ΥΓΕΙΑ
Τις ολέθριες επιπτώσεις που είχε στην υγεία όσων εκτέθηκαν στην ακτινοβολία που εκλύθηκε από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, και οι επιστήμονες 37 χρόνια μετά ακόμα ερευνούν. Αν και η νεοπλασματική παθολογία του θυρεοειδούς είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που σχετίζεται με αυτήν, νέα μελέτη αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος αδένας δεν είναι ο μοναδικός που επηρεάζεται. Όσοι εμφάνισαν θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς μετά από την καταστροφή, διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου σε άλλα όργανα, περιλαμβανομένων των επινεφριδίων.
«Το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς προέρχεται από τα θυλακιώδη κύτταρα που παράγουν τη θυροξίνη και είναι ο πιο συχνός καρκίνος αυτού του αδένα, αφού αντιπροσωπεύει το 60-80% των περιστατικών. Έχει υψηλά ποσοστά ίασης (95%) εάν είναι εντοπισμένος μόνο εντός του αδένα και αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά. Η ολική θυρεοειδεκτομή και η επικουρική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, αν χρειασθεί, είναι οι επιλογές για τη διαχείριση της κακοήθειας και την ελαχιστοποίηση των υποτροπών», μας εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.
Αν και οι άνθρωποι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου είναι εκείνοι που ως παιδιά ζούσαν τότε στη σημερινή Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία, μελέτες δείχνουν ότι το νέφος που σκέπασε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έπληξε την υγεία αρκετών κατοίκων τους. Η αύξηση των ποσοστών καρκίνου του θυρεοειδούς που σημειώθηκε τα μετέπειτα χρόνια αποδόθηκε, κατά ένα ποσοστό, στην έκλυση ραδιενεργών αερίων από τον αντιδραστήρα του συγκεκριμένου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.
Με την ανησυχία για ένα νέο ατύχημα, ιδίως σε εμπόλεμη ζώνη, ερευνητές από Πανεπιστήμια της Ελβετίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Λευκορωσίας, ΗΠΑ και Κίνας εξέτασαν εάν οι ασθενείς με θηλώδες καρκίνο του θυρεοειδούς κινδυνεύουν να εμφανίσουν και δεύτερο καρκίνο που δεν σχετίζεται με τον αρχικό. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 30.568 ασθενείς και βρέθηκε ότι υπάρχουν στατιστικά σημαντικοί κίνδυνοι.
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1990 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Από τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι το 9,2% εμφάνισαν δεύτερη κακοήθεια. Η μέση ηλικία όλων των ασθενών κατά τη στιγμή του πρωτοπαθούς καρκίνου ήταν τα 53,9 έτη και κατά τη στιγμή του δευτεροπαθούς καρκίνου τα 61,5 έτη. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open έδειξαν ότι υπήρξε στατιστικά σημαντικός αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης δεύτερων όγκων του μαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού, του μεσοθηλίου, του οφθαλμού, των εσωτερικών γεννητικών οργάνων, των μηνίγγων, των ενδοκρινών αδένων, καθώς και σαρκώματος Kaposi.
Οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος και των μαστών ήταν οι πιο συχνοί δεύτεροι πρωτοπαθείς όγκοι στις γυναίκες και του γαστρεντερικού, ουρογεννητικού και ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί στο παρελθόν με θηλώδη καρκίνωμα του θυρεοειδούς για την ανίχνευση νέων πρωτογενών όγκων σε αρχικό στάδιο.
«Από κακοήθη νεοπλασία σε άλλους ενδοκρινείς αδένες, πέραν δηλαδή του θυρεοειδούς, κινδυνεύουν μόνο οι γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη, από την οποία φάνηκε ότι υπήρχε στατιστικά σημαντικός αυξημένος κίνδυνος για όγκους των επινεφριδίων και κακοήθη νεοπλασία άλλων ενδοκρινών αδένων», συμπληρώνει ο πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων κ. Λινός.
«Ειδικότερα ο σπάνιος, πολύ επιθετικός καρκίνος των επινεφριδίων, ο οποίος όμως αντιμετωπίζεται όταν διαγνωσθεί έγκαιρα, απαιτεί κινητοποίηση των ασθενών όταν προκύψει ξαφνική αύξηση βάρους, με αλλαγή των χαρακτηριστικών του προσώπου και του σώματος και εμφάνιση τριχοφυΐας. Όμως, η συγκεκριμένη κακοήθεια μπορεί να παρουσιασθεί και χωρίς υπερπαραγωγή κορτιζόλης και ορμονών του φύλου και να είναι ασυμπτωματική. Τότε, μόνο η τυχαία εύρεσή του στις διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία), λόγω κοιλιακού άλγους, μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση και έγκαιρη χειρουργική θεραπεία.
Ο εντοπισμός του καρκίνου των επινεφριδίων σε αρχικό στάδιο και η χειρουργική αφαίρεσή του, προσφέρει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης που ξεπερνά 50-60%. Η πρόγνωση, όμως, δεν είναι ευνοϊκή όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινά ή απομακρυσμένα όργανα. Κατά την επινεφριδεκτομή αφαιρείται όλος ο όγκος. Όταν αυτός είναι μικρός, η επέμβαση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά ή ενδοσκοπικά με οπισθοπεριτοναϊκή επινεφριδεκτομή, ώστε ο ασθενής να αναρρώσει γρηγορότερα. Σε μεγάλους όγκους επιλέγεται η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση», καταλήγει ο κ. Λινός.
Οι οδηγίες τις οποίες συστήνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προς τους πολίτες που κατοίκους στις περιοχές των πυρκαγιών και γύρω από αυτές είναι οι ακόλουθες:
Παραμονή σε κλειστούς χώρους: Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μίας δασικής πυρκαγιάς και επηρεάζονται από τον καπνό, προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών: Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον.
Περιορισμός Μετακινήσεων: Θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση, όμως, χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.
Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού: Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών) και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
Χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό: Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.
Σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης) πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.
Φορέστε μάσκα
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών στις «Oδηγίες επιβίωσης» στις ακραίες συνθήκες καύσωνα και πυρκαγιών οι κάτοικοι των περιοχών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο θα πρέπει να φορέσουν μάσκες για να προστατευθούν από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία όταν τα εισπνέουμε επικάθονται στο αναπνευστικό μας και προκαλούν φλεγμονή»
Οι πολίτες θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις περιοχές που υπάρχουν ενεργά πύρινα μέτωπα , είπε το πρωί ο κ. Βασιλακόπουλος στην ΕΡΤ, καθώς τα προϊόντα που καίγονται κάνουν ατελή καύση και συχνά εκλύονται διάφορα αέρια τα οποία είναι τοξικά με κίνδυνο να προκαλέσουν λιποθυμικά επεισόδια.
Στην Ελλάδα έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ενώ θετικά στη λοίμωξη έχουν βρεθεί ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε τη ζωή του την Κυριακή από στρεπτόκοκκο.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.
Σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Ο Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο.
«Δεν χρειάζεται πανικός, είναι το γνωστό στέλεχος του στρεπτόκοκκου»
Ο παιδίατρος ξεκαθάρισε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο: «Είναι σίγουρο ότι δεν χρειάζεται πανικός. Είναι ένα στέλεχος που είναι ήδη γνωστό, ο κόσμος το ξέρει ως οστρακιά. Καθημερινά τα παιδιά αρρωσταίνουν από στρεπτόκοκκο».
Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται
Ο στρεπτόκοκκός μπορεί να κάνει αμυγδαλίτιδα και ωτίτιδα. Επίσης, μπορεί να κάνει πνευμονία και μπορεί να κάνει και δερματικές παθήσεις. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με το σάλιο και την αναπνοή.
Συνήθως το μικρόβιο το έχουν οι ενήλικες ως φορείς και το μεταδίδουν στα παιδιά.
Πρόκειται για ένα «ύπουλο» μικρόβιο, όπως ανέφερε ο παιδίατρος, γιατί ξεκινάει με συμπτώματα μία απλής ίωσης, αλλά είναι κεραυνοβόλο μικρόβιο και σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, δηλαδή να μπει μέσα στο αίμα και να φθάσει σε όργανα που δεν πρέπει να είναι.
«Υπάρχει μία αύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022»
Το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει ο κ. Μαζάνης είναι ότι το εν λόγω μικρόβιο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με αντιβίωση και σημείωσε ότι υπάρχει μία έξαρση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022.
«Οι γονείς να ξέρουν όταν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στο λαιμό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο», υπογράμμισε ο Σπύρος Μαζάνης.
Οι έγκυες και τα μωρά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α
Πώς μεταδίδεται
Πώς μπορεί να εκδηλωθεί μία λοίμωξη από στρεπτόκοκκο – Συμπτώματα και επιπλοκές
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι για να νοσήσουν
Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης
Πώς μπορεί να διαγνωστεί μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;
Ποια είναι η θεραπεία
Πότε πρέπει να αναζητήσω βοήθεια
H διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α επιτηρείται στην Ελλάδα;
Οδηγό ενημέρωσης για τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α παρουσιάζει ο ΕΟΔΥ, μέσα από δέκα ερωταπαντήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, δίνει πληροφορίες για το πώς μεταδίδεται η λοίμωξη, για τα συμπτώματα, τον ευάλωτο πληθυσμό και άλλα πολλά.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ενώ θετικά στη λοίμωξη έχουν βρεθεί ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε τη ζωή του την Κυριακή.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Πώς μεταδίδεται
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
• Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
• Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
• Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
• Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Πώς μπορεί να εκδηλωθεί μία λοίμωξη από στρεπτόκοκκο – Συμπτώματα και επιπλοκές
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.
Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός.
Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι για να νοσήσουν
Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη εναντί του βακτηρίου.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης
Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:
• Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
• Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
• Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
• Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
• Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής
Πώς μπορεί να διαγνωστεί μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;
Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.
Ποια είναι η θεραπεία
Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.
Πότε πρέπει να αναζητήσω βοήθεια
Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.
H διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α επιτηρείται στην Ελλάδα;
H διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α δεν επιτηρείται στην Ελλάδα, όπως επιτηρείται σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αγγλία.
Τους τελευταίους μήνες αναφέρεται μία αύξηση στα συγκεκριμένα περιστατικά (iGAS) σε κάποιες χώρες σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ενώ αναφέρονται και θανατηφόρα κρούσματα.
Το ECDC, ο WHO και το CDC παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και συστήνουν επαγρύπνηση τόσο των αρμοδίων φορέων όσο και του κοινού για αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με το ECDC πιθανολογείται ότι η αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικής νόσου από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α συσχετίζεται με την πρόσφατη αύξηση της κυκλοφορίας πολλών αναπνευστικών ιών, όπως ο ιός της γρίπης και ο RSV ιός, καθώς η συλλοίμωξη ιών με τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ευνοεί την εκδήλωση διεισδυτικής νόσου.
Για το λόγο αυτό η εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων πρόληψης αποτελούν την καλύτερη ασπίδα στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων.
Ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη της Ματίνας Παγώνη για την νόσο Χ που έχει σημάνει συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τις υγειονομικές αρχές.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στη «Νόσο Χ» σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ και σημείωσε πως συγκριτικά ο κορονοϊός θεωρείται πιο ήπιος.
«Ηρεμία και ψυχραιμία. Ο ΠΟΥ όπως το 2018 είχε προειδοποιήσει για τον κορονοϊό, έτσι ακριβώς τώρα θα ενημερώσει όλες τις χώρες στη συνάντηση που θα γίνει στη Γενεύη, ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι έτοιμα για μια νέα νόσο. Θα κάνει πανδημία από ότι λέγεται και θα είναι πιο θανατηφόρος από ότι φαίνεται από τον Covid. Δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ιό. Συγκριτικά ο κορoνοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
«Εκτός από προσωπικό χρειάζεται και εξοπλισμός. Η Νόσος X θα είναι 50 – 70% πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό, όπως πιστεύουν. Θα μεταδοθεί στους ανθρώπους και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε και επισήμανε ότι δεν χρειάζεται πανικός.
Τι είναι η «νόσος Χ»;
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Νόσος Χ αντιπροσωπεύει το ότι μια σοβαρή διεθνής πανδημία θα μπορούσε να προκληθεί.
Η νόσος Χ θα είναι ένας νέος παράγοντας – ένας ιός, ένα βακτήριο ή ένας μύκητας – χωρίς καμία γνωστή θεραπεία.
Συγκεκριμένα, όταν ή εάν εμφανιστεί η νόσος Χ, είτε με τη μορφή ιού, βακτηρίου, μύκητα ή άλλου παράγοντα, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες έλλειψης εμβολίων ή ακόμη και αποτελεσματικών θεραπειών.
Είναι η «νόσος Χ» θανατηφόρα; Μπορεί να προκαλέσει πανδημία;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο Νόσος Χ για οποιαδήποτε άγνωστη ασθένεια το 2018. Συγκεκριμένα, έναν χρόνο αργότερα ο Covid-19 εμφανίστηκε ως ιός που προκαλεί πανδημία.
Ο όρος έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σε όλον τον κόσμο, με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η επόμενη Νόσος Χ θα είναι ζωονοσογόνος, όπως ο Έμπολα και ο Covid-19. Άλλοι είπαν ότι το παθογόνο μπορεί επίσης να δημιουργηθεί από ανθρώπους.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ενός συμβάντος Disease X προ των πυλών», είπε στην National Post ο Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη. «Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε.
Αυξημένα επίπεδα όχλησης από τα κουνούπια αναμένονται, λόγω των βροχοπτώσεων του Απριλίου, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα σημειωθεί σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα επίπεδα της βροχής αυτόν τον μήνα διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων χρόνων.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο γεγονός και η αναμενόμενη αύξηση της όχλησης από τα κουνούπια δεν ανησυχεί τους ειδικούς καθώς δεν πρόκειται για κουνούπια που ευθύνονται για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Εντείνονται οι ψεκασμοί
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Μουρελάτος, επικεφαλής της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», που συμμετέχει στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν είναι σύνηθες να καταγράφονται τόσο υψηλά επίπεδα βροχής τον μήνα Απρίλιο. Ωστόσο, οι ψεκασμοί από εδάφους έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα στα 160.000 στρέμματα που καλύπτουν τα 16 υγροτοπικά συστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η Περαία, το Αγγελοχώρι, το Καλοχώρι, ο Άγιος Μάμας, οι λίμνες Βόλβη και Αγίου Βασιλείου, οι εκβολές του Αλιάκμονα, η λίμνη Κερκίνη κ.ά.). Παράλληλα, γίνονται ψεκασμοί και με τη βοήθεια drones σε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα επίγεια συνεργεία.
«Σε όλη την Περιφέρεια η κατάσταση ελέγχεται επαρκώς καθώς χάρη στην τριετή διάρκεια των προγραμμάτων καταπολέμησης, βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση» σχολίασε. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τον ιό του Δυτικού Νείλου, γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή τοποθετούνται οι παγίδες σύλληψης των ακμαίων κουνουπιών και από τους ελέγχους και τις ταυτοποιήσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα μπορεί να προκύψει μια αρχική πρόβλεψη από τον Ιούνιο.
Την 1η Μαΐου, παράλληλα, ξεκινάει η λειτουργία του μοντέλου πρόβλεψης και της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα Μosquito Vision, μέσω της οποίας οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν δωρεάν να ενημερώνονται για την πρόγνωση της όχλησης κουνουπιών τις βραδινές ώρες σε συγκεκριμένες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς για την καταπολέμηση των κουνουπιών υπενθυμίζουν τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων από τους πολίτες, ώστε να μην δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε κήπους, ταράτσες ή μπαλκόνια ή γενικότερα σε κατοικημένες περιοχές.
Σε ετοιμότητα και το Υπουργείο Υγείας
Το Τμήμα Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, «λαμβάνοντας υπ’ όψη τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που προκαλούν τα κουνούπια στη δημόσια υγεία και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε κάθε περιοχή», μετά από την σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων, αποφάσισε:
Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Κουτεντάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τ. προέδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς», προσθέτοντας: «Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες –με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην ατομική και δημόσια υγεία αλλά και με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές προεκτάσεις– γίνεται αντιληπτό ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου θα πρέπει να αποτελέσει κυβερνητική προτεραιότητα».
Ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει με βάση μελέτες, πως «η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί ως πανδημία που, προς το παρόν τουλάχιστον, παρουσιάζει ελάχιστα δείγματα ύφεσης. Για τους παχύσαρκους, η ποιότητα ζωής είναι μειωμένη αλλά και συντομότερη, αφού εμφανίζουν συχνότερα σημαντικές επιπλοκές υγείας, συγκρινόμενοι με άτομα φυσιολογικού βάρους. Διαβήτης, καρκίνοι στήθους και παχέος εντέρου, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, και, ιδιαίτερα, καρδιοαγγειακά νοσήματα είναι μερικές από τις ασθένειες που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία. Ακόμα και περιστατικά σεξουαλικής ανεπάρκειας έχουν τη βάση τους στην εν λόγω πάθηση».
Τι είναι όμως παχυσαρκία; Ο κ. Κουτεντάκης απαντά πως «παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, και από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει εντάξει στον κατάλογο των παθήσεων». Μιλώντας για την εικόνα που παρουσιάζουν τα ελληνόπαιδα επισημαίνει πως «έχει βρεθεί ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας (υποκινητικότητα) εξηγεί περίπου το 65% των κρουσμάτων παχυσαρκίας τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια της χώρας και μόνο το 18-20% των κρουσμάτων αυτών έχουν συνδεθεί με την κακή διατροφή.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη ενέργειας (θερμίδες) αυξήθηκε στην Ευρώπη μόνο κατά περίπου 14% την περίοδο 1961-2012, ενώ στο ίδιο περίπου διάστημα η παχυσαρκία είχε αλματώδη αύξηση κατά 140%, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ο παράγων “ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα – άσκηση”, απόρροια του τρόπου ζωής των τελευταίων δεκαετιών, εύκολα εξηγεί την έξαρση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη για αύξηση της καθημερινής μέσης και έντονης σωματικής δραστηριότητας (εντός ή εκτός του σχολείου) των νέων κατά τουλάχιστον 1½ ώρα.Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί προσθέτοντας πολλά μικρά διαστήματα σωματικής δραστηριότητας (περπάτημα στο σχολείο, ποδήλατο, αθλοπαιδιές) έτσι ώστε να καλυφθεί η δοσολογία των περίπου 1.800 θερμίδων την βδομάδα».
«Τέλος, Έλληνες ερευνητές προτείνουν τον σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης σε σχολεία για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και τις οικογένειες τους, καθώς και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διαδικασίας εύκολου και έγκαιρου εντοπισμού των οικογενειών υψηλού κινδύνου για την παχυσαρκία και τα συνοδά της νοσήματα», τονίζει ο ίδιος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η παχυσαρκία είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, καθώς πρόκειται για χρόνια νόσο που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρο (δείκτης μάζας σώματος, ΔΜΣ 25–30 kg/m2) ή παχύσαρκο (ΔΜΣ > 30 kg/m2). Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αναγνωρίζεται ως έγκυρο μέτρο του ποσοστού σωματικού λίπους. Το φυσιολογικό βάρος προσδιορίζει η συνθήκη ΔΜΣ < 25Kg/m2.
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν μια υποκλινική χρόνια κατάσταση φλεγμονής που οδηγεί σε πολλαπλές μεταβολικές διαταραχές. Για αρκετές δεκαετίες, οι βιομηχανικές χώρες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα (επιπολασμό) των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Μεταξύ των αιτίων των φλεγμονωδών αυτών νοσημάτων περιλαμβάνεται η αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικού υποβάθρου και πολλαπλών περιβαλλοντικών παραγόντων. Δεδομένου ότι η γενετική βάση παρέμεινε σταθερή με την πάροδο του χρόνου, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ειδικά ο δυτικός τρόπος ζωής, έχουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτόν τον αυξανόμενο επιπολασμό.
Ο δυτικός τρόπος ζωής συνοδεύεται από βαθιές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, προωθώντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι με υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, οδηγώντας σε έξαρση της παχυσαρκίας τα τελευταία 20 χρόνια.
Ως εκ τούτου οι σχέσεις μεταξύ Παχυσαρκίας και Αυτοανοσίας προβλημάτισε την ιατρική κοινότητα και η συμμετοχή της παχυσαρκίας στην αύξηση των αυτοάνοσων καταστάσεων προτάθηκε έντονα. Αυτή η συσχέτιση έγινε ακόμη πιο έντονη τα τελευταία χρόνια μετά την ανακάλυψη των αξιοσημείωτων ιδιοτήτων του λιπώδους ιστού.
Πράγματι, ο λευκός λιπώδης ιστός (White Adipose Tissue:WAT), που θεωρείτο, από καιρό, ως αδρανής ιστός αποθήκευσης ενέργειας, έχει αναγνωριστεί ότι αποτελεί ένα απαραίτητο ενδοκρινικό όργανο, που εκκρίνει μια μεγάλη ποικιλία διαλυτών μεσολαβητών που ονομάζονται αδιποκίνες ή λιποκυτοκίνες.
Αρχικά οι αδιποκίνες αναγνωρίστηκαν για τις μεταβολικές τους δραστηριότητες και τη ρύθμιση της όρεξης, αργότερα διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται σε διάφορες διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ανοσίας και της φλεγμονής.
Με την προφλεγμονώδη δράση τους, αυτά τα μόρια συμβάλλουν στη λεγόμενη «χαμηλού βαθμού φλεγμονώδη κατάσταση» σε παχύσαρκα άτομα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας ομάδας συννοσηροτήτων – όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης ή οι καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Παράλληλα διαπιστώθηκε η επίδραση των αδιποκίνων στην εμφάνιση και επιδείνωση πολλών Αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Ψωριασική Αρθρίτιδα κ.ά.
Πράγματι, μέθοδοι που επιτρέπουν τον προσδιορισμό της αναλογίας του σωματικού λίπους (π.χ. dual energy x-RAY absorpsiometry-DXA κ.ά.) έδειξαν ότι οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα έχουν περισσότερο σωματικό λίπος για ένα δεδομένο ΔΜΣ από τους υγιείς μάρτυρες.
Ο λιπώδης ιστός σε άτομα κανονικού βάρους αποτελείται κυρίως από τα ώριμα λιποκύτταρα, τα προλιποκύτταρα, δηλ., τα ανώριμα πρόδρομα λιποκύτταρα, ινοβλάστες, ενδοθηλιακά κύτταρα και ανοσοκύτταρα.
Σχεδόν το πλήρες φάσμα των ανοσοκυττάρων, και ιδιαίτερα τα μακροφάγα, αντιπροσωπεύονται μεταξύ αυτών των ανοσοκυττάρων που κατοικούν στον λιπώδη ιστό και έχουν σημαντικές λειτουργίες.
Η προοδευτική και υπερβολική συσσώρευση λίπους που συμβαίνει στην παχυσαρκία οδηγεί σε ουσιαστικές αλλαγές στην ποσότητα και τον φαινότυπο των ανοσοκυττάρων του λιπώδους ιστού (Adipose Tissue: ΑΤ), με αύξηση του αριθμού και της δραστηριότητας ορισμένων από αυτά (κυρίως μακροφάγα, μαστοκύτταρα, ουδετερόφιλα και Τ και Β λεμφοκύτταρα) ενώ μειώνουν άλλα, συμπεριλαμβανομένων των ηωσινόφιλων και αρκετών υποομάδων Τ λεμφοκυττάρων [Τ βοηθητικά κύτταρα 2 (Th2), Treg, κ.ά.] .
Αυτή η διαταραχή της ισορροπίας συμβάλλει στην ανάπτυξη τοπικής και συστηματικής φλεγμονής που σχετίζεται με την παχυσαρκία και παρόλο που οι περισσότεροι τύποι κυττάρων του ανοσοποιητικού είναι ήδη παρόντες στον λιπώδη ιστό, ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά με την εξέλιξη της παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες ιδιαίτερα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ), της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ), της ψωρίασης, της ψωριασικής αρθρίτιδας (ΨΑ), κ.ά., όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης, τη σοβαρότητα της νόσου, καθώς και τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η έρευνα και η γνώση στον τομέα της παχυσαρκίας και των επιπτώσεων της αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Η ακόμη βαθύτερη κατανόηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών που διέπουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της παχυσαρκίας, της φλεγμονής και των παθογενετικών οδών των αυτοάνοσων νοσημάτων φαίνεται να είναι υψίστης σημασίας για τη βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις.
ygeiamou.gr
Υγειονομικό συναγερμό για μία νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού με την ονομασία «Αρκτούρος» σήμανε η επιστημονική κοινότητα.
Ειδικότερα, ο λόγος για την υποπαραλλαγή XBB.1.16 που τροφοδοτεί ένα νέο κύμα σε πολλές χώρες (π.χ ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ινδία κ.ά) και η οποία φαίνεται να προκαλεί ένα νέο σύμπτωμα στα παιδιά που σπάνια εκδηλώνεται από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, όπως μεταδίδει το hindustantimes.com.
«Αρκτούρος»: Σθεναρή αντίσταση στα αντισώματα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυξε τον «Αρκτούρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στα τέλη Μαρτίου, αναφέροντας ότι είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι τώρα.
Η παραλλαγή XBB.1.16 είναι ένας ανασυνδυασμός δύο υποπαραλλαγών της BA.2. Μια προδημοσιευμένη μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τόκιο σημείωσε ότι η παραλλαγή αυτή εξαπλώνεται περίπου 1,17 έως 1,27 φορές πιο αποτελεσματικά από τα συγγενικά XBB.1 και XBB.1.5, γι' αυτό «θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο στο εγγύς μέλλον» καθώς φαίνεται επίσης «σθεναρά ανθεκτικό» σε αντισώματα από άλλες παραλλαγές του Covid.
Το νέο σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον
Σύμφωνα με την τεχνική επικεφαλής COVID-19 του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove, η παραλλαγή αυτή έχει πολλές ομοιότητες με την «Kraken» - την πιο μεταδοτική μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον παιδίατρο και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανοσοποίησης της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Δρ Vipin Vashishtha, τα συμπτώματα της παραλλαγής περιλαμβάνουν:
υψηλό πυρετό,
βήχα,
επιπεφυκίτιδα.
«Μάλλον πολύ νωρίς για να πούμε» εάν το σύνολο των συμπτωμάτων του ιού έχει πραγματικά αλλάξει. Η επιπεφυκίτιδα έχει αναφερθεί στο παρελθόν ως σύμπτωμα Covid», δήλωσε ο επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο RTI International, Richard Reithinger.
Ερευνητές Ινστιτούτο Οφθαλμών Truhlsen της Nebraska Medicine είχαν επίσης εντοπίσει τον ιό στο δακρυϊκό φιλμ του ματιού.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν:
Δάκρυα ή υγρά μάτια,
ερυθρότητα,
πρήξιμο,
πόνο ή ερεθισμό,
κνησμό,
εκκρίσεις.
Από την πλευρά του, ο βοηθός κοσμήτορας έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, Raj Rajnarayanan, σημείωσε ότι η παραλλαγή XBB.1.16 και οι «απόγονοί» της έχουν «την τάση να ξεπεράσουν» άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, αναφέροντας ότι οι νέες μεταλλάξεις εξελίσσονται γρήγορα.
Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων ήταν 71 έτη και στην έναρξη της έρευνας δεν είχαν άνοια. Το 37% (4.637) ανέφεραν ότι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η λήψη βιταμίνης D παρουσίαζε συσχέτιση με την απουσία άνοιας από τη ζωή των συμμετεχόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παρατηρήθηκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας στην ομάδα που έπαιρνε συμπληρώματα βιταμίνης D.
Σε ολόκληρο το δείγμα που αναλύθηκε, συνολικά 2.696 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας όταν δηλαδή οι συμμετέχοντες ήταν κοντά στα 80 έτη κατά μέσο όρο.
Μεταξύ αυτής της ομάδας, 2.017 (75%) δεν λάμβαναν βιταμίνη D, ενώ 679 (25%) είχαν ελάχιστη έκθεση σε αυτή τη βιταμίνη.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Zahinoor Ismail εξήγησε ότι η ευεργετική δράση της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου άνοιας δεν ήταν άγνωστη στους ερευνητές, ωστόσο θέλησαν να επικεντρωθούν ειδικά στο ρόλο των συμπληρωμάτων της βιταμίνης σε σχέση με την άνοια.
Στα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων ότι η δράση της βιταμίνης D ηταν μεγαλύτερη στις γυναίκες, καθώς και σε όσους είχαν φυσιολογική αντιληπτική ικανότητα σε αντίθεση με όσους ανέφεραν συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής. Επίσης η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν πιο δραστική σε όσους δεν έφεραν το ένοχο για τη νόσο Αλτσχάιμερ γονίδιο APOEe4.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας καί οτι η βιταμίνη D λειτουργεί ως «καθαριστής» των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
Η συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της έναρξης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η βιταμίνη D μπορει να προφυλάσσει ή να καθυστερεί από την άνοια σύμφωνα με τα ευρήματα, αλλά προτού σπεύσετε να πάρετε συμπληρώματα λάβετε υπόψιν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων.
Με άλλα λόγια πρέπει να γίνουν μελέτες σε ασθενείς για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα των μελετών παρατήρησης.
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή του κοινού, καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση της Αμερικάνικης Αρχής για την ασφάλεια φαρμάκων και τροφίμων (FDA), στις ΗΠΑ ανακαλούνται δύο παρτίδες οφθαλμικών σταγόνων -2203PS01, 1808051- του προϊόντος «Purely Soothing 15% MSM Drops» (Παραγωγός: Pharmedica USA LLC), για λόγους στειρότητας.
Το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο με ένδειξη οφθαλμικό ερεθισμό/οίδημα.
Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του από τον ΕΟΦ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του FDA, το προϊόν πωλείται σε όλο τον κόσμο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (π.χ. Amazon) και σε εμπορικές εκθέσεις. Συνεπώς, είναι πιθανό να έχει διατεθεί και στη χώρα μας διαδικτυακά.
Επισημαίνεται ότι η λήψη μη εγκεκριμένων φαρμάκων ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι πολίτες καλούνται να μην χρησιμοποιήσουν το προϊόν, αν τυχόν αυτό περιέλθει στην κατοχή τους.
Διευκρινίζεται ότι η παρούσα προειδοποίηση δεν αφορά μόνο τις 2 παρτίδες που τελούν υπό ανάκληση στις ΗΠΑ αλλά το προϊόν συνολικά, ανεξαρτήτως αριθμού παρτίδας, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για προϊόν που δεν είναι εγκεκριμένο φάρμακο στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, ο ΕΟΦ προτρέπει πάγια το κοινό να μην αγοράζει φάρμακα από αναξιόπιστες πηγές.
Μια νέα επαναστατική εξέταση σε καπνιστές δρομολογεί το υπουργείο Υγείας με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.
Πρόκειται για την σύγχρονη και τελευταίας τεχνολογίας εξέταση Low Dose CT, που είναι αξονική τομογραφία με χαμηλή δόση ακτινοβολίας. Η εξέταση αποτελεί ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια των γιατρών για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.
Το πρόγραμμα θα γίνει σε πληθυσμό «στόχο» και όχι οριζόντια. Επομένως οι κατηγορίες των πολιτών που θα εξεταστούν θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δεν θα απευθύνεται σε όλους τους καπνιστές, αλλά σε καπνιστές που θα πληρούν τους όρους της εξέτασης με βάση το ιστορικό καπνίσματος, σε συνδυασμό με τα «πακέτα-έτη» (pack-year).
Πρόκειται για έναν ειδικό αλγόριθμο που υπολογίζει τον βαθμό επικινδυνότητας, μέσω του αριθμού των πακέτων των τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα, επί του αριθμού των ετών καπνίσματος.
Τη δωρεάν εξέταση θα μπορούν να κάνουν άτομα από 50 έως 80 ετών που καπνίζουν καθημερινά ένα πακέτο τσιγάρα για είκοσι χρόνια συνεχόμενα ή δύο πακέτα την ημέρα για σειρά δέκα ετών.
Οι δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν με μαζική αποστολή SMS, ενώ οι γιατροί που θα διενεργήσουν τις εξετάσεις θα είναι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το πρόγραμμα αρχικά θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία.
Να σημειωθεί τέλος πως εκτός από την εξέταση Low Dose CT, θα διενεργείται και μια ακόμη εξέταση που μοιάζει με την σπιρομέτρηση.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος μένει να προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα, καθώς το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στην νέα Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
iatropedia
Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στους γονείς ο θάνατος ενός 6χρονου κοριτσιού, το οποίο υπέστη σηπτικό σοκ από στρεπτόκοκκο.
Πόσο ανησυχητικό είναι όμως το συγκεκριμένο μικρόβιο, ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι» και τι λένε οι παιδίατροι;
«Όλοι έχουμε περάσει μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Η πιο κοινή είναι αυτή της αμυγδαλίτιδας για την οποία χρειάζεται να πάρουμε και αντιβίωση. Στην Ελλάδα με ένα περιστατικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές, είμαστε απλά σε αναμονή για να δούμε αν θα δούμε και άλλα περιστατικά. Προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση», είπε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ1 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι δεν συνδέεται με τον κορονοϊό.
Τι πρέπει να προσέχουμε στα συμπτώματα – Πότε χρειάζεται streptest
«Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Συνεπώς, εάν υπάρχει πυρετός ο οποίος επιμένει, πρέπει οι γονείς να μιλήσουν με τον παιδίατρο για να δουν εάν χρειάζεται να κάνουν το ειδικό τεστ, το streptest που θα κρίνει κι αν πρέπει ο ασθενής να πάρει αντιβίωση. Συστήνεται γενικά πλύσιμο χεριών και υγιεινή» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε:
«Όπως με όλα τα μολυσματικά νοσήματα δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να μην κολλήσει στρεπτόκοκκο κατά τη διάρκεια της ζωής του τουλάχιστον μία φορά και κατά πάσα πιθανότητα πολλές φορές, οπότε είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο το οποίο δεν έχουμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε τελείως, παρά μόνο να το περιορίσουμε σχετικά. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που συμβαίνουν σπάνιες επιπλοκές, είναι περιστατικά που θα συμβούν έτσι κι αλλιώς σε ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό».
Από την πλευρά του και ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» τόνισε ότι «όταν ένα παιδί κάτω των 3 μηνών κάνει πυρετό πάνω από 38 και οποιοδήποτε άλλο παιδί παρουσιάζει πάνω από 39 πυρετό πρέπει να επικοινωνούν οι γονείς με τον γιατρό. Ένα δεύτερο σύμπτωμα είναι ο πονόλαιμος. Πονάει πάρα πολύ στον λαιμό του το παιδί που σχεδόν δεν μπορεί να καταπιεί. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι το εξάνθημα, η λεγόμενη οστρακιά».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη «δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς γιατί ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που το γνωρίζουμε πάρα πολλά χρόνια οι παιδίατροι. Δέκα στα 100 παιδιά που φτάνουν με λοίμωξη στα ιατρεία είναι από στρεπτόκοκκο και δίνουμε όταν χρειαστεί, μια συγκεκριμένη αντιβίωση. Το 75% των παιδιών στην Ελλάδα παρακολουθούνται από παιδιάτρους, είναι δύσκολο να μην προλάβει να πάρει τη σωστή αγωγή για να γίνει καλά».
Πώς μεταδίδεται – Το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων γίνεται ασυμπτωματικά
«Εάν κάποιος έχει οστρακιά ή κάποιο στρεπτόκοκκο της ομάδας Α είναι πιθανό να μεταδοθεί στους άλλους. Το πιο πιθανό είναι όμως οι άνθρωποι του περιβάλλοντος να έχουν αυτό που λέμε απλό αποικισμό, δηλαδή να μην εμφανίσουν ούτε καν λοίμωξη. Γιατί και το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων με αυτό τον στρεπτόκοκκο γίνεται ασυμπτωματικά, δηλαδή αποικίζουν το φάρυγγα, το ρινοφάρυγγα και μετά από λίγο καιρό περνάει. Ακόμα λοιπόν και αυτό σε αυτή την περίπτωση το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουν οι γονείς streptest εάν χρειάζεται, αλλά και πάλι το αρνητικό δεν θα πει κάτι, ιδίως στις περιπτώσεις του αποικισμού» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:
«Όσον αφορά να το πούμε έτσι, στην ιχνηλάτηση της λοίμωξης αντιμετωπίζουμε μόνο τις λοιμώξεις, οι οποίες έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό δηλαδή την αμυγδαλίτιδα».
Ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε την επικίνδυνη μορφή του διηθητικού στρεπτόκοκκου.
10/1/2023
Οι άνθρωποι ιδίως άνω των 40 ετών που κάνουν συχνή χρήση αντιβιοτικών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου – νόσου Κρον και ελκώδους κολίτιδας – δείχνει μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική μελέτη.
Ο κίνδυνος αυξάνει ανάλογα με την κατανάλωση των αντιβιοτικών και είναι μεγαλύτερος ένα έως δύο χρόνια μετά τη χρήση τους, ιδίως αν πρόκειται για αντιβιοτικά που στόχευαν σε εντερικές λοιμώξεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ‘Ανταμ Φάγιε του ιατρικού κέντρου Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γαστρεντερολογίας Gut, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 6,1 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων το 91% είχαν πάρει τουλάχιστον μια σειρά αντιβιοτικών μεταξύ 2000-2018. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου 36.017 άνθρωποι διαγνώστηκαν με ελκώδη κολίτιδα και 16.681 με νόσο Crohn.
Σε σύγκριση με τη μη χρήση αντιβιοτικών, η συνταγογράφηση τους γενικά σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα άτομα 10-40 ετών είχαν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με τέτοια νόσο, οι 40-60 ετών 48% μεγαλύτερη πιθανότητα και οι άνω των 60 47%. Ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος για νόσο Crohn από ό,τι για ελκώδη κολίτιδα: 40% στις ηλικίες 10-40 ετών, 62% στους 40-60 ετών και 51% στους άνω των 60.
Κάθε έξτρα θεραπεία με αντιβιοτικά αύξανε αντίστοιχα τον κίνδυνο κατά 11%, 15% και 14% ανά ηλικιακή ομάδα. Έτσι, όσοι κατά την προηγούμενη 20ετία είχαν πάρει αντιβιοτικά πάνω από πέντε φορές, είχαν κίνδυνο αυξημένο κατά 69% (10-40 ετών), 100% δηλαδή διπλάσιο (40-60 ετών) και 95% (άνω των 60).
Αυξάνονται οι ενδείξεις από άλλες μελέτες ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενέχονται στην ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Παγκοσμίως περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τέτοια πάθηση και ο αριθμός των ασθενών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι, μεταξύ άλλων, τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο, κάτι που αφορά ιδίως τις φθοροκινολόνες και τις νιτροϊμιδαζόλες που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων του εντέρου. ‘Αλλα κοινά αντιβιοτικά όπως οι πενικιλίνες αυξάνουν τον κίνδυνο σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Η αιτία για την αύξηση του κινδύνου σχετίζεται πιθανώς με το ότι τα αντιβιοτικά μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου. Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, ο περιορισμός των αντιβιοτικών στα απολύτως αναγκαία όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση της ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων με αντοχή στα φάρμακα αυτά, αλλά επίσης βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, ιδίως μετά τα 40.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Κορονοϊός: Συναγερμός στην ΕΕ για την Κίνα – Επιστολή της Κομισιόν στους 27
30/12/2022Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό στην Κίνα.
Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου», επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Επιπροσθέτως, η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.
Τέλος, η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.
Απο σήμερα στα φαρμακεία και χωρίς ιατρική συνταγή ο αντιγριπικός εμβολιασμός
Από σήμερα 19 Δεκεμβρίου, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για το 2022-2023 θα εκτελείται στα φαρμακεία χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού. Το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και ενήλικες με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιακά νοσήματα, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια,χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down.
Επίσης, συστήνεται σε έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2), άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Το εμβόλιο εναντι της γρίπης, πρέπει να κάνουν, κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.α.
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα – Κοκτέιλ ιώσεων ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά
Την ώρα που χιλιάδες παιδιά εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες ταλαιπωρούνται από ένα κοκτειλ ιώσεων, κυρίως του αναπνευστικού, στα ράφια των φαρμακείων καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.
Συγκεκριμένα, ελλείψεις παρουσιάζονται σε αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα, καθώς και σε εισπνεόμενα και σιρόπια για το βήχα.
Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, προσπαθεί κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες να επιλύσει το πρόβλημα. Όπως λέει ο σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα των φαρμάκων, Μπάμπης Καραθάνος, το θέμα είναι γνωστό και θα αντιμετωπιστεί άμεσα: «Γνωρίζουμε το θέμα και αναμένεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι έχουμε παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από παιδιατρικά αντιικά για την γρίπη και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πληρότητα στα ράφια των φαρμακείων», όπως αναφέρει.
Την ίδια στιγμή σημειώνεται έξαρση των ιώσεων, όπως γρίπη, κορωνοϊός και συγκυτιακός ιός RSV, ενώ ανησυχία προκαλεί και η εμφάνιση περιστατικών στρεπτόκοκκου.
Μεγαλώνει η ανησυχία για την έξαρση της λοίμωξης του στρεπτόκοκκου Α, που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ήδη οκτώ παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους (το τελευταίο χθες όπως μετέδιδαν τα βρετανικά μέσα από επιπλοκές της νόσου).
Οι παιδίατροι προειδοποιούν τους γονείς να βρίσκονται σε επιφυλακή εάν παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα. Η μόλυνση προκαλεί συνήθως πονόλαιμο, οστρακιά ή δερματικό εξάνθημα και μεταδίδεται με σωματική επαφή ή μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα ή το βήχα. Παρατηρείται πιο συχνά στις ηλικίες 3 έως 10 ετών.
Παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορεί να κολλήσουν επίσης, αλλά η μόλυνση συνήθως δεν επηρεάζει το φάρυγγά τους.
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι συνήθως ήπιες, αλλά σε μικρό αριθμό περιπτώσεων οι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά.
Ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό είναι πιο συχνός σε παιδιά, αλλά επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως φλεγμονή των νεφρών ή ρευματικό πυρετό.
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να απευθυνθούμε σε γιατρό είναι:
-Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες
-Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες
-Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες
-Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα
-Αναπνευστικά προβλήματα
Σημειώνεται πως η οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Ο στρεπτόκοκκος που προκαλεί την οστρακιά είναι ένα συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο παράγει ειδική τοξίνη που προκαλεί το εξάνθημα.
Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από τον λαιμό και το πρόσωπο.
Επίσης, το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα.Ο πυρετός σε παιδί με οστρακιά συνήθως υποχωρεί σε 3-4 μέρες. Το εξάνθημα της οστρακιά εξαφανίζεται σε 5-6 μέρες.
Η διάγνωση του στρεπτόκοκκου γίνεται με το στρεπ-τεστ, που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του μικροβίου με τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος. Η εξέταση συνίσταται να γίνει με την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Ανάλογα με την απάντηση μπορεί – εφόσον επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει το μικρόβιο- να γίνει καλλιέργεια του επιχρίσματος, ενώ ο παιδίατρος θα συστήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό.Εάν η αγωγή ξεκινήσει εντός 48 ωρών από την έναρξη της νόσου, τα αντιβιοτικά μειώνουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, και σε αυτή τη περίπτωση λοίμωξης, το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο βασικό μέτρο προστασίας για την μετάδοση ιών και μικροβίων. Συνίσταται επίσης ο καλός αερισμός του σπιτιού.
Σημειώνουν τέλος πως δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η επίσκεψη στον παιδίατρο, όταν το παιδί είναι άρρωστο ιδιαίτερα αν έχει πυρετό και πονόλαιμο.
Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Ματίνα Παγώνη για το εκρηκτικό κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης και συγκυτιακού ιού RSV. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε πως σε όλη την Ευρώπη σημειώνεται έκρηξη κρουσμάτων και ανέφερε ως παράδειγμα την Γαλλία, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή της μάσκας.
«Θέλει μεγάλη προσοχή και παρακαλώ τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, να μην το αφήσουν. Η έξαρση της γρίπης θα εμφανιστεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Πρέπει να δείξουν προσοχή ειδικά οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Δεν πρέπει να παίζουμε με αυτά, γιατί εάν ξεκινήσουν οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα δεν θα πάνε καλά», δήλωσε.
Bonus 250 ευρώ στους γιατρούς του ΕΚΑΒ
Τη χορήγηση μηνιαίου οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής, ύψους 250 ευρώ, σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής χθες, Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ματίνα Παγώνη στο MEGA, η απόφαση αυτή ήταν σωστή, καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι πολύ μεγάλες και επικίνδυνες, ενώ τόνισε πως η καθαρή αύξηση στους μισθούς των γιατρών ανέρχεται στο 5%.
Η τριδημία που ανησυχεί τους επιστήμονες: Γρίπη, RSV, Covid – Τι πρέπει να προσέξουμε
Τρεις αναπνευστικοί ιοί που τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες
Γρίπη, RSV και SARS-CoV-2. Τρεις αναπνευστικοί ιοί, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είχαν έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους τις τελευταίες 2 σεζόν και για αυτό το λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (ινφλουένζας) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης για την «τρι-δημία» στην επιστημονική επιθεώρηση WebMD, όπως σημειώνει το ertnews.gr.
Η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει νωρίς και από τις 21 Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί πρόωρες αυξήσεις στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων(CDC).
Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά, τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.
Ο καθηγητής της Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της North Carolina, Justin Lessler, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής μήνας που θα παρουσιάσει έξαρση ο ιός της γρίπης. Για τον SARS-CoV-2, ορισμένα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν κάποιες αιχμές πριν από τα Χριστούγεννα και άλλα προβλέπουν ένα νέο κύμα το 2023.
Για τη γρίπη, το μοντέλο προβλέπει μια πιο πρώιμη εμφάνιση από το συνηθισμένο. Ενώ η δραστηριότητα της γρίπης είναι σχετικά χαμηλή η σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίς, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC. Για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Οκτωβρίου, 1.674 ασθενείς νοσηλεύτηκαν για γρίπη, αριθμός υψηλότερος από τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μικρότερος από τις 2.675 νοσηλείες για την εβδομάδα της 15ης Μαΐου 2022. Παράλληλα, οι νέες νοσήσεις από Covid-19 μειώθηκαν κατά 12% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ από τον ιό RSV ήταν στο 15% εν αντιθέσει με το 2021 που ήταν στο 11%.
Οπως αναφέρει ο Timothy Brewer καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο UCLA, ο αριθμός των θανάτων από παιδική γρίπη συνήθως κυμαίνεται από 37 έως 199 ετησίως, σύμφωνα με τα αρχεία των CDC. Αλλά την περίοδο 2020-2021, τα CDC κατέγραψαν έναν θάνατο από παιδιατρική γρίπη στις ΗΠΑ. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο πληθυσμός δεν διαθέτει τη φυσική ανοσία έναντι της ινφλουένζας και του RSV.
Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής. Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.
Ο Timothy Brewer αναφέρει ότι για την αποφυγή της «τρι-δημίας» ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, σε περίπτωση συμπτωματολογίας συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, καθώς και η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας, τόσο για την καλύτερη ανάρρωση των ασθενών, αλλά και για την αποφυγή της μεταδοτικότητας και της εξάπλωσης στο περιβάλλον του κάθε ασθενούς και, κατ’ επέκταση, στον ευρύτερο πληθυσμό.
Να γιατί μας ανοίγει η όρεξη όταν κάνει κρύο - Πώς δεν θα παχύνουμε
Δεν είναι ιδέα μας ότι καθώς ο καιρός κρυώνει νιώθουμε ότι πεινάμε λιγάκι παραπάνω. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς θα αποφύγουμε την πρόσληψη βάρους το χειμώνα
Τον χειμώνα αυξάνονται ελαφρά οι θερμιδικές μας ανάγκες, καθώς ο μεταβολισμός μας επιταχύνεται κατά την έκθεση στο κρύο. Γι’ αυτό και ο κρύος καιρός μας ανοίγει την όρεξη και αυξάνει την τάση μας για κατανάλωση φαγητού, ειδικότερα για τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην παχύνουμε καθώς χειμωνιάζει με τη βοήθεια της κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου κ. Κωσταλένιας Καλλιανιώτη. Η ειδικός μας επισημαίνει ποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε, τι να αποφεύγουμε αλλά και τι να προτιμάμε στην διατροφή μας.
Οργάνωση!
Η οργάνωση είναι το ήμισυ του παντός: θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να μπορέσουμε να δομήσουμε ένα σωστό ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής -μια ρουτίνα δηλαδή- η οποία θα μας βοηθήσει να τρεφόμαστε ποιοτικά αλλά παράλληλα δεν θα μας επιτρέπει να παρεκτρεπόμαστε θερμιδικά. Συστήνεται να κάνουμε ένα εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων για να γνωρίζουμε προκαταβολικά τι θα μαγειρέψουμε και να φτιάχνουμε μια σαφή λίστα για ψώνια πριν πάμε στο σουπερμάρκετ, ούτως ώστε να αποφεύγουμε να βάζουμε «πειρασμούς» μέσα στο σπίτι.
Δεν μένουμε νηστικοί
Οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται κατά την περίοδο του χειμώνα. Δουλειά, σχολεία, δραστηριότητες. Μπορεί να περνάμε αρκετό χρόνο στο δρόμο ή να είμαστε τόσο απορροφημένοι από τη δουλειά που να ξεχάσουμε ακόμη και να φάμε. «Καλό είναι να φροντίζουμε να έχουμε πρόσβαση σε επιλογές όπως είναι τα φρέσκα φρούτα και οι χυμοί τους, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το γιαούρτι ή οι μπάρες δημητριακών, καθώς το να μένουμε νηστικοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και θα μας οδηγήσει να αισθανθούμε εντονότερη πείνα μέχρι το επόμενό μας γεύμα και μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε αδύναμοι κατά τη διάρκεια της ημέρας» τονίζει η κ.Καλλιανιώτη.
Προσοχή στα ροφήματα
Είτε πρόκειται για καφέ είτε για κάποιο αφέψημα, τα ζεστά ροφήματα αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες μας επιλογές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στα συστατικά που προσθέτουμε (ζάχαρη, γάλα, αφρόγαλα) αλλά και στα έτοιμα ροφήματα που μπορεί να πάρουμε απ’ έξω, καθώς μπορεί να εξελιχθούν σε «βόμβες» θερμίδων. Συστήνεται να επιλέγουμε απλά ροφήματα όπως σκέτο καφέ, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο ή λουίζα και να αποφεύγουμε εκείνα που περιέχουν πολύ γάλα (πχ, καφέ λάτε), ζάχαρη, σιρόπι και σαντιγί. Εάν θέλουμε να προσθέσουμε κάτι στο ρόφημά μας, μπορούμε να επιλέξουμε στέβια ή κάποιο άλλο μη θερμιδογόνο γλυκαντικό και λίγο άπαχο γάλα ή άγλυκο ρόφημα αμυγδάλου. Όσον αφορά στην ζεστή σοκολάτα, θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή καθώς μπορεί να περιέχει σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.
Επιλέγουμε σούπες
Σε συνέχεια των ζεστών επιλογών που αναφέραμε παραπάνω, οι διατροφικές επιλογές του χειμώνα έχουν ένα μεγάλο συν: τις σούπες. «Πρόκειται για γεύματα τα οποία μας ενυδατώνουν λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, ενώ -ανάλογα με την συνταγή που θα ακολουθήσουμε- μπορούν να είναι και αρκετά ολιγοθερμιδικές όπως για παράδειγμα οι σούπες λαχανικών» εξηγεί η κ. Καλλιανιώτη. Επιπλέον, η κρεατόσουπα, η κοτόσουπα και η ψαρόσουπα με ρύζι μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα,, καθώς συνδυάζουν πρωτεΐνη με υδατάνθρακα. Η προσθήκη ποικιλίας εποχικών λαχανικών τις καθιστά σημαντικό σύμμαχο στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, ενώ η κατανάλωσή τους φαίνεται πως συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού και κατ’ επέκταση στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης.
Παρασκευάζουμε υγιεινά σνακ
Αντί να προσπαθούμε ανεπιτυχώς να κόψουμε οριστικά το τσιμπολόγημα την ώρα που παρακολουθούμε τηλεόραση, ίσως θα ήταν πιο σοφό να αντικαταστήσουμε τις «junk» επιλογές (πατατάκια, γλυκά κτλ) με πιο υγιεινές και ολιγοθερμιδικές. Στικς λαχανικών (αγγούρι, καρότο κα) με ντιπ γιαουρτιού ή τυρί κρέμα μειωμένων λιπαρών, σπιτικά ποπ κορν χωρίς βούτυρο, σπιτικά τσιπς πατάτας ή κολοκυθιού στον φούρνο με ρίγανη ή πάπρικα, ρυζογκοφρέτες ή κράκερς ολικής άλεσης με κίτρινο τυρί μειωμένων λιπαρών ή βραστή γαλοπούλα, φρούτα εποχής συνδυασμένα με ανάλατους ξηρούς καρπούς είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που θα μπορούσαν να μας συντροφεύσουν όσο παρακολουθούμε την αγαπημένη μας σειρά.
Φροντίζουμε για την επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων
Τα κιλά δεν είναι το μοναδικό διακύβευμα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούν διάφορες ιώσεις και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αποτελεί σημαντική διατροφική προτεραιότητα. «Από τις σημαντικότερες βιταμίνες που θα πρέπει να προσλαμβάνουμε σε επάρκεια κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι η βιταμίνη C, την οποία βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές, το μπρόκολο και το ακτινίδιο» επισημαίνει η κ. Καλλιανιώτη και συνεχίζει: «Μεγάλης σημασίας για το ανοσοποιητικό είναι επίσης ο ψευδάργυρος, ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά το σώμα μας να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις επιθέσεις από ιούς και βακτήρια και τον οποίον προσλαβάνουμε μέσω των θαλασσινών, του κόκκινου κρέατος και των ξηρών καρπών». Τέλος, παρότι δεν μπορούμε να λάβουμε υψηλές δόσεις της μέσω της διατροφής, καλό είναι να προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε στο χειμερινό μας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειάς της κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω της μικρότερης έκθεσης στον ήλιο. Μπορούμε να την προσλάβουμε καταναλώνοντας αυγά, λιπαρά ψάρια, μανιτάρια και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τέλος, δεν αμελούμε τη σωματική δραστηριότητα. Η καθημερινή κίνηση αλλά και η συστηματική άθληση αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο για την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε όποια ευκαιρία για κίνηση μας δοθεί (περπάτημα, ανέβασμα σκάλας, κηπουρική) και να εντάξουμε σε εβδομαδιαία βάση κάποιο πιο εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής.
Ηπατίτιδα Α: Έξαρση μολυσματικού στελέχου στην Ευρώπη - Πώς μεταδίδεται
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη από την έξαρση λοιμώξεων από μολυσματικό στέλεχος του ιού της ηπατίτιδας Α.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί 303 περιπτώσεις ηπατίτιδας Α με γονότυπο ΙΒ στην Αυστρία (7), στη Γερμανία (8), στην Ουγγαρία (161), στην Ολλανδία (8), στη Σλοβενία (35), στη Σουηδία (8) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (76). Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η μετάδοση έχει γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανώς και μέσω μολυσμένων τροφίμων.
Σύμφωνα με έκθεσή του, έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2022, 303 περιπτώσεις γονότυπου IB του ιού της ηπατίτιδας Α (HAV) έχουν εντοπιστεί στην Αυστρία (7), τη Γερμανία (8), την Ουγγαρία (161), την Ολλανδία (8), τη Σλοβενία (35), τη Σουηδία (8), και το Ηνωμένο Βασίλειο (76). Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά και μικροβιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι έχει συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανώς και μέσω μολυσμένων τροφίμων.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, η Ουγγαρία ανέφερε ξέσπασμα γονότυπου IB του HAV με την έναρξη της επιδημικής έξαρσης να εντοπίζεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι σήμερα, 161 περιπτώσεις (139 άνδρες, 22 γυναίκες) έχουν επιβεβαιωθεί με αυτό το στέλεχος στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ηπατίτιδας στην Ουγγαρία. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων ηπατίτιδας Α μειώνεται από τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με το ECDC. Αρκετά μολυσμένα άτομα αυτοαναγνωρίστηκαν ως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μετάδοση μεταξύ των σεξουαλικών επαφών. Αρκετοί ασθενείς έχουν νοσηλευτεί.
Τον Ιούλιο του 2022, υπήρχε υποψία τροφογενούς επιδημίας συνδεδεμένης με εστιατόριο στην Ουγγαρία, όπου 16 άτομα αρρώστησαν με λοίμωξη από HAV IB. Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κρύα σούπα φτιαγμένη με κατεψυγμένα μούρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει εντοπιστεί σαφής πηγή μόλυνσης, αλλά οι επιδημιολογικές έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πιθανές τροφιμογενείς λοιμώξεις εκτός από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο.
Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν αναφέρει συνολικά εννέα περιπτώσεις μολύνσεων με στελέχη που ταιριάζουν με τις αλληλουχίες του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι έρευνες αυτών των περιπτώσεων, όμως, δεν βρήκαν σαφείς παράγοντες κινδύνου για μόλυνση, όπως ιστορικό ταξιδιού ή κατανάλωση μούρων. Περαιτέρω έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ηπατίτιδα Α: Πώς μεταδίδεται ο ιός, ποιοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο
Οπως επισημαίνει το ECDC, ο ιός HAV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μέσω μολυσμένου νερού, τροφής και μέσω της “κοπρανο-στοματικής” οδού μεταξύ των στενών επαφών (π.χ. οικιακές επαφές, σεξουαλικές επαφές και επαφές σε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία). Η μέση περίοδος επώασης είναι τέσσερις εβδομάδες και κυμαίνεται από δύο έως έξι εβδομάδες. Ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και σε διάφορες μεθόδους συντήρησης όπως για παράδειγμα η κατάψυξη. Ως εκ τούτου, η πιθανή μετάδοση από τα τρόφιμα θα πρέπει να διερευνάται όταν αναφέρονται πολλά κρούσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών που συμπεριλαμβάνει το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μετά τη χρήση του μπάνιου, της αλλαγής πάνας σε μωρά και πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού, έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Α.
Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από HAV όταν εμπλέκονται σε σεξουαλικές πρακτικές που διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α, ο οποίος είναι ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματικός, είναι η κύρια επιλογή για … απάντηση στην κυκλοφορία του γονότυπου IB του HAV. Εκτός από τον εμβολιασμό, επιλογές που συμβάλουν στην πρόληψη της μετάδοσης είναι: Η χρήση προφυλακτικών για πρωκτικό σεξ, με πρόσθετο πλεονέκτημα ότι προσφέρουν προστασία και έναντι άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, καθώς και καλή προσωπική υγιεινή (π.χ. πλύσιμο χεριών και γεννητικών περιοχών πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή).
Προσωπικός γιατρός: Ξεκινούν οι εγγραφές στα φαρμακεία. Ποια η διαδικασία
08/09/2022
Έχει ανοίξει η πλατφόρμα εγγραφής στον προσωπικό γιατρό για όλους τους πολίτες και μέχρι σήμερα γινόταν ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς. Από σήμερα ο πολίτης έχει την δυνατότητα εγγραφής και μέσω φαρμακείων.
Συγκεκριμένα, ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:
1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
3) μέσω φαρμακείων
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε προς τους φαρμακοποιούς οδηγίες διασύνδεσης και επεξήγησης της λειτουργίας της πλατφόρμας εγγραφών στον οικογενειακό ιατρό.
O φαρμακοποιός επιλέγει προσωπικό γιατρό με βάση την επιθυμία του πολίτη, και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή / και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Όσοι δεν έχουν κινητό θα τα λαμβάνουν αποκλειστικά με εκτυπώσιμη μορφή.
Πηγή: enikos.gr
Τα τρόφιμα που προκαλούν άγχος και κατάθλιψη
30/08/2022Έχουν ωραία γεύση και ενώ στιγμιαία ευχαριστούν τον ουρανίσκο μας, μακροπρόθεσμα επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή και την ψυχική μας υγεία.
Ποια είναι τα «ένοχα» αυτά τρόφιμα
Τα συσκευασμένα σνακ, όπως τα κρουασάν, τα ντόνατς αλλά και τα αλλαντικά προσφέρουν μικρές στιγμές απόλαυσης, μπορούν όμως να βλάψουν την ψυχική μας υγεία σε βάθος χρόνου. Όπως επισημαίνει νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ευθύνονται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας.
Οι ερευνητές από το Κολλέγιο Ιατρικής Schmidt του Πανεπιστημίου Florida Atlantic θέλησαν να εξετάσουν εάν τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων παρουσιάζουν περισσότερα αρνητικά ψυχικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και άγχος. Γι’ αυτό, διερεύνησαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών (10.359 ενήλικες άνω των 18 ετών) από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ( π.χ. μπισκότα, κέικ, αλμυρά σνακ όπως τα πατατάκια, τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, και τα γρήγορα γεύματα τύπου fast food, όπως τα μπέργκερ και οι τηγανητές πατάτες), είχαν συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης, περισσότερες ημέρες άγχους και ψυχικά ασταθούς ψυχολογίας σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, μπορούν να γενικευτούν για το σύνολο των ΗΠΑ καθώς και για άλλες δυτικές χώρες με παρόμοια κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
«Η υπερβολική επεξεργασία των τροφίμων αυτών μειώνει τη θρεπτική τους αξία και αυξάνει επίσης τον αριθμό των θερμίδων, καθώς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα» εξηγεί ο Δρ. Eric Hecht, συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής Schmidt.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ως οδηγό για τη διεξαγωγή της μελέτης την ταξινόμηση τροφίμων NOVA, η οποία αποτελεί ένα διαδεδομένο σύστημα που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάταξη NOVA εκτιμά τη φύση, την έκταση και τον σκοπό της επεξεργασίας των τροφίμων, προκειμένου να κατηγοριοποιήσει τα τρόφιμα και τα ροφήματα σε τέσσερις ομάδες: μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
«Τα δεδομένα αυτής της μελέτης προσθέτουν σημαντικές πληροφορίες σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στα συμπτώματα ψυχικής υγείας», δήλωσε σχετικά ο Δρ. Charles H. Hennekens, συν-συγγραφέας και καθηγητής Ιατρικής. «Απαιτείται ωστόσο αναλυτική επιδημιολογική έρευνα για να επαληθευτούν οι πολλές υποθέσεις που διατυπώνονται από αυτά τα δεδομένα» καταλήγει.
Πηγή: ygeiamou
Ιός του Δυτικού Νείλου: 87 κρούσματα και 5 νεκροί συνολικά στην Ελλάδα
Ακόμα τρεις θάνατοι καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου ενώ εντοπίστηκαν 27 νέα κρούσματα, με τον ιό να σαρώνει κυρίως την Κεντρική Μακεδονία, ενώ καταγράφονται περιστατικά και στη Θεσσαλία.
Όπως αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 5. Όλοι οι ασθενείς ήταν ηλικιωμένοι (άνω των 77 ετών) και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Η μέση ηλικία των θυμάτων του ιού είναι τα 85 έτη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, εξ άλλου, έφτασε πλέον στα 87. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 52 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι τα 72 έτη. Ο νεότερος ήταν 14 ετών και ο γηραιότερος 90 ετών. Οι εκδηλώσεις που ανέπτυξαν ήσαν:
Εγκεφαλίτιδα ή/και
Μηνιγγίτιδα ή/και
Οξεία χαλαρή παράλυση
Οι υπόλοιποι 35 ασθενείς είχαν ήπια νόσηση (λ.χ. πυρετό), χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς επίσης χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα, από τους 87 ανθρώπους που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου (συμπεριλαμβανομένων των θανόντων), μόνον οι 12 δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία.
Από τους υπόλοιπους, οι 50 έχουν λάβει ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται ανέρχονται σε 20. Οι επτά εξ αυτών νοσηλεύονται στην εντατική και οι υπόλοιποι σε κλίνες εκτός ΜΕΘ.
Τα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου ανά περιοχή
Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει μικρός. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 περιστατικά που ήταν ασυμπτωματικά ή με πολύ ήπια συμπτώματα. Επομένως ο αληθινός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ υψηλότερος.
Όσον αφορά τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα προσβολή του ΚΝΣ, ο ιός του Δυτικού Νείλου τα προκάλεσε κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα καταγράφηκαν:
42 κρούσματα στην μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα 25 εξ αυτών ήταν περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ
3 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ στο Κιλκίς
3 περιστατικά στην Πέλλα (το 1 με προσβολή του ΚΝΣ)
2 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ στην Πιερία
20 περιστατικά στην Ημαθία. Τα 11 εξ αυτών με προσβολή του ΚΝΣ
6 περιστατικά στην Χαλκιδική (τα 5 με προσβολή του ΚΝΣ)
1 περιστατικό χωρίς προσβολή του ΚΝΣ στις Σέρρες
4 περιστατικά (τα 2 με προσβολή του ΚΝΣ) στη Λάρισα
2 περιστατικά (με προσβολή του ΚΝΣ) στα Τρίκαλα
Υπό διερεύνηση, εξ άλλου, βρίσκονται ακόμα τέσσερα (4) περιστατικά, το ένα εκ των οποίων έχει προσβολή του ΚΝΣ.
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως θεωρείται πιθανό και αναμενόμενο ο ιός του Δυτικού Νείλου να προκαλέσει και άλλα κρούσματα στη χώρα μας το ερχόμενο διάστημα.
Όσον αφορά άλλες χώρες της Ευρώπης, έως τις 17 Αυγούστου 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε προκαλέσει κρούσματα και στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.
Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, καθώς και για την ευλογιά των πιθήκων, μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.
Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον AΝΤ1, αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων ο κ. Παρασκευής, ανέφερε πως «πρόκειται για νόσημα που δεν είναι και τόσο μολυσματικό. Αφορά κυρίως άνδρες συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής».
Να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι γυρίζουν από διακοπές
Για την πανδημία του κορονοϊού και το πώς εξελίσσεται στην χώρα ο καθηγητής τόνισε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και αρχές Αυγούστου, «είχαμε μεγάλη έξαρση, ένα μεγάλο κύμα».
Ο κ. Παρασκευής στη συνέχεια, έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου στους πολίτες τονίζοντας ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι γυρίζουν από διακοπές, ειδικότερα εάν συναναστρέφονται με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς πολλά κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Η γενικότερη σύσταση είναι αυτή, για διάστημα περίπου πέντε ημέρων. Δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε όλοι sefl test, αλλά συστήνεται να αποφύγουμε μετά τις διακοπές να συναντήσουμε τις πρώτες ημέρες υπερήλικες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».
«Για το φθινόπωρο, υπάρχει πιθανότητα να δούμε έξαρση, αλλά καθώς δεν προβλέπεται να υπάρχει κύμα υπερβολικής νόσησης, η διαχείριση του θα είναι διαφορετική», σημείωσε ο κ. Παρασκευής.
Για το άνοιγμα των σχολείων και το πρωτόκολλο που θα ισχύσει, κυρίως δε εάν θα προβλέπεται η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο κ. Παρασκευής είπε πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.
Σημείωσε δε πως η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κορονοϊό, είναι πολύ μικρότερη από όσο παλαιότερα, η ανοσία λόγω του εμβολιασμού και λόγω της νόσησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού είναι σημαντική, ωστόσο συστήνεται στους ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση του εμβολίου.
Πηγή: newsbomb.gr
Καύσωνας: Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της θερμοπληξίας
01/08/2022Ο καύσωνας… «καλά κρατεί» τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας την θερμοκρασία σε ύψη που φτάνουν τους σαράντα βαθμούς. Είτε βρίσκεστε σε κάποια χρυσαφένια παραλία, είτε οι υποχρεώσεις σας δεν σας επιτρέπουν να εγκαταλείψετε την πόλη, εκτός από το να φοράτε πάντα αντηλιακό, θα πρέπει να φροντίζετε και για την προστασία σας από τη θερμοπληξία.
Ο καύσωνας μας κάνει όλους ευάλωτους
Η θερμοπληξία αποτελεί αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο κατά τους θερινούς μήνες, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων, αλλά και των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.
Στις ευαίσθητες ομάδες ανήκουν και οι χρόνια αλκοολικοί, τα άτομα που λαμβάνουν αντιισταμινικά ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αλλά και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.
Ωστόσο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες (καύσωνας, άπνοια και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία) όλοι είμαστε ευάλωτοι σε αυτή. Ο κίνδυνος που διατρέχουμε αυξάνεται αν δεν έχουμε φροντίσει να αναπληρώσουμε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε εξαιτίας του ιδρώτα, αν έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή καφεΐνης ή αν χρειάστηκε να καταβάλουμε σωματική προσπάθεια.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) η θερμοπληξία, αφενός σχετίζεται με την υψηλή θερμοκρασία και αφετέρου εκδηλώνεται όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει την θερμοκρασία του. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος, αυξάνεται απότομα με τον μηχανισμό εφίδρωσης να αποτυγχάνει και το σώμα τελικά να μην μπορεί να επανέλθει.
Θερμοπληξία VS εξάντλησης από τον ήλιο
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την θερμοπληξία ή την εξάντληση από τον ήλιο μπορεί να γίνουν σοβαρά.
Οι μυϊκές κράμπες αποτελούν συνήθως την πρώτη ένδειξη ενώ τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να περιλαμβάνουν την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, τον γρήγορο ή έντονο καρδιακό ρυθμό, την απώλεια συνείδησης, το κόκκινο, ζεστό, ξηρό ή υγρό δέρμα.
Η εξάντληση από τον ήλιο περιλαμβάνει την γενική αδυναμία, την αυξημένη εφίδρωση, τον αδύναμο αλλά ταχύτερο καρδιακό ρυθμό, την ναυτία ή τον εμετό, την πιθανή λιποθυμία, το ανοιχτόχρωμα, κρύο δέρμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοπληξία αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια που σχετίζεται με την θερμότητα για αυτό και θα ήταν καλό τα προειδοποιητικά σημάδια ακόμα και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.Πώς θα την αποτρέψετε
Τα καλά νέα σε κάθε περίπτωση είναι ότι η θερμοπληξία μπορεί να αποφευχθεί εντελώς. Αρκεί να γνωρίζετε το περιβάλλον γύρω σας και να «ακούτε» το σώμα σας. Όταν βρίσκεστε έξω κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, θυμηθείτε να μην κάθεστε για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο και να φοράτε ανοιχτόχρωμα και χαλαρά ρούχα.
Εξίσου σημαντικό είναι να πίνετε άφθονο νερό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας ώστε να αποτρέψετε το ενδεχόμενο ακόμα και της ήπιας αφυδάτωσης. Αναζητήστε μέρη σκιερά και με δροσιά για τα διαλείμματά σας στις εξωτερικές μετακινήσεις, σε περίπτωση που αυτά χρειαστούν.
Σε απροσδόκητη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου αναδεικνύεται το πράσινο τσάι με νεα κλινική έρευνα να δείχνει βελτιωμένο μεταβολικό προφίλ και μειωμένο σάκχαρο αίματος μετά από ένα μήνα καθημερινής λήψης
Η κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού επί τέσσερις εβδομάδες από άτομα με βεβαρημενο καρδιαγγειακό προφίλ φαίνεται ότι μπορεί να μείωσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου μειώνοντας την φλεγμονή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αξιολογεί κατά πόσο οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού στο έντερο μπορούν να βελτιώσουν τους κινδύνους του μεταβολικού συνδρόμου.
«Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με καλύτερες τιμές χοληστερόλης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων, ωστόσο δεν υπάρχουν έρευνες που να συσχετίζουν τα οφέλη του στο έντερο με αυτούς του παράγοντες υγείας» είπε ο πρώτος συγγραφέας Richard Bruno καθηγητής διατροφής του ανθρώπου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 40 άτομα στο πλαίσιο μελέτης follow-up έρευνας του 2019 που είχε δείξει χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και κινδύνων υγείας με παράλληλη βελτίωση της εντερικής υγείας σε ποντικια που τρέφονταν με συμπληρώματα πράσινου τσαγιού.
Στη νέα κλινική μελέτη το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε το σάκχαρο του αίματος, τη φλεγμονή του εντέρου καθώς και τη διαπερατότητά του σε υγιείς.
Οι συμμετέχοντες – 21 με μεταβολικό σύνδρομο και 19 υγιείς ενήλικες – κατανάλωναν καθημερινά επί 28 μέρες ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις κατεχίνες – το ημερήσιο ανάλογο πέντε φλιτζανιών πράσινου τσαγιού. Στην τυχαιοποιημένη διπλή διασταυρούμενη μελέτη όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν άλλες 28 μέρες παίρνοντας εικονικό φάρμακο (placebo) με μια διακοπή ενός μήνα ανάμεσα στις δυο θεραπείες όπου δεν λαμβάνονταν άλλα συμπληρώματα.
«Τα ευρήματα μας λένε ότι μέσα σε ένα μήνα μπορούμε να μειώσουμε τη γλυκόζη αίματος τόσο σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο όσο και σε υγιή άτομα, και η μείωση του σακχάρου φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής του εντέρου», είπε ο καθηγητής Bruno.
Αν και οι ερευνητές δεν φιλοδοξούν να δηλώσουν ότι βρήκαν την θεραπεία για το μεταβολικό σύνδρομο με θεραπεία διάρκειας ενός μήνα, εντούτοις αναγνωρίζουν τη δυναμική που έχει το πράσινο τσάι ως μέσο για την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης του μεταβολικού συνδρόμου ή αναστροφής του εάν έχει ήδη εκδηλωθεί.
Πηγή: ygeiamou.gr
Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα των μεταλλάξεων Όμικρον 5 και «Κένταυρος»
19/07/2022
Για τις διαφορές της Όμικρον 5 και της μετάλλαξης «Κένταυρος» μιλούν οι ειδικοί, την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει την παγκόσμια επέλασή του.
Η παραλλαγή BA.2.75, γνωστή ως Κένταυρος, ανιχνεύτηκε αρχικά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Έκτοτε τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή BA.5, ενώ έχει φτάσει και στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς που νόσησαν με Όμικρον 5, είναι ο πόνος στη μέση και στα πόδια αλλά και γενικότερα μυϊκοί πόνοι σε αρθρώσεις και κόκκαλα.
«Πολλοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Συνέχισε λέγοντας πως κάποιοι εκδηλώνουν
πυρετό για 3 ημέρες ή έχουν έντονο πονοκέφαλο
. Ωστόσο ο καθηγητής τόνισε ότι
ελλείπουν
τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον
πνεύμονα
.
«Έχω παρακολουθήσει 200 περιστατικά τον τελευταίο μήνα και η εντύπωση μου είναι ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά από άποψη συμπτωματολογίας. Τα συμπτώματα είναι ναι μεν ενοχλητικά αλλά παροδικά. Ελάχιστοι είχαν εκδηλώσει μια μικρή πνευμονία. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στους πνεύμονες, οι εισαγωγές είναι άνθρωποι που έχουν άλλα νοσήματα τα οποία επιβαρύνονται και από τη μόλυνση», τόνισε ο καθηγητής.
Παράλληλα, και ο πρόεδρος της
Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας,
Στέλιος Λουκίδης
μίλησε στην ΕΡΤ για τις διαφορές των μεταλλάξεων.
«Κάθε καινούργια παραλλαγή πρέπει να
παρατηρείται
και να βλέπει κανείς την εξάπλωσή της και την
επίδραση που έχει»
, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι πολύ πρώιμο να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το αν είναι πιο επικίνδυνη από τις παραλλαγές του ιού,
Όμικρον 4 και 5.
«Η Όμικρον 5 προκαλεί έναν υψηλό πυρετό για δύο ημέρες σε έναν αριθμό ασθενών» είπε και πρόσθεσε ότι οι γιατροί
δεν βλέπουν το ποσοστό των πνευμονιών που είχαμε παλαιότερα.
«Οι πνευμονίες είναι πλέον ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς που νοσηλεύουμε», διευκρίνισε ο πνευμονολόγος. Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτός είναι και ο λόγος που
δεν έχουμε μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ
, παρόλο το μεγάλο αριθμό των περιστατικών και το σχετικά ικανό αριθμό εισαγωγών».
Πιο ειδικά ανέφερε ότι το προφίλ των νοσηλευομένων τώρα είναι
ηλικιωμένοι
με
υποκείμενο νόσημα
.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται η
κορύφωση
του κύματος, η οποία βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων όπως είπε υπολογίζεται στο
διάστημα 15-25 Ιουλίου
.
«Κατά μέσο όρο θα
δούμε 20 – 22 χιλιάδες
κρούσματα εκείνο το διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης
Ανέφερε ότι ξεκινά η
σταδιακή αποκλιμάκωση
σε πολλές περιφερειακές ενότητες στη χώρα που «έβρασαν από τα κρούσματα», όπως
Μύκονος, Σαντορίνη, Ηράκλειο
καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει πέσει κάτω από τη μονάδα, το οποίο όπως είπε σημαίνει ότι υπάρχει ύφεση.
Ωστόσο δήλωσε ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν
ψηλά
και τον
Αύγουστο
, καθώς οι κοινωνικές συνθήκες «δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία». Χαρακτήρισε «θερμό» το καλοκαίρι από πλευράς κρουσμάτων αλλά τόνισε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη κυρίως στις ΜΕΘ.
Μια νέα επιστημονική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για παγκόσμια μετάδοση της νόσου Lyme.
Το 14% του πληθυσμού στη Γη - ή τουλάχιστον ο ένας άνθρωπος στους επτά - έχει ή είχε τη νόσο Lyme ή βορρελίωση, η οποία μεταδίδεται από τσιμπούρια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που βάσισε τις εκτιμήσεις της στην παρουσία αντισωμάτων στο αίμα.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsbomb.gr η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και η Ανατολική Ασία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη εξάπλωση της νόσου, η οποία πλήττει κυρίως άνδρες άνω των 50 ετών σε μη αστικές περιοχές.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health», ανέλυσαν στοιχεία από 137 έρευνες έως το 2021, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 158.287 ανθρώπους. Η παρουσία αντισωμάτων κατά της νόσου στο αίμα εκτιμήθηκε στο 14,5%, ένα ποσοστό υψηλότερο του αναμενομένου.
Η λοίμωξη από το βακτήριο Borrelia, γνωστότερη ως νόσος Lyme, είναι η συχνότερη μορφή νόσου μεταδιδόμενης από τα τσιμπούρια. Βασικά συμπτώματα είναι το πρήξιμο και η ερυθρότητα στο σημείο του τσιμπήματος από το τσιμπούρι, ενώ η μόλυνση μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί σε άλλους ιστούς και όργανα του ανθρώπινου σώματος, επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα, τις αρθρώσεις, την καρδιά και το δέρμα.
Η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς, αλλά δεν υπήρχε έως τώρα συμφωνία των επιστημόνων σχετικά με το πόσο συχνή είναι παγκοσμίως ή ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου (όποιος πάντως έχει τσιμπηθεί από τσιμπούρι στη ζωή του, ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου).
Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι περιοχές μεγαλύτερης εξάπλωσης είναι η Κεντρική Ευρώπη (21% του πληθυσμού), η Ανατολική Ασία (16%) και η Δυτική Ευρώπη (13,5%), ενώ η μικρότερη εξάπλωση καταγράφεται στην Καραϊβική (2%), στη Νότια Ασία (3%) και στην Ωκεανία (5,5%).
Η εξάπλωση της νόσου - με βάση την παρουσία των αντισωμάτων στον πληθυσμό - ήταν μεγαλύτερη κατά την τελευταία δεκαετία 2010-2021 από ό,τι την προηγούμενη 2001-2010. Πιθανές εξηγήσεις γι' αυτό είναι τα μακρύτερα και πιο ζεστά καλοκαίρια, οι λιγότερες βροχοπτώσεις, οι ολοένα συχνότερες μεταναστεύσεις των ζώων, η ολοένα πιο κατατμημένη καλλιεργήσιμη γη και ο περισσότερος χρόνος επαφής των ανθρώπων με τα όλο και περισσότερα κατοικίδια ζώα.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «η παγκόσμια εξάπλωση της νόσου είναι σχετικά μεγάλη, αλλά η Lyme δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής παγκοσμίως».
Ευλογιά των πιθήκων: Η διαρροή από εργαστήριο, ο Μπιλ Γκέιτς και όλες οι θεωρίες συνωμοσίας
30/5/2022
Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι πρωταγωνιστούν σε ένα ιδιότυπο βιντεοπαιχνίδι, σκοπός του οποίου είναι να περάσεις αυξανόμενης δυσκολίας πίστες, ώστε στο τέλος να ανταμειφθείς με ένα έπαθλο. Ένα «Squid Game» για αρχάριους, για να το πούμε αλλιώς!
Πάνω που λέμε ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό, έρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και στις αρχές Μαΐου, μία καινούρια ασθένεια ήρθε να σημάνει συναγερμό και να μας κάνει να ψάχνουμε κάθε εξάνθημα στο δέρμα μας. Η ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε στις αρχές Μαΐου στη Βρετανία και μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου και φυσικά στην Ευρώπη. Όπως και στον κορονοϊό, έτσι και τώρα η ευλογιά των πιθήκων «προσφέρεται» για πλήθος θεωριών συνωμοσίας, από το ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη έξαρση μέχρι το ότι συνδέεται με τα εμβόλια για τον κορονοϊό.
Το BBC επιχειρεί να εξηγήσει -και να αποδομήσει- τις πιο διαδεδομένες θεωρίες για την ευλογιά των πιθήκων, που αναπαράγονται ταχύτατα στα social media.
Δεν υπάρχουν -προς το παρόν- πλάνα για lockdown για την ευλογιά των πιθήκων
Ένας κοινός φόβος που εκφράζεται από πολλούς χρήστες των social media είναι ότι έρχονται νέα lockdown, τα οποία ταλαιπώρησαν τον κόσμο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού (και εξακολουθούν να το κάνουν στην Κίνα). Ένας λογαριασμός στο Twitter έκανε λόγο για «καραντίνα λόγω ευλογιάς των πιθήκων» και «τυραννία της ευλογιάς των πιθήκων».
Αν και οι φόβοι για το ξέσπασμα της νέας ασθένειας είναι απολύτως κατανοητοί, οι επιστήμονες λένε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι σαν τον κορονοϊό και οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η εξάπλωσή της θα είναι περιορισμένη.
Είναι πολύ δυσκολότερο να μεταδοθεί -σε σχέση με τον κορονοϊό- και επιπλέον, έχουμε ήδη εμβόλια και θεραπείες και φαίνεται ότι οι άνθρωποι τη μεταδίδουν, μόνο εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να εντοπιστεί και να απομονωθεί ένα κρούσμα.
Έτσι, περιορισμοί όπως τα lockdowns και οι μαζικοί εμβολιασμοί «δεν φαίνεται να ενδείκνυνται για την ευλογιά των πιθήκων» όπως λέει ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι, διευθυντής του Κέντρου Επιστημών Πανδημίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αντίθετα, η καραντίνα και το εμβόλιο προς το παρόν αφορούν στους νοσούντες και τις στενές επαφές τους.
Ο Δρ Rosamund Lewis του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό και ο ίδιος ο ΠΟΥ έκανε σύσταση για αποφυγή ταξιδιωτικών περιορισμών.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι απελευθερώθηκε από εργαστήριο
Όπως έγινε και στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού, έτσι και τώρα αρκετοί είναι αυτοί που διατείνονται ότι η ευλογιά των πιθήκων δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.
Το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου σημείωσε ότι τα πρόσφατα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων «αναζωπύρωσαν την εξάπλωση θεωριών οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για να παραπλανήσουν τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού».
Λογαριασμοί στα social media αλλά και ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ προέβησαν σε ισχυρισμούς ότι το ξέσπασμα της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων ήταν αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο ή ότι σκοπός είναι η χρήση της ως βιολογικό όπλο.
Ωστόσο, είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από πού είναι πιθανό να έχει προέλθει ένας ιός μέσω της αλληλουχίας του DNA του. Η γενετίστρια Fatima Tokhmafshan παρομοιάζει τη διαδικασία αποκωδικοποίησης της προέλευσης ενός ιού με το σκανάρισμα του barcode ενός δέματος το οποίο δείχνει όλα τα βήματα μέχρι την παράδοσή του.
Οι γενετικές αλληλουχίες που έχουμε μέχρι στιγμής για τον ιό, όλες οδηγούν στο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων που κυκλοφορεί συνήθως στη Δυτική Αφρική: «Αυτό μας λέει ότι δεν πρόκειται για κάτι κατασκευασμένο» εξηγεί η Tokhmafshan.
Το 2018 και το 2021 είχαν εντοπιστεί κάποια κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2021 παρατηρήθηκε μια μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων στις ΗΠΑ και όλα αυτά προέρχονταν από ταξιδιώτες ή από εισαγόμενα ζώα.
«Έτσι, είναι απολύτως πιθανό ότι αυτό ακριβώς συνέβη και αυτή τη φορά» λέει ο καθηγητής Χόρμπι, «και είναι μακράν το πιο πιθανό σενάριο» προσθέτει.
Το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημίας εντοπίστηκε σε κάποιον που είχε ταξιδέψει από τη Νιγηρία.
Όσον αφορά την ιδέα ότι η ευλογιά των πιθήκων απελευθερώθηκε από εργαστήριο «δεν υπάρχει απολύτως καμία βάση για αυτόν τον ισχυρισμό» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.
Καμία ένδειξη για προσχεδιασμένο ξέσπασμα νέας πανδημίας
Επόμενη θεωρία συνωμοσίας «δείχνει» ως υπεύθυνους για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων τον Μπιλ Γκέιτς ή τον Άντονι Φάουτσι.
Αυτός ο αβάσιμος ισχυρισμός κοινοποιείται ευρέως στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, στο Weibo της Κίνας και στο Instagram. Μπορεί επίσης να βρεθεί στο Facebook στα ρουμανικά, γερμανικά, αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, σλοβενικά, ουγγρικά και παντζάμπι (σ.σ. ινδική διάλεκτος), σύμφωνα με το BBC.
Οι ισχυρισμοί παραπέμπουν σε έγγραφο που έχει εκπονήσει μια οργάνωση βιοασφάλειας με έδρα τις ΗΠΑ, η Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή (NTI).
Το 2021, το NTI διεξήγαγε ένα workshop για να ενθαρρύνει τους ηγέτες από όλο τον κόσμο να προετοιμαστούν και να καταρτίσουν τα πλάνα τους για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επεξεργαστούν ένα φανταστικό σενάριο για μια «θανατηφόρα, παγκόσμια πανδημία που αφορά σε ένα ασυνήθιστο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων […] που εξαπλώνεται παγκοσμίως».
«Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η ευλογιά των πιθήκων» σύμφωνα με το NTI «είναι καλά τεκμηριωμένοι εδώ και χρόνια» και τα κρούσματα αυξάνονται και έτσι η επιλογή της ασθένειας για το συγκεκριμένο σεμινάριο έμοιαζε αρκετά ταιριαστή.
Η ευλογιά των πιθήκων δεν συνδέεται με τα εμβόλια για τον κορονοϊό
Αυτός ο ισχυρισμός έχει δύο σκέλη. Ο πρώτος αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό, το οποίο χρησιμοποιεί έναν ιό που βρίσκεται σε χιμπατζήδες, τροποποιημένο έτσι ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί και να εξαπλωθεί.
Οι σχετικές αναρτήσεις στα social media υποδηλώνουν κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων που χρησιμοποιούν αυτόν τον ιό χιμπατζή και της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από έναν τελείως διαφορετικό τύπο ιού από αυτόν που βρέθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca – και στην πραγματικότητα πιστεύεται ότι απαντάται κυρίως σε τρωκτικά και όχι σε πιθήκους.
Το δεύτερο σκέλος αυτής της θεωρίας που διαδίδεται στα social media είναι ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό καταστέλλει κατά κάποιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε άλλες λοιμώξεις.
Αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Τα εμβόλια διεγείρουν – δεν εξαντλούν – το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντάς το πιο αποτελεσματικό στη στόχευση μιας συγκεκριμένης λοίμωξης.
Ενώ υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων ανθρώπων που παρουσιάζουν αυτοάνοσες αντιδράσεις στα εμβόλια, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή μεταβάλλουν την ικανότητα των ανθρώπους να καταπολεμούν άλλες ασθένειες.
Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός.
Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970
Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις
Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες.
Ερωτηθείσα ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογία, υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος
Ευλογιά των πιθήκων: Σήμερα οι συστάσεις από ECDC
Ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τους ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Υπάρχει συνάφεια, προσθέτει, αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά των πιθήκων.
ECDC: Προετοιμασίες στις χώρες της ΕΕ για εμβολιασμό
Ο ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων), απαντώντας σε ερωτήσεις την Κυριακή, δήλωσε ότι θα κάνει τη σύσταση σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα. Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η στάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα.
Η ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980, ενώ η ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την ευλογιά.
Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο
«Όλα τα ζητήματα υγείας μας απασχολούν. Και φυσικά, είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ερωτηθείς για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, με την οποία ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ τον ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρό του.
«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.
Συναγερμός στην Ευρώπη για την ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα στην Πορτογαλία
18/5/2022Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, οι ασθενείς δεν έχουν ταξιδέψει σε κάποια χώρα όπου είναι ενδημική αυτή η σπάνια ενδημική ασθένεια.
Τι γνωρίζουμε για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία
Όπως έχει ενημερώσει η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σε αυτό το σημείο ερευνάται αν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ των τεσσάρων νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες. Συνολικά τα κρούσματα είναι επτά. Οι άνθρωποι αυτοί πιθανότατα μολύνθηκαν στο Λονδίνο και δεν έχει γίνει γνωστή κάποια σχέση με τους τρεις πρώτους ασθενείς.
Σύμφωνα με την UKHSA, οι τέσσερις νέοι ασθενείς αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες.
Τα τέσσερα νέα κρούσματα προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.
Μάλιστα, η υπηρεσία τονίζει ότι «είναι σπάνιο και ασυνήθιστο», και κάλεσε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες να προσέχουν και αν εμφανίσουν ασυνήθιστα εξανθήματα ή δερματικές αλλοιώσεις να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες υγείας.
Πώς μεταδίδεται
Η ευλογιά των πιθήκων είναι ζωονόσος με σποραδικές λοιμώξεις στον άνθρωπο συνήθως σε δασικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με την επαφή και την έκθεση στα σταγονίδια μέσω εκπνεόμενων μεγάλων σταγονιδίων. Σύμφωνα με το βρετανικό NHS, μπορεί κάποιος να κολλήσει από ένα μολυσμένο ζώο εάν τον δαγκώσει ή αγγίξει το αίμα του, τα σωματικά υγρά, τις φουσκάλες ή τα εξανθήματά του.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η περίοδος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως από 6 έως 13 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες. Η νόσος είναι συχνά αυτοπεριοριζόμενη με συμπτώματα που συνήθως υποχωρούν μέσα σε 14 έως 21 ημέρες.
Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και περιλαμβάνουν πολύ φαγούρα ή να είναι αρκετά επώδυνη η νόσηση. Τα πρώτα συμπτώματα είναι:
Υψηλός πυρετός
Πονοκέφαλος
Πόνοι στους μυς
Πόνος στη μέση
Διογκωμένοι λεμφαδένες
Ρίγη
Εξάντληση
Έως πέντε μέρες μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων αρχίζουν τα δερματικά εξανθήματα που εξαπλώνονται σε όλο το σώμα και είναι σαν εξογκωμένα σπυράκια.
Γιατρός για όλους: Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Ενημέρωση για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα με 12 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητα του πολίτη το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γιατρός για όλους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», κάνει το υπ. Υγείας με ανακοίνωση του.
1. Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό;
Η απουσία, σήμερα, προσωπικών γιατρών οδηγεί τους πολίτες στα νοσοκομεία για απλά ή περίπλοκα προβλήματα υγείας, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία στο σύστημα και ταλαιπωρία για τους ίδιους. Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.
2. Ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί γιατροί;
Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017, γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.
3. Ποια θα είναι η διαδικασία επιλογής του προσωπικού γιατρού;
Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Ο τρόπος εγγραφής θα αποσαφηνιστεί με υπουργική απόφαση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η εγγραφή θα γίνεται μέσω εύχρηστης πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους. Οι εγγραφές για τους ανηλίκους θα ξεκινήσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.
4. Στους ειδικούς γιατρούς θα είναι δωρεάν η πρόσβαση στον προσωπικό γιατρό;
Με το νέο σύστημα προβλέπεται ότι ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, πχ ένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο του κοκ. Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.
5. Είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό;
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. Συνεπώς δεν γίνεται λόγος για υποχρεωτικότητα εγγραφής. Ωστόσο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή.
6. Στις περιοχές που ενδεχομένως δεν υπάρχουν γιατροί, πού θα εγγράφονται οι πολίτες;
Αν σε κάποια περιοχή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, θα μπορούν να επιλέγουν γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύονται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.
7. Πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή των γιατρών;
Θα δοθεί κίνητρο οικονομικό στους γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών και να αναλάβουν πληθυσμό αναφοράς. Όσοι γιατροί δεχθούν τον μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών (2.000) θα λάβουν αμοιβή κατ άτομο. Όσο περισσότερους ασθενείς γράφει ο γιατρός τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνει. Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας ή των ΤΟΜΥ θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή.
8. Τι προσδοκά ο πολίτης από τις ρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τα κριτήρια ποιότητας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης;
Η εισαγωγή Κριτηρίων Ποιότητας διασφαλίζει καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Ταυτόχρονα όλοι οι Πάροχοι Υγείας θα έχουν κίνητρο ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα υπηρεσιών και να αμείβονται καλύτερα από τον ΕΟΠΥΥ. Σε σχέση με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών πάλι θα έχει όφελος ο πολίτης γιατί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα εξασφαλίζει καλύτερες τιμές για τον ΕΟΠΥΥ και επομένως χαμηλότερο κόστος συμμετοχής για τους ασθενείς.
9. Τι σημαίνει για τον ασθενή η τροποποίηση και η βελτίωση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασφαλιστικής Δαπάνης;
Η εφαρμογή για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου Δαπανών Ασφαλισμένου δικαιούχου είναι σημαντική γιατί δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο στον ΕΟΠΥΥ να έχει άμεση πρόσβαση στις δαπάνες που τον αφορούν. Έτσι περιορίζονται οι δυνατότητες παράτυπων χρεώσεων αλλά και ο ασθενής έχει πλήρη εικόνα των υπηρεσιών που λαμβάνει και του κόστους τους. Να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα αμφισβήτησης από τον ασφαλισμένο σε περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ή έχουν υπερκοστολογηθεί, των εξετάσεων που αναγράφονται στον φάκελο του ασφαλισμένου.
10. Ποια η σημασία για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Χώρα μας καταγράφει χαμηλές επιδόσεις στον τομέα των λοιμώξεων εντός μονάδων υγείας. Με την έννοια αυτή είναι πολύ σημαντική η θεσμοθετημένη επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζονται οι υπεύθυνοι επιτήρησης λοιμώξεων και οι μονάδες ΠΦΥ συνδέονται με Νοσοκομεία Αναφοράς για την υποστήριξη των μέτρων επιτήρησης λοιμώξεων. Πρόκειται για μέτρο Δημόσιας Υγείας πολύ σημαντικό που μειώνει τα περιστατικά λοιμώξεων και δίνει μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες ειδικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας όπου παρατηρείται μεγάλη έξαρση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καθότι ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων, όπως έχει τονιστεί από λοιμωξιολόγους, στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολυανθεκτικά μικρόβια, από τα οποία μολύνθηκαν. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αναμένεται ραγδαία αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και σύμφωνα με την Επιτροπή Λοιμώξεων του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας προβλέπεται ότι το 2050 η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά μικρόβια.
11. Τι θα ωφεληθούν οι ασθενείς από την θεσμοθέτηση της ανάπτυξης και οργάνωσης της κατ' οίκον νοσηλείας και φροντίδας υγείας σε μονάδες υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας;
Η νοσηλευτική φροντίδα του ασθενούς στο σπίτι είναι ένα θέμα που αφορά έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ανθρώπων και ανθρώπων με χρόνιες αλλά και οξείες παθήσεις. Οι ασθενείς μπορούν να αποφεύγουν τις άσκοπες και δαπανηρές εισαγωγές στα νοσοκομεία ή τη μεγάλη αναμονή λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας υγειονομικού προσωπικού, στα εξωτερικά ιατρεία προκειμένου να εξεταστούν. Πολύ σημαντικό είναι ότι αποτρέπει τη μεγάλη παραμονή τους στο νοσοκομείο (ιδρυματοποίηση), αποφεύγοντας έτσι τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που αποτελούν ένα ακόμη συχνό πρόβλημα και τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έξαρση. Η Κατ'οίκον Νοσηλεία και φροντίδα υγείας αναπτύσσεται και οργανώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών παρέχοντας σε αυτούς υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Τέλος, απαλλάσσει από το βάρος φροντίδας των ασθενών αυτών το οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης αποδεσμεύει ένα μεγάλο αριθμό κλινών από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ οι οποίες μπορούν να διατεθούν σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας.
12. Τι σημαίνει η θεσμοθέτηση της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας;
Το νέο αυτό όργανο για θέματα στοματικής υγείας εισηγείται την Εθνική Στρατηγική για τη Στοματική Υγεία, γνωμοδοτεί για την εκπαίδευση της ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη κατάρτιση οδοντιάτρων. Η στοματική υγεία ως αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας υγείας οφείλει να τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα και αυτό επιβάλλουν οι ισχνοί δείκτες της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού πληθυσμού. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της Στοματικής Υγείας στη Χώρα μας.
Συναγερμό έχουν προκαλέσει στις αρμόδιες Αρχές τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, προκαλώντας έντονη ανησυχία διεθνώς.
Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Αν και προς το παρόν στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί ύποπτο περιστατικό οξείας ηπατίτιδας, το υπουργείο Υγείας έχει πάρει τα μέτρα του, καθώς έχει μετατρέψει δύο νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία αναφοράς για τυχόν βαριά περιστατικά, ενώ έχει προνοήσει ώστε, αν χρειαστεί, να υπάρξει άμεση μεταφορά παιδιού σε ειδικό παιδιατρικό κέντρο στην Ιταλία, το οποίο εξειδικεύεται στη μεταμόσχευση ήπατος.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών.
Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Ηνωμένο Βασίλειο (114), Ισπανία (13), Δανία (6), Ιρλανδία (5), Ολλανδία (4), Ιταλία (4), Νορβηγία (2), Γαλλία (2), Ρουμανία (1) και Βέλγιο (1). Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η οξεία ηπατίτιδα δεν περιορίζεται γεωγραφικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς κρούσματα έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ασία. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που φαίνεται για την ώρα να επικρατεί είναι το ηλικιακό επίκεντρο της οξείας ηπατίτιδας. Κατά κύριο λόγο, μέχρι στιγμής, πλήττει παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και πέντε ετών, ενώ το 54,3% των περιπτώσεων αφορά κορίτσια.
Από τον πλευρά του, ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, εκτιμά ότι η δυσκολία της επιστημονικής κοινότητας να εντοπίσει το αίτιο αυξάνει τις πιθανότητες να πρόκειται για έναν νέο ιό. Σε περίπτωση που ισχύει αυτό το σενάριο, υπάρχει ο φόβος μιας νέας επιδημίας, από την οποία δεν θα διαφύγουν και οι ενήλικοι. «Είναι θέμα χρόνου να δούμε περιστατικά και στην Ελλάδα», λέει ο Α. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμα το αίτιο. «Είναι πολλά τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί από τους διεθνείς φορείς», εξηγεί ο καθηγητής, γεγονός που συνηγορεί υπέρ του ότι πρόκειται για άγνωστο αίτιο, είτε έναν νέο ιό είτε μια μετάλλαξη του κορωνοϊού ή του αδενοϊού.
«Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανόν να μεταπηδήσει και στους ενηλίκους, γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούμε όλοι σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και καταλήγει ότι είναι ενθαρρυντικό ότι τα κρούσματα μέχρι τώρα είναι μεμονωμένα και σποραδικά. Ενας ακόμα παράγοντας, ο ρόλος του οποίου παραμένει υπό διερεύνηση, είναι η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών λόγω της καραντίνας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα, γιατί δεν ήρθαν σε επαφή με τους ιούς που κυκλοφορούν, προκειμένου να αποκτήσουν αντισώματα και να οικοδομήσουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου επισημαίνει ότι το σενάριο αυτό είναι λιγότερο πιθανό.
«Ο λόγος είναι ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε διάφορες χώρες που είχαν εντελώς διαφορετική πολιτική στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, τα περισσότερα περιστατικά είναι παιδιά μικρής ηλικίας που δεν φορούν μάσκα, ενώ κάποια κρούσματα είναι βρέφη που γεννήθηκαν μετά το lockdown», δηλώνει η Ι. Παυλοπούλου. Το ενθαρρυντικό είναι, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ότι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα δεν συσχετίζονται μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν πολύ μεταδοτικό παράγοντα. Η Ι. Παυλοπούλου τονίζει ότι οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι στους κανόνες υγιεινής, που συνίστανται στο πλύσιμο των χεριών, καθώς και στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων.
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Το Ινστιτούτο Παστέρ επισημαίνει πως τα εργαστηριακά δεδομένα από τη Βρετανία καταδεικνύουν ότι οι κοινοί ιοί που κυκλοφορούν στα παιδιά βρίσκονται αυτή την περίοδο σε υψηλότερα ποσοστά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση και των αδενοϊών. Η αύξηση εντοπίζεται ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 1 έως 4 ετών.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η αυξημένη συχνότητα αυτής της οικογένειας των ιών είναι πιθανόν να συσχετίζεται με τα περιστατικά της ηπατίτιδας.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ, τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι:
Κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος).
Σκουρόχρωμα ούρα.
Αποχρωματισμένα κόπρανα.
Κνησμός στο δέρμα.
Μυϊκό άλγος και αρθραλγία.
Αίσθημα καχεξίας και/ή κόπωσης.
Απώλεια όρεξης.
Κοιλιακό άλγος.
Διάρροια και έμετος.
Ανήσυχη εμφανίστηκε το πρωί η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη για την οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα σε μικρά παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, «η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ».
Αν και οι ειδικοί ψάχνουν ακόμα την αιτία της έξαρσης της ηπατίτιδας, η ίδια είπε ότι «πιστεύουμε ότι αφορά σε κάποιον αδενοϊό».
Πάντως τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον κορονοϊό.
Τονίζοντας ότι δε χρειάζεται πανικός, καθώς οι γιατροί ξέρουν πως θεραπεύονται και πως αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα, πρόσθεσε:
«Οι γονείς πρέπει να προσέχουν το θέμα των συμπτωμάτων. Επειδή παραπέμπει σε γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροιες, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους». Τόνισε ότι η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική…
«Κολλάνε και οι μεγάλοι, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται μέχρι την ηλικία 16 ετών».
Σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την ανησυχία της για το τι θα ακολουθήσει μετά τις γιορτές του Πάσχα.
«Φοβάμαι μετά την Ανάσταση και τους Επιταφίους γιατί ο κόσμος ήταν χωρίς μάσκες. Θα δούμε τα αποτελέσματα σε 10-15 μέρες»…
Δεν υπάρχει συσχέτιση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας με την long covid, ανέφερε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας σχετικά με τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Βρετανία.
Τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αφορά σε μικρά παιδιά κυρίως ηλικίας 3-5 ετών και φαίνεται να οφείλεται σε λοίμωξη με έναν νέο ιό που δεν είχαν ήρθαν σε επαφή πριν.
«Τα παιδιά 3-5 ετών ζούσαν αυτά τα χρόνια σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, οπότε τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά. Τα παιδιά θα έχουν πολλές λοιμώξεις. Πρέπει να δούμε αν θα αλλάξει η κλινική εικόνα των λοιμώξεων στα παιδιά», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και σε επίπεδο καταγραφής και αντιμετώπισης για κρούσμα στην Ελλάδα.
Το Νο 1 φρούτο για να μην γεράσουν τα οστά σας, σύμφωνα με νέα μελέτη
13/4/2022Αν και τα μήλα και τα πορτοκάλια είναι πάντα μια νόστιμη επιλογή για γερά οστά, δοκιμάστε και μερικά δαμάσκηνα σε τακτική βάση εάν θέλετε να αισθάνεστε νεότεροι και να παραμένετε πιο δυνατοί καθώς μεγαλώνετε. Αυτό συμβαίνει επειδή, τα δαμάσκηνα μπορούν επίσης να ωφελήσουν οσυιαστικά τα οστά σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη .
Έρευνα που διεξήχθη από το Integrative and Biomedical Physiology Program και τα Τμήματα Διατροφικών Επιστημών και Κινησιολογίας στο Pennsylvania State University που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση Experimental Biology 2022 της American Physiological Society, μελέτησε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν έξι ή 12 δαμάσκηνα την ημέρα για 12 μήνες και γυναίκες που δεν έτρωγαν.
Δαμάσκηνα για γερά οστά
Στο τέλος, ο Janhavi Damani, MS, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση έξι έως 12 δαμάσκηνων την ημέρα μπορεί να μειώσει τους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες».
Ο Damani προσθέτει ότι αυτό μας λέει ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη διατροφική παρέμβαση για την πρόληψη της αύξησης της φλεγμονής.
“Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις όπως το φαινολικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση και να προστατεύουν τα οστά. Τα δαμάσκηνα, ειδικότερα, περιέχουν πολυφαινόλες που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας, στη μάζα δηλαδή που χάνουν τα οστά”, λέει ο Kelsey Ο Sackmann, MS, στο eatthis.com .
Ο Sackman προσθέτει ότι τα δαμάσκηνα «έχουν πολλά διατροφικά οφέλη, όπως μέταλλα, βιταμίνη Κ, φαινολικές ενώσεις και διαιτητικές ίνες – όλα τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις επιπτώσεις».
Ο Sackmann σημειώνει επίσης ότι “ενώ τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι γνωστά ως υπερφρούτο, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Δώστε προσοχή στα μεγέθη μερίδων και δοκιμάστε έναν συνδυασμό δαμάσκηνων με λίπος ή πρωτεΐνη για να αποτρέψετε την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα”.
Όσο για το πώς να κάνετε τα δαμάσκηνα ένα τακτικό μέρος της διατροφής σας, ο Sackmann λέει, “Τα δαμάσκηνα είναι ένα τόσο βολικό σνακ και μπορείτε να τα απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ρίξτε μερικά δαμάσκηνα στη σαλάτα σας ή το γιαούρτι σας».
Πέρα από αυτό, σημειώνει ότι μπορείτε να «προσθέσετε δαμάσκηνα στην πίτσα σας μαζί με ρόκα, ψητή κολοκύθα, κόκκινο κρεμμύδι, μοτσαρέλα και ξύδι βαλσάμικο».
Για κάτι πιο γλυκό, «πολτοποιήστε κατεψυγμένα βατόμουρα, δαμάσκηνα και γιαούρτι για ένα εύκολο παγωμένο επιδόρπιο γιαουρτιού».
Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, το πώς θα κάνουμε Πάσχα, αλλά και την 4η δόση του εμβολίου, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο διευθυντής στη Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
«Μπορούμε να κάνουμε Πάσχα χωρίς να έχουμε τόσο μεγάλο κίνδυνο»
«Μπορούμε να κάνουμε Πάσχα χωρίς να έχουμε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Είναι καλό να μην καλλιεργούμε ένα υπεραισιόδοξο κλίμα. Να κάνουμε ό,τι είναι να κάνουμε ακολουθώντας τα πρωτόκολλα, με μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Η παραλλαγή αυτή δεν είναι ικανή να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Όμως, φαίνεται ότι η 3η και η 4η ενισχυτική δόση του εμβολίου πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.
«Ο ιός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη»
«Υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου. Ευτυχώς υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο ιός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε 50 νεκρούς κάθε ημέρα. Δεν πρέπει να δώσουμε άλλη ευκαιρία σε αυτό τον ιό. Αρχίζουμε τώρα να μπαίνουμε σε μία σειρά, αλλά είμαστε ακόμα υπό τη σκιά του ιού», τόνισε.
«Χρειάζεται προσοχή για να μην αναζωπυρωθεί η πανδημία»
«Μέχρι το Πάσχα πρέπει να κάνουμε αυτό που λέει η πολιτεία. Οι μάσκες δεν έχουν καταργηθεί σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός. Οι επιχειρηματίες και οι εκκλησίες πρέπει να φροντίσουν να μη δημιουργηθεί μεγάλος συνωστισμός. Χρειάζεται προσοχή για να μην αναζωπυρωθεί η πανδημία», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος και συμπλήρωσε ότι «Οι ηλικιωμένοι, οι άνω των 60 πρέπει να κάνουν την 3η και την 4η δόση του εμβολίου. Αν τα κάνουμε αυτά, δε φοβόμαστε τίποτα. Η πίεση στο σύστημα υγείας τώρα δεν είναι τόσο έντονη».
Γιατί ο κρύος καιρός αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος
26/1/2022
Aρκετοί είναι οι παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιά μας τους χειμερινούς μήνες.
Για παράδειγμα, μελέτη στις ΗΠΑ που αφορούσε περίπου 600.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έδειξε ότι ο κίνδυνος μακράς νοσηλείας ή και θανάτου ήταν αυξημένος τον χειμώνα σε σύγκριση με τις άλλες εποχές του χρόνου.
Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη στον Καναδά, για κάθε 1°C που μειώνεται η θερμοκρασία ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται κατά 0,7%.
Στη μάχη κατά του κορωνοϊού προστίθεται, εκτός από το εμβόλιο, πλέον και το φάρμακο της Merck, το οποίο βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, τις επόμενες μέρες πρόκειται ανοίξει η πλατφόρμα για τη διάθεση των αντιιικών φαρμάκων της Merck, καθώς η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.700 τέτοιες θεραπείες.
Τα χάπια θα δίνονται από τα φαρμακεία των νοσοκομειών και μάλιστα ενδέχεται η διάθεσή τους να γίνεται μέσω των νοσοκομείων που εφημερεύουν.
Δικαιούχοι θα είναι όσοι ήταν και για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με εξαίρεση τις εγκυμονούσες, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες κλινικές δοκιμές.
Η παραλλαγή Όμικρον, που εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός έστω και αν προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Μολονότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί», επέμεινε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Τα πιο ήπια συμπτώματα, ιδίως στους πλήρως εμβολιασμένους ή σε εκείνους που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, οδηγούν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια δεν είναι τόσο σοβαρή. Όμως, όπως είπε ο Τέντρος, «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερες νοσηλείες, περισσότεροι θάνατοι, περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και υγειονομικών, καθώς και περισσότεροι κίνδυνοι να εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα» από την Όμικρον.
«Δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, είναι μια ασθένεια που μπορούμε να την προλάβουμε με τα εμβόλια», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ. «Δεν είναι τώρα η στιγμή να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, δεν είναι η ώρα να πούμε ότι αυτός ο ιός είναι καλοδεχούμενος, κανένας ιός δεν είναι καλοδεχούμενος», υπογράμμισε.
Η ελπίδα ορισμένων είναι ότι η Όμικρον θα αντικαταστήσει τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές και έτσι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ενδημική, διαχειρίσιμη ασθένεια.
Ο Τέντρος ζήτησε επίσης να συμπεριληφθουν οι έγκυες γυναίκες στις κλινικές δοκιμές για τις νέες θεραπείες και τα εμβόλια για την Covid-19.
Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Αμερική
Η εξάπλωση της Covid-19 στην αμερικανική ήπειρο, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, στα 6,1 εκατομμύρια, την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).
Η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε σχεδόν όλες τις χώρες της Αμερικής και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα καταστεί η επικρατούσα παραλλαγή στην περιοχή αυτήν.
Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται στις ΗΠΑ, ιδίως στις Ανατολικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες. Σύμφωνα με τα CDC, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 33% και οι θάνατοι κατά περίπου 40% την περασμένη εβδομάδα. Η διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών Ροσέλ Ουαλένσκι εξήγησε ότι η αύξηση των θανάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο κύμα που προκάλεσε η παραλλαγή Δέλτα. Το κύμα που προκαλείται από την Όμικρον αναμένεται ότι θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες και «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει» η παραλλαγή αυτή σε ό,τι αφορά τους θανάτους.
Η Βολιβία, ο Ισημερινός, το Περού και η Βραζιλία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μεγάλα κύματα ενώ στην Αργεντινή και την Παραγουάη οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 300% μέσα σε μία εβδομάδα.
«Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει την Όμικρον να ξεχωρίζει φαίνεται ότι είναι τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ακόμη κι έτσι, οι μολύνσεις από την Όμικρον μπορεί να είναι θανατηφόρες, ιδίως στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ανεμβολίαστους», προειδοποίησε η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μπραζίλια. Για τον λόγο αυτό προέτρεψε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σχεδόν το 60% των ανθρώπων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19. Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού καταγράφονται στη Χιλή, την Κούβα και την Αργεντινή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μάσκα KN95 - FFP2: Πώς να την χρησιμοποιήσουμε ξανά με ασφάλεια
Σε ισχυρό καθημερινό «όπλο» κατά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού έχουν αναδειχθεί η μάσκες υψηλής προστασίας, KN95 ή αλλιώς FFP2.
Σε πολλές χώρες του κόσμου, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, οι μάσκες υψηλής προστασίας έχουν καταστεί υποχρεωτικές για την πρόσβαση σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες.
Το USA Today εξηγεί ότι οι συγκεκριμένες μάσκες «είναι σχεδιασμένες ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα αιωρούμενων σωματιδίων. Έχουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες. Οι KN95 είναι φτιαγμένες από πολυπροπυλένιο. Ένα υλικό που περνά από μια διαδικασία που λιώνει και “σπρώχνεται” σε τρύπες μικρής διαμέτρου, ώστε μετατρέπεται σε μικροσκοπικές ίνες που δένονται μεταξύ τους».
Οι ίνες αυτές, κατά το δημοσίευμα, «στη συνέχεια φορτίζονται, περνώντας από μια συσκευή που παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Το φορτίο αυτό τις κάνεις 10 φορές πιο αποτελεσματικές στο να “πιάνουν” σωματίδια».
Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η καλή εφαρμογή, καθώς οι KN95 δεν επιτρέπουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα και το σαγόνι. Με σωστή εφαρμογή, οι μάσκες αυτές φιλτράρουν έως το 95% των σωματιδίων στον αέρα, ενώ κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να φιλτράρουν τις δικές μας εκπνοές, ώστε να προστατεύουμε τους άλλους.
Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν οι μάσκες υψηλής προστασίας;
Το υψηλό κόστος των μασκών ΚΝ95 ή FFP2 οδηγεί πολλούς πολίτες στο να τις χρησιμοποιούν ξανά και ξανά. Πρόκειται άραγε για μια ασφαλή πρακτική;
Το USA Today εξηγεί ότι η επαναχρησιμοποίηση των εν λόγω μασκών είναι δυνατή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, παραθέτοντας τις οδηγίες του CDC για την επαναχρησιμοποίηση των FFP2 από τους υγειονομικούς κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν υπήρχε μεγάλη έλλειψη αναλώσιμων.
Τα 5 βήματα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της USA Today, και το CDC, για να χρησιμοποιηθεί ξανά μια μάσκα τύπου KN95 πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:
Μετά τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.
Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.
Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.
Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.
Για να είναι λειτουργικό αυτό το σύστημα, κατά τα πρότυπα του CDC, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε με rotation τουλάχιστον 5 με 7 μάσκες (μια για κάθε εργάσιμη ή κάθε ημέρα της εβδομάδας). Παράδειγμα: Τη μάσκα που βάζει κάποιος τη Δευτέρα, να τη χρησιμοποιεί ξανά την επόμενη Δευτέρα. Ομοίως, της Τρίτης θα πρέπει να τη βάλει, λ.χ., την επόμενη Τρίτη και σε κάθε περίπτωση ποτέ σε διάστημα μικρότερο των 4 ημερών από την πρώτη χρήση.
Προσοχή: Μάσκες KN95 που έχουν ίχνη από αίμα ή εκκρίσεις από τη μύτη, ή άλλα σωματικά υγρά θα πρέπει να πετιούνται και να μη χρησιμοποιούνται ξανά. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίηση μασκών που έχουν χαλασμένα (ή ξεχειλωμένα) λαστιχάκια ή σπασμένα ελάσματα (στη μύτη). Σε κάθε περίπτωση, είναι ασφαλέστερη η χρήση νέας μάσκας κάθε φορά.
Σύμφωνα με τη USA Today, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθαριστικά προϊόντα με οινόπνευμα ή χλωρίνη στις μάσκες, ούτε και νερό ή σαπούνι, καθώς μπορεί να επηρεάσουν το ηλεκτρικό φορτίο, η «αποστολή» του οποίου είναι να παγιδεύει σωματίδια και σταγονίδια.
Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη σε παιδιά που νόσησαν με Covid - Τι είναι το σύνδρομο MISC
O εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στα παιδιά έχει ξεκινήσει και οι γονείς έχουν ανταποκριθεί θετικά κλείνοντας χιλιάδες ραντεβού. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δεν υπάρχει σύσταση για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών κι εφήβων, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης δόσης. Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής του ατόμου λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων» διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Στα παιδιά εφήβους με διαπιστευμένη λοίμωξη συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από τρεις μήνες. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, δεν χρειάζεται η επιπλέον δόση», πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Την ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, καθώς όπως είπε μελέτες του CDC έδειξαν ότι τα άτομα κάτω των 18 ετών που νοσούν με κορωνοϊό έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και ενός σπάνιου συνδρόμου με την ονομασία MISC.
«Έχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MISC, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MISC. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και αφορά σε παιδιά 5-11 ετών που εμβολιάστηκαν με τη χαμηλή δοσολογία 10 μικρογραμμαρίων αποδεικνύει την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι μελέτη του CDC δείχνει αυξημένο αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 μέρες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι η λοίμωξη αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου από διαβήτη και δρομολογεί τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.
Τι είναι το σύνδρομο MISC
Το εν λόγω σύνδρομο (MIS-C πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά) μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, και είχε ανησυχήσει για πρώτη φορά την επιστημονική κοινότητα πέρσι την άνοιξη, όταν εντοπίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και κατόπιν και στην Ευρώπη σε περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορονοϊού ήταν βαρύ.
Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταλήξει κατά πόσο υπάρχει αιτιολογική συσχέτισή του συνδρόμου με την Covid-19εκτός από χρονική.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου MIS-C – που συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα- διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου Καβασάκι, η οποία προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.α.
Η αιτία της Καβασάκι (από την οποία πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες) είναι ένα μυστήριο και το ίδιο ισχύει για το νέο σύνδρομο.
Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνάει «μπούμερανγκ» στον οργανισμό τους.
Στα μικρά παιδιά –που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο- τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.
Γκουρού των προβλέψεων Covid: Η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει τον Μάρτιο
Την εκτίμηση ότι το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού θα επέλθει τον Μάρτιο έκανε ο «γκουρού» των προβλέψεων της Covid, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Κρίστοφερ Μιούρεϊ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.
Πρόσθεσε δε ότι δεδομένης της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον, αναμένεται να προσβληθεί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός παρά τον εμβολιασμό ή την προηγούμενη νόσηση.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η κορύφωση του κύματος αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στον Ιανουάριο.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Αλέξης Παπαχελάς: Γιατρέ, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω πρώτα, ποιά είναι η πρόγνωσή σας, σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει αυτό;
Κρίστοφερ Μιούρεϊ: Από όσο μπορούμε να καταλάβουμε από την Όμικρον, πιστεύουμε ότι είναι τόσο μεταδοτική, που θα μεταφερθεί στον πληθυσμό στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα όπου θα εμφανιστεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη, μέχρι την κορύφωση σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Οπότε η κορύφωση του κύματος της Όμικρον, θα λάβει χώρα κατά τον μήνα Ιανουάριο, στην Ελλάδα.
Αλέξης Παπαχελάς: Ποιο ποσοστό του πληθυσμού περιμένετε να παρουσιάσει αυτήν την παραλλαγή;
Κρίστοφερ Μιούρεϊ: Αναμένουμε να προσβληθεί από την όμικρον, πιθανότατα το ήμισυ του πληθυσμού ή περισσότερο και αυτό, παρά τα ποσοστά εμβολιασμού και τις προηγούμενες μολύνσεις με άλλες παραλλαγές του ιού.
Αλέξης Παπαχελάς: Οπότε υπάρχει νόημα στην προσπάθεια ελέγχου της Όμικρον;
Κρίστοφερ Μιούρεϊ: Είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από την προηγούμενη παραλλαγή, ίσως 90 ή 95% λιγότερο σοβαρή. Έτσι έρχονται τόσο μεγάλοι αριθμοί νοσούντων, αλλά πολύ λιγότερο σοβαρά.
Αλέξης Παπαχελάς: Βλέπετε κάποιες ιδιαίτερες συνέπειες από την Όμικρον, κάτι που δεν περιμένατε;
Κρίστοφερ Μιούρεϊ: Αποδείχθηκε ότι είναι πολύ λιγότερο σοβαρή και σήμερα δεν βλέπουμε πραγματικά τίποτα ιδιαίτερα ασυνήθιστο, εκτός από το γεγονός, ότι το 80 έως 90% των ανθρώπων που μολύνονται, δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Έτσι αυτό κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τον αντίκτυπο στον πληθυσμό.
Αλέξης Παπαχελάς: Επιτρέψτε μου να έρθω στα πολιτικά συμπεράσματα,στα οποία καταλήξατε μετά τη μελέτη σας στην Ελλάδα. Τα σχολεία. Θα τα ανοίγατε ή θα τα κρατούσατε κλειστά;
Κρίστοφερ Μιούρεϊ: Στον βαθμό που έχετε δασκάλους που δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, λόγω κάποιου θετικού τεστ, νομίζουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν.
Αλέξης Παπαχελάς: Προτείνετε, λοιπόν, να μην κοιτάμε τόσο πολύ τους αριθμούς, τους πραγματικούς αριθμούς; Να κοιτάμε περισσότερο τις νοσηλείες, τις ΜΕΘ;
Κρίστοφερ Μιούρεϊ: Ναι, νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατείται από τους αριθμούς κρουσμάτων, επειδή είναι πολύ μεγάλοι. Πρέπει να κοιτάξουν τις νοσηλείες ή ακόμα περισσότερο, αυτό που κάνει ήδη η κυβέρνηση, δηλαδή να κοιτάζουν αυτούς, που είτε βρίσκονται στη ΜΕΘ, είτε σε ελεγχόμενο μηχανικό αερισμό ή σε διασωλήνωση. Αυτό το νούμερο πρέπει να παρακολουθούμε, αυτό μας πληροφορεί για τους βαριά πάσχοντες από covid. Επειδή αυτό μας δείχνει τις πραγματικές συνέπειες. Οι αριθμοί των περιστατικών θα είναι τρομακτικοί, επειδή θα σημειώνουν ρεκόρ, μέρα με τη μέρα, μέχρι να φτάσουμε σε μια κορύφωση, που πιθανώς να έρθει πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε, πριν από δύο εβδομάδες. Το πιο πιθανό είναι να δούμε μια κορύφωση στην Ελλάδα, ξέρετε, στα μέσα του μήνα. Αλλά εστιάστε την προσοχή σε εκείνες τις σοβαρές περιπτώσεις που καταλήγουν να απαιτούν πολύ πιο επιθετική παρέμβαση στο νοσοκομείο.
Αλέξης Παπαχελάς: Πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει αυτή η πανδημία;
Κρίστοφερ Μιούρεϊ: Νομίζω ότι η πανδημία, σε αντίθεση με την covid, θα τελειώσει μόλις τελειώσει το κύμα της Όμικρον. Έτσι, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο, οι αριθμοί θα έχουν μειωθεί στα περισσότερα μέρη, επειδή η Όμικρον θα κινηθεί τόσο γρήγορα. Η πανδημία θα έχει τελειώσει, αν και η covid σίγουρα δεν θα έχει τελειώσει. Και θα πρέπει απλά να αλλάξουμε και να πούμε: «Κοιτάξτε, αυτό είναι σαν τη γρίπη. Θα υπάρχει συνέχεια. Πρέπει οι άνθρωποι να παραμένουν εμβολιασμένοι, να κάνουν την αναμνηστική δόση»
Μετάλλαξη Όμικρον – Προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα το πρώτο 48ωρο
Την ώρα που βρισκόμαστε σε αναμονή των δεδομένων που θα δείξουν σε ποιο ποσοστό η παραλλαγή Όμικρον διαφεύγει της ανοσιακής απόκρισης, ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν τα συμπτώματα της μόλυνσης το πρώτο 48ωρο.
Όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.
Πλέον τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.
Αναλυτικά:
Ρινική καταρροή
Ξηρό λαιμό
Πονοκέφαλο
Κόπωση
Φτέρνισμα
Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κοροναϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.Τα νεότερα για τη θεραπεία του κορωνοϊού
Στο θέμα της θεραπείας του κοροναϊού, αναφέρθηκε στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης.
Ο κ. Λουκίδης ξεκαθάρισε ότι η θεραπεία της νόσου πρέπει να χωριστεί σε δύο φάσεις. Η μία είναι στο σπίτι που δυστυχώς γίνεται μία καταστρατήγηση φαρμάκων και παρεμβάσεων και η δεύτερη αφορά την αντιμετώπιση μέσα στο νοσοκομείο.
Ιδανική θεραπεία όπως είπε, δεν υπάρχει. Μέσα στο νοσοκομείο αυτό που κάνουμε είναι καλύτερη οξυγονοθεραπεία και με το σωστό τρόπο χρήσης των φαρμάκων βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Στο θέμα της θεραπείας και των μονοκλωνικών αντισωμάτων ο Νίκος Σύψας υπογράμμισε ότι τα αντιικά φάρμακα δεν επηρεάζονται από τη μετάλλαξη Όμικρον. «Η Όμικρον έχει σχεδόν 50 μεταλλάξεις αλλά και οι 30 εμφανίζονται στην πρωτεϊνη ακίδα. Τα αντιικά φάρμακα έχουν ένζυμα και δεν αναμένουμε να έχουμε σημαντικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα.
Χοληστερόλη: Οκτώ τρόποι να τη μειώσετε φυσικά
Η μεταφορά υψηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης στο αίμα μας αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρούμε τα επίπεδα χοληστερόλης μας υγιή.
Εάν έχουμε διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει στατίνες, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση της LDL χοληστερόλης. Είναι σημαντικό ωστόσο να γίνουν και κάποιες αλλαγές στη διατροφή και τη ρουτίνα άσκησης.
Οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Υπάρχουν δύο κύρια είδη χοληστερόλης:
λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), που ονομάζεται επίσης «κακή» χοληστερόλη
λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), που ονομάζεται επίσης «καλή» χοληστερόλη
Εάν θέλουμε να έχουμε χαμηλά επίπεδα LDL και υψηλότερα επίπεδα HDL, τα συνιστώμενα επίπεδα χοληστερόλης είναι:
Ολική χοληστερόλη: λιγότερο από 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο αίματος (mg/dL)
LDL χοληστερόλη: λιγότερο από 100 mg/dL
HDL χοληστερόλη: 60 mg/dL ή υψηλότερη
Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους κινδυνεύουμε από υψηλή LDL χοληστερόλη, είναι το γεγονός ότι είμαστε υπέρβαροι ή δεν κάνουμε αρκετή άσκηση. Επίσης, είναι πιθανό να έχουμε κληρονομήσει μια τάση για υψηλή χοληστερόλη.
Εάν το συκώτι μας παράγει χοληστερόλη, ένας λόγος μπορεί να βρίσκεται και στη διατροφή μας, μιας και υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που την περιέχουν. Από την άλλη, υπάρχουν και τρόφιμα - και συμπληρώματα που προέρχονται από τρόφιμα - που μπορούν επίσης να μειώσουν τη χοληστερόλη μας.
Τα εννέα τρόφιμα τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης
Νιασίνη, γνωστή και ως νικοτινικό οξύ
Η νιασίνη είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Μερικές φορές οι γιατροί την προτείνουν για ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακά προβλήματα. Αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και μειώνει τα τριγλυκερίδια, ένα άλλο λίπος που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες. Μπορούμε να πάρουμε νιασίνη από τρόφιμα, ειδικά συκώτι και κοτόπουλο, ή από συμπληρώματα.
Διαλυτές ίνες
Υπάρχουν δύο είδη ινών: Η διαλυτή, η οποία διαλύεται σε γέλη ή σε υγρό και η αδιάλυτη. Οι διαλυτές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματός μας.
Οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες φυτικών ινών είναι:
άνδρες 50 και κάτω: 38 γραμμάρια
άνδρες άνω των 50: 30 γραμμάρια
γυναίκες 50 ετών και κάτω: 25 γραμμάρια
γυναίκες άνω των 50: 21 γραμμάρια
Συμπληρώματα ψυλλίου
Το ψύλλιο είναι ίνα που παράγεται από τους φλοιούς των σπόρων του φυτού Plantago ovata. Μπορούμε να το πάρουμε μέσα από ένα χάπι ή να το αναμίξουμε σε ποτά ή φαγητό. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική λήψη ψύλλιου μειώνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Ανακουφίζει επίσης από τη δυσκοιλιότητα και μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα για άτομα με διαβήτη.
Φυτοστερόλες
Οι φυτοστερόλες είναι φυτικά παράγωγα που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο. Υπάρχουν φυσικά σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν αρχίσει να προσθέτουν φυτοστερόλες σε έτοιμα τρόφιμα, όπως η μαργαρίνη και το γιαούρτι.
Πρωτεΐνη σόγιας
Τα φασόλια σόγιας και τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αυτά μπορούν να μειώσουν λίγο την LDL χοληστερόλη. Το τόφου, το γάλα σόγιας και τα φασόλια σόγιας στον ατμό είναι μια καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους αντί για λιπαρά τρόφιμα όπως το βόειο κρέας μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερόλη στη διατροφή μας.
Σκόρδο
Η επίδραση του σκόρδου στη μείωση της χοληστερόλης είναι ασαφής. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, αλλά μια μετα-ανάλυση του 2009 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μειώνει συγκεκριμένα τη χοληστερόλη. Φέρεται να έχει ωστόσο άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης.
Τζίντζερ
Μελέτη του 2014, έδειξε ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ μελέτη του 2008 έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και να αυξήσει τη HDL χοληστερόλη. Μπορούμε να προσθέσουμε ωμό τζίντζερ στο φαγητό ή να το πάρουμε ως συμπλήρωμα ή σκόνη.
Λιναρόσπορος
Το λινάρι είναι ένα μπλε λουλούδι που καλλιεργείται σε εύκρατα κλίματα. Τόσο οι σπόροι του, όσο και το λάδι που προέρχεται από αυτούς, είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων της HDL χοληστερόλης.
Για όσους έχουν διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη, είναι μείζονος σημασίας να κατανοήσουν πως οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να τους βοηθήσουν.
Τι είναι η νόσος των δοκιμαστηρίων
13/10/2021
H ροδόχρους πιτυρίαση είναι μια ιογενής λοίμωξη του δέρματος γνωστή ευρέως ως νόσος των δοκιμαστηρίων. Είναι αρκετά συχνή και απασχολεί πολύ τους δερματολόγους καθώς εκδηλώνεται κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Η ονομασία οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η ασθένεια συνδέεται άμεσα με τα δοκιμαστήρια ρούχων, κάτι που όμως δεν έχει αποδειχθεί ως τώρα από την ιατρική κοινότητα.
Εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικίες από 10 εώς 40 έτη, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι μετά από δοκιμές ρούχων, και ο πληθυσμός που το εμφανίζει περισσότερο είναι ο γυναικείος πληθυσμός....
Κορονοϊός: Προς έναρξη αξιολόγησης του χαπιού της Merck από τον ΕΜΑ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (5/10), ότι ενδέχεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες την αξιολόγηση του χαπιού της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Merck κατά της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή επόμενη αίτηση για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται πως η Merck ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι, σύμφωνα με κλινική δοκιμή, το φάρμακό της, με την ονομασία molnupiravir, μείωσε στο μισό τους κινδύνους να νοσηλευτούν και να πεθάνουν ασθενείς με Covid-19, κάτι που θα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα στον αγώνα κατά της πανδημίας.
Η εταιρεία σχεδιάζει, μάλιστα, να υποβάλει αίτηση στις ΗΠΑ για άδεια κυκλοφορίας του χαπιού, στο άμεσο μέλλον.
«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε μια συνεχή αξιολόγηση αυτού του σκευάσματος μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμβολιασμού του EΜΑ, Mάρκο Καβαλέρι, σύμφωνα με το AFP.
Ο EMA γνωρίζει τα «πρώτα αποτελέσματα που κοινοποίησε η εταιρεία» Merck σχετικά με αυτό το νέο φάρμακο, πρόσθεσε ο Καβαλέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τι έδειξαν οι δοκιμές της Merck
Η κλινική δοκιμή της Merck και του συνεργάτη της Ridgeback Biotherapeutics πραγματοποιήθηκε σε 775 άτομα που είχαν ήπιας έως μέτριας μορφής νόσηση με την Covid-19 με τουλάχιστον έναν επιβαρυντικό παράγοντα κινδύνου. Έλαβαν θεραπεία εντός πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Το ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο ήταν 7,3%, έναντι 14,1% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Δεν καταγράφηκαν θάνατοι σε άτομα που έλαβαν το molnupiravir, σε σύγκριση με οκτώ στη δεύτερη ομάδα.
Σημειώνεται πως η διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγησης επιτρέπει στον EMA να επανεξετάσει τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας καθώς αυτά διατίθενται, ακόμη και πριν υποβληθεί επίσημο αίτημα για έγκριση.
Σκοπός του είναι να επιταχύνει την αξιολόγηση μιας αίτησης για άδεια κυκλοφορίας. Για την έγκριση μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες.
Κοροναϊός – Μια πρωτεΐνη δείκτης ότι θα περάσουμε βαριά τη νόσο
Μια νέα παράμετρο που μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης για σοβαρότητα της νόσου COVID – 19 στους ασθενείς που προσβάλλονται από τον κοροναϊό ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Ερευνητές από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κεντ και το Ινστιτούτο Ιατρικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, εντόπισαν μια πρωτεΐνη που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Για την ακρίβεια, διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα που μολύνονται από κοροναϊό εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης CD47 στην επιφάνειά τους.
Η πρωτεΐνη αυτή, στέλνει το μήνυμα «μην με φάτε» στο σύστημα άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή των προσβεβλημένων από τον ιό κυττάρων.
Με το μήνυμα αυτό, ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό και επιτρέπει έτσι την επέκταση του ιού στο σώμα, την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων που αυξάνουν το φορτίο του ιού, γεγονός που οδηγεί τους ασθενείς σε πιο σοβαρή ασθένεια.
Στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη ηλικία και ο διαβήτης, καταστάσεις οι οποίες ταυτόχρονα σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα CD47. Αντίστοιχα υψηλά επίπεδα CD47 συμβάλλουν και στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί έναν μεγάλο παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές από τον κοροναϊό όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νεφρική νόσος.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη των ερευνητών του Κεντ και της Φρανκφούρτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Issues in Molecular Biology τα υψηλά επίπεδα CD47 που ευνοούνται από την ηλικία και προκαλούνται τον ιό συμβάλλουν στην ανάπτυξη σοβαρής νόσησης από τον κοροναϊό, εμποδίζοντας την αποτελεσματική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού και αυξάνοντας τη βλάβη ιστών και οργάνων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων που στοχεύουν στις πρωτεΐνες CD47, η τελευταία επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για COVID-19.
Ο καθηγητής Μάρτιν Μιχαέλις από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, με αφορμή τη δημοσίευση δήλωσε: «Αυτό το εύρημα είναι συναρπαστικό. Μπορεί να έχουμε εντοπίσει έναν σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται με την σοβαρή νόσηση από COVID-19. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την καταπολέμηση της ασθένειας και μπορούμε τώρα να προσβλέπουμε σε περαιτέρω πρόοδο στον σχεδιασμό των θεραπευτικών σχημάτων».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Τζίντριχ Σινάτλ από το Πανεπιστήμο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, σημείωσε: «Αυτές οι πρόσθετες γνώσεις για παράγοντες που υποβόσκουν και επηρεάζουν την έκβαση της ασθένειας, μπορεί να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε καλύτερες θεραπείες, καθώς και να εκτιμήσουμε τη σημασία του εύρους της έρευνας που διεξάγεται. Μέσα από αυτήν τη διαδρομή, επιτύχαμε μια σημαντική ανακάλυψη και δείξαμε ότι ο αγώνας ενάντια στη νόσο συνεχίζεται».
Η Βάνα Παπαευαγγέλου και η Μαρία Θεοδωρίδου σε συζήτηση μέσω live streaming που οργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, μίλησαν για τον εμβολιασμό των παιδιών και απάντησαν σε ερωτήσεις γονέων και μαθητών, προκειμένου να ξεπεραστούν πιθανοί δισταγμοί για το εμβόλιο.
Μία σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολίου, τις πιθανές μυοκαρδίτιδες που μπορούν να εμφανιστούν, τη σχέση κόστους – οφέλους των εμβολιασμών, την περίπτωση παιδιών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, αλλά και ερωτήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των εφήβων μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των γονέων που θέλησαν να μάθουν από τους πλέον ειδικούς τι ισχύει για τους εμβολιασμούς των παιδιών.
Γιατί καθυστερεί το πράσινο φως για την τρίτη δόση του εμβολίου
Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου η οποία τόνισε πως η μετάλλαξη «Δ» δεν φαίνεται ότι «χτυπά» περισσότερα τα παιδιά, ωστόσο αυτό που έχει προκύψει είναι η αύξηση των κρουσμάτων, εξαιτίας της αυξημένης κυκλοφορίας των παιδιών μέσα στο καλοκαίρι. «Γι’ αυτό αυξάνεται ποσοστιαία και ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε.
«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων τόσο εξαιτίας των πολλών τεστ που θα πραγματοποιούνται στο σχολείο όσο και στην κινητικότητα των παιδιών. Άρα αναμένουμε να αυξηθεί και η νοσηλεία των παιδιών», πρόσθεσε.
Με τη σειρά της η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε μία διαφάνεια με τους λόγους που οδηγούν στην αμφισβήτηση των εμβολίων. Αυτοί περιλαμβάνουν τόσο το γενικό κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης όσο και η παραπληροφόρηση.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των μαθητών
Σύμφωνα με νέες μελέτες τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας στα αγόρια 12 έως 15 ετών αυξάνονται μετά την δεύτερη δόση εμβολίου. Η αγγλική επιτροπή και η Νορβηγία τώρα ενέκριναν τους εμβολιασμούς εφήβων 12 έως 17 ετών με μία δόση. Ο γιος μου είναι 14 ετών, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω;
Η μυοκαρδίτιδα είναι μία αναγνωρισμένη σπάνια επιπλοκή ιδίως στα αγόρια 16 έως 29 ετών μετά τη δεύτερη δόση. Συνήθως εμφανίζεται 1 με 4 έως 7 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Όσον αφορά το κόστος – όφελος, στις ΗΠΑ έχουν μελετήσει την πιθανότητα, τί θα γίνει εάν εμβολιάσουν 1 εκατομμύρια αγόρια 12 έως 17 ετών. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αυτό θα σήμαινε ότι θα αποφεύγαμε 100αδες νοσηλείες, 70 έως 79 νοσηλείες στις ΜΕΘ και δύο θανάτους από κοροναϊό. Ταυτόχρονα εμβολιάζοντας 1 εκατ. αγόρια 12 έως 17 ετών, θα είχαμε πιθανόν 50-60 παιδιά με μυοκαρδίτιδα.
Οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν ότι το κόστος όφελος της νοσηλείας ΜΕΘ με τη μυοκαρδίτιδα, είναι ότι καταρχάς η μυοκαρδίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη, λίγα είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται, και πολύ σύντομα επανέρχονται στην άσκησή τους κλπ.
Η Νορβηγία επέλεξε τη χορήγηση μίας δόσης, γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική εμβολιασμού, και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μελετά όλα τα δεδομένα συνεχώς.
Τι απαντάτε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολιασμού;
Για τις μελλοντικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί ακόμα και για τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια μας εδώ και 50 χρόνια, όπως αυτό τις ιλαράς, δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Η αιτιολογική συσχέτιση των εμβολίων μπορεί να φανεί τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες, και όχι μετά από χρόνια.
Έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο
Επιπλέον το εμβόλιο με mRNA δεν παραμένει παρά λίγες ώρες στον οργανισμό και αποβάλλεται. Δεν περιέχει στοιχεία που μπορεί να αθροίζονται και να ενοχοποιούναι για κάποια βλάβη
Ποιες μελέτες αποδεικνύουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού με ένα εμβόλιο που έχει πάρει παράταση της έκτακτης έγκρισης;
Η έκτακτη έγκριση διαφέρει με την πλήρη έγκριση διαφέρει στη χρονική διάρκεια παρακολούθησης από οργανισμούς.
Η έγκριση που δίνεται για έκτακτη ανάγκη δίνεται μετά από δύο μήνες παρακολούθησης του εμβολίου και στη συνέχεια συνεχίζεται για έξι μήνες. Η βασική διαφορά μεταξύ έκτακτης και πλήρους έγκρισης είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός.
Η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού δεν σταματάει ποτέ και συνεχίζονται για χρόνια
Εάν το παιδί νοσήσει, θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Εάν μετά από αιματολογικές εξετάσεις φανούν αντισώματα στο παιδί χρειάζεται να εμβολιαστεί;
Για τα παιδιά ισχύει ό, τι και για τους ενήλικες. Εάν κάποιος έχει νοσήση, ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνει έξι μήνες μετά τη νόσηση.
Αναφορικά με τα αντισώματα δεν ενδείκνυται να κάνουμε τεστ για να δούμε αν είμαστε προστατευμένοι. Δεν υπάρχει ακόμα η γνώση για τον αριθμό αντισωμάτων που μας προστατεύει, άρα ο εμβολιασμός συνίσταται σε κάθε περίπτωση
Παλιά η σύσταση στα παιδιά ήταν να νοσούν επίτηδες από ιλαρά, για να μην την περάσουν ως ενήλικες πιο σοβαρά. Γιατί δεν μπορεί να γίνει και τώρα το ίδιο;
Αυτή ήταν όντως μια πρακτική που όμως δεν ισχύει ότι ήταν ακίνδυνη. Πολλά παιδιά περνούσαν με φυσικό τρόπο το νόσημα, αλλά δεν συνυπολογίζονται οι επιπλοκές από τη νόσο, που ήταν ιδιαίτερα βαριές, όπως εγκεφαλίτιδες και πνευμονίες.
Τι ισχύει με τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Πόσο επικίνδυνη είναι η δική τους έκθεση και πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για μικρότερες ηλικίες
Μελέτη σε Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η χρήση της μάσκας με καθημερινό testing έχουν το ίδιο όφελος με το να κλείσει το σχολείο για 10 μέρες. Για τα παιδιά των βρεφονηπιακών η κατάσταση είναι δυσκολότερη, και εκεί θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί.
Έχουν ξεκινήσει μελέτες για εμβολιασμούς παιδιών 5 με 11 ετών, τις οποίες παρακολουθεί η Επιτροπή
Τι ισχύει με τον θάνατο του 15χρονου στην Αρκαδία και πόσο συνδέεται με το εμβόλιο;
Έχει γίνει λεπτομερής νεκροτομική εξέταση και συνεχίζονται οι μελέτες σε επίπεδο τοξικολογικό. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ευρήματα με την εφαρμογή του εμβολιασμού. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το θέμα, είπε η κ. Θεοδωρίδου, μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του θανάτου
Επηρεάζει το εμβόλιο την ανάπτυξη των εφήβων
Δεν υπάρχει πουθενά στη βιβλιογραφία κάτι που να συνδέει την ανάπτυξη των παιδιών με την εφαρμογή των εμβολίων. Αντιθέτως οι εμβολιασμοί βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών
Αλλεργικό παιδί κινδυνεύει από τον εμβολιασμό
Οι συνήθεις αλλεργίες που απασχολούν την ελληνική οικογένεια, από φάρμακα, χρωστικές κλπ δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία για τον εμβολιασμό
Παιδιά που παρουσιάζουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δεν έχουν κανέναν κίνδυνο να εμβολιαστούν.
Οι τρεις εβδομάδες είναι το κατάλληλο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις
Είναι, αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερο διάστημα από τις τρεις εβδομάδες, όπως στον ένα μήνα. Είναι μία πρακτική που ακολουθείται και έχει αποτελεσματικότητα.
Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για το πως επηρεάζει το εμβόλιο την έμμηνο ρύση των κοριτσιών ή τη γονιμότητα;
Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν επηρεάζεται η γονιμότητα ούτε των κοριτσιών ούτε των αγοριών. Αναφορικά με τις διαταραχές στην έμμηνο ρύση, οι μελέτες δεν μπόρεσαν να τις συνδέσουν με την εφαρμογή του εμβολίου. Οι περισσότεροι συνομολογούν ότι ίσως το άγχος έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών 12 με 15 ετών. Εδώ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο;
Η βασική διαφορά είναι στο ποσοστό ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού, που στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει στο 80%.
Σε πόσα παιδιά έγιναν οι μελέτες; Ήταν μόνο υγιή παιδιά;
Το βασικότερο είναι ότι πέρα από τις έρευνες το ποσοστό των εμβολιασμών στον πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο. Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα από την εφαρμογή του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, που είναι πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις, και έτσι υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών.
Γιατί ένας ανεμβολίαστος μαθητής υποβάλλεται σε self test στο σχολείο, rapid test σε αθλητικές δραστηριότητες και σε τίποτα στα ΜΜΜ; Γιατί τα εμβολιασμένα παιδιά δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε ελέγχους;
Οι εμβολιασμένοι μαθητές μεταδίδουν πολύ λιγότερο τον ιό και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η διάκριση αυτή.
Μπορεί ένα παιδί που έχει εμβολιαστεί με κάποιο άλλο εμβόλιο μπορεί να κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού; Μπορούν να γίνουν σχετικά κοντά διαφορετικά εμβόλια;
Είναι πολύ σημαντικό να μην μεταβληθεί ο εμβολιαστικός προγραμμτισμός της εφηβείας. Μπορεί να γίνουν εμβόλια με μικρή χρονική απόσταση δύο ή τριών ημερών, και αυτό για λόγους προγραμματισμού. Δεν υπάρχει καμία αλληλοκάλυψη μεταξύ των εμβολίων.
Χρειάζονται εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό
Όχι δεν χρειάζεται να γίνει καμία ιατρική εξέταση, ο μόνος λόγος για να μην εμβολιαστεί ένα παιδί στο προγραμματισμένο ραντεβού είναι το παιδί να είναι άρρωστο
Στη συνέχεια έγιναν μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούσαν ασθένειες που μπορεί να έχουν κάποια παιδιά και κατά πόσο μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Σε όλες τις περιπτώσεις ο εμβολιασμός είναι όχι μόνο εφικτός αλλά και απαραίτητος, με τις ειδικούς να επιμένουν ότι οι μαθητές που έχουν κάποια ασθένεια δεν θα πρέπει να φοβηθούν να κάνουν το εμβόλιο.
Στην ερώτηση εάν το εμβόλιο μπορεί να φέρει στο αρχικό στάδιο της νόσησης ένα παιδί με αυτοάνοσο, οι ειδικοί απάντησαν ότι σύμφωνα με μελέτη που συνέκρινε τις περιπτώσεις παιδιών με ραυματοειδή αρθρίτιδα που έχουν εμβολιαστεί με αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο αριθμός υποτροπής ήταν ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις, αλλά όσο προχωρούν οι έρευνες η υπόθεση ο εμβολιασμός να οφείλεται σε υποτροπές απομακρύνεται.
Στις ερωτήσεις για το αν το εμβόλιο μπορεί να επιδράσει στο DNA ή αν περιέχει έμβρυα οι απαντήσεις ήταν κατηγορηματικά αρνητικές.
Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση
Παρακάτω θα βρείτε έξυπνες συμβουλές για να αποφύγετε την υπερβολική τριχόπτωση το φθινόπωρο.
Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας καθημερινά
Προστατέψτε τα μαλλιά σας κάνοντας καθημερινό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για να τονώσετε τους σμηγματογόνους αδένες και να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.
Εβδομαδιαία βαθιά ενυδάτωση
Η εβδομαδιαία βαθιά ενυδάτωση είναι το κλειδί για να διασφαλίσετε ότι το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας θα παραμείνουν υγιή και ενυδατωμένα τους ψυχρότερους μήνες. Επιπλέον, η βαθιά ενυδάτωση κάθε εβδομάδα βοηθά στην πρόληψη του κνησμού, του ερεθισμού και της υπερβολικής τριχόπτωσης κατά τη διάρκεια της μεταβαλλόμενης περιόδου.
Μηνιαίο κούρεμα
Το κόψιμο των άκρων των μαλλιών σας αφαιρεί τα κατεστραμμένα, σπασμένα άκρα και βοηθά στην αναζωογόνηση των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Το κούρεμα σε μηνιαία βάση θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τα κατεστραμμένα άκρα που προκαλούν μπερδέματα, σπασίματα και αδύναμα μαλλιά.
Τρώτε καλά πάντα
Το φθινόπωρο είναι η περίοδος της συγκομιδής, οπότε επωφεληθείτε από τη γενναιοδωρία της φύσης! Τρώτε τρόφιμα που βοηθούν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, τα οποία θα μειώσουν και την τριχόπτωση. Προσθέστε στη διατροφή σας μήλα, λαχανάκια Βρυξελλών, αχλάδια, κουνουπίδι, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, ρόδι, χουρμάδες, ακτινίδιο και τα περισσότερα εσπεριδοειδή.Μην αγχώνεστε συχνά
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αυξημένη τριχόπτωση, κάτι που θα σας κάνει να αγχωθείτε ακόμα περισσότερο! Αλλά μην ανησυχείτε -πάρτε μια βαθιά ανάσα, κάντε ηρεμιστικές ασκήσεις, απολαύστε την αρωματοθεραπεία, γελάστε, απολαύστε ένα τσάι από βότανα και αγκαλιάστε κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Ποτέ δεν παίρνουμε φάρμακα συνοδεία αυτών των ποτών
Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε ακριβώς αυτό που υποδεικνύουν οι ενδείξεις στα φάρμακα που παίρνουμε.
Διότι όταν οι παρασκευαστές αναγράφουν στις οδηγίες να παίρνουμε τα φάρμακα με νερό, αυτό ακριβώς εννοούν: με νερό και όχι με ό,τι άλλο ρόφημα βρεθεί μπροστά μας.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Saudi Pharmaceutical Journal, εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης διαφόρων ροφημάτων για τη συνοδεία φαρμάκων σε «από του στόματος στερεές δοσολογικές μορφές» (που σημαίνει χάπια, κάψουλες, ή δισκία).
Εξετάζοντας πέντε μάρκες φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργικά) οι ερευνητές ανέφεραν: «Βρήκαμε ροφήματα που πρέπει να μην χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του νερού κατά την κατάποση φαρμάκων».
Αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αυτά τα ροφήματα επηρέασαν σημαντικά τον χρόνο που χρειάζονται τα φάρμακα για να διασπαστούν στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διάλυση του φαρμάκου πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι έχει σχεδιαστεί για να απορροφηθεί από το σώμα. Έτσι, αλλάζει η αποτελεσματικότητά του στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και ενδεχομένως προκαλεί άλλα προβλήματα.
Καφές
Η μελέτη εξέτασε δύο μεταβλητές θερμοκρασίας για τον καφέ: 5°C (κρύοι καφέδες) και 38°C (ζεστοί καφέδες). Ο καφές περιέχει ισχυρές ενώσεις και καφεΐνη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις στα φάρμακα. Επίσης, η μελέτη υποδεικνύει ότι τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές, μπορεί να αλλάξουν την χημεία και τον χρόνο διάσπασης ενός φαρμάκου.
Χυμός πορτοκάλι
Γνωστός για τη βιταμίνη C, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα ρόφημα που έχει συνδυαστεί με τις μέρες που αισθανόμαστε κάπως άρρωστοι. Στην περίπτωση αυτής της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν ένα από τα κύρια ροφήματα που επηρέασε την έγκαιρη απελευθέρωση των φαρμάκων. Ενεργειακά ποτά
Πολλοί, όταν νιώθουν ατονία, αναζητούν κάποιες πηγές γρήγορης ενέργειας. Μία τέτοια είναι και τα λεγόμενα “ενεργειακά ποτά”. Ωστόσο, τα ενεργειακά ποτά ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να μην τα συνδυάζετε με την λήψη φαρμάκων.
iatropedia.gr
Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας που οι παραλίες της χώρας βουλιάζουν από τους παραθεριστές. Συχνά όμως απρόσμενοι… επισκέπτες, όπως οι τσούχτρες και οι μέλισσες, διαταράσσουν τις ανέμελες στιγμές στο νερό, την παραλία ή τη βόλτα κάνοντας το δέρμα να υποφέρει. Γι’ αυτό και οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) έχουν δημιουργήσει έναν οδηγό πρώτων βοηθειών και χρήσιμων συμβουλών, ώστε τα τσιμπήματα να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.
Προσοχή στο δηλητήριο της τσούχτρας
Αναλυτικότερα, οι τσούχτρες που κατά κανόνα σπέρνουν τον πανικό στους μικρούς αλλά και τους μεγάλους λουόμενους είναι ασπόνδυλα ζώα, που ανήκουν στα κνιδόζωα και προκαλούν, εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα μας, έντονο πόνο και τσούξιμο.
«Οι τσούχτρες έχουν ζελατινώδη υφή, με σώμα σε σχήμα καμπάνας, από το οποίο εκφύονται τα πλοκάμια τους. Στην επιφάνεια των πλοκάμων ανευρίσκονται εκατομμύρια κνιδοκύτταρα ή νηματοκύτταρα, εντός των οποίων υπάρχουν οι κνιδοκύστεις, οι οποίες περιέχουν το δηλητήριο της τσούχτρας», σημειώνουν οι ειδικοί.
Οταν συνεπακόλουθα «μία τσούχτρα έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα αμύνεται και εκατοντάδες ή χιλιάδες κνιδοκύστεις αποκόπτονται από το σώμα της και προσκολλώνται στο ανθρώπινο δέρμα απελευθερώνοντας ισταμίνη και άλλες τοξίνες».
Η πρώτη αντίδραση του οργανισμού είναι ο οξύτατος πόνος και εντός λεπτών παρατηρείται διάχυτη ερυθρότητα και οίδημα στα σημεία τα οποία προσβλήθηκαν, με εντονότατο αίσθημα καύσου και κνησμού. «Στις περιπτώσεις που η ποσότητα του δηλητηρίου της μέδουσας είναι πολύ μεγάλη, τότε ενδέχεται να προκληθεί αναφυλακτικού τύπου αντίδραση», προειδοποιούν τα μέλη της Εταιρείας.
Ανάλογα με το είδος μέδουσας, διαφέρει και η αντιμετώπιση, λόγω σημαντικών διαφορών στην τοξίνη που περιέχουν.
Τι μπορείτε να κάνετε
Η ΕΔΑΕ έχει συντάξει τις ακόλουθες συμβουλές:
Σε παραλίες όπου υπάρχουν τσούχτρες δεν καθόμαστε στη βρεγμένη άμμο, καθώς ακόμα και τα νεκρά πλοκάμια της μέδουσας είναι τοξικά και σε επαφή με το δέρμα μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα.
Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα, μην ξύσετε το σημείο για να αποφύγετε την εξάπλωση του δηλητηρίου.
Μην ξεπλένετε την περιοχή με γλυκό νερό αφού με τον τρόπο αυτόν οδηγείτε σε έξοδο μεγαλύτερης ποσότητας τοξικής ουσίας, χρησιμοποιήστε θαλασσινό νερό.
Απομακρύνετε, φορώντας προστατευτικά, τα πλοκάμια της τσούχτρας από το δέρμα.
Επιθέματα με αραιωμένο ξίδι και παγοκύστεις θα προσφέρουν ανακούφιση.
Σε περίπτωση που νιώσετε ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή ή τάση για εμετό, κατευθυνθείτε αμέσως στο κοντινότερο κέντρο υγείας.
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις επόμενες ημέρες αφού αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης μεταφλεγμονώδους μελάγχρωσης στις περιοχές επαφής.
Οι μέλισσες, οι σφήκες και οι αλλεργίες
Στην Ελλάδα συναντάμε τη μέλισσα την κοινή, τη σφήκα με τις κιτρινόμαυρες ραβδώσεις και τη μεγάλη σφήκα καφέ χρώματος που ανάλογα με την περιοχή λέγεται σερσέκι ή σερσένι ή σκούργος. Τα έντομα αυτά ονομάζονται υμενόπτερα, δεν είναι επιθετικά και επιτίθενται μόνο όταν κινδυνεύσουν τα ίδια ή οι φωλιές τους.
Το τσίμπημά τους προκαλεί μια τοπική αντίδραση στο δέρμα που οφείλεται στην τοξική δράση του δηλητηρίου και συνήθως υποχωρεί σε 2-3 ημέρες. Ομως, «όταν το άτομο είναι αλλεργικό στο δηλητήριο μπορεί να εμφανιστούν σοβαρότερες αντιδράσεις από μεγάλη τοπική αντίδραση μέχρι βαριά συστηματική αναφυλαξία (αλλεργικό σοκ)», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Και προσθέτουν ότι ενδεχόμενες επιπλοκές που θα μπορούσαν να εμφανισθούν είναι «η επιμόλυνση από στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο και επέκταση της φλεγμονής στους παρακείμενους λεμφαδένες».
Επιπλέον επισημαίνουν τα εξής:
Οι μέλισσες διαφέρουν από τις σφήκες επειδή όταν τσιμπούν, το κεντρί αποσπάται από την κοιλιά τους και παραμένει πάνω στο δέρμα, με αποτέλεσμα τον θάνατο του εντόμου.
Αμεσα συμπτώματα μετά το τσίμπημα είναι ο πόνος, το τοπικό οίδημα (πρήξιμο) και η ερυθρότητα στην περιοχή, με έντονο κνησμό (φαγούρα).
Το δηλητήριο της μέλισσας ή της σφήκας μπορεί να προκαλέσει συστηματική αλλεργική αντίδραση.
Χρήσιμες συμβουλές
Σε περίπτωση τσιμπήματος οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθήσει κανείς τα βήματα όπως περιγράφονται παρακάτω:
Καθαρίζουμε την περιοχή με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικά.
Απομακρύνουμε το κεντρί το συντομότερο δυνατό, με ήπιες κινήσεις, με ένα όργανο που να μην είναι αιχμηρό (μαλακό ξύσιμο π.χ. με πιστωτική κάρτα).
Εφαρμόζουμε επιθέματα (κομπρέσες) με κρύο νερό ή πάγο ώστε να ελαττωθεί η ένταση και η διάρκεια του οιδήματος.
Σε περίπτωση αίσθησης δυσφορίας, δυσκολίας αναπνοής ή ζαλάδας και τάσης για εμετό προσφεύγουμε αμέσως στο κοντινότερο κέντρο υγείας.
«Για οποιοδήποτε τσίμπημα από οποιοδήποτε έντομο και για την ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του, επικοινωνούμε αμέσως με τον δερματολόγο, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να μας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και των πολύ συχνά σοβαρών επιπλοκών που προκύπτουν από τα τσιμπήματα των εντόμων», καταλήγουν τα μέλη της ΕΔΑΕ.
Τα κουνούπια και ο ιός του Δυτικού Νείλου
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι το καλοκαίρι είναι η περίοδος μετάδοσης και του ιού του Δυτικού Νείλου από το τσίμπημα μολυσμένων κοινών κουνουπιών.
Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Μέτρα προστασίας
Στο πλαίσιο αυτό ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια και καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Φοράτε κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος γίνεται (μακριά μανίκια και παντελόνια), όταν αυτό είναι ανεκτό. Πιο κατάλληλα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος (σε μορφή σπρέι, λοσιόν ή άλλη), στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Τα εντομοαπωθητικά θα πρέπει να περιέχουν δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, όπως π.χ. DEET (N,N – διεθυλοτολουαμίδη) – Iκαριδίνη (icaridin) – IR 3535 – Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c)).
Kάνετε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα (ο ιδρώτας προσελκύει τα κουνούπια).
Τοποθετήστε και χρησιμοποιείτε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού ή άλλα ανοίγματα του σπιτιού. Ελέγχετε τακτικά και επιδιορθώνετε τις σήτες.
Χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα, ιδίως σε περιοχές με πολλά κουνούπια ή όταν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα προστατευτικά μέσα, π.χ. σε μικρά βρέφη (βάζετε κουνουπιέρα στις κούνιες και στα καρότσια τους). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχουν εγκλωβιστεί κουνούπια στην κουνουπιέρα.
Χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα/ εντομοαπωθητικά χώρου (εγκεκριμένα στη χώρα), όπως π.χ. ηλεκτροθερμαινόμενες ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), φιδάκια, αεροζόλ κ.λπ. Εάν χρειασθεί, μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Τα εντομοκτόνα/ εντομοαπωθητικά χώρου δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Ακολουθείτε πάντα αυστηρά τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων.
Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ο (δροσερός) αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.
Ποτίζετε – κατά προτίμηση – τις πρωινές ώρες, για να μειώσετε την έκθεσή σας στα κουνούπια κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.
Κουρεύετε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές (σημεία όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
in.gr
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επιβολή κανόνων για την επικίνδυνη τάση ζητά ο ΠΟΥ
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης προκειμένου να καταπνιγούν οι τακτικές της καπνοβιομηχανίας για προσέλκυση πελατών, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το άτμισμα προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και προσελκύει νέους χρήστες. Από την άλλη, άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι πιο ασφαλή για τους καπνιστές συμβατικών τσιγάρων. Για τον ΠΟΥ, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι νέοι που αρχίζουν το άτμισμα μπορεί τελικά να στραφούν στα συμβατικά προϊόντα καπνού.
«Η νικοτίνη είναι πολύ εθιστική και οι ηλεκτρονικές συσκευές εισπνοής νικοτίνης είναι επικίνδυνες και πρέπει να τύχουν καλύτερης ρύθμισης» δήλωσε ο γγ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Ο οργανισμός δημοσιοποίησε νέα έκθεση για τη μάχη κατά του καπνίσματος σε συνεργασία με την Bloomberg Philanthropies.
Η έκθεση σημειώνει πως οι κατασκευαστές προϊόντων ατμίσματος, μια αγορά που όλο και μεγαλώνει, συχνά στοχοποιούν παιδιά και εφήβους με δελεαστικές αρωματικές ουσίες, από τις οποίες αναγνωρίστηκαν τουλάχιστον 16.000.
Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης που αγωνίζεται εδώ και χρόνια κατά του καπνίσματος, κατήγγειλε τις τακτικές των καπνοβιομηχανιών.
«Ενώ οι πωλήσεις τσιγάρων υποχωρούν, οι επιχειρήσεις καπνού προώθησαν επιθετικά νέα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα προϊόντα αεριοποιημένου καπνού και πιέζουν τις κυβερνήσεις ώστε να περιορίσουν τη ρύθμισή τους» είπε.
«Ο στόχος τους είναι απλός, να καταστήσουν μια νέα γενιά εθισμένη στη νικοτίνη. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τονίζει πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να εγκρίνουν κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από τον κίνδυνο αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και να αποτρέψουν τα παιδιά, τους εφήβους και άλλες ευάλωτες ομάδες από το να τις χρησιμοποιούν».
Ωστόσο η ρύθμιση του τομέα δεν είναι απλή υπόθεση επειδή «τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαφορετικά και αναπτύσσονται γρήγορα» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δρ Ρούντιγκερ Κερχ, διευθυντής του ΠΟΥ για την προώθηση της υγείας. «Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές ανατρέπουν και υπονομεύουν τα μέτρα ελέγχου» κατήγγειλε.
Σύμφωνα με την έκθεση, 32 χώρες απαγορεύουν την πώληση των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και 79 έχουν εγκρίνει τουλάχιστον ένα μέτρο προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση, όπως η απαγόρευση των διαφημίσεων. Όμως 84 χώρες δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο.
Αν και το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε σε πολλές χώρες, η αύξηση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των καπνιστών να παραμένει «επίμονα υψηλός» υπογραμμίζει η έκθεση.
Το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους το ένα εκατομμύριο είναι παθητικοί καπνιστές.
Κορονοϊός: Τα 203 συμπτώματα της νόσου – Ποια όργανα επηρεάζουν
Σοκάρουν τα αποτελέσματα παγκόσμιας μελέτης για τον κορονοϊό, καθώς μπορεί τα συμπτώματα της νόσου να ξεπεράσουν τα 200.
Και μπορεί μέχρι τώρα να ξέραμε για κόπωση, πονοκέφαλο, πυρετό και απώλεια γεύσης/όσφρησης, αλλά ο κατάλογος δεν έχει τέλος, καθώς οι επιστήμονες που ερευνούν τα συμπτώματα της λοίμωξης εντόπισαν ότι είναι πολύ περισσότερα.
Κάθε ασθενής με Covid 19 εμφανίζει κατά μέσο όρο 56 διαφορετικά συμπτώματα από το χρονικό διάστημα της νόσησης μέχρι την ανάρρωσή του. Δεν αποκλείουν και κάποιες περίεργες παθήσεις όπως η συρρίκνωση του πέους και η ακανόνιστη περίοδος, σύμφωνα με τη dailymail.
Στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου συμμετείχαν περίπου 4.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο και μίλησαν για το πως βίωσαν την νόσησή τους.
Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ένα μείγμα 203 συμπτωμάτων, με τους συμμετέχοντες να βιώνουν κατά μέσο όρο 56 διαφορετικά.
Οσοι συμμετείχαν εμφάνισαν συμπτώματα αφότου νόσησαν από «COVID διαρκείας», μεταξύ Δεκεμβρίου του 2019 και Μαΐου του 2020 και παρατεταμένα προβλήματα που διαρκούν ακόμη και σήμερα.
Ψευδαισθήσεις και τρέμουλο
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα συμπτώματα επηρεάζουν 10 διαφορετικά όργανα, όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και το έντερο.
Το πιο συχνό σύμπτωμα ήταν η κόπωση που έφτασε στο 98,3%. Δεν έλειψαν κάποιοι που ανέφεραν ψευδαισθήσεις, τρέμουλο, φαγούρα στο δέρμα, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, σεξουαλική δυσλειτουργία, ταχυπαλμία, διάρροια και βουητό στα αυτιά.
Η μελέτη μάλιστα δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα να διαρκέσουν τα συμπτώματα πάνω από οκτώ μήνες με το ποσοστό να αγγίζει το 91,8%.
Μυοκαρδίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν να την εμφανίσουν – Τα συμπτώματα
Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που εμφανίζονται κυρίως σε νέους ανθρώπους, μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic η μυοκαρδίτιδα μπορεί να επηρεάσει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς με συνέπεια να προκαλεί γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες).
Μάλιστα οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία της νόσου.
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
-Πόνος στο στήθος
-Γρήγορος ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)
-Δύσπνοια, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και σωματικής άσκησης
-Κατακράτηση υγρών με πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και το πέλμα
-Κούραση
-Πόνοι στο σώμα
-Πόνος στις αρθρώσεις
-Πυρετός
-Πονόλαιμος
-Διάρροια
-Οι αιτίες
-Οι πιθανές αιτίες όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic είναι πολλές, αλλά οι πιο γνωστές είναι:
Ιοί
Διάφοροι ιοί ενοχοποιούνται για την εκδήλωση της μυοκαρδίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, την COVID-19, την ηπατίτιδα Β και C, τον παρβοϊό και τον ιό του απλού έρπητα.
Επίσης οι γαστρεντερικές λοιμώξεις, η μονοπυρήνωση (ιός Epstein-Barr) και η ερυθρά μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Είναι επίσης κοινό σύμπτωμα σε άτομα με HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.
Βακτήρια
Βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, το βακτήριο που προκαλεί διφθερίτιδα και το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο του Lyme μπορεί να προκαλέσουν τη νόσο.
Μύκητες
Λοιμώξεις ζύμης, όπως candida, μύκητες όπως ο ασπέργιλλος και άλλοι μύκητες, όπως το ιστόπλασμα, που συχνά εντοπίζονται σε περιττώματα πουλιών, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Λήψη ορισμένων φαρμάκων
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ή τοξική αντίδραση. Αυτά περιλαμβάνουν σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, αντιβιοτικά (όπως πενικιλίνη και σουλφοναμίδη), ορισμένα αντεπιληπτικά φάρμακα και ορισμένες παράνομες ουσίες, όπως η κοκαΐνη.
Άλλες ασθένειες
Επίσης ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Αυτές περιλαμβάνουν διαταραχές όπως ο λύκος, η κοκκιωμάτωση του Wegener, η αρτηρίτιδα των γιγαντιαίων κυττάρων και η αρτηρίτιδα του Takayasu.
Πρόληψη
Δεν υπάρχει ειδική πρόληψη για τη νόσο. Ωστόσο, οι επιστήμονες της mayo clinic συστήνουν:
Αποφύγετε άτομα που έχουν ιογενή ή παρόμοια με γρίπη ασθένεια έως ότου αναρρώσουν.
Ακολουθήστε κανόνες καλής προσωπικής υγιεινής. Το τακτικό πλύσιμο χεριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών.
Αποφύγετε τις επικίνδυνες συμπεριφορές.
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που υπάρχει στον εγκέφαλο και στο έντερο και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κάποιοι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, είναι πιθανό να έχουν υπερβολικά χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αποτελούν βασικό παράγοντα στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Μπορείτε όμως να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σας και να ενισχύσετε την πνευματική σας υγεία με τις ακόλουθες πέντε στρατηγικές:
Δείτε περισσότερα στο ONMED
Μειωμένη εμφανίζεται η παραγωγή αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό με mRNA εμβόλιο σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για αυτοάνοσα νοσήματα. Τι αποκαλύπτει η νέα επιστημονική μελέτη και τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους συγκεκριμένους ασθενείς
Το ένα τέταρτο των ανθρώπων που παίρνουν φάρμακα με τη δραστική ουσία μεθοτρεξάτη για διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος –από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μέχρι την πολλαπλή σκλήρυνση- παρουσιάζουν ασθενέστερη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο για τον κορονοϊό, δείχνει νέα μελέτη.
Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Annals of the Rheumatic Diseases, η μελέτη αντιμετώπισε διαταραχές που προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, ο ρόλος του οποίου κανονικά είναι να καταπολεμά ασθένειες και να καθοδηγεί την επούλωση, πυροδοτείται με ανορθόδοξο τρόπο. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί φλεγμονή, δηλαδή πόνο και οίδημα που εμφανίζεται όταν τα ανοσοκύτταρα εισέρχονται σε κατεστραμμένο ή μολυσμένο ιστό, αλλά συχνά σε λάθος ποσότητα ή πλαίσιο. Τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα –ή αυτοάνοσες φλεγμονώδεις διαταραχές- συνήθως αντιμετωπίζονται με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή, μεταξύ των οποίων και η μεθοτρεξάτη.
Υπό την καθοδήγηση ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Grossman της Νέα Υόρκης, η νέα μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τις αποκρίσεις των ασθενών στο εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech, εξετάζοντας τα αντισώματα που παρήχθησαν σε κάθε ασθενή από το εμβόλιο.
Η χαμηλότερη απόκριση αντισωμάτων που παρατηρήθηκε σε ασθενείς που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ασθενείς αυτοί δεν προστατεύονται από την COVID-19, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ...
Ποιους τύπους δέρματος και οργανισμούς τσιμπάνε τα κουνούπια
Μερικοί άνθρωποι δέχονται περισσότερα και συχνότερα τσιμπήματα κουνουπιών από άλλους.
Για το λόγο αυτό, διερωτώνται γιατί τα κουνούπια τους προτιμούν περισσότερο;
Εκτιμάται ότι 10% των ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για τα κουνούπια.
Είναι τα θηλυκά κουνούπια που τσιμπούν τους ανθρώπους και όχι τα αρσενικά. Χρειάζονται το ανθρώπινο αίμα για να δημιουργούν αυγά, που να μπορούν να γονιμοποιούνται.
Τα θηλυκά κουνούπια μπορούν να ανιχνεύουν, ελκυστικούς για αυτά ανθρώπους, από απόσταση 50 μέτρων. Το πόσο ελκυστικός είναι ένας άνθρωπος, για τα κουνούπια που αδημονούν να τσιμπήσουν ανθρώπινο δέρμα, εξαρτάται από αλληλεπιδράσεις διαφόρων παραγόντων.
Οι παράγοντες που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν είναι:
Υπάρχει επίσης η άποψη ότι τα κουνούπια προτιμούν να τσιμπούν ανθρώπους ανάλογα με την ομάδα αίματός τους. Ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα τεκμήρια, για τις εν λόγω προτιμήσεις.
Επίσης ο ρόλος της διατροφής δεν είναι ξεκάθαρος. Ίσως κάποια τρόφιμα, να επηρεάζουν τη σύνθεση ή την οσμή του ιδρώτα, αλλά δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι κάποια άτομα, παρά το γεγονός ότι δέχονται τσιμπήματα κουνουπιών, δεν παρουσιάζουν σημαντικές αντιδράσεις. Έτσι, ενώ στην πραγματικότητα, δέχονται τσιμπήματα, δεν το αντιλαμβάνονται και λένε στους άλλους ότι τα κουνούπια δεν τους προτιμούν.
Τα πλέον γνωστά στοιχεία, ελκυστικά για τα κουνούπια, είναι:
Ορισμένα τυριά (τύπου Limburger) και οι άπλυτες κάλτσες περιέχουν άφθονα τέτοια στοιχεία.
Ορισμένα κοσμητικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα του δέρματος, απωθούν αποτελεσματικά τα κουνούπια. Στην πραγματικότητα, εξουδετερώνουν τις ελκυστικές για τα κουνούπια ουσίες, διότι προκαλούν σύγχυση στα αισθητήρια όργανά τους. Επίσης οι ανεμιστήρες διώχνουν τα κουνούπια.
Βλέπουμε ότι ένα σύνολο παραγόντων δημιουργούν στο κάθε άτομο διάφορες φυσικές χημικές ενώσεις που ευθύνονται ή όχι, για ένα ελκυστικό περιβάλλον, για τα κουνούπια. Μερικοί είναι τυχεροί, διότι έχουν ουσίες που καλύπτουν οτιδήποτε είναι ελκυστικό για τα κουνούπια και έτσι δεν τα προσελκύουν.
Βέβαια δεν αποκλείεται, ακόμη και στους τυχερούς, να υπάρχουν διακυμάνσεις με περιόδους περισσότερης ή λιγότερης προσέλκυσης κουνουπιών. Ωστόσο σημειώνεται, ότι οι έρευνες έδειξαν ότι μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν παραγωγή ουσιών που απωθούν τα κουνούπια.
Ανάμειξη εμβολίων: Τι συμβαίνει αν κάνεις πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή το αντίστροφο -Επιστήμονες εξηγούν
Η κατανάλωση ενός μήλου ημερησίως βοηθά στην καύση του λίπους στην κοιλιά, ενώ μπορεί να συμβάλει και στην απώλεια βάρους που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα τέσσερα κιλά ετησίως.
Το περιεχόμενο του φρούτου αυτού σε φυτικές ίνες δημιουργεί το αίσθημα της πλήρωσης κι έτσι η κατανάλωσή του πριν το γεύμα συμβάλλει στην κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού, καθώς και στην αποφυγή άλλων ανθυγιεινών σνακ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον διακεκριμένο διατροφολόγο Rob Hobson, τα μήλα είναι τρεις φορές πιο χορταστικά από μια μπάρα σοκολάτας, καθώς βέβαια και πολύ πιο υγιεινά.
«Τα μήλα περιέχουν 1,2 γραμμάρια διατροφικών φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια φρούτου, πράγμα που μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι και αποτρέπει το αίσθημα της πείνας, ειδικά όταν καταναλώνεται πριν το γεύμα», τονίζει ο κ. Hobson.
Η πηκτίνη, η φυτική ίνα που βρίσκεται στα μήλα, βοηθά επίσης στη ρύθμιση των βακτηρίων στο έντερο (μικροβίωμα), η ποικιλία και ισορροπία των οποίων σχετίζεται με την αποτροπή της αύξησης του βάρους και της συσσώρευσης λίπους στο σώμα», προσθέτει χαρακτηριστικά ο ειδικός.
Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα για ένα χρόνο θεωρείται υποσχόμενο πλάνο και από την διαιτολόγο Lucy Dawson, η οποία ανέφερε πως «τρώγοντας ένα μήλο κάθε μέρα πριν το βραδινό γεύμα, ίσως είναι η λύση για να απαλλαγούμε από τα κιλά που βάλαμε κατά τη διάρκεια του lockdown».
Τέλος, σχετική μελέτη που διεξήχθη από τον Βρετανικό Οργανισμό Παραγωγών Μήλων και Αχλαδιών έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός φρούτου πριν το βραδινό γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους που οι περισσότεροι άνθρωποι έβαλαν κατά τη διάρκεια της φετινής καραντίνας.
Κετογονική διατροφή, διαλειμματική νηστεία ή ωμοφαγία; H κυρία Κατερίνα Α. Χρέμου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος ΜΗΤΕΡΑ αναλύει επτά διάσημα μοντέλα διατροφής για την απώλεια βάρους και εξηγεί τι περιλαμβάνουν και πόσο αποτελεσματικά είναι
Αναμφίβολα το 2020 είναι η χρονιά κατά την οποία η απώλεια βάρους ήταν ελάσσονος σημασίας για τους περισσοτέρους, παρόλο που ο παρατεταμένος οικειοθελής εγκλεισμός οδήγησε σε αύξηση βάρους του γενικού πληθυσμού.
Στο ερώτημα λοιπόν ποια θα ήταν η αποτελεσματικότερη δίαιτα δεν αρκεί η επιστημονική ακεραιότητα του κάθε διατροφικού σχήματος, αλλά και το εξατομικευμένο πλάνο στο οποίο θα προσκολληθεί ο κάθε διαιτώμενος και θα καλύπτει τις δικές του ανάγκες.
Ογκομετρικές Δίαιτες
Η ογκομετρική δίαιτα δημιουργήθηκε από την Barbara Rolls, Ph.D., καθηγήτρια Διατροφής στο πανεπιστήμιο Penn State και η στρατηγική της είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα που παρέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφής με τη μικρότερη ποσότητα θερμίδων. Τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες, από λιγότερο ενεργειακά πυκνά (παραδείγματα περιλαμβάνουν ζωμό, μη αμυλούχα λαχανικά και φρούτα) στα περισσότερο ενεργειακά πυκνά(όπως μπισκότα, σοκολάτα και βούτυρο). Ο στόχος είναι η πλειονότητα της διατροφής να αποτελείται από τρόφιμα χαμηλής πυκνότητας. «Η ογκομετρική δίαιτα» είναι ιδανική για άτομα που τους αρέσουν οι μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ωστόσο, θα πρέπει να προσαρμοστεί ο θερμιδικός περιορισμός για τη ζητούμενη απώλεια βάρους.
Κετογονική Δίαιτα
Το πιο διαδεδομένο διατροφικό σχήμα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Η κετογονική δίαιτα λειτουργεί επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που την καθιστά πολύ εύληπτη, αλλά πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η μείωση των υδατανθράκων οδηγεί τον οργανισμό σε κέτωση.
Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, το σώμα μετατρέπει το λίπος σε πηγή ενέργειας, αφού η γλυκόζη (το κύριο καύσιμο για το σώμα και το μυαλό) έχει ήδη εξαντληθεί.
Η κετογονική δίαιτα ξεκίνησε στο νοσοκομείο Johns Hopkins, για να αντιμετωπιστούν οι επιληπτικές κρίσεις σε ασθενείς με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Η παρερμηνεία που γίνεται στην κετογονική δίαιτα είναι ότι ο διαιτώμενος αποφεύγει εξ ολοκλήρου την κατανάλωση υδατανθράκων, αυξάνοντας κατά 100% την περιεκτικότητα σε λίπη, πολλά εκ των οποίων είναι κορεσμένα, αλλά και αυξάνοντας κατά πολύ την πρωτεΐνη. Ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή τη δίαιτα δεν είναι πραγματικά σε κέτωση. Η μακροχρόνια αποτελεσματικότητά της αξίζει να διερευνηθεί σε βάθος χρόνου και να συσχετιστεί με τη μακροχρόνια υγεία και ευρωστία.
Αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα (Veganism)
Οι vegan εξαλείφουν όλα τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, όπως και ό,τι παράγεται από ζωικούς οργανισμούς, π.χ. μέλι). Αυτή η διατροφή εξακολουθεί να είναι δημοφιλής για ηθικούς λόγους, καθώς είναι και απίστευτα αποτελεσματική. Αν όμως κάποιος παρερμηνεύσει, μπορεί να μην ενδείκνυται ποιοτικά, λόγω της επεξεργασίας της πρωτεΐνης από τις φυτικές πηγές. Παρ’ όλα αυτά, μελέτες δείχνουν ότι οι vegan έχουν μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ίσως λόγω των περιορισμένων επιλογών στις επιλογές τροφίμων. Καλό θα είναι να επαγρυπνούν για την κατανάλωση τροφών με επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, Β12, ψευδάργυρου και σιδήρου. Ευτυχώς, το 2020 είναι πιο εύκολο από ποτέ να διατηρήσετε μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των φυτικών «κρεάτων» από πρωτεΐνη οσπρίων ή δημητριακών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το πόσο τρώτε και να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, διότι αυτοί οι τύποι προϊόντων συχνά είναι αρκετά επεξεργασμένοι.
Ευέλικτη χορτοφαγία
Η ευέλικτη χορτοφαγία είναι ένα επίπεδο πιο εύκολο από την αυστηρή χορτοφαγία (veganism) και ίσως πιο ρεαλιστική. Το συγκεκριμένο σχήμα βοηθά την απώλεια βάρους καταναλώνοντας τις περισσότερες φορές vegan γεύματα (λαχανικά, δημητριακά, φρούτα και πηγές φυτικής πρωτεΐνης). Αν έχετε όμως μια περιστασιακή ανάγκη να προσθέσετε κρέας ή ψάρι στη διατροφή σας, είστε πάλι εντός πλάνου. Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι ευέλικτοι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ και καλύτερους δείκτες μεταβολικού συνδρόμου σε σχέση με ανθρώπους που καταναλώνουν συστηματικά κρέας. Φροντίστε να ελέγχετε τη μερίδα και να περιορίσετε το τσιμπολόγημα.
Ωμοφαγία
Η κατανάλωση ωμών τροφίμων έφτασε στο αποκορύφωμά της πριν από αρκετά χρόνια, επιστρέφει όμως αυτή τη δεκαετία. Η συγκεκριμένη διατροφή θεωρείται πολύ περιοριστική. Η θεωρία πίσω από τα ωμά τρόφιμα είναι ότι τα φυσικά ένζυμα και άλλα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα διαλύονται όταν θερμαίνονται. Αυτά τα ένζυμα βοηθούν στην πέψη και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επειδή τα ωμά τρόφιμα έχουν χαμηλή θερμοκρασία, οι λάτρεις των ωμών τροφίμων θεωρούν ότι αυτό βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Ωστόσο, υπάρχουν πιο ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων υγείας. Ενώ είναι εύκολο να χάσετε βάρος με μια πολύ περιοριστική διατροφή μακροπρόθεσμα, είναι δύσκολο να διατηρήσετε το αποτέλεσμα αυτό.
Δίαιτα πλούσια σε προβιοτικά
Μια πλούσια σε προβιοτικά δίαιτα είναι μια πολύ καλύτερη προσέγγιση από την ωμή τροφή για άτομα με προβλήματα πέψης και φλεγμονής. Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες, είναι πολύ πιο εύκολο να ενσωματώσετε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά στη διατροφή σας από ό,τι να περιορίζετε άλλες. Είναι ένας ρεαλιστικός τρόπος φαγητού σε αντίθεση με μια άλλη διατροφική τάση.
Διαλειμματική Νηστεία
Η διαλείπουσα νηστεία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως μεταξύ πολλών πολιτισμών και για πνευματικούς λόγους.
Φαίνεται να είναι ευεργετική για την απώλεια βάρους, την ενέργεια και την προώθηση λιγότερης αντίστασης στην ινσουλίνη στο άτομο. Βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης, που είναι η ορμόνη που σχετίζεται με την αύξηση βάρους και την αποθήκευση λίπους. Η διαλείπουσα νηστεία είναι ιδανική για κάθε τρόπο ζωής, ειδικότερα για ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να μην τρώνε πρωινό. Ξεκινήστε με ένα γρήγορο (12 ώρες, διανυκτέρευση) διάστημα νηστείας και αυξήστε το με την πάροδο του χρόνου σε 14, 16 ή ακόμη και 20 ώρες. Ο καθένας είναι διαφορετικός, οπότε η εύρεση μιας υγιούς ισορροπίας είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Η διαλείπουσα νηστεία αποδεικνύεται ότι είναι ένας ευεργετικός πιθανόν λόγος για να παραλείψετε το πρωινό ή τουλάχιστον να το μεταθέσετε μερικές ώρες μετά. Βέβαια να τονίσουμε πως στο διάστημα που τρώτε (δηλαδή σε 8 έως 4 ώρες) θα πρέπει να ισχύει ο θερμιδικός περιορισμός και η σωστή συχνότητα των γευμάτων. Απομένει να δούμε και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από τη μετάβαση της διαλειμματικής στη συμβατική διατροφή.
Με το καλοκαίρι να πλησιάζει επικίνδυνα και τα κιλά της καραντίνας να είναι πιο ενοχλητικά και από τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας, ένα ακόμη κόλπο που υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα στη μάχη με τη ζυγαριά σαρώνει στο τικ τοκ.
Η καινούργια μέθοδος υπόσχεται μεγάλη αλλαγή στο σώμα μας και χάσιμο κιλών, χωρίς να τρέχουμε, αλλά με απλό περπάτημα. Η διαφορά είναι ότι απαιτεί 7 ημέρες προπόνηση, αλλά σαφώς ευκολότερη από άλλες που έχουν αυξημένο δείκτη δυσκολίας.
Το 12-3- 30 είναι οι 3 αριθμοί που υπόσχονται θεαματική αλλαγή, και δηλώνουν την κλίση που πρέπεινα περπατάς, το ρυθμό, και τα λεπτά της προπόνησης.
Πιο συγκεκριμένα, 12 πρέπει να είναι η κλίση που πρέπει να βάζετε στο διάδρομο, 3 πρέπει να είναι η ταχύτητα, και 30 λεπτά, ο χρόνος που θα περπατάτε.
Σημείωση το 3 είναι η ταχύτητα σε μίλια, σε εμάς είναι 4-5.
EXTRA TIPS, για μεγαλύτερα αποτελέσματα, κουνάτε τα χέρια ταυτόχρονα με το περπάτημα, διατητηρήστε το κορμό σας σφιχτό και φορέστε ρούχα που θα αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος, και επομένως την εφίδρωση.
Έτοιμες να ξεκινήσουν είναι οι δοκιμές μιας παραλλαγής του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό σε μορφή ρινικού σπρέι, σύμφωνα με αποκάλυψη των Financial Times.
Τα εμβόλια από τη μύτη θεωρούνται η επόμενη γενιά σκευασμάτων στη μάχη κατά του κορονοϊού, καθώς είναι ευκολότερα στη χορήγηση.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αρχίσει να αναζητά εθελοντές για να πάρουν μέρος στη μελέτη, που είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο. Το ρινικό σπρέι θα περιέχει το εμβόλιο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο με την AstraZeneca.
Η πρώτη φάση της δοκιμής θα περιλαμβάνει 30 περίπου υγιείς ενήλικες ως 40 ετών, ώστε να καθοριστεί η ασφάλεια του σκευάσματος. Αυτό, σύμφωνα με τους Financial Times, μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και την επόμενη βδομάδα.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου από τη μύτη και η μελέτη θα χρειαστεί 4 μήνες για να ολοκληρωθεί. Αν αποδειχθεί επιτυχημένη, θα περάσουμε στα επόμενα στάδια, όπου θα ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του νέου τρόπου χορήγησης σε μεγάλο αριθμό εθελοντών.
Δοκιμές για εμβόλιο του κορονοϊού με τη μορφή ρινικού σπρέι κάνει και το ινστιτούτο Gamaleya της Ρωσίας, το οποίο απέδωσε το εμβόλιο Sputnik V…
Πρωταγωνιστής στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι, παραδοσιακά, ο χαλβάς από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι, που σειρά μελετών έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωσή του έχει ευεργετικές δράσεις για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Αποδεδειγμένα, το ταχίνι – στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής – συμβάλλει στην προστασία της καρδιαγγειακής λειτουργίας, την αντιμετώπιση της φλεγμονής και της υπερχοληστερολαιμίας, προσφέρει αντιοξείδωση και συμβάλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου, ακόμα και της κατάθλιψης.
Στην καθημερινή διατροφή, το ταχίνι χρησιμοποιείται είτε για επάλειψη ή σαν συστατικό συνταγών όπως για παράδειγμα, το χούμους.
Σύμφωνα με τον κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κ. Γιάννη Χρύσου, ο χαλβάς “κληρονομεί” από το ταχίνι τη σύσταση και τις ευεργετικές του δράσεις. Μια μικρή μερίδα χαλβά των 40 γραμμαρίων μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών ενός ενήλικα ή παιδιού σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Αν λάβει κανείς υπόψη του όλα αυτά τα οφέλη, θα καταλάβει ότι ναι μεν ο χαλβάς αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής, αλλά μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας και να καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Παράλληλα, κυκλοφορεί σε πληθώρα γεύσεων, όπως με ξηρούς καρπούς, με κακάο, βανίλια κ.α. και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας είτε σαν επιδόρπιο μετά το γεύμα, είτε ως snack το πρωί ή το απόγευμα.
Σε συνδυασμό, λοιπόν, με ένα υγιεινό διατροφολόγιο και συχνή φυσική δραστηριότητα, ο χαλβάς αποτελεί μία ιδανική διατροφική επιλογή για ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Οι περισσότεροι πλέον είναι εξοικειωμένοι με το φάσμα των κοινών συμπτωμάτων της COVID-19.
Αλλά οι ερευνητές τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρήσει αρκετά ασυνήθιστα συμπτώματα που μερικές φορές μπορούν να εκδηλωθούν πολύ πρώιμα μετά την έκθεση στον κορoνοϊό.
Τα δερματικά πρώιμα σημάδια της COVID-19
Έτσι, ο καθηγητής του Χάρβαρντ και ο ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες, δρ. Andrew Chan, παρατήρησε ότι το εξάνθημα, οι μικρές φουσκάλες στο δέρμα και η φλεγμονή στα δάχτυλα χεριών και ποδιών μπορεί μερικές φορές να είναι μια πρώιμη ένδειξη λοίμωξης COVID-19.
Ο δρ. Chan κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα παρατηρώντας προσεκτικά τα δεδομένα από την μεγάλη Μελέτη Συμπτωμάτων COVID-19 που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, η οποία περιελάμβανε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς.
Σύμφωνα με τον δρ. Chan, οι τύποι δερματικών παθήσεων που παρατηρούνται σε ασθενείς με COVID-19 μπορούν να χωριστούν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:
Η πρώτη είναι ένα κυψελοειδές εξάνθημα που εμφανίζεται με μικρά αυξημένα εξογκώματα στο δέρμα. Αυτά προκαλούν φαγούρα και μπορεί να εμφανιστούν, να υποχωρήσουν και να επανεμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες.
Ο δεύτερος τύπος εξανθήματος είναι παρόμοιος με αυτό που προκύπτει στην ανεμοβλογιά και εκδηλώνεται “μπαλώματα” από μικρά σπυράκια οπουδήποτε στο σώμα, τα οποία επίσης προκαλούν φαγούρα.
Η τρίτη κατάσταση εκδηλώνεται με αποχρωματισμό στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, ένα σύμπτωμα που έχει χαρακτηριστεί ως δάχτυλα COVID.
Όσον αφορά το τελευταίο σύμπτωμα, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) αναφέρει:
Η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί στα δάχτυλα των ποδιών, των χεριών ή και στα δύο. Απ’ όσα γνωρίζουμε, φαίνεται ότι οι περισσότεροι το αναπτύσσουν μόνο στα δάχτυλα των ποδιών τους.
Το πρήξιμο και ο αποχρωματισμός μπορεί να ξεκινήσουν σε ένα ή περισσότερα δάχτυλα, σύμφωνα με την δρ. Amy Paller, παιδιατρική δερματολόγο και πρόεδρο Δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Northwestern Feinberg.
Στην αρχή, μπορεί να δείτε ένα έντονο κόκκινο χρώμα που σταδιακά μετατρέπεται σε μωβ. Τα δάχτυλα COVID μπορούν επίσης να ξεκινήσουν με μωβ χρώμα.
Η AAD αναφέρει επίσης ότι στην αρχή τα δάχτυλα COVID δεν προκαλούν φαγούρα ή δυσφορία. Καθώς το σύμπτωμα επιμένει, ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν φουσκάλες, κνησμό και πόνο.
Εάν όλα αυτά σας ακούγονται γνώριμα, ίσως να θυμάστε ότι μια μελέτη σε ισπανικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Surgical Pathology έδειξε ότι η ξαφνική εμφάνιση ενός εξανθήματος μπορεί συχνά να σημαίνει μόλυνση με COVID-19. Συγκεκριμένα, ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν εξάνθημα παρατήρησαν συχνά αλλαγές στο δέρμα τους πριν εμφανιστούν τα κλασικά πιο κοινά συμπτώματα, όπως βήχας και πυρετός.
Επιπλέον, μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου για ασθενείς με COVID-19 το 2020 έδειξε ότι ένα δερματικό εξάνθημα πρέπει να θεωρείται πιθανό προειδοποιητικό σημάδι λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό:
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 8,8% των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί σε τεστ COVID-19 είχαν εκδηλώσει δερματικό εξάνθημα ως μέρος των συμπτωμάτων τους, σε σύγκριση με το 5,4% των ατόμων που βρέθηκαν αρνητικοί. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε περαιτέρω 8,2% των ατόμων με εξάνθημα που δεν είχαν κάνει τεστ COVID-19, αλλά είχαν κλασικά συμπτώματα κορονοϊού, όπως βήχας, πυρετός, ή ανοσμία (απώλεια μυρωδιάς).
Αυτή η μελέτη, ειδικότερα, διαπίστωσε ότι το 17% των ασθενών με COVID-19 εμφάνισε κάποιο είδος εξανθήματος ως το πρώτο σύμπτωμα.
Συμπερασματικά, ένα εξάνθημα σίγουρα δεν είναι το πιο κοινό σύμπτωμα COVID-19, αλλά είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να γνωρίζετε.
Ως γρήγορη υπενθύμιση, μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα COVID-19 είναι:
Πυρετός
Βήχας
Κόπωση
Πονοκέφαλος
Δύσπνοια
Απώλεια γεύσης και μυρωδιάς (ανοσμία, αγευσία) και
Πόνοι στο σώμα
Η 15η Φεβρουαρίου είναι μια ξεχωριστή ημέρα όπου ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνεται στους σύγχρονους ήρωες, τα παιδιά που παλεύουν μέρα και νύχτα με τον παιδικό καρκίνο. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 150.000 παιδιά παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο, ενώ όσο αφορά την Ελλάδα υπολογίζονται στα 280-300. Αυτό καθιστά τον καρκίνο στην πρώτη αιτία θανάτου παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, και τη δεύτερη στις αναπτυγμένες.
Ο παιδικός καρκίνος δρα και θεραπεύεται διαφορετικά απ’ ότι ο καρκίνος των ενηλίκων. Η συνολική διαδικασία, ξεκινώντας από τη διάγνωση, είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα και ψυχοφθόρα για τους μικρούς μαχητές. Ακόμη και για τα παιδιά που θεραπεύονται, η μάχη δεν τελειώνει. Πάνω από το 60% των μακροχρόνια επιζώντων του καρκίνου της παιδικής ηλικίας έχουν μια χρόνια ασθένεια ως συνέπεια της θεραπείας που έλαβαν.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα τρυφερό και άκρως συγκινητικό βίντεο κινουμένων σχεδίων υπό τον τίτλο “Η αγάπη ποτέ δεν μας απογοητεύει” και δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Νοσοκομείου Cancer De Barretos στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ενός διεθνούς φήμης κέντρου θεραπείας για τον καρκίνο των παιδιών. Το εν λόγω νοσοκομείο μετονομάστηκε σε Νοσοκομείο της Αγάπης θέλοντας να αναδείξει τη θεραπευτική σημασία της αγάπης και της στοργής.
Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι ευκολότερη όταν το άτομο περιβάλλεται από την αγάπη. Βλέποντας ο ασθενής ότι υπάρχουν γύρω του πρόσωπα που τον αγαπούν και τον νοιάζονται, παίρνει δύναμη, ελπίδα.
Το animation διάρκειας μόλις 3 λεπτών αφηγείται την ιστορία της Νίνα, ενός μικρού αλλά γενναίου κοριτσιού, που καταφέρνει να νικήσει τον καρκίνο με τη φροντίδα και την ενθάρρυνση των ανθρώπων που την αγαπούν, με την υποστήριξη της οικογένειας της, των φίλων της αλλά και ολόκληρης της νοσοκομειακής ομάδας!
Το ταινιάκι δεν έχει λόγια αλλά καθόλη τη διάρκεια του ακούγεται το τραγούδι «Heart Full Of Love» που γράφτηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της ταινίας, και ερμηνεύει η Rebecca Peters.
Αξίζει να σταθούμε στο μήνυμα που αναφέρεται στο τέλος του animation και είναι το «Η αγάπη είναι μεγαλύτερη από το φόβο».
«Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν άγνωστο αριθμό νέων και δυνητικά θανάσιμων ιών με προέλευση από τα τροπικά δάση της Αφρικής», προειδοποιεί ο καθηγητής Jean – Jacque Muembe Tamfum.
Ο γιατρός -ο οποίος συνέβαλε στην ανακάλυψη του ιού του Έμπολα, το 1976- μιλώντας στο CNN International έκανε λόγο για μια διαρκή απειλή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μελλοντικές πανδημίες θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από τις Covid-19.
Ο άνθρωπος, που ως νεαρός ερευνητής πήρε τα πρώτα δείγματα αίματος από τα θύματα μιας μυστηριώδους ασθένειας που προκάλεσε αιμορραγίες και σκότωσε περίπου το 88% των ασθενών και το 80% του προσωπικού που εργάζονταν στο Yambuku Mission Hospital, μίλησε για πολλές ακόμη ζωονόσους – δηλαδή ασθένειες που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους.
Ο κίτρινος πυρετός, διάφορες μορφές γρίπης, λύσσας, βρουκέλλωσης και νόσου του Lyme είναι μεταξύ εκείνων που περνούν από ζώα στον άνθρωπο, συχνά μέσω ενός ξενιστή όπως ένα τρωκτικό ή έντομο.
Ο HIV προέκυψε από έναν τύπο χιμπατζή και μεταλλάχθηκε σε μια παγκόσμια σύγχρονη πανούκλα. Οι SARS, MERS και ο ιός Covid-19 που είναι γνωστός ως SARS-CoV-2 είναι όλοι οι κορωνοϊοί που πήδησαν στον άνθρωπο από άγνωστες «δεξαμενές» - ο όρος που χρησιμοποιούν οι ιολόγοι για τους φυσικούς ξενιστές του ιού - στο βασίλειο των ζώων. Η Covid-19 θεωρείται ότι προέρχεται από την Κίνα, πιθανώς από νυχτερίδες.
Από την πρώτη μόλυνση από ζώο σε άνθρωπο, τον κίτρινο πυρετό, ο οποίος εντοπίστηκε το 1901, οι επιστήμονες έχουν βρει τουλάχιστον 200 άλλους ιούς που είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο. Σύμφωνα με έρευνα του Mark Woolhouse, καθηγητή επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανακαλύπτονται νέα είδη ιών με ρυθμό τριών έως τεσσάρων το χρόνο. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από ζώα.
Οι ειδικοί λένε ότι ο αυξανόμενος αριθμός αναδυόμενων ιών είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της οικολογικής καταστροφής και του εμπορίου άγριων ζώων.
Καθώς οι φυσικοί τους βιότοποι εξαφανίζονται, ζώα όπως αρουραίοι, νυχτερίδες και έντομα επιβιώνουν όταν εξαλείφονται μεγαλύτερα ζώα. Είναι σε θέση να ζουν μαζί με τα ανθρώπινα όντα και συχνά είναι ύποπτα ως οι φορείς που μπορούν να μεταφέρουν νέες ασθένειες στον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τις παλαιότερες εκρήξεις του Έμπολα με βαριά ανθρώπινη εισβολή στα τροπικά δάση. Σε μελέτη του 2017, ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να προσδιορίσουν ότι 25 από τα 27 κρούσματα του Έμπολα που εντοπίστηκαν κατά μήκος των ορίων των τροπικών δασών στην Κεντρική και Δυτική Αφρική μεταξύ 2001 και 2014 ξεκίνησαν σε μέρη που είχαν βιώσει την αποψίλωση των δασών περίπου δύο χρόνια πριν. Πρόσθεσαν επίσης ότι εμφανίστηκαν εστίες του σε περιοχές όπου η πυκνότητα του ανθρώπινου πληθυσμού ήταν υψηλή και όπου ο ιός έχει ευνοϊκές συνθήκες, αλλά ότι η σχετική σημασία της απώλειας των δασών είναι εν μέρει ανεξάρτητη από αυτούς τους παράγοντες.
Στα πρώτα 14 χρόνια του 21ου αιώνα, μια έκταση μεγαλύτερη από το μέγεθος του Μπαγκλαντές στο τροπικό δάσος της λεκάνης του Κονγκό αποψιλώθηκε.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις αποψίλωσης και αύξησης του πληθυσμού, το τροπικό δάσος της χώρας μπορεί να έχει εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το τέλος του αιώνα. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα ζώα και οι ιοί που μεταφέρουν θα συγκρούονται με ανθρώπους με νέους και συχνά καταστροφικούς τρόπους.
Διεπιστημονική ομάδα επιστημόνων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Κένυα και τη Βραζιλία έχει υπολογίσει ότι μια παγκόσμια επένδυση ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε έργα για την προστασία των τροπικών δασών, τη διακοπή του εμπορίου άγριας ζωής και τη γεωργία θα ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει το κόστος πρόληψης μελλοντικών πανδημιών.
Γράφοντας στο περιοδικό Science, η ομάδα δήλωσε ότι η δαπάνη 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για παγκόσμια συστήματα προστασίας των δασών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 40% της παγκόσμιας αποψίλωσης σε περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης ιών. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων στους ανθρώπους που ζουν εκεί και που βγάζουν τα προς το ζην από τα δάση, και την απαγόρευση της εκτεταμένης υλοτομίας και την εμπορευματοποίηση του εμπορίου άγριων ζώων.
Ένα παρόμοιο πρόγραμμα στη Βραζιλία οδήγησε σε μείωση κατά 70% στην αποψίλωση των δασών μεταξύ 2005 και 2012, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Ενώ 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μπορεί να ακούγονται πολλά, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα κάνει γρήγορα απόσβεση. Η πανδημία κορωνοϊού θα κοστίσει μόνο στις ΗΠΑ περίπου 16 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Κάτλερ και Λάρι Σάμερς, τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία θα κοστίσει 28 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγή μεταξύ 2020 και 2025, σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από την πανδημία.
Μπορεί ο κορωνοϊός να σαρώνει τον πλανήτη και τις ανάσες των ασθενών, σκορπώντας τον θάνατο παγκοσμίως χωρίς ηλικιακά, μορφωτικά, ή άλλα κριτήρια, ωστόσο υπάρχουν και άλλες δραματικές ασθένειες, από τις οποίες καταλήγουν οι ασθενείς χωρίς ανάσα, και μάλιστα σε νεαρή ηλικία.
Μία από αυτές, είναι η κυστική ίνωση, με τους πάσχοντες, να καταλήγουν από αναπνευστική ανεπάρκεια σε νεαρή ηλικία.
Η μοναδική μέχρι τώρα δυνατότητα σωτηρίας τους είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα. Όμως η μεταμόσχευση είναι λύση επιβίωσης και για ασθενείς με άλλες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (ΧΑΠ), η πνευμονική ίνωση, η πνευμονική υπέρταση, και όχι μόνο. Με την πρόσφατη πανδημία ήρθαμε δυστυχώς όλοι πιο κοντά με εικόνες συμπολιτών μας να παλεύουν για την ανάσα τους.