Γράφει η Τριανταφυλλιά Δήμου  Ψυχολόγος

Η ψυχολογία σήμερα! - Σκέψεις, θέσεις και ιδέες!!

Έξαρση  εγκληματικότητας εν καιρώ πανδημίας Covid-19

Με αφορμή το ειδεχθές έγκλημα στο Αίγιο με θύμα έναν 31χρονο αλλοδαπό τoν οποίo σκότωσε ομοεθνής του ενώ την ίδια στιγμή ένας άλλος βιντεοσκοπούσε το ανατριχιαστικό έγκλημα! Επίσης και η περίπτωση της 16χρονης που τη σκότωσαν και βιντεοσκοπούσαν τη δολοφονία της στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής!

Μάλιστα κυρίες και κύριοι εν έτη 2020 ένα 16χρονο κοριτσάκι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στις τουαλέτες του σχολείου του από συμμαθήτριές της για τα μάτια ενός αγοριού!  Ανατριχίλα προκαλεί το γεγονός ότι οι άλλες μαθήτριες που παρακολουθούσαν το περιστατικό δεν επενέβησαν να τη βοηθήσουν αλλά προτίμησαν να βιντεοσκοπήσουν τη φρικτή δολοφονία της ,την οποία στη συνέχεια ανέβασαν στο διαδίκτυο!!

Πώς θα πρέπει δηλαδή να εξηγήσουμε την Πηγή της γέννησης όλων αυτών των εγκλημάτων; Η βασιζόμενη σε σε ποια ψυχολογική θεωρία;

Λοιπόν τα αίτια έχουν πολυπαραγοντική βάση!! Είναι και οι εμπειρίες στην πρώιμη παιδική ηλικία ενός ατόμου, και η βιολογική του προδιάθεση να φέρει γονίδια που είχαν ψυχωσική δομή η που ήταν ψυχοπαθητικες προσωπικότητες,αλλά και η μίμηση του οικογενειακού σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος των αναπτυσσόμενων εφήβων!
Ιδιαίτερα στην εφηβεία Η επιρροή από τους συνομηλίκους και από όλη τη φιλοσοφία των παιχνιδιών του διαδικτύου που περιλαμβάνουν πολλή βία και τα παιδιά την μιμούνται! Η ποιότητα στο πώς μεγαλώνει ένα παιδί είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την κοινωνική συμπεριφορά του.

Ένα παιδί που έχει πάρει αγάπη αποδοχή στοργή που το έχει ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του που του έχουν δοθεί κίνητρα ανάπτυξη πρωτοβουλία και έχει κριτική ικανότητα και ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα δεν επηρεάζεται από τη γνώμη των άλλων. 
Είναι σίγουρο για τον εαυτό του και την προσωπικότητά του,έχει καλή ιδέα για την εικόνα του παρά υψηλή αυτοπεποίθηση και δεν χρειάζεται να προβαίνει σε παραβατική συμπεριφορά ή να διαπράττει τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα επειδή του το επέβαλαν οι άλλοι νομίζοντας ότι θα γίνει σπουδαίος αποδεκτός και αρίστος και έτσι θα ισοβαθμήσει το κόμπλεξ μειονεξίας που αισθάνεται λόγω της απόρριψης και των αρνητικών συναισθημάτων που έχει λάβει από την οικογένειά του κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής του!!!
Έχετε αναρωτηθεί τον λόγο για τον οποίο μια γυναίκα ανέχεται να κακοποιείται;

Φίλοι μου αναγνώστες όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κακομεταχείριση των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αφορά γυναίκες που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα,τις μορφωτικές διαβαθμίσεις και τις ηλικίες!!!


Το μόνο χαρακτηριστικό που φαίνεται να ενισχύει η να μειώνει το ποσοστό των κακοποιημένων γυναικών είναι οι πολιτισμικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις της κοινωνίας που ζουν!! Ξέρουμε ότι οι ασιατικές και αφρικανικές κοινωνίες στις οποίες συναντάμε πολύ αυστηρούς κανόνες σχετικά με το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται μια γυναίκα,τα ποσοστά κακοποίησης τους είναι πολύ υψηλότερα και συχνότερα σε σχέση με τα ποσοστά που παρατηρούνται σε πιο προηγμένες χώρες,χωρίς βέβαια αυτό το συμπέρασμα να είναι απολύτως ακριβές αφού έχουμε κατά διαστήματα περιπτώσεις κακοποίησης σε μεγάλα ποσοστά και σε πιο αναπτυγμένες χώρες λόγω της πυκνής εισροής διαφόρων άλλων εθνικοτήτων και όχι μόνο.


Η κακομεταχείριση των γυναικών στις Ανατολικές χώρες τείνει να συμβαίνει σε καθημερινή βάση Μετά από κάποια ασήμαντη αφορμή μια γυναίκα είναι πολύ πιθανό να ξυλοκοπηθεί,να λιθοβοληθει ακόμα και να θανατωθεί Στην Ευρώπη η κακοποίηση υφίσταται αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι ψυχογικη,η οι δράστες μπορεί να επιδεικνύουν μια παθητικά επιθετική συμπεριφορά έναντι των γυναικών με εξίσου δραματικά αποτελέσματα!!


Κορίτσια όπου κι αν βρίσκεστε,όσο χρονών και εάν είστε,όσα παιδιά και εάν έχετε, όσο μεγάλη οικονομική ανάγκη και εάν έχετε μην ανεχεστε το κακοποιητικο περιβάλλον εκλογικευοντας την βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου σας Δεν πρόκειται να αλλάξει!!!!


Μην πιστεύετε τις δακρύβρεχτες υποσχέσεις τους ότι δεν θα το ξανακάνουν ή την προσωρινή καλυτέρευση της συμπεριφοράς τους!!! Να ξέρετε ότι αν φάτε ξύλο μία φορά και κάνετε υπομονή για οποιονδήποτε λόγο θα συνεχίσετε να τρώτε ξύλο μέχρι να πεθάνετε!!!!
Εάν ο σύντροφός σας είναι βίαιος μαζί σας έστω και μία φόρα θα πρέπει αμέσως να σταματήσετε τη σχέση αυτή!!! Εάν συνεχίσετε το μόνο που θα έχετε να περιμένετε είναι θα συνεχίσει την ίδια και χειρότερη ακόμα συμπεριφορά απέναντί σας .


Επειδή πρωτίστως είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξετε την σωματική σας ακεραιότητα,θα πρέπει να ξέρετε ορισμένα πράγματα για το πώς να αντιδράσετε την ώρα που πέφτετε θύματα κακοποίησης Καταρχήν δεν θα πρέπει να τον εξαγριώσετε περισσότερο Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και την κατάλληλη στιγμή αν είναι δυνατόν να τρέξετε σε ένα άλλο δωμάτιο και να κλειδώσετε την πόρτα!! Κάλεσε σε βοήθεια αν έχετε μαζί σας κάποιο κινητό και επίσης φωνάξτε να ακούσουν όλοι αυτό που σας συμβαίνει!!!


Είναι τόσο συχνές ενημερώσεις των ανθρώπων γύρω από το θέμα της κακοποίησης των γυναικών και από διάφορους φορείς αλλά και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης που είναι σίγουρο πως κάποιος θα βρεθεί να σας ακούσει και να καλέσει την αστυνομία!!! Φωνάξτε δυνατά πως δεν έχει δικαίωμα να σας κακοποιεί και πως θα έρθει αντιμέτωπος με το νόμο Εξάλλου οι άντρες που φέρονται βίαια σε ανυπεράσπιστες γυναίκες είναι κατά βάθος θρασύδειλα και αδύναμα άτομα με πολύ χαμηλό ψυχοσυναισθηματικο δεικτη νοημοσύνης.Και επίσης φοβούνται τις αρχές πάρα πολύ!!!


Τα μόνα όντα στα οποία αισθάνονται ότι υπερέχουν και μπορούν να επιβληθούν και να κακοποιήσουν είναι τα πολύ πιο αδύναμα και ανυπεράσπιστα σε σχέση με αυτούς εξαιτίας της μυϊκής τους δύναμης. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την αστυνομία ή με ειδικά εκπαιδευμένους άντρες των αρχών παρακαλάνε με λυγμούς να μην τους φυλακίσουν ή να μην υποστούν κάποιο άλλο είδος τιμωρίας!!


Όταν περάσει το γεγονός θα πρέπει να πάτε στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα να υποβάλετε μήνυση και επίσης θα κάνετε και ασφαλιστικά μέτρα για τη σωματική σας ακεραιότητα Επίσης θα πρέπει να έχετε έτοιμα τα απαραίτητα πράγματά σας σε περίπτωση που θα αποφασίσετε να απομακρυνθείτε από το οικογενειακό περιβάλλον όπως έγγραφα, ταυτότητα τα απαραίτητα ρούχα Χρήματα πιστωτικές κάρτες κάποια ίσως αγαπημένα παιχνιδάκια των παιδιών φάρμακα και τα λοιπά.


Επίσης μην ακούτε τις προτροπές του περίγυρου σας να μείνετε και να ανεχτείτε την κακοποίηση λόγω των παιδιών Τα παιδιά που βρίσκονται σε πολύ τρυφερά αναπτυξιακά στάδια χρειάζονται ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για να μεγαλώσουν και να γίνουν ευτυχισμένα και ευπροσάρμοστα, και όχι να βιώνουν καθημερινά καταστάσεις μίσους κακοποίησης και εξευτελισμού του ενός τους γονέα από τον άλλο!!!!


Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστεύετε πως φταίτε εσείς για την κακοποίηση πού υποβάλλεστε Απαγορεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς να εξασκείται βία πάνω σε έναν άνθρωπο από έναν άλλον!!!!


Επίσης μπορείτε να αποτανθείτε σε κάποιο από τα προνοιακά ιδρύματα που φιλοξενούν κακοποιημένες σε μητέρες μαζί με τα παιδιά τους και τους παράσχουν όχι μόνο τα απαραίτητα αλλά και ψυχολογικό υποστηρικτική αγωγή και βοήθεια επίσης να προσανατολιστούν επαγγελματικά οι μητέρες ώστε γρήγορα να ανεξαρτητοποιηθούν και να μπορέσουν να πάνε να ζήσουν σε ένα χώρο μόνες τους με τα παιδιά τους με ασφάλεια!!!


Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε τα σχόλιά σας και τις ιδέες σας πάνω σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα που μαστίζει παγκοσμίως τις γυναίκες.

Πρακτικές συμβουλές για να αναπτύξει το παιδί μας ενσυναίσθηση!!

Συνάδελφοι γονείς έχω να σας πω ότι κανένα παιδί δεν γεννιέται κακομαθημένο,αλλά τις περισσότερες φορές το φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι και το αποκαλούμε κακομαθημένο απείθαρχο ανάγωγο για τις συμπεριφορές που μιμήθηκε η που υιοθέτησε από εμάς τους ίδιους τους γονείς!!


Το παιδί γεννιέται ο άγραφος πίνακας!!! Φέρει φυσικά κάποιες γενετικές ιδιοσυγκρασιακές ιδιαιτερότητες και ομοιότητες με τα γονίδιά μας αλλά περισσότερο διαμορφώνει το χαρακτήρα του την κοινωνική ψυχοσυναισθηματική και ηθική του υπόσταση από αυτό που βλέπει και μιμείται πρώτα από όλα από την οικογένεια από τους ίδιους τους γονείς του.


Οι περισσότεροι από μας είναι γνωστό ότι είμαστε υπερπροστατευτικοί και δεν τα αφήνουμε να ανεξαρτητοποιηθούν: Δεν φταίει λοιπόν το παιδί που αντί να πάει να ντυθεί μόνο του σας ζητά να το ντύσετε εσείς εάν εσείς το έχετε μάθει έτσι!


 Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε ότι περνάμε πολλά διφορούμενα μηνύματα στο παιδί όταν από τη μία το δικαιολογούμε για τα πάντα δηλαδή ότι κι αν γίνει το δικό τους παιδί δεν φταίει το δικό μας παιδί δεν φταίει ποτέ πάντα φταίει κάποιος άλλος φίλος η σκάλα ιη το γεγονός ότι είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει!
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μεγαλώνει χωρίς ποτέ να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του!
Και το χειρότερο όλων είναι ότι εμείς οι ίδιοι οι γονείςτις περισσότερες φορές του προσάπτουμε απαξιωτικούς και δηκτικός χαρακτηρισμούς ότι είναι ανάγωγο κακομαθημένο αγενές και τα λοιπά!


Επίσης πολλές φορές τους επιτρέπουμε να μας συμπεριφέρονται άσχημα, δικαιολογώντας το ότι είναι μικρό, η ότι περνάει μία αναπτυξιακή φάση και είναι κάτι παροδικό που θα το ξεπεράσει όταν περάσει σε ένα άλλο στάδιο ανάπτυξης και ωριμάσει καλύτερα!


Δυστυχώς δεν είναι καθόλου έτσι διότι αν τους επιτρέπουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές για παράδειγμα να μας βρίζουν να μας χτυπάνε να μιλάνε άσχημα τότε δεν θα πρέπει να θυμώνουμε ούτε να αγανακτούμε επειδή δεν θα μας σεβονται σε καμία περίπτωση!


Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα διότι πολύ συχνά ξεχνάμε να βάζουμε όρια στα παιδιά ή ακόμα και αν είναι τα βάζουμε τα ξεχνούμε αμέσως μπροστά στο κλάμα την γκρίνια η όποιο άλλο κόλπο έχει καταλάβει το παιδί ότι μπορεί να του αποφέρει αυτό που θέλει τη στιγμή που το θέλει!


 Στην ουσία πρόκειται για χειριστικές συμπεριφορές των παιδιών απέναντι στους γονείς για να καταφέρουν αυτό που θέλουν τα ίδια, χωρίς να έχουν την αναπτυξιακή ωριμότητα να κρίνουν αν αυτό που επιθυμούν είναι σωστό ή λάθος!!


Θα ήτανε σωτήριο και φοβερά αποτελεσματικό για την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού μας αλλά και για την απόκτηση της υπέρτατης ανθρώπινης ιδιότητας της ενσυναίσθησης!
Ας προσπαθήσουμε όλο και περισσότερο να μάθουμε το παιδί μας να παρατηρεί τους άλλους να βλέπει και να καταγράφει τις αντιδράσεις τους σε διάφορες περιστάσεις για να αρχίσει να κατανοεί πως σκέφτονται!!!


Ένας επιτυχής τρόπος για να το καταφέρουμε είναι να τουδιαβάζουμε ιστορίες!!! πολλά παραμύθια αλλά και ταυτόχρονα εκπαιδευτικά βιβλία περιγράφουν και μιλούν για τα συναισθήματα των ανθρώπων!


 Ας το βοηθήσουμε να καταλάβει τις συνέπειες των καλών και κακών πράξεων του! Για παράδειγμα αν έριξε χώμα σε ένα παιδάκι στην παιδική χαρά εκείνο θα κλαίει σε ποιον αρέσει να βλέπει κάποιον να κλαίει αν πάλι δώσει το παιχνιδάκι του σε ένα παιδάκι εκείνο θα είναι χαρούμενο!


Μιλήστε του και προσπαθήστε να το βάλετε στη θέση του παιδιού που αισθάνεται όμορφα και ευτυχισμένο επειδή πήρε ένα παιχνιδάκι!! Υπάρχουν βέβαια και άλλα προβλήματα στη συμπεριφορά των παιδιών μας πολύ συχνά μας ενοχλούν και δεν θα πρέπει να τα αγνοήσουμε σε καμία περίπτωση!!


Όταν για παράδειγμα το παιδί μένει αμέτοχος τις κακές πράξεις που γίνονται έναντι κάποιου!!! Τι κάνουμε τότε; θα πρέπει να του εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ του να ανακατεύεται Γενικά σε φασαρίες η στην περίπτωση που πρέπει να ανακατευτεί προκειμένου να προστατεύσει κάποιον άλλο!!


 Οι γονείς που έχουν αναπτύξει το συναίσθημα της πρωτοβουλίας και της αυτενέργειας από πολύ μικρά στα παιδιά τους έχει βρεθεί ότι έχουνε παιδιά που σε αυτές τις περιπτώσεις που προαναφέραμε έχουν καλύτερη κριτική ικανότητα και επιχειρηματολογία και το θάρρος να υποστηρίξουν τους αδύναμους!!! Ή όταν έχουμε παραπάνω από ένα παιδάκια και μαλώνουν μεταξύ τους θα πρέπει να τους διδάξουμε να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος και ακόμα να τους απαγορεύσουμε να προκαλούν ο ένας τον άλλο σωματικό πόνο.


Να τους εξηγήσουμε τη σημασία του σεβασμού στα αισθήματα του άλλου και να προσπαθήσουμε να περάσουμε τακτικά χρόνο με κάθε ένα από τα παιδιά μας ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις εγκάρδιες σχέσεις μέσα στην οικογένεια μας!


Επίσης είναι πολύ σημαντικό για τα ενήλικα μέλη της οικογένειας να συμπεριφερόμαστε σωστά στα παιδιά μας γιατί εκεί να μιμούνται τις συμπεριφορές μας!


Πολλά από τα παιδάκια μας σε κάποια φάση των αναπτυξιακών τους σταδίων έχουν την τάση να παίρνουν πράγματα από άλλα παιδάκια τους συμμαθητές τους ή τους φίλους τους! Θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να του εξηγήσουμε ότι αυτό που έκανε είναι εντελώς λάθος και στη συνέχεια να ζητήσουμε από το παιδί να επιστρέψει το πράγμα που πήρε και να ζητήσει συγνώμη από τον ιδιοκτήτη του!


 Πολλά μικρά παιδάκια επειδή βρίσκονται ακόμα σε αναπτυξιακά στάδια που δεν έχουν αναπτύξει καλά την ηθική και δεν έχουν καταλάβει τη σημασία της κλοπής της αφαίρεσης προσωπικών αντικειμένων από τους άλλους και το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται από αυτό, παίρνουν πράγματα από περιέργεια η επειδή τους άρεσαν για να παίξουμε λίγο στο σπίτι τους και μετά να τα αφήσουν!!


Δεν έχουν δηλαδή την προοπτική να κλέψουν μία γόμα ή ένα μολύβι που απάνω έχει την απεικόνιση του αγαπημένου τους ήρωα για να το ιδιοποιηθούν με πονηριά!!
Όσον αφορά στις ασεβή σε συμπεριφορές των παιδιών απέναντι στους άλλους θα πρέπει να τα διδάξουμε το σωστό τρόπο για να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους!!!!


Αν το παιδάκι μας, είναι ανειλικρινες και πολύ συχνά χρησιμοποιεί ψέματα για να δικαιολογηθεί τότε θα πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας να σκεφτούμε μία κατάλληλη τιμωρία που θα διδάξει στο παιδί ότι το ψέμα είναι απαράδεκτοκαι ότι με την ειλικρίνεια και την εντιμότητα μπορούμε να κερδίσουμε πολλά περισσότερα πράγματα στη ζωή μας και να γίνουμε πολύ περισσότερο ευτυχισμένοι και κοινωνικά αποδεκτοί!


Αγαπητοί μου συνάδελφοι γονείς με υπομονή ,επιμονή, και πολλή εξάσκηση θα προσπαθήσουμε να καλυτερέψουμε και να πειθαρχήσουν τα παιδάκια μας ώστε να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν ψυχοσυναισθηματικά και να είναι ευτυχισμένη σε όλους τους τομείς της ζωής τους!!!!

Πόσο καλοί φίλοι είμαστε;

Αγαπητοί μου φίλοι είναι γνωστό ότι όσο και αν αγαπά με την οικογένειά μας, το σύντροφό μας, τα παιδιά μας, τη δουλειά μας, οι φίλοι μας έχουνε ξεχωριστή θέση στη ζωή μας.


και αυτό που μας ενώνει είναι ο κοινός μας στόχος να περνάμε καλά όσο διαφορετική και αν είμαστε σε χαρακτήρα, ενδιαφέρονται, αντιλήψεις, και θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις.
Οι φίλοι πιθανόν να είναι μέρος της παρέας μας όμως όλη η παρέα μας δεν είναι και φίλοι με τους φίλους μας ενώνει κάτι βαθύτερο ειλικρινές ουσιώδες είναι οι σύντροφοι με τις με τους οποίους μοιραζόμαστε σκέψεις φόβους ελπίδες χαρές επιτυχίες και αγωνίες!


 Χαίρονται με τη χαρά μας δεν μας φθονούν ξέρουν τα προβλήματα μας μας δέχονται όπως είμαστε και θέλουν πάντα το καλύτερο για εμάς!!!!!! είναι λοιπόν αδύνατον μία ύαινα σύντροφος να καλύπτει όλες μας τις ανάγκες για αυτό έχουμε τους φίλους που είναι ένας βράχος για τη ζωή μας το να ζηλεύει κάποιος επειδή ο σύντροφός μας έχει φίλους είναι εγωιστικό δεν μπορεί να είναι τα πάντα για έναν άνθρωπο.


Oι φίλοι όπως και τα φυτά θέλουν πότισμα θέλουν να είσαι παρών στα εύκολα και στα δύσκολα. Και πιστεύω ακράδαντα ότιγια να είσαι καλός φίλος χρειάζεται να είσαι κοινωνικός ανοιχτός επικοινωνιακός ειλικρινής πιστός αξιόπιστος και πολύ καλός ακροατής!
 Nα είσαι έτοιμος να στηρίξεις τα δύσκολα να βοηθήσεις με λόγια ή πράξεις να προσφέρεις τον ώμο σου ένα ζεστό καφέ να δώσεις το χρόνο σου ακόμα και όταν η ώρα είναι ακατάλληλη!


Να προσέχεις πάντα τι λες πώς το λες ποτέ να σιωπάς και να ακούς. Το να είσαι φίλος και ειλικρινής δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι και αδιάκριτος η δηκτικός. Βέβαια ούτε να γίνεσαι θύμα,αλλά ούτε και να κρατάς ένα χαρτί με το τι προσφέρει ο ένας τον άλλο σαν τα έσοδα και τις οφειλές μιας εταιρίας.


Η φιλία είναι αγάπη όχι εξάρτηση αλλά ούτε και ανταλλαγή δεν είναι μπακάλικο μπορεί να δίνω παραπάνω από όσα παίρνω μερικές φορές και μπορεί να πάρω παραπάνω από όσα δίνω σε μία φιλία!


Tέλος αγαπητοί μου φίλοι πιστεύω πως ο ρόλος του φίλου συγκεντρώνει πολλούς άλλους. Είναι κατά καιρούς σύμβουλος εξομολογητής,ψυχολόγος, συνοδοιπόρος, προπονητής, σύνοδος ενίοτε και νοσοκόμος. το βασικό στοιχείο είναι να είμαστε εκεί ακόμα και όταν χρειάζεται να αλλάξουμε το

πρόγραμμά μας για τον άλλο!!

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου....

Φίλοι μου θα ήθελα να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα πραγματικά πολύ σημαντικό θέμα!!!
Βλέπω πολλούς ανθρώπους συνεργάζομαι μαζί τους και με απασχολεί πολύ το γεγονός ότι οι άνθρωποι που βλέπω φοβούνται να δείξουν προς τα έξω τη μαγεία και την ομορφιά τους. .


Αμφιβάλλουν συνέχεια για το αν είναι όμορφοι, θαυμάσιοι και χρήσιμοι. Θα ήθελα λοιπόν να απευθυνθώ σε αυτούς που φοβούνται να είναι αυτό που είναι!!


Είναι σίγουρο,και πολλές φορές δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς οι ίδιοι εμποδίζουμε την ανάπτυξή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε την κατάλληλη αυτοπεποίθηση να συμπεριφερθούμε με τον τρόπο που αυθόρμητα αισθανόμαστε, και να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε!


 Βέβαια μέσα σε μία κοινωνία που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει μεγαλώσει με κάποιες αυστηρές συντηρητικές αρχές που πολλά πράγματα κρίνονται σύμφωνα με αυτές τις συντηρητικές θέσεις και απόψεις που διακατέχουν τους περισσότερους από εμάς, δεν είναι καθόλου εύκολο να μπορέσουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας τις επιθυμίες μας τις προσδοκίες μας τα θέλω μας επειδή φοβόμαστε ότι εάν εκφραστούμε εάν δείξουμε αυτό που πραγματικά είμαστε θα καταστήσουμε τον εαυτό μας λιγότερο αρεστό και κοινωνικά αποδεκτό στον περίγυρό μας.


Αναμφισβήτητα, χρειαζόμαστε την επιδοκιμασία την αποδοχή και την αναγνώριση του εαυτού μας από τον κοινωνικό προσωπικό οικογενειακό και επαγγελματικό μας περίγυρο για να αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς και ευτυχισμένοι!


Πόσο όμως θα μπορούσαμε να είμαστε ευτυχισμένοι εάν συνεχώς θα βγούμε στα άδυτα του υποσυνείδητου μαςτις πραγματικές μας θέσεις απόψεις και επιθυμίες γύρω από την ζωή τον έρωτα τη φιλία και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να συνθέτει την ανθρώπινη κοινωνία;


αγαπητοί μου φίλοι και φίλες θα ήθελα να σας ενημερώσω πως πάρα πολλές φορές πιστεύουμε πως κρινόμαστε και από δοκιμαζόμαστε για τις θέσεις μας από τους άλλους πολύ περισσότερο από όσο συμβαίνει στην πραγματικότητα!!! Και θα σας εξηγήσω το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό!


 Όσες περισσότερες κοινωνικές απαγορεύσεις όσο περισσότερες κοινωνικές απαγορεύσεις, επικρίσεις και προκαταλήψεις έχουμε εδώ βάλει από το οικογενειακό μας περιβάλλον κατά την ψυχοσυναισθηματική μας ανάπτυξη στα παιδικά μας χρόνια, τόσο περισσότερο πιστεύουμε ότι οι άλλοι μας κρίνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εμείς μάθαμε να κρίνουμε τα κοινωνικά δρώμενα από την οικογένειά μας!!! επίσης αυτό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των ανθρώπων κατά τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους!


Ε και αυτό βέβαια μαθαίνετε μέσα στο σπίτι!!! Ο άνθρωπος γεννιέται αυθόρμητος και παρορμητικός!Εάν οι γονείς ενθαρρύνουν τα θετικά σημεία στο χαρακτήρα ενός παιδιού το επαινούν το επιδοκιμάζουν το ανταμείβουν και το αφήνουν έκφραση τον πραγματικό του εαυτό τότε το παιδί αυτό έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες ως ενήλικας να αναπτύξει μία προσωπικότητα μία


ψυχοσυναισθηματική δομή γεμάτοι αυτοπεποίθηση υψηλή αυτοεκτίμηση για αυτό που είναι αυτό που θέλει και αυτό που προσδοκά σε όλους τους τομείς της ζωής του δίχως να επηρεάζεται από τις επικρίσεις του κοινωνικού περίγυρου!!!


Άρα είναι μία προσωπικότητα ανεξάρτητη γεμάτη υψηλή αυτοεκτίμηση και πρωτοβουλία και δυναμισμό η οποία μπορεί να επιβληθεί σε κάθε κοινωνικό ταμπού και να εκφράσει χωρίς συστολές αυτό που πραγματικά είναι!!


Διότι μόνο όταν βγάζουμε τον πραγματικό μας εαυτό είμαστε ουσιαστικά ευτυχισμένοι!!
Και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι για να είμαστε αρεστοί να μας αγαπούν και να μας αποδέχονται!!!

Έχουμε ενοχές για τις σεξουαλικές μας φαντασιωσεις;

Δυστυχώς πολλές φορές τα αμέτρητα ταμπού και οι βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις μας, παρεμποδίζουν και αναστέλλουν την φυσιολογική ερμηνεία αυτών των φαντασιώσεων.


Αναρωτιόμαστε μηπως κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό μας η μπορεί να πούμε ότι δεν μας ελκύει ο σύντροφός μας πια ή εάν θα πρέπει να αμφισβητήσουμε την υγεία της σεξουαλικότητας μας.


Μην βιαζόμαστε να τις καταδικάσουμε διότι μπορουν να σπάσουν ταμπού που οι πράξεις αδυνατούν αυξανοντας έτσι τον ερωτικό πόθο και την διέγερση και να διευκολύνουν έτσι την επίτευξη οργασμού!!


Επίσης,αν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης το μυαλό μας αποσπάται η φαντασίωση μπορεί να μας επαναφέρει στην σεξουαλική μας απόλαυση!!


Αυτό που πρωτεύει είναι να διαχωρίσουμε την σεξουαλική φαντασίωση από την πραγματικότητα!Συνήθως φαντασιωνομαστε διάφορα σεξουαλικά σενάρια, παίζουμε ποικίλους ρόλους προκειμένου να εξιταρουμε τον σύντροφό μας και τον ίδιο μας τον εαυτό!!


Μέσα από αυτά τα σενάρια καλυτερεύουμε τις ερωτικές μας σχέσεις,γνωρίζουμε περισσότερα για αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση στο σεξ και βέβαια ανανεώνουμε τις χρονοφθαρμενες ερωτικές μας σχέσεις!


Βέβαια.οι σεξουαλικές συμπεριφορές είναι αποδεκτές όταν και οι δύο σύντροφοι συναινούν σε αυτές!


 Είναι δε ανήθικες, εγκληματικές και διατροφικές όταν προκαλείται βλάβη ή όταν εμπλέκουν άτομα χωρίς την συναίνεση τους!!

One night stand Και "Gosting"...

Με τον όρο αυτό εννοούμε την ερωτική συνευρεση δύο ανθρώπων για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!!!!!


Είναι σύνηθες φαινόμενο πολλοί να επιλέγουν έναν ευκαιριακο ερωτικό σύντροφο!!


 Σε μια πρόσφατη κοινωνιολογικη έρευνα στο Michighan των ΗΠΑ ερωτήθηκαν 2500 έφηβοι και μετεφηβοι ,μισά αγόρια και μισά κορίτσια,να εκφράσουν την άποψη τους για το ευκαιριακο σεξ.


Σας πληροφορω ότι το 35% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν πάνω από 7 ερωτικές εμπειρίες οι οποίες διήρκησαν σπο1 -6 ώρες μέχρι τώρα στη ζωή τους και μάλιστα ένα 4% από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν σύντομες σχέσεις με διαφορετικούς συντρόφους,οι οποίες ήταν αρκετές σε πολύ κοντινά χρονικά διαστήματα Για παράδειγμα 7 εμπειρίες ευκαιριακου σεξ μέσα σε ένα μήνα.


Επίσης ένα 15% των ερωτηθέντων βρέθηκε ότι ήθελαν να δοκιμάσουν μια τέτοια εμπειρία επειδή την θεωρούν μοντέρνα, μυστηριώδη και μάλιστα ότι διακατέχονται από συναισθήματα κατωτερότητας έναντι των συνομιλικων τους που έχουν αντίστοιχες εμπειρίες!!!!!!!


Ένα 5% δεν θα δοκίμαζαν ποτέ κάποια τέτοια εμπειρία διότι είναι ηθικώς κατακριτέο σύμφωνα με τις πολιτισμικές και θρησκευτικές τους πεποιθήσεις!!!!!


Το 20%θα προχωρούσαν σε ολοκληρωμένες σχέσεις αφού αρχικά περάσει κάποιος χρόνος έτσι ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον σύντροφο τους και να νιώσουν ερωτευμένοι.


Το υπόλοιπο 30% παραδέχτηκαν ότι τους πληρεί να έχουν ευκαιριακές σχέσεις μέσα στο διαδίκτυο.


Τι λέτε για όλα αυτά;


Θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις,φίλοι μου!!!!

"Οι αξίες των παιδιών ξεκινούν από την οικογένεια"

Θα ήθελα να συζητήσουμε ένα θέμα που ταλανίζει εμάς τούς γονείς!!!!


Είναι το υπέρμετρο άγχος μας για το αν το παιδί μας θα έχει την καλύτερη επίδοση τόσο στο σχολείο και στις ξένες γλώσσες, όσο και σε οποιεσδήποτε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.


Αρχικά θα ήθελα να πω ότι η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική ως προς την πολιτισμική, κοινωνική και εκπαιδευτική της σύσταση, τα πιστεύω, τα ήθη ,τα έθιμα της και την συμπεριφορά των μελών στις σχέσεις μεταξύ τους.


Όλοι μας μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη μια οικογένεια από την άλλη,καθώς και τις αρχές της. Συνεπώς η διαφορά των παιδιών κάθε οικογένειας είναι ορατή.


Το πότε ένα παιδί είναι κακομαθημένο και πότε ένα άλλο έχει αγωγή εξαρτάται από εμάς τους γονείς και όχι από την τηλεόραση Τα μικρά μας βλασταρακια μπορούν να είναι αναγωγα όταν είμαστε ανεκτικοί μαζί του και δεν ξέρει τα όρια του!
Αυτά τα πλάσματα έρχονται στη ζωή και πραγματικά μιμούνται για να μάθουν!!!!! Ποιους; Με ποιους μεγαλώνουν; Με εμάς τους γονείς τους φυσικά!!!


Άρα μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους για τα όρια και γιατί τα χρειαζόμαστε στη ζωή μας!!! Μα γιατί άλλο; Για να είμαστε ευτυχισμένοι, δημιουργικοί και να συνυπαρχουμε ειρηνικά με τους συνανθρώπους μας!!!


Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνουμε τα παιδιά μας να μάθουν την υπευθυνότητα!!


 Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν τους δώσουμε την πρωτοβουλία να αυτενεργησουν, και να εξασκηθούν στο κομμάτι του σεβασμού προς τον εαυτό τους!!
Έτσι μαθαίνουν να έχουν υπευθυνότητα. Για το φαγητό που τρώνε,για τα ρούχα που διαλέγουν,για τις ώρες που οργανώνει το διάβασμα του και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες,για την τάξη στο δωμάτιο του και για τη συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους!!!


Με τι το επόμενο άρθρο μου εύχομαι να είμαστε όλοι καλά!

Να τολμάς να λες “όχι” !


Φίλοι μου σαν ψυχολόγος σας προτείνω και σας παροτρύνω να αισθάνεστε όλο και λιγότερο ένοχοι όταν λέτε ΟΧΙ.

Διότι όταν κάνουμε το χατίρι των άλλων χαλάμε το δικό μας!!!!!!!!!
Είμαστε λιγότερο ευτυχισμένοι και παραγωγικοί!!!!!!
Μειώνουμε την αυτοεκτίμηση μας και γινόμαστε ανασφαλείς ως προς την δυναμική μας ως αυτούσιες προσωπικότητες.

Δημιουργούμε στους άλλους την ευχάριστη εντύπωση τι είμαστε δουλοπρεπείς και ηττοπαθείς αφού κάνουμε ότι εξυπηρετεί εκείνους συνεχώς.
Δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να κάνουμε εμείς για εμάς πράγματα που θα μας ευχαριστήσουν αφού δαπανούμε χρόνο να εκπληρώνουμε τις επιθυμίες και να φροντίζουμε για τις ανάγκες των άλλων.

Οι άνθρωποι που απαιτούν από εμάς να κάνουμε εμείς ότι έχουν ανάγκη εκείνοι,δηλαδή να δουλεύουμε για αυτούς ανήκουν στο είδος την άκρως εγωκεντρικων,χειριστικων ανθρώπων που ύπουλα προσποιούμενοι τους φίλους καταφέρνουν να κάνουν τις άλλους να δουλεύουν για αυτούς!!!!;

Πρόκειται για άκρως τοξικούς τύπους που απομυζούν την θετική μας ενέργεια και μας καταρρακώνουν την αυτοεκτίμηση μας

Πείτε λοιπόν ΟΧΙ και ευχαριστηθείτε το!!!!!!!!!