Με 284 «ναι» η επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Την έγκριση της Βουλής με ισχυρή πλειοψηφία έλαβε το σχέδιο νόμου για την επέκταση στα ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο έλαβε 284 «ναι» ενώ παρών δήλωσαν 16 βουλευτές. Πλην των στελεχών του ΚΚΕ, που είχαν εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν, ο Κώστας Ζουράρις «έσπασε» τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το άρθρο 4 που ορίζει ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα επιτρέπεται να ψαρεύουν αλιετυικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβε 180 «ναι» και 119 «όχι» ενώ βρέθηκε και ένα παρών. Με άλλα λόγια το εν λόγω άρθρο υπερψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το καταψήφισε σύσσωμη η υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Η αντίδραση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Προειδοποίηση στην Ελλάδα ότι δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας απευθύνει απόψε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι δεν το αφορά η απόφαση για το Ιόνιο, ωστόσο φροντίζει να υπενθυμίσει στην Ελλάδα να μην προβεί σε καμία κίνηση στο Αιγαίο.

Χαρακτηρίζει το Αιγαίο ημίκλειστη θάλασσα με ζωτικά συμφέροντα για την Τουρκία ενώ κάνει λόγο για ειδικές γεωγραφικές συνθήκες, τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη της.

Η ανακοίνωση για τα 12 μίλια

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής: «Η βούληση της Ελλάδας για αύξηση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, που καταλήγει μέχρι τα νότια της Πελοποννήσου, δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο.

Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στην ημίκλειστη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι κοινώς γνωστό ότι τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που θα περιορίζει την ελεύθερη πλοήγηση και πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών.ETHNOS


Κυβερνητικές πηγές: Χρήσιμη μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, δημιουργείται θετικό κλίμα

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι πρωθυπουργός έχει κατ' επανάληψη τονίσει τη βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο.

«Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη» προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε θετικός σε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημοσκόπηση MARC: Προηγείται ο Μητσοτάκης αλλά η οικονομίαθα κρίνει τις εξελίξεις

Την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, αλλά και το βάρος της οικονομίας στις εξελίξεις κατέγραψε το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της εταιρείας MARC για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα για το ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (52,7%) προηγείται με διαφορά του Αλέξη Τσίπρα (24%). Ενδιαφέρον στοιχείο από την κατανομή των απαντήσεων είναι ότι το 15,9% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν καλύτερο τον σημερινό πρωθυπουργό.

Το βασικό κριτήριο των πολιτών που θα καθορίσει την ψήφο τους σε εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν είναι η οικονομία, με την διαχείριση της πανδημίας να ακολουθεί με σημαντική διαφορά.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (47%) θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε συνομιλίες με την Τουρκία μόνο για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το 29,7% λέει «όχι» στις συνομιλίες με την γείτονα.

«Μάλλον σωστά, αλλά με καθυστερήσεις» απαντά το 47,2% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης, αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε η ΕΕ την παραγγελία και διανομή των εμβολίων. Την ίδια ώρα, το 27,9% κρίνει λανθασμένη τη διαχείριση της Ευρώπης.

Τέλος, οι πολίτες σε ποσοστό 64,5% πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει δίκιο στην αντιπαράθεσή της με την Εκκλησία για τα Θεοφανια, έναντι 24,8% που δίνει δίκιο στην Εκκλησία.

Μητσοτάκης:Δεν θα γίνουν εκλογές το 2021 - Εμβολιασμοί 2 εκατ. πολιτών μέχρι τον Μάρτιο

Στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού αναφέρθηκε, κατά την πρώτη τηλεοπτική εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για το 2021 και μετά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Μηνύματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, τα πιθανά βήματα χαλάρωσης στους υφιστάμενους περιορισμούς, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, την πρώτη για το 2021, ο κ. Μητσοτάκης με κατηγορηματικό τρόπο ανέφερε ότι με τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί διασφαλίζονται τα απαραίτητα αποθέματα εμβολίων, ώστε να διατηρηθεί στις ράγες η επιχείρηση «Ελευθερία».

ληθείς να απαντήσει στα σενάρια που θέλουν να στήνονται πρόωρες κάλπες ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Όχι, δεν θα είναι το ’21 εκλογική χρονιά. Και γιατί να είναι το ’21 εκλογική χρονιά, κ. Χατζηνικολάου;» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει απόθεμα εμπιστοσύνης: «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μίας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχουμε 158 βουλευτές. Έχουμε μία συμπαγή και αποτελεσματική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες οι πολίτες μας πιστώνουν ότι αντιμετωπίσαμε κρίσεις που καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν είχε αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τον ταυτόχρονο χαρακτήρα τους. Και πιστεύω ότι έχουμε ανταποκριθεί καλά. Έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης».

Έχουμε επάρκεια εμβολίων

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού διαβεβαίωσε ότι έχουμε «επαρκέστατα» εμβόλια. «Ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει. Η δυσκολία είναι αυτή τη στιγμή που έχουμε λιγότερα εμβόλια, γι’ αυτό και υπάρχει μια σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και του αριθμού των εμβολίων που γίνονται ημερησίως, προκειμένου να κατανείμουμε με έναν λογικό τρόπο τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουν μετά να μας κατηγορήσουν και να υπονοήσουν ότι το κάνουμε για λόγους οικονομικής δοσοληψίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας κορωνοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε τα στοιχεία αποκλιμάκωσης που καταγράφονται και πρόσθεσε: «Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και φυσικά αυτά είναι και τα δεδομένα, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, προκειμένου την Παρασκευή να μας κάνουν τις εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχολίασε με άκρως δηκτικό τρόπο τη στάση της αντιπολίτευσης. «Ειδικά στο δεύτερο κύμα, αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση. Έτσι τουλάχιστον το εισπράττω εγώ. Και είμαι πάντα ανοιχτός στην καλοπροαίρετη κριτική και πάντα ανοιχτός σε προτάσεις για να γίνουμε καλύτεροι», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις εφεδρείες για την στήριξη των πληγέντων από τον κορωνοϊό: «Να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και οι ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων ότι θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και στην κάθε μία που έχουν ανάγκη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους», είπε, και προανήγγειλε ότι «θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δούνε μεγάλη πτώση του τζίρου τους».

Άνοιγμα του λιανεμπορίου

Για την περίοδο των εκπτώσεων είπε ότι «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων».


Τόνισε όμως ότι το άνοιγμα εξαρτάται από την απόφαση της Επιτροπής των επιστημόνων.

«Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away», είπε.

Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Ανέφερε επίσης ότι «θα υπάρχει καινούργιο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” το οποίο θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να λάβουν μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους».


Τι δεν συζητάμε στα ελληνοτουρκικά

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το ραντεβού της 25ης

 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα διεξαχθεί ο 61ος

 γύρος των διερευνητικών συνομιλίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, με σαφή παραλήπτη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, τις ρητές προϋποθέσεις και τους όρους που τις διέπουν: «Η Κυβέρνησή μας επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, που τονίζω είναι άτυπες συνομιλίες, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Θέτοντας όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν».

«Το πλαίσιο ήταν πάρα πολύ σαφές. Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Σε ερώτημα για το αν θα τεθούν στο τραπέζι θέματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών μας, γκρίζες ζώνες κ.ά., ο

Κυριάκος Μητσοτάκης

 

ανέφερε: «Δεν πρόκειται καμία Ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. Όμως να σας πω και κάτι για να είμαστε δίκαιοι: Καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δεν θα τα συζητήσει και αυτή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να καταλήξουμε σε συνυποσχετικό και να φτάσουμε στη Χάγη για τα θέματα που συνδέονται με τις θαλάσσιες ζώνες ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε δε προς την Άγκυρα τον ασφυκτικό κλοιό υπό τον οποίο βρίσκεται: «Η Τουρκία αυτή τη στιγμή ήδη έχει δεχθεί την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ξεκινήσει η διαδικασία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδεχομένως να κλιμακωθεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί αυτό, αλλά θα γνωρίζει πάντα η Τουρκία πια ότι σε περίπτωση που εξακολουθεί να κάνει τα γνωστά -από το παρελθόν τουλάχιστον- ζιγκ-ζαγκ ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις».


CNN


Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την απόκτηση των 18 Rafale

Στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται αύριο, Τρίτη, με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» κατατέθηκε πριν λίγο στην Βουλή και σ' αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Την προμήθεια των νέων όπλων που θα φέρουν καθώς και την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει αύριο στη 1 το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της ίδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.


 Χαρδαλιάς: Μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, αν...

Διευκρινίσεις σχετικά με το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο και τις δυνατότητες εμβολιασμού του ελληνικού κράτους δίνει μέσω ανάρτησης του στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια, ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων, θα μπορούμε να φτάσουμε μεχρι και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει τα εξής:

1) έως χθες 8.1.2021, 13 ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών, και σύμφωνα με το our world in data, η Ελλάδα είχε εμβολιάσει το 0,33% (34.787 εμβόλια) του πληθυσμού της όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος εμβολίων είναι στο 0.23%. Υπάρχουν μόλις 7 χώρες παγκοσμίως που έχουν ξεπεράσει το 1%, εκ των οποίων μόνο η Δανία (1,76%) ανήκει στην ΕΕ.

2) στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί έως τώρα (pfizer και Moderna) -και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος-, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις δηλαδή 212.312 εμβόλια. Ο αριθμός αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων-ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιώτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

3) όχι, η δυνατότητα εμβολιασμού δεν θα παραμείνει στις ~8.000/ημερησίως καθόλη τη διάρκεια του 2021, όπως διάφοροι καλόπιστα (ή όχι) υπέθεσαν ή φοβήθηκαν. Ξεκινήσαμε από μερικές εκατοντάδες εμβόλια την ημέρα την πρώτη εβδομάδα, ανεβήκαμε στις 5.000+ στις 4/1, χθες υπερβήκαμε τις 8.000 και από 20/1 που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 189 με 367 εμβολιαστικές γραμμές, θα φτάσουμε τα 17.500 εμβόλια ημερησίως (~48 εμβόλια/ημερησίως/εμβολιαστική γραμμή) για τον υπόλοιπο Ιανουάριο με στόχο την εξάντληση της πλειονότητας των διαθεσίμων εμβολίων του πρώτου μήνα.

4) Οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά και όχι όλες μαζί διότι συσχετίζονται υποχρεωτικά

α) με το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων που έχουμε παραλάβει (τι νόημα θα είχε να αναπτύξουμε όλες τις γραμμές εμβολιασμού του τελικού πλάνου εμβολιασμού όταν δεν διαθέτουμε τα αντίστοιχα εμβόλια άραγε;

β) την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού που διενεργεί τους εμβολιασμούς χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και διαδικασίες καταχώρισης που εφαρμόζονται για πρώτη φορά και

γ) την προσεκτική δοκιμή μιας εξαιρετικά συνθέτης εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής των φιαλιδίων του εμβολίου υπό πολύ αυστηρές προδιαγραφές αποθήκευσης, ψύξης και μεταφοράς από τα 5 hubs σε όλη την Ελλάδα.

5) η σημαντική αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμη γύρω από την παραγωγική ικανότητα της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει και να προμηθεύει κάθε χώρα με τις αναγκαίες ποσότητες στη βάση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, μας υποχρεώνει να κινούμαστε με συντηρητικά βήματα προς το παρόν. Για παράδειγμα, σε αυτή τη φάση θα ήταν τουλάχιστον ριψοκίνδυνη, αν όχι ανεύθυνη, μια εναλλακτική «μονοδοσική» στρατηγική από τη στρατηγική δύο δόσεων που εφαρμόζει η χώρα μας. Κι αυτό διότι η μονοδοσική στρατηγική θα εξαντλούσε -στο όνομα της ταχύτητας- πολύ γρήγορα τα λιγοστά διαθέσιμα αποθέματα χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα παραλάβουμε στην ώρα τους τις αναγκαίες ποσότητες για τη δεύτερη δόση, διακινδυνεύοντας έτσι να αχρηστευθεί και η πρώτη δόση για όσους εμβολιάστηκαν.

6) εν τέλει, ένα από τα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε αυτή τη φάση είναι η σχέση περιορισμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. Ακόμη πιο μαζικοί εμβολιασμοί θα είναι εφικτοί στη χώρα μας όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων. Και φυσικά τότε, ναι, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Η παρουσίαση του τελικού σχεδίου ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων δεν πρέπει να συγχέεται, όμως, με τις σημερινές δυνατότητες εμβολιασμού με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια.


Τσίπρας: Πρόταση για την επάρκεια των εμβολίων - Να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Δύο προτάσεις κατέθεσε προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη δήλωσή του κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση που είχε μαζί της για το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.

Επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής Επιτροπής, ενώ κατέθεσε και πρόταση με δύο σκέλη για να εξασφαλιστεί η επάρκεια των εμβολίων ώστε να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός που όπως είπε κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε η χώρα «να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες κα τις δώσει σε κάθε κράτος να τις διαχειριστεί, με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα κι μαζικά οι απαραίτητες δόσεις.

Αν δεν ευοδωθεί  αυτό, «τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες με εταιρείες ή χώρες που παράγουν το εμβόλιο μαζικά».

Επίσης, για άλλη μια φορά και αφού όπως θύμισε, απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό η πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, κατέθεσε την πρόταση να υπάρξει άμεσα η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την ΠτΔ με την συμμετοχή εκπροσώπων της Επιτροπής των επιστημόνων ώστε να υπάρξει πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση και ολοκληρωμένο σχέδιο.

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό «έστω την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ», απέναντι στην ανάγκη της ενίσχυσης της προστασίας τη Δημόσιας Υγείας διαφορετικά, είπε η ευθύνη θα είναι δική του.


Ανασχηματισμός:Αυτό ειναι το κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, οι ανακοινώσεις του ανασχηματισμού για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης έγιναν από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη.

Η σύνθεση της Κυβέρνησης είναι η ακόλουθη:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ

1.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ
-    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ

2.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
-    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

3.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
-    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ

4.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

5.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

6.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

7.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ  
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ

8.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
-    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ

9.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ

10.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

11.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ:   ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ

12.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
-    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ  
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

13.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

14.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

15.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΑΔΟΥ ΠΛΟΙΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

16.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
 

17.    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

18.     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
-    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ: ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

19.    - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
-    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ
    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ
    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Προτείνονται για:
    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ
    ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ.
    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ –ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

ΣΚΑΙ

Μήνυμα συμπαράστασης του πρωθυπουργού στον λαό της Κροατίας

Τη συμπαράστασή του στον λαό της Κροατίας μετά τον σημερινό σεισμό εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.«Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους της # Κροατίας που αντιμετωπίζουν τα επακόλουθα του σημερινού σεισμού. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μας είναι έτοιμη να βοηθήσει», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.


Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκαν Μητσοτάκης - Σακελλαροπούλου - Τσιόδρας

Ως μέρα ιστορική και ως ημέρα νίκης κατά του κορωνοϊού χαρακτηρίζεται η σημερινή, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας κατά της πανδημίας.

Την αρχή έκανε η νοσηλεύτρια ΜΕΘ, Ευσταθία Καμπισιούλη η οποία εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 13:00 της Κυριακής. Πρόκειται για μια έντονα συμβολική κίνηση καθώς οι γιατροί και οι νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης από την αρχή της πανδημίας.

Ο δεύτερος που έλαβε το εμβόλιο του κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.


Ο δεύτερος που έλαβε το εμβόλιο του κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Ο κ. Γιοβανίδης από τον Έβρο αποτελεί τον πρώτο ηλικιωμένο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα σε όλους τους ηλικιωμένους αλλά και τις ευπαθείς ομάδες, καλώντας τους να κλείσουν ραντεβού και να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Το παράδειγμά τους ακολούθησε, φυσικά, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εμβολιάστηκε στο Νοσοκομείο Αττικόν.

«Είναι μία σημαντική ημέρα για όλους μας, σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιοδόξοι» δήλωσε κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο, προσθέτοντας:

«Σήμερα, είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη, είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια ημέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Πιστεύω ότι σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας, καθώς ξεκινάει και στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού, με το εμβόλιο, κατά του Covid 19.

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να στείλουμε το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό. Μαζί μας θα εμβολιαστούν, σήμερα, οι πρώτοι υγειονομικοί. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID, τους χρωστάμε τόσα πολλά και πρέπει πάνω απ’ όλα αυτοί να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, όχι μόνο για να δώσουν το παράδειγμα, αλλά για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς να μπορούν να επιτελούν το σπουδαίο τους καθήκον.

Μέσα στους επόμενους μήνες ο σκοπός μας είναι να εμβολιάσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Και πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και καθώς θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό και αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι, σήμερα, με καχυποψία μπορεί να αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολιασμού θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό.

Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα.

Όλα αυτά πιστεύω ότι θα γίνουν πράξη μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021, για να μπορέσουμε αυτήν την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες για τη χώρα μας -200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης- να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας».

Παρών ήταν και ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος λίγη ώρα μετά τον πρωθυπουργό, έκανε και εκείνος το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.

«Αυτό ήταν. Ούτε που το κατάλαβα», είπε ο καθηγητής αμέσως μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ενώ σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες τόνισε: «Επιτέλους ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Είναι μια ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας. Μαζί με τον δικό μου εμβολιασμό ξεκινά και ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου όπου βρίσκομαι αλλά και των άλλων νοσοκομείων».

Λίγο πριν τις 14:00 της Κυριακής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε ήδη φθάσει στο νοσοκομείο “Ευαγγελιασμός” όπου και εμβολιάστηκε.

«Τα φετινά Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη. Η Ε.Ε. απέδειξε ότι είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης. Όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα έχουν τώρα να υλοποιήσουν και το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά δίπλα στην αγωνία μπορεί να φωλιάσει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας» δήλωσε μετά τη διαδικασία.

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός προκειμένου να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού κατέφθασε και ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής εμβολιάστηκε στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ αμέσως μετά σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Το 2020 ξεκίνησε με μία απροσδόκητη αγωνία που μετατράπηκε σε φόβο και που κατέκλυσε όλο τον κόσμο. Μία πρωτόγνωρη πανδημία από αυτές που εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια, σκόρπισε απελπισία, φόβο και άλλαξε τις ζωές όλου του κόσμου και στη χώρα μας. Κλείνοντας το 2020, την αγωνία και τον φόβο, τα διαδέχεται η ελπίδα, η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική, οι οποίες κέρδισαν το στοίχημα και τώρα απομένει σε όλους εμάς μια πρωτόγνωρη γοητεία.

Η γοητεία της ευθύνης να αλλάξουμε τη ζωή μας. Όσο περισσότεροι εκμεταλλευθούμε και αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επιστήμης και λογικής τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αντεπίθεση της υγείας έναντι αυτής της πανδημίας.

Το 2021 είναι η χρονιά της ελπίδας και της ελευθερίας. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μετέχω σε αυτή την προσπάθεια και αν μου επιτρέπεται, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να απολαύσουν αυτή την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας του με αυτόν τον εμβολιασμό»


Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός εμβολιάστηκε όμως και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου στις 15:30 της Κυριακής, αποτελώντας τον τελευταίο πολιτικό αρχηγό που εμβολιάστηκε σήμερα.

Τη σκυτάλη μετά τη νοσηλεύτρια, τον ηλικιωμένο, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,τον πρωθυπουργό, τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και τον Σωτήρη Τσιόδρα πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία έλαβε το εμβόλιο, το μεσημέρι της Κυριακής, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής προσήλθε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου και εμβολιάστηκε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εμβολιάσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ως συμβολικά πρώτος και κάνοντας την αρχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε εφαρμογή του σχεδίου εμβολιασμού της κυβέρνησης κατά της πανδημίας με την επωνυμία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και στο πλαίσιο της θωράκισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύντομα θα ακολουθήσει η λοιπή στρατιωτική Ηγεσία και των τριών Κλάδων, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον

προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

«Ο αντικειμενικός σκοπός, της επιχειρήσεως “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” δεν είναι άλλος, παρά η απελευθέρωση όλων μας, από τα αόρατα, αλλά πολύ πραγματικά κι επώδυνα δεσμά της πανδημίας, η “ανακατάληψη” των ζωών μας και τελικώς, η επαναφορά στην κανονικότητα, κάτι βεβαίως που ισχύει απολύτως και στον υπερθετικό βαθμό και για το Στράτευμα. Έτσι λοιπόν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθούν-είναι ήδη-στην πρώτη γραμμή της Πανελλήνιας προσπάθειας, με όλα τα μέσα και το προσωπικό που θα απαιτηθεί», δήλωσε νωρίτερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Αύριο, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Σύμφωνα με κυβερνητικες πηγές ο κατάλογος των κρισιμων για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης προσώπων που θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει επίσης, επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετριτης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου 'Ακης Σκέρτσος, γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεωργης, ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής) καθώς και την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.


Βουλή: Πέρασε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας- Υπερψηφίστηκαν και οι οκτώ τροπολογίες

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» καθώς και οι 8 υπουργικές τροπολογίες.
 
Επί της Αρχής το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση απείχαν συνολικά από όλες τις ψηφοφορίες.
 
Με 158 θετικές ψήφους έναντι 110 «κατά» ψηφίσθηκαν τα άρθρα 72 (για την λειτουργία επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές) και 91 ( χρήση νέων τεχνολογιών για την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και αρχαιρεσιών σωματείων) που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστική ψηφοφορία.
 
Οι δύο από τις οκτώ υπουργικές τροπολογίας, η μία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που αφορά διαχειριστικά θέματα σχετικά με την οργάνωση των εμβολιασμών και η δεύτερη του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Στέλιου Πέτσα σχετικά με ρυθμίσεις που αφορά την τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ, ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς όπως ανέφεραν δεν είχαν χρόνο για να τις μελετήσουν ώστε να τοποθετηθούν.
 
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν επίσης και οι υπόλοιπες έξι υπουργικές τροπολογίες.

Χρυσοχοΐδης: Νέα μέτρα για τις μετακινήσεις τις επόμενες ημέρες

Μήνυμα πως η αστυνομία «θα είναι στους δρόμους τα Χριστούγεννα» έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως «τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν νέα μέτρα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι στο μικροσκόπιο είναι και άλλες περιοχές της χώρας όπου μπορεί να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα ανάλογα με της Δυτικής Αττικής. «Πράγματι παρακολουθούμε στενά με τους λοιμωξιολόγους την πορεία του ιού σε διάφορες περιοχές με πολύ μεγάλη προσοχή», ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί ευρύτερα στη Δυτική Αττική είναι μεγάλη, καθώς -όπως είπε- «θα είναι όλεθρος αν η Δυτική Αττική αρχίσει να πλημμυρίζει το λεκανοπέδιο με κορωνοϊό».

Εξάλλου, ο ίδιος πρόσθεσε πως τα μέτρα λήφθηκαν πολύ γρήγορα, τα τεστ στην περιοχή είναι χιλιάδες, ενώ ταυτόχρονα η Αστυνομία φυλάσσει διάφορες περιοχές που σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους έχουν πρόβλημα.

Αναφερόμενος στους κινδύνους που υπάρχουν για τη διασπορά του ιού στα ρεβεγιόν και στον αριθμό των εννέα ατόμων για τις γιορτές στα σπίτια, τόνισε ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα «την επόμενη μέρα θα έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας που θα είναι ολέθριο».

Για το λόγο αυτό, «τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν μέτρα, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τη δυνατότητα να κάνουμε καταχρήσεις». Θα κάνουμε Χριστούγεννα με την Αστυνομία στους δρόμους όπως ούτως ή άλλως γίνεται από τον Μάρτιο, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης. «Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν».

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας - Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα εμβόλια

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε από τις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Υπερ του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25) επιφυλάχθηκαν για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, το πρωί της Δευτέρας.

ΝΔ: Ρυθμίζεται ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα εμβόλια

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει θετικές ρυθμίσεις στο σύνολό του και όλες συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της κρίσης και πέραν της ενίσχυσης του ΕΣΥ, με πάνω από 1.300 κλίνες, με 25% περισσότερα χρήματα, με 10% παραπάνω προσωπικό, έρχεται να αντιμετωπίσει και τις οικονομικές συνέπειες προκειμένου να βοηθήσει όσο περισσότερο γίνεται τους συμπολίτες μας».


Ο κ. Πλεύρης κατέδειξε την αναγκαιότητα άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου, λέγοντας πως εμπεριέχει ρυθμίσεις και θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχουν ψηφιστεί, είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, είτε με άλλους νόμους και οι προθεσμίες εφαρμογής τους λήγουν στις 31/12/2020. Στην ουσία, με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται χρονική παράταση ισχύος έως τις 31/3/2021 παρατήρησε.

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης για την εισαγωγή του νομοσχεδίου με διαδικασίες κατεπείγοντος, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα άρθρα που αφορούν το υπουργείο Υγείας (άρθρο 1 έως 50) και αναρωτήθηκε ποιο από αυτά δεν έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος. Το να υπάρξει παράταση για την διεξαγωγή των «γρήγορων» covid test, στις δράσεις των κινητών ομάδων, στην χορήγηση των φαρμάκων για τους νοσούντες, στην συνέχιση της αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες, στην δυνατότητα κατ' οίκον και εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, οι προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι δυνατότητες μετακίνησής τους, η σύναψη συμβάσεων με οικογενειακούς ιατρούς, η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία;

 Η δυνατότητα μετακίνησης πάσης φύσεως προσωπικού εντός μιας ή άλλης ΥΠΕ, η δυνατότητα έκτακτης προμήθειας, η παραγωγή υγειονομικών ή καλλυντικών προϊόντων αντισηψίας, η άδεια εισαγωγής αλκοόλης από τρίτες χώρες, η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης αιθυλικής αλκοόλης στα νοσοκομεία από τα κατασχισμένα αποθέματα της ΑΑΔΕ, η δυνατότητα μετατροπής απλών κλινών νοσηλείας σε ΜΑΦ και ΜΕΘ, η δυνατότητα δέσμευσης χώρων και κινητών μέσων, ακόμα και σκαφών εάν υπάρχει ανάγκη διακομιδής, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων στον ΕΟΔΔΥ, στο ΕΚΑΒ, η δυνατότητα εάν χρειαστεί προμήθεια ασθενοφόρων ή η δυνατότητα των νεφροπαθών να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία για αιμοκάθαρση - όλα αυτά συνιστούν αναγκαιότητες που απαιτούν κατεπείγουσες ρυθμίσεις κατά τον Αθ. Πλεύρη.

Σχετικά με τις διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών (αρ. 51 έως και 69), ο εισηγητής της ΝΔ μεταξύ άλλων ανέφερε πως ρυθμίζονται θέματα άμεσης προτεραιότητας όπως ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα εμβόλια και η μείωση του συντελεστή στο 6% για προϊόντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ρυθμίζονται θέματα για ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις σε ανάπηρους συμπολίτες μας κάτι που σήμερα το χαιρετίζει η ΕΣΑμΕΑ. Εξάλλου, στο άρθρο για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης ζήτησε από τον υφυπουργό Οικονομικών, η διάταξη να μην αφορά μόνο τους εργαζόμενους αορίστου χρόνο αλλά όλους τους εργαζόμενούς της.

Για τις διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, ο βουλευτής της ΝΔ, επισήμανε ότι αυτές επιλύουν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κυρίως στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων λόγω της πανδημίας. Σχετικά με το ωράριο των καταστημάτων, τόνισε πως σαφώς και αυτό πρέπει να προσαρμοστεί λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τον covid , και για αυτό, όπως είπε, υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εφαρμογής του, ενώ σημαντικές χαρακτήρισε και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις τοπικές αγορές που τίθενται σε lock down.

Για τις διατάξεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (άρθρα 76 έως 94) ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι υλοποιείται μια δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ενίσχυση του ΕΦΚΑ με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις καθώς και να εκδίδονται πιο γρήγορα οι νέες. Για τις διατάξεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανέφερε πως επιλύονται γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τις μισθώσεις λεωφορείων των ΚΤΕΛ ώστε να ενισχυθούν οι αστικές μεταφορές. Οι διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε ότι έχουν να κάνουν με ρυθμίσεις σχετικά με την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας.

 Στις διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών υπογράμμισε ότι είναι και αυτή που παρέχει την δυνατότητα 120 δόσεων και απαλλαγή προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων για όσους έχουν οφειλές σε ΟΤΑ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο εισηγητής της ΝΔ στο άρθρο 118 του νομοσχεδίου, που θεσπίζει το ακατάσχετο στα βοηθήματα που λαμβάνουν οι αγρότες. «Αυτό είναι ρεαλιστική πολιτική, καθώς εάν αφήσουμε αυτή η διάταξη να ψηφιστεί από το νέο έτος και μετά, όσα χρήματα θα εισπράξουν αυτές τις ημέρες οι αγρότες μας που έχουν οφειλές, θα τους παρακρατηθούν».

ΣΥΡΙΖΑ: Ακραίες ταξικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχει η κυβέρνηση

Για ακραίες ταξικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως «αυτές οι επιλογές έχουν τραγικά αποτελέσματα, τόσο στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και στην οικονομία και στην κοινωνία». Όλα αυτά είπε «τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει στην οικονομία και στην κοινωνία μας, δείχνουν πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ακραίες ταξικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές». Απέδωσε στην κυβέρνηση ότι είναι σε πανικό, της καταλόγισε ευθύνη για την ανεπαρκή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τα μεγάλα κενά στο ΕΣΥ, μίλησε για «πολιτική αβάσταχτης νεοφιλελεύθερης λογικής που αποδείχτηκε και με τον Προϋπολογισμό του 2020» και για κυβερνητικές αυταπάτες ότι η υγειονομική κρίση θα λήξει στα τέλη Μαρτίου λόγω των εμβολιασμών, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος και για τρίτο κύμα» και τόνισε πως «στον Προϋπολογισμό του 2021 η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 308 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2020».

Ο κ, Παπαδόπουλος επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για δωρεάν έλεγχο του covid-19 σε όσους έχουν συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι «η ανεπαρκής ιχνηλάτηση καταφαίνεται και στην αιφνίδια έκρηξη κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τώρα και στη Δυτική Αττική, που μπαίνει πια σε ασφυκτική καραντίνα χωρίς να γνωρίζουμε τις εστίες υπερμετάδοσης». Παράλληλα, κάλεσε τη κυβέρνηση να προχωρήσει και στην εισαγωγή και άλλων μονοκλωνικών σκευασμάτων και φαρμάκων παράλληλα με τους εμβολιασμούς, κατηγορώντας την ότι «ενώ υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, δείχνει να αδιαφορεί για να τις χρηματοδοτήσει».

Ακόμα, ανέφερε πως το κόμμα του «είναι αντίθετο στην κυβερνητική επιλογή να μην προχωρά στην επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη για να αποφύγει η Μακεδονία το μακελειό» αλλά και στο ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν υποχρεώνονται να νοσηλεύουν περιστατικά covid.

O εισηγητής της μειοψηφίας, έδωσε έμφαση στην αντίθεσή του με το άρθρο 46, λέγοντας πως μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 επιτρέπει υπέρβαση του εβδομαδιαίου 48ωρου, με την αιτιολογία των έκτακτων αναγκών. Αναφερόμενος στο άρθρο 64 για την καταβολή των δεδουλευμένων στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τον επαρχιακό Τύπο, τον οποίο αγνοεί συστηματικά γιατί δεν παίζει στο μεγάλο παιχνίδι που εκείνη θέλει να παίξει. Την διαφωνία του εξέφρασε και για το άρθρο 83, κάνοντας λόγο για προκλητική πολιτική: «Βρίσκετε την ευκαιρία να δείξετε τις ταξικές σας επιλογές, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία του συνδικαλισμού κινήματο,ς καταστρατηγώντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα», τόνισε. Επικριτικός ήταν και σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών, χαρακτηρίζοντας τα ανεπαρκή και κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να τους εμπαίζει».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως «σε ζητήματα κορυφαία και κρίσιμα για τη θωράκιση κυρίως της δημόσιας υγείας και της ολοκλήρωσης ενός νέου ΕΣΥ, θα προκύψουν συναινέσεις, συμπράξεις και συμμαχίες και εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προκύψουν προοδευτικές λύσεις και μια άλλη κυβερνητική προοδευτική λύση».

ΚΙΝΑΛ: Δεν συναινούμε στην καταστολή της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος


Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε πως «θα ψηφίσουμε όλες τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που δίνουν νέες αναγκαίες παρατάσεις λόγω πανδημίας, ακόμη και αυτές που θα έπρεπε να αφορούν μεγαλύτερο διάστημα, όπως επίσης και κάθε μέτρο στήριξης, ακόμη και ελλιπή, για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχουν δημιουργηθεί».

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει στην καταστολή της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και δεν θα ψηφίσει τις σχετικές διατάξεις.

Ο κ. Κεγκέρογλου επέκρινε τη κυβέρνηση για ανικανότητα, αδράνεια και εφησυχασμό, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας». Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να αποδεχθεί «τις κρίσιμες και χρήσιμες» όπως χαρακτήρισε, τροπολογίες που έχει καταθέσει το κόμμα του.

«Ως εδώ οι σκοπιμότητες και η εργαλειοποίηση της κρίσης, όπως και η ανοχή στην αδράνεια και την έλλειψη κυβερνητικής βούλησης. Το νομοσχέδιο-σκούπα που συζητά ως κατεπείγον η Βουλή, προφανώς έρχεται να καλύψει την αδράνεια της κυβέρνηση, την ανικανότητα των υπουργείων», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει η κοινωνία, και εκτός από τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, δείχνει απίστευτη αναβλητικότητα σε αναγκαίες και κρίσιμες αποφάσεις. Δεν αξιοποίησε την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, ούτε τις επιμέρους προτάσεις και πολύ περισσότερο δεν αξιολόγησε και δεν αξιοποίησε την εμπειρία από την α΄φάση της πανδημίας. Έτσι ήλθε το καθολικό κλείσιμο που ήταν πλέον αναγκαίο αλλά όχι αναπόφευκτο».

Ο κ. Κεγκέρογλου μίλησε ακόμα για «αδράνεια και ψεύτικες υποσχέσεις του υπουργείου Εργασίας για την άμεση ηλεκτρονική έκδοση των εκκρεμών συντάξεων», τονίζοντας ότι «όταν είδε ο κ. Βρούτσης τα οικτρά αποτελέσματα της πολιτικής του, με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις να εκτινάσσονται από 123.000 σε 173.000, τις επικουρικές σε 115.000» τώρα «ενάμιση χρόνο μετά αποδέχεται την πρόταση του ΚΙΝΑΛ».

ΚΚΕ: Ανεπαρκείς οι διατάξεις για την υγεία και τη στήριξη εργαζομένων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σημείωσε πως πέραν των ανεπαρκέστατων διατάξεων για την υγεία και για την στήριξη εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις «είναι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων». Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία, είπε, έρχεται να ικανοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις «στα μουλωχτά όπως λέει ο λαός, για να αποφύγει τις αντιδράσεις». Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε μία σειρά ρητορικά ερωτήματα για να επιβεβαιώσει πως η πανδημία χρησιμοποιείται προσχηματικά για να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα. «Η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας βοηθάει την κοινωνική αποστασιοποίηση όπως λέτε;» ανέφερε χαρακτηριστικά, και αναρωτήθηκε αν «η λειτουργία των φαρμακαποθηκών τις Κυριακές έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα έγκαιρης, επαρκούς και ασφαλούς διακίνησης των φαρμάκων».

Ο κ. Κατσώτης τόνισε πως «η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πάνω απ' όλα βάζει την λειτουργία της οικονομίας και όχι την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού» και πρόσθεσε πως οι διατάξεις που αφορούν την Υγεία, κινούνται στη λογική «κόστους -οφέλους» και της εμπορευματοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, πως αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ελλείψεις του ΕΣΥ με την πρόσληψη ορισμένων επικουρικών ή με μετακινήσεις υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη.

ΜέΡΑ 25: Γιατί να χρειάζεται να εξαιρούνται τα εμβόλια από τον ΦΠΑ

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Μαρία Μπακαδήμα υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αυτό «έρχεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε». Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ανέφερε πως οι περισσότερες αφορούν χρονικές επεκτάσεις ρυθμίσεων λόγω της πανδημίας, αλλά όχι της δημιουργίας ενός δικτύου μαζικών τεστ για ενεργητική αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχουμε μόνο παρατάσεις, είπε, και σημείωσε πως «αγγίζουμε ένα νομοθετικό new speak» μιας κυβέρνησης, της οποίας ο τρόπος διακυβέρνησης διακατέχεται από μία επικοινωνιακή χροιά σε κάθε βαθμό και σε κάθε επίπεδο. Παρατήρησε πως ακόμα και για τον εμβολιασμό, τον κύριο όγκο θα τον έχουν τα Κέντρα Υγείας, που όμως σε μεγάλο μέρος του δεν έχουν προσωπικό και έχουν αποψιλωθεί. Αναρωτήθηκε γιατί να χρειάζεται να εξαιρούνται τα εμβόλια από τον ΦΠΑ και μήπως αυτός σημαίνει ότι δεν θα είναι δωρεάν, αλλά θα κληθούν οι πολίτες να τα αγοράσουν - και ζήτησε αυτή η διάταξη να αποσαφηνιστεί.

Ελληνική Λύση: Το νομοσχέδιο «έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη δημοκρατική διαδικασία»

Την κάθετη αντίθεσή της με την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, εξέφρασε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, λέγοντας πως επιφυλάσσεται το κόμμα της να μελετήσει τα άρθρα σε βάθος προκειμένου να δει ποια είναι στην πραγματικότητα θετικά και ποια είναι τόσο αναγκαία. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε τέτοιες μορφές νομοθέτησης και να δεχτούμε - ακόμα και εάν πρόκειται για θετικές ρυθμίσεις - να συνεχιστεί αυτός ο τρόπος νομοθέτησής τους.

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι «τα νέα αυστηρότερα μέτρα, τοπικού χαρακτήρα, λόγω επιδημιολογικής έξαρσης, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την προβαλλόμενη μείωση των κρουσμάτων. Οι αντικρουόμενες, αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές εξαγγελίες και ενέργειες φανερώνουν τον πανικό της κυβέρνησης, εκτείνοντας τη σύγχυση και τη δυσπιστία των πολιτών με ολέθριες συνέπειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Συνοψίζοντας, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αυτό «έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη δημοκρατική διαδικασία που πρέπει να τηρείται σε ένα υποτυπώδες δημοκρατικό καθεστώς. Με τέτοιες ενέργειες, μην περιμένετε να βρείτε πολιτικούς συμμάχους και νομιμοποίηση πολιτικών ενεργειών σας. Η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται».
Πέρασε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2021, με 158 ψήφους υπέρ, μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, «ναι» ψήφισαν 158 (ΝΔ), «όχι» ψήφισαν 142 (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), ενώ δεν υπήρξε «παρών».

Η ονομαστική ψηφοφορία, εφέτος λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, έγινε τόσο δια ζώσης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος όσο και με επιστολικές ψήφους που απέστειλαν οι βουλευτές στο προεδρείο της Βουλής. Ψήφισαν και οι 300 βουλευτές. Με επιστολική ψήφο ψήφισαν 251 βουλευτές και 49 μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 189 βουλευτών (από τους 190 των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης) ψηφίσθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, 16 βουλευτές (ΚΚΕ) τις καταψήφισαν και 95 (ΣΥΡΙΖΑ, ΜεΡΑ25) ψήφισαν «παρών», όπως και οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας που ψηφίσθηκαν από 266 βουλευτές (34 όχι).

Οι δαπάνες όλων των υπόλοιπων υπουργείων ψηφίσθηκαν επίσης από 158 βουλευτές (142 κατά) με μόνη διαφοροποίηση τις δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές έναντι 141 βουλευτών που τις καταψήφισαν.

Στις πέντε ημέρες που διήρκεσε η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας η Ολομέλεια συνεδρίασε 60 ώρες, μίλησαν 234 βουλευτές , 37 μέλη της κυβέρνησης και οι 6 πολιτικοί αρχηγοί. Ήταν, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, η πρώτη φορά που δεν χρειάσθηκε να μειωθεί ο χρόνος ομιλίας των αγορεύσεων προκειμένου να προλάβουν να μιλήσουν όσο περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους βουλευτές.

Νωρίτερα, κορυφώθηκε η πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, εφ΄όλης της ύλης, με αφορμή την πολύπλευρη κρίση σε υγειονομικό, οικονομικό-κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανακοινώσεις που αφορούν σε νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων με μείωση του ενοικίου της τάξεως του 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ενώ προανήγγειλε και την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 με ελάχιστο ποσό τα 1000 ευρώ.

Παράλληλα προανήγγειλε και την ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου η χώρα να προμηθευθεί το 2021 πολεμικά αεροσκάφη τύπου Rafale μιλώντας και για το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία σε όλους τους τομείς αρχής γενομένης από την πανδημία και φτάνοντας στους χειρισμούς για την ελληνοτουρκική κρίση.

Σημείωσε πως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κατέθεσαν έναν προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ανακοίνωσε πως δεν θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες αλλά θα δηλώσει παρών.

«Η κυβέρνηση έχει όραμα, στρατηγικό σχέδιο και προπαντός πίστη στην Ιστορία, στις δυνατότητες και στην προοπτική της πατρίδας και των πολιτών της. Με αλληλεγγύη, πολιτική και κοινωνική συνεννόηση, και συστράτευση, θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «είναι χρέος όλων μας έναντι των καλών, πολλών σελίδων της Ιστορίας μας και των επόμενων γενεών, να έχουμε μία διεθνώς αξιοπρεπή και διαρκώς ισχυροποιούμενη πατρίδα».

Κριτική για την διαχείριση της πανδημίας, της οικονομίας αλλά και για τα εθνικά θέματα άσκησε στην κυβέρνηση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης του 2020 όπως καταγράφονται σε αυτόν είναι «μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων», τη συνυπογραφή όλων των κομμάτων στο αίτημά του για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής, που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ο πρόεδρος τις Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στο μείγμα οικονομικής πολιτικής και τις αβεβαιότητες του προϋπολογισμού του 2021.


TOPONTIKI

Χριστούγεννα με 6, 9 και 10: Οι τρεις «μαγικοί» αριθμοί για το ρεβεγιόν

Διαφορετικές θα είναι οι φετινές γιορτές, καθώς τρεις «μαγικοί» αριθμοί έρχονται για να κρίνουν την έκβαση του χριστουγεννιάτικου και πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.

Είναι οι αριθμοί 6,9 και 10.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, για τη μετάβαση στον τόπο εορτασμού του ρεβεγιόν, οι πολίτες, θα πρέπει να στείλουν SMS και τον κωδικό 6.

Παράλληλα, στα εορταστικά τραπέζια ο αριθμός των ατόμων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα εννιά (9) από δύο οικογένειες.

Επιπλέον κυβέρνηση τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00 (10) το βράδυ.

Ο εφιάλτης των επιστημόνων

Με τον ιό να έχει «τρυπώσει» στα σπίτια, τα ρεβεγιόν είναι ο εφιάλτης των επιστημόνων που θεωρούν ακόμη και τα 9 άτομα πολλά, καλώντας έτσι τους πολίτες να κάνουν γιορτές αυστηρά οικογενειακά, ώστε να μην υπάρξουν σκηνές τρόμου τον Γενάρη.

Παράλληλα, μετά το άνοιγμα των κομμωτηρίων λύθηκε και η εξίσωση της περιποίησης των νυχιών. Έτσι, από αύριο απελευθερώνονται οι υπηρεσίες αυτές για τους πολίτες.

Από την πλευρά τους, γιατροί και ειδικοί, επισημαίνουν στον κόσμο να μη χαλαρώσουν σε ότι αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Συζητήσεις για άνοιγμα των εκκλησιών για ατομική λατρεία

Το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου συζητά η κυβέρνηση, ενώ η επιτροπή των λοιμωξιολόγων κατέληξε σε νέα εισήγηση προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των ιερών ναών στο πλαίσιο της μερικής χαλάρωσης του lockdown.Κεραμέως - Χρυσοχοίδης: Το σχέδιο για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Με τις πρυτανικές αρχές και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) συναντήθηκαν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αντικείμενο το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία αστυνομίας των πανεπιστημίων.Η συζήτηση, στην οποία ήταν παρών και ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, περιστράφηκε γύρω από τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την κάρτα εισόδου και τις αλλαγές στον Ποινικό και Πειθαρχικό Κώδικα που θα εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια.

Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι μέλημα της κυβέρνησης «ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας».


Lockdown - Μητσοτάκης: Χωρίς νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το Πάσχα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

«Κάνω κάθε δύο ημέρες rapid test», δήλωσε στην αρχή της συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια μίλησε για το lockdown για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

«Υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου αλλά για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό, χρειάζονται αρκετοί μήνες», πρόσθεσε.

Κλειστά τα νυχτερινά μαγαζιά μέχρι το Πάσχα

«Όλες οι ιχνηλασίες έδειξαν ότι κατά τη νυχτερινή διασκέδαση υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορωνοϊού», είπε και επισήμανε ότι ο κλάδος θα στηριχθεί και το 2021.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά ενώ διευκρίνισε πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κορωνοϊού.

«Τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε. Όλοι περάσαμε από στιγμές ανεμελιάς που ξεχάσαμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παραδοχή του πρωθυπουργού για το λάθος στην Πάρνηθα

Στη συνέχεια, μίλησε για το περιστατικό της Πάρνηθας: «Ήταν λάθος που δεν φόρεσα μάσκα, όταν φωτογραφήθηκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα να ασκηθώ γιατί επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας».

«Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα», παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας στη συνέχεια έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Μία συν μία οικογένεια, το πολύ 9 άτομα» συμπλήρωσε.

«Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι. Όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα δεν μπορούν να είναι τέλεια. Αλλά είναι ψέματα να λένε ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων», συνέχισε.

«Με τη γνώση του χρόνου, θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Επαναπαυθήκαμε με την επιτυχία στο πρώτο κύμα και αιφνιδιαστήκαμε με την ένταση του δεύτερου. Δεν έχουμε στοιχεία για συσχέτιση ανοίγματος του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων» υπογράμμισε.

«Δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα. Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το Ε.Σ.Υ. όρθιο και να δώσουμε ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές… Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται παντού. Αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής από 557 σε 1250, εκ των οποίων κάποια είναι μόνιμα. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα» συμπλήρωσε.

Για το αν τρόμαξε από την ταχύτητα των γεγονότων και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, απάντησε: «Ήταν πολύ δύσκολα στα τέλη του Οκτωβρίου. Μέσα σε πέντε μέρες επιλέξαμε να πάμε σε ένα καθολικό lockdown. Το σκέφτηκα πολύ. Υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν να περιμένουμε. Αλλά ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που κάναμε καλά. Εκ των υστέρων όλοι μπορούν να είναι προφήτες, αλλά θέλω να τονίσω ότι το ζύγι μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας δεν είναι εύκολο…».

Έγκριση του εμβολίου στις 30 Δεκεμβρίου

Σε ερώτηση για το εμβόλιο του κορωνοϊού, εκτίμησε ότι η έγκριση του θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και 48 ώρες μετά θα φτάσει στην Ελλάδα.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μία προσωπική ιστορία:

«Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Κόλλησε το 1944 και πέρασε από πολλές επώδυνες εγχειρήσεις για να καταφέρει να ξαναπερπατήσει. Σήμερα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό».

«Η δόση του εμβολίου θα είναι διπλή. Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίσουμε να αποκτάμε πριν από τον Φεβρουάριο. Η αισιοδοξία του εμβολίου να μην μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πάλι με κάποια κανονικότητα. Είμαι σίγουρος ότι στις 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία», συμπλήρωσε.

Η οικονομία

«Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη και το 2021 θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το κενό. Δεν υπήρξε “ύφεση Μητσοτάκη”. Η Ελλάδα είχε ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η Ευρώπη είχε ύφεση» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Χρειάστηκε μεγάλη συστηματική δουλειά για να εξηγήσουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύω ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος… Το βέτο παραπέμπει σε μία χώρα που είναι μόνη της, αλλά η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς συμμάχους» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε περάσει πολλούς δύσκολους μήνες με την Τουρκία. Δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο, αλλά υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης που έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικοί και αποφασιστικοί στους χειρισμούς μας» είπε.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία και αν δεν μπορεί να βρεθεί μία λύση, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Γιατί, αφού η Ελλάδα το έχει κάνει με τρεις χώρες, να μην μπορεί να το κάνει με την Τουρκία; Η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το Oruc Reis αλλά δεν το έκανε» υπογράμμισε.

«Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα»

«Ποτέ στο παρελθόν η ευχή για υγεία δεν είχε μεγαλύτερη σημασία. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Θα περάσω με την οικογένεια μου. Δεν ξέρω αν θα έχουμε μαζί τον γιο μου, που υπηρετεί στον Έβρο. Ελπίζω να τον έχουμε τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Να σεβαστούμε όλοι τους κανόνες και να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε άρον άρον» κατέληξε.


Τηλεφωνική συνομιλία του Νίκου Δένδια με τον Γάλλο ΥΠΕΞ γα την Τουρκική παραβατικότητα

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (Jean-Yves Le Drian) ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας συζήτησαν για την τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.

Άγκυρα: Καμία κύρωση δε θα μας κάνει να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Καστελόριζο

Στο μεταξύ, για κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο Καστελόριζο κάνει λόγο σε προκλητική ανακοίνωσή της η Άγκυρα, λέγοντας ότι καμία κύρωση σε βάρος της δε θα την κάνει να τα απεμπολήσει.

Μερικές ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, όπου θα συζητηθεί η εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αλλού, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για μαξιμαλισμό εκ μέρους της Αθήνας την οποία κάλεσε σε άνευ όρων διάλογο.

«Η Ελλάδα, ως το κακομαθημένο τέκνο της Ευρώπης, αποσκοπεί στην πρόκληση κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας με βάσης τους [ελληνικούς] μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς περί των θαλασσίων συνόρων και του εναεριού χώρου,» ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

«Καμία κύρωση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την Τουρκία να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελόριζο ή τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων,» υπογράμμισε η Άγκυρα στην ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό.»


Μόλις 110 καταστήματα θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου

Συνολικά 110 καταστήματα τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά των εποχικών ειδών θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης φιλοξενούμενος στο Mega, "η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να ανοίξει τα αμιγώς εποχικά καταστήματα. Αυτά και μόνο. Όχι γενικώς όλα τα καταστήματα που πουλάνε και χριστουγεννιάτικα είδη". 

 Και συμπλήρωσε "αν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε μεγαλύτερο ρίσκο θα ανοίγαμε όλα τα καταστήματα που έχουν, μεταξύ άλλων, και εποχικά είδη. Ανοίγουμε αποκλειστικά αυτά που έχουν μόνο εποχικά είδη και πρέπει να δουλέψουν τώρα. Μιλάμε για ανθρώπους που αν δεν πουλήσουν αυτές τις ημέρες, θα ξαναπουλήσουν του χρόνου".

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης: "καταλαβαίνω ότι δυσαρεστώ τα άλλα καταστήματα που πουλούν εποχικά ήδη, αλλά δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ανθρώπους στην οικονομική καταστροφή".

Ξεκαθάρισε απαντώντας στο ερώτημα πότε θα ανοίξει η αγορά είπε ότι με 2.000 κρούσματα "είμαστε μακριά από το άνοιγμά της" σημείωσε. Και συμπλήρωσε "ο αριθμός των κρουσμάτων και των κατειλημμένων ΜΕΘ πρέπει να είναι τέτοιο που σε ένα τρίτο κύμα το σύστημα υγείας να μπορεί να αντέξει και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές".Μητσοτάκης: Κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση ως την άφιξη του εμβολίου - Κλειστά τα σχολεία για όσο μας λένε οι ειδικοί

Ένα διεθνές φόρουμ, το «World Leaders», στο οποίο συζήτησε με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ, επέλεξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να αποκαλύψει κάποιους από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία των μπαρ και γενικότερα της νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνο όταν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια κατά του Covid-19, ενώ σχετικά με την εστίαση και το λιανεμπόριο είπε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης σε άλλη συζήτηση και συγκεκριμμένα κατά την τοποθέτησή του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, επισήμανε ότι «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί».
 
Η υγειονομική κρίση και τα μέτρα περαιτέρω αντιμετώπισής της, οι σχέσεις της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης συνολικά με την Τουρκία με αφορμή το μεταναστευτικό, καθώς και οι προοπτικές της Ελλάδος μετά την πανδημία, ήταν τα βασικά αντικείμενα της αποψινής συζήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Columbia University Lee C. Bollinger.

Σε ότι αφορά την πανδημία ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση και θα καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στην οικονομία.

«Αναμένω ότι θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση, ως την άνοιξη του 2021 και αναμένω μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας την οποία έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος το συντομότερο δυνατόν, ανάκαμψη που παρατηρείται μεταπολεμικές περιόδους. Είναι ίσως κατάλληλη αναλογία. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, όταν τελειώσει η Covid, η Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες που θα βγουν πιο δυνατές από αυτή την κρίση ενώ διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον έως την άνοιξη», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της οικονομίας το χαρακτήρισε "επίπονο" και είπε ότι είναι αναγκαία η παροχή στήριξης μήνα με το μήνα, ενώ ξεκαθάρισε ότι "διαθέτουμε τους πόρους για να το κάνουμε αυτό τουλάχιστον ως την άνοιξη του 2021" προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στήριξε με επιτυχία αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ξεκαθάρισε ότι κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας όπως η νυχτερινή διασκέδαση "απλά δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο. Δεν μπορούμε να έχουμε συγχρωτισμό στα μπαρ έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο".

'Αφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για την εστίαση εκτιμώντας ότι ίσως να υπάρξει η δυνατότητα λειτουργίας της με την τήρηση των πρεπουσών αποστάσεων, καθώς και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου όπου, όπως είπε, κάποιοι περιορισμοί θα είναι απολύτως απαραίτητοι έως ότου να βρεθεί το εμβόλιο.

Έχουμε τα χρήματα να στηρίξουμε την οικονομία

Το καλό είναι ότι -όπως σας είπα- έχουμε τα χρήματα, τη ρευστότητα, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ επίπονης περιόδου». Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι παρά την αύξηση του δανεισμού της χώρας μας-όπως συνέβη σε όλες οι χώρες όπως είπε- προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παγκόσμιας κρίσης, οι αγορές δεν ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας και αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμιστικές περγαμηνές της κυβέρνησης.

«Πιστεύω ότι έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την υποστήριξη με ρευστότητα για όσο καιρό είναι αυτό αναγκαίο», ανέφερε. «Υπάρχει η πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει ισχυρότερη από αυτή την κρίση» είπε ο πρωθυπουργός.

Προβληματισμός και... αναβολές

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έρχονται σε μια στιγμή προβληματισμού για την κυβέρνηση σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και έντονων ζυμώσεων γύρω από το ζήτημα της σταδιακής άρσης του lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές του περασμένου μήνα και ήδη έχει παραταθεί ως τις 7 Δεκεμβρίου.
 
Κατά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης παράτασής του, ενδεχομένως και ως τις 14 του μήνα, ενώ τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης καθώς παραμένουν στα «κόκκινα», όπως και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το iefimerida.gr, μάλλον αναβάλλεται το μήνυμα του πρωθυπουργού που εικαζόταν ότι θα γινόταν την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς, όπως σημειώνουν οι πηγές αυτές, δεν θα είχε νόημα να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ο Κ. Μητσοτάκης και απλώς αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση της καραντίνας για μία εβδομάδα.
 

«Θα ελέγξουμε το δεύτερο κύμα»

«Η πανδημία είναι δραματικός καταλύτης αλλαγών. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα, αλλά προχωράμε με επιθετικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει, χωρίς να χάνουμε χρόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους νικητές μετά την πανδημία. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε την παραγωγική δυναμική της χώρας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τη ρευστότητα ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι ακόμα και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και τόνισε ιδιαίτερα την πρόθεση του ιδίου και της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις παρά την πανδημία. Αναφέρθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για τις χρήσεις γης.

«Η πανδημία μας έκανε πιο σοφούς, αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κρίση και βλέπουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας, αλλά είμαστε ακόμη πιο αφοσιωμένοι στην μεταρρυθμιστική ατζέντα μας. Είναι ανάγκη και προτεραιότητά μας και με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και να προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την πανδημία σχολίασε πως «είμαστε αφοσιωμένοι για να σώσουμε ζωές κάθε μέρα και αυτή είναι η πιο σημαντική πρόκληση τώρα».

Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις των CEO που συμμετείχαν σ' αυτήν. «Η πανδημία μάς έδειξε ότι μπορείς να δουλέψεις από παντού κι αυτό προσφέρει ασφάλεια. 'Αρα η Ελλάδα δεν είναι μόνο ωραίο μέρος για να κάνεις τουρισμό, αλλά και για να μείνεις και να δουλέψεις», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα ν' αναδειχθεί έτσι σε προορισμό όχι μόνο για τουρισμό, αλλά και για επενδύσεις ή όσους συνταξιούχους θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα.

Επίσης, σημείωσε πως «δίνουμε σημασία στην ψηφιοποίηση του κράτους και των υπηρεσιών και το gov.gr ήταν μια επανάσταση, οι Έλληνες ενθουσιάστηκαν. Είναι ένα όχημα για να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις», σχολίασε. Αναφερόμενος δε στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και κατέληξε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».


Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μακρόν είναι ο ηγέτης που αυτή τη στιγμή πιέζει περισσότερο τη Γερμανία να συναινέσει σε επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. 

ΤRIBUNELockdown: Δύσκολη εξίσωση η άρση των μέτρων - Τα σενάρια για 21 Δεκεμβρίου

Δύσκολη φαίνεται να είναι η εξίσωση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όσον αφορά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Στην απαρχή της τέταρτης εβδομάδας του γενικευμένου lockdown και με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν πάρει και επίσημα παράταση μέχρι την 7η Δεκεμβρίου και το σύστημα υγείας να πιέζεται όλα δείχνουν πως η γενικευμένη καραντίνα θα παραταθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η 14η Δεκεμβρίου, αλλά ακόμα και η 21η Δεκεμβρίου εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες ως πιθανές ημερομηνίες άρσης των μέτρων, από τη στιγμή που στόχος της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η στήριξη των νοσοκομειακών μονάδων, τη στιγμή που το τέμπο της αποκλιμάκωσης των μολύνσεων παραμένει ακόμα αργό.

"Βλέπουμε πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Για αυτό, η έκκληση της κυβέρνησης είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Το ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι φαίνεται να πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης. Αυτό σημαίνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τηρούνται καλύτερα τα μέτρα. Κι αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Μέσα σε αυτό το σκηνικό κρουσμάτων, νοσηλειών και διασωληνώσεων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει στις έντεκα. Στην κυβέρνηση στοχεύουν να θέσουν...φρένο στην οποία συζήτηση για τη στρατηγική επανόδου στην οποία κανονικότητα επιβάλει το εν εξέλιξει δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει νέα μηνύματα για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας.

Τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

-Παρουσίαση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: α) Ενσωμάτωση Οδηγίας 2018/958 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας προ της θέσπισης ρυθμίσεων που περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία, β) Κύρωση συμφωνίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

-Παρουσίαση από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη του πλάνου μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων

-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων

-Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού

-Εισηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για α) Πλήρωση θέσης Έλληνα Δικαστή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) Ανανέωση θητείας Έλληνα Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς της Μαριάννας Λάτση προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» που αφορά στην εγκατάσταση Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, β) Κύρωση της Συμβάσεως Δωρεάς του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» προς το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ"» για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.


TOPONTIKI

Σταμπουλίδης: Έρχεται πλαφόν στις τιμές των τεστ Covid 19

Ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την πάταξη των μέτρων αισχροκέρδειας και ασύμμετρων ανατιμήσεων, με φόντο την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες, μέσω τροπολογίας, νομοθετική διάταξη για τη θέσπιση ανώτατων τιμών χρέωσης επί των τεστ έναντι του κορωνοϊού (τεστ μοριακού ελέγχου και rapid tests) καθώς και ανώτατες τελικές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο γ.γ. Εμπορίου, μετά τη νομοθετική διάταξη θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται οι τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-Cov2 σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.


CNN

Κορωνοϊός - Πάτρα: Φόβος εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα - Επικοινωνία Μητσοτάκη με Πελετίδη

«Συναγερμός» έχει σημάνει για την Πάτρα, καθώς είναι μία από τις επτά περιοχές, στις οποίες αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόπσωπος, Στέλιος Πέτσας, που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Μάλιστα, τη Δευτέρα, ανήμερα του γιορτής του πολιούχου της πόλης, Αγίου Ανδρέα, εκφράζονται φόβοι για συνωστισμό και δημιουργία εστιών διασποράς του κορωνοϊού. Στο ίδιο πλάισιο, ήταν και πάλι ο κ. Πέτσας, ο οποίος, μιλώντας χθες στους εκπροσώπους του Τύπου, απηύθυνε μήνυμα ειδικά για την Πάτρα, καλώντας να μην γίνει η γιορτή του Αγίου Ανδρέα άλλη μία εστία υπερμετάδοσης.

Σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων, εν όψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα.

Επισήμανε μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό.

 Όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Ο δείκτης R0 έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.TOPONTIKI


Lockdown: Παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου - Χωρίς σχέδιο για εμπόριο, σχολεία, μετακινήσεις

Το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΓΓ. Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως ο ίδιος σημείωσε αναφορικά με το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς μετά το lockdown θα μπούμε σε μια κανονικότητα με συγκεκριμένους κανόνες για να μην χάσουμε ότι χτίσουμε με το υπάρχον lockdown. «Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ψάχνει χρόνο για να δει τι θα κάνει υιοθετώντας τη λογική βλέποντας και κάνοντας, καθώς όπως φαίνεται, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο ίδιος επεσήμανε πως θα υπάρχουν κανόνες για την λειτουργία των επιχειρήσεων και πως οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και για τις γιορτές. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «εργαλείο» του clickaway για το οποίο έκανε λόγο προχθες στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης σύμφωνα με το όποιο όποιος δεν θέλει να μπει μέσα σε κατάστημα θα έχει προπληρώσει το προιόν και θα πηγαίνει μόνο να το πάρει.

Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων εξέφρασε προχθες 23/11 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε στο ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δε νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα» προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.

Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων

Πληροφορίες του «Π» μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις γιατρών λένε ότι στην κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες περί ανοίγματος των σχολείων σε πρώτη φάση, ήδη κάνουν δεύτερες σκέψεις. Και αυτό γιατί πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πτώση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες οφείλεται στο γεγονός ότι με το κλείσιμο των σχολείων ήρθαν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την άποψη περί καθυστέρησης του ανοίγματος των σχολείων μετά και τις γιορτές εξέφρασε με παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο προγραμματισμός έδειχνε ότι αρχικά θα άνοιγμα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και μια εβδομάδα αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ώστε οι μέρες διδασκαλίας που θα απομένουν θα είναι ουσιαστικά μόνο πέντε. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιτροπή υπάρχουν και ειδικοί που προτείνουν να μην ανοίξουν καν Γυμνάσια και Λύκεια, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

Τέλος απ'ό,τι φαίνεται θα είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.


Γεωργιάδης: Δύσκολα θα ανοίξει η εστίαση τα Χριστουγέννα - Η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί lockdown νωρίτερα

Δύσκολη χαρακτήρισε το πρωί της Δευτέρας την επαναλειτουργία της εστίασης, ακόμα και την περιοδο των Χριστουγέννων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφοντας παράλληλα τον τρόπου που θα ανοίξει η αγορά μετά το lockdown.

«Είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός», τόνισε σχετικά.

«Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε αρχικά στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δε νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα» προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.

«Συμμερίζομαι απόλυτα όλη την αγωνία των ανθρώπων που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνέουν και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κάνει μεγάλες αγορές για να ικανοποιήσουν την υψηλή ζήτηση των εορτών και είναι φυσιολογικό να θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εποχικά προϊόντα. Ωστόσο ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δε θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει ούτε μεγάλα τραπέζια ούτε ρεβεγιόν», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σχετικά με το «εργαλείο» του clickaway ο Α. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος για να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα.

«Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλά καταστήματα μας είχαν εισηγηθεί να το καθιερώσουμε και εν μέσω της καραντίνας, όμως επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε των συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Και από την ένταση του φαινομένου φαίνεται ότι καλώς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε».

Τέλος, σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας, σημείωσε ότι ο δείκτης που έχει φτιάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που μετρά πόσο καλά η άσχημα πηγαίνει κάθε χώρα είναι οι θάνατοι ανά εκατομμύριο.

«Σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου, το Βέλγιο είχε 1.323 ανά εκατομμύριο, η Ισπανία 898, η Ιταλία 793 ανά εκατομμύριο, η Γαλλία 693, η Τσεχία 644 ανά εκατομμύριο, η Σουηδία 616, η Ολλανδία 501, η Ρουμανία 495 και η Ελλάδα 125 ανά εκατομμύριο. Είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο», κατέληξε.TOPONTIKI

Παράταση του lockdown προανήγγειλε ο Πέτσας: «Η 1η Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός στόχος»

Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown πέραν της 1ης Δεκεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμη πως «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο».

Για τις επιτάξεις των κλινικών στη Θεσσαλονίκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα της επίταξης ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη. «Όπως είχε πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κι εγώ κατά την ενημέρωση των συντακτών, εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη, ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες.

Έχει ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές», είπε ο κ. Πέτσας, για να προσθέσει: «Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια».
Θα είναι απλές κλίνες για κορωνοϊό, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών. Όπως διευκρίνισε, ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίοι δεν πάσχουν από κορωνοϊό, θα μεταφερθούν είτε σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είτε σε δημόσια νοσοκομεία. Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ», σημείωσε.

Θεοδωρικάκος: Υπενθυμίζω πως το Πάσχα μείναμε σπίτια μας

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έδειξε και αυτός πως η άρση του lockdown στο τέλος του Νοεμβρίου απομακρύνεται όλο και περισσότερο: «Είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας. Καλύτερα θα είναι να μετράμε αντίστροφα μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα».


TOPONTIKI


Ο  Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης   του lockdown:  Θα αρθεί όταν σταματήσει να πιέζεται το ΕΣΥ


Στην έμμεση παραδοχή ότι το lockdown ενδέχεται να παραταθεί και πέραν της 30ης Νοεμβρίου προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών».

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουν καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν μια πανδημία, η οποία μας χτυπάει -όχι μόνο εμάς στην Ελλάδα- αλλά όλο τον κόσμο, με μία πρωτοφανή ένταση. Και παρά τις συνθήκες πολύ αυξημένης πίεσης έχουν καταφέρει και τα έχουν βγάλει πέρα».

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες είναι κουρασμένοι, είναι αγχωμένοι, είναι στεναχωρημένοι, είναι ανήσυχοι, είναι προβληματισμένοι. Και θεωρώ αυτά τα συναισθήματα απολύτως κατανοητά. Και γι’ αυτό, νομίζω, ότι είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για τα ζητήματα αυτά να μιλάμε πάντα με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη διαφάνεια».

«Δύο είναι οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης: Η πρώτη, προφανώς, είναι η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Και θέλω να σας πω ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών», υπογράμμισε.

Επίσης, τόνισε ότι «η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να στεκόμαστε πάντα κοντά στους πιο αδύναμους και να κάνουμε πράξη την προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης για κοινωνική αλληλεγγύη τη στιγμή της κρίσης. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Όσον αφορά στα εμβόλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η χώρα μας έχει ήδη προμηθευτεί, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ποσότητες που της αναλογούν και ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε, ως όφειλε, τον προγραμματισμό της ελληνικής πολιτείας για τον μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού που εκτιμώ ότι θα μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, επειδή αυτή είναι μία περίπλοκη άσκηση για το Ελληνικό κράτος, να είναι απολύτως προετοιμασμένο έτσι ώστε από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια, ο εμβολιασμός να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

«Να αναγνωριστεί η προσφορά των υγειονομικών»

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «συμφωνώ απολύτως μαζί σας που εστιάζετε στην κρίση της πανδημίας γιατί δυστυχώς, το αποκαλούμενο δεύτερο κύμα, όπως φαίνεται είναι αρκετά βαρύ. Κι αυτό φάνηκε πανευρωπαϊκά, καθώς όλοι έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Η σκέψη όλων μας τούτη τη στιγμή είναι στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δυστυχώς ο κορωνοϊός απέδειξε ότι είναι πολύ επικίνδυνος, δεν συγχωρεί οποιαδήποτε αμέλεια, οποιαδήποτε χαλάρωση ή εφησυχασμό. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μέρες ακόμη, μακάρι να μην είναι πάρα πολλές. Η αγωνία, η κούραση των συμπολιτών μας, όλων ημών, είναι σημαντική ήδη από την πρώτη περίοδο, πόσο μάλλον τώρα. Τα μέτρα μας δυσκολεύουν όλους και βαραίνουν τον πληθυσμό, πρέπει όμως να αντέξουμε, να είμαστε όσο γίνεται προσεκτικοί, να είμαστε αλληλέγγυοι για να μπορέσουμε να ξανανταμώσουμε σε καλύτερες συνθήκες».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «όλοι οι συμπολίτες μας σηκώνουν βάρη, ο καθένας από τη σκοπιά του προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί στα καθήκοντα που του αναλογούν και να αντέξει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Το βάρος, όμως, που σηκώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα και προφανώς στις μονάδες και τις περιοχές που έχουν αυτήν τη στιγμή την μεγαλύτερη επιβάρυνση, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα πρέπει, πέρα από την αναγνώριση που τους οφείλουμε και νομίζω όλη η ελληνική κοινωνία τους την παρέχει, να υπάρξει εκ μέρους της Πολιτείας, στο μέτρο του δυνατού, και έμπρακτη αναγνώριση. Φυσικά παρακολουθώ κι εγώ την ενίσχυση των υποδομών, αλλά και η υλική αναγνώριση στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να υπάρξει μόλις καταστεί αυτό εφικτό».