ΣΥΡΙΖΑ: Η Ιστορία θα κρίνει – Αρνούνται να αποδεχτούν τη δημοκρατική ετυμηγορία

23/11/2023

Στο αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου αποδίδει η Κουμουνδούρου την νέα διάσπαση του κόμματος μέσα από την ανεξαρτητοποίηση εννέα βουλευτών.

«Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία.

Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής.

Η Ιστορία θα κρίνει.

Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.

Στη δημοσιότητα τα «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών για το έτος 2022 – Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί


06-11-2023

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» των βουλευτών, ευρωβουλευτών , υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων, Δημάρχων και Περιφερειαρχών για το οικονομικό έτος 2022.

Συνολικά αφορούν 1.034 υπόχρεους, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των οποίων αναρτήθηκαν και στον ιστότοπο της Βουλής,χωρίς πάντως,να έχουν ελεγχθεί στο σύνολό τους από τους ορκωτούς λογιστές της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Να σημειωθεί, ότι στον έλεγχο δεν περιλαμβάνονται οι βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Και αυτή την φορά ως ο λιγότερο ευκατάστατος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στα αξιοσημείωτα των δηλώσεων, περιλαμβάνεται η κλοπή της βάρκας του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και η πώληση της οικογενειακής οικείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα.

Δείτε τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών Αρχηγών

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κασσελάκη στη Βουλή την Τετάρτη


30/10/2023

Το πρωί της Τετάρτης θα συναντηθούν για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης η συνάντηση έχει προγραμματισθεί για τις 10 το πρωί, μεθαύριο και θα γίνει στο γραφείο του κ.Μητσοτάκη, στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο κ.Μαρινάκης, είπε: «Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 10:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, ενώ στις 11:00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της χώρας σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντοτε σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, αλλά και το γεγονός ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Χαρακτήρισε «απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση», έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν» και να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η μη επέκταση των συγκρούσεων αλλά και στην πάγια θέση της Ελλάδας για τη λύση των δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφή την ελληνική θέση ότι μία λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτα άλλο.

Τόνισε πως χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό και για τη διαχείριση του προβλήματος ως χώρα - εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, πρόσθετουν πόρους για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί, για να μπορούν να στηρίζονται χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, πρόσθετους πόρους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Πρωθυπουργός παράλληλα δήλωσε την ικανοποίησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακατανομή κονδυλίων η οποία έγινε από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα τα έργα ανάταξης της Θεσσαλίας, αλλά επεσήμανε ότι δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να λέμε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει ουσιαστικά εξαντληθεί και χώρες οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να διεκδικήσουν νέους πόρους επειδή πολύ απλά τέτοιοι ευρωπαϊκοί πόροι δεν υπάρχουν και ότι μέχρι το τέλος του έτους επιβάλλεται να έχει βρεθεί λύση σε αυτά τα ζητήματα.

-----

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης σε τρεις άξονες: πρώτον παρεμβάσεις για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, όπως είναι οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημόσιου Τομέα κατά 10,5% και η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά,

Δεύτερον στοχευμένα μέτρα όπως η «Μόνιμη μείωση τιμής» και η υποχρέωση ανακοίνωσης των λιανικών τιμών και των ανατιμήσεων. Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα για τη μόνιμη μείωση τιμής έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 233 κωδικοί προϊόντων με εκπτώσεις που ξεκινούν από 5% και φτάνουν ως το 23% και τρίτον με εντατικούς ελέγχους και επιβολή των αναλογούντων προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάζει την νομοθεσία, ειδικά εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς, εισαγόμενης ακρίβειας.

-----

82 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 20.000 πλημμυροπαθείς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Από το συνολικό ποσό, τα 62,3 εκατομμύρια ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή για την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες και την στεγαστική συνδρομή. Τα 19,8 εκατ. ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ περίπου τα 14 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σε περισσότερους από 6.500 αγρότες και κτηνοτρόφους.

Επιπλέον, με τροπολογία που κατατέθηκε από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη δρομολογείται η διαδικασία για την άμεση πληρωμή προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Κατατέθηκαν συνολικά, 30.088 δηλώσεις για ζημιές που αφορούν στη φυτική παραγωγή και 2.366 δηλώσεις που αφορούν σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Η τροπολογία διασφαλίζει τον τρόπο χρηματοδότησης των αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής προς τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς και το ακατάσχετο των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Η τροπολογία αφορά, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και γεωργούς της Θεσσαλίας και των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias και η δαπάνη για τις αποζημιώσεις βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Προβλέπεται επίσης ότι «για την υλοποίηση της δράσης με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μεταφέρονται πιστώσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στον Προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ». Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε την διάθεση αποζημιώσεων με ταχύτητα.

-----

Σήμερα, στις 20:00 ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου Economist Government Roundtable θα συζητήσει με τον Φράνσις Φουκουγιάμα.

Αύριο, Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στις 11:00, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 10:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, ενώ στις 11:00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις».

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξασφαλίζεται ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα με τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους, την αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση και την ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στην Κίνα όπου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί.

Μητσοτάκης σε Αμπάς: Νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή


26/10/2023

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς είχε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε την ανάγκη σταθερής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα που απηύθυνε και στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο για την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και την θέση της Ελλάδας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό.

Ακόμη υπογράμμισε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή. Τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών, και υπογράμμισε ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Προσερχόμενος στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ζήτησε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα τέσσερα σημεία της ελληνικής θέσης σε ότι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή, ενώ επανέλαβε ότι μόνο μία πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η χώρα μας είναι απολύτως θετική στο να εκταμιευθούν 50 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα ζητά μετ’ επιτάσεως να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση, σημειώνοντας πως “η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα”

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσερχόμενος στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ως εξής:

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξάγεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η θέση της Ελλάδος, η οποία θα αποτυπωθεί και σήμερα, είναι πολύ σαφής και μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα κεντρικά σημεία.

Πρώτον, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Δέχθηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του.

Δεύτερον, αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση η οποία, σήμερα, έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Και γι’ αυτό θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση», έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.

Τρίτο σημείο: υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή.

Τέταρτο σημείο: η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο, τελικά, μία πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Θα έχω μάλιστα, σήμερα το απόγευμα, την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Abbas και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Τώρα, εκτός από τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής θα μας απασχολήσει στην αρχή της συνεδρίασής μας και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με αποκρυσταλλωμένες τις θέσεις της, οι οποίες συντονίζονται απόλυτα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είμαστε απολύτως θετικοί στο να εκταμιευθούν 50 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα ζητάμε μετ’ επιτάσεως να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση. Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αλλά ταυτόχρονα να αυξηθούν και οι πόροι για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε από φυσικές καταστροφές φέτος το καλοκαίρι και είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διαθέσει επαρκείς πόρους για να μπορέσει να στηρίξει τις χώρες οι οποίες πλήττονται από την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί μια ενίσχυση του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτηθεί αυτό το Ταμείο.

Τέλος, θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στη συνεδρίαση των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών η οποία έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Χθες, είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες και να παρουσιάσω την πολύ σημαντική πρόοδο την οποία έχει επιτελέσει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Να μιλήσω για την επενδυτική βαθμίδα την οποία κατακτήσαμε και για το γεγονός ότι από όλους αναγνωρίζεται αυτή η τεράστια προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από τα δύσκολα χρόνια και να γίνει πια ένας πρωταθλητής στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι προσπάθεια μίας κυβέρνησης μόνο. Είναι μια προσπάθεια συνολική του ελληνικού λαού, έτσι χαιρετίστηκε και από την κα Lagarde. Και αυτό μας δίνει δύναμη να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να συγκλίνουμε ακόμα πιο γρήγορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι, όλες και όλοι οι Έλληνες να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία”.


Κ. Μητσοτάκης: Επεκτείνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες 45-74 ετών


25-10-2023

Την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» στις γυναίκες 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.


Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει στο προληπτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σημειώνοντας πως “είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τρέξει στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπου πάνω από 300.000 γυναίκες έχουν κάνει χρήση της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε και στον περαιτέρω σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας όσον αφορά στην πρόληψη λέγοντας ότι «θα κάνουμε πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας και παράλληλα, θα προσπαθήσουμε με συντονισμένες δράσεις να αυξήσουμε τον εμβολιασμό των νέων κοριτσιών έναντι του ιού HPV.”
“Σκοπός είναι να μην έχουμε στην χώρα μας σε δέκα χρόνια περιστατικά από καρκίνο τραχήλου της μήτρας», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κατανομή 6500 προσλήψεων στην Υγεία στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού των προσλήψεων που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο σημειώνοντας ότι «μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί σε νοσηλευτικό προσωπικό”.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται έως σήμερα σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες 50-69 ετών και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.

Κουμουνδούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες – Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές


24-10-2023

Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγεσία του ευρισκομένου σε πορεία εσωκομματικής ρήξης κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να περνά εκ νέου στην αντεπίθεση μετά το κύμα των εσωκομματικών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος τους Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Νίκο Φίλη ζητώντας επί της ουσίας την διαγραφή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης «επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας».

Καταλογίζουν μάλιστα στα τρία στελέχη ότι «διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος νέου προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος».

Η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου απευθύνει μάλιστα νέα προειδοποίηση ζητώντας «να γίνει αντιληπτό απ’ όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία. Αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και οι πολιτικές του. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανασυγκροτείται και ανανεώνεται με μοναδικό στόχο να καταστεί πολύ σύντομα η αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «οι όποιες διαφωνίες και αντίθετες απόψεις είναι σεβαστές και θεμιτές αρκεί να κατατίθενται και να συζητούνται στα αρμόδια κομματικά όργανα», τονίζουν πως «άλλο πράγμα η θεμιτή κριτική εντός των οργάνων και άλλο η δημόσια υπονόμευση από την τηλεόραση» και προσθέτουν πως «η κριτική έχει όρια τα οποία κάποιοι τα έχουν υπερβεί προ πολλού, όπως σωστά ανέφερε η αντιπρόεδρος της βουλής Όλγα Γεροβασίλη».

Επιμένουν εξάλλου ότι ενώ οι τομείς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τον διορισμό των νεών τομεαρχών εργάζονται πυρετωδώς και παράγουν πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, δυστυχώς κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτιμούν όχι να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο τους το κόμμα και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό τους».

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του κόσμου που συμμετείχε στις εκλογές μας. Δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου. Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του», υπογραμμίζουν και προσθέτουν: «Η δε δημόσια ομολογία ότι είναι ήδη έτοιμη η δημιουργία νέου κόμματος, προκαλεί οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας».

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ – Εκτραχύνεται η εσωκομματική κρίση


23-10-2023

Την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίησή του, ανακοίνωσε ο Στέλιος Κούλογλου μέσω ανοιχτής επιστολής προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρόκειται, για την πλέον πρόσφατη πράξη στο εσωκομματικό χάος που έχει προκληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη διπλή εκλογική ήττα , την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και την μαζική αμφισβήτηση του πολιτικού του κύρους από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Στην επιστολή του ο κ. Κούλογλου κατηγορεί τη νέα ηγεσία του κόμματος για «έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης» πως σημειώνει «η κατάσταση που διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας». Αναφερόμενος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ προσθέτει: «Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα».

Ενώ η Κουμουνδούρου με διαρροές απαντά στην ανεξαρτητοποίηση του Στέλιου Κούλογλου καλώντας τον “να παραδώσει την έδρα στο κόμμα” ο ευρωβουλευτής απάντησε αρνητικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν είναι σε επαφές με άλλο κόμμα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς ευρωεκλογές, «αν υπάρξει παράταξη» που τον εκφράζει.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Όταν ο Στ. Κούλογλου αμφισβητούσε τον Αλέξη Τσίπρα

Για «παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων» του Στέλιου Κούλογλου κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την αποχωρησή του από την ευρωομάδα του κόμματος.

Όπως σημειώνουν, οι αμφισβητήσεις αυτές «σε κρίσιμες στιγμές» ήταν «επιζήμιες για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του».

Θυμίζουν, δε, ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, με άρθρο του ο Στ. Κούλογλου «υποστήριξε ότι σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την τότε ξεκάθαρη πολιτική θέση του κόμματος, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να συγκροτηθεί, σύμφωνα και με την επιλογή του λαού, μόνο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

«Αποδυνάμωσε έτσι την ίδια τη θέση, το πολιτικό μήνυμα, το κύρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εμφάνισε το κόμμα ως πολιτικό οργανισμό σε σύγχυση», υποστηρίζουν οι ιδέα πηγές προσθέτοντας ότι «ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε εμφανιστεί στη ΔΕΘ με μια συγκροτημένη πρόταση αντιμέτωπος όχι μόνο με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με μια έντονη μιντιακή “δυσανεξία”, ο Στ. Κούλογλου μίλησε για “ισοπαλία” Μητσοτάκη-Τσίπρα, εμφανιζόμενος σε ρόλο δημοσιογράφου – σχολιαστή και όχι ως συστατικό μέρος ενός πολιτικού συνόλου, με συγκεκριμένο στόχο και σημαντικές συλλογικές μάχες να κερδίσει».

«Ήταν μια ακόμη κρίσιμη παρέμβαση που αποδυνάμωσε συνολικά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΘ, δημιουργώντας εμπόδια στην προσπάθεια συνομιλίας του με την κοινωνία και ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας του», καταλήγουν.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ 2 : Η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος

Με νεότερη ανακοίνωση τους πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν στις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα ο οποίος έθεσε για πρώτη φορά το θέμα της δημιουργίας νέου κόμματος :

Την άποψη ότι η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά «σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος» εκφράζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος», ανέφεραν χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε βίντεο κατά το οποίο ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του προτείνει ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Βίτσας μίλησε σαφώς για την δημιουργία νέου κόμματος και μάλιστα πρότεινε, ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά», «δείχνοντας» την εσωκομματική αντιπολίτευση να έχει λάβει τις αποφάσεις της.

«Η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο. Σας έβγαλα τίτλο για το πώς θα πρέπει να λέγεται το νέο κόμμα» είχε πει ο Δημήτρης Βίτσας στην πρωινή του συνέντευξη εκτιμώντας ότι «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».

Ο Πολάκης απαντά στον Φίλη : Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει

Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης κάλεσε από την πλευρά του τον Νίκο Φίλη να αποχωρήσει από το κόμμα, αν δεν συμφωνεί με το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών μέσα από τις οποίος αναδείχθηκε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης. «Σταμάτα να δηλητηριάζεις λόγω της στενοχώριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ»

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ !!Η αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Σύριζα-ΠΣ που συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο το Στέφανο Κασσελακη ή «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει» (από τη λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση)

Σταμάτα να δηλητηριάζεις , λόγω της στενοχώριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης ,τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ με θεωρίες συνωμοσίας για «άγνωστους οικονομικούς παράγοντες που επέβαλλαν νέα ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ»

Θέμα ηγεσίας θέτει ευθέως ο Νίκος Φίλης

«Τίθεται ζήτημα το τι εκπροσωπεί ο κ. Κασσελάκης. Με όσα λέει και υποστηρίζει και σήμερα, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ένα αριστερό κόμμα. Αυτά τα οποία λέει είναι έξω από το πλαίσιο ενός αριστερού κόμματος. (…) Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα ηγεσίας», σημείωσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1.

«Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7%. Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε» σημείωσε εξάλλου αποτιμώντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και εκτίμησε πως «υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία».

Αναφερόμενος στις απόψεις που έχει γράψει στον Εθνικό Κήρυκα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι. Δεν τα λέει αυτά ο κ. Κασσελάκης το 2015, τα λέει πριν από μερικές ημέρες στο ΣΕΒ, πρόσθεσε. Παραδέχθηκε πως δεν «γνωρίζαμε όσα αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών για τον Στέφανο Κασσελάκη».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Φίλης και απαντώντας στο ερώτημα «ποιος έφερε τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ;», είπε, «τυπικά τον έφερε ο Τσίπρας, τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οφείλει να απαντήσει στο πού τον βρήκε, γιατί η εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διάλυσης και εξευτελισμού». Και συνέχισε λέγοντας πως, «κάποιοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Τσίπρας, κατά τη γνώμη μου οικονομικοί παράγοντες, έχουν κάνει κάποια επιλογή».
Κληθείς, μάλιστα, να σχολιάσει την παραίτηση Κούλογλου είπε πως «καταλαβαίνει απόλυτα» τον ευρωβουλευτή. «Γιατί να παραδώσει την έδρα; Δεν εξελέγη με το κόμμα Κασσελάκη, εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε συμπληρωματικά. Τα «βέλη» του Νίκου Φίλη είχαν αποδέκτες και τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη: «Η γραμμή Πολάκη στην πανδημία ήταν εκτός γραμμής και έκανε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική του Παππά για το ραδιοτηλεοπτικό ξεκίνησε για καλό και κατέληξε σε φιάσκο», τόνισε.

Ακολουθεί η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου:

Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Αξιότιμε κ. Κασσελάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.

Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.

Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».

Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.
Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.

Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.

Ας σημειώσω τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.

Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τραναταχτό, μακάβριο παράδειγμα:

«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».

Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.

Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας, ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Οταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό καταλήγει η επιστολή.

Μητσοτάκης-Σακελλαροπούλου: Ανησυχητική η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή


19-10-2023

Integer ac vehicula eros, sed dictum sapien. Donec dignissim porttitor ante, sit amet placerat dui. Donec mollis vel arcu et efficitur.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Μέση Ανατολή ιδιαίτερα ανησυχητική και επισήμανε ότι προηγείται το ανθρωπιστικό κομμάτι λέγοντας και πως η ανθρώπινη αξία και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν: Να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση – Ταξίδι στο Ισραήλ σχεδιάζει ο πρωθυπουργός


16-10-2023

Ταξίδι στο Ισραήλ σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των ενεργών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Αθήνα μπροστά στην κρίση με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα «θέλει να διαδραματίσει ρόλο και έχει λόγο» στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο θα συμμετάσχει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον Τούρκο Πρόεδρο την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από λίγες ημέρες και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Ν. Δένδιας : Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ – Να το πράξουν όλες οι χώρες μέλη“Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αλλά θέλω να πω ότι αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της Συμμαχίας μας”, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, εννοώντας προφανώς και την Τουρκία που δεν έχει καταδικάσει την τρομοκρατική ενέργεια της ΧΑΜΑΣ.

Και πρόσθεσε ο Ν.Δένδιας, «Το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία αξιών, δεν είναι μόνο μία αμυντική συμμαχία και η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς προσέβαλε ακριβώς αυτές τις αξίες που το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίζει: Τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία, την ασφάλεια, τη ζωή.»

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, κατά την προσέλευσή του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία και τη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας:

«Σήμερα για την Ελλάδα είναι μία σημαντική μέρα. Σε λίγη ώρα θα υπογράψω, μαζί με τους ομολόγους μου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, την Επιστολή Πρόθεσης για την επέκταση του αγωγού εφοδιασμού καυσίμων των Κρατών – Μελών της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, από το Χαλκερό στην Αλεξανδρούπολη και βόρεια. Επιβεβαιώνεται η ελληνική επιλογή, η Ανατολική Μακεδονία και ιδίως η Θράκη να γίνουν κόμβος εφοδιασμού των Χωρών – Μελών της Συμμαχίας. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση για την Ουκρανία γίνεται τη στιγμή που υπάρχει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και του ιδίως του αμάχου πληθυσμού. Θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές προσδοκίες των Παλαιστινίων μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, οι βάρβαρες επιθέσεις, όπως αυτή της Χαμάς, εν υποθηκεύουν ακριβώς αυτές τις προσδοκίες.

Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αλλά θέλω να πω ότι αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της Συμμαχίας μας. Το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία αξιών, δεν είναι μόνο μία αμυντική συμμαχία και η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς προσέβαλε ακριβώς αυτές τις αξίες που το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίζει: Τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία, την ασφάλεια, τη ζωή. Πρέπει, λοιπόν, όλες οι χώρες, επαναλαμβάνω, όλες οι χώρες της Συμμαχίας, να έχουν μία σαφή, καθαρή θέση στο θέμα αυτό».

Κ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ


08-10-2023

Οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές που έκανε, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρώντας από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ όπου παρακολούθησε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η ΝΔ κερδίζει κατ’ ελάχιστον 7 περιφέρειες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην περιφέρεια Αττικής και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και σε ποσοστά υποψηφίων σε περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος, τα οποία ήταν πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της ΝΔ.Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη όσους περιφερειάρχες και δημάρχους εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή και υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που έδωσε η ΝΔ, «είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με κάθε περιφερειάρχη και κάθε δήμαρχο, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα».

Π. Μαρινάκης: Δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών


05-10-2023

«Γενικά το σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απαντώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε ερώτηση για το ζήτημα της απόφασης για τα αναδρομικά των δικαστών.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι «είναι μία απόφαση της Δικαιοσύνης η οποία αφορά, εξ όσων γνωρίζω, δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς, άρα δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επέκτασης ή ευρύτερης δημοσιονομικής ανησυχίας. Δεν τίθεται κάποιο τέτοιο θέμα».

Όσον αφορά εξάλλου τους βουλευτές επισήμανε ότι έχει ψηφιστεί να μην γίνει σχετική διεκδίκηση από αυτούς σεβόμενοι τα προβλήματα που κλήθηκε και η ελληνική κοινωνία να πληρώσει λόγω των πολυετών κρίσεων.

Συνάντηση Κασσελάκη – Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο – Τι συζήτησαν


03-10-2023

Το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη, και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες


Η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «Είδα δια ζώσης τα προβλήματα, έχουν ανάγκη άμεσης αρωγής από την Πολιτεία» και πρόσθεσε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνουν ότι μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Μιλώντας για την κλιματική κρίση, η κ. Σακελλαρόπουλου, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός, η αυτοδιοίκηση αλλά και η τοπική κοινωνία. «Χρειάζεται συναίνεση με τη συνεργασία όλων για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι μετά από την συνάντηση αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με τον Νίκο Φίλη. Κατόπιν, ο κ. Κασσελάκης θα μεταβεί στην Κύπρο όπου έως τις 5 Οκτωβρίου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024 – Παρεμβάσεις 2,5 δισ. ευρώ για 3 εκατ. νοικοκυριά


02-10-2023

Στην σκιά του Daniel και του Elias κατατίθεται σήμερα στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, που ουσιαστικά επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια που τα σημάδεψαν η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η χώρα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις και έτσι οι δημοσιονομικές της επιδόσεις θα κινούνται εντός των πλαισίων του Προγράμματος Σταθερότητας.

Βασική πρόβλεψη θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, ενώ για εφέτος, δηλαδή το 2023, φαίνεται – παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των φυσικών καταστροφών – αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται σημαντικές ενέσεις ρευστότητας σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτά ξεχωρίζουν οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, οι αυξήσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά στους συνταξιούχους και βέβαια η καταβολή έκτακτων και μόνιμων επιδομάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει το βλέμμα στραμμένο στις δύο επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Η μία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου από S&P Ratings και η δεύτερη στις 2 Δεκεμβρίου από την Fitch Ratings. Υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι μία εκ των δύο, αν όχι και οι δύο θα δώσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τις δυσκολίες που έχουν ενσκήψει η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και δεν πρόκειται να αποκλίνει στο ελάχιστο

Ας δούμε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα ενισχύσεων της κοινωνίας, αρχής γενομένης από σήμερα που εκτείνεται μέχρι και την προσεχή Άνοιξη.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

1. Παρεμβάσεις το 2023

* Market Pass: Ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές για την έκτακτη ενίσχυση στους δικαιούχους για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η δεύτερη πληρωμή προγραμματίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου ενώ οι πληγέντες της Θεσσαλίας και του Έβρου θα λάβουν επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, το οποίο θα είναι διπλάσιο.

* Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.

* Youth Pass: Περίπου 200.000 νέοι και νέες 18 και 19 ετών θα λάβουν το επίδομα των 150 ευρώ.

* Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί εφάπαξ σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

* Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό που θα λάβουν 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Τα νέα αυξημένα ποσά θα κυμαίνονται από 216 έως και 432 ευρώ.

* Επίδομα θέρμανσης: Θα ξεκινήσει η καταβολή της ενίσχυσης από 100 – 1.000 ευρώ στα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

2. Παρεμβάσεις το 2024

* Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους: Μετά από 14 χρόνια 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξήσεις που κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 6,5% έως 10,5% στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα θέσης ευθύνης ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά θα λάβουν πρόσθετες αυξήσεις λόγω της αύξησης των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι ο κάθε δημόσιος υπάλληλος θα λάβει επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά το χρόνο. Αν συνυπολογιστούν η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί και άλλες παρεμβάσεις τότε το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανεβαίνει σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

* Αυξήσεις στους συνταξιούχους: Περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα δουν αυξήσεις τουλάχιστον 3% στις μηνιαίες αποδοχές τους.

* Αύξηση ειδικών επιδομάτων: Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας από τους 4μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα.

* Αύξηση αφορολόγητου ορίου: Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ και αφορά περίπου 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με παιδιά. Η ελάφρυνση σε ετήσια βάση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024.

* ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, για πάνω πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες).

* Δωρεάν φάρμακα: Μονιμοποιείται η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

* Κεφαλαιαγορά: Μειώνεται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% στο 0,2% και κατά 50% ο φόρος Χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες ισορροπίες και τα δύο «μέτωπα» μετά την εκλογή Κασσελάκη - Τα πρόσωπα του Προέδρου


25-09-2023

Ο Νίκος Παππάς ωστόσο επιμένει ότι η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές και το 56% που πήρε ο κ. Κασσελάκης είναι εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο επικεφαλής της Ομπρέλας Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν συνεχάρη τον κ. Κασσελάκη για τη νίκη, κλείνοντας κάθε περιθώριο συνεννόησης.

Από τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη το μήνυμα προς όλους είναι ξεκάθαρο: Όποιος δεν θέλει μπορεί να αποχωρήσει.

Πάντως, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν τις πρώτες ρωγμές στο οικοδόμημα του κόμματος.

Το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στη διαδικτυακή κόντρα που είχαν ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης με τον Παύλο Πολάκη.

Οι επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα δείξουν και τις προθέσεις του, καθώς εκκρεμεί να ξεκαθαριστεί ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και ποιοι θα τοποθετηθούν στα κρίσιμα πόστα του κόμματος.

Οι «πρωτοκλασάτοι» που θα ηγηθούν της εσωκομματικής αντιπολίτευσης
Όπως όλα δείχνουν, η Έφη Αχτσιόγλου θα ηγηθεί της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, συνδετικός κρίκος που μπορεί να ευνοήσει τον διάλογο μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος. Για την ώρα, πάντως, δεν φαίνεται να είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που θα μετακινηθούν από την υπάρχουσα σύνθεση.

Όλα δείχνουν στην παρούσα φάση πως κανείς από την Ομπρέλα ή από την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου να είναι διατεθειμμένος να δημιουργήσει προβλήματα.

Ποια είναι τα πρόσωπα που βγάζει μπροστά ο Στέφανος Κασσελάκης

Άνθρωποι του στενού πυρήνα, που τον στήριξαν, είναι οι πρώτες επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη για θέσεις κλειδιά στο κόμμα και την ΚΟ.

Τις πρώτες αποφάσεις του για αλλαγές στο κόμμα και στην ΚΟ ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο άνθρωπος που θα συμβουλεύεται ο Στέφανος Κασσελάκης για τα θέματα της  Άμυνας και εν μέρει της Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Μανώλης Καπνισάκης, δεξί χέρι του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει χρέη διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου.

Παράλληλα, η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA ο Παύλος Πολάκης δεν θα μείνει αναξιοποίητος, αλλά θα έχει ένα ρόλο – κλειδί στα κοινοβουλευτικά που αναμένεται να διευκρινιστεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο Νίκος Φαραντούρης θα έχει ρόλο συμβούλου δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Νίκος Παππάς θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, όπως και ο Χάρης Μαμουλάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη ως γραμματέας της ΚΟ.

megatv.com

Στέφανος Κασσελάκης: Εύχομαι να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς του Αλέξη Τσίπρα25-09-2023

Το «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε και επίσημα ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, λίγες ώρες μετά τη χθεσινή καθαρή νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κοινή συνισταμένη όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Τον τιμώ και είμαι εδώ για να διατηρήσω ζωντανή την παρακαταθήκη του» δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, εξερχόμενος του κοινοβουλίου μετά τη συνάντηση που είχε με τον απελθόντα πρόεδρο του κόμματος.

«Εύχομαι να φανω αντάξιος της κληρονομιάς που μου έχει παραδώσει. Ευχαριστώ πολύ, προχωράμε» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης ο οποίος λίγο νωρίτερα παρέλαβε την σκυτάλη του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα.


Κ. Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης


22-09-2023

Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό, κλιματική κρίση και μεταναστευτικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 78η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από το βήμα της οποίας τόνισε την ανάγκη μιας «παγκόσμιας συμμαχίας» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Παράλληλα επισήμανε ότι έχει απευθύνει επιστολή στους ηγέτες του ΕUMED -9 στην οποία τονίζει ότι “οι περιστάσεις απαιτούν πλέον να δράσουμε εκτός του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις”, αλλά και “να ηγηθούμε των προσπαθειών σε ολόκληρη την ΕΕ για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με τους κατάλληλους πόρους, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026 λέγοντας πως εάν εκλεγεί, θα καταστήσει το κλίμα και τη μετανάστευση κεντρικούς άξονες της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μαζί με τον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά και στην μετανάστευση την οποία χαρακτήρισε ως την δεύτερη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης, ενώ επισήμανε πως “είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί για να προχωρήσει σε μια πολύ πιο εμπεριστατωμένη και συντονισμένη προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα την εμπορία ανθρώπων και τη διακίνηση μεταναστών, και θα προωθεί νόμιμες οδούς μετακίνησης”.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο και της συνάντησης που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι “έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο”, ενώ για το Κυπριακό τόνισε πως “η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη”.

Κ. Μητσοτάκη από ΔΕΘ: «Ξεπαγώνουν» από 1η Ιανουαρίου 2024 τριετίες και επίδομα προϋπηρεσίας


18-09-2023

Το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 87η ΔΕΘ.

«Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως «φέρνουμε νωρίτερα 1-2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%»

Τι είναι οι μισθολογικές τριετίεςΟι μισθολογικές τριετίες είναι ένα σημαντικό ζήτημα και πάγιο αίτημα των εργαζόμενων με προϋπηρεσία, καθώς αυτή τη στιγμή τις «πληρώνονται» μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνισες αποζημιώσεις και εργαζόμενοι διαφορετικών «ταχυτήτων».Μάλιστα, ένα ενδεχόμενο «ξεπάγωμα» θα οδηγούσε στην προσαύξηση του κατώτατου μισθού έως και 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία.

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια στρέβλωση της αγοράς εργασίας, ως προς τις αμοιβές μετά το 2012. Σύμφωνα με αυτήν καταγράφεται μια άνιση μεταχείριση των εργαζομένων, κατ’ αρχάς εκείνων που απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, καθώς δεν έχουν καμία εξέλιξη στον μισθό τους.Αξίζει να σημειωθεί πως ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό που είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία πριν την εφαρμογή του νόμου 4093, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

ΔΕΘ: Ποια μέτρα ενίσχυσης πήραν το πράσινο φως και ποια έκοψε η κακοκαιρία


15-09-2023

Μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα, επηρεασμένο από το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν οι καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα έχει τον πανηγυρικό χαρακτήρα προηγούμενων ετών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην επισκέπτεται τα περίπτερα.

Η κακοκαιρία Daniel δεν μετέθεσε απλώς την επίσκεψή του κατά μία εβδομάδα στη ΔΕΘ αλλά καθορίζει και το περιεχόμενο της.

«Καλάθι με παροχές μην περιμένετε», λένε από την κυβέρνηση καθώς το καλάθι στην Έκθεση θα είναι κυρίως μεταρρυθμιστικό. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο αναμένεται να παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης που όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου «θα φέρουν την Ελλάδα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ σε όλους τους τομείς».


«Να γίνουμε Ευρώπη», είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός προεκλογικά και αυτός είναι ο κεντρικός στόχος καθώς και να αντιμετωπιστούν οι βασικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, όπως αναδείχτηκαν στη Θεσσαλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη θα αφήνει στην Αθήνα το μισό υπουργικό του συμβούλιο.

Οι καταστροφικές πλημμύρες αδειάσαν το «καλάθι» της ΔΕΘ

Πολλά από τα μέτρα που αναμένονταν να ανακοινωθούν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «καλάθι» της ΔΕΘ δεν θα υπάρχουν.

Μέτρα που παραμένουν

-Tα ψηφισμένα

-Aύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων

-Aυξήσεις στις συντάξεις

-Eπίδομα προσωπικής διαφοράς

Μέτρα που κόβονται

-Μarket pass

-Όχι σε αύξηση επίδομα θέρμανσης

Μέτρα που έρχονται

-Eιδικό τέλος

-Aσφάλιση με κίνητρα κτηρίων και επιχειρήσεων


megatv.com

Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη: Δημόσια υγεία, απάντληση υδάτων, οδικό δίκτυο και κρατική αρωγή οι προτεραιότητες


13-09-2023

Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας, η απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, η πρόσβαση και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η κρατική αρωγή βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας, έγινε η ενημέρωση για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων και την κλινική πορεία των περιστατικών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, καθώς και τις περαιτέρω ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών για πρακτικά ζητήματα υγιεινής, αλλά και επιπλέον παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας

Ιδιαίτερo βάρος δίνεται στη συλλογή των νεκρών ζώων, η οποία πραγματοποιείται, όπως τονίζεται, με βάση όλες τις υγειονομικές διατάξεις. Μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά, ενώ μέχρι στιγμής έχει γίνει διαχείριση (υγειονομική ταφή ή καύση) για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στις πρώτες ημέρες έχουν γίνει περίπου 4.500 αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και εκτιμάται ότι με το τέλος της σημερινής ημέρας οι αυτοψίες και οι καταγραφές θα ξεπεράσουν τις 5.000.

Συνεχίζεται παράλληλα η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr όπου μέχρι σήμερα το πρωί υποβλήθηκαν 4.150 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 2.900 προσωρινές αιτήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο, η καταβολή προς τους κατοίκους θα γίνει αυτόματα, χωρίς να υποβάλουν αίτηση, αλλά με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.


Οσον αφορά την πρόσβαση στα χωριά της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν και σήμερα σταδιακά και αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες και έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα εκτός από το Κεραμίδι του δήμου Φαρκαδόνας.

Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούσαν. Για τη φιλοξενία των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους έχει υπάρξει μέριμνα με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας των δήμων ή της περιφέρειας και ξενοδοχείων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα.

Στο Βόλο έχουν διατεθεί χώροι φιλοξενίας σε οικογένειες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας μετά από προσωρινή παραχώρησή τους από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Βόλου.

Σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.

Στην παρούσα φάση δυνάμεις του Πυροσβεστικής, του Στρατού και εθελοντικών οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης στη Λάρισα, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού και στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας.


Τέλος, στην Εθνική Οδό εκτιμήθηκε πως η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη καθώς καταγράφεται υποχώρηση των υδάτων, ωστόσο ο οδικός άξονας παραμένει κλειστός.


Όσον αφορά τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων, η αποκομιδή τους σε γενικές γραμμές κρίθηκε ότι γίνεται ομαλά και μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση όλων των δήμων προς το ΧΥΤΑ της Λάρισας, τα απόβλητα οδηγούνται σε γειτονικούς ΧΥΤΑ.


Από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Παλαμά Καρδίτσας.


Παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - Ο Χρήστος Στυλιανίδης στη θέση του


11-09-2023

Στη σκιά της δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη και της δήλωσης που είχε κάνει λίγα 24ωρα αργότερα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open είχε δηλώσει: «Εγώ θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν πίσω ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Ακολούθησε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μέσω της οποίας είχε ζητήσει συγγνώμη για την εν λόγω δήλωση: «Ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια του Αντώνη αν θεώρησε πως με τον τρόπο που εκφράστηκα εξισώνω το θύτη και το θύμα» είχε πει προσθέτοντας πως ο θάνατος του 36χρονου προκαλεί «σοκ και δέος» καθώς πρόκειται για ένα «έγκλημα πρωτοφανές στην ναυτοσύνη».

Σημερα, ωστόσο, σε ανάρτησή του στο Facebook ενημέρωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας λέγοντας ότι γίνεται στόχος μιας επίθεσης που γίνεται όλο και πιο τοξική.

Λίγα λεπτά αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι στη θέση του παραιτηθέντος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη τοποθετείται ο Χρήστος Στυλιανίδης. Σχολίασε μάλιστα ότι η απόφαση της παραίτησης ήταν «αναπόφευκτη» και «ορθή».

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης του κ. Βαρβιτσιώτη στο Facebook:

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.  

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.  

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.

Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες.

Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.

Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα.

Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα.

Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο.

Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου.

Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».


ΥΠΕΞ προς Ερντογάν: Εχθροπαθείς δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος συνεργασίας


31-08-2023

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για τις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατα την διάρκεια χθεσινής ομιλίας του για το 1922

« Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδo», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του είπε :«Στις 30 Αυγούστου νικήσαμε τον εχθρό που λέρωσε την Ανατολή με τις λερωμένες μπότες του. Νικήσαμε τον στρατό εισβολής των Ελλήνων», είπε «O Aύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τις νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο. Tον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση με την εντολή από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη.»

Ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε τη δική του εκδοχή για τα πεπραγμένα της Τουρκίας την ίδια ημέρα που η Ελλάδα υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, υπέβαλε το διάβημα για τις ευχές που απέστειλε το νατοϊκό στρατηγείο χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας προς την τουρκική ηγεσία . Στο διάβημα χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Συγκεκριμένα, η ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ανάρτησε στο λογαριασμό της στην πλατφόρμα “Χ”, συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας της Νίκης», της επετείου δηλαδή που συμπίπτει με την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία το 1922.

Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο


28-08-2023

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν  στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως στο τέλος του 2023 θα διοργανωθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη.


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θεωρείται σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά λαμβάνονται σε μία περίοδο, όπου η Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, φέρνοντας ως παραδείγματα την έλευση ηγετών των Βαλκανίων, και «όλης της ηγεσίας της Ευρώπης» στην Αθήνα, ενώ λίγες ημέρες μετά ήρθε στη χώρα μας ο Ινδός πρωθυπουργός της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.


«Ισχύει η επίσκεψη εργασίας του Γιώργου Γεραπετρίτη στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα,», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας: «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στο Βίλνιους. Η χώρα μας προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης αλλά με διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος. Κατά τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν θα προετοιμαστεί και η συνάντηση του πρωθυπουργού με το Τούρκο πρόεδρο, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Κυρ. Μητσοτάκη: Ευγνώμονες στους εταίρους και συμμάχους μας για την βοήθειά τους


23-08-2023

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter στα αγγλικά για τη βοήθεια που στέλνουν οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας:

«Καθώς η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις δύσκολες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες μας, οι πιλότοι και οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας εργάζονται ακούραστα για να προστατεύσουν ζωές, περιουσίες και τα δάση μας. Αλλά δεν είναι μόνοι. Δίπλα τους στέκονται οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθειά σας».

Με αναρτήσεις που απαντούν στην αρχική, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ηγεσία της Κύπρου, της Ρουμανίας, της Τσεχίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Αλβανίας.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κυρ. Μητσοτάκης: Καμία απόπειρα επαναχάραξης των συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή


21-08-2023

“Η θέση μας δίπλα στην Ουκρανία είναι θέση αρχής για την Ελλάδα, καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με την χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας και δίνει το παρών στο άτυπο δείπνο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία και των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας όπως επιχειρεί να επιβάλει διά των όπλων η Ρωσία και σημείωσε ότι πρόκειται για μία θέση που ταυτίζεται με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέρον” καθώώς και “η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού”

“Είμαστε λοιπόν επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο, ανέφερε, τονίζοντας πως “κάτι ανάλογο αιμορραγεί δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο”

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδραμει στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, ενώ αναφέρθηκε και στην Κοινή Δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας που υπεγράφη και αποτελεί, όπως είπε, άλλη μία απόδειξη ότι είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες.

Με αφορμή εξάλλου και το αποψινό άτυπο δείπνο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Αθήνα γινεται ένα σημείο συνάντησης όλων των ηγετών της περιοχής αλλά και της ηγεσίας της ΕΕ, επισήμανε πως η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των Βαλκανίων αναβαθμίζεται και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ανεπιφύλακτα πάντα στήριξε και στηρίζει την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Έστειλε όμως εκ νέου και σαφές μήνυμα ότι “είναι μία διαδρομή που αναπόφευκτα περνά μέσα από την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο , από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ασφαλώς του Κράτους Δικαίου”.

Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας έχει ως εξής:

“Γνωρίζετε καλά, κ. Πρόεδρε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας τον αγώνα σας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής σας κυριαρχίας. Σας βεβαιώνω ότι το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε, όσος χρόνος και αν απαιτηθεί για να επιτευχθεί αυτός ο ιερός σκοπός.

Θα μείνουμε στο πλευρό της κυβέρνησης και του ηρωικού λαού σας, που εδώ και 18 μήνες βιώνει τις συνέπειες μιας παράνομης εισβολής. Κι όμως με υψηλό φρόνημα, με ξεχωριστό κουράγιο, αντιστέκεται μαχόμενος για την ελευθερία του και για την ανεξαρτησία του.

Το έχω ξαναπεί: οι Ουκρανοί, γυναίκες, άντρες, αποτελείτε έμπνευση για όλους τούς δημοκρατικούς πολίτες στην Ευρώπη. Γιατί η θέση δίπλα σας είναι για εμάς μια θέση αρχής. Για την πατρίδα μου, καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Δεν υπάρχει, συνεπώς, καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών τής Ουκρανίας, όπως επιχειρεί να επιβάλει διά των όπλων η Ρωσία. Πρόκειται για μια θέση η οποία ταυτίζεται εξάλλου με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα, γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού. Είμαστε, λοιπόν, επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αιμορραγεί δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο.

Είμαστε στο πλευρό σας όμως και γιατί οι λαοί μας συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Πολίτες ελληνικής καταγωγής έζησαν ειρηνικά επί αιώνες, επί χιλιετίες, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, ευημερώντας και προσφέροντας στη χώρα σας. Γι’ αυτό και κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα κατά της μαρτυρικής Μαριούπολης, μιας πόλης όχι μόνο με ελληνικό όνομα, αλλά και με ελληνικό αίμα σε πολλούς κατοίκους της.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Οδησσό, τη γενέτειρα της Φιλικής Εταιρείας, που φώτισε την Ελληνική Επανάσταση, όπως και για το Κίεβο και τόσες περιοχές τής χώρας σας που εξακολουθούν να δέχονται επιδρομές με χιλιάδες αμάχους να γίνονται καθημερινά στόχοι.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εντός της ουκρανικής επικράτειας, εγκλήματα τα οποία θα πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή Δικαιοσύνη.

Κύριε Πρόεδρε, τη δοκιμασία τού λαού σας συνόδευσε με το δικό της τρόπο και η δοκιμασία πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών και της χώρας μας, καθώς η Μόσχα χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο, προκαλώντας μια διεθνή ενεργειακή κρίση και μια κρίση πληθωρισμού. Ενώ πρόσφατα, τραγικά, τερμάτισε την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, εντάσσοντας στη φαρέτρα των πιέσεών της τις παγκόσμιες τιμές και τον παγκόσμιο επισιτισμό.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι οι συνέπειες αυτού του πολέμου δεν σταματούν στα όρια της ηπείρου μας. Αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη μας. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη πρακτική πρέπει να καταδικαστεί. Η συμφωνία να ισχύσει αμέσως. Σε αυτήν, άλλωστε, η Αθήνα έχει συμβάλλει σημαντικά διότι -όπως είχαμε την ευκαιρία και να συζητήσουμε- το 50%, περισσότερο από το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται μέσω πλοίων ελληνικών συμφερόντων. Πρόκειται, όπως είπα και στην αρχή, για μία στάση με συνέπεια και συνέχεια.

Θυμίζω ότι και η χώρα μας εφαρμόζει όλες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον τής Μόσχας, παρά τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην οικονομία μας. Όπως στηρίξαμε και στηρίζουμε τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επαναλαμβάνω και σήμερα την ετοιμότητά μας να συνδράμουμε στην ευρωπαϊκή σας πορεία και προσχωρήσαμε μάλιστα, πρόσφατα, στην κοινή δήλωση των ηγετών των G7 σχετικά με την παροχή δεσμεύσεων ασφάλειας προς το κράτος σας, ενώ υπογράψαμε πριν από λίγο κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. Και αυτό αποτελεί μία ακόμα απτή απόδειξη ότι είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες. Η αλληλεγγύη μας, άλλωστε, ανθρωπιστική και αμυντική, υπήρξε έμπρακτη εξαρχής και, όπως συζητήσαμε, θα συνεχιστεί.

Και ήδη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κόμβος για την αποστολή βοήθειας των συμμάχων, αναδεικνύοντας μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία για την Ουκρανία, αλλά συνολικά για όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Από εκεί ξεκινάει ένας νέος ενεργειακός διάδρομος που ενώνει τον βορρά με το νότο, το νότο με τον βορρά. Ώστε σύντομα η Αλεξανδρούπολη να αποτελεί μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου. Θα καλύπτονται έτσι όχι μόνο οι δικές μας εθνικές ανάγκες αλλά και οι ανάγκες πολλών βαλκανικών χωρών, χωρών της ανατολικής Ευρώπης, γιατί όχι και της Ουκρανίας.

Και από αυτή την άποψη η παρουσία σας σήμερα εδώ έχει μια ξεχωριστή σημασία, με την Αθήνα να γίνεται ένα σημείο συνάντησης όλων των ηγετών τής περιοχής, αλλά και της ηγεσίας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

20 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων αναβαθμίζεται. Και ανεπιφύλακτα η Ελλάδα πάντα στήριξε και στηρίζει την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, όμως, στέλνει και ένα σαφές μήνυμα: είναι μία διαδρομή η οποία αναπόφευκτα περνά μέσα από την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ασφαλώς του κράτους δικαίου.

Τέλος, όπως τόνισα και στη συζήτησή μας, κύριε Πρόεδρε, η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στην τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της χώρας σας, αξιοποιώντας τη μεγάλη μας πείρα στον κατασκευαστικό τομέα, μέσω συμπράξεων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, διαθέτοντας δυνάμεις στα πεδία τής ψηφιοποίησης, της υγείας, της αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων, με έμφαση, όπως συζητήσαμε, ειδικά στην Οδησσό, το ιστορικό κέντρο της οποίας, όπως ξέρετε, με υποστήριξη της πατρίδας μου εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ενώ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και σήμερα πώς μπορούμε πιο μεθοδικά να συνδράμουμε για την ασφάλεια αλλά και την ανοικοδόμηση αυτής της πόλης, η οποία τόσο ταυτισμένη είναι με τις ιστορίες και των δυο κρατών μας.

Αξιότιμε Πρόεδρε Zelenskyy, αγαπητέ Volodymyr, και πάλι καλώς ήρθες στην Αθήνα. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί -εύχομαι σύντομα- με μία ελεύθερη και ειρηνική Ουκρανία. Και να θυμάσαι τα λόγια τού συμπατριώτη μου, του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν θα νικήσουμε ή θα νικηθούμε. Πολέμα, γιατί η πέτρα, το σίδερο και το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει». Και οι Ουκρανοί αντέχετε.”

Κοινή Δήλωση Ελλάδας – Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας

Οι ηγέτες Ελλάδας και Ουκρανίας υπέγραψαν στην Αθήνα κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Κοινή Δήλωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η εδραιωθείσα ικανότητα της ευρωατλαντικής κοινότητας να αντιμετωπίζει υπάρχουσες και πιθανές παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας,

Τονίζοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και σταθερότητα του ευρω-ατλαντικού χώρου, όπως προβλέπει το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ του 2022, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022,

Υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση, δεν απειλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενότητα και υπευθυνότητα, μεταξύ άλλων, μέσω της ενίσχυσης της αποτροπής και άμυνας όλων των Συμμάχων, μέσω της ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας και μέσω της υποστήριξης των εταίρων του προς αντιμετώπιση κακόβουλων παρεμβάσεων και επιθετικότητας,

Σημειώνοντας ότι, σε συνέχεια της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη της 29 Ιουνίου 2022, οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν με τη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της 11ης Ιουλίου 2023 την πλήρη υποστήριξή τους στο εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας για αυτοάμυνα, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και τη σταθερή τους δέσμευση να αναβαθμίσουν περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της,

Αναφερόμενοι στο άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον για το ΝΑΤΟ, το οποίο ρητώς αναφέρει ότι μπορεί να προσκληθεί για να προσχωρήσει στη Συνθήκη οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος είναι σε θέση να προωθεί τις αρχές της Συνθήκης και να συμβάλλει στην ασφάλεια του Βορειοατλαντικού χώρου,

Σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα της Ουκρανίας ορίζει την πλήρη ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως στρατηγικό στόχο του κράτους,

Επισημαίνοντας την ουσιαστική συνεισφορά της Ουκρανίας στην ασφάλεια του Βορειοατλαντικού χώρου, ιδίως τις προσπάθειές της να αποτρέψει την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας,

Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή έκκληση προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, από 30 Σεπτεμβρίου 2022, του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ruslan Stefanchuk, του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας Denys Shmyhal, αφορώσα στην αίτηση της Ουκρανίας για κτήση ιδιότητας μέλους του ΝΑΤΟ,

Σημειώνοντας την αταλάντευτη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά τον στρατηγικό στόχο της Ουκρανίας για ευρωατλαντική ενσωμάτωση, σύμφωνα με όσα οι Σύμμαχοι συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και με την Κοινή Δήλωση των G7,

Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ουκρανία

* Καλωσορίζουν τα σημαντικά επιτεύγματα προόδου της Ουκρανίας στο δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, ιδίως αναφορικά με την διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ που επιδεικνύουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης,

* Επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες προς υποστήριξη της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στη Συμμαχία και εφαρμογής των προδιαγραφών του ΝΑΤΟ,

* Δηλώνουν τα ακόλουθα:

* Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα,

* Η Ουκρανία εκτιμά ιδιαιτέρως όλη την πολύτιμη πρακτική συνδρομή που της παρέχεται από την Ελληνική Δημοκρατία και τον λαό της προκειμένου ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας,

* Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία,

* Η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να συμμετάσχει μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

* Δηλώνουν ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα του ευρωατλαντικού χώρου και υποστηρίζουν πλήρως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ως το forum για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της εν εξελίξει συνεργασίας ώστε η Ουκρανία να βοηθηθεί να ολοκληρώσει την πορεία της προς την ευρωατλαντική οικογένεια.

* Σημειώνουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και οι προϋποθέσεις πληρωθούν, όπως ορίζει η Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους του ΝΑΤΟ.

 

Υπογράφεται εις διπλούν στην Αθήνα, 21 Αυγούστου 2023, στην αγγλική γλώσσα.

 

Για την Ελληνική Δημοκρατία ​​​Για την Ουκρανία

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης​​
Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy»

Κυρ. Μητσοτάκης: Δείπνο με τους ηγέτες των Δυτ. Βαλκανίων και της ΕΕ – Αναλυτικά το πρόγραμμα


21-08-2023

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, καθώς και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Δευτέρα 21 Αυγούστου

11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,
13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,
15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,
20:15 Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου

9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,
10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,
10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Κροάτη πρόεδρο: Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου


15-08-2023

«Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου» απαντά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου με αφορμή τις νέες δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Προσθέτει επίσης ότι «η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά» και ότι «η ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα». Κλείνει δε τονίζοντας ότι «οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Σημειώνεται οτι ο Κροάτης πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται στους Κροάτες συλληφθέντες σαν αιχμαλώτους πολέμου, λέοντας χαρακτηριστικά «τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν».

Νέα Φιλαδέλφεια: Επικοινωνία Μητσοτάκη - Πλένκοβιτς και καταδίκη από την κροατική κυβέρνηση10-08-2023

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ύστερα από τα αιματηρά επεισόδια στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια από επιδρομή Κροατών χούλιγκαν που κατέληξαν στη δολοφονία ενός φίλου της Ένωσης.

Η ανακοίνωση της κροατικής κυβέρνησης

"Η κροατική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις ταραχές που προκάλεσαν οι οπαδοί, τη βία και τον χουλιγκανισμό στην Αθήνα που οδήγησαν στην τραγική απώλεια της ζωής ενός Έλληνα οπαδού. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος νέου.

Μητσοτάκης στο Goodmorning Britain : Μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο σε όσους τις διέκοψαν λόγω πυρκαγιών


02-08-2023

Δωρεάν διακοπές μιας εβδομάδας στην Ρόδο το 2024 προσφέρει η κυβέρνηση σε όλους όσοι διέκοψαν την παραμονή τους στο διάσημο ελληνικό νησί λόγω των πυρκαγιών.

Την προσφορά ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή Good Morning Britain του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο για όλους όσους τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών.

“Η Ρόδος σήμερα είναι πιο φιλόξενη από ποτέ, το νησί επέστρεψε στην κανονικότητα”, τόνισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντά σήμερα τον Ν. Χαρδαλιά – Κρίσιμος ο ρόλος των Περιφερειών01-08-2023

Τον υποψήφιο της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής Νίκο Χαρδαλιά θα συναντήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης . Θα είναι η πρώτη διά ζώσης επαφή των δυο ανδρών, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού να είναι ο κ. Χαρδαλίας ο υποψήφιος της ΝΔ, για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Ο υφυπουργός Άμυνας θα περάσει λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου

Διατυπώνοντας χθες από τη Λέσβο τον βασικό στόχο της κυβέρνησης όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δίνουμε βαρύτητα στις περιφερειακές εκλογές γιατί θεωρούμε τους περιφερειάρχες, συνεργάτες της κυβέρνησης. Είναι σημαντικό να έχουμε περιφερειάρχες που ενστερνίζονται το όραμα μας για τον τόπο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και προσέθεσε ότι δεν επιθυμεί να αποκομίσει κομματικά οφέλη από τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Εξάλλου πήραμε υψηλότερο ποσοστό απ ότι το 2019, έχουμε νωπή ισχυρή εντολή και δεν χρειαζόμαστε επιβεβαίωση της εντολής αυτής» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες στη Λέσβο την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή για το Βόρειο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι «ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής είναι η καλύτερη υποψηφιότητα για να είναι ο επόμενος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» . Ο πρωθυπουργός  τόνισε ότι η ευπρέπεια και η διακριτικότητα είναι σημαντικά, για όποιον διεκδικεί δημόσιο αξίωμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απρελειψε να εκφράσει  τις ευχαριστίες του «στους εν ενεργεία περιφερειάρχες τους οποίους επιλέξαμε τελικά να μην στηρίξουμε και να εξάρω την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτήν την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς αλλά είναι κάποιου είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω έχουμε λοιπόν τώρα κλειδώσει τις υποψηφιότητες μας πάμε να δώσουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε αυτές οι 13 επιλογές να δικαιωθούν τελικά στην κάλπη».

Περιφέρεια Αττικής: Στον Νίκο Χαρδαλιά το γαλάζιο χρίσμα – Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου


31-07-2023

Και επισήμως ο Νίκος Χαρδαλιάς θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνεται ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Χαρδαλιάς».


Έντονο ήταν όλο το σαββατοκύριακο το παρασκήνιο στην ΝΔ για να καταλήξει ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που αναφέρει ότι θα στηρίξει το κόμμα του την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά για την περιφέρεια Αττικής.


Οπωσδήποτε, ωστόσο οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις έχουν φέρει κραδασμούς και αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επέστρεψε από τα στρατόπεδα τα οποία επισκέφθηκε για να επιθεωρήσει τα συστήματα πυρασφάλειας και συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σφραγίζοντας έτσι την ανατροπή της γαλάζιας στήριξης στον νυν περιφερειάρχη Αττικής του οποίου η παρουσία σε εκδήλωση στο Ζάππειο προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου.

Νωρίτερα υπήρχαν διεργασίες προκειμένου να εξεταστεί η κάθοδος του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, ο οποίος ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στον δήμο.

«Λαμβάνω την τιμή να θέσω στην κρίση σας την υποψηφιότητά μου για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ως επικεφαλής του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας». Τα καλύτερα είναι μπροστά», έγραψε ο Γιώργος Παπανικολάου.

Η συγγνώμη δεν ήταν αρκετή
Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν γαλάζια στελέχη που διαφώνησαν με την άρση της στήριξης στον Γιώργο Πατούλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έλαβε τις αποφάσεις του, παρότι και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αττικής είχε απολογηθεί για το ζεϊμπέκικο στο Ζάππειο.

«Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα, κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

Την ίδια ώρα την πρώτη του ανάρτηση έκανε ο Νότης Μηταράκης, μετά την υποβολή της παραίτησής του στον πρωθυπουργό.

«Παραδέχομαι τη λάθος κρίση μου να βρεθώ για 2 μέρες εκτός Αθηνών, επισκεπτόμενος την οικογένεια μου, καθώς με τη στάση αυτή δόθηκε λάθος μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονταν στην πρώτη γραμμή. Ανέλαβα λοιπόν την ευθύνη και παραιτήθηκα».

Ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής γραφείου Τύπου ΝΔ είπε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA»: «Είναι ξεκάθαρη η αναγνώριση του λάθους από τον κ. Μηταράκη. Είναι σταθερή η στάση του πρωθυπουργού να μην κάνει εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα».

Ένδεια και υποκρισία καταλογίζουν στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο Νίκος Φαραντούρης, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στην Κοινωνία Ώρα MEGA: «Εντελώς αναντίστοιχες οι μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού 3 εβδομάδες πριν επισκεπτόμενος το αρμόδιο υπουργείο σε σχέση με την εικόνα διάλυσης που είδαμε το τελευταίο δεκαήμερο».

Ενώ, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσα από την πρωινή εκπομπή του MEGA υπογράμμισε: «Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με την ουσία. Ασχολείται μόνο με την επικοινωνία».

Εν αναμονή ανακοινώσεων από την κυβέρνηση το θέμα των πυρκαγιών, όπου θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όλγα Κεφαλογιάννη  σε διεθνή ΜΜΕ για τις φωτιές: Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας

24-07-2023

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού για την διαχείριση της κρίσης στον κλάδο του τουρισμού, απόρροια της φωτιάς στην Ρόδο.

Ήδη από χθες η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, όπως και η υφυπουργός Έλενα Ράπτη, από προχθές, βρίσκονται στο νησί των Ιπποτών, προκειμένου να συνδράμουν στην διαχείριση της κατάστασης. Η κυρία Κεφαλογιάννη έχει ήδη συναντηθεί με το σύνολο των φορέων του κλάδου στο νησί και την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει κύκλο συνεντεύξεων με τα διεθνή μέσα και ειδικά με αυτά της Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό, καθώς προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέσει να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ώρες έλαβε χώρα μια γιγαντιαία εκκένωση 19.000 ατόμων, με απόλυτη επιτυχία, κάτι που αναγνωρίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η κυρία Κεφαλογιάννη και σήμερα έχει ένα πρόγραμμα συνεντεύξεων με διεθνή μέσα, προκειμένου να δώσει μια σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Αυτή τη στιγμή άμεση προτεραιότητα είναι η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών στις πατρίδες τους, ενώ ήδη μεγάλοι διοργανωτές ταξιδίων στέλνουν αεροπλάνα με κενές θέσεις προκειμένου να παραλάβουν τους ξένους επισκέπτες.
Στο ερώτημα εάν η παρούσα κρίση μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εικόνα του ελληνικού τουρισμού εφέτος, φορείς απαντούν ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί “Mega Κρίσεις”, με επιτυχία, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της πανδημίας. Αυτό που προέχει είναι να διαφυλαχθεί αυτό που κέρδισε η Ελλάδα από την πανδημία, που δεν είναι άλλο από το να διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας, το οποίο πλέον αποτελεί το πρώτο κριτήριο επιλογής στο να ταξιδέψει και να επισκεφθεί κάποιος έναν τουριστικό προορισμό.

newsbeast.gr

Περιφερειακές εκλογές: Αυτούς στηρίζει η Νέα Δημοκρατία


14-07-2023

ετά από εισήγηση της επιτροπής εκλογικού αγώνα για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, και με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει ότι θα στηρίξει τους κάτωθι υποψήφιους για τις Περιφέρειες:

 • Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Χρήστος Μέτιος
 • Αττικής: Γιώργος Πατούλης
 • Βορείου Αιγαίου: Αλκιβιάδης Στεφανής
 • Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης
 • Δυτικής Μακεδονίας: Γιώργος Κασαπίδης
 • Ηπείρου: Αλέξανδρος Καχριμάνης
 • Θεσσαλίας: Κωνσταντίνος Αγοραστός
 • Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα
 • Κεντρικής Μακεδονίας: Απόστολος Τζιτζικώστας
 • Νοτίου Αιγαίου: Γιώργος Χατζημάρκος
 • Πελοποννήσου: Δημήτριος Πτωχός
 • Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός

Για την Περιφέρεια Κρήτης, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη.

Σύνοδος ΝΑΤΟ-Η πρώτη παρέμβαση Μητσοτάκη: Προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια


11-07-2023

Στην παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Ο Πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Ακόμη συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatovic. Συμφώνησαν να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και προς την υποστήριξη της προόδου της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών


11-07-2023

Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης με την Τουρκία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο στο Βίλνιους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αυριανή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.

«Μπορούμε – είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός – δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», συμπληρώνοντας πως «Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».

Τέλος, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τη συμφωνία για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να επαναβεβαιώσουμε τις θεμελιώδεις δεσμεύσεις μας ως κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.


Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Τι αναμένεται από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν10-07-2023

Αντίστροφη μέτρηση για την διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει αύριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθούν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την πρόσφατη επανεκλογή τους με επιδιωκόμενο στόχο τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δύο χωρών μέσα στο νέο κλίμα που παρατηρείται μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την διαμόρφωση μίας θετικής δυναμικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από μία μακρά περίοδο έντασης λόγω διαρκούς τουρκικής προκλητικότητας.

Η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι ανοίγει ένα “παράθυρο” ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και άποψη της Αθήνας είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο.
Με αυτή τη λογική θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν και εκείνο που μένει να φανεί είναι αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.

Το πρωί της Δευτέρας και ενόψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βίλνιους από την Ρίγα της Λετονίας στην οποία θα βρεθεί σήμερα και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας και με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Λετονία κατά την τελευταία εικοσαετία και στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η οικονομική συνεργασία, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό .

Μπάιντεν: Να ενισχύσουμε τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας

Σε συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης που παραχώρησε στο CNN ο Αμερικανός πρόεδρος πριν αναχωρήσει για περιοδεία του στην Ευρώπη, με κύριο σταθμό τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, o Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να ενταχθεί στη Βορειοατλανική Συμμαχία, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει προτού η Συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας.

Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα άλλο κορυφαίο ζήτημα που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους είναι η άρση των εμποδίων που θέτει η Τουρκία στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεκατέσσερις μήνες μετά το αίτημα ένταξης της σκανδιναβικής χώρας Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας, με την Άγκυρα να είναι αυτή που εγείρει διαρκώς ενστάσεις.

Η πίεση που θα ασκήσει η αμερικανική πλευρά στην τουρκική κατά τη σύνοδο θεωρείται δεδομένη και ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε στη συνέντευξή του στο CNN την αισιοδοξία ότι η Σουηδία θα γίνει δεκτή εν τέλει στο ΝΑΤΟ

Ο Μπάιντεν είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι το βασικό εμπόδιο είναι η Τουρκία.

«Η Τουρκία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», τόνισε ο Μπάιντεν. «Οπότε, αυτό που προσπαθώ, για να είμαι ειλικρινής, είναι να συγκροτήσω μια μικρή σύμπραξη σε αυτή την περίπτωση, ώστε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί. Αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει πραγματοποιηθεί», τόνισε.

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Μινιόν – Ομόνοια: Η περιοχή αλλάζει όπως και ολόκληρη η Ελλάδα


08-07-2023

«Αυτό το οποίο γίνεται στο κέντρο της Αθήνας σήμερα, παρά τις όποιες προσωρινές δυσκολίες, είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του το πρωί το κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το «Μινιόν», το οποίο ανακατασκευάζεται ώστε να μετατραπεί σε «πράσινο» συγκρότημα που θα φιλοξενεί γραφεία, εμπορικά καταστήματα και διαμερίσματα.

“Πιστεύω ότι τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά μας, δεν τα έχουμε δει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι “η περιοχή αλλάζει, όπως αλλάζει και ολόκληρη η Ελλάδα, μία χώρα η οποία, πια, είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και φυσικά το κέντρο της Αθήνας προσφέρει, ακριβώς, αυτές τις σημαντικές ευκαιρίες”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, συνομίλησε με εργαζόμενους και αφού υπογράμμισε ότι «το ιστορικό “Μινιόν” είναι ταυτισμένο με την ακμή αλλά και με την παρακμή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας”, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι “μέσα και από αυτή την σημαντική επένδυση πιστοποιείται το πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αναβίωση μιας περιοχής η οποία εδώ και πολλά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί στις τύχες της”.

“Προσωπικά το γνωρίζω καλά, διότι για αρκετό καιρό το πολιτικό μου γραφείο ήταν εδώ, στη γωνία Πατησίων και Χαλκοκονδύλη”, σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην συγκεκριμένη επένδυση υπογράμμισε όχι μόνο “τη μεγάλη σημειολογία της: μετά από δεκαετίες αυτό το ιστορικό κτίριο θα ξαναποκτήσει ζωή”, αλλά και στην μεικτή χρήση του.
“Δεν μιλάμε μόνο για ένα ξενοδοχείο. Μιλάμε για χώρους για καταστήματα, για χώρους γραφείων αλλά και για κατοικία, κάτι το οποίο δίνει ζωή 24 ώρες το 24ωρο σε μια περιοχή της Αθήνας που το βράδυ είχε -και σε έναν βαθμό έχει ακόμα- τις δυσκολίες της”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι όλες οι επενδύσεις που γίνονται σήμερα και αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο είναι επενδύσεις οι οποίες γίνονται με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά standards, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι “και αυτό το σημαντικό, δύσκολο και περίπλοκο έργο γίνεται από ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, με Έλληνες αρχιτέκτονες και καταδεικνύει ότι και στον τομέα αυτόν είμαστε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πρωτοπορίας, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην σημαντική αστική αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας”.

Όπως είπε, η προσπάθεια αυτή “έχει την συνολική στήριξη της κυβέρνησης, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο”.

“Αυτό το οποίο γίνεται στο κέντρο της Αθήνας σήμερα, παρά τις όποιες προσωρινές δυσκολίες, είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό. Πιστεύω ότι τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά μας, δεν τα έχουμε δει», κατέληξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος περπάτησε στη συνέχεια στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες.

Κυρ. Μητσοτάκης : Απόλυτη εγρήγορση για τις πυρκαγιές – Νέες προμήθειες πυροσβεστικών αεροσκαφών


07-07-2023

Απόλυτη εγρήγορση για τους επόμενους δύο μήνες της αντιπυρικής περιόδου που θα είναι δύσκολοι, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα προανήγγειλε την προμήθεια καινούργιων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μέσων για το Πυροσβεστικό Σώμα τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία αναγκαία επένδυση καθώς πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος .

Αναφερόμενος στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο επισήμανε ότι έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό με περισσότερα εναέρια μέσα και περισσότερες δράσεις πρόληψης, ενώ ζήτησε “έστω και τώρα την απαραίτητη συνεργασία όλων των δήμων που γνωρίζουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του συντονισμού που έχει δρομολογηθεί υπό την επίβλεψη του υπουργείου”

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι “υπάρχει πια περισσότερος και καλύτερος συντονισμός”, επισήμανε ότι “το «κλειδί» πάντα είναι η έγκαιρη και η γρήγορη παρέμβαση, ενώ σημείωσε ότι ” “είμαστε ήδη 7 Ιουλίου -μέχρι στιγμής μας έχει βοηθήσει και ο καιρός και τα πράγματα έχουν πάει καλά, αλλά τώρα ξέρουμε ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι- και ζήτησε “απόλυτη εγρήγορση όλων έτσι ώστε το φετινό καλοκαίρι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Διαβεβαίωσε ότι “ο κρατικός μηχανισμός θα είναι πάντα στις επάλξεις”, ενώ επανέλαβε πως ” όταν στέλνεται ένα μήνυμα «112» είναι για το καλό των πολιτών, πάντα, και το πρώτο μας μέλημα είναι η δική τους προστασία, οπότε οι πολίτες πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Υπουργείου και της Πολιτικής Προστασίας”.

Τέλος επισήμανε ότι οι πολίτες “γνωρίζουν πολύ καλά ότι και κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας, όποτε προέκυψαν μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με κλιματικές κρίσεις -φωτιές, πλημμύρες στην Εύβοια, στον «Ιανό»-, η πολιτεία ανταποκρίθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν”, σημείωσε ωστόσο ότι αυτό “δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι”

Αναφερόμενος στον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό σχετικά “με τις πολύ σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με πλήρη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης”, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, με σημαντικότερες, βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές”.

Κ. Μητσοτάκης: Θα αποπληρώσουμε νωρίτερα τα δάνεια των μνημονίων


05-07-2023

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης του πρώτου μνημονίου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg, σημειώνοντας ότι θα είμαστε σε θέση πριν το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε τα δάνεια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

Η πρόωρη αποπληρωμή θα αποτελέσει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης στις αγορές στην αρχή της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης και αποτελεί, όπως είπε, μία δέσμευση προς τους επενδυτές.

Παράλληλα επισήμανε ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένους επενδυτές, ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική ανάκτησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, 13 χρόνια μετά την απώλεια της στην αρχή της οικονομική κρίσης.

Στο υπ. Υγείας ο Κ. Μητσοτάκης – Η ιεράρχηση των αλλαγών στο ΕΣΥ


04-07-2023

Στο υπουργείο Υγείας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια επίσκεψη που αντανακλά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για πλήρη στήριξης και εκσυχρονισμό του ΕΣΥ.

Στην είσοδο του υπουργείου περίμενε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ανέβηκαν μαζί στον δεύτερο όροφο όπου είναι το γραφείο του υπουργού και πραγματοποιείται ήδη συνάντηση εργασίας. Στην είσοδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκαν επίσης, εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ Μητσοτάκης έχει προεκλογικά δεσμευθεί ότι πρώτη προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ , με τον πλήρη εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας για τη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής κατά 50% για χειρουργεία και κατά 70% στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με 10 χιλιάδες προσλήψεις καθώς και η στήριξη και εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων στα υπουργεία μετά τις εκλογές, προκειμένου να δοθούν από τον πρωθυπουργό οι κατευθυντήριες γραμμές και να επισημανθούν οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής ανά υπουργείο.

Εξάλλου, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συσκέψεις με τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Εργασίας.

Ορκίσθηκαν οι νέοι βουλευτές - Με οκτώ κόμματα και 100 «πρωτάκια» η νέα βουλή- Αύριο η εκλογή προεδρείου


03-07-2023

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ορκωμοσίας της νέας βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Παρούσα στην ορκωμοσία ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στις 11 έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Της διαδικασίας προήδρευσε ο κ.Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ στις νέα βουλή μετέχουν 68 γυναίκες, ενώ 100 είναι οι νέοι βουλευτές.

Οι περισσότεροι έφτασαν συνοδευόμενοι από μέλη των οικογενειών τους. Πρώτα αναγνώσθηκε ο θρησκευτικός όρκος, ακολούθησε ο όρκος στο Κοράνι για τους μουσουλμάνους βουλευτές και κατόπιν ο πολιτικός όρκος.


Ο κ.Κακλαμάνης ανακοίνωσε τις έδρες που επέλεξαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Στην αίθουσα της Ολομέλειας βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνοδευόμενος από μέλη της ιεραρχίας, προκειμένου να τελέσουν τον καθιερωμένο Αγιασμό και ακολούθως οι βουλευτές που το επιθυμούν να δώσουν θρησκευτικό όρκο.

Μαζί με τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας η μόνη γυναίκα πολιτικός αρχηγός Ζωή Κωνσταντοπούλου- νωρίτερα η ίδια είχε φτάσει με τον Διαμαντή Καραναστάση, ενώ το παρών στη σημαντική στιγμή της κόρης του έδωσε και ο πατέρας της Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ιδιαίτερα ήταν η ενδυματολογική επιλογή της Τζώρτζιας Κεφαλά, τραγουδίστριας των Μπλε και πλέον βουλευτού της Πλεύσης Ελευθερίας.

Με τον σύζυγό της Μάξιμο Μουμούρη και τις τρεις κόρες τους έφτασε στη Βουλή η κ.Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ>

Εκλογές 2023 – Δεν έδωσαν στον Δημήτρη Κουτσούμπα ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ: «Τέτοια λάθη σε εμένα θα γίνουν viral»25-06-2023

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Λαμία.

Στη Λαμία για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, όπως και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ψήφισε στο ΤΕΕ στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας και έστειλε το δικό του μήνυμα για δυναμική παρουσία του λαού στις κάλπες.


Βουλευτικές εκλογές: Ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού


24-06-2023

Με την ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού άνοιξε σήμερα η αυλαία των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Οι 25.610 Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, προσέρχονται στις κάλπες, σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια.

Ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι ανάλογος με εκείνον που ισχύει και εφαρμόζεται στο εσωτερικό της χώρας. Η διάρκεια της ψηφοφορίας σε όλα τα εκλογικά τμήματα είναι από τις 7.00 μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα.

Τα δύο εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας (από ένα σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ) είναι αυτά που άνοιξαν πρώτα για τους ψηφοφόρους. Σε αυτά η εκλογική διαδικασία είναι σε εξέλιξη από τις 00:00 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και ολοκληρώνεται στις 12:00 το μεσημέρι, καθώς η χώρα των καγκουρό έχει +7 ώρες διαφορά με την Ελλάδα. Αντίστοιχα, οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν στις τρεις πόλεις της δυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής, όπου συγκροτήθηκε από ένα εκλογικό τμήμα και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και στο Βανκούβερ του Καναδά. Με δεδομένο ότι με αυτές τις πόλεις έχουμε -10 ώρες διαφορά, οι κάλπες εκεί θα ανοίξουν σήμερα στις 17:00 και θα κλείσουν στις 05:00 το πρωί της Κυριακής.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται στα συνολικά 102 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο. Τα εκλογικά τμήματα συγκροτήθηκαν κυρίως σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, αλλά και σε γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων, καθώς και σχολεία. Για τη συγκρότηση εκλογικού τμήματος σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων. Σε όσες πόλεις δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός, οι ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλη πόλη ή και χώρα.

Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικά τμήματα ευρωπαϊκών πόλεων και συγκεκριμένα σε Λονδίνο (4.414), Βρυξέλλες (1.716), Άμστερνταμ (1.055), Βέρνη (1.008), Λευκωσία (893), Παρίσι (836), Βερολίνο (810), Μόναχο (731), Χάγη (715) και Λουξεμβούργο (665).

Για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, ή να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που λειτουργούν από τις 08:00 έως τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας μαζί τους κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους. Η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες ναυτικοί, έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού των εκλογικών τμημάτων. Υποχρεούνται, όμως, να έχουν μαζί τους, εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται σταυροί προτίμησης δίπλα από ονόματα υποψηφίων, ανεξάρτητα αν αυτές οι εκλογές διεξάγονται με λίστα. Πάντως τυχόν «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια θα προσμετρώνται ως έγκυρα. Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.

Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές δεν κάνουν διαλογή ψηφοδελτίων και εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Όπως συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου, θα περιοριστούν στην καταμέτρηση των φακέλων, χωρίς να τους ανοίξουν και θα ενημερώσουν το υπουργείο Εσωτερικών για τον αριθμό των ψηφισάντων. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κ. Μητσοτάκης: Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες


21-06-2023

“Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες”, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, που έγινε στη νέα παραλία, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τους κατηγόρησε ότι “οι μεν πρώτοι εμπορεύονται μέχρι και τη θρησκεία, ενώ οι άλλοι τολμούν να μονοπωλούν την εθνική συνείδηση”.

Παράλληλα επισήμανε ότι “οι πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ΄ανάγκη πολυφωνία, αλλά ίσως το αντίθετο, να οδηγηθούμε σε μία δημοκρατική κακοφωνία” και για το νομό Θεσσαλονίκης έθεσε ως στόχο όχι μόνο την αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ, αλλά να είναι πρώτη με πολύ μεγάλη διαφορά.

“Η αριθμητική της κάλπης είναι αμείλικτη. Πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ΄ ανάγκη πολυφωνία, αλλά ίσως το αντίθετο, να οδηγηθούμε σε μία δημοκρατική κακοφωνία, ένα φρένο στο αποτέλεσμα και στη δημιουργία και έναν κίνδυνο στην ακυβερνησία. Είναι οι περιπέτειες που τις έχει ζήσει η πατρίδα μας και θέλει πια οριστικά να τις αφήσει πίσω”, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας για ακραίες φωνές στη Βουλή έκανε ειδική αναφορά στους κομματικούς σχηματισμούς που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. και σημείωσε: “Πολύ περισσότερο όταν τις εκφράζουν νεόκοποι ηγέτες, προσωποπαγή σχήματα που διαψεύδουν τελικά τις ιδέες που επικαλούνται. Η καπηλεία των αξιών, μάλιστα, αποτελεί το κοινό σημείο αυτών των κινήσεων, είτε πρόκειται για τη δήθεν φιλοπατρία, είτε το μονοπώλιο της Ορθοδοξίας. Αυτά είναι μεγέθη που ενώνουν και δεν χωρίζουν. Η Ορθοδοξία είναι πολύ μεγάλη για να φυλακίζεται μέσα σε συνθήματα. Όσοι, λοιπόν, με τη συμπεριφορά τους, τελικά, προσβάλλουν το σταυρό ή τη γαλανόλευκη ας το ακούσουν καλά: αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες. Οι πρώτοι φτάνουν να εμπορεύονται μέχρι και τη θρησκεία, εδώ μέσα στην πόλη καμάρι του Βυζαντίου. Ενώ άλλοι τολμούν να μονοπωλούν την εθνική συνείδηση. Απέναντι σε ποιους τα λένε αυτά; σε σας στους Μακεδόνες της πρώτης γραμμής;”

“Νιώθω σήμερα συγκίνηση και τιμή να μιλάω κάτω από το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η πλατεία Αριστοτέλους, η παραλία της Θεσσαλονίκης, έχει φιλοξενήσει ιστορικές συγκεντρώσεις της παράταξής μας, πρώτα με τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, αργότερα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί να ήταν άλλες εποχές αλλά το πάθος για την πατρίδα και την προκοπή μένει πάντα το ίδιο”, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:

“Το αποδείξατε ήδη στην πρώτη κάλπη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα 2 εκατομμύρια 400.000 Ελληνίδες και Έλληνες που μας εμπιστεύτηκαν.

Την 21η Μαΐου οι πολίτες επιβράβευσαν τη δουλειά μας λέγοντας ναι στην αλήθεια, ναι στην ενότητα, ναι στην ευπρέπεια του πολιτικού λόγου, αλλά και τιμωρώντας αυτούς που επένδυσαν στο διχασμό, στο ψέμα, στο μαύρο και στην τοξικότητα.

Είμαστε όλοι εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα για να γίνει η νίκη πραγματικότητα πρέπει να επαναληφθεί η μεγαλύτερη την Κυριακή που έρχεται.

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα κάναμε πράγματι ένα μεγάλο βήμα. Βήμα, ωστόσο,που θα είναι σαν να μην έγινε ποτέ, εάν δεν επαναληφθεί για να μετατραπεί αμέσως μετά στις 26 Ιουνίου σε άλμα ολόκληρης της χώρας.

Το πρωί της 25ης Ιουνίου οι κάλπες θα είναι και πάλι άδειες και για να έχουμε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου πρέπει και πάλι να γεμίσουν, να πλημμυρίσουν με εκατομμύρια ψηφοδέλτια της παράταξής μας. Μόνο τότε η επόμενη μέρα θα φέρει σιγουριά στον τόπο και μόνο με αυτόν τον τρόπο το τιμόνι που θα το κρατάει τελικά η μόνη πολιτική δύναμη που έχει δείξει ότι μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις, υλοποιώντας ταυτόχρονα και όλες τις δεσμεύσεις της.

Αυτό το στοίχημα γίνεται διπλό ειδικά εδώ στην πρώτη και δεύτερη περιφέρεια Θεσσαλονίκης όπου τα ποσοστά μας έχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανόδου. Το δικό σας καθήκον συνεπώς είναι να έρθουμε όχι απλά πρώτοι, αλλά πρώτοι και με μεγάλη διαφορά εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Ήρθε η στιγμή να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να βάλουμε και τη Θεσσαλονίκη στη θέση που της αξίζει προπύργιο της εθνικής παράδοσης και παράλληλα Φάρος διαρκούς εξέλιξης.

Η Θεσσαλονίκη με άλλα λόγια το απόρθητο κάστρο της αυτοδύναμης και παντοδύναμης Ελλάδος.

Είμαστε, εξάλλου, σε έναν τόπο που ξέρει να διακρίνει κάθε φορά τις κρίσιμες αναγκαιότητες οι Μακεδόνες όπως και όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες εξουδετέρωσαν με την απλή λογική την παγίδα της απλής αναλογικής. Και είμαι βέβαιος ότι με την ίδια ωριμότητα σε λίγες μέρες από τώρα θα ζυγίσουν και το βάρος της νέας τους ψήφου, γνωρίζοντας ότι αυτή θα προσφέρει ασφάλεια στην αυριανή μας καθημερινότητα και ότι αυτή, επίσης, θα δώσει ώθηση στην αισιοδοξία για μία καλύτερη ζωή”.

Κ. Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει επιχειρήματα στην τουρκική προπαγάνδα


20-06-2023

«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Δεν μπορούμε να πάρουμε ρίσκο αυτή τη στιγμή με το μέλλον της χώρας και μόνο σήμερα η σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει μέλλον, προκοπή και σταθερότητα», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στον Πολύγυρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί σήμερα στην Χαλκιδική.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε ψηφοφόρους που ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου «κάποια μικρότερα κόμματα και κομματίδια τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους κυρίως στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας». «Κόμματα τα οποία ήταν παντελώς άγνωστα, επικαλέστηκαν το θρησκευτικό συναίσθημα και νομίζω ότι παραπλάνησαν κάποιους συμπολίτες μας, οι οποίοι πίστεψαν ότι με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν την πίστη τους, ψηφίζοντας ένα συγκεκριμένο μικρό κόμμα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος επανέλαβε ότι «σε καμία περίπτωση τα ζητήματα της Εκκλησίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο προεκλογικής κομματικής αντιπαράθεσης» και εξέπεμψε το μήνυμα «τα εκκλησιαστικά να τα αφήσουμε έξω από τις πολιτικές διαφωνίες και να μην εμπλέκουμε σε καμία περίπτωση την Ορθοδοξία με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διακυβέρνηση του τόπου».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε εξάλλου ότι «ένα από τα μεγάλα ζητήματα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι ποιος θα διαχειριστεί τα εξωτερικά και αμυντικά ζητήματα της χώρας σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία και ποιος μπορεί να συνεχίσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει να καταστήσουμε τη χώρα ισχυρό πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ άσκησε εκ νέου σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στο μεταναστευτικό.

«Είναι πολύ λυπηρό αυτό το οποίο έγινε τις τελευταίες ημέρες με τη στοχοποίηση του Λιμενικού Σώματος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου. Και πραγματικά πολύ δυσάρεστο να βλέπουμε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα να αναπαράγονται από την επίσημη Τουρκία και από την τουρκική προπαγάνδα», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκ νέου αναφορά και στην προτεραιότητα που δίνει η Νέα Δημοκρατία στην Υγεία λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο θέλω να κερδίσω και θα εποπτεύω προσωπικά τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει να μπορούν να υλοποιηθούν».

Τέλος εξέπεμψε εκ νέου μήνυμα ενάντια σε κάθε φαινόμενο αλαζονείας λέγοντας ότι «όσο υψηλότερο το ποσοστό, τόσο πιο βαριά η ευθύνη και τόσο πιο ανεπίτρεπτη είναι η εκδήλωση οποιασδήποτε αλαζονείας και αυταρέσκειας».

«Θέλω να ξέρετε ότι σε αυτό θα είμαι κάθετος. Οι πολίτες μάς εναποθέτουν μια βαριά ευθύνη στις πλάτες μας. Μας δίνουν μια εντολή και πιστεύω θα μας την ξαναδώσουν.Μας δίνουν την εντολή, «πηγαίνετε και αλλάξτε αυτά που δεν μας αρέσουν. Διορθώστε τα λάθη σας, γίνετε καλύτεροι». Αυτήν την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε και θα την τιμήσω στο ακέραιο», πρόσθεσε.

Κ. Μητσοτάκης στα Γιάννενα: Θέλουμε ισχυρή αυτοδυναμία για να αλλάξουμε την πατρίδα μας
19-06-2023


Αυτοδύναμη εντολή με υψηλότερο ποσοστό από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση “για να αλλάξουμε την πατρίδα” ζήτησε από τα Γιάννενα όπου μίλησε σε πολίτες απόψε, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Είχαμε στόχο να βάψουμε γαλάζια όλη την Ήπειρο και βάψαμε γαλάζια όλη την Ελλάδα. Δεν τελείωσε η δουλειά ακόμη, οι κάλπες είναι άδειες και ο στόχος είναι να πετύχουμε ακόμη υψηλότερο ποσοστό, και το ποσοστό στα Γιάννενα πρέπει να γράφει τέσσερα μπροστά” τόνισε Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευχαρίστησε τον κόσμο των Ιωαννίνων για το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, λέγοντας ότι αποτελεί “επιβράβευση της μεγάλης δουλειάς που έγινε έως τώρα κρατώντας την πατρίδα όρθια στηρίζοντας την κοινωνία εν μέσω δυσκολιών, λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και οι πολίτες μας αντάμειψαν στις εκλογές”. “Ποτέ η ΝΔ δεν είχε καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά της ως κυβερνών κόμμα, μέχρι τώρα” είπε ο κ.Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι πολίτες είπαν “ναι στην αλήθεια ναι στον προγραμματικό λόγο” και τιμώρησαν αυτούς που επένδυσαν στον διχασμό και την τοξικότητα.

Κάλεσε τον κόσμο να μην αποδοκιμάζει τον κ.Τσίπρα και είπε ότι η μεγαλύτερη αποδοκιμασία είναι η ψήφος στην κάλπη. “Μην ασχολείστε με την αντιπολίτευση, κοιτάξτε μπροστά” μας λένε οι πολίτες. Ο λόγος για τον οποίο ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία είναι για να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν προεξοφλείται προεκλογικά, πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να ψηφίσει τη ΝΔ” είπε.

Επισήμανε πως εάν στις προηγούμενες κάλπες ίσχυε το σημερινό εκλογικό σύστημα η χώρα θα είχε ισχυρή κυβέρνηση και προσέθεσε:

“Έστω όμως και τώρα να αξιοποιήσουμε το χρόνο για να μιλήσουμε πως μπορεί να γίνει καλύτερο το μέλλον για όλους, και το πως θα κάνουμε την Ήπειρο μοντέλο ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Έρχονται νέοι από το εξωτερικό να εργαστούν σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στα Γιάννενα. Η αύξηση μισθών είναι προτεραιότητα και ξέρουμε πως θα το κάνουμε, κι όταν λέμε ότι θα πάμε τον κατώτατο στα 950 ευρώ ξέρουμε πως θα το κάνουμε πράξη. Όχι με ντιρεκτίβες αλλά προσελκύοντας επενδύσεις” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο του για την Παιδεία είπε ότι θα αναβαθμιστεί, ώστε να εισάγουμε φοιτητές αντί να εξάγουμε, ενώ τόνισε ότι η αναβάθμιση στο σύστημα υγείας θα είναι άμεση προτεραιότητα.

Ευχαρίστησε τους διασώστες του ΕΚΑΒ για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν, αλλά απαιτείται βελτίωση είπε, αναφερόμενος στα δυσάρεστα περιστατικά που απασχόλησαν την επικαιρότητα το προηγούμενο διάστημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι “θα αποκτήσουμε σύστημα διάσωσης με ευέλικτα ελικόπτερα και έχει ήδη ψηφιστεί το Ν/Σ, ώστε να δημιουργηθούν έξη τέτοιες βάσεις ελικοπτέρων που θα επικουρούν το ΕΚΑΒ. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη σύμπραξη του δημόσιου με το ιδιωτικό τομέα” είπε και σημείωσε ότι “το μεγαλύτερο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ θα είναι ένα πανίσχυρο σύστημα με κυβέρνηση της ΝΔ. Κανείς ασθενής με τη ΝΔ δεν θα στερηθεί ποτέ κανένα φάρμακο όσο ακριβό κι αν είναι εάν αυτή είναι η γνώμη του γιατρού” είπε.

Ανέφερε επίσης ότι στο δημόσιο θα υπάρξει αξιολόγηση και αξιοκρατία παντού ώστε οι καλύτεροι να βρεθούν στις καλύτερες θέσεις, προσθέτοντας ότι “θα αυξήσουμε κατά 500 εκατομμύρια τις δαπάνες για μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων”. Είπε επίσης ότι η ΝΔ έχει σχέδιο κατά της μάστιγας της υπογεννητικότητας επισημαίνοντας ότι θα στηρίξει τις εργαζόμενες μητέρες.

Αναφερόμενος στα εξωτερικά θέματα είπε ότι η γνώμη της Ελλάδας μετράει, “η φωνή μας ακούγεται από το Κογκρέσο μέχρι τις Βρυξέλλες” και σημείωσε ότι η πατρίδα μας πρέπει να είναι ισχυρή και η εξωτερική πολιτική έχει θεμέλια αδιαπραγμάτευτα τα οποία περιέγραψε:

“Πρώτον η διαρκής ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, δεύτερον η οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών που κάνουν την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας σε μια ασταθή γειτονιά και τρίτο μια στιβαρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η χώρα έχει σύνορα και απέδειξε ότι ξέρει να τα φυλάει, είναι η σωστή πολιτική για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ανθρώπινης φροντίδας και ανθρώπινης ζωής. Συντρίψαμε τα κυκλώματα διακινητών στο Αιγαίο. Αυτό που δεν μας λένε οι ανθρωπιστές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επί των ημερών τους πνίγηκαν τριπλάσιοι άνθρωποι σε σχέση με την δική μας διακυβέρνηση, και είναι υποκριτές επειδή επέτρεψαν τα κάτεργα της Μόριας και καταδικάστηκε η χώρα. Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο να μην επιτίθενται στο Λιμενικό και να παραδεχθούν ότι οι υπαίτιοι της τραγωδίας στην Πύλο είναι οι διακινητές και όχι το Λιμενικό που προσπάθησε να σώσει ζωές” είπε ο κ.Μητσοτάκης. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “όποτε βρίσκουν ευκαιρία να διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό το κάνουν και μετά αγανακτούν όταν τους λέμε εθνική εξαίρεση”. Παρέπεμψε στον κ.Μουζάλα λέγοντας ότι “είπε σήμερα πως όταν πέσει ο φράχτης στον Έβρο θα χαρεί όσο κι όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνο” και προσέθεσε:

“Ο φράχτης του λέω δεν πρόκειται να πέσει και θα ολοκληρωθεί”. Τέλος ξεκαθάρισε πως η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί να κουβεντιάσει άλλα ζητήματα, δεν συζητά θέματα που αφορούν κυριαρχικά μας δικαιώματα.

“Δεν συζητώ με την Τουρκία ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους Έλληνες” είπε και προσέθεσε ότι η ΝΔ χρειάζεται την επόμενη μέρα σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα την έχει.

“Παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που θα πάρουμε τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το βάρος της ευθύνης μου” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Κ. Μητσοτάκης: Να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για την Ελλάδα της προκοπής


19-06-2023

«Όλοι μαζί αυτή την Κυριακή για ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά εδώ στην Αχαΐα είχαμε βάλει μαζί ένα στοίχημα να πετύχουμε αυτό το οποίο κάποιοι πίστευαν ότι ήταν ακατόρθωτο: να κάνουμε την Αχαΐα και το δήμο Πάτρας γαλάζια. Το πετύχαμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα.

Κάλεσε τους πολίτες λέγοντας: «Σε αυτές τις κάλπες της επόμενης Κυριακής να αυξήσουμε κι άλλο το ποσοστό μας για να μπορούμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για την Ελλάδα της προκοπής και της περηφάνιας». Είπε ένα μεγάλο, ξεχωριστό ευχαριστώ επισημαίνοντας: ότι «αυτό που πετύχαμε δεν ήταν τυχαίο. Σε αυτή την κάλπη έκλεισε ένας κύκλος διχασμού και μαυρίλας και άνοιξε ένας κύκλος ενότητας και αισιοδοξίας».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι μεταφέρει ένα απλό μήνυμα: η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Στην αρχή της μέρας της 25ης Ιουνίου οι κάλπες θα είναι άδειες. Πρέπει να γεμίσουν με εκατομμύρια ψήφους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, είπε.

Πρόσθεσε πως οι πολίτες την 21η Μαΐου είπαν «τρέξτε πιο γρήγορα να κάνετε πραγματικότητα τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος μας». Προανήγγειλε καλύτερους μισθούς για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης. «Να κάνουμε τη χώρα μας μία αναπτυξιακή μηχανή και θέλω η Πάτρα να είναι η πρωταγωνίστρια της ανάπτυξης της επόμενης δεκαετίας», τόνισε. Αναφέρθηκε στην υλοποίηση του δρόμου που συνδέει τον Πύργο με την Πάτρα και στάθηκε στην προοπτική «να γίνει η Πάτρα μία εξωστρεφής πύλη της πατρίδας μας προς τη δυτική Ευρώπη».

Ξεχωριστά ευχαρίστησε τους νέους, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας που βρίσκονταν στη συγκέντρωση.

Είπε ακόμη πως σημαντική προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας θα είναι η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Εμείς θα οικοδομήσουμε το νέο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας», απαντάμε σε όλους όσοι λένε ότι θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την υγεία. Υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα αλλά για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και τη σταθερή πολιτική για τα εθνικά μας θέματα. Και τόνισε: «Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της τα οποία είναι και σύνορα της ΕΕ».

Επεσήμανε ακόμη: «Ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική για το προσφυγικό και αυτή η πολιτική εκτός από τη διάσταση της εθνικής ασφάλειας είναι και μια βαθιά ανθρωπιστική πολιτική… Με την πολιτική μας ουσιαστικά συντρίψαμε τους διακινητές και αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία και θα δίνουμε ταυτόχρονα τον αγώνα μας στην ΕΕ για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού».

Επανέλαβε πως «παντοδύναμος είναι μόνο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και αυτός καθορίζει τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες στην επόμενη Βουλή» και τόνισε πως «ένα υψηλό ποσοστό είναι και μεγάλη ευθύνη και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό τόσο πιο βαριά η ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Από την Πάτρα διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να σας ζητήσω να κάνουμε μαζί αυτή την τελευταία μεγάλη προσπάθεια. Να μην αφήσουμε καμία δυνητική ψήφο να πάει χαμένη. Αν σε ένα πράγμα θα συμφωνήσω με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ναι, σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τις ζωές μας».

Και κατέληξε: «Την Παρασκευή το βράδυ θα σβήσουν τα φώτα της προεκλογικής εκστρατείας και την Κυριακή η ευθύνη περνάει σε όλους σας. Αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού και είμαι σίγουρος ότι θα ξαναβρεθώ εδώ στην Πάτρα ως εκλεγμένος πρωθυπουργός της πατρίδας μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μαζί αυτό το ωραίο ταξίδι που ξεκινήσαμε. Καλό αγώνα και με τη νίκη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα οι αυξήσεις μισθών – Επιστροφή ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο


19-06-2023

«Εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στις 27 Ιουνίου θα ορκιστεί μία κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στο Λαύριο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν θα χρειαστούν κάλπες τον Αύγουστο, ενώ σημείωσε πως η αυτοδυναμία είναι προϋπόθεση για μία ισχυρή κυβέρνηση που θα κάνει τις μεγάλες αλλαγές, αλλά και ουσιαστικά “πολιτικός μονόδρομος, από την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης λέει και σήμερα ότι και 149 βουλευτές να έχουμε δεν τον ενδιαφέρει να συνεργαστεί”.

Ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση συνεργασίας “με κόμματα ή κομματίδια δεξιά της ΝΔ” και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, που είναι το μόνο κόμμα που αν δεν είχαμε αυτοδυναμία θα έμπαινα σε συζητήσεις για συνεργασία, μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα», θεωρώ ότι μία επιλογή υπάρχει, η αυτοδύναμη ΝΔ”.

Όσον αφορά το rotation που προαναγγέλει στην σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης ανέφερε ότι δουλειά του είναι να επιλέξει τους καλύτερους, ότι πρωτοκλασσάτοι υπουργοί θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, αυτός θα είναι ο γενικός κανόνας, όπως είπε, ενώ τόνισε ότι μπορεί και στελέχη που είχαν υπουργικό ρόλο σε πρώτη φάση να μην αξιοποιηθούν στη νέα κυβέρνηση. Επανέλαβε επίσης ότι θα υπάρχουν πολλές περισσότερες γυναίκες και σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ως προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία στην αναμόρφωση του ΕΣΥ, ενώ απέκρουσε κατηγορηματικά αιτιάσεις περί πρόθεσης ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία. Τόνισε ότι “είναι προσβλητικό να μας κατηγορεί κανείς ότι βάζουμε το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή”, ενώ σημείωσε πως “εάν το ΕΣΥ πρέπει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες δωρεάν, βεβαίως και πρέπει να το κάνει”. “Ολη αυτή η συζήτηση περί ιδωτικοποίησης της Υγείας επειδή χρησιμοποιούμε και πληρώνουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα που παρέχονται δωρεάν για τον πολίτη, είναι μία τεράστια προπάθεια παραπλάνησης”, επισήμανε ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει στην μίσθωση υπηρεσιών από το εξωτερικό για να αποκτήσουμε έξι βάσεις ευέλικτων ελικοπτέρων για διακομιδές. Ζήτησε παράλληλα “να σταματήσει η αντιπολίτευση να κινείται στην σφαίρα της «μαύρης προαπαγάνδας και των fake news που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κεντρική προτεραιότητα στην οικονομική πολιτική θα είναι η αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ εκτίμησε ότι είμαστε στην αφετηρία ενός ενάρετου κύκλου διάρκειας αρκετών χρόνων, όπως είπε. Γνωστοποίησε επίσης ότι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό τον πλήρη κρατικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι είναι ειλημμένη απόφαση να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου. Χαρακτήρισε μάλιστα τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού ως ένα από τα επίμονα fake news που διακινήθηκαν πριν τις προηγούμενες εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα “για να επιτύχουμε ευρύτερες συναινέσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος”, η διαδικασία της οποίας μπορεί να εκκινήσει μετά το 2025.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε μία πολιτική που είχε μετρήσιμα αποτελέσματα και κατέστησε σαφές ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν.

Όπως είπε, έχουν μειωθεί πάνω από 90% οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν ανακουφιστεί τα νησιά, έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες δομές, εκκρεμούν λιγότερες από 20.000 αιτήσεις ασύλου και αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Απαντώντας στην κριτική του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αιφνιδιάζεται που ο κ. Τσίπρας επιλέγει να στοχοποιεί το Λιμενικό και δεν βρίσκει μία κουβέντα να πει για τους διακινητές, τόνισε ότι το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα.

Για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι υπάρχει μία αρχική συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου, ξεκαθάρισε όμως ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμη για να καταλήξουμε.

Όπως είπε, αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι καλύτερο από το Δουβλίνο, επιδέχεται όμως και βελτιώσεων, τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι προφανές ότι θα υπάρχει συμφωνία και ότι αυτή από μόνη της θα λύσει δια μαγείας ένα σύνθετο πρόβλημα.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει στην Ευρώπη και η οργανωμένη πολιτική οικονομικής μετανάστευσης με τους όρους που θα θέσουμε εμείς, σημειώνοντας μάλιστα πως η χώρα μας έχει προχωρήσει πιλοτικά σε συμφωνίες με χώρες όπως η Αίγυπτος για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Όσον αφορά την Ροδόπη τόνισε ότι το θέμα μπήκε στον δημόσιο διάλογο με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη

Επέμεινε ότι ενημέρωση στον κ. Τσίπρα υπήρξε, μία γενική κάποιους μήνες πριν από τις εκλογές και μία πολύ πιο ειδική, ενόσω ήμουν πρωθυπουργός, όπου έλαβα μία εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ όπου πολύ αναλυτικά εξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ.Τσίπρα.

Τόνισε ότι θα θίξει το ζήτημα και στον κ. Ερντογάν σημειώνοντας πως η δημοσιοποίηση του θέματος στέλνει μήνυμα και στη Τουρκία ότι στα ζητήματα της μειονότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί εξωτερικές παρεμβάσεις.

Όσον αφορά τις προσδοκίες από μία ενδεχόμενη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, σημείωσε πως το γεγονός ότι έχουμε την δυνατότητα να συναντηθούμε στο Βίλνιους είναι μία θετική εξέλιξη, «σπάει τον πάγο και είναι μία ευκαιρία στην αρχή μίας νέας θητείας να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτυρκικών σχέσεων».

Όπως είπε, ο ίδιος σε μία τέτοια συνάντηση θα προσέλθει με καλή διάθεση, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι πράγματι υπήρξε μία σημαντική αποκλιμάκωση και στη ρητορική και στην δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και θα είναι ευκαιρία να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα αυτό το καλό κλίμα να συνεχιστεί.

Όπως είπε, και να μην μπορέσουμε να επιλύσουμε την μείζονα και διαχρονική διαφορά μας αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε μονίμως «στα κόκκινα» με την Τουρκία και να επαπειλείται από πάνω μας μονίμως το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα τροποποιηθούν, θα συνεχίσει να ενισχύει την θέση της ως γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας, να οικοδομεί σταθερές συμμαχίες με διαχρονικούς συμμάχους και να χτίζει συμμαχίες με νέες χώρες, να αναπτύσσεται και να ενισχύει την οικονομία της και να επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με αφορμή μάλιστα δηλώσεις του κ. Ερντογάν για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν θα πει στον κ. Ερντογάν τι θα κάνει με τις δικές του Ένοπλες Δυνάμεις και δεν έχει καμία δυνατότητα η Τουρκία να μας υποδείξει τι αγορές θα κάνουμε και πως θα ενισχύουμε τις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, σημείωσε, πρόσθεσε ότι συμμετέχουμε και οι δύο στο ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι εμείς είμαστε στην ΕΕ και η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δίνει και πρόσθετη διάσταση και στην έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Μητσοτάκης: Στόχος η «ασφαλής» αυτοδυναμία με 158 - 160 έδρες


17-06-2023
Τον στόχο για «ασφαλή» αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου - προσδιορίζοντας την μάλιστα στις 158 έως 160 έδρες - επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα Σαββατοκύριακο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη συναίνεση τουλάχιστον ενός κόμματος, ενώ αναφέρθηκε πάλι στην ανάγκη αύξησης μισθών.

«Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε το λαϊκό εισόδημα. Και με στοχευμένες μειώσεις φόρων θέλουμε το πορτοφόλι των εργαζομένων στην Ελλάδα να παχύνει.

»Είναι αυτό κεντροαριστερή ατζέντα; Εγώ θα την ονόμαζα παρακαταθήκη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε, παράλληλα, πώς οραματίζεται το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με στόχο τη σύγκλιση με την Ευρώπη τονιζοντας ότι « πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα».

«Προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά από το παρελθόν. Ανάπτυξη που να στηρίζεται σε επενδύσεις και σε εξωστρέφεια και όχι σε κατανάλωση. Η οποία ταυτόχρονα να μειώνει το δημόσιο χρέος, να μην είναι δηλαδή ανάπτυξη με δανεικά όπως εκείνη που μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Που να δίνει μεγάλη έμφαση στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην σύγκλιση των μισθών και κυρίως την στήριξη των χαμηλών μισθών. Που να έχει χαρακτηριστικά ψηφιακά και σίγουρα θα σέβεται το περιβάλλον».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε, τέλος, στην πολιτική στήριξης της οικογένειας, το Ελληνικό που αποτελεί, όπως τονίζει, αιμοδότη ανάπτυξης, αλλά και στις πρόσφατες παρεμβάσεις στη Μύκονο τονιζοντας ότι οι νόμοι του κράτους πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστοί.

Κ. Μητσοτάκης: Να δηλώσουν οι 2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι


13-06-2023

Να δηλώσουν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι, οι οποίοι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης και θέλουν να εκπροσωπήσουν όλους τους συμπολίτες τους ανεξαρτήτως θρησκεύματος τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμη ανακοίνωσε την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών στην Υγεία, επιβεβαιώνοντας ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι κεντρική του προτεραιότητα για τη νέα τετραετία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το σχέδιό μας για την Υγεία που παρουσιάσαμε πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, είναι ακόμη πιο επίκαιρο σήμερα».

Αναγνώρισε το τεράστιο πρόβλημα της αναμονής στα χειρουργεία και τόνισε πως χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες χρειαζόμαστε παραπάνω προσωπικό και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες ανάλογα την περιοχή. Στις προσλήψεις που θα κάνουμε θα γίνουν και διασώστες του ΕΚΑΒ. Περισσότερα ελικόπτερα για διασώσεις και διακομιδές, θα νομοθετήσουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη την επικράτεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε το πρόγραμμα της ΝΔ στους εξής πυλώνες:

Να προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Να δούμε το ζήτημα των αναμονών στα νοσοκομεία. Πρέπει να αξιολογούνται αυστηρά όλοι οι διοικητές.

Χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους. Έχουμε εξασφαλίσει 1,5 δισ. από το Ταμείο

Ανάκαμψης μόνο για επενδύσεις σε υποδομές Υγείας.

Να στηρίξουμε τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.

Να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε πολιτικές πρόληψης.

Μιλώντας για τον κατώτατο μισθό επισήμανε ότι μπορεί να φτάσει 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας και συμπλήρωσε: «Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα ψηφιστεί έως τέλος του έτους. Θα περιλαμβάνει αύξηση των επιδομάτων θέσης και οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα. Οριζόντια και ανεξάρτητα από τις άλλες αυξήσεις».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «θα είμαστε σε θέση, εάν η οικονομία αναπτύσσεται, να δώσουμε μια έξτρα στήριξη στους συνταξιούχους, ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους που έπεσαν θύμα της προσωπικής διαφοράς». Ακόμη, έκανε λόγο για νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024.

Σε ερώτηση για την ακρίβεια στα τρόφιμα και τον πληθωρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι «ένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε. Πολιτικές όπως το market pass είναι πιθανό να συνεχιστούν, αλλά είναι προσωρινές λύσεις. Δεν θέλουμε ο κόσμος να είναι εξαρτημένος από επιδόματα.

Οι μόνιμες λύσεις μπορεί να είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η αύξηση των μισθών σε συνδυασμό με την παραπάνω μείωση της φορολογίας. Και βέβαια, να σταθώ στους ελέγχους στην αγορά».

Ερωτηθείς για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια υπογράμμισε ότι «μας στοίχισε πολλά χρήματα η ακρίβεια στην ενέργεια» και πως «πολλά χρήματα από όσα δώσαμε προήλθε από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας» μέσω των οποίων απορροφήθηκαν οι αυξήσεις αυτές.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η αύξηση του αφορολογήτου θα προχωρήσει από 1/12024, ενώ η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.

Ερωτηθείς για την στεγαστική πολιτική επισήμανε ότι «το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι πολύ επιτυχημένο, θα το επεκτείνουμε και βοηθάμε νέους ανθρώπους να αγοράσουν σπίτι με μία δόση μικρότερη από αυτή που θα έδιναν σε ενοίκιο και να τους μείνει» και προανήγγειλε: «Θα κάνουμε κινήσεις για να βάλουμε κανόνες κοινωνικά αποδεκτούς για το Airbnb και την βραχυχρόνια μίσθωση».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η αντιπολίτευση θα διαψευστεί, όλα μας τα μέτρα βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο και αποδείξαμε πως όλα όσα υποσχόμαστε τα κάνουμε. Μακάρι να έχουμε περισσότερο πλεόνασμα από την ανάπτυξη για να στηρίζουμε τους πολίτες που το έχουν ανάγκη».

Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνησή του εφάρμοσε «πολύ προοδευτικές πολιτικές για άστεγους, τρανς, οροθετικούς, εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να στέκονται στα πόδια τους» ενώ επεσήμανε ότι η τοξικότητα δεν είχε αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα, πλέον μιλάμε περισσότερο προγραμματικά.

Κ. Μητσοτάκης: Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών


13-06-2023

«Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στη Σαλαμίνα, απ’ όπου υπογράμμισε παράλληλα πως «η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία στην οποία η χώρα μπορεί πραγματικά να κάνει το μεγάλο άλμα και να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και παθογένειες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας σημειώνοντας ότι «λύνεται πρωτίστως με καλύτερους μισθούς και με περαιτέρω μείωση φόρων για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», αλλά και στο δημογραφικό.

«Εμείς θα στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και κυρίως την εργαζόμενη μάνα για να μπορεί πιο εύκολα να αποκτήσει παιδιά, αλλά ταυτόχρονα να συνδυάζει τις υποχρεώσεις της ανατροφής των παιδιών μαζί με τους πατεράδες, οι οποίοι και αυτοί πρέπει να παίζουν ολοένα και περισσότερο ρόλο, μαζί με τη δυνατότητα να έχουν και μία επαγγελματική σταδιοδρομία και να μπορούν περισσότερες γυναίκες να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και να στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως «σήμερα η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή πλειοψηφία, για να μην ξαναμπλέκουμε σε περιπέτειες», ενώ υπογράμμισε πως «και για την επόμενη μέρα ένα πράγμα μπορώ να σας εγγυηθώ: εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν και πάλι θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και χρέος μου είναι και πάλι να ενώσω την ελληνική κοινωνία», όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε εξάλλου την δέσμευσή του ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει οποιοσδήποτε ασθενής με καρκίνο στη χώρα μας ο οποίος, εφόσον το κρίνει ο γιατρός του, να μην έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπεία που προσφέρει η επιστήμη, δωρεάν» και πρόσθεσε: «Για να σταματήσουν κι όλες αυτές οι ψευδείς φήμες περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διάφορες άλλες σαχλαμάρες τις οποίες ακούω σήμερα από την απελπισμένη αντιπολίτευση. Εμείς θα στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας».

Ο Κ. Μητσοτάκης συζητά με τον πρώην άστεγο Κώστα Ζ. για τη νέα του ζωή


12-06-2023

To ημερολόγιο έγραφε 22 Ιανουαρίου 2022 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν ως Πρωθυπουργός απρόσμενα στην προβλήτα Ε7 του Λιμανιού του Πειραιά για να συναντήσει τους άστεγους συνανθρώπους μας που διέμεναν στο σημείο.


Ανάμεσά τους και ο Κώστας Ζ. Ο κύριος Κώστας, μια φιγούρα γνωστή σε όλους όσοι είχαν περάσει από εκεί. Ετών 63, με καταγωγή από την Ξάνθη. Εκεί πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του καθώς δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά, φτάνοντας δε στο σημείο να δίνει εργασία ακόμη και σε 25 υπαλλήλους στις επιχειρήσεις που διατηρούσε. Κι όμως, η ζωή του πήρε μια αναπάντεχη τροπή που τον οδήγησε σε καθεστώς αστεγίας στην Αθήνα.

Ο κύριος Κώστας, όπως τότε είχε αναφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαβιούσε ήδη 1,5 χρόνο στην προβλήτα και θέλησε να μοιραστεί μαζί του τα προβλήματα «της οικογένειάς του», όπως αποκαλούσε τους ανθρώπους που είχαν μετατρέψει την προβλήτα σε σπίτι τους. Προβλήματα που αναζητούσαν λύση όπως εκείνο της στέγης, της παροχής φαγητού, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και της εργασίας. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακούσει τον κ. Κώστα πολύ προσεκτικά και είχε δεσμευτεί ότι και με τη δική τους θέληση αυτά θα αλλάξουν.

Τον Νοέμβριο του 2022 αυτό συνέβη για τον κ. Κώστα. Ο ίδιος τώρα ένιωθε έτοιμος να πάρει τη ζωή στα χέρια του και μέσα από το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» βρέθηκε σπίτι στα Καμίνια για εκείνον αλλά και μια δουλειά από συμβαλλόμενους από το πρόγραμμα εργοδότες που ανταποκρίνεται στις ικανότητες του και την ηλικία του. Ήδη, έχουν συμπληρωθεί επτά μήνες ως ωφελούμενος του προγράμματος και η ζωή του, πλέον, έχει αλλάξει δραστικά.

Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, βρέθηκε στα Θεωρεία της Βουλής των Ελλήνων ως ο μοναδικός προσκεκλημένος του υποψηφίου Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργου Σταμάτη, με τον οποίον τους ενώνει πλέον μια δυνατή φιλία.

«Σε μια στιγμή όλα χάθηκαν», συνήθιζε ο κ. Κώστας να ομολογεί. Αλλά σε μια επόμενη μπορεί και όλα να αρχίζουν ξανά.

Δείτε το βίντεο της νέας συνάντησης του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Ζ.

Κ. Μητσοτάκης: Η μείωση των φόρων οδηγεί στην ανάπτυξη


07-06-2023

Τις νέες εγκαταστάσεις του ιχθυοπωλείου του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής Καβάλας, που αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου ένα μήνα, επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Σταύρο Αρβανιτάκη και μέλη της διοίκησης.

“Βάλαμε και εμείς λίγο το χεράκι μας για να γίνει το ιχθυοπωλείο”, είπε, μόλις έφτασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού συμπλήρωσε: “Δεν το βάλατε λίγο, το βάλατε πολύ”. “Αυτό το έργο είναι μία έμπρακτη απόδειξη για το ότι η μείωση φόρων οδηγεί στην ανάπτυξη. Εμείς σας μειώσαμε τους φόρους και εσείς μεγαλώνετε”, παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους του ιχθυοπωλείου, όπου όχι μόνο θα πωλούνται ψάρια, αλλά θα ψήνονται κιόλας επιτόπου, και αμέσως μετά η διοίκηση του συνεταιρισμού τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του και του πρόσφερε τσίπουρο με μεζέ, ενώ τον κάλεσε να παραστεί στην τελετή για τα εγκαίνια λειτουργίας του ιχθυοπωλείου.

Το ιχθυοπωλείο, πού εκτός από το πωλητήριο διαθέτει και χώρους συσκευασίας των ψαριών, κόστισε περίπου 400.000 ευρώ και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο συνεταιρισμός αριθμεί 27 μέλη και όπως μας είπε ο πρόεδρός του Σταύρος Αρβανιτάκης είναι η πρώτη φορά που αποκτά ιδιόκτητο ιχθυοπωλείο. Η ετήσια παραγωγή του συνεταιρισμού ψαριών είναι περίπου 70 με 80 τόνους ενώ στις παλιές καλές εποχές έφτανε και τους 180 τόνους.

Αμέσως μετά το ιχθυοπωλείο ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε ψαράδες, την ώρα της δουλειάς τους, στο αλιευτικό καταφύγιο, στο λιμάνι της Κεραμωτής, και συζήτησε για λίγο μαζί τους. Στη συνέχεια περπάτησε στον παραλιακό δρόμο της Κεραμωτής, ώσπου επιβιβάστηκε στο πλοίο για να τον μεταφέρει στη Θάσο.

Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα, τους υποψήφιους βουλευτές Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μακάριο Λαζαρίδη, τον περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη.


Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Εκλογές 2023: Συμφώνησαν σε ντιμπέιτ οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί


06-06-2023

Στην διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ μεταξύ όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων φέρονται να έχουν συμφωνήσει, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου τα μέλη της διακομματικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το debate προτείνεται να διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου ενώ δεν θα συμμετέχει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης καθώς το κόμμα του δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πηγή: newsit.gr

Αρνητικός στο τεστ για κορονοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η ανάρτησή του στο Instagram05-06-2023

Αρνητικός στον κορονοϊό είναι πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με ένα instagram story.

«Στα καλά νέα της ημέρας», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναρτώντας μια φωτογραφία με το αρνητικό rapid test .

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι είναι θετικός στον κορονοϊό στις 2 Ιουνίου ακυρώνοντας προγραμματισμένη επίσκεψη με τον γιο του στο Άγιο Όρος.

 

Μητσοτάκης: Πρόβλημα η παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στη Ροδόπη


03-06-2023

Το ζήτημα της ανοιχτής παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή υπέρ του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι «στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα».

«Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: Δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη την εθνική μουσουλμανική μειονότητα. Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία».

«Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους Χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους» υπογραμμίζει επίσης ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για έξωθεν παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία.

Με covid ο Κ. Μητσοτάκης – Ματαίωσε την επίσκεψη στο Άγιο Όρος


02/06/2023

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με βίντεο στο Instagram και το Tik Tok ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με covid.

Ως εκ τούτου ματαίωσε την επίσκεψή του στο ‘Αγιο Όρος.

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται ακόμα μία τετραετία ΝΔ για να γυρίσει οριστικά σελίδα


2-06-2023

«Η χώρα χρειάζεται ακόμα μία τετραετία Νέας Δημοκρατίας, για να μπορέσει οριστικά να γυρίσει σελίδα, για να κάνει το μεγάλο άλμα προς την Ευρώπη, για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε την υψηλή ανάπτυξη και για να είμαστε σίγουροι ότι αυτή η ανάπτυξη τελικά έχει αποτύπωμα στη ζωή του κάθε Έλληνα πολίτη», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στην Κόρινθο.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως αυτή η κάλπη «έχει μεγάλη σημασία» και σημείωσε ότι «ουσιαστικά, μία πρόταση διακυβέρνησης υπάρχει: μόνο η Νέα Δημοκρατία, αυτή τη στιγμή, μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, διότι και η αντιπολίτευση φρόντισε να βγει από αυτό το παιχνίδι, αφού μας λένε ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας και διαγωνίζονται ουσιαστικά για τα πρωτεία της αντιπολίτευσης».

«Μπορεί μεν να πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, που μας δίνει ακόμα περισσότερο ενθουσιασμό, θέλω όμως να το ξαναπώ και εδώ από την Κόρινθο: τίποτα δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η κάλπη το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι και πάλι άδεια». «Το αποτέλεσμα δεν προσμετράται στη δεύτερη εκλογή. Εδώ δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου που έχουμε κερδίσει με 4-0 και κρατάμε το σκορ για τη ρεβάνς. Εδώ ξεκινάμε από την αρχή και ο στόχος είναι ένας: ακόμα υψηλότερα ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία παντού στην Ελλάδα», ανέφερε.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί. Πρέπει όλες και όλοι να πάμε να ψηφίσουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό στις κάλπες της 25ης Ιουνίου για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί, αν έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, να ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη Δευτέρα των εκλογών, η χώρα θα έχει επιτέλους μία σταθερή κυβέρνηση, με ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε εκ νέου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι «αγαπούν εξίσου τους φόρους» και σχολίασε δηκτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούν το σύνθημα. Το διάβαζα κάπου και μου έκανε εντύπωση τώρα στο Twitter καθώς ερχόμουν, το «Πρόεδρε έλα με φόρα» έγινε «Πρόεδρε έλα με φόρους».

Υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα μειώσει κι άλλο τους φόρους με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέσα στην τετραετία και μείωση των τεκμηρίων κατά 30%. Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη «σημαντική δουλειά που έγινε την προηγούμενη τετραετία για να ισχυροποιήσουμε τη θέση της χώρας», υποστηρίζονταςd ότι «παραλάβαμε μία χώρα «ξέφραγο αμπέλι» και σήμερα η Ελλάδα έχει σύνορα και στη θάλασσα και στη ξηρά».

«Γνωρίζετε την κατάσταση στην οποία είχαν βρεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και μόλις χθες το Αμερικανικό Κογκρέσο πήρε μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση. Απελευθέρωσε και τυπικά, έδωσε την έγκρισή του για την απόκτηση από την πατρίδα μας των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν με σκληρή δουλειά και αυτή η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί. Διότι τίποτα από αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένο», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τέλος το επιχείρημα όσων ισχυρίζονται, ακόμα και σήμερα, ότι «δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία παντοδύναμη» τόνισε ότι αυτό «είναι το καινούριο τροπάριο το οποίο ακούμε από την αντιπολίτευση» και πρόσθεσε: «Τους απαντώ πολύ απλά με μία φράση: παντοδύναμος είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός αποφασίζει τελικά, αυτός δίνει την εξουσιοδότηση σε αυτούς οι οποίοι θα τον κυβερνήσουν την επόμενη μέρα και δεν νοείται κανείς να αμφισβητεί τη βούλησή του».

Π. Τσαπανίδου: Έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη μεγάλων επιχειρήσεων


31/05/2023

Έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων προανήγγειλε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τσαπανίδου στο πλαίσιο συζήτησης με τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας Α. Σκέρτσο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Όπως είπε η κυρία Τσαπανίδου η απόφαση αυτή, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, θα περιληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα προβλέπεται η μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα στον κατώτερο συντελεστή και του ΕΦΚ στο κατώτερο ευρωπαϊκό όριο.

Στη συνέχεια με νεότερη δηλωσή της, η κα Τσαπανίδου, έδωσε το στίγμα για το που θα βρεθούν τα λεφτά.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια. Το μέσο νοικοκυριό όμως δε μπορούσε να βγάλει το μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ .

Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιούνη.

Α. Σκέρτσος: Φυγή επενδύσεων από την έκτακτη φορολόγηση

Κατά τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας Α. Σκέρτσο η έκτακτη φορολόγηση που προανήγγειλε η Π. Τσαπανίδου στις μεγάλες επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 3.5 δις, γεγονός που θα σημάνει φυγή επενδύσεων και επιχειρήσεων και ανεργία.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στην φορολόγηση των μερισμάτων σημείωσε πως αν και περιλαμβάνετε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εν τούτοις δεν αποτελεί προτεραιότητα στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, καθώς όπως τόνισε, παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις του Α. Τσίπρα, τα έσοδα από μια τέτοια απόφαση δεν θα έχουν μεγάλη απόδοση στον προϋπολογισμό. “Ο πρόεδρος είπε χθες ότι δεν είναι προτεραιότητα να συζητηθεί κάτι τέτοιο διότι η απόδοση είναι πολύ μικρή. Δεν αποσύρεται, σας είπα ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και χθες ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε είπε ότι είναι μικρή η απόδοσή του και δεν είναι προτεραιότητα” σχολίασε.

Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας είναι να πετύχουμε την ανατροπή των συσχετισμών


29/05/2023

«Η σημερινή συγκρότηση και συνεδρίαση της νέας Εκλογικής Επιτροπής είναι μια χειροπιαστή απόδειξη ότι ακούσαμε, ακούμε το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών, λαμβάνουμε το μήνυμα και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι, να αλλάξουμε εν κινήσει», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της νέας Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», στο Αιγάλεω.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «η απάντηση μας είναι μια, βάζουμε τον πήχη ψηλά και κινητοποιούμε κάθε ανθρώπινο πόρο προκειμένου να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο που είναι η ανατροπή των συσχετισμών της 21η Μαΐου ενόψει των επομένων εκλογών, μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης που έχουμε μπροστά μας».

Σημείωσε παράλληλα ότι «έχουμε χρέος, οφειλή ιστορική να αποτρέψουμε την προοπτική, το ενδεχόμενο μιας παντοδυναμίας μιας Δεξιάς ανεξέλεγκτης που θα έρθει το επόμενο διάστημα να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές που αφορούν τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ταυτόχρονα όμως έχουμε και πλήρη επίγνωση ότι αυτό που ζητά ο ελληνικό λαός στην πλειοψηφία του είναι απαντήσεις στα προβλήματα του. Ζητάει δικαιοσύνη, άμβλυνση των ανισοτήτων, ζητά απαντήσεις στα μεγάλα θέματα που τον αφορούν στην καθημερινότητα του, στο μέλλον του».

«Η απόφασή μας λοιπόν είναι το επόμενο διάστημα να επιχειρήσουμε να επανασυστήσουμε τις προγραμματικές θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επόμενη τετραετία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «οι προγραμματικές μας θέσεις θα είναι το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της καμπάνιας μας και της προεκλογικής μας εκστρατείας». Είπε ειδικότερα ότι «θα μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα και για τις προτάσεις μας για την ακρίβεια, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, θα μιλήσουμε το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη σαφήνεια για το με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι πολίτες να έχουν καλύτερο εισόδημα. Θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε το μεγάλο δίλημμα και διακύβευμα της επόμενης τετραετίας που είναι πώς και με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης».

Σημείωσε ότι «όλη η Εκλογική Επιτροπή θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, θα αξιοποιηθούν όλοι και ακόμη περισσότεροι σε αυτό το στόχο», ενώ ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους όλα τα μέλη της Επιτροπής. Επισήμανε ότι συμμετέχουν στελέχη «άλλα με μεγάλη εμπειρία ακόμα και από τις μάχες την περίοδο των μνημονίων, άλλα πολιτικά στελέχη που εκφράζουν ό,τι πιο δημιουργικό και ανήσυχο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και άλλα στελέχη που συνδυάζουν την τεχνοκρατική επάρκεια με την πολιτική στράτευση, ήταν στη δεξαμενή σκέψης που είχαμε ιδρύσει».

Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Διονύση Τεμπονέρα «που αποδέχτηκε να είναι συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής». «Στέλεχος της νέας γενιάς, με ιδιαίτερη παρουσία στον επαγγελματικό του χώρο ως μάχιμος δικηγόρος για τα εργατικά δικαιώματα, που μπορεί να συνδυάσει αυτό το ιστορικό νήμα των αγώνων της Αριστεράς με τους σύγχρονους αγώνες για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία», είπε.

Απευθυνόμενος στα χιλιάδες στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Πάμε να δώσουμε μια μάχη με στόχο να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Γνωρίζουμε τη δυσκολία αλλά αυτός είναι ο στόχος μας». Τόνισε ότι «το επόμενο διάστημα θα είναι για μας ένα διάστημα που θα κινητοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε για να απευθυνθούμε σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα ξεχωριστά».

Σημείωσε ότι «μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτούς τους δυσμενείς συσχετισμούς, σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε χρέος, οφειλή ιστορική να αποτρέψουμε την προοπτική, το ενδεχόμενο μιας παντοδυναμίας μιας Δεξιάς ανεξέλεγκτης που θα έρθει το επόμενο διάστημα να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές που αφορούν τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Πάμε λοιπόν να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, σε κάθε περίπτωση όμως να αποτρέψουμε μια εφιαλτική προοπτική μιας παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης δεξιάς», υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χ. Καστανίδης κατά Ανδρουλάκη: Προσωπική προσβολή, δεν με ενημέρωσε

27/5/2023

«Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την απόφασή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης», επισημαίνει ο Χάρης Καστανίδης σε δήλωσή του, μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει τη βουλευτική έδρα στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μένει ο ίδιος εκτός Βουλής.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Καστανίδη:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ενημέρωσε για την απόφασή του να καταλάβει ο ίδιος την έδρα της παράταξης στην Α’ Θεσσαλονίκης, την ίδια ακριβώς ώρα που ενημέρωνε επισήμως και τον Τύπο.

Δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μιαν εποχή έκπτωσης της πολιτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως, άλλωστε, δικαιούται.

Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρακτικά κάποια σημασία, αφού η Βουλή θα συγκληθεί για μία μόλις ημέρα και θα διαλυθεί αμέσως.

Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου.

Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Απλός μαχόμενος πολίτης ή μετέχων στο ψηφοδέλτιο, είναι αδιάφορο, γιατί ουδέποτε εξάρτησα τη στάση μου από οφίκια.

Οι επιλογές είναι του κ. Ανδρουλάκη».

Κόντρα Παππά - Μπακογιάννη: Στελέχη της ΝΔ δαγκώνουν τη γλώσσα τους και δηλητηριάζονται - Εύχομαι να χάσετε


23/5/2023

Kαλεσμένοι στην Μεγάλη Εικόνα με την Νίκη Λυμπεράκη στο Mega το βράδυ της Δευτέρας, ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Παππάς  και οι τόνοι ανέβηκαν για τα καλά.
 
«Είμαι πολύ μετρημένος όταν χρησιμοποιώ εκφράσεις για το κόμμα μου και για τους πολιτικούς αντιπάλους.

Όταν θέλουμε την τοξικότητα να την πολεμήσουμε, θα κοιτάμε και τον οίκο μας.

Δεν καταλαβαίνω γιατί επανέρχεστε (σ.σ. στον Πολάκη); Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκπέμπουν δηλητήριο.


Εάν η τοξικότητα, όπως εσείς την χαρακτηρίζετε, μπορώ να σας απαριθμήσω στελέχη της ΝΔ που, αν πραγματικά δαγκώσουν την γλώσσα τους, θα πάθουν δηλητηρίαση» ανέφερε ο Νίκος Παππάς.


«Εμάς δεν μας απασχολεί καθόλου.

Έκανα μια ανάλυση λέγοντας ότι η κοινωνία έχει αλλάξει, ζητά σταθερότητα, απεχθάνεται την τοξικότητα και τους σκυλοκαβγάδες και τις συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό που η ίδια η κοινωνία έχει. Θεωρώ ότι εσείς χάσατε από αυτό… Δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να χτυπάτε συνεχώς τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Όταν συγκρίνετε τα ασύγκριτα, καλό είναι να είμαστε μαζεμένοι.

Εγώ δεν ήρθα να σας πω τον τρόπο που θα κερδίσετε αλλά εύχομαι να χάσετε» σημείωσε από την μεριά της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Μητσοτάκης παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από την ΠτΔ και την επιστρέφει το απόγευμα


22/5/2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Με στόχο την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών στις 25 Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την ΠτΔ ότι θα επιστρέψει την εντολή μέσα σε λίγες ώρες, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Κύριε πρόεδρε προ ολίγου, ο κ. Τασούλας μου έδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών, συναντηθήκαμε ώστε να σας παράσχω την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην Πρόεδρο επεσήμανε ότι το απόγευμα θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. “Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη δημοκρατία μας. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι θα ήθελε στη δεύτερη προεκλογική περίοδο τα κόμματα να μιλήσουν περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου όπως είναι για παράδειγμα οι καλύτεροι μισθοί για τους πολίτες.

Υπερβαίνοντας κάθε πρόβλεψη το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέπει όλα τα σενάρια που είχαν επεξεργασθεί οι κομματικές ηγεσίες και επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις οδηγώντας στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ ταυτόχρονα κυοφορεί εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίο υπέστη βαριά πολιτική και εκλογική ήττα.

Η διαδικασία προς τις διερευνητικές εντολές ενεργοποιήθηκε με την παράδοση από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού στον Πρόεδρο της Βουλής, Κων. Τασούλα, του πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου.

Μετά τη σύντομη συνάντησή τους στο Μέγαρο της Βουλής, ο κ. Τασούλας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και να παραδώσει με τη σειρά του τα αποτελέσματα.

Παραλαμβάνοντας τα τελικά αποτελέσματα η κα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Η προεκλογική περίοδος κύλισε ομαλά με τις συνήθειες ενός δημοκρατικού διαλόγου. Πάντα υπάρχουν εντάσεις αλλά δεν νομίζω ότι ξεπεράστηκαν τα όρια. Οι εκλογές και η προετοιμασία και η μέρα η χθεσινή κύλισαν με απόλυτη ομαλότητα και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε από αρκετά νωρίς τα αποτελέσματα». Όπως η ίδια εξήγησε: «το Σύνταγμα έχει με αρκετά μεγάλη σαφήνεια προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων, θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την ΠτΔ όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος επιβεβαιώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει ταχύτατα την διερευνητική εντολή που αναμένεται σήμερα να λάβει από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενος στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ο κ. Σκέρτσος είπε: «Νομίζω έχει ήδη έχουν γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, και νομίζω ότι τα αποτελέσματα της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνουν κύκλοι διερευνητικών εντολών, αλλά θα το πει η αντιπολίτευση, το πώς θα διαχειριστεί τις εντολές».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μαξίμου, αφού ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί επιστέψουν την διερευνητική εντολή και κριθεί αδύναμος ο σχηματισμός κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης, ως την αρχή της επόμενης εβδομάδας, δύναται να παραδώσει τα ηνία σε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννη Σαρμά. Θα ακολουθήσουν δύο συνεδριάσεις της Βουλής για την εκλογή Προέδρου και την ορκωμοσία των βουλευτών και διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε κάποια κυβέρνηση, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, αντί για τις 2 Ιουλίου που αρχικά σχεδιαζόταν. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αποκάλυψε τον σχεδιασμό του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.

 

Δέσμευση Μητσοτάκη για πιο τολμηρές αλλαγές μετά από τον “πολιτικό σεισμό” . “Να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι”

Ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται λοιπόν να λάβει σήμερα την πρώτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά δεν πρόκειται να την αξιοποιήσει για την αναζήτηση συνεννόησης με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αναμένεται να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνοντάς τους για την επιλογή του να υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση καθώς η άποψη που ο ίδιος διατηρεί σταθερά- και την οποία επανέλαβε χθες βράδυ- είναι ότι “τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα”.

Η δέσμευση άλλωστε του κ. Μητσοτάκη είναι για ακόμη πιο τολμηρές αλλαγές την επόμενη τετραετία από μία κυβέρνηση η οποία θα πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και αυτή “δεν μπορεί να προκύψει ούτε από “εύθραυστους αριθμούς , ούτε από αβέβαιους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς”, όπως είπε.

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε “πολιτικό σεισμό” που “μας καλεί όλους να επιταχύνουμε την διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της”, δείχνει με σαφήνεια προς την κατεύθυνση διεξαγωγής εκλογών στις 25 Ιουνίου αντί της 2ας Ιουλίου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, καθώς στην Πειραιώς θεωρούν πως όσο γρηγορότερα σχηματιστεί η ισχυρή κυβέρνηση που θέλουν και οι πολίτες, τόσο καλύτερα για την χώρα.

Όσο και αν στους κόλπους της ΝΔ επικρατεί κλίμα μεγάλης ευφορίας, βασικό μέλημα του Προέδρου της ΝΔ από την στιγμή που αποσαφηνίστηκε το- πέραν κάθε προσδοκίας και στο εσωτερικό της ΝΔ- εύρος της εκλογικής νίκης του κόμματός του, είναι πάντως και η διατήρηση χαμηλών τόνων από πλευράς των στελεχών και η αποφυγή κάθε συμπεριφοράς που θα μπορούσε να εκληφθεί από την κοινωνία ως αλαζονική.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στην δήλωσή του μετά το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και στον σύντομο χαιρετισμό του, αργά το βράδυ, σε συγκεντρωμένα στελέχη και φίλους της ΝΔ έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, εξέπεμψε μήνυμα ότι προσωπικά “δεν πρόκειται να ανεχτεί αλαζονεία και έπαρση” και ζήτησε “να σταθούμε με σεμνότητα στο ύψος των περιστάσεων” μετά την “απλόχερη εμπιστοσύνη” που έδωσαν οι πολίτες στη ΝΔ.

Σύγκληση της Βουλής τη 1η Ιουνίου

Με βάση όσα ισχύουν, την 1η Ιουνίου πρέπει να συγκληθεί η νέα Βουλή, η οποία θα πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία μίνιμουμ μέχρι 48 ώρες, ώστε να διαλυθεί στις 3 Ιουνίου. Αν δεν αλλάξει αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι δεν βγαίνει η διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών για τις 25 Ιουνίου. «Εξετάζουμε αν μπορούμε να επιταχύνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμα εάν γίνεται αυτό τεχνικά. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να βγούμε εκτός των συνταγματικών προβλέψεων», είπε, προσθέτοντας ότι μέσα στην ημέρα θα γνωρίζουμε εάν οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου.

Το θέμα είναι τεχνικό δηλαδή, με βάση το εάν προλαβαίνει να συγκληθεί νωρίτερα η Βουλή, και «με βάση τις συνομιλίες που θα γίνουν μεταξύ των κομμάτων και της ΠτΔ».

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογική του νίκη.

‘Οσον αφορά στην ακριβή διαδικασία, στις 12 το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα, η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Να σημειώσουμε ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον ‘Αρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Επιβάτης του Μετρό στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης – «Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας»


18/5/2023

Επιβάτης στην πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκανε για πρώτη φορά ολόκληρη τη διαδρομή, από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το αμαξοστάσιο στην Πυλαία. «Η κυβέρνηση αυτή τήρησε στο ακέραιο τη δέσμευσή της», δήλωσε.

«Η σημερινή εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Το Μετρό Θεσσαλονίκης, το πολύπαθο αυτό έργο, τίθεται πια σε δοκιμαστική λειτουργία και όσοι είχαν την ευκαιρία να μας συνοδεύσουν σήμερα, καθώς διανύσαμε την πρώτη γραμμή του Μετρό, διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση αυτή τήρησε τη δέσμευσή της. Να παραδώσει στο άμεσο μέλλον στους Θεσσαλονικείς το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, προστατεύοντας και την εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική κληρονομιά η οποία αναδείχθηκε μέσα από τα έργα κατασκευής του Μετρό. Είναι πράγματι μία πολύ σημαντική μέρα σήμερα για τη Θεσσαλονίκη, για τους Θεσσαλονικείς, καθώς ένα όνειρο δεκαετιών γίνεται πια πράξη. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι εργάστηκαν με πολύ μεγάλο κόπο για να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, για να περάσουμε από την απάτη των μουσαμάδων στην πραγματικότητα ενός έργου το οποίο ξεκινά τη δοκιμαστική του λειτουργία.

Ραντεβού στο Σταθμό Βενιζέλου, όπου εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε με πόση μεγάλη προσοχή και σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά γίνεται η επανατοποθέτηση των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Έτσι, όπως σας είπα, να κάνουμε πραγματικά πράξη το μετρό της Θεσσαλονίκης, να μην είναι απλά ένα σημαντικό μεταφορικό έργο αλλά ουσιαστικά ένα ζωντανό μουσείο. Πιστεύω ένα Μετρό μοναδικό στον κόσμο που ίσως από μόνο του να αξίζει μία επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τώρα που γίνεται πράξη και το Μετρό της Θεσσαλονίκης η εταιρεία «Αττικό Μετρό» θα μετονομαστεί σε «Ελληνικό Μετρό».

Τον πρωθυπουργό σε αυτό το ταξίδι συνόδευαν ο υπουργός επικρατείας αρμόδιος για θέματα μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης ο υφυπουργός υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Νίκος Ταχιάος.

Το ίδιο δρομολόγιο έκανα νωρίτερα από τον πρωθυπουργό και οι δημοσιογράφοι με ξεναγό τον Νίκο Ταχιάο.

Από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το συντριβάνι η κίνηση του συρμού έγινε με χειριστή και με ταχύτητα έως τα 15 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ από το συντριβάνι μέχρι το αμαξοστάσιο με άλλο συρμό που κινήθηκε αυτόματα και με ταχύτητα που έφτασε μέχρι τα 70 έως 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Κ. Μητσοτάκης-Καστοριά: Θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη στις επενδύσεις


17/5/2023

Στην πόλη της Καστοριάς μίλησε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τέσσερις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Ήθελα να βρεθώ μία φορά ακόμη κοντά σας για να πάρω δύναμη από τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία σας. Είμαι σίγουρος ότι 21 Μαϊου θα γιορτάζει η Ελλάδα μας και η παράταξή μας» ξεκίνησε να λέει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σε μία κατάμεστη αίθουσα σε ξενοδοχείο της Καστοριάς.

«Έχουμε εκλογές σε 4 μέρες. Έχω γυρίσει όλη την πατρίδα και έρχομαι πάλι στη Δυτική Μακεδονία για δύο λόγους. Για να πάρω δύναμη από εσάς, αλλά και γιατί θέλουμε να είμαστε κοντά σας και στην επόμενη 4ετια γιατί περάσατε δύσκολα» πρόσθεσε.

«Το 2019 ούτε εγώ φανταζόμουν πόσες δύσκολες προκλήσεις θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Δώσαμε μεγάλες μάχες όμως. Προστατέψαμε τα σύνορά μας και αποδείξαμε ότι έχουμε σύνορα όχι μόνο στη ξηρά, αλλά και σε θάλασσα και αέρα. Πρέπει η Ευρώπη να προστατέψει τα σύνορά της και η Ελλάδα ήταν πρωταγωνίστρια σε αυτό.

Αμέσως μετά πήρα την πιο δύσκολη απόφαση της 4ετιας, να κλείσω την χώρα απέναντι σε έναν ιό που δεν γνωρίζαμε, δεν είχαμε σχέδιο αντιμετώπισης. Κλείσαμε τη χώρα, αλλά μείναμε κοντά στην οικογένεια και της επιχειρήσεις. Κρατήσαμε ζωντανό τον ιστό της οικονομίας μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε αυτή την 4ετια.

«Μπορούμε να υλοποιήσουμε μία πολιτική που θα μειώσει την ανεργία. Είμαι περήφανος που δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Φέραμε επενδύσεις που ούτε φανταζόμασταν στο παρελθόν. Θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις επενδύσεις στην Ευρώπη» είπε ακόμη ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε πως η χώρα «χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης, στήριξε τις Ενοπλες δυνάμεις, έφερε τα rafale, ενώ έχει γίνει η Ελλάδα σταθερός γεωπολιτικός παράγοντας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη»

Αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που έγιναν αιτία για να υπάρξει ακρίβεια. «Ενισχύσαμε τα νοικοκυριά και επέστρεψε τα έσοδα από την υπερφορολόγηση στον καθένα ξεχωριστά και συγκρατήσαμε τις τιμές στα τρόφιμα».

«Τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε δει» είπε σημειώνοντας πως «κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε».

«Βάλαμε τις βάσεις για να αλλάξει επιτέλους πίστα η Ελλάδα και να γίνει μία πραγματικά Ευρωπαϊκή χώρα» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός κάνοντας μία αναφορά στον τομέα της ανάπτυξης.

«Εχουμε μεγάλα, μεσαία και μικρά έργα και ξεκολλάμε έργα που κάποιοι είχαν ξεγράψει. Σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην Δυτική Μακεδονία όπου επιτέλους έρχεται και το φυσικό αέριο. Θέλουμε να έχετε μία εναλλακτική φτηνή λύση θέρμανσης» συμπλήρωσε μέσα σε χειροκροτήματα.

«Επειδή οι εκλογές είναι για το μέλλον. Συγκρίνεται και η αξιοπιστία των κομμάτων. Εμείς ότι είπαμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα κάναμε πράξη. Μπορούν να πουν το ίδιο οι αντίπαλοί μας που θα έσκιζαν τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο και μας έβαλαν σε τρίτο; Και τώρα πανηγυρίζουν λέγοντας ότι μας έβγαλαν από τα μνημόνια που οι ίδιοι έβαλαν. Είναι σαν τον πυρομανή που βάζει φωτιά στο σπίτι και μετά πανηγυρίζει γιατί καλεί την πυροσβεστική να την σβήσει. Στην απελπισία τους είναι διατεθειμένοι να τάξουν τα πάντα. Οταν τους είπαμε να στείλουν το πρόγραμμά τους να κοστολογηθεί ανεξάρτητα για να δούμε αν αντέχει η ελληνική οικονομία το πρόγραμμά τους, ακολούθησε σιωπή γιατι ξέρουν ότι θα φανεί το ψέμα τους και η υποκρισία τους, αλλά και ο αφόρητος λαϊκισμός τους» τόνισε.

Για τους μισθούς ανέφερε πως στόχος είναι μία ανάπτυξη που θα ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Το αποτύπωμά της να είναι καλύτεροι μισθοί για όλους με κατώτερο 950 στο τέλος της 4ετιας και μέσο μισθό 1.500. Είναι εφικτοί στόχοι».

Σημείωσε πως θα ασχοληθεί προσωπικά με ζητήματα που αφορούν την Καστοριά. «Σε 4 χρόνια θα τρίβουμε τα μάτια μας από τις επενδύσεις που θα έρθουν στη Δυτική Μακεδονία. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Θα καλύψουμε τις χαμένες θέσεις εργασίας. Η Δυτ. Μακεδονία πρέπει να γίνει πρωταγωνίστρια».

«Το μόνο κόμμα που μιλά ανοιχτά για το δημογραφικό είναι η ΝΔ» πρόσθεσε σημειώνοντας πως θα αυξηθεί το αφορολόγητο για τις οικογένειες.

Κ. Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι ο ορισμός της ακυβερνησίας


16/5/2023

«Δεν μπορώ να κάνω τοποθέτηση για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προβάδισμα. Είμαι ο πρώτος που θα τείνει χείρα φιλίας στην Τουρκία για να συζητήσουμε τη μια και μόνη διαφορά μας, αυτή των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας τόνισε σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης δήλωσε πως «για Πρέσπες του Αιγαίου θα πρέπει να μιλήσουν άλλοι».

Και πρόσθεσε: «Εγώ διαχειρίστηκα αποτελεσματικά μια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Γνωρίζουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την Τουρκία και σε περίπτωση που επιστρέψει σε λογική αναθεωρητισμού. Οι εκλογές έχουν και γεωπολιτική διάσταση. Χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση στην πατρίδα μας.

Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας


Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση απάντησε: «Επί 7 χρόνια ο κ. Τσίπρας με έχει στοχοποιήσει προσωπικά εμένα και την οικογένειά μου. Έφτασε σε νέα επίπεδα μαύρης προπαγάνδας. Όποιος θέλει να μιλήσει για το μέλλον δεν σπαταλά πολύτιμο χρόνο για να μιλά κατά του αντιπάλου του. Εμείς δεν βγάλαμε κανένα αρνητικό σποτ. Προτιμώ να μιλώ για το πρόγραμμά μου, για την επόμενη τετραετία».

Για τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού που ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου».

Απαντώντας σε επόμενο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία απάντησε: «Εδώ δεν έχουμε κάνει καλά καλά τις πρώτες εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πολύ ισχυρή, πρώτη και με διαφορά, τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα βρουν τη θέση τους και η χώρα θα κυβερνηθεί την επόμενη τετραετία με σταθερότητα. Έχω πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Θεωρώ ότι μία τέτοια κυβέρνηση δύο κομμάτων θα ήταν ασταθής κυβέρνηση που δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαστε καθαροί νικητές. Τι θα γίνει τη Δευτέρα θα το δείτε».

Και συμπλήρωσε: «Εμείς με τους ψηφοφόρους που είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ συναντηθήκαμε πολλές φορές. Ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει το ποτήρι τελείως άδειο και θρυμματισμένο όπως το βλεπει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης. Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που λένε ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν κακή γνώμη ούτε για εμένα, ούτε για την κυβέρνησή μας.

Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στην χυδαιότητα του


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα των παρακολουθήσεων ανέφερε τα εξής: «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή υπηρεσία πληροφορίων που θα έχει εκείνα τα εχέγγυα διαφάνειας. Με τις παρεμβάσεις αναγνωρίσαμε τα λάθη και κινηθήκαμε να τα διορθώσουμε. Χρειάζονται δύο υπογραφές εισαγγελέα και για πολιτικό πρόσωπο και η συναίνεση του προέδρου της Βουλής.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει απαγορεύσει τα παράνομα συστήματα. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στη χυδαιότητά του. Δουλειά της Δικαιοσύνης να αποδώσει ποινικές ευθύνες. Έχουν αποδοθεί για μία υπόθεση. Καταδικάστηκε ο κ. Παππάς 13-0. Αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο ας κοιταχτούν στον καθρέφτη. Εγώ πιστεύω ότι η ΕΥΠ να απασχολείται πρωτίστως θέματα εξωτερικής ασφάλειας. Μου παρείχε πολύτιμες πληροφορίες, πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι αποδέκτης. Πρέπει να βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού και του πρωθυπουργικού γραφείου».

Για τα Τέμπη ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποείται με τέτοιο τρόπο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Πολλά έχουν αλλάξει στο σιδηρόδρομο. Εχουμε ένα πολύ λεπτομερές σύστημα εποπτείας και έχουμε δεσμευτεί ότι η περιβόητη σύμβαση πληρους σηματοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με αρκετούς συγγενείς θυμάτων, καταλαβαίνω την οργή τους. Η δικαιοσύνη πιστεύω ότι κινείται γρήγορα. Αν προέκυπταν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία».

Με τη ΝΔ κυβέρνηση σε 100 μέρες θα έχουμε την επενδυτική βαθμίδα


«Γιατί να μην αναθέσουμε σε τρίτο ανεξάρτητο αξιολογητή την κοστολόγηση των προγραμμάτων μας; Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στον Αντ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Και πρόσθεσε: «Γιατί αρνείται ο κ. Τσίπρας; Απλά μαθηματικά είναι οι οποίες μπορούν να γίνουν εύκολα αλλά χρειάζονται τη σφραγίδα τρίτου, ανεξάρτητου οργάνου. Προτίθεμαι την επόμενη τετραετία αυτό να το θεσμοθετήσω. Γιατί αισθάνεται την ανάγκη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνει αυτή την παρέμβαση;».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Σέβομαι τον Αλέκο τον Παπαδόπουλο. Δεν συμφωνώ με όλη την επιχειρηματολογία του. Σήμερα είμαστε μισό βήμα από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτή την μακροοικονομική πρόοδο δεν την αισθάνεται ο πολίτης στο πορτοφόλι του. Να θυμίσω τέτοιες φωνές ακούω από διάφορους φιλελεύθερους ιλουμινάτι ότι η κυβέρνηση στην πανδημία ξόδεψε πολλά. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λένε ότι είχαμε μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όσα αναφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται ευχάριστα. Και επισήμανε: «Ο Τσίπρας με τον κ. Κατρούγκαλο τσάκισαν τις συντάξεις. Νισάφι πια. Γνωρίζουν πολύ καλά οι συνταξιούχοι ποιος τους έκοψε τις συντάξεις και ο κ. Τσακαλώτος έστελνε επιστολές ότι δεν υπάρχει διάθεση να γίνει μόνιμη η 13η σύνταξη. Για το ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα στοιχίσει 1,5 δις. Δεν θα έχει αποτέλεσμα. Δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες. Το έχω συζητήσει με ομολόγους μου που το δοκίμασαν. Ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει αυτά τα χρήματα. Αν θέλουμε να πριμοδοτήσουμε τους μεσάζοντες μειώνουμε το ΦΠΑ. Εργαλεία όπως το market pass πας δεν λύνουν το πρόβλημα, είναι ανακούφιση, ασπιρίνη. Η μόνιμη λύση δεν είναι τα επιδόματα, αλλά οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών. Όσο μειώνεται η ανεργία οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν μεγαλύτερους μισθούς. Αυτή είναι η μόνιμη απάντηση. Μόνιμο μέτρο είναι να δούμε τη διάρθρωση της αγοράς. Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε. Σε μία ανταγωνιστική αγορά το καλύτερο εργαλείο είναι η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός. Η μόνιμη λύση δεν είναι άλλη από τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια, τους καλύτερους μισθούς».

Σχετικά με όσα έχει πει για αναδιάταξη της κυβέρνησης ανέφερε: «Το επιτελικό κράτος είναι κατάκτηση αλλά θεωρώ ότι μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο. Αν δεν το είχαμε πως θα οργανώναμε την επιχείρηση «Ελευθερία». Δεύτερον, ναι θα υπάρξει αναδιάρθρωση στη συγκρότηση υπουργείων. Θέλω να δημιουργήσω υπουργείο στεγαστικής και δημογραφικής πολιτικής. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας. Οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτά. Τρίτον, προφανώς θα υπάρξουν και μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα. Ήρθε η ώρα. Πιστεύω ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει ένας υπουργός, αλλά τώρα θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Θα έχουμε περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση».

Για τη δήλωση όποιος κερδίσει μένει, όποιος χάσει φεύγει σημείωσε: «Χρησιμοποίησα αυτή τη φράση τα Τρίκαλα με αφορμή μια εφαρμογή του Δήμου να κλείνουν για αγώνες γήπεδα μπάσκετ. Εγώ δεν σκέφτομαι την ήττα σε καμία εκλογική αναμέτρηση, αλλά βρήκα ενδιαφέρον αυτό που είπε ο κ Τσίπρας «αν χάσει ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει, αν χάσω εγώ να το δούμε». Είναι μια συζήτηση που σίγουρα μετά τις εκλογές αντικειμενικά ανοίγει».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τις 100 πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης στην περίπτωση που κερδίσει δήλωσε: «Σε 100 ημέρες θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Από τη στιγμή που θα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και αυτό θα είναι τεράστια ανακούφιση για τους πολίτες και την οικονομία. Αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Ο Μητσοτάκης στον Αρναούτογλου – Το μαύρο τηλέφωνο στο Μαξίμου, οι «antistar» στο Επικρατείας και η βοήθεια από ειδικό16/5/2023

Καλεσμένος στην εκπομπή “The 2Night Show” του Γρηγόρη Αρναούτογλου στον ΑΝΤ1 ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Δευτέρας (15.05.2023), έξι ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Με χαλαρή διάθεση απάντησε στις ερωτήσεις του παρουσιαστή, αλλά και του μικρού Σπύρου Ντούγια, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες».

Με το αγαπημένο συγκρότημα του Πρωθυπουργού, τους Guns N’ Roses, υποδέχθηκε στην εκπομπή “The 2Night Show” ο Γρηγόρης Αρναούτογλου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι θα πάει και στη συναυλία τους που θα γίνει το καλοκαίρι.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «πρέπει να σου πω ότι είμαι μάλλον πιο ήρεμος, πιο συνειδητοποιημένος, πιο έμπειρος ίσως, μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών.

Και πρέπει να σου πω ότι αυτήν την προεκλογική εκστρατεία τη χαίρομαι ιδιαίτερα. Πάντα μου άρεσε να κάνω εκλογές, θεωρώ ότι αυτή η άμεση επαφή με τους πολίτες, ειδικά όταν είμαστε στο δρόμο και κάνουμε τις συγκεντρώσεις μας -μικρές, μεσαίες, μεγάλες-, είναι κάτι το οποίο μου δίνει μεγάλη δύναμη και αισιοδοξία.
Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει -φαντάζομαι- για όλους όσοι πολιτεύονται. Οι εκλογές είναι το απόγειο, θα έλεγα, μιας διαδρομής, μιας τετραετίας. Είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στους πολίτες, να θέσεις στην κρίση τους τη δουλειά που έχεις κάνει και βέβαια να τους μιλήσεις για το μέλλον. 

Γιατί τελικά κανείς δεν ψηφίζει γι’ αυτά τα οποία έγιναν χθες, αλλά θα σε ψηφίσουν γι’ αυτά τα οποία θα κάνεις από εδώ και στο εξής, αρκεί να σε πιστέψουν ότι θα τα κάνεις».


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μας βλέπω για αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή


13/5/2023

Περιοδεία στην Κυψέλη πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σχολιάζοντας δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πιστεύω ότι οι αντίπαλοί μας μάλλον έχουν προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Εφημερίδα της αντιπολίτευσης βγήκε με πηχαίο τίτλο ότι το 53% δεν θέλει δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη άρα το 47% θέλει. Μας βλέπω για αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, και οι ίδιοι το ομολογούν», πρόσθεσε.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως «δεν ήρθε με υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και τσάκισμα συνταξιούχων αλλά με μειώσεις φόρων».


»Υλοποιήσαμε στο ακέραιο το προεκλογικό πρόγραμμά μας παρά τις δυσκολίες και σήμερα είμαστε πιο αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», επισήμανε και κάλεσε τους συγκεντρωμένους στην τελική ευθεία για τις εκλογές «να μην αναλωθούμε σε ανέξοδους διαξιφισμούς με τους πολιτικούς μας αντιπάλους αλλά να μιλήσουμε για το δικό μας σχέδιο για το μέλλον της πατρίδας».

Τον πρωθυπουργό συνόδευε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην επέκταση του Μετρό με τη γραμμή 4 που θα περάσει από την Κυψέλη λέγοντας ότι «είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο, κανείς δεν τόλμησε να το βάλει μπρος αλλά εμείς τολμήσαμε»


topontiki.gr

Κ. Μητσοτάκης: Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και μπορούμε να τα φυλάμε


12/5/2023

«Το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι΄αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Μυτιλήνη, μιλώντας σε εκδήλωση για την αξιοποίηση του πρώην ΚΥΤ Μόριας.

«Εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, και στην ξηρά και στη θάλασσα, και μειώσαμε κατά παραπάνω από 90% τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται από την Ελληνική Πολιτεία».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σήμερα «παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική όψη» και «απαλλαγμένα πια από το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού μπορούν να ξεδιπλώσουν πλήρως την αναπτυξιακή τους δυναμική».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 2015 – 2019 έφτασαν στη Λέσβο 643.000 αιτούντες άσυλο, ενώ στην τετραετία της ΝΔ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 32.000 εκ των οποίων μόνο οι 5.000 αφορούν τη διετία 2021-22, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες στη δομή, στο Μαυροβούνι, σήμερα, να είναι λιγότεροι από 2.000, γεγονός που σημαίνει πως επετεύχθη 90% μείωση σε σχέση με τους μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων που είχαν καταγραφεί.

Τονίζουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε την τελευταία τριετία να αποσυμφορήσει τα νησιά όπως είχε δεσμευτεί. Το 2019 διέμεναν στα νησιά 40.000 άτομα, ενώ σήμερα περίπου 4.000.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε το Κάστρο της Μυτιλήνης όπου πραγματοποιούνται έργα αποκατάστασης.

Στο Ζάππειο για την «Ημέρα της Ευρώπης» σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης – Κοινή εμφάνιση με Καραμανλή – Σαμαρά


9/5/2023

Στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο θα παραστεί και θα μιλήσει στις 19:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν, επίσης, οι πρώην Πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Σε συνέντευξή του το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν βλέπει αυτή την στιγμή περιθώρια συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ . «Μοναδική λύση είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ», τόνισε και εκτίμησε εκ νέου ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε λόγο για απόλυτη σύγχυση για το τι θα μπορούσε να προκύψει ως εναλλακτική της ΝΔ.

Υποστήριξε εξάλλου πως όλη η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σα να προετοιμάζει την ήττα του, ενώ με αφορμή τις θέσεις Βαρουφάκη αλλά και απόψεις που διατυπώθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για κάποιους “που δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα” από το 2015, διερωτώμενος μάλιστα “μήπως χωρίς μνημόνια πάνε να ξανακάνουν τα ίδια”;.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 3% τον επόμενο χρόνο, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι όσο παραμένει υψηλός “η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα και πρόσθεσε ότι στόχος για την επόμενη θητεία είναι το ζήτημα της ευθυγράμμισης των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση. «Συνιστά πρόοδο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Η απάντησή μου στους εργοδότες είναι πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους. Οι μισθοί ανεβαίνουν και όταν ζητούμε πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και αυτό δεν αφορά μόνο αποφοίτους πανεπιστημίου αλλά και τεχνικές ειδικότητες» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό τόνισε ότι η τελική κατάληξη θα είναι αυτός να προσδιορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπάρχουν και δουλεύουν, για παράδειγμα στον τουρισμό, και είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την οδική ασφάλεια, με αφορμή το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 12χρονη χθες στην Καλλιθέα, λέγοντας ότι στόχος είναι η μείωση κατά 50% τους θανάτων από τροχαία έως το 2030, με μια σειρά παρεμβάσεων. «Όχι μόνο δρόμους, αλλά και αλλαγή της κουλτούρας» τόνισε.

Κ. Μητσοτάκης: Έκπτωση ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών, Youth Pass 150 ευρώ, αύξηση επιδόματος τέκνων


8/5/2023

Οι τρεις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που βγήκαν μέσα από τη συζήτηση στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας:

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

2) Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδια σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

«Εξαρχής στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής ήταν και παραμένουν οι επενδύσεις, ξένες επενδύσεις, εγχώριες, μεγάλες επενδύσεις, μικρές επενδύσεις, διότι μόνο μέσα από τις επενδύσεις μειώνεται η ανεργία και μπορεί τελικά να βελτιωθεί και το επίπεδο των μισθών στη χώρα μας», ανέφερε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετέχει σε συζήτηση με πολίτες με θέμα την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μίλησε μάλιστα για έναν χώρο εμβληματικό και συμβολικό, αυτό των Ναυπηγείων της Ελευσίνας επισημαίνοντας πως έχει πια ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο, τα ναυπηγεία λειτουργούν και θα προστεθούν και νέες θέσεις εργασίας.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία να αυξήσουμε το μέσο επίπεδο των μισθών κατά 25% περίπου, να πάει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεπεράσει τελικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της πρώτης τετραετίας.

Αναφέρθηκε και στον κλάδο της τεχνολογίας όπου επίσης γίνονται σημαντικές επενδύσεις και υπογράμμισε εισαγωγικά όπως είπε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας.

«Μπορέσαμε και δημιουργήσαμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για μία σοβαρή κοινωνική πολιτική διότι τελικά όλες οι πολιτικές για τις οποίες μιλάμε για την επόμενη τετραετία στηρίζονται πάνω στην οικονομία. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται με 3% εκτιμούμε ετησίως δηλαδή με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε δεν μπορούμε να παράγουμε πλούτο τον οποίο στη συνέχεια είναι δικιά μας η ευθύνη για το πώς θα τον διανείμουμε», υπογράμμισε.

«Να προσεγγίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα το μέσο όρο της Ευρώπης παντού», ανέφερε ως πρωταρχικό στόχο, ο πρωθυπουργός. «Το κλειδί για να μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, φυσικά πάντα σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία».

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα απορρόφησης των ανέργων, από εργαζόμενο των Ναυπηγείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πάντα του έκανε εντύπωση πώς μπορεί να έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και να στέλνουμε τα πλοία μας για βασικές επισκευές σε γειτονικές χώρες και επιχειρήσεις με τόση ιστορία και εργαζόμενους που αγαπούν τη δουλειά του να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας.

«Αυτό που έγινε εδώ είναι τόσο σημαντικό γιατί σηματοδοτεί ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους από τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε βγει ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε.

Υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Μίλησε για το παράδειγμα ενός κλάδου που καταφέραμε να αναστήσουμε και μπορούμε να είμαστε και πρωταγωνιστές. Επεσήμανε ότι με την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου των ναυπηγείων αλλά και τον υποστηρικτικό κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ 10% σε όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών

Η δεύτερη ερώτηση ήρθε από εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα που έχει αξιοποιήσει τα προγράμματα της ΔΥΠΑ και αφορούσε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του επιπέδου των μισθών.

«Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική από το να βοηθήσουμε έναν άνεργο να βρει δουλειά. Κι αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο η ΔΥΠΑ μπορεί να βοηθήσει μέσα από μια σειρά από προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για το «Πρώτο Ένσημο» και τόνισε πως η ουσία της πολιτικής του είναι η βελτίωση του επιπέδου των μισθών, τονίζοντας ότι πρέπει μια κυβέρνηση να επεμβαίνει και στην αύξηση των μισθών αλλά και του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης των φόρων.

«Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε μία ακόμη παρέμβαση η οποία σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται με τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών», είπε ο πρωθυπουργός. «Οποιοδήποτε σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα μπορεί να έχει επιπλέον έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, 10%», εξήγησε επισημαίνοντας ότι έτσι θα ενθαρρύνονται οι πολίτες να ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι των καταστροφών με ένα σημαντικό κίνητρο.


Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται


Η επόμενη ερώτηση ήταν από εργαζόμενο στον Τουριστικό Κλάδο και αφορούσε τις πρωτοβουλίες για τον τουριστικό κλάδο και πώς θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις του χώρου.

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως φέτος αναμένεται χρονιά ρεκόρ στον Τουρισμό και μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων στον τομέα και καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

«Θέλουμε να μπορούμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό είτε με καλύτερους όρους είτε για επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες να ανοίξουμε την πόρτα του τραπεζικού δανεισμού μέσα από καινοτόμα εργαλεία», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο Freedom Pass και ανακοίνωσε ότι θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ ‘έτος.

Είπε επίσης ότι δύο απαραίτητες προδιαγραφές που πρέπει να έχουν όλες οι επενδύσεις για τον Τουρισμό για να μπορέσουν να διεκδικήσουν και ευρωπαϊκούς πόρους είναι να είναι ψηφιακές και να είναι και πράσινες.


Αύξηση στα επιδόματα τέκνων στον δημόσιο τομέα


Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» από ζευγάρι νέων ανθρώπων, που είναι ωφελούμενοι του προγράμματος και οι οποίοι ρώτησαν για περαιτέρω πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που χτυπά στον πυρήνα του πώς αντιλαμβανόμαστε τη στήριξη του κράτους για νέα ζευγάρια που θέλουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα και να κάνουν οικογένεια.

Υπογράμμισε ότι είναι πολύ καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα και στάθηκε λίγο περισσότερο στην αξία του.

Εξήγησε όμως ότι αυτή δεν είναι η μόνη πολιτική για να στηριχθούν τα νέα ζευγάρια και αναφέρθηκε και σε άλλες πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί και μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση κατά την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης, καθώς και σειρά προγραμμάτων που ήδη τρέχουν και συνθέτουν ένα πλαίσιο πολιτικών στήριξης των νέων οικογενειών.

Στο σημείο αυτό εξήγγειλε ότι στον δημόσιο τομέα θα γίνει μία παρέμβαση και στα επιδόματα τέκνων έτσι ώστε το επίδομα τέκνου σήμερα για ένα παιδί να πάει στα 70 από τα 50 ευρώ. Επίσης από 70 ευρώ για τα δυο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024.


Περισσότερα φορολογικά κίνητρα στους πρώτους επενδυτές σε start up επιχειρήσεις


Ακολούθησε ερώτηση από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται με νέα καινοτόμα start up επιχείρηση στο χώρο της τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χαίρεται ιδιαιτέρως κάθε φορά που μιλά για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και μίλησε για τις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια, να δοθούν περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε αυτούς που θα είναι οι πρώτοι επενδυτές σε μια τέτοια επιχείρηση, για την απλοποίηση των δυνατοτήτων να δίνουν οι επιχειρήσεις δικαιώματα μετοχών στους εργαζόμενους αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου ώστε μέσα από χρηματοδότηση και τεχνολογία να στηριχθεί αυτό που έχει αρχίσει και γίνεται στη χώρα μας.


Θα συνεχιστεί η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους – Θα αυξηθούν τα επιδόματα θέσης στο δημόσιο


Ακολούθησε ερώτηση από μια συνταξιούχο δικαστική υπάλληλο. «Είμαι πολύ περήφανος γιατί καταφέραμε και βάλαμε τάξη στον εξαιρετικά προβληματικό ΕΦΚΑ», είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως έγινε το αυτονόητο.

Υπογράμμισε ότι μένει να λυθούν κάποια ζητήματα με τις επικουρικές συντάξεις κι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι το πρόβλημα της μερικής ασφάλισης.

Αναφέρθηκε στον «ατομικό κουμπαρά» και ως προς το τι μπορούν να περιμένουν οι συνταξιούχοι στο εξής ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, με έκτακτη βοήθεια κάθε χρόνο έως ότου η προσωπική διαφορά μέσω των αυξήσεων των συντάξεων σβήσει οριστικά.

Είπε επίσης ότι όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση των συντάξεων η οποία βεβαίως συνυπολογίζει και τον πληθωρισμό. Ακόμη μίλησε για πρωτοβουλίες που θα κάνουν πιο ελκυστική τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση.

Σε ερώτηση για τα εισοδήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξε μία ανακούφιση μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά είναι ανάγκη να γίνει κάτι περισσότερο.

«Έχουμε προϋπολογίσει 500 εκατ σε πρώτη φάση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην παρέμβαση που εξήγγειλε για τα οικογενειακά επιδόματα και υπογράμμισε την ανάγκη παρέμβασης και σε άλλα πεδία, όπως τα επιδόματα θέσης που θα αυξηθούν. Επίσης μίλησε για διεύρυνση των πριμ παραγωγικότητας. «Ήδη αρχίσαμε και πειραματιζόμαστε με τέτοια εργαλεία. Το κάναμε στον ΕΦΚΑ», είπε και αναφέρθηκε και στα ειδικά μισθολόγια που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία διαφορετική ματιά.


Σημαντικές παρεμβάσεις για τα άτομα με αναπηρία, ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, κίνητρα για την επιστροφή των εργαζόμενων από το εξωτερικό


Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και για το «πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού» για άτομα με αναπηρία.

Υπογράμμισε ότι εξαιτίας της εμπειρίας που είχε με τη μητέρα του ήταν πάντοτε ένα προσωπικό στοίχημα να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις ώστε τα άτομα με αναπηρία να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας και στάθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία της προσβασιμότητας.

Απάντησε επίσης για ζητήματα που αφορούν την επόμενη φάση ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα και για τα κίνητρα που δίνονται για την επιστροφή στη χώρα μας ανθρώπων που σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό.


 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Eίμαστε η μόνη πειστική πρόταση διακυβέρνησης


5/5/2023

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης η οποία απευθύνεται σε όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στα Λεχαινά, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ηλεία.

«Θέλουμε το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί ουσιαστικά είμαστε η μόνη πειστική πρόταση διακυβέρνησης. Οι άλλοι μιλούν για δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση και τσακώνονται όλοι μεταξύ τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από την πρώτη στιγμή, το 2019, είπα ότι ο σκοπός μου είναι να ενώσω τον ελληνικό λαό, τίμησα αυτή μου τη δέσμευση και δεν πρόκειται να υποκύψω τις τελευταίες 15 μέρες της προεκλογικής περιόδου στο παιχνίδι του διχασμού και της πόλωσης», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος «θα μιλώ για το μέλλον, αφήνω τους άλλους να μιλούν για το παρελθόν».

«Ας αφήσουμε κάποιους να ασχολούνται σε ποιον ανήκει -λέει- η παρακαταθήκη του Ανδρέα, να γυρνούν στο 1981. Εγώ θέλω να μιλάω για την Ελλάδα του 2023, για το πώς θα μειώσουμε φόρους, για το πώς θα μειώσουμε τις εισφορές και για το πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία, την παιδεία. Αυτά σας ενδιαφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε εξάλλου ότι «η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019», ενώ υπογράμμισε πως «την ισχυρή Ελλάδα μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί σήμερα να την εξασφαλίσει κι αυτό τελικά είναι και το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαΐου».

«Κι επειδή ακούω πολλά για δεύτερη κάλπη, για το τι θα γίνει μετά την απλή αναλογική, σας λέω ένα πράγμα: μία κάλπη υπάρχει στο δικό μου μυαλό. Αυτή είναι η 21η Μαΐου. Μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία την 21η Μαΐου θα εγγυηθεί ότι τελικά η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης την επόμενη μέρα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε εκ νέου λόγο για «Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Κ. Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι για αύξηση μισθών και μείωση φόρων-Θα είμαστε κοντά σε αυτούς που έχουν ανάγκη


4/5/2023

«Η ακρίβεια αποτελεί την πρώτη ανησυχία και δικαιολογημένα των Ελλήνων, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στην Μάρα Ζαχαρέα.

Ανάγκασε τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο, επισήμανε, να αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη». Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε, το market pass, η αύξηση μισθών και η τόνωση εισοδήματος από τη μείωση φόρων. Αυτό είναι, πρόσθεσε, ένα πρώτο ανάχωμα. Εκτιμώ και έχω τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Απρίλιο που είχαμε τον 5ο χαμηλότερο στην Ευρώπη, είναι ότι έχουμε δει τα χειρότερα και τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Εμείς θα εξακολουθουμε να είμαστε κοντά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι επιμένει πως πρόκειται για μέτρο που δεν θα λειτουργήσει. «Θα μειωθεί σταδιακά και στοχευμένα για όλα τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της τετραετίας», είπε.

Για τη μεγάλη διαφορά από τον παραγωγό στο ράφι, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όσοι λιγότεροι μεσάζοντες υπάρχουν, τόσο καλύτερες θα είναι οι τιμές. Είπε, ότι υπάρχουν πλατφόρμες αγροτών που πουλάνε απευθείας. Σημείωσε ότι πολλές τιμές για τους παραγωγούς έχουν αυξηθεί και έτσι οι υψηλές τιμές στον πρωτογενή τομέα βοηθούν και τις εξαγωγές.

Για το κόστος της ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα. Εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου βρέθηκαν 10 φορές πιο πάνω. «Με τη συνολική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και με την προσπάθεια που κάνει η χώρα να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο οι τιμές θα βαίνουν βελτιούμενες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές», εκτίμησε ότι «θα βοηθήσουν οι διεθνείς τιμές» και δεσμεύτηκε ότι το πλαίσιο στήριξης θα συνεχιστεί.

Είπε, επίσης, ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή στοιχίζει 1,5 δις το χρόνο. «Πρέπει να πει ο κ. Τσίπρας από πού θα τα βρει. Από το 2023 οι κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας θα επιστρέψουν. Γιατί λέω ότι θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα; Δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι», πρόσθεσε.

Τόνισε πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο, μίλησε για την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων. «Γι’αυτά δεσμεύομαι. Πρέπει να βελτιώσουμε και τη φορολογική συμμόρφωση. Έχουμε κάνει βήματα προόδου. Θα είμαστε πολύ αυστηροί», υπογράμμισε.

Θα δώσουμε χρήματα πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν ανάγκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Star αναφέρθηκε στους συνταξιούχους και είπε ότι «υπάρχει τεράστια ανεντιμότητα από το κόμμα που κατακρεούργησε τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε βάθος χρόνου θα σβήσει η προσωπική διαφορά και πως του χρόνου οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις 4%.

Για τη 13η σύνταξη είπε ότι κάθε χρόνο καταφέρνουμε να πηγαίνουμε καλυτερα από τους στόχους. «Ναι, και φέτος θα έχουμε καλή πορεία της οικονομίας και τα Χριστούγεννα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Αν κόβαμε τον ΦΠΑ θα τον κόβαμε για όλους. Εμείς θα δώσουμε τα χρήματα πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν ανάγκη», σημείωσε.

Για την αύξηση των μισθών και τη δέσμευση για αύξηση των μισθών κατά 25%, είπε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Σημείωσε ότι όσο μειώνεται η ανεργία θα αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να πληρώνουν περισσότερο.

«Η ίδια η οικονομία λύνει το πρόβλημα», υπογράμμισε. «Εμείς δεν θέλουμε το επίδομα να είναι υποκατάστατο της ανεργίας», ανέφερε. Για τον κόσμο της εργασίας στα νησιά ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα συνθηκών και σημείωσε ότι βελτιώνονται οι μισθοί. «Θα είμαστε πάρα πολύ σκληροί ως προς την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά για τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Δεν μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι δούλεψες λιγότερο», πρόσθεσε.

Θα διπλασιάσω το πρόγραμμα «Στέγη μου», πάει πολύ καλά και θα επεκταθεί

«Είμαι υπερήφανος που κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στον κορονοϊό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο STAR. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και ο κ. Τσίπρας τελείως άδειο. «Η δουλειά μου είναι να λύσω τα προβλήματα. Διαφορετικό αυτό από το να παρουσιάζεται η εικόνα μιας Ελλάδας κατάμαυρης. Στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και οι αγκινάρες είναι μαύρες. Το να παρουσιάζεται μια εικόνα κατάμαυρη από το παρελθόν δεν μας ταιριάζει», τόνισε, ενώ για το πρόγραμμα της ΝΔ είπε ότι είναι κοστολογημένο.

Ειδικά για το θέμα της στέγης και τα υψηλά ενοίκια, είπε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. «Το πρόγραμμα «Στέγη μου» απαντάει σε αυτή την ανάγκη. Πάει πολύ καλά. Θα το διπλασιάσω. Και αν είναι επιτυχημένο, θα δούμε ενδεχομένως να αυξήσουμε λίγο τα όρια και να αξιοποιήσουμε περιουσία του δημοσίου για κοινωνική παροχή», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε σε δράσεις όπως το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μπορούν να το κοστολογήσουν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι και πως η ΝΔ το κοστολογεί πάνω από 80 δις.

Αναφερόμενος στον «προσωπικό βοηθό» είπε ότι στοιχίζει 300 εκ και είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει για 70.000 προσωπικούς βοηθούς που εκτινάσσει το κόστος.

«Έβλεπα την ομιλία του κ. Τσίπρα το ’14, το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ίδιες λεξεις, ίδια εκφορά του λόγου. Δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα. Μου έκανε εντύπωση. Τίποτα δεν άλλαξε. Εμείς μετά από΄4 χρόνια μάθαμε από τα λάθη μας. Αυτό δεν ισχύει για την άλλη πλευρά. Ο κ. Τσίπρας κρίνεται για την αξιοπιστία του», ανέφερε.

«Έχει κάνει καριέρα στις προσωπικές επιθέσεις ο κ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο. Και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποιήσε κατά την προεκλογική εκστρατεία ως πρωθυπουργός και καλά έκανε. Ας αφήσουμε τις αστειότητες», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: H κυβέρνησή μας έχει στηρίξει ουσιαστικά τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο

3/5/2023

«Εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνησή μας έχει στηρίξει ουσιαστικά τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας, με παρεμβάσεις οι οποίες όχι μόνο έσωσαν τα εμβληματικά ναυπηγεία της Ελευσίνας, εξυγίαναν τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, αλλά στήριξαν και τα 24 ναυπηγεία του Περάματος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το ναυπηγείο «Άτλας» στο Πέραμα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Β’ Πειραιά.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα ταυτισμένη με τη ναυτοσύνη και τα ναυπηγεία του Περάματος έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη για την ποιότητα της εργασίας τους» και εξέπεμψε το μήνυμα πως «η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα είναι πώς θα μπορέσουμε περαιτέρω να αναπτύξουμε αυτόν τον κλάδο, να δώσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, πώς θα πείσουμε περισσότερα νέα παιδιά να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο της τεχνικής εξειδίκευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης είδε από κοντά τις επισκευές στο πλοίο τύπου P355 του Λιμενικού Σώματος «Γεώργιος Κωτούλας», συνομίλησε με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων, ενώ στο μηχανουργείο παρακολούθησε τις εργασίες που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένα εξαρτήματα από εξειδικευμένους τεχνικούς.

Τα ναυπηγεία Περάματος έχουν συμπληρώσει 100 έτη συνεχούς δραστηριότητας και παρέχουν υπηρεσίες ναυπήγησης, επισκευής, μελέτης και συντήρησης σε κάθε μεγέθους και είδους πλοίων της μικρής και μεσαίας ναυτιλίας στις εγκαταστάσεις τους.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Μητσοτάκη είναι η Νίκαια.

Κ. Μητσοτάκης: Θέλουμε να φέρουμε επανάσταση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ


2/5/2023

Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια να κάνουμε μία πραγματική επανάσταση και να οικοδομήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας»”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Υγεία στο Ωδείο Αθηνών, με πολίτες και επαγγελματίες του χώρου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο μεταξύ άλλων για 10.000 πρόσθετους υγειονομικούς, πρωτίστως νοσηλευτές και γιατρούς σε ορίζοντα τετραετίας, καθώς και για τον νέο υγειονομικό χάρτη, “τον οποίο ήδη μελετούμε” όπως είπε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι “καμία δομή δεν χρειάζεται να κλείσει”, αλλά ότι “μπορούμε με κάποιο τρόπο να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με ένα τρόπο ο οποίος να είναι πιο αποτελεσματικός”.

Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ και στην δημιουργία έξι βάσεων αεροδιακομιδών και αεροπερίθαλψης, ενώ διαβεβαίωσε πως “οι ανάγκες για δημόσιους πόρους σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η υγεία, θα βαίνουν αυξανόμενες και όχι μειούμενες”.

Όπως ανέφερε, “υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης πόρων, αλλά οι πόροι τους οποίους θα μπορούμε να εξοικονομήσουμε και οι οποίοι θα επιστρέφουν στην υγεία, δεν θα είναι αρκετοί και θα πρέπει σταδιακά να αυξάνουμε το ποσοστό των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ”.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε εξάλλου πως “αν θα μπορούσαμε να είχαμε ένα μοντέλο για το πώς θα θέλαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δουλεύει στο μέλλον, πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι η Επιχείρηση «Ελευθερία», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Προσωπικό Γιατρό τονίζοντας ότι έχουμε 3.500 εγγεγραμμένους γιατρούς μέχρι στιγμής και 8,5 εκατομμύρια επισκέψεις και σκοπός μας είναι να φτάσουμε και να ανεβάσουμε σημαντικά τον αριθμό τους.

O πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι 156 κέντρα υγείας θα ανακατασκευαστούν εξ ολοκλήρου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και σε μια σειρά από άλλα θα υπάρξει βελτίωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπογράμμισε το ζήτημα της προσέλκυσης γιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές “το οποίο ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να το αντιμετωπίσουμε”, ενώ τόνισε πως “η ποιότητα ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας καθορίζεται τελικά, από τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό όλων και ειδικά των πιο αδύναμων συμπολιτών μας”.

Ακόμη επισήμανε ότι “εκεί που μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα είναι στον προσυμπτωματικό έλεγχο” και τόνισε την ανάγκη να επενδύσουμε πάνω σε αυτές τις πολιτικές, κυρίως όσον αφορά τη νέα γενιά.

Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι με την Πρωτομαγιά και ο Τσίπρας με την Πρωταπριλιά


1/5/2023

«Μιας και σήμερα είναι Πρωτομαγιά -η μέρα των εργαζομένων- είναι ίσως και μια ευκαιρία να σκεφτούμε τελικά ποιο είναι το κόμμα, ποια είναι η παράταξη, ποια είναι η κυβέρνηση που αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Ποιοι είναι αυτοί, που αύξησαν τον βασικό μισθό κατά 20% και τον πήγαν στα 780 ευρώ. Ποιοι είναι αυτοί που εισήγαγαν την ψηφιακή κάρτα εργασίας για να μπορέσουν όλες οι υπερωρίες να καταγράφονται. Ποιοι είναι αυτοί που αύξησαν τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά έχουμε άδεια πατρότητας. Ποιοι είναι αυτοί, που ενίσχυσαν τους ελέγχους στην αγορά εργασία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες που τον υποδέχθηκαν στο εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς.

«Τελικά, φίλες και φίλοι, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι με την Πρωτομαγιά και ο Τσίπρας είναι με την Πρωταπριλιά. Διότι από ψέματα άλλο τίποτα. Έχει μείνει ένα μήνα πίσω», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Έβλεπα -ίσως τα είδατε και εσείς- τα σποτάκια της διαφημιστικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, γκρίζο και μαύρο παντού. Και αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η Ελλάδα την οποία βιώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Η απάντηση είναι “όχι”, φίλες και φίλοι. Η Ελλάδα του γκρίζου και της μιζέριας ήταν η δική τους Ελλάδα που την αφήσαμε για τα καλά πίσω το 2019. Η δική μας Ελλάδα είναι πιο αισιόδοξη, πιο φωτεινή. Προσέξτε, δεν είναι μια Ελλάδα χωρίς προβλήματα. Πρώτοι εμείς είπαμε ότι διαχειριστήκαμε πολλές δυσκολίες και ότι πρέπει να εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Η ακρίβεια είναι ακόμα εδώ και ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών. Γι’ αυτό και σπεύσαμε και στηρίξαμε τα νοικοκυριά, με μια σειρά από εργαλεία για να μπορέσουμε να απαλύνουμε αυτή τη μεγάλη δυσκολία της εισαγόμενης ακρίβειας».

«Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν ρωτήσετε οποιονδήποτε αντικειμενικό πολίτη σήμερα -δεν αναφέρομαι κατ’ ανάγκη σε πολίτες που ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία- αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό,τι ήταν το ’19, θα σας πουν καταφατικά «ναι». Η Ελλάδα σήμερα είναι στο σωστό δρόμο.

Και αυτός ο δρόμος που α