Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρεται από τις ψηφοφορίες στη Βουλή

31/1/2023

«Αποσυρόμαστε από τις ψηφοφορίες στην Bουλή» ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας: «Να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές - Δεν θα νομιμοποιήσουμε την εκτροπή - Ο λαός και όχι 156 βουλευτές να αποφασίσει: με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή»

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να γνωστοποιεί από το Ζάππειο πως η αξιωματική αντιπολίτευση αποχωρεί από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, εκτός από εκείνη που αφορά στην τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δηλώνουμε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης της εκτροπής.

Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο, η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή. Και από σήμερα ξεκινάμε την πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη».

Τα αδιάψευστα πλέον στοιχεία για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού της στρατιωτικής ηγεσίας, υπουργών, αρχηγού κόμματος, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων, καθώς και η εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή δημιουργούν νέα δεδομένα που κανείς πια δε δικαιούται να αγνοεί. Η συζήτηση και η κατάληξη της πρότασης δυσπιστίας που καταθέσαμε, πέραν της ενοχής του πρωθυπουργού αποκάλυψε ότι η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας, αλλά και η παράλληλη και επικίνδυνη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, έχουν δυστυχώς προχωρήσει πολύ βαθιά.

Η κακοποίηση του κράτους δικαίου έρχεται να επιβάλει και να καλύψει την τεράστια αναδιανομή υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών. Η αισχροκέρδεια, που κοστίζει δραματικά στα νοικοκυριά, νομιμοποιείται και προστατεύεται με τον πιο απροσχημάτιστο και προκλητικό τρόπο. Τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, τα ουρανοκατέβατα κέρδη γίνονται κανονικότητα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, ωθούνται στο περιθώριο της ανασφάλειας, της φτώχειας και της αγωνίας για το αύριο.Και η διαφθορά χαρακτηρίζει κάθε κυβερνητική πράξη, όπως δείχνουν τα συνεχή σκάνδαλα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το όργιο των απευθείας αναθέσεων, και οι τελευταίες αποκαλύψεις για διαπλοκή τομέων του κράτους ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα. Ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς. Ονόματα όπως Πάτσης, Στάσης, Χειμάρας, Μαραβέγιας, Νικολάου, Πέτσας, είναι σήμερα συνώνυμα με μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα.

Κατά την εκτίμησή μας  το δίκτυο των υποκλοπών που στήθηκε επιμελώς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν ήταν μια αστοχία, ένα λάθος, μια τυχαία εξέλιξη. Ήταν ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήρθε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς. Αυτός ο ζόφος των δικτύων της διαφθοράς και της ασέλγειας στο Κράτος Δικαίου είναι αυτό ακριβώς που ονομάσαμε από τη πρώτη στιγμή καθεστώς Μητσοτάκη.

Ο κύριος Μητσοτάκης, αποδεδειγμένα πια και με τη βούλα της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης αρχής, είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός. Καταχραστής μάλιστα αμετανόητος όπως απέδειξε η στάση του από την πρώτη μέρα που άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση του παρακράτους. Διότι οι αποδείξεις που η αρμόδια αρχή περισυνέλλεξε από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι προφανώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς οι νομότυπες επισυνδέσεις αφορούσαν μονάχα σε περιπτώσεις στόχων που δεν ενεργοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό. Και οι στόχοι ήταν δεκάδες.

Η ιδιωτική ζωή του πολίτη έγινε βορά ενός εγκληματικού δικτύου υπό την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού, με προφανή στόχο τον εκβιασμό, την διανομή των ιματίων του κράτους, τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, τη φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης. Η εθνική ασφάλεια, που συνεχώς επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες, έγινε δυστυχώς και αυτή θύμα παιγνίων εξουσίας και χρήματος με μεθόδους μαφίας. Και ακολούθησε μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης με κάθε μέσο. Με ψέματα, με εκβιασμούς, με τρομοκράτηση, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με επίκληση του απορρήτου, με δολοφονίες χαρακτήρα.

Τελευταίο σκαλοπάτι σ’ αυτή τη σκάλα του Κακού η περασμένη Παρασκευή. Ο κύριος Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο της εκτροπής. Εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας. Το θέαμα όμως, μιας πλειοψηφίας, που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της, είναι σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Το θέαμα «στόχων» της ΕΥΠ, που στηρίζουν στην ουσία την παρακολούθησή τους, παραμένουν στις θέσεις τους, συντάσσονται με τους αυτουργούς των υποκλοπών, παράγει πολιτική παρακμή. Μια τέτοια κατάσταση σήψης και πολιτικής παρακμής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από κανένα δημοκρατικό άνθρωπο.

Δηλώνουμε λοιπόν σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, ότι δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν να τη νομιμοποιήσουν.

Μετά τις αποκαλύψεις των αποδείξεων της εκτροπής. Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω μια απάντηση. Αυτή η κυβέρνηση για εμάς και για κάθε δημοκρατικό πολίτη, ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δε μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω.

Ζητάμε, συνεπώς, την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, εντός τριών εβδομάδων, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα, και όχι οι εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο : Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή. Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας στο λαό. Τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Και δηλώνουμε ότι όσο ο κος Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στην κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης της εκτροπής. Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο, η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή.

Και απο σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Τέλος καλούμε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας. Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους. Με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη».


Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ένοχος ή βλαξ αυτοβούλως επιλέξατε τη δεύτερη εκδοχή
27/1/2023

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι τόνοι αναμένονται ιδιαίτερα υψηλοί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» σε μια «μονομαχία» με ξεκάθαρα προεκλογικό «άρωμα».

Τσίπρας: Γνωρίζατε ότι είχαν γίνει οι παρακολουθήσεις, εσείς τις παραγγείλατε

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέβηκε στο βήμα της Βουλής στις 12.30 μμ.

«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Κάνατε ότι μπορούσατε κ. Μητσοτάκη για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή, τελικά είστε ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια που προσπαθήσατε να κρύψετε, είστε εδώ για μια πρωτοφανή θεσμική και δημοκρατική εκτροπή για την οποία δεν μπορείτε να παριστάνετε τον ανήξερο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.

 Πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος, δεν έχετε το περιθώριο για θολές απαντήσεις γιατί σήμερα υπάρχουν αποδείξεις από την ΑΔΑΕ και απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις χρωστάτε εξηγήσεις, ανέφερε.

Το βάλατε την τελευταία φορά στα πόδια, αλλά σήμερα δεν θα είναι τόσο εύκολο

σημείωσε.

«Δεν είχατε το θάρρος να κάνετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης είπε και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό εντολέα των παρακολουθήσεων. Προτιμήσατε την ντροπή της φυγής[…] ψέμα πάνω στο ψέμα και μια τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης – κακοποίηση του κράτους Δικαίου[…] μέσα στον πανικό σας ή στην αλαζονεία σας κάνατε ότι κανείς μπορεί να φανταστεί για να συγκαλύψετε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνέχισε λέγοντας: «να λοιπόν τα στοιχεία είναι εδώ θα απαντήσετε πάνω σε αυτά;» και πρόσθεσε σε άλλο «δεν αναλάβατε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη…».

Ο  Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε στην επίθεση στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι στο ερώτημα  «

ένοχος ή βλαξ αυτοβούλως επιλέξατε τη δεύτερη εκδοχή».

Είπε ακόμα μπορεί η στάση να έχει γίνει ανέκδοτο αλλά το ανέκδοτο έχει γίνει επικίνδυνο. Διαμαρτυρίες προκάλεσε στην αίθουσα η φράση του προς τον κ. Μητσοτάκη «αλλά ας δεχτούμε ότι ήσασταν μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας…» με αποτέλεσμα την παρέμβαση Τασούλα ο οποίος του είπε να σκεφθείτε τις εκφράσεις σας.

«Δεν θα επιχειρήσετε να κρίνετε την πολιτική μου παρουσία, να με προστατέψετε από την οχλαγωγία όσων φωνάζουν τώρα αλλά δεν ενοχλούνται από έναν πρωθυπουργό που καταπάτησε το Σύνταγμα» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Μητσοτάκης από Τανάγρα: Οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ – Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς

24/1/2023

Οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ σε μια στιγμή που οι γείτονές μας έχουν οριστικά αποκλειστεί από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Τανάγρα για την τελετή παραλαβής του πέμπτου μαχητικού αεροσκάφους F-16 Viper.


Ο πρωθυπουργός μίλησε για αλλαγή εικόνας που αποτυπώνεται και στο πεδίο της αεροπορικής βιομηχανίας, με την ΕΑΒ να έχει αφήσει πίσω της τις περιπέτειες του παρελθόντος, όπως τόνισε.

Νωρίτερα, μιλώντας σε κατοίκους του Αυλώνα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υλοποιούμε στην πράξη τη δέσμευσή μας η πατρίδα μας να είναι ισχυρή και ασφαλής, μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία θα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».


Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην προμήθεια των Rafale τονίζοντας ότι ήδη πετούν 10 γαλλικά αεροσκάφη στους ελληνικού αιθέρες, αναφέρθηκε συνοπτικά στο κυβερνητικό έργο και άσκησε σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «δούλεμα από τον κ. Τσίπρα στους συνταξιούχους όταν λέει ότι θα διορθώσει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου που εκείνος ψήφισε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών. «Το ερώτημα είναι απλό: ποια παράταξη και ποιος πρωθυπουργός πρέπει να κρατά το τιμόνι της χώρας στους κρίσιμους καιρούς που έχουμε μπροστά μας; Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες» τόνισε.


Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Απέρριψε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το αίτημα του Χρήστου Ράμμου να κληθεί προς ακρόαση


19/1/2023

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκάλεσε η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κληθεί σε επόμενη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος μετά από επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Μπούρα, με την οποία ζητά να κληθεί προς ακρόαση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει συγκεκριμένο το αίτημα του προέδρου της Αρχής για τους λόγους που ζητά την συνεδρίαση της επιτροπής, παραπέμποντας την κλήση του στο δικαίωμα που έχει η αντιπολίτευση με τα 2/5 να καλεί εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα,  ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εισηγητή του Γιώργου Κατρούγκαλου κάνει λόγο για θλιβερή εικόνα της επιτροπής που με τον τρόπο αυτό αυτοκαταργείται και για ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των συνταγματικών εκτροπών της κυβέρνησης.

«Είναι πρωτοφανές να αυτοπροσκαλείται ο επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Τι είναι αυτό; κάνει πολιτική εκτός των συνταγματικών του ορίων» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της πλειοψηφίας Δημήτρης Μακρόπουλος, ενώ ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι οφείλουμε να αποδεχτούμε το αίτημα του κ. Ράμμου, γιατί σέβεται απόλυτα την κοινοβουλευτική δεοντολογία.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ να κληθεί στην επιτροπή, ενώ αυτή την ώρα η συνεδρίαση συνεχίζεται επί του αιτήματος του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού από το 2016.

Η απόφαση της πλειοψηφίας στην επιτροπή αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων στην αντιπολίτευση. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξετάζει σήμερα τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 2016 .

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για το σκάνδαλο των υποκλοπών αναφέρεται: Μετά από έξι μήνες συσκότισης και συγκάλυψης η ώρα της αλήθειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών έφτασε.

Μετά την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ που ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών της, ο Πρόεδρος της Βουλής, οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει πλέον κανένα νόημα.Η αλήθεια -είτε κάποιοι το επιθυμούν είτε όχι- είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθεί και ο ελληνικός λαός θα μάθει ποιους και γιατί παρακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τον παρακρατικό του μηχανισμό καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση γίνεται κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, που υποστηρίχθηκε απο τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός για την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Σύμφωνα με τις προσκλήσεις που έχουν αποσταλεί στην συνεδρίαση θα παραστούν ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ζαμπίρας, τα μέλη της ΑΔΑΕ Γεώργιος Μπακάλης, Σπυρίδωνας Σκουλαρίκης, Νίκος Παπαδάκης, Δημήτριος Βέργαδος, το τέως μέλος ΑΔΑΕ Παναγιώτης Ριζομυλιώτης, οι νυν ειδικοί επιστήμονες της ΑΔΑΕ Παναγιώτης Μπάμπαλης και Βασίλειος Σταθόπουλος και ο προκάτοχός τους Παναγιώτης Τρακάδας. Η δικηγόρος της Ανεξάρτητης Αρχής Αργυρώ Αμίδη, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών Γεώργιος Νούλης και Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, η εισαγγελέας πρωτοδικών Χαλκίδας Βάια Ακριβού, ο πρώην γγ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Αθανάσιος Πράπας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Μπερτάνος και ο αστυνόμος Β’ Ιωάννης Στούκας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες – Απρίλιο ή Μάιο οι πρώτες17/1/2023

Τον χρόνο των εκλογών προσδιόρισε με μεγαλύτερη σαφήνεια ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε κομματική συνεδρίαση της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις κάλπες, ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε το Μάιο και 4 με 5 εβδομάδες μετά θα γίνουν οι δεύτερες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών θα καθορίσει τις εξελίξεις επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία για την οποία στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του εκλογικού σώματος με βάση τις δημοσκοπήσεις επιθυμεί.

«Όχι εφησυχασμός και αλαζονεία», είπε ο κ. Μητσοτάκης θέτοντας απολυτα σε εκλογική τροχιά τον κομματικό μηχανισμό.


Σήμερα ανακοινώθηκε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ με πρόεδρο των υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο.

Παράλληλα και με το βλέμμα στις εκλογές από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει πρώτον αν συμφωνεί με την παράταση της θητείας του Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του ΑΓΕΕΘΑ, ενώ σημειώνουν πως ήδη τουρκικά μέσα όπως το πρακτορείο Anadolu αναπαράγουν την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, καλούν τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν γνώριζε ότι χρήματα με βαλίτσες έφταναν στα ταμεία του κόμματός του.

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου μετανάστευσης και παρουσίασε τι έχει γίνει από το 2019 τονίζοντας έχουν μειωθεί δραστικά οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.Υποκλοπές: Για κουκούλωμα της υπόθεσης κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση

11/1/2023

Στα άκρα έφτασε χθες η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την γνωμοδότηση Ντογιάκου ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για το σκοπό αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Όλα τα κόμματα έκαναν λόγο για αντισυνταγματική γνωμοδότηση τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να επιτύχει την συσκότιση της υπόθεσης των υποκλοπών.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν μάλιστα τον προβληματισμό τους κατά πόσον τέτοιου είδους ενέργειες μπορούν να συγκρατήσουν τους ήδη δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την μεσαία τάξη.


Με βάση μάλιστα όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ένα αρκετά υπολογίσιμο κομμάτι πολιτών που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε ΝΔ εμφανίζεται δυσαρεστημένο με την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς θεωρούσαν ότι ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επέτρεπε να υπάρξει θεσμική εκτροπή.

Παράγοντες της ΝΔ δεν έκρυβαν λοιπόν τον προβληματισμό τους λέγοντας ότι η απαξίωση των ανεξάρτητων αρχών δεν αποκλείεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την ήδη υπάρχουσα δυσαρέσκεια.

Ακόμα, το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δημιούργησε αίσθηση στην κοινή γνώμη με την δήλωση του ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας παροτρύνοντας τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο να τον συλλάβει, καθώς όπως είπε πριν από λίγο καιρό σε επίσκεψη του στα γραφεία της ΑΔΑΕ είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις παρακολουθήσεις των πολιτικών, των επιχειρηματιών και των δημοσιογράφων, έχει προβληματίσει ακόμα περισσότερο τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.Η κίνηση αυτή πυροδότησε όπως ήταν φυσικό ακόμα περισσότερο την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει ότι η «κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία» κατηγορώντας  τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για «θεατρινισμούς».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου σήκωσε «το γάντι» και απευθυνόμενη στον Γιάννη Οικονόμου αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να επιτίθεται στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης και να επικαλείται σεβασμό στους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, την ώρα που η κυβέρνηση που εκπροσωπεί έχει κάνει κουρέλι τα άρθρα του Συντάγματος, βάλλει ευθέως κατά των θεσμών και παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους και τους αρχηγούς του στρατεύματος».

Ιδιαίτερα έντονη ήταν πάντως και η αντίδραση του προέδρου της ΑΔΑΕ  Χρήστου Ράμμου, ο οποίος ανέφερε ότι, «η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή».

Η πρώτη αντίδραση στο θέμα ήρθε πάντως από τον καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος μέσω ανάρτησής του, χαρακτήρισε «νομικά αστήρικτη» την εν λόγω γνωμοδότηση, που στοχεύει στον «ευνουχισμό της ΑΔΑΕ».


topontiki.

De Standaard: Το modus operandi των Παντσέρι – Τζόρτζι σε σχέση με το Μαρόκο

4/1/2023

Τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε και κινούνταν «το κύκλωμα Παντσέρι» και ο ίδιος ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής υπέρ του Μαρόκου εκτός από το Κατάρ περιγράφει η βελγική εφημερίδα De Standaard, αναφέροντας ότι για κάθε «για κάθε ψήφισμα κατά του Μαρόκου που θα μπορούσε να μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα γύρω από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι θα λάμβανε το ποσό των 50.000 ευρώ».

«Δύο Ολλανδοί ακτιβιστές του Ριφ κάθονται στο φουαγιέ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 5 Ιουνίου 2018. Για εβδομάδες αγωνίζονται για το Βραβείο Ζαχάρωφ, το ευρωπαϊκό βραβείο για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλουν να προτείνουν τον Νασέρ Ζεφζάφι, τον Μαροκινό διαδηλωτή που τάχθηκε υπέρ του Ριφ και που πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό με είκοσι χρόνια φυλάκιση. Τώρα μπορούν να παρουσιάσουν τον υποψήφιο τους στον ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνι Παντσέρι, τον πρόεδρο της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ακούσαμε ότι έπρεπε να είσαι μαζί του για να τραβήξεις την προσοχή σε μια υποψηφιότητα», είπε ο Τζαμάλ Αγιάου, εκπρόσωπος των ακτιβιστών του Ριφ» ξεκινά το άρθρο της Standaard.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «ένας βοηθός του Παντσέρι έρχεται να παραλάβει τους άνδρες: ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ( σύντροφος της κρατούμενης πλέον Ελληνίδας, τότε αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή). Θέλει μια προκαταρκτική συνέντευξη πριν από το ραντεβού. Σε έναν ενδιάμεσο χώρο, πριν ακόμη πουν λέξη, ο Τζόρτζι ρωτά, σύμφωνα με τους άνδρες: «Υπάρχει η ιδέα να αποσύρετε την υποψηφιότητα; Αυτό μπορεί να είναι καλύτερο για την περίπτωσή σας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζόρτζι εξηγεί ότι μία τόσο μεγάλη τιμή για τον Ζεφζάφι δεν θα ακουγόταν καλά στις μαροκινές αρχές, οι οποίες θα αναλάμβαναν ακόμη πιο σκληρά μέτρα στην περιοχή του Ριφ και γι’αυτό ο Τζόρτζι τους είπε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν να κάνουν λόμπινγκ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, κατέστη σαφές ότι η βελγική αστυνομία ερευνούσε για μήνες δωροδοκία βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ και το Μαρόκο. Ο Παντσέρι και ο βοηθός του συγκεκριμένα λέγεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Μαρόκου για να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική, αναφέρεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι ο Παντσέρι ήταν «παίκτης με επιρροή» στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα στο ΕΚ στο οποίο ήταν για τρεις θητείες. Ως πρώην συνδικαλιστής, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2004, αρχικά ασχολήθηκε κυρίως με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το 2009 η προσοχή του στράφηκε στις εξωτερικές υποθέσεις. Προήδρευσε της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα, αναφέρεται ότι με το δεδομένο ότι ο Αντόνι Παντσέρι μιλά μόνο ιταλικά, η επικοινωνία ήταν δύσκολη και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε και το ρόλο του διερμηνέα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το 2017, ο Ιταλός προήδρευσε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που θα του επιτρέψει να ασκήσει μεγάλη επιρροή στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Σε αυτόν τον ρόλο, αποσπά επιδέξια την προσοχή από το Μαρόκο: οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο έχουν την προσοχή του – εκτός από αυτές στο Μαρόκο. Το 2017, για παράδειγμα, ο Παντσέρι επέστησε την προσοχή στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, τα βίαια ξεσπάσματα στο Μπουρούντι και τη δίωξη των LGBT ατόμων στην Τσετσενία, αλλά όχι στους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που κρατούνταν σε μεγάλη κλίμακα από τις μαροκινές αρχές εκείνη την περίοδο.» επισημαίνεται.

Υπογραμμίζεται επιπροσθέτως, ότι όταν ευρωβουλευτές προσπάθησαν να θέσουν ψηφίσματα για την κατάσταση στο Μαρόκο στην ημερήσια διάταξη, πάντα καθυστερούσαν από τον Παντσέρι.

«Η Πορτογαλίδα πρώην ευρωβουλευτής ‘Ανα Γκόμες, που δραστηριοποιήθηκε στην ίδια ομάδα με τον Παντσέρι από το 2004 έως το 2019, κάνει λόγο για «έξυπνες τακτικές». «Ποτέ δεν καυχήθηκε για τις καλές του σχέσεις με το Μαρόκο, αλλά μάλλον προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή».

Σε διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν, ο Αντόνιο Παντσέρι περιγράφεται από τους Μαροκινούς ως σύμμαχος, ικανός να «καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στην Ευρώπη», προσθέτει η De Standaard.

Οι ακτιβιστές από την Ολλανδία παρατηρούν επίσης ότι κάτι δεν πάει καλά αφού μίλησαν με τον Παντσέρι για το λόμπι τους για το Βραβείο Ζαχάρωφ. Μέσω άλλων ευρωβουλευτών, εξακολουθούν να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να προτείνουν τον Νάσσερ Ζεφζάφι. Είναι μεταξύ των τριών τελευταίων υποψηφίων. Τότε λαμβάνουν ένα τηλέφωνο.

«Απλώς καθόμασταν σε ένα εστιατόριο με θαλασσινά στις Βρυξέλλες όταν ένας ευρωβουλευτής κάλεσε γιατί μας έψαχνε ο βοηθός του Παντσέρι. Έπρεπε να πάμε αμέσως, ο Παντσέρι ήθελε να μας μιλήσει», λέει ο Τζαμάλ Αγιάου. Καθώς οι άνδρες επιστρέφουν στο Κοινοβούλιο, τους συναντούν τέσσερις άγνωστοι άνδρες. Δύο Μαροκινοί, δύο Ιταλοί. «Είπαν ότι έρχονταν να μας πάρουν για τη συνάντηση με τον Παντσέρι. Στο δρόμο ρώτησαν με ποιους πολιτικούς είχαμε ήδη μιλήσει » προσθέτει ο Αγιάου.

Όταν φτάνουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, οι άγνωστοι άνδρες δεν μπαίνουν μέσα. Εξαφανίζονται. «Μας ξεγέλασαν», λέει ο Αγιάου. «Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε καθόλου ραντεβού. Αυτοί οι άνδρες μας είχαν ρωτήσει για τις επαφές μας. Αλλά ήταν ο βοηθός του Παντσέρι (ο Τζόρτζι) που μας παρέσυρε εκεί » συμπληρώνει.

Το Μαρόκο βρισκόταν σε στενή επαφή με τον Παντσέρι για χρόνια. Ήδη από το 2013, Μαροκινοί διπλωμάτες τον συμβουλεύτηκαν σχετικά με την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που είχαν προηγουμένως διαρρεύσει σε αυτό που είναι γνωστό ως η μαροκινή παραλλαγή του Wikileaks. Το 2014 και το 2015, ένας ανώνυμος χάκερ που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Chris Coleman» κυκλοφόρησε ένα μεγάλο μέρος κρατικών μυστικών εγγράφων από το Μαρόκο. Στα έγγραφα, ο Παντσέρι περιγράφεται από τους Μαροκινούς ως σύμμαχος, ικανός να «καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, υιοθετεί μια έξυπνη στάση, μερικές φορές παίρνει μια επικριτική θέση, αλλά τελικά θα βοηθούσε στην προώθηση φιλομαροκινών προτάσεων μέσω του κοινοβουλίου. Όπως μια αλιευτική συμφωνία για την οποία το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει το 2013, ενώ αρκετοί πολιτικοί δεν έχουν ακόμη πειστεί πλήρως.

Δεν υπάρχουν πληρωμές στα έγγραφα που διέρρευσαν, αναφέρει η εφημερίδα. Είναι μέρος της δουλειάς του ότι ένας ευρωβουλευτής έχει επαφή με ξένους διπλωμάτες που προσπαθούν να τον πείσουν. Αλλά στην υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς, η γραμμή μεταξύ του λόμπι, της επιρροής και της δωροδοκίας θα είχε γίνει όλο και πιο θολή. Αυτό θα συνέβαινε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο μιας ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από Μαροκινούς και βουλευτές της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας. Ο Παντσέρι ηγήθηκε αυτής της επιτροπής μέχρι το 2019 μαζί με τον Μαροκινό διπλωμάτη Αμοπντεραχίμ Ατμούν. Η βελγική δικαιοσύνη υποπτεύεται ότι δωροδόκησε τον Παντσέρι, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα αναφέρει το άρθρο.

Σε συνέντευξη του 2018 σε μαροκινή εφημερίδα, ο Ατμούν εξηγεί πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη επιτροπή για το μαροκινό λόμπι. Δίνει στο Μαρόκο άμεση πρόσβαση στους ευρωβουλευτές, οι οποίοι στη συνέχεια πείθονται. Ο Ατμούν εξηγεί γιατί το Μαρόκο δίνει τόση ενέργεια για να επηρεάσει αυτούς τους πολιτικούς: «Όλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μαρόκου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελειώνουν στο τραπέζι των ψηφοφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα στη διαδικασία. Γι’ αυτό η συνεχής παρουσία μας στο κοινοβούλιο είναι απαραίτητη για να πετύχουν οι προσπάθειές μας ».

Μέσω της επιτροπής, οι Μαροκινοί μπόρεσαν να «ματαιώσουν» 147 ευρωπαϊκές τροπολογίες που ήταν αντίθετες με τα μαροκινά συμφέροντα εκείνη τη χρονιά, λέει ο Ατμούν στη συνέντευξη, σύμφωνα με τη De Standaard.

Τα αρχεία της ΕΕ δείχνουν ότι πολλές τροπολογίες απορρίφθηκαν πράγματι το 2018, οι οποίες αφορούν φάκελο που βρίσκεται «στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων» για το Aτμούν: τη Δυτική Σαχάρα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι όσον αφορά συγκεκριμένα σημαντικά ψηφίσματα «οι δύσκολοι ευρωβουλευτές λαμβάνουν επιστολή από τον Μαροκινό πρέσβη που τους ζητεί να αποσύρουν συγκεκριμένες τροπολογίες για τη Δυτική Σαχάρα, λέγοντας ότι είναι «μη εποικοδομητικές».

Για κάθε ψήφισμα κατά του Μαρόκου που θα μπορούσε να μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα γύρω από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι θα λάμβανε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι μετά την αποχώρησή του από την ευρωβουλή το 2019, ο Παντσέρι παραμένει ενεργός στα παρασκήνια. Ίδρυσε τη ΜΚΟ των Βρυξελλών Fight Impunity για να ασκήσει πίεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην πραγματικότητα, η ΜΚΟ χρησιμεύει ως κάλυμμα για μίζες από το Μαρόκο και το Κατάρ, επισημαίνεται στο άρθρο.

«Είχε μια ολόκληρη κλίκα πίσω του», λέει η Κάτι Πίρι, εκείνη την εποχή μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών. «Ο Παντσέρι είχε φύγει, αλλά οι πρώην συνεργάτες του ήταν ακόμα στο κοινοβούλιο». Ανάμεσά τους ο Τζόρτζι, ο οποίος θα εργαστεί για τον Ιταλό βουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο και ξεκινά σχέση με την Ελληνίδα βουλευτή Εύα Καϊλή, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η Καϊλή συνελήφθη από τότε και η ομοσπονδιακή εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο.

Τέλος, η De Standaard, αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, η αστυνομία εντόπισε 600.000 ευρώ σε μετρητά. Ο βοηθός Τζόρτζι και η σύντροφός του Καϊλή έκρυψαν συνολικά 900.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα. Η τριάδα βρίσκεται στη φυλακή από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι δικηγόροι τους αρνήθηκαν να σχολιάσουν όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη». ΑΠΕ- ΜΠΕ

Εύα Καϊλή: Έρευνα στον Παναμά για εμβάσματα 20 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς της


30/12/2022

Τα ίχνη του χρήματος, που ενδεχομένως φτάνουν μέχρι τον Παναμά και μπορεί να έχουν σχέση με το Qatargate, αναζητά ο Έλληνας επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Ο κ. Βουρλιώτης ζητά να ενημερωθεί από τον ομόλογό του στον Παναμά εάν έχουν μεταφερθεί εμβάσματα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ σε λογαριασμούς, που ενδεχομένως έχουν ανοιχθεί στο όνομα του ζεύγους Εύας Καϊλή – Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την εμπλοκή του ονόματος της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή στην υπόθεση του Qatargate και το χρηματισμό Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Με έγγραφό του, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζητάει από την ομόλογη ανεξάρτητη αρχή του Παναμά να ενημερωθεί για το εάν πράγματι η Εύα Καϊλή ή όποιο άλλο στενό συγγενικό της πρόσωπο, διατηρούν λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα του Παναμά.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν τραπεζικοί λογαριασμοί ζητάει να του αποσταλούν όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών από τις οποίες θα προκύψει εάν είναι αληθή ή όχι τα εμβάσματα των 20 εκατ. ευρώ από το Κατάρ.

Παράλληλα ο επικεφαλής της Αρχής, ζητά ενημέρωση για το εάν η Εύα Καϊλή και οι συγγενείς της διατηρούν θυρίδα ή χρηματοοικονομικά και χρηματοπιστωτικά προϊόντα στον Παναμά.
Τι ψάχνει ο Βουρλιώτης για την Καϊλή στον Παναμά
Διατηρεί η Εύα Καϊλή ή οι συγγενείς της λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα του Παναμά;

Αν ναι, να του αποσταλούν όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Διατηρεί η Εύα Καϊλή ή συγγενείς της θυρίδα ή χρηματοοικονομικά και χρηματοπιστωτικά προϊόντα στον Παναμά.

Ποιο Κατάρ… Το Μαρόκο κινούσε τα νήματα γράφει το «Der Spiegel».

Με τίτλο «Marokkogate», το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευρύνεται, το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι, έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Μαρόκο είχε τον πιο ενεργό ρόλο στο οργανωμένο κύκλωμα δωροδοκιών απ’ ότι το Κατάρ.

«Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου πλήρωναν αδρά τους συνεργάτες τους για να ασκούν επιρροή στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου προς όφελος της κυβέρνησης της Ντόχα.», αναφέρει το δημοσίευμα του Der Spiegel.

Το Spiegel αναφέρει ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου είχαν προσλάβει από το 2019 για την βρώμικη δουλειά, τον πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον νυν ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτσολίνο όπως και τον βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Πίσω από την τριανδρία, ο Αμπντελ ραχίμ Ατμούν, νυν πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία.

«Ένα πράγμα που με νευριάζει πολύ είναι ότι πολλοί συνάδελφοι ορίζουν αυτά τα γεγονότα με τον όρο “ιταλική δουλειά” σαν να ήταν μια κηλίδα για το έθνος μας. Η ιστορία δεν αφορά μόνο τους Ιταλούς αλλά και τους Βέλγους, τους Έλληνες και εκπροσώπους άλλων εθνών. Αν μη τι άλλο, είναι ένα κομματικό ζήτημα, μία σοσιαλιστική δουλειά», ανέφερε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Στόχος της στημένης ακρόασης – της 14ης Νοεμβρίου ήταν να επισημανθεί σε πόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις είχε προχωρήσει το Κατάρ.Qatargate: «Η Εύα προφανώς γνώριζε για τα χρήματα και την πηγή τους» φέρεται να έχει καταθέσει ο Τζιόρτζι

28/12/2022

Συνεχίζονται από τον διεθνή Τύπο οι αποκαλύψεις για το Qatargate και συγκεκριμένα για την εμπλοκή της πρώην αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και του πρώην ευρωβουλευτή και φερόμενου ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης, Αντόνιο Παντσέρι.

Τόσο η βελγική «Le Soir» όσο και η ιταλική «La Repubblica» σκιαγραφούν το πώς λειτουργούσε το κύκλωμα.

Παράλληλα στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι πρώτες αντιδράσεις της Εύας Καϊλή, αμέσως αφού ενημερώθηκε για τη σύλληψη του συντρόφου της.


Η «Le Soir» αναφέρει τι κατέθεσε στους ανακριτές ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι για τη λειτουργία του κυκλώματος: «Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της» φέρετε να είπε ο Τζιόρτζι.

Από την πλευρά της η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αποκαλύπτει όσα φέρεται να κατέθεσε η Εύα Καϊλή στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή της: «Μετά τη σύλληψη του συντρόφου μου μπήκα στο γραφείο του. 

Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί. Τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν με την κόρη μου. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Ήταν μια βαλίτσα από τον Παντσέρι που φύλαγε ο σύντροφός μου. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα» φέρεται να κατέθεσε η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη συνέχεια η «La Repubblica» αποκαλύπτει ότι η κ. Καϊλή πραγματοποίησε κάποια τηλεφωνήματα: 

«Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι».Το ιταλικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε επίσης ότι «άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».Μάλιστα, στην ίδια κατάθεση η κ. Καϊλή κάνει λόγο και για μια άλλη βαλίτσα με χρήματα που υπήρχε στο σπίτι της: «Αυτά τα χρήματα ήταν που είχε δανειστεί (σ.σ. ο Τζιόρτζι) για την αγορά του διαμερίσματος». Η «Repubblica» αναφέρει στο ρεπορτάζ της ότι το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες είχε βγει στο όνομα της κ. Καϊλή και όπως κατέθεσε η ίδια, τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου. 

Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του».Le Soir: Από το 2018 λειτουργεί το κύκλωμαΤην ίδια ώρα, η «Le Soir» αποκαλύπτει ότι η λειτουργία του κυκλώματος ξεκίνησε το 2018 όταν ο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Το δημοσίευμα επικαλείται όσα φέρεται να κατέθεσε ο Τζιόρτζι στους Αστυνομικούς, με την ιδέα του lobbying για το Κατάρ να ανήκει στον υπουργό Άμυνας της αραβικής χώρας με την οποία συμφώνησε ο Παντσέρι. «Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Είχαμε καθορίσει τις αμοιβές, τις οποίες δυσκολεύομαι να θυμηθώ, για τις παρεμβάσεις μας. 

Ήταν σε μετρητά» φέρεται να είπε, ο Τζιόρτζι στις βελγικές αρχές, την ώρα που ο Παντσέρι φέρεται να έχει καταθέσει ότι όλα ξεκίνησαν πιο μετά, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 ενώ, δηλαδή, δεν ήταν ευρωβουλευτής. 

Ο  Τζιόρτζι περιγράφει ότι λίγους μήνες αργότερα έφτιαξαν την ΜΚΟ Fight Impunity «γιατί έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα σήμανε συναγερμό», ενώ έκανε αναφορά σε αεροπορικά εισιτήρια για τη Ντόχα που μοίραζε ο Παντσέρι.


H La Repubblica δημοσιεύει φωτογραφίες με τους Παντσέρι και Τζιόρτζι να κουβαλούν τσάντες με χρήματα

27/12/2022

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες από εσωτερικούς χώρους γνωστού ξενοδοχείου των Βρυξελλών, οι οποίες, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αποτελούν στιγμιότυπα από βίντεο που τράβηξαν κάμερες ασφαλείας. Στις φωτογραφίες αυτές φαίνεται ο Παντσέρι, με μια τσάντα, ένας άνδρας με βαλίτσα με ρόδες σε διάδρομο του ξενοδοχείου και άλλοι τρεις άνδρες, γυρισμένοι «πλάτη».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του Φραντσέσκο Τζόρτζι και με κεντρικό πρόσωπο τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μάρι. Συνάντηση η οποία φέρεται να έλαβε χώρα σε σουίτα, στον τέταρτο όροφο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου.

Στις 10 Οκτωβρίου, ο Antonio Panzeri φτάνει στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher στις Βρυξέλλες με έναν φαινομενικά άδειο χαρτοφύλακα, ο οποίος, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα φαίνεται γεμάτος κατά την αναχώρηση, γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο ιταλικός Τύπος είχε αναφερθεί στη συνάντηση και η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano είχε υπογραμμίσει ότι «η τσάντα του Παντσέρι, κατά την έξοδό του από το ξενοδοχείο, φαινόταν σαφώς πιο φουσκωμένη απ’ ότι κατά την άφιξή του».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η συνομιλία αυτή, είχε ως αντικείμενο την λεπτομερή προετοιμασία της παρέμβασης του Καταριανού υπουργού Εργασίας στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, με θέμα το επίπεδο των εργασιακών συνθηκών στην χώρα του.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει, σήμερα, ότι «ο Τζόρτζι πήγε στο ξενοδοχείο των Βρυξελλών με την κόρη του μέσα στο καροτσάκι». Η εφημερίδα της Ρώμης τονίζει χαρακτηριστικά ότι η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, «αποτελεί απόδειξη του πώς κυκλοφορούσαν οι διάφορες μίζες» και ότι «ο στόχος της ομάδας αυτής, ήταν τα χρήματα».

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν πάντα η επιλογή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι όταν επισκεπτόταν την πόλη ως πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές συνόδους, αναφέρει το δημοσίευμα.


Πηγή: La Repubblica.it, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αντίστροφη μέτρηση για την Εύα Καϊλή - Καταιγιστικές αποκαλύψεις

21/12/2022

Βρισκόμαστε μία ημέρα προτού η Εύα Καϊλή περάσει το κατώφλι του δικαστικού συμβουλίου. Οι βελγικές αρχές στρέφουν το μικροσκόπιό τους στο σύνολο της δράσης της κ. Καϊλή αφού, να υπενθυμίσουμε, ότι μέχρι την καθαίρεσή της την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, απομένει δρόμος για να διανυθεί, καθώς οι αρχές στο Βέλγιο πιστεύουν ότι, προς το παρόν, δεν έχει ομολογήσει όλα όσα γνωρίζει για το σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει τις Βρυξέλλες και στο οποίο η ίδια ως αντιπρόεδρος φέρεται να είναι το πρόσωπο - κλειδί για τον εάν Τζιόρτζι και Παντσέρι τελικά μπορούσαν να κινούν τα νήματα για... χάρη του Κατάρ και το Μαρόκου στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήταν Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι έχει μόλις προσαχθεί μπροστά από το γκαράζ του σπιτιού τους. Η Εύα Καϊλή σε κατάσταση πανικού και σύγχυσης υποκύπτει σε λάθη και αντιφάσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ανακρίσεων στην αστυνομική διεύθυνση των Βρυξελλών και ενώπιον του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ.


Η βελγική εφημερίδα "Le Soir", με ρεπορτάζ της το οποίο επικαλείται δικαστικά έγγραφα, αναφέρει ότι η προφυλακισμένη πλέον πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ομολόγησε ότι είχε ζητήσει από τον πατέρα της, κ. Αλέξανδρο Καϊλή, να κρύψει τα χρήματα τα οποία είχε στο σπίτι που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, στη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα δε με την ιταλική εφημερίδα "La Repubblica", η κ. Καϊλή παραδέχτηκε ότι είχε γνώση για τις δωροδοκίες με αποδέκτες τον Τζόρτζι και τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Στα δικαστικά έγγραφα, τα οποία επικαλείται, επίσης, η ιταλική εφημερίδα, αναφέρεται ότι γνωρίζοντας πως ο σύντροφός της είχε πλέον προσαχθεί και μάλιστα κοντά στο σπίτι τους, "προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ευρωβουλευτές για την παρούσα έρευνα, με αποτέλεσμα τελικά οι αρχές να συλλάβουν και την ίδια, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν σε πρώτο στάδιο". Προς το παρόν άγνωστο παραμένει ποιοι είναι αυτοί οι δύο ευρωβουλευτές ωστόσο μαθαίνουμε για πρώτη φορά ότι τηλεφώνησε στον Παντσέρι, ο οποίος και θεωρείται ο ιθύνων νους του σκανδάλου.

Όπως σημειώνει ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης της, "η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα" και δηλώνει ότι "γνώριζε από το παρελθόν του συντρόφου της, τις δραστηριότητες με τον κ. Παντσέρι και οι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της".

Παράλληλα, σύμφωνα με τη "La Repubblica" η κ. Καϊλή μίλησε και για την αγορά ενός διαμερίσματος με τον σύζυγό της αναφέροντας στον εισαγγελέα ότι η ίδια συμμετείχε "ανεπίσημα" στην αποπληρωμή του δανείου.

Ωστόσο, ένας εκ των δύο συνηγόρων της κ. Καϊλή, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος υποστηρίζει ότι "η κ. Καϊλή δεν ομολόγησε πως ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει χρήματα προκειμένου να τα κρύψει" και προσθέτει ότι "η κ. Καϊλή έμαθε για τα χρήματα αυτά την τελευταία στιγμή και ζήτησε αμέσως να πάνε στον ιδιοκτήτη τους, τον κ. Παντσέρι".

Πιο αναλυτικά, ο κ. Δημητρακόπουλος τονίζει ότι όταν η κ. Καϊλή ενημερώθηκε για την προσαγωγή του συντρόφου της προσπάθησε να βρει τον Παντσέρι για να του παραδώσει τα χρήματα: "η μία επιλογή ήταν να καταδώσει τον σύντροφο της στην αστυνομία, η δεύτερη να πάνε τα λεφτά στον ιδιοκτήτη τους. Δεν έχει υποχρέωση να καταγγείλει τον άνδρα της με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο". Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα τα οποία έχει στην κατοχή της, ο κ. Δημητρακόπουλος εξηγεί πως δικαιολογούνται από τους μισθούς της και ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η κ. Καϊλή αρνείται κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, και τα δύο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Φραντσέσκo Τζόρτζι παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος μίας οργάνωσης που χρησιμοποιούν Μαρόκο και Κατάρ για να παρεμβαίνουν σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ενώ, σύμφωνα με τη "Le Soir" ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να δείχνει ως αποδέκτη δώρων και τον Βέλγο ευρωβουλευτή του S&D, Μαρκ Ταραμπέλα.

Στο κάδρο όμως παραμένει τοποθετημένος και ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής, Αντρέα Κοτζολίνο καθώς ο ίδιος - σύμφωνα με την "Καθημερινή" φέρεται να έστειλε ένα email στους σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές συναδέλφους του ως μέλος της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ΕΕ - Μαρόκου. Σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφέρει ο ρεπορτάζ, ο ναπολιτάνος ευρωβουλευτής ζητούσε από τους συναδέλφους του να καταψηφίσουν παράγραφο στην οποία υπήρχαν αιχμές για χρηματισμό ποδοσφαιρικών παραγόντων για να καταλήξει το Κατάρ να φιλοξενήσει εν τέλει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

"Θέλω να σας ζητήσω να καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μία χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές", φέρεται να έγραφε στο μήνυμα ο αποστολέας Αντρέα Κοτζολίνο.

Αυτή τη στιγμή ο εν λόγω ευρωβουλευτής δεν έχει κληθεί από τις δικαστικές αρχές ωστόσο, ο προφυλακισμένος Φραντσέσκο Τζόρτζι στην πολύωρη κατάθεση του φέρεται να τον υπέδειξε ως κεντρικό πρόσωπο μαζί με τον Παντσέρι, ο οποίος επίσης παραμένει προφυλακισμένος. Φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Τζόρτζι ο οποίος εργαζόταν ως κοινοβουλευτικός του βοηθός μπορεί να είναι εκείνος ο οποίος συνέταξε το email και όχι ο Ιταλός ευρωβουλευτής.

Οι έρευνες συνεχίζονται, το ίδιο όμως φαίνεται και για τις αποκαλύψεις...
 

Πηγή: skai.gr

Le Soir: Η Εύα Καϊλή παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει χρήματα

20/12/2022

ατά την ανάκρισή της, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει μερικά από τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της, αναφέρουν σε νέα δημοσίευματά τους το περιοδικό Knack και η βελγική εφημερίδα Soir.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, από την άλλη, δείχνει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ως αποδέκτη «δώρων» από το Κατάρ, όπως αυτό φαίνεται από έγγραφα από την ποινική έρευνα για εικαζόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνεται.

Η ευρωβουλευτής την Πέμπτη πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω κράτηση.


Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι όταν ο σύντροφος της κ. Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ανακρίθηκε παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιεί τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Επισημαίνεται παράλληλα, ότι σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους η Soir και η Repubblica, η Εύα Καϊλή ομολόγησε μερικώς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι παραδέχτηκε πως ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που της έμειναν στο σπίτι.

Όσον αφορά στον πατέρα της κ. Καϊλή σημειώνεται ότι συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου -την πρώτη ημέρα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς- ενώ ήταν κρυμμένος στο Sofitel στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά.

Από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι ο πατέρας, ο οποίος πέρασε λίγες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα, είχε λάβει εντολή από την κόρη του να κρύψει χρήματα σε μετρητά, γράφει το Knack.

«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα», έγραψε ο δικαστής Μισέλ Κλες στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στις 9 Δεκεμβρίου.

«Δηλώνει ότι γνώριζε από το παρελθόν τις δραστηριότητες του συζύγου της (Φρατσέσκο Τζόρτζι) με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της» αναφέρει το Knack.

Ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, ο Ιταλός ευρωβουλευτής που συνελήφθη την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες, είναι ο φερόμενος ως «αρχηγός ορχήστρας» της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με Βέλγους ανακριτές.

To Knack κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου. Στο εν λόγω απόσπασμα με τίτλο «Πανικός» επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους στην ευρωπαϊκή συνοικία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε.

Η Καϊλή όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και «δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάζονται σε αυτήν την έρευνα».

Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται.

Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» Το να γράφεις για «μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

Στο άρθρο, επίσης, αναφέρεται ότι «κατηγόρησε (ο Παντσέρι) τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη "δώρων" από το Κατάρ», έγραψε ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι συμπληρώνοντας ότι ο τελευταίος «ομολογεί εν μέρει τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για να σχολιάσει την κατηγορία του Πατσέρι, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν», είπε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Γενναία θεσμική παρέμβαση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις- Η Δικαιοσύνη θα βγάλει άκρη στο λαβύρινθο της λάσπης


Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις. Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο γενναία θερσμική παρέμβαση και έθεσε κρίσιμα ερωτήματα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε πάντως να ψηφίσει το νομοσχέδιο.


Στα τέλη του Αυγούστου είχα προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ΕΥΠ, σε έκτακτη συνεδρίαση μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης που είχα κάνει αμέσως δεκτό. Σήμερα η Πολιτεία ολοκληρώνει με μια γενναία θεσμική απάντηση σε μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. Πρόκειται για μια σύνθετη πρόκληση που γίνεται πιο δύσκολη όταν μπαίνει η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας. Το πλαίσιο των παρακολουθήσεων είναι από το 1994, όταν ένας στους 200 είχε κινητό και πρακτικά το διαδίκτυο δεν υφίστατο. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν άγνωστος. Στόχος είναι να αρθούν αστοχίες και να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο πρέπει να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης νέου πλαισίου συμφωνούμε όλες οι πτέρυγες.


Οι επτά μεγάλες τομές

Δεν είμαστε μια χώρα σε ουδέτερο σημείο του κόσμου, γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, βρίσκεται στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό. Παρακολούθησα τη συζήτηση στις επιτροπές, έχουν αναδειχθεί επαρκώς τα σημεία του νομοσχεδίου. Θα αναφέρω τις επτά μεγάλες τομές που το νομοσχέδιο επιφέρει με εμβληματική την απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών.

1. Τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ: Θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανωτατος πρώην αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ.Τσίπρα στο εξής μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ. (ακούγονται φωνές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ): Από τώρα ξεκινήσατε; Το ακούσατε καλά; Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ. Παράλληλα συστήνεται Ακαθημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για την επιμόρφωση των στελεχών της υπηρεσίας. Η ΕΥΠ αποκτά μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

2. Γίνεται πολύ πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Τέτοιος, στο εξής θα είναι μόνο αυτός που συνδέεται με την άμυνα, την εξωτερική πολιτική της χώρας, την κυβερνοασφάλεια και τις υποδομές της χώρας και την προστασία τους.

3. Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου, που θα ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική. Θα προσδιορίζεται η αναγκαιότητα της άρσης και θα συμφωνούν δύο εισαγγελείς και αν αφορά πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει έγκριση του προέδρου της Βουλής.

4. Οποιος παρακολουθείται θα το πληροφορείται μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες που προβλέπουν μεγαλύτερο διάστημα. Λάβαμε υπόψιν μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν να αφαιρεθεί από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης τον διοικητή της ΕΥΠ και προσθέσαμε έναν εισαγγελέα.

5. Το πρωτόκολλο που καταργεί την ως τώρα ισχύουσα υποχρεωτική αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Θα καταστρέφονται έξι μήνες, αλλά ο φάκελος θα καταστρέφεται μετά από μια δεκαετία με έκθεση κατά το χρόνο καταστροφής. Αν κάποιος αμφισβητήσει την παρακολούθηση θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη. Συμμερίζομαι τη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία. Η δημοσιοποίηση δεν πρέπει να γίνεται ούτε ανεύθυνα, ούτε επιπόλαια.

6. Απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Η εμπορία όπως και η κατοχή επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα, που εξοβελίστηκε πριν τις εκλογές το 2019. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θέτουμε εκτός νόμου τέτοια λογισμικά.

7. Συνενώνουμε όλες τις σχετικές δομές που τώρα είναι διάσπαρτες και ενσωματώνουμε 12 κατευθύνσεις που ενισχύουν την ιδιωτικότητα.

Η αναφορά στις νέες ρυθμίσεις αποτυπώνει την πληρότητα της παρέμβασης, αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες, κενά. Διαμορφώνει νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου. Θα γίνουν οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη. περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων που διαυπώθηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης. Το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας δεν είναι στατικό. Το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτή τη συνύπαρξη υπηρετεί το νομοσχέδιο που συζητούμε. Όλες οι χώρες αμύνονται στον διεθνή πληθωρισμό, κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν τον δικό του πληθωρισμό των παρακολουθήσεων, με το εβδομαδιαίο σίριαλ, που περιλαμβάνει πολλά πρόσωπα, αλλά ποτέ κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis. Συκοφάντησαν 10 πολιτικούς, δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη από αυτούς που κρεμάσατε στα μανταλάκια. Τα φιλικά σας Μέσα έφτασαν να πουν ότι στο Μάτι σώθηκαν η γυναίκα και τα παιδιά του Κυριάκου Πιερρακάκη, από το Predator. Λες κι εσείς δεν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα ενώ οι στάχτες ήταν ζεστές. Η κυρία Γεροβασίλη συνέδεσε την υπεξαίρεση των χρημάτων της με το predator. Είναι ισχυρισμοί χωρίς την πραγματική απόδειξη, όταν η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιόιτητες. Οταν προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα, εσείς στήνετε το καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Εμπλέκετε και τις ενοπλες δυνάμεις στο πρόσωπο του αρχηγού, του κ.Φλώρου. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι, δεν θα πρέπει να αντιπολιτευτικά τερτίπια να γίνονται αντικείμενο σχολιασμού στην Τουρκία.

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ εν μέσω πολιτικών αντιδράσεων

2/12/2022

Ψηφίζεται, σήμερα, στη Βουλή εν μέσω έντονων αντιδράσεων – από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός Βουλής, και εν μέσω διαδηλώσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία εκτός Βουλής – το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όσο και επί των επίμαχων άρθρων 7 και 10. "Το νομοσχέδιο για την υγεία αυξάνει τις αμοιβές των γιατρών" δήλωσε πριν λίγο στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις ειδικοτήτων στα νοσοκομεία γι αυτό και "δίνουμε τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το ΕΣΥ".


Την κατάργηση του νομοσχεδίου εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για χαριστική βολή σε ένα απαξιωμένο ΕΣΥ. Για υποκρισία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μέσω του νομοσχεδίου δίνεται 10% αύξηση στους υγειονομικούς. Tην χορήγηση μπόνους ύψους 250 ευρώ το μήνα σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Στο πλαίσιο κατάθεσης νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η κα Γκάγκα είπε ότι, από 01/01/2023 χορηγείται οριζόντια, σε όλους τους γιατρούς που υπηρετούν στο Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας, μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής.

Γιάννης Οικονόμου για υποκλοπές: «Βούλησή μας η πλήρης διαλεύκανση των γεγονότων»14/11/2022

Στο θέμα των υποκλοπών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «τοξική» πολιτική.
Για τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά στις υποκλοπές έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε εάν αυτά δεν βασίζονται σε στοιχεία αλλά σε ανώνυμες πηγές περισσότερο συσκοτίζουν παρά διαφωτίζουν.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει να αντιπολιτευθεί τοξικά» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες όχι μόνο στα εμπλεκόμενα μέλη αλλά και σε όλους όσοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

Τέλος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη.

Βαξεβάνης: Συνεργάτης υπουργού πήγε στη Λάρισα για μίζα, το έμαθαν από τις υποκλοπές και τον εμπόδισαν

8/11/2022

Στην εκπομπή Kontra24 μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στις εισαγγελικές αρχές, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη λίστα ονομάτων που δημοσίευσε στην εφημερίδα του.

Πετάει στα σκυλιά τον ανιψιό του για όλα αυτά που έκαναν μαζί, αλλά δεν θα την γλιτώσει, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και εκδότης για τον πρωθυπουργό, ο οποίος όπως είπε, μπλοκάρει όλες τις έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αναφέρθηκε ακόμη σε περίπτωση συνεργάτη υπουργού που πήγαινε στη Λάρισα "για να παραλάβει ένα πακέτο" και στη συνέχεια, ο υπουργός δέχτηκε τηλεφώνημα από το Μαξίμου με το οποίο του ζητήθηκε να ακυρωθεί η "αποστολή" του συνεργάτη του και η "παραλαβή του πακέτου", κάτι που σύμφωνα με τον κ. Βαξεβάνη δείχνει πως ήταν υπό παρακολούθηση. Προφανώς δεν ήταν της έγκρισης αυτού που τον παρακολουθούσε,  αυτό ήταν "εκτός αδειοδότησης" είπε ο Κώστας Βαξεβάνης.

"Περιγράφω ένα μήνυμα τώρα που το έχω δει με τα μάτια μου. Και εκτός αυτού μου έχουν περιγράψει και οι άνθρωποι που διαβίβασαν μερικά μηνύματα άλλου τύπου, σε αυτόν που τα διαβίβασαν", πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

"Μας παρακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης και ξέρει πως πίσω από εμένα βρίσκεται ο Τσίπρας;", διερωτήθηκε ακόμη ο εκδότης. "Ο κ. Μητσοτάκης ενοχοποιεί μόνος του τον εαυτό του", πρόσθεσε. "Πού το ξέρει πως υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά στην Ελλάδα; Τι είναι δημοσιογράφος;", πρόσθεσε ακόμη, σχολιάζοντας τις νωρίτερες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

"Να συνενωθούν οι δικογραφίες"
Ξεκαθάρισε ακόμη πως ο ίδιος αποφάσισε να πάει στον κ. Ντογιάκο μετά τις αποκαλύψεις. "Ο κ. Ντογιάκος μέχρι σήμερα, ανάμεσα στις εντολές που έχει δώσει όπως για το γατάκι στην Κρήτη, έδωσε εντολή και για προκαταρκτική διαδικασία για τον κ. Κουκάκη, τον κ. Τέλλογλου κλπ. Υπάρχει μια επί τούτου σαλαμοποίηση για να μην υπάρξει αποτέλεσμα. Είναι η αιμομικτική σχέση που έχει η κυβέρνηση με τη Δικαιοσύνη και την ηγεσία της. Γιατί δεν συνενώνουν τις δικογραφίες για να προχωρήσουν οι υποθέσεις των υποκλοπών; Μου κάνει εντύπωση που ο κ. Ντογιάκος μίλησε για τεχνικές δυσκολίες, και τα ίδια είπε μετά και ο κ. Μητσοτάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου", τόνισε.Ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε επίσης πως υπάρχουν και άλλα ονόματα στη λίστα, πέραν των όσων αποκαλύφθηκαν, "τα οποία θα βγουν την ώρα που θα βγουν". "Σημασία δεν έχουν τα ονόματα αλλά τη μεγαλύτερη σημασία έχει πως το πλαίσιο αυτό αποκαλύπτει το ενδιαφέρον εκείνου που παρακολουθεί", σημείωσε ο εκδότης. "Ο κ. Χαρδαλιάς μιλούσε με πακιστανικό τηλέφωνο, δηλαδή και οι ίδιοι κάτι ήξεραν", πρόσθεσε. "Η σύνθεση των προσώπων υποδηλώνει ένα πλέγμα που σημαίνει πως θα έπρεπε να μπλοκαριστούν αυτοί οι άνθρωποι. Εμείς έχουμε βίντεο και ηχητικά και μηνύματα".

"Τις πηγές μου για τα συγκεκριμένα θέματα τις εμπιστεύομαι. Περιέγραψα τα μηνύματα και στον κ. Ντογιάκο. Πριν τα οδηγήσω εκεί που πρέπει να πάνε, θα γίνει νομική στάθμιση για να μην γίνουν όσα έγιναν με τη λίστα Λαγκάρντ", είπε ακόμη. "Από την υπόθεση Κουκάκη αποδεικνύεται πως υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο που συνδέει το Predator με την ΕΥΠ με εγκέφαλο τον κ. Μητσοτάκη. Από την ανάλυση των συνδιαλέξεων φαίνεται πως κάποιους τους παρακολουθούσαν δια μέσου τρίτων. Να δοθεί εντολή, να ψηφίσουν τα κόμματα το αυτονόητο, για να καταθέσουμε τα αιτήματα και να προχωρήσει η διαδικασία με καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων", είπε ο δημοσιογράφος.

"Για να πέσει φως στην υπόθεση δε γίνεται να απειλείς τους δημοσιογράφους. Όταν βγήκε το watergate δεν έβγαλε κανείς τις μαγνητοταινίες. Ο Νίξον είπε πως έφταιγαν οι συνεργάτες του, είναι καρμπόν αυτά. Μόνο στην Ελλάδα τη δημοσιογραφία την έχουμε ξεφτιλίσει. Ο εισαγγελέας πρέπει να καλέσει αυτούς που είναι από πίσω, όταν γίνουν οι καταθέσεις. Εγώ αντιστρέφω το ερώτημα και λέω. Έχει συναντήσει ποτέ ο κ. Μητσοτάκης τους Λαβράνο και Μπίτζιο; Αυτοί δεν πήγαν στην επιτροπή για να μην απαντήσουν αν ξέρουν τον κ. Μητσοτάκη. Τους προστάτευσε. Κατονομάζονται και δεν τους καλεί κανείς, καμία επιτροπή, κανένας εισαγγελέας".

Ο Κώστας Βαξεβάνης τόνισε ακόμη πως θα προχωρήσει σε αγωγή κατά του κ. Μητσοτάκη μετά τα όσα είπε εκείνος στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου περί διαπλοκής του δημοσιογράφου με "ρωσικούς παράγοντες".

"Ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός ο οποίος, το 2016, σε απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου εμπλέκεται στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου εκπομπών στην Ελλάδα. Ήταν ο δημοσιογραφικός υπεύθυνος αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτά είναι δεδομένα και δεν αμφισβητούνται" είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τον ίδιο να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία στη Δικαιοσύνη.

Μετά από διαμαρτυρία της εφημερίδας Documento προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε "την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης το 2022", χωρίς να περιλαμβάνει στην απάντησή του καμία δικαστική απόφαση "το 2016", όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ στην εν λόγω απόφαση δεν περιλαμβάνεται το όνομα του κ. Βαξεβάνη.


Αμετανόητος ο Κωνσταντίνος Πλεύρης: Χαιρέτησε ξανά ναζιστικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής17/10/2022
Για ακόμη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες και παρά την καταδίκη ακόμη και από τον ίδιο του τον γιο, ο Κώστας Πλεύρης χαιρέτισε ναζιστικά μέσα στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής. Αυτή τη φορά, μάλιστα, κρατούσε στα χέρια του και ένα βιβλίο του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και το σήμερα της 4ης Αυγούστου!

Ο αμετανόητος Κώστας Πλεύρης, δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, σήμερα (17.10.2022) ύψωσε το χέρι του και χαιρέτισε ναζιστικά μέσα στο δικαστήριο μεσούσης της συνεδρίασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Αμέσως μετά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Κώστας Πλεύρης έλαβε το λόγο, μίλησε για «αυνάνες της αριστεράς» και χαιρέτισε ναζιστικά, δηλώνοντας υποστηρικτής του Μεταξά.

«Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Λαγός είναι πρώην ευρωβουλευτής. Κάποιοι τον αποκαλούν δολοφόνο. Υπάρχει παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας. Υπάρχει απόφαση δικαστική που λέει ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης έχει σχέση με τον ελληνικό εθνικισμό και όχι με τον ναζισμό και να μην ακούτε τους αυνάνες της αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε στον Μεταξά και χαιρετάμε έτσι» είπε και σήκωσε το χέρι του.

Η πρόεδρος από την πλευρά της, αναρωτήθηκε αν αυτή η συμπεριφορά ευνοεί τον εντολέα του, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλιο ή επίπληξη.


«

Ο Μεταξάς ακολούθησε τον Χίτλερ. Να μας πει ποιος παρέδωσε την Μακεδονία στην κατοχή. Ακούσαμε για αυνάνες της Αριστεράς. Είναι ελεγχόμενος για το ναζιστικό χαιρετισμό. Η ανοχή πρέπει να τελειώνει» ήταν η αντίδραση της εισαγγελέως της έδρας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο Κώστας Πλεύρης είχε χαιρετίσει ναζιστικά ενώ στη δίκη της Χρυσής Αυγής κατέθετε η Μάγδα Φύσσα σχετικά με τη δολοφονία του γιού της, Παύλου Φύσσα, από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Και εκείνη τη φορά η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν τον είχε επιπλήξει.Για εκείνη την πράξη του, μάλιστα, ελέγχεται ποινικά από την Εισαγγελία και έχει κληθεί σε εξηγήσεις από τον ΔΣΑ.

Ο γιος του, υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε αποκαλέσει την πράξη του αποκτήνωση. «Ο χαιρετισμός με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα για δύο λόγους, ο πρώτος ότι έγινε μέσα στη δικαστική αίθουσα και ο δεύτερος μπροστά σε μια γυναίκα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί. Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι αποκτήνωση», είπε πει.


Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήρθαν για να μείνουν


14/07/2022

Σκληρά λόγια κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη πριν λίγο στην ετήσια ομιλία της στην Ευρωβουλή η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας ότι πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ Δημοκρατίας και απολυταρχίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε και τις προθέσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να κλιμακώσουν παραπάνω την κατάσταση με τη Μόσχα.

Η φον ντερ Λάιεν ήταν σαφής: οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν και ότι σήμερα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα απέναντι στη Μόσχα και όχι κατευνασμό.

Πρόσθεσε, «στέκομαι εδώ με την πεποίθηση ότι με θάρρος και αλληλεγγύη, ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι θα προταθεί να μπει πλαφόν στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και τα λεφτά αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Είπε επίσης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτά θα είναι υποχρεωτικά ή εθελοντικά.

Πάντως σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες και είδε το MEGA, η Κομισιόν θα προτείνει την υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% στις ώρες αιχμής, δηλαδή νωρίς το πρωί και νωρίς το απόγευμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση κατανάλωσης ενέργειας ¾ ώρες την ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή – όπως πχ να μην χρησιμοποιούμε ενεργοβόρες συσκευές εκείνες τις ώρες.

Δεν έγινε καμία αναφορά σε πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, αντίθετα η φον ντερ Λέιεν είπε ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα που θα διαπραγματεύεται τις συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου με τρίτες χώρες ώστε να πέσουν οι τιμές.


Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας: Μαζέψτε τα μυαλά σας και συνέλθετε12/09/2022

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας πως εάν η Ελλάδα ξεκινήσει μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστεί τις συνέπειες όπως συνέβη και στο παρελθόν
 
Συνεχίζοντας στον δρόμο που χάραξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ξύνεται. “Αν και λέμε ότι τα δικαιώματα των γειτόνων θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι Έλληνες συνεχίζουν να ξύνονται. Αν ξεκινήσετε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες όπως συνέβη και στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Χαϊμάνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε στους ίδιους προκλητικούς τόνους.

 Πριν από 951 χρόνια με την μάχη του Ματζικέρτ κάναμε πατρίδα μας την Ανατολία. Αυτό είναι το πνεύμα που 100 χρόνια προστάτεψε την πατρίδα, το ίδιο πνεύμα ισχύει και σήμερα. Γι’ αυτό μαζέψτε τα μυαλά σας και συνέλθετε. Απευθυνόμαστε κυρίως στην Ελλάδα. Μη γίνεστε όργανα άλλων, μη συνεχίζετε τις προκλήσεις. Γιατί η φιλία της Τουρκίας είναι καλή, αλλά η εχθρότητά της είναι τραγική, είπε σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.

Να το έχετε και αυτό στο νου σας, κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απέβαλαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από γαλλικό δικαστήριο - Δείτε βίντεο

05/08/2022

Απρόσμενη εξέλιξη είχε η δίκη του Αλεξάντερ Βίνικ – Mr. Bitcoin όπως αναφέρεται συνήθως – στο Εφετείο των Παρισίων.  Το δικαστήριο απέβαλε από την αίθουσα την Ζωή Κωνσταντοπούλου από την αίθουσα και λόγω της άρνησή της να φύγει, οι δικαστές άλλαξαν αίθουσα για να συνεχίσουν την εκδίκαση της υπόθεσης!

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου, το Δικαστήριο τη διέταξε να βγει από την αίθουσα όπου γινόταν η δίκη και όταν ή ίδια αρνήθηκε επιχείρησαν να την συλλάβουν τρεις αστυνομικοί!

«Τελικά δεν έγινε η σύλληψη αλλά το δικαστήριο άλλαξε αίθουσα και τώρα δεν μου επιτρέπουν την είσοδο» ανέφερε η ίδια σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας ότι όσα συμβαίνουν στο γαλλικό δικαστήριο είναι κυριολεκτικά αδιανόητα και πρωτοφανή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε στο βίντεο να αφήσει αιχμές για τους κ.κ. Μητσοτάκη, Τσιάρα και Μακρόν υποστηρίζοντας ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ βρίσκεται στο στόχαστρο τριών κυβερνήσεων και οι συγκεκριμένες διαδικασίες ακολουθούνται για να επιτύχουν την παράνομη δίωξή του.


Όπως είναι γνωστό , το Συμβούλιο Εφετών στο Παρίσι αναμένεται να κρίνει ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί και εάν ο 43χρονος Ρώσος πολίτης θα σταλεί από τη Γαλλία πίσω στην Ελλάδα για να εκδοθεί εκ νέου από τη χώρα μας στις ΗΠΑ.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2019, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, διατάχθηκε η παράδοση του Βίνικ στη Γαλλία βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και ορίσθηκε ότι μετά την περάτωση της ποινικής δίκης και την έκτιση της όποιας ποινής, θα έπρεπε να επιστραφεί στην Ελλάδα για να εκδοθεί έπειτα στις ΗΠΑ.Η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε χθες λόγο για ένα πολυετές «δικαστικό, διπλωματικό, διακυβερνητικό και ανθρωπιστικό σκάνδαλο», σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Βίνικ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων  και οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι αθώος και ότι ουδέποτε υπήρξε διαχειριστής ή ιδρυτής του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου.

Δείτε το βίντεο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να περιγράφει όσα έγιναν στο δικαστήριο

Στυλιανίδης για φωτιά στη Δαδιά: Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου

25/07/2022

Στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι επίγειες δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Δαδιά, όπως ανέφερε σε νεότερη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης που παραμένει για δεύτερη μέρα στην περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επισήμανε ότι έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όπου εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες.

«Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι σήμερα το πρωί υπήρξε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη βραδιά με αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στη Δαδιά και υπογράμμισε: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία» ενώ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μία δύσκολη μάχη».

«Είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία, στον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Με ανέμους έντασης έως 4 μποφόρ συνεχίζεται σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ με τη φωτιά να περνά αίφνης αντιπυρική ζώνη, απειλώντας το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έζησαν μία εφιαλτική νύχτα, σύμφωνα με την προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη.

   Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ενεργό συμμετοχή με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, διατίθενται 42 αστυνομικοί και 21 οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτική εκκένωση-απομάκρυνση περισσοτέρων των 400 πολιτών από τις οικίες τους. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο ρυθμιστής της πορείας και εξέλιξης της έρπουσας πυρκαγιάς καθώς η όποια μεταβολή στην ένταση και στην κατεύθυνση του ανέμου προκαλεί νέες αναζωπυρώσεις με τα βασικά πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους στο Εθνικό Πάρκο.

   Με το διακύβευμα της πυρκαγιάς στη Δαδιά να αφορά την προστασία ζωών και περιουσιών, ταυτόχρονα με την προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου «το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται όλη η Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που έχει μεταβεί από χθες στη Δαδιά επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.


Βερναρδάκης: Αν έλεγα ότι η Κεραμέως είναι η Μήδεια της Παιδείας ίσως να μην υπήρχε αντίρρηση14/07/2022

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χριστόφορος Βερναρδάκης ζήτησε σήμερα και πάλι συγγνώμη για το βίντεό του στο οποίο συνέκρινε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τη μητέρα των τριών νεκρών παιδιών από την Πάτρα, Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Έκανα ένα πολύ μεγάλο ατόπημα και θέλω να το δηλώσω δημοσίως. Έκανα μια πολύ ατυχή παρομοίωση που ενείχε έναν πολύ μεγάλο βαθμό ακρότητας, αστοχίας και τοξικότητας και σε αυτό θέλω να είμαι ειλικρινής» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Ζήτησα συγνώμη, διότι ακριβώς ενώ ξεκινάς θέλοντας να κάνεις μια παρομοίωση, αν έλεγα παραδείγματος χάρη ότι η κ. Υπουργός είναι η Μήδεια της δημόσιας παιδείας, πιθανώς να μην υπήρχε κάποια αντίρρηση. Αλλά η εμπλοκή με ένα πρόσωπο της δημοσιότητας που είναι από τις πιο επώδυνες υποθέσεις αυτή την στιγμή στην ελληνική κοινωνία, δημιουργεί συνειρμούς που είναι αρνητικοί. Ομολογώ ότι δεν το εκτίμησα, νόμιζα ότι θα ήταν ένα πιο χαλαρό μήνυμα. Ήταν μια παρομοίωση που ήθελα να δείξω ότι η πολιτική της κυρίας υπουργού “πνίγει” την δημόσια παιδεία όπως μια σύγχρονη Μήδεια μπορεί να πνίξει τα παιδιά της. Βεβαίως επειδή το πρόσωπο αυτό είναι απολύτως τοξικό και αυτή η συσχέτιση είναι πραγματικά εξωφρενική. Η συσχέτιση με την Μήδεια θα ήταν πιο αποδεκτή. Και θέλω να πω ότι στην παρομοίωση αυτή κάνω ένα δεύτερο ατόπημα, επίσης πολύ σοβαρό, αμφισβητώ το τεκμήριο αθωότητας που έχει το πρόσωπο αυτό. Θέλω και για αυτό να ζητήσω συγνώμη, γιατί κάνω μια παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Βεβαίως, με κατηγορούν τα κανάλια που έχουν βγάλει αποφάσεις προ 4μήνου. Αυτό εν πάση περιπτώσει είναι μια διαφορετική συζήτηση, εγώ οφείλω να ζητήσω συγνώμη και για αυτό. Έκανα λάθος προσπαθώντας να κάνω μια παρομοίωση που να γίνει άμεσα κατανοητή. Δεν ήθελα να υπαινιχθώ ότι η υπουργός ταυτίζεται με μια κατηγορούμενη για τέτοια εγκλήματα, εννοείται αυτό. Γι’ αυτό και δεν είπα ότι ταυτίζεται με το όνομα, έβαλα πρώτα ερωτηματικό και είπα Πισπιρίγκου της δημόσιας παιδείας με ερωτηματικό. Μην δικαιολογούμαι, είναι σαφές ότι υπέπεσα σε ένα πολύ μεγάλο σφάλμα» ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης.

 
Ερωτηθείς εάν επλήγη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το συγκεκριμένο συμβάν, ο κ. Βερναρδάκης απάντησε «έκανα μια ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι έστω και για λίγο μετατοπίστηκε η συζήτηση από το νομοσχέδιο». Στο ερώτημα, αν θα ζητήσει συγνώμη και ο πρόεδρος του κόμματος στην βουλή σήμερα, σημείωσε «εγώ από την δική μου την μεριά ζήτησα συγνώμη, αν θα το κάνει και ο πρόεδρος στην ομιλία του και πώς θα το χειριστεί δεν το γνωρίζω. Εγώ είμαι ο φυσικός αυτουργός και έχω την ευθύνη και θα το πω και σήμερα στην Βουλή, ότι παίρνω την ατομική και πολιτική ευθύνη αυτού του ατοπήματος».

«Δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα διαγραφής, αλλά αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Παράλληλα, μιλώντας για όσα ανέφερε εχθές ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, τόνισε «αν εγώ έκανα ένα σχόλιο τοξικό, η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν μια αναπαραγωγή της τοξικότητας στη νιοστή. Γιατί έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί και θα ήθελα σήμερα να το διευκρινίσει, συνέδεσε την έκρηξη (σ.σ. στον όμιλο Real Group) με την κριτική που άσκησε σε εμένα ο σταθμός. Θέλω να πιστεύω ότι το είπε εν τη ρύμη του λόγου, γιατί αν το είπε συνειδητά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, θεσμικό και θα πρέπει να το δούμε σε διαφορετικό επίπεδο. Κατά την γνώμη μου ο πρωθυπουργός είναι ο μεγαλύτερος, συστηματικότερος παίκτης ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού που θα στηριχθεί στην τυφλή πόλωση και στην απόλυτη τοξικότητα των fake news. Κινείται και έχει κινηθεί όλα αυτά τα χρόνια με τα εγχειρίδια των fake news». «Εννοείται ότι του έκανα ένα δώρο» είπε ο κ. Βερναρδάκης συμφωνώντας σε σχετικό σχόλιο του δημοσιογράφου.
«Επιζητώ μια σοβαρή ποιότητα στον δημόσιο διάλογο, θεωρώ ότι αυτό που έκανα δεν συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο γι’ αυτό κάνω την αυτοκριτική μου και ζητώ δημοσίως συγνώμη» συμπλήρωσε ο κ. Βερναρδάκης, ενώ τον ενόχλησε, πρόσθεσε ότι μίλησε ο Πρωθυπουργός για Πολακισμό και Βερναρδακισμό. «Γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει Πολακισμός πολλώ δεν μάλλον Βερναρδακισμός» είπε χαρακτηριστικά.

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά από Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά


29/6/2022
Καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ελάχιστα και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου.

Όλοι οι ομιλητές μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί στην ρωσική εισβολή εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί λίγο πριν τις 14:00 ώρα Ελλάδος.

«Πηγαδάκι» Δένδια με Ερντογάν – Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, συνομιλία με τους εκπροσώπους της Τουρκίας είχε ο Νίκος Δένδιας πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη με αιχμές για την Τουρκία


Νωρίτερα, την ικανοποίησή του για την προοπτική της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλε άφησε αιχμές για την ως τώρα στάση της Τουρκίας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για το ΝΑΤΟ και ότι, σε αυτή τη συγκυρία, δεν επιτρέπονται άλλα πεδία αστάθειας εντός της Συμμαχίας.

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας» είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Για τη συμφωνία γύρω από την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός είπε: «Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, είπε: «Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».


Μεταναστευτικό: Ιστορική απόφαση των 27 για υποχρεωτική αλληλεγγύη

10/6/2022

Σε συμφωνία για την υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο topontiki.gr συμφωνία επιτεύχθηκε στο μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και στους κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ (screening και δεδομένα Εurodac).

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανέν έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Όπως ανακοίνωσε στο twitter, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για το μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών.

Ο Νταρμανέν, ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.


Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζεράρ Νταρμανέν, εξήγησε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.


«Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Νταρμανέν. Από την άλλη, ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screaning), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην άρνηση της εισόδου τους εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες.


Ο κ. Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».
Όπως ανακοίνωσε στο twitter, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για το μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών.

Ο Νταρμανέν, ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζεράρ Νταρμανέν, εξήγησε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Νταρμανέν. Από την άλλη, ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screaning), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην άρνηση της εισόδου τους εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες.
Ο κ. Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

Μήνυμα Δένδια προς Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη


7/6/2022
Οι αναθεωρητικές δυνάμεις και οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα.

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την σημερινή (7/6) επίσκεψή του, από το Μαυροβούνιο, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsbomb.gr

«Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας, μια μη αναθεωρητική δύναμη, μια δύναμη που εκπέμπει φιλία και διάθεση συνεργασίας. Μια δύναμη που αρνείται κάθετα τις απειλές, ιδίως αυτές για casus belli εναντίον μας, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στο λεξιλόγιο αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα» διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Ranko Krivokapić.

«Και οι δυο χώρες πιστεύουμε ότι οι αναθεωρητικές δυνάμεις και οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Οι προσπάθειες αναθεώρησης των συνθηκών δημιουργούν τραγωδίες. Το βλέπουμε αυτό στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.


Θερμό προβλέπεται το καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά. Αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα30/5/2022

Θερμό προβλέπεται το καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν τραβάει στα άκρα το σχοινί και με εμμονικό τρόπο επιτίθεται συνεχώς κατά της Ελλάδας. Την Κυριακή οι Τούρκοι σε μια φαραωνική εκδήλωση γιόρτασαν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να επιτεθεί στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι παράνομα έχουν δεσμεύσει περιοχές στο Αιγαίο για άσκηση, κόβοντας το πέλαγος στα δυο.

569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ο νεο-οθωμανικός αναθεωρητισμός δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του με επιθετική ρητορική, φιέστες για την αποφράδα για τον ελληνισμό ημέρα, και αποβατικές ασκήσεις σε μικρή απόσταση από ελληνικά νησιά, όπως η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος.

Στη φιέστα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μπάντα των γενίτσαρων έδινε το ρυθμό καθώς το πλήθος ανέμιζε τουρκικές σημαίες και επευφημούσε τον πρόεδρο και τη σύζυγό του Εμινέ.

Στην Αθήνα, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την επέτειο της Άλωσης.

Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο
Χώρες φιλικές προς την Άγκυρα, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αλβανία, συμμετέχουν στην άσκηση ΕΦΕΣ και στρατιώτες τους εκπαιδεύονται από Τούρκους στο πώς θα επιβιβαστούν σε αποβατικές λέμβους προκειμένου να αποβιβαστούν σε «εχθρική» ακτή. Όλα αυτά, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας αναμένεται στην Αθήνα.

Στην άσκηση συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, και η Γαλλία, αλλά και το Πακιστάν που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία.Αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα
Την ώρα που το Τσεσμέ συνεχίζει να πλέει στην «καρδιά» του Αιγαίου με παράνομη NAVTEX που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να διενεργήσει άσκηση νοτιοανατολικά της Καρπάθου δεσμεύοντας περιοχή, ισχυριζόμενη ότι ο χώρος αυτός είναι τουρκικής δικαιοδοσίας.

Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο
Οι Τούρκοι δε σταματούν να προκαλούν στο Αιγαίο, πραγματοποιώντας και σήμερα νέες υπερπτήσεις.


Συγκεκριμένα, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε το πρωί πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσσα.

Μητσοτάκης: Αν ο Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας κάνει λάθος25/5/2022
Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου ότι δεν προτίθεται πλέον να συνομιλεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Αν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα φέρω το θέμα στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν αναθεωρητική δύναμη τότε κάνει λάθος» ειπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsbomb.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην διάψευση των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει η συνάντηση που είχε με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και την οποία, όπως σημείωσε, ακολούθησε απαράδεκτος αριθμός υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη έρχεται λίγες ώρες μετά το μήνυμα που έστειλε η Κομισιόν - αν και με καθυστέρηση - στην Τουρκία ότι «ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε τα εξής: «O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Ολόκληρη η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Θυμάμαι τον Μάρτιο του 2020 μετά από τη στιγμή που η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορα με την Ελλάδα είπαμε όχι και προστατεύσαμε τα ελληνικά σύνορα και φέραμε την ηγεσία της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια πράγματα ότι δεν ήθελε να με συναντήσει. Μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του .Πιο σοβαρά, πάντως, είμαστε γείτονες, πρέπει να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας. Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας.

Από την άλλη αν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα φέρω το θέμα στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν αναθεωρητική δύναμη τότε κάνει λάθος.


Γιατί αυτό που έχουμε δει δυστυχώς τους τελευταίους δύο μήνες, πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συνάντησα τον Πρόεδρο Ερντογάν πιστεύοντας ότι ήταν μια καλή συνάντηση αλλά έναν μηνα αργότερα είδαμε έναν τεράστιο αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά μας και αυτή η συμπεριφορά είναι τελείως απαράδεκτη και το θέμα αυτό θα το θέτω όπου και όποτε μπορώ μέχρι η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της.

Συζήτηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Børge Brende
Όπως επισήαμιναν τα προηγούμενα 24ωρα κυβερνητικές πηγές οι αντιδράσεις του Ερντογάν είναι αναμενόμενες, καθώς η θερμή υποδοχή και στήριξη που δέχτηκε ο πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, της έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη γειτονική χώρα.

Η ξεκάθαρη βούληση της Ελλάδας για αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ δεν άρεσε στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος την πόδια ώρα καταβάλλει προσπάθεια για να εξασφαλίσει μια προνομιακή τιμή για την αγορά F-16. Και αφού δεν έχει επιχειρήματα ο Ερντογάν ακολουθεί μια ακραία ρητορική βάζοντας στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τουρκία: Άκαρπες οι προσπάθειες να προκαλέσει επεισόδιο - Επέστρεψαν πίσω τα σκάφη με τους μετανάστες


23/5/2022

Στα τουρκικά παράλια επέστρεψαν τα πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και οι τέσσερις λέμβοι, όπου επέβαιναν συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 590 πρόσφυγες/μετανάστες και τα οποία επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου, με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.

Όλα τα σκάφη και οι λέμβοι ήταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση πλωτών σκαφών και πλοίων ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να μην εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε η τουρκική ακτοφυλακή.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές από το Λιμενικό Σώμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε μία από τις περιπτώσεις ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού αλλά αυτό δεν επετεύχθη.

Στα ιστιοπλοϊκά σκάφη επέβαιναν περίπου 450 πρόσφυγες/μετανάστες. Δύο από αυτά επέστρεψαν αυτοδύναμα στις τουρκικές ακτές ενώ τα άλλα τρία έφτασαν με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία μάλιστα σε μία περίπτωση περισυνέλεξε από το σκάφος τους επιβαίνοντες. Επίσης άλλα 140 άτομα που επέβαιναν σε τέσσερις λέμβους περισυνελέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς και επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια.

Ένταση στο Αιγαίο: Αποτροπή εισόδου στη χώρα 5 σκαφών με μετανάστες μεταξύ Χίου και Σάμου

Ένταση στο Αιγαίο: Αποτροπή εισόδου στη χώρα 5 σκαφών με μετανάστες μεταξύ Χίου και Σάμου
23/5/2022

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Από το πρωί οι Τούρκοι επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα σκάφη γεμάτα μετανάστες, με το Λιμενικό Σώμα να δίνει μάχη για να μη συμβεί αυτό. Τουλάχιστον πέντε μεγάλα ιστιοπλοϊκά που μετέφεραν περίπου 500 ψυχές έχουν γίνει έρμαιο στα παιχνίδια των Τούρκων.
Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Πάρου.

Οι αλλοδαποί επέβαιναν σε σκάφος, ενώ στην έρευνα μετείχαν τρία λιμενικά σκάφη.

Οι μετανάστες εν τέλει εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ακτή. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Κινητικότητα στο Αιγαίο
Σημειώνεται πως η κινητικότητα στο Αιγαίο είναι έντονη σήμερα, καθώς από τις 4 τα ξημερώματα ως τώρα έχει αποτραπεί η είσοδος στα ελληνικά χωρικά ύδατα 5 ιστιοπλοϊκών τα οποία κατ´ εκτίμηση μετέφεραν περίπου 500 επιβάτες.

Τα ιστιοπλοϊκά που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου.

Τα σκάφη εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς που έκαναν περιπολία, οι οποίοι και απέτρεψαν την είσοδό τους στη χώρα.Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτροπή εισόδου, έγινε με χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων από πλευράς λιμενικών.

Τελικά, δύο από τα πέντε ιστιοπλοϊκά επέστρεψαν στην Τουρκία, ενώ τα άλλα τρία περιμένουν να τα «μαζέψει» η τουρκική ακτοφυλακή.


Οι Τούρκοι έστειλαν και 4 φουσκωτά με 150 μετανάστες
Επιπλέον 4 φουσκωτά σκάφη με 150 μετανάστες έφυγαν από την Τουρκία με προορισμό τη Σάμο.

Το Λιμενικό Σώμα απέτρεψε την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ενημερωθήκαν οι Τούρκοι λιμενικοί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Λιμενικό, η Τουρκία αναμένεται να ανεβάσει και αυτό το καλοκαίρι την ένταση στο Αιγαίο, διατηρώντας την προκλητική της στάση.

Η αποτίμηση των Αμερικανών για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Σαφή μηνύματα για κυπριακό και υπερπτήσεις

17/3/2022

Η αναμφίβολα ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να αλλάξει, έστω συν τω χρόνω, την εικόνα για την Τουρκία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους Αμερικανούς βουλευτές, αν και δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά τη λέξη «Τουρκία» στην ομιλία του, κατάφερε να φωτογραφήσει τη γείτονα αποτελεσματικά, ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική Βουλή, γίνεται 24 ώρες πριν τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν, με τους Δημοκρατικούς βουλευτές να τον χειροκροτούν όταν φωτογραφίζει την Τουρκία ως παράγοντα αποσταθεροποίησης και εν δυνάμει απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αν και η Τουρκία έχει καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος που είχε, με την στάση που κράτησε στην εισβολή στην Ουκρανία, δεν είναι λίγοι οι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που αντιμετωπίζουν την Τουρκία λιγότερο φιλικά και περισσότερο επιφυλακτικά.

Αμερικανικές πηγές λένε ότι το ισχυρό χαρτί που δόθηκε στην Ελλάδα, με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, παίχτηκε σωστά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά στην «καρδιά» των Αμερικανών βουλευτών και να καταφέρνει να συνδέσει τα ελληνικά θέματα με τις ανησυχίες και τα αμερικανικά συμφέροντα.


Με σαφείς αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα και νέο κάλεσμα για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ συνόδευσε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

 Σαφή μηνύματα για κυπριακό και υπερπτήσεις

Με απολύτως σαφή λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, αλλά ούτε και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά» και τονίζοντας ότι το μόνο πλαίσιο επίλυσης διαφορών είναι το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας.

Σαφής ήταν ο πρωθυπουργός και στην αναφορά του στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε ως «χαίνουσα πληγή», καλώντας, παράλληλα, τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές να μην ξεχάσουν την εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου, ζητώντας λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβάνοντας ότι λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση.

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κ. Μητσοτάκης συνέκρινε την κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη με την πολιορκία του Μεσολογγίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα».Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αφελώς πιστέψαμε ότι, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ευρώπη έχει βρει το μονοπάτι της ειρήνης. Ότι η ένωση της Ευρώπης θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Τώρα, γνωρίζουμε ότι κάναμε λάθος. Κοιτάμε προς το Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη, που δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη, για να εγκατασταθούν οι Έλληνες της Κριμαίας, που ήθελαν να ξεφύγουν από τον οθωμανικό ζυγό».

Παράλληλα, συνεχίζοντας τις συγκρίσεις του αγώνα για την ανεξαρτησία που έδωσαν οι Έλληνες με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα και εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία και την απερίφραστη καταδίκη της επιθετικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, αναφερόμενος στον ιστορικό αναθεωρητισμό, είπε ότι δεν θα γίνει ανεκτός από κανένα δημοκρατικό κράτος. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο ιστορικών φαντασιώσεων, όπου ο στρατός και όχι οι διπλωμάτες επιλύουν τις διαφορές, και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτύχει και ότι «η γλώσσα της νοσταλγίας της αυτοκρατορίας δεν πρέπει να συνεχίστεί».

Ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους νομοθέτες των ΗΠΑ να δείξουν προσοχή στις αποφάσεις τους σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα στην ανατολική Μεσόγειο -κάνοντας έμμεση αναφορά στη συζήτηση για την πώληση στην Τουρκία νέων F-16 και αναβάθμιση παλιότερων μαχητικών- τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση άλλη μια πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγά του, αλλά και υπογραμμίζοντας ότι η Αμερική έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και ότι πρέπει να παραμείνει και να συνεργάζεται με εταίρους με τους οποίους μοιράζεται κοινές αξίες. 
Παράλληλα, υπενθύμισε την πρόσφατη ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ από την ελληνική Βουλή, λέγοντας ότι ανανεώθηκε για πέντε χρόνια και μετά την πάροδό τους, αν καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί τη διακοπή της, θα ανανεώνεται αυτόματα, ενώ επανέλαβε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου για LNG, ο οποίος θα επιτρέψει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των γειτονικών χωρών. 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δεσμούς των ΗΠΑ και της Ελλάδας, λέγοντας ότι «γνωρίζω απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των “πιστεύω” στην ελευθερία και τη Δημοκρατία». Επισήμανε, δε, ότι οι προπάτορες των ΗΠΑ σμίλευσαν το αμερικανικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές του ελληνικού μοντέλου της δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα. «Ο ελληνικός λαός ενέπνευσε τη δημιουργία της αμερικανικής Δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας ότι «η δημιουργία της δικής σας Δημοκρατίας ήταν το νερό στο αυλάκι, ένα μοντέλο για τoυς καταπιεσμένους ευρωπαϊκούς λαούς». 
Παράλληλα, ανέφερε ότι «η γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος» και πρόσθεσε ότι «μας δείξατε ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό, για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας». 
Ωστόσο, έκανε λόγο και για τις απειλές που υφίσταται σήμερα η δημοκρατία, αναφερόμενος στον λαϊκισμό, στις εντάσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην εισοδηματική ανισότητα, και υποστήριξε ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τους ανθρώπους -το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες- απειλούνται σήμερα, ιδίως από απολυταρχικά καθεστώτα που αμφισβητούν την ικανότητα της δημοκρατίας να δώσει λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι για να γίνουν πιο ανθεκτικές οι δημοκρατίες, «πιστεύω ότι πρέπει να δυναμώσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς» και να αμβλύνουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να υπάρξει απώλεια του δυναμισμού ανοιχτών οικονομιών. Επίσης, κάνοντας αναφορά στον Τζέιμς Μάντισον, τόνισε ότι η λήψη αποφάσεων θα πρέπει να γίνεται με τη λογική και όχι με το συναίσθημα και ότι θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες που έγιναν αποδεκτοί από το αμερικανικό κράτος και μνεία στα κοινά του αμερικανικού και του ελληνικού λαού, που είναι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας. «Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες -ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και πολιτικοί, αλλά και οραματιστές όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο Τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χάνκς και βεβαίως ο Γιάννης Αντετονκούμπο. Έξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς ο Μάικ Δουκάκης ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στις ΗΠΑ ήταν ότι οι αξίες της Αμερικής και της Ελλάδας έχουν πολλά κοινά».

Δώρο Μπάιντεν στον Ερντογάν τα F-16 λίγο πριν φτάσει στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης
11/5/2022

Ψυχρολουσία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση και μάλιστα μόλις μερικές μέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποτελεί η είδηση ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων κι άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας.

Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας από την Wall Street Journal, το δημοσίευμα της οποίας επικαλείται δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, τους οποίους φυσικά δεν κατονομάζει και μέσα σε μερικά λεπτά φιλοξενήθηκε στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη.

Στην πραγματικότητα αυτό προετοιμάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα, το έδαφος για μια επικείμενη πρόταση περί πώλησης 40 επιπρόσθετων F-16, η οποία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Η προτεινόμενη πώληση οπλικών συστημάτων, η οποία εστάλη στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό, ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποκτήσει εξελιγμένα όπλα.

Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, σε μια εξέλιξη που θα αναβαθμίσει σημαντικά τα μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι σε τουρκικό έδαφος έγιναν όχι ένας, αλλά δύο γύροι συνομιλιών μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, ενώ έχει επίσης προμηθεύσει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και έχει εμποδίσει ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα.Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη σύσφιξη των δεσμών με την Ουάσινγκτον και τη συχνότερη επαφή Τούρκων με Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ζήτημα, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους για να «μετρήσει» το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία.


Η πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder, πυραύλων AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώση της πρότασης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ ούτε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συνηγορούν υπέρ της συμφωνίας για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα μετά την επιλογή της Άγκυρας να αγοράσει S-400 από τη Ρωσία. Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αντιτίθενται στην πώληση αεροσκαφών, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τη δημοσίευμα, αναμένεται να στείλει ξεχωριστό αίτημα στο Κογκρέσο που περιλαμβάνει την πώληση ενός νέου στόλου F-16 μαζί με αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της Τουρκίας αργότερα φέτος, μετά από αίτημα της Άγκυρας πέρυσι.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η πώληση F-16 θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης πολλών ετών μεταξύ των δύο συμμάχων και να αποτρέψει την Τουρκία από το να πλησιάσει τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 το 2017, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα την αποβολή της Άγκυρας από το προηγμένο πρόγραμμα μαχητικών F-35. Το περιστατικό βάθυνε τη δυσπιστία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, όπου οι αξιωματούχοι είναι επίσης διχασμένοι σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και την καταστολή πολιτικών αντιπάλων από την Τουρκία.

Τούρκοι και αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συχνότερες επαφές από την αρχή του πολέμου και οι δύο χώρες επανέλαβαν επίσης τον αδρανοποιημένο κανάλι «στρατηγικού διαλόγου» σε ένδειξη θέρμανσης των δεσμών.

Ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα της πώλησης των F-16 σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Μάρτιο, όταν οι δυο τους συζήτησαν την κρίση στην Ουκρανία μετά από έναν γύρο ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών στην Τουρκία.

.ieidiseis.

Παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετά τις προκλήσεις στο Αιγαίο
28/4/2022

Νέο διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για το μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Ηχηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετατίθενται για το μέλλον, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της έντασης αντιμετωπίζεται με “αποφασιστικότητα και σοβαρότητα”.


Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, “κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε, επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης”.

Η έκτακτη σύσκεψη για τις τουρκικές προκλήσεις
Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, από ανώτατη στρατιωτική πηγή, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των γενικών επιτελείων υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ακυρώθηκε η πρόσκληση των Τούρκων στην άσκηση «Tiger Meet». Επίσης επισημάνθηκε ότι μπορεί η συνεχής προκλητική συμπεριφορά να οδηγήσει σε ατύχημα στο Αιγαίο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η ίδια στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι το σκεπτικό της ακύρωσης της πρόσκλησης των Τούρκων στην συγκεκριμένη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Μάιο αποτυπώνεται στην εξής φράση: «πώς μπορείς να συνεκπαιδευτείς με κάποιους οι οποίοι ζουν γιατί κάποιοι δεν έχουν πατήσει το κουμπί». Αυτό το οποίο αποφασίστηκε στην έκτακτη  σύσκεψη των Αρχηγών είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση.

Τσίπρας: Η ακρίβεια έχει όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι είπε για τις εκλογές


20/4/2022
H κυβέρνηση έχει λερωμένη τη φωλιά της, ιδίως στα θέματα της ακρίβειας. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε την ακριβότερη τιμή της μεγαβατώρας στην Ευρώπη εδώ και μήνες; (…) Η τιμή μέσω από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίεται αυτούσια στον καταναλωτή. Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά; Το κύριο ερώτημα είναι γιατί είναι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα; Η απάντηση είναι: Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται με ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας

Τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά το 3ο Συνέδριο του κόμματος περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα της ακρίβειας, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την στάση της στο ουκρανικό ζήτημα.  

«Ευθύνη Μητσοτάκη η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος»

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής του ρεύματος σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει λερωμένη τη φωλιά της, ιδίως στα θέματα της ακρίβειας. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε την ακριβότερη τιμή της μεγαβατώρας στην Ευρώπη εδώ και μήνες; (…) Η τιμή μέσω από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίεται αυτούσια στον καταναλωτή. Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά; Το κύριο ερώτημα είναι γιατί είναι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα; Η απάντηση είναι: Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται με ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως για να πέσουν οι τιμές ρεύματος, «δεν χρειάζεται δημοσιονομικό κόστος. Θα το κάνουμε όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη. Δεν θα έχουμε λεφτόδεντρα, θα κόψουμε τα κλεφτόδεντρα. Θα βάλουμε πλαφόν στην χονδρική». Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε αποσύνδεση του χρηματιστηρίου ρεύματος από τις τιμές.  

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το χρηματιστήριο ρεύματος, σημείωσε: «Το χρηματιστήριο ενέργειας είναι ευρωπαϊκή οδηγία. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα το νομοθετούσε. Ξεκίνησε η εφαρμογή του επί ΝΔ. Έχεις ένα νομικό πλαίσιο σε όλη την ΕΕ, αλλά εφαρμόζεται στρεβλά στην Ελλάδα. Σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης αυτό το πλαίσιο δημιουργεί προβλήματα. (…) Δεν γνωρίζω άλλη αγορά εγώ που οι πάροχοι έχουν μηδενικό ρίσκο».«Γιατί δεν παίρνει αποφάσεις ο πρωθυπουργός; Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι πως είναι δολοφονικό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. (…) Τι περιμένει ο πρωθυπουργός εδώ και 8 μήνες να πάρει αποφάσεις. Πριν από 1 μήνα βγήκα στη Βουλή και ανέλυσα τα υπερκέρδη. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως δεν υπάρχουν τα υπερκέρδη, στη Βουλή παραδέχθηκε πως υπάρχουν και ακόμη ψάχνουν να δουν πόσα είναι τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι βιώσιμη. «Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 25% με ένα νόμο και ένα άρθρο. Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό και 24% τον υποκατώτατο. Και δεσμευθήκαμε πως θα αυξήσουμε εκ νέου τον κατώτατο μισθό. Και αναγκάστηκε και ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευθεί πως θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Και πέρυσι με ανάπτυξη 9% ο κ. Μητσοτάκης αύξησε τον κατώτατο κατά μόλις 2%».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη για διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγρότες.Σημείωσε πως οι εξαγγελίες που έκανε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες, ενώ εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά της κυβέρνησης τον τρόπο που διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά. «Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Πολύ λιγότερα από τα λεφτά που δαπάνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πού πήγαν τα 40 δισ. ευρώ; 7 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς».

«Απολύτως εμφανής η κατάρρευση της κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «το ζήτημα της κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι απολύτως εμφανές. (…) Όταν μιλάει ο λογαριασμός και τη τσέπη σου η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη».

«Το ζήτημα για εμάς όμως – επειδή έχω και εμπειρία, μιας και είμαι παλαιότερος- αυτό που με απασχολεί δεν είναι αν θα έχω υψηλότερους ή χαμηλότερους τόνους γιατι πιστεύω πως έχουν κριθεί οι εξελίξεις. Νομίζω ότι το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι δύσκολο. Το δύσκολο θα είναι η ανασυγκρότηση της χώρας την επόμενη ημέρα. Εάν εξαντλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 4ετία, θα εξαντλήσει τη δυνατότητα να έχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στις εκλογές, αλλά θα εξαντλήσει και τα δικά μας πολεμοφόδια. Εάν για ένα χρόνο συνεχίσει την πολιτική απάθειας και αδράνειας απέναντι στα όσα συμβαίνουν, θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση. Και είναι άδικο να έχουμε εμείς ξανά να αντιμετωπίσουμε εκ νέου μια ανθρωπιστική κρίση και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η σφοδρή αντιπαράθεση θα προκαλέσει τοξικό κλίμα στη χώρα, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε: «Τη δεκαετία του 80 η τοξικότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη στη χώρα. Αυτό δεν είναι κάτι που να μην είναι συνηθισμένο στη χώρα. Στα εθνικά θέματα, νομίζω ότι υπάρχει μια πιο λελογισμένη αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων με εξαίρεση τη στάση του κ. Μητσοτάκη στην επίλυση του Μακεδονικού. Δημιούργησε ένα κλίμα με μια εθνικολαϊκιστική προσέγγιση που έκανε κακό στη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα στο ΝΑΤΟ, γιατί έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με διαφορετικές χώρες», συνέχισε. Εκτίμησε πως ήταν λάθος επιλογή η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και «την κατάλαβαν γι αυτό δεν έστειλαν εκ νέου υλικό».

Τι είπε για το ΚΙΝΑΛ και τον Ανδρουλάκη
 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, για τη στάση του απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στη «γκρίζα ζώνη» και δεν διατυπώνει προγραμματικές προτάσεις.

«Δεν ξέρω τι βλέπει και τι δε βλέπει ο κ. Ανδρουλάκης. Αλλά καλό είναι να μας πει τι θέλει και τι δε θέλει. Καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά γιατί κινείται στη γκρίζα ζώνη, είναι 4 μήνες στην αρχηγεία του ΚΙΝΑΛ. Αν προσπαθούσαμε να στραγγαλίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις, δεν θα ψηφίζαμε την απλή αναλογική. Γιατί πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να μας πει ποια είναι θέση του πάνω στα προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «τους πρωθυπουργούς τους βγάζει ο λαός (…). Καλό είναι ο κ. Ανδρουλάκης να μιλήσει για πολιτικές. Να μας πει ποιον θέλει για πρωθυπουργό ο κ. Ανδρουλάκης! Η απεύθυνσή μου δεν είναι μόνο προς το ΚΙΝΑΛ αλλά και προς άλλες δυνάμεις. Όσοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ενόψει εκλογών θα το έχουν οι ίδιοι. Όποιος κινείται στη γκρίζα ζώνη θα έχει το πρόβλημα ο ίδιος. Δεν μπορείς να μην ξεκαθαρίζεις όταν αντιπολιτεύεσαι την κυβέρνηση ότι θες να κάνεις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έπεσε στα ποσοστά του γιατί συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, όχι επειδή συγκυβέρνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Ανδρουλάκης».

Τέλος, σχολιάζοντας το περιστατικό που έλαβε χώρα την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Η εικόνα ενός τόσο μαζικού συνεδρίου, ενός συνεδρίου που πήρε ομόφωνες αποφάσεις είναι η εικόνα ενός κόμματος που ανασυντάχθηκε. Το μήνυμα του συνεδρίου είναι ηχηρό, είναι μήνυμα ότι ξέρουμε και μπορούμε. Είχαμε ένα ανοιχτό, μαζικό συνέδριο, έγινε διάλογος με πάθος. Αυτές οι εντάσεις δεν είναι σπάνιες για το χώρο της αριστεράς».

Παρέμβαση Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή για τις συντάξεις

13/4/2022
Στη Βουλή θα μιλήσει στις 17.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Δουλειές Ξανά. Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για την fast track έκδοση συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης

Στις 12:30, ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση που αφορά τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις για τις συντάξεις fast track και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»

1. Τι είναι οι συντάξεις fast track και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης»;

Είναι δύο νέα όπλα που ρίχνουμε στη «μάχη» για να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο την διαδικασία έκδοσης συντάξεων και να δώσουμε τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους- για την οποία έχουν πληρώσει εισφορές- έχοντας μόνο την προκαταβολή σύνταξης για να βιοποριστούν.

Και οι δύο ρυθμίσεις συνδυάζουν τις αυξημένες πλέον τεχνολογικές δυνατότητες μέσα στον ΕΦΚΑ, με την αναγκαία εμπιστοσύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη. Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων οδηγεί στην επιτάχυνση.2. Τι διαφέρουν οι fast track συντάξεις από τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»;

Τόσο οι fast track συντάξεις όσο και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» είναι καινούργιοι θεσμοί που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Οι fast track συντάξεις είναι ένας μόνιμος θεσμός, που ισχύει για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβάλλονται από εδώ και στο εξής. Από την άλλη πλευρά οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» αφορούν στην εξάλειψη του στοκ των συντάξεων που έχει δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ.


Με άλλα λόγια, οι fast track συντάξεις αφορούν στο μέλλον, ενώ οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» αφορούν στο παρελθόν. Και στις δύο όμως περιπτώσεις υπάρχουν τρία κοινά στοιχεία: η χρήση της τεχνολογίας, η εμπιστοσύνη στον πολίτη και τελικά η ταχύτητα.

3. Ποιες είναι οι προβλέψεις για τις fast track συντάξεις;

Τίθεται ρητή προθεσμία τριών μηνών -με σημείο εκκίνησης την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης- εντός της οποίας πρέπει να εκδοθεί η σύνταξη. Στον χρόνο αυτό, η υπηρεσία του ΕΦΚΑ πρέπει να ελέγξει το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσει αν δικαιούται σύνταξη και το ύψος της. Εάν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα σε τρεις μήνες, τότε βγάζει τη σύνταξη με βάση δύο μόνο δεδομένα: Πρώτον, το ασφαλιστικό ιστορικό όπως είναι καταγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» του ΕΦΚΑ.

Και δεύτερον, τις δηλώσεις και στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που «βλέπει» το σύστημα του ΕΦΚΑ. Μετά την πάροδο του τριμήνου δηλαδή, τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την πράξη απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων. Εν τω μεταξύ όμως ο ασφαλισμένος λαμβάνει τη σύνταξή του χωρίς να περιμένει, όπως περίμενε μέχρι τώρα. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της διαδικασίας ταχείας απονομής σύνταξης (fast track).

4. Και στις «συντάξεις εμπιστοσύνης» ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά;

Οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» αφορούν στις εκκρεμείς συντάξεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου. Για τις περιπτώσεις αυτές, η σύνταξη θα εκδίδεται στη βάση των στοιχείων του ασφαλιστικού ιστορικού όπως βρίσκεται πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ»  και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης που θα γίνονται δεκτές, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν.

Γι’ αυτό και η διαδικασία εδώ θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο («συντάξεις εμπιστοσύνης»). Και σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος των  προσκομιζόμενων στοιχείων  και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων. Και οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.


5. Υπάρχουν κάποιες νέες προβλέψεις για να επιταχυνθεί η έκδοση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ;

Καθιερώνεται προθεσμία τριών (3) μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι (6) μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος Οι προθεσμίες αυτές -περιλαμβανομένης και της τρίμηνης προθεσμίας για την έκδοση κύριας σύνταξης- δεν ισχύουν για διεθνείς συντάξεις, δηλαδή για συντάξεις που εκδίδονται με τη συνδρομή και τη συμμετοχή ασφαλιστικών φορέων άλλων κρατών.

6.  Αν αυτό το μέτρο είναι το «μπαζούκα» για να βγαίνουν γρήγορα οι συντάξεις και να κλείσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, γιατί δεν το εφαρμόσατε νωρίτερα;

Διότι παλαιότερα δεν υπήρχαν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα τεχνικά δεδομένα, που υπάρχουν τώρα. Και επίσης διότι οι εκκρεμείς συντάξεις αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα τα έτη 2020 και 2021, οπότε και οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά. Επομένως, τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες-κυρίως από τεχνολογικής πλευράς- για να μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» του ΕΦΚΑ -στο οποίο τηρείται το ασφαλιστικό ιστορικό των ασφαλισμένων εμπλουτίζεται με ολοένα και περισσότερα στοιχεία. Είναι πολύ περισσότερο αξιοποιήσιμο πλέον από ότι στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, όπως ήδη τονίστηκε, οι νέες αιτήσεις σύνταξης (2020, 2021, 2022) υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Με λίγα λόγια, έπρεπε να ωριμάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ για να μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το εργαλείο και να είναι αποτελεσματικό.

7. Και τι θα γίνεται με τις περιπτώσεις αποκλίσεων και λαθών; Στις περιπτώσεις που ο ασφαλιστικός χρόνος που δηλώνεται αποδειχθεί μικρότερος από τον πραγματικό;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων, οι υπολογισμοί του ΕΦΚΑ και οι υπολογισμοί των εν αναμονή συνταξιούχων αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης ταυτίζονται. Επομένως στις μισές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η όποια καθυστέρηση σημειωνόταν στο παρελθόν ήταν διπλά άδικη για τον συνταξιούχο.

Στις άλλες περιπτώσεις θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος και ο ΕΦΚΑ θα ενσωματώνει πλήρως («συντάξεις εμπιστοσύνης») ή μερικώς (συντάξεις fast track) τις παρατηρήσεις του εν αναμονή συνταξιούχου. Κατόπιν, μετά την έκδοση της σύνταξης, εάν οι έλεγχοι που διεξάγονται εκ των υστέρων από τον ΕΦΚΑ διαπιστώσουν αποκλίσεις θα γίνονται οι αναγκαίοι συμψηφισμοί. Εάν π.χ. υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στη δήλωση και την πραγματική ασφάλιση -μικρότερη των δύο ετών-, ο  ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τη διαφορά, τις εισφορές που λείπουν δηλαδή και να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή του κανονικά.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που έχει καταβληθεί μεγαλύτερη σύνταξη από όση θα έπρεπε, τα επιπλέον χρήματα θα ανακτηθούν με τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται παγίως το Δημόσιο. Το σύστημα διαθέτει δικλίδες ασφαλείας για να αποτραπεί το  ενδεχόμενο λαθών στον υπολογισμό των συντάξεων. Όπως σεβόμαστε τα χρήματα των φορολογουμένων, το ίδιο κάνουμε με το αυτονόητο δικαίωμα των συνταξιούχων να λάβουν γρήγορα τη σύνταξή τους.

8. Και αν τα στοιχεία που θα προσκομίζει ο συνταξιούχος είναι πλαστά;

Τότε προβλέπεται ότι θα επιβάλλονται οι ποινές που παγίως προβλέπονται για την εξαπάτηση της Δημόσιας Διοίκησης. Το Δημόσιο σέβεται τον ασφαλισμένο με το θεσμό της «σύνταξης εμπιστοσύνης», επομένως έχει την αξίωση και από τον ασφαλισμένο να σεβαστεί κι εκείνος με τη σειρά του το Δημόσιο. Εν πάση περιπτώσει προβλέπεται για τους ασφαλισμένους να τηρούν για κάποιο διάστημα τα αναγκαία παραστατικά, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι στη συνέχεια από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.  

9. Μήπως όμως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα για τις εκκρεμείς συντάξεις;

Το αντίθετο. Τα μέχρι σήμερα μέτρα απέδωσαν και μάλιστα εντυπωσιακά. Από 123.00 αποφάσεις για κύριες συντάξεις το 2019, φτάσαμε στις 224.000 αποφάσεις το 2021. Αύξηση 83%. Αυτό είναι ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων όλων των εποχών. Παράλληλα, θεσπίστηκε η προκαταβολή εθνικής σύνταξης και έτσι πριν ακόμα από την έκδοση της σύνταξης δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι μπορούν να καλύπτονται από το θεσμό. Ενώ η εμπλοκή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, που πρόσφατα έγινε πράξη, θα συντελέσει όπως ομολογούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασφαλισμένοι που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες τους για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας των συντάξεων.

Όσοι έχουν καταφύγει σε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές δηλώνουν δημόσια ότι έβγαλαν τη σύνταξή τους σε χρόνο ρεκόρ. Επομένως αυτό που συμβαίνει είναι πάρα πολύ απλό: Δίπλα στα μέτρα που ήδη έχουν εφαρμοστεί για την επιτάχυνση των συντάξεων εφαρμόζονται οι δύο νέες ρυθμίσεις, συντάξεις fast track και «συντάξεις εμπιστοσύνης», που συνδυάζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσα στον ΕΦΚΑ με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη. Και είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν και μάλιστα στους αμέσως επόμενους μήνες, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.

Πηγή: skai.gr

Μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ μίλησε στην Βουλή. Οργή από ΣΥΡΙΖΑ

7/4/2022

Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσαν τα όσα δήλωσε ο ένας από τους δύο «πολεμιστές» που συνδέθηκαν με την ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κι αυτό γιατί ομογενής «μαχητής» στην παρέμβασή του παραδέχτηκε ότι συμμετέχει στο νεοναζιστικό τάγμα Αζοφ…

Στην παρέμβαση του είπε συγκεκριμένα:

«Απευθύνομαι σε εσάς ως Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.

Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη.

Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής και πάντοτε η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.

Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε».

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ

Με δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη τονίζει ότι «ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας».

«Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».


Έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα για το φυσικό αέριο. Λήγει το τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια


30/3/2022

Με το τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο να λήγει αύριο, συγκαλείται εκτάκτως η ομάδας διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως τη συνεδρίαση σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, με σκοπό την αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση που η Ρωσία «κλείσει την κάνουλα».

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, ανέφερε σε ανάρτησή του:

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια».

Μάλιστα τόνισε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.


Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη

16/3/2022

Σε έκτακτο διάγγελμα θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκη σήμερα Τετάρτη προκειμένου να παρουσιάσει τα μέτρα στήριξης που θα λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βάλλονται από την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα επίδομα (επιταγή ακρίβειας) που δοθεί λίγες μέρες πριν το Πάσχα, οι κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και το επίδομα βενζίνης που θα δοθούν σε εκατομμύρια δικαιούχους.

Αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.Μητσοτάκης - Ερντογάν: Οδικός χάρτης εξαμήνου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ενδιάμεσους σταθμούς

14/3/2022
Έναν οδικό χάρτη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ορίζοντα εξαμήνου και ενδιάμεσους σταθμούς αξιολόγησης της συνέπειας - καταφανώς της τουρκικής πλευράς - στον συμπεφωνημένο στόχο για αποκλιμάκωση,  φέρνει στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός από την Κωνσταντινούπολη.

Σε θερμό κλίμα αλλά...

Από την εφαρμογή του άλλωστε θα εξαρτηθεί εάν πάνω στο «θεμέλιο», όπως ήταν χαρακτηρισμός που απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομολογουμένως-άνευ προηγουμένου- θερμού κλίματος συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα χτιστούν και οι γέφυρες για την ουσιαστική προσέγγιση των δυο πλευρών. Εξ’ού και η αποστροφή «ελπίζω ότι συμφωνήσαμε», την οποία επιστράτευσε ο πρωθυπουργός, κατά την ενημέρωση που παρείχε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η οποία μαρτυρά και την επιφυλακτικότητα με την οποία περιβάλλει η Αθήνα αυτό το νέο ξεκίνημα.

Η δε συμπληρωματική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη», δείχνει ότι η Άγκυρα στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του οδικού χάρτη, καλείται να δίνει εξετάσεις συνέπειας.


‘Η κατά άλλες πηγές, αποδείξεις συνέχειας στο νέο modus vivendi που έδειξε ο Τούρκος ηγέτης να εγκαινιάζει με τη στάση του κατά τη διάρκεια του γεύματος στο Προεδρικό Μέγαρο στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Μια αλλαγή που διαγνώστηκε και με την απουσία της οξύτητας από την παρουσίαση των πάγιων τουρκικών θέσεων.

Ένα από τα σημεία σύγκλισης όπως κωδικοποιήθηκαν από κυβερνητικές πηγές είναι η καταβολή προσπαθειών για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, καθώς τα διμερή ζητήματα αντιστοιχήθηκαν με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και φαίνεται να ήταν κοινή διαπίστωση ό,τι: «είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα».Οι τουρκικές εξετάσεις

Ως το πρώτο ορόσημο, μέχρι το οποίο θα κρίνεται η επιβεβαίωση των προαναφερθέντων, έχει προσδιοριστεί ο ερχόμενος Απρίλιος. Τότε έχει συμφωνηθεί από τους δυο ηγέτες να ξαναστηθεί το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε στρατιωτικό επίπεδο, που αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία έχουν παγώσει ως απόρροια των εντεινόμενων επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας.

Η πιστοποίηση της προόδου θα γίνεται στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν τουλάχιστον, ακόμη μια συνάντηση μέσα στο 2022. Από διαρροές στη γείτονα, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αποκλείεται να βρεθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούλιο, καθώς όπως μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται κατά τη διάρκεια του γεύματος, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατύπωσε τη θέση ότι οι διμερείς συνομιλίες δεν πρέπει να λαμβάνουν χώρα μόνο σε περιόδους κρίσεων.

Σίγουρος θεωρείται ο έλεγχος που έχει συμφωνηθεί να γίνει το προσεχές φθινόπωρο στο πλαίσιο του 5ου Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στην Θεσσαλονίκη και θα βρεθεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η θετική ατζέντα

Στα βήματα προσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας και προϋποθέσεις για επιμήκυνση του καθαρού διαδρόμου των ελληνοτουρκικών σχέσεων που προκύπτουν από το γεύμα Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβάνονται τα θέματα της θετικής ατζέντας. Σκέλος στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση κατά τις δίωρες συνομιλίες των δυο ηγετών, μιας και εκφράστηκε η προσδοκία ότι στην οικονομική συνεργασία είναι εφικτό να ανέλθει στον πήχη στον 10 δισεκατομμυρίων.


Μητσοτάκης στο ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα καταδικάζει την ωμή βία. Έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια

24/2/2022

Η Ελλάδα καταδικάζει την ωμή βία, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τονίζοντας  πως η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία.
Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους.

Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης.

Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας.

Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν.

Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν.

Και τέλος, θα ξαναπώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εξάλλου αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».


ΚΥΣΕΑ: Παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας – Σε πλήρη συντονισμό με ΕΕ και ΝΑΤΟ


22/2/2022

Μια ώρα διήρκεσε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κατάσταση στην Ουκρανία και το πως μια ενδεχόμενη σύρραξη θα μπορούσε να επηρεάσει και την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

Στη συνεδρίαση, εκτός από τους υπουργός Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, μετείχαν επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αλλά και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέπεμψε για ενημέρωση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.


Διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κύρτσος


18/2/2022

Στη διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου από τη Νέα Δημοκρατία προχώρησε το κόμμα, με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο ευρωβουλευτής δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση

Ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ.Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει.

Πιο συγκεκριμένα εφαρμόστηκε το άρθρο 5 §1.2 σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται «Με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας.

Η διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω γίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής».

Πέτρος Δούκας: Ένα καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου - Persona non grata στον Πύργο
8/2/2022, 10.31

Λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του Πέτρου Δούκα από τη ΝΔ και την παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο δήμαρχος Σπάρτης, έκανε ανάρτηση στο facebook, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ένα καθ’υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, πήρε απρόσμενη διάσταση! 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Π. Δούκα έχει ως εξής:

Δήλωση του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα

«Ένα καθ’υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, πήρε απρόσμενη διάσταση!

Λυπάμαι και στενοχωριέμαι, που αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλου μου.
 
Του ζητάω συγνώμη!

Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι όλα όσα προσπαθήσαμε για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 (πριν 15 χρόνια), έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα που κανένας δεν αμφισβήτησε, ούτε η τότε αντιπολίτευση!Όλα έγιναν με πιστοποιητικά, και με αυτοψίες που διενήργησαν ειδικά κλιμάκια και οι ίδιοι οι δήμοι. Τα χρήματα διανεμήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη Κυβερνητική εποπτεία. Έγιναν συνεχείς έλεγχοι των πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπήρχε συνεχής δημοσιογραφική παρουσία και κάλυψη, και όλα έγιναν σε απόλυτη γνώση όλων των κομμάτων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνεχείς ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, και κάτω από το φως του ήλιου!

Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν υπήρξαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν ‘τσάντες’ ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο! Ήταν ένα ‘καθ’ υπερβολή’ και ατυχές σχήμα λόγου για να δείξω το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς μας και την ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί τόσο άγρια και έζησαν ένα τέτοιο δράμα, με τόσους νεκρούς• μόνο και μόνο για να καταδειχθεί η ταχύτητα και η ευελιξία με την οποία λειτούργησε η τότε κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει έστω και στο ελάχιστο, να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο που είχε προκαλέσει η βιβλική καταστροφή - και για να επισημάνω και να υπογραμμίσω το αίτημα των αγροτών της Λακωνίας να επισπεύσει η Κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων στους Λάκωνες αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.


Σέβομαι την απόφαση του Πρωθυπουργού και εύχομαι στη Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό προσωπικά να συνεχίσουν με επιτυχία το πολύ δύσκολο και πολύ σημαντικό έργο τους, μέσα σε πρωτοφανείς αρνητικές συγκυρίες!

Με εκτίμηση

Πέτρος Γ. Δούκας»


Η Νέα Δημοκρατία διέγραψε τον Πέτρο Δούκα αναφέροντας τα εξής σε ανακοίνωσή της:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης».

Ανεπιθύμητος ο Δούκας στον Πύργο

Ο Πέτρος Δούκας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις που έκανε για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας και τις αποζημιώσεις. Μάλιστα τα όσα είπε και ο Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος ήταν «παρών», προκάλεσαν την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον μέχρι πρότινος υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να οδηγείται σε παραίτηση.

Άμεσα απάντησε όμως στις κυνικές δηλώσεις του Πέτρου Δούκα και ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Σπάρτης αποτελεί πλέον «Persona non grata» για την πόλη του Πύργου.

«Ανεπιθύμητος στην Ηλεία ο δήμαρχος Σπάρτης, μετά τα όσα είπε χλευάζοντας τους Ηλείους και προσβάλλοντας βάναυσα τα θύματα των φονικών πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Λυμπέρης πρέπει να σταματήσει κάθε συνεργασία με τον δήμαρχο Σπάρτης και να σταματήσει κάθε μεταφορά στερεών απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά».


Παράλληλα ο Δήμαρχος σημείωσε σύμφωνα με το patrisnews.com:

«Ξεπέρασαν κάθε όριο απρέπειας και προσβολής νεκρών και καταστάσεων. Αυτοί οι… μεγαλοσχήμονες, γαλαζοαίματοι, άνθρωποι του συστήματος καταλαβαίνεις πόσο ανύπαρκτο ήθος έχουν και πόσο… χοντρόπετσοι είναι… Ας τα δει ο λαός… » σημείωσε ο κ. Αντωνακόπουλος που προανήγγειλε την προσφυγή του στη δικαιοσύνη «…γιατί εδώ έχουν ειπωθεί πράγματα, είπαν πως ήρθαν και μοίραζαν τσάντες με λεφτά… είναι αδίκημα αυτό… με τι λεφτά μαύρα; εξαγόραζαν ψήφους;» προσέθεσε μεταξύ πολλών άλλων.


Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για την ακρίβεια


3/2/2022, 16.26Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε στη Βουλή για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την πλειοψηφία πως δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να ανασχεθεί η ακρίβεια στην αγορά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης απευθυνόμενος στους υπουργούς «αν συνεχίσετε έτσι, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην μπορείτε να επισκεφθείτε έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ούτε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα βενζινάδικο».

«Κύριοι της κυβέρνησης, αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και κυρίως απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειες, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση», προειδοποίησε.

 Για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις μιλούν για διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αν και ο κ. Γεωργιάδης έλεγε ότι το φαινόμενο θα είχε διάρκεια έως ως τον Δεκέμβριο που πέρασε.

«Τόσο διορατικοί είστε στην κυβέρνηση», σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει πώς μπορούν άνθρωποι με 600 ευρώ, πώς μπορούν συνταξιούχοι με συντάξεις 300 και 400 ευρώ να σταθούν όρθιοι μπροστά σε αυτό το κύμα ανατιμήσεων.Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη


Για «λαϊκισμό χειρίστου είδους», κατηγόρησε το Κίνημα Αλλαγής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με τη μείωση των φόρων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τα οικονομικά μέτρα στήριξης- έχει ήδη αντιμετωπίσει σε επίπεδο τσέπης το πρόβλημα της ακρίβειας και θα συνεχίσει και το 2022».

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχολίασε όσα είχε παρατηρήσει ο Μιχάλης Κατρίνης για τη διορατικότητά του ότι θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές, τον Δεκέμβριο που πέρασε.


 «Ως προς την πρόβλεψη μου, καταθέτω χθεσινό άρθρο από το Reuters, που αναφέρει ότι δυστυχώς η ΕΚΤ έχει πολύ κακό προηγούμενο, στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει:

«Απέτυχε η ΕΚΤ στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και προφανώς, ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος, τις εκθέσεις της ΕΚΤ τις διαβάζει και της ΤτΕ διαβάζει. Και όταν αυτά τα ινστιτούτα, που έχουν τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες για να κάνουν αυτή τη δουλειά, πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους, ναι θα πέσω και εγώ έξω στην πρόβλεψή μου. Δικαιούμαι».

«Το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι τόσο δυναμικό στην παγκόσμια οικονομία και τελικά τόσο πολύ περισσότερο πολυπαραγοντικό, όπου το να γίνουμε και προφήτες, είναι λίγο δύσκολο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε πως η όλη επιχειρηματολογία για την πρόβλεψή του, μπορεί να αντικατασταθεί με την πρόβλεψη της Κριστίν Λαγκάρντ, με την πρόβλεψη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζες, με την πρόβλεψη των Moody’s κλπ.

Στην Ελλάδα, δεν έχουμε στην πραγματικότητα άνοδο των τιμών. Η άνοδος που έχουμε οφείλεται στην άνοδο της τιμής της ενέργειας, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταθέτοντας στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό το 2021 λόγω ενεργειακών αγαθών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο πληθωρισμός, από τον Δεκέμβριο του 2021, στον Ιανουάριο του 2022, έπεσε κατά 0,2.

 Η «ωραία Ελένη» και ο «κραταιός Νικόλας»
Η ένταση ανέβηκε περισσότερο όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, είπε μεταξύ άλλων ότι «ούτε ο Θεός δεν θέλει την αδικία και γι’ αυτό θα σας τιμωρήσει. Την πλατφόρμα e-katanolotis την ξέρετε; Δεν την δείχνετε μέσα από ένα κινητό και στον Ανδρουλάκη, εκεί στις Βρυξέλλες μπας και ξεστραβωθεί; Γιατί εκεί στις Βρυξέλλες μπορεί να μην το έχει δει».

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ευαγγελίας Λιακούλη από το ΚΙΝΑΛ, απαντώντας ότι «σε ό,τι με αφορά, επειδή απέναντι στο Θείο έχω σεβασμό και έχω συνηθίσει να το χρησιμοποιώ στα πολύ δύσκολα με φειδώ! Όταν ακούω υπουργούς να αναφέρονται με το τρόπο αυτό στον τιμωρό Θεό όχι μόνο με εντυπωσιάζετε αρνητικά αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο με θλίβετε βαθιά. Τη μεγάλη ταραχή και ανησυχία σας και φουρτούνα σας μπορώ να τη καταλάβω ότι οφείλεται σε πολιτικούς λόγους».

 Λίγο πιο μετά, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να διαγραφεί η φράση από τα πρακτικά, ενώ η κα Λιακούλη απάντησε ότι θα έπρεπε να ζητήσει και δημόσια συγγνώμη πέρα από τη διαγραφή από τα πρακτικά.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στο Νίκο Ανδρουλάκη και τη πολιτική τακτική του να λαμβάνει ίσες αποστάσεις, κάνοντας παραλληλισμό με την Ιλιάδα και την ωραία Ελένη. «Δίνω μια συμβουλή στον κ. Ανδρουλάκη: το να πολιτεύεσαι κρυπτόμενος είναι καλή τακτική αλλά για λίγο. Η συνταγή της ωραίας Ελένης. Ξέρετε ο Όμηρος στην Ιλιάδα δεν έχει περιγραφή για το πως είναι η Ελένη, ούτε λέει αν είναι ξανθιά ή μελαχρινή, ψηλή ή κοντή. Είναι ωραίο κόλπο στην ποίηση αλλά για τη πολιτική είναι για λίγο», είπε με νόημα για να πάρει και πάλι την απάντηση της κ. Λιακούλη: « Δεν είναι η ωραία Ελένη, ο κραταιός Νικόλας είναι! Χωνέψτε το! Αυτό είναι ο πρόεδρός μας! καταλαβαίνω όσα λέτε, αλλά δείχνουν τη φουρτούνα σας».

Εnikos.gr

Νέα ένταση στη Βουλή : Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες - Χαϊδεύετε τον Ρουβίκωνα - Ο τραμπούκος ο Πολάκης

1/2/2022

Νέα ένταση στο Κοινοβούλιο όταν στο βήμα ανέβηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.
Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε  αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική την ενέργεια του Χ.Αθανασίου να κλείσει το μικρόφωνο στον Παύλο Πολάκη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κατάσταση τρομοκράτησης απέναντι σε όποιον έχει διαφορετική γνώμη και επικαλέστηκε μια παλαιά ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου: “Μια οδός υπάρχει για τον λαό. Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες είπε. Η φράση αυτή προκάλεσε πανδαιμόνιο στην αίθουσα. Από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας οι βουλευτές άρχισαν να φωνάζουν.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Παππάς ακούστηκε να λέει:

“Απειλείς τους συναδέλφους σου με τρομοκρατία; Ντροπή. Ντροπή”.
 
Ο Δ.Μαρκόπουλος είπε: “Ντροπή σου. Ντροπή σου. Ευθεία απειλή κατά των συναδέλφων σου  με τρομοκρατία”.

Την ίδια ώρα στα ορεινά έδρανα είχε στηθεί καυγάς ανάμεσα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Φίλιππο Φόρτωμα. Ο κ. Τζανακόπουλος βλέποντας τον κ. Φόρτωμα να αντιδρά τον αποκάλεσε τραμπούκο.

“Έχεις τον Ρουβίκωνα και τον χαϊδεύεις και θα μιλήσεις στη Νέα Δημοκρατία για τρομοκρατία; Μπροστά σου είναι ο τραμπούκος ο Πολάκης”.Τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας:

“Με το ζόρι κόλαση δεν προκαλείται. Το πολύ πολύ να βραχνιάσετε.  Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με αναφορές από βαριές σκληρές φράσεις του παρελθόντος που νομίζουμε ότι τάχα αυτές οι φράσεις με χίλια τάχα να έχουν εφαρμογή στο σήμερα. Το σοβαρό μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορώ να προσποιηθώ τον θυμωμένο. Μου αδυνατίζει τα επιχειρήματα. Δεν μπορώ να μεταχειριστώ πομπώδεις εκφράσεις ή να καταλογίσω σφάλματα που δεν ισχύουν “ είπε ο κ. Τασούλας στον κ. Ραγκούση.


  Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι υπάρχει η αφαίρεση του λόγου αλλά υπάρχει και κατάληψη του βήματος. “Ποιος σας είπε ότι η κατάληψη του βήματος της Βουλής είναι μια πράξη που δεν συνιστά τρομοκρατία, παραβίαση του Συντάγματος, προσβολή της βαθιάς έννοιας  του Κοινοβουλευτισμού” είπε.

Ο κ.Τασούλας σχολίασε και αυτός τη φράση του κ. Ραγκούση λέγοντας:

"Τρομοκρατία είναι να βάζεις βόμβα σε σπίτια. Να σπας με ρόπαλα περιουσίες, η τρομοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η τρομοκρατία τιμωρείται και φυλακίζεται. Μπορώ να σας πω κι εγώ μια  φράση του Μεγάλου Ναπολέοντα. Δεν θα με κάνει Μεγάλο Ναπολέοντα αυτό"

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η κα Λιακούλη μίλησε για επιτηδευμένη πόλωση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και χαρακτήρισε ατυχή την εικόνα της Βουλής η οποία έπρεπε να είχε αποπεμφθεί.

Για προγραμματισμένο σόου και κοκκορομαχία μίλησε ο Ν.Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ το οποίο όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για τη στάση του προεδρεύοντος.

Στο βήμα ο Παύλος Πολάκης.

«Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν έκανα καμία κατάληψη της έδρας, ο κ. Αθανασίου έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών χθες και καταλαβαίνω από την τοποθέτησή σας αλλά και του κ. Οικονόμου ότι καταδικάζετε την στάση αυτή», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Πολάκης.

Εξήγησε γιατί περίμενε όρθιος λέγοντας ότι είχε διακοπεί η διαδικασία προκειμένου να γίνει μομφή εναντίον του. «Καμία κατάληψη δεν έκανα περίμενα εσάς να μου βάλετε μομφή για να συνεχίσω».

Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ στις 31 Μαρτίου οι υγειονομικοί που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι
31/1/2022

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις ουσιαστικά υγειονομικών υπαλλήλων που δεν έχουν εμβολιαστεί, επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ίδιος ανέφερε πως «θα μείνουν σε αναστολή έως τις 31/03 και θα γίνει συνολική ρύθμιση για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα και αν θα γίνει υποχρεωτικός σε μόνιμη βάση ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς».

«Ο νόμος για την αναστολή έλεγε ότι αν δεν έχεις κάνει τις 2 δόσεις μπαίνεις σε αναστολή. Αυτός ο νόμος δεν έχει αλλάξει. Μέχρι τις 31/3 θα έχει αλλάξει ο νόμος. Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν κάνει την 3 δόση δεν μπορούν αυτή την στιγμή να μπουν σε αναστολή. Όταν θα γίνει τυπικό προσόν ο εμβολιασμός θα τίθενται αυτόματα εκτός ΕΣΥ. Όσοι έχουν ελπίδες ότι 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή αυτό δεν θα γίνει», σημείωσε.

Αποκλιμάκωση των μέτρων
«Από εδώ και στο εξής πρέπει πλέον να οδηγούμαστε στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων γιατί η Όμικρον έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Δέλτα, αλλά και γιατί είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό, τι μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούμε να την περιορίσουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

 
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως στη χώρα μας τα μέτρα είναι αρκετά ήπια και αυτά που έχουν παραμείνει προς συζήτηση στην πραγματικότητα είναι τα γήπεδα και η διασκέδαση.

«Πιστεύω πως τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα με την εβδομάδα. Όσο φαίνεται μία σταθεροποίηση, πηγαίνουμε και σε αποκλιμάκωση. Η πρόθεση μας είναι να αποκλιμακώνονται μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα».

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή μετά την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα – Ξεκινά η τριήμερη συζήτηση

28/1/2022

Ξεκινά το απόγευμα η συζήτηση επί της πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της κακοκαιρίας.
Για κίνηση εντυπωσιασμού κάνει λόγο η κυβέρνηση.

«Nαι» στην πρόταση μομφής, αλλά «όχι» σε πρόωρες εκλογές με την πανδημία να καλπάζει λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία μετά τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών.

Ξεκινά η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής
Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αρχίζει σήμερα στις 6 το απόγευμα.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8 το βράδυ της Κυριακής.Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας.

Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.


Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Η σημερινή συζήτηση θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του κ. Δ. Τζανακόπουλου και της κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10 πμ.


MegaTv

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή μετά την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα – Ξεκινά η τριήμερη συζήτηση


28/1/2022

Πρόταση μορφής κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: Δεν πάει άλλο

27/1/2022

Να φύγετε γιατί έχετε κοστίσει και συνεχίζετε να κοστίζετε ακριβά, σε χρήμα, ζωές, σε δικαιώματα, σε φόβο και ανασφάλεια. Δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα τόση παρακμή

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κακοκαιρία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Αφορμή τόσο η διαχείριση της πανδημίας όσο και της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Παίρνοντας εκτάκτως το λόγο στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης (27.01.2022), ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας Ελπίδα και το γεγονός πως ακόμη και σήμερα πολίτες μένουν χωρίς ρεύμα, για τη διαχείριση της πανδημίας με τον αριθμό των νεκρών να είναι πάνω από τους 100 καθημερινά τις τελευταίες μέρες αλλά και λόγω της ακρίβειας για την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν κάτι τίποτα. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους, κατέθεσε πρόταση μομφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για ερντογανοποίηση και ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής, σημειώνοντας πως η κοινωνία δεν μπορεί πια να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, το συντομότερο δυνατό, πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη Δημοκρατία, για όλους μας.

Η κακοκαιρία
«Ζητάω εκτάκτως τον λόγο γιατί το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη άφησε χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας. Με κλειστούς δρόμους χωρίς ρεύμα και βοήθεια και χωρίς οι κραυγές αγωνίας να φτάσουν στον εξαφανισμένο πρωθυπουργό.Έθαψε ο χιονιάς και τις τελευταίες αυταπάτες ότι αυτός ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να διδάσκονται από τα λάθη τους και τις ολιγωρίες τους».

Η πανδημία
«Ζήτησα εκτάκτως τον λόγο γιατί κάθε ώρα που μιλάμε και παραμένει η κυβέρνηση στην εξουσία 4 με 5 συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους. Χάνονται καθημερινά συμπολίτες μας γιατί δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ. Χάθηκαν 23.000 άνθρωποι και είμαστε οι χειρότεροι σε θανάτους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ένα διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει».


«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύουν στο κράτος, αρνούνται να ακούσουν και να καταλάβουν και να πάρουν μέτρα. Ακόμα χειρότερα διευκολύνουν την κερδοσκοπία και ιδιωτικοποιούν την ΔΕΗ εν μέσω κρίσης και δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ζήτησα εκτάκτως τον λόγο επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά του επιτελικού κράτους αποδυναμώνει τον κρατικό μηχανισμό».

Τσίπρας: Ένα 24ωρο χάους για τη χώρα και ο κ. Μητσοτάκης παραμένει απών

26/1/2022

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook για τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κακοκαιρία Ελπίς.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με φόντο τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κακοκαιρία «Ελπίς» και τα σοβαρά που προβλήματα που καταγράφονται από χθες, Δευτέρα.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως:

«Μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο.
Κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας έκλεισαν στο πρώτο χιόνι και δεν άνοιξαν ποτέ.

Η Αττική Οδός μετατράπηκε σε παγίδα εγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων, γιατί κανείς δε σκέφτηκε να απαγορεύσει τη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν και έκλεισαν το δρόμο.

Διακόσιοι επιβάτες τρένου, μεταξύ των οποίων και τραυματίες από σύγκρουση, έμειναν για ώρες αβοήθητοι στο κρύο.

Χιλιάδες νοικοκυριά ξημερώθηκαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών.  

Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα.

Μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού.

Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων.

Δε μας αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Δε μας αξίζει αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια που γεννά η παραμονή τους στην εξουσία.

Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».


Ποια νέα μέτρα μελετάει η κυβέρνηση και από τι θα κριθεί η εφαρμογή τους

22/12/2021

H μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες με τελευταία την Γερμανία αποφασίζουν σκληρά μέτρα και η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο και να εμποδίσει όσο γίνεται την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου θα αποφασιστεί αν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για την αποτροπή ενός πέμπτου κύματος με την μετάλλαξη Όμικρον να οδηγεί το άρμα της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός χθες (21/12) στο υπουργικό συμβούλιο έθεσε το πλαίσιο και μίλησε για σχέδιο δυο φάσεων με την πρώτη να την βιώνουμε από σήμερα και να ξορκίζουμε την δεύτερη κάνοντας αναφορά σε μέτρα που έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, 2 δωρεάν self test με τη σύσταση αυτά να διενεργηθούν, ένα πριν από τις γιορτές κι ένα αμέσως μετά τα ρεβεγιόν.

Ποια μπορεί να είναι αυτά τα μέτρα


Τα μέτρα αυτά δεν είναι άλλα από την τηλεργασία, που ήδη εφαρμόζεται σε μικρό όμως ποσοστό, ο περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση και στην διασκέδαση ίσως και της πληρότητας. Για την τηλεργασία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να διευρυνθεί σε ποσοστό έως 60% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.Στο παρελθόν, υπήρχε η απαγόρευση ορθίων σε μπαρ, ενώ όσον αφορά στην εστίαση θα μπορούσε να περιοριστεί ο αριθμός ατόμων ανά τραπέζι που σήμερα είναι έως 10.

Το μέτρο του περιορισμού της πληρότητας θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί και σε θέατρα και κινηματογράφους αλλά και σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε να αποφασίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και όχι μόνο στους εσωτερικούς χώρους.


Στο τραπέζι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού


Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αφορά αυτή την στιγμή, υγειονομικούς αλλά και τους άνω των 60. Εδώ, δεν αποκλείεται στα μέτρα που θα ανακοινωθούν να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στους άνω των 50 αν τα ποσοστά εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που πάντα θεωρούνταν κομβική, παραμείνουν χαμηλά.

Αυτά τα οποία αποκλείουν από την κυβέρνηση, άλλωστε το είπε ξεκάθαρα και ο πρωθυπουργός, είναι δυο τινά: το κλείσιμο των σχολείων αλλά και το καθολικό lockdown.

Όπως και να έχει, όλα αυτά δεν παύουν να είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι τόσο απρόβλεπτη που έχει ανατρέψει σχεδιασμούς κρατών, έχει οδηγήσει κυβερνήσεις να αποφασίζουν σκληρά ή και μίνι lockdown και έχει αναβάλλει ακόμα και πρωτοχρονιές σε μεγάλες μητροπόλεις της Ευρώπης. Άλλωστε, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και την δραματική προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το βράδυ της Τρίτης (21/12) ο οποίος είπε ότι η Όμικρον εξελίσσεται σε καταιγίδα.

Από το πως και με τι ταχύτητα θα εξαπλωθεί η μετάλλαξη Όμικρον και στην χώρα μας θα κριθούν πολλά. Και ίσως, τα παραπάνω μέτρα να φτάσουν να μοιάζουν αδύναμα, κάτι το οποίο όλοι απεύχονται.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη

12/12/2021

Το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη συνεχάρη για τη νίκη του ο πρωθυπουργός.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να συναντηθούν.

Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε δεχθεί νωρίτερα τα τηλεφωνικά συγχαρητήρια του αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Φώφη Γεννηματά: Λύγισε ο σύζυγος της - Τραγικές φιγούρες τα παιδιά της
27/10/2021

Σε κλίμα οδύνης το ύστατο χαίρε στην Φώφη Γεννηματά, με τον σύζυγό της Ανδρέα Τσούνη να είναι απαρηγόρητος, όπως και τα παιδιά τους.

Ο σύζυγός της δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί. Λύγισε και έσκυψε πάνω από το φέρετρο της αδικοχαμένης πολιτικού, η οποία ηττήθηκε από τον καρκίνο σε ηλικία 56 ετών.

Το 2008 διεγνώσθη για πρώτη φορά με καρκίνο και μόνο τα παιδιά της είχε στο μυαλό της, ενώ τον Ιούνιο του 2020 είχε μιλήσει στην Ελεονώρα Μελέτη για αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής της.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα. Ότι η μικρή σου κόρη μπορεί να μην θυμάται καν πώς είσαι. Να μην θυμάται τη μορφή σου, τη φωνή σου, το χάδι σου. Τουλάχιστον εγώ με την αδερφή μου ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας. Προλάβαμε να ζήσουμε έστω αυτό το σύντομο διάστημα μαζί τους. Πήραμε πάρα πολύ αγάπη. Με έπιανε τρόμος στη λογική ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά.

Σήμερα, η μεγαλύτερη κόρη της από τον πρώτο της γάμο, η Αιμιλία και τα δύο μικρότερα παιδιά της τα οποία απέκτησε με τον επί 18 χρόνια σύζυγό της Ανδρέα Τσούνη, ο Γιώργος και η Κατερίνα, την αποχαιρετήσαν. Ο κόσμος καταχειροκροτούσε την ίδια σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης!

Μπογδάνος – Εμμένει στις απόψεις του, δεν παραδίδει την έδρα του


6/10/2021

Πολιτικούς μετασεισμούς προκάλεσε η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά το αντικομμουνιστικό του παραλήρημα στη Βουλή.
Αμετανόητος ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην πρώτη του αντίδραση φαίνεται πως δεν κατάλαβε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης του άνοιξε την πόρτα της εξόδου – σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει την έδρα του.

«Λυπάμαι για τη διαγραφή μου από την ΚΟ της ΝΔ. Δυστυχώς στην πολιτική οι ξεκάθαρες ιδεολογικές τοποθετήσεις έχουν κόστος και ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις» υποστήριξε ο ίδιος.

Πριν τη θύελλα στη Βουλή και τη διαγραφή του ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανεβαίνοντας στο βήμα της βουλής στέκεται και μιλά για λίγο με τον υπουργό Εξωτερικών.Τα όσα είπε όμως από τη θέση του λίγο αργότερα προκάλεσαν την αντίδραση του Νίκου Δένδια -πριν ακόμη τελειώσει, ο υπορυγός Εξωτερικών προσπαθεί να σηκωθεί από τα υπουργικά, ζητώντας το λόγο από το προεδρείο για να απαντήσει, πετά τη μάσκα και ξεσπά.
Μόλις βγήκαν από την αίθουσα ο βουλευτής εξέφρασε απορία για την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών.Μπογδάνος: Εμένα εννοούσατε υπουργέ;
Δένδιας: Έκανες λάθος, δεν έπρεπε να τα πεις αυτά.

Η κίτρινη κάρτα που του έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από 15 ημέρες, έγινε κόκκινη αμέσως μόλις ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε στη Σλοβενία.

«Φυσικά ο κ. Δένδιας πήρε μια θέση που έπρεπε να πάρει. Αν σιωπούσε μπροστά σε όλα αυτά, τότε θα ήτανε τραγωδία» σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε κι άλλες διαγραφές στελεχών της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης διέγραψε τον κ. Μπογδάνο αφού τον εξέθεσε ο Νίκος Δένδιας ο οποίος έδωσε άμεσα απάντηση στην Κουμουνδούρου.

«Κατανοώ την ανάγκη (κατ’εξοχήν) του ΣΥΡΙΖΑ λόγω απόλυτης ένδειας πολιτικής πρότασης να προσπαθεί να οικοδομήσει μία εικόνα διαφοροποίησής μου από τον πρωθυπουργό σε μία σειρά θεμάτων. Καθιστώ σαφές, άπαξ και διά παντός: Ως υπουργό εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν σε νέα μετωπική με αφορμή δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

«Μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού παιχνιδιού, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Πριν καλά καλά στενώσει το μελάνι της διαγραφής Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρινίζει ότι παραμένει μέλος του κόμματος και αφήνει μάλιστα παράθυρο επιστροφής του».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η απάντηση που έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ίδιο ερώτημα.  «Δεν είμαι ούτε μου αρέσει να υποκαθιστώ τον πρωθυπουργό» υπογράμμισε.

Ο Θανάσης Πλευρής δήλωσε ευθέως πως οι φράσεις του κ. Μπογδάνου στη Βουλή απέχουν από τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ. «Είναι σκέψεις και εκφράσεις που εκφράζουν άλλα μορφώματα» υποστήριξε.

Εξηγήσεις από όλες τις πλευρές αξιώνει ο Κώστας Κυρανάκης. «Είναι μια απόφαση του πρωθυπουργού. Θεωρώ ότι τις επομενες ώρες και μέρες θα υπάρξουν εξηγήσεις» σημείωσε.

«Είχαμε προειοδοποιήσει για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Η διαγραφή Μπογδάνου δεν την αναιρεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

«Δεν ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά των άλλων κομμάτων, ούτε με τα σαμάρι και τα σαμαράκια που έχουν τα κόμματα αυτά» σχολίασε ο κ. Βελόπουλος.

«Το μόνο κόμμα που δεν παράγει μισαλοδοξία είναι η ΝΔ και αυτό επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός», τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο μετά το θερμό επεισόδιο με Δένδια
5/10/2021

Eκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος
 
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για το θερμό επεισόδιο Δένδια - Μπογδάνου στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.»

Τι προηγήθηκε
Είχε προηγηθεί θερμό επεισόδιο δημόσια αποδοκιμασία του βουλευτή της ΝΔ Κων/νου Μπογδάνου,από τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια.


Επεισόδιο πρωτοφανών διαστάσεων για στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου και μάλιστα σε δημόσια θέα σημειώθηκε απόψε το βράδυ στη Βουλή με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επιτίθεται με σφοδρότητα στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπογδάνο για τις αντικομμουνιστικές του θέσεις και σε οξύτατους τόνους να του επισημαίνει ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.
 
Στην ομιλία του ο κ. Μπογδάνος τόνισε ότι κανείς δεν θα του απαγορεύσει να μιλάει για κράτος των Σκοπίων, η φράση όμως που οδήγησε την κατάσταση εκτός ορίων ήταν ότι ο Γρίβας έλεγε πως τρεις εχθρούς έχουμε τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν οι κομμουνιστές.

Ο διάλογος ο οποίος έκλεισε με τον κ. Δένδια εκτός εαυτού να απευθύνεται στον κ. Μπογδάνο είναι χαρακτηριστικός:

Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Αν κάποιοι θέλουν την Ελλάδα γυμνή τη χώρα και απροστάτευτη  να το πουν ευθέως δεν θα τους κάνουμε τη χάρη η Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκο Μητσοτάκη στέκεται στο ιστορικό της ύψος.
ΠΑΦΙΛΗΣ (ΚΚΕ): Γνωριζόμαστε σε αυτό τον τόπο, γεμάτος από αίμα του ΚΚΕ είναι. Πρόγονοι σας οι συνεργάτες Γερμανών και ταγματασφαλιτών. Και έρχεστε να μας κάνετε μαθήματα; Τι υποστηρίζετε; Αυτά που λέτε τα λένε οι χρυσαυγίτες. Αυτούς υπερασπίζεστε και σήμερα, αλλά δεν μας πιάνει το δηλητήριο. Τι Μπογδάνος τι ρουφιάνος, τι Μπογδάνος τι ΧΑ.

Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ :Έχετε μπερδευτεί. Βαρύτατο κοινοβουλευτικό ατόπημα, η σύνδεση βουλευτή Α΄ Αθήνας της ΝΔ με ο,τιδήποτε φασιστική, ναζιστική, ρατσιστική ιδεολογία. Έχω δεχθεί τραμπούκικες επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή και την άκρα αριστερά. Θέλετε να με πείτε δεξιό, πολύ δεξιό, πουριτανό... σας απαγορεύω τη σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή, με ρατσιστικά μορφώματα, τα έχω πολεμήσει, έχω παίξει ξύλο μαζί τους. Ο αντικομμουνισμός είναι φιλελεύθερη επιλογή και αποτελεί δικαίωμα μας.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Εγώ δεν ξέρω ποιος παρέστη στην εκδήλωση στο Βίτσι. Ο πατέρας μου ήταν στο Βίτσι τότε. Οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής οδυνηρών στιγμών είναι απαράδεκτη, η συμπαράσταση στον Κασιδιάρη είναι  απαράδεκτη και η κατάθεση στεφάνου με τη χρυσή Αυγή δεν είναι ανεκτή. Η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή και όσο είμαι εγώ  σε αυτή την αίθουσα δεν θα επιτρέψω ξανά τέτοια συμπεριφορά.


Πόλεμος κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργοποίηση Αποστολάκη με βαρείς χαρακτηρισμούς
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς, στον απόηχο των πρωτοφανών εξελίξεων με την υπουργοποίηση του Βαγγέλη Αποστολάκη.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας πως δεν υπήρχε διακομματική συναίνεση.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς, στον απόηχο των πρωτοφανών εξελίξεων με την υπουργοποίηση του Βαγγέλη Αποστολάκη.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας πως δεν υπήρχε διακομματική συναίνεση.
Κυβερνητικές πηγές αφήνουν έκθετο τον Ευάγγελο Αποστολάκη προχωρώντας σε πλήρη έκθεση του παρασκηνίου των συζητήσεων μεταξύ Μαξίμου και του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το πόστο του αναπληρωτή υπουργού ήταν αυτό που είχε προταθεί στις αρχικές επικοινωνίες με τον κ. Αποστολάκη, όλα αυτά στον απόηχο της άρνησής του να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Στην κυβέρνηση επιχειρηματολογούν ότι ο ναύαρχος Αποστολάκης άλλαξε γνώμη μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήριζε «αποστάτη» την ώρα που ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ εμφανίζεται να ισχυρίζεται ότι παγιδεύτηκε, χωρίς όμως να εξηγεί γιατί πήρε πίσω την συναίνεση στην υπουργοποίησή του δύο ώρες πριν την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κυβερνητικές πηγές, αποκάλυπταν ότι η αρχική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρώτες επικοινωνίες με τον Βαγγέλη Αποστολάκη ήταν να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Σάββατο 28 Αυγούστου, σε νέο τηλεφώνημά του με τον πρωθυπουργό, ήταν ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστολάκης που ζήτησε να αναλάβει υπουργός και όχι αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, δέχθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Βαγγέλη Αποστολάκη να γίνει υπουργός σε αυτοτελές υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και όχι αναπληρωτής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναγνωρίζοντας ότι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε διατελέσει στο παρελθόν -έστω για λίγους μήνες- υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά και την εν γένει προσφορά του.

Ανήμερα των ανακοινώσεων του ανασχηματισμού, ο διευθυντής του γραφείου πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης τηλεφώνησε στον Μιχάλη Καλογήρου, στο γραφείο του κ. Τσίπρα και ενημέρωσε για την υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη, ζητώντας την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως εξηγεί η κυβερνητική πηγή, ο κ. Καλογήρου δεν διεφώνησε, δεν ανέφερε τίποτα περί «αποστασίας», αλλά αντίθετα ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη για την ενημέρωση. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Στις 11 το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και έγινε γνωστό ότι ο Βαγγέλης Αποστολάκης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Νίκου Χαρδαλιά, αναβαθμισμένο μάλιστα, αφού από υφυπουργείο υπαγόμενο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επρόκειτο να γίνει ανεξάρτητο υπουργείο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου «η Προεδρία της Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την ανάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του»!

Λίγη ώρα αργότερα, ο Βαγγέλης Αποστολάκης υπαναχώρησε από την απόφασή του να γίνει υπουργός υποστηρίζοντας ότι εφ όσον δεν έχει διακομματική συναίνεση δεν μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που ο ίδιος διαπραγματεύθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας μάλιστα θέση υπουργού και όχι αναπληρωτή (αν και η προβλεπόμενη αποζημίωση είναι ίδια τόσο για τους υπουργούς όσο και για τους αναπληρωτές υπουργούς).

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικός απατεώνας ολκής ο Μητσοτάκης, επιχείρησε να παγιδεύσει τον Αποστολάκη

Η Κουμουνδούρου απαντά με προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας τον «πολύ λίγο για τη θέση ευθύνης που υπηρετεί» και κατηγορώντας τον για δημιουργία έντασης και πολιτικούς τακτικισμούς, με κορυφαίο την ακύρωση της δημιουργίας νέου υπουργείου για την κλιματική κρίση.

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ λίγος για τη θέση ευθύνης που υπηρετεί αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον ανασχηματισμό, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της οξύτατης έντασης» και σημειώνοντας ότι «η ακύρωση του νέου υπουργείου για την κλιματική κρίση» αποτελεί «επιβεβαίωση του πολιτικού τακτικισμού».

Ειδικότερα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το μοναδικό που απασχόλησε τον πρωθυπουργό «μετά από έναν ανασχηματισμό που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των 1,3 εκατ. στρεμμάτων καμένης γης και στις πάνω από 2.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες, δεν ήταν η ανάγκη παραδοχής των λαθών και της παταγώδους αποτυχίας τού λεγόμενου επιτελικού κράτους, αλλά οι εντυπώσεις, η επικοινωνία και η άθλια μικροκομματική εκμετάλλευση». «Ως πολιτικός απατεώνας ολκής, επιχείρησε να παγιδεύσει ένα άξιο στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «του παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επιλογή όμως που ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επιδίωξε». «Λίγες μέρες πριν, άλλωστε, στη Βουλή είχε αυτή τη δυνατότητα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι όμως «αντί να ζητήσει τη συνδρομή κομμάτων και της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επέλεξε να δηλώσει ότι όλα έγιναν καλώς και για άλλη μία φορά την τυμβωρυχία».

Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ότι «ακολούθως προσπάθησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής». Αλλά, όπως σημειώνουν, «δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά, για την υπουργοποίησή του. Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κ. Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο». «Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για τη μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση», σχολιάζουν και τον κατηγορούν ότι «επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής “ μεταγραφής” με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα».

Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ για Αποστολάκη: «Από "αποστάτης" μετατράπηκε σε "άξιο στέλεχος", ο Σταλινισμός ζει»

«Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα "άξιο στέλεχος" που παγιδεύτηκε» τονίζει σε δήλωση του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Οικονόμου επισήμανε ότι όταν ο κ.Αποστολάκης «αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια» και κατέληξε: «Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε το λόγο του και "συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις", επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει».


Σημειώνεται ότι ο κ.Χαρδαλιάς βρισκόταν υπό διαρκή πίεση, που εντάθηκε το τελευταίο διάστημα με τις πυρκαγιές, γεγονός που όπως όλα δείχνουν επηρέασε την υγεία του.

Το νοσοκομείο Αγία Όλγα εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Νίκου Χαρδαλιά
Περί την 14:30 σήμερα 16/08/2021 προσήλθε στο Νοσοκομείο μας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς .

Υπεβλήθη σε κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και έγινε άμεσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων. Επιτυχώς .

Θα παραμείνει στην Καρδιολογική Κλινική για παρακολούθηση.

Στη φωτιά στην Κερατέα έπαθε το έμφραγμα

Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον κ. Χαρδαλιά επιβεβαιώνουν αυτό που φαντάζεται ο καθένας ότι τον τελευταίο καιρό  λόγω πυρκαγιών βρισκόταν σε πολύ μεγάλη ένταση και πίεση, δούλευε πολύ και κοιμόταν λίγες ώρες.

 «Δεν αισθάνομαι καλά» είπε ξαφνικά στον υπασπιστή του ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ βρισκόταν στη μεγάλη φωτιά στην Κερατέα συντονίζοντας τις ενέργειες από την πλευρά της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η εμπερία του κυρίου Χαρδαλιά, που στο παρελθόν είχε ξαναπάθει έμφραγμα, τον έσωσε αφού μπόρεσε έγκαιρα να συνειδητοποιήσει ότι οι πόνοι στο στήθος είναι κάτι σοβαρό και να ζητήσει βοήθεια.

Ο υπασπιστής του αμέσως τον μετέφερε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, στο οποίο ο κ. Χαρδαλιάς είχε πάει και πριν τρία χρόνια, οπότε είχε ξαναπάθει ισχαιμικό επεισόδιο, και γνωρίζουν το ιστορικό του.

Ενημέρωση σχετικά με συντονισμό ενεργειών Πολιτικής Προστασίας
Την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ανέλαβε άμεσα, από την πρώτη στιγμή μετά το περιστατικό υγείας του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι.

 Μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Επίσης γνωστοποιούν πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο νοσοκομείο, όπου διεκομίσθη ο κ.Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ευχές για ταχεία ανάρρωση στο Νίκο Χαρδαλιά, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του

 Ευχές για ταχεία ανάρρωση στο Νίκο Χαρδαλιά, εκφράζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ευχόμαστε στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, ταχεία ανάρρωση και να επιστρέψει υγιής στα καθήκοντα και την οικογένειά του», αναφέρει το ευχετήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τσίπρας: Σχέδιο 7 σημείων για την επόμενη μέρα – Απέδωσε ευθύνες σε Μητσοτάκη και ζήτησε συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων

Σχέδιο επτά σημείων παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας για την επόμενη μέρα της τραγωδίας των πυρκαγιών ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αποδίδοντάς της «βαρύτατες ευθύνες».


Ωστόσο τη δεδομένη στιγμή προέταξε την ενότητα και τη συνεννόηση πάνω σε ένα σχέδιο για την επούλωση των πληγών, ενώ τόσο εισηγητικά όσο και στις ερωτήσεις σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ στόχος είναι να δοθεί η ελπίδα και όχι η πολιτική αξιοποίηση της οργής των πολιτών, που είπε είναι δικαιολογημένη και δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί πολιτικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωσε την κατάρρευση του επιτελικού κράτους, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την μη αξιοποίηση του πορίσματος Γκολντάμερ που είχε παραδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «από εκεί εκκινεί η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε.

Ανέφερε ότι δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη και δεν θα ζητήσει παραιτήσεις, καθώς όπως είπε την ευθύνη φέρει «ακέραια» ο πρωθυπουργός κι εκείνος είναι αρμόδιος να επιμερίσει τις ευθύνες στους υφισταμένους του. Ειδικά όσον αφορά τον πρωθυπουργό, διερωτήθηκε αν η συγνώμη που απεύθυνε κατά τη χθεσινή του δήλωση είναι ειλικρινής, τον επέκρινε δηλαδή ότι το βασικό του μήνυμα ήταν ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε τις διάφορες κρίσεις – και τη σημερινή – επιτυχώς. «Αναρωτιέμαι» σημείωσε, «για ποιο πράγμα ζητάει συγνώμη».

Κάλεσε τέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη για την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων: «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και επείγοντα προβλήματα που είναι μπροστά μας με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι στιγμές».

Και να καλέσει με δική του ευθύνη σε συνεννόηση όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Επέμεινε στο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ ως δύναμη ευθύνης, για να συμβάλει και όχι για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη: «Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης. Να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται. Να υποδείξει λύσεις. Αλλά και να αναλάβει το βάρος της ανασυγκρότησης του κράτους και της αναγέννησης της ελπίδας για το αύριο του τόπου μας».

Το σχέδιο των 7 σημείων που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τα εξής:

1) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

2) Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

3) Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.4) Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας

 που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Η πρόταση μεταξύ άλλων προβλέπει η νέα Αρχή να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα και το πείραμα στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

– Ένα Μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπ. Υποδομών) και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.

– Την Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.

5) Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6) Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

7) Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.


ΤΟPONTIKIΧαρδαλιάς: Το βράδυ θα είναι δύσκολο στην Εύβοια. Βελτιώνεται η κατάσταση στην Αττική


Δυο φορές την ημέρα ενημερώνει, πλέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα τελευταία δεδομένα γύρω από τις φωτιές που «πολιορκούν» τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκίνησε μιλώντας για τον τραυματισμό του Έλληνα πυροσβέστη το πρωί της Κυριακής, 08.08.2021, στην Πάρνηθα, αλλά και για την πτώση του αεροσκάφους πετζετέλ που σημειώθηκε στην Ζάκυνθο, με τον πιλότο και πατέρα δύο παιδιών να είναι ευτυχώς καλά στην υγεία του.

Συνεχίζουμε καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα σώματα. Η εικόνα στην Αττική βελτίωνεται. Θα επιτηρούνται από προσωπικό ενόπλων δυνάμεων οι περιοχές της Αττικής που βρίσκονται σε ύφεση οι εστίες, ώστε να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις. Σε πλήρη ετοιμότητα υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ.

Στην Εύβοια ο αγώνας συνεχίζεται με την ίδια ένταση και αυταπάρνηση. Δύσκολο το βράδυ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί σε όλη την περίμετρο τόσο στην Βόρεια και Νότια επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της χώρας μας και από άλλες χώρες.

Πρόσθεσε δε ότι οι νέες πυρκαγιές στην Κρήτη και στην Ζάκυνθο ελέγχτηκαν γρήγορα και είναι σε ύφεση.

Παρατείνεται η ΠΝΠ έως τις 13 Αυγούστου

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα, εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.


Χαρδαλιάς: Τρεις συλλήψεις για τις φωτιές – Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές πυρκαγιές
Έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 21.30 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Αναλυτικά η δήλωση από τον Νίκο Χαρδαλιά:

«Όπως είχαμε πει και χθες, σήμερα είναι η δυσκολότερη μέρα που αντιμετωπίζουμε ως προς την ένταση των παρατεταμένων καιρικών φαινομένων του τελευταίου δεκαημέρου. Η εικόνα των πυρκαγιών έχει έως τώρα, ως εξής. Από εχθές το απόγευμα έχουμε αρκετές νέες ενάρξεις πυρκαγιών που έρχονται να προστεθούν στα πολλά ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την επικράτεια.

Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε 56 ανοιχτές πυρκαγιές που διαχειριζόμαστε, με σημαντικότερες αυτές που είναι σε εξέλιξη στην Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη, Τολοφώνα Φθιώτιδας, Γρεβενά και Ηλεία, όπου σήμερα αντιμετωπίζουμε νέο μέτωπο και στην Αρχαία Ολυμπία, στο οποίο καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να ελεγχθεί.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, είναι σε εξέλιξη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα πέρασε την Εθνική οδό. Αντιμετωπίζουμε διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της Εθνικής οδού κυρίως στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη λίμνη του Μαραθώνα, προκαλώντας ζημιές σε επιχειρήσεις και οικίες.

Η κατάσβεση πλέον αφορά και την κατάσβεση κατοικιών, αλλά και επιχειρήσεων κυρίως στον παράδρομο της Εθνικής οδού. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία των κρίσιμων υποδομών. Μέχρι αυτή τη στιγμή, μέσω του 112 αποστείλαμε 13 μηνύματα για εκκένωση οικισμών, αλλά και οδηγίες για την ασφάλεια των κατοικιών. Επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι στην Αττική θα έχουμε σταδιακή ενίσχυση των δυτικών ανέμων με ριπές που αναμένεται τις επόμενες ώρες να φτάσουν τα 6 μποφόρ. Ήδη η πυρκαγιά έχει περάσει και προς τη Λίμνη Μαραθώνα με μεγάλο θερμικό φορτίο και κάνουμε τιτάνια προσπάθεια για να την ανακόψουμε.

Η δασική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη επίσης με μεγάλο μέτωπο και επιχειρούν 240 πυροσβέστες. Τα εναέρια μέσα μας ενισχύονται, ήδη επιχειρεί το ρωσικό Beriev στο Μαντούδι, σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό της πορείας της πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις στο απότομο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της βόρειας Εύβοιας. Στην Εύβοια οι άνεμοι θα είναι κυρίως Βορειοδυτικοί με ριπές έως 6 bf. Κύριος στόχος μας παραμένει η αποκοπή του μετώπου προς τη νότια πορεία του.

Στην Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουμε σήμερα και νέο μέτωπο σε δασική έκταση και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Μέχρι στιγμής μέσω του 112 έχουμε εκκενώσει συνολικά 32 οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην Αρχαία Ολυμπία οι άνεμοι θα είναι κυρίως Βορειοδυτικοί με ριπές έως 5 bf.

Τόσο ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών, όσο και οι μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ομαλή τροφοδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από όλες τις δυνάμεις για να μην έχουμε εκτεταμένη βλάβη στο κέντρο υπερυψηλής τάσης στο Κρυονέρι, ενώ ο ΑΔΜΗΕ σε σχετική του ανακοίνωση ενημερώνει ότι σήμερα, 6 Αυγούστου, αναμένει να πραγματοποιηθούν μετά από σχετική εντολή και συνεννόηση με το ΔΕΔΔΗΕ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αττική, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής-ζήτησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής χώρας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώρα με την ώρα για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές πυρκαγιές που έχουμε και σήμερα και ζητούμε τη συνεργασία σας για μία ακόμα φορά, καθώς οι συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Παρακαλώ για την υιοθέτηση κάθε οδηγίας των αρχών».
Δείτε ΕΔΩ LIVEΑναζωπύρωση σημειώθηκε το απόγευμα και στη Βαρυμπόμπη η οποία εκκενώνεται με νέο μήνυμα του 112. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες και Αχαρνές για λόγους ασφαλείας». Η αναζωπύρωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά.

Κρίσιμες ώρες - Δεκάδες πύρινα μέτωπα εν μέσω ακραίων συνθηκών, προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωήςΣτο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Άγιο Στέφανο το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική.Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. 

Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς και τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί από νωρίς. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας.Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Άνω Λόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβευστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. 

Η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Θόδωρος Κατσανέβας: Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Τι είχε γράψει για τον κορονοϊό
Εφυγε από τη ζωή το Σάββατο 8 Μαΐου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κατσανέβας, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα νoσηλεύοταν διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Σ

Σημειώνεται πως ο πρώην βουλευτής είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό στις 19 Απριλίου, πέντε ημέρες αφότου είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας λαμβάνοντας Μ.Α. στις Εργασιακές Σχέσεις και στο London School of Economics λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομική της Εργασίας.


Μήνυμα Τσίπρα για την Ανάσταση: Οι σκέψεις όλων μας σε εκείνους που δίνουν τη μάχη της ζωής


Kαλό Πάσχα και καλή Ανάσταση εύχεται με μήνυμά του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Ο κ. Τσίπρας αναφέρει στο μήνυμά του ότι «οι μέρες του Πάσχα είναι κάθε χρόνο μέρες ειρήνης, αγάπης, συμπόνιας και αλληλεγγύης. Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ζούμε δύσκολες μέρες. Και η σκέψη όλων μας είναι πρώτα σε εκείνους που δίνουν τη μάχη της ζωής, μέσα στην ασφυξία των νοσοκομείων. Σε εκείνους που στέκονται με τις λευκές μπλούζες στο πλάι τους. Στις χιλιάδες οικογένειες που πενθούν την απώλεια. Σε όσους συμπολίτες μας περνούν ώρες στέρησης, ανεργίας, ανασφάλειας, φτώχειας, ακόμα και απόγνωσης»..

«Αυτές οι μέρες, όμως, είναι και μέρες ελπίδας. Ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι. Η ζωή θα πατήσει το θάνατο», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Το Πάσχα, η Ανάσταση, είναι ο μέγας συμβολισμός της νίκης της ζωής. Που είναι και νίκη του ανθρώπου. Αυτή η βεβαιότητα του ανθρώπου, ότι μπορεί να φτιάχνει το μέλλον του με τα δικά του χέρια και τις δικές του επιλογές κατ’ εικόνα και ομοίωση των ονείρων του, είναι που κινεί τον κόσμο προς τα εμπρός.

Η πίστη στις δυνάμεις μας, η ανθρωπιά, η ενότητα, η αλληλεγγύη, η επιμονή, το θάρρος, ο αγώνας για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία μας, είναι η εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε και σήμερα».

«Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Μπορούμε να υπερβούμε τα εμπόδια προς την πρόοδο. Και θα το κάνουμε», αναφέρει, καταλήγοντας: «Μ’ αυτή την πίστη, εύχομαι σε όλες και σε όλους καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση».

Ελληνοτουρκικά: Live οι δηλώσεις Δένδια – ΤσαβούσογλουΜε την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους καθώς και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.


“Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που κάναμε σήμερα αυτή τη συνάντηση. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες μας. Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα. Συζητήσαμε για προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει διάσταση απόψεων στα ζητήματα του Αιγαίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος προτείνει να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής συνάντηση”, είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου.


“Οι χερσαίες μεταφορές είναι σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις. Τόσο στη συνάντηση με Ερντογάν, όσο και μεταξύ μας συζητήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα. Ως προς την παράνομη μετανάστευση, πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να γίνει χωρίς ανταγωνισμό. Μια θετική προσέγγιση θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές. Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη. 

Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση. Ω προς τη βελτίωση των σχέσεων μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας. Σας αποκαλώ Δένδια, Νίκο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003… Με είχε στηρίξει και με είχε βοηθήσει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Το να τον υποδέχομαι ως υπουργό Εξωτερικών είναι μεγάλη μου χαρά”.


“Σε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνεις, να με προσκαλέσεις απόψε στο δείπνο “ιφτάρ” απόψε. Να μεταφέρω τις ευχές του κ. Μητσοτάκη στους μουσουλμάνους για το ραμαζάνι. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για το ισλαμικό τέμενος που θα εγκαινιαστεί μετά την πανδημία”, είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας.
Και συνέχισε: “Πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει πολύ περιθώριο για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, κατ’ αρχήν σε οικονομικό επίπεδο και καταθέσαμε σχετικές προτάσεις. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τη σχέση μας μπροστά και να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα”.

“Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης”, είπε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας απαντώντας στην αναφορά Τσαβούσογλου για “τουρκική μειονότητα”. “Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων”, είπε στη συνέχεια.

Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η απειλή πολέμου αντίκειται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.
Επιπλέον, συζητήθηκε η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αλλά και της Μονής της Χώρας, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

“Έχουμε πολύ δρόμο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα για τους λαούς μας”, είπε στη συνέχεια, προσκαλώντας στην Αθήνα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να προετοιμάσουν μεταξύ άλλων και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

“Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε ο Τσαβούσογλου, εμφανώς εκνευρισμένος.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας απάντησε: “Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε οχι”.

Τι αλλάζει φέτος στο ταξίδι με το πλοίο; Τι ανακοίνωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης


Στο ταξίδι με πλοίο στην Ελλάδα και την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πλακιωτάκης το υπουργείο Ναυτιλίας συνεργάζεται στενά και με το υπουργείο Υγείας και με τον ΕΟΔΥ αλλά και την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με βάση και την εμπειρία της περσινής περιόδου, αλλά και με βάση την εξέλιξη των εμβολιασμών και γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε ειδική αναφορά στο έντυπο πληροφοριών που συμπλήρωναν οι επιβάτες πριν την επιβίβαση στο πλοίο το οποίο πλέον θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή χωρίς ωστόσο να καταργηθεί και η έγγραφή σε περίπτωση που χρειαστεί.Με αυτόν τον τρόπο εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας θα συντομεύσουμε την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα είναι αυστηρά και για τους επιβάτες αλλά και για τα πληρώματα και το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει να ελέγχει την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ξεκαθάρισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ερωτηθείς στην ΕΡΤ για τον τουρισμό και την έναρξη του στις 14 Μαϊου, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι στις πρώτες 15 ημέρες του Απριλίου το υπουργείο Ναυτιλίας θα είναι έτοιμο από πλευράς υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας ρωτήθηκε, τέλος, και για την έκβαση των ελληνικών υδατοδρομίων και την ένταξη των υδροπλάνων στην επιβατική κίνηση της χώρας μας απαντώντας πως το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει και έχουν δοθεί περισσότερα κίνητρα και πλέον αναμένονται οι κινήσεις από την πλευρά των επενδυτών.


Σπουδαίες προσωπικότητες στην Αθήνα για την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Σπουδαίες προσωπικότητες στην Αθήνα για την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Αυτοί την ώρα παρατίθεται γεύμα προς τιμή των υψηλών προσκεκλημένων στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο επίσημο δείπνο παρεβρίσκονται ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με την σύζυγό του Αντρη.

Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φρανσουά Παρλί.
Για το δείπνο έχουν επίσης λάβει πρόσκληση οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί χωρίς τη σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα αλλά και η Φώφη Γεννηματά.

Παρόντες στο προεδρικό μέγαρο θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και η υπουργοί που θα συνοδεύουν τους ομολόγους τους που βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι.Φρούριο η Αθήνα

Φρούριο η Αθήνα για τις εορταστικές εκδηλώσει, περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. Σε ισχύ έχουν τεθεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την Πέμπτη θα κλείσουν σταθμοί του Μετρό.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου, ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε ταράτσες κτιρίων, ενώ drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ. για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Στην Αθήνα βρίσκονται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που είχε σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κύπριος Πρόεδρος και η σύζυγός του, 'Αντρη, έφτασαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" αργά το απόγευμα της Τρίτης. Τους υποδέχθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές. Το μεσημέρι της Τετάρτης έφτασε στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, τον οποίο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τσίπρας προς κυβέρνηση: Λιοντάρια στους γιατρούς, πάπιες στους κλινικάρχες

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, καταλογίζοντάς της ότι δεν συναισθάνεται τι συμβαίνει στην χώρα.

«Είστε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη μπάλα. Όχι μόνο της πανδημίας. Έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «…Ό,τι κι αν συμβαίνει εσείς απαντάτε “πετύχαμε η διαχείρισή μας είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και για ό,τι πάει στραβά “φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”».

Ακολούθως κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να σκέπτεται πώς θα απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και να απαντήσει στους πολίτες: «69 άνθρωποι χάθηκαν χθες. 681 είναι στις ΜΕΘ. 105 παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Σκεφτείτε τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων. 

Δεν τους νοιάζει αν απαντάτε στον Τσίπρα, αλλά αν απαντάτε κάτι σε αυτούς». Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «αφού έναν χρόνο αρνείστε την αξία των τεστ, έρχεστε τώρα και αναγγέλλετε τη παροχή τους στα φαρμακεία. Self testing. Για να καλύψετε την αποτυχία σας, η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή. 

Η έννοια της συλλογικής υγειονομικής προστασίας, γίνεται ατομική υπόθεση».


Αναφέρθηκε στις επιτάξεις, λέγοντας ότι «επικρατεί μπάχαλο» και πρόσθεσε: «…Έρχεστε στο “και πέντε” και ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει να τρέχετε να επιστρατεύσετε 200 γιατρούς. 200 γιατρούς δε μπορούσατε να προσλάβετε έναν χρόνο». Είπε δε, ότι «είναι ασύστολο ψέμα ότι δεν υπάρχουν γιατροί για πρόσληψη». Οι μεγάλες κλινικές απολαμβάνουν ασυλίας για να μείνουν καθαρές από Covid, είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε «επιτέλους να μπουν στη μάχη τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία… Και δεν γίνεται να κάνετε το λιοντάρι στο γιατρό. Αλλά την πάπια, στον κλινικάρχη».

Cisco: Δεν είναι η Κεραμέως το πρόβλημα, έγινε εν γνώσει του Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της σύμβασης με την εταιρεία Cisco το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο σκάνδαλο». «Ένα χρόνο, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά από την Υπουργό Παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία με την Σίσκο για την τηλεκπαίδευση. Μια τηλεκπαίδευση που είχε πάρα πολλά προβλήματα, που ταλαιπώρησε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι όλη η αντιπολίτευση είχε υποπτευθεί ότι κάτι συμβαίνει με την εν λόγω σύμβαση, ενώ η κ. Κεραμέως αρνούνταν διαρκώς να ενημερώσει και έλεγε «ελάτε στο γραφείο μου να σας τη δείξω». «Σοβαρά; Αυτή είναι η διαδικασία της λογοδοσίας» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Κοινοβουλευτικοί θεσμοί δεν υπάρχουν; Δεν ήταν υποχρεωμένη να την αναρτήσει στη Διαύγεια»;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι η υπουργός αναγκάστηκε να την δώσει στη δημοσιότητα όταν χρειάστηκε «να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τροποποιούμενη δύο τρεις φορές, παρά το ότι μας έλεγε ότι είναι δωρεάν, ξέρετε εσείς στον καπιταλισμό να γίνονται τέτοια δώρα; Προφανώς επειδή κατάλαβε ότι θα την τσιμπήσουμε και θα εκτεθεί, στα μουλωχτά την ανήρτησε όχι στη Διαύγεια, όχι στη Βουλή, αλλά στο σάιτ του Υπουργείου Παιδείας».


TOPONTIKIΣΥΡΙΖΑ: «Κύριε Μητσοτάκη οι πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού»

«Κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε να σκέφτεστε τόσο «έξυπνα μέτρα». Οι πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού με τις «εξυπνάδες» σας μετά από 5,5 μήνες αποτυχημένου λοκντάουν», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.


Σχολιάζει ότι «πάνω που πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση το τερμάτισε με τα «έξυπνα μέτρα» του προηγούμενου μήνα μας διαψεύδει, αφού τα πήρε πίσω για να υιοθετήσει ακόμη «εξυπνότερα»». Ειδικότερα αναφέρει ότι η κυβέρνηση:

«Επιτρέπει την επίσκεψη με τα πόδια σε αρχαιολογικό χώρο, αν κάποιος είναι τυχερός και μένει δίπλα, αλλά απαγορεύει να πάρει κάποιος το αμάξι του για να πάει.

Επιτρέπει να διασχίσει κάποιος όλο το Λεκανοπέδιο για να πάει για μανικιούρ, αλλά απαγορεύει να πάει στον διπλανό δήμο για περπάτημα σε ένα πάρκο.

Επιτρέπει το ψάρεμα για όποιον μένει παραθαλάσσια, αλλά απαγορεύει να πάει κάποιος με το αμάξι του μία βόλτα στη θάλασσα.

Ξαφνικά ενθαρρύνει τους πολίτες για βόλτες σε εξωτερικούς χώρους γιατί τελικά «δεν κολλάει», ενώ μέχρι προχθές ξυλοφόρτωνε οικογένειες στη Νέα Σμύρνη για τον ίδιο λόγο».

Όμως, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «το χειρότερο είναι ότι ενώ η κυβέρνηση αρνείται έναν χρόνο να προσλάβει γιατρούς, τώρα με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση και χωρίς ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, επιμένει να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές». Επιπλέον, την επικρίνει ότι «αφού πέρασε ένας χρόνος για να καταλάβει ότι απαιτούνται μαζικά και στοχευμένα τεστ, αντί για συνταγογράφησή τους και στοχευμένους ελέγχους στις εστίες υπερμετάδοσης τώρα χωρίς κανέναν σχεδιασμό η κυβέρνηση προωθεί ράπιντ τεστ για να κάνουν μόνοι τους οι πολίτες σπίτια τους». Κι αυτό, προσθέτει, χωρίς σχέδιο για ιχνηλάτηση, πρόβλεψη για τη δήλωση των αποτελεσμάτων των τεστ, προεργασία με τους φαρμακοποιούς και «χωρίς ίχνος κοινής λογικής».Την παραίτηση Χατζηδάκη ζητά η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων

Την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, ζητά η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος λόγω της «αναξιόπιστης και προσβλητικής συμπεριφοράς του έναντι του δικηγορικού συλλόγου».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολομέλεια σημειώνει: «Ακόμη και σήμερα, στην τρίτη φάση της πανδημίας, που οι αρνητικές της συνέπειες επιδρούν πολλαπλασιαστικά, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των δικηγόρων»

Oλόκληρη η ανακοίνωση:

«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά στις ουσιώδεις λειτουργίες τους, οι πολίτες δεν τυγχάνουν της δέουσας δικαστικής προστασίας και οι δικηγόροι βρίσκονται σε επαγγελματική και οικονομική απόγνωση, χωρίς να υπάρχει στις γνωστές «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου» προηγούμενη ad hoc γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής covid 19.

Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής στα προβλήματα των δικηγόρων, η στήριξή της σε αυτούς είναι ανεπαρκής και υπολείπεται σημαντικά της στήριξης που έλαβαν λοιποί πληττόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι. Ακόμη και σήμερα, στην τρίτη φάση της πανδημίας, που οι αρνητικές της συνέπειες επιδρούν πολλαπλασιαστικά, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των δικηγόρων, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η επέκταση του ορίου υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ, η αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, παρότι οι δικηγόροι έχουν αναστείλει, εν τοις πράγμασι, την επαγγελματική τους δραστηριότητα με ευθύνη της Κυβέρνησης. Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, που συνδέεται άμεσα με την πρόσβαση των πολιτών, και δη των οικονομικά ευάλωτων, στη Δικαιοσύνη και που υπάρχει και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας για συμμόρφωση, θέτουμε προ των ευθυνών τους έναντι του κλάδου τους Υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας για την μη επίλυσή του.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμη και στην καταβολή του χορηγήματος 400 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που έχει σχηματιστεί από τις ετήσιες εισφορές των δικηγόρων και των λοιπών επιστημόνων, οι μεθοδεύσεις του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη οδήγησαν το χορήγημα να το λάβει τελικά μόνο ένας μικρός αριθμός επιστημόνων (44.248 σε σύνολο 180.000) και το διατιθέμενο ποσό να είναι μόλις 17,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 130 εκατομμυρίων , που είναι το αποθεματικό. H Κυβέρνηση όφειλε να καταβάλει το χορήγημα σε όλους τους δικαιούχους, όπως είχε δεσμευτεί».TOPONTIKI

Αλ. Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έχει την ευθύνη της συγκάλυψης στην υπόθεση Λιγνάδη

Επίθεση στην κυβέρνηση και ειδικά στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συζήτησής του με τους ηθοποιούς Γιώτα Αργυροπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Σπύρο Μπιμπίλα, Όμηρο Πουλάκη, Κλέλια Ρενέση, Γιάννη Στάνκογλου, Μαριάννα Τουμασάτου, Τάνια Τσανακλίδου και Αιμίλιο Χειλάκη.

Με επίκεντρο τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και άλλες μορφές κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου, αλλά και την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο Α. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο επιτελάρχης του επιτελικού κράτους».

Για Λιγνάδη: Η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει

Αναφερόμενος στην παράιτηση Λιγνάδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται για τον Λιγνάδη, δεν δημιουργήθηκε εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό να λέει ότι κατηγορείται για το τίποτα. Δεν υπήρξε ένα τέτοιο κλίμα μιας προσπάθειας να το ξεπεράσουμε αυτό το θέμα. Μακάρι ο άνθρωπος να δικαιωθεί στη δικαιοσύνη αλλά η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει. Είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Δεν είναι προσωπικοί οι λόγοι όταν υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν βιασμό, αποπλάνηση, παιδοφιλία».

Προσέθεσε, δε, ότι «ζήτησα την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη γιατί για δύο εβδομάδες συγκάλυπτε τις καταγγελίες μέχρι την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Ενάμιση χρόνο ο Μητσοτάκης έχει αδειάσει τους μισούς υπουργούς φόρα παρτίδα. Είναι η πρώτη φορά που μία υπουργός αδειάζει τον κύριο Μητσοτάκη. Η Μενδώνη είπε ότι δεν τον ήξερε. Φορτώνει τις ευθύνες στον Μητσοτάκη. Άρα την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο επιτελάρχης του επιτελικού κράτους και όχι η κυρία Μενδώνη».

«Όσο ψηλά και αν βρίσκονται όποιοι έχουν κακοποιήσει πρέπει να δικαστούν»

Ο Α.Τσίπρας υπογράμμισε ότι «επί 20 ημέρες δεν βγαίνει ο πρωθυπουργός μπροστά και να πει ότι ως ο πρώτος πολίτης της χώρας “ενθαρρύνω όλους να βγουν να μιλήσουν”. Δεν μπορούν τέτοια ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε με όρους συγκάλυψης ή ενοχής. Πρέπει να είμαστε καθαροί και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μαθαίνω ότι πολλοί και πολλές δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα, πρέπει όλοι εμείς να βγούμε μπροστά και να στηρίξουμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι που έχουν κακοποιήσει πρέπει να δικαστούν και αν είναι ένοχοι να προχωρήσει η υπόθεση. Η σεξουαλική κακοποίηση αφήνει τραύματα ανεξίτηλα στο σώμα και στη ψυχή του ανθρώπου. Δεν μπορούμε να είμαστε ανεκτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Σε γενικότερο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο χώρος της τέχνης έχει πληγεί πάρα πολύ βαριά. Ήταν ο πρώτος που έκλεισε και ο τελευταίος που θα ανοίξει. Μιλάμε για 100.000 οικογένειες, μιλάμε για ιδιότυπες εργασιακές σχέσεις με έντονο τον εποχιακό χαρακτήρα και χωρίς την παρουσία της επιθεώρησης εργασίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που από τον Φλεβάρη του 2020 είναι χωρίς εισόδημα».

Συμμετοχή της Ελλάδας στις κλινικές δοκιμές του ισραηλινού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού

Εκτός της συμφωνίας περί ενός «πράσινου διαβατηρίου», στην οποία κατέληξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Ελλάδας στις κλινικές δοκιμές του ισραηλινού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορωνοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, είπε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές».

Η νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες δοκιμές και, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, φαίνεται ότι βοήθησε πολλούς από τους ασθενείς που έπασχαν από μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, να ανακάμψουν γρήγορα από την ασθένεια.

Στη Βουλή η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο - Τι περιλαμβάνει το ν/σ

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιουνίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Το νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η δεύτερη ανάγνωσή του να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας γνωστοποίησε πως θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 72) για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Με την διαδικασία του «επείγοντος» αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών της Βουλής το νομοσχέδιο αυτό θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και η επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου (σε τρεις όμως συνεδριάσεις). Στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Το πρωί της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα ενημερώσει σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας.

Το νομοθετικό «ποδαρικό» για το 2021, πάντως, θα γίνει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)» καθώς η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021.

Τι περιλαμβάνει το ν/σ για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνονται τα όρια της επικράτειας με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, απαρτίζεται από πέντε άρθρα.

  • Ειδικότερα, στο πρώτο άρθρο ορίζεται το πεδίο εφαρμογής.

Όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφό του, ο παρών νόμος εφαρμόζεται σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Καθίσταται σαφές ότι η ανωτέρω περιοχή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της ελληνικής επικράτειας, καθώς και τα νησιά και τους βράχους της κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη δεύτερη παράγραφο διαμηνύεται πως η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

  • Το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου, στις δύο παραγράφους του, αναφέρεται στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Όπως σημειώνεται στην πρώτη παράγραφό του, το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναερίου χώρου στην περιοχή που ορίζεται στην πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών κλεισίματος κόλπων και των ευθειών γραμμών βάσης. Στη δεύτερη παράγραφο του παρόντος άρθρου καθίσταται σαφές πως ως γραμμή βάσης για τη μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, κατά την παρ. 1, χρησιμοποιείται η φυσική ακτογραμμή, με την επιφύλαξη του ΠΔ 107/2020 (Α' 258).

  • Εν συνεχεία, στο τρίτο άρθρο τονίζεται πως όπου στην εσωτερική νομοθεσία γίνεται αναφορά στην αιγιαλίτιδα ζώνη ή/και στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, νοείται, ως προς την περιοχή της παρ. 1 του άρθρου 1, αιγιαλίτιδα ζώνη πλάτους 12 ναυτικών μιλίων.
  • Κατόπιν, το άρθρο τέσσερα περιλαμβάνει την αλιεία από αλιευτικά σκάφη της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στη θαλάσσια περιοχή του άρθρου 1 και στα ύδατα της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων μπορεί, κατ' παρέκκλιση του άρθρου 32 του ν.δ. 420/1970, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 59 του ν.2538/1997 (Α' 242), να επιτραπεί, σε προσωρινή βάση, με αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για όσο χρονικό διάστημα καθορίζεται στις αποφάσεις αυτές, η αλιεία στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ, όπως αυτά ορίζονται στο σημείο 5 του άρθρου 4 του Κανονισμού της ΕΕ 1380/2013.
  • Το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται με το άρθρο πέντε, στο οποίο επισημαίνεται ότι η έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνεται και η αιτιολογική έκθεση, στη οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το παρόν σχέδιο νόμου δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών του τρέχοντος και επόμενων οικονομικών ετών.


TOPONTIKI

Οργή Τσίπρα για την παραδοχή Άδωνι: Ο Μητσοτάκης δεν είπε μόνο ψέματα, συνειδητά έβαλε το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη ότι οι ειδικοί είχαν ζητήσει lockdown στη Θεσσαλονίκη για του Αγίου Δημητρίου, αλλά η κυβέρνηση προτίμησε να τηρήσει τις παραδόσεις.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είπε «ψέματα», όταν σε συνέντευξή του ανέφερε ότι δεν υπήρχαν εισηγήσεις για σκληρό lockdown στη συμπρωτεύουσα την περίοδο εκείνη, αλλά και για «εγκληματικές ευθύνες για την αλλοπρόσαλλη διαχείριση της πανδημίας».
Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «η ομολογία του υπουργού Ανάπτυξης πως η Θεσσαλονίκη θρηνεί τόσους νεκρούς από την πανδημία γιατί η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς που είχαν ζητήσει lockdown πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, είναι ανατριχιαστική.
 
Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε μόνο ψέματα, όταν μας έλεγε πως κανείς δεν είχε ζητήσει έγκαιρα πιο σκληρά μέτρα. Αλλά απολύτως συνειδητά έβαλε για άλλη μια φορά το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.
 
Δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει. Και δυστυχώς αυτή η στάση αφορά όχι μόνο το τι έγινε μέχρι σήμερα αλλά και το τι γίνεται από εδώ και στο εξής. Οι ειδικοί προειδοποιούσαν για νέο εφησυχασμό.
 
Χαρακτήρισαν "αυθαίρετη απόφαση" τα 9 άτομα για τα ρεβεγιόν των γιορτών.
 
Ο κ. Μητσοτάκης τους αγνόησε.
 
Μετά, έμαθαν από τα κανάλια, πριν καν συνεδριάσουν και παρά τις αντιδράσεις τους, πως η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία.
 
Πάλι τους αγνόησε.
 
Οι εγκληματικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για την αλλοπρόσαλλη διαχείριση της πανδημίας, την κατάρρευση του ΕΣΥ και τις 5.000 ανθρώπινες απώλειες είναι δεδομένες.
 
Όπως δεδομένη είναι και η υπογραφή του στο τρίτο κύμα έξαρσης της πανδημίας, για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες μετά τις γιορτές.
 
Πλέον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιο λόγο τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
 
Λαμβάνει αποφάσεις χωρίς καν να ακούει τους επιστήμονες και επιχειρεί εκ των υστέρων να τους εκμεταλλευθεί μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνει τις δικές του πολιτικές αποφάσεις».
 

Γεωργιάδης: Αναφέρθηκα σε κάποιους λοιμωξιολόγους

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στoν ΣΚΑΪ, ο Ά. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης... Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου».

Πάντως, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μία φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Την τόσο κρίσιμη ώρα για τον έλεγχο της πανδημίας και την κοινωνική ειρήνη και την προσπάθεια να αποφύγουμε το τρίτο κύμα, αντί να προσπαθούν να βοηθήσουν για να ελέγξουμε αυτή την συμφορά, επιχειρούν διαστρεβλώνοντας τα δικά μου λόγια να πλήξουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Ουδέποτε αναφέρθηκα, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, σε εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Αναφέρθηκα σε κάποιους λοιμωξιολόγους, αυτούς που έβγαιναν στα τηλεοπτικά δίκτυα και εισηγούντο αυστηρότερα μέτρα.

Είναι αυτονόητο ότι εισήγηση της Επιτροπής για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από την γιορτή του Αγίου Δημητρίου ουδέποτε έχει υπάρξει και αυτονοήτως εάν είχε υπάρξει, θα είχε γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, το μόνο που έχω να πω στον κύριο Τσίπρα είναι εάν μπορεί ας γίνει για μία φορά χρήσιμος στην πατρίδα του βάζοντας πλάτες στην Κυβέρνηση σε μία δύσκολη απόφαση για να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές».TOPONTIKI


Έτσι τίμησε η Βουλή την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στο Έθνος και τον λαό

Εικόνες από μάχες των αρχαίων Ελλήνων, την Θεοτόκο, πολεμικά πλοία, υποβρύχια, τανκς και άλλο υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων «παρήλασαν» στην πρόσοψη της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου.

Η βιντεοπροβολή έλαβε χώρα στο πλαίσιο ενός παράδοξου, αισθητικώς, αφιερώματος στην Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, από τις 18:15 έως τις 20:45.