Lockdown: Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων κάνει η κυβέρνηση


Το σίγουρο είναι ότι η παράταση των περιοριστικών μέτρων, που βρίσκονται σε εφαρμογή από την 7η Νοεμβρίου και έχουν χρονικό ορίζοντα τριών εβδομάδων, θεωρείται βέβαιη, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ανά την επικράτεια. Από την άλλη σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι ο χρόνος και ο τρόπος για την επαναφορά της χώρας στην οποία κανονικότητα ορίζει η εποχή της πανδημίας, θα καθοριστούν μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών και αφού πρώτα καταγράφει σημαντική πτώση των κρουσμάτων και μείωση της πίεσης στο σύστημα της υγείας.

Στην κυβέρνηση αναμένουν να λάβουν στα χέρια τους τις επόμενες δύο μέρες τα νεότερα αποτυπώματα της πανδημίας στην κοινότητα, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, που θα οδηγήσει στην ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του χάρτη της εξόδου από το καθολικό lockdown.

Πληροφορίες του «Π» μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις γιατρών λένε ότι στην κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες περί ανοίγματος των σχολείων σε πρώτη φάση, ήδη κάνουν δεύτερες σκέψεις. Και αυτό γιατί πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πτώση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες οφείλεται στο γεγονός ότι με το κλείσιμο των σχολείων ήρθαν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την άποψη περί καθυστέρησης του ανοίγματος των σχολείων μετά και τις γιορτές εξέφρασε με παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.


Παραδοχή Πέτσα

«Οι κατευθύνσεις των ειδικών θα κρίνουν κατά πόσο θα υπάρξει ένα οριζόντιο άνοιγμα των μονάδων ή θα προκριθεί ένα άνοιγμα ανάλογα με τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. "Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον. Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Status Fm αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων.

Ο προγραμματισμός έδειχνε ότι αρχικά θα άνοιγμα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και μια εβδομάδα αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ώστε οι μέρες διδασκαλίας που θα απομένουν θα είναι ουσιαστικά μόνο πέντε. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιτροπή υπάρχουν και ειδικοί που προτείνουν να μην ανοίξουν καν Γυμνάσια και Λύκεια, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες.

Η ανησυχία των επιστημόνων για τα μεγαλύτερα παιδιά εστιάζεται ακόμη στο γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κορωνοϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους. Αυτοί προβληματισμοί τίθενται εκ νέου από τους ειδικούς καθώς θεωρούν ότι το άνοιγμα των σχολείων με την ταυτόχρονη μετακίνηση των γονέων θα φέρει νέα άνοδο των κρουσμάτων.TOPONTIKI

Ο Ηλίας Μόσιαλος συγκρίνει τα τρία εμβόλια

Τα τρία εμβόλια που είναι ένα βήμα πριν από τη έγκριση τους και τη διάθεσή τους στις κυβερνήσεις για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού συγκρίνει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, αναλύει τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Ηλίας Μόσιαλος συγκρίνει την αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων, το κόστος, αλλά και τη δυνατότητα παραγωγής και διαθεσιμότητας δόσεων σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών.

Δείτε το πίνακα που έχει αναρτήσει ο Ηλίας Μόσιαλος

Κορωνοϊός: Σχέδιο για άνοιγμα σχολείων τον Δεκέμβριο - Παράταση στο lockdown

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την άρση του lockdown στη χώρα μας, με την αρχή να γίνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, από τα σχολεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου.

Φυσικά, όπως πάντα, το σχέδιο θα εφαρμοστεί, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές εντός των επόμενων 2-3 ημερών.

Το κλείσιμο των σχολείων έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας γενικότερου lockdown στη χώρα, θεωρώντας οι επιδημιολόγοι ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για να μειωθεί η κινητικότητα γύρω από τα σχολεία, μιας και μέσα στα σχολικά κτίρια η διασπορά παρέμενε πολύ χαμηλή.

Τα σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν έως την ημερομηνία που θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, η οποία όμως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Ακόμα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, στα σχολεία αναμένεται να γίνονται σε σταθερή βάση χιλιάδες τεστ, ούτως ώστε να φαίνεται το ιικό φορτίο που υπάρχει ανάμεσα στους μαθητές.

Το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του, πιθανώς την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακοινώσει επίσης και την παράταση του lockdown κατά μια ή και δύο εβδομάδες.

Tην παράταση του lockdown επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Δεν θα γίνει η άρση του lockdown στο τέλος του Νοεμβρίου όπως είχε αποφασιστεί αρχικά ανέφερε σε συνεντευξή του ο υπουργός. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε μάλιστα τους δύο λόγους για την σταδιακή άρση του.

Οι αποφάσεις θα γίνουν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και οι δύο παράγοντες από τους οποίους θα κριθούν πολλά είναι η διασπορά στην κοινότητα και οι αντοχές του ΕΣΥ.

«Η άρση του lockdown είναι μία κουβέντα που δεν έχει έδαφος. Για να τελειώσει το lockdown πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το ΕΣΥ», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται πως σήμερα, Δευτέρα, η χώρα ανακοίνωσε 1.388 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ έχασαν τη ζωή τους ακόμα 84 άνθρωποι.


TOPONTIKI

Πέτσας: Η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίζεται μέσα στις οικογένειες – Πέρασε από τους νέους στις μεγάλες ηλικίες

Στους κόλπους των οικογενειών συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επισημαίνοντας πως σχεδόν όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο κόκκινο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η ηλικιακή ομάδα 40-65 ετών παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επίπτωση, ενώ ακολουθεί η ομάδα ηλικίας 19-39, που παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης.

Ο κορονοϊός στις αρχές Νοέμβρη πέρασε από τους 20άρηδες στις μεγάλες ηλικίες, η εξάπλωσή του συνεχίζεται στους κόλπους των οικογενειών, πρόσθεσε και τόνισε: Είναι ώρα να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους και να τους βοηθήσουμε να περάσουν το lockdown με ασφάλεια.


Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα, σημειώνοντας πως το ΕΣΥ είναι υπό πίεση και η κυβέρνηση συνεχίζει να το στηρίζει.

Ήδη μετά τη ραγδαία αύξηση εισαγωγών, νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό άγγιξαν τα όριά τους, συνέχισε, εξηγώντας για την επίταξη κλινικών πως έγινε προσπάθεια για κοινά αποδεκτή λύση και όταν αυτό δεν ευοδώθηκε ακολούθησε η επίταξη.

«Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας μένει όρθιο χάρη στις προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών, προσωπικού και διοικήσεων που δίνουν μάχες με αυτοθυσία στην πρώτη γραμμή. «Όλοι οι Έλληνες τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε» πρόσθεσε.

Έτσι τίμησε η Βουλή την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στο Έθνος και τον λαό

Εικόνες από μάχες των αρχαίων Ελλήνων, την Θεοτόκο, πολεμικά πλοία, υποβρύχια, τανκς και άλλο υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων «παρήλασαν» στην πρόσοψη της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου.

Η βιντεοπροβολή έλαβε χώρα στο πλαίσιο ενός παράδοξου, αισθητικώς, αφιερώματος στην Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, από τις 18:15 έως τις 20:45.