Χρυσό το ελαιόλαδο: Άγγιξε τα 10 ευρώ η τιμή λίτρου και αναμένεται να φτάσει τα 12

29-08-2023

Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η τιμή του ελαιόλαδου που αποτελεί τον «πρωταγωνιστή» της μεσογειακής διατροφής. Οι καταναλωτές φέτος αναμένεται να το πληρώσουν «χρυσό» καθώς το λίτρο αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ ενώ αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στα 12 ευρώ.

Πού οφείλεται όμως η «έκρηξη» ακριβείας και στο ελαιόλαδο; Οι Έλληνες που συνηθίζουν να αγοράζουν το λάδι της χρονιάς σε τενεκέ σκέφτονται να αλλάξουν αυτή τους τη συνήθεια; Πώς θα αντιδράσουν στην αύξηση της τιμής τα νοικοκυριά;
Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης τονίζοντας πως τέλος του Σεπτεμβρίου θα δούμε την τιμή λίτρου να ξεπερνά τα 12 ευρώ.

   
«Με τις έρευνες που έχει κάνει το ΙΝΚΑ στην αγορά διαπιστώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν στις τιμές του ελαιολάδου αυξήσεις. Πλέον έχουμε φτάσει στο να πωλείται το λίτρο 10 ευρώ και το προσεχές διάστημα (τέλος Σεπτεμβρίου) αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 ευρώ» σημειώνει ο Γιώργος Λεχουρίτης.

«Πέρυσι είδαμε πως υπήρχαν ελαιόλαδα που κόστιζαν το λίτρο 8 με 9 ευρώ δηλαδή 80 με 90 ευρώ κόστιζε ο τενεκές των 10 λίτρων. Αυτή τη στιγμή που το λίτρο ξεπερνά τα 10 ευρώ ο τενεκές των 10 λίτρων ξεπερνά σε κόστος τα 100 ευρώ, ενώ τους επόμενους μήνες θα φτάσει ακόμη και τα 120 ευρώ» σημειώνει.


Γιατί ανέβηκε η τιμή του ελαιόλαδου


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα.

«Αρχικά η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή που είχαν φέτος οι ελιές.Τα δέντρα είχαν πρόβλημα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας. Επίσης υπήρξε έντονη ανάγκη εξαγωγών σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία που είχαν επίσης μειωμένη παραγωγή. Δημιουργήθηκαν έτσι οι προϋποθέσεις να αγοραστεί το λάδι της περσινής περιόδου δηλαδή του 2022 με 2023 σε υψηλότερες τιμές» εξηγεί.

«Όταν οι παραγωγοί πέρυσι πούλησαν στα 5,20 το λίτρο ενώ το 2021 – 2022 πουλούσαν χονδρική στα 3,5 ευρώ το λίτρο είναι γεγονός ότι θα αυξηθεί και η τιμή της λιανικής. Φέτος όσοι έχουν παραγωγή θα πουλήσουν ακόμη ακριβότερο το λάδι.

Παράλληλα παρά τις μειώσεις της παραγωγής έχουμε αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου λόγω του κόστους συλλογής. Ενώ πλήρωνες παλιά για να συλλέξεις τον καρπό 40 ευρώ μεροκάματο το 8ωρο σήμερα πληρώνεις από 50 έως 70 ευρώ» αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast o Γιώργος Λεχουρίτης.

   


Έρχεται τελικά το τέλος του τενεκέ;


Σύμφωνα με τον Γιώργο Λεχουρίτη οι Έλληνες είναι ένας λαός που δεν αλλάζει συνήθειες. «Ότι, ακολουθούσαν τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχίσουν να το ακολουθούν και τώρα απλά θα κάνουν περισσότερο οικονομία. Δε θα γεμίζουν τη σαλάτα με λάδι, δεν θα ρίχνουν πολύ στο φαγητό. Δε θα το σταματήσει όμως ο Έλληνας το ελαιόλαδο» τονίζει.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών εκφράζει την ανησυχία του για το θέμα ποιότητας του ελαιόλαδου που θα φτάσει το επόμενο διάστημα στο τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών.

«Πρέπει να προσέξει η Πολιτεία πάρα πολύ μην τυχόν υπάρχουν νοθεύσεις στα ελαιόλαδα τα οποία διακινούνται γιατί ο πολίτης δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα εάν καταναλώνει καθαρό ή νοθευμένο λάδι» επισημαίνει.


«Καμπανάκι» των επιστημόνων για την παραλλαγή ERIS – Πιθανές συστάσεις για νέα δόση εμβολίου


14-08-2023

Νέες ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, με την ονομασία ERIS , με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να την χαρακτηρίζει υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

Η κυκλοφορία της στην κοινότητα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό και πλέον ανοίγει η συζήτηση για νέα δόση εμβολίου από το Φθινόπωρο.

Για διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, έκανε λόγο ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και το Γιώργο Αποστολίδη. Σχετικά με τη μετάλλαξη Eris του κορονοϊού, επισήμανε ότι πρόκειται για μια υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. «Η μετάλλαξη Eris δεν είναι καινούρια, κυκλοφορεί παγκοσμίως από τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν τρεις παραλλαγές οι οποίες επικρατούν αλλά δεν εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα .Όμως και οι τρεις διαφεύγουν της ανοσίας, δηλαδή, ενώ έχουμε αναπτύξει αντισώματα από τις προηγούμενες μολύνσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο και με αυτές γι’ αυτό και νοσούμε αλλά όχι βαριά», σημείωσε.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, χαρακτήρισε τη νέα παραλλαγή ανησυχητική γιατί -όπως είπε- μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας. «Συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορονοϊό», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι η παραλλαγή ERIS θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση το φθινόπωρο και προέβλεψε ότι θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό μέρους του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες, όπως γίνεται για παράδειγμα με το εμβόλιο της γρίπης.