,2% του πληθυσμού της χώρας ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 1,1%. Παράλληλα, πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 56,8%.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 (εισοδήματα 2021), σύμφωνα επίσης με την οποία:
Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης του πληθυσμού 16 ετών και άνω από την οικονομική του κατάσταση, ποσοστό 5,7% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ πλήρως ικανοποιημένο δηλώνει το 1,9%. Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού (70,2%) δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται σε 25,9%. Πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση δηλώνει μόνο το 2,3% του μη φτωχού πληθυσμού.
Πολύ ικανοποιημένο από τη χρήση του χρόνου του δηλώνει το 33,1%, ενώ πολύ ικανοποιημένο από τις προσωπικές του σχέσεις δηλώνει το 59%. Το 1,5% δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων (που προηγήθηκαν της συνέντευξης), αισθανόταν μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 2,3% και 1,3%.
Το 17,1% δηλώνει ότι ήταν ευτυχισμένο όλο το διάστημα, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 14,1% και 17,8%. Το 55,1% δηλώνει ότι δεν αισθάνθηκε καθόλου μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 47,8% και 56,8%. Το 3,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, δεν αισθανόταν καθόλου ευτυχισμένο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 5% και 3,1%.
Το 88,2% δηλώνει ότι έχει κάποιον άνθρωπο από τον οποίο μπορεί να ζητήσει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 85,5% και 88,8%. Το 13,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει- «συμφωνώ απόλυτα ή συμφωνώ»- ότι αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμένο / απομονωμένο, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 19,2% και 11,8%.
Κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή
Το 20,8% δήλωσε ότι πήγε στον κινηματογράφο κατά τους τελευταίους 12 μήνες έως 3 φορές, ενώ το 5,7% πήγε στον κινηματογράφο περισσότερες από 3 φορές. Το 23,2% δεν πήγε στον κινηματογράφο διότι βλέπει ταινίες στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή αλλού, ενώ λόγω της πανδημίας το 12%. Το 22,7% δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία παραστάσεις όπως θέατρο, όπερα, συναυλία κ.λπ. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5,4% παρακολούθησε τέτοιου είδους παραστάσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 31,6% δεν παρακολούθησε παραστάσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 13,9%.
Το 15,2% δήλωσε ότι επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού, όπως μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες κ.ά. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 2,7% επισκέφτηκε τέτοιου είδους χώρους περισσότερες από 3 φορές. Το 42,8% δεν επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 12,1%.
Το 11,1% δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών οργανώσεων έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5% παρακολούθησε τέτοιου είδους εκδηλώσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 47,6% δεν παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 8,5%.
Το 7% του πληθυσμού δήλωσε ότι εξασκεί καθημερινά κάποια δραστηριότητα, όπως μουσική / παίξιμο μουσικών οργάνων, τραγούδι, χορό θέατρο, φωτογραφία, ζωγραφική, χειροτεχνίες, χαρακτική, συγγραφή ποιημάτων κ.λπ., το 9,3% κάθε εβδομάδα, αλλά όχι κάθε ημέρα, ενώ το 62,2% δεν εξασκεί καμία δραστηριότητα.
Το 30,7% του πληθυσμού δήλωσε ότι διάβασε 1 έως 4 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το 7,8% διάβασε 5 έως 9 βιβλία και το 4,5% τουλάχιστον 10 βιβλία. Το 9,8% δεν διάβασε βιβλία γιατί δεν έχει χρόνο ενώ, δεν τους ενδιαφέρει ή δεν τους αρέσει το 41,1%.
Τέλος, το 25% δήλωσε ότι συναντιέται καθημερινά με συγγενείς του, ενώ το 1,3% ποτέ. Το 30,2% συναντιέται καθημερινά με τους φίλους του, ενώ το 1,5% ποτέ. Το 44% δήλωσε ότι επικοινωνεί καθημερινά με συγγενείς του, ενώ το 1,2% ποτέ. Το 45,7% επικοινωνεί καθημερινά με τους φίλους του, ενώ το 2% ποτέ. Το 7,4% δήλωσε ότι συμμετέχει εθελοντικά σε επίσημες κοινωνικές δραστηριότητες, σε άτυπες κοινωνικές οργανώσεις το 6%, ενώ ενεργή πολιτική δραστηριότητα έχουν το 6,3%.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τους ισχυρισμούς της Λιβύης όπως αυτές διατυπώνονται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τρίπολης προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αναφορικά με διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, απορρίπτει η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ απέστειλε στις 24.04.2023 επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον ίδιο αποδέκτη (13.02.2023) σχετικά με διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου.
Στην εν λόγω επιστολή της ΜΑ της Λιβύης παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Με την επιστολή τού Μόνιμου Αντιπροσώπου της, η Ελλάδα απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
«Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο (υπεγράφη στις 06.08.2020)», τονίζουν.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι «τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων συνόρων βασίζεται σε οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 (μη επικυρωμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης), το οποίο είναι άκυρο και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
«Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου τής Ελλάδας στον ΟΗΕ επαναλαμβάνεται η «δέσμευση της Αθήνας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο», αναφέρουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ