Συνάντηση Κασσελάκη – Πολάκη στη Βουλή: Ο έσχατος πάει για πρώτος;


27-09-2023

Ο κ. Πολάκης μπήκε πριν από λίγα λεπτά στο γραφείο του κ. Κασσελάκη στη Βουλή το οποίο ανήκει στον Σωκράτη Φάμελλο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα αναλάβει κάποιον αναβαθμισμένο ρόλο ο βουλευτής Χανίων ο οποίος ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη στη μάχη των εσωκομματικών εκλογών.

Ο κ. Κασσελάκης μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τις αλλαγές στο κόμμα. Μία από αυτές, αφορά τη θέση του εκπροσώπου Τύπου καθώς ο Στέργιος Καλπάκης αντικαταστάθηκε από την Δώρα Αυγέρη.

Την ίδια στιγμή, μετά από συνάντηση που είχε με τον Σωκράτη Φάμελλο, αποφασίστηκε να παραμείνει πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε τις πρώτες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων.

Χρέη διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου, αναλαμβάνει ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης. Η πρώην βουλευτής του κόμματος και δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη θα είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε θέση η Αχτσιόγλου


Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με την Έφη Αχτσιόγλου. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη ρώτησε εάν θέλει οποιασδήποτε θέση στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας η ίδια δεν δέχτηκε.

«Στην παρούσα φάση της ζωής μου δεν θέλω να αναλάβω θέση δεν έχω την ενέργεια αυτή στιγμή», είπε η μέχρι πρότινος υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα διευκρίνισε ότι δεν θα συνεχίσει να είναι τομεάρχης Οικονομικών ενώ η άρνησή της στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει όπως είπε με προσωπικούς λόγους.

Η συνάντηση ανάμεσα στους δύο, έγινε στη Βουλή, κράτησε μισή ώρα και σύμφωνα με την ίδια το κλίμα ήταν θετικό.

Συνάντηση Κασσελάκη – Αχτσιόγλου στη Βουλή


26-09-2023

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντάται με την Έφη Αχτσιόγλου στο γραφείο του Σωκράτη Φάμελλου στη Βουλή.

«Έχουμε πολλή δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παράγει πολιτικές προτάσεις και μεταρρυθμίσεις και ως κόμμα και ως μέρος της κοινωνίας» τόνισε νωρίτερα μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή ο Στέφανος Κασελάκης. «Το έχει ανάγκη η κοινωνία και η χώρα», είπε.

«Η κοινωνία θα είναι μέρος των λύσεων, διότι το έχει ανάγκη και η κοινωνία και η οικονομία και το μέλλον γενικά όλης της χώρας» είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στον Σωκράτη Φάμελο και τον Διονύση Καλαματιανό λέγοντας «Ο Σωκράτης, ο Διονύσης και όλη η ομάδα κάνουν τιτάνιο άθλο για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις θέσεις μας».

Νέο κεφάλαιο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Στ. Κασσελάκης


25-09-2023

Το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος περιλαμβάνει σοβαρές προκλήσεις και στοιχήματα που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτα απ’ όλα θα απαιτηθούν ειδικοί χειρισμοί για την επούλωση των πληγών που άφησε η εμπόλεμη κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, ώστε να πάψει να πλανάται η απειλή μιας νέας διάσπασης στο χώρο της αριστεράς.

Το σύνθημα των οπαδών της Ε. Αχτσιόγλου έξω απ’ την Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής «δεν είστε νικητές, να ακουστεί καλά, δεν θα ξεμπερδέψετε με την αριστερά» ερμηνεύτηκε ως ένα προμήνυμα για ρεβάνς εντός των τειχών το επόμενο διάστημα. Το ερώτημα είναι εάν κάτι τέτοιο θα επιχειρηθεί απ’ το μπλοκ των ηττημένων στο συνέδριο του κόμματος πριν το τέλος του χρόνου ή νέος αρχηγός θα βρεθεί με μεμονωμένες ή οργανωμένες διαφοροποιήσεις στελεχών και εντός του κοινοβουλίου. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχαν αναπτυχθεί σενάρια περί «απόσχισης» ενός τμήματος της Κ.Ο του κόμματος, που διαφωνούσε με την προοπτική το κόμμα να περιέλθει στα χέρια του Σ. Κασσελάκη. Προς ώρας λειτουργεί «ενωτικά» και «συνθετικά» η μη αντικατάσταση του Σ. Φάμελλου στην θέση του επικεφαλής της Κ.Ο, αφού ο Σ. Κασσελάκης δεν θα βρίσκεται στην Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρατευτεί και ο Α. Τσίπρας προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα της Κ.Ο του κόμματος.

Ο ίδιος ο Σ. Κασσελάκης, στις πρώτες του δηλώσεις έδειξε πως θέλει να προχωρήσει ενωτικά, λέγοντας πως στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα. Αλλά στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος.

Το κατά πόσο αυτό θα επιβεβαιωθεί δεν εξαρτάται μόνο απ’ τα ανοίγματα του ιδίου σε μια διαδικασία σύνθεσης, αλλά και απ’ την ανταπόκριση που θα βρει στο στρατόπεδο των «ηττημένων». Το γεγονός πως το «γενικό πρόσταγμα» για την ανασυγκρότηση του κόμματος φαίνεται να το έχουν αναλάβει πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τις δυνάμεις της «Ομπρέλας», όπως οι Ν. Παππας και Π. Πολάκης, ίσως να ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ενδεχομένως η επιλογή ενός νέου προσώπου για τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ε του κόμματος, που θα αναλάβει θεσμικά την ανασυγκρότηση της οργανωμένης κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, να βοηθήσει ουσιαστικά στην αποτροπή «φυγόκεντρων» τάσεων».

Ήδη στο παρασκήνιο υπάρχουν πληροφορίες πως για την διεκδίκηση της θέσης του Γραμματέα της Κ.Ε ενδιαφέρεται ο Δ. Τεμπονέρας, που προέρχεται απ΄ την τάση ΡΕΝΕ.

Είναι θέμα χρόνου ο Σ. Κασσελάκης να δώσει δείγματα γραφής και σε σχέση με το πως θα αντιμετωπίσει και τον άλλον σημαντικό παίκτη στο χώρο της κεντροαριστεράς, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη. Ο τελευταίος εμφανίζεται να μην ανησυχεί για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο οι επιτελείς του Σ. Κασσελάκη θεωρούν πως με τη νίκη του στέρησε απ’ το ΠΑΣΟΚ τις κρυφές ελπίδες που είχε ο Ν. Ανδρουλάκης να πάρει τα ηνία στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό βέβαια θα κριθεί στην πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία που θα αντιμετωπίσει ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Εκτραχύνεται η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ – Βαρύτατες αιχμές Αχτσιόγλου κατά Κασσελάκη


20-09-2023

Στη δίνη της εσωστρέφειας στροβιλίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Η αντιπαράθεση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλιμακώνεται σε επικίνδυνο βαθμό, γεγονός που τροφοδοτεί ανησυχητικά ερωτήματα αναφορικά με την πορεία του κόμματος την επομένη ημέρα.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας εξασφαλίσει η μεν πρώτη τη στήριξη του Ευκλείδης Τσακαλώτου και ο δεύτερος του Νίκου Παππα, δεν θα συμφώνησαν στην διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας, κάτι που αποτέλεσε αφορμή για επιδείνωση της έντασης. Όπως και το ξέσπασμα της Έφης Αχτσιόγλου εναντίον όσων διακίνησαν σενάρια περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα απ’ την ίδια, κάτι που προπαγανδίστηκε απ’ τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη και γι’ αυτό τον κάλεσε να πάρει θέση και να καταδικάσει τις άθλιες αυτές συκοφαντίες σε βάρος της. Λάδι στη φωτιά έριξε και ο Παύλος Πολάκης, υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη.

Σχολιάζοντας αναφορές της Ε. Αχτσιόγλου προς το πρόσωπο του, την προειδοποίησε μέσω fb «πως ερχόμαστε με φόρα».

Η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο», άφησε βαρύτατες αιχμές εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, ζητώντας του ταυτόχρονα να αποκηρύξει και τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος – όπως ανέφερε «καθυβρίζει τους πάντες».

«Ο Παύλος Πολάκης εξαπολύει συστηματικά υβριστικές επιθέσεις. Το ερώτημα της ενότητας δεν βαραίνει την από εδώ πλευρά, αλλά την από εκεί πλευρά. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να μη λέει ότι καταδικάζει αυτού του είδους τις επιθέσεις. Δεν μπορεί ο κ. Πολάκης να καθυβρίζει όποιον μιλάει ελληνικά και να μην τον αποδοκιμάζει» ανέφερε.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για έλλειψη πολιτικού σχεδίου, σημειώνοντας πως πορεύεται μόνο με συνθήματα και δεν μπορεί να κερδίσει τον Κ. Μητσοτάκη.

«Δεν έχει γίνει ξεκάθαρη η πολιτική πρόταση του συνυποψηφίου μου, γι’ αυτό ζήτησα ντιμπέιτ. Υπάρχει ένα ερωτηματικό ως προς το πολιτικό σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσει το περιεχόμενο του. Περιορίστηκε σε κάποια συνθήματα, όμως δεν μπορούμε να μένουμε στα συνθήματα. Όταν λέμε θα τα αλλάξουμε όλα, πρέπει να λέμε και ποια. Απαιτείται γνωστοποίηση και ενημέρωση των θέσεων» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης της εξήγησε γιατί ο Στέαφανος Κασσελάκης δεν είναι σε θέση να κερδίσει τον Κ. Μητσοτάκη: «Εγώ μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη γιατί έχουμε πολιτικό σχέδιο που μπορεί να διαμορφώσει πλειοψηφική δυναμική στην κοινωνία. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη γιατί δεν έχει πολιτικό σχέδιο. Χρειάζεται μια στοιχειώδης πολιτική εμπειρία. Με συνθήματα δεν κερδίζεται ο Μητσοτάκης».

Μάλιστα η και Αχτσιόγλου κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μην αρκεστούν στις διαβεβαιώσεις του συνυποψηφίου της  «αφήστε το πάνω μου, το έχω», γιατί όπως είπε «η αριστερά δεν ήταν ποτέ με τέτοιου είδους αναθέσεις».

Στήριξη Παππά σε Κασσελάκη – Ανταλλαγή συντροφικών αιχμών για το ντιμπέιτ


19-09-2023

Την στήριξη του στον Σ. Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς μετά από συνάντηση που είχε μαζί του στην Βουλή.

«Ο Στέφανος θα έχει τη στήριξη και θα ενθαρρύνω την εκλογή του. Δίνει την πνοή και το βηματισμό» ανέφερε ο Ν. Παππάς με τον Σ. Κασσελάκη να τον ευχαριστεί σημειώνοντας: «Κάναμε το πρώτο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Με την υποστήριξη σου κάνουμε το δεύτερο βήμα. Την Κυριακή θα γίνει το τρίτο βήμα».

Εξάλλου, εξέδωσαν και κοινή δήλωση με την οποία συστρατεύονται για « τη νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ». « Ανταποκρινόμαστε στο μήνυμα της τεράστιας συμμετοχής του δημοκρατικού κόσμου στη διαδικασία της 17ης του Σεπτέμβρη. Οι 150.000 πολίτες, που περίμεναν για μία ή δύο ώρες στην ουρά, σάρωσαν σενάρια κρίσης που απεργάζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Έστειλαν μήνυμα ενότητας. Ένα μήνυμα που μας δεσμεύει όλους και όλες για κοινή πορεία στη βάση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και η οποία συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο », σημειώνουν και τονίζουν: « Οικοδομούμε το κόμμα των μελών, με ουσιαστική συμμετοχή και απόφαση σε όλα τα επίπεδα, με περιφερειακή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των στελεχών. Ενεργοποιούμε τα δίκτυα της παράταξης. Δημιουργούμε την πατριωτική, σύγχρονη, κυβερνώσα παράταξη».

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως « υπερασπίζονται » την « εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015 – 2019 » διεκδικώντας « λύσεις στην εξωτερική πολιτική στη βάση του Διεθνούς Δικαίου » και « την προοπτική μιας χώρας όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζήσει το δικό του Ελληνικό Όνειρο: να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητές του, με δικαιοσύνη, εντιμότητα και Δημοκρατία ».

Και προσθέτουν: « Ξανακερδίζουμε τον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη μεσαία τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα » και « τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο ».

« Από σήμερα χτίζουμε τη Μεγάλη Παράταξη της νίκης. Ξεκινάμε από αυτή την Κυριακή για τη νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Συμμετοχή, Ενότητα, Νίκη », καταλήγει η δήλωση τους.

Συντροφικές αιχμές για το ντιμπέιτ

Η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας την Τρίτη το πρωί στον Αντ1 κάλεσε σε τηλεμαχία τον Σ. Κασσελάκη εν όψει της αναμέτρησης του δεύτερου γύρου.

Η απάντηση του Στ. Κασσελάκη ήρθε μέσω social media. «Debate με τον Κ.Μητσοτάκη.
Όπως εύστοχα έχει πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εμείς είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι.
Με την Έφη η Σύγχρονη Αριστερά δε μας θέλει απέναντι, αλλά μαζί. Το «μαζί» που ζήτησαν 150.000 προοδευτικοί πολίτες στην κάλπη. Την καλώ σε κοινή περιοδεία. Να πάμε ενωμένοι στην κοινωνία» έγραψε σε ανάρτησή του.

Ραντεβού Κασσελάκη – Αχτσιόγλου την Κυριακή στον β’ γύρο – Νέος κύκλος αιχμηρών δηλώσεων


18-09-2023

Ραντεβού στις επαναληπτικές κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου δίνουν οι Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου, οργανώνοντας εκ νέου και από μηδενική βάση την προεκλογική τους καμπάνια με έμφαση στην προσέλκυση των ψηφοφόρων εκείνων που στις εσωκομματικές εκλογές του πρώτου γύρου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας προτίμησαν να στηρίξουν τις υποψηφιότητες των Ν. Παππά, Ε. Τσακαλώτου και Σ. Τζουμάκα.

Το γεγονός ότι ο Σ. Κασσελάκης προηγήθηκε στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της Ε. Αχτσιόγλου με εννέα περίπου ποσοστιαίες μονάδες (45,04%- 36,21 στο 98% της καταμέτρησης) σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής ως υγιεινό περίπατο, καθώς το αποτέλεσμα παραμένει ανοιχτό και το σενάριο της ανατροπής, όπως έχει δείξει η ιστορία από αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλα κόμματα, είναι μια παράμετρος που δεν την υποτιμά το επιτελείο του.

Άλλωστε η αιχμηρή δήλωση που έκανε εναντίον του η Ε. Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής, δείχνει πως και αυτή απ’ την πλευρά της δεν πρόκειται να καταθέσει εύκολα τα όπλα. Μάλιστα στο επιτελείο της πρώην υπουργού υπάρχει έντονη ενόχληση, καθώς διάφοροι επικοινωνιακοί μηχανισμοί που συνδέονται με την υποψηφιότητα του Σ. Κασσελάκη το βράδυ της Κυριακής διαχειρίστηκαν με τρόπο άκομψο και αντιδεοντολογικό την πρωτιά του, διακινώντας πληροφορίες περί απόσυρσης της δικής της υποψηφιότητας.

«Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικού όρους ή όχι. Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο, στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε ειλικρινείς, για το τι θέλουμε και πώς θα το επιτύχουμε». Η συγκεκριμένη δήλωση της Ε. Αχτσιόγλου πυροδότησε αντιδράσεις, καθώς για λογαριασμό του Σ. Κασσελάκη της απάντησε με αιχμηρό τρόπο ο Π. Πολάκης μέσα από το FB. «Εμείς μόνα σε πεντακάθαρα Νερά κολυμπάμε ….και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακη!Άλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερα της σιωπής ,της ηπιότητας-μετριοπάθειας-να μην τρομάξουμε τους κεντρώους και τελικά της μη αντιπολίτευσης !!Υγ Δηλαδή μας είπε πως το 46-47% που ψήφισε Κασσελακη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό!!!Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακη» έγραψε χαρακτηριστικά.

Ήθελαν ομερτά στο Blue Horizon: Σε κανέναν κουβέντα παιδιά - Νέο ηχητικό από τους ασυρμάτους


13-09-2023

Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα νέο ηχητικό ντοκουμέντο με ανατριχιαστικές συνομιλίες του πληρώματος από τους ασυρμάτους του Blue Horizon.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για έναν διάλογο μεταξύ μελών του πληρώματος, λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη.

Στο ηχητικό που «έπαιξε» η εκπομπή «Το Πρωινό» στον ΑΝΤ1 ακούγεται κάποιος από το πλήρωμα να λέει: «Ένα πράγμα πάντα θα έχετε στον νου. Ποτέ δεν λέμε τι ακούμε και τι βλέπουμε».

«Και εδώ, σε κανέναν κουβέντα παιδιά, ούτε έξω απ’ το… εντάξει;» ακούγεται να συμπληρώνει άλλος.


Ακούστε τους διαλόγους στο 03:27:
«Νόμιζα ότι είναι Πακιστανός» - Ο διάλογος Πλοιάρχου και Υπάρχου του Blue Horizon
Χθες, το φως της δημοσιότητας είδε ένα ακόμα ηχητικό ντοκουμέντο: Τους διαλόγους μεταξύ του πλοιάρχου, του υπάρχου και του πληρώματος του Blue Horizon.

Πλοίαρχος: Ρε τον μ…ρε. Τώρα οικονομίσαμε. Δεν τον έσπρωξε το πλήρωμα. Πήγε να τον βγάλει το πλήρωμα. Πάρε μία τον… θέλει λεπτομέρειες για το τι έγινε… μη πει πολλά.

Ύπαρχος: Αυτός είχε ξεκινήσει το βαπόρι και πήγαινε μπροστά και πήγε να ανέβει πάνω στον καταπέλτη…δίπλα, δίπλα. Στον καταπέλτη ήταν. Ένας παλαβός ήταν. Εκείνη την ώρα που έδεσαν εγώ τον κάβο ήταν δίπλα μου. Του λέω: ‘’Ταξιδεύεις;’’ ΄΄όχι μου λέει και μετά ανέβηκε, μπαίνει μέσα. 
Πλοίαρχος: Αμέσως ενημέρωσα το traffic και το λιμενικό. Έκοψα και την κίνηση, έκανα κράτη για να μειώσω τα απόνερα. Μετά δεν ξέρω τι έγινε από εκεί. Εγώ τον είδα ναι. Μάλιστα τον είδε και το Έλυρος, φώναξε ο καπετάνιος από το Έλυρος…κολυμπούσε.

Ύπαρχος: Του λέω βγες έξω…βγες έξω.

Πλοίαρχος: Ο αξιωματικός που τον είδε κολυμπούσε. 
Ύπαρχος: Πάει να βγει έξω… βγαίνει έξω, ξανά μπαίνει μέσα και έπεσε στη θάλασσα. 
 
Πλήρωμα: Αυτός ήταν απέξω. 
Ύπαρχος: Ναι, είχαμε κλείσει καταπέλτη, των οχημάτων, ναι. Αυτός ήταν στη πίντα, καθότανε και μετά πήρε δρόμο να μπει μέσα. Τελευταίος, τελευταίος. Είχαμε ξεκινήσει, προχωρούσε το βαπόρι μπροστά. Είχαμε αμολήσει, ναι.

Πλοίαρχος: Ξαφνικά είδα από την κάμερα έναν επιβάτη, ο οποίος προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε. Πώς έγινε αυτό ρε…;

Ύπαρχος: Τίποτα, δεν με βλέπω καλά. 
 
 
«Εγώ νόμιζα ότι δεν είχε εισιτήριο. Νόμιζα ότι είναι μαύρος, Πακιστανός, γιατί καθόταν εκεί απ’ έξω και γύριζε γύρω – γύρω. Μα δεν μας έδειξε κανένα εισιτήριο. Εμένα το μόνο που μου είπε ήταν «εγώ θα ταξιδέψω», όπως είπε.Ύπαρχος Blue Horizon: «Είναι αδιανόητο ό,τι συνέβη, μακάρι να μπορούσα να εξηγήσω τη συμπεριφορά μου»
Καμία εξήγηση για τη συμπεριφορά του, για το σπρώξιμο στον Αντώνη Καρυώτη, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε, δεν έδωσε ο προφυλακισμένος ύπαρχος του Blue Horizon. Με δηλώσεις του στην εκπομπή «Το Πρωινό», στον ΑΝΤ1, ο ύπαρχος δήλωσε συντετριμμένος, ότι δεν ήξερε τον άτυχο 36χρονο και πως μακάρι να μπορούσε να εξηγήσει τη συμπεριφορά του.«Είμαι συντετριμμένος. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Δεν είχα τίποτα προσωπικό με το παιδί. Δεν τον ήξερα. Θέλω να με πιστέψετε όλοι ότι δεν είχα σκοπό να κάνω κακό σε κανέναν. Μακάρι να μπορούσα να αντικρίσω την οικογένεια του Αντώνη και να τους έλεγα πόσο λυπάμαι για αυτό που συνέβη. Μακάρι να μπορούσα να εξηγήσω σε όλους την συμπεριφορά μου», είπε στη συνεργάτιδα της εκπομπής, Κέλλυ Χεινοπώρου. 
 
«Ο σύζυγός μου δεν ήθελε να κάνει κακό»

Σε λυγμούς ξέσπασε η σύζυγος του ύπαρχου, λέγοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι ο άνθρωπος που παρουσιάζεται από τα Μέσα. «Είδα τον άνδρα μου όταν ήταν στην ασφάλεια. Ο σύζυγός μου είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν ήθελε με τίποτα. Δεν ήθελε να κάνει κακό σε κάποιον άνθρωπο. Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος ο Μιχάλης. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Προσπαθώ να φανώ δυνατή για τα παιδιά μου και τον Μιχάλη, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Λυπούμαστε πάρα πολύ για ό,τι έχει γίνει. Δεν ήθελε. Δεν μου έχει εξηγήσει γιατί δεν τον άφησε να ανέβει. Δεν έχουμε αναλύσει τη στιγμή. Είναι λίγες μέρες. Κάπως πρέπει και εκείνος να το αποδεχτεί και να μιλήσει. Με μένα σίγουρα. Με τους δικηγόρους του έχει μιλήσει. Όταν τον βλέπω για ένα τέταρτο δεν μπορώ να τον ρωτάω τι έγινε και πώς έγινε. Αυτή τη στιγμή πρέπει να τον στηρίξω. Είναι ένα ψυχολογικό ράκος. Είναι 15 χρόνια στα καράβια, δεν έχει εμπλακεί σε άλλο συμβάν. Τα παιδιά δεν ξέρουν ακριβώς που είναι τώρα. Τους έχω εξηγήσει ότι είναι στο λιμενικό και ότι πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες. Είναι μικρά τα δύο παιδιά», είπε και συνέχισε: «Ξέρω τον σύζυγό μου. Είναι τραγικό το πώς τον χαρακτηρίζουν. Δεν είναι τέτοιο άτομο ο Μιχάλης. Είναι ένας καλός άνθρωπος που βοηθάει τους γύρω του. Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό, προσπαθώ να το διαχειριστώ. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έχει συμβεί αυτό στον άνθρωπό μου».

Τέλος, η σύζυγος του ύπαρχου είπε πως θα επικοινωνήσει με την οικογένεια του Αντώνη Καρυώτη. «Δεν έχω προσπαθήσει να μιλήσω με την οικογένεια του παιδιού, αλλά θα το κάνω. Θέλω να αισθανθώ λίγο πιο δυνατή για να μιλήσω και σε αυτούς τους ανθρώπους. Σίγουρα θα μιλήσω μαζί τους, να τους συλλυπηθώ».

Κ. Μητσοτάκης: Θα αλλάξουν πολλά στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών


11-09-2023

Το δάσος Δαδιάς επισκέφθηκε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης του δάσους και ενημερώθηκε για την πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Συζητήθηκαν επίσης βήματα αποκατάστασης του δάσους, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής, ενώ ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι είναι δεδομένο το προσωπικό του ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

«Κύριε Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχη, κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή, αγαπητά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του ΟΦΥΠΕΚΑ, πραγματικά λυπάμαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά πάρα πολύ μεγάλη, πάρα πολύ έντονη.

Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι έδωσαν τον αγώνα εκείνες τις πολύ δύσκολες μέρες, μέσα στη φωτιά. Αναφέρομαι προφανώς στα στελέχη της Πυροσβεστικής, αλλά και στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, στον αγώνα τον οποίο έκανε ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Θα κάνω και μία ξεχωριστή μνεία στους δασικούς μας συνεταιρισμούς, οι οποίοι και αυτοί μπήκαν μέσα στο δάσος και νομίζω ότι αν σήμερα υπάρχει μία αχτίδα αισιοδοξίας ότι υπάρχουν κομμάτια τα οποία σώθηκαν, οφείλεται και στη δική τους δραστική παρέμβαση.

Προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά τη φωτιά την περσινή. Αλλά πριν τη φωτιά την περσινή, η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες χαραμάδες, τουλάχιστον, αισιοδοξίας. Πράγματι, η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά -θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας- όμως, όπως φάνηκε και από το βίντεο, έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαφτες είτε έχουν καεί λίγο. Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας.

Υπάρχει μεγάλη εμπειρία και από τον Οργανισμό, αλλά και από τις οργανώσεις που βοηθούν και θέλω και αυτές να τις ευχαριστήσω. Πιστεύω ότι η πανίδα θα μπορέσει να επιβιώσει και να ανακάμψει και με την όποια βοήθεια χρειάζεται από τον άνθρωπο.

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω: Έχουμε μία πολύ καλή Δασική Υπηρεσία και πολύ έμπειρους ανθρώπους εδώ στο πεδίο και θέλω να τους ευχαριστήσω. Αυτό το οποίο έχω ζητήσει είναι ταχύτατα -και το γνωρίζει και ο Βαγγέλης Γκουντούφας- να ετοιμάσουμε όλες τις μελέτες, ήδη αυτές έχουν αποτυπωθεί στον χάρτη, έτσι ώστε με τους αναδόχους αναδάσωσης -έτσι το ονομάζουμε, ουσιαστικά πρόκειται για πρώτες παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων- γρήγορα να μπορούμε να μπούμε στο πεδίο για να κάνουμε αυτό το οποίο καταφέραμε και κάναμε στην Εύβοια.

Στην Εύβοια τα αντιπλημμυρικά τα οποία κάναμε, άντεξαν όλα. Το δάσος ήδη έχει αρχίσει να αναγεννάται και η εικόνα είναι μάλλον καλύτερη από ό,τι θα περιμέναμε δύο χρόνια μετά. Αυτό απλά γιατί πρέπει, όσο κι αν είναι δύσκολο, να βλέπουμε λίγο τα πράγματα με μία σχετική αισιοδοξία.

Έχουμε κινητοποιήσει πολλούς ιδιώτες αναδόχους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό το οποίο θα ήθελα, Βαγγέλη, είναι να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας τα έργα που αφορούν τη Δαδιά από τα έργα του υπόλοιπου νομού, έτσι ώστε τα έργα της Δαδιάς να τα αναλάβει ένας -ακριβώς γιατί είναι η Δαδιά και είναι συγκεκριμένα- και για τα υπόλοιπα θα κινηθούμε -ήδη για την Παλαγία έχουμε τον ανάδοχο- για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό και να κινηθούμε πολύ γρήγορα στα άμεσα έργα.

Είχαμε την ευκαιρία χθες να συζητήσουμε -και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε άμεσα- τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου, καθώς δεν του είναι άγνωστες οι πλημμύρες και προφανώς πρέπει να γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις, οι οποίες απαιτούν έναν πιο συγκροτημένο κεντρικό σχεδιασμό.

Θέλω επίσης να σταθώ σε αυτό το οποίο είπε ο Δήμαρχος και αναγνωρίζω απόλυτα, το συζητήσαμε και χθες εκτενώς: ότι μερικές φορές ένας Δήμος πολύ μεγάλος σε έκταση ο οποίος είναι όλος προστατευμένος μπορεί να βρεθεί σε μειονεκτική θέση και όχι σε πλεονεκτική θέση. Είναι δύσκολο, παραδείγματος χάρη, να γίνουν άλλου είδους αναπτυξιακά έργα, από τα οποία ο Δήμος μπορεί να έχει ένα όφελος.

Αυτό, Θοδωρή, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε και στα πλαίσια των αντισταθμιστικών, από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παραδείγματος χάρη. Ενδεχομένως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο ταμείο, σε επίπεδο Περιφέρειας, ακριβώς ώστε να μπορούμε να έχουμε κάποιες πληρωμές εξισορρόπησης προς αυτούς οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε τέτοιους πόρους.

Δήμαρχε, το είπα και χθες, το ξαναλέω και εδώ: να ξέρεις ότι θα είμαστε κοντά στον Δήμο, σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα μιλήσω τώρα αναλυτικά για τα αναπτυξιακά μας σχέδια για την επόμενη μέρα, όμως θα κάνουμε πράγματα. Θα σταθώ ιδιαίτερα όμως σε αυτό το οποίο είπες: στην ανάγκη να στηρίξουμε τα τοπικά επαγγέλματα, Δημόσια ΙΕΚ Υλοτομίας, παραδείγματος χάρη.

Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τη Δαδιά το κέντρο εκπαίδευσης των νέων υλοτόμων μας. Θα χρειαστούμε πολλούς περισσότερους, διότι το όραμά μας για τη διαχείριση των δασών επιβάλλει περισσότερη παρουσία μέσα στα δάση.

Είναι αδιανόητο σήμερα, ως χώρα, 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψη στη χώρα και είμαστε ελλειμματικοί στο ξύλο. Εισάγουμε ξύλο, κάτι δεν κάνουμε σωστά και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα.

Θέλω επίσης να τονίσω, θα το πω και στην Αλεξανδρούπολη, ότι πέραν του «Evros pass» θα υπάρχει «Dadia pass», το οποίο θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά. Και να ζητήσω από τον Δήμο και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ να ετοιμάσουμε τις νέες διαδρομές -γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να δει κάποιος ακόμα μέσα στο δάσος- ώστε οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος και, ναι, να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης του δάσους την επόμενη μέρα.

Οπότε θα μεριμνήσω σίγουρα, εξάλλου δεν είναι πάρα πολλά τα δωμάτια τα οποία έχετε, να υπάρχει μια προνομιακή αντιμετώπιση ώστε να μην έρχονται όλοι, γιατί καταλαβαίνω το άγχος «τώρα θα έρθουν όλοι στα παράλια, στην Αλεξανδρούπολη». Αλλά Έβρος δεν είναι μόνο Αλεξανδρούπολη, είναι κάτι το οποίο το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Έβρος είναι και το Σουφλί, είναι ο κεντρικός Έβρος, Έβρος είναι και ο βόρειος Έβρος.

Αλλά αυτά είναι τα πολύ πρώτα, τα πολύ άμεσα τα οποία μπορούμε να κάνουμε. Όπως είπα, δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Μπορούμε να γίνουμε μόνο καλύτεροι και να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Να πω και πάλι ότι έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε όλους όσοι αγαπούν και ασχολούνται με το δάσος στην περιοχή. Εξάλλου, ζήσατε μέσα στο δάσος και θα ζείτε μέσα στο δάσος. Αναφέρομαι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στις δασικές μας υπηρεσίες.

Θέλω να θυμίσω ότι μία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες κάναμε την προηγούμενη τετραετία ήταν ακριβώς να μεταφέρουμε τις δασικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός πολιτικός προϊστάμενος, γιατί πριν όλοι γνωρίζετε ότι μέσα στο χάος των αποκεντρωμένων ήταν συχνά ακέφαλες.

Ο Γιώργος Αμυράς είναι μαζί μας και θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο, ως προσωπικός μου σύμβουλος, για να ενθαρρύνει και να παροτρύνει και να υποστηρίζει το Υπουργείο και τη Γενική Διεύθυνση στο να σιγουρευτούμε ότι τα έργα αυτά θα τρέχουν γρήγορα, να υπάρχει και ένας κεντρικός σύνδεσμος με εμένα και είναι ένας άνθρωπος που τον ξέρετε εξάλλου καλά, γιατί είχε δουλέψει πριν και μαζί με το Δήμο, μαζί με την Περιφέρεια, με την οποία έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία.

Θα κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία. Να ξέρεις Δήμαρχε ότι και για το Σουφλί, αλλά και για τον Έβρο, δεν υπάρχει περίπτωση να διαφύγει του προσωπικού μου ενδιαφέροντος η επόμενη μέρα. Οπότε, ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ και η δουλειά ξεκινάει τώρα».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τον κοιτούσαν σαν να έχει πέσει σκουπίδι στη θάλασσα. Ήταν ένας βίαιος θάνατος


07-09-2023

Από πνιγμό έχασε τη ζωή του ο 36χρονος, τον οποίο μέλη του πληρώματος του Blue Horizon έσπρωξαν από τον καταπέλτη του πλοίου με αποτέλεσμα να τον ρίξουν στο νερό και χάσει τη ζωή του. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως ο ίδιος έφερε και θλαστικές κακώσεις, ενώ οι τέσσερις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης βρέθηκε στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο του άτυχου 36χρονου. Αρχικά, ο ιατροδικαστής ανέφερε πως «η νεκροψία – νεκροτομή διενεργήθηκε με επιμέλεια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, παρουσία και του προϊσταμένου ιατροδικαστή, κ. Ηλία Μπογιόκα. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως ο θάνατος επήλθε από πνιγμό. Ήταν ένας βίαιος θάνατος, συνέβη σε έδαφος και κάποιων τραυματισμών που έφερε».

Όσον αφορά τους τραυματισμούς τους οποίους έφερε ο 36χρονος, ο κ. Τσαντίρης ανέφερε πως «είναι θλαστικές κακώσεις και συνέβησαν κατά την πτώση του». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο πιθανότερες εκδοχές είναι πως κατά τη πτώση του, ο άντρας είτε χτύπησε στην προβλήτα είτε στον καταπέλτη.

«Ο θάνατος επήλθε από πνιγμό, σε έδαφος κάκωσης κεφαλής. Είναι ένας βίαιος θάνατος και επήλθε μέσα σε λίγα λεπτά», ανέφερε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης. Ο ίδιος κατέληξε πως αναμένεται και η τοξικολογική εξέταση του θύματος.

Απόστολος Λύτρας: «Τον κοιτούσαν σαν να έχει πέσει σκουπίδι στη θάλασσα»


Στον τραγικό θάνατο του 36χρονου στο Blue Horizon αναφέρθηκε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Απόστολος Λύτρας τονίζοντας ότι «ο κόσμος ούρλιαζε και δεν υπήρξε ένας να του πετάξει ένα σωσίβιο».

 


Ο κ. Λύτρας μίλησε στην εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί» στον ΑΝΤ1 και αρχικά αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, αναφέροντας ότι ένας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο και άλλοι τρεις για συνεργεία στην ανθρωποκτονία. Βέβαια, ο ίδιος δεν απέκλεισε να αλλάξει το κατηγορητήριο.

«Περιμένουμε να συνεχιστεί η έρευνα, θεωρώ ότι υπάρχουν κι άλλες παραλείψεις. Ας πούμε για παράδειγμα, δεν υπάρχει λιμενικός στο χώρο, τουλάχιστον δεν φαίνεται από την εικόνα», δήλωσε στον Ant1 συμπληρώνοντας πως, «απαγορεύεται να ξεκινήσει το πλοίο με ανοιχτή την μπουκαπόρτα».

Παράλληλα, ο δικηγόρος σημείωσε πως στο πλήρωμα «είναι όλοι συνδεδεμένοι με ενδοεπικοινωνία, όλοι ακούνε τι συμβαίνει». Στο πλαίσιο αυτό διερωτήθηκε πως γίνεται να ουρλιάζει ο κόσμος «και δεν υπήρχε ένας να του πετάξει ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, οι υπάλληλοι τον κοιτάζανε σαν να έχει πέσει σκουπίδι στη θάλασσα».


Blue Horizon : Στον εισαγγελέα τα 4 μέλη του πληρώματος – Ανθρωποκτονία από κοινού


06-09-2023

Για ανθρωποκτονία από κοινού κατηγορούνται τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon που πέταξαν από τον καταπέλτη στη θάλασσα τον 36χρονο που ήθελε να επιβιβαστεί στο πλοίο με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Κατηγορούμενοι είναι ο καπετάνιος, ο ύπαρχος, ο λοστρόμος και ο αξιωματικός καταστρώματος .

Οι τέσσερις θα οδηγηθούν στην εισαγγελία Πειραιά από ώρα σε ώρα.

Ο 36χρονος  άνδρας περισυνελέγη νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή, ενώ το πλοίο αναχώρησε και επέστρεψε μετά από εισαγγελική εντολή προκειμένου να δοθούν καταθέσεις από επιβάτες και πλήρωμα.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η νεκροψία-νεκροτομή του άτυχου 36χρονου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό η από κάποια χτύπημα ή και από τον συνδυασμό και των δύο.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media, ο 36χρονος προσπαθεί να επιβιβαστεί στο πλοίο κατά την αναχώρηση για το Ηράκλειο, φέρεται να διαπληκτίζεται με κάποια άτομα από το πλήρωμα και στη συνέχεια να βρίσκεται στη θάλασσα, χάνοντας τη ζωή του.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 είπε ότι αισθάνεται «σοκ, φρίκη και θλίψη».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την πράξη των μελών του πληρώματος «ποινικά και ηθικά καταδικαστέα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί χυδαία προσβολή προς τους Έλληνες ναυτικούς της ελληνικής ακτοπλοΐας που δεν συνάδει με τις αρχές της ναυτοσύνης».

Επεσήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι ο 36χρονος ο οποίος είχε εισιτήριο στην κατοχή του, αφού είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, έπειτα αποβιβάστηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους και στη συνέχεια στην προσπάθειά του να επανεπιβιβαστεί, απωθήθηκε από τα μέλη του πληρώματος με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του.

Η διοίκηση της Attica Group στην οποία ανήκει το πλοίο, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, ενώ δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος.

Οι αποκαλύψεις για το πραγματικό συμβάν προκαλούν σοκ καθώς από το βίντεο της σκηνής είναι σαφές ότι 36χρονος Αντώνης Καργιώτης  βρήκε ακαριαίο θάνατο, είτε από πνιγμό, είτε από χτυπήματα στο τσιμεντένιο βραχίονα του λιμανιού, κάτι που θα διαπιστωθεί κατά τη σημερινή νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.

Ο άνδρας, έφτασε καθυστερημένα στο λιμάνι καθώς σκόπευε να ταξιδέψει για το Ηράκλειο Κρήτης. Το πλοίο είχε ξεκινήσει τη διαδικασία απόπλου, ωστόσο ο καταπέλτης, βρισκόταν ακόμη στο τσιμέντο. Ο 36χρονος άνδρας προσπάθησε να ανέβει, πλην όμως, δύο μέλη του πληρώματος, διαπληκτίστηκαν μαζί του και τον έσπρωξαν. Στην συνέχεια  ο Αντώνης Καργιώτης προσπάθησε για δεύτερη φορά να ανέβει τον καταπέλτη, ενώ το πλοίο είχε ξεκινήσει τον απόπλου, με αποτέλεσμα οι δύο κατηγορούμενοι, να τον ρίξουν στη θάλασσα.

Τα δυο μέλη του πληρώματος σαν να μη συμβαίνει τίποτε, φέρονται να μη ενημέρωσαν τον κυβερνήτη του πλοίου για το περιστατικό , ο οποίος τελικώς ενημερωθηκε από το Λιμενικό να επιστρεψει στο λιμάνι .
Το πλοίο μετά τις χθεσινοβραδινές προσαγωγές ξεκίνησε το δρομολόγιο του, με διαφορετικό προσωπικό.

Την Παρασκευή στον Έβρο ο πρωθυπουργός – Χωρίς ενεργό μέτωπο μετά από 16 ημέρες φωτιάς


04-09-2023

Στον Έβρο θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προκειμένου- όπως είπε- να γίνει η πλήρης αποτίμηση και καταγραφή του μεγέθους των εκτάσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και με βασικό στόχο την άμεση υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγελθεί για την αποκατάσταση των πληγέντων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς της περιοχής.
Το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει την τακτική μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η φωτιά που επί 16 ημέρες ισοπέδωσε τον Εβρο και το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς δεν έχει σήμερα ενεργό μέτωπο, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, συνεχίζουν να επιχειρούν.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν το τελευταίο 24ωρο 82 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 49 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι των Μαθητών» – Τα είδη που περιλαμβάνει30-08-2023

Από σήμερα, Τετάρτη 30 Αυγούστου, τίθενται σε ισχύ το «Καλάθι των Μαθητών» και οι βελτιωτικές αλλαγές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Στο «Καλάθι των Μαθητών» περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα προϊόν από τις εξής κατηγορίες προϊόντων:

-Σχολικές τσάντες

-Κασετίνες

-Τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)

-Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά

-Χρωματιστοί μαρκαδόροι

-Στυλό

-Γόμες

-Ξύστρες

-Διαβήτες

-Χάρακες

-και Φωτοτυπικό χαρτί.

Στην πρωτοβουλία για το «Καλάθι των Μαθητών», το οποίο θα ισχύσει έως τις 3 Οκτωβρίου, μετέχουν τόσο οι επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», εφ’ όσον διαθέτουν προϊόντα στις προαναφερθείσες κατηγορίες, όσο και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών.

Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ., κατάλογο με τα προϊόντα και τις τιμές που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι των Μαθητών». Οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» θα αποστέλλουν τους καταλόγους μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis και οι υπόλοιπες με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Ξεχωριστό σημείο πώλησης για το «Καλάθι»

Με βάση την υπουργική απόφαση, τόσο για το «Καλάθι των Μαθητών» κατά το διάστημα 30 Αυγούστου – 3 Οκτωβρίου όσο και το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τις 30 Αυγούστου και μετά, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα τουλάχιστον ξεχωριστό σημείο πώλησης σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα.

Στο ξεχωριστό σημείο πώλησης θα διατίθενται το σύνολο των προϊόντων του «Καλαθιού των Μαθητών» και από το «Καλάθι του Νοικοκυριού» προϊόντα των εξής κατηγοριών:

-Ρύζι

-Ψωμί για τοστ

-Μακαρόνια Νο 6

-Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-Όσπρια (φακές ή φασόλια ή ρεβύθια)

-Γάλα εβαπορέ

-Χυμός τομάτας διατηρημένος

-Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)

-Ελαιόλαδο

-Ηλιέλαιο

-Λευκή ζάχαρη

-Ελληνικός καφές

-Στιγμιαίος καφές

-Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων

-Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμό επιφανειών – χλωρίνες

-Τροφές για σκύλους

-Τροφές για γάτες.

Προϊόν επώνυμης ετικέτας στο «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Παράλληλα, από τις 30 Αυγούστου οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» υποχρεούνται να εντάσσουν τουλάχιστον ένα προϊόν επώνυμης ετικέτας στις εξής κατηγορίες προϊόντων:

-Ρύζι

-Μακαρόνια Νο 6

-Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-Φακές

-Φασόλια

-Ρεβύθια

-Γάλα φρέσκο πλήρες

-Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά

-Γάλα εβαπορέ

-Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

-Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά

-Χυμός τομάτας διατηρημένος

-Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακά, μπάμιες και φασολάκια)

Από αυτήν την υποχρέωση εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα επώνυμης ετικέτας στην αντίστοιχη κατηγορία.

Επισημαίνεται ότι για όλες τις κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το «Καλάθι των Μαθητών» ισχύει ήδη η διάταξη του Νόμου 5045/2023, με βάση την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα στα επίπεδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.


 ΑΠΕ

Πλαφόν κέρδους σε εννιά σχολικά είδη ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας


10-08-2023

Επέκταση του ανώτατου μικτού περιθωρίου κέρδους σε σχολικά είδη και θερμοσίφωνες προβλέπει απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Πρόκειται για συνολικά 10 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στην περίμετρο ισχύος του άρθρου 54 Νόμου 5045/2023 και είναι αναλυτικά οι εξής:

   -Σχολικές τσάντες,
-Κασετίνες
   -τετράδια,

   -Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά,

   -Χρωματιστοί μαρκαδόροι,

   -Στυλό,

   -Γόμες,

   -Ξύστρες,

   -Διαβήτες/Χάρακες

   -Προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως (θερμοσίφωνες, λέβητες και τα αντίστοιχα).

Για τα εν λόγω προϊόντα προβλέπεται από το Νόμο 5045/2023 ότι «από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, τα 9 σχολικά είδη θα αποτελέσουν και την βάση για το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εντός του Αυγούστου, με Υπουργική Απόφαση, στην οποία θα περιλαμβάνονται και βελτιωτικές αλλαγές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού».   

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Με τη σημερινή απόφαση στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Επιβάλλουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους τόσο στα βασικότερα σχολικά είδη, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, όσο και στους θερμοσίφωνες, τους λέβητες και γενικότερα στα προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος «Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

 Στόχος μας είναι στα σχολικά είδη οι τιμές να είναι προσιτές και μάλιστα χαμηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Προς την κατεύθυνση αυτή, πέραν από το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, δημιουργούμε για πρώτη φορά και το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», πρωτοβουλία στην οποία έχουν δεσμευτεί να μετέχουν τόσο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και μεγάλες αλυσίδες που διακινούν σημαντικό όγκο από τα σχολικά είδη, ενώ φυσικά μπορούν να μετέχουν και άλλα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» στόχος μας είναι χιλιάδες νοικοκυριά να επωφεληθούν τη σημαντική επιδότηση στο σύνολό της και να αντικαταστήσουν μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση στο λογαριασμό ρεύματος.

Έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ιδίως οι πιο ευάλωτες οικογένειες, γι' αυτό και αξιοποιούμε κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να τις στηρίζουμε για όσο χρειαστεί».

Φοιτητικό επίδομα των 1.500 έως 2.000 ευρώ: Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων

  03-08-2023

Άδειασε η κλεψύδρα υποβολής αίτησης για το φοιτητικό – στεγαστικό επίδομα των 1.500 και 2.000 ευρώ, καθώς μέχρι και σήμερα μπορεί να υποβληθεί η σχετική αίτηση. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει πρώτα όμως να έχει υποβάλει την φορολογική του δήλωση για το έτος 2022, διαφορετικά το σύστημα τον «πετάει» εκτός. Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει το φθινόπωρο, όταν και κάθε Σχολή θα αναλάβει να ελέγξει τα δικαιολογητικά και να τα επαληθεύσει πριν προχωρήσει στην εξόφληση.

Συγκεκριμένα, εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και επαληθευθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος από το ηλεκτρονικό σύστημα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, προωθούνται στην Οικονομική Υπηρεσία του Ιδρύματος για την έκδοση των σχετικών ενταλμάτων οι εκτυπωμένες αιτήσεις μαζί με τα υποβληθέντα δικαιολογητικά.

 
 Η διαδικασία για την εξόφληση του επιδόματος


Η δαπάνη για την πληρωμή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών, εκκαθαρίζεται από τις οικείες υπηρεσίες των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας και εντέλλεται προς πληρωμή αποκλειστικά και μόνο με χρηματικά εντάλματα, που εκδίδονται κατά τις κείμενες διατάξεις, από τις υπηρεσίες αυτές.

Χιλιάδες λοιπόν είναι οι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Δημόσιων ΙΕΚ που διατηρούν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ποσό το οποίο διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ και τα 2.000 ευρώ και αντιστοιχεί στο στεγαστικό επίδομα, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23.

 
Η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων https://stegastiko.minedu.gov.gr/ είναι ενεργή και οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα για το υποβάλλονται έως και σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023. Το ποσό του στεγαστικού επιδόματος έχει καθοριστεί στα 1.500 ευρώ, αλλά ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ το άτομο για τις περιπτώσεις όπου ο φοιτητής έχει επιλέξει να συγκατοικεί με άλλον φοιτητή.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος
ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ. Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από
την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του. Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή
τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ενώ στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται)
τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου
τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).
Η οριστική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

 Διαδικασία υποβολής στοιχείων συγκατοίκησης

Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικούσε με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μόνον για αιτήσεις που έχουν οριστικά υποβληθεί, ο αιτών υποβάλλει συμπληρωματικά τα ακόλουθα πεδία που αφορούν στον συγκατοικούντα φοιτητή:

 αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,
Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή,
Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ( Α.Φ.Μ.) του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.
Η οριστική υποβολή των στοιχείων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

Ποιος υποβάλει την αίτηση για το επίδομα

Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το
πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

 Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει  ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος. Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
α. είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

β. οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

γ. είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1996) ή

δ. είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Για την πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.

 Το εισοδηματικό κριτήριο για το επίδομα

Για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου έτους να μην υπερβαίνει τα (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του
φορολογούμενου, της συζύγου και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.

Ο φοιτητής θα πρέπει να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγουμένου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, σε όλες τις εξεταστικές περιόδους (και Σεπτεμβρίου) που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος.  Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Σημαντικές εκπτώσεις στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών


12-07-2023

Την παροχή εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβατών ανακοινώνουν σταδιακά οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ζητήθηκε από τους ακτοπλόους μείωση του κόστους μεταφοράς για τη μέση ελληνική οικογένεια.


Η μείωση στις τιμές, είναι ανάλογα την εταιρεία και την εμπορική πολιτική που ακολουθεί και θα αφορά συγκεκριμένες γραμμές κορμού, δηλαδή που να έχουν αφετηρία ή άφιξη στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

Ο Όμιλος Attica στις εταιρείες blue star ferries και Hellenic Seaways ανακοίνωσε εκπτώσεις περίπου 20% στις μετακινήσεις από 3 έως 5 άτομα με ΙΧ σε όλους τους προορισμούς από τον Πειραιά και προς Πειραιά.

Παράλληλα αυξάνει την έκπτωση στα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού από το 25% στο 50% που θα έχει ως αποτέλεσμα ο επιβάτης δικαιούχος του κοινωνικού τουρισμού να απολαμβάνει έκπτωση στο εισιτήριο του με τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ κατά 95%.

Επίσης η SEAJETS του πλοιοκτήτη Μάριου Ηλιόπουλου παρά το γεγονός ότι είχε ήδη προχωρήσει από τα τέλη Μαΐου 2023 σε μειώσεις τιμών έως και 19% σε σύγκριση με το 2022, πρωτοπορεί και προχωρά και σε νέες εκπτώσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση -και παρά τη μεγάλη αστάθεια στις τιμές καυσίμου οι οποίες αυξήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα κατά 8-10%- για το δημόσιο συμφέρον διευρύνει την εκπτωτική πολιτική της και ανακοινώνει συνολικά τις επιπλέον παρακάτω εκπτώσεις που ισχύουν για την έκδοση εισιτηρίων από την 18η Ιουλίου και για ταξίδια έως και την 18η Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα προσφέρει έκπτωση σε τετραμελής οικογένειες με το όχημά τους κατά 30% στα εισιτήρια μετ’ επιστροφής. Επίσης έκπτωση 20% στους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου ενώ για τους μόνιμους κατοίκους Δωδεκανήσων έκπτωση 40% στη γραμμή Σητεία – Δωδεκάνησα.

Έκπτωση σε τρίτεκνους κατά 30% έκπτωση στα εισιτήρια με επιστροφή ενώ για τους πολύτεκνους ισχύει ήδη η έκπτωση 50%.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε η seajets ο όμιλος εξετάζει με τα αρμόδια υπουργεία άμεσα τη χορήγηση έκπτωσης 15% στους δικαιούχους του Market Pass.

Η προσφορά θα ενεργοποιηθεί εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία που θα έχουμε λειτουργική διασύνδεση με το σύστημα μητρώου του Market Pass.

Η Golden Star Ferries πέραν από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία η εταιρεία ανακοίνωσε έκπτωση 20% με τα συμβατικά της πλοία, για το διάστημα από 17 Ιουλίου έως και 10 Σεπτέμβρη, κάθε Τρίτη, σε ατομικά εισιτήρια (οικονομική & διακεκριμένη θέση καθώς και αεροπορικού τύπου κάθισμα), σε αυτοκίνητα και δίκυκλα.

Σημειώνεται ότι η Golden Star Ferries εφαρμόζει ήδη εκπτώσεις σε (ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, φοιτητές) σε τρίτεκνες οικογένειες, σε ένστολους καθώς και σε συνταξιούχους ναυτικούς. Παράλληλα, τρέχει εδώ και μεγάλο χρονικά διάστημα ελκυστικές προσφορές με το ταχύπλοο Superexpress οι οποίες προσεγγίζουν σε αρκετές περιπτώσεις τους ναύλους συμβατικών πλοίων, ενώ παρέχει μειωμένες τιμές σε ομαδικές μετακινήσεις γκρουπ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα καταργήσουμε με ένα νόμο όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού


08-07-2023

Την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αναμένεται να ζητήσει σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις για τα μέτρα στήριξης των πολιτών και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Πρώτος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο βήμα ανέβηκε ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα σύναψης διακρατικών συμφωνιών στη βάση του άρθρου 28 του Συντάγματος για την λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ξένων χωρών μέσω παραρτημάτων τους, τα οποία θα απολαμβάνουν ισονομία με τα αντίστοιχα ελληνικά στη βάση όμως, αυστηρών κριτηρίων.
Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το Σύνταγμα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό από ό,τι έχουν η Ισπανία των 47 εκατομμυρίων κατοίκων και η Αγγλία.
Κατά τ’άλλα,ο υπουργός Παιδείας, επεσήμανε ότι η Παιδεία είναι αυτή που θα κρίνει το μέλλον της πατρίδας μας, λέγοντας ότι «η ελληνική κοινωνία είναι αυτή που θέλει να πατήσουμε το γκάζι και όχι το φρένο και αυτό θα κάνουμε». Αφού αναφέρθηκε στο κεκτημένο της συναίνεσης του νόμου Διαμαντοπούλου, παρατηρήσει ότι η κοινωνία έχει αλλάξει, η χώρα έχει ωριμάσει και αυτό σημαίνει ότι εκείνη που θέλουν να προκαλούν συγκρούσεις θα έχουν και πολιτικό κόστος.
Ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε την κατάθεση νέου νόμου πλαισίου για την ειδική αγωγή, την έναρξη διαλόγου για το εθνικό απολυτήριο, ενώ μίλησε για 4.000 έως 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών το χρόνο, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, θα υπάρξουν αυξήσεις και στις αποδοχές των εκπαιδευτικών.

Δένδιας: Δεν θα επιτρέψουμε στην πατριδοκαπηλία να δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία

Εθνική συναίνεση ή τουλάχιστον συνεννόηση και κατανόηση σε βασικά θέματα που αφορούν τις εθνική άμυνα της χώρας, ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να συρθούν τα εθνικά μας θέματα στο βούρκο των λαϊκισμών,  στη λάσπη των κομματικών αντιπαραθέσεων, ούτε όμως να επικυριαρχήσουν οι εθνικιστικές κορώνες,  των εθνικών συμφερόντων. «Δεν θα επιτρέψουμε στην πατριδοκαπηλία, εφόσον εμφανιστεί, να χρησιμοποιήσει ως προκάλυμμα την εθνική άμυνα της χώρας και να δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Δένδιας, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν είναι ανεκτή καμιά διολίσθηση σε οτιδήποτε αφορά την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, λέγοντας ότι «διαμορφώνουμε μία ισχυρή δύναμη αποτροπής, μια ρομφαία δικαίου που είναι ικανή να δώσει απάντηση στο πεδίο».
Παράλληλα, τόνισε ότι εξακολουθούμε να τείνουμε κλάδο ελαίας προς την Τουρκία, προσδοκώντας σε βελτίωση των σχέσεών μας με την γείτονα, μετά το παράθυρο που άνοιξε λόγω των σεισμών. «Επιδιώκουμε το διάλογο, με σαφές και δεδομένο πλαίσιο», κατέληξε ο  υπουργός.
Μηταράκης: Στήριξη της Τροχαίας

Την στήριξη της Τροχαίας με προσωπικό, ώστε να βγει στους δρόμους και οι άνδρες και οι γυναίκες της εξοπλισμένοι με τάμπλετ σε πλήρη διασύνδεση, να έχουν τη δυνατότητα να καταλογίζουν άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο TAXIS ,ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης.
Αφού χαρακτήρισε απαραίτητη την συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες, ανέφερε ότι η Τροχαία θα αντιμετωπίσει την επικίνδυνη οδήγηση αλλά και την επικίνδυνη συμπεριφορά πεζών που περνάνε δρόμους εκτός διάβασης. «Βασικός κανόνας είναι το ένστολο προσωπικό να επεμβαίνει άμεσα σε κάθε παράβαση, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί», τόνισε ο κ. Μηταράκης λέγοντας ότι δεν επιτρέπεται να βλέπει ο πολίτης παραβατικότητα και όχι ο αστυνομικός που βρίσκεται στο σημείο.
Ο κ. Μηταράκης, γνωστοποίησε ότι τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει η έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα προχωρήσει η έκδοση νέων διαβατηρίων. Παράλληλα, ανέφερε ότι «σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη, με την εφαρμογή του MyELAS ,με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που τον αφορά.
Σε ό,τι αφορά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, προανήγγειλε αναμόρφωση του υπάρχοντος σχεδιασμού, διαμηνύοντας πάντως, ότι κρούσματα
βίας σε βάρος αστυνομικών δεν θα γίνονται ανεκτά, και σημειώνοντας ότι θα χρησιμοποιούνται κάμερες σώματος και οχημάτων για την πιστοποίηση παραβατικών συμπεριφορών.

Χαρίτσης: Καμία κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή
«Καμία κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή, ο συσχετισμός δεν μας τρομάζει απαιτεί να είμαστε καλύτεροι στο έργο μας και θα είμαστε η φωνή της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει μόνος του τη θετική διέξοδο καθώς το μέλλον ανήκει στην αριστερά και στις δυνάμεις που στον όποιο αρνητικό συσχετισμό αντιτάσσουν σύγχρονο περιεχόμενο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

 

Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Την αυλαία αναμένεται να κλείσει ο πρωθυπουργός αργά το απόγευμα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στους κεντρικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος και στη δέσμη μέτρων που θα ληφθούν για την ανάπτυξη της της οικονομίας τη χώρας.

Όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός, «στοίχημα» θα αποτελέσει η αναβάθμιση του ΕΣΥ, και την ενίσχυση του σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, προκειμένου να υπάρχουν δωρεάν και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για όλους.

Παράλληλα, θα προαναγγείλει την αύξηση των εισοδημάτων μέσω της ανάπτυξης και τη δίκαιη διανομή τους σε όλους τους πολίτες, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει λόγο ακόμη για αύξηση των μισθών και στη μείωση των φορολογικών βαρών και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί ακόμη και στα εθνικά θέματα, καθώς σε τρεις μέρες αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχασε τις εκλογές γιατί αντιπολιτευόταν ένα σκιάχτρο που δεν υπήρχε ενώ για το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η ΝΔ μπορεί να ενσωματώσει ώριμες επεξεργασμένες και κοστολογημένες προτάσεις και όχι φωτοβολίδες του αέρα. Αναφερόμενος στα δεξιά της ΝΔ κόμματα είπε ότι όσοι εμφανίστηκαν με ρομφαία πατριώτη να γνωρίζουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ είναι πατριώτες των πράξεων και όχι των συνθημάτων.

Κ. Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο Δημόσιο, συνεχίζεται το Market Pass, καθιερώνεται το Youth Pass


06-07-2023

«Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, δεν έχω δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους» είπε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την συνεδρίαση της Βουλής με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταξύ άλλων συνέχιση του market pass για τους επόμενους μήνες, την καθιέρωση του youth pass σε κάθε νέο για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις που θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024, αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους από 20 έως 50 ευρώ, πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΦΝΙΑ κατά 10 τοις εκατό για κάθε σπίτι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές, καθώς και μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες. Επίσης προανήγγειλε την καθιέρωση της κοστολόγησης των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Για τους συνταξιούχους προανήγγειλε συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους από το πλεόνασμα της ανάπτυξης όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, καθώς όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν την σύνταξη τους μειωμένη κατά 30 τοις εκατό.

Έστειλε δε μήνυμα προειδοποίησης σε όσους φοροδιαφεύγουν, λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική νομιμοποίηση και την βούληση και την τεχνογνωσία να τους εντοπίσει και να τους κάνει να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο εισόδημα τους.

Για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ παράλληλα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε ο πρωθυπουργός είπε ότι σκοπός είναι το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε 7 μεχρι 17 λεπτά στις αστικές και ημιαστικές περιοχές, ενώ θα συγκροτηθεί ομάδα από 250 δικυκλιστές διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων παρέχοντας νωρίτερα τις πρώτες βοήθειες.

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Και εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση.

Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Είναι δέσμευσή μου ότι από την στιγμή που θα εξαντληθούν οι πόροι από το πρόγραμμα αυτό θα τους διπλασιάσουμε.

Θα τρέξει δυναμικά ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, της κοινωνικής αντιπαροχής.

Η Πράσινη και η ψηφιακή Ελλάδα. Το 2030 η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη της κλιματικής αλλαγής. Η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί. Το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ. Θα μειώσουμε τις εισαγωγές. Μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια. Αυτή η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική.

Τα καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και τη μετατροπή των ταξί σε πράσινα ταξί.

Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους.

Το κεφάλαιο της δίκαιης Ελλάδας, θεμελιώνεται στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και πρωτίστως στη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και όλο το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Σύντομα θέλω να καθιερώσουμε και την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη. Στη δική του υπηρεσία είναι όλη η κρατική μηχανή.

Νέος δικαστικός χάρτης για την ορθολογική κατανομή των δικαστηρίων. Να επιταχυνθούν οι αποφάσεις. Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης συνιστά τη μεγαλύτερη αδικία. Μέχρι το 2027 έχουμε θέσει το φιλόδοξο στόχο να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την έκθεση του κράτους δικαίου που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αρχές του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση».

Το εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα του 2027

-Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου έως τέλος του 2023

-Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027

-Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% έως το 2027

-Αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ

-Μείωση των ανισοτήτων και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027

-Μέχρι το 2027 το 90% των περίπου 4.500 διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου θα έχουν ψηφιοποιηθεί

-Εκκίνηση συνταγματικής αναθεώρησης από προτείνουσα Βουλή το 2025

-Αναβάθμιση αμυντικών εξοπλισμών με 24 μαχητικά Rafale, αναβάθμιση 83 F-16 σε «Viper», απόκτηση 3 φρεγατών Belharra, προμήθεια των ελληνικών F-35

Άμεσα οικονομικά μέτρα

-Από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης, σε αυτούς που έχουν οικογένεια

-Επέκταση του Market Pass για τους επόμενους μήνες, για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών

-Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα

-Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά

-Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης

-Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους

Μεσοπρόθεσμα οικονομικά μέτρα

-Μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.

-Υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα

-Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες

Μέτρα στήριξης των νέων και για την Παιδεία

Πέραν της αύξησης του κατώτατου και του μέσου μισθού, της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της αύξησης του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

-Αύξηση οικογενειακού επιδόματος στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά επιπλέον 50 ευρώ από το 2ο παιδί

-Youth Pass ύψους 150 ευρώ σε κάθε νέο και νέα 18 και 19 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις, από τον Σεπτέμβριο

-Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων. Με άξονα ένα νέο μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν, στο εξής, όλα τα καινούργια σχολικά κτίρια

-Εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και διεθνούς πιστοποίησης 100.000 εργαζομένων και ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Μία πιστοποίηση – διαβατήριο για τις επιχειρήσεις αυτού του χώρου που ήδη ζητούν όλο και περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες

-Ενεργοποιούνται οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος που προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ενώ θα προετοίμαζε το πλαίσιο για την μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16

-Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών για 8.500 φοιτητές

-Συνέχιση του προγράμματος προσιτής στέγης «Σπίτι Μου», που έχει ήδη προσφέρει 4.700 κατοικίες με φθηνά στεγαστικά δάνεια

-Αναβάθμιση – επέκταση αστικών συγκοινωνιών με τα νέα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και τον εξηλεκτρισμό του στόλου των λεωφορείων

-Στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής κοινωνίας εφαρμόζονται με συνέπεια όλα τα Εθνικά Σχέδια, για τους πολίτες με αναπηρία, για την ισότητα των φύλων, για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και το παιδί

Συνταξιούχοι

Πέραν της συνέχισης της εφάπαξ στήριξης συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και της αναθεώρησης των κρατήσεων για εργαζόμενους συνταξιούχους, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε:

-Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές τους δαπάνες

-Αύξηση συντάξεων μεγαλύτερη του 3% από 1/1/24

Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα

-Αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027

-Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα την λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από την δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους

-Μείωση των τεκμηρίων κατά 30%

-Υποχώρηση κατά μία ακόμη μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών

-Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες

Δημόσιοι υπάλληλοι

-Εφαρμογή του νέου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου του 2024

-Ειδικά επιδόματα για θέσεις ευθύνης, εργαζόμενους με παιδιά

Μέτρα στήριξης της Οικογένειας

-Αύξηση οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά 50 ευρώ επιπλέον από το 2ο παιδί και πάνω, στους δημόσιους υπαλλήλους.

-Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά

Υγεία – Ανασυγκρότηση ΕΚΑΒ

-Συγκροτείται ειδική ομάδα από 250 δικυκλιστές-διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες

-Προσλαμβάνονται 800 διασώστες στο ΕΚΑΒ

-Διατίθεται εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής για κάλυψη κενών στο προσωπικό σε περισσότερες από 50 περιοχές της Ελλάδας

-Μισθώνονται εναέρια μέσα και πληρώματα για υπηρεσίες έρευνας, διάσωσης και πρωτογενούς διακομιδής από απομακρυσμένες περιοχές

Θεσμοί, κράτος και δημοκρατία

-Κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

-Εθνική στρατηγική διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων με επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον κρατικό έλεγχο από το Υπερταμείο, όπου τις είχε μεταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

-Σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής στον Πρωθυπουργό για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης από τα πιο λαμπρά ελληνικά μυαλά εντός και εκτός συνόρων

Μεγάλα έργα υποδομών

-Το Μετρό της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται

-Το Μετρό της Αθήνας επεκτείνεται

-Υλοποιείται ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου

-Υλοποιείται ο άξονας Ε-65 στην Κεντρική Ελλάδα

-Κατασκευάζεται ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη

-Νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

-Διπλή ανάπλαση του Βοτανικού

-Νέος περιφερειακός Θεσσαλονίκης (fly-over)

-5.700 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, που ξεπερνούν τα 60 δισ. με 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Στέλιος Κούλογλου: Δεν γίνεται να δείξουμε αυτές τις δημοσκοπήσεις στον Τσίπρα – Τι αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής


30-06-2023

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα μίλησε ο Στέλιος Κούλογλου. Ανάμεσα σε άλλα, ο ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι στελέχη του κόμματος δεν παρουσίαζαν την εικόνα από τις δημοσκοπήσεις που είχαν στα χέρια του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα για την πολιτική κατάσταση.

Μιλώντας στο Ant1, ο Στέλιος Κούλογλου είπε αρχικά: «Δεν περίμενα να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, όμως ήταν μία θαρραλέα απόφαση». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «αυτό, βέβαια είναι μία απελευθέρωση και για τον ίδιο αλλά και για το κόμμα. Δέχθηκε πολλές επιθέσεις ο Τσίπρας. Έκανε λάθη, όμως του φορτώθηκαν πολλά πράγματα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να μιλήσει κάποια στιγμή για το 2015 και το 2019 και τις κωλοτούμπες που του χρέωσαν».

«Νομίζω πως είναι η στιγμή, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ένα βήμα πίσω για να δει τα λάθη που έγιναν» επισήμανε, ενώ σημείωσε πως «το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος θα μπορεί – σε αυτές τις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί – να αντιμετωπίσει καλύτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και να έρθει σε μία επαφή με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει μία ισχυρή αντιπολίτευση».

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό - Αύριο το πρώτο Yπουργικό - Στην κορυφή της ατζέντας οικονομία και υγεία27-06-2023

Την πρώτη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη είχε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε αυτή μετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η σύσκεψη είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (29/6) και έχει στην ατζέντα το μεταναστευτικό.


«Σηκώνουμε μανίκια». Αυτό ήταν το μήνυμα που εκπέμφθηκε σήμερα, κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, τόσο από τον πρωθυπουργό, Κυριακό Μητσοτάκη, όσο και από τους νέους υπουργούς.


Αύριο το πρώτο υπουργικό συμβούλιο


Ήδη από αύριο το νέο Υπουργικό Συμβούλιο πιάνει δουλειά, με την πρώτη συνεδρίασή του να γίνεται υπό τον πρωθυπουργό στις 11.00 το πρωί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει στους υπουργούς του ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς η 4ετια έχει ήδη ξεκινήσει, και μάλιστα από αύριο θα εγκαινιάσει έναν κύκλο επισκέψεων σε κρίσιμα υπουργεία, τονίζοντας ότι οι επικεφαλής τους θα αξιολογούνται καθημερινά.

Πρώτος σταθμός, το ΥΠΟΙΚ και ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος θα πρέπει να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία πάντα με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

Η ατζέντα του Υπουργικού


Στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργικού, μπαίνουν θέματα φορολογίας και φοροδιαφυγής, υγείας και ανασύστασης του ΕΣΥ, παιδείας, δικαιοσύνης και διμερών σχέσεων, αφού την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κορυφαία θέματα το μεταναστευτικό και την κρίση στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, στις 11 και 12 του μήνα, ο πρωθυπουργός θα προσγειωθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου και θα συναντηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με του Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα νομοσχέδια των πρώτων ημερών


Με τη Βουλή να κλείνει για καλοκαίρι στις 4 Αυγούστου, η κυβέρνηση θέλει να φέρει τουλάχιστον τρία νομοσχέδια για ψήφιση έως τότε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτά φαίνεται να είναι ήδη έτοιμα, στο μεγαλύτερο μέρος τους, αφού ένα κομμάτι τους υπήρχε και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Ωστόσο, στις 100 πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης της ΝΔ, η ανανεωμένη κυβέρνηση αναμένεται να φέρει νομοσχέδια για:

– Μείωση φόρων,

– Φοροδιαφυγή,

– Market pass,

– Στήριξη νέων.

Επιπλέον, και εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική εικόνα της χώρας, προς το τέλους του χρόνου θα δοθεί και η 13η σύνταξη υπό τη μορφή επιδόματος ή έκτακτης παροχής.


Νέα Κυβέρνηση: Τα 23 πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ως υπουργοί ή υφυπουργοί


26-06-2023

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26/6) και τα μέλη της πρόκειται την Τρίτη να ορκιστούν. Στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρα από τους παλιούς γνώριμους, εντάχθηκαν νέα πρόσωπα.

Από τους 64 που απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα, οι 23 αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ως υφυπουργοί ή υπουργοί.

Ειδικότερα, τα νέα πρόσωπα είναι:


Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου – Δημήτρης Καιρίδης
Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – Μαρία Κεφάλα
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Διονύσιος Σταμενίτης
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Σταύρος Κελέτσης
Υφυπουργός Τουρισμού – Έλενα Ράπτη
Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Γιάννης Παππάς
Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Δημήτρης Παπαστεργίου
Υπουργός Επικρατείας – Σταύρος Παπασταύρου
Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Θάνος Πετραλιάς
Υφυπουργός Εξωτερικών – Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης – Στάθης Κωνσταντινίδης
Υφυπουργός Εσωτερικών – Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας – Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός Υγείας – Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός Υγείας – Μάριος Θεμιστοκλέους
Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών – Χριστίνα Αλεξοπούλου
Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών – Νίκος Ταχιάος
Υφυπουργός Ανάπτυξης – Μάξιμος Σενετάκης
Υφυπουργός Ανάπτυξης – Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου
Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – Βασίλης Σπανάκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ – Θανάσης Κοντογεώργης
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – Παύλος Μαρινάκης


Αυτές είναι οι 15 γυναίκες της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

ertnews.gr

Αποσύρεται από την εκλογική μάχη ο υποψήφιος της ΝΔ Μουσταφά Κατραντζή


19-06-2023

Αποσύρεται από την εκλογική διαδικασία ο υποψήφιος της ΝΔ Μουσταφά Κατραντζή.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook, νο μειονοτικός και υποψήφιος βουλευτής, Μουσταφά Κατραντζή. “Η διαδρομή μου στην πολιτική όλα αυτά τα χρόνια είχε ως μοναδικό στόχο τη συνέχιση της αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Ροδόπη. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αποσύρω την υποψηφιότητα μου από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας”.

Α. Σκέρτσος: «Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Σχολιάζοντας την απόφαση του Μουσταφά Κατραντζή, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος τόνισε: «Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν στις λίστες του και την επομένη των εκλογών μπορεί να κάθονται στα έδρανα της Βουλής μπορούν να μας πουν επιτέλους τι και ποιον εκπροσωπούν; »

Αναβάλλεται επ’ αόριστον το σημερινό debate των πολιτικών αρχηγών


15-06-2023

Δεν θα διεξαχθεί τελικά απόψε το debate των πολιτικών αρχηγών. Η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε εκτάκτως στις 11 το πρωί αποφάσισε την αναβολή της τηλεμαχίας των αρχηγών.

Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη των πέντε κομμάτων που συμμετέχουν στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αναζητούν νέα ημερομηνία. Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων σε ότι αφορά την νέα ημερομηνία διεξαγωγής του debate καθώς κάποια κόμματα πρότειναν την ερχόμενη Κυριακή και κάποια άλλα μεθαύριο Σάββατο.

Η τηλεμαχία αναβλήθηκε μετά από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ συμφωνήθηκε να προστεθεί νέα κατηγορία στην συζήτηση που θα αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθους λόγω του τραγικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, ενώ τα κόμματα αναστέλλουν και τις προεκλογικές τους εκδηλώσεις μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Κ. Μητσοτάκης: Τον πλούτο που δημιουργούμε τον μοιράζουμε πρώτα στους πιο αδύναμους

12-06-2023

«Θα πάμε στις κάλπες του Ιουνίου με τον αέρα του νικητή, αλλά όχι με την αλαζονεία, η οποία συχνά συνοδεύει το νικητή ο οποίος πετυχαίνει ένα μεγάλο σκορ. Γιατί πράγματι είμαι εδώ στο νησί της Αποκαλύψεως και το αποτέλεσμα ήταν μια αποκάλυψη. Σίγουρα ήταν μια αποκάλυψη γι’ αυτούς οι οποίοι έβλεπαν την Ελλάδα «μαύρη» και έβλεπαν όλα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, γιατί αυτή ήταν η εικόνα την οποία παρουσίαζε η αντιπολίτευση για την κατάσταση της χώρας μας. Και εμείς λέγαμε, «κοιτάξτε, το ποτήρι να το βλέπουμε μισογεμάτο και όχι μισοάδειο»» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάτμο.

«Κάναμε πολλά σημαντικά βήματα αυτή την τετραετία. Ειδικά εσείς που είστε κοντά στην Τουρκία ξέρετε πόσο πιο ασφαλείς αισθάνεστε, σήμερα, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» πρόσθεσε. Επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία στην κάλπη της 21ης Μαΐου ψήφισε με πολύ μεγάλη ωριμότητα, γύρισε την πλάτη της στο ψέμα, στο διχασμό, στο μαύρο, στην τοξικότητα και ψήφισε «ναι» στη προκοπή, στην ανάπτυξη, στην ευπρέπεια, στον πολιτικό λόγο με επιχειρήματα.

Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό που πέτυχε με την πολιτική της, είναι τον πλούτο τον οποίο δημιουργούμε να τον μοιράζουμε δίκαια. «Με πρώτο μέλημα, όμως, να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Γιατί είμαστε λαϊκή παράταξη, είμαστε η παράταξη η οποία πρεσβεύει την κοινωνική συνοχή, είμαστε η παράταξη εκείνη που θέλει λιγότερες ανισότητες στην κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα είμαστε η παράταξη που ξέρει ότι αν δεν δημιουργήσεις πλούτο, μετά δεν μπορείς να κάνεις συζήτηση για το πώς θα τον μοιράσεις. Πρέπει πρώτα να τον δημιουργείς και μετά να βλέπεις πώς θα τον μοιράσεις» ανέφερε.

Κατά την παραμονή του στην Πάτμο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το σχολείο των Αρκιών, όπου φοιτά ένας μαθητής. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον της δασκάλας, η οποία έφτασε στο ακριτικό νησί τον Σεπτέμβριο, ότι όσο υπάρχει έστω ένας μαθητής η εκπαιδευτική μονάδα δεν πρόκειται να κλείσει. «Και ένας μαθητής να υπάρχει, θα υπάρχει σχολείο», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η δασκάλα ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι την 25η Μαρτίου το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας επισκέφθηκε τους Αρκιούς, ώστε να μην παρελάσει μόνος ο μοναδικός μαθητής του τοπικού σχολείου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία. «Κάθε χρόνο θα φροντίζουμε να έρχεται ένα σχολείο εδώ, να σου κάνει παρέα για να μην είσαι μόνος σου», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης από Ωραιόκαστρο: Νίκησε η ενότητα, ηττήθηκε ο διχασμός


10-06-2023

«Στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε και αποτελεί παραδοσιακά ένα ισχυρό κάστρο της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να βάλουμε ένα στοίχημα, ότι μπορούμε να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά μας και μπορούμε να συμπιέσουμε κόμματα και κομματίδια, τα οποία ξαφνικά βγήκαν στον αφρό, χωρίς να λένε απολύτως τίποτα, επικαλούμενα μόνο το συναίσθημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε πολίτες του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

«Προφανώς και είμαστε ικανοποιημένοι από τα ποσοστά μας, αλλά δεν διέφυγε της προσοχής μου το γεγονός ότι διάφορα κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας συγκέντρωσαν αρκετά υψηλά ποσοστά.

Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πιστεύουν ότι υπάρχουν κόμματα, ειδικά μικρά κόμματα, ανύπαρκτα κόμματα, τα οποία δεν τα γνωρίζουμε, τα οποία μπορούν να εκφράσουν αυτά αυθεντικά το Θρησκευτικό συναίσθημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Και θέλω να τους πω ότι η πίστη δεν φυλακίζεται στα όρια κάποιων μικρών κομμάτων. Η πίστη και η Ορθοδοξία ενώνει, δεν διχάζει. Τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ας αφήσουν, λοιπόν, διάφοροι, οι οποίοι θέλουν να δοξάζονται κρυπτόμενοι, στην άκρη, αυτές τις λογικές, ότι, δήθεν, αυτοί εκφράζουν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία και κάποιοι άλλοι είμαστε λιγότερο ορθόδοξοι ή λιγότερο πιστοί από αυτούς. Δεν νομίζω ότι τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να στέκουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία του 2023.

Και θέλω, επίσης, να απευθυνθώ και σε αυτούς, οι οποίοι με πολλή μεγάλη ευκολία μιλούν για πατριωτισμό για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και να τους ζητήσω να αναλογιστούν: Ποια κυβέρνηση ήταν αυτή, η οποία μέσω πολύ μεγάλων δυσκολιών κατάφερε και κράτησε σταθερό τον στόχο της χώρας και έκανε σήμερα την Ελλάδα πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2019;

Επενδύσαμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας με τέτοιο τρόπο ώστε, ουσιαστικά, έχουμε ανατρέψει την ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο μέσα σε μία τετραετία».

Ως προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είπε ότι «το στοίχημα της κάλπης είναι τόσο σημαντικό, αν θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία σταθερότητας και προκοπής ή εάν θα γυρίσουμε πίσω».

Ακολούθως αναφέρθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία ομιλία την οποία έκανε χθες, ο κ. Τσίπρας είπε κάτι με το οποίο συμφωνώ. Είπε ψηφίζουμε για τις ζωές μας. Ναι ψηφίζουμε για τις ζωές μας, ψηφίζουμε για τις ζωές αυτών των νέων παιδιών που όταν θα βγουν από ένα καλό δημόσιο Πανεπιστήμιο θέλουν να έχουν μία δουλειά της προκοπής. Για να πάρουν ποιοτικές γνώσεις σε Πανεπιστήμια, στα οποία θα έχουμε βιβλιοθήκες και όχι χώρους κατάληψης και βίας, όπως συνέβαινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαετίες.

Ψηφίζουμε για τις ζωές μας. Και ψηφίζουμε για καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς και η απάντηση είναι ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη και μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Και αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις μόνο μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να φέρει. Ψηφίζουμε για τις ζωές μας. Ψηφίζουμε και για ποιοτική δημόσια υγεία και για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα αναμορφωθεί, όπως έχουμε δεσμευτεί και θα μπορεί να παρέχει σε όλους τους πολίτες ποιοτικές φροντίδας υγείας, ασχέτως με το αν βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις ή στην ελληνική περιφέρεια».

«Πάμε τώρα να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Πάμε να τελειώσουμε τη δουλειά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τον πρόεδρο της Ν.Δ προσφώνησε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

Πριν από την ομιλία ο κύριος Μητσοτάκης περπάτησε στο κέντρο του Ωραιοκάστρου και αντάλλαξε χειραψίες με καταστηματάρχες και περαστικούς.

Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι το Κιλκίς, τα Κουφάλια και στις 19:30 θα μιλήσει στην πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Έχει πολλά mea culpa να πει ο κ. Τσίπρας για την εξαπάτηση των Ελλήνων


09-06-2023

«Οι πολίτες είπαν όχι στην τοξικότητα, όχι στη χυδαιότητα, όχι στο διχασμό. Eπιβράβευσαν την ενότητα, τη σκληρή δουλειά, τον τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο και κυρίως το αποτέλεσμα, το μετρήσιμο αποτέλεσμα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στους πολίτες της Στυλίδας.

Επισήμανε ότι εάν στις προηγούμενες εκλογές ίσχυε ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή πάλι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αυτή την ισχυρή κυβέρνηση η χώρα θα την είχε ήδη. «Αλλά το μόνο που σας ζητώ είναι να πάμε να ξανακάνουμε ακριβώς το ίδιο με αυτό που κάναμε την 21η Μαΐου και κάτι παραπάνω, για να έχουμε ακόμα υψηλότερο ποσοστό και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον τραυματικό κύκλο της απλής αναλογικής» είπε και πρόσθεσε «Μια νάρκη στα θεμέλια της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος για την οποία, βέβαια, εμείς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει. Είχαμε πει τα προβλήματα της απλής αναλογικής. Είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει κυβέρνηση από αυτά τα κόμματα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις δηλώσει του Αλέξη Τσίπρα για την απλή αναλογική ανέφερε: «Τώρα άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει «mea culpa», «συγγνώμη», δηλαδή, για την απλή αναλογική. Κοιτάξτε, αν αρχίσει ο κ. Τσίπρας τα mea culpa, δεν ξέρω πού θα σταματήσει. Γιατί έχει πολλά mea culpa να πει. Έχει πολλά mea culpa να πει για την εξαπάτηση των Ελλήνων, για τα ψέματα με τα οποία τάισε πάλι τους πολίτες σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Θα έπρεπε να πει ένα mea culpa για την τοξικότητα και την μαύρη προπαγάνδα με την οποία μας βομβάρδισε και στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία».

Επανέλαβε ότι η κάλπη της 25 Ιουνίου είναι κρίσιμη και δεν πρέπει να χαθεί καμία ψήφος. «Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι και με την πιθανότητα να βρεθούν στη Βουλή περισσότερα κόμματα, ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνει» είπε.

«Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ένα πολύ ισχυρό ποσοστό. Ένα ακόμα καλύτερο ποσοστό από αυτό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, για να έχουμε την ισχυρή αυτοδυναμία που -θα επαναλάβω- είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η χώρα» πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ισχυρή Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει αλαζονική Νέα Δημοκρατία. «Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή την οποία θα λάβουμε το βράδυ της 25ης Ιουνίου, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στους ώμους μας να είμαστε ταπεινοί και να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για να λύσουμε τα δικά σας τα προβλήματα» είπε.

«Αποτελεί η δέσμευσή μου στάση ζωής, στάση πολιτικής συμπεριφοράς. Εφόσον μας τιμήσετε με την εμπιστοσύνη σας, να ξέρετε ότι θα σας την ανταποδώσουμε στο ακέραιο. Θα πάμε την Ελλάδα πολύ πιο μπροστά, σταθερά, τολμηρά, για μία καλύτερη Ελλάδα, για μία πιο ευημερούσα Ελλάδα, για μία πιο σταθερή Ελλάδα» πρόσθεσε.

Κατά την επίσκεψή του στο νέο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 12 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του κέντρου υγείας, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τη δυναμική του και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

Όπως ανέφεραν στον κ. Μητσοτάκη ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και ο υπεύθυνος του κέντρου Αριστείδης Γούβαλης, μέσα σε τρεις εβδομάδες έχουν εξεταστεί 845 άτομα, ενώ οι μικροβιολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται εκεί μπορούν να ανεβαίνουν στο αποθετήριο του MyHealth.gov.gr

«Όταν έρχεσαι και το βλέπεις εδώ, λες πραγματικά γιατί να πάω σε νοσοκομείο αν έχω μια τέτοια δομή ακριβώς δίπλα μου. Και αυτή είναι η πραγματική επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με πράξεις και όχι με λόγια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στόχος μας είναι να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην πρωτοβάθμια υγεία», σημείωσαν οι εργαζόμενοι, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποσυμφορούνται και τα νοσοκομεία.

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της στέγασης του ιατρικού προσωπικού και του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η αλήθεια είναι ότι χωρίς την πρακτική συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει αυτό. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οποιοσδήποτε προορισμός και οποιαδήποτε τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση να μπορέσει να βρει στέγη για τους γιατρούς», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας .

Στη Γλύφα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο λιμάνι του χωριού όπου συνομίλησε με τους κατοίκους.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολίτες της Στυλίδας:

«Σας ευχαριστώ πολύ γι΄ αυτή την ωραία υποδοχή και σας ευχαριστώ πρώτα και πάνω απ΄ όλα για τη στήριξη στη μεγάλη μας παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία μας.

Δώσατε εξαιρετικά ποσοστά και μας επιτρέψατε να «καβαλήσουμε» εθνικά το 40%, να αυξήσουμε τα ποσοστά μας από αυτά που είχαμε πετύχει το 2019 και να ατενίζουμε, φίλες και φίλοι, το μέλλον με ακόμα περισσότερη αισιοδοξία.

Και τώρα που βάλαμε τον πήχη ψηλά, ξέρουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ, ώστε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου εμείς να είμαστε οι νικητές με ακόμα υψηλότερο ποσοστό, για να εξασφαλίσουμε την αυτοδυναμία, η οποία είναι προϋπόθεση για μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, που θα συνεχίσει το σημαντικό έργο το οποίο επιτελέσαμε την περασμένη τετραετία.

Πρέπει να σας πω, φίλες και φίλοι, ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό μπορεί να εξέπληξε πολλούς. Εμένα όμως δεν με εξέπληξε. Και δεν με εξέπληξε γιατί ξέρω πολύ καλά ότι σε αυτές τις εκλογές άλλαξε το υπόδειγμα της άσκησης της πολιτικής.

Οι πολίτες είπαν όχι στην τοξικότητα, όχι στη χυδαιότητα, όχι στο διχασμό. Eπιβράβευσαν την ενότητα, τη σκληρή δουλειά, τον τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο και κυρίως το αποτέλεσμα, το μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Διότι αν για κάτι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, φίλες και φίλοι, είναι ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που μας έτυχαν την περασμένη τετραετία -και δεν ήταν και λίγες-, καταφέραμε και τηρήσαμε όλες τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις μας, με σημαντικότερες αυτές που είχαμε δώσει για την οικονομία.

Είπαμε ότι θα μειώσουμε φόρους και μειώσαμε φόρους και εισφορές, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά. Αυτή η μείωση των φόρων συνοδεύθηκε, φίλες και φίλοι, και από μία έκρηξη στις επενδύσεις, που επέτρεψε σήμερα στη χώρα, να έχει πια πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό έχει την ξεχωριστή του σημασία, διότι αν δεν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, φίλες και φίλοι, δεν μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία, δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε περισσότερες και καλύτερα πληρωμένες θέσεις εργασίας και δεν θα υπάρχει επίσης και πλεόνασμα για να στηρίξουμε την υγεία, να στηρίξουμε την παιδεία και να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία σε κάθε απρόοπτο. Και μας έτυχαν πολλά απρόοπτα -όπως ξέρετε- την τελευταία τετραετία.

Και αυτή η οικονομική πολιτική, η επιτυχία της θα έλεγα, αποτυπώνεται κι εδώ, στη δική σας την περιοχή. Καινούριες επενδύσεις παραγωγικές οι οποίες έχουν έρθει εδώ στη Στυλίδα, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Φθιώτιδας, δημιούργησαν θέσεις εργασίας. Σε συνδυασμό -κι έχει δίκιο η Δήμαρχος να το λέει- με μια πρωτοφανή στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σας έδωσε δυνατότητα και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνετε σημαντικά έργα υποδομής που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων.

Και βέβαια, με ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο το οποίο δρομολογείται, που δεν είναι άλλο από το νέο εμπορικό λιμάνι της Στυλίδας. Ένα έργο το οποίο θα εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα μπορέσει να δώσει νέες προοπτικές στο λιμάνι της Στυλίδας, ώστε να εισάγονται από εδώ, αλλά κυρίως να εξάγονται, τα σημαντικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής σας.

Και μιας και μιλάμε για λιμάνια, θυμάμαι εδώ, με τους εκλεκτούς υποψηφίους μας, τον Χρήστο, τον Γιάννη, τον Γιώργο και το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο, είχαμε βρεθεί στον ‘Αγιο Κωνσταντίνο πριν από λίγους μήνες και είχαμε πει ότι το λιμάνι θα παραδοθεί στην ώρα του. Το λιμάνι παραδόθηκε στην ώρα του, γιατί εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και αυτό οι πολίτες το ξέρουν. Και γι’ αυτό όταν μιλάμε και παρουσιάζουμε τον προγραμματικό μας λόγο για την επόμενη τετραετία, το κάνουμε με απόθεμα αξιοπιστίας. Διότι εμείς ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι πούμε σήμερα είναι μέρος της «συμφωνίας αλήθειας» την οποία καλούμαστε να επανεπιβεβαιώσουμε.

Και αυτή τη «συμφωνία αλήθειας» η οποία στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος και πολιτικών εκπροσώπων, δεν είμαι διατεθειμένος να την διαπραγματευτώ. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ καλά δουλεμένο για την οικονομία, κοστολογημένο. Γιατί είναι κοστολογημένο; Διότι, πολύ απλά, αποτελεί μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να ξοδέψουμε και να δαπανήσουμε εννέα δισεκατομμύρια την επόμενη τετραετία και να χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αν πέσουμε έξω, θα πέσουμε έξω προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο, όπως το κάναμε πάντα μέχρι σήμερα, ξεπερνούσαμε τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει.

Και κάθε φορά που ξεπερνούσαμε τους στόχους, λέγαμε: «πολύ ωραία, έχουμε ένα πλεόνασμα το οποίο είναι πλεόνασμα ανάπτυξης» – προσέξτε, όχι πλεόνασμα φόρων -εμείς δεν τσακίσαμε τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες στους φόρους- «αυτό το πλεόνασμα ανάπτυξης να πάμε να το επιστρέψουμε στην κοινωνία και να στηρίξουμε αυτούς οι οποίοι το έχουν περισσότερο ανάγκη». Το κάναμε, παραδείγματος χάρη, λίγο πριν τις εκλογές, με την έκτακτη ενίσχυση για όσους έχει τσακίσει η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου και είπαμε ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτούς τους συνταξιούχους, έως ότου η προσωπική διαφορά αυτή σβήσει.

Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, φίλες και φίλοι, μιας παράταξης η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και η οποία γνωρίζει ότι για να μοιράσεις τον πλούτο πρέπει πρώτα να τον δημιουργήσεις. Εμείς δημιουργούμε πλούτο, νέο πλούτο και στη συνέχεια ερχόμαστε να τον μοιράσουμε δίκαια στην κοινωνία, αλλά να στηρίξουμε και την κοινωνία κάθε φορά που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Και εδώ θυμάμαι πολύ καλά τις συζητήσεις τις οποίες κάναμε σε κεντρικό επιτελείο και με τον Χρήστο, όταν μας έτυχε η πανδημία. Και έπρεπε, προσέξτε, να δαπανήσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, να στηρίξουμε την παραγωγή, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.

Ο πρωτογενής τομέας έχει και το λέει ότι τέτοια στήριξη και λόγω του Covid αλλά και λόγω της Ουκρανίας δεν είχε ξανά από κυβέρνηση. Γιατί ακριβώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στα δύσκολα, στα απρόοπτα το κράτος πρέπει να είναι κοντά στους πολίτες.

Και το κάναμε αυτό χωρίς -και αυτή είναι μια άλλη σημαντική επιτυχία της οικονομικής πολιτικής- χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι για ένα πράγμα μπορεί να είστε σίγουρες και σίγουροι με αυτή την κυβέρνηση. Εμείς πληρώσαμε και ξέρουμε πολύ καλά πόσο τραυματική ήταν η εμπειρία των μνημονίων και εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Η χώρα ποτέ ξανά δεν θα γυρίσει στα πέτρινα χρόνια, να χρειάζεται στήριξη από το εξωτερικό για να μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Όχι, θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πολύ σύντομα, με το που θα έχουμε ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό έχει ξεχωριστή σημασία για όλες και για όλους. Έχει σημασία διότι τη στιγμή που θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα θα πέσει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά, για την ίδια την Ελληνική Δημοκρατία.

Αλλά γιατί θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης για όλους αυτούς τους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και μπορεί ακόμα να είναι συγκρατημένοι. Τα καλύτερα, λοιπόν, φίλες και φίλοι, στην οικονομία -για την ανάπτυξη, για τις θέσεις εργασίας, για τους καλύτερους μισθούς- είναι ακόμα μπροστά μας. Αλλά με μια προϋπόθεση: το βράδυ της 25ης Ιουνίου ο χάρτης της Ελλάδος να είναι πάλι γαλάζιος και η Νέα Δημοκρατία να έχει μια ισχυρή αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή.

Και προσέξτε, εάν στις προηγούμενες εκλογές ίσχυε ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή πάλι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αυτή την ισχυρή κυβέρνηση η χώρα θα την είχε ήδη. Αλλά το μόνο που σας ζητώ είναι να πάμε να ξανακάνουμε ακριβώς το ίδιο με αυτό που κάναμε την 21η Μαΐου και κάτι παραπάνω, για να έχουμε ακόμα υψηλότερο ποσοστό και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον τραυματικό κύκλο της απλής αναλογικής.

 

Μια νάρκη στα θεμέλια της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος για την οποία, βέβαια, εμείς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει. Είχαμε πει τα προβλήματα της απλής αναλογικής. Είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει κυβέρνηση από αυτά τα κόμματα.

Κάποιοι δεν μας άκουσαν. Τώρα άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει «mea culpa», «συγγνώμη», δηλαδή, για την απλή αναλογική. Κοιτάξτε, αν αρχίσει ο κ. Τσίπρας τα mea culpa, δεν ξέρω πού θα σταματήσει. Γιατί έχει πολλά mea culpa να πει.

Έχει πολλά mea culpa να πει για την εξαπάτηση των Ελλήνων, για τα ψέματα με τα οποία τάισε πάλι τους πολίτες σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Θα έπρεπε να πει ένα mea culpa για την τοξικότητα και την μαύρη προπαγάνδα με την οποία μας βομβάρδισε και στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία.

Είμαι εδώ και μιλάω σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή και θυμάμαι -θα το θυμάστε και εσείς- ένα σποτ το οποίο έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις προηγούμενες εκλογές, με έναν αγρότη σε ένα ημιφορτηγό που κουβαλούσε κάτι αγκινάρες, και μέχρι και οι αγκινάρες ήταν μαύρες.

Και αναρωτιόμουν: μα είναι αυτή η εικόνα της Ελλάδος σήμερα; Δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Αλλά εδώ, μου δώσατε ένα πολύ ωραίο καλάθι με τις ποιοτικές σας ελιές. Ωραίες, τυποποιημένες, με ονομασία προέλευσης, με καλές τιμές στο εξωτερικό. Δεν είναι αυτή η εικόνα την οποία παρουσίασε η αντιπολίτευση πριν από τις εκλογές -μιας μαύρης Ελλάδος στην οποία περίπου οι πολίτες πεινάνε και υποφέρουν.

Δεν λέμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, φίλες και φίλοι, αλλά σίγουρα για ένα πράγμα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και το επιβεβαίωσαν οι πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου: η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019 και τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά μας.

Επομένως, η κάλπη αυτή είναι κρίσιμη. Είναι κρίσιμη και δεν πρέπει να χαθεί καμία ψήφος. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι και με την πιθανότητα να βρεθούν στη Βουλή περισσότερα κόμματα, ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνει.

Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ένα πολύ ισχυρό ποσοστό. Ένα ακόμα καλύτερο ποσοστό από αυτό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, για να έχουμε την ισχυρή αυτοδυναμία που -θα επαναλάβω- είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η χώρα.

Και εμείς έχουμε πρόγραμμα, όχι απλά κοστολογημένο, αλλά παρουσιασμένο πολύ αναλυτικά, ήδη από τις προηγούμενες εκλογές, για μια Ελλάδα παραγωγική, δίκαιη, κοινωνική, ψηφιακή, πράσινη -περιβαλλοντικά πράσινη, γιατί η Ελλάδα είναι μπλε, όλη η Ελλάδα είναι μπλε πολιτικά.

Για μια Ελλάδα επίσης ασφαλή και ισχυρή. Διότι η ισχύς της πατρίδας μας στο εξωτερικό, το γεγονός ότι σήμερα η άποψη της πατρίδας μας, η θέση της πατρίδας μας, η αξιοπιστία της πατρίδας μας μετράει περισσότερο στις Βρυξέλλες, έχει τελικά αντανάκλαση. Έχει αντανάκλαση στις ζωές όλων σας, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε τους πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θυμάστε την περιβόητη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, όταν μας είπε ότι πήγε και διαπραγματεύτηκε πόσες, 17 ώρες στις Βρυξέλλες το 2015 και μας φόρτωσε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο.

Και εγώ πήγα και διαπραγματεύτηκα, πέντε μέρες, το 2020, μόνο που έφερα πίσω για την πατρίδα μου 31 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά είναι χρήματα που δεν υπήρχαν. Με αυτά τα χρήματα θα φτιαχτεί το λιμάνι της Στυλίδας.

Ένα μόνο παράδειγμα του πώς τα χρήματα αυτά έχουν πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινή σας ζωή. Ή πάρτε παράδειγμα το καινούργιο ΕΣΠΑ, το καινούριο ΠΕΠ της Περιφέρειας -πολύ αυξημένο. Κάποιοι το διαπραγματεύτηκαν αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επειδή η Ελλάδα έχει αξιοπιστία σήμερα, μπορεί να διεκδικεί περισσότερα από την Ευρώπη.

Και βέβαια, επειδή η Ελλάδα έχει αξιοπιστία σήμερα, να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι μπορεί να υπερασπιστεί και μία πατριωτική εξωτερική πολιτική, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με μεγαλύτερη σιγουριά.

Χθες είχαμε μία σημαντική εξέλιξη στην Ευρώπη. Συμφωνήθηκε, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, το νέο πλαίσιο των κανονισμών που διέπουν το άσυλο και τη μετανάστευση. Και για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε η ιδιαιτερότητα των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έγιναν δεκτές παρεμβάσεις όπως η ανάγκη να υπάρχει μία υποχρεωτική αλληλεγγύη για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Για όλα αυτά η Ελλάδα έπαιξε το δικό της ρόλο, αλλά το έκανε από θέση ισχύος, διότι όταν το 2020 κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν τα σύνορά μας «σουρωτήρι», εμείς υψώσαμε τείχος και είπαμε: δεν θα επιτρέψουμε αυτό να γίνει και ασφαλίσαμε τα σύνορα της πατρίδος μας, τα οποία ταυτόχρονα είναι σύνορα της Ευρώπης.

Όλα αυτά λοιπόν, φίλες και φίλοι, πρέπει να μπουν στη ζυγαριά των πολιτών ενόψει της κάλπης, σε 16 μέρες από τώρα. Τι οικονομία θέλουμε, πώς θα συνεχιστεί η δυναμική ανάπτυξη, πώς θα βελτιώσουμε τους μισθούς. Γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για τους μισθούς και την καταλαβαίνω απόλυτα. Εγώ πολλές φορές συναντώ νέα παιδιά που μου λένε, «οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί» και έχουν δίκιο.

Ναι, θα τους πω, όμως εμείς ήμασταν αυτοί που πήραμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και τον πήγαμε στα 780 ευρώ. ‘Αρα, όταν σας λέμε ότι θα πάει στα 950 ευρώ, έχουμε αξιοπιστία, μπορούμε να το πετύχουμε.

Οι μισθοί θα αυξηθούν, όμως, μόνο με καλές επενδύσεις, όπως αυτές που γίνονται. Όσο θα μειώνεται η ανεργία, τόσο η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου θα ενισχύεται και οι μισθοί θα αυξάνουν. ‘Αλλος τρόπος μαγικός δεν υπάρχει.

 

Εμείς ξέρουμε να υπηρετήσουμε αυτήν την πολιτική. Ξέρουμε όμως ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπηρετήσουμε και μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Γι’ αυτό και πολύ πριν τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα με το ΕΚΑΒ, είχαμε πει ότι για εμάς αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλες και σε όλους, ανεξαρτήτως από πού θα βρίσκονται.

Είχαμε μιλήσει για την ανάγκη να βελτιώσουμε τους χρόνους απόκρισης του ΕΚΑΒ. Να μην χρειάζεται να περιμένει κάποιος μήνες για να κάνει ένα τακτικό χειρουργείο. Όλα αυτά είναι προγράμματα τα οποία έχουν δρομολογηθεί από τη Νέα Δημοκρατία και θέλω να ξέρετε ότι για εμάς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Θα υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για ένα νέο ΕΣΥ. Θα κάνουμε περισσότερες προσλήψεις, γιατί χρειάζονται παραπάνω γιατροί και νοσηλευτές.

Θα διοχετεύσουμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιάξουμε τα κέντρα υγείας, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία μας. Θα στηρίξουμε το θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.

Σε λίγο θα πάμε μετά στις Ράχες, σε ένα πρότυπο περιφερειακό ιατρείο -ένα μοντέλο τού πώς αντιλαμβανόμαστε την παροχή φροντίδων υγείας στην περιφέρεια. Αλλά θα ενισχύσουμε ταυτόχρονα και τις προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες έχουν τόσο μεγάλη σημασία, διότι η πρόληψη είναι αυτή που τελικά σώζει ζωές. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όταν μπορούμε να προλαμβάνουμε μία ασθένεια είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να τη θεραπεύσουμε από ό,τι όταν ο ασθενής φτάσει καταπονημένος και με μία ασθένεια σε προχωρημένο στάδιο στο νοσοκομείο.

Για όλα αυτά λοιπόν, φίλες και φίλοι, θα ψηφίσουμε. Θα ψηφίσουμε για το μέλλον μας, θα ψηφίσουμε για καλύτερους μισθούς, για καλύτερη υγεία, για καλύτερη παιδεία για τα παιδιά εκεί τα οποία τα βλέπω στο μπαλκόνι, τα οποία είναι σε φροντιστήριο και ετοιμάζονται να δώσουν για πανελλαδικές εξετάσεις.

Εμείς θέλουμε τα παιδιά αυτά τα οποία θα περάσουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, να ξέρουν ότι την επόμενη μέρα θα πάρουν ένα πτυχίο το οποίο θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και θα μπορούν να βρουν μία καλή δουλειά και πράγματι οι σπουδές τους και ο κόπος ο δικός σας και ο δικός τους να πιάσει τελικά τόπο.

Γιατί εμείς -το έχουμε πει πολλές φορές για τα δημόσια πανεπιστήμια- εμείς είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες. Εμείς θέλουμε τα παιδιά να προσπαθούν, σε καλά πανεπιστήμια, που παρέχουν ασφάλεια και ποιοτική εκπαίδευση, συνδεδεμένα με την αγορά και με πτυχία τα οποία, όπως σας είπα, θα μετρούν, θα έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Για όλα αυτά, λοιπόν, θα ψηφίσουμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου και να θυμίσω και εδώ από τη Στυλίδα: η κάλπη είναι άδεια. Το ποσοστό το οποίο πήραμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τίποτα δεν είναι δεδομένο, έτσι;

 

Πρέπει να πάμε να ξαναψηφίσουμε, όλες και όλοι, να φέρουμε ενδεχομένως και κάποιους που ακόμα δεν το έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν για εμάς, έτσι ώστε το βράδυ της 25ης Ιουνίου, ο ελληνικός λαός να έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα: θέλουμε τη Νέα Δημοκρατία ισχυρή, να συνεχίσει το δρόμο της ανάταξης της πατρίδας. Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλουμε.

Αλλά και κάτι τελευταίο, το οποίο έχει τη σημασία του: ισχυρή Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει αλαζονική Νέα Δημοκρατία. Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή την οποία θα λάβουμε το βράδυ της 25ης Ιουνίου, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στους ώμους μας να είμαστε ταπεινοί και να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για να λύσουμε τα δικά σας τα προβλήματα.

Και αυτό θέλω να το γνωρίζετε, αποτελεί η δέσμευσή μου στάση ζωής, στάση πολιτικής συμπεριφοράς. Εφόσον μας τιμήσετε με την εμπιστοσύνη σας, να ξέρετε ότι θα σας την ανταποδώσουμε στο ακέραιο. Θα πάμε την Ελλάδα πολύ πιο μπροστά, σταθερά, τολμηρά, για μία καλύτερη Ελλάδα, για μία πιο ευημερούσα Ελλάδα, για μία πιο σταθερή Ελλάδα.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ, καλή δύναμη, καλό αγώνα με πολλούς περισσότερους εκλεγμένους βουλευτές εδώ στη Φθιώτιδα. Δίνουμε και αυτόν τον αγώνα, στο επανιδείν και με τη νίκη. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ευχαριστώ γι΄ αυτή την πολύ ωραία υποδοχή»

Κυρ. Μητσοτάκης: Εκτός εκλογικού αγώνα ο Σπ. Πνευματικός – Καθολική πρόσβαση του πολίτη στην καλύτερη θεραπεία


09-06-2023

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Αιδηψό ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας Σπύρος Πνευματικός τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα (όχι από τα ψηφοδέλτια, έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα) κι ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα αν εκλεγεί.

«Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Επικοινώνησα με τον Σπύρο Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο, στην επόμενη επιλαχούσα. Ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση. Διότι ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την λύπη του για την δήλωση του κ. Πνευματικού και τόνισε μεταξύ άλλων πως “όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα, όπως ο καρκίνος, σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας”.

“Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, μαθήματα από κανέναν και ούτε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Μακριά από μας όλες αυτές οι λογικές. Εμείς θα αναμορφώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα πατήσουμε πάνω στα πολλά καλά τα οποία έχουν ήδη γίνει. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα”.

Απαντώντας μάλιστα και στην έντονη κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για “κρυφή ατζέντα” στην Υγεία, σχολίασε: “Σε όποιον αμφισβητεί τη βούληση της ΝΔ να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους λέω, εδώ, από την Αιδηψό: σταματήστε επιτέλους τα fake news. Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε”.

 “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να συνεργάζεται υπό προϋποθέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας, δωρεάν όμως. Δωρεάν, όμως, πάντα για τους πολίτες οι οποίοι ούτως ή άλλως πληρώνουν μέσα από τις ιατρικές τους εισφορές, μέσα από τις εισφορές υγείας, για να μπορούν όταν χρειαστούν να έχουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίπλα τους, να μπορεί να τους στέκεται αρωγός σε κάθε δυσκολία την οποία θα αντιμετωπίσουν”, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επανέλαβε ότι “η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενός δημόσιου, δηλαδή, και δωρεάν συστήματος υγείας με καθολική πρόσβαση για όλους τους πολίτες, αποτελεί κεντρική αδιαπραγματευτη δέσμευση της ΝΔ”.
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις προγραμματικές δεσμεύσεις για 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών τα επόμενα τέσσερα χρόνια, για αναμόρφωση των Κέντρων Υγείας, για παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, ενώ τόνισε στην σκιά των πρόσφατων τραγικών περιστατικών, ότι “θα ξαναδούμε από την αρχή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΕΚΑΒ, υπάρχουν δυσλειτουργίες”.


 

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σπύρος Πνευματικός με ανάρτηση του στο facebook αποσύρεται από τον εκλογικό αγώνα μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του για το κόστος της θεραπείας των καρκινοπαθών σε τελικό στάδιο:

 

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά» ανέφερε ο ίδιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

Ο ίδιος ο κ. Πνευματικός, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε χθες από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλο Μαρινάκη, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, ζητώντας συγγνώμη:

«Σήμερα ( χθες) το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ο κ. Πνευματικός.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουνίου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, ο καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς και καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, περιέγραψε περίπου ως οικονομικά ασύμφορο, το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει; Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο υποστήριξε συγκεκριμένα ο κ. Πνευματικός.

K. Μητσοτάκης: Η κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ


08-06-2023

Στον Ασπρόπυργο βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των περιοδειών του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ξεκινώντας την ομιλία του θέλησε να ευχαριστήσει τα μέλη της ΟΝΝΕΔ που έδωσαν το παρών στην και συνέχισε λέγοντας ότι «είμαι εδώ στην δυτική Αττική στον Ασπρόπυργο για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ποσοστό της 21ης Μαΐου καθώς ξεπεράσαμε το 40%».

«Πρόκειται για επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και ισχυρή, και σε τροχιά ανάπτυξης. Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και ήμασταν συνεπείς στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και ο λαός μας επιβράβευσε στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και οι δήμοι είναι δέσμιοι απλής αναλογικής – το θυμήθηκε ο δήμαρχος – καθώς είμαστε στην παράξενη κατάσταση να πρέπει να διεκδικούμε πάλι μια εκλογική νίκη ενώ θα την είχαμε πετύχει εάν δεν υπήρχε η απλή αναλογική», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης «η κάλπη είναι άδεια και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Το χρέος μας είναι να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της ΝΔ. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και τον βάζουμε ψηλότερα για ακόμα καλύτερα ποσοστά. Να μπορέσουμε να εκπλήξουμε ευχάριστα και να αγκαλιάσουμε τη μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών και να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη».

Ακολούθως κάνοντας αναφορά στον δήμαρχο Ασπροπύργου υποστήριξε ότι είναι πολυτέλεια στην πολιτική να φεύγεις με τους δικούς σου όρους. Στη συνέχεια ανέφερε πως «πρώτο μας μέλημα είναι πολλές και καλύτερες δουλειές για όλους. Οι πολίτες αναγνώρισαν την πολιτική μας αυτή και στη δυτική Αττική μας πίστωσαν το γεγονός ότι σώσαμε τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Προστίθενται νέα πλοία συνέχεια και θα προστεθούν και νέες θέσεις εργασίας».

Ακόμη υποστήριξε ότι «έρχεται νέα επένδυση στην περιοχή σας. Πρόκειται για εμπορευματικό έργο που είχε βαλτώσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ξεμπλοκάραμε – θα γίνει το μεγαλύτερο κέντρο των Βαλκανίων με 3.000 νέες θέσεις εργασίας».

Η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας περιελάμβανε και αναφορές στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι κεντρική πολιτική προτεραιότητα». Επιπλέον μίλησε για τον εκσυγχρονισμό κέντρων υγείας, νοσοκομείων και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ «ώστε να μην έχουμε τραγικά περιστατικά που σωστά μονοπώλησαν τα ΜΜΕ. Ξέρουμε τα προβλήματα αλλά ξέρουμε ότι και οι πολίτες μας επιβράβευσαν επειδή δουλέψαμε σκληρά».

«Σας καλώ να συνεχίσουμε αυτή την πορεία και αυτό είναι το ζητούμενο της κάλπη. Όλοι γνωρίζουν ότι μια είναι μόνο η πρόταση διακυβέρνησης. Οι αντίπαλοι μας αποποιούνται τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας αλλά όχι το ποιος θα είναι πρώτος στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και ποιος θα κάτσει στο ρετιρέ», είπε ακόμη.

Κ. Μητσοτάκης: Θα ασχοληθώ προσωπικά με το project νέο ΕΣΥ


08-06-2023

Την διαβεβαίωση ότι εφόσον εκλεγεί θα ασχοληθεί προσωπικά με το «νέο ΕΣΥ» την επόμενη τετραετία, έδωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.

Όπως είπε, έχουμε και και περισσότερους πόρους και την τεχνογνωσία και την γνώση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη παρακαταθήκη για την χώρα», ενώ τόνισε ότι και πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει σχέδιο για σύγχρονο ΕΣΥ με παραπάνω προσωπικό και με ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών, των νοσοκομείων και των προληπτικών εξετάσεων.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη αναφορά του στο ενδεχόμενο εκλογών τον Αύγουστο εάν δεν προκύψει ισχυρή αυτοδυναμία στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, επισήμανε ότι αυτό είναι «το λογικό συμπέρασμα» όταν «κάποιοι που θα μπορούσαν να είναι οι δυνητικοί μας σύμμαχοι έρχονται και μας λένε ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να κυβερνήσουμε μαζί σας γιατί θέλουμε, ντε και καλά, να είμαστε στην αντιπολίτευση. Και αναφέρομαι εν προκειμένω στο ΠΑΣΟΚ», όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων δεν υπάρχει δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε εκ νέου την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν έχουμε ήδη κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λέγοντας ότι δεν φταίμε εμείς, κάποιοι άλλοι επέλεξαν σύστημα απλής αναλογικής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η δεύτερη αναμέτρηση είναι αποτέλεσμα της κάλπης της απλής αναλογικής.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση και ζήτησε επαναβεβαίωση του μηνύματος της 21ης Μαΐου τονίζοντας ότι «αντίπαλός μας τώρα είναι η ξαπλώστρα, η παραλία, ο εφησυχασμός», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να πάνε στις κάλπες και να ξαναψηφίσουν αυτό το οποίο ήδη ψήφισαν την πρώτη φορά.

Κ. Μητσοτάκης: Η Ορθοδοξία και η πίστη είναι δύναμη ενότητας και όχι διχασμού


07-06-2023

“Ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος αλλά ο πατριωτισμός όμως μετριέται με αποτελέσματα”, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, και απάντησε σε όσους επιδιώκουν να φυλακίσουν την Ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, ότι “η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού”.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε πολίτες της Δράμας σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και ζήτησε ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου να στρέψουν το βλέμμα τους και προς όσους ψήφισαν κάποια μικρότερα κόμματα που τοποθετούνται εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας.

“Τα πήγαμε πολύ καλά στη Δράμα, αλλά μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αναζητήσουμε και εδώ στη Δράμα αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να έστρεψαν το βλέμμα τους και τελικά την ψήφο τους σε άλλα κόμματα, ενδεχομένως κάποια μικρότερα κόμματα που τοποθετούνται εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας και να τους πούμε μία πολύ απλή κουβέντα: Ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος, ο πατριωτισμός της ευθύνης και της πράξης, όμως, μετριέται με αποτελέσματα. Και βέβαια σε όσους επιδιώκουν να φυλακίσουν την Ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, τους απαντάμε ότι η ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού. Και ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από τα της πολιτικής”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Πάμε μαζί την 25η Ιουνίου, όλοι μαζί, να πετύχουμε ακόμα μία μεγάλη νίκη, για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία”, είπε και συνέχισε: “Πετύχαμε στις προηγούμενες εκλογές μία μεγάλη νίκη και πάμε τώρα να την ολοκληρώσουμε.

Γιατί σήμερα, εάν η χώρα δεν είχε να αντιμετωπίσει τη νάρκη της απλής αναλογικής, θα είχαμε ήδη ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.

Για την κυβέρνηση του τα τέσσερα χρόνια που περάσαν υπογράμμισε πως ” νοικοκύρεψε την Ελλάδα”.

Κατηγόρησε τη μείζονα και ελάσσονα αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχουν “κρυφή ατζέντα αύξησης των φόρων” και δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία τέτοια κρυφή ατζέντα και θα συνεχίσει να μειώνει τους φόρους, όπως έκανε μέχρι τώρα.

Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για το Νοσοκομείο της Δράμας για την επόμενη τετραετία.

Επισήμανε ότι στη Δράμα υπάρχουν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που επενδύουν στην περιοχή και δημιουργούν θέσεις εργασίας, λέγοντας πως αν υπήρχε άλλη κυβέρνηση δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Αναφέρθηκε στους δυναμικούς κλάδους του μαρμάρου και του κρασιού τόνισε πως στο σχέδιο του είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του ορεινού τουρισμού.

Για το χώρο του στρατοπέδου “Ανδρικάκη” είπε ότι θα μετατραπεί σε έναν πόλο πολιτισμού και νέων τεχνολογιών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο ίδιος επισκέφθηκε το πρώτο εργοτάξιο του νέου οδικού άξονα Καβάλας – Δράμας και είπε ότι διαπίστωσε πως το έργο υλοποιείται με βάση τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Δεσμεύτηκε, ακόμα, πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει ανάδοχος στο μεγάλο έργο της σύνδεσης της Δράμας με την Αμφίπολη και το έργο θα ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της επόμενης τετραετίας.

Προσερχόμενος στον πεζόδρομο ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε χειραψίες θαμώνες καταστημάτων εστίασης της περιοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο»


07-06-2023

Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε για μια ακόμη φορά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ “με κόμματα και κομματίδια στα Δεξιά της” και απέδωσε την ευθύνη για τον κίνδυνο τρίτων εκλογών, σε περίπτωση που η ΝΔ εκλέξει 149 βουλευτές, στον κ. Ανδρουλάκη που “έχει κόψει κάθε γέφυρα συνεργασίας διότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση”.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κ. Μητσοτακης επεσήμανε: “ Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε “

Όπως είπε «δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και λέει ότι «και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση». «Αποποιούμαι», δηλαδή, «της ευθύνης να συμμετέχω στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι το μόνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να διεκδικήσω τα πρωτεία στην κεντροαριστερά».

Με κάθε τρόπο ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη , κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν ισχυρή αυτοδυναμία στην ΝΔ για αλλαγές στην χώρα και χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «Τσίπρα με γραβάτα» θέλησε να ταυτίσει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ως προς τον λαϊκισμό και τις ανέξοδες υποσχέσεις στα μάτια των κεντρώων ψηφοφόρων, αποκόπτοντας διαρροές από αυτή την εκλογική ομάδα προς την Χαριλάου Τρικούπη.

Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιοδεύσει σε Καβάλα, Θάσο και Δράμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ:

“Για μένα η ασφαλής, όχι η οριακή αυτοδυναμία, είναι προυπόθεση για να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Γι’αυτό ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία και σταθερή κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ και σήμερα λέει ότι ‘και 149 βουλευτές να έχετε δεν θα συμπράξω’. Ένα τέτοιο σενάριο θα μας οδηγούσε νομοτελειακά σε εκλογές τον Αύγουστο. Θα μας οδηγούσε αυτός που κλείνει την πόρτα κάθετα. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση. Αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την εντολή που πήραμε στις 21 Μαίου. Αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για καπρίτσιο του κ. Τσίπρα με την απλή αναλογική.

«Δεν πιστεύω ότι πολίτης που μας εμπιστεύτηκε να αλλάξει την επιλογή του. Ενδεχομένως να κερδίσουμε και κάποιους διστακτικούς. Επτακομματική βουλή σημαίνει ότι ο πήχης ανεβαίνει. Η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη», συμπλήρωσε.

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Την πρόταση αυτή την έκανα στο ντιμπέιτ. Εμείς δώσαμε στην δημοσιότητα την αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματός μας γραμμή γραμμή. Οι αλλοι δεν έχουν κάνει τίποτα. Τα δικά μας μέτρα έχουν ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο και έχουν κοστολογηθεί. Επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμά μας, αλλά δεν νομίζω να δείτε ουσιαστική ανταπόκριση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ δεν είναι τυχαίο ότι πέτυχε ποσοστά που ούτε καν μπορούσε να φανταστεί σε λαϊκές γειτονιές. «Είδαν ότι τους στηρίξαμε στην πανδημία. Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι το κράτος τις κράτησε ζωντανές και είδαν ότι η ανάπτυξη δεν είναι αφηρημένη έννοια. Αυτό που θέλουν είναι σταθερότητα. Το αποτέλεσμα εμένα δεν με αιφνιδίασε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και αν σκοπεύει να αξιοποιήσει αν εκλεγεί πρωθυπουργός πρόσωπα από άλλους χώρους, υπενθύμισε τη δέσμευσή του για διεύρυνση της παράταξης. «Για εμένα αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να αξιοποιήσω τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Αυτή η προσπάθεια αναζήτησης των καλύτερων είναι διαρκής», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να εξαντλήσει τη δεύτερη τετραετία ή να πάει σε ευρωπαϊκό αξίωμα απάντησε: «Θεωρώ απολύτως αυτονόητο ότι η υποχρέωση και η ευθύνη μου είναι απέναντι στους πολίτες. Εκλέγομαι για τετραετία. Πρόθεσή μου είναι προφανώς να εξαντλήσω και την επόμενη τετραετία. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο και σίγουρα θα έχουμε αποτελέσματα πολύ γρήγορα».

Σε άλλη ερώτηση για την συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε τα εξής: «Υπάρχουν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε πολλά σημεία. Αυτή η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει πριν το 2025. Δεν θα ήταν εφικτό, ούτε στις προθέσεις μας να αλλάξουμε το Σύνταγμα μόνοι μας».

Για την πρώτη του προτεραιότητα αν εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τον εκσυγχρονισμό του επιτελικού κράτους και το δεύτερο θα αφορά νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών που θα έχει σχέση με τα φορολογικά και τις φορολογικές δεσμεύσεις.


Αν είμαι πρωθυπουργός θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ


«Είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα να συζητάμε για ντιμπειτ μεταξύ των δύο πρώτων. Το εκλογικό αποτέλεσμα το ακύρωσε. Θα κάνουμε με τη συμμετοχή όλων. Το πείραμα του προηγούμενου ντιμπέϊτ ήταν επιτυχημένο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά απάντησε τα εξής: «Σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα υπηρεσιακή. Αν είχαν γίνει οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είχαμε και εμείς ισχυρή κυβέρνηση. Πράγματι υπήρχε τους τελευταίους μήνες βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το συγκρατώ ως θετικό. Θα ήθελα μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Αν είμαι πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα την επιδιώξω. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει από συνολική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση. Εμείς έχουμε ακολουθήσει συνεκτική εξωτερική πολιτική. Επιμείναμε ταυτόχρονα στην ανάγκη δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά για την οποία θα μπορούσε να πάει στη Χάγη, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης των νησιών ή κυριαρχίας. Θα πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στην πολιτική των προηγούμενων ετών. Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να προσθέτει η Τουρκία ζητήματα που κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει».

Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της γιατί έχουμε δίπλα μας μεγαλύτερο και γεωπολιτικά απρόβλεπτο γείτονα. Πετύχαμε να αλλάξουμε την ισορροπία σε ότι αφορά την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων. Στον αέρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως σε σχέση με πριν από 4 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποκλείεται να αποκτήσει f35 και εμείς έχουμε έγκριση να τα αποκτήσουμε. Η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τα f16 και εμείς έχουμε Rafale».

Σχετικά με όσα είπε για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη και την Ξάνθη είπε ότι είναι θέμα του κ.Τσίπρα αν θέλει να τους κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του. «Το ζήτημα δεν είναι αν η Ροδόπη είναι ροζ ή γαλάζια, αλλά είναι μείζον ζήτημα να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό προξενείο στηρίζει τους υποψηφίους, να το ξέρει ο κ. Τσίπρας και να τους κρατά. Μιλάμε για κοινό μυστικό».


Νόμπελ οικονομικού λαϊκισμού ο ΣΥΡΙΖΑ και οικονομικής ασυναρτησίας το ΠΑΣΟΚ


«Δεν θεωρώ ότι πίσω από την κινητικότητα στον Έβρο κρύβεται τουρκικός δάκτυλος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του συνέτριψε το εμπόριο ανθρώπων στον Έβρο. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας, να εξετάζουμε αιτήσεις ασύλου πολύ γρηγορότερα, να έχουμε σύγχρονες δομές υποδοχής και εμείς λύσαμε το δράμα των ασυνόδευτων ανηλίκων», υπογράμμισε.

Για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του αύξησε τους φόρους. Για το θέμα του ΦΠΑ είπε ότι το 2019 είχε πει ότι θα ήθελε να φτάσουμε σε επίπεδο μόνιμων μειώσεων και να είναι η τελευταία μείωση. «Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, σε υπηρεσίες, οι τιμές δεν έπεσαν. Το ίδιο συνέβη σε άλλες χώρες που το δοκίμασαν. Θα μας κόστιζε 1,5 δις το χρόνο. Αυτοί που το εισηγούνται πρέπει να πουν που θα βρουν αυτά τα χρήματα. Μόνιμο χαρακτήρα μπορεί να έχουν οι αυξήσεις των μισθών. Εγώ δεν είμαι δογματικός, είμαι πολιτικός που μου αρέσει να βλέπω τα δεδομένα και να αξιολογώ την καλύτερη δυνατή επιλογή. Την εξετάσαμε και καταλήξαμε ότι θα ήταν μια τρύπα στον νερό ως προς τις τιμές και θα μείωνε τα έσοδα», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τα δύο μεγάλα διυλιστήρια για να χρηματοδοτήσει το market pass.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει έξτρα φορολογία. Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν μιλάει για νέους φόρους. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αγαπούν τους φόρους. Εμείς είπαμε ότι θα τους μειώσουμε και τους μειώσαμε. Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ αυξάνονται τα έσοδα. Μία εταιρεία έχει κέρδη 100 ευρώ και πλήρωνε 29 ευρώ φόρο. Αν σήμερα έχει 200 ευρώ κέρδος θα πληρώσει σήμερα 44 φόρο. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι διαρκής προτεραιότητα. Αυτή τη στιγμή για επενδύσεις στην υγεία έχουμε δύο σημαντικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Αυτοί που λένε για επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν παντελή ασχετοσύνη. Ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Όταν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξαναφτιάξουμε 156 κέντρα υγείας, θα αποκτήσουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες και θα χρηματοδοτηθεί το «Εξοικονομώ», αυτοί είναι οι μεγάλοι; Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα την επόμενη τετραετία», συμπλήρωσε.

Για τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης είπε ότι «τα έχουμε ξανακούσει αυτά» και σημείωσε πως υπάρχουν ορόσημα και βαριά γραφειοκρατία, καθώς τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά. «Θα πω κάτι ακόμα για την αντιπολίτευση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε ένα νόμπελ θα ήταν το νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού. Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα νόμπελ θα ήταν της οικονομικής ασυναρτησίας», συμπλήρωσε.

«Κι εγώ θα μπορούσα να πω ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Στις 25 Ιουνίου ζητώ ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας


06-06-2023

«Στις 21 Μαΐου έγινε το πρώτο βήμα. Όμως τίποτα δεν έχει κριθεί» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νέο τηλεοπτικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «στις 25 Ιουνίου ζητώ ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Για να συνεχίσουμε όλοι μαζί σταθερά, τολμηρά, μπροστά, για την αυτοδύναμη Ελλάδα!».

Κ. Μητσοτάκης: Μειώσαμε 50 φόρους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα06-06-2023

«Σήμερα, η χώρα χρειάζεται, πρώτα και πάνω από όλα μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα μας στο μέλλον και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στη Νέα Ιωνία.

«Βλέπετε ότι ήδη η Τουρκία σήμερα έχει μια νέα, μια ισχυρή, μία σταθερή κυβέρνηση. Σταθερή κυβέρνηση χρειαζόμαστε και στη χώρα μας, για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο, να εξακολουθούμε με αποτελεσματικότητα και με δικαιοσύνη να προστατεύουμε τα σύνορά μας και στην ξηρά και στη θάλασσα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι «το μεγάλο ζητούμενο των επόμενων εκλογών είναι αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία ανόρθωσης και εκσυγχρονισμού της χώρας».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μείωσης των φόρων καταλογίζοντας μάλιστα στην αντιπολίτευση ότι «εξαντλεί τον πολιτικό της λόγο, διαγωνιζόμενη στο ποιος θα επιβάλλει τους περισσότερους φόρους».

«Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα -μειώσαμε 50 φόρους- χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υποστήριξε ότι «το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο η ιδιωτική οικονομία αναπτύσσεται, μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το εξασφαλίσει». «Γι’ αυτό εμείς είμαστε, οι μόνοι εγγυητές ότι αυτή η πορεία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας η οποία ξεκίνησε εν μέσω μεγάλων δυσκολιών πριν από τέσσερα χρόνια, μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς είμαστε, επίσης, το κόμμα και η παράταξη που εγγυάται ότι μπορούμε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες μεγάλες κρίσεις μας προκύψουν», πρόσθεσε.

Αφού επανέλαβε πως η επόμενη Βουλή ενδέχεται να έχει έξι ή και επτά κόμματα και αυτό σημαίνει ότι «ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει», ο Πρόεδρος της ΝΔ πρόβαλε τον στόχο για περαιτέρω αύξηση των εκλογικών ποσοστών του κόμματός του, εκπέμποντας παράλληλα μήνυμα ότι «κοιτάμε ψηλά, αλλά τα πόδια μας είναι στο έδαφος». «Δεν είμαστε ούτε αλαζόνες, ούτε υπερόπτες. Αφήνουμε αυτές τις συμπεριφορές για κάποιους άλλους, οι οποίοι πάσχουν από το «σύνδρομο του μικρομεγαλισμού», επειδή κατάφεραν και πήραν με το ζόρι ένα διψήφιο ποσοστό. Νομίζουν ότι πέτυχαν και κανέναν μεγάλο θρίαμβο», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «αντίπαλός μας είναι ο εφησυχασμός, είναι αυτή η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί». «Κανένα αποτέλεσμα δεν έχει προεξοφληθεί. Οι κάλπες θα είναι άδειες το πρωί της 25ης Ιουνίου και πρέπει να ξαναγεμίσουν με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε, ενώ απευθύνθηκε ιδιαίτερα προς τις νέες και νέους, «οι οποίοι συστοιχήθηκαν μαζί μας, απέναντί στις προβλέψεις που έλεγαν ότι «η νεολαία έχει γυρίσει την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία» και ζήτησε «πρώτα να πάτε να ψηφίσετε και μετά να πάτε στην παραλία». «Πρώτα ασκούμε το δικαίωμά μας και στη συνέχεια θα μπορέσουμε όλοι μαζί, το βράδυ της 25ης Ιουνίου, να γιορτάσουμε μία μεγάλη εκλογική νίκη για την παράταξή μας. Μία μεγάλη νίκη για την πατρίδα, μία μεγάλη νίκη για την Ελλάδα μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Σκέρτσος προς ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος δεν έχει επιχειρήματα, καταφεύγει στα ψέματα που έχουν κοντά ποδάρια

02-06-2023

Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε ούτε το δελτίο τύπου, όπου παραθέτουμε για πολλοστή φορά την αναλυτική ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε έχει διαβάσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο ξεχνά ότι καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ‘Ακης Σκέρτσος, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αναλυτικά επισημαίνει:

«Σας παραπέμπουμε στις ακόλουθες σελίδες του Προγράμματος Σταθερότητας και τις σχετικές αναφορές:

Σελ. 20: Αναφέρεται η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έγινε τον Μάιο του 2023 με κόστος 95 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σύνολο 145 εκατ. ευρώ) που έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

Σελ. 21: Αναφέρεται η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 500 εκατ. το έτος και συνεπώς 2 δισ. ευρώ στην τετραετία που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

Σελ. 31: Αναφέρεται ο κανόνας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάσει πληθωρισμού και ΑΕΠ που λαμβάνεται υπόψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεπώς το συνεπαγόμενο κόστος αναπροσαρμογής (ύψους 456 εκατ. το 2024, 811 εκατ. το 2025, 1.132 εκατ. το 2026 και 1.487 εκατ. το 2027) έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων που έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,3 δισ. ευρώ την τετραετία, γίνεται ρητή αναφορά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας για τα επιπλέον προεκλογικά μέτρα που έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του ΑΕΠ το 2024, 0,3% του ΑΕΠ το 2025 και 0,3% του ΑΕΠ το 2026 (για την ακρίβεια 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026) και τα οποία με βάση τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος, καθώς έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναφέρονται ως επιπρόσθετα των ανωτέρω μέτρων που εμπεριέχονται στο βασικό σενάριο.

Συνεπώς, όλα τα μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμά μας, έχουν ποσοτικοποιηθεί ως οφειλόταν για τις ανάγκες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρονται σε αυτό.

Επαναλαμβάνουμε ξεκάθαρα πως αν έχει οποιαδήποτε απορία για την ποσοτικοποίηση κάποιων εκ των μέτρων, ας μας το επισημάνει και ευχαρίστως θα ζητήσουμε να πιστοποιηθεί εκ νέου από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά το ότι όποιος δεν έχει επιχειρήματα καταφεύγει στα ψέματα, τα οποία όμως έχουν κοντά ποδάρια.

Οπότε ας μην κρούουν ανοιχτές θύρες καθότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα και οι μόνοι που σταθερά εδώ και πάνω από ένα μήνα ζητάμε το ίδιο από όλα τα κόμματα κάνοντας την εν λόγω πρόταση.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας το Πρόγραμμά του προς ποσοτικοποίηση και θα μας πει επιτέλους πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ;», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σκέρτσος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΚΕ στηρίζουν οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

25/5/2023

Το κόμμα Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. (Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση) που έδωσε το παρών στις εκλογές της 21ης Μαιου, αποφάσισε να μην κατέβει σε αυτές της 25ης Ιουνίου και καλεί τους ψηφοφόρους που το στήριξαν να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ, το οποίο όπως λένε στην ανακοίνωση τους, «παραμένει σταθερό στις αξίες και τη δράση του, αποτελεί τον γνήσιο και πραγματικό αντίπαλο της Δεξιάς και της ολιγαρχίας».

 
Όπως λένε, δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές του Ιούνιου, διότι το θεωρούν άσκοπο.


Ολόκληρη η ανακοίνωση:«Το κόμμα Κ.Ο.Τ.Ε.Σ ευχαριστεί τους χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επίσης ευχαριστούμε από καρδιάς τους εθελοντές και τους υποψηφίους μας. Δυστυχώς όμως δεν θα πάρουμε μέρος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου διότι το θεωρούμε άσκοπο.


Καλούμε όλους όσοι μας τίμησαν με την ψήφο τους, διατηρώντας τις διαφορές μας σε βασικά ή επί μέρους ζητήματα, να στηρίξουμε εκλογικά το ΚΚΕ που, σταθερό στις αξίες και τη δράση του, αποτελεί τον γνήσιο και πραγματικό αντίπαλο της Δεξιάς και της ολιγαρχίας.

 
Σε προσωπικό επίπεδο, με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ θέλω να τιμήσω τον πατέρα μου, Βασίλη, καπετάνιο του ΕΛΑΣ (ΑΙΑΣ Ο ΣΑΙΝΗΣ) και τον αγαπημένο θανόντα φίλο μου Μιχάλη Σπυριδάκη, έναν γνήσιο κομμουνιστή, αγωνιστή.


Εκλογές 2023 – Βαρουφάκης: Απόψε η «ερντογανοποίηση» ολοκληρώθηκε – Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ


21/5/2023

«Απόψε η “ερντογανοποίηση”, ο “εξορμπανισμός” της χώρας ολοκληρώθηκε. Η “Μητσοτάκης” ΑΕ νίκησε κατά κράτος», ανέφερε στην πρώτη δήλωσή του για τις εκλογές ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αυτό, όπως είπε, «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ενταφίασε την απλή αναλογική, μη αποδεχόμενη την πρόταση μας, εδώ και 2 χρόνια, για μια σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αυτό το απίστευτο τσουνάμι, το μέτωπο της συντήρησης».

«Ένας ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν πράγματα στον κόσμο – πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν – αλλά που για να γίνουν χρειαζόταν η ρήξη, την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δαιμονοποίησε», σημείωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, το κόμμα του οποίου μένει εκτός βουλής.


Ο Τσίπρας εξηγεί γιατί διεκδικεί τις ψήφους της ΧΑ – Τι είπε για Κατρούγκαλο, Μητσοτάκη και Σαββόπουλο

19/5/2023

Στην πολιτική πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα το συμβόλαιο αλλαγής. Θα δώσουμε ανάσα στον κόσμο και στη μεσαία τάξη. Ο κ. Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός. Αυτοί είμαστε, συγκρίνετέ μας».

Με τον τρόπο αυτό ο Α. Τσίπρας, σχολίασε τις εξελίξεις στην υπόθεση του Γ. Κατρούγκαλου, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στην εκπομπή “Πρωινό μας” στο τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Στην ίδια συνέντευξη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ψήφο της νεολαίας, όπως και των αναποφάσιστων, εκτιμώντας ότι αυτές οι δυο κατηγορίες θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τους λόγους, που κάνει ειδική αναφορά τις τελευταίες ημέρες στους πολίτες οι οποίοι για να εκφράσουν την “αντισυστημική” τους στάση οδηγούνται σε κόμματα όπως η Xρυσή Aυγή. “Η σύγκρουση της Αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά. Αυτοί που ψήφισαν δεν μπορείς να λες ότι είναι φασίστες. Αυτοί οι άνθρωποι που παρασύρθηκαν είναι εργάτες, είναι λαϊκή τάξη. Αλλοίμονο αν είχαμε 600.000 φασίστες στη χώρα” τόνισε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε: “ Μεγάλη ευθύνη έχει και η μετατόπιση της κεντροδεξιάς στην ακροδεξιά. Όταν υιοθετείς ως κόμμα εξουσίας, η ΝΔ, τη ρητορική του μίσους, όταν κάνεις φετίχ τον φράχτη, όταν παίρνεις στο εσωτερικό σου στελέχη της ακροδεξιάς, δεν μπορείς να λες ότι φουσκώνει η ακροδεξιά. Με τον κ. Καραμανλή θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα είχαν θέση στο κόμμα της ΝΔ ο κ. Βορίδης και ο Γεωργιάδης;

Αναφερόμενος στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ώστε να δίνεται η δυνατότητα τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια,.

Μιλώντας για τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως δεν είμαστε φίλοι, αλλά πολιτικοί αντίπαλοι και οφείλει να του ασκεί πολιτική κριτική. “Δεν έχω πει ότι είναι σκράπας, λέω ότι είναι ένας πολιτικός που τα βρήκε πιο εύκολα στη ζωή του. Δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται μόνο λόγω της προσπάθειάς του. Έχει έλλειψη ενσυναίσθησης. Πρέπει αυτός που σε κυβερνάει πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Η φιλελεύθερη αντίληψη λέει ότι το κράτος πρέπει να διακοσμητικό. Το νερό δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό. Τι να λέω τι γκόμενος είσαι εσύ; Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά έχουμε ένα πολιτικό πολιτισμό. Στην προσωπική μας σχέση θα πούμε και μια καλημέρα. Στο debate, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας, συζητούσαμε. Δεν είναι εχθρός μου. Μου είπε ότι ήταν καλή η συνέντευξη που έδωσα στην κ. Μπάρκα” σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για τον Δ. Σαββόπουλο και τις επιθέσεις που δέχτηκε επειδή εξέφρασε την ευχή να κερδίσει με αυτοδυναμία της εκλογές η Ν.Δ ο Α. Τσίπρας απάντησε: |”Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του. Έχει το δικαίωμα και να αλλάζει. Η πολιτική του τοποθέτηση, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει. Και να έχει αλλάξει είναι δικαίωμά του. Μόνο αγάπη και εκτίμηση. Υπάρχουν καλλιτέχνες που υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, ωστόσο, είχαν μεγάλο θέμα να εκφραστούν. Υπήρχε μπούλινγκ από τα ΜΜΕ».

Εκλογές 2023: Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου και οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης


18/5/2023

Το χθεσινό κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους εν δυνάμει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και η ανάρτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου για τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στην τελική ευθεία των εκλογών. Τα θέματα σχολίασε ο ‘Ακης Σκέρτσος για να λάβει την απάντηση της Πόπης Τσαπανίδου:

Αφού ο κ. Μητσοτάκης κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια, προσπαθεί να διασωθεί την τελευταία στιγμή λέγοντας ψέματα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ” αναφέρει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου με φόντο την σφοδρή επίθεση που δέχεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την Ν.Δ για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας της αριστεράς Γ. Κατρούγκαλου.

Η Πόπη Τσαπανίδου εξηγεί πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει καμία επιβάρυνση φορολογική ή ασφαλιστική στη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους.

“Αντιθέτως, ελαφρύνσεις προβλέπει και προστασία των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, σε ένα συμβόλαιο με τους πολίτες που αποτελεί δέσμευση. Η μεσαία τάξη ξέρει κ. Μητσοτάκη.Άλλα τέσσερα χρόνια ΝΔ, σημαίνουν άλλα τέσσερα χρόνια φορολεηλασία, κουπόνια και πλειστηριασμοί.Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ανάσα στη μεσαία τάξη” σημειώνει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ‘Ακη Σκέρτσου

“Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους. Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν “βγαίνει” χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους αναφέρει ο κ. Σκέρτσος.


Ο Γιώργος Κατρούγκαλος για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με ανάρτηση του χθες στο Twitter είχε σημειώσει τα εξής :


“Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας.

Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.


Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:


Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος.
Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.
Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους. ”

Οσον αφορά το θέμα των ψήφων της Χρυσής Αυγής υπενθυμίζεται ότι ο  Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα είπε χαρακτηριστικά : “Η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη. Και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή……Ο κ. Κανελλόπουλος παραλίγο να είναι επικεφαλής τους, ήταν αρχιδικαστής και αυτός.

 Άρα λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι πείσθηκαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους.”

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοιάζεται για την κοινωνία και την μεσαία τάξη, την δημοκρατία


17/5/2023

«Ήλθε η ώρα της αλλαγής», με την φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του στο Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η Κρήτη υπογράφει το συμβόλαιο της αλλαγής. Αυτή την Κυριακή μετά από 30 χρόνια η Κρήτη ξαναδιώχνει έναν Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Από όλη την Ελλάδα μια φράση ακούω: Ως εδώ! Ως εδώ με την αλαζονεία, με την αισχροκέρδεια, την αδιαφορία, την οικογενειοκρατία». Θυμίζοντας τους στίχους από το τραγούδι του Γαργανουράκη είπε «αυτά τα λόγια τα χαμένα ήλθε η ώρα να χρεώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου». 

Συνέχισε: « Η αλλαγή είναι απαίτηση, η δικαιοσύνη είναι ανάγκη, η Ελλάδα θα γυρίζει σελίδα. Η συγκέντρωσή σας και οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα είναι η καλύτερη δημοσκόπηση. Η καλύτερη απόδειξη όμως είναι ο φόβος και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη. Μόλις ήλθε αντιμέτωπος με μία κάπως ζόρικη ερώτηση στο ντιμπέιτ -που δεν ήλθε με εμένα προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από όλους τους αρχηγούς-, ομολόγησε μόνος του το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Μόλις είπε ο κ. Ανδρουλάκης ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι των υποκλοπών και εγώ ότι θα κάνουμε προανακριτική για το σκάνδαλο των υποκλοπών, δήλωσε χθες, έκλαιγε, ότι θέλουμε να τον βάλουμε φυλακή.

Τι φοβάται, γιατί συμπεριφέρεται σαν ένοχος; Έκανε όμως και κάτι πολύ χειρότερο που δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Δεν δίστασε να πει ότι η αντίδραση, ο θυμός, των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους είναι εργαλειοποίηση». Διάβασε επ’ ακριβώς την δήλωση του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «την διάβασα και την ξαναδιάβασα και δεν την πίστευα. Και αναρωτιέμαι πόσο πολύ πιο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας πρωθυπουργός

Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας άνθρωπος. Είναι άδικο για την Ελλάδα να έχει έναν πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που δεν νιώθει και δεν νοιάζεται, αυτές είναι οι δύο λέξεις που τον χαρακτηρίζουν».

Έκανε αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν νοιάζεται για την δημοκρατία, έκανε τις υποκλοπές όπλο του και παρενέβη στους δικαστές.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας: Προσκλητήριο στο ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής – Αυτοεξαιρέθηκε ο Βαρουφάκης


16/5/2023


«Αν κερδίσει ο κ. Μητοτάκης πιστεύω ότι θα επιδιώξει κυβέρνηση. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση. Θα πάμε σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Δεν είναι στο σχέδιο μου να έχουμε μια κυβέρνηση που να στηρίζεται στην ανοχή. Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη διακαναλική συνέντευξή Τύπου, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται αναφορικά με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω πλήρη εικόνα και των δημοσιονομικών δυσκολιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πρεμούρα να αποδείξει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. «Η κοστολόγηση είναι εδώ και υπάρχει. Το κόστος είναι περίπου 5,5 δις σε ετήσια βάση. Το κόστος αυτό είναι βιώσιμο», απάντησε χαρακτηριστικά.

«Αν κερδίσει ο κ. Μητοτάκης πιστεύω ότι θα επιδιώξει κυβέρνηση. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση. Θα πάμε σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Δεν είναι στο σχέδιο μου να έχουμε μια κυβέρνηση που να στηρίζεται στην ανοχή. Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη διακαναλική συνέντευξή Τύπου, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται αναφορικά με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω πλήρη εικόνα και των δημοσιονομικών δυσκολιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πρεμούρα να αποδείξει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. «Η κοστολόγηση είναι εδώ και υπάρχει. Το κόστος είναι περίπου 5,5 δις σε ετήσια βάση. Το κόστος αυτό είναι βιώσιμο», απάντησε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι θα επιστέψουν οι νέοι στις κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης στοχοποίησε τους νέους. Είδαν στο πετσί του τη συντριβή των ονείρων τους και των δικαιωμάτων τους. Σε όλες τις μετρήσεις, σε όλες, στους νέους 17-24 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά. Και στους 17-45 προηγείται. Αν πάνε στην κάλπη το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό», είπε για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές, ενώ σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους είπε πως: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε δεσμευτεί για τη 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και τη μόνιμη αποκατάσταση με την προσωπική διαφορά».

Σε ό,τι αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Αλέξης το χαρακτήρισε εκ νέου ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. «9 μήνες το συγκάλυπτε και στο debate ομολόγησε ότι είναι σκάνδαλο και ότι δεν υπήρχε κανένας εθνικός λόγος παρακολούθησης. Άρα δεν μπορεί να υπάρχει η επίκληση του εθνικού απορρήτου», είπε και ζήτησε να μάθει ποιος έχει στα χέρια του τις συνομιλίες, καθώς μπορεί να εκβιαστεί το πολιτικό σύστημα για τα επόμενα 10 χρόνια. «Όποιος τα έχει στα χέρια του μπορεί να εκβιάζει το πολιτικό σύστημα για 10 χρόνια. Είναι προφανές ότι αν η ΝΔ κερδίσει θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση. Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει για εξεταστική; Πρέπει να πάμε σε προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να λογοδοτήσουν. Να πέσει φως στο σκοτάδι. Που βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια;»

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια τόνισε πως το ζήτημα των πλειστηριασμών θα έπρεπε να είναι το κεντρικότερο θέμα συζήτησης σε αυτές τις εκλογές, όμως τα ΜΜΕ το αποκρύπτουν. «Για να τελειώνει η καραμέλα, υπήρχε προστασία α’ κατοικίας μέχρι το 2020. Αφήσαμε προστατευμένη την α’ κατοικία μέχρι το τέλος του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης επέκτεινε την ισχύ λόγω πανδημίας και στη συνέχεια έφερε τον πτωχευτικό κώδικα. Νομοθετούμε τη λειτουργία των funds και ταυτόχρονα φτιάχνουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν θα δεχθούμε τη λεηλασία της μεσαίας τάξης. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα έπρεπε να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης. Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό».

Τσίπρας στον Θεοδωράκη: Οι δημοσκοπικές εταιρείες διαμορφώνουν το κλίμα κι αν πέσουν έξω δεν τρέχει τίποτα


16/5/2023

«Σήμερα ξέρουμε και μπορούμε», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη - στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωταγωνιστές», στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha - αν είναι «έτοιμος για την εισβολή στο Μαξίμου», ερώτηση που, όπως υπενθύμισε, του είχε ξαναθέσει το 2012. «Αυτή τη φορά δεν θα είναι εισβολή. Έχω την εμπειρία, και μάλιστα τη δυσάρεστη εμπειρία, μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Το '12 αυτό που υπερισχύε ήταν η αισιοδοξία της βούλησης όχι της γνώσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να κάνουν κυβέρνηση» στις εκλογές της απλής αναλογικής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Δήλωσε πως ούτε προσδοκά ούτε οραματίζεται να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα βασίζεται στην ανοχή «και μάλιστα ενός κόμματος, που ο πρόεδρος του οποίου, ο κ. Βαρουφάκης, εσκεμμένα έβαλε στη συζήτηση αυτή την εμμονή του που έχει τελειώσει οριστικά από το 2015 και έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη».

«Και εν πάση περιπτώσει, με αυτές τις εμμονές δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για μένα», τόνισε.

Σημείωσε ότι θέλει μια

κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής, 4ετίας

 και πως «αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε προγραμματική βάση». «Με ποιον θα κάνε τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ο Ανδρουλάκης; Με τη ΝΔ θα την κάνει; Αλίμονο», σχολίασε. Χαρακτήρισε παράδοξο τον όρο που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εκτιμώντας ότι δεν θα επιμείνει. «Μετά τις εκλογές Θα λειτουργήσουμε όλοι με βάση την ευθύνη η χώρα να έχει κυβέρνηση» «Και το αίσθημα της επιβίωσης του κάθε χώρου ξεχωριστά», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «αυτό θα ειναι κυρίως πρόβλημα των μικρότερων κομμάτων».


Αλ.Τσίπρας: Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι των υποκλοπών και των Τεμπών


11/5/2023

Τα ζητήματα της δημοκρατίας ανέδειξε στην σημερινή του ομιλία στην Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απευθύνθηκε στα δημοκρατικά αντανακλαστικά όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμισης, καθώς και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Παράλληλα έβαλε και τα βασικά διλήμματα των εκλογών και «ξεκαθάρισε» απευθυνόμενος προς τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους ότι «η μόνη ‘τιμωρητική’ ψήφος για το καθεστώς Μητσοτάκη είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αλ. Τσίπρας από Λαμία: Σε 15 μέρες ο εφιάλτης τελειώνει, έρχεται η πολυπόθητη αλλαγή8/4/2023

«Σε 15 μέρες τελειώνει ο εφιάλτης, έρχεται η πολυπόθητη αλλαγή, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και ανοίγει ο δρόμος για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Όπου κι αν βρεθώ στην πατρίδα μας το μήνυμα είναι ένα, ‘δεν πάει άλλο, ως εδώ’. Ως εδώ με την απαξίωση, τη στοχοποίηση, την αδιαφορία, την αλαζονεία, την αισχροκέρδεια, την οικογενειοκρατία, την αδικία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Λαμία, στην πλατεία Λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι «τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση αυτή απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα», στην πανδημία, στην ενεργειακή κρίση, την κρίση της ακρίβειας. «Η αισχροκέρδεια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε προσθέτοντας ότι «πριν από 4 χρόνια έταξαν στον λαό καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις και επιτελικό κράτος. Πού πήγαν όλα αυτά 4 χρόνια μετά;».

«Εδώ έχει καταντήσει η μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας κέρδισε τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης να ζει με κουπόνια. Παντού υπάρχει ένας pass, αλλά τελικά πουθενά δεν πας με τα pass του κ. Μητσοτάκη», σχολίασε. Μίλησε επίσης για τα «κατορθώματα» της κυβέρνηση «σε σχέση με την καταρράκωση του κράτους δικαίου, τις παράνομες παρακολουθήσεις, την ενημέρωση 108, τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς 10 δισ., τους μισθούς των γαλάζιων golden boys». Πρόσθεσε ότι «το επιτελικό κράτος έχει γίνει το μεγαλύτερο ανέκδοτο, φοβίζει τους πολίτες».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση απαξίωσε και τη δημόσια υγεία, λέγοντας ότι στο δημόσιο νοσοκομείο της Λαμίας «αφήσαμε 111 γιατρούς, σήμερα είναι λιγότεροι από 100. Το ‘19 υπήρχαν 7 πνευμονολόγοι σήμερα ένας. Υπήρχαν 10 γιατροί στα επείγοντα περιστατικά, σήμερα μόνο 4». «Αυτή είναι η πολιτική Μητσοτάκη, οτιδήποτε δημόσιο το αφήνει στην εγκατάλειψη και την απαξίωση για να σιτίζει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Α. Τσίπρας: Στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να ελέγξει ποια κόμματα θα κατέβουν με τη «δεξιά πολυκατοικία»


4/5/2023

“Με τον κ. Βαρουφάκη δε μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του Αντ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αρνητικές αντιδράσεις των προοδευτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο συνεργασίας πάνω στο Συμβόλαιο Αλλαγής που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε πως οι εκλογές αποτελούν μια “ανταγωνιστική διαδικασία” και πως είναι λογικό προεκλογικά να υπάρχει “ανταγωνιστική σχέση”, αφού στοχεύουν στους ίδιος ψηφοφόρους. Ωστόσο, είπε, πρέπει να περιμένουμε την “ετυμηγορία” του ελληνικού λαού, η οποία θα διαμορφώσει τους “συσχετισμούς δύναμης”.

Επανέλαβε, δε, την πρόβλεψή του ότι “κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι η επιθυμία πολλών, η αλλαγή”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι διεκδικεί την “ισχυρότερη δυνατή εντολή” προκειμένου να σχηματιστεί μια “κυβέρνηση μακράς πνοής”, καθώς όπως είπε, μια “κυβέρνηση ανοχής του 3% δε θα είναι σταθερή”, αλλά “ευεπίφορη σε πιέσεις”.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τον Γιάννη Βαρουφάκη και το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τη δημοσίευση του σχεδίου “Δήμητρα”, έκανε λόγο για ίδιες “εμμονές” που είχε και ο κ. Σόιμπλε, ενώ μάλιστα αρνήθηκε ότι έχει συναντηθεί μαζί του.

Οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από το ’15. Είμαστε ευγενείς ανταλλάσσουμε μια καλημέρα, αλλά με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης”, είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε:

“Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, αλλά απευθυνθήκαμε με 11 συγκεκριμένες προτάσεις, με 11 όρους. Δε συζητάμε, όχι απλά δεν διαπραγματευόμαστε τέτοια σχέδια που αφορούν μια εμμονή, την οποία η χώρα την έχει ξεπεράσει”.

Όσον αφορά, δε, την επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής είπε πως “ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια“, ενώ υπενθύμισε πως “όποτε είχαμε πρωθυπουργό που δεν ήταν εκλεγμένος, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη, όπου περιόδευσε και συνομίλησε με πολίτες, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι «η χειρότερη δεξιά που έχουμε δει από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Είπε ότι το λέει αυτό «όχι μόνο γιατί λεηλάτησε τη μεσαία τάξη, παρ’ όσα της υποσχέθηκε, για να στηρίξει κάποιους λίγους ισχυρούς», αλλά και για «τις αθλιότητες που έχει κάνει με τα θέματα δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, με τις παρακολουθήσεις, τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, με τις αθλιότητες που έκανε όλες αυτές τις μέρες με το πρόσχημα του αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη». Υποστήριξε ειδικότερα: «Χτες φανερώθηκε όλο το σχέδιο. Μας έλεγαν ότι δήθεν κόπτονται να βγάλουν εκτός τον Κασιδιάρη, που τον άφηναν 3 χρόνια να κάνει προεκλογική καμπάνια μέσα από τη φυλακή, και αλλάξανε το νόμο όχι ακολουθώντας το αυτονόητο, αυτό που τους προτείναμε, δηλαδή στον υπάρχοντα νόμο να προστεθεί μια ρητή φράση ότι όσοι είναι οριστικά καταδικασμένοι για εγκλήματα του 157 του ΠΚ δεν θα μπορούν τα κόμματά τους ή όσοι έχουν τέτοιους στους συνδυασμούς τους, να κατέβουν. Δεν έκαναν αυτό. Δώσανε τη δικαιοδοσία σε μια κλειστή ομάδα δικαστών να αποφασίζει ποιος μπορεί να κατέβει και ποιος όχι».

«Γιατί τελικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «ο στόχος τους δεν ήταν ο Κασιδιάρης, αλλά να ελέγξουν ποια κόμματα θα κατέβουν και ποια όχι από τη λεγόμενη ”δεξιά πολυκατοικία”». «Και έπεσε βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία αυτές τις μέρες», σχολίασε, λέγοντας ότι «κάποια ”διαμερίσματα” καταστράφηκαν και κατέρρευσαν, κάποια άλλα έμειναν ακέραια». «Τα ”διαμερίσματα” εκείνων των κομμάτων που έχουν δηλώσει πίστη στον Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα των εκλογών, θα κατέβουν στις εκλογές, εκείνα που δεν έχουν δηλώσει πίστη, δεν θα κατέβουν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Τώρα φανερώνεται τι ακριβώς κατήγγειλε ο πρόεδρος του τμήματος του Αρείου Πάγου που παραιτήθηκε λίγο πριν το Πάσχα, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και ότι ο κ. Γεραπετρίτης τον έπιασε σε καφενείο έξω απ’ το Μαξίμου και του έλεγε κάνε το ένα και το άλλο και θα σε κάνουμε επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής». «Δεν διστάζουν πουθενά οι άνθρωποι, είναι καθεστώς, είναι αδίστακτοι», είπε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «εμείς απέναντι σε αυτή την αθλιότητα έχουμε ένα να πούμε, κι αναφέρομαι σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες: η Ελλάδα στις 22 του Μάη πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όχι μονάδα να ξαναφέρει τη δικαιοσύνη παντού, αλλά να φέρει ξανά τη δημοκρατία στην εξουσία».

Τόνισε ότι υπάρχουν δυο εκδοχές το βράδυ της 21ης Μάη: «να πανηγυρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα, το κατεστημένο και οι ολιγάχρες, αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ή το βράδυ να βγει στους δρόμους να πανηγυρίσει ο λαός, οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, γιατί με νίκη τού ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε την επόμενη μέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας».


AΠΕ-ΜΠΕ

Aλ. Τσίπρας: Βλέπω μεγάλη αναταραχή στη δεξιά πολυκατοικία – Δεν συναντήθηκα με Βαρουφάκη

2/5/2023

Με πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τηλεοπτική αντιπαράθεση ξεκίνησε την συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Για το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη και τις κατηγορίες του πρωθυπουργού είπε ότι «πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απέναντι στην αριστερά συνολικά. Εμείς πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στην φυλακή αλλά όχι για να κάνουν καμπάνια αλλά γιατί ήταν εγκληματική οργάνωση». Θύμισε ότι είχε καταθέσει τροπολογία που θα μπορούσε να αποκλείσει κάθε κόμμα που θα είχε στους συνδυασμούς του καταδικασμένους.

Για την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη είπε: «Γιατί να καταθέσουμε υπόμνημα στον ‘Αρειο Πάγο, για μία τροπολογία που δεν ψηφίσαμε». Θύμισε ακόμη την καταγγελία του κ. Τζανερίκου ο οποίος κατήγγειλε ότι τον κάλεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να διευθετήσεις το θέμα. «Αν θέλεις να υπερασπιστείς την Δημοκρατία δεν ακολουθείς αντιδημοκρατικές μεθόδους. Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς όταν έχει στο κόμμα του τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη».

Σημείωσε ακόμη ότι «βλέπω μία μεγάλη αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία με τους αποκλεισμούς κομμάτων, μετά το κόμμα Κασιδιάρη, το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, το κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Αυτή η κινητικότητα δεν είναι φυσιολογική, βλέπω ότι στη ΝΔ θέλουν να εξαφανίσουν κάθε τι που είναι στα δεξιά τους για να μονοπωλήσουν μία στρατηγική που ξεκίνησε με την φωτογράφιση στον φράχτη του Έβρου».

Διέψευσε δε την πληροφορία ότι «συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη» λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «τακτικές Τραμπ» και πρόσθεσε σκωπτικά ότι «δεν μπορώ να εξηγήσω τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη-Βαρουφάκη». Ξεκαθάρισε ότι «Δεν κάνω συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων στα κρυφά».


ΑΠΕ ΜΠΕ

Π. Τσαπανίδου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε πλάτη στην εργοδοτική ανομία


1/5/2023

«Η Πρωτομαγιά είναι ταυτισμένη με τη διεκδίκηση για το 8ωρο και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κατήργησε το 8ωρο, νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, έβαλε πλάτη στην εργοδοτική ανομία. Είδαμε ακόμα και εκβιασμούς εργαζομένων παρουσία του κ. Άδωνι Γεωργιάδη», αναφέρει η Πόπη Τσαπανίδου, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αναφέρει επίσης στη δήλωση της ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, επί 4 χρόνια έστελναν τους υπουργούς τους να κάνουν μηνύσεις για να βγουν παράνομες οι απεργίες των εργαζομένων, όπως στον σιδηρόδρομο, που προειδοποιούσαν πριν την τραγωδία στα Τέμπη αλλά τους απαξίωναν και τους συκοφαντούσαν». Προσθέτει επιπλέον ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης «οδήγησαν στην πραγματική μείωση των μισθών όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ».

Σημειώνει, τέλος, ότι «ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μισθούς με τους οποίους οι εργαζόμενοι θα μπορούν πραγματικά να ζήσουν και όχι απλώς να επιβιώσουν, θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 21 Μαΐου» και πως «η πολιτική αλλαγή έρχεται για Δικαιοσύνη Παντού. Και στους χώρους εργασίας».


AΠΕ-ΜΠΕ

Εκλογές 2023: Υποψήφιος στις Σέρρες ο Αλέξης Τσίπρας


28/4/2023

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε σε ποια εκλογική περιφέρεια θα κατέβει υποψήφιος.

Αν και αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στην Κω, φαίνεται να επιλέγει και τις Σέρρες σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιφέρεια Σερρών κατεβαίνει υποψήφιος ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου είχε παραιτηθεί.


 MEGA TV

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τη σύγκριση, γι’ αυτό αρνείται το debate


27/4/2023

Ισχυρή λαϊκή εντολή για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές και να προχωρήσει στη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης ζήτησε ο Α. Τσίπρας στο πλαίσιο συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ο ίδιος εξήγησε, δεν θα είναι εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί δεν θα βγαίνουν τα κουκιά. “Κυβερνήσεις σχηματίζουν οι νικητές, όχι οι ηττημένοι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“ Έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θέλει μια κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση. Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ το λογικό είναι να φτιάξει με το ΠΑΣΟΚ μια προοδευτική κυβέρνηση. Δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά» αν είμαστε δεύτεροι” τόνισε ο Α. Τσίπρα, ζητώντας απ’ τα υπόλοιπα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αποτραπεί μια νέα θητεία του Κ. Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας.

“ Θέλουμε να φτιάξουμε κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Η απλή αναλογική προσφέρει στα μικρότερα κόμματα να παίξουν ένα ενεργό ρόλο. Το υποστήριζε πάντα η Αριστερά. Εμείς το κάναμε πράξη ακόμα κι αν ήταν κόντρα στο συμφέρον μας. Η πολιτική έχει ευθύνη. Δεν μπορεί να μην σε ενδιαφέρει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα. Να μας πουν ότι δεν μας ενδιαφέρει να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης” σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

 

Αναφερόμενος στον Γ. Βαρουφάκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξιολόγησε με αρνητικό τρόπο τις τελευταίες του παρεμβάσεις, θεωρώντας πως αυτές αβαντάρουν τον Κ. Μητσοτάκη. “Δεν ξέρω για ποιον λόγο ο κ. Βαρουφάκης αβαντάρει τον κ. Μητσοτάκη. Του δίνει τη δυνατότητα να φέρει ξανά στην επιφάνεια το ξαναζεσταμένο φαγητό. Και ο Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα την ανοχή. Σε μια σειρά από χώρες είχαμε το φαινόμενο να υπάρχει ανοχή από κάποιο κόμμα σε κυβερνήσεις. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. 

Θα μιλήσουμε τι θα κάνει ο κ. Βαρουφάκης;

Εγώ ζητώ νωπή εντολή για να κυβερνήσω. Το ΚΚΕ βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Βλέπω και έναν κ. Βαρουφάκη κολλημένο στις εμμονές του. Ο κ. Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, κοιτά πώς θα δώσει πάσες στον κ. Μητσοτάκη.” ανέφερε ο Α. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως αποφεύγει τον διάλογο μαζί του μέσα από μια τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις τόνισε πως η ώρα της κρίσης για όλους είναι στην κάλπη. “Οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τι λένε οι δημοσκοπήσεις” ανέφερε.

Για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως την ακροδεξιά δεν την πολεμάς με διατάγματα, αλλά με την καθημερινή σου δράση, κατηγορώντας τη Ν.Δ πως εδώ και τρία χρόνια τον άφησε να αλωνίζει και να κάνει καμπάνια μέσα από τις φυλακές.

 ”Λέγαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα η κυβέρνηση δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Υπάρχουν ευθύνες επειδή τον άφησαν να κάνει καμπάνια από τη φυλακή. Θέλει να διαχειριστεί το ζήτημα με γνώμονα τι τη συμφέρει. Ασχολήθηκε 2-3 μήνες πριν τις εκλογές. Τελικά γινόμαστε όλοι χορηγοί του Κασιδιάρη. Είναι ήττα μας. 

Η Αριστερά είναι σε μετωπική σύγκρουση με τους νεοναζί. Την ακροδεξιά τη νικάς με καθημερινή δράση μέσα στην κοινωνία. Η ΝΔ έχει υιοθετήσει ρητορική της άκρας δεξιάς. Αντιγράφει τον Τραμπ” τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως με το να συζητάμε για το θέμα αυτό “φουσκώνουμε τα πανιά” του Κασιδιάρη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού επειδή έχει εργαλειοποιήσει τον φράχτη στον Εβρο, τον οποίο όπως είπε δεν σκοπεύει να γκρεμίσει, αλλά από την άλλη δεν είναι η λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

“Λέμε ότι δεν θα τον γκρεμίσουμε, αλλά δεν θα τον αναγάγουμε σε προπαγανδιστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Τα έκανε ο Τραμπ. Ο φράχτης δεν στήνεται στα σύνορα. Στήνονται στο έδαφός σου. Θα συνεχίσουμε την επέκτασή του. Δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα” υπογράμμισε.

Αλ. Τσίπρας: Ως εδώ, ήρθε η ώρα για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή


22/4/2023

«Ως εδώ, ήρθε η ώρα για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, ήρθε η ώρα να ξαναφέρουμε στον τόπο τη δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος σε πολίτες στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, ο οποίος σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σε πανικό και λέει ξεδιάντροπα ψέματα».

Ο κ. Τσίπρας έφτασε υπό βροχή στα Νέα Μουδανιά, περπάτησε στον παραλιακό πεζόδρομο, συνομίλησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές και μίλησε στους πολίτες που τον υποδέχθηκαν.

«Δεν πειράζει που σήμερα είναι μία βροχερή και μουντή μέρα, η 21η του Μάη θα είναι μία λαμπρή μέρα, θα είναι μία ηλιόλουστη μέρα για την πατρίδα μας, γιατί ο ελληνικός λαός, η μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν αντέχει άλλο αυτήν την πορεία, αυτήν την κατάντια της χώρας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο την απαξίωση και την εξαπάτηση από μία κυβέρνηση που έταξε στη μεσαία τάξη, στους εργαζόμενους, στους νέους ανθρώπους μία καλύτερη ζωή και εξαπάτησε τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη, τους συνταξιούχους και στοχοποίησε τους νέους και τους εργαζόμενους. Το χειρότερο για τη χώρα δεν είναι η απαξίωση, δεν είναι οι ψεύτικες υποσχέσεις, είναι ότι την έχει βυθίσει σε ένα καθεστώς βαθιάς διαφθοράς και αναξιοκρατίας. Την Ελλάδα την έχουν πάει χιλιόμετρα μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στα περί «τερατογένεσης» που είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τερατογένεση μία κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας στην Ελλάδα. Θέλω να του πω ότι αν υπάρχει ένα τέρας το οποίο πρέπει να ηττηθεί αυτό είναι η δική του κυβέρνηση. Η κυβέρνηση των παράνομων παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση της ακρίβειας, η κυβέρνηση της διαφθοράς. Αυτό είναι το τέρας που μας κυβερνούσε αυτά τα χρόνια».

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «τον έχουν πάρει χαμπάρι στην Ευρώπη και πλέον δεν έχει συμμάχους», ενώ αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας: 

«Εκεί, στο Βερολίνο δεν είναι πια ένας στενός φίλος και σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Σόιμπλε δεν υπάρχει πια και δεν θα μπορεί να λέει “βάστα Σόιμπλε” όταν εμείς θα δίνουμε τη μάχη για να στήσουμε όρθια την κοινωνία, να αναστήσουμε την κοινωνία. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι σήμερα υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση και στη Γερμανία αντί για τον Σόιμπλε. 

Μία προοδευτική κυβέρνηση, η οποία δεν βλέπει ως τερατογένεση τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά βλέπει ως ρεαλιστική και καλοδεχούμενη την προοπτική μιας κυβέρνησης που θα προσπαθήσει να ξαναδώσει ανάστημα στο διεθνές γίγνεσθαι στην Ελλάδα και να ανατάξει την κοινωνία και την οικονομία. Μία κυβέρνηση προοδευτική όχι μόνο δεν θα είναι τερατογένεση αλλά θα είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα, για την κοινωνία, για τον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε και στους «συντηρητικούς» πολίτες, οι οποίοι, όπως είπε, «αισθάνονται ντροπιασμένοι από μία κυβέρνηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση και με τις αρχές της συντηρητικής παράταξης».

«Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα δεν είναι ένα κόμμα, είναι μία οικογένεια ανώνυμη εταιρεία, Μητσοτάκης ΑΕ είναι. Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία», σημείωσε και υπογράμμισε: «Ο κ. Μητσοτάκης συνειδητοποιεί ότι τελειώνει ο χρόνος του, βρίσκεται σε πανικό και κινδυνολογεί. Φτάνει στο σημείο να πει αυτό το ξεδιάντροπο ψέμα ότι στον τόπο τα μνημόνια τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα έφερε η Νέα Δημοκρατία. 

Το κόμμα του χρεωκόπησε την Ελλάδα δύο φορές, και αυτή που βγάλαν τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισαν το χρέος και αφήσαν 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία για να τα διαχειριστεί ο ίδιος, ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί κυβέρνηση θα φέρει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα τίμιο και αποτελεσματικό κράτος.


 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη: «Λούμπεν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» – Επίσκεψη στο ΕΚΕΤΑ


10/4/2023
«Μάλλον γέλιο προκάλεσαν κάποιες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά εξέπεμψαν σοβαρότητα σχετικά με τη δυνατότητα του να πετύχει οποιαδήποτε ουσιαστική διεύρυνση», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό FM100 της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παραπάνω αναφορά του απαντούσε σε ερώτηση για τη συμμετοχή του Ευάγγελου Αντώναρου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στη Θέρμη, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο ΕΚΕΤΑ και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ερευνητικά προγράμματα που «τρέχουν» στο Κέντρο, μεταξύ των οποίων τα συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης, τα συστήματα anti-drone κ.α .

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός έφτασε στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου προκειμένου να ενημερωθεί για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που θα κατασκευαστεί στον συγκεκριμένο χώρο, στον δήμο Παύλου Μελά.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΕΚΕΤΑ ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε σε ένα αυτόνομο όχημα και είδε πώς λειτουργεί διανύοντας αρκετά μέτρα πάνω σε αυτό. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα το οποίο κινείται χωρίς… οδηγό, αλλά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και GPS.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ όπου παρακολούθησε επίδειξη με ένα πατίνι με αυτόνομο σύστημα τροχοπέδησης.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο ΕΚΕΤΑ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι πραγματικά εξαιρετική η δουλειά που γίνεται σστο συγκεκριμένο Κέντρο. «Η Ελλάδα της καινοτομίας» είπε χαρακτηριστικά

«Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνουν τον κ. Παππά, ο οποίος είναι καταδικασμένος αμετάκλητα από το Ανώτατο Δικαστήριο, τον κ. Πολάκη, ο οποίος είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίων μέχρι που επέστρεψε, διότι, τελικά, προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ τον Πολακισμό εκφράζει και δεν θα μπορούσε να λείπει ο κύριος εκφραστής του, καθώς και μία σειρά από άλλους υποψηφίους, που περισσότερο σε λούμπεν ψηφοδέλτια παραπέμπουν παρά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος το οποίο θέλει πραγματικά να διεκδικήσει το μεσαίο χώρο και να προβάλει το κόμμα αυτό ως μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τις προηγούμενες μέρες, για πρώτη φορά, είχαμε δοκιμαστική διαδρομή του Μετρό καθ’ όλο το μήκος της βασικής γραμμής» και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε ότι τα βασικά έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν και οι ουσιαστικές δοκιμαστικές λειτουργίες, ώστε εντός των πρώτων μηνών του 2024 το έργο, επιτέλους, να παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς».

Ερωτηθείς εάν είναι στα σχέδια και η επέκτασή του προς τα δυτικά, τόνισε ότι η επέκτασή του Μετρό προς τα βορειοδυτικά είναι «εντός του σχεδιασμού μας», «το μελετούμε, δεν είναι απλό έργο και χρειάζεται πολύ δουλειά προετοιμασίας».

«Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούμε περί τα δύο χρόνια για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε όλες τις μελέτες. Αποτελεί όμως αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου ότι το Μετρό θα φτάσει και στα δυτικά. Δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Αλλά όλα τα μεγάλα έργα υποδομής από κάποιους ξεκινούν. Μερικές φορές τα φέρνει έτσι η ζωή που τα ολοκληρώνουν άλλοι, εμείς όμως θα είμαστε αυτοί που θα ξεκινήσουμε την επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την παρουσίαση σήμερα από την Θεσσαλονίκη συνολικού πλαισίου «σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν τη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, τους έξι Δήμους, οι οποίοι είναι από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους πληθυσμιακά σε ολόκληρη την επικράτεια».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για υποκρισία στο θέμα του νερού, λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στο Υπερταμείο τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και δρομολόγησε έτσι την ιδιωτικοποίηση.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα επιστρέψουμε στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά εξήγησε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τροπολογία μία μέρα πριν κλείσει η Βουλή, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι πρέπει να γίνει συνεννόηση με τους δανειστές.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η υποψηφιότητα του στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης δείχνει όχι μόνο το προσωπικό του ενδιαφέρον για την πόλη αλλά και το ενδιαφέρον που έχει σκοπό να επιδείξει, εφόσον οι πολίτες τον αναδείξουν και πάλι πρωθυπουργό, για να προχωρήσουν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα τα έργα στην περιοχή.

Για το Μετρό είπε ότι θα δοθεί στους πολίτες τους πρώτους μήνες του 2024 και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει η επέκταση του στα δυτικά.

Επισήμανε πώς με τη σημερινή επίσκεψη του θέλει να δώσει έμφαση στα θέματα της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν έξι δήμοι που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη και οι κάτοικοι τους δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», για αυτό θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο με παρεμβάσεις για την περιοχή.

Όπως είπε, στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται:

– Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, το οποίο θα ανεγερθεί στο στρατόπεδο «Καρατάσιου».

– Την κατασκευή 10 νέων πρότυπων σχολικών μονάδων σε Δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης.

– Την επέκταση του προαστιακού προς τη δυτική Θεσσαλονίκη για να αξιοποιηθούν γραμμές που ήδη υπάρχουν και να διευκολυνθούν μετακινήσεις και προς την βιομηχανική περιοχή της Σίνδου.

– Χώροι πολιτισμού που λειτουργούν στη δυτική Θεσσαλονίκη.

– Το Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά που ήδη γίνονται εργασίες.

– Την αξιοποίηση του στρατοπέδου «Ζιάκα» για την εφαρμογή ενός πρότυπου προγράμματος κοινωνικής κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), για το οποίο είπε ότι «αξιολογείται συχνά ως το καλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, όπου γίνεται πάρα πολύ σοβαρή ανταγωνιστική εφαρμοσμένη έρευνα, και είναι η Ελλάδα της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, την οποία θέλουμε να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε αυτή που εκφράζεται μέσα από τις δράσεις του ΕΚΕΤΑ».

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό FM100 και στους δημοσιογράφους Βαγγέλη Πλάκα και Βασίλη Κοντογουλίδη:

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, που, όπως δηλώσατε χθες στην εφημερίδα «Μακεδονία» θα είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ εκλογική περιφέρεια. Ποιοι είναι οι λόγοι, λοιπόν, που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Κοντογουλίδη, αναφερθήκατε ότι η επίσκεψή μου η σημερινή έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά. Θέλω να σας θυμίσω, όμως, ότι έχω έρθει δεκάδες φορές στη Θεσσαλονίκη -και όχι μόνο στα πλαίσια των υποχρεώσεών μου κατά την παρουσία μου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για να καταδείξω με αυτόν τον τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου για την πόλη της Θεσσαλονίκης και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

Έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, πολλά από τα σημαντικά έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και η υποψηφιότητά μου στην πρώτη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης θέλει ακριβώς να καταδείξει όχι μόνο το προσωπικό μου ενδιαφέρον για την πόλη την οποία τόσο πολύ αγαπώ, αλλά και το ενδιαφέρον το οποίο σκοπεύω να επιδείξω στη συνέχεια -εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός- ώστε να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα των έργων για να μη θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή πόλη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε κι εσείς τώρα στην απάντησή σας στις υποδομές της Θεσσαλονίκης. Φεύγοντας από το ΕΚΕΤΑ, που είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας σας και πηγαίνοντας προς τα δυτικά προφανώς θα περάσετε από τον περιφερειακό, εκεί όπου πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν και οι πρόδρομες εργασίες για το «Flyover». Ωστόσο, στο κεφάλαιο υποδομές Θεσσαλονίκης θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα θέμα που σχετίζεται με τα δυτικά, στα οποία δίνετε έτσι μια έμφαση όπως βλέπω από την πολιτική κίνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να σας ρωτήσω αν έχετε κάτι να μας πείτε για ένα άλλο έργο, που αφορά τις επεκτάσεις του Μετρό στα δυτικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, κ. Πλάκα, χαίρομαι που αναγνωρίζετε, ότι οι πρόδρομες εργασίες στο «Flyover» έχουν ήδη ξεκινήσει. Γνωρίζετε ότι είναι ένα έργο πολύ σημαντικό το οποίο ωρίμασε και δημοπρατήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς ήμασταν και οι πρώτοι που το οραματιστήκαμε,. Θα έλεγα, ένα έργο το οποίο θα προσφέρει μία σημαντική κυκλοφοριακή ανακούφιση σ’ ένα δρόμο ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι απολύτως κορεσμένος.

Επίσης, μιας και μιλάμε για Μετρό, να επαναλάβω ότι η δέσμευσή μου για ένα υπερσύγχρονο Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο ταυτόχρονα θα διαφυλάξει και τον μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό της πόλης, γίνεται πραγματικότητα.

Τις προηγούμενες μέρες, για πρώτη φορά, είχαμε δοκιμαστική διαδρομή του Μετρό καθ’ όλο το μήκος της βασικής γραμμής. Εκτιμούμε ότι τα βασικά έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν και οι ουσιαστικές δοκιμαστικές λειτουργίες, ώστε εντός των πρώτων μηνών του 2024 το έργο, επιτέλους, να παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς.

Θέλω να θυμίσω ότι αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019, και ένας από τους λόγους που καθυστερήσαμε, έστω και λίγο στην υλοποίηση του έργου, είχε να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μία σειρά από δικαστικές εκκρεμότητες που αφορούσαν το σταθμό της Βενιζέλου.

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι Θεσσαλονικείς, όταν δουν το σταθμό της Βενιζέλου σε πλήρη λειτουργία, θα διαπιστώσουν ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι μπορούμε να έχουμε και Μετρό και αρχαία. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι το πιο σύγχρονο Μετρό σε όλη την Ευρώπη και θα είναι, επίσης, ένα μοναδικό Μετρό, διότι ταυτόχρονα θα είναι ουσιαστικά και ένα ζωντανό μουσείο το οποίο θα το χαίρονται εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες που θα το χρησιμοποιούν.

Δυτική Θεσσαλονίκη, τώρα, για να έρθω στο ερώτημα το οποίο μού θέσατε. Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να παρουσιάσουμε ένα συνολικό πλαίσιο σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν τη Δυτική, μάλλον θα έλεγα καλύτερα τη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Τους έξι Δήμους, οι οποίοι είναι από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους πληθυσμιακά σε ολόκληρη την επικράτεια. Μια περιοχή της πόλης η οποία ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες παραμελημένη. Το όραμά μας για τη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι να της αποδώσουμε επιτέλους το σεβασμό, την προσοχή και την αξιοπρέπεια που της αρμόζει.

Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού όσοι ζουν στα δυτικά της πόλης. Και φυσικά εντός του σχεδιασμού μας, είναι ένα έργο το οποίο το μελετούμε -δεν είναι απλό έργο και χρειάζεται πολύ δουλειά προετοιμασίας- είναι και η επέκταση του Μετρό προς τα βορειοδυτικά. Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούμε περί τα δύο χρόνια για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε όλες τις μελέτες. Αποτελεί όμως αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου ότι το Μετρό θα φτάσει και στα δυτικά. Δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Αλλά όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, κ. Πλάκα, από κάποιους ξεκινούν. Μερικές φορές τα φέρνει έτσι η ζωή που τα ολοκληρώνουν άλλοι, εμείς όμως θα είμαστε αυτοί που θα ξεκινήσουμε την επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά.

Δημοσιογράφος: Θέλω, κ. Πρόεδρε, να μείνουμε στη Θεσσαλονίκη και από τα δυτικά να πάμε στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου πριν από λίγες ημέρες έγινε μία μεγάλη συγκέντρωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Υπάρχει, βεβαίως, και η δεδομένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και βάσει αυτής αναφερθήκατε και εσείς στην έξοδο ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο.

Θέλω να σας ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, επειδή κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα επί του θέματος, αν πιστεύετε ότι προέκυψε το θέμα ξανά ως πολιτικά υποκινούμενο και γιατί δεν περνάτε αυτήν την τροπολογία να περάσει από το Υπερταμείο στο δημόσιο έλεγχο η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ από τη Βουλή πριν τις εκλογές και το αφήνετε για μετά τις εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάμε να κάνουμε, κ. Πλάκα, μία σύντομη ανασκόπηση του θέματος αυτού για να ενημερωθούν πλήρως και οι ακροατές σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, όταν δημιούργησε ουσιαστικά το Υπερταμείο μετέφερε τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Δηλαδή ουσιαστικά δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς το Υπερταμείο έχει ως βασικό σκοπό την εκποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Άρα αυτή ήταν μια απόφαση την οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, όταν έφτιαξε το Υπερταμείο και εκχώρησε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου στους δανειστές μας για 99 χρόνια. Υπέγραψε φυσικά και τις σχετικές νομικές δεσμεύσεις οι οποίες, εξακολουθούν και ισχύουν μέχρι σήμερα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο υποκριτικό είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστικά δρομολόγησε αυτή την διαδικασία, να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

Δεν το έχουμε κάνει τέσσερα χρόνια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσουμε το νερό. Και μάλιστα έχω δεσμευτεί και δημόσια ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του κράτους, θα βγουν δηλαδή από το Υπερταμείο, και θα επιστρέψουν υπό άμεσο κρατικό έλεγχο. Γιατί αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές και δεν μπορεί να γίνει με την τροπολογία; Διότι αν μπορούσε να γίνει φαντάζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το είχε κάνει τόσο καιρό. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν αναληφθεί βαριές νομικές δεσμεύσεις από το ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία αυτά και αυτή η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να γίνει και σε συνεννόηση με τους δανειστές. Διότι αυτά δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει.

Εγώ λοιπόν προσωπικά, κ. Πλάκα, αναλαμβάνω την ευθύνη των όσων σας λέω, ότι θα μεταφέρω πίσω τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει προφανώς από τη μία στιγμή στην άλλη με μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής, την τελευταία μέρα που είναι ανοιχτή η Βουλή.

Είναι απολύτως υποκριτική η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ και θα σας έλεγα παραπλανά την κοινή γνώμη με fake news. Αυτοί που μετέφεραν τα περιουσιακά στοιχεία στο Υπερταμείο να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει το νερό όταν υπάρχει ρητή δική μου προσωπική δέσμευση ότι αυτό όχι μόνο δεν θα γίνει αλλά και ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Και στο κάτω-κάτω της γραφής, κ. Πλάκα, για να σας το πω και πολύ απλά, οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν να πρέπει να πιστέψουν εμένα ή τον κ. Τσίπρα. Νομίζω ότι έχουμε δώσει και οι δύο δείγματα γραφής ως προς την αξιοπιστία λόγων και έργων κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής μας θητείας.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, και ένα ερώτημα από την κεντρική πολιτική επικαιρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε χθες τα ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα, τα ψηφοδέλτιά του. Σε αυτά, λοιπόν, περιλαμβάνονται διάφορα ονόματα μεταξύ των οποίων και το όνομα του πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Κυβέρνηση Καραμανλή, του κ. Ευάγγελου Αντώναρου. Πώς σχολιάζετε αυτή τη διεύρυνση, όπως εκτιμάται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, προς τα πρώην στελέχη της κεντροδεξιάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε ψηφοδέλτια, αλλά καμιά πενηνταριά θέσεις είναι ακόμα κενές. Άρα δεν εξήγγειλε οριστικά ψηφοδέλτια.

Εμείς ανακοινώσαμε οριστικά ψηφοδέλτια καλύπτοντας όλες τις θέσεις των υποψηφίων με πάρα πολλούς νέους ανθρώπους. Τους βλέπετε, εξάλλου, πολλές και πολλούς υποψήφιους και εδώ στις Περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, την Α’ και τη Β’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, με πολλές γυναίκες, πολλές νέες γυναίκες, πολύ ενδιαφέροντα βιογραφικά, άνθρωποι οι οποίοι θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων μας.

Τώρα, δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάζω τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι μάλλον γέλιο προκάλεσαν οι κάποιες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά εξέπεμψαν σοβαρότητα σχετικά με τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει οποιαδήποτε ουσιαστική διεύρυνση.

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλαμβάνουν τον κ. Παππά, ο οποίος είναι καταδικασμένος αμετάκλητα από το Ανώτατο Δικαστήριο, συμπεριλαμβάνουν τον κ. Πολάκη, ο οποίος είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που επέστρεψε, διότι τελικά προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ τον «Πολακισμό» εκφράζει, και δεν θα μπορούσε να λείπει ο κύριος εκφραστής του, καθώς και μία σειρά από άλλους υποψηφίους που τι να σας πω, περισσότερο σε «λούμπεν» ψηφοδέλτια με παραπέμπουν, παρά σε ψηφοδέλτιο κόμματος το οποίο θέλει πραγματικά να διεκδικήσει τον μεσαίο χώρο και να προβάλει το κόμμα αυτό ως μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: Να σας αφήσουμε να πάτε στο ΕΚΕΤΑ. Προφανώς θα ξαναέρθετε στη Θεσσαλονίκη μιας και θα είναι και η εκλογική Περιφέρεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φυσικά και θα ξανάρθω και θα ήθελα παρακαλώ μέσα από τη συχνότητά σας να δώσετε και λίγο έμφαση σε αυτά τα οποία θα παρουσιάσουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αν έχω ένα λεπτό από το χρόνο σας, θα μιλήσουμε για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο το οποίο θα χτιστεί στο στρατόπεδο «Καρατάσιου», στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ένα πολύ σημαντικό έργο, ώστε να αντικαταστήσουμε, επιτέλους, το παλιό «Θεαγένειο» μ’ ένα υπερσύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Θα μιλήσουμε για τις δέκα νέες πρότυπες σχολικές μονάδες, από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ που δρομολογεί τις δέκα εκ των οποίων βρίσκονται σε Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσουμε για την επέκταση του Προαστιακού -μιας και με ρωτήσατε για τα μέσα σταθερής τροχιάς στη Δυτική Θεσσαλονίκη- για να αξιοποιήσουμε γραμμές οι οποίες ήδη υπάρχουν και να διευκολύνουμε μετακινήσεις και προς τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Θα μιλήσουμε για τους σημαντικούς χώρους πολιτισμού, οι οποίοι υπάρχουν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, για το νέο πάρκο «Παύλου Μελά» όπου ήδη γίνονται σημαντικές εργασίες.

Θα μιλήσουμε για το στρατόπεδο «Ζιάκα», άλλη μία αναξιοποίητη έκταση, την οποία θέλουμε να κάνουμε ένα πρότυπο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας.

Γνωρίζετε ότι δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στα θέματα της στέγης. Άρα, θέλουμε στον χώρο αυτό να έχουμε ένα συγκρότημα προσιτής στέγης, που θα συνδυάζει χώρους πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και εμπορίου μαζί με σύγχρονες ενεργειακά αυτόνομες κατοικίες.

Έχουμε πάρα πολλά να πούμε, λοιπόν, ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της σημερινής μου περιοδείας. Θέλω να τα αναδείξω όπως σας είπα και φυσικά θα ξαναβρεθώ παραπάνω από μία φορά στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς από τη στιγμή που και επίσημα θα διαλυθεί η Βουλή, θα αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς μας.

Και, βέβαια, τώρα, να το τονίσω και αυτό, ξεκινάω την επίσκεψή μου με το ΕΚΕΤΑ, ένα υποδειγματικό ερευνητικό κέντρο που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, αξιολογείται συχνά ως το καλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, όπου γίνεται πάρα πολύ σοβαρή, ανταγωνιστική εφαρμοσμένη έρευνα. Είναι η Ελλάδα της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, την οποία θέλουμε να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε, αυτή που εκφράζεται μέσα από τις δράσεις του ΕΚΕΤΑ.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας και να ευχηθώ Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Δημοσιογράφος: Καλή Ανάσταση. Θα τα πούμε και από κοντά σύντομα».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Απόστολος Χονδρόπουλος
Γιατί επελέγη η 21η Μαΐου για τη διεξαγωγή των εκλογών

28/3/2023

Στην επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που συνέκλιναν στην 21η Μαϊου. Δύο βασικές παράμετροι ήταν αυτές που καθόρισαν αυτή την επιλογή: Η πρώτη είναι η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά και την Παρασκευή 2 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια. Επ' ουδενί η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να διαταράξει τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και την εκπροσώπησή της σε κρίσιμες συνόδους, όπως εκείνη των Ηγετών του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Λιθουανία στις 11 και 12 Ιουλίου. Εκτιμάται ότι έως εκείνες τις μέρες θα έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από εκλογές στις 2 Ιουλίου νέα κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση: Πολιτικές ευθύνες για τα Τέμπη από τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων17/3/2023

Τεράστιες είναι οι πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη, που καταγράφονται σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε το MEGA, σύμφωνα με την γνώμη των πολιτών. Μάλιστα το 95% των ερωτηθέντων απάντησαν πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει επίσης τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου να είναι στο 26,3 για τη ΝΔ και στο 20,5 για τον ΣΥΡΙΖΑ.


Συντριπτικές πολιτικές ευθύνες για την εθνική τραγωδία των Τεμπών βλέπει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA Γεγονότα».

Το 94% διαπιστώνει ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για το δυστύχημα με το 5% να λέει πως δεν υπάρχουν.

Το 80% των ερωτηθέντων εντοπίζει την ευθύνη της τραγωδίας σε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενώ 19 τις αποδίδει στη σημερινή κυβέρνηση.

«Προφανώς μια αποτυχία της κυβερνήσεως μας ότι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε στον κόσμο τι πραγματικά συνέβη. Γιατί το δυστύχημα αυτό είναι ο ορισμός του ανθρώπινου λάθους.
Είναι απολύτως προφανές ότι ο κόσμος αυτός σκοτώθηκε γιατί συγκεκριμένοι άνθρωποι σε συγκεκριμένη θέση έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Έχει σημασία η ταχεία και δίκαιη απόδοση ευθυνών στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν διενεργηθεί έρευνες στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic train, προκειμένου να κατασχεθούν τυχόν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία».

Στο ερώτημα σχετικά με την πορεία της χώρας το 68% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η χώρα οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση και το 26% προς τη σωστή.
Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 5,8 μονάδες με το κυβερνών κόμμα να λαμβάνει 26,3% και την αξιωματική αντιπολίτευση στο 20,5%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 9,2%, ΚΚΕ με 5,9%, Ελληνική Λύση με 4%, ΜΕΡΑ25 με 3,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, ενώ το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρη φτάνει το 3,6% .

Το πεδίο της αδιευκρίνιστη ψήφου υπολογίζεται στο 11,8%.


Πρόθεση ψήφου


Νέα Δημοκρατία: 26,3%

ΣΥΡΙΖΑ: 20,5%

ΠΑΣΟΚ: 9,2%

ΚΚΕ: 5,9%

Ελληνική Λύση: 4%

ΜΕΡΑ25: 3,5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1%

Κασιδιάρης: 3,6%

Αδιευκρίνιστη: 11,8%«Οι ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όπως και αυτές του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τόσα χρόνια, δεν κρύβονται με τίποτα», .

Στην εκτίμηση ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν: Νέα Δημοκρατία 33,7% , ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, ΠΑΣΟΚ 11,8%, ΚΚΕ 7,5%, Ελληνική λύση 5,2%, ΜΕΡΑ25 4,5%, Ανταρσύα 1,2% και το κόμμα Κασιδιάρη 4,6%.


Εκτίμηση ψήφου


Νέα Δημοκρατία: 33, 7%

ΣΥΡΙΖΑ: 26,3%

ΠΑΣΟΚ: 11,8%

ΚΚΕ: 7,5%

Ελληνική Λύση: 5,2%

ΜΕΡΑ25: 4,5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,2%

Κασιδιάρης: 4,6

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 32% και ο Αλέξης Τσίπρας 16%. Ακολουθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας με 3% και οι Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 2%. Κανένας απαντά το 36%.

Μητσοτάκης: 32%
Τσίπρας: 16%
Ανδρουλάκης: 3%
Κουτσούμπας: 3%
Βαρουφάκης: 2%
Βελόπουλος: 2%
Κανένας: 36%

Σύμφωνα με την έρευνα οι πολίτες αξιολογούν ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας την οικονομία και ακολουθούν η ακρίβεια , οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα, η διαφθορά, η ανασφάλεια και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης
Πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση Βαρουφάκη μετά τον ξυλοδαρμό: Θα αλλάξουν τα πράγματα


14/3/2023

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τον ξυλοδαρμό του έξω από εστιατόριο στα Εξάρχεια παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (14/3) ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τα τραύματα από την επίθεση που δέχθηκε πριν από 4 ημέρες να είναι ιδιαίτερα εμφανή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης υπέστη κάταγμα στη μύτη. Για την υπόθεση έχει συλληφθεί ένας 17χρονος, ωστόσο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δεν τον αναγνωρίζει, καθώς -όπως λέει- ο δράστης ήταν «ένας 25χρονος εξασκημένος στη χειρουργική βία». Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης αμφισβητεί ότι η επίθεση έγινε από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και υποστηρίζει ότι πρόκειται για προβοκάτσια και ενέργεια μπράβων.


«Θα αλλάξουν τα πράγματα»


Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε στα όσα έχει μέχρι στιγμής δηλώσει ως προς τα άτομα που ενεπλάκησαν στο βίαιο περιστατικό.

«Μην αρχίζουμε τη διαδικασία δαιμονοποίησης διάφορων χώρων. Θα περιμένω τη δικαιοσύνη και θα τοποθετηθώ», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης για την ταυτότητα των φερόμενων δραστών.

Όπως είπε, «ήταν 7 αυτοί που μπήκαν στο εστιατόριο. Με έσπρωξε ένας, βγήκαμε έξω και εκεί δέχθηκα γροθιές και κλωτσιές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράστες της επίθεσης του είπαν «για να μάθεις να ψηφίζεις μνημόνιο».

Ως προς τον δράστη που τον χτύπησε, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρόσωπό του είναι φωνογραφημένο και καταχωρημένο μέσα στη μνήμη μου».

Σχετικά με τους αστυνομικούς που έχει ως ασφάλεια, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «θα αλλάξουν πλέον τα πράγματα, λόγω απαίτησης της συζύγου μου», η οποία του είπε ότι «από εδώ και πέρα θα έχεις μαζί αστυνομικούς». 
«Θα με κυνηγάνε» (σ.σ οι αστυνομικοί του) είπε ο ίδιος χαριτολογώντας.


Επίθεση σε Βαρουφάκη: Απολογείται ο 17χρονος – Ταυτοποιήθηκαν οι υπόλοιποι δράστες


13/3/2023

Το κατώφλι του ανακριτή πρόκειται να περάσει σήμερα ο 17χρονος που κατηγορείται για την επίθεση σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη, στα Εξάρχεια. Ο εισαγγελέας απήγγειλε, σε βάρος του νεαρού, κατηγορίες για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.

Εν τω μεταξύ θέμα χρόνου είναι η σύλληψη όλων των δραστών της επίθεσης στον Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για αντιεξουσιαστές, που είναι γνώριμοι των αρχών, από επεισόδια στο παρελθόν και οι οποίοι αναζητούνται.

Σε βίντεο μάλιστα που κυκλοφόρησαν αποτυπώνεται η εισβολή των δραστών στο εστιατόριο που δειπνούσε ο κ. Βαρουφάκης και η ένταση που προηγήθηκε του ξυλοδαρμού.

Εν τω μεταξύ, ο 17χρονος ο οποίος συνελήφθη, είναι πρόσωπο γνωστό στις Αρχές, καθώς φέρεται να έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε επεισόδια του αντιεξουσιαστικού χώρου. Είναι ο νεαρός που σύμφωνα με πληροφορίες βιντεοσκοπούσε τον ξυλοδαρμό. Το βίντεο προσπαθεί να εντοπίσει η αστυνομία.

Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, συμμορία, παράνομη βία και παράνομη οπλοφορία.Γιάνης Βαρουφάκης: Πώς σχολίασε την επίθεση που δέχθηκε στα Εξάρχεια - Ήταν Μπράβοι της Νύχτας

11/3/2023

«Μπράβοι της Νύχτας ήταν (και φαινόντουσαν) οι οποίοι επικαλέστηκαν άτσαλα το ψέμα ότι ψήφισα Μνημόνιο», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά την επίθεση που δέχθηκε έξω από εστιατόριο στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής (10.3.2023).

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό που δέχθηκε από την ομάδα ανθρώπων στα Εξάρχεια και του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 δεν δέχθηκε να μείνει προληπτικά στο νοσοκομείο και πήρε άμεσα εξιτήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει κάταγμα ρινικής χώρας και του τοποθέτησαν νάρθηκα στο νοσοκομείο ενώ στο πρόσωπό του εμφανίζει εκδορές και μώλωπες, αφού δέχθηκε κλωτσιές..

«Ευχαριστώ το συγκινητικό προσωπικό του Ευαγγελισμού. Ευχαριστώ & για τις ευχές (σχεδόν) όλων σας. Τώρα προέχει να μην αποπροσανατολιστεί κανείς: Θρηνούμε τους 57 των Τεμπών. Προστατεύουμε το αυθόρμητο κίνημα των νέων, την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αλλάξει. Ραντεβού στους δρόμους», έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Twitter λίγες ώρες μετά το περιστατικό στα Εξάρχεια.
«Παρεμπιπτόντως: Δεν ήταν αναρχικοί, αριστεριστές, κομμουνιστές ή νέοι μέλη κανενός κινήματος. Μπράβοι της Νύχτας ήταν (και φαινόντουσαν) οι οποίοι επικαλέστηκαν άτσαλα το ψέμα ότι ψήφισα Μνημόνιο. Δεν θα αφήσουμε το παρακράτος και τον υπόκοσμο να μας διχάσει. Συνεχίζουμε!», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στο Twitter.Γεραπετρίτης για τα μέτρα στα τρένα – Η επόμενη ημέρα στον σιδηρόδρομο, υποχρεωτικά δυο σταθμάρχες


8/3/2023

Στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Μεταφορές και Υποδομές Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσιάζει τα άμεσα μέτρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα μέτρα παρουσιάστηκαν και «κλείδωσαν» σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη, τόνισε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Μεταφορές και Υποδομές Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσιάζει τα άμεσα μέτρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα μέτρα παρουσιάστηκαν και «κλείδωσαν» σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη, τόνισε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε από την πλευρά του την οδύνη και τον σπαραγμό του για ό,τι συνέβη. Μίλησε για μια πρωτοφανή τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Η οδύνη αυτή πρέπει να βρει μια κάθαρση, είπε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται εδώ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για να κάνει κομματική ή πολιτική αντιπαράθεση. Δεν θα ακούσετε κανένα λόγο που να παραπέμπει σε μετάθεση ευθύνης.
«Η ευθύνη που ανήκει στην παρούσα κυβέρνηση έχει αναληφθεί. Ζητώ ξανά συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων και στους Ελληνες γιατί δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε το δυστύχημα. Είναι ειλικρινής συγγνώμη» είπε μεταξύ άλλων στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Γεραπετρίτης. «Δεν έχω αρμοδιότητα ούτε και διάθεση να ασχοληθώ με την απόδοση ευθυνών. Είναι υπόθεση της δικαιοσύνης. Τη διοικητική διερεύνηση την έχει αναλάβει ειδική επιτροπή εμπειρογνώμων». συμπλήρωσε.
Μητσοτάκης για εκλογές: Μπήκαμε στην τελική ευθεία – Τι είπε για το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός


24/2/2023

Ο αγώνας συνεχίζεται ακάθεκτος. Όπως έχω πει πολλές φορές θα έχουμε εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη, οπότε ουσιαστικά έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Ήμουν συνεπής στη δέσμευσή μου ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία και αυτό κάναμε, αλλά καθώς πλησιάζουμε πια προς τις εκλογές είναι μία ευκαιρία και πάλι να γυρίσω ολόκληρη την Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Ζυγός-Τρίκαλα.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι έχουμε και πολλούς φίλους, οι οποίοι δεν ήταν παραδοσιακοί υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά βλέποντας και το έργο μας και τις προσπάθειές μας, αλλά κυρίως το όραμά μας για την Ελλάδα του αύριο, θα μας εμπιστευτούν και αυτό είναι κάτι το οποίο με κάνει πολύ αισιόδοξο και για την έκβαση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και είπε πως θα επισκεφθεί ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ ερωτώμενος για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο είπε πως “έχουν γίνει βήματα και στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου σημαντικά, νομίζω και στην ποιότητα και στη διαιτησία και μπορούν να γίνουν και με το VAR. Τα πράγματα σίγουρα είναι καλύτερα τώρα από ό,τι ήταν πριν από κάποια χρόνια. Και βέβαια έχουμε και άλλα βήματα να κάνουμε προκειμένου να αναβαθμίσουμε το ποδοσφαιρικό μας προϊόν”.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη το αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στην περιοχή και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον οδικό άξονα Ε65 που κατασκευάζεται και θα είναι όπως είπε έτοιμος το 2025, και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αύριο θα επισκεφθεί τον Ε65 και προσέθεσε:


“Ήταν μια προτεραιότητα δική μου, προσωπική, όταν κέρδισα τις εκλογές. Μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέραμε και πήραμε τις σχετικές εγκρίσεις.Όπως ξέρετε ο δρόμος κατασκευάζεται, θα είναι έτοιμος το ’25. Και είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός δρόμος για όλη τη Θεσσαλία αλλά και για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς θα ενώνονται πια τα Τρίκαλα με τα Γρεβενά με έναν δρόμο ο οποίος θα είναι και γρήγορος αλλά πρωτίστως θα είναι ασφαλής”.


Ο υιός Θεοδωρικάκος μηνύει τον απόστρατο και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο – Ζητά 100.000 από τον καθένα

2/2/2023

Μετά τον Τάκη Θεοδωρικάκο και ο γιος του Δημήτρης μηνύει τον απόστρατο αξιωματικό για όσα κατήγγειλε περί απόκρυψη στοιχείων για υπόθεση ναρκωτικών.

Ο γιος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει και σε αγωγή σε βάρος του απόστατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ ενώ στρέφεται και σε βάρος του αστυνομικού συντάκτη του Βήματος και του Mega Βασίλη Λαμπρόπουλου.

Ο Δημήτρης Θεοδωρικάκος όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας αξιώνει αποζημίωση 100.000 ευρώ από τον καθένα…


Η ανακοίνωση Κούγια


«Προ ολίγης ώρας ελήφθη από την γραμματέα μου εξουσιοδότηση του 23χρονου Δημήτρη Θεοδωρικάκου, αριστούχου φοιτητού στο πλέον φημισμένο παγκοσμίως Πανεπιστήμιο Οικονομικών Σπουδών υψηλού επιπέδου «Bocconi University», με την οποία με εξουσιοδοτεί όπως προς προάσπιση της τιμής και της υπολήψεώς του καταθέσω μήνυση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφημήσεως, της ψευδούς καταμηνύσεως, της ψευδούς καταθέσεως και της παραβάσεως καθήκοντος κατά του εν αποστρατεία ευρισκομένου πλέον πρώην επικεφαλής της Αμέσου Δράσεως της ΕΛΑΣ για όλες τις παράνομες – εγκληματικές συμπεριφορές εις βάρος του από τον συγκεκριμένο πρώην αξιωματικό της ΕΛΑΣ.
Με την ίδια εξουσιοδότηση μου δίνει την εντολή όπως καταθέσω εις βάρος του και αγωγή αποζημιώσεως, τόσο για την αδικοπραξία την οποίαν διέπραξε εις βάρος του με την κατάθεσή του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεως της ΕΛ.ΑΣ., τριάντα λεπτά προτού ανακοινωθεί επισήμως η αποστρατεία του (την εγνώριζε ήδη), με την οποίαν θα διεκδικηθεί υπέρ του το ποσόν των 100.000 ευρώ, όσο και για την προσβολή της προσωπικότητός του, δια την οποίαν θα διεκδικηθεί μέσω της δικαστικής οδού το ποσό επίσης των 100.000 ευρώ.

Με την ίδια εξουσιοδότηση μου εδόθη η εντολή όπως καταθέσω μήνυση για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημήσεως εις βάρος και του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, για όσα ψευδή έχει δημοσιοποιήσει εις βάρος του και τα οποία θίγουν την τιμή και την υπόληψή του, αλλά κατά του συγκεκριμένου προσώπου να καταθέσω και αγωγή αποζημιώσεως για την προσβολή της προσωπικότητάς του, με όσα καθημερινώς μέχρι σήμερα ψευδή και συκοφαντικά διέδωσε εις βάρος του, διεκδικώντας υπέρ του το ποσό των 100.000 ευρώ.

Σημειωτέον, ο Δημήτρης Θεοδωρικάκος, εκτός από αριστούχος φοιτητής υπήρξε και επίλεκτος μπασκετμπολίστας, συμμετέχοντας σε επίσημα πρωταθλήματα, προτού αναχωρήσει για τις σπουδές του στην Ιταλία και ουδέποτε έχει καπνίσει έστω στη ζωή του.

Οι μηνύσεις και οι αγωγές, λόγω υπεραπασχολήσεως των συνεργατών μου και εμού, θα κατατεθούν ή αύριο Παρασκευή 3/2/2023, ή τη Δεύτερα 6/2/2023.

Μηνύσεις και αγωγές εις βάρος των ιδίων προσώπων θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες και τα υπόλοιπα πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται σε φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί».


Τάκης Θεοδωρικάκος: Η άθλια και πρωτοφανής επίθεση κατέρρευσε


«Η άθλια και πρωτοφανής επίθεση κατέρρευσε και έχει πλέον πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης… Θα τους πάω μέχρι το τέλος», επισημαίνει, σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην οποία εκφράζει την απόφασή του να μην αναφερθεί εφεξής στο θέμα.


Ολόκληρη η δήλωση:


«Με αφορμή την άθλια σκευωρία, που στήθηκε από σκοτεινά κέντρα εναντίον μου για τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και την κάθαρση που κάνουμε πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα πλήττει σε όλα τα επίπεδα και τον γιο μου Δημήτρη -που το μοναδικό του παράπτωμα είναι ότι είναι γιος μου- θέλω να τονίσω ότι: Εφεξής δεν πρόκειται να αναφερθώ στο θέμα, αφού η άθλια και πρωτοφανής επίθεση κατέρρευσε και έχει πλέον πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο γιος μου εξουσιοδότησε τον δικηγόρο του, τον κ. Κούγια, ώστε να προσφύγει εναντίον όλων εκείνων που επιχείρησαν να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψή του. Ως πατέρας μόνο παραπέμπω στη δήλωσή μου: Θα τους πάω μέχρι το τέλος. Ο λόγος στη Δικαιοσύνη».

Ράμμος σε Οικονόμου: Ουδέποτε ζήτησε να με συναντήσει ο πρωθυπουργός, απαντά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ

25/1/2023

«Βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή μου ότι φιλοδοξώ να παίξω ρόλο πολιτικού παράγοντα» αναφέρει ο πρόεδρος ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, δίνοντας απάντηση στα όσα του καταλόγισε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Λίγο πριν την παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, όπου υπάρχουν έως και σενάρια για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος με δήλωσή του απαντά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και όσα του καταλόγισε χθες ο Γιάννης Οικονόμου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ράμμος τονίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ποτέ να τον συναντήσει, ενώ δηλώνει βαθύτατα προσβεβλημένος από «τον ισχυρισμό ότι φιλοδοξώ να παίξω ρόλο πολιτικού παράγοντα».

Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται:

Με όλο τον δέοντα σεβασμό προς τον κ. Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προς αποκατάσταση της αλήθειας οφείλω να σημειώσω τα ακόλουθα:

 1. Την πρωτοβουλία για τις συναντήσεις με τον κ. Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε την πήρα εγώ. Πάντα και οσάκις επισκέφτηκε την ΑΔΑΕ, αυτό έγινε ύστερα από δικό του αίτημα. Και όπως έχω δηλώσει και με άλλη ευκαιρία, η πόρτα της ΑΔΑΕ είναι ανοικτή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, τους οποίους το άρθρο 8 §6 του πρόσφατου νόμου 5002/2022 (όπως εξ άλλου και το προϊσχύσαν άρθρο 5 §4 του ν.2225/1994) καθιστά θεσμικούς συνομιλητές μου.
 1. Ο κ. Πρωθυπουργός ουδέποτε ζήτησε να με συναντήσει. Και τούτο έγινε προφανώς διότι είχα τακτική επικοινωνία για θέματα αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Πρόεδρος της Αρχής, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεραπετρίτη. Είχα επίσης δύο συναντήσεις με δική μου πρωτοβουλία και με τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης.
 1. Ουδέποτε ανέφερα ότι η ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων πρέπει να περιορίζεται σε αναφορά στατιστικών στοιχείων σε σχέση με την άρση του απορρήτου. Αυτά ούτως ή άλλως δημοσιοποιούνται με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων που συντάσσει η ΑΔΑΕ. Εκείνο το οποίο είχα αναφέρει τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε απάντηση σχετικής ερωτήσεως βουλευτού καθώς και σε επιστολή μου προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης ήταν ότι η διάταξη του άρθρου 5 §4 του ν. 2225/1994 (ο οποίος δεν ισχύει πλέον), η οποία όριζε ότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για κάθε περίπτωση εισαγγελικής διάταξης άρσης του απορρήτου, κατά την επικρατήσασα στην ΑΔΑΕ, ήδη πριν από την εκ μέρους μου ανάληψη της Προεδρίας της, αντίληψη, δεν μπορούσε να ερμηνευθεί ότι έχει την έννοια ότι υπάρχει υποχρέωση κοινοποιήσεως και στους εν λόγω αρχηγούς του πλήρους περιεχομένου της καθ’ έκαστον εισαγγελικής διάταξης με τα απόρρητα αυτής στοιχεία, διότι ο νόμος παραφύλαττε την κοινοποίηση των διατάξεων αυτών μόνο στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Συμπληρωματικά δε, είχα εξηγήσει ότι, ανεξαρτήτως των ανωτέρω, εκ των πραγμάτων είχε καταστεί αδύνατη η ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων για κάθε διάταξη, όταν αυτές το 2021, για παράδειγμα, έφτασαν τις 18.000 συνολικά. Τέλος, σημειώνω ως προς το θέμα αυτό ότι εκτός από την από 7.12.2022 αίτηση του κ. Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ουδέποτε πολιτικός αρχηγός μου είχε ζητήσει να τον ενημερώσω για οποιοδήποτε θέμα άρσης του απορρήτου .
 1. Εκτός του ότι από καμία διάταξη του Συντάγματος ή του νόμου δεν απαγορεύεται στους Προέδρους των ανεξαρτήτων αρχών να αρθρογραφούν επί επιστημονικών θεμάτων, ένα και μοναδικό άρθρο συνέταξα καθ’ όλη την διάρκεια της τετραετούς σχεδόν περιόδου που βρίσκομαι στην Προεδρία της ΑΔΑΕ και αυτό ήταν η διατύπωση μιας επιστημονικής απόψεως, για την οποία είχα ρητώς διευκρινίσει ότι δεν απηχεί τις απόψεις της ΑΔΑΕ, σε άρθρο μου της 7.4.2021 στον νομικό διαδικτυακό τόπο
 1. .
 1. Εξόσων γνωρίζω δεν απαγορεύεται στους Έλληνες κρατικούς λειτουργούς να καταθέτουν μαρτυρίες σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (στο οποίο ως γνωστόν μετέχουν και Έλληνες ευρωβουλευτές). Δύο φορές σε όλη την διάρκεια της θητείας μου κατέθεσα στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο ακροάσεων και όχι ως μάρτυρας και αυτό ουδέποτε με δική μου πρωτοβουλία, αλλά κατόπιν κλήσεως. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις εκτός από εμένα κατέθεσαν και πολλοί άλλοι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί, όπως για παράδειγμα ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην πρώτη εξ αυτών.
 1. Οφείλω να ξαναθυμίσω ότι σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 6 § 1 περ α του ν.3115/2003 “Η ΑΔΑΕ διενεργεί, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, σε εγκαταστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, αρχεία, τράπεζες δεδομένων και έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Y.Π.), άλλων δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών, επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με ταχυδρομικές, τηλεπικοινωνιακές ή άλλες υπηρεσίες σχετικές με την ανταπόκριση και την επικοινωνία”. Δεν μπορώ, συνεπώς, να κατανοήσω ποιο πρόβλημα νομιμότητας δημιουργούν οι έλεγχοι τους οποίους πραγματοποίησε πρόσφατα η ΑΔΑΕ σε παρόχους.Σε ό,τι αφορά το αρχείο της ΑΔΑΕ , πέρα από το γεγονός ότι και άριστο ψηφιοποιημένο αρχείο να είχε η Αρχή , και πάλι θα έπρεπε να διενεργεί ελέγχους στους παρόχους για να διαπιστώσει πως έχει εφαρμοστεί από αυτούς μια συγκεκριμένη διάταξη άρσης απορρήτου και αν τηρείται η νομιμότητα, έχω επανειλημμένα εξηγήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι η ΑΔΑΕ δεν ευθύνεται για την ανυπαρξία ειδικού ψηφιοποιημένου και επεξεργάσιμου ηλεκτρονικού αρχείου, εφόσον η ελληνική πολιτεία επέλεξε παγίως να διαβιβάζεται ο τεράστιος αριθμός των διατάξεων άρσης του απορρήτου σε έγχαρτη μορφή. Η συσσώρευση πολλών δεκάδων χιλιάδων διατάξεων και βουλευμάτων σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους της Αρχής καθιστά παντελώς αδύνατη την διαχείριση και επεξεργασία του από μια ακραία υποστελεχωμένη αρχή, όπως η ΑΔΑΕ. Τούτο καθίσταται, επιπλέον, σχεδόν αδύνατο και με το νέο νόμο 5002/22, στο άρθρο 8 παρ 2 του οποίου ορίζεται ότι η αναζήτησή στοιχείων από το αρχείο της ΑΔΑΕ μπορεί να γίνεται μόνο από τον Πρόεδρο της και άλλα δύο μέλη της Ολομέλειας, απαγορευόμενης με τον τρόπο αυτό της αρωγής ως προς το θέμα αυτό από το προσωπικό της Αρχής. Θέλω, τέλος, να υπενθυμίσω ως προς το θέμα αυτό ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει μέχρι στιγμής εκδώσει την κοινή υπουργική απόφαση, η οποία είχε προβλεφθεί από το νόμο (άρθρο 37 παρ.2 Ν.4786/2021,ΦΕΚ Α 43/23.3.2021) και η οποία αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί επιτέλους εφικτή η λειτουργία αξιοποιήσιμου ηλεκτρονικού αρχείου της ΑΔΑΕ και τούτο παρά την πάροδο 22 μηνών.
 1. Σε ό,τι αφορά την αναφορά σε έλλειψη δήθεν σεβασμού εκ μέρους μου και εκ μέρους της Αρχής του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οφείλω να παρατηρήσω ότι, όπως εξέθεσα και στο από 10.1.2023 δελτίο τύπου, οι γνωμοδοτήσεις των εισαγγελικών οργάνων είναι μεν σεβαστές ως επιστημονικά νομικά κείμενα, αλλά δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Περαιτέρω, βεβαίως και υπάγονται και οι ανεξάρτητες αρχές στην αρχή της νομιμότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να τους ασκηθεί προληπτικός έλεγχος και να διατυπωθούν δεσμευτικές υποδείξεις από οποιοδήποτε άλλο κρατικό όργανο για το πως θα ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους. Αν κάποιος φρονεί ότι μια πράξη ανεξάρτητης αρχής δεν είναι σύννομη, μπορεί να προσφύγει στην αρμόδια να αποφανθεί σχετικώς εκ του Συντάγματος και εκ του νόμου Διοικητική Δικαιοσύνη.
 1. Θεωρώ βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή και υπόληψη μου τον ισχυρισμό ότι φιλοδοξώ να παίξω ρόλο πολιτικού παράγοντα. Από που αντλεί την διαπίστωση αυτή ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος; Το παρελθόν μου επί 40 σχεδόν χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και 4 σχεδόν χρόνια στην ΑΔΑΕ το αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφισβητήσεως. Περί αυτού μπορούν να μαρτυρήσουν όλοι όσοι με γνωρίζουν. Τίποτε δεν είναι πιο ξένο από τον χαρακτήρα μου και τις επιδιώξεις μου από την ανάμιξη μου στην πολιτική.
 1. Τέλος -δυστυχώς φοβούμαι όχι εκ του περισσού-, είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω ότι η ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, ίσταται εκ του Συντάγματος και έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, λογοδοτεί δε ενώπιον του Κοινοβουλίου. Είναι αυτονόητο επίσης ότι όπως και οι λοιπές ανεξάρτητες αρχές, η ΑΔΑΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο και εγγυητής των αρχών του κράτους δικαίου στο πεδίο αρμοδιότητάς της. Τούτο και μόνο είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω να πράττω τιμώντας τη δέσμευση που ανέλαβα αποδεχόμενος τον ορισμό μου ως επικεφαλής της Αρχής από την ευρύτατη πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Χρήστος ΡάμμοςΠρόεδρος της ΑΔΑΕ

Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.


Οικονόμου σε Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται

29/12/2022

Απάντηση στις απειλές πολέμου του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Γιάννης Οικονόμου, με δήλωσή του:

Αναλυτικά ο κ. Οικονόμου αναφέρει:

Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ' ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.


Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά.

Πηγή: skai.gr

Συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV

1/12/2022

Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη συστήνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη συστήνεται το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη, προκειμένου:

 • Να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη που διαγιγνώσκονται ή / και στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας στην ελληνική επικράτεια.
 • Να συλλεχθούν ακριβή, αναγκαία και πρόσφορα δεδομένα, που θα αφορούν επιδημιολογικά στοιχεία, τη σταδιοποίηση της νόσου, χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης και της πορείας της νόσου καθώς και στοιχεία της μονάδας / τμήματος και του θεράποντος ιατρού.
 • Να χρησιμοποιηθούν τα συλλεχθέντα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, την κατανομή ανά ηλικία και φύλο, την πορεία της νόσου, την παρακολούθηση των εκβάσεων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εφαρμοζόμενων θεραπειών.
 • Να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας και η αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους.
 • Να καταστεί εφικτή η παροχή στο επιστημονικό δυναμικό της δυνατότητας διαχείρισης και παρακολούθησης των συγκεκριμένων ασθενών σε όλη την επικράτεια.
 • Να διασφαλιστεί η δυνατότητα καταγραφής όλων των απαραίτητων ιατρικών δεδομένων που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της διάγνωσης των ασθενών, βάσει των επιστημονικών κριτηρίων ένταξής τους στο Μητρώο.
 • Να διασφαλιστεί η δυνατότητα περιοδικής καταγραφής και παρακολούθησης των δεικτών και παραμέτρων που κρίνονται απαραίτητες για την ανάλυση της πορείας των ασθενών.
 • Να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων καθώς και εξετάσεων παρακολούθησης της νόσου σε άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.
 • Να διευκολυνθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ).
 • Να καταστεί εφικτή η συλλογή ανωνυμοποιημένων ή ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων για έρευνα, με δυνατότητα πρόσβασης της επιστημονικής κοινότητας σε αυτά, μετά από αιτιολογημένο αίτημα.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων

Επιπλέον, εφεξής θα έχουν δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των συνταγών αντιρετροϊκών φαρμάκων και των παραπεμπτικών των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης για άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.

Η συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA ή άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης για άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς.

Η νέα υπουργική απόφαση εντάσσεται στο ολοκληρωμένο Δίχτυ πρόληψης και προστασίας για τα άτομα με HIV:

– Δυνατότητα αναδοχής/υιοθεσίας από οροθετικά ζευγάρια εφόσον ακολουθούν την αγωγή τους

– Δημιουργία μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζα κρυοσυντήρησης για άτομα με HIV λοίμωξη

– Διάθεση αντιϊκών/αντιρετροϊκών φαρμάκων για την πρόληψη (Prep).

Μητσοτάκης: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό έκθεμα, ούτε αντικείμενο σφετερισμού

17/11/2022

Σχεδόν μισόν αιώνα από την πιο δυνατή πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας, η μνήμη τροφοδοτεί την τιμή. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό έκθεμα, ούτε αντικείμενο σφετερισμού», τόνισε στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προσθέτει πως συναιρώντας τη συλλογική στράτευση για τη Δημοκρατία με τα στοιχήματα του μέλλοντός της, δεν εξαντλείται στην ανατροπή της τυραννίας. Αντίθετα, το αίτημα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ταξιδεύει στην Ιστορία. Με το σύνθημα «Όλοι Ενωμένοι» να εμπνέει και τη σημερινή συγκυρία.
«Όσα διεκδίκησαν το 1973 λαός και φοιτητές γίνονται τώρα βήματα προόδου. Σε μια πατρίδα δημοκρατική, θωρακισμένη και δυναμική. Που ξέρει να υπερβαίνει κρίσεις. Και με πολίτες που νιώθουν την Πολιτεία στο πλευρό τους. Να μειώνει φόρους και να ενισχύει το εισόδημά τους, υψώνοντας αναχώματα στη διεθνή ακρίβεια. Αλλά και να κρατά σταθερά το τιμόνι της ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες δουλειές. Ώστε μερίδιο στον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι πιο ευάλωτοι.

Πριν από 49 χρόνια η καλύτερη Παιδεία υπήρξε αιχμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Σήμερα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μας υποδέχονται την ιστορική επέτειο με σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Με ψηφιακά μαθήματα, διεθνείς συνεργασίες και εξωστρέφεια, που συνδέουν τις σπουδές με την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενώ, πιο ώριμοι από ποτέ οι φοιτητές, αρνούνται την τυφλή βία και την παρανομία, επαναφέροντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στους χώρους τους.


Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης. Πολύ μεγάλη για να χωρέσει στις μικρές κομματικές σκοπιμότητες που ακολούθησαν. Γιατί εκείνες οι 3 πυκνές σε νόημα ημέρες, σάρωσαν σαν κύμα τις παλιές διχόνοιες. Θεμελιώνοντας τη νέα ενότητα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η πληρέστερη δημοκρατία που έχει γνωρίσει η πατρίδα μας. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, λοιπόν, κοινό μας χρέος είναι η προστασία και η εμβάθυνσή της. Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμε!», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Άρχισαν και επισήμως οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο – Το πλοίο απλώνει καλώδια10/11/2022

Άρχισαν και επισήμως σήμερα από την ExxonMobil οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της  Κρήτης  για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε «Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Αυτή τη στιγμή απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα υδρόφωνα, με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές» σημείωσε.

«Aπό τη στιγμή που εκδόθηκε η NAVTEX θεωρείται ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες. Σήμερα ή αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν να στέλνουν κύματα υποηχητικά που θα λαμβάνουν αυτά τα υδρόφωνα που κρέμονται από πίσω με τα καλώδια- πίσω από τα πλοία που κάνουν τις σεισμικές έρευνες ώστε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε δεδομένα. Άρα έχουμε προχωρήσει και αυτό.  Αυτό  δεν έγινε προχθές, υπήρχε μια προετοιμασία μηνών να ληφθούν οι ανάλογες περιβαλλοντικές άδειες. Δηλαδή να υπάρξει ενοικίαση του πλοίου, του  κατάλληλου πλοίου για να κάνει τις έρευνες και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος ώστε όλα να γίνουν με το καλύτερο πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον και πιο  αποτελεσματικό ως προς τα δεδομένα τα οποία θέλουμε να λάβουμε».

Σκρέκας: «Το κοίτασμα που ερευνούμε ίσως είναι το τελευταίο μεγάλο της ΝΑ Ευρώπης»
Μεταξύ άλλων μίλησε και για το κοίτασμα που ερευνάται. «Το τι θα βρούμε εκεί, μόνο εκτιμήσεις μπορεί να κάνει κανείς αυτή τη χρονική στιγμή. Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω επισφαλείς εκτιμήσεις που τελικά θα τις κάνουμε, όταν γίνει η  δοκιμαστική γεώτρηση» είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες  να υπάρχουν ποσότητες αξιοποιήσιμες  φυσικού αερίου  και γι’ αυτόν τον λόγο οι εταιρείες που έχουν λάβει την άδεια να προχωρήσουν σε σεισμικές έρευνες θα ξοδέψουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ώρα που τελικά θα διαπιστώσουν εάν πραγματικά τελικά υπάρχει κάτι στο υπέδαφος  ώστε να το εξελίξουν και αυτό να είναι αξιοποιήσιμο και να το αξιοποιήσουν».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα της  εξόρυξης ορυκτών καυσίμων. Η παγκόσμια βιομηχανία εξόρυξης ορυκτών καυσίμων ελπίζει ότι θα βρει αξιοποιήσιμο απόθεμα φυσικού αερίου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης  και εκτίμησε ότι θα είναι ένα από τα τελευταία κοιτάσματα που έχει βιομηχανία.

«Μετά τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ τα οποία θα επεκταθούν και  τα επόμενα χρόνια εκεί, υπάρχουν επιβεβαιωμένα και επιπλέον κοιτάσματα φυσικού αερίου.  Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε  ότι υπάρχει νοτιοδυτικά  της Κρήτης και της Πελοποννήσου  ίσως είναι η τελευταία  ελπίδα που έχει  η εξορυκτική βιομηχανία  για να βρει ένα μεγάλο κοίτασμα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης  και τη δική μας περιοχή. Άρα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, θα προχωρήσουν σε ανάλογες επενδύσεις .Βεβαίως μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε ένα επίπεδο  εκτιμήσεων και επιστημονικών θεωριών».


Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών
2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Το αυστηρό πλαίσιο για το περιβάλλον θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:


Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC

Αθήνα για Τουρκία – Λιβύη: Δεν θα επιτραπεί παραβίαση της συμφωνίας με Αίγυπτο για την ΑΟΖ03/10/2022

Διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν πως ο σεβασμός της Ελληνο - Αιγυπτιακής ΑΟΖ είναι ζωτικής σημασίας.

Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και σημειώνουν πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

 Συνάντηση Δένδια με το Γάλλο πρέσβη

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα καταγγείλει στον ΟΗΕ την τουρκική προκλητικότητα

21/09/2022

Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας ο Ταγίπ Ερντογάν κατέφυγε για άλλη μια φορά στην τακτική των ψευδών ειδήσεων χρησιμοποιώντας το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη για να επιτεθεί κατά της Ελλάδας με αφορμή το μεταναστευτικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε ακόμα και φωτογραφίες μικρών παιδιών για να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας με τον Νίκο Δένδια από την Νέα Υόρκη να θυμίζει ότι η Άγκυρα είναι αυτή που απεδειγμένα εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να επανέλθει στον χώρο της λογικής .
Ο Νίκος Δένδιας σχολίασε: «Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli, η χώρα, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας.

»Η χώρα, η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής».Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει στις προκλήσεις του τούρκου προέδρου κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενώ στην Αθήνα όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδίκασαν τις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν.

«Το παραλήρημα Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου προέβαλε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ούτε σαν προεκλογική τακτική, ούτε ως προϊόν δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας», δήλωσε το ΚΚΕ.

Οι αγκαλιές και τα χαμόγελα του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν έχουν ενοχλήσει την Ουάσιγκτον που δεν βλέπει με καλό μάτι το παιχνίδι σε δυο ταμπλό του Τούρκου προέδρου.

Ο  πρόεδρος της Τουρκίας επιζητά διακαώς να βρεθεί τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν ωστόσο η μόνη συνάντηση που έγινε ήταν αυτή του υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Διπλωματικό ντεμαράζ


Η Ελληνική διπλωματία θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ταυτόχρονη  παρουσία ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο στην Νέα Υόρκη με στόχο την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσουν μπαράζ συναντήσεων με στόχο την ενημέρωση φίλων και εταίρων αλλά και την δημιουργία νέων συμμαχιών ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στις συναντήσεις με Αμερικάνους αξιωματούχους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή θα απευθυνθεί προς την Γενική Συνέλευση ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνάντησης αναμεσά στην ελληνική και τουρκική αποστολή σε κανένα επίπεδο.


Στο ιατρείο της Βουλής ο Θεοδωρικάκος - Αισθάνθηκε αδιαθεσία

Αδιαθεσία αισθάνθηκε την ώρα που βρισκόταν στο βήμα της Βουλής ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ζήτησε να διακόψει την ομιλία του.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέστρεψε στα υπουργικά έδρανα, ήπιε λίγο νερό και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο ιατρείο της Βουλής για προληπτικούς λόγους.

Στον προθάλαμο της Ολομέλειας τον πλησίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιατρός στο επάγγελμα Παύλος Πολάκης για να τον ρωτήσει εάν χρειάζεται κάποια βοήθεια.

Την ανησυχία της για την υγεία του κ. Θεοδωρικάκου εξέφρασε η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ με πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε ομόφωνα να διακόψει για λίγα λεπτά η συνεδρίαση.


Ο κ. Θεοδωρικάκος παρέμεινε για περίπου μια ώρα στο ιατρείο της Βουλής. Είναι καλά στην υγεία και κατόπιν σύστασης των ιατρών κατευθύνθηκε προς το σπίτι του για ξεκούραση.

Ο ίδιος έκανε και σχετική ανάρτηση με το περιστατικό στο twitter«Οι επιπτώσεις μιας ίωσης προκάλεσαν μια μικρή αδιαθεσία. Κι έτσι γνώρισα και το γιατρό της βουλης. Όλα καλά! Ευχαριστώ από καρδιάς όλους για τις ευχές σας! Συνεχίζουμε με δύναμη!», έγραψε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ – Καταρρίπτει τις αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου26/5/2022
Επιστολή στον γγ του ΟΗΕ αποστέλλει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Τι αναφέρει η επιστολή στον ΟΗΕ για την Τουρκία

Τα βασικά σημεία της ελληνικής επιστολής στον ΟΗΕ ως απάντηση στα περί αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας που ισχυρίζεται η Τουρκία αποκάλυψε το tovima.gr.

Οι νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί «κυριαρχίας υπό όρους» – όπου ως όρος για την παραχώρησή τους ήταν, πάντα κατά την Άγκυρα, η αποστρατιωτικοποίησή τους – την οποία ασκεί η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου όπως και στα Δωδεκάνησα, αποτελούν «νέα εξέλιξη» και «υπονομεύουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» ξεκαθαρίζει στην επιστολή της, με ημερομηνία 25 Μαϊου, προς τα Ηνωμένα Έθνη η Αθήνα, με την οποία απαντά σε εκείνη του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου της 30ής Σεπτεμβρίου 2021.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει στην επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά [του Ανατολικού Αιγαίου] είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι». Σημειώνεται συναφώς ότι η Άγκυρα επιμένει ότι καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία, αμφισβητούνται και τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκησή της – στην προκειμένη περίπτωση τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η Αθήνα επικαλείται δύο νομικές υποθέσεις τις οποίες έχει κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) για να ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα και η εδαφική κυριαρχία που έχουν διαμορφωθεί από διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Οι δύο υποθέσεις είναι α) αυτή μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης για τον ναό Preah Vihear (Case Concerning the Temple of Preah Vihear, Cambodia v. Thailand, Judgment of 15 June 1962) και β) εκείνη μεταξύ Λιβύης και Τσαντ (Territorial Dispute, Libyan Arab Jamahiriya/Chad, Judgment of 3 February 1994).Σύμφωνα με την πρώτη υπόθεση, «όταν δύο χώρες καθορίζουν ένα σύνορο μεταξύ τους», ο πρωταρχικός σκοπός των συνθηκών που καθορίζουν σύνορα και εδαφική κυριαρχία είναι «να επιτύχουν σταθερότητα και οριστικότητα (stability and finality)», όπως αναφέρεται στη σελίδα 34 της απόφασης. Επιπρόσθετα, αυτός είναι ο λόγος που και μετά την υπογραφή μίας τέτοιας συνθήκης, το αποτέλεσμα του καθορισμού ενός συνόρου ή της εδαφικής κυριαρχίας δεν εξαρτάται από τη σχετική συνθήκη, αλλά αποκτά αυτόνομη «ζωή». Όπως το ίδιο το ΔΔΧ τόνισε στην υπόθεση Λιβύης/Τσαντ, «ο ορισμός ενός συνόρου είναι ένα γεγονός το οποίο, εξ’ αρχής, έχει μία δική του νομική ζωή» (the establishment of [a] boundary is a fact which, from the outset, has had a legal life of its own) και «ένα σύνορο που ορίζεται από συνθήκη επιτυγχάνει μία μονιμότητα την οποία δεν απολαμβάνει απαραίτητα η ίδια η συνθήκη» (a boundary established by treaty thus achieves a permanence which the treaty itself does not necessarily enjoy).

«Επομένως», ξεκαθαρίζει η Αθήνα, «κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδος σε αυτά τα νησιά επί της αθεμελίωτης προϋπόθεσης ότι η Ελλάδα φέρεται να παραβιάζει την υποχρέωσή της να τα αποστρατιωτικοποιήσει με βάσει τις προαναφερθείσες συνθήκες (σσ. Λωζάνης και Παρισίων) αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τη σταθερότητα των συνόρων και των τίτλων κυριαρχίας, όπως επιβεβαιώνονται από τη διεθνή νομολογία». Σε συνέχεια αυτής της θέσης, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση.


Η ελληνική πλευρά απορρίπτει φυσικά και όλη την τουρκική επιχειρηματολογία περί επιλεκτικής αποστρατιωτικοποίησης που επέβαλε η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος και η Σαμοθράκη θα έπρεπε να παραμένουν αποστριωτικοποιημένες, όπως και την ύστερη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να δείξει ότι η δήλωση του τότε υπουργού Εξωτερικών Αράς ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (31 Ιουλίου 1936) ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να διατηρήσει αποστρατιωτικοποιημένες τις Λήμνο και Σαμοθράκη δεν έχει νομική ισχύ.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η ελληνική απάντηση στην προσπάθεια ταύτισης των προβλέψεων της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 περί της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων με το καθεστώς των νήσων Άαλαντ, που είχε επικαλεστεί ο κ. Σινιρλίογλου στην επιστολή του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η επίκληση της Σύμβασης του 1856 για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων Άαλαντ, που είχε προσαρτηθεί στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1856, είναι «πλήρως άσχετη και ανεφάρμοστη» στην περίπτωση των Δωδεκανήσων για τον λόγο ότι η Συνθήκη του 1947 δεν αφορά σε ένα «νομικό καθεστώς περί αποστρατιωτικοποίησης». Επιπλέον, η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία είναι «res inter alios acta» σε σχέση με τη Συνθήκη του 1947, το Άρθρο 89 της οποίας επισημαίνει ότι «οι προβλέψεις της δεν παρέχουν κανένα δικαίωμα και όφελος σε κράτη που δεν αποτελούν Μέρη της».

Το γεγονός ότι η Τουρκία «καλεί άλλα Κράτη-Μέρη στις συγκεκριμένες συνθήκες να καλέσουν την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις τους» επιβεβαιώνει «την επίμονη πρακτική της Τουρκίας να εγείρει ζητήματα που δεν έχουν νομική βάση, μία πρακτική που προσθέτει στην αστάθεια που η χώρα αυτή προκαλεί με τις πράξεις της». Η Αθήνα υπενθυμίζει επίσης τη συνεχή αναβάθμιση και ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, την απειλή πολέμου, αλλά και το ζήτημα των πρόσφατων υπερπτήσεων, τονίζοντας μάλιστα και τη σχετική πρόβλεψη του Άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάνης ότι αυτές πρέπει να αποφεύγονται. Καλεί τέλος την Άγκυρα να παύσει αυτές τις κινήσεις που συμβάλλουν στην περιφερειακή αστάθεια και να προσέλθει με ειλικρίνεια σε μία ειρηνική επίλυση «της εκκρεμούς διαφοράς» για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση την καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο.

Πορτοσάλτε: Μαζί τα καταναλώσαμε τα 43 δισ. – Η Ελλάδα είναι κομμουνιστική χώρα με δεξιά τσέπη
6/5/2022

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχολίασαν το πρωί στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα».

Ο Δημήτρης Οικονόμου ρώτησε τον Άρη Πορτοσάλτε αν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης θα φανούν στην αγορά με μειώσεις των τιμών, με τον δεύτερο να… μνημονεύει τον Θεόδωρο Πάγκαλο και το «μαζί τα φάγαμε»

«Να μειώσει; Μακάρι, να πάμε να ανάψουμε κανένα κερί. Δεν είμαστε σε φάση ως κοινωνία να μειώσουμε. Τουλάχιστον να μην πάμε παραπάνω. Θέλω να θυμίσω κάτι που συνέβη πριν από ένα χρόνο. 43 δισ. δανείστηκε η Ελλάδα για την πανδημία. Όλοι μας δανειστήκαμε 43 δισ. και αυτοενισχυθήκαμε και αυτό, συγγνώμη που θα το πω ωμά, φαίνεται. Δηλαδή θέλω να πω, πως είναι αυτό που λένε “έχουμε καλή ατμόσφαιρα στα παρασκήνια και αυτό φαίνεται στην σκηνή”. Τα 43 δισ. δεν κρύβονται, όσο και αν έχουν στοκαριστεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν κρύβονται. Και ξαναγυρίζουμε πάλι σε αυτό που είχε πει ο Πάγκαλος. Όλοι μαζί τα καταναλώνουμε. Εμείς θα τα πληρώσουμε όλα αυτά. Για αυτό λέμε θα έπρεπε νωρίτερα, οι εταιρείες θα έπρεπε να πάρουν νωρίτερα ένα μεγαλύτερο κόστος για να μην μεγαλώνει η δυσαρέσκεια της κοινωνίας. Η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη.

«Η Ελλάδα είναι κομμουνιστική χώρα με δεξιά τσέπη»
Εκεί παρενέβη ο Δημήτρης Οικονόμου ρωτώντας: «Είδες τι λέει το κύριο άρθρο της Καθημερινής; Να πάμε και σε μία παράπλευρη ωφέλεια, ο υγιής ανταγωνισμός. Αυτό στην Ελλάδα θα το καταφέρουμε ποτέ; Να έχεις καπιταλισμό αλλά να έχεις και κομμουνισμό μαζί. Αυτό μόνο η Ελλάδα μπορεί να το κάνει, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το έχει αυτό…»

«Η Ελλάδα είναι κομμουνιστική χώρα με δεξιά τσέπη, το ξέρουμε αυτό. Αυτό είναι παλιό. Αλλά ο καπιταλισμός λειτουργεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πάροχοι είναι πάνω από 100, επειδή εκεί υπάρχει ανοιχτή οικονομία. Εγώ ξερω άνθρωπο που κάθε χρόνο άλλαζε πάροχο και δεν ένιωσε ποτέ αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Αλλά στην κρίση το 15% των παρόχων χρεοκόπησε. Διότι στην Ελλάδα, στον ελληνικό κομμουνιστικό καπιταλισμό, δεν τίθεται ως προϋπόθεση του επιχειρείν, το επιχειρηματικό ρίσκο. Έχει ρίσκο τι να κάνουμε τώρα;» απάντησε ο Άρης Πορτοσάλτε.

Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα στην κοινωνία, η Μαρία Αναστασοπούλου ρώτησε: «Λύνεται το πολιτικό πρόβλημα γα την κυβέρνηση;»«Θα το δούμε στις επόμενες δημοσκοπήσεις, τι να σας πω; Είδατε πόσο καλό εργαλείο είναι η δημοσκόπηση; Στη δημοσκόπηση του Ιουνίου, θα δούμε τι θα πει η κοινή γνώμη για αυτά που άκουσε…» είπε ο Πορτοσάλτε.

«Τον Ιούνιο δεν θα τα έχει πάρει ακόμη, δεν θα τα έχει δει στην τσέπη», σχολίασε η Μαρία Αναστασοπούλου…


«Θέλετε Ιούλιο; Ιούλιο, ό,τι θέλετε», είπε ο Άρης Πορτοσάλτε.

Πλεύρης: Μπορεί να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους


28/4/2022
Δεν έχει «κλειδώσει» η άρση του μέτρου της χρήσης μάσκας από 1η Ιουνίου, παρά το γεγονός πως αυτό είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα στην παρουσίαση του οδικού χάρτη στην μετά-covid εποχή.

«Μπορεί ενδεχομένως  η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σημειώνεται πως στις 13 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας είχε παρουσιάσει τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων, όπως η άρση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και οι αλλαγές στην χωριτικότητα των καταστημάτων. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν και την άρση της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους».

Ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο τελικά ενδεχομένως και να μην ισχύσει και η μάσκα να παραμείνει.

«Η άρση της μάσκας θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα. Μπορεί να υπάρξει και χαλάρωση των μέτρων. Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο περιορισμού και δεν διαταράσσεται η ζωή των πολιτών», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας πως από τον Σεπτέμβριο μπορεί να υπάρξει και αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα.

Υπενθυμίζεται πως το πλάνο που είχε ανακοινωθεί ήταν η μάσκα να «πεταχτεί» από 1η Ιουνίου στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, αλλά με κάποιες εξαιρέσεις.Σύμφωνα με πληροφορίες , το σχέδιο είναι η μάσκα να παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές Υγείας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε πλοία και τρένα.

Ειδικότερα η μάσκα παραμένει:
Νοσοκομεία
Δομές Υγείας
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ταξί
ΚΤΕΛ
Πλοία
Τρένα

Πλεύρης για άρση μέτρων: Δεν πιστεύουμε στη λογική zero covid


20/4/2022
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία του κορονοϊού και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων, προχωρά σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επικούρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης θα παραχωρήσουν σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:30, συνέντευξη Τύπου παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.

«Δεν πιστεύουμε στη λογική zero covid»
 
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξήγησε τη λογική πίσω από την άρση μέτρων. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «δεν πιστεύουμε στη λογική zero covid, όπως συμβαίνει στην Κίνα. Αντίθετα πιστεύουμε στις πολιτικές που προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες, ενισχύοντας το ΕΣΥ, μας πάνε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Αυτό το πλαίσιο είναι δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία της πανδημίας».

Σημείωσε πως «η χώρα μας βρέθηκε σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας. (…) Ακόμα και στους σκληρούς δείκτες, η χώρα μας είχε υπερβάλουσα θνητότητα χαμηλότερη από άλλες χώρες».

«Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης»

Παίρνοντας τον λόγο η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από την μια προστασία αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας.Ποια μέτρα αίρονται
Πάντως από την 1η Μαΐου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί ενώ και το Πάσχα θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει αφού  αίρεται η επίδειξη του για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.
Το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
Από 01.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.
Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.
Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Με κορονοϊό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

13/4/2022

Θετική στο κορνοιό διαγνώσθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποβλήθηκε σε μοριακό έλεγχο για τη νόσο Covid-19 όπου διαπιστώθηκε ότι νοσεί με κορονοιό.

Η κυρία Σακελλαροπούλου εμφανίζει ήπια συμπτώματα και έχει τεθεί σε καραντίνα στην οικία της.

Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλονται.

Κορονοϊός: Έτσι θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία - Πότε θα κλείνουν τμήματα

30/8/2021


Λίγες μόλις ημέρες πριν οι μαθητές επιστρέψουν στις τάξεις, οι ειδικοί στο υπουργείο Υγείας, μελετούν τον τρόπο που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο έλεγχος των μαθητών όταν βρεθεί κρούσμα θα γίνεται με rapid και self test, ενώ «λουκέτο» θα μπαίνει στην τάξη, μόνο σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων.

Όπως άλλωστε εξήγησε και κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα και μάλιστα με κλειστά σχολεία. Ωστόσο ένα νέο lockdown είναι απαγορευτικό για την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως κρίνουν οι επιστήμονες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η κατεύθυνση στην οποία φαίνεται να εστιάζουν οι ειδικοί αυτή την ώρα είναι να μην κλείνουν σχολεία και τμήματα την νέα σχολική χρονιά, αλλά να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να μπουν τα παιδιά στις τάξεις ομαλά.

Πηγές αναφέρουν πως η διαχείριση των κρουσμάτων θα γίνεται με τη διεξαγωγή πολλών τεστ - τόσο self όσο και rapid, τα οποία θα πραγματοποιούνται στους συμμαθητές ενός παιδιού που θα διαγνωστεί με κορονοϊό.

Η συζήτηση, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκίνησε με την πρόταση να γίνεται τεστ ακόμα και κάθε μέρα εφόσον εντοπιστεί σε κάποιο τμήμα θετικό κρούσμα.
Οι ειδικοί ωστόσο δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το πόσα τεστ πρέπει να διεξάγονται, ενώ λουκέτο πρόκειται να μπει σε τάξη μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συρροή κρουσμάτων. Ο αριθμός όμως των κρουσμάτων που θα οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση θα διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ σχετική συζήτηση θα υπάρξει στην Ολομέλεια.


Γιαμαρέλλου: Σκέψεις τα self-test των μαθητών να γίνονται εντός των σχολείων

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών υποχρεούνται σε 2 self-tests την εβδομάδα για να πάνε στο σχολείο, με την κ. Γιαμαρέλλου να αποκαλύπτει πως υπάρχουν σκέψεις τα τεστ αυτά να γίνονται εντός των σχολικών μονάδων.

Δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός για να εμβολιστούν τα παιδιά. Δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα παιδιά τα εμβόλια. Είναι ασφαλέστατα».

Έντονη είναι η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και τον τρόπο λειτουργίας του, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περίπτωση μόλυνσης μαθητών και εκπαιδευτικών με Covid.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγος, σημείωσε ότι τα παιδιά 12 – 17 θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχουν παρενέργειες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

 «Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε, το 12 – 17 πρέπει να εμβολιαστεί».

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών υποχρεούνται σε 2 self-tests την εβδομάδα για να πάνε στο σχολείο, με την κ. Γιαμαρέλλου να αποκαλύπτει πως υπάρχουν σκέψεις τα τεστ αυτά να γίνονται εντός των σχολικών μονάδων.

 «Δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός για να εμβολιστούν τα παιδιά. Δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα παιδιά τα εμβόλια. Είναι ασφαλέστατα».

Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως θα αυστηροποιηθούν και τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως η χρήση μάσκας.

«Θα ξαναθυμηθούμε τα μέτρα της μη φαρμακευτικής περίθαλψης, θα γινούμε πιο αυστηροί. Δε θέλουμε τα παιδιά να αρπάξουν Covid».

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε τη σημασία επιστροφής των μαθητών στα θρανία, καθώς «5 στα 20 παθαίνουν κατάθλιψη και άγχος από την έλλειψη του σχολείου. Πρέπει να ξαναγυρίσουν στο σχολείο που αγαπάνε και είναι στο χέρι όλων μας», κατέληξε.