Εάν έχετε μια ερώτηση, υπάρχει 99% πιθανότητα η απάντηση είναι στο Διαδίκτυο.
Απλώς πληκτρολογήστε την ερώτηση στο Google και ορίστε! Έχετε φαινομενικά ατελείωτες απαντήσεις στην άκρη των δακτύλων σας. Είναι εύκολο να αναζητήσετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, από ποια συνταγή για δείπνο να μαγειρέψετε απόψε, μέχρι πώς να διαγραφείτε από τις αναζητήσεις σας στο Google. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να Googlάρετε στον ελεύθερο χρόνο σας. Όχι μόνο αυτές οι αναζητήσεις θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο Google My Activity, αλλά οι απαντήσεις θα μπορούσαν επίσης να σας οδηγήσουν σε έναν ατελείωτο λαβύρινθο στο Διαδίκτυο.
Δώστε λίγη ηρεμία στον εαυτό σας μην ψάξετε αυτά τα πράγματα στο Google.
Πράγματα που δεν θέλετε να βλέπετε αργότερα στις διαφημίσεις
Μπορεί να έχετε μια περίεργη ερώτηση σχετικά με αλοιφές για το εξάνθημα του φίλου/ης σας, αλλά αν το αναζητήσετε στο Google, καλή τύχη! Στη συνέχεια, πιθανότατα κάθε φορά που ανοίγετε μια σελίδα στο διαδίκτυο, θα υπάρχει μια διαφήμιση για την εν λόγω αλοιφή για εξάνθημα, για τις επόμενες εβδομάδες. Οπότε μην Googlάρετε πράγματα για τα οποία δεν θέλετε να βλέπετε διαφημίσεις.
Οτιδήποτε θα σε φέρει σε δύσκολη θέση
Όλοι έχουμε ενοχλητικές ερωτήσεις, αλλά αν ανησυχείτε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας, ας πούμε, σε μια πολιτική κούρσα ή δικαστική διαμάχη, τότε είναι καλύτερο να μην το αναζητήσετε στο Google! Ακόμα κι αν διαγράψετε οριστικά τις αναζήτησεις σας, δεν έχετε τύχη, σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας Svea Eckert και Andreas Dewes. Η ομάδα ασφαλείας κατάφερε να συγκεντρώσει τις διαδικτυακές συνήθειες περίπου 3.000.000 Γερμανών πολιτών εν αγνοία τους, καθώς και το ιδιωτικό web ιστορικό εξεχόντων δημοσίων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων δικαστών και πολιτικών. Εκτός αυτού, δεν θέλετε πραγματικά να εμφανίζονται διαφημίσεις για αυτές τις ενοχλητικές ερωτήσεις, ειδικά αν το αφεντικό σας είναι… πάνω από τον ώμο σας.
Δερματικές παθήσεις
Αναρωτιέστε τι είναι αυτό το νέο ψεγάδι στο πρόσωπό σας; Μην ψάχνετε στο Google «στρογγυλό, κοκκινωπό σημάδι». Θα σας φέρει πολλές πληροφορίες και εικόνες που θα δείχνουν… μερικά αρκετά αηδιαστικά πράγματα. Και μάλλον δεν θα βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα. Κλείστε ένα ραντεβού με έναν δερματολόγο.
Αν ένα προϊόν είναι ασφαλές ή όχι
Το Διαδίκτυο έχει πολλές απόψεις, με ανθρώπους να ισχυρίζονται… ότι είναι ειδικοί σε όλα. Αλλά αν αναρωτιέστε εάν ένα συγκεκριμένο προϊόν είναι ασφαλές για το δέρμα σας ή για να το καταναλώσετε κ.λπ… και λάβετε πίσω ένα «ναι» από ορισμένα φόρουμ και ένα «όχι» από άλλα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να στραφείτε προς τη θετική πλευρά . Είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρική ή/και επαγγελματική συμβουλή από τους ειδικούς και να προσθέσετε αυτήν την ερώτηση στη λίστα με τα πράγματα που δεν πρέπει να Googlάρετε. Καλέστε το γιατρό σας ή την εκάστοτε εταιρεία.
Huntsman spider
Τι νομίζεις ότι είναι: Ένα ακόμη είδος αραχνούλας.
Τι είναι τελικά: Ένας πραγματικός εφιάλτης που ζει σε περιοχές της Ασίας και της Αυστραλίας και εισβάλλει συχνά σε σπίτια τρομοκρατώντας κόσμο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δεις τα videos που κυκλοφορούν με πρωταγωνίστρια αυτή την αράχνη που φτάνει σε μέγεθος καβουριού.
Κύμα καύσωνα πλήττει την χώρα και το air condition έχει γίνει η αγαπημένη μας ηλεκτρική συσκευή αυτές τις μέρες. Το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργήσει συνεχώς για 24 ώρες χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην το ρυθμίζουμε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.
Επίσης, εάν το κλιματιστικό σας λειτουργεί συνεχώς για περισσότερες από 8 ώρες, είναι καλό να το σβήσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά για να κρυώσει.
Κλιματιστικό: Οδηγίες για τη σωστή χρήση
«Μπορούν να δουλέψουν και ένα 24ωρο. Το βασικότερο πράγμα για να μην έχουμε προβλήματα και με την υγεία μας και με την κατάσταση των μηχανημάτων είναι η σωστή συντήρηση από τεχνικούς εξειδικευμένους, με πιστοποίηση και τα κατάλληλα χημικά, καθώς και ο υπόλοιπος τεχνικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται στο μηχάνημα» είπε ο Δημήτρης Κοντούσιας, πρόεδρος της ομοσπονδίας ψυκτικών στο Action24, ενώ προειδοποίησε για ακατάλληλο ψυκτικό υγρό που διακινείται, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο κλιματιστικό, ακόμη και έκρηξη.
Όλοι μας έχουμε smartphone, σωστά; Σωστά, θα πούμε, οι μη-έχοντες είναι πλέον μειοψηφία (ή ο παππούς σου). Το θέμα είναι ότι τα smartphones γίνονται ολοένα και πιο smart, ολοένα και πιο γρήγορα, και μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο να μην μένουμε πίσω. Αλήθεια, εσύ γνωρίζεις όλες τις δυνατότητες που έχει το κινητό σου; Ξέρεις ποιες εφαρμογές, ακόμα και του συστήματος, είναι παντελώς άχρηστες; Ξέρεις, από την άλλη μεριά, ποιες εφαρμογές έπρεπε να κατεβάσεις με το που αγοράσεις την συσκευή;
Μην ανησυχείς αν δεν ξέρεις. Κανένας μας δεν γίνεται να ξέρει. Και γι’ αυτό εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις κι εσύ με το smartphone σου. Ώρα να τα σταματήσεις…
Δεν έχεις βάλει κωδικό
Αν το κινητό σου μπορεί να το ξεκλειδώσει ο καθένας, επειδή δεν έχεις καταβάλλει ούτε την ελάχιστη προσπάθεια (να βάλεις για κωδικό 1111), τότε απλά δεν ζεις στο σήμερα. Προσοχή: Ο κωδικός θεωρείται πιο ασφαλής από το μοτίβο ξεκλειδώματος, επειδή είναι πιο δύσκολο να “σπάσει”.
Συνδέεσαι σε δημόσια WiFi
Χμμμ ήταν όντως καλή ιδέα να συνδεθείς σε ένα δίκτυο που ήταν δημόσιο και δωρεάν; Επειδή μάλλον ήταν και απροστάτευτο, που σημαίνει ότι ένας (πιθανός) χάκερ θα μπορούσε εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση στην συσκευή και τα στοιχεία σου μέσω του δικτύου. Και, ναι, δεν είμαστε ακόμα σε επίπεδα δυστοπίας που αυτό είναι καθημερινή ανησυχία, αλλά φύλαγε τα ρούχα σου. Και προτίμησε τα δίκτυα ανθρώπων που εμπιστεύεσαι.
Έχεις Android και δεν βάζεις antivirus
Και κάπως έτσι η μαμά σου λογικά σε πήρε τηλέφωνο μια μέρα, επειδή το κινητό της σταμάτησε να λειτουργεί, και δεν έχεις ιδέα πού έκανε κλικ και τι της το προκάλεσε αυτό. Για να το πούμε απλά: οι Android συσκευές είναι αρκετά επιρρεπείς σε κακόβουλα προγράμματα (και ανθρώπους), και χρειάζονται antivirus.
Δεν έχεις εγκαταστήσει αντικλεπτική εφαρμογή
Εφαρμογές όπως το FindMyPhone και το Cerberus σου επιτρέπουν, ακόμα κι αν το κινητό σου κλάπηκε, να το εντοπίσεις, να διαγράψεις απομακρυσμένα τα δεδομένα σου και τα προσωπικά σου στοιχεία για να προστατευτείς, ακόμα και να το κάνεις να σημάνει ξαφνικό συναγερμό. Είναι εφαρμογές που χρειάζεται κάθε κινητό, με το που το αγοράζουμε. Το Cerberus, μάλιστα, “επιβιώνει” από την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων που κάνουν οι περισσότεροι κλέφτες, ώστε να μεταπωλήσουν την συσκευή.
Δεν κάνεις logout από σελίδες και εφαρμογές
Κάτι που σημαίνει ότι όλες οι προσωπικές σου πληροφορίες είναι διαθέσιμες με το πάτημα ενός κουμπιού. Γενικότερα, το να υποθέτουμε ότι δεν θα κινδυνεύσει ποτέ το κινητό μας είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος.
Κατεβάζεις εφαρμογές χωρίς να τσεκάρεις τι είναι
…και ποιος τις έφτιαξε. Δες τι βαθμολογία έχουν, διάβασε κριτικές από κάτω. Μην ανησυχείς, οι κριτικές – και δη οι ελληνικές – τα λένε τσεκουράτα όταν κάτι δεν πάει καλά, και όταν η σούπερ εφαρμογή που είδες κάπου να διαφημίζεται και κλίκαρες για να την κατεβάσεις είναι απλά ο τρόπος κάποιου επιτήδειου να βγάζει λεφτά από διαφημίσεις, θα σε προστατεύσουν. Διάβαζε!
Δεν καθαρίζεις το κινητό σου
Και εσωτερικά, και εξωτερικά. Είναι καλό να κατεβάσεις μια εφαρμογή που θα κάνει… βαθύ καθαρισμό στα αρχεία σου, επειδή δεν έχεις ιδέα πόσο αποθηκευτικό χώρο σου πιάνουν τα σκουπίδια της συσκευής—και μάλιστα τα σκουπίδια που δεν μπορείς να δεις. Εξωτερικά, πάλι, σου θυμίζουμε ότι το κινητό είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα στο σπίτι σου. Πρόσεξέ το.
Το φορτίζεις με λάθος φορτιστή
Η χρήση μη επίσημων, φτηνών φορτιστών μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ζωή της μπαταρίας, όπως και υπερθέρμανση. Και επειδή καλό είναι να τα αποφεύγουμε αυτά, καλύτερα να φροντίζεις τον φορτιστή που ήρθε μαζί με το κινητό σου.
«Το RizzGPT βασικά χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να σας παρέχει χάρισμα επί παραγγελία. Ακούει την τρέχουσα συνομιλία σας και σας λέει ακριβώς τι να πείτε στη συνέχεια, είτε είστε σε ραντεβού είτε σε συνέντευξη για δουλειά».
Όταν κάποιος μιλάει με τον χρήστη, το RizzGPT παρακολουθεί τη συνομιλία μέσω μικροφώνου, τη μετατρέπει σε κείμενο και την στέλνει μέσω WiFi στο ChatGPT για να δημιουργήσει μια απάντηση.
Η απάντηση επιστρέφει στον φακό και ο χρήστης απλά την εκφωνεί.
Σύμφωνα με τον Μπράιαν, το RizzGPT μπορεί να βελτιώσει και τις διαπροσωπικές σχέσεις, ιδιαιτέρως σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να μιλήσουν άνετα με το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει.
Ο Τσιάνγκ λέει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για να διατεθεί στο εμπόριο το RizzGPT και ότι θέλει απλά να αναδείξει τις υπέρτατες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Η start-up Neuralink, μια από τις εταιρείες του Ίλον Μασκ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη μέσω Twitter ότι έλαβε την άδεια των αμερικανικών υγειονομικών αρχών για να δοκιμάσει διασυνδεδεμένα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους.
Πρόκειται για «σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει μια μέρα η τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η καλιφορνέζικη νεοφυής επιχείρηση, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η «στρατολόγηση» εθελοντών για τις «κλινικές δοκιμές» που θα διεξαγάγει «δεν έχει αρχίσει ακόμη».
Η Neuralink σχεδιάζει διεπαφή που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να επιτρέπει επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης.
Αναμένεται πάνω απ’ όλα να βοηθήσει παράλυτους, ή πάσχοντες από νευρολογικές παθήσεις.
Η start-up θέλει κατόπιν να κάνει επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες τις συσκευές ώστε να μπορούν να εμφυτεύονται σε ανθρώπους διατεθειμένους να δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια ώστε ο εγκέφαλός τους να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ.
Για τον κ. Μασκ, ο οποίος ίδρυσε τη Neuralink το 2016, το τσιπ που θα εμφυτεύεται σε ανθρώπους ίσως επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επιτύχει «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη», όπως το έθεσε το 2020, σε εκδήλωση της εταιρείας.
Ο δισεκατομμυριούχος φοβάται πως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα ξεπεράσει τον άνθρωπο, θα πάρει τον έλεγχο μια μέρα.
Τον Μάρτιο, ο κ. Μασκ ίδρυσε την X.AI, άλλη νέα επιχείρηση ειδικευμένη στην ΤΝ, πιθανόν για να ανταγωνιστεί με την OpenAI, εταιρεία δημιούργημα της οποίας είναι το ChatGPT, λογισμικό ικανό να αλληλεπιδρά με ανθρώπους και να παράγει κείμενα κάθε λογής όταν του το ζητούν.
«Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η συσκευή της Neuralink είναι έτοιμη για τους ανθρώπους, άρα το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τη διαδικασία έγκρισης του FDA», του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων, τόνιζε μέσω Twitter στα τέλη Νοεμβρίου, έναν μήνα αφού αγόρασε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Ο FDA δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο επικεφαλής της Tesla (ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και SpaceX (διάστημα) συνηθίζει να κάνει φιλόδοξες ως παρακινδυνευμένες προβλέψεις, π.χ. για την αυτονομία των αυτοκινήτων της Tesla.
Τον Ιούλιο του 2019, διαβεβαίωνε πως η Neuralink θα ξεκινούσε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2020.
Κατά καιρούς, ο κ. Μασκ έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα με δηλώσεις του για την τεχνολογία της φύσης αυτής, για παράδειγμα πως θα μπορούσε να θεραπεύσει από την παχυσαρκία ως τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια, ή το θα επέτρεπε να πλοηγείται κανείς στο διαδίκτυο τηλεπαθητικά. Πέρυσι διαβεβαίωνε πως είναι τόσο σίγουρος για την ασφάλεια της συσκευής της εταιρείας του, που θα την εμφύτευε στα παιδιά του.
Μέχρι σήμερα, πρωτότυπα των εμφυτευμάτων, που έχουν μέγεθος όσο ένα μικρό κέρμα, έχουν εγκατασταθεί σε κρανία ζώων. Πίθηκοι μπόρεσαν έτσι να «παίξουν» βιντεοπαιγνίδια, ή να «πληκτρολογήσουν» λέξεις σε οθόνες, απλώς μετακινώντας με τα μάτια τον κέρσορα στην οθόνη.
Στα τέλη Νοεμβρίου, η start-up έκανε λόγο για προόδους στον σχεδιασμό ρομποτικού χειρουργού και στην ανάπτυξη άλλων εμφυτευμάτων, που θα τοποθετούνται στον νωτιαίο μυελό ή στα μάτια, για να αποκαθίσταται η δυνατότητα κίνησης ή η όραση.
Το 2022, ο κ. Μασκ εξόρκισε τους εργαζόμενους της Neuralink να προχωρήσουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. «Θα είμαστε όλοι νεκροί προτού να παραχθεί κάτι που θα είναι χρήσιμο», τους είχε πει σε σύσκεψη την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Στο παρελθόν, ο FDA είχε επισημάνει αρκετά πεδία για τα οποία θα χρειαστεί να λάβει πειστικές απαντήσεις προτού εγκρίνει δοκιμές σε ανθρώπους — για τη μπαταρία λιθίου του εμφυτεύματος, για το ενδεχόμενο καλώδια να βγουν από το εμφύτευμα και να βλάψουν τον εγκέφαλο, για τη δυνατότητα ασφαλούς αφαίρεσης της συσκευής χωρίς να υποστούν ζημιά εγκεφαλικοί ιστοί κ.λπ..
Και άλλες εταιρείες εργάζονται στον έλεγχο υπολογιστών με τη σκέψη, όπως η Synchron, που ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2022 πως εμφύτευσε την πρώτη διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής στις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ