Φίλιππος Τσιμπόγλου: Πέθανε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης2/2/2023

Με βαθύτατη οδύνη, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) ανακοίνωσε τον αδόκητο θάνατο του Γενικού Διευθυντή της Φίλιππου Χ. Τσιμπόγλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, σε ηλικία 66 ετών, έπειτα από ολιγοήμερη ασθένεια.

Ο Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου εργάστηκε ακούραστα και ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο πρόεδρος, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, όπως του αξίζει.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 από τον Ι.Ν. Αγ.Κων/νου του Νεκροταφείου Ζωγράφου.
Ποιος ήταν
Άνθρωπος με βαθιά γνώση για τις βιβλιοθήκες και το βιβλίο, ευρύτατα μορφωμένος, με όραμα για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στη χώρα μας και οδηγό σε όλη του τη διαδρομή τη συνεργασία και τη συνέργεια, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου ανέλαβε την διεύθυνση της ΕΒΕ το 2014 σε μια κρίσιμη για την ιστορία της περίοδο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να τη μεταμορφώσει σε ένα σύγχρονο οργανισμό. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το τιτάνιο έργο της μετεγκατάστασης της στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ και έθεσε τα θεμέλια για το Εθνικό Δίκτυο Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών σε στέρεες βάσεις.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 σε ένα χωριό των Φαρσάλων, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕ) και πήρε το διδακτορικό του από το τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ως υπεύθυνος Ευρωπαϊκών, διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Υπήρξε ex officio μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στο σχεδιασμό του νέου κτηρίου της βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κϋπρου.Αργίες 2023: Τα 5 τριήμερα της νέας χρονιάς

3/1/2023

Η νέα χρονιά λοιπόν έχει πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο.

Το πρώτο τριήμερο είναι σε λίγες ημέρες, καθώς τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου 2023) πέφτουν Παρασκευή.

Ήδη, αρκετοί έχουν ετοιμάσει εκδρομή, φροντίζοντας να «κολλήσουν» τις ημέρες από την υπολειπόμενη άδεια της προηγούμενης χρονιάς.

Ακολουθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (25-27 Φεβρουαρίου 2023).

Αναλυτικά τα πέντε τριήμερα του 2023:

Τριήμερο Θεοφανίων (6-8 Ιανουαρίου 2023)
Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας (25-27 Φεβρουαρίου 2023)
Τριήμερο Πάσχα (15-17 Απριλίου 2023)
Τριήμερο Εργατικής Πρωτομαγιάς (29 Απριλίου – 1 Μαΐου 2023)
Τριήμερο Αγίου Πνεύματος (3-5 Ιουνίου 2023).

Παράλληλα, τη νέα χρονιά σχηματίζεται και ένα τετραήμερο. Σε αντίθεση με ό,τι έγινε φέτος τα Χριστούγεννα, τα επόμενα πέφτουν σε ημέρες που κάνουν τετραήμερο.

Ειδικότερα, τα Χριστούγεννα του 2023 είναι Δευτέρα και η δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων (Σύναξη Θεοτόκου) πέφτει Τρίτη.

Σημειώνεται ότι φέτος το Πάσχα πέφτει νωρίς τον Απρίλιο καθώς στις 16 Απριλίου είναι η Κυριακή του Πάσχα.

Τέλος, οι δύο εθνικές εορτές (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου) δεν σχηματίζουν τριήμερο, καθώς πέφτουν Σάββατο.Οι αργίες του 2023:

6 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή: Θεοφάνεια
27 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα: Καθαρά Δευτέρα
25 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο: Επέτειος της Επανάστασης του 1821
14 Απριλίου, Παρασκευή: Μεγάλη Παρασκευή
16 Απριλίου, Κυριακή: Άγιο Πάσχα
17 Απριλίου, Δευτέρα: Δευτέρα του Πάσχα
1 Μαΐου, Δευτέρα: Εργατική Πρωτομαγιά
5 Ιουνίου, Δευτέρα: Αγίου Πνεύματος
15 Αυγούστου, Τρίτη: Κοίμηση της Θεοτόκου
28 Οκτωβρίου, Σάββατο: Επέτειος του Όχι
25 Δεκεμβρίου, Δευτέρα: Χριστούγεννα
26 Δεκεμβρίου, Τρίτη: 2η ημέρα των Χριστουγέννων

Μαγική «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά την παραμονή Χριστουγέννων

21/12/2022

Εορταστικό σκηνικό με φόντο το δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, θα στηθεί την παραμονή των Χριστουγέννων όπου μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν τη μαγική «Νύχτα των Ευχών», στέλνοντας εκατοντάδες φαναράκια στον ουρανό της Αθήνας με τις πιο ζεστές ευχές για τη χρονιά που έρχεται, ενώ ταυτόχρονα θα είναι σε εξέλιξη μουσικοχορευτικό πάρτι και εντυπωσιακά σόου.

Ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη γεμάτη λάμψη και αισιοδοξία εκδήλωση και να απολαύσουν το χριστουγεννιάτικο υπερθέαμα στην στολισμένη πλατεία του δημαρχείου, το Σάββατο, στις 6 μ.μ. και μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη να φωτίσουν με τις ευχές τους τον ουρανό της πόλης.

Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης σε δήλωση -πρόσκληση προς τις Αθηναίες και τους Αθηναίους εκφράζει τον ενθουσιασμό του, που ύστερα από τρία χρόνια «θα γιορτάσουμε όπως αρμόζει την Παραμονή των Χριστουγέννων» και τους καλεί «να ζήσουμε μαζί αυτό το μαγικό θέαμα, που συμβολίζει πάνω από όλα τη χαρά και την αισιοδοξία. Ο ουρανός της Αθήνας, ας γεμίσει και φέτος με τις πιο ζεστές ευχές μας για ειρήνη, αγάπη και ελπίδα».


Η γιορτινή ατμόσφαιρα θα κορυφωθεί με ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι που διοργανώνει ο δήμος, μία ώρα νωρίτερα στην πλατεία Κοτζιά, με το ραδιοσταθμό Pepper 96.6 και τους παραγωγούς Γιάννη Καστανάκη και Κοσμά Δεβελέγκα απέναντι από το δημαρχείο να προσκαλούν όλους σε έναν χριστουγεννιάτικο χορό με επιλεγμένες γιορτινές μουσικές.

Σημειώνεται ότι το πλούσιο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, επιμελήθηκαν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), η Τεχνόπολη, το Athens Culture Net, το This is Athens, και ο ρ/σ Αθήνα 9,84 και περιλαμβάνει πάρτι, εντυπωσιακά σόου, μία πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη αγορά στην πλατεία Ομόνοιας, καθώς και πολλές γιορτινές εκπλήξεις.


 skai.gr